Årsager til frafald på Roskilde Universitets kandidatuddannelser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Årsager til frafald på Roskilde Universitets kandidatuddannelser"

Transkript

1 Årsager til frafald på Roskilde Universitets kandidatuddannelser Resume

2

3 Roskilde Universitet er i gang med en uddannelsesreform, der udmønter sig i en ny sammenhængende struktur for bacheloruddannelserne i Næste trin i uddannelsesreformen har fokus på RUC s kandidatuddannelser. For at kvalificere denne proces har universitetet ønsket at undersøge årsager til frafald på RUC s kandidatuddannelser. Resultatet er denne rapport. Rapporten peger på vigtigheden af, at uddannelsesstrukturen understøtter den faglige progression og sammenhæng i uddannelserne. Det bekræfter os i, at den nye struktur for RUC s bacheloruddannelser er et skridt i den rigtige retning for at styrke profilen og gøre vores uddannelser stærkere. Den nye struktur for bacheloruddannelser øger sammenhæng og bevidsthed om metoder og arbejdsformer. Den nye struktur er kendetegnet ved en mere eksplicit progression i studieforløbene og en tydeliggørelse af de kompetencer, de studerende får gennem deres uddannelse. Som en del af uddannelsesreformen arbejder vi herudover med det fysiske og sociale studiemiljø, samt med at kvalitetssikre de administrative praksisser. De nye bachelorstuderende, der starter i efteråret 2012, får en uddannelse, der har styrket og udviklet de særlige kompetencer, studerende får på RUC: Tværfagligt samarbejde, projektarbejde og fagbaseret beslutningskompetence gennem uddannelsen. Vi er nu klar til at sætte særligt fokus på RUC s kandidatuddannelser, og resultaterne fra denne rapport vil indgå som et værdifuldt internt redskab til at nå uddannelsesreformens mål. RUC ønsker på den måde fortsat at engagere sig proaktivt, kritisk og konstruktivt i det nationale og det globale uddannelseslandskab. Hanne Leth Andersen 01.

4 Indledning I denne rapport kastes der lys over årsager til, at nogle studerende på RUC s kandidatuddannelser vælger at afbryde deres uddannelse. Frafald, eller afbrud som det oftest benævnes i denne rapport, er ofte et tilvalg. Langt det meste frafald på universitetsuddannelser i Danmark er reelt et tilvalg af en anden videregående uddannelse. Dermed ikke sagt, at afbrud for den enkelte studerende ikke er problematisk. Det er klart, at enhver form for afbrud, som til gavn for den enkelte studerende kunne have været undgået, bør imødegås og dets årsager undersøges. Samtidig er afbrud et problem set fra uddannelsesinstitutionens perspektiv; både kvalitativt, fordi det kan være et signal om, at institutionens uddannelser præges af en række uhensigtsmæssigheder og økonomisk, da den økonomiske incitamentsstruktur, som universiteterne i dag er underlagt, medfører, at afbud har økonomiske konsekvenser for institutionerne. Dette resume er udarbejdet på baggrund af Jens Peter Thomsens rapport Årsager til frafald på Roskilde Universitets kandidatuddannelser, og giver rapportens overordnede analyser og konklusioner. Den fulde rapport kan downloades på: ruc.dk/uddannelseskvalitet

5 Konklusioner Stor genindskrivningsrate: Afhængigt af hvilket år man ser på ( ) har % af de personer, der er registreret som afbrudte, genindskrevet sig på en RUC-kandidatuddannelse. Disse personer figurerer som ophørte i Danske Universiteters årlige opgørelser. RUC vælges til: 80% af respondenterne har valgt RUC som 1. eller 2. prioritet. De studerendes egne ressourcer virker ikke til at have betydning for deres afbrud af kandidatuddannelsen. De har samme sociale profil, som studerende, der fuldfører kandidatstudiet. Mænd afbryder oftere deres kandidatuddannelse end kvinder: 39% af de aktive studerende på RUC s kandidatuddannelse er mænd. 48% af dem, der afbryder deres kandidatuddannelse er mænd. De studerende, der afbryder deres uddannelse, er 3-5 år ældre end deres medstuderende. 84% har ikke været i kontakt med en studievejleder i forbindelse med deres afbrud af uddannelsen. Der er flere forhold, der er udslagsgivende for den enkelte studerende, når de afbryder deres kandidatuddannelse: 43% angiver personlige og økonomiske forhold. 40% angiver utilfredshed med studiemæssige forhold. 33% angiver, at de har fået job, eller har svært ved at kombinere arbejde og uddannelse. 18% angiver manglende jobsikkerhed og usikkerhed på uddannelsens erhvervskompetencer. 03.

6 Tre typer af afbrydere Undersøgelsens resultater tegner et billede af tre generelle typer af afbrydere: Gruppe 1: Er med 42 % den største gruppe af afbrydere. Denne gruppe er mest tilfreds med RUC-kandidatuddannelsen samlet set. Disse studerende skifter primært af personlige og økonomiske årsager, og de er den ældste gruppe af afbrydere (32 år eller ældre). De læser ikke videre, men går direkte ud på arbejdsmarkedet. De er de mest tilfredse med det faglige og sociale miljø. Grunden til, at de afbryder deres uddannelse af personlige og økonomiske årsager, hænger sandsynligvis sammen med, at de er i andre økonomiske og familiemæssige situationer end de øvrige to grupper af afbrydere. Gruppe 2: Udgør 35 % af afbryderne. De er hverken tilfredse eller utilfredse med kandidatuddannelsen både samlet set og i forhold til faglige og sociale miljø. De afbryder overvejende på grund af utilfredshed med uddannelsens faglige indhold og niveau og med projektarbejdet, og de læser videre på en anden videregående uddannelse. De er den yngste gruppe af afbrydere (omkring 26 år). Den væsentligste forskel på denne gruppe og gruppe 3, er, at de er yngre og mindre utilfredse med kandidatuddannelsen. Gruppe 3: Udgør 23 % af afbryderne. De er den gruppe, der er mindst tilfreds med kandidatuddannelsen samlet set. De skifter primært uddannelse på grund af utilfredshed med uddannelsens faglige indhold og niveau og med projektarbejdet. De læser ofte videre på en anden videregående uddannelse, er omkring 30 år, og de er hverken tilfredse eller utilfredse med det sociale og faglige miljø.

7 Overvejelser ift. at mindske antallet af afbrydere Undersøgelsen viser, at årsagerne til frafald på kandidatuddannelsen hverken bunder i de studerendes ressourcer, det sociale miljø på uddannelserne, eller fordi RUC bevidst bruges som springbræt til senere at blive overflyttet til andre universiteter. De vigtigste årsager til at afbryde kandidatuddannelsen bunder i faglige eller personlige og økonomiske årsager. Da det kun er muligt for universitetet at adressere de faglige årsager, er det dette område indsatsen skal koncentreres imod. På baggrund af analyserne peger rapporten på følgende mulige tiltag for at mindske frafald på kandidatuddannelserne: Tydeliggørelse af de erhvervskompetencer, RUC s uddannelser giver. Mere opsøgende studievejledning. Forbedring af uddannelsernes fleksibilitet ved at øge mulighederne for merit for udvekslingsophold, studier ved andre danske universiteter og praktikforløb. Introduktionsforløb til alle fag. Sikring af at uddannelsesstrukturen understøtter den faglige progression på uddannelser gennem: Flere kurser og et højere fagligt niveau. Progression i kurserne henover uddannelsesforløbet. Tydeliggørelse af sammenhængen i den samlede kandidatuddannelse, både lærings- og kvalifikationsmæssigt. Rapporten differentierer de forskellige fag, så universitetet fremadrettet kan arbejde videre ud fra rapportens resultater på fagniveau. Det anbefales i øvrigt, at RUC og de øvrige universiteter tilstræber en fuldstændig ens opgørelse af frafald, hvor der tages højde for eks. varierende praksis for eksmatrikulation ved manglende studieaktivitet. 05.

8 Metode og Datagrundlag Data er indsamlet ved hjælp af elektroniske spørgeskemaer lavet i SurveyXact. Spørgeskemaet tager udgangspunkt i seks hypoteser om årsager til afbrud, der er genereret på baggrund af pilotinterviews med 25 afbrudte RUC-kandidatstuderende. Ifølge hypoteserne kan følgende områder have betydning for at studerende vælger at afbryde deres kandidatuddannelse på RUC: De studerendes ressourcer Økonomiske og private forhold Faglighed og det faglige miljø Socialt miljø på uddannelsen Studiestrukturelle og administrative/ organisatoriske årsager Valg af RUC som springbræt til kandidatuddannelser på andre universiteter Undersøgelsen forsøger at besvare hypotesernes gyldighed. Målgruppen i rapporten er kandidatstuderende, der har afbrudt deres uddannelse, men da det er væsentligt at vide, om de afbrudtes handlinger og holdninger afviger fra ikke-afbrudte kandidatstuderende, er aktive kandidatstuderende valgt som kontrolgruppe. Rapporten er baseret på analyser af 1231 udfyldte spørgeskemaer. Heraf er 220 besvaret af personer, der har afbrudt deres kandidatuddannelse, og 1011 besvaret af kontrolgruppen af aktive studerende. Figur 1 Personer i rapportens målgruppe Aktive kandidatstuderende Afbrudte kandidatstuderende Total for afbrydere Total målgruppe (aktive og afbrudte) I forhold til de aktive kandidatstuderende er de personer, der er registreret som aktive studerende pr. 15. november 2010, en del af undersøgelsens målgruppe. I forhold til de afbrudte kandidatstuderende, er målgruppen de personer, der har meldt sig ud af en kandidatuddannelse i årene , for at sikre en tilstrækkelig mængde data. Til grund for udtræk af personer i målgrupperne ligger data fra RUC s studieadministrative system, STADS.

9 Stor genindskrivningsrate Det samlede antal afbrydere for årene er 1554 personer. Der er imidlertid en betydelig del af disse afbrydere, der senere lader sig genindskrive på RUC. Når man sammenligner data fra RUC s studieadministrative system, STADS, kan man se, at 23-35% af de udmeldte i årene har afsluttet eller genoptaget en kandidatuddannelse på RUC. Det reelle antal af kandidatstuderende på RUC, der har afbrudt deres uddannelse fra , er derfor 1124 personer. Figur 2 Status pr. 9/ for afbrydere fordelt på afbrudsår Afbrudt Gennemført uddannelse på RUC efter afbrud Indskrevet Orlov 2010 (=398) 65% 19% 12% 4% 2009 (=403) 71% 27% 3% 2008 (=378) 77% 21% 2% 2007 (=375) 77% 21% 2% De RUC-kandidatstuderende, der afbryder deres kandidatuddannelse og senere bliver genindskrevet på RUC, figurerer i Danske Universiteters opgørelse som ophørte, da de defineres som havende påbegyndt en ny kandidatuddannelse. Dette er med til at hæve frafaldsandelen på RUC. Da studieskift og muligheden for genindskrivning reelt bliver brugt som længerevarende orlov, er det uheldigt, at det figurerer som afbrud i Danske Universiteters tal. 07.

10 Afbrydernes baggrund STADS data viser, at 48 % af de afbrudte kandidatstuderende i årene er mænd, mens 39 % af de aktive kandidatstuderende er mænd. Mænd er altså overrepræsenteret med 9 procentpoint blandt de studerende, der vælger at afbryde deres kandidatuddannelse. Af alle respondenter har 81 % mindst en forælder med en videregående uddannelse. Heraf har 32 % mindst en forælder med en mellemlang videregående uddannelse, og 42 % har mindst en forælder med en lang videregående uddannelse. Når man sammenligner forældrenes uddannelsesniveau fordelt på aktive og afbrudte, er der ingen signifikant sammenhæng mellem forældrenes uddannelsesniveau og respondentens status som aktiv eller afbryder. Når der sammenlignes personer, der er nået lige langt i deres kandidatuddannelse, er afbrydere ved selvopgivet afbrudsår betydeligt ældre, ca. 5 år, end de aktive studerende. Man kan også sammenligne afbrydernes medianalder ved selvopgivet afbrudsår, 32 år, mod medianalderen for RUC-kandidater ved færdiggørelse, der er 29 år. Samlet set er der ikke noget, der peger på en sammenhæng mellem social og karaktermæssig baggrund og afbrud, men afbryderne er oftere mænd, og deres progression i kandidatrammen er langsommere end de aktives. Når de afbryder deres uddannelse er de dermed ældre end de, der lige har færdiggjort deres kandidatuddannelse. At afbryderne er ældre kan hænge sammen med, at ældre respondenter kan være i en livssituation, der gør det sværere at studere - på grund af eksempelvis fuldtidsjob, børn, større økonomiske byrder. Afbrydernes nuværende situation Afbryderne er blevet spurgt om, hvad deres nuværende uddannelses- eller arbejdsmæssige situation er. 40 % af afbryderne er i arbejde eller arbejdssøgende, og de har hverken læst videre efter deres afbrud eller har planer om at læse en anden videregående uddannelse efter deres afbrud. 59 % af de afbrudte har enten læst, er i gang med at læse, eller planlægger at læse på en videregående uddannelse. 36 % af denne gruppe har enten læst, er i gang med at læse, eller planlægger at læse på KU, 23% på CBS. I Notat om frafald (Videnskabsministeriet, 2009) fremgår det, at % af alle de der afbrød en delt kandidatuddannelse i DK i efter 5 år er i gang med eller har fuldført en anden videregående uddannelse. Med en andel på 59%, er der betydeligt flere afbrudte RUC-kandidatstuderende, der genoptager studier på videregående uddannelser.

11 Hvorfor vælges RUC? RUC vælges til. 80% af respondenterne, aktive som afbrydere, ville stadig have haft RUC som 1. eller 2. prioritet, hvis de kunne have valgt frit mellem alle videregående uddannelser. Kun 2 % har valgt RUC for senere at blive optaget/overflyttet andetsteds. Figur 3 Hvorfor vælges RUC? Årsag % Projektarbejdsformen/Gruppearbejde 56 Tværfagligheden på RUC 49 Det endelige valg af fag sker først senere i uddannelsesforløbet 44 RUC har fag, der ikke findes andre steder 30 Jeg kom ikke ind på det studium, jeg ønskede som første prioritet 13 RUC giver relevante erhvervskompetencer 12 Det sociale miljø på RUC 12 Jeg forventede at blive optaget/overflyttet til min foretrukne uddannelse på et andet universitet efter et eller flere år på RUC 2 Respondenternes årsager til at vælge RUC er primært pga. RUC s særkender: Projektarbejde, tværfaglighed, det gradvist kvalificerede fagvalg og RUC s særlige fagvifte. Da der ikke er signifikante forskelle på svarene fra aktive og afbrydere, er der ikke noget, der tyder på, at afbrydere og aktive har forskellige grunde til at vælge RUC. 09.

12 Hvorfor vælges kandidatstudiet på RUC fra? De væsentligste årsager til at afbryde kandidatuddannelsen er personlige og økonomiske forhold (43%) og utilfredshed med projektarbejde og/eller fagligt indhold og niveau (40%). En stor andel på 33% afbryder deres uddannelse fordi de har fået job, eller fordi de har svært ved at kombinere arbejde og uddannelse. 41% af de aktive kandidatstuderende har seriøst overvejet at skifte til en anden kandidatuddannelse uden for RUC. Figur 4 viser fordelingen af de årsager, der ligger til grund for afbrud eller overvejelse omkring afbrud. er midt i uddannelsen, mens den anden gruppe har afbrudt den for mere eller mindre lang tid siden. Dog er personlige og økonomiske problemer kun årsag for 11 % til at overveje afbrud, mens det været medvirkende årsag for 43% af dem, der har afbrudt deres uddannelse. 18 % af de afbrudte og 41% af dem, der overvejer at skifte, angiver manglende jobsikkerhed, usikkerhed om faglig profil, eller usikkerhed om RUC-uddannelsers renommé som medvirkende årsag. De, der seriøst har overvejet at skifte, er generelt mere kritiske end de, der har afbrudt. Dette skal måske tilskrives det forhold, at der er en erindringsforskydning mellem de to grupper den ene gruppe

13 Figur 4 Årsager til afbrud og overvejelse om afbrud (%) Har overvejet afbrud (N=369) Afbrudt (N=211) RUC-kandidatuddannelsens faglige indhold og niveau RUC-kandidatuddannelsens sociale miljø RUC s beliggenhed/transporten til RUC Projektarbejdet på RUC-kandidatuddannelsen Foretrækker at læse ét enkelt fag på kandidatuddannelsen eller har specialiseringsønske Manglende jobmuligheder efter RUC-kandidatuddannelsen/ skift til en uddannelse som er mere velrenommeret end RUC-kandidatuddannelsen/ jobusikkerhed/usikkerhed om faglig profil og faglig kunnen RUC-uddannelsen skulle bruges som udgangspunkt for anden kandidatuddannelse Lyst til at prøve noget andet/ændring i faglig interesse Problemer med administration, studiestruktur og manglende fleksibilitet eller mulighed for praktik, eksternt fag eller udvekslingsophold Personlige forhold uden for RUC-kandidatuddannelsen/ økonomiske forhold (privatøkonomi, ikke mere SU, mv.) Faglige årsager kombineret ( RUC-kandidatuddannelsens faglige indhold og niveau samt Projektarbejdet på RUC-kandidatuddannelsen ) Har fået job, vil hellere arbejde end at studere, problemer med at kombinere job og uddannelse * 33 Specialeproblemer *

14 Faglighed og det faglige miljø 72% af respondenterne er tilfredse med arbejdsmængden på kandidatfagene. 17% mener den er for lav, mod 9% der mener den er for høj. 58% er tilfredse med antallet af kurser. 37% mener, antallet er for lavt, 5% at det er for højt. Hele 78% er tilfredse med det faglige niveau på kurserne. 20% mener det er for lavt, mod 2% der mener det er for højt. Figur 5 Respondenternes opfattelse af faglighed på fagene For lavt Tilpas For højt Arbejdsmængden på fagene 17% 72% 9% Antallet af kurser 37% 58% 5% Fagligt niveau på kurserne 20% 78% 2% 38% mener der er for få kurser og for meget projektarbejde, mod 6 % der mener det modsatte. Generelt er 62% tilfredse med speciale- og projektvejledning på deres kandidatfag, 20% hverken tilfredse eller utilfredse og 18% er utilfredse.

15 Socialt miljø Kun 10 % af afbryderne angiver utilfredshed med det sociale miljø som årsag til at afbryde deres kandidatuddannelse. Undersøgelsen viser da også, at afbryderne på ingen måde er mindre socialt integrerede end de aktive. Tværtimod har de deltaget i flere sociale aktiviteter end kontrolgruppen af nuværende kandidatstuderende: Figur 6 Deltagelse i sociale aktiviteter Afbrydere Aktive 57% 57% 74% 66% 44% 27% Har aldrig deltaget i café arrangementer o.l. Har aldrig deltaget i sociale aktiviteter eks. studenterforeninger og frivilligt studiesocialt arbejde Har spist frokost med deres medstuderende min. 1 gang om ugen 33 % af respondenterne er generelt enige i, at der er et socialt fællesskab på kandidatfaget, 26 % er hverken enige eller uenige, mens 41 % er uenige. Der er kun små forskelle, hvis man opdeler i aktive eller afbrudte. En relativt stor andel på 33-35% af respondenterne mener, at mulighederne for at komme på udlandsophold eller i praktik ikke er så gode. 24% savner bedre muligheder for studieophold i udlandet. 13.

16 Samlet tilfredshed med kandidatstudiet Der er relativt flere, der samlet set er utilfredse med kandidatuddannelsen blandt de, der har afbrudt deres uddannelse (16%). 56% af både afbrydere og af aktive studerende, der seriøst har overvejet at skifte til en kandidatuddannelse uden for RUC, er tilfredse med deres kandidatuddannelse. Figur 7 Samlet tilfredhed med kandidatuddannelsen Tilfreds Hverken tilfreds eller utilfreds utilfreds 81% 56% 56% 33% 28% 16% 3% 11% 16% Aktive studerende, der ikke har overvejet afbrud Aktive studerende, der seriøst har overvejet at skifte Har afbrudt

17 Hvordan kan færre afbryde deres kandidatuddannelse? Alle respondenter i undersøgelsen er blevet bedt om at komme med forslag til, hvad RUC kan gøre for at mindske andelen af afbrydere på RUC s kandidatuddannelser. En meget stor andel af både aktive og afbrudte respondenter har svaret på dette (776 personer). Af svarene foreslår 41 %, at det faglige niveau adresseres: Flere kurser og et højere fagligt niveau. Undgå gentagelser i pensum og undervisning (progressionsproblemer). Stille større krav til studerende, samt sørge for at de er på niveau fra starten af overbygningsfagene. Her nævnes problemer med free riders i grupperne og efterlyses en indsats for fagligt og pædagogisk dygtigere undervisere. Bedre specialiseringsmuligheder. 21 % nævner bedre muligheder for individuelt tilrettelagte studier og mere variation og fleksibilitet i uddannelsen. Det gælder f. eks. bedre mulighed for at skrive projekt og gå til eksamen alene, færre og/eller kortere projekter, mulighed for projektfrie semestre mod til gengæld flere kurser, flere mulige starttidspunkter til specialet, samt bedre mulighed for selv at forme uddannelsen. Forbedringer af det sociale miljø nævnes af 20 %: Her foreslås et øget fokus på betingelser for et godt socialt miljø fra uddannelsernes side, på at skabe tilhørsforhold gennem eks. faglige arrangementer og intro på kandidatstudiet, på mere social/faglig kontakt mellem underviser/ studerende og studerende imellem, eventuelt gennem oprettelse af sociale netværk. 17 % foreslår forbedringer af den faglige vejledning. Det gælder mere og bedre vejledning, mere opsøgende tilgange, opfølgning på de studerendes faglige og sociale trivsel, f. eks. ved tilbud om samtale ved orlovs-ansøgning, og det gælder mere feedback, især efter eksamen. 14 % nævner, at erhvervssigtet med RUC s kandidatuddannelser skal tydeliggøres. Det drejer sig om at konkretisere uddannelsen, om at have relationer til erhvervsliv og organisationer, samt om, at forbedre RUC s renommé, så der er bedre jobmuligheder efter uddannelsen. Der skal oplyses om vigtigheden af studiejobs, og der skal formidles relevante studiejobs. Man skal tydeliggøre kvalifikationer og kompetencer, og hvad man konkret kan bruge tofags-kombinationer til på arbejdsmarkedet. 15.

18 Figur 8 viser de åbne svar kategoriseret med de hyppigst optrædende kategorier øverst: Figur 8 Respondenternes egne forslag til, hvordan færre afbryder deres kandidatuddannelse Valgt (%) Bedre faglig kvalitet/specialiseringsmuligheder/bedre overgang mellem basis og fag 41 Bedre mulighed for individuelt tilrettelagte studier/variation/fleksibilitet 21 Bedre socialt miljø på uddannelserne 20 Bedre vejledning og opfølgning 17 Tydeliggøre og forbedre erhvervssigtet/konkretisering af uddannelsen 14 Flere og bedre muligheder for praktik og eksternt fag 11 Administration og information (Herunder bedre administration og samarbejde mellem institutter. Klar information om valg af fag. Effektiv semesterplan som er klar i god tid. Bedre kommunikation om frister) Afhjælpe problemer med RUC s beliggenhed (Herunder billigere transport og flere tog. Muligheder for kurser og socialisering i København) Kvalificere gruppearbejde (Herunder undervisning i gruppedannelse og gruppearbejde. Bedre facilitering af gruppedannelse. Hjælpe hvis grupper opløses)

19 Årsager til frafald på Roskilde Universitets kandidatuddannelser Udgivet af Roskilde Universitet Uddannelse og Innovation September 2011 Redaktion Ursula Dortea Bendtzon Layout Malene Henssel Tryk Prinfo Paritas, RUC Oplag

20

Djøfs studielivsundersøgelse (foråret 2016)

Djøfs studielivsundersøgelse (foråret 2016) Djøfs studielivsundersøgelse (foråret 2016) Tabelrapport Indhold Forord... 2 Del 1 April 2016... 3 Del 2 Maj 2016... 9 Del 1 og del 2... 12 Undersøgelsens deltagere... 13 1 Forord Denne tabelrapport viser

Læs mere

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse,

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, eftera r 2016 Indhold Indledning... 3 FU-møder... 4 Modulevaluering gjort tilgængelig på modulets sidste kursusgang... 4 Modul 1: Informationsteknologi,

Læs mere

Cases: Snitflader og visitationspraksis (SKAL være alumne/ku-mail)

Cases: Snitflader og visitationspraksis   (SKAL være alumne/ku-mail) Navn: Cases: Snitflader og visitationspraksis E-mail: (SKAL være alumne/ku-mail) Studievejledning: Oplæringsansvarlig: Start med at se de videocases, der hører til arbejdsarket og udfyld herefter arket.

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse 2013

Tilfredshedsundersøgelse 2013 Tilfredshedsundersøgelse 2013 [Institutionsnavn] Spørgeskema Erhvervsakademier Sådan udfylder du spørgeskemaet Du bedes besvare spørgeskemaet med udgangspunkt i de oplevelser og erfaringer, du har som

Læs mere

Dimittendundersøgelse Socialrådgiveruddannelsen

Dimittendundersøgelse Socialrådgiveruddannelsen Dimittendundersøgelse 2013 Socialrådgiveruddannelsen Indhold 1.0 Indledning 3 2.0 Dimittendernes jobsituation 3 3.0 Overordnet tilfredshed med uddannelse 4 4.0 Arbejdsbelastningen på uddannelsen 4 5.0

Læs mere

Faktaark: Undervisningsomfang og kvalitet

Faktaark: Undervisningsomfang og kvalitet Faktaark: Undervisningsomfang og kvalitet Dette faktaark omhandler undervisningsomfang og kvalitet blandt Djøf Studerendes medlemmer. De studerende efterspørger mere undervisning og ikke mindst tættere

Læs mere

Nej til SU-nedskæringer

Nej til SU-nedskæringer Nej til SU-nedskæringer Nej til SU-nedskæringer Regeringen har meldt ud, at der skal spares 2 mia. kr. på SU en og at studerende skal hurtigere igennem deres uddannelser. Det betyder, at den kommende SU-reform

Læs mere

Evaluering, 3. semester, Politik & Administration og Samfundsfag, eftera r 2015

Evaluering, 3. semester, Politik & Administration og Samfundsfag, eftera r 2015 Evaluering, 3. semester, Politik & Administration og Samfundsfag, eftera r 2015 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Modulevaluering udleveret på modulernes sidste kursusgang... 4 Modul 3: Samfundsøkonomi...

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse 2010

Tilfredshedsundersøgelse 2010 Tilfredshedsundersøgelse 2010 [Institutionsnavn] Spørgeskema Sådan udfylder du spørgeskemaet Du bedes besvare spørgeskemaet med udgangspunkt i de oplevelser og erfaringer, du har som studerende på [Institutionsnavn].

Læs mere

Hurtigt i job som dimittend

Hurtigt i job som dimittend Side 1 af 11 Hurtigt i job som dimittend DIMITTENDUNDERSØGELSEN 2018 OKTOBER 2018 Side 2 af 11 Indholdsfortegnelse 1. Dimittendernes karakteristika... 3 1.1. Flertal i job inden seks måneder... 3 1.2.

Læs mere

TILFREDSHED STUDERENDE 2013

TILFREDSHED STUDERENDE 2013 HUM beelser: 77 TILFREDSHED STUDERENDE 2013 Svarprocent: 30% SVARPROCENT 01 På denne side fremgår procenten opdelt på uddannelsesniveau og alder. Bachelor 214 28 Kandidat 44 41 0 25 50 75 100 Inviterede

Læs mere

Analyse af social uddannelsesmobilitet og frafald på lange videregående uddannelser

Analyse af social uddannelsesmobilitet og frafald på lange videregående uddannelser Bilag 6 Analyse af social uddannelsesmobilitet og frafald på lange videregående uddannelser I dette notat undersøges, om der er eventuelle sociale skævheder forbundet med frafaldet på de lange videregående

Læs mere

Relevant studiejob og et godt fagligt netværk er de studerendes bud på, hvad der gør dem attraktive på arbejdsmarkedet

Relevant studiejob og et godt fagligt netværk er de studerendes bud på, hvad der gør dem attraktive på arbejdsmarkedet Studenterundersøgelsen, notat 3 Erhvervsrettethed blandt universitetsstuderende Relevant studiejob og et godt fagligt netværk er de studerendes bud på, hvad der gør dem attraktive på arbejdsmarkedet De

Læs mere

Studielivsundersøgelse 2017 Studiekvalitet, stress og fysiske rammer

Studielivsundersøgelse 2017 Studiekvalitet, stress og fysiske rammer Studielivsundersøgelse 2017 Studiekvalitet, stress og fysiske rammer Denne studielivsundersøgelse blev gennemført i efteråret 2017, med fokus på følgende tre hovedemner, 1) studiekvalitet, 2) stress og

Læs mere

Notat: Internationale studerende i Danmark

Notat: Internationale studerende i Danmark Notat: Internationale studerende i Danmark! Længe har der fra forskellige sider været et stigende fokus på internationale studerende i Danmark. Fra politisk hold har der været fokus på, at internationale

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 87B d. 13. marts 2017 Punkt 5b. Bilag 1. Bestyrelsen

Bestyrelsesmøde nr. 87B d. 13. marts 2017 Punkt 5b. Bilag 1. Bestyrelsen K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Bestyrelsesmøde nr. 87B d. 13. marts 2017 Punkt 5b. Bilag 1 Bestyrelsen S A G S N O T A T 23. FEBRUAR 2017 Vedr. Forsknings- og Uddannelsesstyrelsens undersøgelser

Læs mere

Kvinde 6 75,0% Mand 2 25,0% I alt 8 100,0% 18-21 0 0,0% 22-25 4 50,0% 26-30 4 50,0% 31-35 0 0,0% 36-40 0 0,0% 41-45 0 0,0% 46-50 0 0,0% 51-0 0,0%

Kvinde 6 75,0% Mand 2 25,0% I alt 8 100,0% 18-21 0 0,0% 22-25 4 50,0% 26-30 4 50,0% 31-35 0 0,0% 36-40 0 0,0% 41-45 0 0,0% 46-50 0 0,0% 51-0 0,0% Er du kvinde eller mand? Kvinde 6 75,0% Mand 2 25,0% Din alder 18-21 0 0,0% 22-25 4 50,0% 26-30 4 50,0% 31-35 0 0,0% 36-40 0 0,0% 41-45 0 0,0% 46-50 0 0,0% 51-0 0,0% Hvor bor du på nuværende tidspunkt?

Læs mere

Antal besvarelser: 10.098 Københavns Universitet Svarprocent: 25% Universitetsrapport - version 3 TRIVSEL OG TILFREDSHED STUDERENDE 2014

Antal besvarelser: 10.098 Københavns Universitet Svarprocent: 25% Universitetsrapport - version 3 TRIVSEL OG TILFREDSHED STUDERENDE 2014 beelser: 10.098 Svarprocent: 25% TRIVSEL OG TILFREDSHED STUDERENDE 2014 SVARPROCENT 01 På denne og næste side fremgår procenten opdelt på fakultet, uddannelsesniveau og alder. HUM 24 11.495 JURA 20 4.539

Læs mere

Evaluering af kandidatuddannelsen i Didaktik, dansk

Evaluering af kandidatuddannelsen i Didaktik, dansk Evaluering af kandidatuddannelsen i Didaktik, dansk Der blev i foråret 2009 udbudt undervisning på to moduler på kandidatuddannelsen i Didaktik, dansk: Tekst og mundtlighed tekst og og. På Tekst og mundtlighed

Læs mere

Faktaark om psykisk arbejdsmiljø og jobtilfredshed 2014

Faktaark om psykisk arbejdsmiljø og jobtilfredshed 2014 Faktaark om psykisk og jobtilfredshed 2014 Ref. KAB/- 12.06.2015 Indhold Hovedresultater... 2 Jobtilfredshed... 3 Trivsel... 5 Psykisk... 5 Tale åbnet om psykisk... 7 Forbedring af det psykiske... 8 Dette

Læs mere

Evaluering af 3. semester cand.it. i it-ledelse eftera ret 2013

Evaluering af 3. semester cand.it. i it-ledelse eftera ret 2013 Evaluering af 3. semester cand.it. i it-ledelse eftera ret 2013 Indholdsfortegnelse Indledning...4 Forretningsudvalget (FU)...4 FU-møde: 21. oktober 2013...4 Elektronisk semesterevaluering...6 Samlet status...6

Læs mere

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse,

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, eftera ret 2015 Indhold Indledning... 2 Forretningsudvalget (FU)... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Møde den 9. oktober 2015... Fejl! Bogmærke er ikke

Læs mere

Evaluering af suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi

Evaluering af suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi Evaluering af suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi På suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi blev der i foråret 2009 udbudt undervisning i modulet. Der var 61 studerende tilmeldt dette

Læs mere

Side 1 af 14. Oversigtsrapport

Side 1 af 14. Oversigtsrapport Side 1 af 14 Oversigtsrapport STUDIESTARTUNDERSØGELSEN 2018 Side 2 af 14 Indholdsfortegnelse 1. Studieliv... 3 1.1. Motivation for valg af studie... 3 1.2. Undervisning... 4 2. Stress... 6 2.1. Stress

Læs mere

Studiemiljøundersøgelsen diplomingeniøruddannelsen i maskinteknik

Studiemiljøundersøgelsen diplomingeniøruddannelsen i maskinteknik Studiemiljøundersøgelsen 2015 - diplomingeniøruddannelsen i maskinteknik Syddansk Universitet, Det Tekniske Fakultet Indledning Denne undersøgelse bygger på data fra Studiemiljøundersøgelsen, og omhandler

Læs mere

Evaluering af 3. semester cand.it. i itledelse,

Evaluering af 3. semester cand.it. i itledelse, Evaluering af 3. semester cand.it. i itledelse, eftera r 2016 Indhold Indledning... 3 FU-møder... 4 Modulevaluering gjort tilgængelig på modulets sidste kursusgang... 4 Modul 9.1: Ledelse af it-udviklingsprojekter...

Læs mere

TILFREDSHED STUDERENDE 2013

TILFREDSHED STUDERENDE 2013 SAMF beelser: 189 TILFREDSHED STUDERENDE 2013 Svarprocent: 31% SVARPROCENT 01 På denne side fremgår procenten opdelt på uddannelsesniveau og alder. Bachelor 322 36 Kandidat 292 25 0 25 50 75 100 Inviterede

Læs mere

Semesterevaluering SIV engelsk efterår 2014

Semesterevaluering SIV engelsk efterår 2014 Semesterevaluering SIV engelsk efterår 2014 Generelle oplysninger Hvilken uddannelse går du på på dette semester? Generelle oplysninger Hvilken uddannelse går du på på dette semester? - Andet (anfør fx

Læs mere

Studiemiljøundersøgelsen 2017

Studiemiljøundersøgelsen 2017 Det Tekniske Fakultet Studiemiljøundersøgelsen 2017 Diplomingeniøruddannelsen i Integreret Design Det Tekniske Fakultet TEK Uddannelseskvalitet Juni 2018 Indholdsfortegnelse Indledning... Fejl! Bogmærke

Læs mere

TILFREDSHED STUDERENDE 2013

TILFREDSHED STUDERENDE 2013 SAMF beelser: 305 TILFREDSHED STUDERENDE 2013 Svarprocent: 41% SVARPROCENT 01 På denne side fremgår procenten opdelt på uddannelsesniveau og alder. Bachelor 394 51 Kandidat 359 29 0 25 50 75 100 Inviterede

Læs mere

Fase to af Borgerstilfredshedsundersøgelsen på Jobcenter Rebild

Fase to af Borgerstilfredshedsundersøgelsen på Jobcenter Rebild Fase to af Borgerstilfredshedsundersøgelsen på Jobcenter Rebild 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Undersøgelsens resultater. 4 3. Vurdering af den telefoniske kommunikation..5 4. Vurdering

Læs mere

Analyse. Unge bliver hurtigere færdige med deres lange videregående uddannelser. 27. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen

Analyse. Unge bliver hurtigere færdige med deres lange videregående uddannelser. 27. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen Analyse 7. august 5 Unge bliver hurtigere færdige med deres lange videregående uddannelser Af Kristian Thor Jakobsen Med indførelsen af fremdriftsreformen på de lange videregående uddannelser er det tydeliggjort,

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i didaktik, materiel kultur

Evaluering af Kandidatuddannelsen i didaktik, materiel kultur Evaluering af Kandidatuddannelsen i didaktik, materiel kultur I efteråret 2009 havde de studerende på Kandidatuddannelsen i didaktik, materiel kultur, mulighed for at følge disse fire moduler:, Pædagogisk

Læs mere

Faktaark: Studieliv og stress

Faktaark: Studieliv og stress Faktaark: Studieliv og stress Dette faktaark omhandler stress i studielivet blandt Djøf Studerendes medlemmer, herunder stressfaktorer og stresssymptomer. Resultaterne stammer fra Djøfs studielivsundersøgelse.

Læs mere

TRIVSEL OG TILFREDSHED STUDERENDE 2014

TRIVSEL OG TILFREDSHED STUDERENDE 2014 beelser: 356 Svarprocent: 33% TRIVSEL OG TILFREDSHED STUDERENDE 2014 SVARPROCENT 01 På denne side fremgår procenten opdelt på uddannelsesniveau og alder. Bachelor 36 645 Kandidat 29 430 0 25 50 75 100

Læs mere

Studiemiljøundersøgelsen 2015 diplomingeniør i integreret design

Studiemiljøundersøgelsen 2015 diplomingeniør i integreret design Studiemiljøundersøgelsen 2015 diplomingeniør i integreret design Syddansk Universitet, Det Tekniske Fakultet Indledning Denne rapport bygger på data fra studiemiljøundersøgelsen som er gennemført på hele

Læs mere

Studiemiljøundersøgelsen 2015 diplomingeniøruddannelsen i Mekatronik

Studiemiljøundersøgelsen 2015 diplomingeniøruddannelsen i Mekatronik Studiemiljøundersøgelsen 201 diplomingeniøruddannelsen i Syddansk Universitet, Det Tekniske Fakultet Indledning Denne rapport bygger på data fra studiemiljøundersøgelsen som er gennemført på hele SDU i

Læs mere

SDS eksamensundersøgelse

SDS eksamensundersøgelse 2016 SDS eksamensundersøgelse Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende (SDS) Toldbodgade 19B 1253 København k sds@sdsnet.dk www.sdsnet.dk SDS Eksamensundersøgelse Indhold Forord og introduktion...

Læs mere

Faktaark: Praktik- og studieophold i udlandet

Faktaark: Praktik- og studieophold i udlandet Faktaark: Praktik- og studieophold i Dette faktaark omhandler praktik- og studieophold i blandt Djøf Studerendes medlemmer. Resultaterne stammer fra Djøfs studielivsundersøgelse. Undersøgelsen er foretaget

Læs mere

TILFREDSHED STUDERENDE 2013

TILFREDSHED STUDERENDE 2013 HUM beelser: 147 Svarprocent: 23% TILFREDSHED STUDERENDE 2013 SVARPROCENT 01 På denne side fremgår procenten opdelt på uddannelsesniveau og alder. Bachelor 480 21 Kandidat 172 26 0 25 50 75 100 Inviterede

Læs mere

Sammenstilling af kandidatundersøgelser for kandidatuddannelserne i Idræt og Idrætsteknologi 2013, 2014 og 2015

Sammenstilling af kandidatundersøgelser for kandidatuddannelserne i Idræt og Idrætsteknologi 2013, 2014 og 2015 School of Medicine and Health LMJ 18. September Sammensling af kandidatundersøgelser for kandidatuddannelserne i Idræt og Idrætsteknologi, og Indledning Som led i arbejdet med at kvalitetssikre og -udvikle

Læs mere

Survey. Bioanalytiker - evaluering af hele udd Forfatter: Kathrine Eriksen. Publiceret: :44:46. Beskrivelse: N/A.

Survey. Bioanalytiker - evaluering af hele udd Forfatter: Kathrine Eriksen. Publiceret: :44:46. Beskrivelse: N/A. Survey Bioanalytiker - evaluering af hele udd. 2010 Forfatter: Kathrine Eriksen Publiceret: 25-01-2010 09:44:46 Beskrivelse: N/A Forventet: 19 Påbegyndt: 10 Færdiggjort: 10 1 TEKST / BILLEDE CONTENT N/A

Læs mere

Engelsk på langs DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT

Engelsk på langs DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Engelsk på langs Spørgeskemaundersøgelse blandt studerende på videregående. Gennemført af NIRAS Konsulenterne fra februar til april 2005 DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Engelsk på langs Spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Studiemiljøundersøgelsen 2017

Studiemiljøundersøgelsen 2017 Bilag. Studiemiljøundersøgelsen 7 Resultater for bachelor og kandidatstuderende på det Naturvidenskabelige Fakultet Denne rapport gengiver data fra studiemiljøundersøgelsen som er gennemført på hele SDU

Læs mere

Evaluering af meritpraksis på erhvervsakademier og professionshøjskoler. Tabelrapport

Evaluering af meritpraksis på erhvervsakademier og professionshøjskoler. Tabelrapport Evaluering af meritpraksis på erhvervsakademier og professionshøjskoler Tabelrapport 1 DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT 2 Indhold Indledning s. 4 Indledende spørgsmål s. 5 Meritansøgningen s. 5 Resultat af

Læs mere

Studiemiljøundersøgelsen 2017

Studiemiljøundersøgelsen 2017 Det Tekniske Fakultet Studiemiljøundersøgelsen 2017 Civilingeniøruddannelsen i Product Development and Innovation Det Tekniske Fakultet TEK Uddannelseskvalitet Juni 2018 Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

Semesterevaluering foråret 2014 SIV Engelsk

Semesterevaluering foråret 2014 SIV Engelsk Semesterevaluering foråret 2014 SIV Engelsk Generelle oplysninger Hvilken uddannelse går du på på dette semester? På hvilket semester har du fulgt undervisningen? Studieophold Har du været på studieophold

Læs mere

Vi præsenterer herunder vores forslag, fordelt på hvad der bør gøres før studiestart, i forbindelse med studiestart og under selve studiet

Vi præsenterer herunder vores forslag, fordelt på hvad der bør gøres før studiestart, i forbindelse med studiestart og under selve studiet God gennemførsel Danske Studerendes Fællesråds bud på tiltag, der kan bidrage til hurtigere og bedre gennemførsel og et mere fleksibelt og sammenhængende uddannelsessystem. Danske Studerendes Fællesråd

Læs mere

K A N D I D ATundersøgelsen

K A N D I D ATundersøgelsen K A N D I D ATundersøgelsen 2007 TYSK ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Kandidaternes første job...3 2. Kandidaternes forsatte karriere...7 3. Kandidaternes vej til første job...10 4. Kandidaternes studietid...15

Læs mere

Studiemiljøundersøgelsen 2015 civilingeniøruddannelsen i velfærdsteknologi

Studiemiljøundersøgelsen 2015 civilingeniøruddannelsen i velfærdsteknologi Studiemiljøundersøgelsen 215 civilingeniøruddannelsen i velfærdsteknologi Syddansk Universitet, Det Tekniske Fakultet Indledning Denne rapport bygger på data fra studiemiljøundersøgelsen som er gennemført

Læs mere

Evaluering af Mentorordningen. HA (almen) Vejledning i besvarelse af spørgeskemaet

Evaluering af Mentorordningen. HA (almen) Vejledning i besvarelse af spørgeskemaet ?idx=dfxb55&rid=tstinq-20100119084352-840176267&np=1&hidepreview=1&lg=engl... Vejledning i besvarelse af spørgeskemaet Mentorordningen er de ældre studerende, der blandt andet har holdt oplæg på dit hold

Læs mere

Evaluering af 3. semester cand.it. i itledelse,

Evaluering af 3. semester cand.it. i itledelse, Evaluering af 3. semester cand.it. i itledelse, eftera r 2015 Indhold Indledning... 2 Modulevaluering udleveret på modulets sidste kursusgang... 3 Elektronisk semesterevaluering... 3 Samlet status... 3

Læs mere

STUDIE- OG KARRIEREVEJLEDNING AAU CPH

STUDIE- OG KARRIEREVEJLEDNING AAU CPH STUDIE- OG KARRIEREVEJLEDNING AAU CPH STUDIEVEJLEDNING I KARRIEREVEJLEDNING I INTERNATIONAL VEJLEDNING INDHOLD STUDIE- OG KARRIEREVEJLEDNINGEN PÅ AAU CPH STUDIEVEJLEDNING KARRIEREVEJLEDNING INTERNATIONAL

Læs mere

Studievalgsundersøgelse En undersøgelse af bachelorers valg af kandidatuddannelse. Af Lena Bundgaard Mortensen og Rune Munch Christensen

Studievalgsundersøgelse En undersøgelse af bachelorers valg af kandidatuddannelse. Af Lena Bundgaard Mortensen og Rune Munch Christensen Studievalgsundersøgelse En undersøgelse af bachelorers valg af kandidatuddannelse Af Lena Bundgaard Mortensen og Rune Munch Christensen September 2004 Indholdsfortegnelse Resumé...3 Konklusion...3 Perspektivering...5

Læs mere

Først vil vi gerne spørge dig om dit nuværende uddannelsesforløb. Hvilket situation beskriver bedst dit uddannelsesforløb dette semester?

Først vil vi gerne spørge dig om dit nuværende uddannelsesforløb. Hvilket situation beskriver bedst dit uddannelsesforløb dette semester? DANSK - UFM - STUD Intro Spørgsmål Uddannelsessituation - Filterspørgsmål Tak for dit samtykke og tak fordi du tager dig tid til at hjælpe med at kortlægge og dermed udvikle kvaliteten af videregående

Læs mere

Undersøgelse om studiekultur. Sammenfatningsrapport

Undersøgelse om studiekultur. Sammenfatningsrapport Undersøgelse om studiekultur Sammenfatningsrapport Er du: Svarprocent: 97% (N=393)Spørgsmålstype: Vælg en Mand 94 Kvinde 299 Svar i alt 393 35 Er du: 3 25 2 15 299 1 5 94 Mand Kvinde Hvor gammel er du?

Læs mere

De studerendes studiekultur

De studerendes studiekultur Side 1 af 9 De studerendes studiekultur STUDIESTARTUNDERSØGELSEN 2018 AUGUST 2018 Side 2 af 9 Indholdsfortegnelse 1. Kun hver tredje glæder sig stort set altid til at komme på deres studie... 3 2. Ni ud

Læs mere

Vejledning i at skrive en motiveret ansøgning

Vejledning i at skrive en motiveret ansøgning Vejledning i at skrive en motiveret ansøgning Denne vejledning er en hjælp til dig, som skal skrive en motiveret ansøgning i forbindelse med ansøgning om optagelse på IT-Universitetets kandidat- master

Læs mere

Studieundersøgelse, Sammenfatningsrapport

Studieundersøgelse, Sammenfatningsrapport Studieundersøgelse, 213 Sammenfatningsrapport Hvor gammel er du? Svarprocent: 98% (N=911)Spørgsmålstype: Vælg en 18 år 1 19 år 3 2 år 35 21 år 139 22 år 171 23 år 135 24 år 9 25 år 8 26 år 73 27 år 31

Læs mere

NY ONLINE BOOKING VEJLEDNINGS CENTRET

NY ONLINE BOOKING VEJLEDNINGS CENTRET NY ONLINE BOOKING VEJLEDNINGS CENTRET ST U D I E V E J L E D N I NG I KARRIEREVEJLEDNING I INTERNATIONAL VEJLEDNING INDHOLD OM VEJLEDNINGSCENTRET PÅ AALBORG UNIVERSITET KØBENHAVN STUDIEVEJLEDNING KARRIEREVEJLEDNING

Læs mere

Semester- og kursusevaluering, Politik & Administration, 8. semester, fora r 2015

Semester- og kursusevaluering, Politik & Administration, 8. semester, fora r 2015 Semester- og kursusevaluering, Politik & Administration, 8. semester, fora r 2015 Indhold Indledning... 3 Forretningsudvalget FU... 3 Elektronisk semesterevaluering... 4 Modul 5: Organisation og ledelse

Læs mere

Resultater fra Arbejdsliv 2016 (Tema: Mobilitet)

Resultater fra Arbejdsliv 2016 (Tema: Mobilitet) Resultater fra Arbejdsliv 2016 (Tema: Mobilitet) Undersøgelsen er foretaget som en spørgeskemaundersøgelse sendt ud til et tilfældigt udtræk af Djøfs erhvervsaktive medlemmer i maj/juni måned 2016. Der

Læs mere

Evaluering af 2. semester, Cand.it. i it-ledelse, fora r 2017

Evaluering af 2. semester, Cand.it. i it-ledelse, fora r 2017 Evaluering af 2. semester, Cand.it. i it-ledelse, fora r 2017 Indhold Indhold... 1 Indledning... 3 Forretningsudvalget (FU)... 3 Elektronisk semesterevaluering... 4 Modul 5: IT-baseret forbedring af organisatoriske

Læs mere

Studiemiljøundersøgelsen 2015 civilingeniøruddannelsen i energiteknologi

Studiemiljøundersøgelsen 2015 civilingeniøruddannelsen i energiteknologi Studiemiljøundersøgelsen 215 civilingeniøruddannelsen i energiteknologi Syddansk Universitet, Det Tekniske Fakultet Indledning Denne rapport bygger på data fra studiemiljøundersøgelsen som er gennemført

Læs mere

Elevtrivsel på Vordingborg Gymnasium & HF

Elevtrivsel på Vordingborg Gymnasium & HF Elevtrivsel på Vordingborg Gymnasium & HF Undersøgelse af trivslen blandt eleverne på Vordingborg Gymnasium & HF skoleåret 14-15 I efteråret 2014 gennemførte vi i samarbejde med firmaet ENNOVA en undersøgelse

Læs mere

Studiemiljøundersøgelsen 2015 civilingeniør i Product Development and Innovation

Studiemiljøundersøgelsen 2015 civilingeniør i Product Development and Innovation Studiemiljøundersøgelsen 2 civilingeniør i Product Development and Innovation Syddansk Universitet, Det Tekniske Fakultet Indledning Denne rapport bygger på data fra studiemiljøundersøgelsen som er gennemført

Læs mere

SurveyXact Semesterevalueringsrapport IT, Læring og organisatorisk Omstilling, København/Aalborg - 8. semester foråret 2015

SurveyXact Semesterevalueringsrapport IT, Læring og organisatorisk Omstilling, København/Aalborg - 8. semester foråret 2015 SurveyXact Semesterevalueringsrapport IT, Læring og organisatorisk Omstilling, København/Aalborg - 8. semester foråret 2015 Om evalueringsundersøgelsen Evalueringsskemaet er udsendt til 49 studerende den

Læs mere

Evaluering af 2. semester cand.it. i it-ledelse - fora r 2014

Evaluering af 2. semester cand.it. i it-ledelse - fora r 2014 Evaluering af 2. semester cand.it. i it-ledelse - fora r 2014 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Forretningsudvalget (FU)... 3 Elektronisk semesterevaluering... 3 Modul 5: It-baseret forbedring af organisatoriske

Læs mere

SDS eksamensundersøgelse

SDS eksamensundersøgelse 2016 SDS eksamensundersøgelse Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende (SDS) Toldbodgade 19B 1253 København k sds@sdsnet.dk www.sdsnet.dk SDS Eksamensundersøgelse Indhold Forord og introduktion...

Læs mere

Blandt nogle af søjlerne er angivet forskellige farver disse angiver forholdet mellem henholdsvis positive og negative svar.

Blandt nogle af søjlerne er angivet forskellige farver disse angiver forholdet mellem henholdsvis positive og negative svar. Cand.Oecon Nedenstående rapport viser kun svarene fra jeres studienævn. Dataindsamlingen blev foretaget i perioden.april- 7.april, og spørgeskemaet er blevet udsendt til samtlige ordinære og internationale

Læs mere

Sundhed, Teknologi og Idræt

Sundhed, Teknologi og Idræt Sundhed, Teknologi og Idræt Nedenstående rapport viser kun svarene fra jeres studienævn. Dataindsamlingen blev foretaget i perioden.april- 7.april, og spørgeskemaet er blevet udsendt til samtlige ordinære

Læs mere

Studiemiljøundersøgelsen 2015 civilingeniøruddannelsen i Innovation and Business

Studiemiljøundersøgelsen 2015 civilingeniøruddannelsen i Innovation and Business Studiemiljøundersøgelsen 2015 civilingeniøruddannelsen i Innovation and Business Syddansk Universitet, Det Tekniske Fakultet Indledning Denne rapport bygger på data fra studiemiljøundersøgelsen som er

Læs mere

TILFREDSHED STUDERENDE 2013

TILFREDSHED STUDERENDE 2013 beelser: 11.329 TILFREDSHED STUDERENDE 2013 Svarprocent: 28% SVARPROCENT 01 På denne og næste side fremgår procenten opdelt på fakultet, uddannelsesniveau og alder. HUM 11.692 25 JURA 4.573 20 SAMF 6.495

Læs mere

Semesterevaluering SIV Engelsk forår 2015

Semesterevaluering SIV Engelsk forår 2015 Semesterevaluering SIV Engelsk forår 2015 Hvilken uddannelse går du på på dette semester? Hvilken uddannelse går du på på dette semester? - Andet (anfør specialisering, tomplads el.lign.) Kandidatuddannelsen

Læs mere

Profilmodel 2015 Højeste fuldførte uddannelse

Profilmodel 2015 Højeste fuldførte uddannelse Profilmodel 15 Højeste fuldførte uddannelse En fremskrivning af en ungdomsårgangs højeste fuldførte uddannelse Profilmodel 15 er en fremskrivning af, hvordan en ungdomsårgang vil uddanne sig i løbet af

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse 2018

Brugertilfredshedsundersøgelse 2018 Brugertilfredshedsundersøgelse 2018 Spørgeskemaundersøgelse af borgernes tilfredshed med støtte efter Lov om social service 83. Brugertilfredshed i hjemmeplejen 2018 Tønder kommune HR Baggrund og metode...2

Læs mere

Studiemiljøundersøgelsen 2017

Studiemiljøundersøgelsen 2017 Det Tekniske Fakultet Studiemiljøundersøgelsen 2017 Diplomingeniøruddannelsen i Global Management and Manufacturing Det Tekniske Fakultet TEK Uddannelseskvalitet Juni 2018 Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

Studiemiljøundersøgelsen 2015 kandidatuddannelsen i kemi

Studiemiljøundersøgelsen 2015 kandidatuddannelsen i kemi Studiemiljøundersøgelsen 015 kandidatuddannelsen i kemi Syddansk Universitet, Det Tekniske Fakultet Indledning Denne rapport bygger på data fra studiemiljøundersøgelsen som er gennemført på hele SDU i

Læs mere

Udkast til spørgeskema til studerende

Udkast til spørgeskema til studerende Notat Udkast til spørgeskema til studerende Følgende er andet udkast af spørgeskema til studerende i kvalitetsmålingen. Spørgeskemaet er blevet testet blandt studerende i en kvantitativ pilottest i maj

Læs mere

Semester- og kursusevaluering, 2. semester, Politik & Administration og Samfundsfag, fora r 2017

Semester- og kursusevaluering, 2. semester, Politik & Administration og Samfundsfag, fora r 2017 Semester- og kursusevaluering, 2. semester, Politik & Administration og Samfundsfag, fora r 2017 Indhold Indledning... 3 Forretningsudvalget (FU)... 3 Elektronisk semesterevaluering... 4 Grundkursus i

Læs mere

Evaluering af 1. semester BA OID eftera ret 2014

Evaluering af 1. semester BA OID eftera ret 2014 Evaluering af 1. semester BA OID eftera ret 2014 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Forretningsudvalget (FU)...3 FU-møde: 19. november 2014...3 FU-møde: 27. februar 2015...4 Elektronisk semesterevaluering...5

Læs mere

Semester- og kursusevaluering, 6. semester, Politik & Administration 2016

Semester- og kursusevaluering, 6. semester, Politik & Administration 2016 Semester- og kursusevaluering, 6. semester, Politik & Administration 2016 Indhold Indledning... 3 Forretningsudvalget (FU)... 3 Elektronisk kursus- og semesterevaluering... 3 Modul 12: Organisation og

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse 2013

Tilfredshedsundersøgelse 2013 Tilfredshedsundersøgelse 213 - Svarprocent: 67% (64/96) Studieglæde 75 75 75 71 71 69 69 [+2] 68 69 65 66 [+2] 66 [-2] 65 [+2] 62 [-2] 2 Studieglæde 1. Hvor tilfreds er du alt i alt med din uddannelse?

Læs mere

Politik for studie- og karrierevejledning på Aalborg Universitet

Politik for studie- og karrierevejledning på Aalborg Universitet Politik for studie- og karrierevejledning på Aalborg Universitet Indhold Indledning...2 Lovgrundlag...2 Formål...2 Målsætning 1: Retningslinjer og krav...2 Målsætning 2: Professionel vejledning...2 Målsætning

Læs mere

HVAD BETYDER STUDIEJOB FOR FULDFØRELSE AF EN LANG VIDEREGÅENDE UDDANNELSE?

HVAD BETYDER STUDIEJOB FOR FULDFØRELSE AF EN LANG VIDEREGÅENDE UDDANNELSE? NOTAT 54 02.09.2016 HVAD BETYDER STUDIEJOB FOR FULDFØRELSE AF EN LANG VIDEREGÅENDE UDDANNELSE? I debatten om hvorvidt et studiejob vil føre til forsinkelser på universitetsstudiet lyder et argument, at

Læs mere

Studiemiljøundersøgelsen 2017

Studiemiljøundersøgelsen 2017 Det Tekniske Fakultet Studiemiljøundersøgelsen 2017 Diplomingeniøruddannelsen i Bygningsteknik Det Tekniske Fakultet TEK Uddannelseskvalitet Juni 2018 Indholdsfortegnelse Indledning... Fejl! Bogmærke er

Læs mere

Studiemiljøundersøgelsen 2017

Studiemiljøundersøgelsen 2017 Det Tekniske Fakultet Studiemiljøundersøgelsen 2017 Civilingeniøruddannelsen i Lærings- og oplevelsesteknologi Det Tekniske Fakultet TEK Uddannelseskvalitet Juni 2018 Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet

Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet December 2016 Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet Indhold Hovedresultater... 1 Forventet tilbagetrækningsalder... 2 Fastholdelse på arbejdsmarkedet... 4 Bekymringer på arbejdspladsen... 6 Arbejdsmarkedet...

Læs mere

Bilag 2: Evalueringsrapport - undersøgelse af brugertilfredshed med kronikerrehabiliteringen i Solrød Kommune, 2017.

Bilag 2: Evalueringsrapport - undersøgelse af brugertilfredshed med kronikerrehabiliteringen i Solrød Kommune, 2017. SOLRØD KOMMUNE Bilag 2: Evalueringsrapport - undersøgelse af brugertilfredshed med kronikerrehabiliteringen i Solrød Kommune, 2017. Indledning og datagrundlag Undersøgelsen af brugertilfredsheden med kronikerrehabiliteringen

Læs mere

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Generel pædagogik, forår 2010

Evaluering af Kandidatuddannelsen i Generel pædagogik, forår 2010 Evaluering af Kandidatuddannelsen i Generel pædagogik, forår 2010 I forårssemesteret 2010 blev der udbudt undervisning i følgende tre moduler indenfor kandidatuddannelsen i Generel Pædagogik:, Pædagogisk

Læs mere

Internationale ingeniørstuderende i hovedstaden

Internationale ingeniørstuderende i hovedstaden januar 2010 Internationale ingeniørstuderende i hovedstaden Resume Globaliseringen af de videregående uddannelser, stipendier til udlandsophold og en faglig tilskyndelse til at erhverve internationale

Læs mere

Studiemiljøundersøgelsen 2015 diplomingeniøruddannelsen i elektronik og datateknik

Studiemiljøundersøgelsen 2015 diplomingeniøruddannelsen i elektronik og datateknik Studiemiljøundersøgelsen 2015 diplomingeniøruddannelsen i elektronik og Syddansk Universitet, Det Tekniske Fakultet Indledning Denne rapport bygger på data fra studiemiljøundersøgelsen som er gennemført

Læs mere

Overgangsordning. Tillæg til studieordningen. Mellem 2008 og 2016-uddannelserne. FOKUS-rådet - december 2016 Godkendt af Søren Pedersen

Overgangsordning. Tillæg til studieordningen. Mellem 2008 og 2016-uddannelserne. FOKUS-rådet - december 2016 Godkendt af Søren Pedersen SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN I VEJLE Overgangsordning Mellem 2008 og 2016-uddannelserne Tillæg til studieordningen FOKUS-rådet - december 2016 Godkendt af Søren Pedersen Mindre revision d. 23/5 2017 Indhold

Læs mere

Studiemiljøundersøgelsen 2017

Studiemiljøundersøgelsen 2017 Det Tekniske Fakultet Studiemiljøundersøgelsen 2017 Civilingeniøruddannelsen i Velfærdsteknologi Det Tekniske Fakultet TEK Uddannelseskvalitet Juni 2018 Indholdsfortegnelse Indledning... Fejl! Bogmærke

Læs mere

ueri ng Undervisningsevaluering Bachelor-, kandidat- og HD-uddannelserne

ueri ng Undervisningsevaluering Bachelor-, kandidat- og HD-uddannelserne eval asb ueri ng Bachelor-, kandidat- og HD-uddannelserne en er et vigtigt redskab i udviklingen af undervisningen i de enkelte fag, uddannelserne, studiemiljøet, medarbejderudvikling osv. en foregår

Læs mere

Studiemiljøundersøgelsen Diplomingeniør i Produktionsteknik

Studiemiljøundersøgelsen Diplomingeniør i Produktionsteknik Studiemiljøundersøgelsen 201 - Diplomingeniør i Produktionsteknik Syddansk Universitet, Det Tekniske Fakultet Indledning Denne rapport bygger på data fra studiemiljøundersøgelsen som er gennemført på hele

Læs mere

10 respondenter (52,6 %) er kvinder, 9 er mænd og de har en gennemsnitsalder på 28 år.

10 respondenter (52,6 %) er kvinder, 9 er mænd og de har en gennemsnitsalder på 28 år. Dimittendundersøgelse 2015 Diplomingeniøruddannelsen i produktionsteknik 1. Indledning Det Tekniske Fakultet har i efteråret 2015 gennemført en samlet dimittendundersøgelse for alle diplom- og ingeniøruddannelser.

Læs mere

Studiemiljøundersøgelsen 2017

Studiemiljøundersøgelsen 2017 Det Tekniske Fakultet Studiemiljøundersøgelsen 2017 Civilingeniøruddannelsen i Software Engineering Det Tekniske Fakultet TEK Uddannelseskvalitet Juni 2018 Indholdsfortegnelse Indledning... Fejl! Bogmærke

Læs mere

Evaluering af Suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi, foråret 2011

Evaluering af Suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi, foråret 2011 Evaluering af Suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi, foråret 2011 I foråret 2011 blev der udbudt et modul på Suppleringsuddannelsen i Pædagogisk Psykologi, perspektiv. Modulet blev udbudt i Emdrup

Læs mere

Vedr.: Evalueringsrapport for 2013

Vedr.: Evalueringsrapport for 2013 D E T I N F O R M A T I O N S V I D E N S K A B E L I G E A K A D E M I K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET S A G S N O T A T 28. MAJ 2014 Vedr.: Evalueringsrapport for 2013 Evalueringsprocedure Evalueringspolitik

Læs mere