Udbud af driftsopgaver på det tekniske område (Vejområdet, det grønne område og vandløb)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udbud af driftsopgaver på det tekniske område (Vejområdet, det grønne område og vandløb)"

Transkript

1 By, Land og Kultur Februar 2017 Udbud af driftsopgaver på det tekniske område (Vejområdet, det grønne område og vandløb) Status og oplæg til fremtidig strategi. 1. Indledning. Driftsopgaver inden for vejområdet, det grønne område incl udendørs idrætsanlæg samt vandløb har hidtil været styret efter Udbudsstrategien En række opgaver har siden kommunens start været udliciteret. De opgaver kommunen selv løser på området har været varetaget af Intern Drift (ID). ID har fra kommunens start været styret via en bestiller-udfører model (BUM). Siden 2014 blev modellen justeret til en BUMP-model, hvor P et står for partnerskab. Hensigten med P et er gennem øget transparens og dialog mellem de to parter at optimere modellen, herunder minimere dobbeltfunktioner, samtidig med at forretningsincitamenterne i BUM modellen fastholdes. Målsætningen med udbudsstrategien var - gennem en blanding af privatisering af nogle opgaver og øget konkurrenceudsættelse af ID på andre opgaver - at opnå væsentlige økonomiske besparelser på området. I forlængelse af strategien er væsentlige dele af ID s opgaver i dag udliciteret eller de har været konkurrenceudsat. Som følge heraf, og af generelt fokus på løbende effektivisering af hele ID s opgaveløsninger så, er der gennem årene opnået væsentlige rationaliseringer og deraf følgende økonomiske besparelser på området Alt sammen med henblik på at sikre at ID er konkurrencedygtige på deres ydelser. Igennem perioden er der også gennemført nogle budgetreduktioner, som at har medført ændret service for borgerne (driftsomlægninger på arealer mv) for at opnå de givne økonomiske spare-mål på området. Der vil i årene fremover fortsat være et løbende pres for at reducere omkostninger og tilpasse sig politisk besluttede sparekrav og herunder begrænse omfanget af serviceforringelser mest muligt gennem effektiviseringer. Samtidig kommer jævnligt nye opgaver til, der skal søges indpasset i driften inden for eksisterende budgetrammer. Kommunalbestyrelsen vedtog i februar 2015 en generel udbudspolitik, som sætter nogle overordnede rammer for konkurrenceudsættelse af opgaver i Faaborg-Midtfyn Kommune. I lyset af - det fortsatte udgiftspres - den vedtagne generelle udbudspolitik - at der med yderligere udlicitering af opgaver kan opstå vanskeligheder med at opretholde en funktionsdygtig Intern Drift enhed (kritisk masse samlet set)

2 - at de mest oplagte regulære større opgaver i dag er udliciteret/konkurrenceudsat, (de lavest hængende frugter er høstet) er der behov for at gøre en status og overvejelser i forhold til fremtidig strategisk retning for styring på området. Hvordan og hvilken grad skal opgaver udliciteres og i givet fald med hvilke konsekvenser? Notatet indeholder i forlængelse heraf følgende: - Afsnit 2 er en status for udbud med sammenligninger til andre kommuner - Afsnit 3 er en kort beskrivelse af hvordan ID fungerer i dag, herunder en uddybning af udbudsstrategien og nogle dens væsentligste resultater til dato. - Afsnit 4 er en beskrivelse af de mulige modeller for fremtidig styring og udbud af driftsopgaverne relateret til Intern Drift med opstilling af en række fordele og ulemper ved de forskellige modeller. - Afsnit 5 omtaler forholdet til kommunens overordnede udbudspolitik - Afsnit 6 indeholder administrationens sammenfatning af status for udbud og overvejelser om mulige fremtidige udbudsmodeller 2. Status for udbud/udlicitering Der er gennem de seneste år, bl.a. med udgangspunkt i den tidligere udbudsstrategi ( ), sket en stigende udlicitering af driften inden for vejområdet og det grønne område i Faaborg- Midtfyn kommune. Udliciteringen er sket ved udbud af hele afgrænsede opgaver, eksempelvis hele vandløbsvedligeholdelsen i kommunen og etablering /reetablering af slidlag på vejområdet. For visse udbudte opgaver har Intern Drift haft mulighed for at byde på opgaven på lige fod med private entreprenører, f.eks. pasning af idrætsanlæg. Ud over opgaver udliciteret af Vej og af Grønne områder, har også Intern Drift underudbudt visse opgaver under driftsaftaler til lokale entreprenører. Det samlede udbud i kroner beregnet som udbudsprocent for Faaborg-Midtfyn Kommune inden for driften på det tekniske område for perioden , er vist i nedenstående tabel 1. År Område Samlet forbrug Heraf Intern drift Heraf eksterne (Udliciteret+udbudt) Samlede udbudsprocent (udliciteret

3 2013 +udbudt) Vej ,2 Grønne ,8 vandløb Samlet , Vej ,5 Grønne ,0 vandløb Samlet , Vej , Grønne + vandløb ,1 Samlet ,3 Tabel 1: Det samlede udbud i kroner og som beregnet udbudsprocent for Faaborg-Midtfyn Kommune inden for driften på det tekniske område for Det er alene tale om driftsudgifter. Anlægsudgifter. Udbudsprocenten rummer både opgaver der er udliciteret og opgaver der er udbudt af Intern Drift til underentreprenører. Beregningerne for 2015 er vedlagt i bilag 2 og 3. Af tabel 1 fremgår en samlet udbudsprocent på % i 2013 og 2014 med en stigning til 55% i Dette niveau er over landsgennemsnittet for udlicitering i alle kommuner på godt 42 % i 2015 som beregnet af Dansk Byggeri med tal fra Danmarks Statistik (se figur 1). Tallene er dog ikke direkte sammenlignelige da Dansk Byggeri medtager både drifts og anlægsudgifter hvor egne beregninger (tabel1) alene medtager driftsudgifter. Såfremt anlæg var medtaget i tabel 1 ville udbudgraden ligge højere. Årsagen til den noget højere udbudsprocent i 2015 skyldes at vejområdet samlet set i 2015 havde et driftsbudget der var godt 10 millioner kroner større end de to forgående år og, at det arbejde, der er udført for disse midler, alt samme er udført af eksterne entreprenører.

4 Af Danske Byggeri s undersøgelse fra 2015 fremgår endvidere, at udliciteringsprocenten for Faaborg-Midtfyn Kommune specifikt er ca. 56 %. Et niveau der er ganske højt set på landsplan. I 2014 lå vi tæt på landsgennemsnittet. På Fyn er udliciteringsgraden generelt meget høj. det overgået af Odense og Svendborg der ligger omkring 65-72%. Assens og Nordfyn er på niveau med Faaborg-Midtfyn. Resten af kommunerne ligger noget lavere. Dansk Byggeri s analyse viser, at der siden 2007 generelt set er sket stigninger i kommunernes udliciteringsgrad. Der er dog stor variation i den kommunale udliciteringsgrad som går fra 16 til 93 % (ikke vist her). Der er også kommuner der i disse år reducerer deres udliciteringsgrad (hjemtager opgaver). Af tabel 1 fremgår endvidere, at udliciteringen på det grønne område ligger noget lavere end på vejområdet. En sammenligning af den samlede udliciteringsgrad på det grønne område mellem kommuner kan til dels ske med nedenstående figur 2. Figuren er baseret på en spørgeskemaundersøgelse foretaget af Sveriges Landbrugsuniversitet i Af 57 danske kommuner der responderede på undersøgelsen, angav 45 kommuner, at de udliciterede opgaver og 12 at de ikke udliciterede opgaver på det grønne område.

5 Figur 2: Historisk og forventet udvikling i udliciteringsgraden for grøn drift hos kommuner i Danmark. Kilde: fagblade Miljø og Teknik, nr. 8, august 2014 Den midterste sølje viser at 42 % af de 45 kommuner, svarende til 19 kommuner, havde nogen grad af udlicitering, defineret som mellem % af budgettet. Endvidere angiver 15 kommuner at de udliciterede mere end 70 % af budgettet og 11 kommuner angiver at de udliciterer mindre end 20 % af budgettet. Det er samtidig værd at bemærk, at der i denne undersøgelse er 12 kommuner der har svaret at de overhovedet ikke udlicitere opgaver på det grønne område svarende til 20 % af kommunerne der svarede. Med en samlet udliciteringsgrad på det grønne område på ( ) % for Faaborg- Midtfyn Kommune (tabel 1) vil FMK derfor indplacere sig i den midterste gruppe. Undersøgelsen siger ikke noget om fordelingen af kommunerne inden for hver af de tre grupper. Endvidere er det usikkert om anlægsudgifter indgår i undersøgelsen eller om det alene driftsudgifter. Samlet vurderes, at FMK i dag, ligger tæt på landsgennemsnittet når også de kommuner der angiver de ikke udlicitere på det grønne område medregnes. Figuren viser samtidig at kommunerne generelt forventer, at der de næste 5 år vil ske en yderligere stigning i grad af udlicitering. Således angiver 30 % af kommunerne forventer at udlicitere mere end 70 % af opgaverne mod 24 % af kommunerne i dag. 3. Intern Drift funktionsmåde i dag og hidtidige strategi for udbud. Intern drifts funktionsmåde ID varetager de driftsopgaver, som kommunen løser inden for vejområdet og det grønne område.

6 ID s opgaver har siden 2007 været styret efter en bestiller-udfører model (BUM). De løser således opgaver på basis af årlige aftaler med By, Land og Kultur (bestiller). Modellen er bygget op ud fra en tankegang om, at driftsenheden skal have incitamenter til at levere opgaverne til markedspris altså hvad de kunne købes ude i byen for. En række af opgaverne skal således løbende konkurrenceudsættes og er ID ikke konkurrencedygtige, skal man vælge private operatører i stedet. Hvad angår ikke konkurrenceudsatte opgaver skal bestilleren som minimum sikre, at ID udfører arbejder til konkurrencedygtige timepriser. Det er i opbygningen af modellen tilstræbt, at ID har rammerne for at operere på markedslignende vilkår altså hverken med højere eller lavere omkostninger begrundet i at det er en kommunal enhed. Eksempelvis betaler ID leje af de pladser og bygninger, de anvender på materialegårdene. Det er dog umuligt helt at skabe samme vilkår som private. Fx fordi overenskomster og forsikringsvilkår er noget anderledes og der er/har været historiske geografiske bindinger til materialegårde. Men i dag er det ikke noget, der vurderes at skabe så afgørende forskelle, at modellen ikke fungerer på fair vilkår for både ID og private, der byder i konkurrence med ID. Det er også tanken, at ID på linje med øvrige kommunale institutioner skal kunne lave et mindre overskud som kan anvendes som reserve til uforudsete forhold, til extra investeringer, kompetenseudvikling, ekstraordinære driftsopgaver o.l. Men i praksis har ID nogle år afleveret en del af deres overskud for at løse økonomiske problemer på andre områder. Men det er sket inden for en ramme, hvor de stadig har haft tilstrækkelige reserver til at klare årlige udsving. ID har siden 2007 gennemført en stor rationalisering/effektivisering i maskinpark og mandskab samt i de steder, man opererer fra (materialegårde). Samtidig er sket besparelser/serviceomlægninger, som følge af reducerede budgetter og man har mistet nogle opgaver til private. Dette har samlet ført til, at hvor der i 2007 var ca. 110 årsværk beskæftiget i ID er der i dag beskæftiget ca. 37 årsværk. Heraf er typisk 3-4 medarbejder ansat i sommerhalvåret i flexjob, skånejob, jobprøvning, seniorjob eller praktisk I 2007 var der 6 kommunale materialegårde. I dag opereres fra 3 materialegårde og med budgetvedtagelsen i 2017, vil antallet af materialgårde blive reduceret til en i Ringe og en satellit i Faaborg. Af bilag 3 fremgår, hvilke konkrete opgaveområder indenfor veje og grønne områder og idrætsanlæg, der i dag er udliciteret og hvilke opgaver ID løser. Sidstnævnte ofte med køb af betydelige delleverancer ude i byen. En række opgaverne har hele tiden været løst af private. Opgaver som vandløbsvedligeholdelse samt hegns og rabatklipning har ID tabt i udbud. En opgave som græsslåning har ID vundet, opgaven er dog senere blevet forlænget uden udbud. Som nævnt i indledningen er der i 2014 tilføjet et P til BUM(P)-modellen. Det udtrykker, at der skal være et partnerskab mellem bestiller og udfører. Der gives således gensidigt fuld transparens i økonomi og måder at kortlægge, definere og løse opgaverne på. Målet er at kunne optimere arbejdsgange samlet set fx i håndtering af borgerhenvendelser, kortlægning af opgaver og beskrivelse af kvalitetsstandarder m.v. Endvidere er målet løbende at kunne diskutere udvikling af opgaveløsningerne. Målet er ikke mindst at undgå dobbeltarbejde. P et er især vigtigt ift. til de

7 opgaver, som ikke er direkte konkurrenceudsatte (udbudt) - typisk fordi de er små og spredte og nogle er svære at standardbeskrive - og derfor løses til aftalte timepriser. Udbudsstrategi til dato Bag beslutninger om, hvilke opgaver, der hele tiden har været udliciteret, hvilke der siden 2007 er udliciteret/konkurrenceudsat og hvilke der løses internt uden bud og typisk til aftalte timepriser og aftaler om samlet omfang, har ligget en række strategiske overvejelser. Først og fremmest en økonomisk overvejelse om der er tale om opgaver, som har en størrelse og ensartethed, der gør dem egnede til udbud. Indsatsen med at beskrive opgaven til udbud skal gerne stå mål med en forventet gevinst ved konkurrenceudsættelse. Endvidere er der opgaver som vedligeholdelse af slidlag andet end småreparationer - hvor kravene til maskiner mv. gør, at opgaven ikke er egnet til at løse internt. Man kan tale om opgaver, der er specialiserede og hvor fornødne i kritiske masse ikke er tilstede for at opnå en effektiv udnyttelse af maskiner og kompetencer. I forhold til overvejelser om yderligere udbud/konkurrenceudsættelse af delopgaver, som ID stadig varetager vil administrationen gøre opmærksom på følgende forhold: Det man kalder de oplagte udbudsegnede opgaver - de lavthængende frugter - er høstet. Ved yderligere udbud af opgaver er der tale om blanding af mindre delopgaver og opgaver, som vil være komplekse at klargøre til udbud. Endvidere kan tab af flere opgaver i ID ved konkurrenceudsættelse få konsekvenser for, om ID kan varetage de resterende opgaver økonomisk effektivt. Dette bla. fordi en del mandskab, kompetencer og maskiner anvendes til flere typer opgaver i forskellige sæsoner for at sikre økonomisk rationalitet. Eksempelvis blev vi ved planlagt genudbud af pasning af idrætsanlæg og grønne områder (græsslåning) opmærksomme på, at de samme traktorer (og delvist mandskab) anvendes i vintertjenesten, naturpleje og en række andre mindre opgaver også. Og udbydes begge disse større opgaver helt og tabes de af ID i denne proces, reduceres ID s samlede opgaveporteføljen i en grad, så man næppe rationelt kan opretholde en Intern driftsafdeling til de resterende typisk mere uhomogene opgaver. På den baggrund og på basis af dokumentation for, at ID løser græsslåning til absolut konkurrencedygtige priser, besluttede TMU i 2016, at lade ID beholde græsslåningen i, første omgang, en 3-årig periode med krav om, at der fortsat skal arbejdes med optimering af driften. Andre udfordringer ved en væsentligt øget udbudsgrad vil være, at man mandskabsmæssigt allerede er reduceret væsentlig gennem årene jf. ovenfor. Ved yderligere afgivelse af større opgaver bliver organisationen for lille til at kunne opretholdes som en rationel enhed. ID kan her ikke ved tab af opgaver kompensere ved gå ud i markedet og byde på andre opgaver for derigennem at opretholde en stabil eller voksende enhed. Og er enheden for lille efter tab af opgaver, kan det være svært sidenhen at kunne byde på tabte opgaver. Maskiner kan være afhændet m.v.

8 For de opgaver der ligger i kommunalt regi styrer kommunen selv i hvor stort et omfang der skal tages sociale hensyn som ansættelse af borgere i virksomhedspraktik og løntilskud, flexjob og nyttejob. ID har generelt storsocial ansvarlighed. Samlet set skal man derfor være opmærksom på at såfremt udliciteringsgraden øges væsentligt i forhold til i dag må det realistisk overvejes i stedet at nedlægge ID helt og udbyde samtlige opgaver Hermed er man ovre i overvejelser om alternative modeller for udbud og konkurrenceudsættelse. Disse modeller indeholder nogle fordel og ulemper, som søges beskrevet i det følgende afsnit sammenlignet med fordele og ulemper ved den nuværende udbudsmodel. 4. Mulige alternative modeller for konkurrenceudsættelse I det følgende beskrives i alt 5 modeller, hvor den nuværende model med udbud på opgavefunktion (fx i en BUMP-model) er den ene og der søges givet en oversigt over fordele og ulemper ved de forskellige modeller. 4.l Fuldstændig konkurrenceudsættelse/udbud I denne model konkurrenceudsættes samtlige opgaver kommunen har på området enten i nogle få større samlede udbud eller et større antal udbud. Dette gælder uafhængigt af at en række delopgaver ikke er specielt egnede til udbud ud fra vanskeligheder med beskrive opgaverne og deres omfang præcist og en række opgaver kan ikke forudses. Man kan sige, at både kommunen og byder i hvert fald på nogle af opgaverne må leve med usikkerheder om de konkrete opgavers omfang, indhold og pris. Og usikkerheden vil forventeligt afspejle sig prisen på indkomne bud på opgaverne. Fordelen ved modellen er, at alt konkurrenceudsættes og kommunen efter samlet udbud ved hvad varetagelsen af opgaverne koster. Modellen giver måske besparelser på flere større og mellemstore opgaver især de ensartede. Men der er også risiko for, at eventuelle gevinster sættes til på alt det løse eller ukurante og uforudsigelige, hvor der kan/må være afsat en samlet ramme for nogle opgaver. Men det kan være vanskeligt at opnå detaljeret indsigt i entreprenørens i dispositioner, omkostninger mv. på opgaverne og dermed tryghed omkring den reelle prissætning. Ved senere genudbud har man ikke en intern byder og sårbarheden over for prisfastsættelse i markedet er større.

9 Kommunen vil i alle tilfælde have væsentlige omkostninger med at detailbeskrive udbud på mange små opgaver, hvis man skal begrænse meromkostninger ved buddene begrundet i usikkerheder om opgaverne. Modellen har yderligere den svaghed, at fleksibiliteten i opgaveløsninger reduceres eller i hvert fald kompliceres, når alle mindre opgaver også er i udbud. Det gælder fx i forhold til samarbejder med lokalsamfund gennem borgerinddragelse om (om-)prioriteringer af opgaver og dér hvor der aktivt skal samarbejdes om opgaver eller opgaver direkte overdrages til civile aktører midlertidigt eller varigt. 5.2 Udbud af opgaver i geografiske delområder af kommunen I en sådan model kunne kommunen blive geografisk opdelt i to eller flere områder, hvorefter en/flere af disse områder bliver konkurrenceudsat. Dette indebærer, at alle typer af opgaver, der udføres i de udvalgte områder, vil blive udsat for konkurrence. Samtidig vil de(t) resterende område(-r) i Faaborg-Midtfyn Kommune fortsat blive drevet af kommunen. Fordelen ved denne model vil være, at det er nemmere at vurdere hvilken pris, der er konkurrencedygtig, idet man kan sammenligne de kommunalt drevne områder, med de konkurrenceudsatte. På den måde kan vil det være muligt kontinuerligt at optimere, hvad det koster at drive de kommunale områder. Ulempen er dog, at ikke alle opgaver kan opdeles geografisk med lige stor succes. Visse opgaver risikerer at blive så små, at det ikke er rentabelt for private virksomheder at byde ind på dem. I så fald vil Faaborg-Midtfyn Kommune alligevel skulle varetage opgaverne, og selve ideen med at kunne vurdere prisen for at drive et område, vil blive udhulet, da man ikke kan få alle opgaver med i vurderingen. En ulempe er også, at der er store forskelle mellem de enkelte opgavers udbudsegnethed og hermed også omkostningerne til at lave udbuddene. Det skal bemærkes at i dag er en enkelt opgavetype glatførebekæmpelse/snerydning faktisk opdelt i geografiske delområder og et af områderne er udliciteret, som led i at afdække og sikre markedsprisen Konkurrenceudsættelse opdelt på opgavefunktion Dette er som nævnt den modellen Faaborg-Midtfyn kommune i dag benytter under BUMPkonstruktionen. Man konkurrenceudsætter bestemte opgaver i kommunen, hvor det er mest oplagt, både for de private firmaer der byder ind, og for kommunen. Modellen er baseret på en tre-delt struktur, hvor opgaverne i kommunen opdeles i a) opgaver, der altid varetages af kommune/id.

10 b) opgaver der altid udbydes, og hvor Intern Drift ligeledes byder ind via et kontrolbud ( ekstern/intern ), og endelig, c) opgaver der altid udbydes og hvor kommunen ikke byder ind ( ekstern ), således at denne kategori altid varetages af private aktører. Fordelen ved modellen er, at væsentlige større opgaver konkurrenceudsættes og ID s konkurrencedygtighed afprøves løbende på de større opgaver de løser. Ulempen ved dette scenarie er, at der vil være opgaver (kategori a), der ikke bliver udbudt, og i relation til disse opgaver kan det blive svært at vurdere prisen. Hvilket, igen, kan betyde, at der er opgaver kommunen ikke udfører til konkurrencedygtige priser. Modellen rummer samlet set ret stor fleksibilitet. F.eks. er der mulighed for at konkurrenceudsætte forskellige delopgaver over tid og i en periode at undlade (spare) genudbud af nogle opgaver i en periode, hvis det vurderes at prisen fortsat er konkurrencedygtig. Fleksibiliteten omfatter også det forhold at kommunen med en egen driftsenhed har et beredskab til hurtig løsning af uforudsete opgaver og en fleksibilitet i forhold til politiske valg om løsning af opgaver i samspil med aktive borgere. Inden for kategori a) opgaver, hvoraf mange er vanskelige at udbyde, kan man også opbygge og fastholde værdifuld viden og kompetencer i forhold til opgavernes løsning over mange år. Det har fx betydning i varetagelse forskellige plejeopgaver på fortidsminder, naturområder m.v. 5.4 Rammeaftale for konkurrenceudsættelse Et alternativ til de tre ovenstående scenarier/modeller, kan måske være anvendelsen af rammeaftaler, hvor udbydende aftaleholder kan opnå fleksibilitet i indkøbsprocessen. Rammeaftaler udbudt i overensstemmelse med Udbudsdirektivets procedureregler giver mulighed for at indgå/tildele de underliggende offentlige kontrakter uden gennemførelsen af flere selvstændige EU-udbud for en opgave. På denne måde kan der opnås større fleksibilitet i de indkøbte opgaveløsninger. Samtidig mindskes de administrative byrder, der ofte er forbundet med gennemførelsen af et EU-udbud. Fordelen med en rammeaftale er, at det kan være et nyttigt instrument til at afløfte udbudspligten for de efterfølgende offentlige kontrakter, som tildeles inden for rammerne af rammeaftalen. Kravet til at kunne anvende rammeaftalen til at afløfte udbudspligten er, at den ordregivende myndighed gennemfører et EU-udbud af selve rammeaftalen i henhold til Udbudsdirektivets procedureregler.

11 For en ordregiver er virkningen af en rammeaftale, at ordregiver i rammeaftalens løbetid altså kan indgå kontrakter, der er baseret på rammeaftalen uden at udbyde på ny. Udbudsdirektivet giver mulighed for at anvende tre forskellige typer af rammeaftaler. Hvilken procedure, der skal følges ved indgåelsen af konkrete kontrakter baseret på rammeaftalen, afhænger af, hvilken type rammeaftale ordregiveren vælger: 1. En rammeaftale med en enkelt virksomhed 2. En rammeaftale med flere virksomheder om den samme ydelse, hvor alle vilkår er fastlagt i aftalen 3. En rammeaftale med flere virksomheder om samme ydelse, hvor alle vilkår ikke er fastlagt i aftalen Det følger af Udbudsdirektivet, at de underliggende kontrakter under ingen omstændigheder må omfatte andre ydelser end de, som er omfattet af den udbudte rammeaftale. Endvidere må rammeaftalens vilkår ikke ændres væsentligt i de underliggende kontrakter, da ændringen af væsentlige elementer kan medføre en fornyet udbudspligt af rammeaftalen. Vi har ikke erfaringer med denne model. Men den kan måske hvis ID nedlægges helt, være relevant for udbud af de mange mindre opgaver, som typisk må løses til en timepris og hvor, dem der byder på opgaverne, reelt konkurrerer på timeprisen. Selvom modellen begrænser de tunge EU-udbud til alene at omfatte rammedelen, kan metoden være tung, idet der efterfølgende formentlig skal laves mange deludbud på mindre opgaver med forskellige faggrupper. Modellen er aktuelt under overvejelse i forbindelse med varetagelsen af mindre bygningsvedligeholdelsesopgaver. Erfaringer herfra vil kunne inddrages i senere overvejelser om udbudsformer på ID-opgaverne. 5.5 Funktionsudbud Konkurrenceudsættelse kan også ske gennem brugen af funktionsudbud. Denne type udbud kan være med til at mindske den administrative byrde, der normalt ligger i udbudsprocessen. Metoden egner sig bedst til udbud af opgaver, hvor ordregiver har en klar forventning om, hvad de udbudte opgaver omhandler. Ved at bruge funktionsudbud har ordregiver mulighed for at udbyde store opgaveområder, blot der er en standard på området, som udbudsmaterialet og den efterfølgende kontrakt, kan bindes op på. Ordregiver slipper således for at skulle definere hver enkelt proces i hver enkelt opgave for leverandøren. I stedet kan ordregiver henvise til de nævnte standarder, og derefter lade leverandøren bestemme på egen hånd, hvilken fremgangmåde, der er den bedste, til at opfylde disse. Det er værd at bemærke, at funktionsudbud kan indarbejdes som et delelement i de øvrige ovenstående beskrevet modeller/scenarier. Funktionsudbud laves typisk for længerevarende kontrakter og genvinsten ligger netop i den langsigtede kontrakt. Ulempen er at den binder den

