NYHEDSBREV OM LEDELSE April årgang Udsendes til flere end 5.300

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300"

Transkript

1 NYHEDSBREV OM LEDELSE April årgang Udsendes til flere end Kære læser! Foråret står lige på spring. Og det gør en positiv udvikling forhåbentlig også. Men der er stadig mange ledere, der bliver fyret eller som lige nu står uden arbejde. Vi bringer i dette nummer en artikel med inspiration til ledere uden job. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en undersøgelse, der viser, at der er stort potentiale i effektivisering af møder. Vi bringer et kort uddrag af undersøgelsen. Hele undersøgelsen kan du hente på I dette nummer har Henrik thomsen, Adm. direktør i Specialisterne overtaget stafetten og svarer på 5 skarpe spørgsmål til en leder. Så vil jeg i øvrigt opfordre dig til at tilmelde dig vores spørgepanel. Vi håber, at du ca. en gang i kvartalet vil bruge 4-5 minutter på at deltage i en af vores undersøgelser. Med din deltagelse bidrager du til nye artikler til dette nyhedsbrev og til samfundsdebatten i øvrigt. God læselyst Susanne Teglkamp Direktør og redaktør Indhold i dette nummer: 1. Leder, fyret og hvad så? 2. Hvad fremmer karrieren på din arbejdsplads? Deltag i ny undersøgelse 3. Har du lyst til at deltage i vores spørgepanel? 4. Stort potentiale i effektivisering af møder 5. Kan I få mere ud af ledermøderne? 6. 5 skarpe til en leder 7. Optimer arbejdet i ledergruppen 8. Richard Bransons 5 succes-hemmeligheder en udvalgt artikel fra Business.dk 9. Lær dine medarbejdere at tale åbent om prioriteringer 10. Køb en god bog 11. Opslåede lederstillinger Hvis ikke du ønsker at modtage nyhedsbrevet fremover, kan du blot afmelde det på afmeld@teglkamp.dk.

2 1. Leder, fyret og hvad så? Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv og i det offentlige. Hun har tung ledelsesmæssig erfaring og har bl.a. været kommunaldirektør, HR-direktør i to forskellige it-virksomheder og udviklingschef. Hun har i mange år arbejdet som managementkonsulent og ledelsesrådgiver. Susanne arbejder som udgangspunkt med ledelse i øjenhøjde. Det vil sige, at hun møder lederne på deres bane, tager udgangspunkt i virksomhedernes udfordringer og arbejder ud fra en praktisk tilgang til udfordringerne. Se mere på I denne tid kan man ikke åbne avisen uden at læse om fyringer. Det gælder både i den private og i den offentlige sektor. Og det er ikke bare på medarbejderniveau, at der sker afskedigelser. Lige nu er der også stor udskiftning af ledere på alle niveauer. Der er ikke lederstillinger nok Det er altid hårdt at blive fyret, men det rammer måske lidt hårdere, hvis man også er leder. Kampen for et tilsvarende job er langt hårdere, hvis man går efter en lederstilling. Der udbydes langt færre lederstillinger end medarbejderstillinger og jo højere vi kommer op i ledelseshierarkiet, desto færre stillinger er der. Der er altså langt flere, der gerne vil være ledere, end der er lederstillinger til. Jeg har siddet med mange nyafskedigede ledere, der faktisk er fulde af overskud og tiltro til, at de hurtigt finder et nyt lederjob. Det er selvfølgelig godt at have tiltro til fremtiden. Problemet er bare, at hvis man har urealistiske forventninger, så rammer virkeligheden ekstra hårdt, når det går op for den enkelte leder, at det ikke bliver så nemt at få et nyt lederjob. Realiteten er, at mange ledere kommer til at gå mellem et halvt til et helt år, inden de får nyt job igen. Og der vil være en del af de afskedigede ledere, der ikke kommer i et job på et tilsvarende niveau og måske endda overhovedet ikke får en lederstilling igen. På et tidspunkt må man gøre op med sig selv, hvor vigtigt det fortsat er at komme til at arbejde som leder igen eller om et alternativ kunne være en stilling på et andet niveau. Et andet alternativ kan også være at tage en interimstilling altså en midlertidig lederstilling. Dog skal man være klar over, at der også her lige nu kan være mange om buddet til interimstillingerne. En tredje mulighed kan være at overveje, om man kan blive selvstændig. 2 ud af 3 jobs bliver aldrig slået op Som ledig leder er det ikke nok bare at slå op i avisen eller gå på jobdatabaserne for at se efter ledige stillinger. Der er nemlig ikke ret mange af lederstillingerne, der står der. Jo højere vi kommer op i ledelseshierarkiet, desto færre stillinger bliver slået offentligt op. På de øverste niveauer er det 2 ud af 3 stillinger, der bliver besat enten via netværk eller via headhuntere. Derfor handler det ikke bare om at kunne skrive en god ansøgning. Det handler i høj grad om,

3 at have et godt netværk og anvende det rigtigt. Derudover handler det om at gøre sig synlig og attraktiv i de rigtige kredse. Rigtig mange ledere har ikke været særlig gode til at dyrke deres netværk, mens de har været i arbejde. Derfor kan de let føle, at de står lidt på par bund med hensyn til netværk, når de blevet ledige. Men heldigvis er det sjældent så galt, for når vi får arbejdet lidt med det, så viser det sig som regel, at der er et netværk og også at det er langt større, end man lige umiddelbart tror. Dernæst handler det om at aktivere sit netværk. Man skal selvfølgelig også ud og have fat i headhunterne. Men her skal man også være opmærksom på, at de lige nu får en styrtende masse henvendelser fra afskedigede ledere. De vil ikke have tid til at tage møde med dig, hvis ikke du har et gennemarbejdet CV og i øvrigt er meget skarp på, hvad det er for typer af jobs, du går efter. Tiden går I den første tid er der mange afskedigede ledere, der puster lidt ud og tillader sig at holde ferie i tiltroen til, at de nok snart skal komme i job igen. Når så de er ved at være klar igen og tiden går, uden at der rigtig sker noget, så begynder det at gøre ondt. Fra nogle at mine møder med afskedigede ledere har jeg hentet følgende citater: Jeg troede, det blev let at få et nyt job men tiden gik og jeg oplevede, at der var få interessante jobs og mange om buddet. Nu har jeg haft fat i mit netværk, hvor går jeg så hen, når jeg har brug for ny inspiration til min jobsøgning? Jeg må erkende, at jeg er ved at være mærket af at være uden job. Jeg kan godt mærke, at det er begyndt at gå ud over min selvtillid og jeg spekulerer langt mere over tingene end før. Dagene bliver meget lange. Jeg har da nogle møder med mit netværk, men det kan jo ikke fylde dagen ud. Realiteten er, at det kan blive en meget lang ventetid, inden man er i job igen. Derfor er det vigtigt at forsøge at holde energiniveauet højt og foretage sig nogle ting, der giver energi og indhold i tilværelsen. Udover de aktiviteter, der er forbundet med at lede efter nyt job, kan det være at tage noget uddannelse, gå til foredrag, komme i god fysisk form, måske lave noget frivilligt arbejde eller lave sit eget netværk. Netværk for ledige chefer Jeg har hørt om en afskediget leder, der hurtigt fandt ud af, at der i hans omgangskreds faktisk var en del ledere, der var i samme situation som ham altså uden job. Han tog et initiativ og etablerede et formaliseret netværk, hvor formålet bl.a. er: At man kommer i nyt job igen At møde ligesindede, dele erfaringer og støtte hinanden i jobsøgningen frem til et nyt job At have et forum, hvor man bliver opdateret og får inspiration At bruge ventetiden fornuftigt og til opkvalificering At opbygge et personligt netværk, som man efterfølgende kan have gavn af, når man er i job igen At holde gejsten og også have det sjovt når nu det skal være.

4 Netværket mødes regelmæssigt og har ofte relevante indlægsholdere udefra. Og det har vist sig, at mange gerne vil stille op og give lidt inspiration til netværket. Denne idé hermed til fri afbenyttelse for andre ledere, der lige nu sidder uden job. 2. Hvad fremmer karrieren på din arbejdsplads? Deltag i ny undersøgelse Hvordan er dine muligheder for at få dine ønsker til karriere og job opfyldt på dit nuværende arbejde? Og hvad skal der til? Hvad kan du selv gøre og hvad fremmer i det hele taget karrieren på din arbejdsplads. Deltag i vores nyeste undersøgelse. Det tager under 5 min. Gå ind via eller direkte via dette link: 3. Har du lyst at deltage i vores spørgepanel? Vi laver 4-5 årlige undersøgelser omkring ledelse og lignende, Undersøgelserne resulterer i artikler og rapporter, der bringe i vores nyhedsbrev og her på vores hjemmeside. vi håber, du vil bidrage ved at bruge 4-5 minutter et par gange om året. Gå ind på vores hjemmeside og tilmeld dig eller gå ind via dette link: 4. Stort potentiale i effektivisering af møder Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv og i det offentlige. Hun har tung ledelsesmæssig erfaring og har bl.a. været kommunaldirektør, HR-direktør i to forskellige it-virksomheder og udviklingschef. Hun har i mange år arbejdet som managementkonsulent og ledelsesrådgiver. Susanne arbejder som udgangspunkt med ledelse i øjenhøjde. Det vil sige, at hun møder lederne på deres bane, tager udgangspunkt i virksomhedernes udfordringer og arbejder ud fra en praktisk tilgang til udfordringerne. Se mere på En undersøgelse foretaget af Teglkamp & Co. viser at der er et stort potentiale ved effektivisering af møder. Mange mødedeltagere ville kunne spare 14 arbejdsdage eller mere om året ved at deltage i mere effektivt drevne møder.

5 Vi bruger rigtig meget tid på at gå til møder. Lige knapt halvdelen af deltagerne i Teglkamp & Cos undersøgelse bruger flere end 10 timer om ugen på at gå til møder. Med så stort tidsforbrug på møder er det vigtigt, at møderne også opleves som gode og effektive. Dette er langt fra altid tilfældet. Faktisk går mere end hver 3. fra mødet med en dårlig oplevelse af mødet. Af øvrige konklusioner fra undersøgelsen kan nævnes: Over halvdelen oplever at mødedeltagerne møder uforberedt op til møderne Mødeledelsen er afgørende for mødernes kvalitet 4 ud af 10 oplever, at der oftest udøves dårlig mødeledelse Dårlig mødeledelse betyder ofte også at: o Materiale til mødet sendes for sent ud og er ikke tilstrækkeligt gennemarbejdet o Deltagerne møder ikke til tiden o Deltagerne møder uforberedte o Dagsorden følges ikke o Møderne strækker sig oftest ud over den fastsatte tid o Mødedeltagerne går fra mødet i mere eller mindre frustreret tilstand. Knapt halvdelen af møderne bliver aldrig evalueret Evaluering af møderne giver bonus. Det højner kvaliteten og 3 ud af 4 mødedeltager går fra mødet med en positiv oplevelse Personlige kommentarer Undersøgelsen viser, at der er et stort effektiviseringspotentiale i mange møder. Lad os derfor lave et lille tankeeksperiment. Det er ikke urealistisk at en opstramning af møderne og mødeledelsen ville kunne afkorte de fleste møder med 25%. Lad os sige, at man i gennemsnit bruger 10 timer om ugen på at sidde i diverse møder. En reduktion af mødetiden vil således give en besparelse på 2½ time om ugen svarende til ca. 14 arbejdsdage på årsbasis for hver enkelt mødedeltager. Så der er vel ikke så meget at betænke sig på? 4 ud af 10 peger på dårlig mødeledelse. Der er alt alt for mange dårlige mødeledere. Mødelederen har en afgørende betydning for mødets kvalitet og ikke mindst effektivitet. Der er masser af kurser i effektiv mødeledelse og der kan man jo starte, hvis ikke man kan teknikken. Men det er ikke i sig selv tilstrækkeligt. God mødeledelse kræver også tilstedeværelsen af en række personlige kompetencer, hvor jeg særligt vil fremhæve et godt overblik, at kunne skære igennem når det er nødvendigt, at kunne involvere og engagere mødedeltagerne, at tage ansvaret for mødeledelsen på sig uden dermed at fylde det hele og tage al taletiden. Fravær af disse egenskaber er lige før, det bør diskvalificere en som mødeleder. Mange møder er tilbagevendende og kører med faste intervaller. Det er min erfaring at sådanne møder har det med at blive afviklet rent rutinemæssigt, uden at man en gang imellem stopper op og forholder sig til, om mødet nu også er nødvendigt, kører effektivt, har den rette personkreds og ikke mindst har den rigtige dagsorden. Undersøgelsen viser, at det kan svare sig at evaluere sine møder en gang imellem. Både mødekvaliteten og ikke mindst deltagernes positive oplevelse af møderne øges betragteligt. Så hermed en opfordring til alle mødeledere til

