NYHEDSBREV OM LEDELSE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NYHEDSBREV OM LEDELSE"

Transkript

1 NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts årgang Udsendes til flere end Kære læser! Martsnummeret af Nyhedsbrev om ledelse kommer sammen med foråret. Det vil du bl.a. kunne mærke på de mange spændende artikler i dette nummer. Vi indleder med en artikel om hvorfor nogle fusioner lykkes og andre ikke. Artiklen er baseret på en konkret case. Dernæst byder vi som noget helt nyt på Djævlens advokat. Vi stiller et par provokorende spørgsmål denne gang til Michael Lindberg om MBA på en dag. Derudover har vi også en artikel der tager afsæt i biblens lignelse om de betroede talenter. Der har været rigtig gode tilbagemeldinger på min nye bog: LEDERGRUPPEN det dynamiske omdrejningspunkt. Bl.a. ligger bogen i skrivende stunder på Børsens Bestseller liste. Du kan læse mere og bestille bogen via teglkamp.dk. Vi byder også velkommen til Hanne Dollerup, Børn- og Ungedirektør i Kalundborg kommune, der stiller op til 5 skarpe til en leder i dette nummer. God læselyst! Susanne Teglkamp Direktør og redaktør INDHOLD 1. Hvorfor nogle fusioner lykkes og andre ikke 2. LEDERGRUPPEN det dynamiske omdrejningspunkt NY BOG 3. Gør gode ledere bedre Book et inspirationsmøde 4. Djævlens advokat til Michael Lindberg om MBA på en dag 5. Udvikling af ledermøderne - ½-dags seminar for ledergruppen 6. Får du nok ud af dine talenter? 7. Kick off på visions- og strategiarbejdet 8. 5 skarpe til en leder 9. Teamudvikling og Teambuilding 10. De 5 mest læste artikler i februar måned 11. Lederstillinger Hvis ikke du ønsker at modtage nyhedsbrevet fremover, kan du blot afmelde det på afmeld@teglkamp.dk.

2 1. Hvorfor nogle fusioner lykkes og andre ikke Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv og i det offentlige. Hun har tung ledelsesmæssig erfaring og har bl.a. været kommunaldirektør, HR-direktør i to forskellige it-virksomheder og udviklingschef. Hun har i mange år arbejdet som managementkonsulent og ledelsesrådgiver. Susanne arbejder som udgangspunkt med ledelse i øjenhøjde. Det vil sige, at hun møder lederne på deres bane, tager udgangspunkt i virksomhedernes udfordringer og bringer sine erfaringer ind et frugtbart samarbejde med ledere og ledergrupper, således at de bliver bedre ledere eller ledergrupper og dermed også lykkes bedre med deres ledelsesopgave. Se mere på Jeg har for nylig været sammen med en leder, der stod midt i en fusionsproces. Han burde jo være rimelig slidt, for der havde ligget mange timers arbejde bag. Men det var han ikke slet ikke. Tværtimod var han meget energifyldt, optimistisk og fuld af ideer. Det gjorde mig nysgerrig og jeg spurgte derfor ind til fusionsprocessen. Første fusionsforsøg var en fuser Det interessante med den engagerede fusionsleder var, at han stod midt i andet fusionsforsøg. Det første fusionsforsøg var med en anden partner og det mislykkedes. Ledelserne i det første fusionsprojekt arbejdede hårdt med fusionen gennem mere end 1 år. Det var trægt arbejde, der blev skrevet og produceret meget papir, taget mange forbehold og alligevel kom man kun langsomt frem. På et tidspunkt præsenterede de to ledelser et fusionsoplæg for deres respektive bestyrelser, som forkastede oplægget. Herefter besluttede man at stille fusionsprocessen i bero. En ny fusionspartner Den ene af bestyrelserne fandt det afgørende for virksomhedens udvikling og overlevelse på sigt, at virksomheden fandt en anden fusionspartner. Det viste sig hurtigt, at der var et oplagt bud på en ny fusionspartner. Ledelsen måtte starte forfra og med en fiasko bag sig, kunne det måske være svært at starte en ny fusionsproces. Men der kom forbavsende hurtigt skred i processen med den nye fusionspartner. I løbet af 4 måneder fik de to direktører udarbejdet et fælles fusionsoplæg, der kunne præsenteres for de to bestyrelser. Begge bestyrelser var meget tilfredse og sagde ja til at gå de næste skridt i processen. Forskellen på de to fusionsprocesser Jeg spurgte direktøren, hvad han oplevede som afgørende forskelligt i de to fusionsprocesser og hvad der var årsagen til, at det så ud til, at de kom i mål med denne fusionsproces. Direktøren fremhævede følgende: 1) Begge partner vil helt grundlæggende gerne fusionen.

3 2) Succesen for virksomheden kommer før egen position. Det har ikke været afgørende, hvem der kom til at stå i spidsen for den nye fusionerede virksomhed, men undervejs i processen har de to direktører talt sig ind på, hvem de mener, der skal stå i spidsen. De taler meget åbent om deres kompetencer og hvordan de bedst kan komme i spil til gavn for virksomheden. Det har været en proces, hvor direktørerne er endt med at være helt enige om, hvem de synes, der skal beklæde hvilke stillinger. Det er selvfølgelig bestyrelsen, der skal tage endelig stilling, men direktørerne regner nu nok med, at deres indstilling vil blive fulgt. 3) Der bliver ikke lavet lange tekniske oplæg og man er enige om at gøre tingene så enkelt som muligt. Derimod bliver der udarbejdet nogle fornuftige principper for fusionsprocessen og fastlagt nogle rammer, som så må udfyldes undervejs. Begge parter er rørende enige om, at man alligevel ikke kan forudse alting. 4) Tillid er nok et nøgleord i hele fusionsprocessen. Medlemmerne af de 2 ledelser har en umiddelbar tillid til hinanden. Man har tillid til, at man vil hinanden det bedste og tillid til, at det nok skal lykkes. 5) Ledelserne kan grine sammen. Selvom fusionen af to virksomheder er en stor og alvorlig sag, så er der også plads til massere af grin. Og det er altså med til at få alting til at glide meget nemmere, når man kan grine sammen. Nu er fusionen ikke endeligt gennemført endnu, men ud fra hvad jeg har oplevet, så er den i hvert tilfælde godt på vej. Der er god grund til at tro, at det nok skal lykkes. Jeg tror, at mange ledelser kunne lære noget af den tilgang til fusionen, som de to ledelser i den konkrete fusion lægger for dagen. 2. LEDERGRUPPEN det dynamiske omdrejningspunkt NY BOG af Susanne Teglkamp Der findes mange reolmeter management bøger, der handler om den enkelte leder og om forskellige ledelsesdiscipliner. Men der findes ikke ret mange bøger, der omhandler ledergruppens arbejde. Det vil jeg gerne råde bod på med denne bog. Uddrag af anmeldelse fra Magasinet Lederne: "Hvad enten du er "direktøren for det hele" eller mellemleder i en ledergruppe, så får du her et godt spejl og en anvendelig ramme for at se med både kritiske og kærlige briller på din ledergruppe." Ledergruppen ligger på Børsens Bestsellerliste Du kan læse mere om bogen og bestille den på 3. Gør gode ledergrupper bedre - Book et inspirationsmøde Gode ledergrupper opstår ikke af sig selv - der skal arbejdes for det. Tag en timeout og få inspiration til arbejdet i ledergruppen.

4 Med udgangspunkt i sin helt nye bog: LEDERGRUPPEN det dynamiske omdrejningspunkt, holder Susanne Teglkamp et inspirerende og involverende oplæg. Gå ind på vores hjemmeside og læs mere. 4. Djævlens advokat til Michael Lindberg om MBA på en dag Så er der dukket et nyt fænomen op: MBA på en dag. Det lyder jo besnærende at kunne tage MBA på en dag. Det lyder faktisk for godt til at være sandt. Derfor har jeg sat mig for at være Djævlens advokat og gå udbyderen Michael Lindberg fra Lindberg International lidt på klingen og finde ud af, hvad det egentlig er for noget. Susanne Teglkamp er Djævlens advokat Michael Lindberg, direktør i Lindberg International A/S svarer på spørgsmål fra Djævlens advokat Hvorfor kalder I det MBA på en dag? Er det ikke at undervurdere MBAuddannelserne og overvurdere jeres eget seminar? Det er netop vigtigt at skelne, for MBA på en dag er et seminar ikke en uddannelse. Seminaret er oprindeligt udviklet i Holland, hvor der siden 2005 har været næsten deltagere, og her valgte man at kalde det MBA på en dag, fordi deltagerne på kun én dag får den vigtigste viden og indsigt fra førende business-guruer som Stephen Covey, Philip Kotler, Michael Porter, Henry Mintzberg, Jim Collins og ca. 25 andre nye stjerner og gamle kendinge. Eller man kan også sige det sådan her: Deltagerne får på 8 timer det mest essentielle ud af 8 meter management-bøger, der også bruges i MBA-uddannelserne, og det er derfor, seminaret har fået dette navn. Ikke fordi man bliver MBA på en dag. Er MBA på en dag ikke at hoppe over, hvor gærdet er lavest? I forhold til hvad? Det er vigtigt at huske, at MBA på en dag er et supereffektivt seminar og ikke en uddannelse. Deltagerne får på selve dagen en masse viden, men det er først, når man begynder at bruge denne viden aktivt, at man får det fulde udbytte. Det sikrer vi bl.a. ved, at deltagerne foruden de mere end 200 slides får en audio CD-box med alt det bedste fra 10 førende business-guruer, som de kan bruge til ikke bare at genhøre, men også fordybe dig i guruernes tanker og værktøjer. Desuden sender vi hver fredag i 8 uger efter selve seminaret en mail med genopfriskende og supplerende materiale, og desuden kan man deltage i vores lukkede gruppe på LinkedIn, hvor man kan stille spørgsmål og udveksle erfaringer. Hvorfor har I ikke lavet MBA på 2 dage eller 1 uge? Ville udbyttet ikke have været større? Det tror jeg faktisk ikke. Selvfølgelig ville vi kunne komme mere i dybden med de enkelte guruers tanker og værktøjer, men for os er det vigtigste netop at introducere deltagerne til tankerne og værktøjerne i en sammenhæng f.eks. hvordan organisationens opbygning har betydning for implementeringen af strategier eller sammenhængen mellem ledelsens ageren og kundeloyaliteten. Netop sådan nogle sammenhænge er det meget nemmere at give deltagerne

5 på kun én dag, og så kan de efterfølgende selv fordybe sig i de elementer, der har betydning for lige præcis dem og deres organisation. Kan man overhovedet få et fornuftigt udbytte med hjem? Som sagt så har der været næsten deltagere på MBA på en dag i Holland, siden seminaret blev introduceret i Det havde der ikke været, hvis deltagerne ikke havde følt, de fik en masse ny viden og inspiration med sig hjem. Herhjemme har vi foreløbig haft godt og vel 300 deltagere, og 94% vil anbefale andre at deltage, så det siger vist alt. Årsagen er, at både form og indhold er væsentligt anderledes end det, man normalt forbinder med et seminar. Vi kommer bogstaveligt talt igennem 8 meter management-bøger, så det siger sig selv, at tempoet er højt, men dertil kommer, at formen er både underholdende og involverende, og den kombination sidder tilsyneladende lige i øjet. Og så må man ikke glemme de ting, der sker både før og efter selve seminaret, hvor vi gør vores for at sikre, at man kommer til at bruge al den nye viden aktivt i sin dagligdag. Jeg har set, at I har fået en professor til at sige god for "MBA på en dag". Hvordan fik I ham til det? Inden vi overhovedet begyndte at markedsføre MBA på en dag på det danske marked, havde vi en snak med ham, og han kunne med det samme se idéen i denne form for komprimeret indlæring med et højt fagligt indhold. I Holland har man faktisk et decideret samarbejde med to universiteter, der udbyder MBA-uddannelse, og det er af samme årsag: De ser MBA på en dag som en supereffektiv måde at få et overblik over det stof, som de underviser i, og deres erfaring er, at der faktisk er flere seminar-deltagere, der efterfølgende tager en decideret MBAuddannelse. Du kan læse mere om MBA på en dag her: 5. Udvikling af ledermøderne ½-dags seminar for ledergruppen Ledergruppen er basen for vores virke. Det er her vi skaber fælles fodslag om mål og strategier. Det er her, vi drøfter konkrete problemstillinger og udfordringer. Den tid vi bruger i ledergruppen og ikke mindst, hvordan vi bruger den, har stor betydning for virksomhedens udvikling og resultater. Teglkamp & Co har udviklet et lederseminar, som sætter fokus på ledermøderne, på at gøre dem bedre, mere relevante og interessante at deltage i. Gå ind på vores hjemmeside og læs mere.

6 6. Får du nok ud af dine talenter? Ann C. Schødt, Interim HR Manager, fodboldtræner, mentor, forfatter, foredragsholder og selvstændig med fokus på karriere, test og udvikling af begavede voksne/talenter. De første gange jeg hørte lignelsen om de betroede talenter (Det Nye Testamente, Mathæusevangeliet, kapitel 25, vers 14-3), syntes jeg, at det var sært og uretfærdigt. At han, der havde gravet talenterne ned, blev straffet, og at de tjenere, der havde investeret og fordoblet talenterne, blev belønnet. Jeg blev harm og tog den straffedes standpunkt. Indtil jeg fik forklaret, at det handlede om de talenter, vi som mennesker er blevet betroet, og hvad vi evner at få ud af dem. I Danmark hylder vi vores sportstalenter som nationalhelte og har sportsprogrammer i radio og TV, der får lige så stor vægtning og plads på sendefladen, som de øvrige nyheder. Det er tankevækkende. Specielt hvis man sammenligner med hvor meget plads innovation og talentpleje i uddannelsessystemet og erhvervslivet får til sammenligning. Men siden vi nu er en nation af fodboldentusiaster, så lad os tage udgangspunkt i fodboldens verden for fodbold er et fantastisk spil, der kan spilles både på eliteplan og med en tøjbold på en støvet, afrikansk jordbane. Forestil dig, at du er en dreng (eller pige) på 8 år. Du spiller fodbold i alle frikvarterer, i al din fritid i SFO en, derhjemme i haven og på gaden. Du har set dine fodboldidoler Messi og Ronaldo trylle med bolden, og du øver og øver til du næsten kan gøre det samme. I hvert fald nogle gange. Du spiller også i en fodboldklub to-tre gange om ugen, men selv om du klart er en af de bedste og altid scorer mange mål til kampene, så taber I stort, fordi resten af holdet ikke spiller sammen, taber boldene og ikke gør deres bedste. De lader de andre vinde uden at kæmpe. Du bliver sur og ærgerlig, du skælder dommeren ud, når han dømmer uretfærdigt, råber ad dine holdkammerater, når de spiller dårligt, og sviner din træner til, når han skifter dig ud. Du koger og syder. Når I træner, kaster du lange blikke efter årgangen over, når de træner finter, driblinger, jonglerer og forstår at flytte sig for hinanden. Selv må du hele tiden finde dig i, at spillerne på din egen årgang løber efter bolden som en bisværm, og når I træner, skal I lave nogle øvelser, du har kunnet længe. Du skal hele tiden vente på, at det bliver din tur, du keder dig helt forfærdeligt og nogle gange laver du ballade bare for at få trænerens opmærksomhed. Men det værste er stadigvæk når træneren bliver så sur, at han sender dig ud af banen. For fodbold er dit liv og det eneste, du synes, du er virkeligt god til og brænder for. En dag til træningen sniger du dig over til det andet hold årgangen over og spørger deres træner, om du må få lov at træne med dem. Du har længe drømt om at få mulighed for at træne med dem, og du har samlet dig mod nok til at spørge, så du bliver superglad og jubler, da han siger ja. Endelig bliver du udfordret og skal lave nogle svære øvelser, du ikke helt kan endnu. Træningen er sjov, og du hænger i gør dig så god som du overhovedet kan. Træneren roser dig. Men da I skal spille kamp, ændrer det sig. Ingen spiller dig, og hvis du erobrer bolden, er der straks en fra dit eget hold, der forlanger at få den og ikke spiller tilbage. Du er nederst i

7 holdets hierarki, og du er udenfor. Du går hjem fra træningen og er forvirret, på den ene side lykkelig for at du fik lov at deltage i den sjove træning og på den anden side ulykkelig over, at de ikke ville spille dig, så du kunne score mål. Du føler dig ensom. Der er åbenbart slet ingen, der forstår dig. Præcist sådan er der rigtigt mange højt begavede børn, der har det hver dag i skolen. Og omtrent ligesådan har de højt begavede voksne det rundt om på landets arbejdspladser, hvis de altså har været vedholdende nok til at få en uddannelse og et job. Hvis ikke de for længst har opgivet kampen og er blevet selvstændige. Eller postbude. Eller førtidspensionister. Forestil dig nu, at du er fodboldtræner, lærer eller leder. Du arbejder frivilligt og gratis, får en relativt lav løn eller en solid hyre. Forestil dig, at en af dine vigtigste opgaver er at spotte og udvikle talenter. At udfordre dine spillere, elever eller medarbejdere, lade de mest talentfulde vise de andre, hvad de kan og dermed inspirere resten af holdet, klassen eller afdelingen. Forestil dig, at du tillader dig at afvige en smule fra rutinerne, så du kan tilpasse træningen, din undervisning eller din ledelsesstil, og dermed kan flytte talenterne mere effektivt. At du kan sætte holdet, så hver af dem gør det, de er allerbedst til, men også hver dag bliver en lille smule bedre til det, de ikke er så gode til endnu. Du kan sætte rammerne, få alles potentiale i spil og få dem til at arbejde sammen. Du overhører deres fornærmelser, når de er ophidsede, for du forstår dem, og du har for længst erkendt og accepteret, at deres talenter er større, end dit var, så du sætter en ære i at få det ypperste frem i hver enkelt og udvikle alle på deres niveau. Forestil dig så, at du fra nu af udfordrer og eliminerer de forhindringer, du møder. Alle de formelle og uformelle små og store ting, der forhindrer dig i at udvikle og udnytte talenterne. At du tager hver forhindring en ad gangen og drøfter med dine kolleger eller en ekstern sparringspartner, hvordan du og I kan overvinde dem og skabe forandringer, innovation og udvikling. Forestil dig, hvilken forskel det kunne gøre. Forestil dig, hvor mange kampe, høje karaktergennemsnit og kunder I kan vinde sammen. Forestil dig, hvilken forskel du og I kan gøre for holdet, skolen og arbejdspladen. Måske ligefrem for Danmark. Er du opmærksom på dine betroede talenter? Formår du at bruge dine egne talenter? Så talenterne styrkes og fordobles? Rigtigt god arbejdslyst derude og få nu det bedste ud af talenterne! 7. Kick off på visions- og strategiarbejdet Er det tid at arbejde med visionen og strategien i ledergruppen? Start med et 2 timers Kick off møde i ledergruppen og få en energifuld og effektiv visions- og strategiproces. Gå ind på vores hjemmeside og læs mere.

8 8. 5 skarpe til en leder Hanne Dollerup har været ansat som Børn- og Ungedirektør i Kalundborg Kommune siden april Her har hun ansvaret for godt 1850 medarbejdere på 0-18 års området omfattende sundhedspleje, dagtilbud, skoler, Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, børne- og familieområdet samt Digitalisering og IKT og et budget på knapt 1 milliard kroner. Inden det har Hanne haft forskellige lederstillinger i den kommunale sektor bl.a. som Familiechef i Halsnæs Kommune og Børne- og Ungechef i Hundested Kommune. Hanne er uddannet cand.scient.pol i 1993 fra Københavns Universitet, og har bl.a. taget et semester i London. Hanne er 44 år og privat er hun gift med Flemming, som hun har to børn med - Josefine på 15 år og Kristoffer på 10 år. 1) Hvorfor blev du leder? Det er jo et rigtig godt spørgsmål - og det politisk korrekte svar er jo nok ikke: "ved en tilfældighed". Jeg er rundet af den jyske lidt sindige kultur og gik egentlig ikke med en lederspire i maven, da jeg var færdig med min uddannelse. Jeg er vokset op i et hjem, hvor der bl.a. var fokus på at håndtere tingene redeligt og ikke stille sig selv i første række men i højere grad at bidrage til fællesskabet - som lederskab jo bl.a. også handler om. Så mit første lederjob var lidt af en "tilfældighed". Min bedre halvdel og jeg skulle efter nogle år på Fyn flytte til Sjælland grundet jobskifte hos min bedre halvdel. Jeg søgte et opslået barselsvikariat som leder af dagtilbudsområdet i Slangerup Kommune, som ramte rigtig mange af mine kompetencer og interessefelter. Det fik jeg. Det var en øjenåbner i forhold til det ledelsesmæssige felt og den energi, det giver at løse udfordringer og understøtte og udvikle områder både i forhold til det personalemæssige, det faglige, det strategiske og det økonomisk, administrative perspektiv - og også samspillet med et politisk ledet felt. Oplevelsen af at udøve indflydelse i samspil med andre er helt unik. Nu er jeg så ikke et øjeblik i tvivl om, at ledelsesfeltet er der, hvor jeg gerne vil folde mig ud. Det handler både om at være der, hvor tingene sker - det handler lidt banalt om at se tingene gro og understøtte dette ved både at være med til at sætte rammerne, motivere og engagere, sikre den nødvendige dialog og vinkler på sagen og endelig føre tingene ud i livet. Det bliver tit nævnt, at ledelse er et fag - og det er jeg helt enig i. Jeg mener blot, at det også er væsentligt at sikre en ledelse, der går på to ben - nemlig ledelsen som fag samt et fagligt ben i forhold til det område, man er leder for. Afhængig af hvor du er i det ledelsesmæssige hierarki, har disse ben en forskellig vinkling og vægtning. Jeg har tit spurgt mig selv, om jeg kunne se mig selv som leder af et andet felt end børne- og ungeområdet. I øjeblikket er svaret nej - jeg vil gerne supplere min ledelse med engagement for et felt - og det felt er børne- og ungeområdet. Jeg er også leder for digitaliserings- og IKT feltet, sådan som min nuværende stilling er skruet sammen - det tager jeg som en skøn udfordring, og jeg kan da også mærke, at der bliver tændt ild her! 2) Hvilke er dine vigtigste ledelsesmæssige udfordringer lige nu?

9 Den kommunale sektor står lige midt i et mindre paradigmeskifte i forhold til den måde velfærdssamfundet skal udvikle sig på. Der er et krydspres af forventninger til opgaveløsning, service og den økonomi og de hænder, der er til at løse opgaverne fremadrettet. Jeg tænker, at det er direktionens - herunder den enkelte direktørs - fornemste opgave at sikre, at den enkelte kommune kommer godt i vej med nye måder at tænke opgaveløsning på, få styret forventninger til tilbuddet samtidig med, at vi gearer organisationen og borgerne til at træde ind i den digitale verden. Herunder at få prioriteret indsatsområder og metoderne. Det bliver og er en udfordrende opgave at få skabt det mentale og styringsmæssige grundlag for denne omlægning. Det har vi kastet os ud i i Kalundborg Kommune - og resultatet er jo så først synligt senere. 3) Hvordan sørger du for at udvikle dig som leder? Jeg har foretaget den prioritering, at øjeblikket for mig personligt ikke er til større uddannelsesforløb som f.eks. en masteruddannelse - det kan være, at det kommer senere. Mit fokus i øjeblikket er mestring af direktørrollen i samspil med det stadig at have hjemmeboende børn. Jeg har valgt 2 veje til udvikling af min ledelse. Den ene vinkel er et bevidst fokus på og refleksion over, hvordan jeg har tacklet forskellige opgaver i organisationen. Jeg prøver her at udfordre angrebsvinkler, strategi m.v. og også i dialog med andre i organisationen at få feedback på forskellige situationer - og forhåbentligt tage ved lære Den anden vinkel er prioritering af brug af netværk. Her er min væsentligste vinkel mit bestyrelsesarbejde i Børne- og Kulturchefforeningen, hvor jeg får indblik i og er med til at bidrage til, hvordan børne- og kulturområdet udvikler sig på landsplan via dialog med forskellige aktører på området lige fra ministerier, KL til faglige organisationer og børneorganisationer. Det giver indspark til nogle strategiske vinkler. 4) Hvilke karakter egenskaber lægger du vægt på hos en leder? Empati og intelligens - så tror jeg den største del af vejen er banet for et godt lederskab. 5) Hvordan håndterer du stress? Det er et hårdt - men også sjovt - arbejde at være leder. Jeg har i princippet altid travlt - og befinder mig godt i feltet, hvor der er mange bolde i luften. Jeg sidder ofte i den situation, hvor der skal prioriteres benhårdt i forhold til opgaveløsningen og niveauet for denne. Jeg har to strategier. Den ene er af forebyggende karakter, og den hedder uddelegering af opgaver og ansvar. Den lykkes langt hen af vejen. Den anden strategi er helt banalt at skabe "lufthuller", hvor jeg ikke går og bøvler med tingene i mine tanker, men skaber bevidste frikvarterer. Jeg har i øjeblikket en forholdsvis lang transport til mit arbejde - tiden i bilen bruger jeg henholdsvis til mental forberedelse og bearbejdning/afrunding af dagens input - og så prøver jeg at holde mentalt fri, når jeg er hjemme. 9. Teamudvikling og Teambuilding - få inspiration til at arbejde med det selv Teamudvikling og Teambuilding er andet end kanindræberkurser og at gå ud og bowle med afdelingen. Det er en løbende proces, der handler om at udvikle de enkelte teamdeltagere og teamet, så det hele fungerer bedst muligt. Det kan være hårdt arbejde for teamets leder, men når det virker, kan det skabe en arbejdsglæde og en synergieffekt, som gør, at teamet yder langt ud over 'antallet af teammedlemmer'.

10 Få inspiration til at få det bedste ud af et team og til selv at arbejde med et teams udvikling og med teambuilding. Gå ind på vores hjemmeside og læs mere. 10. De 5 meste læste artikler i februar måned 2012 Vi har samlet de 5 mest downloadede artikler og undersøgelser fra vores hjemmeside i februar måned: 1) Det strategiske perspektiv 2) Det kræver god ledelse 3) Undersøgelse af hvordan afskedigelser håndteres og opleves 4) En dansk leder vender hjem 5) Undersøgelse om fusioner Du kan læse dem og flere end 100 andre artikler og undersøgelser på Opslåede lederstillinger Vil du have et overblik over ledige lederstillinger? Så gå ind på vores site Vi har lavet en aftale med både Jobindex og StepStone. Det betyder, at vi på vores site har samlet de ledige lederstillinger, der er slået op på henholdsvis Jobindex og StepStone. Held og lykke med jobjagten!

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.800 Kære læser! Vi gør ofte ting unødigt kompliceret, derfor støver vi et gammelt men særdeles relevant princip af: KISS eller Keep It

Læs mere

Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden!

Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden! Inspirationsmøder Book et inspirerende møde til virksomheden! Af og til er der brug for et pusterum og lidt inspiration udefra for at sætte gang i den interne udvikling på arbejdspladsen. Til det formål

Læs mere

Susanne Teglkamp Ledergruppen

Susanne Teglkamp Ledergruppen Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt Susanne Teglkamp Ledergruppen det dynamiske omdrejningspunkt LEDERGRUPPEN det dynamiske omdrejningspunkt Copyright 2013 Susanne Teglkamp All

Læs mere

Undersøgelse om mål og feedback

Undersøgelse om mål og feedback Undersøgelse om mål og feedback Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Mellem januar og marts 2008 gennemførte Teglkamp & Co. i samarbejde med StepStone Solutions A/S en internetbaseret undersøgelse

Læs mere

Hvordan kan man kende en leder?

Hvordan kan man kende en leder? Hvordan kan man kende en leder? Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv

Læs mere

Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne

Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvorledes

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Januar 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.700 Kære læser! Jeg håber, at du er kommet godt ind i det nye år. For mit eget vedkommende er året startet med, at jeg har udgivet en

Læs mere

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af i hvor høj grad vi oplever

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE November 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! November måned er jubilæumsmåned. Jeg fejrer mit 10 års jubilæum med bogen: I den gode ledelses tjeneste. Du kan hele

Læs mere

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater!

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater! Fra god til fantastisk Skab hurtige og målbare resultater! Team med solid erfaring Step-up blev etableret i 2003 og har lige siden arbejdet med at udvikle mennesker. Vi er i dag mest kendt som dem, der,

Læs mere

Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv

Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv Forskellen på gode og dårlige ledergrupper - ifølge lederne selv Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk 244 ledere har i en undersøgelse evalueret deres egen ledergruppe.

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Allerførst vil jeg gerne slå et slag for min nye undersøgelse om ledergruppen anno 2013. Jeg håber, at du også vil bruge

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.800 Kære læser! I dette nummer har vi 2 forskellige indslag omkring pauser på arbejdet. Det ene er en artikel inspireret af den debat

Læs mere

Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2

Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2 Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2 Af: Susanne Teglkamp, Teglkamp & Co. Fra Susanne Teglkamps helt nye bog: Ledergruppen i udvikling bring potentialet frem, bringes her 2. del af et

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE August 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.800 Kære læser! Mange af jer har før sommerferien deltaget i undersøgelsen om den vanskelige samtale. Nu foreligger resultatet og det

Læs mere

NYHEDSBREV JANUAR 2004

NYHEDSBREV JANUAR 2004 NYHEDSBREV JANUAR 2004 Kære læser! Nyhedsbrevet et nyt initiativ, som jeg håber kan give dig inspiration og anledning til refleksioner. Nyhedsbrevet vil indtil videre udkomme en gang om måneden. Det er

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005

NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 NYHEDSBREV OM LEDELSE AUGUST 2005 Kære læser! Vi er nu oppe på mere end 1.200 abonnenter på nyhedsbrevet og vi vil gerne have flere. Derfor hvis du synes om nyhedsbrevet så anbefal det til en kollega eller

Læs mere

Karriereudvikling resultat af undersøgelse

Karriereudvikling resultat af undersøgelse Karriereudvikling resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af hvordan vi forholder

Læs mere

Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage?

Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage? Afskedigelser Hvad med dem, der bliver tilbage? Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Oven på krisen er der ikke mange virksomheder hverken de private eller offentlige,

Læs mere

Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag

Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag Undersøgelse af lederes udfordringer og vilkår i dag Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I maj, juni og juli måned 2007 gennemførte Teglkamp & Co. en større internetbaseret undersøgelse af

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet

Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet Unge og ældre medarbejdere har størst trivsel på arbejdet Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Sig mig hvor gamle dine medarbejdere er og jeg skal fortælle dig, hvor

Læs mere

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af, hvordan virksomheder

Læs mere

NYHEDSBREV JUNI 2004

NYHEDSBREV JUNI 2004 NYHEDSBREV JUNI 2004 Kære læser! Så står sommerferien for døren. Næste nyhedsbrev udkommer derfor medio august, når de fleste af os er tilbage på arbejdet igen. Jeg håber, at I får brugt ferien på at læse

Læs mere

Undersøgelse af Lederkompetencer

Undersøgelse af Lederkompetencer Undersøgelse af Lederkompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvad vi synes kendetegner den gode leder. I alt 401

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

GOD LEDELSE. i Børne- og Ungdomsforvaltningen

GOD LEDELSE. i Børne- og Ungdomsforvaltningen GOD LEDELSE i Børne- og Ungdomsforvaltningen Forord Offentlig ledelse er på alles læber i disse år. På debatsiderne i enhver avis, på snart sagt alle konferencer om den offentlige sektor og sågar som et

Læs mere

Er de sociale medier også et ledelsesværktøj?

Er de sociale medier også et ledelsesværktøj? Er de sociale medier også et ledelsesværktøj? Bodil Damkjær er uddannet cand. phil og adm. direktør i PLINGyou A/S. Bodil hjælper dansk erhvervsliv med deres professionelle brand på LinkedIn. Bodil holder

Læs mere

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004 NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004 Kære læser! Som leder har man de medarbejdere, man fortjener. For nogle vil det virke provokerende for andre vil det være en selvfølge. Den første artikel i dette nyhedsbrev uddyber

Læs mere

Hvs I kan læe dnne sæntig uedn prbelemr, så er I måke sponane hmenetuikre

Hvs I kan læe dnne sæntig uedn prbelemr, så er I måke sponane hmenetuikre Spontane hermeneutikere Hvs I kan læe dnne sæntig uedn prbelemr, så er I måke sponane hmenetuikre Eksempler på spørgsmålstyper - 1 - Åbne lukkede spørgsmål Åbne spørgsmål bringer personen på banen, giver

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! Kan alle blive ledere eller skal man have et særligt leder gen? Få svaret i nyhedsbrevets første artikel. Det er desværre

Læs mere

INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS

INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS AF FORUMS BESTYRELSE OKTOBER 2005 1 17. oktober 2005 Hvordan kan der arbejdes med Kodeks Formålet med at udvikle kodeks for god offentlig topledelse har

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.600 Kære læser! Alle har brug for feedback også ledere. Der kan imidlertid være mange grunde til, at lederen ikke får feedback. Læs hvordan

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300

NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 NYHEDSBREV OM LEDELSE Maj 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.300 Kære læser! Man skulle ikke skulle tro det med det forår, men vi skal faktisk til at planlægge vores sommerferie nu. Spørgsmålet er,

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE September 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! Vi foretager hele tiden valg. Nogle gange står valget, om vi fortsat har lyst til at være ansat i virksomheden, vi

Læs mere

Kommunikation at gøre fælles

Kommunikation at gøre fælles Kommunikation at gøre fælles Ordet kommunikation kommer af latin, communicare, og betyder "at gøre fælles". Kommunikation er altså en grundlæggende forudsætning for alt socialt fællesskab ingen sociale

Læs mere

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009 Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune 4. udkast, 25. marts 2009 Dato Kære leder Hvad skal jeg med et ledelsesgrundlag? vil du måske tænke. I dette ledelsesgrundlag beskriver vi hvad vi i Ringsted Kommune vil

Læs mere

Flertallet af alle fusioner ender med problemer, dokumenterer undersøgelse

Flertallet af alle fusioner ender med problemer, dokumenterer undersøgelse Frederiksborg Amts Avis den 16. marts 2006: Af.: Henrik Helmer Petersen Forside: Flertallet af alle fusioner ender med problemer, dokumenterer undersøgelse Fusioner fører til medarbejderflugt. Det viser

Læs mere

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap Skab det bedste hold Hos LADEGAARD A/S kan vi ikke understrege for mange gange, at samarbejde er nøglen til at frigøre energi og talent i virksomheden. Alt for meget talent går til spilde på grund af dårlig

Læs mere

Evaluering af Netværk for offentlige innovationschefer 2017

Evaluering af Netværk for offentlige innovationschefer 2017 Evaluering af Netværk for offentlige innovationschefer 2017 Formål Formålet med netværket er at skabe et fortroligt og tillidsfuldt rum, hvor ledere kan få sparring på egen praksis, få ny viden og inspiration,

Læs mere

DERFOR SKABER MELLEMLEDERNE HOS KD GRUPPEN LANGT BEDRE RESULTATER NU

DERFOR SKABER MELLEMLEDERNE HOS KD GRUPPEN LANGT BEDRE RESULTATER NU DERFOR SKABER MELLEMLEDERNE HOS KD GRUPPEN LANGT BEDRE RESULTATER NU Mellemlederne hos KD Gruppen brugte for meget tid på drift og detaljer. De løb hurtigere og hurtigere for at nå mere og mere selv, mens

Læs mere

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har i samarbejde med jobportalen StepStone A/S taget temperaturen på vores arbejdspladser.

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE April 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.600 Kære læser! HR er ikke noget der er forbeholdt HR-afdelingen. HR er en management disciplin. Læs hvorfor HR er noget som enhver leder

Læs mere

Bilag 1: Interviewguide:

Bilag 1: Interviewguide: Bilag 1: Interviewguide: Vores interview guideforskningsspørgsmål Spiller folk på ITU multiplayer, frem for singleplayer? Skaber onlinespil sociale relationer mellem folk på ITU? Interviewspørgsmål Foretrækker

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.550 Kære læser! Der er pres på lederne i disse år. Mange ledere slås med nedskæringer og øgede krav til effektivitet og kvalitet. Så

Læs mere

Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper

Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper Størrelsen betyder noget, når det gælder ledergrupper Af: Susanne Teglkamp, ledelsesrådgiver i Teglkamp & Co. www.teglkamp.dk Det var et tidspunkt et slogan i forskellige græsrodsbevægelser der hed noget

Læs mere

Nå mere og arbejd mindre

Nå mere og arbejd mindre Nå mere og arbejd mindre Mark Mayland www.personligworkflow.com mm@personligworkflow.com 26 74 59 71 1 Hvem har gavn af Personlig Workflow? Vi har alle brug for mere overskud i hverdagen, til at udføre

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

Den vanskelige samtale Dag 3 (26.09.14) Træningsforløb for tillidsrepræsentanter i Aalborg Kommune, 2014 v/lykke Mose, cand. psych.

Den vanskelige samtale Dag 3 (26.09.14) Træningsforløb for tillidsrepræsentanter i Aalborg Kommune, 2014 v/lykke Mose, cand. psych. Den vanskelige samtale Dag 3 (26.09.14) Træningsforløb for tillidsrepræsentanter i Aalborg Kommune, 2014 v/lykke Mose, cand. psych. Forberedelse - Hvad er mit problem? UDKLIP FRA FORBEREDELSESARK: - Hvilke

Læs mere

Nå mere og arbejd mindre

Nå mere og arbejd mindre Nå mere og arbejd mindre Mark Mayland www.personligworkflow.com mm@personligworkflow.com 26 74 59 71 1 Hvem har gavn af Personlig Workflow? Vi har alle brug for mere overskud i hverdagen, til at udføre

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2010 7. årgang Udsendes til flere end 5.500 Kære læser! I årets sidste nummer af Nyhedsbrev om ledelse kan vi tilbyde et spændende nyt tiltag. Vi har oprettet et lederforum

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

Mia Søiberg Trine Teglhus Anni Pedersen EFFEKTIV EFTERUDDANNELSE. Til deltagere der vil lære nyt i praksis. Dansk Psykologisk Forlag

Mia Søiberg Trine Teglhus Anni Pedersen EFFEKTIV EFTERUDDANNELSE. Til deltagere der vil lære nyt i praksis. Dansk Psykologisk Forlag Mia Søiberg Trine Teglhus Anni Pedersen EFFEKTIV EFTERUDDANNELSE Til deltagere der vil lære nyt i praksis Dansk Psykologisk Forlag Mia Søiberg, Trine Teglhus og Anni Pedersen EFFEKTIV EFTERUDDANNELSE Til

Læs mere

Derfor taler vi om robusthed

Derfor taler vi om robusthed Side 1 I dette hæfte fortæller vi, hvad vi i Gentofte kommune mener med robusthed. Både når det gælder kommunen som organisation, og når det gælder arbejdspladsen og den enkelte medarbejder. Hæftet udtrykker

Læs mere

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder I det følgende bringes citater fra virksomheder fra Havredal gl. Skoles virksomhedsnetværk, der har haft unge med særlige behov ansat i op til 6 år, og

Læs mere

Pauser på arbejdet resultat af undersøgelse

Pauser på arbejdet resultat af undersøgelse Pauser på arbejdet resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvordan vi forholder os til pauser på arbejdspladsen.

Læs mere

Effektundersøgelse organisation #2

Effektundersøgelse organisation #2 Effektundersøgelse organisation #2 Denne effektundersøgelse er lavet på baggrund af interviews med etikambassadørerne, samt et gruppeinterview i aktivitets og samværstilbuddene. Denne undersøgelse er ikke

Læs mere

Pakkeoversigt: Sparring Annonce Brochure Roll-up Banner PowerPoint Film Still film

Pakkeoversigt: Sparring Annonce Brochure Roll-up Banner PowerPoint Film Still film Pakkeoversigt: Sparring Annonce Brochure Roll-up Banner PowerPoint Film Still film (Annonce) Min advokat kender mig og min virksomhed rigtigt godt... Det gør, at jeg kan træffe beslutningerne hurtigere

Læs mere

Med sjælen som coach. vejen til dit drømmeliv

Med sjælen som coach. vejen til dit drømmeliv Susan Nielsen Med sjælen som coach vejen til dit drømmeliv Tænker du nogle gange: Der må være noget mere? Længes du indimellem efter noget større? Prøver du at fastholde de glimt af jubel og lykke, som

Læs mere

Fusioner og store organisationsændringer resultat af undersøgelse 2007

Fusioner og store organisationsændringer resultat af undersøgelse 2007 Fusioner og store organisationsændringer resultat af undersøgelse 27 Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts og april måned 27 gennemførte Teglkamp & Co. en større internetbaseret undersøgelse

Læs mere

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune Ledelse når det er bedst Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune INTRODUKTION hvad er et ledelsesgrundlag? Fælles principper for god ledelse Som ledere i Glostrup Kommune er vores fornemste opgave at bidrage

Læs mere

Aktiv i IDA. En undersøgelse om de aktive medlemmer i IDA

Aktiv i IDA. En undersøgelse om de aktive medlemmer i IDA Aktiv i IDA En undersøgelse om de aktive medlemmer i IDA Ingeniørforeningen 2012 Aktiv i IDA 2 Hovedresultater Formålet med undersøgelsen er at få viden, der kan styrke arbejdet med at fastholde nuværende

Læs mere

Strategi, vækst og lederskab

Strategi, vækst og lederskab Strategi, vækst og lederskab Strategi, vækst og lederskab Virkelighedsnær sparring på dit lederskab og fokus på strategisk ledelse Selv de dygtigste ledere kan blive bedre Trænger du til ny inspiration

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Undersøgelse om firmajulefrokosten

Undersøgelse om firmajulefrokosten Undersøgelse om firmajulefrokosten Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af vores forhold til julefrokoster. I alt 423 har deltaget

Læs mere

Unges motivation og lyst til læring. v/ Mette Pless Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet, København

Unges motivation og lyst til læring. v/ Mette Pless Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet, København Unges motivation og lyst til læring v/ Mette Pless Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet, København 1 Oplægget idag Motivationskrise? Udfordringer og tendenser Hvordan kan vi forstå motivation?

Læs mere

Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse

Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har gennemført en internetbaseret undersøgelse af, hvorvidt vi holder ferie

Læs mere

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig Vores værdier er skabt af medarbejderne. Værdisangen er blevet til på et seminar den 15. januar 2005, hvor alle medarbejdere var med til at udarbejde Frøs Værdier. Denne folder er bl.a. udarbejdet på grundlag

Læs mere

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson.

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson. Interview 0 0 0 0 Interviewet indledes. I: For det første, prøv at beskrive hvad en god, ung instruktør er ifølge dig? A: Jamen, for mig er en god instruktør én, der tør tage ansvar, og én, der især melder

Læs mere

Ledelsesfagligt Grundforløb, E13

Ledelsesfagligt Grundforløb, E13 Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? 1 Hvordan vurderer du modulets faglige indhold? Hvordan

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Juni 2013 10. årgang Udsendes til knapt 5.900 Kære læser! Er din dør altid åben for dine medarbejdere? Så kan det skyldes, at du aldrig er på dit kontor. Læs hvordan du kan sætte

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Skab tillid: Skriv ud fra dine modtageres interesser

Skab tillid: Skriv ud fra dine modtageres interesser INDHOLD KAPITEL 1 Skab tillid: Skriv ud fra dine modtageres interesser KAPITEL 2 KAPITEL 3 KAPITEL 4 KAPITEL 5 KAPITEL 6 KAPITEL 7 INDLEDNING Denne bog handler om jobtekster, altså de tekster, som en

Læs mere

Den klassiske Mini MBA fra IME

Den klassiske Mini MBA fra IME Den klassiske Mini MBA fra IME Som den eneste Mini MBA i Danmark er IME Mini MBA baseret på samme faglige struktur som den klassiske MBA-uddannelse IME Mini MBA IME Mini MBA er som den eneste Mini MBA

Læs mere

udvikling af menneskelige ressourcer

udvikling af menneskelige ressourcer Coaching - og hvordan man anvender coaching i hverdagens ledelse. Konsulent, cand. mag. Dorte Cohr Lützen, Lützen Management. Coaching er et modeord inden for ledelse for tiden, mange ledere har lært at

Læs mere

FOREDRAG & KURSER ERIK ØSTENKJÆR. Dipl.Psych. MFCC. Viljen starter, hvor lysten holder op! SPORTS PSYCHOLOGY INSTITUTE

FOREDRAG & KURSER ERIK ØSTENKJÆR. Dipl.Psych. MFCC. Viljen starter, hvor lysten holder op! SPORTS PSYCHOLOGY INSTITUTE FOREDRAG & KURSER ERIK ØSTENKJÆR Dipl.Psych. MFCC Viljen starter, hvor lysten holder op! HVEM ER? ERIK ØSTENKJÆR Dipl.Psych. MFCC Erik Østenkjær, Dipl.Psych. MFCC, har været coach og sparringspartner for

Læs mere

Frivillige ledere...

Frivillige ledere... Køb bøgerne i dag Frivillige ledere... V/ Sociolog og forfatter Foredragsholder og konsulent i Ledfrivillige.dk Aktiv frivillig leder - grundlægger af RETRO giver dig redskaber og inspiration til ledelsesopgaven

Læs mere

Overvejer du at blive en del af teamet på Aabybro Efterskole?

Overvejer du at blive en del af teamet på Aabybro Efterskole? Overvejer du at blive en del af teamet på Aabybro Efterskole? så skal du vide, at vi søger intet mindre end idealet på efterskolelærer, der forbinder det bedste fra hvordan det var engang, da mor var dreng

Læs mere

Frivillige og et godt arbejdsmiljø

Frivillige og et godt arbejdsmiljø Køb bøgerne i dag Frivillige og et godt arbejdsmiljø V/ Sociolog og forfatter Foredragsholder og konsulent i Ledfrivillige.dk Grundlægger af RETRO og Yogafaith Danmark giver dig redskaber og inspiration

Læs mere

HVAD ER SELV? Til forældre

HVAD ER SELV? Til forældre HVAD ER SELV Til forældre Indhold Indledning 3 Indledning 4 SELV 6 SELV-brikkerne 8 Gensidige forventninger 10 Motivation og dynamisk tankesæt 13 Sådan arbejder I med SELV derhjemme På Lille Næstved Skole

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE November 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.700 Kære læser! Ingen tvivl i mit sind, vi kan blive bedre ledere, hvis vi tør lade os udfordre. Læs artiklen og lad mig udfordre

Læs mere

DM fagforening for højtuddannede. DM Leder

DM fagforening for højtuddannede. DM Leder DM fagforening for højtuddannede DM Leder DM Leder Det er vigtigt, at DM har fokus på ledere, fordi mange medlemmer af DM før eller senere bliver ledere. Det er en meget naturlig karrierevej for mange

Læs mere

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Avisforside Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Vi vil meget gerne høre dine umiddelbare tanker om forsiden til avisen. Hvad forventer du dig af indholdet og giver den dig lyst til

Læs mere

KAN MAN TALE SIG TIL ET LIV UDEN CIGARETTER?

KAN MAN TALE SIG TIL ET LIV UDEN CIGARETTER? KAN MAN TALE SIG TIL ET LIV UDEN CIGARETTER? Læs hvad andre rygestoppere fortæller om den hjælp, de fik fra STOPLINIEN. GRATIS RÅDGIVNING 80 31 31 31 t godt ummer til n røgfri remtid: 0 31 31 31 Når du

Læs mere

Prædiken 4. søndag efter Hellig Tre Konger 2014, 2. Tekstrække, Matth 14,22-

Prædiken 4. søndag efter Hellig Tre Konger 2014, 2. Tekstrække, Matth 14,22- Prædiken 4. søndag efter Hellig Tre Konger 2014, 2. Tekstrække, Matth 14,22-33. Se om mennesker, der tilsyneladende kan overkomme alt og som ikke løber ind i modgang siger man undertiden, at de kan gå

Læs mere

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige VELoverstået - eksamen. Vi skaber succeser. Det er vores

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts årgang Udsendes til godt 5.700

NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts årgang Udsendes til godt 5.700 NYHEDSBREV OM LEDELSE Marts 2016 13. årgang Udsendes til godt 5.700 Kære læser! Der kan være mange gode grunde til at give sig i kast med en lederuddannelse. I dette nyhedsbrev får du 5 gode grunde. En

Læs mere

Vi arbejder meget resultat af undersøgelse

Vi arbejder meget resultat af undersøgelse Vi arbejder meget resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I august og september måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af, hvor meget vi

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Mentor er et medlem, der tilbyder sin viden, indsigt og erfaringer indenfor ledelse til en leder-mentee

Mentor er et medlem, der tilbyder sin viden, indsigt og erfaringer indenfor ledelse til en leder-mentee Mentor Mentor er et medlem, der tilbyder sin viden, indsigt og erfaringer indenfor ledelse til en leder-mentee Som mentor skal du have lyst til at sparre, vejlede, rådgive, udfordre og inspirere med henblik

Læs mere

Nærvær og relationer med børn og unge

Nærvær og relationer med børn og unge Nærvær og relationer med børn og unge Pædagogisk forum inviterede til foredrag med Louise Klinge Nielsen tirsdag den 17. februar 2015, hvor vi fik et meget afvekslende oplæg, hvor vi både lyttede og deltog

Læs mere

Der er 3 niveauer for lytning:

Der er 3 niveauer for lytning: Aktiv lytning Aktiv lytning betyder at du som coach har evnen til at lytte på et dybere niveau. Du opøver evnen til at lytte til det der ligger bag ved det, der bliver sagt eller det der ikke bliver sagt.

Læs mere

VDVL Danmarks eneste afklarende førleder-forløb for kvinder

VDVL Danmarks eneste afklarende førleder-forløb for kvinder VDVL Danmarks eneste afklarende førleder-forløb for kvinder VDVL Vil Du Være Leder? Der findes masser af førleder-forløb. Kurser, som du kan deltage på, når du HAR sagt ja til dit første lederjob, eller

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere