Læringsprogram. Numeriske metoder. Matematik A Programmering C Studieområdet. Roskilde Tekniske Gymnasium Klasse 3.4

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Læringsprogram. Numeriske metoder. Matematik A Programmering C Studieområdet. Roskilde Tekniske Gymnasium Klasse 3.4"

Transkript

1 Læringsprogram Numeriske metoder Matematik A Programmering C Studieområdet Roskilde Tekniske Gymnasium Klasse 3.4 Lau Lund Leadbetter Mikkel Karoli Johnsen Tobias Sønderskov Hansen

2 Lineær regression ved mindste kvadraters metode Ved lineær regression forsøger man at finde den rette linje der bedst passer med de x- og y- værdier man har. Den nok mest normale måde at finde denne linje på er ved mindste kvadraters metode. Vi har en række punkter (x 1, y 1 ),(x 2, y 2 ),...,( x n, y n ), og en linje y=a x+b der skal passe med disse punkter. For at se hvor godt linjen passer på punkterne, findes summen af kvadraterne på punkternes lodrette afstand til linjen. Den rette linje der passer bedst på punkterne er altså den hvor summen som muligt. Vi skal altså finde en metode der kan beregne denne linje. n (d n ) 2 er så lille i=1

3 Givet en række tal y 1, y 2,..., y n vil kvadratsummen Q(a)=( y 1 a) 2 +( y 2 a) ( y n a) 2 blive mindst hvor a er lig middeltallet y= n i=1 n Q(a) er et andengradspolynomium der er lavest ved den a-værdi hvor den afledte funktion er: Q ' (a)=0. y i. Som eksempel viser billedet herunder funktionen Q(a) med tallene 17,21,19,24,23,28, 24,29,25,30. Middeltallet er her 24, på billedet kan ses at dette passer med hvor grafens hældning er 0. Ved kvadratsætningen (a b) 2 =a 2 +b 2 2 a b kan opløses nogle parenteser og omskrives til: Q(a)=n a 2 2a( y 1 + y y n )+ y y y n 2 Differentieres denne og sættes lig 0 fås: Q ' (a)=2 n a 2( y 1 + y y n )=0 Vi kan så isolere a: 2 n a=2( y 1 + y y n ) a= ( y + y y ) 1 2 n = y n Her kan det altså ses at den mindste sum fås når a er lig middeltallet.

4 For at lave vores rette linje y=a x+b skal findes hældningen a og skæringen med y-aksen b. Til dette bruges formlerne og a= n i=1 n i =1 b= y a x ( x i y i ) n x y (x i 2 ) n x 2 Efter a og b er beregnet sættes de så bare ind i formlen for den rette linje. Numerisk differentiation Ved numerisk differentiation bruges ikke en afledt funktion. For at finde hældningen i et punkt bruges i stedet hældningen af en sekant gennem to omkringliggende punkter. Formlen for numerisk differentiation er: f ' ( x 0 )= f (x 0 +h) f (x 0 h) 2h Den x-værdi hvortil hældningen skal findes kalder vi x 0. Vi finder to omkringliggende punkter, et på højre side af x 0 og et på venstre side. Begge punkters x-værdi er afstand h fra x 0. For at få et brugbart resultat kræver det naturligvis også at funktionen f rent faktisk er differentiabel i x 0. For at kunne finde en hældning ved numerisk differentiation kræver det at man enten kender funktionsforskriften eller kender nogle punkter omkring x 0. Kendes funktionsforskriften vil man kunne benytte en meget lille h-værdi og derved komme meget tæt på den egentlige hældning i punktet. Har man derimod en række punkter vil det som regel være afstanden på x-aksen mellem disse der afgør hvor nøjagtig hældningen er. Hvis for eksempel har funktionen f (x)=x 3 +2x og vil finde hældningen ved x=4 og hvor h=0,1 : f ' (4)= f (4+0,1) f (4 0,1) 2 0,1 = (4, ,1) (3,9 x ,9) =50,1 2 0,1 Den afledte funktion af f (x)=x 3 +2x er f ' ( x)=3x Findes hældningen i stedet med denne fås: f ' (4)= =50 Med en h-værdi på 0,1 var den numeriske i dette tilfælde kun 0,1 fra den egentlige hældning.

5 Numerisk integration Man har ikke altid mulighed for at finde stamfunktion til en funktion der skal integreres. I et sådant tilfælde kan man i stedet benytte sig af numerisk integration. Vi har et interval [a;b] som inddeles i n lige store stykker. Hvert delinterval vil så have en længde h der er: h= b a n Det første vi vil finde er det der kaldes en venstresum. I hvert delinterval [x i ; x i+h ] anbringes et rektangel hvor grundlinjen er lig h og højden er lig f(x i ). Arealet af hvert rektangel udregnes så ved at gange funktionsværdien med grundlinjen h, altså a= f ( x i ) h. Venstresummen er så summen af alle rektanglernes arealer. Grunden til det kaldes en venstresum er at den funktionsværdi der bruges som rektanglets højde, f(x i ), er i venstre side af rektanglet. Bruger man i stedet den højre funktionsværdi i delintervallet, kaldes det en højresum i stedet. Venstresummen findes altså ved: V n = f (x 0 )h+ f (x 1 )h+...+ f (x n 1)h Og højresummen ved: H n = f ( x 1 )h+ f ( x 2 )h+...+ f ( x n )h En anden måde er at finde middelværdien af de to funktionsværdier i hvert delinterval. Det kaldes så en trapezsum og findes ved: n 1 T n = i=1 ( 1 2 h ( f (x i )+ f (x i +1)))

6 Rodbestemmelse Rodbestemmelse handler om at bestemme nulpunkter til polynomier. Hvis man vil finde eksakte nulpunkter skal man bruge polynomiers division. Skal man blot bruge et tilnærmet nulpunkt, kan der gøres brug af numeriske metoder. Til at bestemme et nulpunkt for en funktion der i et interval er differentiabel, kan vi bruge Newton-Raphson metoden. For at kunne bruge Newton-Raphson metoden kræver det at funktionen er differentiabel i det interval metoden gør brug af. Det første der gøres er at vælge et punkt x 0 der ligger nogenlunde tæt på nulpunktet. Derefter findes hældningen i dette punkt, altså f ' ( x 0 ). Der hvor tangenten til x 0 skærer x-aksen er så x 1, vores nye x-værdi. Idéen er at denne x-værdi ligger tættere på nulpunktet. Proceduren gentages så til man er tilpas tæt på. Den generelle formel er: x n +1 =x n f ( x n ) f ' (x n ) Vi tager her udgangspunkt i et eksempel med funktionen f (x)=x 2 2x. Det kan ses den skærer x-aksen 2 steder. Vi starter med at vælge x-værdien 4. Tangenten til dette punkt skærer x-aksen ved x=2,67, så dette er altså vores næste x-værdi.

7 Tangenten skærer her x-aksen ved nærmere funktionens ene nulpunkt. x=2,14. Det kan ses at vi kommer nærmere og Gentages et par gange finder vi at funktionen har et nulpunkt ved x=2 På grafen kan ses at funktionen har endnu et nulpunkt, dette kan findes ved at bruge en x- værdi der ligger tæt på. Man skal være opmærksom på at tangenterne der findes skal skære x- aksen et sted, de må altså ikke være fuldstændig vandrette.

8 Program til lineær regression Dette program laver lineær regression ved mindste kvadraters metode. Brugeren bliver bedt om at indtaste x og y værdier til en række koordinater. Det finder sum og gennemsnit af disse værdier og bruger dem til at finde en forskrift for den bedste rette linje til datasættet. Opbygning Antal koordinatsæt gemmes i en variabel antal og der laves 2 tomme lister, xlist og ylist, til at holde henholdsvis x og y værdier. Listerne fyldes ved et loop der kører kører så mange gange som specificeret i antal, hvor brugeren hver gang indtaster en x og en y værdi. Summen af værdierne i listerne udregnes ved pythons sum() funktion og gemmes i variablerne xsum og ysum. Middelværdierne udregnes ved at dividere summerne med antal og gemmes i xmiddel og ymiddel. For at udregne hældningen af den bedste rette linje skal formlen i

9 a= n i=1 n i =1 ( x i y i ) n x y (x i 2 ) n x 2 mplementeres. Variablen numerator laves til at holde værdien af brøkens tæller. Først summeres produkterne af hvert punkts x og y værdi og gemmes i numerator. Derefter trækkes n x y fra. Samme fremgangsmåde bruges til brøkens nævner. Der laves en variabel denominator til at holde nævnerens værdi. Alle x-værdiernes kvadrater summeres og der trækkes n x 2 fra. Inden tælleren divideres med nævneren for at finde hældningen a, tjekkes om nævneren er lig 0. Hvis ikke den er 0 kan vi fortsætte med at finde a, ved at dividere numerator med denominator. Vi finder derefter en b værdi ved b= y a x, der kun kræver 3 tal vi allerede kender. Resultatet bliver så vist til brugeren. Hvis nævneren derimod er 0 vises i stedet en kort forklaring på hvorfor udregningen ikke kan lade sig gøre. Program til numerisk differentiation

10 Programmet kan beregne hældningen i et punkt for en andengradsligning. Brugeren indtaster først ligningens a, b og c. Derefter indtastes det punkt hvori hældningen skal findes, samt hvilken h-værdi. Selve udregningen er meget simpel og er ikke afhængig af at det er en andengradsligning. Vi har blot valgt en andengradsligning for simplicitetens skyld, programmet ville blive en del mere kompliceret hvis brugeren skulle kunne indtaste en helt vilkårlig ligning.

11 Program til numerisk integration På samme måde som til forrige program indtastes der a, b og c værdier til en andengradsligning. Derefter angiver brugeren i hvilket interval der skal integreres, samt hvor mange inddelinger. Der gives så både en venstre, højre og midtsum, så man evt. kan undersøge hvornår den ene er bedre end den anden. På billedet bruges funktionen f (x)=2x 2 +3x 5 og der findes integralet i intervallet [2;6]. For at finde den præcise løsning, kan vi løse problemet analytisk. Stamfunktionen til f(x) er F ( x)= 2 3 x3 +1,5 x 2 5x+k, så i intervallet [2;6] får vi: 6 2 f (x )=( , k) ( , k)= = I dette tilfælde giver midtsummen altså det mest nøjagtige integrale. Efterhånden som antallet af inddelinger øges bliver det dog af mindre betydning hvilken af summerne der bruges.

12 Program til numerisk rodbestemmelse Brugeren indtaster a, b og c for en andengradsligning, samt en x-værdi der ligger 'tæt' på det nulpunkt der skal findes. Programmet bruger så Newton-Raphsons metode til at finde nulpunktet. Der køres 10 iterationer, men som det kan ses på billedet sker der ikke nogen forbedring vil de sidste iterationer, så ved netop dette eksempel kunne det gøres med færre. På billedet til højre er funktionen tegnet, og det kan ses at højre nulpunkt ca. ligger hvor programmet har fundet det til.

13 Evaluering Evalueringsskema for Lau SO-mål Indhold i praksis Læringsteori og læreprocesser Status Mål Slutevaluering Der er for stor forskel på de to fag lige nu. Lige nu er tingene ikke helt forståelige. Prøver at gøre hvad man kan hjælpe med. Få de to fag til at arbejde sammen på et højere niveau. Kunne forstå programmeringen og matematikken der bliver brugt. Laver det man kan. Vi har fået fagene til at arbejde sammen. Tingene er blevet meget mere forståelige. Har prøvet så godt jeg kunne at støtte gruppen. Arbejdsformer Prøver at samarbejde Samarbejde. Vi har arbejdet sammen og prøvet at lave hver vores ting undervejs. Informationssøgning Videnskab og vidensformer Formidling og formidlingsteori Evaluering og evalueringsværktøjer Vores info får vi nok fra nettet. På nettet. Vi har fået noget info fra nettet og bøger. pas Teknisk/matematisk. Vi har lavet meget matematik. Vi har ikke lavet noget endnu, så der er ikke noget vi har formidlet. Vi skal vel bruge dette skema. Forklare tingene på et plan hvor ale kan være med. Dette skema. Vi har prøvet at formidle det så alle er med. Vi har brugt dette skema. Evalueringsskema for Mikkel SO-mål Status Mål Slutevaluering Har svært ved at overføre min viden fra matematik til programmering. At kunne se logikken i python i forhold til matematik. Indhold i praksis Jeg kan ikke forstå python. At kunne læse og forstå python. Læringsteori og læreprocesser Arbejdsformer Informationssøgning Videnskab og vidensformer Formidling og formidlingsteori Evaluering og evalueringsværktøjer Jeg venter ofte til sidst med at lave hvad jeg skal. Jeg har tendens til at isolere mig fra gruppen. Jeg ved ikke hvordan man googler effektivt. Finde opgaver jeg er god til. Der plejer at være problemer med at holde styr på hvem der laver hvad i grupper. Jeg evaluerer sjældent ved afslutning af projekter. At uddele arbejdsopgaver i forhold til folks spidskompetencer Gruppearbejde Computer/Google Finde opgaver jeg er god til. Dele viden mellem gruppemedlemmerne ved gruppemøder Udfylde slutevaluering ved projektets afslutning Har fået en bedre forståelse for samspillet mellem fagene. Er blevet bedre til at forstå python. Fik lavet min del af opgaverne i god tid. Jeg bidragede godt til gruppearbejdet. Fik lavet noget effektiv informationssøgning. Vi holdt overblik over hvem der lavede hvad. Fik udfylt skemaet.

14 Evalueringsskema for Tobias SO-mål Indhold i praksis Læringsteori og læreprocesser Status Mål Slutevaluering Har en rimelig god forståelse for python Plejer at lære programmering ved at prøve mig frem At få fagene til at spille sammen Vil lære andre måder at løse kendte problemstillinger på Blive bedre ved at forsøge at lære fra mig af hvad jeg ved Det lykkedes meget godt Fik afprøvet nogle nye metoder Lykkedes til dels Arbejdsformer Har At alle i gruppen er med Vi havde et fint gruppearbejde Informationssøgning Videnskab og vidensformer Formidling og formidlingsteori Evaluering og evalueringsværktøjer Er god nok til informationssøgning Der er noget teoretisk matematik der skal bruges sammen med noget mere praktisk programmering Er udmærket til at formidle ting skriftligt Plejer ikke at evaluere projekter Ikke nødvendigt at fokusere på Ikke en prioritet i denne opgave Lave en slutevaluering af dette projekt Samme sted som ved start Uændret Har lavet slutevaluering af projektet

