Indholdsfortegnelse - Bilag

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indholdsfortegnelse - Bilag"

Transkript

1 Indholdsfortegnelse - Bilag Indholdsfortegnelse - Bilag Godkendelse af dagsorden og referat Godkendelse af dagsorden Godkendelse af referat Siden sidst Siden sidst Regionalpolitiske sager Fremkommelighed i Nordjylland Dimensionering af pædagoguddannelsen...2 Bilag 1: Bilag - KL's pædagogfremskrivning...2 Bilag 2: Bilag - Dimensionering - studieet oplæg til Uddannelsesstrategisk Forum Orientering om overenskomstforhandlinger for fysioterapi Godkendelse af Regnskab 2016 og Budget 2017 Sekretariatet for rammeaftaler og Det fælleskommunale Sundhedssekretariat...16 Bilag 1: Bilag Budget for fælleskommunale sekretariater - KKR jan Udpegninger KKR Punkter til næste møde Punkter til næste møde Eventuelt...19

2 3.2 Dimensionering af pædagoguddannelsen

3 NOTAT Fremskrivning af antallet af og efterspørgslen efter pædagoguddannede Der er udarbejdet en fremskrivning af antallet af pædagoger og efterspørgslen efter deres arbejdskraft i KKR Nordjylland. Resultatet af fremskrivningen er følgende: Udbuddet af pædagoger ser ud til at stige støt i hele perioden. Fra ca aktuelt til ca i 2024 og ca i Efterspørgslen efter pædagoger forventes at være nogenlunde konstant frem mod 2021, hvorefter efterspørgslen ser ud til at stige. Balancen mellem udbud og efterspørgsel viser en tendens til overudbud frem mod Udbuddet vil således stige med ca. 500 personer mere end efterspørgslen frem til Efter 2023 vil efterspørgslen stige kraftigere end udbuddet, og det ekstra udbud til således opsuges frem mod I 2030 ser situationen ud til at være nogenlunde som aktuelt. Dato: 9. august 2016 Sags ID: SAG Dok. ID: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 1 af 8 Fremskrivningen af udbud og efterspørgsel efter pædagoger i Nordjylland, Antal Arbejdstidsbuffer Ledighedsbuffer (BUPL&SLmedlemmer) Fuldtidsarbejdstid blandt pædagoger Efterspørgsel Note: Forskellen mellem efterspørgsel og fuldtidsarbejdstid i udgangspunktet afspejler pendling. I udgangspunktet er der en indpendling af 161 personer Nedenfor er antagelserne bag fremskrivningen præsenteret:

4 NOTAT Overordnet beskrivelse af antagelserne i fremskrivningen. Fremskrivningen er baseret på følgende alt-andet-lige antagelser. En mere detaljeret forklaring inklusiv grafer og tabeller er præsenteret længere nede i notatet. Udbud: Antallet af nyuddannede pædagoger er givet ved seneste dimensionering og UVM s modelberegnede gennemførelsesprocent for 2014 tillagt de ca. 20 personer, der ligt uddannes i voksenuddannelsessystemet. Der sker ikke systematiske skift i pædagogernes arbejdsområder såsom øget efterspørgsel i folkeskolen eller ift. pleje af ældre udover de helt grove demografiskbetingede ændringer. Pædagoger flytter ikke region og bliver boende, hvor de uddannes. Det aldersbetingede arbejdsudbud blandt pædagoger er konstant dog korrigeres for stigende pensionsalder. Dvs. en 30-ige har i gennemsnit samme arbejdstid i 2015 som i fremtiden. Ledigheden er på niveau med udgangspunktet (marts 2015). Dato: 9. august 2016 Sags ID: SAG Dok. ID: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 2 af 8 Efterspørgsel Efterspørgslen efter pædagoger til børn er givet ved fremtidens udviklingen i antallet af børn (DST s befolkningsprognose) aldersvægtet med indskrevne børns ressourcetræk, jf. KORA. Efterspørgslen efter pædagoger på øvrige sociale institutioner (ikke rettet mod børn) fremskrives med udviklingen i antallet 18+ige borgere jf. DST s befolkningsprognose. Efterspørgslen efter pædagoger uden for børne-/ungeområdet og sociale institutioner forbliver fremadrettet på niveauet i Usikkerhed Alle prognoser er i deres natur usikre. Usikkerheden stiger des længere tid, der ses frem. Der er således meget større sikkerhed for udviklingen frem mod 2020 end mod Især tre usikkerhedsmomenter kan fremhæves 1. Fremtidens børnetal kan udvikle sig anderledes end DST fremskriver (det er ofte set) 2. Antagelsen om ingen flytninger kan gøre en regional prognose upræcis 3. Ændrede politiske prioriteringer (normeringer mv.) og faglig udvikling kan ændre efterspørgslen efter pædagoger.

5 NOTAT Detaljeret beskrivelse af antagelserne i fremskrivningen. Fremskrivningen er en alt-andet-lige fremskrivning af udbuddet af og efterspørgslen efter pædagoger. Udgangspunktet er, at pædagogers beskæftigelsen er i balance i udgangspunktet (marts 2015) dvs. at udbuddet tilfredsstiller efterspørgslen samtidig med, at der er begrænset ledighed. I marts 2015 var ledigheden blandt BUPL s medlemmer på 4,7 pct. og blandt SL s medlemmer på 3,6 i Nordjylland, hvilket kunne tyde på, at der var et mindre overudbud i udgangspunktet. Dato: 9. august 2016 Sags ID: SAG Dok. ID: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 3 af 8 Det er ligeledes antaget, at den nuværende branchefordelingen afspejler efterspørgslen efter pædagoger. Det er derudover antaget, at pædagogerne ikke flytter hverken ind eller ud af regionen. Det gælder nuværende pædagoger såvel som nyuddannede, der forventes at forblive i den region, hvor de afslutter deres uddannelse. Prognosen indeholder ikke antagelser om ændrede arbejdsområder eksempelvis øget brug af pædagoger inden for skole- eller ældreområdet. Antagelser ift. udbuddet af pædagoger Det er antaget, at fremtidige nyuddannede pædagoger f samme aldersfordeling, som pædagoger uddannet i perioden havde ved afsluttet uddannelse. Antallet af uddannede i 2016, 2017 og 2018 er bestemt af den historiske tilgang, bestemt som summen af (20 pct. af tilgangen 5 før, 60 pct. af tilgangen 4 før og 20 pct. af tilgangen 3 før) ganget med UVM s modelberegnede gennemførelsesprocent for 2014 for Nordjylland. Derudover er tillagt 20 personer ligt med pædagoguddannelse via voksenuddannelsessystemet ligt, hvilket svarer til gennemsnittet over de seneste 10. Antallet af nyuddannede i 2019 og frem er givet ved det seneste dimensioneringsniveau (469) ganget med gennemførelsesprocenten i 2014 (82 pct.) tillagt de ca. 20 nyuddannede fra voksenuddannelsessystemet og er således samlet 405 nyuddannede ligt. Antallet af uddannede pædagoger i Nordjylland kan ses i tabellen nedenfor: Påbegyndte forløb Gennemførte forløb Modelberegnet gennemførelsesprocent 72% 74% 70% 74% 77% 75% 79% 81% 81% 81% 82% Note: Ekskl. uddannede fra voksenuddannelse. Data dækker alle uddannede fra institutioner i Region Nordjylland. Dvs. både uddannede fra Aalborg, Hjørring og Thisted. Kilde: UVM s databank.

6 NOTAT Det er antaget, at en given pædagog med en given alder leverer samme mængde arbejde som en pædagog i fremtiden med samme alder. Dog er der korrigeret for den stigende pensionsalder, således at fremtidens pædagoger antages at arbejde i længere tid end de nuværende. Pædagogudbuddet er angivet i fuldtidsbeskæftigede. Antallet af pædagoger og deres realiserede arbejdskraft i Nordjylland i marts 2015 kan ses nedenfor: Antal u Uddanndede pædagoger Fuldtidsbeskæftigede uddannede pædagoger Dato: 9. august 2016 Sags ID: SAG Dok. ID: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 4 af 8 I fremskrivningen er det antaget, at ledigheden vil være som i udgangspunktet. Det indebærer, at der er en vis ledighedsbuffer af BUPL- og SL-medlemmer, som må forventes forholdsvis let at kunne konverteres til pædagoger i beskæftigelse. Derudover er medtaget en arbejdstidsbuffer, hvor arbejdstiden blandt alle deltidsbeskæftigede er antaget øget til fuldtid. Arbejdstidsbufferen vurderes at være langt vanskeligere at udnytte. Dels har nogle ansatte indrettet deres liv efter deltid, dels er det i visse tilfælde mest økonomisk for arbejdsgiver med deltidsarbejde. Derudover vil arbejdsmarkedet også på anden vis være fleksibelt, eksempelvis gennem pendling og substitution (fx hvis pædagoger trækkes ind fra ikke-pædagog-brancher). Det betyder, at antallet af beskæftigede pædagoger godt kan øges udover den aktuelle realiserede beskæftigelse, uden det nødvendigvis skaber en problematisk mangelsituation.

7 NOTAT Det fremskrevne arbejdsudbud i fremtiden i Nordjylland er præsenteret nedenfor: Antal Arbejdstidsbuffer Dato: 9. august 2016 Sags ID: SAG Dok. ID: Weidekampsgade 10 Postboks København S Ledighedsbuffer (BUPL&SLmedlemmer) Side 5 af 8 Fuldtidsarbejdstid blandt pædagoger Antagelser ift. efterspørgslen efter pædagoger Efterspørgslen efter pædagoger rettet mod børn og unge er i fremskrivningen bestemt af udviklingen i antallet af børn og unge i Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning for Udviklingen i denne er herefter aldersvægtet, dels efter andelen af børn/unge med institutionsindskrivning, dels efter KORA s aldersvægtning for personale forbrug, jf. nedenstående tabel: Anm.: Personaleforbruget er skaleret de 3-5-ige er således defineret med værdien 1, og de øvrige grupper er givet værdi relativt til dette. Kilde: Befolkningsfremskrivningen af børn og unge anvendes til at fremskrive behovet inden for hhv. plejeområdet (0-5 ) og skole-/klubområdet (6-17 ). Udover pleje-, skole-, og klubområdet arbejder der dog også pædagoger inden for andre sociale institutioner, samt inden for områder, der ikke umiddelbart forbindes med pædagogarbejde. Beskæftigelse inden for de øvrige sociale institutioner fremskrives med udviklingen i den 18+ige befolkning. Beskæftigelsen inden for områderne, der ikke umiddelbart forbindes med pædagogarbejde, holdes konstant. Dvs. der antages, at skulle bruges det samme antal pædagoger til disse områder aktuelt som i fremtiden. Det er dog oplagt, at der i forhold til denne gruppe er gemt en pædagog-arbejdskraftreserve af en eller anden størrelse.

8 NOTAT Branchefordelingen kan ses detaljeret nedenfor: Mindre børn (1-5 ) Større børn (6-17 ) Andet arbejde ift. sociale institutioner Dagplejemødre Folkeskoler o.lign. Plejehjem Vuggestuer Specialskoler for handicappede Institutionsophold med sygepleje i.a.n. Aldersintegrerede institutioner Døgninstitutioner for børn og unge Døgninstitutioner for personer med psykiske handicap Familiepleje Behandlingshjem for stofmisbrugere og alkoholskadede Skolefritidsordninger og fritidshjem Døgninstitutioner for personer med fysisk handicap Fritids- og ungdomsklubber Dato: 9. august 2016 Sags ID: SAG Dok. ID: Beskyttede boliger o.l. Weidekampsgade 10 Andre former for institutionsophold Postboks 3370 Hjemmehjælp 2300 København S Dagcentre mv. Revalideringsinstitutioner Foreninger, legater og fonde med sygdomsbekæmpende, sociale og Side velgørende 6 af 8 formål Flygtninge- og asylcentre Andre sociale foranstaltninger uden institutionsophold i.a.n. I Nordjylland er der i marts 2015 i alt ca fuldtidsbeskæftigede pædagoger inden for arbejdet med mindre børn, ca fuldtidsbeskæftigede pædagoger, der arbejder med større bøn, og ca der arbejder med andet arbejde inden for sociale institutioner. Endelig er der ca fuldtidsbeskæftigede pædagoger, der arbejder inden for brancher, der ikke normalt forbindes med pædagogarbejde. Antallet af fuldtidsbeskæftigede pædagoger fordelt efter branchekategori og fremskrivningsmåde er præsenteret nedenfor: Antal fuldtidsstillinger, der vedrører mindre børn (1-5 ) Antal fuldtidsstillinger, der vedrører større børn (6-17 ) Antal fuldtidsstillinger, der vedrører andet arbejde ift. sociale institutioner Antal fuldtidsstillinger, der vedrører andet arbejde end ovenstående Antal fuldtidsansatte Samlet Fremskrives i modellen med: iges "ressourcetræk" ige "ressourcetræk" ige befolkning Ændres ikke

9 NOTAT Det er især efterspørgslen efter pædagoger til 0-5-ige, der forventes at stige i de kommende, mens et forventet faldene antal skolebørn betyder, at efterspørgslen efter personale til denne gruppe må forventes at falde frem til ca. 2023, hvorefter udviklingen forventes at vende. Udviklingen i efterspørgslen efter pædagoger i Nordjylland fordelt på fremskrivningsgrupper (indekseret). Indeks Dato: 9. august 2016 Sags ID: SAG Dok. ID: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 7 af ige 6-17-ige 18+ige Effekten af fremskrivningen for de enkelte grupper kan ses i figuren nedenfor. Udviklingen i efterspørgslen efter pædagoger i Nordjylland fordelt efter branchegrupper Antal Vedr. pasningsalder Øvrige soc.inst Vedr. skolealder Uden skalering-andet

10 NOTAT Fremskrivningen betyder, at der efter en nogenlunde konstant efterspørgsel i de kommende må forventes en stigende efterspørgsel efter pædagoger fra ca og frem mod 3030 på i alt ca fuldtidsbeskæftigede. Samlet efterspørgsel efter pædagoger i Nordjylland, Antal Dato: 9. august 2016 Sags ID: SAG Dok. ID: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 8 af

11 3.2 Dimensionering af pædagoguddannelsen

12 Dimensionering - studieet oplæg til Uddannelsesstrategisk Forum KKR dimensioneringsopgave KKR Nordjylland har til opgave at dimensionere pædagoguddannelsen, SOSU-uddannelserne og PAU-uddannelsen. KKR spiller en rolle i forhold til at sikre, at dimensioneringen afspejler kommunernes behov, og at kommunerne og Region Nordjylland stiller det aftalte antal praktikpladser til rådighed. Kommunerne har som arbejdsgiver en fælles interesse i at få uddannet kvalificerede medarbejdere til kommunen og veluddannede borgere, som kan være med til at sikre væksten i kommunerne. Dato: 22. november 2016 Sags ID: SAG Dok. ID: HAST@kl.dk Aalborg Kommune Boulevarden Aalborg Side 1 af 4 Kommunernes krav til uddannelsesinstitutionerne kræver større opmærksomhed, således at der bliver et bedre match mellem uddannelserne og kommunernes efterspørgsel efter kompetencer. KKR s og de kommunale medlemmer af uddannelsesinstitutionernes bestyrelsers opgave er at arbejde herfor. Økonomi forbundet med pædagogpraktik Første og sidste praktik er SU finansieret, og 2. og 3. periode skal finansieres af arbejdspladsen: 1. praktik: 32 arbejdsdage med et gennemsnit på 6 timer om dagen (SU finansieret) 2. praktik: 6 mdr. med et gennemsnit på 32,5 timer om ugen (finansieret af praktiksted) 3. praktik: 6 mdr. med et gennemsnit på 32,5 timer om ugen (finansieret af praktiksted) 4. praktik 16 arbejdsdage med et gennemsnit på 6 timer om dagen (SU finansieret) Løn pr. 1. oktober praktikperiode ,70 kr. pr. måned 3. praktikperiode ,29 kr. pr. måned Omkostningerne pr. pædagogstuderende i 2. og 3. praktikperiode udgør følgelig ca kr. pr. studerende pr. 1. I Nordjylland er der dimensioneret med 469 praktikpladser, hvilket udgør en samlet udgift på ca. 61,9 mio. pr. for de 11 nordjyske kommuner og Region Nordjylland. KKR tidligere beslutninger KKR Nordjylland besluttede på deres møde d. 27. februar 2015, at dimensioneringen for uddannelsespladser på pædagoguddannelsen i Region Nordjylland skal nedsættes med 10 % over tre, således at der om tre skal oprettes 405 uddannelsespladser mod 450 tidligere, da stigningen i behov på 1 Det vil sige, uden at udgifter til feriepenge, 6. ferieuge og ATP er medregnet.

