Teknik og Miljø

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Teknik og Miljø"

Transkript

1 Teknik og Miljø 1. Ydre vilkår, grundlag og strategi Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø har ansvaret for kommunal planlægning og udvikling af byens infrastruktur. Teknik og Miljø skal herunder sikre rammerne for, at Aarhus udvikles som Vestdanmarks hovedby. Det omfatter bl.a., at der skal sikres plads til ekstra indbyggere inden Samtidig skal Aarhus være en miljømæssig bæredygtig kommune, der er CO 2 -neutral i Der skal i den forbindelse være fokus på at sikre: En ren kommune, både med hensyn til affald og anden forurening En sikker kommune, f.eks. hvad angår forsyning, trafiksikkerhed og beredskab En smuk kommune, med gode rekreative muligheder på land og i by Endelig skal der sikres en effektiv og serviceminded drift. Teknik og Miljøs indsats er reguleret af en lang række sektorlove vedrørende de enkelte områder. Blandt de vigtigste byrådsbeslutninger kan nævnes: Kommuneplan 2009 Handlingsplan for De bynære Havnearealer (2001) Handlingsplaner for trafiksikkerhed og trafikmiljø, tilgængelighed, skoleveje, samt Cykelhandlingsplanen Midtby Trafikplanen Kollektiv Trafikplan (2010) Parkeringspolitik Letbaner i Aarhus (2005) Miljøhandlingsplan Beslutning om CO 2 -neutralitet i 2030 (2009) Vandkvalitetsplan (2005) Vandforsyningsplan og spildevandsplan (2005 og 2011) Risikobaseret dimensionering af beredskabet (2008) Udbudskatalog (2007) Delplan for Varmeplan Aarhus (1980) Klimavarmeplan (2011) Affaldsplan (2009) Investeringsplaner for Varme og Affald (2008 og 2009) 2. Mål for effekt og ydelser 2.1. Overordnede effektmål Aarhus som Vestdanmarks hovedby En ren, sikker og smuk kommune En miljømæssig bæredygtig og CO 2 -neutral kommune Effektiv drift og serviceminded drift De overordnede effektmål er nye. Det forventes, at opstillingen af tværgående mål for Teknik og Miljø kan være med til at fremme helhedstænkningen i magistratsafdelingen.

2 I lighed med resten af Aarhus Kommune gennemfører Teknik og Miljø en række besparelser på de styrbare driftsudgifter i Besparelserne har ikke nogen direkte effekt i forhold til afdelingens budgetmål. 2.2 Delmål og målopfyldelse Overordnet mål: Aarhus som Vestdanmarks hovedby (effektmål) I 2030 rummer Aarhus ekstra indbyggere i forhold til 2008, jf. Planstrategien. Denne udvikling sikres bl.a. gennem bæredygtig byudvikling og en effektiv myndighedsbehandling, gennem vedligeholdelse og udbygning af infrastrukturen, og gennem udbygningen af et effektivt og attraktivt kollektivt trafiktilbud. Delmål 1: De seneste fire års gennemsnitlige arealopkøb skal være i samme størrelsesorden som den gennemsnitlige, årlige, solgte arealmængde i den seneste 10-års periode. Opkøbsomfanget søges varieret modsat konjunkturudviklingen. Der skal altid være parcelhusgrunde, storparceller og erhvervsarealer til salg, samt erhvervsarealer forberedt på byggemodning og salg. Der skal derfor i årets løb byggemodnes lige så meget som der sælges (ydelsesmål) Delmålet er ændret (sammenskrivning af hidtidige delmål). Opkøb og salg af arealer i det enkelte år Jordkøb (ha) Jordsalg (ha) Beholdning, parcelhusgrunde (stk.) Beholdning, storparceller (stk.) Beholdning, erhvervsarealer til salg (ha) Delmål 2: Behandlingen af lokalplan- og byggesager skal være effektiv og med fokus på korte sagsbehandlingstider. Der skal løbende indarbejdes digitale løsninger til sagshåndtering og til kommunikation med bygherrer og borgere. Sagsbehandlingstiden for byggesager skal ligge under landsgennemsnittet (ydelses- og effektmål) Delmålet er ændret (sammenskrivning af hidtidige delmål). Desuden er måltallet vedrørende den gennemsnitlige, interne sagsbehandlingstid for byggesager øget med én dag, til maksimalt 15 dage. Det sker i medfør af regeringens "Væk med bøvlet" - pakke, der gælder fra 1. juli Pakken medfører, at man kan opføre visse garager mv. op til 35 m 2, uden anmeldelse til kommunen. Der er dog fortsat mange henvendelser vedr. denne type byggerier, og ændringen medfører derfor ikke en aflastning af forvaltningen. Men da de pågældende byggerier, som sagsbehandlingsmæssigt er i den lettere ende, ikke længere indgår i byggesagsstatistikken, vil den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for de resterende sager stige.

3 Sagsbehandlingstider og klager Gns. tid, projektorienterede lokalplaner, uger <40 <40 Gns. tid, kommunale byudviklingsplaner, uger <48 <48 Gns. tid, byggesager (intern tid, dage) <14 <15 Gns. tid for byggesager ift. landsgennemsnit 62% Klager over retslige spørgsmål i byggesager, hvor Teknik og Miljø underkendes 0% 9% <20% <20% Delmål 3: Antallet af relevante bomuligheder for studerende skal øges i takt med antallet af studerende (ydelses- og effektmål) Bomuligheder Studerende (antal) Bomuligheder i støttede ungdomsboliger Ungdomsboliger/kollegier 788 Dækningsgrad, støttede ungdomsboliger 24% 24% 24% 24% Dækningsgrad, i alt 26% Delmål 4: Vejanlægsinvesteringerne skal bevares (effektmål) Efter visuel besigtigelse af vejene tildeles der skadespoint for hver vej, ud fra oplysninger om krakeleringer, revner, afskalninger m.v. Skadespoint Klasse I (max. skadespoint = 3,5) 1,4 <1,2 <1,2 Klasse II (max. skadespoint = 5) 1,8 <3,2 <3,2 Klasse III (max. skadespoint = 6) 2,8 <3,4 <3,4 Skadepointene fra 2009 kan ikke genereres på grund af ændringer i Trafik og Vejes vejforvaltningsprogram. Tallene for 2010 stammer fra Vejdirektoratets beregninger i forbindelse med udarbejdelse af vejkapitalrapport der indgik i budgetforhandlingerne i I 2010 er gennemført lidt færre hovedeftersyn end målsætningen, hvilket betyder at der indgår mange ældre (op til fire år gamle) hovedeftersyn. Det kan give misvisende billede af den aktuelle tilstand på vejene, da især den hårde vinter i 2010, har givet mange skader. De reelle skadepoint skønnes derfor at være væsentligt højere. Implementering af et nyt vejforvaltningsprogram pågår stadig og med gennemførelse af flere hovedeftersyn i 2011, ventes mere retvisende skadespoint fremover.

4 Delmål 5: Antallet af offentligt tilgængelige p-pladser inden for Ringgaden skal opretholdes (effektmål) P-pladser Offentlige tilgængelige p-pladser, i alt Parkeringspladserne er fordelt med gratis pladser og afgiftsbelagte pladser. En revision af parkeringspolitikken i 2011 kan påvirke antallet af parkeringspladser. Overordnet mål: En ren, sikker og smuk kommune Aarhus skal være kendetegnet ved en høj standard for renholdelse af byens parker og veje. Aarhus skal også være kendetegnet ved stadig byfornyelse og udvikling af de rekreative muligheder. Aarhus arbejder for større trafiksikkerhed og en tilstrækkelig og miljømæssig bæredygtig vejbelysning. Samtidig skal der sikres et effektivt brand- og redningsberedskab i hele kommunen. Akutte boligsøgende skal kunne genhuses. Der skal sikres en stabil og miljømæssig bæredygtig affaldsbortskaffelse og varmeforsyning. Delmål 6: Antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken i Aarhus Kommune skal reduceres (effektmål) Dræbte og tilskadekomne Dræbte og tilskadekomne, antal Målsætningen rækker foreløbig kun til Mere langsigtede mål forventes formuleret i tilknytning til udarbejdelse af ny trafiksikkerhedsplan i 2011/12. Delmål 7: Renholdelsen af byens parker og veje skal ligge på et højt, fagligt niveau (effektmål). Delmålet er nyt og sikres bl.a. gennem Ren By-kampagnen. Renholdelse af parker og veje Faglig vurdering; skala 1-5; 1 er ringe, 5 er meget godt >3,5 Delmål 8: Alle borgere skal have højst 500 meter til en park, et rekreativt område eller grønne ruter. De rekreative færdselsmuligheder i det åbne land skal forbedres. Træer, der fældes i Midtbyen, skal erstattes af nye træer, og det samlede antal skal øges (effektmål) Frem til udgangen af 2015 skal der nyplantes eller genplantes træer i det offentlige byrum.

5 Afstand til park, etablering af rekreative stier, nyplantning/genplantning af træer i Midtbyen Andel boligområder med afstand under 500 m 81% 81% 82% 82% Etablering af rekreative stier, km 1 Nyplantning/genplantning, stk 250 Delmål 9: Udrykningstiden ved akutte hændelser omfattet af beredskabslovgivningen (brand, redning og miljø) må maksimalt være 10 minutter til tæt bebygget område og 15 minutter til spredt bebyggelse (ydelsesmål) Overskridelser af tidsfrister Tidsfrist overskredet (antal) Delmål 10: Mindst 65 % af tidsforbruget til brandsyn skal anvendes ude i de synspligtige virksomheder. Det administrative arbejde i forbindelse med gennemførelsen af brandsyn må højst udgøre 1,0 time i gennemsnit pr. syn (ydelsesmål). Brandsyn, tidsforbrug og -fordeling Timer pr. syn hjemme 1,5 1,1 1 1 Andel syn ude 42% 60% 65% 65% Delmål 11: Det rene drikkevand skal sikres. Det sker bl.a. gennem fordobling af kommunens naturareal, skovrejsning, ekstensivering af landbrugsdrift på sårbare arealer samt gennem indsatsplaner til beskyttelse af drikkevandet. Delmålet er nyt. Kommunen skal senest ved udgangen af 2017 udarbejde og vedtage i alt 17 indsatsplaner dækkende områderne med særlige drikkevandsinteresser i kommunen. Med indsatsplanerne er der mulighed for at beskytte grundvandet mod pesticider og nitrat. Indsatsplaner BO 2013 BO 2014 BO 2015 Antal Overordnet mål: En miljømæssig bæredygtig og CO 2 -neutral kommune Aarhus skal være CO 2 -neutral i Skovarealet skal forøges, og vandløb, søer, og Aarhusbugten skal opfylde kvalitetsmålsætningerne.