6 med jævne mellemrum at sætte evaluering af møderne på dagsordenen. Du kan hente hele undersøgelsen på vores hjemmeside 5. Kan I få mere ud af ledermøderne? - ½-dags seminar for ledergruppen Ledergruppen er basen for vores virke. Det er her vi skaber fælles fodslag om mål og stategier. Det er her, vi drøfter konkrete problemstillinger og udfordringer. Den tid vi bruger i ledergruppen og ikke mindst, hvordan vi bruger den, har stor betydning for virksomhedens udvikling og resultater. Teglkamp & Co har udviklet et lederseminar, som sætter fokus på ledermøderne, på at gøre dem bedre, mere relevante og interessante at deltage i. Læs mere på på sitet under Fantastisk ledelse skarpe til en leder Henrik Thomsen, Adm. Direktør i Specialisterne. Henrik Thomsen er oprindeligt uddannet hos ISS Data som programmør, hvor erhvervskarrieren startede i Sideløbende med en aktiv erhvervskarrierre er den teoretiske ballast Diploma in Computer Science, ISO9000 Systems Auditor og Erhvervspædagogikum. Karrieren har budt på udfordringer som IT-projektleder, forretningsudvikler, driftsdirektør, underviser, udviklings- og uddannelseschef og administrerende direktør i et par omgange, senest hos Specialisterne. Specialisterne er som virksomhed en social innovatør, en social virksomhed og en social entreprenør alt sammen på én gang. Specialisterne anvender autismens karaktertræk positivt til løsning af værdifulde opgaver for erhvervslivet på markedsmæssige vilkår. Specialisterne tilbyder primært services til erhvervslivet og bruger erfaringerne herfra til at tilbyde træning af personer med autisme. Konsulenterne i Specialisterne anvender deres medførte særlige evner såsom god hukommelse, fokus på detaljer, vedholdenhed, fejlfinding samt logisk tankegang til løsning af opgaver for erhvervslivet på markedsmæssige vilkår. Specialisterne tester software, udfører dataregistreringer, logistikopgaver og dokumentationsarbejde mv. for markedsledere indenfor en lang række brancher. 1) Hvorfor blev du leder? Det er et $ spørgsmål fra start. I mit tilfælde er det noget indbygget. Allerede som 10- årig fik jeg anførerbindet på fodbold-holdet og hed slet og ret Thomsen. Jeg har i alle årene måttet kæmpe for at hedde Henrik, men der har altid været en indbygget autoritet som andre har lænet sig op ad. Det er i sig selv forpligtende, når man tidligt er en slags uformelt talerør.

7 Efter kort tid i ISS fik jeg allerede som 19-årig koordinerende opgaver hvor andre kolleger indgik. Sådan gik det slag i slag til jeg sammen med nogle gode kolleger fra IT-branchen startede Information Management Group i Så hed det pludseligt direktør med økonomisk ansvar. Det var spændende og til tider også rigtigt sjovt. Jeg kan godt lide at lede og fordele og har altid været god til at rose og rise i mine omgivelser og ad den vej haft en coachende adfærd uden at jeg selv var det bevidst. Lederskab er også at stå på broen, når det blæser. Selvom man bliver hulens træt og udkørt, når det blæser hårdt og længe, så er der en tilfredsstillelse ved at se, at de initiativer og tiltag der tages giver bonus. I det hele taget at se, at det nytter noget. At være leder er også at delegere og lede indirekte. Man skal være til stede for både mellemledere og medarbejdere og hele tiden huske på at det er mennesker, og vel at mærke motiverede medarbejdere, der kan flytte bjerge. Så svaret på spørgsmålet er kort: Jeg kan lide at flytte bjerge. 2) Hvilke er dine vigtigste ledelsesmæssige udfordringer lige nu? Der er et par stykker. Mest hot er, at få mellemlederlaget til at fungere indenfor de 3 forretningsområder vi har i Specialisterne. Der skal være en vis grad af autonomitet og så en fællesskabelse omkring vores mission og vore fælles værdier. En anden udfordring af en vis kaliber er, at få skruet vores ledelsesmodel sammen, således at HR-modellen og ledelsesmodellen er i synkronisering. I vores tilfælde repræsenterer dette en udfordring, idet vi som den specielle virksomhed vi er, har mere end 60 personer dagligt i huset med en Diagnose indenfor Autisme. Vi forsøger at skabe en reel model for karriereudvikling både for Diagnostiserede og ikke- Diagnostiserede. I dagligdagen går vi ikke så meget op i hvem der hvad, men behovene er reelt meget forskellige. Sidst men ikke mindst at sikre en økonomisk bæredygtighed i Specialisterne, men det er jo sædvanligvis den administrerendes lod. 3) Hvad er de største faldgruber for en leder? En af de største faldgruber for en leder er, når man bliver for meget kammerat med sine underordnede. Der skal være plads til al mulig socialt samvær og man skal kunne tale sammen om alt muligt. Men som leder er det ikke hensigtsmæssigt hvis man bliver så meget kammerat med sine underordnede, at det skygger for de beslutninger der skal tages. Jeg har set så tit, at en leder lige pludseligt er talsmand og nærmest tillidsmand for sine underordnede med det resultat at lederskabet er svækket og overskygges af misforstået hensyntagen. Ledelse er svært og derfor må man stå ved de både behagelige men også ubehagelige beslutninger. Det er så dejligt nemt at ansætte folk, men det er straks sværere når man af den eller

8 anden grund skal afskedige folk. Har de snuppet af kassen er det nemt nok. Men når konjunkturer eller andre påvirkninger af nye muligheder får en virksomhed til revurdere strategi mv. og dette medfører omstruktureringer og afskedigelser, så får lederen mulighed for at vise sit værd. Ingen bryder sig om at afskedige folk, så dette skal gøres så nænsomt som muligt og med en god dialog. Spørgsmålet om de største faldgruber er meget åbent, så her er et par korte: Ikke at lytte Dominere Stå på andres følelser Ironisk Selvhævdende glemme at bruge de fagspecialister man har ansat godt nok Undlade ris og ros 4) Har du haft et ledelsesmæssigt modbillede - og hvad lærte du af det? Den var værre. Men jeg prøver alligevel ultrakort. En selvpromoverende lederkollega, der altid ranede de gode opgaver til sig. Altid forrest når der var udsigt til en udlandsrejse. Ros var en by i Rusland og når man ikke kunne finde på andet, så kunne man da skælde lidt ud. Det lærte jeg meget af, for det var mig den grad imod. Jeg kunne se, at holdspillet ikke fungerede og stedet for medløb fik den pågældende bare modstand og til sidst blot et skuldertræk, for lige meget hvad, så var der ingen ændring i feedbacken. Som et lille kuriosum, så findes disse typer desværre også på fodboldbanerne, oftest som ungdomstrænere, meget højtråbende. 5) Hvilke råd vil du give til nyudnævnte ledere, der gerne vil godt på vej? En leder skal være ansvarlig og kunne veksle mellem ar være styrende og lyttende. Et par ord på en aktivt styrende leder: Udvise alvor og engagement Arbejder hen imod mål Udtaler sig klart og direkte Tager initiativ Ærlig m.h.t. egne synspunkter Og lyttende når det kræves: Lytter oprigtigt til andre Varm, oprigtig Er med på andres ideer Opmærksom på andres behov At kunne veksle mellem at være aktivt styrende og lyttende er en udfordring. Men først når omgivelserne fornemmer at der reelt lyttes og den medfølgende indflydelse det giver, så er man på rette vej som leder.

9 7. optimer arbejdet i ledergruppen Vil I gerne bruge jer selv og hinanden bedre i ledergruppen? Teglkamp & Co har udviklet et anderledes kursus, som i høj grad aktiverer deltagerne. "Hvem kunne ikke tænke sig at eje sit eget firma? Kurset, der henvender sig både til nuværende og kommende ledere, giver en lyst til at være leder. Susanne Teglkamp bruger sin egen erfaring som leder i erhvervslivet til både at være sparringspartner og lærer på samme tid. Hun bruger sin erfaring til at give dig en løsning på de daglige udfordringer og hvilke faldgruber, du skal passe på, når du i det daglige udøve ledelse. Du kommer naturligt rundt om de udfordringer der ligger i at være leder, uanset om du er leder i det private eller i den offentlige sektor" Tom Otto, Politikommisær i Københavns Politi Teglkamp & Co. har tilrettelagt et kursus, som kan gennemføres på 1 dag, 2 dage internat eller eksternat eller over 4 halve dage. Læs mere på og kontakt os direkte på tlf.: eller på info@teglkamp.dk 8. Richard Bransons fem succes-hemmeligheder Af Redaktionen Bragt i Business.dk torsdag den 25. marts 2010 Grundlæggeren af Virgin-imperiet, Richard Branson, giver dig her fem gode råd til at starte en virksomhed. Har Richard Branson en hemmelig opskrift på, hvordan man opbygger en succesfuld forretning? Nej. Men han har fem hemmeligheder, skriver han i sin klumme hos det svenske site chef.se. 1. Lav det du har lyst til Det kræver en masse hårdt arbejde og tid at starte en virksomhed. Derfor er det vigtigt, at du nyder det, du laver. Da Branson startede Virgin i en kælder i det vestlige London, var det ikke hans mål at opbygge et forretningsimperium. Hans mål var at skabe noget, han kunne lide og som kunne betale regningerne. Han havde ingen storstilet plan eller strategi, og navnet fandt han i forbifarten, da han sammen med nogle venner sad snakkede om, at de skulle kalde det nye firma. Virgin (Jomfru, red.) kom op, fordi de alle var nye i erhvervslivet, skriver han blandt andet. 2. Skab noget, der skiller sig ud Uanset om du har et produkt eller en tjeneste er det ikke nemt at starte en virksomhed og overleve. Du må gøre noget radikalt anderledes for at gøre indtryk. Se fx på de mest succesrige virksomheder i de seneste 20 år. Microsoft, Google og Apple de gør indtryk ved konstant at være nyskabende, lyder rådet fra Branson. 3. Skab noget som dine medarbejdere er stolte af Virksomheder består normalt af mange mennesker, og de er dit største aktiv, skriver Branson.

10 4. Vær en god leder Som leder skal du være en god lytter. Du skal vide, hvad du selv synes, men det giver ingen mening at tvinge dine synspunkter igennem uden debat, mener Branson. Ingen har monopol på gode ideer. Som chef skal du også være ekstremt dygtigt til at rose dine medarbejdere giv aldrig negativ kritik offentligt og mist aldrig besindelsen. Mennesker vokser, når de æres. 5. Vær synlig En god leder sidder ikke fast bag et skrivebord. Branson er meget på farten, men han er altid åben for spørgsmål og gode ideer. Når han fx besøger et Virgin-fly, sørger han for at besøge alle medarbejderne. Det giver mange ideer, som han skriver ned, skriver Branson, der til slut kommer med en lille peptalk: Nøgleordet for en ny virksomhed er overlevelse. Mange virksomheder overlever ikke, og hvis din går under, skal du blot huske på, at man lærer af sine fejltagelser. Artiklen er bragt med tilladelse fra Business.dk. Du kan læse flere artikler på eller på 9. Lær dine medarbejdere at tale åbent om prioriteringer Søren Jensen, Kommunikationschef på Professionshøjskolen UCC og associeret konsulent i Teglkamp & Co. Søren har tidligere været chef i Videncenter for Arbejdsmiljø, konsulent i Miljøministeriet og redaktør i Miljøstyrelsen. I alt har Søren mere end 20 års erfaring med offentlig kommunikation. Økonomien strammer til, og forventningerne til offentlig velfærd er høje. Lokale ledere og medarbejdere er nødt til at afstemme brugernes forventninger med virkelighedens muligheder. Ellers kan det koste sygefravær og mangel på dygtige og engagerede medarbejdere. Finanskrise, statsunderskud og arbejdsløshed får pilen til at pege mod strammere offentlige økonomi. Uanset politisk overbevisning og politiske debatter er det helt sikkert, at offentlige medarbejdere og ledere på velfærdsområdet derfor står overfor nye store udfordringer omkring ledelse og kommunikation. og hvilke der ikke er. Der - hvor velfærdsydelserne i dagligdagen har kontakt med brugere, patienter, forældre, ældre og pårørende risikerer medarbejderne at blive klemt i krydspresset mellem politiske debatter, mange års forventninger til velfærd og strammere økonomiske rammer. Derfor skal medarbejderne have hjælp til at blive rigtig gode til at formidle åbent og indgå i dialog om, hvilke velfærdsydelser der er på hylden,

11 I værste fald risikerer vi ellers, at medarbejdere og lokale ledere gøres til syndebukke, og sygefravær, stress eller manglende lyst til at tage reelt ansvar for hverdagens problemer eller til overhovedet at tage jobbet - vil så i sidste ende sparke dårligere cirkler i gang på de enkelte arbejdspladser. Kort sagt det er nu, på tærsklen til strammere økonomi, at udfordringen skal tages alvorligt. Offentlige velfærdsarbejdspladser står overfor massive formidlingsudfordringer. Det handler ikke om fine reklamebureauer, borgmestre i pressen og store dyre kommunikationsløsninger. Det handler det måske også om nogle gange. Men i bund og grund handler det om, hvordan der i dagligdagen bliver fortalt og iscenesat sandfærdige fortællinger, der kan bruges midt i hverdagens konflikter og udfordringer på arbejdspladserne af ledere og medarbejdere. Det handler om at tage fat om de værste udfordringer og her fx udarbejde enkle "forbruger-oplysninger" og "fakta-oplysninger", der er synlige og tilgængelige og fortæller, hvad arbejdspladsen leverer, og hvad den ikke leverer. Det handler om at fortælle, hvad borgerne fx selv kan gøre hvordan er du fx en god forældre i skolen, som patient på sygehuset eller som pårørende på plejehjemmet. Frem for alt handler det om, hvordan vi taler åbent om lige netop der, hvor vanskelighederne er, og hvordan vi så har valgt at løse problemerne - eller om hvad vi som borgere selv kan gøre for at lette vores egne og vores pårørendes løsninger og sagsgange. Det handler også om at gøre en stædig indsats for at holde en konstruktiv og åben tone om prioriteringer og muligheder i hverdagen også når det er rigtigt svært. For ellers er vi bare med til at skabe dårligere stemning omkring vores egne arbejdspladser, og hvem gavner det? Det er ikke så let. Det er en stor, vanskelig og vigtig ledelsesopgave. Til gengæld vil en ny og offensiv tilgang til formidling og dialog om dagligdagens velfærdsudfordringer i sidste ende forhåbentlig kunne bidrage til bedre arbejdspladser, mere stolte medarbejdere og bedre kontakt til borgerne. Der er kort sagt alt at vinde, intet at tabe, i at tale mere åbent om de prioriteringer enhver offentlig arbejdsplads dagligt må foretage. Men det er noget, der skal læres. Det er ikke så lige til. Hvordan bruger I lokalavisen? - Mini-analyse Hvilke kommunikationsudfordringer har I og hvordan afspejler det sig i brugen af lokalaviserne i Jeres område? Teglkamp & Co. gennemfører en mini-analyse og giver en tilbagemelding, samt anbefalinger for optimeret brug af lokalaviserne. Kontakt os på eller på mail info@teglkamp.dk

12 10. Køb en god bog! Nu har du mulighed for at købe bogen Ledelse i øjenhøjde til inspiration og refleksion. Bogen indeholder 16 af Susanne Teglkamps tidligere udsendte artikler, som er blevet redigeret og flot illustreret. Bogen er udgivet i et samarbejde med Sjællandske Medier. Bogen indeholder bl.a. følgende artikler: Er din tid en mangelvare? Management og leadership Hvordan bliver du nedlagt af en headhunter? Få mere effektive møder! Bogen koster 120 kr. plus moms og forsendelse. Du kan bestille bogen via vores hjemmeside eller du kan gå direkte ind via dette link: Opslåede lederstillinger Vi udvælger hver måned 5 lederstillinger, som lige nu er slået op på jobportalen StepStone. I denne måned har vi udvalgt: IT-Chef IT-Jobbank Head of Middle Office SAMPENSION Lovchef Folketinget Direktør Teknologisk Institutt as Økonomichef Rosk Ejendomme A/S Stillingerne vises i samarbejde med jobportalen StepStone A/S Se alle de øvrige ledige lederstillinger på

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Der er mange spekulationer og gæt, men ingen ved præcis, hvornår krisen er slut. Spørgsmålet er, om I står klar i startboksen,

Læs mere

Undersøgelse om møder og deres effektivitet

Undersøgelse om møder og deres effektivitet Undersøgelse om møder og deres effektivitet Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. gennemførte i 2008 undersøgelse om ledermøder. Nu har vi lavet en opfølgende undersøgelse, hvor

Læs mere

Undersøgelse om mål og feedback

Undersøgelse om mål og feedback Undersøgelse om mål og feedback Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Mellem januar og marts 2008 gennemførte Teglkamp & Co. i samarbejde med StepStone Solutions A/S en internetbaseret undersøgelse

Læs mere

Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2

Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2 Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2 Af: Susanne Teglkamp, Teglkamp & Co. Fra Susanne Teglkamps helt nye bog: Ledergruppen i udvikling bring potentialet frem, bringes her 2. del af et

Læs mere

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af i hvor høj grad vi oplever

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Man skulle ikke skulle tro det med det forår, men vi skal faktisk til at planlægge vores sommerferie nu. Spørgsmålet er,

Læs mere

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af, hvordan virksomheder

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 Kære læser! Vi er nu oppe på mere end 1.200 abonnenter på nyhedsbrevet og vi vil gerne have flere. Derfor hvis du synes om nyhedsbrevet så anbefal det til en kollega eller

Læs mere

Hvordan kan man kende en leder?

Hvordan kan man kende en leder? Hvordan kan man kende en leder? Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv

Læs mere

Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv

Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk 244 ledere har i en undersøgelse evalueret deres egen ledergruppe.

Læs mere

Karriereudvikling resultat af undersøgelse

Karriereudvikling resultat af undersøgelse Karriereudvikling resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af hvordan vi forholder

Læs mere

Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag

Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I maj, juni og juli måned 2007 gennemførte Teglkamp & Co. en større internetbaseret undersøgelse af

Læs mere

Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne

Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvorledes

Læs mere

Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden!

Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden! Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden! Af og til er der brug for et pusterum og lidt inspiration udefra for at sætte gang i den interne udvikling på arbejdspladsen. Til det formål

Læs mere

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har i samarbejde med jobportalen StepStone A/S taget temperaturen på vores arbejdspladser.

Læs mere

Undersøgelse af Lederkompetencer

Undersøgelse af Lederkompetencer Undersøgelse af Lederkompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvad vi synes kendetegner den gode leder. I alt 401

Læs mere

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004 NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004 Kære læser! Som leder har man de medarbejdere, man fortjener. For nogle vil det virke provokerende for andre vil det være en selvfølge. Den første artikel i dette nyhedsbrev uddyber

Læs mere

NYHEDSBREV JANUAR 2004

NYHEDSBREV JANUAR 2004 NYHEDSBREV JANUAR 2004 Kære læser! Nyhedsbrevet et nyt initiativ, som jeg håber kan give dig inspiration og anledning til refleksioner. Nyhedsbrevet vil indtil videre udkomme en gang om måneden. Det er

Læs mere

Undersøgelse om firmajulefrokosten

Undersøgelse om firmajulefrokosten Undersøgelse om firmajulefrokosten Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af vores forhold til julefrokoster. I alt 423 har deltaget

Læs mere

Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper

Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Det var et tidspunkt et slogan i forskellige græsrodsbevægelser der hed noget

Læs mere

Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage?

Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage? Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage? Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Oven på krisen er der ikke mange virksomheder hverken de private eller offentlige,

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE November 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! November måned er jubilæumsmåned. Jeg fejrer mit 10 års jubilæum med bogen: I den gode ledelses tjeneste. Du kan hele

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.800 Kære læser! Vi gør ofte ting unødigt kompliceret, derfor støver vi et gammelt men særdeles relevant princip af: KISS eller Keep It

Læs mere

Pauser på arbejdet resultat af undersøgelse

Pauser på arbejdet resultat af undersøgelse Pauser på arbejdet resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvordan vi forholder os til pauser på arbejdspladsen.

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Januar 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.700 Kære læser! Jeg håber, at du er kommet godt ind i det nye år. For mit eget vedkommende er året startet med, at jeg har udgivet en

Læs mere

Undersøgelse omkring ledergruppens arbejde

Undersøgelse omkring ledergruppens arbejde Undersøgelse omkring ledergruppens arbejde Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af ledergruppernes arbejde. I alt 267 ledere

Læs mere

Vi arbejder meget resultat af undersøgelse

Vi arbejder meget resultat af undersøgelse Vi arbejder meget resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I august og september måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af, hvor meget vi

Læs mere

NYHEDSBREV JUNI 2004

NYHEDSBREV JUNI 2004 NYHEDSBREV JUNI 2004 Kære læser! Så står sommerferien for døren. Næste nyhedsbrev udkommer derfor medio august, når de fleste af os er tilbage på arbejdet igen. Jeg håber, at I får brugt ferien på at læse

Læs mere

Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse

Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har gennemført en internetbaseret undersøgelse af, hvorvidt vi holder ferie

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.500 Kære læser! I årets sidste nummer af Nyhedsbrev om ledelse kan vi tilbyde et spændende nyt tiltag. Vi har oprettet et lederforum

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.500

NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.500 NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.500 Kære læser! Ofte har vi kun ganske få sekunder til at præsentere os selv eller den virksomhed, vi kommer fra. Den første artikel

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Networking er mange ting og ikke altid så nemt. Særligt det at være opsøgende har vi danskere lidt svært ved. Derfor har

Læs mere

Flertallet af alle fusioner ender med problemer, dokumenterer undersøgelse

Flertallet af alle fusioner ender med problemer, dokumenterer undersøgelse Frederiksborg Amts Avis den 16. marts 2006: Af.: Henrik Helmer Petersen Forside: Flertallet af alle fusioner ender med problemer, dokumenterer undersøgelse Fusioner fører til medarbejderflugt. Det viser

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.550 Kære læser! Der er pres på lederne i disse år. Mange ledere slås med nedskæringer og øgede krav til effektivitet og kvalitet. Så

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.600 Kære læser! HR er ikke noget der er forbeholdt HR-afdelingen. HR er en management disciplin. Læs hvorfor HR er noget som enhver leder

Læs mere

Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet

Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Sig mig hvor gamle dine medarbejdere er og jeg skal fortælle dig, hvor

Læs mere

Hvordan er det at være arbejdsmiljørepræsentant?

Hvordan er det at være arbejdsmiljørepræsentant? HH, d.. november 2013 Hvordan er det at være arbejdsmiljørepræsentant? 3F har gennem de sidste 3 år spurgt 3F arbejdsmiljørepræsentanterne (AMR erne), hvordan de oplever det er at fungere i en arbejdsmiljøorganisation.

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.600 Kære læser! Alle har brug for feedback også ledere. Der kan imidlertid være mange grunde til, at lederen ikke får feedback. Læs hvordan

Læs mere

NYHEDSBREV MARTS 2004

NYHEDSBREV MARTS 2004 NYHEDSBREV MARTS 2004 Kære læser! Foråret ligger lige om hjørnet og det gør forhåbentligt også det meget omtalte opsving. At vi stadig ikke rigtigt kan mærke opsvinget vidner både fortsatte nedskæringer

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2005

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2005 NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2005 Kære læser! Sommeren er ved at være over os. Og uanset vejret skal de fleste af os nok holde nogle ugers fri, hvor vi kan slappe af og lade op til udfordringerne til efteråret.

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE MAJ 2006 3. årgang

NYHEDSBREV OM LEDELSE MAJ 2006 3. årgang NYHEDSBREV OM LEDELSE MAJ 2006 3. årgang Kære læser! Får du taget dig tid til udvikling af dig selv som leder? Rigtig mange forsømmer det ofte med den begrundelse, at det er svært at få sat tid af til

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.600 Kære læser! Hvorfor kuldsejler mange projeker eller i bedste fald bliver meget forsinkede eller har store budgetoverskridelser? Vi

Læs mere

Respekt omkring den vanskelige samtale resultat af undersøgelse

Respekt omkring den vanskelige samtale resultat af undersøgelse Respekt omkring den vanskelige samtale resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af håndtering og erfaringer

Læs mere

5 konkrete tips til helstøbt ledelse! Bliv en helstøbt leder og få det bedste! frem i dine medarbejdere

5 konkrete tips til helstøbt ledelse! Bliv en helstøbt leder og få det bedste! frem i dine medarbejdere 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Side 1 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Bliv en helstøbt leder og få det bedste frem i dine medarbejdere 5 konkrete tips til helstøbt ledelse Side 2 Tip 1: Vær

Læs mere

DM fagforening for højtuddannede. DM Leder

DM fagforening for højtuddannede. DM Leder DM fagforening for højtuddannede DM Leder DM Leder Det er vigtigt, at DM har fokus på ledere, fordi mange medlemmer af DM før eller senere bliver ledere. Det er en meget naturlig karrierevej for mange

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Allerførst vil jeg gerne slå et slag for min nye undersøgelse om ledergruppen anno 2013. Jeg håber, at du også vil bruge

Læs mere

Knokl hårdt og bliv fyret

Knokl hårdt og bliv fyret Knokl hårdt og bliv fyret Onsdag den 14. maj 2008, 0:01 Hårdt arbejde giver ikke automatisk succes. Læs om de fem områder, hvor du måske gør en kæmpe arbejdsindsats - uden reelt at blive belønnet for det.

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.400

NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.400 NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.400 Kære læser! Mange får sig lidt af en overraskelse, når de får deres første lederjob. Det var ikke det, de forestillede sig. Lederjobbet

Læs mere

Guide til succes med målinger i kommuner

Guide til succes med målinger i kommuner Guide til succes med målinger i kommuner Af Kresten Bjerg, kommunikationsrådgiver, Bjerg K Kommunikation måles af forskellige grunde. Derfor skal kommunikation også måles på forskellige måder. Dit første

Læs mere

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema Ref.nr.: Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 2 PSYKISK ARBEJDSMILJØ De følgende spørgsmål handler om psykisk arbejdsmiljø, tilfredshed og trivsel i arbejdet. Nogle

Læs mere

Nyt land i sigte vær åben for nye muligheder (kapitel 8)

Nyt land i sigte vær åben for nye muligheder (kapitel 8) Nyt land i sigte vær åben for nye muligheder (kapitel 8) Og nu står vi her på trappen på det øverste trin Nyorienteringsfasen, måske med den ene fod på trinnet lige under, nemlig i Bearbejdningsfasen.

Læs mere

Susanne Teglkamp Ledergruppen

Susanne Teglkamp Ledergruppen Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt LEDERGRUPPEN det dynamiske omdrejningspunkt Copyright 2013 Susanne Teglkamp All

Læs mere

Hvad er stress? Er lidt stress godt? Kan man dø af det? Smitter det? Hvem har ansvaret for stress på arbejdspladsen?

Hvad er stress? Er lidt stress godt? Kan man dø af det? Smitter det? Hvem har ansvaret for stress på arbejdspladsen? Krise er en voldsom hændelse, der ændrer den berørtes opfattelse af sin omverden. Det være sig sorg, følelsen af tab ved f.eks. skilsmisse, sygdom eller en trafikulykke. Hvad er stress? Er lidt stress

Læs mere

Parforhold anno 2010. Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering. Institut for Krisehåndtering november 2010 Side 1 af 13

Parforhold anno 2010. Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering. Institut for Krisehåndtering november 2010 Side 1 af 13 Parforhold anno 2010 Undersøgelse udarbejdet af Institut for Krisehåndtering Side 1 af 13 Indholdsfortegnelse: Forord:... 3 Formål med undersøgelsen:... 3 Analysens fakta:... 3 Hvor meget tid bruger par

Læs mere

Er de sociale medier også et ledelsesværktøj?

Er de sociale medier også et ledelsesværktøj? Er de sociale medier også et ledelsesværktøj? Bodil Damkjær er uddannet cand. phil og adm. direktør i PLINGyou A/S. Bodil hjælper dansk erhvervsliv med deres professionelle brand på LinkedIn. Bodil holder

Læs mere

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 P PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 6 Jeg elsker mit job. En god dag for mig, er en dag, hvor jeg er på arbejde, siger Dennis, der har ansvaret for butikkens kiosk og blandt andet også står for indkøb af varer

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE Oktober 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Krisen sætter sine spor i ledelsesarbejdet. Vi bringer i dette nummer et interview med Adm. direktør i BRFkredit Sven

Læs mere

Når arbejdspladsen udfordres resultat af undersøgelse

Når arbejdspladsen udfordres resultat af undersøgelse Når arbejdspladsen udfordres resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har gennemført en internetbaseret undersøgelse af, hvordan ledelse og medarbejdere oplever,

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Du sidder nu med den første pixirapport fra Børnerådets nye Børneog Ungepanel.

Læs mere

Fusioner og store organisationsændringer resultat af undersøgelse 2007

Fusioner og store organisationsændringer resultat af undersøgelse 2007 Fusioner og store organisationsændringer resultat af undersøgelse 27 Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts og april måned 27 gennemførte Teglkamp & Co. en større internetbaseret undersøgelse

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang Kære læser! Ofte tænker vi karriereudvikling meget traditionelt det er noget med at får stillinger på et højere niveau. Men det hænder også at ledere af forskellige

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2016 13. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Selvom vi har haft krise og de fleste både offentlige og private virksomheder har været igennem afskedigelsesrunder, så er

Læs mere

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves.

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves. HH, 15. maj 2013 1582 arbejdsmiljørepræsentanter om hvervet som 3F AMR Hvordan er det at være arbejdsmiljørepræsentant på de mange forskellige virksomheder, hvad har AMR erne brug for og hvordan ser de

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.200

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.200 NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.200 Kære læser! I dette nyhedsbrev kommer vi vidt omkring. Vi starter med en artikel som trækker nogle af de årsager frem til at der stadig

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

GØR DET, DER ER VIGTIGT

GØR DET, DER ER VIGTIGT HELLE GØR DET, DER ER VIGTIGT Forestil dig, at du har et indre kompas. Et kompas, der aldrig tager fejl, som kender kursen og ved, i hvilken retning du skal. Sådan forestiller jeg mig værdier. Når vi har

Læs mere

Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden!

Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden! idéer for livet Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden! 38 Idéer for livet Ambassadører ved IFL jubilæumsarrangement i sept. 2008. Evaluering af Skandia Idéer for livet Ambassadører 2008 Denne rapport

Læs mere

Børn og Unge Trivselsundersøgelse Spørgeskema

Børn og Unge Trivselsundersøgelse Spørgeskema Ref.nr.: Børn og Unge Trivselsundersøgelse Spørgeskema TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 2 PSYKISK ARBEJDSMILJØ De følgende spørgsmål handler om psykisk arbejdsmiljø, tilfredshed og trivsel i arbejdet. Nogle af

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.700 Kære læser! Så står sommerferien for døren for de flestes vedkommende. Måske har du i løbet af sommeren en ledig stund, hvor du har

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE August 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.800 Kære læser! Mange af jer har før sommerferien deltaget i undersøgelsen om den vanskelige samtale. Nu foreligger resultatet og det

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

KAPITEL 1 AKUT-HJÆLP TIL EN FYRET

KAPITEL 1 AKUT-HJÆLP TIL EN FYRET KAPITEL 1 AKUT-HJÆLP TIL EN FYRET Knap hver anden arbejdssøgende føler, at det i mere eller mindre grad er deres egen skyld, at de ikke har et arbejde. Hvorfor mig? Var jeg for dyr, for besværlig, for

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.600

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.600 NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.600 Kære læser! Mange af læserne har deltaget i vores undersøgelse om mål og feedback. Vi bringer resultaterne af undersøgelsen i dette

Læs mere

Nyhedsbrev for oktober 2009

Nyhedsbrev for oktober 2009 Nyhedsbrev for oktober 2009 Indhold i denne udgave Kunsten at netværke 1 Kunsten at lede 1 Team Boyatzis 2 At lære er at gøre 3 Led ved ledelse 4 Kompetente bestyrelser 5 Kunsten at netværke På AOM konferencen

Læs mere

Guide. Sådan håndterer du parforholdets faresignaler. De 10 største faresignaler i dit parforhold Sådan gør du noget ved det

Guide. Sådan håndterer du parforholdets faresignaler. De 10 største faresignaler i dit parforhold Sådan gør du noget ved det Foto: Iris Guide September 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan håndterer du parforholdets faresignaler De 10 største faresignaler i dit parforhold Sådan gør du noget ved det Faresignaler

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! Kan alle blive ledere eller skal man have et særligt leder gen? Få svaret i nyhedsbrevets første artikel. Det er desværre

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Januar 2007 4. årgang

NYHEDSBREV OM LEDELSE Januar 2007 4. årgang NYHEDSBREV OM LEDELSE Januar 7 4. årgang Kære læser! Det er rigtig svært at få succes med fusioner. Når der er så få ubetingede succeser, kan det nok give mening at kigger lidt på, hvad det er, der tilsyneladende

Læs mere

Undersøgelse omkring afskedigelse

Undersøgelse omkring afskedigelse Undersøgelse omkring afskedigelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I august måned 2007 gennemførte Teglkamp & Co. i samarbejde med StepStone A/S en større internetbaseret undersøgelse af

Læs mere

INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS

INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS AF FORUMS BESTYRELSE OKTOBER 2005 1 17. oktober 2005 Hvordan kan der arbejdes med Kodeks Formålet med at udvikle kodeks for god offentlig topledelse har

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE August årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE August årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE August 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Så er ferien slut for de flestes vedkommende og vi er forhåbentlig friske og klar til at tage fat på udfordringerne

Læs mere

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 20+21+22 2015

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 20+21+22 2015 Grundlovsdag. Skolen har lukket Grundlovsdag, fredag den 5. juni. SFO har derfor åbent fra 06.15 til 12.00, idet der kun er tale om en ½ arbejdsdag/fridag! Husk i øvrigt at 5. juni også er Fars dag! Travl

Læs mere

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009 Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune 4. udkast, 25. marts 2009 Dato Kære leder Hvad skal jeg med et ledelsesgrundlag? vil du måske tænke. I dette ledelsesgrundlag beskriver vi hvad vi i Ringsted Kommune vil

Læs mere

Ledelse af frivillige - introduktion

Ledelse af frivillige - introduktion Køb bøgerne i dag Ledelse af frivillige - introduktion V/ Sociolog og forfatter Foredragsholder og konsulent i Ledfrivillige.dk Aktiv frivillig leder - grundlægger af RETRO giver dig redskaber og inspiration

Læs mere

Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre?

Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre? 101 5 Hvordan kommer du videre? Nogle gange må man konfrontere det, man ikke ønsker at høre. Det er nødvendigt, hvis udfaldet skal blive anderledes næste gang, udtaler Rasmus

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! Vi foretager hele tiden valg. Nogle gange står valget, om vi fortsat har lyst til at være ansat i virksomheden, vi

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Selvom vinteren trækker ud, kan du godt gå foråret i møde. Vi har samlet en buket af artikler og gode tilbud til dig i dette

Læs mere

GODT IDRÆTSMILJØ FOR UNGE

GODT IDRÆTSMILJØ FOR UNGE D D R Æ T S M I L J Ø I T O E G G N F O R U GODT IDRÆTSMILJØ FOR UNGE - ET FORENINGSPROJEKT MED DE 13-19 ÅRIGE I FOKUS DANMARKS IDRÆTS-FORBUND INGEN SELVFØLGE AT UNGE DYRKER SPORT Det første store dyk

Læs mere

udvikling af menneskelige ressourcer

udvikling af menneskelige ressourcer Coaching - og hvordan man anvender coaching i hverdagens ledelse. Konsulent, cand. mag. Dorte Cohr Lützen, Lützen Management. Coaching er et modeord inden for ledelse for tiden, mange ledere har lært at

Læs mere

Formandsberetning for Foreningen Agape 2014

Formandsberetning for Foreningen Agape 2014 Formandsberetning for Foreningen Agape 2014 Mange steder kan man læse at der mangles fordybelse. Hos de studerende på de videregående uddannelser, hos eleverne i folkeskolen, hos de ansatte i virksomheder

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.600 Kære læser! Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan få noget hjælp ved at arbejde med megatrends. Læs artiklen som du kan bruge

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop har været og er til stadighed en stor udfordring for rigtigt mange danskere. Mænd og kvinder kæmper med at få bugt med vanen. Alle prøver

Læs mere

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth M: Vi skriver om børnecheckens betydning for børnefamilier, og hvordan det vil påvirke de almindelige børnefamilier, hvis man indtægtsgraduerer den her børnecheck.

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere