NOTAT. Trængselsafgift i Hovedstaden - Miljøundersøgelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NOTAT. Trængselsafgift i Hovedstaden - Miljøundersøgelse"

Transkript

1 Trængselsafgift i Hovedstaden - Miljøundersøgelse Vejdirektoratet har gennemført en miljøundersøgelse af en trængselsafgift i Hovedstadsområdet. Undersøgelsen indgår som en del af regeringens arbejde med at indføre en trængselsafgift. Miljøundersøgelsen er den 16. januar 2012 fremlagt i form af en miljøredegørelse, der stilles til rådighed for offentligheden og Folketinget, og som indgår som en del af lovgivningsprocessen. I det følgende er miljøredegørelsens indhold og resultater søgt sammenfattet og kort kommenteret med særlig fokus på konsekvenser i Hvidovre Kommune. NOTAT Hvidovre Kommune Teknisk Forvaltning Vej- og Parkafdelingen Sagsbehandler: Per Jensen Sagsnr.: 12/2337 Journalnr.: 20922/ Side 1 af 20 Miljøredegørelsen kan læses og hentes som pdf i sin helhed (181 sider) på Om miljøredegørelsens og dette notats indhold I miljøundersøgelsen er undersøgt 4 konkrete forslag til alternative placeringer af en trængselsafgiftsring: Ring 2 Københavns kommunegrænse Københavns kommunegrænse og Amager Motorring 3 For hvert forslag er der vurderet placeringer af betalingssteder og nødvendige vejlukninger. For trængselsafgiftsringe, der inkluderer Amager- og Øresundsmotorvejen samt lufthavnen, er disse undtaget betaling. Der er samtidig set på forskellige takststrukturer for passage af trængselsafgiftsringene, dels med udgangspunkt i S-SF s udspil fra august 2011, hvor der var forudsat en takst på 25 kr. i myldretiden og mindre udenfor myldretiden og i weekenderne, dels for varianter med lavere takster og graduerede takster mere målrettet trængsel i myldretiderne og indførelse af gratis perioder midt på dagen og i weekenderne. Der er ikke set på modeller, hvor taksterne er højere end taksterne i S-SF s udspil. I alle tilfælde er det forudsat, at der skal betales for passage i begge retninger, både ind og ud af ringen.

2 Alternative takststrukturer Side 2 af 20 Miljøredegørelsen indeholder en nærmere beskrivelse af de ovennævnte forslag til en trængselsafgift såvel som det såkaldte 0-alternativ, hvor der ikke etableres trængselsafgift. Miljøredegørelsen indeholder herefter en vurdering af både trafikale og miljømæssige konsekvenser af forslagene til etablering af trængselsafgift samt en beskrivelse af de metoder, der har været anvendt til at vurdere konsekvenserne. Der er desuden beskrevet tiltag, der kan kompensere for trængselsafgiftens negative virkninger på miljøet, og endelig er beskrevet usikkerheder og mangler i miljøvurderingen. De væsentligste resultater og emner fra miljøredegørelsen er søgt sammenfattet under følgende overskrifter i dette notat: - Trafikale konsekvenser - Støjmæssige konsekvenser - Luftforureningsmæssige konsekvenser - Befolkning (barriereeffekt, sundhed og velfærd) - Placering af betalingssteder og vejlukninger - Tekniske løsninger - Afværgeforanstaltninger Enkelte dele og afsnit af miljøredegørelsen er ikke yderligere refereret eller kommenteret i det følgende. Det drejer sig blandt andet om afsnit om bymiljø (visuelle forhold og lys), andre miljøforhold (en screening af forhold såsom planforhold, rekreative interesser, natur- plante- og dyreliv, overfladevand, landskab, kulturarv, forurenet jord samt råstoffer og affald) og et afsnit om monitorering og overvågning (om behov for at måle og følge effekterne af en trængselsafgiftsring). Endelig er også afsnittet om usikkerheder og mangler i miljøvurderingen forbigået (teknisk afsnit mest om usikkerheder i den anvendte trafikberegningsmodel).

3 Trafikale konsekvenser Side 3 af 20 Til belysning af de trafikale konsekvenser er der ved anvendelse af en trafikmodel (OTM 5.3) gennemført trafikberegninger for hvert af de 4 opstillede forslag til placering af en trængselsafgiftsring. Som sammenligningsgrundlag for de opstillede forslag er desuden gennemført en trafikberegning for et 0-alternativ i en 2016 situation, betegnet Basis I denne situation er trafikken fremskrevet under forudsætning om, at der ikke indføres trængselsafgift, og at infrastrukturprojekter, der allerede er vedtaget, er etableret. Den kollektive trafikbetjening er i beregningerne forudsat uændret i forhold til dagens situation, dog er der i beregningerne forudsat ubegrænset kapacitet i den kollektive trafik. De væsentligste resultater af trafikberegningerne for de 4 forslag til trængselsafgiftsringe med takster som i S-SF s udspil er gengivet på de efterfølgende sider, idet bemærkes, at resultaterne her vises som ændringer i forhold til Basis 2016 (situationen uden trængselsafgifter).

4 Ændringer i biltrafikken på vejene i 2016 med trængselsafgiftsring placeret ved Ring 2 Side 4 af 20 udsnit omkring Hvidovre Kommune

5 Ændringer i biltrafikken på vejene i 2016 med trængselsafgiftsring placeret ved Københavns kommunegrænse Side 5 af 20 udsnit omkring Hvidovre Kommune

6 Ændringer i biltrafikken på vejene i 2016 med trængselsafgiftsring placeret ved Københavns kommunegrænse og Amager Side 6 af 20 udsnit omkring Hvidovre Kommune

7 Ændringer i biltrafikken på vejene i 2016 med trængselsafgiftsring placeret ved Motorring 3 Side 7 af 20 udsnit omkring Hvidovre Kommune Bemærkning Teknisk Forvaltning vurderer, at de viste meget store trafikstigninger på Gammel Køge Landevej kan bero på unøjagtigheder i trafikmodelberegningerne og/eller anvendelse af fejlagtige/unøjagtige beregningsforudsætninger i relation til placering af betalingssteder langs Amager- og Øresundsmotorvejen, der ellers er forudsat undtaget betaling for den aktuelle placering af trængselsafgiftsringen. De viste trafikstigninger på Gammel Køge Landevej kan følgelig være meget overvurderede/forkerte (jf. også senere på side 19 i afsnittet om betalingssteder).

8 Ændring i biltrafikarbejdet i Hvidovre i 2016 Side 8 af 20 Samlede trafikale effekter (i forhold til Basis 2016) Det kan ses af foranstående trafikbelastningskort, at der i alle vurderede alternativer findes vejstrækninger i Hvidovre Kommune, hvor biltrafikken forventes at øges, i særlig grad i alternativet med trængselsafgiftsringen placeret ved Ring 2. Alternativerne med trængselsafgiftsringen placeret ved enten Motorring 3 eller ved Københavns kommunegrænse og Amager udviser i denne sammenhæng færrest vejstrækninger med øget biltrafik i Hvidovre Kommune. Samlet set for hele vejnettet forventes biltrafikken dog at falde i alle vurderede alternativer, både i Hvidovre Kommune og i Hovedstadsområdet som helhed. Det kan således ses i ovenstående tabeller, at det samlede fald i biltrafikken, målt som køretøjskilometre/biltrafikarbejde, for hele Hovedstadsområdet er opgjort til 4,7 procent for alternativet med trængselsafgiftsringen placeret ved Ring 2 og op til 8,4 procent for alternativet med trængselsafgiftsringen placeret ved Motorring 3. For Hvidovre Kommune alene er faldet i biltrafikken tilsvarende opgjort til beskedne 0,3 procent i tilfældet med trængselsafgiftsringen placeret ved Ring 2 men derimod op til 18,7 procent i tilfældet med trængselsafgiftsringen placeret ved Motorring 3 og endvidere til et fald på 14,0 procent i tilfældet med trængselsafgiftsringen placeret ved Københavns kommunegrænse og Amager. Af ovenstående tabel fremgår desuden, at de bilture, der således forsvinder, især forventes omsat til samkørsel, hvor bilister finder sammen i færre biler, og til gang- og cykelture. På sidstepladsen findes uanset den betragtede trængselsafgiftsring overflytning af bilture til kollektiv trafik. Det er i denne forbindelse blevet beregnet, at de forventede overflytninger af bilture til kollektiv trafik svarer til en stigning på mellem 1,4-1,6 procent af det samlede antal ture i den kollektive trafik. Dette dækker dog over større udsving både geografisk og tidsmæssigt, således at der kan forventes en noget større stigning på eksempelvis visse tog- og busforbindelser i morgenmyldretiden.

9 Til belysning af de trafikale konsekvenser ved alternative takststrukturer til S-SF s udspil er der i miljøundersøgelsen tillige gennemført trafikberegninger for den graduerede takstmodel (jf. side 2) samt tre varianter heraf, hvor variant 1 er en model, hvor den samlede betalingsperiode er kortere, variant 2 er en model, hvor der ikke opkræves betaling midt på dagen, og variant 3 er en model, hvor taksten er lavere i myldretiderne. Side 9 af 20 Med de opstillede varianter af den graduerede takstmodel sker det største fald i det samlede biltrafikarbejde, nok ikke overraskende, med en takststruktur svarende til den graduerede takstmodel (GM) som indikeret i tabellen nedenfor. Ændring i biltrafikarbejdet i 2016 ved alternative takststrukturer i tilfældet med trængselsafgiftsring placeret ved Københavns kommunegrænse og Amager For Hvidovre Kommunes vedkommende kan i tabellen ses et beregnet fald i biltrafikarbejdet på 13,8 procent i tilfældet med den graduerede takstmodel (GM). Mindste fald på 10,1 procent er beregnet for tilfældet med variant 2, hvor der ikke opkræves betaling midt på dagen. Dette skal ses i forhold til det beregnede fald på 14,0 procent i tilfældet med takststrukturen som i S-SF s udspil. Det bemærkes, at ovennævnte trafikberegninger for de alternative takststrukturer i miljøredegørelsen alene er vist for alternativet med trængselsafgiftsringen placeret ved Københavns kommunegrænse og Amager og altså ikke for de øvrige 3 alternative placeringer af trængselsafgiftsringen. Miljøredegørelsen synes i øvrigt generelt meget ufuldkommen for så vidt angår udredning og dokumentation af de trafikale konsekvenser af alternative taksstrukturer, herunder også omkring eksempelvis eventuelle rabatter og fritagelser for betaling og eventuel indfasning af trængselsafgiftsbetalingen over en kortere eller længere periode.

10 Støjmæssige konsekvenser Side 10 af 20 Til belysning af de støjmæssige konsekvenser er der for hvert af de opstillede forslag til placering af en trængselsafgiftsring foretaget beregninger af den ændrede støjudsendelse fra biltrafikken på de vejstrækninger, der indgår i den anvendte trafikmodel. Resultater af støjberegningerne for hvert af de 4 forslag til placering af trængselsafgiftsringe med takster som i S-SF s udspil er gengivet nedenfor som ændringer i forhold til Basis 2016 (situationen uden trængselsafgifter). Andel vejkilometre med ændring på mere end +/- 1 db (i forhold til Basis 2016) Vejkilometre og andel af vejnet hvor støjen ændres (i forhold til Basis 2016)

11 Vejkilometre i Hvidovre hvor støjen ændres (i forhold til Basis 2016) Side 11 af 20 Ring 2 Kommunegrænse Kommunegrænse og Amager Motorring 3 Vejstrækninger i Hvidovre hvor støjen ændres mere end +/- 2 db (i forhold til Basis 2016) Fakta om støj angivet i db I miljøredegørelsen vurderes det, at alle trængselsafgiftsringe vil medføre en positiv effekt på den samlede støjbelastning i København, som følge af mindre biltrafik. Fælles for alle 4 forslag er dog, at langt hovedparten af vejstrækningerne i Hovedstadsområdet, procent, vil få et marginalt ændret støjniveau i intervallet +/- 1 db. Samlet vurderes de støjmæssige konsekvenser for hovedparten af det berørte vejnet at være små, dog vil der lokalt være forskelle mellem de 4 forslag til placering af trængselsafgiftsringen. Forskellene er illustreret i foranstående figur og tabeller. Det kan her blandt andet ses, at trængselsafgiftsringen ved Ring 2 vil medføre den relativt største støjreduktion i centralkommunerne København og Frederiksberg, hvor støjudsendelsen fra ca. 30 procent af vejnettet forventes at blive reduceret med mere end 1 db. Trængselsafgiftsringen ved Motorring 3 vil modsat medføre den relativt største støjreduktion i nabokommunerne til København, hvor cirka 19 procent af vejstrækningerne indeholdt i trafikmodellen forventes at få reduceret støjudsendelsen med mere end 1 db. For Hvidovre Kommunes vedkommende kan ses et nogenlunde tilsvarende mønster med forventet størst samlet støjreduktion i tilfælde af trængselsafgiftsringens placering ved Motorring 3, mens trængselsafgiftsringen ved Ring 2 forventes at give den mindste støjreduktion, tenderende til det modsatte i Hvidovre Kommune. De forventede ændringer i støjbelastningerne må dog også for Hvidovre Kommunes vedkommende generelt siges at være små.

12 Luftforureningsmæssige konsekvenser Side 12 af 20 Til belysning af de luftforureningsmæssige konsekvenser er der for hvert af de forskellige forslag til placering af en trængselsafgiftsring foretaget beregninger af luftens indhold af forurenende stoffer for i alt 138 gadestrækninger i København og på Frederiksberg. Desuden er der foretaget beregninger af den samlede udledning af forurenende stoffer (emissioner) fra biltrafikken på alle de vejstrækninger, der indgår i den anvendte trafikmodel. Resultater af luftforureningsberegningerne for hvert af de 4 forslag til placering af trængselsafgiftsringe med takster som i S-SF s udspil er gengivet nedenfor som ændringer i forhold til Basis 2016 (situationen uden trængselsafgifter). Gennemsnitlig reduktion af forurenende stoffer for i alt 138 gadestrækninger i København og på Frederiksberg (i forhold til Basis 2016) Ændring i biltrafikkens udledning af CO2 (i forhold til Basis 2016) Ændringer i Hvidovre af emissioner fra biltrafikken (i forhold til Basis 2016) Ring 2 Kommunegrænse Kommunegrænse og Amager Motorring 3 I miljøredegørelsen vurderes det, som det også kan ses af foranstående tabeller, at de forskellige forslag til trængselsafgiftsringe vil reducere luftforureningen, men at reduktionen vurderes at være begrænset, ligesom der kun er mindre forskelle mellem de forskellige forslag til placering af trængselsafgiftsringen. Reduktionen centralt i København vil være lidt større for de forslag til trængselsafgiftsringe, der ligger tættest på Københavns centrum (Ring 2, Kommunegrænse og Kommunegrænse og Amager) i forhold til forslaget om en trængselsafgiftsring ved Motorring 3. Derimod vil den samlede udledning af luftforurenende stoffer mindskes mest ved en trængselsafgifts-

13 ring ved Motorring 3, idet dette forslag samlet forventes at medføre det største fald i det samlede biltrafikarbejde (kørte km). Side 13 af 20 For Hvidovre Kommunes vedkommende er de forventede ændringer i den lokale luftforurening tilsvarende små, uanset betragtet forslag til placering af trængselsafgiftsringen. Hertil kommer, at Hvidovre Kommune ikke har mange lukkede gaderum, hvori luftforureningen fra biltrafikken kan koncentreres. Befolkning (barriereeffekt, sundhed og velfærd) I miljøredegørelsen er der gjort nogle betragtninger om trængselsafgiftsringenes påvirkninger af befolkningen. De påvirkninger, der vurderes at have størst betydning, er knyttet til barriereeffekt, sundhed og velfærd. For så vidt angår barriereeffekten vurderes det således, at en trængselsafgift vil påvirke et stort antal mennesker i kraft af, at der skal betales afgift, uanset om man kører ind eller ud af København. Dette vil påvirke folks færdsel, da mange vil ophøre eller reducere deres færden med henblik på at undgå at betale. Afgiften vil herved kunne påvirke folks adgang til eksempelvis rekreative områder, fritidsaktiviteter, kulturelle tilbud og kommunale serviceydelser samt påvirke folks handels- og indkøbsvaner. Påvirkningen vil være forskellig afhængig af, hvor en trængselsafgiftsring placeres, og hvilken takststruktur, der vælges. Hvis der eksempelvis ikke bliver pålagt afgift i weekenderne, vil påvirkning på fritidskørslen ikke blive så stor, som hvis der opkræves afgift. Hvis en trængselsafgiftsring placeres på tværs af kommunegrænser, vil det begrænse folks adgang til kommunale serviceydelser såsom skoler, biblioteker, borgerservice og andre kommunale serviceydelser. Samlet set vurderes den forventede reduktion i antallet af ture dog begrænset, idet der forventes øget samkørsel samt øget brug af kollektiv trafik og cykel. Det samlede forventede bortfald af ture er opgjort til i størrelsesordenen 0,2 0,3 procent af samtlige ture i Hovedstadsområdet med størst bortfald i tilfældet med trængselsafgiftsringen placeret ved Motorring 3 og mindst bortfald med trængselsafgiftsringen placeret ved Ring 2. Endvidere konstateres det i miljøredegørelsen, at trængselsafgiften ikke vil medføre barriereeffekt over for cyklister og fodgængere, da de vil kunne passere alle veje som hidtil. Både inden og udenfor trængselsafgiftsringen vil fald i biltrafikken samtidig medføre et fald i de trafikskabte barriereeffekter til gavn for øvrige trafikanter og borgere i områderne. For så vidt angår sundhed og velfærd er det i miljøredegørelsen opgjort, at det med de luftforureningsmæssige konsekvenser af trængselsafgiftsringene vil være muligt at spare cirka 1 3 for tidlige dødsfald som følge af mindre luftforurening, mens de støjmæssige konsekvenser ikke vurderes at ville få den store betydning, da det er en meget begrænset del af vejnettet, hvor ændringerne i støjniveauet reelt vil kunne mærkes. Derudover peges der i miljøredegørelsen på, at de forventede overflytninger af bilture til gang- og cykelture vil medføre en positiv effekt på sundheden i kraft af øget motion, og der som følge af ændringerne i trafikbe-

14 lastningen på vejnettet kan opnås en uheldsbesparelse på 8 9 procent svarende til cirka 200 uheld med personskade pr. år. Side 14 af 20 Placering af betalingssteder og vejlukninger I miljøredegørelsen er vist de omtrentlige placeringer af hvert enkelt betalingssted og nødvendige vejlukninger for hvert af de 4 forslag til placering af trængselsafgiftsringen. Placeringerne af betalingsstederne har blandt andet ligget til grund for de gennemførte trafikberegninger. Placeringen af betalingsstederne og vejlukningerne er gennemgået i det følgende med særlig fokus betalingsstederne i og tæt ved Hvidovre Kommune. Trængselsafgiftsringen ved Ring 2 Trængselsafgiftsringen ved Ring 2 går fra Østerbro i nord, via ydersiden af Frederiksbergs vestlige kommunegrænse (gennem Bispebjerg, Københavns Nordvestkvarter/Nørrebro og Vanløse), gennem Valby til Sydhavnen og over Sjællandsbroen til Amager, hvor ringen vil krydse Amagerfælled og slutte nord for Amager Strand. Trængselsafgiftsringen ved Ring 2 har ingen betalingssteder eller vejlukninger i eller tæt ved Hvidovre Kommune. Trængselsafgiftsringen ved Københavns kommunegrænse Trængselsafgiftsringen ved Københavns kommunegrænse vil i store træk følge kommunegrænsen mod Gentofte, Gladsaxe, Herlev, Rødovre, Hvidovre og Tårnby kommuner. Det vil dog være gratis at benytte Amagermotorvejen. Der skal betales, såfremt der køres til eller fra motorvejen på Amager ved Center Boulevard (betalingssted nr. 28).

15 Trængselsafgiftsringen ved Københavns kommunegrænse indbefatter 5 betalingssteder (nr ) i eller tæt ved Hvidovre Kommune, nemlig på Landlystvej, Vigerslev Alle, Holbækmotorvejen, Sønderkær og Gammel Køge Landevej som illustreret efterfølgende. Side 15 af 20

16 Side 16 af 20 Bemærkning Teknisk Forvaltning vurderer, at betalingsstederne ved Holbækmotorvejen (nr. 24) og Sønderkær (nr. 25) i givet fald bør overvejes erstattet af et enkelt betalingssted på Folehaven. Derved kan der køres mellem Sønderkær og Holbækmotorvejen uden betaling.

17 Trængselsafgiftsringen ved Københavns kommunegrænse og Amager Side 17 af 20 Trængselsafgiftsringen ved Købehavns kommunegrænse og Amager vil i store træk følge kommunegrænsen mod Gentofte, Gladsaxe, Herlev, Rødovre og Hvidovre kommuner. Det vil dog være gratis at benytte Amagermotorvejen. Der vil skulle betales, såfremt der køres til eller fra motorvejen på Amager, dog ikke til lufthavnen. Trængselsafgiftsringen ved Københavns kommunegrænse og Amager indbefatter samme 5 betalingssteder i eller tæt ved Hvidovre Kommune som trængselsafgiftsringen ved Københavns kommunegrænse, nemlig på Landlystvej, Vigerslev Alle, Holbækmotorvejen, Sønderkær og Gammel Køge Landevej (betalingsstederne nr ). Betalingsstederne er illustreret på foregående sider under trængselsafgiftsringen ved Københavns kommunegrænse (her nummeret 22-26).

18 Trængselsafgiftsringen ved Motorring 3 Side 18 af 20 Trængselsafgiftsringen ved Motorring 3 vil fra nord (Strandvejen syd for Klampenborg) følge Hvidørevej til Klampenborgvej til Helsingørmotorvejen/Motorring 3. Herefter følges syd/østsiden af Motorring 3 og langs Amager- og Øresundsmotorvejen. Det vil være gratis at benytte Amagermotorvejen. Der vil skulle betales, såfremt der køres til eller fra motorvejen på Amager, dog ikke til lufthavnen. Trængselsafgiftsringen ved Motorring 3 indbefatter 3 betalingssteder (nr ) i eller tæt ved Hvidovre Kommune, nemlig på Holbækmotorvejen, Gammel Køge Landevej/Stamholmen og Amagermotorvejen som illustreret efterfølgende.

19 Side 19 af 20 Bemærkning Teknisk Forvaltning finder, at det bør nærmere overvejes, hvorledes betalingsstederne på Gammel Køge Landevej (nr. 26A) og Stamholmen (nr. 26B) i givet fald skal placeres i forhold til Amagermotorvejen. Det vil dog givetvis blive sådan, at området med flyvepladsen og Bådsmandsvej vil ligge udenfor trængselsafgiftsringen, mens resten af Hvidovre Kommune vil ligge indenfor trængselsafgiftsringen. Bemærkning Teknisk Forvaltning finder, at det bør nærmere undersøges, hvad der er tænkt omkring betalingsstedet på Amagermotorvejen (nr. 27). Der er her muligvis begået en fejl, der tillige kan have haft konsekvenser for de gennemførte trafikberegninger. Tekniske løsninger Der er i miljøundersøgelsen ikke taget endelig stilling til valg af den tekniske løsning for et afgiftssystem. Der er som udgangspunkt set på løsninger, der anvender kendt og afprøvet teknologi. Det indbefatter: Et BroBizz-system, som det kendes fra Storebælt og Øresund (dog uden bomme), kombineret med kameraregistrering af nummerplader, svarende til modellen der anvendes i Oslo. Kameragenkendelse, som blandt andet anvendes i Stockholm.

20 Visualisering af betalingsanlæg Side 20 af 20 De foreløbigt betragtede tekniske løsninger vil omfatte et elektronisk betalingssystem, hvor køretøjet automatisk opkræves betaling ved aflæsning af brobizz eller nummerplade ved passage af en række portaler ved ringens afgrænsning. Dette betyder, at trafikken vil kunne passere uden at skulle stoppe ved portalerne. Afværgeforanstaltninger I miljøredegørelsen konstateres det, at der ved indførelse af en trængselsafgift vil være visse vejstrækninger, der får mere biltrafik som kan medføre miljøproblemer. I forhold til at imødegå de negative miljøkonsekvenser er så oplistet nogle mulige afværgeforanstaltninger til at afbøde disse negative miljøkonsekvenser. Listen over afværgeforanstaltninger er som følgende: Trafiksaneringer, hastighedsbegrænsninger eller hastighedszoner, vejlukninger eller ensretninger kan afhjælpe problemer med uhensigtsmæssig sivetrafik som følge af indførelse af trængselsafgift. Etablering af P-forbud eller opkrævning af betaling for parkering, kan afhjælpe gener for lokale beboere i forhold til parkering på vejen forårsaget af manglende parkeringskapacitet ved eksempelvis stationer. Anlæg af P-pladser kan afhjælpe problemer med manglende parkeringskapacitet ved eksempelvis stationer. Etablering af samkørselspladser kan fremme samkørsel. Etablering af støjreducerende foranstaltninger (eksempelvis nedsættelse af hastighedsgrænsen, udlægning af støjreducerende asfalt, støjisolering af boliger eller opsætning af støjskærme) kan afhjælpe problemer på de strækninger, der bliver belastet med mere støj som en følge af mere trafik. Miljøredegørelsen kommer ikke nærmere ind på dette emne.

Vejdirektoratet har 16. januar 2012 sendt miljøundersøgelse om trængselsafgift i hovedstaden i høring.

Vejdirektoratet har 16. januar 2012 sendt miljøundersøgelse om trængselsafgift i hovedstaden i høring. Hovedpunkter fra miljøundersøgelse om trængselsafgift i hovedstaden Vejdirektoratet har 16. januar 2012 sendt miljøundersøgelse om trængselsafgift i hovedstaden i høring. Miljøundersøgelsen er tilgængelig

Læs mere

Miljøundersøgelser af modeller for en trængselsafgift. Bedre mobilitet - Konference om en trængselsafgift i Hovedstaden 5.

Miljøundersøgelser af modeller for en trængselsafgift. Bedre mobilitet - Konference om en trængselsafgift i Hovedstaden 5. Miljøundersøgelser af modeller for en trængselsafgift Bedre mobilitet - Konference om en trængselsafgift i Hovedstaden 5. december 2011 Formålet med trængselsafgiften Et bedre miljø i hovedstadsområdet

Læs mere

Samfundsøkonomiske omkostninger ved at reducere hastigheden på Køge Bugt Motorvejen og den inderste del af Holbækmotorvejen

Samfundsøkonomiske omkostninger ved at reducere hastigheden på Køge Bugt Motorvejen og den inderste del af Holbækmotorvejen Transportudvalget 2014-15 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 328 Offentligt Dato 9. februar 2015 Sagsbehandler Jakob Fryd og Jens Foller Mail JAF@vd.dk/JFO@vd.dk Telefon Dokument 15/00993-1 Side 1/7

Læs mere

Trængselsafgifter i Hovedstaden Trafikmodelberegninger

Trængselsafgifter i Hovedstaden Trafikmodelberegninger Trængselsafgifter i Hovedstaden Trafikmodelberegninger November 2011 Trængselsafgifter i Hovedstaden - Trafikmodelberegninger Trængselsafgifter i Hovedstaden Trafikmodelberegninger November 2011 Dato:

Læs mere

Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet fremgår det, at:

Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet fremgår det, at: NOTAT Dato J. nr. 15. august 2012 2012-2131 Beskrivelse af fælles projektbeskrivelser og vurderinger af løsningsforslag Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af

Læs mere

Til Borgerrepræsentationen. Sagsnr Betalingsring i København. Dokumentnr

Til Borgerrepræsentationen. Sagsnr Betalingsring i København. Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Trafik NOTAT Til Borgerrepræsentationen 24-08-2011 Sagsnr. 2011-115443 Betalingsring i København Teknik- og Miljøborgmesteren har til brug for

Læs mere

Miljø og sundhed NOTAT

Miljø og sundhed NOTAT NOTAT By- og Kulturforvaltningen Plan og Byg Byplan Odense Slot Nørregade 36-38 Postboks 730 5000 Odense C www.odense.dk Tlf. 66131372 Fax 66133222 E-mail pb.bkf@odense.dk Miljø og sundhed Nærværende notat

Læs mere

Trafik- og Teknikudvalget Møde nr :30

Trafik- og Teknikudvalget Møde nr :30 Dagsorden for Trafik- og Teknikudvalget Møde nr. 2 20.02.2012 16:30 Mødelokale 2607 Medlemmer Tilforordnede Ole Skrald Rasmussen Tom Vang Knudsen John Brown Brabant Althoff-Andersen Cheri-Mae Marlena Williamson

Læs mere

Trængselsafgifter i Hovedstaden Trafikmodelberegninger - bilag 1

Trængselsafgifter i Hovedstaden Trafikmodelberegninger - bilag 1 Trængselsafgifter i Hovedstaden Trafikmodelberegninger - bilag 1... Bilag Beregningsresultater for scenariet Kommunegrænse variant 3 Dette bilag omfatter en række beregningsresultater fra en trafikmodelberegning

Læs mere

Fredensborg Kommune. Borgermøde A6

Fredensborg Kommune. Borgermøde A6 Fredensborg Kommune Borgermøde A6 Program 17.00 Velkomst v/ Freja Brabæk Kristensen, formand for Udvalget for Infrastruktur og Teknik 17.10 Præsentation af analysen v/ Jakob Høj fra MOE Tetraplan 17.50

Læs mere

RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE

RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE Der er gennemført nye beregninger af trafikarbejde

Læs mere

Betalingsringen i København - og andre målsætninger i det nye regeringsgrundlag

Betalingsringen i København - og andre målsætninger i det nye regeringsgrundlag Betalingsringen i København - og andre målsætninger i det nye regeringsgrundlag Rasmus Gravesen, Tetraplan A/S, rg@tetraplan.dk NVF Strategisk Planering / 27. oktober 2011 / Side 1 Regeringsgrundlaget

Læs mere

ØSTLIG RINGVEJ BAGGRUNDSNOTAT - TRAFIKBEREGNINGER

ØSTLIG RINGVEJ BAGGRUNDSNOTAT - TRAFIKBEREGNINGER Til Transportministeriet Dokumenttype Rapport Dato November 2012 Analyse af mulige linjeføringer for Østlig Ringvej om København ØSTLIG RINGVEJ BAGGRUNDSNOTAT - TRAFIKBEREGNINGER Side 1 INDHOLD 1. Indledning

Læs mere

Transportministeriet - Trængselskommissionen Basistrafikfremskrivninger 2018, 2025 og 2040

Transportministeriet - Trængselskommissionen Basistrafikfremskrivninger 2018, 2025 og 2040 Transportministeriet - Trængselskommissionen Basistrafikfremskrivninger 2018, 2025 og 2040... 1 Indledning Dette notat dokumenterer en række basisfremskrivninger af trafikken i Hovedstadsområdet til belysning

Læs mere

Vejdirektoratet Trafikberegninger Nordhavnstunnel Trafikale konsekvensberegninger

Vejdirektoratet Trafikberegninger Nordhavnstunnel Trafikale konsekvensberegninger Vejdirektoratet Trafikberegninger stunnel Trafikale konsekvensberegninger... 1 Indledning Dette notat beskriver og dokumenterer resultaterne af de gennemførte trafikmodelberegninger for en række scenarier

Læs mere

TRÆNGSELSAFGIFT I HOVEDSTADEN. Miljøundersøgelse >>> Vurdering af de miljømæssige konsekvenser

TRÆNGSELSAFGIFT I HOVEDSTADEN. Miljøundersøgelse >>> Vurdering af de miljømæssige konsekvenser TRÆNGSELSAFGIFT I HOVEDSTADEN Miljøundersøgelse >>> Vurdering af de miljømæssige konsekvenser RAPPORT 407-2012 TRÆNGSELSAFGIFT I HOVEDSTADEN Miljøundersøgelse >>> Vurdering af de miljømæssige konsekvenser

Læs mere

1 Metode og modelgrundlag 1. 3 Prognoseforudsætninger 6. 4 Trafikberegninger 2025 og 2035 8. 5 Trafikarbejde og trafikantbesparelser 17

1 Metode og modelgrundlag 1. 3 Prognoseforudsætninger 6. 4 Trafikberegninger 2025 og 2035 8. 5 Trafikarbejde og trafikantbesparelser 17 VEJDIREKTORATET TRAFIKBEREGNINGER FORUNDERSØGELSE AF RUTE 22 SLAGELSE-NÆSTVED ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK HOVEDRAPPORT

Læs mere

Regional vækst- og udviklingsstrategi Luft- og støjforurening i Region Hovedstaden

Regional vækst- og udviklingsstrategi Luft- og støjforurening i Region Hovedstaden Regional vækst- og udviklingsstrategi Luft- og støjforurening i ovedstaden... 1 Indledning ovedstaden har bedt Tetraplan om at udarbejde et notat med beregninger af luft- og støjforurening fra trafikken

Læs mere

Transportministeriet - Trængselskommissionen Basistrafikfremskrivninger 2018, 2025 og 2040

Transportministeriet - Trængselskommissionen Basistrafikfremskrivninger 2018, 2025 og 2040 Transportministeriet - Trængselskommissionen Basistrafikfremskrivninger 2018, 2025 og 2040... 1 Indledning Dette notat dokumenterer en række basisfremskrivninger af trafikken i Hovedstadsområdet til belysning

Læs mere

16. Maj Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen

16. Maj Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen 1 16. Maj 2018 Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen 2 Udgangspunktet Hvor står vi med dagens udfordringer med hensyn til trængsel, kapacitet og rejsetid i hovedstadsområdet?

Læs mere

Rødovre Kommune Opdatering af trafikmodelberegninger for ny metrolinje

Rødovre Kommune Opdatering af trafikmodelberegninger for ny metrolinje Rødovre Kommune Opdatering af trafikmodelberegninger for ny metrolinje til Rødovre... 1 Indledning Rødovre Kommune har ønsket en opdatering af de trafikale og økonomiske konsekvensberegninger, der i 2013

Læs mere

Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien

Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien December 2011 Betalingsring om København giver minus for samfundsøkonomien AF CHEFKONSULENT ANNETTE CHRISTENSEN, ANCH@DI.DK Den planlagte betalingsring om København har en negativ samfundsøkonomisk virkning

Læs mere

Nyt Bynet i Hvidovre Kommune

Nyt Bynet i Hvidovre Kommune Nyt Bynet i Hvidovre Kommune - Fra Cityringens åbning i 2019 Indhold Forslag til den lokale busbetjening 2 Nyt Bynet i Hvidovre Kommune 3 Strategisk busnet fra Cityringens åbning 5 Forslag til lokalt busnet

Læs mere

Trafik- og Teknikudvalget Møde nr :30-18:00

Trafik- og Teknikudvalget Møde nr :30-18:00 Protokol for Trafik- og Teknikudvalget Møde nr. 2 20.02.2012 16:30-18:00 Mødelokale 2607 Medlemmer Tilforordnede Ole Skrald Rasmussen Tom Vang Knudsen John Brown Brabant Althoff-Andersen Cheri-Mae Marlena

Læs mere

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 DEPARTEMENTET Dato 8. april 2010 Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse

Læs mere

Udbygning af E45 Østjyske Motorvej. Aarhus S - Aarhus N. Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen. Informationspjece - september 2018

Udbygning af E45 Østjyske Motorvej. Aarhus S - Aarhus N. Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen. Informationspjece - september 2018 Udbygning af E45 Østjyske Motorvej Aarhus S - Aarhus N Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen Informationspjece - september 2018 VVM-undersøgelse af udbygning af E45 Østjyske Motorvej fra

Læs mere

Regstrup-Kalundborg VVM-Undersøgelse. Borgermøde 21. august 2012

Regstrup-Kalundborg VVM-Undersøgelse. Borgermøde 21. august 2012 Regstrup-Kalundborg VVM-Undersøgelse Borgermøde 21. august 2012 PROGRAM 19.00 Velkomst Kommunalbestyrelsesmedlem i Kalundborg Kommune Allan Oris 19.10 Introduktion Planlægningschef Birgitte Henriksen,

Læs mere

Kvarterplan By Havn og den kommende Trafik- og Mobilitetsplan

Kvarterplan By Havn og den kommende Trafik- og Mobilitetsplan NOTAT By- og Kulturforvaltningen Kultur, Plan og Byg Byplankontoret Odense Slot Nørregade 36-38 Postboks 730 5000 Odense C www.odense.dk Tlf. 66131372 Fax 66133222 E-mail kpb.bkf@odense.dk Kvarterplan

Læs mere

Trafikal og samfundsøkonomisk vurdering af motorvejsprojekter i hovedstadsområdet.

Trafikal og samfundsøkonomisk vurdering af motorvejsprojekter i hovedstadsområdet. Trafikal og samfundsøkonomisk vurdering af motorvejsprojekter i hovedstadsområdet. Civilingeniør Henrik Nejst Jensen, Vejdirektoratet. Vejdirektoratet gennemførte med bistand fra konsulentfirmaerne COWI,

Læs mere

Trafikdage Trafikale og miljømæssige effekter. Susanne Krawack TetraPlan A/S. 11. september 2006

Trafikdage Trafikale og miljømæssige effekter. Susanne Krawack TetraPlan A/S. 11. september 2006 1 Trafikdage 2006 Trafikale og miljømæssige effekter Susanne Krawack TetraPlan A/S 2 3 4 Trafikdage 2006 Modeller i København I alt 13 modeller er vurderet : Betalingsring Stor og lille En eller flere

Læs mere

UDKAST. EUC Sjælland. Indhold. 1 Indledning. Skolegade, Haslev Trafikanalyse. 1.1 Baggrund. NOTAT rev december 2017 adp/uvh

UDKAST. EUC Sjælland. Indhold. 1 Indledning. Skolegade, Haslev Trafikanalyse. 1.1 Baggrund. NOTAT rev december 2017 adp/uvh UDKAST EUC Sjælland Skolegade, Haslev Trafikanalyse NOTAT rev. 1 6. december 2017 adp/uvh Indhold 1 Indledning 1.1 Baggrund 1 Indledning... 1 1.1 Baggrund... 1 2 Området... 3 3 Trafikale vurderinger...

Læs mere

Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen, Ute Stemmann og Jakob Høj

Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen, Ute Stemmann og Jakob Høj 1 27. August 2018 Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen, Ute Stemmann og Jakob Høj Udgangspunktet Region Hovedstadens trafik- og mobilitetsplan 2 3 Arbejdsspørgsmål

Læs mere

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Intro Alle vil udvikling ingen vil forandring. Ordene er Søren Kierkegaards, men jeg

Læs mere

Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden

Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden Center for Regional Udvikling Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden Møde i miljø- og trafikudvalget 1. november 2016 En stærk international infrastruktur

Læs mere

Effektberegninger af Ring 5 trafikmodel og prognoser

Effektberegninger af Ring 5 trafikmodel og prognoser Effektberegninger af Ring 5 trafikmodel og prognoser 1 Indledning Dette notat dokumenterer de gennemførte trafikmodelberegninger for belysning af de trafikale konsekvenser af etablering af en henholdsvis

Læs mere

Transportministeriet - Trængselskommissionen Trafikmodelberegninger for fællesscenarier 2025

Transportministeriet - Trængselskommissionen Trafikmodelberegninger for fællesscenarier 2025 Transportministeriet - Trængselskommissionen Trafikmodelberegninger for fællesscenarier 2025... 1 Indledning Dette notat indeholder en præsentation af en række beregningsresultater for de gennemførte trafikmodelberegninger

Læs mere

FREMKOMMELIGHED VED HERNINGVEJ/SKAUTRUPVEJ INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Basis Prognose VEJDIREKTORATET NOTAT

FREMKOMMELIGHED VED HERNINGVEJ/SKAUTRUPVEJ INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Basis Prognose VEJDIREKTORATET NOTAT VEJDIREKTORATET FREMKOMMELIGHED VED HERNINGVEJ/SKAUTRUPVEJ ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Indledning 1 2 Basis 2014

Læs mere

Letbanen på Ring 3 Ændret linjeføring i Ishøj og Lyngby-Taarbæk Kommuner

Letbanen på Ring 3 Ændret linjeføring i Ishøj og Lyngby-Taarbæk Kommuner Letbanen på Ring 3 Ændret linjeføring i Ishøj og Lyngby-Taarbæk Kommuner Tillæg til VVM-redegørelse af maj 2015 Oktober 2015 Udgivet af: Transport- og Bygningsministeriet Frederiksholms Kanal 27F 1220

Læs mere

Hillerødmotorvejens forlængelse

Hillerødmotorvejens forlængelse Hillerødmotorvejens forlængelse Indkaldelse af forslag og idéer til VVM-undersøgelsen Informationspjece - juni 2017 VVM-undersøgelse af Hillerødmotorvejens forlængelse I denne pjece kan du læse om baggrund,

