Lektion 4: Indføring i etik. Diplom i Ledelse modul 7. Center for Diakoni og Ledelse. Tommy Kjær Lassen Tirsdag d.20.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lektion 4: Indføring i etik. Diplom i Ledelse modul 7. Center for Diakoni og Ledelse. Tommy Kjær Lassen Tirsdag d.20."

Transkript

1 Lektion 4: Indføring i etik Diplom i Ledelse modul 7. Center for Diakoni og Ledelse Tommy Kjær Lassen Tirsdag d.20.august 10:00-12:30

2 Litteratur og tematikker Emne: Indføring i etik Litteratur Husted, Etik og værdier i socialt arbejde Jensen, Dyd, pligt eller nytte? Tematikker Etiske begreber: metaetik, normativ etik, anvendt etik Etiske skoler: pligtetik, nytteetik, dydsetik (og nærhedsetik) Øvelser omkring etiske dilemmaer Etik eller moral Etik i praksis

3 Etiske hovedbegreber Metaetik Beskæftiger sig med grundlaget for etikken og spørgsmålet om gyldigheden af de etiske krav. Hvorfor er etikken forpligtende? Med hvilken ret stiller den sine krav? Har de etiske principper en ubetinget gyldighed eller er de kulturelt og socialt betinget? Normativ etik Handler om hvilke retningslinjer det er muligt at opstille for gode handlinger. Anvendt etik Den praktiske etik handler om hvordan man handler etiske i aktuelle situationer.

4 Deskriptiv og normativ etik Beskrivende Deskriptiv etik Fx hvad der anses for at være moralsk rigtigt i en given kultur eller indenfor et bestemt fagområde Erfaringsvidenskab / empirisk etik Normativ etik Foreskrivende Fx hvad der bør og ikke bør gøres. Ikke en empirisk videnskab

5 Om forskellen på moral og etik Forskellen mellem etik og moral bliver gerne beskrevet sådan, at vi i etikken har at gøre med de fagfilosofiske (læs: videnskabelige) og almenteoretiske overvejelser over og begrundelser for, hvad et gode liv er. Det er det felt, som den professionelle fagfilosof tager sig af. Moral er en kulturs, et samfunds eller en gruppes indlejrede eller vedtagne normer, regler og værdier for accepteret eller god adfærd. Finn Thorbjøn Hansen, At stå i det åbne, s.31 NB i Politikens Filosofihåndbog, Jørgen Husted og Poul Lübcke anvendes etik og moral synonymt.

6 Etik i praksis Etik handler i høj grad om at stille de rigtige spørgsmål. Svarerne skal man selv komme med. Etisk dømmekraft er ikke en lærebogsøvelse.

7 Etikkens subjektive dimension Etikken som den bliver tænkt hos Sokrates, Hannah Arendt og Michel Foucault er et spørgsmål om selvomsorg Det drejer sig om at være i et personligt forhold til, hvad man selv anser for at være værdifuldt og etisk. Mere end bare at gøre det korrekte. Man kan opføre sig moralsk uden at være etisk. Etikken kræver en indre dialog ifølge Arendt. At lytte til den indre stemme = samvittigheden

8 3 grundlæggende etiske præferencer: pligter, konsekvenser, idealer At behandle etiske spørgsmål på kvalificeret vis kræver, at vi bliver klar over, hvilke etikker er i spil. Den gode vilje pligtetik Den gode sag konsekvensetik Det gode liv - dydsetik

9 Den etiske trekant: Pligter: Overvejelser vedr. forskellige pligter, der strider imod hinanden. Løsning: hvis man kan finde en tredje pligt, der suspenderer de to andre. Men hvad skulle det være? Konsekvenser: Overvejeler vedr. konsekvenser af forskellige handlemuligheder. Løsning: den mindste af to onder. Idealer: Overvejelser om moralske fordringer, der anses for personlige og situationsbaserede Løsning: forpligtelser, man bedst kan se sig selv i. (ikke abstrakte pligter).

10 Dydsetik Den antikke græske etik, Platon og især Aristoteles Man skal stræbe efter de dyder, der befinder sig imellem for meget og for lidt. Fejhed <<<< tapperhed >>>> dumdristighed Dyden er den gyldne middelvej mellem to modsatrettede laster (Den Nikomachæiske Etik) Dydsetikkens handlingsanvisning er svag. Ideal om det ordentlige menneske

11 Dydsetikkens karakteridealer: En moralsk handling kræver at der er den rette holdning bag handlingen. Eksempel på dydsetik: Moralsk set mangler der noget væsentligt, hvis man besøger sin syge ven af pligt alene! Eller hvad? Ideelle karaktertræk: Hensynsfuldhed, mod, gavmildhed, ordholdenhed, loyalitet, ærlighed, pålidelighed, oprigtighed, trofasthed, medmenneskelighed, barmhjertighed, personlig integritet og uselviskhed.

12 Pligtetik og konsekvensetik: Pligtetik. Immanuel Kant ( ). Kant udvikler en universel morallære, som (stort set) ikke er religiøst funderet. Utilitarisme/nytteetik, konsekvensetik. Jeremy Bentham ( ).

