Årsplan for Børnehaveklassen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Årsplan for Børnehaveklassen 2014-2015"

Transkript

1 1 Årsplan for Børnehaveklassen Børnehaveklasseledere : Berit Albeck og Anette Sørensen.

2 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Emne oversigt s 3-6 Intro s 7 Sprog s 7 Øvrige undervisning s 8 Matematisk opmærksomhed s 9 Naturfaglige fænomener s 9 Kreative og Musiske udtryksformer s 10 Krop og bevægelse s 10 Engagement og fællesskab s 11 Designindsatsområdet s 12 Inddragelse af IT i undervisningen s 13 Elevmedbestemmelse s 14 Alternative uger s 14 Faglig evaluering s 14 Færdselsundervisning s 15 Understøttende undervisning s 15 Læringsstile s 16 Skolepædagoger i undervisningen s 16 Venskabsklasse s 16

3 3

4 4

5 5

6 6

7 7 Årsplan for børnehaveklassen 2014/15 Intro: Børnene kommer med vidt forskellige forudsætninger, og målet i bh. kl. er, at børnene udvikler lyst til og motivation for at beskæftige sig med skolens indhold, det sociale fællesskab, undervisningen og de forskellige arbejdsformer. Dette skoleår skal gerne være en STOR appetitvækker for deres videre skolegang. Undervisningen i bh. kl. skal iflg. UNDERVISNINGSMINISTERIETS S Fælles mål for Børnehaveklassen, mindst omfatte følgende temaer: -Sprog -Matematisk opmærksomhed -Naturfaglige fænomener -Kreative og musiske udtryksformer -Krop og bevægelse -Engagement og fællesskab Anette Sørensen/ Berit Albeck August 2014

8 8 UDDYBELSE: SPROG I bh. Kl. starter vi skoleåret med en gennemgang af bogstaverne. Vi bruger Halfdan Rasmussens Alfabet og Alfabetsange. Når alle bogstaverne er gennemgået, tager vi fat på Fandango Mini. Fandango Mini indeholder et bogstav lydforløb, der strækker sig over 20 uger samt forskellige fiktionsforløb med udgangspunkt i nyere børnelitteratur. Der arbejdes med fokus på leg, læsning og skrivning. En af de væsentligste forudsætninger for at komme i gang med at læse er, opmærksomheden på enkeltlyde i sproget. Der arbejdes derfor grundigt og systematisk med sproglydsopmærksomhed I begyndelsen af skoleåret. Resten af året arbejdes der overvejende med at koble bogstav og lyd sammen, anvende det funktionelt i ord og mindre sætningsdannelser. Gennem hele skoleåret arbejder børnene med små enkle læsetekster. Fra sommerferien til efterårsferien: Bogstavindlæring og forberedende aktiviteter, der øver opmærksomheden på enkeltlyde og rim. Der arbejdes på, at eleverne opnår sikkerhed i bogstavernes navne og form. Fra efterårsferien til jul: Eleven lærer 1-2 bogstaver og deres lyde om ugen. Der er tale om bogstavers standardlyde, som er de lyde, der indgår i lydrette ord. Der evalueres på ovenstående. Fra jul til vinterferien: Der undervises i konsonanter med standardudtaler og betingede udtaler, samt sjældne anvendte bogstaver. Der evalueres på ovenstående. Fra vinterferien til påske: Der undervises i hyppige betingede udtaler af vokaler. Der evalueres på ovenstående. Fra påske til sommerferien: Læsning i letlæsningsbøger, som passer til den enkelte elevs læseniveau. Sprogforståelse og fiktionskompetence:

9 9 Sideløbende med bogstav lydforløbet undervises der i at give eleverne mange og varierede erfaringer med sproget gennem aktiv medvirken i såvel samtale som oplæsning. Der arbejdes også med at udvide børnenes ordforråd, sprogbrug og sproglige bevidsthed. Til dette arbejde anvendes nyere og forskellig børnelitteratur. ØVRIGE UNDERVISNING: Børnene vil støde på NYE ORD. Vi giver et ord, og børnene får anledning til at tale om ordet, undre sig over ordet og/eller sproget og søge forklaring. Trinmål: - Tal om sprog I løbet af året vil børnene få rig mulighed for selv at fortælle om oplevelser, fra såvel skoledagen som weekender og ferier. Nogle fortællinger vil tage udgangspunkt i fabulerende emner, såsom: Når jeg bliver stor eller Hvis jeg havde en flyvemaskine, så ville jeg. Trinmål: - Fortælle om egne oplevelser i sammenhængende form. I løbet af året vil børnene få læst højt. De vil blive introduceret for en bred skala af børnebøger, så deres kendskab til illustratorer, indhold/ handling, længde, målgruppe m. m. bliver så bred som mulig. Trinmål: - Videreudvikle og nuancere ordforråd og begrebsforståelse. UDDYBELSE: MATEMATISK OPMÆRKSOMHED I bh. Kl. arbejdes der med systemet Format, der indeholder opgaveløsninger i en arbejdsbog, værkstedsundervisning til træning af konkrete opgaver, samt opgaver til mindre projekter og et evalueringshæfte.

10 10 Der bruges IT i den understøttende undervisning, for at styrke børnenes matematiske kompetencer, der bruges konkret materiale såsom centicubes, klodser der giver børnene en praktisk vinkel på faget. Børnene skal have kendskab til: - Tal og tælleremser - Opbygge talforståelse (talnavn, symbol og antal) - Have kendskab til matematiske begreber (navngive og beskrive former og fænomener) - Arbejde med regnehistorier - Sortere efter kategorier (form, farve, antal, vægt). I starten af året får børnene udleveret en arbejdsbog. Denne bog er bygget op om virkelighedsnære emner, der relaterer til ovenstående. Indtil jul: Emne 1: Stranden lære tallene fra 0-10 Emne 3: Legetøj lær tallene fra 0-20 Efter jul: Emne 4: Cirkus Plus vi lærer at lægge sammen Emne 5. Ridderborgen mønstre og spejling Emne 6: Mad vi lærer at trække fra. UDDYBELSE: NATURFAGLIGE FÆNOMENER I løbet af året tales der i klassen om alt det, der sker i naturen. Ex: tordenvejr, løvfald, vinterhi, nytår, regnbue, dag og nat m. m. Der lægges vægt på børnenes nysgerrighed og iagttagelser. I klassen taler vi om dag, dato, og måned, og hvilken tid på året det er. Trinmål:

11 11 - Lægge mærke til naturfaglige fænomener fra hverdagen, herunder tænke over, stille spørgsmål til og tale om børnenes iagttagelser. - Kende til årets og døgnets gang samt begivenheder, som er knyttet dertil. - Kende forskellige vejrfænomener - Udnytte hele skolen og dens legeområder og kende lokalområdets muligheder og begrænsninger I løbet af året vil gåture i området, danne grundlag for undervisningen i naturfag. KREATIVE OG MUSISKE UDTRYKSFORMER Målet er at skabe nogle rammer hvor elevernes sanser stimuleres, hvor de får oplevelser og erfaringer, og hvor de får mulighed selv for at udtrykke sig gennem kreative og musiske udtryksformer. De får mulighed for at formidle og være skabende. Trinmål: - Støtte op om børnenes kreative evner - Børnene skal inspireres til kreative udfordringer - Give plads til at børnene kan udfolde sig på egne betingelser, i dans, tegne, male, synge, lave drama, rollespil - At børnene kan udfolde deres egen fantasi. KROP OG BEVÆGELSE Motion og bevægelse foregår bl.a. i den understøttende undervisning. Det er pædagogerne der underviser bl.a. i sociale lege, aktiviteter, sanglege, vandreture, boldspil, orienteringsløb, m. m. - Motion og bevægelse skal fremme børnenes sundhed - Motion og bevægelse skal understøtte motivation og læring. ENGAGEMENT OG FÆLLESSKAB Status:

12 12 Når børnene begynder i skolen, kender de hinanden fra glidende overgang. De har besøgt skolen i forbindelse med morgensang og været på besøg i bh. kl. et par gange. Fra glidende overgang i SFO en kender børnene gode regler og normer. Efter skolestart finder vi status og arbejder videre med følgende mål. Mål: - AT ALLE BØRN SKAL HAVE DET GODT I SKOLEN - At børnene er trygge og trives i skolen. - At børnene bliver fortrolige med og lærer skolens rammer at kende - At vi behandler hinanden med respekt og tolerance - At lære vores venskabsklasse at kende og udnytte de fordele der er i at være store og små børn sammen. Handleplan: I begyndelsen af skoleåret spiller de voksne en stor rolle. Vi skal være tydelige, så børnene har klare regler og normer at læne sig op af. Eleverne hjælper selv med at udforme skrevne klasseregler. Metode: Rose og tale med børnene, komme med løsningsforslag, være tydelige, insistere på god ro og orden, arbejde med regler for samvær og være opmærksomme på børnenes individuelt og i gruppen. Herudover vil vi lære børnene, hvordan man respekterer kammeraterne og viser tolerance i samarbejde og fællesskab. Forældre og ansatte på skolen er gode rollemodeller i forhold til tolerance og respekt. Evaluering: Klassen og den enkelte elevs trivsel evalueres løbende af de ansatte i bh. kl. Vi gør brug af klasselog (et værktøj på intra, som anvendes af skole og SFO til iagttagelsesbeskrivelser af børns trivsel og udvikling.) Har vi brug for at tale med forældre, kontaktes de via intra eller telefon.

13 13 DESIGNINDSATSOMRÅDET: Mål: At eleverne på en aldersvarende måde lærer at tænke design, kvalitet og æstetik ind i de enkelte fag/ emner. Eleverne skal øve sig i at undre sig over form, farve og funktion. Ud fra forskellige metoder skal børnene stifte bekendtskab med en skabende og ide genereringsfase, hvor processen bliver vægtet højt, og senere sætter vi fokus på produktet. Handleplan: Arbejdet med design skal tænkes ind i dagligdagens fag og emner, så vidt det er muligt. Evaluering: Der evalueres løbende med de ansatte i bh. kl., den enkelte elev og klassen. INDDRAGELSE AF IT I UNDERVISNINGEN: Status: Med udgangspunkt i børnenes alder og deres forskellige kendskab til computere, spil og tablets m.m. vil vi introducere børnene til computere og interaktive tavler som arbejdsredskab. Efter den nye Folkeskolelov skal IT i højere grad inddrages i undervisningen i bh. kl. Mål: - At eleven får et begyndende kendskab til computerens funktioner og anvendelse. - At eleverne bliver introduceret til forskellige programmer, som de med fordel kan bruge, når de skal øve tal og bogstaver. Handleplan:

