PRINSESSEGADE INDHOLD PROJEKTFORSLAG. 1 Indledning 2

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PRINSESSEGADE INDHOLD PROJEKTFORSLAG. 1 Indledning 2"

Transkript

1 KØBENHAVNS KOMMUNE PRINSESSEGADE PROJEKTFORSLAG TRAFIKANALYSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby Danmark TLF FAX WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 2 2 Forudsætninger Eksisterende forhold Trafik Udfordringer Hastighedsniveau/fremkommelighed Målsætninger 6 3 Uheldsanalyser Krydset Prinsessegade/Sankt Annæ Gade (6 uheld) Krydset Prinsessegade/Bådsmandsstræde (13 uheld) Delstrækningen mellem Bådsmandsstræde og Burmeistergade (koncentreret om Christianias hovedindgang) (14 uheld) Krydset Prinsessegade/Burmeistersgade (5 uheld) 9 4 Borgernes forslag Generelle forslag og bemærkninger Specifikke forslag og bemærkninger 12 5 Løsningsforslag Baggrund Løsningsforslag 14 PROJEKTNR. P DOKUMENTNR. P Prinsessegade Trafikanalyse VERSION 2.0 UDGIVELSESDATO 6. januar 2012 UDARBEJDET PEFU/MSD/HEK KONTROLLERET MSD GODKENDT

2 2/22 Prinsessegade 5.3 Resumé 16 6 Alternativer 17 7 Parkeringsforhold 18 8 Miljøvurdering Emissionsfaktorer Forudsætninger om trafikken Beregning af emissioner Støj Ikke teknisk resumé 22 1 Indledning COWI har udarbejdet et projektforslag for forbedring af trafikafviklingen på Prinsessegade, når busslusen fjernes. Projektet omhandler strækningen fra Torvegade til Bodenhoffs Plads - Busslusen. Projektet skal sikre trafiksikkerheden, holde hastigheden nede og forbedre krydsningsmulighederne for de lette trafikanter. Projektet skal på en passende måde håndtere trafikken når busslusen åbnes. Der er ligeledes en række tiltag i gang på og omkring Prinsessegade, med udvidelse af institutioner, bebyggelser og andre funktioner samt et lokalplansarbejde for Holmen. I den forbindelse er der udarbejdet en miljøvurdering af den omlagte trafik. Denne trafikanalyse er udarbejdet for at sikre et øget kendskab til trafikken og de trafikale udfordringer der er på strækningen. 2 Forudsætninger Den tilladte hastighed på strækningen er 40 km/t og den forventes ikke ændret som følge af dette projekt. Det vil dog være en fordel for trafiksikkerheden og trafikafviklingen, hvis den tilladte hastighed kan reduceres til 30 km/t. Dette bør tages op med Københavns Politi. Københavns Kommune har leveret et teknisk grundkort for strækningen, der er brugt som grundkort. Kortet kan afvige fra det eksisterende, hvorfor der bør udføres en landmåler opmåling før projektet detaljeres yderligere. Der er leveret trafiktal af Københavns Kommune (se evt. tabel 1), dels ved en manuel tælling foretaget torsdag den 25. november 2010 ved Prinsessegade nr. 45 (i mellem Bådsmandsstræde og Burmeistergade) kl I forbindelse med etablering af midlertidige bump på strækningen er der foretaget fire hastighedsmålinger på strækningen:

3 PRINSESSEGADE 3/22 Den kl Den kl Den kl Den kl Det er oplyst at det er en forudsætning for projektet at busslusen på Holmen fjernes og Prinsessegade vil således fungere som forbindelsesvej fra København til Holmen. 2.1 Eksisterende forhold På den undersøgte strækning er der mange lokale interesser, bl.a. Christiania, Christianshavns Gymnasium, Christianshavns Skole, børnehaver, fritidsordninger og Vor Frelser Kirke. Placeringen af skolen (med to filialer), Christiania og Gymnasium på strækningen medfører at der er mange lette trafikanter både på langs og på tværs af vejen. Strækningen er indrettet med ca. 6 m brede kørebaner, med dobbeltrettet trafik på hele strækningen. Der er cykelstier i begge sider med en bredde på mellem 2,2 og 2,4 m. Der er ligeledes fortov i begge sider med en bredde på 2,1-3,5 m. Både cykelstierne og fortovene er kantstensbegrænsede. Der er signalregulerede kryds ved Torvegade og ved Sankt Annæ Gade. Krydsene ved Bådmandsstræde, Burmeistersgade, Bodenhoffs Plads og Trangravsvej er prioriterede med Prinsessegade som den primære vej. Der er i dag placeret en bussluse på Holmen som sikrer at der kun er gennemkørsel til Holmen for busser og for beboere på Holmen. På strækningen ud for Christiania er der i dag asfaltramper ved kantstenen i mellem cykelstien og kørebanen, for at sikre nem opkørsel på cykelstien. Disse ramper benyttes i vid udstrækning af taxaer der holder delvis på cykelstien for at afvente passagerer. Der er etableret parkeringsforbud på hele strækningen, som er skærpet til et standsningsforbud i spidtimerne kl. 7-9 og igen kl Der er ligeledes busstoppesteder i begge retninger i mellem Torvegade og Sankt Annæ Gade og i mellem Burmeistersgade og Refshalevej. 2.2 Trafik I dag er trafikbilledet på strækningen blandet, ved skoletid både om morgenen og om eftermiddagen er der mange skolebørn, både til Christianshavns Skole og Christianshavns Gymnasium. Biltrafikken kører i spidstimer forholdsvis langsomt og trafikbilledet er til tider præget af køkørsel. Efter mødetid i skolerne er der en tendens til, at der er færre biler på vejen og hastigheden øges.

4 4/22 Prinsessegade Ved nattetide og i weekender er det trafikken til og fra Christiania, både private biler og taxakørsel der præger billedet. Den gennemsnitlige hastighed øges og beboerne har oplyst at der er observeret visse bilister der kører meget hurtigt. Der er et vist trafikalt anarki på strækningen, f. eks. holder taxaerne og venter på kunder med et hjulpar på cykelstierne, på trods af at der på strækningen er standsningsforbud. Desuden foretages U-vendinger på strækningen på trods af at det er forbudt ved skiltning. Københavns Kommune har løbende foretaget tællinger på strækningen, resultaterne af de foreliggende tællinger fremgår af tabel Sankt Annæ Gade Bodenhoffs Plads Tabel 1: Trafiktal fra Prinsessegade Der er endvidere mange cyklister på Prinsessegade, i sommersæsonen er der registreret op til pr døgn. Indenfor rammerne af denne analyse har det ikke været muligt at foretage tællinger af fodgængere eller cyklister. Der er opstartet et arbejde med at etablere en bro over inderhavnen med en direkte cykeladgang fra Holmen til Nyhavn, det må forventes at en stor del af cykeltrafikken vil benytte denne fremtidige forbindelse. Ved arbejdet med broen over inderhavnen forventes i mellem og cyklister på den nye bro. Et konservativt skøn (fra rapporten ved broen over inderhavnen) er at cyklister kommer fra Trangravsvej og 920 kommer fra Proviantgården. En del af disse cyklister er i dag gennemkørende på Prinsessegade og vil således vælge en anden rute fremover. Der er ved skolestart og slut på dagen mange skoleelever på strækningen. Det er oplyst at der åbnes en fritidsordning ved Refshalevej og at skoleelever fra 7 år skal benytte denne ordning og krydse Prinsessegade alene. Der er ikke registreret uheld, der entydigt kan relatere sig til skolebørn i den foregående 5 års periode (fra ). I forbindelse med lokalplanarbejdet med Magretheholmen er det fastlagt at trafikken til og fra dette område skal foretages via Forlandet og Kløvermarksvej. Det er ligeledes fastlagt at udviklingen ikke må medføre en uacceptabel trafikal belastning af Prinsessegade. Det er muligt at købe en tilladelse til at passere busslusen for beboere på Holmen. Det forudsættes derfor at de beboere fra Holmen der er interesseret i at benytte Prinsessegade allerede benytter den i dag. Det er tidligere vurderet at operaen kan generere flere bilkørsler til og fra pr. døgn. Derudover er der en række erhverv på Holmen der kan benytte Prinsessegade ved åbning af busslusen.

5 PRINSESSEGADE 5/22 Det er vurderet, at nedlæggelse af busslusen uden yderligere tiltag vil medføre en stigning i årsdøgntrafikken (ÅDT) på biler pr. døgn. Den nye trafik overflyttes fra Kløvermarksvej, der i dag benyttes som rute mellem Torvegade og Holmen. Stigningen svarer til en relativ stigning på 28 % på strækningen mellem Torvegade og Burmeistergade samt på 82 % på strækningen mellem Burmeistergade og busslusen. Kapacitetsberegningen viser at den gennemsnitlige forsinkelse bliver i en størrelsesorden der må vurderes som acceptabelt i en spidstime i Københavns centrum. Hvis der gennemføres trafiksanering i Prinsessegade, er det vurderet, at trafikstigningen kun bliver 300 biler pr. døgn, fordi ruten i så fald er mindre attraktiv som alternativ til Kløvermarksvej. En trafiksanering vil desuden medføre en udjævning af spidstimetrafikken som til gengæld vil blive fordelt over en længere periode. Med andre ord vil en trafiksanering - på grund af de hastighedsdæmpende tiltag (og dermed kapacitetsbegrænsende tiltag) - medføre, at strækningen fremover ikke vil kunne afvikle lige så meget trafik i spidstimerne som i før situationen. Følgelig vil trafikken fordele sig over en længere periode. Dette er en kendt problemstilling i forbindelse med trafiksaneringer idet sikkerhedsinteresser i hovedregelen medfører en reduktion i kapaciteten, da en trafiksanering som oftest medfører, at man ønsker at styre hastigheden (holde denne på et lavere niveau), da høj hastighed er en af de primære grunde til alvorlige personskadeuheld. En stigning på 300 biler svarer til en relativ stigning på 5 % på strækningen mellem Torvegade og Burmeistergade samt på 14 % på strækningen mellem Burmeistergade og busslusen. 2.3 Udfordringer De ulovlige taxaparkeringer på strækningen er koncentreret omkring hovedindgangen til Christiania og til gene for resten af trafikken. Trafikken må forventes at stige som følge af at busslusen åbnes. Den aktuelle stigning vil være afhængig af hvilken udformning/løsning der vælges for Prinsessegade. Den nuværende udarbejdede løsning forventes at medføre langsom kørsel og i spidsperioder køkørsel på Prinsessegade. Kølængderne og den reducerede afviklingstid på Prinsessegade vil reducere fordelen for trafikken fra Holmen til at benytte Prinsessegade. I de trafiksvage perioder vil de foreslåede bump medvirke til at tvinge hastigheden ned. Det er fra de lokale i forbindelse med de afholdte borgermøder oplyst, at der i dag er en række bilister det kører på fortov og cykelsti for at undgå de etablerede bump. I det lys anbefales det at foranstaltningerne suppleres med elementer/steler der sikrer at alle bilister bliver på kørebanen og dermed skal køre på bumpene. Der kan med fordel findes en løsning til den uautoriserede taxaparkering, men det er ikke muligt at anvise det efterspurgte antal pladser til dem på strækningen uden at bruge cykelstien eller spærre det ene kørespor.

6 6/22 Prinsessegade 2.4 Hastighedsniveau/fremkommelighed Det har tidligere været fremført at der køres hurtigt på Prinsessegade. Derfor er det valgt at etablere en række midlertidige bump på strækningen, hvilket har resulteret i maksimal hastighederne, 85 % fraktilerne og gennemsnitshastighederne er reduceret, jf. Københavns Kommunes målinger. Der er ikke målt gennemsnitshastigheder om morgenen efter etablering af bumpene, men i eftermiddagsspidstimen er den målt til 32 km/t. Der er ikke grund til at tro at gennemsnitshastigheden i morgenspidstimen afviger væsentligt fra denne hastighed. Ved hastighedsmålingen er det registreret at der generelt køres pænt på strækningen og ganske få biler kører over 40 km/t. Det påpeges at de etablerede bump ikke påvirker køretøjer med stor sporvidde og at det kan udgøre et problem. Der er alene foretaget hastighedsmålinger i og omkring spidstimen. Det må forventes at der køres hurtigere udenfor spidstimerne og i trafiksvage perioder, hvorfor den gennemsnitlige hastighed over døgnet må forventes at være højere. Da der køres hurtigt i trafiksvage perioder vurderes det, at der er behov for foranstaltninger, der på alle tider af døgnet holder bilerne på kørearealerne og "tvinger" dem ned i fart. Fremkommeligheden for både biler, cykler og fodgængere langs Prinsessegade er i dag god, med separate arealer til alle trafikantgrupper. 2.5 Målsætninger Som grundlag for hovedforslaget er det oplyst at busslusen ved Holmen fjernes således at strækningen er åben for alle trafikanter imellem Torvevej og Holmen. Det er ønsket at forslaget for Prinsessegade skal fungere trafikdæmpende og sikre tilpas lave trafikmængder og hastigheder på strækningen, det må således forventes at en vis del af trafikken til og fra Holmen fortsætter med at køre ad Kløvermarksvej. Det er en målsætning at trafiksikkerheden på strækningen forbedres. Københavns Kommune har en målsætning om at hovedparten af væksten i den samlede persontransport skal ske med grønne transportmidler, det er vanskeligt at opnå for dette projekt, når der åbnes en genvej for bilister, medmindre Prinsessegade lukkes for biltrafik et andet sted på strækningen. Det er ligeledes et mål at komfort, fremkommelighed og tryghed for fodgængere forbedres. Afslutningsvis er det et mål at skolebørn kan færdes trygt og sikker på vej til og fra skole.