Læs mere

COWI-rapport: Betalingsringen giver et samfundsøkonomisk underskud Af Specialkonsulent Mia Amalie Holstein

COWI-rapport: Betalingsringen giver et samfundsøkonomisk underskud Af Specialkonsulent Mia Amalie Holstein Af specialkonsulent Mia Amalie Holstein Direkte telefon 27 28 50 89 15. september 2011 COWI-rapport: Betalingsringen giver et samfundsøkonomisk underskud Af Specialkonsulent Mia Amalie Holstein S og SF

Læs mere

Trafikmodelberegninger for havneområdet i Svendborg

Trafikmodelberegninger for havneområdet i Svendborg Notat Dato: 02.10.2018 Projekt nr.: 100-9520 T: +45 3373 7123 E: jah@moe.dk Projekt: Trafikmodelberegninger for havneområdet i Svendborg Emne: Scenarier for vejløsninger 2025 Notat nr.: 01 Rev.: 2 1 Indledning

Læs mere

NOTAT. Udkast. 1.0 Indledning. 2.0 Fordeling af trængsel. Trængselskommissionen OAN

NOTAT. Udkast. 1.0 Indledning. 2.0 Fordeling af trængsel. Trængselskommissionen OAN NOTAT Til Trængselskommissionen Vedr. Vejtrængsel Hvor, hvornår, hvor meget? Fra DTU Transport 7. oktober 2012 OAN Udkast 1.0 Indledning Dette notat opsumerer kort de dele af Otto Anker Nielsens præsentation

Læs mere

4046 Odense V - Gribsvad. Udbygning af Den Fynske Motorvej E20 mellem Odense Vest og Middelfart. Anmeldelse af Støjskærm ved Andebøller

4046 Odense V - Gribsvad. Udbygning af Den Fynske Motorvej E20 mellem Odense Vest og Middelfart. Anmeldelse af Støjskærm ved Andebøller 4046 Odense V - Gribsvad. Udbygning af Den Fynske Motorvej E20 mellem Odense Vest og Middelfart. Anmeldelse af Støjskærm ved Andebøller Dato 9. maj 2018 Sagsbehandler Kasper Anias Møller Mail kaam@vd.dk

Læs mere

Notat vedr. trafikale konsekvenser af et scenarium for byudviklingen på Nordøstamager

Notat vedr. trafikale konsekvenser af et scenarium for byudviklingen på Nordøstamager Bilag 5 16. januar 2007 Notat vedr. trafikale konsekvenser af et scenarium for byudviklingen på Nordøstamager Indledning Dette notat indeholder en vurdering af de trafikale konsekvenser af et scenarium

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE STØJHANDLINGSPLAN

TÅRNBY KOMMUNE STØJHANDLINGSPLAN TÅRNBY KOMMUNE STØJHANDLINGSPLAN 2019-2024 1 Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 3 2. Det samlede byområde... 3 3. De ansvarlige myndigheder og det retlige grundlag... 3 4. Gældende grænseværdier...

Læs mere

Nyt Bynet på Vesterbro/ Kgs. Enghave

Nyt Bynet på Vesterbro/ Kgs. Enghave Nyt Bynet på Vesterbro/ Kgs. Enghave - Fra Cityringens åbning i 2019 Indhold Forslag til den lokale busbetjening 2 Nyt Bynet på Vesterbro/Kgs. Enghave 3 Strategisk busnet fra Cityringens åbning 5 Forslag

Læs mere

Evaluering af Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen. 23. marts 2018 Dokument 17/

Evaluering af Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen. 23. marts 2018 Dokument 17/ Evaluering af Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen 23. marts 2018 Dokument 17/13603-8 Evaluering af Motorring 4 og Frederikssundmotorvejen INDHOLD Baggrund for evalueringen... 2 Opsummering af evalueringens

Læs mere

Ishøjruten CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER. Nuværende forhold

Ishøjruten CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER. Nuværende forhold CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER Ishøjruten Nuværende forhold Ishøjruten forbinder Ishøj, Vallensbæk, Brøndby, Hvidovre og Københavns kommuner, se figur 1 Fra Ishøj vil det være muligt

Læs mere

TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Beskrivelse Eksisterende forhold Fremtidige forhold 3

TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Beskrivelse Eksisterende forhold Fremtidige forhold 3 ELLA THOR EJENDOMME APS. TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN ADRESSE COWI A/S Stormgade 2 6700 Esbjerg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 2 2 Beskrivelse 2 2.1

Læs mere

Ring 3 Letbane eller BRT?

Ring 3 Letbane eller BRT? Transportministeriet Ring 3 Letbane eller BRT? Bilagsbind Juli 2010 Bilagsfortegnelse Bilag 1 Rapporter og notatet vedr. højklasset kollektiv trafik på Ring 3 i perioden 1999-2008 Bilag 2 Nøgletal for

Læs mere

Udvidelse af screeningsfasen

Udvidelse af screeningsfasen KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT UDBYGNING AF DEN KOLLEKTIVE TRAFIK I KØBENHAVN 13-04-2012 Sagsnr. 2012-42159 Dokumentnr. 2012-292164 Udvidelse af screeningsfasen Sagsbehandler

Læs mere

Aarhus N - Randers N. Udbygning af E45 Østjyske Motorvej. Borgermøder. Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen

Aarhus N - Randers N. Udbygning af E45 Østjyske Motorvej. Borgermøder. Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen Udbygning af E45 Østjyske Motorvej Aarhus N - Randers N Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen Borgermøder Onsdag den 20. juni 2018 Randers Torsdag den 21. juni 2018 Hadsten Se tid og sted

Læs mere

2 Definition og afgrænsning

2 Definition og afgrænsning Notat Emne: Parker og Rejs potentialer Til: Trafikdage 2002 Peter Bjørn Andersen, TetraPlan A/S Fra: og Hjalmar Christiansen, TetraPlan A/S 19. juli 2002 1 Indledning I Juni 2001 vedtog HUR en Parker &

Læs mere

På baggrund af undersøgelserne gives en vurdering af de forventede påvirkninger af trafikken som følge af ensretning af Selmervej.

På baggrund af undersøgelserne gives en vurdering af de forventede påvirkninger af trafikken som følge af ensretning af Selmervej. NOTAT Projekt Hørsholm Skole trafikforhold Kunde Hørsholm Kommune Dato 2017-09-29 Til Johanne Leth Nielsen Fra Lars Testmann Kopi til Charlotte Skov 1. Ensretning af Selmersvej Hørsholm Kommune ønsker

Læs mere

Trafikale konsekvenser af ensretning af Frederiksberg Allé

Trafikale konsekvenser af ensretning af Frederiksberg Allé Notat 1. maj 2019 Sagsbeh.:MAD J.nr.: 05.00.00-G01-14-16 By Byggeri og Ejendomme Trafikale konsekvenser af ensretning af Frederiksberg Allé Sammenfatning Ensretning af Frederiksberg Allé alene vil give

Læs mere

Nyt Bynet i Valby - Fra Cityringens åbning i 2019

Nyt Bynet i Valby - Fra Cityringens åbning i 2019 Nyt Bynet i Valby - Fra Cityringens åbning i 2019 Indhold Forslag til den lokale busbetjening 3 Nyt Bynet i Valby 4 Strategisk busnet fra Cityringens åbning 6 Forslag til lokalt busnet fra Cityringens

Læs mere

Let at komme rundt Regional tilgængelighed med kollektiv transport. TØF d. 2.10.2012

Let at komme rundt Regional tilgængelighed med kollektiv transport. TØF d. 2.10.2012 Let at komme rundt Regional tilgængelighed med kollektiv transport Projekt i 2 faser 1.Analyse 2.Løsninger Regional tilgængelighed med kollektiv transport Hva snakker vi om? Hvad er regionale rejsemål?

Læs mere

Sparede eksterne omkostninger for luftforurening ved en geografisk udvidelse af ren-luftzone i København

Sparede eksterne omkostninger for luftforurening ved en geografisk udvidelse af ren-luftzone i København Sparede eksterne omkostninger for luftforurening ved en geografisk udvidelse af ren-luftzone i København Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 11-06-2014 Forfatter: Steen Solvang Jensen

Læs mere

BORGERMØDE OPGRADERING AF SYDMOTORVEJEN SAKSKØBING-RØDBYHAVN MARIBO HALLERNE, 13. MARTS 2012

BORGERMØDE OPGRADERING AF SYDMOTORVEJEN SAKSKØBING-RØDBYHAVN MARIBO HALLERNE, 13. MARTS 2012 BORGERMØDE OPGRADERING AF SYDMOTORVEJEN MARIBO HALLERNE, 13. MARTS 2012 PROGRAM 19.00 Velkomst Lolland Kommunes borgmester Stig Vestergaard 19.10 Introduktion Ulrik Larsen, Vejdirektoratet 19.15 Præsentation

Læs mere

Ishøjruten CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER. Nuværende forhold

Ishøjruten CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER. Nuværende forhold CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER Ishøjruten Nuværende forhold Ishøjruten forbinder Ishøj, Vallensbæk, Brøndby, Hvidovre og Københavns kommuner, se figur 1 Fra Ishøj vil det være muligt

Læs mere

Udbygning af den kollektive trafik i København

Udbygning af den kollektive trafik i København Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Nyt Bynet i Tårnby Kommune

Nyt Bynet i Tårnby Kommune Nyt Bynet i Tårnby Kommune - Fra Cityringens åbning i 2019 Indhold Forslag til den lokale busbetjening 2 Nyt Bynet i Tårnby Kommune 3 Strategisk busnet fra Cityringens åbning 5 Forslag til lokalt busnet

Læs mere

Den trafikale vurdering omfatter:

Den trafikale vurdering omfatter: UDKAST Rema 1000 Butik på Bagsværd Hovedgade Trafikal vurdering NOTAT 8. februar 2007 JVL/psa 1 Indledning Rema 1000 overvejer at etablere en butik og syv boliger på Bagsværd Hovedgade ved krydset med

Læs mere

Stevns Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar marts 2010

Stevns Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar marts 2010 Stevns Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 21- marts 21 Indholdsfortegnelse: 1) Indledning 2) Begrebsafklaring 3) Passagertal, produktion og produktivitet I kommunen på en gennemsnitlig hverdag. I

Læs mere

Halsnæs Kommune. 1 Indledning. 2 Fremgangsmåde. Nummerskrivningsanalyse Notat. NOTAT REV. NR juli 2008 IF/psa

Halsnæs Kommune. 1 Indledning. 2 Fremgangsmåde. Nummerskrivningsanalyse Notat. NOTAT REV. NR juli 2008 IF/psa Nummerskrivningsanalyse Notat NOTAT REV. NR. 2 15. juli 2008 IF/psa 1 Indledning ønsker at undersøge omfanget af gennemkørende trafik, på Hanehovedvej, og ønsker belyst grundlaget for en eventuel lukning

Læs mere

Hvad ved vi om de trafikale effekter af den ny teknologi

Hvad ved vi om de trafikale effekter af den ny teknologi Hvad ved vi om de trafikale effekter af den ny teknologi Vejforum 2. December 2015 Christian Juul Würtz, Vejdirektoratet Karakteristika for selvkørende biler Øget kapacitet Mindre energiforbrug lavere

Læs mere

BilagTMU_130812_pkt_12.01. Hvidovre Kommune. Vej- og Parkafdelingen. Støj. Støjskærme langs Avedøre Havnevej og Gl. Køge Landevej

BilagTMU_130812_pkt_12.01. Hvidovre Kommune. Vej- og Parkafdelingen. Støj. Støjskærme langs Avedøre Havnevej og Gl. Køge Landevej Hvidovre Kommune Vej- og Parkafdelingen Støj Støjskærme langs Avedøre Havnevej og Gl. Køge Landevej 4990not001, Rev. D, 10.06.2013 Udført: Sigurd Thomsen Kontrolleret: Kurt Christensen Side 1 1. Indledning

Læs mere

MOTORVEJ E45 / E20 - UDBYGNING VVM-UNDERSØGELSE Borgermøde

MOTORVEJ E45 / E20 - UDBYGNING VVM-UNDERSØGELSE Borgermøde MOTORVEJ E45 / E20 - UDBYGNING VVM-UNDERSØGELSE Borgermøde Afdelingsleder BIRGITTE HENRIKSEN PROGRAM Kl. 19.00 Velkomst og Introduktion Afdelingsleder Birgitte Henriksen, Vejdirektoratet VVM-redegørelse

Læs mere

Scopingsnotat. Hjørring Kommune

Scopingsnotat. Hjørring Kommune Hjørring Kommune Scopingsnotat 10-12-2014 Sag nr. 01.02.05-P16-18-14 Side 1. Opstilling af vindmøller ved Gårestrup I forbindelse med planlægningen for opstilling af 3 vindmøller ved Gårestrup skal der

Læs mere

Notat om vejtrafikkens udvikling i Storkøbenhavn

Notat om vejtrafikkens udvikling i Storkøbenhavn Notat om vejtrafikkens udvikling i Storkøbenhavn Maj 2012 Notat om vejtrafikkens udvikling i Storkøbenhavn Indhold: 1. Baggrund 2. Oversigt over trafikudviklingen 2.1. Trafiktællinger 2.2. Trafikindeks

Læs mere

Erfaringen fra de sidste seks år viser imidlertid også to andre tendenser:

Erfaringen fra de sidste seks år viser imidlertid også to andre tendenser: 24. april 2009 Højere hastighed og klima Susanne Krawack og Martin Lidegaard Hastigheden på de danske veje har en signifikant betydning for transportsektorens udledning af CO2. Alligevel har det ikke været

Læs mere

UDKAST TRAFIKSTATEGI 2017

UDKAST TRAFIKSTATEGI 2017 UDKAST 05.05.2017 TRAFIKSTATEGI 2017 1 Kollektiv trafik Der sker store forandringer på trafikområdet de kommende år, som har betydning for Hvidovre Kommune, både når det gælder individuel og kollektiv

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan og kommuneplantillæg for bro mellem NærHeden og Hedehusene. Sammenfattende redegørelse. Februar 2019

Miljøvurdering af lokalplan og kommuneplantillæg for bro mellem NærHeden og Hedehusene. Sammenfattende redegørelse. Februar 2019 Miljøvurdering af lokalplan og kommuneplantillæg for bro mellem NærHeden og Hedehusene Sammenfattende redegørelse Februar 2019 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Offentlig høring af planforslagene... 3 2.1

Læs mere

NOTAT. Projekt om rejsetidsvariabilitet

NOTAT. Projekt om rejsetidsvariabilitet NOTAT Dato J. nr. 15. oktober 2015 2015-1850 Projekt om rejsetidsvariabilitet Den stigende mængde trafik på vejene giver mere udbredt trængsel, som medfører dels en stigning i de gennemsnitlige rejsetider,

Læs mere

Konsekvensanalyse af trafikale påvirkninger på vejnettet omkring Kornmarksvej 25

Konsekvensanalyse af trafikale påvirkninger på vejnettet omkring Kornmarksvej 25 Notat Dato: 13.12.2016 Projekt nr.: 1006456 T: +45 2429 4987 E: bklh@moe.dk Projekt: Etablering af dagligvarebutik på Kornmarksvej 25 Emne: Notat nr.: 001 Konsekvensanalyse af trafikale påvirkninger på

Læs mere

Samfundsøkonomiske analyser af cykelsuperstierne. Historier fra de samfundsøkonomiske analyser samt nøgletal. Sekretariat for Cykelsuperstier

Samfundsøkonomiske analyser af cykelsuperstierne. Historier fra de samfundsøkonomiske analyser samt nøgletal. Sekretariat for Cykelsuperstier Historier fra de samfundsøkonomiske analyser samt nøgletal Sekretariat for Cykelsuperstier Incentive Holte Stationsvej 14, 1. DK-2840 Holte kontakt@incentive.dk / @ (+45) 2916 1223 / t incentive.dk / w

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Trafikale konsekvenser ved udbygning af Aalborg Sygehus Syd. Region Nordjylland. Teknisk notat

Indholdsfortegnelse. Trafikale konsekvenser ved udbygning af Aalborg Sygehus Syd. Region Nordjylland. Teknisk notat Region Nordjylland Trafikale konsekvenser ved udbygning af Aalborg Sygehus Syd Teknisk notat COWI A/S Cimbrergaarden Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Campus Bornholm Løsningsforslag vedr. parkering

