CYKELRUTEN I HERNING. Oktober 1987 Oplag: 100 eksemplarer Forside: Niels Jensen Tryk : LTT, DTH

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "CYKELRUTEN I HERNING. Oktober 1987 Oplag: 100 eksemplarer Forside: Niels Jensen Tryk : LTT, DTH"

Transkript

1

2 CYKELRUTEN I HERNING Vejdirektoratet, Sekretariatet for Sikkerhedsfremmende Vejforanstaltninger, Rådet for Trafiksikkerhedsforskning, Institut for Veje, Trafik og Byplan, DTH Oktober 1987 Oplag: 100 eksemplarer Forside: Niels Jensen Tryk : LTT, DTH

3 1 Forord Fire byer: Helsingør, Herning, Odense og Århus fik i 1984 statsstøtte til at anlægge cykelruter. Ruterne var stort set færdige i Før-undersøgelserne er næsten alle gennemført i 1984, efter-undersøgelserne i Projektet har været ledet af en styregruppe med følgende medlemmer: Vejdirektoratet: Otto Schiøtz (formand) W.Wellis Flemming Wennike, afløst af Peter Simonsen, Vejdirektoratet, Sekretariatet for Sikkerhedsfremmende Vejforanstaltninger: Steffen Rasmussen, afløst af Henrik Ludvigsen, Ministeriet for Offentlige Arbejder: Leif Larsen Justitsministeriet, Færdselssikkerhedsafdelingen: Henrik Waaben, afløst af S. Taber Rasmussen Rådet for Trafiksikkerhedsforskning: Hans V.Lund Dansk Cyklist Forbund: Peter Elming Institut for Veje, Trafik og Byplan, DTH: Jan Grubb Laursen Arbejdet med før-efterundersøgelserne har været fulgt af en gruppe bestående af Otto Schiøtz, Henrik Ludvigsen, Hans V. Lund og Jan Grubb Laursen. I disse møder har endvidere deltaget Mai-Britt Herslund, Rådet for Trafiksikkerhedsforskning, og Niels Jensen, Institut for Veje, Trafik og Byplan. En lang række kommunale medarbejdere har deltaget i projektet, bl.a.: Helsingør: Per Papsøe Per Serup Mikkelsen John Dam Petersen Herning: Niels Gade Jens Olesen Odense: Jørgen Rassen Leif Siboni Hanne Feldfoss Århus: Jørgen Bunde Ejvind Bertelsen Hans Tausen 3.

4 Før-efterundersøgelserne er udført i et samarbejde mellem de respektive kommuner og før-eftergruppen. Spørgeskemaundersøgelsen er udarbejdet i fællesskab af RfT, SSV og IVTB. Mai-Britt Herslund har bearbejdet undersøgelsen. Adfærdsundersøgelserne er udført af Niels Jensen og Jan Grubb Laursen, IVTB, der ligeledes har gennemført stopinterviews og målecykelundersøgelser. Tællinger er udført af Vejdirektoratet, Økonomisk Statistisk afdeling og kommunerne. De er bearbejdet af IVTB. Ulykkesdata er bearbejdet af Henrik Ludvigsen, SSV ' Undersøgelserne er beskrevet i en rapport for hver by og i en indledende rapport, som omtaler nogle centrale spørgsmål om cykelruter og de metoder, der er blevet brugt ved før- og efterundersøgelserne. De involverede parter har hver skrevet om de undersøgelser, som de er ansvarlige for. Generelle afsnit er skrevet af IVTB. 4.

5 Indholdsfortegnelse 1 FORORD INDLEDNING Helsingør Herning Odense Århus FØR-EFTERUNDERSØGELSER OG NOGLE SPØRGSMÅL OM CYKELRUTER Kommer der flere cyklister? Kan man få cyklisterne til at vælge ruten? Hvilke forbedringer får cyklisterne? Er der plads til andre trafikanter? Går forretningernes omsætning ned? Kan nye løsninger anbefales? METODER TIL UNDERSØGELSE AF CYKELRUTER Fotoregistrering og video Dias Sort-hvid fotos Video Uheldsregistrering Trafiktællinger Cykel- og knallerttrafik Biltrafik Buspassagerer Spørgeskemaundersøgelsen Skemaets udformning Udlevering Formål med undersøgelsen Adfærdsiagttagelser Iagttagelser af trafikanters bevægelser Målinger af bilhastigheder Målinger af cyklisthastigheder Målecykelundersøgelser IVTB s målecykel Jævnhedsmålinger Hastighedsmålinger Stopinterviews Handelsundersøgelser Beslutningsprocesser, offentlig debat m.v

6

7 2 Indledning Inspirationen til de statsstøttede danske cykelruter kommer fra Holland. Her betalte den hollandske stat for snart 10 år siden 2 cykelruter (en i Haag og en i Tilburg) som er blevet meget kendt blandt trafikplanlæggere og politikere, også herhjemme. Resultaterne af de hollandske cykelruteforsøg kan ikke overføres direkte til danske forhold, f.eks. pga. den meget udbredte brug af én dobbeltrettet cykelsti i den ene side af gaden - en løsning, der er tradition for i Holland, men ikke i Danmark. Efter opfordring fra Dansk Cyklist Forbund reserverede daværende trafikminister Arne Melchior 10 mill. kr. på finansloven for 1984 til forsøg med cykelruter i byer. Dette statstilskud til Helsingør, Herning, Odense og Århus udgjorde ca. 50% af de samlede udgifter til ruterne. De danske ruter er udført med en mere beskeden standard end de hollandske (der er en slags motorveje for cyklister). De trafiktekniske løsninger, der er valgt, er dels traditionelle cykelstier i begge sider af gaden, dels mere utraditionelle løsninger, f.eks. cykel-bus-gader, afstribning af cykelbaner og cykling mod ensrettet trafik. I kryds er prøvet en del nye udformninger, f.eks. pladsdannelser, førgrønt for cyklister og tilbagetrukne stopstreger for biler. Som i Holland er også de danske ruter blevet undersøgt før og efter anlæggelsen, der stort set blev gennemført i 1985 (se dog Odense, afsnit 2.3). 2.1 Helsingør Rosenkilderuten forbinder nogle nye boligområder i udkanten af Helsingør med den gamle bykerne og stationen. De nye boligområder er godt forsynet med stier, og i den gamle bykerne kan cyklisterne også færdes nogenlunde sikkert, da der ikke er megen biltrafik, og da bilerne som regel kører langsomt. I de ældre boligområder imellem de nye boligområder og bykernen er der ingen anlæg for cyklisterne. Det er svært at få plads til cykelstier - og der sker mange trafikulykker. I et sådant område er Rosenkilderuten anlagt. På Rosenkildevej (hvor der kører bybusser) er der trods pladsmangel, anlagt cykelstier i begge vejsider. Kørebanen er indsnævret fra 7.5 m til 7.

8 6.0 m. På et stykke er kørebanen kun 5.5 m. På en 50 m lang strækning må biltrafikken skiftes til at køre fra de to retninger. Biltrafikkens hastighed er dæmpet i flere kryds ved at hæve eller forskyde vejene. I den gamle bykerne færdes cyklisterne på lidet trafikerede gader, der ikke er blevet ombygget. Cykelruten i Helsingør er ca. 1.5 km lang, og den kostede 5.6 mill. kr. Ruten blev indviet officielt den 13. september Siden er en indsnævring på Rosenkildevej ved Chr. Rasmussensvej blevet fjernet, da den ikke fungerede hensigtsmæssigt; det er muligt, at der senere etableres en mildere foranstaltning et andet sted på Rosenkildevej. Det er meningen at forbedre cykelparkeringen ved Helsingør station i forbindelse med en ombygning af busterminalen. På cykelruten fra Stürups Plads til Stengade har der i en længere periode i 1986 og -87 været al indkørsel forbudt - også for cyklister. Der er gennemført en informationskampagne om Ro - senkilderuten og kommunen har lavet telefoninter - views af beboerne om deres synspunkter på ruten. 2.2 Herning Herning kommune har i 70'erne og starten af 80'erne bygget en lang række cykelstier i nye boligområder og langs indfaldsvejene til Herning. I dag kan man cykle fra alle omegnsbyerne til Herning på cykelstier. Cykelruten i Herning forbinder nogle af disse stier og udfylder derfor et hul i cykeltrafiknettet igennem Herning bymidte. På en del af strækningen er den anlagt på attraktive forret - ningsgader. Cykelruten har fået rød belægning for at gøre bilisterne opmærksomme på, hvilke arealer cyklerne kører på. Farverne virker samtidig som en rutevejledning for cyklisterne. Cyklisternes arealer ligger nogle steder i fortovsniveau, andre steder i kørebaneniveau, på den østligste del afgrænset med en hvid stribe. Enkelte steder er bygget traditionelle cykelstier med kantsten både mod fortov og kørebane. På de mindre trafikerede veje er krydsene helt ombygget; de er blevet til små pladser, og bilernes hastighed dæmpet. Nogle af de større signalregulerede kryds er også ombygget, for at cyklisterne kan komme mere sikkert over. 8.

9 Øst-vestruten i Herning er 2.2. km lang, og den kostede 3.1 mill. kr. Anlægsarbejderne blev afsluttet i foråret 86. Dog blev en udvidelse af parkeringen overfor Kongrescentret på Silkeborgvej først gennemført i løbet af sommeren, men dette anlægsarbejde antages ikke at have påvirket brugen af ruten. Der er gennemført en informationskampagne om cykelruten i Herning. 2.3 Odense Cykelruterne i Odense er led i en samlet plan, der skal gøre bymidten mere fredelig og forbedre forholdene for de svage trafikanter. En øst-vestrute og en nord-sydrute skaber forbindelse mellem de stier, der tidligere sluttede ved indgangen til bymidten. Cykelruterne er ført igennem smalle gader, der flere steder har strøgkarakter. Der er ofte busog biltrafik i begge retninger; for at få plads til stier har det nogen steder været nødvendigt at reducere bredden på både kørebanen, der normalt er 6.5 m, og cykelstierne, der normalt er 2.0 m. Andre steder er biltrafikken blevet ensrettet, mens cykler og busser får lov til at køre mod ensretningen; én gade er omdannet til bus- og cykelgade. Over pladsen ved rådhuset er al anden trafik end fodgænger- og cykeltrafik blevet afbrudt. Cyklisterne kører på et selvstændigt cykelspor, der fortsætter i en kombineret cykel- og gågade. I nogle kryds med signalregulering er bilisternes stopstreg rykket tilbage i forhold til cyklisternes. Der er etableret cykelparkeringer langs ruten nær gågaderne. Cykelruten i Odense er i alt ca. 3 km. lang og kostede ca. 7.4 mill. kr. øst-vest ruten blev officielt indviet 6. oktober På nord-syd ruten manglede på dette tidspunkt stadigvæk cykelstier på Jernbanegade. Flakhaven, der er et knudepunkt for de to ruter, var kun tildels færdig, idet cykelsporet kun var afmærket midlertidigt med rækværker og farvet belægning. Dette har haft væsentlig betydning for gennemførelsen af efter-undersøgelserne. Der er gennemført en informationskampagne om cykelruterne i Odense. 9.

10 2.4 Århus Mejlgaderuten ligger tæt på de mange mål i bymidten og har forbindelse med vigtige stier - bl.a. stien mod nord langs Århus-bugten. Mejlgade er kun 8.5 m bred målt mellem husene, kørebanen er 5.0 m. Fra gammel tid er en del af Mejlgade ensrettet for biler. Cyklister må køre i begge regninger. Parallelt med Mejlgade ligger Kystvejen med biler i døgnet; den har cykelstier på det meste af strækningen. Der var stort set lige så mange cykler på Kystvejen som i Mejlgade før etableringen af cykelruten. Et af formålene med cykelruteforsøget i Århus var at se, hvor mange cyklister, der ville ændre rute fra Kystvejen til Mejlgade, hvis forholdene blev forbedret på ruten. Forbedringerne er først og fremmest sket i krydsene. I den nordlige ende, hvor cykelruten er sluttet til Kystvejen, er krydset ændret fuldstændigt så det er blevet meget lettere at komme over som cyklist. Midt på ruten er sat et lyssignal op, så cyklisterne nemmere kan krydse en stor tværgående vej; forholdene er forbedret yderligere i dette kryds ved at trække bilernes stopstreg tilbage i forhold til cyklisternes. Alle mindre sidegader har fået overkørsler; det betyder, at sidevejstrafikanters vigepligt overfor cykelruten er understreget. Mejlgaderuten er 1.2 km lang og kostede 2.7 mill. kr. Ruten blev indviet officielt den 23. august Anlægsarbejderne var da helt afsluttede, men en eventuel ombygning af Europaplads (der ligger udenfor ruten) kan muligvis senere få en vis indflydelse på brugen af ruten. 10.

11 3 Før-efterundersøgelser og nogle spørgsmål om cykelruter Der i de senere år blevet anlagt en del cykelstier - men bortset fra undersøgelser af sikkerheden ved forskellige løsninger, er det sjældent, der er foretaget en helhedsvurdering af anlæg for cyklister. En sådan helhedsvurdering bør, foruden sikkerheden, også inddrage tryghed, rutevalg, rejsehastighed, komfort m.v.. Der har været eksperimenteret meget lidt med udformninger af cykelruter herhjemme og udenlandske erfaringer kan være vanskelige at overføre direkte. Men de kan give inspiration til at prøve mere cyklistvenlige løsninger, især i kryds. Som udgangspunkt for undersøgelserne i de 4 cykelrutebyer, er der stillet nogle spørgsmål: kommer der flere cyklister? kan man få cyklisterne til at vælge ruten? hvilke forbedringer får cyklisterne? er der plads til andre trafikanter? går forretningernes omsætning ned? kan nye løsninger anbefales? I det følgende forsøges det at sammenfatte den daværende viden suppleret med nogle hypoteser om hvilke svar, der kunne forventes for de fire cykelrutebyer. Af og til er svarene blevet nogle andre end de forventede, men hypoteserne har været nødvendige for at finde ud af, hvilke undersøgelser der skulle laves. 3.1 Kommer der flere cyklister? Den samlede cykeltrafikmængde påvirkes næppe ret meget af, at der bliver anlagt en enkelt cykelrute. Spørgsmålet om cykelruters trafikskabende effekt er meget dårligt belyst. Selv for store sammenhængende cykelrutenet ved man ikke om de skaber ny cykeltrafik. I de 4 cykelrutebyer giver trafiktællingerne materiale til en vurdering af om der kommer flere cyklister: Udviklingen i trafikmængder på cykelruterne sammenlignes med udviklingen andre steder i byerne og med udvikling i cykeltrafikken på landsplan. I Odense blev cykelruterne gennemført som et led i en større trafikplan og da den sandsynligvis vil medføre at antallet af biler i centrum reduceres temmelig meget, forekom det sandsynligt, at 11.

12 det fredeligere miljø ville lokke flere cyklister (og fodgængere) til. Cyklen skulle, fordi cykelruterne kom tættere på centrum end bilvejene, blive mere konkurrencedygtig med bilen. Dette på trods af, at den nord-sydgående rute ikke er placeret bedst muligt og sammenhængen mellem den nord-sydgående og den øst-vestgående heller ikke er ideel. Alt i alt forventedes så store forbedringer for cyklisterne, at cykeltrafikken i byen som helhed ville stige. Også i Herning forekom det, p.g.a. byens forholdsvis lille størrelse og de temmelig vanskelige vilkår for cykeltrafikken, sandsynligt, at der ville ske en stigning i cykeltrafikken, I Helsingør og Århus virkede det usandsynligt, at ruterne ville påvirke antallet af cyklister i byerne som helhed. Det forventedes, at eventuelle stigninger i cykeltrafikken ville være meget lokale. 3.2 Kan man få cyklisterne til at vælge ruten? Tidligere erfaringer med cykelruter tyder på, at cyklisterne helt overvejende vælger rute efter hvilken vej der er kortest, mest direkte og hurtigst. Det spiller selvfølgelig også en meget stor rolle om cyklisten har ærinde på en given strækning. Sikkerheden kommer i anden eller tredie række, men man kunne forestille sig, at dette prioriteres forskelligt afhængig f.eks. af cyklistens alder og køn ("Forhold af betydning for cyklisters sikkerhed i trafikken", Rådet for Trafiksikkerhedsforskning, 1978, Rapport 22). Udenlandske undersøgelser af cykelruter har vist, at der kan overflyttes cyklister fra parallelle veje i indtil et par hundrede meters afstand fra en cykelrute. Hvis cykelruten er attraktiv p.g.a. høj teknisk standard eller har mange mål (f. eks. butikker) eller giver helt nye genveje, kan overflytningen være stor. I andre tilfælde, f.eks. ruter ad uattraktive baggader, kan overflytningen være meget lille ("Verkeerskunde" 8,9 og 10/ 1979 og "Cykelstråk i Lund", Statens råd for byggnadsforskning, 1981). Information til trafikanterne om nye ruter er meget væsentlig, men information om, at man "bør" benytte den nye rute af sikerhedsgrunde virker sjældent overbevisende på cyklisterne. I de 4 cykelrutebyer giver følgende undersøgelser materiale til en vurdering af, om man kan få cyklisterne til at vælge cykelruten: 12.

13 Tællinger af cyklister på cykelruten og på alternative ruter (i et par af byerne også før og efter informationskampagner) samt spørgeskemaundersøgelsen, hvor cyklisterne tegner deres ruter ind på et kort. Observationer af cykeltyper og cyklisternes alder og køn kan også indgå i vurderingerne. I Helsingør forekom det ikke sandsynligt, at Rosenkilderuten vil betyde en større flytning af cyklister fra de andre radialveje (veje mod Helsingør centrum). Afstanden mellem ruten og alternativerne er dels for stor, dels er muligheden for at komme ind på ruten ved busterminalen og stationen ikke særlig god. I Odense forekom det sandsynligt, at flere cyklister vil vælge øst-vestcykelruten, da den i den ene retning giver mulighed for at komme i- gennem bykernen, hvor der før var ensrettet. En del af cyklisterne kan i stedet for øst-vestruten vælge at køre nord eller syd om bykernen på store bilveje (-hvoraf den nordlige er blevet forsynet med cykelstier). Kun hvis de nordlige og sydlige ruter er hurtigst vil de kunne konkurrere med øst-vest cykelruten, der er mere attraktiv m.h.t. forretninger og muligheder for oplevelser. I Odense er også bygget en nord-syd cykelrute, som cyklisterne er nødt til at vælge, da der ikke er noget alternativ! I Århus konkurrerer Mejlgaderuten og Kystvejen om cyklisternes gunst. De forbedringer, der er gennemført på ruten, mentes ikke at være tilstrækkelige til at flytte ret mange cyklister fra Kystvejen, fordi denne sandsynligvis fortsat vil le være den hurtigste - omend temmelig utryg. Brugerne af cykelruten skønnedes hovedsagelig at være cyklister med ærinde på strækningen eller med mål, der lettest nås fra ruten. I Herning forekom rutens østlige del meget attraktiv p.g.a. forretningerne og den direkte forbindelse til centrum. Da ruten på dette stykke er den eneste mulige forbindelse, ville det blive let at få cyklisterne til at bruge den. Den vestlige del af ruten konkurrerer derimod tildels med gågaden, hvor cykling var tilladt udenfor forretningstiden. Da en del af trafikken på gågaden tilsyneladende er promenadekørsel og ærindekørsel, ville kun en lille del af cykeltrafikken kunne overføres til ruten (Dalgasgade) og da kun hvis cykling blev forbudt i gågaden (der er senere indført cykelforbud). 13.

14 3.3 Hvilke forbedringer får cyklisterne? 3.4 Er der plads til andre trafikanter? Den sikkerhedsmæssige virkning af cykelstier er efterhånden blevet grundigt undersøgt (se f.eks. "Cyklisters sikkerhed i byområder - en sammenfatning på baggrund af danske undersøgelser", Ulla Engel og Lars Krogsgaard Thomsen, Færdselsorientering nr. 4, 1985). Men man ved meget lidt trafiksikkerheden ved cykelruter, der ofte er sammensat af forskellige typer løsninger (der i nogle tilfælde er utraditionelle). Både for cykelstier og cykelruter er tryghed, rejsehastighed, komfort og oplevelse dårligt belyst. I de 4 cykelrutebyer vil følgende undersøgelser give materiale til en vurdering af, hvilke forbedringer (og muligvis forværringer) cyklisterne har fået: Ulykkesregistreringer vil om 3-4 år kunne svare på om ruterne er blevet sikrere. Spørgeskemaundersøgelserne kan være med til at belyse, hvorfor cyklisterne har valgt cykelruten Ved adfærdsiagttagelserne er ventetiderne i nogle kryds blevet undersøgt. På et par af cykelruterne og alternativer til disse er målt rejsehastigheder. Alle ruter er desuden kørt igennem med en målecykel for at få et udtryk for komforten (jævnheden). I alle 4 byer forventedes det, at både cyklisternes sikkerhed og tryghed ville blive forbedret. Rejsehastighederne ville sandsynligvis være nogenlunde uændrede, idet de forbedringer, der opnås f.eks. ved at føre cykelstier over sideveje, før-grønt m.v. ville blive opvejet af de forsinkelser, der ville opstå de steder hvor der er sat nye signaler op. Oplevelsesmæssigt forventedes kun få forbedringer. Der er plantet nogle enkelte træer, og nogle trafiktekniske anlæg er blevet pænere. Der er imidlertid ikke tale om en samlet arkitektonisk bearbejdning, f.eks. af beplantning og belysning. Det må forventes, at der ikke opnås væsentlige forbedringer af kørselskomforten - nogle steder, f.eks. ved pladsdannelser, vil der muligvis blive tale om forringelser. Andre trafikanters sikkerhed, tryghed, rejsehastighed og komfort påvirkes af, at der anlægges cykelruter. Fodgængernes arealer er således tit blevet indskrænket ved anlæggelse af cykelstier. Bustrafikkens vilkår er ofte søgt holdt uændrede. Selvom der ofte vil ske en indskrænkning i bilisternes arealer og i deres mulighed for at køre hurtigt samt i udbuddet af parkeringspladser er det sjældent, at biltrafik (i hvert fald ærindekørsel og vareaflæsning) helt 14.

15 udelukkes. Filosofien ved anlæg af cykelruter er ofte at få flere til at cykle ved at give dem bedre tilbud, ikke ved at lægge hindringer i vejen for biltrafikken. I de 4 cykelrutebyer giver følgende undersøgelser materiale til en vurdering af, om der er plads til andre trafikanter: Trafiktællinger fortæller noget om overflytning af biltrafik mellem forskellige gader. Stop-interviews af andre trafikanter end cyklister (d.v.s. fodgængere, buspassagerer, bilister og erhvervschauffører), belyser om ruterne har ændret disse trafikanters færdselsvilkår. Cykelruterne i Helsingør, Århus og Herning lægger kun få hindringer i vejen for andre trafikanter. Dog forventedes det, at bustrafikkens vilkår i Helsingør sandsynligvis ville blive dårligere, men ikke nødvendigvis uacceptable. I Odense indgår ruterne i højere grad i en samlet fredeliggørelse af centrum, hvor biltrafikken bevidst er reduceret. 3.5 Går forretningernes omsætning ned? Det bruges ofte som argument mod cykelstier i forretningsgader, at når parkeringsbaner erstattes med cykelstier, vil følgen blive en betydelig omsætningsnedgang. Det bygges på formodninger om, at bilkunder køber mere end cyklende kunder - dette skulle spille en større rolle, når forretningerne handler med tunge ting (møbler, øl mv.). Kun i en af de 4 cykelrutebyer, Herning, undersøges handelsmønstret før og efter anlæggelsen af cykelruten. Undersøgelsen gennemføres af Handelshøjskolen i København og rapporteres særskilt. I Helsingør og Århus er de butikker, der ligger langs ruterne af helt lokal karakter og det skønnes, at de næppe vil blive påvirket af at der anlægges cykelruter. I Odense har de handlende udtrykt frygt for butiksdød med det resultat, at en del af nord-sydruten er blevet flyttet fra en forretningsgade, Kongensgade, til en parallelgade, Jernbanegade, med meget få forretninger. Andre dele af ruten forløber imidlertid på væsentlige handelsgader, hvor der er sket indskrænkninger i parkeringen umiddelbart udenfor forretningerne. Det er vanskeligt at sige noget om ændringer i handelsmønstet, da en fredeliggørelse af bymidten med større bilfri arealer kan gøre hele området mere attraktivt også for bilende kunder. 15.

16 3.6 Kan nye løsninger anbefales? I Herning har der også været en meget voldsom diskussion af handelens vilkår. De indskrænkninger i parkeringen, der er tale om, er små i forhold til antallet af eksisterende P-pladser. Om de ændrede P-forhold eller andre omlægninger påvirker forretningernes omsætning undersøges som nævnt af Handelshøjskolen. Man ved meget lidt om, hvilke trafiktekniske løsninger, der er egnede på cykelruter. På strækninger er cykelstier dog med god grund den almindeligste løsning, men andre løsninger kan i nogle tilfælde være at foretrække. I kryds er det meget vanskeligere at give anbefalinger, dels fordi meget få løsningstyper er undersøgt, dels fordi de, der er undersøgt, praktisk taget kun er blevet det ud fra et sikkerhedssynspunkt. I de 4 cykelrutebyer vil adfærdsiagttagelserne i første omgang kunne sige noget om hvilke tekniske løsninger, der kan anbefales. Senere vil ulykkesregistrering og trafiktællingerne kunne sige noget om risikoen ved forskellige løsninger. Endelig giver spørgeskemaundersøgelserne til cyklisterne og stop-interviews med andre trafikanter oplysninger om løsningstypernes funktion og deres tryghedsvirkning. Målinger af jævnhed med målecyklen giver oplysninger om forskellige løsningers virkninger på komforten. I Helsingør forventedes en væsentlig dæmpning af bilernes hastighed i flere kryds, hvor krydset er blevet hævet uden at vejen er ombygget til stillevej. Også utraditionelle strækningsløsninger med reducerede tværprofiler og et enkelt sted ensporet biltrafik ventedes at fungere rimeligt godt både for bil- og bustrafik. Sådanne løsninger giver mulighed for at etablere cykelstier på steder, hvor der tilsyneladende ikke er plads nok. I Odense ventedes gode resultater af at kombinere cykler, fodgængere, busser, hhv. cykler og fodgængere på gader med utraditionelle tværprofiler og belægningsvalg (ensartet betonstensbelægning med affasede betonkantsten). Det forventedes også at tilbagetrukne stopstreger i et par byer ville vise sig at være en god løsning. I Århus forventedes at en signalreguleret cykelrutetilslutning til en meget trafikeret vej ville kunne danne skole. 16. Også i Herning forventedes, som i Helsingør, at hævede kryds ville komme til at fungere godt. Afprøvningen af gennemgående farvede belægninger og cykelbaner delvist afskærmet af. parkerede biler ville også være et forsøg værd.

17 4 Metoder til undersøgelse af cykelruter De gader og stier ruterne forløber ad er blevet fotograferet igennem inden cykelruterne er blevet anlagt, og der er optaget video flere steder. 4.1 Fotoregistrering og video Ulykkerne er blevet registreret og analyseret og der er lavet trafiktællinger, dels manuelle, dels maskinelle. Der er uddelt spørgeskemaer til cyklisterne og der er foretaget adfærdsiagttagelser i kryds og på strækninger. Der er gennemført stopinterviews af andre trafikanter. Ruterne er blevet cyklet igennem med en målecykel for at måle jævnhed og i et par af byerne er målecyklen også brugt til at måle rejsehastigheder. Ved fotografering af cyklisterne er der også beregnet hastigheder. I anden sammenhæng har Ålborg Universitets Center, Institut for Samfundsudvikling og Planlægning, lavet et forskningsprojekt om græsrodsindflydelse på trafikplanlægning, og her er Herning-cykelruten et af eksemplerne. Handelshøjskolen i København har undersøgt, om der er ændringer i handelsmønstret langs cykelruten i Herning Dias Der er foretaget en omfattende fotoregistrering med farvedias. Denne opgave blev udført af Lene Storm fra Motorvejskontoret i Næstved. På baggrund af SSV's kendskab til projekterne blev der peget på, hvor der kunne forekomme specielt interessante trafiksituationer med cyklister. Denne fotoinstruks blev suppleret af lokale teknikere, der i nogen udstrækning guidede fotografen. Der er ialt taget ca billeder på "pressefotografmaner" med flere næsten ens billeder af de samme situationer. Billederne opbevares hos SSV. Billedmaterialet er ordnet således, at man på planer over cykelruterne kan se numrene på de billeder, der illustrerer en given vejstrækning. Efter etablering af cykelruterne blev der foretaget en ny gennemfotografering af anlæggene. Fotografen var orienteret om dels at tage efterbilleder der viser forskellen fra førsituationerne og dels til at tage fotos af specielle detaljer i anlæggene. Samlingen af førefter dias rummer materiale til sammensætningen af et dias-show Sort-hvid fotos IVTB har taget en del sort-hvide fotos i førpe- 17.

18 rioden og medlemer af styregruppen og kommunale planlæggere har fotograferet mere eller mindre systematisk. Endelig har pressen taget en del billeder. IVTB har taget sort-hvide fotos i anlægsfasen i et par af byerne og efter-fotos af de fleste anlæg Video I forbindelse med adfærdsundersøgelserne har IVTB optaget en del video af trafikafviklingen før etableringen af ruterne. Odense kommune har endvidere optaget en del video beregnet til en film om trafikomlægningen i bymidten. Vidoeoptagelserne vil, evt. kombineret med dias, kunne give de nødvendige førsituationer til en videofilm om cykelruterne. Efteroptagelserne mangler imidlertid. 4.2 Uheldsregistrering I alle byer er der indsamlet uheldsinformationer for cykelruterne. I forbindelse med skitseprojekteringen blev uheldene indtegnet på kort over ruterne, således at uheldsophobninger eller karakteristiske uheldssituationer kunne indgå i overvejelserne om den detaljerede udformning af anlæggene. For Helsingør, Herning og Århus fik SSV tilsendt kopier af uheldsindberetninger for alle de registrerede uheld i en årrække før ombygningen. Fra Odense kommune fik SSV tilsendt uheldsoversigtsskemaer for førperiodens uheld. I forbindelse med planlægning af undersøgelsen blev det overvejet at inddrage skadestueregistrerede uheld. Dette ville være muligt i Odense, da ulykkesanalysegruppen ved amtssygehuset har EDB registre over uheld, der er behandlet på skadestuen. SSV har fået tilsendt kopier af disse lister, så der eventuelt kan foretages analyser på dette materiale, når efterperiodens uheldsdata foreligger. I rapporterne for de enkelte byer, er der foretaget en nærmere opgørelse af de uheld, der er sket i førperioden. Materialet er dog ikke yderligere bearbejdet. Efter anlæg af cykelruten har kommunerne løbende sendt indberetninger om uheld til SSV, hvor de efter modtagelsen indtegnes på planer over ruterne. Uheldsanalyserne vil ikke kunne offentliggøres samtidigt med de øvrige undersøgelsesresultater, idet det er nødvendigt med en efterperiode på flere år for at få et tilstrækkeligt datamateriale. 18.

19 4.3 Trafiktællinger Trafiktællingerne skal bruges til en vurdering af cykeltrafikkens niveau og variation før og efter anlæggelsen af cykelruterne, altså om cykelruterne har tiltrukket eller skabt cykeltrafik. Biltrafik og tildels kolektiv trafik er også talt for at kunne vurdere hvilken indflydelse anlæggelsen af cykelruterne har haft på denne trafik. Tællingerne er en kombination af manuelle og maskinelle tællinger. De manuelle tællinger giver detaljerede oplysninger f.eks. om trafikkens sammensætning for mange tællesteder i forholdsvis korte tidsrum. De maskinelle tællinger giver for nogle få tællesteder kontinuerte oplysninger i lange tidsrum. Da både bil og cykeltrafik varierer fra måned til måned og fra år til år, angives nedenfor de omregningsfaktorer, som benyttes ved sammenligning af tællinger i 1984 og (Efter Vejdirektoratet/ØSA, Trafikindeks, dec. 1986). Det ses at månedsvariationerne kan være større end årsvariationerne Cykel-og knallerttrafik Maskinelle tællinger Vejdirektoratet (Økonomisk Statistisk Afdeling) har foretaget maskinelle tællinger af cykelknallerttrafikken. Der er lavet maskinelle tællinger på og tildels også udenfor ruterne for at kunne sammenligne udviklingen i cykeltrafikken på ruten og udenfor. Tælling af cykeltrafik har af tekniske grunde kun kunnet ske hvor der i forvejen var cykelstier og tællestederne har så vidt muligt været placeret ved cykelruternes begyndelses- og slutpunkter. 19.

20 De maskinelle tællinger, der har kørt i foråret 1984, sammenlignes med efteråret I Herning er der også talt i efteråret, for at kunne sammenligne med de manuelle tællinger. Tællingerne findes på EDB hos økonomisk Statistisk Afdeling i Vejdirektoratet, undtagen for Århus, der selv opbevarer oplysningerne. IVTB har fået udskrifter, der viser følgende: døgntrafikken gennem hele den talte periode (3-4 måneder) timetrafikken for de døgn, hvor der har været lavet manuelle tællinger. Manuelle tællinger Kommunerne har foretaget de manuelle trafiktællinger. Registreringerne er, undtagen for Århus, sket på Vejdirektoratets standardskemaer, Der er gennemført manuelle tællinger før og efter etableringen af cykelruterne. I forbindelse med informationskampagnen i Helsingør, Herning og Odense er gennemført supplerende tællinger. De manuelle tællinger skal bruges til bedømmelse af trafikmønstret omkring cykelruten. Da cykeltrafikkens størrelse bl.a. varierer med vejret, kan de manuelle tællinger før og efter ikke i sig selv bruges til at vurdere udviklingen i cykeltrafikken; de er derimod velegnede til at beskrive fordelingen af trafikken i et byområde. IVTB har bearbejdet resultaterne af de manuelle tællinger, der er regnet sammen på Vejdirektoratets præsentationsskemaer. Der er for en del af tællingerne kurver over timevariationen på tælledagene; disse kan anvendes til at vurdere, om det især er bolig-arbejdsstedstrafik eller indkøbstrafik der er flyttet. Ved præsentationen af de manuelle tællinger er cykel-knallerttrafikken slået sammen for at gøre det muligt at sammenligne med de maskinelle tællinger. For at kunne vurdere knallerttrafikkens betydning, er det beregnet, hvor stor en procentdel knallerttrafikken udgør. De manuelle tællinger opbevares på IVTB. Observationer af af cykeltrafikkens sammensætning Alle kommuner, undtagen Odense, har for IVTB gennemført kortvarige tællinger af cykeltrafikkens sammensætning på og udenfor ruterne. Der er registreret alder, køn og cykeltype. Tællerne har skønnet alder; det vides dog ikke hvor sikre disse skøn er. For at gøre observationerne af cykeltrafikkens sammensætning sammenlignelige med resultaterne af spørgeskemaundersøgelsen skulle registreres 20.

21 antallet af gear ("ingen", 2-3, 5-10) men i praksis var det kun muligt at skelne mellem "ingen", indvendigt og udvendigt gear. Indvendigt gear svarer imidlertid næsten altid til 2-3 gear, mens udvendigt gear svarer til 5-10 gear. I sjældne tilfælde kan dog findes 5- gear cykler med indvendigt gear og 2-3 gear cykler med udvendigt gear. Observationerne af cykeltrafikkens sammensætning er, undtagen i Århus, udeladt i efter-situationen, da spørgeskemaundersøgelserne giver de nødvendige oplysninger vedr. alder, køn og cykeltype. Parkeringstællinger Helsingør og Herning har gennemført cykelparkeringstællinger for at kunne vise eventuelle problemer og behov for cykelstativer langs ruterne Biltrafik Der er foretaget maskinelle tællinger af bilfik i alle byer efter samme mønster som for cykeltrafik. Der er foretaget manuelle tællinger af biltrafik i alle byer, undtagen Århus. Tællingerne er foretaget og bearbejdet efter samme mønster som cykeltrafiktællingerne. Helsingør har lavet bilnummerskrivning for at kunne vise om anlæggelsen af cykelruten medfører ændringer i bilisternes rutevalg på Rosenkilderuten. Helsingør og Herning har gennemført parkeringstællinger for biltrafik for at kunne vurdere behovet for p-pladser langs cykelruten Buspassagerer For at kunne belyse eventuelle omflytninger af transportarbejde mellem busser og cykler efter anlæggelsen af cykelruterne er der gennemført før-efter tællinger i Helsingør. I Odense er kun før-tællinger af buspassagerer gennemført; eftertællinger blev opgivet pga. dårligt vejr på tælledagen i førsituationen og meget omfattende ændringer af bustrafikken i bymidten. I Helsingør er der foretaget efter-tællinger. Trods mindre ruteomlægninger menes det, at der kan hentes brugbare informationer om transportmiddelvalg. Teknikken til indsamling af oplysniningerne har været forskellig i de to byer; i Odense talte buschaufførerne passagererne, i Helsingør steg tællere på og af busser og talte passagererne. 21.

22 4.4 Spørgeskemaundersøgelsen I alle fire byer er gennemført en spørgeskemaundersøgelse før og efter ombygningen af cykelruterne. I såvel før- som efterundersøgelsen er skemaerne uddelt til cyklister, der på en hverdag kørte på ruterne samt alternativer til disse. I før-undersøgelsen blev skemaerne uddelt medio maj 1984 i alle fire byer, mens efterundersøgelsen blev gennemført medio maj 1986 i Helsingør, Århus og Herning og ultimo september 1986 i Odense grundet forsinkelse af anlægsarbejderne her Skemaets udformning Spørgeskemaet (se næste side) er blevet til i samarbejde mellem SSV, IVTB og RfT. Skemaet er trykt på stift karton og opfylder Post- og Telegrafvæsenets kriterier for at kunne sendes som postkort. De enkelte skemaer er fortrykt "porto betalt", og har de respektive tekniske forvaltninger som adressat - Helsingør undtaget (her blev skemaerne sendt direkte til SSV i Næstved) Udlevering Der er trykt én type skema for hvert udleveringssted, og kortskitse samt stednavne er indpasset derefter. Efter trykning blev skemamaerne sendt til de enkelte kommuner, som var ansvarlige for udleveringen. Målet var, at der ialt skulle udleveres 900 skemaer pr. gade. De, der udleverede, skulle blot give skemaerne til cyklisterne, i den rækkefølge disse passerede. Som det vil fremgå, er det ikke for alle gaders vedkommende lykkedes at udlevere det ønskede antal skemaer Formål med undersøgelsen Før-skemaerne er enslydende for alle fire byer og har til formål at belyse svarpersonernes cykelanvendelse, oplevelse af sikkerhed, fremkommelighed og jævnhed på de respektive gader, samt at belyse cyklisternes turformål. Spørgsmålene 1-3 vedrører svarpersonens cykelbrug. Spørgsmålene 4-6 vedrører synspunkter på sikkerheden, fremkommeligheden og jævnheden på udleveringsgaden. Spørgsmålene 7-9 vedrører forhold omkring den aktuelle cykeltur. Spørgsmål 10 vedrører svarpersonens køn og alder. 22.

23 4.5 Adfærdsiagtagelser Efterskemaerne belyser samme forhold, men her er spørgsmål 8 (turformål) ændret en smule. Yderligere er tilføjet et spørgsmål med synspunkter på cykelruten, hvor cyklisten svarer ved afkrydsning. For Herning, Århus og Odenses vedkommende er der samtidig mulighed for, at cyklisterne med egne ord skriver, hvad de mener om den nyetablerede cykelrute. Disse "åbne" besvarelser efterbehandles af kommunerne. Spørgsmål 9 (indtegning af den aktuelle rute på et kort) voldte vanskeligheder i førundersøgelsen, idet mange ikke indtegnede hele ruten eller angav rutens retning. Dette ønske er tydeligere præciseret på efterskemaet. Yderligere er de indtegnede zoner (som kun bruges ved kodearbejdet) fjernet på kortene for hhv. Århus og Odense, da de angiveligt forvirrede cyklisterne her. På grund af tekniske vanskeligheder ved databehandlingen er der ikke foretaget sammenligning af cyklisternes ruter i før- og efterundersøgelsen. For at højne svarprocenten er der i såvel førsom efterundersøgelsen udtrukket 10 gavekort å 100,- kr. pr. by blandt de returnerede skemaer. Ved spørgeskemaundersøgelsens dataindsamling og udvalg af svargruppe er der, som det måtte fremgå, tilstræbt størst mulig ensartethed i før- og efterundersøgelsen. Det skulle således være muligt at drage direkte sammenligning af før- og efterundersøgelsens data med det formål at påvise eventuelle ændringer i cykelomfang, turformål samt oplevelse af sikkerhed og fremkommelighed for cyklisterne. Ved adfærdsiagttagelser af de enkelte anlægs funktion, er trafikanternes adfærd som regel blevet registreret i løbet af et par timer, evt. fordelt på forskellige tidspunkter af dagen. I tilfælde, hvor det ikke på forhånd har været klart, hvad der skulle analyseres, eller hvor det af tidsmæssige grunde har været den eneste udvej, er der blevet optaget video til senere bearbejdning. Langt de fleste registreringer er dog foretaget på stedet uden brug af video. Efterundersøgelserne er stort set en gentagelse af førundersøgelserne. 23.

24 Da adfærdsiagttagelserne ofte omfatter forholdsvis få observationer må der konkluderes med en vis forsigtighed. I nogle tilfælde har metoderne givet sig selv, f.eks. radarmålinger af bilhastigheder. I andre tilfælde, f.eks. ved målinger af cyklisters rejsehastigheder og ved måling af jævnheder, har det været nødvendigt at eksperimentere med nye metodere Iagttagelser af trafikanters bevægelser Ved at iagttage forskellige trafikanters bevægelser, f.eks. cyklisters mere eller mindre hasarderede rutevalg gennem et kryds, er det ofte muligt at vise, om udformningen af trafikanlægget er hensigtsmæssig. Det er som regel nødvendigt at bruge nogle timer på stedet før de forskellige bevægelsesmønstre er tilstrækkelig klarlagt til at en egentlig registrering kan begynde. Det har ikke været forsøgt at arbejde med det, f.eks. i Sverige, anvendte konfliktbegreb, da sådanne registreringer forudsætter en længere oplæring og meget tidskrævende registreringer. Derimod har det været forsøgt at arbejde med udtryk for utryghed f.eks. ved at karakterisere "chancecyklister", der bruger meget små intervaller i en bilstrøm for at slippe for ventetid. I et enkelt kryds er der foretaget stopinterviews af nogle få cyklister vedrørende deres adfærd; flere interviews havde været ønskelige, men er ikke gennemført af tidsmæssige grunde Målinger af bilhastigheder Bilers hastigheder er blevet målt med pistolradar og rejsehastigheder er blevet beregnet ved samtidig nummerskrivning og tidsregistrering. I eftersituationen er bilhastigheder stort set målt som i førundersøgelserne (et par steder er det dog opgivet at måle hastigheder i efter-situationen, fordi før-målingerne er for dårligt definerede). Vejdirektoratet har gennemført supplerende hastighedsmålinger efter at cykelruterne er anlagt men før den nye hastighedsgrænse for byer trådte i kraft. Enkelte steder er disse målinger ikke gennemført, fordi ombygningerne har været så omfattende, at hastighedsgrænsen på 50 km/t ikke skønnes at have nogen virkning på bilisternes valg af hastighed det pågældende sted. 24.

25 4.6 Målecykelundersøgelser Målinger af cyklisthastigheder Cyklisters aktuelle hastigheder kan måles med stopur eller radar, men disse metoder kan ikke bruges til at beregne rejsehastigheder for en længere rute. For at kunne vise, om der sker forbedringer/forværringer af cyklisternes fremkommelighed ved etableringen af cykelruterne, har det været forsøgt at lave "nummerskrivning" af cyklister ved hjælp af kendetegn og ved fotografering. Problemet med "nummerskrivning" er, at cyklisterne ikke, som bilisterne, kører rundt med et iøjnefaldende 5-cifret nummer, der blot kan aflæses. Det blev i Helsingør forsøgt at konstruere sådanne numre med udgangspunkt i 5 kendetegn pr. cyklist: kasse) farven (f.eks. rød cykel) bagagen (f.eks. cykelkurv) cyklisten (f.eks. dreng) beklædning (f.eks. mindre end T-shirt) Metoden viste sig at kræve megen øvelse og koncentration, og når en større klump cyklister passerede på én gang, var en sikker registrering ikke mulig. I Helsingør og senere i Århus anvendtes i stedet fotografering af cyklisterne med almindelige spejlreflekskameraer. Denne metode var bedre egnet til klumper af cyklister, da samtidig fotografering af flere cyklister var filmbesparende. De bedste resultater blev opnået med tele, så cyklisterne fyldte det meste af billedet uden at fotografen virkede påtrængende: Analyse af diasfilmene foregik ved at sammenligne strimlerne på et lysbord, evt. ved brug af lup. Begge de nævnte metoder er endnu på forsøgsstadiet. Fotoregistreringen har dog givet nogenlunde brugbare registreringer. Metoderne beskrives nærmere i "Cykelruter - metoder til registrering af rejsehastighed og jævnhed" (se litteraturlisten på bagsiden af rapporten). Jævnheden betyder meget for om det er komfortabelt at cykle - og den kan måske endda i ekstreme tilfælde have betydning for hvilken rute cyklisterne vælger; en del eneulykker kan også skyldes huller i belægningen. Ved at køre ruterne igennem med en særlig målecykel, udstyret med forskellige instrumenter, er 25.

26 det muligt at registrere hvilke ændringer der sker i belægningernes jævnhed fra før til efter< Inspirationen til at foretage jævnhedsmålinger stammer fra et kursusarbejde (3-ugers projekt på IVTB/DtH. "Cykelstiers jævnhed", Niels Bay Schmidt og Kurt Nielsen, 1978). Ved køreforsøg hvor et servoaccelerometer til måling af lodrette påvirkninger blev monteret under sadlen på en cykel og ved interviews af tilfældigt udvalgte cyklister blev der fundet en sammenhæng mellem cyklisternes subjektive opfattelse af belægningers jævnhed og måleresultaterne IVTB's målecykel IVTB har anskaffet en cykel og det nødvendige udstyr til hastigheds- og jævnhedsmålinger. Cyklen er en traditionel, forholdsvis tung, clubcykel som er blevet udstyret med det tidligere omtalte accelerometer og en skriver (Rottinger varmpenskriver, udlånt af Lyngby kommune). Endvidere er der monteret en cykelcomputer (IKU`s Cyclotronic), der viser hastighed, afstand og tid Jævnhedsmålinger Målingerne af ujævnheder er af færdselssikkerhedsmæssige grunde gennemført ved en hastighed på 15 km/t (lidt under cyklisters gennemsnitshastighed) og et dæktryk på 55 PSI (anbefalet på dækket). Hastigheden blev kontrolleret vha. cykelcomputeren og dæktrykket blev målt med en dæktryksmåler. Alle ruter er kørt igennem 1-2 gange i hver retning (undtagen hvor ensretninger har forhindret dette). Som regel er kun en mindre del af ruten kørt igennem ad gangen (f.eks. mellem 2 signalanlæg) men i nogle tilfælde er der lavet fortsatte målinger ved at afbryde strømmen til skriveren ud for et bestemt punkt (f.eks. ved en vejtavle før et kryds, hvorefter målingerne genoptages med "flyvende start". Beliggenheden af vejkryds m.v. er blevet mærket ind på strimlen under kørslen. Det var muligt at måle et par timer, før tørbatterierne skulle skiftes og batteriet til skriveren oplades. Den sammenhæng, der tidligere er fundet mellem de objektive målinger og cyklisternes subjektive opfattelse er af flere grunde ikke god nok til at kunne bruges til at fortolke målingerne fra cykelrutebyerne. Det statistiske materiale er lille (120 udsagn fra cyklister) og dæktryk og hastighed er ikke kendt for hverken målecyklen eller interviewpersonernes cykler. Ved en prøvekørsel med den nye målecykel blev et 18 x 26.

27 18 mm firkantet rør placeret på kørebanen; cyklen blev kørt hen over røret ved forskellige dæk-tryk og med forskellige hastigheder. Målingen viste, at der er meget stor forskel på de målte stødpåvirkninger. Hvis de oprindelige målinger f.eks. er gennemført ved en hastighed på 10 km/t og et dæktryk på 40 PSI (langtfra "flad") er på-virkningen kun halvt så stor som ved de nye målinger, hvor der blev målt ved en hastighed på 15 km/t og et dæktryk på 55 PSI. Det tidligere nævnte kursusarbejde gav imidlertid nogle væsentlige teoretiske resultater, som kan udnyttes ved tolkningen af de nye målinger. Først og fremmest er det vist, at der er en entydig sammenhæng mellem vejoverfladens længdeprofil og målinger med et servoaccelerometer. Endvidere, at der er.lem den størst målte spidsværdi på en kortere strækning og cyklisternes subjektive opfattelse af, om en strækning er jævn eller ujævn. Ved nye forsøg har 27 cyklister, de fleste med tilknytning til IVTB, gennemkørt 10 prøvestrækninger, hvor der er målt følgende spidsværdier over 8 m lange strækninger: Man kan adskille "jævne" med "ujævne" strækninger ved forskellige karakterer, f.eks. midt i 27.

28 "nogenlunde". 1 figuren vises sammenhængen mellem tilfredshed og spidsværdier idet kurven, der repræsenterer midten af karakterskalaen er tegnet ind. Sammenhængen mellem accelerometermålingerne og acceptniveau. Med udgangspunkt i den viste kurve og at mindst 80% af cyklisterne skal være tilfredse med jævnheden fås, at spidsværdien ikke bør overskride 0.33 g (hvor g er tyngdeaccelerationen). Denne værdi er det foreløbige bud på et kriterium; det er, som det fremgår af figuren, behæftet med en vis usikkerhed. Valg af standard (acceptniveau) er i sidste ende et politisk valg, der kan tage udgangspunkt i andre målsætninger end den, der er valgt her. Målingerne i cykelrutebyerne er bearbejdet ved at den største spidsværdi er aflæst på målestrimlen for hvad der svarer til 8 m kørt strækning. Det er derefter beregnet, hvor stor en procentdel af strækningen, der overskrider værdien 0.33 g og 1.0 g (idet 100 g er sat vilkårligt til adskillelse af "ujævne" og "meget ujævne" strækninger). Grænsen på 100 g falder sammen med at kun 20% af cyklisterne er tilfredse med jævnheden Målecykelundersøgelserne beskrives mere detaljeret i "Cykelruter - metoder til registrering af rejsehastighed og jævnhed" (se litteraturlisten på bagsiden af rapporten) Hastighedsmålinger I Århus og Odense er der foretaget målinger af rejsehastigheder ved hjælp af IVTB's målecykel og et stopur. Formålet er at kunne vurdere et eventuelt ændret konkurrenceforhold mellem cykelruten og alternative ruter, men af tidsmæssige grunde er der ikke gennemført eftermålinger med denne teknik. Hastighedsmålingerne er sket med en kørehastighed på 20 km/t og størst mulig acceleration. Dette giver i praksis en rejsehastighed lidt over 15 km/t, når der køres i trafiksvage perioder. 28.

29 4.7 Stopinterviews Fodgængere, bilister (også erhvervschauffører) og buspassagerer har i Helsingør og Herning deltaget i stopinterviews vedrørende ændringer i fremkommelighed, tryghed, parkeringsmuligheder og muligheder for vareaflæsning. Der er til slut i interviewet stillet et åbent spørgsmål om særlige positive eller negative ting ved ruten. Spørgsmålene er så vidt muligt formuleret, så stopinterviewene kan sammenlignes med spørgeskemaundersøgelsen til cyklisterne. 4.8 Handelsundersøgelser Stopinterviewene er gennemført af IVTB. På grund af det forholdsvis lille materiale ved stopinterviewene må der konkluderes med en vis forsigtighed. I Helsingør og Århus er der ikke butikker af andet end meget lokal betydning i forbindelse med cykelruterne. I Herning og specielt i Odense har nogle af gaderne strøgkarakter og det ville derfor være ønskeligt at undersøge eventuelle ændringer i handelsmønstret og omsætningen i forbindelse med anlæggelsen af cykelruterne. Der er gennemført en sådan undersøgelse i Herning. Der er en kort omtale af undersøgelsen i "Cykelruten i Herning". Undersøgelsen publiceres iøvrigt særskilt af Handelshøjskolen i København (se litteraturliste på bagsiden af rapporten). 4.9 Beslutningsprocesser, offentlig debat mv. Det er ikke forsøgt at beskrive beslutningsprocesser, offentlig debat mv. i forbindelse med anlæggelsen af cykelruterne. Vejdirektoratets planlægningsafdeling har dog en samling presseklip, mødereferater etc. Ålborg Universitets Center, Institut for Samfundsudvikling og Planlægning, har gennemført et forskningsprojekt om græsærodsindflydelse på trafikplanlægning; cykelruten i Herning er et af de eksempler, der behandles. 29.

30

31 Oversigt over publikationer om cykelruter i fire byer: Cykelruter gennem byer - fire demonstrationsprojekter. Vejdirektoratet, SSV og ØSK, September Cykelruter i 4 byer (pjece) Vejdirektoratet, Cykelruter i 4 byer. Sammenfatning. Vejdirektoratet, januar Cykelruter i fire byer. Indledning. SSV, RfT og IVTB, oktober 1987, Cykelruten i Helsingør. SSV, RfT og IVTB, oktober Cykelruter i Odense. SSV, RfT og IVTB, oktober Cykelruten i Århus. 58V, RfT og IVTB, oktober Cykelruten i Herning. SSV, RfT og IVTB, oktober Cykelruter - metoder til registrering af rejsehastighed og jævnhed. Notat 88-1 IVTB, Meninger om Rosenkilderuten. Mai-Britt Herslund, Helsingør Kommune, august Cykelruten gennem Herning og dens betydning for den berørte detailhandel. Institut for afsætningsøkonomi, Handelshøjskolen i København, Cykelruter og detailhandel, statistisk rapport. Institut for afsætningsøkonomi, Handelshøjskolen i København, oktober Forkortelser: SSV=Sekretariatet for Sikkerhedsfremmende Vej foranstaltninger. ØSk=Økonomi og sagskoordinationskontor, planlægningsområdet, Vejdirektoratet. RfT=Rådet for Trafiksikkerhedsforskning. IVTB=Institut for Veje, Trafik og Byplan, Danmarks tekniske Højskole.

CYKELRUTEN I ODENSE. Oktober 1987 Oplag: 100 eksemplarer Forside: Niels Jensen Tryk : LTT, DTH

CYKELRUTEN I ODENSE. Oktober 1987 Oplag: 100 eksemplarer Forside: Niels Jensen Tryk : LTT, DTH CYKELRUTEN I ODENSE Vejdirektoratet, Sekretariatet for Sikkerhedsfremmende Vejforanstaltninger, Rådet for Trafiksikkerhedsforskning, Institut for Veje, Trafik og Byplan, DTH Oktober 1987 Oplag: 100 eksemplarer

Læs mere

CYKELRUTEN I HERNING. Oktober 1987 Oplag: 100 eksemplarer Forside: Niels Jensen Tryk : LTT, DTH

CYKELRUTEN I HERNING. Oktober 1987 Oplag: 100 eksemplarer Forside: Niels Jensen Tryk : LTT, DTH CYKELRUTEN I HERNING Vejdirektoratet, Sekretariatet for Sikkerhedsfremmende Vejforanstaltninger, Rådet for Trafiksikkerhedsforskning, Institut for Veje, Trafik og Byplan, DTH Oktober 1987 Oplag: 100 eksemplarer

Læs mere

Evaluering af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København

Evaluering af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København Evaluering af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København Aalborg trafikdage 24-25 aug. 2009 Anne Eriksson Center for Trafik, Københavns Kommune anneri@tmf.kk.dk Tre forskellige

Læs mere

Byens cykelgade Jernbanegade, Næstved Lárus Ágústsson, laag@cowi.dk COWI A/S

Byens cykelgade Jernbanegade, Næstved Lárus Ágústsson, laag@cowi.dk COWI A/S Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Formålet med trafiksaneringen var, at nedsætte biltrafikkens hastighed og øge trygheden for de bløde trafikanter.

Formålet med trafiksaneringen var, at nedsætte biltrafikkens hastighed og øge trygheden for de bløde trafikanter. NOTAT Projekt Evaluering af 2 minus 1 vej på Stumpedyssevej Kunde Hørsholm Kommune Notat nr. 01 Dato 2016-12-20 Til Johanne Leth Nielsen Fra Lars Testmann Kopi til Charlotte Skov 1. Evaluering af 2 minus

Læs mere

Byens cykelgade Jernbanegade, Næstved

Byens cykelgade Jernbanegade, Næstved Byens cykelgade Jernbanegade, Næstved 1Lárus Ágústsson, laag@cowi.dk COWI A/S Indhold Beskrivelse af projektet: De 2 faser Hvad er en cykelgade? Udformningen Parkeringsforhold Plads til ophold i byrummet

Læs mere

CYKELREGNSKAB 2009 1

CYKELREGNSKAB 2009 1 CYKELREGNSKAB 2009 1 INTRODUKTION 3 CYKELTRAFIK I SILKEBORG 3 CYKLENS ANDEL AF TURE 3 ÅRSDØGNTRAFIK 3 INFRASTRUKTUR 4 CYKELSTINETTET 4 CYKELPARKERING 4 TRAFIKSIKKERHED 5 BORGERUNDERSØGELSE 2009 6 HVEM

Læs mere

UDKAST. Gladsaxe Kommune. Indledning. Mørkhøj Parkallé Signalregulering ved Enghavegård Skole og Blaagaard Seminarium. NOTAT 22.

UDKAST. Gladsaxe Kommune. Indledning. Mørkhøj Parkallé Signalregulering ved Enghavegård Skole og Blaagaard Seminarium. NOTAT 22. UDKAST Gladsaxe Kommune Mørkhøj Parkallé Signalregulering ved Enghavegård Skole og Blaagaard Seminarium NOTAT 22. april 2009 SB/uvh 0 Indledning Gladsaxe Kommune ønsker at forbedre trygheden i det firbenede

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Cykelsuperstier i hovedstadsområdet Evalueringsplan for Albertslundruten. Projektsekretariatet. Notat. 1 Indledning og resume

Indholdsfortegnelse. Cykelsuperstier i hovedstadsområdet Evalueringsplan for Albertslundruten. Projektsekretariatet. Notat. 1 Indledning og resume Projektsekretariatet Cykelsuperstier i hovedstadsområdet Evalueringsplan for Albertslundruten Notat COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Ældres sikkerhed på Frederikssundsvej. - et trafikpuljeprojekt. Af Claus Rosenkilde, sektionsleder. Vej & Park, Københavns Kommune

Ældres sikkerhed på Frederikssundsvej. - et trafikpuljeprojekt. Af Claus Rosenkilde, sektionsleder. Vej & Park, Københavns Kommune Ældres sikkerhed på Frederikssundsvej - et trafikpuljeprojekt Af Claus Rosenkilde, sektionsleder Vej & Park, Københavns Kommune Før ombygning Efter ombygning Frederikssundsvej er Københavns Kommunes længste

Læs mere

Trafikplan Ringsted Syd -Trafiktællinger - dokumentation Ringsted Syd 24-10-2013 Ringsted Kommune

Trafikplan Ringsted Syd -Trafiktællinger - dokumentation Ringsted Syd 24-10-2013 Ringsted Kommune NOTAT Projekt Trafikplan Ringsted Syd -Trafiktællinger - dokumentation Kunde Ringsted Syd Notat nr. Dato 24-10-2013 Til Ringsted Kommune Dato 24-10-2013 Rambøll Hannemanns Allé 53 DK-2300 København S T

Læs mere

Arbejde-Bolig-Cykel-Projektet i Aalborg Kommune Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune.

Arbejde-Bolig-Cykel-Projektet i Aalborg Kommune Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune. Arbejde-Bolig-Cykel-Projektet i Aalborg Kommune Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune. Aalborg Kommune har i en årrække fokuseret på at fremme den bæredygtige transport - herunder forholdene for

Læs mere

På baggrund af undersøgelserne gives en vurdering af de forventede påvirkninger af trafikken som følge af ensretning af Selmervej.

På baggrund af undersøgelserne gives en vurdering af de forventede påvirkninger af trafikken som følge af ensretning af Selmervej. NOTAT Projekt Hørsholm Skole trafikforhold Kunde Hørsholm Kommune Dato 2017-09-29 Til Johanne Leth Nielsen Fra Lars Testmann Kopi til Charlotte Skov 1. Ensretning af Selmersvej Hørsholm Kommune ønsker

Læs mere

Furesø Kommune. 0 Indholdsfortegnelse. Farum bymidteanalyse Strategi. NOTAT 20. juni 2011 RAR

Furesø Kommune. 0 Indholdsfortegnelse. Farum bymidteanalyse Strategi. NOTAT 20. juni 2011 RAR Farum bymidteanalyse Strategi NOTAT 20. juni 2011 RAR 0 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 1.1 Strategi... 2 1.1.1 Vejklassificering... 3 2 Frederiksborgvej... 4 2.1 Tværsnit af Frederiksborgvej...

Læs mere

Til Teknik- og Miljøudvalget (TMU) Sagsnr Dokumentnr

Til Teknik- og Miljøudvalget (TMU) Sagsnr Dokumentnr KØBENHAVNS KOUNE Teknik- og iljøforvaltningen Center for Trafik Bilag 4 NOTAT Til Teknik- og iljøudvalget (TU) 28-02-13 Sagsnr. 2013-5760 Jernbanegade muligheder for fremtidig udformning uden busser i

Læs mere

Bilag 2 - Beskrivelse af trafikforsøg i Vestergade og Studiestræde

Bilag 2 - Beskrivelse af trafikforsøg i Vestergade og Studiestræde KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Trafik NOTAT Til Teknik- og Miljøudvalget Bilag 2 - Beskrivelse af trafikforsøg i Vestergade og Studiestræde Hvorfor trafikforsøg i Vestergade

Læs mere

Flere nævnte i deres gennemgang af de røde og grønne kort, at Politisk mod og vilje er vigtig.

Flere nævnte i deres gennemgang af de røde og grønne kort, at Politisk mod og vilje er vigtig. Røde og fra interessentmøde den 2. juni 2008 Essensen fra 1. møde i interessentgruppen: Flere nævnte i deres gennemgang af de røde og grønne kort, at Politisk mod og vilje er vigtig. Ellers kan følgende

Læs mere

Notat Evaluering af 2 minus 1 vej, Harrestrupvej

Notat Evaluering af 2 minus 1 vej, Harrestrupvej Til: Ballerup Kommune Center for Miljø og Teknik Hold-an Vej 7 DK-2750 Ballerup BALLERUP KOMMUNE Dato: 9. november 2017 Tlf. dir.: 24294910 E-mail: herb@balk.dk Kontakt: Herdis Baierby Notat Evaluering

Læs mere

Egedal Kommune. Ganløse Skole Vurdering af skoleveje NOTAT 8. september 2017 IH/PH/TVO

Egedal Kommune. Ganløse Skole Vurdering af skoleveje NOTAT 8. september 2017 IH/PH/TVO Ganløse Skole Vurdering af skoleveje NOTAT 8. september 2017 IH/PH/TVO 1 Indledning... 3 2 Problemstillinger... 5 3 Trafiktal... 9 4 Løsningsforslag... 11 4.1 Løsningsforslag 1... 11 4.2 Løsningsforslag

Læs mere

Arbejde-Bolig-Cykel-projektet i Aalborg Kommune. Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune

Arbejde-Bolig-Cykel-projektet i Aalborg Kommune. Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune Arbejde-Bolig-Cykel-projektet i Aalborg Kommune. Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune Indledning. I Regeringens Transporthandlingsplan fra 1993 "Trafik 2005" fremhæves cyklen som et miljøvenligt

Læs mere

Tiltagene fokuserer især på at skabe sikre og trygge forhold for de mange lette trafikanter til skolerne i området.

Tiltagene fokuserer især på at skabe sikre og trygge forhold for de mange lette trafikanter til skolerne i området. NOTAT Projekt Ombygning af krydset Søvej Rolighedsvej i Ringe Kunde Faaborg Midtfyn Kommune Notat nr. 2 Dato 29. juni 2012 Fra Erik Gersdorff Stilling 1. Baggrund Faaborg Midtfyn Kommune har i en trafiksikkerhedsrevision,

Læs mere

Cyklens potentiale i bytrafik

Cyklens potentiale i bytrafik Civ.ing. Karen Marie Lei Krogsgaard,Vejdirektoratet, Trafiksikkerheds- og Miljøafdelingen Civ. ing. Puk Kristine Nilsson, Vejdirektoratet, Trafiksikkerheds- og Miljøafdelingen. Cyklens potentiale i bytrafik

Læs mere

Den trafikale vurdering omfatter:

Den trafikale vurdering omfatter: UDKAST Rema 1000 Butik på Bagsværd Hovedgade Trafikal vurdering NOTAT 8. februar 2007 JVL/psa 1 Indledning Rema 1000 overvejer at etablere en butik og syv boliger på Bagsværd Hovedgade ved krydset med

Læs mere

Slutrapport for Gladsaxe Trafiksikkerhedsby

Slutrapport for Gladsaxe Trafiksikkerhedsby Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 102 Offentligt Slutrapport for Gladsaxe Trafiksikkerhedsby Gladsaxe Kommune blev sammen med Herning Kommune udnævnt som de to første trafiksikkerhedsbyer

Læs mere

Hørsholm Kommune. Nye boliger på Louis Petersens Vej Overordnet trafikal vurdering. Notat Udgave 1 (udkast)

Hørsholm Kommune. Nye boliger på Louis Petersens Vej Overordnet trafikal vurdering. Notat Udgave 1 (udkast) Notat Udgave 1 (udkast) 05.11.2017 Hørsholm Kommune Nye boliger på Louis Petersens Vej Overordnet trafikal vurdering Valentin Trafikplanlægning ApS Telefon: 51 95 55 51 E-mail: info@valentintrafik.dk www.valentintrafik.dk

Læs mere

Evalueringer af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København

Evalueringer af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København Evalueringer af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København Trafiksikkerhedskoordinator Anne Eriksson Center for Trafik, Københavns Kommune E-mail: anneri@tmf.kk.dk Introduktion

Læs mere

Figur 1: Oversigtskort over området ved Slotshaven.

Figur 1: Oversigtskort over området ved Slotshaven. Notat HOLBÆK KOMMUNE Dato: 23. februar 2017 1 Sagsnr.: 17/5675 Analyse af trafikken ved Slotshaven Introduktion I forbindelse med etablering af nye boliger samt udbygning af VUC, er Vej og Trafik blevet

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Skolevejsundersøgelse for Hareskov Skole. 0. 1. Skolevejsundersøgelse for Haresk

Indholdsfortegnelse. 1. Skolevejsundersøgelse for Hareskov Skole. 0. 1. Skolevejsundersøgelse for Haresk Indholdsfortegnelse 1. Skolevejsundersøgelse for Hareskov Skole...1 1.1 Beskrivelse af undersøgelsen...1 1.2 Besvarelsesprocenter...2 1.3 Transportmiddelvalg...3 1.4 Elevernes rutevalg...5 1.4.1 Ruter

Læs mere

Sikkerhedseffekter af nye vejudformninger for cyklister

Sikkerhedseffekter af nye vejudformninger for cyklister Sikkerhedseffekter af nye vejudformninger for cyklister Af Søren Underlien Jensen, Vejdirektoratet Indledning I 1991-93 anlagde Vejdirektoratet sammen med flere kommuner en række nye udformninger og afmærkninger

Læs mere

SIGNAL PÅ ROSENØRNS ALLÉ VED FORUM?

SIGNAL PÅ ROSENØRNS ALLÉ VED FORUM? DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 22. november 2012 Adriaan Schelling ahs@vd.dk 7244 3462 SIGNAL PÅ ROSENØRNS ALLÉ VED FORUM? EN UDTALELSE FRA VEJDIREKTORATET, SIKKERHEDSAFDELINGEN Niels Juels Gade

Læs mere

Fremtidens krydsdesign - sikkerhed og tryghed ved fremførte og afkortede cykelstier

Fremtidens krydsdesign - sikkerhed og tryghed ved fremførte og afkortede cykelstier Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Dato: Udarbejdet af: Jette Schmidt, Skanderborg Kommune

Dato: Udarbejdet af: Jette Schmidt, Skanderborg Kommune Projekt: Evaluering af 40 km/t zone på Vestermøllevej gennem Fruering. Dato: 09-01-2019 Udarbejdet af: Jette Schmidt, Skanderborg Kommune 1. Evaluering af 40 km/t zone på Vestermøllevej gennem Fruering.

Læs mere

Evaluering af Albertslundruten

Evaluering af Albertslundruten Cykelpendlerruter Evaluering af Albertslundruten Førundersøgelse Januar 2011 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Cykelpendlerruter Evaluering af

Læs mere

Københavns Kommune. Skolevejundersøgelse for Vigerslev Allés Skole

Københavns Kommune. Skolevejundersøgelse for Vigerslev Allés Skole Københavns Kommune Skolevejundersøgelse for Vigerslev Allés Skole Januar 2006 Notatet er udarbejdet i samarbejde mellem Københavns Kommune og Rambøll Nyvig. 30.1.2006 Rambøll Nyvig A/S Bredevej 2 2830

Læs mere

Vurdering af vej- og trafikforhold i forbindelse med ny lokalplan for omdannelse af Varbergparken i Haderslev

Vurdering af vej- og trafikforhold i forbindelse med ny lokalplan for omdannelse af Varbergparken i Haderslev Haderslev Kommune Acadreafdeling Rådhuscentret 7 6500 Vojens Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev.dk 21. december 200910 Sagsident: 08/27575 Sagsbehandler: Majken Kobbelgaard

Læs mere

UDKAST. EUC Sjælland. Indhold. 1 Indledning. Skolegade, Haslev Trafikanalyse. 1.1 Baggrund. NOTAT rev december 2017 adp/uvh

UDKAST. EUC Sjælland. Indhold. 1 Indledning. Skolegade, Haslev Trafikanalyse. 1.1 Baggrund. NOTAT rev december 2017 adp/uvh UDKAST EUC Sjælland Skolegade, Haslev Trafikanalyse NOTAT rev. 1 6. december 2017 adp/uvh Indhold 1 Indledning 1.1 Baggrund 1 Indledning... 1 1.1 Baggrund... 1 2 Området... 3 3 Trafikale vurderinger...

Læs mere

OPDATERET TRAFIKANALYSE AF HYLLINGEBJERGVEJ V. LISELEJE

OPDATERET TRAFIKANALYSE AF HYLLINGEBJERGVEJ V. LISELEJE OPDATERET TRAFIKANALYSE AF HYLLINGEBJERGVEJ V. LISELEJE TEKNISK NOTAT BASERET PÅ TRAFIKMÅLINGER I 2014, 2016 OG 2018 17. AUGUST 2018 Hougaard Trafik Vagtelvej 7, 4700 Næstved Tlf. 29 70 75 70 rikke@hougaardtrafik.dk

Læs mere

Rundkørsel i Bredsten

Rundkørsel i Bredsten Rundkørsel i Bredsten Trafikantadfærd i 2-sporet rundkørsel før, 2 måneder efter samt 10 måneder efter ændret afmærkning. Belinda la Cour Lund Lene Herrstedt 17. september 2014 Scion-DTU Diplomvej 376

Læs mere

Evaluering af Trafikpuljeprojektet. Næstved Stibro

Evaluering af Trafikpuljeprojektet. Næstved Stibro Evaluering af Trafikpuljeprojektet Næstved Stibro Oktober 2005 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse...2 2. Indledning...3 3. Baggrund for projektet...4 4. Beskrivelse af projektet...5 5. Evaluering...6

Læs mere

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3

Kvalitets- og Designmanual. Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Del 3 Kvalitets- og Designmanual Trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger i Nordfyns Kommune Indhold Formål... 3 Generelt... 4 1. Byporte... 6 1.1 Visuel Byport specieldesignet i metal... 6 1.2 Visuel Byport

Læs mere

Principskitse. 1 Storegade

Principskitse. 1 Storegade 1 Storegade Strækning Som en del af byomdannelsen i Bredebro ønskes det at give Storegade et nyt profil mellem Søndergade og det nye torv. Det er et ønske at få bedre styr på parkering, skabe bedre forhold

Læs mere

Trafikplan for Brinken Kystvejen. Workshop 27. oktober 2015. Henrik Grell og Lárus Ágústsson 11-11-2015 TRAFIKPLAN KYSTVEJEN - BRINKEN - WORKSHOP

Trafikplan for Brinken Kystvejen. Workshop 27. oktober 2015. Henrik Grell og Lárus Ágústsson 11-11-2015 TRAFIKPLAN KYSTVEJEN - BRINKEN - WORKSHOP Trafikplan for Brinken Kystvejen Workshop 27. oktober 2015 Henrik Grell og Lárus Ágústsson 1 Dagsorden Tid Indhold 18:30 18:45 Velkomst ved Stevns Kommune og introduktion til workshop ved COWI 18:45 19:10

Læs mere

Nørrebrogade. 2 spor samt cykelsti i begge sider og buslomme ved stoppested.

Nørrebrogade. 2 spor samt cykelsti i begge sider og buslomme ved stoppested. Grøn bølge for cyklister i København Nicolai Ryding Hoegh Trafikingeniør Københavns Kommune - Center for Trafik nicols@tmf.kk.dk I Københavns Kommune er der et stort politisk fokus på dels at få flere

Læs mere

VIA TRAFIK. København Kommune Trafiksanering af Christianshavn nord for Torvegade, øst for kanalen

VIA TRAFIK. København Kommune Trafiksanering af Christianshavn nord for Torvegade, øst for kanalen VIA TRAFIK København Kommune Trafiksanering af Christianshavn nord for Torvegade, øst for kanalen UDKAST Oktober 2004 2 Indhold Indledning 2 Biltrafik 4 Parkering 5 Let trafik 6 Beplantning 7 Trafiksaneringsplan

Læs mere

Evaluering af Rådighedspuljeprojektet. Etablering af cykelruter i Næstved

Evaluering af Rådighedspuljeprojektet. Etablering af cykelruter i Næstved Evaluering af Rådighedspuljeprojektet Etablering af cykelruter i Næstved Oktober 2005 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse...2 2. Indledning...3 3. Baggrund for projektet...3 4. Beskrivelse af

Læs mere

HØJRESVINGENDE CYKLISTER VED "RØDE PORT" INDHOLD. 1 Indledning og konklusion 2. 2 Projektbeskrivelse 3

HØJRESVINGENDE CYKLISTER VED RØDE PORT INDHOLD. 1 Indledning og konklusion 2. 2 Projektbeskrivelse 3 ROSKILDE KOMMUNE HØJRESVINGENDE CYKLISTER VED "RØDE PORT" ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Indledning og konklusion

Læs mere

UDKAST. Fredensborg og Hørsholm kommuner. Lågegyde Projektbeskrivelse. 25. marts 2010 mkk/jvl

UDKAST. Fredensborg og Hørsholm kommuner. Lågegyde Projektbeskrivelse. 25. marts 2010 mkk/jvl UDKAST Fredensborg og Hørsholm kommuner Lågegyde Projektbeskrivelse 25. marts 2010 mkk/jvl Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Analyser... 4 2.1 Trafiktællinger... 4 2.2 Uheld... 5 2.3 Tilfredshed...

Læs mere

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT RLHA ULBA RLHA

VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT RLHA ULBA RLHA REBILD KOMMUNE HOBROVEJ I STØVRING TRAFIKSIKKERHEDSVURDERING ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund og formål 2 1.1 Trafikgrundlag

Læs mere

TILTAG I SIGNALREGULEREDE KRYDS. undgå højresvingsulykker

TILTAG I SIGNALREGULEREDE KRYDS. undgå højresvingsulykker TILTAG I SIGNALREGULEREDE KRYDS undgå højresvingsulykker Undgå højresvingsulykker Tiltag til forebyggelse af ulykker mellem højresvingende lastbiler/biler og ligeudkørende cyklister i signalregulerende

Læs mere

Anvendelse af interviews som instrument i trafikplanlægning

Anvendelse af interviews som instrument i trafikplanlægning Anvendelse af interviews som instrument i trafikplanlægning Projektleder Niels Melchior Jensen, COWI Trafikdage på Aalborg Universitet 2003 1 Indledning COWI har anvendt interviews i forbindelse med mange

Læs mere

UDKAST. Sekretariatet for Supercykelstier. Evaluering og effektmåling af supercykelstier Før-analyse for Farumruten NOTAT 11. december 2014 IH/MKK

UDKAST. Sekretariatet for Supercykelstier. Evaluering og effektmåling af supercykelstier Før-analyse for Farumruten NOTAT 11. december 2014 IH/MKK UDKAST Sekretariatet for Supercykelstier Evaluering og effektmåling af supercykelstier Før-analyse for NOTAT 11. december 2014 IH/MKK Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Resumé... 4 3 Metode... 5 3.1

Læs mere

Sankt Jørgens Vej, Svendborg

Sankt Jørgens Vej, Svendborg Sankt Jørgens Vej, Svendborg Prioritering af trafiksikkerhedsprojekter Granskning af løsningsmuligheder Udarbejdet af: Gunvor Winther Dato: 11.07.2014 Version: 02 Projekt nr.: 7108-001 MOE A/S Åboulevarden

Læs mere

Serviceniveau for fodgængere og cyklister

Serviceniveau for fodgængere og cyklister Serviceniveau for fodgængere og cyklister Af civilingeniør Søren Underlien Jensen Trafitec suj@trafitec.dk Trafikanters oplevelser i trafikken er en særdeles væsentlig parameter i trafikpolitik, både lokalt,

Læs mere

Hvorfor stiller vi cyklen?

Hvorfor stiller vi cyklen? Hvorfor stiller vi cyklen? Indledning Danmark er et cykelland. Sammen med Holland er vi to af de lande, hvor flest mennesker cykler. Cyklen er en del af vores kultur, noget vi er stolte af, og det er f.eks.

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 27. september 2013 13/06643-5 René Juhl Hollen rhp@vd.dk MIDTVEJSSTATUS FORSØG MED DIFFERENTIEREDE HASTIGHEDER PÅ HOVEDLANDEVEJSNETTET Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg

Læs mere

UDKAST. Sekretariatet for Supercykelstier. Evaluering og effektmåling af supercykelstier Før-analyse for Værløseruten NOTAT 11. december 2014 IH/MKK

UDKAST. Sekretariatet for Supercykelstier. Evaluering og effektmåling af supercykelstier Før-analyse for Værløseruten NOTAT 11. december 2014 IH/MKK UDKAST Sekretariatet for Supercykelstier Evaluering og effektmåling af supercykelstier Før-analyse for NOTAT 11. december 2014 IH/MKK Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Resumé... 4 3 Metode... 5 3.1

Læs mere

Allerødruten, Cykelsupersti Allerød Kommunes anlægsdel

Allerødruten, Cykelsupersti Allerød Kommunes anlægsdel Tekst til ansøgningsskema: Projektet: Projektets titel: Projektets hovedformål: Allerødruten, Cykelsupersti Allerød Kommunes anlægsdel Hovedstadsregionen skal være verdens bedste cykelregion med et højklasset

Læs mere

Sagsbeh: MK Sagsnr.: Notat. By- og Miljøområdet. Teknisk notat for cykelbaner på Sønderjyllands Allé

Sagsbeh: MK Sagsnr.: Notat. By- og Miljøområdet. Teknisk notat for cykelbaner på Sønderjyllands Allé 14-02-2012 Sagsbeh: MK Sagsnr.: 2012-0000069-9 Notat By- og Miljøområdet Teknisk notat for cykelbaner på Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 2 INDLEDNING OG PRÆSENTATION 2 3 KORTLÆGNING AF EKSISTERENDE FORHOLD

Læs mere

Hørsholm Kommune ønsker at gennemføre trafiksanering af Område A i den vestlige del af kommunen. Området er vist på figur 1.

Hørsholm Kommune ønsker at gennemføre trafiksanering af Område A i den vestlige del af kommunen. Området er vist på figur 1. NOTAT Projekt Trafiksanering Område A Kunde Hørsholm Kommune Notat nr. 01 Dato 2016-06-15 Til Johanne Leth Nielsen Fra Lars Testmann 1. Trafiksanering af Område A Hørsholm Kommune ønsker at gennemføre

Læs mere

Nærværende notat beskriver hvilke kriterier der indgår i prioriteringsmodellen samt hvorledes den samlede prioritering er udført.

Nærværende notat beskriver hvilke kriterier der indgår i prioriteringsmodellen samt hvorledes den samlede prioritering er udført. Faxe Kommune Trafikplan ApS Enghavevej 12 8660 Skanderborg Prioritering af cykelstiprojekter Prioriteringsmodel Tlf.: 25 30 06 63 info@trafikplan.dk www.trafikplan.dk CVR: 37539163 Dato 11. januar 2016

Læs mere

VEJVISNING OG PARKERING I SØNDERVIG INDHOLD. 1 Indledning, baggrund. 1 Indledning, baggrund 1. 2 Eksisterende forhold og problemstillinger 2

VEJVISNING OG PARKERING I SØNDERVIG INDHOLD. 1 Indledning, baggrund. 1 Indledning, baggrund 1. 2 Eksisterende forhold og problemstillinger 2 RINGKØBING SKJERN KOMMUNE VEJVISNING OG PARKERING I SØNDERVIG ADRESSE COWI A/S Havneparken 1 7100 Vejle TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk FORSLAG TIL ÆNDRINGER INDHOLD 1 Indledning, baggrund

Læs mere

UDFORMNING AF ØRBÆKSVEJ

UDFORMNING AF ØRBÆKSVEJ Til Dokumenttype Dokumentation Dato September 2011 HØRSHOLM KOMMUNE UDFORMNING AF ØRBÆKSVEJ HØRSHOLM KOMMUNE UDFORMNING AF ØRBÆKSVEJ Revision 1 Dato 2011-09-16 Udarbejdet af MCN, RAHH, HDJ Kontrolleret

Læs mere

Liste over højest prioriterede ønsker Bilag 1 i Trafikhandlingsplanen

Liste over højest prioriterede ønsker Bilag 1 i Trafikhandlingsplanen BILAG 2 J. nr.: 153-2015-7595 Dato: 07-04-2016 Liste over højest prioriterede ønsker Bilag 1 i Trafikhandlingsplanen I vedlagte liste er de højest prioriterede forslag oplistet og beskrevet. Projekterne

Læs mere

Effekter af Miljøprioriterede Gennemfarter

Effekter af Miljøprioriterede Gennemfarter Effekter af Miljøprioriterede Gennemfarter v. Ole Rosbach, Vejdirektoratet og Jesper Mertner, COWI 1 Indledning Vejdirektoratet ønsker at opsamle erfaringer med trafiksaneringer af hovedlandeveje gennem

Læs mere

Skoleveje Kirstinebjergskolen

Skoleveje Kirstinebjergskolen Notat Skoleveje Kirstinebjergskolen Med den nye skolestruktur i Fredericia Kommune etableres Kirstinebjergskolen med undervisning på 4 skoler: Bøgeskov Skole 0. 6. kl. fra eget tidligere distrikt. Egumvejens

Læs mere

Sammenfatning af resultat af to holdningsundersøgelser

Sammenfatning af resultat af to holdningsundersøgelser Sammenfatning af resultat af to holdningsundersøgelser Dette bilag indeholder en sammenfatning af resultater af to holdningsundersøgelser, som er gennemført i forbindelse med idé-debatten om trafikplan

Læs mere

I foråret 2014 bad Hørsholm Kommune Rambøll om at evaluere trafikløsningen for Ørbæksvej, efter at kommunen har indført dobbeltrettet

I foråret 2014 bad Hørsholm Kommune Rambøll om at evaluere trafikløsningen for Ørbæksvej, efter at kommunen har indført dobbeltrettet NOTAT Projekt Ørbæksvej - Alsvej Kunde Hørsholm Kommune Dato 2017-09-20 Til Johanne Leth Nielsen Fra Rambøll By og Trafik Kopi til Charlotte Skov 1. Baggrund I foråret 2014 bad Hørsholm Kommune Rambøll

Læs mere

BUTIK PÅ MALMBERGSVEJ RUDERSDAL - TRAFIKBETJENING INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Eksisterende forhold. 1 Baggrund 1. 2 Eksisterende forhold 1

BUTIK PÅ MALMBERGSVEJ RUDERSDAL - TRAFIKBETJENING INDHOLD. 1 Baggrund. 2 Eksisterende forhold. 1 Baggrund 1. 2 Eksisterende forhold 1 REITAN EJENDOMSUDVIKLING BUTIK PÅ MALMBERGSVEJ RUDERSDAL - TRAFIKBETJENING ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Eksisterende

Læs mere

TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Beskrivelse Eksisterende forhold Fremtidige forhold 3

TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN INDHOLD. 1 Baggrund 2. 2 Beskrivelse Eksisterende forhold Fremtidige forhold 3 ELLA THOR EJENDOMME APS. TRAFIKVURDERING AF NYT BOLIGOMRÅDE I ALKEN ADRESSE COWI A/S Stormgade 2 6700 Esbjerg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 2 2 Beskrivelse 2 2.1

Læs mere

Notat om trafikale tiltag for realisering af Politik for Skanderborg Midtby

Notat om trafikale tiltag for realisering af Politik for Skanderborg Midtby Notat om trafikale tiltag for realisering af Politik for Skanderborg Midtby Som led i en realisering af Politik for Skanderborg Midtby, er der igangsat forprojektering af trafikomlægninger i midtbyen.

Læs mere

NOTAT. Dato 2011-03-30. Rambøll. Olof Palmes Allé 22 DK-8200 Aarhus N. T +45 8944 7700 F +45 8944 7625 www.ramboll.dk

NOTAT. Dato 2011-03-30. Rambøll. Olof Palmes Allé 22 DK-8200 Aarhus N. T +45 8944 7700 F +45 8944 7625 www.ramboll.dk NOTAT Projekt Skolevejsundersøgelser i Aarhus Kommune Kunde Aarhus Kommune Notat nr. 33. Møllevangskolen Dato 2011.03.23 Deltagere Majbritt Jensen Møllevangskolen Anne Vinter Trafik & Veje, Aarhus Kommune

Læs mere

Serviceniveau for fodgængere og cyklister

Serviceniveau for fodgængere og cyklister VEJFORUM Serviceniveau for fodgængere og cyklister Trafikanters oplevelser i trafikken er en særdeles væsentlig parameter i trafikpolitik, både lokalt, regionalt og nationalt. I faglige kredse benævnes

Læs mere

UDKAST. Sekretariatet for Supercykelstier

UDKAST. Sekretariatet for Supercykelstier UDKAST Sekretariatet for Supercykelstier Evaluering og effektmåling af supercykelstier Før-analyse for NOTAT 11. december 2014 IH/MKK Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Resumé... 4 3 Metode... 5 3.1

Læs mere

Tryghed langs skolevejen. - En undersøgelse af skolebørns opfattelse af tryghed i trafikken samt ny proces til udarbejdelse af skolevejsanalyser

Tryghed langs skolevejen. - En undersøgelse af skolebørns opfattelse af tryghed i trafikken samt ny proces til udarbejdelse af skolevejsanalyser Tryghed langs skolevejen - En undersøgelse af skolebørns opfattelse af tryghed i trafikken samt ny proces til udarbejdelse af skolevejsanalyser Baggrund Marie Thesbjerg Ansat ved Rambøll Danmark Trine

Læs mere

Frederiksberg Kommune

Frederiksberg Kommune 1 Frederiksberg Kommune I Frederiksberg Kommune forløber Albertslundruten fra Grøndalsparken via Finsensvej til Howitzvej hvor stien fortsætter gennem Frederiksberg Bymidte ad Den grønne sti. Ved krydsningen

Læs mere

gravearbejder i en cykelby

gravearbejder i en cykelby gravearbejder i en cykelby syv gode afspærringsløsninger www.kk.dk/vejpladspark 2 syv gode afspærringsløsninger / gravearbejder i byen AFSPÆRRING I EN CYKELBY København har nogle af verdens mest cykeltrafikerede

Læs mere

På ingen af disse veje er der cykelsti eller -bane.

På ingen af disse veje er der cykelsti eller -bane. Teknisk notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4348 6898 www.grontmij-carlbro.dk CVR-nr. 48233511 Allerød - faglig sparring Trafikanalyse i Horsemosen 8. juni 2010 Projekt: 21.8344.01

Læs mere

Hastighedsmålinger på Gurrevej

Hastighedsmålinger på Gurrevej juli 2005 Belinda la Cour Lund Lene Herrstedt Poul Greibe Aps Forskerparken SCION DTU Diplomvej, bygning 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Indhold Indledning...3 Hastighedsmålinger på Gurrevej...4 2

Læs mere

40 km/t hastighedszoner i Gladsaxe Kommune - erfaringer og resultater. Af Martin Kisby Willerup Gladsaxe Kommune

40 km/t hastighedszoner i Gladsaxe Kommune - erfaringer og resultater. Af Martin Kisby Willerup Gladsaxe Kommune 40 km/t hastighedszoner i Gladsaxe Kommune - erfaringer og resultater Af Martin Kisby Willerup Gladsaxe Kommune 1. Resumé Gladsaxe Kommune søgte og modtog i 1998 støtte på 740.000 kr. fra Vejdirektoratets

Læs mere

UDKAST. Rudersdal Kommune

UDKAST. Rudersdal Kommune UDKAST Lette trafikanters krydsning af Birkerød Kongevej Trafiksikkerhedsinspektion NOTAT 5. maj. 2015 ph/jvl 1 Baggrund Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 1 2 Området... 2 2.1 Trafiktælling... 3 3 Trafikulykker...

Læs mere

Odense Kommune. Cyklistsikkerhed i kryds Evaluering af tilbagetrukne cykelstier ved vigepligtskryds

Odense Kommune. Cyklistsikkerhed i kryds Evaluering af tilbagetrukne cykelstier ved vigepligtskryds Odense Kommune Cyklistsikkerhed i kryds Evaluering af tilbagetrukne cykelstier ved vigepligtskryds Juli 2004 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING 3 2 BAGGRUND 4 2.1 Lokaliteter 4 2.2 Metode 5 3

Læs mere

Bemærkninger til: Forslag til Vej- og Trafikplan, dateret 30. oktober J.nr. 14/7590

Bemærkninger til: Forslag til Vej- og Trafikplan, dateret 30. oktober J.nr. 14/7590 Bemærkninger til: Forslag til Vej- og Trafikplan, dateret 30. oktober 2014 J.nr. 14/7590 Forslaget har været i offentlig høring fra den 12. november 2014 til den 7. januar 2015 Den 8. januar 2015 var der

Læs mere

UDKAST. Dragør Kommune. Hastighedszoner Analyse. NOTAT 10. september 2009 mkk/sb

UDKAST. Dragør Kommune. Hastighedszoner Analyse. NOTAT 10. september 2009 mkk/sb UDKAST Dragør Kommune Hastighedszoner Analyse NOTAT 10. september 2009 mkk/sb 0 Indholdsfortegnelse 0 Indholdsfortegnelse... 2 1 Indledning... 3 1.1 Læsevejledning... 3 1.2 Konklusion... 4 2 Inddeling

Læs mere

Mere sikker på cykel i Randers

Mere sikker på cykel i Randers Mere sikker på cykel i Randers Randersbro i Randers centrum. af det totale antal ulykker med cyklister forventes. Signalregulerede kryds Bilisternes stoplinie er rykket fem meter tilbage i forhold til

Læs mere

Frederikssund. Tillæg til notatet Hastighedsgrænser i byerne. Færgevej

Frederikssund. Tillæg til notatet Hastighedsgrænser i byerne. Færgevej Tillæg til notatet r i byerne I dette tillæg til notatet r i byerne er følgende veje blevet vurderet: Frederikssund: - Færgevej - Byvej - Ådalsvej - Strandvangen - Marbækvej Skibby: - Selsøvej - Skuldelevvej

Læs mere

Fodgængeres og cyklisters serviceniveau i kryds

Fodgængeres og cyklisters serviceniveau i kryds Fodgængeres og cyklisters serviceniveau i kryds Af civilingeniør Søren Underlien Jensen Trafitec, suj@trafitec.dk Trafikanters oplevelser i trafikken er en vigtig parameter. I faglige kredse benævnes denne

Læs mere

NOTAT EVALUERING AF TRAFIKPROJEKTER I OMRÅDE A

NOTAT EVALUERING AF TRAFIKPROJEKTER I OMRÅDE A NOTAT Projektnavn Trafiksanering af område A Projektnr. 1100033463 Kunde Hørsholm Kommune Notat nr. 01 Version 1 Til Johanne Leth Nielsen Fra Lars Testmann Udarbejdet af LRT Kontrolleret af CM Godkendt

Læs mere

CYKELPOLITIK for første gang

CYKELPOLITIK for første gang CYKELPOLITIK for første gang Planlægger Niels Jensen og planlægger Maria Helledi Streuli, Plankontoret, Vej&Park, Københavns Kommune. (nijen@btf.kk.dk/maste@btf.kk.dk). Københavns Kommune udgav i 2002

Læs mere

Hvordan reagerer cyklister på ændringer i cykelinfrastrukturen? Et oplæg i to akter.

Hvordan reagerer cyklister på ændringer i cykelinfrastrukturen? Et oplæg i to akter. Hvordan reagerer cyklister på ændringer i cykelinfrastrukturen? Et oplæg i to akter. Hans Skov-Petersen Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Københavns Universitet Projektmedarbejdere i øvrigt:

Læs mere

Sikkerhedseffekter af trafiksanering og signalregulering i København

Sikkerhedseffekter af trafiksanering og signalregulering i København Sikkerhedseffekter af trafiksanering og signalregulering i København Af Søren Underlien Jensen, Trafitec, suj@trafitec.dk Evalueringerne af trafiksanering af veje og signalregulering af fodgængerovergange

Læs mere

Strækning (Reventlowsgade) Motorkøretøjer Cykeltrafik Cykeltrafik tilladt i begge retninger Cykeltrafik afvikles på dobbeltrettet

Strækning (Reventlowsgade) Motorkøretøjer Cykeltrafik Cykeltrafik tilladt i begge retninger Cykeltrafik afvikles på dobbeltrettet Istedgade Reverdilsgade Stampesgade Tietgensgade Notat Dato: 24.04.2018 Projekt nr.: 1008314 T: +45 2880 4964 E: jeli@moe.dk Projekt: Cykelparkering i Reventlowsgade Emne: Trafikale konsekvenser Notat

Læs mere

UDKAST. Ejerforeningen Terrassehaven. Indholdsfortegnelse. 1 Baggrund. Vejadgang til institutioner via Risterivej Trafikal vurdering

UDKAST. Ejerforeningen Terrassehaven. Indholdsfortegnelse. 1 Baggrund. Vejadgang til institutioner via Risterivej Trafikal vurdering UDKAST Ejerforeningen Terrassehaven Vejadgang til institutioner via Risterivej Trafikal vurdering NOTAT 7. juli 2017 ph Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 1 2 Området... 2 3 Institutionens trafik... 3 4

Læs mere

Hastighedsdæmpende foranstaltninger i boligområder Dato: 09.11.2010

Hastighedsdæmpende foranstaltninger i boligområder Dato: 09.11.2010 Notat Til: Vedrørende: Bilag: MPU Trafiksanerende foranstaltninger A Hastighedsdæmpende foranstaltninger i boligområder Side 1/9 Kontaktperson Indledning...2 Skiltning...2 Fysiske foranstaltninger...3

Læs mere

Bilag 2, Frederikssundsruten

Bilag 2, Frederikssundsruten Bilag 2, Frederikssundsruten Januar 2013 Forventede effekter og evalueringsplan 1. Redegørelse for forventede effekter Realisering af ruten forventes at give en øget andel af cyklister på ruten i forhold

Læs mere

VESTERGADE ETABLERING AF PARKE- RING

VESTERGADE ETABLERING AF PARKE- RING Til Køge Kommune Dokumenttype Notat Dato September 2011 VESTERGADE ETABLERING AF PARKE- RING VESTERGADE ETABLERING AF PARKERING Revision V2 Dato 2011-09-15 Udarbejdet af CM, PT Beskrivelse Notat vedr.

Læs mere

Kan en rundkørsel dæmpe støjen?

Kan en rundkørsel dæmpe støjen? Kan en rundkørsel dæmpe støjen? Gilles Pigasse, projektleder, Ph.D., gip@vd.dk Hans Bendtsen, seniorforsker Vejdirektoratet/Vejteknisk Institut, Guldalderen 12, 2640 Hedehusene, Denmark Trafikdage på Aalborg

Læs mere

Rumlestriber ved vejarbejde på motorvej

Rumlestriber ved vejarbejde på motorvej Rumlestriber ved vejarbejde på motorvej Effekt på hastighed Lene Herrstedt Poul Greibe 9. juli 2012 tec Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Lyngby www.trafitec.dk Indhold Sammenfatning og konklusion... 3 1. Introduktion...

Læs mere

Bilag 5 Notat vedrørende løsningsalternativer og politidialog

Bilag 5 Notat vedrørende løsningsalternativer og politidialog BILAG 5 NOTAT Til Teknik- og Miljøudvalget Bilag 5 Notat vedrørende løsningsalternativer og politidialog Ved Budget 2016 (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) var der enighed om at forbedre rejsetiden

Læs mere

UDKAST. Dragør Kommune. Indholdsfortegnelse. 1 Indledning. Færdselsulykker NOTAT 8. april 2016 JKD/SB

UDKAST. Dragør Kommune. Indholdsfortegnelse. 1 Indledning. Færdselsulykker NOTAT 8. april 2016 JKD/SB UDKAST Dragør Kommune NOTAT 8. april 2016 JKD/SB Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1 Indledning... 1 2 Trafikulykker 2010-2014... 2 2.1 Kirkevej / Hartkornsvej... 5 2.2 Fælledvej/Sdr. Kinkelgade/Brydevej/Søndergade...

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSREVISION TRIN 3: DOBBELTRETTET CYKELSTI I STABY

TRAFIKSIKKERHEDSREVISION TRIN 3: DOBBELTRETTET CYKELSTI I STABY TRAFIKSIKKERHEDSREVISION TRIN 3: DOBBELTRETTET CYKELSTI I STABY Luxenburger Trafiksikkerhed & Vejteknik Side 1 af 10 Alskovvej 21, 7470 Karup J Tlf. 2295 7797, jan@luxenburger.dk www.luxenburger.dk CVR-nr.

Læs mere