Indhold i filmene Velkommen til mit hjem

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indhold i filmene Velkommen til mit hjem"

Transkript

1 Indhld i filmene Velkmmen til mit hjem Velkmmen til mit hjem: Flygtningebørn ude i verden Del 1 På besøg hs Charity g Jhn i Kalbeyei-lejren i Kenya Hjem: Sigurd g Snapper snakker m, hvad et hjem er, g m man bliver flygtning ved at flytte i et nyt hus i Danmark. At være flygtning: Hvert 3. sekund er der et menneske i verden, der må flygte. Lige nu er der 22,5 milliner flygtninge i verden, hvraf halvdelen af dem er børn. Tpper sender en videhilsen til Sigurd g Snapper. Han har besøgt Charity g Jhn, sm begge er flygtninge. De frtæller m, hvrdan det er at miste sit hjem g finde et nyt hjem. Tpper spørger Charity g Jhn, hvrfr de var nødt til at flygte fra deres hjem i Sydsudan g hvad der skete under rejsen. Charity er en pige på 10 fra Sydsudan. Hun kmmer fra en landsby, der ligger næsten 500 km. fra Kalbeyei-lejren. Hun km til flygtningelejren fr et år siden med sin søster. Charity frtæller med gråd i stemmen, hvrdan hun g sin familie var nødt til at flygte pga. brgerkrig i hendes landsby, hvr sldater skød g dræbte mange mennesker. Under flugten mistede Charity kntakten til sin mr g sine tre andre søskende. Hun ved ikke, hvr de er, eller m de er i live. Hun savner sin mr meget. Charity er derfr nu alene med sin søster, sm heldigvis er vksen g kan hjælpe hende. Det tg søstrene en måned at kmme fra deres landsby til Kalbeyeilejren. Under flugten var Charity meget bange fr at miste sit liv, eftersm sldater skød efter dem. Hvem hjælper flygtninge: Snapper spørger Sigurd m, hvem der hjælper flygtninge. Sigurd frtæller, at næsten alle verdens lande er blevet enige m at hjælpe flygtninge. Danmark g mange andre lande giver derfr penge til hjælperganisatiner sm Røde Krs g Flkekirkens Nødhjælp, der hjælper flygtninge i deres hjemlande eller i en flygtningelejr. Flygtningelejr: Tpper frtæller, hvad en flygtningelejr er. Det er et sted, hvr mennesker på flugt kan være i sikkerhed g b, indtil det er sikkert fr dem at tage tilbage til deres eget land. I en flygtningelejr br der mennesker, sm har været nødt til at flygte pga. krig, naturkatastrfer, tørke, versvømmelse eller frfølgelse i deres eget land.

2 Ankmst til flygtningelejren: Tpper finder ud af, hvad der skete, da Charity km i sikkerhed i Kalbeyei-flygtningelejren. Først km hun g sin søster til et mdtagelsescenter. Her skulle de svare på en masse spørgsmål fr at finde ud af, m de var flygtninge. I t uger bede Charity g sin søster på dette center, indtil de blev anerkendt sm flygtninge. Herefter fik søstrene lv til at b i Kalbeyei-lejren, hvr de fik deres eget hus g dermed et midlertidigt hjem. Livet i en flygtningelejr: Tpper spørger Charity m, hvrdan hun har det med at b i Kalbeyei-flygtningelejren. Hun savner sit gamle hjem, sin familie, sine venner g sin skle g mest af alt sin mr. Men hun er glad fr, at hun nu kan b et sted, hvr hun føler sig tryg g i sikkerhed. Hun er gså glad fr, at hun kan gå i skle i flygtningelejren. Kalbeyei g Kakuma lejrene: Flygtningelejre i Nrdkenya. Der br mennesker i lejrene samlet. Flygtningene kmmer fra 18 frskellige lande i Afrika. Velkmmen til mit hjem: Flygtningebørn ude i verden Del 2 På besøg hs Charity g Jhn i Kalbeyei-lejren i Kenya Sklegang: Snapper spørger Sigurd m, hvrfr flygtninge skal gå i skle i flygtningelejren. Sigurd frtæller, at frdi ngle af flygtningebørnene skal være i flygtningelejren i flere år, bliver de nødt til at gå i skle fr at lære at læse g skrive. Usikkerhed m fremtid: Sigurd siger, at nget af det svære ved at være flygtning er, at man ikke ved, hvr længe man skal b i en flygtningelejr g man ikke ved, m man ngensinde kan kmme hjem igen. Ngle flygtninge br i flygtningelejre i 10 eller 20 år, inden de kan kmme hjem igen. Derfr er de nødt til at gå i skle, få venner g have et liv i lejren. Livet i en flygtningelejr: Tpper besøger Jhn i Kalbeyei-lejren fr at undersøge, hvrdan det er at b g leve i en flygtningelejr. Jhn viser Tpper, hvr han køber mad g hvr man går på tilettet i lejren. Jhn viser gså sin skle, hspitalet g hvrdan han spiller fdbld med sine venner i lejren. Jhn er 9 år g kmmer fra Sydsudan. Han flygtede, frdi der km sldater til hans landsby. Sldaterne skød g dræbte hans far g mange andre mennesker i byen. Jhn, sin mr g sine tre søskende var derfr nødt til at flygte ud i skven, hvr de gemte sig fra sldaterne. Efter fem dage uden mad g vand lykkedes det Jhn g hans familie at slippe væk fra sldaterne, g efter en måneds rejse km de i sikkerhed i Kalbeyei-lejren. Da Jhn km til lejren, var han meget syg, så lægerne frygtede, at han ville dø.

3 Hygiejne: Tpper frtæller, at det er vigtigt at have en gd hygiejne i lejren, fr at sikre at flk ikke bliver syge, når man br så mange sammen. Derfr er det vigtigt at vaske hænderne gdt med sæbe. Sklegang: Jhn viser Tpper sin skle g frtæller, at de er 100 elever i sin klasse. Hspitaler: I lejren er der gså hspitaler. De er vigtige, fr flk kan let blive syge på grund af varmen, eller hvis man har glemt at vaske fingre. Tpper ser en lille dreng være på hspitalet g få vand sprøjtet ind i hånden, frdi han er dehydreret. Mad i en flygtningelejr: Tpper tager med Jhn på markedet, hvr de køber lie, sæbe g salt. Tpper spørger, hvrdan Jhns familie får råd til mad. Jhn frtæller, at flygtningene får 85 kr. pr persn m måneden til mad g alt, hvad de skal bruge. Alt i Kalbeyei-lejren er ret dyrt, så pengene rækker ikke langt. Derfr har familien en køkkenhave, hvr de kan gr grøntsager. Tpper spiser sammen med Jhn g hans familie. De spiser majsgrød g grøntsager fra deres køkkenhave. Kød er fr dyrt Fritid: I fritiden spiller Jhn fdbld med sine venner g Charity danser. Slcellelampe: Tpper besøger Charity m aftenen. Kl. 18 bliver det helt mørkt. Charity har derfr fået en slcellelampe, så hun kan lave lektier m aftenen. Slcellelampen gør gså, at det er lyst i Charitys hjem g ikke kldt g mørkt. Lyset gør, at Tpper føler sig lidt mere tryg. Frskellen på en rigtig by g en flygtningelejr: Snapper synes, at flygtningelejren ligner en rigtig by, frdi der er en skle, et hspital g en fdbldklub. Sigurd frtæller dg, at det ikke er sm en rigtig by, da flygtningene er gæster i et andet land. Midlertidigt hjem g gæst i andet land: Sigurd frtæller, at flygtningene er gæster i Kenya. Flygtningene ved derfr ikke, hvr lang tid de må blive i landet g de kan ikke rejse frit rundt. Det er ikke deres eget land, deres egne marker eller deres eget hus. Flygtningene ville egentlig hellere b i deres eget land. I flygtningelejren er flygtningene afhængige af at mdtage hjælp fra andre lande g hjælperganisatiner. Savn: Tpper spørger Charity, hvad hun tænker på, når hun ligger g skal sve m natten. Charity siger, at hun tænker på, hvr hendes mr er, g m hun ngensinde vil vende tilbage til sin landsby.

