NYHEDSBREV OM LEDELSE September årgang Udsendes til flere end 5.400

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.400"

Transkript

1 NYHEDSBREV OM LEDELSE September årgang Udsendes til flere end Kære læser! Mange får sig lidt af en overraskelse, når de får deres første lederjob. Det var ikke det, de forestillede sig. Lederjobbet kan godt være lidt af en trædemølle. I dette nummer bringer vi en artikel, der handler om at gøre op med ledertrædemøllen. Derudover har vi også et par artikler om arbejdslivet i det hele taget. Dels bringer vi en artikel på baggrund af Teglkamp & Co.s undersøgelse om arbejdet i ferien og dels bringer vi en artikel fra Business.dk om, at vi aldrig holder fri i det hele taget. I dette nummer har Hans-Jørgen Andresen administrations- og økonomichef for Copydan Fællesforeningen overtaget stafetten og svarer på 5 skarpe spørgsmål til en leder. Så vil jeg i øvrigt opfordre dig til at tilmelde dig vores spørgepanel. Vi håber, at du ca. en gang i kvartalet vil bruge 4-5 minutter på at deltage i en af vores undersøgelser. Med din deltagelse bidrager du til nye artikler til dette nyhedsbrev og til samfundsdebatten i øvrigt. God læselyst Susanne Teglkamp Direktør og redaktør Indhold i dette nummer: 1. Var det virkelig derfor, jeg blev leder? 2. Udvikling af ledermøderne - ½-dags seminar for ledergruppen 3. Har du lyst til at deltage i vores spørgepanel? 4. Vi giver 1 dag af vores ferie til arbejdet! 5. Mød os på HR-messen den 6. og 7. oktober 6. Ledelse af alfahanner og primadonnaer og andre inspirationsmøder 7. 5 skarpe til en leder 8. To ud af tre holder aldrig fri fra arbejde en udvalgt artikel fra Business.dk 9. Køb en god bog 10. Lederstillinger Hvis ikke du ønsker at modtage nyhedsbrevet fremover, kan du blot afmelde det på afmeld@teglkamp.dk.

2 1. Var det virkelig derfor, jeg blev leder? Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv og i det offentlige. Hun har tung ledelsesmæssig erfaring og har bl.a. været kommunaldirektør, HR-direktør i to forskellige it-virksomheder og udviklingschef. Hun har i mange år arbejdet som managementkonsulent og ledelsesrådgiver. Susanne arbejder som udgangspunkt med ledelse i øjenhøjde. Det vil sige, at hun møder lederne på deres bane, tager udgangspunkt i virksomhedernes udfordringer og arbejder ud fra en praktisk tilgang til udfordringerne. Se mere på Jeg har efterhånden gennem mange år stillet det samme spørgsmål til en lang række mennesker, der gerne ville være ledere: Hvorfor vil du gerne være leder? Svaret kan variere, men det indeholder næsten altid et element af, at man gerne vil arbejde med mennesker motivere og inspirere dem, at man gerne vil have indflydelse og være med til at sætte dagsordenen, at man gerne vil arbejde med at formulerer visioner og strategier og at man i øvrigt mener, at man kan gøre det bedre end mange af de ledere, man oplever i dagligdagen. Og hvad er så virkeligheden for mange ledere? Virkeligheden for mange ledere ligger ofte langt fra de forestillinger, de har gjort sig om ledelse og hvad man i øvrigt kan læse sig til i lærebøger om ledelse. Dagligdagen for mange ledere er at gå til en masse møder i løbet af dagen. Ofte afløser det ene møde det andet, hvor det eneste man har tid til er at skifte mødelokale. I slutningen af hvert møde sidder de enkelte ledere og bliver mere eller mindre stresset, fordi mødet trækker ud og tiden nu nærmer sig starten af næste møde og man godt lige ville have haft tid til at forberede sig til mødet. Man har måske lige haft tid til at øje mødematerialet igennem aftenen før, men har ikke haft tid til at tænke de store tanker. Mens man render fra det ene møde til det næste, når man at tænde for mobiltelefonen og registrere, at 5 mennesker har lagt en besked om, at de gerne vil ringes op. Når lederen ikke render til møder, så bruges tiden til budgetopfølgning, levere statistik, udfylde rapporter til ledelsen opadtil, forholde sig til medarbejdernes flextids regnskab, ferieansøgninger, sygefravær og anvise regninger. Derudover sidder de fleste ledere ofte med en række faglige opgaver, som de selv skal løse. Indimellem skal lederen også lige deltage i HR-afdelingens nyeste lederprogram, der godt nok er vældigt interessant, men som man ofte ikke får tid til at finde anvendelse for i dagligdagen. Hver dag slæber mange ledere mappen med hjem fyldt med papirer, der skal læses igennem, hvis de orker og kan få skabt plads til det enten på bekostning af familielivet, vennerne eller

