EMIR - OVERBLIK OG BETYDNING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "EMIR - OVERBLIK OG BETYDNING"

Transkript

1 EMIR - OVERBLIK OG BETYDNING A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP September 2015

2 Made simple: EMIR gennemfører omfattende ændringer i EU s håndtering af den finansielle sektor. Som følge af de foregående års finansielle krise besluttede G20 landene i 2009, at øge stabiliteten og gennemsigtigheden i det finansielle system. Dette er søgt gennemført ved at reducere systemisk risiko og øge gennemsigtigheden på de finansielle markeder. Med EMIR er målsætningen, at reducere modparts -og operationel risiko på over-the-counter (OTC) derivat markedet. Det er dermed udelukkende virksomheder, som handler med ikke-børshandlede derivater, der vil blive påvirket af EMIR reguleringen. Flere risikostyringstiltag er allerede trådt i kraft, og i de kommende år følger clearingspligten.

3 Baggrund Hvem er omfattet? Som følge af de foregående års finansielle krise besluttede G20 landene i 2009, at øge stabiliteten og gennemsigtigheden i det finansielle system. EMIR er den europæiske del af denne regulering og sigter på, at regulere derivathandlen. Dette søges gjort gennem obligatorisk central clearing af udvalgte OTC derivater, obligatorisk rapportering af alle handler samt øgede krav til risikostyring. Endelig indeholder EMIR ny regulering og regler for organisering, ledelse og drift af både Trade Repositories (TR) og Central Counterparties (CCP). EMIR trådte i kraft 16. august Det er European Securities and Markets Authority (ESMA), der står for implementeringen af EMIR i form af Regulatory -og Implementing Technical Standards (RTS og ITS). De vigtigste standarder er: Detaljer om hvilke data, der skal rapporteres til TRs. Detaljer om ansøgning, registrering og operationelle standarder for TRs. Hvilke data, der skal offentliggøres af TRs. Generelle retningslinjer, risikostyring og godkendelses procedurer for CCPs. Detaljer om produkter omfattet af obligatorisk central clearing samt tekniske detaljer omkring den centrale clearing. Retningslinjer og regler omkring obligatoriske risiko reducerende tiltag. Specifikation af nye modparts kategorier. EMIRs regler vil løbende blive indfaset i takt med at RTS bliver godkendt. De nye regler skal ses i sammenhæng med de sideløbende reguleringer i form af MIFID II, CRD IV og BCBS- IOSCO. For at en virksomhed bliver omfattet af EMIR, skal følgende én af følgende være opfyldt; En finansiel eller ikke finansiel virksomhed, der handler derivater. En modpart etableret indenfor EEA eller som har betydelig indflydelse indenfor EEA. En ikke-eu modpart, der handler OTC derivater med en EU-modpart. Hertil kommer, at der med EMIR er indført en ny kategorisering af modparter; Finansielle modparter (FC), Ikke-finansielle modparter over clearinggrænsen (NFC+), samt Ikke-finansielle modparter under clearinggrænsen (NFC-) Clearingspligten Den obligatoriske clearingspligt gælder alle OTC derivater der er omfattet af ESMAs RTS. Initialt er der tale om rente- og kreditderivater. Efterfølgende bliver valuta-, aktie- og råvarederivater også omfattet. Yderligere omfatter clearingspligten kun FC og NFC+, hvor den ene part er etableret i EU. Clearingspligten indfases i flere tempi afhængigt af virksomhedstype. Kategori 1: Består af modparter (FC og NFC+), der er direkte medlemmer af mindst en autoriseret CCP.

4 Kategori 2: FCs, der ikke er omfattet af kategori 1, dvs. de er indirekte clearing medlemmer via en eller flere clearing brokers (CB), der så er direkte medlem af en CCP. Herudover skal de have en gnsn. Brutto udestående hovedstol i OTC derivater på over 8 Mia. EUR. Kategori 3: FCs, der ikke er omfattet af kategori 1 og 2 og hvis brutto udestående hovedstol i OTC derivater er under 8 Mia. EUR. Kategori 4: Alle NFC+, der ikke er omfattet af kategori 1, 2 eller 3. Der er således ikke clearingspligt for NFCmodparter. Dertil kommer, at Pensionskasser har en general undtagelse fra clearing frem til august Clearingspligtens start er afhængig af derivat og virksomhedstype; For kategori 1 starter clearingspligten i april For kategori 2 i oktober For kategori 3 i april For kategori 4 i april Der vil endvidere være pligt til at frontloade (dvs. de handler der indgås i perioden op til starten af clearingspligten skal cleares når start datoen kommer) de omfattede derivater som indgås henholdsvis 4 måneder (for kategori 1) og 7 måneder (for kategori 2) forud for datoen for clearingspligten. Dvs. at frontloading starter i december 2015 for kategori 1 og marts 2016 for kategori 2 modparter. Clearing processen går overordnet ud på, at en derivathandel mellem to modparter bliver erstattet af to nye handler mellem clearinghuset (CCP) og hver af de to modparter. Det betyder, at CCP'en overtager modpartsrollen (og risikoen) for hver af de to oprindelige modparter, der så ikke længere har nogen handel direkte med hinanden. Processen kan foregå via forskellige metoder: 1. Som direkte medlem af en CCP (Member Clearing). 2. Som kunde hos et direkte medlem (Client Clearing). 3. Som kunde hos en kunde hos et direkte medlem (Indirekt Clearing). I praksis betyder det, at omfattede virksomheder skal stille sikkerhed hos en CCP i stedet for en bilateral modpart, enten direkte eller via en clearing broker. CCP'en vil opkræve ekstra sikkerhed i form af Initial Margin (IM), vil kræve variation margin (VM) i kontanter i den underliggende valuta, samt opkræve en række forskellige gebyrer og rentemarginaler. Herudover kræves et ikke-ubetydeligt operationelt setup. Alt i alt en række ekstra omkostninger og øget sikkerhedsstillelse. Til gengæld får clearede handler en lempelse i kapitalbelastningen i CRD IV ligesom den øgede standardisering og likviditet betyder en lavere/bedre prisstillelse på clearede handler. Den nødvendige juridiske dokumentation er afhængig af hvilken metode der anvendes. Som udgangspunkt skal virksomheder have en ISDA Master Agreement inkl. CSA og en Execution Agreement med de modparter du handler med. Ved Client Clearing skal der være en ISDA client clearing agreement med Clearing Brokeren/Clearing Member. Ved Member Clearing skal der tilsluttes Clearing House Rules og en ISDA Master. Uanset metode skal der være et Security Deed mellem modparten og CCP'en.

5 Herudover kommer en øget mængde Operationelle procedurer fra Front til Backoffice samt organisatoriske og infrastrukturelle emner som ikke må undervurderes. Kontakt FCG for virksomhedsspecifik rådgivning herom. De derivat produkttyper der omfattes af clearingspligten defineres løbende af ESMA. Hovedkravene for at falde under clearings forpligtelsen er graden af standardisering og likviditeten i produktet. Følgende produkter er i første omgang omfattet af clearingspligten: 1. Interest Rate Swaps (IRS) a. Fast til variabel vanilla IRS i EUR, GBP, JPY & USD. b. Variabel til variabel basisswap i EUR, GBP, JPY & USD. 2. Forward Rate Agreements (FRA) a. EUR, GBP & USD op til 3 år. 3. Overnight Index Swap (OIS) a. EUR, GBP & USD op til 3 år. 4. Credit Default Swap (CDS) a. Untranched CDS index itraxx Main 5Y b. Untranched CDS index itraxx crossover 5Y 5. Non-deliverable Forwards (NDF) a. En række Emerging Markets valutaer mod USD i op til 2 år. Risikostyrings tiltag EMIRs bestemmelser omkring risikostyring gælder for alle OTC derivater, der ikke er clearet via en central modpart og uanset om modparten er en FC, NFC+ eller NFC-. 1. Hurtige bekræftelser. Bekræftelser på indgåelse af handler i OTC derivater skal bekræftes hurtigt. Såfremt begge modparter er FC eller NFC+ er det senest dagen efter indgåelse. Hvis der er tale om NFC- senest 2 dage efter indgåelse. Reglerne trådte i kraft d. 15. marts Håndtering af Uenigheder. Parterne i en OTC derivathandel er forpligtede til at have detaljerede procedurer til at identificere, registrere og løse uenigheder. Det skal registreres hvor længe uenighederne er udestående, hvem modparten er og hvad det uenige beløb er. Reglerne trådte i kraft d. 15. september Portefølje afstemning og komprimering. Alle parter har pligt til at have systemer til at lave porteføljeafstemning med sine modparter. Der er forskellige krav altafhængig af hvilken type modpart din virksomhed er og efter hvor mange handler du har i porteføljen. Modparter med mere end 500 ikke-clearede OTC derivater er forpligtede til at have procedurer på plads til at analysere og overveje muligheden af at foretage en porteføljekomprimering mindst to gange årligt. Reglerne trådte i kraft d. 15. september Daglig MtM beregning. FC og NFC+ er forpligtede til dagligt at foretage en mark-tomarket beregning af deres derivatportefølje. Reglerne trådte i kraft d. 15. marts Udveksling af sikkerheder (Marginkrav). FC og NFC+ er forpligtede til dagligt at udveksle sikkerheder. Koncerninterne og hedge transaktioner er undtaget fra dette krav. Regler forventes gradvist indfaset fra december 2015 til 2019.

6 Rapportering EMIRs bestemmelser omkring rapportering af derivathandler betyder, at alle typer modparter skal indrapportere alle nye, ændrede eller lukkede handler inkl. deres daglige værdi. Alle modparter skal sikre, at en omfattende mængde detaljer om hver enkelt handel skal indberettes til et godkendt Trade Repository (TR). Det er tilladt at outsource indberetningen. Reglerne trådte i kraft i februar Checkliste Indgå ISDA 2013 EMIR Protocol for Portfolio Reconciliation, Dispute Resolution and Disclosure for at være compliant med EMIR reglerne. Indgå ISDA 2013 Reporting Protocol. Lav ISDA Master Agreements inkl. CSA og Execution Agreements med alle dine derivatmodparter. Find mindst én clearing broker eller bliv direkte medlem af mindst én CCP og hav Clearing Agreements på plads med disse. Få en Legal Entity Identifier (LEI) kode. Lav aftale om generering af Unique Trade Identifier (UTI) koder. Tilslut din virksomhed til en udbyder af porteføljeafstemning og komprimering f.eks. TriOptima. Kontakt FCG for at sikre, at din virksomhed er EMIR compliant. FCGs specialister kan hjælpe din virksomhed med alle aspekter omkring EMIR og dens praktiske, juridiske, uddannelsesmæssige og operationelle implementering. Herunder særligt med fokus på et holistisk syn på din virksomheds udfordringer og muligheder i relation til EMIR og sideløbende regulering i form af MIFIR/MIFID II, CRD IV, IOSCO mm. OM FCG The Financial Compliance Group (FCG) er en rådgivningsvirksomhed, som er specialiseret i Compliance og risikostyring i virksomheder, som er under Finanstilsynets eller udenlandske tilsynsmyndigheders tilsyn. FCG er blandt de førende aktører indenfor compliance og risikostyring i Norden med kontorer i København og Stockholm. FCGs kunder omfatter flere af de største banker og forsikringsselskaber i Norden samt en række små specialiserede aktører i den finansielle sektor. FCG hjælper finansielle virksomheder med at opnå deres langsigtede strategiske mål ved at identificere og afhjælpe de udfordringer, som virksomhederne står overfor. FCG har mere end 70 medarbejdere med indgående erfaring fra den finansielle sektor, herunder finansielt tilsynsarbejde og tilsvarende kompetencer inden for risiko- og kapitalstyring. FCG har deltaget i Baselkomitéen og andre internationale fora, og vi har fra ledende positioner udviklet, gennemført og forvaltet risikostyrings- og compliance processer i alle typer af finansielle virksomheder. KONTAKT Mark D. Borella, Senior Manager Direkte: mark.borella@fcg.dk

