Innlendismálaráðið Tinganes Att: Kaj Johannesen. Dagur 07. februar Notat vedr. sikkerhedsforhold i Skálafjarðartunnelen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Innlendismálaráðið Tinganes Att: Kaj Johannesen. Dagur 07. februar Notat vedr. sikkerhedsforhold i Skálafjarðartunnelen"

Transkript

1 Innlendismálaráðið Tinganes Att: Kaj Johannesen Dagur 07. februar 2011 Notat vedr. sikkerhedsforhold i Skálafjarðartunnelen Innledning: Efter at have gjort Innlendismálaráðið opmærksom på forhold i risikovurderingerne fra SINTEF og Rambøll, som vi mener bør belyses/vurderes nærmere, har Innlendismálaráðið bedt os om at belyse disse forhold nærmere. SINTEF har for P/F Skálafjarðartunnilin, udført 2 risikoanalyser: 1. Risikoanalyse av Skalafjordtunnelen, dateret Risikoanalyse av Skalafjordtunnelen (Del 2), dateret Rambøll har for Innlendismálaráðið udført 1 risikoanalyse, dateret april Denne analyse tager delvis udgangspunkt i analyserne fra SINTEF. Men bygger denne også på resultaterne fra egne CFD-analyser. Innlendismálaráðið har ønsket at få belyst, om sikkerhedsniveauet i tunnelen er tilstrækkeligt. SINTEF og Rambøll gør indledningsvis opmærksom på, at risikovurderingen kun omhandler brand i tunneler. Der er ikke taget hensyn til at der, udover brand, også kan være andre forhold som har indflydelse på hvilke tab der kan være, pga. uønskede hændelser i tunnelen. Derfor kan det tænkes, at personer der ikke har indgående kendskab til tunneler, vil formode at rapporterne på fyldestgørende vis belyser risici i forbindelse med brug af tunnelen, også i forbindelse med eventuelle ulykker. Både SINTEF og Rambøll bruger den samme FN-kurve til at dokumentere sikkerheden. FN-kurver bliver brugt som et redskab til at fastlægge risikoen i forbindelse med en eller anden form for aktivitet. En FN-kurve viser hvor tit og hvor mange personer vil kunne omkomme, såfremt en uønsket hændelse måtte forekomme i forbindelse med denne aktivitet. Selv om risikoen måtte vise sig at ligger over eller under en forud defineret risiko, vil det i sidste ende være op til samfundet om dette vil acceptere denne risiko, i forhold til den samfundsmæssige gevinst denne aktivitet vil bidrage med. Såfremt tunnelen udføres iht. Norske forskrifter og denne skal udføres som en Type C tunnel, vil risikoanalysen være med til at afgøre om tunnelen skal udføres som enkeltrør eller dobbeltrør tunnel. Derfor er det vigtigt at FN-kurven er dækkende. Der er også risiko forbundet med udførelse af selve tunnelen. Men denne samfundsmæssige risiko må vurderes særskilt.

2 Hvor intet er angivet, henviser nedenfor stående bemærkninger til rapporterne fra både SINTEF og Rambøll. FN-kurven: Rapporterne tager udgangspunkt i NS 3901 og behandler risikoen og konsekvenser for brand i tunnelen. Såfremt FN-kurven skal være dækkende i forbindelse med risikoen for at køre gennem tunnelen, skal samtlige risikoer være med i tunnelen og ikke kun brand. Foruden brand i tunnelen kan der være: 1. Trafikuheld uden brand. 2. Geologiske forhold. Svigt i fjeldet/hul som medfører oversvømmelse 3. Sten (store og små) som falder ned fra tunnelloftet. 4. Pumpesvigt. Tunnelen oversvømmes 5. Mennesker (cyklister) og dyr inde i tunnelen 6. Terror 7. Vejrforhold 8. Andre forhold Kurven i NS 3901 bygger på data fra norske tunneler. Dvs. et sikkerhedsniveau som Norge har valgt, ud fra eksisterende tunneler frem til omkring år Kurven tager ikke højde for store ulykker, som vil kunne ske. Selv om risikoen for store ulykker er lille, så skal disse være med i vurderingen. FN-kurven er kumulativ, dvs. den viser hvor tit og hvor mange, der mindst vil omkomme i tilfælde af en uønsket hændelse. Den i rapporterne viste FN-kurve standser ved 10 personer, såfremt denne skulle være dækkende, må der ikke være mere end 10 personer i tunnelen samtidig. Dette vil ikke være tilfældet. I erkendelse af de store konsekvenser brande i tunneler kan have, er der i Europa, som følge af de store tunnelulykker der har været, gjort et omfattende arbejde for at opgradere sikkerheden i tunneler. Eller sagt på en anden måde, der er et ønske om mindske om hyppigheden og tabene i forbindelse med tunnelsulykker (flytte grænsen i FN-kurven nedad). I en typisk FN-kurve vil der være en gråzone, hvor der kan vurderes om den forbedrede sikkerhed står i forhold til prisen for forbedringerne. Dette område kan kaldes for ALARA (As Low As Reasonably Achievable) eller ALARP (As Low As Reasonably Practicable). Denne findes ikke i NS 3901 kurven. Som alternativ til denne kurve, eller til at sammenligne acceptkriterierne med, kunne forslaget til en svensk FN-kurve i Värdering av risk fra Räddnings Verket bruges. Ved at sammenligne NS 3901 kurven med den Svenske kurve, ses at den absolut øverste grænse er en faktor ca. 10 lavere, mens den ønskede grænse ligger en faktor ca lavere. Så NS 3901 kurven kan ikke ukritiskt bruges til fastlæggelse af sikkerhedsniveauet.

3 Forudsætninger og antagelser Der er i rapporten flere matematiske modeller, antagelser, forudsætninger, sandsynligheder og tal der bygger på erfaringer i Norge og Danmark. Disse antagelser m.m. kan ikke ukritisk bruges til en sprængt fjeldtunnel på Færøerne. I det mindste skal der udføres følsomhedsanalyser, for disse antagelser. Nogle af antagelserne og forudsætningerne er: - Trafikfordelingen mellem personbiler/lastbiler er ca. 85/15, er ikke rigtig. Tal fra Akstovan viser 80/20. - Myldretiden er sat til 30 % over 2 timer. Myldretiden til og fra Tórshavn vil typisk ligge på ca. 20 minutter om morgenen kl og kl Det antages, at 10 % af personer påvirket af sigtbarhed under 10 m omkommer. Hvad underbygger denne påstand, kan tallet ikke lige så godt være 0 eller 100 %. - Kravet om 10 m sigtbarhed stammer fra evakuering i bygninger. I Vejledning til NS 3901 bruges dette som ud udgangspunkt, men man pointerer også, at sigtbarheden i tunneler skal være minst 10 m. - Sandsynligheden for antændelse ved et uheld med en lastbil med farligt gods er sat til 3 %. Her må der tages højde for, at i stejle tunneler er risikoen for brand større end i tunneler med lav gradient. - Rambøll antager at der er 1,61 person pr. bil. SINTEF antager 1,2 person pr. bil. - I TUSI beregningerne er hastigheden sat til 80 km/t. Den reelle hastighed ligger i gennemsnit på ca. 90 km/t. Højere hastighed vil, som udgangspunkt, medføre flere uheld. - SINTEF vurderer forskellige plaseringer af branden i tunnelen. - Rambøll ser på 2 plaseringer, i bunden af tunnelen og ved rundkørslen. Andre alternativer diskuteres ikke. - Evakueringen starter 1 minut efter brandstart % af brandene slukkes før disse udvikler sig. Vejledning for risikoanalyser af vegtunneler, udgivet af Statens Vegvesen, angiver denne andel til 70 %. - Det antages, alt efter plasering i tunnelen, at mellem 70 og 95 % vender om og kan komme væk. Det er næppe muligt at busser, lastbiler og andre store biler kan vende om, tværtimod vil disse store biler kunne gøre det umuligt at vende om. Design brande og scenarier: Valg af scenarier er sat til: 1. Personbil. 5 MW i 30 minutter 2. Lille lastbil eller stor varevogn. 20 MW i 30 minutter 3. Lastbil med brændbar last eller farligt gods. 100 MW i 60 minutter Det er ikke kun biler med farligt gods, som medfører store ulykker. I Mount Blanc tunnelen og ombord på DFDS færgen Lisco Gloria, var det biler som var lastede med mel og margarine, der var årsagen til at brandene blev så voldsomme og varede i så lang tid. Det er sandsynligt at brande bliver langt større end 100 MW, og at disse kan vare i flere timer og op til døgn. I Japan varede tunnelsbranden i Nihonzakatunnelen i 4 døgn og NFPA 502 henviser til brandeffekt på MW for tankvogne.

