21. marts Sagsnr.: Dok.nr.: Budget Prioriteringsrum - Oversigtsnotat

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "21. marts Sagsnr.: Dok.nr.: Budget Prioriteringsrum - Oversigtsnotat"

Transkript

1 Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Økonomistaben BILAG marts 2006 Sagsnr.: Dok.nr.: Budget Prioriteringsrum - Oversigtsnotat I dette notat redegøres kortfattet for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forslag til besparelser med henblik på at aflevere 40 mio. kr. til prioriteringsrummet for kommunen og yderligere 3,4 mio. kr. til integrationsområdet. Samlet set skal der findes besparelser for 43,4 mio. kr. til budgetforslag Efter ønske fra Sundheds- og Omsorgsudvalget (jf. budgetseminaret) er der indarbejdet en række forslag, som tidligere har været fremsat, men som er blevet afvist i de politiske drøftelser. De foreslåede besparelser fordeler sig på to bevillinger. Nogle besparelser berører de efterspørgselsstyrede serviceområder og andre berører de rammestyrede driftsområder. Der er ingen besparelsesforslag på bevillingerne efterspørgselsstyrede overførsler og anlæg. Forslagene er grupperet efter tre kategorier: effektiviseringer (pris), servicereduktion (mængde) og servicereduktion (kvalitet). Effektiviseringer er kendetegnet ved, at de forventede besparelser ikke er mærkbare for borgerne, mens servicereduktioner typisk vil være mærkbare for borgerne. I relation til budgetmodellen kan det forklares ved, at effektiviseringer har en direkte betydning for prisen. Servicereduktioner er mærkbare for borgerne enten ved, at det bliver sværere at få adgang til en ydelse (mængde) eller ved at ydelsens kvalitet og indhold bliver forringet (kvalitet). I nedenstående tabel gives en bruttoliste over besparelsesforslagene i hver af de tre kategorier (i vilkårlig rækkefølge). Det samlede besparelsespotentiale bliver 59,5 mio. kr. Mange af forslagene kan skaleres op og ned, hvilket giver mulighed for at prioritere mellem forslag for i alt 94,7 mio. kr.

2 Side 2 af 10 Forslag til prioriteringsrum 2007 Nr. Emne Budget 2006 (mio. kr.) Besparelse 2007 Effektivisering (pris) Servicereduktion (mængde) Servicereduktion (kvalitet) Bevilling* Forelagt politisk Konvertering af 1 beskyttede boliger 70 13,7 7,5-21,5 X X ES B Grundig rengøring 1,8 1,8 1,8-1,8 X ES B2006 Skærpet visitation 3 (rengøring) 100 3,7 2,5-6,2 X X ES B2006 Skærpet visitation 4 (tøjvask) 23,7 2,7 1,2-3,5 X X ES B2006 Udfasning af 5 indkøbsordning 35,7 3,9 1,9-7,8 X X ES B2006 Reduktion i 65 6 midlerne 24,3 8,0 4,9-8,0 X X ES ny Ingen støtte vedr. 7 ægteparboliger 4,5 2,25 0,0-4,5 X ES B Tidsmæssig regulering af ydelsen gulvvask Egenbetaling for 9 transport til dagtilbud Egenbetaling på 10 sygeplejeartikler Egenbetaling for 11 tøjvask Egenbetaling for 12 transport ved madudbringning 13 Rammebesparelse plejehjem (rengøring) Reduktion i antal 14 rengøringsgange pr. år Reduktion i projekter i 15 Folkesundhed København Omorganisering af 16 Rygskolen Besparelser på 17 administrationen Ydelsesstøtte til 18 ældreboliger og tomgangsleje Besparelsespotentiale i alt Skalering*** 54 2,8 1,4-4,2 X ES ny 0,8 0,8 0,0-11,2 X ES B ,0 1,0-1,0 X X ES ny 23,7 2,7 1,6-4,4 X ES ny 3,7 3,15 2,1-5,25 X ES B ,0 3,0-5,0 X ES B2006** 100 1,3 0,65-2,6 X ES B2006** 35 2,0 2,0-2,0 X X X RS B2005 1,8 0,8 0,8-0,8 X RS ny 179,4 1,9 0,4-1,9 X RS B ,4 3,0 3,0-3,0 X RS B2006 * ES = Efterspørgselsstyret serviceområde, RS = Rammestyret drift ** Tilbageført ved budgetvedtagelsen efter behandling i BR *** Skaleringerne er forklaret i de underliggende bilag 59,5 35,8-94,7 31,7 39,1 25,7 Herunder beskrives hvert forslag kortfattet fordelt på de tre besparelsestyper.

3 Side 3 af 10 Servicereduktioner med betydning for mængden 1. Konvertering af ledige beskyttede boliger og lukning af utidssvarende og ikke-ombygningsegnede plejehjem De beskyttede boliger i Københavns Kommune blev opført i 1960 erne og 1970 erne, oftest i tilknytning til plejehjem. Beskyttede boliger var tiltænkt borgere, som havde behov for pleje i aften- og/eller nattetimerne, og som derfor måtte flytte væk fra den eksisterende bolig og ind på institution for at få den mulighed for hjælp. Hjemmeplejen er siden da udbygget fra at kunne levere daglig hjælp til at være døgndækkende. Det betyder, at der er blevet mulighed for løbende at justere ydelsen til borgeren med udgangspunkt i det aktuelle behov. Dermed er det blevet tiltagende vanskeligt at finde egentlig egnede borgere til beskyttede boliger, idet de fleste foretrækker muligheden at forblive i nuværende bolig med hjemmehjælp evt. i en ældrebolig med tilsluttet nødkald. En sammenligning med de øvrige 6-byer (2005-rapporten) viser endvidere, at beskyttede boliger er et tilbud, som København er næsten ene om at have. København har 16 beskyttede boliger pr borger over 67 år. Århus har 3 og Randers har 1 mens Odense, Ålborg og Esbjerg ikke har nogle beskyttede boliger. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår på denne baggrund, at der med vedtagelsen af budget 2007 igangsættes en gradvis, planlagt og målrettet omdannelse af alle de resterende beskyttede boliger til egentlige plejeboliger. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har pt. 739 beskyttede boliger. Omdannelsen muliggør over tid lukningen af en række nedslidte, utidssvarende og ikke ombygningsegnede plejehjem. For at afvikle disse plejehjem uden at nedbringe antallet af plejeboliger tilbydes beboerne og til dels personale fra disse plejehjem flytning til og dermed genhusning i beskyttede boligkomplekser i takt med, at der her bliver ledige boliger og i takt med, at der bliver etableret de nødvendige fælles opholdsarealer for beboerne. Dermed tilbydes beboere i nedslidte og utidssvarende plejehjem en betydelig bedre bolig i de nuværende beskyttede boliger. Omdannelsen betyder ikke nødvendigvis en egentlig flytning af de nuværende beboere i beskyttede boliger, men skal foretages i takt med, at der bliver ledige beskyttede boliger. Såfremt beboere i de nuværende beskyttede boliger måtte ønske det, kan de tilbydes en ældrebolig. Besparelsen ved den gradvise omdannelse af de beskyttede boliger samt den tilknyttede lukning af utidssvarende plejehjem kan bidrage til prioriteringsrummet med 13,7 mio. kr. i 2007 samt yderligere besparelser de følgende år. Forslaget er uddybet i Bilag 1.1: Konvertering af beskyttede boliger

4 Side 4 af Grundig rengøring Ydelsen grundig rengøring blev oprindeligt indført som et supplement til den almindelige rengøringsydelse. Borgerne fik tilbudt ydelsen typisk som to gange tre timer om året. De seneste ændringer i kvalitetsstandarderne (som følge af besparelser i budget 2006) betyder, at ydelsen indholdsmæssigt kun består af de opgaver, der i forvejen indgår i ydelsen almindelig rengøring. I forhold til hyppighed og tid er der ikke længere automatik, hvilket betyder, at visitatoren skal vurdere omfanget af behov for hver enkelt borger. I visitationskriterierne er det tydeliggjort, at ydelsen først og fremmest er en ydelse der gives til borgere, der selv klarer den almindelige rengøring med ingen eller begrænset hjælp og vejledning. Kun undtagelsesvis kan ydelsen visiteres til borgere, der er visiteret til anden almindelig rengøring. Denne ændring af kvalitetsstandarden har medført en reduktion i antallet af borgere, der visiteres til ydelsen. Med de seneste ændringer i kvalitetsstandarderne er målgruppen for den selvstændige ydelse grundig rengøring reduceret markant og den samlede budgetsum er tilsvarende reduceret væsentligt. Derfor kan ydelsen nedlægges som en del af prioriteringsrummet og den resterende del af målgruppen dækkes af den almindelige rengøringsydelse. Den resterende budgetsum til ydelsen grundig rengøring er på 1,9 mio. kr., som derfor er størrelsen af besparelsesforslaget. Forslaget er uddybet i Bilag 1.2: Grundig rengøring 3. Skærpet visitation (rengøring) Sammenligninger af nøgletallene fra 6-by rapporten 2005 på området praktisk hjælp (herunder rengøring, indkøb og tøjvask) viser, at København yder flere visiterede timer pr. uge end samtlige øvrige byer. Gennemsnitlig giver København 1,3 timer pr. uge pr. modtager, mens de øvrige 6-byer spænder fra 0,6 timer pr. uge i Esbjerg til 1,2 timer pr. uge i Randers. Århus giver 0,9 timer pr. uge pr. modtager til praktisk hjælp. Visitationsområdet har i de seneste tre år arbejdet med skærpet visitation generelt set (både personlig og praktisk hjælp mv.). Niveauet for praktisk hjælp er dog endnu ikke på linie med de øvrige 6-byer. På den baggrund kan der foreslås en specificeret besparelse på visitation til rengøring. Besparelsen motiveres dels i 6-by sammenligningen og dels i ønsket om at fokusere på høj kvalitet i ydelserne til de borgere, der funktionsmæssigt og ressourcemæssigt har mest brug for det. Konkret betyder det, at visitationen skal indtage en øget grad af gatekeeper rolle, som betyder, at de mest ressourcestærke ældre med et fornuftigt netværk omkring sig i mindre grad skal visiteres til rengøring. Indirekte skal det medvirke til at styrke det civile samfunds lyst til og forpligtelse for at hjælpe sine nærmeste både familie, venner og naboer.

