Nærværende notat beskriver de mulige potentialer på fagområdet Pleje og Træning, som svarer til en samlet årlig besparelse på 14,1 mio. kr.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nærværende notat beskriver de mulige potentialer på fagområdet Pleje og Træning, som svarer til en samlet årlig besparelse på 14,1 mio. kr."

Transkript

1 Sagsnr Brevid NOTAT: Temaanalyse på ældre- og træningsområdet 11. december 2015 Konklusion Som en del af budgetforliget for 2016 indgår, at der skal frembringes et grundlag for en vurdering af potentialer for driftsbesparelser og effektiviseringer fra 2017 og frem inden for de enkelte fagudvalgsområder. Temaanalysen er udarbejdet inden vedtagelse af finansloven for 2016, som med indførelse af velfærdsmilliarden har betydning for ældreområdets budget. Nærværende notat beskriver de mulige potentialer på fagområdet Pleje og Træning, som svarer til en samlet årlig besparelse på 14,1 mio. kr. Potentialet på de 14,1 mio. kr. fordeler sig med 4,6 mio. kr. på ekstra midler ud over den almindelige drift, 2,0 mio. kr. på daghjem, 1,0 mio. kr. på madservice, 5,0 mio. kr. ved justering af demografimodellen på grund af effekt af rehabilitering, 0,5 mio. kr. ved anvendelse af velfærdsteknologiske hjælpemidler samt 1,0 mio. kr. ved udbud af et større eksisterende plejecenter. Budget, regnskab og overførsler Af tabellen nedenfor fremgår regnskabsresultatet for fagområdet Pleje og Træning for 2014, budgettet for 2015 samt det netop vedtagne budget i faste 2016-priser. Anført i kr. Regnskab Opr. budget Budget 2016 Budget 2017 Budget 2018 Budget priser Pleje og Træning Ved budgetopfølgningen pr. 31. oktober blev forbruget i 2015 på fagområdet Pleje og Træning skønnet til 670 mio. kr. i 2016-priser, som tabellen ovenfor vises i. Dvs. et forventet merforbrug i forhold til det oprindelige budget. Niveauløftet mellem budget 2015 og 2016 skyldes hovedsageligt ældremilliarden, da det kun er udgiften der fremgår på udvalgsbudgettet fra Hidtil har det både været udgiften og indtægten, der er fremgået. Kontering er lavet om i forbindelse med økonomiaftalen. De øvrige og løbende niveauløft i budgetterne skyldes primært demografiregulering som følge af forventningerne til befolkningsudviklingen. Især er det stigningen blandt de ældste ældre (80+ årige), der påvirker demografireguleringen, da det er denne gruppe af borgere, der er den mest udgiftsdrivende. Den forventede udvikling i antallet af 65+ og 80+ årige borgere

2 Side2/5 Af tabellen nedenfor fremgår driftsoverførslerne på området i regnskabsår 2014 og Forskellen skyldes, at der har været forskydninger i aktiviteter pga. ældremilliarden. Overførsel fra Overførsel fra Anført i kr Pleje og Træning Det kan oplyses, at der forventes en nedgang i den forventede overførsel fra 2015 til 2016 i forhold til tidligere års overførsler. Benchmark og nøgletal Fagområdet Pleje og Træning er udvalgt til nærmere analyse, da en sammenligning på serviceudgifterne i regnskab 2014 på området har placeret området i gult, som betyder, at udgifterne ligger under på nogle områder i forhold til sammenligningskommunerne, men over på andre. En gennemgang af området viser, at der ses en større stigning i antallet af ældre, især blandt de ældste ældre (80+ årige) i Roskilde Kommune. Der er ikke særlige forhold i benchmarkgennemgangen, der udpeger potentialer på specifikke områder, hvor Roskilde Kommune med fordel kan ændre sit udgiftsniveau i forhold til de øvrige kommuner. Der er i temaanalysen derfor foretaget en generel gennemgang af hele pleje- og træningsområdet for at pege på potentialer. Potentialer Samlet peges på et besparelsespotentiale på 14,1 mio. kr., som er nærmere beskrevet nedenfor. Potentialerne nedenfor fordeler sig med: - 4,6 mio. kr. på ekstra midler ud over den almindelige drift, - 2,0 mio. kr. på daghjem, - 1,0 mio. kr. på madservice, - 5,0 mio. kr. ved justering af demografimodellen på grund af effekt af rehabilitering, - 0,5 mio. kr. ved anvendelse af velfærdsteknologiske hjælpemidler samt - 1,0 mio. kr. ved udbud af et af de eksisterende største plejecentre. Ekstra midler ud over den almindelige drift I budgettet på Pleje og Træning indgår der nedenstående ekstra midler ud over den ordinære drift. Fx er der ikke budgetlagt trivselsmidler andre steder end på ældreområdet. I forhold til udviklingsmæssige tiltag, er der alternative muligheder for at gennemføre tiltagene via eksterne midler mv.