13 nye områder ikke kan opveje det markant faldende behov på grund af faldet i børnetallet. Samtidig blev fordelingen mellem specialiseringsretninger ligeledes fastsat til hhv. ca. 40 pct. i dagtilbudspædagogik, ca. 20 pct. i skole- og fritidspædagogik og ca. 40 pct. i social- og specialpædagogik. Dette i erkendelse af, at udviklingen var den, at der var faldende behov på dagtilbudsområdet, samtidig med at behovet var stigende på socialområdet. Efterfølgende er fordelingsnøglen mellem kommunerne ligeledes blevet revideret i 2016 for bedre at tage hensyn til den samlede opgaveportefølje på pædagogområdet, dvs. at pædagoger ikke kun arbejder med børn og unge, men i stigende grad også arbejder på socialområdet med folk i alle aldersgrupper, samtidig med at der er et vordende behov på ældreområdet. Dato: 22. november 2016 Sags ID: SAG Dok. ID: HAST@kl.dk Aalborg Kommune Boulevarden Aalborg Side 2 af 4 I mellemtiden er professionshøjskolen i Thisted blevet en del af UCN, fra tidligere at være en del af VIA. Følgelig er skolens dimensionering ligeledes overflyttet fra den midtjyske til den nordjyske. Dette medfører en de facto stigning i den samlede nordjyske dimensionering fra 405 til 469 uddannelsespladser. Sammendrag af relevante analyser samt drøftelse af scenarier På baggrund af KDK s og chef/direktørnetværkets (nu: Uddannelsesstrategisk Forum) godkendelse af forslag til en administrativ organiseringsændring på pædagogområdet i foret 2016, er der nedsat en sparringsgruppe på pædagogområdet. På møde i sparringsgruppen mandag den 7. november 2016 behandlede gruppen diverse materialer, der er relevante i forhold til at vurdere behovet for pædagogisk arbejdskraft i Nordjylland i de kommende, bl.a. på baggrund af VIA s analyse af nye aftagerfelter for pædagoguddannelsen, KL s fremskrivning af antallet af og efterspørgslen efter pædagoguddannede, FremKom III sektorrapport Pleje og Omsorg, mm. Sparringsgruppen på pædagogområdet har udarbejdet nærværende notat til behandling i Uddannelsesstrategisk Forum. Både KL s Pædagogfremskrivning KKR Nordjylland og Fremkom III sektornotat Pleje og omsorg viser, at der bliver uddannet tilstrækkeligt med pædagoger til at leve op til efterspørgslen på pædagoger de kommende. Af Fremkom III sektornotat Pleje og omsorg fremg det bl.a., at det vurderes, at der på daginstitutionsområdet bliver færre brugere i disse, og at der derved ikke er så stort et behov for pædagogisk personale. Endvidere opleves der ikke generelt store rekrutteringsudfordringer i forhold til pædagoger. Det fremg af KL s fremskrivning af efterspørgsel og udbud af pædagoger, at der på et tidspunkt efter 2021 kan opstå øget efterspørgsel efter pædagogisk arbejdskraft i Nordjylland, men idet udbuddet af pædagoger ser ud til at stige støt i hele perioden, så vil dette ifølge fremskrivningen ikke medføre behov for øget udbud. De pædagogstuderende, der optages på UCN i 2017 færdiggør alt andet lige deres uddannelse i N dette sammenholdes med KL s fremskrivning

14 af efterspørgsel og udbud af pædagoger, skulle der på nuværende tidspunkt ikke være behov for at ændre dimensioneringen af pædagoguddannelsen på UCN. Efterspørgselsstigningen, som kommer efter 2021, er stadigvæk dækket af både det nuværende udbud og den arbejdskraftreserve, de ledige pædagoger i Nordjylland udgør. Balancen mellem udbud og efterspørgsel viser sågar en tendens til overudbud frem mod Efter 2023 vil efterspørgslen stige kraftigere end udbuddet, og det ekstra udbud vil således opsuges frem mod I 2030 ser situationen ud til at være nogenlunde som den aktuelle situation. Dato: 22. november 2016 Sags ID: SAG Dok. ID: HAST@kl.dk Aalborg Kommune Boulevarden Aalborg Side 3 af 4 Eftersom der er tale om en fremskrivning, der rækker mange frem i tiden, vil den i sagens natur være forbundet med usikkerhedsmomenter, nu længere vi kommer frem. Derfor er der behov for at revidere fremskrivningen regelmæssigt for at sikre, der bliver holdt øje med udviklingen i efterspørgslen og udbuddet af pædagoger i Nordjylland. I KL s fremskrivning af efterspørgsel og udbud af pædagoger er der taget højde for, at KKR Nordjylland på møde den 27. februar 2015 besluttede at neddimensionere pædagoguddannelsen på UCN med 10 pct. over 3. Dvs. at der på trods af den iværksatte neddimensionering af pædagoguddannelsen på UCN alligevel vil være et tilstrækkeligt udbud af pædagoger frem til Derfor kan der ikke, på baggrund af en gennemgang af det foreliggende materiale og analyser, lægges op til at der ændres i den beslutning som KKR Nordjylland traf d. 27. februar 2015 om at neddimensionere. Følgelig lægges der ikke op til at der foretages yderligere reduktioner i dimensioneringen af pædagoguddannelsen på UCN, end den neddimensionering på 10 pct. over en 3-ig periode, som stadig er ved at blive implementeret, dvs. med en dimensionering af 405 pladser i Nordjylland for studieet 2017/2018 plus de 64 pladser der tilkommer den nordjyske dimensionering ved VIA s overgang til UCN.

15 Perspektivering De private arbejdspladser er et voksende marked for pædagogisk arbejdskraft. Her kunne det tænkes, at de på sigt tog en større andel af de pædagoger der er på arbejdsmarkedet, f.eks. de private sociale tilbud som er organiseret i LOS. Her ville spørgsmålet imidlertid være, om de pladser ville betragtes som en del af den nuværende kommunale dimensionering (hvor kommunerne selv regulerer disse ved f.eks. at sætte uddannelses- og praktikklausuler i egne aftaler med de private sociale institutioner som en del af deres udbudsproces), eller om de skal ses som ekstra pladser udover KKR ernes dimensionering. Som det fremg af VIA a analyse af nye aftagerfelter for pædagoguddannelsen, så er der på sigt stort potentiale for pædagoger på bl.a. det private sociale område, indenfor ældreområdet mv. Dato: 22. november 2016 Sags ID: SAG Dok. ID: HAST@kl.dk Aalborg Kommune Boulevarden Aalborg Side 4 af 4 I forhold til fremtidige dimensioneringer, så vurderes det, at det ville være hensigtsmæssigt, at fremtidige ændringer i dimensioneringen af pædagoguddannelsen på UCN foretages i løbet af ét kalender. En 3-ig implementering af en neddimensionering af pædagoguddannelsen på UCN er uhensigtsmæssig, fordi den gør det vanskeligere for KKR Nordjylland at foretage lige vurderinger af, om der er behov for at op- eller neddimensionere pædagoguddannelsen på UCN.

16 3.4 Godkendelse af Regnskab 2016 og Budget 2017 Sekretariatet for rammeaftaler og Det fælleskommunale Sundhedssekretariat

17 Bilag: Regnskab for 2016 og budget for 2017 for Det fælleskommunale Sundhedssekretariat og Sekretariatet for Rammeaftaler Det fælleskommunale Sundhedssekretariat Budget Regnskab Budget 2017 Poster Udgifter Indtægter Udgifter Indtægter Udgifter Indtægter Indkrævet hos kommunerne Løn Administrationsudgifter og kontorhold Rejser, kørsel og parkering Mødeafholdelse Arrangementer IT, tele, licenser og abonnementer Husleje HR, intern service og økonomiopfølgning (Aalborg Kommune) Deltagelse i kurser, konferencer og efteruddannelse Årets udgifter/indtægter Overført overskud Uforudsete udgifter Afslag i opkrævning hos kommunerne I Årets resultat Overskud/underskud Sammenlignet med det budget for 2016, som KKR godkendte 12. februar 2016 er nogle udgiftsposter for overblikkets skyld blevet samlet eller har ændret navn. De samlede beløb i budget 2016 er dog uændrede. 2 Regnskab fra januar-november 2016 inkl. forventede udgifter for december Beløbet, som indkræves hos kommunerne i 2017, er svarende til de indkrævede midler i 2016 fremskrevet med den generelle prisog lønudvikling. Det bemærkes, at såfremt indstilling fra Sundhedsdirektørernes Forretningsudvalg om anvendelse af overskud fra 2016 godkendes, vil blive fratrukket opkrævningen i 2017 (jf. posten Afslag i opkrævning hos kommunerne i 2017 ).

18 Sekretariat for Rammeaftaler 1 Budget 2016 Forventede regnskab Budget 2017 Poster Udgifter Indtægter Udgifter Indtægter Udgifter Indtægter Indkrævet hos kommunerne Husleje HR, intern service og økonomiopfølgning (Aalborg Kommune) Løn Administrative udgifter og kontorhold Mødeafholdelse Rejser, kørsel og parkering IT, tele, licenser, abonnementer og hjemmeside Deltagelse i kurser, konferencer og efteruddannelse Indkøb af IT-udstyr Ny hjemmeside Aktiviteter Gentænkning af rammeaftalen Temadag for brugerorganisationer, politikere og embedsmænd (efter 2016/2017) Temadag om tværfaglig samarbejde ( ) Temadag om anbragte børn og unges læring ( ) Workshop om rammeaftalen ( ) Politisk temadag ( ) Årets udgifter/indtægter Overført overskud Uforudsete udgifter Årets resultat Overskud/underskud Sammenlignet med det budget for 2016, som KKR godkendte 12. februar 2016 er nogle udgiftsposter for overblikkets skyld blevet samlet eller har ændret navn. De samlede beløb i budget 2016 er dog uændret. 2 Regnskab fra januar-november 2016 inkl. forventede udgifter for december Beløbet er svarende til DUT-midlerne indkrævet i 2015 med pl-fremskrivning.

Fremskrivning af antallet af og efterspørgslen efter pædagoguddannede

Fremskrivning af antallet af og efterspørgslen efter pædagoguddannede Fremskrivning af antallet af og efterspørgslen efter pædagoguddannede Der er udarbejdet en fremskrivning af antallet af pædagoger og efterspørgslen efter deres arbejdskraft i KKR Hovedstaden. Resultatet

Læs mere

K K R N O R D J Y L L A N D

K K R N O R D J Y L L A N D D AG SORDEN 2017 K K R N O R D J Y L L A N D Dato: 03-02-2017 10:00 Sted: Hotel Søparken Søparken 1 9440 Aabybro Mission KL bidrager til at udvikle og fastholde et stærkt lokalt demokrati. KL varetager

Læs mere

K K R N O R D J Y L L A N D

K K R N O R D J Y L L A N D REFERAT 2017 K K R N O R D J Y L L A N D Dato: 03-02-2017 10:00 Sted: Hotel Søparken Søparken 1 9440 Aabybro Mission KL bidrager til at udvikle og fastholde et stærkt lokalt demokrati. KL varetager kommunernes

Læs mere

Professionsbachelorers faglige mobilitet

Professionsbachelorers faglige mobilitet Professionsbachelorers faglige mobilitet Af, NIHB@kl.dk Professionsbachelorer som pædagoger, lærere og sygeplejersker har gennemført en uddannelse rettet mod en specifik arbejdsfunktion, som hoved saglig

Læs mere

Der kan ikke direkte konkluderes noget om ledighedsgraden. Dette skyldes, at det kun er kernebrancherne, der direkte er modelleret og det øvrige ar-

Der kan ikke direkte konkluderes noget om ledighedsgraden. Dette skyldes, at det kun er kernebrancherne, der direkte er modelleret og det øvrige ar- N O T A T Overskud at pædagoger fremover Den 15. september 2004 Rev. 29. oktober 2004 Behovet for pædagoger Flere har analyseret behovet for pædagoger de seneste 6 år. 1 Disse analyser fastslår enslydende,

Læs mere

Indstilling. Dimensionering af optagelsespladser på pædagoguddannelserne 2012/2013 i Region Midtjylland. KKR Midtjylland samt regionsrådet

Indstilling. Dimensionering af optagelsespladser på pædagoguddannelserne 2012/2013 i Region Midtjylland. KKR Midtjylland samt regionsrådet Indstilling Emne Til Dimensionering af optagelsespladser på pædagoguddannelserne 2012/2013 i Region Midtjylland KKR Midtjylland samt regionsrådet Den 22. februar 2012 Aarhus Kommune Resume Undervisningsministeriet

Læs mere

Selvejende og private aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde

Selvejende og private aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde Selvejende og private aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde RESUME Det sociale velfærdsområde er en bred betegnelse, der dækker over en lang række sociale opgaver som i Danmark løses både

Læs mere

Indstilling. Dimensionering af optagelsespladser på pædagoguddannelserne 2013/2014 i Region Midtjylland. KKR Midtjylland samt regionsrådet

Indstilling. Dimensionering af optagelsespladser på pædagoguddannelserne 2013/2014 i Region Midtjylland. KKR Midtjylland samt regionsrådet Indstilling Emne Til Dimensionering af optagelsespladser på pædagoguddannelserne 2013/2014 i Region Midtjylland KKR Midtjylland samt regionsrådet Den 8. marts 2013 Aarhus Kommune Resume Undervisningsministeriet

Læs mere

Selvejende og private aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde

Selvejende og private aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde og prie aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde RESUME Det sociale velfærdsområde er en bred betegnelse, der dækker over en lang række sociale opgaver, som i Danmark løses både offt, pri og

Læs mere

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR:

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR: NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget 1 3730 Nexø CVR: 26 69 63 48 20. marts 2018 J. nr. XXX Demografikorrektion 1 til budget 2019 og overslagsårene 1. Indledning I forbindelse

Læs mere

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR:

NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget Nexø CVR: NOTAT Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget 1 3730 Nexø CVR: 26 69 63 48 21. marts 2019 J. nr. XXX Demografikorrektion 1 til budget 2020 og overslagsårene 1. Indledning I forbindelse

Læs mere

NOTAT. Økonomi og statistik på dagtilbudsområdet

NOTAT. Økonomi og statistik på dagtilbudsområdet Pædagogisk Medhjælper Forbund NOTAT Økonomi og statistik på dagtilbudsområdet Den 30. april 2003 Udarbejdet april 2003 af arbejdsgruppe med repræsentanter fra: BUPL, Sekretariatet PMF, Faglig afdeling

Læs mere

Med uændret optag kan efterspørgslen dermed ikke forventes at stige tilstrækkelig hurtigt til at matche det hurtigt voksende udbud.

Med uændret optag kan efterspørgslen dermed ikke forventes at stige tilstrækkelig hurtigt til at matche det hurtigt voksende udbud. Notat Danske Fysioterapeuter Til: HB Fysioterapeuters arbejdsmarked 2015-2025 Dato: 6. august 2015 Dette notat præsenterer fremskrivninger af fysioterapeuters arbejdsmarked i de kommende 10 år. Fremskrivningerne

Læs mere

Økonomi- og Planudvalget får forelagt en selvstændig sag om prognosen sammen med forudsætningerne i modellen.

Økonomi- og Planudvalget får forelagt en selvstændig sag om prognosen sammen med forudsætningerne i modellen. Center for Økonomi og Personale Budget og Styring Møllevænget 1 3730 Nexø Notat Bornholms Regionskommune Center for Økonomi og Personale 13. april 2016 Demografikorrektion til budget 2017 og overslagsårene

Læs mere

Udviklingen i kommunale udgifter til dagtilbud pr årig fra

Udviklingen i kommunale udgifter til dagtilbud pr årig fra 29. marts 2019 Udviklingen i kommunale udgifter til dagtilbud pr. 0-13-årig fra 2018-2019 Fra 2018 til 2019 er kommunernes serviceudgifter til dagtilbud (inklusive midler fra finansloven for 2019) faldet

Læs mere

Selvejende og private aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde

Selvejende og private aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde Selvejende og private aktørers markedsandele på det sociale velfærdsområde RESUME Det sociale velfærdsområde er en bred betegnelse, der dækker over en lang række sociale opgaver som i Danmark løses både

Læs mere

Kommunale punkter på DAS møde d. 26. februar 2018

Kommunale punkter på DAS møde d. 26. februar 2018 Kommunale punkter på DAS møde d. 26. februar 2018 Dagsorden: 1. Proces for udpegning af fast kommunal repræsentant til de særlige pladser i psykiatrien 2. SOSU Nord 3. Konstituering af FU Social 1. Proces

Læs mere

Kommunale punkter på DAS møde d. 26. februar 2018

Kommunale punkter på DAS møde d. 26. februar 2018 : Kommunale punkter på DAS møde d. 26. februar 2018 Dagsorden: 1. Proces for udpegning af fast kommunal repræsentant til de særlige pladser i psykiatrien 2. SOSU Nord 3. Konstituering af FU Social 1. Proces

Læs mere

Notat. Demografikorrektion til budget 2015 og overslagsårene. 29. april Bornholms Regionskommune Center for Økonomi og Personale

Notat. Demografikorrektion til budget 2015 og overslagsårene. 29. april Bornholms Regionskommune Center for Økonomi og Personale Center for Økonomi og Personale Budget og Styring Møllevænget 1 3730 Nexø Notat Bornholms Regionskommune Center for Økonomi og Personale 29. april 2014 Demografikorrektion til budget 2015 og overslagsårene

Læs mere

Kommissorium: Kortlægning af rekrutteringsudfordringer for social- og sundhedspersonale og sygeplejersker i kommuner og regioner

Kommissorium: Kortlægning af rekrutteringsudfordringer for social- og sundhedspersonale og sygeplejersker i kommuner og regioner Kommissorium: Kortlægning af rekrutteringsudfordringer for social- og sundhedspersonale og sygeplejersker i kommuner og regioner 21. juni 2018 Gruppen af ældre borgere i Danmark vil stige markant i de

Læs mere

Scenarier for udbud af og efterspørgsel efter pædagoguddannede. - fremskrivninger for perioden 2010-2021

Scenarier for udbud af og efterspørgsel efter pædagoguddannede. - fremskrivninger for perioden 2010-2021 Scenarier for udbud af og efterspørgsel efter pædagoguddannede i Region Midtjylland - fremskrivninger for perioden 2010-2021 Februar 2012 Indhold Fremskrivning af udbuddet af pædagoger i Region Midtjylland...3

Læs mere

BEHOVET FOR VELFÆRDSUDDANNEDE I MIDTJYLLAND

BEHOVET FOR VELFÆRDSUDDANNEDE I MIDTJYLLAND JANUAR 213 KKR MIDTJYLLAND, REGION MIDTJYLLAND OG BESKÆFTIGELSESREGION MIDTJYLLAND BEHOVET FOR VELFÆRDSUDDANNEDE I MIDTJYLLAND PIXI-RAPPORT 1. BEHOVET FOR VELFÆRDSUDDANNEDE I MIDTJYLLAND 3 INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

KKR NOTAT. Dagsorden til møde i politisk praktikpladsforum den 20. maj

KKR NOTAT. Dagsorden til møde i politisk praktikpladsforum den 20. maj NOTAT KKR HOVEDSTADEN Dagsorden til møde i politisk praktikpladsforum den 20. maj Mødetidspunkt: Onsdag den 20. maj 2015, kl. 14-16 Mødested: Lyngby-Taarbæk, mødested følger senere. Deltagere: Byrådsmedlem

Læs mere

Analyse af fremtidens kompetencebehov i krydsfeltet mellem finans og it. Bilag til fremskrivninger

Analyse af fremtidens kompetencebehov i krydsfeltet mellem finans og it. Bilag til fremskrivninger Analyse af fremtidens kompetencebehov i krydsfeltet mellem finans og it Bilag til fremskrivninger Udarbejdet for Copenhagen Finance-IT Region (CFIR) af Teknologisk Institut Juni 2010 Fremskrivning af udbud

Læs mere

Takstanalyse 2011, regnskab region sjælland

Takstanalyse 2011, regnskab region sjælland Sagsnr.: 2012-32793 Dato: 29-05-2012 Dokumentnr.: 2012-182974 Sagsbehandler: John Michael Frejlev Cpr.: Takstanalyse 2011, regnskab region sjælland 1. Indledning Nærværende analyse er den 5. analyse af

Læs mere

Velfærdsdanmark: Flere ældre færre til at tage sig af dem

Velfærdsdanmark: Flere ældre færre til at tage sig af dem Velfærdsdanmark: Flere ældre færre til at tage sig af dem Den offentlige beskæftigelse inden for ældreplejen er faldet med 3.7 fuldtidspersoner fra 2. kvartal 215 til 2. kvartal 218. Det skyldes ikke øget

Læs mere

Vurdering af den økonomiske risiko ved at overtage Amtsinstitutioner

Vurdering af den økonomiske risiko ved at overtage Amtsinstitutioner Vurdering af den økonomiske risiko ved at overtage Amtsinstitutioner September 2005 1. Indledning og formål Strukturreformen betyder at Kommunerne fremover får mulighed for at overtage driftsansvaret for

Læs mere

DØR-rapporten forår 2012 udvikling i strukturel beskæftigelse frem mod 2020 sammenlignet med FM s fremskrivning

DØR-rapporten forår 2012 udvikling i strukturel beskæftigelse frem mod 2020 sammenlignet med FM s fremskrivning Notat Udkast 2. maj 212 DØR-rapporten forår 212 udvikling i strukturel beskæftigelse frem mod 22 sammenlignet med FM s fremskrivning I DØR s forårsrapport 212 indgår en ny fremskrivning af dansk økonomi

Læs mere

NOTAT Branchemobilitet blandt alle sygeplejersker

NOTAT Branchemobilitet blandt alle sygeplejersker Dan Yu Wang (dyw@dsr.dk) Februar 2019 NOTAT Branchemobilitet blandt alle sygeplejersker 9 ud af 10 sygeplejersker arbejder inden for sygeplejefaget. I 2017 er 7.391 sygeplejersker beskæftiget uden for

Læs mere

NOTAT. Principper Princippet bag modellen er, at:

NOTAT. Principper Princippet bag modellen er, at: NOTAT DEMOGRAFIREGULERING PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET Nærværende notat beskriver en foreslået model for justering af dele af budgettet til dagtilbudsområdet for den demografiske udvikling. Resultaterne af modellen

Læs mere

EKSTERNT NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor

EKSTERNT NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor Louise Kryspin Sørensen, Dan Yu Wang august 208 EKSTERNT NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor 2002-206 0.600 sygeplejersker svarende til godt hver 7. beskæftigede sygeplejerske har hovedbeskæftigelse

Læs mere

Demografiske udfordringer frem til 2040

Demografiske udfordringer frem til 2040 Demografiske udfordringer frem til 2040 Af Niels Henning Bjørn, NIHB@kl.dk Danmarks befolkning vokser i disse år som følge af længere levetid, store årgange og indvandring. Det har især betydningen for

Læs mere

NOTAT: Demografinotat budget 2018

NOTAT: Demografinotat budget 2018 Økonomi og Ejendomme Sagsnr. 290603 Brevid. 2541560 Ref. BTL/LHS Dir. tlf. briantl@roskilde.dk NOTAT: Demografinotat budget 2018 4. april 2017 Baggrund I Roskilde Kommune er der igennem en længere årrække

Læs mere

Prognose for tilbagetrækning for ansatte i komuner og regioner

Prognose for tilbagetrækning for ansatte i komuner og regioner 6. juli 2017 Prognose for tilbagetrækning for ansatte i komuner og regioner Stigende behov for personale frem mod 2026: Som følge af at mange FOA-ansatte nærmer sig pensionsalderen vil der blandt flere

Læs mere

Notat. Optag og ledighed et opsummerende notat. Danske Fysioterapeuter. Til: HB

Notat. Optag og ledighed et opsummerende notat. Danske Fysioterapeuter. Til: HB Notat Danske Fysioterapeuter Til: HB Optag og ledighed et opsummerende notat Dette notat opsummerer udviklingen i optag på landets fysioterapiuddannelser, udviklingen i ledigheden og forventningerne til

Læs mere

NOTAT. Demografiregulering med ny model

NOTAT. Demografiregulering med ny model NOTAT Demografiregulering med ny model Sagsnr.: 14/27110 Dokumentnr.: 5341/15 Da den nuværende befolkningsprognose for Vordingborg Kommune peger på væsentlige demografiske ændringer i alle aldersgrupper,

Læs mere

D e n p r i v a t e s e r v i c e s e k t o r i Ø s t d a n m a r k n u o g f r e m m o d

D e n p r i v a t e s e r v i c e s e k t o r i Ø s t d a n m a r k n u o g f r e m m o d D e n p r i v a t e s e r v i c e s e k t o r i Ø s t d a n m a r k n u o g f r e m m o d 2 0 2 0 RAR Hovedstaden og RAR Sjælland Dato: 23. maj 2017 COWI A/S har udarbejdet en analyse af den private servicesektor

Læs mere

NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor

NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor Louise Kryspin Sørensen, Dan Yu Wang november 206 NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor 2002-205 Knap 9.800 sygeplejersker svarende til godt hver 7. beskæftigede sygeplejerske har hovedbeskæftigelse

Læs mere

Bilag: Arbejdsstyrken i Vendsyssel

Bilag: Arbejdsstyrken i Vendsyssel Bilag: Arbejdsstyrken i I dette bilag opsummeres de væsentligste resultater fra arbejdsstyrkeanalysen for arbejdskraftområde. 1. Udvikling i arbejdsstyrken i har 93.800 personer i arbejdsstyrken i 2011,

Læs mere

Demografisk udvikling i budgetperioden NOTAT. Center for Økonomi og Indkøb. 1. Hovedtræk i den demografiske udvikling

Demografisk udvikling i budgetperioden NOTAT. Center for Økonomi og Indkøb. 1. Hovedtræk i den demografiske udvikling Demografisk udvikling i budgetperioden 2014-2017 1. Hovedtræk i den demografiske udvikling 2014-2017. Ifølge den opdaterede befolkningsprognose fra marts i år vil kommunen i budgetårene 2013 til 2017 opleve

Læs mere

Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere

Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere Mangel på uddannet arbejdskraft Analyse udarbejdet i samarbejde med Dansk Metal Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere Frem mod 22 forventes en stigende mangel på uddannet arbejdskraft.

Læs mere

EKSTERNT NOTAT Videreuddannelse blandt sygeplejersker 2016

EKSTERNT NOTAT Videreuddannelse blandt sygeplejersker 2016 Dan Yu Wang Oktober 2017 EKSTERNT NOTAT Videreuddannelse blandt sygeplejersker 2016 1 ud af 6 sygeplejerske har en videreuddannelse Pr. 1.1.2016 var der 93.946 autoriserede sygeplejersker i landet. Af

Læs mere

Behovet for velfærdsuddannede i Nordjylland. Pixi-udgave

Behovet for velfærdsuddannede i Nordjylland. Pixi-udgave Behovet for velfærdsuddannede i Nordjylland Pixi-udgave Indholdsfortegnelse Forord 3 1 Der bliver rift om de velfærdsuddannede 4 2 Social- og sundhedsområdet 7 3 Det pædagogiske område 15 Udarbejdet af

Læs mere

K K R N O R D J Y L L A N D

K K R N O R D J Y L L A N D REFERAT 2016 K K R N O R D J Y L L A N D Dato: 12-02-2016 10:00 Sted: Hotel Søparken, Søparken 1,9440 Aabybro Mission KL bidrager til at udvikle og fastholde et stærkt lokalt demokrati. KL varetager kommunernes

Læs mere

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark hhv. skal være lige så rigt som Sverige eller blot være blandt de 10 rigeste lande i OECD 1 i 2030 23. januar 2014 Indledning Nærværende

Læs mere

BUDGET STRATEGI TILLÆG TIL BUDGETSTRATEGI

BUDGET STRATEGI TILLÆG TIL BUDGETSTRATEGI BUDGET STRATEGI TILLÆG TIL BUDGETSTRATEGI 2013-2016 Guldborgsund kommune Februar 2012 Fastholdelse af det økonomiske råderum Økonomiudvalget drøftede og godkendte i sit møde den 5. december 2011 budgetstrategien

Læs mere

Fakta om pædagoguddannelsen Indhold

Fakta om pædagoguddannelsen Indhold Fakta om pædagoguddannelsen Indhold 1. Kort om pædagoguddannelsen 2. Søgning og studerende 3. Pædagoguddannelsen i og uden for de fire store byer 4. Pædagoguddannelsen tiltrækker og fastholder til lokalområdet

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal borgere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2019-2022 Befolkningen i Greve nu og i de kommende år Greve Kommune udarbejder hvert år et demografikatalog. I demografikataloget kan man se, om der kommer flere ældre

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal borgere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2018-2021 Befolkningen i Greve nu og i de kommende år Greve Kommune udarbejder hvert år et demografikatalog. I demografikataloget kan man se, om der kommer flere ældre

Læs mere

Fakta om pædagoguddannelsen Indhold

Fakta om pædagoguddannelsen Indhold Fakta om pædagoguddannelsen Indhold 1. Kort om pædagoguddannelsen 2. Søgning og optag 3. Frafald på pædagoguddannelsen 4. Pædagoguddannelsen i og uden for de fire store byer 5. Optagne studerendes uddannelsesbaggrund

Læs mere

I forbindelse med at modellen blev udarbejdet blev det aftalt, at modellen inden for en kortere årrække skulle revurderes.

I forbindelse med at modellen blev udarbejdet blev det aftalt, at modellen inden for en kortere årrække skulle revurderes. Evaluering af demografimodellen på ældreområdet Baggrund Byrådet godkendte den 4. juni 2013 den nuværende demografimodel på ældreområdet. Modellen er blevet anvendt i forbindelse med de tre seneste års

Læs mere

Forslag til demografireguleringsmodeller for dagtilbud og skoler i Viborg Kommune

Forslag til demografireguleringsmodeller for dagtilbud og skoler i Viborg Kommune Budget og Analyse Dato: 18. juni 2014 Sagsbehandler: vpjb6 Notat Dato: 18. juni 2014 Kopi til: Emne: Forslag til demografireguleringsmodeller for dagtilbud og skoler i Viborg Kommune Indhold 1.0 Indledning...

Læs mere

Baggrund I dette notat redegøres for kommunens 2017-prognose sammenholdt med den faktiske udvikling pr. 1. januar

Baggrund I dette notat redegøres for kommunens 2017-prognose sammenholdt med den faktiske udvikling pr. 1. januar NOTAT ØDC - økonomistyring 22. marts 2018 Bilag 2 Opfølgning på befolkningsprognosen fra 2017 Baggrund I dette notat redegøres for kommunens 2017-prognose sammenholdt med den faktiske udvikling pr. 1.

Læs mere

Budgetnotat Det specialiserede socialområde ØK den 3. september 2012

Budgetnotat Det specialiserede socialområde ØK den 3. september 2012 Budgetnotat Det specialiserede socialområde ØK den 3. september 2012 Notat om budget på det specialiserede område - Basisbudget 2013-16 - grundlag Nærværende notat er udarbejdet på foranledning af Økonomiudvalgets

Læs mere

Indberetning til Økonomi- og Indenrigsministeriet vedr. det specialiserede socialområde

Indberetning til Økonomi- og Indenrigsministeriet vedr. det specialiserede socialområde Notat Sagsnr.: 2011/04323 Dato: 23. januar 2012 Sag: 2011 - Indberetning til Økonomi- og Indenrigsministeriet vedr. det specialiserede socialområde Sagsbehandler: Hanne Astrid Jørgensen Økonomi og analysekonsulent

Læs mere

EKSTERNT NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor

EKSTERNT NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor Louise Kryspin Sørensen, Dan Yu Wang juli 207 EKSTERNT NOTAT Sygeplejersker beskæftiget i privat sektor 2002-206 Knap 0.300 sygeplejersker svarende til godt hver 7. beskæftigede sygeplejerske har hovedbeskæftigelse

Læs mere

Hovedtal og forudsætninger

Hovedtal og forudsætninger Hovedtal og forudsætninger Resultatopgørelse Mio. kr. Regnskab 2015 Forventet regnskab 2016 Budget 2017 Budgetoverslagsene 2018 2019 2020 Skatter 7.717,1 7.965,2 8.256,3 8.515,3 8.756,5 9.046,3 Tilskud

Læs mere

Specialuddannede sygeplejersker og arbejdstid

Specialuddannede sygeplejersker og arbejdstid Specialuddannede sygeplejerskers arbejdstid Morten Bue Rath 28. november 2008 Specialuddannede sygeplejersker og arbejdstid 1. Sammenfatning Specialuddannede sygeplejersker har gennemsnitligt en højere

Læs mere

Budget/regnskab: Budget 2006 Opgjort som: Blandet tabel antal elever, pr. lære, pr. skole, pr. lære og procent

Budget/regnskab: Budget 2006 Opgjort som: Blandet tabel antal elever, pr. lære, pr. skole, pr. lære og procent Nøgletalsrapport 2005 Teknisk specifikationsliste Generelle bemærkninger I rapporten indgår regnskabstal for år 2002, 2003 og 2004. Regnskabstallene er omregnet til år 2004 prisniveau. Hertil er benyttet

Læs mere

Kapacitetsprognose for skoler og dagtilbud

Kapacitetsprognose for skoler og dagtilbud VALLENSBÆK KOMMUNE Kapacitetsprognose for skoler og dagtilbud Vallensbæk Kommune 2016-2026 Center for Økonomi og Indkøb 29-03-2016 Indhold 1. Skoleprognose... 2 1.1. Skoleområdet overordnet... 2 1.2. Pilehaveskolen...

Læs mere

Notat vedr. udviklingen på dagtilbudsområdet Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.:

Notat vedr. udviklingen på dagtilbudsområdet Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: BØRN OG UNGE Notat vedr. udviklingen på dagtilbudsområdet Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 www.herning.dk Dato: 24. maj 2017 Thomas Herskind Louise Raunkjær Udviklingen på dagtilbudsområdet

Læs mere

BEHOVET FOR VELFÆRDSUDDANNEDE I HOVEDSTADSOMRÅDET

BEHOVET FOR VELFÆRDSUDDANNEDE I HOVEDSTADSOMRÅDET NOVEMBER 213 REGION HOVEDSTADEN BEHOVET FOR VELFÆRDSUDDANNEDE I HOVEDSTADSOMRÅDET PIXI-RAPPORT 1. BEHOVET FOR VELFÆRDSUDDANNEDE I HOVEDSTADEN 3 INDHOLD 1 Indledning 1 2 Overordnede konklusioner 2 3 De

Læs mere

Bilag 5. Den 3. august 2011 Aarhus Kommune

Bilag 5. Den 3. august 2011 Aarhus Kommune Bilag 5 Den 3. august 2011 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Generelt I prognosen er der anvendt budgettet for perioden 2011-2014, mens der i 2015-30 er foretaget en fremskrivning af indtægter og udgifter

Læs mere

Indstilling. Dimensionering af optagelsespladser på pædagoguddannelserne. KKR Midtjylland samt regionsrådet. Den 5. januar 2011.

Indstilling. Dimensionering af optagelsespladser på pædagoguddannelserne. KKR Midtjylland samt regionsrådet. Den 5. januar 2011. Indstilling Emne Til Dimensionering af optagelsespladser på pædagoguddannelserne 2011/2012 i Region Midtjylland KKR Midtjylland samt regionsrådet Den 5. januar 2011 Århus Kommune Resume Undervisningsministeriet

Læs mere

DATA FOR FEBRUAR 2011 ER NU TILGÆNGELIGE I LOPAKS

DATA FOR FEBRUAR 2011 ER NU TILGÆNGELIGE I LOPAKS DATA FOR FEBRUAR 2011 ER NU TILGÆNGELIGE I LOPAKS INDHOLD 2 Lønudvikling 3 Personaleforbrug 4 Beskæftigelsesgrader 5 Personaleomsætning 6 Datagrundlag 13. maj 2011 Udviklingen i antal fuldtidsbeskæftigede,

Læs mere

Notat Dato: 24. august 2006

Notat Dato: 24. august 2006 VIBORG STORKOMMUNE Notat Dato: 24. august 2006 Journalnr.: 2006/18442 Sagsbehandler: LMR/HL Demografisk udvikling på ældreområdet 2006-2021 med særlig fokus på perioden 2006-2010. Indledning Dette notat

Læs mere

Resume: Da det for de fleste er teknisk meget svært stof, er det valgt at udarbejde resume med konklusion.

Resume: Da det for de fleste er teknisk meget svært stof, er det valgt at udarbejde resume med konklusion. Hjørring Kommune 16. september 2016 Valg af statsgaranti eller selvbudgettering for Budget 2017 Resume: Da det for de fleste er teknisk meget svært stof, er det valgt at udarbejde resume med konklusion.

Læs mere

Fakta om mangel på kvalificeret arbejdskraft

Fakta om mangel på kvalificeret arbejdskraft 09-0581 20.05.2010 Kontakt: Mette Langager - mela@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Fakta om mangel på kvalificeret arbejdskraft Der er bred opfattelse af, at der fremadrettet vil være mangel på kvalificeret arbejdskraft

Læs mere

Høring i forbindelse med udarbejdelse af Tandplejeprognose og dimensioneringsplan for specialtandlæger

Høring i forbindelse med udarbejdelse af Tandplejeprognose og dimensioneringsplan for specialtandlæger Danske Regioner Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Kommunernes Landsforening Tandlægeforeningen De Offentlige Tandlæger Dansk Tandplejerforening

Læs mere

Udbud af og efterspørgsel efter pædagoger i Region Sjælland. Oplæg til møde i PPF-Sjælland den 31. marts 2009

Udbud af og efterspørgsel efter pædagoger i Region Sjælland. Oplæg til møde i PPF-Sjælland den 31. marts 2009 Udbud af og efterspørgsel efter pædagoger i Region Sjælland Oplæg til møde i PPF-Sjælland den 31. marts 2009 Introduktion Capacent Epinion er blevet anmodet om at præsentere et forslag til gennemførelse

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 215 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 215 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 215 Offentligt NOTAT Indledning Social- og Indenrigsministeren har på baggrund af spørgsmål 215 til Socialog indenrigsudvalget

Læs mere

Budgettet dækker hele den kommunale virksomhed, det vil sige udgifter til drift og anlæg samt indtægterne.

Budgettet dækker hele den kommunale virksomhed, det vil sige udgifter til drift og anlæg samt indtægterne. 1. Generelt Ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet skal byrådet inden den 15. oktober hvert år godkende et budget for det kommende år og tre overslagsår. Budgettet skal behandles to gange i byrådet med

Læs mere

Formålet med dette notat er at danne grundlag for denne beslutning. Notatet består af følgende 4 afsnit:

Formålet med dette notat er at danne grundlag for denne beslutning. Notatet består af følgende 4 afsnit: Notat Vedrørende: Notat om valg mellem statsgaranti og selvbudgettering i 2017 Sagsnavn: Budget 2017-20 Sagsnummer: 00.01.00-S00-5-15 Skrevet af: Brian Hansen E-mail: brian.hansen@randers.dk Forvaltning:

Læs mere

REFERAT Uddannelsesudvalget for pædagoguddannelsen

REFERAT Uddannelsesudvalget for pædagoguddannelsen REFERAT Uddannelsesudvalget for pædagoguddannelsen Mødetidspunkt: Mandag den 31. oktober 2016 kl. 13:00-14:30 Mødested: Mylius Erichsens Vej 137, 9210 Aalborg SØ, lok. 6.0.44, bygning 6 Referent Deltagere:

Læs mere

Borgernær service vil mangle 25.000 medarbejdere

Borgernær service vil mangle 25.000 medarbejdere Organisation for erhvervslivet 31. oktober 2008 Borgernær service vil mangle 25.000 medarbejdere AF ØKONOMISK KONSULENT TINA HONORÉ KONGSØ, TKG@DI.DK OG CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK

Læs mere

K K R N O R D J Y L L A N D

K K R N O R D J Y L L A N D D AG SORDEN 2012 K K R N O R D J Y L L A N D Dato: 14. juni 2012 Tidspunkt: 12:00 Sted: Bornholm, Griffen i Rønne Mission KL bidrager til at udvikle og fastholde et stærkt lokalt demokrati. KL varetager

Læs mere

Befolkningsprognose Lolland Kommune

Befolkningsprognose Lolland Kommune Befolkningsprognose 217-229 Lolland Kommune Indhold Indledning... 2 Prognosens hovedresultater og forudsætninger... 2 Prognosen kontra faktisk udvikling i 216... 6 Fordeling på aldersgrupper... 7 Forventet

Læs mere

Prognose for personalebehov for ansatte i kommuner og regioner

Prognose for personalebehov for ansatte i kommuner og regioner 20. november 2018 Prognose for personalebehov for ansatte i kommuner og regioner 2018-2028 Stigende behov for personale frem mod 2028: Dette notat beskriver den forventede personaleafgang fra 2018-2028

Læs mere

Bilag 5 Generelle bemærkninger til budget Generelle bemærkninger til Budget Generelt

Bilag 5 Generelle bemærkninger til budget Generelle bemærkninger til Budget Generelt Bilag 5 Generelle bemærkninger til budget 2020 Generelle bemærkninger til Budget 2020 1. Generelt Ifølge Social- og Indenrigsministeriet skal byrådet inden den 15. oktober hvert år godkende et budget for

Læs mere

ARBEJDSKRAFTMANGEL INDENFOR SEKTORER OG OVER TID

ARBEJDSKRAFTMANGEL INDENFOR SEKTORER OG OVER TID 16. oktober 28 ARBEJDSKRAFTMANGEL INDENFOR SEKTORER OG OVER TID Hovedudfordringen de kommende par år bliver ikke generel mangel på arbejdskraft i den private sektor, men nærmere mangel på job. Opgørelser

Læs mere

Hjørring Kommune. Notat Børne- og Undervisningsforvaltningen. Kend din kommune

Hjørring Kommune. Notat Børne- og Undervisningsforvaltningen. Kend din kommune Hjørring Kommune Notat Børne- og Undervisningsforvaltningen 12-02-2019 Side 1. 00.30.00-Ø00-1-19 Kend din kommune I dette notat gennemgås KL nøgletal fra publikationen Kend din kommune - brug nøgletal

Læs mere

Behovet for velfærdsuddannede i Midtjylland. Oplæg for KKR Midtjylland

Behovet for velfærdsuddannede i Midtjylland. Oplæg for KKR Midtjylland Behovet for velfærdsuddannede i Midtjylland Oplæg for KKR Midtjylland Lasse Jacobsen, 28. januar 2013 Oplægget 1.Formålet med analysen 2.Kort om metoden 3.Hovedresultater Formålet med analysen Belyse,

Læs mere

Notat om unge i Nordjylland. - uddannelse og ledighed

Notat om unge i Nordjylland. - uddannelse og ledighed Notat om unge i Nordjylland - uddannelse og ledighed November 2007 1 Indholdsfortegnelse Resume...4 De unges socioøkonomiske status...5 Uddannelsesniveauet for den 16-24 årige befolkning i Nordjylland...8

Læs mere

Notat vedr. søgning til og optag på de videregående uddannelser i Nordjylland 2015

Notat vedr. søgning til og optag på de videregående uddannelser i Nordjylland 2015 Notat vedr. søgning til og optag på de videregående uddannelser i Nordjylland 215 Nordjylland har i de sidste 7 år oplevet en markant stigning i interessen for de videregående uddannelser i regionen. I

Læs mere

Det specialiserede voksenområde

Det specialiserede voksenområde Det specialiserede voksenområde Velfærds- og Sundhedsstaben 13.5.20145 1 00.30.10-S00-1-15 De store linjer Hovedoversigt Udvalg: Velfærds- og Sundhedsudvalget Hele kroner: budgetårets priser Politikområder

Læs mere

Tabel 1. Den forventede udvikling i antal 67+-årige i Furesø Kommune år

Tabel 1. Den forventede udvikling i antal 67+-årige i Furesø Kommune år Notat om resultaterne af plejeboliganalyse (august 2018) Index100 har i samarbejde med Furesø Kommune foretaget en fremskrivning af behovet for plejeboliger i Furesø Kommune. I det følgende skitseres resultaterne

Læs mere

Notat. Til: Økonomiudvalget og Byrådet. Oversigt over det specialiserede socialområde - 4. kvartal 2012

Notat. Til: Økonomiudvalget og Byrådet. Oversigt over det specialiserede socialområde - 4. kvartal 2012 Notat Til: Økonomiudvalget og Byrådet Oversigt over det specialiserede socialområde - 4. kvartal Ifølge Budget- og regnskabssystem for kommuner skal der hvert kvartal - henholdsvis ultimo marts, ultimo

Læs mere

KORAs kortlægning af dagtilbudsområdet

KORAs kortlægning af dagtilbudsområdet Børn & Kultur Dagtilbud 13. juli 2016 (jko) Sagsid. 16/14059 NOTAT KORAs kortlægning af dagtilbudsområdet Indhold og metode KORA 1 har med brug af 2014-tal analyseret kommunernes personaleforbrug i dagtilbud

Læs mere

Personaleudvikling fra

Personaleudvikling fra 1 Personaleudvikling fra 2007-2013 Til brug for Økonomiudvalgets drøftelser af emner til budgetlægningen for 2015-2018 er der udarbejdet en oversigt over udviklingen i antal årsværk i perioden 2007-2013.

Læs mere

Befolkningen bliver ældre og ældre

Befolkningen bliver ældre og ældre Befolkningen bliver ældre og ældre Befolkningen bliver ældre og ældre - men bydelene er forskellige I de sidste 10-20 år har den offentlige debat været præget af historier om det stigende antal ældre borgere

Læs mere

Direktionen. Tirsdag 3. marts 2015. Regionshuset Niels Bohrs Vej 9220 Aalborg Ø

Direktionen. Tirsdag 3. marts 2015. Regionshuset Niels Bohrs Vej 9220 Aalborg Ø Direktionen Tirsdag 3. marts 2015 Regionshuset Niels Bohrs Vej 9220 Aalborg Ø 1 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden 2. Sagsgang for projektforslag 3. Budget 2015 4. Projekter til beslutning i bestyrelsen

Læs mere

Arbejdsmarkedsprognoser Vækstudvalg 18.03.2014 S&A/JEM

Arbejdsmarkedsprognoser Vækstudvalg 18.03.2014 S&A/JEM Data og arbejdsmarkedsprognoser Indhold Data og arbejdsmarkedsprognoser... 1 Om modellen - SAM/K-Line... 2 Befolkningsudvikling... 2 Holbæk Kommune... 3 Holbæk Kommune og resten af landet... 3 Befolkningsudvikling

Læs mere

Dokumentation af efterspørgsel

Dokumentation af efterspørgsel Dokumentation af efterspørgsel i Professionsbachelor i Innovation og Entrepreneurship Bilag til ansøgningen om prækvalifikation af nyt udbud 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse... 1 1.1 Bilag

Læs mere

Revision af demografimodellen ældreområdet

Revision af demografimodellen ældreområdet Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Keld Kjeldsmark Sagsnr. 00.30.00-S00-71-14 Delforløb Velfærd og Sundhed Dato:5.5.2015 BILAG Revision af demografimodellen ældreområdet I. Befolkningsudviklingen

Læs mere

SPECIFIKATION TIL BASISBUDGET UDVALGET FOR BØRN OG FAMILIER KOLONNE 2,3,5 og 7

SPECIFIKATION TIL BASISBUDGET UDVALGET FOR BØRN OG FAMILIER KOLONNE 2,3,5 og 7 UDVALG FOR BØRN OG FAMILIER - Serviceudgifter -1.000-1.957-4.902 22.589 3 01 Folkeskolen SPECIFIKATION TIL BASISBUDGET 2013-2016 Øks 1. behandling 3. september 2012 15.000 Der tilføres 15 mio. kr. i 2013

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 256 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 256 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 256 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 256 af 19. april 2016 stillet efter ønske fra

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR VORDINGBORG KOMMUNE. APRIL 2019 vordingborg.dk

BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR VORDINGBORG KOMMUNE. APRIL 2019 vordingborg.dk BEFOLKNINGSPROGNOSE 2019-2032 FOR VORDINGBORG KOMMUNE APRIL 2019 vordingborg.dk Vordingborg Kommune Valdemarsgade 43 4760 Vordingborg Befolkningsprognose 2019-2032 for Vordingborg Kommune Udgivet af Vordingborg

Læs mere

Notat til ØK den 4. juni 2012

Notat til ØK den 4. juni 2012 Notat til ØK den 4. juni 2012 Nærværende notat er udarbejdet til Økonomiudvalgets ekstraordinære møde den 4. juni 2012 og indeholder en genvurdering og nye forudsætninger i forhold til det resultat, der

Læs mere

1. Målgruppe Nybrogård er et botilbud i henhold til serviceloven 92 til voksne psykisk syge.

1. Målgruppe Nybrogård er et botilbud i henhold til serviceloven 92 til voksne psykisk syge. Gladsaxe Kommune Oktober 2005 Institution 11 Sindslidende Nybrogård Nybrovej 333 2800 Lyngby kan institution 1. Målgruppe Nybrogård er et botilbud i henhold til serviceloven 92 til voksne psykisk syge.

Læs mere