Børne- og Ungeudvalget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Børne- og Ungeudvalget"

Transkript

1 Børne- og Ungeudvalget Onsdag den 5. april 2006 kl i mødelokale 1 Medlemmer: Brigitte Klintskov Jerkel (C) Lisbet Ploug (C) Kai Nielsen (V) Kenneth Barrett (V) Jette Andersen (A)

2 Side 63 Indholdsfortegnelse Punkt Tekst Side B1. Børne- og Ungeudvalget - Sagsoversigt...64 B2. Sagen udgår...65 B3. Regnskab 2005 Det tidligere Børne- og Kulturudvalgs områder...66 B4. Regnskab 2005 Det tidligere Socialudvalgs områder...68 B5. Budgetopfølgning 1/ B6. Anlægsrapport april Børne- og Ungeudvalget...72 B7. Daginstitutioner i Karlslunde - Kapacitetsudvidelse...74 B8. Forsøg med distriktsledelse Oprettelse af børnehuse...78 B9. Juniorpædagoger i 0-6 års dagtilbud...81 B10. Overgang mellem daginstitution og skole...83 B11. Bevilling til øget kølekapacitet...84 B12. SFO-plads i anses for at være et fuldtidstilbud...85 B13. Skolestyrelsesvedtægt Frihedsgrader...88 B14. Projekt Tjørnelyskolen, ny faglig profil...91 B15. Forbedring af læsefærdigheder...94 B16. Den rummelige folkeskole Besparelser på specialundervisningen...98 B17. Udvalget for Samfund og Skole B18. Meddelelser fra formanden/gensidig orientering B19. Meddelelser fra forvaltningen...102

3 Side 64 Ikke til stede: der er offentligt tilgængeligt B1. Børne- og Ungeudvalget - Sagsoversigt edoc sagsnummer: J.nr A14 Oversigt over fremtidige sager til behandling i udvalget. Oversigten ajourføres løbende og forelægges udvalget til orientering. Bilag Sagsoversigt 28. marts Beslutning: Ingen bemærkninger.

4 Side 65 B2. Sagen udgår

5 Side 66 B3. Regnskab 2005 Det tidligere Børne- og Kulturudvalgs områder edoc sagsnummer: Baggrund Den del af s regnskab for 2005, der omfatter det tidligere Børneog Kulturudvalgets områder, forelægges Børne- og Ungeudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget. For 2005 består regnskabsaflæggelse af kommunens regnskab med talmæssige specifikationer og oplysninger om forskelle på oprindeligt og korrigeret budget og forskelle på korrigeret budget og regnskab samt en opfølgning pr. budgetområde på Børne- og Kulturudvalgets vedtagne mål for budgetåret Børne- og Kulturudvalgets regnskab 2005 sendes til Økonomisk Forvaltning og indgår i det samlede regnskab til Økonomi- og Planudvalget og Byrådet, som efterfølgende behandler regnskab Regnskab 2005 aflægges på de budgetområder, der var gældende i Beslutningsgrundlag Regnskab 2005 Samlet overblik over regnskab 2005 Regnskab Oprindeligt Tillægsbe- Korrigeret Regnskab Afvigelser Afvigelser kr budget villinger budget korrigeret overført til i år 2005 pris budget år Skoler Dagpleje og daginst Kultur Fritid Netto = udgifter, + = indtægter. Regnskab 2004 er fremskrevet med 2,8% til 2005 priser Regnskabet på Børne- og Kulturudvalgets områder udviser i 2005 et mindreforbrug på 22,9 mio. kr. (3,0%) i forhold til korrigeret budget. Der overføres 20,4 mio. kr. til Nettoafvigelsen er dermed et mindreforbrug på 2,5 mio. kr. (0,3%). Overførslerne til budget 2006 på 20,4 mio. kr. fordeler sig med 14,3 mio. kr. på automatiske overførsler og 6,1 mio. kr. på formålsbestemte overførsler, der blev godkendt af Byrådet ved 3. budgetopfølgning Niveauet for driftsoverførsler er betydeligt lavere end sidste år, hvor der samlet blev overført 28,9 mio. kr. fra budget 2004 til budget Afvigelserne på 2,5 mio. kr. stammer primært fra budgetområde 3.01 Skoler. Der henvises til regnskabsmaterialet for en nærmere beskrivelse. Bilag Kommunens årsregnskab på Børne- og Kulturudvalgets budgetområder.

6 Side 67 Børne- og Kulturforvaltningens indstilling: Forvaltningen indstiller, at Børne- og Ungeudvalget anbefaler over for Økonomiog Planudvalget og Byrådet, at regnskab 2005 på det tidligere Børne- og Kulturudvalgs budgetområder godkendes. Beslutning: Indstillingen anbefales over for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet.

7 Side 68 B4. Regnskab 2005 Det tidligere Socialudvalgs områder edoc sagsnummer: Baggrund Den del af s regnskab for 2005, der omfatter det tidligere Socialudvalgs områder, forelægges Børne- og Ungeudvalget, da det har overtaget en række opgaver fra Socialudvalget (Familieafdelingen). Opgaverne kommer fra to af de tidligere budgetområder. Fra budgetområde 5.11 Overførsler/forsørgelsesudgifter: udgifter til tabt arbejdsfortjeneste og merudgifter ved forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. Fra budgetområde 5.13 Øvrige serviceudgifter: det forebyggende familiearbejde for 0-18 årige, anbringelser af børn og unge, samt sundhedsplejen og tandplejen. For 2005 består regnskabsaflæggelse af kommunens regnskab med talmæssige specifikationer og oplysninger om forskelle på oprindeligt og korrigeret budget og forskelle på korrigeret budget og regnskab samt en opfølgning pr. budgetområde på Socialudvalgets vedtagne mål for budgetåret Socialudvalgets regnskab 2005 sendes til Økonomisk Forvaltning og indgår i det samlede regnskab til Økonomi- og Planudvalget og Byrådet, som efterfølgende behandler regnskab Regnskab 2005 aflægges på de budgetområder, der var gældende i Beslutningsgrundlag Regnskab 2005 Samlet overblik over regnskab 2005 Regnskab Oprindeligt Tillægsbe- Korrigeret Regnskab Afvigelser kr budget villinger budget korrigeret i år 2005 pris budget 511 Overførsler/forsørgelsesudgifter Ældre og sundhed Øvrige serviceudgifter Drift netto = udgifter, + = indtægter. Beløb i kr. Regnskab 2004 er fremskrevet med 2,8% til 2005 priser. Regnskabet på Socialudvalgets områder udviser i 2005 et mindreforbrug på 5,8 mio. kr. i forhold til korrigeret budget. Der overføres 4,3 mio. kr. til Overførslerne på 4,3 mio. kr. til 2006 fordeler sig med 0,1 mio. kr. på Overførsler/forsørgelsesudgifter, 0,7 mio. kr. på Ældre og Sundhed samt 3,5 mio. kr. på Øvrige serviceudgifter. Afvigelserne på 5,8 mio. kr. fremkommer hovedsagelig ved en kombination af merudgifter på sygedagpenge og mindreudgifter til kontanthjælp, voksne i døgnbehandling samt anbringelser og foranstaltninger for børn og unge. Bilag Kommunens årsregnskab på Socialudvalget budgetområder.

8 Side 69 Social- og Sundhedsforvaltningens indstilling: Forvaltningen indstiller, at Børne- og Ungeudvalget anbefaler over for Økonomiog Planudvalget og Byrådet, at regnskab 2005 på det tidligere Socialudvalgs budgetområder godkendes. Beslutning: Indstillingen anbefales over for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet.

9 Side 70 B5. Budgetopfølgning 1/2006 edoc sagsnummer: J.nr Ø09 Baggrund Direktionen fremlægger budgetopfølgning 1/2006 til udvalgenes behandling. Budgetopfølgning 1/2006 lægger vægt på at beskrive væsentlige ændringer i de forudsætninger, der blev lagt til grund for udarbejdelsen af budget 2006, samt væsentlige nye faktorer, der har indflydelse på budgettet. Opfølgningen er opgjort pr. 28. februar Opfølgningen er en beskrivelse af overordnede tendenser, der har betydning for budgettet. Opfølgningen beskriver tendenser, der er specifikke for, såvel som tendenser der gælder for den kommunale økonomi generelt. Beslutningsgrundlag Opfølgningen viser at der foreløbig i 2006 forventes et merforbrug på -21,9 mio. kr. har modtaget brev fra Indenrigs- og Sundhedsministeren om resultatet af kommunernes genåbning af budget Aftalen om vækstrammen anses for at være overholdt, idet der ses bort fra en overskridelse på 500 mio. kr. til engangsudgifter vedrørende kommunalreformen. Derfor vil Regeringen ikke beskære kommunernes bloktilskud i 2006, da kommunerne under et har reduceret driftsbudgetterne i tilfredsstillende grad. Regeringen vil dog følge op på regnskabet for 2006 og søger opbakning til et lovforslag om at kunne beskære kommunernes bloktilskud i 2007, såfremt kommunerne har overskredet budget 2006 for serviceudgifter. Det betyder, at Greve Kommune risikerer, at blive beskåret i bloktilskuddet for 2007, hvis regnskabet for serviceudgifterne overstiger det vedtagne budget. Ud af de -21,9 mio. kr. der forventes i merforbrug i 2006 ved budgetopfølgning 1 udgør -16,2 mio. kr. serviceudgifter. Konsekvenser Merforbruget forventes kun i mindre grad at kunne imødegås ved korrigerende adfærd. Det betyder, at der med stor sandsynlighed bliver ansøgt om en kassefinansieret tillægsbevilling på godt 20 mio. kr. ved 3. budgetopfølgning, med mindre der forekommer mindreforbrug for andre områder. Forvaltningen analyserer udgiftsniveauet på de nye opmærksomhedsområder og holder fortsat øje med udviklingen på allerede kendte opmærksomhedsområder. Endvidere holdes særligt øje med udviklingen i kommunens serviceudgifter, da disse kan have særlig indflydelse på de kommende års budgetter. Endelig indgår udviklingen i de i opfølgningen nævnte opmærksomhedsområder i forbindelse med behandlingen af budget Bilag Budgetopfølgning 1/2006.

10 Side 71 Børne- og Kulturforvaltningens indstilling: Forvaltningen anbefaler, at Børne- og Ungeudvalget tager Direktionens Budgetopfølgning 1/2006 til efterretning og videresender den til den samlede behandling i Økonomi- og Planudvalget og Byrådet. Beslutning: Brigitte Klintskov Jerkel, Lisbet Ploug og Jette Andersen tager Direktionens Budgetopfølgning 1/2006 til efterretning. Kai Nielsen og Kenneth Barrett afventer stillingtagen til Byrådet.

