Generelle bemærkninger til budgettet for 2006 samt overslagsårene

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Generelle bemærkninger til budgettet for 2006 samt overslagsårene 2007-2008"

Transkript

1 EGEBJERG KOMMUNE 1 BUDGET 2006 Generelle bemærkninger til budgettet for 2006 samt overslagsårene Budgetarbejdet startede med, at økonomiudvalget i møde den 10. januar 2005 fik forelagt administrations forslag til en anderledes procedure for budgetlægningen 2006 og overslagsårene Baggrunden for en ændring af budgetprocedueren var, at Kommunalreformen gennemføres pr. 1/ og arbejdet med sammenlægning af de nuværende Gudme, Svendborg og Egebjerg kommuner allerede var godt i gang. Der var vedtaget vision, etiske spilleregler samt såkaldt bærende hensyn for den nye Svendborg Kommune. Det administrative og politiske arbejde med udarbejdelsen af budget 2006 i Egebjerg Kommune kunne derfor ikke gennemføres som det har været praksis i de senere år. Budget 2006 ville blive det sidste budget for Egebjerg Kommune, og der blev derfor lagt op til, at arbejdet skulle begrænses mest muligt. KL havde udarbejdet en procedureguide som var gennemgået og sagen blev vendt i ledergruppen. På den baggrund blev det foreslået at følgende aktiviteter blev taget ud af arbejdet med budget 2006: Oplæg til +/- 2% reguleringer i budgettet Valg af såkaldte indsatsområder Temamøde i foråret Udarbejdelse af en såkaldt pixi-udgave af budgettet Ildsjælenes deltagelse i budgetarbejdet Heldagsmøder på Lunde Kursuscenter Borgermøde i efteråret I stedet blev der lagt op til det sædvanlige arbejde med udarbejdelse af basisbudget med administrative tilretninger samt fagudvalgsbehandling frem til sommerferien Umiddelbart efter sommerferien ville skatteprognoser med videre kunne indarbejdes og fremlægges til drøftelse i Kommunalbestyrelsen. Såfremt budgettet var i balance, kunne 1. behandlingen reelt foregå allerede i august. Såfremt budgettet ikke var i balance, ville det blive nødvendigt med temadrøftelser og prioriteringer i henholdsvis budgetgruppe og Kommunalbestyrelse. Økonomiudvalget godkendte forslaget. I møde den 11. april 2005 godkendte økonomiudvalget anvendelsen af Kommunernes Landsforenings pris og lønfremskrivning.. Efter økonomiudvalgsmødet den 11. april påbegyndte Økonomiafdelingen - i tæt samarbejde med de budgetansvarlige ledere på områderne - udarbejdelsen af et basisbudget, hvor overslagsåret 2006, som det så ud ved budgetvedtagelse for 2005, blev tilrettet med lovændringer, ændringer i børnetal jfr. befolkningsprognosen, tillægsbevillinger meddelt af kommunalbestyrelsen samt andre bindende regler/dispositioner, som havde fundet sted siden 2005 budgettet blev vedtaget, og som havde virkning i år 2006 og følgende år. Tilretningerne blev beskrevet kortfattet og fremlagt i de enkelte fagudvalg og samlet for hele kommunalbestyrelsen på temadagen i august.

2 EGEBJERG KOMMUNE 2 BUDGET 2006 I forbindelse med opstarten af budgetlægningen blev der udarbejdet ny befolkningsprognose. Prognosen blev udfærdiget i samarbejde med et eksternt firma, samme firma som Svendborg kommune havde valgt at bruge. Det betyder at befolkningsprognosen er udfærdiget efter samme principper i de to kommuner, hvilket vil være en klar fordel når der skal udfærdiget budget for 2007 for Ny Svendborg kommune. Befolkningsprognosen tager udgangspunkt i det kendte folketal pr , som var atypisk lavt, idet en stor del boliger var til salg i sidste kvartal af Prognose viste et beregnet folketal på 8817 personer, hvilket var væsentlig lavere end hvad der var forventet ved sidste års budgetlægning. På forsyningsområdet kunne Teknik- og Miljøudvalget indarbejde deres budgetforslag under forudsætning af, at forsyningsområdernes tilgodehavende i kommunekassen under ét ikke ændres væsentligt i forhold til budget Dette har dog ikke været muligt, idet ekstraudgiften til transport af spildevand fra Scan Hide ikke er finansieret indenfor forsyningsområdet, da det endnu er uafklaret hvem der skal bære udgiften Aftalen mellem regeringen og Kommunernes Landsforening om kommunernes økonomi i 2006 blev indgået den 10. juni Aftalen omfatter forudsætningerne for kommunernes økonomi i De væsentligste elementer i aftalen er: Vækst i serviceudgifterne 0,25% Uændret beskatning set under et for udskrivningspct. grundskyldspromille og dækningsafgift regeringen vil neutraliseret evt. stigninger. Mulighed for harmonisering i sammenlagte kommuner. Begrænsning i kommunernes muligheder for selvbudgettering af udskrivningsgrundlaget Serviceudgifter 146,4 mia. hertil kommer DUT reguleringer. Tilvejebringelse af råderum ved omprioriteringer, effektiviseringer og digitalisering. Udgifter til overførsler skønnet til 31,9 mia. en stigning i forhold til 2005 på 2,8 mia. Foreløbig midtvejsregulering af budgetgarantien 2004 på 383 mio. på grund af stigning i overførselsindkomsterne. Balancetilskud 11,2 mia. heraf fordeles 1 mia. efter objektive kriterier til dækning af belastningen i stigning på overførselsområdet regnskab Bloktilskudspuljen er reduceret fra 2006 med 2,5 mia. kr. som følge af statens overtagelse af skatteligningen samt del af restanceinddrivelsen fra Reduktionen vedrørende 2005 indgår i midtvejsreguleringen Der gennemføres fra en nedsættelse af forældrebetalingen for de 0-3 årige til 25%, fra gennemføres en tilsvarende nedsættelse af forældrebetalingen for børn i alderen 3 år til skolestart. Kommunerne kompenseres foreløbig i 2006 med 400 mio. kr. Når det endelige lovforslag foreligger efterreguleres kompensationen for 2006 i 2007.

3 EGEBJERG KOMMUNE 3 BUDGET 2006 Der fremsættes lovforslag, om at kommunerne i 2006 ikke kan hæve forældreandelen som betales for børn i alderen 3 år til skolestart. Ændret momsordning på ældreområdet fra er indregnet i balancetilskuddet, der foretages midtvejsregulering i Midtvejsregulering af generelle tilskud i 2005 for selvbudgetterende kommuner med baggrund i det faktiske folketal pr Der er aftalt mulighed for en tilsvarende regulering i Pulje til særligt vanskeligt stillede kommuner forøges med 150 mio. til 334 mio. Der er taget højde for stigning i reguleringsordningen af kommunale lønninger i Anlægsniveau på 10,9 mia. heraf er 7,1 mia. finansieret i aftalen. Udnyttelsen af det resterende råderum vil bero på kommunernes omprioriteringer og forbrug af opsparede midler. Ingen tillægsbevillinger Låneramme folkeskolerne 800 mio. (50%) Ordinær lånepulje på 400 (ekstraordinær forhøjelse på 200) Låneramme på 100 mio. til samarbejder med private Lånemuligheder i forbindelse med strukturreform på 1,0 mia. kr. Begrænsninger i lånemulighederne på forsyningsområdet. Kommunernes grundkapitalindskud i Landsbyggefonden fastholdes på 7% i 2006 Den 8. august blev der på Rådhuset afholdt et temamøde for kommunalbestyrelsen med deltagelse af hovedudvalget, og budgetgruppen, hvor økonomiafdelingen/direktionen gennemgik følgende den overordnede økonomi befolkningsprognosen skatteprognosen ændringer til basisbudgettet Til denne dag var den endelige skatteprognose og tilskudsudmelding indarbejdet tillige med de individuelle lønberegninger samt teknik- og miljø udvalgets budgetforslag på forsyningsområdet, hvor der dog er en usikkerhed om lånemulighederne, idet der indtil lånercirkuleret kendes, er tvivl om fortolkningen af de indførte restrektioner. Tilskud og skatter i 2006 var indarbejdet ud fra selvbudgettering samt Indenrigs- og sundhedsministeriets tilskudsudmelding, ligesom der var indregnet at Egebjerg kommune i 2006 får et ekstraordinært tilskud fra puljen til vanskeligt stillede kommuner på 8,0 mio. kr..

