Vækstmodelegenskaber

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vækstmodelegenskaber"

Transkript

1 anmarks Statstk MOEGRUPPEN Arbejdspapr* Grane Høegh 1. september 2008 Vækstmodelegenskaber Resumé: er kan kke herske tvvl om, at AAM bør have ønskværdge langsgtede egenskaber. ette papr undersøger om smple vækstmodelegenskaber kan gve AAM ønskværdge langsgtede egenskaber. Først rdses op hvlke langsgtsegenskaber smple vækstmodeller har. En af hovedegenskaber er en konstant lønkvote. Allerede dag er AAM stand tl at have smple vækstegenskaber, men det kræver, at alle sektorforskydnnger slås fra. er er altså en konflkt mellem konstant aggregeret lønkvote, sektorforskydnnger og en smpel model. Ønskes det, at kunne analysere effekter af sektorforskydnnger AAM, men ønskes dsse kke fremskrvnnger, så bør det være lettere at slå mekansmerne fra. Har man ntet ønske om, at analysere sektorforskydnnger AAM, så bør man overveje at gå over tl en 1-sektor-model. GRH01908 Nøgleord: Vækstmodel, egenskaber, lønkvote, CES, Cobb-ouglas, løn Modelgruppepaprer er nterne arbejdspaprer. e konklusoner, der drages paprerne, er kke endelge og kan vfre Fndret nden opstllngen af nye modelversoner. et henstlles derfor, at der kun cteres fra modelgruppepaprerne efter aftale med anmarks Statstk.

2 2 1. Indlednng et er utrolgt vgtgt, at en model som benyttes tl mellem- og langsgtede fremskrvnnger har gode langsgtede egenskaber. Vækstmodeller er bygget med det lange sgt for øje, så det kunne være nteressant at undersøge, hvordan dsse modeller er opbygget, og hvlke egenskaber de har. På denne baggrund kunne man overveje om AAM kan og bør ændres, så dens opbygnng og egenskaber mnder mere om de smple vækstmodellers. en første opgave er at klarlægge, hvlke egenskaber smple vækstmodeller har. Mt ndtryk er, at vækstmodeller er bygget op for på den smplest mulge måde at kunne efterleve nogle stlserede emprske kendsgernnger. Afsnt 2 tager udgangspunkt stlserede kendsgernnger nævnt Sørensen&Whtta- Jacobsen(2005) og ser på, om dsse stlserede kendsgernnger kan genfndes AAMs databank. e stlserede kendsgernnger kan opfyldes, så længe modellen gver en konstant lønkvote, en konstant opsparngskvote og en konstant real kaptalomkostnng. en smplest mulge model, som gver dette, er Solowmodellen, men mere fleksble modeller kan have samme smple egenskaber. ette blver berørt afsnt 3. I afsnt 4 vses det, at en effektvtetsudvdet CES-funkton, som den der fndes faktorblokken dag, sagtens kan gve en konstant lønkvote. ravet er blot, at teknologske fremskrdt skal knytte sg tl arbejdskraften, hvlket også er den måde fremskrvnnger med AAM foregår dag. Endvdere skal arbejdsudbuddet være konstant. Arbejdsudbuddet er fokus afsnt 5, der omhandler løndannelsen og den strukturelle ledghed en smpel vækstmodel. en strukturelle ledghed blver bestemt ud fra kompensatonsgraden, konkurrencegraden på faktormarkedet samt fagforenngens forhandlngsstyrke og medlemmernes rskoaverson mod ledghed, hvoraf de sdste typsk er svære at måle. For at få et konstant arbejdsudbud og hermed en konstant lønkvote, så skal alle dsse faktorer være konstante. AAM er en fler-sektor-model med forskellge lønkvoter sektorerne mellem 1. Her vl ændrnger forbrugssammensætnngen for eksempel fra ndustrvarer tl tjenesteydelser kun gve en konstant lønkvote, hvs forskellge ændrnger ved et tlfælde går ud mod hnanden. ette gør sg gældende, selvom lønkvoterne de enkelte sektorer er konstante, og hvad enten de har CES eller Cobb-ouglas produktonsfunktoner. Afsnt 6 beskæftger sg med dette, og vser udvklngen over td lønkvoter og andele af produktonen for landbrug, bygger, fremstllng, tjenester, offentlgt og resten. 1 I dette papr bruger jeg ordet sektorer for at beskrve de forskellge brancher og flere brancher lagt sammen. ette er standard ltteraturen. ette er modsætnng tl Natonalregnskabet, hvor ordet sektorer kun bruges om den offentlge vs. den prvate sektor.

3 3 Ændrnger forbrugets sammensætnng gver ændrnger produktonens sammensætnng og herved ændrnger den samlede lønkvote. ette leder tl konklusonen afsnt 7: Ønsker man en garanteret konstant aggregeret lønkvote, kræver det enten et komplet fravær af forbrugsforskydnnger eller en en-sektor-model. At få udenrgshandel og offentlg sektor modelleret hensgtsmæssgt er essentelt en model som AAM, men en smpel vækstmodel er der ngen udenrgshandel og den offentlge sektor køber hele sn produkton af den prvate sektor. og er perfekt kaptalmobltet kke uset og gver en eksogen rente fastsat udefra. sse emner blver behandlet afsnt 8. onklusonen gvet afsnt 9 er, at AAM allerede som den er dag kan generere de smple vækstegenskaber, men det tager ldt ndsats at få den tl det. V står altså overfor nogle valg, som må træffes. Ønsker v mulghed for at sektorforskydnnger kan påvrke økonomen, hvs kke kan v lge så godt lave AAM om tl en en-sektor-model 2. Ønsker man en model som dag, så må ndsatsen gå på at gøre den mere brugervenlg, og det skal være nemt at få modellen tl at få de smple vækstegenskaber. ette vl være et af fokuspunkterne det store forsmplngsprojekt af AAM. 2. Stlserede kendsgernnger og AAMs databank I Sørensen&Whtta-Jacobsen(2005) nævnes en del stlserede kendsgernnger. Tre af dem har særsklt nteresse for vækstmodelegenskaber; de er: 1. Over peroder af mere end 130 år, sandsynlgvs op tl 200 år, har mange vestlge lande og Nordamerka haft relatvt stabl årlg vækstrate BNP pr. ndbygger omegnen af 1,5-2 pct. 2. Under de lange peroder med relatvt konstante vækstrater BNP pr. arbejder har lønnens andel af BNP den typske vestlge økonom været relatvt konstant, og den gennemsntlge realløn for en arbejder har approksmatvt vokset med samme rate som BNP pr. arbejder. 3. Under de lange peroder med relatvt konstante vækstrater BNP pr. arbejder har restndkomstens andel og afkastraten på kaptal den typske vestlge økonom kke vst tegn på at have en trend, kaptaloutput ratoen har været relatvt konstant, og kaptalntensteten har approksmatvt vokset med samme rate som BNP pr. arbejder. Hvordan passer dsse 3 stlserede kendsgernnger overens med AAMs databank? 2 ette bygger på N04908 og N04908 om, at en aggregeret model rammer de aggregerede størrelser lge så godt som en dsaggregeret model.

4 4 Fgur 2.1. Vækstraten BNP pr. ndbygger pchya(fy/u) Fgur 2. BNP pr. ndbygger fy_15 fy/u 1975 fy_ Fgur 2.1 vser, at vækstraten BNP pr. ndbygger har fluktueret meget, men om den langsgtede vækstrate er stabl, er ldt svært at se. Fgur 2.2 vser BNP pr. ndbygger skrevet frem og tlbage fra 1980 med vækstrater på 2 og 1,5 pct. et kan ud fra denne fgur kke afvses, at der er en stabl vækstrate på mellem 1,5 og 2 pct. årlgt på langt sgt.

5 5 Fgur 2.3. ønnens andel af BNP yw1/y Fgur 2.4. Vækst realløn og BNP pr. arbejder pchya(lna1/pcp) 1980 pchya(fy/ua1) Om lønnens andel af BNP har været konstant er ldt svært at sge. er ser ud tl at være sket en stgnng de første 10 år af peroden, jf. fgur Fgur 2.4 vser, at reallønnen approksmatvt ser ud tl at have fulgt produktonen pr. arbejder, dog ser det ud tl at reallønsvæksten de første 10 år af peroden overstger væksten produktonen pr. arbejder, hvlket er spejlblledet af fgur Man kunne undersøge om dette skft kunne skyldes et fald antallet af selvstændge.

6 6 Fgur 2.5. Afkastraten yr1/n Fgur 2.6. Restndkomstens andel af BNP yr1/y Afkastraten har været volatl, men det kan kke afvses, at der har været et nogenlunde konstant nveau, jf. fgur 2.5. ermod ser det følge fgur 2.6 ud tl, at restndkomstens andel af BNP er aftaget de første 10 år af peroden, hvlket modsvarer stgnngen lønnens andel.

7 7 At, /-forholdet har været konstant, er følge fgur 2.7 kke specelt overbevsende. et kunne se ud som om, at der var sket et skft tl et ldt lavere /-forhold starten af 1980 erne, men gen kommer det an på, hvad det lange sgt er. Fgur 2.8 vser, at bortset fra denne perode starten af 1980 erne, så har der været en pæn sammenhæng mellem vækstraten kaptalntensteten og BNP pr. arbejder. Fgur 2.7. /-forholdet n1/y Fgur 2.8. Vækstraten kaptalntensteten og BNP pr. arbejder (pchya(n1/ua1)) 1980 (pchya(y/ua1)) Om de stlserede kendsgernnger er overholdt afhænger af, hvor lang en perode der betragtes. Betragtes en 40-årg perode anmark, så ser der ud tl, at der er sket nveau-skft. Aflønnngen tl arbejdskraft ser ud tl at være steget fra og /-forholdet ser ud tl at være faldet fra uden at være steget tl gamle nveau gen. onklusonen må være, at de stlserede fakta hverken kan understøttes eller forkastes af AAMs databank.

8 8 3. Egenskaber for en smpel vækstmodel Uanset om de stlserede kendsgernnger kan understøttes af AAMs databank peroden , så kan det jo ønskes at fremskrve med sådanne egenskaber den samlede model. En smpel vækstmodel har en type arbejdskraft og en type kaptal. Endvdere har den mest smple vækstmodel en Cobb-ouglas produktonsfundkton, og den mest smple vækstmodel er en Solow-model med konstant opsparngskvote 4. I Solowmodellen med Cobb-ouglas produktonsfunkton vokser kaptalntensteten, fn/ua, BNP pr. arbejder, f/ua, forbruget pr. arbejder fcpu/ua, og reallønnen, lna1/pcpu, alle med samme eksogent fastsatte vækstrate. Renten, nflatonsraten og afskrvnnger er konstante. Hermed er kaptalomkostnngerne konstante, mens reallønnen udvkler sg proportonalt med /-forholdet altså er lønkvoten konstant. Ovenstående Solowmodel er altså den smplest mulge model, som gver smple vækstegenskaber, men en mere komplceret model vl sagtens med de rette antagelser om eksogene varabler kunne have lgnende egenskaber. Hvs en sådan mere komplceret model kan klare sg bedre på kort og mellemlangt sgt og/eller gve mere realstske multplkatorer, så er det måske det ekstra krudt værd. I en smpel vækstmodel er BNP gvet ved: =, (3.1) ( ) hvor er kaptal og arbejdskraft. Arbejdskraften aflønnes med lønnen w, mens kaptalen aflønnes med usercost r og realproft π. Materaler påvrker kke BNP, altså er der kke nogen substtuton mulg mellem henholdsvs materaler og kaptal og arbejdskraft. ette kan skyldes, at materaler og anden produkton er perfekte komplementer, jf. blag A. sten over stlserede kendsgernnger kan uden tab af generaltet reduceres tl: log =υ (3.2) w log = 0 (3.3) 4 I en Ramsey-model med en Cobb-ouglas produktonsfunkton er opsparngskvoten, jf. Barro&Sala--Martn(1999) på langt sgt gvet ved: * * * * * pchya( Ua ) + bfnv + gtfp s = * * bfnv + g θ + ρ TFP hvor s er opsparngskvoten, er kaptalapparatet, er BNP, pchya(ua) er befolknngsvæksten, bfnv er afskrvnngsraten, g er TFP-væksten, mens θ og ρ er parametre, som afspejler * TFP relatv rskoaverson og tdspræferenceraten. Ponten er, at med konstant befolknngsvækst, afskrvnngsrate, TFP-vækst og parametre nyttefunktonen, så er opsparngskvoten konstant. Altså kan v benytte Solow-modellens smple vækstegenskaber, som benchmark for både den og Ramsey, hvlket er de mest benyttede smple vækstmodeller.

9 9 π log + r = 0 hvor < υ < 0.02, hvlket medfører: r +π log = log = 0 log ( w) log = = υ (3.4) (3.5) (3.6) I en 1-sektor model kan dsse krav mulgvs synes rmelge, men der vl være problemer med at få dem overholdt en realstsk flersektor model. et første krav kan overholdes, så længe det er en model med eksogen vækst. Herved kan der lægges effektvtetsgevnster nd, således at økonomen vokser med denne vækstrate. I en fler-sektormodel skal man dog enten holde tungen lge munden eller antage ens vækstrater for alle sektorer for at få denne konstante effektvtetsvækst. Problemet en fler-sektormodel er den konstante lønkvote. Har forskellge sektorer forskellge optmale lønkvoter, og sker der sektorforskydnnger, så vl lønkvoten alt andet lge rykke sg. Så de tre krav, modellen skal kunne overholde, er en konstant vækst BNP/arbejder, en konstant lønkvote, og en konstant real kaptalomkostnng. Endelg skal den også en lukket økonom kunne overholde kravet om en asymptotsk konstant opsparngskvote. 4. Cobb-ouglas vs. CES og lønkvoten En effektvtetsudvdet CES-funkton er gvet ved: ( ) ( 1 α ) ( ) /( 1) 1/ ( 1)/ 1/ ( 1)/ = A α e + e (4.1) hvor er produktonen, er kaptal, er arbejdskraft, A er en produktvtetskoeffcent (som kke kan dentfceres sammen med e og e og derfor normalt normalseres tl 1), α er en fordelngsparameter, er substtutonselastcteten, e er en effektvtetstrend knyttet tl kaptalapparatet, og e er en effektvtetstrend knyttet tl arbejdskraften. En Cobb-ouglas produktonsfunkton er et specaltlfælde af CES-funktonen, hvor = 1. en store ulempe ved Cobb-ouglas funktonen er, at den rent emprsk er mere restrktv. en tlsger, at når den relatve prs på kaptal stger med 1 pct., så falder den relatve efterspørgsel efter kaptal med 1 pct. Rent emprsk måles substtutonselastcteten noget lavere. ette tlsger, at restrktonen = 1 både vl gve dårlgere forecast og msvsende margnale egenskaber. ønkvoten kan jf. blag B skrves som:

10 10 ( 1 α ) ( 1 α ) α ( / ) ( + 1)/ w = e e (4.2) Antag et øjeblk, at der kke fndes vrdende trender. et vl sge e = e. For > 1 går lønkvoten mod 0, når / går mod uendelg, og for < 1 går lønkvoten mod 1, når / går mod uendelg. ette benyttes Sørensen&Whtta-Jacobsen(2005) som et argument for at sætte = 1. ette er argumentet for, at der vækstltteraturen typsk benyttes Cobb-ouglas stedet for CES-funktoner. For med Cobb-ouglas er v pr. defnton skret en konstant lønkvote, hvlket er den store fordel ved Cobb-ouglas. et er dog også mulgt at få en konstant lønkvote og konstant /-forhold med CES-teknolog. Blag C vser, at følgende krav skal være opfyldt: 1. aptalapparatets effektvtetsndeks skal være konstant. 2. Usercost skal følge den generelle prsudvklng. 3. ønnen skal vokse proportonalt med arbejdskraftens effektvtet. Ad 1: Et rmelgt spørgsmål er selvfølgelg, om de hstorske effektvtetsgevnster ser ud tl at have knyttet sg alene tl arbejdskraften. ette afhænger selvfølgelgt af de estmerede parametre. Generelt er det uskk at fremskrve med andre antagelser end dem, der estmeres på. Restrktonen, at bnde effektvtetstrenden på kaptal tl at være konstant kan testes, men vl højst sandsynlgt blve afvst emprsk for mndst en sektor. Spørgsmålet er så, om man vl lade empren råde eller allgevel gennemføre restrktonen. Ad 2: onstante reale kaptalomkostnnger kræver 5 : Afskrvnngsraten holdes konstant. Renten holdes konstant. Inflatonsraten holdes konstant. a afskrvnngsraten er eksogen, så er den nem nok at holde konstant. Renten er prakss eksogent gven, mens nflatonsraten er endogen. og er det mulgt at få en langsgtet stabl nflaton. ette kræver blot, at mportprserne og afgfterne følger denne nflatonsrate samtdg med at dette gver fuld gennemslag på lønnnger og andre prser altså en homogentetsantagelse, som allerede gælder AAM dag. Ad 3: Er arbejdsudbuddet konstant, så vl dette punkt være trvelt opfyldt. e fleste smple vækstmodeller har eksogent arbejdsudbud, men selv på langt sgt er det ønskværdgt, at arbejdsudbuddet AAM påvrkes af f.eks. kompensatonsgraden. Er de faktorer, som påvrker arbejdsudbuddet konstante ja, så vl arbejdsudbuddet også være konstant og de smple egenskaber er reddet. ette er det smple kke underbyggede argument. Afsnt 5 udleder arbejdsudbuddet og vser, hvlke antagelser, der vl gve, at lønnen følger effektvtetsndekset. 5 Normalt er det nok at holde realrenten og kke både rente og nflatonsraten konstant, men modellen er nflatonsleddet vægtet nedad. ette gver en vs asymmetr og betyder, at det faktsk kke er realrenten, som ndgår usercost.

11 11 ravene tl den konstante lønkvote med CES-teknolog er udledt på baggrund af fuldkommen konkurrence. I blag vses, at præcs de samme betngelser er gældende under monopolstsk konkurrence 6. Eneste forskel er en mark-up som påvrker nveauet, men kke elastcteterne. I AAM er produktonsfunktonen kke en 2-faktor produktonsfunkton med arbejdskraft og kaptal. et nderste nest er arbejdskraft og masknkaptal, mens det næste nest har energ, det næste har bygnngskaptal og det yderste har andre materaler. et yderste nest med materaler er eontf altså kan v se bort fra det, da materaler trækkes fra produktonsværden for at få BNP jf. blag A. Tlbage er en 4-faktor produktonsfunkton, hvor energ skal trækkes fra for at få BNP, og det er kke engang det yderste led. For at få en konstant lønkvote en sådan model kræves ldt flere restrktoner end en 2- faktormodel. og er restrktonerne meget ntutve. En tlstrækkelg restrkton er, at alle de effektvtetskorrgerede prser skal stge samme takt, hvlket er vst blag E. For konstante reale kaptalomkostnnger svarer dette tl at sætte effektvtetsndeksene tl nul for maskn- og bygnngskaptal. en smplest mulge model har alene en effektvtetstrend på arbejdskraft. Altså skal følgende yderlgere krav være opfyldt: 4. Energens effektvtetsndeks skal være konstant. 5. Energomkostnngerne skal følge den generelle prsudvklng. 6. Bygnngernes effektvtetsndeks skal være konstant. 7. Byggeomkostnngerne skal følge den generelle prsudvklng. 8. Materalernes effektvtetsndeks skal være konstant. 9. Materaleomkostnngerne skal følge den generelle prsudvklng. Ovenstående mplcerer: aptalntensteten for maskner vokser takt med reallønnen, som vokser takt med BNP pr. arbejder. aptalntensteten for bygnnger vokser takt med reallønnen, som vokser takt med BNP pr. arbejder. Energforbruget vokser takt med reallønnen, som vokser takt med BNP pr. arbejder. Materale forbruget vokser takt med reallønnen, som vokser takt med BNP pr. arbejder. Rmelgheden ovennævnte kan ses på baggrund af data, hvlket dog kke vl blve gjort dette papr 7. onklusonen er, at man kan opnå smple vækstegenskaber med en CESteknolog. et kræver blot, at man har arbejdskraftudvdende teknologsk 6 En vgtg ponte her er, at produktvtetsforbedrnger MP slår fuldt ud lønnen. ette er modstrd med MOW Forskellen skyldes, at MOW30103 tages de alternatve prser (her P og MOW30103 q) for gvne. Hermed analyseres et effektvtetsstød tl blot en blandt mange vrksomheder og kke et dentsk effektvtetsstød tl samtlge vrksomheder ndenfor branchen. 7 Rent modelteknsk kunne man tænke sg, at byggeomkostnngerne bestod af to komponenter land og bygnng. Omkostnngen tl land kunne tænke sg at stge mere end de øvrge omkostnnger samfundet gvet land er en knap resurse. enne modellerng kan gve problemer for lønkvoten.

12 12 vækst, ensartet prsudvklng og et konstant arbejdskraftudbud næste afsnt vl gå detaljer med hensyn tl det sdste punkt. 5. Arbejdsudbuddet Vækstmodeller er også kendetegnet ved, at ledgheden lgger på det strukturelle nveau, som typsk er bestemt ved en fagforenngsmodel eller en effcenslønmodel. Begge typer af modeller er beskrevet Sørensen&Whtta- Jacobsen(2005). Fagforenngsmodellen gver også den strukturelle ledghed, som en funkton af kompensatonsgraden, men her spller også andre faktorer nd. ette - sammen med den kendsgernng, at fagforennger anmark er godt organseret, dækker en stor del af arbejdsstyrken og er drekte nvolveret lønforhandlngerne gør fagforenngsmodellen tl den foretrukne model for dansk økonom. erfor vl jeg det følgende beskæftge mg med denne 8. Vrksomhederne er gen kendetegnet ved monopolstsk konkurrence. e har rght to manage dvs. de kan fastsætte beskæftgelsen. Vrksomhederne fastsætter deres prser ud fra et mark-up over deres omkostnnger, når prserne stger, så falder efterspørgslen, og den samlede beskæftgelse er herved en funkton af lønnen, hvor en højere løn gver lavere beskæftgelse. Vrksomhedernes mplctte arbejdsefterspørgsel er udledt blag. Fagforenngen prøver at optmere dens medlemmers velfærd, og den er klar over, at en højere løn gver lavere beskæftgelse. en prøver at maksmere overskuddet fra lønnen forhold tl den løn dens medlemmer alternatvt kan få, hvlket er højere jo mndre arbejdsløsheden branchen er. ønnen fastsættes ud fra mange decentrale lønforhandlnger mellem fagforennger og vrksomheder. På grund af symmetr ndenfor branchen, når de dog frem tl samme løn. Rent teknsk er lønnen allerede fastsat på faktormarkedet og kan kke påvrkes af arbejdsudbuddet jf. blag F. et som mplct blver fastsat på arbejdsmarkedet under lønforhandlngerne er den strukturelle ledghed. Udlednngen af den nverse arbejdsudbudskurve og den strukturelle ledghed kan ses blag G. 8 Effcenslønmodellen går kort forklaret ud på, at arbejderne har dsnytte af at arbejde hårdt. e vl kun arbejde hårdt, hvs de står tl at tabe noget ved at blve fyret. Jo mere de står ved at tabe, jo hårdere vl de arbejde for kke at rckere at blve fyret. et, de taber ved at blve fyret, er deres nuværende løn mnus deres forventede alternatve løn. eres forventede alternatve løn er lg beskæftgelsesraten gange den gennemsntlge løn plus arbejdsløshedsraten gange arbejdsløshedskompensatonen. Er der ngen arbejdsløshed, så vl dentske vrksomheder under monopolstsk konkurrence kke kunne tjene penge, da ngen vl arbejde. un med en vs porton arbejdsløshed er det forventede tab ved at blve fyret så stort, at vrksomhederne kan løbe rundt. Jo større kompensatonsgraden er, jo større arbejdsløshed er det nødvendgt at have. Altså er den strukturelle ledghed gvet ud fra kompensatonsgraden og en konstant, som afspejler dsnytten af at arbejde.

13 13 en strukturelle ledghed afhænger: 1. Negatvt af fagforenngens rckoaverson/vægt på beskæftgelse. Højere rckoaverson og mere vægt på beskæftgelse får fagforenngerne tl at sænke deres lønkrav og hermed sænkes den strukturelle ledghed. 2. Postvt af fagforenngernes forhandlngsstyrke. Jo stærkere fagforenngerne er jo højere lønkrav får de presset gennem og jo større blver den strukturelle ledghed. 3. Negatvt af substtutonselastcteten. Højere substtutonselastctet gver større substtuton tl kaptal ved højere løn, hvlket dæmper fagforenngernes lønkrav og hermed den strukturelle ledghed. 4. Negatvt af konkurrencegraden på produktmarkedet. Højere konkurrence gver større prsfølsomhed, hvlket får fagforenngerne tl at moderere sne lønkrav. Hermed falder den strukturelle ledghed. 5. Postvt af kompensatonsgraden. Højere kompensatonsgrad øger alternatvlønnen og hermed fagforenngernes lønkrav og den strukturelle ledghed. 6. Negatvt af lønkvoten. Jo større lønkvoten er, jo mere ændrer omkostnngerne og prserne sg, når lønnen stger, hvlket betyder, at højere lønkrav gver større udslag ledgheden. Hermed sænker fagforenngerne deres lønkrav, når lønkvoten er høj, hvlket sænker den strukturelle ledghed. Skal lønkvoten være konstant så kræver det, at den strukturelle ledghed og hermed arbejdsudbuddet er konstant, hvlket gen kræver, at alle seks ovenstående punkter holdes konstante. Fagforenngens rckoaverson og forhandlngsstyrke er kke umddelbart observerbare parametre. e vl derfor AAM kun ndgå mplct, som konstante parametre, og er derfor pr. konstrukton konstante. Substtutonselastcteten er estmeret faktorblokken og er også antaget konstant. Altså rykker de første tre punkter kke ved arbejdsudbuddet over td. onkurrenceevnen på produktmarkedet blver gvet ud fra proftgraden, hvlket også gver mark-up på markedet. og er data her kke nødvendgvs af en kvaltet, så man har lyst tl at nkludere dem en relaton for den strukturelle ledghed. ompensatonsgraden er en datamæssg velafdækket størrelse og varerer over td. Benyttes CES-teknolog, så vl hstorske ændrnger kompensatonsgraden have bdraget tl ændrnger lønkvoten. Ved fremskrvnnger undgås forskydnnger lønkvoten dog ved også at holde kompensatonsgraden konstant. ønkvoten påvrker arbejdsudbuddet. For at få uændret lønkvote skal man have uændret arbejdsudbud og for at få uændret arbejdsudbud skal man have uændret lønkvote. Så holdes konkurrencegraden og kompensatonsgraden konstant, så vl også lønkvoten være konstant.

14 14 onklusonen må være, at er fokus på fremskrvnnger, så kan en model med CES-teknolog sagtens have smple vækstmodelegenskaber med konstant lønkvote og /-forhold. et kræver blot, at teknologen er arbejdskraftudvdende, alle produktonsomkostnnger ekskl. løn følger den generelle prsudvklng dvs. afskrvnngsraterne, den nomnelle rente og nflatonstakten holdes konstant, samt at konkurrencegraden og kompensatonsgraden skal holdes konstante. Er fokus dog den hstorske udvklng og/eller margnale egenskaber, så fås kun en lønkvote fuldstændg upåvrket af stød tl kompensatonsgraden, realrente mv. ved at have en Cobb-ouglas produktonsfunkton. 6. ønkvoten en flersektormodel Selv med CES-funktoner er det mulgt, at hver sektor har en konstant lønkvote. sse lønkvoter vl dog kke være ens, da nogle sektorer vl være mere løntunge end andre. For eksempel vl servcesektoren være mere løntung end landbrugssektoren. En øget efterspørgsel efter servceydelser vl få servcesektoren tl at stge relatvt tl blandt andet landbrug, da servcesektoren har en højere lønkvote, så vl dette få den aggregerede lønkvote tl at stge. er er rent hstorsk sket et skft først fra landbrug tl servce. Umddelbart er der ntet, der tyder på, at denne udvklng kke vl fortsætte. et kan lægges nd modellen som et efterspørgselsskft mod servceydelser, som sker gradvs med, at ndkomsten øges. Hermed vl enten produktonen eller prsen på servceydelser øges. a servceydelser er løntunge vl en højere realløn forøge den relatve prs. en øgede efterspørgsel vl altså både få lønnen tl at stge og rykke arbejdskraft over tl servcesektoren. Mndre arbejdskraft de kaptalntensve sektorer vl få kaptalapparatet tl at mndskes. Altså er lønnen steget og kaptalapparatet mndsket begge dele øger lønkvoten over td. Med fr kaptalbevægelghed kan der nvesteres lande med mere kaptalntensv produkton, så dette er kke strd med konstant opsparngskvote. Servceydelser kan have en højere prs, da de kun rnge grad er truet af konkurrence fra udlandet.

15 15 Fgur 6.1. ønkvoter landbrug, fremstllng og tjenester bywa1 bywq bywn Fgur 6.2. ønkvoter bygger, offentlgt og rest bywb1 bywr bywo Fgur 6.1 og 6.2 vser lønkvoterne for henholdsvs landbrug, fremstllng, tjenester, bygger, offentlgt og rest. Især offentlgt og bygger men også fremstllng og tjenester - har høje lønkvoter, mens landbrug og rest har lave lønkvoter. er er sket en stgnng lønkvoten for tjenester og sær landbrug, mens der er sket et fald for restgruppen.

16 16 Fgur 6.3 og fgur 6.4 vser, at produktonens andel landbrug, ndustr og bygger er faldet, mens den er steget for tjenester, offentlgt og øvrgt. Fgur 6.3. Andel af produkton landbrug, fremstllng og tjenester (xa/x) (xq/x) 1975 (xn/x) Fgur 6.4. Andel af produkton bygger, offentlgt og rest (xb/x) (x-xa-xn-xq-xb-xo)/x 1980 (xo/x) Alt alt må konklusonen være: 1. er er store forskelle lønkvoterne mellem de forskellge grupper. 2. For de enkelte større undergrupper har lønkvoten kke været konstant. er er de sdste år sket en meget stor stgnng lønkvoten landbruget, og et generelt fald lønkvoten for restgrupperne, og en gldende stgnng for tjenester. 3. e relatve størrelser af de forskellge undergrupper har kke været konstante. Produktonens andel landbrug, ndustr og bygger er faldet, mens den er steget for tjenester, offentlgt og øvrgt

17 17 4. e forskellge bevægelser er stort set gået ud mod hnanden, da den samlede lønkvote har været nogenlunde konstant. Ønsker man en konstant aggregeret lønkvote, så må man enten have en ensektor-model evt. en hvor produktonen deles ud med nøglefordelngsnøgler på undergrupper. Alternatvt skal man have: 1. Samme produktvtetsstgnnger alle sektorer. 2. onstante produktonsandele for sektorer svarende tl samme efterspørgselsstgnnger for alle varekomponenter. 3. onstante lønkvoter for alle sektorer. Ovenstående har kke været gældende hstorsk, men alternatvet med at tlrette ad hoc tl man rammer er en uoverskuelg opgave. Alternatvt holder man de enkelte sektorers lønkvoter konstante og accepterer, at sektorforskydnnger forårsager ændrnger den aggregerede lønkvote. En vgtg ponte er, at den stlserede kendsgernng, at lønkvoten har været konstant bygger på, at forskellge forholdsvs uafhængge faktorer har trukket hver sn retnng og er gået ud mod hnanden. et er dog observeret for en række lande over en længere årrække. Umddelbart ser det tlfældgt ud, og mekansmen, der skrer den konstante aggregerede lønkvote, er kke gvet nogen model jeg kender tl. erfor er det måske kke oplagt at fastholde, at den aggregerede lønkvote også fremtden for enhver prs skal holdes konstant. 7. Samspl mellem forbrug og produkton I AAM er produktonen gvet ud fra efterspørgslen, som består af prvat forbrug, offentlgt forbrug, nvesternger og eksport fratrukket mport. For hvert enkelt af dsse aggregerede efterspørgselskomponenter er der en flersektor-model mulghed for, at der sker forskydnnger fra en underkomponent over tl andre. I dette papr fokuseres på forbruget, men flere af ponterne kan gå gen hos andre efterspørgselskomponenter. Tl hver forbrugskomponent knytter der sg nput fra flere forskellge sektorer. For eksempel har servceydelser et stort nput fra tjenestebrancherne. I afsnt 6 så v, at ændrnger produktonsandelene mellem sektorer gver anlednng tl en ustabl lønkvote. Ændrnger forbrugssammensætnngen vl forårsage ændrnger produktonsandelene.

18 18 Fgur 7.1 og 7.2 vser andelen af forbruget, som går tl fødevarer, ndustrvarer, tjenester, bolg, køretøjer og energ. Fødevarer har gennem hele peroden udgjort en stadg faldende andel af budgettet, samtdg med at tjenester og bolg udgør en stadg større andel. Andelen tl ndustrvarer er faldet ldt, mens andelen tl køretøjer og energ har været omtrent konstant. En vdere analyse som GRH10807 vser, at dsse forskydnnger kke kun skyldes forskelle de relatve prser. er har altså været et grundlæggende efterspørgselsskft over td. Fgur 7.1. Andel af forbrug tl fødevarer, ndustrvarer og tjenesteydelser (cn+cf)/c_pu (Cs+Ck+Et)/c_pu (c+cv)/c_pu Fgur 7.2. Andel af forbrug tl bolg, køretøjer og energ c_hu/c_pu ce/c_pu 1980 (c_bu+cg)/c_pu en eneste måde, man kan skre, at produktonsandelene er konstante, og herved at lønkvoten er stabl, er ved at holde forbrugsandelene konstante. Herved udelukker man, at tendensen tl større efterspørgsel efter tjenesteydelse og lavere efter fødevarer fortsætter.

19 19 I den nuværende modelverson er den eneste måde, man kan udelukke ændret forbrugssammensætnng, at eksogensere alle forbrugskomponenter. I GRH10507 og GRH27N07 beskrves et nyt forbrugssystem, som gør det mulgt at veksle mellem en model med efterspørgselsforskydnnger og en uden. Hermed er det kke nødvendgt at lægge forbrugskomponenterne eksogent nd. Man kan gå fra den fulde model på kort sgt tl en med konstante forbrugsandele på langt sgt og tlbage tl det mere detaljerede system ved multplkatorekspermenter. Ønsker man en model med konstante forbrugsandele og konstante produktonsandele, så er spørgsmålet, om man overhovedet behøver flere sektorer tl at beskrve udvklngen det aggregerede forbrug og den aggregerede produkton og beskæftgelse. Hvs man efter nogle år kun er nteresseret aggregerede størrelser, og en smpel en-sektor-model gver samme resultater, som en fler-sektor-model tvunget tl at opfylde de smple krav, så burde man måske vælge denne en-sektor-model. an nudsen er øjeblkket gang med at undersøge mulgheden for at udskfte AAM med en en-sektor-model på langt sgt. Indtl vdere ser det ud tl, at de aggregerede forecast-egenskaber er de samme som for en fler-sektormodel, jf. N01908 og N et problematske er overgangen fra flere sektorer på kort sgt tl en sektor på langt sgt. Samtdg udelukker en ensektor-model mulghed for sektor-analyser, og man kan kke tage højde for, hvordan en ændret forbrugssammensætnng vl smtte af på produktonen. Tl gengæld er man fr for at restrktere forbrugssammensætnngen for at få en konstant lønkvote. 8. Udenrgshandel og den offentlge sektor en typske smple vækstmodel beskrver en lukket økonom 9, men det er forholdsvs smpelt at udvde den tl at nkludere perfekt kaptalmobltet. ette betyder, at renten kke fastsættes ud fra den ndenlandske opsparng, men dermod ud fra en nternatonal fastsat rente. Hermed svækkes opsparngskvotens betydnng. Faktsk varehandel er kke fokus for smple vækstmodeller. og vl det være mulgt at få koblet en model for udenrgshandel op på en smpel vækstmodel. Hvordan, man gør dette, så egenskaberne ved den smple vækstmodel er uændret, er et stude værd. Umddelbart kunne man hente nspraton fra REAM, der som AAM benytter en Armngtonmodel. Er mportndholdet for nvesterngerne anderledes end mportndholdet for den prs lønnen holdes op mod for at måle reallønnen, så vl et ændret ndenlandsk prsnveau kunne smtte af på den reale kaptalomkostnng og hermed på reallønnen jf. blag F. Effekten ser dog ud tl at være relatv begrænset. 9 I en lukket økonom kræves en asymptotsk konstant opsparngskvote, hvordan dette kan opnås er beskrevet blag G.

20 20 Med hensyn tl den offentlge sektor, så antages en smpel vækstmodel, at al produkton foregår den prvate sektor. Hermed er offentlgt forbrug blot forbrug købt af det offentlge den prvate sektor. I en model med fokus på den offentlge sektor er det mulgvs en dé at ændre dette tl, at der fndes faktsk offentlg produkton. Igen kunne man se om modellerngen REAM kunne benyttes som skabelon. Et problem er, at den offentlge sektor pr. defnton kke oplever effektvtetsforbedrnger. Hermed er der en model med en offentlg sektor både et potentelt problem med at få konstante vækstrater og med at få konstante lønkvoter. 9. onkluson I papret er nogle stlserede kendsgernnger fra vækstltteraturen blevet oprdset. Blandt de vgtgste er, at vækstraten er stabl 1½-2 pct. om året, samt at lønkvoten, /-forholdet og de reale usercost er konstante. e stlserede kendsgernnger stemmer overens med en smpel en-sektor Solow-model med en Cobb-ouglas-produktonsfunkton. Jeg har vst, at man ved at knytte effektvtetstrenden tl arbejdskraften kan få samme resultater med en CES-funkton. og vl en fler-sektor-model, hvad enten den har Cobb- ouglas- eller CES-produktonsfunktoner kke nødvendgvs gve en konstant aggregeret lønkvote. et kræver, da lønkvoten kke er ens alle sektorer, at der kke forekommer sektorforskydnnger, hvlket gen kræver, at der kke forekommer forskydnnger efterspørgselssammensætnngen. Som AAM er formuleret dag er det mulgt at få de smple vækstegenskaber frem ved en kørsel og endda uden at skulle benytte de store justerngsled. et kræver dog, at forbrugssystemet eksogenseres, og at en række eksogene varabler fastsættes hensgtsmæssgt. For eksempel skal der kun knyttes produktvtetsvækst tl arbejdskraft, den skal være ens for alle brancher, efterspørgselsmønstret skal være uændret, afskrvnngsraterne skal være konstante, de udenlandske prsstgnnger skal være ens for underkomponenter osv. Alt alt kortsluttes alle faktorer, som kan gve sektorforvrdnnger. AAM kan altså allerede dag mme smple vækstmodeller. Problemet er, at AAM kke umddelbart er bygget med dette formål for øje, og derfor kan den være ldt tung at danse med. Hermed er projektet om de smple vækstmodelegenskaber meget tæt knyttet tl projektet om en forenklng af AAM. Før forenklngsprojektet rgtg går gang, skal man beslutte sg for, hvor hellgt smple vækstmodelegenskaber er. Er en konstant aggregeret lønkvote et must eller er det blot nødvendgt at have en model, som er så smpel, at man kan overskue, hvorfor lønkvoten rykker sg. Med konstante lønkvoter på de enkelte sektorer, så vl forskydnnger lønkvoten alene skyldes forskydnnger produkton fra sektorer med forskellge lønkvoter. ette kan hvs antallet af sektorer er begrænset nemt dentfceres og er vel kke nødvendgvs en dårlg

21 21 egenskab for modellen. Hvs der kun var tre store sektorer: fremstllng, tjenester og bygger samt nogle mndre udsklte særlge brancher, så burde det være mulgt at overskue. Man skal også beslutte sg for, om man overhovedet er nteresseret effekter af sektorforskydnnger. Hvs man kke er, så kan man lave AAM om tl en ensektor-model. Eventuelt kan man dele produktonen ud på underkomponenter efter smple nøgler, så man stadg kan tjekke, at de enkelte underkomponenter summer. Er man nteresseret effekter af sektorforskydnnger på kort sgt eller ved multplkatorekspermenter, så blver man nødt tl at have det nde modellen. Eftersom det modellen dag er nødvendgt at eksogensere forbrugssystemet for at få smple vækstegenskaber på langt sgt, så kan det kke benyttes tl multplkatorekspermenter. og er der GRH27N07 forklaret, hvordan et nyt forbrugssystem kan håndtere dsse problemer. Ønsker man en model med smple langsgtsegenskaber, men som samtdg tager højde for sektorforskydnnger på kort sgt og ved multplkatorekspermenter er det mulgt allerede med ndførelse af det nye forbrugssystem. en store udfordrng er at gøre det nemt, da det dag er en stor opgave for uerfarne brugere at få de smple egenskaber frem.

22 22 tteraturlste Barro, Robert J. og Xaver Sala--Martn(1999), Economc Growth, McGraw- Hll. Høegh, Grane (2007a), Sktse tl et smpelt nestet forbrugssystem, GRH10507, Høegh, Grane (2007b), Estmaton af det nye forbrugssystem, GRH Høegh, Grane (2007c), ogebog tl fleksble CES-systemer, GRH27N7. nudsen, an (2008a), Sammenlgnng af faktorblok og aggregeret produkton for prvate byerhverv, N nudsen, an (2008b), Estmaton af aggregeret produktonsfunkton for prvate byerhverv, N Sørensen, Peter Brch og Hans Jørgen Whtta-Jacobsen (2005), Introducng Advanced Macroeconomcs, McGraw-Hll Educaton. Werner, Morten (2003), En forhandlngsmodel for løndannelsen, MOW30103.

23 23 Blag A: En smpel model med materaler I en vækstmodel er produktonsfunktonen gvet ved: X = X,, M (10.1) ( ) hvor er kaptal, arbejdskraft og M er eventuelt andre nputs. e samlede omkostnnger er gvet ved: C = w + r + p M (10.2) hvor w er løn, r er usercost tl kaptal og M M p er prsen på materaler. For en beregnng af BNP,, skal materaler trækkes fra: = X M (10.3) Er produktonsfunktonen eontf, så kan den skrves som: µ X = MIN F (, ), µ M µ 1 (10.4) Så kan BNP skrves som: = µ M M = µ 1 M = F, (10.5) ( ) ( )

24 24 Blag B: Udlednng af lønkvote med CES-produktonsfunkton Margnalproduktet af arbejdskraft gvet ved: MP = α e (10.6) ( ) 1/ ( 1)/ 1/ 1 Beskæftgelsen fastsættes således, at lønnen, w, blver lg med margnalproduktet af arbejdskraften, MP 10 : w = MP (10.7) Hermed fås beskæftgelsen som: 1 ( α ) 1 = e w (10.8) Altså er lønsummen gvet ved: 1/ ( 1 α ) ( ) w = e = α ( 1) / ( 1)/ ( 1 α )( e) ( e ) + ( 1 α )( e ) ( 1)/ ( 1)/ og lønkvoten kan skrves som: w 1 = ( 1 α ) ( 1) / 1 α e / e + 1 ((( ) ( )) ) (10.9) (10.10) 10 ette gælder under fuldkommen konkurrence. Resultaterne er robuste overfor andre former for konkurrence, som for eksempel monopolstsk konkurrence som AAM, jf. blag.

25 25 Blag C: onstant lønkvote med CES-produktonsfunkton ette blag bygger vdere på blag B. ønkvoten kan alternatvt skrves som: w w = ( 1 α ) e Skal lønkvoten være konstant, så skal 1/ ( 1)/ 1/ ( α ) w MP e = = 1. Altså skal 1 (10.11) e stge proportonalt med e stge proportonalt med /. Fra produktonsfunktonen fås: e α ( 1) / ( 1 α ) = Ae + e /( 1) (10.12) aptalefterspørgslen gvet ud fra: hvlket gver: hvor r er usercost for kaptal. r = MP (10.13) = α e r (10.14) 1 Indsættes for og fås: /( 1) ( 1) α w/ e = Ae α + ( 1 α ) (10.15) 1 α r / e e, så det antages, at A er er kan kke både dentfceres vækst A, e og konstant. Skal e stge proportonalt med /, så skal w / e stge proportonalt med r / e. Idet e skal stge proportonalt med w, så betyder dette, at e skal stge proportonalt med r. /-forholdet fås fra (10.14): r = α e / e 1 (10.16) Et konstant /-forhold ndebærer, da r e konstant, at e også skal være konstant. Hermed skal r også være konstant.

26 26 Blag : ønkvoten med ufuldkommen konkurrence Indtl vdere er det antaget, at løn og kaptalaflønnng var lg deres margnale produkter, hvlket svarer tl fuldkommen konkurrence på varemarkedet. ette er dog kke den antagelse, som lgger AAM. Her antages, at vrksomhederne hver branche lgger monopolstsk konkurrence med hnanden. Efterspørgslen efter den enkelte vrksomheds vare er gvet ved: P = ( P ) (10.17) P n hvor P er prsen fastsat af vrksomhed, P er forbrugerprsaggregatet over alle vrksomheders varer, er den samlede produkton, og n er antallet af vrksomheder. Vrksomhedens produktonsfunkton var som sagt gvet ved: ( ) ( 1 α ) ( ) A e e Hvlket gver: 1/ ( 1)/ 1/ ( 1)/ = α + Prsaggregatet er gvet ved: e R / e = α P, W / e e = ( 1 α ) P, P, W + R Indsættes (10.19) og (10.20) og soleres P, fås: /( 1) (10.18) (10.19) (10.20) = (10.21) 1 1 (( )( ) ( ) ) 1/ ( 1 ) α α P, = 1 W / e + R / e (10.22) På grund af konstant skalaafkast er omkostnngerne kke nveauafhængge, altså er P, = P, når vrksomhedernes teknolog og stykomkostnnger er ens. Vrksomheden fastsætter prsen ud fra at maksmere sn proft: MAX π = P R W og hvlket gver: P (, ) = P P s. t. P = P n (10.23)

27 27 P = P 1, (10.24) I symmetrsk lgevægt fås: P = P = P (10.25) 1 = (10.26) n = (10.27) n Margnalproduktet af arbejdskraft er gvet ved: ( ) 1/ 1/ ( 1)/ 1/ 1 α MP = e (10.28) og lønnen er gvet ved: W ( ) 1/ ( 1)/ 1/ 1/ = 1 α e = MP (10.29) P Hvlket kan skrves som: W P 1 = MP (10.30) Så eneste forskel er, at der er en mark-up over faktoraflønnngerne. enne mark-up faktor er konstant og ens for alle faktorer. erfor påvrker den kke den relatve faktoraflønnng, og alle resultater udledt for fuldkommen konkurrence vl også gælde under monopolstsk konkurrence.

28 28 Blag E: ønkvoten med flere produktonsfaktorer Antag, at der også bruges materaler tl produkton. Producentens problem er nu, at mnmere omkostnngerne: C = w + r + pee + rb B (10.31) hvor er arbejdskraft, er masknkaptal, E er materalenput form af energ, B er bygnngskaptal, w er løn, r er usercost for maskner, p E er prsen på energmateraler og r B er usercost for bygnnger. Omkostnngerne skal mnmeres under bbetngelse af produktonsfunktonen: ( ( (, ), ), ) X = CES CES CES e e e E e (10.32) EB E B B hvor e erne er effektvtetsndeks og 1/ 12 ( 12 1)/ 1/ ( 12 1)/ 12 (( α ) ( α ) ) /( 12 1) CES( x, x ) = A x + 1 x (10.33) Gvet CES( e, e ) = løses først det nderste nest: r / e log ( e ) = logα log + log X p w / e log ( e ) = log ( 1 α ) log + log X p (10.34) (10.35) p r + w X = (10.36) øsnng af det næste nest gver: p log X = logα E log + log X E pe (10.37) pe / e E log eee = log ( 1 α ) E log + log X E pe (10.38) r + w + pee pe = X (10.39) øsnng af det næste nest gver: p E log X E = logα E EB log + log X EB peb (10.40) rb / e B log ebb = log ( 1 α E ) EB log + log X EB peb (10.41) r + w + pee + rb B peb = X (10.42) BNP er gvet ved: E EB

29 29 p X p E p EB EB E = (10.43) ønkvoten er konstant for: log w = log ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) log w = log r + w + r B log p B w w/ e log log + log X e p (10.44) r r / e w w / e α X + ( 1 α ) X e p e p = log EB rb / e B + ( 1 α E ) X EB p EB w w/ e p log log + E log + log X E e p pe E r r / e w w / e p α + ( 1 α ) X E e p e p pe = log (10.45) EB rb / e B ( 1 α E ) X EB + p EB w w/ e p log log + E log e p pe p E + logα log + log X peb α = log α + log X E EB EB r r / e w w / e p + ( 1 α ) e p e p p E E EB p r / e + 1 α ( ) E B B E E peb peb EB EB (10.46)

30 30 w w/ e p log log E log e p pe p E EB log peb α = log α E r r / e w w / e p + ( 1 α ) e p e p p E E EB p r / e + ( 1 α E ) peb p E B B EB EB (10.47) Ovenstående udtryk er hvert fald overholdt, hvs alle effektvtetskorrgerede prser vokser med samme rate.

31 31 Blag F: ønnen fastsættes faktorblokken Vrksomhedens produktonsfunkton var som sagt gvet ved: ( ) ( 1 α ) ( ) A e e Hvlket gver: 1/ ( 1)/ 1/ ( 1)/ = α + e R / e = α P, W / e e = ( 1 α ) P, gnng (10.49) ndsættes lgnng (10.48) og soleres: /( 1) ( 1) /( 1) 1/ ( ) ( 1 ) ( 1) / R / e = 1 α 1 α P, (10.48) (10.49) (10.50) A A e (10.51) e reale kaptalomkostnnger, r = R / P, antages konstante: ( 1) ( 1) ( 1)/ r P, = 1 A α e P A 1/ ( ) ( 1 1 ) α e I symmetrsk lgevægt er, hvor P, 1/ ( ) ( 1 1 ) α 1 = P fås: ( 1) ( 1) ( 1)/ r 1 = 1 A α e A e /( 1) /( 1) (10.52) (10.53) Altså er: ( 1) ( 1) ( 1)/ r 1 = 1 A α e A 1/ ( ) ( 1 1 ) α e /( 1) (10.54) Altså er margnalproduktet af arbejdskraft: 1/ ( 1)/ MP = ( 1 α ) e 1/ ( 1) ( 1) ( 1)/ r 1 = 1 A α e ( ) 1/ ( ) ( 1)/ 1/ ( ) ( ) α α e A e 1/ 1/( 1) (10.55)

32 32 Hermed er reallønnen gvet ved: W 1 = MP P ( 1) ( 1) 1 ( 1) / r 1 = 1 A α e ( ) ( 1 ) α 1/ 1 1/ A e 1/( 1) (10.56) Altså er lønnen gvet alene ud fra faktorblokken og er uafhængg af beskæftgelsen.

33 33 Blag G: Fagforenngsmodellen et antages, at der er knyttet en fagforenng tl hver vrksomhed. Fagforenng forsøger at maksmere: R ( 1 τ ) W ( 1 τ ) W C C η θ = (10.57) P P C hvor W er lønnen hos vrksomhed, P er de prser forbrugerne står overfor 11, τ er skatesatsen 12 R, W er alternatvlønnen, er beskæftgelsen hos vrksomhed, og η > 0 er en parameter, som afspejler ledghedsaverson evt. på baggrund af rckoaverse forbrugere. ( η = 1 rckoneutrale, η > 1 rckoaverse). Alternatvlønnen antages gvet ved: R W = 1 u W + u bw (10.58) ( ) ( ) hvor u er den generelle ledghed, W er det generelle lønnveau, og b er kompensatonsgraden. For en gven produkton efterspørger vrksomheden arbejdskraft: W / e = ( 1 α ) P e Vrksomhedens produkton er gvet ved: P, = P Indsættes produktonen arbejdskraftefterspørgslen fås: ( 1 α ) n W / e 1 P P e P n, =, (10.59) (10.60) (10.61) Prsaggregatet er gvet ved: 1 1 (( )( ) ( ) ) 1/ ( 1 ) α α P, = 1 W / e + R / e (10.62) Vrksomhed forsøger at maksmere: π = P P (10.63) Indsættes (10.17) og (10.24) fås: (, ) 11 Med denne formulerng betyder det rent faktsk kke noget, hvlket prsndeks der benyttes, da det går ud. 12 Skattesatsen betyder heller ngentng så længe den er ens dvs. effekt fra progressvt skattesystem er taget med målet for b.

34 34 π 1 P, = P, 1 P n (10.64) Antages, at lønnen fastsættes ud fra Nash-forhandlng er problemet gvet ved: γ 1 γ MAX : Ω = θ π W s. t. ( 1 τ ) ( 1 τ ) ( 1 α ) θ = P W R C C η P π = P P,, 1 P W / e 1 P P e P n, =, 1 1 1/ (( )( ) ( ) ) ( 1 1 / / ) α α, P n P = W e + R e øsnngen på problemet er gvet ved: Ω Ω W θ W π W = 0 = γ + ( 1 γ ) = 0 W W Ω W θ W π θ W W W = + η R W θ W W W π W P, W = ( 1) W π W P, W P W = ( ) W W P,, P, W 1 W P, = ψ (10.65) (10.66) (10.67) (10.68) (10.69) (10.70) 1 α R / e hvor ψ 1+, hvlket er lg lønkvoten 13. Når lønnen 1 α W / e stger med 1%, så stger de samlede omkostnnger med lønnens andel af omkostnngerne %. Indsættes (10.70) og (10.69) (10.67) fås: θ W W = η R + ( ) ψ W θ W W ( ) (10.71) 13 Omskrv tl 1 ( 1 α )( W / e ) ( 1 α )( W / e ) + α ( R / e ) 1 1 W / MP ses, at dette kan omskrves tl W / + R /. Fra førsteordensbetngelserne MP og W og hermed tl. W + R

35 35 Indsættes (10.70) (10.68) fås: π W = ( 1) ψ W π Indsættes (10.71) og (10.72) (10.66) og soleres W fås: γ W ( ( ) ) ( 1 )( 1) 0 R W W η ψ + γ ψ = (10.72) (10.73) ( ) ( ) ( 1 )( 1) + + ( ) ( )( ) ( ) γ ψ γη ψ W = W 1 γ 1 ψ + γ η + ψ 1 hvlket kan omskrves tl samme form som MOW30103: 1 γ + ηγ + ( 1 η ) γ ψ ηγ W = W 1 γ + ηγ + ( 1 η ) γ ψ ( 1 η ) R R (10.74) (10.75) I symmetrsk lgevægt blver lønnen altså: ( 1 γ )( 1) ψ + γη ( + ( ) ψ ) W = W ( 1 γ )( 1) ψ + γ η ( + ( ) ψ ) 1 R 1 (10.76) 1 α R / e hvor ψ 1+. Indsættes reservatonslønnen (10.58) fås: 1 α W / e γ u = (10.77) ( 1 γ )( 1) ψ + γη ( + ( ) ψ ) ( 1 b) hvlket kan omskrves tl: γ u = (10.78) ( 1 γ )( 1) + γη ( ) ψ + γη ( 1 b) Altså fås: u = u ψ, b,,, η, γ (10.79) + + I Cobb-ouglas tlfældet afhænger ledgheden stadg af lønkvoten, men da lønkvoten er uafhængg af lønnen, så vl den strukturelle ledghed være uafhængg af lønnen. og vl den strukturelle ledghed følge modellen være lavere sektorer med høje lønkvoter. I en CES-funkton betyder højere løn kke et tlsvarende fald arbejdskraften og lønkvoten vl altså stge ved højere løn. Altså vl der være en negatv korrelaton mellem løn og strukturel arbejdsløshed en model med CES-teknolog, hvlket umddelbart vrker kontra-ntutvt. Mere konkurrenceudsatte brancher højt - vl også have en lav strukturel ledghed. enne model tlsger altså forskellge ledghedsgrader mellem de forskellge brancher. ette vl dog blve svært at mplementere AAM.

36 36 Hvorfor der mulgvs skulle opsættes en model, som fanger, at en fagforenng forhandler en løn tl ansatte en bred vfte af brancher. Som det er AAM øjeblkket, er dette ret ad hoc formuleret.

37 37 Blag H: onstant opsparngskvote Opsparngskvoten vl på langt sgt være konstant gvet forbrugskvoten på langt sgt er konstant. Forbrugskvoten er konstant, hvs både forbrug eksklusv bolg og nklusv bolg har en samlet formue og ndkomstelastctet på 1. ette er tlfældet for forbrug eksklusv bolger, mens det også vl være tlfældet for bolger, når den langsgtede elastctet fra forbrug eksklusv bolger tl bolger er 1. Hermed vl en øget ndkomst på 1 procent øge forbrug eksklusv bolger med 1 procent, som gen vl øge bolgmassen og hermed bolgforbruget med 1 procent. ravet tl en model, hvor samlet prvat forbrug bestemmes på baggrund af ndkomst og formue og deles ud på forbrug eksklusvt bolger og bolger, er smpelt: 1. I langsgtsrelatonen for det samlede forbrug skal elastcteten tl ndkomst og formue summe tl 1. Bestemmes forbrug eksklusvt bolger på baggrund af ndkomst og formue og bolgforbruget ved sden af er kravene: 1. I langsgtsrelatonen for det samlede forbrug eksklusv bolger skal elastcteten tl ndkomst og formue summe tl I langsgtsrelatonen for bolgmassen skal elastcteten tl forbruget eksklusv bolg være lg Prsudvklngen på forbrug nklusv og eksklusv bolg skal være proportonal.

DLU med CES-nytte. Resumé:

DLU med CES-nytte. Resumé: Danmarks Statstk MODELGRUPPEN Arbejdspapr* Grane Høegh 17. august 2006 DLU med CES-nytte Resumé: Her papret undersøges det om en generalserng af den bagvedlggende nyttefunkton DLU fra Cobb-Douglas med

Læs mere

Forbrugssystemet i ADAM dec09

Forbrugssystemet i ADAM dec09 Danmarks Statstk MODELGRUPPEN Arbejdspapr* Grane Høegh 12. marts 2010 Forbrugssystemet ADAM dec09 Resumé: Dette er beskrvelsen af det nye forbrugssystem tlhørende ADAM verson dec09. GRH12310 Nøgleord:

Læs mere

Estimation af CES - forbrugssystemet med og uden dynamik: -fcf/fcfv sammenhold med fcv/fcfv -fct/fcts sammenhold med fcs/fcts

Estimation af CES - forbrugssystemet med og uden dynamik: -fcf/fcfv sammenhold med fcv/fcfv -fct/fcts sammenhold med fcs/fcts Danmarks Statstk MODELGRUPPEN Arbejdspapr [udkast] Andreas Østergaard Iversen 140609 Estmaton af CES - forbrugssystemet med og uden dynamk: -fcf/fcfv sammenhold med fcv/fcfv -fct/fcts sammenhold med fcs/fcts

Læs mere

Vækstregnskab for nm-erhvervet

Vækstregnskab for nm-erhvervet Danmarks Statstk MODEGRUPPEN Arbejdspapr* Erk Bjørsted 23. November 2005 Martn Junge Vækstregnskab for nm-erhvervet Resumé: Papret præsenterer et vækstregnskab for nm-erhvervet og sammenlgner den totale

Læs mere

Undersøgelse af pris- og indkomstelasticiteter i forbrugssystemet - estimeret med AIDS

Undersøgelse af pris- og indkomstelasticiteter i forbrugssystemet - estimeret med AIDS Danmarks Statstk MODELGRUPPEN Arbedspapr* Mads Svendsen-Tune 13. marts 2008 Undersøgelse af prs- og ndkomstelastcteter forbrugssystemet - estmeret med AIDS Resumé: For at efterse nestnngsstrukturen forbrugssystemet

Læs mere

Real valutakursen, ε, svinger med den nominelle valutakurs P P. Endvidere antages prisniveauet i ud- og indland at være identisk, hvorved

Real valutakursen, ε, svinger med den nominelle valutakurs P P. Endvidere antages prisniveauet i ud- og indland at være identisk, hvorved Lgevægt på varemarkedet gen! Sdste gang bestemtes følgende IS-relatonen, der beskrver lgevægten på varemarkedet tl: Y = C(Y T) + I(Y, r) + G εim(y, ε) + X(Y*, ε) Altså er varemarkedet lgevægt, hvs den

Læs mere

Beregning af strukturel arbejdsstyrke

Beregning af strukturel arbejdsstyrke VERION: d. 2.1.215 ofe Andersen og Jesper Lnaa Beregnng af strukturel arbedsstyrke Der er betydelg forskel Fnansmnsterets (FM) og Det Økonomske Råds (DØR) vurderng af det aktuelle output gap. Den væsentlgste

Læs mere

Skatter, løn og arbejdstid

Skatter, løn og arbejdstid Danmarks Statstk MODELGRUPPEN Arbejdspapr[Udkast] Morten Werner og Rasmus H. Madsen 16. februar 2004 dajf Skatter, løn og arbejdstd Resumé: MOW Nøgleord: alsædf j Modelgruppepaprer er nterne arbejdspaprer.

Læs mere

TALTEORI Følger og den kinesiske restklassesætning.

TALTEORI Følger og den kinesiske restklassesætning. Følger og den knesske restklassesætnng, december 2006, Krsten Rosenklde 1 TALTEORI Følger og den knesske restklassesætnng Dsse noter forudsætter et grundlæggende kendskab tl talteor som man kan få Maranne

Læs mere

Note til Generel Ligevægt

Note til Generel Ligevægt Mkro. år. semester Note tl Generel Lgevægt Varan kap. 9 Generel lgevægt bytteøkonom Modsat partel lgevægt betragter v nu hele økonomen på én gang; v betragter kke længere nogle prser for gvet etc. Den

Læs mere

Lineær regressionsanalyse8

Lineær regressionsanalyse8 Lneær regressonsanalyse8 336 8. Lneær regressonsanalyse Lneær regressonsanalyse Fra kaptel 4 Mat C-bogen ved v, at man kan ndtegne en række punkter et koordnatsystem, for at afgøre, hvor tæt på en ret

Læs mere

Bilag 6: Økonometriske

Bilag 6: Økonometriske Marts 2015 Blag 6: Økonometrske analyser af energselskabernes omkostnnger tl energsparendsatsen Energstyrelsen Indholdsfortegnelse 1. Paneldataanalyse 3 Specfkaton af anvendte panel regressonsmodeller

Læs mere

Indtjening, konkurrencesituation og produktudvikling i danske virksomheder

Indtjening, konkurrencesituation og produktudvikling i danske virksomheder Kvanttatve metoder 2 Forår 2007 Oblgatorsk opgave 2 Indtjenng, konkurrencestuaton og produktudvklng danske vrksomheder Opgavens prmære formål er at lgne formen på tag-hjem delen af eksamensopgaven. Der

Læs mere

HVIS FOLK OMKRING DIG IKKE VIL LYTTE, SÅ KNÆL FOR DEM OG BED OM TILGIVELSE, THI SKYLDEN ER DIN. Fjordor Dostojevskij

HVIS FOLK OMKRING DIG IKKE VIL LYTTE, SÅ KNÆL FOR DEM OG BED OM TILGIVELSE, THI SKYLDEN ER DIN. Fjordor Dostojevskij HVIS FOLK OMKRING DIG IKKE VIL LYTTE, SÅ KNÆL FOR DEM OG BED OM TILGIVELSE, THI SKYLDEN ER DIN. Fjordor Dostojevskj Den store russske forfatter tænkte naturlgvs kke på markedsførng, da han skrev dsse lner.

Læs mere

Fastlæggelse af strukturel arbejdsstyrke

Fastlæggelse af strukturel arbejdsstyrke d. 23.5.2013 Fastlæggelse af strukturel arbedsstyrke Dokumentatonsnotat tl Dansk Økonom, Forår 2013 For at kunne vurdere økonomens langsgtede vækstpotentale og underlggende saldoudvklng og for at kunne

Læs mere

Forberedelse til den obligatoriske selvvalgte opgave

Forberedelse til den obligatoriske selvvalgte opgave MnFremtd tl OSO 10. klasse Forberedelse tl den oblgatorske selvvalgte opgave Emnet for dn oblgatorske selvvalgte opgave (OSO) skal tage udgangspunkt dn uddannelsesplan og dt valg af ungdomsuddannelse.

Læs mere

Brugerhåndbog. Del IX. Formodel til beregning af udlandsskøn

Brugerhåndbog. Del IX. Formodel til beregning af udlandsskøn Brugerhåndbog Del IX Formodel tl beregnng af udlandsskøn September 1999 Formodel tl beregnng af udlandsskøn 3 Formodel tl beregnng af udlandsskøn 1. Indlednng FUSK er en Formodel tl beregnng af UdlandsSKøn.

Læs mere

Prøveeksamen Indtjening, konkurrencesituation og produktudvikling i danske virksomheder Kommenteret vejledende besvarelse

Prøveeksamen Indtjening, konkurrencesituation og produktudvikling i danske virksomheder Kommenteret vejledende besvarelse Økonometr Prøveeksamen Indtjenng, konkurrencestuaton og produktudvklng danske vrksomheder Kommenteret vejledende besvarelse Resultaterne denne besvarelse er fremkommet ved brug af eksamensnummer 7. Dne

Læs mere

Ugeseddel 8. Gruppearbejde:

Ugeseddel 8. Gruppearbejde: Ugeseddel 8 Gruppearbejde: 1. Ved at nkludere en dummyvarabel for et bestemt landeområde, svarer tl at konstatere, at dsse lande har nogle unkke karakterstka, som har betydnng for væksten, som kke gør

Læs mere

Bilag 1. Bestillingen fra Finansudvalget

Bilag 1. Bestillingen fra Finansudvalget Fnansudvalget 2018-19 FIU Alm.del - lag 117 Offentlgt lag 1. estllngen fra Fnansudvalget Sammenfatnng Dette blag ndeholder en beskrvelse af bestllngen. Den 17. januar bad Fnansudvalget de økonomske konsulenter

Læs mere

Fagblok 4b: Regnskab og finansiering 2. del Hjemmeopgave - 28.01 2005 kl. 14.00 til 31.01 2004 kl. 14.00

Fagblok 4b: Regnskab og finansiering 2. del Hjemmeopgave - 28.01 2005 kl. 14.00 til 31.01 2004 kl. 14.00 Fagblok 4b: Regnskab og fnanserng 2. del Hjemmeopgave - 28.01 2005 kl. 14.00 tl 31.01 2004 kl. 14.00 Dette opgavesæt ndeholder følgende: Opgave 1 (vægt 50%) p. 2-4 Opgave 2 (vægt 25%) samt opgave 3 (vægt

Læs mere

Luftfartens vilkår i Skandinavien

Luftfartens vilkår i Skandinavien Luftfartens vlkår Skandnaven - Prsens betydnng for valg af transportform Af Mette Bøgelund og Mkkel Egede Brkeland, COWI Trafkdage på Aalborg Unverstet 2000 1 Luftfartens vlkår Skandnaven - Prsens betydnng

Læs mere

Import af biobrændsler, er det nødvendigt?

Import af biobrændsler, er det nødvendigt? Vktor Jensen, sekretaratsleder Danske Fjernvarmeværkers Forenng Import af bobrændsler, er det nødvendgt? Svaret er: Nej, kke ud fra et ressourcemæssgt og kapactetsmæssgt synspunkt. Men ud fra et kommercelt

Læs mere

Landbrugets efterspørgsel efter Kunstgødning. Angelo Andersen

Landbrugets efterspørgsel efter Kunstgødning. Angelo Andersen Landbrugets efterspørgsel efter Kunstgødnng Angelo Andersen.. Problemformulerng I forbndelse med ønsket om at reducere kvælstof udlednngen fra landbruget kan det være nyttgt at undersøge hvordan landbruget

Læs mere

Kvantitative metoder 2

Kvantitative metoder 2 Program for dag: Kvanttatve metoder Den smple regressonsmodel 9. februar 007 Regressonsmodel med en forklarende varabel (W..3-5) Varansanalyse og goodness of ft Enheder og funktonel form af varabler modellen

Læs mere

Salg af kirkegrunden ved Vejleå Kirke - opførelse af seniorboliger. hovedprincipper for et salg af kirkegrunden, som vi drøftede på voii møde.

Salg af kirkegrunden ved Vejleå Kirke - opførelse af seniorboliger. hovedprincipper for et salg af kirkegrunden, som vi drøftede på voii møde. Ishøj Kommune Att.: Kommunaldrektør Anders Hvd Jensen Ishøj Store Torv 20 2635 Ishøj Lett Advokatfrma Rådhuspladsen 4 1550 København V Tlr. 33 34 00 00 Fax 33 34 00 01 lettl lett.dk www.lett.dk Kære Anders

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 10 - Stabiliseringspolitik på kort sigt. Vejledende besvarelse. Opgave 1

MAKROøkonomi. Kapitel 10 - Stabiliseringspolitik på kort sigt. Vejledende besvarelse. Opgave 1 MAKROøkonom Kaptel 10 - Stablserngspoltk på kort sgt Vejledende besvarelse Opgave 1 I en lukket økonom med konstante prser gælder følgende relatoner for efterspørgslen på varemarkedet og pengemarkedet,

Læs mere

Kvantitative metoder 2

Kvantitative metoder 2 Kvanttatve metoder 2 Instrumentvarabel estmaton 14. maj 2007 KM2: F25 1 y = cy ( c 0) Plan for resten af gennemgangen F25: Instrumentvarabel (IV) estmaton: Introdukton tl endogentet og nstrumentvarabler

Læs mere

Kvantitative metoder 2

Kvantitative metoder 2 y = cy ( c 0) Plan for resten af gennemgangen Kvanttatve metoder Instrumentvarabel estmaton 4. maj 007 F5: Instrumentvarabel (IV) estmaton: Introdukton tl endogentet og nstrumentvarabler En regressor,

Læs mere

Værktøj til beregning af konkurrenceeffekter ved udlægning af nyt butiksområde

Værktøj til beregning af konkurrenceeffekter ved udlægning af nyt butiksområde Dato: 6. oktober 217 Sag: DIPS- 16/1631 Sagsbehandler: /SBJ/DEB/PMO/KBA Værktøj tl beregnng af konkurrenceeffekter ved udlægnng af nyt butksområde KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN ERHVERVSMINISTERIET

Læs mere

Kreditrisiko efter IRBmetoden

Kreditrisiko efter IRBmetoden Kredtrsko efter IRBmetoden Vacceks formel Arbejdspapr, oktober 2013 1 KRAKAfnans - Fnanskrsekommssonens sekretarat Teknsk arbejdspapr udkast 15. oktober 2013 Indlednng Det absolutte mndstekrav tl et kredtnsttut

Læs mere

Geometriske afskrivningsrater i NR

Geometriske afskrivningsrater i NR Danmarks Sask MODLGRUPP Arbejdspapr* Grane H. Høegh. jul 22 Geomerske afskrvnngsraer R Resumé: Man vl gerne naonalregnskabsrevsonen 24 gå over l geomerske afskrvnnger. Dee papr beskrver konsekvensen for

Læs mere

Handleplan for Myndighed (Handicap og Socialpsykiatri)

Handleplan for Myndighed (Handicap og Socialpsykiatri) for Myndghed (Handcap og Socalpsykatr) Baggrund Økonomudvalget besluttede den 17. maj 2010, at der bl.a. på Myndghedsområdet for Handcap og Socalpsykatr skal udarbejdes en handleplan som følge den konstaterede

Læs mere

Statistik II Lektion 5 Modelkontrol. Modelkontrol Modelsøgning Større eksempel

Statistik II Lektion 5 Modelkontrol. Modelkontrol Modelsøgning Større eksempel Statstk II Lekton 5 Modelkontrol Modelkontrol Modelsøgnng Større eksempel Generel Lneær Model Y afhængg skala varabel 1,, k forklarende varable, skala eller bnære Model: Mddelværden af Y gvet =( 1,, k

Læs mere

Kvantitative metoder 2 Forår 2007 Ugeseddel 10

Kvantitative metoder 2 Forår 2007 Ugeseddel 10 Kvanttatve metoder 2 Forår 2007 Ugeseddel 0 Program for øvelserne: Gennemgang af teoropgave fra Ugesedel 9 Gruppearbejde og plenumdskusson SAS øvelser, spørgsmål -4. Sdste øvelsesgang (uge 2): SAS øvelser,

Læs mere

FTF dokumentation nr. 3 2014. Viden i praksis. Hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte

FTF dokumentation nr. 3 2014. Viden i praksis. Hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte FTF dokumentaton nr. 3 2014 Vden prakss Hovedorgansaton for 450.000 offentlgt og prvat ansatte Sde 2 Ansvarshavende redaktør: Flemmng Andersen, kommunkatonschef Foto: Jesper Ludvgsen Layout: FTF Tryk:

Læs mere

REFORM DREAMs multisektor-cge-model

REFORM DREAMs multisektor-cge-model REFORM DREAMs multsektor-cge-model Peter Stephensen Dansh Ratonal Economc Agents Model, DREAM Grane Høegh Dansh Ratonal Economc Agents Model, DREAM Peter Bache Fnansmnsteret DREAM Arbedspapr 2015:2 Aprl

Læs mere

Statistisk mekanik 13 Side 1 af 9 Faseomdannelse. Faseligevægt

Statistisk mekanik 13 Side 1 af 9 Faseomdannelse. Faseligevægt Statsts mean 3 Sde af 9 Faselgevægt Hvs hver fase et PVT-system behandles særslt, vl hver fase alene raft af mulgheden for faseomdannelser udgøre et åbent system. Ved generalserng af udtry (3.48) fås dermed

Læs mere

Økonometri 1. Heteroskedasticitet 27. oktober Økonometri 1: F12 1

Økonometri 1. Heteroskedasticitet 27. oktober Økonometri 1: F12 1 Økonometr 1 Heteroskedastctet 27. oktober 2006 Økonometr 1: F12 1 Dagens program: Heteroskedastctet (Wooldrdge kap. 8.3-4) Sdste gang: I dag: Konsekvenser af heteroskedastctet for OLS Korrekton af varansen

Læs mere

19 Prisindeks for indenlandsk vareforsyning

19 Prisindeks for indenlandsk vareforsyning 69 9 Prsndeks for ndenlandsk vareforsynng 9. Grundlæggende nformaton om ndekset 9.. Navn Prsndeks for ndenlandsk vareforsynng. 9..2 Formål Formålet med prsndeks for ndenlandsk vareforsynng er at belyse

Læs mere

FÆLLESERKLÆRING REGERINGEN, DA, LO, forøges, så der i. Økonomiske initiativer er nødvendige. Regeringen. det nye år indbyde parterne på det private

FÆLLESERKLÆRING REGERINGEN, DA, LO, forøges, så der i. Økonomiske initiativer er nødvendige. Regeringen. det nye år indbyde parterne på det private 06/09/2007 15:39 35363222 ARBEJDERMUSEET SIDE 01/05 8. december 1987 FÆLLESERKLÆRING F~ REGERINGEN, DA, LO, FTF og SALA 1. på baggrund af de alvorlge udsgter for dansk Økonom er der enghed om, at konkurrenceevnen

Læs mere

BESKÆFTIGELSES- OG LØNSTATISTIK FOR KVINDER

BESKÆFTIGELSES- OG LØNSTATISTIK FOR KVINDER Dansk Journalstforbund Februar 2011 BESKÆFTIGELSES- OG LØNSTATISTIK FOR KVINDER Jobs og lønkroner er kke lgelgt fordelt blandt mandlge og kvndelge forbunds. Derfor har v her samlet fre oversgter, der sger

Læs mere

Samarbejdet mellem jobcentre og a-kasser inden for FTFområdet

Samarbejdet mellem jobcentre og a-kasser inden for FTFområdet BEU - 14.9.2009 - Dagsordenspunkt: 3 09-0855 - JEFR - Blag: 3 Samarbejdet mellem jobcentre og a-kasser nden for FTFområdet Det ndstlles: At BEU tlslutter sg, at KL/FTF-aftalen søges poltsk forankret gennem

Læs mere

Inertimoment for arealer

Inertimoment for arealer 13-08-006 Søren Rs nertmoment nertmoment for arealer Generelt Defntonen på nertmoment kan beskrves som Hvor trægt det er at få et legeme tl at rotere eller Hvor stort et moment der skal tlføres et legeme

Læs mere

Støbning af plade. Køreplan 01005 Matematik 1 - FORÅR 2005

Støbning af plade. Køreplan 01005 Matematik 1 - FORÅR 2005 Støbnng af plade Køreplan 01005 Matematk 1 - FORÅR 2005 1 Ldt hstorsk baggrund Det første menneske beboede Jorden for over 100.000 år sden. Arkæologske studer vser, at det allerede havde opdaget fænomenet

Læs mere

Økonometri 1 Efterår 2006 Ugeseddel 13

Økonometri 1 Efterår 2006 Ugeseddel 13 Økonometr 1 Efterår 2006 Ugeseddel 13 Prram for øvelserne: Gruppearbejde plenumdskusson SAS øvelser Øvelsesopgave: Vækstregressoner (fortsat) Ugeseddel 13 fortsætter den emprske analyse af vækstregressonen

Læs mere

REFORM-modellen. Peter Stephensen Den økonomiske modelgruppe DREAM. Christoffer Huss Den økonomiske modelgruppe DREAM

REFORM-modellen. Peter Stephensen Den økonomiske modelgruppe DREAM. Christoffer Huss Den økonomiske modelgruppe DREAM REFORM-modellen Peter Stephensen Den økonomske modelgruppe DREAM Chrstoffer Huss Den økonomske modelgruppe DREAM Ralph Bøge Jensen Den økonomske modelgruppe DREAM Grane Høegh Den økonomske modelgruppe

Læs mere

Udvikling af en metode til effektvurdering af Miljøstyrelsens Kemikalieinspektions tilsyn og kontrol

Udvikling af en metode til effektvurdering af Miljøstyrelsens Kemikalieinspektions tilsyn og kontrol Udvklng af en metode tl effektvurderng af Mljøstyrelsens Kemkalenspektons tlsyn og kontrol Orenterng fra Mljøstyrelsen Nr. 10 2010 Indhold 1 FORORD 5 2 EXECUTIVE SUMMARY 7 3 INDLEDNING 11 3.1 AFGRÆNSNING

Læs mere

Tabsberegninger i Elsam-sagen

Tabsberegninger i Elsam-sagen Tabsberegnnger Elsam-sagen Resumé: Dette notat beskrver, hvordan beregnngen af tab foregår. Første del beskrver spot tabene, mens anden del omhandler de afledte fnanselle tab. Indhold Generelt Tab spot

Læs mere

Notat om porteføljemodeller

Notat om porteføljemodeller Notat om porteføljemodeller Svend Jakobsen 1 Insttut for fnanserng Handelshøjskolen Århus 15. februar 2004 1 mndre modfkatoner af Mkkel Svenstrup 1 INDLEDNING 1 1 Indlednng Dette notat ndeholder en opsummerng

Læs mere

Organisationsmanual. Organisationen bag SIKA Rengøring A/S

Organisationsmanual. Organisationen bag SIKA Rengøring A/S Organsatonsmanual Organsatonen bag SIKA Rengørng A/S SIKA Rengørng A/S ejes af Bent & Elsabeth Hansen. 1 En robust organsaton SIKA Rengørng blev grundlagt 2001 af Bent Hansen, som enkeltmandsvrksomhed.

Læs mere

Bilag 1 Fastsættelse af effektiviseringskrav

Bilag 1 Fastsættelse af effektiviseringskrav ENERGITILSYNET Energtlsynets møde 105 den 28. september 2009 28-09-2009 GAS 4/0806-0300-0009 /CPS/KHA Blag 1 Fastsættelse af effektvserngskrav Indlednng 1. Indtægtsrammen består af fre komponenter, herunder

Læs mere

Binomialfordelingen. Erik Vestergaard

Binomialfordelingen. Erik Vestergaard Bnomalfordelngen Erk Vestergaard Erk Vestergaard www.matematkfysk.dk Erk Vestergaard,. Blleder: Forsde: Stock.com/gnevre Sde : Stock.com/jaroon Sde : Stock.com/pod Desuden egne fotos og llustratoner. Erk

Læs mere

OPI virksomhedsinvolvering:

OPI virksomhedsinvolvering: 18. jun 2012 OPI vrksomhedsnvolverng: Erfarnger fra OPI-Lab demonstratonsprojekt 1 1 Det Intellgente Hosptalsbaderum Peter Bamberg Jensen, OPI projektleder Syddansk Sundhedsnnovaton Regon Syddanmark Peter.Bamberg.Jensen@regonsyddanmark.dk

Læs mere

Stadig ligeløn blandt dimittender

Stadig ligeløn blandt dimittender Stadg lgeløn blandt dmttender Kvnder og mænd får stadg stort set lge meget løn deres første job, vser DJs dmttendstatstk for oktober 2013. Og den gennemsntlge startløn er nu på den pæne sde af 32.000 kr.

Læs mere

Udviklingen i de kommunale udligningsordninger

Udviklingen i de kommunale udligningsordninger Udvklngen de kommunale udlgnngsordnnger af Svend Lundtorp AKF Forlaget Jun 2004 Forord Dette Memo er skrevet de sdste måneder af 2003, altså før strukturkommssonens betænknng og før Indenrgsmnsterets

Læs mere

Miljøpolitik. Officiel politik for håndtering af globalt miljø og arbejdsmiljø i SIKA Rengøring A/S

Miljøpolitik. Officiel politik for håndtering af globalt miljø og arbejdsmiljø i SIKA Rengøring A/S Mljøpoltk Offcel poltk for håndterng af globalt mljø og arbejdsmljø SIKA Rengørng A/S SIKA Rengørng A/S blev grundlagt 2001 af Rchard Petersen, Elsabeth Hansen og Bent Hansen, som har mere end 30 års praktsk

Læs mere

NOTAT:Benchmarking: Roskilde Kommunes serviceudgifter i regnskab 2014

NOTAT:Benchmarking: Roskilde Kommunes serviceudgifter i regnskab 2014 Beskæftgelse, Socal og Økonom Økonom og Ejendomme Sagsnr. 271218 Brevd. 2118731 Ref. KASH Dr. tlf. 4631 3066 katrnesh@rosklde.dk NOTAT:Benchmarkng: Rosklde Kommunes servceudgfter regnskab 2014 17. august

Læs mere

10. Usikkerhed og fejlsøgning

10. Usikkerhed og fejlsøgning 93 10. Uskkerhed og fejlsøgnng Forbrugerprsndekset er baseret på en stkprøve af varer og tjenester og derfor behæftet med uskkerhed. Kaptlet ndledes derfor med en gennemgang af de væsentlgste klder tl

Læs mere

PRODUKTIONSEFFEKTEN AF AVL FOR HANLIG FERTILITET I DUROC

PRODUKTIONSEFFEKTEN AF AVL FOR HANLIG FERTILITET I DUROC PRODUKTIONSEFFEKTEN AF AVL FOR HANLIG FERTILITET I DUROC MEDDELELSE NR. 1075 Vrknngsgraden (gennemslaget) tl en produktonsbesætnng for avlsværdtallet for hanlg fertltet Duroc blev fundet tl 1,50, hvlket

Læs mere

Konkurrenceniveau og risiko i banksektoren

Konkurrenceniveau og risiko i banksektoren Copenhagen Busness School 2013 Kanddatafhandlng, Cand.merc.mat. Konkurrencenveau og rsko banksektoren Level of competton and rsk n the bankng sector Morten N. Haastrup Vejleder: Hans Kedng Afleveret 23.

Læs mere

TEORETISKE MÅL FOR EMNET:

TEORETISKE MÅL FOR EMNET: TEORETISKE MÅL FOR EMNET: Kende begreberne ampltude, frekvens og bølgelængde samt vde, hvad begreberne betyder Kende (og kende forskel på) tværbølger og længdebølger Kende lysets fart Kende lysets bølgeegenskaber

Læs mere

Forberedelse INSTALLATION INFORMATION

Forberedelse INSTALLATION INFORMATION Forberedelse 1 Pergo lamnatgulvmateraler leveres med vejlednnger form af llustratoner. Nedenstående tekst gver forklarnger på llustratonerne og er nddelt tre områder: Klargørngs-, monterngs- og rengørngsvejlednnger.

Læs mere

Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del Bilag 365 Offentligt

Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del Bilag 365 Offentligt Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del Blag 365 Offentlgt Notat Kemkaler J.nr. MST-652-00099 Ref. Doble/lkjo Den 5. maj 2010 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommssonens forslag om tlpasnng tl den

Læs mere

Medarbejderhåndbog. Velkommen som medarbejder i SIKA Rengøring A/S

Medarbejderhåndbog. Velkommen som medarbejder i SIKA Rengøring A/S Medarbejderhåndbog Velkommen som medarbejder SIKA Rengørng A/S SIKA Rengørng A/S ejes af Bent & Elsabeth Hansen. 1 Det bedst mulge ansættelsesforløb SIKA Rengørng A/S blev grundlagt 2001 af Bent & Elsabeth

Læs mere

Økonometri 1. Lineær sandsynlighedsmodel. Hvad nu hvis den afhængige variabel er en kvalitativ variabel (med to kategorier)?

Økonometri 1. Lineær sandsynlighedsmodel. Hvad nu hvis den afhængige variabel er en kvalitativ variabel (med to kategorier)? Dagens program Økonometr Heteroskedastctet 6. oktober 004 Hovedemnet for denne forelæsnng er heteroskedastctet (kap. 8.-8.3) Lneære sandsynlghedsmodel (kap 7.5) Konsekvenser af heteroskedastctet Hvordan

Læs mere

NOTAT: Benchmarking: Roskilde Kommunes serviceudgifter i regnskab 2013

NOTAT: Benchmarking: Roskilde Kommunes serviceudgifter i regnskab 2013 Beskæftgelse, Socal og Økonom Økonom og Ejendomme Sagsnr. 260912 Brevd. 1957603 Ref. LAOL Dr. tlf. 4631 3152 lasseo@rosklde.dk NOTAT: Benchmarkng: Rosklde Kommunes servceudgfter regnskab 2013 19. august

Læs mere

Opsamling. Simpel/Multipel Lineær Regression Logistisk Regression Ikke-parametriske Metoder Chi-i-anden Test

Opsamling. Simpel/Multipel Lineær Regression Logistisk Regression Ikke-parametriske Metoder Chi-i-anden Test Opsamlng Smpel/Multpel Lneær Regresson Logstsk Regresson Ikke-parametrske Metoder Ch--anden Test Opbygnng af statstsk model Specfcer model Lgnnger og antagelser Estmer parametre Modelkontrol Er modellen

Læs mere

Der må ikke udelades omkostninger, som er nævnt i vejledningen, ligesom der kun må indberettes de omkostninger, der er nævnt i vejledningen.

Der må ikke udelades omkostninger, som er nævnt i vejledningen, ligesom der kun må indberettes de omkostninger, der er nævnt i vejledningen. VEJLEDNING I OPGØRELSE AF OMKOSTNINGER TIL ENERGIBESPARELSER 1. Vejlednngen skal benyttes af alle fjernvarmeværker Alle værker, der har et energsparemål, skal benytte denne vejlednng tl ndberetnng af omkostnnger

Læs mere

FOLKEMØDE-ARRANGØR SÅDAN!

FOLKEMØDE-ARRANGØR SÅDAN! FOLKEMØDE-ARRANGØR SÅDAN! Bornholms Regonskommune står for Folkemødets praktske rammer. Men det poltske ndhold selve festvalens substans blver leveret af parter, organsatoner, forennger, vrksomheder og

Læs mere

Økonometri 1. Test for heteroskedasticitet. Test for heteroskedasticitet. Dagens program. Heteroskedasticitet 26. oktober 2005

Økonometri 1. Test for heteroskedasticitet. Test for heteroskedasticitet. Dagens program. Heteroskedasticitet 26. oktober 2005 Dagens program Økonometr Heteroskedastctet 6. oktober 005 Emnet for denne forelæsnng er heteroskedastctet (Wooldrdge kap. 8.3-8.4) Konsekvenser af heteroskedastctet Hvordan fnder man en effcent estmator?

Læs mere

Nøglebegreber: Objektivfunktion, vægtning af residualer, optimeringsalgoritmer, parameterusikkerhed og korrelation, vurdering af kalibreringsresultat.

Nøglebegreber: Objektivfunktion, vægtning af residualer, optimeringsalgoritmer, parameterusikkerhed og korrelation, vurdering af kalibreringsresultat. Håndbog grundvandsmodellerng, Sonnenborg & Henrksen (eds 5/8 GEUS Kaptel 14 IVERS MODELLERIG Torben Obel Sonnenborg Geologsk Insttut, Københavns Unverstet Anker Laer Høberg Hydrologsk Afdelng, GEUS øglebegreber:

Læs mere

Husholdningsbudgetberegner

Husholdningsbudgetberegner Chrstophe Kolodzejczyk & Ncola Krstensen Husholdnngsbudgetberegner En model for husholdnngers daglgvareforbrug udarbejdet for Penge- og Pensonspanelet Publkatonen Husholdnngsbudgetberegner En model for

Læs mere

Synopsis for handlingsplan 2015-16 for den regionale vækst- og udviklingsstrategi (ReVUS)

Synopsis for handlingsplan 2015-16 for den regionale vækst- og udviklingsstrategi (ReVUS) Handlngsplanens aktvteter struktureres ndenfor strategens temaer: Regon er et attraktvt sted at bo, arbejde og drve vrksomhed De rette kompetencer styrker væksten Innovaton og store anlægsnvesternger skaber

Læs mere

Kunsten at leve livet

Kunsten at leve livet Kunsten at leve lvet UNGE - ADFÆRD - RUSMIDLER 3. maj 2011 Hvad er msbrug? Alment om den emotonelle udvklng Hvem blver msbruger? Om dagnoser Om personlghedsforstyrrelser Mljøterap, herunder: - baggrund

Læs mere

Kulturel spørgeguide. Psykiatrisk Center København. Dansk bearbejdelse ved Marianne Østerskov. Januar 2011 2. udgave. Kulturel spørgeguide Jan.

Kulturel spørgeguide. Psykiatrisk Center København. Dansk bearbejdelse ved Marianne Østerskov. Januar 2011 2. udgave. Kulturel spørgeguide Jan. Vdenscenter for Transkulturel Psykatr har ekssteret sden 2002 og skal fremme psykatrsk udrednng, dagnostk, behandlng, pleje og opfølgnng af patenter, der har en anden etnsk baggrund end dansk. Kulturel

Læs mere

BLÅ MEMOSERIE. Memo nr. 208 - Marts 2003. Optimal adgangsregulering til de videregående uddannelser og elevers valg af fag i gymnasiet.

BLÅ MEMOSERIE. Memo nr. 208 - Marts 2003. Optimal adgangsregulering til de videregående uddannelser og elevers valg af fag i gymnasiet. BLÅ MEMOSERIE Memo nr. 208 - Marts 2003 Optmal adgangsregulerng tl de vderegående uddannelser og elevers valg af fag gymnaset Karsten Albæk Økonomsk Insttut Købenavns Unverstet Studestræde 6, 1455 Købenavn

Læs mere

Stadig ligeløn blandt dimittender

Stadig ligeløn blandt dimittender Stadg lgeløn blandt dmttender Kvnder og mænd får stadg stort set lge meget løn deres første job, vser DJs dmttendstatstk for oktober 2012. Og den gennemsntlge startløn er fortsat på den pæne sde af 31.500

Læs mere

Fakta om Erhvervet. Af. Cand. Oecon. Finn Christensen, kilde: Fakta om Erhvervet 2012, udgivet af Landbrug & Fødevarer 1995-99 2008 2009 2010 2011

Fakta om Erhvervet. Af. Cand. Oecon. Finn Christensen, kilde: Fakta om Erhvervet 2012, udgivet af Landbrug & Fødevarer 1995-99 2008 2009 2010 2011 Fakta om Erhvervet Af. Cand. Oecon. Fnn Chrstensen, klde: Fakta om Erhvervet 0, udgvet Landbrug & Fødeer Landbrug & Fødeer udgav november 0 den seneste udgave publkatonen Fakta om Erhvervet 0, Notatder

Læs mere

Wfbz-relationen. specficeres. Wjbzrelationen når FINDAN, MODELGRUPPEN. Arbejdspapir* Hald. April. Resumé: falder obligationsefterspørgsel.

Wfbz-relationen. specficeres. Wjbzrelationen når FINDAN, MODELGRUPPEN. Arbejdspapir* Hald. April. Resumé: falder obligationsefterspørgsel. tmeløn rentefølsonhed, FINDAN, ændrng,lneær, absolutte Wfbz, Nøgleord:.jh c:abswfbz varabel. forklarende supplerende som betalngsbalancemål et nddrage at lykkes det og rentefølsomhed, høj rmelg en af kendetegnet

Læs mere

Kvantitative metoder 2 Forår 2007 Ugeseddel 9

Kvantitative metoder 2 Forår 2007 Ugeseddel 9 Kvanttatve metoder 2 Forår 2007 Ugeseddel 9 Program for øvelserne: Introdukton af problemstllng og datasæt Gruppearbejde SAS øvelser Paneldata for tlbagetræknngsalder Ugesedlen analyserer et datasæt med

Læs mere

χ 2 -fordelte variable

χ 2 -fordelte variable χ -fordelte varable Defnton af χ -fordelngen Kvadratsummen V n af n uafhængge standardserede normalfordelte stokastske varable sges at være χ -fordelt med n frhedsgrader. V n fremkommer altså som V n =

Læs mere

Langsigtet efterspørgsel efter transport

Langsigtet efterspørgsel efter transport Langsgtet efterspørgsel efter transport Af Camlla Rff Brems og Thomas Chrstan Jensen, DTU Transport Abstract Der er en stgende nteresse for at dentfcere og modellere den langsgtede efterspørgsel efter

Læs mere

Viden giver vækst. Højtuddannede til midt- og vestjyske virksomheder. Har du overvejet at ansætte en højtuddannet? - Det er en god forretning!

Viden giver vækst. Højtuddannede til midt- og vestjyske virksomheder. Har du overvejet at ansætte en højtuddannet? - Det er en god forretning! Vden gver vækst Højtuddannede tl mdt- og vestjyske vrksomheder Har du overvejet at ansætte en højtuddannet? - Det er en god forretnng! Vrksomheder og højtuddannede har brug for hnanden Vækst forudsætter

Læs mere

Vægtet model. Landmålingens fejlteori - Lektion4 - Vægte og Fordeling af slutfejl. Vægte. Vægte: Eksempel. Definition: Vægtrelationen

Vægtet model. Landmålingens fejlteori - Lektion4 - Vægte og Fordeling af slutfejl. Vægte. Vægte: Eksempel. Definition: Vægtrelationen Vægtet model Landmålngens fejlteor Lekton 4 Vægtet gennemsnt Fordelng af slutfejl - kkb@mathaaudk http://peoplemathaaudk/ kkb/undervsnng/lf3 Insttut for Matematske Fag Aalborg Unverstet Gvet n uafhængge

Læs mere

17 Forbrugerprisindekset

17 Forbrugerprisindekset 53 7 Forbrugerprsndekset 7. Grundlæggende nformaton om ndekset 7.. Navn Forbrugerprsndekset. Udover det natonale forbrugerprsndeks opgøres det EU-harmonserede forbrugerprsndeks HICP (Harmonzed Index of

Læs mere

Aftale om generelle vilkår for tillidsrepræsentanter -^ i Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg 2009-2011

Aftale om generelle vilkår for tillidsrepræsentanter -^ i Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg 2009-2011 Aftale om generelle vlkår for tlldsrepræsentanter -^ Magstratsafdelngen for Sundhed og Omsorg 2009-2011 1. Aftalens parter Mellem parterne Århus Kommune, Magstratsafdelngen for Sundhed og Omsorg og FOA,

Læs mere

FRIE ABELSKE GRUPPER. Hvis X er delmængde af en abelsk gruppe, har vi idet vi som sædvanligt i en abelsk gruppe bruger additiv notation at:

FRIE ABELSKE GRUPPER. Hvis X er delmængde af en abelsk gruppe, har vi idet vi som sædvanligt i en abelsk gruppe bruger additiv notation at: FRIE ABELSKE GRUPPER. IAN KIMING Hvs X er delmængde af en abelsk gruppe, har v det v som sædvanlgt en abelsk gruppe bruger addtv notaton at: X = {k 1 x 1 +... + k t x t k Z, x X} (jfr. tdlgere sætnng angående

Læs mere

1. Beskrivelse af opgaver inden for øvrig folkeskolevirksomhed

1. Beskrivelse af opgaver inden for øvrig folkeskolevirksomhed Bevllngsområde 30.32 Øvrg folkeskolevrksomhed Udvalg Børne- og Skoleudvalget 1. Beskrvelse opgaver nden for øvrg folkeskolevrksomhed Området omfatter aktvteter tlknytnng tl den almndelge folkeskoledrft

Læs mere

½ års evaluering af projekt Praktisk Pædagogisk Funktionsstøtte

½ års evaluering af projekt Praktisk Pædagogisk Funktionsstøtte ½ års evaluerng projekt Praktsk Pædagsk Funktonsstøtte Der forelgger her en evaluerng beskrvelse projektstllngen Praktsk Pædagsk Funktonsstøtte efter et halvt års vrke. Tl forskel fra 3 måneders evaluerngen

Læs mere

Indledning ELEVPLAN FOR [NAVN] CPR [123456-9876]

Indledning ELEVPLAN FOR [NAVN] CPR [123456-9876] Kontaktoplysnn Indlednng For elever specalskoler, gruppeordnnger, specalklasser og elever, der modtager særlg støtte tl nkluson almndelge klasser, skal der udarbejdes en ndvduel elevplan, der tager udgangspunkt

Læs mere

Katastrofer i senmoderniteten

Katastrofer i senmoderniteten Katastrofer senmodernteten Husprsernes udvldng USA 2 Indeks 2c Esrg Horre Ses IVledan Prs 187 29 EACJI LUMP cet5 LEPC - - Kultur- og samfundsfagspakken - Samfundsfag Frederksberg HF 214-215 Katastrofer

Læs mere

Vestbyskolen Tlf.: 76 29 40 80 Fax: 75 62 64 21

Vestbyskolen Tlf.: 76 29 40 80 Fax: 75 62 64 21 Vestbyskolen... 2 Samlet vurderng af skolen... 3 Rammebetngelser... 5 Budget... 5 Personaletal... 5 Pædagogske processer... 6 Indsatsområder og resultater... 6 Opfølgnng og nye ndsatsområder... 10 Udfordrnger...

Læs mere

Binomialfordelingen: april 09 GJ

Binomialfordelingen: april 09 GJ Bnomalfordelngen: aprl 09 GJ Spm A 14: Sandsynlghedsregnng og statstk. Efter en kort ntrodukton af grundlæggende begreber sandsynlghedsregnng og statstk skal du skal ntroducere bnomalfordelngsmodellen

Læs mere

Motivationseffekten af aktivering

Motivationseffekten af aktivering DET SAMFUNDSVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Kanddatspecale Bran Larsen Motvatonseffekten af aktverng Vejleder: Anders Holm Afleveret den: 03/03/06 Indholdsfortegnelse 1. Indlednng... 1 2.

Læs mere

Kvartalsvise kædede værdier: Aggregering og vækstbidrag

Kvartalsvise kædede værdier: Aggregering og vækstbidrag varalsvse kædede værder: Aggregerng og væksbdrag ædnng med årlg overlap I de danske kvaralsvse naonalregnskab beregnes de kædede værder ved anvendelse af en meode der beegnes som årlg overlap. Den generelle

Læs mere

Validering og test af stokastisk trafikmodel

Validering og test af stokastisk trafikmodel Valderng og test af stokastsk trafkmodel Maken Vldrk Sørensen M.Sc., PhDstud. Otto Anker Nelsen Cv.Ing., PhD, Professor Danmarks Teknske Unverstet/ Banestyrelsen Rådgvnng 1. Indlednng Trafkmodeller har

Læs mere

Hvordan kan ny benchmark-metode danne baggrund for at forbedre politiske initiativer?*

Hvordan kan ny benchmark-metode danne baggrund for at forbedre politiske initiativer?* Hvordan kan ny benchmark-metode danne baggrund for at forbedre poltske ntatver?* Alce Heegaard Klynge, Lotte Langklde, Jens Nyholm, og Annemare Munk Rs December 2003 Resumé Fem faktorer påvrker stgende

Læs mere

RESEARCH PAPER. Nr. 7, Prisoptimering i logitmodellen under homogen og heterogen forbrugeradfærd. Jørgen Kai Olsen

RESEARCH PAPER. Nr. 7, Prisoptimering i logitmodellen under homogen og heterogen forbrugeradfærd. Jørgen Kai Olsen RESEARCH PAPER Nr. 7, 23 Prsotmerng logtmodellen under homogen og heterogen forbrugeradfærd af Jørgen Ka Olsen INSTITUT FOR AFSÆTNINGSØKONOMI COPENHAGEN BUSINESS SCHOOL SOLBJERG PLADS 3, DK-2 FREDERIKSBERG

Læs mere

Bilag 1: Projektbeskrivelse

Bilag 1: Projektbeskrivelse Devoteam Consultng A/S Lautrupsgade 13 DK-2100 Copenhagen Copenhagen, Denmark Tel +45 20 45 07 00 Fax +45 39 43 07 77 E-mal nfo@devoteam.dk www.devoteam.dk 13-08-09 Blag 1: Projektbeskrvelse Assstance

Læs mere