Økonomiske ubalancer i euroområdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Økonomiske ubalancer i euroområdet"

Transkript

1 47 Økonomiske ubalancer i euroområdet Niels Blomquist og Jakob Ekholdt Christensen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Siden den fælles valuta blev indført i 1999, har euroområdet generelt nydt godt af lav og stabil inflation samt øget samhandel og investeringer på tværs af landene. Euroen har været en væsentlig katalysator for stigende integration af de finansielle markeder, og væksten pr. indbygger har udviklet sig stort set som i USA. Den positive udvikling har dog ikke forhindret stigende interne ubalancer. En række lande har opbygget store uholdbare underskud på betalingsbalancen finansieret af kapitalindstrømning fra overskudslande som Tyskland, Holland, Finland og Østrig. Ubalancerne i euroområdet, som har haft begrænset opmærksomhed i mange år, er for alvor kommet i fokus i løbet af 2010, hvor flere af underskudslandene har oplevet statsgældskriser. I Grækenlands og Irlands tilfælde har det været nødvendigt med omfattende hjælpeforanstaltninger fra EU-medlemslandene, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond. I artiklen undersøger vi drivkræfterne bag ubalancerne i euroområdet. Som udgangspunkt er uligevægte på betalingsbalancerne ikke nødvendigvis et problem, men kan afspejle en naturlig konvergensproces, hvor fattigere lande øger deres indkomstpotentiale gennem produktivitetsfremmende investeringer, som delvis finansieres ved at låne i udlandet. Vi finder dog, at kapitalindstrømningen ikke i tilstrækkelig grad øgede produktiviteten i euroområdets underskudslande. De oplevede en kraftig stigning i den indenlandske efterspørgsel, til dels drevet af en alt for lempelig finanspolitik. Med ufleksible arbejdsmarkeder førte denne udvikling til omfattende lønstigninger. Resultatet var forringet konkurrenceevne og yderligere stigning i underskuddet på betalingsbalancen. I sidste ende opstod der tvivl om landenes evne til at honorere fremtidige offentlige og private gældsforpligtelser. Det blev ikke kun et problem for underskudslandene, for de finansielle sektorer i overskudslandene havde opbygget store eksponeringer over for underskudslandene. I artiklen ser vi endvidere på, hvad der kan og bør gøres for at mindske ubalancerne og dermed den risiko, de udgør for økonomien i andre lande, herunder fx Danmark, der har en stor samhandel med euroområ-

2 48 det. Underskudslandene står over for en omfattende økonomisk hestekur for at styrke produktiviteten og mindske ubalancerne i deres økonomier. Tilpasningen vil kræve en betydelig depreciering af deres reale valutakurser, som kun kan ske ved at reducere lønninger og priser. I den forbindelse er strukturpolitiske reformer et vigtigt element, fordi de fleste underskudslande har ufleksible arbejds- og produktmarkeder. Medmindre landene formår at gennemføre disse reformer, er der risiko for, at de oplever en lang periode med lav økonomisk vækst og høj arbejdsløshed. Overskudslandene kan ikke på kort sigt løse problemerne i underskudslandene gennem højere indenlandsk efterspørgsel og lønninger, da samhandlen med underskudslandene er begrænset. Til gengæld kan strukturpolitiske reformer af servicesektorerne og arbejdsmarkederne på sigt være med til at øge investeringspotentialet i overskudslandene og dermed bidrage til at nedbringe ubalancerne i euroområdet. Rammeværket for det økonomisk-politiske samarbejde har vist sig utilstrækkeligt til at forhindre uholdbare ubalancer og risici. Det er derfor positivt, at der er taget skridt til markant at styrke rammerne for den økonomisk-politiske overvågning som vedtaget på mødet i Det Europæiske Råd i oktober OPBYGNINGEN AF UBALANCER I EUROOMRÅDET Siden overgangen til den fælles valuta har euroområdet stort set haft balance på betalingsbalancens løbende poster i hovedparten af perioden. 1 Balancen dækker imidlertid over store forskelle landene imellem. Hvor fx Tyskland, Østrig, Luxembourg, Holland og Finland har haft overskud på betalingsbalancens løbende poster, har bl.a. Grækenland, Irland, Italien, Spanien og Portugal (GIISP-landene) modsat haft underskud. Frem til omkring 1999 var forskellene mellem overskuds- og underskudslandene ikke store, men fra 2000 og frem til 2007 voksede ubalancerne, jf. figur 1. Medlemskabet af ØMU'ens 3. fase betød en fælles pengepolitisk rente for alle eurolande og fjernede valutakurs-usikkerheden inden for euroområdet. Ifølge Sinn (2010) gav det sig udslag i en stor kapitalstrøm fra overskudslandene til GIISP-landene i forventning om højere afkast. Det øgede udbud af kapital pressede markedsrenten ned i GIISP-landene, og det medførte, at den indenlandske private efterspørgsel steg kraftigt. Som vist i tabel 1 oplevede alle GIISP-landene således et betydeligt fald i de private opsparingskvoter, samtidig med at den samlede private inve- 1 I artiklen studerer vi den økonomiske udvikling i de 12 oprindelige eurolande.

3 49 UBALANCER INDEN FOR EUROOMRÅDET Figur 1 Betalingsbalancens løbende poster, pct. af EU12's BNP Overskudslande Underskudslande Anm.: Overskudslandene er Finland, Holland, Luxembourg, Tyskland og Østrig. Underskudslandene er Grækenland, Irland, Italien, Spanien og Portugal. Kilde: Eurostat og Europa-Kommissionens Ameco-database. steringskvote steg i alle lande på nær Portugal. I Grækenland og Irland blev den strukturelle offentlige budgetsaldo endvidere kraftigt forringet, dvs. finanspolitikken bidrog til, at den indenlandske efterspørgsel steg yderligere. Den stærke efterspørgselsvækst i underskudslandene affødte lønstigninger ude af trit med den underliggende produktivitets- ÆNDRING I PRIVAT OG OFFENTLIG OPSPARING OG INVESTERING MELLEM 1998 OG 2007 Tabel 1 Pct. af BNP, hvis ikke andet er angivet Privat Offentlig opsparing opsparing (1) (2) Privat investering Bolig (3) Øvrige (4) Offentlig investering (5) Opsparingsoverskud Strukturel = Betalingsbalance (pct. af potenoffentlig saldo (6) tielt BNP) Underskudslande Grækenland... -5,1-1,8-1,1 3,4-0,2-8,9-3,8 Irland... -3,3-0,3 6,7-4,2 1,9-8,1-3,7 Italien... -3,8 1,6 1,8 0,1 1,0-4,1-0,8 Spanien... -7,2 5,9 6,1 0,9 0,7-9,0 4,1 Portugal... -6,3-1,0-2,9-0,1-1,7-2,5 0,7 Overskudslande Finland... -1,0 3,3 3,0-0,8-0,4 0,5 2,0 Holland... 1,6 1,4 0,3-2,9 0,4 5,2 0,0 Tyskland... 3,5 2,0-2,9 1,0-0,4 7,8 0,7 Østrig... 1,7 1,1-1,6 0,2-0,8 5,1 1,0 Anm.: Offentlig opsparing er beregnet som offentligt overskud tillagt offentlige investeringer. Betalingsbalancen udregnes som (1) + (2) (3) (4) (5) = (6). Kilde: Europa-Kommissionens Ameco-database.

