Almen didaktik og klasseledelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Almen didaktik og klasseledelse"

Transkript

1 Almen didaktik og klasseledelse For biblioteksansatte Britt Blaabjerg Lektor i didaktik og pædagogik Det Samfundsfaglige og Pædagogiske Fakultet

2 Mål Formålet med kursusforløbet At give biblioteksansatte redskaber til at kunne planlægge og organisere både korte og længere lærings- og undervisningsforløb for mindre såvel som større grupper. Læringsmål At du får findsigt i sammenhængen mellem undervisning og læring som en grundforståelse, der hjælper dig i dine didaktiske overvejelser At du kan redegøre for og anvende basale didaktiske redskaber (begreber og kategorier), som hjælper dig til at planlægge og organisere kortere og længerevarende undervisningsforløb.

3 Struktur for kursusdagene 1 gang: Indsigt i forholdet mellem læring og undervisning. Indføring i almen didaktiske principper for tilrettelæggelse, gennemførsel og evaluering af differentierede undervisningsforløb. 2. gang: Repetition af didaktiske principper fra kursusdag 1 Refleksioner over afprøvning, erfaringer og opmærksomhedspunkter. Klasseledelse.

4 Ind i feltet: - undervisning og læring Læring Læring er en aktiv (adaptiv) proces, hvor den lærende selv konstruerer og rekonstruerer viden, færdigheder, forståelser, holdninger jf. den kognitive læringsforståelse (K. Illeris 2006) Læring er en kontekstuel (kulturel og social) bundet proces, der sættes i gang af ydre eller indre faktorer og som afstedkommer udvikling (forandring) jf. den virksomhedsteoretiske læringsforståelse (C. Hasse 2013) Læring er kompleks K. Illeris (2006) peger på, at læring mere generelt må anskues som komplekse processer. Vi kan ikke forstå det i en forenklet form som et indhold, der overføres til eleven i et et-til-et-forhold af læreren/lærebogen.

5 Ind i feltet: -undervisning og læring Undervisning Undervisning er, at tilrettelægge læringsmuligheder Man kan således ikke lære nogen noget, men man kan tilrettelægge forhold for læring, og således hjælpe nogen til 'at lære sig noget. Derved er der afstand mellem undervisning og læring som forskellige begivenheder, hvor undervisningen er orkestreret med henblik på ikke-vilkårlig læring. Man kan lære uden undervisning og undervise uden læring.

6 Læring - på forskellige niveauer Metalæring Kreativ, skabende, udviklende, kritisk Beherske (kompetencer) Mestre i komplekse sammenhænge, lære fra sig Anvende viden/færdighed Omsætte, gøre i praksis Basal viden/færdighed Forstå, forklare, imitere, gengive

7 Lidt mere om læring - kognitivt set Assimilation Nye erkendelser indoptages i allerede etablerede strukturer (skemaer) og nye erkendelser forstærker de eksisterende skemaer, automatiserings- og effektiviseringsproces Fx: Jeg kan cykle på både store og små cykler, vandhanen skal drejes den modsatte vej, en bil kan også have automatgear, et k kan både skrives som K og k. Akkommodation Nye erkendelser kan ikke optages i eksisterende skemaer; det må oprettes et nyt skema til håndtering af omverdens krav. Fx: Jeg skal lære at cykle, lære at betjene en vandhane, lære at køre bil, lære bogstaverne at kende.

8 Lidt mere om læring - kognitivt set Forstyrrelse Nye skemaer oprettes (alene) fordi eksisterende genkendelsesstrukturer ikke virkede. Vi kan ikke putte viden ind i hovedet på andre (tankpasserpædagogik), men vi kan skabe kontekster, der forstyrrer individets eksisterende skemaer. Ekvilibrium/ligevægt I de tilfælde hvor nye oplevelser ikke kan assimileres i eksisterende skemaer, må individet oprette nye skemaer ud fra et nødvendighedsprincip. Oprettelsen af nye skemaer skaber ligevægtstilstand mellem omverdens krav og individets kunnen: Adaptionsvillighed. Men individet regulerer ikke sig selv som en radiator, Nye erkendelser indgår som det grundlag, hvorudfra fremtidige forstyrrelser iagttages.

9 En teoretisk ramme Lærende er forskellige Per Fibæk beskæftiger sig bogen i Didaktik og kognition (Fibæk 2003) med begrebet forforståelse. Han betoner, at undervisning handler om at ændre forforståelse. Vi skal som undervisere skaffe os indblik i de forskellige (før)konstruktioner den lærende møder undervisningen (biblioteket) og indholdet med. Han siger: Alle har en forforståelse, en forventning om noget bestemt eller en mere eller mindre klar forståelse af indholdet, af arbejdsformen eller af det, man skal gøre Forforståelsen er som regel ikke fuldstændig forkert. Den er bare unuanceret, snæver og begrænset. Brug deres forhåndsviden (erfaringer) og referer til dem undervejs (Fibæk 2003)

10 En teoretisk ramme Ny viden og færdigheder Det, at nå til en ny forståelse og at kunne gøre noget på en ny måde, er en transformation af forforståelsen. Der er således elementer af den tidligere forståelse/handling i den nye. Væsentligt Perspektiverne giver os redskaber til at forstå (lære)processer som langstrakte i tid, træg og forbundet med modstand. A. Det kræver ofte mere end en transformation at nå frem til mere avancerede færdigheder og korrekte forståelser. B. Vores vaner og umiddelbare (hverdags)forståelser udgør et sammenvævet kendt og trygt univers. På et psykologisk og eksistentielt plan kan det være forbundet med modstand (ubehag) at forlade det. C. Læringsrum tilbyder ikke altid, at læring finder sted i de naturlige kontekster. Der skal oversættes og demonstreres, således at læring ikke forbliver parallel og afsondret.

11 Biblioteket som læringsarena - hvad kan udfordringerne være? Nogle af de udfordringer, der er forbundet med undervisning uden for de traditionelle rammer, f.eks. udeskole og åben skole kan også ses i andre skoleformer som er karakteriseret ved at foregå i andre rammer og sammenhænge end de traditionelle som f.eks. klasserummet på en skole. I forskningen har en del projekter og undersøgelser bl.a. peget på, at: 1. Forløb må tilpasses lokale og regionale kontekster, og den sted-baseret undervisning må begrundes? (hvorfor her hvad kan stedet/personen?) 2. Indholdet må rammesættes og den viden som genereres må kontekstualiseres, så den kan kobles med det, deltagerne oplever som relevant - og evt. forstås i en skolesammenhæng (hvorfor denne viden her?) 3. Rammerne, opgaverne og stukturene må være særligt tydelige, fordi der ofte optræder mange forstyrrelser i læringsrummet.

12 Øvelse: Biblioteket som læringsarena og dig som underviser Summen i grupper: A. Hvilke erfaringer har du med at planlægge og gennemføre undervisning? B. Hvad finder du udfordrende? C. Hvad finder du virkningsfuldt og vil holde fast i? D. Hvad er det særlige ved undervisning på biblioteket - og hvad kræver det af dig? E. Hvordan forsøger du, at skabe en oplevelse hos deltagerne af, at denne viden og dette sted at lære er relevant? (hvorfor denne viden her?) Opsamling: fælles

13 Didaktik -planlægning, gennemførelse og evaluering

14 Opgave Introduktion til planlægning (en didaktisk model) Mål At du forstår og kan forklare: 1. betydningen af begreberne mål, vurderingskriterier, indhold, metode, elevforudsætninger og evalueringsform. 2. hvordan begreberne skal prioriteres. 3. hvordan der er sammenhæng mellem begreberne. 4. hvordan skemaet kan bruges til konkret planlægning af undervisningsforløb.

15 Planlægningsskema (opgave) Dato Tid Mål Vurderingskriterier Niveauer 1-3 Indhold og differentiering Metode Elevforudsætninger Summativ evalueringsform Hvad skal deltagerne lære? På hvilke måder kan deltagerne konstatere egen succes på forskellige niveauer? Hvilket indhold er særligt relevant, og kan dette bestå af differentierede materialer? Hvilken undervisningsmet ode er særligt relevant ift. målet, og kan deltagerne arbejde på forskellige måder? Hvad kan og ved deltagerne i forvejen, som betyder, at de alle kan lære det nye? Hvordan kan du afsluttende få deltagerne til at opleve at have nået målet?

16 Relationsmodellen et didaktik værktøj (Imsen, 2004; 370)

17 Relationsopmærksomhed Mål Indhold Deltager Hvilket indhold for disse deltagere i rel. til mål? Og givne rammer? Rammer Indhold Deltager Hvilke metoder for disse deltagere med dette indhold under de givne rammer? Rammer Metode

18 Didaktiske grundkategorier Didaktiske modeller er i modsætning til teori et forenklet redskab, som et hjælpemiddel i forhold til at overskue givne processer. De fremhæver væsentlige forhold, relationerne mellem dem og deres påvirkning.

19 En systematik - og et grundlag for konkrete handlinger.. Dato Mål Indhold Uge Kl Eleverne skal lære at svømme 1: Fokus på vejrtrækning 2: Fokus på crawlteknik

20 1. Fastlæg MÅLET Hvorfor prioritere dette? At gøre læringsmålene og kriterierne for målopfyldelse tydelige og klare, at have passende forventninger og at give feedback på de rigtige niveauer (se kapitel 7) er af afgørende betydning for opbygning af (selv)tillid til at gå i gang med udfordrende opgaver (Hattie, 2013; 98). Derved Du og den lærende får overblik ift. undervisningsforløbet (hvad er det, jeg skal kunne og du ønsker af mig?).

21 ..og mere praktisk Tydelige mål er et middel til implementering af synlige læringsveje for den lærende (målrettet læring), ikke et mål i sig selv. A. Læringsmål skaber deltagelsesmuligheder i modsætning til den usynlige læreplan (hvad er det, vi skal lære?). B. Læringsmål konkretiserer det, vi er sammen om ved at skabe fokus (hvad skal jeg kunne?). C. Læringsmål er det styrende instrument, hvormed vi kan strukturere og afgrænse det faglige indhold tydeligt, begrunde undervisningens indhold (tematik/emne) og aktiviteter og evaluere og formulere pejlemærker (tegn), som indikere at læringen og udvikling går i den intenderede retning.

22 Og hvorfor - set fra den lærendes perspektiv? Gode læringsmål gør det klart, hvilken type præstation de skal levere eller hvilket niveau, de skal præstere på. På den måde ved de, hvornår de har opnået den tilsigtede læring. Det skaber: Vished om undervisers intentioner med undervisningen. Vished om undervisers forventninger til de lærende (elevforventninger) Tryghed i læringssituationen (lærertroværdighed) Klarhed om udviklingen går i den intenderede retning (mestring)

23 De vigtigste påvirkningsfaktorer er.. Påvirkningsfaktor Effektstørrelse Klassifikation Feedback 0,75 Høj Formativ evaluering 0,90 Høj Lærerens troværdighed i elevernes øjne 0,90 Høj Elevforventninger 1,44 Høj Læringsstrategier 0,62 Høj (Hattie, 2013)

24 I kontrast.. Påvirkningsfaktor Effektstørrelse Klassifikation Elevkontrol med læringen 0,04 Lav Gruppering/niveaudeling efter evner 0,12 Lav Gruppedeling inden for klassen 0,18 Lav Individualiseret undervisning 0,22 Lav Undervisning tilpasset forskellige læringsstile 0,17 Lav (Hattie, 2013)

25 Målets forrang - i den didaktiske proces Med udgangspunkt i målene sammentænkes de med de øvrige didaktiske kategorier. Ideen er, at målene bliver rammesættende for, hvad der kan træffes af valg ift.: Indhold Rammer og betingelser Metoder og arbejdsformer Principper (differentiering) Forudsætninger Evaluering

26 Hvilke mål skal man vælge at arbejde med? Det som du ønsker, der skal læres. Det, der af den lærende kan opleves som meningsfuldt i læringen. Det, der kan konkretiseres i en sådan grad, at det kan være styrende for de andre didaktiske kategorier som vurderingskriterier, indhold, metode, differentiering, evalueringsform. Andet?

27 Øvelse: Formulering af mål I grupper: Hvilke erfaringer har du med at formulere mål for læring? (Giv gerne konkret eksempler på målformuleringer) Hvordan gav du deltagerne indblik i målet? Hvordan demonstrerede de, at de havde opnået målet? Individuelt: Formuler 2-3 undervisningsmål, som er være relevante at arbejde med i den kommende periode (1. kolonne i opgaveskemaet) Hvordan vil du få indblik i deltagernes læringsforudsætninger og forforståelser (5. kolonne i opgaveskemaet)?

28 Opsamling - målets funktioner Målets forskellige funktioner i de didaktisk faser: Planlægning Læringens intention Gennemførelse Tegn og observation Evaluering Kontrol og eftersyn Mål som forudsætning for evaluering: At formulere eksplicitte og tydelige mål, er en integreret del af evalueringen og i at få indsigt i den lærendes læring og læreprocesser (progression).

29 2. Fastlæg VURDERINGSKRITERIER Målet er en forudsætning for konkretiseringen af vurderingskriterier. Hvad er vurderingskriterier? Vurderingskriterier er det medium, hvorudfra den lærende kan bedømme og konkretisere sin egen succes: Jeg lærer noget på kurset. Det er meningsfuldt at gå her. Vurderingskriterier er: Det, du leder efter når du underviser (signaler om udbytte af undervisningen) Det, den lærende kan gøre eller sige, som udslag af din undervisning (kognitiv tilvækst) Det, der giver succesoplevelser (jeg lærer noget, jeg kan noget og det kan jeg (el. min underviser) bevise. Mål er fælles - VK kan differentieres.

30 At tænke i differentieret målopfyldelse En hjælpende hånd i det didaktiske arbejde er, at være opmærksom på, at målopfyldelsen/vurderingskriterierne skal differentieres. De lærende skal ikke nå målet på samme måde, og på samme niveau Væsentlige afklaringer er: Hvad er (minimums)kriterierne for målopfyldelse? Hvordan kan de demonstrere deres viden og færdighed?

31 Forskellige målstreger (Fag)specifikke kriterier Hvad skal den lærende sige og hvilke faglige begreber demonstrerer viden om målet? Hvor mange (3-5-10) faglige begreber skal som minimum inddrages i forklaringen? Hvad skal den lærende gøre for at demonstrere at det faglige indhold er lært? Generelle (overfaglige) kriterier Hvordan skal de lærende kunne forklare? Skal de kunne referere (fra en bog, oplæg etc.)? Forklare eller vise på en selvstændigmåde? forholde sig kritisk? udvælge, vurdere, perspektivere?

32 Hvor langt kan den lærende nå? Spørgsmålet om målopfyldelse er ikke blot, om den lærende kan nå målet, men hvordan (i hvilken grad) det opfyldes:

33 Differentiering -det didaktiske værdigrundlag Den pædagogiske differentiering bygger på en særlig forståelse af undervisning, læring og evaluering. Værdigrundlaget handler om At undervisning skal være for alle (inklusion og rummelighed), og at et trygt læringsrum styrker den enkeltes læring. Lighed (udvikling af alles potentialer) kræver forskellighed (forskellige udfordringer, mål og udviklingsprocesser). Den pædagogiske forståelse bygger på....at tilpasse undervisningen (læringsudfordringerne) og møde den enkelte med respekt, positive forventninger og at lade den lærende bruge sine erfaringer, skaber deltagelsesmuligheder at kunne opleve succes og udvikling skaber motivation.

34 Undervisningsdifferentiering - et princip Læringsforståelsen handler om At dialog, samarbejde og deltagelse i undervisningen skaber udvikling og læring realiserer deltagernes potentialer. At indsigt i egen læreproces, synlige og konkrete mål er befordrende for udvikling og læring. At fællesskabet udgør en faglig og social ressource. At differentieringen må gælde alle de didaktiske kategorier på trods af samme overordnede fælles mål. Mål Materialer Indhold Metoder Arbejds -former Evaluering

35 Øvelse: Differentiering af vurderingskriterier Repetition Målene er de samme for alle Vurderingskriterier/målopfyldelsen tager hensyn til de lærendes forskelligheder og kan derfor være forskellige - afhængig af deres læringsforudsætninger (deres forskelligheder) Opgaven Lav gerne tre, men minimum to forskellige målopfyldelsesniveauer (vurderingskriterier) til hvert undervisningsmål: 1. Viden/forståelse 2. Viden/forståelse, Anvendelse 3. Viden/forståelse, Anvendelse, Vurdering

36 3. Fastlæg så INDHOLDET Indholdet er det materiale (indholdsområde) eller det rum der kan støtte den lærende mod at nå læringsmålet. Det kan f.eks. være at finde i: Tekster/bøger Film/nettet/vituelt Erfaringer/øvelser Udvælgelse Indholdet udvælges ud fra to væsentlige kriterier: 1. En vurdering af dets brugbarhed ift. læringsmålet. 2. En vurdering af dets anvendelsesmulighed ift. den lærendes forudsætninger, nuværende viden om indholdet/forforståelse.

37 Indholdsdimensionen Undervisningsindholdet er det, der (skal) læres, og som (derfor) tematiseres i undervisningen. Kategorien kan i flg. F. V. Nielsen (Nielsen, 2007) opdeles i 4 hovedtyper som er undervisningens og læringens indholdsmæssige genstandsfelter: Fænomenet Kontekstfeltet Indhold Metodefeltet Erfaringsfeltet Indholdskategorierne er indbyrdes forbundet Fra en didaktisk vinkel står de i et hierarkisk og funktionelt forhold til hinanden, dvs. man kan vælge at lade et af områderne få overordnet tematisk fokus afhængig af intentionen med læringen.

38 4. Fastlæg METODEN En arbejdsform/metode er en måde at være sammen på i undervisningen, dvs. organisering af læreprocesser: Former En arbejdsform/metode kan lægge op til kommunikation (CL), problemløsning (projektarbejde), nye erfaringer (udeskolepædagogik), strukturerede fælles forløb (klasseundervisning) osv. osv. I undervisningen kan der arbejdes med forskellige arbejdsformer på samme tid og ud fra samme læringsmål. Udvælgelse (kriterier) A. De organiseringsformer du finder passende ift. læringsmålet (igen er det målet, der styrer) B. Variation C: Kendskab og erfaring

39 Organiseringsformer I en almendidaktisk betragtning består metodebegrebet af flere forskellige dimensioner, som siger noget om, hvordan undervisningen foregår og er tilrettelagt. Metodebegrebet omfatter: 1.Organiseringsformer (Beskriver den sociale struktur eller opdelingen af deltagergruppen i undervisningen) Der findes forskellige måder at organisere undervisningen på: 1. Holdundervisning 2. Gruppearbejde 3. Pararbejde 4. Individuelt arbejde

40 Aktivitets-og undervisningsformer 2. Aktivitets- og arbejdsformer (Beskriver deltagernes aktiviteter, og alt det de gør i undervisningen) 3. Undervisningsformer (Beskriver underviserens rolle og opgave, altså det, underviser gør)

41 Inspiration - til undervisningsmetoder 1. Bordet rundt 2. Dobbeltcirkler

42 Inspiration - til undervisningsmetoder 3. En for alle 4. Fang en makker

43 Inspiration - til undervisningsmetoder 5. Ordet rundt 6. Par på tid

44 Inspiration - til undervisningsmetoder 7. Parsamtaler 1. Deltagerne samtaler i par om et begreb, en ide, en arbejdsopgave, et resultat etc. 2. Der samles op fælles med en overvejelse, et spørgsmål eller et svar fra hver gruppe 8. Walk and talk 9. Roller og ansvar i gruppearbejdet 1. Deltagerne får stillet et spørgsmål eller en opgave som de sammen skal finde svar på imens de bevæger sig rundt. 2. Der samles op fælles med et svar fra hver eller udvalgte grupper. 1. Deltagerne får særlige roller og ansvarsområder i gruppearbejdet f.eks. ordstyrer, referent, idemanden, realisten, tidtager etc.

45 Øvelse: To-og-to samtaler I om: Hvilket indhold kan være relevant at arbejde med og hvorfor netop dette? (f.eks. ift. målene) Hvilke metoder/organiseringer af undervisningen kan være relevante at anvende og hvorfor netop disse? (f.eks. hvordan er de befordrende for læringen ift. mål og indhold?)

46 5. Fastlæg endelig EVALUERINGSFORM En evalueringsform er den ramme, hvori du fastlægger, hvordan du og den lærende kan iagttage opnåelse af et vurderingskriterium, som igen passer til læringsmålet. Evalueringsform kan være: Skriftlige produkter/test/prøve Fremlæggelser/film Samtale Fremstilling af produkter/værktøjer Udførsel af fysiske aktiviteter osv.

47 Evaluering modeller til inspiration Enkel mål- og evalueringscirkel Målcirkel som en del af en logbog eller portfolio. Kan læres På vej Kan næsten Kan

48 Eksempel på logbog Evaluering modeller til inspiration Navn: dato: Læringsfokus: Mål: Hvad har jeg arbejdet med? Hvad har jeg lært? Hvad har været svært? Er mine mål opfyldt? Hvordan har jeg vist det?

49 Portfolio Evaluering modeller til inspiration Dokumentation af produkter, logbog med refleksioner over arbejdsprocesserne og produkterne, samt ark med mål og målopfyldelse. Skal læres 1.Læringsmål 2.Læringsmål 3.Læringsmål Kan næsten 1.Læringsmål 2.Læringsmål Kan Læringsmål 1

50 Barometer Evaluering modeller til inspiration

51 Evaluering modeller til inspiration Test Multiple choice, spørgeskema, quiz, spil (fx Kahoot)

52 Samtale og observation Evaluering modeller til inspiration Fokuseret observation og/eller dialog med alle, i grupper eller med enkelte af de lærende Med særligt fokus på udvalgte tegn på læring.

53 10. Giv en få en Inspiration - til en opsamlingsøvelse Skriv 5 gode ideer som du gerne vil give væk: Noter her de gode ideer du får af andre:

54 Hvorfor har vi både vurderingskriterier OG evalueringsform? Vurderingskriterierne (VK) Henviser til undervisningsmålets inderside (refererer til vurdering af målopnåelse). Evalueringsform Af hensyn til at gøre det klart for den lærende, at man nu har lært sig noget nyt, er det hensigtsmæssigt at tilrettelægge en scene, en ramme, en begivenhed hvori vurderingskriterierne kan foldes ud.

55 Afrunding: Refleksioner over skemaet I grupper samtaler I om: 1. Hvordan er der sammenhæng mellem mål og vurderingskriterium? 2. Hvorfor overhovedet ulejlige sig med at formulere vurderingskriterier? 3. Hvordan hænger indhold og aktiviteter sammen med mål, læringsmål og vurderingskriterier?

56 Til kursusdel 2: A. Producer et undervisningsforløb (udfyld det blå skema så det er helt færdigt) B. Gennemfør (gerne) undervisningsforløbet C. Medbring (erfaringer fra) undervisningsforløbet og en masse spørgsmål, som vi kan drøfte på dagen.

57 Øvelse: Afrunding To og to fortæller I hinanden: A. Hvilke pointer fra dagens tema har været de væsentligste? B. Hvad blev du særligt optaget af? C. Hvad inspirerer det dig til at gøre?

58 Tak for i dag

59 Dato Tid Mål Vurderingskriterier Niveauer 1-3 Indhold og differentiering Metode Elevforudsætninger Summativ evalueringsform Hvad skal eleverne lære? På hvilke måder kan eleven konstatere egen succes på forskellige niveauer? Hvilket indhold er særligt relevant, og kan dette bestå af differentierede materialer? Hvilken undervisningsmetode er særligt relevant ift. målet, og kan eleverne arbejde med forskellige metoder? Hvad kan og ved eleverne i forvejen, som betyder, at de alle kan lære det nye? Hvordan kan du afsluttende få eleven til at opleve at have nået målet?

60 Dato Tid Mål Vurderingskriterier Niveauer 1-3 Indhold og differentiering Metode Elevforudsætninger Summativ evalueringsform Hvad skal eleverne lære? På hvilke måder kan eleven konstatere egen succes på forskellige niveauer? Hvilket indhold er særligt relevant, og kan dette bestå af differentierede materialer? Hvilken undervisningsmetode er særligt relevant ift. målet, og kan eleverne arbejde med forskellige metoder? Hvad kan og ved eleverne i forvejen, som betyder, at de alle kan lære det nye? Hvordan kan du afsluttende få eleven til at opleve at have nået målet? Uge Kl Eleverne skal lære at svømme 1: 25 m. med max 2 x støtte ved kant 2: 200 m uden støtte 3: 500 m uden pause VK aftales med hveraf de tre grupper forud for undervisningen og derefter løbende 1: Grundlæggende træning i den lave ende og på land 2: Fra den lave ende og ud mod det dybe med støttepauser 3: Fokus på crawlteknik 1: I grupper trænes crawl-arme og ben på land, derefter i den lave ende, derefter i det dybere vand 2: Individuelt vejledes eleverne i crawlteknik, og derefter træner de individuelt 3: Eleverne instrueres fælles og derefter svømmer de individuelt med vejledning af både lærer og andre elever 1: Eleverne kender til svømmehallen, er fortrolig med vand 2: Eleverne har svømmet før på egen hånd, men uden effektiv teknik 3: Eleverne har lært grundlæggende crawlteknik, og den skal nu optimeres 1: Svømmestævne hvor gruppen samles og gennemfører individuelt, målet fejres 2: Samme som nr. 1 3: Samme som nr. 1

Vi starter kl

Vi starter kl Vi starter kl. 09.10 Almen didaktik og klasserumsledelse -for biblioteksansatte Formålet med kursusforløbet er at give biblioteksansatte redskaber til at kunne planlægge og organisere både korte og lange

Læs mere

Almen didaktik og klasserumsledelse -for biblioteksansatte

Almen didaktik og klasserumsledelse -for biblioteksansatte Almen didaktik og klasserumsledelse -for biblioteksansatte Formålet med kursusforløbet er at give biblioteksansatte redskaber til at kunne planlægge og organisere både korte og lange lærings- og undervisningsforløb

Læs mere

Almen didaktik og klasserumsledelse -for biblioteksansatte

Almen didaktik og klasserumsledelse -for biblioteksansatte Almen didaktik og klasserumsledelse -for biblioteksansatte Formålet med kursusforløbet er at give biblioteksansatte redskaber til at kunne planlægge og organisere både korte og lange lærings- og undervisningsforløb

Læs mere

Læringsmålsorienteret didaktik 3 hold 2

Læringsmålsorienteret didaktik 3 hold 2 Læringsmålsorienteret didaktik 3 hold 2 Vejledere i Greve Kommune. 18. januar 2016, kl. 09:00-15:00 Underviser: Leon Dalgas Jensen, ldj@ucc.dk, Program for Læring og Didaktik, Videreuddannelsen, UCC Mål

Læs mere

Vejledning om undervisningsplan i faget praktik

Vejledning om undervisningsplan i faget praktik Læreruddannelsen Vejledning om undervisningsplan i faget praktik 2 / 10 Niveau 1 Kompetenceområde 1: Didaktik Didaktik omhandler målsætning, planlægning, gennemførelse, evaluering og udvikling af undervisning.

Læs mere

Guide til samarbejde i team om læringsmålstyret undervisning

Guide til samarbejde i team om læringsmålstyret undervisning Guide til samarbejde i team om læringsmålstyret undervisning Læringsmålstyret undervisning på grundlag af forenklede Fælles Mål har et tydeligt fagligt fokus, som lærere må samarbejde om at udvikle. Både

Læs mere

Læringsmålsorienteret didaktik planlægning af læringsmålstyret undervisning

Læringsmålsorienteret didaktik planlægning af læringsmålstyret undervisning Læringsmålsorienteret didaktik planlægning af læringsmålstyret undervisning Uddannelse for læringsvejledere i Herlev Kommune 3. november 2014, kl. 09:00-15:00 Underviser: Leon Dalgas Jensen, Program for

Læs mere

Læremiddelanalyser eksempler på læremidler fra fem fag

Læremiddelanalyser eksempler på læremidler fra fem fag Fra antologien Læremiddelanalyser eksempler på læremidler fra fem fag Den indledende artikel fra antologien Mål, evaluering og læremidler v/bodil Nielsen, lektor, ph.d., professionsinstituttet for didaktik

Læs mere

Plan T inviterer til overleveringsmødet og mødet afholdes på elevens skole umiddelbart efter Plan T- opholdet.

Plan T inviterer til overleveringsmødet og mødet afholdes på elevens skole umiddelbart efter Plan T- opholdet. Overleveringsmøde Vi oplever at elever, der har været på Plan T, kan have svært ved at vende hjem og bl.a. holde fast i gode læringsvaner, fortsætte arbejdet med nye læsestrategier, implementere it-redskaber

Læs mere

MITrack Dokumentation og transfer af den unges læring

MITrack Dokumentation og transfer af den unges læring MITrack Dokumentation og transfer af den unges læring Et væsentligt parameter i MITrack er at kunne dokumentere den unges læring i særdeleshed overfor den unge selv for at bidrage til transfer, men ligeledes

Læs mere

Fokus på læring. Gennem undervisningsdifferentiering og løbende evaluering

Fokus på læring. Gennem undervisningsdifferentiering og løbende evaluering Fokus på læring Gennem undervisningsdifferentiering og løbende evaluering Undervisningsdifferentiering og løbende evaluering i folkeskolen Undervisningsdifferentiering og løbende evaluering er centrale

Læs mere

Vejledning til kompetencemålsprøve. - For studerende

Vejledning til kompetencemålsprøve. - For studerende Vejledning til kompetencemålsprøve - For studerende Kompetencemålsprøven Hvert praktikniveau afsluttes med en kompetencemålsprøve. På praktikniveau 1 og 3 er kompetencemålsprøven ekstern og på praktikniveau

Læs mere

Elevernes skal have redskaber og kompetencer, så de med et fagligt perspektiv kan indgå i drøftelser om markedskommunikation i sociale sammenhænge.

Elevernes skal have redskaber og kompetencer, så de med et fagligt perspektiv kan indgå i drøftelser om markedskommunikation i sociale sammenhænge. Markedskommunikation C 1. Fagets rolle Markedskommunikation omfatter viden inden for sociologi, forbrugeradfærd, målgruppevalg, kommunikation samt markedsføringsstrategi og -planlægning. Faget beskæftiger

Læs mere

VIA Læreruddannelse Læreruddannelsen i Aarhus Studieordning

VIA Læreruddannelse Læreruddannelsen i Aarhus Studieordning VIA Læreruddannelse Læreruddannelsen i Aarhus Studieordning Den samlede studieordning består af to dele: Almen studieordning, som omfatter de generelle regler for den samlede uddannelse Fag, moduler og

Læs mere

Hvorfor gør man det man gør?

Hvorfor gør man det man gør? Hvorfor gør man det man gør? Ulla Kofoed, lektor ved Professionshøjskolen UCC Inddragelse af forældrenes ressourcer - en almendidaktisk udfordring Med projektet Forældre som Ressource har vi ønsket at

Læs mere

PÆDAGOGISK KURSUS FOR INSTRUKTORER EFTERÅR GANG

PÆDAGOGISK KURSUS FOR INSTRUKTORER EFTERÅR GANG PÆDAGOGISK KURSUS FOR INSTRUKTORER EFTERÅR 2014 2. GANG SARAH ROBINSON SROBIN@TDM..DK PROGRAM GANG 1-3 1. torsdag den 21. aug. kl. 13.00-16.00 Instruktorrollen og læreprocesser 2. torsdag den 28. aug.

