Finanspolitiske udfordringer i industrilandene

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Finanspolitiske udfordringer i industrilandene"

Transkript

1 77 Finanspolitiske udfordringer i industrilandene Jakob Ekholdt Christensen og Rasmus Tommerup, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den globale økonomiske krise har ført til en historisk forværring af de offentlige finanser i industrilandene. Gælden stiger med en hast, der ikke er set siden 2. Verdenskrig. Selv lande som Irland, Portugal, Spanien og Storbritannien, der før krisen så ud til at have et fornuftigt finanspolitisk udgangspunkt, er kommet i store finanspolitiske vanskeligheder. Danmark har også oplevet en markant forværring af de offentlige finanser, men havde i årene op til krisen et betydeligt overskud på den offentlige saldo. I de værst ramte lande har udviklingen givet anledning til frygt for en egentlig gældskrise. Denne frygt er blevet yderligere forstærket af den seneste udvikling i Grækenland, hvor rentespændet steg voldsomt, spareplaner skulle gennemføres i hast, og hvor det til sidst blev nødvendigt at introducere et hjælpeprogram fra Den Internationale Valutafond, IMF, og eurolandene. Der er nu klare tegn på, at andre udsatte lande påvirkes af markedsbekymringerne. Det økonomiske tilbageslag har været mildere i de største vækstøkonomier. I kombination med mindre automatiske stabilisatorer har det medført, at deres offentlige finanser ikke i samme grad er blevet forværret. Konsolideres finanspolitikken ikke i de kommende år, vil den offentlige gæld i forhold til bruttonationalproduktet, BNP, overstige 100 pct. i en lang række industrilande. Den højere gæld vil som følge af stigende renteudgifter gøre en senere konsolidering sværere. Ny forskning viser endvidere, at en stor gæld hæmmer den økonomiske vækst, bl.a. gennem højere realrenter. I artiklen undersøges det ved hjælp af stiliserede fremskrivninger, hvilke finanspolitiske udfordringer landene står over for, hvis de skal holde gældsudviklingen i skak eller nedbringe gælden. Størrelsen på og længden af den nødvendige finanspolitiske konsolidering er af et omfang sjældent set i nyere tid. Konsolideringsbehovet er størst i Japan, Grækenland, USA, Irland og Storbritannien.

2 78 I international sammenligning ligger Danmark pænt. Det dækker dog over, at mange af de andre industrilande står med meget store finanspolitiske udfordringer. Samtidig viser erfaringerne fra fx Storbritannien og Irland de seneste år, at de offentlige finanser kan forværres drastisk på meget kort tid. Det er derfor vigtigt at få styr på finanspolitikken i tide for at sikre, at gældsudviklingen holdes under kontrol, og at der er plads til at møde fremtidige finanspolitiske udfordringer især i lyset af den stigning i de offentlige udgifter, som befolkningens aldring i industrilandene vil medføre. En kraftig finanspolitisk stramning i industrilandene vil kræve hidtil uset finanspolitisk disciplin og formentlig dæmpe væksten i en kortere periode. At de finanspolitiske stramninger må foretages synkront på tværs af landene vil øge de negative effekter på økonomien af stramningerne, særligt for meget eksportorienterede økonomier. For landene med de største finanspolitiske udfordringer er det dog ikke usandsynligt, at der allerede på kort sigt kan opnås positive effekter som følge af finanspolitiske stramninger. På længere sigt er der ingen tvivl om, at det vil gavne industrilandene betragteligt at få styr på finanspolitikken og holdbarheden af den offentlige gæld. UDVIKLINGEN I OFFENTLIGE UNDERSKUD OG GÆLD GENNEM KRISEN Forud for krisen var den økonomiske vækst stærk i mange lande 1, uden at finanspolitikken blev konsolideret tilstrækkeligt. Budgetunderskuddene forblev betydelige, og den offentlige gæld steg i nogle lande. Mange lande var derfor ekstra sårbare over for den efterfølgende konjunkturnedgang. Krisen har ført til en stigning i underskuddene i OECD-landene fra 1,3 pct. af BNP i 2007 til 8,3 pct. i 2010, det højeste niveau i efterkrigstiden. Forværringen i de offentlige finanser er særligt udtalt i Irland, Spanien, Storbritannien, Finland og Danmark, hvor balancerne er forværret med omkring 10 pct. fra , jf. figur 1. En del af stigningen skyldes produktionsfald og hastigt voksende arbejdsløshed, som har ført til faldende skatteindtægter og stigende udgifter. Det er især tilfældet i Danmark, Irland, Spanien, Storbritannien og USA. Derudover er de to sidstnævnte lande også hårdt ramt af et fald i skatteindtægterne fra deres relativt store finansielle sektorer. 1 Der fokuseres på følgende industrialiserede lande: Danmark, Japan, Storbritannien, Sverige, USA og større eurolande, herunder Belgien, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Tyskland, Østrig (benævnes også andre eurolande) samt Grækenland, Irland, Spanien og Portugal (betegnes GISP-landene).

3 79 UDVIKLING I OFFENTLIGE BALANCER, Figur 1 Pct. af BNP Italien Østrig Portugal Belgien Tyskland Japan Grækenland Frankrig Holland Euroområdet Sverige USA Danmark Finland Spanien Storbritannien Irland Ændring i den offentlige saldo Ændring i den strukturelle saldo Kilde: OECD, Economic Outlook, nr. 86, november Flere lande har også lempet finanspolitikken som følge af krisen. Mens lempelsen har været særligt stor i USA, har de europæiske lande holdt mere igen og i stedet sat deres lid til automatiske stabilisatorer. Undtagelser er dog Danmark, Sverige og Holland, som har relativt store automatiske stabilisatorer, men hvor de diskretionære finanspolitiske lempelser også har været betydelige, jf. Winther (2009). En del af lempelserne var midlertidige og udløber over de kommende år. OECD vurderer dog, at tre fjerdedele af de offentlige underskud i OECD-landene er af strukturel karakter og ikke automatisk vil blive reverseret, når økonomierne igen vokser i et mere normalt tempo. Endelig er underskuddene steget som følge af krisepakker til den finansielle sektor. 1 En række lande står nu i en meget vanskelig finanspolitisk situation med store strukturelle underskud kombineret med en betragtelig offentlig gæld 2, jf. figur 2. Det gælder også for lande, der inden finanskrisen havde en moderat gæld som fx Irland, Portugal, Spanien og Storbritannien, mens Grækenland har døjet med en gældskvote over 100 pct. i mange år. Arbejdsløsheden fortsætter med at være høj, og holdbarheden af det økonomiske opsving er stadig usikkert. 1 Krisepakkerne har omfattet kapitalindskud i banker, garantier for udvalgte låneudstedelser, indskud i banker og statslige opkøb af illikvide aktiver. Budgetunderskuddet stiger umiddelbart kun ved kapitalindskud, mens garantier og statslige opkøb af illikvide aktiver i første omgang øger gælden. Disse investeringer øger kun underskuddet, hvis regeringen på sigt lider tab, jf. IMF (2009a). 2 I det følgende ses på den offentlige bruttogæld. Særligt i Japan er der stor forskel i statens bruttogæld og nettogælden, hvor der tages højde for statens finansielle aktiver.

4 80 FORVENTET STRUKTUREL BUDGETBALANCE OG OFFENTLIG BRUTTOGÆLD, 2010 Figur 2 Strukturel balance, pct. af BNP 0 Sverige -2 Finland -4 Danmark Østrig Tyskland Belgien Italien Holland -6 Frankrig -8 Spanien Portugal Irland Grækenland -10 Storbritannien Offentlig gæld (pct. af BNP) Kilde: Europa-Kommissionens forårsskøn, maj Oven i de umiddelbare finanspolitiske problemer truer mærkbare stigninger i aldersrelaterede udgifter 1 de næste årtier, jf. figur 3. I gennemsnit estimeres disse at stige med omkring 5,5 pct. af BNP fra De største stigninger ventes i nogle af de lande, som allerede tynges af en stor gældsbyrde. Det gælder specielt GISP-landene. Der er dog stor forskel på, hvornår de aldersrelaterede udgifter stiger i landene. I det kommende tiår er det særligt i Danmark, Finland, Holland og Grækenland, at udgifterne forventes at stige. 2 Den historiske forværring af de offentlige finanser har ført til en frygt for en statsgældskrise i flere industrilande 3. Udviklingen i Grækenland, der siden efteråret 2009 har gennemlevet en sådan krise med stigende renter, spareplaner og afslutningsvis et hjælpeprogram fra IMF og eurolandene, har yderligere forstærket denne frygt. Det har smittet af på 1 Med aldersrelaterede udgifter menes den del af et lands offentlige udgifter, der bliver påvirket af en ændring i befolkningens levetid. I Europa-Kommissionen (2008) nævnes udgifter til arbejdsløshedsunderstøttelse, sundhedssystemet, pensioner, ældrepleje og uddannelse som de centrale områder, hvor en ændret aldersfordeling påvirker de offentlige udgifter. 2 Da tallene er fra 2009, tages der ikke højde fx ændringer i pensionsalderen i Grækenland, foreslået i foråret For Danmark skyldes den store stigning i de aldersrelaterede offentlige udgifter frem til 2020 hovedsageligt pensionsrelaterede udgifter. Bl.a. som resultat af velfærdsreformen vil udgifterne til pension falde fra 2020 til Landenes gældsbyrde fremstår endnu tungere, hvis man måler den i forhold til fx skatteindtægterne. Selv om gælden i Irland og USA endnu ikke er specielt stor i forhold til BNP, så udgør den allerede mere end to års skatteindtægter, på grund af et relativt lille skatteindtag. I Japan svarer bruttogælden til fem års skatteindtægter. Ligesom Grækenland og Italien vil Japan og USA med den skønnede udvikling i den offentlige gæld bruge mere end 10 pct. af skatteindtægterne på rentebetalinger i 2011.

5 81 STIGNING I ALDERSRELATEREDE UDGIFTER, Figur 3 Procentpoint Sverige Frankrig Portugal Italien Danmark Storbritannien Østrig Tyskland Euroområdet Finland Belgien Irland USA Spanien Holland Grækenland Stigning Stigning Kilde: Europa-Kommissionen (2009), Congressional Budget Office (2009) og IMF (2009a). andre GISP-lande og påvirket de globale finansielle markeder. Bekymringen har fået risikopræmierne og Credit Default Swap, CDS-spændene til at skyde i vejret og har forøget finansieringsomkostningerne for staterne. Men der er også øget bekymring om holdbarheden af de offentlige finanser i lande, der traditionelt er betragtet som meget kreditværdige, herunder USA og Storbritannien. Det har ført til fornyet fokus på risici ved en stor statsgæld, jf. boks 1. Forværringen af de offentlige finanser betyder, at landene har behov for en stor finanspolitisk konsolidering. Konsolideringen i EU-landene, der overskrider grænsen for underskud på de offentlige finanser på 3 pct., vil ske inden for rammerne af stabilitets- og vækstpagten, der som minimum kræver en årlig reduktion af det strukturelle (konjnkturrensede) budgetunderskud på 0,5 pct. af BNP. For de fleste af de EU-lande, der allerede har fået pålæg om at korrigere deres uforholdsmæssigt store underskud fra 2010, er den pålagte opstramning dog væsentligt større. Det gælder især Grækenland 1, Irland, og Spanien. Storbritannien og USA lægger også op til forholdsvis omfattende stramninger i , svarende til 2 og 2,1 pct. af BNP, mens underskuddet fortsætter med at stige i Japan. På trods af stramninger ventes gælden fortsat at stige som procent af BNP i alle de undersøgte lande, på nær Sverige, frem til For Grækenlands vedkommende har gennemførelsen af låneprogrammet fra IMF og eurolandene medført vedtagelse af yderligere opstramninger af de offentlige finanser, sådan at opstramningerne nu beløber sig til 11 pct. af BNP frem til 2013.

6 82 RISICI VED EN STOR OFFENTLIG GÆLD Boks 1 Statsgæld af en vis størrelse kan fremme mere effektive kapitalmarkeder ved at fungere som benchmark for øvrige finansielle instrumenter, men en stor gældsbyrde risikerer at føre til stigende renter med skadelige virkninger for økonomien. Højere realrenter er med til at reducere de private investeringer og dermed økonomiens langsigtede vækstpotentiale, den såkaldte crowding-out-effekt. IMF (2010) finder, at en 10 procentpoint stigning i gældsbyrden fører til en stigning i de lange realrenter på 50 basispoint på mellemlangt sigt. Ifølge Reinharts og Rogoffs (2010) analyse af 44 avancerede vækstøkonomier over de sidste 200 år er den negative effekt særligt udtalt, når gælden overstiger 90 pct. af BNP, jf. figur 4. SAMMENHÆNG MELLEM GÆLD OG ØKONOMISK VÆKST I INDUSTRILANDE Figur 4 Årlig BNP-vækst, pct < >90 Gæld i pct. af BNP Median USA Japan Italien Anm.: Gæld og vækst er opgjort i følgende perioder: USA , Italien og Japan Kilde: Reinhart og Rogoff (2010). Med en stor statsgæld øges de offentlige finansers sårbarhed over for rentestigninger, da renteudgifterne i så fald vil stige mærkbart. Derved øges "sneboldseffekten", som tvinger regeringen til enten at låne yderligere for at servicere gælden eller til at stramme finanspolitikken. Fx brugte Italien og Grækenland omtrent 10 pct. af BNP på at betale renteudgifter på deres statsgæld i begyndelsen af 1990'erne, da renterne var høje. Til sammenligning udgjorde industrilandenes sundhedsudgifter i gennemsnit 9 pct. af BNP i Regeringens finanspolitiske råderum mindskes også ved en stor statsgæld. Dermed bliver det sværere at hjælpe økonomien ud af en recession ved hjælp af ekspansiv finanspolitik. Det var fx tilfældet for Italien i den seneste krise, jf. Winther Problemet kan blive aktuelt i mange industrilande, hvis det økonomiske opsving viser sig svagere end ventet, når stimuluspakkerne trækkes tilbage. I denne situation vil landene ikke have råd til i samme grad at stimulere økonomien som under den seneste krise. Bekymring for holdbarheden af statsgælden kan også føre til stigende inflationsforventninger, hvilket kan presse realrenterne op, jf. boks 2. 1 OECD Health at a glance 2009.

7 83 GÆLDSDYNAMIK, PRIMÆRE UNDERSKUD, NOMINEL RENTE, INFLATION OG VÆKST Boks 2 Størrelsen af den offentlige gæld i et land i forhold til BNP, den såkaldte gældskvote, udvikler sig over tid i overensstemmelse med følgende ligning, hvor D er den absolutte gæld, Y er BNP, i er den nominelle rente, g er vækstraten for det nominelle BNP, og PD er det primære offentlige budgetunderskud (underskuddet renset for renteudgifter): D t /Y t =((1+i t )/(1+g t ))*D t-1 /Y t-1 +PD t /Y t (1) D t /Y t er gældskvoten ved udgangen af periode t, og i t *D t-1 er periodens renteudgifter på den gæld, der var ved indgangen til perioden. Af (1) ses: en højere rente medfører isoleret et opadgående pres på gældskvoten en højere vækst g bidrager til at mindske gældskvoten, idet BNP vokser kraftigere og gør staten i stand til at betale en større absolut gæld tilbage selv uden primære underskud kan gældskvoten vokse, hvis renten er højere end vækstraten for BNP. Denne effekt kaldes sneboldseffekten, idet store renteudgifter kan medføre en fortsat stigende gæld og dermed gøre gældsudviklingen ukontrollabel. INFLATIONSBEKYMRING I situationer med en stor offentlig gæld fremføres indimellem argumenter for, at staterne vil forsøge at nedbringe gældsbyrden gennem en højere inflation. En højere inflation vil i teorien kunne understøtte gældstilbagebetaling gennem to kanaler: 1. Seignorage (eller møntningsgevinst): Højere inflation giver højere møntningsgevinst til den myndighed, der udsteder penge. IMF estimerer, at en 5 procentpoint stigning i inflationen vil medføre en stigning i møntningsgevinsten på 0,5 pct. af BNP i gennemsnit, jf. IMF (2009b). 2. En højere inflation vil umiddelbart hæve den nominelle vækst g og dermed mindske gældsbyrden, jf. ligning (1). Der må dog på lidt længere sigt forventes en stigning i den nominelle rente som følge heraf, hvorved gevinsten ved stigningen i den nominelle vækst reduceres. IMF har estimeret, at en stigning i inflationen over de kommende år fra de ventede 1,75 pct. til 6 pct. vil medføre en reduktion i industrilandenes gæld på omtrent 8-9 procentpoint, jf. IMF (2009b). Der kræves således en betydelig stigning i inflationen for at opnå selv mindre reduktioner af gældsbyrden. GENERELT OM OFFENTLIG GÆLD Staten kan i afgrænsede perioder have større udgifter end indtægter, hvilket medfører, at der optages gæld. Der kan være gode grunde til, at det ikke er hensigtsmæssigt for staten altid at tilstræbe et balanceret budget. Økonomiske og finansielle kriser kan kræve en ekspansiv finanspolitik eller understøttelse af finansielle virksomheder for at mindske de skadelige virkninger af krisen, jf. Winther (2009).

8 84 På langt sigt skal der dog være balance mellem statens indtægter og udgifter. Hvis det ikke er tilfældet, kan staten på et tidspunkt være nødsaget til at undlade at betale nogle af sine forpligtelser, enten i form af manglende tilbagebetaling af gæld eller i form af manglende udbetaling af forpligtelser over for borgerne, fx pensioner. I de seneste årtier er der relativt få eksempler på, at stater ikke har overholdt deres forpligtelser og tilbagebetalt gæld. Det har medført, at statsobligationer i industrilandene historisk har været opfattet som nogle af de mest sikre investeringer med lav kreditrisiko, høj kreditvurdering og relativt lavt afkast sammenlignet med fx gældsinstrumenter fra store virksomheder, jf. Thomsen (2005). Finanspolitik belyses ofte ved at se på den finanspolitiske holdbarhed, som er en solvensbetragtning for den offentlige økonomi. De offentlige finanser anses som holdbare, hvis værdien i nutidskroner af alle fremtidige offentlige udgifter, inkl. rentebetalinger på gælden, ikke overstiger værdien i nutidskroner af alle fremtidige offentlige indtægter, jf. Det Økonomiske Råd (2004). Den løbende finansiering af den offentlige gæld, altså en likviditetsbetragtning, indgår således ikke i holdbarhedsbetragtningen. Der er dog en sammenhæng mellem de to begreber. Besværligheder med den løbende finansiering af statens gæld og deraf følgende højere renteomkostninger ved gældsbetjening vil sætte pres på solvensen. Usikkerhed om den langsigtede holdbarhed for de offentlige finanser kan desuden skabe vanskeligheder ved at finansiere den nuværende gæld. SCENARIER FOR GÆLDSUDVIKLINGEN I UDVALGTE LANDE I dette afsnit undersøges det finanspolitiske stramningsbehov på baggrund af stiliserede fremskrivninger af den offentlige gæld under forskellige antagelser (se appendiks for nærmere beskrivelse). Idet antagelserne kan vise sig at skyde forbi, undersøges også resultaternes følsomhed over for de forskellige parametre. Fremskrivningerne er baseret på ligning 1 i boks 2. Frem til 2011 anvendes Europa-Kommissionens skøn fra maj for EU-landene og OECDdata fra november 2009 for USA og Japan. Dataene har dermed indarbejdet EU-landenes konvergensprogrammer. Den vækstkorrigerede rente (renten minus BNP-vækstraten) antages at være 1 pct. og ens på tværs af landene. Det primære underskud antages at være tilbage på sit strukturelle niveau i 2012 i takt med, at produktionen er tilbage på sit strukturelle niveau 1, sådan at der i fremskrivningen er tale om finanspolitiske 1 Dette er en relativt optimistisk antagelse, idet forventningen er, at der vil gå flere år, inden industrilandenes vækst igen når op på det potentielle niveau.

9 85 tilpasninger af den strukturelle primære saldo fra 2012 til Der er i fremskrivningerne indarbejdet skøn for stigningen i de aldersrelaterede udgifter bortset fra Japan. Den nøjagtige størrelse på stramningsbehovene skal dog ikke tillægges for stor vægt, da de er afhængige af fremskrivningsantagelserne. Det centrale er størrelsesordenen af de finanspolitiske udfordringer og forskellene mellem landene. I det første scenario stabiliseres den offentlige gæld i Der er dog flere argumenter for, at en stabilisering af gældskvoten ikke er nok, da høje gældskvoter har betydelige negative realøkonomiske konsekvenser, jf. boks 1. En nedbringelse af gældskvoten til 90 pct. er derfor valgt som andet scenario. Det sidste scenario illustrerer, hvor stor stramningen skal være for at nedbringe gælden til 60 pct. af BNP, som er gældsmålet i Maastricht-traktaten. For gældsmålene på 60 og 90 pct. af BNP er det valgt, at disse skal være opfyldt i RESULTATER AF FREMSKRIVNINGERNE Selv i det blødeste scenario med gældsstabilisering i 2015 kræves betydelige stramninger af den strukturelle primære balance i en række lande. Således skal 10 af 16 lande stramme med mere end 0,5 pct. af BNP årligt fra 2012 til 2015, jf. tabel 1. Stramningsbehovet er størst i lande med store underskud som Storbritannien, USA, Irland, Spanien og Japan, der både er ramt af betydelige underskud og store renteudgifter på grund af den høje gæld. I en række af de sydeuropæiske lande med store underskud, herunder Grækenland og Portugal, er opstramningsbehovet fra 2012 mindre, end man kunne have forventet. Det skyldes det lavere strukturelle element i deres primære underskud 1, der medfører en betydelig forbedring fra 2011 til 2012 som følge af antagelsen om, at den primære balance vender tilbage til det strukturelle niveau i Gældsniveauet for stabiliseringen i 2015 spænder fra pct. af BNP i de nordiske lande til over 140 pct. i Grækenland og mere end 210 pct. i Japan. For en lang række lande stabiliserer gælden sig over 90 pct., hvilket gør, at målet om gældsstabilisering kun er en nødløsning. Dette understreges endvidere af, at renteudgifterne i Grækenland, Italien og USA vil overstige 5 pct. af BNP, og i de øvrige lande (på nær de nordiske) 3 pct. af BNP. 1 I Kommissionens seneste skøn er indregnet en finanspolitisk stramning fra 2009 til 2011 på 5,9 procentpoint i Grækenland. For Spanien 2,6 procentpoint og for Portugal 1,3 procentpoint.

10 86 OVERSIGT OVER STRAMNINGSBEHOV I SCENARIERNE 1 Tabel 1 Gældsstabilisering i 2015 Gældskvote på 90 pct. i 2020 Gældskvote på 60 pct. i 2020 Pct. af BNP Bruttogæld i 2009 Årlig stramning Akkumuleret Årlig stramning Akkumuleret Årlig stramning Akkumuleret Japan ,2 12,8 5,5 43,9 6,3 50,5 Grækenland ,3 5,2 2,2 17,5 3,0 24,0 USA ,3 9,2 2,0 15,9 2,8 22,4 Irland ,6 10,4 1,9 15,0 2,7 21,5 Storbritannien ,2 8,8 1,6 12,6 2,4 19,1 Portugal ,5 5,9 1,1 9,0 1,9 15,5 Frankrig ,4 5,7 1,0 8,2 1,8 14,8 Spanien ,8 7,0 0,8 6,7 1,7 13,2 Italien ,0 0,1 0,8 6,5 1,6 13,0 Belgien ,4 1,7 0,6 5,1 1,4 11,6 Euroområdet ,9 3,5 0,6 5,0 1,4 11,5 Tyskland ,5 2,1 0,2 1,5 1,0 8,0 Holland ,9 3,5 0,1 0,8 0,9 7,3 Østrig ,5 1,9-0,1-0,7 0,7 5,8 Danmark ,6 2,4-0,7-5,3 0,1 1,2 Finland ,2 0,8-0,8-6,4 0,0 0,1 Sverige ,0 0,0-1,3-10,2-0,5-3,7 Anm.: Stramning af den strukturelle primære saldo. Tabellen er sorteret efter 90 pct.-scenariet. Kilde: Egne beregninger. For at sikre en gældskvote under 90 pct. i 2020 skal der strammes mere op i en længere periode: Fem lande skal stramme med mere end 1,5 pct. af BNP årligt og syv lande med mere end 1 pct., jf. tabel 1. For Japan er begge gældsmål meget svære at nå med den valgte tidshorisont, idet stramningerne beløber sig til mere end 5 pct. af BNP årligt. For de nordiske lande samt Tyskland, Holland og Østrig er Maastrichtmålet opnåeligt i 2020, mens det for Irland, Storbritannien, Grækenland, Italien, Frankrig, Spanien og Portugal vil kræve en voldsom opstramning. Som ovenstående viser, står mange industrilande over for en finanspolitisk udfordring, som er betydelig i en historisk sammenhæng og kræver beslutninger i dag. Kun 10 industrilande har strammet den strukturelle primære balance mere end 10 pct. akkumuleret i nyere tid, jf. IMF (2009c). For Japan, USA, Irland og Storbritannien kræves en stramning af denne størrelsesorden for bare at stabilisere gælden, jf. tabel 1. 1 At opstramningsbehovet i scenarierne er større i Danmark end i Sverige på trods af den samme gældskvote i 2009 skyldes, at underskuddet på den strukturelle saldo i Sverige er mindre end i Danmark.

11 87 Følsomhed over for antagelserne i fremskrivningen En lavere vækst vil både gøre den nødvendige konsolidering af finanspolitikken større og gøre det sværere for landene at konsolidere. Det er meget usikkert, i hvilket omfang finanskrisen har reduceret vækstpotentialet i de industrialiserede lande. OECD forventer generelt, at væksten i gennemsnit bliver 0,9 pct. lavere i i forhold til de otte år op til krisen. I Irland, Grækenland og Spanien ventes vækstnedgangen at være særligt udtalt. Rentens betydning for de offentlige finanser er modsatrettet af væksten, jf. boks 2, idet den øger de løbende renteudgifter og dermed besværliggør en forbedring af de offentlige finanser. Det er den initiale gældskvote og forholdet mellem renten og væksten, der er afgørende for, hvor stor en finanspolitisk stramning der er nødvendig for at opnå et givet gældsmål. Jo højere gældsniveauet er, jo større rolle spiller den vækstkorrigerede rente, jf. figur 5. Fra 1990 til 2009 varierede den vækstkorrigerede rente i de undersøgte lande fra -2 til 2,5 pct., jf. figur 6, mens der i fremskrivningerne er anvendt + 1 pct. For Grækenland vil en fortsættelse af de meget gunstige vækst- og renteforhold fra de seneste 10 år reducere den nødvendige akkumulerede reduktion af den strukturelle primære balance fra 17,5 pct. af BNP FØLSOMHED OVER FOR DEN VÆKSTKORRIGEREDE RENTE I 90 PCT. SCENARIET Figur 5 3,5 7,0 Årligt stramningsbehov, pct. af BNP 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 6,5 6,0 5,5 5,0 4,5 4,0 Årligt stramningsbehov, pct. af BNP 0,0 3, Vækstkorrigeret rente, pct. USA Grækenland Japan (højre akse) Kilde: Egne beregninger.

12 88 VÆKSTKORRIGERET RENTE Figur 6 Procentpoint Tyskland Euroområdet Finland Italien Danmark Frankrig Sverige Belgien Japan Portugal Østrig Storbritannien Holland USA Spanien Grækenland* Irland Anm.: De manglende observationer for euroområdet og Tyskland skyldes datamangel. *For Grækenland går data kun tilbage til Kilde: OECD, Economic Outlook, nr. 86. til omkring 10 pct., hvis målet er en gældskvote på 90 pct. i 2020, jf. tabel 2. En fastholdelse af de store rentespænd, landet oplever i dag, eller en væsentlig vækstreduktion kan derimod øge størrelsen af konsolideringen til mere end 25 pct. af BNP. Dette understreger betydningen af den vækstkorrigerede rente i den finanspolitiske konsolidering. Især i lande som Spanien, Grækenland og Irland vil der formentlig fremadrettet blive tale om et helt andet klima for gældsudviklingen end de yderst gunstige forudsætninger fra 2000 til 2009, jf. figur 6 og tabel 2. De krævede finanspolitiske stramninger vil som resultat heraf blive væsentligt hårdere. Effekt af en samtidig finanspolitisk stramning i industrilandene Det er uden fortilfælde i nyere tid, at så mange lande på samme tid skal konsolidere deres finanspolitik i så omfattende grad. AKKUMULERET STRAMNINGSBEHOV I 90 PCT.-SCENARIET Tabel 2 Pct. af BNP Vækstkorrigeret rente på 1 pct. Historisk vækstkorrigeret rente Spanien... 6,7 2,4 Irland... 15,0 9,6 Grækenland... 17,5 10,4 Kilde: Egne beregninger.

13 89 EFFEKTER AF ET ENKELT LANDS OG EN SAMTIDIG FINANSPOLITISK KONSOLIDERING Tabel 3 Førsteårs ændring i BNP (procent) i: Effekter af finanspolitisk konsolidering svarende til 1 pct. af eget lands BNP USA Japan Euroområdet OECDområdet Heraf effekt på eget land 1 Stramninger foretaget i: USA... -0,9-0,2-0,1-0,5-0,3 Japan... 0,0-0,8 0,0-0,2-0,1 Euroområdet... -0,1-0,1-0,8-0,3-0,2 OECD... -1,2-1,3-1,1-1,1 Effekt af andre landes stramning i procent af effekt af egen stramning Effekt på OECD-områdets BNP hidrørende fra BNP-fald I det land, der foretager stramningen. Kilde: OECD, Economic Outlook, nr. 86, november 2009, tabel 1.7. OECD har foretaget en modelberegning af virkningerne på BNP af isolerede stramninger af finanspolitikken i USA, Japan og euroområdet sammenlignet med virkningerne af en samtidig stramning af finanspolitikken i alle OECD-lande. Landenes vækst vil på kort sigt blive dæmpet af den nationale finanspolitiske konsolidering. Den samtidige konsolidering i de andre lande vil reducere væksten yderligere med omkring 30 til 60 pct. i forhold til en rent national konsolidering, jf. tabel 3. Væksten rammes hårdest i eksportorienterede økonomier som den japanske, idet disse økonomier er mere sårbare over for en nedgang i den globale efterspørgsel. OECD's modelberegning tager dog ikke højde for, at den finanspolitiske konsolidering kan sænke de lange renter, hvilket kan modvirke den efterspørgselsdæmpende effekt. Især i lande med høj gældsbyrde og meget store eller hastigt stigende budgetunderskud er der erfaring for, at de kontraktive effekter af en finanspolitisk konsolidering kan blive afbødet af rentefald og positive tillidseffekter, jf. Alesina og Ardagna (1998) og ECB (2010). Også det tidligere omtalte empiriske studie af Reinhart og Rogoff (2010) har vist, at den økonomiske vækst kan blive hæmmet, når den offentlige gældskvote overstiger et kritisk niveau. Under alle omstændigheder tilsiger traditionel økonomisk teori, at en finanspolitisk konsolidering vil øge produktionen på længere sigt, fordi den baner vej for en lavere realrente, der fremmer investeringerne.

14 90 APPENDIKS: ANTAGELSER I FREMSKRIVNINGEN Fremskrivningerne af de offentlige finanser er foretaget på baggrund af Europa-Kommissionens forårsprognose maj 2010 for EU-landene og databasen for OECD's Economic Outlook, nr. 86 fra november 2009 for Japan og USA. Tal for de aldersrelaterede offentlige udgifter for EUlandene er fra Europa-Kommissionen (2010), mens de tilsvarende tal for USA er fra Congressional Budget Office (2009). Der er ikke medtaget aldersrelaterede udgifter for Japan. Det er antaget, at industrilandenes økonomi er normaliseret i et sådant omfang i 2012, at produktionsgabet er lukket og den primære balance vendt tilbage til sit strukturelle niveau. For flere industrilande med meget store produktionsgab er dette en optimistisk antagelse, mens det for andre er tættere på det forventede forløb. Yderligere er det for enkelthedens skyld antaget, at forskellen mellem den nominelle rente og vækst er 1 pct. i alle landene gennem fremskrivningsperioden. Dette forhold har i gennemsnit været 1,4 pct. fra for de udvalgte lande. Der har dog været store landeforskelle i perioden, jf. figur 5, hvor forholdet i nogle lande som følge af høj vækst har været negativt. Det er imidlertid yderst vanskeligt at forudse de landespecifikke udviklingstendenser i forholdet, hvorfor det som et basisscenario er valgt at se bort fra landeforskelle. LITTERATUR Alesina og Ardagna (1998), Tales of fiscal contractions, Economic Policy, nr. 27, side Blommestein, H.J. og A. Gok (2009), The Surge in Borrowing Needs of OECD Governments: Revised Estimates for 2009 and 2010 Outlook, OECD. Congressional Budget Office (2009), The Long-Term Budget Outlook, juni Danmarks Nationalbank (2001), Statens låntagning og gæld. Danmarks Nationalbank (2009), Seneste økonomiske og monetære udvikling, Kvartalsoversigt, 3. kvartal. Danske Research (2010), Debt on a dangerous path, Research Euroland.

15 91 Det Økonomiske Råd (2004), Finanspolitisk holdbarhed, Dansk Økonomi, forår, kapitel 2. Deutsche Bank (2010), Global Economic Perspectives: The Public Debt Challenge, 13. januar. ECB (2010), Euro area fiscal policies and the crisis, Occasional Paper series, nr. 109, april. Europa-Kommissionen (2008), The 2009 Ageing Report: Underlying Assumptions and Projection Methods, nr. 7. Europa-Kommissionen (2009), Sustainability Report, European Economy nr. 9. Europa-Kommissionen (2010), European Economic forecast, forår. IMF (2009a), Fiscal Implications of the Global Economic and Financial Crisis, Occasional Paper, nr IMF (2009b), A Strategy for Renormalizing Fiscal and Monetary Policies in Advanced Countries, IMF Staff Position Note, nr. 22. IMF (2009c), The State of Public Finances Cross-Country Fiscal Monitor, IMF Staff Position Note, nr. 25, november. IMF (2010), World Economic and Fiscal Surveys: Fiscal Monitor, maj. OECD (2009a), Economic Outlook nr. 86, Paris. OECD (2009b), Health at a glance, Paris. OECD (2009c), Tax Factbook. Reinhart, Carmen og Kenneth Rogoff (2010), Growth in a time of debt, fremkommer i American Economic Review Papers and Proceedings. Thomsen, Jens (2005), Rente og risiko, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 3. kvartal. Winther, Ann Louise (2009), Virkning af finanspolitik under krisen, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 3. kvartal.

Danmark er EU's duks trods stort offentligt underskud i 2010

Danmark er EU's duks trods stort offentligt underskud i 2010 Danmark er EU's duks trods stort offentligt underskud i 21 Regeringen henviser til, at finanslovsstramningerne i 211 er afgørende for at fastholde tilliden til dansk økonomi, så renten holdes nede. Argumentet

Læs mere

EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år

EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år EU s sparekurs koster i disse år tusinder af danske arbejdspladser. De finanspolitiske stramninger, der ligger i støbeskeen de kommende år

Læs mere

ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU

ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU 14. maj 2003 Af Anita Vium, direkte tlf. 3355 7724 Resumé: ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU Fra det øjeblik, de Østeuropæiske lande træder ind i EU, skal de opfylde reglerne i Stabilitets- og Vækstpagten.

Læs mere

Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015

Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015 Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015 Status for eurozonen i 2015 europæiske økonomier i krise siden start af finanskrise i 2007-08: produktion stagnerende,

Læs mere

Danmark er dårligt rustet til en ny krise

Danmark er dårligt rustet til en ny krise Kirstine Flarup Tofthøj og Peter N. H. Vaporakis kift@di.dk, 3377 4649 MAJ 2019 Danmark er dårligt rustet til en ny krise Da finanskrisen brød ud i 2008, blev økonomien understøttet af et stort rentefald

Læs mere

Stabilitets- og vækstpagten status i 2002

Stabilitets- og vækstpagten status i 2002 4 Stabilitets- og vækstpagten status i 00 Tina Winter Frandsen og Jens Anton Kjærgaard Larsen, Internationalt Kontor INDLEDNING Den generelle vækstafmatning i Europa har betydet, at de offentlige finanser

Læs mere

Finanspolitikken til grænsen

Finanspolitikken til grænsen Finanspolitikken til grænsen John Smidt Direktør, Det Økonomiske Råds sekretariat www.dors.dk DJØF debat 3. marts 2015 Agenda Kort om de finanspolitiske rammer Baggrunden -EU og i Danmark Vurdering af

Læs mere

Stabilitets- og vækstpagten status i 2001

Stabilitets- og vækstpagten status i 2001 4 Stabilitets- og vækstpagten status i 200 Tina Winther Frandsen, Internationalt Kontor INDLEDNING De offentlige finanser i EU-landene har gennemgået en bemærkelsesværdig udvikling i løbet af 990'erne.

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Danmark lysår fra græske tilstande

Danmark lysår fra græske tilstande Danmark lysår fra græske tilstande Danmark ligger fortsat i Superligaen målt på de offentlige finanser, når vi sammenligner os med de europæiske lande. Hvad angår den økonomiske stilling, har vi i den

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld I 14 havde Danmark det største offentlige overskud i EU. Det danske overskud var på 1, pct. af BNP. Kun fire lande i EU havde et overskud. Selvom

Læs mere

STORE FINANSPOLITISKE UDFORDRINGER EFTER KRISEN

STORE FINANSPOLITISKE UDFORDRINGER EFTER KRISEN Af Chefanalytiker Anders Borup Christensen Direkte telefon 9767 19. oktober 9 En kraftig lempelse af finanspolitikken i 9 og 1 kombineret med et voldsomt konjunkturer udsigt til et tilbageslag har medført

Læs mere

STATUS PÅ FINANSPOLITIKKEN I EU

STATUS PÅ FINANSPOLITIKKEN I EU STATUS PÅ FINANSPOLITIKKEN I EU Karoline Garm Nissen og Maria Hove Pedersen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den globale økonomiske krise og aktive finanspolitiske lempelser førte til, at

Læs mere

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009 Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 28. maj 2009 Konjunktursituationen og aktuel økonomisk politik Udsigt til produktionsfald både i Danmark og internationalt

Læs mere

Euro-krisen hvorfor? Jesper Jespersen jesperj@ruc.dk Tirsdag, den 18. september 2012

Euro-krisen hvorfor? Jesper Jespersen jesperj@ruc.dk Tirsdag, den 18. september 2012 Euro-krisen hvorfor? Jesper Jespersen jesperj@ruc.dk Tirsdag, den 18. september 2012 Fordi ØMUen har en række indbyggede svagheder 1. Konvergens-kriterierne sikrer ikke konvergens 2. Stabilitetspagten

Læs mere

Et årti med underskud på de offentlige finanser

Et årti med underskud på de offentlige finanser Kirstine Flarup Tofthøj, Chefkonsulent KIFT@di.dk, 3377 4946 AUGUST 7 Et årti med underskud på de offentlige finanser Krisen ligger bag os, væksten er i bedring og finanspolitikken er teknisk set holdbar

Læs mere

Flere langtidsledige i EU har store sociale konsekvenser

Flere langtidsledige i EU har store sociale konsekvenser Flere langtidsledige i EU har store sociale konsekvenser Nye tal fra stat viser, at arbejdsløsheden i EU nu er på ca. 2 mio. personer svarende til, at,7 pct. af arbejdsstyrken i EU står uden job. Alene

Læs mere

Forårsprognose : mod en langsom genopretning

Forårsprognose : mod en langsom genopretning EUROPA-KOMMISSIONEN PRESSEMEDDELELSE Forårsprognose 2012-13: mod en langsom genopretning Bruxelles, den 11. maj 2012 Efter nedgangen i output sidst i 2011 skønnes økonomien i EU i øjeblikket at være inde

Læs mere

Europæiske spareplaner medfører historiske jobtab

Europæiske spareplaner medfører historiske jobtab Europæiske spareplaner medfører historiske jobtab Krisen begynder nu for alvor at kunne ses på de offentlige budgetter, og EU er kommet med henstillinger til 2 af de 27 EU-lande. Hvis stramningerne, som

Læs mere

Lave renter og billige lån, pas på overophedning

Lave renter og billige lån, pas på overophedning Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, + 8 98 APRIL 7 Lave renter og billige lån, pas på overophedning Danske virksomheders omkostninger ved at låne er lavere end den økonomiske situation herhjemme tilsiger.

Læs mere

11.500.000 langtidsledige EU-borgere i 2015

11.500.000 langtidsledige EU-borgere i 2015 11.00.000 langtidsledige EU-borgere i 01 Langtidsledigheden i EU er den højeste, der er målt siden midten/slutningen af 1990 erne. En ny prognose, som AE har udarbejdet i fællesskab med OFCE fra Frankrig

Læs mere

Spareplan og EU-krav koster danske job i 2011

Spareplan og EU-krav koster danske job i 2011 Spareplan og EU-krav koster 2. danske job i 211 EU er på nuværende tidspunkt kommet med henstillinger til stort set alle EU-lande, der som konsekvens af konvergenskravene påbydes at stramme finanspolitikken

Læs mere

Finanspolitik i EU: Udvikling og udfordringer

Finanspolitik i EU: Udvikling og udfordringer 43 Finanspolitik i EU: Udvikling og udfordringer Thomas Munk Gade og Marianne C. Koch, Økonomisk Afdeling INDLEDNING De offentlige finanser er under pres i EUs medlemslande. Markant økonomisk nedgang og

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

11 millioner europæere har været ledige i mere end et år

11 millioner europæere har været ledige i mere end et år millioner ledige i EU 11 millioner europæere har været ledige i mere end et år Arbejdsløsheden i EU-7 stiger fortsat og nærmer sig hastigt mio. personer. Samtidig bliver der flere langtidsledige. Der er

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

GLOBAL KONJUNKTUR: TØMMERMÆND I VESTEN

GLOBAL KONJUNKTUR: TØMMERMÆND I VESTEN GLOBAL KONJUNKTUR: TØMMERMÆND I VESTEN FINANSKRISER Gearing og nedgearing af økonomien BRIK landene (ex. Rusland) gik uden om Finanskrisen mens Vesten er i gang med en kraftig nedgearing ovenpå historisk

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Finanspolitisk holdbarhed Konkrete tal og grafer må ikke refereres offentligt før d. 26. maj

Finanspolitisk holdbarhed Konkrete tal og grafer må ikke refereres offentligt før d. 26. maj Finanspolitisk holdbarhed Konkrete tal og grafer må ikke refereres offentligt før d. 26. maj John Smidt De Økonomiske Råds sekretariat www.dors.dk Finanspolitisk konference, Færøerne 18. maj 2015 Agenda

Læs mere

2025-planen bringer ikke borgernes velfærd i fare

2025-planen bringer ikke borgernes velfærd i fare DI ANALYSE september 2016 2025-planen bringer ikke borgernes velfærd i fare I regeringens netop fremlagte 2025-plan er der udsigt til en offentlig udgiftsvækst, som har været kritiseret for at vil kunne

Læs mere

Bedre styr på de offentlige finanser i EU vil gavne virksomhederne

Bedre styr på de offentlige finanser i EU vil gavne virksomhederne ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE februar 1 Bedre styr på de offentlige finanser i EU vil gavne virksomhederne Af konsulent Anders Goul Møller, angm@di.dk, 83571. EU-landene er kommet nærmere en langtidsholdbar

Læs mere

Stabilitets- og vækstpagten status 2003

Stabilitets- og vækstpagten status 2003 93 Stabilitets- og vækstpagten status 2003 Niels Bartholdy og Lars Falkenberg, Internationalt Kontor INDLEDNING Hensigten med at indgå stabilitets- og vækstpagten i 1997 var først og fremmest at sikre,

Læs mere

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Af Chefanalytiker Anders Borup Christensen Direkte telefon 9767 9. februar 1 FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Finansministeriet er i gang med et grundigt kasseeftersyn og offentliggør

Læs mere

Oversigt over resuméer

Oversigt over resuméer Oversigt over resuméer Formål og målsætninger Udgangspunktet før krisen Skærpede finanspolitiske udfordringer Udfordringens størrelse Regeringens strategi for konsolidering Det offentlige forbrug er historisk

Læs mere

Dansk vækst er bundprop i EU mens de offentlige finanser er i EUs top

Dansk vækst er bundprop i EU mens de offentlige finanser er i EUs top Dansk vækst er bundprop i EU mens de offentlige finanser er i EUs top Dansk økonomi er, som den eneste af EU-landene, i bakgear i 1. kvartal 211 og endt i en teknisk recession igen, dvs. et såkaldt dobbeltdyk.

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 2. september 2010 (Alm. del - 7).

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 2. september 2010 (Alm. del - 7). Finansudvalget 2009-10 FIU alm. del, endeligt svar på 7 spørgsmål 269 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 7. september 2010 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af

Læs mere

Budgetlovens nye vagthund

Budgetlovens nye vagthund Budgetlovens nye vagthund Oplæg i Finanspolitisk Netværk 3. juni 2015 Direktør John Smidt i De Økonomiske Råds sekretariat www.dors.dk Agenda 1. De finanspolitiske rammer Lidt om baggrund, herunder den

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 4. december 2012

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 4. december 2012 Europaudvalget 2012 Rådsmøde 3205 - økofin Bilag 4 Offentligt Enhed International Økonomi Sagsbehandler [INI] Koordineret med [INI] Sagsnr. Doknr. Dato Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 4. december

Læs mere

DØR s forårsrapport 2012 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 29. maj 2012. BNP, 2007 = 100 105 Danmark Euroområdet

DØR s forårsrapport 2012 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 29. maj 2012. BNP, 2007 = 100 105 Danmark Euroområdet DØR s forårsrapport 2012 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 29. maj 2012 BNP, 2007 = 100 105 Danmark Euroområdet 100 USA 95 90 85 80 2000 2002 2004 2006 2008 2010 2012 Disposition 1. Den europæiske statsgældskrise

Læs mere

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN?

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Siden den globale økonomiske og finansielle krise har EU lidt under et lavt investeringsniveau. Der er behov for en kollektiv og koordineret indsats

Læs mere

EU kommer styrket ud af krisen

EU kommer styrket ud af krisen Analysepapir, januar 13 EU kommer styrket ud af krisen Af chefkonsulent Morten Granzau Nielsen, Mogr@di.dk Finanskrisen har været hård og skaber stadig stor usikkerhed om især europæisk økonomi. Men krisen

Læs mere

Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009

Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009 Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009 jesperj@ruc.dk Jesper Jespersen Professor, dr.scient.adm. Roskilde Universitet Den faste fastkurspolitik, 1982-? Danmark har i hele efterkrigstiden ført

Læs mere

Koordineret EU-krisepolitik kan skabe 36.000 job i Danmark

Koordineret EU-krisepolitik kan skabe 36.000 job i Danmark Koordineret EU-krisepolitik kan skabe 36.000 job i Danmark Der er meget store usikkerheder forbundet med international økonomi i øjeblikket og meget taler for, at væksten i udlandet bliver lavere end først

Læs mere

Lavere international vækst koster dyrt i job og velstand

Lavere international vækst koster dyrt i job og velstand Lavere international vækst koster dyrt i job og velstand En politisk tillidskrise har øget den internationale usikkerhed blandt forbrugere og investorer. Det rammer dansk økonomi hårdt, da eksporten har

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn. Folketingets Økonomiske Konsulent. Til: Dato: Udvalgets medlemmer 13. maj 2014

Det Udenrigspolitiske Nævn. Folketingets Økonomiske Konsulent. Til: Dato: Udvalgets medlemmer 13. maj 2014 Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget, Udenrigsudvalget, OSCEs Parlamentariske Forsamling UPN Alm.del Bilag 216, FOU Alm.del Bilag 110, URU Alm.del Bilag 185, OSCE Alm.del Bilag 39, NP Offentligt

Læs mere

EU-note E 19 Offentligt

EU-note E 19 Offentligt 2011-12 EU-note E 19 Offentligt Europaudvalget Den økonomiske konsulent EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 20. januar 2012 Den økonomiske udvikling i EU kort fortalt Resume I notatet

Læs mere

Lever Konvergensprogrammet op til de finanspolitiske spilleregler i Stabilitets- og Vækstpagten og Finanspagten?

Lever Konvergensprogrammet op til de finanspolitiske spilleregler i Stabilitets- og Vækstpagten og Finanspagten? 3. maj 2012 Lever Konvergensprogrammet op til de finanspolitiske spilleregler i Stabilitets- og Vækstpagten og Finanspagten? 1. Indledning Økonomi- og Finansministrene i EU (ECOFIN-rådet) skal i løbet

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK NATURLIG REAL RENTE OG LANGVARIG STAGNATION. Jesper Pedersen, Økonomisk Afdeling, Økonomisk Forskning

DANMARKS NATIONALBANK NATURLIG REAL RENTE OG LANGVARIG STAGNATION. Jesper Pedersen, Økonomisk Afdeling, Økonomisk Forskning DANMARKS NATIONALBANK NATURLIG REAL RENTE OG LANGVARIG STAGNATION Jesper Pedersen, Økonomisk Afdeling, Økonomisk Forskning Overblik Hvad er langvarig stagnation/ secular stagnation? Tæt sammenhæng med

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2008:26 3. november Offentligt underskud og gæld i EU 2007 (oktober-opgørelse) 1.

OFFENTLIGE FINANSER STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2008:26 3. november Offentligt underskud og gæld i EU 2007 (oktober-opgørelse) 1. STATISTISKE EFTERRETNINGER OFFENTLIGE FINANSER 2008:26 3. november 2008 Offentligt underskud og gæld i EU 2007 (oktober-opgørelse) Resumé: Samlet set opfyldte de 27 EU-lande ØMU-kriterierne for både det

Læs mere

Forårsprognose 2013: EU s økonomi er langsomt ved at komme sig efter en langvarig recession

Forårsprognose 2013: EU s økonomi er langsomt ved at komme sig efter en langvarig recession EUROPA-KOMMISSIONEN PRESSEMEDDELELSE Bruxelles, den 3. maj 2013 Forårsprognose 2013: EU s økonomi er langsomt ved at komme sig efter en langvarig recession Efter den recession, der kendetegnede 2012, forventes

Læs mere

Euroområdet Den offentlige gæld risikerer at løbe løbsk

Euroområdet Den offentlige gæld risikerer at løbe løbsk 20. november 2009 Euroområdet Den offentlige gæld risikerer at løbe løbsk Gældskvoten i euroområdet har kurs mod 100% af BNP Men gælden stiger også hastigt i USA og Storbritannien Stabilitets- og Vækstpagten

Læs mere

Status for finanspolitikken oktober 2009

Status for finanspolitikken oktober 2009 Status for finanspolitikken oktober 9 5. oktober 9 Dette notat indeholder en status for finanspolitikken i lyset af nye oplysninger siden august, herunder nationalregnskabet for. kvartal 9. De nye oplysninger

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk ØKONOMISK ANALYSE. juni 019 Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk Den danske lønkonkurrenceevne, altså hvordan danske virksomheders lønomkostninger og produktivitet ligger i forhold til udlandet, er brølstærk.

Læs mere

INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012

INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012 INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012 SCHMIEGELOW Investeringsrådgivning er 100 % uvildig og varetager alene kundens interesser. Vi modtager ikke honorar, kick-back eller lignende fra formueforvaltere eller andre.

Læs mere

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3027 - økofin Bilag 4 Offentligt

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3027 - økofin Bilag 4 Offentligt Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3027 - økofin Bilag 4 Offentligt 8. februar 2015 Supplerende samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 13. juli 2010 1. Den europæiske finansielle tilsynspakke a) (evt.)

Læs mere

Globaliseringsredegørelse 2009 opdaterede figurer.

Globaliseringsredegørelse 2009 opdaterede figurer. Globaliseringsredegørelse 9 opdaterede figurer. Globaliseringsredegørelsen for 9 indeholder et temakapitel om finanskrisen og faren for protektionistiske tiltag. Da kapitlet blev skrevet i foråret 9 og

Læs mere

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, efterår 2010

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, efterår 2010 Finansudvalget 2010-11 FIU alm. del 8 Bilag 2 Offentligt Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, efterår 2010 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 26. oktober 2010 Konjunkturvurdering samt anbefalinger

Læs mere

Offentligt underskud de næste mange årtier

Offentligt underskud de næste mange årtier Organisation for erhvervslivet Maj 21 Offentligt underskud de næste mange årtier AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK Dansk økonomi står netop nu over for store udfordringer med at komme

Læs mere

Regeringen bør sætte forbruget i bero

Regeringen bør sætte forbruget i bero Anders Goul Møller, økonomisk konsulent angm@di.dk, 3377 3401 DECEMBER 2016 Regeringen bør sætte forbruget i bero I det netop fremlagte regeringsgrundlag er der udsigt til en offentlig forbrugsvækst, som

Læs mere

Regering misbruger EU-henstilling som undskyldning for hestekur i 2011

Regering misbruger EU-henstilling som undskyldning for hestekur i 2011 Regering misbruger EU-henstilling som undskyldning for hestekur i 211 er EU's absolutte duks, når det kommer til holdbare offentlige finanser og mulighederne for at klare fremtidens udfordringer. Men samtidig

Læs mere

Lavvækst slår hul i statskassen - derfor skal der gang i væksten

Lavvækst slår hul i statskassen - derfor skal der gang i væksten Lavvækst slår hul i statskassen - derfor skal der gang i væksten Statsfinanserne risikerer at blive svækket med 20 mia. kr. som følge af fortsat lavvækst. Danmarks hovedudfordring er at få gang i vækst

Læs mere

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 2015 Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen efter danske underleverancer Danske virksomheder har mange underleverancer til erhvervslivet i udlandet. Væksten

Læs mere

Uafhængig årlig vækstundersøgelse 2013 ECLM-IMK-OFCE

Uafhængig årlig vækstundersøgelse 2013 ECLM-IMK-OFCE Uafhængig årlig vækstundersøgelse 2013 ECLM-IMK-OFCE Sammenfatning Fire år efter, at den store recession startede, befinder euroområdet sig stadig i krise. Både det samlede BNP og BNP per capita er lavere

Læs mere

Virkning af finanspolitik under krisen

Virkning af finanspolitik under krisen Kvartalsoversigt - 3. kvartal 29 79 Virkning af finanspolitik under krisen Ann-Louise Winther, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING For at dæmpe virkningerne af den finansielle og økonomiske

Læs mere

Euroland: Risiko for vækstskuffelse i Q2

Euroland: Risiko for vækstskuffelse i Q2 Euroland: Risiko for vækstskuffelse i Q2 13. august 2014 Tina Winther Frandsen Seniorøkonom Jyske Markets twf@jyskebank.dk +45 8989 7170 Side 1/12 Euroland: Risiko for vækstskuffelse i Q2 Vækstnøgletallene

Læs mere

ECB Månedsoversigt Marts 2009

ECB Månedsoversigt Marts 2009 LEDER På baggrund af den regelmæssige økonomiske og monetære analyse besluttede Styrelsesrådet på mødet den 5. marts 2009 at nedsætte s officielle renter med yderligere 50 basispoint. Renten ved eurosystemets

Læs mere

200.000 PERSONER EKSTRA I BESKÆFTIGELSE VED STOP FOR EFTERLØN OG FORHØ- JELSE AF PENSIONSALDER

200.000 PERSONER EKSTRA I BESKÆFTIGELSE VED STOP FOR EFTERLØN OG FORHØ- JELSE AF PENSIONSALDER 200.000 PERSONER EKSTRA I BESKÆFTIGELSE VED STOP FOR EFTERLØN OG FORHØ- JELSE AF PENSIONSALDER Den økonomiske vækst bremses i de kommende år af mangel på arbejdskraft. Regeringen forventer således, at

Læs mere

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 12. oktober 2011 Notat om dansk økonomi (Nationalbankens

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. HP Hedge Ultimo april 2010. Index 100 pr. 15. marts 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. HP Hedge Ultimo april 2010. Index 100 pr. 15. marts 2007 HP Hedge april 2010 HP Hedge gav et afkast på 1,29% i april. Det er ensbetydende med et samlet afkast for 2010 på 9,18%. Benchmark for afdelingen er CIBOR 12 + 5%, som det var målsætningen minimum at matche

Læs mere

Det peger op for renten

Det peger op for renten Det peger op for renten Renterekorderne lever på lånt tid. Siden finanskrisen har den europæiske centralbank, ECB, holdt de europæiske renter, herunder danske boligrenter, rekordlave. Formålet har været

Læs mere

Af cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS

Af cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS Af cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS Udfordringer De offentlige finansers holdbarhed Udsigt til lavvækst på den anden side af krisen Offentlige finanser Underskuddene er problematiske: De kan drive

Læs mere

Finanspolitik i EU hvad har vi lært af krisen?

Finanspolitik i EU hvad har vi lært af krisen? Kvartalsoversigt,. kvartal - Del 59 Finanspolitik i EU hvad har vi lært af krisen? Jens Bech Agerholm, Uffe Mikkelsen og Karoline Garm Nissen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den økonomiske

Læs mere

Uden yderligere reformer bliver Danmark et lavvækst-land

Uden yderligere reformer bliver Danmark et lavvækst-land DI Analysepapir, juli 2012 Uden yderligere reformer bliver Danmark et lavvækst-land Af chefkonsulent Morten Granzau Nielsen, Mogr@di.dk Danmark er blandt de lande, der er bedst rustet til få styr på de

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 25 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Svagt positiv nettotilgang til ledighed Nettotilgangen til

Læs mere

Europæisk investeringspagt kan skabe 1,6 mio. job i EU

Europæisk investeringspagt kan skabe 1,6 mio. job i EU Europæisk investeringspagt kan skabe 1,6 mio. job i EU Efter flere år, hvor fokus udelukkende har været på besparelser i Europa, har dagsordenen i flere europæiske lande ændret sig, og det ser nu ud til,

Læs mere

Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab

Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab Eurosystemets stab har på grundlag af de informationer, der var tilgængelige pr. 17. maj 2004, udarbejdet fremskrivninger

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE. om ophævelse af afgørelse 2010/288/EU om et uforholdsmæssigt stort underskud i Portugal

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE. om ophævelse af afgørelse 2010/288/EU om et uforholdsmæssigt stort underskud i Portugal EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.5.2017 COM(2017) 530 final Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE om ophævelse af afgørelse 2010/288/EU om et uforholdsmæssigt stort underskud i Portugal DA

Læs mere

Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 22. oktober 2011

Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 22. oktober 2011 Europaudvalget 2011 Ekstraordinært økofin Bilag 1 Offentligt 18. oktober 2011 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 22. oktober 2011 1) Forberedelse af Det Europæiske Råd den 23. oktober 2011 -

Læs mere

Kroniske offentlige underskud efter 2020

Kroniske offentlige underskud efter 2020 13. november 2013 ANALYSE Af Christina Bjørnbak Hallstein Kroniske offentlige underskud efter 2020 En ny fremskrivning af de offentlige budgetter foretaget af den uafhængige modelgruppe DREAM for DA viser,

Læs mere

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM-

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- 31. marts 2008 Signe Hansen direkte tlf. 33557714 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- MER DANSK ØKONOMI Væksten forventes at geare ned i år særligt i USA, men også i Euroområdet. Usikkerheden

Læs mere

De nordeuropæiske lande har råderum til at stimulere væksten

De nordeuropæiske lande har råderum til at stimulere væksten De nordeuropæiske lande har råderum til at stimulere væksten EU-kommissionens helt nye prognose afslører, at den europæiske økonomi fortsat sidder fast i krisen. EU s hårde sparekurs har bremset den økonomiske

Læs mere

Bruxelles, den COM(2016) 727 final. ANNEXES 1 to 2 BILAG. til

Bruxelles, den COM(2016) 727 final. ANNEXES 1 to 2 BILAG. til EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.11.2016 COM(2016) 727 final ANNEXES 1 to 2 BILAG til MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE

Læs mere

Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU

Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU I august var der 25,4 mio. arbejdsløse i EU-27, svarende til en ledighedsprocent på,5 pct. Arbejdsløsheden er højest blandt de lavest uddannede, og det er også

Læs mere

Behov for en stram finanslov

Behov for en stram finanslov EØK ANALYSE november 15 Behov for en stram finanslov Regeringen har lagt op til at stramme finanspolitikken i 16 og indlægge en sikkerhedsmargin til budgetlovens grænse. DI bakker op om at stramme finanspolitikken

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Henstilling med henblik på RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 27.7.2016 COM(2016) 519 final Henstilling med henblik på RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om at pålægge Portugal en bod for ikke at have truffet virkningsfulde foranstaltninger

Læs mere

Stabilitets- og vækstpagten status 2005

Stabilitets- og vækstpagten status 2005 49 Stabilitets- og vækstpagten status 2005 Thomas Haugaard Jensen og Jens Anton Kjærgaard Larsen, Internationalt Kontor INDLEDNING EU-traktatens finanspolitiske bestemmelser og stabilitets- og vækstpagten

Læs mere

Lavere vækst i Europa koster danske arbejdspladser

Lavere vækst i Europa koster danske arbejdspladser Lavere vækst i Europa koster danske arbejdspladser Gennem de sidste måneder er vækstskøn for flere lande blevet nedjusteret. De nyeste forventninger til den økonomiske vækst tegner et mere pessimistisk

Læs mere

LAV VÆKST KOSTER OS KR.

LAV VÆKST KOSTER OS KR. LAV VÆKST KOSTER OS 40.000 KR. HVER TIL FORBRUG AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND. POLIT. RESUMÉ Væksten i dansk økonomi har siden krisen ligget et godt stykke under det historiske gennemsnit. Mens den årlige

Læs mere

OECD har ikke styr på de danske arbejdsmarkedsreformer

OECD har ikke styr på de danske arbejdsmarkedsreformer OECD har ikke styr på de danske arbejdsmarkedsreformer OECD s lange BNP-fremskrivninger har enorm vægt i den danske økonomiske debat. Den nyeste fremskrivning afslører, at OECD ikke har styr på de danske

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 5 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 5 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 5 Offentligt Europaudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 14. november 2013 Kommissionens prognose:

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 6.

DANMARKS NATIONALBANK 6. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 6. JUNI 2017 NR. 9 Øget kapital i banker rammer ikke BNP-vækst Pengeinstitutterne har øget kapitalprocenten BNP-væksten er ikke blevet ramt af øget kapitalprocent Velkapitaliserede

Læs mere

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 15 Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport Nedgangen i den europæiske bygge- og anlægsaktivitet er bremset op og nu svagt stigende efter

Læs mere

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK var det 7. rigeste land i verden for 40 år siden. I dag

Læs mere

Udbud af amerikanske statsobligationer og den lange rente

Udbud af amerikanske statsobligationer og den lange rente 31 Udbud af amerikanske statsobligationer og den lange rente Søren Schrøder og Esben Humble Slotsbjerg, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING I kølvandet på den finansielle krise befinder

Læs mere

Notat til Folketingets Finansudvalg og Europaudvalg vedr. EU-mindstekrav til mellemfristede mål for de offentlige

Notat til Folketingets Finansudvalg og Europaudvalg vedr. EU-mindstekrav til mellemfristede mål for de offentlige Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del Bilag 230 Offentligt Notat til Folketingets Finansudvalg og Europaudvalg vedr. EU-mindstekrav til mellemfristede mål for de offentlige finanser Ifølge Stabilitets- og

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0520 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0520 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0520 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 27.7.2016 COM(2016) 520 final Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE om at pålægge Portugal at træffe foranstaltninger

Læs mere

ECB Månedsoversigt August 2009

ECB Månedsoversigt August 2009 LEDER På baggrund af den regelmæssige økonomiske og monetære analyse besluttede Styrelsesrådet på mødet den 6. august at fastholde s officielle renter. De informationer og analyser, der er blevet offentliggjort

Læs mere

Om Stabilitets- og Vækstpagten

Om Stabilitets- og Vækstpagten Om Stabilitets- og Vækstpagten Af Christen Sørensen Stabilitets- og Vækstpagten blev implementeret med to forordninger, 1466/97 (den forebyggende del) og 1467/97 (den korrigerende del), der efterfølgende

Læs mere