Rosenlundskolens handleplan for inklusion

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rosenlundskolens handleplan for inklusion"

Transkript

1 ROSENLUNDSKOLEN Den Rosenlundskolens handleplan for inklusion Hvorfor arbejder vi med inklusion? På Rosenlundskolen ønsker vi at skabe udvikling i trygge rammer for alle elever. Trygge rammer handler for den enkelte elev om at høre til, være medregnet i det sociale fællesskab. At være inkluderet i skolens fællesskaber er en forudsætning for at skabe den udvikling for alle elever, der er skolens opgave. På Rosenlundskolen er vi af den opfattelse, at den enkelte elev skal tilbydes det optimale skoletilbud. Det vil i nogle tilfælde betyde et skoletilbud udenfor Rosenlundskolen. Handleplanen for inklusion har til formål at sikre, at skolen med alle tilrådighedsværende midler søger at bevare sin position som elevens bedste skoletilbud. Hvilke principper er fastlagt for arbejdet med inklusion? Undervisning tilrettelægges med inklusion for øje. Tilgangen til eleven er anerkendende, støttende og opbakkende. Samspillet i klassen udvikles så alle elever i klassen oplever at høre til. Forældrene inddrages som en ressource, der fremmer inklusion. Skole/hjem samarbejdet skal sikre forståelse for inklusion. Elevernes selvværd og fællesskaber skal styrkes. Lærere og pædagoger er nærværende i samarbejdet med eleven. Elever med særlige behov ydes tidlig identificering, vurdering og stimulering. Fokus på kvalitet i frikvarterernes forløb. Udvikling af skolens medarbejderes kompetencer med henblik på inklusion er en løbende proces. Hvilke opgaver har skolens aktører? Inklusionsarbejdet er i praksis et samspil mellem alle skolens aktører, som alle er en del af et udviklende og forpligtende fællesskab. Ledelsen er ansvarlig for, at skolens politik er tydelig for såvel forældre, elever som ansatte. arbejder for, at den enkelte lærer modtager de fornødne kurser eller uddannelser for at kunne løfte opgaven konkretiserer og målsætter inklusionsopgaven for den enkelte elev i samarbejde med lærerteamet. bidrager til, at de ansatte føler et ejerskab til inklusionsopgaven.

2 Lærere/pædagoger forholder sig refleksivt til de muligheder, der er til stede og tager gerne nye redskaber og organiseringer i brug, når de møder en vanskelig udfordring. gør hvad de kan for, at den enkelte elev oplever social inklusion, hvilket vil sige, at eleven oplever sig som en værdifuld og naturlig del af klassen. sørger for faglig inklusion, hvilket vil sige, at eleven mødes med et undervisningsindhold, en undervisningsform og en didaktik, der er tilpasset den enkelte. er udviklingsvillige og udviser velvilje overfor nye ideer. Forældre føler sig ansvarlige overfor hele klassen og ikke blot deres eget barn hjælper til at inkludere mere udfordrende børn også i fritiden er åbne overfor, at barnets problemer ikke er private, når børn med særlige vanskeligheder skal inkluderes. Elever skal forholde sig til og værdsætte kammerater, der er anderledes end dem selv er ansvarlige for hele klassens trivsel skal kunne samarbejde på tværs af forskelle Rosenlundskolens handleberedskab i arbejdet med inklusion Brobygning: Kommende 1. kl. lærere har timer i børnehaveklassen Ballerupmodellen: Betyder, at der reageres på problemerne Specialundervisning i indskoling: Fører til tidlig identificering af faglige og sociale problemer Det pædagogiske notat: Er et systematisk kontinuerligt beskrivelsesredskab, der indføres på Ro i dette skoleår. Tovholdermøde: Hver 14. dag mødes skolepsykolog, koordinerende spec.uv.lærer og skolens ledelse. PPR områdechef deltager i hvert andet møde. På dette møde følges udviklingen vedr. enkel børn og der drøftes specifikke såvel som generelle problemstillinger i forhold til inklusion. Pusterummet: Yder rådgivning til lærere og AKT-støtte i klasserne bl.a. i form af udvikling af undervisningsmiljøet. Der holdes møde hver uge for AKT lærere, pædagoger og skolelederen Specialcenteret: Giver specialundervisning til elever på mellemtrinnet i form af holdundervisning. Samarbejdsmodellen: Der arbejdes ud fra PPR s samarbejdsmodel. Særlig inklusionsstøtte: Elever med store og særlige vanskeligheder tildeles omfangsrig støtte. Støtten omfatter tillige klassens lærere i form af supervision og tid til møder.

3 DSA: Elever, der har dansk som andetsprog får støtte af skolens DSA-lærere. Pædagogiske metoder: LP-modellen og Co-operative learning er eksempler på metoder, der indgår i skolens kompetenceudviklingsforløb og som hver på sin måde fremmer inklusion. LPmodellen ved at tydeliggøre lærersamarbejde om den enkelte elev Co-operative learning ved at aktivere alle elever i samarbejdssituationer. Lektiehjælp: Elever med behov for lektiehjælp på klassetrin får hjælp via projektet Elever hjælper elever, hvor elever på 8. og 9. klassetrin læser med deres yngre kammerater (på bogopsættertakst). Der gennemføres lektiehjælp varetaget af lærere for elever fra klassetrin. Frikvartersordninger: Storebrorordning og storesøsterordning, hvor ældre kammerater laver aktiviteter for elever med behov for hjælp til at klare et frikvarters udfordringer. Der er pædagoger ind i skolen, der står for dette tiltag. Skoleidrætsklub: Et tilbud til idrætssvage elever i indskolingen forestået af lærere, af BFOpædagoger og tre lærerassistenter (på bogopsættertakst). Inklusionsvejleder: En BFO-pædagog er uddannet til inklusionsvejleder. En lærer er udpeget til samme funktion og skal på uddannelse i 2010/2011. Opgaven er at arbejde for at øge skolens inklusionsparathed. Undervisningsvejleder: For indskolingen med særlig fokus på rådgivning af lærere, der starter eller genstarter med undervisning i skolens 1. klasser. Resursecenter Til at koordinere de mange tiltag fungere skolens resursecenter efter den model, der er vedhæftet Rosenlundskolens handleplan for inklusion. Eksterne muligheder PPR beskæftiger psykologer, pædagogiske vejledere og konsulenter. Kompetencecenter Der er afsat resurser, der gør det muligt at inddrage kompetencer for den enkelte skole i form af resurselærere fra Lautrupgårdskolen, Kasperskolen og gruppeordningerne. På sigt er det tillige meningen, at også resurselærere fra Ordblindeinstituttet, Bok og specialklasserne kan yde assistance til skolerne. Særlig inklusionsstøtte En konsulent og en inklusionsvejleder er frikøbt til at hjælpe skolerne med at udnytte de tildelte resurser til særlig inklusionsstøtte bedst muligt.

4 Inklusionshandleplan for BFO Rosenlund Med afsæt i Ballerup Kommunes børnepolitik, udviklingsprogram og inklusionsstrategi er fokus rettet mod at handle ud fra en inklusionsbetinget pædagogik i skole og BFO. Det omfatter bl.a. at skabe mulighed for at den pædagogiske praksis tager hensyn til at børn udvikler sig på forskellige måder, og at der tages udgangspunkt i børnenes muligheder og potentialer. Begrebsafklaring Inklusion betyder for det enkelte barn, at man oplever at høre til, at andre mennesker viser at man har betydning, at opleve sig anerkendt og ikke underkendt, og at mærke at man er medregnet i det sociale fællesskab omkring en. Visioner BFO Rosenlunds vision for inklusionsstrategien er begrundet dels ud fra allerede eksisterende succeskriterier samt det endnu uopdagede potentiale, der ligger i et velimplementeret tværprofessionelt samarbejde mellem skole og fritidshjem. Principper for inklusion for BFO Rosenlund ser ud som følger: At skabe sammenhæng og kontinuitet for børnene. Dvs. at man i det omfang, som er muligt, følger børnene i indskolingen, og at de børn, man har på sit fritidshjem, er de børn man har i skolen. Således opnås endvidere det rigeste kendskab til børnene. Et optimeret teamsamarbejde: 1. At lærerens og pædagogens samarbejdstimer planlægges efter fast struktur (evt. skemalægning). 2. Alle skolepædagoger er i løbet af året med på to afsnitsmøder om aftenen, som er forlænget med en time til samarbejde mellem lærere og pædagogerne i klassen. 3. Alle skolepædagoger er med til skolens fastelavn og motionsdagen. En pædagog i hver klasse. Større handlemuligheder i en klasse tilknyttet pædagog-ressource; alternative undervisningsmuligheder. Anerkendende tilgang til hinanden som medarbejder/kollega. Det betyder også, at man møder samarbejdet med en positiv indstilling. Optimeret faglig og social indsigt i børnene. Som led i inklusionsbestræbelserne og som styrkelse af samarbejdet mellem lærere og pædagoger omkring den fælles opgave, er skolepædagogerne med til én årlig skole-hjem samtale. Ressourcerne følger barnet, og skal som udgangspunkt bruges i almenmiljøet til gavn for alle børn. Forældrene som ressource. Gennem dialog med forældre åbnes der op for at lade forældrene mærke, at deres ansvar rækker ud over eget barn, at der støttes op omkring inklusion af alle børn også i fritiden. Pædagogens deltagelse i skolemøder omhandlende det enkelte barns identificering, vurdering og stimulering. Udvikling af brobygningsprocessen. Brobygning til mellemtrinnet. Pt. fungerer frikvartersordningerne (se bilag for beskrivelse heraf) rigtig godt med at børn fra mellemtrinnet i samarbejde med pædagoger udgør en positiv forskel for indskolingsbørn. En udvidelse af denne tanke og med pædagogens kendskab til mellemtrins børnene, åbnes der op for en udvikling af brobygningsprocessen. I mødet med andre kulturer kan særlige foranstaltninger som temadage med forældre,

5 historiefortællinger og lign. medvirke til en bredere gensidig kultur forståelse og derved en mere optimal integrering. Ved børns visitering af pladser i børnehaveklasser eller øvrigt, bør BFO en medregnes som værende betydningsbærende i før-samtaler med henblik på at opnå bedst mulig forhold for barnet samt for at sikre bedste udgangspunkt for en god klassedannelse. Det ligger desuden BFO Rosenlund meget nært at opretholde fokus på omgivelserne omkring det enkelte barn samt familien. Familien som helhed er bærende for det gennemgående inklusionsarbejde brobygning og kontinuitet På BFO en betragtes børnenes forældre som en ressource, derfor er det afgørende i forhold inklusionsstrategien at opbygge et godt forældresamarbejde, at finde de ressourcer forældrene kommer med, at bygge videre på det der virker og fremme det som en ressource. Ved at inddrage og inkludere forældrene i barnets skole og daginstitutionsliv, optimeres samarbejdet og der åbnes der op for større muligheder i livet, muligheder, som bl.a. betyder, at de ressourcer forældrene bidrager med, spredes ud så det kommer alle børn til gode. BFO Rosenlund & Fokusområder. Vi etablerer et udviklende fællesskab med henblik på, at det enkelte barn trives og udvikles personligt og socialt. Barnet har ret til deltagelse i fællesskabet, fordi det er gennem fællesskabet, at vi som mennesker udvikler os. Barnet har ret til at blive støttet i denne deltagelse af de betydende voksne. Barnet er en del af et socialt, forpligtende og udviklende fællesskab, hvor det hjælpes til at kunne fungere, de andre i fællesskabet skal lære at kunne inkludere/acceptere/respektere det enkelte barn med dets livsvilkår og historie. Menneskelige og materielle ressourcer stilles så vidt muligt til rådighed i den sociale arena, hvor barnet lever sit hverdagsliv, i dette tilfælde skole og BFO. Ressourcerne skal komme til barnet barnet skal ikke flytte til ressourcerne. Det må være en rettighed at modtage den nødvendige støtte til sin udvikling i et socialt miljø af jævnaldrende og af kompetente voksne. Inklusion kan nødvendiggøre anvendelse af særlige materialer, støttetiltag, gruppestørrelser og helt individuelle aktiviteter for enkelte børn organiseret i et udviklende fællesskab. Der er grund til at pointere, at det altid må være barnets behov, der er i centrum. En pædagogisk psykologisk vurdering sammen med de professionelles og familiens erfaringer vil for nogle børn betyde, at deres særlige behov bedst tilgodeses ved en foranstaltning uden for det almene miljø. Her vil barnets læringsmiljø dvs. kontekst også være i fokus. BFO Rosenlund & Fælles ansvar/medejerskab. Inklusion i pædagogisk sammenhæng handler om at udvikle en pædagogik, der inkluderer alle børn i institutionen. Det betyder, at vi både arbejder med det enkelte barn og de relationer de er i, for at udvide børnenes forståelse af hinandens forskellige ressourcer. Der afsættes et årligt fælles personalemøde med inklusion på dagsordenen. Inklusionsformidleren i BFO en arbejder tæt med skolens inklusionsformidler samt distriktets øvrige inklusionsformidlere med henblik på at skabe størst mulig inklusionsbaseret faglighed samt en velfunderet pædagogik i relation til kommunens inklusionsstrategier. BFO ens inklusionsformidler samt en BFO pædagog fungerer i samarbejde med skolens AKT lærere og skoleledelse som ressourcepersoner i skolens ressourcecenter Pusterummet med henblik på supervision og faglig sparring. BFO Rosenlund & Børns styrkesider og potentialer.