Læs mere

Fælles Pædagogisk Didaktisk Grundlag, UC Diakonissestiftelsen Social- og Sundhedsuddannelsen

Fælles Pædagogisk Didaktisk Grundlag, UC Diakonissestiftelsen Social- og Sundhedsuddannelsen rev. d. 10.2.2016 Pædagogisk Råd Fælles Pædagogisk Didaktisk Grundlag, UC Diakonissestiftelsen Social- og Sundhedsuddannelsen Social- og sundhedsuddannelsen på UC Diakonissestiftelsen udvikler sig kontinuerligt

Læs mere

Funktionsbestemt efteruddannelse af holdledere Føring ved hændelser med kemiske stoffer

Funktionsbestemt efteruddannelse af holdledere Føring ved hændelser med kemiske stoffer Funktionsbestemt efteruddannelse af holdledere Føring ved hændelser med kemiske stoffer Funktionsbestemt efteruddannelse af holdledere Føring ved hændelser med kemiske stoffer Den samlede uddannelsesplan

Læs mere

Bilag 4. Planlægningsmodeller til IBSE

Bilag 4. Planlægningsmodeller til IBSE Bilag 4 Planlægningsmodeller til IBSE I dette bilag præsenteres to modeller til planlægning af undersøgelsesbaserede undervisningsaktiviteter(se figur 1 og 2. Den indeholder de samme overordnede fire trin

Læs mere

Den læringsmålstyrede undervisning

Den læringsmålstyrede undervisning Den læringsmålstyrede undervisning Kravet i fremtiden er: 1. Diagnosticere læringsudbytte ud fra undervisningen. 2. Sætte mål for undervisningsforløb hvilke mål skal nås hvornår? 3. Opstille tegn for målopnåelse

Læs mere

Forbered dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 2

Forbered dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 2 Forbered dag BOOST- Innovativ skole i Helsingør Grundkursus dag 2 Læringsmål At deltagerne får kendskab til og øver handlinger i Forbered fasen, og hvordan de kan træne innovationskompetencer gennem disse

Læs mere

FÆLLES LÆRINGSSYN 0 18 ÅR

FÆLLES LÆRINGSSYN 0 18 ÅR FÆLLES LÆRINGSSYN 0 18 ÅR Furesø Kommunes fælles læringssyn 0 18 år I Furesø Kommune ønsker vi en fælles og kvalificeret indsats for børns og unges læring i dagtilbud og skoler. Alle børn og unge skal

Læs mere

PRAKTIK. L æ r e r u d d a n n e l s e n i N ø r r e N i s s u m

PRAKTIK. L æ r e r u d d a n n e l s e n i N ø r r e N i s s u m Indhold PRAKTIK... 1 Praktik modul 1... 2 Evalueringskriterier i modul 1... 3 Praktik modul 2... 4 Evalueringskriterier i modul 2... 5 Praktik modul 3... 5 Evalueringskriterier i modul 3... 7 Prøver i

Læs mere

Aktionslæring som metode

Aktionslæring som metode Tema 2: Teamsamarbejde om målstyret læring og undervisning dag 2 Udvikling af læringsmålsstyret undervisning ved brug af Aktionslæring som metode Ulla Kofoed, uk@ucc.dk Lisbeth Diernæs, lidi@ucc.dk Program

Læs mere

Uddannelsesplan Houlkærskole

Uddannelsesplan Houlkærskole VIA Læreruddannelsen Skive Dalgas Allé 7800 Skive Tlf. 87 55 32 00 Kvalitetskrav til praktikskolen Uddannelsesplan Houlkærskole kolen Læreruddannelsen er ifølge 13.1 jf. bekendtgørelsen om uddannelse til

Læs mere

Undervisningsdifferentiering - fælles mål, forskellige veje. Bodil Nielsen Lektor, ph.d.

Undervisningsdifferentiering - fælles mål, forskellige veje. Bodil Nielsen Lektor, ph.d. Undervisningsdifferentiering - fælles mål, forskellige veje Bodil Nielsen Lektor, ph.d. Fælles Mål som udgangspunkt for elevernes medbestemmelse for kollegialt samarbejde for vurdering af undervisningsmidler

Læs mere

Hvordan sikrer skolen, at den studerende kan opfylde kompetencemålene?

Hvordan sikrer skolen, at den studerende kan opfylde kompetencemålene? Hvordan sikrer skolen, at den studerende kan opfylde kompetencemålene? Praktikniveau 1 Kompetenceområde 1: Didaktik omhandler målsætning, planlægning, gennemførelse, evaluering og udvikling af Hvordan

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte på uddannelsen... 2 Den Kreative Platform... 3 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 4 Seminarer...

Læs mere

ENTREPRENØRIELLE KOMPETENCER

ENTREPRENØRIELLE KOMPETENCER SEMINAR 3 ENTREPRENØRIELLE KOMPETENCER - Fokus på læringsudbytte af entreprenørielle processer AU AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER 1. JANUAR 2016 Program for dagen

Læs mere

Læreplan Identitet og medborgerskab

Læreplan Identitet og medborgerskab Læreplan Identitet og medborgerskab 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Identitet og medborgerskab er et dannelsesfag. Faget giver eleverne kompetencer til selvstændigt, at kunne medvirke som aktive medborgere

Læs mere

Læringsmål og dannelse Muligheder og faldgruber, når læringsmål styrer undervisningen. Onsdag

Læringsmål og dannelse Muligheder og faldgruber, når læringsmål styrer undervisningen. Onsdag Læringsmål og dannelse Muligheder og faldgruber, når læringsmål styrer undervisningen Onsdag 21.6.17 14.30-16.30 Leon Dalgas Jensen Lektor ph.d., ldj@ucc.dk orte Østergren-Olsen Dorte Østergren-Olsen Lektor,

Læs mere

Skabelon for læreplan

Skabelon for læreplan Kompetencer Færdigheder Viden Skabelon for læreplan 1. Identitet og formål 1.1 Identitet 1.2 Formål 2. Faglige mål og fagligt indhold 2.1 Faglige mål Undervisningen på introducerende niveau tilrettelægges

Læs mere

UVM, skriver om Fælles didaktisk og pædagogisk grundlag:

UVM, skriver om Fælles didaktisk og pædagogisk grundlag: Af 09.10.2017 1 UVM, skriver om Fælles didaktisk og pædagogisk grundlag: De enkelte erhvervsskoler skal i højere grad arbejde med at etablere et fælles pædagogisk grundlag. På den enkelte skole skal der

Læs mere

Pædagogisk kursus for instruktorer gang. Gry Sandholm Jensen

Pædagogisk kursus for instruktorer gang. Gry Sandholm Jensen Pædagogisk kursus for instruktorer 2013 2. gang Gry Sandholm Jensen Fra sidste gang Uklare punkter fra sidste gang: 1. De studerendes forberedelse og motivation Forventningsafstemning med både VIP og de

Læs mere

Fra: Bekendtgørelse om uddannelse til professionsbachelor som lærer i folkeskolen Undervisningsministeriet

Fra: Bekendtgørelse om uddannelse til professionsbachelor som lærer i folkeskolen Undervisningsministeriet FAGBESKRIVELSE Praktik Bilag 1 Praktik Fra: Bekendtgørelse om uddannelse til professionsbachelor som lærer i folkeskolen Undervisningsministeriet Fagets identitet Faget praktik har en grundlæggende betydning

Læs mere

Læsning der lykkes Inklusion af elever med opmærksomhedsforstyrrelser i læse- og skriveundervisningen

Læsning der lykkes Inklusion af elever med opmærksomhedsforstyrrelser i læse- og skriveundervisningen Læsning der lykkes Inklusion af elever med opmærksomhedsforstyrrelser i læse- og skriveundervisningen - Lektor Laura Emtoft og Lektor Sofia Esmann UC Sjælland Udgangspunktet For mange elever præsterer

Læs mere

Projektledere: Skoleleder, Claus Grubak, og pædagogisk leder, Kamma Svensson

Projektledere: Skoleleder, Claus Grubak, og pædagogisk leder, Kamma Svensson Projekttitel Skole Projektleder og projektdeltagere Håndværk og design - nyt fag med ny didaktik Skolen ved Bülowsvej Projektledere: Skoleleder, Claus Grubak, og pædagogisk leder, Kamma Svensson Ekstern

Læs mere

Modulbeskrivelse. Læringsmål Det er målet, at den studerende gennem integration af praksiserfaring og udviklingsorientering

Modulbeskrivelse. Læringsmål Det er målet, at den studerende gennem integration af praksiserfaring og udviklingsorientering Modulbeskrivelse Modul i den Sundhedsfaglige Diplomuddannelse: Udbudssted Omfang i credits (ECTS) KLINISK VEJLEDER I SUNDHEDSFAGLIGE PROFESSIONSUDDANNELSER Vejle 10 ECTS Modulet retter sig specifikt mod

Læs mere

Forsøgslæreplan for studieområdet htx, marts 2014. Studieområdet er et fagligt samarbejde med udgangspunkt i de teknologiske og naturvidenskabelige

Forsøgslæreplan for studieområdet htx, marts 2014. Studieområdet er et fagligt samarbejde med udgangspunkt i de teknologiske og naturvidenskabelige [Bilag 2] Forsøgslæreplan for studieområdet htx, marts 2014 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Studieområdet er et fagligt samarbejde med udgangspunkt i de teknologiske og naturvidenskabelige fagområder

Læs mere

Vi stiller krav til elever og kursister. Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag

Vi stiller krav til elever og kursister. Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag EUC Sjælland har udarbejdet et fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Her viser vi hvad skolen forstår ved god undervisning, og hvordan vi understøtter læring

Læs mere

Forflytningspædagogik for forflytningsvejledere

Forflytningspædagogik for forflytningsvejledere U N V E R S T Y C O L L E G E L L L E B Æ L T Forflytningspædagogik for forflytningsvejledere Per Norup Pædagogisk konsulent BAR Social & Sundhed Fagligt træf 2015 UNVERSTY COLLEGE U N V E R S T Y C O

Læs mere

Hvor ska` vi hen du?

Hvor ska` vi hen du? Hvor ska` vi hen du? Tydelige læringsmål Før-eftertest Læringsforløb Meningsfyldte læringsfællesskaber Som underviser er det vigtigt, at du kender din virkning, og den er stor. Næst efter eleven selv er

Læs mere

Allerslev Skole uddannelsesplan

Allerslev Skole uddannelsesplan Allerslev Skole uddannelsesplan Uddannelsesplanen skal give en kort beskrivelse af, hvordan praktikskolen arbejder med at uddanne den lærerstuderende. BEK nr. 1068 af 08/09/2015: 13 stk. 2 Praktikskolen

Læs mere

Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog (CEFR)

Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog (CEFR) Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog (CEFR) Didaktiske overvejelser om anvendelse af CEFR i den daglige undervisning på gymnasiet Oplæg til inspiration ved Stine Lema Videnscenter for fremmedsprog

Læs mere

Læreruddannelsen i Skive

Læreruddannelsen i Skive Indhold Modul 1: Praktik... 1 Modul 2: Praktik... 3 Modul 3: Praktik... 4 Prøver i praktik... 6 Praktik BEK, 11. Praktikken har, ligesom fagene og professionsbachelorprojektet, til formål at skabe kobling

Læs mere

Sommeruni 2015. Teamsamarbejde og læringsdata

Sommeruni 2015. Teamsamarbejde og læringsdata Sommeruni 2015 Teamsamarbejde og læringsdata Teamsamarbejde Nedslagspunkter, forskning og perspektiver på modeller til udvikling af pædagogiske strategier i temaet Hvem sagde teamsamarbejde? Teamsamarbejdet

Læs mere

Evaluering af Avu-didaktik og pædagogisk. Projektbeskrivelse fra EVA, maj 2015

Evaluering af Avu-didaktik og pædagogisk. Projektbeskrivelse fra EVA, maj 2015 Evaluering af Avu-didaktik og pædagogisk ledelse' Projektbeskrivelse fra EVA, maj 2015 Projektbeskrivelse Dette er Danmarks Evalueringsinstituts (EVA s) projektbeskrivelse for evaluering af et kompetenceudviklingsforløb

Læs mere

Studieordning 2015-2016 Læreruddannelsen UCC Blaagaard/KDAS, Bornholm og Zahle 23-08-2015. Bilag 3: Praktik

Studieordning 2015-2016 Læreruddannelsen UCC Blaagaard/KDAS, Bornholm og Zahle 23-08-2015. Bilag 3: Praktik Bilag 3: Praktik Modulbeskrivelser PRAKTIK... 2 MODUL: PRAKTIK NIVEAU I... 2 MODUL: PRAKTIK NIVEAU II... 4 MODUL: PRAKTIK NIVEAU III... 6 Tilrettelæggelse af prøver i praktik på niveau I, II og III...

Læs mere

Mindmap, Læringsaftalen og SMART Som et pædagogisk redskab i praksis

Mindmap, Læringsaftalen og SMART Som et pædagogisk redskab i praksis Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farvedesignet og vælg Applicér på valgte slides Mindmap, Læringsaftalen

Læs mere

Studieordning for Adjunktuddannelsen

Studieordning for Adjunktuddannelsen Studieordning for Adjunktuddannelsen Adjunktuddannelsen udbydes af Dansk Center for Ingeniøruddannelse 1.0 Formål 1.1 Formål Formålene med Adjunktuddannelsen er, at adjunkten bliver bevidst om sit pædagogiske

Læs mere

Stenhus Kostskoles uddannelsesplan for praktikanter

Stenhus Kostskoles uddannelsesplan for praktikanter Stenhus Kostskoles uddannelsesplan for praktikanter Nedenstående beskriver skolens plan for praktikanter. Denne uddannelsesplan er i overensstemmelse med kpetencebeskrivelsen for den pågældende praktikperiode.

Læs mere

Vejledning til kompetencemålsprøven for studerende 2018/2019

Vejledning til kompetencemålsprøven for studerende 2018/2019 Københavns Professionshøjskole Vejledning til kompetencemålsprøven for studerende 2018/2019 Hvert praktikniveau afsluttes med en kompetencemålsprøve. På praktikniveau 1 og 3 er kompetencemålsprøven ekstern

Læs mere

Forord. og fritidstilbud.

Forord. og fritidstilbud. 0-17 år Forord Roskilde Kommunes børn og unge skal udvikle sig til at blive demokratiske medborgere med et kritisk og nysgerrigt blik på verden. De skal udvikle deres kreativitet og talenter og blive så

Læs mere

Nye fælles mål. Temamøde om folkeskolereformen. IDA-mødecenter, København 13. januar 2014 Jens Rasmussen

Nye fælles mål. Temamøde om folkeskolereformen. IDA-mødecenter, København 13. januar 2014 Jens Rasmussen Nye fælles mål Temamøde om folkeskolereformen IDA-mødecenter, København 13. januar 2014 Jens Rasmussen Læreruddannelse Kompetencer Efteruddannelse Kompetencer Læreplan Mål, vejledning, materialer etc.

Læs mere

Eleverne skal kunne forholde sig reflekterende til den samfundsøkonomiske udvikling.

Eleverne skal kunne forholde sig reflekterende til den samfundsøkonomiske udvikling. International økonomi A 1. Fagets rolle International økonomi omhandler den samfundsøkonomiske udvikling set i et nationalt, et europæisk og et globalt perspektiv. Faget giver således viden om og forståelse

Læs mere

Psykologi B valgfag, juni 2010

Psykologi B valgfag, juni 2010 Bilag 33 Psykologi B valgfag, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Psykologi er videnskaben om, hvordan mennesker sanser, tænker, lærer, føler, handler og udvikler sig universelt og under givne

Læs mere

Læringsmål Inspiration til arbejdet med læringsmål i undervisningen. Arbejdet med læringsmål i folkeskolen 1

Læringsmål Inspiration til arbejdet med læringsmål i undervisningen. Arbejdet med læringsmål i folkeskolen 1 Læringsmål Inspiration til arbejdet med læringsmål i undervisningen Arbejdet med læringsmål i folkeskolen 1 Arbejdet med læringsmål i folkeskolen Vejledning ISBN: 978-87-603-3063-6 Elektronisk ISBN: 978-87-603-3064-3

Læs mere

Psykologi B valgfag, juni 2010

Psykologi B valgfag, juni 2010 Psykologi B valgfag, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Psykologi er videnskaben om, hvordan mennesker sanser, tænker, lærer, føler, handler og udvikler sig universelt og under givne livsomstændigheder.

Læs mere

Uddannelsesplan Nordre Skole

Uddannelsesplan Nordre Skole Læreruddannelsen Skive Dalgas Allé - 7800 Skive Tlf. 87 55 32 00 Uddannelsesplan Nordre Skole Kvalitetskrav til praktikskolen Læreruddannelsen er ifølge 13.1 jf. bekendtgørelsen om uddannelse til professionsbachelor

Læs mere

Pædagogisk Læreplan. Teori del

Pædagogisk Læreplan. Teori del Pædagogisk Læreplan Teori del Indholdsfortegnelse Indledning...3 Vision...3 Æblehusets børnesyn, værdier og læringsforståelse...4 Æblehusets læringsrum...5 Det frie rum...5 Voksenstyrede aktiviteter...5

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog (CEFR)

Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog (CEFR) Den Fælles Europæiske Referenceramme for Sprog (CEFR) Didaktiske overvejelser om anvendelse af CEFR i den daglige undervisning på gymnasiet Oplæg til inspiration ved Christoph Schepers Videnscenter for

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING FÆLLES MÅL OPGAVESÆTTET

LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING FÆLLES MÅL OPGAVESÆTTET Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN HVAD ER ET POLITISK PARTI? Udarbejdet af Folketingets Administration LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 2 dele: Filmen HVAD ER ET POLITISK PARTI? Opgavesættet

Læs mere

Uddannelsesplan for praktikstuderende på Køge Lille Skole

Uddannelsesplan for praktikstuderende på Køge Lille Skole En skole for livet Uddannelsesplan for praktikstuderende på Køge Lille Skole Uddannelsesplanen giver en kort beskrivelse af, hvordan vi på KLS arbejder med at uddanne den lærerstuderende. Se BEK nr 593

Læs mere

Funktionsbestemt efteruddannelse af holdledere Føring ved redningsopgaver

Funktionsbestemt efteruddannelse af holdledere Føring ved redningsopgaver Funktionsbestemt efteruddannelse af holdledere Føring ved redningsopgaver Funktionsbestemt efteruddannelse af holdledere Føring ved redningsopgaver Den samlede uddannelsesplan for Føring ved redningsopgaver

Læs mere

Uddannelsesplan for praktikanter på Reventlow Lille Skole

Uddannelsesplan for praktikanter på Reventlow Lille Skole Uddannelsesplan for praktikanter på Reventlow Lille Skole Reventlow Lille Skole er en lille privatskole, der ligger 4 km fra Søllested. Vi har elever fra Nakskov, Søllested, Rødby, Maribo samt de mindre

Læs mere

Favrskov læring for alle

Favrskov læring for alle Favrskov læring for alle 2013- Kontekst og baggrund: Byrådet vedtog i forbindelse med B-2013, at der afsættes 1 mio. i 20 og 2 mio. i 20, 20 og 2016 til at sikre øget inklusion i folkeskolen, ved at have

Læs mere

Hastrupskolens uddannelsesplan

Hastrupskolens uddannelsesplan Hastrupskolens uddannelsesplan Vi har igennem mange år været praktikskole. Vi er meget stolte og glade for igennem årene at have været med til at inspirere og vejlede kommende folkeskolelærere. Vi har

Læs mere

19.7 ALMEN PÆDAGOGIK. Pædagogisk diplomuddannelse

19.7 ALMEN PÆDAGOGIK. Pædagogisk diplomuddannelse Pædagogisk diplomuddannelse 19.7 ALMEN PÆDAGOGIK Mål for læringsudbytte skal opnå kompetencer inden for pædagogisk virksomhed i offentlige og private institutioner, hvor uddannelse, undervisning og læring

Læs mere

Hvordan udfordrer man og reflekterer over en fremtidig praksis, hvor historien og forforståelsen. mulighed for at se det vi ikke ved hvad er?

Hvordan udfordrer man og reflekterer over en fremtidig praksis, hvor historien og forforståelsen. mulighed for at se det vi ikke ved hvad er? Hvordan udfordrer man og reflekterer over en fremtidig praksis, hvor historien og forforståelsen binder vores mulighed for at se det vi ikke ved hvad er? Oplæg Målet og opgaven, hvad er det? Begreber der

Læs mere

Vejledning om dataindsamlingsmetoder. praktikken. Læreruddannelsen

Vejledning om dataindsamlingsmetoder. praktikken. Læreruddannelsen Vejledning om dataindsamlingsmetoder i praktikken Læreruddannelsen 0 Professionshøjskolen Absalon / Vejledning om dataindsamlings-metoder i praktikken / Læreruddannelsen 2 / 8 Progression i praktikkens

Læs mere

Ledelse af udvikling af læringsmålstyret undervisning

Ledelse af udvikling af læringsmålstyret undervisning Ledelse af udvikling af læringsmålstyret undervisning Leon Dalgas Jensen Lektor, ph.d. Program for Læring og Didaktik Professionshøjskolen UCC, Videreuddannelsen Fælles Mål 2014 indebærer: Der skal undervises

Læs mere

STUDIEBESKRIVELSE DESIGN TO IMPROVE LIFE EDUCATION FORÅR 2013

STUDIEBESKRIVELSE DESIGN TO IMPROVE LIFE EDUCATION FORÅR 2013 STUDIEBESKRIVELSE 1 Bredgade 66, stuen DK 1260 København K designtoimprovelifeeducation.dk The project is co-financed by: The European Regional Development Fund (ERDF) through the EU project Interreg IV

Læs mere

Frederiksberg-principperne Principper for udmøntning af folkeskolereformen i Frederiksberg Kommune

Frederiksberg-principperne Principper for udmøntning af folkeskolereformen i Frederiksberg Kommune Frederiksberg-principperne Principper for udmøntning af folkeskolereformen i Frederiksberg Kommune Reformen af folkeskolen realiseres med start i august 2014. Projektgruppe 1: overordnede mål og rammer

Læs mere

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM DIT DEMOKRATI LÆRERVEJLEDNING TIL EU-FILM SIDE 1 OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 3 dele: Filmene: Hvad bestemmer EU?, Hvordan

Læs mere

Fra transfer til translate - Hvordan stimulerer vi til læring med effekt?

Fra transfer til translate - Hvordan stimulerer vi til læring med effekt? Fra transfer til translate - Hvordan stimulerer vi til læring med effekt? Læring som oversættelse Navigere i komplek- sitet Små greb i under- visningen Antagelser om kompleksitet og læring Faglig kompetenceudvikling

Læs mere

FORMÅL : 1. AT KENDE VÆRKTØJET 2. AT FÅ EN INTRO TIL AT UDVIKLE ET UNDERVISNINGSFORLØB

FORMÅL : 1. AT KENDE VÆRKTØJET 2. AT FÅ EN INTRO TIL AT UDVIKLE ET UNDERVISNINGSFORLØB FORMÅL : 1. AT KENDE VÆRKTØJET 2. AT FÅ EN INTRO TIL AT UDVIKLE ET UNDERVISNINGSFORLØB HVAD ER 100 KORT ELLER SIH SAMARBEJDE, INNOVATION OG HANDLING ER ET PROCESREDSKAB ELLER ET LÆRINGSREDSKAB TIL AT KUNNE

Læs mere

Arktisk teknologi C. 1. Fagets rolle

Arktisk teknologi C. 1. Fagets rolle Arktisk teknologi C 1. Fagets rolle Arktisk teknologi C omfatter sammenhængen mellem teknologiske løsninger og samfundsmæssige problemstillinger. Faget belyser samspillet mellem teknologiudviklingen og

Læs mere

INSPIRATIONSAFTEN: Med læring som fortegn Læringsledelse Pædagogisk udvikling på Søndersøskolen. Lisbet Nørgaard

INSPIRATIONSAFTEN: Med læring som fortegn Læringsledelse Pædagogisk udvikling på Søndersøskolen. Lisbet Nørgaard INSPIRATIONSAFTEN: Med læring som fortegn Læringsledelse Pædagogisk udvikling på Søndersøskolen Lisbet Nørgaard Goddag og velkommen! LISBET NØRGAARD: Erfaring: 2 år som deltidskonsulent 1 år som selvstændig

Læs mere

Almen studieforberedelse og studieområdet. Erfaringer fra grundforløbet i de gymnasiale uddannelser

Almen studieforberedelse og studieområdet. Erfaringer fra grundforløbet i de gymnasiale uddannelser Almen studieforberedelse og studieområdet Erfaringer fra grundforløbet i de gymnasiale uddannelser Kort om EVA s undersøgelse EVA er i gang med et treårigt projekt der undersøger hvordan syv gymnasieskoler,

Læs mere

UDDANNELSESPLAN. Skolen som uddannelsessted:

UDDANNELSESPLAN. Skolen som uddannelsessted: UDDANNELSESPLAN Skolen som uddannelsessted: Lindevangskolen er en udviklingsorienteret skole, med et stærkt stigende elevtal. Vi får og vil få rigtig mange skolebegyndere, hvilket betyder et stort pres

Læs mere

Introduktion til undervisningsdesign

Introduktion til undervisningsdesign TeleCare Nord Introduktion til undervisningsdesign TeleCare Nord KOL og velfærdsteknologi Temadag til undervisere Torsdag d. 4/9-2014 Louise Landbo Larsen 1 Præsentation Fysioterapeut (2005) Underviser

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE Udviklingsredskab Kære undervisere på erhvervsuddannelserne Dette udviklingsredskab guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Som team eller arbejdsgruppe

Læs mere

Organisation C. 1. Fagets rolle

Organisation C. 1. Fagets rolle Organisation C 1. Fagets rolle Organisation omfatter viden om organisatoriske strukturer og processer, herunder ledelse i organisationer. Faget giver viden om ledelsens og de ansattes muligheder for at

Læs mere

Praktikskolens uddannelsesplan

Praktikskolens uddannelsesplan Praktikskolens uddannelsesplan 2016-17 Præsentation af Asgård Skole Asgård Skole er en tresporet afdelingsopdelt skole med SFO 1 og SFO2 beliggende tæt på Køge Sygehus i Køge Kmune. Skolen er indviet i

Læs mere

Munkekærskolens uddannelsesplan

Munkekærskolens uddannelsesplan SOLRØD KOMMUNE MUNKEKÆRSKOLEN Munkekærskolens uddannelsesplan Munkekærskolen - altid på vej! Munkekærskolens grundoplysninger Munkekærskolen Tjørnholmvej 10, 2680 Solrød Strand Tlf. 56182600 E-mail: munkekaerskolen@solrod.dk

Læs mere

FPDG. Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag

FPDG. Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag FPDG Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag 2019-2020 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Faglige kompetencer og dannelse... 4 3. Pædagogiske og didaktiske principper... 6 4. God undervisning på

Læs mere

Introdag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 1

Introdag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 1 Introdag BOOST- Innovativ skole i Helsingør Grundkursus dag 1 Læringsmål At deltagerne får præsenteret sig selv og egne forventninger til kurset At deltagerne får viden om visionen for BOOST At deltagerne

Læs mere

Papir til afklaring af begreber i en undervisning uden lektier

Papir til afklaring af begreber i en undervisning uden lektier Papir til afklaring af begreber i en undervisning uden lektier Af Flemming B. Olsen I vores forsøg med næsten lektiefri undervisning er et af succeskriterierne, at der hos lærerne sker en didaktisk videreudvikling,

Læs mere

Novelleskrivning med IBog

Novelleskrivning med IBog Novelleskrivning med IBog AD-ugen 2013 Katrine Ellen Rasmussen 30110709 Josephine Lunøe 30110726 Anne Sonne Mortensen 30110715 Indholdsfortegnelse Lærervejledning... 3 Undervisningsforløb... 4 Dannelses-

Læs mere

Kulturfag B Fagets rolle 2. Fagets formål

Kulturfag B Fagets rolle 2. Fagets formål Kulturfag B - 2018 1. Fagets rolle Fagets rolle er at give eleverne en forståelse for egen kultur såvel som andre kulturer gennem teorier, metoder, cases og ud fra praksis. Faget omfatter forskellige tilgange

Læs mere

Billedkunst B stx, juni 2010

Billedkunst B stx, juni 2010 Billedkunst B stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Fagets primære genstandsfelt er billedkunst og arkitektur. Faget inddrager fænomener fra hele det visuelle felt. Kunst og arkitektur tjener

Læs mere

Definition af pædagogiske begreber. Indhold. Praksisbaseret, praksisnær og praksisrelateret undervisning. Pædagogiske begreber, oktober 2014

Definition af pædagogiske begreber. Indhold. Praksisbaseret, praksisnær og praksisrelateret undervisning. Pædagogiske begreber, oktober 2014 Definition af pædagogiske begreber I tekster om reformen af erhvervsuddannelserne anvendes en række pædagogiske begreber. Undervisningsministeriet beskriver i dette notat, hvordan ministeriet forstår og

Læs mere

Temadag Gennemførelse af talentudvikling i hovedforløbet. Talentudvikling i lyset af differentiering, hvad er mulighederne

Temadag Gennemførelse af talentudvikling i hovedforløbet. Talentudvikling i lyset af differentiering, hvad er mulighederne Temadag Gennemførelse af talentudvikling i hovedforløbet Talentudvikling i lyset af differentiering, hvad er mulighederne 28-09-16 Karin Løvenskjold Svejgaard Lektor Alle elever er forskellige Der er tre

Læs mere

Differentieret undervisning

Differentieret undervisning Differentieret undervisning Lav en workshop, hvor du/i lærer os andre noget om differentieret undervisning Workshoppen skal vare 45 minutter Giv workshoppen et navn Lise skal have navnet senest fredag

Læs mere

Livets Skole Skolen for livet. e 3. Thøger Johnsen

Livets Skole Skolen for livet. e 3. Thøger Johnsen Livets Skole Skolen for livet e 3 Thøger Johnsen 1 Prolog: Der mangler ofte en umiddelbar og spontan røst i vores hæsblæsende samfund. En røst i stil med den lille dreng i H.C. Andersens eventyr om "Kejserens

Læs mere

Progression i målformuleringer med udgangspunkt i målene for praktikniveauerne. Oplæg på praktikdag på Læreruddannelsen, 2017 Karsten Agergaard

Progression i målformuleringer med udgangspunkt i målene for praktikniveauerne. Oplæg på praktikdag på Læreruddannelsen, 2017 Karsten Agergaard Progression i målformuleringer med udgangspunkt i målene for praktikniveauerne Oplæg på praktikdag på Læreruddannelsen, 2017 Karsten Agergaard 2 Hvad skal de studerende lære og kunne i praktik? Hvordan

Læs mere

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til undervisere på erhvervsuddannelserne. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb.

Læs mere

Den danske Design- og Håndværksefterskole skal være et sted, hvor boglig, aktiv og kreativ undervisning af høj kvalitet indgår i et unikt samspil.

Den danske Design- og Håndværksefterskole skal være et sted, hvor boglig, aktiv og kreativ undervisning af høj kvalitet indgår i et unikt samspil. Praktikskole: Praktikniveau: Den danske Design- og Håndværksefterskole Skolebyen 11 6900 Skjern 97 35 40 44 dhe@dhe.dk 3. niveau Skolens værdigrundlag Den danske Design- og Håndværksefterskole skal være

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere