Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner"

Transkript

1 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Børnebjerget Målgruppe: Vuggestuen 2-3 år Antal børn: 12 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? ½ - 2 år Barnet skal lære selvhjulpenhed. 3-6 år Ved at tage tøj af og begynde at kunne tage det på. Ved at barnet lærer at rydde op efter mad og leg. Den voksne hjælper barnet med at tage tøj af og på, og opfordrer og støtter barnet i selv at stikke benene i bukserne og løfte armen til blusen. Den voksne opfordrer og støtter barnet i at rydde kop, tallerken og hagesmæk op efter frokost. Den voksne opfordrer og støtter barnet i at rydde legetøj op i de forskellige kasser, inden frokost. Barnet er blevet opfordret til selv at hente hagesmækker på hylden Barnet er blevet opfordret til at tage glas og tallerken på rullebordet efter spisning Barnet er blevet opfordret til selv at tage sutsko/strømper af, når de skal sove De har fået hjælpe til at tage bluse og bukser af og på Barnet er blevet opfordret til at rydde legetøjet i kasser inden frokost og frugt Barnet henter selv hagesmækker til frokost Barnet husker selv at tage tallerken og glas hen på rullebordet efter maden. Barnet begynder selv uopfordret at tage tøjet af og forsøger selv at tage det på. Barnet vil gerne hjælpe med at rydde op.

2 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? I høj grad Det er blevet en naturlig del af børnenes hverdag Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Den voksne har støttet barnet i at huske, hvad de skulle. Det har været en kontinuerlig proces. Krævende til barnet har været alderssvarende Det er blevet prioriteret selv om der har været sygdom eller travlt på stuen. Vi tænker at de 1½ 2 årige får en større selvværdsfølelse, når de selv prøver sig frem og gør sine egne erfaringer med støtte fra de voksne. Der skal stilles alderssvarende krav til barnet Den voksne skal have tid til at støtte barnet. Vi skal hele tiden være opmærksomme på, hvor barnet kan selv med støtte fra den voksne. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Der er evalueret på stuemøder i forhold til kravene og hvor langt det enkelte barn var i udviklingen. Der er skrevet logbog og lavet fotodokumentation Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

3 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Børnebjerget Målgruppe: Børnehaven Antal børn: 3-6 år Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? ½ - 2 år 3-6 år Barnet skal lære at være selvhjulpent og udvikle selvstændighed, ved At kunne mærke på egen krop, hvor meget tøj det skal have på, efter vejr og årstid. At være opmærksomme på dets behov omkring mad og drikke Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Den voksne støtter barnet i at vælge det tøj der passer til vejret. Den voksne skal støtte barnet at blive opmærksom på dets behov for mad og drikke i forbindelse med spisesituationen. Der har været talt om hvordan menneskekroppen reagere når den ikke får mad og drikke Der har været talt om vejret og påklædning med børnene til frokost Der har været lavet vejrudsigten i en uge, hvor der blev talt vejret og hvad barnet skulle have på ud. Børnene har selv hentet det tøj de mente de skulle have på og der er talt om hvad der eventuelt mangler. Barnet er blevet mere bevidst, om, at få mad og drikke. De giver udtryk for, hvad der sker med kroppen, hvis den ikke får mad og drikke. Barnet vælger selv hvad tøj de skal have på ud og kommer og spørger om det er det rigtige i forhold til vejret.

4 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? I nogen grad. Vi er blevet mere opmærksomme på, hvem der skal have hjælp i forhold til tøjet. Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Der er blevet brugt Matrix modellen. Det er en god ide at bruge symboler i forhold til vejret Der har været en god planlægning Der er nogle børn som, hellere vil være klædt på efter moden eller kammeraterne end efter vejret. Hvis vi ikke lægger vægt på opgaven bliver børnene ikke inspireret. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Matrix modellen gjorde det muligt at se hvordan hvert enkelt barn klarede deres behov for mad og drikke og tøjvalg. Samtidig gjorde det os bevidst om, hvilke børn der skulle have mere hjælp. Matrix vil være god at bruge i andre sammenhænge, men så vil vi prøve at graduere. Det vil være en ide at lave et projekt omkring sundhed Der kan kigges på om der er andre arbejdsgange i forhold til pædagogisk praksis. Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Der er lavet fortællinger og fotodokumentation Der er evalueret mellem personalet, for at se om de var på rette spor. Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

5 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Børnebjerget Målgruppe: Vuggestuen 1½ til 3 år Antal børn: 16_ Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter ½ - 2 år Barnet skal indgå i legerelationer med andre børn, 3-6 år Ved at lære at anerkende andres følelser(glad og ked af det) i forhold til at indgå i relationer og at kunne holde kontakten med den anden under legen. Den voksne hjælper barnet med at anerkende andres følelser (glæde og ked af det) ved deltagelse i lege på stuen og samlinger. Den voksne støtter barnet i at danne relationer og venskaber ved spisning og aktiviteter på stuen. Den voksne lærer barnet at bruge legetøjet i relation med de andre børn. Der er blevet sat ord på følelser blandt andet ved at bruge enkle billeder med følelser. Der har været voksenstyret rollelege Aldersopdelte samlinger Der har været fælleslege i sandkassen Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? De største børn søger hinanden i lege, hvor de kan have et begyndende fællesskab Lege som fra starten var voksenstyret, kan børnene selv overtage. De ældste børn kan genkende følelserne på de billeder, der vises.

6 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? I høj grad Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Der har været ekstra fokus på aktiviteten Grupperne har været opdelt efter alder og de har været mindre grupper. Der har været en gentagelse dagligt. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Der er hele tiden nogle der skal hjælpes i gang med rollelege, og dermed indgå i fællesskabet Vi skal være opmærksomme på at støtte de børn, som har behov for det Vi skal være bevidste om at sætte rollelege i gang sammen med børnene Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Der har været et punkt på pædagogmøder og stuemøder, om hvilke børn der skulle støttes i at indgå i fællesskaber. Plancher og fotodokumentation. Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

7 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Børnebjerget Målgruppe: børnehave Antal børn: 3-6 år Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter ½ - 2 år Børnene skal føle sig som en del af fællesskabet 3-6 år Ved at føle sig anerkendt(hørt, set og forstået) i samværet med børn og voksne. Ved at indgå i relationer med andre børn. Den voksne opfordrer og støtter barnet i selv at danne relationer med de andre børn. Den voksne understøtter børnenes relationer ved hjælp af, ture, skolegrupper, regellege. Den voksne støtter barnet i at føle sig anerkendt og anerkende andre, ved at lytte, forstå og se dem. Den voksne ser, hører og forstår børnene i forbindelse med samlinger og Trin for Trin. Der er blevet talt med børnene om måden at kontakte hinanden på. Der bliver sat ord på barnets følelser Der bliver øvet i at lytte, være tålmodige og kunne aflæse kropssproget. Børnene er konkret blevet spurgt ved opbrud: Hvad skal du lave og hvem skal du lege med. Der er arbejdet med Trin for Trin Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Der er blevet en større ro i grupperne Når børnene er opdelt i mindre grupper kan pædagogen bedre have fokus på det enkelte barn og børnene kan bedre overskue gruppen. Børnene kan nævne 1 2 bedste venner. De indbyder hinanden til at deltage i fællesskabet

8 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? I høj grad når det fælles relationer og fællesskaber. I mindre grad når det gælder om at føle sig anerkendt ( Det er en udvikling at lære at anerkende andres børn følelser og behov. Det er svært at tilsidesætte egne behov). Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Der har været en åben, faglig dialog omkring vores pædagogiske praksis. Vi er blevet bevidste om børnenes relationer Der er arbejdet i mindre grupper som både børn og voksen kan overskue. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Når vi bevidst italesætter legen og relationerne udvikler legen sig. Vi skal selv deltage aktivt i aktiviteterne, hvis vi vil se en udvikling. Vi skal være åbne overfor at barnet har det svært med at tilsidesætte egne behov. Pædagogerne har lært, hvor vigtig det er at samarbejde, at kende og give plads til hinanden. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Vi har talt om vores pædagogiske praksis på pædagogmøder og stuemøder. Vi har talt om hvad der var svært for børnene og hvem der skulle have mere hjælp til at indgå i relationer. Refererer til læreplan punkt 4.

9 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Børnebjerget Målgruppe: vuggestuen Antal børn: 20 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? ½ - 2 år Barnet skal udvide sit ordforråd. 3-6 år Barnet lærer at sætte fagter og ord på handlinger og dagligdags rutiner.(spise, sove, lege, mor/far på arbejde, tisse, legeplads, vuggestue.) Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Den voksne sætter fagter og ord på handlinger og dagligdags rutiner (spise, sove, lege, mor/far på arbejde, tisse, legeplads, vuggestue) Sproget er blevet understøttet med babytegn ved bleskift og toiletbesøg Der bliver sunget og lavet fagter til sangene Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Børnene bruger selv babytegn (Fagter), når de er på badeværelset. Børnene bruger generelt tegn som kommunikation

10 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? I høj grad Pædagogerne skal bruge tegn eller fagter hver gang de taler med børnene. Hvis pædagogerne ikke bruger tegn hele tiden gør børnene det heller ikke Men nogle af de ældste børn, har et sprog, så derfor bruger de ikke tegn mere til at kommunikere Alle skal kende tegnene for de mest almindelige ord til børnene Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Pædagogerne skal bevidst bruge tegn/fagter, når de taler til børnene. Det gør kommunikationen med de yngste bedre. De føler sig i højere grad forstået. Det giver børnene en større grad af selvværd, når de via tegn kan sige at de skal på toilettet. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Der er lavet fortællinger i logbog. Der har været lavet plancher med de tegn der bliver brugt mest. Der har været fotodokumentation. Refererer til læreplan punkt 4.

11 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Børnebjerget Målgruppe: børnehaven Antal børn: 3-6 år Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? ½ - 2 år Barnet skal lære at bruge sproget som et redskab. 3-6 år Ved at kunne give udtryk for sult, tørst, varme, kulde, hvilken leg man har lyst til. Ved at kunne indgå i dialog med børn og voksne. Den voksne hjælper barnet med at udtrykke behov som sult, tørst, varme og kulde, i forbindelse med spisning og når vi er på legepladsen. Den voksne hjælper barnet med at sætte ord på hvilke lege barnet hat lyst til at lege, når vi er på legepladsen eller inde i børnehaven. Den voksne støtter de enkelte børn i at sige noget og lytte til andre og derved være i dialog, i forbindelse med samlinger og ved spisning. Samling hver dag, hvor der er mulighed for at indgå i dialoger omkring lege, mad, sult, tørst Børnene har lært at lytte til hinanden og samtidig selv blevet inviteret til dialog. Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Børnene er i forløbet blevet optaget af hvornår de selv skal lytte og hvornår det er deres tur til at tale. Børnene kan korrigere hinanden til samling og frokost Børnene italesætter hvem de gerne vil lege med og til at have en dialog om legens indhold. Børnene får dermed et større ordforråd og har dermed lettere ved at indgå i dialoger og gøre sig forståelig.

12 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? I høj grad Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Samlingerne og frokosten er en fast og forudsigelig del af hverdagen, hvor børnene ved at de kan komme i dialog med hinanden. Der bliver givet mulighed for at tage forskellige problemstillinger op, som enten børnene eller pædagogerne har oplevet. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Det er vigtigt og nødvendigt for en ligeværdig og tillidsfuld dialog at pædagogen møder barnet der hvor det er og tager udgangspunkt i det som optager barnet og ikke af det der optager pædagogen. Men samtidig er det vigtig at pædagogen har gjort sig nogle tanker om, hvad vi skal tale om i dag, men også at give plads til de input som børnene kommer med. Pædagogen skal kunne håndtere at samtalen tager en anden drejning end planlagt. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Logbog og fotodokumentation Evalueret på pædagogmøder og stuemøder Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

13 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Børnebjerget Målgruppe: Vuggestugruppen Stenhøjgård og vuggestuen på Lærkereden Antal børn: 16 og 7 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? ½ - 2 år Barnet lærer om kroppen. 3-6 år Ved at få kendskab til forskellige kropsdele (øjne, ører, næse, mund, fingre, arme, ben, mave, ryg) Ved at kravle op og ned af ting, danse, trille, rulle, kravle og hoppe. Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Den voksne benævner de forskellige kropsdele med ord i forbindelse med skiftesituationer og når der tages tøj af og på. Den voksne opfordrer barnet til at bruge og udfordre kroppen i forskellige sammenhænge. Når der kravles op og ned på taburetterne, når der laves rytmik, sanglege, motoriske øvelser, både på legepladsen og i huset. Sanglege med dansebevægelser ( bestemte danse) Forhindringsbane Der er gået på line, Der er hoppet, kravlet og rullet De forskellige kropsdele er blevet nævnt, når børnene har taget tøjet af og på Sang med rasleæg Børnene kan bevæge kroppen (hoppe, kravle og danse)og gøre de tegn, som hører til en bestemt sang. Børnene kan pege og nævne navnene på øjne, ører, næse, mund, fingre, mave og ryg. Børnene kan rasle med ægget på de kropsdele der bliver sunget om De kan selv lave en forhindringsbane med puder, madrasser

14 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? I høj grad, da vi kan se at børnene har rykket sig i forhold til at bruge deres krop. Desuden kan de benævne flere kropsdele med blandt andet rasleægget Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Sangene og legene er blevet gentaget hver dag i en længere periode. Der har været et stort engagement fra pædagogernes side. Aktiviteter foregik på et velkendt sted og med kendte voksne. I Troldehøjens tumlerum (hvor nogle af aktiviteter foregik) er rummet indrettet til rytmik, krop og bevægelse. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Børnene kan forbinde kroppens dele med sange og kan forstå en sammenhæng. Børnene vil gerne bevæge sig og bruge deres krop Det stimulerer børnenes motoriske udvikling. Vi skal blive ved med at lave bevægelseslege, så børnene får brugt deres krop og dermed opnår en forståelse af deres krop Det er godt at have et rum, som er specielt indrettet til aktiviteter omkring krop og bevægelse. Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Der er lavet billeddokumentation, logbog og skriftlig information til forældrene. Der er lavet collage over forløbet. Desuden er der lavet evaluering på stuemøder, hvor de enkeltes børns motoriske udvikling er gennemgået. Refererer til læreplan punkt 4.

15 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Børnebjerget Målgruppe: børnehavegruppen Stenhøjgård Antal børn: 20 børn Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? ½ - 2 år 3-6 år Barnet lærer glæden ved egen krop og ved at være i bevægelse. Ved at barnet får kendskab til kroppens muligheder gennem leg, løbeture, at klatre i træer og balancetræning. Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Barnet støttes i at hoppe, cykle, klatre op og ned, balancere og gå på bakker. Barnet opfordres til at være med til løbe træning i forårs og efterårsmånederne. Der har været faste løbeture 2 gange om ugen i en længere periode Motionsdag for alle børn i oktober Krop og bevægelsesbane på Stenhøjgård Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Der har været en glæde hos børnene over løbeturene De har fået en bedre motorik og balance Børnene kan koncentrere sig i længere tid efter at de har været ude at løbe, det er set ved samlinger og aktiviteter bagefter

16 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? Ja i høj grad Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? De voksne har været meget engageret og deltaget med stor glæde i aktiviteterne og dette har smittet af på børnene. Børnene har gerne ville deltage i løbeture, motionsdag og forhindringsbanen. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Vi har oplevet at det er en fordel at opdele børnene i grupper efter alderstrin. Det giver en giver børnene en store tilfredsstillelse og læring, når der er sammenhæng mellem de krav der bliver stillet og de kompetencer børnene har. Vi har erfaret at pædagogens glæde ved aktiviteterne er vigtig. Vi skal altid huske at være fleksible. Det er en god ide at løbe inden børnene skal sidde stille. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Der er lavet fotodokumentation Desuden har der været erfaringsudveksling på tværs i børnehaven omkring hvordan løbeturene er forløbet. Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

17 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Børnebjerget Målgruppe: Antal børn: Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? ½ - 2 år Barnet skal opnå kendskab til naturen 3-6 år Ved at finde småkryb, som regnorme og biller og ved at se og røre ved dyrene på Stenhøjgård Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Den voksne, sammen med børnene, ser på forskellige småkryb, som regnorme og biller. Den voksne, fortæller om og viser børnene dyrene på Stenhøjgård og børnene får mulighed for at røre ved dyrene og følge med i de daglige rutiner omkring dyrenes pasning. Der bliver løftet sen og ser hvad der er under Tager regnorme og mariehøns op Ser til dyrene på Stenhøjgård og giver kaniner og ger græs. Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Barnet er nysgerrig og beder om hjælp til at få løftet sten. Barnet finder selv smådyr Ser og plukker de nye blomster. Dufter til dem.

18 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? I nogen grad Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Børnenes adfærd, om de vil være med og har lyst til at røre ved f. eks dyrene. Pædagogerne skal være interesseret i at lære børnene noget Når vi gør dem opmærksomme på naturen får barnet stimuleret deres nysgerrighed. De bliver mere opmærksomme på hvad der sker omkring dem og reagerer på det. Vi skal sørge for at lægge læring ind, når vi er på legepladsen. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Der har været fotodokumentation og skriftlig info på tavlerne. Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

19 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Børnebjerget Målgruppe: Børnehaven Antal børn: 3 6 år Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? ½ - 2 år Barnet skal have kendskab til naturoplevelser 3-6 år Ved at få kendskab til dyrene på Stenhøjgård og de daglige rutiner omkring dyrene. Ved at få kendskab til og kunne benævne følgende dyr: i vores nærmiljø som, myrer, regnorme, mariehøns, bænkebidere, edderkopper, ræve, rovfugle. Vi er på små ture i den nærliggende natur, hvor vi finder spor fra ræve og rovfugle. Vi finder småkryb på legepladsen og i den omliggende natur og børnene hjælper med at kategorisere disse. De voksne snakker med børnene om pasningen af dyrene på Stenhøjgård, hvilken mad til hvilke dyr, og børnene skal prøve at være med til at fodre. Der er blevet fodret dyr på Stenhøjgård Børnene øser selv maden op til dyrene og de henter hø til dem Der har været ture i nærmiljøet, hvor der er kigget efter dyrespor Der er lavet gipsaftryk af dyrespor. Der er lavet oplevelsesbøger Der er observeret haletudser og fundet snegle. Børnene viser at de har fået en lang større viden omkring dyrene på Stenhøjgård. I slutningen af forløbet har børnene selv kunne klare de rutiner der har været omkring fodringen. Børnene er blevet mere opmærksomme på de ting/genstande de har fundet i naturen. De vil gerne undersøge det.

20 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? I høj grad. Børnene har opnået en større viden omkring naturen og dyrene på Stenhøjgård Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Børnenes begejstring for at blive inddraget i fodringen. At pedellerne kunne hjælpe os i gang Både børn og voksen har været optaget af at arbejde med emnet og har brugt tid på det. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Jo flere gange børnene deltager jo bedre er forløbet for dem. Det giver et større kendskab og gør børnene trygge. Det viser at det er vigtig at inddrage børnene i processerne. Konkret materiale giver større opmærksomhed på emnet. Nærvær og engagement fra de voksne, gør børnene mere optaget og interesseret. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Der er skrevet dagbog og logbog Der er lavet udstillinger og oplevelsesbog Der har været fotodokumentation Der har været en løbende dialog og evaluering på pædagogmøder og stuemøder. Refererer til læreplan punkt 4.

21 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Børnebjerget Målgruppe: Vuggestuen Antal børn: 16 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? ½ - 2 år Barnet skal have kendskab til danske traditioner som Fødselsdag Jul 3-6 år Den voksne præsenterer barnet for forskellige kendetegn ved julen som julepynt, nisser, julemanden og julesange. Den voksne sørger for at der ved fødselsdage bliver hejst flag og sunget fødselsdagssang. Der er sat flag på bordet ved fødselsdag Der er sunget fødselsdagssang Talt om fødselsdage, gaver og alder Der er sunget nogle faste sange til jul Der er blevet talt om nisser og julepynt Når barnet ser et flag siger de hurra De ældste børn kan synge med på fødselsdagsangen Børnene genkender nisser og enkelte julesange

22 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? I høj grad. Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Der er blevet talt om fødselsdage, sunget sange og barnet har fået vist flaget, som det så forbinder med fødselsdag. Omkring jul er der blevet talt om nisser og jul, så barnet kan forbinde jul med nisser. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Det er vigtig at gentage sange og det vi fortæller om jul og fødselsdage mange gange for at børnene skal kunne se en forbindelse. Vi skal ikke sætte for meget i gang ad gangen. Samtidig skal vi være opmærksomme på hvor de enkelte barn er i processen og støtte dem i deres udvikling. Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Der har været billeddokumentation Orientering på skrift med billeder. Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

23 Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Børnebjerget Målgruppe: børnehavebørn_ Antal børn: ca 11 Tema: Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer Målgruppe: Hvilke kompetencer og erfaringer skal den pædagogiske læringsproces give børnene mulighed for at tilegne sig? Kopier fra læreplan pkt. 1 Hvilke resultater forventede I? ½ - 2 år Barnet får kendskab kulturen ved Teateroplevelser Biografture. 3-6 år Hvilke aktiviteter forventes gennemført? Kopier fra læreplan punkt 3 Hvilke faktiske aktiviteter er blevet udført? Den voksne giver barnet mulighed for at få forskellige teateroplever Den voksne giver mulighed for at barnet selv kan eksperimenterer med drama/teater. Den voksne sørger for at barnet for tilbud om at komme i biografen. Der har været teater- og biografture Der er lavet teater over Tornerose og Bjørnene sover Anfør de mest betydningsfulde aktiviteter Skriv max ½ side Hvilke tegn er der set på at faktiske resultater er opnået? Børnene fortæller om teater og biografturene. Børnene glædede sig til at opføre de gamle sanglege Tornerose og Bjørnene sover. De vil gerne lave de gamle sanglege

24 I hvilken grad er mål blevet opfyldt? I høj grad. Børnene har øvet sanglege med forældrene derhjemme. De har øvet hele uge i børnehaven og har vist det for de andre børn. De har været meget optaget af det. Hvilke årsager kan forklare om mål er blevet opfyldt eller hindret? Der er blevet arbejdet struktureret med aktiviteten til samling hver dag. Det har været en afgrænset aldersgruppe og en lille gruppe. Hvilken læring har refleksion over forløbet resulteret i og hvordan kan denne læring anvendes det kommende pædagogiske arbejde? Vi kunne have lavet et større taterprojekt Eller kunne have sat fokus på vores teaterture og brugt dem som udgangspunkt for det videre forløb Vi kan blive bedre til at planlægge hvad børnene skal have ud at forløbet. Det kan blive et længere projekt, hvor der bliver lavet kulisser eller andre rekvisitter. Vi kan se vigtigheden i at holde samling og have et tema vi taler om Hvilke erfaringer kan være anvendelige ved lignende initiativer i lignende kontekst? Hvilken evalueringsproces har der været i dagtilbudet? Der er taget billeder Der har været en indbyrdes refleksion mellem personalet. Er der opsamlet løbende dokumentation og af hvem? Har der været en løbende vurdering, intern supervision, erfaringsudveksling på tværs eller lign. Refererer til læreplan punkt 4.

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Troldehøjen Målgruppe: 2-3 år_ Antal

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Maglehøj Målgruppe: 3-5 år Antal børn:

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Institutionens navn: Skovbørnehaven Siflingen Målgruppe: 3-6 år Antal børn: 49 Tema: (Gør det tema der skrives om fed) Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Målgruppe: ½

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere

Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst:

Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst: Pædagogiske tiltag til læreplanen: På vej mod 3 år. Krop og bevægelse. At være kropsbevidst: - sikre at der er plads til at udfolde sig på fysisk. - tilbyde forskellige bevægelseslege,sanglege,hoppelege.

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Sct. Georg gården Målgruppe: 3-6 Antal

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Institutionens navn: Slotsgårdens Naturinstitution Målgruppe: Antal børn: 14 Tema: (Gør det tema der skrives om fed) Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Den pædagogiske læreplan Trivsel Udvikling Ansvar Tillid Gode oplevelser Sociale relationer Engagement Rummelige voksne Sund kost Venner Godt vejr Omsorg Plads til alle Leg Anerkendelse Naturoplevelser

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Mopælappen. Læreplan vuggestuen

Mopælappen. Læreplan vuggestuen Mopælappen Læreplan vuggestuen Generelle mål for udarbejdelse læreplan. Vi får større indsigt i teori vi vil få flere diskussioner om indhold og det skal bidrage til at styrke vores faglighed. Medarbejderne

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Pædagogisk læreplan Hyllinge Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 EMA Personlige kompetencer / alsidig

Læs mere

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag.

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Læreplanen omhandler følgende 6 temaer: 1. Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2. Sociale

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Skolevejens Børnehave Målgruppe: 4-6

Læs mere

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune Barnet skal føle sig værdifuldt Barnet skal have mulighed for læring Barnet skal kunne håndtere modspil Barnet skal blive selvhjulpen Barnet udvikler indlevelsesevne Jeg aflæser og handler på barnets signaler

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Svanholm Børnehus Målgruppe: 3-5 år Antal

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014 Afdeling: Krudtuglen Alsidig personlige udvikling Mål Mål for Barnet bliver selvhjulpent Barnet kan mærke egne grænser Barnet oplever sig selv som en vigtig del af en gruppe Barnet kan udtrykke egne behov

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Klosterparkvej 53-55 4400 Kalundborg Tema Sprog Indhold Verbal/nonverbal kommunikation Ordforråd Udtale Sange Begreber Kendskab til rim og remser Forståelse Vi ønsker

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 TEMA LÆRINGSMÅL Hvad vil vi opnå ift.

Læs mere

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Maren Mus Maren mus. Mere alderssvarende tiltag for de yngste børn. En målrettet pædagogisk indretning af Maren mus. Barnets alsidige personlige udvikling,

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Mariendal Målgruppe: 0-2 Antal børn:

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til, at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

Generel læreplan 2015 Ådalen

Generel læreplan 2015 Ådalen Generel læreplan 2015 Ådalen Tema Overordnede målsætning Læringsmål Sprog Vi ønsker at børnene får mulighed for at udtrykke sig i et nuanceret sprog og kunne kommunikere i et socialt samvær Børnene skal

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Det er vigtigt, at vi voksne har et tydeligt sprog, og at vi bruger sproget sammen med børnene.

Det er vigtigt, at vi voksne har et tydeligt sprog, og at vi bruger sproget sammen med børnene. De 6 læreplanstemaer Sprog Kultur og kulturelle udtryksformer Krop og bevægelse Sociale kompetencer Natur / naturfænomener Personlig alsidig udvikling På vores personaledage i april 2017 har vi haft vuggestuens

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner I Skovparkens Børnehus arbejder vi ud fra de 6 læreplanstemaer i vores pædagogiske praksis. Da vi også er en del af Grønne spirer projekt, som sætter fokus på miljø, udeliv og et

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Børnehave

BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Børnehave BEVÆGELSESPOLITIK Børnehuset Regnbuen Børnehave Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad også krop. De oplever verden gennem kroppen, de lærer

Læs mere

Evaluering af Firkløverens læreplaner

Evaluering af Firkløverens læreplaner af Firkløverens læreplaner Februar 2012 1 Barnets alsidige og personlige udvikling hviler i sig selv og får rum til deres forskelligheder føler sig afholdt og værdsat, og oplever sig som en del af fællesskabet

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup Alsidig personlig udvikling Pædagogiske læreplaner Børnene skal opleve, at de bliver mødt af engagerede og anerkendende voksne og at blive inviteret ind i det kulturelle fællesskab. Børnene skal have mulighed

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Børnehuset Bøgely Åbningstid: Bøgelunden 1.3 & 5 Man-Fredag 2635 Ishøj 06.30-17.00 Tlf: 4373 5243 Velkommen til Børnehuset Bøgelys pædagogiske læreplan 2010-2011

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. 2010 Institutionens navn: Lindehuset Målgruppe: krummegruppen

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Hasselvej 40A 8751 Gedved. Trolde Børnehave

Hasselvej 40A 8751 Gedved. Trolde Børnehave Hasselvej 40A 8751 Gedved Trolde Børnehave Krop og bevægelse Sammenhæng Mål Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring, viden og

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Side 1 af 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge deltager i fælles vokseninitierede aktiviteter veksler mellem at være iagttagende

Læs mere

Tema 1:Barnets alsidige personlige udvikling (marts/april) Mål

Tema 1:Barnets alsidige personlige udvikling (marts/april) Mål Tema 1:Barnets alsidige personlige udvikling (marts/april) Få barnet til at føle sig som en værdifuld person i fællesskabet. Besøge alle børste-børns hjem. Her vil vi tage billeder af det pågældende barn

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Alsidige personlig udvikling

Alsidige personlig udvikling Alsidige personlig udvikling Vi skal som voksne være med til at styrke barnets alsidige personlige udvikling ved at: være et forbillede og være anerkendende i tilgangen til barnet, dermed vil barnet opnå

Læs mere

Krop og bevægelse Indsatsområde

Krop og bevægelse Indsatsområde Krop og bevægelse Indsatsområde 2016-2017 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er det målet;

Læs mere

Den voksne går bagved

Den voksne går bagved Læreplaner Læreplaner skal bruges som et pædagogisk arbejdsredskab, som skal være med til at dokumentere og synliggøre det pædagogiske arbejde i børnehaven. Lærerplaner skal udarbejdes udfra følgende 6

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE 1. Barnets alsidige Personlige Udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset vuggestue Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt,

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO . materiale. Fra børnehave til tidlig SFO Læringstemaer Den personlige og følelsesmæssige udvikling 1. Sætte ord på følelser, eller det, der er svært 2. Kan vise og udtrykke forskellige følelser som vrede,

Læs mere

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus De 6 temaer er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og Bevægelse 5. natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN.

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN. Fælles mål for DUS og Læreplanerne er, at tydeliggøre og udvikle grundlaget for vores pædagogiske arbejde. Formålet med Fælles mål for DUS og Læreplaner for vuggestue og børnehave er, at tydeliggøre og

Læs mere

Evaluering af læreplaner 2010

Evaluering af læreplaner 2010 Evaluering af læreplaner 2010 Læreplanstemaerne er alle gennemført, men med varierende resurser. Evalueringen har været fornuftig, men den skriftlige del halter. Særlig vigtig, i år, er vores bilag, som

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011.

Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Tema 1. Barnets alsidige personlige udvikling Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011. Overordnede mål

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

OBSERVATIONSGRUPPE 4-ÅRIGE. Indberetning > Observationsgruppe 4-årige

OBSERVATIONSGRUPPE 4-ÅRIGE. Indberetning > Observationsgruppe 4-årige Indberetning > Observationsgruppe 4-årige 1 TEMPERATURMÅLINGEN Velkommen til spørgeskema om de observerede kompetencer hos en gruppe af 4- årige børn. Som observatør har du aftalt med din leder at observere

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 3-års alderen, forældre Revideret maj 2017 etablere venskaber smiler ved synet af bestemte børn spørger bestemte børn, om de vil

Læs mere

De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer:

De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer: De seks læreplanstemaer: Personlige Kompetencer: Vi ligger stor vægt på at møde barnet med accept og respektere børns forskellighed. Vi er støttende, trøstende, omsorgsfulde og anerkender barnets følelser.

Læs mere

DAGTILBUD NORDVEST Afrapportering af læreplaner 2013-2014

DAGTILBUD NORDVEST Afrapportering af læreplaner 2013-2014 DAGTILBUD NORDVEST Afrapportering af læreplaner 2013-2014 Svalereden Kulturelle udtryksformer: Punkt 7 De pædagogiske læringsmål Sammenhæng: Vi har 32 børn i alderen 3-5 år. De er delt på 2 stuer, vi vil

Læs mere

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer Den pædagogiske læreplan. TEMA: Personlige kompetencer Dagtilbuddets navn: Børnehuset Kærnen - Børnehaven Det er værdifuldt at Der er plads til barnets egne initiativer. Barnet har mulighed for at tilegne

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Tulipan og anemonestuen. Vuggestuegrupperne Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer

Læs mere

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Børnehaven Guldklumpens læreplaner Børnehaven Guldklumpens læreplaner Revideret august 2014 1 Vores pædagogiske arbejde tager udgangspunkt i den anerkendende pædagogik : Anerkendelse består i, at den voksne ser og hører barnet på barnets

Læs mere

Læreplanstemaerne det overordnede mål:

Læreplanstemaerne det overordnede mål: Læreplanstemaerne det overordnede mål: Personlige kompetencer (barnets alsidige og personlige udvikling) Sociale kompetencer (barnets evne til at indgå i sociale relationer) Sprog Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA

MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA MÅL- OG HANDLEPLANSSKEMA Emne: Personlig udvikling Periode: Feb-marts 2019 Tema: Jeg kan selv Værdisætning det der er vigtigt/betydningsfuldt: Afdeling: Vuggestuen Vi finder det værdifuldt, at børnene

Læs mere

Dokumentation og evaluering af pædagogisk læreplan & fokuspunkt for 2013

Dokumentation og evaluering af pædagogisk læreplan & fokuspunkt for 2013 Dokumentation og evaluering af pædagogisk læreplan 2011-2012 & fokuspunkt for 2013 Indledning for læringsmål 2011-2012 Den integrerede Børneinstitution Køjevængets perspektiv for den pædagogiske læreplan

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Gazellen Der er ved lov servicelovens 8a d. 1. august 2004 vedtaget, at alle institutioner skal udarbejde læreplaner for det pædagogiske arbejde, der udføres i institutionen Gazellen.

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Alfer Vuggestue/Børnehave

Alfer Vuggestue/Børnehave Hasselvej 40A 8751 Gedved Alfer Vuggestue/Børnehave Krop og bevægelse Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring, viden og kommunikation.

Læs mere

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014 Afdeling: Næringen Alsidig personlige udvikling Mål Mål for Barnet bliver selvhjulpet Barnet kan mærke egne grænser Barnet oplever sig selv som en vigtig del af en gruppe Barnet kan udtrykke egne behov

Læs mere