Etablering af Ejerfortegnelse - Foranalyse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Etablering af Ejerfortegnelse - Foranalyse"

Transkript

1 Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi Etablering af Ejerfortegnelse - Foranalyse Version: 1.0 Status: Færdig Oprettet: 13. juni 2014 Fil: Foranalyse - Etablering af Ejerfortegnelsen vers 1_0.docx

2 Dokument historie Version Dato Beskrivelse Initialer Oprettet som ramme for GST s henholdsvis MBBL s beskrivelser af konkrete løsningsforslag, Suppleret med MBBL s konkrete løsningsforslag til den samarbejdende model. MBBL KE/PLL MBBL KE/PLL Suppleret med fælles MBBL/GST-holdning til den statslige model Suppleret med tabeller og andet som var faldet under redigeringen af v 0.2 MBBL PLL Bidrag fra GST og MBBL indarbejdet MBBL KE Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING PROBLEM BAGGRUND UDGANGSPUNKT OG FORMÅL FORANALYSENS INDHOLD GRUNDLAG FOR EJERFORTEGNELSEN TEKNISKE LØSNINGER OG BEHOVET FOR FORRETNINGSVIDEN DATAMIGRERING OG PARALLELDRIFT ANSVAR IFT. EJERFORTEGNELSEN LØSNINGSMODELLER MODEL 1: DEN KOMMUNALE MODEL MODEL 2: DEN STATSLIGE MODEL MODEL 3: DEN SAMARBEJDENDE MODEL Den samarbejdende model med forankring i MBBL Den samarbejdende model med forankring i GST KONSEKVENSER FOR BUSINESS CASEN DEN SAMARBEJDENDE MODEL MED FORANKRING I MBBL DEN SAMARBEJDENDE MODEL MED FORANKRING I GST REFERENCER VEDR. EJERFORTEGNELSEN af 25 - MBBL-REF:

3 1. Indledning 1.1 Problem Det indgår i aftalen vedr. Ejendomsdataprogrammet, at der etableres en ny Ejerfortegnelse i tilknytning til Tingbogen. Den oprindelige løsningsmodel for dette vurderede Domstolsstyrelsen i efteråret 2013 ikke var hensigtsmæssig. Som alternativ har der været foreslået en model med obligatorisk tinglysning af ejere i Tingbogen. Domsstolsstyrelsen har nu meddelt, at de ikke anser det for muligt, at ændre tinglysningsloven inden for programmets tidsplan således, at løsningen med en enstrenget obligatorisk registrering af ejere i Tingbogen kan etableres rettidigt. På den baggrund er Ejendomsdataprogrammet og Grunddataprogrammet kommet i en situation, hvor der hurtigt skal findes en erstatning for den Ejerfortegnelsesløsning, som staten ifølge grunddataaftalen er forpligtet til at levere. En bred kreds af både offentlige og private aktører også uden for Ejendomsdataprogrammet, er afhængige at der findes et register med ajourførte oplysninger om ejere af landets faste ejendomme. Der er således ikke kun Ejendomsdataprogrammet som har behovet, idet samfundet bredt set har brug for en rettidig og sikker løsning. Denne foranalyse har til formål at afdække problemstillinger og muligheder for at etablere en Ejerfortegnelsen i et andet regi end Tingbogen. 1.2 Baggrund Det blev med grunddataaftalen fra oktober 2012 i delaftale 1 vedr. Ejendomsdataprogrammet aftalt, at der etableres en ny Ejerfortegnelse i tilknytning til Tingbogen, som i forvejen registrerer ejerskab til fast ejendom. Ejerfortegnelsen skal erstatte den kommunale registrering af ejendomsejere og deres administratorer, som i dag findes i ESR. Ved placeringen af Ejerfortegnelsen i tilknytning til Tingbogen blev der lagt vægt på Tingbogens eksisterende funktionalitet (genbrug af it-komponenter), Tinglysningsrettens forretningskendskab samt Tinglysningsrettens organisatoriske opbygning (mulighed for manuel sagsbehandling). Udfordringerne med at placere Ejerfortegnelsen, som et forvaltningsmæssigt register i tilknytning til Tingbogen, var imidlertid større end oprindeligt antaget. I efteråret 2013 vurderede Tingslysningsretten, at dette ikke var muligt. Domstolsstyrelsen og Tingslysningsretten har herefter arbejdet med at undersøge muligheden for at knytte Ejerfortegnelsen tættere på Tingbogen mhp.at etablere en enstrenget ejerregistrering i regi af Tingbogen. De væsentligste forudsætninger for den enstrengede ejerregistrering i Tingbogen er, at tinglysningsloven ændres på følgende måder: - 3 af 25 - MBBL-REF:

4 Krav om tinglysning af adkomst til fast ejendom ( obligatorisk tinglysning ), således at Tingbogens ejeroplysninger til stadighed er aktuelle og kan anvendes forvaltningsmæssigt af kommuner og SKAT. At kommuner m.fl. friholdes for betaling af afgifter/gebyrer ift. tinglysning af visse ejer- og administratoroplysninger. Under disse forudsætninger er der udbredt enighed om, at placering af Ejerfortegnelsen i Tingbogen er den rigtige løsning, der sikrer en enstrenget, autoritativ og omkostningseffektiv registrering af ejere af ejendomme. Domsstolsstyrelsen vurderer imidlertid, at det indenfor grunddataprogrammets tidsmæssige rammer ikke er muligt få afklaret og gennemført de nødvendige ændringer af tingslysningsloven. Domstolsstyrelsen har derfor anbefalet, at grunddataprogrammet for nuværende etablerer en Ejerfortegnelse i et andet regi. Domstolsstyrelsen er fortsat enig i at det langsigtede mål er få etableret en enstrenget registrering af ejendomsejerne med Tingbogen som den mest hensigtsmæssige placering. 1.3 Udgangspunkt og formål En autoritativ fortegnelse over faktiske ejere og administratorer af landets faste ejendomme er en forudsætning for Ejendomsdataprogrammet, for udfasningen af ESR-registeret, for kommunernes forvaltning af ejendomsområdet, for kommunernes opkrævning af ejendomsskatter, for SKATs ejendomsvurdering og for andre som skal rette henvendelse til ejendomsejere. Grunddatabestyrelsen har tilsluttet sig at projektledelsen for Ejerfortegnelsen, som varetages af MBBL, gennemføre en foranalyse i samarbejde med KL/Kombit om rammerne for en løsningsmodel, som bl.a. bygger på: En modernisering af de eksisterende kommunale arbejdsgange (der i dag er rettet mod ejerregistrering i ESR) Etablering af et grundlag for at få foged- og skifteretterne til at indberette oplysninger om ejendommens administratorer i forbindelse med opstart af tvangsauktioner hhv. bo-behandlingssager Etablering af et grundlag for automatisk registrering af ejeroplysninger for tinglyste ejerskifter på grundlag af oplysninger leveret af tinglysningsretten Hensynet til kommunernes fortsatte mulighed for at håndtere de uoverensstemmelser, der er mellem Tingbogens og Ejerfortegnelsens oplysninger. Imødekommelse af grunddataprogrammets behov og under hensyntagen til at overflytningen fra/udfasningen af ESR bliver sikker og effektiv. At der på baggrund af en samlet systembeskrivelse laves en omkostningsvurdering efter samme metode, som tidligere er anvendt i GD1. Heraf skal bl.a. fremgå, hvilke økonomiske konsekvenser ændringen af Ejerfortegnelsen har. At der med udgangspunkt i den samlede løsning findes en forvaltningsmæssig model, der sikre at Ejerfortegnelsen kan hjemles på hensigtsmæssig vis og med en klar ansvars- og opgavefordeling. - 4 af 25 - MBBL-REF:

5 For at kunne opfylde dette formål er det vigtigt at foranalysen belyser følgende forhold: Væsentlige arbejdsgange og funktionalitet som Ejerfortegnelsen som minimum skal understøtte. Organisatorisk forankring mht. forretningsviden og behov for manuelle indsatser ved fejlhåndtering mv. Problemstillinger ift. til den planlagte paralleldriftsperiode, hvor Ejerfortegnelsen og ESR skal synkroniseres og fungere i samspil. Beskrivelse af løsningsalternativer til den enstrengede model i regi af Tingbogen. Konsekvenser for Ejerfortegnelsens business case 1.4 Foranalysens indhold Udover dette indledende kapitel består foranalysen af følgende kapitler: Kapitel 2 Foranalysens grundlag. Indeholder en oversigt over aktører i relation til Ejerfortegnelsen samt en kort beskrivelse af de vigtigste processer, som denne skal understøtte. Kapitel 3 - Løsningsmodeller. Indeholder beskrivelser af tre løsningsmodeller til erstatning af tingbogens enstrengede ejerregistrering, samt konkrete løsningsforslag fra GST og MBBL. Kapitel 4 Businesscase. Indeholder overslag for løsningsmodellernes konsekvenser på businesscasen opgjort efter samme metodik som den oprindelige businesscase. Kapitel 5 Referencer Indeholder en oversigt over dokumenter udarbejdet i forbindelse med Ejerfortegnelsen. - 5 af 25 - MBBL-REF:

6 2. Grundlag for Ejerfortegnelsen Grundlaget for etableringen af Ejerfortegnelsen er: Grunddataaftalens (delaftale 1) som fastlægger de overordnede krav til Ejerfortegnelsen. Ejendomsdataprogrammets målarkitektur som fastlægger rammerne for Ejerfortegnelsens implementering. Ejerfortegnelsens løsningsarkitektur 1 som indeholder specifikke beskrivelser af hvorledes Tinglysningsrettens implementering af målarkitekturens krav Nedenstående tabel sammenstiller grunddataaftalens krav med målarkitekturens beskrivelser af hvordan Ejendomsdataprogrammet implementerer disse krav. Tabel 1: Grunddataaftalens krav til Ejerfortegnelsen sammenholdt med Ejendomsdataprogrammets kravimplementering Grunddataaftalens krav til Ejerfortegnelsen Ejendomsdataprogrammets implementering af grunddataaftalens krav Etablere en autoritativ ejerregistrering, som Der etableres lovhjemmel til at etablere den erstatning for ESR s ikke lovhjemlede autoritativ Ejerfortegnelse, som indeholder ejerregistrering. oplysninger om den eller de personer/virksomheder, som faktisk råder over en fast ejendom og hvortil meddelelser vedrørende ejendommen, med frigørende virkning, kan sendes. Implementere det fælles ejendomsbegreb (BFE) BFE implementeres som nøgle i ESR s database. ESR s ejendomsdata kvalitetsforbedres ved datavask samtidig tildeles der BFE-nr til ESR s ejendomme. ESR s ejeroplysninger migreres til Ejerfortegnelsen, som herefter er det autoritative ejerregister Anvende autoritative grunddata fra Datafordeleren (CPR/CVR, Matrikel og Adresser) Til understøttelse af forvaltningsmæssige behov skal der til ejendommen kunne tilknyttes en autoritativ administrator Udstille oplysninger og hændelser om ejere og ejendomsadministratorer på Datafordeleren. Ejerfortegnelsen fastlægger ejerskab som sammenhængen mellem en fast ejendom (BFE-nr.) og dens ejer (CPR-/CVR-nr), mens øvrige oplysninger om f.eks. ejers navn og adresse hentes ad hoc i Datafordeleren Ejerfortegnelsens lovhjemmel omfatter muligheden for at registrere administratorer, som kan repræsentere ejerene i visse spørgsmål, herunder håndtering af betalinger Ejerfortegnelsens oplysninger overføres til og udstilles fra Datafordeleren. Hændelser implementeres i Datafordelerens beskedfordeler 1 Tinglysningsretten er overordnet enig i løsningarkitekturens beskrivelser af arbejdsprocessernes systemunderstøttelse og Ejerfortegnelsens informationsmodel, men har taget forbehold for visse krav vedr. it-arkitekturen. - 6 af 25 - MBBL-REF:

7 Skal føde ESR med ejer og adm.oplysninger indtil paralleldrift er overstået. Fungere i samspil med øvrige grunddataregistre (under de fælles arkitekturprincipper og datamodeller) Indfasningen af Ejerfortegnelsen i den kommunale forvaltning skal ses i sammenhæng med den afvikling af ESR og opbygning af nye ejendomssystemer, som Kombit står for. ESR s ejerregister udfases i etaper. Efter at ESR s ejeroplysninger er migreret til Ejerfortegnelsen ophører kommunernes ejerregistrering i ESR. I stedet vedligeholdes og anvendes Ejerfortegnelsens oplysninger, som i hele paralleldriftsperioden konverteres tilbage til ESR, således at ESR indeholder ajourførte ejeroplysninger. Ejerfortegnelsen implementeres under hensyn til kravene om fælles regler for sikkerhed, servicestruktur, metadata, modelregler mv. 2.1 Tekniske løsninger og behovet for forretningsviden Målarkitekturen har ligeledes identificeret en række arbejdsprocesser (arbejdsgange), som er knyttet til at registrere og vedligeholde ejer- og administratoroplysninger i Ejerfortegnelsen. Desuden fastlægges de overordnede rammer for Ejerfortegnelsens understøttelse af disse arbejdsprocesser. Ejerfortegnelsens løsningsarkitektur indeholder specifikke beskrivelser af Tinglysningsrettens implementering af arbejdsprocesserne. Nedenstående tabel oplister de arbejdsprocesser, som Ejerfortegnelsen skal understøtte. Tabellen viser hvordan en enstrenget løsning i regi af Tingbogen skulle understøtte hver enkelt arbejdsproces. Endvidere beskriver tabellen de organisatoriske og tekniske udfordringer som en løsning uden for Tingbogen skal forholde sig til. Tabel 2: Arbejdsprocesser ift. Ejerfortegnelsen med beskrivelse af hvordan processerne understøttes i den enstrengede model sammenholdt med de udfordreringer der skal håndteres, når der skal findes en alternativ løsningsmodel. Arbejdsprocesser i relation til registrering og vedligeholdelse af ejer- og administratoroplysning er Tildeling af ejerskab til ny ejendom. Procesunderstøttelse i den enstrengede model i regi af Tingbogen Matriklen initialiserer ejerskab via ajourføringsservice Udfordringer ved etablering af Ejerfortegnelse i andet regi Kan umiddelbart implementeres i andre modeller, der er i overholder Grunddataprogrammets arkitekturammer - 7 af 25 - MBBL-REF:

8 Registrering af tinglyst ejerskifte/ejerskab (tinglysningsret). Registrering af ikketinglyst ejerskifte/ejerskab (ejerhenvendelse). Tilknytning af administrator ved tvangsauktion (fogedret). Tilknytning af administrator ved ejers død (skifteret). - Anmeld til tinglysning - Køber/sælger underskriver - Juridisk prøvning - Tinglysning af ejerskab (automatisk/manuel) Grunden ufuldstændighed i datavasken kan ikke alle ejerskifter gennemføres automatisk. Tinglysningsretten håndterer manuelt disse fejl, som forventningsvis udgør mindre end 3 % af alle ejerskifter n/a - Fogedretten anmelder til e-tl kontaktperson som administrator - Juridisk prøvning - Administratoroplysninger ajourføres automatisk/manuelt - e-tl adviserer skifteretten om at afdøde var ejer af fast ejendom - Skifteretten anmelder til e-tl kontaktperson som administrator - Juridisk prøvning - Administratoroplysninger ajourføres automatisk/manuelt Tingbogen er eneste datakilde. Modellen skal have funktonalitet til at modtage hændelser og data fra tingbogen. Desuden skal der være en klient til manuel håndtering af ejerskifte samt en ejerskiftemotor til at foretage registreringen af ejerskiftet/ejerskabet. Behovet for manuel fejlhåndtering stiller krav om at registreringsprocessen er forankret i en organisation med den nødvendige forretningsviden. Kravet om obligatorisk tinglysning af ejerskab til fast ejendom gennemføres ikke. Derfor er der behov en borgervendt klient, hvor køber/sælger/ejer kan indberette ejerskifter eller andre ejerskabsændringer. Klienten skal have en funktionalitet svarende til tinglysningsportalens anmelderklient baseret på NemID og mulighed for at anmelde via fuldmagt. Dette stiller krav om at processen forankres i en organisation med den nødvendige forretningsviden Alternativt håndteres ikke-tinglyste ejerskifter manuelt svarende til samme metode som ved tinglyste ejerskifter, der skal registreres manuelt. Dette stiller krav om at processen forankres i en organisation med den nødvendige forretningsviden. Der skal i samarbejde med Domstolsstyrelsen findes en model for fogedretternes indberetning af kontaktpersoner til Ejerfortegnelsen. Der skal i samarbejde med Domstolsstyrelsen findes en model for skifteretternes indberetning af boets kontaktpersoner til Ejerfortegnelsen. Desuden skal findes en løsning for hvordan skifteretterne orienteres om at afdøde var ejere af fast ejendom. - 8 af 25 - MBBL-REF:

9 Vedligeholdelse af ejeroplysninger. Vedligeholdelse af administratoroplysning er. - Kommunen/ejer/administrator anmelder ændring til e-tl - Juridisk prøvning - Ejeroplysninger ajourføres automatisk/manuelt i e-tl - Kommunen/ejer/administrator anmelder ændring til e-tl - Juridisk prøvning - Administratoroplysninger ajourføres automatisk/manuelt i e-tl Der findes ejere af fast ejendom, som ikke har CPR/CVR-nr. Den borgervendte klient skal understøtte at kommunen/ejer/administrator kan indmelde ændringer vedr. ejeroplysninger, f.eks. adresse. Alternativt udbygges registreringsklienten med funktionalitet for manuel vedligeholdelse af ejeroplysningerne. Dette stiller krav om at processen forankres i en organisation med den nødvendige forretningsviden Den borgervendte klient skal understøtte at kommunen/ejer/administrator kan indmelde oplysninger om administratorer samt ændringer til disse. Alternativt udbygges registreringsklienten med funktionalitet for manuel vedligeholdelse af ejeroplysningerne. Dette stiller krav om at processen forankres i en organisation med den nødvendige forretningsviden Som det fremgår af tabellen ovenfor er der uanset automatiseringsgraden behov for en organisation til håndtering af fejl og lignende. Dette stiller krav om, at der i driftsorganisationen er den nødvendige forretningsviden om registrering af ejer- og administratoroplysninger. Hvis Ejerfortegnelsen i lighed med Tingbogen skal baseres på 100 % digital kommunikation med kommunen/ejere/administratorer, så vil der være behov for at Ejerfortegnelsen udvikler en borgervendt klient, som understøtter selvbetjening til: Registrering af ikke tinglyst ejerskifter Vedligeholdelse af oplysninger (f.eks. adresse) vedr. ejere som ikke har CPR-/CVR-nre Vedligeholdelse af administratoroplysninger En selvbetjeningsløsning vil få en begrænset anvendelse, fordi hyppigheden af selvbetjeningsforretningerne er lav. Forventningsvis vil der årligt være 5 10 registreringer af ikke tinglyste ejerskifter per kommune. I forarbejderne til grunddataprogrammet har de kommunale repræsentanter ikke rapporteret en stor forekomst af opgaver med vedligeholdelse af oplysninger om administratorer og ejere uden CPR-/CVR-nr. Som alternativ til selvbetjeningsløsningerne kan disse opgaver håndteres manuelt som i dag. Driftsorganisationen skal i forvejen have forretningsviden til fejlhåndtering udover at der skal være forretningsviden til at manuel håndtering af disse ret sjældent forekommende opgaver. - 9 af 25 - MBBL-REF:

10 2.2 Datamigrering og paralleldrift Nedenfor er der beskrivelser af hvordan ESR s ejer- og administratoroplysninger migreres til Ejerfortegnelsen samt hvordan ESR synkroniseres med Ejerfortegnelsen i paralleldriftsperioden. I den forbindelse introduceres begrebet Ejerfortegnelsens operatør, som har et særligt ansvar med at få samspillet til ESR til at fungere. Netop fordi ESR bliver afhængig af Ejerfortegnelsen ved dens idriftsættelse er dette samspil forretningskritisk. Det stiller krav om at operatøren har forretningskendskab og systemviden om både den nuværende kommunale håndtering af ejere og administratorer og den fremtidige forretning i regi af Ejerfortegnelsen. Migrering af ESR-data til Ejerfortegnelsen: Den nye Ejerfortegnelse etableres gennem et udtræk af ejer- og administratoroplysninger fra ESR. Dette skal koordineres med, at der samtidig lukkes for den nuværende funktionalitet i ESR til oprettelse og vedligeholdelse af de tilsvarende oplysninger. Ejerfortegnelsens operatør skal i samarbejde med nuværende leverandør/operatør af ESR (KMD) levere en konvertering af de nuværende ESR-oplysninger om ejere og administratorer til indlæsning i den nye Ejerfortegnelse jf. nedenstående illustration. Figur 1 Migrering af ejeroplysninger fra ESR til Ejerfortegnelsen Ejerfortegnelsens operatør har ansvaret for filtrering og transformation af dette udtræk, så det kan anvendes som grundlag til dataload i den nye Ejerfortegnelse. Paralleldrift med tilbagekonvertering til ESR: Når Ejerfortegnelsen idriftsættes vil der være en paralleldriftsperiode, hvor ejer og administratoroplysninger vedligeholdes i den nye Ejerfortegnelse, og hvor disse oplysninger skal tilbagekonverteres til de nuværende ejer- og administratortabeller i ESR. Dette er helt afgørende, idet en række væsentlige anvendere fx ejendomsvurdering og beregning og opkrævning af ejendomsskat - i denne periode vil anvende ESR som datagrundlag. Figur 2 Tilbagekonvertering af ejer- og administratoroplysninger til ESR. Ejerfortegnelsens operatør skal i samarbejde med nuværende leverandør af ESR (KMD) levere en tilbagekonvertering til ESR af 25 - MBBL-REF:

11 2.3 Ansvar ift. Ejerfortegnelsen Udover de tekniske udfordringer skal der ved formulering af løsningsmodeller til erstatning for Tingbogens enstrengede ejerregistrering tages hensyn til de forskellige typer ansvar, som skal forankres: Overordnet ansvar omfatter ansvaret ift. grunddataaftalen, dvs. ansvaret for at Ejerfortegnelsen etableres og drives i overensstemmelse med de fælles beslutninger om grunddatasamarbejdet Driftsansvar for forretningsgange omfatter ansvaret for den daglige drift med registrering og vedligeholdelse af ejer- og administratoroplysninger Operatøransvar omfatter ansvaret for Ejerfortegnelsens samspil med øvrige grundatasystemer, herunder Datafordeleren, samt synkroniseringen ift. ESR i paralleldriftsperioden. Systemdriftsansvar omfatter ansvaret for den IT-mæssige drift af Ejerfortegnelsen I tabellen nedenfor er de fire ansvarsområder sammenholdt med de forretningsmæssige og faglige kompetencer der forventes knyttet til ansvaret. Tabellen peger også på aktører, som aktuelt har den nødvendige viden/kompetencer. Tabel 3: Ansvar i relation til Ejerfortegnelsen og krav til kompetencer samt angivelse af organisationer, der i dag besidder de krævede kompetencer Ansvarområde Kompetencekrav Aktør der aktuelt opfylder kompetencekrav Overordnet ansvar Forretningsviden ift. Tinglysningsretten ejerregistrering og den KL/Kommunerne forretningsmæssige anvendelse Driftsansvar for forretningsgange Forretningsviden ift. ejerregistrering og den forretningsmæssige anvendelse af ejer- /administratoroplysninger Kapacitet til at udføre manuelle registreringsopgaver Operatøransvar Forretningsviden og systemviden ift. anvendelser Systemdriftsansvar Systemviden og kapacitet ift. Ejerfortegnelsens drift Tinglysningsretten KL/Kommunerne Tinglysningsretten Kombit IT-driftsleverandører Som tidligere nævnt er Tingslysningsretten ikke en mulig aktør i forhold til Ejerfortegnelsen, før grundlaget for den enstrengede ejerregistrering er etableret. Derfor er det nødvendigt at se om der er andre statslige aktører, der kan opbygge de nødvendige kompetencer ift. en rettidig etablering af Ejerfortegnelsen. Inden for ejendomsdataområdet vil det være MBBL og GST, der er relevante med henvisning til institutionernes rolle som grunddataregistermyndigheder for BBR/DAR hhv. Matriklen. I det følgende belyses de statslige ansvar/opgaver i relation til disse to aktører af 25 - MBBL-REF:

12 KL har oplyst, at man ikke umiddelbart kan anbefale, at Kombit bliver operatør på Ejerfortegnelsen af 25 - MBBL-REF:

13 3. Løsningsmodeller Den umiddelbare vurdering af de hensyn der skal tages ift. kompetencer, ansvar og teknisk løsning er, at det er en udfordring at finde løsningsmodeller, som giver sikkerhed for at Ejerfortegnelsen kommer sikkert i mål på alle områder. Program- og projektledelsen har identificeret tre mulige modeller for etablering af Ejerfortegnelsen: Den kommunale model hvor KL/kommunerne har det fulde ansvar for etablering og drift af Ejerfortegnelsen Den statslige model hvor staten har det fulde ansvar for etablering og drift af Ejerfortegnelsen Den samarbejdende model hvor staten har ansvaret for etableringen, mens ansvaret for driften er delt mellem stat og KL/kommunerne 3.1 Model 1: Den kommunale model I den kommunale model vil Ejerfortegnelsen være et rent kommunalt anliggende, hvor KL/Kommunerne overtager Domstolsstyrelsens forpligtigelser med at etablere en Ejerfortegnelsen i overensstemmelse med grunddataaftalens krav. Desuden skal arkitekturrammerne i Ejendomsdataprogrammets målarkitektur og andre programbeslutninger følges. Med ansvaret følger også opgaven med at håndtere de ejerskifter, som ikke kan gennemføres automatisk. KL/Kommunerne er frit stillet i valg af teknisk løsning under forudsætning af at løsningen kan fungere i samspil med øvrige grunddataregistre. En statslig myndighed vil i givet fald skulle etablere den fornødne lovhjemmel. Med henvisning til at KL/Kommunerne i dag har ansvaret for at registrere og vedligeholde oplysninger om ejendomsejere og administratorer i ESR er der ingen tvivl om, at KL/Kommunerne i samarbejde med Kombit rettidigt vil kunne etablere og idriftsætte en Ejerfortegnelse. Grunddataprogrammet hviler imidlertid på et princip om etablering af autoritative grunddataregistre hvor staten har det overordnede ansvar. Modellen hvor kommunerne overtager ansvaret fra Domstolsstyrelsen vil bryde med dette princip og KL har på denne baggrund tilkendegivet at man ikke anser denne model for relevant og modellen er derfor ikke kommenteret yderligere. 3.2 Model 2: Den statslige model I den statslige model vil Ejerfortegnelsen være et rent statsligt anliggende, hvor en statslig myndighed overtager Domstolsstyrelsens forpligtigelse til at etablere en Ejerfortegnelsen i overensstemmelse med grunddataaftalens krav. Desuden skal arkitekturrammerne i Ejendomsdataprogrammets målarkitektur og andre programbeslutninger følges. I den - 13 af 25 - MBBL-REF:

14 enstrengede løsning havde Tinglysningsretten opgaven med at håndtere de ejerskifter som ikke kan gennemføres automatisk. Også denne opgave overdrages til den statslige myndighed. Myndigheden kan vælge at etablere en løsning, som løser opgaven på samme niveau og med samme grad af automatik som Tingbogens løsning. Myndigheden kan også vælge en teknisk forenklet løsning ved f.eks. at undlade udviklingen af digitale selvbetjeningsløsninger på områder, hvor indsatsen ikke står mål med nytten. I begge tilfælde skal myndigheden råde over den nødvendige forretningsviden ift. registrering og anvendelse af ejer- og administratoroplysninger. Med henvisning til Tabel 3 ovenfor er det alene Tinglysningsretten, som aktuelt har forretningsviden og erfaring med ejerregistrering. Hvis en anden statslig myndighed end Tinglysningsretten skal have ansvaret for Ejerfortegnelsen skal denne hurtigt opbygge forretningsviden og kompetencer. Desuden skal der etableres en organisatorisk enhed til løsning af manuelle opgaver. Størrelsen på en sådan enhed afhænger af, om der udover fejlhåndtering også skal foretages manuel vedligeholdelse af ejer- og administratoroplysninger. Programledelsen vurderer, at der vil være tale om en betydelig opgave med en række udfordringer, i første omgang ifm. at opbygge den nødvendige forretningsviden. I den situation, hvor en anden statslig myndighed end Tinglysningsretten skal etablere Ejerfortegnelsen vil det, som beskrevet i afsnit 2.3 (Ansvar ift. Ejerfortegnelsen), umiddelbart være MBBL eller GST, der vil være mulige aktører. Det forventes at en anden statslig myndighed vil møde væsentlige udfordringer med at etablere den nødvendige forretningsviden på flere niveauer. Desuden skal der etableres en organisatorisk enhed til løsning af manuelle opgaver. Størrelsen på en sådan enhed afhænger af om den udover fejlhåndtering også skal foretage manuel vedligeholdelse af ejer- og administratoroplysninger. Det er ikke umiddelbart muligt at vurdere den statslige model ift. tid, kvalitet, økonomi og risici uden et detailkendskab til et konkret organisatorisk og tekniske løsning. Både MBBL og GST vurderer, at modellen i den aktuelle situation er for risikofyldt ift. målet om en hurtig og sikker etablering. Det gælder især ifm. etablering af nye automatiserede arbejdsgange. Begrundelserne herfor er på et generelt niveau anført i tabellen nedenfor. Tabel 4: Vurdering af den statslige model ift. tid, kvalitet, økonomi og risici Tid: Det vil være nødvendigt for den ansvarlige statslige myndighed at etablere forretningspartnerskaber for at bibringe organisationen de nødvendige kompetencer. Dette vil formentlig udskyde projektets igangsætning. Den tekniske løsnings kompleksitet har betydning for den tid der skal afsættes til at specificere, udvikle og teste løsningen. Udvikling af selvbetjeningsløsninger vil øge løsningens kompleksitet betydeligt. Kvalitet: Forudsat at de relevante kompetencer, tid og økonomi er til rådighed for projektet er der ikke hindringer for at den statslige myndighed kan levere en løsningen i den krævede kvalitet. Økonomi: Projektøkonomien afhænger af valg af teknisk løsning Ejerfortegnelsen skal udvikles fra bunden uden muligheder for at genbruge f.eks. tingbogens funktionalitet af 25 - MBBL-REF:

15 Risici: Driftsomkostningerne er højere end det oprindelige budgetteret, fordi Ejerfortegnelsen etableres som et nyt register med en selvstændig driftsøkonomi. Det bemærkes, at alle løsninger udenfor Tinglysningsrettens regi vil være i denne situation. Der vil være ekstra udgifter ifm. drift af nye arbejdsgange Det er en betydelig risiko forbundet med at en myndighed påtager sig det fulde ansvar for en så kompleks opgave som etablering af Ejerfortegnelsen uden at have erfaring eller forretningsviden om området. Ejerfortegnelsen har afhængigheder til KL/Kombits udfasningen af ESR med krav om stramme tidsfrister. 3.3 Model 3: Den samarbejdende model Mhp. at imødegå de udfordringer, der er med at opbygge de nødvendige kompetencer for en statslig myndighed, har programledelsen udviklet den samarbejdende model, hvor flere aktører bidrager med eksisterende kompetencer til projektet under statsligt ansvar og ledelse. I den samarbejdende model vil den statslige partner have det overordnede ansvar og overtage Domstolsstyrelsens forpligtigelser med at etablere en Ejerfortegnelsen i overensstemmelse med grunddataaftalens krav. Desuden skal arkitekturrammerne i Ejendomsdataprogrammets målarkitektur og andre programbeslutninger følges. Modellens ide er at Ejerfortegnelsen forretningsmæssigt forankres i eksisterende kommunale arbejdsgange. Dermed tilføres både udviklingsprojektet og den fremtidige drift den nødvendige forretningsviden til, at der kan gennemføres en sikker forvaltning af Ejerfortegnelsens arbejdsprocesser. Udgangspunktet er at manuelle processer i ejerregistreringen håndteres ved en videreførelse af de kommunale arbejdsgange i en moderniseret form. Det forenkler den tekniske løsning bl.a. fordi der ikke vil være behov for at udvikle selvbetjeningsløsninger til at understøtte områder med et lille antal ekspeditioner Den samarbejdende model med forankring i MBBL Det er MBBL s vurdering at en organisering af samarbejdet med udgangspunkt i aktørernes nuværende viden/kompetencer og tidligere roller er den sikreste måde at opnå rettidig etablering og forretningsmæssige drift af en velfungerende Ejerfortegnelse, når der lægges vægt på at begrænse risici og omkostninger. Med dette udgangspunkt er der Tabel 5 givet et forslag til fordeling af roller og ansvar i den situation, hvor MBBL varetager det statslige ansvar i samarbejde med andre aktører. Udgangspunktet er hovedmodellen. De to alternativer vedrører alene håndteringen af operatøransvaret og er kommenteret nedenfor af 25 - MBBL-REF:

16 Tabel 5: Ansvarsfordeling i den samarbejdende model Hovedopgaver: Ansvar Hovedmodel Ansvar Alternativ 1 Ansvar Alternativ 2 Overordnet myndighed for Ejerfortegnelsen MBBL MBBL MBBL Driftsansvar for Ejerfortegnelsens arbejdsgange (automatiske og manuelle inddateringer) KL/kommunerne KL/kommunerne KL/kommunerne Oplysninger om tinglyste ejerskifter Domstolsstyrelsen Domstolsstyrelsen Domstolsstyrelsen leveres af tingslysningsretten. Foged- og skifteretterne indberetter kontaktpersoner til konkurs- og dødsboer for it-understøttet manuel inddatering i kommunen. Operatør for Ejerfortegnelsen - Kravspecificering MBBL MBBL Kombit - Udbud MBBL MBBL Kombit - Leverandørstyring af udvikling MBBL MBBL el. Kombit Kombit - Leverandørstyring af drift MBBL Kombit Kombit - Etablering på Datafordeleren MBBL Kombit Kombit - Koordination ift. ESR under test og i paralleldriftsperioden. - Etablering af sikkerhedsløsning mm. iht. GDP principper og kommunal rammearkitektur It-leverandør af Ejerfortegnelsen MBBL i samarbejde med KMD, som driftsleverandør af ESR Kombit i samarbejde med KMD, som driftsleverandør af ESR MBBL Kombit Kombit Findes efter udbud Kombit i samarbejde med KMD, som driftsleverandør af ESR Findes efter udbud Findes efter udbud MBBL har gennemgået opgaverne ift. faglig indsigt, konkret forretningsviden, projektledelseskapacitet og it-faglig kapacitet og vil kunne løfte alle de angivne opgaver med udgangspunkt i MBBL s generelle kompetence som grunddataregisterejer for BBR og Adresseregisteret. MBBL har endvidere gennem de senest fire år opbygget en væsentlig forretningsviden om forhold i relation til Ejerfortegnelsen. Dette arbejde er påbegyndt inden grunddataprogrammet blev etableret, og MBBL har været de facto-projektleder på Ejerfortegnelsen siden grunddataprogrammets start. MBBL er således, når der ses bort fra Tinglysningsretten, den statslige myndighed som aktuelt besidder mest viden og kompetence ift. Ejerfortegnelsens opbygning og projektledelsen heraf. Ved forankring i MBBL vil der være sikret kontinuitet og den hurtigst mulig igangsættelse af etableringen. Dette understøtter en rettidig etablering således at Ejerfortegnelsen ikke forsinker grunddataprogrammet udover de forsinkelser som allerede er indtruffet og fastlægges ifm. den kommende replanlægning. KL/Kommunernes rolle vil som i dag være at håndtere de arbejdsopgaver ift. Ejerfortegnelsen, som kræver en manuel indsats, f.eks. fejlhåndtering og indberetning administratoroplysninger af 25 - MBBL-REF:

17 Domstolsstyrelsen har tilkendegivet, at man arbejder videre for at gøre det muligt at foged- og skifteretterne indberetter direkte til Ejerfortegnelsen, formentlig i første omgang via kommunerne. Fsva. Tinglysningsretten vil oplysninger om tinglyste ejerskifter blive leveret digitalt til Ejerfortegnelsen ligesom de i dag bliver til ESR. Tinglysningsretten har allerede etableret den nødvendige snitflade og tilhørende abonnementsservice, som løsningen umiddelbart kan anvende. Hovedmodellen beskriver den situation, hvor MBBL varetager alle opgaver ifm. operatøropgaver. Da Ejerfortegnelsen har tekniske, organisatoriske og tidsmæssige afhængigheder til udfasningen af ESR er det også relevant at se på alternativer, hvor Kombit, der i forvejen håndterer ESR-opgaver for kommunerne, har en mere direkte involvering. Dette er illustreret i alternativ 1 og alternativ 2. Vurderet ud fra rettidighed, risici og økonomi er den sikreste og mest rationelle løsning Alternativ 2, hvor Kombit har det fulde operatøransvar, fordi Kombit har de fornødne forretningsmæssige og tekniske kompetencer, og samarbejdsrelationerne er etableret. KL har imidlertid tilkendegivet, at KL ikke umiddelbart anbefaler at Kombit indgår som en central aktør. Begrundelsen er til dels kapacitetsproblemstillinger i Kombit. Som en mellemløsning peger MBBL på Alternativ 1, hvor Kombit aflastes ved, at MBBL forestå kravspecificeringen og udbud af Ejerfortegnelsen. Det er dog i første omgang tilstrækkeligt at forholde sig til hovedmodellen. Systemdriftsansvaret varetages af en it-driftsleverandør, som findes efter udbud. Af hensyn til udviklingsprojektets kontinuitet forudsættes det at den foreslåede organisering fortsætter gennem hele programperioden. Ejerfortegnelsen skal være i drift frem til det tidspunkt, hvor Tinglysningsretten har etableret en enstrenget ejerregistrering baseret på obligatorisk tinglysning. Dog skal løsningen etableres og fungere i hele programperioden således, at der ikke sker skift i paralleldriftsperioden. Efter programperioden vil organisatoriske omlægninger være mindre kritiske ift. Ejerfortegnelsens udvikling og drift. Det oprindelige krav om, at Ejerfortegnelsen etableres som en mobil palleløsning fastholdes således at en flytning af Ejerfortegnelsen til et andet ressortområde umiddelbart er muligt, hvis Tinglysningsretten ikke skulle blive klar med en enstrenget ejerregistrering. Beslutningen om det permanente fremtidige forvaltningsansvar for Ejerfortegnelsen kan derfor udskydes til efter paralleldriftens afslutning. Tabellen nedenfor indeholder en overordnet vurdering af den samarbejdende models organisering og den foreslåede tekniske løsning. Tabel 6: Vurdering af den samarbejdende model ift. tid, kvalitet, økonomi og risici Tid: Organiseringen, hvor alle aktørerne på baggrund af deres nuværende viden/kompetencer og tidligere roller allerede ved hvad der forventes af dem, betyder at udviklingsprojektet i princippet kan igangsættes samtidig med at der træffe beslutning herom. Dermed spares tid og momentum kan fastholdes. Den tekniske løsning er forenklet ift. til en løsning med selvbetjeningsfunktionalitet. Dermed skal der afsættes mindre tid til specifikation, udvikling og test. Kvalitet: Projektet råder over de nødvendige kompetencer til at levere Ejerfortegnelse i den aftalte kvalitet. Desuden ligger den tekniske løsning tæt op af hvad kommunerne anvender i dag af 25 - MBBL-REF:

18 Økonomi: Ejerfortegnelsen skal udvikles fra bunden uden muligheder for at genbruge f.eks. tingbogens funktionalitet. Det vil give højere projektomkostninger end oprindelig budgetteret. Omvendt er der tale om en forenklet funktionalitet ift. til tingbogens løsning, således at den foreslåede løsning med stor sikkerhed må antages, at være det billigste alternativ. Driftsomkostningerne er højere end det oprindelige budgetteret, fordi Ejerfortegnelsen etableres som et nyt register med en selvstændig driftsøkonomi. Det bemærkes, at alle løsninger udenfor Tinglysningsrettens regi vil være i denne situation. Der vil være bortfald af gevinster i form af sparet tid på manuelle processer, fordi der fortsat vil være personaleomkostninger til manuelle arbejdsprocesser. Risici: Det vurderes at den samarbejdende model er den model, som i situationen, har de mindste risici både ift. løsningens kompleksitet, tid, kompetencer og økonomi. Samtidig stiller organiseringen med flere aktører krav til projektets koordinering, hvilket er en risiko. Der må påregnes en særlig indsats i den anledning Den samarbejdende model med forankring i GST GST vurderer, at det er muligt for GST at overtage det overordnede ansvar for etablering og drift af Ejerfortegnelsen i et samarbejde med kommunerne, som udførende ift. manuelle registreringsopgaver og ansvarlige for data vedr. Faktiske ejere og Administratorer. GST vil specificere en løsning i detaljer i efteråret Løsningen vil opfylde de krav der er defineret i målarkitekturen og løsningsarkitekturen for Ejerfortegnelsen (hvor den er forudsat etableret i tilknytning til Tingbogen). Kommunerne (v/kl) inddrages i specificeringen af den tekniske og forretningsmæssige implementering. Nedenfor er kortfattet beskrevet hvordan GST ser en samarbejdende løsning. Teknisk løsning Der etableres en teknisk løsning, som kan stå alene, med klart definerede snitflader til de systemer, der skal interageres med, dvs. til Matriklen, Tingbogen, BBR, DAR, Datafordeleren, m.fl. Kommunikation med omkringliggende systemer sker via ajourføringsservices. I det omfang kommunerne skal kunne indberette ændringer eller nye data til Ejerfortegnelsen, etableres en snitflade til dette, som kan kommunikere med ajourføringsservices i Ejerfortegnelsen. Det skal aftales med kommunerne om en kommunal snitflade skal etableres i tilknytning til eksisterende systemer, fx BBR eller FOT ændringsudpegning, og i tilknytning til hvilke kommunale arbejdsgange ajourføring af ejer- og administratoroplysninger skal foretages. I paralleldriftperioden skal der desuden sikres sammenhæng med ajourføring af ejer- og administratoroplysninger i ESR. Teknologisk forventes løsningen etableret iht. GST standard it-arkitektur, dvs. baseret på en database med et applikationslag, der sikrer tilgang til dataopdateringer via ajourføringsservices af 25 - MBBL-REF:

19 Data og hændelser fra Ejerfortegnelsen vil via GST generelle datainfrastruktur overføres til Datafordeleren, hvorfra de distribueres jf. de fælles grunddataprincipper. Løsningen etableres, så den i paralleldriftperioden kan interagere med ESR, således at data for ejere og administratorer i ESR holdes opdaterede i takt med ændringer i Ejerfortegnelsen. Projektets organisering Projektet organiseres som et projekt under Ejendomsdataprogrammet. Projektlederen vil være en del af Projektforum og projektets ejer vil være repræsenteret i Ejendomsdataprogrammets styregruppe. Projektet forankres tillige i GSTs projektportefølge, hvor GSTs direktion løbende følger op på projekternes fremdrift og økonomi. Projektet forankres organisatorisk i Ajourføring Ejendomme, hvor Matriklens udvidelse også er forankret. Der etableres en styregruppe for projektet, som består af GST som projektejer og formandskab, KL som brugerrepræsentant (skal aftales med KL), samt GSTs It område (Koncern It og Teknologi) og en kommende systemudvikler som leverandørrepræsentanter. Væsentlige interessenter så som MBBL (BBR), Tinglysningsretten og DSST (Tingbogen) samt SKAT (Vurdering) inddrages i specifikationsarbejde løbende for at sikre at de identificerede behov understøttes af den specificerede løsning. Implementeringsovervejelser GST har ikke foretaget en detaljeret planlægning af den samlede implementering. GST anser det for sandsynligt, at Ejerfortegnelsen kan etableres uden at forsinke de øvrige aktiviteter i Ejendomsdataprogrammet. Nedenstående er et bud på et skitseret forløb: GST vil specificere en løsning i efteråret Udvikling af en løsning udbydes i EU udbud. Udvikling kan forventes påbegyndt medio 2015, med test fra foråret 2016 og aflevering til implementering medio 2016 afpasset med den øvrige idriftsættelse som fastlægges i den forestående re-planlægning i 3. kvartal GST har erfaring med udbud og leverandørstyring i en udviklingsfase. GST vil dog have behov for at trække på eksterne kompetencer og forretningsmæssig viden for at specificere løsningen og til dels i udviklings- og implementeringsperioden. Det skal overvejes om den nuværende projektledelse fra MBBL kan midlertidig udlånes til GST for at bidrage med den opbyggede viden om projektet. Implementeringen af løsningen skal ske koordineret med de andre projekter i Ejendomsdataprogrammet. Herunder skal der foretages en del tests af tværgående processer. Dette skal koordineres af Ejendomsdataprogrammets testmanager. GST vil definere tests af systemets interne processer. GST har erfaring med datavask fra Matriklen udvidelse. Det forventes, at der skal foretages en form for datavask eller markering. Kommunernes rolle heri skal afklares. Der vil være en positiv synergieffekt ved at udføre datavaskopgaven samtidig med datavasken for ejendomme, idet begge datavaskopgaver vedrører konsolidering og migrering af data fra ESR - 19 af 25 - MBBL-REF:

20 Ejerregistreringerne i Ejerfortegnelsen knytter sig til de faste ejendomme, som GST har ansvaret for at registrere. Derfor anses det som mest hensigtsmæssigt, at en statslig forankring af Ejerfortegnelsen placeres i GST. Ejendomsregistreringen i GST er grundlaget for tinglysning af adkomst mv., og GST har derfor et mangeårigt samarbejde med Tinglysningsretten som vil kunne udbygges til fremadrettet at håndtere tvivlsspørgsmål og fejlsituationer. GST har en systemmæssig snitflade til Tinglysningssystemet og opbygger ifm. Ejendomsdataprogrammet systemsnitflader til kommunerne. Ejerfortegnelsen etableres under GSTs ansvarsområde. Dvs. at der skal sikres lovhjemmel for krav til registrering i Ejerfortegnelsen. Det vurderes, at de nødvendige bestemmelser skal indføres i den ny registreringslov, som er på Regeringens lovprogram for Jan. II Lovforslaget skal i høring i september Der er derfor en stram tidsplan for udarbejdelse af de nødvendige bestemmelser vedr. Ejerfortegnelsen. GST anser det for realistisk at nå dette, såfremt det er tilstrækkeligt med rammesættende bemyndigelser til Miljøministeren. Vurdering af den foreslåede løsning implementeringens rettidighed Det vurderes, at det er muligt at etablere en løsning til implementering fra medio I fald det bliver nødvendigt at ændre tidspunktet for fremsættelse af lovforslag, kan dette ske uden fare for Ejendomsdataprogrammets overordnede implementeringsplan. kvalitet Løsningen vil opfylde de forretningsmæssige krav, som er defineret i løsningsarkitekturen. Manuel opdatering af ejer- og administratoroplysninger vil fortsat foretages af kommunale medarbejdere. Der vil være en minimal risiko for fejl, som ikke er større end i dag. økonomi GST forudsætter, at der tilføres styrelsen midler til etablering af Ejerfortegnelsen svarende til opgavens størrelse. De økonomiske konsekvenser opgøres i forbindelse med re-planlægningen i 3. kvartal risici GST har ikke dyb forretningsviden om ejer- og administratoroplysninger. GST har dog forretningsmæssigt samarbejde med Tinglysningsretten om bl.a. adkomst og GST er ansvarlig for registreringen af de faste ejendomme, som registreringerne knytter sig til. GST har desuden via Ejendomsdataprogrammets interne review af løsningsarkitekturen på Ejerfortegnelsen en god viden om krav og behov vedr. Ejerfortegnelsen. For at sikre det maksimale genbrug af den opbyggede viden i Ejendomsdataprogrammet, foreslår GST, at projektledelsen for Ejerfortegnelsen - 20 af 25 - MBBL-REF:

21 midlertidigt udlånes til GST for at bistå med anskaffelses- og gennemførelsesfaserne (specifikation, udbud, implementering). GST vil organisere projektet som en del af GSTs projektportefølge, hvor der på direktionsniveau løbende følges op på fremdrift, risici og økonomi af 25 - MBBL-REF:

22 4. Konsekvenser for business casen Den oprindelige omkostningsestimat, hvor Ejerfortegnelsen blev etableret i tilknytning Tinglysningsretten er vist i tabel 7. Herudover har kommunerne i den oprindelige BC gevinster på 2,0 mio. kr. svarende til tre årsværk som følge af automatisering af manuelle arbejdsgange. Tabel 7: Oprindelige omkostningsestimat for Ejerfortegnelsen Aktør System Beskrivelse Tinglysningsretten Tingbogens tilpasning og Ejerfortegnelse, jf. GD1 styringsdokument Etableringsomkostninger (kr.) Årlige driftsomkostninger (kr.) HW/SW platformsudvidelser 0 0 Services ifm. BFE Integrationer ifm. BFE Tilretning af Tingbog ifm. BFE Platform og databasetilføjelser (Ejerfortegnelse) Klienter, GUI og services (Ejerfortegnelse) Integrationer (Ejerfortegnelse) Overførsel af ejerdata fra ESR Ændringsimplement Kravspecifikation Datafordeler services Kravspecifikation og udvikling i alt: Datavask Tingbog Projektledelse Udbud 0 Interessenthåndtering Test (system- og end-to-end test) Udrulning (inkl. uddannelse) Udfasning af bestående systemer 0 Projektomkostninger (ekstern) i alt Reserve til imødekommelse af uforudsete omk. I alt Den samarbejdende model med forankring i MBBL Tabel 8 viser omkostningerne for den løsningsmodel, som MBBL foreslår jf. afsnit Omkostningselementerne er gennemgået og estimeret ved brug af samme metoder, som blev - 22 af 25 - MBBL-REF:

23 anvendt i forbindelse med det oprindelige omkostningsestimat (jf. tabel 7). Som det fremgår er der fortsat opgaver som skal løses af Tinglysningsretten og de omkostninger, der er forbundet hermed, er fortsat placeret under Tinglysningsretten. De øvrige omkostninger vil skulle afholdes af MBBL. Finansieringen skal aftales med Grunddataprogrammet. Tabel 8: Omkostningsestimat for MBBL løsningsforslag (hovedmodellen) Aktør Tinglysningsretten MBBL System Beskrivelse Tingbogens tilpasning jf. GD1 styringsdokument Etablerings omk. (kr.) Årlige driftsomk. (kr.) Ejerfortegnelse nyt estimat Etablerings omk. (kr.) Årlige driftsomk. (kr.) HW/SW platformsudvidelser Services ifm. BFE Integrationer ifm. BFE Tilretning af Tingbog ifm. BFE Platform og databasetilføjelser (Ejerfortegnelse) Klienter, GUI og services (Ejerfortegnelse) Integrationer (Ejerfortegnelse) Overførsel af ejerdata fra ESR Ændringsimplement Kravspecifikation Datafordeler services Kravspecifikation og udvikling i alt: Datavask Tingbog Projektledelse Bemærkninger til MBBL s estimat af ekstraomkostninger ved etablering og drift af en selvstændig Ejerfortegnelse Drift ca. 5 mio. records ( kr./md) Ejerskiftemotor: +1,2 mio. kr Ejerskifteklient+adm. klienter: +1,7 mio. kr Snitflader: Matrikel, Tingbog, CPR og CVR: +0,8 mio kr Udbud EU-udbud 0,5 mio. kr. Interessenthåndtering Test (system- og end-to-end test) Udrulning (inkl. uddannelse) Udfasning af bestående systemer 0 0 Projektomkostninger (ekstern) i alt Reserve til imødekommelse af uforudsete omk I alt Det forudsættes jf. grunddataaftalen at omkostningen afholdes af KL/kommunerne. I forhold til den oprindelige model mister kommunerne gevinster på 2,0 mio. kr. svarende til tre årsværk, da den oprindeligt forudsatte automatisering af manuelle arbejdsgange bortfalder af 25 - MBBL-REF:

24 Omkostningsestimatet skal kvalitetssikres i forbindelse med en mere detaljeret planlægning af etableringen af Ejerfortegnelsen. 4.2 Den samarbejdende model med forankring i GST GST har endnu ikke forudsætninger for at kommentere økonomien i detaljer på den løsningsmodel, som GST foreslår jf. afsnit 3.3.2, men forudsætter, at der i forbindelse med replanlægningsfasen i 3. kvartal bliver en fornyet gennemgang af økonomien for at sikre de nødvendige ressourcer af 25 - MBBL-REF:

25 5. Referencer vedr. Ejerfortegnelsen Der er udarbejdet følgende dokumenter i forbindelse med Ejerfortegnelsen. Dokumenterne er tilgængelige via login på Ejendomsdataprogrammets hjemmeside: 1. Effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata Delaftale 1 af programmet om grunddata for vækst og effektivisering. Regeringen, maj Ejendomsdataprogrammets målarkitektur v1.3.2 a. Bilag A: Systemer v1.3.2 b. Bilag B: Begreber v1.3.2 c. Bilag C: Processer v1.3.1 d. Bilag D: Arkitekturrammer v Ejendomsdataprogrammets implementeringsplan v1.2 a. Bilag A: Arbejdspakker v1.2 b. Bilag B: Produkter v Ejerfortegnelsens løsningsarkitektur v0.7.3 a. Bilag A: Servicebeskrivelser v0.9.2 b. Bilag B: Informationsmodel v0.3.3 c. Bilag C: Processer v Dokumenter der ligger til grund for IT-projektrådets risikovurdering af Ejerfortegnelsen: a. Projekt Initieringsdokument b. Risikotjekliste c. Risikoanalyse d. Kvalitetsplan 6. Notat: Konsekvenser af at Ejerfortegnelsen placeres under Tinglysningsretten, Ejendomsdataprogrammet, 26. sep (orientering til GD1-styregruppen den 2. okt. 2013) 7. Notat: Orientering om Ejerfortegnelsen, Ejendomsdataprogrammet, 10. nov. 2013, (orientering til GD1-styregruppen den 12. nov. 2013) a Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata - Kvalificering af business case; Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. (7 delrapporter) a. Fortegnelse over arbejdsprocesser; juli b. Arbejdspakke 1: Processer ift. ejendomsdannelsen; januar c. Arbejdspakke 2: Processer ift. ejerskifte; januar d. Arbejdspakke 3: Processer ift. BBR-registrering under byggesagsbehandlingen; januar e. Arbejdspakke 4: Processer ift. kommunal ejendomsskat og bidrag; januar f. Arbejdspakke 5: Processer ift. ejedomsvurdering og ejendomsværdiskat; januar g. Arbejdspakke 7: Infrastruktur; januar Følgende dokumenter kan rekvireres hos Ejendomsdataprogrammet sekretariat: grunddata@mbbl.dk 9. Notat: Ejerfortegnelsen og dens placering, Domstolsstyrelsen, 21. januar Aftale om ny samarbejdsmodel for Tinglysningsrettens deltagelse i Ejendomsdataprogrammet, 5. maj Udredning om Ejerfortegnelse, marts af 25 - MBBL-REF:

Bilag 5: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD2 s risikolog.

Bilag 5: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD2 s risikolog. MBBL 27. august 2013 Bilag 5: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD2 s risikolog. GD2/Adresseprogrammet identificerer løbende en række risici, som har tværgående betydning for delprogrammets projekter.

Læs mere

Bilag 4: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD1 s risikolog.

Bilag 4: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD1 s risikolog. MBBL 26. august 2013 Bilag 4: Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD1 s risikolog. GD1/Ejendomsdataprogrammet identificerer løbende en række risici, som har tværgående betydning for delprogrammets

Læs mere

Ejerfortegnelse Løsningsarkitektur Bilag C Processer Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2012 2015

Ejerfortegnelse Løsningsarkitektur Bilag C Processer Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2012 2015 Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltningg og genbrug af ejendomsdataa under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet Ejerfortegnelsen Løsningsarkitektur

Læs mere

Gevinsterne i initiativet Effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata

Gevinsterne i initiativet Effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata NOTAT MINISTERIET FOR BY, BOLIG OG LANDDISTRIKTER 19. okt. 2012 Gevinsterne i initiativet Effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata Sag: /pll-mbbl Baggrund Som en del af den fællesoffentlige

Læs mere

Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD2 s risikolog.

Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD2 s risikolog. MBBL 23. september 2013 Cover til håndtering af aktuelle emner fra GD2 s risikolog. GD2/Adresseprogrammet identificerer løbende en række risici, som har tværgående betydning for delprogrammets projekter.

Læs mere

Gevinster ved grunddataforbedringer på ejendomsdataområdet. Peter Lindbo Larsen, Programleder: Ejendomsdataprogrammet (GD1)

Gevinster ved grunddataforbedringer på ejendomsdataområdet. Peter Lindbo Larsen, Programleder: Ejendomsdataprogrammet (GD1) Gevinster ved grunddataforbedringer på Peter Lindbo Larsen, Programleder: Ejendomsdataprogrammet (GD1) 1 Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Ejendom og bygning Adresser Publiceret 19. august 2011 2 Grunddataprogrammets

Læs mere

Kvalitetssikring af ESR data ift. GD1 og GD2 Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2012-2015

Kvalitetssikring af ESR data ift. GD1 og GD2 Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2012-2015 Kvalitetssikring af ESR data ift. GD1 og GD2 Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2012-2015 22. juni 2015 Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning

Læs mere

Bilag A - Milepælsplan for GD1

Bilag A - Milepælsplan for GD1 Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Bilag A - Milepælsplan for GD1 Dette bilag indeholder

Læs mere

EJENDOMSDATAPROGRAMMET

EJENDOMSDATAPROGRAMMET Grunddataprogrammets delaftale 1: EJENDOMSDATAPROGRAMMET Effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata Sættemøde for projektforum den 13. december 2012 Dagsorden 1. Velkomst og bordrunde, samt

Læs mere

Løsningsarkitektur - Bilag A 1 Sammenstillede services

Løsningsarkitektur - Bilag A 1 Sammenstillede services Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) Bilag 14 - Fælles arkitekturramme for GD1-GD2-GD7 Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Delprogram 1: Effektiv

Læs mere

Maj konferencen 2013

Maj konferencen 2013 Ejendomsdataprogrammet Maj konferencen 2013 Spor: Digitaliseringsstrategi Titel: Ejendomsområdet forbedrede arbejdsgange og datagrundlag til gavn for kommunerne Peter Knudsen Projektleder Matriklens udvidelse

Læs mere

Fælles arkitekturramme for GD1-GD2-GD7

Fælles arkitekturramme for GD1-GD2-GD7 Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) Cover til Fælles arkitekturramme for GD1-GD2-GD7 Fælles arkitekturramme for GD1-GD2-GD7 - kravbilag til brug for GD1-GD2 s kravspecificering Version:

Læs mere

Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Bilag B: Planens test cycles

Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Bilag B: Planens test cycles Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Bilag B: Planens test cycles Version: 2.1 Status: Godkendt af styregruppen Oprettet: 19-12-2016

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur Bilag C Processer

Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur Bilag C Processer Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - BBR Løsningsarkitektur

Læs mere

Faktaark for BBR 2.0

Faktaark for BBR 2.0 1. december 2014 HEGK Faktaark for BBR 2.0 Overordnet beskrivelse og baggrund for BBR 2.0 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Baggrund og formål... 3 BBR i dag... 3 Fremtidige BBR 2.0... 4 3. Teknik...

Læs mere

Baggrund og løsningsbeskrivelse

Baggrund og løsningsbeskrivelse Udfasning af ESR og nyt Ejendomsskat- og Ejendomsbidragssystem 04. juni 2015 BILAG 1 Baggrund og løsningsbeskrivelse Indholdsfortegnelse: 1. Baggrunden for projektet... 2 2. Udfasningen af Ejendomsstamregistret

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur

Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur

Læs mere

Gevinsterne ved grunddataforbedringer på ejendomsdataområdet

Gevinsterne ved grunddataforbedringer på ejendomsdataområdet Gevinsterne ved grunddataforbedringer på ejendomsdataområdet Peter Lindbo Larsen, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering Grunddataprogrammets delprogrammer Grunddatamodellen GD1 -Ejendomsdataprogrammet

Læs mere

Denne FAQ giver svar på de oftest stillede spørgsmål angående GD1, Ejendomsdataprogrammet.

Denne FAQ giver svar på de oftest stillede spørgsmål angående GD1, Ejendomsdataprogrammet. FAQ GD1, Ejendomsdataprogrammet Denne FAQ giver svar på de oftest stillede spørgsmål angående GD1, Ejendomsdataprogrammet. FAQ en er inddelt i fire dele: først spørgsmål/svar om række generelle emner,

Læs mere

GD1/GD2 - Plan for replanlægning 3. kvartal 2014

GD1/GD2 - Plan for replanlægning 3. kvartal 2014 Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) 25. juni 2014 Bilag 6 Indledning Baggrund og indhold I Grunddataprogrammet er det besluttet at igangsætte en replanlægning af GD1 og GD2 inkl. samspillet

Læs mere

Anbefalingerne har givet anledning til en grunddig drøftelse og refleksion i såvel delprogrammets styregruppe og ledelsen for de enkelte projekter.

Anbefalingerne har givet anledning til en grunddig drøftelse og refleksion i såvel delprogrammets styregruppe og ledelsen for de enkelte projekter. NOTAT Dato: 27. august 2013 Kontor: Ejendomsdata Sagsnr.: 2012-3715 Sagsbeh.: KE/ALE Opfølgende notat på anbefalinger fra Statens IT-projektråd til Delprogram1 (GD1/Ejendomsdataprogrammet) samt it-projekterne

Læs mere

Jysk-Fynsk GIS konference 2013

Jysk-Fynsk GIS konference 2013 Ejendomsdataprogrammet Jysk-Fynsk GIS konference 2013 Spor: Digitaliseringsstrategi Titel: Ejendomsområdet forbedrede arbejdsgange og datagrundlag til gavn for kommunerne Peter Knudsen Projektleder Matriklens

Læs mere

Projektinitieringsdokument (PID) Anvenderforum for GD1. 6. december 2013

Projektinitieringsdokument (PID) Anvenderforum for GD1. 6. december 2013 Projektinitieringsdokument (PID) for GD1 6. december 2013 [Projektinitieringsdokument] Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Stamdata... 3 2. Den forretningsmæssige begrundelse for projektet... 3 3. Projektets

Læs mere

Programbeskrivelse. 5.5 Kommunal implementering af grunddata. 1. Formål og baggrund. Juni 2016

Programbeskrivelse. 5.5 Kommunal implementering af grunddata. 1. Formål og baggrund. Juni 2016 Weidekampsgade 10 Postboks 3370 2300 København S Programbeskrivelse 5.5 Kommunal implementering af grunddata www.kl.dk Side 1 af 7 1. Formål og baggrund Det fælleskommunale program har til formål, at understøtte

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet (GD1)

Ejendomsdataprogrammet (GD1) Ejendomsdataprogrammet (GD1) skaber sammenhæng på tværs af siloerne Peter Lindbo Larsen chefkonsulent, MBBL Ejendomsdataprogrammets centrale udfordringer TINGBOG Ident Adkomst Byrder Pant 4a NN - NoCredit

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Ejerfortegnelse Løsningsarkitektur

Ejendomsdataprogrammet - Ejerfortegnelse Løsningsarkitektur Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Ejerfortegnelse Løsningsarkitektur

Læs mere

UDFASNING AF ESR OG EJENDOMSSKAT & -BIDRAG. KOMBITs projekter på grunddataområdet februar 2015

UDFASNING AF ESR OG EJENDOMSSKAT & -BIDRAG. KOMBITs projekter på grunddataområdet februar 2015 UDFASNING AF ESR OG EJENDOMSSKAT & -BIDRAG KOMBITs projekter på grunddataområdet februar 2015 Projektet i KOMBIT Udfasning af EjendomsStamRegistret (ESR) Anskaffelse af en ny fælleskommunal it-løsning

Læs mere

Gode ejendomsdata på vej Dataforbedringer på ejendomsdataområdet. Peter Lindbo Larsen,

Gode ejendomsdata på vej Dataforbedringer på ejendomsdataområdet. Peter Lindbo Larsen, Gode ejendomsdata på vej Dataforbedringer på ejendomsdataområdet EJENDOMSDATAPROGRAMMET Peter Lindbo Larsen, Programleder: Ejendomsdataprogrammet (GD1) 23-05-2016 1 Ejendomsdataprogrammet vil gøre det

Læs mere

Dagsorden for møde i Porteføljestyregruppen

Dagsorden for møde i Porteføljestyregruppen Kontor Fællesoffentligt Datadistribution Dato 15. december 2017 J nr. 7003-0081 /helms Dagsorden for møde i Porteføljestyregruppen Onsdag den 20. december 2017 kl. 11.00-12.30, SDFE mødelok. 0.4 1. Godkendelse

Læs mere

Underbilag 3.3 LA. Ver 1.0.docxx

Underbilag 3.3 LA. Ver 1.0.docxx Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltningg og genbrug af ejendomsdataa under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet Løsningsarkitektur Ejerfortegnelsen

Læs mere

Bilag 3. Implementering af grunddataprogrammet. 16. september 2012

Bilag 3. Implementering af grunddataprogrammet. 16. september 2012 Bilag 3 16. september 2012 Implementering af grunddataprogrammet Med aftalen mellem KL og regeringen om grunddataprogrammet igangsættes implementeringen. Den nærmere organisering og tidsplan for implementeringen

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag C: Processer

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag C: Processer Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag C:

Læs mere

Programstyringsdokument

Programstyringsdokument Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Delprogram 1: Effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata Programstyringsdokument MBBL-REF: 2012-3715 Version:

Læs mere

BBR. Bygnings- og Boligregisteret. - Version 2.0, marts Morten Lind, SKAT / Ejendomsdatakontoret August 2016

BBR. Bygnings- og Boligregisteret. - Version 2.0, marts Morten Lind, SKAT / Ejendomsdatakontoret August 2016 BBR Bygnings- og Boligregisteret - Version 2.0, marts 2017 - Morten Lind, SKAT / Ejendomsdatakontoret August 2016 Parterne bag BBR 2 Baggrunden for BBR 2.0 Grunddataprogrammet og planerne for ny ejendomsvurdering

Læs mere

Den fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi

Den fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi Den fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata v/ Peter Lindbo Larsen 15-02-2016 1 Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Ejendom og bygning Adresser

Læs mere

Indhold og perspektiver i initiativet Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata

Indhold og perspektiver i initiativet Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata Enkel og effektiv ejendomsregistrering Indhold og perspektiver i initiativet Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata Marts 2012 Forord Indhold Fremtidens ejendomsregistrering 3 Tre vigtige forbedringer

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur - Bilag C Processer

Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur - Bilag C Processer Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur

Læs mere

Datafordeleren - status, muligheder, udvikling

Datafordeleren - status, muligheder, udvikling Datafordeleren - status, muligheder, udvikling FOSAKO Forårsmøde 2019 København, 21. marts 2019 Leif Hernø, chefkonsulent og projektchef for test og implementering af adresse- og ejendomsdataprogrammet

Læs mere

10.2a Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata - Kvalificering af business case

10.2a Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata - Kvalificering af business case Fællesoffentlig Digitaliseringsstrategi 2012 2015 10.2a Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata - Kvalificering af business case EBST-REF: 602-18098 SPOR: 1 Arbejdspakke 2: Processer ift. ejerskifte

Læs mere

Aktstykke nr. 33 Folketinget Finansministeriet. København, den 29. november 2016.

Aktstykke nr. 33 Folketinget Finansministeriet. København, den 29. november 2016. Aktstykke nr. 33 Folketinget 2016-17 33 Finansministeriet. København, den 29. november 2016. a. Finansministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at det fællesoffentlige grunddataprogram fortsættes,

Læs mere

Bilag 2 - UDKAST - Cover

Bilag 2 - UDKAST - Cover Bilag 2 - UDKAST - Cover 15. september 2016 BRAHA Revideret plan for test og idriftsættelse af GD1 og GD2 Problem Der er behov for en ny tidsplan for test, implementering og idriftsættelse af GD1 og GD2.

Læs mere

Fremtidsmodel - for samspillet mellem BBR og ejendomsvurderingen

Fremtidsmodel - for samspillet mellem BBR og ejendomsvurderingen Fremtidsmodel - for samspillet mellem BBR og ejendomsvurderingen BBR-programmet - til understøttelse af ejendomsvurderingen BBR-programmet Version 0.2 28. oktober 2015 Indhold 1. INDLEDNING... 1 2. IDENTIFICEREDE

Læs mere

Grunddataprogrammerne. Georg Bergeton Larsen og Jørgen Grum

Grunddataprogrammerne. Georg Bergeton Larsen og Jørgen Grum Grunddataprogrammerne Georg Bergeton Larsen og Jørgen Grum Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering 29. marts 2018 Side 1 Oversigt - Datafordeler (aktiviteter og planer) - Adresser (GD2) - Ejendomme

Læs mere

1(1. Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering Rentemestervej København NV Att. Dorthe Drauschke. dbisdfe.dk

1(1. Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering Rentemestervej København NV Att. Dorthe Drauschke. dbisdfe.dk 1(1 Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering Rentemestervej 8 2400 København NV Att. Dorthe Drauschke dbisdfe.dk Høringssvar vedr. Lov om ændring af udstykning og anden registrering i matriklen m.

Læs mere

Hændelsesbeskeder - Løsningsmodeller og implikationer

Hændelsesbeskeder - Løsningsmodeller og implikationer Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) 18. marts 2014 Vurdering Dette notat indeholder en vurdering af fordele og implikationer ved følgende løsningsmodeller for udstilling af hændelser/beskeder:

Læs mere

Faktaark for DAR 1.0

Faktaark for DAR 1.0 1. december 2014 HEGK Faktaark for DAR 1.0 Overordnet beskrivelse og baggrund for DAR 1.0 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Baggrund og formål... 3 DAR i dag... 3 Fremtidige DAR 1.0... 4 3. Teknik...

Læs mere

BBR. Bygnings- og Boligregisteret. - Version 2.0, marts Morten Lind, SKAT / Ejendomsdatakontoret August 2016

BBR. Bygnings- og Boligregisteret. - Version 2.0, marts Morten Lind, SKAT / Ejendomsdatakontoret August 2016 BBR Bygnings- og Boligregisteret - Version 2.0, marts 2017 - Morten Lind, SKAT / Ejendomsdatakontoret August 2016 Parterne bag BBR 05-09-2016 2 Baggrunden for BBR 2.0 Grunddataprogrammet og planerne for

Læs mere

Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Bilag C: Organisering og ansvarsfordeling

Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Bilag C: Organisering og ansvarsfordeling Ejendomsdataprogrammet (GD1) Adresseprogrammet (GD2) Testplan - Snitflade-, Integrations- og anvendertest Bilag C: Organisering og ansvarsfordeling Version: 1.9 Status: Klar til godkendelse Oprettet: 27-09-2016

Læs mere

BBR - BYGNINGS- OG BOLIGREGISTRET DAR - DANMARKS ADRESSEREGISTER. KOMBITs projekter på grunddataområdet februar 2015

BBR - BYGNINGS- OG BOLIGREGISTRET DAR - DANMARKS ADRESSEREGISTER. KOMBITs projekter på grunddataområdet februar 2015 BBR - BYGNINGS- OG BOLIGREGISTRET DAR - DANMARKS ADRESSEREGISTER KOMBITs projekter på grunddataområdet februar 2015 Overordnet tidslinje for BBR & DAR Nyt BBR i produktion Flere nye versioner Udbud BBR

Læs mere

Aktstykke nr. 52 Folketinget Finansministeriet. København, den 22. december 2017.

Aktstykke nr. 52 Folketinget Finansministeriet. København, den 22. december 2017. Aktstykke nr. 52 Folketinget 2017-18 52 Finansministeriet. København, den 22. december 2017. a. Finansministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til, at det fællesoffentlige grunddataprogram fortsættes

Læs mere

Projektet er en del af den fælles kommunale digitaliseringsstrategi.

Projektet er en del af den fælles kommunale digitaliseringsstrategi. N OTAT Den 7. november 2013 Business case for projekt vedr. digital byggesagsbehandling Sags ID: 1728511 Dok.ID: 1728511 AKP@kl.dk Direkte 3370 3241 Mobil 2215 8678 1. Ledelsesresumé Projektet om digital

Læs mere

INFORMATIONSMØDE 2.DEC. Ejendomsskatte- og ejendomsbidragssystem

INFORMATIONSMØDE 2.DEC. Ejendomsskatte- og ejendomsbidragssystem INFORMATIONSMØDE 2.DEC Ejendomsskatte- og ejendomsbidragssystem Dagsorden Velkommen Ved Leverandørchef Jesper Bo Seidler Intro til projekt Ejendomsskat og Ejendomsbidrag Ved Projektleder Sanne Mi Poulsen

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag C: Processer

Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag C: Processer Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Målarkitektur Bilag C:

Læs mere

Informationsdag om KOMBITs projekter på Grunddataområdet. Statslige indsatser i forhold til ejendomme og adresser v/tine Garbers, KL

Informationsdag om KOMBITs projekter på Grunddataområdet. Statslige indsatser i forhold til ejendomme og adresser v/tine Garbers, KL Informationsdag om KOMBITs projekter på Grunddataområdet Statslige indsatser i forhold til ejendomme og adresser v/tine Garbers, KL 1 De to store programmer fælles for programmerne Nye arbejdsgange i kommunerne

Læs mere

Projektinitieringsdokument (PID) Anvenderforum for GD november 2013

Projektinitieringsdokument (PID) Anvenderforum for GD november 2013 Projektinitieringsdokument (PID) for GD1 15. november 2013 [Projektinitieringsdokument] Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Stamdata... 3 2. Den forretningsmæssige begrundelse for projektet... 3 3. Projektets

Læs mere

Tættere offentligt, digitalt samarbejde

Tættere offentligt, digitalt samarbejde Agenda Den fælles offentlige digitaliserings strategi Grunddataprogrammet Standardisering af vej- og trafikdata Ny model for vejreference Stigruppens arbejde Resultat i relation til vejman.dk Tættere

Læs mere

EJENDOMSDATAPROGRAMMET

EJENDOMSDATAPROGRAMMET Grunddataprogrammets delaftale 1: EJENDOMSDATAPROGRAMMET Effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata Møde i projektforum den 7. februar 2013 1. Godkendelse af dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Implementeringsplan

Ejendomsdataprogrammet - Implementeringsplan Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Implementeringsplan Version:

Læs mere

10.2a Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata - Kvalificering af business case

10.2a Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata - Kvalificering af business case Fællesoffentlig Digitaliseringsstrategi 2012 2015 10.2a Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata - Kvalificering af business case EBST-REF: 602-18098 SPOR: 1 Arbejdspakke 3 - Processer ift. BBRregistrering

Læs mere

Referat af møde i styregruppen for Adresseprogrammet Tirsdag den 27. oktober 2015 kl , Geodatastyrelsen mødelok. 0.7

Referat af møde i styregruppen for Adresseprogrammet Tirsdag den 27. oktober 2015 kl , Geodatastyrelsen mødelok. 0.7 Geodatasamarbejder Den 30. oktober 2015 Referat af møde i styregruppen for Adresseprogrammet Tirsdag den 27. oktober 2015 kl. 12.30-14.30, Geodatastyrelsen mødelok. 0.7 Deltagere: Søren Reeberg Nilsen,

Læs mere

Projektinitieringsdokument (PID)

Projektinitieringsdokument (PID) Projektinitieringsdokument (PID) v. 1.0 Revisionshistorik Version Dato Beskrivelse Initialer 0.1 05-10-2014 Oprettet Jenan, GST 0.2 12-11-2014 Gennemskrevet afsnit 1 til 9. Jenan, GST 0.3 14-11-2014 Første

Læs mere

Faktaark for BBR 2.0

Faktaark for BBR 2.0 4. april 2014 SRS Faktaark for BBR 2.0 Overordnet beskrivelse og baggrund for BBR 2.0 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Baggrund og formål... 3 BBR i dag... 3 Fremtidige BBR 2.0... 4 3. Teknik...

Læs mere

Adresseregister Løsningsarkitektur

Adresseregister Løsningsarkitektur Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Delprogram 2: Effektiv genbrug af grunddata om adresser, administrative inddelinger og stednavne Adresseregister Løsningsarkitektur

Læs mere

Grunddataprogrammet. Præsentation den 24. februar 2016 Deniz Gøgenur

Grunddataprogrammet. Præsentation den 24. februar 2016 Deniz Gøgenur Grunddataprogrammet Præsentation den 24. februar 2016 Deniz Gøgenur deng@nanoq.gl Overordnede mål og perspektiver Strategiske mål for programmet: Grunddataprogrammet skal sikre korrekte grunddata, der

Læs mere

Datafordeleren - status, muligheder, udvikling

Datafordeleren - status, muligheder, udvikling Datafordeleren - status, muligheder, udvikling Den danske Landinspektørforening Fagligt møde Nyborg, 7. februar 2019 Leif Hernø, chefkonsulent og projektchef for test og implementering af adresse- og ejendomsdataprogrammet

Læs mere

DIGST arkitekturnetværk

DIGST arkitekturnetværk DIGST arkitekturnetværk Tværgående arkitekturdokumenter i grunddataprogrammet (GD1 og GD2) 20. september 2018 Strand & Donslund A/S Vesterbrogade 149 1620 København V www.s-d.dk Baggrund vigtigste grunddataopgaver

Læs mere

BBR - Kontekstdiagram

BBR - Kontekstdiagram BBR arkitekturprodukter 1. marts 2019 BBR - Kontekstdiagram Indledning Dokumentationen omkring BBR er struktureret med inspiration fra FDA arkitekturreolen, således at arkitekturprodukterne afspejler denne

Læs mere

Plan for tilbagekonvertering til OIS. - fra de nye versioner af grunddataregistrene

Plan for tilbagekonvertering til OIS. - fra de nye versioner af grunddataregistrene Plan for tilbagekonvertering til OIS - fra de nye versioner af grunddataregistrene Version 1.1 13. marts 2018 Indhold 1. INDLEDNING... 2 1.1 BAGGRUND... 2 1.2 TILBAGEKONVERTERINGENS FORMÅL OG AFGRÆSNING...

Læs mere

Kort om Umbrella. Den 6. oktober 2009. 1. Umbrella

Kort om Umbrella. Den 6. oktober 2009. 1. Umbrella Den 6. oktober 2009 Kort om Umbrella 1. Umbrella Umbrella er et fælleskommunalt samarbejde om udvikling af digitale selvbetjeningsløsninger. De udviklede løsninger skal sikre en videreudvikling af borgerservicen

Læs mere

Referat leverandørmøde BBR & DAR 02.08.14

Referat leverandørmøde BBR & DAR 02.08.14 4. september 2014 Referat leverandørmøde BBR & DAR 02.08.14 1. KOMBIT bød velkommen og gennemgik dagens agenda. Agenda blev fremlagt som vist: Kl. 13.00 Velkomst v. Simon Mark Pedersen, KOMBIT Kl. 13.10

Læs mere

Grunddataprogrammet. Side 1 af 11. Aftale om styringsrammer for grunddatamodellen

Grunddataprogrammet. Side 1 af 11. Aftale om styringsrammer for grunddatamodellen Grunddataprogrammet Side 1 af 11 Aftale om styringsrammer for grunddatamodellen Side 1 af 11 11. oktober 2013 SAR Aftale om styringsrammer for grunddatamodellen Formål Formålet med aftalen er at sikre

Læs mere

OIS - - Vision, mål og strategier

OIS - - Vision, mål og strategier OIS - - Vision, mål og strategier OIS arkitekturprodukter 25. januar 2018 Indledning Dokumentationen omkring OIS er struktureret med inspiration fra OIO Arkitekturguidens arkitekturreol, således at arkitekturprodukterne

Læs mere

Fordelingen af kommunale gevinster i business casen for initiativet Genbrug af adressedata

Fordelingen af kommunale gevinster i business casen for initiativet Genbrug af adressedata NOTAT MINISTERIET FOR BY, BOLIG OG LANDDISTRIKTER Fordelingen af kommunale gevinster i business casen for initiativet Genbrug af adressedata 18. juli 2012 Sag: /mli-mbbl Baggrund Initiativet Genbrug af

Læs mere

Fælles teststrategi for Ejendomsdataprogrammet og Adresseprogrammet

Fælles teststrategi for Ejendomsdataprogrammet og Adresseprogrammet Grunddataprogrammets delaftale 1 og 2 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Fælles teststrategi for Ejendomsdataprogrammet

Læs mere

Bilag 1: Beskrivelse af ydelsen (udkast) Konsulent Rammeaftale

Bilag 1: Beskrivelse af ydelsen (udkast) Konsulent Rammeaftale Bilag 1: Beskrivelse af ydelsen (udkast) Konsulent Rammeaftale Der er udbudt følgende delaftaler: Delaftale 1: Digital forretningsstrategi Delaftale 2: It-strategi og governance Delaftale 3: It-konsulenter

Læs mere

Ejerfortegnelse Løsningsarkitektur Bilag B Informationsmodel Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2012 2015

Ejerfortegnelse Løsningsarkitektur Bilag B Informationsmodel Grunddataprogrammet under den Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2012 2015 Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltningg og genbrug af ejendomsdataa under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet Ejerfortegnelsen Løsningsarkitektur

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur - Bilag A Servicebeskrivelser og integrationer

Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur - Bilag A Servicebeskrivelser og integrationer Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur

Læs mere

Grunddata. 7. Marts 2012 Peter Falkenberg

Grunddata. 7. Marts 2012 Peter Falkenberg Grunddata 7. Marts 2012 Peter Falkenberg pfl@kl.dk Vision Grunddata er den offentlige sektors fælles forvaltningsgrundlag af høj kvalitet, der effektivt opdateres ét sted og anvendes af alle Hvad er grunddata?

Læs mere

NOTAT. Dato: 10. december 2013 Kontor: Ejendomsdata Sagsnr.: Sagsbehandler: KE/THJ

NOTAT. Dato: 10. december 2013 Kontor: Ejendomsdata Sagsnr.: Sagsbehandler: KE/THJ Dato: 10. december 2013 Kontor: Ejendomsdata Sagsnr.: 2012-3715 Sagsbehandler: KE/THJ NOTAT Referat af møde i styregruppen for Grunddataprogrammets delprogram 2 Effektiv genbrug af grunddata om adresser,

Læs mere

Projektinitieringsdokument (PID)

Projektinitieringsdokument (PID) Projektinitieringsdokument (PID) Lovgivning GD1 17.03.2014 Den fællesstatslige it-projektmodel, Digitaliseringsstyrelsen Indhold 1 STAMDATA... 2 2 PROGRAMMETS FORMÅL MED PROJEKTET... 2 3 AFGRÆNSNING...

Læs mere

Projekt 5.3 Digitale Vandløbsregulativer

Projekt 5.3 Digitale Vandløbsregulativer Projekt 5.3 Digitale Vandløbsregulativer 1. Formål og baggrund Baggrund Vandløb kan oversvømme byer og landbrugsarealer. Vandløb er samtidig levested for mange dyr og planter. Kommunerne og lodsejerne

Læs mere

12.1. Stærkere koordination og implementering & 12.2. Klar ansvarsfordeling og tæt samarbejde på velfærdsområderne

12.1. Stærkere koordination og implementering & 12.2. Klar ansvarsfordeling og tæt samarbejde på velfærdsområderne Side 1 af 5 12.1. Stærkere koordination og implementering & 12.2. Klar ansvarsfordeling og tæt samarbejde på velfærdsområderne Målsætning Organiseringen af det tværoffentlige arbejde med digitalisering

Læs mere

Indhold og perspektiver i initiativet Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata

Indhold og perspektiver i initiativet Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata Enkel og effektiv ejendomsregistrering Indhold og perspektiver i initiativet Samordnet genbrug af ejendoms- og bygningsdata Marts 2012 Forord Fremtidens ejendomsregistrering begreber. Det fungerer, men

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Implementeringsplan Bilag A - Arbejdspakker

Ejendomsdataprogrammet - Implementeringsplan Bilag A - Arbejdspakker Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Implementeringsplan Bilag

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Produktbeskrivelser Bilag B - Produktbeskrivelser

Ejendomsdataprogrammet - Produktbeskrivelser Bilag B - Produktbeskrivelser Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Produktbeskrivelser Bilag

Læs mere

Grunddataprogrammet. Ibrugtagningsplan for modelregler for grunddata

Grunddataprogrammet. Ibrugtagningsplan for modelregler for grunddata Grunddataprogrammet Ibrugtagningsplan for modelregler for grunddata 1 Ibrugtagningsplan for modelregler for grunddata Version: 0.5 Status: Godkendt 2 Versionshistorik Version Dato Status Bemærkninger 0.1

Læs mere

Digitalisering af løntilskud og fleksjob (2.3)

Digitalisering af løntilskud og fleksjob (2.3) R E SULTATKONTRAKT Digitalisering af løntilskud og fleksjob (2.3) Kommunerne ønsker at levere en langt mere effektiv beskæftigelsesindsats, både mere effektiv i betydningen bedre målopfyldelse (en indsats,

Læs mere

Problem Projekterne statusrapporterer forud for hvert møde i styregruppen. Styregruppen skal forholde sig til programmets og projekternes status.

Problem Projekterne statusrapporterer forud for hvert møde i styregruppen. Styregruppen skal forholde sig til programmets og projekternes status. Cover 10. november 2016 /helms Statusrapportering for projekterne i Adresseprogrammet GD2 Problem Projekterne statusrapporterer forud for hvert møde i styregruppen. Styregruppen skal forholde sig til programmets

Læs mere

KOMBITS INDSATS PÅ GRUNDDATAOMRÅDET. V/ Per Smed

KOMBITS INDSATS PÅ GRUNDDATAOMRÅDET. V/ Per Smed KOMBITS INDSATS PÅ GRUNDDATAOMRÅDET V/ Per Smed Aftale under økonomiaftalerne: Grunddata & forvaltningssystemer skal moderniseres og forenkles Sagsgange skal simplificeres Grunddata skal være bredt tilgængelige

Læs mere

- fra de nye versioner af grunddataregistrene

- fra de nye versioner af grunddataregistrene Afslutningsversion: Plan for tilbagekonvertering til OIS - fra de nye versioner af grunddataregistrene Afslutningsversion juli 2019 Indhold 0. OM AFSLUTNINGSVERSION... 2 1. INDLEDNING... 2 1.1 BAGGRUND...

Læs mere

Bilag 13 - Miljøsag - Sager i medfør af lov om forurenet jord

Bilag 13 - Miljøsag - Sager i medfør af lov om forurenet jord Informationsbrev - bilag 13 Dato: 26. juni 2012 Kontor: Ejendomsdata Sagsnr.: Sagsbehandler: The Dok id: Bilag 13 - Miljøsag - Sager i medfør af lov om forurenet jord Sager i medfør af lov om forurenet

Læs mere

Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015. Oplæg Ved Charlotte Münter, Direktør, Digitaliseringsstyrelsen

Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015. Oplæg Ved Charlotte Münter, Direktør, Digitaliseringsstyrelsen Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015 Oplæg Ved Charlotte Münter, Direktør, Digitaliseringsstyrelsen Dagsorden Baggrund Strategi indhold og status Fokus på grunddata Økonomisk modvind

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur

Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Ejendomsdataprogrammet - Matriklen Løsningsarkitektur

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af Domstolsstyrelsens digitaliseringsprojekt vedrørende tinglysning

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af Domstolsstyrelsens digitaliseringsprojekt vedrørende tinglysning Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af Domstolsstyrelsens digitaliseringsprojekt vedrørende tinglysning November 2009 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE

Læs mere

ID Risikoårsag Risikohændelse Effekt Mitigerende handling Ansvarlig. Store dele af den tværgående test går i stå eller forsinkes.

ID Risikoårsag Risikohændelse Effekt Mitigerende handling Ansvarlig. Store dele af den tværgående test går i stå eller forsinkes. Cover Den 15. november 2016 /lonor på testplanens risici Problem I tillæg til den opdaterede testplan for GD1 og GD2 (godkendt 30/9 af GB med forbehold for finansiering) er der udarbejdet et risikobillede.

Læs mere

SAPA overblik på et øjeblik. Kenneth Møller Johansen, KOMBIT

SAPA overblik på et øjeblik. Kenneth Møller Johansen, KOMBIT SAPA overblik på et øjeblik Kenneth Møller Johansen, KOMBIT 1 Om forprojektet for SAPA Hvorfor? Del af Udbudsplanen for monopolområderne (ejes af KL, udføres af KOMBIT) Udbudsplanen skal iværksætte it-projekter,

Læs mere

INTRODUKTION OG STATUS PÅ GRUNDDATAOMRÅDET

INTRODUKTION OG STATUS PÅ GRUNDDATAOMRÅDET INTRODUKTION OG STATUS PÅ GRUNDDATAOMRÅDET V/ Per Smed KOMBIT kommunedage 1.-3. juni 2015 3 Aftalen en del af Økonomiaftalerne: Grunddata & forvaltningssystemer skal forenkles Grundregistrering som et

Læs mere

Arkitekturrapport: MDB Min Digitale Byggesag

Arkitekturrapport: MDB Min Digitale Byggesag Arkitekturrapport: MDB Min Digitale Byggesag Denne orienteringsrapport udarbejdes for it-projekter med effekt på den fælleskommunale rammearkitektur. Rapport ejes af projektets it-arkitekt. Det er projektlederens

Læs mere

Ejendomsdataprogrammet - Implementeringsplan

Ejendomsdataprogrammet - Implementeringsplan Grunddataprogrammets delaftale 1 om effektiv ejendomsforvaltning og genbrug af ejendomsdata under den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2012 2015 Version: 1.9 Status: Klargjort til styregruppe Oprettet:

Læs mere