4 Drømme m fremtiden: Charity frtæller Tpper, at hun gerne vil være lærer. Derfr er hun glad fr at gå i skle g lære at læse g skrive. Sikkerhed: Charity er glad fr, at hun er i sikkerhed i Kalbeyei-lejren g at der ikke er sldater, der skyder. Frdi hun er i sikkerhed, behøver hun ikke at være bange hele tiden. Hjem: Tpper tager hjem igen til Danmark. Efter at have besøgt flygtningelejren g Charity g Jhn, kan Tpper nu frstå, hvr frfærdeligt det må være at flygte fra sit hus, sit hjem, sin skle g sine venner, g ikke vide, hvrnår man kmmer hjem igen. Flygtning i Danmark: Tpper vil, når han kmmer hjem, tage ud g besøge et flygtningebarn i Danmark fr at finde ud af, hvrdan det er at være flygtning i et land med en hel anden kultur g et helt andet sprg. Hjælp til flygtninge: Hjemme i Danmark er Snapper glad fr at verden hjælper flygtninge, fr tænk hvis Charity g Jhn skulle klare sig selv. Snapper tænker på, hvrdan hun selv kan hjælpe en flygtningefamilie. Sigurd g Snapper beslutter sig fr at købe en slcellelampe, så en familie kan få lys m aftenen. Velkmmen til mit hjem: Flygtningebørn i Danmark Del 1 På besøg hs Mhanad i Nykøbing Mrs i Danmark At flygte til Danmark: Snapper frtæller Sigurd, at der kmmer en ny pige i sin klasse, sm hedder Sanna. Sanna er fra Syrien g er flygtet, frdi der er krig i sit eget land. Snapper tænker ver, hvrdan det må være at flygte fra sit eget land g kmme til Danmark. Sigurd kmmer i tanke m, at Tpper har sagt, at han vil undersøge, hvrdan det er at være flygtning g kmme til Danmark. Tpper besøger Mhanad i Nykøbing Mrs. Mhanad frtæller, hvrdan det er at være flygtet fra Syrien g nu b i Danmark Mhanad er 9 år gammel g er flygtet fra Syrien med sin familie; sin mr, far, lillesøster g strebrr. Mhanad har bet i Danmark i tre år. Mhanad g sin familie var på flugt i mere end tre år, før de km til Danmark. Krig i Syrien: Tpper spørger Mhanad, hvrdan han er kmmet til Danmark. Mhanad frtæller, at der var krig i Syrien. Det betød, at hver gang de skulle ud g købe ind, var der ngen, der skød efter dem g hver nat kunne de høre bmber, der sprang. Mhanad var meget bange g havde svært ved at sve. Derfr blev de nødt til at flygte.

5 Bmber: Snapper g Sigurd snakker m, hvad de ville gøre, hvis der var bmber i Danmark. Flugten: Mhanads familie var i tvivl m de skulle flygte, men eftersm bmberne km tættere på, valgte de at flygte. De tg ingenting med, da de trede, at de snart ville vende tilbage. Først bede de rundt mkring i Syrien hs familie, men det var stadig farligt. Derefter flygtede de til Tyrkiet, hvilket heller ikke var et gdt sted at være. Mhanads far ville gerne have familien til Sverige, hvr han havde bet tidligere. Derfr valgte familien at flygte md Eurpa. Først skulle familien flygte til Algeriet, hvrefter de tg til Libyen, hvr menneskesmuglerne var, sm skulle smugle dem ver Middelhavet. Familien betalte mange penge fr at kmme til Libyen g de var hele tiden bange på rejsen. Rejse ver Middelhavet: Familien sejlede i en alt fr lille båd med alt fr mange mennesker. Mhanads familie var meget bange g havde søsyge. De frygtede, at de skulle drukne. Sejlturen tg næsten en hel dag. Båden blev stppet af et italiensk krigsskib, der sejlede alle flygtningene ind til land. På land km alle flygtningene i busser g blev frdelt ud til frskellige flygtningecentre i Italien. Flugten i Eurpa: Familien ønskede stadig at kmme til Sverige, så de betalte ngle menneskesmuglere til at få dem p igennem Eurpa til Sverige. Da familien skulle skifte tg til Sverige på Københavns Hvedbanegård, blev de stppet af plitiet. Derfr var de nødt til at søge asyl i Danmark. Familien km til Center Sandhlm, hvr de skulle b, mens det blev undersøgt, m de virkelig var flygtninge g kunne blive i Danmark. Menneskesmugling: Mhanad frtæller, at hans familie blev nødt til at betale alle deres penge til menneskesmuglere fr at kmme til Eurpa g Danmark. Tilbage i huset frtæller Sigurd Snapper m, hvrdan ngle mennesker lever af andres ulykke ved at smugle mennesker. Flygtninge kan være nødt til at bruge en menneskesmugler, hvis de gerne vil til et bestemt land uden at blive pdaget. Hvis man bliver pdaget i et land, betyder det nemlig, at man skal søge m asyl i det land g bliver nødt til at blive der. Ankmst til Danmark: Tpper tager ned til den dansk-tyske grænse g frtæller, at en grænse er en usynlig streg mellem lande, der afgør, hvilket land man er i. Sm flygtning må man ikke bare b i Danmark. Man skal gå hen til plitiet g søge asyl fr at få lv til at b i Danmark. Plitiet: På plitistatinen afleverer en flygtning sin ansøgning m asyl g bliver spurgt m, hvem man er, hvr man kmmer fra sv. Så får man taget et billede g sit fingeraftryk.

6 Center Sandhlm: Mens det undersøges, m man er flygtning g kan få lv til at blive i Danmark, br flygtningene i lejr. Tpper besøger Center Sandhlm, sm er et af disse centre, hvr asylansøgere br, mens de venter på svar. I Center Sandhlm møder Tpper Anders fra Røde Krs, der hjælper flygtninge på centeret. Anders frtæller, hvrdan det er at være flygtning g kmme til Center Sandhlm. Først bliver man registreret g får et adgangskrt fr at man kan få mad, få et værelse g kmme ind g ud af centeret. Tpper får lavet et adgangskrt. Derefter skal man sm flygtning til et sundhedstjek. Tpper møder sundhedsplejersken Jytte, sm tjekker hans mund, hjerte g lunger. Sundhedstjekket er nødvendigt fr at tjekke at man er rask, g at man ikke har en sygdm, sm man kan smitte andre med i Danmark. Anders viser Tpper hans nye værelse på Center Sandhlm. På værelset er der bamser, tandbørste, tøj, sk g hvad Tpper ellers har brug fr. Det får flygtninge på centret, frdi mange har ingenting, når de kmmer til Danmark. Ankmst til Nykøbing Mrs: Endelig kmmer Mhanad g sin familie til Nykøbing Mrs g får et hjem i byen. Tpper spørger, hvrdan det var fr Mhanad endelig at få et fast sted at b efter så mange år på flugt. Mhanad frtæller, at han blev rlig, frdi han ikke længere skulle flytte rundt, men gerne måtte blive i Danmark. Mhanads gamle hjem: Mhanad viser en film af familiens gamle hjem i Syrien, der er helt ødelagt. Velkmmen til mit hjem: Flygtningebørn i Danmark Del 2 På besøg hs Mhanad i Nykøbing Mrs i Danmark Genpbygning af et land: Sigurd g Snapper snakker m videen, der viser Mhanads hjem i Syrien, der er helt ødelagt. De snakker m, at det må tage mange år at bygge et helt land p igen efter en krig eller en naturkatastrfe. Ikke alle har haft mulighed fr at flygte. Ngle har været nødt til at blive bende midt i krigen. Flygtning i Danmark: Snapper spørger, hvrdan flygtninge får penge til tøj g mad, hvis de har brugt alle deres penge på at kmme til Danmark. Sigurd frtæller, at flygtninge mdtager penge i Danmark fr at de kan klare sig, men det dækker kun det mest nødvendige. Det betyder, at Mhanad ikke har helt så meget legetøj. Mhanads hverdag: Tpper br en dag ved Mhanad fr at undersøge, hvrdan det er fr ham sm flygtning at b i Danmark g at få et nyt hjem i et andet land. Mrgenmad: Til mrgenmad ved Mhanad er der cc pps, feta, fladbrød g krydderier. Tpper synes, det er sjvt at

7 prøve at spise fladbrød med st g krydderier til mrgenmad. Mens Mhanad g hans brr er i skle, er hans mr g far i sprgskle. De er ved at lære dansk, fr at de kan få et arbejde eller en uddannelse. Skle: Mhanad har gået i skle i snart tre år i Nykøbing Mrs. Først gik han seks måneder i en sprgklasse fr at lære dansk. Derefter km han i en almindelig 0. klasse. Tpper tænker på, hvr nervøs han selv var første skledag, da han skulle starte i sklen. Derfr tænker Tpper, at det måtte være endnu sværere fr Mhanad første skledag, frdi han slet ikke kunne dansk. Tpper spørger Mhanad m hans første skledag. Mhanad siger, at det var mærkeligt, da han ikke frstd så meget dansk. Det var svært at lære dansk i starten, men nu synes Mhanad ikke, at dansk er så svært. Mhanad kan gdt lide at gå i skle. Billedkunst er hans yndlingsfag. Derudver kan han gdt lide at være sammen med sine venner i sklen. Legeaftaler g venner: Efter skle skal Mhanad g Tpper hjem til Filip fr at lege med LEGO. Det var svært fr Mhanad at få venner, mens han g sin familie var på flugt. I Danmark har Mhanad fået mange nye venner. Han g sin familie skulle dg lige lære at lave en legeaftale, fr at han kunne lege med sine venner. Mhanad var vant til, at man bare kunne gå ud på gaden fr at lege. Snapper kan ikke frstå, at det er svært at lave en legeaftale. Sigurd frtæller dg, at det må være svært at lave en legeaftale, hvis man ikke kan snakke dansk. Efter skle: Efter at have leget hjemme hs Filip, tager Mhanad hjem. Der laver de lektier, spiller FIFA g ser Ninjag inden de skal i seng. Tpper tænker ver, hvrdan Mhanads liv på mange måder er sm hans eget liv, men på andre måder er helt anderledes. Mhanad er glad fr, at han ikke er på flugt længere, ikke længere skal være bange fr bmber g at han nu har et hjem g en almindelig hverdag med venner g skle. Mhanad savner dg sin farfar, sin ven g sit hus i Syrien. Han vil både gerne b i Syrien g i Danmark, frdi han har venner g familie i begge lande. Hjem: Efter at have besøgt Charity, Jhn g Mhanad, har Tpper tænkt ver, hvad et hjem er. Fr Tpper er et hjem det sted, hvr man br g hvr ens familie er. Fr Mhanad er et hjem, hvr man er tryg g ikke behøver at være bange hele tiden. Tryghed g sikkerhed var gså vigtigt fr Charity g Jhn. Efter at have set den sidste videhilsen fra Tpper, begynder Snapper at kramme g kysse sit hjem, frdi hun er så glad

8 fr, at hun har et hjem, hvr hun ikke skal være bange fr bmber eller sldater. Snapper føler sig meget heldig g er glad fr at Mhanad br i Danmark, så han gså kan være tryg g sikker. Hvrdan tager man imd en ny i klassen: Sigurd g Snapper snakker m, hvad Snapper kan gøre fr, at Sanna kan føle sig velkmmen i klassen. Snapper beslutter sig fr at tegne en tegning til hende. Snapper vil gså hjælpe hende med at lære dansk g at frstå alle de ting, der kan være svært at frstå, når man kmmer sm flygtning til Danmark sm f.eks. fødselsdagsfester, legeaftaler g dansk mad.

Verdensborger. Hjem. Målgruppe: Spirer og grønsmutter. Varighed: 3 trin + et engagement

Verdensborger. Hjem. Målgruppe: Spirer og grønsmutter. Varighed: 3 trin + et engagement Verdensbrger Hjem Målgruppe: Spirer g grønsmutter Årstid: Hele året. Evt. i frbindelse med Spejderhjælpsugen Varighed: 3 trin + et engagement Hjem - niveau 1 g 2 - trin fr trin Danske pigespejdere skal

Læs mere

Interview med Kristine. J: 00:00: Hvor gammel er du? K: 25. J: Studerer eller arbejder du? K: Jeg studerer. J: Hvor er du opvokset henne?

Interview med Kristine. J: 00:00: Hvor gammel er du? K: 25. J: Studerer eller arbejder du? K: Jeg studerer. J: Hvor er du opvokset henne? Interview med Kristine J: 00:00: Hvr gammel er du? K: 25 J: Studerer eller arbejder du? K: Jeg studerer J: Hvr er du pvkset henne? K: I slagelse J: Hvilket pstnummer br du i? K: 2000 J: Er du rgandner?

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsphld Udveksling til: Kenya Udvekslingsperide: 3. februar 13. april 2013 Navn: Email: Anne Therese Sørensen annetherese86@gmail.cm Tlf. nr. 22914550 Evt. rejsekammerat: Simne, Christina

Læs mere

BIBELCAMPING Bibeltimer 2014

BIBELCAMPING Bibeltimer 2014 BØRNEHÆFTE BIBELCAMPING Bibeltimer 2014 TEMA MAN SKULLE TRO, DET VAR LØGN Utrligt, hvad du kan Elisa eller er det ikke dig, der gør det? - et link til NT Dette hæfte tilhører: Tema: Gud er underets Gud.

Læs mere

LOKALSAMFUNDET BYGGER BRO Ny hverdag i Danmark

LOKALSAMFUNDET BYGGER BRO Ny hverdag i Danmark LOKALSAMFUNDET BYGGER BRO Ny hverdag i Danmark Lkal inddragelse af flygtninge g deres deltagelse i Lkalsamfundet Bygger Br I Lkalsamfundet Bygger Br er ét af de tre centrale elementer inddragelse af flygtninge

Læs mere

Hej konfirmand J. God fornøjelse. Julie 1/5

Hej konfirmand J. God fornøjelse. Julie 1/5 Hej knfirmand J Her er første sæt pgaver til knfirmandundervisningen, så lige lidt indledende vejledning: Det er vigtigt, at du læser teksterne g laver alle pgaverne, du må gerne skrive lange svar. Husk

Læs mere

skriv disse seks tal omhyggeligt ned

skriv disse seks tal omhyggeligt ned Kære Peter, 3Ør d;3 f/ar: Æ//erede OM.f'å. da:je v;/ d;t /;v ændre 5;3 (t;/ det bedre J) J Hr Peter Knudsen A L Meyers Vænge 3 6 Tv 2450 København Sv DENMARK Marcs vn Ring 15 14 3 6 16 19 Kære Peter, skriv

Læs mere

Indhold Hvad er Klubben?... 2

Indhold Hvad er Klubben?... 2 Egtved Skle 2016 Indhld Hvad er Klubben?... 2 Fkus på idræt, leg, bevægelse g sundhed... 2 Hvrfr Klubben?... 2 Hvem er tilbuddet til?... 3 Klubben er fr alle!... 3 Samarbejde med Egtveds idrætsfrening...

Læs mere

Den Selvejende Institution Nældebjerg Børnegård Pileås 22, 2670 Greve

Den Selvejende Institution Nældebjerg Børnegård Pileås 22, 2670 Greve Den Selvejende Institutin Nældebjerg Børnegård Pileås 22, 2670 Greve Indhld Velkmst / åbningstider / lukkedage Persnalet på stuerne / kntaktpersn Frældresamtaler Det pædaggiske værdigrundlag Dagsprgram

Læs mere

ALT HVAD DU BØR VIDE OM RUSLØBET OG RUSTUREN

ALT HVAD DU BØR VIDE OM RUSLØBET OG RUSTUREN RUSBOG ALT HVAD DU BØR VIDE OM RUSLØBET OG RUSTUREN Rusløbet Rusløbet er en aktivitet sm ligger tirsdag eftermiddag i intrdagene. Det går i alt sin enkelthed ud på at løse ngle pgaver rundt mkring i Esbjerg

Læs mere

Forslag til diskussion

Forslag til diskussion Frslag til diskussin Her bliver der vist ngle frslag til temaer, sm eleverne kan diskutere efter de har set præsentatinen. Disse temaer kan diskuteres i grupper eller i plenum. 1. Præsentatinen kmmer med

Læs mere

Referat fra interview med to ledige borgere

Referat fra interview med to ledige borgere Referat fra interview med t ledige brgere Interviews fretaget den 19. g 20. ktber 2015. Interviewfrmål: Test af indsigter g antagelser fra wrkshppen den 7. ktber 2015. Interviews fretaget af: Kristina

Læs mere

Gud taler ud - elevark Af Rasmus Welling og Mette Welling Fag: Dansk, kristendomskundskab Niveau: klasse, ungdomsuddannelserne

Gud taler ud - elevark Af Rasmus Welling og Mette Welling Fag: Dansk, kristendomskundskab Niveau: klasse, ungdomsuddannelserne Gud taler ud - elevark Af Rasmus Welling g Mette Welling Fag: Dansk, kristendmskundskab Niveau: 8.-10. klasse, ungdmsuddannelserne Mål: Mål med at arbejde med filmen er at I skal kunne: gennemføre en målrettet

Læs mere

RUSBOG. Alt hvad du bør vide om rusløbet og rusturen.... Og hvorfor du selvfølgelig skal deltage!

RUSBOG. Alt hvad du bør vide om rusløbet og rusturen.... Og hvorfor du selvfølgelig skal deltage! RUSBOG Alt hvad du bør vide m rusløbet g rusturen.... Og hvrfr du selvfølgelig skal deltage! Indhld Rusløbet... 3 Rusturen... 4 Prgrammet fr turen... 5 Transprt... 6 Jethallen Karup... 6 Praktiske ting...

Læs mere

RUSBOG. Alt hvad du bør vide om rusløbet og rusturen.... Og hvorfor du selvfølgelig skal deltage!

RUSBOG. Alt hvad du bør vide om rusløbet og rusturen.... Og hvorfor du selvfølgelig skal deltage! RUSBOG Alt hvad du bør vide m rusløbet g rusturen.... Og hvrfr du selvfølgelig skal deltage! Indhld Rusløbet... 3 Rusturen... 4 Prgrammet fr turen... 5 Transprt... 6 Fanøhallen... 6 Praktiske ting... 7

Læs mere

Sorg- og kriseplan. Retningslinjer ved sorg og krise I Udelivsinstitutionen Terslev Børnehus

Sorg- og kriseplan. Retningslinjer ved sorg og krise I Udelivsinstitutionen Terslev Børnehus Srg- g kriseplan Retningslinjer ved srg g krise I Udelivsinstitutinen Terslev Børnehus Terslev Børnehus srg- g kriseplan Denne srgplan er tænkt sm en køreplan, når et barn eller en medarbejder rammes af

Læs mere

Tjekliste Medfødt immundefekt

Tjekliste Medfødt immundefekt Tjekliste Medfødt immundefekt Familien g barnet Daginstitutin g skle Pasningstilbud med få børn Frældrene hlder barnet hjemme pga. infektinsrisik. Kmpensatin fr tabt arbejdsfrtjeneste Pædaggiske støttefranstaltninger,

Læs mere

Information om Feldborg Frie Børneunivers (friskolen)

Information om Feldborg Frie Børneunivers (friskolen) Infrmatin m Feldbrg Frie Børneunivers (frisklen) FOKUS PÅ DEN ENKELTE ELEV Børn er frskellige g kun ved at behandle dem frskelligt, giver vi dem lige muligheder. I Feldbrg Frie Børneunivers sørger vi fr

Læs mere

R E F E R A T. Bestyrelsesmøde:

R E F E R A T. Bestyrelsesmøde: R E F E R A T Bestyrelsesmøde: Dat: 30.08.2014 Deltagere: Pul Krg, Lars Berga Rasmussen, Jhnny Gdbersen, Kent Kirkegaard, Mette Diernisse, Henrik Østergaard Fraværende: Jesper Wendelbe, Mads Rasmussen

Læs mere

Undersøgelse af virksomhedernes tilfredshed med Jobcenter Esbjergs ydelser og service i 2015

Undersøgelse af virksomhedernes tilfredshed med Jobcenter Esbjergs ydelser og service i 2015 Undersøgelse af virksmhedernes tilfredshed med Jbcenter Esbjergs ydelser g service i 2015 Esbjerg, marts 2016 Side 1 af 13 1. Indledning Denne virksmhedstilfredshedsundersøgelse er baseret på udsendelse

Læs mere

Evaluering af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag

Evaluering af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Evaluering af udviklingsprjekter m en længere g mere varieret skledag Kmmune: Vesthimmerland Invlverede skler i prjektet: Løgstør skle Evalueringsrapprten er udarbejdet af: Malene Wennerlin Kntaktplysninger:

Læs mere

Er genopretningsaftalen er et forvarsel om nye måder at tænke tilskud?

Er genopretningsaftalen er et forvarsel om nye måder at tænke tilskud? nr. 32 Er genpretningsaftalen er et frvarsel m nye måder at tænke tilskud? INDHOLD Genpretningsaftalen - finanslv 2011. Regeringens aftale med Danske Flkeparti indebærer en nedsættelse af tilskuddet til

Læs mere

Sådan undgår du, at dit barn bliver mobbet

Sådan undgår du, at dit barn bliver mobbet Sådan undgår du, at dit barn bliver mbbet Bliver dit barn mbbet, bør du gribe ind, fr mbning kan give alvrlige ar på sjælden. I denne guide kan du læse en masse gde råd m, hvrdan du sm frælder håndterer

Læs mere

3. Navnerunde Espen, Gunvor, Frederik, Uffe, Eva, Andreas, Fie, Kasper, Malte, Birgitte og Christina.

3. Navnerunde Espen, Gunvor, Frederik, Uffe, Eva, Andreas, Fie, Kasper, Malte, Birgitte og Christina. Referat 2.04.14 kl. 14:30 Lk. 423, etage 4. byg. 1463. Referat 2.04.14 kl. 14:30 Lk. 423, etage 4. byg. 1463. Espen 1. Valg af rdstyrer Gunvr 2. Valg af referent 3. Navnerunde Espen, Gunvr, Frederik, Uffe,

Læs mere

Varighed: 6 lektioner, enten brudt op eller som temadag.

Varighed: 6 lektioner, enten brudt op eller som temadag. Lærerside - Frberedelse, gennemførelse g efterbearbejdning Hvad Frberedelse, gennemførelse g efterbearbejdning af besøg hs lkal virksmhed. UU tilbyder i maj-juni at arrangere dette. Det er læreren, sm

Læs mere

! Viden om dåben. Dåben. Julie Sløk, Lektion 3

! Viden om dåben. Dåben. Julie Sløk, Lektion 3 Dåben! Viden m dåben Julie Sløk, Lektin 3 Dåben er Guds ja til dig da du blev døbt sagde Gud Jeg elsker dig g vil være med dig alle dage indtil verdens ende. Dåben er et sakramente ligesm nadveren. Det

Læs mere

DiEM25 Democracy in Europe Movement 2025

DiEM25 Democracy in Europe Movement 2025 ROLLEKORT: Demnstratinsteamet Vi frbereder demnstratinerne i 1. g 2. sessin. De andre teams deltager naturligvis i demnstratinerne. I tredje sessin skriver vi en t minutter lang tale m DiEM25s visin fr

Læs mere

Indhold Kort om udbakken... 1 Udbakkens funktioner... 2 Kuverter... 4 Nye meddelelser... 4 Grupper... 5 Søg betalinger... 6 Specielle spørgsmål...

Indhold Kort om udbakken... 1 Udbakkens funktioner... 2 Kuverter... 4 Nye meddelelser... 4 Grupper... 5 Søg betalinger... 6 Specielle spørgsmål... Indhld Krt m udbakken... 1 Udbakkens funktiner... 2 Kuverter... 4 Nye meddelelser... 4 Grupper... 5 Søg betalinger... 6 Specielle spørgsmål... 6 Krt m udbakken Hvad er Udbakken? Udbakken er det nye mdrejningspunkt

Læs mere

Integrationsloven gælder for nyankomne flygtninge og familiesammenførte i de første 3 år efter, at de har fået opholdstilladelse.

Integrationsloven gælder for nyankomne flygtninge og familiesammenførte i de første 3 år efter, at de har fået opholdstilladelse. a Indhld Frmålet med vejledningen... 3 Lvgivning... 3 Sådan får barnet en plads i daginstitutin... 4 Indskrivning i flkesklen... 5 Øknmi... 6 Det første møde med frældrene... 6 Gde idéer til det generelle

Læs mere

På bagside/li får du at Vide, hvad det ha/lidler OlM.

På bagside/li får du at Vide, hvad det ha/lidler OlM. Peter, devl ser! ige tjfag, hvr jeg kavl BfDf OWlItLT til dig, er evltjfelig kowlwlet! Hr Peter Knudsen A L Meyers Vænge 3 6 Tv 2450 København Sv DENMARK Patrick Guerin 17.03.2010 Kære Peteri Du undrer

Læs mere

Værdiregelsæt er opbygget sammen med vores vision og mission

Værdiregelsæt er opbygget sammen med vores vision og mission Værdiregelsæt er pbygget sammen med vres visin g missin Sklens visin: Flere lærer mere Østbirk skle bygger fremtiden Sklens missin: 1. Flkesklen skal udfrdre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan.

Læs mere

Baggrund Processen Svarprocent Resultater Herningsholm HHX/HTX tillægsspørgsmål... 21

Baggrund Processen Svarprocent Resultater Herningsholm HHX/HTX tillægsspørgsmål... 21 INDHOLDS- FORTEGNELSE Baggrund... 1 Prcessen... 1 Svarprcent... 2 Resultater... 3 Herningshlm HHX/HTX tillægsspørgsmål... 21 Baggrund Hvert år gennemfører Herningshlm trivselsundersøgelser blandt eleverne

Læs mere

Vores antimobbestrategi. Flere lærer mere Østbirk Skole bygger fremtiden

Vores antimobbestrategi. Flere lærer mere Østbirk Skole bygger fremtiden Vres antimbbestrategi Flere lærer mere Østbirk Skle bygger fremtiden På Østbirk skle arbejder vi med: Frmål at skabe stærke sciale g faglige læringser at understøtte alle elevers generelle trivsel at gøre

Læs mere

Virker Hverdagen. Håndbog til facilitering og gennemførsel af e-learningcases.

Virker Hverdagen. Håndbog til facilitering og gennemførsel af e-learningcases. Virker Hverdagen Håndbg til facilitering g gennemførsel af e-learningcases 1 Indhld Indledning... 3 Den didaktiske stjerne... 4 Frmål:... 4 Deltagere:... 4 Miljø:... 4 Frm:... 4 Rller:... 5 Gennemførsel

Læs mere

Fredagsnyt d. 27. september, Kære alle

Fredagsnyt d. 27. september, Kære alle Fredagsnyt d. 27. september, 2019 Kære alle Fr ca. 3 år siden fin vi sat en Hjertestarter p af Trygfnden. Med hjertestarteren fulgte ngle hjertestarterkurser, sm elever g naber fra skle skulle deltage

Læs mere

PEGIDA Patriotiske europæere mod islamiseringen af vestlige lande

PEGIDA Patriotiske europæere mod islamiseringen af vestlige lande ROLLEKORT: Demnstratinsteamet Vi frbereder demnstratinerne i 1. g 2. sessin. De andre teams deltager naturligvis i demnstratinerne. I tredje sessin skriver vi en t minutter lang tale m Pegidas visin fr

Læs mere

Argentinsk Tango. Undervisningsplan for 4 gange MW20131118-1

Argentinsk Tango. Undervisningsplan for 4 gange MW20131118-1 Argentinsk Tang Undervisningsplan fr 4 gange Argentinsk Tang Undervisningsplan fr 4 gange Frrd Glæden g lysten til at danse er det vigtigste vi kmmer med, når vi gerne vil lærer at danse. En danseglæde

Læs mere

Når vejrtrækningsevnen bliver nedsat

Når vejrtrækningsevnen bliver nedsat Når vejrtrækningsevnen bliver nedsat Om at få respiratr g leve med den i hverdagen revideret 020911 RehabiliteringCenter fr Muskelsvind (RCfM) RCfM har til pgave at rådgive såvel mennesker med muskelsvind

Læs mere

Faxe Frivilligråd. Visionsaften Kultunariet, mødelokale i st.etg. 20. Marts 2017 kl marts

Faxe Frivilligråd. Visionsaften Kultunariet, mødelokale i st.etg. 20. Marts 2017 kl marts Faxe Frivilligråd Visinsaften Kultunariet, mødelkale i st.etg. 20. Marts 2017 kl. 16.30-21.30 marts 2017 1 Dagens prgram 20.3.2017 Kl. 16.30-16.45 Kl. 16.45-17.00 Kl. 17.00-18.30 Kl. 18.30-19.00 Kl. 19.00-19.15

Læs mere

Mattip i samarbejde med MADmovers bedre spisepauser og gode måltidsvaner. MATmovers. Matematikforløb til årgang med fokus på

Mattip i samarbejde med MADmovers bedre spisepauser og gode måltidsvaner. MATmovers. Matematikforløb til årgang med fokus på Mattip i samarbejde med MADmvers bedre spisepauser g gde måltidsvaner MATmvers Matematikfrløb til 5.-7. årgang med fkus på madpakker, faglig læsning, prcent g diagrammer 1 Sund g nærende mad er den vigtigste

Læs mere

R E F E R A T Bestyrelsesmøde:

R E F E R A T Bestyrelsesmøde: R E F E R A T Bestyrelsesmøde: Dat: 29.10.2014 Deltagere: Pul Krg, Lars Berga Rasmussen, Jhnny Gdbersen, Kent Kirkegaard, Mette Diernisse, Mads Rasmussen, Henrik Østergaard, Vinnie Hansen Fraværende: Brylle

Læs mere

Øv dig i at lære at arbejde med spirituel healing

Øv dig i at lære at arbejde med spirituel healing Øv dig i at lære at arbejde med spirituel healing skrevet 2005 af Rikkecri Marcussen, revideret udgave 2012 Før du påbegynder ngen frm fr spirituelt arbejde, vil jeg råde dig til, at have lært at meditere

Læs mere

Inklusion af børn og unge med autisme En opgave der kræver viden og indsigt

Inklusion af børn og unge med autisme En opgave der kræver viden og indsigt Inklusin af børn g unge med autisme En pgave der kræver viden g indsigt I denne artikel vil jeg diskutere g perspektivere de erfaringer jeg har med inklusin. Mit ønske er, at du sm læser vil få nuanceret

Læs mere

Dokumentet er under revidering - sommer 2016 OM - SORGS - PLAN

Dokumentet er under revidering - sommer 2016 OM - SORGS - PLAN Dkumentet er under revidering - smmer 2016 OM - SORGS - PLAN Fjelstervang Skle Denne plan skal pfattes sm et beredskab, der kan bruges, når der pstår situatiner sm: SKOLEN MISTER EN ELEV EN MEDARBEJDER

Læs mere

BILAG 1: Interviewguide Lærerinterviews

BILAG 1: Interviewguide Lærerinterviews BILAG 1: Interviewguide Lærerinterviews Inden interview: Infrmer m prjektet g annymisering af infrmant Infrmer m interviewtema g struktur Frtæl interviewpersn af du ønsker, at de taler mest Hvis de er

Læs mere

Hegnsloven Infografik

Hegnsloven Infografik Hegnslven Infgrafik Undgå knflikter med din nab. Sådan fungerer hegnslven: Intr De fleste fretrækker et gdt nabskab - en hyggelig snak ver hækken søndag eftermiddag g fælles løsninger på hverdagens prblemer.

Læs mere

Folkeskolereform. Kære forældre

Folkeskolereform. Kære forældre Flkesklerefrm Kære frældre Arbejdet med flkesklerefrmen i Nrddjurs Kmmune skrider hastigt frem. Flere arbejdsgrupper har afsluttet deres arbejde g udarbejdet frslag til indhldet i fremtidens flkeskle.

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

Kort om: Eleverne afprøver på egen krop gamle lege, og idrættens værdier opleves og diskuteres i et historisk perspektiv

Kort om: Eleverne afprøver på egen krop gamle lege, og idrættens værdier opleves og diskuteres i et historisk perspektiv Frløb 10 Idræt histrie Titel: Idræt med g md idrættens værdier i et histrisk perspektiv Fag: Idræt - histrie Klassetrin: 7. 10. klasse Årstid: Frår, smmer, efterår, vinter Krt m: Eleverne afprøver på egen

Læs mere

Kan kaffen du drikker forandre verden?

Kan kaffen du drikker forandre verden? Kan kaffen du drikker frandre verden? Fr hvert kil kaffe du køber af vres egne kaffemærker, mifin g Pelican Ruge, går 1 krne til vres prjekter der gavner kaffebønderne g deres familier. Hs Selecta vil

Læs mere

DATS og Skolereformen Ved børne- og unge teaterkonsulent Gitte Gry Bech Ballesheim

DATS og Skolereformen Ved børne- og unge teaterkonsulent Gitte Gry Bech Ballesheim DATS g Sklerefrmen Ved børne- g unge teaterknsulent Gitte Gry Bech Ballesheim Samarbejdsprjekt mellem fem skler g Dansekapellet i København NV 2013. Kulturminister Marianne Jelved afsætter 40 mi. krner

Læs mere

Redskab til refleksion over uddannelsesog jobmuligheder i 7. klasse

Redskab til refleksion over uddannelsesog jobmuligheder i 7. klasse Redskab til refleksin ver uddannelsesg jbmuligheder i 7. klasse April 2013 FORORD Oxfrd Research har fr Det Lkale Beskæftigelsesråd i Vibrg gennemført en analyse af Unges valg g valgkmpetencer. Analysen

Læs mere

Trivselsplan. en skole og et fritidshjem, hvor alle, elever, forældre og medarbejdere, gensidigt respekterer og trives med hinanden

Trivselsplan. en skole og et fritidshjem, hvor alle, elever, forældre og medarbejdere, gensidigt respekterer og trives med hinanden Stavnshltvej 29 29-31 3520 Farum Trivselsplan en skle g et fritidshjem, hvr alle, elever, frældre g medarbejdere, gensidigt respekterer g trives med hinanden Nej tak til mbning - Vi tilslutter s nedenstående

Læs mere

Sømandspræst Rasmus Andersen med sine konfirmander ca Rasmus Andersen var den præst som stiftede Sømandskirken i New York i 1878

Sømandspræst Rasmus Andersen med sine konfirmander ca Rasmus Andersen var den præst som stiftede Sømandskirken i New York i 1878 Sømandspræst Rasmus Andersen med sine knfirmander ca. 1880 Rasmus Andersen var den præst sm stiftede Sømandskirken i New Yrk i 1878 Kære knfirmand Så er du ved at være klar til at blive knfirmeret. Jeg

Læs mere

Why So Serious? Incorporated Seniorkursus Vork Påsken 2013

Why So Serious? Incorporated Seniorkursus Vork Påsken 2013 Why S Serius? Incrprated Senirkursus Vrk Påsken 2013 Hej alle glade frhenværende medarbejdere. Vi savner jer i firmaet g vi håber i spreder glæden g indsamler smil. I dette kmpendium er alle de skøre påfund,

Læs mere

2. Eksempler på udfordringer for borgere i mødet med systemet

2. Eksempler på udfordringer for borgere i mødet med systemet NOTAT Prjekt Kunde Plitisk debatplæg Sammenhæng fr brgerne Esbjerg kmmune Esbjerg Kmmune 1. Indledning Udvalget fr Sundhed & Omsrg i Esbjerg Kmmune ønsker at rejse en debat i Esbjerg Kmmune m det brgernære

Læs mere

Mig og min ADHD -profil:

Mig og min ADHD -profil: Mig g min ADHD -prfil: - et hjælperedskab til dig, sm kan have svært ved at beskrive dine vanskeligheder g hvad ADHD gør ved lige netp dit liv. Denne skabeln kan du bruge, hvis du ligesm mange andre med

Læs mere

Mobbe-politik. Mobning kan ikke tolereres!

Mobbe-politik. Mobning kan ikke tolereres! Mbbe-plitik på Næsby Skle g fritidsrdning. Mbning kan ikke tlereres! Definitin: Mbning er regelmæssige nde drillerier g frfølgelser, hvr fferet bliver ked af det. Mbning er gså, hvis man bevidst hlder

Læs mere

Christian Hjortshøj. HTX Roskilde 1.4 06-05-2011. Lære: Bartlomiej Warszawski. Fag: KomIT 1 S ide

Christian Hjortshøj. HTX Roskilde 1.4 06-05-2011. Lære: Bartlomiej Warszawski. Fag: KomIT 1 S ide Christian Hjrtshøj HTX Rskilde 1.4 06-05-2011 Lære: Bartlmiej Warszawski Fag: KmIT 1 S ide Indhld 1. Indledning... 3 2. Målgruppeanalyse... 4 3. Valg af medie... 5 4. Skitsering... 6 4.1 Skitse 1.... 6

Læs mere

Rådsmøde d. 01/05-2013

Rådsmøde d. 01/05-2013 Rådsmøde d. 01/05-2013 Til stede: Jhanne Jensen 1607 2857 2399 Mrten Schnack 411 6177 7868 Mikkel Damgaard Christensen 2006 2856 9201 Henrik Frnitz 2507 2243 5821 Nanna Hagstrøm 903 4088 1501 Bjarke Heesche

Læs mere

Kandidatlisten Vedrørende skolebestyrelsesvalget 2010

Kandidatlisten Vedrørende skolebestyrelsesvalget 2010 Lerbjergsklen 25.03.10 Marts 2010 Kandidatlisten Vedrørende sklebestyrelsesvalget 2010 Hvem er du? Navn: Mette Dræby Alder: 37 år Børn på hvilke klassetrin Jeg har børn i 1. A, 3.A g 5. X Evt. erfaring

Læs mere

Virksomhedsoplysninger

Virksomhedsoplysninger Alt det inf du behøver... Frretningsbetingelser & persndataplitik Virksmhedsplysninger Den-design A/S (datterselskab af HFP) CVR NR.: 17023292 Adresse: Hestehaven 16, 8721 Daugaard, DK Mail: Michela@den-design.dk

Læs mere

Ikast-Brande Gymnasiums entreprenante undervisning. Et anderledes men spændende forløb. Om virksomhedspartnerskabet i undervisningen. ting at sige.

