Introduktion til SKAGEN Fondene

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Introduktion til SKAGEN Fondene"

Transkript

1 Investormøde IDA huset 3. april 2013 Introduktion til SKAGEN Fondene Formuerådgivere Jonas Rasmussen og Henrik Rasmussen

2 Agenda Kort om SKAGEN Status på fondene Bliv en bedre investor Pause Porteføljeteori og sammensætning Afrunding

3 SKAGEN Fondene Norsk kapitalforvalter, etableret i Stavanger i Begyndte for venner, nu 117 mia. norske kroner under forvaltning Globale og langsigtede investeringer - Fokus på selskaberne - bottom up Bedst mulige risikojusteret afkast efter omkostninger! % i gennemsnitligt årligt afkast for aktiefondene Interessefælleskab med vores investorer - Forvalterne har egne penge i fondene - Omkostninger varierer med resultaterne Enkelt og gennemskueligt - Kan købes gennem pengeinstitutter, linkordninger og SKAGEN

4 SKAGENs globale obligations-, ejendoms- og aktiefonde - byggestenene Globale aktier SKAGEN Global 100% Globale Aktier SKAGEN Kon-Tiki 100% Vækstmarkeder Globale ejendomsaktier SKAGEN m 2 100% Globale Ejendomsaktier Globale obligationer SKAGEN Tellus 100% Globale Statsobligationer Kontanter Bankkonto Kontanter Globale obligationer Globale ejendomme Globale aktier

5 Det vi alle ser: Kursen (prisen) (Koster 1 krone) Det vi leder efter er: Værdierne (2 kroner værd) Så derfor leder vi efter selskaber, der er: - Undervurderede De kan være: - Upopulære - Underanalyserede

6 Kunsten at anvende sund fornuft i selskabsinvesteringer Investeringsfilosofien Hvis vi ikke forstår forretningsmodellen, investerer vi ikke Kristian Falnes Porteføljeforvalter, SKAGEN Global Markedet er irrationelt. Så når alle siger, at en aktie er dårlig, er den det første sted, vi leder Hvis alle er positive, bliver vi skeptiske Hvis det ser for godt ud, fortsætter vi med forsigtighed Hvis alle er negative, bliver vi nysgerrige

7 Gennemsigtighed få information Måneds- og Nyhedsmail Månedlig Statusrapport Markeds- og Årsrapport

8 Agenda Kort om SKAGEN Status på fondene Bliv en bedre investor Pause Porteføljeteori og sammensætning Afrunding

9 Status på vores fonde SKAGEN Tellus, SKAGEN m2, SKAGEN Global og SKAGEN Kon-Tiki

10 Historisk afkast på vores fonde Pr Afkast i % Fond Benchmark Fond Benchmark Fond Benchmark Fond Benchmark År til dato 2,0% -0,47% 10,4% 10,3% 7,0% 9,3% 6,7% 1,0% Seneste år 11,3% 2,7% 12,8% 15,1% 5,5% 6,1% Seneste 3 år 7,5% 4,4% 9,9% 9,7% 5,4% 5,1% Seneste 5 år 8,8% 6,7% 6,7% 6,1% 8,9% 5,4% Seneste 10 år 16,8% 7,0% 24,1% 15,2% Siden start 6,7% 5,1% 12,8% 14,0% 15,9% 2,7% 17,1% 9,1% Tal udover 12 mdr. er annualiserede SKAGEN Tellus SKAGEN m 2 SKAGEN Global SKAGEN Kon-Tiki

11 De største bidragsydere seneste 12 måneder Pr. 28. februar 2013 Top 5 positive bidragsydere SKAGEN Tellus 100% Statsobligationer, Globalt Portugisisk statsobligation Polsk statsobligation Mexikansk statsobligation Spansk statsobligation Slovakisk statsobligation 2.2 %-point 1.1 %-point 1.3 %-point 0.8 %-point 0.8 %-point 1 position bidrog negativt Tjekisk statsobligation %-point

12 Index SKAGEN Tellus: Kursudviklingen siden start i 2006 Pr. 28. februar Tellus (EUR) Index (EUR) Index sep. 06 jun. 07 feb. 08 nov. 08 jul. 09 apr. 10 des. 10 sep. 11 jun. 12 feb. 13

13 SKAGEN m 2 : Aktuel fordeling Pr. 28. februar % 33% 32% + Kontanter 3%

14 SKAGEN m²: Fordeling ejendomstyper Pr. 28. februar 2013 Ejendomstyper Blandet; 15% Kontorer; 18% Sundhed; 2% Hoteller; 3% Industri; 15% Detail; 27% Boliger; 17%

15 Hvilke aktier har SKAGEN Global tjent og tabt på i 2013 Pr. 28. februar 2013 Selskab Hovedkontor Mill. NOK Selskab Hovedkontor Mill. NOK Citigroup Bank og Finans +163 China Unicom Telekommunikation -60 Tyco Intl. Sikkerhedssystemer +124 Ternium Stålproducent -55 Vimpelcom Telekommunikation +114 EMGS Olie-teknologi -35 Renault Bilproducent +113 Gazprom Olie og gas -30 Samsung Elec. Elektronik +104 Lundin Mining Minedrift -28 Total værdiskabelse i 2013: millioner norske kroner

16 Hvilke aktier har SKAGEN Kon-Tiki tjent og tabt på i 2013 Pr. 28. februar 2013 Selskab Hovedkontor Mill. NOK Selskab Hovedkontor Mill. NOK Great Wall Motor Biler +425 State Bank of India Bank og Finans -114 Cosan Ltd Infrastruktur og Energi +208 Hon Hai Precision IT -106 Baker Hughes Oliefelt service +189 Vale Mineselskab -93 Banrisul Bank og Finans +180 Johannesburg Stock Exchange Børs -51 ABB Kapitalgoder +173 Tata Global Beverages Te- og kaffeproducent -49 Total værdiskabelse i 2013: millioner norske kroner

17 Agenda Kort om SKAGEN Status på fondene Bliv en bedre investor Pause Porteføljeteori og sammensætning Afrunding

18 Bliv en bedre investor Stof til eftertanke

19 Agenda Investoradfærd Hvordan kan det være? Hvad kan man gøre?

20 Investoradfærd et par observationer

21 Køb billigt sælg dyrt Hvornår burde man have købt/solgt? 110 SÆLG Globale aktier (MSCI) SÆLG KØB 50 Kilde: Nationalbanken Verdensindekset

22 Køb billigt - sælg dyrt Hvordan har I så handlet Nettokøb af aktier (private) Købt Købt Solgt Nettokøb Kilde: Nationalbanken Nettosalg Verdensindekset

23 Hvordan kan det være? Troen på egne evner vi har tendens til at overvurdere Værdien af viden Fikspunkt Hjernen er en fedtspiller tab gør ondt

24 Troen på egne evner Vi har tendens til at overvurdere

25 En klassiker Hvor god er du til at køre i bil i forhold til gennemsnittet? 80% synes, de er bedre til at køre bil end gennemsnittet!

26 Troen på egne evner: Mænd er mere overmodige end kvinder Det påvirker investeringsmønsteret 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Omæstningshastighed Single kvinder Gifte kvinder Gifte mænd Single mænd Kilde: Barber, Brad M., and Terrance Odean, Trading Is Hazardous to Your Wealth: The Common Stock Investment Performance of Individual Investors, Journal of Finance, LV (2000),

27 Mange handler, mange omkostninger 20,00% 18,00% 16,00% 14,00% 12,00% 10,00% 8,00% Lav omsætning Afkast før og efter omkostninger Høj omsætning Bruttoafkast Afkast efter omkostninger Kilde: Barber, Brad M., and Terrance Odean, Trading Is Hazardous to Your Wealth: The Common Stock Investment Performance of Individual Investors, Journal of Finance, LV (2000),

28 Advarsel 1. Mænd: (mænd mere selvovervurderende end kvinder) 2. Mænd med succes på andre områder: Succesfulde folk overvurderer let egne evner på alle områder og undervurderer heldet. 3. Ældre mænd: Ikke mange områder tilbage at være god på end porteføljemanagement 4. Pensionerede mænd: Ikke så meget at lave, let fristet af spil i enhver form. Kilde: Michael Møller, professor CBS

29 Værdien af viden

30 Investorer har flokmentalitet, som kan få hyæner til at ligne individualister Sir Templeton (en af verdens bedste investorer 14,5% i gennemsnitligt årligt afkast i 38 år)

31 Hvad tror du, flest mennesker dør af i USA mord eller selvmord?

32 Videnskabeligt forsøg rammerne påvirker dig S

33 Informationskaskader og ignorering Professor i formel filosofi Vincent F. Hendricks Sagt om finansielle bobler Informationskaskade spredes som en epidemi Ekspotientelt stigning i antallet af nettotilhængere af synspunktet om, at priserne fortsat vil stige. Medierne følger trop, og der opfindes begreber som Ny økonomi, når forløbet ikke passer ind i lærebøgernes simple sammenhæng. Fokus på et kernesynspunkt - uvelkommen information, der modsiger synspunktet Cand. Polit. & Cand. Mag. Jan Lundorff Rasmussen frasorteres (ignorering)

34 Man har tendens til at høre, det man gerne vil høre!

35 Fikspunkt Trang til at have noget at sigte efter

36 Fikspunkt: Hvem er mest ked af det - fra i går til i dag? Kursudviklingen på selskab A Kurt's - købskurs Ole's købskurs Kurs i går Kurs i dag

37 Er det A, B, C eller D, der ser det største potentiale? Den ramme, vi træffer beslutninger i, betyder alt for meget for vores endelig beslutning A B C D

38 Hjernen er en fedtspiller Vi føler dobbelt så meget ubehag ved at miste noget i forhold til glæden ved at få det

39 Fedtspiller: Præferencer - Vind- eller tabssituation Eksempel 1 A. Du kan få kr. med det samme B. Du kan deltage i en lodtrækning, hvor du har 80% chance for at vinde kr. og deraf 20% chance for ikke at få noget Hvilken en af mulighederne vælger du?

40 Fedtspiller: Præferencer - Vind- eller tabssituation Eksempel 2 A. Indgå forlig og betal kr. B. Du kan deltage en lodtrækning, hvor du har 80% chance for at tabe og skal betale kr. og samtidig 20% chance for at gå fri og slippe for at betale Hvilken en af mulighederne foretrækker du?

41 Præferencer - Vind- eller tabssituation: Eksempel 1 A. Du kan få kr. med det samme Eksempel 2 A. Indgå forlig og betal kr. B. Du kan deltage i en lodtrækning, hvor du har 80% chance for at vinde kr. og deraf 20% chance for ikke at få noget B. Du kan deltage i en lodtrækning, hvor du du 80% chance for at tabe og skal betale kr. og samtidig 20% chance for at gå fri og slippe for at betale Kilde: Børsens Nyhedmagasin torsdag Vi er alle sammen fedtsipillere af Rasmus Ankersen

42 Hvad kan man gøre?

43 Et par gode råd Vær åben overfor ny viden - Lyt til dem, der er uenig med dig - Bliv skeptisk, når andre er positive - Bliv nysgerrig, når andre er negative - Køb ikke en aktie bare fordi andre gør det! Ret blikket fremad ikke bagud - Lad ikke tilfældige pejlemærker afgøre salgsbeslutningen! Tænk langsigtet - vær tålmodig Tænk globalt spred investeringerne Læg en strategi - vær tro mod strategien

44 Agenda Kort om SKAGEN Status på fondene Bliv en bedre investor Pause 10 minutter Porteføljeteori og sammensætning Afrunding

45 Agenda Kort om SKAGEN Status på fondene Bliv en bedre investor Pause Porteføljeteori og sammensætning Afrunding

46 Porteføljeteori og porteføljesammensætning Formuerådgiver Jonas Rasmussen

47 Teorien Teorien siger populært, at det er en god ide at sprede sine investeringer. Det har jo været kendt siden Konen med æggene af H.C. Andersen Harry Markowitz var den første der satte en teoretisk formel risikospredning i sin berømte artikel Portfolio Selection fra1952.

48 Systematisk og usystematisk risiko Hvert aktiv indeholder en mængde af usystematisk risiko. Den kan mindskes ved at sammensætte aktivet med et andet aktiv der reagerer anderledes. Jo flere aktiver man inddrager i sin portefølje jo mere mindsker man den usystematiske risiko dog skal man være opmærksom på korrelationen Systematisk risiko er den risiko man ikke kan bort diversificere væk

49 Den efficiente rand Kombinationer af aktiver, der har de bedste afkast- /risikoforhold, og tilsammen danner de den såkaldte efficiente rand Den optimale portefølje er der hvor afkastet er størst i forhold til risikoen, og er dermed den sammensætning man som investor bør tilstræbe Des højere afkast krav man som investor har des højere risiko må forventes = ingen gratis frokost

50 Aktiv typer Råvarer Obligationer Aktier Hedge fonde Ejendomme

51 Afkast Kontanter Risiko

52 Korrelation Korrelation betyder et mål for sammenhæng mellem et sæt af variable Som det ses på figurerne til højre kan der var stor forskel på hvor variable korrelere Når en portefølje skal sammensættes gælder det om at have aktiver, som IKKE korrelerer sammen derved kan risiko minimeres og stadig have samme afkast forventning Stor Svag Ingen Negativ Aktier Obligationer

53 Vores produkter Afkast Global Vekst Kon-Tiki Enkelt aktier m² Danske obligationer Kontanter Tellus Risiko

54 SKAGEN Balanse 60/40 vs indeks og vores aktiefonde siden 2002* * SKAGEN Kon-Tiki startede 5. april Pr /40-indeks er fondenes referenceindeks, sat sammen af de underliggende aktiefondes indekser, og norsk kort statsobligation for obligationerne.

55 Historiske korrelationer mod makroudviklingen Svag vækst og høj inflation Stærk vækst og høj inflation Råvarer Kort stats obl. Hedge fonde Aktier Stats obl. Kredit obligation Ejendomme Svag vækst og lav inflation Stærk vækst og lav inflation Kilde: GFD, Ecowin, Fama & French og SEB X-asset. Data fra

56 Porteføljesammensætning klassisk opbygning Eksempel på en middel risiko horisont +5 år 50% 50% Aktier Obligationer

57 Porteføljesammensætning udvidet univers Eksempel på en middel risiko horisont +5 år 15% Korte stats obl./kontanter Kredit obligationer 40% 10% 15% Råvarer Hedge fonde Globale ejendomme 10% 10% Globale aktier

58 Hvordan kunne en SKAGEN portefølje se ud Eksempel på en middel risiko horisont +5 år Globale aktier SKAGEN Global 100% Globale Aktier SKAGEN Kon-Tiki 100% Vækstmarkeder Globale ejendomsaktier SKAGEN m 2 100% Globale Ejendomsaktier Globale obligationer SKAGEN Tellus 100% Globale Statsobligationer Kontanter Bankkonto 50% 10% 10% 30% Kontanter Globale obligationer Globale ejendomme Globale aktier

59 Konklusion Husk Konen med æggene! Gør ikke den samme fejl Klassiske porteføljer med kun aktier og obligationer er ikke så interessante pga. det lave rentemiljø Sammensæt en portefølje af aktiver der korrelerer forskelligt derved opnås bedre afkast/risiko forhold Opnå en systematisk spredning igennem investeringsforeninger for dyrt igennem enkelt aktier/aktiver Læg en strategi og tænk langsigtet husk rebalancering!

60 Agenda Kort om SKAGEN Status på fondene Bliv en bedre investor Pause Porteføljeteori og sammensætning Afrunding

61 Få en uforpligtende dialog med en formuerådgiver fra SKAGEN det er gratis Din Investeringsprofil Dine Investeringer Din Investeringsstrategi Dialog Rådgivningsmøde (Rådgivningsgrundlag) Investeringsforslag Opfølgning

62 Der er mange måder at bruge os på Rådgivning og sparring Få os ud som taler i dit netværk gratis og uforpligtende - Hvilke fordele har den langsigtede investor? - Hvad er en god aktieinvestering? - Hvad kan investering i ejendomsaktier gøre for mine samlede investeringer? - Er der virkelig investorer, der køber på toppen og sælger på bunden? - Hvordan kan SKAGENs produkter anvendes? Netværk Aktieklub Rotary Roundtable Virksomhed Revisionsfirma Advokatkontor DAF

63 Opsummering SKAGEN invester globalt og langsigtet Pæne afkast i 1. kvartal Bliv en bedre investor vær åben over for ny viden, ret blikket fremad, tænk langsigtet og spred risikoen Porteføljesammensætning reducer risiko gennem spredning på flere forskellige aktivtyper (ikke alle æg i samme kurv) Rådgivning gratis og uforpligtende

64 Du er altid meget velkommen til at kontakte os, få rådgivning og deltage i vores møder Tak for i dag Thomas, Morten, Jonas, Mette, Jens, Vevika, Christian, Camilla, Søren, Henrik Adresse Kgs. Nytorv 8, 1050 København Telefon Web-site

SKAGEN Focus Jagten på exceptionelle investeringer

SKAGEN Focus Jagten på exceptionelle investeringer Ny aktiefond Vær med fra start Krøyers hund, Rap, 1898. P.S. Krøyer. Tilhører Skagens Museum (manipuleret/beskåret). SKAGEN Focus Jagten på exceptionelle investeringer Kunsten at anvende sund fornuft Essensen

Læs mere

Aktieudvælgelse i en global verden

Aktieudvælgelse i en global verden Fra heden nord for Skagen. 1885. Udsnit Af P.S. Krøyer, Tilhører Skagens Museum Kunsten at anvende sund fornuft Aktieudvælgelse i en global verden Søren Milo Christensen Porteføljeforvalter, SKAGEN Global

Læs mere

ErhvervsKvinder Århus. Onsdag den 13. juni 2007 Jesper Lundager

ErhvervsKvinder Århus. Onsdag den 13. juni 2007 Jesper Lundager ErhvervsKvinder Århus Onsdag den 13. juni 2007 Jesper Lundager Program Kort præsentation Hvem er Sparinvest? Investering generelt Verdensklasse fra en lille dansker Sund fornuft - Investeringsforslag Afslutning

Læs mere

Investering. Investpleje Pension. Investpleje Pension 1

Investering. Investpleje Pension. Investpleje Pension 1 Investering Investpleje Pension Investpleje Pension 1 Investpleje Pension For at tilbyde dig den bedste og mest enkle investering af dine pensionsmidler samarbejder Danske Andelskassers Bank A/S med Investeringsforeningen

Læs mere

Investering. Investpleje Pension. Investpleje Pension 1

Investering. Investpleje Pension. Investpleje Pension 1 Investering Investpleje Pension Investpleje Pension 1 Investpleje Pension For at tilbyde dig den bedste og mest enkle investering af dine pensionsmidler samarbejder Danske Andelskassers Bank A/S med Investeringsforeningen

Læs mere

SAXOINVESTOR FULDAUTOMATISK PORTEFØLJEPLEJE

SAXOINVESTOR FULDAUTOMATISK PORTEFØLJEPLEJE SAXOINVESTOR FULDAUTOMATISK PORTEFØLJEPLEJE Test selv din risiko og vælg blandt flere porteføljer Vælg mellem aktive og passive investeringer Til både pension og frie midler SAXOINVESTOR SaxoInvestor er

Læs mere

Anbefalinger om aktieinvesteringer

Anbefalinger om aktieinvesteringer Tom Engsted ( ) Anbefalinger 8 september, 2011 1 / 31 Anbefalinger om aktieinvesteringer Tom Engsted Møde i Dansk Aktionærforening: "Skal man investere selv eller via investeringsforeninger?" 8 september,

Læs mere

SKAGEN m² investerer i globale ejendomsselskaber - vil du være med?

SKAGEN m² investerer i globale ejendomsselskaber - vil du være med? SKAGEN m² investerer i globale ejendomsselskaber - vil du være med? Tag del i det globale ejendomsmarked Med udgangspunkt i SKAGENs investeringsfilosofi ser vi muligheder for attraktive langsigtede investeringer

Læs mere

Formuepleje i landbruget

Formuepleje i landbruget Formuepleje i landbruget Hvordan bliver man rig? 1. Psykologi 2. Sammensætning af værdipapirer 3. Investeringsstrategi 4. Markedets forventninger og indikatorer 5. De bedste foreninger Psykologi Nej, nej,

Læs mere

DAF trekant investormøde den 21. marts 2013

DAF trekant investormøde den 21. marts 2013 DAF trekant investormøde den 21. marts 2013 Introduktion til Jesper Lund Din strategi som investor Markedspsykologi Investeringsstrategi Sådan investerer jeg Eksempel på analyse og beslutning Spørgsmål

Læs mere

NÅR DU INVESTERER SELV

NÅR DU INVESTERER SELV NÅR DU INVESTERER SELV Her kan du læse om de muligheder, du har i Lægernes Pensionsbank, og de overvejelser, du skal gøre dig, hvis du selv vil investere din opsparing. 115/04 14.05.2013 I Lægernes Pensionsbank

Læs mere

Afkast rapportering - oktober 2008

Afkast rapportering - oktober 2008 HP Hedge Ultimo oktober 2008 I oktober gav afdelingen et afkast på -13,50%. Det betyder, at afkast Å-t-d er -30,37% mens afkastet siden afdelingens start, medio marts 2007, har været -27,39%. Index 100

Læs mere

Markedskommentar august: Black August vækstnedgang i Kina giver aktienedtur

Markedskommentar august: Black August vækstnedgang i Kina giver aktienedtur Nyhedsbrev Kbh. 3. sep. 2015 Markedskommentar august: Black August vækstnedgang i Kina giver aktienedtur Uro i Kina sætte sine blodrøde spor i aktiemarkederne i august måned. Vi oplevede de største aktiefald

Læs mere

Kul, olie, gas og CO2

Kul, olie, gas og CO2 Kul, olie, gas og CO2 Prisudvikling i lyset af den finansielle krise Henrik Gaarn Christensen Senior Portfolio Manager Energy Markets Dong Energy Brændslernes udvikling siden 27 5 1 15 2 25 jan-7 mar-7

Læs mere

Private Banking Portefølje. et nyt perspektiv på dine investeringer

Private Banking Portefølje. et nyt perspektiv på dine investeringer Private Banking Portefølje et nyt perspektiv på dine investeringer Det er ikke et spørgsmål om enten aktier eller obligationer. Den bedste portefølje er som regel en blanding. 2 2 Private Banking Portefølje

Læs mere

MIRANOVA ANALYSE. Investeringsforeninger med obligationer: Omkostningerne æder afkastet. Udgivet 4. juni 2014

MIRANOVA ANALYSE. Investeringsforeninger med obligationer: Omkostningerne æder afkastet. Udgivet 4. juni 2014 MIRANOVA ANALYSE Udgivet 4. juni 2014 Investeringsforeninger med obligationer: Omkostningerne æder afkastet Når omkostningerne æder dit afkast Lige nu tales der meget om de lave renter på obligationer,

Læs mere

TEMA: HVORDAN INVESTERER MAN I EN TID MED LAVE RENTER OG STOR VOLATILITET. side 1

TEMA: HVORDAN INVESTERER MAN I EN TID MED LAVE RENTER OG STOR VOLATILITET. side 1 TEMA: HVORDAN INVESTERER MAN I EN TID MED LAVE RENTER OG STOR VOLATILITET side 1 HVOR SKAL AFKASTET KOMME FRA? side 2 AKTIV ALLOKERING Hvad bidrager mest til porteføljens afkast og risiko Strategiske (langsigtede)

Læs mere

Skagens grå fyr. 1869. Udsnit. Af Christian Blache. Billedet tilhører Skagens Museum. Velkommen til SKAGEN Fondene. Kunsten at anvende sund fornuft

Skagens grå fyr. 1869. Udsnit. Af Christian Blache. Billedet tilhører Skagens Museum. Velkommen til SKAGEN Fondene. Kunsten at anvende sund fornuft Skagens grå fyr. 1869. Udsnit. Af Christian Blache. Billedet tilhører Skagens Museum. Velkommen til SKAGEN Fondene Kunsten at anvende sund fornuft En introduktion til en anderledes kapitalforvalter SKAGEN

Læs mere

Sparindex. Passiv investering. Lars Toft Jensen, Analytiker

Sparindex. Passiv investering. Lars Toft Jensen, Analytiker Sparindex Passiv investering Lars Toft Jensen, Analytiker Sparindex Agenda Foreninger og Enkeltaktier Omkostninger ved aktieinvestering Passive og Aktive Strategier Sparindex Det passive supplement Risiko

Læs mere

B L A N D E D E A F D E L I N G E R

B L A N D E D E A F D E L I N G E R BLANDEDE AFDELINGER Om Sparinvest Sparinvest er en investeringsforening, der blev etableret i 1968. Vi har specialiseret os i langsigtede investeringsprodukter og tilbyder både private og professionelle

Læs mere

NB Trend 2010. 3-årig investering med hovedstolsgaranti N B T R E N D 2 0 1 0 - T R E Å R I G I N V E S T E R I N G N Y K R E D I T B A N K A / S

NB Trend 2010. 3-årig investering med hovedstolsgaranti N B T R E N D 2 0 1 0 - T R E Å R I G I N V E S T E R I N G N Y K R E D I T B A N K A / S NB Trend 2010 3-årig investering med hovedstolsgaranti 0 N B T R E N D 2 0 1 0 - T R E Å R I G I N V E S T E R I N G Agenda Page Introduktion til NB Trend 2010 1 Historisk afkast og produktkarakteristika

Læs mere

Guide til investering

Guide til investering Guide til investering Som investor i Nordea Invest kan du vælge den sammensætning af aktier og obligationer, der passer til din profil Risikospredning, gode afkastmuligheder og professionel investeringskompetence

Læs mere

xxxxx Danske Invest Mix-afdelinger

xxxxx Danske Invest Mix-afdelinger Maj 2010 xxxxx Danske Invest Mix-afdelinger Fire gode alternativer til placering af overskudslikviditet eller værdipapirinvesteringer Henvender sig til aktie- og anpartsselskaber samt erhvervsdrivende

Læs mere

Flexinvest Forvaltning Fonde

Flexinvest Forvaltning Fonde Flexinvest Forvaltning Fonde 2 DANSKE FORVALTNING AKTIV INVESTERINGSPLEJE OG MULIGHED FOR BEDRE AFKAST Flexinvest Forvaltning Fonde er en investeringsløsning, hvor investeringerne aktivt plejes af kyndige

Læs mere

Om investering og investeringsforeninger. v. Susanne Bolding markedskonsulent, Sydinvest

Om investering og investeringsforeninger. v. Susanne Bolding markedskonsulent, Sydinvest og investeringsforeninger v. Susanne Bolding markedskonsulent, Sydinvest Agenda Hvorfor skal jeg investere? Hvad er en investeringsforening? Hvad tilbyder investeringsforeninger? Hvordan kommer jeg godt

Læs mere

Markedskommentar marts: Den perfekte storm!

Markedskommentar marts: Den perfekte storm! Nyhedsbrev Kbh. 7. apr. 2015 Markedskommentar marts: Den perfekte storm! Marts blev også en god måned med afkast på 1,0 % - 1,8 % i vores afdelinger. Afkastene er et resultat af stigende aktiekurser og

Læs mere

virksomhedsobligationer

virksomhedsobligationer Epletrær, Æbletræ, 1907. 1907. Av Michael Af Michael Ancher, Ancher, en av en Skagenmalerne. af Skagensmalerne. Bildet Billedet tillhører tilhører Skagens Skagen Museum Museum (beskåret). (detalje). SKAGEN

Læs mere

Investpleje Frie Midler

Investpleje Frie Midler Investering Investpleje Frie Midler Investpleje Frie Midler 1 Investpleje Frie Midler En aftale om Investpleje Frie Midler er Andelskassens tilbud til dig om pleje af dine investeringer ud fra en strategi

Læs mere

Krystalkuglen. Gæt et afkast

Krystalkuglen. Gæt et afkast Nr. 2 - Marts 2010 Krystalkuglen Nr. 3 - Maj 2010 Gæt et afkast Hvis du vil vide, hvordan din pension investeres, når du vælger en ordning i et pengeinstitut eller pensionsselskab, som står for forvaltningen

Læs mere

Forvalter dropper de defensive aktier

Forvalter dropper de defensive aktier MANDAG 23. MARTS NR. 57 / 2015 Får du nok ud af din formue? landbobanken.dk/privatebanking 70 200 615 - pb@landbobanken.dk Forvalter dropper de defensive aktier Fondsforvalter Christian Klarskov, Investeringsrådgivning

Læs mere

Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år

Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år København, den 26. oktober 2009 Ny pensionsanalyse: Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år Morningstar analyserer nu som noget nyt pensionsselskabernes egne risikoprofil fonde fra Unit Link

Læs mere

Side 1 af 7 Stocks are for the long run 22. juni 2012 - Af Jesper Lund, Delfin Invest A/S Jesper Lund beholder sin investeringsgrad på 100 procent - og dét på trods af, at afkastet på Lunds tekniske modelportefølje

Læs mere

Kursets indhold. Dit udbytte. Side 1 á 19 sider

Kursets indhold. Dit udbytte. Side 1 á 19 sider Side 1 á 19 sider Kursets indhold I løbet af fire lektioner giver vi dig muligheden for at tilegne dig viden om pensionsinvestering. Vi gør dig ikke til investeringsekspert, men vi giver dig mulighed for

Læs mere

Skattebrochure 2013. Information vedrørende beskatning af investeringer i SKAGEN Fondene. Kunsten at anvende sund fornuft

Skattebrochure 2013. Information vedrørende beskatning af investeringer i SKAGEN Fondene. Kunsten at anvende sund fornuft Skattebrochure 2013 Information vedrørende beskatning af investeringer i SKAGEN Fondene Kunsten at anvende sund fornuft 2013 Beskatning af afkast og udbytte Denne brochure beskriver reglerne for afkast

Læs mere

Aktieoptur med negative afkast

Aktieoptur med negative afkast 3. juni 2008 Aktieoptur med negative afkast Set på overfladen har danske private investorer fået ganske pæne afkast i de forgangne år Korrigerer man for, hvornår der købes og sælges aktier i forhold til

Læs mere

MIRANOVA ANALYSE. Uigennemskuelige strukturerede obligationer: Dreng, pige eller trold? Udgivet 11. december 2014

MIRANOVA ANALYSE. Uigennemskuelige strukturerede obligationer: Dreng, pige eller trold? Udgivet 11. december 2014 MIRANOVA ANALYSE Udarbejdet af: Oliver West, porteføljemanager Rune Wagenitz Sørensen, adm. direktør Udgivet 11. december 2014 Uigennemskuelige strukturerede obligationer: Dreng, pige eller trold? Strukturerede

Læs mere

Diamanter er en god alternativ investering

Diamanter er en god alternativ investering MANDAG 5. JANUAR NR. 2 / 2015 Får du nok ud af din formue? landbobanken.dk/privatebanking 70 200 615 - pb@landbobanken.dk Diamanter er en god alternativ investering Efterspørgslen stiger på de små smukke

Læs mere

Individuel Formuepleje

Individuel Formuepleje Investering Individuel Formuepleje Individuel Formuepleje 1 Individuel Formuepleje En Individuel Formuepleje aftale henvender sig primært til den formuende investor, der ønsker en individuel investeringsstrategi.

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge marts 2010 HP Hedge gav et afkast på 2,90% i marts måned. Det betyder, at det samlede afkast for første kvartal 2010 blev 7,79%. Afdelingen har nu eksisteret i lige over 3 år, og det er tid at

Læs mere

Odense den 3. oktober 2013

Odense den 3. oktober 2013 Odense den 3. oktober 013 PB Jylland Vest Herning PB Jylland Nord Aalborg PB Jylland Øst Silkeborg PB Aarhus Clemens Torv Kapitalforvaltning er et kerneområde for Nordea-gruppen. Den samlede kapital under

Læs mere

Nykredit Privat Portefølje individuel rådgivning og formuepleje

Nykredit Privat Portefølje individuel rådgivning og formuepleje Nykredit Privat Portefølje individuel rådgivning og formuepleje Nykredit Privat Portefølje Invester i din fremtid Hvilke forventninger har du til fremtiden? Ved du, om de er realistiske, sådan som din

Læs mere

Markedskommentar januar: ECBs pengeregn giver kursløft!

Markedskommentar januar: ECBs pengeregn giver kursløft! Nyhedsbrev Kbh. 3. feb. 2015 Markedskommentar januar: ECBs pengeregn giver kursløft! Året er startet med store kursstigninger på 2,1-4,1 % pga. stærke europæiske aktier, en svækket euro og lavere renter.

Læs mere

Beskrivelse af nøgletal

Beskrivelse af nøgletal Beskrivelse af nøgletal Carnegie WorldWide Dampfærgevej 26 DK-2100 København Ø Telefon: +45 35 46 35 46 Fax: +45 35 46 36 00 Web: www.carnegieam.dk E-mail: cww@cww.dk 11. marts 2008 Indhold 1 Porteføljeafkast

Læs mere

Overblik over afkast, omkostninger og risiko

Overblik over afkast, omkostninger og risiko Kategori: Aktier Danmark Overblik over afkast, omkostninger og risiko Date 31.05.2014 Navn 1Investeringsforeninger Realisationsbeskattet BIL Nordic Invest Danske Small Cap aktier Aktiv 52,94 21,40 24,63

Læs mere

Value Bonds 2018 Udbyttebetalende

Value Bonds 2018 Udbyttebetalende Value Bonds 2018 Udbyttebetalende - En afdeling med aftagende risiko indtil 2018 Januar 2015 Valuevejen.dk Value Bonds 2 Ι Sparinvest Rating og sikkerhed med eksempler på virksomhed og land Investment

Læs mere

PLUSINVEST Nyhedsbrev 1/2005

PLUSINVEST Nyhedsbrev 1/2005 Opdateret 13. april 2005 PLUSINVEST PLUS Global 2007 PLUS Basisrente 2008 PLUS Extrarente 2008 PLUS 5 Index Basis 2008 PLUS 5 Index Super 2008 PLUS 5 Index Rente 2009 PLUS 5 Index Super 2009 PLUS 5 Index

Læs mere

Rejsen mod alternative investeringer

Rejsen mod alternative investeringer Dec 87 Dec 88 Dec 89 Dec 90 Dec 91 Dec 92 Dec 93 Dec 94 Dec 95 Dec 96 Dec 97 Dec 98 Dec 99 Dec 00 Dec 01 Dec 02 Dec 03 Dec 04 Dec 05 Dec 06 Dec 07 Dec 08 Dec 09 Dec 10 Dec 11 Dec 12 Dec 13 Dec 14 14. august

Læs mere

Side 1 af 7 Nyt år med Japan, biotek og forbrug 9. januar 2015 - Af Jesper Lund, aktieanalytiker og direktør for Dansk Finansservice Trods et 2014 med mange usikkerhedsmomenter løber Jesper Lunds modelportefølje

Læs mere

PORTEFØLJEPLEJE. Lad eksperterne klare dine investeringer for dig. HAR DU TID OG LYST TIL INVESTERING? 2 HVORDAN? 2 DU KAN SAGTENS FØLGE MED 3

PORTEFØLJEPLEJE. Lad eksperterne klare dine investeringer for dig. HAR DU TID OG LYST TIL INVESTERING? 2 HVORDAN? 2 DU KAN SAGTENS FØLGE MED 3 PORTEFØLJEPLEJE Lad eksperterne klare dine investeringer for dig. 114/9 3.04.2014 Har du tid og lyst til investering? Porteføljepleje giver dig flere fordele: Det kræver tid og indsigt i værdipapirmarkederne

Læs mere

Jyske Invest Favorit Obligationer håndplukkede obligationer med vinderpotentiale. Udgået materiale

Jyske Invest Favorit Obligationer håndplukkede obligationer med vinderpotentiale. Udgået materiale Jyske Invest Favorit Obligationer håndplukkede obligationer med vinderpotentiale 2 Jyske Invest favorit obligationer De bedste af 200.000 obligationer i én portefølje Obligationer i porteføljen sikrer

Læs mere

Mini-guide: Sådan skal du investere i 2013

Mini-guide: Sådan skal du investere i 2013 Mini-guide: Sådan skal du investere i 2013 På den lange bane kan det give et større afkast at sætte opsparingen i aktier end at lade den stå uberørt i banken. Vi giver dig her en hjælpende hånd til, hvordan

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge maj 2010 I maj måned, den mest volatile å-t-d, gav HP Hedge et afkast på 1,40%. Samlet set betyder det indtil videre et afkast på 10,71% i år. Benchmark for afdelingen er CIBOR 12 + 5%, som det

Læs mere

Generalforsamling 29. april 2013 kl. 16:00

Generalforsamling 29. april 2013 kl. 16:00 Generalforsamling 29. april 2013 kl. 16:00 Velkommen Bestyrelsen ved Direktør Poul Erik Tofte CFO Per Have Tidl. intern revisionschef Jørgen Madsen og direktionen Direktør Peter Ott, PFA Portefølje Administration

Læs mere

Ledelsesberetning for 1. halvår 2008

Ledelsesberetning for 1. halvår 2008 Ledelsesberetning for 1. halvår 2008 Bestyrelsen for Investeringsforeningen Nielsen Global Value har på et bestyrelsesmøde i dag behandlet og godkendt regnskabet for 1. halvår 2008, hvilket herved fremlægges.

Læs mere

INVESTERINGSFORENINGEN PFA INVEST - Invester sammen med PFA

INVESTERINGSFORENINGEN PFA INVEST - Invester sammen med PFA INVESTERINGSFORENINGEN PFA INVEST - Invester sammen med PFA STYRK DIN OPSPARING MED INVESTERINGSFORENINGEN PFA INVEST PFA har stiftet Investeringsforeningen PFA Invest, som privatpersoner har mulighed

Læs mere

Skattebrochure 2014. Kunsten at anvende sund fornuft. Information vedrørende beskatning af investeringer i SKAGEN Fondene

Skattebrochure 2014. Kunsten at anvende sund fornuft. Information vedrørende beskatning af investeringer i SKAGEN Fondene Juledag. 1990. Af Michael Ancher. Billedet tilhører Skagens Museum. Billedet er blevet manipuleret. Skattebrochure 2014 Information vedrørende beskatning af investeringer i SKAGEN Fondene Kunsten at anvende

Læs mere

Guide til Nordea Invest. Oktober 2011

Guide til Nordea Invest. Oktober 2011 Guide til Nordea Invest Oktober 2011 En nem måde at investere på Flere end 800.000 danskere ejer investeringsbeviser. Det vil sige, at rundt regnet hver 7. dansker sparer op via investeringsforening. Næsten

Læs mere

SKAGEN Kon-Tiki. farvand. September 2010. Stærk måned både absolut og relativt Ny all time high

SKAGEN Kon-Tiki. farvand. September 2010. Stærk måned både absolut og relativt Ny all time high Skagen Rev fyrskib. 1892. Udsnit. Af Carl Locher. Billedet tilhører Skagens Museum. SKAGEN Kon-Tiki September 2010 Stærk måned både absolut og relativt Ny all time high Viser vej i nyt Viser vej i nyt

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapportering

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapportering Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapportering 4. Kvartal 2014 Fair Value MARKEDSVÆRDI PR. AKTIV KLASSE Dato: 12-31-2014 Aktivklasse Markedsværdi Vægt Kontanter 1,550,941.58 1.0 Akt Inv.for. 3,268,538.16

Læs mere

Sell in May? 13. oktober 2015. Af Peter Rixen Senior Porteføljemanager peter.rixen@skandia.dk 2.0% 1.5% 1.0% 0.5% 0.0% -0.5% -1.0%

Sell in May? 13. oktober 2015. Af Peter Rixen Senior Porteføljemanager peter.rixen@skandia.dk 2.0% 1.5% 1.0% 0.5% 0.0% -0.5% -1.0% Sell in May? Af Peter Rixen Senior Porteføljemanager peter.rixen@skandia.dk Det er ikke kun vejret, som har vist sig fra den kedelige side denne sommer. Aktiemarkedet har været ramt af en koldfront, der

Læs mere

Markedskommentar juli: Græsk aftale og råvarer fald

Markedskommentar juli: Græsk aftale og råvarer fald Nyhedsbrev Kbh. 3. aug. 2015 Markedskommentar juli: Græsk aftale og råvarer fald I Juli måned fik den græske regering endelig indgået en aftale med Trojkaen (IMF, ECB og EU). Den økonomiske afmatning i

Læs mere

KUN FOR PRIVATE INVESTORER I DANMARK. INTRODUKTION TIL ishares OG ETF ER

KUN FOR PRIVATE INVESTORER I DANMARK. INTRODUKTION TIL ishares OG ETF ER KUN FOR PRIVATE INVESTORER I DANMARK INTRODUKTION TIL ishares OG ETF ER Børshandlede fonde (ETF er) har revolutioneret den måde, som investorerne forvalter deres porteføljer på. ETF er er enkle, fleksible,

Læs mere

Formandens beretning. v. Bo Heide-Ottosen

Formandens beretning. v. Bo Heide-Ottosen Formandens beretning v. Bo Heide-Ottosen Året - Velkommen Tredje år som ejendomsinvesteringsselskab Victoria Properties investeringer omfatter velbeliggende lav-risiko erhvervs- og boligejendomme i det

Læs mere

Markedskommentar juni: Græsk krise tager fokus!

Markedskommentar juni: Græsk krise tager fokus! Nyhedsbrev Kbh. 3. jul. 2015 Markedskommentar juni: Græsk krise tager fokus! Juni blev en måned, hvor den græske krise tog al fokus fra et Europa på vej mod opsving. Usikkerheden gav aktiekursfald. Der

Læs mere

flexinvest forvaltning

flexinvest forvaltning DANSkE FORVALTNING flexinvest forvaltning aktiv investeringspleje og MuligHed for Højere afkast Professionel investeringspleje for private investorer Når værdipapirer plejes dagligt, øges muligheden for,

Læs mere

Markedskommentar februar: Hjælpepakke, nøgletal og billige energi øger optimismen!

Markedskommentar februar: Hjælpepakke, nøgletal og billige energi øger optimismen! Nyhedsbrev Kbh. 3. mar. 2015 Markedskommentar februar: Hjælpepakke, nøgletal og billige energi øger optimismen! Julen varer lige til påske! Der er vist noget om snakken i år. Festen fra januar måned er

Læs mere

Styrk din opsparing. - PFA tilbyder nu investeringsforening til private

Styrk din opsparing. - PFA tilbyder nu investeringsforening til private Styrk din opsparing - PFA tilbyder nu investeringsforening til private Styrk din opsparing med PFA har stiftet, som privatpersoner har mulighed for at investere i. Bestyrelsen i består af direktør og tidligere

Læs mere

Derfor skal du investere

Derfor skal du investere Derfor skal du investere Investering er ofte lig med store kursudsving og mange bekymringer. Er det ikke bedre blot at spare op og undgå risiko? Nej, for hvis du ikke investerer, mister du penge hver dag,

Læs mere

Performance i danske aktiefonde de seneste tre år

Performance i danske aktiefonde de seneste tre år 18. maj 2015 Performance i danske aktiefonde de seneste tre år Denne analyse ser på performance i danske aktiefonde over de seneste tre år. Vi har undersøgt afkast og performance på i alt 172 danske aktiebaserede

Læs mere

Markedskommentar maj: Rentechok og græske forhandlinger!

Markedskommentar maj: Rentechok og græske forhandlinger! Nyhedsbrev Kbh. 3. jun. 2015 Markedskommentar maj: Rentechok og græske forhandlinger! Maj blev en måned med udsving, men det samlede resultat blev begrænset til afkast på mellem -0,2 % og + 0,4 %. Fokus

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 HP Hedge juli 2009 Juli måned var atter en rigtig god måned for HP Hedge, som endelig er tilbage i en kurs omkring 100. Den indre værdi er nu 100,64, og det betyder at afkastet i juli var 4,44%. Afkastet

Læs mere

PFA INVEST NYHEDSBREV - FEBRUAR 2015

PFA INVEST NYHEDSBREV - FEBRUAR 2015 PFA INVEST NYHEDSBREV - FEBRUAR 2015 MARKEDSKOMMENTAR FEBRUAR 2015 Centralbankerne overgår hinanden Nu med ECB i front Mere end seks år efter at den amerikanske centralbank initierede det første af sine

Læs mere

Sæt dine passiver i aktivering

Sæt dine passiver i aktivering FORMUEPLEJE Sæt dine passiver i aktivering Får du nok ud af din formue? Nykredit tilbyder nu formuepleje, hvor du også kan investere midler fra virksomhedsordningen. Nu har du mulighed for at investere

Læs mere

Emerging Markets Debt eller High Yield?

Emerging Markets Debt eller High Yield? Emerging Markets Debt eller High Yield? Af Peter Rixen Portfolio Manager peter.rixen@skandia.dk Aktiver fra Emerging Markets har i mange år stået øverst på investorernes favoritliste, men har i de senere

Læs mere

Investeringsforeningen Nordea Invest. Februar 2012

Investeringsforeningen Nordea Invest. Februar 2012 Investeringsforeningen Nordea Invest Februar 2012 Nordea Invest en god investering Flere end 800.000 danskere ejer investeringsbeviser. Næsten alle former for opsparing kan placeres i investeringsbeviser.

Læs mere

generalforsamling 2010

generalforsamling 2010 Danske Invest Velkommen til Velkommen til generalforsamling 2010 Fælles generalforsamling li for tre foreninger Investeringsforeningen Danske Invest Specialforeningen Danske Invest Investeringsforeningen

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2015 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN UDSIGT TIL STØRRE VÆKST I DANMARK Nationalbanken opjusterer skønnet for væksten i dansk økonomi i år og til næste år. Skønnet er nu en vækst i BNP på 2,0 pct.

Læs mere

Guide. sider. Få gode investeringsråd. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Få dine penge til at yngle.

Guide. sider. Få gode investeringsråd. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Få dine penge til at yngle. Foto: Scanpix Guide Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Få dine penge til at yngle 12 sider Få gode investeringsråd Penge og privatøkonomi INDHOLD: Sådan fordobler du din formue...4-5

Læs mere

HALBERG-GUNDERSEN INVEST GLOBALE AKTIER En investeringsforening som den oprindelig var tænkt. Marts 2015

HALBERG-GUNDERSEN INVEST GLOBALE AKTIER En investeringsforening som den oprindelig var tænkt. Marts 2015 HALBERG-GUNDERSEN INVEST GLOBALE AKTIER En investeringsforening som den oprindelig var tænkt Marts 2015 Indhold Baggrund for foreningens stiftelse Vision Strategi Investeringsproces Omkostninger Underleverandører

Læs mere

P O R T E F Ø L J E M A N A G E M E N T A F T A L E

P O R T E F Ø L J E M A N A G E M E N T A F T A L E P O R T E F Ø L J E M A N A G E M E N T A F T A L E mellem FormueFyn Fondsmæglerselskab A/S (herefter FormueFyn) og (herefter Kunden ) (FormueFyn og kunden benævnes Parterne ) FormueFyn Fondsmæglerselskab

Læs mere

BLACKROCK GLOBAL FUNDS ( Selskabet )

BLACKROCK GLOBAL FUNDS ( Selskabet ) DETTE DOKUMENT ER VIGTIGT OG KRÆVER DERES UMIDDELBARE OPMÆRKSOMHED. Hvis De på nogen måde er i tvivl om, hvad De skal foretage Dem, bør De straks rådføre Dem med Deres børsmægler, bankrådgiver, advokat,

Læs mere

Investeringsforeningen Danske Invest Bilag til dagsordenens pkt. 5.1 5.12 16. april 2013

Investeringsforeningen Danske Invest Bilag til dagsordenens pkt. 5.1 5.12 16. april 2013 16. april 2013 De af bestyrelsen fremsatte forslag indebærer nedenstående ændringer af vedtægterne. De berørte formuleringer er markeret med kursiv: Ad dagsordenens pkt. 5.1: [udgår] International: Omfatter

Læs mere

NOTAT OM GEARING OG RISIKO I FORMUEPLEJE PENTA A/S

NOTAT OM GEARING OG RISIKO I FORMUEPLEJE PENTA A/S NOTAT OM GEARING OG RISIKO I FORMUEPLEJE PENTA A/S Dette notat er skrevet på opfordring af Formuepleje A/S. Baggrunden er at Formupleje A/S er uenige i konklusionerne i to artikler i Børsen den 1. april

Læs mere

Informationsmøde Investeringsforeningen Maj Invest

Informationsmøde Investeringsforeningen Maj Invest Informationsmøde Investeringsforeningen Maj Invest Jeppe Christiansen CEO September 2014 Agenda 1. Siden sidst 2. The big picture 3. Investeringsstrategi 2 Siden sidst 3 Maj Invest-investeringsmøder Investering

Læs mere

Alm. Brand. Bestyrelsesrapportering og IR. DIRF-medlemsmøde 21. marts 2012

Alm. Brand. Bestyrelsesrapportering og IR. DIRF-medlemsmøde 21. marts 2012 Alm. Brand Bestyrelsesrapportering og IR DIRF-medlemsmøde 21. marts 2012 1 Alm. Brand-aktien - Ikke en åbenlys succeshistorie! 180 160 140 120 0 80 60 40 20 0 2007 2008 2009 20 2011 2012 2013 Finanskrisen

Læs mere

Markedskommentar Orientering Q4 2014

Markedskommentar Orientering Q4 2014 Markedskommentar Temaer på de finansielle markeder Årets sidste kvartal var kendetegnet ved kraftige fald i renteniveauet og i olieprisen. De kraftige rentefald betød, at obligationer generelt klarede

Læs mere

Big Picture 1. kvartal 2015

Big Picture 1. kvartal 2015 Big Picture 1. kvartal 2015 Jeppe Christiansen CEO Februar 2015 The big picture 2 Økonomiske temaer 2015 Er USA i et økonomisk opsving? Er Europa igen i 0-vækst? Er aktierne for dyre? Vil renterne forblive

Læs mere

Global 2007 Tegningsperiode: 11. september - 24. september 2002

Global 2007 Tegningsperiode: 11. september - 24. september 2002 Global 2007 Tegningsperiode: 11. september - 24. september 2002 PLUS PLUS - en sikker investering Verdens investeringsmarkeder har i den seneste tid været kendetegnet af ustabilitet. PLUS Invest er en

Læs mere

Finansieringsmøde. Seminar hos Landbo Thy. 23. oktober 2014

Finansieringsmøde. Seminar hos Landbo Thy. 23. oktober 2014 Finansieringsmøde Seminar hos Landbo Thy 23. oktober 2014 Indhold Kort tur verden rundt ; hvordan ser det ud med økonomierne? Finansiering; hvad skal man være særligt opmærksom på? Rentetilpasning januar

Læs mere

Ledelsesberetning for 1. halvår 2009

Ledelsesberetning for 1. halvår 2009 Ledelsesberetning for 1. halvår 2009 Bestyrelsen for Investeringsforeningen Nielsen Global Value har på et bestyrelsesmøde i dag behandlet og godkendt regnskabet for 1. halvår 2009, hvilket herved fremlægges.

Læs mere

Indhold. Baggrund for børsnoteringen. Organisation. Målsætning. Investeringsstrategien. Risikofaktorer. Forventninger til fremtiden

Indhold. Baggrund for børsnoteringen. Organisation. Målsætning. Investeringsstrategien. Risikofaktorer. Forventninger til fremtiden Indhold Baggrund for børsnoteringen Organisation Målsætning Investeringsstrategien Risikofaktorer Forventninger til fremtiden Fordele ved Spar Nord FormueInvest A/S Aftaler, beskatning, udbyttepolitik,

Læs mere

Ejerforhold i danske virksomheder

Ejerforhold i danske virksomheder N O T A T Ejerforhold i danske virksomheder 20. februar 2013 Finansrådet har i denne analyse gennemgået Nationalbankens værdipapirstatistik for at belyse, hvordan ejerkredsen i danske aktieselskaber er

Læs mere

Effektiviseringer driver fremgangen InvestorDagen Aalborg

Effektiviseringer driver fremgangen InvestorDagen Aalborg Effektiviseringer driver fremgangen InvestorDagen Aalborg Lars Møller IR-direktør 1 Følg os på Twitter: @TrygIR Forbehold Visse udsagn i denne præsentation er baseret på ledelsens opfattelse, antagelser

Læs mere

MIRANOVA ANALYSE. Bag om de officielle tal: 83 % af danske investeringsforeninger med globale aktier underpræsterer, når man medregner lukkede fonde

MIRANOVA ANALYSE. Bag om de officielle tal: 83 % af danske investeringsforeninger med globale aktier underpræsterer, når man medregner lukkede fonde MIRANOVA ANALYSE Udarbejdet af: Oliver West, porteføljemanager Jon Reitz, assisterende porteføljemanager Rune Wagenitz Sørensen, adm. direktør Udgivet 21. maj 2015 Bag om de officielle tal: 83 % af danske

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. HP Hedge Ultimo april 2010. Index 100 pr. 15. marts 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. HP Hedge Ultimo april 2010. Index 100 pr. 15. marts 2007 HP Hedge april 2010 HP Hedge gav et afkast på 1,29% i april. Det er ensbetydende med et samlet afkast for 2010 på 9,18%. Benchmark for afdelingen er CIBOR 12 + 5%, som det var målsætningen minimum at matche

Læs mere

Investeringsforeningen Fionia Invest Aktier. Halvårsrapport 2008

Investeringsforeningen Fionia Invest Aktier. Halvårsrapport 2008 Investeringsforeningen Fionia Invest Aktier Halvårsrapport 2008 Indholdsfortegnelse Ledelsesberetning... 3 Anvendt regnskabspraksis... 5 Resultatopgørelse... 6 Balance... 6 Hoved- og nøgletal... 6 2 Investeringsforeningen

Læs mere

GLOBAL FOREST A/S KVARTALSRAPPORT 2. KVARTAL

GLOBAL FOREST A/S KVARTALSRAPPORT 2. KVARTAL GLOBAL FOREST A/S KVARTALSRAPPORT 2. KVARTAL 2014 Kære Global Forest investorer 15. juli 2014 Global Forest fremsender hermed kvartalsorientering for 2. kvartal 2014. Rapporten er urevideret. Rapporten

Læs mere

Sparinvest Emerging Markets Corporate Value Bonds. En afdeling, der kombinerer value-investering med virksomhedsobligationer i de nye markeder

Sparinvest Emerging Markets Corporate Value Bonds. En afdeling, der kombinerer value-investering med virksomhedsobligationer i de nye markeder Sparinvest Emerging Markets Corporate Value Bonds En afdeling, der kombinerer value-investering med virksomhedsobligationer i de nye markeder Investeringsunivers for Sparinvest Emerging Markets Corporate

Læs mere

Global update. Cheføkonom Ulrik Harald Bie. ulbi@nykredit.dk +45 44 55 11 41

Global update. Cheføkonom Ulrik Harald Bie. ulbi@nykredit.dk +45 44 55 11 41 Global update Cheføkonom Ulrik Harald Bie ulbi@nykredit.dk +45 44 55 11 41 Konklusioner Forhøjede gældsniveauer bremser væksten globalt Råvarepriser er fortsat under pres Kina har strukturelt lavere vækst,

Læs mere

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Nyhedsbrev Kbh. 4. juli 2014 Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Juni måned blev igen en god måned for både aktier og obligationer med afkast på 0,4 % - 0,8 % i vores

Læs mere