3 nattesøvnen. Om aftenen efter de sene nyheder, er det lige tid til at tjekke mails og besvare de vigtigste. Og dagen efter starter det hele så forfra igen. Er der noget at sige til, at mange ledere på et tidspunkt stopper op, undrer sig og spørger sig selv, om det virkelig var derfor, de blev ledere? Om der ikke er mere i ledelsesrollen end det? Kan du træde ud af ledertrædemøllen? Det er klart at ovenstående billede er noget karikeret. Synes du alligevel, at der er en del genkendelighed i det, så kan du jo vælge om du resignerer eller om du får lyst til at træde ud af ledertrædemøllen. Hvad kan du gøre for at skabe større overensstemmelse mellem det gerne vil med din lederrolle og virkeligheden? 1) Start med finde ud af, hvordan du gerne vil udøve ledelse i dagligdagen. Hvor er der uoverensstemmelse med den lederrolle du gerne vil have og din aktuelle dagligdag? Hvorfor er der uoverensstemmelse? Hvor har du selv mulighed for at foretage ændringer? 2) Hvordan får du skabt tid? Den allerstørste hindring er oftest, at mange ledere ikke føler, at de har tid til at gøre andet. Derfor skal du overveje hvilke opgaver, der er absolut nødvendige at lige netop du løser og hvilke opgaver andre både i princippet og i virkeligheden godt kunne løse. Det hedder også delegering! 3) Gennemgå din mødekalender! Er din deltagelse virkelig nødvendig i alle møderne? Kunne du måske nøjes med at deltage i dele af mødet? Kunne møderne effektiviseres? Kunne nogle af møderne måske helt undværes? 4) Gennemgå dine administrative opgaver! Er der nogle af de mange administrative rutineopgaver, der kunne undværes, automatiseres, delegeres eller kunne du nøjes med stikprøver? Kunne nødvendige data indhentes på anden måde? Tillad dig selv at prioritere at leve dine lederdrømme i stedet for at blive i ledertrædemøllen. Du blev jo ikke leder for at blive administrator. Tænk hvis andre så på dig og sagde: Der går en rigtig leder, der virkelig gør en forskel og at de sagde det, fordi du brugte din tid på at udøve ledelse og ikke fordi du var en god administrator. 2. Udvikling af ledermøderne ½-dags seminar for ledergruppen Ledergruppen er basen for vores virke. Det er her vi skaber fælles fodslag om mål og strategier. Det er her, vi drøfter konkrete problemstillinger og udfordringer. Den tid vi bruger i ledergruppen og ikke mindst, hvordan vi bruger den, har stor betydning for virksomhedens udvikling og resultater. Teglkamp & Co har udviklet et lederseminar, som sætter fokus på ledermøderne, på at gøre dem bedre, mere relevante og interessante at deltage i. Gå ind på vores hjemmeside og læs mere.

4 3. Har du lyst at deltage i vores spørgepanel? Vi laver 4-5 årlige undersøgelser omkring ledelse og lignende, Undersøgelserne resulterer i artikler og rapporter, der bringe i vores nyhedsbrev og her på vores hjemmeside. vi håber, du vil bidrage ved at bruge 4-5 minutter et par gange om året. Gå ind på vores hjemmeside og tilmeld dig eller gå ind via dette link: 4. Vi giver 1 dag af vores ferie til arbejdet! Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv og i det offentlige. Hun har tung ledelsesmæssig erfaring og har bl.a. været kommunaldirektør, HR-direktør i to forskellige it-virksomheder og udviklingschef. Hun har i mange år arbejdet som managementkonsulent og ledelsesrådgiver. Susanne arbejder som udgangspunkt med ledelse i øjenhøjde. Det vil sige, at hun møder lederne på deres bane, tager udgangspunkt i virksomhedernes udfordringer og arbejder ud fra en praktisk tilgang til udfordringerne. Se mere på Vi holder ferie med familien og med arbejdet! Det viser den undersøgelse, vi netop har gennemført. Undersøgelsen er en opfølgning på en undersøgelse omkring arbejde og ferie fra Undersøgelsen er gennemført umiddelbart efter, at deltagerne er kommet hjem fra sommerferie i år. Undersøgelsen viser bl.a. at 4 ud af 5 rent faktisk har haft arbejdet med på ferie. Af øvrige resultater fra undersøgelsen kan nævnes: Vi giver ca. 1 dag af vores ferie til arbejdet I gennemsnit har deltagerne givet omkring en dag af deres ferie til arbejdspladsen. Tiden bliver typisk brugt til at holde sig ajour på mailen eller til at besvare telefonopkald. Og det er ikke kun et par enkelte gange i løbet af ferien. Deltagerne er som regel på mailen hver eneste dag. Så arbejdet er sjældent helt ude af tankerne, når man holder ferie. Vi elsker vore arbejde, derfor kommer det også med på ferien Den mest almindelige grund til, at vi ikke kan holde fingrene fra arbejdet er, at vi faktisk godt kan lide vores arbejde. Det oplyser mere end halvdelen af deltagerne i undersøgelsen. Derudover oplyser hver 3. deltager i undersøgelsen, at de har arbejdet med på ferien, fordi der ikke er andre til at løse opgaverne, når de holder ferie. Hver 3. har arbejdet mindre i ferien i år end tidligere!

5 Man kunne jo frygte, at ferien henover årene langsomt blev ædt af vores arbejde. Undersøgelsen afkræfter imidlertid den tendens. Faktisk har hver 3 af deltagerne arbejdet mindre under ferien i år end i tidligere år. Ca. halvdelen af deltagerne oplever arbejdsmængden som uændret under ferien i forhold til tidligere år. Hver 10. har dog arbejdet mere i deres ferie i år end tidligere. Min kone har arbejdet rigtig meget i vores ferie i år For en af deltagerne undersøgelsen har dette års ferie været lidt af en øjenåbner: Min kone (der nu er adm.dir.) har arbejdet rigtig meget på denne ferie - modsat mig. Rollerne er faktisk vendt om i år, hvilket har givet mig stof til eftertanke: Det er meget lettere at se faldgruberne udefra - også når man selv bliver udsat for "åndsfravær" og det tomme blik hos konen (fordi hun liiiige oppe i hoød skal ha' styr på noget VIGTIGT)... Det er svært at kritisere eller forklare min kone, hvordan jeg egentlig oplever det. Jeg tror kroppen kommer til at opføre sig som en jumbojet, som aldrig lander og tanker op. Resultat af det er jo helt åbenlyst, for sjældent har man hørt om flyvemaskiner, som blev deroppe, når der ikke længere var noget brændstof tilbage... Næ, vel? Men det kan ikke ha' været sjovt for hende de sidste 5 år, hvor jeg sad i et andet job og gjorde ligesom hende. Eye opener af den kedelige slags, men det var vist på tide. Nu er det min opgave at hjælpe hende til at være sammen, når vi er på ferie - både gennem aktive oplevelser, hvor man bruger sin fysik, solnedgange og kølig hvidvin med havudsigt, en bog på stranden - og power-shopping ikke mindst. I princippet bør man holde fri i ferien Mange af deltagerne i undersøgelsen har suppleret med kommentarer omkring deres holdning til arbejde under ferien. Mange af kommentarerne går på, at i princippet bør man holde ferie meen. Jeg synes generelt, at man skal holde ferie og ikke arbejde under ferien. Når det så er sagt, kan der være særlige situationer, som kræver attention og ikke kan vente. Det er med at finde balancen. Jeg undgår så vidt muligt at arbejde, men har den aftale at arbejdet kan ringe eller SMS'e hvis det er vigtigt. Ferien er "hellig", personligt føler jeg det gør de første dage efter ferien lettere, hvis jeg har overblik over min mail/kalender inden ferien er slut. Det er overblik - ikke sagsbehandling, blot viden om hvad der er sket, og hvilke implikationer der har fået på min arbejdstid i den første uges tid efter ferien. Det er væsentligt at holde ferie og komme helt væk fra arbejdet, også mentalt. Dog mener jeg godt, at man kan stå til rådighed på telefonen og tjekke evt. beskeder 1-2 gange dagligt. Det er yderst sjældent, jeg oplever, at nogen benytter sig af muligheden for at ringe - kun i absolutte nødsituationer. Jeg tager normalt IKKE arbejde med på ferien, men jeg kan godt lide at være lidt forberedt til mandag morgen efter ferien, så jeg læser gerne arbejdsmail en af de sidste dage i ferien. Og så er der jo hensynet til kollegaerne

6 Det er ikke kun fordi vi synes om vores arbejde, at vi også tager det med på ferie. Hver 5. deltager angiver, at de ikke vil lade deres kollega i stikken, derfor er de også til rådighed i deres ferie. Et par af deltagerne har kommenteret det således: Dybest set er det noget skidt at arbejde i sin ferie, og burde forbydes, men det er svært når man ikke er rejst udenlands eller bare til øerne, at lade sine kolleger tumle med problemer som man selv let kan løse. Min generelle holdning er at man ikke bør arbejde i sin ferie, Jeg har dog stået rådighed telefonisk for en ny kollega, som mangler erfaring, med vore kunder. Ferie skal være ferie, og det er derfor vigtigt at være tro mod dette. Jeg tror det er virkeligt godt for helheden, at man kobler af i de 2-3 uger man har sommerferie. Man skal selvfølgelig have respekt - også for arbejdsplads og kolleger, og kan en ting løses ved at ringe og spørge om noget man er dybt involveret i, kan man selvfølgelig også finde 5 min. til at svare - det er ikke det samme som at overtage, eller få ødelagt ferien, men for at spare de resterende for at lede efter information, som de måske ikke engang kan finde. Personlig kommentar Jeg tror, at vi må erkende, at for mange af os er arbejdet en vigtig del af vores liv og ikke noget vi bare er til stede på fra 8 til 16. Derfor er arbejdet også med i et eller andet omfang, når vi har ferie. Det er sjældent arbejdsgiveren, der lægger pres på eller forventer, at man tager arbejdet med på ferien oftest tværtimod. Så vi vælger det selv. Men det er vigtigt at være bevidst omkring valget. Og det er også vigtigt at vi er bevidste om, at vi oftest bliver mere kreative og performer bedre, hvis vi en gang imellem tager 100% fri for arbejdet. Og ikke mindst bliver vi en bedre ægtefælle, forældre eller ven, når vi er nærværende og til stedet i nuet. Hvis du ønsker at begrænse dit arbejde i ferien kan jeg anbefale, at du tager stilling til, om du rent faktisk ønsker at arbejder i din ferie at du laver nogle fornuftige vaner for eventuelt arbejde under ferien, f.eks. kun at læse mail 1 gang om dagen og kun lytte din telefonsvarer af 1-2 gange om dagen at lave en aftale med dine nærmeste om, at de siger til, hvis dit arbejde går ud over samværet med dem at du har lavet en aftale med din arbejdsplads, at de kun kontakter dig, hvis det er absolut nødvendigt du vil måske til din skuffelse opleve, at de godt kan klare sig ude dig at du undgår at lægge møder de første arbejdsdage efter ferien, at du undgår at lægge vigtige deadlines lige efter tilbagekomst fra ferie, at du alliere dig med dine kollegaer og bede dem om at træde ind, hvis nødvendigt mens du er på ferie. Du hjælper jo også dem, når de er på ferie! Vinderne af bogen I øvrigt vil vi gerne benytte lejligheden til at sige tak til de mange, der bidrog til undersøgelsen. Som tak for hjælpen har vi trukket lod om 10 bøger: Ledelse i øjenhøjde. Vinderne er: Hanne Kjær-Kristoffersen, Leo Poulsen, Lars Storgaard, Lisa Lykke Jordan, Michael Holm- Christensen, Pia Koch, Visti Lund-Jensen, Per Møller, Michael Brandt, Winnie Laursen.

7 5. Mød os på HR-messen den 6. og 7. oktober Teglkamp & Co. deltager for første gang på den årlige HR-messe i Øksnehallen. Vi håber selvfølgelig, at mange af Jer læsere vil benytte lejligheden til at komme forbi og hilse på os. Vi vil præsentere et helt nyt værk til udvikling af ledergruppen. Vi tør godt påstå, at det er lidt af en verdensnyhed. På messen kan duogså høre mere om eksempelvis: Udvikling af ledergruppen Teori U og andre kurser Projektledelse når der er brug for en ekstra ledelsesressource Derudover byder vi på en lille quiz om ledelse. Du kan tilmelde dig og få en gratis billet via dette link: 6. Ledelse af alfahanner og primadonnaer - og andre inspirationsmøder Få en god start eller afslutning på dagen. Book et inspirerende oplæg af ca. 1½ times varighed. Hvad med: Ledelse af Alfahanner og primadonnaer eller Introduktion til Teori U eller Hvad er ledelse i grunden eller Hvordan skaber man succesfulde ændringer eller fusioner? eller Kommunikation - hvordan kan vi blive bedre eller Leadership og management! eller en af de mange andre muligheder for at få en god start eller slutning på dagen. Læs mere på og kontakt os direkte på tlf.: eller på info@teglkamp.dk 7. 5 skarpe til en leder Hans-Jørgen Andresen er administrations- og økonomichef for Copydan Fællesforeningen med reference til bestyrelsen. Copydan er en sammenslutning af syv selvstændige foreninger der forvalter ophavsret for medlemmerne. Copydan Fællesforeningen sørger først og fremmest for at løse administrative opgaver for de enkelte foreninger i Copydan, heriblandt IT, økonomi, regnskab, HR, administration af fælles tiltag og afvikling af fællesaktiviteter. Hans-Jørgen Andresen kommer fra den finansielle sektor, hvor han startede som intern revisor i banksektoren i 1974, og var fra 1987 til 1992 revisionschef for et par banker. Han har altid interesseret sig for det internationale, og var fra 1992 til 2000 revisionschef for General Electrics finansielle aktiviteter uden for Nord Amerika. Han har primært beskæftiget sig med økonomi, compliance, rekonstruktion af processer, opbygning og organisationsudvikling, og det var derfor naturligt efter hjemkomsten til Danmark i 2000 at udnytte denne viden i det videre virke.

8 1) Hvorfor blev du leder? Jeg er fra barns ben af blevet opdraget til at være selvstændig og tage ansvar, ikke kun for mig selv, men også for det miljø jeg bevægede mig i, derfor oplevede jeg det ikke som fjernt at blive leder. Da jeg kom på arbejdsmarkedet var jeg heldig med mine chefer, som så et potentiale i mig, som turde give mig ansvar og stolede på, at jeg ville kunne løfte opgaverne og ville forholde mig loyalt til den virksomhed jeg var i. Det er også noget jeg vægter i forhold til mine medarbejdere. 2) Hvad er dine vigtigste ledelsesmæssige udfordringer lige nu? Jeg blev ansat i Copydan i efteråret 2007 som økonomichef, og blev kort tid efter spurgt om jeg ville udarbejde en ny struktur for de syv foreninger i Copydan samarbejdet. Samarbejdet er mere end 25 år gammelt med foreninger med hver deres daglige ledelse og bestyrelse. Ved min tiltrædelse var strukturen centraliseret på mange punkter. Opgaven for mig var derfor at få opbygget og implementeret en ny struktur, hvor alle de markedsmæssige funktioner blev decentraliseret og få opbygget en konsensuspræget samarbejdsånd, specielt på bestyrelse- og ledelsesniveau. Jeg plejer at sammenligne Copydan-Huset med en humlebi den kan ikke flyve, men gør det alligevel. Copydans særlige konstruktion gør dog, at tingene nogle gange skal gribes an på en anden måde end man måske traditionelt ville gøre. Det er i sig selv en udfordring. 3) Hvordan sørger du for at udvikle dig som leder? Udfordringer udvikler, og de kommer af sig selv, og hvis jeg ikke synes der kommer nok, så opsøger jeg dem. Den teoretiske vidensbase bliver udviklet og vedligeholdt ved kontinuerlig efteruddannelse. Det giver også sparringsmuligheder at være med i netværk o. lign., og der har jeg stor glæde af at være en del af diverse netværk. Sidst, men absolut ikke mindst, vil jeg gerne pointere, at mine mange års erfaring har lært mig, hvor vigtigt det er at lytte til den yngre generation, og der få sparring om, hvordan de med deres uddannelse og erfaring har brug for, at man som leder skal agere i forhold til dem for at de kan yde deres bedste og vokse med opgaverne. Medarbejderne skal være med i beslutningerne langt hen ad vejen, og give deres forslag og input til, hvordan udfordringerne bedst løses. Når det kombineres med, hvad ledelsen kan byde ind med, så opnår vi det bedste resultat. 4) Hvad er de største faldgrubber for en leder? Når man bliver leder, skal man erkende, at man nu ikke længere er en kollega, men at der naturligt er en distance til medarbejderne, der vil blive lidt koldere mod toppen, og det må man acceptere og være bevidst om. Man kan også sige, at et socialt netværk falder bort, og et nyt opstår. Udover at kunne lede differentieret alt efter hvilken medarbejder du står over for, så er det også vigtigt at kunne uddelegere med tillid. Hvis man som leder vil være helt nede i detaljen på opgaverne og de løsninger medarbejderne vælger, så drukner man og medarbejderne føler sig kontrollerede og vil opleve, at de ikke gør det godt nok. 5) Hvilken ledelsesudfordring har du lært mest af? Der er nogen stykker, men en af de udfordringer jeg har lært og stødt på mange gange er: At få en hel organisation med egen kultur til at implementere en hel ny kultur.

9 Ikke alene virksomhedsmæssigt, men også landemæssigt. Hvis man er en del at teamet, der skal forestå implementeringen, er det vigtigt at sætte sig ind i historien og herefter hurtigst muligt at få identificeret den del af medarbejdere, ledere, rådgivere og eventuelle bestyrelsesmedlemmer, der ikke ønsker at acceptere den nye kultur. Det er således vigtigt at være igennem alle led, der har indflydelse på virksomhedens menneskelige ressourcer og pænt sige tak for denne gang til den del af organisationen, som ikke vil være med til at implementere en ny kultur. Dette harmonerer ikke altid med de udtalelser, der går forud for implementeringen, men det er det ansvar man har som leder. 8. To ud af tre holder aldrig fri fra arbejde Af Redaktionen Bragt i Business.dk søndag den 29. august 2010 Danskerne holder sjældent helt fri. Blot fem procent af de erhvervsaktive er aldrig tilgængelige for deres arbejde efter fyraften. To ud af tre ansatte er derimod altid eller næsten altid tilgængelige i fritiden for deres arbejde på mobiltelefonen eller på . Det viser en ny måling, som Megafon har foretaget for Politiken og TV 2. Tallene er»voldsomme«, mener arbejdslivsforsker Annette Kamp, der er lektor ved Roskilde Universitet.»Kravet om tilgængelighed har bredt sig til grupper, som før har haft en lønarbejderkultur, hvor man var færdig med arbejdet, når man gik hjem klokken fire. Sådan er det ikke i dag, hvor et mindretal slukker mobiltelefonen efter arbejde. Det er blevet en samfundsmæssig norm at være tilgængelig«, siger Annette Kamp til Politiken. Målingen viser, at hverken indkomst eller uddannelsesniveau spiller den store rolle for tilgængeligheden. Erhvervsaktive er over en bred kam parate til at stille op for arbejde efter fyraften. TDC vurderer, at 1,1 mio. danskere har en arbejdsgiverbetalt mobiltelefon, knap halvdelen er såkaldte smartphones, som man kan bruge til at gå på nettet og til at tjekke . Den eksplosive teknologiske udbredelse af mobiltelefoner, smartphones og bærbare computere gør arbejdslivet mere fleksibelt, men ifølge en række forskere øger udviklingen også risikoen for stress.»det gør os mere sårbare for stress. Vi får svært ved at leve op til kravene på arbejdsmarkedet, fordi vi får problemer med opmærksomheden«, siger Einar Baldursson, der er stressforsker og arbejdspsykolog ved Aalborg Universitet. Hver dag sygemelder danskere sig med stress, og den samfundsøkonomiske regning er på op mod 55 milliarder kroner. Einar Baldursson mener, at vi endnu ikke har fået skabt nogle ordentlige normer for, hvor meget vi skal være tilgængelige for arbejdet.»vi lever i en hektisk tilstand, som gør, at vi har meget svært ved at dvæle ved noget og meget nemt mister overblikket«, siger Einar Baldursson til Politiken. Artiklen er bragt med tilladelse fra Business.dk. Du kan læse flere artikler på eller på

10 9. Køb en god bog! Nu har du mulighed for at købe bogen Ledelse i øjenhøjde til inspiration og refleksion. Bogen indeholder 16 af Susanne Teglkamps tidligere udsendte artikler, som er blevet redigeret og flot illustreret. Bogen er udgivet i et samarbejde med Sjællandske Medier. Bogen indeholder bl.a. følgende artikler: Er din tid en mangelvare? Management og leadership Hvordan bliver du nedlagt af en headhunter? Få mere effektive møder! Bogen koster 120 kr. plus moms og forsendelse. Du kan bestille bogen via vores hjemmeside eller du kan gå direkte ind via dette link: Opslåede lederstillinger Vil du have et overblik over ledige lederstillinger? Så gå ind på vores site Vi har lavet en aftale med både Jobindex og StepStone. Det betyder, at vi på vores site har samlet de ledige lederstillinger, der er slået op på henholdsvis Jobindex og StepStone. Held og lykke med jobjagten!

Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2

Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2 Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2 Af: Susanne Teglkamp, Teglkamp & Co. Fra Susanne Teglkamps helt nye bog: Ledergruppen i udvikling bring potentialet frem, bringes her 2. del af et

Læs mere

Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse

Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har gennemført en internetbaseret undersøgelse af, hvorvidt vi holder ferie

Læs mere

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af i hvor høj grad vi oplever

Læs mere

Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden!

Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden! Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden! Af og til er der brug for et pusterum og lidt inspiration udefra for at sætte gang i den interne udvikling på arbejdspladsen. Til det formål

Læs mere

Karriereudvikling resultat af undersøgelse

Karriereudvikling resultat af undersøgelse Karriereudvikling resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af hvordan vi forholder

Læs mere

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af, hvordan virksomheder

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Man skulle ikke skulle tro det med det forår, men vi skal faktisk til at planlægge vores sommerferie nu. Spørgsmålet er,

Læs mere

Hvordan kan man kende en leder?

Hvordan kan man kende en leder? Hvordan kan man kende en leder? Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv

Læs mere

Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne

Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvorledes

Læs mere

Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv

Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk 244 ledere har i en undersøgelse evalueret deres egen ledergruppe.

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 Kære læser! Vi er nu oppe på mere end 1.200 abonnenter på nyhedsbrevet og vi vil gerne have flere. Derfor hvis du synes om nyhedsbrevet så anbefal det til en kollega eller

Læs mere

Flertallet af alle fusioner ender med problemer, dokumenterer undersøgelse

Flertallet af alle fusioner ender med problemer, dokumenterer undersøgelse Frederiksborg Amts Avis den 16. marts 2006: Af.: Henrik Helmer Petersen Forside: Flertallet af alle fusioner ender med problemer, dokumenterer undersøgelse Fusioner fører til medarbejderflugt. Det viser

Læs mere

Undersøgelse om mål og feedback

Undersøgelse om mål og feedback Undersøgelse om mål og feedback Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Mellem januar og marts 2008 gennemførte Teglkamp & Co. i samarbejde med StepStone Solutions A/S en internetbaseret undersøgelse

Læs mere

Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet

Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Sig mig hvor gamle dine medarbejdere er og jeg skal fortælle dig, hvor

Læs mere

Undersøgelse af Lederkompetencer

Undersøgelse af Lederkompetencer Undersøgelse af Lederkompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvad vi synes kendetegner den gode leder. I alt 401

Læs mere

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har i samarbejde med jobportalen StepStone A/S taget temperaturen på vores arbejdspladser.

Læs mere

Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag

Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I maj, juni og juli måned 2007 gennemførte Teglkamp & Co. en større internetbaseret undersøgelse af

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Januar 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.700 Kære læser! Jeg håber, at du er kommet godt ind i det nye år. For mit eget vedkommende er året startet med, at jeg har udgivet en

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.800 Kære læser! Vi gør ofte ting unødigt kompliceret, derfor støver vi et gammelt men særdeles relevant princip af: KISS eller Keep It

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.600 Kære læser! HR er ikke noget der er forbeholdt HR-afdelingen. HR er en management disciplin. Læs hvorfor HR er noget som enhver leder

Læs mere

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004 NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004 Kære læser! Som leder har man de medarbejdere, man fortjener. For nogle vil det virke provokerende for andre vil det være en selvfølge. Den første artikel i dette nyhedsbrev uddyber

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.550 Kære læser! Der er pres på lederne i disse år. Mange ledere slås med nedskæringer og øgede krav til effektivitet og kvalitet. Så

Læs mere

Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper

Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Det var et tidspunkt et slogan i forskellige græsrodsbevægelser der hed noget

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Networking er mange ting og ikke altid så nemt. Særligt det at være opsøgende har vi danskere lidt svært ved. Derfor har

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.600 Kære læser! Alle har brug for feedback også ledere. Der kan imidlertid være mange grunde til, at lederen ikke får feedback. Læs hvordan

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE November 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! November måned er jubilæumsmåned. Jeg fejrer mit 10 års jubilæum med bogen: I den gode ledelses tjeneste. Du kan hele

Læs mere

Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage?

Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage? Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage? Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Oven på krisen er der ikke mange virksomheder hverken de private eller offentlige,

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.500 Kære læser! I årets sidste nummer af Nyhedsbrev om ledelse kan vi tilbyde et spændende nyt tiltag. Vi har oprettet et lederforum

Læs mere

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen?

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? Din e-guide til mere OVERSKUD Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? For at hjælpe dig på vej med at finde dit overskud har jeg formuleret 7 vigtige spørgsmål.

Læs mere

Vi arbejder meget resultat af undersøgelse

Vi arbejder meget resultat af undersøgelse Vi arbejder meget resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I august og september måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af, hvor meget vi

Læs mere

Undersøgelse om firmajulefrokosten

Undersøgelse om firmajulefrokosten Undersøgelse om firmajulefrokosten Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af vores forhold til julefrokoster. I alt 423 har deltaget

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

NYHEDSBREV JANUAR 2004

NYHEDSBREV JANUAR 2004 NYHEDSBREV JANUAR 2004 Kære læser! Nyhedsbrevet et nyt initiativ, som jeg håber kan give dig inspiration og anledning til refleksioner. Nyhedsbrevet vil indtil videre udkomme en gang om måneden. Det er

Læs mere

Bilag 10. Side 1 af 8

Bilag 10. Side 1 af 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 Transskribering af interview m. medarbejder 6, 17.april

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE MAJ 2006 3. årgang

NYHEDSBREV OM LEDELSE MAJ 2006 3. årgang NYHEDSBREV OM LEDELSE MAJ 2006 3. årgang Kære læser! Får du taget dig tid til udvikling af dig selv som leder? Rigtig mange forsømmer det ofte med den begrundelse, at det er svært at få sat tid af til

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.800 Kære læser! I dette nummer har vi 2 forskellige indslag omkring pauser på arbejdet. Det ene er en artikel inspireret af den debat

Læs mere

Undersøgelse omkring ledergruppens arbejde

Undersøgelse omkring ledergruppens arbejde Undersøgelse omkring ledergruppens arbejde Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af ledergruppernes arbejde. I alt 267 ledere

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.500

NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.500 NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2008 5. årgang Udsendes til flere end 4.500 Kære læser! Ofte har vi kun ganske få sekunder til at præsentere os selv eller den virksomhed, vi kommer fra. Den første artikel

Læs mere

Tak for din tilmelding til mit Nyhedsbrev. Her har du 3 gode råd til at skabe balance for dig selv Og 3 gode råd til virksomheden

Tak for din tilmelding til mit Nyhedsbrev. Her har du 3 gode råd til at skabe balance for dig selv Og 3 gode råd til virksomheden Tak for din tilmelding til mit Nyhedsbrev Her har du 3 gode råd til at skabe balance for dig selv Og 3 gode råd til virksomheden Rigtig god fornøjelse! Helle www.cbaf.dk Center for Balance mellem Arbejdsliv

Læs mere

Er de sociale medier også et ledelsesværktøj?

Er de sociale medier også et ledelsesværktøj? Er de sociale medier også et ledelsesværktøj? Bodil Damkjær er uddannet cand. phil og adm. direktør i PLINGyou A/S. Bodil hjælper dansk erhvervsliv med deres professionelle brand på LinkedIn. Bodil holder

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.600 Kære læser! Hvorfor kuldsejler mange projeker eller i bedste fald bliver meget forsinkede eller har store budgetoverskridelser? Vi

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE August 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.800 Kære læser! Mange af jer har før sommerferien deltaget i undersøgelsen om den vanskelige samtale. Nu foreligger resultatet og det

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.200

NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.200 NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.200 Kære læser! Vi vil godt starte med at henlede jeres opmærksomhed på et helt nyt initiativ, som os bekendt ikke er set før i Danmark,

Læs mere

Fusioner og store organisationsændringer resultat af undersøgelse 2007

Fusioner og store organisationsændringer resultat af undersøgelse 2007 Fusioner og store organisationsændringer resultat af undersøgelse 27 Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts og april måned 27 gennemførte Teglkamp & Co. en større internetbaseret undersøgelse

Læs mere

Pauser på arbejdet resultat af undersøgelse

Pauser på arbejdet resultat af undersøgelse Pauser på arbejdet resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvordan vi forholder os til pauser på arbejdspladsen.

Læs mere

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves.

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves. HH, 15. maj 2013 1582 arbejdsmiljørepræsentanter om hvervet som 3F AMR Hvordan er det at være arbejdsmiljørepræsentant på de mange forskellige virksomheder, hvad har AMR erne brug for og hvordan ser de

Læs mere

Hvad er stress? Er lidt stress godt? Kan man dø af det? Smitter det? Hvem har ansvaret for stress på arbejdspladsen?

Hvad er stress? Er lidt stress godt? Kan man dø af det? Smitter det? Hvem har ansvaret for stress på arbejdspladsen? Krise er en voldsom hændelse, der ændrer den berørtes opfattelse af sin omverden. Det være sig sorg, følelsen af tab ved f.eks. skilsmisse, sygdom eller en trafikulykke. Hvad er stress? Er lidt stress

Læs mere

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie Kære oplægsholder Det, du sidder med i hånden, er en guide der vil hjælpe dig til at løfte din opgave som oplægsholder. Her finder

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Der er mange spekulationer og gæt, men ingen ved præcis, hvornår krisen er slut. Spørgsmålet er, om I står klar i startboksen,

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

Nyhedsbrev for oktober 2009

Nyhedsbrev for oktober 2009 Nyhedsbrev for oktober 2009 Indhold i denne udgave Kunsten at netværke 1 Kunsten at lede 1 Team Boyatzis 2 At lære er at gøre 3 Led ved ledelse 4 Kompetente bestyrelser 5 Kunsten at netværke På AOM konferencen

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.600 Kære læser! Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan få noget hjælp ved at arbejde med megatrends. Læs artiklen som du kan bruge

Læs mere

$!!#! %%&'%() "%#! + #,,#"! $#!!-! #.%!!!! "'! "/0 10 1 2 3! %%%!%! # "!, "!% "! #!! 6 # " %, # 7%, 7% # %(, " 8, %%" 5%,!!/ 8 % 5!"!

$!!#! %%&'%() %#! + #,,#! $#!!-! #.%!!!! '! /0 10 1 2 3! %%%!%! # !, !% ! #!! 6 #  %, # 7%, 7% # %(,  8, %% 5%,!!/ 8 % 5!! !" $!!! %%&'%() $!"%!*+ "%! + "! $!!-! "% " '!.%!!!! "'! "/0 10 1 % 2 3! %%%!%! "! "!% %0 &""4! 5%/ 5% 0()$ "!!! 6 " " &!/ 7% % 7% 7% %( " 8 %%" 5%!!/ 8 % 5!"!% % 5%!%" *" % " % 9 ()$ %:" & "!/ ' " " ;'

Læs mere

Undersøgelse om distancearbejde, april 2011

Undersøgelse om distancearbejde, april 2011 Undersøgelse om distancearbejde, april 2011 Hovedresultater: Mere end to ud af fem danskere benytter distancearbejde i deres nuværende job Blandt danskere der distancearbejder gælder det, at næsten hver

Læs mere

Hvad kan vi gøre for dig som leverandør til det offentlige?

Hvad kan vi gøre for dig som leverandør til det offentlige? Hvad kan vi gøre for dig som leverandør til det offentlige? Hvem er IKA og hvorfor vil vi gerne have dig som medlem? Kravene fra EU om anvendelse af direktiverne om offentlige indkøb, bevidstheden om bedre

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2005

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2005 NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2005 Kære læser! Sommeren er ved at være over os. Og uanset vejret skal de fleste af os nok holde nogle ugers fri, hvor vi kan slappe af og lade op til udfordringerne til efteråret.

Læs mere

VEJE TIL UNGES LÆSELYST OG BIBLIOTEKSLYST. Hvad ved vi? Hvad vil vi vide mere om?

VEJE TIL UNGES LÆSELYST OG BIBLIOTEKSLYST. Hvad ved vi? Hvad vil vi vide mere om? VEJE TIL UNGES LÆSELYST OG BIBLIOTEKSLYST Hvad ved vi? Hvad vil vi vide mere om? Projekt Sms-fix - din motivation til læsning 328 unge i 9. klasse og 1.g i Aalborg deltager De modtager 3 forskellige sms-noveller

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Nyhedsbrev. Velkommen. De gode historier MG- U D V I K L I N G

Nyhedsbrev. Velkommen. De gode historier MG- U D V I K L I N G MG- U D V I K L I N G - C e n t e r f o r s a m t a l e r, d e r v i r k e r E - m a i l : v r. m g u @ v i r k e r. d k w w w. v i r k e r. d k Nyhedsbrev N u m m e r 1 2 J u l i 2 0 1 4 Velkommen I d

Læs mere

Respekt omkring den vanskelige samtale resultat af undersøgelse

Respekt omkring den vanskelige samtale resultat af undersøgelse Respekt omkring den vanskelige samtale resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af håndtering og erfaringer

Læs mere

NYHEDSBREV JUNI 2004

NYHEDSBREV JUNI 2004 NYHEDSBREV JUNI 2004 Kære læser! Så står sommerferien for døren. Næste nyhedsbrev udkommer derfor medio august, når de fleste af os er tilbage på arbejdet igen. Jeg håber, at I får brugt ferien på at læse

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL Børnepanelrapport nr. 1: 2012 Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Kære læser Hvad er et godt liv for børn i Danmark? Det vil vi rigtig gerne vide i Børnerådet. For hvis vi ved det, kan

Læs mere

Sådan får virksomheder succes med LinkedIn

Sådan får virksomheder succes med LinkedIn Sådan får virksomheder succes med LinkedIn Ny bog fyldt med præcise vejledninger giver tip til, hvordan virksomheder kan få noget kommercielt ud af LinkedIn. Af Ulla Bechsgaard, Ledersucces.dk Arbejd professionelt

Læs mere

Tre simple trin til at forstå dine drømme

Tre simple trin til at forstå dine drømme - En guide til at komme i gang med dit drømmearbejde, eller til at blive bedre til det du allerede gør. Vigtige pointer: Når du viser dine drømme interesse vil du bedre kunne huske dem. Din drøm er din

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.200

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.200 NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.200 Kære læser! I dette nyhedsbrev kommer vi vidt omkring. Vi starter med en artikel som trækker nogle af de årsager frem til at der stadig

Læs mere

Meditation er hjernefitness - og kan skabe bro mellem arbejdsliv og fritid.

Meditation er hjernefitness - og kan skabe bro mellem arbejdsliv og fritid. Henning Daverne Ejer af kursusvirksomheden Lotusheart Meditation er hjernefitness - og kan skabe bro mellem arbejdsliv og fritid. T E B B JO På Magasinet for Medarbejdernes Trivsel, Sundhed og Velvære

Læs mere

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til?

TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? TRs deltagelse i det politisk- strategiske værksted - hvad skal der egentlig til? Af Karsten Brask Fischer, ekstern lektor Roskilde Universitetscenter, Direktør Impact Learning Aps Kommunerne gør tilsyneladende

Læs mere

2013 Dit Arbejdsliv. en undersøgelse fra CA a-kasse

2013 Dit Arbejdsliv. en undersøgelse fra CA a-kasse 2013 Dit Arbejdsliv en undersøgelse fra CA a-kasse Er du i balance? Er du stresset? Arbejder du for meget? Er du klædt på til morgendagens udfordringer? Hvad er vigtigt for dig i jobbet? Føler du dig sikker

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2009 6. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Året er ved at være gået og der er ikke meget du kan gøre ud over at bruge den sidste lille rest af året til lidt

Læs mere

Ledelse af frivillige

Ledelse af frivillige Køb bøgerne i dag Ledelse af frivillige V/ Anders Thise Holm Cand.mag. i arbejdslivsstudier og psykologi Partner og konsulent i TeamKompagniet Foredragsholder i ledfrivillige.dk Aktiv frivillig HR-leder

Læs mere

Mindfulness i PPR og sundhedsplejen - PPR og Sundhedsplejen i Mariager Fjord kommune. Kære læser

Mindfulness i PPR og sundhedsplejen - PPR og Sundhedsplejen i Mariager Fjord kommune. Kære læser Mindfulness i PPR og sundhedsplejen - PPR og Sundhedsplejen i Mariager Fjord kommune Kære læser I materialet kan du læse om kurset i Mariager Fjord PPR og sundhedspleje. Du kan også læse om Mariager fjords

Læs mere

Guide. Sådan håndterer du parforholdets faresignaler. De 10 største faresignaler i dit parforhold Sådan gør du noget ved det

Guide. Sådan håndterer du parforholdets faresignaler. De 10 største faresignaler i dit parforhold Sådan gør du noget ved det Foto: Iris Guide September 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan håndterer du parforholdets faresignaler De 10 største faresignaler i dit parforhold Sådan gør du noget ved det Faresignaler

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Kære Aisha Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Introduktion I den senere tid hører vi af og til I medierne om et ungt, kompetent og elskeligt menneske, som får afvist sin ansøgning

Læs mere

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune Ledelse når det er bedst Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune INTRODUKTION hvad er et ledelsesgrundlag? Fælles principper for god ledelse Som ledere i Glostrup Kommune er vores fornemste opgave at bidrage

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Rundbords- samtaler

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Rundbords- samtaler Særlige ansættelser Tillidsvalgtes roller og opgaver F O A F A G O G A R B E J D E Rundbords- samtaler Til dig som tillidsvalgt Formålet med denne pjece er at give dig et redskab til de opgaver, du har,

Læs mere

NYHEDSBREV MARTS 2004

NYHEDSBREV MARTS 2004 NYHEDSBREV MARTS 2004 Kære læser! Foråret ligger lige om hjørnet og det gør forhåbentligt også det meget omtalte opsving. At vi stadig ikke rigtigt kan mærke opsvinget vidner både fortsatte nedskæringer

Læs mere

EN RIGTIG LEDER ER ET DUMT SVIN...

EN RIGTIG LEDER ER ET DUMT SVIN... EN RIGTIG LEDER ER ET DUMT SVIN... OM MOTIVATION MANAGEMENT I 2009 startede Motivation Management en succesfuld rejse. Vi har formået at forene motivation og ledelse på en succesfuld måde. Ideen om at

Læs mere

IVÆRKSÆTTER GÅR DU MED EN IVÆRKSÆTTER I MAVEN?

IVÆRKSÆTTER GÅR DU MED EN IVÆRKSÆTTER I MAVEN? IVÆRKSÆTTER GÅR DU MED EN IVÆRKSÆTTER I MAVEN? GÅR DU MED EN IVÆRKSÆTTER I MAVEN? Har du en god idé? Og har du lyst til at tage springet og starte selvstændig virksomhed? Eller er du allerede i gang og

Læs mere

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste.

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. 1 16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. Tekster: Job 3,11-22. Ef. 3,13-21. Luk. 7,11-17. Hvorfor? Det ord kender vi alle alt for godt. Livet er fyldt med gåder og situationer, hvor vi står tilbage

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! Vi foretager hele tiden valg. Nogle gange står valget, om vi fortsat har lyst til at være ansat i virksomheden, vi

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted)

TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted) TRIVSEL En trivselsproces først teori, så praksis (Kilde: Trivsel, kap. 5 af Thomas Milsted) Høj indflydelse, høj grad af mening, stor støtte, høj grad af anerkendelse, høj forudsigelighed og passende

Læs mere

Bilag 15. Gitte: Transskriberet og kodet interview - ekstra

Bilag 15. Gitte: Transskriberet og kodet interview - ekstra Bilag 15 Gitte: Transskriberet og kodet interview - ekstra (Interviewer) (Informant) 0.05: Det var bare lige noget opfølgende omkring noget du har sagt osv. Du sagde sidst Lige fra startener medarbejderne

Læs mere

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009 Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune 4. udkast, 25. marts 2009 Dato Kære leder Hvad skal jeg med et ledelsesgrundlag? vil du måske tænke. I dette ledelsesgrundlag beskriver vi hvad vi i Ringsted Kommune vil

Læs mere

Susanne Teglkamp Ledergruppen

Susanne Teglkamp Ledergruppen Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt LEDERGRUPPEN det dynamiske omdrejningspunkt Copyright 2013 Susanne Teglkamp All

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Tale ved Teknologirådets konference om Balancen mellem arbejdsliv og andet liv. Fællessalen, Christiansborg d. 5.4.2005

Tale ved Teknologirådets konference om Balancen mellem arbejdsliv og andet liv. Fællessalen, Christiansborg d. 5.4.2005 Tale ved Teknologirådets konference om Balancen mellem arbejdsliv og andet liv. Fællessalen, Christiansborg d. 5.4.2005 Hvordan der kan skabes bedre balance mellem arbejdsliv og andet liv er og bør altid

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information En leder kommunikerer ved sin blotte eksistens. Folk om bord orienterer sig efter lederen, hvad enten han/hun taler eller er tavs handler eller undlader at handle. Følger

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang

NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang NYHEDSBREV OM LEDELSE JUNI 2006 3. årgang Kære læser! Ofte tænker vi karriereudvikling meget traditionelt det er noget med at får stillinger på et højere niveau. Men det hænder også at ledere af forskellige

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Undersøgelse om møder og deres effektivitet

Undersøgelse om møder og deres effektivitet Undersøgelse om møder og deres effektivitet Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. gennemførte i 2008 undersøgelse om ledermøder. Nu har vi lavet en opfølgende undersøgelse, hvor

Læs mere

Vær ikke en kylling - en håndbog for ledere. Industriens Branchearbejdsmiljøråd

Vær ikke en kylling - en håndbog for ledere. Industriens Branchearbejdsmiljøråd Vær ikke en kylling - en håndbog for ledere Industriens Branchearbejdsmiljøråd Denne publikation er finansieret af Industriens Branchearbejdsmiljøråd, der er arbejdsmarkedets parters - i industrien - fælles

Læs mere