MÅLGRUPPEUNDERSØGELSE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MÅLGRUPPEUNDERSØGELSE"

Transkript

1 MÅLGRUPPEUNDERSØGELSE I FORBINDELSE MED PROJEKTET STUDIEUNIVERS TIL ELEVER PÅ UNGDOMSUDDANNELSERNE FORMÅL Undersøgelsen har været en en del af projekt Studieunivers et samarbejde mellem Aarhus, Esbjerg og Københavns biblioteker, der skal udmunde i en ny online studieplatform rettet mod elever på ungdomsuddannelserne. Platformen forventes at være færdigudviklet i foråret Studieuniverset skal blandt andet præsentere bibliotekernes online materialer på en måde, som er vedkommende for eleverne, og som harmonerer med elevernes øvrige online-adfærd og skolearbejde. Formålet med undersøgelsen har derfor været at sikre et vidensgrundlag for udviklingen af denne nye platform, så den bedst muligt kan imødekomme de unges ønsker, behov og præferencer. Konkret har sigtet været at: få indsigt i præferencer og vaner blandt eleverne, når det kommer til informationssøgning og anvendelse af internettet generelt få indsigt i de tanker og refleksioner, der ligger bag elevernes præferencer og valg få en bedre forståelse for elevernes skoleliv og fritidsliv TILGANG Undersøgelsen blev gennemført blandt elever og fagpersoner på STX, HTX, EUX, HHX, HF og VUC. Målet har været både at få en bred indsigt i målgruppens adfærd, interesser og hverdag såvel som i forhold specifikt relateret til informationssøgning, materialer, opgaveskrivning mv. Et vigtigt element i undersøgelsen har været kortlægningen af elevernes brugerrejser fra opgaveudlevering til fund af materiale mhp. at opdage kontaktpunkter, hvor eleverne har brug for assistance i deres informationssøgning og øvrige skolearbejde. For at opnå indsigter om disse forhold og samtidig få en bred empirisk forankring blev undersøgelsen sammensat af to dele: En spørgeskemaundersøgelse samt en række kvalitative interviews af elever.

2 SPØRGESKEMAUNDERSØGELSEN Spørgeskemaundersøgelsen var i sig selv opdelt i et skema til undervisere og fagpersoner og et skema til eleverne. I alt har 136 fagpersoner og 797 elever fra ungdomsuddannelser i hhv. Esbjerg-, Københavns- og Aarhus Kommune besvaret skemaet. KVALITATIVE INTERVIEWS De kvalitative interviews tog form af semistrukturerede interviews, udformet ud fra principper hentet i Design Thinking. I alt deltog 15 elever fra hhv. Esbjerg og Aarhus kommune i de kvalitative interviews. I interviewene var indlejret en række observationsøvelser, hvor eleverne skulle løse en søge-opgaver online, mens de blev observeret. Opgaverne havde varierende karakter og var både skole- og fritidsrelaterede, men fælles for observationsøvelserne var, at de skulle give indsigt i elevernes bevægemønstre online herunder i deres søgeadfærd, deres layout-præferencer samt deres refleksioner bag tilvalg og fravalg af kilder. Modsat spørgeskemaundersøgelsen var formålet med de kvalitative interviews altså ikke at få et bredt, repræsentativt fundament, men at få en dybere indsigt i målgruppens refleksioner og handlemønstre og blive inspireret til løsningsmodeller. Om end respondenterne altså ikke med sikkerhed kan siges at være repræsentative for hele målgruppen, bør det dog nævnes, at den samme søgeadfærd i hovedtræk gik igen hos alle 15 respondenter. Desuden stemte elevernes svar hovedsageligt overens med besvarelserne i spørgeskemaet, hvorfor vi ikke har nogen grund til at antage, at respondenterne i de kvalitative interviews i markant grad skiller sig ud fra målgruppen i øvrigt.

3 OM RESPONDENTERNE ELEVERNE FIGUR 1 FIGUR 2

4 FIGUR 3 FIGUR 4

5 FIGUR 5 UNDERVISERE OG ANDRE FAGPERSONER FIGUR 6

6 FIGUR 7 FIGUR 8

7 INDSIGTER HVIS DET IKKE KOMMER FREM PÅ GOOGLE, FINDES DET NOK IKKE En vigtig, men måske ikke så overraskende, indsigt fra undersøgelsen er, at eleverne stort set udelukkende benytter Google, når de skal søge efter information og kilder. Hvilken type af internetsider/databaser bruger du, når du skal skrive opgave? Søgemaskiner (fx Google) Wikipedia Videns-hjemmesider Nyhedshjemmesider Fagspecifikke hjemmesider Databaser på din uddannelse Bibliotek.dk Dit kommunale biblioteks hjemmeside Ingen af disse 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% FIGUR 9 Hvordan finder du normalt frem til de hjemmesider/databaser, du bruger til skolearbejde? Ved søgning (fx Google) Anbefalinger fra min lærer Anbefalinger fra mine venner Via links fra andre hjemmesider Via litteraturlister i bøger og artikler Gennem skoledatabaser (fx SkoDa) Anbefalinger fra min familie/forældre Anbefalinger fra en bibliotekar Gennem bibliotekets hjemmeside Ingen af disse 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% FIGUR 10

8 Dette billede kan elevernes undervisere nikke genkendende til: Google På Wikipedia På nyhedswebsider I skoledatabaser Andre steder På det fysiske bibliotek Bibliotek.dk Det kommunale biblioteks hjemmeside Efter din vurdering: Hvor søger dine elever efter information/materialer? 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% FIGUR 11 I de kvalitative interviews gav eleverne udtryk for, at de så Google som en form for indgangsportal til internettet. Selv sider, som de kendte i forvejen, tilgik gennem Google, fordi de anså det for den nemmeste vej ind. Gennemgående for alle eleverne var desuden, at de udelukkende forholdt sig til de absolut øverste søgeresultater. Generelt var eleverne enige om, at de øverste resultater altid er de bedste. Men når de blev adspurgt, vidste de ikke, hvilke kriterier søgeresultaterne blev sorteret ud fra ligesom de heller ikke var bevidste om Googles udprægede personalisering af resultatvisningen. Blandt de øverste resultater udvalgte eleverne hjemmesider, som de kendte i forvejen enten fordi de havde brugt dem før, eller fordi deres lærer havde anbefalet dem. Generelt ville eleverne gerne have anbefalet sider fra deres lærer, da dette giver kilderne et blåstempel og eliminerer noget af den usikkerhed, der er forbundet med at finde gode kilder til skolearbejdet. Tendensen med at benytte hjemmesider, der er anbefalet af underviserne, bekræftes af spørgeskema-besvarelserne (se figur 10). DET ER SVÆRT AT FINDE PÅ SØGEORD, NÅR DET ER UKONKRET Gennem observationerne blev det desuden tydeligt, at eleverne manglede redskaber, når de skulle finde på søgeord og omformulere deres søgning. Samtlige af eleverne benyttede en 1-til-1-søgestrategi, hvor de blot benyttede flere ord, når de skulle indsnævre søgningen. Demokrati blev til demokrati historie, som blev til demokrati historie Danmark. De var dog ikke bevidste om, at mange søgeord sommetider kan resultere i flere søgeresultater på Google i stedet for at indsnævre antallet.

9 Mange af eleverne gav udtryk for, at de havde svært ved at finde på søgeord til de mere abstrakte ting. Som en elev udtrykte det fungerer Google optimalt til de naturvidenskabelige fag, mens det straks er sværere at finde information i de humanistiske fag eksempelvis når der skulle perspektiveres i samfundsfags-, dansk- og engelsk-afleveringer. HELLERE HURTIGT END GRUNDIGT Samtlige elever i de kvalitative interviews gav udtryk for, at informationssøgningen skal gå hurtigt. De gider ikke spilde tid på overflødige kliks og mister, efter eget udsagn, hurtigt tålmodigheden, når de søger. Flere nævnte, at de hellere vil ændre opgavens fokus end bruge tid på at lede efter kilder, og at de desuden hellere ville benytte den næstbedste kilde end bruge tid på at finde en rigtig god. Siderne blev scannet lynhurtigt for relevante overskrifter og sætninger (gerne ved brug af CTRL+F), som kan bruges i opgavebesvarelsen. Hvis ikke titlen eller underoverskrifterne med det samme indikerede, at siden kunne bruges til at besvare opgaven, bevægede de sig videre. Dette til trods, angiver mange i spørgeskemaet, at de synes, de bruger lang tid på deres informationssøgning. FIGUR 12

10 ELEVERNE KAN GODT LIDE BØGER En måske lidt mere overraskende indsigt er, at eleverne godt kan lide at bruge bøger også den fysiske af slagsen. Hvad foretrækker du at bruge til dit skolearbejde? Fysiske bøger E-bøger Online artikler Printede artikler Video I-bøger Det har ingen betydning 0,0% 10,0% 20,0% 30,0% 40,0% 50,0% 60,0% 70,0% 80,0% 90,0% 100,0% FIGUR 13 Da vi spurgte ind til elevernes præference for forskellige materialer i de kvalitative interviews blev dette bekræftet. Eleverne angav, at de fandt den fysiske bog meget overskuelige og nem at navigere i, men at de dog ikke selv ville opsøge de fysiske bøger. De vil have dem udleveret af deres lærer, og ellers google sig frem til kilder.

11 DE UNGE ER IKKE IVRIGE BRUGERE AF BIBLIOTEKET På trods af at mange af eleverne har en præference for den fysiske bog, er det dog kun ca. en tredjedel, der angiver, at de låner bøger på biblioteket i forbindelse med opgaveskrivning. Låner du bøger/artikler på biblioteket, når du skal skrive en opgave? 35% 65% Ja Nej FIGUR 14 Dette kan måske hænge sammen med det manglende kendskab til bibliotekernes mange muligheder og tilbud. I de kvalitative interviews gav eleverne eksempelvis udtryk for, at de udelukkende forbandt bibliotekerne med de fysiske bøger. En stor del af eleverne var ikke opmærksomme på, at bøgerne også kan findes og reserveres gennem hjemmesiden og syntes derfor, at det var uoverskueligt at finde en bog på biblioteket, fordi de ikke vidste, hvor de skulle lede.

12 Heller ikke bibliotekernes digitale materiale syntes eleverne at have stort kendskab til hvilket bekræftes af spørgeskemaundersøgelsen. Selv lidt ledende adspurgt svarede kun godt en tredjedel af eleverne, at de kendte til folkebibliotekernes databaser: Vidste du, at du kan få gratis adgang til forskellige online databaser gennem dit folkebibliotek? 36% 64% Ja Nej FIGUR 15 Kun et par af eleverne fra de kvalitative interviews kunne huske at have brugt bibliotekernes databaser, men kunne ikke på stående fod nævne navne eller finde frem til dem. Generelt gav eleverne dog udtryk for, at de opfattede bibliotekerne som en troværdig afsender, hvis ressourcer de gerne ville benytte, hvis de kendte til dem og havde nem adgang til dem og især, hvis de blev anbefalet af underviseren.

13 MANGLENDE KENDSKAB TIL UDDANNELSERNES DATABASER Det er dog ikke kun ifht. folkebibliotekernes databaser, at kendskabet halter. Mange synes heller ikke at have kendskab til de databaser, uddannelserne tilkøber licenser til. Kun lidt over halvdelen af de adspurgte elever svarer, at de har adgang til databaser, mens ca. 40% ikke er klar over, om de har adgang. FIGUR 16 Ingen af eleverne i de kvalitative interviews gav udtryk for, at de benyttede skolens databaser, men flere fremhævede, at de (vist nok) havde adgang til Infomedia. Dette til trods ville eleverne enten Google sig frem til andre avisartikler eller tilkøbe sig adgang, hvis de stødte på en betalingsmur på et dagblads hjemmeside. Ingen af eleverne syntes at have Infomedia i deres bevidsthed under observationsøvelserne kun direkte adspurgt om baserne fremhævede eleverne kendskabet til Infomedia. ALMINDELIGT SKOLEARBEJDE OG STØRRE OPGAVER I de kvalitative interviews gav eleverne udtryk for, at de (ikke så overraskende) opfattede arbejdet med de store opgaver som væsentligt anderledes end deres daglige skolearbejde. De store opgaver var for eleverne forbundet med en større grad af seriøsitet og, ikke mindst, større krav til deres præstation. Eleverne havde en forventning om at skulle gøre mere ud af deres informationssøgning og formalia til de store opgaver for at leve op til deres læreres krav og få en god karakter hvilket de var ganske optagede af.

14 I spørgeskemaundersøgelsen ses også en tydelig forskel i elevernes forventning til informationssøgningsprocessen i forskellige situationer: FIGUR 17 I spørgeskemaet til fagpersoner ses tilsvarende en større forventning til elevernes informationssøgning i forbindelse med større opgaver ifht. det daglige skolearbejde. FIGUR 18

15 Både fagpersoner og elever er således enige om, at de store opgaver kræver en anden praksis og nogle andre kompetencer end det daglige skolearbejde. Disse kompetencer syntes eleverne dog ikke at træne i det daglige skolearbejde, og måske netop derfor gav mange af eleverne udtryk for en stor usikkerhed ved informationssøgningsprocessen. ELEVERNE VIL GERNE HAVE HJÆLP TIL OPGAVESKRIVNING Om end eleverne udviste stor usikkerhed i deres informationssøgning, svarer eleverne dog, at de i endnu højere grad har brug for hjælp til opgaveskrivning. Hvad har du mest brug for? (Vælg op til 2) Vejledning til, hvordan man skriver opgaver Hjælp til at finde gode bøger, artikler o.lign. til mine opgaver Vejledning til, hvordan man går til mundtlig eksamen Vejledning til, hvordan man vurderer om en tekst er troværdig Værktøj til at lave litteraturlister Vejledning til, hvordan man laver fremlæggelser 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% FIGUR 19

16 Der tegner sig dog et noget anderledes billede, når fagpersoner stilles samme spørgsmål: Hvad har dine elever mest brug for? (Vælg op til 2) Vejledning i at finde valide bøger, artikler o.lign. til opgaver Vejledning i, hvordan man vurderer om en tekst er troværdig Vejledning i, hvordan man skriver opgaver Vejledning i, hvordan man laver fremlæggelser Vejledning i, hvordan man går til mundtlig eksamen 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% FIGUR 20 Størstedelen af fagpersonerne har dog angivet, at man allerede gør en indsats for at forbedre elevernes informationssøgningskompetencer på uddannelsen. FIGUR 21

STUDIEUNIVERS PRÆSENTATION AF BRUGERUNDERSØGELSE

STUDIEUNIVERS PRÆSENTATION AF BRUGERUNDERSØGELSE STUDIEUNIVERS PRÆSENTATION AF BRUGERUNDERSØGELSE Projektet DDB-projekt, der har løbet siden april 2017 Partnerskab ml. Aarhus, Esbjerg, København Et online studiemiljø til elever på ungdomsuddannelserne

Læs mere

Engelsk for alle. Brugerundersøgelse på Roskilde Bibliotek 5.-17. september 2005

Engelsk for alle. Brugerundersøgelse på Roskilde Bibliotek 5.-17. september 2005 Projekt Engelsk for alle. Bilag 1. Brugerundersøgelse Overordnet konklusion Engelsk for alle Brugerundersøgelse på Roskilde Bibliotek 5.-17. september 2005 630 brugere deltog i bibliotekets spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011 : Transskription af interview d. 14. december 2011 Interviewer (I) 5 Respondent (R) Bemærk: de tre elever benævnes i interviewet som respondent 1 (R1), respondent 2 (R2) og respondent 3 (R3). I 1: jeg

Læs mere

Hvad finder du på Biblioteket? Kildekritik hvorfor er Google ikke nok? Plagiering Hvad har du ellers adgang til?

Hvad finder du på Biblioteket? Kildekritik hvorfor er Google ikke nok? Plagiering Hvad har du ellers adgang til? INFORMATIONSIONSSØGNING. - HVORFOR OG HVORDAN? - Undervisningsmateriale til 2.g elever DAGSORDEN Lidt praktisk Faser i din søgeproces Redskaber til din informationssøgning Lav en søgestrategi Informationssøgningsskema

Læs mere

BRUG HOVEDET! -SØG ORDENTLIGT PÅ NETTET

BRUG HOVEDET! -SØG ORDENTLIGT PÅ NETTET BRUG HOVEDET! -SØG ORDENTLIGT PÅ NETTET MINDSPOT.dk Redaktion: Mindspot Layout: IT & Kommunikation Tryk: Lasertryk Borgerservice og Biblioteker Hovedbiblioteket Møllegade 1, 8000 Århus C +45 8940 9274

Læs mere

Aarhus Kommunes Biblioteker Mindspot. brug nettet. / lær at søge effektivt

Aarhus Kommunes Biblioteker Mindspot. brug nettet. / lær at søge effektivt Aarhus Kommunes Biblioteker Mindspot brug nettet / lær at søge effektivt 2 3 brug nettet / lær at søge effektivt 4 Biblioteksbasen 6 FaktaLink 8 Infomedia 0 Student Resources In Context 2 Literature Resource

Læs mere

Statusrapport brug af- og holdning til Leg på streg. Denne rapport er udarbejdet ved: Kræftens Bekæmpelse, Leg på Streg

Statusrapport brug af- og holdning til Leg på streg. Denne rapport er udarbejdet ved: Kræftens Bekæmpelse, Leg på Streg STATUSRAPPORT 2016 Statusrapport 2016 - brug af- og holdning til Leg på streg Denne rapport er udarbejdet ved: Kræftens Bekæmpelse, Leg på Streg Kræftens Bekæmpelse og NordeaFonden 2017 Kræftens Bekæmpelse

Læs mere

SKABELON: AFSLUTNINGSRAPPORT FOR PROJEKTER, DER HAR MODTAGET MIDLER FRA DDB S PROJEKTPULJE

SKABELON: AFSLUTNINGSRAPPORT FOR PROJEKTER, DER HAR MODTAGET MIDLER FRA DDB S PROJEKTPULJE SKABELON: AFSLUTNINGSRAPPORT FOR PROJEKTER, DER HAR MODTAGET MIDLER FRA DDB S PROJEKTPULJE v.26.02.18 1: Stamdata 1.1: Projekttitel Studieunivers til ungdomsuddannelser 1.2: Hovedleverance Et online studieunivers

Læs mere

brug nettet / lær at søge effektivt

brug nettet / lær at søge effektivt brug nettet / lær at søge effektivt Med netmedierne kan du gratis og lovligt: Downlåne materiale direkte til din egen pc Undgå ventetid Få adgang til et utal af fuldtekst artikler fra diverse tidsskrifter

Læs mere

På kant med EU. Østarbejderne kommer - lærervejledning

På kant med EU. Østarbejderne kommer - lærervejledning På kant med EU Østarbejderne kommer - lærervejledning Forløbet Forløbet På kant med EU er delt op i 6 mindre delemner. Delemnerne har det samme overordnede mål; at udvikle elevernes kompetencer i kritisk

Læs mere

Grindsted Gymnasiebibliotek Biblioteksorientering 2015

Grindsted Gymnasiebibliotek Biblioteksorientering 2015 Grindsted Gymnasiebibliotek Biblioteksorientering 2015 1 Kildekritik - hvor sikker er du på nettet? Mange mennesker laver internetsider for at sælge noget eller få nogen overbevist om et bestemt budskab

Læs mere

Evaluering af Videncenter for energibesparelser i bygninger - resultat af spørgeskemaundersøgelse

Evaluering af Videncenter for energibesparelser i bygninger - resultat af spørgeskemaundersøgelse Notat Kontor/afdeling SEG Dato 3. juli 2018 Evaluering af Videncenter for energibesparelser i bygninger - resultat af spørgeskemaundersøgelse J nr. 2018-14137 /mra, hlm Resumé Videncenter for energibesparelser

Læs mere

Elevundersøgelse 2013-14

Elevundersøgelse 2013-14 Elevundersøgelse 13-14 Første del En undersøgelse af elevers oplevede pres i gymnasiet. Elevbevægelsens Hus Vibevej 31 2 København NV Indhold Indledning Datagrundlag 4 5 DEL 1: Profil på alle respondenter

Læs mere

TEST AF RUBRIKANNONCER I IBYEN

TEST AF RUBRIKANNONCER I IBYEN TEST AF RUBRIKANNONCER I IBYEN Formål Måle hvor mange der kigger på siderne med rubrikannoncer Måle hvor længe de kigger på siderne Måle om de på siderne finder information de ikke ser andre steder Måle

Læs mere

Lær at søge effektivt!

Lær at søge effektivt! Lær at søge effektivt! Her i folderen får du: Tips og tricks til, hvordan du bedst søger information. En præsentation af gode databaser til informationssøgning. Bliv oprettet som bruger på Aarhus Kommunes

Læs mere

Sammenhængen mellem brug af studiematerialer og trykte materialer

Sammenhængen mellem brug af studiematerialer og trykte materialer Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Kontor for SPS og Tværgående jura Sammenhængen mellem brug af studiematerialer og trykte materialer Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00

Læs mere

Effektmåling i projekt Demokrati og digital dannelse

Effektmåling i projekt Demokrati og digital dannelse Effektmåling i projekt Demokrati og digital dannelse For at undersøge om undervisningsforløbet havde effekt på elevernes holdninger til det lokale demokrati og digital dannelse, blev der lavet en effektmåling.

Læs mere

Guide til informationssøgning ved idrætsstudiet på Institut for Idræt. Per Kahlen Hansen Biblioteket

Guide til informationssøgning ved idrætsstudiet på Institut for Idræt. Per Kahlen Hansen Biblioteket Guide til informationssøgning ved idrætsstudiet på Institut for Idræt Institut for Idræt Per Kahlen Hansen Biblioteket 2007 Københavns Universitet Guide til informationssøgning... 1 ved idrætsstudiet på

Læs mere

LÆR AT SØGE EFFEKTIVT!

LÆR AT SØGE EFFEKTIVT! LÆR AT SØGE EFFEKTIVT! Her i folderen får du: Tips og tricks til, hvordan du bedst søger information. En præsentation af gode databaser til informationssøgning. Bliv oprettet som bruger på Aarhus Kommunes

Læs mere

ÅBENT HUS ANALYSE FORÅRET 2015 ANALYSENS INDHOLD

ÅBENT HUS ANALYSE FORÅRET 2015 ANALYSENS INDHOLD ÅBENT HUS ANALYSE FORÅRET 2015 ANALYSENS INDHOLD I foråret 2015 besøgte CompanYoung tre af landets universiteters åbent hus-arrangementer. Formålet hermed var at give indblik i effekten af åbent hus og

Læs mere

Krav til informationssøgning jf. ny vejledning

Krav til informationssøgning jf. ny vejledning 1 Kursus i Ny Skriftlighed i samfundsfag, Nyborg 14. dec. 2010 Krav til informationssøgning jf. ny vejledning Eleverne skal have et vidtgående kendskab til relevante hjemmesider og portaler, således de

Læs mere

INDHOLD. Baggrund 2 Værktøjet 5 Workshoppen 9 Resultaterne 11 Udbredelse 17 Medieomtale 18

INDHOLD. Baggrund 2 Værktøjet 5 Workshoppen 9 Resultaterne 11 Udbredelse 17 Medieomtale 18 PROJEKTRAPPORT INDHOLD Baggrund 2 Værktøjet 5 Workshoppen 9 Resultaterne 11 Udbredelse 17 Medieomtale 18 Projektet er blevet til i samarbejde mellem bibliotekerne i København, Silkeborg og Billund og Center

Læs mere

Kort intro til projektet og kompetencemål for de tre årgange. Praktisk information om brug af folkebiblioteker, lånerkort m.m.

Kort intro til projektet og kompetencemål for de tre årgange. Praktisk information om brug af folkebiblioteker, lånerkort m.m. STYRK ELEVERNES INFORMATIONSKOMPETENCER - Undervisningsmateriale til gymnasielærere DAGSORDEN Kort intro til projektet og kompetencemål for de tre årgange. Praktisk information om brug af folkebiblioteker,

Læs mere

Studievalgscentrenes samarbejde med de enkelte uddannelses institutioner 2006

Studievalgscentrenes samarbejde med de enkelte uddannelses institutioner 2006 Rapport vedr. Studievalgscentrenes samarbejde med de enkelte uddannelses institutioner 2006 1. Indledning I oktober og november blev de gymnasiale uddannelser, HF, HHX, HTX, STX, VUC og Studenterkurser

Læs mere

Kortlægning af lokale it-aktiviteter i Ældre Sagen

Kortlægning af lokale it-aktiviteter i Ældre Sagen Kortlægning af lokale it-aktiviteter i Ældre Sagen 2017 1 Indhold INDLEDNING... 3 UNDERSØGELSENS HOVEDKONKLUSIONER... 3 FRIVILLIGE ANTAL OG FUNKTIONER... 3 DELTAGERE I IT-AKTIVITETER... 3 UDBUDDET AF IT-AKTIVITETER...

Læs mere

Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune

Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune Lektor Karsten Pedersen, Center for Magt, Medier og Kommunikion, kape@ruc.dk RUC, oktober 2014 2 Resume De nye breve er lettere

Læs mere

På kant med EU. Det forgyldte landbrug - lærervejledning

På kant med EU. Det forgyldte landbrug - lærervejledning På kant med EU Det forgyldte landbrug - lærervejledning Forløbet Forløbet På kant med EU er delt op i 6 mindre delemner. Delemnerne har det samme overordnede mål; at udvikle elevernes kompetencer i kritisk

Læs mere

Biblioteksorientering 2016 SUSANN STABELL MARSELISBORG GYMNASIUM

Biblioteksorientering 2016 SUSANN STABELL MARSELISBORG GYMNASIUM Biblioteksorientering 2016 SUSANN STABELL MARSELISBORG GYMNASIUM Kort gennemgang Velkommen! Brug nettet. Lær at søge effektivt! Tips og tricks til hvordan du bedst søger information.. En præsentation af

Læs mere

BORGERNE OG AFFALDET I SLAGELSE KOMMUNE. Resultat af spørgeskemaundersøgelse til affaldsplanen

BORGERNE OG AFFALDET I SLAGELSE KOMMUNE. Resultat af spørgeskemaundersøgelse til affaldsplanen BORGERNE OG AFFALDET I SLAGELSE KOMMUNE Resultat af spørgeskemaundersøgelse til affaldsplanen MAJ 2009 HOVEDKONKLUSIONER 391 borgere i Slagelse Kommune har svaret på spørgsmålene 97 % mener, at henkastet

Læs mere

DAGSORDEN. Lidt praktisk. Hvor kan du informationssøge? Kildekritik. Plagiering. Bilag 19 - Undervisningsmateriale til 1.g

DAGSORDEN. Lidt praktisk. Hvor kan du informationssøge? Kildekritik. Plagiering. Bilag 19 - Undervisningsmateriale til 1.g INFORMATIONSSØGNING. - KOM GODT FRA START? - Undervisningsmateriale til 1.g elever. DAGSORDEN Lidt praktisk Hvor kan du informationssøge? Kildekritik Plagiering 2 LIDT PRAKTISK Bliv registreret på dit

Læs mere

BEDRE INFORMATIONSSØGNING

BEDRE INFORMATIONSSØGNING BEDRE INFORMATIONSSØGNING En ny web-platform til hjælp for ungdomsuddannelsernes informationssøgning Når Google ikke er (godt) nok ET DEFF STØTTET PROJEKT: ETABLERING AF GRUNDLAGET FOR EN NATIONAL VIRTUEL

Læs mere

Signalement af gymnasieelevers informationskompetence

Signalement af gymnasieelevers informationskompetence Signalement af gymnasieelevers informationskompetence Jette Hyldegård, lektor, ph.d. Danmarks Biblioteksskole 22. april 2010, DPU Signalement reflekteret gennem 4 undersøgelser 1.Global OCLC-undersøgelse

Læs mere

Studieretningsprojekt i 3.g Regler og gode råd 2015/2016 SRP

Studieretningsprojekt i 3.g Regler og gode råd 2015/2016 SRP Studieretningsprojekt i 3.g Regler og gode råd 2015/2016 SRP Indholdsfortegnelse 1. Formål og fag... 2 2. Praktisk information... 3 2.1 Opgavens opbygning... 3 2.2 Bedømmelsen... 3 2.3 Litteratursøgning...

Læs mere

Studieretningsprojekt i 3.g Regler og gode råd 2016/2017 SRP

Studieretningsprojekt i 3.g Regler og gode råd 2016/2017 SRP Studieretningsprojekt i 3.g Regler og gode råd 2016/2017 SRP Indholdsfortegnelse 1. FORMÅL OG FAG... 2 2. PRAKTISK INFORMATION... 3 2.1 OPGAVENS OPBYGNING... 3 2.2 BEDØMMELSEN... 3 2.3 LITTERATURSØGNING...

Læs mere

DEN STØRRE SKRIFTLIGE OPGAVE I HF - 2014

DEN STØRRE SKRIFTLIGE OPGAVE I HF - 2014 DEN STØRRE SKRIFTLIGE OPGAVE I HF - 2014 Thisted Gymnasium & HF-Kursus, Ringvej 32, 7700 Thisted www.thisted-gymnasium. dk Tlf. 97 92 34 88 Mail: post@thisted-gymnasium.dk Indholdsfortegnelse Reglerne

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om kampagnen Sig det højt gør det fagligt

Det siger FOAs medlemmer om kampagnen Sig det højt gør det fagligt FOA Kampagne og Analyse Juni 2012 Det siger FOAs medlemmer om kampagnen Sig det højt gør det fagligt FOA har i perioden fra 27. april - 8. maj 2012 gennemført en undersøgelse gennem forbundets elektroniske

Læs mere

Tirsdag den 4. november 2014 DANSKERNES DIGITALE BIBLIOTEK

Tirsdag den 4. november 2014 DANSKERNES DIGITALE BIBLIOTEK Tirsdag den 4. november 2014 DANSKERNES DIGITALE BIBLIOTEK OPGAVEN FORMÅL Opgavens formål er at fastlægge en formidlingsstrategi, der sikrer at: - bibliotekernes digitale tjenester opnår øget kendskab

Læs mere

Oplysninger om psykiske problemer hos unge, indskrevet i U-turn 2004-08

Oplysninger om psykiske problemer hos unge, indskrevet i U-turn 2004-08 Oplysninger om psykiske problemer hos unge, indskrevet i U-turn 4- Studiestræde 47, 14 København K. Nedenstående gennemgås en række oplysninger om unge, der har været indskrevet i U-turn, Københavns Kommunes

Læs mere

Fordi Google er den bedste søgemaskine i verden!

Fordi Google er den bedste søgemaskine i verden! Fordi Google er den bedste søgemaskine i verden! En undersøgelse af tre 7. klassers kendskab til informationssøgning, kildekritik, e-ressourcer og brugeradfærd i Fredensborg Kommune FREDENSBORG MODELLEN

Læs mere

Unge og alkohol Spørgeskemaundersøgelse Unge på ungdomsuddannelser

Unge og alkohol Spørgeskemaundersøgelse Unge på ungdomsuddannelser Unge og alkohol Spørgeskemaundersøgelse Unge på ungdomsuddannelser Ærø Kommunes alkoholstyregruppe Oktober 2010 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund for undersøgelsen...2 2. Deltagerne i undersøgelsen...2 3.

Læs mere

Notat. Strategi og Organisation. Til: Projektgruppen. Sagsnr.: 2008/06628 Dato: Vinderødundersøgelsen. Direktionskonsulent.

Notat. Strategi og Organisation. Til: Projektgruppen. Sagsnr.: 2008/06628 Dato: Vinderødundersøgelsen. Direktionskonsulent. Strategi og Organisation Notat Til: Projektgruppen Sagsnr.: 2008/06628 Dato: 02-03-2010 Sag: Sagsbehandler: Vinderødundersøgelsen Signe Friis Direktionskonsulent Indledning: Der blev i 2008 nedsat en styregruppe

Læs mere

Digital informations- forsyning i gymnasieskolen

Digital informations- forsyning i gymnasieskolen INSTITUT FOR KULTURVIDENSKABER Anette Grønning og Bjarne Schønwandt Mortensen Digital informations- forsyning i gymnasieskolen Resumé. Foreløbig rapport. 2018. Projektet er gennemført med støtte fra DEFF.

Læs mere

Resume af brugerundersøgelse i KABS. Af: Antropolog Kathrine Bro Ludvigsen, KABS 2014

Resume af brugerundersøgelse i KABS. Af: Antropolog Kathrine Bro Ludvigsen, KABS 2014 Resume af brugerundersøgelse i KABS Af: Antropolog Kathrine Bro Ludvigsen, KABS 2014 Baggrund og formål Nærværende notat er et resumé af den brugerundersøgelse, som blev gennemført i KABS januar 2014 marts

Læs mere

Informationskompetence

Informationskompetence Informationskompetence Vi har igennem flere år arbejdet professionelt med begrebet informationskompetence. Både i relation til private virksomheder i Det Digitale Nordjylland, men også i offentlige organisationer

Læs mere

Projektaftale Udskolingens søge- og informationskompetencer på Glostrup Skole

Projektaftale Udskolingens søge- og informationskompetencer på Glostrup Skole NOTAT - Projektaftale Center for Dagtilbud og Skole Projektaftale Udskolingens søge- og informationskompetencer på Glostrup Skole Unges kildekritiske brugeradfærd i de digitale medier 28. september 2017

Læs mere

Evaluering på Mulernes Legatskole

Evaluering på Mulernes Legatskole Evaluering på Mulernes Legatskole Undervisningsevaluering i STX og HF 1. Optimalt bør alle forløb evalueres formativt, men som minimum skal det ske på alle hold mindst to gange om året, og mindst én af

Læs mere

En kvantitativ undersøgelse Udarbejdet af Helle Willemoes Knøsgaard og Tobias Dam Christensen

En kvantitativ undersøgelse Udarbejdet af Helle Willemoes Knøsgaard og Tobias Dam Christensen Evaluering af MEDgrunduddannelsen En kvantitativ undersøgelse Udarbejdet af Helle Willemoes Knøsgaard og Tobias Dam Christensen Formål: Formålet med denne rapport er at evaluere MED-grunduddannelsen. MED

Læs mere

Internetadgang *l eksamen i skri0lig dansk. Jan Nøhr Christensen

Internetadgang *l eksamen i skri0lig dansk. Jan Nøhr Christensen Internetadgang *l eksamen i skri0lig dansk Jan Nøhr Christensen Overskri0er Interne8et som resurserum Træning i at sortere store stofmængder Interne8et som mulighed Interne8et som udfordring Elevernes

Læs mere

Massiv interesse for psykisk arbejdsmiljø også uden for sikkerhedsorganisationen

Massiv interesse for psykisk arbejdsmiljø også uden for sikkerhedsorganisationen ønskes: overblik, praktiske værktøjer og konkrete eksempler sammenfatning af brugerundersøgelse for Videncenter for Arbejdsmiljø 2006 Operates brugerundersøgelse for Videncenter for Arbejdsmiljø viser,

Læs mere

Håndbog til Større Skriftlig Opgave. Aalborg Katedralskole Arkiv

Håndbog til Større Skriftlig Opgave. Aalborg Katedralskole Arkiv Håndbog til Større Skriftlig Opgave Aalborg Katedralskole 2017 Større Skriftlig Opgave (SSO) er en eksamensopgave, der optræder med en selvstændig B- niveau-karakter med vægten 1,5 på eksamensbeviset.

Læs mere

VISIONSOPLÆG FOR DET SAMMENHÆNGENDE BIBLIOTEK

VISIONSOPLÆG FOR DET SAMMENHÆNGENDE BIBLIOTEK VISIONSOPLÆG FOR DET SAMMENHÆNGENDE BIBLIOTEK HVORFOR? HVORFOR? http://www.fremtidensbiblioteker.dk/uploads/website/pdf-filer11/rappportsamlefinal1.pdf HVAD KAN DDB GØRE? Skabe en vision som.. bygger videre

Læs mere

Hvad har HBÅ lært af undersøgelsen

Hvad har HBÅ lært af undersøgelsen Hvad har HBÅ lært af undersøgelsen Indledningsvis skal det bemærkes, at Handelshøjskolens Bibliotek i Århus (HBÅ) adskiller sig på en del områder fra de tre andre biblioteker, som vi har arbejdet sammen

Læs mere

ERHVERVSANALYSE 2018

ERHVERVSANALYSE 2018 ERHVERVSANALYSE 2018 Analysens resultater bygger på besvarelser af et online-survey udsendt til virksomheder med adresse i Kolding kommune, 465 virksomheder svarede på undersøgelsen, heriblandt 159 medlemmer

Læs mere

TILLADTE HJÆLPEMIDLER VED SKRIFTLIGE PRØVER

TILLADTE HJÆLPEMIDLER VED SKRIFTLIGE PRØVER EKSAMENSINFO FRA FAGKONSULENTEN I ENGELSK HHX, HTX, EUX - MARTS 2018 TILLADTE HJÆLPEMIDLER VED SKRIFTLIGE PRØVER I overgangsperioden 2017-2020, hvor elever følger forskellige læreplaner og har forskellige

Læs mere

AkademiMerkonom VEJLEDNING I PROJEKTARBEJDE. Nordjyllands Erhvervsakademi

AkademiMerkonom VEJLEDNING I PROJEKTARBEJDE. Nordjyllands Erhvervsakademi AkademiMerkonom VEJLEDNING I PROJEKTARBEJDE Forord For at kunne indstille sig til eksamen i de enkelte fagmoduler på 1. del og det obligatoriske fagmodul på 2. del på AkademiMerkonom skal den studerende

Læs mere

Vidensmedier på nettet

Vidensmedier på nettet Vidensmedier på nettet En sociokulturel forståelse af læring kan bringe os til at se bibliotekernes samlinger som læringsressourcer og til at rette blikket mod anvendelsespotentialerne. fra Aarhus Universitet

Læs mere

Resultater fra evaluering af rehabiliteringsteamet

Resultater fra evaluering af rehabiliteringsteamet Retur Resultater fra evaluering af rehabiliteringsteamet I perioden d.. september til 3. november har borgere, der har været til møde i rehabiliteringsteamet, fået udleveret et spørgeskema om deres oplevelser

Læs mere

Bilag C: Feltnoter: Observation af gymnasiebibliotekars undervisning i informationssøgning for 2.e.

Bilag C: Feltnoter: Observation af gymnasiebibliotekars undervisning i informationssøgning for 2.e. : Feltnoter: Observation af gymnasiebibliotekars undervisning i informationssøgning for 2.e. Onsdag d. 2. november 2011 5 10 15 20 25 Jeg møder på Støvring Gymnasium kl. 10.10, og går ned i biblioteket

Læs mere

Workshop Multimodale tekster. Samarbejdsprojekt Thisted Bibliotek og PLC på Thisted Kommunes folkeskoler

Workshop Multimodale tekster. Samarbejdsprojekt Thisted Bibliotek og PLC på Thisted Kommunes folkeskoler Workshop Multimodale tekster Samarbejdsprojekt Thisted Bibliotek og PLC på Thisted Kommunes folkeskoler Dagens program 8.00: Velkommen og introduktion til projektet, multimodalitet og 21th Century Learning

Læs mere

Guidelines og værdier for DDB CMS

Guidelines og værdier for DDB CMS Guidelines og værdier for DDB CMS DDB CMS bygger på visionen om at skabe en fælles og robust ramme for det digitale bibliotek. Det første bibliotek gik i drift på platformen i 2014, og i dag danner platformen

Læs mere

Honey og Munfords læringsstile med udgangspunkt i Kolbs læringsteori

Honey og Munfords læringsstile med udgangspunkt i Kolbs læringsteori Honey og Munfords læringsstile med udgangspunkt i Kolbs læringsteori Læringscyklus Kolbs model tager udgangspunkt i, at vi lærer af de erfaringer, vi gør os. Erfaringen er altså udgangspunktet, for det

Læs mere

LEKTIEINKLUDERENDE UNDERVISNING

LEKTIEINKLUDERENDE UNDERVISNING Herning HF & VUC LEKTIEINKLUDERENDE UNDERVISNING Ideer til lektieinkluderende undervisning Stine Aaen Dürr Idéer og øvelser Læsestrategier Formålet med læsestrategierne er at variere læsestrategierne og

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA

Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA FOA Kampagne og Analyse 6. september 2012 Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA FOA har i perioden 27. april - 8. maj 2012 gennemført en undersøgelse om medlemmernes brug af

Læs mere

Dimittendundersøgelse for UCN s Fysioterapeutuddannelse 2015

Dimittendundersøgelse for UCN s Fysioterapeutuddannelse 2015 Dimittendundersøgelse for UCN s Fysioterapeutuddannelse 2015 Indhold Indledning... 2 Lidt om dimittenderne... 2 Beskæftigelsessituation... 3 Dimittender i ansættelsesforhold... 3 Selvstændige/iværksætter...

Læs mere

Kommunikation/IT A-niveau. VUC Roskilde, Rmedie14 Ditte & Lasse

Kommunikation/IT A-niveau. VUC Roskilde, Rmedie14 Ditte & Lasse Indledning Mediehuset overvejer at lave et ungdomsmagasin til uddannelsesinstitutionerne men ønsker et større kendskab til målgruppen, før de går videre med projektet. Ungdomsmagasinet er tiltænkt unge

Læs mere

Spørgeskema. Undersøgelse af vaner og holdninger

Spørgeskema. Undersøgelse af vaner og holdninger Spørgeskema Undersøgelse af vaner og holdninger Målet med undersøgelsen er, at eleverne får indblik i andre personers trafikadfærd og de holdninger og vaner, der ligger til grund herfor. Med undersøgelsen

Læs mere

1 Bilag. 1.1 Observationer

1 Bilag. 1.1 Observationer 1 Bilag 1.1 Observationer Workshoppene havde ofte en ensformig rutine. Derfor er det fravalgt, at gentage de forskellige handlinger og fremgangsmåder, som de øvede slægtsforskere tog i brug, når de skulle

Læs mere

Evaluering af projekt Fra bænken til banen Oktober Evalueringens fokusområder. Evalueringens konklusioner

Evaluering af projekt Fra bænken til banen Oktober Evalueringens fokusområder. Evalueringens konklusioner Evaluering af projekt Fra bænken til banen Oktober 2015 Formålet med denne uvildige evaluering af projekt Fra bænken til banen er at uddrage viden, som projektejer selv samt andre aktører løbende og efterfølgende

Læs mere

Kommunikation Første case opgave Natascha og Nicklas

Kommunikation Første case opgave Natascha og Nicklas Kommunikation Første case opgave Natascha og Nicklas Opgave formulering : Projekt : Målgrupper og segmentering Dig og dit team er blevet hyret til at lave en målgruppeundersøgelse for et stort mediehus,

Læs mere

SSO-OPSKRIFTEN. Alle dele er lige vigtige for at lave den perfekte kagedej. Indhold

SSO-OPSKRIFTEN. Alle dele er lige vigtige for at lave den perfekte kagedej. Indhold SSO-OPSKRIFTEN I SSO-opskriften kan du læse om de forskellige ingredienser, som du skal bruge for at lave din større skriftlige opgave i forbindelse med din HF. Alle dele er lige vigtige for at lave den

Læs mere

Hvordan bruger de unge folkebiblioteket fysisk og digitalt

Hvordan bruger de unge folkebiblioteket fysisk og digitalt Hvordan bruger de unge folkebiblioteket fysisk og digitalt Adfærd, betydning, interesser & forventninger Lotte Hviid Dhyrbye Tænketanken Fremtidens Biblioteker Befolkningens biblioteksbrug eller mangel

Læs mere

Notat på baggrund af national repræsentativ survey

Notat på baggrund af national repræsentativ survey 27.05.14 Danskernes syn på medlemsdemokrati Side 1 af 6 Notat på baggrund af national repræsentativ survey En stor del af danskerne er aktive i foreninger og har med jævne mellemrum mulighed for at yde

Læs mere

Databasesøgning 2. HF & 3.G 2. HF & 3.G

Databasesøgning 2. HF & 3.G 2. HF & 3.G Databasesøgning 2. HF & 3.G 2. HF & 3.G Bibliotek.dk De danske bibliotekers fælles database Bibliotek.dk: Du kan se hvad der er udgivet i Danmark og hvad der findes på danske offentlige biblioteker. Du

Læs mere

SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014

SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014 SKRIV! GENTOFTE CENTRALBIBLIOTEK 2014 SÅDAN SKABER DU EN VEDKOMMENDE TEKST Skriv det vigtigste først. Altid. Både i teksten og i de enkelte afsnit. Pointen først. Så kan du altid forklare bagefter. De

Læs mere

Kursus i Infomedia. Udarbejdet af Annette Öhrström, Silkeborg bibliotek, september 2016

Kursus i Infomedia. Udarbejdet af Annette Öhrström, Silkeborg bibliotek, september 2016 Kursus i Infomedia Udarbejdet af Annette Öhrström, Silkeborg bibliotek, september 2016 Formål: Deltagerne kan vejlede lånere i de grundlæggende funktioner i Infomedia Indhold: Kende indholdet i Infomedia

Læs mere

Allerød Kommune Dagtilbud

Allerød Kommune Dagtilbud Udvidede åbningstider Allerød Kommune Dagtilbud 1 Indledning Undersøgelsen er udarbejdet på baggrund af kommissorium om Behov for dagtilbud med udvidede åbningstider. For at inddrage så mange forældre

Læs mere

Evaluering af bogen Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre.

Evaluering af bogen Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre. Evaluering af bogen Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre. Indledning Denne evaluering giver viden om anvendeligheden og relevansen af bogen 'Snak om angst og depression... med børn

Læs mere

Praktikvirksomheders adfærd i forbindelse med merkantile elevers overgang til hovedforløb

Praktikvirksomheders adfærd i forbindelse med merkantile elevers overgang til hovedforløb Praktikvirksomheders adfærd i forbindelse med merkantile elevers overgang til hovedforløb INDHOLD Praktikvirksomheders adfærd i forbindelse med merkantile elevers overgang til hovedforløb 1 Resumé 4 2

Læs mere

Bliv opdaget på Internettet! - 10 gode råd til at optimere din hjemmeside til søgemaskiner

Bliv opdaget på Internettet! - 10 gode råd til at optimere din hjemmeside til søgemaskiner Bliv opdaget på Internettet! - 10 gode råd til at optimere din hjemmeside til søgemaskiner Af Henrik Bro og Martin T. Hansen I har måske allerede en flot, og informativ hjemmeside. Og alle jeres kursister

Læs mere

Forsøg med karakterfri 1. g-klasser. Midtvejsnotat for skoleåret 2017/18

Forsøg med karakterfri 1. g-klasser. Midtvejsnotat for skoleåret 2017/18 Midtvejsnotat for skoleåret 2017/18 1 INDHOLD Forsøg med karakterfri 1. g-klasser 1 Resumé 4 2 Indledning 8 2.1 Baggrund og formål 8 2.2 Metode og datagrundlag 9 2.3 Læsevejledning 10 3 Baggrundsinformationer

Læs mere

Undersøgelse angående Køge kommunes borgeres kendskab til. Oktober - November Produkt

Undersøgelse angående Køge kommunes borgeres kendskab til. Oktober - November Produkt Undersøgelse angående Køge kommunes borgeres kendskab til Oktober - November 2008 Produkt Camilla Bøcher Roesen, Mie Aksglæde Olsen & Camilla Trihøj Nielsen Danmarks Biblioteksskole 2008 Undersøgelse angående

Læs mere

Kystdirektoratet. Kundetilfredshedsundersøgelse juli respondenter. 13. til 29. juni 2016

Kystdirektoratet. Kundetilfredshedsundersøgelse juli respondenter. 13. til 29. juni 2016 Kystdirektoratet Kundetilfredshedsundersøgelse juli 2016 81 respondenter 13. til 29. juni 2016 1 Indholdsfortegnelse Om undersøgelsen...3-5 Hovedkonklusioner... 6-8 Gennemgang af resultater - Service...

Læs mere

De 5 elementer i SEO. Sådan hænger det sammen. E-guide Af Jette Heine RelationME.dk

De 5 elementer i SEO. Sådan hænger det sammen. E-guide Af Jette Heine RelationME.dk De 5 elementer i SEO Sådan hænger det sammen E-guide Af Jette Heine RelationME.dk Side 2 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING DE 5 ELEMENTER ELEMENT 1: META-DATA... Side 2... Side 3... Side

Læs mere

TILFREDSHEDSMÅLING PÅ SØHUSPARKEN. Notat til: Syddjurs Kommune

TILFREDSHEDSMÅLING PÅ SØHUSPARKEN. Notat til: Syddjurs Kommune TILFREDSHEDSMÅLING PÅ SØHUSPARKEN Notat til: Syddjurs Kommune Marts 2017 INDHOLD 1. Indledning 2 2. Metode og aktiviteter 3 2.1 Dataindsamling 3 2.2 Konstruktion af spørgeskema og interviewguide 3 3. Resultater

Læs mere

- viden og inspiration til udvikling af ungdomspædagogisk arbejde på Fanø

- viden og inspiration til udvikling af ungdomspædagogisk arbejde på Fanø Det gode Ungeliv på Fanø - viden og inspiration til udvikling af ungdomspædagogisk arbejde på Fanø Baggrund På Fanø prioriterer vi det gode børneliv, og alle børn og unge skal opleve, at de kan leve et

Læs mere

Undersøgelse af nye studerende på kommunikationsuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole - Aarhus. Efterår 2011.

Undersøgelse af nye studerende på kommunikationsuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole - Aarhus. Efterår 2011. Side 1 af 10 Undersøgelse af nye studerende på kommunikationsuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole - Aarhus. Efterår 2011. (September 2012 Christina Falkenberg) Side 2 af 10 1. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 05/06 Selandia-CEU,

Læs mere

Region Sjælland. Lægevagten 2009

Region Sjælland. Lægevagten 2009 Region Sjælland Lægevagten 2009 Rapport over undersøgelse af lægevagten i Region Sjælland. Denne rapport indeholder konklusioner baseret på kvantitative data. Ziirsen Research 29. september 2009 1. Indhold

Læs mere

Undersøgelse af visionen At lege er at leve Odense Kommune Juli 2009

Undersøgelse af visionen At lege er at leve Odense Kommune Juli 2009 Undersøgelse af visionen At lege er at leve 2009 Odense Kommune Juli 2009 Om undersøgelsen Undersøgelse af visionen At lege er at leve 2009 Om undersøgelsen Denne rapport indeholder resultaterne for Odense

Læs mere

Hjælp Biblioteket til at blive bedre

Hjælp Biblioteket til at blive bedre Hjælp Biblioteket til at blive bedre Biblioteket vil gerne have din hjælp til at blive endnu bedre. Derfor gennemfører vi i øjeblikket en undersøgelse for at høre din mening om vores service og tilbud.

Læs mere

NEMID IMAGEMÅLING 2014 ANALYTICS & INSIGHTS - OKTOBER 2014

NEMID IMAGEMÅLING 2014 ANALYTICS & INSIGHTS - OKTOBER 2014 NEMID IMAGEMÅLING 2014 ANALYTICS & INSIGHTS - OKTOBER 2014 # METODE METODE Dataindsamling & Målgruppe Målgruppe Målgruppen er personer i aldersgruppen 18 år+, svarende til godt 4,4 millioner danskere.

Læs mere

Åbning af Farumruten Spørgeskemaundersøgelse blandt virksomheder. Juni 2013

Åbning af Farumruten Spørgeskemaundersøgelse blandt virksomheder. Juni 2013 Åbning af Farumruten Spørgeskemaundersøgelse blandt virksomheder Juni 2013 ISBN 978-87-92689-80-1 Københavns Kommune Juni 2013 Center for Ressourcer Teknik- og Miljøforvaltningen Effektmåling Njalsgade

Læs mere

Eksempelvis: Fra matematik delen:

Eksempelvis: Fra matematik delen: Del 1. Vi har igennem hele bloggen skrevet i et enkelt og forståeligt sprog, da det er vigtigt, at vores målgruppe ikke bliver begrænset. *Udover i vores reform-tale, da det er politisk og derfor formelt.

Læs mere

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Guide EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Det er rart at vide, om en aktivitet virker. Derfor følger der ofte et ønske om evaluering med, når I iværksætter nye aktiviteter. Denne guide er en hjælp til

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evalueringen er udarbejdet af Matematiklærerne i 9.klasse Evalueringen af layoutet og redigeret

Læs mere

Vejledning til ereolens app version 2.0 til ipad

Vejledning til ereolens app version 2.0 til ipad Vejledning til ereolens app version 2.0 til ipad 07-07-2014 Indhold 1. Hvordan henter jeg ereolens App?... 3 2. Hvordan kommer jeg i gang?... 5 2.1 Hvordan logger jeg ind/ud?... 5 3. Mine lån... 7 4. Hvordan

Læs mere

Lær at sælge med LinkedIn. Del 1: Din profil

Lær at sælge med LinkedIn. Del 1: Din profil Lær at sælge med LinkedIn Del 1: Din profil Kom godt i gang 1) Undgå at spamme dit netværk med ligegyldige opdateringer Før du går i gang med at ændre i din profil, er der en vigtig ting, du skal gøre.

Læs mere

Bilag 2 - Gymnasiale uddannelser

Bilag 2 - Gymnasiale uddannelser INDHOLD Bilag 2 - Gymnasiale uddannelser Bilag 2 knytter sig til baggrundsrapporten til evalueringen af 7-trinsskalaen, som omhandler kortlægningen og analysen af karaktergivningen. Formålet med bilag

Læs mere