11 Side 72 B6. Anlægsrapport april Børne- og Ungeudvalget edoc sagsnummer: Ø6/ Baggrund Ifølge beslutning i Økonomiudvalget den 10. oktober 2005 skal der udarbejdes fem anlægsrapporter i 2006 med behandling i Økonomiudvalget i april, juni, august, oktober og december. Forud herfor forelægges anlægsrapporten for de stående udvalg. Baseret på erfaringerne med anlægsstyring i 2005 er rapportens design tilpasset således, at den nye anlægsrapport består af fire dele; jordsalgslisten; igangværende anlæg, ikke påbegyndte anlæg og afsluttede anlæg. Jordsalgslisten er som noget nyt tilføjet anlægsrapporten. Listen viser de jordkøb og salg som kommunen har gennemført eller vil gennemføre i indeværende år. Listen viser hvornår den enkelte handel forventes at have virkning på kassen. Den del af rapporten der vedrører anlægsprojekter er tilføjet et felt, hvor man kan påføre bemærkninger om de faktorer, der kan forsinke det enkelte anlægsprojekt. Endvidere er der tilføjet et felt med forventet dato for selve projektets afslutning. Som følge af det nye rapportdesign udgår tidsplanen for igangsættelse, da den indarbejdes som en del af selve anlægsrapporten. Beslutningsgrundlag Formålet med oversigten er løbende at få et samlet overblik over: Hvad de forventede indtægter og udgifter er på jordsalg og køb og hvornår de forventes. Status på det enkelte anlægsprojekts gennemførelse Hvor mange kroner der er brugt på hvert enkelt anlæg i forhold til bevillingen Hvad det forventede forbrug er på hvert enkelt anlæg i de kommende kvartaler. At skabe overblik over hvornår de enkelte anlægsregnskaber aflægges. Jordsalgslisten er opdelt ud fra a) Jordhandler der er afsluttet og dermed har påvirket kassen b) Jordhandler der endnu ikke er afsluttet, eller hvor midlerne er deponeret Anlægsprojekterne er opdelt ud fra a) Anlæg fra investeringsoversigten i budget b) Eventuelle nye anlæg uden for investeringsoversigten. Hvis Byrådet i løbet af året vedtager nye anlægsprojekter, vil de stå på denne del af oversigten. Oversigten er dynamisk, så der vil løbende ske ajourføring af projekternes status, forbruget til dato og det forventede restforbrug. Bemærkninger om væsentlige ændringer siden seneste rapport inden for udvalgets område Tilpasning og renovering af skoler Ombygning og renovering af Holmeagerskolen 9,234 mio. kr. Det foreslås, at der overføres 1,2 mio. kr. til byggeriet fra puljen Tilpasning og renovering af skoler i Denne overførsel skal bruges til at etablere en scene til erstatning for den

12 Side 73 nuværende scene, som inddrages i forbindelse med gennemførelsen af 3.etape, hvor det pædagogiske center skal udbygges og renoveres. Grunden til at scenen skal bygges i forbindelse med 1. fase er, at den byggetekniske løsning vil være, at den nye scene bygges sammen (i forlængelse) med det nye køkken, som skal etableres i 1.fase. Bilag Anlægsrapport for april Børne- og Kulturforvaltningens indstilling: Forvaltningen indstiller, at Børne- og Ungeudvalget anbefaler over for Økonomiog Planudvalget: 1. at anlægsrapport for Børne- og Ungeudvalget for april 2006 tages til efterretning 2. at det godkendes, at der tilføres byggeriet på Holmeagerskolen 1,2 mio. kr. fra puljen Tilpasning og renovering af skoler i Beslutning: 1. Indstillingen anbefales over for Økonomi- og Planudvalget 2. Godkendt.

13 Side 74 B7. Daginstitutioner i Karlslunde - Kapacitetsudvidelse edoc sagsnummer: J.nr P20 B8/ Baggrund I forbindelse med udvalgets behandling af sagen vedrørende prognoser og behov for daginstitutionspladser på møde den 2. februar 2006, blev det besluttet, at eventuel kapacitetsudvidelse i Karlslunde-området skal holdes indenfor den samlede kapacitet. Ved behandling af sagen vedrørende udbygning, renovering og vedligeholdelse af skoler og daginstitutioner, med henblik på fordeling og frigivelse af en samlet anlægsramme, indstillede udvalget over for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet, at såfremt der er behov for økonomiske midler til kapacitetsudvidelse på 0-6 års området i Karlslunde, kan Børne- og Ungeudvalget omprioritere den foreslåede fordeling af anlægsrammen. Byrådet tiltrådte denne indstilling.(by18/ ). Beslutningsgrundlag Der er 2 hovedproblemstillingerne i forhold til kapaciteten på 0-6 års området i Karlslunde. Der mangler aktuelt pladser, og der mangler fleksibilitet. Pladsgarantien kan opfyldes ved at fastholde de vedtagne visitationsregler, hvor er ét distrikt, og anvise pladser i andre lokalområder, hvor der er fysisk plads til de børn som ikke kan anvises en ønsket plads i Karlslunde. Den manglende fleksibilitet i Karlslunde-området skyldes, at den eneste integrerede institution i Karlslunde - Strandhuset - fysisk er indrettet således, at fordelingen mellem 0-2 årige og 3-5 årige ikke kan varieres i væsentlig grad. Desuden har institutionerne i Karlslunde stadig opnormeringerne fra 90 erne, som er afskaffet i de øvrige områder, hvor det også har været muligt at reducere børnetallet yderligere, med de muligheder det giver for bedre plads til børnene og fleksibel indskrivning over året. I Karlslunde er en større del af behovet for pladser til 0-2 årige dækket ved dagplejen. Imidlertid har beskæftigelsesmønstret ændret sig sådan, at det er blevet vanskeligere at rekruttere dagplejere, og de der er ansat nærmer sig efterløns- og eller pensionsalderen. Det er blevet vanskeligt at erstatte afgåede dagplejere med nye. I henhold til prognoserne vil det nuværende underskud af pladser til 0-2 årige i Karlslunde aftage i løbet af 2007, og antallet af pladser til 3-5 årige med den nuværende kapacitet passer nogenlunde til efterspørgslen. Fra eftersommeren 2007 ser det prognosemæssigt ud til, at den nuværende kapacitet kan rumme efterspørgslen, frem til foreløbig For at opretholde den nuværende kapacitet og skabe fleksibilitet i Karlslunde på lige fod med de øvrige områder skønnes det nødvendigt at udvide kapaciteten, hvilket kræver nyetablering af pladser. Teknisk Forvaltning har undersøgt, hvor det er muligt at bygge til eksisterende institutioner. Det er muligt ved Møllehavens Børnehave og Åsagergård Børnehave indenfor den vedtagne bebyggelsesprocent. Møllehaven kan ændres til at være en integreret institution med plads til 100 enheder. Møllehaven er en kommunal børnehave som pt. har 73 pladser inkl. busgrup-

14 Side 75 pe. En eventuel tilbygning skal kunne rumme vuggestuebørn (40-48 enheder). Det vil give en kapacitetsudvidelse svarende til 30 enheder, idet det forudsættes, at den nuværende busgruppe nedlægges, når bussen er nedslidt. Denne løsning vi samtidig skabe vuggestuepladser i en del af kommunen, hvor pladser til 0-2 årige alene dækkes af Dagplejen. Institutionen vil samlet få en rentabel og fleksibel størrelse. For at skabe fleksibilitet i Karlslunde-området er det ønskeligt yderligere at øge kapaciteten med enheder. Der er ikke plads ved Åsagergård Børnehave til at bygge til i et omfang, der kan dække behovet. Alternativt er der plads til at bygge til Åsagergård Børnehave som beskrevet for Møllehaven og etablere et større antal enheder i tilknytning til Møllehavens Børnehave, hvor der er plads indenfor bebyggelsesprocenten. Opgaven kan efter forvaltningens vurdering bedst løses ved at bygge en ny integreret institution som kan rumme 100 enheder, da en tilbygning til en eksisterende institution i den størrelsesorden vil medføre, at institutionen overstiger de enheder som giver et fornuftigt arbejdsmiljø både for børn og voksne, og samtidig giver et godt niveau for fleksibilitet. Desuden vil en ny institution gøre det muligt at skabe bedre legestuefaciliteter for Dagplejen. Det er en mulighed at opføre en ny institution på det reserverede areal ved Langagergård. Prisen på både tilbygninger til eksisterende institutioner og nybygninger anslås til kr. pr. m². Afhængigt af hvilken form for byggeri der vælges, og hvor. I s nyeste integrerede institutioner er der bygget ca. 8 m² brutto pr. enhed. Med det vurderede behov for pladser på enheder svarer det til anlægsomkostninger på mio. kr. Det forventes, at driftsomkostningerne kan holdes indenfor den samlede kapacitet, idet flere pladser i Karlslunde vil medføre behov for færre pladser i andre områder ud fra princippet om, at pengene følger barnet. Både tilbygning til eksisterende institution og bygning af ny institution vil tidligst kunne realiseres i 2007 og forudsætter, at der afsættes midler i budgettet.. For at kunne tilbyde en hurtigere løsning for forældrene til 0-2 årige, kan forvaltningen foreslå, at der snarest etableres udflyttergrupper for børnehavebørn i en eller flere institutioner i Karlslunde. Derved vil der fra eftersommeren 2006 kunne frigives plads til 0-2 årige. Udflyttergrupperne forudsættes at have opsamling og aflevering i Karlslunde-området. Ved f. eks at ændre på aldersgruppen i en hel institution rationaliseres udgifterne til køkken og indretning af badeværelser, legeplads m.v.. Der skal påregnes udgifter til ændret indretning af de institutioner, der får ændret aldersgruppe. En del af udgifterne kan finansieres indenfor eksisterende budget. Desuden skal der påregnes udgifter til transport af udflyttergrupperne, hvilket vil få indflydelse på forældrebetalingen. Samlet set vil denne løsning ikke øge kapaciteten i området. Der vil alene være tale om en ændret aldersgruppe indenfor de fysiske rammer. Desuden skal der flyttes 1,5-2 børnehavebørn for at få plads til et vuggestuebarn. Det er forvaltningens erfaring, at forældrene har mindre modstand mod at få tilbudt plads til 0-2 årige udenfor lokalområdet, end ved at få tilbudt plads til 3-5 årige udenfor lokalområdet..

15 Side 76 Udflytterløsningen indebærer, at de institutioner hvorfra børnehavebørnene til busgrupper rekrutteres, skal være indrettede eller kunne indrettes til vuggestuebørn, med køkken og badeværelsesfaciliteter. Der skal endvidere findes udflyttermål som enten kan være ledig grupperumskapacitet i andre distrikter eller lokaliteter andre steder. Der skal endvidere tages stilling til, om der skal købes udflytterbus og ansættes chauffør, eller om der skal indgås kontrakt om kørslen med en vognmand. Konsekvenser Med nuværende og uændret kapacitet, vil en del forældre i Karlslunde fortsat skulle transportere deres børn i 0-2 års alderen længere end forældre i andre lokalområder frem til slutningen af Ved uændret kapacitet vil alle institutioner inkl. busgrupper og dagplejepladser være belagt på max. niveau foreløbig frem til 2010, og der vil fortsat ikke være fleksibilitet. De nuværende busser til busgrupperne vil forventeligt være nedslidte og skal udskiftes indenfor et par år, og desuden vil det være usikkert, i hvor høj grad det kan lykkes at fastholde dagplejekapaciteten. Såfremt der bygges til Møllehavens Børnehave, som derved ændres til en integreret institution med 100 enheder, og eventuelt yderligere bygges en ny integreret institution i området, vil der både skabes fleksibilitet, og det samlede antal pladser vil være fordelt sådan, at også nye boligområder vil få daginstitutioner i umiddelbar nærhed. Der vil i løbet af en kort årrække kunne skabes bedre plads i de øvrige institutioner i Karlslunde-området, i lighed med den proces der allerede er i gang i de øvrige lokalområder. Det vil være muligt, at skabe bedre legestuefaciliteter for Dagplejen. Ved at etablere udflyttergrupper forventes en del af kapacitetsproblemerne for 0-2 årige i Karlslunde-området at kunne afhjælpes i løbet af nogle måneder. Bortset fra Møllehaven, er alle institutioner i Karlslunde selvejende. Der vil således skulle optages drøftelser med bestyrelserne i de berørte institutioner i forhold til eventuelle ændringer i driftsaftalerne.

16 Side 77 Børne- og Kulturforvaltningens indstilling: Forvaltningen indstiller, at Børne- og Ungeudvalget anbefaler over for Økonomiog Planudvalget og Byrådet, at kapacitetsudfordringerne på 0-6 års området i Karlslunde imødekommes ved en eller flere af følgende muligheder: 1. at forvaltningen hurtigst muligt undersøger omkostninger og muligheder ved at etablere udflyttergrupper for børnehavebørn i Karlslunde i størrelsesordenen 40 børnehavebørn. 2. at igangsætte planlægning af udvidelse af kapaciteten svarende til enheder ved tilbygning til Møllehavens Børnehave indenfor en anslået ramme på ca. 4 mio. kr. som henvises til budget at planlægge opførelse af ny institution, der kan rumme 100 enheder, på Langagergård indenfor en anlægsramme på anslået 15. mio. kr., med henblik på at skabe fleksibilitet i daginstitutionskapaciteten i Karlslunde-området svarende til fleksibiliteten i de øvrige områder. Henvises til budget Beslutning: 1. Indstillingen anbefales over for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet. 2. Udvalget anbefaler over for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet, at der hurtigst muligt startes projektering af udbygning af Møllehavens Børnehave således, at byggeriet kan starte primo Udvalget anbefaler over for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet, at punktet genoptages på et senere møde.

17 Side 78 B8. Forsøg med distriktsledelse Oprettelse af børnehuse edoc sagsnummer: J.nr P22 K6/ , K8/ Baggrund Børne- og Kulturudvalget godkendte den 5. maj 2003 forsøgsbeskrivelsen vedr. forsøg med etablering af distriktsledelse på 0-6 års området. I december 2003 indgik aftale med BUPL om at iværksætte et forsøg med baggrund i den gældende overenskomst. Forsøget har nu været i gang siden 1. januar 2004 for 7 kommunale børnehuse, og Børne- og Kulturudvalget tog 7. marts 2005 midtvejsevalueringen af forsøget til efterretning. KoZo Consult har nu udarbejdet en endelig evaluering af forsøget for. Bl.a. på denne baggrund skal der træffes beslutning om den fremtidige struktur på 0-6 års området. Beslutningsgrundlag Grundlaget for beslutningen udgøres af den udarbejdede evalueringsrapport, en netop afholdt temadag med deltagelse af kommunale ledere og medarbejdere fra og udenfor forsøget, samt den løbende opsamling og vurdering af forsøgets resultater. I forhold til de udfordringer som 0-6 års området står overfor i de kommende år, er det forvaltningens vurdering, at den nuværende forsøgsstruktur i sit udgangspunkt bør fastholdes, og at en fortsat udvikling af strukturen bør finde sted og implementeres på hele det kommunale 0-6 års område. Hertil kommer, at arbejdet med tilpasningen af den selvejende institutionsstruktur til de øvrige institutioner fortsat bør støttes af. Den kommende struktur bør fremover implementeres under hovedoverskriften øget kvalitet, hvilket skal ses i relation til børn og forældre. Indholdet under nedenstående 4 hovedområder bør udgøre grundlaget for den videre implementering af strukturen på 0-6 års området: Styring Kvalitet Administration Kompetencer. Styring Udgangspunktet for kvalificeret styring af enhederne er, at der skal etableres større enheder end det er kendt i forsøget. Flere institutioner skal således tilknyttes børnehusene, uden at enhederne bliver så store, at kvaliteten svækkes på grund af træghed. I forhold til forældrenes valg af institutioner og placeringen af børn, skal de større enheder være garant for forældrenes ønske om placering i et af børnehusene. De større enheder vil ligeledes kunne sikre fordelingen af 2-sprogede børn i højere grad, end det kan ske mellem enkeltinstitutioner.

18 Side 79 Helhedstænkningen på 0-18 års området betyder, at samspillet med skolerne skal forbedres, således at problemer med overgange mellem daginstitutioner og skoler mindskes. Specifikt betyder det, at børnehusenes struktur i størst muligt omfang skal tilpasses til kommunens skoledistrikter, således at samarbejdsrelationerne kan udvikles lokalt. Det betyder derfor også, at de selvejende institutioners struktur nødvendigvis også må tilpasses således, at den kan spille sammen med den nye kommunale struktur og bidrage til løsningen af de udfordringer som kræver en fælles indsats. Distriktslederne for børnehusene skal derfor være garanter for den styringsmæssige kvalitet i børnehusene, herunder det udvidede samarbejde med skolerne, og vil derfor skulle udgøre det ene ben af den ledelsesmæssige struktur. Kvalitet Ønsket om øget kvalitet i dagtilbuddet betyder, at opsplitningen i ledelsesfunktionerne er nødvendig for udviklingen. Nærlederen/den pædagogiske leder får til opgave at forestå og sikre sammenhæng mellem pædagogisk teori og praksis i forhold til børnenes udvikling og trivsel, ligesom nærlederen/den pædagogiske leder skal sikre en optimal brug af faglige ressourcer i personalegrupperne. Endvidere vil arbejdet med læreplaner, rummelighed, dokumentation og kvalitetsudvikling blive så omfattende i de kommende år, at udviklingen skal forankres hos en leder som udelukkende har det pædagogiske arbejde som fokusområde. Nærlederen/den pædagogiske leder vil derfor udgøre det andet ben af den ledelsesmæssige struktur. Administration For at styrke den administrative styring og drift af de større enheder, skal der ud over samarbejdet om flydende overgange på 0-18 års området indledes et administrativt samarbejde med skolerne i de distrikter, hvor børnehusene er tilknyttet. Det vil betyde større effektivitet, bedre kvalitetsmæssig løsning af de administrative driftsopgaver og større ressourceudnyttelse generelt på det administrative område, med deraf indirekte indflydelse på den pædagogiske indsats. Kompetencer Specialisering og opkvalificering af både ledere og medarbejdere skal finde sted for at kunne leve op til de øgede krav som er beskrevet i de ovenstående hovedområder. På lederniveauet skal der udarbejdes tydelige lederprofiler for både distriktsledere og nærledere/pædagogiske ledere, ligesom der skal udarbejdes individuelle udviklingsplaner for lederne i relation til opkvalificering til de nye ledelsesroller. På distriktslederniveauet skal opkvalificering ske på et strategisk- og styringsmæssigt niveau, f.eks. gennem efteruddannelse svarende til diplom eller masterniveau i ledelse. På nærlederniveauet skal der etableres opkvalificering i pædagogisk ledelse, herunder voksenpædagogik, svarende til diplomniveau. På medarbejderniveauet skal der i de enkelte børnehuse laves kompetenceudviklingsplaner, således at medarbejdere i børnehusene kan gøres til ressourcepersoner indenfor særlige områder. Der skal derfor arbejdes på at afdække de særlige behov som vil opstå i kølvandet af strukturen og de krav, som den pædagogiske udvikling

19 Side 80 stiller. Efteruddannelse i relationskompetence f.eks. Marte Meo, kunne være en del af den pædagogiske styrkelse af medarbejdergrupperne. Tidsplan og implementering Den videre konkretisering og efterfølgende implementering af den nye struktur, kræver at alle ledere og medarbejdere i børnehusene deltager aktivt i processen. Ud over den individuelle udvikling, skal medarbejdere og ledere i de nye børnehuse arbejde konkret med den videre udvikling og implementering af strukturen og de nye roller. Den lokale forankring betyder derfor også, at det er væsentligt, at der er den fornødne tid til forberedelse og implementering af strukturen. Tidsplanen er derfor konstrueret på en sådan måde, at den opfylder disse krav. 5. april 2006: 1. behandling i Børne- og Ungeudvalget 6. april maj 2006: Drøftelse i: Lederforum 0-6 år, HSU 0-6 år, Børnerådet samt høring i institutionernes bestyrelser 31. maj 2006: 2. behandling i Børne- og Ungeudvalget 15. juni 2006: Behandling og endelig vedtagelse i Byrådet Efter 15. juni 2006: Forhandling med BUPL Efteråret 2006: Planlægning og konkretisering af ny struktur på både forvaltningsog institutionsniveau 1. januar 2007: Igangsættelse af ny struktur. Bilag Sammenfattende konklusion fra evalueringsrapporten Forslag til 7 kommunale børnehuse, med udgangspunkt i den nuværende struktur. Børne- og Kulturforvaltningens indstilling: Forvaltningen anbefaler, at Børne- og Ungeudvalget godkender: 1. at forvaltningen arbejder videre med etablering og udbygning af børnehuse for alle kommunale 0-6 års institutioner med udgangspunkt i princippet en 2 delt ledelsesstruktur, samt tæt geografisk placering og tilknytning til skoledistrikter, med konkret implementering (jf. bilag) 2. at forvaltningen påbegynder eller fortsætter samarbejdet med de selvejende institutioner med henblik på at etablere en struktur for disse institutioner som harmonerer med den kommunale struktur 3. at forvaltningen arbejder videre med at sikre kompetenceudvikling af ledere i relation til de nye ledelsesroller, samt at sikre kompetenceudvikling af medarbejdere i relation til særlige kompetencer. 4. at 1. behandlingen af sagen sendes i høring hos de berørte interessenter, og at sagen genoptages til endelig godkendelse efter høring på udvalgets møde den 31. maj 2006 og Byrådets møde den 15. juni Beslutning: Godkendt. Jette Andersen opfordrer til, at der i forbindelse med høringen bliver mulighed for, at ledergruppen kan fremkomme med forslag til nye børnehuse.

20 Side 81 B9. Juniorpædagoger i 0-6 års dagtilbud edoc sagsnummer: J.nr P20 Baggrund Vallensbæk Kommune har planer om at uddanne 8-10 store drenge fra 8. klasse fra Ungdomsskolen til juniorpædagoger. Drengene vil blandt andet få undervisning i psykologi og pædagogik, deltage i virksomhedsbesøg på en daginstitution samt et ophold på Gerlev Legeland, Gerlev Idrætshøjskole. Uddannelsesforløbet er planlagt til et 24 timers forløb og skal derefter i lønnet praktik, hvor de skal lege, slås og spille fodbold med drengene fire timer om ugen i ti uger i en af kommunes daginstitutioner. Efter endt uddannelsesforløb får institutionerne et tilbud om at ansætte den unge, de finder bedst. En pædagog på institutionen er ansvarlig for praktikforløbet. Drengene vil få 45 kr. i timen for deres arbejde i form af en bonus, når praktikforløbet er færdigt. Dette finansieres centralt fra Børne- og Kulturforvaltningen. Projektet begrundes med, at der er fordele for både de store drenge og børnehavebørnene. For de store drenges vedkommende bliver der mulighed for et alternativ til avisbud eller flaskedreng, og for børnene i vuggestue og børnehave tænkes ordningen som et godt alternativ til nye rollemodeller, som kan udfordre specielt drengene fysisk. Beslutningsgrundlag Da projektet i Vallensbæk Kommune først er i opstarten i foråret 2006, kan det være vanskeligt at vurdere, om resultatet lever op til målene for projektet. Konsekvenser Projektet indebærer pædagogiske konsekvenser: For de store drenge er det klart en udfordring at modtage undervisning og være i en arbejdspraktik. For de små drenge er det godt med rollemodeller i form af ældre børn, der kan udfordre dem på en anden måde, end voksne kan. På den anden side kan tid, nærhed og tæt relation til de voksne blive yderligere nedtonet. Et problem som mange peger på i forhold til små børns opvækst i dag. For det pædagogiske personale kan projektet dog indebære en ny pædagogisk opgave som handler om at støtte og vejlede de unge drenge om, hvordan de skal agere sammen med små børn. Dette betyder, at kerneydelsen skal udvides med et ekstra fokus på juniorpædagogerne. Der kan endvidere være arbejdsretlige konsekvenser i forhold til ansættelse og aflønning af juniorpædagogerne. Der må påregnes et beløb til dækning af ansættelsen. Bilag Kopi af artikel fra Børn- og Unge mm.

