Børne- og Undervisningsudvalget. Dagtilbud - børn

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Børne- og Undervisningsudvalget. Dagtilbud - børn"

Transkript

1 Dagtilbud - børn Området kan opdeles i: Opgaver vedr. dagpasning kan opdeles i en række delområder. De enkelte delområder er oplistet herunder. Fælles formål Dagplejen Børnehaver Integrerede institutioner Fritidshjem Særlige dagtilbud og klubber Puljeordninger og privat pasning Støtte til frivilligt socialt arbejde Samtlige af de nævnte opgaver har også før kommunalreformen været varetaget af kommunerne. Kommunens nettodriftsudgifter til børnehaver er dog steget med ca. kr. 5,1 mio. i forbindelse med en lov- og cirkulæreændring der betyder, at kommunerne alene kan opkræve 25 % i forældrebetaling mod tidligere 33 pct. Dermed sidestilles forældre med børn i børnehavealderen med forældre med børn i dagplejen eller i vuggestue. I forhold til sidste års børnetal i de fem oprindelige kommuner er der indlagt en tilvækst på 11 dagplejebørn, 34 vuggestuebørn og 10 børnehavebørn. Opgjort i kroner svarer det til en budgetudvidelse på netto 2,25 mio. Endelig er budgetterne til søskenderabatter og økonomiske fripladser forhøjet med kr. 1,4 mio. som følge af regnskabserfaringer, bl.a. som et resultat af budgetrevisionen pr Der er budgetlagt ud fra, at der er 54 børn i vuggestue, 977 børn i dagpleje, børn i børnehave og 56l børn i fritidshjem eller fritidshjemsafdeling i en integreret institution. Fritidshjem og fritidshjemsafdelinger ændres til skolefritidsordninger med virkning fra 1. august Forud for kommunesammenlægningen har der naturligt været fokuseret på konsekvenserne som følge af en harmonisering af de fem kommuners serviceniveau. På institutionsområdet vil forældre i nogle delområder af den nye kommune opleve en bedre personalenormering efter en harmonisering, mens andre forældre vil opleve en tilsvarende forringelse af personalenormeringen. Årsagen er, at serviceniveauet som udgangspunkt har været meget forskelligt. Af samme årsag venter en stor opgave med at harmonisere personalenormeringerne i de enkelte institutioner. En anden stor udfordring forud for kommunesammenlægningen var spørgsmålet omkring forældrebetaling for børn i aldersgruppen 6-9 år. Således varierede forældrebetalingen i de fem gamle kommuner fra 30 til 80 pct. De kommuner der har opkrævet en høj forældrebetalingsandel har alene haft SFO er, mens de kommuner der har opkrævet 30 pct. enten kun har haft integrerede institutioner eller en kombination. Hvis den hidtidige struktur blev bevaret ville der af hensyn til lighedsgrundsætningen om, at alle borgere skal behandles ens pr. 1. januar 2007, kun kunne opkræves en forældrebetaling på 30 pct. for samtlige 6-9-årige i kommunen (i det ressourcetildelingen for SFO er, integrerede institutioner og

2 fritidshjem er ens). Dette ville imidlertid, set i lyset af den givne økonomiske ramme, føre til en markant forringelse af serviceniveauet på dagpasningsområdet med nedlæggelse af en række stillinger til følge. For at undgå denne uønskede situation er det besluttet, at fritidshjemsgrupperne i de nuværende integrerede institutioner og fritidshjem omlægges til SFO er samtidig med, at forældrebetalingen fastsættes til 50 pct. Dermed undgås nedlæggelse af ca. 35 pædagog-/medhjælperstillinger samtidig med, at det nuværende serviceniveau (hvis der ses bort fra takstforhøjelsen) opretholdes på et niveau lidt under status quo. Således bliver området alene reduceret med 4,5 fuldtidsstillinger. Det er samtidig hensigten, at dagligdagen for børnene og for personalet i det store og hele fortsætter som hidtil. Af hensyn til at sikre et grundigt forarbejde og en glidende overgang er det besluttet, at den nye struktur først gennemføres med virkning pr Således vil der først ske en harmonisering af personalenormeringerne på hele institutionsområdet (inkl. børnehaver) med virkning pr På dagplejens område vil borgerne derimod ikke opleve de store konsekvenser som følge af en harmonisering. Dette skyldes, at området i høj grad er reguleret via den centrale overenskomst for dagplejere. Der vil dog ske en harmonisering af tid til ledelses- og tilsynsopgaven, som i de fem gamle kommuner har varieret fra 0,45 time pr. barn til 0,80 time pr. barn, ligesom der sker en harmonisering af rammebeløbet pr. barn. Denne harmonisering for virkning allerede pr I det følgende gives en yderligere beskrivelse af de enkelte delområder. Driftsudgifter Driftsindtægter Netto Udviklingstendenser: I overslagsårene indgår reguleringen for den demografiske udvikling i budgettet. Se desuden bemærkninger under funktion 5.10 på omstående side.

3 Funktion Fælles formål Driftsudgifter Driftsindtægter Netto Beskrivelse af aktivitet: På baggrund af den udarbejdede befolkningsprognose er der i overslagsårene indarbejdet følgende ændringer i antallet af pladser i dagpasningstilbuddene: årige årige årige Bemærkninger: Fællesudgifter: Budgetbeløbene til søskenderabat, fripladser, tilskud til forældre, der vælger privat pasning, tilskud til forældre på børnepasningsorlov, betaling til/fra andre kommuner og øvrige budgetbeløb er som udgangspunkt budgetteret som summen af de fem kommuners budgetter for 2007 reduceret med 6%. Budgetbeløbene er efterfølgende reguleret med de ændringer som er indeholdt i de 5 kommuners budgetrevisioner pr. 31. maj Budgetbeløbene til fripladser og søskenderabat er endvidere reguleret i forhold til de ændringer, der er foretaget i normeringen for daginstitutionerne og dermed i forældrebetalingen. Der er således ikke vurderet om størrelsen af budgetbeløbene til fripladser og søskenderabat svarer til den ændrede forældrebetaling for dagplejen og daginstitutionerne. Der er afsat et budgetbeløb til støtteforanstaltninger. I budgetbeløbet indgår den del af normeringen for Toftegårdsskolens vuggestue og Børnecentret Vesterparkens afdeling for særligt støttekrævende børn (Knasten) som ligger ud over den almindelige tildeling. Forældrebetaling er beregnet som 25% af de budgetlagte udgifter for daginstitutionerne samt fællesudgifter til støttepædagoger, vikarudgifter, udgifter vedrørende læreplaner, pædagoguddannelse samt pulje til udvidelse af åbningstiden i flere af daginstitutionerne. Forældrebetalingen fordeles på den enkelte institution på baggrund af den fastsatte takst og børnetallet i institutionen. I overslagsårene indgår reguleringen for den demografiske udvikling i budgettet. Der er indlagt en ramme på brutto 2,2 mio. kr. pr. år til udvidelse af åbningstiden i flere af kommunens daginstitutioner. Opgjort i nettokroner - efter indregning af forældrebetaling samt afledt virkning til søskenderabatter og økonomiske fripladser svarer det til en merudgift på kr. 1,8 mio. Ændringen af åbningstiden træder i kraft pr. 1. august 2007 og indgår derfor med 5/12 i Sammenlægningsudvalget har besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe, som skal komme med forslag til gennemførelse af harmoniseringen af dagpasningsområdet, så generne i forbindelse med harmoniseringen bliver så afdæmpede som muligt.

4 Arbejdsgruppen består af repræsentanter for institutionslederne, tillidsmænd, forældre, de berørte fagsekretariater og økonomiafdelingen. Der ud over er der repræsentanter fra Børne- og Undervisningsudvalget. Arbejdsgruppens opgaver omfatter blandt andet udarbejdelse af forslag til en ny tildelingsmodel, forslag til åbningstid i institutionerne, forslag til struktur og udarbejdelse af forslag til en udligningsordning som medfører, at forskelle mellem institutionernes nuværende lønsum og den beregnede lønsum udlignes over 2 år. Institutionernes budgetter vil blive reguleret i forhold til de ændringer, som resultatet af arbejdsgruppens arbejde medfører.

5 Funktion Dagplejen Driftsudgifter Driftsindtægter Netto Beskrivelse af aktivitet: Udgifter til den kommunale dagpleje inkl. tilsyn. Lovgivning: 24 i Lov om social service. Bemærkninger: Dagplejen i FMK er budgetlagt samlet for hele kommunen uanset, at dagplejen er organiseret i 3 distrikter. Fordelingen af budgettet foretages efterfølgende på baggrund af fagsekretariatets opgørelse over antal dagplejere/børn i hvert af distrikterne. Der er budgetlagt ud fra et forventet børnetal på 977 børn og en udnyttelsesgrad på 95%. Der er således indregnet lønudgift til 257 dagplejere, hvilket svarer til pladser. De tilbageværende 5% skal dække vikarudgifter i forbindelse med sygdom, kurser og øvrigt fravær bortset fra barsel, som finansieres af den afsatte barselspulje på hovedkonto 6. Der er afsat 0,50 time pr. uge pr. barn til ledelse og tilsyn og der budgetlægges med et rammebeløb på 912 kr. pr. barn til køb af legetøj m.v. Til inventar, administration og lignende er der afsat et budgetbeløb som svarer til 94% af de budgetterede udgifter i de 5 nuværende kommuner. Forældrebetalingen udgør 25% af de budgetterede udgifter med tillæg af moms.

6 Funktion Børnehaver Driftsudgifter Driftsindtægter Netto Beskrivelse af aktivitet: Børnehaver. Lovgivning: 23 i Lov om social service. Bemærkninger: Fællesudgifter: Der er budgetlagt med støtteforanstaltninger i børnehaverne og forældrebetaling. Daginstitutioner: Normeringen i den enkelte institution er i 2007 beregnet i to dele. For perioden 1. januar juli 2007 er der budgetlagt med den normering, som institutionen vil få ud fra den normeringsmodel som er gældende i den kommune, hvor institutionen er hjemmehørende i Ved beregning af lønsummer er der dog konsekvent taget udgangspunkt i gennemsnitslønnen for de fem kommuner under ét. For perioden 1. august 31. december 2007 er normeringen beregnet ud fra den normeringsmodel der blev fremlagt på Sammenlægningsudvalgets temamøde og som indeholder følgende elementer: Gruppestørrelse Voksne pr. time Ugentlig åbningstid Fordeling mellem uddannet og ikke uddannet personale Fastlæggelse af administrationstid Tid til åbne-/lukkefunktion Øvrig tid Vægtning af aldersgrupperne 0 2 årige, 3 5 årige og 6 9 årige Gruppestørrelsen er fastsat til 22,4 børn, hvor der til hver gruppe er beregnet 2,0 voksne pr. time. Der er derudover indlagt en reduktion i de tidlige morgentimer og de sene eftermiddagstimer. Således reduceres antal voksne pr. time pr. gruppe med 33 pct. for den del af den ugentlige åbningstid der ligger mellem 40 og 45 timer, og med 66 pct. for den del af den ugentlige åbningstid der overstiger 45 timer. Åbningstiden er som udgangspunkt fastsat til 50 timer i 9 ud af 10 institutioner. Der er derudover 1 institution i hvert lokalområde, svarende til ca. hver tiende institution, der har en ugentlig åbningstid på 55 timer.

7 De enkelte institutioners lønsummer er som udgangspunkt budgetlagt på grundlag af en gennemsnitsløn på kr for en pædagog og kr for en pædagogmedhjælper. Institutionernes lønsummer er desuden beregnet under forudsætning af, at andelen af uddannet personale udgør 65%. Til administration gives 10 timer i grundtildeling samt yderligere 1 time pr. 10 børn. Derudover gives 8 timer pr. gruppe til øvrig tid samt 2 timer til åbne og lukke. Endelig vægter vuggestuebørn med 2, børnehavebørn med 1 og fritidshjemsbørn med 0,53. Dvs., at et børnehavebarn kun udløser halvt så mange ressourcer som et vuggestuebarn men næsten dobbelt så mange ressourcer som et fritidshjemsbarn. Det er vigtigt at understrege, at der er tale om en såkaldt skyggemodel. Den enkelte institution er således ikke forpligtiget til at have en given fordeling mellem uddannet og ikke uddannet personale, ligesom den ikke er forpligtiget til at bruge så og så mange timer til administration etc. Den ugentlige åbningstid ligger dog fast. Sammenlægningsudvalget har besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe, som skal komme med forslag til gennemførelse af harmoniseringen af dagpasningsområdet, så generne i forbindelse med harmoniseringen bliver så afdæmpede som muligt. Arbejdsgruppen består af repræsentanter for institutionslederne, tillidsmænd, forældre, de berørte fagsekretariater og økonomiafdelingen. Der ud over er der repræsentanter fra Børne- og Undervisningsudvalget. Arbejdsgruppens opgaver omfatter blandt andet udarbejdelse af forslag til en ny tildelingsmodel, forslag til åbningstid i institutionerne, forslag til struktur og udarbejdelse af forslag til en udligningsordning som medfører, at forskelle mellem institutionernes nuværende lønsum og den beregnede lønsum udlignes over 2 år. Institutionernes budgetter vil blive reguleret i forhold til de ændringer, som resultatet af arbejdsgruppens arbejde medfører. Til vikarer er der indregnet 5% af institutionens lønsum. Budgetbeløbet skal dække vikarudgifter i forbindelse med al fravær bortset fra barsel. Vikarudgifter i forbindelse med barsel er budgetlagt i en særskilt pulje på hovedkonto 6 og tildeles institutionerne efter de retningslinier, som er fastlagt i den indgåede aftale. Der er budgetteret med udgifter til uddannelse og arbejdsskadeforsikring i forhold til antal fuldtidsbeskæftigede i de enkelte institutioner. Budgetbeløb til beskæftigelsesmaterialer m.v. er tilsvarende fastlagt ud fra det forventede børnetal i de enkelte institutioner. Udgifter til fast ejendom, rengøring, el, vand og varme i de nuværende kommuner, er overført til institutionernes budgetter i Budgetbeløbene er reduceret med 6% bortset fra udgifter vedrørende ejendomsforsikringer, el og varme idet det er vurderet at det ikke er realistisk, at der kan reduceres på disse områder. Institutioner hvor der er specialafdelinger og som hidtil har haft en højere normering end øvrige institutioner, vil fra alene blive tildelt en grundnormering for disse afdelinger, idet budgetbeløbet til støtteforanstaltninger er budgetlagt i en pulje, som fagsekretariatschefen administrerer.

8 Der er budgetlagt med følgende institutioner: Navn: Budgetsum 2007 Bøgehaven, Årslev Børnehaven Snurretoppen, Gislev Børnehaven Oasen, Kværndrup Børnehuset Regnbuen, Årslev Børnehaven Broholm Børnehaven Hættegården Børnehaven Kahytten Børnehaven Kaptajngården Børnehaven Lundsbjerg Børnehaven Blæksprutten Børnehaven Skovtrolden Børnehaven Tinghøj Carl Nielsen Børnehaven Børnehaven Myretuen, Broby Guldhøj Børnehave Hudevad Naturbørnehave Nr. Lyndelse Børnehave Nøddehøj Ringgårdens Børnehave Stentevang Børnehave Toftegårdens Børnehave Vester Mølle Børnehave Årslev Børnehave Ryslinge Børnecenter Kværndrup Børnehave Børnehaven Regnbuen Faaborg Toppen børnehaveafdelingen, Årslev Trollegården Børnehave Vester Åby Børnehave

9 Funktion Integrerede institutioner Driftsudgifter Driftsindtægter Netto Beskrivelse af aktivitet: Integrerede daginstitutioner. Lovgivning: 23 i Lov om social service. Bemærkninger: Normeringen i den enkelte institution er i 2007 beregnet i to dele. For perioden 1. januar juli 2007 er der budgetlagt med den normering, som institutionen vil få ud fra den normeringsmodel som er gældende i den kommune, hvor institutionen er hjemmehørende i Ved beregning af lønsummer er der dog konsekvent taget udgangspunkt i gennemsnitslønnen for de fem kommuner under ét. For perioden 1. august 31. december 2007 er normeringen beregnet ud fra den normeringsmodel der blev fremlagt på Sammenlægningsudvalgets temamøde og som indeholder følgende elementer: Gruppestørrelse Voksne pr. time Ugentlig åbningstid Fordeling mellem uddannet og ikke uddannet personale Fastlæggelse af administrationstid Tid til åbne-/lukkefunktion Øvrig tid Vægtning af aldersgrupperne 0 2 årige, 3 5 årige og 6 9 årige Gruppestørrelsen er fastsat til 22,4 børn, hvor der til hver gruppe er beregnet 2,0 voksne pr. time. Der er derudover indlagt en reduktion i de tidlige morgentimer og de sene eftermiddagstimer. Således reduceres antal voksne pr. time pr. gruppe med 33 pct. for den del af den ugentlige åbningstid der ligger mellem 40 og 45 timer, og med 66 pct. for den del af den ugentlige åbningstid der overstiger 45 timer. Åbningstiden er som udgangspunkt fastsat til 50 timer i 9 ud af 10 institutioner. Der er derudover 1 institution i hvert lokalområde, svarende til ca. hver tiende institution, der har en ugentlig åbningstid på 55 timer. De enkelte institutioners lønsummer er som udgangspunkt budgetlagt på grundlag af en gennemsnitsløn på kr for en pædagog og kr for en pædagogmedhjælper. Institutionernes lønsummer er desuden beregnet under forudsætning af, at andelen af uddannet personale udgør 65%.

10 Til administration gives 10 timer i grundtildeling samt yderligere 1 time pr. 10 børn. Derudover gives 8 timer pr. gruppe til øvrig tid samt 2 timer til åbne og lukke. Endelig vægter vuggestuebørn med 2, børnehavebørn med 1 og fritidshjemsbørn med 0,53. Dvs., at et fritidshjemsbarn kun udløser halvt så mange ressourcer som et børnehavebarn og kun godt ¼ af hvad et vuggestuebarn udløser. Det er vigtigt at understrege, at der er tale om en såkaldt skyggemodel. Den enkelte institution er således ikke forpligtiget til at have en given fordeling mellem uddannet og ikke uddannet personale, ligesom den ikke er forpligtiget til at bruge så og så mange timer til administration etc. Den ugentlige åbningstid ligger dog fast. Sammenlægningsudvalget har besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe, som skal komme med forslag til gennemførelse af harmoniseringen af dagpasningsområdet, så generne i forbindelse med harmoniseringen bliver så afdæmpede som muligt. Arbejdsgruppen består af repræsentanter for institutionslederne, tillidsmænd, forældre, de berørte fagsekretariater og økonomiafdelingen. Der ud over er der repræsentanter fra Børne- og Undervisningsudvalget. Arbejdsgruppens opgaver omfatter blandt andet udarbejdelse af forslag til en ny tildelingsmodel, forslag til åbningstid i institutionerne, forslag til struktur og udarbejdelse af forslag til en udligningsordning som medfører, at forskelle mellem institutionernes nuværende lønsum og den beregnede lønsum udlignes over 2 år. Institutionernes budgetter vil blive reguleret i forhold til de ændringer, som resultatet af arbejdsgruppens arbejde medfører. Til vikarer er der indregnet 5% af institutionens lønsum. Budgetbeløbet skal dække vikarudgifter i forbindelse med al fravær bortset fra barsel. Vikarudgifter i forbindelse med barsel er budgetlagt i en særskilt pulje og tildeles institutionerne efter de retningslinier, som er fastlagt i den indgåede aftale. Der er budgetlagt med udgift til uddannelse og arbejdsskadeforsikring i forhold til antal fuldtidsbeskæftigede i institutionen. Budgetbeløb til beskæftigelsesmaterialer m.v. er fastlagt ud fra det forventede børnetal i institutionen. Udgifter til fast ejendom, rengøring, el, vand og varme i de nuværende kommuner, er overført til institutionernes budgetter i Budgetbeløbene er reduceret med 6% bortset fra udgifter vedrørende ejendomsforsikringer, el og varme idet det ikke er vurderet at være realistisk at der kan reduceres på disse områder. Alle fritidshjem og fritidshjemsafdelinger i de integrerede institutioner er budgetlagt som skolefritidsordninger med virkning fra 1. august Til institutioner som bliver opdelt i henholdsvis en SFO og en børnehave/aldersintegreret institution, er der til hver af afdelingerne indregnet en lønudgift til en fuldtids leder og en fuldtids souschef, ligesom hver af afdelingerne er tildelt en grundnormering til åbne/lukkefunktion og øvrig tid. Institutioner hvor der er specialafdelinger som hidtil haft en højere normering end øvrige afdelinger, vil fra 2007 alene blive tildelt en grundnormering for disse afdelinger, idet budgetbeløb til støtteforanstaltninger er budgetlagt i en pulje som fagsekretariatschefen administrerer.

11 Der er konkret budgetlagt med følgende institutioner: Navn: Budgetsum 2007 Børnecentret Vesterparken Børnehuset Regnbuen, Årslev Faaborg Børnehave Haastrup Daginstitution Integreret inst. Vester Åby skole Kærnehuset, Faaborg Regnbuen Faaborg Toppen, Årslev Trollegården, Faaborg Børnehaven Hestehavevej

12 Funktion Fritidshjem Driftsudgifter Driftsindtægter 0 Netto Beskrivelse af aktivitet: Fritidshjem. Lovgivning: 23 i Lov om social service. Bemærkninger: Normeringerne i de enkelte institutioner er i 2007 beregnet i to dele. For perioden 1. januar juli 2007 er der budgetlagt med den normering, som institutionen vil få ud fra den normeringsmodel som er gældende i den kommune, hvor institutionen er hjemmehørende i Ved beregning af lønsummer er der dog konsekvent taget udgangspunkt i gennemsnitslønnen for de fem kommuner under ét. For perioden 1. august 31. december 2007 er normeringen beregnet ud fra den normeringsmodel der blev fremlagt på Sammenlægningsudvalgets temamøde og som indeholder følgende elementer: Gruppestørrelse Voksne pr. time Ugentlig åbningstid Fordeling mellem uddannet og ikke uddannet personale Fastlæggelse af administrationstid Tid til åbne-/lukkefunktion Øvrig tid Vægtning af aldersgrupperne 0 2 årige, 3 5 årige og 6 9 årige Gruppestørrelsen er fastsat til 22,4 børn, hvor der til hver gruppe er beregnet 2,0 voksne pr. time. Der er derudover indlagt en reduktion i de tidlige morgentimer og de sene eftermiddagstimer. Således reduceres antal voksne pr. time pr. gruppe med 33 pct. for den del af den ugentlige åbningstid der ligger mellem 40 og 45 timer, og med 66 pct. for den del af den ugentlige åbningstid der overstiger 45 timer. Åbningstiden er som udgangspunkt fastsat til 50 timer i 9 ud af 10 institutioner. Der er derudover 1 institution i hvert lokalområde, svarende til ca. hver tiende institution, der har en ugentlig åbningstid på 55 timer. De enkelte institutioners lønsummer er som udgangspunkt budgetlagt på grundlag af en gennemsnitsløn på kr for en pædagog og kr for en pædagogmedhjælper. Institutionernes lønsummer er desuden beregnet under forudsætning af, at andelen af uddannet personale udgør 65%. Til administration gives 10 timer i grundtildeling samt yderligere 1 time pr. 10 børn. Derudover gi-

13 ves 8 timer pr. gruppe til øvrig tid samt 2 timer til åbne og lukke. Endelig vægter vuggestuebørn med 2, børnehavebørn med 1 og fritidshjemsbørn med 0,53. Det er vigtigt at understrege, at der er tale om en såkaldt skyggemodel. Den enkelte institution er således ikke forpligtiget til at have en given fordeling mellem uddannet og ikke uddannet personale, ligesom den ikke er forpligtiget til at bruge så og så mange timer til administration etc. Den ugentlige åbningstid ligger dog fast. Sammenlægningsudvalget har besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe, som skal komme med forslag til gennemførelse af harmoniseringen af dagpasningsområdet, så generne i forbindelse med harmoniseringen bliver så afdæmpede som muligt. Arbejdsgruppen består af repræsentanter for institutionslederne, tillidsmænd, forældre, de berørte fagsekretariater og økonomiafdelingen. Der ud over er der repræsentanter fra Børne- og Undervisningsudvalget. Arbejdsgruppens opgaver omfatter blandt andet udarbejdelse af forslag til en ny tildelingsmodel, forslag til åbningstid i institutionerne, forslag til struktur og udarbejdelse af forslag til en udligningsordning som medfører, at forskelle mellem institutionernes nuværende lønsum og den beregnede lønsum udlignes over 2 år. Institutionernes budgetter vil blive reguleret i forhold til de ændringer, som resultatet af arbejdsgruppens arbejde medfører. Til vikarer er der indregnet 5% af institutionens lønsum. Budgetbeløbet skal dække vikarudgifter i forbindelse med al fravær bortset fra barsel. Vikarudgifter i forbindelse med barsel er budgetlagt i en særskilt pulje på hovedkonto 6 og tildeles institutionerne efter de retningslinier, som er fastlagt i den indgåede aftale. Der er budgetteret med udgifter til uddannelse og arbejdsskadeforsikring i forhold til antal fuldtidsbeskæftigede i den enkelte institution. Budgetbeløb til beskæftigelsesmaterialer m.v. er tilsvarende fastlagt ud fra det forventede børnetal i den enkelte institution. Udgifter til fast ejendom, rengøring, el, vand og varme i de nuværende kommuner, er overført til institutionernes budgetter i Budgetbeløbene er reduceret til med 6% bortset fra udgifter vedrørende ejendomsforsikringer, el og varme idet det ikke er vurderet at være realistisk at der kan reduceres på disse områder. Der er ét fritidshjem i Faaborg-Midtfyn Kommune. Toftegårdens Fritidshjem er budgetlagt som en skolefritidsordning med virkning fra 1. august 2007 og den samlede budgetsum udgør kr Forældrebetalingen for fritidshjemmet indgår i indtægten under integrerede institutioner.

14 Funktion Særlige dagtilbud og klubber Driftsudgifter Driftsindtægter 0 Netto Beskrivelse af aktivitet: Særlige dagtilbud og særlige klubber. Lovgivning: 32 og 36 i lov om social service. Bemærkninger: Budgetbeløbet er beregnet ud fra Fyns Amts liste over elever i amtets skoler. Herudover er der budgetlagt med udgifter til specialgruppen ved børnehaven på Rolfsted skole. Budgetbeløbet hertil er optaget fra Årslev Kommunes budget. Der er ikke foretaget 6% reduktion på området.

15 Funktion Tilskud til puljeordninger, private klubber og privatinstitutioner. Driftsudgifter Driftsindtægter 0 Netto Beskrivelse af aktivitet: Området omfatter tilskud til puljeordninger, private klubber samt til privatinstitutioner. Lovgivning: Lov om social service 25, 25 a, 35 stk. 3. Bemærkninger: Der er budgetlagt med udgifter til børn i følgende puljeordninger: Værestedet, Faaborg De fire årstider, Ringe Blåtands børnehave, Ringe Krudtuglen, Ringe Hjemly, Ringe Solstrålen Ryslinge Den lille vulkan, Ryslinge Gislev Friskoles SFO, Ryslinge Vulkanen, Ryslinge Myretuen, Ryslinge De budgetterede udgifter er afsat ud fra de indgåede aftaler med de nævnte puljeordninger. Der er endvidere afsat budget til en ny privatinstitution som er under oprettelse ved Ferritslev Friskole.

16 Funktion Støtte til frivilligt socialt arbejde og øvrige sociale formål Driftsudgifter 413 Driftsindtægter 0 Netto 413 Beskrivelse af aktivitet: Lovgivning: Bemærkninger: Der er budgetlagt med tilskud til L egsmarken på kr Budgetbeløbet svarer til det tilskud, som Faaborg Kommune har budgetlagt med i Her ud over er der afsat budgetbeløb til tilskud til Horne Idrætsanlæg.

Dagtilbud, Børn. Området Dagtilbud, børn udgør 7,2 pct. af de samlede kommunale nettodriftsudgifter og er opdelt på følgende områder:

Dagtilbud, Børn. Området Dagtilbud, børn udgør 7,2 pct. af de samlede kommunale nettodriftsudgifter og er opdelt på følgende områder: Dagtilbud, børn Området Dagtilbud, børn udgør 7,2 pct. af de samlede kommunale nettodriftsudgifter og er opdelt på følgende områder: Beløb i hele tusinde kr. (netto) 2011 priser Budget 2011 Andel i pct.

Læs mere

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål

Børn - Dagtilbud. Børn - Dagtilbud. 05.25.10 Fælles formål Børn - Dagtilbud Den samlede budgetramme for Dagtilbud er opdelt på følgende områder: Funktion Hovedområde (beløb i 1.000 kr. netto) Budget 2015 05.25.10 Fælles formål 22.034 05.25.11 Dagpleje 53.863 05.25.13

Læs mere

Statistik og kapacitetsstatus for 0 6 års området til B&U møde den 17. september 2014.

Statistik og kapacitetsstatus for 0 6 års området til B&U møde den 17. september 2014. Statistik og kapacitetsstatus for 0 6 års området til B&U møde den 17. september. Opgjort august for perioden juli til september. Udarbejdet for Fagsekretariat Dagtilbud-Børn af Pladsanvisningen. STATISTIK

Læs mere

TILDELINGSMODEL PÅ 0-6 ÅRS OMRÅDET

TILDELINGSMODEL PÅ 0-6 ÅRS OMRÅDET TILDELINGSMODEL PÅ 0-6 ÅRS OMRÅDET Indhold Indledning... 3 Nuværende tildelingsmodel...4 Åbningstid...4 Enheder... 4 Vikar... 4 Ekstra tildelinger...4 Belastningsgrad...4 Overblik over nuværende ressourcetildeling

Læs mere

Statistik og kapacitetsstatus for 0 6 års området til B&U møde den 17. juni 2015.

Statistik og kapacitetsstatus for 0 6 års området til B&U møde den 17. juni 2015. Statistik og kapacitetsstatus for 0 6 års området til B&U møde den 17. juni. Opgjort maj for perioden april til juni. Udarbejdet af Pladsanvisningen, Fagsekretariat Dagtilbud-Børn. STATISTIK FOR PLADSANVISNINGEN

Læs mere

BØRNE OG FAMILIEUDVALGET (DAGTILBUD)

BØRNE OG FAMILIEUDVALGET (DAGTILBUD) 141 BØRNE OG FAMILIEUDVALGET (DAGTILBUD) BEMÆRKNINGER 142 05.25.10 til børn og unge, fælles formål Udgifter 17.277 Indtægter -1.630 Netto 15.647 Omfatter udgifter/indtægter til: Søskendetilskud Tilskud

Læs mere

BØRNE OG FAMILIEUDVALGET (DAGTILBUD)

BØRNE OG FAMILIEUDVALGET (DAGTILBUD) 141 BØRNE OG FAMILIEUDVALGET (DAGTILBUD) BEMÆRKNINGER 142 05.25.10 til børn og unge, fælles formål Udgifter 11.699 Indtægter -1.701 Netto 9.998 Omfatter udgifter/indtægter til: Søskendetilskud Tilskud

Læs mere

BØRNEPASNINGSPOLITIK Drift, serviceudgifter

BØRNEPASNINGSPOLITIK Drift, serviceudgifter Indledning Området administreres af Børneudvalget. Området omfatter udgifter til dagpleje, vuggestuer, børnehaver, integrerede daginstitutioner samt tilskud til privat pasning. Området omfatter både almindelige

Læs mere

Korrigeret årsbudget

Korrigeret årsbudget 97 05.25.10 til børn og unge, fælles formål Udgifter 14.530.000 10.343.000 12.296.900-1.953.900 Indtægter -1.800.000-1.300.000-1.659.402 359.402 Netto 12.730.000 9.043.000 10.637.498-1.594.498 Omfatter

Læs mere

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. januar 2012

Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune. Gældende fra 1. januar 2012 Administrationsgrundlag for dagpleje-, daginstitutions-, SFO-, og klubområdet i Roskilde Kommune Gældende fra 1. januar 2012 Godkendt af SBU den 10. januar 2012 1 Nærværende administrationsgrundlag omfatter

Læs mere

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

BØRNE OG FAMILIEUDVALGET (DAGTILBUD)

BØRNE OG FAMILIEUDVALGET (DAGTILBUD) 141 BØRNE OG FAMILIEUDVALGET (DAGTILBUD) BEMÆRKNINGER 142 05.25.10 til børn og unge, fælles formål Udgifter 8.717 Indtægter -1.701 Netto 7.016 Omfatter udgifter/indtægter til: Afskaffelse af lokale seniordage

Læs mere

Budgetproces 2007 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Stevns. Benchmarking. Daginstitutioner

Budgetproces 2007 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Stevns. Benchmarking. Daginstitutioner Budgetproces 2007 og overslagsår 2008-2010. Et bæredygtigt Benchmarking Daginstitutioner Juni 2010 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD..... side 3 AFGRÆNSNING AF OPGAVEN. side 3 METODE... side 4 DATAGRUNDLAG...

Læs mere

Strategisk blok - S05

Strategisk blok - S05 Fortsættelse af ordningen tidlig frivillig børnehavestart Forsættelse af ordningen tidlig frivillig børnehavestart -500-500 -500-500 I alt netto -500-500 -500-500 På baggrund i tallene for 2017 er der

Læs mere

DAGPLEJE, DAGINSTITUTIONER OG KLUBBER FOR BØRN OG UNGE

DAGPLEJE, DAGINSTITUTIONER OG KLUBBER FOR BØRN OG UNGE Budget- og regnskabssystem 4.5.2 - side 1 Dato: 1. januar 2004 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2002 DAGPLEJE, DAGINSTITUTIONER OG KLUBBER FOR BØRN OG UNGE Denne hovedfunktion omfatter udgifter og indtægter

Læs mere

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2014 2015 2016 2017 Balancekatalog Fællespulje - Børneudvalget 30.000 3.01 Provenu - Skolestruktur

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 3410

Læs mere

Bevilling 11 Dagpasning

Bevilling 11 Dagpasning Bevilling 11 Dagpasning Beskrivelse Bevilling 11 Dagpasning hører under Børne- og Skoleudvalget. Bevillingen omfatter afdelingerne Dagtilbud og Fællesudgifter, dagtilbud. Bevillingen administreres af Center

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal borgere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2018-2021 Befolkningen i Greve nu og i de kommende år Greve Kommune udarbejder hvert år et demografikatalog. I demografikataloget kan man se, om der kommer flere ældre

Læs mere

Anm.: Regnskab 2018 er i 2018-prisniveau; budget 2019 er i 2019-prisniveau og budget er i er i prisnvieau. += udgift; -= indtægt.

Anm.: Regnskab 2018 er i 2018-prisniveau; budget 2019 er i 2019-prisniveau og budget er i er i prisnvieau. += udgift; -= indtægt. Bemærkninger til budget 2020 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

Oversigt over aktuelt driftsbudget, forventet årsforbrug, forventet afvigelse og ansøgning. Afvigelse. i pct. i kr ,8-1.

Oversigt over aktuelt driftsbudget, forventet årsforbrug, forventet afvigelse og ansøgning. Afvigelse. i pct. i kr ,8-1. Dagtilbud Børn Samlet resultat For Dagtilbud Børn forventes et mindreforbrug på 3.617.000 kr., svarende til 2,1 % af det samlede driftsbudget. Fagsekretariatet Dagtilbud-Børn forventer et mindreforbrug

Læs mere

Børnepasning side 1. Indhold

Børnepasning side 1. Indhold Børnepasning side 1 Indhold 3.05 Skolefritidsordninger... 2 5.10 Fælles formål... 4 5.11 Dagpleje... 5 5.14 Daginstitutioner (institutioner kun for børn indtil skolestart... 6 5.17 Særlige dagtilbud og

Læs mere

Demografi på skole- og dagtilbudsområdet - Budget

Demografi på skole- og dagtilbudsområdet - Budget BILAG 3b1 Demografi på skole- og dagtilbudsområdet - Budget 2018-21 På både skole, FFO og daginstitutionsområdet er der budgetmodeller, der fordeler midler til skolerne og institutionerne på baggrund af

Læs mere

BUDGET 2016-2019 - DRIFTSKORREKTION

BUDGET 2016-2019 - DRIFTSKORREKTION Rettelse af korrektion for faktiske elevtal 2014/15 22-06-2015 Indtastningsdato 09-04-2015 Korrektionsnr 6 Rettelse af korrektion for faktiske elevtal 2014/15. Reduceret med 2.500.000 kr. i 2015 2018.

Læs mere

Mål og Midler Dagtilbud

Mål og Midler Dagtilbud Fokusområder i 2014 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

Politikområde Dagtilbud

Politikområde Dagtilbud Bemærkninger til budget 2017 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

Forslag til principper for tildeling af løn- og driftsrammer for vuggestuer, børnehave, integrerede institutioner og fritidshjem fra 1.1.

Forslag til principper for tildeling af løn- og driftsrammer for vuggestuer, børnehave, integrerede institutioner og fritidshjem fra 1.1. Forslag til principper for tildeling af løn- og driftsrammer for vuggestuer, børnehave, integrerede institutioner og fritidshjem fra 1.1.2008 Der resterer endnu en harmonsiering af tildeling af løn- og

Læs mere

Børne- og Familieudvalget. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2018-priser, kr.): Driftsbemærkninger:

Børne- og Familieudvalget. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2018-priser, kr.): Driftsbemærkninger: Budgettets hovedposter (netto-tal, 2018-priser, 1.000 kr.): Serviceområde 10 - Dagtilbud for børn Regnskab Budget Budget 2017 2018 2019 03.22.05 Skolefritidsordninger 29.774 31.985 30.135 05.25.10 Fælles

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget, den 11. november 2013, sag nr. 2 Godkendelse af takster, budget 2014.

Børne- og Skoleudvalget, den 11. november 2013, sag nr. 2 Godkendelse af takster, budget 2014. Børne- og Skoleudvalget, den 11. november 2013, sag nr. 2 Godkendelse af takster, budget 2014. Notat vedrørende tilskud til private og kommunale Nærværende notat beskriver følgende: 1. Tilskud til private

Læs mere

Gæstedagpleje i Egeknoppen, Grimstrup

Gæstedagpleje i Egeknoppen, Grimstrup Giørtz Plads 2, 6760 Ribe Dato 20. juni 2016 Gæstedagpleje i Egeknoppen, Grimstrup I forbindelse med forslaget om at lukke dagplejen i Grimstrup pga. et lavt børnetal sammenholdt med den overskydende fysiske

Læs mere

10 Dagtilbud for børn

10 Dagtilbud for børn 10 Dagtilbud for børn Budgettets hovedposter (netto-tal, 2013-priser, 1.000 kr.): Serviceområde 10 - Dagtilbud for børn Regnskab Budget Budget 2012 2013 2014 03.22.05 Skolefritidsordninger 25.844 23.327

Læs mere

Børnepasning side 1. Indhold

Børnepasning side 1. Indhold Børnepasning side 1 Indhold 3.05 Skolefritidsordninger... 2 5.10 Fælles formål... 4 5.11 Dagpleje... 5 5.14 Daginstitutioner (institutioner kun for børn indtil skolestart... 6 5.17 Særlige dagtilbud og

Læs mere

UDVALG FOR BØRN OG UNGE. 1.000 kr. 2009 2010 2011 2012

UDVALG FOR BØRN OG UNGE. 1.000 kr. 2009 2010 2011 2012 Dagtilbudsområdet: 1.000 kr. 2009 2010 2011 2012 1.Åbningstid på 50 t. -765.000-765.000-765.000-765.000 2. Udvidet åbning - private -116.000-116.000-116.000-116.000 3. Privat pasning u/24 uger -94.000-94.000-94.000-94.000

Læs mere

CENTRAL REFUSIONSORDNING (22)

CENTRAL REFUSIONSORDNING (22) Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.1 - side 1 Dato: Maj 2015 Ikrafttrædelsesår: Budget 2016 CENTRAL REFUSIONSORDNING (22) 5.22.07 Indtægter fra den centrale refusionsordning Denne funktion omfatter

Læs mere

Tildelingsmodel for dagtilbudsområdet pr. 1. august 2018.

Tildelingsmodel for dagtilbudsområdet pr. 1. august 2018. Dok 153121-17 Sag 17-7056 Tildelingsmodel for dagtilbudsområdet pr. 1. august 2018. Tildelingen af ressourcer til dagtilbudsområdet omfatter de kommunale og selvejende dagtilbud. Dagplejen er ikke omfattet

Læs mere

Beskrivelse af principper og beregningsgrundlag i den reviderede tildelingsmodel for dagtilbud og SFH

Beskrivelse af principper og beregningsgrundlag i den reviderede tildelingsmodel for dagtilbud og SFH Beskrivelse af principper og beregningsgrundlag i den reviderede tildelingsmodel for dagtilbud og SFH Dette bilag beskriver de tildelingsprincipper og beregningsgrundlag, som danner grundlag for oplægget

Læs mere

Dagpasning Budget Budgetbeskrivelse Dagpasning

Dagpasning Budget Budgetbeskrivelse Dagpasning Budget 2017-2020 Budgetbeskrivelse Dagpasning Side 1 af 7 1. Det overordnede budget Politikområdet Dagpasning hører under Udvalget for Skole, Familie og Børn, og har et samlet budget på 103,7 mio. kr.,

Læs mere

Budgetområde 515 Dagpleje og daginstitutioner

Budgetområde 515 Dagpleje og daginstitutioner området indeholder pasningstilbud til vuggestuer, børnehaver, integrerede institutioner, fritidsklubber og privat institutioner samt socialpædagogiske fritidsforanstaltninger. Der gives desuden tilskud

Læs mere

Børne- og uddannelsesudvalgets

Børne- og uddannelsesudvalgets Børne- og uddannelsesudvalgets forslag til ny dagtilbudsstruktur 2015-2018 2014 Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 Version 2 BU møde den 9/12 2014 Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Baggrund... 1 Dagpasningsprognosen...

Læs mere

Dagpleje og daginstitutioner: Udgiftsandel af de samlede nettodriftsudgifter i procent. Budget ,7 8,4 8,2 7,5 8,9 7,0 8,7

Dagpleje og daginstitutioner: Udgiftsandel af de samlede nettodriftsudgifter i procent. Budget ,7 8,4 8,2 7,5 8,9 7,0 8,7 Dagpleje og daginstitutioner: Udgiftsandel af de samlede nettodriftsudgifter i procent Budget 211 9,7 8,4 8,2 7,5 8,9 7, 8,7 Herning 9,7 Holstebro Horsens 8,2 8,4 Randers 7,5 Silkeborg 8,9 Skive 7, Viborg

Læs mere

Budgettet vedr. tilskud til privatinstitutioner mv. forøget med 5,6 mio. kr., hvilket har reduceret Fælles formål tilsvarende.

Budgettet vedr. tilskud til privatinstitutioner mv. forøget med 5,6 mio. kr., hvilket har reduceret Fælles formål tilsvarende. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2018-priser, 1.000 kr.): Serviceområde 10 - Dagtilbud for børn Regnskab Budget Budget 2016 2017 2018 03.22.05 Skolefritidsordninger 28.952 28.554 31.649 05.22.07 Centrale

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal borgere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2019-2022 Befolkningen i Greve nu og i de kommende år Greve Kommune udarbejder hvert år et demografikatalog. I demografikataloget kan man se, om der kommer flere ældre

Læs mere

1. Kvalitetsmål for Daginstitutionen Alderslyst for 2018:

1. Kvalitetsmål for Daginstitutionen Alderslyst for 2018: Aftale mellem Daginstitutionen Alderslyst og dagtilbudschefen Denne aftale er indgået mellem institutionslederen og Børne- og Familiechefen repræsenteret ved dagtilbudsleder John Gejl. Aftalen er et element

Læs mere

Børne- og Unge Rådgivning

Børne- og Unge Rådgivning Børne- og Unge Rådgivning Området Børne- og Unge Rådgivning udgør 5,6 pct. af de samlede kommunale nettodriftsudgifter og kan opdeles på følgende områder: (netto) Budget 2009 Andel i pct. Pædagogisk psykologisk

Læs mere

Børne- og Familieudvalget. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2016-priser, kr.): Driftsbemærkninger:

Børne- og Familieudvalget. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2016-priser, kr.): Driftsbemærkninger: Budgettets hovedposter (netto-tal, 2016-priser, 1.000 kr.): Serviceområde 10 - Dagtilbud for børn Regnskab Budget Budget 2015 2016 2017 03.22.05 Skolefritidsordninger 25.383 32.414 28.187 05.22.07 Centrale

Læs mere

Tillægsdagsorden. Dato: :00:00. Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/11

Tillægsdagsorden. Dato: :00:00. Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/11 Tillægsdagsorden Dato: 26-02-2014 09:00:00 Udvalg: Direktionen Sted: Mødelokale nr. 8, Rådhuset i Skanderborg 1/11 Indholdsbetegnelse Tillægsdagsorden Indholdsbetegnelse 45 Skolereform - nye tildelingsmodeller

Læs mere

Budget Mængdereguleringer Samlet for alle udvalg

Budget Mængdereguleringer Samlet for alle udvalg Budget 2018-2021 Mængdereguleringer Samlet for alle udvalg 1 Mængder -2021 Udvalg Nr. Tekst 2018 2019 2020 2021 Økonomiudvalget M101 Administrationsudgifter skal følge kommunens demografi -1,988-1,938-1,579-1,178

Læs mere

Bilag til Børne- og Skoleudvalget driftsbudget for 2018

Bilag til Børne- og Skoleudvalget driftsbudget for 2018 Økonomi og Administration Sagsnr. 00.30.00-Ø00-24-16 Dato:27.4.2017 Bilag til Børne- og Skoleudvalget driftsbudget for 2018 Folkeskolereformen og SFO Målet for skolerne i Horsens Kommune er, at alle elever

Læs mere

Dagpasning Budget Budgetbeskrivelse Dagpasning

Dagpasning Budget Budgetbeskrivelse Dagpasning Budget 2018-2021 Budgetbeskrivelse Dagpasning Side 1 af 6 1. Det overordnede budget Politikområdet Dagpasning hører under Udvalget for Skole, Familie og Børn, og har et samlet budget på 108,6 mio. kr.,

Læs mere

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen

Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Bilag 3: Økonomien i folkeskolereformen Resumé I det netop vedtagne budget for 2014-2017 er det indlagt som forudsætning, at reformen er udgiftsneutral, dvs. den finansieres efter den model, der er lagt

Læs mere

Pasningsordninger for børn / Egenbetaling og tilskud KB 26.03.15: Godkendt (Sag nr. 347) 3.410 Pulje til mere personale i dagtilbud

Pasningsordninger for børn / Egenbetaling og tilskud KB 26.03.15: Godkendt (Sag nr. 347) 3.410 Pulje til mere personale i dagtilbud IKKE indarbejdede ændringer Nr. Funk- Børneudvalget Regn- Basis Udvalgets beslutning tion skab Opr. budget BF BO BO BO - serviceudgifter 2014 Ændr. udover vedtaget serviceniveau Pasningsordninger for børn

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet

1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet Bevillingsområde 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige Udvalg Børne- og Skoleudvalget 1. Beskrivelse af opgaver indenfor dagtilbudsområdet Bevillingsområdet omfatter udgifter og indtægter vedrørende dagtilbud

Læs mere

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud HOLBÆK KOMMUNE Dato: 17. november 2016 Sagsnr.: 16/54566 Notat Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud Byrådet besluttede ved budgetlægningen for 2015 at forøge bevillingen

Læs mere

Dagpleje og daginstitutioner

Dagpleje og daginstitutioner 50.40.01. Dagpleje og daginstitutioner Området dækker dagpasning af 0 6årige i dagpleje, kommunale og selvejende daginstitutioner og puljeordninger. Tilskud privat pasning af børn i alderen 0-2 år. Specialbørnehaver

Læs mere

Aftale mellem Daginstitutionen Buskelund og dagtilbudschefen

Aftale mellem Daginstitutionen Buskelund og dagtilbudschefen Aftale mellem Daginstitutionen Buskelund og dagtilbudschefen Denne aftale er indgået mellem institutionslederen og Børn- og Familiechefen repræsenteret ved dagtilbudsleder John Gejl. Aftalen er et element

Læs mere

Børne- og kulturudvalget. Bemærkninger til Budget VERSION 1

Børne- og kulturudvalget. Bemærkninger til Budget VERSION 1 Børne- og kulturudvalget Bemærkninger til Budget 2018-2021 VERSION 1 1 Driftskonti Hovedkonto 03 Undervisning og kultur 03 22 Folkeskolen Konti udenfor ramme (ej overførselsadgang) Mellemkommunal betaling

Læs mere

Anlægsregnskab for Reg.kontonr. U/I Samlet forbrug Dato for opr. bevilling

Anlægsregnskab for Reg.kontonr. U/I Samlet forbrug Dato for opr. bevilling Anlægsregnskab for 2011 Reg.kontonr. U/ Samlet forbrug Dato for opr. bevilling Korrigeret anlægsbevilling Afvigelser el. restbev. Dato for vedtagelse 00 Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 22

Læs mere

Aftale mellem Daginstitutionen 3-Høje og dagtilbudschefen

Aftale mellem Daginstitutionen 3-Høje og dagtilbudschefen Aftale mellem Daginstitutionen 3-Høje og dagtilbudschefen Denne aftale er indgået mellem institutionslederen og Børn- og Familiechefen repræsenteret ved dagtilbudsleder John Gejl. Aftalen er et element

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 30. september for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september viser et samlet forventet overskud på 22,1 mio. kr. Børne- Skole og

Læs mere

Intro - BUL Økonomi. Anita Iversen. februar 2018 stevns kommune 1

Intro - BUL Økonomi. Anita Iversen. februar 2018 stevns kommune 1 Intro - BUL Økonomi Anita Iversen februar 2018 stevns kommune 1 Stevns Kommunes samlede driftsbudget ØU Serviceudgifter inden for servicerammen 159 mio. kr. Driftsbudget 2018 SSU Overførselsudgifter Serviceudgifter

Læs mere

Navn/Beskrivelse mm. Ny Placering Bylinie Lokalnr tekst Faaborg-Midtfyn Kommune Tinghøj Allé 2, Ringe 7253 0530 Hovednummer Faaborg-Midtfyn Kommune

Navn/Beskrivelse mm. Ny Placering Bylinie Lokalnr tekst Faaborg-Midtfyn Kommune Tinghøj Allé 2, Ringe 7253 0530 Hovednummer Faaborg-Midtfyn Kommune Navn/Beskrivelse mm. Ny Placering Bylinie Lokalnr tekst Faaborg-Midtfyn Kommune Tinghøj Allé 2, Ringe 7253 0530 Hovednummer Faaborg-Midtfyn Kommune Hovedfax Tinghøj Allé 2, Ringe 7253 0531 FAX Fællessekretariatet

Læs mere

Børne- og Uddannelsesforvaltningen, den 30. september Administrationsgrundlag for daginstitutioner i Kolding Kommune pr. 1.

Børne- og Uddannelsesforvaltningen, den 30. september Administrationsgrundlag for daginstitutioner i Kolding Kommune pr. 1. Administrationsgrundlag for daginstitutioner i Kolding Kommune pr. 1. januar 2009 1. Indledning Dette administrationsgrundlag beskriver principper for tildeling af løn- og driftsmidler til daginstitutioner

Læs mere

Intro - BUL Økonomi Budget 2019

Intro - BUL Økonomi Budget 2019 Intro - BUL Økonomi Budget 2019 Anita Iversen august 2018 stevns kommune 1 Stevns Kommunes samlede driftsbudget ØU Serviceudgifter inden for servicerammen 159 mio. kr. Driftsbudget 2018 SSU Overførselsudgifter

Læs mere

Institutionsstrukturen i Faaborg-Midtfyn Kommune

Institutionsstrukturen i Faaborg-Midtfyn Kommune Institutionsstrukturen i Faaborg-Midtfyn Kommune INDLEDNING 4 Harmonisering og strukturændringer 4 Resursestyring 4 Bæredygtighed 4 Befolkningsudviklingen 5 FAGSEKRETARIATET DAGTILBUDS EGNE MÅLSÆTNINGER

Læs mere

Ledere af dagtilbud og skoler pr. 1. september 2016

Ledere af dagtilbud og skoler pr. 1. september 2016 Ledere af dagtilbud og skoler pr. 1. september 2016 Område Institutioner Leder Kontaktchef Forstadsbåndet Kommunale daginstitutioner Jakob Ulrik Børneområde Nord: Lissi Beier Afd. Nøddehøj Afd. Bøgehaven

Læs mere

Aftale mellem Daginstitutionen Sejs-Laven og dagtilbudschefen

Aftale mellem Daginstitutionen Sejs-Laven og dagtilbudschefen Aftale mellem Daginstitutionen Sejs-Laven og dagtilbudschefen Denne aftale er indgået mellem institutionslederen og Børn- og Familiechefen repræsenteret ved dagtilbudsleder John Gejl. Aftalen er et element

Læs mere

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud.

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. Sagsbehandler: 03092014 / toje/cabu/sirk Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. På grund af det faldende antal børn i kommunens skoleklubber, har administrationen udarbejdet oplæg

Læs mere

I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget , der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen for 2013.

I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget , der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen for 2013. Forslag til demografiske beregninger til Budget 2014 og overslagsårene I dette notat præsenteres et forslag til demografisk regulering af budget 2014-2017, der er udarbejdet på baggrund af befolkningsprognosen

Læs mere

Aftale mellem Daginstitutionen Kjellerup/Levring og dagtilbudschefen

Aftale mellem Daginstitutionen Kjellerup/Levring og dagtilbudschefen Aftale mellem Daginstitutionen Kjellerup/Levring og dagtilbudschefen Denne aftale er indgået mellem institutionslederen og Børn- og Familiechefen repræsenteret ved dagtilbudsleder John Gejl. Aftalen er

Læs mere

Harmonisering af forholdene vedr. Rolfsted heldagsklasse og Aastrup Skole

Harmonisering af forholdene vedr. Rolfsted heldagsklasse og Aastrup Skole Notat Harmonisering af forholdene vedr. Rolfsted heldagsklasse og Aastrup Skole Faaborg-Midtfyn Kommune har to specialafdelinger for normaltbegavede børn med AKTproblemer ( adfærd-kontakt-trivsel), heldagsklassen

Læs mere

Aabenraa Kommune. Tildelingsmodel (Administrationsgrundlag)

Aabenraa Kommune. Tildelingsmodel (Administrationsgrundlag) Børn og Skole Dagtilbud Dato: 27-09-2016 Sagsnr.: 15/4160 Dok.nr.: 26 Aabenraa Kommune Tildelingsmodel (Administrationsgrundlag) Daginstitutioner for 0-5 årige børn Gældende fra 1. januar 2017 Godkendt

Læs mere

Statistik og kapacitetsstatus for 0-6-års området til Opvækst- og Læringsudvalgsmøde den 21. juni 2017

Statistik og kapacitetsstatus for 0-6-års området til Opvækst- og Læringsudvalgsmøde den 21. juni 2017 Statistik og kapacitetsstatus for 0-6-års området til Opvækst- og Læringsudvalgsmøde den 21. juni Opgjort maj for perioden april til juni. Udarbejdet af Pladsanvisningen, Opvækst og Læring. STATISTIK FOR

Læs mere

Business Case for Landsbyordning efter 24A i Folkeskoleloven for Svanninge Skole og BørneBakkeHus Høringsmateriale. Version 03, den

Business Case for Landsbyordning efter 24A i Folkeskoleloven for Svanninge Skole og BørneBakkeHus Høringsmateriale. Version 03, den Faaborg-Midtfyn Kommune Fagsekretariatet Dagtilbud-Børn Business Case for Landsbyordning efter 24A i Folkeskoleloven for Svanninge Skole og BørneBakkeHus Høringsmateriale Version 03, den 04.10. 2011 Samlet

Læs mere

Dagpleje og daginstitutioner

Dagpleje og daginstitutioner Området dækker dagpasning af 0 6-årige i dagpleje, kommunale og selvejende daginstitutioner og puljeordninger. Tilskud privat pasning af børn i alderen 0-2 år samt specialbørnehaver. Desuden afholdes udgifter

Læs mere

OPLÆG NYE BUDGETMODELLER PÅ SKOLE- OG BFO OMRÅDET INDLEVELSE SKABER UDVIKLING

OPLÆG NYE BUDGETMODELLER PÅ SKOLE- OG BFO OMRÅDET INDLEVELSE SKABER UDVIKLING OPLÆG NYE BUDGETMODELLER PÅ SKOLE- OG BFO OMRÅDET SKOLEMODEL: MODELOPBYGNING SKOLERAMMEN: HVAD FORDELER VI? Udgangspunktet er det korrigerede budget pr. 30/6 2016 og samme budgetramme som før. Der tildeles

Læs mere

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud.

Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. Sagsbehandler: 01102014 / toje/cabu/sirk Forslag om ændringer i skolernes miniklub- og juniorklubtilbud. På grund af det faldende antal børn i kommunens skoleklubber, har administrationen udarbejdet oplæg

Læs mere

Resursetildeling til lønbudget for kommunale og selvejende dagtilbud (0-5 år) i Svendborg Kommune

Resursetildeling til lønbudget for kommunale og selvejende dagtilbud (0-5 år) i Svendborg Kommune Resursetildeling til lønbudget for kommunale og selvejende dagtilbud (0-5 år) i Svendborg Kommune 2018-2020 1. Indledning Ressourcetildeling til lønbudget for kommunale og selvejende dagtilbud i Svendborg

Læs mere

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde Specielle bemærkninger til budget 2015-2018 pr. politikområde Politikområde: Dagpasning I hele 1.000 kr., nettoudgifter i 2015-priser 2015 2016 2017 2018 Basisbudget fra sidste års budgetlægning + Rammeændringer,

Læs mere

Prioriteringsskema budget 2017 BESKRIVELSE AF FORSLAG

Prioriteringsskema budget 2017 BESKRIVELSE AF FORSLAG REDUKTION Lb. Nr. BFU-OM-01 Tildelingsmodel til Dagplejen Udvalg: Børne- og Familieudvalget Område: Dagtilbud, dagplejen Funktion: 5.25.11 Dagplejen bliver i dag tildelt ressourcer med udgangspunkt i en

Læs mere

1. Kvalitetsmål for Daginstitutionen Sejs/Laven for :

1. Kvalitetsmål for Daginstitutionen Sejs/Laven for : Aftale mellem Daginstitutionen Sejs/Laven og dagtilbudschefen Denne aftale er indgået mellem institutionslederen og Børne- og Familiechefen repræsenteret ved dagtilbudsleder John Gejl. Aftalen er et element

Læs mere

Forslag til ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet

Forslag til ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Forslag til ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Disposition: A. Kommissorium, tidsplan og organisering B. Økonomisk ramme for ny tildelingsmodel C. Ny tildelingsmodel generelle forudsætninger D. Ny

Læs mere

Aftale mellem Daginstitutionen Alderslyst og dagtilbudschefen

Aftale mellem Daginstitutionen Alderslyst og dagtilbudschefen Aftale mellem Daginstitutionen Alderslyst og dagtilbudschefen Denne aftale er indgået mellem institutionslederen og Børn- og Familiechefen repræsenteret ved dagtilbudsleder John Gejl. Aftalen er et element

Læs mere

Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget 2018-2021 Ændringer I 1000 kr. Regnskab 2016 Opr. 2017 Basisb 2018 BF 2018 BO 2019 BO 2020 BO 2021 Børneudvalgets beslutning - i alt 6.544 12.931 12.711

Læs mere

Aabenraa Kommune. Tildelingsmodel (Administrationsgrundlag)

Aabenraa Kommune. Tildelingsmodel (Administrationsgrundlag) Børn og Skole Dagtilbud Dato: 07-06-2016 Sagsnr.: 15/4160 Dok.nr.: 7 Aabenraa Kommune Tildelingsmodel (Administrationsgrundlag) Daginstitutioner for 0-5 årige børn Gældende fra 1. januar 2017 Godkendt

Læs mere

Der indgår ligeledes en decentral budgetforøgelse på 16,3 mio. kr. i 2016, hvilket skyldes decentral genbevilling fra 2014 til 2016.

Der indgår ligeledes en decentral budgetforøgelse på 16,3 mio. kr. i 2016, hvilket skyldes decentral genbevilling fra 2014 til 2016. Budgettets hovedposter (netto-tal, 2015-priser, 1.000 kr.): Serviceområde 10 - Dagtilbud for børn Regnskab Budget Budget 2014 2015 2016 03.22.05 Skolefritidsordninger 28.355 28.773 32.237 05.22.07 Centrale

Læs mere

CENTRAL REFUSIONSORDNING (22)

CENTRAL REFUSIONSORDNING (22) Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.1 - side 1 CENTRAL REFUSIONSORDNING (22) 5.22.07 Indtægter fra den centrale refusionsordning Denne funktion omfatter indtægter fra den centrale refusionsordning,

Læs mere

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde

Specielle bemærkninger til budget pr. politikområde Specielle bemærkninger til budget 2013-2016 pr. politikområde : 11, Dagpasning I hele 1.000 kr., nettoudgifter i 2013-priser 2013 2014 2015 2016 Basisbudget fra sidste års budgetlægning 311.050 308.403

Læs mere

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET

DEMOGRAFIKATALOG BUDGET Antal indbyggere DEMOGRAFIKATALOG BUDGET 2017-2020 Befolkningen i Greve nu og i de kommende år Greve Kommune udarbejder hvert år et demografikatalog. I demografikataloget kan man se, om der kommer flere

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Dagtilbud til 0-5 årige viser følgende for regnskabsåret 2016:

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Dagtilbud til 0-5 årige viser følgende for regnskabsåret 2016: Bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Bevillingsramme 30.50 Dagtilbud til 0-5 årige viser følgende for regnskabsåret : Det vedtagne var 226,5

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 18-06-2018 j./sagsnr. 28.00.00-A00-212-18 Notat udarbejdet af: Anette Nygaard Bang Bilag 1 Kombinationstilbuddet skal tilrettelægges ud fra den enkelte families dokumenterede

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte fra Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud 15. 25.02.10 Ansøgningsfrist d. 18. februar 2015, kl.

Vejledning til ansøgning om støtte fra Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud 15. 25.02.10 Ansøgningsfrist d. 18. februar 2015, kl. Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Vejledning til ansøgning om støtte fra Puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud 15. 25.02.10 Ansøgningsfrist d. 18. februar 2015,

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og særlige behov ungeområde Merforbrug jævnfør disponeringen. Dagtilbud

Læs mere

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at det over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at det over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales, Pkt.nr. 7 Økonomiske konsekvenser af lovændring for fripladser, dagpasning 460267 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at det over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET

BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET SIDE 1/5 BESLUTNINGSSAG: UDMØNTNING AF BESPARELSER PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET INDSTILLING: Direktionen indstiller til Børn, Familie og Uddannelsesudvalget: 1. At der ikke foretages kapacitetsmæssige tilpasninger

Læs mere

Budget 2018 og budgettildelingsmodeller

Budget 2018 og budgettildelingsmodeller Budget 2018 og budgettildelingsmodeller Børne- og Uddannelsesudvalgets budget 2018 (1.259,3 mio. kr. netto) 2 BU-mødet 7/3-2018 Dagtilbudsområdets budget 2018 (398,4 mio. kr. netto) Dagpleje Den centrale

Læs mere

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august Stevns Dagskole. Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning

Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august Stevns Dagskole. Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning Forslag til ressourcetildeling pr. 1. august 2019 Stevns Dagskole Supplerende notat på baggrund af BUL s beslutning 12.03.19 April 2019 S. 1/11 Indhold 1 - Indledning...3 2 - Model 5 30/33 ugentlige timer

Læs mere

NOTAT. Principper Princippet bag modellen er, at:

NOTAT. Principper Princippet bag modellen er, at: NOTAT DEMOGRAFIREGULERING PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET Nærværende notat beskriver en foreslået model for justering af dele af budgettet til dagtilbudsområdet for den demografiske udvikling. Resultaterne af modellen

Læs mere

Budget 2009 til 1. behandling

Budget 2009 til 1. behandling Befolkningstal Der er udarbejdet en ny befolkningsprognose for 2008 til 2020 på baggrund af lokalt boligprogram og befolkningssammensætning pr. 1. januar 2008. Det planlagte boligprogram betyder, at der

Læs mere

Administrationsgrundlag dagtilbud April 2019

Administrationsgrundlag dagtilbud April 2019 Administrationsgrundlag dagtilbud April 2019 Indhold Indledning... 2 Normeringsprincipper... 2 Normering til deltidspladser... 2 Almindelige deltidspladser... 2 Deltidspladser i forbindelse med barsel

Læs mere

HANDLEFORSLAG VEDR. BØRNEUDVALGETS OMRÅDE

HANDLEFORSLAG VEDR. BØRNEUDVALGETS OMRÅDE HANDLEFORSLAG VEDR. BØRNEUDVALGETS OMRÅDE Administrative forslag BU1 Reduktion i støttepædagogkorpset med 4 fuldtidsstillinger Børneudvalget Dagtilbudsområdet Funktion: 05.25.10 X Der er i dag reserveret

Læs mere