NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE"

Transkript

1 NOTATARK HVIDOVRE KOMMUNE Kommunal medfinansiering af sundhedsområdet en generel introduktion 1. Indledning og sammenfatning Med kommunalreformens ikrafttræden den 1. januar 2007 blev det indført at kommunerne skal betale en del udgiften for behandlinger udført på hospital og inden for sygesikringsområdet. Social- og Sundhedsforvaltningen Økonomigruppen Sagsbehandler: Signe Hermansen /gne Denne kommunale medfinansiering blev indført for at give kommunerne incitament til at sørge for en god sundhedstilstand blandt kommunens borgere, f.eks. ved at forbedre den kommunale pleje- og genoptræningsindsats, oprette kommunale forebyggende tilbud mv. I 2009 var Hvidovre Kommunes udgifter til kommunal medfinansiering på 109 mio. kr. Figuren viser fordelingen af udgifterne på områder. Det ses at somatiske 1 indlæggelser og ambulante besøg på hospital udgør langt størstedelen af udgifterne til sundhedsområdet, mens indlæggelser og ambulante besøg i psykiatrisk regi alene udgør en mindre del. Indlæggelser (psykiatri) 3% Ambulante besøg (psykiatri) 4% Genoptræning under indlæggelse 2% Praktiserende læge 3% Speciallæge 9% Ambulante besøg (somatik) 34% Anden sygesikring 2% Indlæggelser (somatik) 45% En sammenligning af Hvidovre Kommunes udgifter til kommunal medfinansiering med de øvrige kommuner i Region Hovedstaden viser, at Hvidovre Kommune har høje udgifter. Særligt har Hvidovre Kommune høje udgifter til behandling i hospitalsvæsenet. Rapporten Kommunal medfinansiering af sundhedsområdet viser således, at Hvidovre Kommune har de højeste udgifter til behandling i det somatiske sundhedsvæsen, som udgør 80 pct. af medfinansieringsudgifterne. 1 Det somatiske område omhandler behandling af det legemlige til forskel fra det psykiske.

2 Der er mange årsager til at netop Hvidovre Kommune har høje udgifter til behandling i hospitalsvæsenet. En væsentlig årsag er formentlig at Hvidovre Hospital ligger i kommunen. Det er således nemt at tage på hospital, f.eks. er det nemt at tage på skadestuen frem for til praktiserende læge eller vagtlæge. Naturligvis spiller sundhedstilstanden hos kommunens borgere også en væsentlig rolle i udgifternes størrelse. Af Sundhedsprofil for region og kommuner udarbejdet af Region Hovedstaden fremgår f.eks., at Hvidovre Kommune har relativt mange dagligrygere. Undersøgelser viser, at tobak er den største enkeltfaktor som årsag til sygdom og død. Ligesom sammensætningen af befolkningen også har betydning for udgifterne. Hvidovre Kommune har således relativt mange borgere med lav uddannelse, uden for arbejdsmarkedet mv., hvilket traditionelt giver større behov for sundhedsydelser. Det er således ikke overraskende, at Hvidovre Kommune har høje medfinansieringsudgifter. Det er regionen som driver sundhedsudgifterne. Det er derfor vanskeligt for en kommune at påvirke udgifterne, idet kommunerne kun har en indirekte indflydelse på de beslutninger, som træffes i sundhedsvæsenet. Kommunerne har dog visse muligheder for at påvirke sundhedsvæsenet f.eks. via sundhedsaftaler, forebyggelse mv. Mulighederne for at reducere sundhedsudgifterne her og nu er imidlertid begrænset til relativt få forebyggende tiltag, som f.eks. brug af aflastningspladser, forebyggelse af fald, diætvejledning o.lign. Kommunernes muligheder for at forudsige budgettet er ligeledes begrænset. Hvert år indgår regionerne aftale med regeringen om næste års aktivitetsvækst, som kommunerne bl.a. anvender ved skøn over næste års budget. Imidlertid overholder regionerne ofte ikke aftalen, idet væksten bliver højere end aftalt, og dermed overskrides kommunernes budgetter også. Finansieringsmodel Hvidovre Kommune har høje medfinansieringsudgifter, men bliver også kompenseret mere end andre kommuner. Ved forhandlingerne, i forbindelse med kommunalreformen, omkring de økonomiske konsekvenser er der taget udgangspunkt i kommunernes faktuelle forbrug på området. Dvs. at Hvidovre Kommunes faktuelle forbrug af sundhedsydelser i 2005 ligger til grund for kommunens økonomiske kompensation på området. Siden 2007 er kommunerne løbende - hvert år - blevet kompenseret for den forventede vækst på området. Dette sker i forbindelse med kommuneforhandlingerne. Kompensationen fordeles til Hvidovre Kommune med kommunens bloktilskudsnøgle. Ligeledes kompenseres kommunerne også ved en midtvejsregulering, når aktiviteten stiger mere end aftalt. Her fordeles kompensationen også til Hvidovre Kommune med kommunens bloktilskudsnøgle Kompensation med bloktilskudsnøglen indebærer, at hvis Hvidovre Kommunes vækst i sundhedsudgifter er større end kompensationen via bloktilskuddet, så vil Hvidovre Kommune blive underkompenseret. Omvendt vil

3 kommunen blive overkompenseret, hvis væksten i sundhedsudgifterne er lavere end kompensationen. Det bemærkes dog, at underkompensationen er begrænset. 2. Case: Borgerens vej gennem sundhedsvæsenet i et år Nedenfor gives et eksempel med Hr. Hansen der har sukkersyge. Eksemplet illustrerer hvilke ydelser der udløser den kommunale medfinansiering, jf. også bilag. Hr. Hansen er blandt de 1,7 mio. borgere i Danmark med en kronisk sygdom. Hr. Hansen har haft sukkersyge i mange år, og kender derfor sundhedssystemet i Danmark særdeles godt. Hr. Hansen går således hver måned til sin praktiserende læge og får målt sit blodtryk (kommunal medfinansiering pr. besøg: 10 kr.). Hr. Hansen sørger for at passe sin diæt og holde øje med sit blodstykker, så det går ellers godt. Men en dag, falder Hr. Hansen ned af de sidste trin på trappen. Det er egentlig ikke noget slemt fald, men nok til at han får et sår på tåen. Fordi Hr. Hansen har sukkersyge har såret svært ved at læges, og i stedet går der betændelse i det. Hr. Hansen bliver sygemeldt, og efterfølgende indlagt på hospital. Hospitalet forsøger at behandle betændelsen (kommunal medfinansiering: kr. pr. indlæggelse). Pga. sukkersygen har foden imidlertid svært ved at læges, og foden bliver mere og mere hævet og deform. Hr. Hansen går til regelmæssig kontrol med foden på Hvidovre Hospitals ambulatorium (kommunal medfinansiering: 400 kr. pr. besøg). En søndag eftermiddag får Hr. Hansen mere ondt i foden end sædvanlig. Hr. Hansen vil derfor gerne have foden undersøgt. Han overvejer at vente til mandag formiddag med et besøg hos den praktiserende læge (kommunal medfinansiering: 10 kr.) eller måske tage til vagtlægen i Glostrup (kommunal medfinansiering: 12 kr.). Men hospitalet ligger heldigvis lige i nærheden, så Hr. Hansen beslutter, at han da lige så godt kan blive undersøgt med det samme på skadestuen (kommunal medfinansiering: 300 kr.). Hvidovre Hospital beslutter igen, at forsøge med operation af Hr. Hansens fod, det er en omfattende operation, så Hr. Hansen bliver indlagt (kommunal medfinansiering: kr.). Hvidovre Hospital beslutter, at der er behov for at overflytte Hr. Hansen til Rigshospitalet, da de er særlige specialister på området (kommunal medfinansiering: kr.). Hr. Hansen skal holdes under opsyn, så han bliver liggende nogle dage på hospitalet. Personalet mener, at Hr. Hansen ligeså godt kan starte med at bruge foden, så Hr. Hansen får derfor genoptræning under indlæggelsen (kommunal medfinansiering: kr.). Ved udskrivning får Hr. Hansen en genoptræningsplan, så han kan fortsætte genoptræningen hjemme i sin kommune. Hr. Hansen er glad, for operationen er gået godt, og det begynder at gå bedre med foden. For at holde foden i god stand skal Hr. Hansen til fodterapi en gang om måneden (kommunal medfinansiering: 15 kr.).

4 3. Hvorfor har Hvidovre Kommune høje sundhedsudgifter? Det er vanskeligt, at pege på få årsager til Hvidovre Kommunes høje sundhedsudgifter. I stedet skal årsagen til de høje udgifter findes i en række faktorer. Årsagerne til det høje forbrug af sundhedsydelser kan bl.a. skyldes: Sociale og økonomiske forhold Livsstil Kort afstand til stort hospital Skadestuebesøg Sundhedsvæsenets behandlingspraksis Socioøkonomiske forhold Det er velkendt, at der er social ulighed i sundhed. Ringe uddannelsesniveau, indkomst og beskæftigelsesforhold, boligforhold, etnicitet mv. øger således behovet for sundhedsydelser. Den sociale uligheds betydning for sundhedsudgifterne kan bl.a. illustreres ud fra et socioøkonomisk indeks, som anvendes i forbindelse med det kommunale udligningssystem 2. Figuren viser, at der er en positiv sammenhæng mellem det socioøkonomiske indeks og det samlede benchmark-indeks for den kommunale medfinansiering (som også er vist i figur 1 i notatet Opsummering af resultater fra benchmark-rapport om kommunal medfinansiering ) for kommunerne i Region Hovedstaden. Den positive sammenhæng viser, at sundhedsudgifterne generelt øges i takt med det socioøkonomiske indeks. De faktorer der indgår i det socioøkonomiske indeks er ikke faktorer, der helt forklarer det høje niveau af den kommunale medfinansiering. Ideelt set burde alle kommuner ligge på linien, under forudsætning at det sociale indeks forklarer hele baggrunden for sundhedsudgifterne. Kommuner med størst afvigelse fra linien er navngivet i figuren. 2 Det socioøkonomiske indeks som anvendes ved fordelingen af landsudligningen omfatter: årige uden beskæftigelse over 5 pct., årige uden erhvervsuddannelse, revideret boligstøttekriterium, psykiatriske patienter, familier i visse boligtyper, børn i familier med højeste uddannelse på grundniveau/uoplyst, enlige over 65 år, antal indvandrere og efterkommere, udlejede beboelseslejligheder, familier i visse boligtyper, antal handicappede.. Indekset baseres på en anelse færre faktorer end for indekset for landsudligningen. Der er ligeledes en positiv sammenhæng mellem det socioøkonomiske indeks for hovedstadsudligningen og benchmark-indekset.

5 Figur. Udvalgte socioøkonomiske faktorers betydning for den samlede kommunale medfinansiering for kommunerne i Region Hovedstaden (Alderstandardiseret) udgift pr. indbygger Reg. H= indeks Hvidovre Frederiksberg Bornholm København R² = 0, Socioøkonomisk indeks Hele landet= indeks 100 Albertslund Vestegnskommuner Andre kommuner i Region Hovedstaden Figuren belyser, at Hvidovre Kommune har højere sundhedsudgifter end det sociale indeks berettiger til. Hvidovre Kommunes sociale baggrund forklarer således umiddelbart ikke Hvidovre Kommunes høje sundhedsudgifter. Livsstil En usund sundhedsadfærd og livsstil hos borgerne vil oftest få sundhedsudgifterne til at stige. Sundhedsprofil for region og kommuner 2008, viser, at Hvidovre Kommune indenfor de 4 KRAM-faktorer (Kost, Rygning, Alkohol og Motion) ligger i øverste tredjedel mht. usund levevis 3. Der er dog en række andre kommuner med mere usund levevis. Yderligere viser sundhedsprofilen, at sundhedsadfærden i Hvidovre Kommune ikke er dårligere end hos de øvrige vestegnskommuner. Med undtagelse af borgernes rygeadfærd, hvor Hvidovre Kommune har relativt mange dagligrygere. Det er velkendt, at tobak er den største enkeltfaktor som årsag til sygdom og død. Kort afstand til hospital Undersøgelser viser typisk, at en kort afstand til hospital medfører et højt forbrug af sundhedsydelser, idet undersøgelser og behandlinger hurtigt kan klares mv. 3 Udarbejdet af Region Hovedstadens Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed. Ultimo 2010 offentliggøres en opdateret sundhedsprofil dækkende 2010.

6 Hvidovre Kommune har i 2008 udarbejdet et notat, som viser at afstand kan forklare en del af det høje forbrug. I 2010 har Hvidovre Hospital efterfølgende udarbejdet et notat, som ligeledes viser, at afstanden til hospital kan forklare en del af Hvidovre kommunes høje udgiftsniveau. Mange skadestuebesøg Betydningen af den korte afstand viser sig også via et højt antal skadestuebesøg. De seneste år har Hvidovre Kommune således haft det højeste antal skadestuebesøg pr. indbygger i Region Hovedstaden. I 2009 er antallet af besøg dog faldet en smule, således at Hvidovre Kommune har det femte højeste antal skadestuebesøg pr. indbygger. Den nærmeste vagtlæge er placeret i Glostrup og Herlev. Der er således kortere til skadestue end til vagtlæge, hvilket muligvis også kan bidrage til at forklare de mange skadestuebesøg. Den kommunale medfinansiering øges, hvis borgeren vælger at tage på skadestue frem for til vagtlæge eller til praktiserende læge. Et skadestuebesøg koster således 300 kr., mens et besøg hos vagtlæge eller praktiserende læge i gennemsnit koster ca. 10 kr. Et højt antal skadestuebesøg kan dog alene forklare en lille del af medfinansieringsudgifterne, idet skadestuebesøg alene udgør 1,4 pct. af de samlede udgifter. Sundhedsvæsenets behandlingspraksis Forklaringen på de høje medfinansieringsudgifter skal formentlig også findes i sundhedsvæsenets behandlingspraksis. Det er vanskeligt fra kommunal side, at pege på en specifik behandlingspraksis, som påvirker medfinansieringen. Social og Sundhedsforvaltningen har været særlig opmærksom at finde en årsag til de høje udgifter til ambulante besøg. I den forbindelse er det konstateret, at borgere fra Hvidovre Kommune i særlig grad behandles for sygdomme i kredsløbssygdomme og åndedrætsorganer. Det kan ligeledes konstateres, at Hvidovre Kommune har lave udgifter til speciallæge i forhold til andre kommuner. Hvidovre Kommune har således de syvende laveste udgifter til speciallæge blandt kommunerne i Region Hovedstaden. Dette kan pege i retning af, at borgerne i stedet behandles ambulant på hospital. Behandling på hospital er dyrere end behandling hos speciallæge og almen praktiserende læge for kommunen. Det vurderes ikke med de nuværende datasystemer muligt, at undersøge hvorvidt en sådan substitution finder sted. Det kan ligeledes konstateres, at Hvidovre Kommunes medfinansiering til indlæggelser af børn er højere end hos de øvrige kommuner i regionen og end hos de øvrige vestegnskommuner. Hvidovre Kommune er i dialog med Hvidovre Hospital omkring årsagen til Hvidovre Kommunes høje medfinansieringsudgifter, herunder indlæggelser af børn, mange ambulante besøg indenfor nogle sygdomstyper mv. 4. Kommunal indflydelse på sundhedsvæsenet Det er regionen, som driver sundhedsudgifterne, og kommunernes indflydelse er derfor i praksis begrænset og indirekte.

7 Det er således læger, der beslutter, hvilke borgere, der skal indlægges, henvises til ambulatorium eller henvises til privatpraktiserende speciallæger eller anden behandling i praksissektoren. Det er hospitalslæger, der beslutter hvilke undersøgelser og behandlinger borgeren skal have. Disse beslutninger er betydende for langt størsteparten af regionens sundhedsudgifter og dermed størrelsen af den kommunale medfinansiering. Kommunerne har dog mulighed for at påvirke udgifterne gennem, f.eks.: Sundhedsaftaler Sundhedskoordinationsudvalg Samordningsudvalg Bilateral dialog Forebyggende tilbud Gennem sundhedsaftalerne og sundhedskoordinationsudvalg har kommunerne mulighed for bl.a. at bidrage til en bedre sammenhæng i patientforløb, sikre varetagelsen og koordinationen af opgaverne på sundhedsområdet mv. Gennem samordningsudvalgene, som for Hvidovre Kommunes vedkommende består af Hvidovre Hospital og Glostrup Hospital samt omegnskommuner, har kommunerne mulighed for at følge op på sundhedsaftalerne og diskutere relevante lokale spørgsmål. Hertil kommer anden bilateral dialog med hospital, praktiserende læger mv. Hvidovre Kommune har især omkring den kommunale medfinansiering været i løbende dialog med Hvidovre Hospital. Endelig kan kommunen etablere forebyggende tilbud, som især kan reducere sundhedsudgifterne på lang sigt, f.eks. gennem strukturelle indsatser, som nye cykelstier osv. På kort sigt kan kommunen i øjeblikket primært reducere medfinansieringen gennem patientrettede tiltag, som f.eks. rygestopkurser, diætvejledning mv. Kommunerne har foreløbig haft vanskeligt, ved at foretage målrettede forebyggende tiltag, idet datagrundlag har været begrænset. I fremtiden forventes kommunernes datagrundlag at blive væsentligt forbedret, idet Sundhedsstyrelsen er ved at etablere et såkaldt KØS-system (Kommunal Økonomisk Sundhedsinformationsgrundlag). Her findes oplysninger om borgernes behandling på hospital, hos praktiserende læge, arbejdsmarkedsoplysninger og oplysninger fra kommunens omsorgssystemer mv. Systemet giver adgang til mere nuancerede analyser. Når KØS-systemet fungerer vil Social og Sundhedsforvaltningen udarbejde forslag til konkrete indsatser til forbedring af sundhedstilstanden i kommunen.

8 5. Hvordan fastligges budgettet - og hvorfor overskrides det? Hvidovre Kommune bruger primært et skøn fra Kommunernes Landsforening over medfinansieringen for den enkelte kommune. Dette skøn er baseret på baggrund af forrige års medfinansiering fremskrevet med de i kommuneaftalerne aftalte vækstrater i aktiviteten. Herudover fremskrives med pris- og lønudvikling. Imidlertid overholder regionerne ofte ikke de indgåede aftaler om væksten i aktiviteten. I 2010 blev det således aftalt at aktiviteten indenfor det somatiske område skulle stige med 3,5 pct. Af Region Hovedstadens seneste økonomirapport kan man imidlertid læse, at de regner med at aktiviteten vil stige med 5,5 pct. Dette indebærer, at udgifterne hos mange af Region Hovedstadens kommuner vil stige mere, end der er budgetteret med. Det er vanskeligt, at pege på årsagen til at regionen ikke overholder den aftalte vækst i aktiviteten. Det kan både skyldes flere behandlingskrævende ældre, forbedrede behandlingsmuligheder eller den måde regionerne styrer deres hospitaler på mv. Regionerne får alene penge, som kan dække den aftalte vækst i aktiviteten. Regionerne har derfor på det seneste været nødsaget til at foretage besparelser, og bl.a. afskedige en række medarbejdere. Foreløbigt har dette ikke påvirket aktiviteten. Det må dog forventes, at regionen snart har nået et punkt, hvor det ikke er muligt at afskedige flere medarbejdere og samtidigt fastholde eller øge aktiviteten. 6. Hvordan kompenseres kommunerne? Hvidovre Kommune har højere udgifter til kommunal medfinansiering end mange af de øvrige kommuner i Region Hovedstaden. Det skyldes bl.a., den sociale og økonomiske sammensætning af borgerne i kommunen, tæt beliggenhed til stort hospital mv. Hvidovre Kommune modtager imidlertid også en kompensation, som er større end for mange af de øvrige kommuner i Region Hovedstaden. Kommunerne kompenseres efter en række mekanismer: 1) kompensation for kommunens faktuelle forbrug på området i 2005, 2) kompensation for vækst fra f.eks ) kompensation via midtvejsregulering for vækst højere end forventet i f.eks Kompensation for kommunens faktuelle forbrug på området i 2005 Ved forhandlingerne i forbindelse med strukturreformen, blev det bestemt at den økonomiske kompensation på området tager udgangspunkt i kommunernes faktuelle forbrug på området. Dvs. at Hvidovre Kommunes faktuelle forbrug af sundhedsydelser i 2005 ligger til grund for størstedelen af kommunens økonomiske kompensation på området. Kompensation for vækst fra 2005 til f.eks I kommuneaftalerne indgås aftaler om væksten i den kommunale medfinansiering. Denne vækst kompenseres kommunerne også for via bloktilskuddet, som fordeles til kommunerne på baggrund af bloktilskudsnøglen. Midtvejsregulering for vækst højere end forventet Endelig kompenseres kommunerne med en midtvejsregulering. Midtvejsreguleringen indebærer, at kommunerne får kompensation, hvis regionerne

9 har en højere vækst end aftalt med regeringen i økonomiaftalen. Omvendt vil kommunerne skulle aflevere penge, hvis aktiviteten i regionerne bliver mindre end forudsat. Midtvejsreguleringen giver således kommunerne en form for budgetsikkerhed. Imidlertid fordeles den samlede midtvejsregulering til kommunerne efter bloktilskudsnøglen. Kompensation med bloktilskudsnøglen indebærer, at hvis Hvidovre Kommunes vækst i sundhedsudgifter er større end kompensationen via bloktilskuddet, så vil Hvidovre Kommune blive underkompenseret. Det bemærkes dog, at underkompensationen er begrænset, samt at der kan forekomme år, hvor Hvidovre Kommune er overkompenseret, f.eks. hvis kommunerne skal betale midtvejsregulering tilbage. Dette forekom f.eks. i midtvejsreguleringen vedr Fremtidig betaling til kommunal medfinansiering Til sundhedsområdet betaler kommunerne i dag både et aktivitetsafhængigt bidrag og et grundbidrag. Grundbidraget er ikke medregnet i udgifterne til kommunal medfinansiering. I 2010 er grundbidraget på kr. pr. indbygger. Dette grundbidrag udgør i dag 7 mia. kr. på landsplan, mens det aktivitetsafhængige bidrag udgør 10,5 mia. kr. på landsplan. Kommunernes Landsforening, Finansministeriet, Danske Regioner og Indenrigs- og Sundhedsministeriet arbejder i øjeblikket på at ændre medfinansieringsstrukturen. Grundbidraget skal således omlægges til et aktivitetsafhængigt bidrag. Det betyder, at taksterne for indlæggelse og ambulante besøg vil stige betydeligt. Det forventes, at ændringen af modellen vil ske fra 1. januar Samtidigt hermed ændres udligningssystemet, hvor der blive forsøgt taget højde for evt. fordelingsmæssige spørgsmål, som følge af den ændrede medfinansieringsstruktur. Det er hensigten, at de højere takster for behandling i sundhedsvæsenet skal give kommunerne et øget økonomisk incitament til forebyggelse af indlæggelser mv. Bilag I afsnit 2 om borgerens vej gennem sundhedsvæsenet indgår priser for forskellige behandlinger. I tabellen nedenfor er priserne opsummeret for nogle af de vigtigste ydelser i det somatiske sundhedsvæsen. Hertil kommer udgifter til borgere behandlet i det psykiatriske sundhedsvæsen. Her er taksterne for indlæggelse og ambulante en smule højere.

10 Tabel. Kommunal medfinansiering for behandling i det somatiske sundhedsvæsen i 2010 Priser for behandling i 2010 i gennemsnit Et ambulant besøg på hospital 400 kr. Et skadestuebesøg 300 kr. En indlæggelse kr. Genoptræning under indlæggelse kr. Almen læge 10 kr. Vagtlæge 12 kr. Speciallæge 150 kr. Note: Ovenstående udgifter er baseret på udgifterne i perioden januar til juni Ovenstående priser er baseret på takster, som anvendes i sundhedsvæsenet. I sygehusvæsenet bruges således et såkaldt DRG-system med 648 takster for indlæggelser og 161 takster for ambulante besøg. Hver takst afspejler værdien af behandlingen. F.eks. er taksten for behandling af diskusprolaps kr. Af disse takster betaler kommunerne i dag 30 pct. af DRG-taksterne. De psykiatriske behandlinger takseres vha. sengedagstakst og ambulante takster. Der er maksimum-lofter for den kommunale medfinansiering pr. besøg og indlæggelse. Der udløses en takst (regning) når borgeren udskrives fra hospital. Udskrives borgeren fra en afdeling til en anden afdeling udløses således ingen takst. Overflyttes en borger, således fra et andet hospital til et andet hospital, så udløses både en takst for indlæggelsen på det første hospital, og fra indlæggelsen på det andet hospital. Taksten for indlæggelsen er uafhængig af antallet af dage borgeren er indlagt. En borger der har været indlagt 2 dage med brækket ben, koster således det samme som en borger indlagt 10 dage med brækket ben. I stedet er det indenfor hvilken diagnosegruppe (DRG-gruppe) borgeren behandles, som er afgørende for taksten. En borger indlagt med urinvejsbetændelse koster således noget andet end en borger indlagt med kraniebrud.

Opsummering af resultater fra benchmark-rapport om. kommunal medfinansiering

Opsummering af resultater fra benchmark-rapport om. kommunal medfinansiering Opsummering af resultater fra benchmark-rapport om kommunal medfinansiering 1. Indledning og sammenfatning Hvidovre Kommune har i regi af ERFA-gruppe om kommunal medfinansiering på sundhedsområdet udarbejdet

Læs mere

Kommunal medfinansiering af Sundhedsområdet i Benchmarking af kommunerne i Region Hovedstaden

Kommunal medfinansiering af Sundhedsområdet i Benchmarking af kommunerne i Region Hovedstaden Kommunal medfinansiering af Sundhedsområdet i Benchmarking af kommunerne i Region Hovedstaden Uddrag af arbejdet fra ERFAgruppen om kommunal medfinansiering på sundhedsområdet i Region Hovedstaden Juni

Læs mere

Ny model for kommunal medfinansiering. Sundhedskoordinationsudvalget 27. juni 2018

Ny model for kommunal medfinansiering. Sundhedskoordinationsudvalget 27. juni 2018 Ny model for kommunal medfinansiering Sundhedskoordinationsudvalget 27. juni 2018 1 Baggrund Kommunal medfinansiering blev indført i 2007 for at give kommunerne et større (økonomisk) incitament til at

Læs mere

Notat vedrørende kommunal medfinansiering i 2013

Notat vedrørende kommunal medfinansiering i 2013 NOTAT Notat vedrørende kommunal medfinansiering i 213 Indhold 1. Indledning... 2 1.1 Metode... 3 1.2 Udvælgelse af kommuner... 3 2. Kommunal medfinansiering - udgiftsudviklingen... 4 2.1 Udgifter forbundet

Læs mere

Orientering om ændring af den kommunale medfinansiering og fuldfinansiering

Orientering om ændring af den kommunale medfinansiering og fuldfinansiering Orientering om ændring af den kommunale medfinansiering og fuldfinansiering Formål med orienteringen: Denne orientering har til formål at give Social- og Sundhedsudvalget et indblik i de vedtagne ændringer

Læs mere

Beskrivelse af opgave, Budget 2015-2018

Beskrivelse af opgave, Budget 2015-2018 Beskrivelse af opgave, Budget 2015 2018 1 Det lovpligtige og nødvendige 6 Socialudvalget Budgetområde Sundhed Aktivitetsbestemt medfinansiering Vederlagsfri fysioterapi 01 Vederlagsfri fysioterapi Kommunen

Læs mere

Notat om kommunal medfinansiering (KMF), 2018

Notat om kommunal medfinansiering (KMF), 2018 Notat om kommunal medfinansiering (KMF), 2018 Resumé På baggrund af et forventet merforbrug er der bedt om en tillægsbevilling på 8,753 mio. kr. til kommunal medfinansiering i 2018. Herudover er der bedt

Læs mere

Aktivitetsbestemt medfinansiering i 2012

Aktivitetsbestemt medfinansiering i 2012 Aktivitetsbestemt medfinansiering i 2012 1. Indledning Kommunerne har medfinansieret regionernes sundhedsudgifter siden finansieringsreformen trådte i kraft i 2007. Udgifter i forbindelse med den aktivitetsbaserede

Læs mere

Bilag 4 NOTAT. Allerød Kommune. Medfinansiering status 2015 og budget

Bilag 4 NOTAT. Allerød Kommune. Medfinansiering status 2015 og budget Bilag 4 NOTAT Medfinansiering status 2015 og budget 2016-2019 Allerød Kommune Ældre og Sundhed Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Medfinansiering

Læs mere

Kvartalsprognose for kommunernes samlede udgifter til kommunal medfinansiering og finansiering i 2013

Kvartalsprognose for kommunernes samlede udgifter til kommunal medfinansiering og finansiering i 2013 Region Sjælland Koncernøkonomi Enheden for Analyse og Afregning 24. september 2013 Kvartalsprognose for kommunernes samlede udgifter til kommunal medfinansiering og finansiering i 2013 Den kommunale medfinansiering

Læs mere

Kommunal medfinansiering af sygehussektoren. Annette Søberg Roed, Sundhedsøkonomi, DRG asr@sst.dk

Kommunal medfinansiering af sygehussektoren. Annette Søberg Roed, Sundhedsøkonomi, DRG asr@sst.dk Kommunal medfinansiering af sygehussektoren Annette Søberg Roed, Sundhedsøkonomi, DRG asr@sst.dk Gennemgangsplan 1. Den danske finansieringsmodel 2. Kommunal medfinansiering Indhold, udfordringer og effekter

Læs mere

Et andet formål har været at få kommuner og regioner til sammen at udtænke nye løsninger og derved skabe mere sammenhængende patientforløb.

Et andet formål har været at få kommuner og regioner til sammen at udtænke nye løsninger og derved skabe mere sammenhængende patientforløb. SOCIAL, SUNDHED OG BESKÆFTIGELSE Notat «Skriv afdeling» Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 «Skriv din e-mail» www.herning.dk Aktivitetsbestemt medfinansiering hvordan og hvorfor Kontaktperson:

Læs mere

Analyse af den kommunale medfinansiering af sundhedsvæsenet

Analyse af den kommunale medfinansiering af sundhedsvæsenet Analyse af den kommunale medfinansiering af sundhedsvæsenet Finansieringsudvalget Juni 2013 Indholdsfortegnelse 1. Kommunal medfinansiering fra 2007... 3 1.1 Udligningsaftale... 3 1.2 Omlægning med virkning

Læs mere

Notat om kommunal medfinansiering i Roskilde Kommune

Notat om kommunal medfinansiering i Roskilde Kommune Velfærd Velfærdssekretariatet Sagsnr. 249635 Brevid. 1893334 Ref. FLHA Notat om kommunal medfinansiering i Roskilde Kommune 23. april 2014 Baggrund Roskilde Kommunes udgifter til Kommunal MedFinansiering

Læs mere

Kvartalsprognose for kommunernes samlede udgifter til kommunal medfinansiering og finansiering i 2013

Kvartalsprognose for kommunernes samlede udgifter til kommunal medfinansiering og finansiering i 2013 Region Sjælland Koncernøkonomi Enheden for Analyse og Afregning 25. juni 2013 Kvartalsprognose for kommunernes samlede udgifter til kommunal medfinansiering og finansiering i 2013 Den kommunale medfinansiering

Læs mere

Kommunal medfinansiering 2014

Kommunal medfinansiering 2014 Kommunal medfinansiering 2014 Denne analyse har til formål at skabe overblik over sammensætning og udvikling i medfinansieringsudgifterne i Rebild Kommune. Udfordringerne gennemgås, og det analyseres,

Læs mere

Generelt om den kommunale medfinansiering

Generelt om den kommunale medfinansiering Indeværende sag har til formål, at give et indblik i udviklingen indenfor den kommunale medfinansiering. Generelt om den kommunale medfinansiering Den kommunale medfinansiering af sundhedsvæsenet blev

Læs mere

Anden kvartalsprognose for kommunernes samlede udgifter til kommunal medfinansiering og finansiering i 2015

Anden kvartalsprognose for kommunernes samlede udgifter til kommunal medfinansiering og finansiering i 2015 Region Sjælland Koncernøkonomi Analyse og Afregning Anden kvartalsprognose for kommunernes samlede udgifter til kommunal medfinansiering og finansiering i 2015 Den kommunale medfinansiering gælder for

Læs mere

Sygehusbehandling og genoptræning side 1

Sygehusbehandling og genoptræning side 1 Sygehusbehandling og genoptræning side 1 Indhold 4.81 Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsvæsenet... 2 4.82 Kommunal genoptræning og vedligeholdelsestræning... 4 4.84 Vederlagsfri behandling hos

Læs mere

Aktivitetsbestemt medfinansiering

Aktivitetsbestemt medfinansiering Aktivitetsbestemt medfinansiering Dette er et notat om den aktivitetsbestemte medfinansiering (kommunale medfinansiering). Der anvendes de senest tilgængelige data for udviklingen i aktiviteterne i Dragør

Læs mere

Tabellen indeholder udvalgte nøgletal på sundhedsområdet. Herunder findes bemærkningerne til de udvalgte nøgletal på sundhedsområdet.

Tabellen indeholder udvalgte nøgletal på sundhedsområdet. Herunder findes bemærkningerne til de udvalgte nøgletal på sundhedsområdet. N O TAT Bemærkninger til udvalgte nøgletal på sundhedsområdet Tabellen indeholder udvalgte nøgletal på sundhedsområdet. Herunder findes bemærkningerne til de udvalgte nøgletal på sundhedsområdet. Søjle

Læs mere

Kommunal medfinansiering for udvalgte kommuner i hovedstadsregionen 2009-2010

Kommunal medfinansiering for udvalgte kommuner i hovedstadsregionen 2009-2010 KKR HOVEDSTADEN Kommunal medfinansiering for udvalgte kommuner i hovedstadsregionen 2009-2010 Sygdomsområders andel af kommunal medfinansiering 2010 OG andel af væksten fra 2009 til 2010 (i prisniveau

Læs mere

Kommunal medfinansiering i Esbjerg Kommune

Kommunal medfinansiering i Esbjerg Kommune Kommunal medfinansiering i Esbjerg Kommune Analyser af årsager til Esbjerg Kommunes forbrug af sundhedsydelser Aug. 2013 Mulige årsager til merforbrug Kommunal medfinansiering I KM fordelt på type Sygesikring;

Læs mere

Sundhedsstatistik : en guide

Sundhedsstatistik : en guide Sundhedsstatistik : en guide Officiel statistik danske hjemmesider og netpublikationer: Danmarks Statistik Danmarks Statistik er den centrale myndighed for dansk statistik, der indsamler, bearbejder og

Læs mere

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning Regeringen og Danske Regioner indgik den aftale om regionernes økonomi for 2009.

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning Regeringen og Danske Regioner indgik den aftale om regionernes økonomi for 2009. Dokumentnr. 37584/08 Kommunal medfinansiering 2009 Regeringen og Danske Regioner indgik den 14-06-2008 aftale om regionernes økonomi for 2009. Den kommunale medfinansiering er en af regionernes finansieringskilder

Læs mere

SOCIAL-, ÆLDRE OG SUNDSHEDSUDVALGET. (1.000 kr.) Udgift Indtægt

SOCIAL-, ÆLDRE OG SUNDSHEDSUDVALGET. (1.000 kr.) Udgift Indtægt Sundhedsområdet Der er to bevillingsniveauer på sundhedsområdet: Sundhed og Forebyggelse Kommunal (med)finansiering mv. Den samlede budgetramme for 2012 udgør: Tabel 1. Budget 2012 (Drift og statsrefusioner)

Læs mere

Budget 2019 FOREBYGGELSESUDVALGET MÅL, OVERSIGTER OG BEMÆRKNINGER

Budget 2019 FOREBYGGELSESUDVALGET MÅL, OVERSIGTER OG BEMÆRKNINGER Budget 2019 FOREBYGGELSESUDVALGET MÅL, OVERSIGTER OG BEMÆRKNINGER Indholdsfortegnelse MÅL OG BEMÆRKNINGER Side Forebyggelsesudvalget... 5 19 Forebyggelse... 7 FOREBYGGELSESUDVALGET Forebyggelsesudvalgets

Læs mere

Sundhed. Sociale forhold, sundhed og retsvæsen

Sundhed. Sociale forhold, sundhed og retsvæsen 2 Sundhed Danskernes middellevetid er steget Middellevetiden anvendes ofte som mål for en befolknings sundhedstilstand. I Danmark har middellevetiden gennem en periode været stagnerende, men siden midten

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget Januar Fokus på politikområde Sundhedsudgifter

Social- og Sundhedsudvalget Januar Fokus på politikområde Sundhedsudgifter Social- og Sundhedsudvalget Januar 2015 Fokus på politikområde Sundhedsudgifter Politikområde sundhedsudgifter Budget 2015 1.000 kr. Aktivitetsbestemt medfinansiering 185.863 Kommunal genoptræning 29.536

Læs mere

Den 1. januar 2007 trådte den nye, kommunale medfinansiering på sundhedsområdet i kraft.

Den 1. januar 2007 trådte den nye, kommunale medfinansiering på sundhedsområdet i kraft. GLADSAXE KOMMUNE Social- og sundhedsforvaltningen Stab og sekretariat Bilag 1. Notat til SSU om den nye, kommunale medfinansiering på sundhedsområdet NOTAT Dato: 12.06.2007 Af: Claus Bager Jensen Den 1.

Læs mere

Notat. Forslag og kommentarer til Finansieringsudvalget. a) Betydningen af socioøkonomiske faktorer for kommunernes udgifter til administration.

Notat. Forslag og kommentarer til Finansieringsudvalget. a) Betydningen af socioøkonomiske faktorer for kommunernes udgifter til administration. Notat Forslag og kommentarer til Finansieringsudvalget a) Betydningen af socioøkonomiske faktorer for kommunernes udgifter til administration. Dato: 25. februar 2010 Sags nr.: 09/24068 Sagsbehandler: MBM

Læs mere

Sygehusbehandling og genoptræning side 1

Sygehusbehandling og genoptræning side 1 Sygehusbehandling og genoptræning side 1 Indhold 4.81 Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsvæsenet... 2 4.82 Kommunal genoptræning og vedligeholdelsestræning... 4 4.84 Vederlagsfri behandling hos

Læs mere

Aktivitetsbestemt kommunal medfinansiering

Aktivitetsbestemt kommunal medfinansiering Center for Sundhed & Pleje Aktivitetsbestemt kommunal medfinansiering Et indblik i modellen Et overblik over Faxe Kommune sammenlignet med det øvrige Danmark April 2015 1 Kommunal medfinansiering/finansiering

Læs mere

Aktivitetsbestemt Kommunal medfinansiering

Aktivitetsbestemt Kommunal medfinansiering Center for Sundhed & Pleje Aktivitetsbestemt Kommunal medfinansiering Et indblik i modellen Et overblik over Faxe Kommune 1 Kommunal medfinansiering/finansiering Generelt om modellen bag Kommunal medfinansiering/finansiering

Læs mere

Den permanente arbejdsgruppe vedr. data om Økonomi og Aktivitet 27. november 2018

Den permanente arbejdsgruppe vedr. data om Økonomi og Aktivitet 27. november 2018 Den permanente arbejdsgruppe vedr. data om Økonomi og Aktivitet 27. november 2018 Notat om rapporten UDVIKLING I KOMMUNAL MEDFINANSIERING I REGION HO- VEDSTADEN OG KOMMUNER FRA 2013 TIL 2015 Baggrund og

Læs mere

Medfinansieringsrapport, 2014

Medfinansieringsrapport, 2014 Medfinansieringsrapport, 2014 Baggrund: Den kommunale medfinansiering af sundhedsvæsenet blev indført med virkning fra 2007. Formålet med ordningen var at give kommunerne et generelt incitament til at

Læs mere

Kommunal medfinansiering

Kommunal medfinansiering Analyse juli 2007 Kommunal medfinansiering Det aktivitetsbestemte bidrag Indledning Kommunerne skal med kommunalreformen medfinansiere det regionale sundhedsvæsen med: et grundbidrag, fastlagt for 2007

Læs mere

R-2012 B-2013 BF-2014 BO-2015 BO-2016 BO-2017

R-2012 B-2013 BF-2014 BO-2015 BO-2016 BO-2017 Udvalget for Voksne Udvalget arbejder med følgende politikområder: Politikområde 7 Sundhed, som omfatter medfinansiering af det regionale sundhedsvæsen, samt sundhedsforebyggende og rehabiliterende indsats

Læs mere

Regionernes budgetter i 2010

Regionernes budgetter i 2010 Kapitel 2 11 Regionernes budgetter i 2010 Regionerne vedtog i september 2009 deres budgetter for 2010. Regionerne holdt sig for fjerde år i træk inden for det udgiftsniveau, der blev aftalt i økonomiaftalen

Læs mere

Nøgletal fra 2018 på genoptræningsområdet

Nøgletal fra 2018 på genoptræningsområdet Nøgletal fra 218 på genoptræningsområdet KL publicerer for ottende gang en oversigt, der beskriver udviklingen af genoptræningsområdet efter sundhedsloven 14 dvs. borgere der udskrives fra sygehus med

Læs mere

Notat om medfinansiering og økonomiske incitamenter på sundhedsområdet

Notat om medfinansiering og økonomiske incitamenter på sundhedsområdet Social og Sundhed Social- og Sundhedssekretariat Sagsnr. 66681 Brevid. 1113881 Ref. STPE Dir. tlf. 46 31 77 14 Steentp@roskilde.dk Notat om medfinansiering og økonomiske incitamenter på sundhedsområdet

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb. Marts 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb. Marts 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb Marts 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2008

Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2008 Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2008 I efteråret 2007 vedtog de fem regioner deres andet årsbudget budgetterne for 2008. Alle budgetter blev vedtaget med meget brede flertal i regionsrådene. Og budgetterne

Læs mere

Konsekvenser af kommunalreformen for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Konsekvenser af kommunalreformen for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Københavns Kommune Sundheds- og Omsorgsudvalget Bilag 6 UDVALGSINDSTILLING med sagsfremstilling Konsekvenser af kommunalreformen for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen INDSTILLING Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Læs mere

Budget 2016-19 Budgetområde 621 Sundhed

Budget 2016-19 Budgetområde 621 Sundhed Indledning Kommunalreformen har betydet, at kommunen er blevet en del af det samlede sundhedsvæsen med ansvar for aktiviteter inden for vederlagsfri fysioterapi, aktivitetsbestemt medfinansiering af det

Læs mere

Danske Regioners Budgetvejledning 2007 Udsendt

Danske Regioners Budgetvejledning 2007 Udsendt Økonomisk politik Den statslige aktivitetsafhængige pulje i 2007 Regeringen og Danske Regioner indgik den 10-06-2006 aftale om regionernes økonomi i 2007. Hovedlinierne i aftalen er beskrevet i budgetvejledningspunktet

Læs mere

Budgetområdebeskrivelse, Budgetområde Sundhed 621

Budgetområdebeskrivelse, Budgetområde Sundhed 621 Budgetområdebeskrivelse, Budgetområde Sundhed 621 1. Indledning Med kommunalreformen er kommunerne blevet en del af det samlede sundhedsvæsen med ansvar for aktiviteter inden for vederlagsfri fysioterapi,

Læs mere

1. Finansieringssystemet for regionerne

1. Finansieringssystemet for regionerne Indhold 1. Finansieringssystemet for regionerne...4 1.1. Strukturreformen...4 1.2. Finansiering af sundhedsområdet...5 1.3. Finansiering af regionernes udviklingsopgaver...7 2. Regionernes indtægter i

Læs mere

Aktivitetsbeskrivelse, budget

Aktivitetsbeskrivelse, budget Titel Vederlagsfri fysioterapi Nr.: 621-01 Kommunen overtog den 1. august 2008 myndighedsansvaret for vederlagsfri fysioterapi til personer med svært fysisk handikap. Den vederlagsfri fysioterapi tilbydes

Læs mere

Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2009

Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2009 Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2009 I efteråret 2008 vedtog regionsrådene budgetterne for 2009. Budgetterne ligger for tredje år i træk inden for den aftalte udgiftsramme med regeringen. Budgetterne

Læs mere

Aktivitetsbestemt medfinansiering for Fredericia Kommune 2017

Aktivitetsbestemt medfinansiering for Fredericia Kommune 2017 Aktivitetsbestemt medfinansiering for Fredericia Kommune 2017 Kommunerne har medfinansieret regionernes sundhedsudgifter siden finansieringsreformen trådte i kraft i 2007. Hensigten med den kommunale medfinansiering

Læs mere

NOTAT: Orientering om Økonomi- og Indenrigsministeriets betænkning om ændringer af den kommunale udligningsordning

NOTAT: Orientering om Økonomi- og Indenrigsministeriets betænkning om ændringer af den kommunale udligningsordning Økonomi og Beskæftigelse Økonomi og Analyse Sagsnr. 209594 Brevid. 1441678 Ref. TKK Dir. tlf. 46 31 30 65 tinakk@roskilde.dk NOTAT: Orientering om Økonomi- og Indenrigsministeriets betænkning om ændringer

Læs mere

Kommunal medfinansiering 2009 og 2010

Kommunal medfinansiering 2009 og 2010 Dokumentnr. 32942/09 Kommunal medfinansiering 2009 og 2010 Regeringen og Danske Regioner indgik den 13-06-2008 aftale om regionernes økonomi for 2010. Denne økonomiske vejledning omhandler midtvejsreguleringen

Læs mere

Social-, Ældre- og Sundhedsudvalget: Sundhed og forebyggelse

Social-, Ældre- og Sundhedsudvalget: Sundhed og forebyggelse Opgaver under området Udvalget varetager opgaver inden for: Aktivitetsbestemt medfinansiering Genoptræning og vedligeholdende træning Vederlagsfri fysioterapi hos privatpraktiserende fysioterapeut Sundhedsfremme

Læs mere

Oversigtsnotat: Hvordan finansieres sundheds- og hospitalssektoren efter strukturreformen

Oversigtsnotat: Hvordan finansieres sundheds- og hospitalssektoren efter strukturreformen Kommunaludvalget KOU alm. del - Bilag 69 Offentligt Sundhedsudvalget (SUU) 3. April 2007 Økonomigruppen i Folketinget Oversigtsnotat: Hvordan finansieres sundheds- og hospitalssektoren efter strukturreformen

Læs mere

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 31. MAJ 2017 Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 2019-2022 Baggrund En borgers sygdomsforløb kræver ofte både indsatser i kommunen, hos den praktiserende læge og på hospitalet. En positiv oplevelse af sygdomsforløbet

Læs mere

Budgetseminar den 26. april 2016

Budgetseminar den 26. april 2016 Budgetseminar den 26. april 2016 Byrådet og HovedMed Aktivitetsbestemt medfinansiering v/martin Gils Andersen Den kommunale medfinansiering af sundhedvæsenet Den kommunale medfinansiering af sundhedsvæsenet

Læs mere

Notat - Kommunal medfinansiering

Notat - Kommunal medfinansiering Notat - Kommunal medfinansiering Den kommunale medfinansiering (KMF) af regionale sundhedsydelser har i de seneste år været stigende. Dette notat vil give en status for Frederikssund Kommune og der vil

Læs mere

Mål og Midler Sundhedsområdet

Mål og Midler Sundhedsområdet Fokusområder i 2014 Overskriften for fokus i 2014 er konsolideringen og fortsat udvikling af det nære sundhedsvæsen med sigte på et kommunalt sundhedsvæsen som et kompetent tredje ben i trekanten bestående

Læs mere

Social-, Ældre- og Sundhedsudvalget: Sundhed og forebyggelse

Social-, Ældre- og Sundhedsudvalget: Sundhed og forebyggelse Opgaver under området Udvalget varetager opgaver inden for: Aktivitetsbestemt medfinansiering Genoptræning og vedligeholdende træning Vederlagsfri fysioterapi hos privatpraktiserende fysioterapeut Sundhedsfremme

Læs mere

Mulighederne i anvendelsen af sundhedsprofilen. Faxe Kommune. Jakob Kjellberg

Mulighederne i anvendelsen af sundhedsprofilen. Faxe Kommune. Jakob Kjellberg Mulighederne i anvendelsen af sundhedsprofilen Faxe Kommune Jakob Kjellberg Hvad kan man bruge en sundhedsprofil til? Ét er et søkort at forstå, et andet skib at føre. Men det er altså også vanskeligt

Læs mere

SKIVEKOMMUNE Budget 2014. 9 Sundhedsudvalget

SKIVEKOMMUNE Budget 2014. 9 Sundhedsudvalget 9 Sundhedsudvalget 85 86 9.1 Sundhedsområdet Budget 2014, Drift: U/I Budget 2014 81 Aktivitetsbestemt medfinans. af sundhedsvæsenet U 161.917.000 82 Kommunal genoptræning og vedligeh. træning U 14.548.000

Læs mere

Analyse af virkningerne for den kommunale og regionale økonomi af den kommunale medfinansiering af sundhedsvæsnet Maj 2015

Analyse af virkningerne for den kommunale og regionale økonomi af den kommunale medfinansiering af sundhedsvæsnet Maj 2015 Analyse af virkningerne for den kommunale og regionale økonomi af den kommunale medfinansiering af sundhedsvæsnet Maj 2015 Økonomi- og Indenrigsministeriets Finansieringsudvalg Analyse af virkningerne

Læs mere

Genoptræning Genoptræning efter sygehusbehandling ifølge sundhedsloven

Genoptræning Genoptræning efter sygehusbehandling ifølge sundhedsloven Området omfatter Kommunal af sundhedsvæsenet Sundhedsfremme og forebyggelse Tidlig opsporing Etablering af sundhedsfremmende og forebyggende tiltag Patientuddannelse, herunder generelle og på tværs af

Læs mere

Tal på sundhed Den nationale sundhedsprofil

Tal på sundhed Den nationale sundhedsprofil Tal på sundhed Den nationale sundhedsprofil Sundhedsstyrelsens "Den nationale sundhedsprofil" giver et øjebliksbillede af danskernes sundhed. Det er stadig de store risikofaktorer, der dominerer billedet:

Læs mere

Nedenfor vil betydningen for Helsingør kommune blive opgjort ud fra de tilgængelige informationer på nuværende tidspunkt.

Nedenfor vil betydningen for Helsingør kommune blive opgjort ud fra de tilgængelige informationer på nuværende tidspunkt. NOTAT Center for Økonomi og Ejendomme KL og regeringen har aftalt fire markante justeringer af den kommunale medfinansiering Økonomi Service Stengade 59 3000 Helsingør Cvr nr. 64 50 20 18 Dato 29. juni

Læs mere

Oplæg: Sundhedsområdets økonomi DRG-/DAGS-systemet Kommunal medfinansiering

Oplæg: Sundhedsområdets økonomi DRG-/DAGS-systemet Kommunal medfinansiering Oplæg: Sundhedsområdets økonomi DRG-/DAGS-systemet Kommunal medfinansiering Ældre- og Sundhedsudvalget, den 1. september 2015 Konsulent Niels E. Kristensen Innovationscenter for Sundhed og Omsorg Overskrifter

Læs mere

Flertallet bevæger sig på tværs af sektorer - og få har hospitalskontakter uden for deres bopælsregion

Flertallet bevæger sig på tværs af sektorer - og få har hospitalskontakter uden for deres bopælsregion 19. FEBRUAR 2019 Flertallet bevæger sig på tværs af sektorer - og få har hospitalskontakter uden Kontakter på tværs i det danske sundhedsvæsen Resumé I Danmark har størstedelen af befolkningen årligt kontakt

Læs mere

Operationer udgør en væsentlig del af sygehusenes aktivitet. Antallet af opererede er et samlet mål for udviklingen i denne aktivitet. 1.

Operationer udgør en væsentlig del af sygehusenes aktivitet. Antallet af opererede er et samlet mål for udviklingen i denne aktivitet. 1. Maj 21 Aktivitet i det somatiske sygehusvæsen Behandlingen af en patient på sygehus vil altid involvere ambulante besøg og/eller udskrivninger efter indlæggelse. Udviklingen i antal udskrivninger henholdsvis

Læs mere

Finansiering og medfinansiering Sundhedsområdet. Varde Kommune Maj Mai Sønderby, Social og Sundhed 1/23

Finansiering og medfinansiering Sundhedsområdet. Varde Kommune Maj Mai Sønderby, Social og Sundhed 1/23 Finansiering og medfinansiering Sundhedsområdet Varde Kommune 2015 Maj 2016, Social og Sundhed 1/23 Indholdsfortegnelse INDLEDNING...3 INDHOLD...4 RESUME...5 AKTIVITETSBESTEMT KOMMUNAL MEDFINANSIERING...6

Læs mere

Ledelsesinformation vedr. kommunal medfinansiering

Ledelsesinformation vedr. kommunal medfinansiering Bilag 1 Til: Fra: Bilag til sagen: Kultur- og Sundhedsudvalget Sundhedsfremmecentret Ledelsesinformation vedr. kommunal medfinansiering I dette bilag præsenteres ledelsesinformation, som kan understøtte

Læs mere

Sundhedsudgifter til personer med kroniske sygdomme i Københavns Kommune

Sundhedsudgifter til personer med kroniske sygdomme i Københavns Kommune KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen 1. Indhold Sundhedsudgifter til personer med kroniske sygdomme i Københavns Kommune 1. Indhold... 2 2. Sammenfatning... 3 4. Københavnernes sundhedsadfærd...

Læs mere

Budget 2016 FOREBYGGELSESUDVALGET MÅL, OVERSIGTER OG BEMÆRKNINGER

Budget 2016 FOREBYGGELSESUDVALGET MÅL, OVERSIGTER OG BEMÆRKNINGER Budget 2016 FOREBYGGELSESUDVALGET MÅL, OVERSIGTER OG BEMÆRKNINGER Indholdsfortegnelse FOKUSOMRÅDER OG BEMÆRKNINGER Side Forebyggelsesudvalget... 5 19 Forebyggelse... 7 FOREBYGGELSESUDVALGET Forebyggelsesudvalgets

Læs mere

3.10 Kommuner og bydele i planlægningsområde Byen

3.10 Kommuner og bydele i planlægningsområde Byen 3.0 Kommuner og bydele i planlægningsområde Byen 3.0. Frederiksberg Kommune I dette afsnit beskrives forbruget af sundhedsydelser blandt borgere med diabetes, KOL, hjertekarsygdom eller mindst to af disse

Læs mere

Tal på sundhed Den nationale sundhedsprofil

Tal på sundhed Den nationale sundhedsprofil Tal på sundhed Den nationale sundhedsprofil Sundhedsstyrelsens "Den nationale sundhedsprofil" giver et øjebliksbillede af danskernes sundhed. Det er stadig de store risikofaktorer, der dominerer billedet:

Læs mere

Rammer for investeringer på sundhedsområdet

Rammer for investeringer på sundhedsområdet Rammer for investeringer på sundhedsområdet Kultur- og Sundhedsudvalget 5. oktober 2017 Oplæg ved Malene Herbsleb og Mads Iversen Rasztar 1 Rammer for investeringer på sundhedsområdet - Overblik Ændring

Læs mere

FLIS. Version 1.01 SUNDHED- KOMMUNAL AFREGNING AF REGIONALE SUNDHEDSYDELSER

FLIS. Version 1.01 SUNDHED- KOMMUNAL AFREGNING AF REGIONALE SUNDHEDSYDELSER FLIS SUNDHED- KOMMUNAL AFREGNING AF REGIONALE SUNDHEDSYDELSER Version 1.01 2017-09-19 Indholdsfortegnelse 1 FORMÅL... 3 2 DATAKVALITET... 3 3 TIDSSERIE... 3 4 SYSTEM PÅ KOMMUNAL AFREGNING AF REGIONALE

Læs mere

Nordisk gennemsnit for brugerbetaling til læge: ca. 120 kr.

Nordisk gennemsnit for brugerbetaling til læge: ca. 120 kr. Af specialkonsulent Mia Amalie Holstein Direkte telefon 27 28 50 89 8. september 2011 Nordisk gennemsnit for brugerbetaling til læge: ca. 120 kr. I dette notat belyses niveauet for brugerbetaling på sundhedsydelser

Læs mere

Kommunal medfinansiering på sundhedsområdet. Indenrigs- og Sundhedsministeriet Finansministeriet

Kommunal medfinansiering på sundhedsområdet. Indenrigs- og Sundhedsministeriet Finansministeriet Kommunal medfinansiering på sundhedsområdet Indenrigs- og Sundhedsministeriet Finansministeriet Indholdsfortegnelse DEL I BAGGRUND 1 Indledning og kommissorium... 7 1.1 Kommissorium... 7 1.2 Regelsæt...

Læs mere

KOMMUNAL MEDFINANSIERING OG SUNDHEDSUDSPIL

KOMMUNAL MEDFINANSIERING OG SUNDHEDSUDSPIL KOMMUNAL MEDFINANSIERING OG SUNDHEDSUDSPIL KKR Syddanmark d. 4. februar 2019 v. Morten Mandøe, Cheføkonom, KL. Sundhed og finansiering Generelt om KMF modellen Udfordringer i 2018 - og generelt Sundhedsudspil

Læs mere

Kommunal medfinansiering

Kommunal medfinansiering LEMVIG KOMMUNE, ØKONOMI OG HR Kommunal medfinansiering Af aldersdifferentierede sundhedsudgifter for Lemvig Kommune 04-10-2018 Ved: Nikolaj Kristian Wagner Andersen Analysen beskriver baggrunden for samt

Læs mere

Alle borgere med sociale problemer bør tælle med i udligningen i hele landet

Alle borgere med sociale problemer bør tælle med i udligningen i hele landet Alle borgere med sociale problemer bør tælle med i udligningen i hele landet I dag er der borgere med sociale udfordringer, som ikke tæller med i udligningen. Kriterierne bør passe til alle kommunetyper,

Læs mere

Forbrug af kommunale og regionale sundheds- og omsorgstilbud, Frederiksberg Kommune

Forbrug af kommunale og regionale sundheds- og omsorgstilbud, Frederiksberg Kommune Forbrug af kommunale og regionale sundheds- og omsorgstilbud, Kommune 2.500 Figur 1: Udvikling i udgifter til kommunal medfinansiering pr. indbygger 2007-2011 2.000 1.500 1.000 FK RH 500 - * I 2010 var

Læs mere

PLO Analyse Det koster kun ca kr. om året at have fri adgang til praktiserende læge

PLO Analyse Det koster kun ca kr. om året at have fri adgang til praktiserende læge PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION PLO Analyse Det koster kun ca. 1.400 kr. om året at have fri adgang til praktiserende læge Hovedbudskaber I gennemsnit koster det samfundet 1.405 kr. pr. borger at have

Læs mere

Kommunal medfinansiering af sundhedsvæsenet. - en faktarapport om forebyggelige indlæggelser

Kommunal medfinansiering af sundhedsvæsenet. - en faktarapport om forebyggelige indlæggelser Kommunal medfinansiering af sundhedsvæsenet - en faktarapport om forebyggelige indlæggelser Regnskab 2013 Indledning Den 1. januar 2012 trådte store ændringer i den kommunale medfinansiering af sundhedsvæsenet

Læs mere

STATUS PÅ DEN KOMMUNALE AKTIVITETSBESTEMTE MEDFINANSIERING I REGION SYDDANMARK

STATUS PÅ DEN KOMMUNALE AKTIVITETSBESTEMTE MEDFINANSIERING I REGION SYDDANMARK Ledelse og Udvikling Dato: 5. september 2018 Sagsbehandler: Morten Jessen-Hansen Direkte tlf.: 7376 7753 E-mail: mjh@aabenraa.dk STATUS PÅ DEN KOMMUNALE AKTIVITETSBESTEMTE MEDFINANSIERING I REGION SYDDANMARK

Læs mere

Ældre og Sundhed Medfinansiering af regionale sundhedsydelser 2012

Ældre og Sundhed Medfinansiering af regionale sundhedsydelser 2012 RAPPORT Ældre og Sundhed Medfinansiering af regionale sundhedsydelser 2012 1. Resume... 2 2. Indledning... 3 2.1 Metode... 3 2.2 Udvælgelse af kommuner... 4 3. Den kommunale medfinansiering... 5 4. Frederikssund

Læs mere

Aktivitetsbestemt medfinansiering Tønder Kommune 2015

Aktivitetsbestemt medfinansiering Tønder Kommune 2015 Aktivitetsbestemt medfinansiering Tønder Kommune 2015 Analyse, HR & Udvikling 2016 Indhold Kort introduktion til området Aktivitetsbestemt medfinansiering...2 1. Overordnet udvikling i aktivitet og medfinansiering

Læs mere

FORBRUG AF SUNDHEDSYDELSER Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2006 : 25

FORBRUG AF SUNDHEDSYDELSER Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2006 : 25 FORBRUG AF SUNDHEDSYDELSER 2003-2005 Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2006 : 25 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax: 7222 7404 E-mail:

Læs mere

Patienter med type-2 diabetes kontaktforbrug i det regionale sundhedsvæsen 1

Patienter med type-2 diabetes kontaktforbrug i det regionale sundhedsvæsen 1 Synlighed om resultater i sundhedsvæsenet ASU 27. feb. 1 Kort om: Patienter med type-2 diabetes kontaktforbrug i det regionale sundhedsvæsen 1 Hovedkonklusioner Opgjort på grundlag af de foreløbige udtræksalgoritmer

Læs mere

Sundhedsaftale (og udviklingen af det nære sundhedsvæsen)

Sundhedsaftale (og udviklingen af det nære sundhedsvæsen) Sundhedsaftale (og udviklingen af det nære sundhedsvæsen) Sundhed og omsorgsudvalgsmøde 13. Maj 2013 v/ stabsleder Hanne Linnemann Sundhedsaftaler Sundhedsloven 205 Alle kommuner og regioner skal indgå

Læs mere

Herudover finansierer kommunen udgifter til færdigbehandlede borgere, der endnu ikke er udskrevet, samt ophold på hospice.

Herudover finansierer kommunen udgifter til færdigbehandlede borgere, der endnu ikke er udskrevet, samt ophold på hospice. GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Sundhedsafdelingen SSU 22.04.2009. Bilag a. Redegørelse for Gladsaxe Kommunes sundhedsbidrag 2008 NOTAT Dato: 16. marts 2009 Af: Sofie Berggren Hansen

Læs mere

3.1 Region Hovedstaden

3.1 Region Hovedstaden 3.1 Region Hovedstaden I dette afsnit beskrives en række sociodemografiske faktorer for borgere med diabetes, KOL, hjertekarsygdom eller mindst 2 af disse kroniske sygdomme i Region Hovedstaden. På tværs

Læs mere

KULTUR OG OPLEVELSER SUNDHED

KULTUR OG OPLEVELSER SUNDHED 48 KULTUR OG OPLEVELSER SUNDHED SUNDHED En befolknings sundhedstilstand afspejler såvel borgernes levevis som sundhedssystemets evne til at forebygge og helbrede sygdomme. Hvad angår sundhed og velfærd,

Læs mere

KOMMUNAL FINANSIERING 2007- Susanne Brogaard, sbr@sum.dk Sundhedsanalyser i Statens Serum Institut

KOMMUNAL FINANSIERING 2007- Susanne Brogaard, sbr@sum.dk Sundhedsanalyser i Statens Serum Institut KOMMUNAL FINANSIERING 2007- Susanne Brogaard, sbr@sum.dk Sundhedsanalyser i Statens Serum Institut Færdigbehandlede patienter Genoptræning SUNDHEDSLOVEN 140 Kommunalbestyrelsen tilbyder vederlagsfri genoptræning

Læs mere

KOMMUNAL (MED)- FINANSIERING. Mohammad Kaseem Salahadeen & Anders Rud Svenning Sundhedsanalyser, Statens Serum Institut

KOMMUNAL (MED)- FINANSIERING. Mohammad Kaseem Salahadeen & Anders Rud Svenning Sundhedsanalyser, Statens Serum Institut KOMMUNAL (MED)- FINANSIERING Mohammad Kaseem Salahadeen & Anders Rud Svenning Sundhedsanalyser, Statens Serum Institut KOMMUNAL (MED)FINANSIERING Aktivitets-uafhængige bidrag (t.o.m. 2011): Kommunalt grundbidrag

Læs mere

Sag nr. 2014-006610-14 December 2014

Sag nr. 2014-006610-14 December 2014 Sag nr. 2014-006610-14 December 2014 1. Udvikling i medfinansieringsudgifterne 2010-2013 Middelfart kommune havde i 2013 en medfinansieringsudgift på 3.596 kr. per. Det er en stigning på 173 kr. siden

Læs mere

Afrapportering vedrørende Vejen Kommunes medfinansiering på sundhedsområdet 2013

Afrapportering vedrørende Vejen Kommunes medfinansiering på sundhedsområdet 2013 Vejen Kommune Afrapportering vedrørende Vejen Kommunes medfinansiering på sundhedsområdet 2013 Marianne L. Hansen - Camilla T. Deela - Lene S. Petersen Indholdsfortegnelse: Analyse af medfinansiering på

Læs mere

1. Finansieringssystemet for regionerne

1. Finansieringssystemet for regionerne Indhold 1. Finansieringssystemet for regionerne...3 1.1. Regionernes opgaver...3 1.2. Finansiering af sundhedsområdet...4 1.3. Finansiering af regionernes udviklingsopgaver...5 2. Regionernes indtægter

Læs mere