14 14 I hverdagen bruges klassens interaktive tavle i alle relevante undervisningssituationer. Børnene bliver via tavlen introduceret til relevante billeder, musik og film. I både dansk og matematik foregår undervisningen på interaktive tavler, sideløbende med at børnene arbejder i egne bøger. Evaluering: Undervisningsform, elevernes deltagelse og udbytte evalueres løbende med klassen, og personale i bh. kl. ELEVMEDBESTEMMELSE I begyndelsen af skoleåret præsenterer vi børnene for hverdagens rytmer og rutiner. En forudsætning for at børnene kan være medbestemmende er, at de kender rammerne. Når børnene kender rammerne, introducerer vi dem for elevmedbestemmelse. Børnene vil opleve, at de i forhold til dagligdagen kan bidrage med forslag og være med til at afgøre spørgsmål i og om undervisningen. ALTERNATIVE UGER Uge 41 Krop og sundhed sammen med indskolingen Ugen slutter med en motionsdag Uge 16 Minisamfund FAGLIG EVALUERING I bh. kl. evaluerer vi løbende både på fag og emne. Målet med evalueringen er at sikre den enkelte elevs udbytte af undervisningen. Resultatet af evalueringen anvendes til at opsætte nye faglige mål ud fra elevens aktuelle faglige niveau eller eventuelt anvendelse af andre undervisningsformer. Resultatet af evalueringen vil indgå i elevplanen.

15 15 Ud fra de individuelle mål for den enkelte elev, skal der være en opfølgningsdel, på hvilken måde eleven, lærer og eventuelt forældre skal følge op på målene, hvornår de forskellige initiativer i opfølgningen skal finde sted. Børnene er selv med til at sætte deres mål. Børnene inddrages i at opsætte egne faglige mål, efterfulgt af evaluering af mål og læringsprocessen. I begyndelsen af skoleåret laves en sprogvurdering på alle børn, således at undervisningen fra starten kan tage udgangspunkt i det enkelte barns sproglige kompetencer. Resultatet af sprogvurderinger vil indgå i elevplanen. Der evalueres også løbende på undervisningsformer, indhold, planlægning og gennemførelse for at sikre den bedste kvalitet i undervisningen. FÆRDELSUNDERVISNING I bh. kl. undervises børnene, så de kender færdselsregler med henblik på at bevæge sig sikkert som fodgænger i lokalområdet. UNDERSTØTTENDE UNDERVISNING I den nye Folkeskolereform indgår faglig fordybelse og lektiehjælp i den understøttende undervisning. I løbet af året i bh. kl. vil mængden af lektier variere. Målet med den understøttende undervisning. - At børnene oplever læringsprocesser hvor teori og praksis kobles sammen. - Lektiehjælp samt træning og automatisering af færdigheder - At den enkelte elev bliver inddraget, så der laves individuelle mål for den enkelte elevs læring samt statusdel der viser progression i forhold til de opstillede læringsmål. - At vi inddrager nærmiljø, kultur og foreningsliv. Oplysninger om lektier/opgaver, der skal løses hjemme, finder forældrene på intra. LÆRINGSSTILE

16 16 Undervisningen i bh. kl. er meget varieret. Børnene vil opleve, at de både skal høre, se, røre, og ikke mindst bevæge sig. Formålet er at tilgodese flest mulige børn i forbindelse med læring af, for nogen, ny og svær viden. Gennem den varierede undervisning, introducerer vi også børnene til forskellige måder at tilegne sig ny viden på. SKOLEPÆDAGOGER I UNDERVISNINGEN Formålet er at optimere den daglige undervisning, at støtte elever med særlige behov og hjælpe i den praktiske del af undervisningen. Pædagogerne har også en del af den understøttende undervisning og lektiehjælp. Skolepædagogerne deltager i teamarbejdet, som indeholder planlægningen og evaluering af trivsel, og det daglige arbejde i klassen. VENSKABSKLASSE Børnehaveklasserne har 4E som venskabsklasse. De 3 klasser vil i løbet af året lave forskellige aktiviteter. Målet er at samværet giver grobund for venskaber på tværs af klasserne.

17 17

18 18

Årsplan for yngste klasse, dansk 2012/2013

Årsplan for yngste klasse, dansk 2012/2013 Årsplan for yngste klasse, dansk 2012/2013 10 lektioner pr. uge. Tager udgangspunkt i Fælles mål 2009 - Børnehaveklassen. Trinmål efter Børnehaveklassen Og i Fælles mål 2009 - Dansk, trinmål efter 2. klassetrin

Læs mere

Læseplan for børnehaveklasserne

Læseplan for børnehaveklasserne Læseplan for børnehaveklasserne Børnehaveklassernes overordnede mål Undervisningen i børnehaveklassen er med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige personlige udvikling ved

Læs mere

Årsplan for 0A & 0B skoleåret 2014/2015

Årsplan for 0A & 0B skoleåret 2014/2015 Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne ved slutningen af børnehaveklassen har tilegnet sig viden og færdigheder, der sætter dem i stand til at: Trinmål: Undervisningens indhold: Det talte sprog

Læs mere

Mål for børnehaveklassen

Mål for børnehaveklassen Mål for børnehaveklassen Børnehaveklassen skal være med til at skabe fundamentet for skolens arbejde og det videre undervisningsforløb. Udgangspunktet for dagligdagen og undervisningen er legen med vægt

Læs mere

Generelt om klasse(indskoling)

Generelt om klasse(indskoling) Færdigheder ved skoleårets afslutning: Generelt om 0.-3. klasse(indskoling) Ved slutningen af børnehaveklasseåret har eleven fået den viden og de færdigheder, der skal gøre eleven i stand til at: være

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 0 KLASSE

ÅRSPLAN FOR 0 KLASSE ÅRSPLAN FOR 0 KLASSE 2016-2017. At lægge et fundament for skolens arbejde med elevernes alsidige udvikling ved at give det enkelte barn udfordringer, der udvikler barnets nysgerrighed, videbegær og lyst

Læs mere

Velkommen i børnehaveklassen

Velkommen i børnehaveklassen Velkommen i børnehaveklassen Undervisningsministeriet 2003 2 Ny klarhed om børnehaveklassens opgave Af undervisningsminister Ulla Tørnæs Med denne pjece byder jeg velkommen i børnehaveklassen. Velkomsten

Læs mere

Sådan kan jeg støtte mit barn i skolestarten.

Sådan kan jeg støtte mit barn i skolestarten. Indhold Sådan kan jeg støtte mit barn i skolestarten. Til forældrene side 1 Folkeskoleloven om børnehaveklassen side 2 Børnehaveklassens overordnede mål side 2 Undervisningen i børnehaveklassen side 2

Læs mere

Vi vil tydeliggøre skolens kultur og udvikle selvsamme kultur for eleverne.

Vi vil tydeliggøre skolens kultur og udvikle selvsamme kultur for eleverne. Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole. Klasse: 0.klasse Periode: 2014-2015 Team/ lærer: Tina Birkholm og Lone Hede De overordnede mål for 0. klasse. Undervisningen tager udgangspunkt i Undervisningsministeriets

Læs mere

Om undervisning i børnehaveklassen på Bordings Friskole

Om undervisning i børnehaveklassen på Bordings Friskole BØRNEHAVEKLASSEN Om undervisning i børnehaveklassen på Bordings Friskole Undervisningen i børnehaveklassen skal være med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige personlige udvikling

Læs mere

Praktikstedets formål jævnfør lovgrundlag

Praktikstedets formål jævnfør lovgrundlag Praktikstedets formål jævnfør lovgrundlag Bekendtgørelse af lov om folkeskolen Herved bekendtgøres lov om folkeskolen, jf. lovbekendtgørelse nr. 521 af 27. maj 2013, med de ændringer der følger af 4 i

Læs mere

Velkommen i skole - børnehaveklasse og skolefritidsordning

Velkommen i skole - børnehaveklasse og skolefritidsordning 1 Skoleåret 2017 / 2018 Velkommen i skole - børnehaveklasse og skolefritidsordning 2 Indhold Velkommen i skole!... 3 Hvornår skal mit barn i skole?... 4 Om overgangen fra daginstitution til skole... 4

Læs mere

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN FORBUNDSSKOLEN 2012 2013

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN FORBUNDSSKOLEN 2012 2013 ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN FORBUNDSSKOLEN 2012 2013 Mælkedukse: Albert og Clara is bi si bil 3+4=7 4+4=8 5+4=9 Børnehaveklassens formål: Det er børnehaveklassens formål at lette barnets overgang fra

Læs mere

Mål for børnehaveklassen

Mål for børnehaveklassen Mål for børnehaveklassen At lægge et fundament for skolens arbejde med elevernes alsidige udvikling ved at give det enkelte barn udfordringer, der udvikler barnets nysgerrighed, videbegær og lyst til at

Læs mere

Børnehaveklassen Fælles Mål

Børnehaveklassen Fælles Mål Børnehaveklassen Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Opmærksomhedspunkter 4 Fælles Mål efter klassetrin Efter børnehaveklassen 5 FÆLLES MÅL Børnehaveklassen 2 1 Fagets

Læs mere

Årsplanen giver et overblik over den enkelte årgangs plan i relation til hele skolen.

Årsplanen giver et overblik over den enkelte årgangs plan i relation til hele skolen. Årsplan for 0.årgang i SKK i 2015-2016 Årsplanen giver et overblik over den enkelte årgangs plan i relation til hele skolen. 0.årgang arbejder ud fra Undervisningsministeriets faghæfte 23- Fælles Mål 2009

Læs mere

Vores 0. klasse deltager i sprogprøve i forsøgs og udviklingsprogrammet. Derfor vil der være under aktivitets kalender om sprogprøven.

Vores 0. klasse deltager i sprogprøve i forsøgs og udviklingsprogrammet. Derfor vil der være under aktivitets kalender om sprogprøven. Roser Skolen Årsplan for 0.klasse 2018/2019 Børnehaveklasseleder Anela Dardagan Årsplan er baseret på 6 kompetencemål opstillet af undervisningsministeriets færdighedsvidens mål for børnehaveklasse. (www.emu.dk)

Læs mere

Årsplan/ arbejdsområder for børnehaveklassen på Friskolen for Hundelev og Omegn

Årsplan/ arbejdsområder for børnehaveklassen på Friskolen for Hundelev og Omegn Årsplan/ arbejdsområder for børnehaveklassen på Friskolen for Hundelev og Omegn 2017-2018. Årsplanen er en beskrivelse af hvilke mål, sociale og faglige, som vi gennem året vil arbejde med. Målene står

Læs mere

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN.

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN. Fælles mål for DUS og Læreplanerne er, at tydeliggøre og udvikle grundlaget for vores pædagogiske arbejde. Formålet med Fælles mål for DUS og Læreplaner for vuggestue og børnehave er, at tydeliggøre og

Læs mere

Formål for børnehaveklassen

Formål for børnehaveklassen Formål for børnehaveklassen 1. Undervisningen i børnehaveklassen skal være med til at lægge fundamentet for elevernes alsidige udvikling ved at give det enkelte barn udfordringer, der udvikler barnets

Læs mere

Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole.

Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole. Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole. Klasse: 0.klasse Periode: 2013-2014 Team/ lærer: Lone Hede & Majbrit Ravnsbeck Børnehaveklassens overordnede mål. Undervisningen tager udgangspunkt i Undervisningsministeriets

Læs mere

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

Årsplan for børnehaveklassen 2010/2011

Årsplan for børnehaveklassen 2010/2011 Årsplan for børnehaveklassen 2010/2011 Hvornår? Hvad skal der ske? (Emne) Hvordan? (Form og metode) Med hvilket formål? Andet 32-35 Børnehaveklassen-hvem er vi? Vi arbejder med navne, udseende, hvad kan

Læs mere

0. årgang på Auning Skole

0. årgang på Auning Skole Skoleåret 2018/19 0. årgang på Auning Skole Velkommen på 0. årgang På Auning Skole har vi ambitioner om at lave en skole, der rummer fremtidens komplekse krav. Vores opgave er at følge med den tid, børnene

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Generelt. Holmebækskolen, Pogebanken 9, 4681 Herfølge, Tlf

Generelt. Holmebækskolen, Pogebanken 9, 4681 Herfølge, Tlf Generelt I 2015 er der en børnehaveklasse på Holmebækskolen. Eleverne møder hver dag fra 8.00-14.00. I løbet af dagen er der 2 frikvarterer af 1/2 times varighed. I indskolingen er børnene, som hovedregel,

Læs mere

Velkommen til 0. klasse i Helsingør Privatskole

Velkommen til 0. klasse i Helsingør Privatskole Velkommen til 0. klasse i Helsingør Privatskole Er det første gang i sender et barn i skole, vil i opdage at, skolen har ændret sig meget, siden I selv gik i skole. Et nyt kapitel starter ikke kun i jeres

Læs mere

0. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN DANSK

0. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN DANSK 2017-18 Lærer: Maibritt Olsen Forord til faget i klassen: I 0. Klasse bygges fundamentet for det skrevne og læste sprog. Dansk indgår i de fleste aktiviteter i 0. Klasse, ligesom andre kompetenceområder

Læs mere

Årsplan for 0. klasse 2014/2015

Årsplan for 0. klasse 2014/2015 Årsplan for 0. klasse 2014/2015 Børnehaveklassens formål Det er børnehaveklassens formål at lette barnets overgang fra børnehave til skole og at forberede det til den egentlige skolegang. Vi prøver at

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

0. klasserne på Hjallerup Skole

0. klasserne på Hjallerup Skole 0. klasserne på Hjallerup Skole 2016-2017 Velkommen til Hjallerup Skole Et nyt kapitel starter nu i jeres barns liv. Er det første gang, I sender et barn i skole, vil I få mange nye ting at forholde jer

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Informationsmøde 9. marts 2016 Forældre til kommende 0. klasser Kongsbjergskolen.dk

Informationsmøde 9. marts 2016 Forældre til kommende 0. klasser Kongsbjergskolen.dk Informationsmøde 9. marts 2016 Forældre til kommende 0. klasser Kongsbjergskolen.dk Program 1. Velkomst og præsentation v. Lise Platz, skoleleder 2. Glidende overgang 1. Praktisk information v. Betina

Læs mere

Årsplan for dansk 2017/2018. Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014:

Årsplan for dansk 2017/2018. Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014: Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014: Eleverne skal i faget dansk fremme deres oplevelse og forståelse af litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog og kommunikation som kilder til udvikling

Læs mere

Årsplan for børnehaveklassen 2011/2012

Årsplan for børnehaveklassen 2011/2012 Årsplan for børnehaveklassen 2011/2012 Hvornår? Hvad skal der ske? (Emne) Hvordan? (Form og metode) Med hvilket formål? Andet 32-35 Børnehaveklassen-hvem er vi? Vi arbejder med navne, udseende, hvad kan

Læs mere

I undervisningen bruger vi meget sang og musik. At lege med sproget gennem rim og remser bliver sjovt og motiverende gennem sang og bevægelse.

I undervisningen bruger vi meget sang og musik. At lege med sproget gennem rim og remser bliver sjovt og motiverende gennem sang og bevægelse. 2018-2019 Lærer: Marianne Storbjerg Andersen Forord til faget i klassen I 0. Klasse bygges fundamentet for det skrevne og læste sprog. Dansk indgår i de fleste aktiviteter i 0. Klasse, ligesom de andre

Læs mere

Mål og indhold. i børnehaveklassen. Kirsten Davidsen Merete Kirk

Mål og indhold. i børnehaveklassen. Kirsten Davidsen Merete Kirk Mål og indhold i børnehaveklassen Kirsten Davidsen Merete Kirk Sprog og udtryksformer Mål Lytte, fortælle, fabulere og genfortælle med forståelse for, at sproglige udtryk kan være forskellige Indgå i samtale

Læs mere

Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation

Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen.

Læs mere

Årsplan 2011/2012 for dansk i 2. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2011/2012 for dansk i 2. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2011/2012 for dansk i 2. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. Børnehuset Jordbærvangen 2012. Motoriske udvikling

Pædagogisk Handleplan. Børnehuset Jordbærvangen 2012. Motoriske udvikling Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 Motoriske udvikling Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen.

Læs mere

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN.

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN. ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN. Sociale mål: At hver elev oplever glæde og tryghed ved at gå på skolen. At eleverne for tryghed til lærerne og hinanden. At hver enkelt elev har mod på, og lyst til, at fortælle

Læs mere

Mål og indhold i SFO. Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg

Mål og indhold i SFO. Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg Mål og indhold i SFO Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende

Læs mere

Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole

Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole Mini-Spiren Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole Hvad er Mini-Spiren: Når man skal starte i børnehaveklasse på Nr. Lyndelse Friskole til august 2017, så starter man i Mini-Spiren d. 3. april og fortsætter

Læs mere

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Evaluering Samtale og dialog deltage i samtale og kunne veksle mellem at lytte og ytre sig tale om sprog videreudvikle og nuancere ordforråd

Læs mere

ÅRETS GANG I BØRNEHAVEKLASSERNE PÅ RØDKILDE SKOLE 2016/2017

ÅRETS GANG I BØRNEHAVEKLASSERNE PÅ RØDKILDE SKOLE 2016/2017 1 ÅRETS GANG I BØRNEHAVEKLASSERNE PÅ RØDKILDE SKOLE 2016/2017 Dorthe Johansen Tina La Cour Simonsen Dorthe Ingeberg Nina Hein Jørgensen Gitte Philp Sine Rossen 1 2 Indholdsfortegnelse: Indledning Skoleparathed

Læs mere

Kirsebærhavens Skole

Kirsebærhavens Skole Kirsebærhavens Skole Mit barn skal i skole Information til kommende forældre www.kir.kk.dk Kirsebærhavens Skole din lokale folkeskole På Kirsebærhavens Skole arbejder vi målrettet med: TRYGHED En skole

Læs mere

Velkommen til Distriktsskole Stenløse

Velkommen til Distriktsskole Stenløse Velkommen til Distriktsskole Stenløse Dagsorden Musisk indslag Dagsorden + præsentation Organisation Læring og trivsel Skoleparathed Skoleindskrivning 3. apr. -> Mini-SFO 13. aug. -> 0.kl. Spørgsmål Organisation

Læs mere

Bekendtgørelse om formål, kompetencemål og færdigheds- og vidensmål i børnehaveklassen (Fælles Mål)

Bekendtgørelse om formål, kompetencemål og færdigheds- og vidensmål i børnehaveklassen (Fælles Mål) BEK nr 855 af 01/07/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 030.08S.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Velkommen i 0. kl. på Peder Lykke Skolen - et trygt sted at lære!

Velkommen i 0. kl. på Peder Lykke Skolen - et trygt sted at lære! Velkommen i 0. kl. på Peder Lykke Skolen - et trygt sted at lære! I det følgende kan du læse mere uddybende, hvad vores mål og indhold er for vores 0. klasser. Lærerne: 1. Louise Fruergaard Hare, pyramiden

Læs mere

Lidt om Abildgårdskolen. God tid. Skolefritidsordning SFO. Vil du vide mere om SFO, skal du kontakte indskolingsleder Charlotte Rieck

Lidt om Abildgårdskolen. God tid. Skolefritidsordning SFO. Vil du vide mere om SFO, skal du kontakte indskolingsleder Charlotte Rieck 2019/2020 Lidt om Abildgårdskolen Når I vælger Abildgårdskolen til jeres barn vælger I samtidig: En skole med ca. 430 elever med baggrund i mange forskellige kulturer En skole der vægter det faglige højt

Læs mere

Årsplan 0. kl

Årsplan 0. kl Årsplan 0. kl. 2016-17 Periode Emne Mål Midler mm Evaluering Uge 32-35 Skabe god klassekultur. Møde skolevenner. Tage godt imod Eva. Det man si r er man selv. Uge 36-39 Dialogisk læsning Ud fra bøgerne:

Læs mere

Årsplan for 1.a Tingagerskolen 2012-2013

Årsplan for 1.a Tingagerskolen 2012-2013 Årsplan for 1.a Tingagerskolen 2012-2013 Klassens sociale mål: I 1. klasse skal vi blive gode til: At lytte til og respektere hinanden. At hjælpe hinanden At passe på egne og andres ting At passe på hinanden,

Læs mere

Kongsbjergskolens sfo Mål og Indholdsplaner 2012/2013

Kongsbjergskolens sfo Mål og Indholdsplaner 2012/2013 Kongsbjergskolens sfo Mål og Indholdsplaner 2012/2013 Kongsbjergskolens SFO Mail.kongsbjergsfo@kolding.dk TLF. 1 29279264 Kongsbjergskolens SFOs Mål og indholdsplaner. Vi ønsker med vores mål og indholdsplaner

Læs mere

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sprog

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sprog Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sprog Det talte sprog kan være mangfoldigt. Det er vigtigt at være bevidst om alle facetter i sprogets verden, som eksempelvis det nonverbale sprog, talesprog,

Læs mere

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER BARNETS SOCIALE KOMPETENCER Hvad skal vi lære børnene At begå sig i en større / mindre gruppe og vise empati for hinanden. At kunne samarbejde. At kunne danne venskaber. At føle sig respekteret, og være

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Mål for 0. klasse på Midtdjurs Friskole

Mål for 0. klasse på Midtdjurs Friskole Mål for 0. klasse på Midtdjurs Friskole Overordnede mål for 0-klasse Undervisningen i 0.klasse er med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med barnets alsidige personlige udvikling, ved at give

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Vi har lavet en mere detaljeret undervisningsplan / målsætning for, hvad vi gerne

Læs mere

ÅRETS GANG I BØRNEHAVEKLASSERNE PÅ RØDKILDE SKOLE 2015/2016

ÅRETS GANG I BØRNEHAVEKLASSERNE PÅ RØDKILDE SKOLE 2015/2016 1 ÅRETS GANG I BØRNEHAVEKLASSERNE PÅ RØDKILDE SKOLE 2015/2016 Dorthe Johansen Tina La Cour Simonsen Dorthe Ingeberg Nina Hein Jørgensen Gitte Philp Sine Rossen 1 2 Indholdsfortegnelse: Indledning 3 Skoleparathed

Læs mere

Læsning og skrivning i børnehaveklasse og 1. klasse

Læsning og skrivning i børnehaveklasse og 1. klasse Læsning og skrivning i børnehaveklasse og 1. klasse Kære læsevejledere Så er alle børnebillederne væk, og I får som lovet de kedelige slides. I fik undervisningsforløbet udleveret, så her er næsten kun

Læs mere

Årsplan for 1. klasse 2010-2011

Årsplan for 1. klasse 2010-2011 Årsplan for 1. klasse 2010-2011 Formål at stimulere elevernes læse- og skrivelyst at give eleverne mulighed for at erfare, at læsning og skrivning giver oplevelser og viden. Danskfaglige mål for 1. klasse

Læs mere

Årsplan for dansk i 4.klasse

Årsplan for dansk i 4.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 4.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Indskolingen 0.-3. klasse - læring, trivsel og glæde

Indskolingen 0.-3. klasse - læring, trivsel og glæde Indskolingen 0.-3. klasse - læring, trivsel og glæde Når børn starter i skole, glæder de sig til at lære nyt og få nye udfordringer. Langt de fleste børn er vant til at gå i børnehave og er dermed vant

Læs mere

Årsplan for skoleåret 2018/19

Årsplan for skoleåret 2018/19 Årsplan for skoleåret 2018/19 Dansk i 0. klasse Lærer: Christina Hintze Denne årsplan er sidst revideret d. 9. august 2018 Generelt I børnehaveklassen er der i skoleåret 2018/2019 tildelt 7 ugentlige lektioner

Læs mere

Årsplan dansk - 3. klasse

Årsplan dansk - 3. klasse M 13.08 20.08 27.08 03.09 Kunst Sommer- Læsekursus oplevelser 3.-4. O Norsk svensk Pennevenner F 10.09 17.09 24.09 01.10 8.10 Læsekursus Palle Faglig læsning Drenge- Pige emne 33 34 35 36 37 38 39 40 41

Læs mere

Skoleskema for 0.-3.C

Skoleskema for 0.-3.C Skoleskema for 0.-3.C 0.-3. C mandag tirsdag onsdag torsdag fredag 8.20-9.05 9.05-9.50 10.05-10.50 10.50-11.35 12.00-12.45 HM Post,skema & lege HM Billedkunst /HM Matematik Post,skema & lege Natur/teknik

Læs mere

LÆSEPOLITIK. Formålet med en læsepolitik er:

LÆSEPOLITIK. Formålet med en læsepolitik er: LÆSEPOLITIK Samuelsgaardens læsepolitik er den lokale implementering af Københavns kommunes læsepolitik, og skal derfor ses i sammenhæng med denne. Af Københavns kommunes læsepolitik fremgår det overordnet

Læs mere

Sunde og glade børn lærer bedre

Sunde og glade børn lærer bedre Sunde og glade børn lærer bedre Hvorfor og hvordan? Hvad er En Børneby er en samling af alle pasnings- og skoletilbud for børn fra 0-12 år. I Ørsted er det dagplejen, børnehaven Skovsprutten og Rougsøskolen

Læs mere

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Læseboost i børnehaveklassen! Formålet med at give vores elever et læseboost, når de begynder i børnehaveklassen er, at udviklingen i

Læs mere

Punkt 1: Barnets alsidige og personlige udvikling.

Punkt 1: Barnets alsidige og personlige udvikling. Læreplan for institutionen Bøgen - afd. Spirerne. Aldersgruppe: Førskolegruppe. Lavet med udgangspunkt i de seks læreplanstemaer og SMITTE-modellen. Juni 2018 Punkt 1: Barnets alsidige og personlige udvikling.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering

Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering Årsplan dansk 2. klasse(indtil vinterferien) Christel Hjorth Bendtsen Uge Tema Indhold Materialer Evaluering 33-34 Vi kommer godt i Skriftlige opgaver gang: Hvad kan vi huske? Min sommerferie Skrive, tegne

Læs mere

Førskole Dalmose 2013

Førskole Dalmose 2013 S O R Ø K O M MU N E Førskole Dalmose Førskole Dalmose - er for alle kommende børnehaveklassebørn, og fungerer som overgang fra daginstitutionen til folkeskolen. Førskole Dalmose er et samarbejde mellem

Læs mere

Ødis Skole. Værdigrundlag

Ødis Skole. Værdigrundlag Ødis Skole Værdigrundlag Indhold Indledning... 4 Fremtidige mål... Værdiformulering... 5 6 Sådan arbejder vi med vores værdier... 8 - Trivsel... 8 - Læsning... 9 - Naturen... 10 - Fællesskab... 12 - Kreativitet...

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Indskolingen har i år fået et 30 tablets til rådighed, som vi også i 2.a vil benytte i undervisningen

Indskolingen har i år fået et 30 tablets til rådighed, som vi også i 2.a vil benytte i undervisningen Årsplan for 2.a Tingagerskolen 2013/2014 LK JS og DG Overordnede mål for 2.a: Det skal være trygt og rart at gå i skole. Vi ønsker at bevare elevernes naturlige nysgerrighed og styrke deres evne til at

Læs mere

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Herlev Kommune Børne- og Kulturforvaltningen Telefon 44 52 70 00 Telefax 44 91 06 33 Direkte telefon 44 52 55 28 Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Dato Journal nr. 15.3.04 17.01.10P22 Visionen

Læs mere

Velkommen i skole. Kære forældre

Velkommen i skole. Kære forældre Velkommen i skole Velkommen i skole Kære forældre Første skoledag er en milepæl i jeres barns liv. Den er nemlig en helt særlig dag, som alle børn ser frem til med stor spænding. Den første skoletid er

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen Mål og indholdsbeskrivelse Grejsdal skoles SFO SFO en er en integreret del af skolen 1. SFO, Grejsdal Skoles pædagogiske grundlag en vedvarende proces! Som grundlag for dette arbejde har vi formuleret

Læs mere

Indskrivning for nye bh.klassesbørn. Frederiksværk Skole Skoleåret d. 11. november 2014

Indskrivning for nye bh.klassesbørn. Frederiksværk Skole Skoleåret d. 11. november 2014 Indskrivning for nye bh.klassesbørn Frederiksværk Skole Skoleåret 2015-2016 d. 11. november 2014 Program for i aften Kl. 19.00 Velkomst og oplæg Kl. 19.45 Kaffepause Kl. 20.00 Spørgetid Senest kl. 21.00

Læs mere

Målrelaterede årsplaner - Team I

Målrelaterede årsplaner - Team I Målrelaterede årsplaner - Team I Grydemoseskolens målrelaterede årsplan - Team I Hvad skal eleverne lære Undervisningen på Grydemoseskolen sætter fokus på såvel elevernes faglige udvikling som på deres

Læs mere

SKOLEFRITIDSORDNING - SFO: Når I vælger Abildgårdskolen til jeres barn vælger I samtidig:

SKOLEFRITIDSORDNING - SFO: Når I vælger Abildgårdskolen til jeres barn vælger I samtidig: På Abildgårdskolen Når I vælger Abildgårdskolen til jeres barn vælger I samtidig: En skole med ca. 500 elever med baggrund i mange forskellige kulturer En skole der vægter det faglige højt En skole med

Læs mere

Indskolingen Næsby Skole 2014/2015

Indskolingen Næsby Skole 2014/2015 Indskolingen Næsby Skole 2014/2015 Indskolingens læringssyn Læring er individets bestræbelser på at forstå og mestre verden. Børn og læring ser vi som en dynamisk proces, der involvere børn og voksne.

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Kirsebærhavens Skole

Kirsebærhavens Skole Kirsebærhavens Skole Mit barn skal i skole Information til kommende forældre www.kir.kk.dk Kirsebærhavens Skole din lokale folkeskole dit sikre valg På Kirsebærhavens Skole arbejder vi bevidst og målrettet

Læs mere

Selam Friskole. Fagplan for 0. klasse

Selam Friskole. Fagplan for 0. klasse Selam Friskole Fagplan for 0. klasse Formål Undervisningen i børnehaveklassen skal være med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige personlige udvikling ved at give det enkelte

Læs mere

Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune

Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune Fagsekretariat for Undervisning 9. februar 2010 1 Forord I Faaborg-Midtfyn Kommune hænger skolens undervisningsdel og fritidsdel sammen,

Læs mere

Læring, motivation og trivsel på SFO Lindebjerg

Læring, motivation og trivsel på SFO Lindebjerg Læring, motivation og trivsel på SFO Lindebjerg Folkeskolereformudvalget i Roskilde kommune har lavet følgende anbefalinger til målsætninger, som SFO en forholder sig til: Alle elever skal udfordres i

Læs mere

Formål og indhold for SkoleFritidsOrdning

Formål og indhold for SkoleFritidsOrdning Formål og indhold for SkoleFritidsOrdning Med handleplan for Broskolens SFO. Faaborg - Midtfyn Kommune Fagsekretariat for Undervisning 1 Forord I Faaborg-Midtfyn kommune ønsker vi, at skolens undervisningsdel

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Alle elever: Mål for dansk i børnehaveklassen 3. klasse. Mål for danskundervisningen på Halsnæs Lilleskole.

Alle elever: Mål for dansk i børnehaveklassen 3. klasse. Mål for danskundervisningen på Halsnæs Lilleskole. Mål for danskundervisningen på Halsnæs Lilleskole. Undervisningen på Halsnæs Lilleskole tager afsæt i de fælles trinmål, der er udstukket af undervisningsministeriet for folkeskolen, kaldet Fælles Mål.

Læs mere

Børnehaveklassen Krebs. Årsplan 2015 2016 (Dansk Matematik ST)

Børnehaveklassen Krebs. Årsplan 2015 2016 (Dansk Matematik ST) Tid og fagligt område Årsplan 1. periode Fra skolestart til efterårsferien. Uge 33-42 Aktivitet Læringsmål Opstart i børnehavekassen Emne: Mig selv og min familie Børnene tegner selvportrætter. Der klippes

Læs mere

Fatkaoplysninger. Integreret daginstitution Børnegården Blomstrergangen 71 6771 Gredstedbro. Telefon 76169441

Fatkaoplysninger. Integreret daginstitution Børnegården Blomstrergangen 71 6771 Gredstedbro. Telefon 76169441 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Indsatsområder 2013... 4 Sprog... 5 Vidensstrategi / science... 8 Kunstneriske udtryksformer i et konstruktionsperspektiv... Krop og bevægelse... 2 Fatkaoplysninger

Læs mere

Samarbejdet mellem skole og SFO.

Samarbejdet mellem skole og SFO. Samarbejdet mellem skole og SFO. Personalet henter børnene i klasserne ved skoletids ophør, hvor der bliver givet vigtige informationer om børns trivsel i løbet af skoledagen, for derved at skabe forståelse

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse. Dronninggårdskolens SFO/SFK

Mål- og indholdsbeskrivelse. Dronninggårdskolens SFO/SFK Mål- og indholdsbeskrivelse Dronninggårdskolens SFO/SFK 2018/2019 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 SFO/SFK på Dronninggårdskolen... 2 Mål- og indholdsbeskrivelse... 3 Kommunens børne- og ungepolitik...

Læs mere