NYE MARGINKRAV FOR IKKE-CLEAREDE DERIVATER

NYE MARGINKRAV FOR IKKE-CLEAREDE DERIVATER NYE MARGINKRAV FOR IKKE-CLEAREDE DERIVATER - Made Simple A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP Februar 2016 Made simple De kommende regler om bilateral margin forventes at få vidtrækkende

Læs mere

COLLATERAL MANAGEMENT - NYE KRAV, BEGRÆNSNINGER OG MULIGHEDER.

COLLATERAL MANAGEMENT - NYE KRAV, BEGRÆNSNINGER OG MULIGHEDER. COLLATERAL MANAGEMENT - NYE KRAV, BEGRÆNSNINGER OG MULIGHEDER. A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP Januar 2016 Made simple: "Ny regulering på området for Collateral Management betyder,

Læs mere

Konsekvenser for ikke-finansielle modparter

Konsekvenser for ikke-finansielle modparter Finanstilsynet 9. december 2013 J.nr. /sjh Konsekvenser for ikke-finansielle modparter Formålet med EMIR-forordningen (European Market Infrastructure Regulation) er at reducere den systemiske risiko i

Læs mere

EMIR Nye krav for virksomheders anvendelse af OTC-derivater

EMIR Nye krav for virksomheders anvendelse af OTC-derivater Yderligere krav for anvendelse af derivatkontrakter 7. august 2013 EMIR Nye krav for virksomheders anvendelse af OTC-derivater OTC-derivater dækker kontrakter, som handles direkte mellem to parter. Eksempler

Læs mere

Central clearing "you can run, but you cannot hide"

Central clearing you can run, but you cannot hide Central clearing "you can run, but you cannot hide" EMIR hvad går reglerne ud på, og hvordan vil de påvirke den enkelte markedsdeltager? DDF - 28. november 2012 PROGRAM EMIR hvad går reglerne ud på, og

Læs mere

FORORDNINGEN OM OTC-DERIVATER, CENTRALE MODPARTER OG TRANSAKTIONSREGISTRE ("EMIR")

FORORDNINGEN OM OTC-DERIVATER, CENTRALE MODPARTER OG TRANSAKTIONSREGISTRE (EMIR) FORORDNINGEN OM OTC-DERIVATER, CENTRALE MODPARTER OG TRANSAKTIONSREGISTRE ("EMIR") 1 Formål Den 16. august 2012 trådte forordningen om OTC-derivater, centrale modparter og transaktionsregistre ("EMIR")

Læs mere

EMIR: CLEARING AF DERIVATER - EN HELT NY VERDEN DDF'S NETVÆRK FOR INVESTMENT & SECURITIES LAW - 7. MAJ 2014

EMIR: CLEARING AF DERIVATER - EN HELT NY VERDEN DDF'S NETVÆRK FOR INVESTMENT & SECURITIES LAW - 7. MAJ 2014 K R O M A N N R E U M E R T C V R. N R. 6 2 6 0 6 7 1 1 R E G. A D R. : S U N D K R O G S G A D E 5 DK- 2 1 0 0 K Ø B E N H A V N Ø EMIR: CLEARING AF DERIVATER - EN HELT NY VERDEN DDF'S NETVÆRK FOR INVESTMENT

Læs mere

Regulering fra Back til Front, eller omvendt!

Regulering fra Back til Front, eller omvendt! Regulering fra Back til Front, eller omvendt! Cirkusbygningen, d. 13/11-2013 Side 1/19 Lehman lektien Myndighederne vidste ikke hvor store mængder finansielle instrumenter der var udestående. Clearede

Læs mere

Nye regler om derivataftaler vil påvirke alle virksomheder, som har renteswaps, valutaterminsforretninger o.l.

Nye regler om derivataftaler vil påvirke alle virksomheder, som har renteswaps, valutaterminsforretninger o.l. Nye regler om derivataftaler vil påvirke alle virksomheder, som har renteswaps, valutaterminsforretninger o.l. De nye bestemmelser betyder, at alle virksomheder, der har et CVR-nr., fra den 12. februar

Læs mere

NEW STANDARD APPROACH FOR CREDIT RISK - OVERBLIK OG BETYDNING

NEW STANDARD APPROACH FOR CREDIT RISK - OVERBLIK OG BETYDNING NEW STANDARD APPROACH FOR CREDIT RISK - OVERBLIK OG BETYDNING A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP Oktober 2015 Made simple: Basel komiteen offentliggjorde i december 2014 et forslag til

Læs mere

FUNDAMENTAL REVIEW OF THE TRADING BOOK - OVERBLIK OG BETYDNING

FUNDAMENTAL REVIEW OF THE TRADING BOOK - OVERBLIK OG BETYDNING FUNDAMENTAL REVIEW OF THE TRADING BOOK - OVERBLIK OG BETYDNING A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP December 2015 Made simple: Fundamental review of the trading book dækker over forskellige

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.3.2017 C(2017) 1658 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 16.3.2017 om ændring af delegeret forordning (EU) 2015/2205, (EU) 2016/592 og (EU) 2016/1178

Læs mere

European Market Infrastructure Regulation (EMIR)

European Market Infrastructure Regulation (EMIR) European Market Infrastructure Regulation (EMIR) - Konsekvenser for banker og kunder Christian Andersen Markedsrisiko christian.andersen@jyskebank.dk Side 1/21 Agenda Hvad er EMIR? Konsekvenser Omkostninger

Læs mere

EMIR og MiFID II. Hvilke nye regler rammer markedsdeltagerne? Susanne Schjølin Larsen og Andreas Hallas, Kromann Reumert 7.

EMIR og MiFID II. Hvilke nye regler rammer markedsdeltagerne? Susanne Schjølin Larsen og Andreas Hallas, Kromann Reumert 7. EMIR og MiFID II Hvilke nye regler rammer markedsdeltagerne? Susanne Schjølin Larsen og Andreas Hallas, Kromann Reumert 7. november 2016 Sundkrogsgade 5, DK-2100 København Ø CVR. nr: DK 62 60 67 11 Side

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 25.4.2019 C(2019) 3221 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) / af 25.4.2019 om anerkendelse af Japans retlige, tilsynsmæssige og håndhævelsesmæssige rammer

Læs mere

MREL OG TLAC - OVERBLIK OG STRATEGISK BETYDNING

MREL OG TLAC - OVERBLIK OG STRATEGISK BETYDNING MREL OG TLAC - OVERBLIK OG STRATEGISK BETYDNING A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP December 2015 Made simple: Med implementeringen af BRRD vil alle finansielle institutter i EU fremadrettet

Læs mere

MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR

MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG VÆRDIPAPIRER - MiFID II og MiFIR 1 Formål EU-Kommissionen stillede den 20. oktober 2011 forslag til en revision af det nugældende direktiv om markeder for finansielle

Læs mere

MiFID II og MiFIR. 1 Formål

MiFID II og MiFIR. 1 Formål MiFID II og MiFIR DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EU- ROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF SAMT FORORDNING OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER 1 Formål

Læs mere

Ny EU regulering på post trade området

Ny EU regulering på post trade området Ny EU regulering på post trade området Finanstilsynets EU formandskabsforum, 24. juni 2011 Stig Nielsen EMIR: Formål Hovedformål: At reducere den systemiske risiko fra handel med derivater ( dominoeffekt

Læs mere

COMPLIANCE VERSION 2.0? SKAL COMPLIANCE LÆNGERE FREM PÅ SLAGMARKEN - I FIRST LINE OF DEFENCE? EN PUBLIKATION AF FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP A/S

COMPLIANCE VERSION 2.0? SKAL COMPLIANCE LÆNGERE FREM PÅ SLAGMARKEN - I FIRST LINE OF DEFENCE? EN PUBLIKATION AF FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP A/S COMPLIANCE VERSION 2.0? SKAL COMPLIANCE LÆNGERE FREM PÅ SLAGMARKEN - I FIRST LINE OF DEFENCE? EN PUBLIKATION AF FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP A/S Made simple: Den traditionelle compliancefunktion

Læs mere

Det er ikke alene EU-myndighederne og de nationale myndigheder, der skal træffe forberedelser til udtrædelsen, men også private parter.

Det er ikke alene EU-myndighederne og de nationale myndigheder, der skal træffe forberedelser til udtrædelsen, men også private parter. EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR FINANSIEL STABILITET, FINANSIELLE TJENESTEYDELSER OG KAPITALMARKEDSUNIONEN Bruxelles, den 8. februar 2018 MEDDELELSE TIL INTERESSENTERNE DET FORENEDE KONGERIGES

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til. Forslag til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til. Forslag til DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15.9.2010 SEK(2010) 1059 ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN Ledsagedokument til Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 343/48 22.12.2017 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/2417 af 17. november 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014 om markeder for finansielle

Læs mere

DE 4 NØGLEFUNKTIONER UNDER SOLVENS II A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP

DE 4 NØGLEFUNKTIONER UNDER SOLVENS II A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP DE 4 NØGLEFUNKTIONER UNDER SOLVENS II A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP Made simple Solvens II udgør den mest omfattende reform af de fælleseuropæiske regler for forsikringsselskaber,

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.11.2017 C(2017) 7684 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 17.11.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014

Læs mere

Market Making og likviditet i den fremtidige markedsstruktur

Market Making og likviditet i den fremtidige markedsstruktur Market Making og likviditet i den fremtidige markedsstruktur Finansanalytikerforeningen, mandag den 16.september 2013 Christian Heiberg OTC-markedet, den hidtidige markedsstruktur Hvor ligger 500M 10-årige

Læs mere

Centrale modparter på derivatmarkederne

Centrale modparter på derivatmarkederne 137 Centrale modparter på derivatmarkederne Søren Korsgaard, Betalingsformidlingskontoret INDLEDNING OG SAMMENFATNING Artiklen "Clearing via centrale modparter i Danmark" i denne kvartalsoversigt beskrev,

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. september 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. september 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. september 2017 (OR. en) 12073/17 EF 190 ECOFIN 716 CODEC 1375 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 11. september 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU,

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. oktober 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. oktober 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. oktober 2016 (OR. en) 13471/16 EF 309 ECOFIN 929 DELACT 219 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 19. oktober 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU,

Læs mere

DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF

DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF DIREKTIV OM MARKEDER FOR FINANSIELLE INSTRUMENTER OG OPHÆVELSE AF EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2004/39/EF 1 Formål EU-Kommissionen stillede den 20. oktober 2011 forslag til en revision af det

Læs mere

ER DIN VIRKSOMHED KLAR TIL MIFID II?

ER DIN VIRKSOMHED KLAR TIL MIFID II? ER DIN VIRKSOMHED KLAR TIL MIFID II? A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP A/S Made simple: MiFID II gennemfører omfattende ændringer i EU s håndtering af den finansielle sektor. Med et hovedfokus

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.12.2014 C(2014) 9802 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 18.12.2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU)

Læs mere

Krise, regulering og tilsyn

Krise, regulering og tilsyn Krise, regulering og tilsyn Ulrik Nødgaard Finanstilsynet Fokusområder i kølvandet på krisen 1. Mere og bedre kapital 2. Bedre likviditetsstyring 3. Større stødpuder i solvensen og mindre procyclikalitet

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 28.11.2017 L 312/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/2194 af 14. august 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 1.12.2015 L 314/13 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2015/2205 af 6. august 2015 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 648/2012 for så vidt angår reguleringsmæssige

Læs mere

OTC Derivater Fokus: Clearingforpligtelsen

OTC Derivater Fokus: Clearingforpligtelsen Regulatorisk Reform OTC Derivater Fokus: Clearingforpligtelsen Indledning OTC derivatmarkedet står på tærsklen til en ny æra. Indgåelse og afvikling af OTC derivater har indtil nu primært været reguleret

Læs mere

Fokus - OTC-derivater

Fokus - OTC-derivater Kapitalmarked og finansielle virksomheder 8. juli 2013 Fokus - OTC-derivater Handlen med OTC-derivater vil inden for kort tid ændre sig markant, når effekterne af den nye EMIRforordning viser sig. Snart

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3100 - Økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3100 - Økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3100 - Økofin Bilag 2 Offentligt 14. juni 2011 Supplerende samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 20. juni 2011 1) Forslag til revision af direktiv om indskydergarantiordninger

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 23.2.2013 Den Europæiske Unions Tidende L 52/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. 148/2013 af 19. december 2012 om udbygning af Europa-Parlamentets

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK 1.3.2013 Den Europæiske Unions Tidende C 60/1 III (Forberedende retsakter) DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS UDTALELSE af 27. november 2012 om en række forslag til reguleringsmæssige

Læs mere

Mere specifikt giver forslaget anledning til følgende kommentarer.

Mere specifikt giver forslaget anledning til følgende kommentarer. Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Sendt pr. e-mail til: ank@ftnet.dk, pch@ftnet.dk og eu.mail@ftnet.dk Dok. ansvarlig: HHO Sekretær: Sagsnr: 2005-400 Doknr: d2017-7325-2.0 18. maj 2017 Europa-Kommissionens

Læs mere

MiFID II. Muligheder & udfordringer. David Moalem, partner, advokat, ph.d. Januar 2015

MiFID II. Muligheder & udfordringer. David Moalem, partner, advokat, ph.d. Januar 2015 Muligheder & udfordringer David Moalem, partner, advokat, ph.d. Januar 2015 2 Fem spørgsmål på programmet 1 Hvordan bør vi arbejde med ny regulering? 2 Hvad er baggrunden for? 3 Hvordan ser det ud med

Læs mere

Finanstilsynet har ved mail af 1. juli 2013 fremsendt ovennævnte lovudkast i høring med anmodning om Finansrådets bemærkninger.

Finanstilsynet har ved mail af 1. juli 2013 fremsendt ovennævnte lovudkast i høring med anmodning om Finansrådets bemærkninger. Svar på høring over udkast til lovforslag om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om værdipapirhandel m.v., straffeloven, retsplejeloven, lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v.

Læs mere

Dagsorden. for den ekstraordinære generalforsamling i Hedgeforeningen Nordea Invest Portefølje (Kapitalforening)

Dagsorden. for den ekstraordinære generalforsamling i Hedgeforeningen Nordea Invest Portefølje (Kapitalforening) Dagsorden for den ekstraordinære generalforsamling i Hedgeforeningen Nordea Invest Portefølje (Kapitalforening) Onsdag den 21. december 2016 kl. 10.30 11.00 i Nordeas lokaler Heerings Gaard Overgaden neden

Læs mere

Betingelser for i ndberetning af derivathandler

Betingelser for i ndberetning af derivathandler Betingelser for i ndberetning af derivathandler Gældende fra november 2013 Disse betingelser for indberetning af derivathandler ( Betingelserne ) er gældende mellem dig ( Kunden ) og Danske Bank A/S (

Læs mere

Retningslinjer for brugen af identifikatoren for juridiske enheder (LEI)

Retningslinjer for brugen af identifikatoren for juridiske enheder (LEI) EIOPA(BoS(14(026 DA Retningslinjer for brugen af identifikatoren for juridiske enheder (LEI) EIOPA WesthafenTower Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Phone: +49 69 951119(20 Fax: +49 69 951119(19

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. september 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. september 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. september 2017 (OR. en) 12493/17 EF 208 ECOFIN 746 DELACT 164 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 22. september 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU,

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.9.2017 C(2017) 6464 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 29.9.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/1011

Læs mere

Skema til indberetning af mistænkelige transaktioner og ordrer

Skema til indberetning af mistænkelige transaktioner og ordrer L 160/10 BILAG Skema til indberetning af mistænkelige transaktioner og ordrer AFDELING 1 IDENTITETEN PÅ DEN ENHED/PERSON, SOM FREMSENDER INDBERETNINGEN OM MISTÆNKELIGE TRANSAKTI ONER OG ORDRER Personer,

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2016 C(2016) 8542 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 20.12.2016 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 648/2012 for så

Læs mere

34 Regulatorisk Reform OTC Derivater. Revision & Regnskabsvæsen nr. 4 2013 Fokus: Forhandling af Client Clearing Agreements Ti gode Tip