4 EGEBJERG KOMMUNE 4 BUDGET 2006 Et nyt skøn til ændrede pris- og lønfremskrivning, var ikke indarbejdet, idet afvigelserne var minimale, bortset fra fremskrivning af energiudgifterne, som efterfølgende ville blive tilrettet. Resultatopgørelsen udviste herefter et samlet finansieringsunderskud på 4,1 mio. kr. Økonomiafdelingen fremlagde endvidere følgende forslag til mulige forbedringer Overgang til selvforsikring af arbejdsskader i lighed med Svendborg og Gudme kommuner, hvilket ville give en årlig besparelser på ca. 2,0 mio. kr. En nedsættelse af genforsikringspræmien for tjenestemænd til minimumssatsen, som anvendes i Svendborg og Gudme kommuner, hvilket ville give en besparelse på 0,7 mio. kr. En forhøjelse af folketallet i tilskudsberegning på 40 personer, idet det aktuelle folketal ultimo juli lå 70 personer over det der ifølge befolkningsprognose ville være , og som lå til grund for tilskudsberegningen, dette ville give en merindtægt på 0,9 mio. kr. Fagudvalgene have til temadagen fremsendt enkelte budgetønsker som på grund af tidspres ikke blev drøftet. Til temadagene forelå endvidere et foreløbigt resultat af budgetopfølgningen pr , der udviste en forventning om at budgettet for 2005 kunne holde, dog med undtagelse af midtvejsregulering af tilskud som følge af et lavere folketal pr , hvilket ville resultere i en negativ regulering på 4,6 mio. kr. i Kommunalbestyrelsen var enige om at mødes igen, idet økonomiafdelingen forinden skulle indarbejde ovenstående 3 forslag til forbedringer af budgettet. I forlængelse af kommunalbestyrelsesmødet den 17. august fremlage økonomiafdelingen en ny budgetopgørelse hvor følgende tilretninger var foretaget Bloktilskudspuljen i i overslagsårene hæves efter koordinering med Svendborg og Gudme Kommuner med 1,75 mia., 2,3 mia. og 3,25 mia. kr., idet KL`s skøn menes af være for pessimistisk Folketallet forøges i tilskudsberegning med 40 personer. Ny skatteprognose af 15. august 2005 Arbejdsskadeforsikringen opsiges Ud af besparelsen afsættes en pulje på 0,7 mio. kr. (Risikostyring 0,5 mio., katastrofeforsikring 0,1 mio. kr. og administrationsordning i Kgf af arbejdsskadesager 0,1 mio.) Genforsikring af tjenestemænd nedsættes fra 33% til 25% Budgettal på El og varme tilrettet efter de nye prisfremskrivninger Nednormering af pladser i daginstitutionerne som følge af faldende børnetal Kommunalbestyrelsen var efterfølgende enige om, at det tilrettede forslag var det der blev fremlagt til 1. behandlingen. I de politiske forhandlinger mellem første og anden behandlingen vil man drøfte udvalgenes forslag til ønsker, herunder afsættelse af midler til en eventuel privat daginstitution ved Egebjerg Friskole. Til de politiske drøftelser vil der også foreligge svar på ansøgning om yderligere tilskud fra puljen til vanskeligt stillede kommuner, samt svar på ansøgningen om lånedispensation til folkeskolerenoveringer i 2006.

5 EGEBJERG KOMMUNE 5 BUDGET 2006 Det budgetforslag for 2006 som økonomiudvalget nu fremsender til førstebehandlingen viser et finansieringsoverskud på 1,5 mio. kr., der sammen med forsyningsområdet og den kirkelige ligning på i alt -1,8 mio. kr. betyder at kassebeholdningen forringes med 0,3 mio. kr. således, at den samlede kassebeholdning ultimo år 2006 kalkuleres til at udgøre 4,7 mio.. kr. Et skøn over den gennemsnitlige beholdning i 2006 vil være ca. 19 mio. kr. idet der i dette skøn tages udgangspunkt i: den gennemsnitlige beholdning i 2004, at der i 2005 jfr. likviditetsbudgettet forventes kassebevægelser på -4,6 mio. kr., at der er underskud i budgetforslaget for 2006 på 0,3 mio. kr. Det skal dog også bemærkes, at der i forbindelse med årsskiftet kan blive tale om udsving i finansforskyderininger både i positiv og negativ retning som kan påvirke den gennemsnitlige beholdning. Udskrivningsprocenten er fastholdt på 22,2, grundskyldspromillen uændret 6,00 og der er i forslaget anvendt selvbudgettering for skatter og tilskud i år I overslagsårene er skatter og tilskud beregnet ud fra skatteprognosen fra august 2005, samt Kommunernes Landsforenings tilskudsmodel, idet bloktilskudspuljen i overslagsårene dog er hævet efter koordinering med Svendborg og Gudme Kommuner med 1,75 mia., 2,3 mia. og 3,25 mia. kr., idet KL`s skøn menes af være for pessimistisk Budgetforslaget behandles 1. gang den 21. september og skal endeligt vedtages den 12. oktober I perioden mellem 1. og 2. behandlingen gennemførtes høringer i bestyrelser og samarbejdsorganisationer, og politiske forhandlinger. Fristen for indgivelse af ændringsforslag fastsættes til 3. oktober 2005 kl Der skal ved 2. behandlingen tages endelig stilling til, om der til budgettering af tilskud og skatter, skal anvendes statsgaranti eller selvbudgettering i år Den 2. oktober mødtes samtlige partier/lister med henblik på indgåelse af et budgetforlig for Forhandlingerne mundede u i, at der blev indgået budgetforlig for 2006 mellem partierne Socialdemokratiet, Venstre, det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre og Tværsocialistisk Liste. Forliget indeholder følgende elementer i forhold til det fremlagte budgetforslag til 1. behandlingen den 21. september 2005: Stenstrup Skoles SFO tilføres kr fra 2006 og fremover til dækning af forøgede driftsudgifter. Beløbet finansieres af kassen. Fritidstilbud til de ældste elever i specialklasserækken tilføres kr fra 2006 og fremover, således at aktivitetsniveauet kan fastholdes. Beløbet finansieres af kassen.

6 EGEBJERG KOMMUNE 6 BUDGET 2006 Inventar til nyt bibliotek i Stenstrup finansieres af et forøget provenu ved salg af det gamle bibliotek med maksimalt kr Såfremt salget ikke indbringer et merprovenu, tilføjes inventarkontoen intet. Børne- og Kulturudvalget bemyndiges til at anvende op til kr. til pasning af børnehavebørn fra 2006 og fremover. Beløbet finansieres af kassen. Sorggruppe for børn og unge er et vigtigt tiltag, men Børne- og Kulturudvalget finder de nødvendige midler inden for eget budget. Midlertidig opnormering i 2006 for Social- og Arbejdsmarkedsafdelingen på kr finansieres ved tilsvarende besparelser på Social- og Arbejdsmarkedsområdet. Opnormering i Børne- og Ungeafdelingen på kr beløbet er allerede kompenseret via bloktilskuddet - finansieres af kassen. Vintervedligeholdelse det beregnede underskud for Teknik- og Miljøafdelingen på kr tilføres fra kassen i I overslagsårene fra tilføres vintervedligeholdelse kr pr. år. Beløbet finansieres af kassen. For 2006 og fremover er sparekravene til Social- og Arbejdsmarkedsområdet uændret i henhold til de tidligere indgåede budgetforlig. Såfremt det ikke kan lade sig gøre, vil Kommunalbestyrelsen efterfølgende forholde sig til problematikken. Folketallet tilpasses det aktuelle folketal. Men der er kun disponeret med ekstra 20 personer svarende til kr Der afsættes i 2006 yderligere kr , der sammen med de godkendte lånerammer anvendes til den planlagte skolerenovering i Beløbet finansieres af kassen. Endvidere tilføres forventningerne til budgettet på indtægtssiden yderligere kr. 1. mio. i 2007, kr. 2. mio. i 2008, og kr. 3 mio. i 2009 fra puljen til særligt vanskeligt stillede kommuner. Budgetforslaget blev med disse ændringer vedtaget ved 2. behandlingen den 12.oktober Ligeledes besluttede kommunalbestyrelsen, at der for skatter, ejendomsværdiskat og tilskud skulle anvendes selvbudgettering for år De samlede driftsudgifter i det vedtagne budget, incl. forsyningsområderne, andrager efter fradrag af driftsindtægter mio. kr. De samlede anlæg opgjort tilsvarende andrager mio. kr. De samlede renter, herunder renter af lån samt afdrag på gæld, udgør en udgift på mio. kr. Tilsvar til momsudligningsfonden udgør en udgift på mio.