6 Vi fastholder hinanden i en anerkendende og værdsættende tilgang til både det enkelte barn, gruppen af børn og til hele fællesskabet. Anerkendelse i det daglige arbejde er en selvfølge. Vi udnytter mangfoldigheden i børnenes styrker og kompetencer i udviklingen af læringsmiljøet, så alle børn både udfordres og støttes. Vi tager altid udgangspunkt i børnenes styrkesider og ser børnenes forskellighed og mangfoldighed som en ressource. Vi gør børnegruppen opmærksomme på hinandens kompetence gennem forskellige pædagogiske aktiviteter. Det giver børnene selvtillid, og samtidig lærer de accept og tolerance overfor hinanden. BFO Rosenlund & At tilhøre et fællesskab. Vi fokuserer på gode sociale relationer, som værende afgørende for læring og udvikling. Derfor samarbejder vi om etablering af positive relationer til og mellem børnene i hele fællesskabet og mellem børnene og de voksne. Vi anerkender, at der i arbejdet med børn og unge med behov for særlig støtte ligger en forpligtelse til vedvarende og bevidst at udvikle egne relationskompetencer. I BFO Rosenlund starter de kommende børnehaveklassebørn ca.1. maj. Vi har i vores Brobygningsaftale helt klare regler for besøg af børnehaver inden start og besøg på skolen efter start. Vi arbejder ud fra, at børn selv lærer at løse konflikter så tidligt som muligt. At de lærer at hjælpe andre børn. At de lærer at vise empati og acceptere børn, der er anderledes. At de med tiden selv er i stand til at udarbejde et adfærds regel sæt til glæde for hele gruppen. Det understreges, at der altid er hjælp at hente hos de ansvarlige voksne. BFO Roselund & Forældresamarbejde. Vi udfordrer og inddrager alle forældre, så de får en bredere forståelse af inklusionsopgaven og derved i det sociale fællesskab bedre kan håndtere og hjælpe børn i vanskeligheder. Vi er meget opmærksomme på at bevare en god, tryg forældrekontakt, hvor fundamentet er bygget på tillid. Alle forældre indkaldes til et møde inden BFO start i maj måned. Alle forældre modtager også en Velkomstfolder fra eget hus. Vi afholder forældremøder og vi forsøger at arbejde lokalt med at udvikle forældrenes forståelse for at skabe gode relationer mellem forældre og børn (både egne og andres), forældre og personale, forældre og forældre. Vi er altid åben for dialog - vi sætter inklusion på dagsordenen, når det er muligt vi drøfter vigtigheden af, at forældrene bakker op og samarbejder både med skole og BFO. BFO Rosenlund & Tidlig indsats Vi bruger Ballerupmodellen og påtager os ansvar for at handle på den tidlige bekymring med henblik på en rettidig indsats. Vi sætter fokus på overgangen mellem børnehave og BFO/skole. Alle kommende skole/bfo børn gennemgås, og der etableres overgangs samtaler, hvis det er nødvendigt. De oplysningssedler, der udarbejdes i børnehaver sammen med forældrene, overdrages til skole/bfo i maj måned. Det vil sige, at al vigtig viden om det enkelte barn, sendes videre i systemet, og der tages hensyn til og arbejdes videre med evt. støtte, særlige hensyn og behov. BFO Rosenlund & Læringsmiljø. Relationerne mellem børn og mellem børn og voksne er afgørende for trivslen. Det er igennem relationer, læring finder sted. Vi tilrettelægger og gennemfører leg og læringsaktiviteter med afsæt i børnenes forudsætninger, potentialer, motiver og interesser. Læring tænkes ikke som indlæring, men i et bredere perspektiv som social træning og almindelig færdigheds udvikling.

7 Vi vil tilbyde et bredspektret aktivitets niveau, og udnytte den enkelte afdelings ressourcer. Vi vil tilbyde ture ud af huset, som er rettet imod både fysiske og kulturelle aktiviteter. Skabe traditioner i alle afdelinger både på tværs og i de enkelte enheder. Vi vil matche børnenes alder og ståsted, og give tilbud der udvikler og sætter børnene i stand til at overskride egne grænser og komme videre med egen læring. BFO Rosenlund er et fri sted med mulighed for fri tid og fri leg. Vi sørger for rum til alsidige aktiviteter. Rum til fordybelse rum til sport rum til fysisk leg udfordrende legepladser og rum til at skabe social trivsel. BFO/skolepædagoger samarbejder med lærerne om at udvikle læringsmiljøer, hvor der skabes udfordringer, udvikling og læring for alle børn. Der tilbydes lektie cafe på BFO Rosenlund. Der tages hensyn til de børn, der har behov for ekstra hjælp, her inddrages forældrene om nødvendigt under foranledning af læreren. Lektiehjælpen på BFO en skal dog betragtes som et tilbud, det er alene skolen og forældrenes ansvar om den enkelte elev laver sine lektier. Forældrene inddrages om nødvendigt. BFO Rosenlund & Brobygning. BFO Rosenlund har et velfungerende brobygningsarbejde, der bygger på samarbejde med såvel skolen som børnehusene i området. Alle kommende børnehaveklasse børn har kendskab til deres kommende fritidshjem inden start i maj måned. BFO sørger for at børnene får kendskab til deres nye skole, og hvad det indebærer at gå i børnehaveklasse. BFO sørger for at børnene, der er overflyttet i små/store grupper fra børnehaven, er en velfungerende hel samarbejdet gruppe ved skole start i august. Bilag Folder Det gode samarbejde mellem lærer og pædagog Beskrivelse af de to frikvartersordninger: Storebrorordningen og Storesøsterordningen Forord Denne folder er udarbejdet af WOLF-gruppen på Rosenlundskolen i skoleåret 2008/2009. WOLF-gruppen er et udvalg bestående af lærere og pædagoger fra Roden. Gruppens opgave er at danne grundlag for et godt samarbejde mellem lærere og skolepædagoger. Med denne folder ønsker vi at opstille nogle retningslinjer for et ligeværdigt og givtigt samarbejde, som kommer vores elever til gode.

8 Folderen indeholder desuden en beskrivelse af vores frikvartersordninger og de to faggruppers arbejdstidsrammer i forhold til samarbejdet. Hvad er en skolepædagog? Skolepædagogernes primære arbejdsplads er en af de 4 BFO-afdelinger, Søhesten, Pomfritten, Rosenknoppen eller Fritter 3, som ligger i tilknytning til Rosenlundskolen. Derudover er den enkelte skolepædagog tilknyttet 1-2 klasser på Rosenlundskolen, hvor denne har 2-6 lektioner om ugen og desuden deltager i de frikvarterer, der ligger før og efter undervisningen. Det tilstræbes, at alle klasser får glæde af en skolepædagog, og at skolepædagogerne er tilknyttet klasser med elever fra egen BFO-afdeling. Pædagogstuderende deltager ligeledes i ordningen. De studerende følger typisk deres vejleder, dog således at den studerende kan være alene i nogle lektioner. Omkring 1. maj stopper pædagogerne i skolen, da de skal tage imod nye børn i BFO en. Skolepædagogens rolle Pædagogens rolle kan tilpasses den enkelte klasses behov og vil typisk være at støtte eleverne i deres relationsdannelse og støtte op om undervisningen samt at samarbejde med læreren om forældresamarbejdet og f.eks. deltage i planlægning og afvikling af undervisningen. Fordele ved ordningen pædagoger i skolen Sammenhæng i børnenes hverdag, idet BFO-en i højere grad end tidligere kender til, hvad børnene har oplevet i skolen. Sociale problemer og konflikter i skolen, kan følges op på BFO en. Samarbejdet mellem lærere og pædagoger giver bedre mulighed for lektieordninger på BFO-erne, idet pædagogerne får en større indsigt i skolens arbejde og i børnenes faglige svagheder. Pædagogernes daglige kontakt med forældrene giver mulighed for korte beskeder om skoledagen, når børnene hentes. Flere hænder på de alternative dage, hvor vi ofte mangler folk. Mulighed for at dele eleverne op i mindre hold og bruge BFO ens lokaler Lærernes forventninger til pædagogerne Læreren har det egentlige ansvar for undervisningen, men det forventes at pædagogen tager aktivt del i undervisningen samt i visse dele af planlægningen. Pædagogerne deltager i elevernes frikvarterer bl.a. med det formål, at evt. konflikter kan løses udenfor undervisningen. Pædagogernes forventninger til lærerne Pædagogen er en styrke i undervisningen, og det forventes at læreren giver pædagogen indsigt i klassens arbejde og er tydelig i forhold til sine forventninger til pædagogens rolle i de forskellige undervisningssituationer. Gensidige forventninger Alle arbejder anerkendende i tilgangen til eleverne. Vi viser respekt om hinandens beslutninger og accept af hinandens faggrænser. Evt. uoverensstemmelser drøftes udenom undervisningen.

9 Vi lytter til hinanden. Lærere og pædagoger deltager i nogle tilfælde sammen ved forældresamtaler. Ligeværdigt samarbejde, dog har læreren hovedansvaret for undervisningens indhold. Frikvartersordninger Formålet med frikvartersordningerne er, at børn som har svært ved at fungere i den store skolegård i frikvartererne, skal have et andet tilbud, hvor de stadig har mulighed for at være sammen med kammerater fra klassen. Den enkelte lærer tilmelder udvalgte elever gennem sin skolepædagog. Eleven må invitere 1-2 skiftende klassekammerater med. Frikvartersordningerne er styret af pædagoger. Storebrorordning I ny hal organiserer elever fra Stænglen lege for Rodens børn. Storesøsterordning Storesøster-ordningen er i modsætning til storebrorordningen et stilletilbud, for elever, som finder skolegården for kaotisk i frikvartererne. I Fritter 3 arrangerer elever fra Stænglen forskellige spil og der er desuden dag, er det muligt at undersøge, om der er plads i Fritter 3. Så kan denne bruge sit frikvarter her i fred og ro med mulighed for at snakke med en voksen, selvom eleven ikke normalt er tilmeldt ordningen. Det er lærerens eller skolepædagogens ansvar at sikre, at der er plads, før en ikketilmeldt elev sendes ned. Studerendes tilbud På udvalgte dage arrangerer de pædagogstuderende aktiviteter på legepladsen i frikvartererne. Eleverne kan orientere sig på opslag ved Rodens computerrum. Ordningen kræver ikke tilmelding. Arbejdstidens rammer Lærerne har 10 timer til samarbejde med pædagoger. Derudover ligger der i lærernes 1=1-aftale også tid til fælles forberedelse. Pædagogerne har en forberedelsesfaktor på 1=1/3. Det vil sige, at hver gang de har 1 time i skolen, har de 20 minutters forberedelsestid. Det gode og ligeværdige samarbejde er kendetegnet ved: At lærer og pædagog kender hinandens forventninger og spidskompetencer. At lærer og pædagog binder skole og fritid sammen. At både lærer og pædagog kender til undervisningens indhold og har en aktiv rolle i undervisningssituationen. At der indenfor de første 14 dage af skoleåret afholdes et møde, hvor der aftales et antal møder for resten af året. At lærere og pædagoger efter skemaets udsendelse sammen placerer pædagogtimerne for det kommende skoleår dog indenfor visse rammer. At lærer og pædagog benytter skoleintras funktioner, f.eks. klasselog, ugeplaner og elevplaner i deres samarbejde. God arbejdslyst!

10 Det gode samarbejde mellem lærer og pædagog - Rosenlundskolens forventningsfolder til lærere og pædagoger i indskolingen Billede af ny legeplads med børn Udarbejdet af WOLF Storebror-ordning Hvad? udvalgte børn fra Roden får lov til i 12-frikvarteret at lege i ny hal med udvalgte børn fra Stænglen (i denne sæson 5. klasse) Hvorfor? for at bidrage til et mere trygt undervisningsmiljø gennem dialog og konflikthåndtering. for at være på forkant og forebygge, frem for at skulle slukke ildebrande. Herved reduceres den tid, der ellers benyttes til konfliktbehandling i undervisningstiden. for at modvirke mobning. for at skabe positive relationer mellem yngre og ældre elever. Hvem? for børn der har brug for et fysisk aktivt, vellykket frikvarter i strukturerede rammer. indtil videre har hjælperne kun været drenge, derfor navnet Storebrorordning Rodens børn vælges i samråd med lærere og pædagoger. For at inkludere, ikke ekskludere, inviteres forskellige børn fra klassen med på skift for at lege med deres klassekammerat, som er fast person i ordningen. Hvordan? vi mødes foran ende-døren til Ny Hal, når alle er klar, samles børnene selv i hallens røde cirkel hvor der på demokratisk vis findes ud af, hvad der skal leges. 5. kl. drengene påtager sig selv rollen som ordstyrer, organisator, konfliktløser, omsorgsperson osv. Hvor? Ny hal Hvornår? 12-frikvarteret, mandag og tirsdag. Grundet succes med ordningen udvides den efter jul til onsdag og torsdag Hvor længe? Ordningen kører på 3. sæson Storesøster-ordning Hvem Udvalgte børn fra indskolingsafdelingen Roden får lov til i 12-frikvarteret at lege på Fritter 3 med udvalgte børn fra Stænglen. I en rolig atmosfære kan der spilles spil, tegnes eller bygges ++. Hvorfor?

11 For at bidrage til et mere trygt undervisningsmiljø gennem dialog og konflikthåndtering For at give mulighed for et godt frikvarter og evt. danne nye eller bedre relationer. For at modvirke mobning. For at skabe positive relationer mellem yngre og ældre elever. Hvem For børn der har brug for et roligt og vellykket frikvarter i strukturerede rammer. Rodens børn vælges i samråd med lærere og pædagoger og for at inkludere og ikke ekskludere inviteres forskellige børn fra klassen med til at lege med deres klassekammerat som er fast person i ordningen. En pædagog fra hver af de 4 afdelinger i BFOén dækker dagene. Desuden har vi 4 pædagoger som back-ups. Hvordan? Rodens børn bliver fulgt af klassens lærer eller pædagog ned til Fritter 3. Stænglens børn (søstrene) påtager sig rollen som ordstyrer, organisator, konfliktløser, omsorgsperson. Opgaven vil være at hjælpe de mindre børn med fx spilleregler at børnene taler pænt og respekterer hinanden. Hvor? Fritter 3 Hvornår? 12-frikvarteret, mandag, tirsdag, onsdag og torsdag.

Strategier for inklusion på Højagerskolen

Strategier for inklusion på Højagerskolen Strategier for inklusion på Højagerskolen 1. Udgangspunktet er barnets/den unges styrkesider og potentialer: Vi skal udnytte mangfoldigheden i børnenes styrker og kompetencer. Vi skal anerkende og værdsætte

Læs mere

INKLUSIONSSTRATEGI FOR SKADS SKOLE

INKLUSIONSSTRATEGI FOR SKADS SKOLE INKLUSIONSSTRATEGI FOR SKADS SKOLE INKLUSIONSSTRATEGI for SKADS SKOLE Esbjerg Kommune har vedtaget vision for den inkluderende skole. Inklusion betyder, at alle elever som udgangspunkt modtager et kvalificeret

Læs mere

Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014

Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014 Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014 Handleplanen for inklusionsarbejdet i Bjedstrup Skole og Børnehus tager sit udgangspunkt i Skanderborg Kommunes strategi for inklusion, Børn og

Læs mere

Måløv Skoles handleplan for Inklusion

Måløv Skoles handleplan for Inklusion Måløv Skoles handleplan for Inklusion D.25.08.10 På Måløv Skole arbejder vi med inklusion, som en dynamisk proces, hvor skolen med alle de midler, der er til rådighed, forsøger at skabe det bedste skoletilbud

Læs mere

Inklusionshandleplan for Egebjergskolen Principper for inklusion på Egebjergskolen og BFO Egebjerg: Vores mål er:

Inklusionshandleplan for Egebjergskolen Principper for inklusion på Egebjergskolen og BFO Egebjerg: Vores mål er: Inklusionshandleplan for Egebjergskolen På Egebjergskolen opfatter vi inklusion som en dynamisk og vedvarende proces, hvori skolen øger mulighederne for oplevelse af fællesskab, aktiv deltagelse og højt

Læs mere

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010.

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Formål Den fælles inklusionsstrategi har til formål: At tydeliggøre værdien af inklusion af alle børn for både professionelle og forældre.

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Principper og handleplan for den inkluderende pædagogiske praksis.

Principper og handleplan for den inkluderende pædagogiske praksis. Børnehuset Lilletoften Principper og handleplan for den inkluderende pædagogiske praksis. 2. Udgangspunktet er barnets/den unges styrkesider og potentialer. I Børnehuset Lilletoften har vi et anerkendende

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelser. SFO Buen og Pilen

Mål og indholdsbeskrivelser. SFO Buen og Pilen Mål og indholdsbeskrivelser SFO Buen og Pilen Indhold Forord Overordnede pædagogiske mål Pædagogisk delmål: trivsel. Pædagogisk delmål mere leg og bevægelse i SFO-en. Beskrivelse af samarbejdet med skoledelen

Læs mere

Nordvestskolens værdigrundlag

Nordvestskolens værdigrundlag Nordvestskolens værdigrundlag Forord: Skolens værdigrundlag er Nordvestskolens fundament. Nordvestskolen vil grundlæggende gøre eleverne livsduelige ved at være en udviklingsorienteret skole, der lægger

Læs mere

Mobbehandleplan at forebygge, foregribe og gribe ind i tilfælde af mobning på Kirkebjerg Skole

Mobbehandleplan at forebygge, foregribe og gribe ind i tilfælde af mobning på Kirkebjerg Skole Mobbehandleplan at forebygge, foregribe og gribe ind i tilfælde af mobning på Kirkebjerg Skole Børn og unge skal være i trivsel Trivsel går på tre ben: det relationelle, det personlige og det faglige.

Læs mere

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner.

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner. 28.10.17 Langhøjskolen skolen som fælles projekt Inklusionshandleplan Langhøjskolen har tydelig retning og lederskab i forhold til arbejdet med inkluderende læringsmiljøer, hvilket sikrer en tydeligere

Læs mere

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende.

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Handleplan for inklusion på Hou Skole, november 2014 Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Status

Læs mere

Værdiregelsæt og antimobbestrategi for

Værdiregelsæt og antimobbestrategi for Værdiregelsæt og antimobbestrategi for Vildbjerg Skole Værdiregelsæt Skolens værdier - Det forstår vi ved værdien, sådan tager vi ansvar, og det skal værdien fremme: Første værdi Vi passer på hinanden

Læs mere

Læring, motivation og trivsel på SFO Lindebjerg

Læring, motivation og trivsel på SFO Lindebjerg Læring, motivation og trivsel på SFO Lindebjerg Folkeskolereformudvalget i Roskilde kommune har lavet følgende anbefalinger til målsætninger, som SFO en forholder sig til: Alle elever skal udfordres i

Læs mere

Brande, 2012 november

Brande, 2012 november Brande, 2012 november TRIVELSESPOLITIK FOR PRÆSTELUNDSKOLEN Værdigrundlag Præstelundskolen vil kendetegnes som en anerkendende skole hvor alle børn og unge er en del af et fællesskab i et inkluderende

Læs mere

Antimobbestrategi for Lindebjergskolen

Antimobbestrategi for Lindebjergskolen Antimobbestrategi for Lindebjergskolen Lindebjergskolen har som ambition at alle skal opleve tryg og fælles læring i deres hverdag. Trygge og tolerante fællesskaber er det bedste middel mod mobning, og

Læs mere

Gode relationer mellem børn og voksne samt et bredt udvalg af aktiviteter er det vi mener der skal og kan bære vores dagligdag.

Gode relationer mellem børn og voksne samt et bredt udvalg af aktiviteter er det vi mener der skal og kan bære vores dagligdag. Mål- og indholdsplan for Herfølge skoles SFO. Indledning. Herfølge skoles SFO er bestående af en SFO1 beliggende på Herfølge skole, en SFO2 og en ungdomsklub beliggende på Kirkepladsen ved Herfølge Kirke.

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Inklusionsstrategi: Inklusion er den måde vi tænker og er på. Inklusion handler om anerkendelse, deltagelsesmuligheder og fællesskaber

Inklusionsstrategi: Inklusion er den måde vi tænker og er på. Inklusion handler om anerkendelse, deltagelsesmuligheder og fællesskaber Inklusionsstrategi: Stjernevejskolen Udarbejdet: Januar 13 Hvad forstår vi ved inklusion? Inklusion er den måde vi tænker og er på. Inklusion handler om anerkendelse, deltagelsesmuligheder og fællesskaber

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

Handleplan for inklusion på Hadsten Skole 2012 2015

Handleplan for inklusion på Hadsten Skole 2012 2015 1 Handleplan for inklusion på Hadsten Skole 2012 2015 På baggrund af den nye specialundervisningslov (april 2012), Favrskov Kommunes Børn- og Ungepolitik samt Hadsten Skoles fokus på inklusion tænkes denne

Læs mere

Forvaltningen Børn og Uddannelse. INKLUSION I SKOLEN. April 2012. Sønderborg kommune.

Forvaltningen Børn og Uddannelse. INKLUSION I SKOLEN. April 2012. Sønderborg kommune. Forvaltningen Børn og Uddannelse. INKLUSION April 2012 I SKOLEN kommune. INKLUSION. Fra Fremtidens skole : I en inkluderende skole oplever alle elever sig selv og hinanden som en naturlig del af skolens

Læs mere

Principper for trivsel

Principper for trivsel Principper for trivsel Indledning Skolens opgave er at skabe de bedst mulige rammer for elevernes faglige og sociale indlæring. Dagligdagen på Finderuphøj Skole skal være præget af tryghed, ligeværd, anerkendelse,

Læs mere

Indskolingen Næsby Skole 2014/2015

Indskolingen Næsby Skole 2014/2015 Indskolingen Næsby Skole 2014/2015 Indskolingens læringssyn Læring er individets bestræbelser på at forstå og mestre verden. Børn og læring ser vi som en dynamisk proces, der involvere børn og voksne.

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Pædagogiske vision. Vi ønsker at udfordre børnene. Vi vil stimulere og støtte børnenes læring, dvs. deres tilegnelse af kundskaber, færdigheder og musisk/kreative

Læs mere

En god skole er en skole, hvor den enkelte elev er: Målet er, at den enkelte elev skal befinde sig lige midt i de 3 cirklers fællesmængde.

En god skole er en skole, hvor den enkelte elev er: Målet er, at den enkelte elev skal befinde sig lige midt i de 3 cirklers fællesmængde. En god skole er en skole, hvor den enkelte elev er: Målet er, at den enkelte elev skal befinde sig lige midt i de 3 cirklers fællesmængde. FAGLIG INKLUSION SOCIAL INKLUSION FYSISK INKLUSION En god skole

Læs mere

Bilag 8. Idékatalog for anvendelsessporet - skoler

Bilag 8. Idékatalog for anvendelsessporet - skoler Bilag 8 Idékatalog for anvendelsessporet - skoler Det følgende er et idékatalog bestående af forslag til tiltag, som ville kunne styrke forudsætningerne for en øget faglig progression og trivsel hos børn

Læs mere

Antimobbestrategi for

Antimobbestrategi for Antimobbestrategi 2016- Antimobbestrategi for Ullerup Bæk Skolen, Fredericia Gældende fra den Skoleåret 2016-17 og frem FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil arbejde målrettet for, at

Læs mere

Målet er, at den enkelte elev skal befinde sig lige midt i de 3 cirklers fællesmængde.

Målet er, at den enkelte elev skal befinde sig lige midt i de 3 cirklers fællesmængde. Målet er, at den enkelte elev skal befinde sig lige midt i de 3 cirklers fællesmængde. FAGLIG INKLUSION SOCIAL INKLUSION FYSISK INKLUSION 2 En god skole er derfor en fællesopgave, der løses i et tæt og

Læs mere

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Side 2 Inklusion i skolerne Sådan gør vi i Fredensborg Kommune I Fredensborg Kommune arbejder vi for, at alle de børn, der kan have udbytte af det,

Læs mere

Antimobbestrategi. Skovvejens Skole

Antimobbestrategi. Skovvejens Skole Antimobbestrategi Skovvejens Skole 2017 FORORD Skovvejens Skole har i løbet af skoleåret 2016-17 uarbejdet denne antimobbestrategi. Skolens lærere og pædagoger har arbejdet struktureret med opgaven og

Læs mere

Vedtaget i skolebestyrelsen marts 2015

Vedtaget i skolebestyrelsen marts 2015 BORUP SKOLES VÆRDIGRUNDLAG OG VISION Vedtaget i skolebestyrelsen marts 2015 FÆLLESSKABET ER I CENTRUM PÅ BORUP SKOLE For det enkelte barn og den enkelte voksne tillægges det stor værdi, at indgå i forpligtende

Læs mere

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle.

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. 1 Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. DUS står for det udvidede samarbejde, for vi er optaget af at skabe helheder i børns liv og sikre sammenhæng mellem undervisning og fritiden.

Læs mere

Mål og indhold i SFO. Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg

Mål og indhold i SFO. Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg Mål og indhold i SFO Supplement til Skolepolitikken i Silkeborg 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende

Læs mere

Dagsorden: *Velkommen *Brøndby kommune *Brøndbyvester Skole *SFO *Skolen *Rundt i børnehaveklasserne og SFO

Dagsorden: *Velkommen *Brøndby kommune *Brøndbyvester Skole *SFO *Skolen *Rundt i børnehaveklasserne og SFO Dagsorden: *Velkommen *Brøndby kommune *Brøndbyvester Skole *SFO *Skolen *Rundt i børnehaveklasserne og SFO *Hvem er vi? *Vi har ca. 1100 elever *95 lærere *50 pædagoger, 15 rengøringsmedarbejdere *4 sekretærer

Læs mere

Velkommen i børnehaveklasse og DUS på Herningvej skole. Herningvej Skole

Velkommen i børnehaveklasse og DUS på Herningvej skole. Herningvej Skole Velkommen i børnehaveklasse og DUS på Herningvej skole Jette Hansen Skoleleder Herningvej Skole Tryg skolestart Gode legepladser Forpligtende forældresamarbejde En sikker skolevej Sammenhæng i skolestarten

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

Inklusionsstrategi Solrød Kommune

Inklusionsstrategi Solrød Kommune Inklusionsstrategi Solrød Kommune 1 Inklusionsstrategi Solrød Kommune. Solrød Kommune har en ambition om at styrke inklusion til gavn for alle børn og unge. Solrød Kommunes strategi for inklusion beskriver

Læs mere

Beders Skoles værdier og værdigrundlag

Beders Skoles værdier og værdigrundlag Beders Skoles værdier og værdigrundlag Udvikling, læring, trivsel, engagement og forpligtende fællesskaber Vi skaber rammer så børn og unge kan udvikle sig med henblik på at være fagligt og socialt kompetente,

Læs mere

Antimobbestrategi for Seden Skole. Gældende fra den Skoleåret 2017/18

Antimobbestrategi for Seden Skole. Gældende fra den Skoleåret 2017/18 Antimobbestrategi for Seden Skole Gældende fra den Skoleåret 2017/18 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi på Seden Skole? Formålet med antimobbestrategien er at: alle børn er glade for at gå

Læs mere

Handleplan for inklusion jan 2018

Handleplan for inklusion jan 2018 Handleplan for inklusion jan 2018 1. Baggrund 2. Værdigrundlag for inklusion 3. Mål 4. Handletrin i forhold til det pædagogiske arbejde 5. Handleplan - redskaber 6. Handleplan aktører 1. Baggrund Børn

Læs mere

Politik for inkluderende læringsmiljøer

Politik for inkluderende læringsmiljøer Politik for inkluderende læringsmiljøer Kommunalbestyrelsen den 27. april 2017 Politik for inkluderende læringsmiljøer 1. Indledning: Inklusion handler om at høre til, og om at de enkelte børn er del af

Læs mere

På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel.

På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel. Søndre Skole På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel. HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller

Læs mere

Gældende fra den 1. august 2010 (tilrettet februar 2012) Hvad vil vi med vores trivselserklæring?

Gældende fra den 1. august 2010 (tilrettet februar 2012) Hvad vil vi med vores trivselserklæring? Trivselserklæring for Mariager Skole Gældende fra den 1. august 2010 (tilrettet februar 2012) FORMÅL Hvad vil vi med vores trivselserklæring? Med vores trivselserklæring ønsker vi at skabe god trivsel

Læs mere

SFO og SFO-klub bidrager som en aktiv medspiller til opfyldelse af folkeskolens og skolereformens hensigt og formål. 1

SFO og SFO-klub bidrager som en aktiv medspiller til opfyldelse af folkeskolens og skolereformens hensigt og formål. 1 Indledning I Halsnæs er SFO og SFO-klub en fuldt integreret del af folkeskolen. Det betyder i det daglige arbejde, at lærere og det pædagogiske personale ud fra hver deres faglige baggrund har et fælles

Læs mere

FOLKESKOLEREFORMEN. Stensagerskolen

FOLKESKOLEREFORMEN. Stensagerskolen FOLKESKOLEREFORMEN Stensagerskolen Tre overordnede mål for folkeskolen 1. Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan 2. Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund

Læs mere

Karensmindeskolens. Trivselspolitik

Karensmindeskolens. Trivselspolitik Karensmindeskolens Trivselspolitik 1 Indledning I Karensmindeskolens målsætning har vi bl.a. fokus på empati, ansvarlighed, selvværd og livsglæde. Trivselspolitikken skal ses i forhold til disse værdier,

Læs mere

Antimobbestrategi for Hjallerup Skole

Antimobbestrategi for Hjallerup Skole Antimobbestrategi for Hjallerup Skole Gældende fra den September 2012 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil skabe og vedligeholde et miljø, hvor eleverne kan udvikle sig, og som er præget

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen Mål og indholdsbeskrivelse Grejsdal skoles SFO SFO en er en integreret del af skolen 1. SFO, Grejsdal Skoles pædagogiske grundlag en vedvarende proces! Som grundlag for dette arbejde har vi formuleret

Læs mere

Byskovskolens ANTI-mobbestrategi

Byskovskolens ANTI-mobbestrategi Vedtaget af skolebestyrelsen januar 2017 - Revideres juni 2018 Formål Formålet med anti-mobbestrategien er at sikre, at Byskovskolen er et trygt sted, hvor eleverne trives, deltager aktivt i undervisningen

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for. SFO Marievang Holmstrupvej Slagelse Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for. SFO Marievang Holmstrupvej Slagelse Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse 2012 2013 for SFO Marievang Holmstrupvej 3 4200 Slagelse Kommune 58500645 Sfomarievang@slagelse.dk Forord Skole og SFO er én virksomhed og indeholder en undervisningsdel og

Læs mere

2009 2012 Mål- og indholdsbeskrivelse for Gesten SFO

2009 2012 Mål- og indholdsbeskrivelse for Gesten SFO 2009 2012 - og indholdsbeskrivelse for Gesten SFO Gesten SFO Stadion Allé 2 6621 Gesten Tlf. 79665573 Indholdsfortegnelse. Indledning...1 Tilbud om lektiestøtte 2 Børn med særlige behov og..3 Krop, bevægelse

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO- og SFO-klub i Halsnæs Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO- og SFO-klub i Halsnæs Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO- og SFO-klub i Halsnæs Kommune Børn, Unge og Læring - december 2018 Indhold Indledning 3 Formål 3 Struktur og rammer for SFO og SFO-klub 3 SFO og SFO-klub og Børne-

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

SFO afdelingen ved Centret på Østerbyskolen

SFO afdelingen ved Centret på Østerbyskolen SFO afdelingen ved Centret på Østerbyskolen SFO er i dag en integreret del af skolens virksomhed, hvor samarbejdet om de fælles børn vægtes højt. SFO består af 2 afdelinger Østerby og centret. De 2 afdelinger

Læs mere

Børnehuset Stjernen og Tjørring Skole STÅR SAMMEN OM FÆLLESSKABET

Børnehuset Stjernen og Tjørring Skole STÅR SAMMEN OM FÆLLESSKABET Børnehuset Stjernen og Tjørring Skole STÅR SAMMEN OM FÆLLESSKABET HVAD ER MOBNING? ANTIMOBBESTRATEGI Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold

Læs mere

Hadbjerg skoles trivsels- og mobbeplan

Hadbjerg skoles trivsels- og mobbeplan Hadbjerg skoles trivsels- og mobbeplan Et godt sted at være Et godt sted at lære for alle Skolen arbejder til stadighed på, at styrke hvert barns selvtillid, samarbejdsevne og mellemmenneskelige forståelse.

Læs mere

Der mangler brugen af differentieret sprogbrug, hvilket får strategien til at fremstå som generaliserende. Bl.a. på side 3 i visionen for Egedal.

Der mangler brugen af differentieret sprogbrug, hvilket får strategien til at fremstå som generaliserende. Bl.a. på side 3 i visionen for Egedal. Høringssvar på inklusionsstrategien fra områdeledergruppen. Områdeledergruppen er undrende overfor strategiens form, processen og deltagelsen omkring udarbejdelsen. Formen ser vi som en blanding af vision,

Læs mere

BROBYGNING I EGEBJERG når børnene begynder i en ny institution

BROBYGNING I EGEBJERG når børnene begynder i en ny institution BROBYGNING I EGEBJERG når børnene begynder i en ny institution - sådan samarbejder børnehuse, BFO og skole om kontinuitet og sammenhæng ved barnets overgange mellem hjem, institutioner og skole FORMÅLET

Læs mere

ALMINDE VIUF FÆLLESSKOLE

ALMINDE VIUF FÆLLESSKOLE ALMINDE VIUF FÆLLESSKOLE Revideret 1.-10.- 2015 INKLUSION ALMINDE VIUF FÆLLESSKOLE. At SKOLEN skal inkludere elever med særlige behov sættes der ikke spørgsmål ved. Men hvordan Skolen inkluderer elever

Læs mere

Det pædagogiske arbejdsgrundlag for Strandskolens SFO.

Det pædagogiske arbejdsgrundlag for Strandskolens SFO. Det pædagogiske arbejdsgrundlag for Strandskolens SFO. Arbejdsgrundlaget består af fem afsnit: Indledning, Leg og venskaber, Indflydelse, rammer og regler, Medarbejdernes betydning/rolle og Forældresamarbejde

Læs mere

Gældende fra den

Gældende fra den Antimobbestrategi for Hældagerskolen Gældende fra den 01.09. 2016 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi ønsker en skole med god trivsel, og som bygger på positive relationer og høj faglighed.

Læs mere

Børnehuset Måløv By Inklusionsprincipper og handlinger

Børnehuset Måløv By Inklusionsprincipper og handlinger Børnehuset Måløv By Inklusionsprincipper og handlinger 1. Inklusion er et fælles ansvar fra politik til lokal handleplan Inklusionsarbejdet tager afsæt i den fælles strategi der er politisk vedtaget som

Læs mere

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen.

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen. 1 Værdibaseret ledelse gør det muligt for alle i organisationen at navigere efter fælles værdier i en i øvrigt omskiftelig verden. Gennem de fælles værdier bliver både ledere og medarbejdere i stand til

Læs mere

Anerkendelse Fællesskab Lyst til at lære INDSKOLINGEN

Anerkendelse Fællesskab Lyst til at lære INDSKOLINGEN Anerkendelse Fællesskab Lyst til at lære INDSKOLINGEN Kære elever og forældre I denne folder kan I læse om, hvordan vi organiserer og vægter undervisningen i indskolingen på Haldum-Hinnerup Skolen. Vi

Læs mere

Timring Læringscenter

Timring Læringscenter Timring Læringscenter HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn

Læs mere

Principper for fremme af trivsel og forebygning af mobning (Antimobbestrategi)

Principper for fremme af trivsel og forebygning af mobning (Antimobbestrategi) Principper for fremme af trivsel og forebygning af mobning (Antimobbestrategi) Formålet er at udvikle trygge børnefællesskaber med plads til alle. Fællesskaberne bygger på værdier, der er forpligtende

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING...

INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING... Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING... 3 HVAD GØR VI FOR AT FOREBYGGE MOBNING... 3 LÆRERNES

Læs mere

Politik for inkluderende læringsmiljøer

Politik for inkluderende læringsmiljøer Politik for inkluderende læringsmiljøer Kommunalbestyrelsen den 24. november 2011 Politik for inkluderende læringsmiljøer 1. Indledning: Inklusion kan anskues både ud fra en pædagogisk og en økonomisk

Læs mere

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 Mål for Gentofte Kommunes fritidsordninger 2005-2007 Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 August 2005 Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Publikationen kan hentes på Gentofte Kommunes

Læs mere

VELKOMMEN TIL ÅLHOLM SKOLE

VELKOMMEN TIL ÅLHOLM SKOLE Side 2 VELKOMMEN TIL ÅLHOLM SKOLE Børn er forskellige og de skal udfordres på forskellig måde. Det gør vi i s indskoling. Her er plads til alle, både når det gælder læring, og når det handler om at have

Læs mere

Inklusionsstrategi for Skanderup-Hjarup Forbundsskole

Inklusionsstrategi for Skanderup-Hjarup Forbundsskole Skanderup Hjarup Forbundsskole Dato 9. maj 2012 Sagsbehandler Johan Wentzel Helms Direkte telefon 79 79 77 92 E-mail jowh@kolding.dk Inklusionsstrategi for Skanderup-Hjarup Forbundsskole Skanderup-Hjarup

Læs mere

Samarbejde Værdier for personalet i Dybbølsten Børnehave: Det er værdifuldt at vi samarbejder

Samarbejde Værdier for personalet i Dybbølsten Børnehave: Det er værdifuldt at vi samarbejder amarbejde Værdier for personalet i ybbølsten ørnehave: et er værdifuldt at vi samarbejder viser gensidig respekt accepterer forskelligheder barnet får kendskab til forskellige væremåder og mennesker argumenterer

Læs mere

Fælles skolebeskrivelse. Tema 1: Læring og faglig udvikling

Fælles skolebeskrivelse. Tema 1: Læring og faglig udvikling Fælles skolebeskrivelse Skolebestyrelse, medarbejdere og ledelse har arbejdet med Fælles Skolebeskrivelse ved at finde eksempler fra praksis inden for de enkelte temaer. Desuden har man i nogle af temaerne

Læs mere

Vestfjendsskolens SFO - Firkløveren

Vestfjendsskolens SFO - Firkløveren SKABELON FOR MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO Navn på SFO Vestfjendsskolens SFO - Firkløveren Basisoplysninger Alderstrin/klassetrin omfattet af SFO: 0.kl.-3.kl. Antal børn i SFO en: 96 SFO ens normering:

Læs mere

Kongsbjergskolens sfo Mål og Indholdsplaner 2012/2013

Kongsbjergskolens sfo Mål og Indholdsplaner 2012/2013 Kongsbjergskolens sfo Mål og Indholdsplaner 2012/2013 Kongsbjergskolens SFO Mail.kongsbjergsfo@kolding.dk TLF. 1 29279264 Kongsbjergskolens SFOs Mål og indholdsplaner. Vi ønsker med vores mål og indholdsplaner

Læs mere

Anti-mobbestrategi for Risingskolen

Anti-mobbestrategi for Risingskolen Anti-mobbestrategi for Risingskolen Skolens kerneopgave Alle elever skal opleve personlig optimisme, og udvikle sig i fællesskaber Kerneværdier - skolens værdigrundlag som tager sit udgangspunkt i skolens

Læs mere

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI Ørnhøj Skole HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn (eller

Læs mere

Måløvhøj Skole TRIVSELSSTRATEGI

Måløvhøj Skole TRIVSELSSTRATEGI Måløvhøj Skole TRIVSELSSTRATEGI Måløvhøj Skole TRIVSELSSTRATEGI MÅLET MED VORES TRIVSELSSTRATEGI Måløvhøj Skole ønsker at fremme arbejdet med trivsel. Derfor har den lovpligtige antimobbestrategi ændret

Læs mere

Pædagogisk profil. for Myrens Fritidstilbud. Mål og indholdsbeskrivelse. Fritidstilbuddet skal skabe en mere sammenhængende

Pædagogisk profil. for Myrens Fritidstilbud. Mål og indholdsbeskrivelse. Fritidstilbuddet skal skabe en mere sammenhængende Mål og indholdsbeskrivelse Det betyder i Myren. I samarbejde med skolen bruger vi her LP-modellen. Her vægtes relationen mellem barn-barn og barn-voksen. Derfor er det vigtigt at vi med vores forskelligheder,

Læs mere

Notat vedr. operationalisering af kommunale mål for Folkeskolereformen

Notat vedr. operationalisering af kommunale mål for Folkeskolereformen Notat vedr. operationalisering af kommunale mål for Folkeskolereformen Nedenstående er Glostrup skoles bud på operationalisering og indikatorer på, at de kommunalt besluttede mål for implementering af

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse for Thomasskolens SFO Kanelen

Mål og indholdsbeskrivelse for Thomasskolens SFO Kanelen 06-05-2013 Mål og indholdsbeskrivelse for Thomasskolens SFO Kanelen Mål og indholdsbeskrivelse for Thomasskolens SFO Kanelen Forord Vi vil i denne indholdsbeskrivelse benytte Den Logiske Model som metode

Læs mere

Alle børn er alles ansvar

Alle børn er alles ansvar Alle børn er alles ansvar Trivselspolitik for Aars Skole Februar 2013 Gennem hele skoletiden på Aars Skole. vil vi -fremme elevernes sociale trivsel og modvirke mobning - skabe et godt gensidigt forhold

Læs mere

Rugvængets Skoles handleplan for inklusion

Rugvængets Skoles handleplan for inklusion Rugvængets Skoles handleplan for inklusion 1. Baggrund / sammenhæng Ballerup Kommune har vedtaget strategi for inklusion. Strategien gælder alle som arbejder med børn og unge i Ballerup Kommune. Det er

Læs mere

Starttrinnet - et sted med hjerterum

Starttrinnet - et sted med hjerterum Starttrinnet - et sted med hjerterum Indledning Starttrinnet er begyndelsen på et langt skoleliv. Det er en vigtig periode af skoleforløbet, hvor der skal skabes et godt forældresamarbejde, et solidt fagligt

Læs mere

Velkommen til Kongevejens Skole

Velkommen til Kongevejens Skole Velkommen til Kongevejens Skole På Kongevejens Skole arbejder vi for at give eleverne gode og meningsfyldte skoledage, hvilket er omdrejningspunktet for vores planlægning og udvikling. Vores pædagogiske

Læs mere

Sankt Helene Skole. SkoIestart og indskoling

Sankt Helene Skole. SkoIestart og indskoling Sankt Helene Skole SkoIestart og indskoling På Sankt Helene Skole har vi rullende skolestart og aldersblandet undervisning i indskolingen. Formålet er, at skabe bedre læring og trivsel. Indskolingen omfatter

Læs mere

SFO & Klub. Mål og indholdsbeskrivelse

SFO & Klub. Mål og indholdsbeskrivelse SFO & Klub Mål og indholdsbeskrivelse Revideret februar 2016 1 Indledning I 2009 blev lov om udarbejdelse af mål og indholdsbeskrivelser for SFO er en realitet, hvor formålet er at gøre det pædagogiske

Læs mere

Fælles mål for DUS. Vester Hassing. Indholdsfortegnelse. 1. Indledning 2. Hvem er vi? 3. Kerneområder 4. Pejlemærker

Fælles mål for DUS. Vester Hassing. Indholdsfortegnelse. 1. Indledning 2. Hvem er vi? 3. Kerneområder 4. Pejlemærker Fælles mål for DUS Vester Hassing Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Hvem er vi? 3. Kerneområder 4. Pejlemærker 1.Indledning DUS står for d et u dvidede s amarbejde. Vi er optaget af at skabe helheder

Læs mere

MINIGRUPPER I DAGINSTITUTIONER. Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats

MINIGRUPPER I DAGINSTITUTIONER. Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats MINIGRUPPER I DAGINSTITUTIONER Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats MINIGRUPPER Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats Vi vil skubbe til grænserne for fællesskabet for vi vil

Læs mere

Antimobbestrategi for Stjernevejskolen

Antimobbestrategi for Stjernevejskolen Antimobbestrategi for Stjernevejskolen Udarbejdet november 2011 revideret januar 2017 Formål: Elever på skolen skal leve op til skolens værdier, som de fremgår af skolens værdigrundlag. Som elev på skolen

Læs mere

Indhold: Formål og rammebeskrivelse 2 Samarbejdet om det skolestartende barn 3 Overgangspædagogik og skoleparathed...4 Beskrivelse af et barn i

Indhold: Formål og rammebeskrivelse 2 Samarbejdet om det skolestartende barn 3 Overgangspædagogik og skoleparathed...4 Beskrivelse af et barn i Indhold: Formål og rammebeskrivelse 2 Samarbejdet om det skolestartende barn 3 Overgangspædagogik og skoleparathed...4 Beskrivelse af et barn i overgang 5 Årshjul 7 Skoleparthed 14 Brobygning fællesplatform

Læs mere

SYDFALSTER SKOLE. Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO. SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik.

SYDFALSTER SKOLE. Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO. SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik. SYDFALSTER SKOLE Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik. SFO er en del af skolens virksomhed og arbejder under folkeskolelovens

Læs mere

Sunde og glade børn lærer bedre

Sunde og glade børn lærer bedre Sunde og glade børn lærer bedre Hvorfor og hvordan? Hvad er En Børneby er en samling af alle pasnings- og skoletilbud for børn fra 0-12 år. I Ørsted er det dagplejen, børnehaven Skovsprutten og Rougsøskolen

Læs mere

Fokus OMRÅDER. Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune

Fokus OMRÅDER. Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune 9 Fokus OMRÅDER Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner

Læs mere

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik Skolepolitik Silkeborg Kommunes skolepolitik 1 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den

Læs mere