Facilities Management 2016 Survey

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Facilities Management 2016 Survey"

Transkript

1 Facilities Management 2016 Survey FM: Professionalisme, netværk og værdiskabelse Eksempel på benchmarking: Areal til kommunale formål DK-Benchmark er 5,4 m² pr. borger i kommunen FM2016 Survey viser, at FM har opnået en høj grad af professionalisme, gennem uddannelse og videndeling i netværk. Fokus er ikke længere kun på omkostninger, men også på værdiskabelse. Flere og flere har en porteføljestrategi. Porteføljestrategien anvendes både til at reducere omkostninger og til at forøge den samlede værdi. Besparelserne føres tilbage til kerneområdet og de tilbageværende bygninger passes bedre for færre midler. Benchmarking giver transparens og beslutningsgrundlag. Fordelene er meget større end ulemperne. De mest bekymrede er dem, der ikke er startet. Benchmarking bliver især anvendt til læring, netværk og udvikling samt til bedre beslutningsgrundlag. Right-Sourcing skabes gennem fokuseret egenproduktion og valg af fagspecialiserede leverandører Right-Sourcing hæmmes både af haltende opfølgning på leverancerne, samt at SLA er og KPI er ikke opdateres regelmæssigt. Porteføljeoverblik for et skoledistrikt ift. udvikling i elevtal: Krav om mere for mindre skruen uden ende. Der er dog stadig mange optimeringsmuligheder, og flere kigger på langsigtede strategiske fordele som fx procesoptimeringer og re-organisering. FM ernenetværker sig til viden. Know-Who fremfor Know- How. Med netværk følger erfaringsudveksling, bredere udsyn og mulighed for at lære af hinanden.

2 Flere og flere har udarbejdet en porteføljestrategi Status for porteføljestrategi: Private i front med porteføljestrategier Næsten halvdelen af de private organisationer har udarbejdet en porteføljestrategi, især i virksomheder med mere end 50 bygninger. men de offentlige organisationer er også godt på vej Godt 33% af de offentlige organisationer har en porteføljestrategi. Mere end 40% er i gang med udarbejdelse og yderligere knap 10% overvejer en porteføljestrategi. Dog er der stadig ca. 10%, der trods mange bygninger (ofte +150), endnu ikke overvejer en porteføljestrategi. Porteføljestrategi skaber først bedre økonomi Pres på de kommunale budgetter har øget behovet for porteføljestrategier. Reduktion af arealer og bedre anvendelse af driftsbudgetter ses som de to største fordele for at igangsætte udarbejdelse af en porteføljestrategi. Dette gælder især for dem, der lige er startet med en sådan udarbejdelse, hvor næsten 85% forventer besparelser i areal som følge af en porteføljestrategi. og dernæst bedre beslutningsgrundlag For organisationer, der allerede har en porteføljestrategi, er den primære årsag ikke længere besparelser, men mere viden. Over 70% af de organisationer, der allerede har en strategi, får øget værdi pga. bedre beslutningsgrundlag og muligheder for at overskue alternativer. Hvilke fordele har en porteføljestrategi for organisationen: Vil flere offentlige organisationer indføre model for udgifter? Meget få offentlige organisationer har modeller for fordeling af omkostninger baseret på arealanvendelse. Der er således hverken et lokalt incitament til besparelser eller central mulighed for styring af de ofte meget store anlægsudgifter og driftsomkostninger. Tværtimod bliver arealer og udgifter hertil regnet som et frit gode af den lokale bygningsbruger, da de hverken har informationer om omkostningerne eller bliver målt herpå. Det er ved at ændre sig flere steder.

3 Benchmarking giver transparens og beslutningsgrundlag Nøgletal giver anledning til eftertanke Benchmarking er kommet for at blive. Andelen af organisationer der sammenligner nøgletal er steget markant siden FM Survey Omfang af benchmarking Benchmarking anvendes bl.a. til udarbejdelse af beslutningsgrundlag, styringsværktøj og overblik, som mytedræber ved dokumentation af faktiske forhold samt til informationsindsamling/afdækning af hvem er vi selv., men ikke nødvendigvis afklaring Nøgletal er interessant, men kontekst er mindst ligeså interessant, fordi man derved sammenligner på det ens grundlag. Med interne sammenligning er det nemmere at have samme forudsætninger. Med ekstern kræver det, at man følger de definitioner, som fx DFM har opstillet. Fordelene er meget større end ulemperne Fordelene med benchmarking opfattes som meget større end ulemperne ved benchmarking. Især læring og udvikling (72%) samt bedre beslutningsgrund (66%) står højt på listen af fordele. Fordele og ulemper ved benchmarking Den største ulempe er tid til indsamling og validering af data (33%). De mest bekymrede er dem, der ikke er startet Det er bemærkelsesværdigt at dem der ikke er startet har de største bekymringer ( eller undskyldninger for ikke at komme i gang?). Men når man først er begyndt forsvinder bekymringerne og indsigt får fordelene til at stige. Råd: Start med få benchmarking tal Et godt råd er at starte med få benchmarking tal indenfor et afgrænset området. Et præcist tal findes ikke, så derfor er det vigtigere med et næsten rigtigt tal end slet ingen benchmarking.

4 Right-Sourcing skaber størst værdi både mht. pris og kvalitet Der skabes mest værdi ved at anvende Right-Sourcing 11,8 % planlægger at hjemtage flere FM opgaver, og 14,0 % planlægger at outsource opgaver. Næsten 50% er ved at undersøge fordele/ulemper ved ændret fordeling mellem interne og eksterne aktiviteter. Så igen i 2016 er der mange Right-Sourcing tiltag for at forøge den samlede værdi af FM-aktiviteterne Leverancemodel for FM: Foretrukne leverancemodel er specialiserede leverandører Den fortrukne leverancemodel er ikke ifm (kun 5%), men en kombination af flere leverandører. Den foretrukne model er få leverandører, der hver leverer en større del af FM ydelserne (38%). Disse leverandører har typisk samlet kompetencerne indenfor et udvalgt felt fx alle installationsfagene. hvilket understøtter Right-Sourcing princippet Ved at have fokus på fagspecialiserede leverandører understøttes Right-Sourcing, hvor den der er bedst udfører opgaven. Dermed skabes den optimale værdi i balancen mellem ekstern leverance og intern 'gør-det-selv'. Alt for få anvender et Service Performance Dashboard Kun 24% af de offentlige organisationer følger konsekvent op på de aftalte leverance mål, mens 40% af de private følger op. Alligevel har de færreste et samlet overblik over deres FM-leverancer med en komplet Service Performance Dashboard. Opfølgning på serviceleverancer: Dette uagtet at de offentlige organisationer i gennemsnit har omkring 40% af deres FM-aktiviteter outsourcet, mens de private har mere end 70% af FM aktiviteterne outsourcet. og SLA er og KPI er opdateres ikke regelmæssigt Mindre end hver fjerde opdaterer deres SLA er og KPI er systematisk hvert år. Når SLA er og KPI er ikke opdateres ved ændrede processer og nye aktiviteter, bliver den leverede værdi lavere og lavere. Endvidere forsvinder kundens indsigt i data og metoder, hvilket gør indhentning af nye tilbud unødigt kompliceret.