12 kommunale budgetpost for en længere periode, selvom en vis fleksibilitet over tid i den økonomiske ramme kan indbygges i funktionskontrakten. Det er aktuelt (budget 2017) besluttet at anvende modellen i forbindelse med udbud i 2018 af vejvedligeholdelsen (slidlag og rabatter/kanter?) uden for byerne. Planer er at udbyde en 15 årig kontrakt. Slidlag har hidtil være udbudt årligt. Rabatterne/kanter? medtages først i udbud med funktionskontrakten og er dermed en opgave IDID fremover afgiver. Erfaringer fra denne udbudsproces og resultatet herfra vil blive høstet de kommende 3-5 år og udbudsformen bør nok udbredes til andre områder før erfaringer hermed er høstet. 5. Forholdet til kommunens overordnede udbudspolitik Der er, som nævnt i indledningen, netop vedtaget en overordnet udbudspolitik i Faaborg-Midtfyn kommune. I henhold til den overordnede udbudspolitik, skal der i forbindelse med udbud af driftsopgaver følges nogle styrende principper, som er: Kompetencetabet skal beskrives og indgå i beslutningen Omkostninger i forbindelse med forsyningssikkerhed skal medregnes Usikkerhed om personalesituationen skal beskrives Medarbejdernes jobsituation efter en konkurrenceudsættelse skal vurderes og beskrives Omkostninger til eventuel kontrol af leverandøren(e) skal medregnes Markedssituationen skal undersøges og beskrives Afledte omkostninger på relaterede områder skal medregnes og offentliggøres i udbudsmaterialet Såfremt man måtte beslutte mere grundlæggende at ændre udbudsstrategi og bringe alt i udbud efter en af ovenstående modeller herfor (model 1, 2, 4 eller 5) vil der være behov for nærmere at holde valgte model(-ler) op mod disse principper. Vælger man i hovedtrækkene at fortsætte inden for rammerne af den nuværende model 3, vil principperne alene skulle inddrages i forbindelse med vurderingen af de enkelte opgavers egnethed til udbud og konsekvensbeskrivelser af deludbud. Herunder også i det omfang man kombinerer modellen med brug af model 4 og/eller 5 på nye delområder. 6. Administrationens sammenfatning af status for udbud og overvejelser om mulige fremtidige udbudsmodeller. Det kan konstateres at Faaborg-Midtfyn sammenlignet med andre kommuner har en forholdsvis høj udliciteringsgrad. De lavt hængende frugter, hvad angår udbud/udlicitering, er formentlig høstet ved udbud af de mere ensartede opgaver med et betydeligt økonomisk volumen og hvor der i de fleste tilfælde har

13 været en fornuftig balance mellem arbejdet med klargøring af opgaverne til udbud samt gennemførelse af udbud og så resultatet af udbuddet. Skal der opnås en væsentlig højere udbudsgrad indbefattende mulighed for en højere samlet udliciteringsgrad, er der meget der tyder på, at man må tage det fulde skridt og udbyde hele ID s virkefelt. Dette pga. stor risiko for manglende kritisk masse og dermed for store usikkerheder ved det rationelle i at opretholde en mindre enhed, som ikke har fleksibiliteten til at søge alternative indtægter. Personalemæssigt vurderes det således også vanskeligt at gå længere uden at tage det fulde skridt til privatisering. Det bemærkes, at kommuner der har en væsentlig højere udliciteringsgrad har valgt en samlet udlicitering af hele vej og park opgaveområderne med de fordele og ulemper der kan være forbundet hermed. Fordelene ved et en væsentligt øget udbudsgrad synes samlet set ikke at være så ovebevisende, at det indlysende kan opveje ulemperne ved helt at undvære ID (se tidligere om nogle af styrkerne ved at have en intern driftsorganisation) Det er således også vurderingen, at ID løbende har været dygtige til at effektivisere på de opgaver der ikke er direkte konkurrenceudsat og de timepriserne de kører med virker absolut konkurrencedygtige. Senest har ID kunne realisere en nedsættelse af timeprisen, der kan dække hovedparten af en budgetreduktion fra 2016 og frem på 1 mio. kr. på årsplan. (Særskilt sag herom vil blive forelagt TMU) En beslutning om at fortsætte med den nuværende model med udbud på udvalgte funktionsområder er ikke det samme som, at nye delområder i forhold til hidtil ikke kan konkurrenceudsættes. Det er f.eks. muligt, hvis man løbende i perioder undlader genudbud af større opgaver, som tidligere har været konkurrenceudsat sådan at der over tid er sikkerhed for at ID samlet har kritisk masse til at opretholdes selvom nye delområder konkurrenceudsættes. Nye områders udbudsegnethed skal dog konkret vurderes, så der er sammenhæng mellem indsatsen for at klargøre til udbud og forventes effekt ligesom andre forhold jf udbudspolitikken skal indgå i overvejelserne. Såfremt kommunalbestyrelsen ønsker at forsætter inden for rammer af den nuværende model anbefales det også løbende at indhente erfaringer både fra andre og egen organisation med at anvenderammeudbud og øget brug af funktionskontrakter som delelementer i en fremtidig udbudsstrategi.

Udbudsstrategi for vejområdet, det grønne område og vandløb

Udbudsstrategi for vejområdet, det grønne område og vandløb RESUME Skal der opnås økonomiske gevinster ved at konkurrenceudsætte opgaver, er det nødvendigt at vælge en tilgang til udbud ud fra behov og muligheder. Nærværende udbudsstrategi for Vej og for Grønne

Læs mere

Notat vedr. prisafprøvning/konkurrenceudsættelse

Notat vedr. prisafprøvning/konkurrenceudsættelse Økonomidir. område Ramsherred 5 5700 Svendborg Notat vedr. prisafprøvning/konkurrenceudsættelse Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 21 34 76 I forhold til prisafprøvning/konkurrenceudsættelse peges der på, at der

Læs mere

Konkurrenceudsættelse af Entreprenørafdelingens opgaver

Konkurrenceudsættelse af Entreprenørafdelingens opgaver Konkurrenceudsættelse af Entreprenørafdelingens opgaver Udkast til modeller for kontraktstrategi opdeling og afgrænsning af udbud, samt kontraktlængde 24. marts 2011 Revideret: 2011-03-24 Baggrund Svendborg

Læs mere

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune.

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Byrådet d. 25. marts 2008 1. INDLEDNING...3 2. FORMÅL...3 3. MÅLSÆTNINGER FOR KONKURRENCEUDSÆTTELSEN 2008-10...3 4. OVERVEJELSER FØR

Læs mere

Potentialeafklaring for anvendelse af de nye fritvalgsregler i Frederikssund

Potentialeafklaring for anvendelse af de nye fritvalgsregler i Frederikssund Potentialeafklaring for anvendelse af de nye fritvalgsregler i Frederikssund Kommune NOTAT 7. april 2014 Til drøftelse af de nye regler på fritvalgsområdet, har Ældre og Sundhed udarbejdet følgende analyse

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT. Emne: Christians Have Plejecenter - fremtidig drift. Til: Dato: 03/ Sagsbeh.: ETO Sagsnr.

SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT. Emne: Christians Have Plejecenter - fremtidig drift. Til: Dato: 03/ Sagsbeh.: ETO Sagsnr. SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT Emne: Christians Have Plejecenter - fremtidig drift Til: Dato: 03/01-2017 Sagsbeh.: ETO Sagsnr.: Kontrakten med Aleris Omsorg vedrørende driften af halvdelen af Christians

Læs mere

[Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune

[Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune [Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Formål med konkurrenceudsættelsespolitiken 3 3. Hvad og hvem er omfattet 5 3.1 Definition 5 4. Rammer

Læs mere

Udbudsstrategien er gældende til valgperiodens udløb i 2013, men Regionsrådet kan til enhver tid vælge at revidere strategien

Udbudsstrategien er gældende til valgperiodens udløb i 2013, men Regionsrådet kan til enhver tid vælge at revidere strategien Udbudsstrategi for Region Sjælland 2010-2013 1. Indledning I henhold til bestemmelserne i Regionslovens 33 skal Regionsrådet udarbejde en udbudsstrategi. Formålet med udbudsstrategien er at vurdere, på

Læs mere

Potentialeafklaring for hjemmeplejen i Fredericia Kommune en pixie-udgave.

Potentialeafklaring for hjemmeplejen i Fredericia Kommune en pixie-udgave. Potentialeafklaring for hjemmeplejen i Fredericia Kommune en pixie-udgave. (Pixie-udgaven er lavet på baggrund af rapport udarbejdet af Udbudsportalen i KL december 2013) Indledning: Den 1. april 2013

Læs mere

Indkøbs- og Udbudspolitik 2016

Indkøbs- og Udbudspolitik 2016 Indkøbs- og Udbudspolitik 2016 Langeland Kommune Indhold 1. Indledning... 3 2. Formål og principper... 3 3. Indkøbs- og udbudsprocesser... 3 3.1 Langeland Kommune skal overholde lovgivning om offentlige

Læs mere

Notat om konkurrenceudsættelse af udskiftning af sand i kommunale sandkasser ved børneinstitutioner.

Notat om konkurrenceudsættelse af udskiftning af sand i kommunale sandkasser ved børneinstitutioner. Notat om konkurrenceudsættelse af udskiftning af sand i kommunale sandkasser ved børneinstitutioner. Dette notat omhandler de systematiske overvejelser, der er gjort forud for konkurrenceudsættelse af

Læs mere

Udbuds- og indkøbsstrategi 2016

Udbuds- og indkøbsstrategi 2016 Udbuds- og indkøbsstrategi 2016 December 2016 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Formål og principper... 3 2.1 Stordriftsfordele... 3 2.2 Indkøbsfællesskaber, når det giver merværdi... 3 2.3 Organisering

Læs mere

Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune

Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune Godkendt af Økonomiudvalget den 13. december 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Omfang og afgrænsning...3 3. Tilrettelæggelse og gennemførelse

Læs mere

Bidrag til produktivitetskommissionen om offentlig-privat samarbejde

Bidrag til produktivitetskommissionen om offentlig-privat samarbejde NOTAT Bidrag til produktivitetskommissionen om offentlig-privat samarbejde 1. Stigning i offentlig-privat samarbejde i kommunerne Siden kommunalreformen er anvendelsen af private leverandører i den kommunale

Læs mere

Strategi for konkurrenceudsættelse af driftsområder Ringkøbing-Skjern Kommune 2014-2017. Viden & Strategi

Strategi for konkurrenceudsættelse af driftsområder Ringkøbing-Skjern Kommune 2014-2017. Viden & Strategi R A P P O R T Strategi for konkurrenceudsættelse af driftsområder Ringkøbing-Skjern Kommune 2014-2017 Viden & Strategi Juni 2014 S i d e 2 1. Baggrund og formål med strategien for konkurrenceudsættelse

Læs mere

Nedenfor gennemgås forskellige scenarier og disses forventede konsekvenser.

Nedenfor gennemgås forskellige scenarier og disses forventede konsekvenser. Internt notatark Senior- og Socialforvaltningen Seniorområdet Dato 20. maj 2014 Sagsbehandler Esben Maasbøl Direkte telefon 79 79 72 08 E-mail esma@kolding.dk Emne: Udbud af hjemmeplejen På baggrund af

Læs mere

Konkurrence udsættelse. - et nyt redskab til at sikre størst mulig effektivitet

Konkurrence udsættelse. - et nyt redskab til at sikre størst mulig effektivitet Konkurrence udsættelse - et nyt redskab til at sikre størst mulig effektivitet TØNDER KOMMUNE April 2013 Vi skal være konkurrencedygtige Ligesom alle andre virksomheder skal vi hele tiden sikre, at vi

Læs mere

Belysning af en eventuel udlicitering af Entreprenørgården

Belysning af en eventuel udlicitering af Entreprenørgården Miljø- og teknik Dato: 18. juni 2009 Reference: Direkte telefon: E-mail: Journalnr.: Acare: Belysning af en eventuel udlicitering af Entreprenørgården 0. Baggrund Kommunalbestyrelsen besluttede i forbindelse

Læs mere

Omstilling, effektivisering og innovation

Omstilling, effektivisering og innovation Nr. 29 Område: Indsatsområde: Emne: Fagudvalg: Funktion: Forslagsstiller: Omstilling, effektivisering og innovation Plan og kultur Indkøb, udbud og konkurrenceudsættelse Udbud af vandløbsvedligeholdelse

Læs mere

FREDERIKSSUND KOMMUNE UDBUDSPOLITIK

FREDERIKSSUND KOMMUNE UDBUDSPOLITIK FREDERIKSSUND KOMMUNE UDBUDSPOLITIK INDHOLD 1. De grundlæggende regler. 3 1.1. Baggrund for udbudspolitikken.. 3 1.1.2. Målsætning 3 1.2. Afgrænsning.. 3 2. Politisk ansvar og beslutning. 3 2.1. Leverandørvalg,

Læs mere

Indkøbs- og Udbudspolitik 2018

Indkøbs- og Udbudspolitik 2018 Indkøbs- og Udbudspolitik 2018 Langeland Kommune Indhold Indhold 1. Indledning... 3 2. Formål og principper... 3 3. Indkøbs- og udbudsprocesser... 3 4. Udbud og tilbudsindhentning... 5 5. Ansvar for opgavernes

Læs mere

Notatet beskriver indledningsvist de ny regler for frit valg og udbud på ældreområdet.

Notatet beskriver indledningsvist de ny regler for frit valg og udbud på ældreområdet. BESLUTNINGSOPLÆG Potentialeafklaring på ældreområdet Dette notat er tænkt som et beslutningsoplæg til Kommunalbestyrelsen i Struer Kommune forud for udarbejdelsen af en potentialeafklaring på ældreområdet.

Læs mere

Udbud af drift og vedligehold af kommunens institutioner og bygninger

Udbud af drift og vedligehold af kommunens institutioner og bygninger Udbud af drift og vedligehold af kommunens institutioner og bygninger J.nr.: 88.04.28.G00 Sagsnr.: 15/2253 BESLUTNING: BY-, ERHVERVS- OG PLANUDVALGET DEN 12-01- 2016 Ad. 1 Ændringsforslag fra Asger Larsen

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse BALLERUP Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

GULDBORGSUND KOMMUNES UDBUDS- OG INDKØBSPOLITIK

GULDBORGSUND KOMMUNES UDBUDS- OG INDKØBSPOLITIK GULDBORGSUND KOMMUNES UDBUDS- OG INDKØBSPOLITIK GULDBORGSUND KOMMUNE JANUAR 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 2. Formål med indkøbs- og udbudspolitikken... 4 3. Principper for udbud og indkøb...

Læs mere

ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Naturforvaltningen. Skovvangsvej Århus C

ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Naturforvaltningen. Skovvangsvej Århus C ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Naturforvaltningen. Skovvangsvej 97. 8000 Århus C INDSTILLING Til Århus Byråd via Magistraten J.nr.8. juni 2004 Ref.:TB/HG Tlf.nr.89402750/89402756 Udbud af Naturforvaltningens

Læs mere

Udbudsstrategi 2010. Slagelse Kommune

Udbudsstrategi 2010. Slagelse Kommune Udbudsstrategi 2010 Slagelse Kommune Side 1 Baggrund og det lovmæssige grundlag Kommunestyrelseslovens 62 b fortæller, at Byrådet skal udarbejde en udbudsstrategi, som skal indeholde en vurdering af, på

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse KØBENHAVN Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

Frit leverandørvalg valg af model

Frit leverandørvalg valg af model Frit leverandørvalg valg af model 1.0 Baggrund Kommunerne er i henhold til Lov om Social Service 91 forpligtet til at sikre borgerne et frit valg af leverandører af personlig pleje, praktisk hjælp og madservice.

Læs mere

Det fremgår af 62 i kommunestyrelsesloven og den tilhørende vejledning, at udbudsstrategien

Det fremgår af 62 i kommunestyrelsesloven og den tilhørende vejledning, at udbudsstrategien Udbudsstrategi for valgperioden 2010-2013 i Norddjurs Kommune Kommunalbestyrelsen har udarbejdet en udbudsstrategi, der blandt andet indeholder en oversigt over hvilke driftsområder, hvor det overvejes

Læs mere

UDBUDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE

UDBUDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE UDBUDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE Holbæk Kommunes udbudspolitik vedrører Byrådets afklaring af de overordnede og principielle forhold vedrørende konkurrenceudsættelse af kommunalt udførte driftsopgaver. Med

Læs mere

Udbudspolitik for Hillerød Kommune 2013 Indholdsfortegnelse

Udbudspolitik for Hillerød Kommune 2013 Indholdsfortegnelse Udbudspolitik for Hillerød Kommune 2013 Indholdsfortegnelse 1. Overordnede principper... 2 Myndighedsopgaver... 2 Opgavers egnethed til udbud... 2 2. Tilrettelæggelse af udbudsforretningen... 3 Offentliggørelse

Læs mere

Udbud af beskæftigelsesindsatsen

Udbud af beskæftigelsesindsatsen Udbud af beskæftigelsesindsatsen Jobcenter Odense Odense Kommune Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen 1 Udbud af beskæftigelsesindsatsen i Jobcenter Odense 1. Konkrete erfaringer med udbud af beskæftigelsesindsatsen

Læs mere

UDBUDSSTRATEGI SVENDBORG KOMMUNE

UDBUDSSTRATEGI SVENDBORG KOMMUNE UDBUDSSTRATEGI SVENDBORG KOMMUNE UDKAST December 2010 Sagsnr. 10/9903 2 Udbudsstrategi I henhold til Styrelsesloven skal Byrådet inden udgang af funktionsperiodens første år i en udbudsstrategi vurdere,

Læs mere

Teknisk Udvalg. Udbudsområdet i Center for Byens Anvendelse

Teknisk Udvalg. Udbudsområdet i Center for Byens Anvendelse Teknisk Udvalg Udbudsområdet i Center for Byens Anvendelse Som oplæg til drøftelsen fremsendes en informationspakke vedr. konkurrenceudsættelse, udlicitering og indkøb m.v. i Teknik og Miljø. Pakken indeholder:

Læs mere

Notat. Middelfart Kommunes udbudsstrategi

Notat. Middelfart Kommunes udbudsstrategi Staben Middelfart Kommune Østergade 11 5500 Middelfart www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 5012 Fax +45 8888 5501 Dato: 21. januar 2011 Sagsnr.: 201000628-5 Anne.HammershojBeck@middelfart.dk

Læs mere

BYRÅDET UDBUDSPOLITIK FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER

BYRÅDET UDBUDSPOLITIK FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER BYRÅDET UDBUDSPOLITIK FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER 1 Baggrund Odsherred Kommunes overordnede udbudsstrategi sætter fokus på, hvordan konkurrenceudsættelse kan øge kvaliteten og effektiviteten i kommunens

Læs mere

Rapport Analyse af offentlig-privat samarbejde

Rapport Analyse af offentlig-privat samarbejde Rapport Analyse af offentlig-privat samarbejde Finansministeriet bestilte i begyndelsen af 2014 en rapport om offentlig-privat samarbejde. Formålet med rapporten blev drøftet i pressen i foråret 2014.

Læs mere

Udbud på beskæftigelsesområdet forslag til forbedrede rammeaftaler

Udbud på beskæftigelsesområdet forslag til forbedrede rammeaftaler Udbud på beskæftigelsesområdet forslag til forbedrede rammeaftaler Baggrund Baggrunden for vores henvendelse og ønske om at fremlægge forslag til nye principper for kommende udbud er erfaringer fra det

Læs mere

Omstilling og effektivisering

Omstilling og effektivisering Nr. 39 Område: Indsatsområde: Emne: Aftaleholder: Fagudvalg: Funktion: Omstilling og effektivisering Plan og kultur Afbureaukratisering og effektivisering Reduktion i Plan og Kulturs personale Christian

Læs mere

Strategi for udbud af driftsopgaver

Strategi for udbud af driftsopgaver Strategi for udbud af driftsopgaver Indhold 1 Indledning... 3 2 Overordnede rammer... 3 3 Overvejelser inden udbud af driftsopgaver... 4 4 Virksomhedsoverdragelsesloven... 4 5 Personaleforhold og sociale

Læs mere

Strategi for konkurrenceudsættelse for Lyngby-Taarbæk Kommune 2010-2013

Strategi for konkurrenceudsættelse for Lyngby-Taarbæk Kommune 2010-2013 Strategi for konkurrenceudsættelse for Lyngby-Taarbæk Kommune 2010-2013 December 2010 1 Baggrund: 1.1 Lovgrundlaget Kommuner og regioner skal udforme en udbudsstrategi inden udgangen af 2010, jf. styrelseslovens

Læs mere

Bilag 1 Notat vedrørende grundlæggende udbudsretlige emner

Bilag 1 Notat vedrørende grundlæggende udbudsretlige emner Bilag 1 Notat vedrørende grundlæggende udbudsretlige emner Efter aftale med Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) gennemgås hermed en række grundlæggende udbudsretlige emner, der vurderes at være væsentlige

Læs mere

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING Det gode udbud er forudsætningen for at give borgerne mest mulig kvalitet for skattekronerne. Et godt udbud indebærer blandt andet, at kommunen planlægger udbuddet

Læs mere

Bliv leverandør til det offentlige. Miniguide

Bliv leverandør til det offentlige. Miniguide Bliv leverandør til det offentlige Miniguide INDLEDNING Denne miniguide indeholder vejledning i, hvad du skal huske når du vil byde på opgaver i Gribskov Kommune. Miniguiden indeholder nogle generelle

Læs mere

Bilag 2.1. Skabelon til: Indkøbspolitik for UC. Gør tanke til handling VIA University College

Bilag 2.1. Skabelon til: Indkøbspolitik for UC. Gør tanke til handling VIA University College Bilag 2.1. Skabelon til: Indkøbspolitik for UC. Gør tanke til handling VIA University College Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 Statens Indkøbspolitik...3 Samarbejde på tværs af Danmark...4 Lokale

Læs mere

Udlicitering af vej- og parkdrift i Danmark, Sverige, Norge og Storbritannien

Udlicitering af vej- og parkdrift i Danmark, Sverige, Norge og Storbritannien Danmark i et internationalt perspektiv: Udlicitering af vej- og parkdrift i Danmark, Sverige, Norge og Storbritannien Andrej Christian Lindholst, acl@dps.aau.dk Aalborg Universitet December 2016 Det danske

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Økonomiudvalget den 11-11-2011, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Økonomiudvalget Protokol Fredag den 11. november 2011 kl. 08:15 afholdt Økonomiudvalget ekstraordinært møde i Udvalgsværelse 1/Rådhus. Medlemmerne

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Økonomiudvalget den 11-11-2011, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Økonomiudvalget Protokol Fredag den 11. november 2011 kl. 08:15 afholdt Økonomiudvalget ekstraordinært møde i Udvalgsværelse 1/Rådhus. Medlemmerne

Læs mere

Notat om udbud af håndværkerydelser i Næstved Kommune

Notat om udbud af håndværkerydelser i Næstved Kommune Sagsnr. 88.00.00-G01-5-15 Cpr. Nr. Dato 27-4-2015 Navn Sagsbehandler Karina Christensen Notat om udbud af håndværkerydelser i Næstved Kommune 1 Introduktion Dette notat sætter fokus på, hvordan konkurrenceudsættelse

Læs mere

Nordfyns Kommunes rengøring i fremtiden.

Nordfyns Kommunes rengøring i fremtiden. Nordfyns Kommune Centraladministrationen 15. maj 2007 Nordfyns Kommunes rengøring i fremtiden. 1. Status. Tidl. Bogense Kommune: Rengøring af langt hovedparten af arealerne foretages af Toprengøring A/S

Læs mere

Justering af fordelingsnøgler for afdelingernes finansieringsbidrag samt regulering af det samlede bidrag til Fælles IT i perioden

Justering af fordelingsnøgler for afdelingernes finansieringsbidrag samt regulering af det samlede bidrag til Fælles IT i perioden Indstilling Til Magistraten (Magistraten) Fra Borgmesterens Afdeling Dato 21. oktober 2015 Finansieringsbidrag til Fælles IT Justering af fordelingsnøgler for afdelingernes finansieringsbidrag samt regulering

Læs mere

Udbudsstrategi for Glostrup Kommune

Udbudsstrategi for Glostrup Kommune Udbudsstrategi for Glostrup Kommune 1. Udbudsstrategi Med henvisning til Bekendtgørelse fra Indenrigs- og Socialministeriet af 21. december 2009 om kommunal udbudsstrategi og opfølgningsredegørelse jf.

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse GULDBORGSUND Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

Udbudsbetingelser for totalrådgiverydelse ved konkurrenceudsættelse af Nordfyns Kommunes Vej og Park

Udbudsbetingelser for totalrådgiverydelse ved konkurrenceudsættelse af Nordfyns Kommunes Vej og Park Udbudsbetingelser for totalrådgiverydelse ved konkurrenceudsættelse af Nordfyns Kommunes Vej og Park Forfatter: Louise Rasmussen Revideret den 17-03-2015 Dokument nr. 480-2015-127465 Sags nr. 480-2015-70306

Læs mere

Politik for konkurrenceudsættelse. (Indkøbs- og Udbudspolitik)

Politik for konkurrenceudsættelse. (Indkøbs- og Udbudspolitik) Politik for konkurrenceudsættelse (Indkøbs- og Udbudspolitik) Økonomisk Forvaltning April 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD... 2 1 POLITIKKENS DÆKNINGSOMRÅDE... 3 1.1 Hvad dækker politikken... 3 1.2 Hvem

Læs mere

Ø113 Ændrede ansættelsesforhold for plejefamilier

Ø113 Ændrede ansættelsesforhold for plejefamilier Socialforvaltningen BUDGETNOTAT Ø113 Ændrede ansættelsesforhold for plejefamilier Baggrund Socialudvalget besluttede d. 27. maj 2015 at tage en drøftelse af plejefamiliers ansættelsesforhold. Socialudvalget

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse BORNHOLM Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

Fleksible udbudsmodeller på ældreområdet

Fleksible udbudsmodeller på ældreområdet Fleksible udbudsmodeller på ældreområdet Ofte får udbudslovgivning skyld for at være rigid og ufleksibel og gøre det svært for kommunerne at lave gode udbudsforløb. På ældreområdet er mulighederne for

Læs mere

Temamøde i Socialudvalget Udbud af personlig pleje og praktisk hjælp (fritvalgsområdet) Tolstrup & Hvilsted ApS www.tolstruphvilsted.

Temamøde i Socialudvalget Udbud af personlig pleje og praktisk hjælp (fritvalgsområdet) Tolstrup & Hvilsted ApS www.tolstruphvilsted. Temamøde i Socialudvalget Udbud af personlig pleje og praktisk hjælp (fritvalgsområdet) 1 Dagsorden 1. Præsentation 2. Regler for udbud af praktisk hjælp og personlig pleje 3. Formålet med udbud 4. Den

Læs mere

Indkøbs- & udbudspolitik

Indkøbs- & udbudspolitik Indkøbs- & udbudspolitik Godkendt af Byrådet den 26. maj 2014 1 Forord Fredensborg Kommune er en stor virksomhed med et bruttobudget på 3,8 mia. kr. og mere end 3.000 medarbejdere, der leverer myndighedsopgaver,

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse HOLSTEBRO Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

Nøgletal. Handicap og Psykiatri

Nøgletal. Handicap og Psykiatri Nøgletal Handicap og Psykiatri Juni 2018 Udvikling i udgifter vedr. køb af pladser, Handicap og Psykiatri Nøgletal (KPI) fra 2008-2018 Formål Formål med notatet er at give et indblik i Handicap og Psykiatris

Læs mere

Seminar: Konkurrenceudsættelse på pleje- og omsorgsopgaver i kommunerne

Seminar: Konkurrenceudsættelse på pleje- og omsorgsopgaver i kommunerne Seminar: Konkurrenceudsættelse på pleje- og omsorgsopgaver i kommunerne Tine Rostgaard Professor MSO, Aalborg Universitet Danske Ældreråd Ældrepolitisk konference 12 maj 2015 Hotel Nyborg Strand Dagens

Læs mere

Notat om timepriser på fritvalgsområdet af

Notat om timepriser på fritvalgsområdet af Notat om timepriser på fritvalgsområdet af 30.08.2010 I henhold til lov om Social Service 83 har Kommunalbestyrelsen pligt til at tilbyde personlig pleje og praktisk hjælp til borgere med midlertidig eller

Læs mere

Nærværende notat beskriver baggrunden for direktionsindstillingen om potentialeafklaring af fritvalgsområdet i Halsnæs Kommune.

Nærværende notat beskriver baggrunden for direktionsindstillingen om potentialeafklaring af fritvalgsområdet i Halsnæs Kommune. Notat til Udvalget for Voksne og Sundhed Sagsnr.: 2012/0011303 Dato: 20. februar 2013 Titel: Fritvalgsområdet potentiale afklaring. Sagsbehandler: Anne Mette Nielsen Leder af Sundhedsstaben Nærværende

Læs mere

Nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet hvad nu?

Nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet hvad nu? Nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet hvad nu? Pjece udarbejdet til Kommunaløkonomisk Forum 2013. 2 Reglerne for frit valg og udbud på ældreområdet er ved at blive ændret. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

SKI's ordbog. Forklaring. Ord

SKI's ordbog. Forklaring. Ord SKI's ordbog En forklaring på begreber, der ofte bruges af SKI ver. 2.5 Ord Forklaring Aftalenummer Et tal, der henviser til en specifik rammeaftale. Hver aftale har et egentligt navn, som beskriver hvad

Læs mere

Genudbud og hjemtagelse af driftsopgaver vedr. IT-arbejdspladser

Genudbud og hjemtagelse af driftsopgaver vedr. IT-arbejdspladser Indstilling Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 25. august 2016 Genudbud og hjemtagelse af driftsopgaver vedr. IT-arbejdspladser 1. Resume Byrådet besluttede i 2008 af outsource en række specialiserede

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE IKU 2012

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE IKU 2012 Fakta om konkurrenceudsættelse GRIBSKOV Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

UDBUDSSTRATEGI 2011-13

UDBUDSSTRATEGI 2011-13 UDBUDSSTRATEGI 2011-13 STRATEGI FOR UDBUD AF KOMMUNALE OPGAVER (Tiltrådt af kommunalbestyrelsen den 29. november 2010) Udbud & Indkøb 1 1. Indledning Frederiksberg Kommune har tradition for at samarbejde

Læs mere

Indhold. Udbudsstrategi - Odder Kommune 2010-2014

Indhold. Udbudsstrategi - Odder Kommune 2010-2014 Udbudsstrategi - Odder Kommune 2010-2014 Ifølge kommunestyrelseslovens 62b skal Byrådet udarbejde en udbudsstrategi. Udbudsstrategien afløser sammen med Kvalitetskontrakten den tidligere Servicestrategi

Læs mere

Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt

Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt 2 Sociale klausuler 88.00.00P22-0001 Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt Økonomi- og Erhvervsudvalget 21-11-2013 9 Kommunalbestyrelsen 28-11-2013 2 Kommunalbestyrelsen 19-12-2013 2 Hvem beslutter

Læs mere

Udbuds og indkøbspolitik

Udbuds og indkøbspolitik Udbuds og indkøbspolitik Oktober 2017 2 FORORD Udbuds- og indkøbspolitikken fastlægger de overordnede rammer for udbud og indkøb af varer og tjenesteydelser i Vesthimmerlands Kommune herunder også konkurrenceudsættelse

Læs mere

konkurrenceudsættelse på dagsordenen

konkurrenceudsættelse på dagsordenen konkurrenceudsættelse på dagsordenen marts 2007 Bilag 1 Dette bilag indeholder en nærmere beskrivelse af tragtmodellen, der er omtalt i pjecens kapitel 4. Tragtmodellen kan understøtte kommunen i at gennemføre

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse KOLDING Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

UDBUDSPOLITIK SVENDBORG KOMMUNE

UDBUDSPOLITIK SVENDBORG KOMMUNE UDBUDSPOLITIK SVENDBORG KOMMUNE 2 Udbudspolitik Med henvisning til Bekendtgørelse om servicestrategi og opfølgningsredegørelse jf. lovbekendtgørelse nr. 1060 af 24. oktober 2006 om kommunernes styrelse

Læs mere

En betydelig del af de regionale opgaver også på sundhedsområdet udføres af private leverandører.

En betydelig del af de regionale opgaver også på sundhedsområdet udføres af private leverandører. N O T A T Regionernes anvendelse af private leverandører En betydelig del af de regionale opgaver også på sundhedsområdet udføres af private leverandører. 30-04-2009 Denne analyse præsenterer omfanget

Læs mere

POLITIK FOR INDKØB OG UDBUD

POLITIK FOR INDKØB OG UDBUD POLITIK FOR INDKØB OG UDBUD FORORD 2 1 INDKØB OG UDBUD 3 2 BAGGRUND, FORMÅL OG MÅL 3 3 POLITIK, STRATEGIER OG RETNINGSLINJER 4 4 GENERELLE KRAV TIL INDKØB OG UDBUD 5 5 KRAV TIL REBILD KOMMUNES LEVERANDØRER

Læs mere

Socialtilsyn Syds finansieringsbehov for 2017

Socialtilsyn Syds finansieringsbehov for 2017 Socialtilsyn Syds finansieringsbehov for 2017 Socialtilsyn Syd Finansieringsmodel for Socialtilsynene Det er kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn Kommunes ansvar at Socialtilsyn Syd har den nødvendige

Læs mere

Udbudsstrategi. Brøndby Kommune 2010-13 BRØNDBY KOMMUNE

Udbudsstrategi. Brøndby Kommune 2010-13 BRØNDBY KOMMUNE Udbudsstrategi Brøndby Kommune 2010-13 BRØNDBY KOMMUNE CENTRALFORVALTNINGEN PARK ALLÉ 160 2605 BRØNDBY TELEFON 43 28 28 28 MAIL CENTRAL@BRONDBY.DK WEB WWW.BRONDBY.DK REDAKTION ØKONOMIAFDELINGEN TRYK BRØNDBY

Læs mere

Næstved Kommune. Udbudsstrategi

Næstved Kommune. Udbudsstrategi Næstved Kommune Udbudsstrategi 2012-2013 Side 1 af 5 1. Sådan gennemføres udbud af kommunale driftsopgaver Udbudsstrategien angiver de indsatsområder, hvor Næstved Kommune påtænker at udbyde driftsopgaver

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse KØGE Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

Resume Simple udbudsmodeller for rådgiverydelser

Resume Simple udbudsmodeller for rådgiverydelser Foreningen af Rådgivende Ingeniører FRI Resume Simple udbudsmodeller for rådgiverydelser 2 Denne vejledning, der er udarbejdet af DANVA og FRI, indeholder gode råd om, hvordan vandselskaber kan indkøbe

Læs mere

ANALYSENOTAT Kommunaldirektører: Stort potentiale i offentlig-privat

ANALYSENOTAT Kommunaldirektører: Stort potentiale i offentlig-privat ANALYSENOTAT Kommunaldirektører: Stort potentiale i offentlig-privat samarbejde AF MARKEDSCHEF MORTEN JUNG OG ANALYSEKONSULENT JAKOB KÆSTEL MADSEN Resumé Den offentlige sektor udfylder en meget central

Læs mere

Udfyldt skema Juridisk bistand - forvaltningsvis

Udfyldt skema Juridisk bistand - forvaltningsvis Udfyldt skema Juridisk bistand - forvaltningsvis Område: Juridisk bistand i Centralforvaltningen Kort beskrivelse af de opgaver der kan udbydes inden for området og angiv de Jurister på Rådhuset: Generel

Læs mere

Notat. Notat til udvalgsbehandling Teknisk Udvalg. Kopi til: Punkt 4 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 17. september 2012.

Notat. Notat til udvalgsbehandling Teknisk Udvalg. Kopi til: Punkt 4 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 17. september 2012. Notat Emne: Til: Kopi til: Notat til udvalgsbehandling Teknisk Udvalg Punkt 4 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 17. september 2012 Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune Den 13. september 2012

Læs mere

UDBUD -keep it simple. Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser.

UDBUD -keep it simple. Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser. UDBUD -keep it simple Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser. Revideret januar 2016 Gør indkøb af rådgivning simpelt - og undgå klager

Læs mere

Politik og vejledning for udbud i Nordsjællands Park & Vej

Politik og vejledning for udbud i Nordsjællands Park & Vej Politik og vejledning for udbud i Nordsjællands Park & Vej Indledning Sindshvile 16. november 2016 Nordsjællands Park og Vej er et tværkommunalt fællesskab mellem Fredensborg og Helsingør Kommuner og er

Læs mere

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Beskæftigelsesforvaltningen Aarhus Kommune. Medlem af Byrådet Keld Hvalsø (EL) Orientering

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Beskæftigelsesforvaltningen Aarhus Kommune. Medlem af Byrådet Keld Hvalsø (EL) Orientering Notat Til Til Medlem af Byrådet Keld Hvalsø (EL) Orientering Side 1 af 4 Svar på 10-dages forespørgsel om udbud af sprogundervisning Spørgsmål 1: Hvad er der sket i andre kommuner? Hvem har tabt flere

Læs mere

Retningslinjer for udbud af rådgivningsydelser og bygge- og anlægsopgaver på det tekniske område Fanø Kommune Februar 2018.

Retningslinjer for udbud af rådgivningsydelser og bygge- og anlægsopgaver på det tekniske område Fanø Kommune Februar 2018. Fanø Kommune Retningslinjer for udbud af rådgivningsydelser og byggeog anlægsopgaver på det tekniske område 1 Indhold 1. Formål...3 2. Lovhjemmel...3 3. Rådgivningsydelser...3 4. Valg af rådgiver...4 5.

Læs mere

Notat om jura og andre forhold i forbindelse med anvendelse af anden aktør på beskæftigelsesområdet

Notat om jura og andre forhold i forbindelse med anvendelse af anden aktør på beskæftigelsesområdet Notat om jura og andre forhold i forbindelse med anvendelse af anden aktør på beskæftigelsesområdet 1. Lovgrundlag for inddragelse af anden aktør i beskæftigelsesindsatsen I lov om en aktiv beskæftigelsesindsats

Læs mere

Udbudsstrategi Morsø Kommune

Udbudsstrategi Morsø Kommune U d v i k l i n g s a f d e l i n g e n Udbudsstrategi 2011-13 Morsø Kommune December 2010 Indholdsfortegnelse UDBUDSSTRATEGI BAGGRUND OG INDHOLD... 1 PLAN FOR AFKLARING AF EVT. KONKURRENCEUDSÆTTELSE:...

Læs mere

Notat 5. juli 2018 J-nr.: / Pæn fremgang i kommunernes udliciteringen på de tekniske områder

Notat 5. juli 2018 J-nr.: / Pæn fremgang i kommunernes udliciteringen på de tekniske områder Notat 5. juli 2018 J-nr.: 81855 / 2521246 Pæn fremgang i kommunernes udliciteringen på de tekniske områder Den gennemsnitlige udliciteringsprocent i kommunerne på de tekniske områder var på 44,1 procent

Læs mere

Udbudspolitik for varer og tjenesteydelser

Udbudspolitik for varer og tjenesteydelser Initialer: peh Sag: 306-2010-23455 Dok.: 306-2010-289257 Oprettet: 14. december 2010 Udbudspolitik for varer og tjenesteydelser Baggrund Odsherred Kommunes overordnede udbudsstrategi sætter fokus på, hvordan

Læs mere

FAXE AFFALD A/S' AFGIVELSE AF KONTROLBUD I FORBINDELSE MED RE- NOVATIONSUDBUD

FAXE AFFALD A/S' AFGIVELSE AF KONTROLBUD I FORBINDELSE MED RE- NOVATIONSUDBUD Advokat Annelouise Dalgaard Pedersen Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 Bilag 5b J.nr. 176757 25. oktober 2017 Faxe Affald A/S Jens Chr. Skous Vej 1 4690 Haslev FAXE AFFALD A/S' AFGIVELSE

Læs mere

Teknik-, Miljø- og Erhvervsudvalget

Teknik-, Miljø- og Erhvervsudvalget Teknik-, Miljø- og Erhvervsudvalget Referat fra møde Onsdag den 31. august 2011 kl. 15.30 i F7. Rådhuset Mødet slut kl. 17.00 MØDEDELTAGERE Morten Skovgaard (C) Jens Ross Andersen (V) Jesper Wittenburg

Læs mere

Udbudsstrategi for madservice til hjemmeboende efter serviceloven, 2014

Udbudsstrategi for madservice til hjemmeboende efter serviceloven, 2014 Økonomi Indkøb Tlf. 46 11 20 38 MAJBA@rudersdal.dk Udbudsstrategi for madservice til hjemmeboende efter serviceloven, 2014 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING...2 2. REGLER FOR INDKØB AF MADSERVICE...2 2.1

Læs mere

Mål for fælleskommunal indkøbsstrategi

Mål for fælleskommunal indkøbsstrategi Mål for fælleskommunal indkøbsstrategi Den 4. februar 2008 Indledning og resumé af mål Der er disse år fokus på mulighederne for at effektivisere offentlige indkøb i både stat, regioner og kommuner. Det

Læs mere

INDKØBS- OG UDBUDSSTRATEGI. Godkendt af byrådet den

INDKØBS- OG UDBUDSSTRATEGI. Godkendt af byrådet den INDKØBS- OG UDBUDSSTRATEGI Godkendt af byrådet den 5.10.2016 INDLEDNING... 1 MÅLSÆTNING... 2 RAMMER FOR INDKØB OG UDBUD... 2 MÅLSÆTNING 1: EFFEKTIVITET... 4 HVORDAN ARBEJDER VI MED MÅLSÆTNINGEN?... 4

Læs mere