Strukturel integration af forskellige grupper i idrætsforeninger i Europa

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Strukturel integration af forskellige grupper i idrætsforeninger i Europa"

Transkript

1 Steinbach, D. / Chakravarti, P. / Elmose-Østerlund, K. / Ibsen, B. Kort fortalt til idrætsforeninger nr november 2017 Forskning i europæiske idrætsforeninger - Resultater til praktisk brug Strukturel integration af forskellige grupper i idrætsforeninger i Europa FORMÅL Hvad handler det om? Denne Kort fortalt til idrætsforeninger ser på den strukturelle integration af forskellige grupper i idrætsforeningerne, eller med andre ord i hvilken grad idrætsforeninger er åbne for alle befolkningsgrupper. TEORETISK RAMME Hvad er strukturel integration? Strukturel integration er en del af social integration. Hvis man forstår social integration som en proces, så kan man beskrive strukturel integration som første skridt Fig. 1. På dette niveau er integration defineret ved formelt medlemskab. Således er den strukturelle integration i denne kontekst opnået, når folk fra alle befolkningsgrupper har samme adgang til idrætsforeninger og er repræsenteret i idrætsforeningerne med den andel, som gruppen udgør i befolkningen. Kvalitative aspekter ved integration i idrætsforeninger belyses i Kort fortalt til idrætsforeninger nr. 4, som en del af analysen af den sociokulturelle og socio-affektive integration Kort fortalt til idrætsforeninger nr. 4. RELEVANS Hvorfor skal idrætsforeninger bekymre sig om strukturel integration? I adskillige politiske erklæringer, lige fra Det Europæiske Sportscharter (1975/1992) til FN's konvention om Rettigheder for Personer med Handicap (2008), er det udtrykt, at alle mennesker skal have adgang til idræt og motion, og at organiseret idræt i Europa støtter dette. I årtier har idrættens organisationer gennemført tiltag og projekter, der har haft til formål at give forskellige målgrupper en større adgang til og deltagelse i idrætten.

2 Hvordan disse tiltag udmønter sig på foreningsniveau i form af særlige aktiviteter for forskellige målgrupper, og om de fører til, at deltagelsen i idrætsforeninger bliver mere lige mellem forskellige grupper, vil vi belyse i det følgende. Aspekter af social integration i idrætsforeninger I. STRUKTUREL INTEGRATION Repræsentationen af forskellige grupper som medlem af idrætsforeninger i sammenligning med befolkningen som helhed samt minoritetsgruppers ret til og mulighed for at danne idrætsforeninger. Idrætsforeningers bestræbelser på at forøge forskellige gruppers repræsentation i foreningen (i form af aktiviteter og tiltag for denne målgruppe) II. SOCIO-KULTUREL INTEGRATION a] ASSIMILATION I hvilken grad medlemmerne føler, at de kender værdierne og normerne i foreningen og i idrætsaktiviteten og deres (selvopfattede) evne til at opføre sig i overensstemmelse dermed. Medlemmers kendskab til og mestring af de dominerende værdier og normer i idrætsforeningen og idrætsaktiviteten og deres oplevede barrierer og muligheder derfor. III. SOCIAL-EMOTIONEL INTEGRATION a] INTERAKTION - I hvilken grad medlemmerne deltager og engagerer sig aktivt i foreningen i idrætsaktiviteterne, i det sociale liv og demokratisk. I forhold til sidstnævnte, hvor meget de socialiserer med andre medlemmer hvor mange, med hvem og hvordan og om de danner sociale netværk og fællesskaber og får nye venner. b] PLURALISME I hvilken grad medlemmerne føler, at deres værdier og normer respekteres af idrætsforeningen og de øvrige medlemmer. Idrætsforeningens bestræbelse på at fremme et miljø i foreningen, der accepterer folk med forskellig social baggrund (multikulturelt miljø) b] IDENTIFIKATION - I hvilken grad medlemmerne identificerer sig med og har en følelsesmæssig tilknytning til idrætsforeningen og dens medlemmer hele foreningen såvel som det hold eller den gruppe, hvor det enkelte medlem er aktiv. Fig. 1: Aspekter af social integration i idrætsforeninger METODE Hvordan blev strukturel integration i idrætsforeningen undersøgt? Som en del af forskningsprojektet Social inclusion and volunteering in sports clubs in Europe, der er gennemført i ti lande, er der gennemført to spørgeskemaundersøgelser. Det første skema blev besvaret af mere end idrætsforeninger fra de ti lande. I den anden spørgeskemaundersøgelse svarede mere end foreningsmedlemmer på en række spørgsmål. Disse foreningsmedlemmer kom fra næsten 650 foreninger, fordelt på de ti lande, der blev udvalgt ud fra den første spørgeskemaundersøgelse Kort fortalt om idrætsforeninger Nr. 1.

3 Spørgsmålene om strukturel integration er baseret på den undersøgelseslogik, der ses i Fig. 2: For det første blev foreningsrepræsentanternes indstilling til, hvor åben foreningen bør være over for forskellige befolkningsgrupper, undersøgt. For det andet blev det undersøgt, hvilke grupper foreningerne i særlig grad er interesserede i, og hvad de gør for at få disse grupper (fx handicappede og etniske minoriteter) som medlem. For det tredje blev der spurgt til, hvor mange fra disse grupper, der er repræsenteret i foreningen Fig. 2. Undersøgelseslogik - Strukturel integration 1. Holdninger 2. Handling 3. Indvirkning Er "adgang for alle" et tydeligt mål for idrætsforeningerne? Forsøger de at tilbyde idræt for så mange mennesker som muligt? Hvad er idrætsforeningernes målgrupper, og hvad gør de for at integrere forskellige grupper? Er "strukturel integration" opnået? Er de forskellige målgrupper repræsenteret i foreningerne i forhold til deres befolkningsandel 4. Faktorer der fremmer eller begrænser adgangen til idrætsforeningerne Fig. 2: Evalueringslogik - Strukturel integration Fig. 2: Evalueringslogik Strukturel integration Den største metodemæssige udfordring var at opgøre, hvor stor en andel af foreningens medlemmer der fx har et handicap eller tilhører en etnisk minoritet. I de fleste tilfælde har foreningen kun information om et medlems alder og køn. Informationen om fordelingen af medlemmerne i forhold til andre sociale kategorier er derfor baseret på et skøn fra foreningsrepræsentantens side (især hvis foreningen har mange medlemmer), og det vil ofte være svært at svare præcist på, hvordan medlemmerne fordeler sig på forskellige målgrupper. Dataene om de enkelte målgruppers repræsentation i foreningerne skal derfor fortolkes med forsigtighed. RESULTATER Er idrætsforeninger interesserede i, at idræts- og motionsaktiviteter er tilgængelige for så mange som muligt? Idrætsforeninger er i princippet uafhængige organisationer, som, uanset det overordnede mål om at tilbyde idræt, selv vælger, om de vil, og hvordan de vil give forskellige grupper mulighed for at dyrke idræt og motion i foreningen. I denne sammenhæng kan der skelnes mellem en grundlæggende og principiel åbenhed (alle, der har lyst til at blive medlem, er velkomne) og en mere proaktiv tilgang med målrettede tilbud og tiltag henvendt til forskellige målgrupper.

4 Resultaterne af undersøgelsen viser, at en stor andel af foreningerne aktivt forsøger at tilbyde aktiviteter for så mange grupper som muligt. Næsten 70 procent af foreningerne angiver, at de tilstræber at gøre dette. Når de specifikt bliver spurgt om integrationen af socialt udsatte grupper, så falder tallene en smule. Det er dog stadig sådan, at over halvdelen af idrætsforeningerne svarer, at deres forening forsøger at integrere disse målgrupper bedre Fig. 3a og 3b. Foreningen bestræber sig på at tilbyde idræt til så mange forskellige befolkningsgrupper som muligt Helt uenig Uenig Hverken eller SCH Ø Enig UNG Helt enig GENNEM- SNIT UNG 4,3 SPA 4,2 ENG 4,0 NOR 3,9 ALLE 3,8 HOL 3,7 POL 3,7 BEL 3,6 DAN 3,6 TYS 3,6 SCH 3,4 Fig. 3a: Foreningers indstilling til strukturel integration (fordeling af foreningernes svar) Foreningen bestræber sig på at integrere mennesker fra socialt udsatte grupper i foreningen Helt uenig Uenig DAN Hverken eller Ø SPA Enig Helt enig GENNEM- SNIT SPA 3,9 UNG 3,7 TYS 3,7 ALLE 3,5 POL 3,5 ENG 3,5 HOL 3,4 BEL 3,3 NOR 3,2 DAN 3,2 SCH n/a Fig. 3b: Foreningers indstilling til strukturel integration (fordeling af foreningernes svar)

5 Hvilke målgrupper støttes i foreningerne vha. målrettede tiltag? Det er ikke alle idrætsforeninger, der gør brug af målrettede tiltag for at tiltrække medlemmer fra forskellige målgrupper. I gennemsnit forfølger en tredjedel af foreningerne i de deltagende lande en sådan strategi for mindst én målgruppe. Der lægges i særdeleshed vægt på børn, unge og personer med lav indkomst Fig. 4. Det er langt mindre sandsynligt, at personer med handicap eller immigranter er mål for specielle initiativer og tilbud i idrætsforeningerne. Det er dog bemærkelsesværdigt, at der er så store forskelle mellem landene. I Ungarn, Spanien, Polen og Tyskland er det en del af strategien for mange foreninger at målrette tiltag til forskellige grupper. Denne tilgang er langt mindre fremtrædende i Danmark, Norge, Belgien og Holland. I Ungarn er det kun 15 % af foreningerne, der ikke har målgruppe-specifikke tiltag, mens det i Belgien, Danmark og England er omkring 40 % af foreningerne, der ikke har dette. Det er i særdeleshed gældende for de socialt dårligere stillede målgrupper (handicappede, lavindkomstgrupper eller personer med migrantbaggrund). "Foreningen tager særlige initiativer for at øge deltagelsen blandt følgende befolkningsgrupper (fx aktiviteter, hold, samarbejdsrelationer, nedsat kontingent, mv)" Fig. 4: Målgrupper for specielle initiativer i idrætsforeninger

6 Som forventet er der forskel på, hvilke redskaber foreningerne bruger, alt efter hvilken gruppe de henvender sig til. Det er dog også sådan, at strategierne til at integrere de specifikke målgrupper i mange tilfælde er forskellige fra land til land. Særlige idrætsaktiviteter, lavere kontingent og grupper eller hold for særlige målgrupper (fx handicappede) er de mest gængse tiltag. Samarbejde med andre idrætsforeninger og de kommunale myndigheder og institutioner bruges sjældent for at rekruttere medlemmer fra særlige målgrupper Fig. 5. Foreninger i Ungarn, Tyskland, Polen og Spanien bruger målgruppe-specifikke tiltag i højere grad sammenlignet med andre europæiske lande i undersøgelsen. Foreninger i Danmark lader for eksempel til at klare sig næsten helt uden specielle tiltag for de udvalgte målgrupper. Fig. 5: De oftest anvendte metoder til strukturel integration af udvalgte målgrupper Hvor godt er personer med et handicap strukturelt integreret i idrætsforeningerne i Europa? Personer med et handicap er den målgruppe, der oftest er ekskluderet eller underrepræsenteret i idrætsforeninger. Selvom andelen af personer med et handicap i alle lande, der er blevet undersøgt, er næsten den samme (17-25 %), så er der forskel på andelen af foreninger, hvor denne målgruppe slet ikke er repræsenteret (25-75 %). I alle lande er personer med et handicap ekskluderet eller i hvert fald underrepræsenteret i ni ud af ti foreninger. Det er kun 2-6 % af foreningerne (formentlig særlige handicapidrætsforeninger), der har en større andel af handicappede som medlemmer end denne gruppes andel af befolkningen. Artikel 30.5 i FN's Konvention om Rettigheder for personer med handicap fastslår denne gruppes ret til deltagelse i rekreative aktiviteter, fritidsaktiviteter og idrætsaktiviteter, og der tilskyndes til, at handicappede støttes til at deltage idræt i bredest mulig forstand.

7 England (20 %) Tyskland (21 %) Norge (20 %) Holland (17 %) Spanien (17 %) Belgien (18 %) Danmark (20 %) Ungarn (25 %) Polen (18 %) 0% 20% 40% 60% 80% 100% Der er ingen medlemmer med et handicap Medlemmer med et handicap er underrepræsenteret Medlemmer med et handicap er svarer til andelen i befolkningen (værdi angivet i parentes ud for landet) Medlemmer med et handicap er overrepræsenteret Fig. 6: Strukturel integration af personer med et handicap i idrætsforeninger i Europa Tyskland (21 %) England (29 %) Spanien (19 %) Belgien (28 %) Ungarn ( 4 %) Polen ( 3 %) 0% 20% 40% 60% 80% 100% Der er ingen medlemmer med en migrationsbaggrund Medlemmer med en migrationsbaggrund er underrepræsenteret Medlemmer med en mingrationsbaggrund svarer til andelen i befolkningen (angivet i parentes ud for landet) Medlemmer med en migrationsbaggrund er overrepræsenteret Fig. 7: Strukturel integration af personer med migrationsbaggrund i idrætsforeninger i Europa

8 Hvor godt er personer med migrantbaggrund strukturelt integreret i idrætsforeningerne i Europa? Personer med migrantbaggrund er ikke repræsenteret i mindst en femtedel af foreningerne på tværs af alle landene. I størstedelen af de resterende foreninger er migranter underrepræsenteret. I nogle få idrætsforeninger i Tyskland, Belgien, England og Spanien er andelen af personer med migrantbaggrund større end forventet i forhold til deres andel af befolkningen. Situationen i Polen og Ungarn bør vurderes separat, da andelen af personer med migrantbaggrund er meget lav i de respektive befolkninger. Hvor godt er ældre (+65) strukturelt integreret i idrætsforeningerne? I forhold til den strukturelle integration af ældre viser der sig et interessant billede. Selvom de ældre, ligesom de andre målgrupper, er underrepræsenteret i mange idrætsforeninger i Europa, så er der også et stort antal foreninger (især i Tyskland, Danmark og Schweiz), hvor de ældre er overrepræsenteret i forhold til deres andel af befolkningen. Tyskland (21 %) Holland (17 %) Danmark (18 %) Schweiz (18 %) England (17 %) Norge (16 %) Belgien (18 %) Ungarn (17 %) Spanien (18 %) Polen (15 %) 0% 20% 40% 60% 80% 100% Der er ingen ældre medlemmer (65+) Ældre er underrepræsenteret Ældre medlemmer svarer til andelen i befolkningen (angivet i parentes ud for landet) Ældre er overrepræsenteret Fig. 8: Strukturel integration af ældre (65+) i idrætsforeninger i Europa

9 Hvor godt er piger og kvinder strukturelt integreret i idrætsforeningerne? Piger og kvinders deltagelse i idræt er steget betydeligt i næsten alle lande i Europa de seneste årtier. På trods af dette bekræfter resultaterne, at der stadig er flere mandlige end kvindelige medlemmer i idrætsforeningerne. I tre fjerdedele af de deltagende idrætsforeninger er andelen af kvindelige medlemmer under 50 %. Til forskel fra de allerede beskrevne målgrupper er piger og kvinder kun ekskluderet i ganske få foreninger. I Belgien, Ungarn, Spanien og Polen har procent af foreningerne slet ingen kvindelige medlemmer. Kvinder og piger er klart underrepræsenteret i cirka en tredjedel af foreningerne i de ti lande (dvs. hvor under en fjerdedel af medlemmerne er kvinder). I lidt under 10 procent af foreningerne udgør piger og kvinder en klar majoritet (dvs. mere end tre fjerdedele af medlemmerne er piger eller kvinder). Holland Tyskland Norge Danmark England Belgien Ungarn Spanien Polen 0% 20% 40% 60% 80% 100% Der er ingen piger og kvinder i foreningen. Kvinder og piger er underrepræsenteret (1-25%) Kvinder og piger er rimeligt repræsenteret (26-75%) Kvinder og piger er overrepræsenteret (76-100%) Fig. 9: Strukturel integration af piger og kvinder i idrætsforeninger i Europa

10 Hvilke andre faktorer fremmer eller begrænser strukturel integration i idrætsforeninger? Af alle de faktorer, som er undersøgt for deres indflydelse på den strukturelle integration, er foreningens størrelse det eneste foreningskendetegn, der har en positiv indflydelse på alle aspekterne i Fig. 2 (dvs. holdningen til at integrere alle grupper; tiltag og indsatser der tager sigte på særlige målgrupper; samt den faktiske repræsentation af målgruppen i foreningerne). Som forventet har idrætsgrenene og disciplinerne stor betydning for, hvor meget forskellige målgrupper er repræsenteret i foreningen. Andre strukturelle parametre eller måden foreningen ledes korrelerer med flere sider af den strukturelle integration, men de kan ikke klart identificeres som enten fremmende eller hæmmende faktorer. Det står heller ikke klart, om generelle politiske tiltag har en positiv indflydelse på den strukturelle integration af de forskellige målgrupper. HVOR MAN KAN STARTE I PRAKSIS Hvordan kan foreningerne bruge disse resultater? Resultaterne ovenfor er blot en indledende indikator for, hvor godt forskellige befolkningsgrupper er strukturelt integreret i idrætsforeninger i Europa. Der er behov for mere dybdegående analyser for at forstå, hvordan integration i idrætsforeninger kan fremmes. Der er dog resultater, der giver en indikation på, hvad idrætsforeninger kan gøre for at rekruttere særlige målgrupper. Mere end 50 % af alle foreninger angiver, at de allerede prøver at integrere de forskellige målgrupper i deres foreninger. For resten af foreningerne kan det være et vigtigt strategisk spørgsmål, om de bør tage lignende skridt for at tiltrække nye medlemmer. Idrætsforeninger, der ligger under det nationale gennemsnit for forskellige målgruppers repræsentation, kan aktivt søge at imødegå denne udfordring. (1) For eksempel har en femtedel af foreningerne ingen medlemmer med migrantbaggrund, hvilket betyder at de mister medlemmer i forhold til de andre fire femtedele. (2) Ligeledes har en tredjedel af foreningerne svaret, at deres andel af kvindelige medlemmer er under 25 %. Og det på trods af at kvinders deltagelse i idræt er steget over de seneste årtier, og denne trend fortsætter sandsynligvis. (3) I alle lande er personer med et handicap ekskluderet eller i hvert fald underrepræsenteret i ni ud af ti foreninger. Og det på trods af at handicapidræts betydning vokser Verden over. Paraatleter kommer i rampelyset og ikke kun til handicap-ol. Flere og flere individer med forskellige evner søger at realisere fordelene ved idræt.

11 Ved at udvikle specielle tilbud, der kan tiltrække disse underrepræsenterede grupper, sikrer man, at foreningen ikke bliver udkonkurreret. For foreninger i lande, der ligger under det europæiske gennemsnit, er viden fra dataene en mulighed for at indføre afprøvede tiltag fra andre lande, uden at glemme situations- og kulturforskelle. Samlet er analyserne en god måde for foreninger at opnå en forståelse af de foranderlige krav, som medlemmerne og samfundet som helhed stiller, og for at imødekomme dem effektivt. Et stort antal foreninger har med succes eksempelvis allerede tacklet udfordringerne ved at sørge for idrætstilbud til ældre. Den næste vækstmulighed ligger måske i i højere grad at få integreret en af de andre særlige målgrupper i foreningen.

12 KORT FORTALT TIL IDRÆTSFORENINGER Forskning i idrætsforeninger skal også være til gavn for idrætsforeninger. Med de fem hæfter Kort fortalt til idrætsforeninger vil forskerne i SIVSCE-projektet sætte handling bag disse ord. Udvalgte resultater fra undersøgelsen er præsenteret på en måde, så de giver de ansvarlige personer i foreninger, organisationer og kommuner et hurtigt overblik over den nye viden, og fremhæver de mest relevante resultater for idrætten. Beskrivelsen følger med vilje principperne for tydeligt sprog og systematisk præsentation og begrænser sig til kun at medtage den vigtigste viden. Læsere, der er interesserede i de komplette og detaljerede resultater af undersøgelsen, kan besøge hjemmesiden og finde de dertil hørende forskningsrapporter, videnskabelige artikler samt Kort fortalt til idrætsforeninger om andre emner FORFATTERE Resultaterne i Kort fortalt til idrætsforeninger er baseret på forskning foretaget i et samarbejde mellem følgende forfattere og institutioner: Adler Zwahlen, Jenny; Albrecht, Julia (University of Bern, SCH); Breuer, Christoph (German Sport University, TYS); Bürgi, Rahel (Lamprecht und Stamm Sozialforschung und Beratung AG, SCH); Claes, Elien (KU Leuven, BEL); Elmose-Østerlund, Karsten (Syddansk Universitet, Danmark, DAN); Feiler, Svenja (German Sport University, TYS); Gerbert, Angela (Lamprecht und Stamm Sozialforschung und Beratung AG, SCH) Illmer, Daniel (DOSB Leadership Academy, TYS); Ibsen, Bjarne (Syddansk Universitet, Danmark, DAN); Lamprecht, Markus (Lamprecht und Stamm Sozialforschung und Beratung AG, SCH); Llopis- Goig, Ramon (University of Valencia, SPA); Nagel, Siegfried (University of Bern, SCH), Nichols, Geoff (University of Sheffield, ENG); Perényi, Szilvia (University of Physical Education Budapest and University of Debrecen, UNG); Piatkowska, Monika (Josef Pilsudski University of Physical Education in Warsaw, POL); Scheerder, Jeroen (KU Leuven, BEL); Seippel, Ørnulf (Norwegian School of Sports Sciences, NOR); Steinbach, Dirk (DOSB Leadership Academy, TYS); van der Roest, Jan Willem (Mulier Institute, HOL); van der Werff, Harold (Mulier Institute, HOL)

Strukturel integration af forskellige grupper i idrætsforeninger i Europa. Steinbach, Dirk; Chakravarti, P; Elmose-Østerlund, Karsten; Ibsen, Bjarne

Strukturel integration af forskellige grupper i idrætsforeninger i Europa. Steinbach, Dirk; Chakravarti, P; Elmose-Østerlund, Karsten; Ibsen, Bjarne Syddansk Universitet Strukturel integration af forskellige grupper i idrætsforeninger i Europa Steinbach, Dirk; Chakravarti, P; Elmose-Østerlund, Karsten; Ibsen, Bjarne Publication date: 2017 Document

Læs mere

Sociokulturel og socio-affektiv integration af medlemmer af idrætsforeninger i Europa

Sociokulturel og socio-affektiv integration af medlemmer af idrætsforeninger i Europa Steinbach, D. / Elmose-Østerlund, K. / Ibsen, B. Kort fortalt til idrætsforeninger nr. 4 15. november 2017 Forskning i idrætsforeninger i Europa - Resultater til praktisk brug Sociokulturel og socio-affektiv

Læs mere

Undersøgelse af i idrætsforeninger i Europa: SIVSCE-projektet Kort fortalt

Undersøgelse af i idrætsforeninger i Europa: SIVSCE-projektet Kort fortalt Steinbach, D. / Elmose-Østerlund, K. / Ibsen, B. Kort fortalt til idrætsforeninger nr. 1 15. november 2017 Forskning i europæiske idrætsforeninger - Resultater til praktisk brug Undersøgelse af i idrætsforeninger

Læs mere

Frivillige i idrætsforeninger i Europa - Demografi og karakteristika

Frivillige i idrætsforeninger i Europa - Demografi og karakteristika Syddansk Universitet Frivillige i idrætsforeninger i Europa - Demografi og karakteristika Steinbach, Dirk; Elmose-Østerlund, Karsten; Ibsen, Bjarne Publication date: 2017 Document version Også kaldet Forlagets

Læs mere

Steinbach, Dirk; Illmer, Daniel; Elmose-Østerlund, Karsten; Ibsen, Bjarne

Steinbach, Dirk; Illmer, Daniel; Elmose-Østerlund, Karsten; Ibsen, Bjarne Syddansk Universitet Ledelse af frivillige i idrætsforeninger i Europa Steinbach, Dirk; Illmer, Daniel; Elmose-Østerlund, Karsten; Ibsen, Bjarne Publication date: 2017 Document version Også kaldet Forlagets

Læs mere

Social integration i danske og europæiske idrætsforeninger

Social integration i danske og europæiske idrætsforeninger Social integration i danske og europæiske idrætsforeninger Ligheder, forskelle og potentielle forklaringer Oplæg ved konferencen Dansk foreningsidræt i europæisk perspektiv Mandag den. december 201 på

Læs mere

Dansk foreningsidræt i europæisk perspektiv

Dansk foreningsidræt i europæisk perspektiv Invitation til konference Dansk foreningsidræt i europæisk perspektiv Mandag den 4. december 2017 i Auditorium U45 på Syddansk Universitet Bent Nielsen / DGI Fotoarkiv Internationale undersøgelser placerer

Læs mere

Frivilligt arbejde i danske og europæiske idrætsforeninger. Ligheder, forskelle og potentielle forklaringer

Frivilligt arbejde i danske og europæiske idrætsforeninger. Ligheder, forskelle og potentielle forklaringer Frivilligt arbejde i danske og europæiske idrætsforeninger. Ligheder, forskelle og potentielle forklaringer Mandag den 4. December 2017 Bjarne Ibsen, Professor Center for forskning i Idræt, Sundhed og

Læs mere

Uddannelse 2014 Ph.d. i idræt 2009 Cand.scient., idræt og samfundsfag (1. juni) 2000 Studentereksamen

Uddannelse 2014 Ph.d. i idræt 2009 Cand.scient., idræt og samfundsfag (1. juni) 2000 Studentereksamen Karsten Elmose-Østerlund Adjunkt Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) Institut for Idræt og Biomekanik Bevægelse, Kultur og Samfund Postaddresse: Campusvej 55 5230 Odense M Danmark

Læs mere

Idrætspolitik kan den gøre en forskel?

Idrætspolitik kan den gøre en forskel? Idrætspolitik kan den gøre en forskel? Bjarne Ibsen Professor og centerleder Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Har idrætspolitikken nået en korsvej? Men det sker,

Læs mere

Slår det frivillige arbejde til i arbejdet med socialt udsatte børn?

Slår det frivillige arbejde til i arbejdet med socialt udsatte børn? Slår det frivillige arbejde til i arbejdet med socialt udsatte børn? Bjarne Ibsen Professor og forskningsleder Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Frivillige eller

Læs mere

Gider de unge foreningslivet?

Gider de unge foreningslivet? Gider de unge foreningslivet? Bjarne Ibsen Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Hvad man hører? 1. De unge falder i stor stil fra foreningerne! 2. De unge vil hellere

Læs mere

Hovedkonklusioner på spørgeskemaundersøgelse rettet mod danske journalister og politikere

Hovedkonklusioner på spørgeskemaundersøgelse rettet mod danske journalister og politikere Hovedkonklusioner på spørgeskemaundersøgelse rettet mod danske journalister og politikere Erik Albæk, Arjen van Dalen & Claes de Vreese Center for Journalistik Institut for Statskundskab Syddansk Universitet

Læs mere

DANMARK. Standard Eurobarometer 88 MENINGSMÅLING I EU. National rapport.

DANMARK. Standard Eurobarometer 88 MENINGSMÅLING I EU. National rapport. MENINGSMÅLING I EU DANMARK http://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion Undersøgelsen er blevet bestilt og koordineret af den Europa Kommissionen, Generaldirektoratet for Kommunikation. Denne rapport

Læs mere

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler

Skolevægring. Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Skolevægring Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt skoleledere på danske folkeskoler og specialskoler Udarbejdet af Analyse & Tal for Institut for Menneskerettigheder juli 017 Indledning Udsendelse

Læs mere

Danskerne, islam og muslimer Af professor Peter Nannestad, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet

Danskerne, islam og muslimer Af professor Peter Nannestad, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet Danskerne, islam og muslimer Af professor Peter Nannestad, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet Siden terrorangrebet den 11. september 2001 og Muhammed-krisen i 2005 er spørgsmålet om danskernes

Læs mere

3RD NYHEDSBREV SOCIAL/PARENTING SKILLS WORKSHOP. Bukarest maj 2017 Rumænien

3RD NYHEDSBREV SOCIAL/PARENTING SKILLS WORKSHOP. Bukarest maj 2017 Rumænien 3RD NYHEDSBREV SOCIAL/PARENTING SKILLS WORKSHOP Bukarest 22.-23. maj 2017 Rumænien Denne publikation er udarbejdet i projektet "SPAHCO" inden for rammerne af det europæiske program "Erasmus+ KA2 strategiske

Læs mere

Integrationspolitik for Frederiksberg Kommune 2010-2014

Integrationspolitik for Frederiksberg Kommune 2010-2014 Integrationspolitik for Frederiksberg Kommune 2010-2014 Frederiksberg Kommune ønsker, at byen er et attraktivt sted at leve, bo og arbejde for alle borgere uanset etnisk oprindelse. Kommunen ser i udgangspunktet

Læs mere

undersøgelsen indgår under betegnelsen børn og unge med anden etnisk baggrund end dansk, være vanskelig at foretage i praksis.

undersøgelsen indgår under betegnelsen børn og unge med anden etnisk baggrund end dansk, være vanskelig at foretage i praksis. Baggrund Ved opstart af projektet Hvervning af og støtte til plejefamilier til børn og unge med etnisk minoritetsbaggrund viste en opgørelse fra Danmarks Statistik, at en lidt større andel af børn og unge

Læs mere

Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet

Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet 21. marts 2017 Forventninger til tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet Næsten 2 ud af 3 FOA-medlemmer regner ikke med, at de kan blive på arbejdsmarkedet, til de går på folkepension, hvis folkepensionsalderen

Læs mere

Fakta og Faxe samarbejdets udvikling fra 2015 til 2018

Fakta og Faxe samarbejdets udvikling fra 2015 til 2018 Fakta og Faxe samarbejdets udvikling fra 2015 til 2018 Bjarne Ibsen Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Tre spørgeskemaundersøgelser i Faxe Kommune i 2018 1. Voksne

Læs mere

DANSKERNE FORBINDER EU MED ØKONOMISK VELSTAND

DANSKERNE FORBINDER EU MED ØKONOMISK VELSTAND DANSKERNE FORBINDER EU MED ØKONOMISK VELSTAND Kontakt: Projektmedarbejder, Kasper Skaaning +45 33 13 07 30 kontakt@thinkeuropa.dk RESUME Både økonomiske og kulturelle faktorer kan have betydning for folks

Læs mere

Idræt i udsatte boligområder

Idræt i udsatte boligområder Idræt i udsatte boligområder Resultater af undersøgelse. Bjarne Ibsen, Professor og forskningsleder, Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund, 30. Maj 2012, Vejen Idrætscenter Bascon Den sociale

Læs mere

Nordjysk Uddannelsesindblik 2015 - temaindblik: Elevsammensætning og social mobilitet på ungdomsuddannelserne

Nordjysk Uddannelsesindblik 2015 - temaindblik: Elevsammensætning og social mobilitet på ungdomsuddannelserne Nordjysk Uddannelsesindblik 2015 - temaindblik: Elevsammensætning og social mobilitet på ungdomsuddannelserne Denne publikation er en del af Region s årlige uddannelsesindblik. I denne publikation beskrives

Læs mere

IDRÆTTENS SOCIALE RUMMELIGHED. Arkitektur for fremtidens idrætstilbud til udsatte

IDRÆTTENS SOCIALE RUMMELIGHED. Arkitektur for fremtidens idrætstilbud til udsatte IDRÆTTENS SOCIALE RUMMELIGHED Arkitektur for fremtidens idrætstilbud til udsatte DANMARKS IDRÆTSFORBUND DIF GET2SPORT DIF HAR INTENSIVERET OG INVESTERET I INKLUSION AF UDSATTE GRUPPER I IDRÆTTEN DIF politisk

Læs mere

HANDICAPPOLITIK 2015-2019

HANDICAPPOLITIK 2015-2019 HANDICAPPOLITIK 2015-2019 Foto: Krudtuglerne ved indvielse af boliger på Tycho Brahes Vej i Haslev, august 2013 - det handler om respekt, ligeværd og personlig frihed Indhold Forord... 3 Indledning...

Læs mere

Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere?

Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere? ANALYSE Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere? Resumé Selvom danskerne beundrer iværksætterne i det danske samfund, vælger overraskende få danskere livet som iværksætter. Det viser en ny befolkningsundersøgelse,

Læs mere

HANDICAPPOLITIK

HANDICAPPOLITIK HANDICAPPOLITIK 2015-2017 Her indsættes foto af Krudtuglerne der optræder - hvis personerne på billedet kan godkende, at vi bruger det. Foto: Krudtuglerne ved indvielse af boliger på Tycho Brahes Vej i

Læs mere

ANTAL FRIVILLIGE OG LØNNEDE POSITIONER I FORENINGER UNDER DIF, DGI OG FIRMAIDRÆTTEN

ANTAL FRIVILLIGE OG LØNNEDE POSITIONER I FORENINGER UNDER DIF, DGI OG FIRMAIDRÆTTEN Co-funded by the Erasmus+ Programme of the European Union ANTAL FRIVILLIGE OG LØNNEDE POSITIONER I FORENINGER UNDER DIF, DGI OG FIRMAIDRÆTTEN Estimat udarbejdet af: Karsten Elmose-Østerlund & Bjarne Ibsen,

Læs mere

Analyseinstitut for Forskning

Analyseinstitut for Forskning Analyseinstitut for Forskning Folk og forskning Forskningsformidling - Danskernes kilder til viden om forskning Notat 2001/2 ISSN: 1399-8897 Analyseinstitut for Forskning/ The Danish Institute for Studies

Læs mere

Arbejdstempo, bemanding og stress

Arbejdstempo, bemanding og stress 19. august 2019 Arbejdstempo, bemanding og stress Seks ud af 10 (59 %) af FOAs medlemmer føler sig i meget høj, høj eller nogen grad stressede, og for størstedelen af disse (89 %) er arbejdet en vigtig

Læs mere

Det gode projekt! Bjarne Ibsen

Det gode projekt! Bjarne Ibsen Det gode projekt! Bjarne Ibsen Hoved-VEJENE i dansk idrætspolitik Økonomisk støtte til foreningsidræt Folkeoplysningslov, Statsstøtte til idrætsorganisationer Kommunal finansiering af de fysiske rammer

Læs mere

FÆLLES FOKUS FÆLLES INDSATS

FÆLLES FOKUS FÆLLES INDSATS FÆLLES FOKUS FÆLLES INDSATS Styrket integrationssamarbejde mellem frivillige, foreninger og kommuner Af Michael Karlsen Fuldmægtig i Kontoret for Beskæftigelse og Uddannelse Indhold 1: Den frivillige illi

Læs mere

Handlingsplan for Faxe Kommunes

Handlingsplan for Faxe Kommunes Handlingsplan for Faxe Kommunes HANDICAPPOLITIK 2015-2019 Foto: Krudtuglerne ved indvielse af boliger på Tycho Brahes Vej i Haslev, august 2013 - det handler om respekt, ligeværd og personlig frihed 1

Læs mere

Normering og trivsel EN SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE BLANDT PSYKOLOGER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET (2019) DANSK PSYKOLOG FORENING

Normering og trivsel EN SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE BLANDT PSYKOLOGER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET (2019) DANSK PSYKOLOG FORENING Normering og trivsel EN SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE BLANDT PSYKOLOGER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET (2019) DANSK PSYKOLOG FORENING Indhold Hovedkonklusioner... 2... 2 Baggrund og formål... 2 Undersøgelsens omfang og

Læs mere

Vold og trusler på arbejdspladsen

Vold og trusler på arbejdspladsen 27. november 2017 Vold og trusler på arbejdspladsen Omkring en tredjedel af FOAs medlemmer har inden for det seneste år været udsat for trusler om vold eller fysisk vold på deres arbejdsplads. Undersøgelsen

Læs mere

Indhold. Vision for handicappolitikken Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier...

Indhold. Vision for handicappolitikken Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier... handicap politik Indhold Forord... 3 Vision for handicappolitikken... 4 Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier... 5 Målsætninger... 7 Forord Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Høje-Taastrup Kommunes Idræts- og Bevægelsespolitik 2011-15

Høje-Taastrup Kommunes Idræts- og Bevægelsespolitik 2011-15 Høje-Taastrup Kommunes Idræts- og Bevægelsespolitik 2011-15 Idræt for alle Idræt og bevægelse er glæde, udfordring og fællesskab. Vi ønsker i Høje-Taastrup Kommune at skabe de bedst mulige rammer for et

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL UNGES FRITIDSLIV En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet april 2019 Grafisk design: Peter Waldorph

Læs mere

De oversete idrætsudøvere kombinerer fællesskab og fleksibilitet

De oversete idrætsudøvere kombinerer fællesskab og fleksibilitet De oversete idrætsudøvere kombinerer fællesskab og fleksibilitet Det er en udbredt opfattelse, at nyere individuelle motionsformer som løb og fitness, der har vundet kraftigt frem, står i modsætning til

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Revidering foretaget 8. november 2018 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 VISION 4 Formål 4 Vision 4 MÅLSÆTNINGER 6 Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde 6 Folkeoplysende voksenundervisning

Læs mere

*** UDKAST TIL HENSTILLING

*** UDKAST TIL HENSTILLING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender 2011/0431(APP) 3.9.2012 *** UDKAST TIL HENSTILLING om udkast til Rådets afgørelse om flerårig ramme for EU's

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelsen i forbindelse med den offentlige høring

Spørgeskemaundersøgelsen i forbindelse med den offentlige høring RESUMÉ Spørgeskemaundersøgelsen i forbindelse med den offentlige høring Fra april til juli 2015 gennemførte Europa-Kommissionen en åben offentlig høring om fugledirektivet og habitatdirektivet. Høringen

Læs mere

43 pct. mener at skattesystemet for lønmodtagere er enkelt, mod tidligere 48 pct. i 2010 og 50 pct. i 2088.

43 pct. mener at skattesystemet for lønmodtagere er enkelt, mod tidligere 48 pct. i 2010 og 50 pct. i 2088. Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 155 Offentligt Notat Koncerncentret Borger og virksomhed Indsats og analyse 23. august 2012 Borgerne oplever øget risiko for at blive opdaget

Læs mere

Interesseorganisationer i politiske arenaer. Resultater fra et forskningsprojekt. Anne Skorkjær Binderkrantz. Institut for Statskundskab

Interesseorganisationer i politiske arenaer. Resultater fra et forskningsprojekt. Anne Skorkjær Binderkrantz. Institut for Statskundskab Interesseorganisationer i politiske arenaer Resultater fra et forskningsprojekt Anne Skorkjær Binderkrantz Institut for Statskundskab Aarhus Universitet www.interarena.dk Indledning I alle demokratier

Læs mere

En temperaturmåling Af Arbejdsmarkedet i Aabenraa kommune

En temperaturmåling Af Arbejdsmarkedet i Aabenraa kommune En temperaturmåling Af Arbejdsmarkedet i Aabenraa kommune - Virksomhedsbarometer For perioden 1. januar 3. juni 214 18. august 214 1 Indledning: Jobcentret gennemfører løbende spørgeskemaundersøgelser

Læs mere

Inklusion eller eksklusion i børne- og ungdomsidrætten. Idrætskonference 11. oktober 2012 Gerlev Per Schultz Jørgensen

Inklusion eller eksklusion i børne- og ungdomsidrætten. Idrætskonference 11. oktober 2012 Gerlev Per Schultz Jørgensen Inklusion eller eksklusion i børne- og ungdomsidrætten Idrætskonference 11. oktober 2012 Gerlev Per Schultz Jørgensen Idræt kan bygge bro Sociale lag elite og bredde Køn handicap Udsatte og sårbare Marginaliserede

Læs mere

Visioner for samskabelse myte eller realitet?

Visioner for samskabelse myte eller realitet? Visioner for samskabelse myte eller realitet? Bjarne Ibsen Professor og forskningsleder Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Myterne Foreningsliv og frivillighed (citat fra Danmarkskanon

Læs mere

Bedre match mellem personer med bevægelseshandicap og arbejdsmarkedet. v. Thomas Bredgaard, Professor MSO

Bedre match mellem personer med bevægelseshandicap og arbejdsmarkedet. v. Thomas Bredgaard, Professor MSO Bedre match mellem personer med bevægelseshandicap og arbejdsmarkedet v. Thomas Bredgaard, Professor MSO Dagens program 9.00-10.00 Ankomst 10.00-10.15 Velkomst ved Jens Bouet (direktør for Dansk Handicap

Læs mere

Vidensmedier på nettet

Vidensmedier på nettet Vidensmedier på nettet En sociokulturel forståelse af læring kan bringe os til at se bibliotekernes samlinger som læringsressourcer og til at rette blikket mod anvendelsespotentialerne. fra Aarhus Universitet

Læs mere

Analyse. Integrationen i Danmark set i et europæisk. 22. september 2015. Af Kristian Thor Jakobsen og Laurids Münier

Analyse. Integrationen i Danmark set i et europæisk. 22. september 2015. Af Kristian Thor Jakobsen og Laurids Münier Analyse 22. september 21 Integrationen i Danmark set i et europæisk perspektiv Af Kristian Thor Jakobsen og Laurids Münier I den seneste tid har der været stor fokus på asyl- og integrationspolitikken

Læs mere

Sundhedstilstand for forskellige befolkningsgrupper I dette afsnit er befolkningens sundhedstilstand

Sundhedstilstand for forskellige befolkningsgrupper I dette afsnit er befolkningens sundhedstilstand Kapitel 7. Social ulighed i sundhed Den sociale ulighed i befolkningens sundhedstilstand viser sig blandt andet ved, at ufaglærte i alderen 25-64 år har et årligt medicinforbrug på 2.2 kr., mens personer

Læs mere

Idrættens outsidere. Inklusion eller eksklusion af vanskeligt stillede børn og unge i idrætten

Idrættens outsidere. Inklusion eller eksklusion af vanskeligt stillede børn og unge i idrætten Idrættens outsidere Inklusion eller eksklusion af vanskeligt stillede børn og unge i idrætten Center for forskning i Idræt, Sundhed & Civilsamfund www.sdu.dk/cisc Institut for Idræt & Biomekanik Syddansk

Læs mere

Handicappolitik

Handicappolitik Handicappolitik 2020-2024 Indledning Nyborg Kommunes handicappolitik 2020-2024 er en visionær politik, som vil række udover 2024. Handicappolitikken omfatter alle afdelinger i kommunen og tager afsæt i

Læs mere

Kundeanalyse. blandt 1000 grønlandske husstande

Kundeanalyse. blandt 1000 grønlandske husstande Kundeanalyse 2012 blandt 1000 grønlandske husstande Udarbejdet af Tele-Mark A/S Carl Blochs Gade 37 8000 Århus C Partner: Allan Falch November 2012 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Formålet

Læs mere

H a n d i c a p p o l i t i k

H a n d i c a p p o l i t i k H a n d i c a p p o l i t i k LY N G B Y - T A A R B Æ K K O M M U N E F o r o r d a f B o r g m e s t e r R o l f A a g a a r d - S v e n d s e n Der er sket store ændringer på handicapområdet de seneste

Læs mere

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Seksuel chikane på arbejdspladsen 18. december 2017 Seksuel chikane på arbejdspladsen Mere end hvert tiende FOA-medlem har inden for de seneste 12 måneder været udsat for seksuel chikane. Det er især medlemmer i Social- og Sundhedssektoren,

Læs mere

Repræsentation af køn og etnicitet på Folkemødet 2019

Repræsentation af køn og etnicitet på Folkemødet 2019 Repræsentation af køn og etnicitet på Folkemødet 2019 Undersøgelsens formål Formålet med undersøgelsen er at kortlægge repræsentation af køn og etnicitet på Folkemødet 2019. Det er fundamentalt for den

Læs mere

kan skabe behov for civile initiativer. Individualisering har dog øjensynligt ændret typen og sammensætningen af frivillige arbejde.

kan skabe behov for civile initiativer. Individualisering har dog øjensynligt ændret typen og sammensætningen af frivillige arbejde. Dansk resume Denne afhandling undersøger omfanget af det formelle og uformelle frivillige arbejde i Danmark. Begrebet frivilligt arbejde i denne afhandling omfatter således både formelle og uformelle aktiviteter,

Læs mere

Hvad ved vi om daginstitutionens betydning for børn i udsatte positioner

Hvad ved vi om daginstitutionens betydning for børn i udsatte positioner Pædagogisk Indblik 01 01 Hvad ved vi om daginstitutionens betydning for børn i udsatte positioner Af Kirsten Elisa Petersen 1 Hvilke børn taler vi om, når vi taler om børn i udsatte positioner? Hvorfor

Læs mere

BORGER- PANEL. Frivilligt arbejde er et hit. 31. januar 2011

BORGER- PANEL. Frivilligt arbejde er et hit. 31. januar 2011 BORGER- PANEL 31. januar 2011 Frivilligt arbejde er et hit Fire ud af ti borgerne i Region Syddanmark arbejder frivilligt. Det frivillige arbejde lægges især i idrætsforeninger eller i socialt arbejde.

Læs mere

Medlemsundersøgelse 2011

Medlemsundersøgelse 2011 Medlemsundersøgelse 2011 September 2011 1 Indhold Sammenfatning..3 Hvordan ser det typiske skolebestyrelsesmedlem ud?...4 Skolerne 5 Skolebestyrelsernes virksomhed.7 Bistand fra Skole og Forældre 9 Hvor

Læs mere

NYE TAL PÅ INKLUSIONSBAROMETRET JANUAR 2013

NYE TAL PÅ INKLUSIONSBAROMETRET JANUAR 2013 NYE TAL PÅ INKLUSIONSBAROMETRET JANUAR 2013 OVERBLIK OG GENNEMGANG KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning Side INKLUSIONSBAROMETRET - JANUAR 2013 - OVERBLIK For hvert mål vises,

Læs mere

Rapport: Danskernes forhold til Tyskland og grænser Del 3 af undersøgelse af danskernes bånd til det danske mindretal i Sydslesvig

Rapport: Danskernes forhold til Tyskland og grænser Del 3 af undersøgelse af danskernes bånd til det danske mindretal i Sydslesvig Rapport: Danskernes forhold til Tyskland og grænser Del 3 af undersøgelse af danskernes bånd til det danske mindretal i Sydslesvig Indhold 1. Konklusioner (side 3) 2. Om undersøgelsen (side 5) 3. Forholdet

Læs mere

Sundhedsprofil for Mariagerfjord Kommune handleplan

Sundhedsprofil for Mariagerfjord Kommune handleplan Sundhedsprofil for Mariagerfjord Kommune handleplan J.nr. 16.20.02-G01-1-09 Om sundhedsprofilen I foråret 2011 kunne alle landets kommuner og regioner præsentere resultater og analyser fra en befolkningsundersøgelse

Læs mere

SOCIAL KONTROL I ET FORSKNINGSMÆSSIGT, TEORETISK OG PRAKTISK PERSPEKTIV. V. Halima EL Abassi & Nawal El-Falaki 14. Marts 2019

SOCIAL KONTROL I ET FORSKNINGSMÆSSIGT, TEORETISK OG PRAKTISK PERSPEKTIV. V. Halima EL Abassi & Nawal El-Falaki 14. Marts 2019 SOCIAL KONTROL I ET FORSKNINGSMÆSSIGT, TEORETISK OG PRAKTISK PERSPEKTIV V. Halima EL Abassi & Nawal El-Falaki 14. Marts 2019 DAGSORDEN FOR I DAG Min historie og erfaringer (1 time) Et forskningsmæssigt,

Læs mere

Etniske Piger. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle

Etniske Piger. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle Etniske Piger Case rapport Evaluering af Idræt for Alle 27 Indhold 1. Introduktion...... 28 2. Projektets aktiviteter......... 29 3. Projektets resultater.... 29 4. Projektets virkning........ 31 5. Læring

Læs mere

Idræt i udsatte boligområder Præsentation på netværksmøde i netværket for leg og legelandskaber, Rudersdal Kommune, 24. april 2012

Idræt i udsatte boligområder Præsentation på netværksmøde i netværket for leg og legelandskaber, Rudersdal Kommune, 24. april 2012 Idræt i udsatte boligområder Præsentation på netværksmøde i netværket for leg og legelandskaber, Rudersdal Kommune, 24. april 2012 Undersøgelsens formål Opnå viden om eventuelle barrierer for socialt udsatte

Læs mere

Hvad betyder kurser og kvalificering for de frivillige?

Hvad betyder kurser og kvalificering for de frivillige? Hvad betyder kurser og kvalificering for de frivillige? Bjarne Ibsen Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet 1 Formaliseringen af det frivillige arbejde 2 Professionelt

Læs mere

Markedsanalyse. Danskernes forhold til naturen anno 2017

Markedsanalyse. Danskernes forhold til naturen anno 2017 Markedsanalyse 22. maj 2017 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskernes forhold til naturen anno 2017 I en ny undersøgelse har landbrug & Fødevarer

Læs mere

Trends i forebyggelsen - individrettet og strukturel forebyggelse

Trends i forebyggelsen - individrettet og strukturel forebyggelse Trends i forebyggelsen - individrettet og strukturel forebyggelse Bjarne Ibsen Professor og forskningsleder Institut for Idræt og Biomekanik Syddansk Universitet Danskerne lever ikke så lang tid, som de

Læs mere

Brugertilfredshed hos modtagere af hjemmepleje i 2018 Marts 2018

Brugertilfredshed hos modtagere af hjemmepleje i 2018 Marts 2018 Brugertilfredshed hos modtagere af hjemmepleje i 2018 Marts 2018 2 Indholdsfortegnelse Formål med undersøgelsen 4 Sammenfatning af resultater fra undersøgelsen 5 Præsentation af undersøgelsens resultater

Læs mere

Standard Eurobarometer 82. MENINGSMÅLING I EU Efterår 2014 NATIONAL RAPPORT DANMARK

Standard Eurobarometer 82. MENINGSMÅLING I EU Efterår 2014 NATIONAL RAPPORT DANMARK Standard Eurobarometer 82 MENINGSMÅLING I EU Efterår 2014 NATIONAL RAPPORT DANMARK Undersøgelsen er blevet bestilt og koordineret af den Europa Kommissionen, Generaldirektoratet for Kommunikation. Denne

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse i Visitationsenheden 2011

Brugertilfredshedsundersøgelse i Visitationsenheden 2011 Brugertilfredshedsundersøgelse i Visitationsenheden 2011 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Formål... 3 1.3 Metode... 4 2. Resultater... 5 2.1 Køn og alder... 6 2.2 Samlet tilfredshed,

Læs mere

Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning

Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning december 2006 j.nr.1.2002.82 FKJ/UH Den danske befolknings deltagelse i medicinske forsøg og lægevidenskabelig forskning omfang, befolkningens vurderinger Af Finn Kamper-Jørgensen og Ulrik Hesse Der er

Læs mere

VÆ R D S Æ T T E A F I V E R E T L S E M O T H U M A N U N I V E R Z

VÆ R D S Æ T T E A F I V E R E T L S E M O T H U M A N U N I V E R Z I V E R E T A F VÆ R D S Æ T T E M O T L S E H U M A N U N I V E R Z 20 1 MEDARBEJDERES STØRSTE BEHOV Jeg (Gary) spiste middag med en ven, som er leder i en stor, frivillig organisation. Jeg gav ham en

Læs mere

Civilsamfundet i samskabelse med kommunerne hvilken udvikling ser vi?

Civilsamfundet i samskabelse med kommunerne hvilken udvikling ser vi? Civilsamfundet i samskabelse med kommunerne hvilken udvikling ser vi? Bjarne Ibsen Professor og forskningsleder Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Store politiske forventninger til civilsamfund

Læs mere

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer ANALYSE Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer Resumé Den danske eksport af beklædning og fodtøj slår igen i år alle rekorder. Dansk Erhverv forventer, at de danske virksomheder vil

Læs mere

8801/1/19 REV 1 llp/la/ipj 1 TREE.1.B

8801/1/19 REV 1 llp/la/ipj 1 TREE.1.B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 3. maj 2019 (OR. en) 8801/1/19 REV 1 SPORT 50 NOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet Fremme af børns og

Læs mere

TAL NO.13 SYDDANMARK I. Frivilligt arbejde BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK

TAL NO.13 SYDDANMARK I. Frivilligt arbejde BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK SYDDANMARK I TAL BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK NO.13 Frivilligt arbejde 40 % af borgerne i Region Syddanmark arbejder i deres fritid uden at få en krone for det. Det viser noget om den tillid,

Læs mere

En ny vej - Statusrapport juli 2013

En ny vej - Statusrapport juli 2013 En ny vej - Statusrapport juli 2013 Af Konsulent, cand.mag. Hanne Niemann Jensen HR-afdelingen, Fredericia Kommune I det følgende sammenfattes resultaterne af en undersøgelse af borgernes oplevelse af

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Folkeoplysningspolitik Vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 22. november 2018 Indhold 3 4 4 4 6 6 8 9 10 11 12 13 Forord Vision Formål Vision Målsætninger Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde

Læs mere

Dilemmaer i samspillet mellem den frivillige og den kommunale sektor

Dilemmaer i samspillet mellem den frivillige og den kommunale sektor Dilemmaer i samspillet mellem den frivillige og den kommunale sektor Bjarne Ibsen Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Store kommunale forventninger til at foreninger

Læs mere

DCEA - kort. Miljøvurdering som løftestang for sundere byplanlægning

DCEA - kort. Miljøvurdering som løftestang for sundere byplanlægning Miljøvurdering som løftestang for sundere byplanlægning VED PROFESSOR LONE KØRNØV 13. December 2011 DCEA - kort Det Danske Center for Miljøvurdering (DCEA) ved Aalborg Universitet Institut for Planlægning

Læs mere

Rekruttering af informanter med etnisk minoritetsbaggrund udfordringer og lessons learned

Rekruttering af informanter med etnisk minoritetsbaggrund udfordringer og lessons learned Rekruttering af informanter med etnisk minoritetsbaggrund udfordringer og lessons learned Annemette Nielsen og Maria Kristiansen Afdeling for Sundhedstjenesteforskning Institut for Folkesundhedsvidenskab

Læs mere

3.4 TERRITORIER MED SÄRSKILD STATSRÄTTSLIG

3.4 TERRITORIER MED SÄRSKILD STATSRÄTTSLIG 3.4 TERRITORIER MED SÄRSKILD STATSRÄTTSLIG STATUS 3.4.1 FORVALTNING I GRØNLAND. MELLEM NATIONALSTAT OG KOMMUNE. ANNE SKORKJÆR BINDERKRANTZ Et ofte overset aspekt i nordisk forvaltningsforskning drejer

Læs mere

Har de unge glemt kommunalpolitik eller har kommunalpolitikerne glemt de unge?

Har de unge glemt kommunalpolitik eller har kommunalpolitikerne glemt de unge? Har de unge glemt kommunalpolitik eller har kommunalpolitikerne glemt de unge? Nye tal fra Cevea viser, at kun 20,3 pct. af de unge mellem føler sig inddraget i kommunalpolitik, mens tallet for de 64-75

Læs mere

NOTAT. Gennemgang af DIF- og Epinion-undersøgelse af idrætsvilkårene i Køge Kommune

NOTAT. Gennemgang af DIF- og Epinion-undersøgelse af idrætsvilkårene i Køge Kommune NOTAT Dato Kultur- og Økonomiforvaltningen Kultur- og Idrætsafdelingen Gennemgang af DIF- og Epinion-undersøgelse af idrætsvilkårene i Køge Kommune Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Analysefirmaet Epinion

Læs mere

UNITE-IT NETVÆRK FOR DIGITAL INKLUSION

UNITE-IT NETVÆRK FOR DIGITAL INKLUSION UNITE-IT NETVÆRK FOR DIGITAL INKLUSION Drevet af UNITE-IT 2014 GENERELT OVERBLIK Unite-IT-netværket har fejret sit andet projekt år, men det er blot det første fulde funktionelle år. Det har fastholdt

Læs mere

GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2016 HOVEDKONKLUSIONER FRA GRØNLAND

GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2016 HOVEDKONKLUSIONER FRA GRØNLAND GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2016 HOVEDKONKLUSIONER FRA GRØNLAND TRANSPARENCY INTERNATIONAL GREENLAND KORT OM TI OG TIG Transparency International er en global bevægelse med én vision: En verden hvor politik,

Læs mere

Vidste du at. Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15. Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø.

Vidste du at. Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15. Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø. 1 Vidste du at Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø Indhold En quiz, hvor eleverne præsenteres for ord og begreber omhandlende LGBT-personer,

Læs mere

af integrationsrådenes høringsret og økonomiske midler

af integrationsrådenes høringsret og økonomiske midler UNDERSØGELSE af integrationsrådenes høringsret og økonomiske midler Rådet for Etniske Minoriteter Marts 2004 BAGGRUND FOR UNDERSØGELSEN Rådet for Etniske Minoriteter afholdt den 3. maj 2003 en konference

Læs mere

KOMMUNALE FORSKELLE PÅ BØRNS IDRÆTSDELTAGELSE

KOMMUNALE FORSKELLE PÅ BØRNS IDRÆTSDELTAGELSE KOMMUNALE FORSKELLE PÅ BØRNS IDRÆTSDELTAGELSE Idrættens rum og rammer Frederikshavn, d.24.2.2009 v/jan Toftegaard Støckel Center for Forskning i idræt, sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Email:

Læs mere

Session 2: Unge og social kontrol barrierer og handlemuligheder

Session 2: Unge og social kontrol barrierer og handlemuligheder Session 2: Unge og social kontrol barrierer og handlemuligheder SOCIAL KONTROL: LOVGIVNING OG TILBUD Etnisk Konsulentteam Christina Elle og Kristine Larsen Etnisk Konsulentteam konsulentbistand til fagfolk

Læs mere

Tine Rostgaard og Mads Ulrich Matthiessen. At arbejde rehabiliterende i hjemmeplejen gør arbejdet meningsfuldt

Tine Rostgaard og Mads Ulrich Matthiessen. At arbejde rehabiliterende i hjemmeplejen gør arbejdet meningsfuldt Tine Rostgaard og Mads Ulrich Matthiessen At arbejde rehabiliterende i hjemmeplejen gør arbejdet meningsfuldt At arbejde rehabiliterende i hjemmeplejen gør arbejdet meningsfuldt Publikationen kan hentes

Læs mere

Ny vin på gamle flasker Forandringer i den foreningsorganiserede idræt. Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund

Ny vin på gamle flasker Forandringer i den foreningsorganiserede idræt. Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Ny vin på gamle flasker Forandringer i den foreningsorganiserede idræt Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Bevægelse, leg og idræt Forskningsprogram som Nordea fonden har støttet med

Læs mere

VISION OG MÅL. Udkast Til høring. Fremtidens handicapområde. Rudersdal Kommune

VISION OG MÅL. Udkast Til høring. Fremtidens handicapområde. Rudersdal Kommune VISION OG MÅL Fremtidens handicapområde Rudersdal Kommune 2017-2027 Udkast Til høring 2 Indholdsfortegnelse: INDLEDNING...4 FORORD...4 RAMME...5 VISION...6 MÅL...7 BESKÆFTIGELSE OG UDDANNELSE...7 BOLIG...7

Læs mere

Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen

Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen Undersøgelse af danske skolebørns viden om menneskerettigheder og børnekonventionen 1 Indledning Baggrund for undersøgelsen KANTAR Gallup har for UNICEF Danmark og Institut for Menneskerettigheder gennemført

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen. Allerød Integrationspolitik - forslag 1. Forord NOTAT

ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen. Allerød Integrationspolitik - forslag 1. Forord NOTAT ALLERØD KOMMUNE Forvaltningen Bjarkesvej 2, 3450 Allerød Tlf: 48 10 01 00 E-mail: kommunen@alleroed.dk Telefax: 48 14 02 08 Sagsbeh. mies Lok.nr. 178 Dato: 10. november 2009 NOTAT Allerød Integrationspolitik

Læs mere

Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune

Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune Rapport om brugerevaluering af pilotprojektet Bedre Breve i Stevns Kommune Lektor Karsten Pedersen, Center for Magt, Medier og Kommunikion, kape@ruc.dk RUC, oktober 2014 2 Resume De nye breve er lettere

Læs mere