Ikast-Brande Gymnasiums entreprenante undervisning. Et anderledes men spændende forløb. Om virksomhedspartnerskabet i undervisningen. ting at sige. Stedet hvr bør læring bygger på kreativitet g innvatin Ikast-Brande Gymnasiums entreprenante undervisning Af Marie Luise Telling Jepsen Fra råstf til færdigt prdukt I frbindelse med prjektet Fra råstf

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE 2015 PLEJEBOLIG KÆRBO

BRUGERUNDERSØGELSE 2015 PLEJEBOLIG KÆRBO BRUGERUNDERSØGELSE PLEJEBOLIG KÆRBO Sundheds- g Omsrgsfrvaltningen Brugerundersøgelse : Plejeblig 1 Brugerundersøgelse Plejeblig Brugerundersøgelsen er udarbejdet af Epinin P/S g Afdeling fr Data g Analyse,

Læs mere

Velkommen til en præsentation af Regionsprojektet ( ): Velkommen til mit hjem.

Velkommen til en præsentation af Regionsprojektet ( ): Velkommen til mit hjem. Velkommen til en præsentation af Regionsprojektet (2017-18): Velkommen til mit hjem. Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Y s Men Danmark, Danmarks Kirkelige Mediecenter og Folkekirkens Nødhjælp.

Læs mere

Din læringsrejse. En guide til Det Fælles Lederaspirantforløb. i Aarhus Kommune

Din læringsrejse. En guide til Det Fælles Lederaspirantforløb. i Aarhus Kommune Din læringsrejse En guide til Det Fælles Lederaspirantfrløb i Aarhus Kmmune Indhldsfrtegnelse 1. Indledning 3 2. Samtale med nærmeste leder 4 3. Skabeln fr samtale med nærmeste leder 4 4. Lederpraktikken

Læs mere

Trivselsplan for Peder Lykke Skolen

Trivselsplan for Peder Lykke Skolen Trivselsplan fr Peder Lykke Sklen Revideret 2014 Trivselsplan fr Peder Lykke Sklen Indledning Peder Lykke Sklen har en sammenhængende trivselsplan, sm løbende gennemarbejdes g revideres, således at den

Læs mere

Møde Distrikt Syd - elevråd Skolegade Skole Dato: 10. januar 2018, (12-13)

Møde Distrikt Syd - elevråd Skolegade Skole Dato: 10. januar 2018, (12-13) Møde Distrikt Syd - elevråd Sklegade Skle Dat: 10. januar 2018, (12-13) ØB: Andrea Bang Svendsen, Asger Risager Christensen, - SK: Antn Kkhlm Vejby, Dina Marie Bæk Christensen, Nikline, Jasmin - SØ: Amalie

Læs mere

Kapitel 1-3 (side 9-21)

Kapitel 1-3 (side 9-21) Kapitel 1-3 (side 9-21) Kapitel 1 fregår et år efter resten af histrien. I kapitlet tænker den ene hvedpersn, Marty, tilbage på flere ting, der er sket i det fregående år. Miljø kapitel 1 Hvr g hvrnår

Læs mere

Seminar 17. november Opsamling Deltagere: Thomas W., Thomas E., Mikael, Frans, Jørgen, Pernille, Helle, Anja, Lars og Lone.

Seminar 17. november Opsamling Deltagere: Thomas W., Thomas E., Mikael, Frans, Jørgen, Pernille, Helle, Anja, Lars og Lone. Seminar 17. nvember Opsamling Deltagere: Thmas W., Thmas E., Mikael, Frans, Jørgen, Pernille, Helle, Anja, Lars g Lne. Referat: Julie Oplæg Ved Jhan Galster fra: We d demcracy rejsende ud i demkrati. Hvrdan

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

I dette dokument kan du finde information og inspiration til, hvordan I kan komme i gang i dit lokalområde. Dette er en guide til de ting, som

I dette dokument kan du finde information og inspiration til, hvordan I kan komme i gang i dit lokalområde. Dette er en guide til de ting, som Start ny gruppe PLan Ldsskvvad. Ft: Henrik Weigelt. Du kan skabe gde friluftsplevelser fr børn g unge. Vær med til at starte en ny Blå spejdergruppe i dit lkalmråde. Hvis du synes, at det er fantastisk

Læs mere

Netbank Erhverv - Udbakke Spørgsmål-Svar

Netbank Erhverv - Udbakke Spørgsmål-Svar Netbank Erhverv - Udbakke Spørgsmål-Svar Dette dkument vil frsøge at belyse ngle af de spørgsmål vi frventer at få fra vres kunder g slutbrugere af netbanken. Dkumentet vil henvende sig til bankerne, g

Læs mere

Udviklingen af det nære samfund fx udbygning, byggegrunde, der har betydning for bosætning og erhverv, skole og forretningslivet

Udviklingen af det nære samfund fx udbygning, byggegrunde, der har betydning for bosætning og erhverv, skole og forretningslivet OPSAMLING PÅ EKSTERN MINIRESEARCH SAMMENDRAG INDHOLD Alle de adspurgte brgere tager udgangspunkt i eget mråde g understreger aktuelle lkale emner er vigtige, hvis de skal invlvere sig i nærdemkratiet.

Læs mere

Udbakke Q&A. Kort om udbakken Udbakkens funktioner Forskellen på privat og erhverv Nye meddelelser Grupper...

Udbakke Q&A. Kort om udbakken Udbakkens funktioner Forskellen på privat og erhverv Nye meddelelser Grupper... Gældende pr. 27.12.2018 Udbakke Q&A Denne Q&A vil frsøge at belyse ngle af de spørgsmål Nykredit frventer at du sm kunde i MitNykredit kan få, når du sm typisk Erhvervskunde arbejder med "Udbakken" i netbanken.

Læs mere

CHAT PAARALUGU. Klassetrin: Udviklet i samarbejde mellem Meeqqat Ikiortigit Red Barnet Grønland og PiSiu, Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd

CHAT PAARALUGU. Klassetrin: Udviklet i samarbejde mellem Meeqqat Ikiortigit Red Barnet Grønland og PiSiu, Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd Udviklet i samarbejde mellem Meeqqat Ikirtigit Red Barnet Grønland g PiSiu, Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd CHAT PAARALUGU Klassetrin: 1.-3. Kære underviser 3 Øvelse 1: Brainstrm 4 Øvelse 2: Enig

Læs mere

Introduktion til Uddannelsesmiljøet

Introduktion til Uddannelsesmiljøet nvember 2018 Intrduktin til Uddannelsesmiljøet Frmål Tiden er kmmet til, at I selv skal på Aulas uddannelsesmiljø. Miljøet giver jer mulighed fr at øve jer i Aulas funktinaliteterer, frud fr at I skal

Læs mere

Effektevaluering af gruppetilbud og individuel vejledning i Handicap & Socialpsykiatri i Stevns Kommune Januar 2016

Effektevaluering af gruppetilbud og individuel vejledning i Handicap & Socialpsykiatri i Stevns Kommune Januar 2016 Effektevaluering af gruppetilbud g individuel vejledning i Handicap & Scialpsykiatri i Stevns Kmmune Januar 2016 Side 1 af 15 Indhld Hvedresultater... 3 Effektevaluering af kvalitet... 3 Test fr at frskellen

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

SPROG-KROP OG BEVÆGELSE

SPROG-KROP OG BEVÆGELSE ÅRETS TEMA 2017 SPROG-KROP OG BEVÆGELSE Min læreplan fr hele året i 2017. I hele periden vil jeg anvende g præsentere frskellige aktiviteter hvr leg g bevægelse, barnets sprglige udvikling er indtænkt