7 EGEBJERG KOMMUNE 7 BUDGET 2006 kr. Diverse finansforskydninger en indtægt på 0,388 mio. kr. Efter fradrag af statsrefusion på mio. kr. skal der i alt finansieres mio. kr. Til finansiering af ovennævnte beløb udskrives der i personlige skatter, herunder også ejendomsværdiskat, aktieselskabsskatter og afgift af renteforsikringer samt reguleringer vedr. tidligere år ialt mio. kr. Kommunal grundskyld med en uændret promille på 6 andrager mio. kr. Generelle tilskud udgør i alt mio. kr. og låneoptagelse til kloak- og vandforsyning samt dispensationslån udgør mio. kr. Herefter vil der være et finansieringsunderskud på mio. kr.,, som fragår den likvide beholdning. Ændringer i likvide aktiver udgør i perioden : + = overskud - = underskud eller i alt for perioden:

8 EGEBJERG KOMMUNE 8 BUDGET 2006 PRISREGISTER FOR 2006 OG OVERSLAG i følge udmelding fra KL af 23. marts prisfremskrivningen for arterne 2,2-2,6-2,7-2,9-4,0-4,5-4,9 har været nulstillet for årene Gennemsnitlig stigning i % Art: (2004) (2005) (2006) (2007) (2008) (2009) 1 Lønninger 3,8 2,8 3,9 3,5 3,5 3,5 1.7 Dagpengerefusion 3,8 2,8 3,9 3,5 3,5 3,5 2.2 Fødevarer 0,1 1,5 1,7 1,7 1,7 1,7 2.3 Brændsel, drivmidler 2,7 3,7-2,1-2,1-2,1-2,1 2.3 Brændsel, drivmidler *) 1,1 4,1 1,5 1,5 1,5 1,5 2.6 Køb af jord og bygninger 0,1 1,5 1,7 1,7 1,7 1,7 2.7 Anskaffelser 0,1 1,5 1,7 1,7 1,7 1,7 2.9 Øvrige varekøb 0,1 1,5 1,7 1,7 1,7 1,7 4.0 Tjenesteydelser uden moms 3,0 2,8 2,8 2,8 2,8 2,8 4.5 Entreprenør- og håndværkerydelser 1,6 1,2 2,1 2,1 2,1 2,1 4.6 Betalinger til staten 3,4 2,6 3,3 3,0 3,0 3,0 4.7 Betalinger til kommuner 3,4 2,6 3,3 3,0 3,0 3,0 4.8 Betalinger til amtskommuner 3,4 2,6 3,3 3,0 3,0 3,0 4.9 Øvrige tjenesteydelser 3,0 2,8 2,8 2,8 2,8 2,8 5.1 Tjenestemandspensioner 4,1 2,8 3,9 3,5 3,5 3,5 5.2 Overførsel til personer 2,9 2,0 2,1 2,1 2,1 2,1 5.9 Øvrige tilskud og overførsler 3,0 2,8 2,8 2,8 2,8 2,8 7.1 Egne huslejeindtægter 3,4 2,6 3,3 3,0 3,0 3,0 7.2 Salg af produkter og ydelser 3,4 2,6 3,3 3,0 3,0 3,0 7.6 Betalinger fra staten 3,4 2,6 3,3 3,0 3,0 3,0 7.7 Betalinger fra kommuner 3,4 2,6 3,3 3,0 3,0 3,0 7.8 Betalinger fra amtskommuner 3,4 2,6 3,3 3,0 3,0 3,0 7.9 Øvrige indtægter 3,4 2,6 3,3 3,0 3,0 3,0 8.4 Refusion 2,9 2,0 2,1 2,1 2,1 2,1 9.1 Overførte lønninger 3,8 2,8 3,9 3,5 3,5 3,5 9.2 Overførte varekøb 0,1 1,5 1,7 1,7 1,7 1,7 9.3 Overførte anskaffelser 0,1 1,5 1,7 1,7 1,7 1,7 9.4 Overførte tjenesteydelser 2,8 2,4 2,8 2,7 2,7 2,7 9.7 Overførte indtægter 2,1 2,2 2,1 2,1 2,1 2,1 *) ny fremskrivning fra juli 2005, er ikke indarbejdet i prisregisteret, men budgettal for El og varme er tilrettet i forhold til de nye priser.

9 EGEBJERG KOMMUNE 9 BUDGET 2006 Budget BUDGETOPGØRELSE A:SKATTEFINANSIERET OMRÅDE: Skatter Generelle tilskud m.v Bidrag til momsudligningen IALT Driftsudgifter excl. forsyning: Byudvikling, miljø og trafik-infrastrukrur Undervisning og kultur Social- og sundhedsvæsen Administration og planlægning PRIS OG LØNSTIGNINGER IALT Renter af kommunale lån Interne renter forsyningsvirksomhed Renter iøvrigt Renter ialt Resultat af ordinær driftsvirksomhed Anlægsudgifter excl. forsyning: Byudvikling, miljø Trafik og infrastruktur Undervisning og kultur Social- og sundhedsvæsen Administration Anlægsramme PRIS OG LØNSTIGNINGER IALT Jordforsyning: Salg af jord Køb af jord incl. byggemodning Drift (indtægter - udgifter) PRIS OG LØNSTIGNINGER IALT Resultat skattefinansieret område Kapitalposter: Afdrag på lån (langfristet gæld) Optagne lån Resultat skattefinansieret område Udgift = - Indtægt = +

10 EGEBJERG KOMMUNE 10 BUDGET 2006 Budget FINANSIERINGSOVERSIGT Tilgang af likvide aktiver: Resultat ialt, se budgetopgørelse IALT ANVENDELSE AF LIKVIDE AKTIVER Øvrige finansforskydninger IALT Ændring i likvide aktiver pr. år "+"=indtægt / forøgelse "-"=udgift / forbrug DISPONIBEL KASSEBEHOLDNING ULTIMO 2005: AKKUMULERET VIRKNING: Mellemregning den kirkelige ligning Mellemregning forsyningsvirksomheder Kassebeholdning incl. forsyningsvirks. samt den kirkelige ligning

11 EGEBJERG KOMMUNE 11 BUDGET 2006 Budget BUDGETOPGØRELSE FORSYNINGSVIRKSOMHEDER: Drift (indtægter - udgifter) Anlæg (indtægter - udgifter) PRIS OG LØNSTIGNINGER Renter af eksterne lån Intern renteberegning - kommunen Kapitalposter Afdrag på lån forsyningsvirksomheder Optagne lån forsyningsvirksomheder Resultat forsyningsvirksomheder Budget FINANSIERINGSOVERSIGT FORSYNINGSVIRKSOMHEDER Tilgang af likvide aktiver: Resultat ialt, se budgetopgørelse Ændring i likvide aktiver pr. år "+"=indtægt/forøgelse "-"=udgift/forbrug Mellemværende med kommunen * AKKUMULERET VIRKNING: * - restgæld på lån

12 EGEBJERG KOMMUNE 12 BUDGET 2006 Budget BUDGETOPGØRELSE DEN KIRKELIGE LIGNING Indtægter Udgifter Reslutat den kirkelige ligning Budget FINANSIERINGSOVERSIGT DEN KIRKELIGE LIGNING Tilgang af likvide aktiver: Resultat ialt, se budgetopgørelse Ændring i likvide pr. år "+"=indtægt/forøgelse "-"=udgift/forbrug 835 Mellemværende med kommunen AKKUMULERET VIRKNING:

13 EGEBJERG KOMMUNE 13 BUDGET 2006 N O T E R TIL BUDGETOPGØRELSEN 1. SKATTER Der er i anvendt selvbudgettering med baggrund skatteprognosen af august Tallene i parentes udviser de budgetterede tal for tilsvarende år i 2005 budgettet KRONER UDSKRIVNINGSGRUNDLAG: 2005-budgettet ( ) ( ) ( ) Ifølge prognose af aug SKATTEPROCENT: 2005-budgettet (22,2) (22,2) (22,2) Ifølge budget , ,2 22,2 EJENDOMSVÆRDISKAT 2005-budgettet (9.115) (9.225) (9.335) Ifølge budget SKATTEPROVENUE: 2005-budgettet ( ) ( ) ( ) Ifølge budget GRUNDVÆRDIER: 2005-budgettet ( ) ( ) ( ) Ifølge budget GRUNDSKYLDSPROMILLE: 2005-budgettet (6,0) (6,0) (6,0) Ifølge budget ,0 6,0 6,0 6,0 GRUNDSKYLD: 2005-budgettet (4.166) (4.271) (4.377) Ifølge budget KIRKELIG LIGNING: Udskrivningsgrundlag: 2006-budgettet ( ) ( ) ( ) Ifølge prognose af aug SKATTEPROCENT: 2005-budgettet (1,25) (1,25) (1,25) Ifølge budget ,25 1,25 1,25 1,25 SKATTEPROVENUE: 2005-budgettet (10.429) (10.836) (11.198) Ifølge budget Det bemærkes, at den kirkelige lignings andel i kommunens samlede udskrivningsgrundlag er beregnet med 90%.

14 EGEBJERG KOMMUNE 14 BUDGET 2006 Følgende beløb er yderligere budgetteret vedrørende skatter i 2006: - Mio. kroner - Lingningsprovenu Regulering vedr Reguleringer tidligere år 191 Afregning af indkomstskatterestancer -294 Netto uerholdelige og afskrevne skatter -117 Aktieselskabsskatter Afregning vedr. det skrå skatteloft (år 2000) -315 Dødsboskat 10 Afgift af renteforsikringer med videre Befolkningen i Egebjerg kommune pr. 1 januar 2005 til brug for prognoseberegning af tilskud Økonomiafdelingen har i november 2004 gennemgået udskrift fra CPR vedr. kommunale forhold 4. Ifølge listen er der 51 borgere fra Egebjerg kommune, som skal være registreret med kode 4 i andre kommuner, og 70 borgere fra andre kommuner, som skal være registreret med kode 4 i Egebjerg kommune Der er således tale om et underskud for Egebjerg kommune på 19 personer. Folketal pr. 1. januar Underskud jfr. ovenstående -19 Bet. kommune folketal pr. 1. januar Hertil kommer de ændringer der ligger i befolkningsprognosen i Ovenstående tal blev til førstebehandlingen af budgetforslaget forhøjet med 40 personer som følge af den aktuelle udvikling i folketallet. I budgetforliget blev det aftalt, at det aktuelle folketal pr skulle anvendes, hvilket betød at der blev tillagt yderligere 46 personer. Følgende folketal er derfor anvendt til prognoseberegningen af tilskud til budgetforslaget for

15 EGEBJERG KOMMUNE 15 BUDGET GENERELLE TILSKUD De generelle tilskud og udligning i 2006 er budgetteret ud fra selvbudgetteringmodellen samt Indenrigsministeriets udmeldinger med følgende beløb: - Mio. kroner - Kommunal udligning Kommunal udligningstilskud Tilsvar/tilskud vedr. indvandrere og flygtninge Særligt tilskud ældrepakken Tilskud særligt vanskeligt stillede kommuner Særlige tilskud (grundtakstmodellen) Tab på skattereformen Bidrag til momsudligningsordningen OPTAGELSE AF LÅN Der er budgetteret med optagelse af lån til, spildevandsanlæg, vandforsyning, samt dispensationslån til skolerenoveringer. 5. DET SKATTEFINANSIEREDE OMRÅDE Udviser herefter følgende overskud/-underskud (mio. kroner): 6. FORSYNINGSVIRKSOMHEDERNE Forsyningsvirksomhederne omfatter kloak- og rensningsanlæg, renovation og vand. Økonomisk skal virksomhederne hvile i sig selv, og det enkelte års overskud eller underskud opsamles på særlige udlægskonti i den finansielle status. Størstedelen af anlægsinvesteringerne på kloakområdet har siden 1988 været lånefinansieret. Investeringerne i spildevandsanlæg fremgår specificeret af anlægsbudgettet. 7. LIKVIDITETEN Med udgangspunkt i en forventet disponibel likvid beholdning ved udgangen af 2005 på mio. kr., vil den disponible likvide beholdning udvikle sig således ultimo året: - Mio. Kr

16 EGEBJERG KOMMUNE 16 BUDGET 2006 KOMMUNALBESTYRELSEN Mogens Johansen (A) borgmester Hanne Staff (Ny V) 1. viceborgmester Orla Hansen (A) 2. viceborgmester Mie Bendrup (Ny V) Arne Ebsen (T) Ove Engstrøm (C) Torben Frost (A) Steen Gundertofte (V) Jens Himmelstrup (V) Birger Jensen (V) Jane Kierans (V) Asger Bent Bjerre (A) Torben Nielsen (T) Finn Olsen (B) Vibeke Rindom (T) Karen Standhave (A) Christian Ulrich (C) DIREKTIONEN Søren Stensbo-Smidt Kommunaldirektør Michael Vinter Vicekommunaldirektør REVISION Kommunernes Revision

Nedenfor gennemgås budgettets forudsætninger (uændret i forhold til Økonomiudvalgets 1. behandling).

Nedenfor gennemgås budgettets forudsætninger (uændret i forhold til Økonomiudvalgets 1. behandling). Økonomi og Analyse Sagsnr. 190259 Brevid. 1092528 Ref. TKK Dir. tlf. 46 31 30 65 tinakk@roskilde.dk NOTAT: Byrådets 1. behandling af budget 2011-2014 26. august 2010 Økonomiudvalgets 1. behandling Økonomiudvalget

Læs mere

Vedtaget budget 2011-14

Vedtaget budget 2011-14 Budget 2011-2014 Vedtaget budget 2011-14 Side 1 DRIFT Serviceområder i alt 1.443.052 1.446.680 1.455.622 1.464.662 1. Overførselsområder i alt 420.300 414.586 408.968 404.112 2. DUT-områder iflg. aktstykket

Læs mere

Finansiering. (side 28-35)

Finansiering. (side 28-35) Finansiering (side 28-35) 28 BUDGET 2016 SAMT OVERSLAGSÅRENE 2017-2019 Finansiering Finansiering Budgettet indenfor finansiering (hovedkonto 7 og 8) består af følgende: Generelle tilskud, udligning og

Læs mere

Katter, tilskud og udligning

Katter, tilskud og udligning S Katter, tilskud og udligning Kommunens samlede indtægter (skatteindtægter, tilskud og udligning) er i 2016 budgetteret til 2.463,2 mio. kr. netto. Hovedparten af disse indtægter kommer fra personskatterne.

Læs mere

1. Godkendelse af dagsordenen /32720 Kirkelig ligning / behandling af budget Orientering...

1. Godkendelse af dagsordenen /32720 Kirkelig ligning / behandling af budget Orientering... Referat Økonomiudvalget Tid Mandag den 28. september 2015 - kl. 13:00 Sted Mødelokale 3 Afbud Fraværende Indholdsfortegnelse: 1. Godkendelse af dagsordenen...1 2. 14/32720 Kirkelig ligning 2016...1 3.

Læs mere

BILAG 2 - Budgettering af skatteindtægter

BILAG 2 - Budgettering af skatteindtægter Til: Økonomiudvalget BILAG 2 - Budgettering af skatteindtægter 15. august 2011 Sags id: 190-2011-8309 Indledning I dette notat vil der blive gjort rede for budgettering af Furesø Kommunes skatteindtægter

Læs mere

Egebjerg Kommune. Kommunalbestyrelsen. Referat

Egebjerg Kommune. Kommunalbestyrelsen. Referat Egebjerg Kommune Kommunalbestyrelsen Referat Dato: Onsdag, den 18. august 2004 Starttidspunkt for møde: Kl. 19.00 Sluttidspunkt for møde: Kl. 20.30 Mødested: Kommunalbestyrelsens mødelokale Udsendelsesdato:

Læs mere

Indstilling til 2. behandling af budget

Indstilling til 2. behandling af budget Indstilling til 2. behandling af budget 2017-2020 tet for 2017-20 består af det fremlagte budget til 1. behandlingen tillagt budgetforliget, som er indgået mellem Socialdemokratiet, Venstre, Konservative

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT. Budgetlægningen for 2015-2018. Emne: Procedure og tidsplan for budgetlægning 2015-2018. Til: Byrådet m.fl.

SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT. Budgetlægningen for 2015-2018. Emne: Procedure og tidsplan for budgetlægning 2015-2018. Til: Byrådet m.fl. SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT Emne: Procedure og tidsplan for budgetlægning 2015-2018 Til: Byrådet m.fl. Dato: 7. januar 2014 Sagsbeh.: AJ Journalnr.: 13/20800 Budget- og regnskabsarbejdet i kommunen

Læs mere

Gentofte Kommune Økonomi Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund

Gentofte Kommune Økonomi Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Rapportering Økonomisk rapportering pr. 30. juni Halvårsregnskab inkl. tillægsbevillingsansøgninger Gentofte Kommune Økonomi Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Indledning Den økonomiske rapportering

Læs mere

REFERAT BYRÅDET. den 27.08.2012 i Byrådssalen

REFERAT BYRÅDET. den 27.08.2012 i Byrådssalen REFERAT BYRÅDET den 27.08.2012 i Byrådssalen Afbud: Ingen Orlov: Anders Kronborg (A) Stedfortræder: Rut Sydbøge (A) SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Budgetrevision pr. 30. juni 2012 - Alle

Læs mere

Notatet er af teknisk karakter og skal ses som et tilbud til de politikere, der ønsker en nærmere gennemgang af tilskuds- og udligningsordningerne.

Notatet er af teknisk karakter og skal ses som et tilbud til de politikere, der ønsker en nærmere gennemgang af tilskuds- og udligningsordningerne. Til: Byrådet BILAG 3 Budgettering af Tilskud og udligning. Indledning I dette notat redegøres for Furesø Kommunes tilskud og udligning for 2015-2018, som indgår i Totalbudget 2015-2018 til budgettets 2.

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger givet et overblik over grundlaget for regnskabet. Regnskab 6 GENERELLE BEMÆRKNINGER Formålet med de generelle bemærkninger er at give et samlet overblik over den økonomiske side af regnskabet. De generelle

Læs mere

Budget 2016-2019 Vicekommunaldirektør Mogens Raun Andersen / Økonomichef Kirsten Thune

Budget 2016-2019 Vicekommunaldirektør Mogens Raun Andersen / Økonomichef Kirsten Thune Budget 2016-2019 Vicekommunaldirektør Mogens Raun Andersen / Økonomichef Kirsten Thune Kommunaldirektør Henrik Kolind, Roskilde Kommune September 2013 Halvårsregnskab 2015 Tillægsbevillinger i 2015 I mio.

Læs mere

Finansiering. (side 26-33)

Finansiering. (side 26-33) (side 26-33) 26 BUDGET 2015 SAMT OVERSLAGSÅRENE 2016-2018 Finansiering Budgettet indenfor finansiering (hovedkonto 7 og 8) består af følgende: Generelle tilskud, udligning og skatter Renter Forskydninger

Læs mere

16. Skatter, tilskud og udligning

16. Skatter, tilskud og udligning 16. 16. Kommunalbestyrelsen skal ved vedtagelsen af Egedal Kommunes budget for beslutte, hvorvidt Kommunen skal tage imod statsgarantien for skatter, tilskud og udligning, eller om Kommunen skal vælge

Læs mere

Behandling af budgetforslag 2020 ( )

Behandling af budgetforslag 2020 ( ) 359 1. Behandling af budgetforslag 2020 (2020-2023) Stine Basballe Baggrund for sagens forelæggelse Hermed fremsendes budgetforslaget for 2020-2023 til 1. behandling. Sagens gang Økonomiudvalget - Byrådet.

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger Forudsætninger for budgettet Udgangspunktet for budgetlægningen for 2009-2012 har været det vedtagne budget 2008. I budgetaftalen for 2008 var forudsat en række ændringer, som først havde fuld effekt fra

Læs mere

Udskrivningsprocenten for kirkeskat forbliver på 0,68 pct.

Udskrivningsprocenten for kirkeskat forbliver på 0,68 pct. ,1'7 *7(5),1$16,(5,1* I de efterfølgende afsnit redegøres der for kommunens generelle indtægtsside, som består af følgende: Y Kommunale skatter, jf. afsnit 3.1 og 3.2 (IKIRIVIPPIindtægtskilder Y Generelle

Læs mere

Anlæg: Der er nu udarbejdet et forslag til investeringsoversigt, som dels tager højde for udgifter til de projekter, som allerede er igangsat.

Anlæg: Der er nu udarbejdet et forslag til investeringsoversigt, som dels tager højde for udgifter til de projekter, som allerede er igangsat. 8. september 2010 Sags id: 10/37207 Budgetoplæg -2014 Kontaktperson: mbmoe E-mail: mbmoe@assens.dk Dir. tlf.: 64 74 74 09 Budgetoplægget til økonomiudvalgets 1. bygger videre på de reduktionsblokke, der

Læs mere

Byrådet ODSHERRED KOMMUNE

Byrådet ODSHERRED KOMMUNE 1. Budgetforslag 2017-2020 for Odsherred Kommune Sag 306-2016-1470 Dok. 306-2016-248824 Initialer: CLH Åbent Kompetence Byrådet via Økonomiudvalget Beslutningstema Vedtage budget for 2017 med overslagsårene

Læs mere

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Fredag den 02-10-2009. Mødetidspunkt: 08:00. Sted: Mødelokale 1, Støvring Rådhus. Møde slut: 9.

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Fredag den 02-10-2009. Mødetidspunkt: 08:00. Sted: Mødelokale 1, Støvring Rådhus. Møde slut: 9. Mødedato:. Mødetidspunkt: 08:00. Sted: Mødelokale 1, Støvring Rådhus. Møde slut: 9.00 REFERAT Indholdsfortegnelse Side 1. Budget 2010-2013 - Børn og Ungdom 752 2. Budget 2010-2013 - 2. behandling 756 3.

Læs mere

REVIDERET - Afsluttende tilretning af forslag til budget 2015-2018

REVIDERET - Afsluttende tilretning af forslag til budget 2015-2018 ØKONOMI OG PERSONALE Dato: 24. september 2014 Økonomibilag nr. 8 2014 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Sagsid: 00.30.10-P19-2-14 REVIDERET - Afsluttende tilretning af forslag

Læs mere

16. Skatter, tilskud og udligning

16. Skatter, tilskud og udligning er 16. 16. Kommunalbestyrelsen skal ved vedtagelsen af Egedal Kommunes budget for beslutte, hvorvidt Kommunen skal tage imod statsgarantien for skatter, tilskud og udligning, eller om Kommunen skal vælge

Læs mere

SAMMENLÆGNINGSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

SAMMENLÆGNINGSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE SAMMENLÆGNINGSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 14 TORSDAG DEN 5. OKTOBER 2006, KL. 19.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, BYRÅDSSALEN Sammenlægningsudvalget 5. oktober 2006 Side: 197 Fraværende: Arne

Læs mere

Aarhus Kommune Resultatopgørelse FVR pr. u. september kr., netto Forventet regnskab pr. u-09 (1) (2) (3)=(1)-(2)

Aarhus Kommune Resultatopgørelse FVR pr. u. september kr., netto Forventet regnskab pr. u-09 (1) (2) (3)=(1)-(2) Bilag 1 til indstilling om forventet regnskab 2015 for Aarhus Kommune Den 10. december 2015 Uddybende kommentarer til Aarhus Kommunes forventede regnskab pr. ultimo september 2015 Det forventede regnskab

Læs mere

Mødested : Mødetidspunkt : Fraværende :!" # $$ $ %& '() *%&%&

Mødested : Mødetidspunkt : Fraværende :! # $$ $ %& '() *%&%& Side 1 af 32 Mødested : Mødetidspunkt : Fraværende : # $$ $ %& '() *%&%& + '$ $$*&! "!#,%&#-.%/,%+..*&0 $" 1,%2* $*3 ',45! $ 43$.,6!0! 86,%91$6,%) $*$ 0$0)$- "3.0 #$,%-) $*$ 0$0)$& "3.0 #$,%%$.4.0,&:3

Læs mere

16. Skatter, tilskud og udligning

16. Skatter, tilskud og udligning 16. Dette notat gennemgår kommunens muligheder for finansiering af -18 i form af skatter, tilskud og udligning samt de usikkerheder, som er forbundet med valg af finansiering. Byrådet skal ved budgetvedtagelsen

Læs mere

Indtægtsprognose

Indtægtsprognose Indtægtsprognose 2014 1. Prognose for indtægter 2014 Økonomistaben har foretaget en beregning af indtægterne fra skatter og generelle tilskud for 2014 på baggrund af Indenrigs- og Sundhedsministeriets

Læs mere

Bilag 1B. Økonomiske nøgletal budgetforslag 2015-2018

Bilag 1B. Økonomiske nøgletal budgetforslag 2015-2018 Bilag 1B. Økonomiske nøgletal budgetforslag 2015-2018 24. april 2014 Sagsbeh: LFM Økonomiafdelingen Beregning af økonomiske nøgletal til budgetforslag 2015 2018 I dette bilag gennemgås de økonomiske nøgletal

Læs mere

ØKONOMISK POLITIK 2014 2018

ØKONOMISK POLITIK 2014 2018 ØKONOMISK POLITIK 2014 2018 Ajourført: 13. marts 2014 Økonomi & Løn Østergade 23 5400 Bogense www.nordfynskommune.dk Sagsnummer: 480-2014-9961 Dokumentnr.: 480-2014-61217 Godkendt af Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Med budgetforslaget opfylder kommunen pejlemærkerne i den økonomiske strategi.

Med budgetforslaget opfylder kommunen pejlemærkerne i den økonomiske strategi. ØKONOMI OG STYRING Økonomibilag nr. 8 2016 Dato: 29. september 2016 Tlf. dir.: 4477 2205 E-mail: mbje@balk.dk Kontakt: Mikkel Bo Jensen Sagsid: 00.30.10-P19-2-16 Afsluttende tilretning af forslag til budget

Læs mere

Egebjerg Kommune. Kommunalbestyrelsen. Referat

Egebjerg Kommune. Kommunalbestyrelsen. Referat Egebjerg Kommune Kommunalbestyrelsen Referat Dato: Starttidspunkt for møde: Kl. 19.00 Sluttidspunkt for møde: Kl. 21.25 Mødested: Udsendelsesdato: Afbud fra: Fraværende: Ingen. Mødedeltagere: Den 21-januar-2004

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger Indledning Budget 2009 er vedtaget på Kommunalbestyrelsens møde den 8. oktober 2008. Budgettet baserer sig på en budgetaftale, som omfatter alle kommunalbestyrelsens partier på nær Socialistisk Folkeparti.

Læs mere

Forudsætninger for budgettet

Forudsætninger for budgettet Forudsætninger for budgettet Byrådets økonomiske politik, og dermed den årlige budgetlægning tager udgangspunkt i en økonomisk politik, som blev vedtaget d. 30. april 2014. Af politikken fremgår det bl.a.,

Læs mere

Valg mellem selvbudgetteret og statsgaranteret udskrivningsgrundlag 2016

Valg mellem selvbudgetteret og statsgaranteret udskrivningsgrundlag 2016 Bilag 7 Valg mellem selvbudgetteret og statsgaranteret udskrivningsgrundlag 2016 Forudsætninger for budget 2016 KL og Finansministeriet aftalte ult. juni 2015 et fremadrettet garantiskøn for udskrivningsgrundlaget

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kommunalbestyrelsen den 07-10-2013, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Kommunalbestyrelsen Dagsorden Mandag den 7. oktober 2013 kl. 17:00 afholder Kommunalbestyrelsen møde i Mødesalen/Rådhus. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Valg mellem selvbudgetteret og statsgaranteret udskrivningsgrundlag 2014

Valg mellem selvbudgetteret og statsgaranteret udskrivningsgrundlag 2014 Bilag 8 Valg mellem selvbudgetteret og statsgaranteret udskrivningsgrundlag 2014 Forudsætninger for budget 2014 KL og Finansministeriet aftalte i juni 2013 et fremadrettet garantiskøn for udskrivningsgrundlaget

Læs mere

Budgetlægning 2015-2018

Budgetlægning 2015-2018 Budgetlægning 2015-2018 Forventet regnskab 2014 Basisbudget 2015-18 Anlæg Forsyning Lån og likviditet Konklusion Videre forløb Byrådets budgetkonference, 26. August 2014 Forventet regnskab 30. juni 2014

Læs mere

Indstilling: Centralforvaltningen, Økonomisk Sekretariat indstiller til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Indstilling: Centralforvaltningen, Økonomisk Sekretariat indstiller til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen Pkt.nr. 13 Økonomirapportering pr. 31. maj 2008 639533 Indstilling: Centralforvaltningen, Økonomisk Sekretariat indstiller til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen 1. at økonomirapporteringen pr. 31.

Læs mere

Status på kommunens økonomi efter økonomiaftalen for 2015. Aftale om kommunernes økonomi for 2015 mellem KL og Regeringen er indgået d. 3.

Status på kommunens økonomi efter økonomiaftalen for 2015. Aftale om kommunernes økonomi for 2015 mellem KL og Regeringen er indgået d. 3. ØKONOMIAFTALE 2015 Intro Aftale om kommunernes økonomi for 2015 mellem KL og Regeringen er indgået d. 3. juni 2015 Aftalen fastsætter rammerne for de kommende budgetforhandlinger Pba. en opgørelse af de

Læs mere

Budgetforslag 2013. Samt overslagsårene 2014-2016. Side 1 af 12

Budgetforslag 2013. Samt overslagsårene 2014-2016. Side 1 af 12 Budgetforslag 2013 Samt overslagsårene 2014-2016 Side 1 af 12 Budgetforslag 2013-2016 Indledning Basisbudgettet for 2013 2016 blev behandlet på Økonomiudvalgets møde den 04.06.2012. Der henvises i øvrigt

Læs mere

Indstilling til 2. behandling af budget

Indstilling til 2. behandling af budget Indstilling til 2. behandling af budget 2016-19 tet for 2016-19 tager udgangspunkt i det fremlagte budget til 1. behandlingen, korrigeret med tekniske ændringsforslag og ændringer fra budgetforliget mellem

Læs mere

Budgetopfølgning 2/2013

Budgetopfølgning 2/2013 Greve Kommune Direktionen Budgetopfølgning 2/ Samlet notat 1. Indledning Budgetopfølgning 2 for følger retningslinjerne for styring i Greve Kommune, hvor det overordnede mål er, at det fastlagte og servicerammen

Læs mere

De væsentligste årsager til, at den nye indtægtsprognose afviger fra den gamle, er:

De væsentligste årsager til, at den nye indtægtsprognose afviger fra den gamle, er: Brøndby Kommune Centralforvaltningen Økonomiafdelingen 16. april 2015 NOTAT Underbilag A til Budgetbilag II Det tekniske budgetforslag Kommunens indtægter 2016-2019 Dette er en kort redegørelse for udsigterne

Læs mere

1. BEHANDLING AF BUDGETFORSLAGET

1. BEHANDLING AF BUDGETFORSLAGET September 2014 1. BEHANDLING AF BUDGETFORSLAGET Budgetforslag 2015-2018 BUDGETBILAG V Borgmesterens ændringsforslag på vegne af Økonomiudvalget BRØNDBY KOMMUNE CENTRALFORVALTNINGEN Indhold 1 INDLEDNING...

Læs mere

Skatter Budget 2011-2014. Beløb i 1.000 kr. R2009 B2010 B2011 BO2012 BO2013 BO2014

Skatter Budget 2011-2014. Beløb i 1.000 kr. R2009 B2010 B2011 BO2012 BO2013 BO2014 Skatter Budget 2011-2014 Skatter De kommunale skatter udgøres for langt hovedpartens vedkommende af personskatter med 91,2 pct. af de samlede skatter. Den næststørste skattekilde er ejendomsskat med 7,6

Læs mere

Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning

Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning ØKONOMI OG PERSONALE Økonomibilag nr. 6 2013 Dato: 16. august 2013 Tlf. dir.: 44776316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Sagsnr: 2013-1275 Dok.nr: 2013-117504 Skatter, generelle tilskud og kommunal

Læs mere

Budget 2014 samt budgetoverslagsårene 2015-2017

Budget 2014 samt budgetoverslagsårene 2015-2017 Budgettet indenfor finansiering (hovedkonto 7 og 8) består af følgende: Generelle tilskud, udligning og skatter Renter Forskydninger i likvider og tilgodehavender mv. Forskydninger i kirkeskat Afdrag på

Læs mere

Generelle bemærkninger til Budget 2015-2018

Generelle bemærkninger til Budget 2015-2018 Generelle bemærkninger til Budget 2015-2018 Indledning og sammendrag af økonomien Jammerbugt Kommunes budget for 2015 og overslagsårene 2016-18 er vedtaget i Kommunalbestyrelsen den 9. oktober 2014. I

Læs mere

Referat Økonomiudvalget onsdag den 30. august Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Økonomiudvalget onsdag den 30. august Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat onsdag den 30. august 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Budget 2018, 1. behandling...2 30-08-2017 Side

Læs mere

Økonomiudvalget BESLUTNINGSPROTOKOL

Økonomiudvalget BESLUTNINGSPROTOKOL Økonomiudvalget BESLUTNINGSPROTOKOL Sted: Mødelokale 250, rådhuset Dato: Torsdag den 2. oktober 2014 Start kl.: 9:00 Slut kl.: 9:45 Medlemmer: Jan Petersen (A) Torben Jensen (L) Benny Hammer (C) Hans Erik

Læs mere

Kommunens udgifter finansieres hovedsageligt af indtægterne ved skatter, statstilskud og kommunal udligning.

Kommunens udgifter finansieres hovedsageligt af indtægterne ved skatter, statstilskud og kommunal udligning. Bilag 7 Kommunens udgifter finansieres hovedsageligt af indtægterne ved skatter, statstilskud og kommunal udligning. Byrådet skal ved budgetvedtagelsen tage stilling til, om kommunen vil tage imod statens

Læs mere

NOTAT. Indtægtsskøn budget

NOTAT. Indtægtsskøn budget NOTAT Indtægtsskøn budget 2016-2019 Skatter, tilskud og udligning Kommunens indtægtsside bestående af skatter, tilskud og udligning budgetteres i et af Kommunernes Landsforening udviklet prognoseprogram.

Læs mere

Indstilling til 2. behandling af budget

Indstilling til 2. behandling af budget Indstilling til 2. behandling af budget 2015-18 tet for 2015-18 tager udgangspunkt i det fremlagte budget til 1. behandlingen, korrigeret med tekniske ændringsforslag og ændringer fra budgetforliget mellem

Læs mere

Skatteprocenter. Indkomstskat

Skatteprocenter. Indkomstskat Skatteprocenter I budgetforslaget for 2011 14 er der budgetteret med uændrede skatteprocenter i forhold til budget 2010. Skatteprocenterne for Dragør Kommune i 2011 fremgår af nedenstående tabel. Tabel

Læs mere

DREJEBOG FOR BUDGET 2017.

DREJEBOG FOR BUDGET 2017. Syddjurs Kommune 5. januar 2016 DREJEBOG FOR BUDGET 2017. 1. INDLEDNING Drejebogen omfatter aktiviteter i forbindelse med budgetlægning og fastlæggelse af serviceniveau. Drejebogen tager højde for de aftaler

Læs mere

Skatter, tilskud og udligning Revideret budgetskøn for :

Skatter, tilskud og udligning Revideret budgetskøn for : NOTAT 21. august 2015 LRASM Skatter, tilskud og udligning Revideret budgetskøn for 2016-2019: Der er den 3. juli indgået en økonomiaftale for 2016 mellem regeringen og KL, som indebærer betydelige ændringer

Læs mere

Bemærkninger til. renter og finansiering

Bemærkninger til. renter og finansiering Bemærkninger til renter og finansiering 1 i hele 1.000 kr. Renter og finansiering BF 2016 BO 2017 BO 2018 BO 2019 07.22 Renter af likvide aktiver -3.734-3.427-3.107-3.201 05 Indskud i pengeinstitutter

Læs mere

Der er i budgetforslaget forudsat en uændret udskrivningsprocent på 25,5 samt en uændret grundskyldspromille på 28,89.

Der er i budgetforslaget forudsat en uændret udskrivningsprocent på 25,5 samt en uændret grundskyldspromille på 28,89. ØKONOMI OG PERSONALE Økonomibilag nr. 6 2014 Dato: 15. august 2014 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Forslag til budget 2015-2018 Baggrund Økonomiudvalget vedtog den 20. maj

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2019-2022 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget 2019-2022 i henhold til 37 i Lov om kommunernes styrelse. Balancen i

Læs mere

INDTÆGTSSIDEN BUDGET 2009

INDTÆGTSSIDEN BUDGET 2009 Indtægtssiden Udskrivningsgrundlaget Nedenstående oversigt viser skøn over udviklingen i udskrivningsgrundlag 2007 til 2012. Udskrivningsgrundlaget for personskat er basis for den væsentligste indtægt

Læs mere

Bilag 2-1 Hovedoversigt

Bilag 2-1 Hovedoversigt Bilag 2-1 Hovedoversigt Hovedoversigten til regnskabet har til formål at give et summarisk overblik over regnskabet såvel aktivitetsmæssigt som finansielt. Den vil også oplysningsmæssigt kunne give et

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Økonomiudvalget den 01-10-2013, s. 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Økonomiudvalget Protokol Tirsdag den 1. oktober 2013 kl. 16:00 afholdt Økonomiudvalget møde i Udvalgsværelse 1/Rådhus. Medlemmerne var til stede

Læs mere

Økonomibilag nr. 5 2014. Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning. Indledning

Økonomibilag nr. 5 2014. Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning. Indledning ØKONOMI OG PERSONALE Dato: 16. august 2014 Økonomibilag nr. 5 2014 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Sagsid: 25.20.00-S55-1-14 Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning

Læs mere

Aktuel økonomi: - regnskab budgetlægning Byrådets plankonferencemøde 29. marts 2016

Aktuel økonomi: - regnskab budgetlægning Byrådets plankonferencemøde 29. marts 2016 Aktuel økonomi: - regnskab 2015 - budgetlægning 2017-19 Byrådets plankonferencemøde 29. marts 2016 Regnskab 2015 - Økonomioversigt Forv. Opr. budget Korr. budget regnskab Regnskab mio.kr. (-) angiver indtægt/overskud

Læs mere

Hovedkonto 7. Renter og finansiering

Hovedkonto 7. Renter og finansiering Hovedkonto 7. Renter og finansiering - 318-1. Ydre vilkår, grundlag, strategi, organisation og ydelser Hovedkonto 7 består af renter, tilskud og udligning, skatter m.v. Renterne omfatter renteindtægter

Læs mere

1. DET SAMLEDE RESULTAT

1. DET SAMLEDE RESULTAT 1. DET SAMLEDE RESULTAT Sammenfatning 1.1 Budgetoversigt I efterfølgende oversigt er der foretaget en sammenfatning af resultatet af budgettet. Budgettet består af årsbudgettet for 24 samt 3 budgetoverslagsår

Læs mere

Forslag til budget

Forslag til budget ØKONOMI OG STYRING Økonomibilag nr. 6 2016 Dato: 11. august 2016 Tlf. dir.: 4477 2205 E-mail: mbje@balk.dk Kontakt: Mikkel Bo Jensen Forslag til budget 2017-2020 Baggrund Økonomiudvalget vedtog den 15.

Læs mere

N O T A T. Revision af tilskudsmodellens beregningsgrundlag. Bloktilskuddet i tilskudsmodellen

N O T A T. Revision af tilskudsmodellens beregningsgrundlag. Bloktilskuddet i tilskudsmodellen N O T A T Revision af tilskudsmodellens beregningsgrundlag Tilskudsmodellen er blevet opdateret med KL s nye skøn for væksten i udskrivningsgrundlaget fra 2007 til 2012. Endvidere er der foretaget mindre

Læs mere

Valg mellem selvbudgetteret og statsgaranteret udskrivningsgrundlag 2015

Valg mellem selvbudgetteret og statsgaranteret udskrivningsgrundlag 2015 Bilag 8 Valg mellem selvbudgetteret og statsgaranteret udskrivningsgrundlag 2015 Forudsætninger for budget 2015 KL og Finansministeriet aftalte i juni 2014 et fremadrettet garantiskøn for udskrivningsgrundlaget

Læs mere

BUDGET BUDGETFORSLAG SUPPLERENDE MATERIALE TIL BYRÅDETS 2. BEHANDLING

BUDGET BUDGETFORSLAG SUPPLERENDE MATERIALE TIL BYRÅDETS 2. BEHANDLING BUDGET 2011-2014 BUDGETFORSLAG 2011-2014 SUPPLERENDE MATERIALE TIL BYRÅDETS 2. BEHANDLING Økonomiudvalget 6. oktober 2010 Detgte er en blank side Indholdsfortegnelse Budgetforudsætninger... 5 Resultatopgørelse...

Læs mere

169. Budgetforslag 2016-2019 for Odsherred Kommune

169. Budgetforslag 2016-2019 for Odsherred Kommune Side 1 af 5 169. Budgetforslag 2016-2019 for Odsherred Kommune Sag 306-2015-819 Dok. 306-2015-214761 Initialer: CLH Åbent Kompetence Byrådet via Økonomiudvalget Beslutningstema Vedtage budget for 2016

Læs mere

Økonomiudvalget BESLUTNINGSPROTOKOL

Økonomiudvalget BESLUTNINGSPROTOKOL Økonomiudvalget BESLUTNINGSPROTOKOL Sted: Mødelokale 250, rådhuset Dato: Tirsdag den 4. oktober 2016 Start kl.: 13:00 Slut kl.: 13:30 Medlemmer: Fraværende: Jan Petersen (A) Torben Jensen (L) Benny Hammer

Læs mere

Referat fra møde Onsdag den 11. september 2013 kl i Byrådssalen

Referat fra møde Onsdag den 11. september 2013 kl i Byrådssalen Byrådet Referat fra møde Onsdag den 11. september 2013 kl. 19.00 i Byrådssalen Mødet slut kl. 20.12 MØDEDELTAGERE Ole Find Jensen (A) Anne-Lise Kuhre (A) Anne-Mette Risgaard Schmidt (V) Grethe Olsen (F)

Læs mere

Aktuel økonomi - regnskab budgetlægning udligningsreform - OK 18

Aktuel økonomi - regnskab budgetlægning udligningsreform - OK 18 Aktuel økonomi - regnskab 2017 - budgetlægning 2019-22 - udligningsreform - OK 18 Byrådets plankonference den 3.-4. maj 2018 Regnskab 2017 2 Regnskab 2017 Økonomioversigt Opr. budget Korr. budget Forv.

Læs mere

Budgetlægning 2016-2019

Budgetlægning 2016-2019 Budgetlægning 2016-2019 Forventet regnskab 2015 pr. 30.06 Økonomiaftalen Basisbudget 2016-2019 Drift Anlæg Finansiering Generelt Videre forløb ved budgetlægningen Supplerende plancher Byrådets budgetkonference,

Læs mere

Økonomioversigt. pr. 31.01.2009. Udarbejdet af: Økonomistaben. Dato: 19. februar 2009. Sagsid.: 00.30.10-Ø09-18-08. Version nr.: 1

Økonomioversigt. pr. 31.01.2009. Udarbejdet af: Økonomistaben. Dato: 19. februar 2009. Sagsid.: 00.30.10-Ø09-18-08. Version nr.: 1 Økonomioversigt pr. 31.01.2009 Udarbejdet af: Økonomistaben Dato: 19. februar 2009 Sagsid.: 00.30.10-Ø09-18-08 Version nr.: 1 RESULTATOPGØRELSE Note Forbrugs- % i forhold til korr. Forbrugs- % i forhold

Læs mere

Budgetforlig mellem Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti

Budgetforlig mellem Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti Den 21. september 2015 Budgetforlig mellem Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Socialistisk

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Sagsnr.: 00.30.10-S00-4-17 Dato: 01-09-2017 Sagsbehandler: Annette Wendt Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2018-2021 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget

Læs mere

SAMLET OVERBLIK Pr. 31. marts 2016

SAMLET OVERBLIK Pr. 31. marts 2016 SAMLET OVERBLIK Pr. 31. marts 2016 Samlet overblik budgetopfølgning 1-2016 Samlet set viser budgetopfølgningen et driftsoverskud på 46,5 mio. kr., hvilket er 0,9 mio. kr. mindre end det korrigerede budget,

Læs mere

Økonomiudvalget ODSHERRED KOMMUNE

Økonomiudvalget ODSHERRED KOMMUNE 1. Budgetoplæg 2012-2015 for Odsherred Kommune Sag 306-2010-42702 Dok. 306-2011-210278 Initialer: CLH Åbent Sagens opståen Byrådet skal senest den 15. oktober 2011 have vedtaget et budget for 2012 med

Læs mere

Generelle bemærkninger

Generelle bemærkninger Forudsætninger for budgettet Udgangspunktet for budgetlægningen for 2010-2013 har været det vedtagne budget 2009. I budgetaftalen for 2009 var forudsat en række ændringer, som først havde fuld effekt fra

Læs mere

Referat fra Økonomiudvalgets møde den 16. januar 2006 kl. 15.00 på Aars Rådhus

Referat fra Økonomiudvalgets møde den 16. januar 2006 kl. 15.00 på Aars Rådhus Referat fra Økonomiudvalgets møde den 16. januar 2006 kl. 15.00 på Aars Rådhus Indholdsfortegnelse 1. Tilbud om bredbånd 3 2. Budget 2006 for sammenlægningsudvalget 4 3. Budgetprocedure for budget 2007

Læs mere

Greve Kommune. Halvårsregnskab 2016

Greve Kommune. Halvårsregnskab 2016 Greve Kommune Halvårs Halvårs Indholdsfortegnelse Side Overordnet analyse og vurdering af Greve Kommunes halvårs Generelt 1 Resultat af ordinær drift. 3 Tillægsbevillinger 3 Bemærkninger til væsentlige

Læs mere

BILAG 2 - Budgettering af skatteindtægter

BILAG 2 - Budgettering af skatteindtægter Til: Økonomiudvalget Fra: Budget- og Analyseafdelingen BILAG 2 - Budgettering af skatteindtægter Indledning I dette notat vil der blive gjort rede for budgettering af Furesø Kommunes skatteindtægter. 19.

Læs mere

Budgetlægning 2009-2012

Budgetlægning 2009-2012 Budgetlægning 2009-2012 J.nr.: Sagsid.: 995084 Åben sag Fmd.Init.: (Doks nr. 1068782) Resume: Økonomiudvalget skal til Byrådet udarbejde forslag til kommunens årsbudget for det kommende regnskabsår, som

Læs mere

Befolkningstal i budgettet. Ændring i forhold til forgående år Ændring i forhold til forgående år

Befolkningstal i budgettet. Ændring i forhold til forgående år Ændring i forhold til forgående år 1 1. INDLEDNING Totalbudgettet består af sammenfattende hovedtal samt en række mere specifikke oplysninger om de enkelte udgifter og indtægter, bl.a. om skatter og generelle tilskud og om driftsudgifterne

Læs mere

Økonomiudvalget. Referat fra møde Onsdag den 1. oktober 2014 kl i F 6

Økonomiudvalget. Referat fra møde Onsdag den 1. oktober 2014 kl i F 6 Økonomiudvalget Referat fra møde Onsdag den 1. oktober 2014 kl. 15.10 i F 6 Mødet slut kl. 17.30 MØDEDELTAGERE John Schmidt Andersen (V) Hans Andersen (V) Kasper Andersen (O) Kim Rockhill (A) Ole Søbæk

Læs mere

Finansiering. (side 12-19)

Finansiering. (side 12-19) Finansiering (side 12-19) 12 BUDGET 2016 SAMT OVERSLAGSÅRENE 2017-2019 Finansiering Finansiering Budgettet indenfor finansiering (hovedkonto 7 og 8) består af følgende: Generelle tilskud, udligning og

Læs mere

Referat fra møde Onsdag den 14. september 2011 kl i Byrådssalen

Referat fra møde Onsdag den 14. september 2011 kl i Byrådssalen Byrådet Referat fra møde Onsdag den 14. september 2011 kl. 17.00 i Byrådssalen Mødet slut kl. 18.15 MØDEDELTAGERE Ole Find Jensen (A) Anne-Lise Kuhre (A) Anne-Mette Risgaard Schmidt (V) Grethe Olsen (F)

Læs mere

Byrådet skal i forbindelse med budgetbehandlingen træffe beslutning om valg mellem selvbudgettering eller statsgaranti for 2018.

Byrådet skal i forbindelse med budgetbehandlingen træffe beslutning om valg mellem selvbudgettering eller statsgaranti for 2018. Notat Valg af statsgaranti eller selvbudgettering 2018 Byrådet skal i forbindelse med budgetbehandlingen træffe beslutning om valg mellem selvbudgettering eller statsgaranti for Postadresse: Favrskov Kommune

Læs mere

Referat Økonomiudvalget onsdag den 2. oktober 2013. Kl. 8:00 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Økonomiudvalget onsdag den 2. oktober 2013. Kl. 8:00 i Mødelokale 2, Allerslev Referat onsdag den 2. oktober 2013 Kl. 8:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - 2. behandling af budget 2014-2017...2 02-10-2013 Side 1 1. ØU - Godkendelse

Læs mere

Egebjerg Kommune. Kommunalbestyrelsen. Referat

Egebjerg Kommune. Kommunalbestyrelsen. Referat Egebjerg Kommune Kommunalbestyrelsen Referat Dato: Onsdag, den 15.12.2004 Starttidspunkt for møde: Kl. 17.00 Sluttidspunkt for møde: Kl. 19.30 Mødested: Kommunalbestyrelsens mødelokale Udsendelsesdato:

Læs mere

Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning

Skatter, generelle tilskud og kommunal udligning ØKONOMI OG PERSONALE Økonomibilag nr. 5 2012 Dato: 7. august 2012 Tlf. dir.: 4477 2231 E-mail: kst@balk.dk Kontakt: Kåre Stevns Sagsnr: 2012-515 Dok.nr: 2012-140068 Skatter, generelle tilskud og kommunal

Læs mere

SAMLET OVERBLIK Pr. 30. april 2019

SAMLET OVERBLIK Pr. 30. april 2019 SAMLET OVERBLIK Pr. 30. april 2019 Budgetopfølgning 1 30. april Nedenfor vises resultatopgørelsen for 2019. Det forventede regnskab (kolonne 4) er udarbejdet med udgangspunkt i forvaltningernes budgetopfølgning

Læs mere

Dagsorden Kommunalbestyrelsen torsdag den 10. oktober 2013. Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev

Dagsorden Kommunalbestyrelsen torsdag den 10. oktober 2013. Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Dagsorden torsdag den 10. oktober 2013 Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KB - Godkendelse af dagsorden...1 2. KB - Orientering...2 3. KB - 2. behandling af budget 2014-2017...3 10-10-2013

Læs mere

Hermed fremsendes budgetforslaget for til 1. behandling i Økonomiudvalget.

Hermed fremsendes budgetforslaget for til 1. behandling i Økonomiudvalget. 29082018 16:30 Side 1 ØU Budget, 1. behandling Sagsnr.: 18/26 Resumé: Hermed fremsendes budgetforslaget for 2022 til 1. behandling i. s forslag til budget 2022 skal behandles to gange i Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Finansiering. (side 24-31) 24 BUDGET 2017 SAMT OVERSLAGSÅRENE

Finansiering. (side 24-31) 24 BUDGET 2017 SAMT OVERSLAGSÅRENE (side 24-31) 24 BUDGET 2017 SAMT OVERSLAGSÅRENE 2018-2020 Finansiering Budgettet indenfor finansiering (hovedkonto 7 og 8) består af følgende: Generelle tilskud, udligning og skatter Renter Forskydninger

Læs mere

NOTAT: Overblik over budget til "budgetmappen"

NOTAT: Overblik over budget til budgetmappen Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 271288 Brevid. 2174027 Ref. TKK Dir. tlf. 46 31 30 65 tinakk@roskilde.dk NOTAT: Overblik over budget 2016-2019 til "budgetmappen" 20. august 2015 Generelle forudsætninger Til

Læs mere