13 Kant: Den gode vilje Enhver frit tænkende person, ved hvad godt og ondt er. En morallære, skal således objektivt (til enhver tid og i alle sammenhænge) beskrive, hvad vi gør, når vi handler etisk. Det er den gode vilje, der er det afgørende. Det er ikke handlingen selv eller konsekvenserne men alene motivet for handlingen, som afgøre om en handling er moralsk eller umoralsk. Den moralske handling skal være uegennyttigt motiveret og udført (på trods af egne behov og ønsker) som en pligt.

14 Det kategoriske imperativ Handl sådan, at grundsætningerne for din vilje til enhver tid også skal kunne gælde som princip for en almen lovgivning. Eller: Opfør dig sådan, at grundlaget for dine beslutninger også kan danne grundlag for en almengyldig lov. Det handler om, at man skal kunne universalisere de partikulære handlinger. Den moralske handling, skal man kunne ville for alle.

15 Problemer ved pligtetikken Man må ikke lyve, for man kan ikke ophæve løgnen til en almen lov, men kan det ikke i særlige situationer være moralsk at lyve? Hvad er en ønskværdig almen (moralsk) lov?

16 Utilitarisme Udviklet af den britiske empirist, Jeremy Bentham ( ) Utilitarismen (afledt af latin utilitas 'nytte ) betyder nytteetik. Om en handling er moralsk eller umoralsk skal vurderes på konsekvenserne ikke intentionen. Den bedste (mest moralske) handling er den, der skaber den mest intense lykke, for flest muligt, i længst tid. En moralsk handling skal vurderes ved en beregning af handlingens nytteeffekt.

17 Problemer med utilitarismen Hvad er lykke? Og hvordan fremmes den? Hvordan måler man i det hele taget konsekvenserne af en handling?

18 Utilitarisme vs. pligtetik Utilitarisme Mængden af lykke Handlinger vurderes ud fra konsekvenserne. Spørgsmål Hvilke nytte vil man fremme? Hvordan måler man konsekvenserne? Pligtetik Den gode vilje (intentionen) Den moralske handling er en pligt. Spørgsmål Hvilke moralske principper bør ophæves til en almen lov? Kan det ikke være moralsk at lyve endda dræbe i visse tilfælde?

19 Dyd, pligt eller nytte Øvelse: Vælg et ledelsesdilemma fra casene Dydsetikken lægger vægt på mennesket og vil typisk spørge: Hvilke slags mennesker bør vi være i denne situation? Det kan fx være, at mod, loyalitet, beslutsomhed eller medfølelse er væsentlige egenskaber og holdninger at have lige i denne situation. Pligtetikken lægger vægt på, at man i beslutninger og handlinger lever op til sine forpligtelser. Pligtetikken vil typisk have fokus på spørgsmålet: Hvad er vi forpligtede på i denne situation?. Det kan være lovgivning eller regler, man det kan også være uskrevne regler eller normer, som man føler sig forpligtet på. Konsekvensetikken lægger vægt på resultatet. Den fokuserer på, hvilke beslutninger og handlinger der er til mest mulig gavn for flest mulige eller til mindst mulig skade for færrest mulige. Konsekvensetikken vil typisk spørge: Hvad vil gide det bedste resultat i denne situation?.

20 Etikøvelse (MHL s.83-84) Beskriv den konkrete situation, der skal undersøges Prøv at svare på disse tre spørgsmål: Dyd hvilke menneskelige egenskaber? Nytte Hvilke resultater? Pligt Hvilke forpligtelser?

21 Den etiske fordring i ledelse Forpligtelsen på at række ud over sig selv: Finde opgaven, fællesskabet, visionen. Som leder må man leve med en splittelse mellem sin egen personlighed og de krav, der stilles til en rolle som leder. At træde i karakter som leder er at kende sine egne menneskelige/personlige værdier. Og bruge dem.

22 Samvittighedsledelse At lytte til sin indre stemme Kant: Samvittigheden = indre fornuft Arendt: Er følgesvend, der kræver eftertanke Fire ledelsestyper (Claus Holm) Den anerkendende (enighed, pædagogisk-administrativt) Den formynderiske (enighed, administrativt-pædagogisk) Den retsmoralske (uenighed, administrativt-pædagogisk) Den velyndede (uenighed, pædagogisk-administrativt)

23 4 samvittighedsledelsestyper Claus Holm, DPU Aarhus Universitet Den anerkendende anerkendelse giver god samvittighed Den formynderiske samvittigheden er sikker i sin sag Den retsmoralske den uskyldige organisation Den velyndede pinlighed generer generøsitet

Etik og ledelsesfilosofi

Etik og ledelsesfilosofi Etik og ledelsesfilosofi - når filosofi bliver til praksis Man bliver mere sikker men mindre skråsikker Et dialogisk foredrag DSR den 3. november 2010 Af Civilingeniør Master fra DPU (Filosofi og ledelse)

Læs mere

Etik og ledelsesfilosofi (under finanskrisen)

Etik og ledelsesfilosofi (under finanskrisen) Etik og ledelsesfilosofi (under finanskrisen) Man bliver mere sikker men mindre skråsikker Finansforbundet - November 2009 Af Civilingeniør Master fra DPU (Filosofi og ledelse) Forfatter til: Samtalebogen

Læs mere

Jesper Jungløw Nielsen Cand.mag.fil

Jesper Jungløw Nielsen Cand.mag.fil Det kantianske autonomibegreb I værkert Grundlegung zur Metaphysik der Sitten (1785) bearbejder den tyske filosof Immanuel Kant fundamentet for pligtetikken, hvis fordring bygges på indre pligter. De etiske

Læs mere

Dydsetik. Sakset fra Anne Marie S. Christensen Syddansk Universitet

Dydsetik. Sakset fra Anne Marie S. Christensen Syddansk Universitet Dydsetik Sakset fra Anne Marie S. Christensen Syddansk Universitet Dydsetisk professionsetik Eksempel: arbejdet som læge Der er givet forskellige bud på læge-dyderne 1. Medmenneskelighed, ærlighed, respekt,

Læs mere

Vi vil præsentere teori der er relevant i forhold til vores BA-rapportskrivning omkring etik.

Vi vil præsentere teori der er relevant i forhold til vores BA-rapportskrivning omkring etik. ETIK Plan for i dag Intention Hvad er hensigten med det, vi skal igennem? Vi vil præsentere teori der er relevant i forhold til vores BArapportskrivning omkring etik. Det kan være nyttigt at kende sin

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold August 2014 Juli 2015 Favrskov Gymnasium stx Filosofi C

Læs mere

Lektion 5: Professionsetik. Diplom i Ledelse modul 7. Center for Diakoni og Ledelse. Tommy Kjær Lassen Tirsdag d.20.

Lektion 5: Professionsetik. Diplom i Ledelse modul 7. Center for Diakoni og Ledelse. Tommy Kjær Lassen Tirsdag d.20. Lektion 5: Professionsetik Diplom i Ledelse modul 7. Center for Diakoni og Ledelse Tommy Kjær Lassen Tirsdag d.20.august 13:30-15:00 Litteratur og tematikker Emne: Professionsetik Litteratur Husted, Etik

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold August 2013 Juli 2014 Favrskov Gymnasium stx Filosofi C

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juli 2017 Institution HF&VUC KBH SYD Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Filosofi C Casper Georgsen

Læs mere

Når frivillige filosoferer!

Når frivillige filosoferer! Når frivillige filosoferer! Man bliver mere sikker men mindre skråsikker Hospice Forum Danmark den 6. marts 2010 Thomas Ryan Jensen og Michael Højlund Larsen Michael Højlund Larsen Civilingeniør Master

Læs mere

Det etisk gode. Begreberne. Jonhard Jógvansson, stud. theol.

Det etisk gode. Begreberne. Jonhard Jógvansson, stud. theol. Det etisk gode Jonhard Jógvansson, stud. theol. Hvad er det etisk gode? Der er givet mange forskellige svar på dette spørgsmål op igennem tiderne. I denne artikel har jeg valgt at koncentrere mig om tre

Læs mere

Etik, moral og etiske dilemmaer

Etik, moral og etiske dilemmaer Etik, moral og etiske dilemmaer Retspsykiatrisk netværksseminar Den 14. maj 2013 Ved Anne Marie Enderlein cand. mag., sygeplejersker annemarie@enderlein.dk Niels Holgersens vidunderlige rejse af Selma

Læs mere

Etik for bioanalytikere on tour 2018/2019. Regionshuset Virklund 6. november 2018

Etik for bioanalytikere on tour 2018/2019. Regionshuset Virklund 6. november 2018 Etik for bioanalytikere on tour 2018/2019 Regionshuset Virklund 6. november 2018 Filosofferne Jes Lynning Harfeld, ph.d. Lektor i anvendt etik Aalborg Universitet Fast underviser i etik og videnskabsteori

Læs mere

Introduktion til filosofi og ledelse

Introduktion til filosofi og ledelse Lektion 1: Introduktion til filosofi og ledelse Diplom i Ledelse modul 7. Center for Diakoni og Ledelse Tommy Kjær Lassen Mandag d.19.august 11:30-12:30 Modulets teoretisk tematikker: Ledelsesfilosofi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold August 2015 Juli 2016 Favrskov Gymnasium stx Filosofi C

Læs mere

Kapitel 1 Hvad er videnskabsetik?... 1. Videnskabens egen moral: Det interne perspektiv... 1. Videnskab og samfund: Det eksterne perspektiv...

Kapitel 1 Hvad er videnskabsetik?... 1. Videnskabens egen moral: Det interne perspektiv... 1. Videnskab og samfund: Det eksterne perspektiv... Læsenoter til lovgivning og etik Bog: Videnskabsetik Kapitel 1 Hvad er videnskabsetik?... 1 Videnskabens egen moral: Det interne perspektiv... 1 Videnskab og samfund: Det eksterne perspektiv... 2 Kapitel

Læs mere

Hvad er din ledelsesfilosofi? Gå hjem-møde, WOHA,

Hvad er din ledelsesfilosofi? Gå hjem-møde, WOHA, Hvad er din ledelsesfilosofi? Gå hjem-møde, WOHA, 05.09.18 Thomas Ryan Jensen Filosof, partner i Ryan & Højlund filosofi i organisationer Leder af KIOL underviser i filosofi på Diplomuddannelsen i ledelse

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni, 2019 Institution HF og VUC Kolding Uddannelse Hfe Fag og niveau Filosofi C Lærer(e) Hold Line Kirstine

Læs mere

PROGRAM. Hvordan kan vi understøtte inklusionsarbejde med etisk kvalitet?