Læs mere

Vejledning før-fasen IKV i AMU for ledige

Vejledning før-fasen IKV i AMU for ledige Vejledning før-fasen IKV i AMU fr ledige Side 1 af 11 Organisering af før-fasen Virkeligheden er ikke at ledige står i kø fr at få udarbejdet en IKV. Derfr bør der være et tæt samarbejde mellem uddannelsesinstitutinen,

Læs mere

Referat af stormøde i rollespilsgruppen d. 15.01.12. Noter til film i begyndelsen af mødet: Til stede og tilknytning til rollespil:

Referat af stormøde i rollespilsgruppen d. 15.01.12. Noter til film i begyndelsen af mødet: Til stede og tilknytning til rollespil: Bilag 2 Referat af strmøde i rllespilsgruppen d. 15.01.12 Hulgårds Plads Nter til film i begyndelsen af mødet: Fra 2004-2005. Der var midler fra kriminalpræventivt råd. Vigtigt at lave film - det gør nget

Læs mere

Om Sorgs plan Outrup Skole

Om Sorgs plan Outrup Skole Om Srgs plan Outrup Skle Denne plan skal pfattes sm en "beredskabsplan", der kan bruges, når " det, der ikke må ske", sker. 1. Skilsmisse, alvrlig sygdm, kassituatiner.l. 2. Når et barn ved dødsfald mister

Læs mere

Generic Communication Framework

Generic Communication Framework Generic Cmmunicatin Framewrk B y S t e f a n L y k k e h ø j L u n d Stefan@stell.dk www.stell.dk -- C n t r l i s Y u r s Beskrivelse Generic Cmmunicatin Framewrk (GCF), er et system der muliggør fjernstyring

Læs mere

FOLKESKOLEREFORMEN PÅ ØSTBIRK SKOLE 2014/2015

FOLKESKOLEREFORMEN PÅ ØSTBIRK SKOLE 2014/2015 FOLKESKOLEREFORMEN PÅ ØSTBIRK SKOLE 2014/2015 Østbirk Skle Sklegade 2 8752 Østbirk 7629 7240 www.estbirk-skle.dk estbirk-skle@hrsens.dk Indledning Med denne skrivelse vil vi i skleledelsen give jer et

Læs mere

En mobbefri kultur giver mulighed for, at den enkelte medarbejder/leder tør folde sine ideer og ressourcer ud.

En mobbefri kultur giver mulighed for, at den enkelte medarbejder/leder tør folde sine ideer og ressourcer ud. Udkast til CenterMED 24. marts 2011 Mppeplitik Mppefri-kultur ja-tak! En mbbefri kultur giver mulighed fr, at den enkelte medarbejder/leder tør flde sine ideer g ressurcer ud. En mbbefri kultur fremmer

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Referat af generalforsamling SLR 2017

Referat af generalforsamling SLR 2017 Referat af generalfrsamling SLR 2017 Valg af dirigent bestyrelsen freslår Erik Østergaard, medlemmerne gdkender valget. Erik slår fast at generalfrsamlingen er retmæssigt indkaldt, g derfr gyldig. Gennemgang

Læs mere

EU-kapital til vækst Business Horsens og Hedensted Erhverv, den 17. marts 2015. Rikke Edsjö, EU-konsulent

EU-kapital til vækst Business Horsens og Hedensted Erhverv, den 17. marts 2015. Rikke Edsjö, EU-konsulent EU-kapital til vækst Business Hrsens g Hedensted Erhverv, den 17. marts 2015 Rikke Edsjö, EU-knsulent Indhld Hvem er Central Denmark EU Office? Hvrfr søge EU-tilskud? Hvad er der tilskud til? Hvrdan får

Læs mere

Det samarbejdende velfærdssamfund. Holger Højlund Institut for ledelse, politik og filosofi CBS, hoh.mpp@cbs.dk

Det samarbejdende velfærdssamfund. Holger Højlund Institut for ledelse, politik og filosofi CBS, hoh.mpp@cbs.dk Det samarbejdende velfærdssamfund Hlger Højlund Institut fr ledelse, plitik g filsfi CBS, hh.mpp@cbs.dk Dagens temaer Partnerskaber**+*det*samarbejdende*velfærdssamfund4 Eksempler*på*tværgående*samarbejde*med*civilsamfundet*i*spil***4

Læs mere

RSV-møde RepræsentantSkabet af Veterinærstuderende. Tirsdag d. 11/3 2013 kl.17.15 i mødelokale 1

RSV-møde RepræsentantSkabet af Veterinærstuderende. Tirsdag d. 11/3 2013 kl.17.15 i mødelokale 1 Tilmeldt til spisning: 25 RSV-møde RepræsentantSkabet af Veterinærstuderende. Tirsdag d. 11/3 2013 kl.17.15 i mødelkale 1 1. Frmalia 17.15 Gdkendelse af dagsrden: OK Gdkendelse af referat fra sidste RSV-møde:

Læs mere

Evaluering af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag

Evaluering af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Evaluering af udviklingsprjekter m en længere g mere varieret skledag Kmmune:Vesthimmerland Invlverede skler i prjektet: Overlade Skle Evalueringsrapprten er udarbejdet af: Lene Juel Petersen Kntaktplysninger:

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan Pædaggisk læreplan 2015-2017 Børneinstitutinen Hllænderhuset 1. april 2015 Knstitueret leder: Malene Pushpa Hedegaard Bestyrelsesfrmand: Christine Støvring Evaluering på de frgangne mål 0-2 årig Vi har

Læs mere

Brugermanual til Folkeskoledatabasen

Brugermanual til Folkeskoledatabasen Brugermanual til Flkeskledatabasen SKRIV CLIENT NAME INDHOLD. 1. FOLKESKOLEDATABASEN 2 2. HJEM 2 3. RAPPORTER 3 3.1 EKSEMPEL - SÅDAN FINDER DU EN RAPPORT 3 4. BYG EGEN TABEL 5 4.1 Eksempel sådan laver

Læs mere

Temamøde om ny Sundhedspolitik den 6. oktober Byrådet

Temamøde om ny Sundhedspolitik den 6. oktober Byrådet Temamøde m ny Sundhedsplitik den 6. ktber 2016 Byrådet Scial- g Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på udvalgsmødet den 20. september 2016 at igangsætte arbejdet med udviklingen af en ny sundhedsplitik.

Læs mere

Underretninger om overgreb

Underretninger om overgreb Lvgrundlag: 153 stk. 1. nr. 4 g 154 i Lv m scial service Målgruppe: Børn g unge, hvr der er mistanke eller viden m, at de har været/er udsat fr vld eller seksuelle vergreb Der er frskellige frhld man skal

Læs mere

Rapport vedr. unge på væresteder.

Rapport vedr. unge på væresteder. Rapprt vedr. unge på væresteder. Kvantitativ g kvalitativ analyse af brugerne på væresteder g varmestuer i Kirkens Krshær, KFUM s Sciale arbejde g Blå Krs Danmark med særlig fkus på gruppen af unge på

Læs mere

Kunsten at lave en skolereform, hvor kunsten ikke forsvinder o

Kunsten at lave en skolereform, hvor kunsten ikke forsvinder o Kunsten at lave en sklerefrm, hvr kunsten ikke frsvinder Kjeld Fredens er adjungeret prfessr ved recreate, Institut fr Læring g Filsfi, Aalbrg Universitet. Han har været lektr (hjernefrsker) ved Århus

Læs mere

Referat:

Referat: Faggruppen fr Sygehjælpere Faggruppelandsmøde Dat: 11.-12. maj 2016 Dagsrden: 1. Velkmst g præsentatin 2. Valg af mødeleder g referent 3. Gdkendelse af dagsrden 4. Fællesplæg fr alle faggrupper i plenum

Læs mere