5 Mere for mindre skruen uden ende Udvikling i krav til FM organisationen : Aktiviteterne udvides, mens budgetterne skrumper For sjette år i træk stiger omfanget af FM-aktiviteterne, mens budgetterne i bedste fald forbliver uændrede (54%), men i mange tilfælde falder (33%). Kun ca. 12% forventer en stigning i FM budget pr. medarbejder og i de fleste tilfælde pga. tilførte nye aktiviteter til FM området. Fortsat optimering mange muligheder FM skaber stadig besparelser bl.a. gennem: Energibesparelser (65%) Etablering af porteføljestrategi (34%) Reduktion af anvendte arealer (56%) Bedre udnyttelse af arealer (64%) Indførelse af Benchmarking tal (22%) Reorganisering af FM-organisationen (27%) Right-Sourcing (41%) Genforhandlinger af service aftaler (19%) Besparelser på driftsbudgettet (54%) Forbedringer af eksisterende services (24%) Forventede fokusområder i 2016: FM er således en disciplin med mange facetter og der er ikke et facit for, hvordan man kan og skal udvikle en FM organisation for at skabe værdi. Dog viser FM Survey 2016, at der i høj grad er fokus på strategiske tiltag.

6 FM ernenetværker sig til viden Viden er kilden til bedre resultater Samlet har mere end hver tredje organisation særlig fokus på videreuddannelse af medarbejderne, og langt de fleste FM organisationer planlægger uddannelse indenfor forskellige områder. I 2016 ønsker FM at blive dygtigere til: Netværk for Know-Who fremfor Know-How FM erne vil gerne netværke og netværksgrupper dannes på kryds og tværs af private og offentlige organisationer. Med netværk følger erfaringsudveksling, bredere udsyn og mulighed for at lære af hinanden. En del af læringen sker ved benchmarking og i form af dialog om, hvad der er best practice og hvordan dette opnås. Porteføljestrategi og Benchmarking Det store fokus på de strategiske porteføljestrategier slår også igennem i forhold til ønske om opkvalificering og mere viden. Porteføljestrategi og Benchmarking hører sammen i den forstand, at Benchmarking data kan anvendes til at udvikle en strategi for organisationens ejendomme. Hvilke ejendomme skal udvides, hvilke skal nedlægges, og hvor skal der bygges nyt? Forhandling, Optimering og Service Performance Dashboard Serviceaftaler, processer og opfølgning på leverancer har stadig en høj prioritet når der skal læres nyt og mere. Disse områder supplerer og styrker også hinanden, da et overblik med et Service Performance Dashboard giver endnu bedre muligheder for at optimere processer og forhandle aftaler. Se eksempler på Service Performance Dashboard på

7 Sådan har vi gjort I november-december 2015 har 93 personer med aktiviteter indenfor Facilities Management svaret på webbaseret spørgeskema om egne FM aktiviteter i 2015 og forventninger til Ca. 25% af besvarelserne er fra private virksomheder, mens de resterende 75% er fra offentlige eller halvoffentlige organisationer. Spørgeskemaet indeholder i alt 16 spørgsmål til organisationens Facilities Management, blandt andet FM-aktiviteterne i organisationen, vurderinger af fremtidige aktiviteter, data om antal ansatte samt outsourcing af aktiviteter. Alle svar har været anonyme. Sammenstillinger og konklusioner er fm3.dk s egne vurderinger. Det har ikke været intentionen at fremhæve noget frem for andet, men at give et dækkende billede af FM-aktiviteterne baseret på de modtagne svar. Det er intentionen at analysere en række data yderligere, f.eks. udvikling over tid for forskellige aktiviteter og skift fra operationelle opgaver til strategiske opgaver.

8 CV Preben Gramstrup Bygningsingeniør HD(U) Process Master Harvard Business School M: Driftsherrerådgivning Facilities Management Portefølje Management og Space Management (færre arealer og bedre anvendt) Outsourcing, Insourcing og Rightsourcing af FM-ydelser Anskaffelse og implementering af IT og CAFM værktøjer Projekt- og procesledelse Videnformidling Kurser, konferencer og artikler for at øge kendskabet til Facilities Management FM Professionalisering Strategisk og faglig sparring til den FM-ansvarlige Uddannelse og on-the-job træning Organisering og faglig udvikling af FM-afdelinger

Facilities Management 2015 Survey. Fokus på strategi forbedrer resultaterne

Facilities Management 2015 Survey. Fokus på strategi forbedrer resultaterne Facilities Management 2015 Survey Fokus på strategi forbedrer resultaterne FM2015 Survey viser, at FM har bevæget sig op i den strategiske helikopter og at hele organisationen vinder, når FM forøger sit

Læs mere

Facilities Management 2013 Survey: Aktiviteter og forventninger

Facilities Management 2013 Survey: Aktiviteter og forventninger Facilities Management 2013 Survey: Aktiviteter og forventninger FM forbedrer produktiviteten for kernevirksomheden Produktiviteten skal forbedres hører vi fra alle sider. Produktivitet er produktionen

Læs mere

Facilities Management 2012 Survey: Aktiviteter og forventninger. FM forbedre organisationens bundlinje yderligere

Facilities Management 2012 Survey: Aktiviteter og forventninger. FM forbedre organisationens bundlinje yderligere Facilities Management 2012 Survey: Aktiviteter og forventninger FM forbedre organisationens bundlinje yderligere Mere værdiskabelse med right-sourcing Aktiviteterne stiger. Omkostningerne følger ikke med

Læs mere

FM 2011 Survey: Aktiviteter og forventninger. Facilities Management kommer styrket ud af krisen

FM 2011 Survey: Aktiviteter og forventninger. Facilities Management kommer styrket ud af krisen FM 2011 Survey: Aktiviteter og forventninger Facilities Management kommer styrket ud af krisen Udvider eller fastholder budget trods generelle nedskæringer Stor og øget opmærksomhed på FM fra topledelsen

Læs mere

FM2010 Survey: Aktiviteter og forventninger

FM2010 Survey: Aktiviteter og forventninger FM2010 Survey: Aktiviteter og forventninger Facilities Management går op i gear i 2010 Flere aktiviteter med færre ressourcer Endnu mere service til kernevirksomheden fra FM FM bliver yderligere professionaliseret

Læs mere

DFM Konference 2014. Cases Right-Sourcing der har skabt værdi og tillid. 23. januar 2013. Preben Gramstrup fm3.dk. M: +45 23 20 27 45 @: preben@fm3.

DFM Konference 2014. Cases Right-Sourcing der har skabt værdi og tillid. 23. januar 2013. Preben Gramstrup fm3.dk. M: +45 23 20 27 45 @: preben@fm3. DFM Konference 2014 Cases Right-Sourcing der har skabt værdi og tillid 23. januar 2013 Preben Gramstrup fm3.dk M: +45 23 20 27 45 @: preben@fm3.dk fm3.dk 2014 1 Program Erfaringspunkter fra tre forskellige

Læs mere

Strategi for ejendomsportefølje 24. august 2012. Preben Gramstrup fm3.dk. M: +45 23 20 27 45 @: preben@fm3.dk

Strategi for ejendomsportefølje 24. august 2012. Preben Gramstrup fm3.dk. M: +45 23 20 27 45 @: preben@fm3.dk Strategi for ejendomsportefølje 24. august 2012 Preben Gramstrup fm3.dk M: +45 23 20 27 45 @: preben@fm3.dk fm3.dk august 2012 FM - Ejendoms cirkel Portefølje-ejer Driftsherre Planlægning - Prognoser -

Læs mere

Effektivisering af ejendomsdrift

Effektivisering af ejendomsdrift Effektivisering af ejendomsdrift v/ Christian Fredberg, direktør, F-Advise og Søren Skibsted, partner, Kromann Reumert - besparelser gennem strategisk tilgang til ejendomsdriften Indhold Ejendomsdriften

Læs mere

FRA VICEVÆRT TIL INNOVATOR UDVIKLINGSERFARINGER OG FREMTIDSPERSPEKTIVER

FRA VICEVÆRT TIL INNOVATOR UDVIKLINGSERFARINGER OG FREMTIDSPERSPEKTIVER FRA VICEVÆRT TIL INNOVATOR UDVIKLINGSERFARINGER OG FREMTIDSPERSPEKTIVER Indhold Præsentation af Poul, Petrine og Preben DR og FM historisk DR og FM: Seneste udbudsproces DR og FM de næste 3-5 år 2 Hvem

Læs mere

DFM NETVÆRKS MEDLEMSUNDERSØGELSE 2017

DFM NETVÆRKS MEDLEMSUNDERSØGELSE 2017 DFM NETVÆRKS MEDLEMSUNDERSØGELSE 217 Af Svend Bie og Poul Henrik Due Facilities Management er under forandring. Medlemsundersøgelsen, der er gennemført op til Årskonferencen, peger på en række udviklingstræk,

Læs mere

Facility Management Drift & vedligehold

Facility Management Drift & vedligehold DFM netværk og hvad er tendenserne inden for FM v/eva Kartholm, direktør DFM Facility Management Drift & vedligehold Agenda Begrebsafklaring DFMs foreninger Trends Strategisk fokus Trends her og nu + på

Læs mere

FM-uddannelse for drift og vedligeholdelse. Bliv certificeret i FM for Drift og Vedligehold

FM-uddannelse for drift og vedligeholdelse. Bliv certificeret i FM for Drift og Vedligehold Teknologisk Institut 2012 Uddannelse Der tages forbehold for trykfejl og ændringer i programmet Eventuelle programændringer kan ses på vores hjemmeside: www.teknologisk.dk/uddannelser A72734-001 FM-uddannelse

Læs mere

Genudbud og hjemtagelse af driftsopgaver vedr. IT-arbejdspladser

Genudbud og hjemtagelse af driftsopgaver vedr. IT-arbejdspladser Indstilling Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 25. august 2016 Genudbud og hjemtagelse af driftsopgaver vedr. IT-arbejdspladser 1. Resume Byrådet besluttede i 2008 af outsource en række specialiserede

Læs mere

FORANALYSE TIL PROJEKT KLOGE KOMMUNALE KVADRATMETER WORKSHOP 2 FOR DELTAGERE I SURVEY

FORANALYSE TIL PROJEKT KLOGE KOMMUNALE KVADRATMETER WORKSHOP 2 FOR DELTAGERE I SURVEY FORANALYSE TIL PROJEKT KLOGE KOMMUNALE KVADRATMETER WORKSHOP 2 FOR DELTAGERE I SURVEY 16. november 2017 kl. 10-16 Kulturhus Indre By, København PROGRAM FOR DAGEN VELKOMMEN TJEK IND OPSAMLING FRA SIDSTE

Læs mere

Facility Management. Ernst & Young Benchmarking Program

Facility Management. Ernst & Young Benchmarking Program Facility Management Ernst & Young Benchmarking Program 1 Agenda Facility Management i TDC Organisering Nøgletal Genudbud Erfaringer med E & Y benchmarking program Ledelsesrapportering Løbende optimering

Læs mere

Fra intern service til ekstern leverandør - globale løsninger

Fra intern service til ekstern leverandør - globale løsninger Fra intern service til ekstern leverandør - globale løsninger DFM præsentation Søren Andersen Facility Management Director Novozymes A/S 6. oktober 2011 2 Summary og anbefaling FM Deep Dive fra McKinsey

Læs mere

Den årlige undersøgelse af gevinstrealisering i Danmark, 2015

Den årlige undersøgelse af gevinstrealisering i Danmark, 2015 Den årlige undersøgelse af gevinstrealisering i Danmark, 2015 Undersøgelsen er gennemført i samarbejde med Dansk IT Publiceret 2. november 2015 Indholdsfortegnelse 3 Om denne undersøgelse 4 Konklusion

Læs mere

Den optimale drift- og vedligeholdelsesproces. 04. september fm3.dk september

Den optimale drift- og vedligeholdelsesproces. 04. september fm3.dk september Den optimale drift- og vedligeholdelsesproces 04. september 2012 fm3.dk september 2012 1 Proces for vedligeholdelse? fm3.dk september 2012 2 Workshop 1: Udformning af den optimale drift- og vedligeholdelsesproces

Læs mere

FEM ANBEFALINGER TIL BEDRE AREALOPTIMERING I KOMMUNERNE

FEM ANBEFALINGER TIL BEDRE AREALOPTIMERING I KOMMUNERNE KOMMUNALE KVADRATMETER FEM ANBEFALINGER TIL BEDRE AREALOPTIMERING I KOMMUNERNE Den dyreste bygning er den, man ikke anvender. Den billigste er den, man ikke længere har. Af PREBEN GRAMSTRUP, indehaver

Læs mere

RESULTATER FRA KL- UNDERSØGELSE AF STYRING PÅ FOLKESKOLEOMRÅDET, FORÅR 2017

RESULTATER FRA KL- UNDERSØGELSE AF STYRING PÅ FOLKESKOLEOMRÅDET, FORÅR 2017 RESULTATER FRA KL- UNDERSØGELSE AF STYRING PÅ FOLKESKOLEOMRÅDET, FORÅR 2017 BLANDT DE KOMMUNALE SKOLEFORVALTNINGER Om undersøgelsen Undersøgelse blandt de kommunale skoleforvaltninger Gennemført marts-april

Læs mere

UC Effektiviseringsprogrammet. Projektgrundlag. Business Intelligence. version 1.2

UC Effektiviseringsprogrammet. Projektgrundlag. Business Intelligence. version 1.2 UC Effektiviseringsprogrammet Projektgrundlag Business Intelligence version 1.2 9. september 2014 1 Stamdata Stamdata Projektnavn (forventet): Projektejer: Projekttype: Business Intelligence It-chef Hans-Henrik

Læs mere

Ny organisering af FM-området i Region Hovedstaden

Ny organisering af FM-området i Region Hovedstaden Ny organisering af FM-området i Region Hovedstaden -Centralisering af ejendomsområdet v. direktør for, Mogens Kornbo Introduktion Mogens Kornbo Direktør, (CEJ), Region Hovedstaden Tidligere (udvalgte stillinger):

Læs mere

Fra vicevært til innovator det lange seje træk

Fra vicevært til innovator det lange seje træk Fra vicevært til innovator det lange seje træk Ejendoms- og Servicechef Poul Holt Pedersen, DR 22-11-2016 DR og FM ydelser - en udbudshistorie 1 DRs mission og vision DRs mission: DR samler, udfordrer

Læs mere

HJÆLPETROPPERNE. Vi hjælper dem, der hjælper andre TINA Ø. SIMONSEN MIKKEL HOLME MADS GALATIUS TEAM 2:

HJÆLPETROPPERNE. Vi hjælper dem, der hjælper andre TINA Ø. SIMONSEN MIKKEL HOLME MADS GALATIUS TEAM 2: HJÆLPETROPPERNE Vi hjælper dem, der hjælper andre TEAM 2: TINA Ø. SIMONSEN MIKKEL HOLME MADS GALATIUS MR CASE COMPETITION RØDE KORS I DANMARK / 2012 1 Agenda MR CASE COMPETITION DANSK RØDE KORS / 2012

Læs mere

FM s betydning for samfundets udvikling. Jan Stiiskjær. 29. jan. 09 DFM KONFERENCEN 2009

FM s betydning for samfundets udvikling. Jan Stiiskjær. 29. jan. 09 DFM KONFERENCEN 2009 DFM KONFERENCEN 2009 Dette vil jeg tale om Kort om DI og DI Service Den samfundsmæssige udfordring Offentlig-privat samarbejde og FM Hvad gør DI 2 DI organisation for erhvervslivet DI er en privat arbejdsgiver-

Læs mere

NOTAT. Benchmarking og nøgletal for den kommunale ejendomsejer. 1 Netværk for kommunal benchmarking. Dato: 30. marts 2016

NOTAT. Benchmarking og nøgletal for den kommunale ejendomsejer. 1 Netværk for kommunal benchmarking. Dato: 30. marts 2016 NOTAT Benchmarking og nøgletal for den kommunale ejendomsejer Dato: 30. marts 2016 1 Netværk for kommunal benchmarking Foreningen DFM Benchmarking har siden medio 2015 faciliteret et netværk for medarbejdere

Læs mere

CSR Corporate Social Responsibility. Glenn Madsen Corporate Account Manager, F&B INDUSTRY 25 Januar 2018

CSR Corporate Social Responsibility. Glenn Madsen Corporate Account Manager, F&B INDUSTRY 25 Januar 2018 CSR Corporate Social Responsibility Glenn Madsen Corporate Account Manager, F&B INDUSTRY 25 Januar 2018 1 Agenda 2 Ecolab og CSR Hvad er en TPA? TPA processen Hvordan kan en TPA hjælpe kunden? Hvad har

Læs mere

Risikolog for udbredelse af telemedicinsk sårvurdering per marts 2015

Risikolog for udbredelse af telemedicinsk sårvurdering per marts 2015 Risikolog for udbredelse af teleicinsk sårvurdering per marts 2015 Risiko beskrivelse Konsekvens Modforanstaltning Ejer/ansvarlig for modforanstaltning NY På baggrund af anbefalinger fra forskningsprojektet

Læs mere

ERP. Uddrag af artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

ERP. Uddrag af artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. ERP Uddrag af artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største og stærkeste videns- og udviklingsklub.

Læs mere

Når Service Deskens opgaver spreder sig i organisationen Eller copy/paste af ITSM til andre BU s

Når Service Deskens opgaver spreder sig i organisationen Eller copy/paste af ITSM til andre BU s Når Service Deskens opgaver spreder sig i organisationen Eller copy/paste af SM til andre BU s Servicedesken anno 2013 16-17 april 2013, Karsten Grinderslev AGENDA Hvem er jeg og hvorfor står jeg her?

Læs mere

FORANALYSE TIL PROJEKT KLOGE KOMMUNALE KVADRATMETER

FORANALYSE TIL PROJEKT KLOGE KOMMUNALE KVADRATMETER FORANALYSE TIL PROJEKT KLOGE KOMMUNALE KVADRATMETER WORKSHOPS FOR DELTAGERNE I SURVEY Workshop 1 11. oktober 2017 kl. 10-16, Odin Havnepark, Lumbyvej 17 F, 5000 Odense C Workshop 2 16. november 2017 kl.

Læs mere

Erfaringer med psykisk arbejdsmiljø i arbejdsmiljøledelsessystemer. Bureau Veritas Certification

Erfaringer med psykisk arbejdsmiljø i arbejdsmiljøledelsessystemer. Bureau Veritas Certification Velkommen Erfaringer med psykisk arbejdsmiljø i arbejdsmiljøledelsessystemer Leadauditor Jakob Top, telefon 22 24 68 79 og Business Developer Lars Vestergaard Jensen, telefon 40 20 13 93 Bureau Veritas

Læs mere

Samarbejde og udvikling

Samarbejde og udvikling Samarbejde og udvikling Benchmarking Læring Udvikling Effektivitet Februar 205 Indhold. Baggrund og formål 2. erne 3. BLUE modellen Benchmarking Læring Udvikling Effektivisering 4. Forløb 5. Spørgsmål

Læs mere

Udlicitering af vej- og parkdrift i Danmark, Sverige, Norge og Storbritannien

Udlicitering af vej- og parkdrift i Danmark, Sverige, Norge og Storbritannien Danmark i et internationalt perspektiv: Udlicitering af vej- og parkdrift i Danmark, Sverige, Norge og Storbritannien Andrej Christian Lindholst, acl@dps.aau.dk Aalborg Universitet December 2016 Det danske

Læs mere

Uddannelsesbarometer 2014

Uddannelsesbarometer 2014 Uddannelsesbarometer 2014 Brug af uddannelse i 2014 Har du været på seminar, kursus eller uddannelse i 2014? Type uddannelse og arbejdsområde Salg Marketing Konsulent/rådgivning Andet Total Nej; 47,4%

Læs mere

Velkommen til DFM netværks årskonference 2014

Velkommen til DFM netværks årskonference 2014 Velkommen til DFM netværks årskonference 2014 2014 Fremtidens FM Strategi, partnerskab og rightsourcing som værdiskaber Årets gang i DFM netværk - Organisering - Årets aktiviteter i DFM netværk 2013 -

Læs mere

QUARTERLY ANALYTICS 3 2014. Hentet af admin - September 15, 2014. contract management. del 2

QUARTERLY ANALYTICS 3 2014. Hentet af admin - September 15, 2014. contract management. del 2 6 QUARTERLY ANALYTICS 3 2014 contract management del 2 QUARTERLY ANALYTICS 3 2014 7 Er du helt sikker på, at du har Contract Management? Del 2: Forankring og overblik Contract Management kan være et centralt

Læs mere

Til: Centerledelseskredsen. Frigøre mere tid til patienterne Rigshospitalets Effektiviseringsstrategi 2012-2014. 1. Indledning

Til: Centerledelseskredsen. Frigøre mere tid til patienterne Rigshospitalets Effektiviseringsstrategi 2012-2014. 1. Indledning Til: Centerledelseskredsen Direktionen Afsnit 5222 Blegdamsvej 9 2100 København Ø Telefon 35 45 55 66 Fax 35 45 65 28 Mail torben.stentoft@rh.regionh.dk Ref.: TS Frigøre mere tid til patienterne Rigshospitalets

Læs mere

Proces orientering af IT organisationer (ITIL - implementering)

Proces orientering af IT organisationer (ITIL - implementering) Proces orientering af IT organisationer (ITIL - implementering) Af Lars Zobbe Mortensen Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Hvorfor bedst practice processer (f.eks. ITIL)?... 3 2 Beslutning om forandring...

Læs mere

Frederikshavn Arealoptimering i stor skala

Frederikshavn Arealoptimering i stor skala Frederikshavn Arealoptimering i stor skala Lær noget om: Data Strategi Samarbejde Opbakning Casen viser, hvordan Resultater og mål: Den samlede kommunale bygningsmasse inkl. arealer i selvejende institutioner

Læs mere

Kuben Management A/S KlimaKlar Gladsaxe kommune

Kuben Management A/S KlimaKlar Gladsaxe kommune Kuben Management A/S KlimaKlar Gladsaxe kommune Finansiering og ESCO KMO 205 Ver. 3.0 21.08.2013 Agenda Indledning Finansiering af energibesparelser ESCO og incitamentsmodeller Learning points Perspektivering

Læs mere

Nøgletal. Handicap og Psykiatri

Nøgletal. Handicap og Psykiatri Nøgletal Handicap og Psykiatri Juni 2018 Udvikling i udgifter vedr. køb af pladser, Handicap og Psykiatri Nøgletal (KPI) fra 2008-2018 Formål Formål med notatet er at give et indblik i Handicap og Psykiatris

Læs mere

Artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

Artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. ERP Artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største og stærkeste videns- og udviklingsklub.

Læs mere

Facility management. Syddansk Universitet GN Ejendomme A/S Rockwool International A/S Novo Nordisk A/S TEMADAG. Sponsorer: Mød følgende virksomheder:

Facility management. Syddansk Universitet GN Ejendomme A/S Rockwool International A/S Novo Nordisk A/S TEMADAG. Sponsorer: Mød følgende virksomheder: TEMADAG Tirsdag den 16.november 2010 på Hotel Scandic Kolding Facility management Mød følgende virksomheder: Sponsorer: Syddansk Universitet GN Ejendomme A/S Rockwool International A/S Novo Nordisk A/S

Læs mere

KORT OM PROJEKTPORTEFØLJESTYRING. Af Jacob Kragh-Hansen, Execution Consulting Group

KORT OM PROJEKTPORTEFØLJESTYRING. Af Jacob Kragh-Hansen, Execution Consulting Group KORT OM PROJEKTPORTEFØLJESTYRING Af Jacob Kragh-Hansen, Execution Consulting Group KORT OM PROJEKTPORTEFØLJESTYRING INDHOLD 1 PROJEKTPORTEFØLJESTYRING 2 TYPISKE UDFORDRINGER 3 RATIONALE & GEVINSTER 4 ANBEFALET

Læs mere

Administration. Når selskaber varetager de rigtige opgaver rigtigt og derigennem udvikler hele selskabet.

Administration. Når selskaber varetager de rigtige opgaver rigtigt og derigennem udvikler hele selskabet. Administration Når selskaber varetager de rigtige opgaver rigtigt og derigennem udvikler hele selskabet. Fra strategi til resultater i forsyningssektoren 2 Når selskaber varetager de rigtige opgaver rigtigt

Læs mere

Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud. Temadag om resultatdokumentation Socialtilsyn Øst, 16. januar 2016

Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud. Temadag om resultatdokumentation Socialtilsyn Øst, 16. januar 2016 Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud Temadag om resultatdokumentation Socialtilsyn Øst, 16. januar 2016 Disposition for oplægget 1. Håndbogen i (videns-)kontekst 2. Præsentation

Læs mere

Hvorfor bliver effektivisering en strategisk disciplin?

Hvorfor bliver effektivisering en strategisk disciplin? OKTOBER 2016 Hvorfor bliver effektivisering en strategisk disciplin? Diskussionsoplæg I en konkurrenceudsat virksomhed er effektivisering en strategisk dagsorden ikke en operationel Lav effektivitet Dårligt

Læs mere

ESCO hvordan gribes det bedst an? KMO 205 Ver. 3.0

ESCO hvordan gribes det bedst an? KMO 205 Ver. 3.0 ESCO hvordan gribes det bedst an? KMO 205 Ver. 3.0 27.05.2013 Hvem er Kuben Management? En del af NRGi et af Danmarks største energiselskaber Markedsledende indenfor bygherrerådgivning Førende på rådgivning

Læs mere

Bygherreforeningen den 1. okt Kommunernes ejendomme udfordres

Bygherreforeningen den 1. okt Kommunernes ejendomme udfordres Bygherreforeningen den 1. okt. 2013 Kommunernes ejendomme udfordres Fire modeller Fire kommuner Der er oplagte fordele i at samle ejendomsdriften i en professionel organisation. Jeg tror egentlig ikke,

Læs mere

DFM netværk. Hvordan får vi den service, vi har behov for? Charlotte Kyhl/29.01.2015

DFM netværk. Hvordan får vi den service, vi har behov for? Charlotte Kyhl/29.01.2015 DFM netværk Hvordan får vi den service, vi har behov for? Charlotte Kyhl/29.01.2015 Presentation title Date 2 Facts om de tre hovedopgaver, der løses af eksterne 9000 daglige kunder i vores 30 kantiner

Læs mere

Vi vil meget gerne arbejde med gevinstrealisering, men der er så mange udfordringer og modstand. Survey om Business Case og Gevinstrealisering

Vi vil meget gerne arbejde med gevinstrealisering, men der er så mange udfordringer og modstand. Survey om Business Case og Gevinstrealisering Vi vil meget gerne arbejde med gevinstrealisering, men der er så mange udfordringer og modstand Survey om Business Case og Gevinstrealisering Mads Lomholt Reference Peak 2013 Brug af undersøgelsen er tilladt

Læs mere

Contract Managemnent

Contract Managemnent Contract Managemnent Om udvalgets arbejde 6-9 møder på skift hos deltagerne En konference/workshop mellem kunde og leverandør Udgivelse af de 8 bud Dagens konference The Monty Hall Problem Skifte dør i

Læs mere

Best practice erfaringer fra globale funktionsudbud

Best practice erfaringer fra globale funktionsudbud Best practice erfaringer fra globale funktionsudbud København 21. september 2011 Magnus Kuchler, ansvarlig for FM rådgivning Norden FM trends lige nu? Fortsat omkostningspres et bevis på konkurrenceevne.

Læs mere

IKT programmer for Facilities Management. Vejledning for førstegangskøbere: Præsentation & debat

IKT programmer for Facilities Management. Vejledning for førstegangskøbere: Præsentation & debat DFM Workshop 05.10.09 09 IKT programmer for Facilities Management Vejledning for førstegangskøbere: Præsentation & debat Vejledning til systemkøberen Hvorfor en vejledning? Opbygning, highlights og vigtige

Læs mere

Fase to af Borgerstilfredshedsundersøgelsen på Jobcenter Rebild

Fase to af Borgerstilfredshedsundersøgelsen på Jobcenter Rebild Fase to af Borgerstilfredshedsundersøgelsen på Jobcenter Rebild 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Undersøgelsens resultater. 4 3. Vurdering af den telefoniske kommunikation..5 4. Vurdering

Læs mere

ABONNEMENTER - DER BETALER SIG

ABONNEMENTER - DER BETALER SIG ABONNEMENTER - DER BETALER SIG APV NATHOLDSTJEK KOMPETENCE APV Få det mest optimale ud af jeres APV, ved at lade SundTrivsel stå for hele processen med en APV Grundpakke og de tilvalg der passer til jeres

Læs mere

Direktionens årsplan

Direktionens årsplan Direktionens årsplan 2019 Indhold Indledning 3 Fortælling, vision og pejlemærker 3 Fokusområder i Direktionens årsplan 2019 4 Mål for 2019 med central forankring 7 Mål for 2019 for institutioner og afdelinger

Læs mere

Scriptor Print Mapping

Scriptor Print Mapping Scriptor Print Mapping Veldokumenteret ledelsesoverblik til værdiskabende optimering af print- og dokumentløsninger. Vores lange erfaring med drift og optimering af print- og dokumentløsninger giver vores

Læs mere

Kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet DS konference d. 16.04.2015. Hernings Sverigesprogram Tættere på. Godt på vej

Kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet DS konference d. 16.04.2015. Hernings Sverigesprogram Tættere på. Godt på vej Kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet DS konference d. 16.04.2015 Hernings Sverigesprogram Tættere på. Godt på vej Stinne Højer Mathiasen, Programleder Trine Nanfeldt, Teamleder Se også:

Læs mere

Ledelses-workshop for Marketingdirektører

Ledelses-workshop for Marketingdirektører Ledelses-workshop for Marketingdirektører Tirsdag den 27. oktober 2009 Opsamling på dagens nøglekonklusioner Marketingledelsens basale målsætninger og scorecard Strategy & Innovation Værdiskabelse Produktivitet

Læs mere

Danske lærebøger på universiteterne

Danske lærebøger på universiteterne Danske lærebøger på universiteterne Dansk Universitetspædagogisk Netværk (DUN) og Forlæggerforeningen har gennemført en undersøgelse blandt studielederne på landets otte universiteter om danske lærebøger

Læs mere

Kursuskatalog Efterår 2013

Kursuskatalog Efterår 2013 Kursuskatalog Efterår 2013 Forord Kære DFM er Jeg er meget glad for, for første gang at kunne præsenterer dig for et egentlig kursuskatalog fra DFM netværk. Kataloget er et resultat af kursusudvalgets

Læs mere

En fleksibel og ligetil. løsning for alle. Få værdifuld indsigt med intelligent software

En fleksibel og ligetil. løsning for alle. Få værdifuld indsigt med intelligent software En fleksibel og ligetil løsning for alle Få værdifuld indsigt med intelligent software En fleksibel og ligetil løsning for alle Dialog Data har udviklet VIS - en samlet standard Business Intelligence-

Læs mere

Nøgletal. Handicap og Psykiatri

Nøgletal. Handicap og Psykiatri Nøgletal Handicap og Psykiatri Juni 217 Udvikling i udgifter vedr. køb af pladser, Handicap og Psykiatri Nøgletal (KPI) fra 28-217 Formål Formål med notatet er at give et indblik i Handicap og Psykiatris

Læs mere

Kloge Kommunale Kvadratmeter

Kloge Kommunale Kvadratmeter Kloge Kommunale Kvadratmeter Program: Kl. 13:30 Kl. 14:00 Kl. 14:10 Kl. 14:30 Kl. 14:50 Ankomst og registrering Velkommen v/svend Bie, direktør DFM netværk SEP/MEP rammen, herunder fokus på ejendomsområdet

Læs mere

Sikre gevinstrealisering

Sikre gevinstrealisering White Paper v1.0-2013 PORTEFØLJELEDELSE OG EFFEKT Topledere, mellemledere og programledere har ansvar for virksomhedens samlede udviklingsplaner samt den indbyrdes prioritering heraf. Med udgangspunkt

Læs mere

CRM Udfordringer & muligheder

CRM Udfordringer & muligheder Vi skaber værdi gennem fokus på viden, relationer, processer og performance management i krydsfeltet mellem mennesker, forretning og IT CRM Udfordringer & muligheder Hvad er CRM? CRM er konkurrencestrategier

Læs mere

Oplæg for Byrådet til temadrøftelse om Kildebjerget. Byrådet 30. august 2017

Oplæg for Byrådet til temadrøftelse om Kildebjerget. Byrådet 30. august 2017 Oplæg for Byrådet til temadrøftelse om Kildebjerget Byrådet 30. august 2017 Dagsorden: Ø Spørgsmål til politiske afklaring Ø Opsummering i forhold til: ü Midlertidig botilbud SEL 107 ü Aflastning SEL 84

Læs mere

mer kompetent FM COWI og Kan danske erfaringer bruges i Norge? - sammenligning

mer kompetent FM COWI og Kan danske erfaringer bruges i Norge? - sammenligning Samarbeid for økt effektivitet og mer kompetent FM Poul Henrik Due COWI og Dansk Facilities Management netværk Disposition Præsentation Kan danske erfaringer bruges i Norge? - sammenligning Resultater

Læs mere

Peak Consulting Group er en førende skandinavisk management konsulentvirksomhed

Peak Consulting Group er en førende skandinavisk management konsulentvirksomhed Gevinstrealisering Hvordan skaber og vedligeholder du en retvisende og realiserbar business case, og samtidigt undgår fælder som dobbelttælling af gevinster og Matadorpenge. Helle Russel Falholt Projektværktøjsdagen

Læs mere

DFM benchmarking Generalforsamling torsdag d. 18. marts 2010 kl. 16:30 17:30

DFM benchmarking Generalforsamling torsdag d. 18. marts 2010 kl. 16:30 17:30 DFM benchmarking Generalforsamling torsdag d. 18. marts 2010 kl. 16:30 17:30 Deloitte/Weidekampsgade 6 Dagsorden for generalforsamling 2010 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens beretning 3. Fremlæggelse

Læs mere

fm3.dk ApS Preben Gramstrup CV Emmasvej 22 2820 Gentofte

fm3.dk ApS Preben Gramstrup CV Emmasvej 22 2820 Gentofte fm3.dk ApS Preben Gramstrup CV Emmasvej 22 2820 Gentofte Mobil: +45 23 20 27 45 E-mail: preben@fm3.dk Kernekompetencer Mine kernekompetencer er samlet omkring fire hovedområder: Omfattende ledelseserfaring

Læs mere

Nye kontraktformer mod fokus på værdiskabelse Hvordan den outcome-baserede tilgang sætter fokus på kerneforretningen og sikrer omkostningseffektiv

Nye kontraktformer mod fokus på værdiskabelse Hvordan den outcome-baserede tilgang sætter fokus på kerneforretningen og sikrer omkostningseffektiv Nye kontraktformer mod fokus på værdiskabelse Hvordan den outcome-baserede tilgang sætter fokus på kerneforretningen og sikrer omkostningseffektiv drift. 22. november 2017 Agenda 1. Forståelse af værdiskabelse

Læs mere

Politik og strategi for kommunale ejendomme Sammen skaber vi kloge m²

Politik og strategi for kommunale ejendomme Sammen skaber vi kloge m² Politik og strategi for kommunale ejendomme Sammen skaber vi kloge m² Center for Kommunale Ejendomme 13. maj 2014 Politik for kommunale ejendomme Sammen skaber vi kloge m² Slagelse Kommune ønsker med sin

Læs mere

DEN LILLE SKARPE OM RAMMEARKITEKTUREN

DEN LILLE SKARPE OM RAMMEARKITEKTUREN DEN LILLE SKARPE OM RAMMEARKITEKTUREN HVORFOR EN FÆLLESKOMMUNAL RAMME ARKITEKTUR? Digitalisering er afgørende for udviklingen af de kommunale kerneopgaver, fordi Borgerne skal møde en nær og sammenhængende

Læs mere

Udviklingsplan for KomUdbud I Udviklingsplanen for KomUdbud er der rettet fokus på 7 udviklingsområder.

Udviklingsplan for KomUdbud I Udviklingsplanen for KomUdbud er der rettet fokus på 7 udviklingsområder. Udviklingsplan for KomUdbud 2016-2019 I Udviklingsplanen for KomUdbud er der rettet fokus på 7 udviklingsområder. Udviklingsplanen skal opfattes som en ramme, der beskriver, hvordan visionen for KomUdbud

Læs mere

ERP. Uddrag af artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

ERP. Uddrag af artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. ERP Uddrag af artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største og stærkeste vidensog udviklingsklub.

Læs mere

ANTAL ANSATTE I VIRKSOMHEDERNE VIRKSOMHEDERNES ALDER 10+ 2-10 0-1. +10 år 6-10 år 0-5 år. Antal ansatte. Antal virksomheder. Alder.

ANTAL ANSATTE I VIRKSOMHEDERNE VIRKSOMHEDERNES ALDER 10+ 2-10 0-1. +10 år 6-10 år 0-5 år. Antal ansatte. Antal virksomheder. Alder. 2 3 Antal ansatte ANTAL ANSATTE I VIRKSOMHEDERNE 1+ 2-1 -1 1 2 3 4 5 6 Antal virksomheder VIRKSOMHEDERNES ALDER Alder +1 år 6-1 år -5 år 5 1 15 2 25 Antal 4 3 35 4 45 SAMMENSÆTNING AF BRANCHER Basissoftware

Læs mere

ER DIT ØKONOMITEAM MED PÅ DEN DIGITALE BØLGE?

ER DIT ØKONOMITEAM MED PÅ DEN DIGITALE BØLGE? ER DIT ØKONOMITEAM MED PÅ DEN DIGITALE BØLGE? ER DIT ØKONOMITEAM MED PÅ DEN DIGITALE BØLGE? Digital transformering har en stor påvirkning på arbejdsgangene hos CFO erne. Den digitale bølge giver nye muligheder,

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kompetenceudvikling

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Regionale retningslinjer for kompetenceudvikling Revideret NOVEMBER 2017 1. juni 2015 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer for kompetenceudvikling Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og

Læs mere

Medarbejder udvikling og øget effektivitet i. Borgerservice centret

Medarbejder udvikling og øget effektivitet i. Borgerservice centret Medarbejder udvikling og øget effektivitet i Borgerservice centret God borgerservice er god forretning! Undersøgelse viser en direkte sammenhæng mellem oplevelsen af jeres Borgerservice, og borgernes vilje

Læs mere

BEST PRACTICE KONTRAKTER OG GOVERNANCE

BEST PRACTICE KONTRAKTER OG GOVERNANCE BEST PRACTICE KONTRAKTER OG GOVERNANCE Jan Ussing Andersen, Kromann Reumert 22-11-2017 Sundkrogsgade 5, DK-2100 København Ø CVR. CVR-nr.: nr: DK 62 60 67 11 CONTENT - 2 AGENDA Grundlæggende kontraktsmekanismer

Læs mere

Artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

Artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. ERP Artikel trykt i ERP. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største og stærkeste videns- og udviklingsklub.

Læs mere

Velfærd gennem digitalisering

Velfærd gennem digitalisering Velfærd gennem digitalisering Sorø Kommunes Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering 2011 2016 1. Indledning Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering er udarbejdet i 2011 over en periode

Læs mere

Selvevaluering 2016: Den pædagogiske strategi

Selvevaluering 2016: Den pædagogiske strategi Selvevaluering 2016: Den pædagogiske strategi Indhold Indledning... 2 Skolens pædagogiske strategi... 3 Første del af selvevalueringen... 4 Kendskab til den pædagogiske strategi... 4 Sammenhæng mellem

Læs mere

Medarbejder udvikling og øget effektivitet i. Kundeservice- og Support centret

Medarbejder udvikling og øget effektivitet i. Kundeservice- og Support centret Medarbejder udvikling og øget effektivitet i Kundeservice- og Support centret God kundeservice er god forretning! Undersøgelse viser en direkte sammenhæng mellem oplevelsen af jeres kundeservice, og jeres

Læs mere

Produkt- beskrivelse C A P T Y S T P P M / P R O D U K T B E S K R I V E L S E Project Portfolio Management 1

Produkt- beskrivelse C A P T Y S T P P M / P R O D U K T B E S K R I V E L S E Project Portfolio Management 1 Produktbeskrivelse C Project A P T Y S T P Portfolio P M / P R O D U Management K T B E S K R I V E L S E 1 Traditionel projektporteføljestyring løser ikke problemet med budgetoverskridelser Det er velkendt,

Læs mere

Del viden og få mere innovation

Del viden og få mere innovation DI s Innovationskonference 2009 - Ny styrke til vækst DI s Innovationsundersøgelse 2009 Del viden og få mere innovation DI, Produktivitet November 2009 1 DI s innovationsundersøgelse 2009 Undersøgelsen

Læs mere

Driftsaftaleopfølgning pr. 31. marts 2014 på Socialområdet

Driftsaftaleopfølgning pr. 31. marts 2014 på Socialområdet Dato: 27. maj 2014 Brevid: 2309476 Driftsaftaleopfølgning pr. 31. marts 2014 på Socialområdet I dette notat gives en endelig opfølgning på Driftaftale for Socialområdet 2013 og den afledte effekt for målopfyldelsen

Læs mere

PwC s CEO Survey 2019 Highlights

PwC s CEO Survey 2019 Highlights PwC s CEO Survey 2019 Highlights 1 Highlights PwC s CEO Survey 2019 Få et overblik over danske og globale toplederes forventninger til vækst i verdensøkonomien og i deres egen virksomhed. Få desuden et

Læs mere

OPFØLGNING PÅ VIRKSOMHEDERS KLIMAHANDLINGSPLANER

OPFØLGNING PÅ VIRKSOMHEDERS KLIMAHANDLINGSPLANER Vejledning: OPFØLGNING PÅ VIRKSOMHEDERS KLIMAHANDLINGSPLANER INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Introduktion 2. Formål med opfølgning på virksomhedernes klimahandlingsplaner 3. Centrale problemstillinger i opfølgningen

Læs mere

STUDIEORDNING. for. Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring

STUDIEORDNING. for. Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring STUDIEORDNING for Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring Del IV: Valgfrit fagelement - Specialemodul - Emnekatalog Ikrafttrædelse: 21. august 2017 Gældende for indskrivning

Læs mere

Facility management. Temadag. indkøb og udførelse af interne serviceopgaver. Oplev indlæg fra Danish Crown Nokia Spar Nord DTU Management

Facility management. Temadag. indkøb og udførelse af interne serviceopgaver. Oplev indlæg fra Danish Crown Nokia Spar Nord DTU Management Foto: istockphoto Medlem af DILF eller DFM: 1.250 kr. Ikke-medlem: 2.000 kr. Temadag Den 14. april 2008 SAS Scandinavia Hotel København Facility management indkøb og udførelse af interne serviceopgaver

Læs mere

Tjekliste til øget bundlinje, cashflow og værdi

Tjekliste til øget bundlinje, cashflow og værdi Tjekliste til øget bundlinje, cashflow og værdi Med udgangspunkt i virksomhedens værdigrundlag er det opgaven for bestyrelse og daglig ledelse af enhver virksomhed, at skabe øget afkast og værdi til ejerne.

Læs mere

leverer forventet udbytte Kun 10% af strategiske projekter

leverer forventet udbytte Kun 10% af strategiske projekter leverer forventet udbytte Kun 10% af strategiske projekter Hvem er Crevato Crevato er et professionelt konsulenthus der bistår danske og internationale virksomheder i forbindelse med: Strategi Portefølje

Læs mere

Lean i danske kommuner Introduktion, erfaringer og anvendelse. Oplæg for NKF, 11. marts 2010 Peter Lager, KL s konsulentvirksomhed

Lean i danske kommuner Introduktion, erfaringer og anvendelse. Oplæg for NKF, 11. marts 2010 Peter Lager, KL s konsulentvirksomhed Lean i danske kommuner Introduktion, erfaringer og anvendelse Oplæg for NKF, 11. marts 2010 Peter Lager, KL s konsulentvirksomhed 1 Hvorfor er Lean interessant for danske kommuner? Den kommunale virkelighed

Læs mere

Indkøbsundersøgelse. Effektiv forandring. Effektiv indkøb og procesunderstøttelse: `fra ordre til betaling. Forsommeren 2015 2015 A-2 A/S

Indkøbsundersøgelse. Effektiv forandring. Effektiv indkøb og procesunderstøttelse: `fra ordre til betaling. Forsommeren 2015 2015 A-2 A/S Indkøbsundersøgelse Effektiv indkøb og procesunderstøttelse: `fra ordre til betaling Forsommeren 2015 2015 A-2 A/S Effektiv forandring Introduktion Kære læser, Få optimeret indkøbet i din virksomhed Deltag

Læs mere

LÆR AT IMPLEMENTERE DIN STRATEGI

LÆR AT IMPLEMENTERE DIN STRATEGI LÆR AT IMPLEMENTERE DIN STRATEGI Side1 1 LÆSETID: 10 MINUTTER LÆR AT IMPLEMENTERE DIN STRATEGI 70% af alle planer bliver aldrig implementeret. At knække implementeringskurven er en udfordring ingen synes

Læs mere

At turde gå nye veje

At turde gå nye veje At turde gå nye veje Strategisk indkøb i ledelsesperspektiv Formålet : At vise, hvordan Rigspolitiet som en af landets store offentlige indkøbsorganisationer sikrer, at man opnår de fulde effekter af gode

Læs mere