34 Regulatorisk Reform OTC Derivater. Revision & Regnskabsvæsen nr. 4 2013 Fokus: Forhandling af Client Clearing Agreements Ti gode Tip For langt de fleste skandinaviske markedsaktører, der vil blive omfattet af clearingforpligtelsen, vil clearing komme til at foregå som kunde af et direkte CCP medlem (en Clearing Broker ). 34 Regulatorisk

Læs mere

Retningslinjer om EMIR-forordningens anti-procykliske marginforanstaltninger for centrale modparter

Retningslinjer om EMIR-forordningens anti-procykliske marginforanstaltninger for centrale modparter Retningslinjer om EMIR-forordningens anti-procykliske marginforanstaltninger for centrale modparter 15/04/2019 ESMA70-151-1496 DA Indholdsfortegnelse I. Anvendelsesområde... 2 II. Henvisninger til lovgivning

Læs mere

Fokus - Markedsmisbrug på energimarkederne

Fokus - Markedsmisbrug på energimarkederne Kapitalmarked og finansielle virksomheder 4. juni 2013 Fokus - Markedsmisbrug på energimarkederne Folketinget har i dag vedtaget en ny lov, der ændrer el- og naturgasforsyningslovene og fastsætter strafferammer

Læs mere

Transaktionsindberetning (TRS) - spørgsmål

Transaktionsindberetning (TRS) - spørgsmål Finanstilsynet 20. september 2007 J.nr. 6371-0006 /CMM Transaktionsindberetning (TRS) - spørgsmål Finanstilsynet har i forbindelse med implementeringen af systemet til transaktionsindberetning (TRS) løbende

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.1.2017 C(2017) 149 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 20.1.2017 om berigtigelse af delegeret forordning (EU) 2016/2251 af 4. oktober 2016 om supplerende

Læs mere

Ordreudførelses- politik

Ordreudførelses- politik Ordreudførelses- politik Gældende pr. 1. januar 2018 1. Formål Denne ordreudførelsespolitik beskriver de principper, vi følger, når vi udfører ordrer med finansielle instrumenter for vores detailkunder

Læs mere

Implementering af MiFID II og rapport om honorarmodeller for investeringsforeninger

Implementering af MiFID II og rapport om honorarmodeller for investeringsforeninger 18. december 2015 Nyhedsbrev Bank & Finans Implementering af MiFID II og rapport om honorarmodeller for investeringsforeninger Finanstilsynet sendte den 16. november 2015 tre lovforslag i høring. Lovforslagene

Læs mere

Revision af EMIR. Resumé. Høringssvar. Finanstilsynet Att.: Anna Kjeltsen Århusgade København Ø

Revision af EMIR. Resumé. Høringssvar. Finanstilsynet Att.: Anna Kjeltsen Århusgade København Ø Finanstilsynet Att.: Anna Kjeltsen Århusgade 110 2100 København Ø Sendt pr. e-mail: ank@ftnet.dk og pch@ftnet.dk Revision af EMIR Resumé Godt udgangspunkt for revision af EMIR Finanstilsynet har den 4.

Læs mere

Nordeas Ordreudførelsespolitik

Nordeas Ordreudførelsespolitik Nordeas Ordreudførelsespolitik Januar 2017 Koncernledelsen har ved den administrerende direktør for Nordea Bank AB (publ) og koncernchef (CEO) godkendt denne politik for udførelse og videregivelse af ordrer

Læs mere

Bornholms Regionskommune

Bornholms Regionskommune 2. juni 2010 Bornholms Regionskommune Finansiel strategi - rapportering Ordforklaring VaR = Value at Risk risiko hvor stor er vores risiko i kroner? Her: Med 95% sandsynlighed det værst tænkelige udfald

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 304/6 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/2154 af 22. september 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014 for så vidt angår reguleringsmæssige

Læs mere

BEST EXECUTION RAPPORT Fondsmæglerselskabet CABA Capital A/S CVR:

BEST EXECUTION RAPPORT Fondsmæglerselskabet CABA Capital A/S CVR: BEST EXECUTION RAPPORT 2018 Fondsmæglerselskabet CABA Capital A/S CVR: 38 10 25 75 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Baggrund... 2 Tætte relationer, interessekonflikter og fælles ejerskab... 3 Rabatter

Læs mere

Retningslinjer og henstillinger

Retningslinjer og henstillinger Retningslinjer og henstillinger Retningslinjer og henstillinger vedrørende skriftlige aftaler mellem medlemmer af CCP-kollegier ESMA CS 60747 103 rue de Grenelle 75345 Paris Cedex 07 France Tel. +33 (0)

Læs mere

BILAG KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /..

BILAG KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.10.2014 C(2014) 7117 final ANNEX 1 BILAG KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU

Læs mere

Høring om ændringsforslag til EMIR forordningen

Høring om ændringsforslag til EMIR forordningen Høring om ændringsforslag til EMIR forordningen 22.05.2017 takker for muligheden for at give bemærkninger til Kommissionens forslag til revision af Europa-Parlamentet og Rådets forordning vedrørende regulering

Læs mere

Aktuelle udfordringer i en sektor med hård og stigende konkurrence

Aktuelle udfordringer i en sektor med hård og stigende konkurrence Aktuelle udfordringer i en sektor med hård og stigende konkurrence Finanskonference, PwC, 6 april 2017 Anders Svennesen, Chief Investment Officer Udviklingen i vækst og inflation Hvor er vi på vej hen?

Læs mere

MiFID II. Status og overblik Fondsmæglerforeningen. Andreas Hallas, Kromann Reumert 14. november 2016

MiFID II. Status og overblik Fondsmæglerforeningen. Andreas Hallas, Kromann Reumert 14. november 2016 MiFID II Status og overblik Fondsmæglerforeningen Andreas Hallas, Kromann Reumert 14. november 2016 Sundkrogsgade 5, DK-2100 København Ø CVR. nr: DK 62 60 67 11 Side 1 MiFID II / MiFIR Produkttilsyn Transaktionsindberetning,

Læs mere

Kapitel 6 De finansielle markeder

Kapitel 6 De finansielle markeder Kapitel 6. De finansielle markeder 2 Kapitel 6 De finansielle markeder 6.1 Verdens finansielle markeder For bedre at forstå størrelsen af verdens finansielle markeder vises i de følgende tabeller udviklingen

Læs mere

Transaktionsindberetning. v) Kim Bederholm Børskontoret

Transaktionsindberetning. v) Kim Bederholm Børskontoret Transaktionsindberetning v) Kim Bederholm Børskontoret 1 Transaktionsindberetning Lov om værdipapirhandel m.v. (lovbekendtgørelse nr. 214 af 2. april 2008) Bekendtgørelse 1189/2007 om indberetning af transaktioner

Læs mere

Retningslinjer og henstillinger

Retningslinjer og henstillinger Retningslinjer og henstillinger Retningslinjer og henstillinger med henblik på at fastlægge konsekvente og effektive vurderinger af interoperabilitetsordninger ESMA CS 60747 103 rue de Grenelle 75345 Paris

Læs mere

FÆLLES EUROPÆISK REGULERING AF SKYGGEBANKER - AKTØRERNE OG AKTIVITETERNE

FÆLLES EUROPÆISK REGULERING AF SKYGGEBANKER - AKTØRERNE OG AKTIVITETERNE FÆLLES EUROPÆISK REGULERING AF SKYGGEBANKER - AKTØRERNE OG AKTIVITETERNE 1 Skyggebanksystemet Skyggebanksystemet er det kreditformidlingssystem, der omfatter enheder og aktiviteter, som falder uden for

Læs mere

FAIF Loven DVCA orientering

FAIF Loven DVCA orientering FAIF Loven DVCA orientering Indledning Den 22. juli 2013 trådte den ny lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. ( FAIF loven ) i kraft. FAIF loven implementerer EU Direktiv 2011/61/EU om

Læs mere

Bornholms Regionskommune

Bornholms Regionskommune 2. marts 2010 Bornholms Regionskommune Finansiel strategi - rapportering Ordforklaring VaR = Value at Risk risiko hvor stor er vores risiko i kroner? Her: Med 95% sandsynlighed det værst tænkelige udfald

Læs mere

Investorbeskyttelse. Resumé. Høringssvar. Finanstilsynet. Att.: Carsten Stege Rasmussen. Århusgade København Ø

Investorbeskyttelse. Resumé. Høringssvar. Finanstilsynet. Att.: Carsten Stege Rasmussen. Århusgade København Ø Finanstilsynet Att.: Carsten Stege Rasmussen Århusgade 110 2100 København Ø Investorbeskyttelse Resumé B Ø R S M Æ G L E R - F O R E N I N G E N Direktivnær implementering og proportionalitet Finanstilsynet

Læs mere

POLITIK FOR HÅNDTERING AF INTERESSEKONFLIKTER. Indholdsfortegnelse

POLITIK FOR HÅNDTERING AF INTERESSEKONFLIKTER. Indholdsfortegnelse POLITIK FOR HÅNDTERING AF INTERESSEKONFLIKTER Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Definition af interessekonflikter... 2 3. Identifikation af interessekonflikter... 2 4. Forebyggelse og håndtering

Læs mere

Nyhedsbrev. Bank & Finans. Januar 2015

Nyhedsbrev. Bank & Finans. Januar 2015 Januar 2015 Nyhedsbrev Bank & Finans Nye regler om kapitalbuffere De nye regler om kapitalbuffere implementerer kapitel 4 i CRD IV 1. De nye regler om kapitalbuffere blev vedtaget ved Lov nr. 268 af den

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 230 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 230 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del Bilag 230 Offentligt 04-07-2017 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Bekendtgørelse om storaktionærer 1

Bekendtgørelse om storaktionærer 1 Bekendtgørelse om storaktionærer 1 I medfør af 29, stk. 7, og 93, stk. 4, i lov om værdipapirhandel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 831 af 12. juni 2014, som ændret ved lov nr. 532 af 29. april 2015, fastsættes:

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0857 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0857 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0857 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.11.2016 COM(2016) 857 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET i henhold til artikel 85, stk.

Læs mere

Retningslinjer for transaktionsregistres beregning af positioner i henhold til EMIR

Retningslinjer for transaktionsregistres beregning af positioner i henhold til EMIR Retningslinjer for transaktionsregistres beregning af positioner i henhold til EMIR 28/03/2019 ESMA70-151-1350 DA Indholdsfortegnelse I. Anvendelsesområde... 3 II. Henvisninger til retsakter, forkortelser

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.8.2017 C(2017) 5812 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 28.8.2017 om ændring af delegeret forordning (EU) 2017/565 for så vidt angår specifikation

Læs mere

www.corporateeurope.org

www.corporateeurope.org www.corporateeurope.org Hovedaktører i finanslobbyen i Bruxelles Debatten i en nøddeskal Vil en begrænsning af pengestrømmen ind på markedet for råvarebaserede derivater kunne dæmpe store prisudsving?

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) L 352/20 Den Europæiske Unions Tidende 21.12.2012 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 1247/2012 af 19. december 2012 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for formatet for og hyppigheden

Læs mere

Høringsperioden afsluttes den 9. oktober 2014, og det endelige lovforslag forventes fremsat i januar 2015.

Høringsperioden afsluttes den 9. oktober 2014, og det endelige lovforslag forventes fremsat i januar 2015. 9. september 2014 Nyhedsbrev Bank & Finans Implementering af Solvens II-Direktivet i dansk ret Finanstilsynet sendte den 28. august 2014 lovforslag ( Lovforslaget ) til implementering af dele af Europa-Parlamentets

Læs mere

Vejledning om hvilke markeder danske UCITS kan investere på i henhold til 139 i lov om investeringsforeninger m.v.

Vejledning om hvilke markeder danske UCITS kan investere på i henhold til 139 i lov om investeringsforeninger m.v. VEJ nr 9017 af 05/01/2015 Gældende Offentliggørelsesdato: 14-01-2015 Erhvervs- og Vækstministeriet Ændrer i/ophæver VEJ nr 35 af 03/05/2010 Vejledning om hvilke markeder danske UCITS kan investere på i

Læs mere

Politik for ordreudførelse

Politik for ordreudførelse Politik for ordreudførelse 11.12.2017 Indledning Denne ordreudførelsespolitik indeholder en beskrivelse af, hvordan der sikres bedst mulig ordreudførelse i overensstemmelse med Direktiv 2014/65/EU om Markeder

Læs mere

Retningslinjer og henstillinger

Retningslinjer og henstillinger Retningslinjer og henstillinger Retningslinjer og henstillinger vedrørende gennemførelsen af CPSS-IOSCO's principper for den finansielle markedsinfrastruktur med hensyn til centrale modparter 4.9.2014

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 346/42 Den Europæiske Unions Tidende 20.12.2013 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1375/2013 af 19. december 2013 om ændring af forordning (EF) nr. 1126/2008 om vedtagelse af visse internationale regnskabsstandarder

Læs mere

INDSIGT NOVEMBER 2009

INDSIGT NOVEMBER 2009 INDSIGT NOVEMBER 2009 DEN KOMMUNALE ØKONOMI UDFORDRINGER OG MULIGHEDER Baggrund Det danske samfund, herunder kommunerne, står i disse år over for nogle kolossale økonomiske udfordringer. Mens emner som

Læs mere

Fokus Forslag til forordning om benchmarks

Fokus Forslag til forordning om benchmarks Kapitalmarked og finansielle virksomheder 31. oktober 2013 Fokus Forslag til forordning om benchmarks I dette nyhedsbrev sætter vi fokus på Kommissionens forslag (klik på link) til forordning vedrørende

Læs mere

Vejledning til Bekendtgørelse nr. xx af xx.xx.xxxx om den klageansvarlige og oplysninger om antal klager behandlet af den klageansvarlige

Vejledning til Bekendtgørelse nr. xx af xx.xx.xxxx om den klageansvarlige og oplysninger om antal klager behandlet af den klageansvarlige Vejledning til Bekendtgørelse nr. xx af xx.xx.xxxx om den klageansvarlige og oplysninger om antal klager behandlet af den klageansvarlige Finanstilsynet 9. februar 2016 J.nr. 1910-0008 /SSC Indledning

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Økonomi- og Valutaudvalget 13.12.2010 2010/0000(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om grønbogen om corporate governance i finansielle institutioner (2010/0000(INI)) Økonomi- og Valutaudvalget

Læs mere

Bornholms Regionskommune

Bornholms Regionskommune 2. september 2010 Bornholms Regionskommune Finansiel strategi - rapportering Ordforklaring VaR = Value at Risk risiko hvor stor er vores risiko i kroner? Her: Med 95% sandsynlighed det værst tænkelige

Læs mere

MiFID II. Muligheder & udfordringer. David Moalem, partner, advokat, ph.d. 28. oktober 2014

MiFID II. Muligheder & udfordringer. David Moalem, partner, advokat, ph.d. 28. oktober 2014 Muligheder & udfordringer David Moalem, partner, advokat, ph.d. 28. oktober 2014 To budskaber til arbejdet med implementering af ny regulering Hvordan bør vi arbejde med ny regulering? 3 Budskab 1. Ny

Læs mere

Retningslinjer Afstemning af automatiske afbrydelser af handelen og offentliggørelse af suspensioner af handelen i henhold til MiFID II

Retningslinjer Afstemning af automatiske afbrydelser af handelen og offentliggørelse af suspensioner af handelen i henhold til MiFID II Retningslinjer Afstemning af automatiske afbrydelser af handelen og offentliggørelse af suspensioner af handelen i henhold til MiFID II 27/06/2017 ESMA70-872942901-63 DA Indhold 1 Anvendelsesområde...

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 21. marts 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 21. marts 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 21. marts 2017 (OR. en) 9165/16 COR 1 EF 125 ECOFIN 439 DELACT 83 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 17. marts 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU,

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.12.2018 C(2018) 9122 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 19.12.2018 om ændring af delegeret forordning (EU) 2015/2205, delegeret forordning (EU) 2016/592

Læs mere

Nyhedsbrev. Capital Markets. Juli 2012

Nyhedsbrev. Capital Markets. Juli 2012 Juli 2012 Nyhedsbrev Capital Markets Nye prospektbekendtgørelser Den 1. juli 2012 blev væsentlige ændringer til prospektdirektivet implementeret i dansk ret gennem udstedelsen af nye prospektbekendtgørelser.

Læs mere

Nordeas Ordreudførelsespolitik

Nordeas Ordreudførelsespolitik Nordeas Ordreudførelsespolitik 1. januar 2019 Koncernledelsen har ved den administrerende direktør for Nordea Bank Abp og koncernchef (CEO) godkendt denne politik for udførelse og videregivelse af ordrer

Læs mere

Ejendomsselskaber. - under finansielt tilsyn December 2013 FAIF

Ejendomsselskaber. - under finansielt tilsyn December 2013 FAIF Ejendomsselskaber - under finansielt tilsyn December 2013 FAIF FAIF-loven Den 22. juli 2013 trådte en ny lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. ( FAIF loven ) i kraft. Loven implementerer

Læs mere