5 Side 5 af 10 Besparelsen skal dermed medføre, at mængden af borgere, der modtager praktisk hjælp til rengøring, reduceres. Besparelsen er beregnet ud fra, at mængden skal reduceres med tre procent. Der er ca borgere over 65 år i Københavns Kommune og af dem er der ca borgere, der modtager rengøring. En reduktion på tre procent svarer til, at ca. 380 borgere færre vil modtage rengøringshjælp. Det vil give en besparelse på udgifterne til rengøring på 3,7 mio. kr. Forslaget er uddybet i Bilag 1.3: Skærpet visitation til rengøring og tøjvask 4. Skærpet visitation (tøjvask) Sammenligninger af nøgletallene fra 6-by rapporten 2005 på området praktisk hjælp (herunder rengøring, indkøb og tøjvask) viser, at København yder flere visiterede timer pr. uge end samtlige øvrige byer. Gennemsnitlig giver København 1,3 timer pr. uge pr. modtager, mens de øvrige 6-byer spænder fra 0,6 timer pr. uge i Esbjerg til 1,2 timer pr. uge i Randers. Århus giver 0,9 timer pr. uge pr. modtager til praktisk hjælp. Visitationsområdet har i de seneste tre år arbejdet med skærpet visitation generelt set (både personlig og praktisk hjælp mv.). Niveauet er dog ikke blevet reduceret tilstrækkeligt på den praktiske hjælp i forhold til de øvrige 6-byer. På den baggrund kan der foreslås en specificeret besparelse på visitation til rengøring. Besparelsen motiveres dels i 6-by sammenligningen og dels i ønsket om at fokusere på høj kvalitet i ydelserne til de borgere, der funktionsmæssigt og ressourcemæssigt har mest brug for det. Konkret betyder det, at visitationen skal indtage en øget grad af gatekeeper rolle, som betyder, at de mest ressourcestærke ældre med et fornuftigt netværk omkring sig i mindre grad skal visiteres til tøjvask. Indirekte skal det medvirke til at styrke det civile samfunds lyst til og forpligtelse for at hjælpe sine nærmeste både familie, venner og naboer. Besparelsen skal dermed medføre, at mængden af borgere, der modtager praktisk hjælp til tøjvask, reduceres. Besparelsen er beregnet ud fra, at mængden skal reduceres med ti procentpoint. Der er ca borgere over 65 år i Københavns Kommune og af dem er der ca borgere, der modtager ydelsen tøjvask. En reduktion på ti procentpoint svarer til, at ca. 540 borgere færre vil modtage hjælp til tøjvask. Det vil give en besparelse på udgifterne til tøjvask på 2,7 mio. kr. Forslaget er uddybet i Bilag 1.3: Skærpet visitation til rengøring og tøjvask 5. Udfasning af indkøbsordning Sammenligninger af nøgletallene fra 6-by rapporten 2005 på området praktisk hjælp (herunder rengøring, indkøb og tøjvask) viser, at København yder flere visiterede timer pr. uge end samtlige øvrige byer. Gennemsnitlig giver København 1,3 timer pr. uge pr. modtager, mens de øvrige 6-byer spænder fra 0,6 timer pr. uge i Esbjerg til 1,2 timer pr. uge i Randers. Århus giver 0,9 timer pr. uge pr. modtager til praktisk hjælp.

6 Side 6 af 10 De gennemsnitlige timetal skal tages med det forbehold, at nogle af de ydelser der indgår indkøb og tøjvask i København visiteres i ordninger og derfor ikke er visiteret med tid. I stedet er tiden beregnet med baggrund i den pris der blev betalt og timeprisen for praktisk hjælp i øvrigt. Derudover forvaltes ydelsen indkøb forskelligt i de seks byer. Særligt København skiller sig markant ud ved at tilbyde en indkøbsordning fra private leverandører og tilbyde hjælp til indkøb ved hjælper i særlige tilfælde. De øvrige byer tilbyder udelukkende hjælp til bestilling af varer fra lokale handlende og hjælp til indkøb ved hjælper i særlige tilfælde. På baggrund af ovenstående tal og beskrivelse af praksis foreslås det, at ydelsen indkøbsordning udfases over en 2-årig periode, således at den ved udgangen af 2008 ikke længere er en del af ydelserne i kvalitetsstandarderne i Københavns Kommune. Forslaget indebærer en nettobesparelse på 3,9 mio. kr. i Forslaget er uddybet i Bilag 1.4: Udfasning af indkøbsordning 6. Reduktion i 65 midlerne Servicelovens 65 giver den enkelte kommune mulighed for at iværksætte eller give tilskud til generelle tilbud med aktiverende og forebyggende sigte med det formål at øge og bevare borgernes mulighed for at klare sig selv. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen yder i dag nettodriftstilskud til ca. 45 enheder, og i ca. halvdelen af enhederne er der ansat lønnet personale. Det samlede budget til klubaktiviteter under 65 er 24,3 mio.kr i Klubaktiviteterne under 65 er et af de udgiftsområder under Sundheds- og Omsorgsudvalget, der har den mest ressourcestærke målgruppe. Til sammenligning kan det anføres, at Århus (én af de øvrige 6-byer) har et samlet budget til pensionistaktiviteter på 8,6 mio.kr. I dette indgår bl.a. fire frivillighedshuse og udgifter til Ældresagen. En reduktion på 8 mio. kr. af budgettet på 24,3 mio.kr. svarer til, at en tredjedel af budgettet fjernes. Set i forhold til antallet af ældre i henholdsvis Århus og København vil besparelsen betyde, at København budgetmæssigt kommer på niveau med Århus på klubområdet. Forslaget er uddybet i Bilag 1.5: 65 klubber 7. Ingen støtte til ægteparboliger Med overgangen til BUM på plejehjem skal alle beboere visiteres til en pakke af ydelseshjælp. Derfor vil det ikke længere være muligt at lave særlige støtteordninger til ægtefæller, der ikke har behov for en særlig pakke. Besparelsen vil være på 2,25 mio. kr. Forslaget er uddybet i Bilag 1.6: Puljen til ægteparboliger