4 50 BETALINGSBALANCE OG BNP PR. INDBYGGER Figur 2 Akkumuleret overskud på betalingsbalancen , pct. af BNP 150 R 2 = 0, Luxembourg 50 0 Italien Finland Belgien Frankrig Irland Holland Tyskland Østrig -50 Grækenland Portugal Spanien BNP pr. indbygger i 1998 (EU12 = 100) Kilde: IMF, World Economic Outlook, database og Eurostat. vækst. De deraf følgende prisstigninger fik landenes reale effektive valutakurs til at appreciere. Forværringen af konkurrenceevnen øgede underskuddene på betalingsbalancerne. Eksempelvis udgjorde de akkumulerede underskud fra 1999 til 2007 i Portugal, Grækenland og Spanien henholdsvis 76, 72 og 49 pct. af bruttonationalproduktet, BNP, jf. figur 2. I Irland accelererede underskuddet markant fra at have været omkring 0 i perioden til 5,3 pct. af BNP i Heroverfor står overskudslandene, der i perioden opbyggede fordringer på udlandet. Det skete gennem løntilbageholdenhed og forbedring af konkurrenceevnen samt høj opsparingstilbøjelighed og reducerede investeringskvoter. Fx er opsparingskvoten i Tyskland steget med over 5 procentpoint. Fra 1999 til 2007 akkumulerede Tyskland betalingsbalanceoverskud i forhold til BNP på 24 pct. HVORFOR BLEV UBALANCERNE I EUROOMRÅDET UHOLDBARE? Eksterne ubalancer i en monetær union er ikke et valutarisk problem, da den landespecifikke valutakursrisiko er elimineret. Overskudslandene vil, via de finansielle markeder, kunne finansiere underskudslandenes underskud uden indgriben fra en monetær myndighed. 1 Imidlertid kan der være problematiske forhold, der påvirker holdbarheden af de eksterne ubalancer. Fx kan ubalancerne være udtryk for, at kapitalen anvendes 1 Finansieringen kan også komme fra tredjelande.

5 51 uhensigtsmæssigt, og at udviklingen er uholdbar med overophedning af den indenlandske økonomi og for store risici i det finansielle system. Et underskud på betalingsbalancens løbende poster skal kunne finansieres af en fremtidig forøgelse af nettoeksporten. Det er derfor kun holdbart, hvis investeringsoverskuddet (underskuddet på betalingsbalancen) skaber basis for, at den fremtidige produktion af internationalt handlede varer bliver større. Økonomisk konvergens og betalingsbalancen Økonomisk teori og empiri tilsiger, at fattigere lande vil opleve en økonomisk konvergens, så de på sigt får samme velstandsniveau som sammenlignelige lande. Ifølge teorien vil de fattigere lande i konvergensperioden operere med underskud på betalingsbalancen. For det første vil investeringer i disse lande generelt være profitable for investorer fra rigere lande. Det vil betyde en kapitalindstrømning til landene, der er i en udviklingsproces. Dertil kommer, at indbyggerne i de fattigere lande oftest vil forbruge frem for at opspare i denne fase, da de har en forventning om, at den fremtidige indkomst vil stige. Investeringerne vil således typisk overstige opsparingen, og landet vil få underskud på betalingsbalancen. Teorien stemmer overens med den faktiske udvikling i euroområdet. GIISP-landene havde i 1998 et væsentligt lavere BNP pr. indbygger end det øvrige euroområde. Samtidig oplevede de efterfølgende den største samlede forværring af betalingsbalancen, jf. figur 2. I takt med at produktiviteten i eksportsektoren stiger, vil lønningerne og dermed det generelle prisniveau i hele økonomien stige. En stigning i prisniveauet i forhold til konvergenslandenes samhandelspartnere er ensbetydende med en appreciering af den reale effektive valutakurs. Som det ses af figur 3, er det, hvad GIISP-landene generelt har oplevet. I figuren afsløres også, at bevægelserne i landenes reale effektive valutakurser er blevet mere persistente, efter at den fælles valuta blev indført. Denne udvikling er således i tråd med, hvad man ville forvente. Udviklingen i GIISP-landenes prisniveau, og dermed i den reale effektive valutakurs, afspejler imidlertid ikke ekstraordinære produktivitetsgevinster i eksportsektoren, men derimod et generelt produktivitetsefterslæb, jf. boks 1. Uholdbare ubalancer Som nævnt ovenfor er en forudsætning for holdbare betalingsbalanceunderskud, at kapitalindstrømningen finansierer produktive investeringer. I GIISP-landene førte indstrømningen til en kraftig vækst i udlån til husholdninger og ikke-finansielle virksomheder. I perioden voksede udlånene, som andel af BNP, med 132 procentpoint i Irland og

6 52 REAL EFFEKTIV VALUTAKURS I EUROLANDENE Figur 3 Indeks 1999 = Tyskland Grækenland Spanien Irland Italien Portugal Finland Anm.: Den reale effektive valutakurs er målt i forhold til de øvrige eurolande. BNP deflatoren er anvendt som prisindeks. Kilde: Europa-Kommissionen. 90 procentpoint i Spanien. Kapitalstrømmene til GIISP-landene havde ugunstige effekter. I Irland og Spanien blev den udenlandske finansiering primært kanaliseret til boligmarkedet, jf. tabel 1. I Grækenland finansierede den offentlige underskud, og i Portugal medførte den, at der blev opbygget privat udlandsgæld som følge af et højt privatforbrug. Italien, Spanien og Portugal har haft nulvækst eller negativ vækst i totalfaktorproduktiviteten. Boliginvesteringer og et højt privatforbrug vil ikke sikre økonomiens langsigtede vækstpotentiale. Desuden har GIISPlandene oplevet en kraftig stigning i enhedslønomkostningerne i forhold til de øvrige eurolande. Lønningerne er altså steget uden at afspejle en tilsvarende produktivitetsstigning. Det har været medvirkende til at forværre disse landes konkurrenceevne. Det er således klart, at den private og offentlige overefterspørgsel i GIISP-landene i længden var uholdbar, da den i overvejende grad blot skabte indenlandsk merinflation og dermed en ugunstig appreciering af landenes reale effektive valutakurs. Finanskrisen medførte stigende omkostninger ved at finansiere disse underskud, og det har gjort det nødvendigt for landene at gennemføre tiltag, der styrker produktiviteten og sikrer lav lønvækst. Ubalancerne i euroområdet var dog ikke kun et problem for underskudslandene. Overskudslandenes finansielle institutioner var i årenes løb blevet mere eksponeret over for GIISP-landene, herunder gennem be-

7 53 BALASSA-SAMUELSON-EFFEKTER Boks 1 En forklaring på udviklingen i de reale effektive valutakurser i euroområdet kunne være den såkaldte Balassa-Samuelson-effekt, opkaldt efter Balassa (1964) og Samuelson (1964) og nærmere beskrevet i bl.a. Sinn (2010) og Europa-Kommissionen (2009). Effekten fremkommer i en model med et udviklet og et knap så udviklet land. Økonomierne antages hver især at bestå af to sektorer: én hvor varerne bliver handlet på verdensmarkedet, og én hvor varerne handles på hjemmemarkedet. Arbejdskraften kan bevæge sig frit mellem de indenlandske sektorer. En højere produktivitet i eksportsektoren antages at medføre en højere realløn i sektoren. På grund af arbejdskraftens mobilitet vil lønningerne i hjemmemarkedssektoren dermed også stige, hvilket vil drive priserne på sektorens varer op. Produktivitetsvæksten i eksportsektoren vil altså give sig udslag i merinflation i hjemmemarkedssektoren i forhold til eksportsektoren. Man vil således forvente, at der er en positiv sammenhæng mellem højere produktivitetsvækst i eksportsektoren og merinflation i hjemmemarkedssektoren. Modellen antager også, at potentialet for produktivitetsvækst i eksportsektoren er større i det mindre udviklede land end i det mere udviklede. Det mindre udviklede land vil derfor opleve højere lønstigninger i eksportsektoren og dermed højere inflation i hjemmemarkedssektoren end det mere udviklede land. Det mindre udviklede land vil således opleve, at det generelle prisniveau stiger i forhold til omverdenen, dvs. at den reale valutakurs apprecierer. Apprecieringen er ikke udtryk for en uholdbar udvikling; den afspejler blot en relativ produktivitetsforbedring og dermed velstandsfremgang for det mindre udviklede land. BALASSA-SAMUELSON-EFFEKTER I EUROOMRÅDET? Figur 4 Merinflation i hjemmemarkedssektor, procentpoint 0,45 0,40 Finland 0,35 0,30 Inkl. Finland R2 = 0,5345 0,25 Portugal 0,20 0,15 0,10 0,05 0,00 Italien Luxembourg Belgien Frankrig Grækenland Holland Spanien Østrig Tyskland Ekskl. Finland R2 = 0, ,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 Mervækst i eksportmarkedssektors produktivitet, procentpoint Anm.: X-aksen angiver forskellen i produktivitetsvæksten mellem den eksportorienterede sektor og sektoren rettet mod hjemmemarkedet. Y-aksen angiver forskellen mellem prisstigningerne i hjemmemarkedssektoren og i eksportsektoren. Irland er udeladt af estimationen på grund af datamangel. Sektorafgrænsningen følger Schmillen (2010). Kilde: OECD's STAN-database og egne beregninger. Som det fremgår af figur 4, er der en signifikant, positiv sammenhæng mellem landenes relative produktivitets- og prisudvikling, som impliceret af teorien 1. Som det også

8 54 FORTSAT Boks 1 fremgår af figuren, har eksportsektoren generelt oplevet en større produktivitetsfremgang end hjemmemarkedssektoren. Fordelingen af landene er imidlertid ikke på linje med, hvad teorien ville forudsige. Figur 3 viser ganske vist, at de fattigste lande har oplevet den største appreciering af den reale effektive valutakurs. Figur 4 viser imidlertid, at disse lande kun har oplevet en relativt begrænset mervækst i eksportsektorens produktivitet. Apprecieringen i GIISP-landene kan derfor ikke forklares med, at de fattige lande i euroområdet har haft en særligt kraftig produktivitetsvækst i sektoren for internationalt handlede varer. 1 Signifikansen af resultaterne er følsomme over for, om Finland inkluderes i estimationen. tydelige køb af statsobligationer fra disse lande. Navnlig franske, tyske og hollandske banker havde opbygget store fordringer, svarende til henholdsvis 25, 15 og 10 pct. af det samlede udenlandske udlån. Det gjorde dem sårbare over for en forværring af den økonomiske situation i GIISP-landene. Vi diskuterer nedenfor, hvad der kræves af eurolandene for at reducere de eksterne ubalancer. TILTAG TIL AT NEDBRINGE UBALANCER I EUROOMRÅDET En del af ubalancerne er allerede blevet nedbragt i kølvandet på den økonomiske krise, der opstod efter Lehman Brothers' kollaps, jf. figur 1. Grækenland og Spanien har siden 2008 reduceret betalingsbalanceunderskuddets andel af BNP med henholdsvis 3 og 4 procentpoint. En del af forklaringen er, at de udenlandske finansieringsmuligheder blev reduceret i kølvandet på Lehman Brothers' konkurs. Reduktionen i de europæiske ubalancer var således primært drevet af konjunkturelle frem for strukturelle faktorer, på linje med reduktionen i de globale ubalancer, jf. Blomquist og Thamsborg (2010). Underskuddene på betalingsbalancen er stadig store, og det vil kræve reformer at mindske dem yderligere. Overskudslandenes banker har fortsat store tilgodehavender i GIISP-landene. Det er derfor vigtigt for stabiliteten i euroområdet, at ubalancerne nedbringes. Økonomisk hestekur i underskudslandene Fælles for underskudslandene er, at de står over for hårde økonomiskpolitiske stramninger og omfattende reformer. Tiltagene retter sig dels mod at forbedre de offentlige finanser, men også mod at styrke landenes konkurrenceevne. Det er ikke muligt at devaluere valutakursen i eurosamarbejdet. Landene er i stedet nødt til at følge en såkaldt intern devalueringsstrategi, som indebærer, at de indenlandske priser og løn-

9 55 ninger reduceres i forhold til deres samhandelspartnere. Derved vil landene opnå en real depreciering, som vil gøre deres varer billigere og være med til at forbedre deres eksterne balance. Kohlhas og Nielsen (2010) har estimeret omfanget af den interne devaluering, som er påkrævet, hvis de eksterne ubalancer skal nedbringes alene ad denne vej. Deres beregninger viser, at Grækenlands reale effektive valutakurs skal depreciere med 30 pct. for at eliminere dets betalingsbalanceunderskud. I Spanien og Portugal er den krævede depreciering på henholdsvis 27 og 20 pct., mens Irland blot skal opnå en reduktion på 10 pct., da landets eksport er mere følsom over for ændringer i den reale effektive valutakurs. Omfanget af disse tilpasninger er i tråd med 25 historiske justeringer af betalingsbalancerne i industrialiserede lande, jf. Freund (2000). I hovedparten af landene blev tilpasningen imidlertid gennemført ved hjælp af en depreciering af den nominelle valutakurs. Kun et fåtal fulgte en egentlig intern devalueringsstrategi, nemlig Canada, Danmark og Singapore i 1980'erne. 1 Da underskudslandene generelt er i en konvergensproces, kan man dog argumentere for, at de ikke skal eliminere deres eksterne ubalancer helt. Den igangværende stramning af finanspolitikken vil hjælpe den interne devaluering på vej. I Grækenland finder der stramninger sted inden for rammerne af et økonomisk stabiliseringsprogram støttet af IMF og andre eurolande. Endvidere er Irland nået til enighed om et lignende program. De andre kriseramte lande har også annonceret betydelige stramninger af finanspolitikken. Det vil være med til at dæmpe den indenlandske efterspørgsel. Samtidig har de annonceret en lønnedgang i den offentlige sektor. Svagere indenlandsk efterspørgsel og lønnedgang i den offentlige sektor vil mindske inflationspresset i økonomien og dermed forbedre konkurrenceevnen. Effekten af lavere offentlige lønninger kan forstærkes, hvis de fører til lavere lønninger i den private sektor. Det afhænger dog af fleksibiliteten i løndannelsen. Her står specielt Grækenland, Italien, Spanien og Portugal over for store udfordringer. Undersøgelser på virksomhedsniveau af Dickens mfl. (2007) peger på, at arbejdsmarkederne i disse lande er præget af betydelige trægheder med hensyn til muligheden for at reducere det nominelle og reale lønniveau, jf. figur 5. Irland har sammen med Danmark et af de mest fleksible arbejdsmarkeder. Det er derfor ikke overraskende, at Irland allerede har formået at tilpasse lønningerne og dermed genvinde en stor del af den tabte konkurrenceevne siden I de andre GIISP-lande skal arbejdsmarkederne og løndan- 1 De baltiske lande har for nylig gennemført en omfattende ekstern tilpasning ved hjælp af en intern devaluering. Fælles for dem er deres meget fleksible arbejdsmarkeder, som har gjort en nominel lønreduktion mulig.

10 56 ANDEL AF ARBEJDSTAGERE OMFATTET AF LØNSTIVHEDER Figur 5 Pct Irland Real Danmark Frankrig Nominel Belgien Schweiz Østrig Tyskland Italien Holland Finland Grækenland Portugal Anm.: Figuren viser andelen af arbejdere, som potentielt er omfattet af nedadrettede reale og nominelle lønstivheder. Lønstivheder er defineret som de tilfælde, hvor arbejdere, der af enten personlige grunde eller ydre omstændigheder står til en nominel eller real lønnedgang, i stedet får fastfrosset deres løn i nominelle eller reale termer. Kilde: Dickens m.fl. (2007). nelsen gøres mere fleksible. Både den spanske og den græske regering har vedtaget reformer af deres arbejdsmarkeder hen over sommeren. Portugal planlægger også at gennemføre en arbejdsmarkedsreform. Desuden kan landene opnå betydelige forbedringer af konkurrenceevnen ved at styrke produktiviteten. Jaumotte og Sodsriwiboon (2010) estimerer, at hvis produktiviteten i Italien, Portugal, og Spanien bringes på niveau med de mest produktive eurolande (Finland og Holland), vil betalingsbalancen i de tre lande blive forbedret med 2-2,5 pct. af BNP, da konkurrenceevnen vil blive signifikant forbedret. Skal overskudslandene bidrage til at nedbringe ubalancerne? Fra nogle sider er overskudslandene blevet opfordret til at lette tilpasningsbyrden for underskudslandene ved at øge deres indenlandske efterspørgsel. Dermed vil en del af den nødvendige reale depreciering af underskudslandenes valutakurs ske via højere inflation i overskudslandene, hvilket vil mindske omfanget af den krævede løntilpasning i underskudslandene. 1 1 Sinn (2010) peger på, at en del af tilpasningsprocessen i euroområdet formentlig vil ske automatisk. Det skyldes, at investorerne i overskudslandene i højere grad vil investere deres opsparing i hjemlandet, da mulighederne for afkast i de kommende år formentligt er bedre her end i underskudslandene, som vil være tynget af lav økonomisk vækst i en længere årrække.

11 57 TYSK IMPORT FRA UDVALGTE EUROLANDE I 2009 Figur 6 Pct. af eksportlandets BNP Grækenland Spanien Portugal Italien Frankrig Finland Irland Luxembourg Østrig Belgien Holland Kilde: IMF, Direction of Trade Statistics, og World Economic Outlook, database. På kort sigt afhænger effekterne på underskudslandene af samhandlen mellem overskuds- og underskudslande. Som det ses af figur 6, er underskudslandenes eksport til Tyskland ikke særligt stor i forhold til deres BNP. En stigning i den tyske efterspørgsel vil derfor ikke have væsentlig betydning på deres økonomiske aktivitet og reale valutakurs. Tilsvarende finder IMF (2010), at en tysk finanspolitisk lempelse på 1 pct. af BNP forbedrer de sydeuropæiske betalingsbalancer med mindre end 0,1 pct. af BNP. På længere sigt kan strukturreformer i overskudslandene dog være med til at stimulere deres indenlandske efterspørgsel og dermed mindske ubalancerne inden for euroområdet. Reformerne skal især rettes mod at øge fleksibiliteten på arbejdsmarkedet og styrke vækstgrundlaget i servicesektoren, jf. IMF (2010). Det vil kunne åbne for flere indenlandske investeringsmuligheder og stimulere til øget forbrug af indenlandske serviceydelser. Det gælder ikke mindst i Tyskland og Østrig, som har de mest regulerede servicesektorer i euroområdet. EU-reformer for at undgå nye uholdbare ubalancer Kriserne i euroområdet i 2010 har vist, at ubalancerne mellem medlemslandene er vigtige, selv om de har en fælles valuta. Rammeværket for det økonomisk-politiske samarbejde har vist sig utilstrækkeligt til at forhindre uholdbare ubalancer og risici. Det er derfor positivt, at Det Europæiske Råd på sit møde i oktober 2010 lagde op til markant at styrke rammerne for den økonomisk-politiske overvågning som opfølgning

12 58 på forberedelsen i Van Rompuys arbejdsgruppe. 1 Herudover er det målsætningen, at den styrkede overvågning inden for rammerne af det nye European Systemic Risk Board vil føre til, at de makroprudentielle risici for den finansielle sektor opfanges og bliver håndteret på et tidligere stadie og mere effektivt. Det påhviler i første række underskudslandene selv at få orden i eget hus, men med de styrkede rammer bliver det vanskeligere at bruge den fælles valuta som en sovepude og dermed udskyde en nødvendig tilpasning. 1 Se nærmere herom i artiklen "Styrket økonomisk samarbejde og overvågning i EU" s. 61.

13 59 LITTERATUR Balassa, Bela (1964), The Purchasing Power Parity Doctrine: A Reappraisal, Journal of Political Economy, nr. 72. Blomquist, Niels og Susanne Hougaard Thamsborg (2010), Globale ubalancer en trussel mod opsvinget?, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 3. kvartal. Dickens, William T., Lorenz Goette, Erica L. Groshen, Steinar Holden, Julian Messina, Mark E. Schweitzer, Jarkko Turunen og Melanie E. Ward (2007), How Wages Change: Micro Evidence from the International Wage Flexibility Project, Journal of Economic Perspectives, vol. 21, nr. 2. Europa-Kommissionen (2009), Quarterly Report on the euro area, marts. Freund, Caroline L. (2000), Current Account Adjustment In Industrialized Countries, Board of Governors of the Federal Reserve System, International Finance Discussion Papers, vol Kohlhas, Alexandre N. og Erik F. Nielsen (2010). Goldman Sachs, European Weekly Analyst, nr. 10/33. IMF (2010), Euro Area Policies, Staff Report for the 2010 Article IV Consultation with Member Countries, juli. Jaumotte, Florence og Piyaporn Sodsriwiboon (2010), Current Account Imbalances in the Southern Euro Area, IMF Working Paper, nr Samuelson, Paul (1964), Theoretical notes on Trade Problems, Review of Economics and Statistics, vol. 23. Schmillen, Achim (2010), Are Wages Equal Across Sectors of Production?, Osteuropa-Institut Regensburg, Working Papers, nr Sinn, Hans-Werner (2010), Rescuing Europe, CESifo Forum.

Lave renter og billige lån, pas på overophedning

Lave renter og billige lån, pas på overophedning Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, + 8 98 APRIL 7 Lave renter og billige lån, pas på overophedning Danske virksomheders omkostninger ved at låne er lavere end den økonomiske situation herhjemme tilsiger.

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Euro-krisen hvorfor? Jesper Jespersen jesperj@ruc.dk Tirsdag, den 18. september 2012

Euro-krisen hvorfor? Jesper Jespersen jesperj@ruc.dk Tirsdag, den 18. september 2012 Euro-krisen hvorfor? Jesper Jespersen jesperj@ruc.dk Tirsdag, den 18. september 2012 Fordi ØMUen har en række indbyggede svagheder 1. Konvergens-kriterierne sikrer ikke konvergens 2. Stabilitetspagten

Læs mere

Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015

Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015 Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015 Status for eurozonen i 2015 europæiske økonomier i krise siden start af finanskrise i 2007-08: produktion stagnerende,

Læs mere

INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012

INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012 INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012 SCHMIEGELOW Investeringsrådgivning er 100 % uvildig og varetager alene kundens interesser. Vi modtager ikke honorar, kick-back eller lignende fra formueforvaltere eller andre.

Læs mere

Danmark har haft det næststørste fald i industribeskæftigelsen i EU15 siden 2000

Danmark har haft det næststørste fald i industribeskæftigelsen i EU15 siden 2000 Af Chefkonsulent Lars Martin Jensen Direkte telefon 33 45 60 48 14. januar 2013 Danmark har haft det næststørste fald i industribeskæftigelsen i EU15 siden 2000 Sammenlignet med andre EU15-lande er beskæftigelsen

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt Europaudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Kommissionens vurdering

Læs mere

Analyse: Rebalancering af Tyskland

Analyse: Rebalancering af Tyskland Analyse: Rebalancering af Tyskland 24. februar 2014 Udarbejdet af: Chefanalytiker Bjarne Kogut Økonomisk sekretariat bjarne.kogut@albank.dk Direkte: 38 48 45 52 Resume Analysen konkluderer, at talen om

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN?

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Siden den globale økonomiske og finansielle krise har EU lidt under et lavt investeringsniveau. Der er behov for en kollektiv og koordineret indsats

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn. Folketingets Økonomiske Konsulent. Til: Dato: Udvalgets medlemmer 13. maj 2014

Det Udenrigspolitiske Nævn. Folketingets Økonomiske Konsulent. Til: Dato: Udvalgets medlemmer 13. maj 2014 Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget, Udenrigsudvalget, OSCEs Parlamentariske Forsamling UPN Alm.del Bilag 216, FOU Alm.del Bilag 110, URU Alm.del Bilag 185, OSCE Alm.del Bilag 39, NP Offentligt

Læs mere

Hvis vækst i de private serviceerhverv havde været som USA

Hvis vækst i de private serviceerhverv havde været som USA pct. 8. april 2013 Faktaark til Produktivitetskommissionens rapport Danmarks Produktivitet Hvor er problemerne? Servicesektoren halter bagefter Produktivitetsudviklingen har gennem de seneste mange år

Læs mere

På den måde er international handel herunder eksport fra produktionsvirksomhederne - til glæde for både lønmodtagere og forbrugere i Danmark.

På den måde er international handel herunder eksport fra produktionsvirksomhederne - til glæde for både lønmodtagere og forbrugere i Danmark. Af Specialkonsulent Martin Kyed Direkte telefon 33 4 60 32 24. maj 2014 Industriens lønkonkurrenceevne er stadig svækket i forhold til situationen i 2000. På trods af forbedringer siden 2008 har Danmark

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk ØKONOMISK ANALYSE. juni 019 Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk Den danske lønkonkurrenceevne, altså hvordan danske virksomheders lønomkostninger og produktivitet ligger i forhold til udlandet, er brølstærk.

Læs mere

Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009

Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009 Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009 jesperj@ruc.dk Jesper Jespersen Professor, dr.scient.adm. Roskilde Universitet Den faste fastkurspolitik, 1982-? Danmark har i hele efterkrigstiden ført

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant ØKONOMISK ANALYSE 5. maj 018 Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen Den danske lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen. Det viser blandt andet store overskud på betalingsbalancen

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år

EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år EU s sparekurs koster i disse år tusinder af danske arbejdspladser. De finanspolitiske stramninger, der ligger i støbeskeen de kommende år

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 5 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 5 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 5 Offentligt Europaudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 14. november 2013 Kommissionens prognose:

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK ØKONOMISK UDVIKLING I DANMARK OG UDLANDET Nationalbankdirektør Per Callesen, Vækst og Ledelse 219 Kan vi undgå, at højkonjunkturen følges af et markant tilbageslag? Dybe lavkonjunkturer

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

Formstærk fremgang skal mærkes af alle

Formstærk fremgang skal mærkes af alle LO s økonomiske prognose November 2018 Formstærk fremgang skal mærkes af alle Fremgangen i dansk økonomi og på arbejdsmarkedet har været solid de seneste år. Der er udsigt til en årlig vækst omkring 2

Læs mere

pengemængdemålets mest likvide komponenter, idet den årlige vækst i det snævre pengemængdemål (M1) var på 6,2 pct. i oktober.

pengemængdemålets mest likvide komponenter, idet den årlige vækst i det snævre pengemængdemål (M1) var på 6,2 pct. i oktober. LEDER På baggrund af dets regelmæssige økonomiske og monetære analyser og i overensstemmelse med dets forward guidance (vejledning om den fremtidige pengepolitik) besluttede Styrelsesrådet på mødet den

Læs mere

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld I 14 havde Danmark det største offentlige overskud i EU. Det danske overskud var på 1, pct. af BNP. Kun fire lande i EU havde et overskud. Selvom

Læs mere

ØkonomiNyt nr. 15-2010

ØkonomiNyt nr. 15-2010 ØkonomiNyt nr. 15-2010 Euroen Forsikringsselskaber opsiger landmænd Euroen Siden efteråret har der været uro om Euroen. Det skyldes PIIGS landenes, Portugal, Italien, Irland, Grækenland og Spanien, store

Læs mere

Europaudvalget 2008 2844 - Økofin Offentligt

Europaudvalget 2008 2844 - Økofin Offentligt Europaudvalget - Økofin Offentligt Folketingets Europaudvalg Christiansborg Finansministeren Endeligt svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. - Økofin - Spørgsmål af. januar. 7. februar J.nr. 5-9 Spørgsmål:

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

Lønkonkurrenceevnen er stadig god

Lønkonkurrenceevnen er stadig god Lønudviklingen 4. kvartal, International lønudvikling 4. marts 19 Lønkonkurrenceevnen er stadig god Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på 2, pct. i 4. kvartal, hvilket

Læs mere

Grønt lys til det aktuelle opsving

Grønt lys til det aktuelle opsving November 2017 Grønt lys til det aktuelle opsving Opsvinget i dansk økonomi er taget til i styrke, og der ventes en vækst på og lidt over 2 pct. de næste år. Der er også udsigt til, at beskæftigelse fortsætter

Læs mere

Europa: Fortsat stagnation, høj arbejdsløshed og øget ulighed. Jesper Jespersen Onsdag, den 16. marts 2016

Europa: Fortsat stagnation, høj arbejdsløshed og øget ulighed. Jesper Jespersen Onsdag, den 16. marts 2016 Europa: Fortsat stagnation, høj arbejdsløshed og øget ulighed Jesper Jespersen Onsdag, den 16. marts 2016 jesperj@ruc.dk Europa vækker altid stærke følelser 1. Fordi vi er en del af Europa fælles problemer:

Læs mere

Statsministerens nytårstale 2013 Men det er svært at konkurrere, når konkurrenceevnen på 10 år er blevet næsten 20 procent ringere

Statsministerens nytårstale 2013 Men det er svært at konkurrere, når konkurrenceevnen på 10 år er blevet næsten 20 procent ringere Statsministerens nytårstale 213 Men det er svært at konkurrere, når konkurrenceevnen på 1 år er blevet næsten 2 procent ringere Helle får inspiration fra Økonomisk Redegørelse August 212 Beskæftigelsesudviklingen

Læs mere

Gode muligheder for job til alle

Gode muligheder for job til alle LO s økonomiske prognose Maj 2018 Gode muligheder for job til alle Der er udsigt til fortsat fremgang i økonomien de kommende år på omkring 2 pct. Samtidig ventes beskæftigelsen at stige med 90.000 personer

Læs mere

LAV VÆKST KOSTER OS KR.

LAV VÆKST KOSTER OS KR. LAV VÆKST KOSTER OS 40.000 KR. HVER TIL FORBRUG AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND. POLIT. RESUMÉ Væksten i dansk økonomi har siden krisen ligget et godt stykke under det historiske gennemsnit. Mens den årlige

Læs mere

Forårsprognose : mod en langsom genopretning

Forårsprognose : mod en langsom genopretning EUROPA-KOMMISSIONEN PRESSEMEDDELELSE Forårsprognose 2012-13: mod en langsom genopretning Bruxelles, den 11. maj 2012 Efter nedgangen i output sidst i 2011 skønnes økonomien i EU i øjeblikket at være inde

Læs mere

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne.

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne. Danske industrivirksomheders lønkonkurrenceevne er fortsat udfordret Nyt kapitel Lønkonkurrenceevnen i industrien vurderes fortsat at være udfordret. Udviklingen i de danske industrivirksomheders samlede

Læs mere

ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU

ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU 14. maj 2003 Af Anita Vium, direkte tlf. 3355 7724 Resumé: ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU Fra det øjeblik, de Østeuropæiske lande træder ind i EU, skal de opfylde reglerne i Stabilitets- og Vækstpagten.

Læs mere

Danmark lysår fra græske tilstande

Danmark lysår fra græske tilstande Danmark lysår fra græske tilstande Danmark ligger fortsat i Superligaen målt på de offentlige finanser, når vi sammenligner os med de europæiske lande. Hvad angår den økonomiske stilling, har vi i den

Læs mere

Global handel og eksportmarkedsvækst

Global handel og eksportmarkedsvækst Global handel og eksportmarkedsvækst Nyt kapitel Der har siden tilbageslaget i 8 været en forholdsvis træg vækst i verdenshandlen sammenlignet med væksten i den globale produktion. Den svækkede sammenhæng

Læs mere

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Lønudviklingen. kvartal 9, International lønudvikling. juni 9 Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på, pct. i. kvartal 9,

Læs mere

Åbne markeder, international handel og investeringer

Åbne markeder, international handel og investeringer 14 Økonomisk integration med omverdenen gennem handel og investeringer øger virksomhedernes afsætningsgrundlag og forstærker adgangen til ny viden og ny teknologi. Rammebetingelser, der understøtter danske

Læs mere

Industrieksport og lønkonkurrenceevne

Industrieksport og lønkonkurrenceevne 43 Industrieksport og lønkonkurrenceevne Kamilla Kristensen, Johanne Dinesen Riishøj og Jonas Sørensen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Danmark er en meget åben økonomi, hvor omtrent hvert

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt Finansudvalget 2013-14 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestagers talepapir Det talte ord gælder Anledning: Fælles samråd ( nationalt semester

Læs mere

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder)

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder) Den 6. februar 2014 udgør nu mere end halvdelen af verdensøkonomien udgør nu over halvdelen af den samlede verdensøkonomi, deres stigende andel af verdensøkonomien, øger betydningen af disse landes udvikling

Læs mere

Ubalancer i euroområdet

Ubalancer i euroområdet Kvartalsoversigt, 2. kvartal 213 - Del 1 85 Ubalancer i euroområdet Jacob Isaksen og Søren Vester Sørensen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den globale økonomiske krise og den efterfølgende

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK LOKALE PENGEINSTITUTTER 24. MAJ 218 Nationalbankdirektør Per Callesen Dagsorden 1. Risikoudsigter international økonomi 2. Risikoudsigter dansk økonomi 3. Kreditudvikling årsager

Læs mere

Den økonomiske efterårsprognose 2014 Langsom genopretning med meget lav inflation

Den økonomiske efterårsprognose 2014 Langsom genopretning med meget lav inflation Europa-Kommissionen - Pressemeddelelse Den økonomiske efterårsprognose 2014 Langsom genopretning med meget lav inflation Bruxelles, 04 november 2014 Kommissionens efterårsprognose forudser svag økonomisk

Læs mere

Hvorfor er der overskud på betalingsbalancen? Nyt kapitel

Hvorfor er der overskud på betalingsbalancen? Nyt kapitel Hvorfor er der overskud på betalingsbalancen? Nyt kapitel Danmark har de seneste år haft meget store overskud på betalingsbalancen. Overskuddet er siden starten af dette årtusind steget fra knap 1½ pct.

Læs mere

Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab

Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab Eurosystemets stab har på grundlag af de informationer, der forelå pr. 20. november 2004, udarbejdet fremskrivninger af

Læs mere

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Af Chefanalytiker Anders Borup Christensen Direkte telefon 9767 9. februar 1 FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Finansministeriet er i gang med et grundigt kasseeftersyn og offentliggør

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 199 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 199 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del Bilag 199 Offentligt Finansudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 30. juli 2013 IMF s vurdering af Kinas økonomi

Læs mere

STORE FINANSPOLITISKE UDFORDRINGER EFTER KRISEN

STORE FINANSPOLITISKE UDFORDRINGER EFTER KRISEN Af Chefanalytiker Anders Borup Christensen Direkte telefon 9767 19. oktober 9 En kraftig lempelse af finanspolitikken i 9 og 1 kombineret med et voldsomt konjunkturer udsigt til et tilbageslag har medført

Læs mere

Økonomisk Analyse. Produktivitet over et konjunkturforløb

Økonomisk Analyse. Produktivitet over et konjunkturforløb Økonomisk Analyse Produktivitet over et konjunkturforløb NR. 5 3. juni 11 Produktivitetsudviklingen over et konjunkturforløb Der har været en kraftig konjunkturmæssig stigning i produktivitetsvæksten i

Læs mere

Økonomisk analyse: Det private forbrug er lavere end OECDgennemsnittet. April 2017

Økonomisk analyse: Det private forbrug er lavere end OECDgennemsnittet. April 2017 Økonomisk analyse: Det private forbrug er lavere end OECDgennemsnittet April 2017 I tabeller kan afrunding medføre, at tallene ikke summer til totalen. Denne publikation er udarbejdet af Finansministeriet

Læs mere

11 millioner europæere har været ledige i mere end et år

11 millioner europæere har været ledige i mere end et år millioner ledige i EU 11 millioner europæere har været ledige i mere end et år Arbejdsløsheden i EU-7 stiger fortsat og nærmer sig hastigt mio. personer. Samtidig bliver der flere langtidsledige. Der er

Læs mere

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009 Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 28. maj 2009 Konjunktursituationen og aktuel økonomisk politik Udsigt til produktionsfald både i Danmark og internationalt

Læs mere

Danmark går glip af udenlandske investeringer

Danmark går glip af udenlandske investeringer Den 15. oktober 213 MASE Danmark går glip af udenlandske investeringer Nye beregninger fra DI viser, at Danmark siden 27 kunne have tiltrukket udenlandske investeringer for 5-114 mia. kr. mere end det

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2015 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN UDSIGT TIL STØRRE VÆKST I DANMARK Nationalbanken opjusterer skønnet for væksten i dansk økonomi i år og til næste år. Skønnet er nu en vækst i BNP på 2,0 pct.

Læs mere

11.500.000 langtidsledige EU-borgere i 2015

11.500.000 langtidsledige EU-borgere i 2015 11.00.000 langtidsledige EU-borgere i 01 Langtidsledigheden i EU er den højeste, der er målt siden midten/slutningen af 1990 erne. En ny prognose, som AE har udarbejdet i fællesskab med OFCE fra Frankrig

Læs mere

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark hhv. skal være lige så rigt som Sverige eller blot være blandt de 10 rigeste lande i OECD 1 i 2030 23. januar 2014 Indledning Nærværende

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. maj 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. maj 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. maj 2017 (OR. en) 9650/17 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne ECOFIN 459 UEM 176 SOC 436 EMPL 340 Vedr.: Det

Læs mere

Nulvækst skal kompensere for merforbrug i nul erne

Nulvækst skal kompensere for merforbrug i nul erne DI Analysepapir, januar 2012 Nulvækst skal kompensere for merforbrug i nul erne Af chefkonsulent Morten Granzau Nielsen, Mogr@di.dk Det offentlige forbrug udgør en i både historisk og international sammenhæng

Læs mere

Europæisk investeringspagt kan skabe 1,6 mio. job i EU

Europæisk investeringspagt kan skabe 1,6 mio. job i EU Europæisk investeringspagt kan skabe 1,6 mio. job i EU Efter flere år, hvor fokus udelukkende har været på besparelser i Europa, har dagsordenen i flere europæiske lande ændret sig, og det ser nu ud til,

Læs mere

Dansk Metals skriftlige kommentarer til vismandsrapport, efterår 2016

Dansk Metals skriftlige kommentarer til vismandsrapport, efterår 2016 T Dansk Metals skriftlige kommentarer til vismandsrapport, efterår 2016 Dansk Metal vil gerne kvittere for formandskabets seneste rapport, hvori vigtige temaer som investeringer og ulighed tages op. Vi

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2014

Direkte investeringer Ultimo 2014 Direkte investeringer Ultimo 24 4. oktober 25 IGEN FREMGANG I DIREKTE INVESTERINGER I 24 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet og udenlandske direkte investeringer i Danmark steg i 24 efter

Læs mere

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 12. oktober 2011 Notat om dansk økonomi (Nationalbankens

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 - De gode tendenser fortsætter, opsvinget tager til Den 15. juni 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-9705 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1

Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1 29. november 2011 Indledning Nærværende notat redegør for de krav, der skal

Læs mere

Danmark er EU's duks trods stort offentligt underskud i 2010

Danmark er EU's duks trods stort offentligt underskud i 2010 Danmark er EU's duks trods stort offentligt underskud i 21 Regeringen henviser til, at finanslovsstramningerne i 211 er afgørende for at fastholde tilliden til dansk økonomi, så renten holdes nede. Argumentet

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 12 - Stabiliseringspolitik på langt sigt. Vejledende besvarelse. Opgave 1

MAKROøkonomi. Kapitel 12 - Stabiliseringspolitik på langt sigt. Vejledende besvarelse. Opgave 1 MAKROøkonomi Kapitel 12 - Stabiliseringspolitik på langt sigt Vejledende besvarelse Opgave 1 Antag en lille åben økonomi med faste valutakurser og frie kapitalbevægelser. Landet har oparbejdet et pænt

Læs mere

Flere langtidsledige i EU har store sociale konsekvenser

Flere langtidsledige i EU har store sociale konsekvenser Flere langtidsledige i EU har store sociale konsekvenser Nye tal fra stat viser, at arbejdsløsheden i EU nu er på ca. 2 mio. personer svarende til, at,7 pct. af arbejdsstyrken i EU står uden job. Alene

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

MAKROØKONOMISKE FREMSKRIVNINGER FOR EUROOMRÅDET UDARBEJDET AF ECB'S STAB

MAKROØKONOMISKE FREMSKRIVNINGER FOR EUROOMRÅDET UDARBEJDET AF ECB'S STAB Boks MAKROØKONOMISKE FREMSKRIVNINGER FOR EUROOMRÅDET UDARBEJDET AF 'S STAB De nuværende økonomiske udsigter er meget usikre, da de helt afhænger af forestående politiske beslutninger og af, hvordan repræsentanter

Læs mere

Eurolandene har overskud på handlen med omverden

Eurolandene har overskud på handlen med omverden Den 22. august 212 Eurolandene har overskud på handlen med omverden Eurolandene oplever nu tilsammen det største handelsoverskud i dette årtusinde. Handelsoverskuddet skyldes i stor udstrækning en stigende

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 - Fri af krisen - opsvinget tegner til at være robust Den 21. december 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-20930 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Ny beregning af Nationalbankens effektive kronekursindeks

Ny beregning af Nationalbankens effektive kronekursindeks 143 Ny beregning af Nationalbankens effektive kronekursindeks Erik Haller Pedersen og Mikkel Plagborg-Møller, Økonomisk Afdeling Indledning Nationalbanken offentliggør løbende et indeks over udviklingen

Læs mere

Husholdningernes balancer og gæld et internationalt landestudie

Husholdningernes balancer og gæld et internationalt landestudie 47 Husholdningernes balancer og gæld et internationalt landestudie Jacob Isaksen, Paul Lassenius Kramp, Louise Funch Sørensen og Søren Vester Sørensen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Hvilke

Læs mere

Skøn over løn- og prisudviklingen

Skøn over løn- og prisudviklingen 7.12.2006 Notat 14571 poul Skøn over løn- og prisudviklingen Det Økonomiske Råds formandskab - Vismændene - har udsendt deres halvårlige rapport den 5. december 2006. Den 6. december 2006 offentliggjorde

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

DØR s forårsrapport 2012 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 29. maj 2012. BNP, 2007 = 100 105 Danmark Euroområdet

DØR s forårsrapport 2012 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 29. maj 2012. BNP, 2007 = 100 105 Danmark Euroområdet DØR s forårsrapport 2012 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 29. maj 2012 BNP, 2007 = 100 105 Danmark Euroområdet 100 USA 95 90 85 80 2000 2002 2004 2006 2008 2010 2012 Disposition 1. Den europæiske statsgældskrise

Læs mere

2025-planen bringer ikke borgernes velfærd i fare

2025-planen bringer ikke borgernes velfærd i fare DI ANALYSE september 2016 2025-planen bringer ikke borgernes velfærd i fare I regeringens netop fremlagte 2025-plan er der udsigt til en offentlig udgiftsvækst, som har været kritiseret for at vil kunne

Læs mere

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K Notat: Råderum på 37 mia. kr. frem til 2025 ifølge Finansministeriet 07-03-2017 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resumé Frem til 2025 er der ifølge

Læs mere

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK var det 7. rigeste land i verden for 40 år siden. I dag

Læs mere

Vækst i en turbulent verdensøkonomi

Vækst i en turbulent verdensøkonomi --2011 1 Vækst i en turbulent verdensøkonomi --2011 2 Den globale økonomi Markant forværrede vækstudsigter Europæisk gældskrise afgørende for udsigterne men også gældskrise i USA Dyb global recession kan

Læs mere

Europa taber terræn til

Europa taber terræn til Organisation for erhvervslivet Marts 2010 Europa taber terræn til og Kina AF CHEFKONSULENT HENRIK SCHRAMM RASMUSSEN, HSR@DI.DK Europa taber terræn til og Kina under krisen. Samtidig betyder den aldrende

Læs mere

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark Kapitalforvaltning i Danmark 2016 KAPITALFORVALTNING I DANMARK 2016 FORORD Kapitalforvaltning er en ofte overset klynge i dansk erhvervsliv. I 2016 har den samlede formue, der kapitalforvaltes i Danmark,

Læs mere

ECB Månedsoversigt September 2011

ECB Månedsoversigt September 2011 LEDER På baggrund af dets regelmæssige økonomiske og monetære analyse besluttede Styrelsesrådet på mødet den 8. september 2011 at fastholde s officielle renter uændret. Inflationen er fortsat høj og vil

Læs mere

Uafhængig årlig vækstundersøgelse 2013 ECLM-IMK-OFCE

Uafhængig årlig vækstundersøgelse 2013 ECLM-IMK-OFCE Uafhængig årlig vækstundersøgelse 2013 ECLM-IMK-OFCE Sammenfatning Fire år efter, at den store recession startede, befinder euroområdet sig stadig i krise. Både det samlede BNP og BNP per capita er lavere

Læs mere

Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne

Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Dansk Industri Aktuelle konjunkturtendenser Fra september til oktober viser opgørelsen af bruttoledigheden et fald på 1.1 fuldtidspersoner, eller,1 procentpoint.

Læs mere

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder.

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder. Finansudvalget 2014-15 (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Det talte ord gælder. 1 Af Økonomisk Redegørelse der offentliggøres senere i dag fremgår det, at dansk økonomi er

Læs mere

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER-

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- 24. oktober 2008 af Signe Hansen direkte tlf. 33 55 77 14 UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- Resumé: HED FOR DANSK ØKONOMI Forventningerne til såvel amerikansk som europæisk økonomi peger

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970 970 97 97 97 97 97 97 977 978 979 980 98 98 98 98 98 98 987 988 989 990 99 99 99 99 99 99 000 00 00 00 00 00 00 007 008 009 00 0 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 79. december 0 DET PRIVATE

Læs mere

> Vækst og udvikling. Israel og Sydkorea deler førstepladsen, når man ser på landenes gennemsnitlige. indikatorerne for vækst og udvikling

> Vækst og udvikling. Israel og Sydkorea deler førstepladsen, når man ser på landenes gennemsnitlige. indikatorerne for vækst og udvikling Side 14 Vækst og udvikling Sådan ligger landet > 1.00 Vækst og udvikling Landenes gennemsnitlige placering på indikatorer for vækst og udvikling 16(14) Danmark og deler førstepladsen, når man ser på landenes

Læs mere

Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab

Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab Eurosystemets stab har på grundlag af de informationer, der var tilgængelige pr. 17. maj 2004, udarbejdet fremskrivninger

Læs mere

DET ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG (ØSU): DE OVERORDNEDE ØKONOMISKE RETNINGSLINJER. 24. februar 2003. Af Anita Vium - Direkte telefon: 33 55 77 24

DET ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG (ØSU): DE OVERORDNEDE ØKONOMISKE RETNINGSLINJER. 24. februar 2003. Af Anita Vium - Direkte telefon: 33 55 77 24 24. februar 2003 Af Anita Vium - Direkte telefon: 33 55 77 24 DET ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG (ØSU): Resumé: DE OVERORDNEDE ØKONOMISKE RETNINGSLINJER I en ny strømlining af de forskellige økonomiske processer

Læs mere

Dødens gab mellem USA og Danmark

Dødens gab mellem USA og Danmark Den 7. oktober 9 Fokus på ud af krisen: Med en serie på arbejdspapirer sætter DI fokus på s muligheder ud af krisen sammenlignet med vores fire vigtigste samhandelslande: Tyskland, Sverige, og Storbritannien.

Læs mere

Styrket dansk lønkonkurrenceevne gennem de seneste år Nyt kapitel

Styrket dansk lønkonkurrenceevne gennem de seneste år Nyt kapitel Styrket dansk lønkonkurrenceevne gennem de seneste år Nyt kapitel Danmarks lønkonkurrenceevne er blevet styrket betydeligt i de senere år. Det hænger især sammen med en forholdsvis afdæmpet dansk lønudvikling

Læs mere

08-11-2012 1. Den økonomiske og finansielle krise

08-11-2012 1. Den økonomiske og finansielle krise 08-11-2012 1 Den økonomiske og finansielle krise 08-11-2012 2 Dansk vækst har været i den tunge ende i EU BNP-niveau, 1995 = 100 BNP-niveau 2008 = 100 08-11-2012 3 Svag produktivitetsudvikling er en hovedforklaring

Læs mere

Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 22. oktober 2011

Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 22. oktober 2011 Europaudvalget 2011 Ekstraordinært økofin Bilag 1 Offentligt 18. oktober 2011 Samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 22. oktober 2011 1) Forberedelse af Det Europæiske Råd den 23. oktober 2011 -

Læs mere