4 SINTEF vælger at se bort fra risikoen i forbindelse med 5 og 20 MW brand. Såfremt der skal ses bort fra noget, må dette bygge på en robust dokumentation/følsomhedsanalyse. Blot at vælge at se bort fra tabet er ikke korrekt. Resultaterne fremkommer ud fra forudsætningerne, er disse ikke helt korrekte, er der fare for at se bort fra et scenarie som vil kunne ændre resultatet. SINTEF henviser til scenarier med 100 MW effekt og i myldretid/udenfor myldretid ved portalen/midt i tunnelen / gunstige vindforhold/ugunstige vindforhold / med ventilation/uden ventilation / hurtig lukning/langsom lukning Rambøll henviser til scenarier som fordeler sig på branden at slukkes/udvikler sig personbil/lastbil/tankbil / ingen antændelse/antændelse / hurtig slukning/fuldt udviklet brand / med ventilation/uden ventilation / hurtig lukning/langsom lukning. Andre scenarier vil kunne være: 1. Forkert betjening af ventilationen 2. Ugunstige vindforhold 3. Andre plaseringer af brande 4. Svigt i flugtvejsbelysningen 5. Trafikale forhold, så som stillestående trafik (køer), langsomt kørende trafik m.m. 6. Fyldt bus med gangbesværede personer (ældre borgere) Ventilationen: Hverken SINTEF eller Rambøll, diskuterer om ventilationsprinsippet (Jetfan s) overhovedet kan bruges til denne tunnel. Selv om hele brandsikkerheden er afhængig af ventilationen. Denne type ventilation vil ikke kunne holde tunnelen røgfri. I andre lande er der begrænsninger til anvendelse af dette ventilationsprincip, netop på grund af at det ikke er muligt at holde tunnelen røgfri. For enkeltrørs tunneler med trafik i begge retninger, er der i Frankrig begrænsninger (ned til) maks. 800 m lange tunneler, i Tyskland er maks. længden 2 km. Problematikken om hvad der vil ske med røgen i selve rundkørslen er ikke belyst. Hvordan skal røgen styres og kan det overhoved lade sig gøre? Således som portalerne vender på Østerø, er det ikke utænkeligt, at vinden vil ligger ind på disse samtidig og at vindhastigheden i tunnelen, når denne har passeret rundkørslen mod Strømø øges betydeligt. I værste fald, kan vindhastigheden blive ca. den dobbelte i tunnelen, som den er ved portalerne. For brande større end bilbrand (ca. 5 MW), vil denne type ventilation desuden kunne få brandene til at udvikle sig 2 til 3 gange hurtigere og øge brandeffekten med 20 til 50 %. Vinden som vil være i tunnelen vil, alt efter vindretningen kunne bidrage til at øge røghastigheden eller at der dannes en røgprop. Vindforhold: Selv om vindforholdene spiller en vigtig rolle i forbindelse med røgforholdene i tunneler, har Rambøll ikke medtaget disse. Selv med en lav vindhastighed ind på portalen, er det et problem at røgudlufte tunneler. Erfaringer fra de 2 andre undersøeske tunnler viser, at der selv med små vindhastigheder ind på portalene danner sig en røgprop flere hundrede meter ind i tunnelen.

5 Her vil målinger fra DMI, kunne bruges til at bestemme hyppighed af vindretning og vindhastighed ind på portalerne. I SINTEF rapporten er der dog regnet med 1 m/s uden ventilation og 3 m/s med ventilation. Så SINTEF har denne problematik i tankerne, selv om hastigheden er for lav. CFD beregningerne i Rambøll rapporten: I CFD-modellen vises en tunnel med glat overflade og 5 ventilationsgrupper. I de to andre undersøeske tunnler på Færøerne, er der omkring 30 ventilationsgrupper, selv om disse er kortere. Målinger udført i Norðoyartunnelen viser at ventilationen, når denne kører med fuld kraft (brandsituationen), ikke klarer at blæse med mere end ca. 3 til 4 m/s (målt ca. 2 m over vejbanen). Røghastigheden for en stor brand i en tunnel med længdefald på 7 %, er langt højere (over 6-7 m/s). Modellen tager ikke højde for den meget ujævne overflade i tunneler, havarinicher og andre udvidelser af tunnelsprofilen. I CFD-modellen er ruheden på væggene og vejbanen sat til 0.01 m (10 mm). Det er alt for lavt, ruheden på tunnelsvægge i sprængte tunneler er langt større (Kan godt være op til over 1 m). Overfladetemperaturen i tunnelen er ikke oplyst, denne vil for tunneler på Færøerne typisk ligge på omkring 5 grader. Overflade temperaturen vil næppe have den store betydning for selve branden, men den vil få betydning når røgen bevæger sig væk fra brandområdet, da røgen afgiver varme til fjeldet. Mere varme røgen afgiver til fjeldet, hurtigere vil røgen lægge sig ned på kørebanen. Røgpotentialet er sat til 400 db/m, dette svarer til brand i PUR-lignende materiale. Hvordan passer det forudsatte røgpotentiale, CO, og CO 2 i forhold til test med bilbrande, som f.eks. EUREKAtesten? En stor del af Rambøll rapporten bygger på CFD-simuleringen, så ovenfor nævnte forhold må belyses/diskuteres, i rapporten. Lukning af tunnelen og Evakueringstid Det forudsættes at evakueringen starter 1 minut efter brandstart og at en hurtig lukning vil tage 4 minutter og en langsom lukning vil tage 10 minutter. Hvad er forudsætningen for disse tal, kan tunnelen være ubemandet eller skal tunnelen være bemandet på stedet? I fjeldtunneler er lys- og synsforholdene langt fra lige så gode som i betontunneler. Forudsætningen for at evakueringen starter efter 1 minut, kan kun være gældende for personer lige ved siden af selve branden. Billederne nedenfor viser lysforholdene i Norðyartunnelen og en betontunnel i England.

6 PIARC henviser til nedenfor stående værdier: Varslingstiden t v, bestemmes til: Reaktions- og beslutingstiden t rb, bestemmes til: -Ubemandede tunneler, min. 5 min. -Bemandede tunneler, 2-5 min. -Ubemandede tunneler, 5-15 min. -Bemandede tunneler med gode varslingsmuligheder, så som gode brandalarmer og nødradio eller talende besked, 1 min. I forhold til bygninger, er grundlagte for fastlæggelse af hvordan mennesker vil reagere i tunnler, langt mindre. Nedenforstående figur udarbejdet af Harbst og Madsen i 2004, viser hvordan mennesker vil reagere i krisesituationer, uanset hvilken type af krise. Dette må være med i overvejelserne, i forbindelse med fastlæggelse af evakueringstiden i uvandte steder, som i en tunnel.

7 Ganghastigheder: Prognoser lavet på Færøerne viser, at i 2028 vil ca. 28 % af befolkningen være over 67 år. Gruppen af mennesker med en eller anden form for handicap udgør typisk ca. 5 % af befolkningen. Disse forhold er ikke belyste i rapporterne. SINTEF angiver ganghastighederne til: 1. 1,4 m/s i røgfri tunnel 2. 0,2 m/s i røgfyldt tunnel PIARC angiver ganghastigheden til: 1. 1,0 m/s i opad gående ramper 2. 0,6 m/s for personer med gangbesvær 3. 0,3 m/s i mørke Matematiske antagelser i SINTEF rapportene: Kvantifisering af størrelsen på brande: SINTEF bruger en matematisk model som bygger på 41 brande. Ingen af disse brande er over 50 MW. Som et estimat antages, at såfremt der var dobbelt så mange brande, så ville der være 1 brand som var over 50 MW. Ud fra denne antagelse fås en ekspotentiel kurve, med R 2 = 0,96. Denne kurve bruges til at fastlægge frekvensen af brandene. Denne matematiske model skal anvendes med omtanke. Kurven bygger på antagelser og ingen brande over 50 MW. Dvs. forudsætningerne er ikke dækkende til ukritiskt at bruge som grundlag for hyppigheden af store brandulykker. Rambøll bruger 85/15 som udgangspunkt og antager at 0,75 % er transport med farligt gods. Fordelingen bliver 85/15,25/0,75. Igen dette skal tages med forbehold. Som ovenfor nævnt kan lastbiler med ufarligt gods, sagtens medføre en stor brandeffekt. Alternativ flugtvej: SINTEF nævner 4 alternative flugtveje. Disse er: 1. Ingen ekstra flugtvej, dvs. bruge selve tunnelen som flugtvej. 2. Flugtvejskanal, skilt fra selve tunnelen med langsgående betonvægg. 3. Sikre rum 4. Seperat flugtvejstunnel Disse løsninger bliver vægtet og tildelt et fiktivt tal, som så bruges til fastlæggelse af sikkerhedesniveauet i FN-kurven. Hvad underbygger disse tal? Flugtvejskanalen ser ud til at få tildelt en lav karakter, da det forudsættes at de indgående flugtvejsdøre ikke vil lukkes i en 100 MW brand. Altenativt kunne der anvendes udadgående døre eller hydrauliskt styrede skydedøre kombineret med ventilation i kanalen og sektionsopdeling i kanalen. Sådanne antagelser ville sandsynligvis give en sikker flugtvejskanal. Men på grund af den lave karakter, er gevinsten ved flugtvejskanalen set i forhold til ingen ekstra flugtvej, næsten ubetydelig.

8 Fordeling af antal omkomne: SINTEF antager at antal omkomne følger en binomisk fordeling. Altså en matematisk model. Ud fra ovenfor viste punkter fås en FN-kurve som skal dokumentere sikkerhedsniveauet i tunnelen. Samtlige forslag, uden alternativ flugtvej, ligger på grænsen eller lige under acceptkriterierne. Dette i sig selv, bør medføre en kritisk gennemgang af forudsætningerne for selve risikoanalysen. Under alle omstændigeheder skal der udføres følsomhedsanalyser (hvad vil der ske med kurven, hvis vi ændrer på forskellige forudsætninger, antagelser m.m.). Bare en antagelse om, at der i myldretid vil være dobbelt så mange biler i tunnelen som forudsat, vil sandsynligvis ændre fuldstændigt på tabstallene og derved flytte FN-kurven op over acceptkriterierne. Slukningsmæssig indsats: I Skálafjørðinum er der kun ansat 1 brandmand på fuldtid, resten er frivillige. Det vil næppe blive aktuelt, at kommunerne ansætter flere brandmænd, kun til denne tunnel. Er det dækkende i forbindelse med at udføre en hurtig og effektiv indsats? Er det ikke mere reelt at forudsætte, at det kun er muligt med en rimelig effektiv indsats fra Tórshavn? Eller vil det være et krav, for at opretholde en tilfredsstillende grad af sikkerhed, at der skal være beredskabsmandskab knyttet til tunnelen hele døgnet? HMP Consult Hans Haraldsen

SKALAFJORDTUNNELEN VURDERING AF UDFØR- TE RISIKOANALYSER

SKALAFJORDTUNNELEN VURDERING AF UDFØR- TE RISIKOANALYSER Til Innlendismálarádid Dokumenttype Rapport Dato Februar 2010 Vurdering af udførte risikoanalyser af Skalafjordtunnelen SKALAFJORDTUNNELEN VURDERING AF UDFØR- TE RISIKOANALYSER 1 Revision 1 Dato 2010-02-15

Læs mere

Stormvandstande ved Svendborg Kommunes Kyster 2011-2111

Stormvandstande ved Svendborg Kommunes Kyster 2011-2111 Stormvandstande ved Svendborg Kommunes Kyster 2011-2111 Miljø og Teknik Svendborg Kommune April 2011 Stormvandstande ved Svendborg Kommunes Kyster 2011-2111 1. Fremtidens permanente havstigning Den globale

Læs mere

Limfjordstunnelen - risikoanalyser

Limfjordstunnelen - risikoanalyser Limfjordstunnelen - risikoanalyser EU direktiv 2004/54/EF Minimumssikkerhedskrav for vejtunneler Status for Limfjordstunnelen Agenda EU-direktivets krav Overordnet fremgangsmåde for risikoanalyser Acceptkriterier

Læs mere

Hastighed og uheldsrisiko i kryds

Hastighed og uheldsrisiko i kryds Trafiksikkerhed og Miljø Hastighed og uheldsrisiko i kryds Trafikdage på AUC 1996 Paper af: Civ. ing. Poul Greibe og Civ. ing. Michael Aakjer Nielsen Vejdirektoratet Trafiksikkerhed og Miljø Tel: 33 93

Læs mere

Anlægsoverslag for en sænketunnel sammenligning med projekteringsloven

Anlægsoverslag for en sænketunnel sammenligning med projekteringsloven 1. november 2010 Anlægsoverslag for en sænketunnel sammenligning med projekteringsloven 1. Indledning I projekteringsloven, som blev vedtaget i april 2009, fremgår det af bemærkningerne, at en sænketunnel

Læs mere

Rapport 2003-10-13. Acceptkurve - Kvantitative Kriterier for Risikoaccept. Introduktion

Rapport 2003-10-13. Acceptkurve - Kvantitative Kriterier for Risikoaccept. Introduktion Rapport 2003-10-13 Jour.: DSTANDARD Sag: DX15260 DW/GRA/af Acceptkurve - Kvantitative Kriterier for Risikoaccept Introduktion En risikoanalyse for et givet scenarium, hvor konsekvensen kan være tab af

Læs mere

Samfundsøkonomisk analyse af en fast forbindelse over Femern Bælt

Samfundsøkonomisk analyse af en fast forbindelse over Femern Bælt Samfundsøkonomisk analyse af en fast forbindelse over Femern Bælt Mette Bøgelund, Senior projektleder, COWI A/S Trafikdage på Aalborg Universitet 2004 1 I analysen er de samfundsøkonomiske fordele og ulemper

Læs mere

Drift og vedlikehold av lavtrafikktunneler 2. Gísli Eiríksson

Drift og vedlikehold av lavtrafikktunneler 2. Gísli Eiríksson Drift og vedlikehold av lavtrafikktunneler 2 Gísli Eiríksson 24.9.2014 2 Trafik 2012 ÅDT Hvalfjarðargöng 5149 privat Breiðadals og Botnsh 652 Óshlíðargöng 793 Strákagöng 209 ensporet Héðinsfjarðargöng

Læs mere

Vindrelaterede problemer skabt af klimaændringer og deres betydning for veje

Vindrelaterede problemer skabt af klimaændringer og deres betydning for veje Vindrelaterede problemer skabt af klimaændringer og deres betydning for veje Af Michael Quist Vejdirektoratet Klimaforandringer onsdag den 11. juni 2008 VIA Nordica Finland Vindrelaterede problemer i forhold

Læs mere

SKALAFJORDTUNNELEN RISIKOANALYSER

SKALAFJORDTUNNELEN RISIKOANALYSER Til Innlendismálarádid Dokumenttype Rapport Dato April 2010 Risikoanalyser af Skalafjordtunnelen SKALAFJORDTUNNELEN RISIKOANALYSER 1 Revision 2 Dato 2010-04-27 Udarbejdet af KRHL, SGK Kontrolleret af SAT,

Læs mere

Indhold. Side 2 af 11. Sammenfatning Baggrund Risici Mønsterdybde Lufttryk Vinterdæk om foråret... 4

Indhold. Side 2 af 11. Sammenfatning Baggrund Risici Mønsterdybde Lufttryk Vinterdæk om foråret... 4 Resultat af dækrazzia maj 2012 Side 2 af 11 Indhold Sammenfatning..................................... 3 Baggrund......................................... 4 Risici.................................... 4

Læs mere

RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE

RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE Der er gennemført nye beregninger af trafikarbejde

Læs mere

Hvad er lyd? Bølger i luften Lyd er trykbølger, der sættes i gang af mekaniske vibrationer i fast stof og som forplanter sig gennem luften.

Hvad er lyd? Bølger i luften Lyd er trykbølger, der sættes i gang af mekaniske vibrationer i fast stof og som forplanter sig gennem luften. Hvad er lyd? Bølger i luften Lyd er trykbølger, der sættes i gang af mekaniske vibrationer i fast stof og som forplanter sig gennem luften. Det gælder både, når en gulspurv synger og sender blid lyd mod

Læs mere

NOTAT. Støjskærm langs Nordhavnsvejen ved Strandvænget. Supplerende undersøgelser. 1. Indledning. 2. Beregningsmetode. 3. Grundlag

NOTAT. Støjskærm langs Nordhavnsvejen ved Strandvænget. Supplerende undersøgelser. 1. Indledning. 2. Beregningsmetode. 3. Grundlag NOTAT Projekt Kunde Nordhavnsvejen Københavns Kommune Dato 5. november 2013 Til Jacob Ingvartsen, Nordhavnsvejen Fra Allan Jensen, Rambøll Støjskærm langs Nordhavnsvejen ved Strandvænget Dato 05-11-2013

Læs mere

Volker Nitz. Dækbranchens Fællesråd

Volker Nitz. Dækbranchens Fællesråd Volker Nitz Dækbranchens Fællesråd Vinterdæk lovgivningen NORDEN OG EUROPA NORGE Vinterdæk er lovpligtige i vintervejr (slud, sjap, islag, isslag, sne, is, rim m.v.). Min. tilladte mønsterdybde er 3 mm.

Læs mere

CFD = Computational Fluid Dynamics (computerbaserede beregninger)

CFD = Computational Fluid Dynamics (computerbaserede beregninger) RAPPORT vedr. Qaqortoq Lufthavn Turbulensforholdenes indvirkning på den vejrbetingede regularitet ISSORTARFIMMUT 13 P.O.BOX 1024 3900 NUUK (+299) 34 37 00 INUPLAN@INUPLAN.GL WWW.INUPLAN.GL d. 28.11.2014

Læs mere

[Forsvarsministerens åbningstale ved Sikkerhedsdagen den 19. januar 2006]

[Forsvarsministerens åbningstale ved Sikkerhedsdagen den 19. januar 2006] [Forsvarsministerens åbningstale ved Sikkerhedsdagen den 19. januar 2006] Jeg vil gerne indlede med at sige tak til arrangørerne for at få lejlighed til at åbne dette arrangement. Jeg kan forstå, at denne

Læs mere

Resultat af Dækrazzia 2014

Resultat af Dækrazzia 2014 Resultat af Dækrazzia 2014 Rådet for Større Dæksikkerhed FDM Teknologisk Institut Fabrikantforeningen for Regummierede Dæk Rigspolitiet Dækimportørforeningen Dæk Specialisternes Landsforening Side 2 af

Læs mere

Assensvej Analyse af trafikale konsekvenser ved etablering af grusgrav

Assensvej Analyse af trafikale konsekvenser ved etablering af grusgrav Assensvej Analyse af trafikale konsekvenser ved etablering af grusgrav... 1 Baggrund og forudsætninger Assens Kommune har bedt Tetraplan om at vurdere de trafikale konsekvenser ved etablering af en grusgrav

Læs mere

For at undersøge årsagerne til fremkommelighedsproblemer i rundkørslen i krydset Holte Stationsvej/Rønnebærvej/parkeringsplads

For at undersøge årsagerne til fremkommelighedsproblemer i rundkørslen i krydset Holte Stationsvej/Rønnebærvej/parkeringsplads Udbudsbrev Dato: 17.05.2015 Projekt nr.: 1003441 T: +45 2429 4901 E: tav@moe.dk Projekt: Rundkørsel Holte Stationsvej/Rønnebærvej Emne: Videoregistrering Notat nr.: 01 Rev.: 1 Indledning For at undersøge

Læs mere

Notat vedr.: Foretræde for Teknisk Udvalg angående: Permanent ombygning af Oddervej

Notat vedr.: Foretræde for Teknisk Udvalg angående: Permanent ombygning af Oddervej Aarhus Kommune Att. Teknisk Udvalg Rådhuset 8100 Århus C Skåde, den 12. juni 2016 Notat vedr.: Foretræde for Teknisk Udvalg angående: Permanent ombygning af Oddervej Fremlæggelse mandag den 13. juni kl.

Læs mere

Tillæg 1 til Eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri

Tillæg 1 til Eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri TILLÆG 1 TIL EKSEMPELSAMLINGEN OM BRANDSIKRING AF BYGGERI 1 Tillæg 1 til Eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri Til side 9, forord, sidste afsnit ændres meget høje bygninger, hvor der er mere end

Læs mere

Organisering af indsatsområde

Organisering af indsatsområde Organisering af indsatsområde Generelt Et indsatsområde er afgrænset af en ydre afspærring, inden for hvilken skadestedet findes afgrænset af en indre afspærring. Det er indsatsleder-redningsberedskab,

Læs mere

NOTAT. 1. Vindklimavurdering for kommende boligområde på Midtfjell

NOTAT. 1. Vindklimavurdering for kommende boligområde på Midtfjell NOTAT Projekt Vindklimavurdering for kommende boligområde på Kunde Gjesdal Kommune Notat nr. 1 Dato 2014-03-25 Til Fra Marianne Berge Nina Gall Jørgensen 1. Vindklimavurdering for kommende boligområde

Læs mere

UDKAST. Ejerforeningen Terrassehaven. Indholdsfortegnelse. 1 Baggrund. Vejadgang til institutioner via Risterivej Trafikal vurdering

UDKAST. Ejerforeningen Terrassehaven. Indholdsfortegnelse. 1 Baggrund. Vejadgang til institutioner via Risterivej Trafikal vurdering UDKAST Ejerforeningen Terrassehaven Vejadgang til institutioner via Risterivej Trafikal vurdering NOTAT 7. juli 2017 ph Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 1 2 Området... 2 3 Institutionens trafik... 3 4

Læs mere

Forslag til emner, som bør indgå i VVMundersøgelsen. skifergasprøveboring, fase 1.

Forslag til emner, som bør indgå i VVMundersøgelsen. skifergasprøveboring, fase 1. Frederikshavn Kommune Dato 15.05.2013 Rådhus Alle 100 9900 Frederikshavn Forslag til emner, som bør indgå i VVMundersøgelsen vedr. Totals skifergasprøveboring, fase 1. Den 27. februar 2013 besluttede byrådet

Læs mere

15. maj Reform af ordning for landvind i Danmark sammenhængen mellem rammevilkår og støtteomkostninger. 1. Indledning

15. maj Reform af ordning for landvind i Danmark sammenhængen mellem rammevilkår og støtteomkostninger. 1. Indledning 15. maj 2017 Reform af ordning for landvind i Danmark sammenhængen mellem rammevilkår og støtteomkostninger 1. Indledning Dette notat beskriver forskellige støtteformer til vindenergi og notatet illustrerer

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Notat Titel Om våde røggasser i relation til OML-beregning Undertitel - Forfatter Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2015 Udgivelsesdato 6. august

Læs mere

Identificering og imødegåelse af farer og risici

Identificering og imødegåelse af farer og risici dato 05.11.2012 Side 1 af 5 Identificering og imødegåelse af farer og risici Formål: At sikre, at risici bliver vurderet og at der tages passende forholdsregler til at imødegå ulykker og andre arbejdsmiljøbelastninger.

Læs mere

UDKAST. Ballerup Kommune. 1 Indledning. Trafikanalyse for Sønderskovvej Teknisk notat. 1.1 Baggrund. Notat 7. april 2017 MM/mz

UDKAST. Ballerup Kommune. 1 Indledning. Trafikanalyse for Sønderskovvej Teknisk notat. 1.1 Baggrund. Notat 7. april 2017 MM/mz UDKAST Ballerup Kommune Trafikanalyse for Sønderskovvej Teknisk notat Notat 7. april 2017 MM/mz 1 Indledning Ballerup Kommunes Center for By, Erhverv og Miljø, Park og Vej har bedt Via Trafik om at udføre

Læs mere

BRANDRÅDGIVER BRANDKLASSE 2 OG CFPA - BRANDTEKNISK DIPLOMUDDANNELSE. Bygningsbrand

BRANDRÅDGIVER BRANDKLASSE 2 OG CFPA - BRANDTEKNISK DIPLOMUDDANNELSE. Bygningsbrand BRANDRÅDGIVER BRANDKLASSE 2 OG CFPA - BRANDTEKNISK DIPLOMUDDANNELSE Bygningsbrand HVAD FORSTÅS VED BRAND? Forbrænding er en kemisk proces, hvor brændstoffet går i kemisk forbindelse med ilt hvorved der

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Skolevejsundersøgelse for Hareskov Skole. 0. 1. Skolevejsundersøgelse for Haresk

Indholdsfortegnelse. 1. Skolevejsundersøgelse for Hareskov Skole. 0. 1. Skolevejsundersøgelse for Haresk Indholdsfortegnelse 1. Skolevejsundersøgelse for Hareskov Skole...1 1.1 Beskrivelse af undersøgelsen...1 1.2 Besvarelsesprocenter...2 1.3 Transportmiddelvalg...3 1.4 Elevernes rutevalg...5 1.4.1 Ruter

Læs mere

NordFoU: "Evakuering i vegtunneler" Forskningsrapport DP2

NordFoU: Evakuering i vegtunneler Forskningsrapport DP2 Kunde Client Client NordFoU Projekt Object or Project Name Nom d'objet ou de Projet Rapport Report Titel Titre de Rapport NordFoU: "Evakuering i vegtunneler" Udarbejdet af Author Auteur Niels Peter Høj,

Læs mere

Meteorologi og lydudbredelse

Meteorologi og lydudbredelse Meteorologi og lydudbredelse Vejret under målinger og i beregninger Når man beregner støjbidraget (industristøj), er der i den nordiske beregningsmetode indbygget, at det er medvind og inversion. Når man

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version Aarhus Kommune Miljørigtige køretøjer i Aarhus Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Aarhus C Telefon 56 40 00 00 wwwcowidk Notat - kort version Indholdsfortegnelse

Læs mere

Trafikanalyse, IrmaByen og Nygårdskvarteret

Trafikanalyse, IrmaByen og Nygårdskvarteret Rødovre Kommune Trafikanalyse, IrmaByen og Nygårdskvarteret PERSPEKTIVERING Rekvirent Rådgiver Rødovre Kommune Teknisk Forvaltning Vej- og Trafikafdelingen Rødovre Parkvej 150 2610 Rødovre Orbicon A/S

Læs mere

Sammenhængen mellem folkeskolens faglige niveau og sandsynligheden for at gennemføre en ungdomsuddannelse

Sammenhængen mellem folkeskolens faglige niveau og sandsynligheden for at gennemføre en ungdomsuddannelse NOTAT 18. MARTS 2011 Sammenhængen mellem folkeskolens faglige niveau og sandsynligheden for at gennemføre en ungdomsuddannelse Jørgen Søndergaard, SFI Danmark er fortsat langt fra målet om, at 95 pct.

Læs mere

Effekt af blinkende grønne fodgængersignaler

Effekt af blinkende grønne fodgængersignaler Effekt af blinkende grønne fodgængerer Af Bo Mikkelsen Aalborg Kommune Tidl. Danmarks TransportForskning Email: Bmi-teknik@aalborg.dk 1 Baggrund, formål og hypoteser Dette paper omhandler en undersøgelse

Læs mere

Teknisk Notat. Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s. Udført for Miljøstyrelsen. TC-100531 Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15

Teknisk Notat. Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s. Udført for Miljøstyrelsen. TC-100531 Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15 Teknisk Notat Støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s Udført for Miljøstyrelsen Sagsnr.: T207334 Side 1 af 15 3. april 2014 DELTA Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm Danmark Tlf. +45 72

Læs mere

NordFoU: "Evakuering i vegtunneler" Forskningsrapport DP2

NordFoU: Evakuering i vegtunneler Forskningsrapport DP2 Kunde Client Client NordFoU Projekt Object or Project Name Nom d'objet ou de Projet Rapport Report Titel Titre de Rapport NordFoU: "Evakuering i vegtunneler" Udarbejdet af Author Auteur Niels Peter Høj,

Læs mere

Oversvømmelse af de danske kyster. Thorsten Piontkowitz, Kystdirektoratet

Oversvømmelse af de danske kyster. Thorsten Piontkowitz, Kystdirektoratet Oversvømmelse af de danske kyster Thorsten Piontkowitz, Kystdirektoratet EU Oversvømmelsesdirektiv Baggrund: mere end 100 ekstreme oversvømmelser i Centraleuropa mellem 1998 og 2002 ca. 700 dødsfald og

Læs mere

NOTAT. Projekt om rejsetidsvariabilitet

NOTAT. Projekt om rejsetidsvariabilitet NOTAT Dato J. nr. 15. oktober 2015 2015-1850 Projekt om rejsetidsvariabilitet Den stigende mængde trafik på vejene giver mere udbredt trængsel, som medfører dels en stigning i de gennemsnitlige rejsetider,

Læs mere

Effekt af sortplet-arbejdet i Århus Amt

Effekt af sortplet-arbejdet i Århus Amt Effekt af sortplet-arbejdet i Århus Amt Sektionsleder, civilingeniør Henning Jensen Vejplanafdelingen, Århus Amt E-mail: hej@ag.aaa.dk Ph.d.-studerende, civilingeniør Michael Sørensen Trafikforskningsgruppen,

Læs mere

RFID i hospitalsmiljøer Case: Respektafstand til Motorola FX7400 RFID antenner på DNU Aarhus

RFID i hospitalsmiljøer Case: Respektafstand til Motorola FX7400 RFID antenner på DNU Aarhus RFID i hospitalsmiljøer Case: Respektafstand til Motorola FX7400 RFID antenner på DNU Aarhus Jakob Steensen Rådgivende Ingeniør Wireless Specialist DELTA Welfare Tech 26. oktober 2012 / Odense Agenda Projektets

Læs mere

Grundejerforeningen. Teglbakken. Grf. Askehøjen. Skåde Skole Katterhøjvej. Grundejerforeningen. Københavnergården. Aarhus Efterskole. Grf.

Grundejerforeningen. Teglbakken. Grf. Askehøjen. Skåde Skole Katterhøjvej. Grundejerforeningen. Københavnergården. Aarhus Efterskole. Grf. Grundejerforeningen Teglbakken Skåde Skole Katterhøjvej Grf. Askehøjen Moesgårdvej Grundejerforeningen Københavnergården Grundejerforeningen Bækkelund Aarhus Efterskole Grf. Skådehøjen Restaurant Unico

Læs mere

Teknisk forståelse af termografiske

Teknisk forståelse af termografiske Teknisk forståelse af termografiske billeder - Vinduer Teknisk forståelse af termografiske billeder - Vinduer Termografiske billeder kan, hvis de anvendes rigtigt, være gode som indikatorer for fejl Stol

Læs mere

Risikoanalysens udvikling Risikoanalyse og risikostyring

Risikoanalysens udvikling Risikoanalyse og risikostyring IDA 6. oktober 2005 Introduktion til risikoanalyse Risikoanalysens udvikling Risikoanalyse og risikostyring Lene Schepper lsc@cowi.dk 1 Katastofer 1979 1984 http://slp.icheme.org/incidents.html 1984 1976

Læs mere

Uge Side 1 af 9

Uge Side 1 af 9 Uge 23 4.6.2015 Side 1 af 9 Forwardkontrakter år 2016 EUR/MWh 39,00 Futures - 2016 Nordpool Tyskland DK1 DK2 37,00 35,00 33,00 31,00 29,00 27,00 25,00 09-05-2014 09-07-2014 09-09-2014 09-11-2014 09-01-2015

Læs mere

CFD BEST PRACTICE VED BRANDTEKNISK DIMENSIONERING

CFD BEST PRACTICE VED BRANDTEKNISK DIMENSIONERING CFD BEST PRACTICE VED BRANDTEKNISK DIMENSIONERING MAJ/JUNI 2010 Af Morten Valkvist I:\inf\pr-toolbox\overheads\Firmapresentation_nov2005.ppt 1 HVEM ER JEG? Morten Valkvist (33 år) Uddannelse: 2002: Civilingeniør

Læs mere

Erfaringen fra de sidste seks år viser imidlertid også to andre tendenser:

Erfaringen fra de sidste seks år viser imidlertid også to andre tendenser: 24. april 2009 Højere hastighed og klima Susanne Krawack og Martin Lidegaard Hastigheden på de danske veje har en signifikant betydning for transportsektorens udledning af CO2. Alligevel har det ikke været

Læs mere

Økonomisk effekt af udvidet tidsrum for afhentning i handicapkørslen. Notat til Movias bestyrelse

Økonomisk effekt af udvidet tidsrum for afhentning i handicapkørslen. Notat til Movias bestyrelse Økonomisk effekt af udvidet tidsrum for afhentning i handicapkørslen Notat til Movias bestyrelse August 2010 Indhold 1 Resumé...4 2 Baggrund, formål og metode...4 3 Beregning af økonomisk effekt for Slagelse

Læs mere

KNALLERT - SIKKERT AF STED

KNALLERT - SIKKERT AF STED KNALLERT - SIKKERT AF STED Velkommen til den evaluerende knallertprøve A Du har ti minutter til at besvare alle spørgsmålene. Du skal lave en ring om det rigtige svar. Efter prøven er slut, skal du aflevere

Læs mere

Trafikstrategi for Nr. Herlev

Trafikstrategi for Nr. Herlev Trafikstrategi for Nr. Herlev Beskrivelse af problemer Forslag til ændringer/forbedringer Ophævelsen af 40 km/t zonen ved indkørslen til Strædet er et eksempel på uheldig skilteplacering Udarbejdet i marts

Læs mere

Evaluering af VMS tavler på M4

Evaluering af VMS tavler på M4 Evaluering af VMS tavler på M4 Forsøg med nedskiltning af hastighed ved arbejdskørsel Poul Greibe Belinda la Cour Lund 3. december 2012 Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Indhold

Læs mere

Der er tidligere foretaget en tilsvarende undersøgelse med signalanlæg, og efterfølgende er minirundkørslen undersøgt.

Der er tidligere foretaget en tilsvarende undersøgelse med signalanlæg, og efterfølgende er minirundkørslen undersøgt. NOTAT Projekt Vurdering af minirundkørsel i krydset Dronning Margrethes Vej- -Kapacitetsvurdering med VISSIM-simulering Kunde Roskilde Kommune Notat nr. 01 Dato 2015-09-10 Til Fra Jesper Larsen 1. Indledning

Læs mere

HASTIGHEDSKAMPAGNE 2003

HASTIGHEDSKAMPAGNE 2003 HASTIGHEDSKAMPAGNE 2003 DEN LILLE FARTOVERSKRIDELSE Trafikulykker koster hvert år et stort antal døde og kvæstede. Og modsat hvad man måske skulle tro, så kan de mindre forseelser alt for nemt få et tragisk

Læs mere

i den viste periode. Befolkningen i byområderne vokser med ca. 4% i den viste periode.

i den viste periode. Befolkningen i byområderne vokser med ca. 4% i den viste periode. Personskader og byområder (paper) Trafikdagene 1998 I dette paper beskrives udviklingen i antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne i vejtrafikken i byområder i perioden 1984 til 1996 målt pr. 1. indb.

Læs mere

Brændstofbesparende vejbelægninger. Indledning. Vejdirektoratets initiativer

Brændstofbesparende vejbelægninger. Indledning. Vejdirektoratets initiativer Brændstofbesparende vejbelægninger Indledning Transportsektoren bidrager på verdensplan med ca. 20 % af den samlede udledning af drivhusgasser. Implementering af brændstofbesparende vejbelægninger vil

Læs mere

Kerteminde Forsyning har bedt Rambøll om at undersøge hvilken regnmåler forsyningen skal bruge fremadrettet til dimensionering af deres kloaksystem.

Kerteminde Forsyning har bedt Rambøll om at undersøge hvilken regnmåler forsyningen skal bruge fremadrettet til dimensionering af deres kloaksystem. NOTAT Projekt Valg af regnmåler og sikkerhedsfaktorer til beregninger på afløbssystemer Kunde Kerteminde Forsyning Notat nr. 1 Dato 04-06-2012 Til Fra Kopi til Kerteminde Forsyning Agnethe N. Pedersen,

Læs mere

Kommentarer vedr. Spørgsmål omkring vindmøller betydning for vind og kitesurfere ved Hanstholm

Kommentarer vedr. Spørgsmål omkring vindmøller betydning for vind og kitesurfere ved Hanstholm MEMO To Mio Schrøder Planenergi, Århus 10 July 2017 Kommentarer vedr. Spørgsmål omkring vindmøller betydning for vind og kitesurfere ved Hanstholm Dette notat er at betragte som et tillæg til rapporten

Læs mere

Kørsel på vej. Øvelseshæfte

Kørsel på vej. Øvelseshæfte EasyDrive.dk Administration: Tranegilde Bygade 13, 2635 Ishøj Tlf. 24 25 42 00 e-mail info@easydrive.dk Kørsel på vej Øvelseshæfte Mål med øvelserne på vej Formålet med undervisningen er at give dig færdighed

Læs mere

Fukushima Daiichi Nuclear Accident. Bent Lauritzen Programmet for Strålingsfysik

Fukushima Daiichi Nuclear Accident. Bent Lauritzen Programmet for Strålingsfysik Fukushima Daiichi Nuclear Accident Bent Lauritzen Programmet for Strålingsfysik Source:DOE/ EIA IEO 2011 Source:DOE/ EIA IEO 2011 Hvorfor kernekraft? Vi mangler energi Hensyn til klima og miljø Forsyningssikkerhed

Læs mere

1. Introduktion. Indledende undersøgelse Vindmøller på Orø Forslag til projekter

1. Introduktion. Indledende undersøgelse Vindmøller på Orø Forslag til projekter Indledende undersøgelse Vindmøller på Orø Forslag til projekter Regin Gaarsmand & Tyge Kjær Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet Den 12. juni 2016. 1. Introduktion Dette papir har

Læs mere

Trafikgummi.DK. TYSK KVALITET Mere end 25 års erfaring med trafikgummi. Fremtidens produkter

Trafikgummi.DK. TYSK KVALITET Mere end 25 års erfaring med trafikgummi. Fremtidens produkter Trafikgummi.DK Vi tilbyder økonomiske, fleksible og trafiksikre løsninger! Fremtidens produkter Typegodkendt af vejdirektoratet 100% 80% 60% 40% 20% 0% V

Læs mere

Bilag 3 Sejladssikkerhed

Bilag 3 Sejladssikkerhed Bilag 3 Sejladssikkerhed 1. Indledning Femern A/S har gennemført et omfattende program af sejladsstudier med henblik på at kortlægge effekterne for sejladsen i Femern Bælt, såfremt der bygges en bro. Dette

Læs mere

Indsigelse vedr. forslag til lokalplan nr. 165 for et vindmølleområde ved Volder Mark.

Indsigelse vedr. forslag til lokalplan nr. 165 for et vindmølleområde ved Volder Mark. Lemvig kommune Aalborg d. 16-9-2013 Teknik og miljø Att: Anja Mauritsen teknik@lemvig.dk Indsigelse vedr. forslag til lokalplan nr. 165 for et vindmølleområde ved Volder Mark. Indhold Opsummering...1 Baggrund...2

Læs mere

UDKAST. EUC Sjælland. Indhold. 1 Indledning. Skolegade, Haslev Trafikanalyse. 1.1 Baggrund. NOTAT rev december 2017 adp/uvh

UDKAST. EUC Sjælland. Indhold. 1 Indledning. Skolegade, Haslev Trafikanalyse. 1.1 Baggrund. NOTAT rev december 2017 adp/uvh UDKAST EUC Sjælland Skolegade, Haslev Trafikanalyse NOTAT rev. 1 6. december 2017 adp/uvh Indhold 1 Indledning 1.1 Baggrund 1 Indledning... 1 1.1 Baggrund... 1 2 Området... 3 3 Trafikale vurderinger...

Læs mere

Efter en nærmere gennemgang af sagen har Justitsministeriet som nævnt ikke fundet grundlag for at ændre Rigsadvokatens afgørelse af 28. januar 2005.

Efter en nærmere gennemgang af sagen har Justitsministeriet som nævnt ikke fundet grundlag for at ændre Rigsadvokatens afgørelse af 28. januar 2005. Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Mike Axdal Dato: 13. juli 2006 Kontor: Politikontoret Sagsnr.: 2005-2001-0042 Dok.: ALJ40449 Ved e-mail af 1. februar 2005 har De klaget til Justitsministeriet

Læs mere

Svensk model for bibliometri i et norsk og dansk perspektiv

Svensk model for bibliometri i et norsk og dansk perspektiv Notat Svensk model for bibliometri i et norsk og dansk perspektiv 1. Indledning og sammenfatning I Sverige har Statens Offentlige Udredninger netop offentliggjort et forslag til en kvalitetsfinansieringsmodel

Læs mere

Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (Omtryk) MPU alm. del Bilag 149 Offentligt NOTAT 2007-12-04. Jour.: D63317100-239. Init.: Lars Vædeled Roed

Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (Omtryk) MPU alm. del Bilag 149 Offentligt NOTAT 2007-12-04. Jour.: D63317100-239. Init.: Lars Vædeled Roed Miljø- og Planlægningsudvalget 010-11 (Omtrk) MPU alm. del Bilag 149 Offentligt NOTAT 007-1-04 Jour.: D63317100-39 Sag: RE07344-3 Init.: Lars Vædeled Roed E-mail: lvr@dbi-net.dk Dir.tlf.: 0 1 89 01 Oplag

Læs mere

Inversion ved flyvningen fra Nässjö Af Ove Fuglsang Jensen

Inversion ved flyvningen fra Nässjö Af Ove Fuglsang Jensen Inversion ved flyvningen fra Nässjö Af Ove Fuglsang Jensen Indledningsvis vil jeg bemærke, at denne analyse er lavet som et eksempel på indvirkningen af en inversion på en given kapflyvning. Weekendflyvningerne

Læs mere

NOTAT. 1. Lokale vindforhold

NOTAT. 1. Lokale vindforhold NOTAT Projekt Vindmiljø vurdering Holstebro Centrum Notat nr. 01 Dato 2016-04-08 Fra Christian Matthes Nørgaard, CHMN Det nye Citycenter i Holstebro planlægges etableret på en eksisterende parkeringsplads

Læs mere

Farlige og fejlagtige fodgængerfelter i Oslo

Farlige og fejlagtige fodgængerfelter i Oslo Farlige og fejlagtige fodgængerfelter i Oslo Michael W. J. Sørensen, Marjan Mosslemi og Juned Akhtar Transportøkonomisk institutt Trafikdage, Aalborg Universitet, Mandag den 23. august 2010 Civilingeniør,

Læs mere

Trafiksikkerhedsrådets møde den 21. marts 2019.

Trafiksikkerhedsrådets møde den 21. marts 2019. Trafiksikkerhedsrådets møde den 21. marts 2019. Liste over indkomne ønsker vedr. trafiksikkerhed november 2018 februar 2019. 1. Holger Brodthagensvej, Nykøbing Nykøbing F. Boligselskab: Blå cirkel markerer

Læs mere

Fleksibel tilgang til tværprofiler i åbent land

Fleksibel tilgang til tværprofiler i åbent land Fleksibel tilgang til tværprofiler i åbent land En ny håndbog for tværprofiler i åbent land er under udarbejdelse, og den forventes endeligt godkendt i foråret 2013. Håndbogen er baseret på en mere fleksibel

Læs mere

Anvendelse af matematik til konkrete beregninger

Anvendelse af matematik til konkrete beregninger Anvendelse af matematik til konkrete beregninger ved J.B. Sand, Datalogisk Institut, KU Praktisk/teoretisk PROBLEM BEREGNINGSPROBLEM og INDDATA LØSNINGSMETODE EVT. LØSNING REGNEMASKINE Når man vil regne

Læs mere

Instruktørvejledning

Instruktørvejledning Køreteknisk anlæg Fyn A/S Instruktørvejledning Køreteknik Efteruddannelse Kontaktpersoner på køreteknikken: Ansvarlig: Ole Tlf. 31 63 20 12 Email: ob@tucfyn.dk Booking: Søren Tlf. 63 33 15 10 Email: sp@tucfyn.dk

Læs mere

UDKAST. Skanderborg Kommune. 0 Indholdsfortegnelse. 1 Baggrund. Adgang til Stjærvej og Stjærskolen Sikker skolevej. NOTAT 18.

UDKAST. Skanderborg Kommune. 0 Indholdsfortegnelse. 1 Baggrund. Adgang til Stjærvej og Stjærskolen Sikker skolevej. NOTAT 18. UDKAST Skanderborg Kommune Adgang til Stjærvej og Stjærskolen Sikker skolevej NOTAT 18. juli 2018 LLJ/llj 0 Indholdsfortegnelse 1 Baggrund 0 Indholdsfortegnelse... 1 1 Baggrund... 1 1.1 Eksisterende forhold...

Læs mere

UDVIKLING I ANTALLET AF CYKELTURE 2007-2014

UDVIKLING I ANTALLET AF CYKELTURE 2007-2014 RANDERS KOMMUNE UDVIKLING I ANTALLET AF CYKELTURE 2007-2014 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT 1 Baggrund Hvert år foretager DTU en transportvaneundersøgelse.

Læs mere

MODULVOGNTOGSKØR- SEL PÅ ISTERØDVEJEN

MODULVOGNTOGSKØR- SEL PÅ ISTERØDVEJEN Til Fredensborg og Hørsholm kommuner Dokumenttype Memo Dato Marts 2019 MODULVOGNTOGSKØR- SEL PÅ ISTERØDVEJEN MODULVOGNTOGSKØRSEL PÅ ISTERØDVEJEN Projektnavn MVT Isterødvejen Projektnr. 1100037496 Modtager

Læs mere

Denne viden om de fremtidige driftsforhold bør genetableres

Denne viden om de fremtidige driftsforhold bør genetableres Markedssimulatoren Dengang de nuværende succeshistorier vedrørende Kraftvarme Vindkraft Tilsatsfyring med biomasse Kraftværker med verdens højeste virkningsgrader Kraftværker med verdens bedste regulerings

Læs mere

Brandforløb og overtænding. Forbrændingsteori, brandforløb, overtændinger og slukningsteknik

Brandforløb og overtænding. Forbrændingsteori, brandforløb, overtændinger og slukningsteknik Brandforløb og overtænding Forbrændingsteori, brandforløb, overtændinger og slukningsteknik Hvad er overtænding? Overtænding er: Antændelse af røggasser i et mere eller mindre lukket rum Video Typer af

Læs mere

Køretøjernes dimensioner angives i afsnit 2. Placeringen på tværs er positiv til højre og negativ til venstre, og er kaldt placering til højre.

Køretøjernes dimensioner angives i afsnit 2. Placeringen på tværs er positiv til højre og negativ til venstre, og er kaldt placering til højre. Et regneark til beregning af luminans af vejtavler Kai Sørensen, 29. april 2015 Forord Regnearket erstatter det regneark, der er omtalt i notatet Et regneark til beregning af luminans af vejtavler af 27.

Læs mere

temaanalyse ulykker med unge teenagere 2001-2010

temaanalyse ulykker med unge teenagere 2001-2010 temaanalyse ulykker med unge teenagere 21-21 DATO: December 211 FOTO: Vejdirektoratet ISBN NR: 97887766417 (netversion) COPYRIGHT: Vejdirektoratet, 211 2 ulykker med unge teenagere 21-21 Dette notat handler

Læs mere

NOTAT OM EN RÆKKE SPØRGSMÅL I FORBINDELSE MED GRUNDEJERNES BETALING FOR BELYSNING AF PRIVATE FÆLLESVEJE I DRAGØR KOMMUNE

NOTAT OM EN RÆKKE SPØRGSMÅL I FORBINDELSE MED GRUNDEJERNES BETALING FOR BELYSNING AF PRIVATE FÆLLESVEJE I DRAGØR KOMMUNE NOTAT OM EN RÆKKE SPØRGSMÅL I FORBINDELSE MED GRUNDEJERNES BETALING FOR BELYSNING AF PRIVATE FÆLLESVEJE I DRAGØR KOMMUNE 1. Indledning Dragør Kommune har anmodet os om at redegøre for en række spørgsmål

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med kanoer i FDF Vejle 1

Sikkerhedsinstruks for sejlads med kanoer i FDF Vejle 1 side 1 af 3 Sikkerhedsinstruks for sejlads med kanoer i FDF Vejle 1 Udarbejdet: 30. april 2013 09:36 Godkendt af bestyrelsen for FDF Vejle 1: Hvilket fartøj gælder denne sikkerhedsinstruks for? Skriv navn(e)

Læs mere

Karen Marie Lei, Sektionsleder og civilingeniør, COWI A/S klei@cowi.dk

Karen Marie Lei, Sektionsleder og civilingeniør, COWI A/S klei@cowi.dk Evaluering af pilotprojekt Variable tavler for cyklister ved højresvingende lastbiler Forfattere: Michael Bloksgaard, Ingeniør, Århus Kommune mib@aarhusdk Karen Marie Lei, Sektionsleder og civilingeniør,

Læs mere

Formålet med trafiksaneringen var, at nedsætte biltrafikkens hastighed og øge trygheden for de bløde trafikanter.

Formålet med trafiksaneringen var, at nedsætte biltrafikkens hastighed og øge trygheden for de bløde trafikanter. NOTAT Projekt Evaluering af 2 minus 1 vej på Stumpedyssevej Kunde Hørsholm Kommune Notat nr. 01 Dato 2016-12-20 Til Johanne Leth Nielsen Fra Lars Testmann Kopi til Charlotte Skov 1. Evaluering af 2 minus

Læs mere

Test af pudebump i by-rundkørsel

Test af pudebump i by-rundkørsel Test af pudebump i by-rundkørsel Hastighedsopgørelse for 25 målesnit ved rundkørsel i Slagelse By-rundkørsler - forebyggelse af færdselsulykker mellem bil og cyklister/knallerter/fodgængere Test af M3

Læs mere

SMV Screening Forslag til Klimatilpasningsplan for Tønder Kommune. Kommuneplantillæg nr til Kommuneplan

SMV Screening Forslag til Klimatilpasningsplan for Tønder Kommune. Kommuneplantillæg nr til Kommuneplan SMV Screening Forslag til TØNDER KOMMUNE Teknik og Miljø December 2013 INDHOLD FORMALIA 3 INDLEDNING 4 OBLIGATORISK MILJØVURRING? 6 SCREENINGSSKEMA 6 KONKLUSION 9 2 FORMALIA HVAD ER EN SMV SCREENING? En

Læs mere

Bornholms Regionskommune. Campus Bornholm Kapacitetsberegninger vha. trafiksimulering NOTAT 14. november 2017 ms/uvh

Bornholms Regionskommune. Campus Bornholm Kapacitetsberegninger vha. trafiksimulering NOTAT 14. november 2017 ms/uvh Campus Bornholm Kapacitetsberegninger vha. trafiksimulering NOTAT 14. november 2017 ms/uvh Indholdsfortegnelse Kapacitetsberegninger vha. trafiksimulering... 1 1 Indledning... 3 2 Opsummering... 3 3 Trafikalt

Læs mere

Støjreducerende vejbelægningers akustiske holdbarhed

Støjreducerende vejbelægningers akustiske holdbarhed Støjreducerende vejbelægningers akustiske holdbarhed Civilingeniør Jacob Storm Jørgensen jasj@ramboll.dk En støjreducerende vejbelægning har ikke den samme støjreducerende effekt i hele belægningens levetid.

Læs mere

Fodgængertrafik Samfundsøkonomisk nøgletalsanalyse

Fodgængertrafik Samfundsøkonomisk nøgletalsanalyse Fodgængertrafik Samfundsøkonomisk nøgletalsanalyse BAGGRUND FOR PROJEKTET Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune (TMF) har bedt Realise ApS om at foretage en indledende analyse af det samfundsøkonomiske

Læs mere

MOTORVEJ E45 / E20 - UDBYGNING VVM-UNDERSØGELSE Borgermøde

MOTORVEJ E45 / E20 - UDBYGNING VVM-UNDERSØGELSE Borgermøde MOTORVEJ E45 / E20 - UDBYGNING VVM-UNDERSØGELSE Borgermøde Afdelingsleder BIRGITTE HENRIKSEN PROGRAM Kl. 19.00 Velkomst og Introduktion Afdelingsleder Birgitte Henriksen, Vejdirektoratet VVM-redegørelse

Læs mere

Teknisk bilag vedrørende byggepladsen ved Marmorkirken - redegørelse for behovet for og konsekvenserne af døgnarbejde

Teknisk bilag vedrørende byggepladsen ved Marmorkirken - redegørelse for behovet for og konsekvenserne af døgnarbejde 20/09/13 Teknisk bilag vedrørende byggepladsen ved Marmorkirken - redegørelse for behovet for og konsekvenserne af døgnarbejde Indledning I forbindelse med klagesagen over døgnarbejdet på Marmorkirken

Læs mere

Miljø og sundhed NOTAT

Miljø og sundhed NOTAT NOTAT By- og Kulturforvaltningen Plan og Byg Byplan Odense Slot Nørregade 36-38 Postboks 730 5000 Odense C www.odense.dk Tlf. 66131372 Fax 66133222 E-mail pb.bkf@odense.dk Miljø og sundhed Nærværende notat

Læs mere

Musvågetræk ved Falsterbo i perioden Årligt gennemsnit (13693 de seneste 10 år)

Musvågetræk ved Falsterbo i perioden Årligt gennemsnit (13693 de seneste 10 år) Løbende 10 års gennemsnit Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) Musvågetræk ved Falsterbo i perioden 1973-2016 Årligt gennemsnit 11922 (13693 de seneste 10 år) 23512 10635 17165 5877 7958 13693 8985 7568 10555

Læs mere

Trafikuheld i det åbne land

Trafikuheld i det åbne land Trafikuheld i det åbne land Af ph.d.-studerende Michael Sørensen Aalborg Universitet, Trafikforskningsgruppen Hmichael@plan.aau.dkH Trafiksikkerhedsarbejdet i Danmark hviler på en målsætning om, at antallet

Læs mere