21 Side 82 Børne- og Kulturforvaltningens indstilling: Forvaltningen anbefaler, at Børne- og Ungeudvalget tager orienteringen til efterretning. Når resultatet fra projektet i Vallensbæk Kommune foreligger, formentlig i juni 2006, orienteres udvalget på ny. Beslutning: Taget til efterretning. Til udvalgets møde i juni (den 31. maj 2006) udarbejder forvaltningen forslag til anvendelse af juniorpædagoger i.

22 Side 83 B10. Overgang mellem daginstitution og skole edoc sagsnummer: J.nr P20 K.12/ Baggrund Der har i 2005 været nedsat en projektgruppe, der skulle udarbejde forslag til fælles procedure for overgangen mellem daginstitutionsområdet og skolen. Sideløbende hermed har skolerne i Syd- og Midt-området udarbejdet hver deres procedure for overgangen. De to procedurer er meget ens, og på den baggrund er der udarbejdet en procedure, der kan implementeres i hele kommunen. Beslutningsgrundlag Med udgangspunkt i den eksisterende Vejledning om brobygning, oktober 2000 (Bilag 1) er der udarbejdet en overgangsprocedure (Bilag 2). Proceduren er en fortsættelse af det hidtidige arbejde i Midt-området og af samarbejdet mellem Karlslunde Skole og Strandskolen. Forslaget om procedure er ligeledes blevet drøftet med skolerne i Nord-området, som tilslutter sig tankerne bag dette. Ved at gennemføre forslaget vil der blive skabt et langt bedre grundlag for overgangen mellem de to institutionsformer og dermed også for det enkelte barn/den enkelte elev, og institutionerne kan dermed bedre leve op til de eksisterende målsætninger for skolestarten. Evalueringen vil ske inden for rammerne af Kvalitetsstyringsprojektet, forår Tidsplan Overgangsproceduren iværksættes fra skoleåret 2006/2007. Proceduren evalueres forår Bilag Bilag 1: Vejledning om brobygning Bilag 2: Overgangsprocedure mellem daginstitutionsområdet og skolen. Børne- og Kulturforvaltningens indstilling: Forvaltningen anbefaler, at Børne- og Ungeudvalget godkender: 1. procedure og tidsplan vedr. overgang mellem daginstitution og skole 2. at der foretages en evaluering af forløbet i foråret 2007 inden for rammerne af Kvalitetssikringsprojektet. Beslutning: Godkendt.

23 Side 84 B11. Bevilling til øget kølekapacitet edoc sagsnummer: J.nr Ø54 Baggrund I forbindelse med sagen om gevinstrealisering indgik i 2005 en aftale med BC Catering om levering af fødevarer. Da cirkulære om fødevarehåndtering fastslår, at kølekæden ikke må brydes ved transport af kølevarer fra leverandør til institution, leveres fødevarer med kølevogn og aftalen indebærer, at der ved levering af indkøb for under kr. skal betales et gebyr for fragt på 80 kr. Ved indkøb for over kr. falder gebyret bort. Beslutningsgrundlag Da en del institutioner ikke har kølekapacitet til, at opbevare store mængder af fødevarer har Byrådet bevilget kr. i 2006 til indkøb af køleskabe. Intentionen var, at institutionerne hermed kunne indkøbe i større mængder og undgå fragtgebyr. Det har efterfølgende vist sig, at ca. halvdelen af institutionerne har så små fødevarebudgetter, at de fortsat ikke vil kunne indkøbe i så store mængder at fragtgebyret bortfalder. På den baggrund anbefaler forvaltningen, at der fortsat tilføres midler til dækning af fragtgebyr til de institutioner som ikke kan indkøbe i så store mængder, at gebyret bortfalder. Det skønnes, at det vil medføre, at ca kr. af det bevilgede beløb på kr. i 2006 vil blive anvendt til at dække institutionernes fragtgebyrer. Konsekvenser Sagen har ingen økonomiske konsekvenser i 2006 da der alene er tale om, at allerede bevilgede midler til indkøb af køleskabe i stedet delvist anvendes til dækning af fragtgebyrer. Hvis den nuværende indkøbsaftale fortsat er gældende i 2007 og frem skal der tages stilling til finansiering af fragtgebyrer i forbindelse med udarbejdelse af budget Børne- og Kulturforvaltningens indstilling: Forvaltningen anbefaler, at Børne- og Ungeudvalget godkender: 1. at ca kr. af det bevilgede beløb i 2006 til indkøb af køleskabe kan anvendes til dækning af institutioners fragtgebyrer i forbindelse med levering af fødevarer. 2. at der tages stilling til finansiering af fragtgebyrer i forbindelse med udarbejdelse af budget Beslutning: Godkendt.

24 Side 85 B12. SFO-plads i anses for at være et fuldtidstilbud edoc sagsnummer: J.nr P21 By14/ , K4/ , K25/ , B11/ Baggrund Foranlediget af henvendelser fra forældre til SFO-børn, som ønsker at beholde en SFO-plads, mens de har børnepasningsorlov til SFO-barnet, behandlede Børne- og Kulturudvalget sagen den 28. november Udvalget besluttede, at forvaltningen skulle undersøge, om det er muligt at definere SFO-tilbud som halvdagsplads i forbindelse med forældreorlov. Forældrene begrunder ønsket om, at deres børn kan bevare SFO-pladsen med, at børnene skal bevare kontakten til kammeraterne og opretholde de sociale relationer til andre børn i fritiden i SFO. På Børne- og Ungeudvalgets møde den 2. februar 2006, blev sagen udsat fordi der ønskedes supplerende oplysninger om muligheden for at forældre på børnepasningsorlov kan bevare SFO tilbud til det barn, hvortil de har orlov. Beslutningsgrundlag Byrådet besluttede i 1994, at en SFO-plads i er et fuldtidstilbud. Beslutningen blev truffet i forbindelse med vedtagelse af Lov om orlov til børnepasning, da der kunne være tvivl om, hvorvidt en SFO-plads skulle opfattes som et fuldtids- eller halvtidstilbud. Børne- og Kulturudvalget blev senest orienteret om spørgsmålet den 9. august 2004 i forbindelse med en konkret henvendelse fra en forælder. Formålet med lov om Børnepasningsorlov er, at tilgodese arbejdsmarkedspolitiske og social- og familiepolitiske behov ved at skabe økonomisk grundlag for, at personer med tilknytning til arbejdsmarkedet kan opnå orlov til børnepasning. I bekendtgørelse om orlov til børnepasning nr. 157 af 20. marts står, at det er en betingelse for, at der kan udbetales ydelser under orlov til børnepasning, at orlovspersonen tilbringer orloven sammen med barnet. I Lov om børnepasningsorlov 3 står: Er det barn, der giver orlovsmuligheden, i alderen 0-2 år kan der i orlovsperioden for dette barn ikke benyttes offentligt dagtilbud. Er det barn, der giver orlovsmuligheden, i alderen 3-8 år kan der i orlovsperioden for dette barn højst benyttes halvdagsplads i offentligt dagtilbud. Stk. 2. Uanset bestemmelsen i stk. 1, 1. pkt., kan barnet i op til to uger umiddelbart før afslutningen af orlovsperioden benytte offentligt dagtilbud med henblik på at lære dette at kende. Stk. 3. Uanset bestemmelsen i stk. 1 kan barnet benytte offentligt dagtilbud, hvis kommunalbestyrelsen inden eller under orloven træffer beslutning om, at barnet skal søge offentligt dagtilbud, jf. Lov om Social Service. I henhold til lovens 3, stk.1, er SFO pladser i defineret som et fuldtidstilbud ud fra den betragtning, at børnene er i skole om formiddagen, og SFO som en del af skolens samlede aktiviteter er et tilbud om morgenen fra kl.

25 Side til kl. 8.00, og om eftermiddagen fra undervisning slutter til kl , fredag til kl , samt 54 timer om ugen i skoleferier. Det har været opfattelsen, at børnene er sammen med deres kammerater i skoletiden, og at forældre på orlov har mulighed for at støtte kontakten til kammeraterne i fritiden, ved at invitere andre børn hjem. Det er ikke på nuværende tidspunkt muligt for forældrene i kun at være tilmeldt SFO om morgenen eller om eftermiddagen, ligesom det ikke er muligt at vælge reduceret tilbud i skoleferier eller på anden måde tilmelde sig SFO i moduler. Forvaltningen har spurgt Arbejdsformidlingens Regionskontor Roskilde om fortolkning. AF oplyser, at det er den enkelte kommune der beslutter, om SFO udbydes som deltidstilbud. Familiestyrelsen er central myndighed i forhold til Lov om børnepasningsorlov. Familiestyrelsen fortolker bestemmelserne sådan, at hvis SFO udbydes som ét tilbud uden mulighed for at vælge moduler, så er det et fuldtidstilbud. Såfremt SFO tilbydes i moduler f. eks et kort og et langt eftermiddagsmodul i skoleuger, og et delt tilbud i skoleferier, så kan børn af forældre på børnepasningsorlov benytte det korte modul. Lov om børnepasningsorlov er i øvrigt under afvikling således, at den ikke gælder for egne børn født efter 31. december 2001, og for adoptivbørn modtaget i hjemmet efter denne dato. Hvis der ikke sker yderligere ændringer på området, vil adgang til Børnepasningsorlov være helt bortfaldet 1. januar Konsekvenser Hvis det besluttes, at SFO-pladser generelt skal tilbydes både som fuldtids- og deltidspladser, skal der tages stilling til en nærmere definition af, hvad en deltidsplads er, både med hensyn til tid/timer, forældrebetaling og ressourcetildeling til skolerne/sfo. En sådan opdeling af SFO tilbud i deltids- og fuldtidspladser vil medføre administrative opgaver i Pladsanvisningen, og SFO erne vil ligeledes blive påført kontrolopgaver i forhold til fremmøde differentieret på fuldtidspladser og deltidspladser. Desuden vil deltidsordninger indebære konsekvenser for tilrettelæggelsen af de pædagogiske aktiviteter i SFO, når nogen børn betaler for kortere tidsforløb end andre, og derfor må afbryde aktiviteter før kammerater på fuldtidsplads. Dette vil især være aktuelt i skoleferier, hvor SFO erne ofte tilrettelægger heldagsaktiviteter. Hvis det besluttes, at ændre SFO-tilbudet sådan, at det generelt udbydes i moduler eller både som heldags- og halvdagstilbud, omfattende alle SFO årgange fra børnehaveklasse (5/6/7 år) til og med 3. klasse (9/10 år), vil det kunne medføre personalemæssige konsekvenser, ved en ændret ressourcetildeling. I så fald skal forslag og mulige konsekvenser sendes til høring både i skolebestyrelse og hos personaleorganisationer. Forvaltningen har udarbejdet et forslag til, hvordan SFO kan udbydes som henholdsvis fuldtids- og deltidstilbud, med en forholdsmæssig forældrebetaling og tildeling af ressourcer. Åbningstiden for et fuldtidstilbud er på 1.928,75 timer årligt, og et deltidstilbud foreslås til 910 timer årligt. Åbningstimetallet i forslaget til

26 Side 87 deltidstilbud udgør 47 % af åbningstimetallet i fuldtidstilbud. Forslaget er vedlagt som bilag. Alternativt kan det besluttes, at et deltidstilbud alene skal gælde for børn hvis forældre har børnepasningsorlov til det konkrete barn, hvilket er den mulighed enkelte andre kommuner har valgt. Hvis denne mulighed vælges, vil omfanget være begrænset, og de forholdsmæssige konsekvenser for tildeling af ressourcer, vurderes at være af så ringe omfang at det ikke får væsentlig betydning for den budgetmæssige planlægning og de personalemæssige forhold på den enkelte SFO/skole. Tidsplan (eventuel) April 2006 Byrådsbeslutning om ændring. Forvaltningens forslag til deltidstilbud principgodkendes Maj 2006 Hvis ændring besluttes, sendes forslag i høring Juni 2006 Endelig godkendelse i Børne- og Ungeudvalg og Byråd August 2006 Ordningen træder i kraft Hvis den alternative ordning vælges, vil ordningen kunne træde i kraft straks efter beslutning. Bilag Forvaltningens beskrivelse af SFO som deltids - og fuldtidstilbud Notat om ordninger i Herlev og Gladsaxe Kommuner. Børne- og Kulturforvaltningens indstilling: Forvaltningen indstiller, at Børne- og Ungeudvalget anbefaler over for Økonomiog Planudvalget og Byrådet at det fastholdes, at SFO-pladser i udbydes som fuldtidspladser, uden mulighed for modulordning, og derfor ikke kan benyttes af forældre med børnepasningsorlov til det pågældende SFO barn. Beslutning: Udvalget anbefaler over for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet, at såfremt forældre i forbindelse med børnepasningsorlov skriftligt bekræfter, at de i orlovsperioden kun vil benytte SFO i tidsrummet kl , betragtes det som et deltidstilbud, og pladsen kan således bibeholdes i orlovsperioden. Der vil fortsat skulle betales fuldtidstakst.

27 Side 88 B13. Skolestyrelsesvedtægt Frihedsgrader edoc sagsnummer: J.nr P24 By28/ , K11/ , B15/ Baggrund Den 22. juni 2004 vedtog Byrådet en justeret skolestyrelsesvedtægt som første skridt i forbindelse med uddelegering af mere ansvar og større frihedsgrader til de enkelte skolebestyrelser. Børne- og Kulturudvalget besluttede den 4. april 2005, at der skulle nedsættes en arbejdsgruppe bestående af to skolebestyrelsesformænd, to medlemmer fra skoleledernes forretningsudvalg, en repræsentant fra Greve Lærerforening og to medarbejdere fra forvaltningen. Arbejdsgruppens formål var at se på behovet for yderligere frihedsgrader og komme med forslag til eventuelle ændringer af ressourcetildelingsmodellen og skolestyrelsesvedtægten, herunder en kvalitetsudvikling af Greve Skolevæsen bl.a. gennem en tydeligere profilering af den enkelte skole. Arbejdsgruppen skulle i arbejdet tage relevant hensyn til skolebestyrelsesvalget i Beslutningsgrundlag Den justerede skolestyrelsesvedtægt er sidste skridt i en bestræbelse på at maksimere skolebestyrelsens frihedsgrader. Børne- og Ungeudvalget besluttede på mødet den 2. februar 2006, at forslaget skulle sendes til høring i skolebestyrelserne og skolernes samarbejdsudvalg og forelægges til politisk godkendelse på udvalgets og Byrådets møder i april Udvalget har ønsket, at større kompetence til skolebestyrelserne skal medvirke til en kvalitetsudvikling af Greve Skolevæsen blandt andet gennem en tydelig profilering af den enkelte skole. Skolebestyrelsernes høringssvar ligger i sagen, ligesom en sammenfatning af de enkelte skolers samarbejdsudvalgs høringssvar ligger som et samlet høringssvar fra Skolernes Hovedsamarbejdsudvalg. Der er stillet følgende større ændringsforslag til vedtægten: 1. Information og profilering/særkende om og af den enkelte skole (kap. 1 ny 8). Ændringen betyder, at skolerne skal beskrive skolens særkende/profil på deres hjemmeside. 2. Ny betegnelse for Fællesrådet (kap. 5 1). Fællesrådet omdøbes til Skolerådet. 3. Skoledagens længde/åbningstid i SFO muligheder for lokalt præg (kap. 6 5 nr. 6 plus bilag). Ændringen betyder, at skolebestyrelsen får mulighed for at ændre skoledagens sammensætning i perioder under den forudsætning, at ressourcen til SFO bevares. 4. Kapacitet i forbindelse med indskrivning til børnehaveklasser og frit valg over distrikts- og kommunegrænser (kap. 6 7 plus bilag). Ændringen betyder, at hvis en klasse er på 25 eller derover, kan elever fra andre distrikter og kommuner kun optages med skolelederens accept.

28 Side Vejledende ferieplan mulighed for lokalt præg (kap. 6 7 plus bilag). Ændringen betyder, at skolebestyrelsen kan udarbejde en lokal ferieplan for eleverne på skolen. I forbindelse med de foreslåede ændringer ønsker forvaltningen tillige en tilføjelse til skolestyrelsesvedtægtens Kapitel 5 1 om sammensætning af Skolerådet. Forvaltningen ønsker, at Skole- og Samfunds lokalafdeling udpeger ét medlem til Skolerådet. Årsagen hertil er, at forældreorganisationen Skole og Samfund i løbet af 2006 opretter en lokalafdeling i. Øvrige forhold Flere skolebestyrelser peger på, at den nuværende ressourcetildelingsmodel ikke er fleksibel i forhold til den mobilitetsændring, der bl.a. er resultatet af frit valg og de forandringer, samfundets udvikling også betyder for skolen. Derfor er der et ønske om, at forvaltningen arbejder på at udarbejde en mere passende model inden for det kommende år. Det anbefales endvidere, at Skolestyrelsesvedtægten indrettes med fortløbende og ikke inddeles i kapitler. Dette ændres, som redaktionel rettelse, i forbindelse med udsendelse af ny Skolestyrelsesvedtægt. Bilag Børne- og Kulturforvaltningens forslag til revideret Skolestyrelsesvedtægt Oversigt over høringssvar. Børne- og Kulturforvaltningens indstilling: Forvaltningen indstiller, at Børne- og Ungeudvalget anbefaler over for Byrådet: 1. Forslag til revideret Skolestyrelsesvedtægt godkendes. Herunder nedenstående ændringer: 2. Information og profilering/særkende om og af den enkelte skole (kap. 1 ny 8) 3. Ny betegnelse for Fællesrådet (kap. 5 1): Skolerådet 4. Skoledagens længde/åbningstid i SFO - muligheder for lokalt præg (kap. 6 5 nr. 6 plus bilag) 5. Kapacitet i forbindelse med indskrivning til børnehaveklasser og frit valg over distrikts- og kommunegrænser (kap. 6 7 plus bilag). Ændringen betyder, at hvis en klasse er på 25 eller derover, kan elever fra andre distrikter og kommuner kun optages med skolelederens accept 6. Vejledende ferieplan - mulighed for lokalt præg (kap. 6 7 plus bilag).

29 Side 90 Beslutning: Indstillingen anbefales over for Byrådet 5. Brigitte Klintskov Jerkel, Lisbet Ploug og Jette Andersen anbefaler indstillingen over for Byrådet. Kai Nielsen og Kenneth Barrett kan ikke anbefale indstillingen, men ønsker at fastholde det nuværende antal på 28 elever 6. Indstillingen anbefales over for Byrådet. Udvalget ønsker, at forvaltningen undersøger i Undervisningsministeriet, om SFOlederen kan indgå i skolebestyrelsen uden stemmeret.

Greve Kommune. Børnerådet. Referat. Onsdag den kl i mødelokale 1

Greve Kommune. Børnerådet. Referat. Onsdag den kl i mødelokale 1 Børnerådet Onsdag den 03.05.06 kl. 19-21 i mødelokale 1 Side 1 Indholdsfortegnelse Punkt Tekst Side BR1. Forsøg med distriktsledelse Oprettelse af børnehuse...2 BR2. Evaluering af inspirationsseminaret

Læs mere

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Torsdag den 06.04.06 kl. 17:00 i KompetenceKompagniet, Håndværkerbyen 60 Side 1 Indholdsfortegnelse Punkt Tekst Side E1. Aftale med Sprogcenter...2 E2. Budgetopfølgning

Læs mere

Børne- og Ungeudvalget

Børne- og Ungeudvalget Børne- og Ungeudvalget Onsdag den 31. maj 2006 kl. 16.00 i mødelokale 1 Medlemmer: Brigitte Klintskov Jerkel (C) Lisbet Ploug (C) Kai Nielsen (V) Kenneth Barrett (V) Jette Andersen (A) Side 139 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Børneudvalget. Næstved Kommunes årsberetning 2013 40 af 80

Børneudvalget. Næstved Kommunes årsberetning 2013 40 af 80 Børneudvalget Børneudvalget varetager forvaltningen af kommunens undervisningsmæssige, pædagogiske, sociale og sundhedsmæssige opgaver for børn og unge, herunder dagpleje, vuggestuer, børnehaver, daginstitutioner,

Læs mere

Plan for Dagplejens fremtid - analyse

Plan for Dagplejens fremtid - analyse Børn og Kultur Daginstitutioner Sagsnr. 229411 Brevid. 1634337 Ref. HEMC Dir. tlf. 46 31 40 68 hellemc@roskilde.dk Plan for Dagplejens fremtid - analyse 14. marts 2013 1. Indledning Notatet indeholder

Læs mere

Pkt.nr. 6 Pasningsproblemer i forbindelse med indførelse af Leg og Læring. Pkt.nr. 8 kvartalsstatistikker for klubber og fritidshjem 2.kvartal 1999.

Pkt.nr. 6 Pasningsproblemer i forbindelse med indførelse af Leg og Læring. Pkt.nr. 8 kvartalsstatistikker for klubber og fritidshjem 2.kvartal 1999. Skole og Kulturforvaltningen grw Beretning fra Skoleudvalgets møde den 07.09.1999 INDHOLDSFORTEGNELSE Pkt.nr. 1 Møde med Pædagogisk Psykologisk Rådgivning. Pkt.nr. 2 Meddelelser. Pkt.nr. 3 Forslag til

Læs mere

Egebjerg Kommune. Børne- og Kulturudvalget. Dagsorden

Egebjerg Kommune. Børne- og Kulturudvalget. Dagsorden Egebjerg Kommune Børne- og Kulturudvalget Dagsorden Dato: 24. januar 2005 Starttidspunkt for møde: Kl. 16.00 Sluttidspunkt for møde: Kl. 20.00 Mødested: Mødelokale 2 Udsendelsesdato: Afbud fra: Fraværende:

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 5. november 2012

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 5. november 2012 Referat mandag den 5. november 2012 Kl. 16:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Afbud: Christian Plank (F) Thomas Stokholm (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager -

Læs mere

Samlet for alle udvalg -5.473-5.133-5.133-5.133

Samlet for alle udvalg -5.473-5.133-5.133-5.133 Forslagsnr. Tekst der beskriver forslaget 2011 2012 2013 2014 Økonomi- og Planudvalget 1.01 Administration 101.03.01.11 Driften af bilflåden -325-325 -325-325 Samlet for ØPU -325-325 -325-325 Børne- og

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Børne- og Skoleudvalget Mødedato: Torsdag den 22. august 2013 Mødetidspunkt: 14:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: 215, Mødelokale Elise Andersen, Allan S. Andersen, Camilla

Læs mere

Børne- og Kulturudvalget

Børne- og Kulturudvalget Børne- og Kulturudvalget Referat Dato: Onsdag den 2. april 2014 Mødetidspunkt: 17:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 405 mødelokale på Rådhuset Jytte Bendtsen, Kenneth Kristensen Berth, Erdal

Læs mere

302 Børnepasning OPGAVEOMRÅDER ØKONOMI

302 Børnepasning OPGAVEOMRÅDER ØKONOMI OPGAVEOMRÅDER Serviceudgifter: Dagpleje for de 0 2 årige Vuggestuer for de 0 2 årige Børnehave eller Landsbyordning for de 3 5 årige Skolefritidsordninger for bh.kl. 3. klasse Udvidet skolefritidsordning

Læs mere

2009/1 LSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Fremsat den 23. april 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag.

2009/1 LSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Fremsat den 23. april 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag. 2009/1 LSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Socialministeriet Journalnummer: Socialmin., j.nr. 2010-831 Fremsat den 23. april 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag til

Læs mere

Der har været nedsat en arbejdsgruppe, samt afholdt en workshop med deltagelse af alle ledere.

Der har været nedsat en arbejdsgruppe, samt afholdt en workshop med deltagelse af alle ledere. Notat af 27. februar 2015 Ny ledelsesstruktur 1. Indledning: I forbindelse med Byrådets behandling af sagen styrket kvalitet og organisering på dagtilbudsområdet den 24-06-2014 blev det besluttet, at der

Læs mere

INPUT TIL TEMADRØFTELSE

INPUT TIL TEMADRØFTELSE INPUT TIL TEMADRØFTELSE En ny folkeskole I juni 2013 blev der indgået en politisk aftale, som lægger op til et fagligt løft af folkeskolen og til øget mål- og resultatstyring. Samtidig er der vedtaget

Læs mere

Notat vedr. 0 2 års området dagpleje og vuggestuer - i Skanderborg Kommune

Notat vedr. 0 2 års området dagpleje og vuggestuer - i Skanderborg Kommune Børn og Unge December 2015 Notat vedr. 0 2 års området dagpleje og vuggestuer - i Skanderborg Kommune Notatets opbygning: 1. Formål og indledning 2. Beskrivelse af de nuværende forhold a. Den kommunale

Læs mere

Undervisnings- og Børneudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2016

Undervisnings- og Børneudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2016 Undervisnings- og Børneudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2016 Politikområde 6: SUNDHEDSFREMME og FOREBYGGELSE Sundhedspolitik (tværgående) Sundhedsplejen tilbud til småbørnsfamilier Sundhedsplejen

Læs mere

at Socialudvalget drøfter og prioriterer visioner for 0-6 års-daginstitutioner.

at Socialudvalget drøfter og prioriterer visioner for 0-6 års-daginstitutioner. Pkt.nr: 7 Målsætninger på 06 årsområdet visionsdelen 198747 Indstilling: at Socialudvalget drøfter og prioriterer visioner for 06 årsdaginstitutioner. Formål med indstilling: At Socialudvalget drøfter

Læs mere

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen 1. Indledning Højgårdskolen søger ny viceskoleleder med tiltrædelse 1. maj 2016. Stillingen annonceres i Job Midt/Vest og på www.herning.dk med

Læs mere

Fælles budget for skolens undervisnings- og DUS-virksomhed.

Fælles budget for skolens undervisnings- og DUS-virksomhed. Punkt 6. Fælles budget for skolens undervisnings- og DUS-virksomhed. 2011-40355. Skole- og Kulturforvaltningen fremsender til Skole- og Kulturudvalgets drøftelse sagsfremstilling vedr. fælles budget for

Læs mere

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Brændgårdskolen

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Brændgårdskolen NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Brændgårdskolen 1. Indledning Da vores nuværende viceskoleleder har søgt nye udfordringer, er stillingen som viceskoleleder ledig til besættelse snarest muligt.

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Dagsorden Dato: Tirsdag den 6. maj 2014 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 074 mødelokale på Rådhuset Anette Eriksen, Morten Schou Jørgensen, Arne

Læs mere

der med virkning fra 1. august 1999 etableres et projekt på Produktionsskolen Stevnsbogaard for sent udviklede 16-24 årige.

der med virkning fra 1. august 1999 etableres et projekt på Produktionsskolen Stevnsbogaard for sent udviklede 16-24 årige. Pkt.nr: 10 Sent udviklede 16-24 årige - ny linie påproduktionsskolen. 226183 Indstilling: der med virkning fra 1. august 1999 etableres et projekt på Produktionsskolen Stevnsbogaard for sent udviklede

Læs mere

Børne- og Ungeudvalget

Børne- og Ungeudvalget Børne- og Ungeudvalget Onsdag den 10. januar 2007 kl. 16.30 i mødelokale 7 Medlemmer: Brigitte Klintskov Jerkel (C) Lisbet Ploug (C) Kai Nielsen (V) Kenneth Barrett (V) Jette Andersen (A) Side 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 7. november 2011

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 7. november 2011 Referat mandag den 7. november 2011 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Jens K. Jensen (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager...2 3. JA - Tema, Beskæftigelsesindsatser

Læs mere

Børneunderudvalg 4. oktober 2006, Kl. 17.30 Møde nr. 10 Mødelokale 1, Rådhuset, Farum Kommune

Børneunderudvalg 4. oktober 2006, Kl. 17.30 Møde nr. 10 Mødelokale 1, Rådhuset, Farum Kommune FURESØ KOMMUNE Børneunderudvalg 4. oktober 2006, Kl. 17.30 Møde nr. 10 Mødelokale 1, Rådhuset, Farum Kommune Medlemmerne mødte med undtagelse af Lisbeth Harsvik (A), som havde meldt afbud. Berit Torm (V)

Læs mere

Indstilling. Udvidelse af Elev Skole. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 23. oktober 2013.

Indstilling. Udvidelse af Elev Skole. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 23. oktober 2013. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 23. oktober 2013 Udvidelse af Elev Skole Nybyggeri af ca. 200 m 2 på Elev Skole til fælles brug for skole og SFO Aarhus Kommune Børn og

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Børne- og Skoleudvalget Mødedato: Torsdag den 11. september 2014 Mødetidspunkt: 14:00 Mødelokale: 215 Medlemmer: Allan S. Andersen, Bjarne Thyregod, Camilla Schwalbe, Jan

Læs mere

Center for ophold, botilbud, familiepleje

Center for ophold, botilbud, familiepleje Center for ophold, botilbud, familiepleje Formålet med Faaborg-Midtfyn Kommunes aftalestyring er, at Kommunalbestyrelsen og de enkelte fagudvalg udstikker og godkender centrale mål for drift og udvikling

Læs mere

Idéoplæg (må fylde max 1 side udfyld så meget du kan) Forslagsnummer. Udvalg Overskrift Beskrivelse - Beskriv idéen, så andre kan forstå den

Idéoplæg (må fylde max 1 side udfyld så meget du kan) Forslagsnummer. Udvalg Overskrift Beskrivelse - Beskriv idéen, så andre kan forstå den Idéoplæg (må fylde max 1 side udfyld så meget du kan) Mere effektiv ferieplanlægning dagtilbud Forældre varsler ikke altid daginstitutioner om ferie, hvilket resulterer i overbemanding. Hvis alle forældre

Læs mere

Dagsorden. til Børn & Familieudvalg

Dagsorden. til Børn & Familieudvalg Dagsorden til Børn & Familieudvalg Mødedato: Torsdag den 7. april 2016 Mødetidspunkt: 8:00 Mødested: Signaturskolen, Kvaglund, Askekrattet 8 Deltagere: Diana Mose Olsen (F), Jesper Frost Rasmussen (V),

Læs mere

Bilag til budgetopfølgningen ultimo december 2013 for børne- og ungdomsudvalget

Bilag til budgetopfølgningen ultimo december 2013 for børne- og ungdomsudvalget Bilag til budgetopfølgningen ultimo december 2013 for børne- og ungdomsudvalget Samlet oversigt Korrigeret Forventet Afvigelse* budget regnskab (Mio. kr.) Drift ekskl. overførte midler 667,4 663,0-4,4

Læs mere

Dagtilbudsstruktur i Jammerbugt Kommune 2014. Børne- og familieforvaltningen

Dagtilbudsstruktur i Jammerbugt Kommune 2014. Børne- og familieforvaltningen Dagtilbudsstruktur i Jammerbugt Kommune 2014 Børne- og familieforvaltningen 1 Indledning På baggrund af drøftelser i Børne- og Familieudvalget på temamøde d. 3. februar 2014 fremlægges hermed beskrivelse

Læs mere

Budgetopfølgning i Norddjurs Kommune Dækningsområde: Norddjurs Kommune Gældende fra: 1. januar 2011

Budgetopfølgning i Norddjurs Kommune Dækningsområde: Norddjurs Kommune Gældende fra: 1. januar 2011 Norddjurs Kommune Økonomi- og lønafdelingen Område: Budgetopfølgning i Norddjurs Kommune Dækningsområde: Norddjurs Kommune Gældende fra: 1. januar 2011 Henvisning til Norddjurs Kommune - Principper for

Læs mere

Kulturudvalget Dato: 1. september 2005 Blad nr. 135

Kulturudvalget Dato: 1. september 2005 Blad nr. 135 Kulturudvalget Dato: 1. september 2005 Blad nr. 135 Kulturudvalget afholder møde: Referat Den 1. september 2005 Kl. 16.00 Hals Kommune på administrationsbygningen. (Mødelokalet mellem kommunaldirektør

Læs mere

Børneudvalget Der peges på at følgende overførsler kan lægges i kommunekassen.

Børneudvalget Der peges på at følgende overførsler kan lægges i kommunekassen. Til: Økonomiudvalget Mulige reduktioner af overførslerne på drift og løn Ved behandlingen af budgetoverførslerne fra 2007 til 2008 på Økonomiudvalgets møde i april udsatte udvalget sagen med henblik på

Læs mere

I - 1. behandling - Organisering af kommunens fritidstilbud i forlængelse af Folkeskolereformen - ISU

I - 1. behandling - Organisering af kommunens fritidstilbud i forlængelse af Folkeskolereformen - ISU I - 1. behandling - Organisering af kommunens fritidstilbud i forlængelse af Folkeskolereformen - ISU Sagstype: Åben Type: Institutions- og Skoleudvalget - I Sagsnr.: 14/6716 Baggrund Som en del af implementering

Læs mere

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Torsdag den 25-06-2009. Mødetidspunkt: 16:00. Sted: Byrådssalen, Terndrup Rådhus.

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Torsdag den 25-06-2009. Mødetidspunkt: 16:00. Sted: Byrådssalen, Terndrup Rådhus. Mødedato:. Mødetidspunkt: 16:00. Sted: Byrådssalen, Terndrup Rådhus. Møde slut: 16:45 REFERAT Indholdsfortegnelse Side 1. Opfølgning på temadag for Byrådet den 11. juni 2009 2 2. Ændret anvendelse af Torvet

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget

Børne- og Undervisningsudvalget 11. december 2013 Børne- og Undervisningsudvalget Referat Møde: 11. december 2013 kl. 16:30 Sted: Mødelokale 2A / Bad Salzungen Side 1 af 15 Pkt. Side 121 Meddelelser fra formanden 3 122 Meddelelser fra

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Sundhedspolitik for Norddjurs Kommune...1. 2. Kvalitetsstandard for praktisk bistand til rengøring...2

Indholdsfortegnelse. 1. Sundhedspolitik for Norddjurs Kommune...1. 2. Kvalitetsstandard for praktisk bistand til rengøring...2 Voksen- og Plejeudvalget DAGSORDEN Møde nr. : 07/2008 Sted : Rådhuset Grenaa. Mødelokale 3 Dato : 9. juni 2008 Start kl. : 14.00 Slut kl. : Medlemmer Valdemar Haumand (A) (Formand) Kai Hansen (V) (Næstformand)

Læs mere

Regnskab 2006. Ældreudvalgets bevillingsområde:

Regnskab 2006. Ældreudvalgets bevillingsområde: Regnskab 2006 Ældreudvalgets bevillingsområde: 990 Ældrepleje og omsorg 991 Folkepension 107 Bevilling 990 Ældrepleje og omsorg Beløb i 1.000 kr. Udg. Regnskab Budget inkl. omplacering Afvigelse Tillægsbevilling

Læs mere

Budgetforlig mellem Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti

Budgetforlig mellem Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti Den 21. september 2015 Budgetforlig mellem Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Socialistisk

Læs mere

Masterplan for Galaksen 2014-2015

Masterplan for Galaksen 2014-2015 Masterplan for Galaksen 2014-2015 Galaksen 2014 Helle Langaa Andersen 2014 2015. Indholdsfortegnelse: Indledning Masterplan: 03 Formål: 03 Mål og succeskriterier: 03 Beskrivelse af husene og legepladsen:

Læs mere

Gentofte Kommune Økonomi Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund

Gentofte Kommune Økonomi Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Rapportering Økonomisk rapportering pr. 30. juni Halvårsregnskab inkl. tillægsbevillingsansøgninger Gentofte Kommune Økonomi Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Indledning Den økonomiske rapportering

Læs mere

Forslag. Dagtilbudslov

Forslag. Dagtilbudslov Fremsat den {FREMSAT} af Familie- og Forbrugerminister Lars Barfoed Forslag til Dagtilbudslov (lov om dag, -fritids- og klubtilbud mv. til børn og unge) Afsnit I Indledning Kapitel 1 Formål 1. Formålet

Læs mere

Socialministeriet Børn J.nr. 2010-831 lsp, cme 19. april 2010. Kopi af høringssvar vedlægges.

Socialministeriet Børn J.nr. 2010-831 lsp, cme 19. april 2010. Kopi af høringssvar vedlægges. Socialudvalget 2009-10 SOU alm. del Bilag 223 Offentligt Socialministeriet Børn J.nr. 2010-831 lsp, cme 19. april 2010 Høringsnotat om Forslag til ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til

Læs mere

Referat Centerrådet for UU-Center Sydfyn's møde Mandag den 31-03-2014 Kl. 15:30 Udvalgsværelse 5, Ramsherred 12, 3.sal, Indgang G

Referat Centerrådet for UU-Center Sydfyn's møde Mandag den 31-03-2014 Kl. 15:30 Udvalgsværelse 5, Ramsherred 12, 3.sal, Indgang G Referat Centerrådet for UU-Center Sydfyn's møde Mandag den 31-03-2014 Kl. 15:30 Udvalgsværelse 5, Ramsherred 12, 3.sal, Indgang G Deltagere: Mette Kristensen, Jakob Holm, Søren Sønderlund Hansen, Lisa

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven, lov om en børne- og ungeydelse og lov om friskoler og private grundskoler m.v.

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven, lov om en børne- og ungeydelse og lov om friskoler og private grundskoler m.v. Lovforslag nr. L 125 Folketinget 2010-11 Fremsat den 27. januar 2011 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag til Lov om ændring af dagtilbudsloven, lov om en børne- og ungeydelse og lov om friskoler

Læs mere

Pkt.nr. 2. Økonomirapportering pr. 31. juli 2007 586482. Indstilling: Centralforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget

Pkt.nr. 2. Økonomirapportering pr. 31. juli 2007 586482. Indstilling: Centralforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget Pkt.nr. 2 Økonomirapportering pr. 31. juli 2007 586482 Indstilling: Centralforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget 1. at Økonomirapporteringen pr. 31. juli 2007 tages til efterretning 2. at Forvaltningerne

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2018 for Børne-, Fritids- og. Drift På baggrund af prognoseberegningen ved økonomirapport 1 for perioden 1. januar 30. marts 2018 forventes et for Børne-, Fritids- og samlet

Læs mere

Omkostningsægte pladspriser og servicepakker på kommunens plejehjem m.v. 398750

Omkostningsægte pladspriser og servicepakker på kommunens plejehjem m.v. 398750 Pkt.nr. 11 Omkostningsægte pladspriser og servicepakker på kommunens plejehjem m.v. 398750 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget 1. at punkterne 12.112.11, pkt. 12,17,

Læs mere

TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl.

TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl. Arbejdsmarkedsudvalget Kvartalsregnskab - pr. 31. marts 2014 TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. og 4. Afdeling Distriktssamarbejdet om børn og unge Tlf. 8940 2000 - Epost DSA@aarhus.dk

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. og 4. Afdeling Distriktssamarbejdet om børn og unge Tlf. 8940 2000 - Epost DSA@aarhus.dk ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. og 4. Afdeling Distriktssamarbejdet om børn og unge Tlf. 8940 2000 - Epost DSA@aarhus.dk INDSTILLING Til Århus Byråd Den 23. marts 2005 via Magistraten Tlf. Nr.: 8940 5858

Læs mere

Overførsel af over-/underskud Øvrige overførsler Børneudvalget

Overførsel af over-/underskud Øvrige overførsler Børneudvalget Overførsel af over-/underskud Øvrige overførsler Børneudvalget Regnskab 2014 1 Overblik - Børneudvalget Områder der er omfattet af mål- og rammeaftaler samt lønsumsstyring må overføre et overskud på 5%

Læs mere

I teksten herunder gives der høringssvar til beslutningsoplægget " Fremtidens fælles folkeskole i Halsnæs og implementeringen af skolereformen 2014.

I teksten herunder gives der høringssvar til beslutningsoplægget  Fremtidens fælles folkeskole i Halsnæs og implementeringen af skolereformen 2014. Halsnæs Kommune Rådhuset Udvalget for Skole, Familie og Børn 30. januar 2014 Høringssvar I teksten herunder gives der høringssvar til beslutningsoplægget " Fremtidens fælles folkeskole i Halsnæs og implementeringen

Læs mere

Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform

Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform 14. september 2014 Dok.nr. 118104-14 Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform Med den nye folkeskolereform er der fastsat et gennemsnitligt ugentligt minimumstimetal, som kommunerne skal tilbyde

Læs mere

Brønderslev Kommune. Børne- og Ungdomsudvalget. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Børne- og Ungdomsudvalget. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Børne- og Ungdomsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 18. marts 2008 Lokale: Mødelokale 268, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: kl. 8.00-8.45 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/154

Læs mere

NOTAT: Deltidspladser til børn af forældre på barsels- eller forældreorlov

NOTAT: Deltidspladser til børn af forældre på barsels- eller forældreorlov Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 309331 Brevid. 2915737 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Deltidspladser til børn af forældre på barsels- eller forældreorlov 20. august 2018 I

Læs mere

Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner.

Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner. N O TAT FAQ om frokostordninger i daginstitutioner Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner. Lov nr. 631 af 11. juni 2010

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Social- og Sundhedsforvaltningen Økonomiudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 21-09-2011 Dato: 29-08-2011 Sag nr.: ØU 199 (SOSU 83) Sagsbehandler: Christian Hjorth Kompetence: Fagudvalg

Læs mere

På områder med overførselsadgang forventes det, at der samlet bliver overført et underskud på 3.716.000 kr.

På områder med overførselsadgang forventes det, at der samlet bliver overført et underskud på 3.716.000 kr. Samlenotat for Børn & Undervisning Budgetopfølgning pr. 30. september 2011 Sammenfatning. Samlet set viser budgetopfølgningen for Børn & Undervisning et forventet mindreforbrug på 886.000 kr. På nuværende

Læs mere

Møde mandag den 18. maj 2009 kl. 13:00 i Jobcentret

Møde mandag den 18. maj 2009 kl. 13:00 i Jobcentret Beskæftigelsesudvalg Referat Møde mandag den 18. maj 2009 kl. 13:00 i Jobcentret Afbud: Jesper Nielsen. Karin Schøn. Indkaldt: Irene Kristensen kl. 13.00 Pkt. Tekst Side 19 Orientering 22 20 Meddelelser

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Forslag. Lov om ændring af lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Socialudvalget 2009-10 SOU alm. del Bilag 174 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af socialminister Benedikte Kiær Forslag til Lov om ændring af lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v.

Læs mere

Der er i 2013 givet tillægsbevillinger på i alt 5,4 mio. kr., som fordeler sig således:

Der er i 2013 givet tillægsbevillinger på i alt 5,4 mio. kr., som fordeler sig således: Resultat på drift Dagtilbud Note Opr. Budget Korr. budget Regnskab 2013 Mer- /mindre forbrug (i f.t. korr. budget) (tal i 1.000 kr.) Samlet resultat: 1 149.352 143.918 137.602-6.316 Budget ramme 1 149.352

Læs mere

Børn og Unge. Børnemiljø i dagtilbud

Børn og Unge. Børnemiljø i dagtilbud Børn og Unge Børnemiljø i dagtilbud 1 Indledning Folketinget vedtog i maj 2006 loven om vurderinger af børnemiljø i dagtilbud. Lover trådte i kraft d. 1. juli 2006 for dagtilbud og pr. 1. januar 2007 for

Læs mere

Høring vedrørende forslag til ny skolestruktur i Rønne.

Høring vedrørende forslag til ny skolestruktur i Rønne. Høring vedrørende forslag til ny skolestruktur i Rønne. Kommunalbestyrelsen har den 19. november 2015 besluttet at sende nedenstående forslag til den fremtidige skolestruktur i Rønne i høring. I henhold

Læs mere

Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud

Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud Budgetforslag 2016 Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud Børn og forældre efterspørger mere fleksibilitet, længere åbningstid og mere aktive dag-, fritids- og klubtilbud. Børne- og Ungdomsudvalget ønsker,

Læs mere

Mødet blev holdt torsdag den 07. maj 2009 på Rådhuset i mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 12:00.

Mødet blev holdt torsdag den 07. maj 2009 på Rådhuset i mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 12:00. ALLERØD KOMMUNE Idræt Møde nr. 39 Mødet blev holdt torsdag den 07. maj 2009 på Rådhuset i mødelokale C. Mødet begyndte kl. 07:30 og sluttede kl. 12:00. Medlemmer: Formand Nikolaj Bührmann (F), Henrik Haugaard

Læs mere

Glostrup Kommune tilbyder pt. flere former for dagtilbud for børn i alderen 0 år og til skolestart (SFO start):

Glostrup Kommune tilbyder pt. flere former for dagtilbud for børn i alderen 0 år og til skolestart (SFO start): 01.04.2012 sagnr.:09/8119 Retningslinjer for optagelse af børn i dagtilbud i Glostrup Kommune Retningslinjer for optagelse af børn i dagtilbud i Glostrup Kommune er udarbejdet i henhold til lov nr. 501

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge m.v. Lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10

Forslag. Lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge m.v. Lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10 Lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10 Fremsat den 8. oktober 2009 af indenrigs- og socialministeren (Karen Ellemann) Forslag til Lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og

Læs mere

Bilag 5 - notat vedr. supplerende spørgsmål om tilskudsvilkårene for private daginstitutioner

Bilag 5 - notat vedr. supplerende spørgsmål om tilskudsvilkårene for private daginstitutioner Økonomi og Administration Sagsbehandler: Anne Lund Sagsnr. 28.09.44-G01-1-13 Dato:20.3.2014 Bilag 5 - notat vedr. supplerende spørgsmål om tilskudsvilkårene for private daginstitutioner De supplerende

Læs mere

Orientering til skolebestyrelserne

Orientering til skolebestyrelserne 06. maj 2015 Orientering til skolebestyrelserne Tak til alle, der har taget aktivt del i at udvikle idéer til en strategi for Folkeskolen i Silkeborg frem mod år 2021. Børne- og Ungeudvalget har nu kigget

Læs mere

Dagsorden for Socialudvalgets møde den 08. oktober 2012 kl. 14:00 i Lokale 214 Torvegade 15 9670 Løgstør

Dagsorden for Socialudvalgets møde den 08. oktober 2012 kl. 14:00 i Lokale 214 Torvegade 15 9670 Løgstør Dagsorden for Socialudvalgets møde den 08. oktober 2012 kl. 14:00 i Lokale 214 Torvegade 15 9670 Løgstør Indholdsfortegnelse 116. Orientering fra formanden 332 117. Orientering fra administrationen 333

Læs mere

Regulering af kommunens driftbudget som følge af ændret skøn for pris- og lønudviklingen ift. det skøn, der blev anvendt ved budgetvedtagelsen

Regulering af kommunens driftbudget som følge af ændret skøn for pris- og lønudviklingen ift. det skøn, der blev anvendt ved budgetvedtagelsen Pl regulering februar 2014 Korrektionsårsag Teknisk ændring Byrådet den: Indtastningsdato Korrektionsnr 4 Fagudvalg den: Regulering af kommunens driftbudget som følge af ændret skøn for pris- og lønudviklingen

Læs mere

Strukturudvikling på dagtilbudsområdet

Strukturudvikling på dagtilbudsområdet Allerød d. 30. juni 2015 Strukturudvikling på dagtilbudsområdet POLITISK BESLUTTEDE KAPACITETSPRINCIPPER 4 DEN FUSIONEREDE PROCES (FYSISK UDVIKLINGSPLAN, STRUKTURANALYSE OG BESPARELSER) 7 FORSLAG TIL OPDATERET

Læs mere

Evaluering af Århus Kommunes model for henvisning af skolebegyndere med dansk som andetsprog

Evaluering af Århus Kommunes model for henvisning af skolebegyndere med dansk som andetsprog 11. maj 2010 Evaluering af Århus Kommunes model for henvisning af skolebegyndere med dansk som andetsprog Århus Kommune har siden 2006 henvist skolebegyndere med dansk som andetsprog og med et ikke uvæsentligt

Læs mere

Oprettelse af børnehave sammen med friskolen

Oprettelse af børnehave sammen med friskolen Oprettelse af børnehave sammen med friskolen Indhold 1. Hvorfor børnehave og friskole? 2. Friskoleloven 3. Aldersgrænse 4. Kommunale godkendelseskriterier 5. Løn- og ansættelsesvilkår 6. Den daglige pædagogiske

Læs mere

1. Formål med udvikling af ordblindetesten

1. Formål med udvikling af ordblindetesten Notat Emne Til Kopi til Ny national ordblindetest PPR og Specialpædagogik Skoleledere Den 10. juni 2015 Aarhus Kommune Børn og Unge 1. Formål med udvikling af ordblindetesten Formålet med Undervisningsministeriets

Læs mere

Egebjerg Kommune. Økonomiudvalget. Dagsorden

Egebjerg Kommune. Økonomiudvalget. Dagsorden Egebjerg Kommune Økonomiudvalget Dagsorden Dato: Torsdag den 01. februar 2001 Starttidspunkt for møde: Kl. 09.30 Sluttidspunkt for møde: Mødested: Udsendelsesdato: Afbud fra: Fraværende: Mødedeltagere:

Læs mere

REGLER OG RETNINGSLINJER. for dagtilbudsområdet for børn i alderen 0-6 år

REGLER OG RETNINGSLINJER. for dagtilbudsområdet for børn i alderen 0-6 år REGLER OG RETNINGSLINJER for dagtilbudsområdet for børn i alderen 0-6 år Oktober 2014 Forord Du sidder nu med Tønder Kommunes Regler og Retningslinjer for dagtilbudsområdet for børn i alderen 0 6 år. Som

Læs mere

Referat af Ejendoms- og Driftsudvalgets møde den 04.03.2015 kl. 09:00 i Mødelokale 3

Referat af Ejendoms- og Driftsudvalgets møde den 04.03.2015 kl. 09:00 i Mødelokale 3 Referat af Ejendoms- og Driftsudvalgets møde den 04.03.2015 kl. 09:00 i Mødelokale 3 Tilstedeværende: Søren D. Brask (Løsgænger) formand Dora Olsen (O) udvalgsmedlem Erik Swiatek (A) udvalgsmedlem Jette

Læs mere

Familiestyrelsen Att. Louise Petersen Stormgade 2-6 1470 København K. Svar fra FOA - Fag og Arbejde på høring om forslag til lov om dagtilbud

Familiestyrelsen Att. Louise Petersen Stormgade 2-6 1470 København K. Svar fra FOA - Fag og Arbejde på høring om forslag til lov om dagtilbud Familiestyrelsen Att. Louise Petersen Stormgade 2-6 1470 København K Svar fra FOA - Fag og Arbejde på høring om forslag til lov om dagtilbud I FOA - Fag og Arbejde er vi meget tilfredse med, at dagtilbudsområdet

Læs mere

NOTAT: Økonomiske konsekvenser af skolereformen for budget 2014-2017

NOTAT: Økonomiske konsekvenser af skolereformen for budget 2014-2017 Velfærd Velfærdssekretariatet Sagsnr. 239826 Brevid. 1721274 Ref. MESE Dir. tlf. 46 31 52 35 mettese@roskilde.dk NOTAT: Økonomiske konsekvenser af skolereformen for budget 2014-2017 14. august 2013 Med

Læs mere

Supplementsskrivelse om dagtilbud til børn og unge 1 - Siden sidst. 2 - Nye initiativer 2.1 - Dagtilbudsloven

Supplementsskrivelse om dagtilbud til børn og unge 1 - Siden sidst. 2 - Nye initiativer 2.1 - Dagtilbudsloven Supplementsskrivelse om dagtilbud til børn og unge 1 - Siden sidst Som en del af økonomiaftalen for 2008 mellem KL og regeringen er det aftalt, at kommunernes udgifter i 2008 løftes med 1,3 mia. kr. til

Læs mere

at der pr. 1. november normeres 2 stillinger til kursusledere for aktivering af sprogkursister, med lønudgift kr. 105.000 i 1999.

at der pr. 1. november normeres 2 stillinger til kursusledere for aktivering af sprogkursister, med lønudgift kr. 105.000 i 1999. Pkt.nr: 37 Aktivering af indvandrere/flygtninge som modtager kontanthjælp 238924 Indstilling: Det anbefales overfor økonomiudvalget og kommunalbestyrelsen at der indledes aktivering for sprogkursister

Læs mere

Børne- og Kulturudvalget

Børne- og Kulturudvalget Børne- og Kulturudvalget Dagsorden Dato: Onsdag den 4. juni 2014 Mødetidspunkt: 8:30 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: Ungdomsskolen, Lundbækvej 5, 2665 Vallensbæk Jytte Bendtsen, Kenneth Kristensen

Læs mere

Projekt Fælles ledelse Fælles bestyrelse Fælles pædagogisk Råd

Projekt Fælles ledelse Fælles bestyrelse Fælles pædagogisk Råd Projekt Fælles ledelse Fælles bestyrelse Fælles pædagogisk Råd for synergien mellem Sparkær LBO og Mønsted Skole Beskrivelse af Fælles ledelse for den samdrevne institution Sparkær Skole og Mønsted Skole

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE. Møde nr. 27. Økonomiudvalget holdt ekstraordinært møde på rådhuset onsdag den 20. juni 2007.

ALLERØD KOMMUNE. Møde nr. 27. Økonomiudvalget holdt ekstraordinært møde på rådhuset onsdag den 20. juni 2007. ALLERØD KOMMUNE Møde nr. 27 Økonomiudvalget holdt ekstraordinært møde på rådhuset onsdag den 20. juni 2007. Mødet begyndte kl. 15.30 og sluttede kl. 15.55. John Køhler mødte kl. 15.35 efter behandlingen

Læs mere

REFERAT BYRÅDET. den 27.08.2012 i Byrådssalen

REFERAT BYRÅDET. den 27.08.2012 i Byrådssalen REFERAT BYRÅDET den 27.08.2012 i Byrådssalen Afbud: Ingen Orlov: Anders Kronborg (A) Stedfortræder: Rut Sydbøge (A) SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Budgetrevision pr. 30. juni 2012 - Alle

Læs mere

Oplæg til høring om de fremtidige principper for organiseringen af fritidstilbuddene i relation til folkeskolereformen

Oplæg til høring om de fremtidige principper for organiseringen af fritidstilbuddene i relation til folkeskolereformen NOTAT Dato: 7. Januar 2014 Afdeling: CFD/CFS Sags nr.: 330-2013-89248 Oplæg til høring om de fremtidige principper for organiseringen af fritidstilbuddene i relation til folkeskolereformen Med afsæt i

Læs mere

Indhold BALLERUP KOMMUNE VEDTÆGTER FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD

Indhold BALLERUP KOMMUNE VEDTÆGTER FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD BALLERUP KOMMUNE VEDTÆGTER FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD Indhold 1. Vedtægternes gyldighedsområde...2 2. Formål...2 3. Den kommunale ansvars- og kompetencefordeling...2 3.1 Kommunalbestyrelsens ansvar...2

Læs mere

OPFØLGENDE PÆDAGOGISK TILSYN

OPFØLGENDE PÆDAGOGISK TILSYN OPFØLGENDE PÆDAGOGISK TILSYN Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2014. Formål: I 2012 blev der udført pædagogisk tilsyn på samtlige kommunale og private institutioner i Syddjurs kommune. Som resultat

Læs mere

Referat Socialudvalget's møde Mandag den 12-04-2010 Kl. 15:30 Bryghuset

Referat Socialudvalget's møde Mandag den 12-04-2010 Kl. 15:30 Bryghuset Referat Socialudvalget's møde Mandag den 12-04-2010 Kl. 15:30 Bryghuset Deltagere: Lars Erik Hornemann, Masoum Moradi, Ulla Larsen, Grete Schødts, Bjarne Hansen, Bente Bondebjerg, Tina Petersen Indholdsfortegnelse

Læs mere

Børn og Skoleudvalget

Børn og Skoleudvalget Børn og Skoleudvalget Kvartalsregnskab - pr. 30. september 2015 TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag

Læs mere

Uddrag af serviceloven:

Uddrag af serviceloven: NOTAT Dato 13.11.2007 Uddrag af serviceloven: Kapitel 16 Personlig hjælp, omsorg og pleje samt plejetestamenter 83. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde 1) personlig hjælp og pleje og 2) hjælp eller støtte

Læs mere

De elementer af tids- og handleplanen, der er afhængige af en opnormering af sagsbehandlere påpeges under de enkelte punkter.

De elementer af tids- og handleplanen, der er afhængige af en opnormering af sagsbehandlere påpeges under de enkelte punkter. Bilag 1: Tids- og handleplan Dette bilag beskriver en tids- og handleplan for en implementering af en Svendborg-model. Tidsog handleplanen tager udgangspunkt i en kortlægning og analyse af Center for Børn,

Læs mere

Børne- og Kulturudvalget

Børne- og Kulturudvalget Børne- og Kulturudvalget Referat Dato: Onsdag den 15. januar 2014 Mødetidspunkt: 17:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 405 mødelokale på Rådhuset Jytte Bendtsen, Kenneth Kristensen Berth, Erdal

Læs mere

DREJEBOG FOR BUDGET 2017.

DREJEBOG FOR BUDGET 2017. Syddjurs Kommune 5. januar 2016 DREJEBOG FOR BUDGET 2017. 1. INDLEDNING Drejebogen omfatter aktiviteter i forbindelse med budgetlægning og fastlæggelse af serviceniveau. Drejebogen tager højde for de aftaler

Læs mere

Brønderslev Kommune. Socialudvalget. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Socialudvalget. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Socialudvalget Beslutningsprotokol Dato: 23. april 2008 Lokale: Mødelokale 120, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: 8.30-13.00 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/166 Orientering

Læs mere

Retningslinjer for udviklingspuljen for børn og unge i Københavns Kommune

Retningslinjer for udviklingspuljen for børn og unge i Københavns Kommune Retningslinjer for udviklingspuljen for børn og unge i Københavns Kommune Vedtaget af Borgerrepræsentationen 1. december 2011 Gældende fra 1. januar 2012 Retningslinjer for tildeling af udviklingsmidler

Læs mere