3 Side3/5 Tilskud til aktiviteter på plejecentre Udviklingspulje på ældreområdet Trivselsmidler på ældreområdet Kort beskrivelse Kommunen yder et årligt tilskud til aktiviteter for beboerne på plejecentrene. Aktiviteterne ligger ud over de aktiviteter, der tilbydes via den personlige og praktiske hjælp. Puljen er afsat til afprøvning af nye metoder til at løse opgaver på. Puljen udmøntes årligt af Sundheds- og Omsorgsudvalget. Jfr. byrådsbeslutning i juni 2007 er der afsat et beløb til trivselsfremmende foranstaltninger for medarbejderne på ældreområdet. Årlig udgift i kr Udviklingspulje med fokus på ensomhed, demens og velfærdsteknologi Plejehjem, generelt Jfr. budgetforlig er der fra 2016 afsat en udviklingspulje med fokus på ensomhed, demens og velfærdsteknologi. Puljen udmøntes af Sundhedsog Omsorgsudvalget. Jfr. budgetforlig er der fra 2016 afsat 2,0 mio. kr. årligt til at afhjælpe yderog nattetimerne på plejecentrene. Midlerne udmøntes af Sundheds- og Omsorgsudvalget. Der er hidtil ikke anvendt ekstra ressourcer for at sikre den nødvendige bemanding på plejecentrene og det er forvaltningens vurdering, at bemandingen dækkes forsvarligt inden for de nuværende økonomiske rammer Besparelsespotentiale alt Daghjem Deloitte har tidligere i deres analyse af effektiviseringspotentialer i Roskilde Kommune anført, at de vurderer, at der er et harmoniserings- og effektiviseringspotentiale på udgifterne til daghjem/lokalcentre og en sammenligning af aktiviteten med vores sammenligningskommuner viser også et besparelsespotentiale. Aktivitet vedr. daghjem i Antal visiterede borgere Andel visiterede pr årige Antal daghjem Roskilde Tårnby Ballerup Høje-Taastrup Køge Gns. i de 4 sammenligningskommuner Noter: Det har ikke været muligt at få præcise oplysninger fra Ballerup om antal visiterede borgere i Det beregnede antal af visiterede i Ballerup kan derfor være undervurderet. Andelen af visiterede borgere er højere i Roskilde Kommune end i Køge og Ballerup. Der vurderes på den baggrund at være et besparelsespotentiale på området. Dels i forhold til at få afdækket kan og skal tilbuddet på området, men også i forhold til en harmonisering af serviceniveauet på tværs af daghjemmene og i forhold til serviceniveau overfor borgerne. Videre ses et økonomisk potentiale ved at samle opgaven på færre enheder. Den samlede udgift til daghjem i Roskilde Kommune var 15,3 mio. kr. i Potentialet vurderes til at være 2,0 mio. kr. Mad til hjemmeboende. I Roskilde Kommune produceres og leveres maden af private leverandører efter udbud. De nuværende kontrakter løber frem til 31. maj 2017.

4 Side4/5 Med de nuværende aftaler leveres maden dagligt og varmholdt. Dog har borgerne mulighed for i stedet at vælge køleholdt mad. Priserne i nuværende kontrakter er ens, uanset om der leveres varmholdt eller kølemad, og det er den samme mad i samme emballering, der leveres uanset om der leveres varmholdt eller kølemad. Forskellen er at maden varmes op i bilerne ved varmholdt levering, hvorimod borgerne selv skal varme køleholdt mad op i mikrobølgeovn. Ved at overgå til kølemad med levering 1 gang om ugen, vil der være et estimeret besparelsespotentiale på op mod 1,0 mio. kr. I vurderingen er der taget højde for, at der kan være en andel af borgerne, som vil få et behov for hjælp i madlavningssituationen, som de ikke har nu. Korrektion for rehabiliteringsindsatsen i demografimodellen i Roskilde Kommune. Udgifterne til ældreområdet stiger som følge af den demografiske udvikling jfr. Roskilde Kommunes seneste befolkningsprognose, især i forhold til de 80+ årige, jf. tabellen på side 1, som viser udviklingen i antallet af 65+ og 80+ årige borgere. En stigning der er større i Roskilde Kommune end i sammenligningskommunerne. Ældreområdet tilføres midler til at dække konsekvenserne af den demografiske udvikling med et stigende antal ældre. Omvendt forbedres befolkningens sundhedstilstand, hvilket der tages højde for i demografimodellen i Roskilde Kommune, idet der med virkning fra budget 2015 blev indført en sundhedsfaktor på 1,2% af den samlede ældrepopulation. Sundhedsfaktoren tager højde for, at ældrebefolkningens levealder og sundhedstilstand forbedres, og er således en metode til at få indregnet et forventet fremadrettet udgiftsfald i budgettet. Når sundhedsfaktoren beregnes på den samlede population, stiger den procentmæssige reduktion fra år til år. Sundhedsfaktoren beregnes særskilt og bidrager dermed til at tydeliggøre effekten af sundhedsfaktoren og betyder, at sundhedsfaktoren får gennemslag uanset om der er stigende eller faldende skøn på befolkningsudviklingen. Roskilde Kommunes rehabiliterende indsatser, som er styrket bl.a. som følge af ny lovgivning, hvor alle borgere vurderes i forhold til deres rehabiliterende potentiale, imødegår delvist den demografiske udvikling. Indsatsen forventes at medføre, at borgernes behov for hjælp udskydes. Det forventes, at alle borgere i hjemmeplejen og på plejecentrene har været vurderet og har en rehabiliteringsplan med udgangen af Som led i produktivitetsarbejdet indgår der også provenu fra den rehabiliterende omlægning af indsatsen. Udviklingen bør derfor følges tæt, så det sikres, at gevinsten i forhold til de rehabiliterende potentialer ikke indregnes med en for stor effekt. Demografien kan tilføres området efter forskellige modeller og forskellige niveauer. Som potentiale i denne temaanalyse anvises den model, hvor der samtidig med den nuværende sundhedsfaktor kan suppleres med en rehabiliteringsfaktor, som vurderes til at være 5,0 mio. kr. fra Tabellen nedenfor viser den årlige tilførsel til budgettet som følge af den demografiske udvikling. Den øverste række viser den tilførsel, der ville være, hvis der ikke var indregnet en sundheds- og rehabiliteringsfaktor, og den nederste række viser den årlige tilførsel til budgettet, som følge af, at der udover den nuværende demografimodel med en sundhedsfaktor også indføres en rehabiliteringsfaktor. Anført i kr. i prisniveau Årlig demografitilførsel uden sundheds- og rehabiliteringsfaktor Årlig demografitilførsel nuværende model (med sundhedsfaktor på 1,2% ) Årlig demografitilførsel incl. sundhedsfaktor på 1,2% og rehabiliteringsfaktor

5 Side5/5 Tilførslen skal ses i sammenhæng med den forventede udvikling i den ældre del af befolkningen, især blandt de 80+ årige, hvor der ses en stigning fra 2017 til 2018 med 195 borgere (fra borgere) og en stigning fra 2018 til 2019 med 144 borgere (fra ). Denne stigning fortsætter, så der i 2024 forventes årige. Ved at indføre en rehabiliteringsfaktor sker der en nedskrivning af de midler, der tilføres ældreområdet på grund af den demografiske udvikling, så der bliver et nyt lavere og varigt niveau for budgettet som grundlag for demografitilførsel. Velfærdsteknologi Som det også fremgik af omprioriteringskataloget til budget 2016 kan det indgå i kommunens kvalitetsstandarder, at der anvendes arbejdskraftbesparende velfærdsteknologiske hjælpemidler, hvor det fagligt vurderes at borgerne kan opnå det samme serviceniveau med et velfærdsteknologisk hjælpemiddel. Det skal således ikke være frivilligt for borgeren, men vil være en individuel vurdering. Det vedrører fx brug af vaske/tørre toiletter, loftslifte og robotstøvsugere. Dette skønnes at kunne reducere budgettet med 0,5 mio. kr. årligt. Udbud af et større eksisterende plejecenter Driften af plejecenterdelen på et af de eksisterende største plejecentre Kristiansminde eller Trekroner - kan sættes i udbud, hvor kommunen giver et kontrolbud. I udbudsmaterialet skal fremgå, at kommunens kvalitetsstandarder skal overholdes, men at der ellers er metodefrihed i forhold til opgaveløsning, herunder anvendelse af velfærdsteknologiske løsninger. Dette skønnes at kunne reducere budgettet med ca 1,0 mio. kr. årligt.

NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Sundheds- og Omsorgsudvalgets

NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Sundheds- og Omsorgsudvalgets Sagsnr. 286217 Brevid. 2480616 NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Sundheds- og Omsorgsudvalgets 5. januar 2017 område Baggrund og formål Af tillægsaftale til budgetforliget for 2017 fremgår,

Læs mere

NOTAT: Demografinotat budget 2018

NOTAT: Demografinotat budget 2018 Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 290603 Brevid. 2541560 Ref. BTL/LHS Dir. tlf. briantl@roskilde.dk NOTAT: Demografinotat budget 2018 4. april 2017 Baggrund I Roskilde Kommune er der igennem en længere årrække

Læs mere

Tabel 1: Aldersfordeling hentet fra befolkningsprognosen i demografimodellen

Tabel 1: Aldersfordeling hentet fra befolkningsprognosen i demografimodellen Handleplan 2019, Sundheds- og Ældreafdelingen, marts 2019 Social- og Sundhedsudvalget besluttede på møde den 12. marts 2019 på baggrund af budgetopfølgning, at synliggøre økonomien på udvalgets områder.

Læs mere

Omprioriteringskatalog Budget

Omprioriteringskatalog Budget Omprioriteringskatalog Budget 2014-2017 Sagsnr. 237794 Sammenfatning af omprioriteringsforslag på udvalgsniveau 2014 2015 2016 2017 Økonomiudvalget 10.750 10.750 10.750 10.750 Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

Læs mere

Nærværende notat beskriver de mulige potentialer under området overførselsindkomster.

Nærværende notat beskriver de mulige potentialer under området overførselsindkomster. Sagsnr. 274223 Brevid. 2231646 NOTAT: Temaanalyse vedr. overførselsindkomster 20. november 2015 Konklusion Som en del af budgetforliget for 2016 indgår, at der skal frembringes et grundlag for en vurdering

Læs mere

Omprioriteringskatalog Budget

Omprioriteringskatalog Budget Omprioriteringskatalog Budget 2014-2017 Sagsnr. 237794 BrevID. 1669719 Sammenfatning af omprioriteringsforslag på udvalgsniveau 2014 2015 2016 2017 Økonomiudvalget 10.750 10.750 10.750 10.750 Beskæftigelses-

Læs mere

Simon Hartwell Christensen og Eli Nørgaard. Forslag til ny demografimodel på ældreområdet i Viborg Kommune

Simon Hartwell Christensen og Eli Nørgaard. Forslag til ny demografimodel på ældreområdet i Viborg Kommune Simon Hartwell Christensen og Eli Nørgaard Forslag til ny demografimodel på ældreområdet i Viborg Kommune Forslag til ny demografimodel på ældreområdet i Viborg Kommune kan hentes fra hjemmesiden www.kora.dk

Læs mere

Status for tekniske korrektioner til budget 2015 og overslagsårene.

Status for tekniske korrektioner til budget 2015 og overslagsårene. 1 of 9 Status for tekniske korrektioner til budget 2015 og overslagsårene. Indhold X. Udvalget for sundhed, ældre og social.... 2 X.X Sundhedsområdet... 2 X.X.X Demografipulje på sundhedsområdet... 2 X.X.X

Læs mere

Forslag til ny demografimodel på ældreområdet i Viborg Kommune

Forslag til ny demografimodel på ældreområdet i Viborg Kommune Forslag til ny demografimodel på ældreområdet i Viborg Kommune Indhold 1 Indledning... 2 2 Hvad er en demografimodel?... 2 3 Viborg Kommunes nuværende model... 3 4 Tekniske regneprincipper i den nye model...

Læs mere

I forbindelse med at modellen blev udarbejdet blev det aftalt, at modellen inden for en kortere årrække skulle revurderes.

I forbindelse med at modellen blev udarbejdet blev det aftalt, at modellen inden for en kortere årrække skulle revurderes. Evaluering af demografimodellen på ældreområdet Baggrund Byrådet godkendte den 4. juni 2013 den nuværende demografimodel på ældreområdet. Modellen er blevet anvendt i forbindelse med de tre seneste års

Læs mere

NOTAT: Benchmarking: Roskilde Kommunes serviceudgifter i regnskab 2012

NOTAT: Benchmarking: Roskilde Kommunes serviceudgifter i regnskab 2012 Økonomi og Beskæftigelse Økonomi og Analyse Sagsnr. 239222 Brevid. 1716438 Ref. LAOL Dir. tlf. 4631 3152 lasseo@roskilde.dk NOTAT: Benchmarking: Roskilde Kommunes serviceudgifter i regnskab 2012 20. august

Læs mere

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes.

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes. 1 Udvalget for Social og Sundhed Oversigt over udmøntning af nye ønsker til driftsbudgettet for 2016 Ved Byrådets budgetforlig blev der blandt andet truffet beslutning om at budgettet for Udvalget for

Læs mere

I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget , der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen for 2013.

I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget , der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen for 2013. Forslag til demografiske beregninger til Budget 2014 og overslagsårene I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget 2014-2017, der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del Bilag 45 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del Bilag 45 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 214-15 (2. samling) SUU Alm.del Bilag 45 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Status på ældremilliarden Enhed: Ældreenheden Sagsbeh.: DEPSSK Sagsnr.: SJ-STD-DEPSSK Dok. nr.:

Læs mere

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. i Sundhed og Omsorg. Høring

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. i Sundhed og Omsorg. Høring Indstilling Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Sundhed og Omsorg Dato 24. august 2016 Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. i Sundhed og Omsorg Høring 1. Resume Byrådet skal efter

Læs mere

Sundheds & Omsorgsudvalget Budget Budget forslag 2016

Sundheds & Omsorgsudvalget Budget Budget forslag 2016 Velfærdssekretariatet Sagsnr. 273076 Brevid. 2164829 Ref. GIMN Dir. tlf. 46 31 52 11 gittemn@roskilde.dk NOTAT: Sundheds- og Omsorgsudvalget budgetnotat 2016 12. august 2015 Notatet viser Sundheds- og

Læs mere

Demografiregulering. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Disse 3 påvirker demografien. Stor generation af ældre. Københavnerne lever længere

Demografiregulering. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Disse 3 påvirker demografien. Stor generation af ældre. Københavnerne lever længere Demografiregulering Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Københavns Kommune har en politisk besluttet demografimodel, som betyder, at budgetterne på børne-, ældre- og handicapområdet hvert år tilpasses som

Læs mere

2. budgetopfølgning for budget 2019 d Baggrundsnotat vedr. 2. budgetopfølgning 2019.

2. budgetopfølgning for budget 2019 d Baggrundsnotat vedr. 2. budgetopfølgning 2019. 2. budgetopfølgning for budget 2019 d. 2.8.2019 Baggrundsnotat vedr. 2. budgetopfølgning 2019. Resumé 2. budgetopfølgning baserer sig på det faktiske driftsforbrug ved udgangen af 1. halvår 2019 samt de

Læs mere

NOTAT: Sammenfatning til forberedelse af budget

NOTAT: Sammenfatning til forberedelse af budget Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 286217 Brevid. 2486718 Ref. KTH Dir. tlf. 46 31 30 60 kirstenth@roskilde.dk NOTAT: Sammenfatning til forberedelse af budget 2018-2021 16. januar 2017 Baggrund og proces Budgetbalancerne

Læs mere

Handleplan for økonomisk genopretning, 2016

Handleplan for økonomisk genopretning, 2016 Handleplan for økonomisk genopretning, 2016 Center Pleje og Omsorg Indholdsfortegnelse Indledning...3 Udfordringer i 2016...3 Administrative tiltag i 2016...4 Central pulje...4 Visitation...4 Udfører...4

Læs mere

Notat. Bilagsnotat vedrørende 1. Budgetopfølgning 2015 for budgetramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister

Notat. Bilagsnotat vedrørende 1. Budgetopfølgning 2015 for budgetramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister SOCIAL- OG SUNDHED Dato: 17. marts 2015 E-mail: tgl@balk.dk Kontakt: Tina Gleerup Notat Bilagsnotat vedrørende 1. Budgetopfølgning 2015 for budgetramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister Nærværende bilagsnotat

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsramme 50.52 Tilbud til ældre pensionister Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter hjælp og omsorg til ældre borgere over 65 år, samt alle

Læs mere

NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område

NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område Sagsnr. 286217 Brevid. 2486696 NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område 16. januar 2017 Baggrund og formål Af tillægsaftale til budgetforliget for 2017 fremgår,

Læs mere

Fokuspunkter og udfordringer på Sundheds- og Omsorgsudvalget:

Fokuspunkter og udfordringer på Sundheds- og Omsorgsudvalget: Velfærdssekretariatet Sagsnr. 270302 Brevid. 2115205 Ref. GIMN Dir. tlf. 46 31 52 11 gittemn@roskilde.dk NOTAT: notat SOU 27. maj 2015 Notatet viser Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget og oplister de

Læs mere

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015 Indledning Området administreres af Seniorudvalget. Området omfatter pleje og omsorg for ældre og handicappede, forebyggende indsats for ældre og handicappede, plejehjem, inkontinenshjælpemidler samt hjælpemidler

Læs mere

Kortlægning af den økonomiske udvikling på ældreområdet samt forventninger til budget 2020

Kortlægning af den økonomiske udvikling på ældreområdet samt forventninger til budget 2020 Kortlægning af den økonomiske udvikling på ældreområdet 2014 2018 samt forventninger til budget 2020 Opdeling i analysen Budgettet på ældreområdet er delt op i tre grupper serviceudgifter, den centrale

Læs mere

Der er udfordringer i 2016, som samlet beløber sig til 25,4 mio. kr. på Udvalget Aktiv Hele Livet Sundhed og Omsorg.

Der er udfordringer i 2016, som samlet beløber sig til 25,4 mio. kr. på Udvalget Aktiv Hele Livet Sundhed og Omsorg. Økonomi & Effekt Holbæk, den 25. maj 2016 Handlingsplan for at sikre overholdelse af Budget 2016 Kerneområdet Aktiv Hele Livet Økonomisk udvikling Udvalget Aktiv Hele Livet Sundhed og Omsorg. Budgettet

Læs mere

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm.

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. Indstilling Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Sundhed og Omsorg Dato 24. august 2016 Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. 1. Resume Byrådet skal efter servicelovens 139 mindst

Læs mere

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde.

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde. Notat Center for Sundhed og Omsorg Staben Stengade 59 000 Helsingør Tlf. - Mob. 25264 krb04@helsingor.dk Dato 28.08. Sagsbeh. Katrine Rosholt Bremholm Ældremilliarden Der blev i forbindelse med Aftale

Læs mere

14. juni 2018 Demografimodel. Sektor tilbud for mennesker med handicap. Budget Anna Houlberg AALBORG KOMMUNE

14. juni 2018 Demografimodel. Sektor tilbud for mennesker med handicap. Budget Anna Houlberg AALBORG KOMMUNE 14. juni 2018 Demografimodel Sektor tilbud for mennesker med handicap Budget 2019 Anna Houlberg AALBORG KOMMUNE Indhold 1) Indledning og baggrund... 2 2) Elementer i demografimodellen... 3 1.1 Enhedspriser

Læs mere

Fokus i 1. budgetopfølgning er derfor på at korrigere budgettet for budgetfejl, ny lovgivning, væsentlige

Fokus i 1. budgetopfølgning er derfor på at korrigere budgettet for budgetfejl, ny lovgivning, væsentlige 1. budgetopfølgning for budget 2019 d. 29.4.2019 Baggrundsnotat vedr. 1. budgetopfølgning 2019. Resumé 1. budgetopfølgning baserer sig på det faktiske driftsforbrug ved udgangen af 1. kvartal 2019 samt

Læs mere

I denne revision af demografipuljerne til Budget 2020 er hovedkonklusionerne følgende:

I denne revision af demografipuljerne til Budget 2020 er hovedkonklusionerne følgende: Forslag til demografiske beregninger til Budget 2020 og overslagsårene I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget 2020-2023, der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen

Læs mere

NOTAT: Forberedelse af Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Beskæftigelsesog Socialudvalgets område

NOTAT: Forberedelse af Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Beskæftigelsesog Socialudvalgets område Sagsnr. 286217 Brevid. 2486699 NOTAT: Forberedelse af Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Beskæftigelsesog Socialudvalgets område 16. januar 2017 Baggrund og formål Af tillægsaftale til budgetforliget

Læs mere

Principper for tildeling af driftsmidler til ældreomra det ved etablering af nye plejecentre i Banebyen og Skals

Principper for tildeling af driftsmidler til ældreomra det ved etablering af nye plejecentre i Banebyen og Skals Principper for tildeling af driftsmidler til ældreomra det ved etablering af nye plejecentre i Banebyen og Skals 1. Indledning Byrådet har godkendt etableringen af 100 nye plejehjemspladser i det nye Plejecenter

Læs mere

Forslag til demografiske beregninger til Budget 2016 og overslagsårene

Forslag til demografiske beregninger til Budget 2016 og overslagsårene Forslag til demografiske beregninger til Budget 2016 og overslagsårene I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget 2016-2019, der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen

Læs mere

Befolkningsprognose 2014

Befolkningsprognose 2014 Befolkningsprognose 2014 Indledning Befolkningsprognosen bruges bl.a. som grundlag for beregning af tildelingsmodellerne på børneområdet og på ældreområdet, og resulterer i demografireguleringerne i forbindelse

Læs mere

NOTAT. 18. maj 2011. Ældreudvalget

NOTAT. 18. maj 2011. Ældreudvalget NOTAT 18. maj 2011 Ældreudvalget Ældreudvalget har ansvaret for træning, personlig og praktisk hjælp (hjemmehjælp), hjemmesygepleje, ældreboliger, plejeboliger, hjælpemidler, omsorgsarbejde samt pensioner.

Læs mere

Sagsnr Bilag 3 - kvalitetssikring af demografiregulering 2016

Sagsnr Bilag 3 - kvalitetssikring af demografiregulering 2016 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT 1-3-216 Bilag 3 - kvalitetssikring af demografiregulering 216 I forbindelse med beregningen af demografireguleringen for budget 216 samt

Læs mere

Politikområdet består af 4 distrikter Nord, Øst, Vest og Syd samt et fællesområde. Desuden indeholder området Ældrerådet, tomgangsleje og projekter.

Politikområdet består af 4 distrikter Nord, Øst, Vest og Syd samt et fællesområde. Desuden indeholder området Ældrerådet, tomgangsleje og projekter. Bemærkninger til budget 2017 politikområde Ældre Politikområdet består af 4 distrikter Nord, Øst, Vest og Syd samt et fællesområde. Desuden indeholder området Ældrerådet, tomgangsleje og projekter. I 1.000

Læs mere

Tal og fakta på ældreområdet

Tal og fakta på ældreområdet Tal og fakta på ældreområdet Velfærds- og Sundhedsudvalget Velfærds- og Sundhedsstaben 27.00.00-A00-25-7 Et fald i udgifterne betyder nødvendigvis ikke et fald i serviceniveau Udgifterne til ældre med

Læs mere

Temadrøftelse om udgiftspres på ældre- og plejeområdet

Temadrøftelse om udgiftspres på ældre- og plejeområdet Temadrøftelse om udgiftspres på ældre- og plejeområdet v. Pleje- og Omsorgschef Susanne B. Jørgensen www.ballerup.dk Budget- og demografimodel To effekter årgangseffekt: - midlertidig - store årgange afløses

Læs mere

Til Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget. Sagsnr Dokumentnr

Til Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget. Sagsnr Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen NOTAT Til Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget Orienteringsnotat vedr. madservice til hjemmeboende Sundheds- og Omsorgsudvalget har budgettet

Læs mere

30 Ældreområdet / Serviceudgifter 6.634

30 Ældreområdet / Serviceudgifter 6.634 Budgetopfølgning pr. 30. juni Udvalg: Velfærdsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Velfærdsudvalget 6.634 Egentlige tillægsbevillinger 6.900 Finansieret til/fra andre udvalg -266 10 Social Service /

Læs mere

Befolkningsprognose 2015

Befolkningsprognose 2015 Befolkningsprognose Indledning Befolkningsprognosen bruges bl.a. som grundlag for beregning af tildelingsmodellerne på børneområdet og på ældreområdet, og resulterer i demografireguleringerne i forbindelse

Læs mere

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forventede regnskab pr. 31. marts 2018

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forventede regnskab pr. 31. marts 2018 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Økonomisekretariatet NOTAT 24. april 2018 Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forventede regnskab pr. 31. marts 2018 Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Læs mere

Indledning. Tidligere demografimodel. Gennemgang af forudsætninger og beregninger i ny demografimodel på ældreområdet. Notat 1.

Indledning. Tidligere demografimodel. Gennemgang af forudsætninger og beregninger i ny demografimodel på ældreområdet. Notat 1. Notat 1. juni 2016 Forklaring af demografimodel Gennemgang af forudsætninger og beregninger i ny demografimodel på ældreområdet. Indledning Formålet med dette notat er at forklare detaljerne i den nye

Læs mere

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 3. juli 2015 Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg 1. Resume Byrådet skal efter servicelovens 139

Læs mere

Notat Dato: 24. august 2006

Notat Dato: 24. august 2006 VIBORG STORKOMMUNE Notat Dato: 24. august 2006 Journalnr.: 2006/18442 Sagsbehandler: LMR/HL Demografisk udvikling på ældreområdet 2006-2021 med særlig fokus på perioden 2006-2010. Indledning Dette notat

Læs mere

Notat. Demografisk økonomi på ramme området for hjemme- og sygeplejen

Notat. Demografisk økonomi på ramme området for hjemme- og sygeplejen SOCIAL OG SUNDHED Dato: 3. juni 215 Tlf. dir.: 4477 3481 E-mail: allh@balk.dk Kontakt: Allan Hjort Notat Demografisk økonomi på ramme 5.52 området for hjemme- og sygeplejen 1. Baggrund I forbindelse med

Læs mere

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR:

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR: NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget 1 3730 Nexø CVR: 26 69 63 48 21. marts 2019 J. nr. XXX Demografikorrektion 1 til budget 2020 og overslagsårene 1. Indledning I forbindelse

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Assens Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.832.000 kr. Tilskud bedre

Læs mere

Økonomi- og Planudvalget får forelagt en selvstændig sag om prognosen sammen med forudsætningerne i modellen.

Økonomi- og Planudvalget får forelagt en selvstændig sag om prognosen sammen med forudsætningerne i modellen. Center for Økonomi og Personale Budget og Styring Møllevænget 1 3730 Nexø Notat Bornholms Regionskommune Center for Økonomi og Personale 13. april 2016 Demografikorrektion til budget 2017 og overslagsårene

Læs mere

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

Forslag til demografiske beregninger til Budget 2019 og overslagsårene

Forslag til demografiske beregninger til Budget 2019 og overslagsårene Forslag til demografiske beregninger til Budget 2019 og overslagsårene I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget 2019-2022, der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen

Læs mere

Det specialiserede voksenområde

Det specialiserede voksenområde Det specialiserede voksenområde Velfærds- og Sundhedsstaben 13.5.20145 1 00.30.10-S00-1-15 De store linjer Hovedoversigt Udvalg: Velfærds- og Sundhedsudvalget Hele kroner: budgetårets priser Politikområder

Læs mere

Forslag til indsatser

Forslag til indsatser Værdighedspolitik Forslag til indsatser 1 1. Livskvalitet Mere personale på plejecentrene 1 ekstra 37 timers dagvagt pr 30 plejecenterbeboere til at understøtte livskvaliteten og hverdagen på plejecentrene,

Læs mere

Effektiv anvendelse af hjemmepleje og plejecentre

Effektiv anvendelse af hjemmepleje og plejecentre Effektiv anvendelse af hjemmepleje og plejecentre - Benchmarkinging og beregning af potentialer Formål og afgrænsning Antallet af 70+-årige forventes at stige med 37 % over de næste ti år. Dette er en

Læs mere

Bilagsnotat vedrørende første budgetopfølgning 2018 for bevillingsramme:

Bilagsnotat vedrørende første budgetopfølgning 2018 for bevillingsramme: SOCIAL OG SUNDHED Dato:12. marts 2018 Tlf. dir.: 4477 3428 E-mail: tgl@balk.dk Kontakt: Tina Gleerup Sagsid: 00.30.14-G01-3-18 Bilagsnotat vedrørende første budgetopfølgning 2018 for bevillingsramme: 50.52

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal borgere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2018-2021 Befolkningen i Greve nu og i de kommende år Greve Kommune udarbejder hvert år et demografikatalog. I demografikataloget kan man se, om der kommer flere ældre

Læs mere

Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget

Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget 2 Demografi, udfordringer og usikkerheder Budget 2020-2023 1 Demografi, udfordringer og usikkerheder i budget 2020-2023 Der er ikke sket de store ændringer i forhold til udgiftsbudgettet siden budgetseminaret

Læs mere

Nærværende notat beskriver mulige potentialer indenfor fritids- og kulturområdet (incl. bibliotek 1 ).

Nærværende notat beskriver mulige potentialer indenfor fritids- og kulturområdet (incl. bibliotek 1 ). Sagsnr. 274223 Brevid. 2240305 NOTAT: Temaanalyse vedr. kultur, fritid og bibliotek 17. december 2015 Konklusion Som en del af budgetforliget for 2016 indgår, at der skal frembringes et grundlag for en

Læs mere

Budgetgennemgang af serviceområde Genoptræning

Budgetgennemgang af serviceområde Genoptræning Budgetgennemgang af serviceområde Genoptræning Social og Sundhed, Roskilde Kommune, april 2010 Indholdsfortegnelse INTRODUKTION... 4 FORMÅL OG MÅL... 4 KONKLUSIONER OG INDSTILLINGER... 4 TRÆNINGSOMRÅDETS

Læs mere

Orientering om 6-by Nøgletal 2007

Orientering om 6-by Nøgletal 2007 Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Økonomistaben NOTAT 7. juni 2007 Sagsnr.: 2007-40185 Dok.nr.: 2007-175027 Orientering om 6-by Nøgletal 2007 Formålet med dette notat er at beskrive de væsentligste økonomi-

Læs mere

NOTAT. Demografiregulering med ny model

NOTAT. Demografiregulering med ny model NOTAT Demografiregulering med ny model Sagsnr.: 14/27110 Dokumentnr.: 5341/15 Da den nuværende befolkningsprognose for Vordingborg Kommune peger på væsentlige demografiske ændringer i alle aldersgrupper,

Læs mere

Revision af demografimodellen ældreområdet

Revision af demografimodellen ældreområdet Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Keld Kjeldsmark Sagsnr. 00.30.00-S00-71-14 Delforløb Velfærd og Sundhed Dato:5.5.2015 BILAG Revision af demografimodellen ældreområdet I. Befolkningsudviklingen

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal indbyggere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2017-2020 Befolkningen i Greve nu og i de kommende år Greve Kommune udarbejder hvert år et demografikatalog. I demografikataloget kan man se, om der kommer flere

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Sundhed og forebyggelse viser følgende for regnskabsåret 2017:

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Sundhed og forebyggelse viser følgende for regnskabsåret 2017: Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Bevillingsramme 50.56 Sundhed og forebyggelse viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne var

Læs mere

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR:

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR: NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget 1 3730 Nexø CVR: 26 69 63 48 20. marts 2018 J. nr. XXX Demografikorrektion 1 til budget 2019 og overslagsårene 1. Indledning I forbindelse

