Falske sedler. Ulrik Bie og Johan Sebastian Gabel, Sekretariatet INDLEDNING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Falske sedler. Ulrik Bie og Johan Sebastian Gabel, Sekretariatet INDLEDNING"

Transkript

1 33 Falske sedler Ulrik Bie og Johan Sebastian Gabel, Sekretariatet INDLEDNING Nationalbanken har som Danmarks centralbank eneret på udstedelse af sedler. Desværre er der enkelte, der ikke respekterer Nationalbankens eneret. For de personer eller virksomheder, der uforvarende modtager eller videregiver en falsk seddel, er sagen ubehagelig og kan indebære et økonomisk tab. For samfundet som helhed er falskmøntneri dog fortsat et meget begrænset problem i Danmark. Da de første pengesedler blev introduceret i Danmark i 1713, var underskriften det vigtigste bevis på sedlernes ægthed. Siden er en række elementer blevet tilført sedlerne for at gøre dem mere sikre. Selv om sedler i dag er bedre sikret mod efterligning end nogensinde før, kan der med moderne teknologi produceres forholdsvis vellignende efterligninger. De falske sedler, der indtil videre er fundet i Danmark, har dog let kunnet afsløres ved at se efter de kendte sikkerhedselementer. Et sikkert pengevæsen er altid blevet betragtet som fundamentalt for et velfungerende samfund. Straframmen for falskmøntneri er med 12 år en af lovens strengeste. Det kommer som en overraskelse for mange, at produktion af nogle få sedler kan give ubetinget fængsel. OMFANGET AF FALSKMØNTNERI I DANMARK I løbet af 1990'erne er der sket en markant forøgelse af omfanget af falskmøntneri i Danmark. Til trods for dette ligger omfanget af falske pengesedler i Danmark på et beskedent niveau såvel i sammenligning med andre lande som vurderet ud fra påvirkningen af økonomien som helhed. Det beskedne omfang har den konsekvens, at de færreste i Danmark kontrollerer pengesedlers ægthed, når de modtager dem. Antallet af falske sedler fundet i omløb 1 pr. år er steget fra et niveau på ca. 100 i begyndelsen af 1990'erne til omkring 700, jf. figur 1. 1 I opgørelsen over falskmøntneri skelnes mellem sedler fundet i omløb og beslaglagte sedler. Alle falske sedler, der sættes i cirkulation, bliver fundet om ikke før, så når de kontrolleres maskinelt i Nationalbanken i forbindelse med den almindelige vedligeholdelse af seddelkvaliteten. Beslaglagte sedler er typisk fundet af politiet under efterforskningen hos mistænkte falskmøntnere. De er således endnu ikke sat i omløb.

2 34 ANTAL FALSKE SEDLER FUNDET I OMLØB Figur 1 Antal kroneseddel 100-kroneseddel 200-kroneseddel 500-kroneseddel 1000-kroneseddel Kilde: Rigspolitiet. Forklaringen bag stigningen i løbet af 1990'erne skal findes i den omfattende spredning af ny reproduktionsteknologi i løbet af det sidste årti. Den nye teknologi har gjort det nemmere og billigere at fremstille falske sedler. I en lang række lande, herunder Danmark, er nye metoder blevet taget i anvendelse i løbet af 1990'erne for at gøre det sværere at forfalske pengesedlerne. En ny og mere sikker dansk seddelserie blev således introduceret i perioden Den mest kopierede danske pengeseddel er 500-kronesedlen. Mens det gennemsnitlige antal falske sedler pr. million fundet i omløb i 2001 var 5,4, blev der fundet 20,5 falske 500-kronesedler pr. million 500- kronesedler i omløb. 500-kronesedlen er formentlig den foretrukne POLITIETS REGISTRERING AF FALSKE SEDLER Boks 1 Hver enkelt anmeldelse af en falsk seddel registreres separat, men under opklaringsarbejdet forsøges det at etablere en sammenhæng mellem relaterede anmeldelser. En indledende metode er at sammenligne løbenumre på indkomne falske sedler for at se, om det er den samme seddel, der er blevet anvendt som originalmateriale. Ud over falske sedler fundet i omløb beslaglægger politiet fra tid til anden større eller mindre mængder falske sedler i forbindelse med opklaringsarbejdet. Der har gennem det seneste årti kun været få store beslaglæggelser, hvilket er med til at understøtte konklusionen om, at der ikke finder et større omfang af professionelt falskmøntneri sted i Danmark.

3 35 FALSKMØNTNERIETS ANSIGT I DANMARK Boks 2 Falskmøntneri adskiller sig fra de fleste andre alvorlige forbrydelser ved, at det kun er i et meget begrænset antal sager, at de sigtede kommer fra det kriminelle miljø. I forhold til indbyggertallet sker der flest anmeldelser i hovedstadsområdet, hvilket følger det generelle kriminalitetsmønster. GEOGRAFISK FORDELING AF ANMELDELSER AF FALSKE SEDLER Nordjyllands Amt Viborg Amt Århus Amt Ringkøbing Amt Vejle Amt Ribe Amt Sønderjyllands Amt Fyns Amt Bornholms Amt Storstøms Amt Vestsjællands Amt Roskilde Amt Frederiksborg Amt Hovedstadsområdet Antal pr. million indbyggere Anm.: Der er anvendt et gennemsnit for perioden Kilde: Rigspolitiet og Danmarks Statistik. Den typiske profil på en falskmøntner er en ung mand fra København eller en anden større by. Aldersfordelingen er bemærkelsesværdig, idet over halvdelen af alle dømte er mellem 15 og 20 år. De har typisk fremstillet et lille antal sedler, som bliver forsøgt sat i omløb i et begrænset geografisk område. seddelstørrelse for forfalskning, fordi den anvendes relativt meget i almindelig handel og samtidig repræsenterer en tilstrækkelig værdi til at gøre det interessant at forfalske den. Tilsvarende er antallet af falske 50- kronesedler meget lavt. International sammenligning I landene omkring Danmark er der stor forskel på både niveau og udvikling i antallet af falske sedler fundet i omløb målt i forhold til den cirkulerende seddelmængde. Norge og Sverige har oplevet markante stigninger i de seneste år, og har ligget på et betydeligt højere niveau end Danmark, Finland og Tyskland, jf. figur Tallene for 2001 er ikke endeligt opgjort i landene. Dog er der i Tyskland registreret en stigning i antal falske sedler fra 2000 til 2001 på 42 pct.

4 36 FALSKE SEDLER FUNDET I OMLØB, INTERNATIONAL SAMMENLIGNING Figur 2 Falske sedler pr.mio. cirkulerende sedler Finland Danmark Tyskland Sverige Norge Kilde: Diverse centralbanker. I Norge og Sverige har falskmøntneriet været koncentreret på få seddelstørrelser. De to mest kopierede sedler i landene (100- og 500- kronesedlerne i Sverige og 200- og 1000-kronesedlerne i Norge) udgjorde i 2000 over 90 pct. af de fundne forfalskninger 1. Den høje koncentration på især 200-kronesedlen i Norge betød, at der blev fundet 102 falske 200-kronesedler pr. mio. cirkulerende 200-kronesedler i Centralbankerne i Norge og Sverige har forsøgt at modgå det forholdsvis store omfang af forfalskninger ved at tilføje nye sikkerhedselementer til sedlerne. I Norge er der sket en række forbedringer af seddelsikkerheden i perioden , mens de svenske 100- og 500-kronesedler blev opgraderet i I Norge peger foreløbige tal for 2001 på, at omfanget af falskmøntneri har været aftagende sidste år. Tyskland har i de seneste år set en faldende tendens og har generelt oplevet et forholdsvist lavt niveau af falskmøntneri. Dette er ikke mindst bemærkelsesværdigt i betragtning af, at D-marken har været meget udbredt uden for Tysklands grænser, herunder særligt i Central- og Østeuropa, og derfor umiddelbart har været mere sårbar over for forfalskning. Det lave niveau skyldes en vellykket præventiv indsats bl.a. fik de mest kopierede sedler (50-, 100- og 200-marksedlerne) i 1997 tilføjet nye sikkerhedselementer. Det skal dog bemærkes, at mens omfanget af falskmøntneri for de opgraderede seddelstørrelser og falskmøntneriet 1 Det tilsvarende tal for Danmark var i pct. (for 500- og 1000-kronesedlen).

5 37 som helhed er faldet, er der sket en forøgelse af falskmøntneriet for de øvrige seddelstørrelser. Flere lande i euroområdet, herunder Tyskland, oplevede en stigning i falskmøntneriet i 2001, hvilket tilskrives, at kriminelle forsøgte at afhænde eksisterende beholdninger af falske sedler i de nationale valutaer inden ombytningen til eurosedler og -mønter fra 1. januar I Tyskland var omfanget af falskmøntneri i 2001 således det største siden TEKNOLOGISK SPREDNING ØGET FALSKMØNTERI Den vigtigste faktor bag stigningen i omfanget af falske sedler i Danmark såvel som i andre lande er den teknologiske udvikling. Dels er der sket en markant forøgelse af den kvalitet af reproduktioner, som kan opnås for en given omkostning, dels er udstyr, der for få år siden var forbeholdt eksperter, blevet udbredt til en stor del af befolkningen. Nye metoder Produktion af falske sedler forudsætter udstyr til at aflæse en ægte seddel og til at gengive det indlæste i farvetryk. Den teknologiske udvikling inden for de sidste ti år har betydet, at en standardskanner i dag kan indlæse i farver og høj opløsning. Endvidere kan en ganske almindelig printer i dag producere farveudskrifter i høj opløsning. Højopløste farvereproduktioner kan derfor produceres til en beskeden omkostning i dag, hvor det for få år siden ville have været ganske bekosteligt at fremstille kopier af samme kvalitet. Spredning Den teknologiske udvikling af reproduktionsudstyr har ikke kun betydet et løft i kvaliteten af de reproduktioner, som kan produceres til en given omkostning. Den har også betydet, at teknologien er blevet tilgængelig for en meget stor gruppe, der tidligere aldrig ville være kommet i nærheden af udstyr, som kunne muliggøre seddelforfalskning. Det drejer sig fx om farvekopimaskiner, skannere og farveprintere. En farveprinter er i dag et standard udstyr, som ofte indgår i salget af en pc. I 1994 ejede 33 pct. af alle familier i Danmark en pc. I 2000 var det tilsvarende tal 65 pct. En stor del af disse familier har en farveprinter stående, og desuden har en stor del af befolkningen adgang til pc'ere og printere enten gennem deres arbejde eller via uddannelsesinstitutioner og biblioteker. Den store udbredelse af reproduktionsudstyr betyder, at der potentielt er flere, der har mulighed for at fremstille falske sedler. Hvor den typi-

6 38 ske falskmøntner for blot år siden var specialist og havde adgang til specialudstyr, er fagekspertise i dag ikke en forudsætning for at begå falskmøntneri. De primære teknologier til falskmøntneri I begyndelsen af 1990'erne var fotokopiering den vigtigste teknologi til fremstilling af falske sedler. Forfalskningerne var ikke overvældende gode, og adgangen til farvekopimaskiner var for de fleste begrænset. De farvekopimaskiner, der sælges i dag, er udstyret med teknologi, der efterlader en identifikation på det trykte, der således kan spores tilbage til produktionsstedet. Fotokopiering blev midt i 1990'erne erstattet af anvendelse af farveprintere, hvorfra hovedparten af de falske sedler i dag stammer. I USA steg andelen af falske sedler produceret med farveprintere fra 0,5 pct. i 1995 til 43 pct. i Også i Norge og Danmark har de fleste forfalskninger i de senere år været lavet på farveprintere. Den stigende udbredelse af farveprintere til private hjem er omtrent sammenfaldende med niveauskiftet i omfanget af falske sedler i Danmark. INDSATSEN IMOD FALSKMØNTNERI Seddelproducenter har alle dage været nødt til at forholde sig til, at der findes falskmøntnere. På de første sedler var den håndskrevne underskrift bevis på sedlernes ægthed. Over tiden er en række metoder blevet taget i anvendelse for at sikre pengesedler mod forfalskning fx vandmærke i takt med, at bl.a. nye trykkemetoder er blevet udviklet. For forholdsvis få år siden var det vigtigste værn mod falskmøntneri sedlernes høje håndværksmæssige kvalitet: Dels blev sedlerne produceret under anvendelse af papir og farver af høj kvalitet, dels var selve trykket meget fintegnet, hvilket gjorde det svært at eftergøre. De danske pengesedler er også i dag af høj kvalitet, men den teknologiske udvikling har gjort det lettere for falskmøntnere at fremstille efterligninger af en så høj kvalitet, at trykket alene ikke altid udgør en markant forskel. Derfor har det i de senere år været nødvendigt at tage nye metoder til beskyttelse af pengesedlerne i anvendelse i form af en række nye sikkerhedselementer på pengesedler i Danmark såvel som i andre lande. Nye metoder til beskyttelse af pengesedler er løbende under udvikling for at modvirke, at den fortsatte spredning af nye teknologier medfører et stigende omfang af falskmøntneri. Også i Danmark arbejdes der med dette, og nye metoder vil blive taget i brug. Den vedvarende udvikling af nye metoder skal sikre, at alle falske sedler også i fremtiden vil kunne

7 39 afsløres af enhver, der føler behov for at kontrollere de penge, han eller hun modtager. I takt med, at falskmøntneri har ændret karakter fra at være en meget specialiseret form for kriminalitet til ikke at forudsætte særlige faglige kompetencer, har den præventive indsats fra centralbankernes side ændret fokus. Hvor indsatsen tidligere især har fokuseret på teknik, er der i dag en stigende erkendelse af, at også information spiller en vigtig rolle. Teknikken sikrer, at falske sedler let kan afsløres. Information om sikkerhedselementerne bidrager til at afskrække fra falskmøntneri og til at øge bevidstheden om sikkerheden, fx i forbindelse med indførelsen af forbedrede seddelserier. Sikkerhedselementer Langt de fleste lande i den vestlige verden har forbedret deres pengesedler i løbet af 1990'erne. Forbedringen er centralbankernes direkte svar på den teknologiske udvikling i reproduktionsudstyret. Til forbedringerne er anvendt en række forskellige elementer, som gør det vanskeligere at eftergøre sedler, fx: Vinduestråd med farveskift Hologrammer/oblater med skiftende mønstre og farver Plastiksedler med gennemsigtigt vindue Fluorescerende effekter under ultraviolet belysning Fælles for disse sikkerhedselementer er, at de ikke umiddelbart kan gengives ved simpel kopiering. Vinduestråd og oblater, der har changerende farver og mønstre, efterlader fx kun én af farverne eller ét af motiverne ved kopiering, hvilket gør det let at se, at der ikke er tale om en ægte pengeseddel. Nogle af sikkerhedselementerne kan genkendes umiddelbart, som fx vinduestråd, oblater og hologrammer, mens andre kræver en nærmere undersøgelse, som fx den fluorescerende effekt ved ultraviolet belysning. De forskellige elementer afspejler forskellige hensyn. Dels er det vigtigt at sikre borgerne mod falske pengesedler ved at indbygge let genkendelige elementer, dels er det væsentligt at kunne afsløre eventuelle avancerede forfalskninger, der ikke umiddelbart adskiller sig fra ægte pengesedler. Anvendelsen af de forskellige elementer udelukker ikke hinanden ved at medtage flere sikkerhedselementer øges sikkerheden. Indførelse af en ny seddel med forbedret beskyttelse mod forfalskninger vil alt andet lige føre til færre falske sedler. Faldets størrelse afhænger af teknologien og borgernes bevidsthed om sedlernes udseende.

8 40 Information Foruden den vedvarende indsats for at gøre pengesedlerne bedre sikret imod forfalskning kan centralbanker bidrage til at mindske omfanget af falskmøntneri ved at informere om sedlernes sikkerhedselementer og øge offentlighedens bevågenhed over for falske sedler. Indsatsen kan groft opdeles i tre områder: Løbende information om de cirkulerende sedler, en målrettet indsats i forbindelse med udskiftning af pengesedler samt information om konsekvenserne af at lave falske penge. Den løbende indsats består i at stille information til rådighed for borgerne om, hvordan de let kan genkende ægte sedler. På Nationalbankens websted, er der en grundig orientering om pengesedlernes sikkerhedselementer. Såfremt der på et tidspunkt produceres forfalskninger i større omfang, kan informationsindsatsen øges ved over for offentligheden at understrege de sikkerhedselementer, hvor det er lettest at se forskel på de ægte og de falske sedler. Der er endnu ikke fundet falske sedler i Danmark, som ikke let har kunnet afsløres ved at se efter de kendte sikkerhedselementer. Et højt passivt beredskab indebærer dårligere arbejdsvilkår for falskmøntnerne, da det bliver sværere at distribuere falske sedler. Ved introduktionen af en ny seddelserie kan antallet af falske sedler stige. Falskmøntnere kan således tænkes at udnytte, at borgerne ikke kender de nye sedler endnu. For at reducere usikkerheden ledsages udskiftning af sedler normalt af en målrettet informationsindsats rettet mod hele offentligheden. I takt med, at kendskabet til sedlerne stiger, mindskes risikoen for, at falskmøntnere kan distribuere falske sedler. Informationsindsatsen tilsigter derfor hurtigt at øge kendskabet til nye sedler. Fx har Nationalbanken gennemført en kampagne i forbindelse med udskiftningen af seddelserien i I euroområdet blev der iværksat en omfattende informationskampagne den 30. august 2001 med det formål at øge kendskabet til de nye eurosedlers og -mønters udseende og sikkerhedselementer for at lette overgangen og reducere usikkerheden. Det er særlig vigtigt, at borgere i eurolande, der er vant til et lavt omfang af falskmøntneri (fx Finland), er opmærksomme. I den grad, falskmøntneri er et udtryk for manglende kendskab til lovgivningen, herunder den høje strafferamme, kan øget information om de potentielle konsekvenser ved at begå falskmøntneri medvirke til, at færre lader sig friste til at begå falskmøntneri, hvilket er i samfundets interesse. KONKLUSION I løbet af 1990'erne er der sket en forøgelse af omfanget af falskmøntneri i Danmark. Stigningen har i høj grad været drevet af den teknologi-

9 ske udvikling i samme periode: Dels har den teknologiske udvikling medført, at reproduktioner af høj kvalitet kan produceres til lav omkostning, dels er udstyr, der for få år siden var forbeholdt eksperter, blevet udbredt til en stor del af befolkningen. Det indebærer, at falskmøntneri har ændret karakter fra at være en specialiseret form for kriminalitet til at kunne udføres af menigmand. Til trods for stigningen ligger omfanget af falske pengesedler i Danmark på et beskedent niveau såvel i sammenligning med andre lande som vurderet ud fra påvirkningen af økonomien som helhed. Der er ikke desto mindre tale om en udfordring, som Nationalbanken er nødt til at være opmærksom på. De fleste lande i den vestlige verden har da også forbedret deres pengesedler med nye sikkerhedselementer i løbet af 1990'erne I takt med, at falskmøntneri har ændret karakter, har den præventive indsats fra centralbankernes side ændret fokus. Hvor indsatsen tidligere især var fokuseret på teknik, har centralbankerne i dag en mere afstemt tilgang, hvor information om bl.a. sikkerhedselementerne også spiller en vigtig rolle. Den teknologiske udvikling må forventes at fortsætte fremover. Centralbankerne vil følge udviklingen nøje for at have modtræk klar i forhold til nye teknologier både i form af nye sikkerhedselementer og information herom: Sikkerhedselementer er især effektive, hvis de er suppleret af et informationsberedskab, der sikrer, at enhver borger, der måtte komme i tvivl, hurtigt kan afklare, om en seddel er ægte. De falske sedler, der hidtil er fundet i Danmark, har alle umiddelbart kunnet afsløres ved at se efter de kendte sikkerhedselementer. Selv om falskmøntneri aldrig kan kommes helt til livs, er det vigtigt for samfundet, at niveauet er så lavt som muligt. 41

Maria Carlsen og Johanne Dinesen Riishøj, Sekretariatet

Maria Carlsen og Johanne Dinesen Riishøj, Sekretariatet 25 Falske pengesedler Maria Carlsen og Johanne Dinesen Riishøj, Sekretariatet INDLEDNING Siden foråret 2004 er der fundet en del vellignende falske 00- kronesedler, der også har efterligninger af de nyeste

Læs mere

Indførelsen af den nye seddelserie

Indførelsen af den nye seddelserie 17 Indførelsen af den nye seddelserie af Ulrik H. Bie, Sekretariatet UDVIKLINGEN I DET SAMLEDE SEDDELOMLØB Seddelomløbet udgjorde ved udgangen af januar 2000 37,4 mia.kr. Heraf udgjorde 1000-kronesedlen

Læs mere

EUROSEDLERNE I EUROPA-SERIEN

EUROSEDLERNE I EUROPA-SERIEN EUROSEDLERNE I EUROPA-SERIEN HELE EUROPA-SERIEN 153 mm x 77 mm 147 mm x 77 mm 140 mm x 77 mm 133 mm x 72 mm 127 mm x 67 mm 120 mm x 62 mm INDLEDNING Hvorfor er det nødvendigt at indføre nye sedler? Det

Læs mere

Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning Knud Juel

Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning Knud Juel Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning 1995-2004 Knud Juel 18. November 2005 Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning 1995-2004 Dette notat beskriver hospitalskontakter i

Læs mere

Falske uro hvad skal man gøre?

Falske uro hvad skal man gøre? DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK EUROSYSTEM Falske uro hvad skal man gøre? Luxembourg: Kontoret for De Europæiske Fællesskabers Officielle Publikationer, 2008 ISBN 978-92-79-06300-8 De Europæiske Fællesskaber/OLAF,

Læs mere

Lægepopulationen og lægepraksispopulationen

Lægepopulationen og lægepraksispopulationen PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Lægepopulationen og lægepraksispopulationen 1977 2017 Nøgletal fra medlemsregisteret 1 Indholdsfortegnelse Indledning...4 Antal praktiserende læger...4 Alder og køn...4

Læs mere

Amt Ansøgere 2004 Dimensionering 2004 Optag 2004 Amt Ansøgere 2003 Dimensionering 2003 Optag 2003

Amt Ansøgere 2004 Dimensionering 2004 Optag 2004 Amt Ansøgere 2003 Dimensionering 2003 Optag 2003 Statistik for social- og sundhedsassistentuddannelsen 1993-2004 Følgende oversigt viser ansøgere, dimensionering og optag baseret på social- og sundhedsassistentuddannelsen i perioden 1993-2004. Tallene

Læs mere

Kontakter til praktiserende læger under sygesikringen 1997

Kontakter til praktiserende læger under sygesikringen 1997 Kontakter til praktiserende læger under sygesikringen 1997 Kontaktperson: Peter Kystol Sørensen, lokal 6207 I Sundhedsstyrelsen findes data fra Det fælleskommunale Sygesikringsregister for perioden 1990-1998.

Læs mere

Statistik for. erhvervsgrunduddannelsen (egu)

Statistik for. erhvervsgrunduddannelsen (egu) Statistik for erhvervsgrunduddannelsen (egu) 2002 November 2003 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning og resumé... 2 2. Indgåede aftaler... 2 3. Gennemførte og afbrudte aftaler... 5 4. Den regionale aktivitet...

Læs mere

Lægepopulationen og lægepraksispopulationen

Lægepopulationen og lægepraksispopulationen PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION April 2012 Lægepopulationen og lægepraksispopulationen 1977-2012 Nøgletal fra medlemsregisteret (Populationspyramide - 1993 og 2012) Resume Denne statistik vedrører den

Læs mere

Demografiske udfordringer frem til 2040

Demografiske udfordringer frem til 2040 Demografiske udfordringer frem til 2040 Af Niels Henning Bjørn, NIHB@kl.dk Danmarks befolkning vokser i disse år som følge af længere levetid, store årgange og indvandring. Det har især betydningen for

Læs mere

Europaudvalget 2008 2844 - Økofin Offentligt

Europaudvalget 2008 2844 - Økofin Offentligt Europaudvalget - Økofin Offentligt Folketingets Europaudvalg Christiansborg Finansministeren Endeligt svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. - Økofin - Spørgsmål af. januar. 7. februar J.nr. 5-9 Spørgsmål:

Læs mere

Kontakter til speciallæger 1996

Kontakter til speciallæger 1996 Kontakter til speciallæger 1996 Kontaktperson: Fuldmægtig Heidi Ebdrup, lokal 6202 Med udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens kopi af Det fælleskommunale Sygesikringsregister er det muligt at beskrive befolkningens

Læs mere

l TrygVesta l IR-nyhedsbrev l nr. 2 l oktober 2009 l l Side A af 6 l IR-nyhedsbrev nr. 2 2009 TrygVesta årsrapport 2008 l Profil l

l TrygVesta l IR-nyhedsbrev l nr. 2 l oktober 2009 l l Side A af 6 l IR-nyhedsbrev nr. 2 2009 TrygVesta årsrapport 2008 l Profil l l Side A af 6 l IR-nyhedsbrev nr. 2 2009 TrygVesta årsrapport 20 l Profil l l Side 1 af 6 l I løbet af 2009 har der været mediefokus på forsikringssvindel. Flere investorer har derfor udtrykt bekymring

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 8.

DANMARKS NATIONALBANK 8. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 8. DECEMBER 2017 NR. 24 Danske husholdninger fravælger kontantbetalinger Mange danskere lever i stort omfang kontantfrit, og det må forventes, at endnu flere vil gøre det

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

Notat om tilvalg af direktivet om falskmøntneri

Notat om tilvalg af direktivet om falskmøntneri Notat om tilvalg af direktivet om falskmøntneri 1. Baggrund Falskmøntneri kan have negative virkninger for samfundet, idet det bl.a. kan medføre bekymringer hos forbrugere og virksomheder, hvis de ikke

Læs mere

Portræt af iværksætterne i Danmarks nye regioner. Januar 2005

Portræt af iværksætterne i Danmarks nye regioner. Januar 2005 Portræt af iværksætterne i Danmarks nye regioner Januar 2005 2 1. Indledning Regionerne har en afgørende betydning for erhvervsudviklingen i Danmark. Iværksætterne og de etablerede virksomheder skal udnytte

Læs mere

ANNA OG ALEX OG FALSKMØNTNERNE

ANNA OG ALEX OG FALSKMØNTNERNE EURO RUN- SPILLET www.nye-eurosedler.eu ANNA OG ALEX OG FALSKMØNTNERNE - 2 - Anna og Alex er klassekammerater og bedste venner. De har det med at rode sig ud i hårrejsende eventyr. I dag er ingen undtagelse.

Læs mere

ANNA OG ALEX OG FALSKMØNTNERNE

ANNA OG ALEX OG FALSKMØNTNERNE EURO RUN- SPILLET www.nye-eurosedler.eu ANNA OG ALEX OG FALSKMØNTNERNE Anna og Alex er klassekammerater og bedste venner. De har det med at rode sig ud i hårrejsende eventyr. I dag er ingen undtagelse.

Læs mere

GÅ PÅ OPDAGELSE I DEN NYE 10-EUROSEDDEL. www.newfaceoftheeuro.eu. www.nye-eurosedler.eu www.euro.ecb.europa.eu

GÅ PÅ OPDAGELSE I DEN NYE 10-EUROSEDDEL. www.newfaceoftheeuro.eu. www.nye-eurosedler.eu www.euro.ecb.europa.eu GÅ PÅ OPDAGELSE I DEN NYE -EUROSEDDEL www.newfaceoftheeuro.eu www.nye-eurosedler.eu www.euro.ecb.europa.eu INDLEDNING Den nye -euroseddel sættes i omløb i euroområdet den 23. september 2014. -eurosedlen

Læs mere

Beskæftigelse (1.000 pers.) 2.743,0 2.739,3 2.720,0-23,0-19,3 Ledighed 150,5 145,0 144,7-5,8 0,3. Sagsnr. Ref. MHI Den 28.

Beskæftigelse (1.000 pers.) 2.743,0 2.739,3 2.720,0-23,0-19,3 Ledighed 150,5 145,0 144,7-5,8 0,3. Sagsnr. Ref. MHI Den 28. Sagsnr. Ref. MHI Den 28. februar 2003 $UEHMGVQRWDW,)RNXVSnEHVN IWLJHOVHOHGLJKHGRJDUEHMGVVW\UNH 1RWDWHWEHO\VHUGHQJHQQHPVQLWOLJHnUVXGYLNOLQJLQ JOHWDOOHQHIRUDUEHMGVPDUNHGHW Siden 1994 og frem til 2001 er

Læs mere

LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2005 (foreløbig opgørelse)

LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2005 (foreløbig opgørelse) LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2005 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2006 : 5 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax:

Læs mere

Fortsat stigende ledighed. Bygningsbestanden. Om Oline-Lokalebørs Statistikken. Nr. 7 August 3. Kvartal 2008 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED

Fortsat stigende ledighed. Bygningsbestanden. Om Oline-Lokalebørs Statistikken. Nr. 7 August 3. Kvartal 2008 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED Oline-Lokalebørs Statistikken Nr. 7 August 3. Kvartal 28 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED Fortsat stigende ledighed Ledigheden for kontorlokaler fortsætter den stigende tendens på landsplan. Således ligger

Læs mere

Analyse. Tyndere glasloft, men stadig få kvinder blandt topindkomsterne. 26. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen

Analyse. Tyndere glasloft, men stadig få kvinder blandt topindkomsterne. 26. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen Analyse 26. august 21 Tyndere glasloft, men stadig få kvinder blandt topindkomsterne Af Kristian Thor Jakobsen Ligestillingen i forhold til køn og uddannelse har gennemgået markant udvikling de seneste

Læs mere

LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2006 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 8

LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2006 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 8 LEGALT PROVOKEREDE ABORTER 2006 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 8 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax:

Læs mere

2. Børn i befolkningen

2. Børn i befolkningen 23 2. Børn i befolkningen 2.1 Børnene i relation til resten af befolkningen En femtedel af befolkningen er under 18 år Tabel 2.1 Lidt mere end en femtedel af Danmarks befolkning er børn under 18 år. Helt

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 25.6.2013 Den Europæiske Unions Tidende C 179/9 III (Forberedende retsakter) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 28. maj 2013 om et forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Monitorering af danskernes rygevaner. Metodebeskrivelse m.m. Januar 2004

Monitorering af danskernes rygevaner. Metodebeskrivelse m.m. Januar 2004 Monitorering af danskernes rygevaner 2003 Metodebeskrivelse m.m. Januar 2004 Monitorering af danskernes rygevaner 2003 Metodebeskrivelse m.m. Januar 2004 Indhold Side 1.1. Indledning... 1 1.2. Baggrund

Læs mere

Der er modtaget data fra alle amter og kommuner undtagen Blåvandshuk, Dianalund, Løkken-Vrå, Marstal, Sallingsund, Sydfalster.

Der er modtaget data fra alle amter og kommuner undtagen Blåvandshuk, Dianalund, Løkken-Vrå, Marstal, Sallingsund, Sydfalster. NYHEDSBREV Fraværsstatistikken for den (amts)kommunale sektor 2006 er nu tilgængelig i en onlineversion med mulighed for selv at danne diverse rapporter over fraværet. Desuden udgives Fraværsstatistikken

Læs mere

Kriminalitet smitter. Tre mulige mekanismer

Kriminalitet smitter. Tre mulige mekanismer april 18 Nyt fra rff marginaliserede grupper og risikoadfærd issn 446-386 Kriminalitet smitter U ndgå én kriminel handling og få, uden yderligere omkostninger, betydeligt flere undgåede kriminelle handlinger

Læs mere

Hjemmeservice-ordningen

Hjemmeservice-ordningen Hjemmeservice-ordningen Rapport over hjemmeserviceordningen 1997 Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Marts 1998 Indhold Side 1 Tilskudsudbetalingerne 3 2 Virksomhederne i hjemmeservice-ordningen 4 3 Tilskuddets

Læs mere

BESKÆFTIGELSESRAPPORT 2004

BESKÆFTIGELSESRAPPORT 2004 KONSERVATORIET FOR MUSIK OG FORMIDLING BESKÆFTIGELSESRAPPORT 2004 Januar 2005 Vestjysk Musikkonservatorium Kirkegade 61 6700 Esbjerg www.vmk.dk info@vmk.dk Indholdsfortegnelse 1. Indledning Side 2 2. Konservatoriets

Læs mere

FOLKETALLETS BEVÆGELSER, 1994-1996

FOLKETALLETS BEVÆGELSER, 1994-1996 Nr. 1.05 April 1997 FOLKETALLETS BEVÆGELSER, 1994-1996 Folketallet i Århus Kommune steg fra 1. januar 1996 til 31. december 1996 med 1.637 personer. Dette er en fremgang på 0,6 %. Tilvæksten i Århus har

Læs mere

LØN OG BESKÆFTIGELSE I SYGEHUSVÆSENET 2000-2005

LØN OG BESKÆFTIGELSE I SYGEHUSVÆSENET 2000-2005 LØN OG BESKÆFTIGELSE I SYGEHUSVÆSENET 2000-2005 Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2007 : 6 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax: 7222

Læs mere

Lave og stabile topindkomster i Danmark

Lave og stabile topindkomster i Danmark 18 samfundsøkonomen nr. 3 oktober 1 Lave og stabile topindkomster i Danmark Lave og stabile topindkomster i Danmark Personerne med de højeste indkomster har fortsat kun en begrænset del af de samlede indkomster

Læs mere

5. Beskæftigelsen i IT-erhvervene

5. Beskæftigelsen i IT-erhvervene Beskæftigelsen i IT-erhvervene 67 5. Beskæftigelsen i IT-erhvervene 5.1 Indledning IT-erhvervenes voksende økonomiske betydning medfører også en stigende beskæftigelse inden for erhvervene, især inden

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013

BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013 GENTOFTE KOMMUNE BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013 Til Økonomiudvalget, 22. april 2013 BEFOLKNINGSPROGNOSE 2013 INTRODUKTION... 3 Resume... 3 PROGNOSE 2013: Resultater... 4 Aldersfordeling... 4 TENDENSER: Befolkningsudvikling

Læs mere

S Offentligt. Til Folketingets Lovsekretariat

S Offentligt. Til Folketingets Lovsekretariat S 5052 - Offentligt J.nr. 2007-418-043636 Dato: 28. juni 2007 Til Folketingets Lovsekretariat Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål S 5052 af 21. juni 2007 indleveret af Morten Homann (SF). Kristian

Læs mere

HVEM ER I MARGINALGRUPPEN?

HVEM ER I MARGINALGRUPPEN? 2. juni 2006 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 HVEM ER I MARGINALGRUPPEN? Antallet af marginaliserede personer er omtrent blevet halveret i perioden 1997-2003 og var i 2003 på omkring 38.400 personer.

Læs mere

Spareplan får hjælp af demografisk medvind

Spareplan får hjælp af demografisk medvind Analysepapir, juni 21 Spareplan får hjælp af demografisk medvind Færre børn og unge de kommende år betyder, at kommunerne i perioden 211-13 kan øge serviceniveauet på de borgernære områder (eller sænke

Læs mere

Figur 1. Befolkningens bevægelser i Odense Kommune fra 1996 til 2000.

Figur 1. Befolkningens bevægelser i Odense Kommune fra 1996 til 2000. NYHED S BREV Odense Kommune Borgmesterforvaltningen Erhvervs- og Planlægningskontoret Resume Folketallets bevægelser i Odense Kommune i 00. Nr. 4 marts 0 v Folketallet faldt i løbet af 00 med 22 personer

Læs mere

Etnisk ligestilling i amterne Bilag

Etnisk ligestilling i amterne Bilag Etnisk ligestilling i amterne Bilag En undersøgelse af muligheder og barrierer for etnisk ligestilling på de amtslige arbejdspladser December 2001 Arbejdsliv Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Hele

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

LEDIGHED, INFLATION OG EKSPORT

LEDIGHED, INFLATION OG EKSPORT November 2002 Af Jakob Legård Jakobsen Resumé: LEDIGHED, INFLATION OG EKSPORT Ledigheden har været svagt stigende siden årsskiftet. I september måned steg ledigheden dog markant. Stigningen udgjorde næsten

Læs mere

50 pct. flere ikke-vestlige efterkommere dømmes for kriminalitet sammenlignet med personer med dansk baggrund

50 pct. flere ikke-vestlige efterkommere dømmes for kriminalitet sammenlignet med personer med dansk baggrund Nyt fra April 5 5 pct. flere ikke-vestlige efterkommere dømmes for kriminalitet sammenlignet med personer med dansk baggrund Efterkommere af ikke-vestlige indvandrere er mere kriminelle end danskere. Når

Læs mere

Ankestatistik for de sociale nævn 2003

Ankestatistik for de sociale nævn 2003 Ankestatistik for de sociale nævn 2003 Marts 2004 Ankestatistik 2003 for de sociale nævn De sociale nævn behandler efter lov om retssikkerhed og administration på det sociale område (jf. Lov nr. 453 af

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Orientering om landsdækkende produktivitetsmåling på sygehussektoren. til Regionsrådets møde den 7.

Bilag. Region Midtjylland. Orientering om landsdækkende produktivitetsmåling på sygehussektoren. til Regionsrådets møde den 7. Region Midtjylland Orientering om landsdækkende produktivitetsmåling på sygehussektoren Bilag til Regionsrådets møde den 7. februar 2007 Punkt nr. 0 # $% & ' # # ( % % % ' ( ' % $ ) * + $,--./ /( &0 2

Læs mere

Vi drømmer om at få råd til bolig og rejser i budgettet

Vi drømmer om at få råd til bolig og rejser i budgettet 14. september 2015 Vi drømmer om at få råd til bolig og rejser i budgettet Vi har i samarbejde med YouGov spurgt danskerne om, hvilke større investeringer drømmer du især om at få råd til? Ikke overraskende

Læs mere

Faktaark om ungdomskriminalitet. 29. september 2011

Faktaark om ungdomskriminalitet. 29. september 2011 Procent Faktaark om ungdomskriminalitet Indledning Ungdomskriminalitet er på sin vis et lidt misvisende begreb, idet kriminalitet som sådan langt hen ad vejen er et ungdomsfænomen. Unge mellem 15 og 24

Læs mere

Etnisk ligestilling i amterne Bilag

Etnisk ligestilling i amterne Bilag Etnisk ligestilling i amterne Bilag En undersøgelse af muligheder og barrierer for etnisk ligestilling på de amtslige arbejdspladser December 2001 Arbejdsliv Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 4 2 Hele

Læs mere

1.1 BAGGRUND FOR INDFØRELSEN AF EN FÆLLES REFERENCERAMME FOR RECIRKULERING AF EUROSEDLER

1.1 BAGGRUND FOR INDFØRELSEN AF EN FÆLLES REFERENCERAMME FOR RECIRKULERING AF EUROSEDLER RECIRKULERING AF EUROSEDLER: REFERENCERAMME FOR DETEKTERING AF FALSKE EUROSEDLER OG SORTERING EFTER KVALITET I KREDITINSTITUTTER OG AF ANDRE, DER HÅNDTERER KONTANTER SOM LED I DERES VIRKSOMHED 1 INDLEDNING

Læs mere

Legalt provokerede aborter 1996

Legalt provokerede aborter 1996 Legalt provokerede aborter 1996 Kontaktperson: Læge Mette Thing Baltzar, lokal 6204 Fuldmægtig Anne Mette Tranberg Johansen, lokal 6203 Abortregisteret Data, der indgår i Sundhedsstyrelsens Abortregister,

Læs mere

Etnisk ligestilling i amterne Bilag

Etnisk ligestilling i amterne Bilag Etnisk ligestilling i amterne Bilag En undersøgelse af muligheder og barrierer for etnisk ligestilling på de amtslige arbejdspladser December 2001 Arbejdsliv Teknologisk Institut, Arbejdsliv Postboks 141

Læs mere

ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed

ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND.POLIT, Udenlandske investeringer øger velstanden Udenlandsk ejede virksomheder er ifølge Produktivitetskommissionen

Læs mere

FØDSLER OG FØDENDE KVINDERS VÆGTFORHOLD (BMI) 2004

FØDSLER OG FØDENDE KVINDERS VÆGTFORHOLD (BMI) 2004 FØDSLER OG FØDENDE KVINDERS VÆGTFORHOLD (BMI) 2004 Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2005 : 7 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax:

Læs mere

Kina kan blive Danmarks tredjestørste

Kina kan blive Danmarks tredjestørste Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Kina kan blive Danmarks tredjestørste eksportmarked AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK OG ØKONOMISK KONSULENT TINA HONORÉ KONGSØ, TKG@DI.DK

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent F Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. maj 2015 Medfører

Læs mere

Analyse. Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? 11. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen

Analyse. Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? 11. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen Analyse 11. august 215 Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? Af Kristian Thor Jakobsen I andre vestlige lande har personerne med de allerhøjeste indkomster over de seneste

Læs mere

Sundhedsstyrelsen Monitorering af danskernes rygevaner

Sundhedsstyrelsen Monitorering af danskernes rygevaner Sundhedsstyrelsen Monitorering af danskernes rygevaner 2005 Metodebeskrivelse Udarb. UKL/SPO Rambøll Management Nørregade 7A DK-1165 København K Denmark Tlf: 3397 8200 www.ramboll-management.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Fortsat stigende ledighed. Bygningsbestanden. Om Oline-Lokalebørs Statistikken. Nr. 9 Januar 1. Kvartal 2009 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED

Fortsat stigende ledighed. Bygningsbestanden. Om Oline-Lokalebørs Statistikken. Nr. 9 Januar 1. Kvartal 2009 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED Oline-Lokalebørs Statistikken Nr. 9 Januar 1. Kvartal 9 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED Fortsat stigende ledighed Det seneste kvartal er ledigheden for kontorlokaler fortsat steget. Således er ledigheden på

Læs mere

Strukturkommissionen. Totalrapport. PDF created with FinePrint pdffactory Pro trial version

Strukturkommissionen. Totalrapport. PDF created with FinePrint pdffactory Pro trial version Strukturkommissionen Totalrapport 1 Er du Kvinde 639 72% Mand 245 28% Total 884 100% Base 884 2 Hvilken faglig organisation er du medlem af? Dansk Socialrådgiverforening 73 8% Dansk Sygeplejeråd 205 23%

Læs mere

Beskæftigelsesrapport. Det Jyske Musikkonservatorium

Beskæftigelsesrapport. Det Jyske Musikkonservatorium Beskæftigelsesrapport 2004 Det Jyske Musikkonservatorium Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Indledning... 3 2. Konservatoriets sammenfattende vurdering... 4 3. Kandidaternes socioøkonomiske

Læs mere

Befolkning og valg. Befolkning og valg. 1. Udviklingen i Danmarks befolkning. Statistisk Årbog 2002 Befolkning og valg 37

Befolkning og valg. Befolkning og valg. 1. Udviklingen i Danmarks befolkning. Statistisk Årbog 2002 Befolkning og valg 37 Befolkning og valg 1. Udviklingen i Danmarks befolkning Figur 1 Befolkningen 197-22 5.4 5.3 5.2 5.1 5. 4.9 4.8 Tusinde 7 75 8 85 9 95 Befolkningens størrelse Siden midten af 7 erne har Danmarks befolkning

Læs mere

DEMOGRAFI OG VELSTAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN

DEMOGRAFI OG VELSTAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN DEMOGRAFI OG VELSTAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN Analysegrundlaget er udarbejdet af Midtjylland April 2007 1. Demografi og velstand Demografisk er Midtjylland en uens

Læs mere

Pendlingsafstanden med kollektiv trafik og bil er stigende, og presset på motorvejene og dermed trængslen er steget.

Pendlingsafstanden med kollektiv trafik og bil er stigende, og presset på motorvejene og dermed trængslen er steget. N O T A T 21-11-2016 Sag nr. 15/1003 Dokumentnr. 32130/16 Henrik Severin Hansen Tel. E-mail: Flere danskere tager bilen på arbejde og uddannelse men de regionale forskelle er store Efter en længere periode,

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE. Resumé af konsekvensanalysen. Ledsagedokument til FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE. Resumé af konsekvensanalysen. Ledsagedokument til FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 5.2.2013 SWD(2013) 20 final ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE Resumé af konsekvensanalysen Ledsagedokument til FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS

Læs mere

POLITIETS TRYGHEDSUNDERSØGELSE I GRØNLAND, 2017

POLITIETS TRYGHEDSUNDERSØGELSE I GRØNLAND, 2017 SYDSJÆLLAND POLITIETS TRYGHEDSUNDERSØGELSE I GRØNLAND, EN MÅLING AF TRYGHEDEN OG TILLIDEN TIL POLITIET I: HELE GRØNLAND NUUK BEBYGGELSE MED POLITISTATION BEBYGGELSE UDEN POLITISTATION MARTS 2018 1 INDHOLD

Læs mere

Krise og arbejdsmiljø. Ledernes syn på finanskrisen og dens betydning for det psykiske arbejdsmiljø

Krise og arbejdsmiljø. Ledernes syn på finanskrisen og dens betydning for det psykiske arbejdsmiljø Krise og arbejdsmiljø Ledernes syn på finanskrisen og dens for det psykiske arbejdsmiljø Ledernes Hovedorganisation juli 2009 1 Indledning Den nuværende finanskrise har på kort tid og med stort kraft ramt

Læs mere

Hovedresultater af DREAMs befolkningsfremskrivning

Hovedresultater af DREAMs befolkningsfremskrivning Hovedresultater af DREAMs 26- befolkningsfremskrivning 3. juni 26 Marianne Frank Hansen & Lars Haagen Pedersen Udviklingen i den samlede befolkning Danmarks befolkning er vokset fra 2,4 mio. personer i

Læs mere

Statistik over indgreb i meddelelseshemmeligheden og ransagninger

Statistik over indgreb i meddelelseshemmeligheden og ransagninger Statistik over indgreb i meddelelseshemmeligheden og ransagninger 2009-2011 Indhold Statistikken belyser i tabeller politiets anvendelse af indgreb i meddelelseshemmeligheden og ransagninger i årene 2009-2011.

Læs mere

1. Aktivitet på ambulancekørsel

1. Aktivitet på ambulancekørsel Område: Sundhedsområdet Afdeling: Sundhedsplanlægning Sagsnr.: 18/5510 Dato: 16. marts 2018 Analyse af det præhospitale område - 2. delanalyse om aktivitet og kapacitetsudnyttelse Version 2 2. delanalyse

Læs mere

FLERE TIMERS UNDERHOLDNING ANDRE AKTIVITETER

FLERE TIMERS UNDERHOLDNING ANDRE AKTIVITETER FLERE TIMERS UNDERHOLDNING ANDRE AKTIVITETER // Vil du gerne have at dit arrangement strækker sig over flere timer, giver vi her en række forslag til aktiviteter der kan laves før eller efter selve CRIMEbuster

Læs mere

Udviklingen i da bstallene siden 1990

Udviklingen i da bstallene siden 1990 Udviklingen i da bstallene siden 1990 Af Steen Marqvard Rasmussen, sociolog i Landsforeningen af Menighedsråd, 2015 Udviklingen i dåbstallene siden 1990 Denne tekst er alene en beskrivelse af dåbstallene,

Læs mere

Udviklingen i børne- og ungdomskriminalitet

Udviklingen i børne- og ungdomskriminalitet JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR APRIL 2012 Udviklingen i børne- og ungdomskriminalitet 2001-2011 Med henblik på at vurdere udviklingen i den registrerede børne- og ungdomskriminalitet er der fra Rigspolitiet

Læs mere

Øjebliksbillede 1. kvartal 2015

Øjebliksbillede 1. kvartal 2015 Øjebliksbillede 1. kvartal 2015 DB Øjebliksbillede for 1. kvartal 2015 Introduktion Dansk økonomi ser ud til at være kommet i omdrejninger efter flere års stilstand. På trods af en relativ beskeden vækst

Læs mere

Folketallets bevægelser i Odense Kommune i 1999.

Folketallets bevægelser i Odense Kommune i 1999. NYHED S BREV Odense Kommune Borgmesterforaltningen Økonomi- og Planlægningsafdelingen Resume Folketallets beægelser i Odense Kommune i 1999. Nr. 3 marts 2000 Folketallet steg i løbet af 1999 med 32 personer

Læs mere

Svagt stigende ledighed. Bygningsbestanden. Om Oline-Lokalebørs Statistikken. Nr. 5 Januar 1. Kvartal 2008 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED

Svagt stigende ledighed. Bygningsbestanden. Om Oline-Lokalebørs Statistikken. Nr. 5 Januar 1. Kvartal 2008 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED Oline-Lokalebørs Statistikken Nr. 5 Januar 1. Kvartal 28 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED Svagt stigende ledighed Gennem det seneste år har ledigheden på kontorlokaler været svagt stigende. Således er ledigheden

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden

Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden 2014-2016 Artiklen `Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden 2014-2016` beskriver antallet af domfældte

Læs mere

Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden

Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden 2014-2016 Artiklen `Borgere med udviklingshæmning der har en foranstaltningsdom. Perioden 2014-2016` beskriver antallet af domfældte

Læs mere

På den måde er international handel herunder eksport fra produktionsvirksomhederne - til glæde for både lønmodtagere og forbrugere i Danmark.

På den måde er international handel herunder eksport fra produktionsvirksomhederne - til glæde for både lønmodtagere og forbrugere i Danmark. Af Specialkonsulent Martin Kyed Direkte telefon 33 4 60 32 24. maj 2014 Industriens lønkonkurrenceevne er stadig svækket i forhold til situationen i 2000. På trods af forbedringer siden 2008 har Danmark

Læs mere

Notat vedrørende Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren, Forskningsstatistik 1997 med særligt henblik på beregningerne vedr.

Notat vedrørende Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren, Forskningsstatistik 1997 med særligt henblik på beregningerne vedr. Notat vedrørende Forskning og udviklingsarbejde i sundhedssektoren, Forskningsstatistik 1997 med særligt henblik på beregningerne vedr. sygehusene Analyseinstitut for Forskning, 1999/2 1 Forskning og udviklingsarbejde

Læs mere

Botilbudsområdet kort fortalt

Botilbudsområdet kort fortalt Botilbudsområdet kort fortalt Hovedresultater i de tre første analyserapporter i KREVIs undersøgelsesrække om botilbud og støtte til voksne handicappede og sindslidende Juni 2012 Flere end 70 pct. af alle

Læs mere

Offentlig sektors del af økonomien er historisk lav bortset fra sundhed

Offentlig sektors del af økonomien er historisk lav bortset fra sundhed Historisk lav andel anvendes på det offentlige forbrug eksklusiv sundhed Offentlig sektors del af økonomien er historisk lav bortset fra sundhed Ifølge regeringen udgør det offentlige forbrug en høj andel

Læs mere

Medlemsundersøgelse om opskoling til social- og sundhedsassistent og social- og sundhedshjælper

Medlemsundersøgelse om opskoling til social- og sundhedsassistent og social- og sundhedshjælper Medlemsundersøgelse om opskoling til social- og sundhedsassistent og social- og sundhedshjælper Forbundet af Offentligt Ansatte November 2004 INDHOLDSFORTEGNELSE RESUMÉ...1 BAGGRUND OG FORMÅL...2 FORMÅL...2

Læs mere

Notat. Personer med begrænset økonomisk gevinst ved at være i beskæftigelse er især koncentreret i provinsen. 29. oktober 2017

Notat. Personer med begrænset økonomisk gevinst ved at være i beskæftigelse er især koncentreret i provinsen. 29. oktober 2017 Under 2. 2.-3. 3.-6. 6.-9. 9.-12. 12.-15. 15.-18. 18..21. 21.-24. Over 24. Notat 29. oktober 217 Personer med begrænset økonomisk gevinst ved at være i beskæftigelse er især koncentreret i provinsen For

Læs mere

Hurtigere betalinger i Danmark

Hurtigere betalinger i Danmark 87 Hurtigere betalinger i Danmark Jakob Mygind Korsby, Betalingsformidlingskontoret og Peter Toubro- Christensen, Regnskabsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING De danske pengeinstitutter har indledt

Læs mere

NORDJYSK MUSIK KONSERVATORIUM. Beskæftigelsesrapport

NORDJYSK MUSIK KONSERVATORIUM. Beskæftigelsesrapport NORDJYSK MUSIK KONSERVATORIUM ACADEMY OF MUSIC Beskæftigelsesrapport 2004 Indholdsfortegnelse: 1.0 Indledning... 3 Tabel 1.1 Kandidater fordelt på årgang og uddannelsesretning... 3 2.0 Konservatoriets

Læs mere

FORDOBLING AF ERHVERVSLIVETS

FORDOBLING AF ERHVERVSLIVETS i:\november-2000\erhv-c-11-00.doc Af Lars Andersen - direkte telefon: 33 55 77 17 November 2000 FORDOBLING AF ERHVERVSLIVETS FoU DE SIDSTE TI ÅR Forskning og udvikling i erhvervslivet er en af de ting,

Læs mere

Styrket indsats i de særligt udsatte boligområder. 1. halvår 2012

Styrket indsats i de særligt udsatte boligområder. 1. halvår 2012 Styrket indsats i de særligt udsatte boligområder 1. halvår 2012 Oktober 2012 Styrket indsats i de særligt udsatte boligområder Politiet har styrket indsatsen i de særligt udsatte boligområder, der er

Læs mere

Kriminalitet og alder

Kriminalitet og alder JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR NOVEMBER 2015 Kriminalitet og alder Udviklingen i strafferetlige afgørelser 2005-2014 Dette notat angår udviklingen i den registrerede kriminalitet i de seneste ti

Læs mere

Hvad kan forklare danmarks eksport mønster?

Hvad kan forklare danmarks eksport mønster? Organisation for erhvervslivet Januar 2010 Hvad kan forklare danmarks eksport mønster? AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK en nyudviklet eksportmodel fra DI kan forklare 90 pct. af Danmarks

Læs mere

20 Regional vækst. Figur 20.2 Befolkningsudvikling i Østdanmark,

20 Regional vækst. Figur 20.2 Befolkningsudvikling i Østdanmark, Den generelle udvikling i vækstvilkårene i Danmark dækker over en række regionale forskelle. Overordnet følger regionerne den samme udvikling hen over konjunkturerne, og mange af vækstudfordringerne er

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2010-11 REU alm. del Bilag 501 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 14. juni 2011 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Louise Hauberg Wilhelmsen

Læs mere

Demografi giver kommuner pusterum i

Demografi giver kommuner pusterum i Analysepapir, februar 21 Demografi giver kommuner pusterum i 21-12 Befolkningsudviklingen betyder, at kommunerne under ét i de kommende år kan øge serviceniveauet eller sænke skatterne, selvom der aftales

Læs mere

Iværksætterlån årgang 2014

Iværksætterlån årgang 2014 Iværksætterlån årgang 2014 Status på første årgang af iværksætterlån Iværksættere udfordrer både sig selv og finansieringsinstitut Kun omtrent halvdelene af alle nystartede virksomheder eksisterer efter

Læs mere

Bilag 1. Demografix. Beskrivelse af modellen

Bilag 1. Demografix. Beskrivelse af modellen 4. Bilagsdel 55 Bilag 1 Demografix Beskrivelse af modellen 56 Om befolkningsfremskrivninger Folketallet i Danmark har været voksende historisk, men vækstraten har været aftagende, og den kom tæt på nul

Læs mere

DET UDVIDEDE FRIE SYGEHUSVALG 2004 OG 2005 (foreløbig opgørelse)

DET UDVIDEDE FRIE SYGEHUSVALG 2004 OG 2005 (foreløbig opgørelse) DET UDVIDEDE FRIE SYGEHUSVALG 2004 OG 2005 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2006 : 15 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222

Læs mere

Danskernes boligpris i bedre match med indkomsten

Danskernes boligpris i bedre match med indkomsten 30. september 2013 Danskernes boligpris i bedre match med indkomsten Danmarks Statistik har for nyligt i en større publikation gjort status over indkomsterne i Danmark. Dykker man ned i publikationen,

Læs mere