7 Side 7 af 10 Servicereduktioner med betydning for kvalitet 8. Tidsmæssig regulering af ydelsen gulvvask I kvalitetsstandarder for personlig og praktisk hjælp 2005 er der under kvalitetsområdet praktisk hjælp opført ydelsen rengøring af gulve. Ved at reducere denne ydelse med et givet antal minutter, kan der opnås en besparelse på de samlede udgifter. Af KOS udtræk for perioden 2. januar til 8. januar 2006 fremgår det, at ydelsen rengøring af gulve gennemsnitlig er visiteret til 20,9 minutter pr. uge pr. borger. I samme periode er der i alt visiteret borgere. Med udgangspunkt i den kommunale timepris vil en reduktion i ydelsen på to minutter pr. ydelse give en besparelse på 5,5 mio. kr. pr. år, men besparelsen vil kun slå halvt igennem i 2007, da det kræver en revisitation at gennemføre den. Nettobesparelsen bliver derved 2,8 mio. kr. i Der kunne tilsvarende foreslås tidsreduktioner på øvrige ydelser i kvalitetsstandarderne, såsom rengøring af udvendig trappe og tørre støv af. Forslaget er uddybet i Bilag 1.7: Gulvvask 9. Egenbetaling for transport til dagtilbud I dag er borgernes egenbetaling for transport til dagtilbud er meget lav i forhold til kommunens udgifter forbundet med tilbuddet. Den nuværende takst for transport til dagtilbud er på 107 kr. i kvartalet. Der er ca borgere der går på dagtilbudene og af dem er der ca borgere, der indgår i transportordningen. En sammenligning af aktivitetstilbud til ældre i 2004 med de øvrige 6-by viser, at eksempelvis Århus og Aalborg opkræver en egenbetaling svarende til prisen for en tur med offentlig transport. For en gennemsnitlig dagcenterbruger, som er i dagcenter to gange om ugen, giver dette 52 ture i kvartalet. Prisen for 52 ture med 2-zoners klippekort er 598 kr., hvilket svarer til at taksten er 450 procent højere end i København. Alternativt koster et 3-måneders pensionistkort 330 kr. i kvartalet, hvilket svarer til at taksten er 200 procent højere end i København. På den baggrund kan der indhentes en besparelse ved at øge egenbetalingen for transport til dagtilbud, så det nærmer sig niveauet i 6-byerne. Forslaget indebærer, at egenbetalingen hæves fra 107 kr. til 214 kr. pr. kvartal, hvilket svarer til en stigning på 100 procent. Det vil give en indtægt og dermed en besparelse på 0,8 mio. kr. Det vil medføre en bedre balance mellem indtægter og udgifter på området. Forslaget er uddybet i Bilag 1.8: Egenbetaling for kørsel til dagtilbud 10. Egenbetaling for sygeplejeartikler På nuværende tidspunkt er en meget forskellig praksis for at udlevere sygeplejeartikler til borgere i et behandlingsforløb i landets kommuner. Flere kommuner har indført restriktioner på at udlevere sygeplejeartikler. Restriktionen består i, at der eksempelvis kun udleveres en bandage ved første besøg eller første behandling, og at borgeren derefter selv skal indkøbe artiklen. Flere kommuner har specifik indført egenbetaling for sårplejemidler og kompressionsbind. Københavns Kommune udleverer i dag vederlagsfrit sygeplejeartikler til borgerne.

8 Side 8 af 10 Med inspiration fra de øvrige kommuner foreslås, at der indhentes en besparelse på udgifterne til sygeplejeartikler ved at der indføres egenbetaling for sårplejemidler og kompressionsbind efter levering fra kommunen ved behandlingens start. Besparelsen er konservativt fastlagt, da der vil være nogle modsatrettede udgifter, som det ikke er muligt at fastlægge nærmere. Det indebærer bl.a. at borgere, der ikke har så mange penge vil have mulighed for at ansøge om personligt tillæg, hvilket dermed ved kræve administration og en udgift på dette område. Ved at indføre egenbetaling på sygeplejeartikler kan der indhentes en besparelse på 1 mio. kr. under hensyn til potentielle afledte udgifter. Forslaget er uddybet i Bilag 1.9: Sygeplejeartikler 11. Egenbetaling på tøjvask Sundheds- og Omsorgsforvaltningen visiterer hjemmeboende borgere til en tøjvask ordning, som leveres af private leverandører. I dag er borgernes egenbetaling for tøjvask meget lav i forhold til kommunens udgifter forbundet med tilbudet. Taksten for egenbetaling varierer med hvor hyppigt borgeren får vasket tøj. Borgere der er alene betaler 106 kr. pr. måned for at få vasket tøj hver anden uge. Der er ingen begrænsning på mængden, som borgeren får vasket pr. gang. Kommunens udgifter er 398 kr. pr. måned ekskl. udgifter til løn. I Servicelovens bestemmelser fremgår det, at kommunerne må kræver brugerfinansiering af alle andre udgifter, end dem der kan henføres til løn. Det betyder, at kommunen lovmæssigt må opkræve op til 398 kr. i egenbetaling. Til sammenligning kan det fremhæves, at borgere der bor på plejehjem i Københavns kommune, betaler 429 kr. pr. måned for en tilsvarende vaskeydelse. På den baggrund kan der indhentes en besparelse ved at øge egenbetalingen for tøjvask, så det reducerer kommunens udgifter og nærmer sig en ligestilling af borgere i henholdsvis eget hjem og på plejehjem. Forslaget indebærer, at egenbetalingen hæves gennemsnitligt med 50 kr. pr. måned. Gennemsnitligt betyder, at det fordeles på de forskellige takster baseret på vaskehyppighed pr. måned under hensyn til, at det fortsat skal være billigere at få vasket færre gange. For de borgere der får vasket hver anden uge giver det en stigning på 47 procent, mens den potentielle stigningsprocent er 275 procent i forhold til de fulde udgifter. Den øgede egenbetaling vil give en indtægt og dermed en besparelse på 2,7 mio. kr. Forslaget er uddybet i Bilag 1.10: Øget egenbetaling tøjvask 12. Egenbetaling for transport ved madudbringning På nuværende tidspunkt har Københavns Kommune en egenbetaling på 3,5 kr. pr. levering af måltider til hjemmeboende borgere over 65 år. Denne egenbetaling udgør

9 Side 9 af 10 18,9 procent af de faktiske omkostninger ved leveringen. Ved en forøgelse af egenbetaling med 3 kr. pr. levering, vil man øge besparelsen med ca. 3,15 mio. kr. pr. år. Forslaget er uddybet i Bilag 1.11: Egenbetaling for transport ved madudbringning 13. Rammebesparelse på plejehjemmene (rengøring) Et forslag til prioriteringsrummet, der har været fremsat sidste år er at reducere rengøringen på plejehjemmene. Besparelsen udmøntes på ensartede vilkår ved samtlige plejehjem, således at der tages højde for hvert enkelt plejehjems størrelse. Det må forudsættes, at rengøringsstandarden reduceres. Den nærmere implementering af reduktionerne afgøres på baggrund af en lokal og konkret vurdering ved de enkelte institutioner. Spareforslaget kan give 3,0-5,0 mio. kr. i besparelser. 14. Reduktion i antal rengøringsgange Et forslag til prioriteringsrummet, der har været fremsat sidste år er at reducere antallet af gange borgerne får rengøring i hjemmet pr. år. Forslaget indebærer en generel justering af serviceniveauet ved, at der tilbydes rengøring fra mellem gange om året i stedet for 26 gange. Forslaget kræver revisitation af de borgere, der allerede modtager ydelsen og implementeres ved, at besøgene som udgangspunkt reduceres i ferieperioder. Det vil sige juni-august, december og marts-april (påsken), afhængig af reduktionens omfang. Rent praktisk vil modtagerne af rengøringshjælp kunne/skulle kontakte leverandøren, hvis de ønsker at fravælge hjælpen i andre perioder end omkring jul/nytår, påske og sommerferie. Forslaget kan indebære besparelser for 1,3-5,2 mio. kr. om året alt efter om antallet af rengøringsgange reduceres med en eller tre. Men besparelsen vil kun slå halvt igennem i 2007, da det kræver en revisitation at gennemføre den. Nettobesparelsen bliver derved 0,65-2,6 mio. kr. i 2007 afhængigt af om antallet af rengøringsgange reduceres med en eller tre. Forslaget er uddybet i Bilag 1.12: Antal rengøringsgange 15. Reduktion i projekter under Folkesundhed København For at fordele bidraget til prioriteringsrummet på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens samlede opgaveportefølje foreslås besparelser på folkesundhedsområdet på 2 mio. kr. Disse midler vil blive sparet på udgifter til projekt for overvægtige børn, en generel aktivitetsreduktion, reduktion på forskningsarbejde og personalereduktioner. Forslaget er uddybet i Bilag 1.13: Reduktioner i Folkesundhed København Effektiviseringer med betydning for pris 16. Omorganisere Rygskolen Der har de senere år været en stor indsats for at forbedre arbejdsmiljøet i hjemmeplejen. Der er fortsat behov for at have fokus på arbejdsmiljø, ikke mindst det fysiske arbejdsmiljø, fordi der er et højt sygefravær i hjemmeplejen og især langtidsfraværet er højt. Trivselsundersøgelsen tyder også på, at der er behov for fokus på det fysiske arbejdsmiljø.

