Hvad er Exchange Traded Funds (ETF er)?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvad er Exchange Traded Funds (ETF er)?"

Transkript

1 Finanstilsynet 30. august 2018 Hvad er Exchange Traded Funds (ETF er)? Exchange Traded Funds, ofte kaldet ETF er, er et investeringsprodukt, der de senere år har oplevet større fokus og popularitet hos udenlandske investorer. Også blandt både små og store investorer i Danmark er interessen for ETF er voksende. De fleste danskere har dog endnu ikke stiftet bekendtskab med ETF ernes særlige egenskaber i forhold til traditionelle investeringsprodukter såsom aktier eller danske investeringsbeviser. Dette notat beskriver overordnet ETF er som investeringsprodukt med udgangspunkt i den private investor. Notatet forklarer derudover forskellene mellem de ETF er, som en privat investor typisk vil købe, og traditionelle børsnoterede danske investeringsbeviser. 1. Afgrænsning og vurdering Udbuddet af ETF er er meget stort, og de enkelte ETF er kan være meget forskellige med hensyn til deres aktivsammensætning, altså hvad de investerer i, og hvilke risici der er forbundet med disse investeringer. De kan også være underlagt forskellig regulering, afhængig af om de er købt i eller uden for EU. En dansk investor skal være opmærksom på disse forhold i sin vurdering af en ETF. En delmængde af ETF-udbuddet udgøres af de såkaldte UCITS ETF er. Det er ETF er underlagt den europæiske lovgivning kaldet UCITS-direktiverne, som er en forkortelse af den engelske betegnelse for kollektiv investering med henblik på investering i værdipapirer (Undertakings for Collective Investments in Transferable Securities). UCITS ETF er er registreret i et EU-land og er underlagt samme krav til bl.a. investorbeskyttelse, likviditetsstyring og spredning af porteføljen som traditionelle europæiske investeringsforeninger, herunder danske investeringsbeviser. Investoren kan genkende en UCITS ETF ved, at UCITS indgår i ETF ens navn, f.eks. ishares Core World UCITS ETF.

2 2/11 UCITS ETF er og andre ETF er har overordnet de samme funktionelle karakteristika og egenskaber, og den efterfølgende beskrivelse i notatet er derfor lavet ud fra en generel betragtning af ETF er. I vurderingen af ETF er fokuseres der imidlertid kun på UCITS ETF er. Det skyldes, at de er omtrent sammenlignelige med danske investeringsforeninger, hvad angår de aktiver, de består af, samt risici og regulering. Samtidig er UCITS ETF ers konstruktion, dvs. bl.a. hvordan fonden er skabt, og hvordan fondens beviser kan handles af privatpersoner, dog forskellig fra danske investeringsforeninger. 1 Finanstilsynet vurderer, at forskellene i konstruktionerne ikke har væsentlig betydning for den enkelte investor, hvis investeringsforeningen og UCITS ETF en er eksponeret mod omtrent ens aktiver, sådan at likviditet og risiko i den bagvedliggende portefølje er cirka den samme. Investoren vil kun i meget sjældne tilfælde være bedre stillet ved at eje et investeringsbevis i stedet for en UCITS ETF. Finanstilsynet vurderer også, at det set fra den enkelte investors synspunkt primært er forskelle i omkostninger og beskatning, der har betydning. UCITS ETF er er derfor, når der ses bort fra skat, ligesom investeringsforeninger en oplagt måde at eksponere sig mod forskellige markeder og få en diversificeret, altså spredt, investeringsportefølje. 2. ETF er som investeringsprodukt En ETF er, som navnet angiver, en investeringsfond, hvis beviser er optaget til handel på en børs. Ligesom aktier kan de handles til markedsprisen på alle tidspunkter af handelsdagen, så længe der er købere og sælgere i markedet. Med et ETF-bevis bliver man en del af en stor gruppe af investorer, der er eksponeret mod en underliggende portefølje af værdipapirer ejet af ETF en. Det kan f.eks. være aktier, obligationer og derivater. Værdien af ETF-beviserne afhænger af værdiændringer i porteføljen og fondens omkostninger. Hvis værdipapirerne stiger i værdi, bliver ETF-beviset mere værd og omvendt hvis værdipapirerne falder i værdi. ETF er følger typisk en investeringsstrategi, hvor den underliggende portefølje alene forsøger at spejle afkastet på et bestemt benchmark, f.eks. det amerikanske S&P 500-indeks. En ETF vil derfor som udgangspunkt eje de 1 Trods en række forskelle fra udenlandske ETF er klassificeres mange danske noterede investeringsbeviser teknisk set som ETF er i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014, bedre kendt som MiFID II. I dette notat vil betegnelsen ETF dog blive brugt til at referere til de traditionelle ETF er, som de kendes fra udlandet, imens ETF er udstedt af danske investeringsforeninger vil blive omtalt som danske noterede investeringsbeviser.

3 3/11 samme værdipapirer, som indgår i benchmarket. Udgør en aktie f.eks. 5 pct. af det valgte benchmark, vil ETF en som udgangspunkt placere 5 pct. af sin formue i samme aktie. Begrænsninger på ETF ens forvaltede formue eller markedsadgang kan dog medføre, at dens portefølje ikke fuldstændigt matcher sammensætningen af indekset. Mange ETF er bruger skræddersyede indeks med det formål at investere i særlige markeder, aktivklasser eller virksomhedstyper. Indeksene kan f.eks. være baseret på amerikanske erhvervsobligationer, aktier udstedt af virksomheder med en specifik miljøprofil eller asiatiske valutaer. Indeksene udbydes af forskellige indeksproducenter, f.eks. MSCI, FTSE Rusell og Nasdaq OMX, og det er muligt for en ETF at betale dem for at udbyde et bestemt indeks. En investor skal være opmærksom på, at selvom en ETF som udgangspunkt følger et indeks, kan ETF en have mandat til at afvige fra indekset. Eksempelvis hvis ETF en ekskluderer bestemte industrier, såsom atomenergi- og våbenvirksomheder. Dertil bruger stadig flere ETF er indeks, der tilpasser sig udviklingen i udvalgte indikatorer, f.eks. variation i aktiekursen eller finansielle nøgletal. ETF en udskifter derfor løbende værdipapirerne inkluderet i indekset. Desuden kan indekset ændre sig over tid. Investoren kan dermed blive eksponeret mod noget andet, end da investoren købte ETF-beviset. En dansk investor skal desuden være opmærksom på, at værdipapirudlån er en hyppig praksis blandt ETF er. Det er ikke tilfældet i de traditionelle investeringsforeninger, herunder de danske. ETF ernes hyppige værdipapirudlån skal bl.a. ses i lyset af deres store størrelser og indeksreplikeringen, der mindsker udskiftningen i porteføljen og dermed bevirker, at de ikke skal bruge værdipapirerne i den aftalte udlånsperiode. Når en ETF låner værdipapirerne i sin portefølje ud til andre investorer, f.eks. andre investeringsfonde og værdipapirhandlere, sker det mod en rentebetaling. ETF en opnår herved en ekstra indtægt. Den risikerer dog samtidig, at den ikke får de udlånte værdipapirer tilbage og dermed lider et tab. Egenskaber ved ETF-beviser Et ETF-bevis giver, ligesom andre investeringsbeviser, en privat investor mulighed for at få en diversificeret portefølje af værdipapirer. Investoren får dermed et afkast, som omtrent svarer til gennemsnittet af afkastene på det marked, som ETF en ejer værdipapirer i. Man er som investor derfor mindre sårbar overfor, om det går dårligt for nogle enkelte værdipapirer. Som alle andre indeksreplikerende investeringsfonde vil ETF ers afkast dog sjældent være identisk med afkastet på det fulgte marked. Det skyldes bl.a. omkostningsstrukturen i fondene. Desuden vil ETF er af hensyn til bl.a. omkostninger ofte kun replikere en andel af porteføljen i det valgte indeks. ETF ens afkast vil hermed naturligt afvige fra benchmarket.