6 Delmål 12: Andelen af cykelture skal forøges (effektmål) Delmålet er nyt. Cykelture Andel af samlet persontransport 19% 21% 23% 26% Delmål 13: Kundernes tilfredshedsgrad med det kollektive trafiksystem skal afspejles af en høj anvendelsesgrad (effektmål) Kunder i den kollektive bustrafik Mio. passagerer 39,4 39,4 39,4 39,9 Indfasningen af den nye kollektive trafikplan i 2011 kan påvirke passagertallene. Delmål 14: Skovarealet skal øges (effektmål) Delmålet er nyt. Kommunalt skovareal Tilvækst, ha Delmål 15: Kvalitetsmål på myndighedsområdet skal opfyldes, og den udledte forurening skal falde frem til 2015, jf. målene i Miljøhandlingsplanen (effektmål) Delmålet er omarbejdet (færre målepunkter). Kvalitetsmål og udledninger BO 2013 BO 2014 BO 2015 Andel afgørelser omgjort/hjemvist (af 0% 0% <25% <25% påklagede afgørelser) Kvælstofudledning, virksomheder, ton Kvælstofudledning, vandmijø <493 Fosforudledning, vandmiljø <19

7 Delmål 16: De kommunale bygninger skal energieffektiviseres (effektmål) Elforbrug og CO 2 -udledning, kommunale bygninger Indeks for elforbrug, 2008 = Indeks for CO2-udl. pr. ansat, 2008 = Delmål 17: AffaldVarme Aarhus arbejder for et bedre miljø gennem energibesparelser og reduktion af drivhusgasser, samt gennem bæredygtig produktion og effektiv drift Delmålet er omarbejdet. Energibesparelser, varmeproduktion, tab i ledningsnet BO 2013 BO 2014 BO 2015 Realiserede energibesparelser, varme, MWh Grøn varmeproduktion ift % 32% 34% 36% 38% 38% CO 2 -reduktion, ton ift Varmetab i Varmes ledningsnet 20% 21% 20% 20% 20% 20% 20% Vandtab i Varmes ledningsnet <50 <50 <50 <50 <50 Overordnet mål: Effektiv og serviceminded drift Teknik og Miljø skal sikre en effektiv drift, med fokus på god service overfor borgere og erhvervsliv. Delmål 18: Der gennemføres løbende undersøgelser af borgernes og kundernes tilfredshed med ydelserne. Mindst 85 % af adspurgte borgere og kunder skal være tilfredse eller meget tilfredse med ydelserne (effektmål) Delmålet er ændret (sammenskrivning af hidtidige delmål). Undersøgelser af borger- og brugertilfredshed Tilfredshed med Miljøtilsyn 92% >85% Renholdelse i Midtbyen >85% Rottebekæmpelse 92% >85% Ydelser fra Ejendomsforvaltningen (internt) 89% 95% >85% Ydelser fra Ejendomsforvaltningen (eksternt) 100% 82% >85% Genbrugsstationer >85% Nedgravede containere 92% >85% Renovering af fjernvarmerør >85% Levering af fjernvarme 94% >85% Kundeservice Affald 93% >85% Kundeservice Varme 93% >85% Undersøgelserne foretages ikke nødvendigvis hvert år.

8 Delmål 19: Den samlede udgift pr. m 2 bruttoetageareal til vedligeholdelsen af kommunens administrationsbygninger skal ligge inden for +/- 10 % af byggebranchens middelnormtal for vedligeholdelsesudgifter (V&S Byggedata) Driftsudgifter til vedligeholdelse af administrationsbygninger Byggebranchens normtal, kr./ m bruttoetageareal Kommunens administrationsbygninger, kr./ m 2 bruttoetageareal Indeks i forhold til byggebrancen Delmål 20: AffaldVarme Aarhus afvejer driftssikkerhed med miljøhensyn og økonomi Afbrydelser, manglende indsamling, overskridelser Afbrydelser af varme, antal <200 <200 Afbrydelser af varme +12 timer, antal Dagrenovation, ikke indsamlet på dagen 0,1% 0,05% <0,10% <0,10% Overskridelse af krav i miljøgodkendelse på affaldscenter Særlige indsatsområder 3.1 Hensigtserklæringer fra tidligere budgetår Samling af Teknik og Miljø på færre adresser: Forligspartierne bakker op om, at Teknik og Miljø samles på færre lokationer. En samling på færre lokationer vil øge mulighederne for at gennemføre administrative effektviseringer med mindst mulig effekt på den borgernære service. Forligspartierne ser positivt på en placering sammen med andre organisationer eller virksomheder med henblik på en effektiv lokaleudnyttelse og synergi. Teknik og Miljø afdækker mulighederne i løbet af første halvår Status Afdækningen af mulighederne er igangsat og afventer en afklaring af spørgsmålet om placeringen af kommunale arbejdspladser i Gellerup/Toveshøj-området. På den baggrund følges der op på hensigtserklæringen ultimo Hensigtserklæringer i budget Afdækning af de eksisterende midler til vedligehold og genopretning: Bygningsgruppen foretager sammen med Borgmesterens Afdeling en afdækning af de eksisterende midler til vedligehold og genopretning, således at eventuelle behov på området kan indgå i den tværgående prioritering af anlægsmidler, der gennemføres i forbindelse med budgetlægningen for Forligspartierne ønsker desuden at få skabt overblik over vedligeholdelsesbehovet

9 for såvel den trafikale som den grønne infrastruktur, således at områderne ligeledes kan indgå i den tværgående prioritering i forbindelse med budgetlægningen for Opprioritering af byggesagsbehandlingen: Aarhus Kommune ligger godt placeret i feltet af landets kommuner, når det handler om sagsbehandlingstider på byggesagsområdet. Sagsbehandlingstiden er knap 2/3 af gennemsnittet for landets kommuner under ét. Det er flot, men det kan blive endnu bedre. Samtidig er der behov for at fremme digitalisering af byggesagsprocessen. Det sker blandt andet ved at øge indsatsen med hensyn til indskanning af bygningstegninger. I opprioriteres området med i alt seks årsværk. Udgifterne finansieres af Planlægning og Byggeris opsparing inden for den udmeldte ramme til forbrug af opsparing. Opsparingen er et resultat af øget byggeaktivitet og dermed øgede gebyrindtægter. Renoveringer af belægninger langs Åboulevarden og Immervad: Belægningerne på Immervad og på Åboulevarden mellem Mindebrogade og Immervad blev etableret i midten af 1990 erne. Belægningerne er desværre i ringe forfatning i dag grundet kørsel med tunge transporter. Der bruges årligt store beløb til at udbedre skader. Det er derfor nødvendigt at ændre belægningen, så den kan modstå den tunge kørsel og det fremtidige behov for renovering mindskes. Der etableres et smalt kørespor i asfalt, som kan holde til tunge køretøjer, og hvor den eksisterende belægning bibeholdes i arealerne ind mod bygningerne og ud mod åen. Ændringen af belægningen anslås til at koste 3,5 mio. kr. og finansieres af Teknik og Miljø. Dette sker via et mindreforbrug ved renoveringen af belægningerne på Bispetorv. Mindreforbruget skyldes gunstige licitationsresultater og begrænsede uforudsigelige udgifter, samt at omdannelsen af trappen fra Bispetorvet til Kannikegade for nuværende ikke gennemføres. Begrønning af Bispetorv: Bispetorv er ét af de helt centrale byrum i hjertet af Aarhus. Torvet gives et grønt løft i form af flytbare potter med beplantning samt siddepladser. Begrønningen vil være med til at sikre Aarhus endnu et spændende og smukt byrum, der skaber liv og atmosfære, og som bidrager til at gør Aarhus endnu mere attraktiv for byens borgere og besøgende. Indstillingen om begrønning af Bispetorv er godkendt i byrådet den 12. oktober Øvrige særlige indsatsområder Antallet af cykelparkeringsmuligheder skal øges. Der skal herunder gøres en indsats i forhold til at kunne opgøre det konkrete antal cykelparkeringsmuligheder. Teknik og Miljø vil fortsat arbejde med at udvikle den servicemindede drift, både i forhold til borgere og erhvervsliv. 4. Beskrivelse af ydelser Teknik og Miljø er ansvarlig for en bred vifte af opgaver, herunder: Kommuneplan, byplanlægning og lokalplaner Jordkøb og byggemodninger Byggesager og ejendomsbeskatning Udvikling af byrummet Tilsynet med almene boligorganisationer, støttet nybyggeri og byfornyelse Trafikal infrastruktur Trafiksikkerhed, trafikmiljø og parkering Drift af vejanlæg

10 Bestilling af kollektiv trafik Naturplanlægning og beskyttelse Skove, parker og legepladser Vand- og spildevandsplanlægning og myndighedsopgaver på området Virksomhedstilsyn, miljøtilsyn og miljøvagt, samt forurenede grunde Vandløbstilsyn og badevandskontrol Kirkegårde Kolonihaver Skadedyrsbekæmpelse Kommunale administrationsbygninger Udleje af kommunale lejemål, landbrugsjord m.v. Anvisning af boliger til børnefamilier i akut bolignød, ved genhusninger o.l. Brand- og redningsberedskab Fjernvarmeforsyning Renovation, genbrugsstationer og diverse genanvendelsesordninger Drift af affaldsforbrændingsanlæg og andre bortskaffelsesanlæg 5. Organisation Teknik og Miljø er organiseret i syv forvaltninger og tre stabsfunktioner: Planlægning og Byggeri (*) Trafik og Veje (*) Natur og Miljø (*, t) Ejendomsforvaltningen (*, i) Aarhus Brandvæsen Natur og Vej Service (0) AffaldVarme Aarhus (t) Ledelsessekretariatet Udviklingssekretariatet for De bynære Havnearealer Fællesadministrationen (0) Hver forvaltning og stabsfunktion er decentraliseret. Flere forvaltninger har herudover ikke-decentraliserede driftsområder (*). Enkelte forvaltninger er takstfinansierede, helt eller delvist (t), 0-budgetterede (0) eller indtægtsbudgetterede (i). Der er etableret en intern bestiller-udfører model mellem Natur og Vej Service på den ene side og Trafik og Veje og Natur og Miljø (samt en række andre kommunale forvaltninger) på den anden. Størsteparten af Natur og Vej Services opgaver konkurrenceudsættes dermed via udbud. Borger- og brugerinddragelse er relevant i forbindelse med mange af Teknik og Miljøs opgaver. Det sker dels via mere traditionelle tiltag (høringer, borgermøder, inddragelse af lokalråd), men også via løbende undersøgelser af borgernes og brugernes tilfredshed med de leverede ydelser.

11 Supplerende nøgletal Tabellen nedenfor viser udvalgte nøgletal for Teknik og Miljø. Ikke alle nøgletal opgøres hvert år, hvorfor der kan være brud i tidsserier. Planlægning og Byggeri Jordforsyning Solgte parcelhusgrunde (antal) Solgte storparceller (antal boliger) Solgte erhvervsarealer (ha) ,5 140,9 3,4 13,9 Byggesager og støttet byggeri Byggesager (antal modtaget) Godkendte "skema B"-sager * 100% 93% 88% 87% 100% 68% 52% 14% 92% Afledt aktivitet af boligforbedringssager (faktor) ** 9,4 10,4 11,5 8,3 9,3 *) Kommunalt tilsagn til igangsættelse af alment byggeri. Nøgletallet afspejler i hvilket omfang Teknik og Miljø får igangsat alment nybyggeri senest året efter kvoteåret. **) Private tiltag, afledt af kommunale investeringer i boligforbedringer. Tallet viser, hvor mange private kroner, der investeres pr. kommunal krone. Trafik og Veje Trafik og vintertjeneste Trafikudvikling, Aarhus (indeks 100=1990) Trafikudvikling, Hele landet(indeks 100=1990) Samlet energiforbrug (GWh) til vejbelysning 16,2 16,4 16,5 16,1 16,4 16,0 17,1 16,9 Snerydning og glatførebekæmpelse udført inden 7:30, præventive saltninger 51% 50% 46% 45% 52% Snerydning og glatførebekæmpelse udført inden 7:30, normale saltninger 40% 62% 69% 67% 68% Forbrug af salt, gram pr. m² off. vejnet Vedligeholdelse af kørebaner (inkl. stier), kr. pr. indbygger 109,5 133,5 110,2 Vedligeholdelse fortove (inkl. stier), kr. pr. indbygger 40,0 43,1 38,8 Vintervedligeholdelse, kr. pr. indbygger 58,9 77,8 78,7 Renholdelse, kr. pr. indbygger 37,9 54,7 54,6 Vedligehold af kørebaner, kr. pr. 10 m 2 44,2 45,2 37,7 Vedligeholdelse af fortove, kr. pr. 10 m 2 58,9 63,1 57,7

12 Natur og Miljø Natur og grønne områder Målsætning ikke opfyldt, km. vandløb Klager vedr. grøn pleje (antal) Hærværk, udgift (1.000 kr.) Affaldsindsamling, parker og veje (1.000 kr.) 780 Konkurrenceudsættelse, grønne opgaver 3% 4% 8% 8% 30% Deltagere i skov- og naturarrangementer (1.000 stk) Kirkegårde Begravelser (antal) Kremationer (antal) Omkostningsdækning, kirkegårde, renholdelse af gravsteder 77% 58% 60% 73% 90% Omkostningsdækning, kirkegårde, renholdelse af begravelser 52% 46% 47% 43% 93% Omkostningsdækning, kirkegårde, urnenedsættelser 161% 96% 95% 101% 105% Højtideligheder, Nordre Kirkegård Højtideligheder, Vestre Kirkegård (antal) Miljøtilsyn Miljøtilsyn, virksomheder (antal) Miljøtilsyn, landbrug (antal) Ejendomsforvaltningen Boliglejemål Antal ledigblevne lejemål i alt Udlejning til genhusninger Udlejet til flygtningen indvandrere Udlejet til akutte boligansørere Boliger til studerende (Skejby Vænge) Ikke-udlejet, gns. antal dage Gennemsnitlig ledighedsprocent 0,2% 0,1% 0,4% 0,3% 0,4% Administrationsomkostninger ift. boligforeninger 82% 81% 88% 86% 88% Erhvervslejemål Antal ledigblevne erhvervslejemål Ikke udlejet, gns. antal dage Gennemsnitlig ledighedsprocent 0,6% 0,2% 0,2% 1,1% 0,5% Aarhus Brandvæsen Brandsyn Gennemførte brandsyn Lovpligtige brandsyn Ressourcer Sektor 2.00 Administration 7.1 Tidligere år Sektorens regnskabsresultat for årene 2007 til 2010 og budget for 2011:

13 R 2007 R 2008 R 2009 R 2010 B 2011 Nettodriftsudgifter Nettoanlægsudgifter Gennemsnitl. personaleforbrug 85,6 80,9 84,2 78,5 77,9 7.2 Kommende år Sektorens budget for 2011 til 2015: B 2011* BO 2012 BO 2013 BO 2014 BO 2015 Nettodriftsudgifter Nettoanlægsudgifter Gennemsnitl. personaleforbrug 77,9 78,1 77,1 76,4 77,9 *) Budget 2011 er fremskrevet til 2012-priser med KL s vægtede fremskrivningsprocenter Sektoren gennemfører besparelser på 1,0 mio. kr. i 2012, stigende til 1,6 mio. kr. i Besparelserne består hovedsagelig i nedlæggelse af stillinger. Sektorens ramme, overskud/underskud og status for 2011 til 2015: B/R 2011 B 2012 BO 2013 BO 2014 BO kr. i 2011-priser Forventet ramme 1) Nettobudget Forventet overskud/underskud 2) Status, ultimo 3) ) Nettobudgettet er afgrænset til rammebelagte områder. I budget 2011 er der tale om ajourført budget. 2) Overskud/underskud = ramme - nettobudget (+: overskud; -: underskud). 3) Status ultimo korrigeres fra år til år med overskud/underskud og rentetilskrivning. Der er indarbejdet et forbrug af opsparing til en ekstra indsats mht. udbud og indkøb på i alt 1,5 mio. kr. i samt yderligere et ikke-disponeret forbrug på 2,5 mio. kr Sektor 2.20 Planlægning og Byggeri 7.1 Tidligere år Sektorens regnskabsresultat for årene 2007 til 2010 og budget for 2011: R 2007 R 2008 R 2009 R 2010 B 2011 Nettodriftsudgifter Nettoanlægsudgifter Gennemsnitl. personaleforbrug 144,4 149,1 147,4 139,8 146,2 7.2 Kommende år Sektorens budget for 2011 til 2015: B 2011* BO 2012 BO 2013 BO 2014 BO 2015 Nettodriftsudgifter Nettoanlægsudgifter Gennemsnitl. personaleforbrug 146,2 143,3 141,8 141,3 138,3 *) Budget 2011 er fremskrevet til 2012-priser med KL s vægtede fremskrivningsprocenter

14 Sektoren gennemfører besparelser på 2,1 mio. kr. i 2012, stigende til 2,7 mio. kr. i Besparelserne består hovedsagelig i nedlæggelse af stillinger. Desuden øges indtægtskravet vedr. byggesagsbehandling. Endelig indføres der gebyr på skødeskrivning i forbindelse med salg af kommunale arealer. Sektorens ramme, overskud/underskud og status for 2011 til 2015: Undersektor 2.21: B/R 2011 B 2012 BO 2013 BO 2014 BO kr. i 2011-priser Forventet ramme 1) Nettobudget Forventet overskud/underskud 2) Status, ultimo 3) ) Nettobudgettet er afgrænset til rammebelagte områder. I budget 2011 er der tale om ajourført budget. 2) Overskud/underskud = ramme - nettobudget (+: overskud; -: underskud). 3) Status ultimo korrigeres fra år til år med overskud/underskud og rentetilskrivning. Opprioritering af byggesagsbehandlingen i (jf. afsnit 3.2, hensigtserklæringer i budget ) medfører et forbrug af opsparing på i alt 9,0 mio. kr. Der er endvidere indarbejdet et yderligere ikke-disponeret forbrug af opsparing i 2012 på 1,8 mio. kr. Sektor 2.30 Trafik og Veje 7.1 Tidligere år Sektorens regnskabsresultat for årene 2007 til 2010 og budget for 2011: R 2007 R 2008 R 2009 R 2010 B 2011 Nettodriftsudgifter Nettoanlægsudgifter Gennemsnitl. personaleforbrug 90,9 91,3 94,3 94,8 100,0 7.2 Kommende år Sektorens budget for 2011 til 2015: B 2011* BO 2012 BO 2013 BO 2014 BO 2015 Nettodriftsudgifter Nettoanlægsudgifter Gennemsnitl. personaleforbrug 100,0 94,0 93,5 93,0 93,0 *) Budget 2011 er fremskrevet til 2012-priser med KL s vægtede fremskrivningsprocenter Sektorens ramme, overskud/underskud og status for 2011 til 2015: Sektor 2.31 Vejvæsen, drift B/R 2011 B 2012 BO 2013 BO 2014 BO kr. i 2011-priser Forventet ramme 1) Nettobudget Forventet overskud/underskud 2) Status, ultimo 3) ) Nettobudgettet er afgrænset til rammebelagte områder. I budget 2011 er der tale om ajourført budget. 2) Overskud/underskud = ramme - nettobudget (+: overskud; -: underskud). 3) Status ultimo korrigeres fra år til år med overskud/underskud og rentetilskrivning.

15 Sektoren gennemfører besparelser på 4,2 mio. kr. i 2012, stigende til 4,7 mio. kr. i Besparelserne findes ved udvidet natslukning af vejbelysningen uden for Midtbyen, mindreudgifter til konsulenter, merindtægter vedr. byinventar, samt nedlæggelse af stillinger. Sektor 2.32 Kollektiv trafik, drift B/R 2011 B 2012 BO 2013 BO 2014 BO kr. i 2011-priser Forventet ramme 1) Nettobudget Forventet overskud/underskud 2) Status, ultimo 3) ) Nettobudgettet er afgrænset til rammebelagte områder. I budget 2011 er der tale om ajourført budget. 2) Overskud/underskud = ramme - nettobudget (+: overskud; -: underskud). 3) Status ultimo korrigeres fra år til år med overskud/underskud og rentetilskrivning. Sektoren gennemfører besparelser på 3,2 mio. kr. i 2012, stigende til 4,2 mio. kr. i Besparelserne findes ved at reducere budgettet til køb af ekstra køreplantimer. Sektor 2.33 P-kontrol B/R 2011 B 2012 BO 2013 BO 2014 BO kr. i 2011-priser Forventet ramme 1) Nettobudget Forventet overskud/underskud 2) Status, ultimo 3) ) Nettobudgettet er afgrænset til rammebelagte områder. I budget 2011 er der tale om ajourført budget. 2) Overskud/underskud = ramme - nettobudget (+: overskud; -: underskud). 3) Status ultimo korrigeres fra år til år med overskud/underskud og rentetilskrivning. Sektoren gennemfører besparelser på 0,8 mio. kr. i 2012 og frem gennem effektiviseringer af p-kontrollen. Sektor 2.40 Natur og Miljø 7.1 Tidligere år Sektorens regnskabsresultat for årene 2007 til 2010 og budget for 2011: R 2007 R 2008 R 2009 R 2010 B 2011 Nettodriftsudgifter Nettoanlægsudgifter Gennemsnitl. personaleforbrug 88,4 96,8 102,8 104,1 94,4 7.2 Kommende år Sektorens budget for 2011 til 2015: B 2011* B 2012 BO 2013 BO 2014 BO 2015 Nettodriftsudgifter Nettoanlægsudgifter Gennemsnitl. personaleforbrug 94,4 88,9 88,9 88,9 88,9 *) Budget 2011 er fremskrevet til 2011-priser

16 Sektoren gennemfører besparelser på 5,1 mio. kr. i 2012, stigende til 5,8 mio. kr. i Besparelserne findes ved reduktioner i antallet af naturforvaltningsprojekter, reduceret naturpleje, nedlæggelse af naturvejlederordningen, samt ved at opgive projektet med at skabe flere møde-/legefaciliteter i byens rum. Kommunens kanalstrategi gennemføres, bl.a. i form af begrænsning i telefontid og mulighederne for personligt fremmøde. Desuden nedlægges en række bede og samlinger i Botanisk Have, ligesom byens springvand lukkes om natten og i vinterperioden, mens blomsterkummerne udstyres med mere robuste planter. Endelig opkræves der brugerbetaling for en række ydelser, bl.a. Naturbooking. Undersektor 2.41 Natur og Miljø Sektorens ramme, overskud/underskud og status for 2011 til 2015: B/R 2011 B 2012 BO 2013 BO 2014 BO kr. i 2011-priser Forventet ramme 1) Nettobudget Forventet overskud/underskud Status, ultimo 2) ) Rammen omfatter driftsudgifterne under sektor I budget 2011 er der tale om ajourført budget. 2) Overskud/underskud = ramme - nettobudget (+: overskud; -: underskud). Status primo 2011 er ) Status ultimo korrigeres fra år til år med overskud/underskud og rentetilskrivning (+: opsparing; -: gæld). Sektorens udlægskonto (mellemregning med kommunekassen) for : Undersektor 2.42 Natur og Miljø, anvisning af jord, drift, takstfinansieret B ) B 2012 BO 2013 BO 2014 BO kr. / løbende priser Udlægskonto, primo 2) Nettoudgifter i alt 2012-priser PL-fremskrivning af nettoudg. 3) Øvrige korrektioner Udlægskonto, ultimo ) "Udlægskonto, primo" i 2011 er lig "udlægskonto, ultimo" i 2010, som den er opgjort i regnskabet for ) Gæld angives med plus. 3) PL-fremskrivning: : 2,3%; : 2,3%; : 2,3%; : 2,3%. Undersektor 2.43 Natur og Miljø, miljøvagt, drift, ikke decentraliseret B 2011* B 2012 BO 2013 BO 2014 BO 2015 Nettodriftsudgifter Nettoanlægsudgifter Gennemsnitl. personaleforbrug 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 *) Budget 2011 er fremskrevet til 2012-priser Sektor 2.50 Ejendomsforvaltningen 7.1 Tidligere år Sektorens regnskabsresultat for årene 2007 til 2010 og budget for 2011: R 2007 R 2008 R 2009 R 2010 B 2011 Nettodriftsudgifter Nettoanlægsudgifter Gennemsnitl. personaleforbrug 149,0 149,0 147,0 143,2 145,0

17 Kommende år Sektorens budget for 2011 til 2015: B 2011* BO 2012 BO 2013 BO 2014 BO 2015 Nettodriftsudgifter Nettoanlægsudgifter Gennemsnitl. personaleforbrug 145,0 140,0 140,0 140,0 140,0 *) Budget 2011 er fremskrevet til 2012-priser med KL s vægtede fremskrivningsprocenter Sektoren gennemfører besparelser på 0,4 mio. kr. i 2012 og frem, gennem nedlæggelse af en stilling i Bygningsafdelingen. Sektorens ramme, overskud/underskud og status for 2011 til 2015: B/R 2011 B 2012 BO 2013 BO 2014 BO kr. i 2011-priser Forventet ramme 1) Nettobudget Forventet overskud/underskud 2) Status, ultimo 3) ) Nettobudgettet er afgrænset til rammebelagte områder. I budget 2011 er der tale om ajourført budget. 2) Overskud/underskud = ramme - nettobudget (+: overskud; -: underskud). 3) Status ultimo korrigeres fra år til år med overskud/underskud og rentetilskrivning. Sektor 2.60 Aarhus Brandvæsen 7.1 Tidligere år Sektorens regnskabsresultat for årene 2007 til 2010 og budget for 2011: R 2007 R 2008 R 2009 R 2010 B 2011 Nettodriftsudgifter Nettoanlægsudgifter Gennemsnitl. personaleforbrug 95,3 96,5 95,9 95,1 92,0 7.2 Kommende år Sektorens budget for 2011 til 2015: B 2011* BO 2012 BO 2013 BO 2014 BO 2015 Nettodriftsudgifter Nettoanlægsudgifter Gennemsnitl. personaleforbrug 92,0 89,1 89,1 89,1 89,1 *) Budget 2011 er fremskrevet til 2012-priser med KL s vægtede fremskrivningsprocenter Sektoren gennemfører besparelser på 0,2 mio. kr. i 2012 og frem. Det sker ved reduktion af administrationen. Sektorens ramme, overskud/underskud og status for 2011 til 2015: B/R 2011 B 2012 BO 2013 BO 2014 BO kr. i 2011-priser Forventet ramme 1) Nettobudget Forventet overskud/underskud 2) Status, ultimo 3) ) Nettobudgettet er afgrænset til rammebelagte områder. I budget 2011 er der tale om ajourført budget. 2) Overskud/underskud = ramme - nettobudget (+: overskud; -: underskud). 3) Status ultimo korrigeres fra år til år med overskud/underskud og rentetilskrivning.

18 Sektor 2.70 Natur og Vej Service 7.1 Tidligere år Sektorens regnskabsresultat for årene 2007 til 2010 og budget for 2011 R 2007 R 2008 R 2009 R 2010 B 2011 Nettodriftsudgifter Nettoanlægsudgifter Gennemsnitl. personaleforbrug 342,7 337,7 320,0 295,4 320,0 7.2 Kommende år Sektorens budget for 2011 til 2015: B 2011* B 2012 BO 2013 BO 2014 BO 2015 Nettodriftsudgifter Nettoanlægsudgifter Gennemsnitl. personaleforbrug 320,0 295,0 295,0 295,0 295,0 *) Budget 2011 er fremskrevet til 2012-priser Sektorens ramme, overskud/underskud og status for 2011 til 2015: B/R 2011 B 2012 BO 2013 BO 2014 BO kr. i 2011-priser Forventet ramme 1) Nettobudget Forventet overskud/underskud Status, ultimo 2) ) Rammen omfatter driftsudgifterne under sektor I budget 2011 er der tale om ajourført budget. 2) Overskud/underskud = ramme - nettobudget (+: overskud; -: underskud). Saldo primo 2011 er ) Status ultimo korrigeres fra år til år med overskud/underskud og rentetilskrivning (+: opsparing; -: gæld). Sektor 2.90 AffaldVarme 7.1 Tidligere år Sektorens regnskabsresultat for årene 2007 til 2010 og budget for 2011: R 2007 R 2008 R 2009 R 2010 B 2011 Nettodriftsudgifter Nettoanlægsudgifter Gennemsnitl. personaleforbrug 236,2 246,6 262,3 269,3 287,4 Personaleantallet er steget markant i 2009 og 2010 som følge af en opdeling af kundeafregningsfunktionen, konvertering af driftsudgifter til løn samt oprettelse af trainee- og lærlingestillinger.

19 Kommende år Sektorens budget for 2011 til 2015: B 2011* BO 2012 BO 2013 BO 2014 BO 2015 Nettodriftsudgifter Nettoanlægsudgifter Gennemsnitl. personaleforbrug 287,4 292,4 291,4 286,9 286,9 *) Budget 2011 er fremskrevet til 2012-priser med KL s vægtede fremskrivningsprocenter I budgettet for er der indarbejdet besparelser på 7,1-8,4 mio. kr. årligt svarende til samme omfang som besparelserne på de skattefinansierede områder jf. budgetforliget for Personaleantallet stiger fra 2011 til 2012 med fem stillinger. De 2,5 er lærlinge- og elevstillinger, mens de sidste 2,5 er midlertidige stillinger som følge af budgetforliget (hjemtagelse af opgaver). De følgende år falder personaletallet igen, hovedsageligt som følge af besparelser vedrørende budgetforliget. Sektorens udlægskonto (mellemregning med kommunekassen) for : Undersektor 2.91 og 2.92 Affald, drift og anlæg B ) B 2012 BO 2013 BO 2014 BO kr. / løbende priser Udlægskonto, primo 2) Nettoudgifter i alt 2012-priser PL-fremskrivning af nettoudg. 3) Øvrige korrektioner Udlægskonto, ultimo ) "Udlægskonto, primo" i 2011 er lig "udlægskonto, ultimo" i 2010, som den er opgjort i regnskabet for ) Gæld angives med plus. 3) PL-fremskrivning: : 2,3%; : 2,3%; : 2,3%; : 2,3%. Undersektor 2.93 og 2.94 Varmeplan Aarhus B ) B 2012 BO 2013 BO 2014 BO kr. / løbende priser Udlægskonto, primo 2) Nettoudgifter i alt 2012-priser PL-fremskrivning af nettoudg. 3) Øvrige korrektioner Udlægskonto, ultimo ) "Udlægskonto, primo" i 2011 er lig "udlægskonto, ultimo" i 2010, som den er opgjort i regnskabet for ) Gæld angives med plus. 3) PL-fremskrivning: : 2,3%; : 2,3%; : 2,3%; : 2,3%. Undersektor 2.95 og 2.96 Varme B ) B 2012 BO 2013 BO 2014 BO kr. / løbende priser Udlægskonto, primo 2) Nettoudgifter i alt 2012-priser PL-fremskrivning af nettoudg. 3) Øvrige korrektioner Udlægskonto, ultimo ) "Udlægskonto, primo" i 2011 er lig "udlægskonto, ultimo" i 2010, som den er opgjort i regnskabet for ) Gæld angives med plus. 3) PL-fremskrivning: : 2,3%; : 2,3%; : 2,3%; : 2,3%.

20 Produktivitetstal for Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø R 2008 R2009 R 2010 B 2011 B 2012 Byggesag pr. medarbejder Brandsyn pr. medarbejder Antal påstigninger pr. køreplantime *) 68 *) *) Der foreligger ingen data for de pågældende år.

- 1 - Teknik og Miljø

- 1 - Teknik og Miljø - 1 - Teknik og Miljø 1. Ydre vilkår, grundlag og strategi Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø har ansvaret for kommunal planlægning og udvikling af byens infrastruktur. Teknik og Miljø skal herunder

Læs mere

- 1 - Teknik og Miljø

- 1 - Teknik og Miljø - 1 - Teknik og Miljø 1. Ydre vilkår, grundlag og strategi Teknik og Miljøs vision er at skabe rammevilkår i verdensklasse og realisere Aarhus markante vækstpotentiale. Det sker gennem kompetente og løsningsorienterede

Læs mere

ÅRSBERETNING Indhold

ÅRSBERETNING Indhold Indhold Teknik og Miljø... 3 EFFEKTER... 3 Opfølgning på budgetmål i Teknik og Miljø... 3 YDELSER... 5 Aktivitetstal for Teknik og Miljø... 5 RESSOURCER... 6 Samlet nettoopgørelse (sektor 2.00)... 8 Opsparing

Læs mere

Ejendomsforvaltningen

Ejendomsforvaltningen - 73 - Ejendomsforvaltningen 1. Ydre vilkår, grundlag og strategi Sektoren er reguleret af bl.a. Lejeloven og Erhvervslejeloven, Lov om midlertidig regulering af boligforholdene, Byggeloven, Lov om begrænsning

Læs mere

Stigningen i udgifterne fra 2007 til 2008 skyldes udlægning af budget og ramme til huslejemodellen i Århus Kommune til magistratsafdelingerne.

Stigningen i udgifterne fra 2007 til 2008 skyldes udlægning af budget og ramme til huslejemodellen i Århus Kommune til magistratsafdelingerne. - 48-1.70 Administration m.v. 7. Ressourcer 7.1 Tidligere år Sektorens regnskabsresultat for årene 2006 til 2009 og budget for 2010: R 2006 R 2007 R 2008 R 2009 B 2010 - antal fuldtidsansatte - Nettodriftsudgifter

Læs mere

- 85 - AffaldVarme Århus. Sektoren er reguleret af Varmeforsyningsloven og Miljøbeskyttelsesloven. Sektoren er takstfinansieret.

- 85 - AffaldVarme Århus. Sektoren er reguleret af Varmeforsyningsloven og Miljøbeskyttelsesloven. Sektoren er takstfinansieret. - 85 - AffaldVarme Århus 1. Ydre vilkår, grundlag og strategi Sektoren er reguleret af Varmeforsyningsloven og Miljøbeskyttelsesloven. Sektoren er takstfinansieret. De vigtigste byrådsbeslutninger vedr.

Læs mere

Ejendomsforvaltningen

Ejendomsforvaltningen - 125 - Ejendomsforvaltningen 1. Ydre vilkår, grundlag, strategi, organisation og ydelser 1.1. Ydre vilkår, grundlag og strategi Sektoren er reguleret af bl.a. Lejeloven og Erhvervslejeloven, Lov om midlertidig

Læs mere

Vejvæsen. 1. Baggrund. 2. Mål Sektor 2.50 Vejvæsen omfatter følgende undersektorer:

Vejvæsen. 1. Baggrund. 2. Mål Sektor 2.50 Vejvæsen omfatter følgende undersektorer: - 93-1. Baggrund Vejvæsen Sektor omfatter følgende undersektorer: 2.51 Vejkontoret, decentraliseret område 2.52 Vejkontoret, ikke-decentraliseret område 2.53 Vej- og Kloakvedligeholdelsen, decentraliseret

Læs mere

- XV - Bilag 15. Sektorbeskrivelser som følge af organisationsændringen

- XV - Bilag 15. Sektorbeskrivelser som følge af organisationsændringen Regnskab 2012 XV Generelle Bemærkninger Bilag 15 Sektorbeskrivelser som følge af organisationsændringen i Teknik og Miljø Regnskab 2014 Decentraliseringsordning Sektor 2.01: Administration, stabsfunktioner

Læs mere

Administration m.v. Borgmesterens Afdelings udførelse af opgaverne bygger på Aarhus Kommunes værdigrundlag: Troværdighed, Respekt og Engagement.

Administration m.v. Borgmesterens Afdelings udførelse af opgaverne bygger på Aarhus Kommunes værdigrundlag: Troværdighed, Respekt og Engagement. Administration m.v. 1. Ydre vilkår, grundlag og strategi Sektor dækker Borgmesterens Afdeling. Byrådet har i Aarhus-fortællingen vedtaget en vision om, at Aarhus skal være en by med handlekraft og fællesskab,

Læs mere

Sektor 2.00 Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø

Sektor 2.00 Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø Sektor 2.00 Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø - 69 - Teknik og Miljø 1. Ydre vilkår, grundlag, strategi, organisation og ydelser Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø har ansvaret for kommunal

Læs mere

Jordforsyning. Desuden varetager Jordforsyningen kommunens generelle køb og salg af arealer og ejendomme til ubestemte formål.

Jordforsyning. Desuden varetager Jordforsyningen kommunens generelle køb og salg af arealer og ejendomme til ubestemte formål. - 59 - Jordforsyning 1. Baggrund Sektor omfatter: Århus kommunes forsyning af byggemodnede arealer til bolig- og erhvervsformål. Heri er indeholdt ydelser fra planlægning af potentielle udbygningsområder

Læs mere

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet Fokusområder På politikområdet Plan, natur og miljø er der følgende fokus i budgetåret 2013: Naturpolitik Byrådets konstitueringsaftale har fastlagt, at der skal udarbejdes en naturpolitik. Politikken

Læs mere

Administration m.v. 1. Ydre vilkår, grundlag og strategi. Sektor 0.30 Administration m.v. dækker Borgmesterens Afdeling.

Administration m.v. 1. Ydre vilkår, grundlag og strategi. Sektor 0.30 Administration m.v. dækker Borgmesterens Afdeling. Administration m.v. 1. Ydre vilkår, grundlag og strategi Sektor dækker Borgmesterens Afdeling. Borgmesterens Afdeling varetager de overordnede og tværgående opgaver i Aarhus Kommune inden for sekretariatsbetjening

Læs mere

- 109 - Grønne områder. Naturforvaltningen er budgetmæssigt samlet under sektor 2.81 Grønne områder.

- 109 - Grønne områder. Naturforvaltningen er budgetmæssigt samlet under sektor 2.81 Grønne områder. - 109-1. Baggrund Grønne områder Naturforvaltningen er budgetmæssigt samlet under sektor 2.81 Grønne områder. Naturforvaltningen har ansvaret for Århus Kommunes overordnede grønne planlægning kontrol i

Læs mere

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet Fokusområder i 2014 På politikområdet Plan, natur og miljø er der følgende fokus i budgetåret 2014: Vand- og Natura 2000 planer Gennemførelsen af den kommunale del af de statslige Vand- og Natura 2000

Læs mere

Planlægning og Byggeri

Planlægning og Byggeri - 85 - Planlægning og Byggeri 5. Ressourcer 5.1 Resumé af regnskab sammenholdt med budget Resumé af regnskab 2011 Sektor 220 Regnskab Budget Afvigelse mellem budget og regnskab Tillægsbevillinger og omplaceringer

Læs mere

- 65 - Natur og Miljø

- 65 - Natur og Miljø - 65 - Natur og Miljø 1. Ydre vilkår, grundlag og strategi Sektoren er reguleret af bl.a. Planloven, Naturbeskyttelsesloven, Vandløbsloven, Landbrugsloven, Skovloven, Miljøbeskyttelsesloven, Miljømålsloven,

Læs mere

Teknik & Miljø. Direktør Hans Jørn Laursen

Teknik & Miljø. Direktør Hans Jørn Laursen Teknik & Miljø Direktør Hans Jørn Laursen Overordnet organisering Direktør Hans Jørn Laursen Sekretariat og Facility Management Benedicte Wriedt Rådhuskantine og -rengøring Ellen Rosenvinge Ejendomme og

Læs mere

Miljø- og Teknikudvalget. Evaluering af udviklingsmål 2017

Miljø- og Teknikudvalget. Evaluering af udviklingsmål 2017 Evaluering af udviklingsmål 2017 Februar 2018 Indhold...3 MTU 1 Mangfoldig natur...3 MTU 2 Færre uheld i trafikken...4 MTU 3 Flere buspassagerer på det samlede busnet...5 MTU 4 Klimaforebyggelse CO2...6

Læs mere

Administration m.v. Opgaverne skal løses i tæt kontakt med politikere, bysamfund, virksomheder, organisationer og magistratsafdelingerne i kommunen.

Administration m.v. Opgaverne skal løses i tæt kontakt med politikere, bysamfund, virksomheder, organisationer og magistratsafdelingerne i kommunen. Administration m.v. 1. Ydre vilkår, grundlag og strategi Sektor dækker Borgmesterens Afdeling. Borgmesterens Afdeling varetager de overordnede og tværgående opgaver i Aarhus Kommune inden for betjening

Læs mere

Sektor 2.00 Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø

Sektor 2.00 Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø Sektor 2.00 Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø - 77 - Teknik og Miljø 1. Ydre vilkår, grundlag, strategi, organisation og ydelser Teknik og Miljøs vision er at skabe rammevilkår i verdensklasse og

Læs mere

Sektor 2.00 Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø

Sektor 2.00 Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø Sektor 2.00 Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø - 70 - Teknik og Miljø 1. Sektorens ydre vilkår, grundlag, strategi, organisation og ydelser Teknik og Miljøs vision er at skabe rammevilkår i verdensklasse

Læs mere

Resultatet på de enkelte politikområder fremgår af nedenstående tabel og er uddybet i de efterfølgende afsnit.

Resultatet på de enkelte politikområder fremgår af nedenstående tabel og er uddybet i de efterfølgende afsnit. Samlenotat for Miljø- og teknikudvalget 1. budgetopfølgning pr. 30. april 2010 1. Sammenfatning. Samlet set viser budgetopfølgningen for Miljø og Teknik, at der forventes et merforbrug på i alt 3.573.000

Læs mere

Notat. Bilag til indstillingen vedrørende forventet regnskab og tillægsbevilling BA. 1. Resume

Notat. Bilag til indstillingen vedrørende forventet regnskab og tillægsbevilling BA. 1. Resume Notat Bilag til indstillingen Forventet Regnskab og tillægsbevil- Emne: ling - BA Til: Kopi: til: Byrådet Den 21. november 2012 Aarhus Kommune Kultur og Borgerservice Bilag til indstillingen vedrørende

Læs mere

Budgetforlig 2019 Teknik og Miljø. Oktober 2018

Budgetforlig 2019 Teknik og Miljø. Oktober 2018 Teknik og Miljø Oktober 2018 Teknik og Miljø, 2019 - driftsudgifter, mia. kr. 2,9 mia. kr. 1,1 1,3 0,5 Fjernvarme Affald Skattefinansieret Oktober 2018 Færre besparelser end forventet Sektor Nr. Forslagets

Læs mere

Mobilitetsplan for Aarhus Midtby - offentlig fremlæggelse

Mobilitetsplan for Aarhus Midtby - offentlig fremlæggelse Indstilling Til Byrådet via Magistraten Fra Afdelingen for Teknik og Miljø Dato 25. april 2017 Mobilitetsplan for Aarhus Midtby - offentlig fremlæggelse En ny Mobilitetsplan for Aarhus Midtby skal understøtte

Læs mere

Strategi for Alment Nybyggeri i Esbjerg Kommune

Strategi for Alment Nybyggeri i Esbjerg Kommune Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 4. august 2015 Sagsbehandler Mette Albrandt Telefon direkte 76 16 13 09 Sagsid 15/11910 Strategi for Alment Nybyggeri i Esbjerg Kommune 1. Forord... - 2-2. Strategien i

Læs mere

Norddjurs Kommune årsberetning regnskab Tillægsbevillinger. Omplaceringer

Norddjurs Kommune årsberetning regnskab Tillægsbevillinger. Omplaceringer Sektorbeskrivelse for miljø- og teknikudvalget (note X) 1.000 kr., netto Oprindeligt budget 2012 Tillægsbevillinger Omplaceringer Korrigeret budget 2012 Regnskab 2012 Afvigelse til korr. budget 2012* Sekretariat

Læs mere

I dette notat gives bemærkninger til følgende udvalg: Plan- og Miljøudvalget samt Teknik- og Miljøområdets andel af Økonomi- og Erhvervsudvalget.

I dette notat gives bemærkninger til følgende udvalg: Plan- og Miljøudvalget samt Teknik- og Miljøområdets andel af Økonomi- og Erhvervsudvalget. Sagsnr. 00.01.10-Ø00-18-18 Dato: 14.09.2018 Teknik- og Miljø - Budgetopfølgning pr. 31. august 2018 I dette notat gives bemærkninger til følgende udvalg: Plan- og Miljøudvalget samt Teknik- og Miljøområdets

Læs mere

Forventet regnskab 2014, tillægsbevillinger og gebyrer Teknik og Miljø

Forventet regnskab 2014, tillægsbevillinger og gebyrer Teknik og Miljø Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 18. november 2014 Forventet regnskab 2014, tillægsbevillinger og gebyrer Teknik og Miljø Indstillingen omfatter bevillingsændringer

Læs mere

NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område

NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område Sagsnr. 286217 Brevid. 2486696 NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område 16. januar 2017 Baggrund og formål Af tillægsaftale til budgetforliget for 2017 fremgår,

Læs mere

Miljø- og Energiforvaltningen

Miljø- og Energiforvaltningen - og Energiforvaltningen Drifts- og anlægsramme for - og Energiforvaltningen Beløb i 1.000 kr. Drift 2015 Anlæg 2015 Udgift Indtægt Udgift Indtægt Aalborg Forsyning, Gas 14.401 14.571 Aalborg Forsyning,

Læs mere

Hovedkonto 8, balanceforskydninger - 318 -

Hovedkonto 8, balanceforskydninger - 318 - - 318-1. Ydre vilkår, grundlag, strategi, organisation og ydelser Hovedkonto 8 indeholder dels årets forskydninger i beholdningen af aktiver og passiver og dels hele finansieringssiden af regnskabet. Under

Læs mere

Hovedkonto 8. Balanceforskydninger

Hovedkonto 8. Balanceforskydninger Hovedkonto 8. Balanceforskydninger - 306-1. Ydre vilkår, grundlag, strategi, organisation og ydelser Hovedkonto 8 indeholder dels årets forskydninger i beholdningen af aktiver og passiver og dels hele

Læs mere

Tilpasning af vinterregulativet for vintertjenesten med henblik på at skabe balance i økonomien.

Tilpasning af vinterregulativet for vintertjenesten med henblik på at skabe balance i økonomien. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 17. august 2017 Nyt vinterregulativ 2017 Tilpasning af vinterregulativet for vintertjenesten med henblik på at skabe balance i økonomien.

Læs mere

Spareforslag 2016-2019 MTM 1

Spareforslag 2016-2019 MTM 1 Spareforslag 2016-2019 MTM 1 2.00 MTM - tværgående IT-springet, fem digitaliseringsprojekter IT-springet, Digital Post, Eff. -191-191 -191-191 CAE IT-springet, Digital Post, Eff. -895-895 -895-895 CBM

Læs mere

Indstilling. Ændret organisering i Teknik og Miljø. Til Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 27. marts Lukket dagsorden

Indstilling. Ændret organisering i Teknik og Miljø. Til Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 27. marts Lukket dagsorden Indstilling Til Magistraten Fra Teknik og Dato 27. marts 2014 Lukket dagsorden 1. Resumé Forslaget tager afsæt i et Aarhus, præget af vækst. Der er behov for at sikre den bedst mulige understøttelse heraf.

Læs mere

FORSLAG FRA MILJØ- OG PLANUDVALGET

FORSLAG FRA MILJØ- OG PLANUDVALGET Oversigt: M01. Udvendig bygningsvedligeholdelse (930.000 kr.)...2 M02. Administrationsbygninger (300.000 kr.)...2 M03. Offentlige toiletter (311.000 kr.)...2 M04. Grønne områder og naturområder (692.000

Læs mere

Udvalget for Klima og Miljø

Udvalget for Klima og Miljø Mio. kr. Udvalget for Klima og Miljø Udvalget for Klima og Miljø varetager opgaver inden for to politikområder: Miljø og planer samt Kommunale veje og trafik. Politikområde Ejendomme er fra 1.1.2018 flyttet

Læs mere

Teknik- og Miljøområdet budgetopfølgning pr. 30. april 2015

Teknik- og Miljøområdet budgetopfølgning pr. 30. april 2015 Projektteam Sagsbehandler: Helle Ellemann Andersen Sagsnr. 00.01.10-Ø00-27-15 Dato: 28.5.2015 Bilag 1 Teknik- og Miljøområdet budgetopfølgning pr. 30. april 2015 I det følgende vedlægges budgetopfølgning

Læs mere

Godkendelse af projekter og anmodninger om bevilling til: Cykelparkering langs supercykelsti til Lisbjerg og supercykelsti til Tilst.

Godkendelse af projekter og anmodninger om bevilling til: Cykelparkering langs supercykelsti til Lisbjerg og supercykelsti til Tilst. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 25. oktober 2016 Cykelparkering ved cykelrute og Godkendelse af projekter og anmodninger om bevilling til: Cykelparkering langs supercykelsti

Læs mere

Veje, Grønne områder og kollektiv trafiks samlede budgetramme 2020 i kr.

Veje, Grønne områder og kollektiv trafiks samlede budgetramme 2020 i kr. Fordeling af MTP s Driftsudgifter i 1.000 kr. Miljø og Natur 8.588 kr. Kommunale bygninger 9.666 kr. Veje, Grønne områder og kollektiv trafik 82.538 kr. Miljø og Natur Veje, Grønne områder og kollektiv

Læs mere

STRATEGI FOR ALMENT NYBYGGERI

STRATEGI FOR ALMENT NYBYGGERI STRATEGI FOR ALMENT NYBYGGERI I ESBJERG KOMMUNE Teknik & Miljø Esbjerg Kommune INDHOLD 1. Forord.................................. 3 2. Strategien i en sammenhæng................ 3 3. Bæredygtighed i strategien..................

Læs mere

Natur og Miljø

Natur og Miljø - 118 - Natur og Miljø 5. Ressourcer 5.1 Resumé af regnskab sammenholdt med budget Resumé af regnskab 2011 Sektor 240 Regnskab Budget Afvigelse mellem budget og regnskab Tillægsbevillinger og omplaceringer

Læs mere

Budgetreserver Anlæg

Budgetreserver Anlæg Budgetreserver Anlæg Der er oprettet følgende konti på anlægsreserven: XA-8919000809 Bynære havnearealer -115.111-462.895-315.561-171.603-136.278 XA-8919000909 Udv.plan for kollektiv trafik 7.350-10.600

Læs mere

Naturbeskyttelse Vintervedligeholdelse Trafiksikkerhed Bygningsvedligeholdelse Klima og energirigtige løsninger Planlægning

Naturbeskyttelse Vintervedligeholdelse Trafiksikkerhed Bygningsvedligeholdelse Klima og energirigtige løsninger Planlægning MILJØ OG TEKNIKUDVALGET OVERSIGT OVER SERVICEMÅL 2013 Miljøpolitik Veje, grønne områder og kollektiv trafik Vedligeholdelse kommunale bygninger Adgang til natur Naturbeskyttelse Vintervedligeholdelse Trafiksikkerhed

Læs mere

Budgetopfølgning 1 Plan og Teknikudvalget. Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation

Budgetopfølgning 1 Plan og Teknikudvalget. Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation Budgetopfølgning 1 Plan og Teknikudvalget Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation Pr. 28. februar Overblik Plan og Teknikudvalget Mindreforbrug = - Merforbrug = + I 1000 kr. Opr.

Læs mere

13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima

13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima 13. Udvalget for Natur, Miljø og Klima overslag Regn skab 2012 Udvalget for Natur, Miljø og Klima 7.934 14.652 14.197 14.195 14.152 14.152 Planlægning 91 101 101 101 101 101 Natur og miljø 12.50 3 14.155

Læs mere

1. Resume Teknik og Miljø fremlægger et forslag til organisatoriske ændringer, der skal sikre et styrket Teknik og Miljø.

1. Resume Teknik og Miljø fremlægger et forslag til organisatoriske ændringer, der skal sikre et styrket Teknik og Miljø. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og miljø Dato 6. marts 2018 Organisationsudvikling for Styrket Teknik og Miljø Organisatoriske ændringer i Teknik og Miljø med henblik på at styrke

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget - 1 - Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget 10.26 Renovation mv. 10.30 Trafik, infrastruktur og fritidsområder 10.31 Miljøforanstaltninger mv. - 2 - TEKNIK-

Læs mere

Sektorredegørelse for Teknik- og Miljøudvalget

Sektorredegørelse for Teknik- og Miljøudvalget Sektorredegørelse for Teknik- og Miljøudvalget Kapitel 1 beskrivelse af området Teknik- og Miljøudvalgets ansvarsområder er opdelt i to budgetområder. Budgetområde 2.01 Teknik og Miljø samt budgetområde

Læs mere

Der indgår i det Grønne Regnskab for 2010 til sammenligning forbrugstal for 2008 og Endvidere indgår energiforbruget

Der indgår i det Grønne Regnskab for 2010 til sammenligning forbrugstal for 2008 og Endvidere indgår energiforbruget Furesø Kommune Regnskab G rønt regnskab Der er for udarbejdet et for Furesø Kommune. Det Grønne regnskab indeholder forbruget af el og varme samt udledning af CO 2 for de ejendomme kommunen har anvendt

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version )

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version ) Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget 2014-2017 (version 18032014) Politikområde 1: DEMOKRATI Politikområde 2: PERSONALE Politikområde 3: OVERORDNET ØKONOMI Politikområde

Læs mere

Sektorredegørelse for Teknik- og Miljøudvalget

Sektorredegørelse for Teknik- og Miljøudvalget Sektorredegørelse for Teknik- og Miljøudvalget Kapitel 1 beskrivelse af området Teknik- og Miljøudvalgets ansvarsområder er opdelt i to budgetområder. område 2.01 Teknik og Miljø samt budgetområde 2.03

Læs mere

Decentraliseringsordning Sektor 2.01: Administration, stabsfunktioner

Decentraliseringsordning Sektor 2.01: Administration, stabsfunktioner Decentraliseringsordning Sektor 2.01: Administration, stabsfunktioner Opgaveafgrænsning Økonomisk nettoramme, Økonomisk bruttoudgiftsramme, Ledelsessekretariatet, 6.45.51.11.32 Fællesadministrationen,

Læs mere

Indstilling. Indstilling om forventet regnskab for 2007 pr. ultimo juni Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling

Indstilling. Indstilling om forventet regnskab for 2007 pr. ultimo juni Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 17. september 2007 Århus Kommune Økonomisk Afdeling Borgmesterens Afdeling Indstilling om forventet regnskab for 2007 pr. ultimo juni

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget

Teknik- og Miljøudvalget Pr. ultimo oktober 2015 Teknik- og Miljøudvalget Tillægsbevillinger Omplaceringer s procent 73.959-1.012 0 72.947 42.217 57,9 71.389-1.558 0 Natur og miljø 16.644-1.020 0 15.624 12.457 79,7 14.066-1.558

Læs mere

Sagsfremstilling: Nedenfor beskrives de vigtigste mål og indsatser som udvalget forventes at arbejde med i 2015. Beskrivelsen tager udgangspunkt i:

Sagsfremstilling: Nedenfor beskrives de vigtigste mål og indsatser som udvalget forventes at arbejde med i 2015. Beskrivelsen tager udgangspunkt i: 04-02-2015 Side 1 TM - Fokus 2014-2015 og årsplan for 2015 Sagsnr.: 15/972 Resumé: I denne sagsfremstilling forelægges udvalget en oversigt over de vigtigste mål og indsatser, som udvalget - og administrationen

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget Mål- og rammebeskrivelser for 2020 på bevillingsrammerne under Teknik- og Miljøudvalget 10.26 Renovation mv. 10.30 Trafik, infrastruktur og fritidsområder 10.31 Miljøforanstaltninger mv. - 1 - TEKNIK-

Læs mere

- 149 - AffaldVarme Aarhus

- 149 - AffaldVarme Aarhus - 149 - AffaldVarme Aarhus 1. Ydre vilkår, grundlag, strategi, organisation og ydelser 1.1 Ydre vilkår, grundlag og strategi Sektoren er reguleret af Varmeforsyningsloven og Miljøbeskyttelsesloven. Sektoren

Læs mere

Oversigt over tilpasningsforslag, fremlagt på møderne i fagudvalgene den

Oversigt over tilpasningsforslag, fremlagt på møderne i fagudvalgene den Oversigt over tilpasningsforslag, fremlagt på møderne i fagudvalgene den 8.6.2016 Miljø- og Teknikudvalget Udvalgets andel af tilpasningskrav 2017: 2,4 mio.kr., 2018: 3,6 mio.kr. og 2019-: 4,8 mio.kr.

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version )

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version ) Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget 2014-2017 (version 24042014) Politikområde 1: DEMOKRATI Politikområde 2: PERSONALE Politikområde 3: OVERORDNET ØKONOMI Politikområde

Læs mere

Norddjurs Kommune årsberetning regnskab 2011

Norddjurs Kommune årsberetning regnskab 2011 Sektorbeskrivelse for Miljø- og teknik udvalget (note X) 1.000 kr., netto Oprindeligt budget 2011 Tillægsbevillinger Omplaceringer Korrigeret budget 2011 Regnskab 2011 Afvigelse til korr. budget 2011 *

Læs mere

TRAFIK- OG TEKNIKUDVALGET

TRAFIK- OG TEKNIKUDVALGET TRAFIK- OG TEKNIKUDVALGET s budgetområder: Administration og planlægning af veje, trafik og grønne områder s. og vedligeholdelse af veje, grønne områder og forsyningsvirksomheder s. Byggesagsbehandling

Læs mere

Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 2010-2013

Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 2010-2013 Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 21-213 Baggrund I forbindelse med budgetlægningen for 214 har der været en række politiske drøftelser om udviklingen i den kommunale gæld samt

Læs mere

Budgetforudsætninger 2016 Plan og Teknikudvalget. Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation

Budgetforudsætninger 2016 Plan og Teknikudvalget. Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation Budgetforudsætninger 2016 Plan og Teknikudvalget Skattefinansierede område Brugerfinansierede område - Renovation Overblik Plan og Teknikudvalget I 1.000 kr. 2015 prisniveau Regnskab 2014 Opr. budget 2015

Læs mere

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et overskud på 76,0 mio. kr.

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et overskud på 76,0 mio. kr. Budgetrevision I Resultatet af Budgetrevision I er samlet set en forbedring på 10,8 mio. kr. Det skyldes færre udgifter på beskæftigelsesområdet og på det almene børneområde. Derudover øges indtægterne,

Læs mere

- heraf modpost på andre udvalg Udvalget ekskl. modposter 0 0

- heraf modpost på andre udvalg Udvalget ekskl. modposter 0 0 skema 1. Forventet regnskab - kun serviceudgifter Udvalg / Aktivitet R 13 i 14- priser Opr. Budget TB Budget Korr. Forbrug Afvigelse TB 1. FR 2014 Ompl. 2014 2014 Budget 2014 pr. 31/3 FR 2014 2014 2014

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten. Planlægning og Byggeri. Den 11. marts 2011

Til Aarhus Byråd via Magistraten. Planlægning og Byggeri. Den 11. marts 2011 Til Aarhus Byråd via Magistraten Den 11. marts 2011 Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø Aarhus Kommune Beslutningsforslag fra Den Socialdemokratiske Byrådsgruppe om etablering af demoprojekt for grønne

Læs mere

By- og Miljøudvalget - Opfølgningsredegørelse

By- og Miljøudvalget - Opfølgningsredegørelse By- og Miljøudvalget - Opfølgningsredegørelse By- og Boligområder Mål i årsager Antallet af boliger med utidssvarende bade- og toiletforhold skal nedbringes fra i 2010 at udgøre 4.272 uden bad (enkelt

Læs mere

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik UDKAST v. 04.04.2019 Det skal være nemt og sikkert at komme frem Mobilitets- og Infrastrukturpolitik 2018 2021 Godkendt af Byrådet den xx august 2019 En ny politik for Mobilitet og Infrastruktur Vi er

Læs mere

Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget. Evaluering af Udviklingsmål 2018

Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget. Evaluering af Udviklingsmål 2018 Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget Evaluering af Udviklingsmål 2018 januar 2019 Indhold Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget...3 MTU2 Færre uheld i trafikken...3 MTU3 Flere buspassagerer på det samlede

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2014 (version )

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2014 (version ) Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2014 (version 10042014) Politikområde 1: DEMOKRATI Poltikker: Politikområde 2: PERSONALE Politikområde 3: OVERORDNET ØKONOMI Politikområde 4:

Læs mere

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Indledning Folketinget vedtog den 26. februar 2011 en ændring af Lov om kommunernes styrelse. Ændringen indebærer, at kommunerne

Læs mere

3. forventet regnskab - Serviceudgifter

3. forventet regnskab - Serviceudgifter 3. forventet regnskab - Serviceudgifter skema Udvalg / Aktivitet / Opgave U/I Regnskab 14 i 15-priser Opr. Budget Ompl. TB Budget Korr. Budget Forbrug ultimo september 3. FR Afvigelse By- og Miljøudvalget

Læs mere

Korrigeret Forbrug pr. % forbrug Budget 2015 31.08.2015 af budget

Korrigeret Forbrug pr. % forbrug Budget 2015 31.08.2015 af budget Virksomheden 501 - Drift Budgetopfølgning pr. 31.08.2015 Korrigeret Forbrug pr. % forbrug Budget 2015 31.08.2015 af budget Udvalget for Plan og Teknik 86.485.725 55.914.975 64,7 Indenfor rammen 74.975.268

Læs mere

Budgetopfølgning 3 Plan og Teknikudvalget

Budgetopfølgning 3 Plan og Teknikudvalget Budgetopfølgning 3 Plan og Teknikudvalget Pr. 30. september Overblik Plan og Teknikudvalget Mindreforbrug = - Merforbrug = + I 1000 kr. Opr. budget Korr. budget Forv. regnsk. incl. over- /underskud incl.

Læs mere

Politikområde 10: Forsyning og Drift

Politikområde 10: Forsyning og Drift Politikområde 10: Forsyning og Drift Politikområde 10 Forsyning og Drift hører under Teknik- og Miljøudvalget. Politikområdet omfatter fire virksomheder med i alt ca. 250 ansatte (tallet varierer dog en

Læs mere

Servicemål 2013 - vejledende (Brutto uger)

Servicemål 2013 - vejledende (Brutto uger) Bilag 1 til indstilling om revideret liste over er: A) Sagstyper der fremadrettet afrapporteres Teknik- og Miljøudvalget B) Sagstyper, der ikke længere måles på C) Sagstyper der alene indgår i TMFs styringsmodel

Læs mere

Bilag 3h - By- og Miljøudvalget, serviceudgifter

Bilag 3h - By- og Miljøudvalget, serviceudgifter Servicerammeneutral skema Bilag 3h - By- og Miljøudvalget, serviceudgifter Udvalg / Aktivitet / Opgave U/I Regnskab 15 i 16-priser Opr. budget Ompl. TB Budget Korr. budget Forbrug ultimo august 3. FR Afvigelse

Læs mere

Udvalget for Klima og Miljø

Udvalget for Klima og Miljø Udvalget for Klima og Miljø Budgetrevision 2 Marts Holbæk Kommune Budgetrevision 1 Budgetrevision 1 viste et forventet merforbrug på driften på 41 mio. kr. Det skyldtes primært et merforbrug på beskæftigelsesområdet

Læs mere

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt.

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt. 1 of 6 Bilag 4: Udvalg af virkemidler til opfyldelse målsætninger i Borgmesteraftalen Borgmesteraftalen omfatter kommunen som geografisk enhed og ved indgåelse af aftalen forpligtede kommunen sig til en

Læs mere

Aarhus Kommunes regnskab for 2018

Aarhus Kommunes regnskab for 2018 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 3. april 2019 Aarhus Kommunes regnskab for 2018 1. Resume Driftsresultatet for 2018 viser en forbedring på 326 mio. kr. i forhold

Læs mere

Takstændringer pr. 1. januar 2017 for AffaldVarme Aarhus

Takstændringer pr. 1. januar 2017 for AffaldVarme Aarhus Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 3. november 2016 Takstændringer pr. 1. januar 2017 for AffaldVarme Aarhus Ændringer af de allerede godkendte takster på affaldsområdet

Læs mere

Godkendelse af tillægsbevilling som konsekvens af finanslovsaftalen - afskaffelse af affaldsadministrationsgebyr for virksomheder

Godkendelse af tillægsbevilling som konsekvens af finanslovsaftalen - afskaffelse af affaldsadministrationsgebyr for virksomheder Punkt 5. Godkendelse af tillægsbevilling som konsekvens af finanslovsaftalen - afskaffelse af affaldsadministrationsgebyr for virksomheder 2018-084947 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at byrådet

Læs mere

Budgetreserver. Reserven omfatter beløb, som ikke er praktiske eller hensigtsmæssige at placere på sektorernes konti.

Budgetreserver. Reserven omfatter beløb, som ikke er praktiske eller hensigtsmæssige at placere på sektorernes konti. Budgetreserver Reserven omfatter beløb, som ikke er praktiske eller hensigtsmæssige at placere på sektorernes konti. Principielt bør alle udgifter og indtægter budgetteres på de konti, som vedrører det

Læs mere

Budgetkontrol pr. 1. oktober 2017

Budgetkontrol pr. 1. oktober 2017 Budgetkontrol pr. 1. oktober 217 Politikområde Natur, vand og Miljø i 1. kr. 217 1 Naturbeskyttelse: 2 - Naturforvaltningsprojekter 1.25 297 1.55-15 3 - Sandflugt 58 58 58 4 Vandløbsvæsen: 5 - Fælles formål

Læs mere

Kommunens grønne regnskab 2011

Kommunens grønne regnskab 2011 Kommunens grønne regnskab 211 Grønt regnskab for Frederiksberg Kommune 211 Frederiksberg Kommune har den 1. december 28 indgået en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening. Aftalens mål er

Læs mere

Indstilling. Indstilling om forventet regnskab for 2006 pr. ultimo juni Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling

Indstilling. Indstilling om forventet regnskab for 2006 pr. ultimo juni Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 7. september Århus Kommune Økonomisk Afdeling Borgmesterens Afdeling Indstilling om forventet for pr. ultimo juni 1. Resume På baggrund

Læs mere

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde Specielle bemærkninger til budget 2015-2018 pr. politikområde : I hele 1.000 kr., nettoudgifter i 2015-priser 2015 2016 2017 2018 Basisbudget fra sidste års budgetlægning 133.743 133.562 133.296 133.296

Læs mere

Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling Lokalplanlægning. Lise Pedersen, Enhedschef, Byplan Nord

Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling Lokalplanlægning. Lise Pedersen, Enhedschef, Byplan Nord Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling Lokalplanlægning Lise Pedersen, Enhedschef, Byplan Nord Dagsorden Center for Byplanlægning Organisering og kerneopgaver Grundlaget for vores arbejde Politikker

Læs mere

Mål og Midler Kommunale ejendomme

Mål og Midler Kommunale ejendomme Fokusområder i 2014 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

Administration m.v. 1. Ydre vilkår, grundlag og strategi. 4. Beskrivelse af ydelser. Sektor 0.30 Administration m.v. dækker Borgmesterens Afdeling.

Administration m.v. 1. Ydre vilkår, grundlag og strategi. 4. Beskrivelse af ydelser. Sektor 0.30 Administration m.v. dækker Borgmesterens Afdeling. Administration m.v. 1. Ydre vilkår, grundlag og strategi Sektor dækker Borgmesterens Afdeling. Borgmesterens Afdeling varetager de overordnede og tværgående opgaver i Aarhus Kommune indenfor politisk betjening,

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 24. februar 2009. Århus Kommune

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 24. februar 2009. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 24. februar 2009 Forhøjelse af anlægsbevilling samt ændret finansiering vedr. renovering m.v. af tagene på Brobjergskolen, Århus

Læs mere

Bemærkninger til regnskab 2017 Politikområde Trafik og Grønne områder

Bemærkninger til regnskab 2017 Politikområde Trafik og Grønne områder Bemærkninger til regnskab Politikområdet består af udgifter til veje og grønne områder, herunder udgifter til offentlige toiletter, Park og Vej s driftsbygninger og pladser, parkering, vejbelægninger,

Læs mere

Forslag til Vandforsyningsplan 2016-2023 - til offentlig høring

Forslag til Vandforsyningsplan 2016-2023 - til offentlig høring Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 29. juni 2015 Forslag til - til offentlig høring Forslag til rent drikkevand til en kommune i vækst beskriver, hvor drikkevandet indvindes,

Læs mere

Budget 2012. Anlægsbudget 2012-15. Udvalget for Miljø og Teknik. Byg, Vej og Miljø: 1.000 kr.

Budget 2012. Anlægsbudget 2012-15. Udvalget for Miljø og Teknik. Byg, Vej og Miljø: 1.000 kr. Byg, Vej og Miljø: 1.000 kr. 2012 2013 2014 2015 1: Byfornyelse 2: Små trafiksikkerhedsprojekter 2: Ny skolestruktur - sikre skoleveje 2: Innovationsproj. - statslige puljer 3: Renovering af signalanlæg

Læs mere

Mål og Midler Kommunale ejendomme

Mål og Midler Kommunale ejendomme Fokusområder i På politikområdet Kommunale Ejendomme er der følgende fokus i budgetåret : Ejendomsadministration Området omfatter drift og administration af en række kommunale ejendomme, herunder bl.a.

Læs mere

Udfordringer for arbejdet med bæredygtighed i planlægningen FBBB 24. marts 2014

Udfordringer for arbejdet med bæredygtighed i planlægningen FBBB 24. marts 2014 Udfordringer for arbejdet med bæredygtighed i planlægningen FBBB 24. marts 2014 HVAD GÅR GODT? HVAD GÅR SKIDT? Udfordringer for arbejdet med bæredygtighed i planlægningen. Intentioner vs Rammer/begrænsninger

Læs mere