Østre Landsrets embedsregnskab for 2005

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Østre Landsrets embedsregnskab for 2005"

Transkript

1 Østre Landsrets embedsregnskab for 2005 Dato 7. marts 2006 J.nr. 11F-ØL Indledning Østre Landsret udarbejder hvert år en handlingsplan, der indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som Østre Landsret vil iværksætte for at opfylde Danmarks Domstoles overoverordnede målsætninger. Handlingsplanen bliver drøftet i landsrettens samarbejdsudvalg og alle medarbejdere får mulighed for at bidrage med ideer til handlingsplanen bl.a. på plenarmøder for landsrettens dommere og på møder mellem landsrettens præsident og retssekretærerne mv. i landsrettens sektioner. Fra 2006 udarbejder hver enkelt sektion tillige handlingsplaner, som udmønter den overordnede handlingsplan på sektions- og afdelingsniveau. Som led i handlingsplanen fastlægges målsætninger for landsrettens sagsbehandlingstider. Målsætningerne er udarbejdet efter drøftelser med landsrettens medarbejdere og udtrykker, hvilke mål landsretten ønsker at nå for det pågældende år for så vidt angår forberedelsestid, berammelsestid og gennemløbtid for domsforhandlede civile sager og straffesager. I landsrettens embedsregnskab for det enkelte år redegør vi for, i hvilket omfang det lykkedes at opfylde de målsætninger, der er fastsat for et pågældende år for så vidt angår forberedelsestid, berammelsestid og gennemløbtid for domsforhandlede civile sager og straffesager, og om det er lykkedes at gennemføre de initiativer, der er nævnt i handlingsplanen for det pågældende år. Dette embedsregnskab er en redegørelse for Landsrettens organisation Sagerne og deres behandling Administrative aktiviteter Landsrettens bygninger og sikkerhed Personalepolitik IT-aktiviteter Vurdering af udviklingen i 2005 og forventningerne til fremtiden. 2. Landsrettens organisation 2.1 Landsrettens personale. Østre Landsret består efter retsplejeloven af en præsident og 64 udnævnte landsdommere. Hertil kommer pr. 26. januar 2006 ca. 21 konstituerede landsdommere. 1 Landsretten arbejder i 24 afdelinger, hver bestående af 3 landsdommere. Af hensyn til uddannelsen af og bedømmelsen af de konstituerede landsdommere fordeles disse i konstitutionsperioden på hver tre afdelinger, således at de gør tjeneste i hver af disse i 3 månedersperioder. Som følge heraf har kun 4 af landsrettens afdelinger kunnet bestå af 3 udnævnte landsdommere almindelige konstituerede (varighed 9 måneder), 1 advokatkonstitueret (varighed 3 måneder) samt 4 konstituerede på grund af landsdommeres orlov m.v. (varighed ca. 1 år). Bredgade 59, 1260 København K. Tlf (Fax ) Hjemmeside:

2 - 2 - Landsrettens øvrige jurister bistår retsafdelingerne og landsrettens administration. Landsrettens administrative medarbejdere er fordelt på 12 retssektioner, der hver udfører de administrative sagsbehandlingsfunktioner for to retsafdelinger, samt på andre sektioner, der varetager en række centrale, administrative opgaver. 2.2 Dommer- og sagsfordeling Præsidenten udarbejder hver måned dommerfordelingsliste med angivelse af, hvilke 3 dommere der skal gøre tjeneste i hver afdeling. For de konstituerede tredjedommeres vedkommende sker fordelingen ud fra det ovennævnte princip om 3-måneders-perioder i den enkelte afdeling. Den ledende og den assisterende retsformand i en afdeling vil som regel samarbejde i en periode på op til ca. 3 år, hvorpå den assisterende retsformand placeres sammen med en anden ledende retsformand. I princippet behandler alle afdelinger alle sagstyper. Dog fordeles følgende sagstyper kun til nogle enkelte afdelinger: dødsboskiftesager, boligsager, advokatnævnssager, gældssaneringssager, sager om umyndiggørelse og værgemål, tinglysningssager, børnesager (prøvelse af forvaltningens beslutning om anbringelse uden for hjemmet), faderskabssager, patentsager, udlændingesager og ægteskabssager. Præsidenten påser, at der sker en udjævning af opståede forskelle i berammelsestider i de enkelte afdelinger. 2.3 Rejser til bitingsteder. Landsretten behandler sager ved bitingstederne i Slagelse, Holbæk, Næstved, Nykøbing Falster, Odense, Svendborg og Bornholm samt på Færøerne og i Grønland. Landsrettens afdelinger foretog i 2005 i alt 117 tjenesterejser til bitingstederne. Rejserne havde som overvejende hovedregel hver en uges varighed og blev bortset fra rejserne til Grønland og Færøerne foretaget i en af landsrettens 4 tjenestebiler. På hver rejse var afdelingen bemandet med 3 landsdommere og 2 landsretssekretærer. På rejserne behandles straffesager og forberedende møder i henhold til retsplejelovens 355, ligesom der på rejserne til Grønland og Færøerne tillige behandles civile sager. 3. Sagerne og deres behandling 3.1 Sagsantal og sammensætning Civile sager Det fremgår af bilag 1, at antallet af verserende civile sager eksklusive kæresager er nedbragt lidt, idet der i 2005 blev ekspederet sager, medens antallet af indkomne sager var Nedbringelsen gælder 1. instanssagerne og heraf særligt de tungere 1. instans-sager med økonomisk værdi, for hvilke de tilsvarende tal var 651 og 624. Antallet af indkomne civile 1. instans-sager med økonomisk værdi er steget fra 522 i 2004 til 624 i 2005 og antallet af indkomne ankesager med økonomiske værdi er steget fra 870 i 2004 til 905 i Der er en nedgang i den samlede beholdning af civile sager i perioden fra fra en sagsbeholdning pr. 1. januar 2002 på til en sagsbeholdning på pr. 1. januar 2006.

3 - 3 - Dette er sket samtidig med, at der er en forøgelse i de indkomne civile sager fra i 2002 til i Straffesager Som det fremgår af bilag 2, er der i 2005 ekspederet straffesager eksklusiv kæresager, medens antallet af indkomne sager var I perioden er den samlede sagsbeholdning af straffesager forøget fra 885 i 2002 til i Der er samtidig sket et fald i de indkomne sager fra i 2002 til i 2005, idet der dog var en stigning i 2004, hvor der indkom straffesager. Antallet af nævningesager er steget i perioden fra 58 indkomne sager i 2002 til 72 indkomne sager i 2004 og 69 i 2005 Alle sager under ét Det samlede antal verserende sager eksklusiv kæresager var pr. 1. januar sager, pr. 1. januar sager og pr. 1. januar sager, altså en mindre nedbringelse af antallet af verserende sager. Igen i år må det fremhæves, at det er de tungeste sager de civile 1. instanssager der er nedbragt væsentligt. I perioden 2002 til 2006 er den samlede sagsbeholdning faldet fra i 2002 til i Sagskompleksiteten a. Længerevarende sager Østre Landsret har i bilag 3 foretaget en opgørelse for de i 2005 og foregående år afsluttede sager, hvori domsforhandlingen har varet mere end 2 dage. Gennemsnitligt varede domsforhandlingerne i disse sager i ,7 dage (6,0 dage i 2004). Den samlede effekt af de i 2005 afsluttede tunge civile og kriminelle sager er, at der til disse har måttet afsættes 595 dage. Dette betegner et fald i forhold til 2004 (796 dage). Der måtte afsættes 137 dage til civile sager, hvori domsforhandlingen har varet mere end 2 dage (253 dage i 2004) og 458 dage til straffesager, hvori domsforhandlingen har varet mere end 1 dag (543 dage i 2004). Statsadvokaten for særlig økonomisk kriminalitet har oplyst, at der verserer 10 sager ved byretterne i Østre Landsrets kreds med en varighed på mere end retsdage, og at der p.t. foretages efterforskning/juridisk vurdering i 3 andre sager. Det må påregnes, at disse sager vil kunne blive en ressourcemæssig belastning for landsretten i en periode fremover. b. Forligsprocenter Antallet af civile sager, der forliges efter domsforhandling, har været faldende, og denne udvikling har været mest markant for de tungeste sager, 1. instans-sagerne. Resultatet heraf er, at arbejdet med domsskrivning er øget væsentligt. Landsretten har i bilag 4 opgjort, at andelen af domsforhandlede 1. instans-sager med økonomisk værdi, der efter domsforhandlingen forliges på grundlag af rettens tilkendegivelse, har været faldende fra 39,0% i 1995 til 20,4% i I 2001 og 2002 var tallet dog steget til henholdsvis 23,0% og 24,8% for igen i 2003 at falde til 23,2% og i 2004 til 21,1% samt i 2005 til 20,9%. For alle domsforhandlede civile sager er andelen faldet fra 37,1% i 1995 til 20,9% i Medarbejdere a. Udviklingen i årsværksforbrug fordelt på de enkelte medarbejdergrupper.

4 - 4 - sasa Juridiske personale 83,3 82,9 85,11 85,61 Kontorpersonale 70 70,1 66,71 68,12 Elever Ansatte i beskæftigelsesordning 1,27 1,64 0,65 1,22 Øvrigt personale 10,54 11,22 11,96 11,8 b. Produktivitet Landsretterne samarbejder med Domstolsstyrelsen om udarbejdelse af en metode til at opgøre af den årlige produktivitet, således at der i opgørelsen anvendes vægte, der tager hensyn til sagernes art, den måde de sluttes på og domsforhandlede sagers varighed. I modellen indregnes landsrettens samlede årsværksforbrug for henholdsvis juridisk personale og administrativt personale. Det tilsigtes således, at man med anvendelsen af denne model bl.a. vil få et mere sikkert billede af udviklingen i landsretternes produktivitet. Vægtenhederne er særskilt fastsat for henholdsvis administrative medarbejdere og jurister efter en vurdering af det arbejde, der for den enkelte medarbejdergruppe er forbundet med sagens behandling. Der er således ikke tilsigtet nogen sammenhæng mellem de vægtenheder, der ved en sags slutning tildeles henholdsvis jurister og administrative medarbejdere, og der er derfor ikke grundlag for nogen sammenligning af antallet af vægtede sager pr. årsværk for de forskellige personalegrupper. Landsretterne og Domstolsstyrelsen arbejder fortsat med justering af modellen. Forholdet mellem sluttede sager og anvendte årsværk. Almindelige straffesager Straffekæresager Kontorpersonale Almindelige civile sager Civile kæresager Vægtede sager i alt Normativ (Årsværk) * Vægtet produktion pr. årsværk Vægtede sager , , , , ,85 67,62 373,75 Vægtede sager , , , , ,05 66,21 380,49 Vægtede sager , , , , ,20 69,60 372,66 * Reguleret med rejsetid til bitingsteder Almindelige straffesager Straffekæresager Juridisk personale Almindelige civile sager Civile kæresager Vægtede sager i alt Normativ (Årsværk) * Vægtet produktion pr. årsværk Vægtede sager ,04 848, , , ,14 84,91 211,10 Vægtede sager ,46 940, , , ,70 84,41 214,75 Vægtede sager ,22 878, , , ,16 82,20 225,57 * Reguleret med rejsetid til bitingsteder

5 Sagsbehandlingstider Indledning Udviklingen i forberedelses- og berammelsestiderne fremgår af bilag 5a og 5b. Opgørelserne viser de gennemsnitlige forberedelses- og berammelsestider for de sager, der er berammet, henholdsvis domsforhandlet i For sidstnævnte sager vises desuden sagernes gennemsnitlige gennemløbstid. Landsretten har desuden forfinet statistikken for sagsbehandlingstiderne, i første række således, at der i opgørelserne medtages så aktuelle værdier som muligt, d.v.s. Forberedelsestiden = gennemsnittet af forberedelsens varighed i de sager, hvori forberedelsen er afsluttet i vedkommende periode (år), Berammelsestiden = gennemsnittet af berammelsestiden i de sager, hvori domsforhandling er berammet i vedkommende periode (år) og Gennemløbstiden = gennemsnittet af gennemløbstiden i de sager, der er færdiggjort i vedkommende periode (år). 2 Det må understreges, at værdierne for alle de nævnte behandlingstider alene omfatter de sager, der ikke af en eller anden grund er bortfaldet forinden. Navnlig er der grund til at understrege, at landsrettens indsats i forbindelse med de udvidede forberedende møder i civile sager der ikke sjældent afsluttes ved forlig i forbindelse med mødet ikke kommer til talmæssigt udtryk gennem lavere gennemsnitlige gennemløbstider Forberedelsestiden Landsretten fremhæver i sine årlige møder med statsadvokaterne ved Østre Landsret løbende nødvendigheden af en forkortelse af forberedelsestiden i straffesager for derved at gennemføre en hurtigere afvikling af de verserende sager. Under en forhandling i begyndelsen af året 1998 var der enighed om, at det ville blive tilstræbt at holde denne nede på maksimalt 1 måned, hvilket også kommer til udtryk i landsrettens målsætning. En klar tendens til afkortning af forberedelsestiden for straffesagerne blev imidlertid brudt i 2. halvår 2001 og er siden da fortsat, og forberedelsestiden i kriminelle ankesager er nu 3,2 måneder 3. Anklagemyndighedens færdiggørelse af sagerne til berammelse af domsforhandling hæmmer derfor fortsat afviklingen af straffesagerne i meget væsentligt omfang. Af de kriminelle ankesager er 30% blevet forberedt på højst 1 måned (39%, 35%, 36%, 36%, 30% i 2001, 2002, 2003, 2004 og 2005). For så vidt angår civile 1. instans-sager (excl. børnefjernelsessager) er forberedelsestiden steget til fra 17,7 måneder i 2004 til ca. 17,9 måneder for 2005 som helhed. For borgerlige ankesager (- familieretssager) under ét er forberedelsestiden faldet fra ca. 6,4 måneder til 5,7 måneder. Forberedelsen af 50% af de civile 1. instans sager er gennemført inden for målsætningen på 12 måneder. Forberedelsen af 54% af de civile ankesager er gennemført inden for målsætningen på 4 måneder Berammelsestiden 2 Opgørelserne indeholder tillige tilsvarende tal for varigheden af domsforhandlingerne samt for sagernes færdiggørelsestid. Gennemløbstiden er summen af forberedelsestid, berammelsestid, domsforhandlingstid og færdiggørelsestid. Da alle disse værdier gennem referencen til vedkommende periode er gjort så aktuelle som muligt, er også gennemløbstiden opgjort således, at denne værdi er så aktuel som muligt. Den nye opgørelsesmåde er således noget anderledes end den ved opgørelsen af Domstolenes Virksomhedsregnskab benyttede. 3 Gennemsnit for hele året

6 - 6 - Det fremgår af bilag 5a og 5b, at den generelle tendens til faldende berammelsestid i de civile sager som helhed, man har kunnet konstatere i de tidligere år bortset fra 2001 og 2002, er fortsat i 2005 som helhed for så vidt angår civile 1. instanssager med økonomisk værdi og ankesager med økonomisk værdi. Som det fremgår af bilaget, er der en mindre stigning i berammelsestiden for de civile sager som helhed, også ægteskabssager mv. Berammelsestiden for de civile sager som helhed er steget til 4,85 måneder for året som helhed. Berammelsen af 24% af de civile 1. instans sager er sket inden for målsætningen på 4 måneder (15%, 23% og 25% i årene ). For ankesagerne er berammelsen af 46% af sagerne sket inden for målsætningen på 4 måneder (24%, 23% og 42% i årene 2002, 2003 og og 2004). Berammelsestiden for alle straffeankesagers vedkommende i 2005 har ligget på ca. 2,8 måneder. 36% af sagerne er berammet inden for målsætningen på 2 måneder (42% i 2004) Gennemløbstider Den aktuelle opgørelse af gennemløbstiderne 4 viser et mindre fald i gennemløbstiderne for så vidt angår civile 1. instanssager eksl. børnefjernelsessager, familieretssager og andre civile ankesager og en stigning i gennemløbstiderne i børnefjernelsessagerne, tvangstilbageholdelsessagerne, nævningesager og kriminelle ankesager. Gennemløbstiderne for de vigtigste kategorier af sager er for hele året 2005 opgjort således: Civile sager Civile sager i 1. instans (excl. børnefj.) (mål 18 mdr) 28,8 mdr. 29 mdr. Børnefjernelsessager (mål 2 mdr.) 3,5 mdr. 3,2 mdr. Familieretssager (mål 3 mdr.) 2,9 mdr. 3,0 mdr. Tvangstilbageholdelsessager (mål 3 uger) 2,25 mdr. 1,5 mdr. Andre civile ankesager (mål 9 mdr.) 11,8 mdr. 12,4 mdr. Kriminelle sager Nævningesager 5 5,1 mdr. 4,8mdr. Kriminelle ankesager (mål 3 mdr.) 6,4 mdr. 5,9 mdr. I skemaer nedenfor er angivet, hvor stor en del af alm. 1. instanssager, alm. ankesager, ægteskabssager inklusiv forældremyndighedssager, nævningesager og de øvrige straffesager, der er sluttet i 2005 efter domsforhandling inden for forskellige tidsintervaller. Der er ligeledes angivet procentuel andel af sager med målsætningen opfyldt: Alm. 1. Instanssager (Målsætning: 18 mdr.) Alm. ankesager (Målsætning: 9 mdr.) Ekskl. børnefjernelsessager Ekskl. Ægteskabssager, faderskabssager og sager om administrativ frihedsberøvelse Sluttet i 2005 efter domsforhandling Sluttet i 2005 efter domsforhandling Antal Procentuelt Antal Procentuelt 0-6 mdr mdr mdr mdr mdr mdr mdr mdr mdr mdr Over 2 år mdr I alt Over 2 år 44 6 I alt Som defineret i note 3. 5 For nævningesagers vedkommende er målsætningen, at domsforhandlingen påbegyndes inden for 3 måneder, medens det helt afhænger af sagernes varighed, over hvor lang tid domsforhandlingen må strække sig.

7 - 7 - Procentuel andel sager med målsætningen opfyldt Procentuel andel sager med målsætningen opfyldt

8 - 8 - Ægteskabssager * Nævningesager Straffesager** (Målsætning: 3 mdr.) Sluttet i 2005 efter domsforhandling Sluttet i 2005 efter domsforhandling (Målsætning: 3 mdr.) Sluttet i 2005 efter domsforhandling Antal Procentuelt Antal Procentuelt Antal Procentuelt Under 1 mdr mdr mdr mdr mdr mdr mdr Over 1 år I alt Procentuel andel sager med målsætningen opfyldt Procentuel andel sager med målsætningen opfyldt Procentuel andel sager med målsætningen opfyldt * Sager om skilsmisse og forældremyndighed **Alle sager bortset fra nævningesager Det fremgår af skemaerne, at målopfyldelsen i årene fra er ganske lidt forbedret for de alm. 1. instanssager, de alm. civile ankesager og ægteskabssagerne inklusiv forældremyndighedssagerne, men at målopfyldelsen er blevet dårligere for straffesager (eksklusiv nævningesager). Målopfyldelsen for gennemløbstiden for de alm. 1. instanssager og alm. ankesager er ikke tilfredsstillende. Det samme gælder straffesagerne (eksklusiv nævningesagerne). Østre Landsret har derfor i 2006 taget en række initiativer med henblik på at nedbringe gennemløbstiderne, jf. nedenfor Sagernes alder Ved udgangen af 2005 fordelte de verserende civile 1. instans- og ankesager sig således med hensyn til sagernes alder: 66,0 % af sagerne er modtaget i ,8 % af sagerne er modtaget i ,8 % af sagerne er modtaget i ,0 % af sagerne er modtaget i ,9 % af sagerne er modtaget i ,4 % af sagerne er modtaget før 2001

9 - 9 - Ved udgangen af 2005 fordelte de verserende straffesager (nævningesager og straffeankesager) sig således med hensyn til alder: 95,3 % af sagerne er modtaget i ,0 % af sagerne er modtaget i ,7 % af sagerne er modtaget før Administrative aktiviteter Landsrettens administrative aktiviteter varetages i al væsentlighed i Præsidentens Sekretariat, justitskontoret, bogholderiet og IT-afdelingen. 4.1 Udtalelser mv. Præsidenten har i 2005 taget stilling til 70 høringssager vedrørende lovforslag m.v. En del af sagerne havde forinden været behandlet på et af de månedlige plenarmøder for landsrettens dommere. Præsidenten har i årets løb afgivet 24 udtalelser til brug for Dommerudnævnelsesrådets drøftelser vedrørende besættelse af stillinger som byretsdommer og landsdommer. Der er tillige afgivet udtalelser til Domstolsstyrelsen vedrørende konstitutioner i faste dommeres forfald. På baggrund af konstituerede landsdommeres arbejde i landsretten har præsidenten i løbet af 2005 afgivet 21 udtalelser om de pågældendes egnethed til at blive landsdommer eller byretsdommer (der blev i 2004 afgivet 19 udtalelser). 4.2 Klagesager Efter retsplejelovens 48, jf. 55, kan vedkommende landsretspræsident, såfremt en landsdommer, dommer, retsassessor eller dommerfuldmægtig har gjort sig skyldig i forsømmelse eller skødesløshed i embedsførelsen, eller hvis dommeren i øvrigt har udvist utilbørligt eller usømmeligt forhold, meddele den pågældende en advarsel. Præsidenten modtog i klager, hvoraf 34 vedrørende landsdommere. De fleste sager blev afvist, fordi de vedrørte judicielle forhold, d.v.s. forhold, der må appelleres til en højere ret, hvis en part ønsker afgørelsen ændret. Der blev i én sag meddelt en advarsel. 4.3 Anden sagsbehandling Præsidenten foretog i 2005 i medfør af retsplejelovens 46 i alt 146 beskikkelser af sættedommere, fordi byretsdommere var inhabile. Præsidenten varetager administrationen af 2 rejsedommere, hvem der efter retsplejelovens 45 kan meddeles midlertidig beskikkelse som yderligere dommer ved en byret, når byrettens forhold tilsiger det. Der blev i 2005 meddelt sådan beskikkelse i samlet 495 dage. Landsrettens justitskontor kontrollerer ved sagernes modtagelse, at der er betalt korrekt retsafgift. Tvivlstilfælde forelægges justitssekretæren, hvis afgørelse kan appelleres til en af landsrettens afdelinger. Der er i 2005 afgjort 18 sådanne sager.

10 Justitssekretæren har tidligere afgjort en række sager, hvori parter og andre har anmodet om udskrift eller aktindsigt, jf. retsplejelovens 41. Med ikrafttræden den 1. juli 2004 er retsplejeloven ændret, således at justitssekretærens kompetence på dette område er bortfaldet. Det er herefter landsrettens afdelinger, der tager stilling til spørgsmål om offentlighed i retsplejen. Der er fra 1. juli 2005 til årets udgang afgjort 91 af sådanne sager. Der er i 2005 afgjort 104 sager, hvori advokater og advokatfuldmægtige har ansøgt om proceduretilladelse for landsret m.v. efter retsplejelovens 136, stk Der er i 2005 modtaget 125 anmodninger fra advokater om godkendelse af prøvesager, og 67 advokater har i 2005 bestået prøven og derfor opnået møderet for landsret m.v. I 35 sager har advokater ansøgt om udstedelse af øvethedserklæring efter 134, stk. 1, med henblik på at opnå møderet for Højesteret. Præsidenten har i 2005 udpeget 9 lands- og byretsdommere til særlige hverv, herunder 7 voldgiftsdommere, 2 formand for tjenestemandsforhør. Præsidenten har i 2005 deltaget i 3 forretninger hvorunder byretsembeder er overdraget til en ny embedschef (retterne i Lyngby, Gentofte og Gladsaxe). 4.4 Mødeaktivitet Som i de foregående år har især retspræsidenten og landsrettens administrative personale, men også en række landsdommere i 2005 deltaget i et betydeligt antal møder i både interne og eksterne fora Internt Østre Landsret har i årets løb afholdt 11 plenarmøder og 9 møder i et kontaktudvalg med deltagelse af præsidenten og 6 landsdommere. Endvidere afholdes der møder mellem præsidenten og de 24 ledende retsformænd. Herudover har en række møder været afholdt i landsrettens interne udvalg: samarbejdsudvalget, sikkerhedsudvalget, teknologiudvalget, kunstudvalget og kantineudvalget. I disse udvalg er såvel landsdommere som administrative medarbejdere repræsenteret. Hertil kommer afholdelse af månedlige møder mellem justitssekretæren og sektionslederne. En arbejdsgruppe med deltagelse af landsdommere og administrative medarbejdere har i 2005 fortsat arbejdet med at udarbejde en række ændringer af landsrettens standardbreve i forbindelse med forberedelsen af civile sager. Udvalget sørger blandt andet for, at teksterne bliver udformet i overensstemmelse med Danmarks Domstoles sprogpolitik. Som i de foregående år var Østre Landsret i 2005 vært for det årlige møde for dommere og landsdommere i Østre Landsrets kreds. De faglige emner Rigsrevisionen og domstolene, Skrivning af domme efter ændringen af retsplejeloven den 1. juli 2004 og Har advokaten brug for domstolene og domstolene for advokaterne? Retssagsbehandling og advokatrådgivning i lystet af den nye tids konkurrenceregulering Eksternt Præsidenten er medlem af Præsidentrådet, der består af præsidenterne for de kollegiale retter, og som i medfør af retsplejelovens 47 tager stilling til ansøgninger fra dommere om udøvelse af fast indtægtsgivende bibeskæftigelse. Præsidenten var i 2005 ligeledes medlem af det af justitsministeren nedsatte udvalg, der behandler spørgsmålet om dommeres bibeskæftigelse, og formand for justitsministeriets Tinglysningsudvalg. Præsidenten er herudover medlem af Straffelovrådet.

11 Om andre landsdommeres deltagelse i lovforberedende og andre udvalg henvises til Dommerforeningens årsberetning og til de på Domstolsstyrelsens hjemmeside offentliggjorte oversigter over dommeres bibeskæftigelse Udvalg under Domstolsstyrelsen Landsretten har i årets løb været repræsenteret i forskellige udvalg og arbejdsgrupper i Domstolsstyrelsens regi. Præsidenten er medlem af Hovedsamarbejdsudvalget, IT-styregruppen, styregruppen i projektet om fastlæggelse af en model for fordeling af personaleressourcer mellem landsretterne samt Uddannelsesudvalget for jurister. Han har desuden deltaget Domstolsstyrelsens ledelseskonference. Sekretariatschefen har deltaget i møderne i Domstolenes IT-udvalg, IT-koordineringsudvalget, Justitsministeriets IT-forum, arbejdsgruppen om mål- og resultatstyring, i arbejdsgrupper i projektet om fastlæggelse af en model for fordeling af personaleressourcer mellem landsretterne samt i arbejdsgruppen vedrørende brugerundersøgelsen ved Danmarks Domstole Møder med samarbejdspartnere Præsidenten og udvalgte landsdommere har i 2005 deltaget i møder med anklagemyndigheden og advokaterne om emner af fælles interesse, navnlig med henblik på fremme af landsrettens målsætning om brugervenlighed og effektivitet: Kontaktudvalget med Advokatrådet Landsforeningen af beskikkede advokater Statsadvokaterne for København, Sjælland og Fyn, for særlig økonomisk kriminalitet og for særlige internationale straffesager Samarbejde med andre retter m.v. En væsentlig del af landsrettens dommere deltog i 2005 i Dommerforeningens årsmøde. Præsidenten deltog desuden i det Jyske Dommermøde. I årets løb fortsatte den udveksling af erfaringer mellem landsdommerne i Østre og Vestre Landsret, der nu har fundet sted over en årrække, og som har vist sig særdeles nyttig for de to landsretter. En tilsvarende udveksling finder sted mellem de to landsretters kontormedarbejdere. Landsrettens justitssekretær og sekretariatschef har i årets løb deltaget i møder med de respektive kolleger ved de præsidentledede embeder Kontakter til udlandet Præsidenten deltager på forskellig måde i det nordiske juridiske samarbejde, navnlig mellem dommere, herunder De toårige møder for de nordiske landsretspræsidenter Samarbejdsorganet for efteruddannelse af nordiske dommere (SEND) Landsretten har i 2005 haft besøg af udenlandske delegationer fra blandt andet Island, Frankrig, Sverige og Kina Administration i øvrigt Justitssekretæren og Østre Landsrets bogholderi har det overordnede ansvar for landsrettens budget (selvforvaltningen) og påser løbende, at budgettet overholdes. For 2005 udgjorde det samlede tildelte beløb godt 25 mio. kr.

12 Alle dommere, landsdommere og højesteretsdommere skal efter retsplejelovens 47 a til vedkommende præsident afgive indberetning om indtægtsgivende bibeskæftigelse. Det er mellem præsidenterne aftalt, at der i Østre Landsret udarbejdes en samlet oversigt over de oplysninger, hvori offentligheden har indsigt. Oversigten offentliggøres på Domstolsstyrelsens hjemmeside. Præsidenten varetager administrationen af lægdommerordningerne. 5. Landsrettens bygninger og sikkerhed Arbejdet med virkeliggørelsen af Østre Landsrets handlingsplan for landsrettens bygninger fortsatte i Landsretten har i 2005 fået gennemført en gennemgribende renovering af landsrettens bibliotek i Hovedbygningen og har fået nye biblioteksreoler i en stor del af biblioteket. Der henstår indkøb yderligere reoler og indkøb af møbler til biblioteket, hvilket forventes at ske i Landsretten har i 2005 fået nye reoler og har fået installeret metaldetektor samt mobildetektor sidstnævnte som forsøg - i den nyrenoverede nævningeretssal i landsrettens Havebygning og har fået installeret en metaldetektor ved landsrettens anden nævningeretssal i Havebygningen. Der henstår installation af projektorer og lærreder i den nyrenoverede nævningeretssal, hvilket forventes at ske i Der er endvidere i 2005 foretaget brandsikring af landsrettens Havebygning. Landsretten har i 2005 endelig fået installeret en elektronisk bom og porttelefon ved indgangen landsrettens gård i Fredericiagade og har fået installeret diverse overvågningskameraer. 6. Personalepolitik På baggrund af de revisioner, som Domstolsstyrelsen gennem de seneste år har foretaget af de overordnede personalepolitikker, og de politikker, der løbende er kommet til, har landsretten i 2005 besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe bestående af ledelsesrepræsentanter, tillidsrepræsentanter og en dommer med henblik på en konkret udmøntning af de enkelte politikker i landsretten. Arbejdet hermed forventes at være afsluttet i løbet af første halvår Sikkerhedsudvalget har i 2005 gennemført en arbejdspladsvurdering baseret på en spørgeskemaundersøgelse vedrørende de fysiske forhold i landsretten. Besvarelserne indgår i en prioriteret handlingsplan, der løbende vurderes med henblik på nye tiltag. Som et led i landsrettens målsætning om medarbejdernes kompetenceudvikling har landsretten foranlediget, at kontormedarbejderne også i 2005 har haft mulighed for at deltage i Domstolsstyrelsens kurser. 7. IT-aktiviteter Der er udviklet en ny version af landsrettens journalsystem, som blandt andet indeholder funktioner til journalisering og afsendelse af s samt forbedrede sagsstyrings- og statistikmuligheder.

13 Der er åbnet mulighed for at afsende og modtage digitalt signerede og krypterede i tilknytning til en enkelt adresse, hvilket vil blive igangsat i De væsentligste dele af de overordnede retters fælles sikkerhedsintruks er implementeret. Der er oprettet fælles intranetsider for Østre og Vestre Landsret. 22 medarbejdere har gennemført PC-kørekortskurser. Herudover har landsrettens IT-afdeling forestået udvikling af et nyt dokumentstyringssystem og en ny webbaseret prøvesagsdatabase til de overordnede retter. Idriftsætning af disse systemer og den nye version af landsrettens journalsystem afventer gennemførelse af tests, og er blevet forsinket på grund af særlige forhold i IT-afdelingen. 8. Vurdering af udviklingen i 2005 og forventningerne til fremtiden. a. Udviklingen i 2005 Antallet af verserende civile sager er stort set det samme som pr. 1. januar 2006 som 1. januar Der er imidlertid sluttet flere 1. instanssager med økonomisk værdi og civile kæresager. Dette er sket samtidig med, at der er sket en betydelig forøgelse af antallet af indkomne sager bl.a. inden for disse kategorier. Der er således indkommet 228 flere civile sager i 2005 end i I forhold til 2002 er beholdningen af civile sager faldet med 408 sager. Andelen af civile 1. instanssager, der har kunnet sluttes med opfyldt målsætning for gennemløbstid er steget lidt, men resultatet er langt fra tilfredsstillende. Gennemløbstiden for de afgjorte civile 1. instanssager (eksklusiv børnefjernelsessager) er forbedret lidt. Med hensyn til de alm. civile ankesager og ægteskabssager inklusiv forældremyndighedssager er andelen af sager, der har kunnet sluttes med opfyldt målsætning steget lidt, men for de alm. civile ankesagers vedkommende resultatet ikke tilfredsstillende. Gennemløbstiden for afgjorte familieretssager og andre civile ankesager er forbedret lidt, hvorimod gennemløbstiden for børnefjernelsessager og tvangstilbageholdelsessager er steget. Antallet af verserende straffesager er steget i løbet af 2005 med 153, hvilket ikke er tilfredsstillende også set i lyset af, at der samtidig er sket en reduktion i antallet af indkomne straffesager på 346 sager. I forhold til 2002 er sagsbeholdningen af straffesager steget med 150. Andelen af straffesager eksklusive nævningesager med opfyldt målsætning for så vidt angår gennemløbstid er ikke stor, hvilket resultat ikke er tilfredsstillende. Gennemløbstiderne for afgjorte nævningesager og afgjorte kriminelle ankesager er steget lidt. b. Forventningerne til de kommende år: I de kommende år vil landsretten fortsætte bestræbelserne på at nedbringe sagsbehandlingstiderne væsentligt. Der er i 2006 nedsat en arbejdsgruppe med dommere og kontorpersonale, der skal komme med forslag til en god og ensartet praksis vedrørende sagsforberedelse af civile sager i landsrettens afdelinger nu og i tiden efter domstolsreformen.

14 Ligeledes har hver enkelt sektion i landsretten udfærdiget en handlingsplan for sektionen for 2006, herunder med konkrete initiativer til nedbringelse af sagsbehandlingstiderne, hvilket skal gentages hvert år. Det er ligeledes tanken, at der i 2006 skal nedsættes en arbejdsgruppe, der skal se på hvorledes gennemløbstiden for straffesager kan nedbringes. Det er forventningen, at disse tiltag - under forudsætning af en ikke stigende sagstilgang - vil kunne medvirke til at få sagsbehandlingstiderne nedbragt. Det er i den forbindelse landsrettens vurdering, at den kommende domstolsreform med bl.a. instansomlægning i civile sager, vil kunne medvirke til, at der kan opnås en markant nedgang i sagsbehandlingstiderne ved landsretten. Det er dog en forudsætning, at den nednormering af landsretten, der er et led i domstolsreformen, ikke gennemføres, før der sker en målbar lettelse i landsrettens arbejde med civile 1. instanssager. Bent Carlsen Nanna Blach

15 Bilag 1: Sagsudviklingen for civile sager. 1. instans Ankesager Andre Alle excl. Kæresager Alle 1. inst. økon.værdi økon.værdi kæresager m.v. sager af alle Sagsbeh. pr. 1/ ,3 Nye sager Sluttede sager Sagsbeh. pr. 1/ ,1 Nye sager Sluttede sager Sagsbeh. pr. 1/ ,1 Nye sager Sluttede sager Sagsbeh. pr. 1/ ,6 Nye sager Sluttede sager Sagsbeh. Pr. 1/ ,6 J:\STAT\SPEC\FIN98001 Bilag 2: Sagsudviklingen for straffesager. Nævninge- Med domsm. Med domsm. Andre Domssager Kære- Alle sager og bevis uden bevis ankesager i alt sager sager Sagsbeh. pr. 1/ Nye sager Sluttede sager Sagsbeh. pr. 1/ Nye sager Sluttede sager Sagsbeh. pr. 1/ Nye sager Sluttede sager Sagsbeh. pr. 1/ Nye sager Sluttede sager Sagsbeh. Pr. 1/ J:\STAT\SPEC\FIN98001

16 Bilag 3 Domsforhandlinger af mere end 2 dages varighed Civile sager Straffesager 1.inst.økon. Anke økon. Alle Nævninge Domsm. Alle I alt Dage Dage Dage Dage Dage Dage Dage i alt Dfh.r i alt Dfh.r i alt Dfh.r i alt Dfh.r i alt Dfh.r i alt Dfh.r i alt Dfh.r Kilde J\STAT\virkregn\dfh_2dg Domsforhandlinger af mere end 2 dages varighed, gennemsnitlig varighed Civile sager Straffesager 1.inst.økon. Anke økon. Alle Nævninge Domsm. Alle I alt Dage Dage Dage Dage Dage Dage Dage i alt Dfh.r i alt Dfh.r i alt Dfh.r i alt Dfh.r i alt Dfh.r i alt Dfh.r i alt Dfh.r ,63 4,17 3,66 4,95 9,77 7,00 5, ,31 3,00 4,27 7,50 17,85 12,03 8, ,63 3,00 3,51 4,95 8,05 6,38 5, ,14 4,50 4,15 5,11 12,96 7,65 6, ,71 3,00 3,43 5,00 5,74 5,26 4,69 Kilde J\STAT\virkregn\dfh_2dg

17 Bilag 4 Domsforhandlede civile sager fordelt på afslutning ved dom og forlig. 1.inst.sager m. økon. værdi Ankesager m. økon. værdi Alle civile excl. kæremål Heraf Heraf Heraf Domsforh.ede dom Forligspct. Domsforh.ede dom Forligspct. Domsforh.ede dom Forligspct , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,9 Kilde: J:\STAT\SPEC\SLUT_UDF

18 Bilag 5 a. Forberedelses-, berammelses- og gennemløbstid i domsforhandlede borgerlige sager inst. m. økonomisk værdi Ankesager m. økonomisk værdi Ægteskabssager m.v. Alle borgerlige sager Forb.tid Beram.tid Gennemløb Forb.tid Beram.tid Gennemløb Forb.tid Beram.tid Gennemløb Forb.tid Beram.tid Gennemløb 1. halvår ,6 9,0 34,4 6,7 6,6 13,9 0,7 2,3 3,6 8,5 5,9 15,5 2. halvår ,0 9,2 35,2 6,5 6,7 14,0 0,8 2,5 4,0 8,2 5,9 15,1 1. halvår ,0 9,5 31,9 6,0 6,7 13,5 0,7 2,4 3,7 7,4 5,9 14,4 2. halvår ,1 9,3 32,7 5,5 6,9 13,2 0,8 2,2 3,4 7,5 6,0 14,6 1. halvår ,1 8,6 30,9 5,6 6,3 12,9 0,7 1,9 3,0 7,0 5,4 13,4 2. halvår ,8 7,7 27,8 5,8 6,3 12,8 0,7 1,7 2,9 7,0 5,3 13,3 1. halvår ,7 8,9 29,9 6,2 5,7 12,5 0,7 1,8 2,9 7,2 5,2 13,4 2. halvår ,6 8,1 31,0 4,9 5,8 11,3 0,5 1,9 2,7 5,7 4,7 11,2 1. halvår ,4 7,3 27,7 6,1 5,0 11,8 0,4 1,9 2,7 7,3 4,6 12,9 2. halvår ,2 7,6 25,0 5,2 5,7 11,5 0,6 2,1 3,0 5,8 5,1 11,7 Kilde: J:\stat\spec\fin98002 Bilag 5b. Forberedelses-, berammelses- og gennemløbstid i domsforhandlede straffesager Nævningesager Med domsmænd og bevis Med domsmænd uden bevis Andre ankesager Alle straffesager Forb.tid Beram.tid Gennemløb Forb.tid Beram.tid Gennemløb Forb.tid Beram.tid Gennemløb Forb.tid Beram.tid Gennemløb Forb.tid Beram.tid Gennemløb 1. halvår ,4 4,8 5,2 1,8 3,0 5,4 1,7 2,2 4,1 2,2 3,2 5,9 1,8 2,9 5,3 2. halvår ,8 3,3 4,1 2,5 3,2 6,3 1,8 2,1 4,1 3,5 2,9 6,5 2,5 2,9 5,8 1. halvår ,6 2,9 4,1 2,5 3,0 6,1 2,1 2,2 4,6 3,2 3,0 6,4 2,5 2,8 5,7 2. halvår ,6 2,7 3,6 3,1 3,5 7,4 2,2 2,1 4,5 4,1 2,9 7,2 3,1 3,0 6,6 1. halvår ,3 3,2 3,4 2,7 3,1 6,2 2,4 2,9 5,6 3,2 3,0 7,0 2,7 3,0 6,2 2. halvår ,7 4,2 4,8 2,7 3,0 6,1 2,6 2,0 4,8 3,3 2,7 6,3 2,8 2,8 5,8 1. halvår ,5 3,9 5,0 2,6 2,7 5,6 2,3 1,9 4,5 3,2 2,6 6,2 2,6 2,6 5,5 2. halvår ,7 3,7 4,6 2,9 2,9 5,9 2,4 2,5 5,0 3,3 2,7 6,1 2,8 2,8 5,7 1. halvår ,5 3,9 5,0 2,6 2,7 5,7 2,3 2,0 4,5 3,3 2,6 6,4 2,6 2,6 5,6 2. halvår ,7 3,8 4,9 2,9 2,9 6,2 2,4 2,5 5,2 3,3 2,7 6,3 2,8 2,8 6,0 1. halvår ,9 3,8 4,7 3,5 2,9 6,7 2,4 2,4 4,9 3,0 2,8 6,2 3,1 2,8 6,1 2. halvår ,6 4,3 5,3 3,2 3,1 6,5 2,2 2,4 4,5 3,8 3,0 7,0 3,1 3,0 6,2 Kilde: J:\stat\spec\fin98002

Østre Landsrets årsberetning for 2004 1 Indledning

Østre Landsrets årsberetning for 2004 1 Indledning Østre Landsrets årsberetning for 2004 1 Indledning Østre Landsret vedtog i juni 2001 et dokument om Østre Landsrets målsætninger. Målsætningerne er på ny vedtaget i februar 2005 efter enkelte ændringer.

Læs mere

Østre Landsrets embedsregnskab for 2007

Østre Landsrets embedsregnskab for 2007 PRÆSIDENTEN FOR ØSTRE LANDSRET Den 07/04-2008 J.nr. 11F-ØL-11-07 Østre Landsrets embedsregnskab for 2007 1. Indledning Østre Landsrets aktiviteter i 2007 har i særlig grad været præget af Domstolsreformen,

Læs mere

Østre Landsret Præsidenten

Østre Landsret Præsidenten Østre Landsret Præsidenten Den 04/03-2014 J.nr. 11F-ØL-6-13 Østre Landsrets embedsregnskab for 2013 1. Indledning Østre Landsretten oplevede i perioden 2009-2012 en stigning i antallet af civile sager.

Læs mere

Embedsregnskab for. Vestre Landsret.

Embedsregnskab for. Vestre Landsret. Embedsregnskab 2006 for Vestre Landsret. 1. Indledning. Vestre Landsrets embedsregnskab for 2006 er udarbejdet i samarbejde mellem Domstolsstyrelsen og Vestre Landsret. Embedsregnskabet indeholder i afsnit

Læs mere

Østre Landsret Præsidenten

Østre Landsret Præsidenten Østre Landsret Præsidenten Den 19/03-2009 J.nr. 11F-ØL-6-08 Østre Landsrets embedsregnskab for 2008 1. Indledning Østre Landsrets aktiviteter i 2008 har fortsat været præget af Domstolsreformen, hvis væsentligste

Læs mere

Handlingsplan for Vestre Landsret 2011.

Handlingsplan for Vestre Landsret 2011. Handlingsplan for Vestre Landsret. Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som landsretten vil iværksætte og/eller følge op på i. Den internt ansvarlige for den enkelte

Læs mere

Østre Landsret Præsidenten

Østre Landsret Præsidenten Østre Landsret Præsidenten Den 22/03-2012 J.nr. 11F-ØL-3-11 Østre Landsrets embedsregnskab for 2011 1. Indledning Østre Landsrets aktiviteter i 2011 har fortsat været præget af Politireformen og Domstolsreformen,

Læs mere

Østre Landsret Præsidenten

Østre Landsret Præsidenten Østre Landsret Præsidenten Den 21.2.2017 J.nr. 11F-ØL-1-17 Østre Landsrets embedsregnskab for 2016 1. Indledning Dette embedsregnskab er en redegørelse for 2. Landsrettens organisation og medarbejdere

Læs mere

Embedsregnskab for. Vestre Landsret.

Embedsregnskab for. Vestre Landsret. Embedsregnskab 2007 for Vestre Landsret. - 2 1. Indledning. I denne indledning gives en kort oversigt over indholdet i Vestre Landsrets embedsregnskab for 2007. Afsnit 2 indeholder en kort beskrivelse

Læs mere

Handlingsplan for Vestre Landsret 2007 I (ekstern udgave)

Handlingsplan for Vestre Landsret 2007 I (ekstern udgave) Vestre Landsret J.nr. 21A-VL-14-06 Den 19/02-07 Handlingsplan for Vestre Landsret 2007 I (ekstern udgave) Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som landsretten vil

Læs mere

Østre Landsret Præsidenten

Østre Landsret Præsidenten Østre Landsret Præsidenten Den 28/02-2011 J.nr. 11F-ØL-8-10 Østre Landsrets embedsregnskab for 2010 1. Indledning Østre Landsrets aktiviteter i 2010 har fortsat været præget af Politireformen og Domstolsreformen,

Læs mere

Handlingsplan for Vestre Landsret 2013 ekstern udgave

Handlingsplan for Vestre Landsret 2013 ekstern udgave Vestre Landsret Præsidenten Handlingsplan for Vestre Landsret 2013 ekstern udgave Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som landsretten vil iværksætte og/eller følge

Læs mere

Handlingsplan for Vestre Landsret 2005/2006 (ekstern udgave)

Handlingsplan for Vestre Landsret 2005/2006 (ekstern udgave) Vestre Landsret J.nr. 21A-VL-16-04 Den 21/12-2005 Handlingsplan for Vestre Landsret 2005/2006 (ekstern udgave) Dette er en revideret udgave af Vestre Landsrets handlingsplan for 2005 I, som indeholder

Læs mere

Handlingsplan II for Vestre Landsret 2004 (ekstern udgave)

Handlingsplan II for Vestre Landsret 2004 (ekstern udgave) Side 1 af 7 Handlingsplan II for Vestre Landsret 2004 (ekstern udgave) Dette er en revideret udgave af landsrettens handlingsplan for 2004, som indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer,

Læs mere

Østre Landsret Præsidenten. Handlingsplan for Østre Landsret 2014

Østre Landsret Præsidenten. Handlingsplan for Østre Landsret 2014 Østre Landsret Præsidenten Den 18/2-2014 J.nr. 42A-ØL-1-13 Handlingsplan for Østre Landsret 2014 Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som Østre Landsret vil iværksætte

Læs mere

Handlingsplan for Vestre Landsret 2014 ekstern udgave

Handlingsplan for Vestre Landsret 2014 ekstern udgave Vestre Landsret Præsidenten J.nr. 21A-VL-22-13 Den 17/02-2014 Handlingsplan for Vestre Landsret 2014 ekstern udgave Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som landsretten

Læs mere

Højesteret og domstolsreformen

Højesteret og domstolsreformen Den 4. februar 2010 HR j.nr. HR-2010-24-10 Højesteret og domstolsreformen Domstolsreformen Henlæggelsen af nævningesagerne til byretterne og den ændrede instansordning for civile sager, hvorefter landsretterne

Læs mere

Embedsregnskab 2013 for Vestre Landsret.

Embedsregnskab 2013 for Vestre Landsret. Embedsregnskab 2013 for Vestre Landsret. - 2 1. Indledning. I denne indledning gives en kort oversigt over indholdet i Vestre Landsrets embedsregnskab for 2013. Afsnit 2 indeholder en kort beskrivelse

Læs mere

Embedsregnskab 2016 for Vestre Landsret.

Embedsregnskab 2016 for Vestre Landsret. Embedsregnskab 2016 for Vestre Landsret. - 2 1. Indledning. I denne indledning gives en kort oversigt over indholdet i Vestre Landsrets embedsregnskab for 2016. Afsnit 2 indeholder en kort beskrivelse

Læs mere

Embedsregnskab for. Vestre Landsret.

Embedsregnskab for. Vestre Landsret. Embedsregnskab 2010 for Vestre Landsret. - 2 1. Indledning. I denne indledning gives en kort oversigt over indholdet i Vestre Landsrets embedsregnskab for 2010. Afsnit 2 indeholder en kort beskrivelse

Læs mere

Embedsregnskab for. Vestre Landsret.

Embedsregnskab for. Vestre Landsret. Embedsregnskab 2004 for Vestre Landsret. 1. Indledning. Embedsregnskabet for 2004 for Vestre Landsret er udarbejdet i samarbejde mellem Domstolsstyrelsen og Vestre Landsret. Embedsregnskabet indeholder

Læs mere

Handlingsplan for Østre Landsret 2015

Handlingsplan for Østre Landsret 2015 Den 17/02-2015 J.nr. 42A-ØL-1-15 Handlingsplan for Østre Landsret 2015 Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som Østre Landsret vil iværksætte i løbet af 2015. Handlingsplanen

Læs mere

HANDLINGSPLAN 2019 VESTRE LANDSRET

HANDLINGSPLAN 2019 VESTRE LANDSRET HANDLINGSPLAN 2019 VESTRE LANDSRET Bidrag til implementering af ændrede regler om behandling af de familieretlige sager og lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet. Område Indsats Procesmål Resultatmål

Læs mere

Embedsregnskab for. Vestre Landsret.

Embedsregnskab for. Vestre Landsret. Embedsregnskab 2008 for Vestre Landsret. - 2 1. Indledning. I denne indledning gives en kort oversigt over indholdet i Vestre Landsrets embedsregnskab for 2008. Afsnit 2 indeholder en kort beskrivelse

Læs mere

Handlingsplan I for Vestre Landsret 2005 (ekstern udgave)

Handlingsplan I for Vestre Landsret 2005 (ekstern udgave) Vestre Landsret J.nr. 21A-VL-16-04 Den 14/02-2005 Handlingsplan I for Vestre Landsret 2005 (ekstern udgave) Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som Vestre Landsret

Læs mere

Embedsregnskab for. Vestre Landsret.

Embedsregnskab for. Vestre Landsret. Embedsregnskab 2009 for Vestre Landsret. - 2 1. Indledning. I denne indledning gives en kort oversigt over indholdet i Vestre Landsrets embedsregnskab for 2009. Afsnit 2 indeholder en kort beskrivelse

Læs mere

Østre Landsrets embedsregnskab for 2017

Østre Landsrets embedsregnskab for 2017 Den 15/02-2018 J.nr. 11F-ØL-11-17 Østre Landsrets embedsregnskab for 2017 1. Indledning Dette embedsregnskab er en redegørelse for 2. Landsrettens organisation og medarbejdere 3. Sagerne og deres behandling

Læs mere

H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2002 (Højesterets bidrag til virksomhedsregnskab for domstolene for 2002)

H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2002 (Højesterets bidrag til virksomhedsregnskab for domstolene for 2002) H Ø J E S T E R E T S E M B E D S R E G N S K A B 2002 (Højesterets bidrag til virksomhedsregnskab for domstolene for 2002) Udviklingen i aktivitet, sagstilgang og sagsbeholdning. Tilgangen af nye sager

Læs mere

Embedsregnskab 2014 for Vestre Landsret.

Embedsregnskab 2014 for Vestre Landsret. Embedsregnskab 2014 for Vestre Landsret. - 2 1. Indledning. I denne indledning gives en kort oversigt over indholdet i Vestre Landsrets embedsregnskab for 2014. Afsnit 2 indeholder en kort beskrivelse

Læs mere

Handlingsplan I for Vestre Landsret 2004 (ekstern udgave)

Handlingsplan I for Vestre Landsret 2004 (ekstern udgave) Side 1 af 9 Handlingsplan I for Vestre Landsret 2004 (ekstern udgave) Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som Vestre Landsret vil iværksætte og følge op på i løbet

Læs mere

Embedsregnskab 2017 for Vestre Landsret.

Embedsregnskab 2017 for Vestre Landsret. Embedsregnskab 2017 for Vestre Landsret. - 2 1. Indledning. I denne indledning gives en kort oversigt over indholdet i Vestre Landsrets embedsregnskab for 2017. Afsnit 2 indeholder en kort beskrivelse

Læs mere

Østre Landsret Præsidenten. Handlingsplan for Østre Landsret 2017

Østre Landsret Præsidenten. Handlingsplan for Østre Landsret 2017 Østre Landsret Præsidenten Den 17/3-2017 J.nr. 42A-ØL-1-16 Handlingsplan for Østre Landsret 2017 Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som Østre Landsret vil iværksætte

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 29. september 2000 RN C203/00

RIGSREVISIONEN København, den 29. september 2000 RN C203/00 RIGSREVISIONEN København, den 29. september 2000 RN C203/00 Udvidet notat til statsrevisorerne om problemstillinger i forbindelse med højesteretsdommernes bibeskæftigelse I. Indledning 1. På statsrevisormødet

Læs mere

ÅRSBERETNING 2016 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2016 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2016 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen Maj 2017 2 Indledning 2016 var præget af yderligere økonomiske nedskæringer,

Læs mere

Vestre Landsret Præsidenten

Vestre Landsret Præsidenten Vestre Landsret Præsidenten J.nr. 21A-VL-5-09 Den 29/04-2009 Handlingsplan for Vestre Landsret 2009 (ekstern udgave) Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som landsretten

Læs mere

Orientering vedrørende behandling af din ansøgning med bilag

Orientering vedrørende behandling af din ansøgning med bilag Orientering vedrørende behandling af din ansøgning med bilag Du er ved at søge en stilling, som bliver behandlet af Dommerudnævnelsesrådet. I det følgende kan du læse, hvordan din ansøgning med bilag (herefter

Læs mere

HANDLINGSPLAN 2018 VESTRE LANDSRET

HANDLINGSPLAN 2018 VESTRE LANDSRET HANDLINGSPLAN 2018 VESTRE LANDSRET Bidrag til fokusområder i handlingsplanen for Danmarks Domstole Fokusområde Indsats Procesmål Resultatmål 1. Digital behandling af civile sager 2.0 (2018-2019) Brugen

Læs mere

Østre Landsret Præsidenten

Østre Landsret Præsidenten Østre Landsret Præsidenten Den 27. februar 2015 J.nr. 11F-ØL-1-15 Østre Landsrets embedsregnskab for 2014 1. Indledning Dette embedsregnskab er en redegørelse for Landsrettens organisation og medarbejdere

Læs mere

Østre Landsret Præsidenten

Østre Landsret Præsidenten Østre Landsret Præsidenten Den 29/05-2019 J.nr. 11F-ØL-1-19 Østre Landsrets embedsregnskab for 2018 1. Indledning Dette embedsregnskab er en redegørelse for 2. Landsrettens organisation og medarbejdere

Læs mere

ÅRSBERETNING 2012 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2012 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2012 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2013 2 Indledning Retten i Roskilde er fortsat placeret i fire bygninger

Læs mere

Handlingsplan for Østre Landsret 2010

Handlingsplan for Østre Landsret 2010 Østre Landsret Præsidenten Den 12/03-2010 J.nr. 42A-ØL-1-09 Handlingsplan for Østre Landsret 2010 Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som Østre Landsret vil iværksætte

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side

Indholdsfortegnelse. Side Indholdsfortegnelse Side 1. Sammenfatning og overordnet vurdering 2 2. Perspektivering 2 3. Voldtægtssager 3 3.1 Baggrund for målsætningen 3 3.2 Status for målopfyldelsen i 1. halvår 2008 3 4. Voldssager

Læs mere

ÅRSBERETNING 2017 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2017 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2017 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen Maj 2018 2 Indledning Rettens aktivitet målt som vægtede afsluttede sager

Læs mere

Handlingsplan for Østre Landsret

Handlingsplan for Østre Landsret Østre Landsret Præsidenten Den 22/01-2009 J.nr. 42A-ØL-1-08 Handlingsplan for Østre Landsret 2009 Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som Østre Landsret vil iværksætte

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 8 4. Produktivitet... 10 5. Sagsbehandlingstider... 13 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

Østre Landsret Præsidenten

Østre Landsret Præsidenten Østre Landsret Præsidenten Den 16/03-2016 J.nr. 11F-ØL-5-15 Østre Landsrets embedsregnskab for 2015 1. Indledning Dette embedsregnskab er en redegørelse for Landsrettens organisation og medarbejdere Sagerne

Læs mere

Præsidenterne for Vestre og Østre Landsret

Præsidenterne for Vestre og Østre Landsret Præsidenterne for Vestre og Østre Landsret Den 22/9-2014 J.nr. 85A-ØL-5-14 J.nr. 85A-VL-8-14 Vejledende takster pr. 1. oktober 2014 for salærer til forsvarere i straffesager, bistandsadvokater samt til

Læs mere

Vestre Landsret Præsidenten

Vestre Landsret Præsidenten Vestre Landsret Præsidenten J.nr. 21A-VL-5-08 Den 11/04-2008 Handlingsplan for Vestre Landsret 2008 (ekstern udgave) Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som landsretten

Læs mere

Svar: Jeg har for så vidt angår lægdommeres virke, herunder aflønning og planlægning indhentet følgende udtalelse fra Justitsministeriet:

Svar: Jeg har for så vidt angår lægdommeres virke, herunder aflønning og planlægning indhentet følgende udtalelse fra Justitsministeriet: Tilsynet i henhold til grundlovens 71 71-tilsynet alm. del - Svar på Spørgsmål 1 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: Kontor: 3.s.kt. J.nr.: 2005-12140-173 Sagsbeh.: LCH Fil-navn: Dokument

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN)

RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN) RETNINGSLINJER FOR DEN PRAKTISKE PRØVE I RETSSAGSBEHANDLING (RETSSAGSPRØVEN) 1. Indledning Ved lov nr. 520 af 6. juni 2006 om ændring af retsplejeloven (Revision af regler om advokaters virksomhed) er

Læs mere

ÅRSBERETNING 2016 Retten i Sønderborg. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2016 Retten i Sønderborg. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2016 Retten i Sønderborg - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2017 Strategi og planlægning God ressourceudnyttelse Fogedret Strafferet Civilret Skifteret Udviklende

Læs mere

ÅRSBERETNING 2017 bemærkninger til årsnøgletal Retten i Esbjerg. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2017 bemærkninger til årsnøgletal Retten i Esbjerg. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2017 bemærkninger til årsnøgletal Retten i Esbjerg - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2018 Retten i Esbjerg udøver dømmende myndighed og løser hertil knyttede

Læs mere

Nedsættelse af et visionsudvalg for domstolsjurister

Nedsættelse af et visionsudvalg for domstolsjurister Domstolsstyrelsen Uddannelses- og udviklingssektionen St. Kongensgade 1-3 1264 København K. Tlf. 70 10 33 22 Fax 70 10 44 55 post@domstolsstyrelsen.dk CVR nr. 21-65-95-09 Sagsbeh. MAT 27. juni 2006 Nedsættelse

Læs mere

ÅRSBERETNING 2015 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2015 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2015 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2016 2 Indledning 2015 var det første hele år, hvor retten var samlet

Læs mere

ÅRSBERETNING 2013 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Sønderborg

ÅRSBERETNING 2013 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Sønderborg ÅRSBERETNING 2013 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Sønderborg - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2014 2 1. Indledning kort præsentation af retten Retten i Sønderborg

Læs mere

ÅRSBERETNING 2017 Retten i Lyngby

ÅRSBERETNING 2017 Retten i Lyngby ÅRSBERETNING Retten i Lyngby - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2018 2 1. Indledning Retten i Lyngby er en af Danmarks 24 byretter. Retskredsen omfatter fire kommuner, Lyngby-

Læs mere

ÅRSBERETNING 2013 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2013 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2013 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Roskilde - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2014 2 Indledning Retten i Roskilde var i 2013 fortsat placeret i fire

Læs mere

ÅRSBERETNING 2017 (bemærkninger til årsnøgletal) [Retten i Sønderborg] - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2017 (bemærkninger til årsnøgletal) [Retten i Sønderborg] - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2017 (bemærkninger til årsnøgletal) [Retten i Sønderborg] - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen Marts 2018 2 1. Indledning kort præsentation af retten Retten i Sønderborg

Læs mere

ÅRSBERETNING 2018 Retten i Helsingør

ÅRSBERETNING 2018 Retten i Helsingør ÅRSBERETNING 2018 Retten i Helsingør Maj 2019 Indhold 1. Indledning kort præsentation af retten... 3 2. Bemærkninger til resultater i 2018... 4 2.1: Effektivitet (aktivitet og produktivitet)... 4 2.2:

Læs mere

Embedsregnskab 2018 for Vestre Landsret.

Embedsregnskab 2018 for Vestre Landsret. Embedsregnskab 2018 for Vestre Landsret. - 2 1. Indledning. I denne indledning gives en kort oversigt over indholdet i Vestre Landsrets embedsregnskab for 2018. Afsnit 2 indeholder en kort beskrivelse

Læs mere

REDEGØRELSE om lovovervågning af retsplejelovens 267 b om god skik for rettergangsfuldmægtige

REDEGØRELSE om lovovervågning af retsplejelovens 267 b om god skik for rettergangsfuldmægtige Retsudvalget 2010-11 REU alm. del Bilag 426 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 18. april 2011 Kontor: Civilkontoret Sagsbeh: Morten Daniel Dahm- Hansen Sagsnr.: 2011-440-0002 Dok.: 178118 REDEGØRELSE

Læs mere

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet.

1. Indledning. 1 Der er udarbejdet et bilag til embedsregnskaberne, hvor beregningsmetoder og forudsætninger er nærmere beskrevet. April 2009 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 5 3. Aktivitet og sagsmængde... 10 4. Produktivitet... 12 5. Sagsbehandlingstider... 15 6. Udvalgte HR-data

Læs mere

ÅRSNØGLETAL Retten i Århus. Evt. sammenligning Retten i Horsens Datatabeller 5. bedste KLIK PÅ PILENE FOR AT HOPPE TIL DATA:

ÅRSNØGLETAL Retten i Århus. Evt. sammenligning Retten i Horsens Datatabeller 5. bedste KLIK PÅ PILENE FOR AT HOPPE TIL DATA: ÅRSNØGLETAL 2017 ten i Århus 2016 2017 Gnst. BR 2017 Evt. sammenligning ten i Horsens Datatabeller 5. bedste 2017 2016 2017 KLIK PÅ PILENE FOR AT HOPPE TIL DATA: Samlet produktivitet, retten (indeks) 94,2

Læs mere

Årsberetning 2018 Københavns Byret

Årsberetning 2018 Københavns Byret Årsberetning 2018 Københavns Byret 1 1. Indledning kort præsentation af retten Københavns Byret er den største af Danmarks 24 byretter. Retten betjener en stor del af Københavns Kommune samt Dragør og

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sagsbehandlingstider i 6 statslige nævn. April 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sagsbehandlingstider i 6 statslige nævn. April 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sagsbehandlingstider i 6 statslige nævn April 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om sagsbehandlingstider i 6 statslige

Læs mere

8 sager vedrørte det tekniske område og fordelte sig således: 8 patentsager, 0 brugsmodelsager og 0 DK/EP-sager.

8 sager vedrørte det tekniske område og fordelte sig således: 8 patentsager, 0 brugsmodelsager og 0 DK/EP-sager. Årsberetning 2017 Servicemål Ankenævnet har i 2012 fastsat servicemål for sagsbehandlingen, som opgøres hvert halve år i januar og juli. Servicemål og opfyldelsen heraf offentliggøres på ankenævnets hjemmeside.

Læs mere

Østre Landsret Præsidenten

Østre Landsret Præsidenten Østre Landsret Præsidenten Den 16/11-2017 J.nr. 21A-ØL-1-13 Tillæg til Vejledning om behandling af civile sager ved landsretterne digital sagsbehandling Dette tillæg til Vejledning om behandling af civile

Læs mere

4 sager vedrørte det tekniske område og fordelte sig således: 4 patentsager, 0 brugsmodelsager og 0 DK/EP-sager.

4 sager vedrørte det tekniske område og fordelte sig således: 4 patentsager, 0 brugsmodelsager og 0 DK/EP-sager. Årsberetning 2016 Elektronisk votering I sommeren 2016 gik ankenævnet over til elektronisk votering i sagerne. Dette medførte en lettelse for de voterende, da de ikke mere skulle modtage og sende sagerne

Læs mere

ÅRSBERETNING 2015 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Sønderborg

ÅRSBERETNING 2015 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Sønderborg ÅRSBERETNING 2015 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Sønderborg - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen Marts 2016 Strategi og planlægning God ressourceudnyttelse Fogedret Strafferet

Læs mere

Oversigt over bestemmelser i retsplejeloven om meddelelse af appeltilladelse i civile sager og straffesager.

Oversigt over bestemmelser i retsplejeloven om meddelelse af appeltilladelse i civile sager og straffesager. Oversigt over bestemmelser i retsplejeloven om meddelelse af appeltilladelse i civile sager og straffesager. Civile sager 2. instans Anke 253, stk. 4 og 5, jf. stk. 3 368, stk. 2, jf. stk. 1, 2. pkt. Straffesager

Læs mere

ÅRSBERETNING 2016 bemærkninger til årsnøgletal Retten i Esbjerg

ÅRSBERETNING 2016 bemærkninger til årsnøgletal Retten i Esbjerg ÅRSBERETNING 2016 bemærkninger til årsnøgletal Retten i Esbjerg - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen Maj 2017 Strategi og planlægning God ressourceudnyttelse Fogedret Strafferet

Læs mere

ÅRSBERETNING 2014 Bemærkninger til årsnøgletal Retten i Esbjerg

ÅRSBERETNING 2014 Bemærkninger til årsnøgletal Retten i Esbjerg ÅRSBERETNING 2014 Bemærkninger til årsnøgletal Retten i Esbjerg - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2015 Strategi og planlægning God ressourceudnyttelse Fogedret Strafferet

Læs mere

Nøgletal for domstolene marts 2011

Nøgletal for domstolene marts 2011 Nøgletal for domstolene 2010 4. marts 2011 Sagsflow ved byretterne Modtagne og afsluttede sager 2006-2010 Antal modtagne sager ved byretterne i alt 599.040 607.626 689.961 774.648 776.685 100 101 115 129

Læs mere

S T A T U S. for målsætninger om sagsbehandlingstider for volds- og voldtægtssager ved domstolene

S T A T U S. for målsætninger om sagsbehandlingstider for volds- og voldtægtssager ved domstolene S T A T U S for målsætninger om sagsbehandlingstider for volds- og voldtægtssager ved domstolene Indholdsfortegnelse 1. Sammenfatning og overordnet vurdering... 2 2. Voldtægtssager... 3 2.1 Baggrund for

Læs mere

ÅRSNØGLETAL Retten i Horsens. Evt. sammenligning Retten i Kolding Datatabeller 5. bedste KLIK PÅ PILENE FOR AT HOPPE TIL DATA:

ÅRSNØGLETAL Retten i Horsens. Evt. sammenligning Retten i Kolding Datatabeller 5. bedste KLIK PÅ PILENE FOR AT HOPPE TIL DATA: ÅRSNØGLETAL 2015 ten i Horsens 2014 2015 Gnst. BR 2015 Evt. sammenligning ten i Kolding Datatabeller 5. bedste 2015 2014 2015 KLIK PÅ PILENE FOR AT HOPPE TIL DATA: Samlet produktivitet, retten (indeks)

Læs mere

Lov om ændring af retsplejeloven

Lov om ændring af retsplejeloven Lov om ændring af retsplejeloven (Oprettelse af et procesbevillingsnævn m.v.) VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke stadfæstet

Læs mere

Nøgletal for domstolene. November 2013

Nøgletal for domstolene. November 2013 Nøgletal for domstolene 1.-3. kvartal November Sagsflow byretterne Straffesager 1 Modtagne straffesager 99.484 108.635 107.504 110.860 148.677 123.818 100 109 108 111 149 124 - heraf nævningesager 118

Læs mere

ÅRSBERETNING 2018 RETTEN I HOLSTEBRO (bemærkninger til årsnøgletal)

ÅRSBERETNING 2018 RETTEN I HOLSTEBRO (bemærkninger til årsnøgletal) ÅRSBERETNING RETTEN I HOLSTEBRO (bemærkninger til årsnøgletal) Marts 2019 Indhold 1. Indledning kort præsentation af retten... 3 2. Bemærkninger til resultater i... 4 2.1: Effektivitet (aktivitet og produktivitet)...

Læs mere

Domstolsstyrelsen HR-centret Uddannelses- og udviklingssektionen St. Kongensgade 1 3 1264 København K. Danmarks Domstoles LIGESTILLINGSRAPPORT 2007

Domstolsstyrelsen HR-centret Uddannelses- og udviklingssektionen St. Kongensgade 1 3 1264 København K. Danmarks Domstoles LIGESTILLINGSRAPPORT 2007 Domstolsstyrelsen HR-centret Uddannelses- og udviklingssektionen St. Kongensgade 1 3 1264 København K Danmarks Domstoles LIGESTILLINGSRAPPORT 2007 Kapitel 1: Indledning 1.1. Baggrund for udarbejdelse af

Læs mere

BILAG TIL EMBEDSREGNSKAB 2009

BILAG TIL EMBEDSREGNSKAB 2009 BILAG TIL EMBEDSREGNSKAB 2009 I dette bilag beskrives beregningsgrundlaget og de beregningsmetoder, der er anvendt ved udarbejdelse af embedsregnskab 2009, herunder særligt vægtning af sager og årsværk.

Læs mere

Handlingsplan for Østre Landsret 2011

Handlingsplan for Østre Landsret 2011 Østre Landsret Præsidenten Den 24. februar 2011 J.nr. 42A-ØL-1-10 Handlingsplan for Østre Landsret 2011 Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som Østre Landsret

Læs mere

Østre Landsret Præsidenten

Østre Landsret Præsidenten Østre Landsret Præsidenten Den 04/03-2010 J.nr. 11F-ØL-3-09 Østre Landsrets embedsregnskab for 2009 1. Indledning Østre Landsrets aktiviteter i 2009 har fortsat været præget af Politireformen og Domstolsreformen,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 2. juli 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 2. juli 2015 UDSKRIFT AF HØJESTERETS ANKE- OG KÆREMÅLSUDVALGS DOMBOG HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 2. juli 2015 Sag 87/2015 Advokat Keld Parsberg kærer Vestre Landsrets salærafgørelse i sag om værgemål for

Læs mere

Årsberetning Ankenævnet for Patenter og Varemærker

Årsberetning Ankenævnet for Patenter og Varemærker 2018 Årsberetning Ankenævnet for Patenter og Varemærker Indhold 1. Generelt om ankenævnet... 2 1.1. Udflytning... 2 1.2. Ankenævnets deltagelse i det europæiske samarbejde... 2 1.3. Sagsbehandling... 2

Læs mere

ÅRSBERETNING 2018 Retten i Odense (bemærkninger til årsnøgletal)

ÅRSBERETNING 2018 Retten i Odense (bemærkninger til årsnøgletal) ÅRSBERETNING 2018 Retten i Odense (bemærkninger til årsnøgletal) Marts 2019 Indhold 1. Indledning kort præsentation af retten... 3 2. Bemærkninger til resultater i 2018... 4 2.1: Effektivitet (aktivitet

Læs mere

ÅRSBERETNING 2012 bemærkninger til årsnøgletal. Retten i Esbjerg. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING 2012 bemærkninger til årsnøgletal. Retten i Esbjerg. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2012 bemærkninger til årsnøgletal Retten i Esbjerg - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2013 2 1. Indledning kort præsentation af retten Retten i Esbjerg udøver

Læs mere

11 sager vedrørte det tekniske område og fordelte sig således: 8 patentsager, 2 brugsmodelsager og 1 DK/EP-sag.

11 sager vedrørte det tekniske område og fordelte sig således: 8 patentsager, 2 brugsmodelsager og 1 DK/EP-sag. Årsberetning 2015 Ændringer i sammensætningen af Ankenævnet for Patenter og Varemærker Erhvervs- og vækstministeren genudnævnte pr. 1. august 2015 Ph.D. (lic.tech.) Peder Klit og pr. 1. december 2015 professor

Læs mere

ÅRSBERETNING 2011 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Århus

ÅRSBERETNING 2011 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Århus ÅRSBERETNING 2011 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Århus - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2012 2 1. Indledning kort præsentation af retten Der skete i perioden

Læs mere

ÅRSBERETNING Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen

ÅRSBERETNING Retten i Roskilde. - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen ÅRSBERETNING 2011 Retten i Roskilde - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2012 2 1. Indledning Retten i Roskilde er fortsat placeret i fire forskellige bygninger i Roskilde.

Læs mere

ÅRSBERETNING 2013 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Holstebro

ÅRSBERETNING 2013 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Holstebro ÅRSBERETNING 2013 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Holstebro - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2014 2 1. Indledning kort præsentation af retten Retten i Holstebro

Læs mere

NØGLETAL FOR DOMSTOLENE

NØGLETAL FOR DOMSTOLENE NØGLETAL FOR DOMSTOLENE 1.-4. kvartal 2017 NØGLETAL FOR DOMSTOLENE 1.-4. kvartal 2015 NØGLETAL: SAGSFLOW OG SAGSBEHANDLINGSTIDER BYRETTERNE OG TINGLYSNINGSRETTEN 1.-4. kvartal 2017 Modtagne sager Afsluttede

Læs mere

NØGLETAL: SAGSFLOW OG SAGSBEHANDLINGSTIDER

NØGLETAL: SAGSFLOW OG SAGSBEHANDLINGSTIDER NØGLETAL: SAGSFLOW OG SAGSBEHANDLINGSTIDER BYRETTERNE OG TINGLYSNINGSRETTEN 1. kvartal 2019 Modtagne sager Afsluttede sager Bunkeeffekt⁸ 1. kvartal 2019 Gnst. afgørelsestid - antal - - pct. - - antal -

Læs mere

EMBEDSREGNSKAB 2009. Retten i Odense

EMBEDSREGNSKAB 2009. Retten i Odense EMBEDSREGNSKAB 2009 Marts 2010 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Rettens bemærkninger og forklaringer... 4 3. Aktivitet og sagsmængde... 6 4. Effektivitet (produktivitet)... 7 5. Sagsbehandlingstider...

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 6. august 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 6. august 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 6. august 2015 Sag 139/2015 Advokat Mogens Olesen kærer Vestre Landsrets kendelse i sagen: A (advokat Mogens Olesen) mod B (advokat Hanne Louise Mikkelsen) I tidligere

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen

Justitsministeriet Lovafdelingen Justitsministeriet Lovafdelingen Dato 28. februar 2006 Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2006-740-0150 Dok.: KHE40397 N O T I T S om Ændringer af lovforslaget om en politi- og domstolsreform Denne notits

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. april 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. april 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. april 2012 Sag 16/2012 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Steen Petersen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 5. september

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. oktober 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. oktober 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. oktober 2015 Sag 201/2015 LIP Regnskab & Consult ved Lisbeth Irene Vedel Pedersen, Advokat Lisbeth Pedersen ApS og Lipsen Holding ApS (advokat Lisbeth Pedersen

Læs mere

Bilag til embedsregnskab 2010

Bilag til embedsregnskab 2010 Bilag til embedsregnskab 2010 Marts 2011 2 I dette bilag beskrives beregningsgrundlaget og de beregningsmetoder, der er anvendt ved udarbejdelse af embedsregnskab 2010, herunder særligt vægtning af sager

Læs mere

NØGLETAL FOR DOMSTOLENE kvartal 2018

NØGLETAL FOR DOMSTOLENE kvartal 2018 NØGLETAL FOR DOMSTOLENE 1.-4. kvartal 2018 NØGLETAL: SAGSFLOW OG SAGSBEHANDLINGSTIDER 1.-4. kvartal 2018 Modtagne sager Afsluttede sager Bunkeeffekt⁸ 1.-4. kvartal 2018 Gnst. afgørelsestid - antal - -

Læs mere

ÅRSBERETNING 2017 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Næstved

ÅRSBERETNING 2017 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Næstved ÅRSBERETNING 2017 (bemærkninger til årsnøgletal) Retten i Næstved - udarbejdet i samarbejde mellem retten og Domstolsstyrelsen April 2018 2 1. Indledning kort præsentation af retten Næstved retskreds omfatter

Læs mere