ORGANISERINGSSTRATEGIER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ORGANISERINGSSTRATEGIER"

Transkript

1 KONGRESAVIS OKTOBER 2007 ORGANISERINGSSTRATEGIER LO STORKØBENHAVNS ORGANISERINGSGRUPPE HER GÅR DET GODT! Vel har LO-familien mistet medlemmer de sidste ti år, men det er kun godt. Forklaringen er nemlig, at medlemmerne har uddannet sig ud af LO. Medlemstilbagegangen er at betragte som en enestående uddannelsesmæssig succes. Hertil kommer nogle ændringer i befolkningens aldersmæssige sammensætning med flere ældre og færre unge. Sammenlagt lyder denne forklaring går det alt i alt meget godt. Ingen grund til panik. Vi er forsat på sporet. Der er noget om snakken. AC s medlemstal har i år rundet en 1/4 million et tal, der aldrig har været større. Men de gule foreningers medlemstal er de sidste ti år nærmest eksploderet. Det kan ikke Simon Tøgern HK medie og kommunikation, Per G. Olsen DEF Kbh., Claus Jørgensen LO og Anders Laubjerg Metal Hovedstaden. længere bare ties ihjel. LO s medlemmer vil have overbevisende svar på, hvorfor de ikke bare kan nøjes med en fagforening for kun 70 kr. om måneden. Ja, hvorfor kan de ikke bare det? Har du for nylig givet dit teenage-barn et svar herpå? HVORFOR STÅ I FAGFORENING? Stilles dette spørgsmål på generalforsamlingerne rundt om i LObevægelsen, vil de typiske svar fra de typisk over 50-årige mødedeltagere være: - Det sagde min far, at jeg skulle. - Sygekasse og fagforening! Husk min søn altid at få betalt disse to poster. Så vil det aldrig gå dig helt galt her i livet! - Alle andre var medlemmer. - Det skulle man være på min arbejdsplads. Den første dag på arbejde blev jeg opsøgt af tillidsmanden, der spurgte til bogen. Omtrent sådan vil svarene falde. Men sådan er virkeligheden ikke i dag. Der skal mere tungtvejende argumenter på bordet mere agitation og måske også egne erfaringer. I dette forår indrykkede LO i forbindelse med OK-2007 følgende helsides annoncer i aviserne: Sommeren kommer af sig selv. Det gør dine feriepenge ikke. Priserne stiger af sig selv. Det gør din løn ikke. Den første tand kommer af sig selv. Det gør fars barsel ikke. De grå hår kommer af sig selv. Det gør din pension ikke. Globalisering kommer af sig selv. Det gør din uddannelse ikke. Annoncerne var rigtig gode. De forholdt sig alle til, at rigtig mange organiserede LO-medlemmer i dag har glemt, hvorfor de er medlemmer af en fagforening. Men vi har svaret. Svaret er skrevet ned i en pjece, som er skrevet af én af vore dygtige konsulenter. Pjecen kan gratis rekvireres på fagforeningskontoret! Det er godt men det er ikke godt nok. Svaret skal eksistere som en levende og kollektiv erfaring hos den enkelte ude på den enkelte arbejdsplads; i det nære miljø; i fagets, uddannelsens og karrierens nærhed. Spørgsmålet er, om det i dag er tilfældet.

2 ORGANISERING ER MAGT Det handler om organisering. Det handler om magt. Organisering er magt. Magt til at udvikle overenskomsterne. Magt til at skabe kollektive rammer for den enkeltes muligheder. Som en entydig global tendens er det gået den forkerte vej med organisationsgraderne de sidste år. I Østeuropa er fagforeningerne fortsat ved at finde deres egne ben at stå på. Efter officielt at have været en del af magten, er de i dag stort set uden magt og indflydelse. I store europæiske lande nærmer organisationsgraderne sig faretruende små 10%. Det er eksempelvis tilfældet i Frankrig. Organisationsgrader over 50% findes i dag på verdensplan i fem lande: de fire nordiske lande og Belgien. Organisationsgrader på under 20% findes bl.a. i Spanien, Polen, Estland og USA. I Danmark toppede organisationsgraden i midten af halvfemserne på 81%. Siden er den faldet med små 10%. Er der grund til bekymring? Svaret er ja, for faldet er meget større, end de gennemsnitlige tal antyder. Hvor organisationsgraden kun faldt med 2 procentpoint for de årige i årene fra , faldt graden med 14% for de årige i samme tidsrum. I forhold til samfundets vækstområder er organisationsgraden dårligst i vækstsektorerne og bedst i de stagnerende sektorer. LO-fagbevægelsen står unikt stærkt på de områder, hvor blikket er rettet tilbage til fortiden. Rettes blikket mod fremtiden vil LO-fagbevægelsen stå bekymrende svagt om år, som udviklingen tegner sig i dag. Organiseringsgraden internationalt, procent DK UK Norge Tyskland Japan USA Frankrig! En strategi for organisering handler om at opbygge magt; at organisere medlemskabet, så medlemmerne er fagforeningen

3 Organiseringsgraden, tusinde medlemmer LO FTF AC Eksterne (gule, kristelige) I flere år har der været dømt gult ved kopimaskinen. Kopiselskaber, der kalder sig fagforeninger, forventer i indeværende år at øge medlemstallet med lønmodtagere. Johnny Nim fra DLA i Esbjerg regner med inden for de næste ti år at blive den største fagforening i Danmark. I 1969 kæmpede Kristelig A- kasse for at nå medlemmer, så de kunne opfylde kravene til statsanerkendelse. I dag har Kristelig A-kasse medlemmer, og deres såkaldte fagforening har medlemmer. For 10 år siden kendte ingen Det faglige Hus i Esbjerg. I dag har dette hus medlemmer. I 1976 blev ASE oprettet, og fra 2002 begyndte ASE at optage lønmodtagere. ASE har i dag medlemmer. De gule er på 20 år vokset til at udgøre det, der svarer til 15-20% af LO s medlemstal. Bag fremgangen har ligget en satsning med fokus på pris og et tilbud om råd og vejledning indpakket i oversmart marketing, hvor lønmodtageren er reduceret til forbrugeren, der kigger stakken af tilbudsaviser igennem: få de første to måneder i fagforeningen gratis ; meld en ven ind og få en gave og vind en rejse ; her ser du to ens is, den ene dyr, den anden billig, og hvilken én vælger du så, osv. De gule har fået fremgang i takt med, at det faglige medlemskab er blevet individualiseret. De gule har fået fremgang i takt med ændringen fra et fagligt fællesskab, forankret i kollektive overenskomster, til faglig servicering af individualiserede forbrugere. GULE KOPIER I VÆKST VI HAR SEJRET AD HELVEDE TIL GODT Målt på evnen til at udvikle kollektive overenskomster må Kristelig Fagbevægelses mere end 100-årige eksistens siges at have været en fiasko af himmelske dimensioner. Skabt som et alternativ til klassekampen, har dette alternativ endnu ikke resulteret i en eneste overenskomst, som tåler sammenligning med LO-fagbevægelsens opnåede overenskomstresultater. Daværende formand i LO, Thomas Nielsen, kunne med rette på kongressen i 1982, udtale, at vi har sejret ad helvede til godt. Inden for de sidste 15 år er der i LO-overenskomsterne kommet en kollektiv ret til arbejdsmarkedspension, fem feriefridage med fuld løn, løn under sygdom, løn under barsel og barns første sygedag, ret til efteruddannelse, fritvalgs-lønkonto m.m. Kollektive rettigheder, der for mange lønmodtagere har en værdi på over kr. om året. Denne udvikling er ikke sket i kraft af service men i kraft af organisering. De gule har givet os fagforeningshuse, der er leveringsdygtige i service uden overenskomster, service uden fagligt fællesskab og identitet, service uden kollektive rammer for den enkelte, service uden organisering. De gule organiserer ikke medlemskabet. Det er det, LO-fagbevægelsen skal gøre. De gule organiserer ikke medlemskabet. Det er det, LO-fagbevægelsen skal gøre.

4 KRISETEGN I FAGBEVÆGELSEN Demonstration på Dortheavej for Polske håndværkere efter organiseringsprincipperne. Over mange år er medlemskabet af en fagforening blevet mere og mere individualiseret. På den enkelte arbejdsplads kommer det til udtryk ved at overenskomstdækningen er vigende at det er sværere og sværere at få valgt tillidsrepræsentanter at tillidsrepræsentanten er uden klub og overladt til sig selv at tillidsrepræsentanten fungerer som postbud for medlemmerne. På fagbevægelsens skoler kommer det til udtryk ved at der er for få kursister på for mange skoler at interessen for kursustilbudene er vigende På fagforeningskontorerne kommer det til udtryk ved at det enkelte medlem i stigende grad ringer og mailer om råd og vejledning at det enkelte medlem forventer service 24 timer i døgnet at økonomisk kassetænkning har taget over Flere servicetilbud på hylderne er ikke svaret på den vigende organisering Hos det enkelte medlem kommer det til udtryk ved at kontingentet er kommet i fokus og skal have synlig værdi at medlemmet har glemt, hvorfor vedkommende er medlem af en fagforening at medlemmet ikke opfatter sig som foreningsmedlem, men som forbruger af en service LO-fagbevægelsens historiske intentioner var at være et foreningsmæssigt modspil til det borgerlige samfunds forvandling af borgere til forbrugere. Men fagbevægelsen er i gang med at falde i ét med det borgerlige samfund: Krisetegnene kan aflæses i selve sproget: varer på hylderne, kunder i butikken, salg af de rigtige produkter,osv.

5 SERVICEMODELLEN LO-fagbevægelsen har de sidste årtier gjort erfaringer med flere udviklingsstrategier. Langt de fleste erfaringer er gjort med det, som her kaldes servicefagbevægelsen. I servicestrategien sætter fagbevægelsen fokus på service, råd og vejledning. Karakteristisk for den servicerende fagbevægelse er, at den satser på forsikring råd og vejledning gode forhandlere dygtige konsulenter (pjece og andre publikationer) døgnservice kunder i butikken medlemmer som fordels-forbrugere - LO-plus - tilbud, lotteri etc. medie-kommunikation annoncering fokus-grupper medlemshvervning på pris Polerne i servicefagbevægelsen er et professionelt servicerende forbundshus kontra individualiserede forbrugende medlemmer. Det må stå klart for enhver, at det er servicemodellen, som de gule de sidste ti år med stor succes og professionalisme har kopieret. Flere servicetilbud på hylderne er ikke svaret på den vigende organisering, da det netop er den servicerende fagbevægelse, som medlemmerne i dag er fremmede over for og, som de mener ikke er pengene værd. ORGANISERINGSMODELLEN LO-fagbevægelsen har gjort mange erfaringer med organiseringsmodellen. De fleste af disse erfaringer blev imidlertid gjort for mere end 100 år siden. Dansk fagbevægelse blev oprindelig grundlagt på organisering af medlemskabet. Karakteristisk for den organiserende fagbevægelse er, at den satser på det kollektive fællesskab overenskomster faglighed medlemskab af en forening, der - er arbejdspladsbaseret og faglig - søger kollektive løsningsrammer for den enkeltes problemer - søger den enkeltes ejerskab af kollektive overenskomster - søger den enkelte inddraget i løsningerne medlemskab som et netværk i et større netværk lokale ledere TR er som bevægelsens rygrad kommunikation primært gennem netværket medlemskab som et ejerskab af egen uddannelse, udvikling og karriere medlemskab, som hviler på et idégrundlag, der bekender sig til en vision om samfundet Kender vi organiseringsmodellen? Naturligvis. Vi er alle børn af den. Problemet er, at de voksne børn er godt i gang med at glemme disse rødder. De er i gang med at glemme, at magt og indflydelse handler om organisering. Den servicerende fagbevægelse hviler på fordums organisering, fordums resultater, fordums magt. En strategi for organisering handler om at opbygge magt at organisere medlemskabet, så medlemmerne er fagforeningen at blive flere at fagforeningen / medlemmerne vinder sammen. Den servicerende fagbevægelse hviler på fordums organisering, fordums resultater, fordums magt

6 MEDLEMSHVERVNING KONTRA ORGANISERING Der er en verden til forskel mellem at hverve nye medlemmer og at organisere nye og gamle medlemmer. Begge typer medlemmer betaler kontingent, men herefter hører al lighed op. En kampagne, der er bygget op om medlemshvervning, vil ifølge sin egen logik rette sig ind mod den store gruppe af passive fagforeningsmedlemmer og uorganiserede. I kraft af den tidsbegrænsede kampagnes fokus og tilførsel af ressourcer i form af arbejdskraft og penge, vil enhver hvervekampagne resultere i, at der trækkes uorganiserede ind i rækken af passive fagforeningsmedlemmer. Når kampagnen er afsluttet, lyset slukket, og det igen er blevet hverdag, vil den trafik, hvor passive medlemmer siver over i de uorganiseredes rækker, langsomt genstarte, En kampagne, der er bygget op om organisering, er uden deadline. Den er fast arbejde. Hver dag er en 100% kampagne. I organiseringsarbejdet er det ganske klart, at fokus er på at organisere de lokale ledere på arbejdspladsen, med andre ord - arbejdspladsbaseret lederskab. Organisering af medlemskabet går efter toppen og ikke efter bunden ; den går efter netværk; den går efter forbindelseslinierne mellem punkterne mere end efter punkterne selv; den går efter organisationen Organisering Medlemshvervning mere end efter de organiserede. En strategi for organisering går ikke efter kontingentkroner, der kan finansiere endnu flere annoncer i gratisaviser, men efter kollektiv styrke, den går efter fremtidens magt og stiller sig ikke tilfreds med at hvile på fordums styrke. Ledere Aktive medlemmer Passive medlemmer Uorganiserede Fagforeningsfjendtlige TILLIDSREPRÆSENTANTER I LO-fagbevægelsen er der over tillidsrepræsentanter. Overenskomsterne giver dem ret til at gennemgå en TR-uddannelse. For mange sker det imidlertid ikke. I organisering af medlemskabet kunne et af de første mål være, at alle tillidsrepræsentanter uddannes til at være lokale ledere dvs. uddannes til, at de sammen med medlemmerne er fagforeningen tillidsrepræsentanter er mange, men yderligere flere tusinde kunne vælges i henhold til overenskomsternes bestemmelse herom. I organisering af medlemskabet kunne fagbevægelsen sætte sig det mål at få valgt TR er overalt, hvor overenskomsterne giver adgang til det. Mange tillidsrepræsentanter er uden et lokalt netværk i form af en klub eller i form af netværk til andre TR er. I servicefagbevægelsen er dette ikke et problem, idet der fokuseres på individualiserede medlemmer. Anderledes forholder det sig, hvis medlemskabet organiseres som et lokalt fællesskab, der har det mål at vinde gennem medlemmernes aktivitet. Mange tillidsrepræsentanter har glemt agitationen. I servicefagbevægelsen er agitationen afløst af rådgivning og vejledning. Den organiserende fagbevægelse må genopbygge agitationen blandt de lokale ledere. Det handler om organisation at skabe forening i medlemskabet.

7 ERFARINGER FRA UK OG USA Er det os, der skal lære, eller os, der skal belæres? I Skandinavien har vi gennem årtier troet på, at som fagbevægelse er det os, der kan belære andre. Men i såvel USA som i UK er der ud af nederlagets aske høstet fagforeningserfaringer, som vi godt kan tage ved lære af. Allerede i 80 erne blev hele industrier i USA rykket op ved rode. Kødindustrien flyttede fra Chicago-området til midtvestens bibelbælte. Bilindustrien mistede sin koncentration omkring Detroit. Resultatet var en stærkt svækket fagbevægelse. I England oplevede man med Jernladyen The Thatcher Vinter, som reelt sendte den engelske fagbevægelse til tælling. Fordums styrke var forsvundet. Fordums styrke i form af lønmodtagervenlig lovgivning, arbejdsretslige regler og stærke organisationer var forsvundet. Der var ikke andet valg end at genopfinde fagbevægelsen. Fagforbundet SEIU i USA var det første, der lagde en strategi for organisering. Det skete på en kongres i Siden har SEIU øget medlemstallet fra 1 mio. til 1.8 mio. medlemmer. I UK blev det fagforbundet T&G, som i 2005 omdannede hele deres forbund efter organiseringsmodellen. T&G er i dag et forbund, der oser af selvtillid efter vellykkede organiserings- og overenskomstoffensiver inden for så forskellige brancher som rengøring og luftfart. Inden for de brancher, hvor T&G har forfulgt en strategi for organisering, er antallet af overenskomster, antallet af tillidsrepræsentanter og antallet af medlemmer steget. Gennem de sidste to år har fagforeninger i LO Storkøbenhavn besøgt T&G for at undersøge om og i hvilken udstrækning og form de engelske erfaringer kan anvendes under danske forhold. Engelske Organisere ved demonstration i London.

8 TOPPEN MÅ GÅ FORREST I dagens LO-fagbevægelse lever servicemodellen og organiseringsmodellen dør om dør. Den ene dag satses der lidt på gyngerne, den anden dag lidt på karrusellerne. Så forsøger en fagforening inden for et område sig med organiseringsmodellen, medens en anden fagforening på det samme område satser på servicemodellen. Det giver flimmer på skærmen. Skærme med et klart budskab kan sælges, det kan flimmer ikke. Problemet er, at vi er fælles om de vigende organisationsgrader, den vigende overenskomstdækning og den stigende individualisering af medlemskabet. Og løsningen er, at toppen må gå forrest! Toppen må gå forrest med en strategi for organisering af det faglige medlemskab. En strategi for organisering af det faglige medlemskab skal bygges op omkring: at toppen går forrest at det er et tværfagligt anliggende at organisering og overenskomstdækning har en global dimension at organisering og overenskomstdækning hviler på lokale ledere og nærhed at de opsatte mål kan nås og er målbare at det handler om at blive flere (organiserede) at der tilføres de nødvendige ressourcer. LO STORKØBENHAVNS ORGANISERINGSGRUPPE YDERLIGERE INFORMATIONER: Fagforening NNF Blik og Rør Malerne HK DEF TIB Metal Hovedstaden 3F hotel og restauration TL LO Danmark LO Storkøbenhavn Navn Henrik Tonnesen - Formand Allan Leegaard - Faglig sekretær Bo Rosschou - Næstformand Karina Mellerup - Souschef Simon Tøgern Formand Kim Jung Olsen - Souschef Lizette Risgaard Formand Niels Hattesen Faglig sekretær Søren Hallum-Andersen - Organiser Egon Petersen Faglig sekretær Per G Olsen Formand Anders Olesen - Formand Jens Borking Lars Kølle TR Anders Laubjerg - Formand Jan Hendriksen Faglig sekretær Jan Mathiesen - Næstformand Lotte Knudsen (forbund) Lena Haraldsson - Formand Claus Jørgensen Camilla Herdahl Ansvarlig for organisering, projektledelse Aino Vedel LO Storkøbenhavn Camilla Herdahl, Ansvarlig for organisering, projektledelse

Endeløs. Fagbevægelsens nedtur fortsætter

Endeløs. Fagbevægelsens nedtur fortsætter Endeløs. Fagbevægelsens nedtur fortsætter Nye tal viser, at både LO s a-kasser og fagforbund mister medlemmer, mens de ideologisk alternative vinder frem Analyse i Politiken 29. maj 2009 JESPER DUE og

Læs mere

TO DANSKE MODELLER Fagforening, overenskomst og tillidsfolk på offentlige og private arbejdspladser

TO DANSKE MODELLER Fagforening, overenskomst og tillidsfolk på offentlige og private arbejdspladser TO DANSKE MODELLER Fagforening, overenskomst og tillidsfolk på offentlige og private arbejdspladser 1. Indledning ASE har i februar 2013 gennemført en undersøgelse i samarbejde med Analyse Danmark omkring

Læs mere

Fortsat vigende organisationsgrad

Fortsat vigende organisationsgrad Fortsat vigende organisationsgrad Den samlede organisationsgrad per 1. januar 2010 er på et år faldet med et halvt procentpoint til 67,4 pct. Fraregnet de gule organisationer kan organisationsgraden opgøres

Læs mere

LO-skolen 6. maj 2013 Som verden ser ud

LO-skolen 6. maj 2013 Som verden ser ud LO-skolen 6. maj 2013 Som verden ser ud Anders Laubjerg Medlemsfastholdelse et valg! 160,0 150,0 140,0 130,0 120,0 110,0 100,0 90,0 80,0 70,0 60,0 Krifa m.fl. IDA. Lederne DEF Metal TL HK 3F 2000 2012

Læs mere

LO s andel af de fagligt organiserede er for første gang under 50 pct.

LO s andel af de fagligt organiserede er for første gang under 50 pct. LO s andel af de fagligt organiserede er for første gang under 50 pct. Samtidig er de ideologisk alternative organisationer gået stærkt frem til over 12 pct. dog ikke mindst fordi to nye organisationer

Læs mere

Var undervisningen på museet, som du forventede? Hvad var? Hvad var ikke?

Var undervisningen på museet, som du forventede? Hvad var? Hvad var ikke? Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Snak med hinanden to og to: Var undervisningen på museet, som du forventede? Hvad var? Hvad var ikke? Hvad handlede undervisningen på museet om? Var der noget, der overraskede

Læs mere

Fald i organisationsgraden igen

Fald i organisationsgraden igen Fald i organisationsgraden igen Samlet set er organisationsgraden for lønmodtagere per 1. januar 2014 faldet med 0,4 procentpoint på et år på trods af en mindre arbejdsstyrke. Medlemstabet findes hovedsagligt

Læs mere

https://www.dr.dk/tv/se/den danskearbejder/den danske arbejder kampen foranerkendelse#!/00:01

https://www.dr.dk/tv/se/den danskearbejder/den danske arbejder kampen foranerkendelse#!/00:01 https://www.dr.dk/tv/se/den danskearbejder/den danske arbejder kampen foranerkendelse#!/00:01 Cykelstatistik Før første branchemøde og nu! Metal hovedstaden havde 152 medlemmer fra branchen, det er nu

Læs mere

Gør en forskel for fællesskabet

Gør en forskel for fællesskabet Gør en forskel for fællesskabet for tillidsrepræsentanter i fagforeninger med OK-mærket. Hvorfor er OK-indsatsen vigtig? OK-indsatsen gør fællesskabet stærkere ikke bare på den enkelte arbejdsplads, men

Læs mere

Fagforeningerne og den nordiske models fremtid. Mats Wingborg. organisering og hvervning. resumé

Fagforeningerne og den nordiske models fremtid. Mats Wingborg. organisering og hvervning. resumé Fagforeningerne og den nordiske models fremtid organisering og hvervning resumé Mats Wingborg Fagforeningerne og den nordiske models fremtid organisering og hvervning Fagforeningerne og den nordiske models

Læs mere

Fremtidens fagbevægelse. - sætter fokus på sine organisatoriske rødder!

Fremtidens fagbevægelse. - sætter fokus på sine organisatoriske rødder! Fremtidens fagbevægelse - sætter fokus på sine organisatoriske rødder! København 8. juni 2007 Anders Laubjerg Fremtidens fagbevægelse - sætter fokus på sine organisatoriske rødder! 1. En ny strategi for

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet

Besøget på Arbejdermuseet Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Snak med hinanden to og to Var undervisningen på museet, som du forventede? Hvad var ikke? Hvad handlede undervisningen på museet om? Var der noget, der overraskede dig?

Læs mere

Skal du skifte fagforening?

Skal du skifte fagforening? Skal du skifte fagforening? Du kan spare rigtig mange penge ved at skifte til en såkaldt gul fagforening fra de traditionelle fagforbund. Af Sanne Fahnøe. 29. Juli 2012 03 Skift og spar - eller bliv og

Læs mere

Fagbevægelsen. dino eller dynamo?

Fagbevægelsen. dino eller dynamo? Fagbevægelsen dino eller dynamo? Henning Jørgensen Professor, Aalborg Universitet, CARMA henningj@dps.aau.dk, Center for Studier i Arbejdsliv, København 26.03.2015 3 konstateringer Fagbevægelsens relative

Læs mere

VÆR MED I EN STÆRK FAGFORENING MELD DIG IND I HK STAT

VÆR MED I EN STÆRK FAGFORENING MELD DIG IND I HK STAT VÆR MED I EN STÆRK FAGFORENING MELD DIG IND I HK STAT Fagforeningen for kontorfunktionærer, laboranter og it-medarbejdere HK Stat er en del af HK. Vi er fagforeningen for kontorfunktionærer, laboranter

Læs mere

Vigtige datoer i den kommende tid:

Vigtige datoer i den kommende tid: Vigtige datoer i den kommende tid: 26. September Generalforsamling 2. Oktober Socialpædagogernes Dag 28. November - ½-årsmøde TR, AMR, Leder 1. December - Juletræsfest Andre muligheder i den kommende tid:

Læs mere

METAL HOVEDSTADEN Ekstraordinær generalforsamling 1. november 2016

METAL HOVEDSTADEN Ekstraordinær generalforsamling 1. november 2016 Side 1 Konstitueret formand Henrik Stilling bød velkommen til de 214 fremmødte medlemmer. Dagsorden: 1. Valg af dirigenter 2. Valg af ny formand 3. Orientering om kongressen AD 1. Valg af dirigenter Henrik

Læs mere

Overraskende medlemsfremgang til HK?

Overraskende medlemsfremgang til HK? En artikel fra KRITISK DEBAT Overraskende medlemsfremgang til HK? Skrevet af: Ulla Jeppesen Offentliggjort: 15. april 2015 HK har medlemsfremgang for første gang i mange år. I denne beretning fra arbejdet

Læs mere

NYT FRA DET TVÆR- FAGLIGE SAMARBEJDE

NYT FRA DET TVÆR- FAGLIGE SAMARBEJDE 25/02 2015 NYT FRA DET TVÆR- FAGLIGE SAMARBEJDE INDHOLD: FPU og Serviceforbundet varsler konflikt mod Ryanair... 2 Konflikt mod Cura Pleje A/S... 3 Gennembrud for den danske model på Metrobyggeriet...

Læs mere

HK HANDELs målprogram

HK HANDELs målprogram HK HANDELs målprogram 2016-2020 HK HANDELs kongres besluttede i 2012, at organiseringsmodellen skal anvendes som grundlag for det faglige arbejde. Derfor har vi gennem de seneste fire år arbejdet målrettet

Læs mere

ORGANISERING OG SAMSPIL MED AFDELINGERNE

ORGANISERING OG SAMSPIL MED AFDELINGERNE ORGANISERING OG SAMSPIL MED AFDELINGERNE Af Palle R. Carstensen Dansk Metal Roskilde John Nielsen Ejendomsfunktionærernes fagforening Århus Byorganisering samarbejdsprojekt Roskilde Introduktion Kort præsentation

Læs mere

Fri og uafhængig Selvstændiges motivation

Fri og uafhængig Selvstændiges motivation Fri og uafhængig Selvstændiges motivation Uafhængighed af andre og frihed til at tilrettelægge sit eget arbejde er de stærkeste drivkræfter for et flertal af Danmarks selvstændige erhvervdrivende. For

Læs mere

BLIV MEDLEM AF HK STAT DET BETALER SIG

BLIV MEDLEM AF HK STAT DET BETALER SIG BLIV MEDLEM AF HK STAT DET BETALER SIG MEDLEMSFORDELE INFORMATION OM DIT FAG HK-KURSER, DER STYRKER DINE KOMPETENCER JURIDISK HJÆLP, HVIS DU FÅR BRUG FOR DET LØN FORSIKRING FOR 50 KRONER OM MÅNEDEN INDFLYDELSE

Læs mere

Tips og ideer til dig som tillidsvalgt

Tips og ideer til dig som tillidsvalgt Tips og ideer til dig som tillidsvalgt - når du tager en snak med din kollega om medlemskab i Dansk Metal. 1 Denne guide giver dig lidt information om værdien af et fuldt medlemskab, men også lidt indsigt

Læs mere

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER LO-sekretær Marie Louise Knuppert 1. maj 2013, Odense kl. 15.30 KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 15.30 DET TALTE ORD GÆLDER God morgen. Det er godt at se jer sådan en forårsdag - her i Odense! Jeg skal hilse

Læs mere

Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014

Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014 Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014 Kære venner. Vi har haft økonomisk krise længe. Nu er der lys forude. Så det er nu, vi igen skal minde hinanden om, at Danmarks vej videre handler om fællesskab. Vi kommer

Læs mere

Opfølgning på APL III med fokus på de unge

Opfølgning på APL III med fokus på de unge Center for arbejdsmarkedsforskning (Carma) Opfølgning på APL III med fokus på de unge LO Organiseringskonference Laust Høgedahl hogedahl@dps.aau.dk LO-skolen, torsdag d. 10. december, 2015 Præsentation

Læs mere

Medlemsorganisering. paw.jensen@3f.dk

Medlemsorganisering. paw.jensen@3f.dk Medlemsorganisering Situationen kort som ikke alle kender den Konkurrenter KRIFA 190.000 a-kassekunder 120.000 fagligekunder Det Faglige Hus - 75.000 medlemmer ASE mange lønmodtager a-kasse medlemmer 61%

Læs mere

Referat fra Industrigruppens Generalforsamlingen

Referat fra Industrigruppens Generalforsamlingen Referat fra Industrigruppens Generalforsamlingen Onsdag d. 25. marts 2015, kl. 17.00 UCH, Døesvej, 7500 Holstebro Dagsorden: 1. Velkomst 2. Valg af dirigenter 3. Valg af stemmeudvalg 4. Bestyrelsens beretning

Læs mere

Faglig Handlingsplan 2016 og DOF-mål for 2016 Godkendt på HK Kommunals forbundssektorbestyrelsesmøde den november 2015.

Faglig Handlingsplan 2016 og DOF-mål for 2016 Godkendt på HK Kommunals forbundssektorbestyrelsesmøde den november 2015. Faglig Handlingsplan 2016 og DOF-mål for 2016 Godkendt på HK Kommunals forbundssektorbestyrelsesmøde den 12.-13. november 2015. Den faglige handlingsplan for HK Kommunal indeholder også DOF-mål for 2016,

Læs mere

BERETNINGSFORSLAG Afdelingernes ændringsforslag Bemærkninger

BERETNINGSFORSLAG Afdelingernes ændringsforslag Bemærkninger 1.0 Dansk El-Forbund i fremtiden Medlemmet i centrum Dansk El-Forbund skal i enhver opgave, faglige som politiske beslutninger, sætte medlemmet i centrum. Identitet Dansk El-Forbunds identitet skabes gennem

Læs mere

A-kassernes medlemstal er stagneret trods krisen

A-kassernes medlemstal er stagneret trods krisen Akassernes medlemstal er stagneret trods krisen Efter en mindre stigning i kriseåret 2009 er de dagpengeforsikredes andel af arbejdsstyrken stagneret antallet af medlemmer i akasserne ligger under det

Læs mere

Små virksomheder svigter arbejdsmiljøloven

Små virksomheder svigter arbejdsmiljøloven LO s nyhedsbrev nr. 5/21 Indholdsfortegnelse Virksomheder svigter arbejdsmiljøloven........... 1 På næsten hver tredje mindre virksomhed har de ansatte ikke nogen sikkerhedsrepræsentant på trods af, at

Læs mere

indmeld dig her

indmeld dig her m e l d e M v i l B / k d. k www.h Indmeld dig her Whats in it for me Hvorfor Jeg har et professionelt talerør og optimal indflydelse på mit fag og min arbejdsplads Jeg har et kæmpe netværk og egne jurister

Læs mere

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009.

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009. 1 Formand Bente Sorgenfreys mundtlige beretning: Vi tjener kassen - statskassen. Vi er samlet for at gøre en forskel. FTF s repræsentantskabsmøde 11. maj 2011 OBS: Det talte ord gælder. Naturligvis skal

Læs mere

Hovedbestyrelsens sammensætning

Hovedbestyrelsens sammensætning Hovedbestyrelsens sammensætning 1 forbundsformand 1 næstformand 4 forbundssekretærer 6 afdelingsformænd 6 tillidsrepræsentanter Forsikringschefen er tilforordnet Der afvikles 8 til 10 hovedbestyrelsesmøder

Læs mere

HK HANDELS MÅLPROGRAM

HK HANDELS MÅLPROGRAM HK HANDELS MÅLPROGRAM 1 HK HANDELs målprogram 2016-2020 (udkast) 2 3 HK HANDELs kongres besluttede i 2012, at organiseringsmodellen skal anvendes som grundlag 4 for det faglige arbejde. Derfor har vi gennem

Læs mere

TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand TIL NYE MEDLEMMER PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... I FOA kan vi godt se forskel på de problemer, som brandmanden og pædagogmedhjælperen oplever i hverdagen. Vi ved også, at

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og Sundhedssektoren FOA er dit sikkerhedsnet. FOA forhandler

Læs mere

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016

Målprogram for HK Kommunal Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram for HK Kommunal 2016-2020 Vedtaget ved HK Kommunals forbundssektorkongres den 31. januar til 2. februar 2016 Målprogram som styringsredskab HK Kommunals målprogram understøtter de fælles mål,

Læs mere

FOA Social- og Sundhedsafdelingens Strategi for medlemsorganisering og fastholdelse

FOA Social- og Sundhedsafdelingens Strategi for medlemsorganisering og fastholdelse FOA Social- og Sundhedsafdelingens Strategi for medlemsorganisering og fastholdelse Indledning: Vi har udarbejdet en strategi for: medlemsorganisering og fastholdelse, hvor der er blevet lagt vægt på en

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand TEKNIK-SERVICE Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Citat Reiner Burgwald Formand, Teknik- og Servicesektoren En rimelig løn, et job med fornuftigt indhold, selvstændighed i jobbet og

Læs mere

Bettina Carlsen April 2011

Bettina Carlsen April 2011 Bettina Carlsen April 2011 FTFs Ungdomsundersøgelsen 2011 De studerendes forventninger til og oplevelse af uddannelsen, SLS og arbejdslivet Nærværende notat vil præsentere de deltagende sygeplejerskestuderendes

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Dennis Kristensen Forbundsformand I FOA går vi på banen, når det handler om ulighed og fx forringede

Læs mere

Velkommen til. Danmarks stærkeste fagforening

Velkommen til. Danmarks stærkeste fagforening 3F 1 Velkommen til Danmarks stærkeste fagforening 2 Din fagforening Danmarks stærkeste Det danske arbejdsmarked er reguleret af aftaler kaldet overenskomster mellem arbejdsmarkedets parter suppleret med

Læs mere

Hovedforhandlingsområder og -forhandlere i den private sektor 2014

Hovedforhandlingsområder og -forhandlere i den private sektor 2014 Hovedforhandlingsområder og -forhandlere i den private sektor 2014 FAKTA Overenskomstforhandlingerne på LO/DA-området i starten af 2014 omfatter ca. 589.000 lønmodtagere, der skal have fornyet de eksisterende

Læs mere

Årsager til a-kasseskift blandt medlemmer, der for nylig har skiftet a-kasse. Tabelrapport 2007

Årsager til a-kasseskift blandt medlemmer, der for nylig har skiftet a-kasse. Tabelrapport 2007 Årsager til a-kasseskift blandt medlemmer, der for nylig har skiftet a-kasse Tabelrapport 2007 Tabel 1. Flyttede du a-kasse, alene fordi du skiftede fag eller branche? (Spm. 1) Alle a-kasser samlet i

Læs mere

Skal vi servicere eller organisere?

Skal vi servicere eller organisere? En artikel fra KRITISK DEBAT Skal vi servicere eller organisere? Skrevet af: Simon Tøgern Offentliggjort: 01. oktober 2007 Skal vi servicere eller organisere? LO holder kongres i den sidste uge af oktober.

Læs mere

fagforeningstyper teori, analysemetoder og medlemsudvikling

fagforeningstyper teori, analysemetoder og medlemsudvikling Indhold Om forfatterne 11 Forord 13 Liste over anvendte forkortelser 16 DEL I Teori, analysemetoder og medlemsudvikling 17 DEL I Medlemskab af fagforeninger og fagforeningstyper teori, analysemetoder og

Læs mere

MYTEDRÆBER De unge er vilde med fagbevægelsen Af Gitte Redder @GitteRedder Onsdag den 21. oktober 2015, 05:00

MYTEDRÆBER De unge er vilde med fagbevægelsen Af Gitte Redder @GitteRedder Onsdag den 21. oktober 2015, 05:00 MYTEDRÆBER De unge er vilde med fagbevægelsen Af Gitte Redder @GitteRedder Onsdag den 21. oktober 2015, 05:00 Del: Mere end otte ud af ti lønmodtagere under 30 år mener, at fagforeningerne er nødvendige

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Social- og sundhedspersonale uden grunduddannelse FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og

Læs mere

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves.

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves. HH, 15. maj 2013 1582 arbejdsmiljørepræsentanter om hvervet som 3F AMR Hvordan er det at være arbejdsmiljørepræsentant på de mange forskellige virksomheder, hvad har AMR erne brug for og hvordan ser de

Læs mere

SYV SKARPE OM FINANSFORBUNDET IT-MEDARBEJDERE I FINANSSEKTOREN

SYV SKARPE OM FINANSFORBUNDET IT-MEDARBEJDERE I FINANSSEKTOREN SYV SKARPE OM FINANSFORBUNDET IT-MEDARBEJDERE I FINANSSEKTOREN Finansforbundet September 2007 Tekst og layout: Kommunikation Oplag: 600 VALGET ER DIT Medlem af Finansforbundet eller ej? Valget er naturligvis

Læs mere

Midt Vestjylland. Sådan kommer vi videre efter OK 2017 Kritik af svineproducenter på generalforsamlingen. Medlemmerne er tilfredse med forbundet

Midt Vestjylland. Sådan kommer vi videre efter OK 2017 Kritik af svineproducenter på generalforsamlingen. Medlemmerne er tilfredse med forbundet 2/2017 Midt Vestjylland Sådan kommer vi videre efter OK 2017 Kritik af svineproducenter på generalforsamlingen Medlemmerne er tilfredse med forbundet Steens leder OK 2017 Protesterne er blevet hørt Fødevareforbundet

Læs mere

Den danske arbejdsmarkedsmodel er blandt. Europas mest fleksible

Den danske arbejdsmarkedsmodel er blandt. Europas mest fleksible Organisation for erhvervslivet 2. april 29 Den danske arbejdsmarkedsmodel er blandt Europas mest fleksible AF KONSULENT JENS ERIK ZEBIS SØRENSEN, JEZS@DI.DK Danmark er ramt af en økonomisk krise, der ikke

Læs mere

ASE (1. september 2002) Kristelig A-kasse (1. september 2002) A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog (1. januar 2003)

ASE (1. september 2002) Kristelig A-kasse (1. september 2002) A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog (1. januar 2003) Sagsnr. 14.03-02-1018 Ref. JER Den 30. marts 2003 %HY JHOVHUPHOOHPDNDVVHUQHHIWHUWY UIDJOLJHDNDVVHU Den 1. september 2002 blev det muligt for a-kasserne at overgå til tværfaglige a- kasser, ligesom fagligt

Læs mere

Hvem er de unge, og hvad vil de ift. fagbevægelsen?

Hvem er de unge, og hvad vil de ift. fagbevægelsen? Center for arbejdsmarkedsforskning (Carma) Hvem er de unge, og hvad vil de ift. fagbevægelsen? Fra 1. maj til mig, mig, mig? Arbejdslivskonference 2016 Laust Høgedahl hogedahl@dps.aau.dk Konventum, tirsdag

Læs mere

Den danske model under pres - TR som forhandler og/eller organisator? Anna Ilsøe, adjunkt & Ph.d.

Den danske model under pres - TR som forhandler og/eller organisator? Anna Ilsøe, adjunkt & Ph.d. Den danske model under pres - TR som forhandler og/eller organisator? Anna Ilsøe, adjunkt & Ph.d. Overskrifter Den danske model: definition og aktuelle pres på modellen Lokal forhandling af arbejdstiden:

Læs mere

det er dit valg, men det handler om at ha det godt

det er dit valg, men det handler om at ha det godt MEDLEM AF HK-UNGDOM? det er dit valg, men det handler om at ha det godt Varenr.: 447526 15.11.24 specialproduction.dk Weidekampsgade 8 9 København C Tlf.: 33 3 46 36 Fax: 33 3 46 99 E-mail: hk.ungdom@hk.dk

Læs mere

VÆRD AT VIDE OM OVERENSKOMSTER LÆS MERE DET FÅR DU I KRONER OG ØRER

VÆRD AT VIDE OM OVERENSKOMSTER LÆS MERE DET FÅR DU I KRONER OG ØRER VÆRD AT VIDE OM OVERENSKOMSTER LÆS MERE DET FÅR DU I KRONER OG ØRER Derfor har du brug for en overenskomst! Din overenskomst sikrer dig de mest basale rettigheder, når du er på arbejde. Uden overenskomst

Læs mere

OK-håndbogen. Inspiration og overblik til dig, der er tillidsrepræsentant eller ansat i en fagforening eller LO-sektion

OK-håndbogen. Inspiration og overblik til dig, der er tillidsrepræsentant eller ansat i en fagforening eller LO-sektion OK-håndbogen Inspiration og overblik til dig, der er tillidsrepræsentant eller ansat i en fagforening eller LO-sektion OK-indsatsen Oplysning om overenskomster 2011-2015 Det er os med overenskomster og

Læs mere

Vi er også elektrikere!

Vi er også elektrikere! Vi sørger for Danmarks elektrikere Vi er også elektrikere! Der er en ting, der gør Dansk El-forbund til noget særligt. Vi beskæftiger os med dit fag. Faktisk har de fleste af os selv en baggrund som elektrikere.

Læs mere

TR ens guide til den gode modtagelse af praktikanter

TR ens guide til den gode modtagelse af praktikanter TR ens guide til den gode modtagelse af praktikanter På socialrådgiveruddannelsen er der kun denne ene egentlige praktik, og bl.a. derfor betyder den så meget for den enkelte praktikant. Det er her, man

Læs mere

OCIAL- OG SUNDHEDSPERSONALE UDEN GRUNDUDDANNELSE PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

OCIAL- OG SUNDHEDSPERSONALE UDEN GRUNDUDDANNELSE PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand OCIAL- OG SUNDHEDSPERSONALE UDEN GRUNDUDDANNELSE PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca.

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand SOCIAL- OG SUNDHEDSSEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... Langt de fleste social- og sundhedsassistenter og -hjælpere er medlemmer af FOA. FOA har ca. 195.000 medlemmer

Læs mere

Fællesskab, fordele og faglig bistand

Fællesskab, fordele og faglig bistand SOCIAL-SUNDHED Fællesskab, fordele og faglig bistand FOA på 5 minutter Social- og sundhedspersonale uden grunduddannelse FÆLLESSKAB, FORDELE OG FAGLIG BISTAND FOA 1 Citat Karen Stæhr Formand, Social- og

Læs mere

HK-medlemmer har flere muligheder

HK-medlemmer har flere muligheder Weidekampsgade 8 HK/Danmark +++ 2857 +++ 0900 København C 09 Det Og der er mange andre fordele vil tage lang tid at opremse alle de fordele, du automatisk får som medlem af HK. Du får medlemsblade og anden

Læs mere

Politisk grundlag for ny hovedorganisation

Politisk grundlag for ny hovedorganisation Godkendt på stiftende kongres for en ny hovedorganisation for LO og FTF den 13. april 2018 Politisk grundlag for ny hovedorganisation Formål Fagbevægelsens Hovedorganisation samler Danmarks forbund/fagforeninger

Læs mere

Det danske arbejdsmarked nu og i nærmeste fremtid - hvad betyder det for den tillidsvalgtes roller og opgaver? Anna Ilsøe, adjunkt & Ph.d.

Det danske arbejdsmarked nu og i nærmeste fremtid - hvad betyder det for den tillidsvalgtes roller og opgaver? Anna Ilsøe, adjunkt & Ph.d. Det danske arbejdsmarked nu og i nærmeste fremtid - hvad betyder det for den tillidsvalgtes roller og opgaver? Anna Ilsøe, adjunkt & Ph.d. Overskrifter Den danske model: definition og aktuelle pres på

Læs mere

2/2017. Østjylland. Unge talenter til forbundet. OK 2017: Sådan kommer vi videre. Høj pensionsalder kræver bedre rammer

2/2017. Østjylland. Unge talenter til forbundet. OK 2017: Sådan kommer vi videre. Høj pensionsalder kræver bedre rammer 2/2017 Østjylland Unge talenter til forbundet OK 2017: Sådan kommer vi videre Høj pensionsalder kræver bedre rammer Flemmings leder Tilbagetrækningsalderen er stadig for høj Da det i slutningen af maj

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV

SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV FÅR JEG DEN RIGTIGE LØN? KAN JEG BLIVE FYRET? HVAD GØR JEG, HVIS JEG KOMMER TIL SKADE? HVILKE FORDELE FÅR JEG SOM MEDLEM? SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERELEV OG SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTELEV Derfor skal

Læs mere

4/2018. Lillebælt-Fyn ARLA KORSVEJENS MEJERI HAR DU FÅET NYT JOB? Succes med klubarbejdet. Opdater dine oplysninger

4/2018. Lillebælt-Fyn ARLA KORSVEJENS MEJERI HAR DU FÅET NYT JOB? Succes med klubarbejdet. Opdater dine oplysninger 4/2018 Lillebælt-Fyn ARLA KORSVEJENS MEJERI Succes med klubarbejdet HAR DU FÅET NYT JOB? Opdater dine oplysninger Pauls leder Arbejdsgivernes fake news Igen har de borgerlige politikere stillet forslag

Læs mere

Dansk EI-Forbund BERETNINGSFORSLAG

Dansk EI-Forbund BERETNINGSFORSLAG Dansk EI-Forbund BERETNINGSFORSLAG Vedtaget på 31. kongres 2014, den 21. til 24. oktober 2014 BERETNINGSFORSLAG 1.0 Dansk El-Forbund i fremtiden Medlemmet i centrum Dansk El-Forbund skal i enhver opgave,

Læs mere

Dine rettigheder på Amager Bakke

Dine rettigheder på Amager Bakke Dine rettigheder på Amager Bakke Foto: Justin Hummerston Kom godt i gang Under byggeriet af Amager Bakke følger alle virksomheder den danske lovgivning og de danske overenskomstaftaler om løn og sikre

Læs mere

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD Marts 2014 SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD AF KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK Danmark tilhører ikke længere den mest konkurrencedygtige tredjedel af OECD -landene. Danmark opnår

Læs mere

LOKALFORHANDLINGER 2016

LOKALFORHANDLINGER 2016 LOKALFORHANDLINGER T I P S O G I N S P I R A T I O N 2016 Kontakt din kreds, hvis du og kollegerne ønsker gode råd og inspiration før lønforhandlinger. Måske vil det også være muligt at få firmaets regnskab

Læs mere

DET KOMMER! 1 12 TR PÅ DANSK!

DET KOMMER! 1 12 TR PÅ DANSK! 12 TR PÅ DANSK! Robert er tillidsrepræsentant eller TR på en stor brødfabrik. Han repræsenterer dem, der arbejder i fabrikkens pakkeafdeling. Mange af dem kommer fra andre lande. Robert kommer selv fra

Læs mere

Af Allan Lyngsø Madsen Cheføkonom i LO

Af Allan Lyngsø Madsen Cheføkonom i LO ULIGHED Årtiers stigende ulighed i indkomster truer sammenhængskraften Fredag den 17. november 2017 Forskellen mellem toppen og bunden af Danmark vokser og vokser. Det kan gå ud over både sammenhængskraften

Læs mere

Redaktion: Danske Bioanalytikere Tekst: Sara Jochumsen, Rasmus Høgh, Carl-Chr. Kaspersen, Leise Strøbæk, Joy Strunck Tryk: Danske Bioanalytikere

Redaktion: Danske Bioanalytikere Tekst: Sara Jochumsen, Rasmus Høgh, Carl-Chr. Kaspersen, Leise Strøbæk, Joy Strunck Tryk: Danske Bioanalytikere 1 Privatansatte bioanalytikeres vilkår Copyright 2012 Danske Bioanalytikere Sankt Annæ Plads 30 Postboks 74 1003 København K. Tlf.: 4695 3535 dbio@dbio.dk www.dbio.dk Redaktion: Danske Bioanalytikere Tekst:

Læs mere

TEKNIK- OG SERVICESEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

TEKNIK- OG SERVICESEKTOREN PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand TEKNIK- OG SERVICESEKTOREN PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... FOA er med sine 200.000 medlemmer i den offentlige sektor langt den største fagforening for tekniske servicemedarbejdere

Læs mere

Af Karina Ransby Cheføkonom i Dansk Arbejdsgiverforening

Af Karina Ransby Cheføkonom i Dansk Arbejdsgiverforening ANALYSE Offentligt ansatte har mere frihed med løn end ansatte i det private Fredag den 5. januar 2018 Offentligt ansatte har i gennemsnit betalt frihed - til blandt andet frokoster og sygdom - 10 timer

Læs mere

Dagsorden. Referat. Punkt 1. Rasmus Gunnarson fra LO Hovedstaden bød velkommen til de 20 deltagere og de 2 oplægsholdere.

Dagsorden. Referat. Punkt 1. Rasmus Gunnarson fra LO Hovedstaden bød velkommen til de 20 deltagere og de 2 oplægsholdere. Organisering af nye medlemmer. 20 april 2017. kl.09.00-13.30 Dagsorden 1. Velkommen 2. Oplæg om organisering der bygges op om sager på flere arbejdspladser samtidigt og hvordan det struktureres. Oplæg

Læs mere

PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand

PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER. fællesskab fordele faglig bistand PÆDAGOGMEDHJÆLPERE OG PÆDAGOGISKE ASSISTENTER PÅ 5 MINUTTER fællesskab fordele faglig bistand Fællesskab... De fleste pædagogmedhjælpere er medlem af FOA, som med ca. 200.000 medlemmer er langt den største

Læs mere

Indhold. Erhvervsstruktur 2006-2013 18.03.2014

Indhold. Erhvervsstruktur 2006-2013 18.03.2014 Indhold Indledning... 2 Beskæftigelse den generelle udvikling... 2 Jobudvikling i Holbæk Kommune... 2 Jobudvikling i hele landet... 4 Jobudvikling fordelt på sektor... 5 Erhvervsstruktur i Holbæk Kommune...

Læs mere

HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet

HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet 1 Vi er til for dig Hver dag bliver HK Kommunal Århus kontaktet af mange medlemmer, der enten ringer, e-mailer eller møder op for at drøfte faglige eller personlige

Læs mere

Høj organisering øger velstand og lighed

Høj organisering øger velstand og lighed Ln (BNP per indbygger) Høj organisering øger velstand og lighed En stærk fagbevægelse sikrer lav ulighed og høj velstand. I en tid hvor fagbevægelsen sættes under stadig mere heftig beskydning, så viser

Læs mere

Jagten på talent. Hvad gør årets gazeller rigtigt?

Jagten på talent. Hvad gør årets gazeller rigtigt? Jagten på talent Hvad gør årets gazeller rigtigt? Vi fungerer godt i en krisetid, da vi er svaret på krisen Gazelleejer Hvad kan vi lære af årets gazelleundersøgelse? Gazellerne har opskriften på at fordoble

Læs mere

Verden samlet i 3F FOKUS PÅ ETNISKE MINORITETER FAGLIGT FÆLLES FORBUND F A G P O L I T I S K C E N T E R F O R A R B E J D S L I V

Verden samlet i 3F FOKUS PÅ ETNISKE MINORITETER FAGLIGT FÆLLES FORBUND F A G P O L I T I S K C E N T E R F O R A R B E J D S L I V Verden samlet i 3F FOKUS PÅ ETNISKE MINORITETER FAGLIGT FÆLLES FORBUND F A G P O L I T I S K C E N T E R F O R A R B E J D S L I V 3F, Fagpolitisk Center for Arbejdsliv September 2010 Materialet er baseret

Læs mere

Organisering på arbejdsmarkedet. A Fagforeninger og a-kasser Er I alle sammen organiseret i 3F? Kap

Organisering på arbejdsmarkedet. A Fagforeninger og a-kasser Er I alle sammen organiseret i 3F? Kap Kap.0.0 0 0 0 Organisering på arbejdsmarkedet A Fagforeninger og a-kasser Er I alle sammen organiseret i F? Stemmer du ja til overenskomstforslaget? Hvad mener man egentlig med den danske model? Husk,

Læs mere

Bilag til generalforsamling i PROSA/ØST 26.10.2013

Bilag til generalforsamling i PROSA/ØST 26.10.2013 Bilag til generalforsamling i PROSA/ØST 26.10.2013 Indhold: 1) Forslag til nyt punkt 4 i Handlingsplanen 2) Forslag til finansiering samt motivation 3) Alternativt budgetforslag 1) Forslag til nyt punkt

Læs mere

I dag er det 1. maj dagen hvor fagbevægelsen fejrer Den Danske Model vores indflydelse og vores sejre.

I dag er det 1. maj dagen hvor fagbevægelsen fejrer Den Danske Model vores indflydelse og vores sejre. I dag er det 1. maj dagen hvor fagbevægelsen fejrer Den Danske Model vores indflydelse og vores sejre. Vi skal huske at fejre både de store og de små sejre - som aldrig bliver nævnt i aviserne. Som for

Læs mere

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer ANALYSE Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer Resumé Den danske eksport af beklædning og fodtøj slår igen i år alle rekorder. Dansk Erhverv forventer, at de danske virksomheder vil

Læs mere

INDUSTRIEN ARBEJDER FEM UGER MERE END SERVICE SEKTOREN

INDUSTRIEN ARBEJDER FEM UGER MERE END SERVICE SEKTOREN INDUSTRIEN ARBEJDER FEM UGER MERE END SERVICE SEKTOREN ØKONOMISK ANALYSE 17. maj 2017 Industrien arbejder fem uger mere end servicesektoren For 50 år siden arbejdede medarbejderne i industrien 100 timer

Læs mere

Politiske værksteder. - præsentation af arbejdet

Politiske værksteder. - præsentation af arbejdet Politiske værksteder - præsentation af arbejdet Hvad er de vigtigste ideer? Mødes oftere Lokale fællesskaber Det sociale kan godt være startskud Gør det let at være aktiv Hvordan er relationsopbygning

Læs mere

TILLIDSBREVET KLAR TIL FORHANDLING

TILLIDSBREVET KLAR TIL FORHANDLING TILLIDSBREVET KLAR TIL FORHANDLING Forår er lig med lønforhandlinger. Og ligesom den danske vinter er mild, blæser der også lune vinde ind over de danske industrivirksomheder. Eksporten har det godt, og

Læs mere

TV2 Odense. Udfordring: Hvordan overlever vi som faggruppe på TV2? Og hvordan opnår vi større prestige som HK ere?

TV2 Odense. Udfordring: Hvordan overlever vi som faggruppe på TV2? Og hvordan opnår vi større prestige som HK ere? TV2 Odense Udfordring: Hvordan overlever vi som faggruppe på TV2? Og hvordan opnår vi større prestige som HK ere? Dorte Christensen Receptionist, TV2 - Der er mange spændende kurser. Fx går jeg på TRgrunduddannelsen,

Læs mere

Hvem er de gule og hvordan arbejder de. Arbejdslivskonference 20. Juni 2013 i Helsingør

Hvem er de gule og hvordan arbejder de. Arbejdslivskonference 20. Juni 2013 i Helsingør Hvem er de gule og hvordan arbejder de Arbejdslivskonference 20. Juni 2013 i Helsingør Disse emner kommer jeg rundt om Det faglige hus DFH er den der uden sammenligning mest aggressivt bruger prisen på

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 48 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Akutpakken giver særlig indsats til udfaldstruede Særligt jobberedskab

Læs mere

Lizette Risgaard 1. maj 2014

Lizette Risgaard 1. maj 2014 Lizette Risgaard 1. maj 2014 God morgen. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? Det håber jeg sandelig. For vi har meget at snakke om i dag. Der er på ingen måder blevet mindre brug for

Læs mere

side 9 manden Navn: Jacob Jespersen

side 9 manden Navn: Jacob Jespersen StilladsInformation nr. 104-september 2012 side 9 manden Navn: Jacob Jespersen Bopæl: Alder: Malling ved Aarhus 36 år Lokalklub: Aarhus Firma: Mars A/S, Aarhus Start i branchen: Sommeren 2005 Stilladsuddannelse:

Læs mere