4 4/11 Udvalget af ETF er er bredt og ofte specialiseret sammenlignet med udbuddet af danske investeringsforeningsbeviser. Det afspejler, at ETF-markedet samlet set er meget større end det danske investeringsforeningsmarked. Det gælder også for den del, som er UCITS ETF er. Formuen i europæiske UCITS ETF er var således omkring 5 gange større end hele formuen i danske UCITS ved udgangen af 1. kvartal En del af disse kan relativt let handles af danske privatinvestorer og giver dermed adgang til mange forskellige markeder. Investoren får på den måde gode muligheder for at sammensætte en portefølje, der opfylder investorens specifikke ønsker. Det fremhæves ofte, at ETF er har lave omkostninger i forhold til andre investeringsforeninger. Det skal bl.a. ses i lyset af, at ETF er typisk benytter en mere eller mindre passiv investeringsstrategi i kraft af indeksreplikeringen og har store formuer under forvaltning. Indeksreplikeringen i ETF ens portefølje gør bl.a., at lønomkostningerne er lavere end i aktive fonde, hvor forvalteren løbende tager stilling til, hvilke aktiver fonden skal investere i. Dvs. ved indeksreplikering er der modsat ved aktiv forvaltning som udgangspunkt ikke behov for at udarbejde eller købe investeringsanalyser, ligesom handlerne kan eksekveres af algoritmer. Samtidig betyder de ofte store formuer i ETF erne, at de faste omkostninger bliver spredt over flere investorer. Mange danske investeringsbeviser er ligesom ETF er børsnoterede. Der er dog også forskelle mellem de to produkter, bl.a. hvad angår de bagvedliggende strukturer, prissætningen og i et vist omfang også investorbeskyttelsen. Investoren skal tage disse forhold i betragtning, når en ETF vurderes og sammenlignes med et investeringsbevis. Disse forhold beskrives nærmere nedenfor. Overordnet set gælder det dog, at hvis UCITS ETF en og investeringsforeningen har en nogenlunde sammenlignelig aktivportefølje, så har forskellene i konstruktionerne kun i særlige tilfælde større betydning for investorerne. Danske husholdningers muligheder for at købe ETF-beviser I EU er produktudbuddet af ETF ere steget markant de senere år, ligesom deres formue under forvaltning også har været i kraftig vækst. Danske investorer står dermed over for et stadigt voksende og mere diversificeret investeringsunivers af ETF er. Denne tendens må forventes at vokse, i takt med at investorefterspørgslen og dermed formuen under forvaltning fortsat øges. 2 Jf. European Fund and Asset Management Association, Trends in the European Investment Fund Industry in the First Quarter of 2018.

5 5/11 Der er p.t. ingen danske udstedere af ETF-beviser. Danske investorer har i stedet mulighed for at handle udenlandske ETF-beviser, f.eks. via en række danske bankers netbank. Alternativt kan investorerne handle gennem udenlandske handelsplatforme eller markedspladser. Danske finansielle selskaber er desuden begyndt at tilbyde og udvikle produkter, der giver danske privatinvestorer adgang til udenlandske ETF er. Produkter som Danske Banks June og BankInvests Darwin gør det eksempelvis muligt at investere i porteføljer bestående af udvalgte UCITS ETF er. Denne type investeringsløsninger giver investorerne adgang til markedet for UCITS ETF er uden at være en egentlig UCITS ETF. Det er dog en udfordring for udbredelsen af ETF er i Danmark, at de beskattes anderledes end traditionelle danske investeringsbeviser. Forskellen er mest udtalt, hvad angår investering for frie midler, dvs. ikke pension mv. Her bliver udenlandske investeringsbeviser som udgangspunkt lagerbeskattet i Danmark. Det betyder, at investorens beholdning bliver beskattet af ikke-realiserede afkast. Modsat bliver gevinster på danske investeringsbeviser som udgangspunkt først beskattet, når de sælges. Der gælder desuden forskellige skattesatser for aktiebaserede ETF er og danske investeringsbeviser, idet investorernes afkast fra ETF er beskattes som kapitalindkomst, mens afkastet fra investeringsforeningerne beskattes som aktieindkomst. Det ændres dog fra 2019, hvor afkastet fra aktiebaserede ETF er også vil blive beskattes som aktieindkomst. Endelig kan der være særlige gebyrer forbundet med at handle og eje udenlandske ETF er afhængigt af investorens bank eller værdipapirhandler. 3. Konstruktion bag ETF er og deres beviser Afsnittene nedenfor henvender sig til den særligt interesserede læser med visse faglige forudsætninger, idet de underbygger argumenterne bag Finanstilsynets vurdering fra det foregående. Der bliver altså ikke fremført nye vurderinger, som ændrer på hovedkonklusionen om, at man som privatinvestor kun i meget sjældne tilfælde vil være bedre stillet ved at eje et dansk investeringsbevis i stedet for en UCITS ETF. I det følgende beskrives, hvordan ETF er i praksis konstrueres, hvordan beviser indløses og udstedes, og hvordan det i sidste ende bliver muligt for private investorer at handle beviserne på børsmarkederne. Oprettelse af en ETF For at en ETF kan levere afkastet på en forudbestemt portefølje af værdipapirer, skal den naturligvis være eksponeret mod netop denne portefølje. Det

6 6/11 kan enten ske ved, at ETF en ejer værdipapirerne i den pågældende portefølje, såkaldt fysisk eksponering, eller ved, at ETF en har én eller flere derivatkontrakter, der giver den ønskede eksponering, såkaldt syntetisk eksponering. I sidstnævnte tilfælde giver derivatkontrakterne en værdiansættelse, der svarer til den ønskede portefølje, uden at ETF en ejer værdipapirerne. I dette notat vil beskrivelsen primært ske med udgangspunkt i ETF er med fysisk eksponering. Ved oprettelsen af en ETF skal den ønskede portefølje af værdipapirer skaffes. Det sker ved, at ETF ens administrator, også kaldet sponsoren, indgår aftaler med én eller flere såkaldte authorised participants (AP er) om at tilføre ETF en den efterspurgte portefølje. Blackrock og Vanguard er eksempler på ETF-sponsorer. En AP er typisk en investeringsbank, f.eks. JP Morgan eller Goldman Sachs. Er der tale om en fysisk eksponeret ETF, skal AP erne levere værdipapirerne til sponsoren. Det sker ved, at AP erne enten køber værdipapirerne på markedet eller tager dem fra deres egenbeholdning. Er der derimod tale om en syntetisk eksponeret ETF, er AP erne ETF-sponsorens modparter i de indgåede derivatkontrakter. Idet AP erne leverer værdipapirerne til ETF ens sponsor, får de som modydelse tildelt såkaldte creation units, som er store blokke af ETF-beviser i en mængde svarende til værdien af de leverede værdipapirer. AP erne sælger derefter beviserne til investorer. Emission og indløsning af ETF-beviser Emission, dvs. udstedelse, af nye beviser, f.eks. som følge af stigende efterspørgsel fra investorer, sker på samme måde som ved oprettelsen af en ETF. AP erne leverer altså værdipapirer til ETF-sponsoren mod creation units. Ønsker en AP omvendt at indløse ETF-beviser, eksempelvis på grund af et større salgspres fra investorerne, køber den beviser af investorerne og leverer disse til ETF ens sponsor. Til gengæld modtager AP en en mængde værdipapirer fra ETF ens portefølje, som svarer til de indløste ETF-beviser. Indløser en AP eksempelvis beviser til en samlet markedsværdi på 3 mio. kr. i en ETF, hvis portefølje er ligeligt fordelt mellem tre aktier, vil AP en få for 1 mio. kr. i hver af de tre aktier af ETF-sponsoren. Det er dermed AP erne, der justerer størrelsen af ETF ens portefølje, i takt med at investorer handler sig ind og ud af fonden. AP erne er de eneste markedsaktører, der kan interagere med selve ETF en. Sådanne aktiviteter foregår i det primære marked, jf. figur 1. Når AP erne og ETF ens sponsor udveksler ETF-beviser, sker det i blokke med store mængder værdipapirer. AP erne handler derfor typisk kun direkte

7 7/11 med andre investeringsbanker eller store institutionelle investorer, f.eks. pensionskasser eller investeringsfonde. AP erne handler normalt ikke med de enkelte private investorer. Figur 1: Illustration af samspillet mellem en ETF s primære og sekundære marked ETF Creation Units Værdipapirer Primære marked AP er Sekundære marked Market makere Køb/salg af ETF-beviser Institutionelle investorer Handelsplads Detailinvestor Indløsning og emission af ETF-beviser adskiller sig fra traditionelle investeringsfonde, f.eks. danske investerings- og kapitalforeninger, hvor det er fonden selv og ikke AP erne, der styrer processen. En traditionel investeringsfond handler desuden sine investeringsbeviser mod kontanter og ikke værdipapirer som ETF en. ETF-bevisernes vej til børsen Udover at justere ETF ens portefølje er det AP ernes opgave at sikre udbredelsen af ETF ens beviser til børsernes markedsdeltagere, herunder private investorer. For at opnå dette, handler AP erne især med market makere. Market makere, nogle gang kendt som official liquidity providers, er markedsaktører, typisk

8 8/11 banker, der stiller købs- og salgspriser i ETF-beviserne på børsen. Hensigten er at øge markedslikviditeten og gøre det lettere for andre investorer at handle andelene. Market makernes interaktion med både AP erne og børsmarkederne er den primære kanal mellem AP erne og private investorer på børsen. Den samme juridiske enhed kan fungere som både AP og market maker på samme tid. Handlen med allerede udstedte ETF-beviser på børsen eller mellem banker og deres kunder er aktiviteter, der foregår på det sekundære marked, jf. figur 1. ETF-bevisernes pris på handelspladserne ETF-beviser kan ligesom aktier og obligationer handles løbende over handelsdagen, ligesom priserne bestemmes af udbud og efterspørgsel på det sekundære marked. Beviserne kan handles på de børser, hvor de er optaget til handel, og mellem investorer og værdipapirhandlere uden om børsen, såkaldt over-the-counter (OTC) handel. Prisen på beviser i ETF er og andre investeringsfonde er forankret i værdien af den bagvedliggende portefølje af værdipapirer, den såkaldt indre værdi. Sammenhængen skal ses i lyset af, at de enkelte beviser repræsenterer en andel af den underliggende portefølje. Beviset kan derfor i princippet omsættes til de bagvedliggende værdipapirer, som dernæst kan sælges til deres markedsværdi. I praksis bevirker det, at hvis prisen på et ETF-bevis ligger tilpas langt væk fra bevisets indre værdi, kan en AP udnytte denne prisforskel til at tjene penge. Hvis f.eks. ETF-beviset handles til en højere pris end dens indre værdi, kan AP erne købe de underliggende værdipapirer og levere dem til ETF en mod blokke af beviser. Derefter sælger AP erne de nye beviser til investorerne og tjener dermed forskellen mellem salgsprisen på ETF-beviserne og markedsværdien af de underliggende værdipapirer. AP ernes udbud af ETF-beviser vil derfor stige, hvis prisen på ETF-beviserne ligger for langt over den indre værdi. Det højere udbud sænker prisen, indtil ETF-bevisernes pris er tæt ved den indre værdi. Det omvendte gælder, hvis prisen ligger tilstrækkeligt under den indre værdi. De private investorer vil derfor langt størstedelen af tiden kunne købe og sælge ETF-beviser til en pris tæt på indre værdi. ETF-beviser er dog selvstændige finansielle instrumenter. Der kan derfor opstå afvigelser mellem bevisets pris og den indre værdi, f.eks. som følge af købs- og salgspres på markedet for ETF en. Under særlige forhold kan risikoen for prisafvigelser specielt i ETF er med illikvide porteføljer blive betydelig, se nedenfor. Denne risiko vil dog være mindre for investorer i UCITS ETF er, da de er underlagt en række krav til bl.a. likviditetsstyring.

9 9/11 4. Prissætning af ETF er og danske børsnoterede investeringsbeviser Finanstilsynet vurderer overordnet set ikke, at der for investorerne er nogen entydige fordele eller ulemper ved prissætningen af UCITS ETF er sammenlignet med danske børsnoterede investeringsbeviser. Det gælder især i normale markedssituationer, men også stressede markeder, hvor muligheden for at handle til en pris tæt på indre værdi i både investeringsforeninger og UCITS ETF er primært er bestemt af likviditeten i de underliggende aktiver. Prismekanismen for ETF erne beskrevet ovenfor minder til dels om den måde, som danske noterede investeringsbeviser prissættes på. Der er dog visse forskelle, og specielt to forhold er relevante for danske investorer. Det ene forhold er, at modsat UCITS ETF er, hvor AP erne er de eneste med direkte adgang til fonden, har alle investorer (i princippet) mulighed for at handle direkte med fonden bag danske noterede investeringsbeviser. De har altså adgang til det primære marked. Det andet forhold er, at den såkaldte dobbeltprismetode benyttes for danske noterede investeringsbeviser. Metoden indebærer, at investeringsforeningen indløser og udsteder nye beviser til henholdsvis en købspris lig indre værdi fratrukket gebyrer og en salgspris lig indre værdi tillagt gebyrer. Prissætning under normale markedsforhold Under normale markedsforhold betyder de to ovennævnte forhold, at investorerne vil handle danske noterede investeringsbeviser til en pris, som højst afviger fra den indre værdi med de gebyrer på indløsning og emission, som foreningen har fastsat. Det er i modsætning til handel med UCITS ETF er, hvor forskellen mellem indre værdi og markedsprisen afhænger af AP ernes adfærd og evne til at udnytte prisforskelle. I praksis vil slutresultatet dog typisk være det samme på tværs af de to produkttyper, således at investorernes købs- og salgspriser vil ligge rundt om indre værdi med en afstand, der afspejler likviditeten i det specifikke instrument, som bl.a. er bestemt af likviditeten i de underliggende aktiver. I de store og meget handlede UCITS ETF er vil forskellene på købs- og salgspriserne derfor typisk være mindre end i traditionelle danske investeringsbeviser på grund af deres høje likviditet. Prissætning under stressede forhold På stressede markeder kan situationen dog være en anden. Særligt i UCITS ETF er med illikvide underliggende aktiver kan kursen bevæge sig væk fra indre værdi, hvis den underliggende markedsfunktion skævvrides, og handel i de underliggende aktiver ikke kan lade sig gøre. I så fald er AP erne forhindrede i at udligne prisforskellene mellem ETF-beviserne og deres indre værdi.

10 10/11 Investoren må derfor vælge mellem at sælge til en lavere pris end den indre værdi eller beholde beviset. Det er et særligt dansk lovkrav, at danske noterede investeringsbeviser skal prissættes efter dobbeltprismetoden. I stressede markeder er danske investeringsforeninger derfor tvunget til at stille priser, som højst afviger fra den indre værdi med de gebyrer, som bestyrelsen har fastsat. Det sikrer, at kursen på investeringsbeviset ikke kan bevæge sig for langt væk fra den indre værdi. Dobbeltprismetoden er særlig relevant for danske investeringsforeninger, da de er meget mindre end UCITS ETF erne, og der derfor kan være mindre økonomisk fordel i eller det kan være sværere for markedsaktører at udnytte prisforskelle mellem bevisets markedspris og indre værdi. I et stresset marked kan en dansk investeringsforening med illikvide aktiver dog være nødt til at vælge at suspendere handlen med beviset. Investoren er dermed, trods dobbeltprismetoden, afskåret fra at handle beviset. Alternativt kan foreningens bestyrelse beslutte fortsat at lade beviserne handle, samtidigt med at emissions- og indløsningsgebyrerne forøges midlertidigt, hvorved investeringsbevisets markedspris har mulighed for større udsving. Stress hos de enkelte AP er uafhængigt af markedet kan også påvirke prissætningen af ETF-beviser. Det skyldes, at kun AP erne kan udnytte prisforskellen mellem markedsprisen og indre værdi. UCITS ETF er er derfor sårbare over for de enkelte AP er. Det kan få betydning, hvis en AP rammes af problemer, så den ikke kan udnytte prisforskelle. Eksempler er nedbrud i ITsystemer eller virksomhedsspecifikt finansielt stress, der forhindrer værdipapirhandel. Det er særligt kritisk for prissætningen, hvis UCITS ETF en kun har tilknyttet én AP. Hvis der er flere AP er tilknyttet, og de øvrige AP er ikke er ramt af problemer, kan de udligne prisforskellene, ligesom de fortsat har økonomisk incitament til det. Historisk har der kun været meget få tilfælde, hvor prismekanismen i UCITS ETF er har været svækket på grund af forhold hos den enkelte AP. Det afspejler bl.a., at AP erne typisk er store finansielle virksomheder. Det mindsker risikoen for virksomhedsspecifikt stress, ligesom de har bedre muligheder for fortsat at agere i markedet, selvom dele af virksomheden er ramt af tekniske problemer. AP ernes manglende evne til at udnytte prisforskelle på grund af interne forhold er ikke en risiko i danske investeringsforeninger, fordi de ikke bruger AP er. Investorerne kan i stedet indløse beviserne direkte hos foreningen til en pris, der højst afviger fra indre værdi med det fastsatte indløsningsfradrag. 5. Regulering af UCITS ETF er i EU Alle UCITS ETF er er registreret i et EU-land og er derfor underlagt de samme regelsæt som andre europæiske kollektive investeringsforeninger. Kravene til

11 11/11 bl.a. investorbeskyttelse og risikostyring til UCITS ETF er er dermed de samme som til traditionelle investeringsfonde. Handlen med ETF-beviser på de sekundære markeder i EU er samtidig underlagt krav om handelsgennemsigtighed. Det betyder, at en række oplysninger om ordrer og handler, bl.a. mængde og pris, skal offentliggøres løbende. Det sikrer, at alle investorer kan vurdere de priser, som de bliver tilbudt. Desuden gælder de såkaldte best execution -regler for ETF-handler. Det betyder, at værdipapirhandlere skal tage de nødvendige tiltag for at sikre, at kundeordrer eksekveres på en måde, som er til fordel for deres kunder, f.eks. at det sker til en fair pris.

Kapitalforeninger (rød risikomærkning)

Kapitalforeninger (rød risikomærkning) Kapitalforeninger (rød risikomærkning) En kapitalforening er en alternativ investeringsfond, som kan investere i mange forskellige typer af aktiver. Med en kapitalforening kan du som et supplement til

Læs mere

Få mere til dig selv med SaxoInvestor

Få mere til dig selv med SaxoInvestor Få mere til dig selv med SaxoInvestor Vi har gjort det enkelt for dig at vælge de bedste investeringer til din pensionsopsparing eller dine frie midler Fuldautomatisk porteføljepleje Test din risiko og

Læs mere

Få mere til dig selv med SaxoInvestor

Få mere til dig selv med SaxoInvestor Få mere til dig selv med SaxoInvestor Vi har gjort det enkelt for dig at vælge de bedste investeringer til din pensionsopsparing eller dine frie midler Fuldautomatisk porteføljepleje Test din risiko og

Læs mere

SAXOINVESTOR FULDAUTOMATISK PORTEFØLJEPLEJE

SAXOINVESTOR FULDAUTOMATISK PORTEFØLJEPLEJE SAXOINVESTOR FULDAUTOMATISK PORTEFØLJEPLEJE Test selv din risiko og vælg blandt flere porteføljer Vælg mellem aktive og passive investeringer Til både pension og frie midler SAXOINVESTOR SaxoInvestor er

Læs mere

Vi har gjort det enkelt for dig at vælge de bedste investeringer til din pensionsopsparing eller dine frie midler

Vi har gjort det enkelt for dig at vælge de bedste investeringer til din pensionsopsparing eller dine frie midler Bank Forsikring Pension Få mere til dig selv med InvestorPlus Vi har gjort det enkelt for dig at vælge de bedste investeringer til din pensionsopsparing eller dine frie midler InvestorPlus AB 21062018

Læs mere

Ordreudførelsespolitik

Ordreudførelsespolitik Ordreudførelsespolitik Januar 2018 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Generelt om best execution... 3 3. Betydningen af en specifik instruks... 4 4. Sammenlægning og fordeling af ordrer (aggregering

Læs mere

Hvad er indirekte handelsomkostninger? En teknisk gennemgang

Hvad er indirekte handelsomkostninger? En teknisk gennemgang Marts 2018 Hvad er indirekte handelsomkostninger? En teknisk gennemgang INTRODUKTION På baggrund af ny lovgivning fra EU, har Investering Danmark og Finans Danmark indgået en ny aftale med de øvrige parter

Læs mere

flexinvest forvaltning

flexinvest forvaltning DANSkE FORVALTNING flexinvest forvaltning aktiv investeringspleje og MuligHed for Højere afkast Professionel investeringspleje for private investorer Når værdipapirer plejes dagligt, øges muligheden for,

Læs mere

ANALYSE. Markedsstatistik

ANALYSE. Markedsstatistik ANALYSE 2016 Markedsstatistik 27. januar 2017 Markedsstatistik 2016 Formuen i de danske investeringsfonde fortsatte væksten i 2016 og steg til 1.974 mia. kr. Samtidig udbetalte de danske investeringsforeninger

Læs mere

Investeringsforeningsbeviser

Investeringsforeningsbeviser Investeringsforeningsbeviser Når du investerer dine penge i investeringsforeningsbeviser, får du typisk en god risikospredning, samtidig med at du får en professionel pleje af investeringen. Der findes

Læs mere

1. Til brug for Økonomi- og Indenrigsministeriets behandling af sagen har Region Syddanmark fremsendt dokumentation vedrørende Junior Covered Bonds.

1. Til brug for Økonomi- og Indenrigsministeriets behandling af sagen har Region Syddanmark fremsendt dokumentation vedrørende Junior Covered Bonds. Region Syddanmark Sagsnr. 2014-4306 Doknr. 455214 Dato 05-05-2017 Vedr. henvendelse om Junior Covered Bonds Region Syddanmark har ved e-mail af 15. maj 2013 henvendt sig til Økonomi- og Indenrigsministeriet

Læs mere

Faktaark Alm. Brand Bank

Faktaark Alm. Brand Bank Faktaark Hvad er IndexPlus? IndexPlus er et fuldmagtsprodukt som (Banken) forvalter på dine vegne. Målet med IndexPlus er at give dig et øget afkast på din investeringsportefølje via en løbende justering

Læs mere

ALTERNATIVE INVESTERINGSFONDE

ALTERNATIVE INVESTERINGSFONDE ALTERNATIVE INVESTERINGSFONDE RØD CERTIFICERING FINANSSEKTORENS UDDANNELSESCENTER ALTERNATIVE INVESTERINGSFONDE Fællesbetegnelse for: Kapitalforeninger Hedgefonde Non-UCITS Private equity fonde Fonde med

Læs mere

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T Gælder fra den 1. juli 2016 1. Generelt Vi investerer efter vores eget skøn i aktiver (værdipapirer

Læs mere

OM RISIKO. Kender du muligheder og risici ved investering?

OM RISIKO. Kender du muligheder og risici ved investering? OM RISIKO Kender du muligheder og risici ved investering? Hvad sker der, når du investerer? Formålet med investeringer er at opnå et positivt afkast. Hvis du har forventning om et højt afkast, skal du

Læs mere

DOKUMENT MED CENTRAL INFORMATION

DOKUMENT MED CENTRAL INFORMATION DOKUMENT MED CENTRAL INFORMATION FORMÅL Dette dokument indeholder central information om dette investeringsprodukt. Dokumentet er ikke reklamemateriale. Informationen er lovpligtig og har til formål at

Læs mere

Faktaark Alm. Brand Bank

Faktaark Alm. Brand Bank Faktaark Alm. Brand Bank Hvad er OpsparingPlus? OpsparingPlus er et fuldmagtsprodukt som Alm. Brand Bank (Banken) forvalter på dine vegne. Målet med OpsparingPlus er at give dig det bedst mulige risikojusterede

Læs mere

Investering. Investpleje Mix. Investpleje Mix 1

Investering. Investpleje Mix. Investpleje Mix 1 Investering Investpleje Mix Investpleje Mix 1 Investpleje Mix Med Investpleje Mix er du sikret en god og enkelt investeringsløsning, der samtidigt er skræddersyet til netop din risikovillighed og tidshorisont.

Læs mere

Short sellernes tab og gevinster i danske aktier

Short sellernes tab og gevinster i danske aktier Finanstilsynet 5. oktober 218 Short sellernes tab og gevinster i danske aktier Short selling-aktiviteten i danske aktier er steget markant siden 213 og vokser fortsat. Det ses bl.a. ved, at der er kommet

Læs mere

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T Gælder fra den 1. juli 2018 Danske Bank A/S. CVR-nr. 61 12 62 28 - København 1. Generelt Vi

Læs mere

Hvordan reagerer short sellere i danske aktier på ny information?

Hvordan reagerer short sellere i danske aktier på ny information? Finanstilsynet 6. december 18 Hvordan reagerer short sellere i danske aktier på ny information? Markedsværdien af væsentlige korte nettopositioner i danske børsnoterede aktier var i midten af 18 ca. 3

Læs mere

DOKUMENT MED CENTRAL INFORMATION

DOKUMENT MED CENTRAL INFORMATION DOKUMENT MED CENTRAL INFORMATION FORMÅL Dette dokument indeholder central information om dette investeringsprodukt. Dokumentet er ikke reklamemateriale. Informationen er lovpligtig og har til formål at

Læs mere

Ordreudførelses- politik

Ordreudførelses- politik Ordreudførelses- politik Gældende pr. 1. januar 2018 1. Formål Denne ordreudførelsespolitik beskriver de principper, vi følger, når vi udfører ordrer med finansielle instrumenter for vores detailkunder

Læs mere

Investpleje Frie Midler

Investpleje Frie Midler Investering Investpleje Frie Midler Investpleje Frie Midler 1 Investpleje Frie Midler En aftale om Investpleje Frie Midler er Andelskassens tilbud til dig om pleje af dine investeringer ud fra en strategi

Læs mere

Information til dig om Risikomærkning af værdipapirer og investorbeskyttelse

Information til dig om Risikomærkning af værdipapirer og investorbeskyttelse Information til dig om Risikomærkning af værdipapirer og investorbeskyttelse Indhold Kend din risiko... 3 Risikomærkning af værdipapirer... 5 Ens information på tværs af landegrænser... 8 Skærpede kompetencekrav

Læs mere

Dagsorden. for den ekstraordinære generalforsamling i Hedgeforeningen Nordea Invest Portefølje (Kapitalforening)

Dagsorden. for den ekstraordinære generalforsamling i Hedgeforeningen Nordea Invest Portefølje (Kapitalforening) Dagsorden for den ekstraordinære generalforsamling i Hedgeforeningen Nordea Invest Portefølje (Kapitalforening) Onsdag den 21. december 2016 kl. 10.30 11.00 i Nordeas lokaler Heerings Gaard Overgaden neden

Læs mere

Investpleje Frie Midler

Investpleje Frie Midler Investering Investpleje Frie Midler Investpleje Frie Midler 1 Investpleje Frie Midler En aftale om Investpleje Frie Midler er Andelskassens tilbud til dig om pleje af dine investeringer ud fra en strategi

Læs mere

Private Banking Portefølje. et nyt perspektiv på dine investeringer

Private Banking Portefølje. et nyt perspektiv på dine investeringer Private Banking Portefølje et nyt perspektiv på dine investeringer Det er ikke et spørgsmål om enten aktier eller obligationer. Den bedste portefølje er som regel en blanding. 2 2 Private Banking Portefølje

Læs mere

Politik for ordreudførelse

Politik for ordreudførelse Politik for ordreudførelse 11.12.2017 Indledning Denne ordreudførelsespolitik indeholder en beskrivelse af, hvordan der sikres bedst mulig ordreudførelse i overensstemmelse med Direktiv 2014/65/EU om Markeder

Læs mere

Vi mener dog, at der en række forhold, man bør være opmærksom på, hvis man investerer i passive indeks. Blandt de vigtigste er, at:

Vi mener dog, at der en række forhold, man bør være opmærksom på, hvis man investerer i passive indeks. Blandt de vigtigste er, at: Kapitalforvaltningen Aktiv eller passiv investering Aktiv eller passiv investering I TryghedsGruppen er vi hverken for eller imod passiv investering. Vi forholder os i hvert enkelt tilfælde til, hvad der

Læs mere

NÅR DU INVESTERER SELV

NÅR DU INVESTERER SELV NÅR DU INVESTERER SELV Her kan du læse om de muligheder, du har i Lægernes Pensionsbank, og de overvejelser, du skal gøre dig, hvis du selv vil investere din opsparing. 115/04 14.05.2013 I Lægernes Pensionsbank

Læs mere

Sådan er priserne i June sat sammen

Sådan er priserne i June sat sammen Side 1 af 6 June Danske Bank Holmens Kanal 2-12 1092 København K +4545122230 junesupport@danskebank.dk www.june.dk Sådan er priserne i June sat sammen Her får du et overblik over de elementer, der udgør

Læs mere

Sådan er priserne i June sat sammen

Sådan er priserne i June sat sammen Side 1 af 6 June Danske Bank Holmens Kanal 2-12 1092 København K +4545122230 junesupport@danskebank.dk www.june.dk Sådan er priserne i June sat sammen Her får du et overblik over de elementer, der udgør

Læs mere

Rød certificering Finanssektorens Uddannelsescenter. Kompendium om Exchange Traded Funds (ETF) + Appendix om Exchange Traded Notes (ETN)

Rød certificering Finanssektorens Uddannelsescenter. Kompendium om Exchange Traded Funds (ETF) + Appendix om Exchange Traded Notes (ETN) Rød certificering Finanssektorens Uddannelsescenter Kompendium om Exchange Traded Funds (ETF) + Appendix om Exchange Traded Notes (ETN) Version 2, den INDHOLDSFORTEGNELSE BAGGRUND... 2 INDHOLD OG AFGRÆNSNING...

Læs mere

Investeringsbetingelser for Danica Balance

Investeringsbetingelser for Danica Balance Investeringsbetingelser for Balance Side 1 Ref. D99 Indhold - Sådan investeres din pension - Hvis du har valgt garanti - Sådan kan du følge udviklingen af din pension - Når pensionen skal udbetales med

Læs mere

Bekendtgørelse om udenlandske UCITS markedsføring i Danmark 1)

Bekendtgørelse om udenlandske UCITS markedsføring i Danmark 1) BEK nr 786 af 17/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 18. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 142-0021 Senere ændringer til

Læs mere

Indkaldelse til Ordinær Generalforsamling

Indkaldelse til Ordinær Generalforsamling Indkaldelse til Ordinær Generalforsamling Kapitalforeningerne Formuepleje Epikur, Formuepleje Fokus, Formuepleje Merkur, Formuepleje Pareto, Formuepleje Penta og Formuepleje Safe samt Investeringsforeningen

Læs mere

Investering. Investpleje Pension. Investpleje Pension 1

Investering. Investpleje Pension. Investpleje Pension 1 Investering Investpleje Pension Investpleje Pension 1 Investpleje Pension For at tilbyde dig den bedste og mest enkle investering af dine pensionsmidler samarbejder Danske Andelskassers Bank A/S med Investeringsforeningen

Læs mere

Jyske Banks tillæg til Garanti Invest SydEuropa 2018

Jyske Banks tillæg til Garanti Invest SydEuropa 2018 Jyske Banks tillæg til Garanti Invest SydEuropa 2018 Jyske Banks tillæg til Garanti Invest SydEuropa 2018 Dette faktablad er Jyske Banks tillæg til markedsføringsmaterialet fra Garanti Invest om SydEuropa

Læs mere

xxxxx Danske Invest Mix-afdelinger

xxxxx Danske Invest Mix-afdelinger Maj 2010 xxxxx Danske Invest Mix-afdelinger Fire gode alternativer til placering af overskudslikviditet eller værdipapirinvesteringer Henvender sig til aktie- og anpartsselskaber samt erhvervsdrivende

Læs mere

Vedtægter for værdipapirfonden SKAGEN m 2

Vedtægter for værdipapirfonden SKAGEN m 2 Vedtægter for værdipapirfonden SKAGEN m 2 1 Værdipapirfondens og forvaltningsselskabets navn Værdipapirfonden SKAGEN m 2 forvaltes af forvaltningsselskabet SKAGEN AS. Fonden er godkendt i Norge og reguleres

Læs mere

Handelsgennemsigtighed og muligheder for at fritage og udsætte offentliggørelse af oplysninger

Handelsgennemsigtighed og muligheder for at fritage og udsætte offentliggørelse af oplysninger 27. juni 2017 Handelsgennemsigtighed og muligheder for at fritage og udsætte offentliggørelse af oplysninger EU ønsker at fremme handelsgennemsigtigheden på de finansielle markeder i Europa. Med en større

Læs mere

Investering. Investpleje Pension. Investpleje Pension 1

Investering. Investpleje Pension. Investpleje Pension 1 Investering Investpleje Pension Investpleje Pension 1 Investpleje Pension For at tilbyde dig den bedste og mest enkle investering af dine pensionsmidler samarbejder Danske Andelskassers Bank A/S med Investeringsforeningen

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Til 1

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Til 1 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 L 175 Bilag 6 Offentligt Æ n d r i n g s f o r s l a g til Forslag til lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Af erhvervs- og vækstministeren

Læs mere

SaxoInvestor: Omlægning i porteføljerne, Q2-16 2. maj 2016

SaxoInvestor: Omlægning i porteføljerne, Q2-16 2. maj 2016 SaxoInvestor: Omlægning i porteføljerne, Q2-16 2. maj 2016 Introduktion til omlægningerne Markedsforholdene var meget urolige i første kvartal, med næsten panikagtige salg på aktiemarkederne, og med kraftigt

Læs mere

Individuel Formuepleje

Individuel Formuepleje Investering Individuel Formuepleje Individuel Formuepleje 1 Individuel Formuepleje En Individuel Formuepleje aftale henvender sig primært til den formuende investor, der ønsker en individuel investeringsstrategi.

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 23.3.2018 L 81/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2018/480 af 4. december 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR

MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR 1 Formål EU-Kommissionen stillede den 20. oktober 2011 forslag til en revision af det nugældende direktiv om markeder for finansielle

Læs mere

Vilkår for aftale om InvestorPlus

Vilkår for aftale om InvestorPlus Ver. 01-18 Disse vilkår for aftale om InvestorPlus ( Vilkårene ) udgør en del af aftalen mellem dig og Alm. Brand Bank om InvestorPlus. Vilkårene suppleres af de øvrige aftaler, du indgår med Alm. Brand

Læs mere

MIRANOVA ANALYSE. Investeringsforeninger med obligationer: Omkostningerne æder afkastet. Udgivet 4. juni 2014

MIRANOVA ANALYSE. Investeringsforeninger med obligationer: Omkostningerne æder afkastet. Udgivet 4. juni 2014 MIRANOVA ANALYSE Udgivet 4. juni 2014 Investeringsforeninger med obligationer: Omkostningerne æder afkastet Når omkostningerne æder dit afkast Lige nu tales der meget om de lave renter på obligationer,

Læs mere

Flexinvest Fri. Den professionelle investeringsløsning for private investorer med frie midler.

Flexinvest Fri. Den professionelle investeringsløsning for private investorer med frie midler. Flexinvest Fri Den professionelle investeringsløsning for private investorer med frie midler. 2 Derfor kan Flexinvest Fri være en interessant investeringsmulighed Enkelt Flexinvest Fri er en let og enkel

Læs mere

Markedsrapport 2015 for de danske investeringsfonde

Markedsrapport 2015 for de danske investeringsfonde Markedsrapport 215 for de danske investeringsfonde Formuen i de danske investeringsfonde steg i 215 til 1.853 mia. kr. Investeringsfonde målrettet privatkunder gav kursgevinster inklusive udbytter på i

Læs mere

StockRate Asset Management. Din uafhængige formueforvalter

StockRate Asset Management. Din uafhængige formueforvalter StockRate Asset Management Din uafhængige formueforvalter StockRate Asset Management Din uafhængige formueforvalter StockRate Asset Management Din uafhængige formueforvalter kvalitet og sikkerhed StockRate

Læs mere

Bekendtgørelse om udenlandske investeringsinstitutters markedsføring

Bekendtgørelse om udenlandske investeringsinstitutters markedsføring Bekendtgørelse om udenlandske investeringsinstitutters markedsføring i Danmark1) I medfør af 18, stk. 2, 19, stk. 3 og 221, stk. 3, i lovbekendtgørelse nr. 935 af 17. september 2012 om investeringsforeninger

Læs mere

Fra den 1. juli 2011 gælder danske regler om risikomærkning af de forskellige typer investeringer. Bekendtgørelsen er opdateret pr. 1. januar 2017.

Fra den 1. juli 2011 gælder danske regler om risikomærkning af de forskellige typer investeringer. Bekendtgørelsen er opdateret pr. 1. januar 2017. Information om risikomærkning af investeringsprodukter Fra den 1. juli 2011 gælder danske regler om risikomærkning af de forskellige typer investeringer. Bekendtgørelsen er opdateret pr. 1. januar 2017.

Læs mere

Hedgeforeningen Sydinvest, afdeling Virksomhedslån

Hedgeforeningen Sydinvest, afdeling Virksomhedslån Hedgeforeningen Sydinvest, afdeling Virksomhedslån Ny attraktiv investeringsmulighed for danske investorer Hedgeforeningen Sydinvest kan som den første i Danmark tilbyde sine medlemmer adgang til markedet

Læs mere

Finansielt tilsyn. Ulrik Nødgaard Christiansborg 25. januar Konference om forbrugernes investeringer og opsparing

Finansielt tilsyn. Ulrik Nødgaard Christiansborg 25. januar Konference om forbrugernes investeringer og opsparing Finansielt tilsyn Ulrik Nødgaard Christiansborg 25. januar 2011 Konference om forbrugernes investeringer og opsparing Disposition Investorbeskyttelse i dag Finanstilsynets tilgang til investorbeskyttelsesområdet

Læs mere

1. Regler for handel med værdipapirer

1. Regler for handel med værdipapirer 1. Regler for handel med værdipapirer Den 1. november 2007 trådte nye EU-regler i kraft. De nye regler (MiFID-regelsættet) skal sikre ensartet beskyttelse af investorer i EU. De nye regler stiller skærpede

Læs mere

Nordeas Ordreudførelsespolitik

Nordeas Ordreudførelsespolitik Nordeas Ordreudførelsespolitik Januar 2017 Koncernledelsen har ved den administrerende direktør for Nordea Bank AB (publ) og koncernchef (CEO) godkendt denne politik for udførelse og videregivelse af ordrer

Læs mere

MiFID II og MiFIR. 1 Formål

MiFID II og MiFIR. 1 Formål MiFID II og MiFIR DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EU- ROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF SAMT FORORDNING OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER 1 Formål

Læs mere

Jyske Invest Favorit Obligationer håndplukkede obligationer med vinderpotentiale. Udgået materiale

Jyske Invest Favorit Obligationer håndplukkede obligationer med vinderpotentiale. Udgået materiale Jyske Invest Favorit Obligationer håndplukkede obligationer med vinderpotentiale 2 Jyske Invest favorit obligationer De bedste af 200.000 obligationer i én portefølje Obligationer i porteføljen sikrer

Læs mere

Den 1. november 2007 trådte nye EU-regler i kraft. Disse regler (MiFID-regelsættet) skal sikre ensartet beskyttelse af investorer i EU.

Den 1. november 2007 trådte nye EU-regler i kraft. Disse regler (MiFID-regelsættet) skal sikre ensartet beskyttelse af investorer i EU. BLS Capital Fondsmæglerselskab A/S 1. Regler for handel med værdipapirer Den 1. november 2007 trådte nye EU-regler i kraft. Disse regler (MiFID-regelsættet) skal sikre ensartet beskyttelse af investorer

Læs mere

1. Betingelser for handel med værdipapirer

1. Betingelser for handel med værdipapirer 1. Betingelser for handel med værdipapirer I det følgende kan De læse om de betingelser, der gælder for handel med de værdipapirer, som fondsmæglerselskabet tilbyder handel med. Kundekategorier Selskabet

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0462 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0462 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0462 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 20. august 2013 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om europæiske langsigtede

Læs mere

Ordreudførelsespolitik

Ordreudførelsespolitik Ordreudførelsespolitik 1. Omfang Denne ordreudførelsespolitik ( Politikken ) beskriver rammerne for Maj Bank A/S ( Maj Bank ) formidling af ordrer for kunder. Den er udarbejdet i henhold til bekendtgørelse

Læs mere

Investering. Investpleje VSO. Investpleje VSO 1

Investering. Investpleje VSO. Investpleje VSO 1 Investering Investpleje VSO Investpleje VSO 1 Investpleje VSO Investering i virksomhedsskatteordningen kræver ikke alene den rigtige strategi, men også at man, grundet skattereglerne for virksomhedsskatteordningen,

Læs mere

Udgivet april 2016 Over 100 mia. kroner investeres i blinde

Udgivet april 2016 Over 100 mia. kroner investeres i blinde MIRANOVA ANALYSE Udgivet april 2016 Over 100 mia. kroner investeres i blinde Over 100 mia. kroner er investeret i danske aktive investeringsfonde, der opererer uden et sammenligningsindeks. Investorerne

Læs mere

Handelsgennemsigtighed og velfungerende markeder. Jesper Berg, direktør, Finanstilsynet

Handelsgennemsigtighed og velfungerende markeder. Jesper Berg, direktør, Finanstilsynet Handelsgennemsigtighed og velfungerende markeder Jesper Berg, direktør, Finanstilsynet Dagsorden Hvorfor er vi her i dag? Nye EU-regler om handelsgennemsigtighed Finanstilsynet kan give fritagelser Målet

Læs mere

Vi investerer stadig for lånte penge:

Vi investerer stadig for lånte penge: MIRANOVA ANALYSE Udarbejdet af: Rune Wagenitz Sørensen, adm. Direktør Oliver West, porteføljemanager Udgivet d. 10 december 2015 Vi investerer stadig for lånte penge: Mange danskere investerer med underskud,

Læs mere

Generalforsamling 29. april 2013 kl. 16:00

Generalforsamling 29. april 2013 kl. 16:00 Generalforsamling 29. april 2013 kl. 16:00 Velkommen Bestyrelsen ved Direktør Poul Erik Tofte CFO Per Have Tidl. intern revisionschef Jørgen Madsen og direktionen Direktør Peter Ott, PFA Portefølje Administration

Læs mere

Krystalkuglen. Gæt et afkast

Krystalkuglen. Gæt et afkast Nr. 2 - Marts 2010 Krystalkuglen Nr. 3 - Maj 2010 Gæt et afkast Hvis du vil vide, hvordan din pension investeres, når du vælger en ordning i et pengeinstitut eller pensionsselskab, som står for forvaltningen

Læs mere

INVESTERINGSFORENINGEN PFA INVEST - Invester sammen med PFA

INVESTERINGSFORENINGEN PFA INVEST - Invester sammen med PFA INVESTERINGSFORENINGEN PFA INVEST - Invester sammen med PFA STYRK DIN OPSPARING MED INVESTERINGSFORENINGEN PFA INVEST PFA har stiftet Investeringsforeningen PFA Invest, som privatpersoner har mulighed

Læs mere

Krise, regulering og tilsyn

Krise, regulering og tilsyn Krise, regulering og tilsyn Ulrik Nødgaard Finanstilsynet Fokusområder i kølvandet på krisen 1. Mere og bedre kapital 2. Bedre likviditetsstyring 3. Større stødpuder i solvensen og mindre procyclikalitet

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR BANKENS ADMINISTRATION AF PULJEINVEST

RETNINGSLINJER FOR BANKENS ADMINISTRATION AF PULJEINVEST RETNINGSLINJER FOR BANKENS ADMINISTRATION AF PULJEINVEST Gælder fra den 1. november 2014 Danske Bank A/S. CVR-nr. 61 12 62 28 - København 1. Generelt Banken investerer efter eget skøn i aktiver (værdipapirer

Læs mere

Styrk din opsparing. - PFA tilbyder nu investeringsforening til private

Styrk din opsparing. - PFA tilbyder nu investeringsforening til private Styrk din opsparing - PFA tilbyder nu investeringsforening til private Styrk din opsparing med PFA har stiftet, som privatpersoner har mulighed for at investere i. Bestyrelsen i består af direktør og tidligere

Læs mere

Styrk din opsparing. - PFA tilbyder nu investeringsforening til private

Styrk din opsparing. - PFA tilbyder nu investeringsforening til private Styrk din opsparing - PFA tilbyder nu investeringsforening til private Styrk din opsparing med PFA har stiftet, som privatpersoner har mulighed for at investere i. Bestyrelsen i består af direktør og tidligere

Læs mere

Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1

Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1 Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1 Konklusioner: Foreningernes samlede formue er vokset med knap 208 mia. kr. i 2004, og udgjorde ultimo året i alt knap 571 mia.

Læs mere

Sydbanks politik for ordreudførelse

Sydbanks politik for ordreudførelse s politik for ordreudførelse Formål Denne politik for ordreudførelse beskriver, hvordan vi i håndterer dine ordrer med det formål at sikre dig den efter omstændighederne bedst mulige handel best execution

Læs mere

Short selling i danske aktier: Hvem? Hvad? Hvornår?

Short selling i danske aktier: Hvem? Hvad? Hvornår? Finanstilsynet 8. november 218 Short selling i danske aktier: Hvem? Hvad? Hvornår? Short selling-aktiviteten i danske aktier er steget markant siden 213 og vokser fortsat. Den samlede værdi af de væsentlige

Læs mere

Formuepleje A/S Fondsmæglerselskab ALMINDELIGE FORRETNINGSBETINGELSER

Formuepleje A/S Fondsmæglerselskab ALMINDELIGE FORRETNINGSBETINGELSER Formuepleje A/S Fondsmæglerselskab ALMINDELIGE FORRETNINGSBETINGELSER Formuepleje A/S, Fondsmæglerselskab ALMINDELIGE FORRETNINGSBETINGELSER Betingelsernes anvendelsesområde Formuepleje A/S Almindelige

Læs mere

Hjælp til årsopgørelsen 2017

Hjælp til årsopgørelsen 2017 Hjælp til årsopgørelsen 2017 Beregning af gevinster og tab på lagerbeskattede investeringsbeviser, indekserede obligationer, valutaobligationer, certifikater og beviser. Her kan du læse, hvordan du til

Læs mere

INVESTOR- PORTRÆT 2015

INVESTOR- PORTRÆT 2015 INVESTOR- PORTRÆT 215 Analyse marts 216 FORORD Investeringsfonde tilbyder en nem og ukompliceret adgang til at investere på finansielle markeder over hele verden. Det er der næsten 8. danskere, der har

Læs mere

Eksklusiv Formuepleje

Eksklusiv Formuepleje Eksklusiv Formuepleje Andelskassen en del af Danske Andelskassers Bank A/S CVR-nr. 31843219 Eksklusiv Formuepleje 1 Eksklusiv Formuepleje En Eksklusiv Formuepleje aftale henvender sig primært til den formuende

Læs mere

Vedrørende kapitalforvaltnings- og investeringsrådgivningsaktiviteterne (herunder AIF, som selskabet har porteføljeforvaltningsaftale med):

Vedrørende kapitalforvaltnings- og investeringsrådgivningsaktiviteterne (herunder AIF, som selskabet har porteføljeforvaltningsaftale med): POLITIK VEDRØRENDE INTERESSEKONFLIKTER 1.1 Politikkens sigte Politikken skal være med til at sikre, at Selskabet identificerer hvilke forhold, der udgør eller kan føre til en interessekonflikt, som medfører

Læs mere

Bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter

Bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Finanstilsynet Johanne Daugaard Thomsen Århusgade 110 2100 København Ø Bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Finanstilsynet har den 26. oktober 2010 fremsendt udkast til bekendtgørelse

Læs mere

Politik til imødegåelse af interessekonflikter

Politik til imødegåelse af interessekonflikter J.nr. 74-12295 Baneskellet 1 Hammershøj 8830 Tjele Telefon 8799 3000 CVR-nr. 31843219 Nærværende politik for Danske Andelskassers Bank A/S (i det følgende benævnt DAB) er udarbejdet med udgangspunkt i

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.5.2016 C(2016) 3017 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 24.5.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU for

Læs mere

Halvårsregnskab Investeringsinstitutforeningen Nordea Invest Portefølje (Kapitalforening) Afkast med ansva r

Halvårsregnskab Investeringsinstitutforeningen Nordea Invest Portefølje (Kapitalforening) Afkast med ansva r Halvårsregnskab 2015 Investeringsinstitutforeningen Nordea Invest Portefølje (Kapitalforening) Afkast med ansva r Forening Investeringsinstitutforeningen Nordea Invest Portefølje (Kapitalforening) CVR-nr.:

Læs mere

37 Redegørelse til investorerne i:

37 Redegørelse til investorerne i: i: Investeringsforeningen Sydinvest, Investeringsforeningen Sydinvest International, Investeringeforeningen Sydinvest Emerging Markets, Investeringsforeningen Strategi Invest, Investeringsforeningen Finansco,

Læs mere

15. november v/ Klaus Vestergaard & Anders Fisker Ross-Hansen

15. november v/ Klaus Vestergaard & Anders Fisker Ross-Hansen 15. november 2016 v/ Klaus Vestergaard & Anders Fisker Ross-Hansen Agenda Investeringsmæssige resultater Udviklingen på de finansielle markeder og konsekvenser for afkast Investeringsstrategi Investeringsmæssige

Læs mere

Investorbeskyttelse. Resumé. Høringssvar. Finanstilsynet. Att.: Carsten Stege Rasmussen. Århusgade København Ø

Investorbeskyttelse. Resumé. Høringssvar. Finanstilsynet. Att.: Carsten Stege Rasmussen. Århusgade København Ø Finanstilsynet Att.: Carsten Stege Rasmussen Århusgade 110 2100 København Ø Investorbeskyttelse Resumé B Ø R S M Æ G L E R - F O R E N I N G E N Direktivnær implementering og proportionalitet Finanstilsynet

Læs mere

MIRANOVA ANALYSE. Bag om de officielle tal: 83 % af danske investeringsforeninger med globale aktier underpræsterer, når man medregner lukkede fonde

MIRANOVA ANALYSE. Bag om de officielle tal: 83 % af danske investeringsforeninger med globale aktier underpræsterer, når man medregner lukkede fonde MIRANOVA ANALYSE Udarbejdet af: Oliver West, porteføljemanager Jon Reitz, assisterende porteføljemanager Rune Wagenitz Sørensen, adm. direktør Udgivet 21. maj 2015 Bag om de officielle tal: 83 % af danske

Læs mere

Side 1 af 11 Har du aktier eller investeringsforeningsbeviser? Sprog Dansk Dato for 18 aug 2011 08:09 offentliggørelse Resumé Her kan du læse om reglerne for, hvordan du skal opgøre og oplyse din gevinst

Læs mere

ANALYSENOTAT Aktiekursfald aflyser ikke opsvinget

ANALYSENOTAT Aktiekursfald aflyser ikke opsvinget Nov 01, 2017 Nov 03, 2017 Nov 07, 2017 Nov 09, 2017 Nov 13, 2017 Nov 15, 2017 Nov 17, 2017 Nov 21, 2017 Nov 24, 2017 Nov 28, 2017 Nov 30, 2017 Dec 04, 2017 Dec 06, 2017 Dec 08, 2017 Dec 12, 2017 Dec 14,

Læs mere

DAF ÅRHUS FEBRUAR Copyright 2011, The NASDAQ OMX Group, Inc. All rights reserved.

DAF ÅRHUS FEBRUAR Copyright 2011, The NASDAQ OMX Group, Inc. All rights reserved. DAF ÅRHUS FEBRUAR 2011 Copyright 2011, The NASDAQ OMX Group, Inc. All rights reserved. LIDT HISTORIE.. EN BØRS I FORANDRING 1648 Københavns brand 1800 Industrialisering 1919 Flytter fra den gamle børsbygning

Læs mere

Ordreudførelsespolitik

Ordreudførelsespolitik J.nr. 76-16780 Baneskellet 1 Hammershøj 8830 Tjele Telefon 87993000 CVR-nr. 31843219 Ordreudførelsespolitik 1. Indledning Nærværende ordreudførelsespolitik ( politikken ) indeholder en beskrivelse af,

Læs mere

Kvartalsrapportering KAB 2. kvartal 2012. 2. kvartal 2012 SEBINVEST A/S INVESTERINGSFORVALTNINGSSELSKABET

Kvartalsrapportering KAB 2. kvartal 2012. 2. kvartal 2012 SEBINVEST A/S INVESTERINGSFORVALTNINGSSELSKABET Kvartalsrapportering KAB Rapportering fra KAB investeringsforeninger Kvartalskommentar Obligationsrenterne faldt i. Hvor der tidligere har været stor forskel på renteudviklingen landene imellem, var udviklingen

Læs mere

B E T I N G E L S E R F O R H A N D E L M E D V Æ R D I P A P I R E R Gælder fra den 1. oktober 2018

B E T I N G E L S E R F O R H A N D E L M E D V Æ R D I P A P I R E R Gælder fra den 1. oktober 2018 B E T I N G E L S E R F O R H A N D E L M E D V Æ R D I P A P I R E R Gælder fra den 1. oktober 2018 Danske Bank A/S. CVR-nr. 61 12 62 28 - I det følgende kan du læse de betingelser, der gælder, når du

Læs mere

Investeringsbetingelser for Danica Balance Side 1

Investeringsbetingelser for Danica Balance Side 1 Investeringsbetingelser for Danica Balance Side 1 Indhold Bilag - Sådan investeres din pension - Hvis du har valgt garanti - Sådan kan du følge udviklingen af din pension - Når pensionen skal udbetales

Læs mere

Vedr. henvendelse om kommuners mulighed for at anbringe midler i skibskreditobligationer

Vedr. henvendelse om kommuners mulighed for at anbringe midler i skibskreditobligationer Danmarks Skibskredit Att.: Daniel Wodstrup Christiansen DWC@skibskredit.dk Sagsnr. 2014-6928 Doknr. 86956 Dato 03-02-2015 Vedr. henvendelse om kommuners mulighed for at anbringe midler i skibskreditobligationer

Læs mere