Indholdsfortegnelse. 1. Indledning Formål Målgruppe og datagrundlag Læsevejledning Baggrund...

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indholdsfortegnelse. 1. Indledning...3. 1.1 Formål... 3. 1.2 Målgruppe og datagrundlag... 3. 1.3 Læsevejledning... 5. 2. Baggrund..."

Transkript

1

2 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 2 Indholdsfortegnelse 1. Indledning Formål Målgruppe og datagrundlag Læsevejledning Baggrund Konklusion...6. Trivselsundersøgelse Baggrundsforhold og privatliv Arbejdsliv Sygefravær og stress Arbejdsglæde Årsager til oplevet stress og arbejdsglæde Bilag 1: Spørgeskema...35 Den 7. januar 2010 Analysechef Piet Juul Birch pjb@marselisborg.org Dir Marselisborg Praksisvidencenter P.P. Ørumsgade 11, bygn. 1A 8000 Århus C

3 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 3 1. Indledning Dette er et notat, der beskriver de indledende resultater fra trivselsundersøgelsen blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune. D el af indsatskataloget Analysens resultater vil endvidere blive inddraget i det indsatskatalog, der leveres til Guldborgsund Kommune i januar Kataloget vil indeholde anbefalinger til, hvordan kommunen fremadrettet kan styrke og målrette arbejdet med at forebygge sygemeldinger, fastholde sygemeldingstruede medarbejdere og behandle sygemeldte inden for ældreområdet. Suppleres af to kvalitative analyser Indsatskataloget er et produkt af nærværende trivselsundersøgelse (spørgeskemaundersøgelse) og to kvalitative analyser af hhv. god praksis ved håndtering af sygem eldinger og snitflader og tværfagligt sam arbejde ved håndtering af sygem eldinger. Tre formål U ndersøgelsesspørgsmål 1.1 Formål Formålet med denne undersøgelse er at få viden om, 1) hvad der skaber arbejdsglæde for den enkelte medarbejder i dagligdagen, 2) hvad der påvirker oplevelsen af stress, samt 3) hvad der typisk påvirker antallet af sygefraværsdage. Trivselsundersøgelsen sætter fokus på følgende forhold: Hvilke faktorer i medarbejdernes arbejds- og privatliv, der har indflydelse på medarbejdernes trivsel? Hvad medarbejderne mener, der skal til for i højere grad at skabe trivsel? Hvilke forhold i arbejds- og privatlivet, der påvirker medarbejdernes oplevelse af stress? Hvilke forhold, der er udslagsgivende for antallet af sygefraværsdage? 1.2 Målgruppe og datagrundlag 756 besvarelser Det udarbejdede spørgeskema til trivselsundersøgelsen er sendt til 101 pleje- og omsorgsmedarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune. I alt 756 medarbejdere har besvaret spørgeskemaet enten postalt eller elektronisk. Det giver en svarprocent på 75%.

4 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune A nonyme besvarelser U ndersøgelsen er gennemført med anonyme besvarelser af hensyn til de personfølsomme oplysninger, der spørges ind til. Det er således ikke muligt at kortlægge hvad den enkelte medarbejder har svaret i undersøgelsen. Der bliver i undersøgelsen derfor kun spurgt ind til, hvilket aldersinterval medarbejderen befinder sig i. U ndersøgelsesperiode og målgruppe U ndersøgelsen er gennemført i perioden fra den 1. oktober 2009 til den 3. november 2009, og spørgeskemaet er udsendt til alle pleje- og omsorgsmedarbejdere med minimum tre måneders ansættelse. N edenfor præsenteres svarfordelingen for de fire distrikter i ældreplejen i Guldborgsund Kommune. Figur 1 Svarfordeling fordelt på de fire distrikter N =66 Jævn svarfordeling i de fire distrikter Af figur 1 fremgår det, at de fire distrikter i ældreplejen i Guldborgssund Kommune er ligeligt repræsenteret i undersøgelsen. 28% af respondenterne kommer fra Distrikt Midt, 26% fra Distrikt V est, 23% af respondenterne repræsenterer Distrikt N ord, og endelig arbejder 22% af respondenterne i Distrikt Syd. Der er dog 92 medarbejdere, som ikke har angivet hvilken gruppe eller distrikt, de tilhører. R epræsentativ undersøgelse Samlet set vurderes undersøgelsens resultater som repræsentative, fordi svarprocenten er høj (75%), og derudover er svarfordelingen på de fire distrikter jævnt fordelt.

5 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune Læsevejledning 5 afsnit Afsnit 2 beskriver kort baggrunden for undersøgelsen. Afsnit 3 indeholder et resumé over undersøgelsens resultater, mens afsnit indeholder en afrapportering af besvarelserne på de enkelte spørgsmål herunder relevante årsagssammenhænge i relation til stress og arbejdsglæde. Selve spørgeskemaet er vedlagt som bilagsmateriale i afsnit Baggrund B egrænset viden om årsager til arbejdsglæde Baggrunden for denne trivselsundersøgelse er, at der mangler viden om hvad der konkret skaber øget arbejdsglæde blandt pleje og omsorgspersonalet i ældreplejen i Guldborgsund Kommune. og sygefravær V iden, der kan bidrage til et lavere sygefravær og dermed øget BTP-tid i kraft af besparelser på brugen af vikartimer.

6 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 6 3. Konklusion Formål Formålet med trivselsundersøgelsen er at give et samlet billede af arbejdsmiljøet herunder hvad der konkret skaber arbejdsglæde, hvad der påvirker oplevelsen af stress, samt hvad der typisk påvirker antallet af sygefraværsdage. hovedkonklusioner Trivselsundersøgelsen fremstiller fire hovedkonklusioner: Ældreplejen er karakteriseret ved høj arbejdsglæde og et godt arbejdsmiljø Oplevelsen af stress er begrænset og i høj grad betinget af både private og arbejdsrelaterede forhold Historisk set er branchen kendetegnet ved nedslidende arbejde, hvilket giver sig udslag i, at hver femte har været sygemeldt i mere end otte uger i løbet af deres ansættelse ved ældreplejen i Guldborgsund Kommune Længere tids sygdom påvirker medarbejdernes prioriteringer i arbejdslivet: Gode kollegaer, en god nærmeste leder og fleksibilitet i arbejdslivet kommer til at betyde mere H vad skaber arbejdsglæde? Høj arbejdsglæde og godt arbejdsmiljø Pleje- og omsorgsmedarbejderne i ældreplejen i Guldborgsund Kommune udtrykker generelt stor glæde ved deres arbejde. Arbejdsglæden stiger særligt, når: Arbejdet opfattes som betydnings- og meningsfuldt Oplevelsen af stress er begrænset Gruppen er velfungerende Det er i stor udstrækning lykkedes at fastholde de erfarne medarbejdere. Over halvdelen af medarbejderne har således været ansat i mere end 10 år. 88% har det godt i deres gruppe, mens 70% er tilfredse med den hjælp, de får fra deres nærmeste leder. Medarbejderne oplever dog typisk, at nærmeste leder har for høje forventninger til deres indsats. Samtidig mener medarbejderne generelt, at tidsforbruget på administrative opgaver som dokumentation og IT-registrering er i et sådant omfang, at det er vanskeligt at levere den fornødne faglighed. Som en medarbejder udtrykker det: M ere tid til borgerne og m indre tid til dokum entation og registrering

7 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 7 Oplevelsen af stress er begrænset og betinget af forhold i privat- og arbejdslivet Størstedelen af medarbejderne oplever ikke stress i hverdagen. Der, hvor stress spiller en rolle, relaterer det sig til forhold i både arbejds- og privatlivet. I 1% af tilfældene er stress årsagen til sygefraværet. H vad reducerer oplevelsen af stress? Oplevelsen af stress falder, når medarbejderne oplever, at: Der er tid til at udføre arbejdet fagligt ordentligt Arbejdsmængden opleves som tilfredsstillende Gruppen fungerer godt N ærmeste leder ikke har for høje forventninger til indsatsen Der er overskud til at tage ekstra vagter Der ikke sker mobning på arbejdspladsen Ægtefælle/samlever er i arbejde H vad påvirker antallet af sygefraværsdage? I de første ti måneder af 2009 havde 77% af medarbejderne under 11 sygefraværsdag. Det er hovedsageligt medarbejdere, der tidligere har været langtidssygemeldte, som har flest sygefraværsdage. Der er samtidig en tendens til, at jo ældre medarbejderne er, desto færre sygefraværsdage har de. Selv når man ser bort fra medarbejdere med hjemmeboende børn, er der en tendens til, at de yngre medarbejdere har flere sygefraværsdage. 20% har i løbet af deres ansættelse været sygemeldt i mere end 8 uger Udsat branche Hver femte har i løbet af deres ansættelse ved ældreplejen i Guldborgsund Kommune været sygemeldt i mere end otte uger. I 2009 har 30 medarbejdere, ud af de i alt 756 besvarelser, været langtidssygemeldte. I hvert tredje tilfælde tilskrives sygemeldingen en psykisk lidelse. I modsætning til fysiske lidelser er der ved psykiske lidelser en overhængende risiko for, at sygemelding får en varighed på over et år. Dette fremgår af sygedagpengeanalysen, der er gennemført i 2008 for Jobcenter Guldborgsund. Sygdom ændrer prioriteterne Sygdom påvirker medarbejdernes prioriteringer i arbejdslivet Længere tids sygdom påvirker medarbejdernes prioriteringer i arbejdslivet. Gode kollegaer, god nærmeste leder og fleksibilitet i arbejdet tillægges større betydning for tidligere sygemeldte i forhold til medarbejdere, der ikke tidligere har været langtidssygemeldte.

8 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 8 K endetegn for en god gruppe Respekt, hjælpsomhed, forståelse, ærlighed, fravær af mobning og sladder samt plads til humor og socialt samvær udenfor arbejdstiden er typisk det, som medarbejderne ser som karakteristika for en velfungerende gruppe. G od ledelse God ledelse er iflg. medarbejderne selv: At der kommunikeres i en ordentlig og respektfuld tone At lederen kan sætte sig i respekt og handler, når der er konflikt At lederen værdsætter og anerkender medarbejdernes indsats At lederen holder medarbejderne løbende informeret At lederen er synlig At lederen skaber tryghed Fleksibilitet Endelig betegner medarbejderne fleksibilitet som forhold, der vedrører både arbejdstider og arbejdsopgaver. Indsatskatalog I tilknytning til denne trivselsundersøgelse er der udarbejdet et indsatskatalog, der indeholder ideer til, hvordan arbejdsglæden kan styrkes yderligere, og sygefraværet reduceres.

9 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 9. Trivselsundersøgelse Trivselsundersøgelsen kortlægger medarbejdernes baggrundsforhold, privatliv, arbejdsliv, sygefravær, oplevet stress samt arbejdsglæde. Hvor det er relevant, vil der blive inddraget resultater fra sygedagpengeanalysen, der blev gennemført for Jobcenter Guldborgsund i perioden 3. kvartal 2008 til 1. kvartal Afslutningsvis analyseres årsagerne til hhv. arbejdsglæde og oplevet stress..1 Baggrundsforhold og privatliv 98% kvinder Blandt medarbejderne i ældreplejen i Guldborgsund Kommune er 98% kvinder og 2% mænd. 10 medarbejdere har ikke angivet deres køn. Figur 2 Sp. 2: Hvor gammel er du? N = 76 72% af medarbejderne er over 0 år Som det fremgår af figur 2, er den største gruppe af medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune over 50 år (3%). Dernæst befinder 29% af medarbejderne sig i aldersgruppen 1 til 50 år. Tilsammen betyder dette, at 72% af medarbejderne er over 0 år, mens 18% af medarbejderne er mellem 30 og 0, og 9% af medarbejderne er under 30 år. 10 medarbejdere har ikke angivet deres alder og indgår derfor ikke ovenstående figur.

10 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 10 Figur 3 Sp. 3: Hvad er din baggrund?!"#$"% &'&!"#$"% &()&&'&!"#$"% )&*#( N = 71 9% af medarbejderne er født og opvokset i D anmark Af figur 3 fremgår det, at størstedelen af medarbejderne (9%) er født og opvokset i Danmark. 3% er født og opvokset i et andet EU land end Danmark, og endelig er % født og opvokset i et land uden for EU. 15 medarbejdere har ikke angivet deres baggrund og indgår derfor ikke i ovenstående figur. 32% har hjemmeboende børn 32% af medarbejderne har hjemmeboende børn under 15 år, mens 68% ikke har forpligtigelser i form af aflevering og afhentning i institution og/eller skole. 12 medarbejdere har ikke angivet, om de har hjemmeboende børn. 10% af de medarbejdere, der har hjemmeboende børn under 15 år, er samtidig eneforsørgere. 5% oplever problemer med misbrug eller alkohol 0 medarbejdere (5%) svarer bekræftende på, at de oplever problemer med alkohol eller andre former for misbrug hos dem selv eller deres nærmeste familie (ægtefælle/samlever, børn, forældre, svigerforældre eller børnebørn). 700 medarbejdere (95%) svarer, at de ikke oplever sådanne problemer. 16 medarbejdere har ikke besvaret spørgsmålet. 12% har livstruende sygdom i nærmeste familie 85 medarbejdere (12%) svarer bekræftende på, at der er personer i deres nærmeste familie (ægtefælle/samlever, børn, forældre, svigerforældre eller børnebørn), der lider af en livstruende sygdom. 68 (88%) har ikke personer i nærmeste familie, der lider af en livstruende sygdom. 23 medarbejdere

11 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 11 har ikke besvaret spørgsmålet. Figur Sp. 21: Står din kæreste/ægtefælle uden arbejde?!& +!",&" -.-"#-) N = % er enlige, mens 10% oplever, at ægtefælle står uden job Som det fremgår af figur, svarer 10% af medarbejderne, at deres kæreste eller ægtefælle står uden arbejde. 73% svarer, at deres kæreste eller ægtefælle ikke står uden arbejde, mens 17% svarer, at de ikke har nogen kæreste eller ægtefælle. 20 medarbejdere har ikke besvaret dette spørgsmål og indgår derfor ikke i ovenstående figur. A ntal arbejdstimer om ugen.2 Arbejdsliv Medarbejderne i ældreplejen har i gennemsnit 31 arbejdstimer om ugen. 29% af medarbejderne arbejder 28 timer om ugen eller derunder, mens 71% arbejder mere end 28 timer om ugen. 22 medarbejdere har ikke angivet, hvor mange arbejdstimer de har om ugen. Timetallet falder med alderen Der er en entydig tendens til, at det ugentlige timetal falder i takt med, at medarbejdernes alder stiger. 7% af medarbejderne under 30 år arbejder mere end 29 timer om ugen, mens dette gør sig gældende for 63% af medarbejderne over 50 år. Det er dog fortrinsvis medarbejdere i alderen 30-0 år, der arbejder mere end 29 timer om ugen (85%). 1 1 P <,05. Gammakorrelation på -,276.

12 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 12 Figur 5 Sp. 6: Har du bijob eller ekstra vagter udover dit faste arbejde?!",&&/+ &#!"&"& &",!",&, /+/) +//-)%)+ ' & &" N =732 23% har bijob eller tager ekstra vagter Som det fremgår af figur 5, har 6% af medarbejderne arbejde ved siden af deres job i ældreplejen, mens 17% tager ekstra vagter udover deres faste arbejde hver måned. 76% af medarbejderne har hverken et bijob eller tager ekstra vagter hver måned. 2 medarbejdere har ikke besvaret dette spørgsmål. Figur 6 Sp. 7: Hvor mange ekstra vagter har du typisk om måneden? & &" & &" & &" N = medarbejdere har 1-3 ekstra vagter pr. måned Som nævnt har 17% af medarbejderne svaret, at de tager ekstra vagter hver måned. Af figur 6 fremgår det, hvor mange vagter disse medarbejdere typisk tager hver måned. Heraf svarer 98 medarbejdere (78%), at de tager 1-3 ekstra vagter hver måned, 25 medarbejdere (20%) svarer, at de tager -6

13 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 13 ekstra vagter hver måned, og endelig svarer 3 medarbejdere (2%), at de tager mere end seks ekstra vagter hver måned. Figur 7 Sp. 8: Hvornår på døgnet ligger dine vagter typisk?!",&%'-&" &"!",&%'-&#.& &"!",&/&""&#.& &" N =686 75% har dagvagter Størstedelen af medarbejderne (75%) har jf. figur 7 primært dagvagter. 19% af medarbejderne har derimod primært aften-/nattevagter, mens 6% af medarbejderne svarer, at de både arbejder på dag- og aften-/nattevagter. 70 medarbejdere har ikke angivet, hvornår på døgnet de primært arbejder. Figur 8 Sp. 9: Hvor mange år har du været ansat i ældreplejen? N =753 5% har været ansat i ældreplejen i mere end 10 år Som det fremgår af figur 8, har over halvdelen (5%) af medarbejderne været ansat i ældreplejen i mere end ti år. 16% har været ansat i mellem seks og ti år, 20% har været ansat i to til fem år, og endelig har 10% været ansat

14 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 1 i mindre end to år. Tre medarbejdere har ikke angivet, hvor lang tid de har været ansat i ældreplejen generelt. Ikke overraskende er der en entydig sammenhæng mellem alder og anciennitet. 38 medarbejdere over 50 år (12%) har dog været tilknyttet ældreplejen i m indre end seks år. Indikator for godt arbejdsmiljø Resultatet indikerer dermed, at ældreplejen i Guldborgsund Kommune i høj grad lykkes med at fastholde medarbejderne. Ledelsen har således været dygtige til at holde på de erfarne medarbejdere. 20% har været sygemeldte i over 8 uger Lang anciennitet K vindearbejdsplads.3 Sygefravær og stress!" # $! % &' ( ') * +!, + ( (+ (& ( ' $-' ((& (''. '&'((' Hvorvidt antallet af langvarige sygemeldinger er højt eller lavt for branchen og på tværs af brancher er ikke muligt at afgøre, da der ikke findes direkte sammenlignelige målinger på dette spørgsmål. Baggrunden for sygemeldingen er præsenteret i figur 9 side 1.

15 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 15 Figur 9 Sp. 13: Baggrund for sygemeldingen 0,)/%/)' 1,)/%/)' 2%"#,)/%/)' N =756 29% har været sygemeldt som følge af psykiske helbredsproblemer Psykiske problemstillinger er særligt risikobetonede Jf. figur 9 har størstedelen (71%) af de personer, der har været sygemeldt i mere end 8 uger, været sygemeldt på grund af fysiske helbredsproblemer, mens 29% har været sygemeldt som følge af psykiske helbredsproblemer. I 12% af tilfældene skyldtes det alene psykiske helbredsproblemer, mens det i 17% af tilfældene var forårsaget af en kombination af psykiske og fysiske helbredsproblemer. Jobcenter Guldborgsund gennemførte i efteråret 2008 en sygedagpengeanalyse, der påviste, at i 28% af de sager, der strækker sig over 52 uger, er psykisk lidelse baggrunden for borgerens sygemelding. Analysen viste samtidig, at der er en signifikant øget risiko for en langvarig sygemelding for borgere, der er sygemeldt som følge af psykiske lidelser i forhold til borgere, der ikke er sygemeldte som følge af en psykisk lidelse. 2 Omvendt har de borgere, der har haft kontakt til deres arbejdsgiver under sygedagpengeforløbet en lavere risiko for at blive langtidssygemeldt (+ 52 uger) i relation til borgere, der ikke har haft kontakt til deres arbejdsgiver. 95% har haft kontakt med arbejdsgiver 95% af de medarbejdere i ældreplejen, der har været sygemeldt i over 8 uger, har haft kontakt med deres arbejdsgiver i løbet af sygemeldingsforløbet. Som beskrevet ovenfor har dette afgørende betydning for en hurtigere raskmelding og fastholdelse i job. 71% af de sygemeldte borgere, der er 2 P <,05. Resultatet baserer sig på en logistisk regression.

16 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 16 blevet fastholdt på samme arbejdsplads, har jf. sygedagpengeanalysen været i kontakt med deres arbejdsgiver. Medarbejdere, der ikke har haft kontakt til arbejdsgiver under sygemeldingen, har ydermere øget risiko for tilbagefald til sygedagpenge. K ontakten kan reducere tilbagefald til sygedagpenge Kontakten til arbejdsgiver kan være med til at sikre, at borgeren ikke falder ud af kollegaernes og arbejdspladsens generelle bevidsthed, hvilket er afgørende for at kunne blive fastholdt på samme arbejdsplads. Hvad kendetegner medarbejdere, der tidligere har været sygemeldte i mere end 8 uger? I det følgende undersøges, hvorvidt tidligere langtidssygemeldte medarbejdere adskiller sig fra øvrige medarbejdere i forhold til køn, alder og etnicitet, samt hvorvidt længere tids sygemelding ændrer prioriteringerne i arbejdslivet. Tesen er, at ens prioriteter på arbejdspladsen rykker sig, når man har oplevet længere tids sygdom og fravær fra arbejdspladsen. Medarbejderen bliver så at sige mere bevidstgjort om, hvad der skal være til stede på arbejdspladsen for at reducere risikoen for tilbagefald. G ode kollegaer, nærmeste leder og fleksibilitet vægtes højere Medarbejdere, der tidligere har været sygemeldte i mere end otte uger, adskiller sig fra medarbejdere, der ikke har været sygemeldte i mere end otte uger ved følgende forhold: 3 De har generelt længere tids ansættelse i ældreplejen i Guldborgsund Kommune Gode kollegaer tillægges generelt en større betydning En god nærmeste leder tillægges generelt en større betydning Fleksibilitet i arbejdslivet vægtes generelt højere A nciennitet Alt andet lige vil der være en sammenhæng mellem anciennitet og risikoen for en langvarig sygemelding. At medarbejdere, der har været sygemeldte i mere end otte uger, typisk har længere tids ansættelse end medarbejdere, der ikke har været sygemeldte er således forventeligt. Ovenstående fund skal ikke forstås sådan, at medarbejdere, der ikke har været sygemeldte i mere end otte uger, ikke prioriterer gode kollegaer, en god leder og fleksibilitet. De gør det blot ikke i lige så høj grad som de 3 For alle fire forhold er der en signifikant forskel i den gennemsnitlige score. P-værdi,05.

17 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 17 medarbejdere, der tidligere har været sygemeldte. Sygdom påvirker prioriteringerne i arbejdslivet Resultatet indikerer, at længere tids sygemelding påvirker medarbejdernes prioritering af hvilke forhold, der skal gøre sig gældende, for at risikoen for tilbagefald kan reduceres. Det er først og fremmest gode kollegaer, der vægtes, derefter følger en god leder og fleksibilitet. Samtalepunkter Information, der kan anvendes i det forebyggende arbejde som opmærksomhedspunkter i samtalen: Er der noget, den enkelte leder skal justere i sit samarbejde med medarbejderen? Hvad er det for en fleksibilitet, medarbejderen efterspørger (arbejdstid, arbejdsopgaver mv.)? Der er dermed både individuelle (samarbejde) og organisatoriske forhold (fleksibilitet), der er væsentlige at komme omkring i de forebyggende samtaler med særligt medarbejdere, der tidligere har været langtidssygemeldte. Figur 10 Sp. 15: Antal sygedage i januar til oktober " "&" "&" "&" "&" "&" N =71 77% af medarbejderne har haft mindre end 11 sygedage i jan.-okt Af figur 10 fremgår det, at 2% af de adspurgte ikke har haft nogen sygedage i 2009, mens 53% har haft 1-10 sygedage. Dermed har 77% af medarbejderne efter eget udsagn haft mindre end 11 sygedage i perioden januaroktober % har haft sygedage, 3% har haft sygedage, 3% har haft 31-0 sygedage, mens % har haft mere end 0 sygedage i personer har ikke svaret på spørgsmålet, hvilket svarer til 2% af respondenterne.

18 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 18 1% tilskrives stress Af dem, som har haft sygedage i 2009, svarede 1% af de adspurgte ja til, at årsagen til fraværet i et eller flere tilfælde har været stress. 86% svarede nej. Årsager til sygefravær Der er særligt to forhold, som har afgørende betydning for antallet af sygefraværsdage: Hvorvidt medarbejderen tidligere har været sygemeldt i mere end otte uger Alder Tidligere sygemelding har fire gange så stor betydning for antallet af sygefraværsdage som medarbejderens alder. Tidligere sygemeldte har flere sygefraværsdage En tidligere langvarig sygemelding har en negativ effekt på antallet af sygefraværsdage. Medarbejdere, der ikke tidligere har været sygemeldte i mere end otte uger, har således færre sygefraværsdage end medarbejdere, der tidligere har været sygemeldte i mere end otte uger. Dette er ikke overraskende set i lyset af erfaringerne fra sygedagpengeanalysen (omtalt indledningsvis), der dokumenterede, at 0% af sygemeldte vender tilbage til sygedagpengesystemet indenfor et år efter deres raskmelding. Yngre medarbejdere har flest sygefraværsdage Jo ældre medarbejderen er, desto færre sygedage har denne. Der er således en tendens til, at yngre medarbejdere generelt har flere sygefraværsdage. En forklaring på dette forhold kunne være, at det typisk er de yngre medarbejdere, der har hjemmeboende børn under 15 år, hvilket giver mulighed for barnets første sygedag. Medarbejdere med hjemmeboende børn har flere sygefraværsdage end medarbejdere uden hjemmeboende børn, men selv hvis man sorterer medarbejdere med hjemmeboende børn fra, så er der fortsat en sammenhæng mellem antal sygefraværsdage og alder. Alder har dermed en effekt på antallet af sygefraværsdage, desuagtet om de har hjemmeboende børn eller ej. Analysen viser ydermere, at medarbejdere, der tager ekstra vagter eller har bijob generelt, ikke har flere sygefraværsdag i forhold til medarbejdere, der ikke tager ekstra vagter eller har bijob. Dette indikerer, at medarbejderne er Der er gennemført en lineær regression med en justeret forklaringskraft på 18,%. Modeller med en forklaringskraft på over 5% accepteres som tommelfingerregel. Der er ikke konstateret forudsætningsbrud. Kun signifikante forhold er beskrevet. P-værdi <,05.

19 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 19 gode til at vurdere, hvorvidt de kan håndtere den ekstra belastning, det er at tage ekstra vagter eller have bijob. Samtidig er det interessant, at udfordringer i privatlivet i form af vold, misbrugsproblemer og arbejdsløshed for ægtefælle/samlever ikke har nogen afgørende betydning for antallet af sygefraværsdage. Medarbejdere, der har oplevet mobning på arbejdspladsen, har generelt heller ikke flere sygefraværsdage end medarbejdere, der ikke har oplevet mobning. 20% oplever ingen stress i hverdagen 18% oplever moderat eller meget stress Oplevet stress Som det fremgår af figur 11, oplever 20% af medarbejderne ingen former for stress i hverdagen (score = 1). Omvendt oplever 3% så meget stress i hverdagen, at de har søvnproblemer, hovedpine og lignende (score = 10). Generelt viser figuren, at størstedelen af medarbejderne (61%) har et stressniveau under fem på en skala fra et til ti, mens 18% oplever moderat eller meget stress i hverdagen (score = 7-10). Figur 11 Sp. 17: Stressniveau i dagligdagen på en skala fra 1-10, hvor 10 er meget stresset (har søvnproblemer, hovedpine o.lign.) N =79 39% mener ikke, at det er arbejdet der stresser dem 50% svarer, at det i nogen grad er arbejdet, der stresser dem, mens 11% svarer, at det i høj grad er arbejdet, der stresser dem. 39% af medarbejderne mener ikke, at det er deres arbejde, der er årsagen til den stress, de oplever.

20 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 20 Yngre medarbejdere er mere stressede - men forskellen er begrænset Der er en tendens til, at jo yngre medarbejderne er, desto højere er stressniveauet. Mens 26% af medarbejderne under 30 år oplever et stressniveau fra 6-10, hvor 10 svarer til meget stresset, er det tilsvarende tal for medarbejdere over 50 år 21%. 5 Med en forskel på 5% point er tendensen dog begrænset. Som det fremgår af afsnit.5, bortfalder denne sammenhæng mellem baggrundsforhold og stress således også, når man tager andre forhold, der vedrører arbejdslivet og privatlivet, til indtægt. Fordi størstedelen af de ansatte er over 50 år, er der dog numerisk set flere ældre medarbejdere med et højt stressniveau. 61% af dem, der har et stressniveau på 10 (kan ikke sove, har hovedpine o.lign.), er således over 50 år. Skyldes ikke manglende/begrænset erfaring Der er ingen systematisk sammenhæng mellem anciennitet og oplevelsen af stress. At yngre medarbejdere oplever sig lidt mere stressede end ældre medarbejdere kan dermed ikke umiddelbart forklares ved begrænset eller manglende erhvervserfaring. 5 Gammaværdi = -,079. P-værdi <,05

21 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 21 dimensioner for arbejdsglæde. Arbejdsglæde Figur 12 viser den gennemsnitlige enighed blandt medarbejderne i relation til 11 udsagn, der typisk er afgørende for arbejdsglæde. Overordnet set vedrører spørgsmålene fire dimensioner: Arbejdets betydning Forventningsafstemning med nærmeste leder Social kontakt og velbefindende i gruppen Arbejdets indhold og mængde (IT-registrering, dokumentation, tid til faglighed og udvikling herunder mulighed for sparring) Figur 12 Sp. 22: I hvilken grad er du enig eller uenig i nedenstående forhold, hvor 1 = meget uenig og 5 = meget enig? &/+/'"#'"!",&"'"*%% &/+%"& " '"# '" &/+%"& &# )!")#',+-)%' -'))/'"' &")"&/+!",&"'*)",#* )" %'&/+%)&!")#'&/+'-"!"/*")%&%*'&!",&)&*#$'&/+ #&")")"!"/*")%&%35"" -'),&#,$+ # ")'& N =739

22 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 22 Enighed om at arbejdet betyder meget, samt at man har det godt socialt. Som det fremgår af figur 12, er medarbejderne primært kendetegnet ved at være enten enige eller meget enige i, at arbejdet betyder meget for dem, samt at de har det godt i gruppen. Således svarer hhv. 93% og 88%. På en skala fra et til fem, hvor fem indikerer meget vigtigt, er den gennemsnitlige score for hhv. arbejdets betydning og den sociale kontakt,3. Dernæst følger, at arbejdsopgaverne giver mening med,1, og at arbejdsopgaverne er afvekslende med,0. Tilfredshed med hjælp fra leder men leder har for høje forventninger 70% er enten enige eller meget enige i, at de er tilfredse med den hjælp, deres nærmeste leder tilbyder dem i det daglige arbejde. Det svarer til en gennemsnitsscore på 3,8. Omvendt er 3% af medarbejdere enige eller meget enige i, at deres nærmeste leder har for høje forventninger til deres indsats. 60% er enten enige eller meget enige i, at de har gode muligheder for udvikling på arbejdspladsen, samt at arbejdsmængden er tilfredsstillende. Det svarer til en gennemsnitsscore på hhv. 3,6 og 3,5. Det er fortrinsvis de yngre medarbejdere, der er tilfredse med arbejdsmængden. 66% af medarbejderne under 30 år er enten enige eller meget enige i, at arbejdsmængden er tilfredsstillende mod 58% for de ansatte over 50 år. 6 M indre tilfredshed med tidsforbruget på administrative opgaver M edarbejderne skal kunne se værdien af opgaverne Derimod er medarbejderne generelt mindre enige i den form for arbejdsbelastning, der er i det daglige. Det går på tidsforbruget i forhold til dokumentation, IT registrering samt tiden til at udføre arbejdet fagligt ordentligt. Det gør sig gældende på tværs af medarbejdernes alder. Dette kan muligvis forklare, hvorfor 3% af medarbejderne som før nævnt er enten enige eller meget enige i, at deres nærmeste leder har for høje forventninger til deres indsats. Dette indikerer, at der brug for en afstemning mellem leder og medarbejder i forhold til, hvad der skal leveres inden for den givne ramme. Som vist i figur 12 lægger medarbejderne generelt stor vægt på, at arbejdet er menings- og betydningsfuldt. En af udfordringerne for ledelsen er dermed at sikre, at den enkelte medarbejder kan se værdien af de administrative opgaver. 6 P-værdi <,06. Gammaværdi = -,093

23 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 23 Figur 13 Tilfredshed med tidsforbruget på administrative opgaver 100% 90% 80% 70% 60% 50% 0% 0% % 36% 30% 20% 10% 0% 22% 20% 22% 20% 20% 2% 8% 7% 8% 8% 7% 5% 3% 3% % Meget uenig Uenig Hverken eller Enig Meget enig Ved ikke Jeg har tid til at udføre mit arbejde fagligt ordentligt Jeg bruger tilpas tid på dokumentation Jeg bruger tilpas tid på IT registrering N =79 Som det fremgår af figur 13, er 52% enten enige eller meget enige i, at de bruger tilpas tid på dokumentation, mens 50% er tilsvarende enige i, at de kan udføre deres arbejde fagligt ordentligt. 3% er enten enige eller meget enige i, at de bruger tilpas tid på IT registrering. Det svarer til en gennemsnitsscore på hhv. 3,3, 3,2 og 3,1. H vad vægter medarbejderne? N edenfor er fremhævet de gennemgående fritekstsvar/udsagn, som medarbejderne selv har anført som værende af størst betydning for deres trivsel på arbejdspladsen: Gode kollegaer Respekt blandt kollegaer/accept af forskelligheder Godt samarbejde (herunder mellem dag-, aften- og nattevagter samt tværfagligt) Hjælpsomhed og forståelse At der ikke bagtales/sladres/mobbes Ærlighed Plads til humor At der også er et socialt samvær uden for arbejdstiden