15 Kildekode Numerisk differentiation # -*- coding: cp1252 -*- #===========================# # Numerisk differentiation # # af andengradsligning # #===========================# #========================================# #-!-!-!-!-!-!-! Funktioner!-!-!-!-!-!-!-# #========================================# def rigtigttal(): Funktionen rigigttal bruges til at sikre at det brugeren indtaster rent faktisk er noget vores program kan bruge til at regne på. På den måde forhindres at et forkert input crasher vores program. var = raw_input() try: var = float(var) except: print "Fejl. Prøv igen." var = rigtigttal() return var def f(x): Som navnet antyder, svarer denne funktion til den funktion af x der skal regnes på. y = a * x * x + b * x + c return y def dydx(x_0,h): Det er denne funktion der finder selve hældningen. Dette gøres ved en ret simpel udregning. Til udregning bruges nogle funktionsværdier der beregnes med f(). a = ( f(x_0 + h) - f(x_0 - h) )/ (2 * h) return a #==============================================# #-!-!-!-!-!-!-! Indledende tekst!-!-!-!-!-!-!-# #==============================================# print "Dette program benytter numerisk differentiation til at finde hældningen i et\npunkt for en andengradsligning." print "====*========*========*========*========*========*========*========*========*" #===============================================# #-!-!-!-!-!-!-! Indsamling af tal!-!-!-!-!-!-!-# #===============================================# print "Andengradsligningen har formen ax^2 + bx + c" print "Indtast a: " a = rigtigttal() print "Indtast b: "

16 b = rigtigttal() print "Indtast c: " c = rigtigttal() print "Indtast den x-værdi hvor hældningen skal findes: " x_0 = rigtigttal() # Punktet hvor hældningen skal findes print "Indtast h-værdien: " h = rigtigttal() # Lavere h giver højere præcision #======================?================# #-!-!-!-!-!-!-! Udregning!-!-!-!-!-!-!-# #=======================================# kvotient = dydx(x_0,h) print "Den fundne hældning er:",kvotient Numerisk integration # -*- coding: cp1252 -*- #======================# # Numerisk integration # # af andengradsligning # #======================# def rigtigttal(): Funktionen rigigttal bruges til at sikre at det brugeren indtaster rent faktisk er noget vores program kan bruge til at regne pã. PÃ den mã de forhindres at et forkert input crasher vores program. var = raw_input() try: var = float(var) except: print "Fejl. Prøv igen." var = rigtigttal() return var def f(x): Som navnet antyder, svarer denne funktion til den funktion af x der skal regnes på. y = a * x * x + b * x + c return y #===========================# # Program start # #===========================# print "Andengradsligningen har formen ax^2 + bx + c" print "Indtast a: " a = rigtigttal() print "Indtast b: " b = rigtigttal() print "Indtast c: " c = rigtigttal() print "Beregn integralet fra:" x0 = rigtigttal() print "Til:" x1 = rigtigttal() print "Indtast antal inddelinger, højere tal giver højere præcision: "

17 h = rigtigttal() h = abs(x1 - x0) / h leftsum = 0 i = x0 while i < x1: Looper fra x0 til x1. Regner arealet for hver lille inddeling ud og samler dem i variablen leftsum. leftsum += h * f(i) i += h print "Venstresum: ",leftsum rightsum = 0 i = x0 + h while i < x1 + h: Start og slutværdien er forskudt med h for at regne højresummen. rightsum += h * f(i) i += h print "Højresum: ",rightsum midtsum = 0 i = x0 while i < x1: Start og slutværdien er forskudt med h for at regne højresummen. midtsum += h * f(i+0.5*h) i += h print "Midtsum: ",midtsum Lineær regression # -*- coding: cp1252 -*- #===============================# # Lineær regression ved mindste # # kvadraters metode # #===============================# def rigtigttal(): var = raw_input("indtast antal koordinater (mindst 2): ") try: var = float(var) except: print "Skal være et tal." var = rigtigttal() return var antal = int(rigtigttal()) # Konverterer det indtastede tal til et helt tal, da det skal bruges som variabel i for loop xlist = [] ylist = [] for i in range(antal): xlist.append(input('skriv x-værdi: ')) # Tilføjer den indtastede værdi til listen ylist.append(input('skriv y-værdi: ')) #

18 print "Du indtastede følgende x værdier: ", xlist print "Du indtastede følgende y værdier: ", ylist xsum = sum(xlist) # sum er en indbygget funktion der returnerer summen af værdierne i en liste ysum = sum(ylist) print "Summen af x-værdierne er: ", xsum print "Summen af y-værdierne er: ", ysum ymiddel = ysum / float(antal) # værdien fra antal konverteres til float for at undgå integer division. xmiddel = xsum / float(antal) print "Gennemsnittet af x-værdierne: ", xmiddel print "Gennemsnittet af y-værdierne: ", ymiddel #Herunder er det grundlæggende formlen for mindste kvadraters metode der bruges. #For overskuelighedens skyld udregnes brøkens tæller og nævner hver for sig. numerator = 0 for i in range(len(ylist)): # xlist og ylist er alle 'antal' elementer lang, så det burde # er egentlig ligemeget hvilken der bruges til for loopet numerator += ylist[i] * xlist[i] # Ganger værdierne i listerne ved index i med hinanden # og adderer dem til variablen 'numerator' numerator -= antal * ymiddel * xmiddel denominator = 0 for i in range(len(xlist)): denominator += xlist[i] * xlist[i] denominator -= antal * xmiddel * xmiddel if denominator!= 0 : # Her tages der forbehold for det tilfælde hvor brøkens nævner er 0 a = numerator / denominator # Udregner hældningen a print "a er: ", a b = ymiddel - a * xmiddel # Udregner skæringen med y-aksen b print "b = ",b print "Ligning:" print "y = ",a,"x","+",b else: print "Kunne ikke beregne hældning." print "Muligvis er bedste rette linje en lodret streg med ligningen:" print "x = ", xmiddel Rodbestemmelse # -*- coding: cp1252 -*- # # # - Numerisk nulpunktsbestemmelse - # # # #========================================# #-!-!-!-!-!-!-! Funktioner!-!-!-!-!-!-!-# #========================================# def rigtigttal():

19 Funktionen rigigttal bruges til at sikre at det brugeren indtaster rent faktisk er noget vores program kan bruge til at regne på. På den måde forhindres at et forkert input crasher vores program. var = raw_input() try: var = float(var) except: print "Fejl. Prøv igen." var = rigtigttal() return var def f(x): Som navnet antyder, svarer denne funktion til den funktion af x der skal regnes på. y = fa * x * x + fb * x + fc return y def dydx(x_0): Det er denne funktion der finder selve hældningen. Dette gøres ved en ret simpel udregning. Til udregning bruges nogle funktionsværdier der beregnes med f(). h = a = ( f(x_0 + h) - f(x_0 - h) )/ (2 * h) return a #===========================# # Program start # #===========================# print "Velkommen til dette program, lavet til at bestemme nulpunkter. Du bedes indtaste en andengradsligning,\ samt x-værdien til et punkt tæt på et nulpunkt." print "..." print "Andengradsligningen har formen ax^2 + bx + c" print "Indtast a: " fa = rigtigttal() print "Indtast b: " fb = rigtigttal() print "Indtast c: " fc = rigtigttal() print "..." print "Indtast en x-værdi der ligger tæt på nulpunktet:" x0 = rigtigttal() y0 = f(x0) print "..." for i in range(10): a = dydx(x0) x1 = x0 - (y0 / a) print "x-værdien: ",x1 print "hældningen: ",a x0 = x1 y0 = f(x0) print "Program afsluttet"

lineær regression er en metode man bruger for at finde den mindste afstand mellem bestemte punkter ved at bruge denne formel: a= n i=1 i=1

lineær regression er en metode man bruger for at finde den mindste afstand mellem bestemte punkter ved at bruge denne formel: a= n i=1 i=1 Linær regression lineær regression er en metode man bruger for at finde den mindste afstand mellem bestemte punkter ved at bruge denne formel: a= (Xi Yi) n * Xi 2 n * x 2 x * y Figur 1. Nu vil vi løse

Læs mere

Mujtaba og Farid Integralregning 06-08-2011

Mujtaba og Farid Integralregning 06-08-2011 Indholdsfortegnelse Integral regning:... 2 Ubestemt integral:... 2 Integrationsprøven:... 3 1) Integration af potensfunktioner:... 3 2) Integration af sum og Differens:... 3 3) Integration ved Multiplikation

Læs mere

Numerisk differentiation og integration med Python

Numerisk differentiation og integration med Python Numerisk differentiation og integration med Python En uformel prototype til en tutorial, Karl Bjarnason, maj 2010 Vi vil gerne lave et program som numerisk integrerer og differentierer funktionen f(x)=x

Læs mere

BEVISER TIL KAPITEL 3

BEVISER TIL KAPITEL 3 BEVISER TIL KAPITEL 3 Alle beviserne i dette afsnit bruger følgende algoritme fra side 88 i bogen. Algoritme: Fremgangsmåde til udledning af forskellige regneregler for differentiation af forskellige funktionstyper

Læs mere

Løsninger til eksamensopgaver på A-niveau 2017

Løsninger til eksamensopgaver på A-niveau 2017 Løsninger til eksamensopgaver på A-niveau 017 18. maj 017: Delprøven UDEN hjælpemidler Opgave 1: Alle funktionerne f, g og h er lineære funktioner (og ingen er mere lineære end andre) og kan skrives på

Læs mere

gudmandsen.net 1 Parablen 1.1 Grundlæggende forhold y = ax 2 bx c eksempelvis: y = 2x 2 2x 4 y = a x 2 b x 1 c x 0 da x 1 = x og x 0 = 1

gudmandsen.net 1 Parablen 1.1 Grundlæggende forhold y = ax 2 bx c eksempelvis: y = 2x 2 2x 4 y = a x 2 b x 1 c x 0 da x 1 = x og x 0 = 1 gudmandsen.net Ophavsret Indholdet stilles til rådighed under Open Content License[http://opencontent.org/openpub/]. Kopiering, distribution og fremvisning af dette dokument eller dele deraf er fuldt ud

Læs mere

Funktioner. 3. del Karsten Juul

Funktioner. 3. del Karsten Juul Funktioner 3. del 019 Karsten Juul Funktioner 3. del, 019 Karsten Juul 1/9-019 Nyeste version af dette hæfte kan downloades fra http://mat1.dk/noter.htm. Hæftet må benyttes i undervisningen hvis læreren

Læs mere

Løsninger til eksamensopgaver på B-niveau maj 2016: Delprøven UDEN hjælpemidler 4 4

Løsninger til eksamensopgaver på B-niveau maj 2016: Delprøven UDEN hjælpemidler 4 4 Opgave 1: Løsninger til eksamensopgaver på B-niveau 016 4. maj 016: Delprøven UDEN hjælpemidler 4 3x 6 x 3x x 6 4x 4 x 1 4 Opgave : f x x 3x P,10 Punktet ligger på grafen for f, hvis dets koordinater indsat

Læs mere

Graph brugermanual til matematik C

Graph brugermanual til matematik C Graph brugermanual til matematik C Forord Efterfølgende er en guide til programmet GRAPH. Programmet kan downloades gratis fra nettet og gemmes på computeren/et usb-stik. Det betyder, det også kan anvendes

Læs mere

1 monotoni & funktionsanalyse

1 monotoni & funktionsanalyse 1 monotoni & funktionsanalyse I dag har vi grafregnere (TI89+) og programmer på computer (ex.vis Derive og Graph), hvorfor det ikke er så svært at se hvordan grafen for en matematisk funktion opfører sig

Læs mere

PeterSørensen.dk : Differentiation

PeterSørensen.dk : Differentiation PeterSørensen.dk : Differentiation Betydningen af ordet differentialkvotient...2 Sekant...2 Differentiable funktioner...3 Bestemmelse af differentialkvotient i praksis ved opgaveløsning...3 Regneregler:...3

Læs mere

Læringsprogram. - Numeriske metoder. Lavet af: Benjamin Løv Timmermann, Nicklas Nygaard Larsen og Kim Clemensen Holdt 3.4 Roskilde Tekniske Gymnasium

Læringsprogram. - Numeriske metoder. Lavet af: Benjamin Løv Timmermann, Nicklas Nygaard Larsen og Kim Clemensen Holdt 3.4 Roskilde Tekniske Gymnasium Læringsprogram - Numeriske metoder Lavet af: Benjamin Løv Timmermann, Nicklas Nygaard Larsen og Kim Clemensen Holdt 3.4 Roskilde Tekniske Gymnasium Indhold Introduktion... 3 Programmering som kommunikation...

Læs mere

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul Lineære sammenhænge Udgave 2 y = 0,5x 2,5 2009 Karsten Juul Dette hæfte er en fortsættelse af hæftet "Variabelsammenhænge, 2. udgave 2009". Indhold 1. Lineære sammenhænge, ligning og graf... 1 2. Lineær

Læs mere

Differentialregning. Ib Michelsen

Differentialregning. Ib Michelsen Differentialregning Ib Michelsen Ikast 2012 Forsidebilledet Tredjegradspolynomium i blåt med rød tangent Version: 0.02 (18-09-12) Denne side er (~ 2) Indholdsfortegnelse Introduktion...5 Definition af

Læs mere

Løsninger til eksamensopgaver på B-niveau 2017

Løsninger til eksamensopgaver på B-niveau 2017 Løsninger til eksamensopgaver på B-niveau 017 18. maj 017: Delprøven UDEN hjælpemidler Opgave 1: 4x 1 17 5x 4x 5x 17 1 9x 18 x Opgave : N betegner antallet af brugere af app en målt i tusinder. t angiver

Læs mere

Lektion 7 Funktioner og koordinatsystemer

Lektion 7 Funktioner og koordinatsystemer Lektion 7 Funktioner og koordinatsystemer Brug af grafer og koordinatsystemer Lineære funktioner Andre funktioner lignnger med ubekendte Lektion 7 Side 1 Pris i kr Matematik på Åbent VUC Brug af grafer

Læs mere

Løsninger til eksamensopgaver på B-niveau 2015

Løsninger til eksamensopgaver på B-niveau 2015 Løsninger til eksamensopgaver på B-niveau 2015 22. maj 2015: Delprøven UDEN hjælpemidler Opgave 1: Ligningen løses ved at isolere x i det åbne udsagn: 4 x 7 81 4 x 88 88 x 22 4 Opgave 2: y 87 0,45 x Det

Læs mere

Maple. Skærmbilledet. Vi starter med at se lidt nærmere på opstartsbilledet i Maple. Værktøjslinje til indtastningsområdet. Menulinje.

Maple. Skærmbilledet. Vi starter med at se lidt nærmere på opstartsbilledet i Maple. Værktøjslinje til indtastningsområdet. Menulinje. Maple Dette kapitel giver en kort introduktion til hvordan Maple 12 kan benyttes til at løse mange af de opgaver, som man bliver mødt med i matematiktimerne på HHX. Skærmbilledet Vi starter med at se lidt

Læs mere

Bedste rette linje ved mindste kvadraters metode

Bedste rette linje ved mindste kvadraters metode 1/9 Bedste rette linje ved mindste kvadraters metode - fra www.borgeleo.dk Figur 1: Tre datapunkter og den bedste rette linje bestemt af A, B og C Målepunkter og bedste rette linje I ovenstående koordinatsystem

Læs mere

Kapitel 3 Lineære sammenhænge

Kapitel 3 Lineære sammenhænge Matematik C (må anvendes på Ørestad Gymnasium) Lineære sammenhænge Det sker tit, at man har flere variable, der beskriver en situation, og at der en sammenhæng mellem de variable. Enhver formel er faktisk

Læs mere

Lineære sammenhænge, residualplot og regression

Lineære sammenhænge, residualplot og regression Lineære sammenhænge, residualplot og regression Opgave 1: Er der en bagvedliggende lineær sammenhæng? I mange sammenhænge indsamler man data som man ønsker at undersøge og afdække eventuelle sammenhænge

Læs mere

Opvarmningsopgaver. Gang parentesen ud: Forkort brøken: Gang parentesen ud: (1.5 + x) 2 (1 + x) 3. Forkort brøken. Gang parentesen ud: (x 0 + x) 3

Opvarmningsopgaver. Gang parentesen ud: Forkort brøken: Gang parentesen ud: (1.5 + x) 2 (1 + x) 3. Forkort brøken. Gang parentesen ud: (x 0 + x) 3 eks. Intro til differentialregning side 1 Opvarmningsopgaver 10. november 2012 12:58 Gang parentesen ud: Forkort brøken: Gang parentesen ud: (1.5 + x) 2 (1 + x) 3 Gang parentesen ud: Forkort brøken (x

Læs mere

Projekt 1.4 Tagrendeproblemet en instruktiv øvelse i modellering med IT.

Projekt 1.4 Tagrendeproblemet en instruktiv øvelse i modellering med IT. Projekt 1.4 Tagrendeproblemet en instruktiv øvelse i modellering med IT. Projektet kan bl.a. anvendes til et forløb, hvor en af målsætningerne er at lære om samspillet mellem værktøjsprogrammernes geometriske

Læs mere

Oversigt. funktioner og koordinatsystemer

Oversigt. funktioner og koordinatsystemer Et koordinatsystem er et diagramsystem, der har to akser, en vandret akse og en lodret akse - den vandrette kaldes x-aksen, og den lodrette kaldes y-aksen. (2,4) (5,6) (8,6) Et punkt skrives altid som

Læs mere

Kompendium i faget. Matematik. Tømrerafdelingen. 2. Hovedforløb. Y = ax 2 + bx + c. (x,y) Svendborg Erhvervsskole Tømrerafdelingen Niels Mark Aagaard

Kompendium i faget. Matematik. Tømrerafdelingen. 2. Hovedforløb. Y = ax 2 + bx + c. (x,y) Svendborg Erhvervsskole Tømrerafdelingen Niels Mark Aagaard Kompendium i faget Matematik Tømrerafdelingen 2. Hovedforløb. Y Y = ax 2 + bx + c (x,y) X Svendborg Erhvervsskole Tømrerafdelingen Niels Mark Aagaard Indholdsfortegnelse for H2: Undervisningens indhold...

Læs mere

Grafværktøjer til GeoMeter Grafværktøjer Hjælp Grafværktøjer.gsp Grafværktøjer

Grafværktøjer til GeoMeter Grafværktøjer Hjælp Grafværktøjer.gsp Grafværktøjer Grafværktøjer til GeoMeter Bjørn Felsager, Haslev Gymnasium & HF, 2003 Når man installerer GeoMeter på sin maskine følger der en lang række specialværktøjer med. Men det er også muligt at skræddersy sine

Læs mere

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui Polynomier opåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopå

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui Polynomier opåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopå qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui Polynomier opåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopå Kort gennemgang af polynomier og deres egenskaber. asdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasd

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2015 Institution VUC Fredericia Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hfe Matematik B Susanne Holmelund

Læs mere

Løsninger til eksamensopgaver på A-niveau 2016

Løsninger til eksamensopgaver på A-niveau 2016 Løsninger til eksamensopgaver på A-niveau 2016 24. maj 2016: Delprøven UDEN hjælpemidler Opgave 1: Da trekanterne er ensvinklede, er forholdene mellem korresponderende linjestykker i de to trekanter det

Læs mere

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui opåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopå

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui opåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopå qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwert yuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui opåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopå Polynomier Kort gennemgang af polynomier og deres asdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasd

Læs mere

ØVEHÆFTE FOR MATEMATIK C FORMLER OG LIGNINGER

ØVEHÆFTE FOR MATEMATIK C FORMLER OG LIGNINGER ØVEHÆFTE FOR MATEMATIK C FORMLER OG LIGNINGER INDHOLDSFORTEGNELSE 0. FORMELSAMLING TIL FORMLER OG LIGNINGER... 2 Tal, regneoperationer og ligninger... 2 Ligning med + - / hvor x optræder 1 gang... 3 IT-programmer

Læs mere

ØVEHÆFTE FOR MATEMATIK C FORMLER OG LIGNINGER

ØVEHÆFTE FOR MATEMATIK C FORMLER OG LIGNINGER ØVEHÆFTE FOR MATEMATIK C FORMLER OG LIGNINGER INDHOLDSFORTEGNELSE 0. FORMELSAMLING TIL FORMLER OG LIGNINGER... 2 Tal, regneoperationer og ligninger... 2 Isolere en ubekendt... 3 Hvis x står i første brilleglas...

Læs mere

MATEMATIK A-NIVEAU. Kapitel 1

MATEMATIK A-NIVEAU. Kapitel 1 MATEMATIK A-NIVEAU Vejledende eksempler på eksamensopgaver og eksamensopgaver i matematik, 01 Kapitel 1 016 MATEMATIK A-NIVEAU Vejledende eksempler på eksamensopgaver og eksamensopgaver i matematik 01

Læs mere

Funktioner. 1. del Karsten Juul

Funktioner. 1. del Karsten Juul Funktioner 1. del 0,6 5, 9 2018 Karsten Juul 1. Koordinater 1.1 Koordinatsystem... 1 1.2 Kvadranter... 1 1.3 Koordinater... 2 1.4 Aflæs x-koordinat... 2 1.5 Aflæs y-koordinat... 2 1.6 Koordinatsæt... 2

Læs mere

Newton-Raphsons metode

Newton-Raphsons metode Newton-Raphsons metode af John V. Petersen Indhold Indledning: Numerisk analyse og Newton-Raphsons metode... 2 Udlede Newtons iterations formel... 2 Sætning 1 Newtons metode... 4 Eksempel 1 konvergens...

Læs mere

Dokumentation af programmering i Python 2.75

Dokumentation af programmering i Python 2.75 Dokumentation af programmering i Python 2.75 Af: Alexander Bergendorff Jeg vil i dette dokument, dokumentere det arbejde jeg har lavet i løbet opstarts forløbet i Programmering C. Jeg vil forsøge, så vidt

Læs mere

Løsninger til eksamensopgaver på B-niveau 2015

Løsninger til eksamensopgaver på B-niveau 2015 Løsninger til eksamensopgaver på B-niveau 2015 22. maj 2015: Delprøven UDEN hjælpemidler Opgave 1: Ligningen løses ved at isolere x i det åbne udsagn: 4 x 7 81 4 x 88 88 x 22 4 Opgave 2: y 87 0,45 x Det

Læs mere

2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk

2 Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 3 Lineære funktioner En vigtig type funktioner at studere er de såkaldte lineære funktioner. Vi skal udlede en række egenskaber

Læs mere

Opgave 1 10. Opgave 2 Andengradsligningen løses, idet. Opgave 3. 11 er en løsning til ligningen, da:

Opgave 1 10. Opgave 2 Andengradsligningen løses, idet. Opgave 3. 11 er en løsning til ligningen, da: 7. marts 0 FVU AVU HF X FAG : Matematik B ark nr. antal ark 8 Opgave 0 a b 5 a b 5 = b 3 er en løsning til ligningen, da: = 9 = 3 Opgave Andengradsligningen løses, idet a = b = 3 c = 4 d (diskriminanten)

Læs mere

Øvelse 1 a) Voksende b) Voksende c) Konstant d) Aftagende. Øvelse 2 a) f aftagende i f voksende i b) f aftagende i

Øvelse 1 a) Voksende b) Voksende c) Konstant d) Aftagende. Øvelse 2 a) f aftagende i f voksende i b) f aftagende i 1 af 30 Kapitel 6 Udskriv siden Øvelse 1 Voksende Voksende Konstant Aftagende Øvelse 2 Øvelse 3 Hældningen er i alle tilfælde 0, så. Forklar e) Forklar Interval + + 2 af 30 Øvelse 4 i i f er aftagende

Læs mere

Løsninger til eksamensopgaver på A-niveau 2019 ( ) ( )

Løsninger til eksamensopgaver på A-niveau 2019 ( ) ( ) Løsninger til eksamensopgaver på A-niveau 019 1. maj 019: Delprøven UDEN hjælpemidler 1. maj 019 opgave 1: Man kan godt benytte substitutionsmetoden, lige store koefficienters metode eller determinantmetoden,

Læs mere

π er irrationel Frank Nasser 10. december 2011

π er irrationel Frank Nasser 10. december 2011 π er irrationel Frank Nasser 10. december 2011 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold 1 Introduktion

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skoleår 2019, eksamen maj / juni 2019 Institution Kolding HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold

Læs mere

Brug af TI-83. Løsning af uligheder: Andre ikke simple uligheder løses ved følgende metode - skitseret ved et eksempel : Løs uligheden

Brug af TI-83. Løsning af uligheder: Andre ikke simple uligheder løses ved følgende metode - skitseret ved et eksempel : Løs uligheden Brug af TI-83 Løsning af andengradsligninger med TI-83 Indtast formlerne for d, og rødderne og gem dem i formellagrene u,v eller w. Gem værdierne for a, b og c i lagrene A, B og C Nedenstående display

Læs mere

Studentereksamen i Matematik B 2012

Studentereksamen i Matematik B 2012 Studentereksamen i Matematik B 2012 (Gammel ordning) Besvarelse Ib Michelsen Ib Michelsen stx_121_b_gl 2 af 11 Opgave 1 På tegningen er gengivet 3 grafer for de nævnte funktioner. Alle funktionerne er

Læs mere

matx.dk Mikroøkonomi

matx.dk Mikroøkonomi matx.dk Mikroøkonomi Dennis Pipenbring 31. august 2011 Indold 1 Udbuds- og efterspørgselskurver 3 1.1 Lineær.............................. 4 1.2 Eksponentiel........................... 5 1.3 Potens..............................

Læs mere

Differentialligninger med TI-Interactive!

Differentialligninger med TI-Interactive! Differentialligninger med TI-Interactive! Jan Leffers (2008) Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...3 1. ordens differentialligninger... 4 Den fuldstændige løsning... 4 Løsning med bibetingelse...4

Læs mere

Matematik Aflevering - Æggebæger

Matematik Aflevering - Æggebæger Matematik Aflevering - Æggebæger Lavet af Morten Kvist i samarbejde med Benjamin Afleveret d. 17/3-2006 Afleveret til Kristine Htx 3.2 Side 1 af 6 Opgave 1 Delopgave A Først har jeg de to logaritme funktioner,

Læs mere

Jeg har i forbindelse med it og programmering designet og udviklet et it-produkt, som kan beregne rødder i en anden gradsligning.

Jeg har i forbindelse med it og programmering designet og udviklet et it-produkt, som kan beregne rødder i en anden gradsligning. Indhold Beregn rødder... 2 Beskrivelse af kærneproblemet... 2 Plan for brugerfladen for programmet... 3 Operationer på inddata... 4 Output - Beskrivelse af uddata... 4 Flowchart - programmets logiske opbygning/struktur...

Læs mere

Sammenhæng mellem variable

Sammenhæng mellem variable Sammenhæng mellem variable Indhold Variable... 1 Funktion... 2 Definitionsmængde... 2 Værdimængde... 2 Grafen for en funktion... 2 Koordinatsystem... 3 Koordinatsæt... 4 Intervaller... 5 Løsningsmængde...

Læs mere

matx.dk Enkle modeller

matx.dk Enkle modeller matx.dk Enkle modeller Dennis Pipenbring 28. juni 2011 Indhold 1 Indledning 4 2 Funktionsbegrebet 4 3 Lineære funktioner 8 3.1 Bestemmelse af funktionsværdien................. 9 3.2 Grafen for en lineær

Læs mere

For at få tegnet en graf trykkes på knappen for graftegning. Knap for graftegning

For at få tegnet en graf trykkes på knappen for graftegning. Knap for graftegning Graftegning på regneark. Ved hjælp af Excel regneark kan man nemt tegne grafer. Man åbner for regnearket ligger under Microsoft Office. Så indtaster man tallene fra tabellen i regnearkets celler i en vandret

Læs mere

Første del: Eksempel på en eksamensopgave løst med GeoMeter

Første del: Eksempel på en eksamensopgave løst med GeoMeter Optimeringsproblemer med GeoMeter Bjørn Felsager, Haslev Gymnasium & HF, 2003 Den følgende artikel er skrevet for at illustrere hvor langt man egentlig kan komme med GeoMeter som værktøj i undervisningen,

Læs mere

Matematik B-niveau 31. maj 2016 Delprøve 1

Matematik B-niveau 31. maj 2016 Delprøve 1 Matematik B-niveau 31. maj 2016 Delprøve 1 Opgave 1 - Ligninger og reduktion (a + b) (a b) + b (a + b) = a 2 ab + ab b 2 + ab + b 2 = a 2 + ab Opgave 2 - Eksponentiel funktion 23 + 2x = 15 2x 2 = 8 x =

Læs mere

Lommeregnerkursus 2008

Lommeregnerkursus 2008 Mikkel Stouby Petersen Lommeregnerkursus 008 Med gennemregnede eksempler og øvelser Materialet er udarbejdet til et kursus i brug af TI-89 Titanium afholdt på Odder Gymnasium. april 008 1. Ligningsløsning

Læs mere

Computerundervisning

Computerundervisning Frederiksberg Seminarium Computerundervisning Koordinatsystemer og funktioner Elevmateriale 30-01-2009 Udarbejdet af: Pernille Suhr Poulsen Christina Klitlyng Julie Nielsen Opgaver GeoGebra Om at genkende

Læs mere

Matematik og IT Anton Vilhelm Wiinstedt Clausen 3.b Studieretningsprojekt Numeriske metoder Frederiksberg Tekniske gymnasium 13/12 2010

Matematik og IT Anton Vilhelm Wiinstedt Clausen 3.b Studieretningsprojekt Numeriske metoder Frederiksberg Tekniske gymnasium 13/12 2010 Indholdsfortegnelse Abstract...2 Indledning...3 Konvergens...3 Konvergenskriterier...3 Konvergensorden...3 Fejlestimater...3 Stopkriterier...4 Taylor's Theorem...4 Numeriske metoder...4 Newtonsmetode...4

Læs mere

MATEMATIK A. Indhold. 92 videoer.

MATEMATIK A. Indhold. 92 videoer. MATEMATIK A Indhold Differentialligninger... 2 Differentialregning... 3 Eksamen... 3 Hvorfor Matematik?... 3 Integralregning... 3 Regression... 4 Statistik... 5 Trigonometriske funktioner... 5 Vektorer

Læs mere

Gratisprogrammet 27. september 2011

Gratisprogrammet 27. september 2011 Gratisprogrammet 27. september 2011 1 Brugerfladen: Små indledende øvelser: OBS: Hvis et eller andet ikke fungerer, som du forventer, skal du nok vælge en anden tilstand. Dette ses til højre for ikonerne

Læs mere

Matematisk modellering og numeriske metoder

Matematisk modellering og numeriske metoder Matematisk modellering og numeriske metoder Morten Grud Rasmussen 14. september 016 1 Numerisk analyse 1.1 Grundlæggende numerik Groft sagt handler numerisk analyse om at bringe matematiske problemer på

Læs mere

Pointen med Differentiation

Pointen med Differentiation Pointen med Differentiation Frank Nasser 20. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk:

Læs mere

Michael Jokil 11-05-2012

Michael Jokil 11-05-2012 HTX, RTG Det skrå kast Informationsteknologi B Michael Jokil 11-05-2012 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Teori... 3 Kravspecifikationer... 4 Design... 4 Funktionalitet... 4 Brugerflade... 4 Implementering...

Læs mere

Differentialregning med TI-Interactive! Indledende differentialregning Tangenter Monotoniforhold og ekstremum Optimering Jan Leffers (2009)

Differentialregning med TI-Interactive! Indledende differentialregning Tangenter Monotoniforhold og ekstremum Optimering Jan Leffers (2009) Differentialregning med TI-Interactive! Indledende differentialregning Tangenter Monotoniforhold og ekstremum Optimering Jan Leffers (2009) Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Indledende differentialregning...3

Læs mere

Ib Michelsen Vejledende løsning stxb 101 1

Ib Michelsen Vejledende løsning stxb 101 1 Ib Michelsen Vejledende løsning stxb 101 1 Opgave 1 Løs ligningen: 3(2 x+1)=4 x+9 Løsning 3(2 x+1)=4 x+9 6 x+3=4 x+9 6 x+3 3=4 x+9 3 6 x=4 x+6 6x 4 x=4 x+6 4 x 2 x=6 2 x 2 = 6 2 x=3 Opgave 2 P(3,1) er

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold December 2015 vinter VUC Vestegnen stx Mat A Gert Friis

Læs mere

i x-aksens retning, så fås ). Forskriften for g fås altså ved i forskriften for f at udskifte alle forekomster af x med x x 0

i x-aksens retning, så fås ). Forskriften for g fås altså ved i forskriften for f at udskifte alle forekomster af x med x x 0 BAndengradspolynomier Et polynomium er en funktion på formen f ( ) = an + an + a+ a, hvor ai R kaldes polynomiets koefficienter. Graden af et polynomium er lig med den højeste potens af, for hvilket den

Læs mere

Ang. skriftlig matematik B på hf

Ang. skriftlig matematik B på hf Peter Sørensen: 02-04-2012 Ang. skriftlig matematik B på hf Til skriftlig eksamen i matematik B på hf skal man ikke kunne hele pensum. Pensum til skriftlig eksamen kan defineres ved, at opgaverne i opgavehæftet

Læs mere

Start-mat. for stx og hf Karsten Juul

Start-mat. for stx og hf Karsten Juul Start-mat for stx og hf 0,6 5, 9 2017 Karsten Juul Start-mat for stx og hf 2017 Karsten Juul 1/8-2017 (7/8-2017) Nyeste version af dette hæfte kan downloades fra http://mat1.dk/noter.htm. Hæftet må benyttes

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December/januar 14/15 Institution VUC Vestegnen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold stx Mat A Karin Hansen

Læs mere

Løsningsforslag MatB December 2013

Løsningsforslag MatB December 2013 Løsningsforslag MatB December 2013 Opgave 1 (5 %) a) En linje l går gennem punkterne: P( 2,3) og Q(2,1) a) Bestem en ligning for linjen l. Vi ved at linjen for en linje kan udtrykkes ved: y = αx + q hvor

Læs mere

Opgave 1 - Lineær Funktioner. Opgave 2 - Funktioner. Opgave 3 - Tredjegradsligning

Opgave 1 - Lineær Funktioner. Opgave 2 - Funktioner. Opgave 3 - Tredjegradsligning Sh*maa03 1508 Matematik B->A, STX Anders Jørgensen, delprøve 1 - Uden hjælpemidler Følgende opgaver er regnet i hånden, hvorefter de er skrevet ind på PC. Opgave 1 - Lineær Funktioner Vi ved, at år 2001

Læs mere

Tak for kaffe! 17-10-2004 Tak for kaffe! Side 1 af 16

Tak for kaffe! 17-10-2004 Tak for kaffe! Side 1 af 16 Tak for kaffe! Jette Rygaard Poulsen, Frederikshavn Gymnasium og HF-kursus Hans Vestergaard, Frederikshavn Gymnasium og HF-kursus Søren Lundbye-Christensen, AAU 17-10-2004 Tak for kaffe! Side 1 af 16 Tak

Læs mere

Der er facit på side 7 i dokumentet. Til opgaver mærket med # er der vink eller kommentarer på side 6.

Der er facit på side 7 i dokumentet. Til opgaver mærket med # er der vink eller kommentarer på side 6. Der er facit på side 7 i dokumentet. Til opgaver mærket med # er der vink eller kommentarer på side 6. 1. Figuren viser grafen for en funktion f. Aflæs definitionsmængde og værdimængde for f. # Aflæs f

Læs mere

for matematik på C-niveau i stx og hf

for matematik på C-niveau i stx og hf VariabelsammenhÄnge generelt for matematik på C-niveau i stx og hf NÅr x 2 er y 2,8. 2014 Karsten Juul 1. VariabelsammenhÄng og dens graf og ligning 1.1 Koordinatsystem I koordinatsystemer (se Figur 1):

Læs mere

Arealer som summer Numerisk integration

Arealer som summer Numerisk integration Arealer som summer Numerisk integration http://www.zweigmedia2.com/realworld/integral/numint.html Her kan ses formlerne, som er implementeret nedenfor med en effektiv kode. Antag, at funktionen er positiv,

Læs mere

Løsninger til eksamensopgaver på B-niveau 2014

Løsninger til eksamensopgaver på B-niveau 2014 Løsninger til eksamensopgaver på B-niveau 014. maj 014: Delprøven UDEN hjælpemidler Opgave 1: Algekoncentrationen målt i mio. pr. L betegnes med A. Tiden måles i antal timer fra start og angives med t.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Skoleår forår 2019, eksamen S19 Kolding HF & VUC Hfe Matematik

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Vinter 2013/14 Institution VUC Vestegnen Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold stx Mat A Karin Hansen 7Ama1V13

Læs mere

Integralregning med TI-Interactive! Stamfunktioner Integraler Arealer Jan Leffers (2005)

Integralregning med TI-Interactive! Stamfunktioner Integraler Arealer Jan Leffers (2005) Integralregning med TI-Interactive! Stamfunktioner Integraler Arealer Jan Leffers (005) Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... Stamfunktion og integralregning...3 Numerisk integration...3 Areal under

Læs mere

20 = 2x + 2y. V (x, y) = 5xy. V (x) = 50x 5x 2.

20 = 2x + 2y. V (x, y) = 5xy. V (x) = 50x 5x 2. 17 Optimering 17.1 Da omkræsen skal være 0cm har vi at 0 = x + y. Rumfanget V for kassen er en funktion der afhænger af både x og y givet ved V (x, y) = 5xy. Isolerer vi y i formlen for omkredsen og indsætter

Læs mere

Matematik B. Højere forberedelseseksamen

Matematik B. Højere forberedelseseksamen Matematik B Højere forberedelseseksamen hfe102-mat/b-31082010 Tirsdag den 31. august 2010 kl. 9.00-13.00 Opgavesættet er delt i to dele. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1-6 med i alt 6 spørgsmål.

Læs mere

Erik Vestergaard 1. Opgaver. i Lineære. funktioner. og modeller

Erik Vestergaard   1. Opgaver. i Lineære. funktioner. og modeller Erik Vestergaard www.matematikfsik.dk Opgaver i Lineære funktioner og modeller Erik Vestergaard www.matematikfsik.dk Erik Vestergaard, Haderslev. www.matematikfsik.dk Teknik. Aflæse forskrift fra graf...

Læs mere

Skriv punkternes koordinater i regnearket, og brug værktøjet To variabel regressionsanalyse.

Skriv punkternes koordinater i regnearket, og brug værktøjet To variabel regressionsanalyse. Opdateret 28. maj 2014. MD Ofte brugte kommandoer i Geogebra. Generelle Punktet navngives A Geogebra navngiver punktet Funktionen navngives f Funktionen navngives af Geogebra Punktet på grafen for f med

Læs mere

cvbnmrtyuiopasdfghjklæøzxcvbnmq wertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwerty

cvbnmrtyuiopasdfghjklæøzxcvbnmq wertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwerty cvbnmrtyuiopasdfghjklæøzxcvbnmq wertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwer tyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwerty Matematik Den kinesiske prøve uiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyui 45 min 01 11

Læs mere

Betydningen af ordet differentialkvotient...2. Sekant...2

Betydningen af ordet differentialkvotient...2. Sekant...2 PeterSørensen.dk Differentiation Indold Betydningen af ordet differentialkvotient... Sekant... Differentiable funktioner...3 f (x) er grafens ældning i punktet med første-koordinaten x....3 Ikke alle grafpunkter

Læs mere

Mini-formelsamling. Matematik 1

Mini-formelsamling. Matematik 1 Indholdsfortegnelse 1 Diverse nyttige regneregler... 1 1.1 Regneregler for brøker... 1 1.2 Potensregneregler... 1 1.3 Kvadratsætninger... 2 1.4 (Nogle) Rod-regneregler... 2 1.5 Den naturlige logaritme...

Læs mere

Anvendelse af matematik til konkrete beregninger

Anvendelse af matematik til konkrete beregninger Anvendelse af matematik til konkrete beregninger ved J.B. Sand, Datalogisk Institut, KU Praktisk/teoretisk PROBLEM BEREGNINGSPROBLEM og INDDATA LØSNINGSMETODE EVT. LØSNING REGNEMASKINE Når man vil regne

Læs mere

Matema10k. Matematik for hhx C-niveau. Arbejdsark til kapitlerne i bogen

Matema10k. Matematik for hhx C-niveau. Arbejdsark til kapitlerne i bogen Matema10k Matematik for hhx C-niveau Arbejdsark til kapitlerne i bogen De følgende sider er arbejdsark og opgaver som kan bruges som introduktion til mange af bogens kapitler og underemner. De kan bruges

Læs mere

1gma_tændstikopgave.docx

1gma_tændstikopgave.docx ulbh 1gma_tændstikopgave.docx En lille simpel opgave med tændstikker Læg 10 tændstikker op på en række som vist Du skal nu danne 5 krydser med de 10 tændstikker, men du skal overholde 3 regler: 1) når

Læs mere

Løsningsforslag Mat B 10. februar 2012

Løsningsforslag Mat B 10. februar 2012 Løsningsforslag Mat B 10. februar 2012 Opgave 1 (5 %) En linje er givet ved: y = 3 4 x + 3 En trekant er afgrænset af linjen og koordinatakserne i første kvadrant. a) Beregn trekantens sider og areal.

Læs mere

Matematik B Klasse 1.4 Hjemmeopaver

Matematik B Klasse 1.4 Hjemmeopaver Matematik B Klasse 1.4 Hjemmeopaver 1) opgave 336, side 23 Opgaven går ud på at jeg skal finde ud af hvor gamle børnene højst kan være, når forældrene tilsammen er 65 år og de skal være 40 år ældre end

Læs mere

Klasse 1.4 Michael Jokil 03-05-2010

Klasse 1.4 Michael Jokil 03-05-2010 HTX I ROSKILDE Afsluttende opgave Kommunikation og IT Klasse 1.4 Michael Jokil 03-05-2010 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Formål... 3 Planlægning... 4 Kommunikationsplan... 4 Kanylemodellen... 4 Teknisk

Læs mere

Integralregning Infinitesimalregning

Integralregning Infinitesimalregning Udgave 2.1 Integralregning Infinitesimalregning Noterne gennemgår begreberne integral og stamfunktion, og anskuer dette som et redskab til bestemmelse af arealer under funktioner. Noterne er supplement

Læs mere

Formler & algebra - Fase 2 Omskriv & beregn med variable

Formler & algebra - Fase 2 Omskriv & beregn med variable Navn: Klasse: Formler algebra - Fase Omskriv beregn med variable Vurdering fra til 5 (hvor 5 er højst) Læringsmål Selv Lærer Beviser og forslag til forbedring. Jeg kan opstille en linjes ligning, når jeg

Læs mere

Her er et spørgsmål, du måske aldrig har overvejet: kan man finde to trekanter med samme areal?

Her er et spørgsmål, du måske aldrig har overvejet: kan man finde to trekanter med samme areal? Her er et spørgsmål, du måske aldrig har overvejet: kan man finde to trekanter med samme areal? Det er ret let at svare på: arealet af en trekant, husker vi fra vor kære folkeskole, findes ved at gange

Læs mere

Funktioner og ligninger

Funktioner og ligninger Eleverne har både i Kolorit på mellemtrinnet og i Kolorit 7 matematik grundbog arbejdet med funktioner. I 7. klasse blev funktionsbegrebet defineret, og eleverne arbejdede med forskellige måder at beskrive

Læs mere

sammenhänge for C-niveau i stx 2013 Karsten Juul

sammenhänge for C-niveau i stx 2013 Karsten Juul LineÄre sammenhänge for C-niveau i stx y 0,5x 2,5 203 Karsten Juul : OplÄg om lineäre sammenhänge 2 Ligning for lineär sammenhäng 2 3 Graf for lineär sammenhäng 2 4 Bestem y når vi kender x 3 5 Bestem

Læs mere

Matematik A, STX. Vejledende eksamensopgaver

Matematik A, STX. Vejledende eksamensopgaver Matematik A, STX EKSAMENSOPGAVER Vejledende eksamensopgaver 2015 Løsninger HF A-NIVEAU AF SAEID Af JAFARI Anders J., Mark Af K. & Saeid J. Anders J., Mark K. & Saeid J. Kun delprøver 2 Kun delprøve 2,

Læs mere