1 Indledning. 2 Data. Personbilers energieffektivitet. Af Mikkel Egede Birkeland og Mogens Fosgerau, COWI

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1 Indledning. 2 Data. Personbilers energieffektivitet. Af Mikkel Egede Birkeland og Mogens Fosgerau, COWI"

Transkript

1 Personbilers energieffektivitet Af Mikkel Egede Birkeland og Mogens Fosgerau, COWI 1 Indledning Et af dagens store miljøproblemer er drivhuseffekten, som især skyldes CO 2 -udslippet i forbindelse med samfundets energiforbrug. Inden for transportsektoren vanskeliggøres reduktion af CO 2 - udslippet af, at den samlede transportefterspørgsel stort set stiger i takt med indkomstudviklingen samtidig med, at energiforbruget langt overvejende dækkes af fossile brændsler. Personbilernes brændstofeffektivitet fremhæves ofte som et af de væsentligste indsatsområder med henblik på opnåelse af en målsætning om at begrænse transportsektorens CO 2 -udslip. Dette kan opnås enten på udbudssiden gennem bilproducenternes teknologiske udvikling eller på efterspørgselssiden gennem påvirkning af nybilkøbernes valg og brug af bil. Hvis alle valgte små, billige biler, som er de mest brændstoføkonomiske, kunne der opnås en reduktion af brændstofforbruget pr. kilometer på 20%. Motivationen for at undersøge, hvordan valget af bil kan påvirkes, er således til stede. Formålet med artiklen er at undersøge bilkøbernes valg af ny bil. Fokus ligger på at undersøge forbrugernes adfærd, så der opnås et redskab, en model, til at analysere muligheden for at forbedre brændstofeffektiviteten for nye personbiler gennem ændringer af afgiftsstrukturen. Efterspørgsels- og udbudsdata kombineres i en analyse, som sigter på at undersøge og forklare sammenhængen mellem personer og virksomheder på den ene side og hvilke biler, de hver især køber på den anden side. Modellen er opbygget således, at den bedst muligt gengiver det faktiske bilsalg. Ved at ændre på bilernes karakteristika, f.eks. størrelsen af registreringsafgiften, kan modellen herefter simulere ændringens påvirkning af bilsalgets sammensætning. Artiklen er bygget op som følger. Afsnit 2 præsenterer datagrundlaget, det vil sige udbudsdata vedrørende bilerne og efterspørgselsdata vedrørende bilkøberne, og afsnit 3 præsenterer den teoretiske model. I afsnit 4 opstilles den empiriske model og i afsnit 5 beskrives estimationsresultaterne. I afsnit 6 undersøges ved hjælp af modellen, hvordan bilkøberne kan forventes at reagere på en omlægning af afgifterne. Dels undersøges effekten af en stigning i brændstofprisen på 2 kr., dels undersøges effekten af, at registreringsafgiften differentieres så afgiften bliver mindst på energiøkonomiske biler. Endelig konkluderes i afsnit 6. 2 Data Som grundlag for at opbygge modellen er tre datasæt til rådighed. Det første vedrører udbuddet af biler, og beskriver de godt forskellige biltyper, som kunne købes i Danmark i Bilerne er beskrevet ved pris, ydelses- og størrelsesvariable, brændstofforbrug og en række andre karakteristika. Tabellen neden for viser variablene.

2 Tabel 1 Emne Udbudsvariable Oplysninger Identifikation Karosseri mv. Pris Fabrikat, model og version Antal døre, geartype og antal, karosseritype, motorkonfiguration, modelårgang, segment Standardpris uden ekstraudstyr, vægtafgift, grøn ejerafgift Motor og transmission Hjulophæng, hjul, dæk og styretøj Dimensioner Design Præstationer Udstyr Kilde: Auto-data Motorplacering, trækkende hjul, slagvolumen, HK, omdrejningsmoment, antal ventiler per cylinder, benzintilførsel, kompressionsforhold, brændstofkvalitet For- og baghjulsophæng, styrehustype, bremsesystem for og bag, bremsekraftregulering, dækdimensioner Længde, bredde, højde, akselafstand, vendediameter, bagagekapacitet VDA, typegodkendt egenvægt, typegodkendt anhængervægt med og uden bremser Design- og konstruktionsland, produktionsland, cw-værdi, standardtypegodkendelsesnummer Tophastighed, acceleration, ECE norm Airbag fører og passager Det andet centrale datasæt vedrører efterspørgslen: personer og virksomheder som har købt bil i I nærværende artikel præsenteres modellen for de godt private købere, mens der henvises til COWI (1998) for en beskrivelse af data og model for virksomheders køb af biler. Variable og kategorier er beskrevet i tabellen nedenfor.

3 Tabel 2 Baggrundsvariable Variabel Kategorier Aldersgruppe for ejer 18-29, 30-39, 40-49, 50-59, 60-69, 70+ Boligform Boligtype Familietype Geografisk område Indkomst, familiens skattepligtige indkomst Køn Sociogruppe, den i familien med højest indkomst Uddannelse, den i familien med højest indkomst Kilde: Danmarks Statistik Ejer, lejer Stuehus, parcelhus, rk.,-kæde-, dobbelthus, etagebolig, kollegium, andet Hjemmeboende voksne, enl. u. børn, enl. m. børn, par u. børn, par m. børn, fælles, andet Kbh. og Frederiksberg kommuner, forstadskommuner til Kbh., byer over indb., byer indbyggere øst, byer indbyggere vest, byer indbyggere øst, byer indbyggere vest, landdistrikter øst, landdistrikter vest. Øst/vest opdelingen er ved Storebælt kr. intervaller, Kvinde, mand Selvst. landbrug, Selvst. byerhverv, øvr. Selvst., dir./overordn. fkt., ledende/øvr. fkt., fagl. arb., ufagl. arb., lønmodt. una., pensionister, øvr. ude af erhverv Udenfor niveau, grundskole, almengymnasial, erhvervsfaglig, kortere videregående, mellemlang videregående, lang videregående Det fuldt detaljerede datasæt for biler solgt til private er omfattet af Danmarks Statistiks almindelige diskretionshensyn. Derfor er det fulde datasæt ikke modtaget, men derimod 35 mindre datasæt, der for hver kombination af biltype og to baggrundsvariable angiver antallet af solgte biler. Ved hjælp af en procedure, som er nærmere beskrevet i COWI (1998), er de 35 mindre datasæt kombineret i et konstrueret datasæt. Overensstemmelsen mellem det konstruerede datasæt og det detaljerede datasæt hos Danmarks Statistik er kun statistisk, så det er ikke muligt at identificere enkelte bilkøbere. Til gengæld er datasættet er fuldt ud anvendeligt til at basere en model på. Det sidste datasæt til analysen vedrører en selvstændig dataindsamling fra interviews med bilkøbere. Der er interviewet godt 200 købere af ny bil, og dataindsamlingen har taget form af stated preference interviews. Stated preference interviews giver mulighed for at undersøge hypotetiske situationer som for eksempel ændring af brændstofpriser og ejerafgiften. Den slags ændringer kan ikke undersøges ved hjælp af datasættet fra Danmarks Statistik, selvom vægtafgiften netop blev omlagt til den grønne ejerafgift i Desuden hænger den grønne ejerafgift snævert sammen med brændstofforbruget, hvilket gør, at det er svært at udskille effekter af en afgiftsstigning fra effekten af en stigning i brændstofprisen. 1 Det var ikke muligt at opnå oplysninger om bilen blev købt før eller efter den 1. juli 1997, hvor vægtafgiften blev afløst af den grønne ejerafgift.

4 Det primære mål med interviewundersøgelsen er derfor at afdække bilkøberne præferencer for forskellige afgiftstyper. 3 Teori og estimation Den opstillede model er en simpel logit-model. For hvert individ indeholder modellen et antal alternativer, I, som hver især er beskrevet ved en funktion, V i, i I. Funktionen udtrykker den indirekte nytte, der opnås ved at vælge det tilhørende alternativ. Ideen bag modellen er, at forbrugeren maksimerer nytte. Imidlertid har forbrugere forskellige præferencer, hvilket introducerer et stokastisk element til modellen. Det håndteres ved at indføre stokastiske led i nyttefunktionerne, således at forbrugeren ikke maksimerer V i, men i stedet U i = V i + ε i, hvor ε i er et stokastisk led, som ikke kendes. Hvis U j = max i {U i } vil forbrugeren vælge alternativ j. Selvom værdierne for alle V i kendes, kan modellen ikke sige med sikkerhed hvilket alternativ, der vælges, idet værdierne for ε i er ukendte. Det stokastiske element betyder, at modellen kun kan forudsige sandsynligheden for, at hvert enkelt alternativ vælges. Ved opbygningen af modellen bestemmes, hvordan funktionerne V i skal se ud. Her benyttes lineære formuleringer, således at V i = β'x it, hvor β er en vektor af parametre som skal bestemmes, og X it er en vektor af forklarende variable. Fodtegn i angiver en bestemt bil og fodtegn t angiver en bestemt forbruger. I X it indgår således både variable, som beskriver bilerne og variable som beskriver forbrugerens socioøkonomiske forhold. Modellen kan forudsige sandsynligheden for at en bestemt bil, j, vælges af en bestemt type forbruger, t, ( ' ) P ( X jt ) = Λ β X jt, hvor Λ er den logistiske fordelingsfunktion. Parametervektoren β bestemmes ved maksimum likelihood estimation, jf. Ben-Akiva & Lerman (1985). Der er ganske mange bilvarianter på markedet - så mange at det er praktisk umuligt at inkludere dem alle sammen, så alle husstande i modellen kan vælge mellem alle biler. For at løse dette problem er det valgt at sample 49 tilfældigt udtrukne bilvarianter. Den faktisk valgte variant inkluderes, så hver husstand har 50 alternativer at vælge imellem. Der udtrækkes et nyt sample for hver husstand, så selvom den enkelte husstand kun har 50 varianter at vælge imellem, inkluderes alle varianter i modellen.

5 4 Empirisk specifikation Der kan være store forskelle mellem befolkningsgruppers præferencer for bilkarakteristika. Derfor segmenteres data i grupper. Modellen har samme struktur for alle segmenter, hvilket letter overskueligheden, mens alle parametrene er forskellige. På grundlag af databeskrivelsen og statistiske tests er data opdelt i otte segmenter. Segmenterne er defineret ved familietype og køn for den registrerede ejer. Nedenstående tabel viser opdelingen af data, og antal observationer i de otte segmenter. Bemærk af enlige og øvige ikke er delt op efter, om der er børn i familien. Tabel 3 De otte segmenter Segment Familietype Køn Børn Antal observationer PM1 Par Mand Ja PM0 Par Mand Nej PF1 Par Kvinde Ja PF0 Par Kvinde Nej EM Enlig Mand EF Enlig Kvinde OM Øvrige Mand OF Øvrige Kvinde Note: Øvrige er hjemmeboende børn over 18 år, fælleshusholdninger og uoplyst. Der indgår i alt knap 60 parametre i modellen, og parametrene er beskrevet i COWI (1998). Parametrene repræsenterer udgifter til bilen ved pris og brændstofforbrug pr. 100 km, bilen størrelse gennem rumlighed i kabine og bagagerum og ydre mål, samt bilens motor gennem cm 3 og acceleration. Desuden indgår parametre for karosseritype og bilmærke. Parametrerne er forskellige for forskellige forbrugere. For eksempel forventes betydningen af bilens pris at være større for en husstand, hvor indkomsten er kr. om året, end for en husstand hvor indkomsten er over kr. om året. Resultatet fra interviewundersøgelsen indgår gennem variablen omkostninger pr. kørt kilometer. Ved hjælp af en faktor, der blev fundet i stated preference analysen, omregnes udgifter til den grønne ejerafgift til udgifter til brændstof. Faktoren afspejler forbrugernes præferencer mellem betaling af en årlig ejerafgift, og betaling gennem brændstofforbruget. Omregningsfaktoren afhænger altså af hvor langt forbrugerne forventer at køre om året. 5 Estimationsresultater I dette afsnit kommenteres parameterestimaterne kort. Da der er ganske mange parametre, er de ikke medtaget i artiklen, men kan findes i COWI (1998). I stedet er nogle af de interessante resultater gengivet her. Generelt har prisparametrene den forventede effekt i modellen. Prisparametrene er meget sikkert bestemt, hvilket understreger prisens vigtighed ved valget af bil. Familier med lave indkomster er mere prisfølsomme end familier med højere indkomster. Familier, hvor personen med højest indkomst er selvstændig, og familier i parcelhuse har lavere prisfølsomhed. Personer i par med husstandsindkomst mellem og kr. i aldrene år og over 60 år er mest prisfølsomme.

6 Brændstofomkostningerne er signifikante i næsten alle segmenter, men små i de mindre segmenter hvor prisen er dominerende. Motoren har betydning for køberen. I de fleste segmenter ses en positiv effekt af større motorvolumen for benzinbiler med almindelige karosserier. Effekten er størst i parfamilier med børn, og generelt er glæden ved stor motorstørrelse størst øst for Storebælt. En tilsvarende effekt kan ikke ses for dieselbiler. Acceleration har også stor betydning for valget af bil. Således indgår acceleration i alle segmenter og generelt med høj signifikans. I de fleste segmenter har accelerationen størst betydning for de yngste, mens betydningen aftager for de ældste. En gruppe variable har med bilens størrelse at gøre. Vendediameteren er meget korreleret med længden af bilen. Ikke desto mindre er det muligt at isolere en særskilt betydning af vendediameteren i Østdanmark, hvor større vendediameter gør en bil mindre attraktiv for parfamilier. Dette kan hænge sammen med pladsforholdene i hovedstadsområdet, hvor en mindre bil er lettere at parkere, etc. Rummelighed i kabinen har betydning i parfamilier og mest for mænd, og bagagekapaciteten har stor betydning i stationcars for par med børn. Endelig har særskilt analyse vist en sammenhæng mellem uddannelsesniveau og bilmærker. Personer med en lang uddannelse vælger især franske og svenske biler, mens asiatiske biler i høj grad vælges af personer med kortere uddannelse. 5.1 Modellens forudsigelse Modellens evne til at gengive bilsalget for 1997 kan undersøges grafisk. Figuren nedenfor viser modellens forudsigelse af det faktiske bilsalg i Den fuldt optrukne linje viser det faktiske bilsalg, som sammenholdes med modellens forudsigelse vist med den stort stiplede linje. Den småt stiplede linje viser udbuddet, antallet af biltyper på markedet i hver klasse. Bilerne opdelt i kroners prisklasser. En perfekt model vil følge det faktiske bilsalg, og den dårligst tænkelige model vil give samme sandsynlighed til alle biltyper og forudsigelsen vil derfor følge udbuddet nøje. Jo nærmere modellens forudsigelse er på det faktiske bilsalg, jo bedre er den altså Eftersspørgsel, antal Udbud, antal Pris, 1000 kr. Valgt Forudsagt Udbud Figur 1 Pris, alle segmenter

7 Udbuddet af biler vokser op til priser omkring kr., hvor der er flest biltyper at vælge mellem i modellen. Derefter falder udbuddet langsomt med voksende pris. Bilsalget ser markant anderledes ud. Det topper omkring kr., igen ved kr., hvorefter det falder kraftigt. Det har karakteristiske toppe omkring og kr. Samlet set må det vurderes, at modellens evne til at fange variationen i bilsalget er tilfredsstillende. 6 Modelkørsler Modellen kan anvendes til at undersøge hvordan bilkøbere ændrer adfærd, når afgifterne omlægges. Det gøres her ved at sammenligne tre kørsler. I den første kørsel beregnes modellens forudsigelse af bilsalget i 1997 ved uændrede afgifter, og i de to efterfølgende kørsler omlægges afgifterne. I den ene sættes brændstofprisen op med 2 kr., og i den anden kørsel erstattes den nuværende registreringsafgift med en mere progressiv registreringsafgift. Den mere progressive registreringsafgift beregnes som en funktion af brændstofforbruget i tredje potens. På denne måde sikres, at progressionen i afgiften er stærkere end den, der findes i den eksisterende registreringsafgift. Afgiften beregnes særskilt for benzin- og dieselbiler. Der er to forudsætninger ved kørslen. For det første er det valgt at lade afgiftsomlægningerne være provenuneutrale ved uændret adfærd, og for det andet er prisen på den billigste bil uændret. Dog viser beregningerne, at afgiftsprovenuet ændres, når forbrugerne ændrer adfærd. For benzinbiler beregnes afgiften som 240,3*B , hvor B er brændstofforbruget i liter pr. 100 km. Konstanterne i udtrykket er valgt således, at afgiftsprovenuet er uændret ved uændret salg, og således at prisen på den billigste bil er uændret. Hvor den billigste bil i udgangspunktet er en Lada Samara 1100, er det efter ændringen en Suzuki Alto 1.0. Som nedenstående figur viser, ændrer omlægningen ganske betragteligt på bilpriserne. Hvert punkt på figuren repræsenterer en bilvariant. Biler under den diagonale linje bliver billigere og biler over bliver dyrere Pris efter, 1000 kr Pris før, 1000 kr. Figur 2 Pris på benzinbiler, før og efter omlægning af registreringsafgiften

8 For dieselbiler er der beregnet en tilsvarende afgift. Her er det imidlertid ikke muligt at overholde både hensyn om provenuneutralitet og uændret pris på billigste bil. Det er valgt at lade prisen på den billigste bil være uændret, hvorimod afgiftsprovenuet falder med kr. pr. bil. 6.1 Resultater af modelkørsler Nedenstående tabel viser resultaterne af de to modelkørsler. Det gennemsnitlige brændstofforbrug falder kun lidt, 0,5%, når brændstofprisen hæves 2 kr. I det hele taget har ændringen i brændstofprisen ikke stor betydning for hvilke biler, der sælges, og har derfor ikke stor betydning for bilparkens sammensætning. En registreringsafgift i tredje potens har større betydning for salget. Bilpriserne falder i gennemsnit knap 5% og brændstofforbruget falder med godt 3%. Salget forskydes altså over mod mere brændstoføkonomiske biler, som også er billigere. Tabel 4 Resultater af modelkørsler fordelt på mænd og kvinder Gennemsnit i Gennemsnitlige ændringer i procent niveau Basis Brændstof + 2 kr. Tredje Potens I alt Pris ,7% -4,9% Brændstofforbrug 7,64-0,5% -3,2% Registreringsafgift ,8% -10,2% Ejerafgift ,1% -7,0% Mænd Pris ,8% -4,5% Brændstofforbrug 7,72-0,6% -3,1% Registreringsafgift ,9% -9,6% Ejerafgift ,2% -6,5% Kvinder Pris ,6% -6,2% Brændstofforbrug 7,44-0,4% -3,5% Registreringsafgift ,6% -11,9% Ejerafgift ,9% -8,1% Kilde: COWI (1998). Nedenstående tabel viser ændringer fordelt på indkomstgrupper når registreringsafgiften ændres til Tredje Potens. Lavindkomstgrupperne køber dyrere biler, men betaler mindre i registreringsafgift. Højindkomstgrupperne køber billigere biler, og slipper væsentligt billigere i registreringsafgift. Opdeles resultaterne i mænd og kvinder findes, at den pris mændene betaler ændres mest, jf. COWI (1998).

9 Tabel 5 Ændringer i pris, registreringsafgift og brændstofforbrug ved ny registreringsafgift: Tredje Potens. Fordelt efter indkomstgrupper Pris, 1000 kr Gennemsnitlige ændringer i procent Indkomstgruppe Pris Registreringsafgift Brændsstofforbrug kr % -1.7% -1.7% kr % -1.4% -2.1% kr % -2.4% -1.0% kr % -4.8% -0.1% kr % -7.3% +0.3% kr % -11.3% +0.7% Over kr % -12.1% +0.7% Kilde: COWI (1998). De laveste indkomstgrupper kommer til at betale en højere pris sammenlignet med basissituationen, mens de højeste indkomstgrupper kommer til at betale mindre. Til gengæld falder registreringsafgiften for alle indkomstgrupper, mens forbrugere i indkomstgrupperne over kr. køber biler med højere brændstofforbrug. Samlet er omlægningen entydigt en fordel for de højeste indkomster. Ved en omlægning af afgifterne skal man derfor være opmærksom på fordelingsmæssige konsekvenser. 6.2 Efterberegning Resultaterne af de to kørsler er anvendt i en efterberegning for at undersøge afgiftsændringernes indflydelse på bilparkens størrelse, trafikarbejde og CO 2 -emissioner. I efterberegningen benyttes skøn for forskellige elasticiteter, som er fundet ved tidligere analyser, jf. Transportrådet (1995) og Trafikministeriet (1997). Elasticiteterne er samlet i tabellen nedenfor. Fortolkningen af den første elasticitet er, at en stigning i benzinprisen på 1% sænker bilparkens gennemsnitlige benzinforbrug med 0,16%. Tabel 6 Anvendte elasticiteter Fra Til Elasticitet Benzinpris Liter/km Benzinpris Årskørsel per bil Benzinpris Bilparkens størrelse Bilparkens størrelse Km/bil Variable omkostninger Km/bil Pris på ny bil Bilparkens størrelse Kilde: Transportrådet (1995) og Trafikministeriet (1997). Forhøjelsen af brændstofpriserne fører til et fald i bilparkens størrelse på 3,2%. Effekten bliver større på trafikarbejdet, da hver enkelt bil samtidig kører mindre. Endelig bliver effekten på CO 2 emissioner endnu større på grund af reduceret brændstofforbrug, hvoraf 0,5% stammer fra ændret bilvalg. Når registreringsafgiften omlægges til Tredje Potens fører det reducerede brændstofforbrug til lavere kørselsomkostninger og dermed større bilpark og trafikarbejde. Herved reduceres virknin-

10 gen af den forbedrede effektivitet til en reduktion af CO 2 emissionen på 1,5% fra de 3,2%, som ville opnås, hvis bilpark og trafikarbejde var upåvirket. En mere progressiv registreringsafgift vil altså kun have begrænset effekt på bilparkens samlede CO 2 emissioner. Tabel 7 Efterberegninger Brændstof + 2 kr. Tredje Potens Bilpark -3,2% 1,1% Trafikarbejde -11,1% 1,7% CO 2-16,2% -1,5% Brændstofprovenu 34,2% -1,7% Provenu fra årlige afgifter -4,2% -6,0% Provenu fra registreringsafgift -3,9% -9,2% Provenu i alt 8,1% -6,2% Kilde: COWI (1998). 7 Konklusion Eksemplerne bekræfter, at styring af bilvalget med afgifter kan bevirke en reduktion af personbilparkens gennemsnitlige brændstofforbrug og dermed give et bidrag til reduceret CO 2 udledning. En omlægning af registreringsafgiften kan således være en del af en strategi for at nedbringe CO 2 emissionerne fra transportsektoren. Differentiering af registreringsafgiften kan dog ikke stå alene i forhold til mål om store reduktioner af CO 2 emissionerne. Afgiftsomlægninger kan udformes på mange måder og alle muligheder er ikke blevet undersøgt, men eksemplerne illustrerer virkningerne af to forskellige udformninger. Modellen kan altså anvendes ved fremtidige beregninger af mulige afgiftsomlægninger. 8 Litteratur Ben-Akiva, M. & Lerman, S. Discrete Choice Analysis, MIT Press COWI. Personbilers energieffektivitet - muligheder for forbedring gennem afgiftsstrukturen. November Transportrådet. Bilafgifter November Trafikministeriet. CO 2 reduktioner i transportsektoren. Marts 1997.

Prioriteringer ved bilkøb Civilingeniør, Mohamed El Halimi, Energistyrelsen, Miljø- og Energiministeriet

Prioriteringer ved bilkøb Civilingeniør, Mohamed El Halimi, Energistyrelsen, Miljø- og Energiministeriet Prioriteringer ved bilkøb Civilingeniør, Mohamed El Halimi, Energistyrelsen, Miljø- og Energiministeriet Baggrund Som et middel til at reducere CO2-emissionen fra biler har EU bestemt sig for at indføre

Læs mere

Firehjulstrækkernes CO2 emissioner

Firehjulstrækkernes CO2 emissioner Firehjulstrækkernes CO2 emissioner Jørgen Jordal-Jørgensen, Cowi A/S Miljøprojekt Nr. 1156 2007 Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende forsknings- og udviklingsprojekter

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 385 Offentligt J.nr. 2007-518-0010 Dato: 28. september 2007 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 385-388 af 14. september

Læs mere

B 91 - Forslag til folketingsbeslutning om en mere retfærdig og miljøvenlig

B 91 - Forslag til folketingsbeslutning om en mere retfærdig og miljøvenlig Skatteudvalget B 91 - på Spørgsmål 3 Offentligt J.nr. 2007-511-0087 Dato: Til Folketinget - Skatteudvalget B 91 - Forslag til folketingsbeslutning om en mere retfærdig og miljøvenlig bilbeskatning. Hermed

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version Aarhus Kommune Miljørigtige køretøjer i Aarhus Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Aarhus C Telefon 56 40 00 00 wwwcowidk Notat - kort version Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bilafgifter og energiforbrug

Bilafgifter og energiforbrug Bilafgifter og energiforbrug Energimæssige effekter af afgiftslempelser for personbiler Trafikdage Trafikdage 2008 2008 / 25. / 25. august august 2008 2008 / Side / Side 1 1 Rasmus Gravesen Tetraplan A/S

Læs mere

Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013

Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 August 2014 3 Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 Forord Forord Trafikstyrelsen monitorerer udviklingen af nyregistrerede bilers energiegenskaber.

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 93 af 30. november 2006. /Lene Skov Henningsen

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 93 af 30. november 2006. /Lene Skov Henningsen Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 93 Offentligt J.nr. 2006-518-0200 Dato: 19. December 2006 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 93 af 30. november 2006. (Alm.

Læs mere

Profil af den økologiske forbruger

Profil af den økologiske forbruger . februar 1 Profil af den økologiske forbruger Af A. Solange Lohmann Rasmussen og Martin Lundø Økologiske varer fylder markant mere i danskernes indkøbskurve. Fra 3 pct. af forbruget af føde- og drikkevarer

Læs mere

Maj 2010. Danske personbilers energiforbrug

Maj 2010. Danske personbilers energiforbrug Maj 2010 Danske personbilers energiforbrug Danske personbilers energiforbrug Fossile brændstoffer, CO 2 -udledning hvordan hænger det sammen? Benzin og diesel er fossile brændstoffer. Brændstofferne er

Læs mere

pr. liter for dieselbiler.

pr. liter for dieselbiler. Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 83 Offentligt 6. november 2014 J.nr. 14-4481639 Samrådsspørgsmål B - SAU alm. del Samrådsspørgsmål B Er ministeren enig i, at den måde, bilafgifterne

Læs mere

Udvikling i nye danske personbilers CO 2. udledning og energiforbrug. årgang 2005

Udvikling i nye danske personbilers CO 2. udledning og energiforbrug. årgang 2005 Udvikling i nye danske personbilers CO 2 udledning og energiforbrug årgang 2005 December 2006 Indholdsfortegnelse POLITISKE RAMMER 3 EU-Strategi 3 DANSK INDSATS 4 Oplysningsarbejde 4 Grøn ejerafgift 4

Læs mere

Registreringsafgiften uegnet som fordelingspolitisk redskab Af Søren Havn Gjedsted ( ) og Otto Brøns-Petersen ( )

Registreringsafgiften uegnet som fordelingspolitisk redskab Af Søren Havn Gjedsted ( ) og Otto Brøns-Petersen ( ) Notat: Registreringsafgiften uegnet som fordelingspolitisk redskab 19-09-2017 Af Søren Havn Gjedsted (26 82 70 22) og Otto Brøns-Petersen (20 92 84 40) Registreringsafgiften er samfundsøkonomisk overflødig

Læs mere

Tidsværdi for gods i Sverige

Tidsværdi for gods i Sverige Tidsværdi for gods i Sverige Mogens Fosgerau 1 og Mikkel Birkeland, COWI 1 Indledning COWI har sammen med INREGIA i Stockholm gennemført en undersøgelse af tidsværdien for gods for SIKA, Statens Institut

Læs mere

Rådighed over bil. En beskrivelse af sammenhængen mellem husstandsindkomst, bilrådighed og geografi. Notat Peter F. Christens, Mogens Fosgerau

Rådighed over bil. En beskrivelse af sammenhængen mellem husstandsindkomst, bilrådighed og geografi. Notat Peter F. Christens, Mogens Fosgerau Rådighed over bil En beskrivelse af sammenhængen mellem husstandsindkomst, bilrådighed og geografi Notat 3 2004 Peter F. Christens, Mogens Fosgerau Rådighed over bil En beskrivelse af sammenhængen mellem

Læs mere

Titel: Energimæssige effekter af afgiftslempelser for personbiler.

Titel: Energimæssige effekter af afgiftslempelser for personbiler. Titel: Energimæssige effekter af afgiftslempelser for personbiler. Abstract: I dette projekt har vi undersøgt effekten af to forskellige former for lempelser i registreringsafgiften for personbiler: a)

Læs mere

Teknisk note nr. 1. Dokumentation af data-grundlaget fra GDS-undersøgelserne i februar/marts 1996 og februar 1997

Teknisk note nr. 1. Dokumentation af data-grundlaget fra GDS-undersøgelserne i februar/marts 1996 og februar 1997 Teknisk note nr. 1 Dokumentation af datagrundlaget fra GDSundersøgelserne i februar/marts 1996 og februar 1997 Noten er udarbejdet i samarbejde mellem, Søren Pedersen og Søren Brodersen Rockwool Fondens

Læs mere

UNDERVISNINGSEFFEKT-MODELLEN 2006 METODE OG RESULTATER

UNDERVISNINGSEFFEKT-MODELLEN 2006 METODE OG RESULTATER UNDERVISNINGSEFFEKT-MODELLEN 2006 METODE OG RESULTATER Undervisningseffekten udregnes som forskellen mellem den forventede og den faktiske karakter i 9. klasses afgangsprøve. Undervisningseffekten udregnes

Læs mere

Del 3: Statistisk bosætningsanalyse

Del 3: Statistisk bosætningsanalyse BOSÆTNING 2012 Bosætningsmønstre og boligpræferencer i Aalborg Kommune Del 3: Statistisk bosætningsanalyse -Typificeringer Indholdsfortegnelse 1. Befolkningen generelt... 2 2. 18-29 årige... 2 3. 30-49

Læs mere

Effekter af ændrede bilafgifter i 2007

Effekter af ændrede bilafgifter i 2007 Effekter af ændrede bilafgifter i 2007 Energi- og CO 2 -mæssige effekter af afgiftsændringer i april 2007 Rasmus Gravesen, projektleder Laura Vestergaard M.fl. Ændrede Trafikdage bilafgifter / 25. august

Læs mere

Kørselsafgifter er ikke nødvendigvis grønne

Kørselsafgifter er ikke nødvendigvis grønne er ikke nødvendigvis grønne Modelanalyse af en afgiftsomlægning bestående af Sænkning af registreringsafgiften Indførsel af en kørselsafgift Mogens Fosgerau Thomas C. Jensen Disposition Baggrund Model

Læs mere

Bedre brændstoføkonomi medfører provenutab - og billigere biler

Bedre brændstoføkonomi medfører provenutab - og billigere biler Bedre brændstoføkonomi medfører provenutab - og billigere biler REGISTRERINGSAFGIFT: Registreringsafgiften vil falde, i takt med at brændstoføkonomien bliver bedre. Det er konklusionen på en analyse af

Læs mere

Sammenhængen mellem elevernes trivsel og elevernes nationale testresultater.

Sammenhængen mellem elevernes trivsel og elevernes nationale testresultater. Sammenhængen mellem elevernes trivsel og elevernes nationale testresultater. 1 Sammenfatning Der er en statistisk signifikant positiv sammenhæng mellem opnåelse af et godt testresultat og elevernes oplevede

Læs mere

Øget bilbeskatning indfrier ikke regeringens miljømål

Øget bilbeskatning indfrier ikke regeringens miljømål Af Analysechef Otto Brøns-Petersen Direkte telefon 20 92 84 40 Juni 2014 Den danske registreringsafgift er den højeste i den vestlige verden og indebærer allerede en meget kraftig tilskyndelse til at køre

Læs mere

Tidsseriemodeller for bilpark og årskørsel per bil

Tidsseriemodeller for bilpark og årskørsel per bil Tidsseriemodeller for bilpark og årskørsel per bil Mogens Fosgerau Danmarks TransportForskning mf@dtf.dk 1 Indledning Dette papir omhandler en del af en aggregeret prognosemodel for dansk vejtrafik, kaldet

Læs mere

Københavnske ejerlejlighedspriser en meget begrænset indikator for hele landets boligmarked

Københavnske ejerlejlighedspriser en meget begrænset indikator for hele landets boligmarked N O T A T Københavnske ejerlejlighedspriser en meget begrænset indikator for hele landets boligmarked Baggrund og resume Efter i årevis at have rapporteret om et fastfrosset boligmarked, har de danske

Læs mere

Strukturelt provenu fra registreringsafgiften

Strukturelt provenu fra registreringsafgiften Finansministeriet Skatteministeriet Strukturelt provenu fra registreringsafgiften Juni 14 Der er i de seneste år sket en forskydning af bilsalget mod mindre og mere brændstoføkonomiske biler. Det har,

Læs mere

5. Indkomstudvikling

5. Indkomstudvikling 64 - Indkomstudvikling 5. Indkomstudvikling 1995-2005 40 pct. i indkomststigning på 10 år Den gennemsnitlige indkomst for personer er steget med 39,4 pct. fra 1995 til 2005. For familier med én voksen

Læs mere

Baggrundsnotat E: Fremskrivning af transportsektorens

Baggrundsnotat E: Fremskrivning af transportsektorens Baggrundsnotat E: Fremskrivning af transportsektorens energiforbrug Indledning Transport, der står for ca. 1/3 af det endelige energiforbrug, består næsten udelukkende af fossile brændsler og ligger samtidig

Læs mere

Årsrapport Grønt Regnskab 2018 Næstved Kommune

Årsrapport Grønt Regnskab 2018 Næstved Kommune Årsrapport 2018 Grønt Regnskab 2018 Næstved Kommune ÅRSRAPPORT 2018 Grønt Regnskab 2018 INDLEDNING 3 BEREGNINGSFORUDSÆTNINGER 3 SAMLET CO2-UDLEDNING FRA NÆSTVED KOMMUNE 4 BEMÆRKNINGER TIL RESULTATER 4

Læs mere

Udvikling i danske personbilers brændstofforbrug

Udvikling i danske personbilers brændstofforbrug Udvikling i danske personbilers brændstofforbrug April 2011 3 Udvikling i danske personbilers Forord Forord Trafikstyrelsen har bl.a. til opgave at monitorere udviklingen i den danske personbilpark i

Læs mere

Trafik og bil BD272. Business Danmark juli 2011

Trafik og bil BD272. Business Danmark juli 2011 Trafik og bil BD272 Business Danmark juli 2011 Indholdsfortegnelse Baggrund og analyseproblem... 2 Metode og validitet... 2 Medlemmernes kørselsmønstre og biler... 3 Årets temaer... 5 Afstand til forankørende...

Læs mere

Roadpricing - halvering af registreringsafgiften

Roadpricing - halvering af registreringsafgiften 1 Socialdemokraterne Analyse- og Informationsafdelingen Roadpricing - halvering af registreringsafgiften Massiv sænkning af registreringsafgiften for miljøvenlige biler med lavt CO2-udslip skal sikre hidtil

Læs mere

De længst uddannede lever 6 år mere end de ufaglærte

De længst uddannede lever 6 år mere end de ufaglærte De længst uddannede lever år mere end de ufaglærte Levetiden for de pct. af danskere med de længste uddannelser er mere end seks år længere end for de pct. af danskerne med mindst uddannelse. Tilsvarende

Læs mere

I Danmark bliver 8% af mændene ledere, mens det kun gælder for 3,3% af kvinderne. Forskellen er således på 4,7 procentpoint.

I Danmark bliver 8% af mændene ledere, mens det kun gælder for 3,3% af kvinderne. Forskellen er således på 4,7 procentpoint. Marts 2017 Der er fortsat store forskelle på kvinder og mænds lederchancer Djøf har på baggrund af Danmarks Statistiks registre foretaget en analyse af kvinder og mænds sandsynlighed for at blive leder.

Læs mere

Udvikling i nye bilers EUtypegodkendte

Udvikling i nye bilers EUtypegodkendte Udvikling i nye bilers EUtypegodkendte forbrug Oktober 2015 3 brændstofforbrug 2014 Forord Indhold Forord 4 Udvikling i nye solgte biler 5 Energiklasser Udvikling af CO 2 -udledningen for nyregistrerede

Læs mere

4. Selvvurderet helbred

4. Selvvurderet helbred 4. Selvvurderet helbred Anni Brit Sternhagen Nielsen Befolkningens helbred er bl.a. belyst ud fra spørgsmål om forekomsten af langvarig sygdom og spørgsmål om interviewpersonernes vurdering af eget helbred.

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 4 af 12. december Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 4 af 12. december Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF). Skatteudvalget 2018-19 L 120 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt 13. december 2018 J.nr. 2018-5832 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 120 - Forslag til Lov om ændring af registreringsafgiftsloven,

Læs mere

Erfaringen fra de sidste seks år viser imidlertid også to andre tendenser:

Erfaringen fra de sidste seks år viser imidlertid også to andre tendenser: 24. april 2009 Højere hastighed og klima Susanne Krawack og Martin Lidegaard Hastigheden på de danske veje har en signifikant betydning for transportsektorens udledning af CO2. Alligevel har det ikke været

Læs mere

Indvandrere og efterkommere i foreninger er frivillige i samme grad som danskere

Indvandrere og efterkommere i foreninger er frivillige i samme grad som danskere 1 Indvandrere og efterkommere i foreninger er frivillige i samme grad som danskere Færre med ikke-vestlige oprindelse end dansk oprindelse er medlem af en forening. Men ikke-vestlige indvandrere og efterkommere

Læs mere

Der bliver kørt flere kilometer

Der bliver kørt flere kilometer Baggrund Business Danmark gennemfører hvert år en undersøgelse om medlemmernes kørselsmønstre og holdninger til adfærd i trafikken. Sælgere bruger generelt meget tid i deres biler. Derfor er det interessant

Læs mere

Livssituationen bestemmer, hvor vi helst vil bo bare vi bor grønt

Livssituationen bestemmer, hvor vi helst vil bo bare vi bor grønt Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Strategi og Analyse Dato: Marts 2009 Livssituationen bestemmer, hvor vi helst vil bo bare vi bor grønt Borgerpanelet. 6 ud af 10 i borgerpanelet vil helst bo grønt

Læs mere

Fremtidens bilteknologier

Fremtidens bilteknologier Fremtidens bilteknologier Baggrund og formål Internationale ønsker om reduktion af energiforbrug og emissioner i transportsektoren har medført skærpede krav og fokus på de tekniske muligheder for at indfri

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål 62 af 11. januar 2008 (Alm. del - bilag 41). /Lene Skov Henningsen

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål 62 af 11. januar 2008 (Alm. del - bilag 41). /Lene Skov Henningsen Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 62 Offentligt J.nr. 2008-518-0023 Dato: 15. januar 2008 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål 62 af 11. januar 2008

Læs mere

Baggrundsnotat: Søskendes uddannelsesvalg og indkomst

Baggrundsnotat: Søskendes uddannelsesvalg og indkomst 17. december 2013 Baggrundsnotat: Søskendes uddannelsesvalg og indkomst Dette notat redegør for den økonometriske analyse af indkomstforskelle mellem personer med forskellige lange videregående uddannelser

Læs mere

Folketinget - Transportudvalget. /Lene Skov Henningsen

Folketinget - Transportudvalget. /Lene Skov Henningsen Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 285 Offentligt J.nr. 2012-518-0226 Dato:20. marts 2012 Til Folketinget - Transportudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 285 af

Læs mere

CO2 regnskab 2016 Fredericia Kommune

CO2 regnskab 2016 Fredericia Kommune CO2 regnskab 216 Fredericia Kommune Som virksomhed 1 1. Elforbruget i kommunens bygninger og gadebelysning Udviklingen i elforbruget for perioden 23 til 216 er vist i figur 1. Elforbruget i de kommunale

Læs mere

De sociale klasser i Danmark 2012

De sociale klasser i Danmark 2012 De sociale klasser i Danmark 2012 Denne analyse er en del af baggrundsanalyserne til bogen Klassekamp fra oven. Her opdeles befolkningen i fem sociale klasser: Overklassen, den højere middelklasse, middelklassen,

Læs mere

ANALYSE AF: 15-17-ÅRIGE UDEN UDDANNELSE

ANALYSE AF: 15-17-ÅRIGE UDEN UDDANNELSE ANALYSE AF: 15-17-ÅRIGE UDEN UDDANNELSE OM ANALYSEN Fokus på de unge mellem 15-17 år, som ikke er i gang med en uddannelse baseret på kvantitativ data Hvad er sandsynligheden for at de ender i jobcentret

Læs mere

&' ( & &'& % ( & &'&'& ))! & &'&'" ( * &'&'+, ( $ &'" - ( "" &'"'&! ))! "" &'"'"! ( ". &'"'+,! ( "/

&' ( & &'& % ( & &'&'& ))! & &'&' ( * &'&'+, ( $ &' - (  &''&! ))!  &''! ( . &''+,! ( / " $ % &' ( & &'& % ( & &'&'& & &'&'" ( * &'&', ( $ &'" - ( "" &'"'& "" &'"'" ( ". &'"', ( "/ &' ( Pendleranalyserne gennemføres forud for fire surveys med henholdsvis beboere i bycentre, beboere i landdistrikter,

Læs mere

Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler 2013-2015

Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler 2013-2015 Notat J.nr. 12-0173525 Miljø, Energi og Motor Afgiftsfritagelse for plug-in hybridbiler 2013-2015 1. Beskrivelse af virkemidlet Virkemidlet består i at fritage plug-in hybridbiler for registrerings-, vægt-

Læs mere

ET BILLEDE AF DE IKKE-FORSIKREDE

ET BILLEDE AF DE IKKE-FORSIKREDE 6. juni 2006 ET BILLEDE AF DE IKKE-FORSIKREDE Dette notat forsøger at give et billede af de personer på arbejdsmarkedet, som ikke er forsikret i en A-kasse. Datagrundlaget er Lovmodelregistret, der udgør

Læs mere

vejen til en grøn BilPaRk DAnSK elbil AlliAnCE

vejen til en grøn BilPaRk DAnSK elbil AlliAnCE Vejen til en grøn bilpark dansk elbil alliance 1 En grøn forandring af bilparken Dansk Energi har skabt en grøn model for bilbeskatning, der baner vejen ud af olieafhængigheden og knækker biltransportens

Læs mere

TIL RAPPORTEN DANSKE LØNMODTAGERES ARBEJDSTID EN REGISTERBASERET ANALYSE, SFI DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR VELFÆRD 09:03.

TIL RAPPORTEN DANSKE LØNMODTAGERES ARBEJDSTID EN REGISTERBASERET ANALYSE, SFI DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR VELFÆRD 09:03. 05:2009 ARBEJDSPAPIR Mette Deding Trine Filges APPENDIKS TIL RAPPORTEN DANSKE LØNMODTAGERES ARBEJDSTID EN REGISTERBASERET ANALYSE, SFI DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR VELFÆRD 09:03. FORSKNINGSAFDELINGEN

Læs mere

Nye bilafgifter og energiforbrug Energi- og CO 2 -mæssige effekter af afgiftsændringen i april 2007. Januar 2009

Nye bilafgifter og energiforbrug Energi- og CO 2 -mæssige effekter af afgiftsændringen i april 2007. Januar 2009 Energi- og CO 2 -mæssige effekter af afgiftsændringen i april 2007 Januar 2009 Nye bilafgifter og energiforbrug Energi- og CO 2 -mæssige effekter af afgiftsændringen i april 2007 Januar 2009 Forord I

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 552 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 552 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 552 Offentligt 21. september 2016 J.nr. 16-0865578 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 552 af 7. juli 2016 (alm.

Læs mere

HVAD BETYDER STRUKTURELLE FORSKELLE? Benchmarking af cyklingen i Region Hovedstaden Marts 2015

HVAD BETYDER STRUKTURELLE FORSKELLE? Benchmarking af cyklingen i Region Hovedstaden Marts 2015 HVAD BETYDER STRUKTURELLE FORSKELLE? Benchmarking af cyklingen i Region Hovedstaden Marts 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 2 Indhold Baggrund Side 3 De 13 teser Side 6 Metode Side 8 Resultater Side 10 Beregninger

Læs mere

Indvandrere og efterkommere i foreninger er frivillige i samme grad som danskere

Indvandrere og efterkommere i foreninger er frivillige i samme grad som danskere Indvandrere og efterkommere i foreninger er frivillige i samme grad som danskere Bilag I afrapportering af signifikanstest i tabeller i artikel er der benyttet følgende illustration af signifikans: * p

Læs mere

Indledning...2 Ledelsesgabet...2 Ledelsesgabet fordelt på karakteristika...4 Scenarier Om analysens metode og datagrundlag...

Indledning...2 Ledelsesgabet...2 Ledelsesgabet fordelt på karakteristika...4 Scenarier Om analysens metode og datagrundlag... Marts 2017 Ledelsesgabet blandt samfundsvidenskabeligt uddannede Indledning...2 Ledelsesgabet...2 Ledelsesgabet fordelt på karakteristika...4 Scenarier... 11 Om analysens metode og datagrundlag... 13 Analysen

Læs mere

Figur 1. Voksne københavnere opdelt på familieform ultimo

Figur 1. Voksne københavnere opdelt på familieform ultimo KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Besvarelse af uddybende spørgsmål fra Sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen ang. lighedsudredning Sagsbeskrivelse Økonomiudvalget

Læs mere

Ændring af bilafgifter. Jørgen Jordal-Jørgensen og Anne Ohm COWI A/S

Ændring af bilafgifter. Jørgen Jordal-Jørgensen og Anne Ohm COWI A/S Ændring af bilafgifter Jørgen Jordal-Jørgensen og Anne Ohm COWI A/S Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen Nr. 3 2007 Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende

Læs mere

Seksuel chikane på arbejdspladsen. En undersøgelse af oplevelser med seksuel chikane i arbejdslivet blandt STEM-ansatte

Seksuel chikane på arbejdspladsen. En undersøgelse af oplevelser med seksuel chikane i arbejdslivet blandt STEM-ansatte Seksuel chikane på arbejdspladsen En undersøgelse af oplevelser med seksuel chikane i arbejdslivet blandt STEM-ansatte Juni 2018 Seksuel chikane på arbejdspladsen Resumé Inden for STEM (Science, Technology,

Læs mere

Klar sammenhæng mellem børns og forældres livsindkomst

Klar sammenhæng mellem børns og forældres livsindkomst Klar sammenhæng mellem børns og forældres livsindkomst Der er stor forskel på størrelsen af den livsindkomst, som 3-årige danskere kan se frem til, og livsindkomsten hænger nøje sammen med forældrenes

Læs mere

Markante sæsonudsving på boligmarkedet

Markante sæsonudsving på boligmarkedet N O T A T Markante sæsonudsving på boligmarkedet 9. marts 0 Denne analyse estimerer effekten af de sæsonudsving, der præger prisudviklingen på boligmarkedet. Disse priseffekter kan være hensigtsmæssige

Læs mere

Nye danske personbilers CO 2. udslip, energiklasse, brændstofforbrug, egenvægt, slagvolumen og motoreffekt, årgang 2003

Nye danske personbilers CO 2. udslip, energiklasse, brændstofforbrug, egenvægt, slagvolumen og motoreffekt, årgang 2003 Nye danske personbilers CO 2 udslip, energiklasse, brændstofforbrug, egenvægt, slagvolumen og motoreffekt, årgang 2003 August 2004 1 Udgivet af: Færdselsstyrelsen Adelgade 13 Postboks 9039 1304 København

Læs mere

Dansk Taxi Råds holdninger til omlægningen af registreringsafgiften for taxier

Dansk Taxi Råds holdninger til omlægningen af registreringsafgiften for taxier Skatteudvalget L 205 - Bilag 5 Offentligt Dansk Taxi Råd Dansk Taxi Råds holdninger til omlægningen af registreringsafgiften for taxier I skatteaftalen Forårspakke 2.0 Vækst, klima, lavere skat foreslås

Læs mere

BAGGRUND OG FORMÅL MED UNDERSØGELSEN

BAGGRUND OG FORMÅL MED UNDERSØGELSEN BAGGRUND OG FORMÅL MED UNDERSØGELSEN Gladsaxe Kommune har som deltager i et pilotprojekt gennemført en brugertilfredshedsundersøgelse blandt alle kommunens forældre til børn i skole, SFO, daginstitution

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 669 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 669 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 669 Offentligt 5. februar 2018 J.nr. 2017-7004 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 669 af 2. oktober 2017 (alm.

Læs mere

Samfundsøkonomisk prioritering af CO 2 -tiltag i transportsekt o- ren.

Samfundsøkonomisk prioritering af CO 2 -tiltag i transportsekt o- ren. Michael Soetmann Trafikministeriet Samfundsøkonomisk prioritering af CO 2 -tiltag i transportsekt o- ren. (Indlæg ved trafikdage på Aalborg Universitet 19.-20. august 1996) 1. Den overordnede CO2-målsætning

Læs mere

Analyse af sociale baggrundsfaktorer for elever, der opnår bonus A

Analyse af sociale baggrundsfaktorer for elever, der opnår bonus A Analyse af sociale baggrundsfaktorer for elever, der opnår bonus A Analyse af sociale baggrundsfaktorer for elever, der opnår Bonus A Forfattere: Jeppe Christiansen og Lone Juul Hune UNI C UNI C, juni

Læs mere

De socioøkonomiske referencer for grundskolekarakterer

De socioøkonomiske referencer for grundskolekarakterer De socioøkonomiske referencer for grundskolekarakterer Baggrund Den enkelte skoles faktiske karaktergennemsnit i 9. klasse har sammenhæng med mange forskellige forhold. Der er både forhold, som skolen

Læs mere

Den samlede model til estimation af lønpræmien er da givet ved:

Den samlede model til estimation af lønpræmien er da givet ved: Lønpræmien Lønpræmien i en branche kan indikere, om konkurrencen er hård eller svag i branchen. Hvis der er svag konkurrence mellem virksomhederne i branchen, vil det ofte give sig udslag i både højere

Læs mere

Hver anden vil benytte øget åbningstid i dagtilbud

Hver anden vil benytte øget åbningstid i dagtilbud Børnefamiliers dagtilbud og arbejdsliv 17. maj 18 Hver anden vil benytte øget åbningstid i dagtilbud Halvdelen af alle lønmodtagere med børn mellem -13 år ville benytte sig af udvidede åbningstider i deres

Læs mere

Christian Ege, formand. Oplæg på TØF-seminar d. 23. september 2008

Christian Ege, formand. Oplæg på TØF-seminar d. 23. september 2008 Oplæg på TØF-seminar d. 23. september 2008 Mere brændstoføkonomiske biler Hybrid- og plug-in hybrid biler Elbiler Brintbiler? Biobrændstof? Bedre biler forudsætter øget brug af økonomiske virkemidler på

Læs mere

12. november Ivan Erik Kragh (+45) København

12. november Ivan Erik Kragh (+45) København Regeringen vedtog i forbindelse med Finansloven (216), at nedsætte registreringsafgiftssatsen fra 18 pct. til 15 pct. for personbiler og motorcykler. Finansministeriet forventede at registreringsafgiftsprovenuet

Læs mere

Sociale og faglige faktorer har stor betydning for at få en uddannelse

Sociale og faglige faktorer har stor betydning for at få en uddannelse Ungdomsuddannelse i Danmark Sociale og faglige faktorer har stor betydning for at få en uddannelse AE fremlægger i denne analyse resultaterne af en stor kortlægning af unges chancer for at få en ungdomsuddannelse.

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 321 af 14. marts 2019 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Joachim B. Olsen (LA).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 321 af 14. marts 2019 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Joachim B. Olsen (LA). Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 321 Offentligt 5. april 2019 J.nr. 2019-2710 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 321 af 14. marts 2019 (alm.

Læs mere

Teknisk note nr. 3. Dokumentation af data-grundlaget fra GDS-undersøgelserne i Danmark marts 1998 og i Sverige december 1997 / januar 1998

Teknisk note nr. 3. Dokumentation af data-grundlaget fra GDS-undersøgelserne i Danmark marts 1998 og i Sverige december 1997 / januar 1998 Teknisk note nr. 3 Dokumentation af data-grundlaget fra GDS-undersøgelserne i Danmark marts 1998 og i Sverige december 1997 / januar 1998 Noten er udarbejdet i samarbejde mellem, Søren Pedersen og Søren

Læs mere

Enlige ældre kvinder får mest hjælp af deres netværk

Enlige ældre kvinder får mest hjælp af deres netværk Enlige ældre kvinder får mest hjælp af deres netværk Det er især de ældste og de mest svækkede blandt de ældre, som får hjælp af familie og venner til praktiske opgaver, såsom indkøb og pasning af have.

Læs mere

INDVANDRERES TILKNYTNING TIL ARBEJDSMARKEDET

INDVANDRERES TILKNYTNING TIL ARBEJDSMARKEDET Januar 2003 Af Anita Vium - Direkte telefon: 33 55 77 24 Resumé: INDVANDRERES TILKNYTNING TIL ARBEJDSMARKEDET Indvandrere har større ledighed, mindre erhvervsdeltagelse og dermed lavere beskæftigelse end

Læs mere

ØVELSER Statistik, Logistikøkonom Lektion 8 og 9: Simpel og multipel lineær regression

ØVELSER Statistik, Logistikøkonom Lektion 8 og 9: Simpel og multipel lineær regression ! ØVELSER Statistik, Logistikøkonom Lektion 8 og 9: Simpel og multipel lineær regression Eksempel 1 AT OPSTILLE EN SIMPEL LINEÆR REGRESSIONSMODEL - GENNEMGÅS AF JAKOB Et stort lager måler løbende sine

Læs mere

Store forskelle i varmepriserne hvorfor?

Store forskelle i varmepriserne hvorfor? Store forskelle i varmepriserne hvorfor? Der er store prisforskelle på fjernvarme rundt om i landet. Energitilsynet analyserer her, hvordan brændselsvalg, beliggenhed i forhold kunderne, størrelse og ejerskab

Læs mere

Tilflytning til Irma-byen. - Økonomiske konsekvenser 14/ Side 1 af 17

Tilflytning til Irma-byen. - Økonomiske konsekvenser 14/ Side 1 af 17 Tilflytning til Irma-byen - Økonomiske konsekvenser 14/005173-16 Side 1 af 17 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 1. Sammenfatning... 3 2. Analyse af flyttemønstre 2010-2013... 5 Tilflytning til lokalområder

Læs mere

ELITEN I DANMARK. 5. marts 2007. Resumé:

ELITEN I DANMARK. 5. marts 2007. Resumé: 5. marts 2007 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 og Jakob Mølgaard Resumé: ELITEN I DANMARK Knap 300.000 personer er i eliten i Danmark og de tjener omkring 60.000 kr. pr. måned. Langt hovedparten

Læs mere

Ændringer i AKU-opregningen 2019

Ændringer i AKU-opregningen 2019 13. september 2019 TCO Arbejdsmarked Ændringer i AKU-opregningen 2019 Baggrund Arbejdskraftundersøgelsen (AKU) er en stikprøvebaseret interviewundersøgelse af den danske befolkning i alderen 15-74 år.

Læs mere

Den landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU)

Den landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU) Den landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU) Af Torfinn Larsen Vejdirektoratet 1. Indledning Den løbende, landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU) startede i sin nuværende form i august 1992. Tidligere

Læs mere

Fremskrivning af den danske boligefterspørgsel

Fremskrivning af den danske boligefterspørgsel Fremskrivning af den danske boligefterspørgsel - Sammenfatning af analyserapport Jonas Zangenberg Hansen, Peter Stephensen og Joachim Borg Kristensen April 213 Fremskrivning af den danske boligefterspørgsel

Læs mere

Stor stigning i gruppen af rige danske familier

Stor stigning i gruppen af rige danske familier Stor stigning i gruppen af rige danske familier Gruppen af rige danskere er steget markant siden 2004. Hovedparten af familierne består af to voksne i aldersgruppen 50-65 år uden hjemmeboende børn. Personer

Læs mere

Analyse 17. marts 2015

Analyse 17. marts 2015 17. marts 2015 Indvandrerpiger fra ghettoer klarer sig særligt dårligt i grundskolen Af Kristian Thor Jakobsen Børn med ikke-vestlig baggrund klarer sig dårligst ved grundskolens afgangsprøver i dansk

Læs mere

DBI08:002. Folketingets Skatteudvalg Christiansborg 1240 København K. Vedr.: Foretræde for Folketingets Skatteudvalg

DBI08:002. Folketingets Skatteudvalg Christiansborg 1240 København K. Vedr.: Foretræde for Folketingets Skatteudvalg Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Bilag 41 Offentligt Folketingets Skatteudvalg Christiansborg 1240 København K DBI08:002 10. januar 2008 BM/ach Vedr.: Foretræde for Folketingets Skatteudvalg

Læs mere

Lars Andersen: Anvendelse af statistik. Notat om deskriptiv statistik, χ 2 -test og Goodness of Fit test.

Lars Andersen: Anvendelse af statistik. Notat om deskriptiv statistik, χ 2 -test og Goodness of Fit test. Lars Andersen: Anvendelse af statistik. Notat om deskriptiv statistik, χ -test og Goodness of Fit test. Anvendelser af statistik Statistik er et levende og fascinerende emne, men at læse om det er alt

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del Bilag 59 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del Bilag 59 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del Bilag 59 Offentligt Til Folketingets skatteudvalg Dok. ansvarlig: SJA Sekretær: Sagsnr.: s2014-305 Doknr.: d2014-17176-0.1 9. december 2014 Henvendelse til Skatteudvalget

Læs mere

Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed

Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Rockwool Fondens Forskningsenhed Arbejdspapir 36 Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Jens Bonke København 1 Solidaritet, risikovillighed og partnerskønhed Arbejdspapir 36 Udgivet af: Rockwool

Læs mere

Klimaplan 2012: Grøn udviklingsafgift på fossile brændstoffer

Klimaplan 2012: Grøn udviklingsafgift på fossile brændstoffer Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 7221 8800 Fax 7221 8888 nfr@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk N O T A T J.nr. 20707- Dato 9. september 2013 Klimaplan 2012: Grøn udviklingsafgift

Læs mere

Befolkning og levevilkår

Befolkning og levevilkår Befolkning og levevilkår 3 I dette kapitel gives en kort beskrivelse af befolkningsudviklingen på en række centrale indikatorer af betydning for befolkningens sundhed, sygelighed og dødelighed. Køn og

Læs mere

De socioøkonomiske referencer for gymnasiekarakterer

De socioøkonomiske referencer for gymnasiekarakterer De socioøkonomiske referencer for gymnasiekarakterer Baggrund Den enkelte institutions eksamensresultat og eksamenskarakterer har sammenhæng med mange forskellige forhold. Der er både forhold, som institutionen

Læs mere

Gladsaxe Kommune - Vuggestueforældres Betalingsvillighed ift. mad i børnehaverne.

Gladsaxe Kommune - Vuggestueforældres Betalingsvillighed ift. mad i børnehaverne. Gladsaxe Kommune - Vuggestueforældres Betalingsvillighed ift. mad i børnehaverne. Epinion Capacent Indhold 1 Indledning...3 1.1 Baggrund og formål... 3 1.2 Karakteristik af respondenter... 3 1.3 Centrale

Læs mere

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE KØBENHAVNS KOMMUNE Singler i København Indholdsfortegnelse 1. Singlernes by 2. Singlers boligforhold 3. Singlers indkomst og brug af kommunale ydelser 4. Singlers socioøkonomiske status 5. Singlers uddannelse

Læs mere

En grøn reform af bilbeskatningen

En grøn reform af bilbeskatningen En grøn reform af bilbeskatningen DE DANSKE BILIMPORTØRER 2 Forord Danmark har en gammel bilpark med forældet teknologi, og det skyldes i høj grad registreringsafgiften. Registreringsafgiften sætter nemlig

Læs mere

Hvad er den socioøkonomiske reference? Hvordan læses den socioøkonomiske reference?... 2

Hvad er den socioøkonomiske reference? Hvordan læses den socioøkonomiske reference?... 2 Indhold Hvad er den socioøkonomiske reference?... 2 Hvordan læses den socioøkonomiske reference?... 2 Hvordan kan man bruge den socioøkonomiske reference?... 3 Statistisk usikkerhed... 5 Bag om den socioøkonomiske

Læs mere