PROGRAM. Hvordan kan vi understøtte inklusionsarbejde med etisk kvalitet? PROGRAM * 17.00-17.45: Oplæg om etik og inklusion * 17.45-18.10: Pause og mad på bordene * 18.10-18.50: Dilemmaspil * 18.50-19.15: Fælles dialog ud fra dilemmaspillet * 19.15-19.30: Film om inklusion fra

Læs mere

ETISK REFLEKSION I DEN FAGLIGE HVERDAG

ETISK REFLEKSION I DEN FAGLIGE HVERDAG ETISK REFLEKSION I DEN FAGLIGE HVERDAG FRA ETISK REFLEKSION TIL KONKRET HANDLING ved Rita Nielsen Foredrag ved SER s 20 års jubilæum maj 1 Etik ved Rita Nielsen ETIK: sæd/skik/sædvane/levelære HOLDNING/TEORI/ERKENDELSE

Læs mere

Eksaminationsgrundlag for selvstuderende

Eksaminationsgrundlag for selvstuderende Eksaminationsgrundlag for selvstuderende Skolens eksaminationsgrundlag: Jeg ønsker at gå til eksamen i nedennævnte eksaminationsgrundlag (pensum), som skolen har lavet. Du skal ikke foretage dig yderligere

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin december 2017 Institution VUC Lyngby [407] Uddannelse Hf enkeltfag Fag og niveau Filosofi Filosofi C bilag

Læs mere

19-11-2013 Vibeke Graven

19-11-2013 Vibeke Graven 1 Dagens program Etik og omsorg i hjemmesygeplejen et spørgsmål om dømmekraft. Filosofisk vejledning som afsæt for tænkning om etik fra egen praksis. Etikken i jeres praksis undersøgelse af, hvad der etisk

Læs mere

FORMÅL MED PROCESSEN

FORMÅL MED PROCESSEN FORMÅL MED PROCESSEN * At få fokus på de etiske dimensioner i forbindelse med udviklingen af inkluderende fællesskaber * At bestyrelsesmedlemmer og ledere får et fælles etisk sprog at kommunikere om inklusion

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUC Lyngby HF Filosofi C Mathias Reichert

Læs mere

-etik, dilemmaer og omsorg

-etik, dilemmaer og omsorg På den anden På den anden side side -etik, dilemmaer og omsorg Søren Kayser - UFC Handicap På den anden side etik, dilemmaer og omsorg 2005 Forfatteren og UFC Handicap Illustration af omslag: Nuno M. Plessman,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Sommer 2015 VUC

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2017 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUC Lyngby HF Filosofi C Mathias Reichert

Læs mere

Det er meget vanskeligt, hvis ikke umuligt, at give en endelig definition af begrebet etik. Det kan

Det er meget vanskeligt, hvis ikke umuligt, at give en endelig definition af begrebet etik. Det kan 1. Hvad er etik? Etikkens rødder Det er meget vanskeligt, hvis ikke umuligt, at give en endelig definition af begrebet etik. Det kan imidlertid være frugtbart at følge nogle af begrebets rødder tilbage

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Efterår 2016 Forår 2017 Institution Gymnasiet HTX Skjern Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Idehistorie

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Termin hvori undervisningen afsluttes: Sommer 2017 VUC Vestegnen Hfe

Læs mere

Teknologifilosofi og -etik. Efterår 2009 Anders Albrechtslund

Teknologifilosofi og -etik. Efterår 2009 Anders Albrechtslund Teknologifilosofi og -etik Efterår 2009 Anders Albrechtslund 1 Overblik Hvad er etik? To teorier: Konsekvensetik og sindelagsetik Teknologifilosofi 2 Hvad er etik? 3 Moral Etik Værdier Studiet af moral

Læs mere

Medicin og medicin med industriel specialisering, AAU

Medicin og medicin med industriel specialisering, AAU Medicin og medicin med industriel specialisering, AAU 1 Velgørenhedsprincippet Ikke-skade-princippet Autonomiprincippet Retfærdighedsprincippet (indledes med ligebehandlingsprincippet) Konsekvensetik Pligtetik

Læs mere

Vidensfilosofi Etik & Undersøgelsesdesign

Vidensfilosofi Etik & Undersøgelsesdesign Vidensfilosofi Etik & Undersøgelsesdesign Martin Mølholm, studieadjunkt & ph.d. stipendiat Center for Dialog & Organisation, Institut for Kommunikation mam@hum.aau.dk Helle Wentzer, lektor E-Learning Lab,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUF - VoksenUddannelsescenter Frederiksberg

Læs mere

TRÆF FOR TILLIDSVALGTE

TRÆF FOR TILLIDSVALGTE TRÆF FOR TILLIDSVALGTE BUPL MIDTSJÆLLAND AUGUST 2018 PÆDAGOGISK PRAKSIS SPÆNDT UD MELLEM IDEALER OG VIRKELIGHED INDHOLD Præsentation Etik og professionsforståelse Etik og arbejdsmiljø Etik og argumentation

Læs mere

2. Motivation 3. Indledning

2. Motivation 3. Indledning 1. Abstract The purpose of this study is to analyze and discuss the differences and similarities between different moral philosophies. The project focuses on virtue ethics by Plato and Aristotle, deontological

Læs mere

»Hvad fanden skal man med toppunktet i en parabel, hvis man handler i Irma?«

»Hvad fanden skal man med toppunktet i en parabel, hvis man handler i Irma?« »Hvad fanden skal man med toppunktet i en parabel, hvis man handler i Irma?«Fibæk Laursen, P. (2004). Den autentiske lærer : bliv en god og effektiv underviser - hvis du vil (1. udgave, 3. oplag. ed.).

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin December 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUC Lyngby HF Filosofi C Jens Bernhart 16filc1

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2014 Institution VUC Skive-Viborg, Viborg afdl. Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Filosofi

Læs mere

It-etik en antologi om kommunikations- og informationsteknologiske emner i etisk belysning. Forfatterne og Aalborg Universitetsforlag, 2007

It-etik en antologi om kommunikations- og informationsteknologiske emner i etisk belysning. Forfatterne og Aalborg Universitetsforlag, 2007 It-etik en antologi om kommunikations- og informationsteknologiske emner i etisk belysning Forfatterne og Aalborg Universitetsforlag, 2007 Omslag: Sisse Harrington Sats og layout: Anders Albrechtslund

Læs mere

KURSUS: DE VANSKELIGE SAMTALER

KURSUS: DE VANSKELIGE SAMTALER KURSUS: DE VANSKELIGE SAMTALER En del af en leders praksis er at tage de vanskelige medarbejdersamtaler. Det er den type af samtaler, der omhandler emner eller situationer, som på en eller anden måde påvirker

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2016 Institution Skive-Viborg HF&VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hf Filosofi C-niveau Anders

Læs mere

Den skrøbelige relation og den professionelle almagt og afmagt. Børnecenter København (Bck) den

Den skrøbelige relation og den professionelle almagt og afmagt. Børnecenter København (Bck) den Den skrøbelige relation og den professionelle almagt og afmagt Børnecenter København (Bck) den 7-10-16 Et liv i andres hænder Bogen med denne titel fokuserer på hvilket skifte, der efter forfatternes mening

Læs mere

Bryd ud af skallen. Sygeplejen i 2020. -En kronik om hvordan sygeplejen muligvis ser ud i 2020. Katrine Jørgensen

Bryd ud af skallen. Sygeplejen i 2020. -En kronik om hvordan sygeplejen muligvis ser ud i 2020. Katrine Jørgensen Bryd ud af skallen Sygeplejen i 2020 -En kronik om hvordan sygeplejen muligvis ser ud i 2020 Katrine Jørgensen SA 11 2 a, modul 10 Via University College Århus Efterår 2013 Katrine Jørgensen SA 11 2 a,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Vinter 2015-2016 Institution Vestegnen HF & VUC, Gymnasievej 10, 2620, Albertslund Uddannelse Fag og niveau

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 19 Institution Vestegnen HF & VUC, Gymnasievej 10, 2620, Albertslund Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

ETISK PROFIL FOR SPECIALCENTER VEST. - Fokus på et værdigt liv

ETISK PROFIL FOR SPECIALCENTER VEST. - Fokus på et værdigt liv ETISK PROFIL FOR SPECIALCENTER VEST - Fokus på et værdigt liv Udarbejdet 2013 Indholdsfortegnelse En kort introduktion... 2 Opbygning af den etiske profil... 2 Hvorfor en etisk profil?... 2 1. Kerneydelse...

Læs mere

Etisk dilemma - når patienten og vi ikke vil det samme.

Etisk dilemma - når patienten og vi ikke vil det samme. Etisk dilemma - når patienten og vi ikke vil det samme. Oplæg på Årsmøde 2015 fagligt Selskab for Nefrologiske sygeplejersker FS Nefro, København den 1. oktober 2015 1 v/ Randi Bligaard, Udviklingskoordinator

Læs mere

Jacob Dahl Rendtorff Roskilde Universitet ETIK OG PSYKIATRI

Jacob Dahl Rendtorff Roskilde Universitet ETIK OG PSYKIATRI Jacob Dahl Rendtorff Roskilde Universitet ETIK OG PSYKIATRI Baggrund for foredraget Jacob Dahl Rendtorff: Etik for psykologer, Jurist og økonom forbundetsforlag, København 2013 Etik versus jura? Lovlydigt

Læs mere

Døden kræver en teambeslutning! - etiske udfordringer i en behandlingsdomineret kultur

Døden kræver en teambeslutning! - etiske udfordringer i en behandlingsdomineret kultur Døden kræver en teambeslutning! - etiske udfordringer i en behandlingsdomineret kultur Hospitalspræst Christian Juul Busch, Rigshospitalet. christian.busch@regionh.dk Etiske udfordringer i en behandlingsdomineret

Læs mere

- udfra Søren Kierkegaard og ledelse

- udfra Søren Kierkegaard og ledelse Den etiske fordring i ledelse - udfra Søren Kierkegaard og ledelse Cand phil Kirstine Andersen, Kompashuset ApS. ka@kompashuset.dk,, tlf 4583 9283 Forfatter, foredragsholder og konsulent Den bedrøvelige

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2017 Institution VUC Skive-Viborg, Viborg afdl. Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Filosofi

Læs mere

Robuste børn I en verden i opbrud. Middelfart 2. marts 2017 Per Schultz Jørgensen

Robuste børn I en verden i opbrud. Middelfart 2. marts 2017 Per Schultz Jørgensen Robuste børn I en verden i opbrud Middelfart 2. marts 2017 Per Schultz Jørgensen Hvad er robusthed? Robusthed er et godt gammeldags ord for hårdfør, stærk og kraftig. Det har latinsk afstamning robustus

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2011 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold ZBC, Vordingborg HHX FILOSOFI C Bjarke Jensen

Læs mere

HVAD GØR VI? ETIK I TEORI OG PRAKSIS. Ved Anne Mette Fruelund Andersen, Sognepræst og ph.d.

HVAD GØR VI? ETIK I TEORI OG PRAKSIS. Ved Anne Mette Fruelund Andersen, Sognepræst og ph.d. HVAD GØR VI? ETIK I TEORI OG PRAKSIS Ved Anne Mette Fruelund Andersen, Sognepræst og ph.d. Anne Mette Fruelund Andersen Curriculum Vitae 1.10.2015 Sognepræst, kbf i Odder 2010-2015 Sognepræst i Hinnerup:

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Efterår 2009-forår 2010 Institution Grenaa tekniske skoler Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Filosofi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Januar 2018 - Maj 2018 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUC Vest, Esbjerg Afd. HF Filosofi

Læs mere

Teknologihistorie. Historien bag FIA-metoden

Teknologihistorie. Historien bag FIA-metoden Historien bag FIA-metoden Baggrund: Drivkræfter i den videnskabelige proces Opfindermyten holder den? Det er stadig en udbredt opfattelse, at opfindere som typer er geniale og nogle gange sære og ensomme

Læs mere

MENINGSGABET. Det grå guld. Menings - gab. Du er for gammel

MENINGSGABET. Det grå guld. Menings - gab. Du er for gammel MENINGSGABET Det grå guld Menings - gab Du er for gammel ANSVARET HVEM HAR DET OG HVEM TAGER DET? HOLDNINGER OG FORVENTNINGER * Grundholdninger og værdimæssige ståsteder rummer svaret på vores forventninger

Læs mere

Københavns kommune, Socialforvaltningen. Fagligt etikgrundlag. CenterCampo

Københavns kommune, Socialforvaltningen. Fagligt etikgrundlag. CenterCampo Københavns kommune, Socialforvaltningen Fagligt etikgrundlag CenterCampo CenterCampo 20-08-2013 Fagligt etikgrundlag i CenterCampo Opbygning af det faglige etikgrundlag Det faglige etikgrundlag skal ruste

Læs mere

Etik i biologien Undervisningsvejledning til lærere på skoler

Etik i biologien Undervisningsvejledning til lærere på skoler Formål At give eleverne en forståelse for begreberne etik og moral i forbindelse med anvendelse og hold af dyr. Målgruppe Materialer Mål 7-9 klasse. Arbejdsark 1 og 2 samt fakta-ark Det er hensigten at

Læs mere

Anmeldelse af Svein Eng: Rettsfilosofi

Anmeldelse af Svein Eng: Rettsfilosofi 122 RETFÆRD ÅRGANG 35 2012 NR. 1/136 Anmeldelse af Svein Eng: Rettsfilosofi Universitetsforlaget, Oslo, 2007 Anmeldt af 1 Retsfilosofi er centralt fag på jurastudiet, og det er vigtigt, at der fortsat

Læs mere

Adfærd. Selvværd. Hvordan handler jeg i dagligdagen på Funder Skole for at styrke selvværd overfor barnet/kollegaen/forældrene?

Adfærd. Selvværd. Hvordan handler jeg i dagligdagen på Funder Skole for at styrke selvværd overfor barnet/kollegaen/forældrene? Hvad forstår vi ved selvværd på Funder Skole? Hvordan handler jeg i dagligdagen på Funder Skole for at styrke selvværd overfor barnet/kollegaen/forældrene? Selvværd Et menneske med selvværd - har lyst

Læs mere

Moralsk ansvar og menneskesyn -i en velfærdsstat under forvandling

Moralsk ansvar og menneskesyn -i en velfærdsstat under forvandling Moralsk ansvar og menneskesyn -i en velfærdsstat under forvandling Uffe Juul Jensen Professor i filosofi Center for Sundhed, Menneske og Kultur Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet Et nutidsbillede:

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: Vinter 2014 (eksamen

Læs mere

Social retfærdighed...113 Lighed... 114 Retfærdighed...121 Socialarbejde og social retfærdighed... 126 Det etiske hjul (III)...131

Social retfærdighed...113 Lighed... 114 Retfærdighed...121 Socialarbejde og social retfærdighed... 126 Det etiske hjul (III)...131 Indhold Forord... 9 Kapitel 1 Hvad er socialarbejde?...11 Definitionen... 11 Hvad er etik og moral?...15 Socialarbejde, etik og moral... 18 Socialarbejde og professionsetik... 20 Grundværdier, afledte

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Skive-Viborg HF og VUC Hf enkeltfag Filosofi C

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2014-2015. Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUC Vest, Esbjerg-afd. Hfe Filosofi

Læs mere

Den ledelsesetiske beslutningsmodel AF THOMAS SPECHT, CAND.MAG. I FILOSOFI, CHEFKONSULENT MACMANN BERG

Den ledelsesetiske beslutningsmodel AF THOMAS SPECHT, CAND.MAG. I FILOSOFI, CHEFKONSULENT MACMANN BERG 04 Den ledelsesetiske beslutningsmodel AF THOMAS SPECHT, CAND.MAG. I FILOSOFI, CHEFKONSULENT MACMANN BERG Det etiske er ikke et område for sig selv ved siden af andre områder. Der er ikke et bestemt hensyn,

Læs mere

Innovationsprocesmodel

Innovationsprocesmodel Innovationsprocesmodel Koncepter Konceptudfolder Ikke-viden Hofnar Viden Vidensdetektiv Relationer Gartner Dagens ord Selv i den største granitblok er der en lille sprække Ludwig Wittgenstein Den motiverende

Læs mere

Fagetik Værktøjskasse. Case Dialogkort Folder Det fagetiske hjul

Fagetik Værktøjskasse. Case Dialogkort Folder Det fagetiske hjul Fagetik Værktøjskasse Case Dialogkort Folder Det fagetiske hjul 1 En case Formålet med casen er at vise, hvordan et medlem eller en gruppe af medlemmer kan bruge fagetikken til at overveje hvilke fagetiske

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2014 maj 2015 Institution Handelsgymnasiet ved Roskilde Handelsskole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

HVORDAN LEDER MAN SUNDHED? Et Ph.D. projekt om medarbejderinddragelse som innovativ drivkraft i sundhedsfremme. Af: Jeppe Lykke Møller

HVORDAN LEDER MAN SUNDHED? Et Ph.D. projekt om medarbejderinddragelse som innovativ drivkraft i sundhedsfremme. Af: Jeppe Lykke Møller HVORDAN LEDER MAN SUNDHED? Et Ph.D. projekt om medarbejderinddragelse som innovativ drivkraft i sundhedsfremme Af: Jeppe Lykke Møller OM PH.D.PROJEKTET Demokratisering som innovativ drivkraft i udviklingen

Læs mere

Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker 4.- 6. klassetrin.

Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker 4.- 6. klassetrin. Årsplan for 5A kristendomskundskab skoleåret 2012-13 IK Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker 4.- 6. klassetrin.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2016 Institution VUC Vest Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Filosofi C Claus Peer Bækby 15FI0C11E15

Læs mere

ETIK. Undervisningsvejledning til lærere på skoler

ETIK. Undervisningsvejledning til lærere på skoler ETIK Undervisningsvejledning til lærere på skoler Formål At forberede eleverne på forløbet Dyrenes anatomi i Zoologisk Have, samt at give eleverne en forståelse for begreberne etik og moral i forbindelse

Læs mere

Kommunikation og forældresamarbejde del 3

Kommunikation og forældresamarbejde del 3 Kommunikation og forældresamarbejde del 3 Fokus Praktisk: Resten af forløbet tider og datoer Opsamling fra Bennediktes oplæg i weekenden Mine tanker om i dag: Perspektivering eller fortsat ACT fokus? Forhandling

Læs mere

Nordplus Voksen toårigt udviklingsprojekt Syv online værktøjer til læringsvurdering Spørgeskema til beskrivelse af egen læringsprofil

Nordplus Voksen toårigt udviklingsprojekt Syv online værktøjer til læringsvurdering Spørgeskema til beskrivelse af egen læringsprofil Nordplus Voksen toårigt udviklingsprojekt Syv online værktøjer til læringsvurdering Spørgeskema til beskrivelse af egen læringsprofil Interfolk, september 2009, 1. udgave 2 Indhold Om beskrivelsen af din

Læs mere

Studieordning for akademisk diplomuddannelse - første år ved Institut for Læring

Studieordning for akademisk diplomuddannelse - første år ved Institut for Læring Studieordning for akademisk diplomuddannelse - første år ved Institut for Læring Ilisimatusarfik Grønlands Universitet University of Greenland!1 Indholdsfortegnelse 1. Præambel 3 2. Varighed og titel 4

Læs mere

Etik som udgangspunkt for demensomsorg. Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog

Etik som udgangspunkt for demensomsorg. Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Etik som udgangspunkt for demensomsorg Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Tom Kitwood Tom Kitwood formulerede i 1997 grunden for moderne demensomsorg Han taler om to slags omsorg - Ondartet socialpsykologi

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV. Hvad er selvomsorg?

PAS PÅ DIG SELV. Hvad er selvomsorg? PAS PÅ DIG SELV Uddannelse i selvomsorg og kollegial omsorg for Bydelsmødre Wattar Gruppen Kognitivt Psykologcenter Center for Socialt Ansvar Hvad er selvomsorg? Når du er god ved dine tanker: så stiller

Læs mere

Pligt- og konsekvensetik i en kommunal kontekst

Pligt- og konsekvensetik i en kommunal kontekst Pligt- og konsekvensetik i en kommunal kontekst to etiske ståsteder for den kommunikerende kommune, der udøver kriseledelse under en mediekrise Af Christian Brinck Sidetal: 14 sider (33.475 anslag med

Læs mere

Moral: Psykens omdrejningspunkt og terapeutens indsatsområde? Morality: The Heart of the Psyche and the Work Field of the Therapist?

Moral: Psykens omdrejningspunkt og terapeutens indsatsområde? Morality: The Heart of the Psyche and the Work Field of the Therapist? Moral: Psykens omdrejningspunkt og terapeutens indsatsområde? Morality: The Heart of the Psyche and the Work Field of the Therapist? Psykologisk Institut Aarhus Universitet Nobelparken Jens Chr. Skous

Læs mere

Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august.

Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. R E P L I Q U E Replique, 4. årgang 2014 Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov. Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. Skriftet er

Læs mere

AT og elementær videnskabsteori

AT og elementær videnskabsteori AT og elementær videnskabsteori Hvilke metoder og teorier bruger du, når du søger ny viden? 7 begrebspar til at karakterisere viden og måden, du søger viden på! Indholdsoversigt s. 1: Faglige mål for AT

Læs mere

Etik og argumentation

Etik og argumentation Etik og argumentation Peter Øhrstrøm Institut for Kommunikation Aalborg Universitet Etik er blevet et modeord. Det gælder derimod ikke ordet "moral". Det er på en måde overraskende, for de to ord betyder

Læs mere

Værdier, Etik og Moral Gaute Lind Finsterbach : Støtte-/kontaktperson siden Pædagogisk psykologi på DPU

Værdier, Etik og Moral Gaute Lind Finsterbach : Støtte-/kontaktperson siden Pædagogisk psykologi på DPU Værdier, Etik og Moral Gaute Lind Finsterbach gmotfo@live.dk : 61 60 87 85 Støtte-/kontaktperson siden 2013 Pædagogisk psykologi på DPU 2013-2016 Værdier, etik og moral Dagens oplæg Hvorfor etik og moral?

Læs mere

SUNDHEDSPÆDAGOGIK SOM LEDELSESTILGANG

SUNDHEDSPÆDAGOGIK SOM LEDELSESTILGANG Karen Wistoft 2013 1 SUNDHEDSPÆDAGOGIK SOM LEDELSESTILGANG Rehabilitering med andre øjne November/december 2013 Karen Wistoft Professor (mso) Grønlands Universitet Lektor Institut for Pædagogik og Uddannelse

Læs mere

DEN LEDELSES- ETISKE BESLUT NINGS- MODEL

DEN LEDELSES- ETISKE BESLUT NINGS- MODEL DEN LEDELSES- ETISKE BESLUT NINGS- MODEL THOMAS SPECHT ABSTRACT AN ETHICAL DECISION MODEL FOR LEADERS This article suggests how leaders may use ethics as a practical tool in everyday decision-making practice.

Læs mere

Etikken og etiske dilemmaer ved livets slutning

Etikken og etiske dilemmaer ved livets slutning Etikken og etiske dilemmaer ved livets slutning Etikken er i spil Euthanasi Aktiv dødshjælp Passiv dødshjælp Aktiv hjælp til døende Kærlig pleje Palliativ sedering Lindrende behandling Palliativ pleje

Læs mere

Introduktion & spilleregler

Introduktion & spilleregler Introduktion & spilleregler - 1 - Indhold... 3 Sådan spilles spillet... 3 Forberedelse... 3 Afdækning... 4 Håndtering... 4 Refleksion... 4 Spillets formål... 5 Spillets tilblivelse... 5 Etiske dilemmaer...

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2018 Institution VUC Skive-Viborg, Viborg afdl. Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Filosofi

Læs mere

ÆK i praksis Retorik I 14/05/12 01.03 Lasse

ÆK i praksis Retorik I 14/05/12 01.03 Lasse ÆK i praksis Retorik I 14/05/12 01.03 Lasse Hvad er retorik? Matematik, filosofi etc. fra samme periode. Omtumlet fag. På den ene side ophøjet, som en dannelse, anden side mistro til retorik, med dårligt

Læs mere

Forslag til spørgeark:

Forslag til spørgeark: Forslag til spørgeark: Tekst 1 : FAIDON linieangivelse 1. Hvad er dialogens situation? 2. Hvad er det for en holdning til døden, Sokrates vil forsvare? 3. Mener han, det går alle mennesker ens efter døden?

Læs mere

Pædagogiske udfordringer og dilemmaer i arbejdet med rehabilitering

Pædagogiske udfordringer og dilemmaer i arbejdet med rehabilitering Juni 11 2015 Pædagogiske udfordringer og dilemmaer i arbejdet med rehabilitering Skismaet om mennesket kan anerkendes, når der arbejdes ud fra en rehabiliterende tankegang, hvis denne er grundlagt i adfærdsmodifikation

Læs mere

Personlig rapport på Test Testesen. Professional. Styles

Personlig rapport på Test Testesen. Professional. Styles Personlig rapport på Test Testesen Professional Styles Fremstillet den: 18-aug-2010 Side 2 2009 Saville Consulting. Alle rettigheder forbeholdes. Introduktion til Personlig rapport Tak for at du har besvaret

Læs mere

ETIK I TEORI OG PRAKSIS

ETIK I TEORI OG PRAKSIS ETIK I TEORI OG PRAKSIS - Hvad gør vi?! Etik og Kristen etik i en bioetisk sammenhæng Ved Anne Mette Fruelund Andersen Bioetik Definition: Overvejelser over etiske problemer i tilknytning til udvikling

Læs mere