24 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 2 God ledelse God planlægning (blandt andet af arbejdstider) Hensyn til den enkeltes behov og ønsker Respekt for medarbejderne herunder at der kommunikeres i en ordentlig tone At lederen kan sætte sig i respekt og handler, når der er en konflikt Synlig leder Mere information - særligt fra nærmeste leder At blive værdsat/anerkendt og få ros Tryghed ved lederen Godt arbejdsmiljø En god stemning/atmosfære Fleksibilitet i arbejdet og arbejdstiderne Tryghed (ikke for mange omrokeringer) Støttende foranstaltninger til seniormedarbejdere Tid til at udføre arbejdsopgaverne fagligt ordentligt Mere tid til borgerne og mindre tid til dokumentation og registrering At man kan gøre en forskel og hjælpe borgerne Det betyder meget, at man oplever, at borgerne er glade og tilfredse, når man går hjem fra arbejde Medindflydelse Medindflydelse kan eksempelvis ske ved tilrettelæggelsen af egen ferie og egne arbejdsopgaver Medarbejderne fremhæver dermed først og fremmest gode kollegaer som afgørende for deres arbejdsglæde. Som det fremgår af nedenstående figur, har 13% dog personligt været udsat for mobning på arbejdspladsen.

25 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 25 Figur 1 Sp. 23: Har du nogensinde oplevet, at du eller andre har været udsat for mobning på din arbejdsplads? ++",&&)" %) '/"!&)"& /) *&# '/"!&+"/) *&#'/" N =756 31% har oplevet, at en kollega er blevet udsat for mobning. Jf. figur 1, har % af de adspurgte medarbejdere aldrig oplevet mobning på arbejdspladsen. Derimod har 13% som nævnt selv oplevet mobning, og 31 % har oplevet, at en kollega har været udsat for mobning. 17% har svaret, at de ikke ved, om de har oplevet mobning på arbejdspladsen. Figur 15 Sp. 2: Har du nogensinde oplevet, at du eller andre har været udsat for fysisk vold på din arbejdsplads? ++",&&)" %) )%' &/+%)&!&+",&%) &)"&,& -*&# )!&+",&) -*&# ) N =756 22% har selv været udsat for vold på arbejdspladsen Figur 15 viser, at 5% af medarbejderne aldrig har oplevet vold på arbejdspladsen. Derimod har 22% selv været udsat for vold, mens 33% har oplevet, at en kollega har været udsat for vold. 10% har svaret, at de ikke ved, om de har oplevet vold på arbejdspladsen.

26 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 26 Figur 16 Sp. 25: Hvor glad er du for dit arbejde på en skala fra 1-10, hvor 10 = meget glad? N =756 U dbredt tilfredshed med arbejdet Som det fremgår af figur 16, er 1% af medarbejderne meget glade (score = 10) for deres arbejde. Modsat vurderer 1%, at de slet ikke (score = 1) er glade for deres arbejde. Generelt er størstedelen af medarbejderne glade for deres arbejde. Således scorer 8% af medarbejderne mellem 7-10, mens 12% forholder sig neutralt (score = 5-6), og de resterende % har en negativ arbejdsglæde (score = 1-).

27 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 27 Figur 17 Sp. 26: Hvilken betydning har nedenstående forhold for din arbejdsglæde, hvor 5 = meget vigtigt. 6*,&")"& 6*,&") 7-')8 6", &-) 6&/+ '"#*) 6#)/) &-) 6*"$#) 6*,&'*)",# #&")""%)" * )" N = 756 G ode kollegaer har størst betydning for arbejdsglæden Som det fremgår af figur 17, så vurderer medarbejderne selv, at gode kollegaer har størst betydning for deres arbejdsglæde. 99% vurderer, at det enten er vigtigt eller meget vigtigt for deres arbejdsglæde. Det svarer til en gennemsnitsscore på,8. Faglig og personlig udvikling betyder mindst Af de syv forhold, der spørges ind til, er det muligheden for faglig og personlig udvikling, der scorer lavest med en værdi på, i relation til betydning for arbejdsglæde. Samlet set er der dog begrænset variation i svarafgivelserne. Medarbejderne vurderer selv, at gode kollegaer, tryghed i ansættelsen, meningsfuldt arbejde, fleksibilitet i ansættelsen, muligheden for at gøre en forskel og adgangen til personlig og faglig udvikling har betydning for deres arbejdsglæde.

28 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 28 I det følgende præsenteres analysen af udslagsgivende årsager til oplevet stress og arbejdsglæde..5 Årsager til oplevet stress og arbejdsglæde N edenstående figur illustrerer de forventede årsagssammenhænge mellem faktorer, der vedrører medarbejdernes privatliv, arbejdsliv og deres oplevelse af stress og arbejdsglæde. Forventningerne bygger i særlig grad på Det N a- tionale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs (N FA) arbejdsmiljøundersøgelse fra 2007 blandt ca medarbejdere i ældreplejen og ca nyuddannede SOSU er. A dskiller sig fra N FA s undersøgelse ved at inddrage private forhold Til forskel fra N FA s undersøgelse er der i nærværende trivselsundersøgelse lagt vægt på at inddrage private forhold så som misbrug og ægtefælles/samlevers tilknytning til arbejdsmarkedet. Baggrunden for at inddrage private forhold i denne sammenhæng skyldes erfaringer og viden fra projektets styregruppe. Figur 18 Forventet kausalmodel Privatliv Arbejdsliv Oplevet stress Arbejdsglæde Stimodel Som det fremgår af figur 18, forventes det, at oplevelsen af stress og arbejdsglæde er forårsaget af forhold i både privat- og arbejdslivet.

29 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 29 Privatliv Privatliv udgøres af følgende spørgsmål: Hjemmeboende børn under 15 år Alkohol eller misbrug i nærmeste familie Livstruende sygdom i nærmeste familie Ægtefælles/kærestes tilknytning til arbejdsmarkedet A rbejdsliv Arbejdsliv udgøres af følgende spørgsmål: Antal ugentlige arbejdstimer Ekstra vagter hver måned Primære arbejdstidspunkt (dagvagt eller nattevagt) Arbejdets betydning for medarbejderen Forventningsafstemning med nærmeste leder Social kontakt og velbefindende i gruppen Arbejdets indhold og mængde (IT-registrering, dokumentation, tid til faglighed og udvikling herunder mulighed for sparring) Oplevet vold og mobning mod en selv på arbejdspladsen Lineær regression Analysen af årsagerne til stress og arbejdsglæde baserer sig på en lineær regressionsmodel. 7 7 udslagsgivende forhold for stress Oplevet stress I relation til medarbejdernes vurdering af eget stressniveau på en skala fra 1 til 10, hvor 10 svarer til meget stresset, er følgende syv forhold udslagsgivende: I hvilken grad, der er tid til at udføre arbejdet fagligt ordentligt I hvilken grad, der er tilfredshed med arbejdsmængden I hvilken grad, medarbejderen har det godt i gruppen I hvilken grad, nærmeste leder har for høje forventninger til medarbejderen Omfanget af ekstra vagter pr. måned Oplevelsen af mobning på arbejdspladsen Ægtefælles/kærestes tilknytning til arbejdsmarkedet 7 Der er gennemført blokregression i begge analyser. Det er kun signifikante sammenhænge (p<,05), der afrapporteres. Insignifikante led er ikke fjernet, da de alle er teoretisk begrundede jf. figur 20. Det betyder samtidig, at modellernes forklaringskraft risikerer at blive kunstigt høje. V ed at afrapportere den justerede forklaringskraft tages der højde for dette forhold. I begge analyser er der dog maksimalt 3% points forskel mellem r 2 og justeret r 2.

30 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 30 Figur 19 Hvad forklarer oplevet stress? 8 Stress Figurforklaring Figur 19 indeholder en grafisk illustration af de syv betydende forhold for medarbejdernes oplevelse af stress. Den blå kasse indeholder spørgsmål, der vedrører privatlivet, mens de grønne kasser indeholder arbejdsrelaterede spørgsmål. Jo tættere en kasse er på den grå kasse benævnt Stress, desto større betydning har spørgsmålet for medarbejderens oplevelse af stress. Fortegnet ud for hver pil indikerer, hvorvidt der er tale om en positiv (mere af det ene fører til mere af det andet) eller en negativ sammenhæng. Tid til faglighed sænker stressniveauet Jo mere tid medarbejderne har til at levere en fagligt ordentlig præstation, desto lavere er oplevelsen af stress for medarbejderne. Tid til at bringe sin faglighed i spil er det forhold, der har størst betydning for oplevelsen af stress. Og omvendt hvis der bruges for meget tid på administrative opgaver så som dokumentation og IT registrering, så stiger oplevelsen af stress. Forklaring på dette er ikke nødvendigvis modstand mod IT registrering og dokumentation men i højere grad det forhold, at det er opgaver, der risikerer at skulle gennemføres på bekostning af tid til faglighed. 8 Modellen har en justeret forklaringskraft på 36,8%, hvilket er relativt højt for en kompleks kausalmodel. Det er almindeligt accepteret at anvende modeller med en forklaringskraft på + 5%. Forudsætningstesten afslører ingen alvorlige forudsætningsbrud.

31 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 31 Som tidligere beskrevet er det mellem 27% og 32%, der mener, at der bliver brugt for meget tid på IT registrering og dokumentation. Godt halvdelen mener, det er tilpas. Tilfredshed med arbejdsmængden Medarbejdere, der er tilfredse med arbejdsmængden, er i mindre grad stressede end medarbejdere, der ikke er tilfredse med arbejdsmængden. Resultatet er en naturlig følge af ovenstående sammenhæng: Hvis medarbejderne oplever, at den tid, der er til rådighed, ikke modsvarer de opgaver, de forventes at skulle løse, så stiger stressniveauet for den enkelte. G ode kollegaer Hvis medarbejderen fungerer godt i gruppen, falder stressniveauet. Jo bedre medarbejderens oplevelse af gruppens sociale sammenhængskraft er, desto lavere er oplevelsen af stress. Gode kollegaer kan således modvirke oplevelsen af stress. Forventninger fra nærmeste leder Som berørt ovenfor er forventningsafstemning mellem nærmeste leder og medarbejder afgørende for medarbejderens oplevelse af stress. Medarbejdere, der vurderer, at nærmeste leders forventninger er for høje, har et højere stressniveau end medarbejdere, der er meget enige i nærmeste leders forventninger. Det stresser mao., hvis medarbejderen ikke kan honorere nærmeste leders forventninger. Ekstra vagter Jo flere ekstra vagter medarbejderen har per måned, desto lavere er stressniveauet. Resultatet indikerer, at medarbejdere, der kan overskue ekstra arbejde, ligeledes er mentalt bedre forberedt på at håndtere de krav, der stilles i det daglige. M obning Har en medarbejder oplevet mobning på egen krop på arbejdspladsen, så stiger oplevelsen af stress. A rbejdsløshed for ægtefælle/samlever Medarbejdere, hvis ægtefælle eller samlever står uden arbejde, er mere stressede end medarbejdere, hvis ægtefælle eller samlever er i job. Det, at husstanden mangler en ekstra indtægt, risikerer således at give medarbejderen stress. Ægtefælle eller samlevers tilknytning til arbejdsmarkedet er dermed det eneste forhold fra privatlivet, der har en betydning for oplevelsen af stress. Hverken hjemmeboende børn under 15 år, alkohol eller misbrug i nærmeste familie eller livstruende sygdom i nærmeste familie har en generelt afgørende betydning for medarbejdernes oplevelse af stress.

32 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 32 Privatlivet har ingen direkte effekt på arbejdsglæden Arbejdsglæde I modsætning til stress har forhold i privatlivet (hjemmeboende børn, sygdom, arbejdsløshed, misbrug og vold) ingen direkte effekt på medarbejdernes arbejdsglæde. Samlet set har følgende fire forhold en udslagsgivende effekt på medarbejdernes vurdering af egen arbejdsglæde: I hvilken grad arbejdet betyder noget for den enkelte I hvilken grad medarbejderen oplever stress I hvilken grad arbejdsopgaverne er meningsfulde I hvilken grad medarbejderen har det godt i gruppen Det betyder samlet set, at den forventede forklaringsmodel figur 18 præsenteret på side 2 skal justeres, således at pilen fra privatliv til arbejdsglæde går gennem oplevelsen af stress og ikke direkte til arbejdsglæde. Figur 20 Justeret forklaringsmodel Privatliv Arbejdsliv Oplevet stress Arbejdsglæde Figurforklaring Figur 21 indeholder de fire udslagsgivende forhold for medarbejdernes oplevelse af arbejdsglæde. De grønnes kasser indeholder spørgsmål vedrørende arbejdslivet, mens den røde kasse udgør medarbejdernes oplevelse af stress. Desto tætte en kasse er på den grå kasse markeret med Arbejdsglæde, desto større indflydelse har spørgsmålet på medarbejderens arbejdsglæde. Fortegnet ud for pilene viser, om der er tale om en positiv eller negativ sammenhæng mellem spørgsmålene.

33 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 33 Figur 21 Hvad forklarer arbejdsglæde? 9 Arbejdsglæde 9 9! 9! A t arbejdet vurderes som betydningsfuldt Jo mere betydningsfuldt medarbejderne vurderer deres arbejde, desto større er arbejdsglæden. Som også fremhævet tidligere, så lægger medarbejderne selv stor vægt på, at man via sit arbejde kan gøre en forskel og hjælpe borgerne. En medarbejder skriver, at: D et betyder m eget, at m an oplever, at borgerne er glade og tilfredse, når m an går hjem fra arbejde Fravær af stress Jo lavere stressniveau desto større arbejdsglæde. Oplevelsen af stress er det forhold, der har den næststørste betydning for medarbejdernes arbejdsglæde. M eningsfulde arbejdsopgaver Arbejdsglæden er samtidig direkte påvirket af, i hvilken grad arbejdsopgaverne opfattes som meningsfulde i forhold til at kunne gøre en forskel for borgeren. Jo mere meningsfulde opgaverne er, desto større er arbejdsglæden. Medarbejderen skal mao. kunne se værdi i det arbejde, der skal udføres. 9 Modellen har en justeret forklaringskraft på 39,5%. Forudsætningstesten afslører ingen alvorlige forudsætningsbrud.

34 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 3 G ode kollegaer går igen Jo bedre gruppen fungerer, desto større arbejdsglæde for den enkelte medarbejder. Som det også var tilfældet for stress, er det sociale afgørende for arbejdsglæden. Gruppens sociale sammenhængskraft er dermed det eneste forhold, der både har betydning for stress og arbejdsglæde.

35 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune Bilag 1: Spørgeskema & ( & ( & '+ ( ' ( (' '! "& (. #+! / & ' & ( ( ( (!/ '!/ ( (! /( +' & (+!/& ('&( ++) 0(( ( & ( ( ('& ) 1 ((( ( (( '( + (( '2(!!"! / + &!/ '' ' (&! 1(' 3, /(& 5 & '& ', 6( 2 7' & ('+ ) % 2'68291)-$*$#$9:);!9<<<!! #$% &

36 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 36, '$% & 5#+ #.*+ *.+ =+ ($% & 8'&( /( 8'&( :5/( 8'&( ':5 )$% "#*& 8 > *$% "& "()??????? +$%!& 8 ' 8( + >,$% "- &.# *.@ 0@

37 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 37.$% - & /$% "& + #0$1" & "( +)????????????????????????????? ##$% & 6( ( 6 " #'$%!-.& 8 > #($%!-& 0 ( 6 (( +' ( (( #)$%!-!& 8 >

38 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 38 #*$% -""!!'00/& A...# #.*, * #+$%!!!& 8 > #,$%!!##0& )8'& # B - $ )8'& &!! #.$2& 8& 8 > #/$2 "!!"!3!!! & 8 >

39 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 39 '0$5!3!!!!-& 8 > '#$! & 8 > 8( 9' ''$6! "!"! ", '. ( 8 +A1, : C( 5, 8 +(. 8'. 8'& ' 8, ' &' 8' 8' (+, ', '

40 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 0 '($% "! & >+ 8( ' 8 ' D(( ')$% "!!- & >+ 8( ' 8 ' D(( '*$%!!##0& )8 ((' # B - $ )8'

41 Trivselsundersøgelse blandt medarbejdere i ældreplejen i Guldborgsund Kommune 1 '+$6! -!!"! " %. A((,. C(.. E, % ' %&' ( % '' ( %( % %'( ',$% "-!& Skriv her

Dette faktaark omhandler djøfernes oplevelse af stress på arbejdspladsen og deres oplevelse af stress i hverdagen.

Dette faktaark omhandler djøfernes oplevelse af stress på arbejdspladsen og deres oplevelse af stress i hverdagen. Faktaark: Stress Dette faktaark omhandler djøfernes oplevelse af stress på arbejdspladsen og deres oplevelse af stress i hverdagen. Resultaterne stammer fra ACs arbejdsmiljøundersøgelse 2014. Undersøgelsen

Læs mere

Faktaark om stress, grænseløst arbejde, psykisk arbejdsmiljø og nedslidning

Faktaark om stress, grænseløst arbejde, psykisk arbejdsmiljø og nedslidning 4. december 2012 Faktaark om stress, grænseløst arbejde, psykisk arbejdsmiljø og nedslidning Denne undersøgelse omhandler danskernes vurdering af stress, grænseløst arbejde, psykisk arbejdsmiljø og risiko

Læs mere

7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet. Oktober 2013

7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet. Oktober 2013 7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet Oktober 2013 Djøfs undersøgelse af psykisk arbejdsmiljø, stress og balance 2012 Faktaark nr. 7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet Dette faktaark

Læs mere

Hovedresultater: Delrapport om selvstændige

Hovedresultater: Delrapport om selvstændige 1 Hovedresultater: Delrapport om selvstændige 93 pct. af de selvstændige akademikere er tilfredse eller meget tilfredse med deres job, og kun 2 pct. tilkendegiver utilfredshed De selvstændige forventer

Læs mere

LEVUK Trivselsundersøgelse og APV. 20. juni 2013

LEVUK Trivselsundersøgelse og APV. 20. juni 2013 LEVUK Trivselsundersøgelse og APV 20. juni 2013 Indholdsfortegnelse 1. Intro... 3 2. De seks guldkorn... 3 De 6 guldkorn... 3 3. Trivsel og det psykiske arbejdsmiljø på LEVUK... 5 Teknik i den gennemførte

Læs mere

Trivselsundersøgelse 2012

Trivselsundersøgelse 2012 Aabenraa Kommune Trivselsundersøgelse 2012 Rapportspecifikationer Gennemførte 2290 Inviterede 3817 Svarprocent 60% INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse Info om undersøgelsen 3 Overblik 4 Tema 1-4 6

Læs mere

MTU og Psykisk APV 2012

MTU og Psykisk APV 2012 FREDERICIA KOMMUNE MTU og Psykisk APV 2012 Rapportspecifikationer Gennemførte 140 Inviterede 149 Svarprocent 94% INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse Info om undersøgelsen 3 Overblik 4 Resultater 7

Læs mere

STRESS Lederne April 2015

STRESS Lederne April 2015 STRESS Lederne April 215 Indledning Undersøgelsen belyser blandt andet med baggrund i WHO-5 trivselsindekset, hvor mange respondenter der kan være i stor risiko for depression eller stressbelastning, kan

Læs mere

enige i, at der er et godt psykisk arbejdsmiljø. For begge enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Hovedparten af sikkerhedsrepræsentanterne

enige i, at der er et godt psykisk arbejdsmiljø. For begge enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Hovedparten af sikkerhedsrepræsentanterne 3. ARBEJDSMILJØET OG ARBEJDSMILJØARBEJDET I dette afsnit beskrives arbejdsmiljøet og arbejdsmiljøarbejdet på de fem FTF-områder. Desuden beskrives resultaterne af arbejdsmiljøarbejdet, og det undersøges

Læs mere

Rapport - Trivselsundersøgelsen 2012 - Rådhuset, Job og Arbejdsmarked

Rapport - Trivselsundersøgelsen 2012 - Rådhuset, Job og Arbejdsmarked Rapport - Trivselsundersøgelsen - Rådhuset, Job og Arbejdsmarked Denne rapport sammenfatter resultaterne af trivselsmålingen. Den omfatter standardspørgeskemaet i Trivselmeter om trivsel og psykisk arbejdsmiljø,

Læs mere

Stress... 3. Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4. Den vigtigste kilde til stress... 5. Køn og stress... 5. Sektor og stress...

Stress... 3. Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4. Den vigtigste kilde til stress... 5. Køn og stress... 5. Sektor og stress... 1 Indholdsfortegnelse Stress... 3 Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4 Den vigtigste kilde til stress... 5 Køn og stress... 5 Sektor og stress... 6 Stillingsniveau og stress... 7 Alder og stress...

Læs mere

MTU 2016 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse

MTU 2016 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse MTU 16 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse APV - Arbejdspladsvurdering (Tillæg til MTU rapporten) Svarprocent: 92% ( besvarelser ud af 66 mulige) APV Indhold Indhold Introduktion til undersøgelsen Introduktion

Læs mere

Hovedrapport - daginstitutioner Forældretilfredshed 2010. Brugerundersøgelse af dagtilbud i Favrskov Kommune

Hovedrapport - daginstitutioner Forældretilfredshed 2010. Brugerundersøgelse af dagtilbud i Favrskov Kommune Brugerundersøgelse af dagtilbud i Favrskov Kommune Indholdsfortegnelse Introduktion til undersøgelsen...3 Sammenfatning...4 Samlet tilfredshed...5 Samlet tilfredshed på tværs af institutionerne...6 Barnets

Læs mere

OFFICERERNES STRESSRAPPORT

OFFICERERNES STRESSRAPPORT 1 Indholdsfortegnelse Stress... 3 Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4 Den vigtigste kilde til stress... 5 Køn og stress... 5 Stillingsniveau og stress... 6 Alder og stress... 7 Familiære forhold

Læs mere

Arbejdspladsvurdering og trivselsundersøgelse 2010 VIA University College

Arbejdspladsvurdering og trivselsundersøgelse 2010 VIA University College Arbejdspladsvurdering og trivselsundersøgelse 200 VIA University College Afdelingsrapport for Medarbejdere afspændingspædagoguddannelsen i Randers Antal besvarelser: 9 Svarprocent VIA total 66,9% Rapporten

Læs mere

Roskilde Kommune. Trivselsundersøgelse 2013/2014. Resultat for: Roskilde Kommune - Total. Antal udsendte: Antal gennemførte: Svarprocent:

Roskilde Kommune. Trivselsundersøgelse 2013/2014. Resultat for: Roskilde Kommune - Total. Antal udsendte: Antal gennemførte: Svarprocent: Trivselsundersøgelse 2013/2014 Resultat for: Antal udsendte: Antal gennemførte: Svarprocent: - Total 5536 4762 86% INDHOLDSFORTEGNELSE Resultater - - Total INDHOLD Information om undersøgelsen Overblik

Læs mere

GYMNASIELÆRERNES STRESSRAPPORT

GYMNASIELÆRERNES STRESSRAPPORT 1 Indholdsfortegnelse Stress... 3 Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4 Den vigtigste kilde til stress... 5 Køn og stress... 5 Sektor og stress... 6 Stillingsniveau og stress... 7 Alder og stress...

Læs mere

Rapport - Trivselsundersøgelsen 2012 - Skole og Kultur. Sådan læses rapporten Rapporten er opdelt i flg. afsnit:

Rapport - Trivselsundersøgelsen 2012 - Skole og Kultur. Sådan læses rapporten Rapporten er opdelt i flg. afsnit: Rapport - Trivselsundersøgelsen 12 - Skole og Kultur Denne rapport sammenfatter resultaterne af trivselsmålingen. Den omfatter standardspørgeskemaet i Trivselmeter om trivsel og psykisk arbejdsmiljø, eventuelt

Læs mere

I nedenstående er der gennemført en analyse af sygefravær, samt en beskrivelse af de tiltag Holstebro Kommune gør for at nedbringe sygefravær.

I nedenstående er der gennemført en analyse af sygefravær, samt en beskrivelse af de tiltag Holstebro Kommune gør for at nedbringe sygefravær. Analyse og aktiviteter i relation til sygefravær Byrådet har på budgetseminaret i august 2012 fokus på sygefravær og mulighederne for at nedbringe sygefraværet til gavn for de sygemeldte og arbejdspladserne.

Læs mere

Personalepolitik for Holstebro Kommune

Personalepolitik for Holstebro Kommune Sundhed og trivsel Personalepolitik for Holstebro Kommune Politikken omfatter Sundhed og trivsel Arbejdsmiljø Sygefravær Stress Alkohol og rusmidler Vold, mobning og chikane Opgaveløsning og ressourcer

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse Ledighedsydelse

Brugertilfredshedsundersøgelse Ledighedsydelse MARTS 2012 Brugertilfredshedsundersøgelse Ledighedsydelse Svendborg Brugertilfredshedsundersøgelse 2 Brugerundersøgelse Denne rapport indeholder resultatet af en brugerundersøgelse blandt Jobcenter Svendborgs

Læs mere

Center For Ledelse og Personale 2012

Center For Ledelse og Personale 2012 Center For Ledelse og Personale 212 Trivsels og apv målingen 212 Denne rapport sammenfatter resultaterne af trivselsmålingen. Den omfatter standardspørgeskemaet i Trivselmeter om trivsel og psykisk arbejdsmiljø,

Læs mere

Kapitel 9. Selvvurderet helbred, trivsel og sociale relationer

Kapitel 9. Selvvurderet helbred, trivsel og sociale relationer Kapitel 9 Selvvurderet helbred, t r i v s e l o g s o c i a l e relationer Kapitel 9. Selvvurderet helbred, trivsel og sociale relationer 85 Andelen, der vurderer deres helbred som virkelig godt eller

Læs mere

1. BAGGRUNDEN FOR UNDERSØGELSEN...

1. BAGGRUNDEN FOR UNDERSØGELSEN... Social- og Sundhedsforvaltningen og Skole- og Kulturforvaltningen, efterår 2008 Indholdsfortegnelse 1. BAGGRUNDEN FOR UNDERSØGELSEN... 3 1.1 DATAGRUNDLAGET... 3 1.2 RAPPORTENS STRUKTUR... 4 2. OPSAMLING

Læs mere

1: Stress. Februar 2013

1: Stress. Februar 2013 1: Stress Februar 2013 Djøfs undersøgelse af psykisk arbejdsmiljø, stress og balance 2012 Faktaark nr. 1: Stress Dette faktaark omhandler djøfernes oplevelse af stress på arbejdet, herunder stressfaktorer

Læs mere

FORBUNDET ARKITEKTER OG DESIGNERES PSYKISKE ARBEJDSMILJØ. Akademikeres psykiske arbejdsmiljø

FORBUNDET ARKITEKTER OG DESIGNERES PSYKISKE ARBEJDSMILJØ. Akademikeres psykiske arbejdsmiljø 1 Forbundet Designeres psykiske arbejdsmiljøanalyse... 4 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Sektor... 5 Køn... 6 Alder... 6 Stillingsniveau... 7 Hvad er med til at skabe og hvad kan forbedre det psykiske arbejdsmiljø?...

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse Kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 2 og 3

Brugertilfredshedsundersøgelse Kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 2 og 3 DECEMBER 2011 Brugertilfredshedsundersøgelse Kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 2 og 3 Svendborg Brugertilfredshedsundersøgelse 2 Brugerundersøgelse Denne rapport indeholder resultatet af den brugerundersøgelse

Læs mere

Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer

Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer 11. januar 2016 Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer 68 procent af FOAs privatansatte medlemmer er helt eller delvist enige i, at arbejdsmiljøet generelt er godt på deres arbejdsplads. Det

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune. Trivselsundersøgelse 2005. April 2005

Høje-Taastrup Kommune. Trivselsundersøgelse 2005. April 2005 Høje-Taastrup Kommune Trivselsundersøgelse 2005 April 2005 Trivselsundersøgelsen 2005 Hovedrapport Forord... 3 1. Sammenfatning... 4 2. Indledning... 6 3. Udførelse og udviklingsmuligheder i arbejdet...

Læs mere

Lederens ferie 2015 Lederne August 2015

Lederens ferie 2015 Lederne August 2015 Lederens ferie 15 Lederne August 15 Indledning Undersøgelsen belyser blandt andet om respondenterne får holdt den ferie, de er berettiget til respondenternes virksomhed eller dele heraf holder sommerferielukket

Læs mere

Djøfernes holdninger til barselsorlov og afskedigelsesvilka r

Djøfernes holdninger til barselsorlov og afskedigelsesvilka r Djøfernes holdninger til barselsorlov og afskedigelsesvilka r Oktober 2011 1 Indhold Løn til fædre under orlov... 3 Øremærkning af barsel til fædre... 3 Mænd vil gerne holde længere orlov... 4 Mænd og

Læs mere

Arbejdsmiljø og arbejdsvilkår for privatansatte 2017

Arbejdsmiljø og arbejdsvilkår for privatansatte 2017 5. oktober 2017 Arbejdsmiljø og arbejdsvilkår for privatansatte 2017 Undersøgelsen er gennemført fra den 19. til 31. januar 2017. Alle privatansatte medlemmer med en kendt e-mailadresse blev inviteret

Læs mere

Deltidsfag har hårdere fysisk arbejdsmiljø og lavere timeløn

Deltidsfag har hårdere fysisk arbejdsmiljø og lavere timeløn 1 Deltidsfag har hårdere fysisk arbejdsmiljø og lavere timeløn I fag hvor deltidsansættelser er udbredte, får man en lavere timeløn end i fag, hvor deltidsansættelser ikke er særligt udbredte. Samtidig

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og stress

Psykisk arbejdsmiljø og stress Psykisk arbejdsmiljø og stress - Hvilke faktorer har indflydelse på det psykiske arbejdsmiljø og medarbejdernes stress Marts 2018 Konklusion Denne analyse forsøger at afklare, hvilke faktorer der påvirker

Læs mere

Sådan kan du arbejde med. psykisk arbejdsmiljø. på din arbejdsplads. r. d k. t d u m æ r ke. www.barhandel.dk

Sådan kan du arbejde med. psykisk arbejdsmiljø. på din arbejdsplads. r. d k. t d u m æ r ke. www.barhandel.dk Sådan kan du arbejde med psykisk arbejdsmiljø på din arbejdsplads ww www.barhandel.dk w.de t d u m æ r ke r. d k Om psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø handler om, hvordan man har det på sin arbejdsplads.

Læs mere

Trivselsmåling 2015. Hjørring Kommune. Tommy Christiansen. Svarprocent: 85% (3811/4505)

Trivselsmåling 2015. Hjørring Kommune. Tommy Christiansen. Svarprocent: 85% (3811/4505) Trivselsmåling 215 Hjørring Kommune Tommy Christiansen Svarprocent: 85% (3811/455) Indhold 1 ARBEJDSGÆDE OG OYAITET 2 UNDERIGGENDE ENHEDER 3 DETAJERNE 4 KRÆNKENDE ADFÆRD 5 SYGEFRAVÆR 6 BAGGRUND Forord

Læs mere

SENIORER PÅ ARBEJDSMARKEDET

SENIORER PÅ ARBEJDSMARKEDET SENIORER PÅ ARBEJDSMARKEDET Marts 2012 Indledning Vedtagelsen af tilbagetrækningsreformen i december 2011 får stor betydning for fremtidens arbejdsmarked. Reformen betyder, at flere vil blive tilskyndet

Læs mere

Selvledelse. Selvledelse blandt akademikere

Selvledelse. Selvledelse blandt akademikere Indholdsfortegnelse Selvledelse blandt akademikere... 1 Baggrundsvariable... 2 Indflydelse... 5 Klare mål og forventninger... 7 Psykisk arbejdsmiljø og selvledelse... 9 Stress og selvledelse... 10 Balance

Læs mere

Roskilde Kommune Trivselsundersøgelse 2011/12

Roskilde Kommune Trivselsundersøgelse 2011/12 Trivselsundersøgelse 2011/12 Resultat for: Antal udsendte: Antal gennemførte: Svarprocent: - Total 57 4862 84 % INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLD Info om undersøgelsen 1 Overblik 2 Temaoversigt Tema 1 - Din

Læs mere

Undersøgelse om distancearbejde, april 2011

Undersøgelse om distancearbejde, april 2011 Undersøgelse om distancearbejde, april 2011 Hovedresultater: Mere end to ud af fem danskere benytter distancearbejde i deres nuværende job Blandt danskere der distancearbejder gælder det, at næsten hver

Læs mere

Forældres muligheder for at passe syge børn

Forældres muligheder for at passe syge børn 19.9.2006 Notat 13007 MELA/kiak Forældres muligheder for at passe syge børn Der er store forskelle på forældres muligheder for at passe deres børn, når de bliver syge. Det viser en undersøgelse som FTF

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 1.0 INDLEDNING 2 2.0 DET SOCIALE UNDERVISNINGSMILJØ 2 2.1 MOBNING 2 2.2 LÆRER/ELEV-FORHOLDET 4 2.3 ELEVERNES SOCIALE VELBEFINDENDE PÅ SKOLEN

Læs mere

2012 Elevtrivselsundersøgelsen December 2012

2012 Elevtrivselsundersøgelsen December 2012 12 Elevtrivselsundersøgelsen December 12 For erhvervsuddannelserne Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Svarprocent: 91% (59 besvarelser ud af 646 mulige) Skolerapport Velkommen til Elevtrivselsundersøgelsen

Læs mere

En ny vej - Statusrapport juli 2013

En ny vej - Statusrapport juli 2013 En ny vej - Statusrapport juli 2013 Af Konsulent, cand.mag. Hanne Niemann Jensen HR-afdelingen, Fredericia Kommune I det følgende sammenfattes resultaterne af en undersøgelse af borgernes oplevelse af

Læs mere

Hvem er mest stressede? En sammenligning af stressniveauet hos voksne danskere i og uden for arbejdsmarkedet

Hvem er mest stressede? En sammenligning af stressniveauet hos voksne danskere i og uden for arbejdsmarkedet Hvem er mest stressede? En sammenligning af stressniveauet hos voksne danskere i og uden for arbejdsmarkedet Tage Søndergård Kristensen og Jan H. Pejtersen Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Læs mere

Målgruppeanalyse Bilagsrapport 1

Målgruppeanalyse Bilagsrapport 1 Målgruppeanalyse Bilagsrapport 1 Struer Bilagsrapport 1: Målgruppeanalyse 2 Målgruppeanalyse Bilagsrapport 1 Den 6. juli 2012 Udviklingskonsulent Peder Gaarde Fisker 5213 3430 pgf@marselisborg.org Marselisborg

Læs mere

Faktaark: Ledelseskvalitet

Faktaark: Ledelseskvalitet Faktaark: Ledelseskvalitet Dette faktaark omhandler djøfernes vurdering af deres nærmeste personaleansvarlige leder i sammenhæng med forskellige faktorer i det psykiske arbejdsmiljø. Resultaterne stammer

Læs mere

NOTAT SAMMENFATNING AF EXIT-PROSTITUTION FORELØBIGE RESULTATER

NOTAT SAMMENFATNING AF EXIT-PROSTITUTION FORELØBIGE RESULTATER NOTAT 9. MARTS 2016 SAMMENFATNING AF EXIT-PROSTITUTION FORELØBIGE RESULTATER Denne sammenfatning belyser foreløbige resultater og tendenser for projekt Exit Prostitution. 1 Projektet bliver afprøvet i

Læs mere

Solgårdens syge-og sundhedspolitik.

Solgårdens syge-og sundhedspolitik. Solgårdens syge-og sundhedspolitik. MED oktober 2011 1 Thisted kommunes overordnede politik om sygefravær. Målet med sygefraværspolitikken er at skabe et kollegialt miljø med engagerede medarbejdere, der

Læs mere

Brøndby Kommune. Medarbejdertrivselsundersøgelse 2008

Brøndby Kommune. Medarbejdertrivselsundersøgelse 2008 Brøndby Kommune Medarbejdertrivselsundersøgelse 2008 Høj tilfredshed og stor fastholdelsesgrad drevet af glæde ved de nærmeste forhold ved arbejdet 1.950 medarbejdere deltog fin svarprocent på 75 totalt,

Læs mere

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune 1 2 Indhold trivsel er velvære og balance i hverdagen Indledning... 4 Hvad er trivsel?... 6 Grundlag for trivselspolitikken... 7 Ledelses- og administrative

Læs mere

Kvantitativ Undersøgelse

Kvantitativ Undersøgelse Kvantitativ Undersøgelse Fleksibel tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet Interviewperiode: September 2008 Projektnummer: 55864 Rapportering: Oktober 2008 Kunde: Ældresagen Karl Henrik Baum Nørregade 49 1165

Læs mere

Selvstændiges arbejdsmiljø De selvstændige i undersøgelsen Jobtilfredshed og stress Selvstændige ledere og arbejdsmiljø...

Selvstændiges arbejdsmiljø De selvstændige i undersøgelsen Jobtilfredshed og stress Selvstændige ledere og arbejdsmiljø... 1 Indhold Selvstændiges arbejdsmiljø... 3 De selvstændige i undersøgelsen... 3 Jobtilfredshed og stress... 5 Selvstændige ledere og arbejdsmiljø... 9 Selvstændige lederes fokus på arbejdsmiljø... 9 De

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende. Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center

Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende. Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center 1 Indhold Samlet opsummering...4 Indledning...6 Undersøgelsesmetode...6 Læsevejledning...8 Del-rapport

Læs mere

Trivselsundersøgelse Virksomhedsrapport

Trivselsundersøgelse Virksomhedsrapport Trivselsundersøgelse Virksomhedsrapport Bibliotekerne April 28 Udarbejdet af: Personaleservice Økonomi og Analyse 1 Indledning 1.1 Baggrund og formål Byrådet besluttede i 2 at sætte forstærket fokus på

Læs mere

Selvledelse blandt akademikere Baggrundsvariable Indflydelse Klare mål og forventninger... 8

Selvledelse blandt akademikere Baggrundsvariable Indflydelse Klare mål og forventninger... 8 Indholdsfortegnelse Selvledelse blandt akademikere... 3 Baggrundsvariable... 4 Indflydelse... 6 Klare mål og forventninger... 8 Psykisk arbejdsmiljø og selvledelse... 10 Stress og selvledelse... 11 Balance

Læs mere

1. Baggrund... 2. 2. Det generelle psykiske arbejdsmiljø... 3. 4. Samarbejde med kolleger... 6. 5. Arbejdets organisering... 9. 6. Kompetencer...

1. Baggrund... 2. 2. Det generelle psykiske arbejdsmiljø... 3. 4. Samarbejde med kolleger... 6. 5. Arbejdets organisering... 9. 6. Kompetencer... Resultater for HR-afdelingen I samtlige diagrammer er antallet af personer, der har besvaret det givne spørgsmål, angivet i parentesen. Indhold 1. Baggrund... 2 2. Det generelle psykiske arbejdsmiljø...

Læs mere

Rapport vedrørende. etniske minoriteter i Vestre Fængsel. Januar 2007

Rapport vedrørende. etniske minoriteter i Vestre Fængsel. Januar 2007 Rapport vedrørende etniske minoriteter i Vestre Fængsel Januar 2007 Ved Sigrid Ingeborg Knap og Hans Monrad Graunbøl 1 1. Introduktion Denne rapport om etniske minoriteter på KF, Vestre Fængsel er en del

Læs mere

Stress er ikke kun et akademiker fænomen

Stress er ikke kun et akademiker fænomen Flere gode år på arbejdsmarkedet 14. marts 2018 Stress er ikke kun et akademiker fænomen Tal fra LO s spørgeskemaundersøgelse om arbejdsmiljø og tilbagetrækning fra november 2017 viser med al tydelighed,

Læs mere

Selvledelse. Selvledelse blandt bibliotekarer

Selvledelse. Selvledelse blandt bibliotekarer Indholdsfortegnelse Forside... 1 Selvledelse... 1 Selvledelse blandt bibliotekarer... 1 Baggrundsvariable... 2 Indflydelse... 5 Klare mål og forventninger... 7 Psykisk arbejdsmiljø og selvledelse... 9

Læs mere

Mobning blandt djøferne

Mobning blandt djøferne Mobning blandt djøferne Resultater fra Djøfs stress- og mobbeundersøgelse 2010 v/chefkonsulent Lisbeth Kjersgård Djøfs Politiske Afdeling Om undersøgelsen Mini stress- og mobbeundersøgelse gennemført i

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2013

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2013 Haderslev Kommune Antal besvarelser: 141 TRIVSELSUNDERSØGELSE 213 Svarprocent: 75% Trivselsundersøgelse 213 SÅDAN LÆSER DU RAPPORTEN 1 Sådan læses rapporterne Resultatet af Trivselsundersøgelsen 213 for

Læs mere

Ansatte i relationsfag er mere psykisk belastede

Ansatte i relationsfag er mere psykisk belastede 1 Ansatte i relationsfag er mere psykisk belastede Ansatte i relationsfag er udsat for et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Det skaber en nedslidning af de ansatte, som føler, at de ikke kan leve op til de

Læs mere

Hovedresultater: Sygefravær Køn Alder Hjemmeboende børn Sektor Stillingsniveau... 6

Hovedresultater: Sygefravær Køn Alder Hjemmeboende børn Sektor Stillingsniveau... 6 1 Indholdsfortegnelse Hovedresultater:... 3 Sygefravær... 4 Køn... 5 Alder... 5 Hjemmeboende børn... 5 Sektor... 6 Stillingsniveau... 6 Balancen mellem arbejde og privatliv... 7 God nærmeste leder... 7

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2016

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2016 Nordfyns Kommune beelser: 1.241 TRIVSELSUNDERSØGELSE 2016 Svarprocent: 67% RESULTATER PÅ TEMAER 01 Nedenfor fremgår resultaterne på undersøgelsens temaer. Hvert af temaerne er sammensat af flere enkeltspørgsmål,

Læs mere

DJØF. Køn og karriere. En undersøgelse af DJØF-mænd og kvinders karriere med særligt fokus på ledelse

DJØF. Køn og karriere. En undersøgelse af DJØF-mænd og kvinders karriere med særligt fokus på ledelse DJØF Køn og karriere En undersøgelse af DJØF-mænd og kvinders karriere med særligt fokus på ledelse Indhold 1 Baggrund og resumé...3 1.1 Metode...5 1.2 Kort gennemgang af centrale variable...5 2 Ledere

Læs mere

YNGRE LÆGERS STRESSRAPPORT

YNGRE LÆGERS STRESSRAPPORT 1 Indholdsfortegnelse Stress... 3 Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4 Den vigtigste kilde til stress... 5 Køn og stress... 5 Stillingsniveau og stress... 6 Alder og stress... 7 Familiære forhold

Læs mere

Undersøgelse blandt opsagte medlemmer af Finansforbundet

Undersøgelse blandt opsagte medlemmer af Finansforbundet Til: Hovedbestyrelsen Fra: Anders Tybjerg, Kommunikation Dato: 18-01-11 Undersøgelse blandt opsagte medlemmer af Finansforbundet Finanssektoren har i mange år været præget af lav ledighed og høj jobsikkerhed,

Læs mere

Resultater af dokumentationsundersøgelsen for Kontakt mellem mennesker, Svendborg

Resultater af dokumentationsundersøgelsen for Kontakt mellem mennesker, Svendborg Indholdsfortegnelse: Resultater af dokumentationsundersøgelsen for Kontakt mellem mennesker, Svendborg INDLEDNING... 2 SVARPROCENT... 2 MÅLGRUPPE... 2 Tabel 1: Målgruppefordeling... 3 Figur 1: Målgruppefordeling...

Læs mere

MTU 2015 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse

MTU 2015 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse MTU 15 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse APV - Arbejdspladsvurdering (Tillæg til MTU rapporten) Svarprocent: 95% ( besvarelser ud af 63 mulige) APV Indhold Indhold Introduktion til undersøgelsen Introduktion

Læs mere

MTU 2013 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse

MTU 2013 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse MTU 13 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse APV - Arbejdspladsvurdering (Tillæg til MTU rapporten) Svarprocent: 87% (222 besvarelser ud af 256 mulige) APV Indhold Indhold Introduktion til undersøgelsen

Læs mere

ASE ANALYSE November 2012

ASE ANALYSE November 2012 Indledning Nærværende analyse handler om folks opfattelse af ledighed samt opfattelsen af deres egen tilknytning til arbejdsmarkedet. Analysen sættes i relation til tidligere, sammenlignelige analyser,

Læs mere

Bygholm Dyrehospital. Kundetilfredshed 2012

Bygholm Dyrehospital. Kundetilfredshed 2012 Bygholm Dyrehospital Kundetilfredshed 2012 HOVEDKONKLUSIONER 114 gennemførte besvarelser giver umiddelbart et validt billede af tilfredsheden på Bygholm Dyrehospital, men antallet er relativt lavt dataindsamlingsperiodens

Læs mere

Forældretilfredshed 2015

Forældretilfredshed 2015 Antal svar: 23, svarprocent: 77% INFORMATION OM UNDERSØGELSEN Forældretilfredshed 2015 er et samarbejde mellem Daginstitutionernes Lands-Organisation (DLO) og konsulentvirksomheden SURVIO. Formålet er

Læs mere

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006 Gæste-dagplejen Dagplejen Odder Kommune Brugerundersøgelse 2006 Undersøgelsen af gæstedagplejeordningen er sat i gang på initiativ af bestyrelsen Odder Kommunale Dagpleje og er udarbejdet i samarbejde

Læs mere

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge ligeløn på arbejdspladser inden for det grønne område og transportsektoren. 2007 udgave Varenr.

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge ligeløn på arbejdspladser inden for det grønne område og transportsektoren. 2007 udgave Varenr. Tjek lønnen Et værktøj til at undersøge ligeløn på arbejdspladser inden for det grønne område og transportsektoren 2007 udgave Varenr. 7522 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Teknisk introduktion... 4 Indledning...

Læs mere

Sygefravær Køn Alder Hjemmeboende børn Sektor Stillingsniveau Balancen mellem arbejde og privatliv...

Sygefravær Køn Alder Hjemmeboende børn Sektor Stillingsniveau Balancen mellem arbejde og privatliv... 1 Indhold Sygefravær... 3 Køn... 4 Alder... 4 Hjemmeboende børn... 4 Sektor... 5 Stillingsniveau... 5 Balancen mellem arbejde og privatliv... 6 God nærmeste leder... 6 Trivsel... 7 Psykisk arbejdsmiljø...

Læs mere

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer 8. juli 2016 Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer Der er en sammenhæng mellem og medlemmernes trivsel samt fysiske og psykiske sundhed. Det viser en undersøgelse, som FOA har udført blandt sine medlemmer.

Læs mere

Sygefravær Køn Alder Hjemmeboende børn Sektor Stillingsniveau Balancen mellem arbejde og privatliv...

Sygefravær Køn Alder Hjemmeboende børn Sektor Stillingsniveau Balancen mellem arbejde og privatliv... 1 Indhold Sygefravær... 3 Køn... 4 Alder... 4 Hjemmeboende børn... 4 Sektor... 5 Stillingsniveau... 5 Balancen mellem arbejde og privatliv... 6 God nærmeste leder... 6 Trivsel... 7 Psykisk arbejdsmiljø...

Læs mere

Madkulturen - Madindeks 2015 81. Idealer om det gode aftensmåltid

Madkulturen - Madindeks 2015 81. Idealer om det gode aftensmåltid Madkulturen - Madindeks 2015 81 5. Idealer om det gode aftensmåltid 82 Madkulturen - Madindeks 2015 5. Idealer om det gode aftensmåltid Madkultur handler både om, hvad danskerne spiser, men også om hvilke

Læs mere

Arbejdstempo, bemanding og stress

Arbejdstempo, bemanding og stress 19. august 2019 Arbejdstempo, bemanding og stress Seks ud af 10 (59 %) af FOAs medlemmer føler sig i meget høj, høj eller nogen grad stressede, og for størstedelen af disse (89 %) er arbejdet en vigtig

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse

Brugertilfredshedsundersøgelse sundersøgelse Fredericia Dagtilbud Fredericia 2012 Antal besvarelser: 121 Svarprocent: 53,30% Side 1 ud af 16 sider Introduktion Fredericia kommune har i 2012 gennemført en brugertilfredshedsundersøgelse

Læs mere

Rapport - Trivselsundersøgelsen Lynæs Børnehave

Rapport - Trivselsundersøgelsen Lynæs Børnehave Rapport - Trivselsundersøgelsen 212 - Lynæs Børnehave Denne rapport sammenfatter resultaterne af trivselsmålingen. Den omfatter standardspørgeskemaet i Trivselmeter om trivsel og psykisk arbejdsmiljø,

Læs mere

Vilkår og rammer for ledelse af de socialpædagogiske tilbud

Vilkår og rammer for ledelse af de socialpædagogiske tilbud Vilkår og rammer for ledelse af de socialpædagogiske tilbud Survey blandt forstandere, institutionsledere og mellemledere Januar 2013 Lederundersøgelsen Indledning Undersøgelsens målgruppe er ledere ansat

Læs mere

MTU 2011 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse

MTU 2011 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse MTU 211 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse APV - Arbejdspladsvurdering (Tillæg til MTU rapporten) Svarprocent: 89% ( besvarelser ud af 81 mulige) APV Indhold Indhold Introduktion til undersøgelsen Introduktion

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 3. oktober 2012 Det siger FOAs medlemmer om mobning på arbejdspladsen FOA har undersøgt medlemmernes oplevelse af mobning på arbejdspladsen i april og juni 2012. Dette notat belyser,

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

MTU 2013 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse

MTU 2013 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse MTU 213 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse APV - Arbejdspladsvurdering (Tillæg til MTU rapporten) Svarprocent: 78% (273 besvarelser ud af 35 mulige) APV Indhold Indhold Introduktion til undersøgelsen

Læs mere

MTU 2013 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse

MTU 2013 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse MTU 13 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse APV - Arbejdspladsvurdering (Tillæg til MTU rapporten) Odense Søndersø Svarprocent: % (237 besvarelser ud af 296 mulige) APV Indhold Indhold Introduktion til

Læs mere

Overblik over udvalgte dele af undersøgelsen om faglige ledere

Overblik over udvalgte dele af undersøgelsen om faglige ledere Side 1 af 9 Overblik over udvalgte dele af undersøgelsen om faglige ledere Undersøgelse om trend i offentlige karriereveje: Faglige ledere uden personaleansvar Hovedkonklusioner Medlemmerne er overordnet

Læs mere

Rapport - Trivselsundersøgelsen Plejecentret Løvdalen/Humlehaven

Rapport - Trivselsundersøgelsen Plejecentret Løvdalen/Humlehaven Rapport - Trivselsundersøgelsen - Plejecentret Løvdalen/Humlehaven Denne rapport sammenfatter resultaterne af trivselsmålingen. Den omfatter standardspørgeskemaet i Trivselmeter om trivsel og psykisk arbejdsmiljø,

Læs mere

APV 2011 Arbejdspladsvurdering

APV 2011 Arbejdspladsvurdering APV 211 Arbejdspladsvurdering (Tillæg til rapporten for MTU 211) Svarprocent: 72% (52 besvarelser ud af 72 mulige) APV Indhold Indhold Introduktion til undersøgelsen Introduktion til arbejdspladsvurdering

Læs mere

MTU 2011 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse

MTU 2011 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse MTU 211 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse APV - Arbejdspladsvurdering (Tillæg til MTU rapporten) Svarprocent: 96% (66 besvarelser ud af mulige) APV Indhold Indhold Introduktion til undersøgelsen Introduktion

Læs mere

BRK 2014. Sådan læses rapporten

BRK 2014. Sådan læses rapporten BRK 2014 Denne rapport sammenfatter resultaterne af BRK's trivselsmåling. Den omfatter BRK's standardspørgeskema om trivsel og psykisk arbejdsmiljø. Respondenter: 3203 Nogen svar: 29 Gennemført: 2500 Procent:

Læs mere

LØNDANNELSE BLANDT MEDLEMMER AF IDA HOVEDKONKLUSIONER OG SURVEYRESULTATER

LØNDANNELSE BLANDT MEDLEMMER AF IDA HOVEDKONKLUSIONER OG SURVEYRESULTATER Til Ingeniørforeningen, IDA Dokumenttype Rapport Dato 14. Juni 2012 LØNDANNELSE BLANDT MEDLEMMER AF IDA HOVEDKONKLUSIONER OG SURVEYRESULTATER LØNDANNELSE BLANDT MEDLEMMER AF IDA HOVEDKONKLUSIONER OG SURVEYRESULTATER

Læs mere

Faktaark: Vilkår. Indhold. Undersøgelsen viser at:

Faktaark: Vilkår. Indhold. Undersøgelsen viser at: Faktaark: Vilkår Undersøgelsen viser at: Den ugentlige arbejdstid ved job i udlandet er gennemsnitligt 47 timer Mere end 3 ud af 4 djøfere ansat i udlandet angiver, at aftenarbejde er en del af arbejdet

Læs mere

Specialundervisningsnetværket Elevtilfredshedsundersøgelse 2014

Specialundervisningsnetværket Elevtilfredshedsundersøgelse 2014 Specialundervisningsnetværket Elevtilfredshedsundersøgelse 14 Maj 14 Svarprocent: 91% (5 besvarelser ud af 55 mulige) Netværksrapport Indhold og forord Indhold Overordnet resultat: Trivsel er, Sammenligninger

Læs mere

Stress på FTF-arbejdspladsen

Stress på FTF-arbejdspladsen Stress på FTF-arbejdspladsen Juni 2006 1 Indholdsfortegnelse Forord... 2 1. Omfanget af stress... 3 2. Stressrelateret sygefravær... 4 3. Stress er arbejdsbetinget... 4 4. Stresshåndtering på arbejdspladserne...

Læs mere

Tech College. Rapport for Food-, Style & Wellness- og Dental College Indslusningsevaluering august 2015 (Campus 2)

Tech College. Rapport for Food-, Style & Wellness- og Dental College Indslusningsevaluering august 2015 (Campus 2) Tech College Rapport for Food-, Style & Wellness- og Dental College Indslusningsevaluering august 2015 (Campus 2) 1 Indholdsfortegnelse 1.0 Indledning... 3 1.1. Svarprocent... 3 1.2. Rapportens indhold

Læs mere

Sådan fik de jobbet 2010 - en undersøgelse af nyuddannede djøferes første job

Sådan fik de jobbet 2010 - en undersøgelse af nyuddannede djøferes første job DJØF Sådan fik de jobbet 2010 - en undersøgelse af nyuddannede djøferes første job DJØF august 2010 Indhold 1 Indledning... 2 1.1 Resume... 2 1.2 Metode... 2 2 Færdiguddannede kandidaters erfaring med

Læs mere