7 PRINSESSEGADE 7/22 3 Uheldsanalyser Uheldsanalysen er baseret på uheld registreret i perioden Oplysninger om de 7 uheld der er sket i 2011 er dog baseret på foreløbige registreringer. I alt 60 uheld indgår i analysen. Lokaliteten samt uheldstyperne fremgår af kollisionsdiagrammet som er vedlagt som bilag A. Der kan udledes følgende konklusioner af kollisionsdiagrammet: langt de fleste uheld er registreret på strækningen mellem Torvegade og Burmeistergade 14 af uheldene er registreret på delstrækningen der afgrænses af Bådsmandsstræde og Burmeistergade. Disse uheld er koncentreret omkring Christianias hovedindgang, på begge sider af gaden. 13 uheld er registreret i det vigepligtsregulerede kryds ved Bådsmandsstræde 6 af uheldene er registreret i det signalregulerede kryds ved Sankt Annæ Gade 24 af alle uheld involverer en cyklist og 7 involverer en fodgænger 9 uheld er alvorlige personskadeuheld og 8 uheld er med lettere personskade. Hertil kommer to uheld som er registreret som materielskadeuheld, men af politiets tekst fremgår at der har været lettere personskade En gennemgang af uheldene viser: At ca. 50% af uheldene er registreret om aften/natten At ca. 25% af uheldene er registreret i weekender At 3 uheld involverede spiritus At 14 uheld er registreret i vådt føre At kun 2 uheld evt. kan relateres til skoler/gymnasier/institutionerne i området At ca. 2/3 af de involverede var i alderen mellem 20 og 40 år At 9 taxaer er involveret i 8 uheld. Vurdering af mulige uheldsbesparelser i det efterfølgende er baseret på Vejdirektoratets metodik i forbindelse med analyse af sorte pletter. Følgende lokaliteter der dækker ca. 3/4 af de registrerede uheld er blevet vurderet: Delstrækningen mellem Bådsmandsstræde og Burmeistergade nærmere betegnet ud foran Christianias hovedindgang (14 uheld)

8 8/22 Prinsessegade Vigepligtsreguleret firebenet kryds (udført med hævet flade) Prinsessegade/Bådsmandsstræde (13 uheld) Signalreguleret kryds Prinsessegade/Sankt Annæ Gade (6 uheld) Vigepligtsreguleret T-kryds Prinsessegade/Burmeistergade (5 uheld) Øvrige uheld er vurderet, men på grund af manglende systematik samt at disse uheld er spredt over strækningen er det vurderet, at der ikke umiddelbart findes fysiske tiltag der ligger indenfor de økonomiske rammer til at imødegå uheldene. 3.1 Krydset Prinsessegade/Sankt Annæ Gade (6 uheld) Der er ikke umiddelbart muligt at se et mønster i de registrerede uheld i dette kryds. Uheldene er dels uheld med bagendekollisioner (2), dels uheld med svingning (4). Kun et af uheldene involverer en let trafikant. Denne er derimod kommet alvorligt til skade i forbindelse med et 312 uheld (højresvingende bil ind foran ligeudkørende cyklist). Løsningsforslag: Der anbefales, at signalprogrammet gennemgås med henblik på evt. justeringer. Det bør undersøges om signalbilledet for krydset ved Torvegade er sammenfaldende med signalbilledet ved Sankt Annæ Gade. En mulig og relativ enkel løsning kunne være at lade anlægget være fuldt trafikstyret. Dette kunne evt. reducere ventetiden for sekundærstrømmene og derved muligvis reducere risikoen 3.2 Krydset Prinsessegade/Bådsmandsstræde (13 uheld) Der er ikke umiddelbart et gennemgående mønster i de registrerede uheld med undtagelse af de 5 fodgængeruheld i fodgængerovergangen syd for Bådsmandsstræde. Uheldene involverer primært lette trafikanter (5 cyklister og 5 fodgængere) og er primært sket i dagslys. Der er en alvorlig personskade (dette er dog en motorcyklist). Krydset er udformet som en hævet flade, men uheldsbilledet kunne tyde på, at den ønskede hastighedsdæmpning og dermed uheldsreducerende effekt ikke er opnået fuldt ud. Løsningsforslag: Den hastighedsdæmpende effekt vurderes ikke at være tilstede. Dette kan være en af forklaringerne til de uforholdsvis mange uheld i krydset. Især på grund af de mange fodgængeruheld anbefales det, at krydset ombygges og der introduceres en mere markant hævet flade, således at den ønskede hastighedsdæmpende effekt opnås. Uheldsanalysen viser, at dette vil medføre en besparelse på ca. 6 uheld.

9 PRINSESSEGADE 9/ Delstrækningen mellem Bådsmandsstræde og Burmeistergade (koncentreret om Christianias hovedindgang) (14 uheld) Langt de fleste uheld Prinsessegade udenfor krydsområder er registreret i forbindelse med Christianias hovedindgang. Især uheld hvor parkerede køretøjer påkøres af cyklister dominerer billedet. Der er i dette tilfælde tale om ulovlig standsning/parkering af især taxaer på cykelstierne på begge sider af vejen. Der er to alvorlige personskader som begge involverer lette trafikanter (en fodgænger og en cyklist). Løsningsforslag: Det har været overvejet at lukke Christianias hovedindgang. Der er i dag mulighed for adgang til Christiania ved Bådsmandsstræde og Refshalevej. En lukning af hovedindgangen skal suppleres med etablering af taxa parkering i Bådsmandsstræde. En sådan løsning vil medføre nedlæggelse af et begrænset antal af parkeringspladser her. En lukning af Christianias hovedindgang vil medføre en uheldsreduktion på ca.10 af de 14 uheld der er registreret på delstrækningen. Men en lukning af hovedindgangen er dog vurderet vanskeligt gennemførligt i praksis. En anden mulighed og mere realistisk løsning er at arbejde med en række fysiske tiltag. Her tænkes primært på indsnævring af vejprofilet fra 2 til 1 kørespor og en hastighedsdæmpende foranstaltning. Det er denne løsning der er indarbejdet i projektforslaget. Løsningen bør suppleres med fjernelse af asfaltramperne mellem kørebane og cykelsti på hele den strækning hvor de er etableret. Asfaltramperne er med til at reducere generne ved at bruge cykelstierne som venteareal for taxaer. Løsningen kan forventes at reducere antallet af uheld mellem parkerede køretøjer og cyklister samtidig med at indsnævringen til 1 spor reducerer farten på strækningen som også betyder reduktion i antal uheld. Samlet vil der kunne forventes en reduktion på ca. 10 af de 14 uheld der er registreret på delstrækningen. Denne løsning kan suppleres med etablering af taxa parkering i Bådsmandsstræde for at reducere trafikken og parkeringen foran hovedindgangen. 3.4 Krydset Prinsessegade/Burmeistersgade (5 uheld) Her kan konstateres et mønster i de registrerede uheld. I 3 af uheldene overholder en bilist ikke sin vigepligt og rammer cyklister på Prinsessegade. De registrerede uheld skyldes primært de dårlige oversigtsforhold især for trafikanter fra Burmeistergade. Det er en tese at de fokuserer på at se om der kommer biler og derved overser cyklister. Løsning: Det har været overvejet at etablere en rundkørsel på dette sted. En sådan løsning vil kunne modvirke de dårlige oversigtsforhold der er en kombination af Prinsessegades forløb (i kurve) samt Burmeistergades tilslutning til Prinsessegade (med en rimelig spidsvinkel). Kombinationen af disse to geometriske forhold vurderes at være årsagen til hovedparten af uheldene i krydset. Suppleres løsningen med en afsætningslomme ved Christianias hovedindgang vil dette muliggør en mere kontrolleret afsætning samt indstigning i taxaer. Rundkørslen vil yderligere give taxier mulighed for at vende meget tæt på Christianias indgang og dermed reducere

10 10/22 Prinsessegade ndes som venteplads for taxaer. Etablering af en rundkørsel evt. med bump sikrer dels en kraftigere hastighedsnedsættelse og dermed bedre forhold for bilister fra Burmeistersgade. Således vurderes det, at etableringen af en rundkørsel vil kunne reducere antallet af registrerede uheld i krydset med ca. 50 % og på strækningerne på begge sider af denne med ca. 20 % (pga. lavere fart). Herudover har en rundkørsel den fordel at taxaer og andre der skal sætte personer af ved Christianias hovedindgang kan vende her, i stedet for at køre en omvej via Bodenhoffs Plads og Burmeistersgade eller lave en U-vending på Prinsessegade på et sted med dårlig oversigt. Dette vil yderligere reducere risikoen for ulykker på Prinsessegade og i området. En rundkørsel vil ligeledes forbedre forholdene for cyklister der ønsker at svinge til venstres fra Prinsessegade ad Bumeistersgade, da de kan svinge i et cykelfelt. Etablering af en rundkørsel, der kan håndtere alle køretøjstyper vil imidlertid medføre indgreb i Christianias areal og løsningen er derfor fravalgt. Som et alternativ vil det være muligt at etablere en rundkørsel med en reduceret størrelse, som kan håndtere personbiler der skal vende, men ikke større køretøjer. I løsningsforslaget er indarbejdet en hævet flade med en hastighedsdæmpende effekt tilsvarende den der er foreslået ved Bådsmandsstræde. Dette kombineres med en indsnævring af Burmeistergades tilslutning til Prinsessegade - således at det entydigt fremgår, at Burmeistergade er ensrettet mod Prinsessegade. Det vurderes, at denne løsning medfører en uheldsreduktion på 3 uheld.

11 PRINSESSEGADE 11/22 4 Borgernes forslag I forbindelse med projektet er der holdt et borgermøde hvor beboere på og omkring Prinsessegade var inviteret. På dette møde blev påpeget en del trafikale problemstillinger og der fremkom en del ønsker til den fremtidige indretning af Prinsessegade. Det har ikke været muligt at indarbejde alle forslagene i projektet, flere af de afleverede forslag er angivet i dette afsnit. 4.1 Generelle forslag og bemærkninger Ændringer i Refshalevej, Torvegade og Burmeistersgade Disse veje er udenfor grænserne af dette projekt, men forslagene er absolut relevante bør indgå i andre sammenhænge. De etablerede bump virker ikke - visse undgår dem ved at benytte cykelsti og fortov Dette er indarbejdet ved at de foreslåede bump etableres så de svarer til en hastighed på 40 km/h, samtidig med at der er foreslået steler og rækværk for at undgå kørsel på cykelsti og fortov. Permanente bump i kryds og fordelt på strækningen Dette er indarbejdet Hævede kantsten Dette er indarbejdet omkring de hævede flader på strækningen. Etablering på hele strækningen ligger udenfor de økonomiske rammer af dette projekt. Bredere fortov Der er foreslået bredere fortov, dette er ikke indarbejdet, da der dels ikke er plads i tværprofilet og da det dels vil medføre en anlægsudgift der ligger udenfor de afsatte rammer for projektet. Brolægning af Prinsessegade Dette er fravalgt pga. økonomi og da det vil medføre støjgener. Adskillelse cykelsti fra kørebane med steler Dette er delvis indarbejdet ved at der på strategiske steder er placeret rækværk, for at sikre at fodgængerne ikke løber direkte over vejen og samtidig at taxaer ikke afsætter på disse steder. Derudover er der foreslået steler, således at bilisterne ikke kan skyde genvej over fortov og cykelsti. Rundkørsler ved Bådmandsstræde og Burmeistersgade Er ikke indarbejdet, da der ikke er areal til rundkørsler begge steder kan håndtere alle køretøjer og da en rundkørsel ved Bådsmandsstræde ikke vil fremme sikkerheden i dette kryds. Pudebump kombineret med fodgængerfelter Dette er en dårlig kombination, da fodgængerne skal gå på et meget ujævnt areal, hvorfor denne løsning er fravalgt. Der er ligeledes foreslået et fodgængerfelt kombineret med et signalkryds på strækningen i mellem Sankt Annæ Gade og Bådsmandsstræde. Fodgængerfelter må kun etableres, hvis der er en tilstrækkelig fod-

12 12/22 Prinsessegade gænger trafik og det er vurderet at der ikke over et døgn er tilstrækkelig fodgængertrafik til det. Ny krydsning fra Christianshavns Gymnasium og Christianshavns Skole Dette er indarbejdet ved at der i en vis afstand fra indgangen er placeret en foranstaltning, hvor bilisternes hastighed er nede og der kan krydses kun et spor. Standsningsforbud på Prinsessegade Dette er delvis indarbejdet og der etableres ca. 2 taxaholdepladser ved Christianias hovedindgang, udenfor spidstimerne. Opsætning af kameraer på hele Prinsessegade Dette forslag er ikke indenfor dette projekts grænser. 4.2 Specifikke forslag og bemærkninger Bump på strækningen i mellem Torvegade og Sankt Annæ gade Dette er ikke indarbejdet da det er vurderet at det ikke er den strækning der har mest behov for foranstaltninger, med de midler der er til rådighed. Rundkørsel i krydset Prinsessegade/Sankt Annæ gade Krydsområdet er for småt til en decideret rundkørsel, og rundkørslen på dette sted vil ikke løse trafiksikkerheden for cyklisterne. Der er ligeledes foreslået en opmærkning af cykelbanerne i gennem krydset. Ændring af fortovsbredden fra Sankt Annæ Gade til Christianshavns skole Forslaget går på at reducere fortovet på vestsiden med en meter og forøgelse af fortovsbredden på østsiden med en meter. Løsningen er meget dyr og indarbejdes ikke. Flytte taxaerne til Bådsmandsstræde Det er dog samtidig af andre påpeget at det vil medføre uheldige højresving som allerede i dag foretages uden hensyn til trafiksikkerheden. Det er således fravalgt at flytte taxaparkeringen til Bådsmandsstræde. Trafiksikring af krydset Prinsessegade/Bådsmandsstræde Dette er indarbejdet. Der er ligeledes foreslået et signalkryds her, det indarbejdes ikke, da det ikke vil forbedre trafiksikkerheden på stedet og da det er dyrt. Taxaproblemer ved Christianias hovedindgang Der er en del taxier med mål ved Christiania, der skaber trafikale uhensigtsmæssigheder ved deres manøvrer og parkering på strækningen. Der er indarbejdet dedikeret plads til ca. 2 taxier ved Christianias hovedindgang og standsningsforbud på resten af strækningen. Vanskeligheder med at krydse Prinsessegade ved Burmeistersgade Der er indarbejdet en hastighedsdæmpende foranstaltning på stedet for at reducere hastigheden og forbedre krydsningsmulighederne - både for cyklister til stibroen over inderhavnen og for cykeltaxaerne med ærinde ved Christiania.

13 PRINSESSEGADE 13/22 Reduktion af svinghastigheden i krydset Prinsessegade/Bodenhoffs Plads Der er i projektet indarbejdet en foranstaltning tæt på dette kryds med en hævet flade, hvilket vil reducere svinghastigheden. 5 Løsningsforslag 5.1 Baggrund Der er afsat en økonomisk ramme på i alt 5,0 mio. kr. til trafiksanering af Prinsessegade. Det vil derfor ikke være muligt at ombygge hele strækningen. I stedet er der i forbindelse med udarbejdelsen af projektforslaget fokuseret på enkelte elementer der punktvis vil reducere hastigheden og forbedre krydsningsmulighederne. Således udgør løsningsforslaget den bedste løsning indenfor den økonomiske ramme. Placeringen af foranstaltningerne er udvalgt med fokus på de mest uheldsbelastede lokaliteter. De hastighedsdæmpende foranstaltninger er placeret med en indbyrdes afstand på 75 m der svarer til en ønsket hastighed på 30 km/t. Placeringen er dikteret af Prinsessegades udformning og forløb. Strækninger hvor hastigheden kan sættes op er derfor forholdsvis korte. Dette medfører et mere jævnt hastighedsprofil. Uheldsanalysen viser at det kun er 2 ud af 39 registrerede uheld på strækningen der relaterer sig til skoler/gymnasier/institutionerne i området. Det bemærkes at der tit er en modstrid i mellem utryghed og usikkerhed, således at det der føles utrygt skærper opmærksomheden og dermed forbedrer sikkerheden. Det vurderes at de forbedrede krydsningsmuligheder vil forbedre forholdene for de lette trafikanter der ønsker at krydse Prinsessegade. Det er ikke trafiksikkerhedsmæssigt optimalt at skolen og institutionerne for børnene ved Refshalevej er placeret på hver sin side af Prinsessegade. Men krydsningsmulighederne over Prinsessegade forbedres i forbindelse med dette forslag og det anbefales at følgeordningen fokuserer på at lære børnene korrekt og trafiksikkerhedsmæssig optimal adfærd ved krydsning. Der er foreslået enkelt sporede forsætninger på strækningen. Disse anbefales ifølge vejreglerne primært til strækninger med spidstimetrafik på under 300 køretøjer. I følge Københavns Kommune, er der gennemført en tælling i september 2005, hvor Nyholmbroen var under renovering og al trafikken til Holmen (ekskl. Nyholm og Refshalevej) skulle igennem Prinsessegade og trafikken på Prinsessegade. Ved denne tælling blev der registreret ca biler pr. døgn og ca. 440 i morgenspidstimen kl Der er ændret en række forudsætninger for trafikken, bl.a. er der ændret adgangsforhold for Ovengade oven Vande, Refshalevej er forsøgt lukket (den er dog uautoriseret åbnet igen) og hashsalget ifølge beboerne reduceret lidt, samtidig med den nuværende finanskrise. På den baggrund antages det at trafikmængderne på strækningen efter åbning af busslusen vil være tilsvarende tællingerne fra september 2005, hvor al trafikken til og fra Holmen skulle via Prinsessegade. De enkeltsporede forsætninger vurderes at medføre, at en del af den trafik, der i dag kører til og fra Holmen vil fortsætte med at køre via Kløvermarksvej. Det skønnes, at ca. 30 % vil benytte Prinsessegade efter åbningen af busslusen - forud-

14 14/22 Prinsessegade sat at samtlige af de i projektforslaget foreslåede tiltag gennemføres. De resterende ca. 70 % vil fortsat benytte Kløvermarksvej. De enkeltsporede forsætninger vil fungere som en flaskehals på vejen. I den forbindelse og også under hensyntagen til, at trafikmængden er noget større end anbefalet i vejreglerne, er der gennemført en kapacitetsberegning i VISSIM (et mikrosimuleringsprogram der beregner kapacitet) af strækningen med de foreslåede foranstaltninger uden busstopsteder på de hævede flader. Der er benyttet en retningsfordeling på 250 i den ene retning og 500 i den anden og omvendt, hvilket vurderes at være over den maksimale timetrafik på strækningen. Kapacitetsberegningen viser at den gennemsnitlige forsinkelse bliver sek. i den ene retning og sek. i den modsatte og at de tilsvarende gennemsnitlige kølængder bliver ca. 120 m og ca. 115 m. Dette må vurderes som acceptabelt i en spidstime i Københavns centrum. Det må forventes at det også udenfor spidstimer i et vist omfang vil være nødvendigt at holde tilbage for modkørende. Således vil afviklingen her være bedre end i spidstimer, men ringere end hvis der ikke etableres enkeltsporede forsætninger. Det er fremført at operagæsterne efter åbning af busslusen vil andrage en vis trafik i gaden, de vil ligeledes få en vis forsinkelse i forhold til en tosporet strækning. Det må forventes at nogle af dem vil foretrække ruten ad Kløvermarksvej. For at sikre den hastighedsdæmpende foranstaltning også i trafiksvage perioder foreslås generelt bump eller hævede flader i forbindelse med foranstaltningerne. Hævede flader kan være uhensigtsmæssige for buschauffører, men erfaringsmæssigt er der ikke en gene hvis kørehastigheden over bumpene er lav. Det må anbefales at bussernes køreplaner tilpasses deres nye kørehastighed på Prinsessegade. Forslaget vil snarest blive drøftet med Movia. Der er en del trafikale problemer der henfører til Hovedindgangen til Christiania, der er meget krydsende trafik, der holder mange taxaer og afventer kunder, selvom det er ulovligt. 5.2 Løsningsforslag Strækningen fra Torvegade til Sankt A nnæ gade På Strækningen fra Torvegade til Sankt Annæ gade er der tilladt parkering i den nordvestlige side. Dette medfører problemer med magasinkapaciteten til signalkrydset ved Torvegade, da det kun er muligt at køre i et spor i tilfarten - venstresvingsbanen. Det foreslås at parkeringen på dette sted forbydes - som minimum i spidsbelastningsperioder -, således at trafikken nemmere kan komme til højresvingsporet. K rydset Prinsessegade/Snakt A nnæ gade Som anført i uheldsanalysen bør krydset analyseres grundigt for at optimere trafiksikkerheden, både med hensyn til trafikfordeling, signalprogrammet og signalgivningen.

15 PRINSESSEGADE 15/22 Strækningen imellem Sankt A nnæ G ade og Bådsmandsstræde Midt på denne strækning er der foreslået en enkeltsporet forsætning kombineret med en hævet flade. Der etableres ikke et fodgængerfelt, men det forventes at foranstaltningen vil tiltrække krydsende lette trafikanter og fungere som et krydsningspunkt for de lette trafikanter. Det kan overvejes om busstoppestederne fra krydset ved Sankt Annæ Gade kan flyttes til denne foranstaltning, således at en holdende bus vil fungere som en prop for den resterende trafik - dette vil reducere kapaciteten af strækningen yderligere. På strækningen fra Bådsmandsstræde på den vestlige side ved Christianshavns Gymnasium til den enkeltsporede forsætning foreslås et rækværk for at sikre at elevernes krydsning af Prinsessegade styres. Prinsessegade/Bådsmandsstræde Der foreslås en hævet flade i krydset, for at øge opmærksomheden på krydset og reducere hastigheden på Prinsessegade. Tiltaget foreslås suppleret med en vejlukning af den nordlige del af Bådsmandsstræde og etablering af en overkørsel i den sydlige del af Bådsmandsstræde. Løsningen vil medføre mindre gener for trafikken idet det skønnes at ca. 200 køretøjer pr. døgn omlejres fra Prinsessegade til Dronningensgade. Omlejringen forventes ikke at af indflydelse på trafikken på Skt. Annæ Gade. Løsningen medfører at noget af trafikken på Prinsessegade overflyttes til Dronningensgade. Endvidere vil det være nødvendigt at inddrage ca. 3 parkeringspladser i Bådsmandsstræde til etablering af en vendeplads (f. eks. ½ hammerhoved). Foranstaltning ved C hristianias hovedindgang Denne foranstaltning vil forbedre krydsningsmulighederne for de lette trafikanter til og fra Christianshavns Skole og Christianias Hovedindgang. Samtidig kan der anvises ca. 2 taxaholdepladser i mellem foranstaltningen og krydset ved Burmeistergade på den vestlige side af Prinsessegade. Flere afventende taxaer vil fungere som en lang foranstaltning der vil være vanskelig at passere da modkørende ikke kan erkendes pga. vejens forløb. Der bør kun tillades taxaer at holde her udenfor myldretiderne (kl og kl. 18-6). I kantstenen mellem kørebanen og cykelstien på den østlige side placeres at rækværk, der dels vil lede de lette trafikanter til mere trafiksikker krydsning og dels holde taxaer der venter på kunder væk fra denne side af vejen. Der foreslås ligeledes fjernelse af asfaltramperne i mellem cykelstier og kørebane. Prinsessegade/Burmeistersgade Her foreslås en hævet flade og indsnævring af udkørslen fra Burmeistersgade. Den hævede flade vil reducere hastigheden lokalt, men den kan ikke afvikle køretøjer der ønsker at U-vende. Disse skal således også i fremtiden køre rundt om blokken imellem Bodenhoffs Plads - Prinsessegade - Burmeistersgade. Cyklister der kommer fra Christiania og i fremtiden ønsker at benytte Stibroen over inderhavnen skal således svinge til venstre fra cykelstien og ind over den to sporede vej på den hævede flade.

16 16/22 Prinsessegade Foranstaltning ved Refshalevej Ved Refshalevej foreslås en enkelt sporet forsætning kombineret med en hævet flade. Busstoppestederne i begge retninger kan evt. flyttes til foranstaltningen så busser der holder ved stoppestedet vil udgøre en prop for den resterende trafik. Buspassagererne i den ene retning vil således få et repos at stå ud på, mens de i den anden retning skal stå ud direkte på cykelstien, som i dag. Fodgængerfelt ved Bodenhoffs Plads Der er i dag etableret et fodgængerfelt ved Bodenhoffs Plads. Dette eksisterende fodgængerfelt foreslås nedlagt og erstatte af en enkelt sporet forsætning der er flyttet ca. 15 m mod syd. Denne foranstaltning er kombineret med en hævet flade for at sikre den lave hastighed. Generelt Det er vigtigt at alle ramperne etableres med en hældning der svarer til den ønskede hastighed maks. 40 km/h for, at foranstaltningen skal fungere hensigtsmæssigt. Det vil være muligt at etablere de hævede flader med den viste placering og med kortere ramper således at de svarer til en hastighed på 30 km/t - hvis den lavere hastighed godkendes af Politiet. I forslaget er indarbejdet træer som grønne elementer. Hvis det vurderes at træer ikke passer til miljøet omkring Prinsessegade, kan de erstattes af steler eller andre vertikale elementer. Det vurderes at hævede flader som hastighedsdæmpende foranstaltninger vil sikre en pas lav hastighed for alle biler også dem med stor sporvidde, hvorfor det vil forbedre trygheden for de lette trafikanter. Fremkommeligheden på strækningen bliver ikke reduceret for cyklister eller fodgængere. Bilisterne der kører i den side hvor foranstaltningerne er placeret pålægges vigepligt overfor køretøjer i den modsatte retning. Dette medfører at bilisternes fremkommelighed vil blive reduceret afhængig af hvor meget modsatrettet trafik der er. Tilsvarende vil busser der stopper i enkeltsporede forsætninger udgøre en hindring for den øvrige trafik. På tværs af Prinsessegade vil fremkommeligheden for de lette trafikanter forbedres som følge af den reducerede hastighed og muligheden for at benytte helle arealer og dermed kun skulle krydse 3,5 m kørebane. 5.3 Resumé Efter etablering af projektforslaget skønnes det, at ca. 30 % trafikken til og fra Holmen vil benytte Prinsessegade efter åbningen af busslusen. Kapacitetsberegningen viser at den gennemsnitlige forsinkelse bliver i en størrelsesorden der må vurderes som acceptabelt i en spidstime i Københavns centrum. Samlet set kan etablering af projektforslaget medføre en reduktion af uheldstallet med 19 uheld, svarende til ca. 30% af de registrerede uheld.

17 PRINSESSEGADE 17/22 6 Alternativer De i dette afsnit foreslåede løsninger er mulige supplement til løsningsforslaget, der ligger udenfor den økonomiske ramme, eller er fravalgt af andre grunde. Strækningen fra Torvegade til Sankt A nnæ gade Som et supplement til løsningsforslag 1 kan det overvejes at reducere Prinsessegades kørebanebredde syd for krydset, således at tværprofilet svarer til det på den nordlige side af krydset. Cykelstien bør føres med ud for at sikre god oversigt i mellem biler og cykler, således vil bilerne holde på det korrekte sted før indkørsel i krydset. Tiltaget vil fungere kapacitetsdæmpende, da de venstresvingende mod vest vil spærre for de ligeudkørende. Forslaget er fravalgt da det vurderes at have en minimal trafiksikkerhedsmæssig effekt. På strækningen imellem Sankt A nnæ gade og Bådsmandsstræde Ved den nye foranstaltning har der været foreslået et fodgængerfelt, der ville give fodgængerne mulighed for at krydse hvor bilernes hastighed var lav. Dette er fravalgt, da der ifølge Kommunen ikke er tilstrækkeligt fodgængergrundlag over døgnet til at etablere et felt. K rydset ved Bådsmandsstræde Som et alternativ til den hævede flade i krydset Prinsessegade/Bådsmandsstræde, kan der overvejes en rundkørsel kombineret med en hævet flade. Hastigheden vil være lav og løsningen vil pålægge vigepligt for alle tilfarter. I forbindelse med disse vigepligter kan der etableres fodgængerfelter på tværs af Prinsessegade. På grund af begrænset plads er det ikke muligt at etablere en rigtig midterø og pga. sammensætningen af bilisterne på strækningen er der sået tvivl om en sådan løsning vil have en effekt på dette sted. Den er således fjernet. C hristianias Hovedindgang Hovedindgangen på strækningen i mellem Bådsmandsstræde og Burmeistersgade kan lukkes. Dette forventes at medføre en kraftig reduktion af antallet af uheld på denne strækning. Dette er vurderet umuligt i praksis, hvorfor der ikke er gået videre med løsningen. K rydset Prinsessegade/Burmeistersgade Der er undersøgt en mulighed med en rundkørsel. Det er fravalgt da en rundkørsel i fuld størrelse vil kræve inddragelse af areal på Christiania. En anden mulighed er at etablere en rundkørsel med en reduceret størrelse som giver mulighed for at personbiler kan lave U-vendinger, mens større køretøjer må vende andre steder (som i dag). Dette vil forbedre vilkårene for taxaerne og de andre personbiler fra København med ærinde til Christianias Hovedindgang/Christianshavns skole, der skal tilbage mod København. Det vil ligeledes forbedre forholdene for cyklisterne der kommer ad Prinsessegade og ønsker venstresving ad Burmeistersgade. Strækningen fra Burmeistersgade til Bodenhoffs Plads På denne strækning er der i dag etableret et fodgængerfelt, der fjernes i forbindelse med dette projekt. Det har været overvejet at etablere et nyt ved foranstaltningen

18 18/22 Prinsessegade umiddelbart syd for Bodenhoffs Plads. Dette er blevet fravalgt da det er vurderet at der ikke på stedet er krydsende fodgængere nok til at understøtte et fodgængerfelt. 7 Parkeringsforhold Der er i dag parkeringsforbud på hele Prinsessegade. Dette forbud er i perioden kl. 7-9 og skærpet til et standsningsforbud. Dette forbud bliver skærpet som følge af det forslåede projekt, da der foreslås standsningsforbud på hele strækningen hele døgnet. Med undtagelse af en kortere strækning ud for Christianias hoved indgang, hvor der udenfor spidstimerne tillades ca. 2 taxaholdepladser. Det bør overvejes at ændre et par eksisterende parkeringspladser i nærheden af krydset Prinsessegade/Bådmandsstræde til taxapladser, for at beholde udbuddet af taxaer. Ved løsningsforslaget ved Burmeistergade inddrages et mindre areal op mod Prinsessegade. Dette areal er i dag benyttet til et stativ til bycykler. Der har ikke ved de gentagne besigtigelser være cykler i stativet og det er beboernes opfattelse at stativet ikke benyttes, hvorfor det bør fjernes. På nordsiden af Burmeistergade er det parkering for biler. Det foreslåede projekt fjerner en af disse parkeringspladser. Det kan muligvis lade sig gøre at beholde disse to pladser, en efterfølgende detaljering af projektet vil vise dette. 8 Miljøvurdering Der er foretaget en overordnet miljøvurdering af projektet ved hjælp af Transportministeriets emissionsberegningsprogram TEMA2010. Programmet beregner emissioner af CO2 samt en række giftige luftarter (kulilte, kulbrinte, kvælstofoxider, svovldioxid) og sodpartikler ud fra forudsætninger om bilernes størrelse, brændstoftype og kørselsmønster. 8.1 Emissionsfaktorer Der er beregnet emissionsfaktorer for følgende biltyper: Benzindrevet personbil med en motorstørrelse mellem 1,4 og 2,0 liter og med EURO 4 norm (gældende fra 2006) Dieseldrevet personbil med motorstørrelse på under 2 liter og med EURO 4 norm (gældende fra 2006) Sololastbil på tons (typisk distributionsbil) med EURO 4 motor. Disse biler er valgt som de mest repræsentative biltyper ud fra alder og motorstørrelse. For lastbilernes vedkommende gælder, at Prinsessegade ligger inden for den københavnske miljøzone, hvorfor bilen mindst skal opfylde EURO 3-normen. Endvidere er emissionsfaktorerne beregnet for rejsehastigheder på henholdsvis 20, 30, 40 og 50 km/t.

19 PRINSESSEGADE 19/22 De beregnede emissioner pr. køretøjskilometer er angivet i tabel 2. Tabel 2: Emissionsfaktorer for benzin- og dieseldrevne personbiler samt lastbiler (g/km) Hastighed Partikler NOx SO2 CO HC CO2 Benzin: 20 km/t 0,0029 0,1192 0,0131 0,1765 0, ,6 30 km/t 0,0034 0,0953 0,0110 0,1895 0, ,9 40 km/t 0,0039 0,0772 0,0098 0,2063 0, ,7 50 km/t 0,0045 0,0633 0,0091 0,2276 0, ,1 Diesel: 20 km/t 0,0356 0,8306 0,0104 0,1892 0, ,1 30 km/t 0,0320 0,6932 0,0089 0,1280 0, ,6 40 km/t 0,0290 0,5901 0,0080 0,0893 0, ,0 50 km/t 0,0267 0,5189 0,0075 0,0647 0, ,8 Lastbil: 20 km/t 0,0625 6,4779 0,0569 0,2905 0, ,3 30 km/t 0,0425 5,2156 0,0449 0,2043 0, ,9 40 km/t 0,0330 4,5111 0,0384 0,1626 0, ,3 50 km/t 0,0275 4,1102 0,0347 0,1395 0, ,6 Emissioner for hastigheder på 25, 35 og 45 km/t interpoleres ud fra ovenstående. 8.2 Forudsætninger om trafikken Det antages, at der inden omlægningen er en årsdøgntrafik på biler i Prinsessegade mellem Torvegade og Burmeistergade, en strækning på ca. 600 meter. 5% af køretøjerne antages at være lastbiler. Mellem Burmeistergade og busslusen (400 meter) er ÅDT biler. Fordelingen mellem benzin- og dieseldrevne personbiler antages at være 77% benzindrevne og 23% dieseldrevne, svarende til landsgennemsnittet for bilparken.

20 20/22 Prinsessegade Der er i det følgende gennemført to beregninger for eftersituationen. En, hvor det antages, at åbningen af busslusen medfører en omlægning af stort set al trafik fra Kløvermarksvej til Prinsessegade svarende til ca biler pr. døgn. Det forudsætter, at der ikke gennemføres en trafiksanering af Prinsessegade og en der viser effekten af trafiksaneringerne. Det antages her, at ca. 300 biler pr. døgn vil vælge Prinsessegade i stedet for omvejen via Kløvermarksvej til Holmen. De pågældende biler sparer dermed en omvejskørsel på ca. 2,5 km. Rejsehastigheden i Prinsessegade afhænger af tidspunktet på døgnet. I myldretiden er der tæt trafik og lav rejsehastighed, mens der i aften- og nattetimerne er meget få biler, hvorfor de alle kan køre 50 km/t. Det antages, at årsdøgntrafikken er fordelt som anført i tabel 3: Tabel 3: Rejsehastigheder og fordeling af ÅDT Periode Rejsehastighed før ombygning Rejsehastighed efter ombygning Andel af ÅDT Myldretid 30 km/t 25 km/t 40 % Nat og aften 50 km/t 45 km/t 20 % Øvrig tid 35 km/t 30 km/t 40 % 8.3 Beregning af emissioner Med de før nævnte forudsætninger beregnes emissionerne angivet i tabel 4 (uden trafiksanering): Tabel4: Beregnede emissioner (gram/døgn) Partikler NOx SO2 CO HC CO2 Prinsessegade: Før ombygning kg Efter ombygning kg Forskel kg Kløvermarksvej: Ændring kg Samlet ændring kg

21 PRINSESSEGADE 21/22 Med trafiksanering af Prinsessegade er resultatet af beregningerne som angivet i tabel 5: Tabel 5: Beregnede emissioner (gram/døgn) Partikler NOx SO2 CO HC CO2 Prinsessegade: Før ombygning kg Efter ombygning kg Forskel kg Kløvermarksvej: Ændring kg Samlet ændring kg For de giftige luftarter sker der en stigning i emissionerne i Prinsessegade og et fald på Kløvermarksvej, hvilket primært skyldes den overflyttede trafik. Mest markant i situationen uden trafiksanering af Prinsessegade og mindst når de i projektforslaget foreslåede fysiske ændringer gennemføres. Da den overflyttede trafik sparer en betydelig omvejskørsel bliver det samlede resultat en reduktion i emissionerne. Der er ikke foretaget beregninger med spredningsmodeller, men det vurderes, at Prinsessegade er et mere følsomt område end Kløvermarksvej, eftersom Prinsessegade er et mere snævert gaderum med en stor befolkningskoncentration, mens Kløvermarksvej ligger i mere åbent terræn, hvor færre mennesker eksponeres for forureningen. 8.4 Støj Støj er en væsentlig gene fra trafik, navnlig i byrum, hvor mange mennesker udsættes for støjen. Støj måles i decibel (forkortet db). Støjskalaen er logaritmisk, hvilket bl.a. betyder, at man ikke opfatter to biler som dobbelt som støjende som én bil. Mindre ændringer i trafikmængder vil derfor kun have ringe indflydelse på støjen. Som tommelfingerregel kan man regne med, at en fordobling af trafikken giver en ændring af støjen på 3 db. En trafikstigning på 25% øger støjen med 1 db, og 10% svarer til en stigning på 0,4 db. Ændringer mindre end 1 db kan ikke opfattes af det menneskelige øre. Hastigheden har også betydning for støjen, idet højere hastighed giver øget støj, primært på grund af dækstøj. Også her gælder, at små hastighedsændringer ikke giver hørbare ændringer af støjen.

22 22/22 Prinsessegade I Prinsessegade øges trafikken med ca. 14% på strækningen mellem busslusen og Burmeistergade og med ca. 5% mellem Burmeistergade og Torvegade. Ud fra ovenstående tommelfingerregel kan støjændringen som følge af trafikstigningen skønnes til 0,6 db mellem Burmeistergade og busslusen og 0,2 db på resten af strækningen. Derudover kommer et bidrag fra hastighedsændringen, som vurderes at være mindre, og som trækker i den modsatte retning. Alt i alt må det derfor vurderes, at ændringerne i støjniveauet vil være marginale og ikke vil kunne opfattes i praksis. 8.5 Ikke teknisk resumé Det samlede CO 2 -udslip reduceres. Det har ikke nogen lokal effekt, men derimod en global effekt som bidragyder til klimaforandringer. Ændringerne i støjniveauet vil være marginale og ikke kunne opfattes i praksis.

TRAFIKSANERING AF PRINSESSEGADE INDHOLD BILAG 4. 1 Resume. 1 Resume 1. 2 Indledning 2. 3 Trafikafvikling Bustrafik 3

TRAFIKSANERING AF PRINSESSEGADE INDHOLD BILAG 4. 1 Resume. 1 Resume 1. 2 Indledning 2. 3 Trafikafvikling Bustrafik 3 KØBENHAVNS KOMMUNE TRAFIKSANERING AF PRINSESSEGADE MILJØVURDERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk BILAG 4 INDHOLD 1 Resume

Læs mere

PRINSESSEGADE INDHOLD PROJEKTFORSLAG BILAG 5. 1 Indledning 2

PRINSESSEGADE INDHOLD PROJEKTFORSLAG BILAG 5. 1 Indledning 2 KØBENHAVNS KOMMUNE PRINSESSEGADE PROJEKTFORSLAG TRAFIKANALYSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk BILAG 5 INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

DISPOSITIONSFORSLAG GASVÆRKSVEJ - BEDRE CYKELFORHOLD INDHOLD. 1 Indledning 2. 2 Eksisterende forhold Trafiktal 2 2.

DISPOSITIONSFORSLAG GASVÆRKSVEJ - BEDRE CYKELFORHOLD INDHOLD. 1 Indledning 2. 2 Eksisterende forhold Trafiktal 2 2. KØBENHAVNS KOMMUNE DISPOSITIONSFORSLAG GASVÆRKSVEJ - BEDRE CYKELFORHOLD ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

% 6*<= ' / 6**@,**67@, 5 ' A* 5 5 2,*=7,* 5

% 6*<= ' / 6**@,**67@, 5 ' A* 5 5 2,*=7,* 5 D8.93.221.!..4!.4 2-D31.4!"#$$%#!&"#$$%#'''' ()*+,.9 5 ; > 6?*6*=7,* > >+5 2*=6@,:,@, > >+

Læs mere

DISPOSITIONSFORSLAG - TRAFIKSANERING PRINSESSEGADE INDHOLD BILAG 6

DISPOSITIONSFORSLAG - TRAFIKSANERING PRINSESSEGADE INDHOLD BILAG 6 BILAG 6 KØBENHAVNS KOMMUNE, TEKNIK- OG MILJØFORVALTNINGEN DISPOSITIONSFORSLAG - TRAFIKSANERING PRINSESSEGADE TEKNISK NOTAT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45

Læs mere

TRAFIKVURDERING AF KRYDSET RANDERSVEJ/KNUDHULEVEJ INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Eksisterende forhold Observationer 4

TRAFIKVURDERING AF KRYDSET RANDERSVEJ/KNUDHULEVEJ INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Eksisterende forhold Observationer 4 SKANDERBORG KOMMUNE TRAFIKVURDERING AF KRYDSET RANDERSVEJ/KNUDHULEVEJ ADRESSE COWI A/S Stormgade 2 6700 Esbjerg TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 2 2 Eksisterende forhold

Læs mere

Dragør Kommune. 1 Indledning. Ombygning af krydset Bachersmindevej/Krudttårnsvej/Møllevej. NOTAT 24. maj 2017 SB

Dragør Kommune. 1 Indledning. Ombygning af krydset Bachersmindevej/Krudttårnsvej/Møllevej. NOTAT 24. maj 2017 SB 1 Indledning NOTAT 24. maj 2017 SB Dragør Kommune har bedt Via Trafik om at undersøge, hvordan krydset Bachersmindevej/Krudttårnsvej/Møllevej mest hensigtsmæssigt kan ombygges, herunder udarbejde anlægsoverslag

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Trafikanalyse af Lågegyde. Hørsholm Kommune. 1 Indledning. 2 Forudsætninger

Indholdsfortegnelse. Trafikanalyse af Lågegyde. Hørsholm Kommune. 1 Indledning. 2 Forudsætninger Hørsholm Kommune Trafikanalyse af Lågegyde COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 Indledning 1 2 Forudsætninger 1 3 Grundlag

Læs mere

Trafik- og adfærdsanalyse

Trafik- og adfærdsanalyse Trafik- og adfærdsanalyse Kongelundsvej / Oliefabriksvej Supplerende undersøgelse og forslag om trafiksanering af en del af Kongelundsvej Udarbejdet af: Lene Hansen Kontrolleret af: Morten Fabrin, Trine

Læs mere

Den trafikale vurdering omfatter:

Den trafikale vurdering omfatter: UDKAST Rema 1000 Butik på Bagsværd Hovedgade Trafikal vurdering NOTAT 8. februar 2007 JVL/psa 1 Indledning Rema 1000 overvejer at etablere en butik og syv boliger på Bagsværd Hovedgade ved krydset med

Læs mere

Hørsholm Kommune ønsker at gennemføre trafiksanering af Område A i den vestlige del af kommunen. Området er vist på figur 1.

Hørsholm Kommune ønsker at gennemføre trafiksanering af Område A i den vestlige del af kommunen. Området er vist på figur 1. NOTAT Projekt Trafiksanering Område A Kunde Hørsholm Kommune Notat nr. 01 Dato 2016-06-15 Til Johanne Leth Nielsen Fra Lars Testmann 1. Trafiksanering af Område A Hørsholm Kommune ønsker at gennemføre

Læs mere

TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Beskrivelse Eksisterende forhold Fremtidige forhold 3

TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Beskrivelse Eksisterende forhold Fremtidige forhold 3 ELLA THOR EJENDOMME APS. TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN ADRESSE COWI A/S Stormgade 2 6700 Esbjerg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 2 2 Beskrivelse 2 2.1

Læs mere

Ombygning af signalreguleret kryds på Kettegård Allé

Ombygning af signalreguleret kryds på Kettegård Allé Notat Dato: 29.03.2019 Projekt nr.: 1010242 T: +45 2880 4964 E: jeli@moe.dk Projekt: Hvidovre Hospital Emne: Notat nr.: 1 Ombygning af signalreguleret kryds på Kettegård Allé Rev.: 0 1 Formål og baggrund

Læs mere

HOLBÆK HAVE INDHOLD. 1 Indledning 3. 2 Grundtrafik Biltrafik Lastbiltrafik Cykeltrafik 6. 3 Nygenereret trafik 7

HOLBÆK HAVE INDHOLD. 1 Indledning 3. 2 Grundtrafik Biltrafik Lastbiltrafik Cykeltrafik 6. 3 Nygenereret trafik 7 HOLBÆK HAVE TRAFIKANALYSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 3 2 Grundtrafik 5 2.1 Biltrafik 5 2.2 Lastbiltrafik

Læs mere

Analyse af trafikforhold på Kirke Værløsevej

Analyse af trafikforhold på Kirke Værløsevej 1 Værløse Kommune Analyse af trafikforhold på Kirke Værløsevej Hovedrapport August 1999 Dokument nr. 44438-001 Revision nr. 1 Udgivelsesdato August 1999 Udarbejdet Kontrolleret Godkendt MSD 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

I foråret 2014 bad Hørsholm Kommune Rambøll om at evaluere trafikløsningen for Ørbæksvej, efter at kommunen har indført dobbeltrettet

I foråret 2014 bad Hørsholm Kommune Rambøll om at evaluere trafikløsningen for Ørbæksvej, efter at kommunen har indført dobbeltrettet NOTAT Projekt Ørbæksvej - Alsvej Kunde Hørsholm Kommune Dato 2017-09-20 Til Johanne Leth Nielsen Fra Rambøll By og Trafik Kopi til Charlotte Skov 1. Baggrund I foråret 2014 bad Hørsholm Kommune Rambøll

Læs mere

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT RLHA/KSC OWJ KSC

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT RLHA/KSC OWJ KSC GRUE + KIRKGAARD NY BEBYGGELSE VED VIBORGVEJ I MEJRUP ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TRAFIKAL VURDERING INDHOLD 1 Baggrund og formål 2 1.1

Læs mere

VIA TRAFIK. København Kommune Trafiksanering af Christianshavn nord for Torvegade, øst for kanalen

VIA TRAFIK. København Kommune Trafiksanering af Christianshavn nord for Torvegade, øst for kanalen VIA TRAFIK København Kommune Trafiksanering af Christianshavn nord for Torvegade, øst for kanalen UDKAST Oktober 2004 2 Indhold Indledning 2 Biltrafik 4 Parkering 5 Let trafik 6 Beplantning 7 Trafiksaneringsplan

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Udviklingsplan for Hørsholm Idrætspark, Kokkedal Vest og Kokkedal Nordvest. Hørsholm Kommune. Trafikanalyse.

Indholdsfortegnelse. Udviklingsplan for Hørsholm Idrætspark, Kokkedal Vest og Kokkedal Nordvest. Hørsholm Kommune. Trafikanalyse. Hørsholm Kommune Udviklingsplan for Hørsholm Idrætspark, Kokkedal Vest og Kokkedal Nordvest Trafikanalyse COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

RØDOVRE NORD - ISLEV INDHOLD. 1 Indledning

RØDOVRE NORD - ISLEV INDHOLD. 1 Indledning RØDOVRE KOMMUNE RØDOVRE NORD - ISLEV TRAFIKANALYSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 1 2 Grundtrafikken 2 2.1 Fordeling

Læs mere

SKYBRUDSSIKRING OG FORSKØNNELSE I SØNDERGÅRDSKVARTERET BILAG 3 TRAFIK JULI 2017 FURESØ KOMMUNE OG NOVAFOS

SKYBRUDSSIKRING OG FORSKØNNELSE I SØNDERGÅRDSKVARTERET BILAG 3 TRAFIK JULI 2017 FURESØ KOMMUNE OG NOVAFOS SKYBRUDSSIKRING OG FORSKØNNELSE I SØNDERGÅRDSKVARTERET BILAG 3 TRAFIK JULI 2017 FURESØ KOMMUNE OG NOVAFOS FURESØ KOMMUNE SKYBRUDSSIKRING OG FORSKØNNELSE AF SØNDERGÅRDSKVARTERET ADRESSE COWI A/S Parallelvej

Læs mere

VIA TRAFIK. København Kommune Trafiksanering af Christianshavn nord for Torvegade, øst for kanalen

VIA TRAFIK. København Kommune Trafiksanering af Christianshavn nord for Torvegade, øst for kanalen VIA TRAFIK København Kommune Trafiksanering af Christianshavn nord for Torvegade, øst for kanalen UDKAST Oktober 2004 2 Indhold Indledning 2 Biltrafik 4 Parkering 5 Let trafik 6 Beplantning 7 Trafiksaneringsplan

Læs mere

Skoleveje Kirstinebjergskolen

Skoleveje Kirstinebjergskolen Notat Skoleveje Kirstinebjergskolen Med den nye skolestruktur i Fredericia Kommune etableres Kirstinebjergskolen med undervisning på 4 skoler: Bøgeskov Skole 0. 6. kl. fra eget tidligere distrikt. Egumvejens

Læs mere

GRØNDALS PARKVEJ INDHOLD. 1 Indledning 3. 2 Kortfattet uheldsanalyse 3. 3 Niveauløsning, lille indgreb 5. 4 Niveauløsning, større indgreb 6

GRØNDALS PARKVEJ INDHOLD. 1 Indledning 3. 2 Kortfattet uheldsanalyse 3. 3 Niveauløsning, lille indgreb 5. 4 Niveauløsning, større indgreb 6 KØBENHAVNS KOMMUNE, CENTER FOR TRAFIK GRØNDALS PARKVEJ IDÉSKITSER TIL STIKRYDSNING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD

Læs mere

UDKAST. Hørsholm Kommune. 1 Indledning. 2 Eksisterende forhold. Bolbrovej Løsningsforslag til nedbringelse af hastigheden. NOTAT 5.

UDKAST. Hørsholm Kommune. 1 Indledning. 2 Eksisterende forhold. Bolbrovej Løsningsforslag til nedbringelse af hastigheden. NOTAT 5. UDKAST Hørsholm Kommune Bolbrovej Løsningsforslag til nedbringelse af hastigheden NOTAT 5. juli 2006 JVL/mm 1 Indledning Hørsholm Kommune har etableret en 40 km/t hastighedszone i området omkring Bolbrovej.

Læs mere

Hastighedsdæmpende foranstaltninger i boligområder Dato: 09.11.2010

Hastighedsdæmpende foranstaltninger i boligområder Dato: 09.11.2010 Notat Til: Vedrørende: Bilag: MPU Trafiksanerende foranstaltninger A Hastighedsdæmpende foranstaltninger i boligområder Side 1/9 Kontaktperson Indledning...2 Skiltning...2 Fysiske foranstaltninger...3

Læs mere

TRAFIKANALYSE FOR ROSEN BUTIKSCENTER, ETAPE 2, MED LUKNING AF SMEDELUNDSGADE INDHOLD. 1 Baggrund og sammenfatning. 1 Baggrund og sammenfatning 1

TRAFIKANALYSE FOR ROSEN BUTIKSCENTER, ETAPE 2, MED LUKNING AF SMEDELUNDSGADE INDHOLD. 1 Baggrund og sammenfatning. 1 Baggrund og sammenfatning 1 ROSEN APS. TRAFIKANALYSE FOR ROSEN BUTIKSCENTER, ETAPE 2, MED LUKNING AF SMEDELUNDSGADE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT

Læs mere

TRAFIKBETJENING AF NY DAGLIGVAREBUTIK I TARP

TRAFIKBETJENING AF NY DAGLIGVAREBUTIK I TARP REITAN EJENDOMSUDVIKLING AS ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 TRAFIKBETJENING AF NY DAGLIGVAREBUTIK I TARP 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT 1 Baggrund Reitan

Læs mere

TRAFIKUNDERSØGELSE AF UDBYHØJVEJSRUNDKØRSLEN INDHOLD. 1 Baggrund og sammenfatning Konklusioner 2

TRAFIKUNDERSØGELSE AF UDBYHØJVEJSRUNDKØRSLEN INDHOLD. 1 Baggrund og sammenfatning Konklusioner 2 RANDERS KOMMUNE TRAFIKUNDERSØGELSE AF UDBYHØJVEJSRUNDKØRSLEN ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund og sammenfatning 2

Læs mere

Estimat over fremtidig trafik til IKEA

Estimat over fremtidig trafik til IKEA BILAG Estimat over fremtidig trafik til IKEA Estimat af fremtidig trafik til IKEA For at estimere den fremtidige trafik til IKEA tages der udgangspunkt i en tælling af trafikken i IKEA Århus og i antallet

Læs mere

Faxe Kommune. Byudvikling i Dalby. Trafikforhold. Oktober 2007. Rådgivning for By-, trafik- og landskabsudvikling

Faxe Kommune. Byudvikling i Dalby. Trafikforhold. Oktober 2007. Rådgivning for By-, trafik- og landskabsudvikling Faxe Kommune Byudvikling i Dalby Trafikforhold Oktober 2007 Rådgivning for By-, trafik- og landskabsudvikling Faxe Kommune Byudvikling i Dalby Trafikforhold Oktober 2007 Ref Faxe Kommune Version V1 Dato

Læs mere

VEJADGANG TIL NY DALIGVAREBUTIK FRA ELVERDAMSVEJ 308 I KIRKE HYLLINGE

VEJADGANG TIL NY DALIGVAREBUTIK FRA ELVERDAMSVEJ 308 I KIRKE HYLLINGE REMA EJENDOM A/S VEJADGANG TIL NY DALIGVAREBUTIK FRA ELVERDAMSVEJ 308 I KIRKE HYLLINGE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT 1

Læs mere

UDKAST. Ejerforeningen Terrassehaven. Indholdsfortegnelse. 1 Baggrund. Vejadgang til institutioner via Risterivej Trafikal vurdering

UDKAST. Ejerforeningen Terrassehaven. Indholdsfortegnelse. 1 Baggrund. Vejadgang til institutioner via Risterivej Trafikal vurdering UDKAST Ejerforeningen Terrassehaven Vejadgang til institutioner via Risterivej Trafikal vurdering NOTAT 7. juli 2017 ph Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 1 2 Området... 2 3 Institutionens trafik... 3 4

Læs mere

Principskitse. 1 Storegade

Principskitse. 1 Storegade 1 Storegade Strækning Som en del af byomdannelsen i Bredebro ønskes det at give Storegade et nyt profil mellem Søndergade og det nye torv. Det er et ønske at få bedre styr på parkering, skabe bedre forhold

Læs mere

BUTIK PÅ MALMBERGSVEJ RUDERSDAL - TRAFIKBETJENING INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Eksisterende forhold. 1 Baggrund 1. 2 Eksisterende forhold 1

BUTIK PÅ MALMBERGSVEJ RUDERSDAL - TRAFIKBETJENING INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Eksisterende forhold. 1 Baggrund 1. 2 Eksisterende forhold 1 REITAN EJENDOMSUDVIKLING BUTIK PÅ MALMBERGSVEJ RUDERSDAL - TRAFIKBETJENING ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Eksisterende

Læs mere

Frederikssund. Tillæg til notatet Hastighedsgrænser i byerne. Færgevej

Frederikssund. Tillæg til notatet Hastighedsgrænser i byerne. Færgevej Tillæg til notatet r i byerne I dette tillæg til notatet r i byerne er følgende veje blevet vurderet: Frederikssund: - Færgevej - Byvej - Ådalsvej - Strandvangen - Marbækvej Skibby: - Selsøvej - Skuldelevvej

Læs mere

Trafik- og adfærdsanalyse af rundkørsel

Trafik- og adfærdsanalyse af rundkørsel Trafik- og adfærdsanalyse af rundkørsel Nyelandsvej / Tesdorpfsvej / Dalgas Boulevard / Femte Juni Plads Frederiksberg Kommune Udarbejdet af: TFJ, LEH Kontrolleret af: LEH, TFJ Godkendt af: LEH Dato: 16.4.2015

Læs mere

Teknisk notat. Søborg Hovedgade/Andersen Nexø Vej - trafikvurdering Forventet trafikal effekt af nyt butiksområde. Vedlagt : Kopi til :

Teknisk notat. Søborg Hovedgade/Andersen Nexø Vej - trafikvurdering Forventet trafikal effekt af nyt butiksområde. Vedlagt : Kopi til : Teknisk notat Grontmij Carl Bro A/S Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6898 www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 Søborg Hovedgade/Andersen Nexø Vej - trafikvurdering Forventet

Læs mere

UDKAST. Gladsaxe Kommune. Indledning. Mørkhøj Parkallé Signalregulering ved Enghavegård Skole og Blaagaard Seminarium. NOTAT 22.

UDKAST. Gladsaxe Kommune. Indledning. Mørkhøj Parkallé Signalregulering ved Enghavegård Skole og Blaagaard Seminarium. NOTAT 22. UDKAST Gladsaxe Kommune Mørkhøj Parkallé Signalregulering ved Enghavegård Skole og Blaagaard Seminarium NOTAT 22. april 2009 SB/uvh 0 Indledning Gladsaxe Kommune ønsker at forbedre trygheden i det firbenede

Læs mere

Tiltagene fokuserer især på at skabe sikre og trygge forhold for de mange lette trafikanter til skolerne i området.

Tiltagene fokuserer især på at skabe sikre og trygge forhold for de mange lette trafikanter til skolerne i området. NOTAT Projekt Ombygning af krydset Søvej Rolighedsvej i Ringe Kunde Faaborg Midtfyn Kommune Notat nr. 2 Dato 29. juni 2012 Fra Erik Gersdorff Stilling 1. Baggrund Faaborg Midtfyn Kommune har i en trafiksikkerhedsrevision,

Læs mere

TRAFIKVURDERING BLINDGADE 2 I SKANDERBORG INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Forudsætninger 2. 3 Analyse 5. 4 Vurdering 9

TRAFIKVURDERING BLINDGADE 2 I SKANDERBORG INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Forudsætninger 2. 3 Analyse 5. 4 Vurdering 9 NRE CONSTRUCTION TRAFIKVURDERING BLINDGADE 2 I SKANDERBORG ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Indledning 1 2 Forudsætninger

Læs mere

Sagsbeh: MK Sagsnr.: Notat. By- og Miljøområdet. Teknisk notat for cykelbaner på Sønderjyllands Allé

Sagsbeh: MK Sagsnr.: Notat. By- og Miljøområdet. Teknisk notat for cykelbaner på Sønderjyllands Allé 14-02-2012 Sagsbeh: MK Sagsnr.: 2012-0000069-9 Notat By- og Miljøområdet Teknisk notat for cykelbaner på Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 2 INDLEDNING OG PRÆSENTATION 2 3 KORTLÆGNING AF EKSISTERENDE FORHOLD

Læs mere

UDKAST. Dragør Kommune. Besøgsgård på Ndr. Dragørvej Trafikale konsekvenser NOTAT 22. september 2016 SB/AHA

UDKAST. Dragør Kommune. Besøgsgård på Ndr. Dragørvej Trafikale konsekvenser NOTAT 22. september 2016 SB/AHA UDKAST Besøgsgård på Ndr. Dragørvej Trafikale konsekvenser NOTAT 22. september 2016 SB/AHA 1 Indledning... 2 2 Nuværende trafik... 3 3 Fremtidig trafik... 4 4 Krydset Ndr. Dragørvej/Hartkornsvej... 5 4.1

Læs mere

Figur 1: Oversigtskort over området ved Slotshaven.

Figur 1: Oversigtskort over området ved Slotshaven. Notat HOLBÆK KOMMUNE Dato: 23. februar 2017 1 Sagsnr.: 17/5675 Analyse af trafikken ved Slotshaven Introduktion I forbindelse med etablering af nye boliger samt udbygning af VUC, er Vej og Trafik blevet

Læs mere

Assensvej Analyse af trafikale konsekvenser ved etablering af grusgrav

Assensvej Analyse af trafikale konsekvenser ved etablering af grusgrav Assensvej Analyse af trafikale konsekvenser ved etablering af grusgrav... 1 Baggrund og forudsætninger Assens Kommune har bedt Tetraplan om at vurdere de trafikale konsekvenser ved etablering af en grusgrav

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Ny REMA1000 - Hundige Strandvej 190. Rema Ejendomsinvest A/S. Trafikredegørelse. 1 Baggrund

Indholdsfortegnelse. Ny REMA1000 - Hundige Strandvej 190. Rema Ejendomsinvest A/S. Trafikredegørelse. 1 Baggrund Rema Ejendomsinvest A/S Ny REMA1000 - Hundige Strandvej 190 Trafikredegørelse COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 Baggrund

Læs mere

Liste over trafiksikkerhedsprojekter i prioriteret rækkefølge

Liste over trafiksikkerhedsprojekter i prioriteret rækkefølge BILAG 1 J. nr.: 153-2015-7595 Dato: 18-04-2016 Liste over trafiksikkerhedsprojekter i prioriteret rækkefølge I vedlagte liste er trafiksikkerhedsprojekterne oplistet i prioriteret rækkefølge (højest prioriterede)

Læs mere

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT RLHA ULBA RLHA

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT RLHA ULBA RLHA REBILD KOMMUNE HOBROVEJ I STØVRING TRAFIKSIKKERHEDSVURDERING ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund og formål 2 1.1 Trafikgrundlag

Læs mere

Ombygning af rundkørsel Rødevej - Gl. Skivevej

Ombygning af rundkørsel Rødevej - Gl. Skivevej Viborg Kommune Ombygning af rundkørsel Rødevej - Gl. Skivevej Trafiksikkerhedsrevision trin 2 Status: Endelig revisionsrapport Kommenteret af Grontmij Kommenteret af Viborg Kommune Beslutning og underskrevet

Læs mere

Egedal Kommune. Ganløse Skole Vurdering af skoleveje NOTAT 8. september 2017 IH/PH/TVO

Egedal Kommune. Ganløse Skole Vurdering af skoleveje NOTAT 8. september 2017 IH/PH/TVO Ganløse Skole Vurdering af skoleveje NOTAT 8. september 2017 IH/PH/TVO 1 Indledning... 3 2 Problemstillinger... 5 3 Trafiktal... 9 4 Løsningsforslag... 11 4.1 Løsningsforslag 1... 11 4.2 Løsningsforslag

Læs mere

UDKAST. Vordingborg Kommune. Busomlægning Chr. Richardtsvej Notat. NOTAT 22. september 2013 TFK/TVO

UDKAST. Vordingborg Kommune. Busomlægning Chr. Richardtsvej Notat. NOTAT 22. september 2013 TFK/TVO UDKAST Vordingborg Kommune Busomlægning Chr. Richardtsvej Notat NOTAT 22. september 2013 TFK/TVO Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Eksisterende forhold... 4 2.1 Buslinjer... 4 2.2 Trafikafvikling

Læs mere

TRAFIKAL ANALYSE - UDSTYKNING VED TOFTEGÅRDSVEJ

TRAFIKAL ANALYSE - UDSTYKNING VED TOFTEGÅRDSVEJ TRAFIKAL ANALYSE - UDSTYKNING VED TOFTEGÅRDSVEJ Projekt Boligområde mellem Toftegårdsvej og Elgårdsmindestien Kunde Skanderborg Kommune Notat nr. 1 Dato 2017-06-12 Til Fra Skanderborg Kommune Michael Wolf

Læs mere

Borgerdialog Lokaludvalget var repræsenteret på forvaltningens borgermøde den 24. oktober 2012 om sagen.

Borgerdialog Lokaludvalget var repræsenteret på forvaltningens borgermøde den 24. oktober 2012 om sagen. Christianshavns Lokaludvalg Rådhusstræde 13 1466 København K christianshavnslokaludvalg@okf.kk.dk Tlf. 60 37 80 58 EAN nr. 5798009800077 Teknik- og Miljøforvaltningen Teknik- og Miljøforvaltningen har

Læs mere

Bornholms Regionskommune Campus Bornholm & Åvangsskolen Trafikal vurdering sammendrag og anbefaling

Bornholms Regionskommune Campus Bornholm & Åvangsskolen Trafikal vurdering sammendrag og anbefaling Campus Bornholm & Åvangsskolen Trafikal vurdering sammendrag og anbefaling NOTAT/Styregruppe November 2017 1 Baggrund De videregående uddannelser på Bornholm har hidtil været fordelt på flere adresser

Læs mere

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT RLHA KSC RLHA

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT RLHA KSC RLHA GRUE + KIRKGAARD NY BEBYGGELSE VED VIBORGVEJ I MEJRUP ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TRAFIKAL VURDERING INDHOLD 1 Baggrund og formål 2 1.1

Læs mere

Dato: Udarbejdet af: Jette Schmidt, Skanderborg Kommune

Dato: Udarbejdet af: Jette Schmidt, Skanderborg Kommune Projekt: Evaluering af 40 km/t zone på Vestermøllevej gennem Fruering. Dato: 09-01-2019 Udarbejdet af: Jette Schmidt, Skanderborg Kommune 1. Evaluering af 40 km/t zone på Vestermøllevej gennem Fruering.

Læs mere

UDKAST. Gladsaxe Kommune

UDKAST. Gladsaxe Kommune UDKAST Trafik- og Teknikudvalget 27.01.2014 Punkt 6, bilag 1 Projektering af busfremkommelighedstiltag for linje 200S Projektbeskrivelse NOTAT 18. december 2013 ph/tak 1 Baggrund Indholdsfortegnelse 1

Læs mere

UDKAST. Gladsaxe Kommune

UDKAST. Gladsaxe Kommune UDKAST Gladsaxe Kommune NOTAT 31. maj 2010 TVO/PSA Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 1 2 Kryds 1: Klausdalsbrovej/Hillerødmotorvejen... 2 2.1 Analyse... 3 2.1.1 Trafiktælling... 3 2.1.2 Observationer...

Læs mere

Ballerup Kommune. Indhold. Ballerup Boulevard Trafikvurdering RESUME 7. april 2015 RAR

Ballerup Kommune. Indhold. Ballerup Boulevard Trafikvurdering RESUME 7. april 2015 RAR Ballerup Boulevard Trafikvurdering RESUME 7. april 2015 RAR Indhold 1 Indledning... 2 2 Resumé... 3 2.1 Trafikstruktur... 3 2.2 Trafikmængder på Ballerup Boulevard... 4 2.3 Kapacitet i kryds... 4 Søvej

Læs mere

NOTAT EVALUERING AF TRAFIKPROJEKTER I OMRÅDE A

NOTAT EVALUERING AF TRAFIKPROJEKTER I OMRÅDE A NOTAT Projektnavn Trafiksanering af område A Projektnr. 1100033463 Kunde Hørsholm Kommune Notat nr. 01 Version 1 Til Johanne Leth Nielsen Fra Lars Testmann Udarbejdet af LRT Kontrolleret af CM Godkendt

Læs mere

UDKAST. Skanderborg Kommune. 0 Indholdsfortegnelse. 1 Baggrund. Adgang til Stjærvej og Stjærskolen Sikker skolevej. NOTAT 18.

UDKAST. Skanderborg Kommune. 0 Indholdsfortegnelse. 1 Baggrund. Adgang til Stjærvej og Stjærskolen Sikker skolevej. NOTAT 18. UDKAST Skanderborg Kommune Adgang til Stjærvej og Stjærskolen Sikker skolevej NOTAT 18. juli 2018 LLJ/llj 0 Indholdsfortegnelse 1 Baggrund 0 Indholdsfortegnelse... 1 1 Baggrund... 1 1.1 Eksisterende forhold...

Læs mere

Test af pudebump i by-rundkørsel

Test af pudebump i by-rundkørsel Test af pudebump i by-rundkørsel Hastighedsopgørelse for 25 målesnit ved rundkørsel i Slagelse By-rundkørsler - forebyggelse af færdselsulykker mellem bil og cyklister/knallerter/fodgængere Test af M3

Læs mere

Ny institution i Hareskovby

Ny institution i Hareskovby Kunde Sag: Furesø Kommune 30. november 2016 JKD, MLJ Rev. 20. december 2016 Ønske om en ny institution Furesø Kommune ønsker at bygge en ny institution i Hareskovby til at afløse det nuværende Hareskov

Læs mere

Skautrupvej. Trafiktal fra VVM-analysen for Holstebro i Sorte tal viser trafikken uden motorvejen, og de røde med motorvejen.

Skautrupvej. Trafiktal fra VVM-analysen for Holstebro i Sorte tal viser trafikken uden motorvejen, og de røde med motorvejen. Dato 2017-07-04 Sagsbehandler Niels Boesgaard Lauridsen Mail nbje@vd.dk Telefon 7244 2048 Dokument DokNr Side 1/12 Vurdering af trafik på H422 Herningvej ved Tvis I krydset mellem Herningvej og Skautrupvej

Læs mere

TRAFIKSIKKERHED I RINGSTED BYMIDTE - FORPROJEKT

TRAFIKSIKKERHED I RINGSTED BYMIDTE - FORPROJEKT JANUAR 2012 RINGSTED KOMMUNE TRAFIKSIKKERHED I RINGSTED BYMIDTE - FORPROJEKT PRIORITEREDE PROJEKTER FRA TRAFIKSIKKERHEDSHANDLINGSPLAN 2010 TEKNISK NOTAT Nørretorv 14, 4100 Ringsted JANUAR 2012 RINGSTED

Læs mere

Hørsholm Kommune. Nye boliger på Louis Petersens Vej Overordnet trafikal vurdering. Notat Udgave 1 (udkast)

Hørsholm Kommune. Nye boliger på Louis Petersens Vej Overordnet trafikal vurdering. Notat Udgave 1 (udkast) Notat Udgave 1 (udkast) 05.11.2017 Hørsholm Kommune Nye boliger på Louis Petersens Vej Overordnet trafikal vurdering Valentin Trafikplanlægning ApS Telefon: 51 95 55 51 E-mail: info@valentintrafik.dk www.valentintrafik.dk

Læs mere

NOTAT: Vurdering af Svogerslev Sikker Trafiks oplæg. I notatet gennemgås forslaget fra gruppen Sikker trafik i Svogerslev.

NOTAT: Vurdering af Svogerslev Sikker Trafiks oplæg. I notatet gennemgås forslaget fra gruppen Sikker trafik i Svogerslev. Veje og Grønne Områder Sagsnr. 291111 Brevid. 2589079 Ref. MOCH Dir. tlf. 4631 3722 Mortenhc@roskilde.dk NOTAT: Vurdering af Svogerslev Sikker Trafiks oplæg 7. august 2017 I notatet gennemgås forslaget

Læs mere

Effekter af Miljøprioriterede Gennemfarter

Effekter af Miljøprioriterede Gennemfarter Effekter af Miljøprioriterede Gennemfarter v. Ole Rosbach, Vejdirektoratet og Jesper Mertner, COWI 1 Indledning Vejdirektoratet ønsker at opsamle erfaringer med trafiksaneringer af hovedlandeveje gennem

Læs mere

VEJDIREKTORATET TRAFIKANALYSE I KARUP

VEJDIREKTORATET TRAFIKANALYSE I KARUP Til Vejdirektoratet Dokumenttype Rapport Dato 10.01.2011 VEJDIREKTORATET TRAFIKANALYSE I KARUP VEJDIREKTORATET TRAFIKANALYSE I KARUP Revision 1 Dato 2011-01-10 Udarbejdet af Anders Aagaard Poulsen, Brian

Læs mere

Kapacitetsanalyse på Stevnsvej

Kapacitetsanalyse på Stevnsvej Afsender Ashti Bamarne E-mail Ashti.bamarne@afconsult.com Dato 07/11/2017 Projekt ID 5958 Modtager Stevns Kommune Kapacitetsanalyse på Stevnsvej 5958rap001-Rev0-Kapacitetsanalyse.docx Page 1 (10) Indholdsfortegnelse

Læs mere

På ingen af disse veje er der cykelsti eller -bane.

På ingen af disse veje er der cykelsti eller -bane. Teknisk notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6898 www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 Allerød - faglig sparring Trafikanalyse i Horsemosen 8. juni 2010 Projekt: 21.8344.01

Læs mere

VESTERGADE ETABLERING AF PARKE- RING

VESTERGADE ETABLERING AF PARKE- RING Til Køge Kommune Dokumenttype Notat Dato September 2011 VESTERGADE ETABLERING AF PARKE- RING VESTERGADE ETABLERING AF PARKERING Revision V2 Dato 2011-09-15 Udarbejdet af CM, PT Beskrivelse Notat vedr.

Læs mere

RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV TRAFIKALE LØSNINGER SCT. KNUDSGADE SCT BENDTSGADE NØRREGADE-TORVET NOTAT RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV

RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV TRAFIKALE LØSNINGER SCT. KNUDSGADE SCT BENDTSGADE NØRREGADE-TORVET NOTAT RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV RINGSTED KOMMUNE RINGSTED TORV TRAFIKALE LØSNINGER SCT. KNUDSGADE SCT BENDTSGADE NØRREGADE-TORVET NOTAT 2016.05.20 Projektforslag TRAFIKALE LØSNINGER SCT. KNUDSGADE-SCT BENDTSGADE-NØRREGADE-TORVET Der

Læs mere

Trafik og Vej Sagsbehandler: Trine Fog Jakobsen Sagsnr P Dato:

Trafik og Vej Sagsbehandler: Trine Fog Jakobsen Sagsnr P Dato: Trafik og Vej Sagsbehandler: Trine Fog Jakobsen Sagsnr. 05.13.00-P20-1-17 Dato:5.5.2017 Sikring af cyklisters sikkerhed i kryds i Horsens by prioritering af bevilling I forbindelse med at fremme cyklisters

Læs mere

Skitseprojekt - Østvendte motorvejsramper ved Vemmelev

Skitseprojekt - Østvendte motorvejsramper ved Vemmelev Slagelse Kommune Skitseprojekt - Østvendte motorvejsramper ved Vemmelev Trafiksikkerhedsrevision Juni 2009 COWI A/S Nørretorv 14 4100 Ringsted Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Slagelse

Læs mere

Hverken Kingosgade eller Alhambravej er udpeget som særligt uheldsbelastede strækninger.

Hverken Kingosgade eller Alhambravej er udpeget som særligt uheldsbelastede strækninger. Notat 13. november 2013 Dok.nr.: 2013/0012340-2 Løsningsforslag for etablering af cykelstier på Kingosgade og bravej By- og Miljøområdet Vej- og Parkafdelingen Rådhuset Kingosgade og Alhambravej er begge

Læs mere

TRAFIKANALYSE FOR ROSEN BUTIKSCENTER, ETAPE 2, MED LUKNING AF SMEDELUNDSGADE INDHOLD. 1 Baggrund og sammenfatning. 1 Baggrund og sammenfatning 1

TRAFIKANALYSE FOR ROSEN BUTIKSCENTER, ETAPE 2, MED LUKNING AF SMEDELUNDSGADE INDHOLD. 1 Baggrund og sammenfatning. 1 Baggrund og sammenfatning 1 ROSEN APS. TRAFIKANALYSE FOR ROSEN BUTIKSCENTER, ETAPE 2, MED LUKNING AF SMEDELUNDSGADE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT

Læs mere

Forbedring af de trafikale forhold i Ballerup Syd

Forbedring af de trafikale forhold i Ballerup Syd Forbedring af de trafikale forhold i Ballerup Syd Informationsmøde mandag d. 21. september 2015 Tapeten www.ballerup.dk Dagsorden Dagsorden Velkommen Eksisterende forhold Trafikale løsninger Tidsplan Spørgsmål

Læs mere

Hverken Kingosgade eller Alhambravej er udpeget som særligt uheldsbelastede strækninger.

Hverken Kingosgade eller Alhambravej er udpeget som særligt uheldsbelastede strækninger. Notat 13. november 2013 Dok.nr.: 2013/0012340-2 Løsningsforslag for etablering af cykelstier på Kingosgade og bravej By- og Miljøområdet Vej- og Parkafdelingen Rådhuset Kingosgade og Alhambravej er begge

Læs mere

Ældres sikkerhed på Frederikssundsvej. - et trafikpuljeprojekt. Af Claus Rosenkilde, sektionsleder. Vej & Park, Københavns Kommune

Ældres sikkerhed på Frederikssundsvej. - et trafikpuljeprojekt. Af Claus Rosenkilde, sektionsleder. Vej & Park, Københavns Kommune Ældres sikkerhed på Frederikssundsvej - et trafikpuljeprojekt Af Claus Rosenkilde, sektionsleder Vej & Park, Københavns Kommune Før ombygning Efter ombygning Frederikssundsvej er Københavns Kommunes længste

Læs mere

Trafikale konsekvenser ved nyt boligområde

Trafikale konsekvenser ved nyt boligområde Notat Dato: 12.09.2016 Projekt nr.: 1005832 T: +45 2540 0382 E: tfj@moe.dk Projekt: Nyt boligområde Tommerup Vest Emne: Trafikale konsekvenser ved nyt boligområde Notat nr.: 001 Rev.: 1 Fordeling: Jimmy

Læs mere

Liste over højest prioriterede ønsker Bilag 1 i Trafikhandlingsplanen

Liste over højest prioriterede ønsker Bilag 1 i Trafikhandlingsplanen BILAG 2 J. nr.: 153-2015-7595 Dato: 07-04-2016 Liste over højest prioriterede ønsker Bilag 1 i Trafikhandlingsplanen I vedlagte liste er de højest prioriterede forslag oplistet og beskrevet. Projekterne

Læs mere

Borups Alle/ Hulgårdsvej Krydsombygning

Borups Alle/ Hulgårdsvej Krydsombygning 29. november 2007 Borups Alle/ Hulgårdsvej Krydsombygning Baggrund Vejdirektoratet har ønsket at forbedre trafiksikkerheden i krydset og har i forbindelse hermed hyret firmaet Hansen & Henneberg til at

Læs mere

Formålet med trafiksaneringen var, at nedsætte biltrafikkens hastighed og øge trygheden for de bløde trafikanter.

Formålet med trafiksaneringen var, at nedsætte biltrafikkens hastighed og øge trygheden for de bløde trafikanter. NOTAT Projekt Evaluering af 2 minus 1 vej på Stumpedyssevej Kunde Hørsholm Kommune Notat nr. 01 Dato 2016-12-20 Til Johanne Leth Nielsen Fra Lars Testmann Kopi til Charlotte Skov 1. Evaluering af 2 minus

Læs mere

STIKRYDSNING AF HOBROVEJ I STØVRING INDHOLD. 1 Baggrund Trafikgrundlag og uheldsbillede 3

STIKRYDSNING AF HOBROVEJ I STØVRING INDHOLD. 1 Baggrund Trafikgrundlag og uheldsbillede 3 REBILD KOMMUNE STIKRYDSNING AF HOBROVEJ I STØVRING ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TRAFIKSIKKERHEDSVURDERING VERSION 2 INDHOLD 1 Baggrund

Læs mere

JULI 2018 HOLBÆK KOMMUNE SKOLEANKOMSTANALYSE TØLLØSE

JULI 2018 HOLBÆK KOMMUNE SKOLEANKOMSTANALYSE TØLLØSE JULI 2018 HOLBÆK KOMMUNE SKOLEANKOMSTANALYSE TØLLØSE 2 INDHOLD Trafiksituationen på ankomstarealerne til mange skoler er ofte kaotisk i minutterne op til, at der ringes ind til første time. Via droneoptagelser

Læs mere

NOTAT - UDKAST TRAFIKAFVIKLING I KRYD- SET USSERØD KONGE- VEJ/BREELTEVEJ

NOTAT - UDKAST TRAFIKAFVIKLING I KRYD- SET USSERØD KONGE- VEJ/BREELTEVEJ NOTAT - UDKAST TRAFIKAFVIKLING I KRYD- SET USSERØD KONGE- VEJ/BREELTEVEJ Projekt Trafikafvikling i krydset Usserød /Breeltevej Kunde Hørsholm Kommune Notat nr. V2 Dato 2017-12-04 Til Charlotte Skov Fra

Læs mere

HØJRESVINGENDE CYKLISTER VED "RØDE PORT" INDHOLD. 1 Indledning og konklusion 2. 2 Projektbeskrivelse 3

HØJRESVINGENDE CYKLISTER VED RØDE PORT INDHOLD. 1 Indledning og konklusion 2. 2 Projektbeskrivelse 3 ROSKILDE KOMMUNE HØJRESVINGENDE CYKLISTER VED "RØDE PORT" ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Indledning og konklusion

Læs mere

Skolen på La Cours Vej Løsningsforslag til forbedringer af trafiksikkerhed og skolezone

Skolen på La Cours Vej Løsningsforslag til forbedringer af trafiksikkerhed og skolezone Skolen på Løsningsforslag til forbedringer af trafiksikkerhed og skolezone Indledning Løsningsforslagene på de følgende sider tager afsæt i de problematikker, som er blevet udpeget i forbindelse med skolevejsanalysen

Læs mere

UDKAST. Rudersdal Kommune

UDKAST. Rudersdal Kommune UDKAST Lette trafikanters krydsning af Birkerød Kongevej Trafiksikkerhedsinspektion NOTAT 5. maj. 2015 ph/jvl 1 Baggrund Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 1 2 Området... 2 2.1 Trafiktælling... 3 3 Trafikulykker...

Læs mere

UDKAST. EUC Sjælland. Indhold. 1 Indledning. Skolegade, Haslev Trafikanalyse. 1.1 Baggrund. NOTAT rev december 2017 adp/uvh

UDKAST. EUC Sjælland. Indhold. 1 Indledning. Skolegade, Haslev Trafikanalyse. 1.1 Baggrund. NOTAT rev december 2017 adp/uvh UDKAST EUC Sjælland Skolegade, Haslev Trafikanalyse NOTAT rev. 1 6. december 2017 adp/uvh Indhold 1 Indledning 1.1 Baggrund 1 Indledning... 1 1.1 Baggrund... 1 2 Området... 3 3 Trafikale vurderinger...

Læs mere

Projektområde vest for Kolding Storcenter By- og Udviklingsforvaltningen

Projektområde vest for Kolding Storcenter By- og Udviklingsforvaltningen Kontornotits Projektområde vest for Kolding Storcenter By- og Udviklingsforvaltningen Vej og Park Emne: Vurdering af muligheder og konsekvenser ved at forbinde Kolding Storcenter og et projektområde vest

Læs mere

Krydset Vesterbrogade/Frydendalsvej/Halls Allé er et forsat 4-benet signalreguleret kryds. Frederik Barfods Skole

Krydset Vesterbrogade/Frydendalsvej/Halls Allé er et forsat 4-benet signalreguleret kryds. Frederik Barfods Skole Krydset Vesterbrogade/Frydendalsvej/Halls Allé Eksisterende forhold Krydset Vesterbrogade/Frydendalsvej/Halls Allé er et forsat 4-benet signalreguleret kryds. Ny Hollænderskolen Frederik Barfods Skole

Læs mere

Bilag 5 Notat vedrørende løsningsalternativer og politidialog

Bilag 5 Notat vedrørende løsningsalternativer og politidialog BILAG 5 NOTAT Til Teknik- og Miljøudvalget Bilag 5 Notat vedrørende løsningsalternativer og politidialog Ved Budget 2016 (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) var der enighed om at forbedre rejsetiden

Læs mere

Notat. Skoleveje i Erritsø. Med den nye skolestruktur i Fredericia Kommune etableres Erritsø Fællesskole med undervisning på 3 skoler:

Notat. Skoleveje i Erritsø. Med den nye skolestruktur i Fredericia Kommune etableres Erritsø Fællesskole med undervisning på 3 skoler: Notat Skoleveje i Erritsø Med den nye skolestruktur i Fredericia Kommune etableres Erritsø Fællesskole med undervisning på 3 skoler: Lyng Skole 0. 6. kl. fra eget tidligere distrikt. Erritsø Centralskole

Læs mere

Kirkevej 137, Dragør Trafikanalyse ved etablering af Lidl-butik

Kirkevej 137, Dragør Trafikanalyse ved etablering af Lidl-butik Lidl Danmark K/S NOTAT 12. april 2019 AYN/SB Trafikanalyse ved etablering af Lidl-butik Indhold 1 Resumé... 3 2 Nuværende forhold...4 Trafikmængder... 4 2.1.1 Sammenlign med slangetælling... 7 3 Fremtidige

Læs mere

Løsningsforslag 1 Strandgade - Forsætninger med indsnævring til 1 kørespor samt nedlægning af parkeringsplads for enden af Strandgade.

Løsningsforslag 1 Strandgade - Forsætninger med indsnævring til 1 kørespor samt nedlægning af parkeringsplads for enden af Strandgade. Løsningsforslag 1 Strandgade - Forsætninger med indsnævring til 1 kørespor samt nedlægning af parkeringsplads for enden af Strandgade. En forsætning med indsnævring fremkommer ved 2 på hinanden følgende

Læs mere

Dragør Kommune. 1 Indledning. Skolen ved Engvej Skolevejsvurdering. NOTAT 19. februar 2008 CAM/sb/psa

Dragør Kommune. 1 Indledning. Skolen ved Engvej Skolevejsvurdering. NOTAT 19. februar 2008 CAM/sb/psa Skolen ved Engvej Skolevejsvurdering NOTAT 19. februar 2008 CAM/sb/psa 1 Indledning Dragør Kommune har overvejelser om at opføre en ny 3 sporet skole ved Engvej og i stedet lukke Dragør Skole og Skolen

Læs mere

Bilag 1: Uddybning af trafiksikkerhedsprojekterne 2017

Bilag 1: Uddybning af trafiksikkerhedsprojekterne 2017 Veje og Grønne Områder Sagsnr. 270793 Brevid. 2452081 Ref. BIRD Dir. tlf. 4631 3733 Birthedj@roskilde.dk Bilag 1: Uddybning af trafiksikkerhedsprojekterne 2017 15. december 2016 Med baggrund i Trafiksikkerhedsplan

Læs mere

Københavns Kommune. Skolevejundersøgelse for Vigerslev Allés Skole

Københavns Kommune. Skolevejundersøgelse for Vigerslev Allés Skole Københavns Kommune Skolevejundersøgelse for Vigerslev Allés Skole Januar 2006 Notatet er udarbejdet i samarbejde mellem Københavns Kommune og Rambøll Nyvig. 30.1.2006 Rambøll Nyvig A/S Bredevej 2 2830

Læs mere