Læs mere

Demografisk udvikling i budgetperioden NOTAT. Center for Økonomi og Indkøb. 1. Hovedtræk i den demografiske udvikling

Demografisk udvikling i budgetperioden NOTAT. Center for Økonomi og Indkøb. 1. Hovedtræk i den demografiske udvikling Demografisk udvikling i budgetperioden 2014-2017 1. Hovedtræk i den demografiske udvikling 2014-2017. Ifølge den opdaterede befolkningsprognose fra marts i år vil kommunen i budgetårene 2013 til 2017 opleve

Læs mere

FREMTIDENS SUNDHED OG OMSORG. Afrapportering på byrådets temamøde den 29. maj 2019

FREMTIDENS SUNDHED OG OMSORG. Afrapportering på byrådets temamøde den 29. maj 2019 FREMTIDENS SUNDHED OG OMSORG Afrapportering på byrådets temamøde den 29. maj 2019 Kommissorium for Fremtidens sundhed og omsorg Økonomisk råderum på henholdsvis 10, 20 og 30 mio. kr. på hvert område i

Læs mere

Bilag 3. Demografitilpasning ny befolkningsprognose, mindreforbrug vedr. køb af pladser og sund aldring

Bilag 3. Demografitilpasning ny befolkningsprognose, mindreforbrug vedr. køb af pladser og sund aldring Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Økonomisekretariatet NOTAT Bilag 3. 2016 - ny befolkningsprognose, mindreforbrug vedr. køb af pladser og sund aldring I dette notat gennemgås de økonomiske konsekvenser

Læs mere

Effektiviseringsnotat Ældre og Omsorg

Effektiviseringsnotat Ældre og Omsorg Effektiviseringsnotat Ældre og Omsorg Som led i arbejdet med screeningen af kommunens serviceområder har Deloitte modtaget materiale og analyser fra Roskilde Kommunes vedrørende området for Ældre og Omsorg.

Læs mere

Ældre- og Sundhedsudvalget

Ældre- og Sundhedsudvalget Oplæg om udvalgenes driftsbudgetter Ældre- og Sundhedsudvalget Budgetorienteringsmøde den 18. august 2015 Økonomiske oversigter 2016 2017 2018 2019 Rammereduktioner (1,5%) Ældre- og Sundhedsudvalgets ramme

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal borgere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2019-2022 Befolkningen i Greve nu og i de kommende år Greve Kommune udarbejder hvert år et demografikatalog. I demografikataloget kan man se, om der kommer flere ældre

Læs mere

Sundheds & Omsorgsudvalget Budget Budget forslag 2017

Sundheds & Omsorgsudvalget Budget Budget forslag 2017 Velfærdssekretariatet Sagsnr. 279927 Brevid. 2381654 Ref. ALDR Dir. tlf. 46 31 52 09 aliced@roskilde.dk NOTAT: notat 2017 Sundheds- og Omsorgsudvalget 10. august 2016 Notatet viser Sundheds- og Omsorgsudvalgets

Læs mere

Kilde: Budget- og regnskabstal for Københavns Kommune, 2017 korrigeret for fejlkonteringer, jf. socialforvaltningens regnskabsbemærkninger 2017

Kilde: Budget- og regnskabstal for Københavns Kommune, 2017 korrigeret for fejlkonteringer, jf. socialforvaltningens regnskabsbemærkninger 2017 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT 9. april 2018 Bilag 5: Borgere med handicap I indeværende notat gennemgås udviklingen i budget- og regnskab, såvel som aktivitet og enhedspriser

Læs mere

Regnskab 2006. Ældreudvalgets bevillingsområde:

Regnskab 2006. Ældreudvalgets bevillingsområde: Regnskab 2006 Ældreudvalgets bevillingsområde: 990 Ældrepleje og omsorg 991 Folkepension 107 Bevilling 990 Ældrepleje og omsorg Beløb i 1.000 kr. Udg. Regnskab Budget inkl. omplacering Afvigelse Tillægsbevilling

Læs mere

Velfærds- og Sundhedsudvalget

Velfærds- og Sundhedsudvalget Referat Velfærds- og Sundhedsudvalget Mødedato: 25. maj 2016 Mødetid: 17:00 Mødested: Mødelokale 1 Indholdsfortegnelse: Åbne dagsordenspunkter 3 VS Budgetforslag 2017 inkl. overslagsårene 2018-2020, Velfærds-

Læs mere

SUF Forklaringer til forventet regnskab pr. 31. marts 2019 på bevillinger og hovedprodukter

SUF Forklaringer til forventet regnskab pr. 31. marts 2019 på bevillinger og hovedprodukter KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Økonomisekretariatet NOTAT 7. maj 219 SUF Forklaringer til forventet regnskab pr. 31. marts 219 på bevillinger og hovedprodukter Sagsnr. 219117865 Dokumentnr.

Læs mere

Befolkningsprognose 2018

Befolkningsprognose 2018 Befolkningsprognose 2018 Fredensborg Kommune udarbejder hvert år en befolkningsprognose på baggrund af de samlede påvirkninger fra forhold som fødsler, levealder, døde, til- og fraflytning, udbygningsplaner

Læs mere

TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl.

TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl. Sundhedsudvalget Kvartalsregnskab - pr. 31. marts 2014 TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl.

Læs mere

KAPACITETSANALYSE Plejeboliger April 2016 Centerstaben

KAPACITETSANALYSE Plejeboliger April 2016 Centerstaben Center for Sundhed & Pleje KAPACITETSANALYSE Plejeboliger April 2016 Centerstaben 1 1. Baggrund og formål Formålet med denne kapacitetsanalyse er At sikre et samlet overblik over plejeboliger i Faxe Kommune

Læs mere

Serviceudgifter Vedtaget budget Korrigeret budget Forventet regnskab

Serviceudgifter Vedtaget budget Korrigeret budget Forventet regnskab Ældre- og Sundhedsudvalget Generelt for Ældre- og Sundhedsudvalget Ældre- og Sundhedsudvalget forventer samlet set merudgifter på 1,8 mio. kr. på udvalgets ressort i 2018, herunder merudgifter på 2,5 mio.

Læs mere

Sundheds & Omsorgsudvalget. Budget forslag Budget forslag 2020

Sundheds & Omsorgsudvalget. Budget forslag Budget forslag 2020 Sundhed og Omsorg Sagsnr. 290280 Brevid. Ref. ALDR Dir. tlf. 46 31 52 09 aliced@roskilde.dk NOTAT: Budgetnotat Sundheds- og Omsorgsudvalget 7. august 20188 Notatet viser Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget

Læs mere

Forslag til ny demografimodel på ældreområdet i Viborg Kommune. 25. juni 2014

Forslag til ny demografimodel på ældreområdet i Viborg Kommune. 25. juni 2014 Forslag til ny demografimodel på ældreområdet i Viborg Kommune 25. juni 2014 Disposition Hvad er en demografimodel? Viborg Kommunes nuværende model Principperne i en ny model Forudsætningerne i en ny model

Læs mere

Ældreomsorgsudvalget. Beslutningsprotokol

Ældreomsorgsudvalget. Beslutningsprotokol Ældreomsorgsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 22. april 2010 Lokale: Grønningen, Brønderslev Tidspunkt: Kl. 13:30-16:15 Peer Thisted, Formand (A) Karl Emil Nielsen (O) Knud L. Pedersen (V) Lone Birkmose

Læs mere

Politikområde Handicappede - 09

Politikområde Handicappede - 09 Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Handicappede - 09 Politikområdet dækker over tilbud til borger med fysiske og psykisk handicaps, socialt udsatte og stofmisbrugere. Området dækker over borgere

Læs mere

November Effektiviseringskatalog efterår 2018 Budget

November Effektiviseringskatalog efterår 2018 Budget November 2018 Effektiviseringskatalog efterår 2018 Budget 2019-22 0 Indledning Effektiviseringskatalog Fagudvalgenes arbejde med effektiviseringer af driften sker med udgangspunkt i den af Byrådet vedtagne

Læs mere

-7,2 områder, i alt - Plejeboligefterspørgsel. -1,0 - Fleksible døgnpladser

-7,2 områder, i alt - Plejeboligefterspørgsel. -1,0 - Fleksible døgnpladser Bilag 1A. Handlingsplan SOU Udvalg Beløb (mio. kr.) Handlingsplaner Sundheds- og omsorgsudvalget i alt 22,2 I alt Enkeltinstitutioner med selvstændige handlingsplaner - Hjemmeplejen - Hjemmesygeplejen

Læs mere

Prognosen er udarbejdet i februar 2017 og der anvendes Cowi Demografixs til modelleringen.

Prognosen er udarbejdet i februar 2017 og der anvendes Cowi Demografixs til modelleringen. Befolkningsprognose 2017 Befolkningsprognosen bliver udarbejdet på baggrund af de samlede påvirkninger fra forhold som fødsler, levealder, døde, til- og fraflytning, udbygningsplaner og hvor mange borgere

Læs mere

Overblik. Budgetopfølgning pr. 31. maj 2019 Senior & Sundhedsudvalget Center for Sundhed & Pleje. Drift. Område/1.000 kr.

Overblik. Budgetopfølgning pr. 31. maj 2019 Senior & Sundhedsudvalget Center for Sundhed & Pleje. Drift. Område/1.000 kr. Overblik 1 Budgetopfølgning pr. 31. maj 2019 Senior & Sundhedsudvalget Center for Sundhed & Pleje Drift Tabel 1: Senior & Sundhedsudvalget, drift 1.000 kr. Overførsler fra sidste finansår incl. overførsler

Læs mere

Fokuspunkter og udfordringer på Sundheds- og Omsorgsudvalget:

Fokuspunkter og udfordringer på Sundheds- og Omsorgsudvalget: notat Sundheds- og Omsorgsudvalget Velfærd Velfærdssekretariatet Sagsnr. 258265 Brevid. 1954889 Ref. GIMN Dir. tlf. 46 31 52 11 gittemn@roskilde.dk NOTAT: Sundheds- og Omsorgsudvalget budget 13. august

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Sundheds- og Omsorgsudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Sundheds- og Omsorgsudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Sundheds- og Omsorgsudvalget Mødedato: Mandag den 18. marts 2019 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: 215, Mødelokale Einer Lyduch, Dorthe Hecht, Henrik Zimino,

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Vesthimmerlands Kommune Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 8.064.000 kr.

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal indbyggere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2016-2019 Indledning Formålet med demografikataloget er at give Byråd og udvalg mulighed for at forudse og indarbejde de økonomiske konsekvenser af befolkningsudviklingen

Læs mere

Vedtaget Korrigeret Forbrug

Vedtaget Korrigeret Forbrug KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT 9. april Bilag 8: Udsatte børn og unge I indeværende notat gennemgås udviklingen i budget- og regnskab, såvel som aktivitet og enhedspriser

Læs mere

Kommissorium for analyse og ny strategi i Ældre og Sundhed, Frederikssund Kommune

Kommissorium for analyse og ny strategi i Ældre og Sundhed, Frederikssund Kommune 8. december 2015 Kommissorium for analyse og ny strategi i Ældre og Sundhed, Frederikssund Kommune 1. Baggrund for analysen I Ældre og Sundhed har opgaverne udviklet sig meget over de senere år. Ældrebefolkningen

Læs mere

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 3. juli 2015 Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg 1. Resume Byrådet skal efter servicelovens 139

Læs mere

Budgetfordeling 2014 indenfor sektor "Serviceydelser for ældre" - orientering.

Budgetfordeling 2014 indenfor sektor Serviceydelser for ældre - orientering. Punkt 5. Budgetfordeling 2014 indenfor sektor "Serviceydelser for ældre" - orientering. 2013-46690. Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller til Ældre- og Handicapudvalget, at at at budgetfordeling 2014

Læs mere

Bilagsnotat vedrørende tredje budgetopfølgning 2018 for bevillingsramme:

Bilagsnotat vedrørende tredje budgetopfølgning 2018 for bevillingsramme: SOCIAL OG SUNDHED Dato: 18. september 2018 Tlf. dir.: 4477 2000 E-mail: pebr@balk.dk Kontakt: Pernille Bruun-Guassora Sagsid: 00.30.14-G01-4-18 Bilagsnotat vedrørende tredje budgetopfølgning 2018 for bevillingsramme:

Læs mere