Campus Bornholm Løsningsforslag vedr. parkering Bornholms Regionskommune NOTAT 8. maj NHW/UVH Løsningsforslag vedr. parkering Indhold 1 Indledning... 2 2 Løsningsforslag Fase 1... 2 2.1 Licensordninger... 3 2.2 Opfølgning... 4 3 Løsningsforslag Fase

Læs mere

Nye sygehusstrukturer Nye trafikale udfordringer

Nye sygehusstrukturer Nye trafikale udfordringer Nye sygehusstrukturer Nye trafikale udfordringer Baggrund i projekter for Region Hovedstaden Hvilken rolle spiller den kollektive trafik i betjeningen af de eksisterende sygehuse og hvilke udfordringer

Læs mere

HOVEDSTADENS LETBANE PÅ RING 3

HOVEDSTADENS LETBANE PÅ RING 3 HOVEDSTADENS LETBANE PÅ RING Ændrede forudsætninger for projektets samfundsøkonomiske beregning LOOP CITY Forfattere: Martin Hvidt Thelle, Søren Brenøe og Dan Thor Larsen 15. januar 2018 LOOP CITY har

Læs mere

Fokus på pendling inden for regionen samt ind og ud af regionen

Fokus på pendling inden for regionen samt ind og ud af regionen Bæredygtig trafikplan for Hovedstadsregionen Fokus på pendling inden for regionen samt ind og ud af regionen Miljøstrategisk årsmøde, 5. december 2016 Karl Vogt Nielsen, rådgiver for Enhedslistens Folketingsgruppe

Læs mere

Vurdering af miljømæssige effekter ved ændring af placering af vindmøllerne på Prøvestenen syd for volden i stedet for nord for volden.

Vurdering af miljømæssige effekter ved ændring af placering af vindmøllerne på Prøvestenen syd for volden i stedet for nord for volden. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljø Bilag 1 04-09-2012 Sagsnr. 2012-124709 Vurdering af miljømæssige effekter ved ændring af placering af vindmøllerne på Prøvestenen syd for

Læs mere

Betalingsring En ekspertvurdering

Betalingsring En ekspertvurdering Betalingsring En ekspertvurdering Ingeniørforeningen 2012 Betalingsring En ekspertvurdering 2 Betalingsring En ekspertvurdering 3 Betalingsring En ekspertvurdering Resume Ingeniørforeningens kortlægning

Læs mere

Sammenfattende miljøredegørelse. til lokalplan nr. 399A for et område til detailhandel ved Gl. Århusvej i Viborg

Sammenfattende miljøredegørelse. til lokalplan nr. 399A for et område til detailhandel ved Gl. Århusvej i Viborg Sammenfattende miljøredegørelse til lokalplan nr. 399A for et område til detailhandel ved Gl. Århusvej i Viborg Indhold I forbindelse med Byrådets endelige vedtagelse af forslag til lokalplan nr. 399A

Læs mere

Kommissorium VVM-undersøgelse for udbygning af E45 mellem Aarhus N og Randers N

Kommissorium VVM-undersøgelse for udbygning af E45 mellem Aarhus N og Randers N Dato 7. marts 2018 Sagsbehandler Elisabeth Krog Mail elk@vd.dk Telefon Dokument 18/04066-1 Side 1/5 Kommissorium VVM-undersøgelse for udbygning af E45 mellem Aarhus N og Randers N Som led i finansloven

Læs mere

Dragør Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar marts 2010

Dragør Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar marts 2010 Dragør Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 21- marts 21 Indholdsfortegnelse: 1) Indledning 2) Begrebsafklaring 3) Passagertal, produktion og produktivitet I kommunen på en gennemsnitlig hverdag. I

Læs mere

Faktaark om trængselsudfordringen

Faktaark om trængselsudfordringen trængselsudfordringen Trængselsudfordringer koster milliarder Figuren viser hvor mange timer, der samlet tabes på den enkelte kilometer pr. døgn i hovedstadsområdet. Trængslen omkring hovedstaden koster

Læs mere

Idefasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Vigerslev

Idefasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Vigerslev Idefasehøring - Debatoplæg Niveaufri udfletning Vigerslev Idefasehøring Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-225-4 Forord Med den politiske aftale

Læs mere

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Butik ved Nørregade 35-37 Dato Juni 2015 Deltagere ved screeningsmøde Jørgen Krog og Inge Hansen Læservejledning: Lov

Læs mere

Notat. 1 Indledning. Parkeringsanlæg i Svendborg. Sag: Trafikale konsekvenser. Emne: Klaus Johannesen. Til: Jakob Høj. Fra: Notatnummer:

Notat. 1 Indledning. Parkeringsanlæg i Svendborg. Sag: Trafikale konsekvenser. Emne: Klaus Johannesen. Til: Jakob Høj. Fra: Notatnummer: Notat Sag: Emne: Til: Fra: Parkeringsanlæg i Svendborg Trafikale konsekvenser Klaus Johannesen Jakob Høj Notatnummer: 2479171.2 Rev.: B. juni 6 Udarbejdet: Kontrolleret: Godkendt: JaH AR JaH 1 Indledning

Læs mere

KØGE BUGT MOTORVEJEN. Borgermøde

KØGE BUGT MOTORVEJEN. Borgermøde KØGE BUGT MOTORVEJEN Borgermøde PLANLÆGNINGSCHEF OLE KIRK PROGRAM Kl. 19.00 Velkomst Borgmester Niels Hörup, Solrød Kommune Introduktion Planlægningschef Ole Kirk, Vejdirektoratet VVM-redegørelse Projektleder

Læs mere

Fra 2001 til 2007 voksede trafikarbejdet med 15 pct., men har fra 2008 frem til 2010 været svagt faldende.

Fra 2001 til 2007 voksede trafikarbejdet med 15 pct., men har fra 2008 frem til 2010 været svagt faldende. Kommission for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet NOTAT Dato J. nr. 13. juni 2012 2012-732 Udfordringer i den kollektive trafik i hovedstadsområdet

Læs mere

Bynet forslag til strategisk busnet Hvidovre Kommune

Bynet forslag til strategisk busnet Hvidovre Kommune Arbejdsnotat Sagsnummer Sagsbehandler SIB Direkte +45 36 13 14 64 Fax - sib@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 19. september 2016 Bynet-2019 - forslag til strategisk busnet Hvidovre

Læs mere

TRAFIKANALYSE FOR ÅDALSVEJ 50

TRAFIKANALYSE FOR ÅDALSVEJ 50 Til Corpus Ejendomme Dokumenttype Notat Dato Maj 2012 CORPUS EJENDOMME TRAFIKANALYSE FOR ÅDALSVEJ 50 CORPUS EJENDOMME TRAFIKANALYSE FOR ÅDALSVEJ 50 Revision 6 Dato 2012-05-22 Udarbejdet af rahh, hdj Godkendt

Læs mere

Nye metrolinjer på Frederiksberg Trafikmodelberegninger

Nye metrolinjer på Frederiksberg Trafikmodelberegninger Nye metrolinjer på Frederiksberg Trafikmodelberegninger... 1 Indledning Frederiksberg Kommune ønsker en undersøgelse af metrolinjer på Frederiksberg, som betjener nye områder af kommunen. Undersøgelserne

Læs mere

Bilag 2, Frederikssundsruten

Bilag 2, Frederikssundsruten Bilag 2, Frederikssundsruten Januar 2013 Forventede effekter og evalueringsplan 1. Redegørelse for forventede effekter Realisering af ruten forventes at give en øget andel af cyklister på ruten i forhold

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT

KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT Til Borgerrepræsentationen Svar på yderligere spørgsmål fra Teknik- og Miljøborgmester Ayfer Baykal om en havnetunnel Baggrund Økonomiforvaltningen

Læs mere

Hvidbog. 1. offentlige høring VVM-redegørelse for ny IKEA ved Kalvebod Brygge. november 2015 BILAG 3

Hvidbog. 1. offentlige høring VVM-redegørelse for ny IKEA ved Kalvebod Brygge. november 2015 BILAG 3 BILAG 3 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse Hvidbog 1. offentlige høring VVM-redegørelse for ny IKEA ved Kalvebod Brygge november 2015 Center for Miljøbeskyttelse Njalsgade

Læs mere