10 Side 10 af 10 Rygskolens primære opgave er at uddanne forflytningsvejledere i hjemmeplejen og vedligeholde forflytningsvejledernes kompetencer løbende. Derudover løser Rygskolen konsulentopgaver ift. forflytning i konkrete hjem, hvor forflytning kan være særlig svær. SYFO udfører individuel behandling og forebyggelse også for medarbejderne i hjemmeplejen. Det er muligt at omlægge og samordne Rygskolen og SYFO, så det bliver mere effektivt og målrettet. Konkret vil det skabe en bedre sammenhæng mellem de forebyggende og behandlende indsatser, hvis Rygskolen sammenlægges med SYFO. I den forbindelse vil det være muligt at realisere en besparelse i størrelsesordenen kr. svarende til, at Rygskolen reduceres fra fire til to stillinger. Med denne omorganisering betyder det, at plejehjemmenes behov for uddannelse af forflytningsvejledere skal varetages af Arbejdsmiljø København. Forslaget er uddybet i Bilag 1.14: Omorganisering af Rygskolen 17. Besparelser på administration Det foreslås, at der gennemføres besparelser på administrationen, herunder en ITeffektivisering og en optimering af arbejdsgange mellem centrene i Centraladministrationen. Som følge af aftalen om fælles IT-indkøb i hele Københavns Kommune, som dermed også omfatter Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, kan der påregnes en besparelsesgevinst, som kan realiseres. Såfremt hele kommunens indkøb placeres hos én leverandør vurderes det, at det samlede besparelsespotentiale kan nå op til 1,5 mio. kr. for Sundheds- og Omsorgsudvalgets vedkommende. Derudover er der netop indført en ny organisationsstruktur i Centralforvaltningen, hvilket indebærer etablering af tre centre. Centerstrukturen skal medvirke til at forbedre koordinationen og optimere arbejdsgange og projektgennemførelse. Denne effektivisering kan give en besparelse på 0,4 mio. kr. Samlet set foreslås der en besparelse på administrationen på 1,9 mio. kr. Forslaget er uddybet i Bilag 1.15: Besparelser på administrationen 18. Ydelsesstøtte til ældreboliger og tomgangsleje I Sundheds- og Omsorgsforvaltningens budget er der afsat midler til ydelsesstøtte. Støtten vedrører ældreboliger og plejeboliger taget i brug i 1990 erne. I denne periode var støtten delt mellem staten og kommunerne. Reglerne er siden ændret, så for nye boliger finansieres hele ydelsesstøtten af staten. Til gengæld betaler kommunen tilskud til grundkapitalen i form af indskud i Landsbyggefonden. I 2005 har der været et mindreforbrug på området svarende til ca. 5,5 mio. kr. og der blev hentet besparelser for 2,0 mio. kr. i Det foreslås derfor, at der hentes besparelser for 3,0 mio. kr. på dette område i 2007.

Budget 2007 - Prioriteringsrum Revideret oversigt til andenbehandling

Budget 2007 - Prioriteringsrum Revideret oversigt til andenbehandling Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Økonomistaben NOTAT BILAG 5 19. april 2006 Sagsnr.: 290802 Dok.nr.: 1810557 Budget 2007 - Prioriteringsrum Revideret oversigt til andenbehandling Dette notat indeholder

Læs mere

Konvertering af beskyttede boliger og lukning af utidssvarende og ikke-ombygningsegnede plejehjem

Konvertering af beskyttede boliger og lukning af utidssvarende og ikke-ombygningsegnede plejehjem Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Faglig Udvikling Ældrestaben BILAG 1.1 23. marts 2006 Sagsnr.: 290802 Dok.nr.: 1800708 /PC Budget 2007 Prioriteringsrum Konvertering af beskyttede boliger og

Læs mere

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes.

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes. 1 Udvalget for Social og Sundhed Oversigt over udmøntning af nye ønsker til driftsbudgettet for 2016 Ved Byrådets budgetforlig blev der blandt andet truffet beslutning om at budgettet for Udvalget for

Læs mere

Oprindeligt budget 2015 pris- og lønniveau

Oprindeligt budget 2015 pris- og lønniveau A Lukning af cafeer Det relevante budget ift. besparelsen 7.398.000 7.594.000 7.821.000 7.821.000 200.000 593.000 593.000 593.000 3% 8% 8% 8% Køge Kommune stiller lokaler til rådighed, for at KRAM/Det

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål fra Pia Allerslev (V) vedrørende økologi og ældremad

Besvarelse af spørgsmål fra Pia Allerslev (V) vedrørende økologi og ældremad KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Omsorg Til Pia Allerslev Besvarelse af spørgsmål fra Pia Allerslev (V) vedrørende og ældremad Medlem af Borgerrepræsentationen Pia Allerslev

Læs mere

Oversigt over besparelsesforslag på Ældre, Social og Sundhed

Oversigt over besparelsesforslag på Ældre, Social og Sundhed Oversigt over besparelsesforslag på Ældre, Social og Sundhed Beløb i 1.000 kr., 2018-priser 2019 2020 2021 2022 Udvalgets samlede ramme 822.846 858.781 869.282 869.282 Beløb i 1.000 kr., 2018-priser 2019

Læs mere

Formålet med dette notat er at give et overblik over Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget 2006.

Formålet med dette notat er at give et overblik over Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget 2006. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Økonomistaben BILAG 3 23. marts 2006 Sagsnr.: 300262 Dok.nr.: 1801219 Overblik over budget 2006 Formålet med dette notat er at give et overblik over Sundheds- og Omsorgsudvalgets

Læs mere

Dernæst blev der i kommissoriet bestilt en generel analyse af hjemmeplejen. Hovedkonklusionerne fra analysen er:

Dernæst blev der i kommissoriet bestilt en generel analyse af hjemmeplejen. Hovedkonklusionerne fra analysen er: 1 Nr. : Budgetanalyse af hjemmeplejen Åben sag Sagsnr.: 15/27417 Sagen afgøres i: SU Bilag: Budgetanalyse af hjemmeplejen Indledning/Baggrund Med vedtagelsen af Budget 2016 besluttede Socialudvalget, at

Læs mere

Genberegning af Sundheds- og Omsorgsudvalgets takster

Genberegning af Sundheds- og Omsorgsudvalgets takster KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Genberegning af Sundheds- og Omsorgsudvalgets takster Sundheds- og Omsorgsudvalgets takster er blevet genberegnet som følge af ændringer,

Læs mere

I RKSK regnskab 2014 vedr. friplejehjemmene har der været et merforbrug på ca. 1,2 mio. kr.

I RKSK regnskab 2014 vedr. friplejehjemmene har der været et merforbrug på ca. 1,2 mio. kr. N O T A T Til Social- og Sundhedsudvalget Kopi Fra Marie Christiansen Emne Visitation til friplejebolig 2015 Afdeling Sundhed og Omsorg Administrationen Telefon 9974 1013 E-post marie.christiansen@rksk.dk

Læs mere

Der er udfordringer i 2016, som samlet beløber sig til 25,4 mio. kr. på Udvalget Aktiv Hele Livet Sundhed og Omsorg.

Der er udfordringer i 2016, som samlet beløber sig til 25,4 mio. kr. på Udvalget Aktiv Hele Livet Sundhed og Omsorg. Økonomi & Effekt Holbæk, den 25. maj 2016 Handlingsplan for at sikre overholdelse af Budget 2016 Kerneområdet Aktiv Hele Livet Økonomisk udvikling Udvalget Aktiv Hele Livet Sundhed og Omsorg. Budgettet

Læs mere

Drøftelse af de ændrede regler på hjemmehjælpsområdet - tilrettelæggelse af det frie valg

Drøftelse af de ændrede regler på hjemmehjælpsområdet - tilrettelæggelse af det frie valg Drøftelse af de ændrede regler på hjemmehjælpsområdet - tilrettelæggelse af det frie valg J.nr.: 00.01.00.P00 Sagsnr.: 14/10281 BESLUTNING I KOMMUNALBESTYRELSEN 2014 DEN 29-04-2014 Forslaget sendes tilbage

Læs mere

Politikområde 06. Ældre og 07. Sundhed

Politikområde 06. Ældre og 07. Sundhed 06. Ældre og 07. Sundhed Rammen 3.370.000 Tiltag Beløb Alternativt Beløb 01 Klippekort Frit Valg 1.080.000 Konsekvensskema anvender allerede udarbejdet fra runde 1 02 Klippekort Frit valg 500.000 Nyt Konsekvensskema

Læs mere

Handleplan for økonomisk genopretning, 2016

Handleplan for økonomisk genopretning, 2016 Handleplan for økonomisk genopretning, 2016 Center Pleje og Omsorg Indholdsfortegnelse Indledning...3 Udfordringer i 2016...3 Administrative tiltag i 2016...4 Central pulje...4 Visitation...4 Udfører...4

Læs mere

Hjemmel: Lov om Social Service 192, BEK nr af 16/

Hjemmel: Lov om Social Service 192, BEK nr af 16/ Plejehjem obligatoriske ydelser Hjemmel: Lov om Social Service 192, BEK nr. 1324 af 16/12 2014 Huslejen fastsættes efter de budgetterede driftsudgifter tillagt 10% af den seneste ejendomsvurdering. Betalingen

Læs mere

Til Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget. Sagsnr Dokumentnr

Til Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget. Sagsnr Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen NOTAT Til Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget Orienteringsnotat vedr. madservice til hjemmeboende Sundheds- og Omsorgsudvalget har budgettet

Læs mere

NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Sundheds- og Omsorgsudvalgets

NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Sundheds- og Omsorgsudvalgets Sagsnr. 286217 Brevid. 2480616 NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Sundheds- og Omsorgsudvalgets 5. januar 2017 område Baggrund og formål Af tillægsaftale til budgetforliget for 2017 fremgår,

Læs mere

Notat - status for udmøntning af budget Velfærdsservice samt. Anne Mette Nielsen Planlægningskonsulent

Notat - status for udmøntning af budget Velfærdsservice samt. Anne Mette Nielsen Planlægningskonsulent Forebyggelse og Sundhed Notat Til: Udvalget for Voksne og Sundhed Sagsnr.: 2009/14886 Dato: 23-11-2009 Sag: Sagsbehandler: Notat - status for udmøntning af budget 2010 - Velfærdsservice samt Forebyggelse

Læs mere

Styrelseslovens 41a gælder:

Styrelseslovens 41a gælder: TAKSTER I Styrelseslovens 41a gælder: Plejehjem obligatoriske ydelser Hjemmel: Lov om Social Service 192 Huslejen fastsættes efter de budgetterede driftsudgifter tillagt 10% af den seneste ejendomsvurdering.

Læs mere

Tabel 1: Aldersfordeling hentet fra befolkningsprognosen i demografimodellen

Tabel 1: Aldersfordeling hentet fra befolkningsprognosen i demografimodellen Handleplan 2019, Sundheds- og Ældreafdelingen, marts 2019 Social- og Sundhedsudvalget besluttede på møde den 12. marts 2019 på baggrund af budgetopfølgning, at synliggøre økonomien på udvalgets områder.

Læs mere

Økonomiske udfordringer på AUH de kommende år

Økonomiske udfordringer på AUH de kommende år Aarhus Universitetshospital Administrationen Økonomi og Regnskab Økonomienheden Nørrebrogade 44 DK-8000 Århus C Tel. +45 7845 0000 www.auh.dk Økonomiske udfordringer på AUH de kommende år Baggrund Samlingen

Læs mere

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forventede regnskab pr. 31. marts 2018

Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forventede regnskab pr. 31. marts 2018 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Økonomisekretariatet NOTAT 24. april 2018 Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forventede regnskab pr. 31. marts 2018 Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Læs mere

Forslag til demografiske beregninger til Budget 2016 og overslagsårene

Forslag til demografiske beregninger til Budget 2016 og overslagsårene Forslag til demografiske beregninger til Budget 2016 og overslagsårene I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget 2016-2019, der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen

Læs mere

Kvalitetsstandarder for genoptræning og vedligeholdende træning efter servicelovens 73. Københavns Kommune Sundhedsforvaltningen

Kvalitetsstandarder for genoptræning og vedligeholdende træning efter servicelovens 73. Københavns Kommune Sundhedsforvaltningen Kvalitetsstandarder for genoptræning og vedligeholdende træning efter servicelovens 73 2006 Københavns Kommune Sundhedsforvaltningen Version 2 Side 1 1 INDLEDNING...3 1.1 Formål med kvalitetsstandarder...4

Læs mere

NOTAT. Implementering af robotstøvsugere som alternativ til manuel støvsugning

NOTAT. Implementering af robotstøvsugere som alternativ til manuel støvsugning NOTAT Til Social- og sundhedsudvalget Kopi Fra Sundhed og Omsorg, Administrationen Emne Robotstøvsugere som alternativ til manuel støvsugning Implementering af robotstøvsugere som alternativ til manuel

Læs mere

BUDGET 2010-13 Afsnit: SOCIALUDVALG Side: 1 REDUKTIONSBLOKKE Oprettet: 24.03.09 Rev.: 10.06.09 FORELØBIGT UDKAST

BUDGET 2010-13 Afsnit: SOCIALUDVALG Side: 1 REDUKTIONSBLOKKE Oprettet: 24.03.09 Rev.: 10.06.09 FORELØBIGT UDKAST SOCIALUDVALG Side: 1 FORELØBIGT UDKAST Socialudvalget Generelt: 1000 kr. 2010 2011 2012 2013 1) Generel rammebesparelse -1.000-1.000-1.000-1.000 I alt -1.000-1.000-1.000-1.000 1: Generel rammebesparelse

Læs mere

Nærværende notat beskriver de mulige potentialer på fagområdet Pleje og Træning, som svarer til en samlet årlig besparelse på 14,1 mio. kr.

Nærværende notat beskriver de mulige potentialer på fagområdet Pleje og Træning, som svarer til en samlet årlig besparelse på 14,1 mio. kr. Sagsnr. 274223 Brevid. 2242773 NOTAT: Temaanalyse på ældre- og træningsområdet 11. december 2015 Konklusion Som en del af budgetforliget for 2016 indgår, at der skal frembringes et grundlag for en vurdering

Læs mere

Nr Overskrift Beskrivelse Bevillingsændring. Effektivisering investering implementering. Justering af serviceniveau. Påvirker andre områder

Nr Overskrift Beskrivelse Bevillingsændring. Effektivisering investering implementering. Justering af serviceniveau. Påvirker andre områder Sektor Serviceydelser for ældre 1 Træningsbudgettet på Budgettilpasning i lyset af mindreforbrug i 2017. 86 Behovet er ændret bl.a. som følge af øget brug af Digirehab samt generel øget fokus på visiteringspraksis.

Læs mere

Budgettet, der er vedtaget for Holbæk Kommune i 2017, nødvendiggør serviceændringer, som skal i høring i Ældrerådet

Budgettet, der er vedtaget for Holbæk Kommune i 2017, nødvendiggør serviceændringer, som skal i høring i Ældrerådet Høring Aktiv hele Livet Budgettet, der er vedtaget for Holbæk Kommune i 2017, nødvendiggør serviceændringer, som skal i høring i Ældrerådet Fristen for høringen er 3. februar 2017 kl. 12.00. Høringssvarene

Læs mere

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde.

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde. Notat Center for Sundhed og Omsorg Staben Stengade 59 000 Helsingør Tlf. - Mob. 25264 krb04@helsingor.dk Dato 28.08. Sagsbeh. Katrine Rosholt Bremholm Ældremilliarden Der blev i forbindelse med Aftale

Læs mere

Budgetfordeling 2014 indenfor sektor "Serviceydelser for ældre" - orientering.

Budgetfordeling 2014 indenfor sektor Serviceydelser for ældre - orientering. Punkt 5. Budgetfordeling 2014 indenfor sektor "Serviceydelser for ældre" - orientering. 2013-46690. Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller til Ældre- og Handicapudvalget, at at at budgetfordeling 2014

Læs mere

:19:47. Samlet oversigt reduktionsblokke Voksen- og Plejeudvalget

:19:47. Samlet oversigt reduktionsblokke Voksen- og Plejeudvalget 01-09-200718:19:47 Samlet oversigt reduktionsblokke Voksen- og Plejeudvalget Oversigt over besparelser på det sociale område Udvalg Voksen- og Plejeudvalget Emne 2008 2009 2010 2011 Prioritet Plejeboliger

Læs mere

BILAG SUNDHEDS- OG OMSORGSUDVALGET TAKSTER I 2018

BILAG SUNDHEDS- OG OMSORGSUDVALGET TAKSTER I 2018 TAKSTER I Plejehjem obligatoriske ydelser Hjemmel: Lov om Social Service 192, BEK nr. 1324 af 16/12 2014 Huslejen fastsættes efter de budgetterede driftsudgifter tillagt 10% af den seneste ejendomsvurdering.

Læs mere

Sagsnr.: 2012/ Dato: 13. november 2012

Sagsnr.: 2012/ Dato: 13. november 2012 Notat til Udvalget for Voksne og Sundhed. Sagsnr.: 2012/0013299 Dato: 13. november 2012 Titel: Udmøntning af Budget 2013 Sagsbehandler: Tina Juel Højager I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for

Læs mere

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm.

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. Indstilling Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Sundhed og Omsorg Dato 24. august 2016 Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. 1. Resume Byrådet skal efter servicelovens 139 mindst

Læs mere

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. i Sundhed og Omsorg. Høring

Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. i Sundhed og Omsorg. Høring Indstilling Til Byrådet (Aarhus Byråd via Magistraten) Fra Sundhed og Omsorg Dato 24. august 2016 Serviceniveau 2017 for pleje, praktisk hjælp mm. i Sundhed og Omsorg Høring 1. Resume Byrådet skal efter

Læs mere

BILAG SUNDHEDS- OG OMSORGSUDVALGET TAKSTER I Borgerrepræsentationen

BILAG SUNDHEDS- OG OMSORGSUDVALGET TAKSTER I Borgerrepræsentationen Plejehjem obligatoriske ydelser Hjemmel: Lov om Social Service 192 Huslejen fastsættes efter de budgetterede driftsudgifter tillagt 10% af den seneste ejendomsvurdering. Betalingen reguleres ikke som følge

Læs mere

Bilag 3. Demografitilpasning ny befolkningsprognose, mindreforbrug vedr. køb af pladser og sund aldring

Bilag 3. Demografitilpasning ny befolkningsprognose, mindreforbrug vedr. køb af pladser og sund aldring Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Økonomisekretariatet NOTAT Bilag 3. 2016 - ny befolkningsprognose, mindreforbrug vedr. køb af pladser og sund aldring I dette notat gennemgås de økonomiske konsekvenser

Læs mere

Orientering om 6-by Nøgletal 2007

Orientering om 6-by Nøgletal 2007 Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Økonomistaben NOTAT 7. juni 2007 Sagsnr.: 2007-40185 Dok.nr.: 2007-175027 Orientering om 6-by Nøgletal 2007 Formålet med dette notat er at beskrive de væsentligste økonomi-

Læs mere

Ældreomsorgsudvalget. Beslutningsprotokol

Ældreomsorgsudvalget. Beslutningsprotokol Ældreomsorgsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 22. april 2010 Lokale: Grønningen, Brønderslev Tidspunkt: Kl. 13:30-16:15 Peer Thisted, Formand (A) Karl Emil Nielsen (O) Knud L. Pedersen (V) Lone Birkmose

Læs mere

30 Ældreområdet / Serviceudgifter 6.634

30 Ældreområdet / Serviceudgifter 6.634 Budgetopfølgning pr. 30. juni Udvalg: Velfærdsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Velfærdsudvalget 6.634 Egentlige tillægsbevillinger 6.900 Finansieret til/fra andre udvalg -266 10 Social Service /

Læs mere

Udvalg: Socialudvalget

Udvalg: Socialudvalget Udvalg: Socialudvalget Socialområdets samlede i 2016 forventes at vise et underskud på 17,1 mio. kr., der dog kan reduceres til godt 5 mio. kr. ved de foreslåede omplaceringer af på knap 12 mio. kr. fra

Læs mere

Notat vedr. håndtering af snitflader mellem Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen på hjemmeplejeområdet

Notat vedr. håndtering af snitflader mellem Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen på hjemmeplejeområdet KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Sundheds- og Omsorgsforvaltningen NOTAT Notat vedr. håndtering af snitflader mellem Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen på hjemmeplejeområdet

Læs mere

NOTAT. 18. maj 2011. Ældreudvalget

NOTAT. 18. maj 2011. Ældreudvalget NOTAT 18. maj 2011 Ældreudvalget Ældreudvalget har ansvaret for træning, personlig og praktisk hjælp (hjemmehjælp), hjemmesygepleje, ældreboliger, plejeboliger, hjælpemidler, omsorgsarbejde samt pensioner.

Læs mere

Internt notatark. Status for budgetlægning Befolkningstilvækst. Emne: Status for budgetlægning 2016 maj 2015

Internt notatark. Status for budgetlægning Befolkningstilvækst. Emne: Status for budgetlægning 2016 maj 2015 Internt notatark Senior- og Socialforvaltningen Seniorområdet Dato Juni 2015 Sagsnr. 15/5485 Løbenr. 99285/15 Emne: Status for budgetlægning 2016 maj 2015 Status for budgetlægning 2016 Budgetrammerne for

Læs mere

Til Børne- og Ungdomsudvalget. Sagsnr

Til Børne- og Ungdomsudvalget. Sagsnr NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget Status på forslag fra dagtilbudsledere til implementering af effektiviseringsmåltal I budget 2016 indgår et effektiviseringsforslag på dagtilbudsområdet, der udarbejdes

Læs mere

FREMTIDENS SUNDHED OG OMSORG. Afrapportering på byrådets temamøde den 29. maj 2019

FREMTIDENS SUNDHED OG OMSORG. Afrapportering på byrådets temamøde den 29. maj 2019 FREMTIDENS SUNDHED OG OMSORG Afrapportering på byrådets temamøde den 29. maj 2019 Kommissorium for Fremtidens sundhed og omsorg Økonomisk råderum på henholdsvis 10, 20 og 30 mio. kr. på hvert område i

Læs mere

Budget behandling af spareforslag til "Katalog 2017" S00 15/20661 Åben sag Sagsgang: VPU

Budget behandling af spareforslag til Katalog 2017 S00 15/20661 Åben sag Sagsgang: VPU Budget 2017-2020 - behandling af spareforslag til "Katalog 2017" 00.30.10.S00 15/20661 Åben sag Sagsgang: VPU Sagsfremstilling Kommunalbestyrelsen besluttede på sit møde den 21. nuar 2016, at der skal

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal indbyggere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2017-2020 Befolkningen i Greve nu og i de kommende år Greve Kommune udarbejder hvert år et demografikatalog. I demografikataloget kan man se, om der kommer flere

Læs mere

Statistik for Jobcenter Aalborg

Statistik for Jobcenter Aalborg Statistik for Jobcenter Aalborg Oktober 2015, data fra jobindsats.dk Aalborg Kommunes andel af forsikrede ledige i Nordjylland En væsentlig del af det samlede antal fuldtidspersoner på kommunal forsørgelse

Læs mere

Dialogmøde om budget. / Næstformand SUF MED Susan McAlden. Sundheds og Omsorgsforvaltningen

Dialogmøde om budget. / Næstformand SUF MED Susan McAlden. Sundheds og Omsorgsforvaltningen Dialogmøde om budget / Næstformand SUF MED Susan McAlden Sundheds og Omsorgsforvaltningen 28.02.2018 Dialogmøde om budget MISSION Københavnerne skal have lige muligheder for sunde, selvstændige og værdige

Læs mere

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter 2012 Indledning Området administreres af Seniorudvalget. Området omfatter boliger og institutioner samt pleje og omsorg for ældre og handicappede. Endvidere omfatter området inkontinenshjælpemidler samt

Læs mere

Ekstraordinær dagsorden for Social- og Sundhedsudvalgets møde den kl. 18:00 i Byrådsstue Iver Huitfeldt

Ekstraordinær dagsorden for Social- og Sundhedsudvalgets møde den kl. 18:00 i Byrådsstue Iver Huitfeldt Ekstraordinær dagsorden for Social- og Sundhedsudvalgets møde den 17.03.2015 kl. 18:00 i Byrådsstue Iver Huitfeldt Mødedeltagere: Jeppe H. Lindberg (V) formand Ali Ünsal (V) næstformand Dora Olsen (O)

Læs mere

Oversigt effektiviseringsforslag Plan- og Bolig udvalgets effektiviseringsforslag - budget 2014

Oversigt effektiviseringsforslag Plan- og Bolig udvalgets effektiviseringsforslag - budget 2014 Oversigt effektiviseringsforslag Plan og Bolig udvalgets effektiviseringsforslag budget 2014 Effektiviseringsforslag (1.000 kr. ) Nr. Forslag 201 4 1 Borgerinddragelse Digitalisering ifm. Lokal og kommuneplaner

Læs mere

Rehabiliteringspakkerne tager afsæt i en bevilling efter 83 a, som i den praktiske udførelse sker i en tværfaglig kontekst

Rehabiliteringspakkerne tager afsæt i en bevilling efter 83 a, som i den praktiske udførelse sker i en tværfaglig kontekst INDSATSKATALOG Lovgrundlag Indsatskataloget er Faxe Kommunes udmøntning af kvalitetsstandarderne indenfor fritvalgsområdet. Dette område omfatter servicelovens 83 samt 83 a: Stk. 1. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Sagsnr Referat af brugerundersøgelser 2015

Sagsnr Referat af brugerundersøgelser 2015 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng NOTAT 04-01-2016 Referat af brugerundersøgelser 2015 I 2015 er der for sjette år i træk gennemført brugerundersøgelser

Læs mere

Bilag 1 - Samlet oversigt over effektiviseringsforslag og endnu ikke behandlede investeringsforslag til Budget 2020 (pixikatalog)

Bilag 1 - Samlet oversigt over effektiviseringsforslag og endnu ikke behandlede investeringsforslag til Budget 2020 (pixikatalog) Bilag 1 - Samlet oversigt over effektiviseringsforslag og endnu ikke behandlede investeringsforslag til Budget 2020 (pixikatalog) Hjemmepleje HJ01 HJ02 HJ03 HJ04 HJ06 Målrettet serviceniveau Vi går på

Læs mere

Økonomiopfølgning ultimo august 2018 CPO og Sundhed

Økonomiopfølgning ultimo august 2018 CPO og Sundhed Økonomiopfølgning ultimo august 2018 CPO og Sundhed Økonomiopfølgning - Ultimo august Forbrug pr. 31.8.2018 Korr. Budget inkl. overførsler Forventet regnskab Forventet restbudget Sundhedsudvalg 238,4 351,8

Læs mere

Bilag 1.7 Forvaltningsspecifikke effektiviseringer

Bilag 1.7 Forvaltningsspecifikke effektiviseringer Bilag 1.7 Forvaltningsspecifikke effektiviseringer Effektiviseringsforslag 2011 2012 2013 2014 Beskrivelse Teknik- og Miljøforvaltningen Forvaltningsspecifikke effektiviseringsforslag 2011 Vintertjeneste

Læs mere

Økonomiopfølgning ultimo april 2018 CPO og Sundhed

Økonomiopfølgning ultimo april 2018 CPO og Sundhed Økonomiopfølgning ultimo april 2018 CPO og Sundhed Resume Sundhedsudvalget har i alt fået overført 0,4 mio. kr. i merforbrug fra regnskab 2017. Vi forventer et forbrug for i alt 357,5 mio. kr. og afvigelse

Læs mere

Budgetopfølgningsnotat vedr. ældrebevillingen pr. ultimo januar 2015

Budgetopfølgningsnotat vedr. ældrebevillingen pr. ultimo januar 2015 1 Budgetopfølgningsnotat vedr. ældrebevillingen pr. ultimo januar 2015 Opbygning af notatet Notatet er bygget op omkring en forside med en kortfattet konklusion samt en række bilag, som uddyber en række

Læs mere

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Høringsmateriale budget 2020-2023 Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Kapitel 4.6 Øget tilgang til substitutionsbehandling og vikar for lægekonsulent Overordnet type: DRIFT Budgettype:

Læs mere

INDSATSKATALOG. Rehabiliteringspakkerne tager afsæt i en bevilling efter 83 a, som i den praktiske udførelse sker i en tværfaglig kontekst

INDSATSKATALOG. Rehabiliteringspakkerne tager afsæt i en bevilling efter 83 a, som i den praktiske udførelse sker i en tværfaglig kontekst INDSATSKATALOG Lovgrundlag Indsatskataloget er Faxe Kommunes udmøntning af kvalitetsstandarderne indenfor fritvalgsområdet. Dette område omfatter Servicelovens 83 samt 83 a: Stk. 1. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

På Social- og Sundhedsudvalgets område er nettoprioriteringsrummet som følger: I mio. kr SSU 12,943 13,129 13,280 13,431

På Social- og Sundhedsudvalgets område er nettoprioriteringsrummet som følger: I mio. kr SSU 12,943 13,129 13,280 13,431 Udfyldelse af prioriteringsrum budget 2013-2016 Udfyldelse af prioriteringsrum til Budget 2013-2016 Sagsnr.: 2012-4670 Dok.nr: 2012-20189 Baggrund På Byrådsmødet den 31. januar 2012 godkendte Byrådet budgetdrejebogen,

Læs mere

Visitationsenheden. Sundhed og Ældre, Herning Kommune

Visitationsenheden. Sundhed og Ældre, Herning Kommune Visitationsenheden Sundhed og Ældre, Herning Kommune Myndighedsafdeling Medarbejderne har til opgave at sikre: Helhedsorienteret sagsbehandling, herunder tværgående koordinering af sagerne på tværs af

Læs mere

Budgetmappe 2013-2016 Prioriteringsbidrag

Budgetmappe 2013-2016 Prioriteringsbidrag Budget 2013-2016 Prioriteringsbidrag Nr. 9-11 Reduktion af hjælp til rengøring for hjemmeboende Dato 22. maj 2012 Forslagsstiller: Administrationen Revideret dato 24. maj 2012 Udvalg: Ældreudvalget Center:

Læs mere

Økonomiopfølgning CPO og Sundhed Ultimo november

Økonomiopfølgning CPO og Sundhed Ultimo november Økonomiopfølgning CPO og Sundhed Ultimo november Resumé Pleje og Omsorg og Sundhed har samlet set fået overført 1,2 mio. kr. i mindreforbrug fra regnskab 2016. Vi forventer et forbrug på i alt 338,5 mio.

Læs mere

Styrings- og Visitationsmodel Aktivitetsstyring og rehabilitering på tværs af udvalg og driftsområder

Styrings- og Visitationsmodel Aktivitetsstyring og rehabilitering på tværs af udvalg og driftsområder Sundhed & Omsorg Ledelse & Udvikling Dato: 04-06-13-2013 Sagsnr.: 13/10181 Dok.nr.: 75441/ Sagsbehandler: LHH/TGS/JCK Styrings- og Visitationsmodel Aktivitetsstyring og rehabilitering på tværs af udvalg

Læs mere

Økonomiopfølgning ultimo juli 2018 CPO og Sundhed

Økonomiopfølgning ultimo juli 2018 CPO og Sundhed Økonomiopfølgning ultimo juli 2018 CPO og Sundhed Resume Pleje og Omsorg og Sundhed har i alt fået overført 0,4 mio. kr. i mindreforbrug fra regnskab 2017. Vi forventer et forbrug for i alt 364,6 mio.

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse 2018

Brugertilfredshedsundersøgelse 2018 Brugertilfredshedsundersøgelse 2018 Spørgeskemaundersøgelse af borgernes tilfredshed med støtte efter Lov om social service 83. Brugertilfredshed i hjemmeplejen 2018 Tønder kommune HR Baggrund og metode...2

Læs mere

Voksenhandicap Gentænkt - økonomistyring

Voksenhandicap Gentænkt - økonomistyring Bilag 2: Voksenhandicap Gentænkt - økonomistyring 21. november 2016 Resume I forbindelse med Voksenhandicap Gentænkt ønskes der også tilpasninger af principperne for økonomistyring på området. Det sker

Læs mere

Forslag til demografiske beregninger til Budget 2019 og overslagsårene

Forslag til demografiske beregninger til Budget 2019 og overslagsårene Forslag til demografiske beregninger til Budget 2019 og overslagsårene I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget 2019-2022, der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen

Læs mere

Tema 1: Akutområdet og det præhospitale område

Tema 1: Akutområdet og det præhospitale område A. Spareplanens spor nr. 1: Akutområdet og det præhospitale område B. Forslag nr.: 9 C. Spareforslag overskrift: 9. Reduktion i udgifterne til børneområdet (pædiatri) D. Beskrivelse af området I Region

Læs mere

Fjerne aktivitetstimerne på plejecentrene Anbefales. Ø kan ikke anbefale.

Fjerne aktivitetstimerne på plejecentrene Anbefales. Ø kan ikke anbefale. Ikke indarbejdede ændringer Nr. Social- og sundhedsudvalget Regn- Basis Udvalgets beslutning skab Opr. budget BF BO BO BO - Balancekatalog 2015 SSU 8.6.16: Sagen udsat til 20.6.16 Godkendt af SSU 20.4.2016

Læs mere

Ydelsespakker Ishøj Kommune

Ydelsespakker Ishøj Kommune Ydelsespakker Ishøj Kommune Pakkens navn Pakkens indhold Tid i min. pr. uge Lille pakke praktisk hjælp Stor pakke praktisk hjælp Når borger søger om hjælp til den tungere rengøring, og vurderes til selv

Læs mere

-7,2 områder, i alt - Plejeboligefterspørgsel. -1,0 - Fleksible døgnpladser

-7,2 områder, i alt - Plejeboligefterspørgsel. -1,0 - Fleksible døgnpladser Bilag 1A. Handlingsplan SOU Udvalg Beløb (mio. kr.) Handlingsplaner Sundheds- og omsorgsudvalget i alt 22,2 I alt Enkeltinstitutioner med selvstændige handlingsplaner - Hjemmeplejen - Hjemmesygeplejen

Læs mere

Byggeprojektplan for den indstillede model for handicappede. Dette notat beskriver målgrupper, anlægsforslag og driftsudgifterne for Tryghedsplan II.

Byggeprojektplan for den indstillede model for handicappede. Dette notat beskriver målgrupper, anlægsforslag og driftsudgifterne for Tryghedsplan II. Bilag vedr. handicappede Dato: 24-05-2007 Sagsnr.: 2006-2915 Dok.nr.: 2006-25231 Tryghedsplan II Byggeprojektplan for den indstillede model for handicappede Dette notat beskriver målgrupper, anlægsforslag

Læs mere

Sektor 03 Folkeskole. Elever anbragt i skoler uden for Dragør Kommune Mindre tilretning af budgettet.

Sektor 03 Folkeskole. Elever anbragt i skoler uden for Dragør Kommune Mindre tilretning af budgettet. Bilag til 2. budgetopfølgning Sektor: 3 til 8 Konto Artskonto Omkostningested/ Korrigeret Forventet Tekst inkl. begrundelse for mer/mindreforbrug PSP element budget 2013 regnskab 2013 Sektor 03 Folkeskole

Læs mere

1. Hjælpens lovgrundlag. 71, 74 og 75 i lov om social service. 2. Behov, som hjælpen dækker

1. Hjælpens lovgrundlag. 71, 74 og 75 i lov om social service. 2. Behov, som hjælpen dækker 1. Hjælpens lovgrundlag 71, 74 og 75 i lov om social service 2. Behov, som hjælpen dækker Hjælp eller støtte til nødvendige praktiske opgaver i hjemmet 3. Formålet med hjælpen At renholde boligen i samarbejde

Læs mere

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015 Indledning Området administreres af Seniorudvalget. Området omfatter pleje og omsorg for ældre og handicappede, forebyggende indsats for ældre og handicappede, plejehjem, inkontinenshjælpemidler samt hjælpemidler

Læs mere

Strategisk blok - S01

Strategisk blok - S01 14. Myndighed SSU S01 udmøntning af budgetaftalen 2017-2020. Ændring af tildeling på 103 og 104 dag- og beskæftigelsestilbud Ændring af tildeling på dag-og beskæftigelsestilbud med 5 % -1.011-1.011-1.011-1.011

Læs mere

Arbejdsmarkedsforvaltningen har udarbejdet nærværende forslag til reduktionskatalog med baggrund i to politisk bestilte opgaver:

Arbejdsmarkedsforvaltningen har udarbejdet nærværende forslag til reduktionskatalog med baggrund i to politisk bestilte opgaver: Hjørring Kommune Forslag til reduktionskatalog Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget 22-05-2018 Side 1. Forslag til reduktionskatalog for Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget Arbejdsmarkedsforvaltningen

Læs mere

Politikområdet Ældre hører under Udvalget for Ældre og Handicap og er opdelt i 3 aktivitetsområder:

Politikområdet Ældre hører under Udvalget for Ældre og Handicap og er opdelt i 3 aktivitetsområder: 10. ÆLDRE Politikområdet Ældre hører under Udvalget for Ældre og Handicap og er opdelt i 3 aktivitetsområder: Nr. Aktivitetsområde Beskrivelse 1 Visitation Bestiller/myndighedsopgave i forhold til ydelser

Læs mere

Sundheds- og Omsorgsudvalgets vedtagne budget 2016 fordelt på serviceområder og bevillinger fremgår af nedenstående tabel:

Sundheds- og Omsorgsudvalgets vedtagne budget 2016 fordelt på serviceområder og bevillinger fremgår af nedenstående tabel: Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Økonomisekretariatet NOTAT 30. november 2015 Bilag 2. Oversigt over udmøntning af budget 2016 fordeling på bevillinger og hovedområder Sundheds- og Omsorgsudvalgets vedtagne

Læs mere

EFFEKTIVISERINGSFORSLAG

EFFEKTIVISERINGSFORSLAG EFFEKTIVISERINGSFORSLAG Forslagets titel: Kort resumé: Øget forældrebetaling på fritidsinstitutioner Forældrebetalingen skal øges for fritidsinstitutionerne for de 6-9 årige i København, så den kommer

Læs mere

Tabel 1: Forvaltningsspecifikke effektiviseringer i budget 2019

Tabel 1: Forvaltningsspecifikke effektiviseringer i budget 2019 KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT 4. september 2018 Bilag 2: Udmøntning af effektiviseringer i budget 2019 Effektiviseringerne i budget 2019 er Børne- og Ungdomsudvalgets

Læs mere

SUF Forklaringer til forventet regnskab pr. 31. marts 2019 på bevillinger og hovedprodukter

SUF Forklaringer til forventet regnskab pr. 31. marts 2019 på bevillinger og hovedprodukter KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Økonomisekretariatet NOTAT 7. maj 219 SUF Forklaringer til forventet regnskab pr. 31. marts 219 på bevillinger og hovedprodukter Sagsnr. 219117865 Dokumentnr.

Læs mere

Økonomiske konsekvenser vedr. ansøgning af pulje til løft af ældreområdet

Økonomiske konsekvenser vedr. ansøgning af pulje til løft af ældreområdet Notat Sekretariatet Rådhuset, Torvet 1 5800 Nyborg Betjen dig selv på www.nyborg.dk Sagsansvarlig: Tlf. E-mail: Sagsnr. 450-2014-711 06-02-2014 Økonomiske er vedr. ansøgning af pulje til løft af ældreområdet

Læs mere

Politikkontrol på Frit valgs området Kommissorium

Politikkontrol på Frit valgs området Kommissorium Politikkontrol på Frit valgs området Kommissorium Indhold 1. Baggrund for politikkontrol på Frit valgs-området 2. Politikkontrolspørgsmål og fremgangsmåde - Er der sammenhæng mellem Kvalitetsstandarderne

Læs mere

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser.

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser. NOTAT Modtagere: Kommunalbestyrelsen Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget 1 3730 Nexø oep@brk.dk CVR: 26 69 63 48 3. august 2017 J. nr. Foreløbig budgetbalance 2018 Der er udarbejdet

Læs mere

Ældrerådet BESLUTNINGSREFERAT

Ældrerådet BESLUTNINGSREFERAT Ældrerådet BESLUTNINGSREFERAT Sted: Mødelokale 3, rådhuset Dato: Onsdag den 4. juli 208 Start kl.: 0:00 Slut kl.: 2:00 Medlemmer: Fraværende: Ingeborg Kyed Pedersen (Formand) Yvonne Karnøe (Næstformand)

Læs mere

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg

Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 3. juli 2015 Serviceniveau 2016 for pleje, praktisk hjælp m.m. i Sundhed og Omsorg 1. Resume Byrådet skal efter servicelovens 139

Læs mere

DRIFT - ØNSKELISTEFORSLAG. Børne- og undervisningsudvalgets ønskelisteforslag Ønskelisteforslag [Hele kr.]

DRIFT - ØNSKELISTEFORSLAG. Børne- og undervisningsudvalgets ønskelisteforslag Ønskelisteforslag [Hele kr.] Børne- og undervisningsudvalgets ønskelisteforslag 2014 Nr. Ønskelisteforslag [Hele 1.000 kr.] ANLÆG: 1 Tandplejen indkøb af Digitale røgtenapparater 800 2 Pulje til It- hardware på 0-16 års området 1.500

Læs mere

4. juni 2015. Budget 2016. Forslag til effektiviseringer til interne omstillinger ifm. bevillingsophør

4. juni 2015. Budget 2016. Forslag til effektiviseringer til interne omstillinger ifm. bevillingsophør 4. juni 2015 Budget 2016 Forslag til effektiviseringer til interne omstillinger ifm. bevillingsophør 1 Indholdsfortegnelse 1. SKÆRPEDE VISITATIONSKRITERIER FOR AT BLIVE GODKENDT TIL PLEJEBOLIG... 6 2.

Læs mere

Økonomiudvalget. Beslutningsprotokol

Økonomiudvalget. Beslutningsprotokol Økonomiudvalget Beslutningsprotokol Dato: 24. april 2013 Lokale: 219, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 15:30-15:40 Lene Hansen, Formand (A) Arne M. Jensen (A) Johannes Trudslev (A) Thomas Krog (F) Mikael

Læs mere

Tilsynsrapport. Uanmeldt tilsyn. Hjemmeplejen Privat leverandør - praktisk hjælp. Puk s Hjemmehjælp I/S Strandvejen 343 2930 Klampenborg

Tilsynsrapport. Uanmeldt tilsyn. Hjemmeplejen Privat leverandør - praktisk hjælp. Puk s Hjemmehjælp I/S Strandvejen 343 2930 Klampenborg INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Københavns Kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Tilsynsrapport Uanmeldt tilsyn Hjemmeplejen Privat leverandør - praktisk hjælp Puk s Hjemmehjælp I/S Strandvejen 343 2930

Læs mere

Syddjurs træner for en bedre fremtid - aktiv træning frem for passiv hjemmehjælp

Syddjurs træner for en bedre fremtid - aktiv træning frem for passiv hjemmehjælp Projektoplæg SÆ-udvalget den 9. august 2010 Syddjurs træner for en bedre fremtid - aktiv træning frem for passiv hjemmehjælp Formålet med projektet Syddjurs træner for en bedre fremtid er grundlæggende

Læs mere

Bilagsnotat vedrørende første budgetopfølgning 2018 for bevillingsramme:

Bilagsnotat vedrørende første budgetopfølgning 2018 for bevillingsramme: SOCIAL OG SUNDHED Dato:12. marts 2018 Tlf. dir.: 4477 3428 E-mail: tgl@balk.dk Kontakt: Tina Gleerup Sagsid: 00.30.14-G01-3-18 Bilagsnotat vedrørende første budgetopfølgning 2018 for bevillingsramme: 50.52

Læs mere

Budgetgennemgang af serviceområde Genoptræning

Budgetgennemgang af serviceområde Genoptræning Budgetgennemgang af serviceområde Genoptræning Social og Sundhed, Roskilde Kommune, april 2010 Indholdsfortegnelse INTRODUKTION... 4 FORMÅL OG MÅL... 4 KONKLUSIONER OG INDSTILLINGER... 4 TRÆNINGSOMRÅDETS

Læs mere

Samarbejdsaftale i forbindelse med indførelse af pakker i Viborg Kommune, med afsæt i fælles sprog II

Samarbejdsaftale i forbindelse med indførelse af pakker i Viborg Kommune, med afsæt i fælles sprog II Samarbejdsaftale i forbindelse med indførelse af pakker i Viborg Kommune, med afsæt i fælles sprog II 1. Generel beskrivelse af pakkerne 1.1 Generelt De enkelte pakker giver plads til mindre variationer

Læs mere