Personalefolder Østre. Rønneskolen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Personalefolder Østre. Rønneskolen"

Transkript

1 Personalefolder Østre Rønneskolen Aktiviteter & Fokusområder

2 Indhold Visioner, målsætninger og værdigrundlag i Rønneskolen... side 03 Østres vision og målsætning... side 05 En lærende skole... side 07 Teamsamarbejde og fleksibel planlægning... side 09 LP-Modellen... side 12 Årsplan... side 15 Løbende evaluering og elevplaner... side 16 Fokus på faglighed - udfordring... side 18 Inklusion... side 22 Trivsel og tryghed... side 23 Fokus på bevægelse... side 27 Praktisk - Musiske fag... side 30 Samarbejdsaftaler... side 31 Layout: ElseB Design. Tryk: Niveau2

3 3 Visioner, målsætninger og værdigrundlag i Rønneskolen. Visioner, målsætninger og værdigrundlag i Rønneskolen. Ensartethed Siden distriktsmodellen blev indført i 2008, har de tre tidligere selvstændige skoler arbejdet på at gøre forholdene for elever, forældre og personale ensartede. Ensartede forstået på den måde, at de overordnede rammer som timetal, fag, budget for et barn eller en ansat på den ene afdeling ikke i væsentlig grad adskiller sig fra forholdene på de andre afdelinger. Forskellighed Det er vigtigt for os at give plads og mulighed for forskellighed. Forskelligheden ses som en styrke og en mulighed for at kunne inspirere hinanden med gode ideer. Hvis man på den ene afdeling har en tradition for kønsopdelt undervisning, en anden for dramaprojekt, en tredje for særlige bevægelsesdage, kan man fortsat gøre det. Fællesskabsfølelse Vi har som mål at styrke fællesskabsfølelsen mellem de tre afdelinger i Rønneskolen. Dette er gjort ved særlige arrangementer for elever på tværs, f.eks. indskolingens bevægelsesdage. For personalet er der fælles pædagogiske dage, fagudvalg på tværs og fælles fokusområder med dertilhørende udvalg med repræsentanter fra de tre afdelinger. Fælles fokusområder Vi har en række fælles fokusområder, som beskrives i hæftet.

4 Visioner, målsætninger og værdigrundlag i Rønneskolen. Værdiregelsæt Rønneskolens værdiregelsæt tager udgangspunkt i de grundlæggende værdier tillid og respekt. Alle elever og ansatte skal respektere hinanden og acceptere hinandens forskelligheder. Alle klasser skal sikres medindflydelse, ved at de selv udarbejder regler for klassens adfærd. I begyndelsen af hvert skoleår skal alle klasser i dialog om udmøntningen af mobbepolitikken. Hver afdeling vedtager et konkret sæt ordensregler. Afdelingsrådene udarbejder årlige handleplaner for trivsel og tryghed, herunder afholdelse af en årlig trivselsdag. Værdiregelsættet evalueres årligt i skolebestyrelsen. Værdi- og visionsdebat I efteråret 2010 igangsættes en værdi- og visionsdebat på Rønneskolen for forældre og personale. Målet er, at Rønneskolens værdier og visioner foreligger skriftligt i foråret 2011 og dermed kan være fælles pejlemærker fremover. Som basis har de tre afdelinger hver deres visioner, værdigrundlag og målsætninger, som tidligere er udarbejdet af ledelse, personale, forældre og elever.

5 5 Østres Vision og målsætning Østres Vision og målsætning En lærende skole Det er Østres vision at være en lærende skole, hvor børn og voksne udvikler nysgerrighed, lyst og evne til at eksperimentere og udfordre det, man lærte i går. Se afsnit om Østre som en lærende skole. Mål og værdier for Østre Børnenes faglige og personlige udvikling: På Østre anser vi børnenes trivsel og tryghed som den væsentligste forudsætning for læring. Vi tager udgangspunkt i det enkelte barn, samtidig med at barnet opfattes som en del af et fællesskab. Vi arbejder på at styrke børnenes alsidige personlige udvikling, både børnenes fysiske og psykiske udvikling, deres musisk- kreative sider samt deres sociale kompetencer. Vi arbejder på at udvikle børnenes selvstændighed og give dem faglig ballast så de føler sig rustede til at stå frem og give deres bidrag til den demokratiske proces. Vi giver faglige udfordringer til alle børn og søger at udnytte det enkelte barns potentialer. Det er vigtigt, at der også arbejdes tværfagligt og projektorienteret, så børnene anvender deres faglige viden og færdigheder i praksis. Det er vigtigt, at børnene udvikler en bevidsthed om at læring er en livslang proces.

6 Østres Vision og målsætning 6 Det forpligtende samarbejde: På Østre prioriteres respekt, tillid, ansvarlighed, engagement, åbenhed, rummelighed og tolerance højt. Dette gælder for børn, personale og forældre. Det er vigtigt, at personale og forældre er i aktiv og positiv dialog om barnets skolegang og afdækker gensidige forventninger til hinanden. Østre arbejder som en lærende skole, hvor teamsamarbejde, teamlæring, vidensdeling og respons styrker kvaliteten i personalets arbejde. På Østre ønsker vi at være en skole der præger udviklingen og prioriterer forandringsparathed højt. På Østre prioriteres et fagligt dygtigt personale højt. Lege- og læringsmiljø: På Østre bør de fysiske rammer løbende tilpasses, så de udfordrer og inspirerer til leg og læring. Det er vigtigt, at de fysiske og økonomiske rammer understøtter et innovativt læringsmiljø. Østres særlige profil: På Østre har vi særligt fokus på elevernes sundhed. Kost, bevægelse og udelæring indtænkes i dagligdagen og ved særlige arrangementer. På Østre afsættes tid og resurser til praktisk- musiske oplevelser, der skaber glæde og fremmer kreativitet. Vi arbejder på at fremme miljøbevidstheden hos børn og personale både praktisk og teoretisk. Vi ønsker at sikre eleverne globalt udsyn samtidig med lokal forankring i den bornholmske kultur og natur.

7 7 En lærende skole En lærende skole Det er Østres vision at være en lærende skole, hvor børn og voksne udvikler nysgerrighed, lysten og evnen til at eksperimentere og udfordre det, man lærte i går. Målet er, at vi i alle samarbejdsrelationer - i ledelsesteam, grupper, årgangsteam, fagteam - giver hinanden feedback, reflekterer, deler erfaringer og viden med hinanden for at styrke kvaliteten i vores arbejde. Definition af en lærende skole En lærende skole er for os en arbejdsplads, hvor vi lærer af erfaring og lærer i teams. Teamlæring foregår, når vi kobler refleksion på vores teamsamarbejde. Læring er opnået, når vi reflekterer over vores adfærd og handler derefter. For os er en lærende skole blandt andet kendetegnet ved at Vi forpligter os til at arbejde på at virkeliggøre skolens visioner. Vi arbejder på at udvikle teamsamarbejdet og at lære i teams, hvilket betyder, at vi bruger tid på at reflektere sammen. Vi forsøger at arbejde ud fra systemteoretisk tankegang. Vi erkender, at mennesker oplever verden forskelligt og at der er mange sandheder. Derfor forsøger vi at være åbne og aktivt lyttende overfor hinanden, elever, forældre. Vi arbejder desuden ud fra en anerkendende tilgang til andre mennesker. På Østre værdsætter vi personlige kompetencer som engagement, faglig dygtighed, empati, personlig udvikling, at man har mod på forandringer og lyst og evne til at være en positiv rollemodel.

8 En lærende skole 8 Definition af begrebet Refleksion Italesættelse af, hvad man gør og hvorfor for at blive mere bevidst og for at udvikle sig og lære. Skabe forstyrrelse, stille spørgsmål til vaner og selvfølgeligheder. Træde udenfor sit handlingsrum og i en armslængde undersøge sine handlinger for at se, om de er hensigtsmæssige. Er det den bedste måde at opnå sit mål på? Er metoden rigtig? Status på Østre Vi har siden 2003 haft forskellige kursusforløb i Pædagogisk Udvalg og grupper om værdier og principper i den lærende organisation. Vi har desuden trænet god mødegennemførelse, sat mål for teamsamarbejde og udvekslet erfaringer om gode forløb, udvikling af årsplaner, redskaber til den løbende evaluering mv. Ledelsen giver feed back på årgangsteamenes arbejde. Ledelsen arbejder med coaching i reflekterende team. Alle teams er introduceret til denne arbejdsform i Vildanden har i 2009 haft et forløb med Bente Lynge om anderkendende pædagogik. I 2009 blev LP modellen introduceret gennem et e- læringsforløb og træning i årgangsteamene. MÅL: Visionen om at arbejde som en lærende skole indtænkes i Rønneskolens værdi og visionsproces i efteråret 2010.

9 9 Teamsamarbejde og fleksibel planlægning Teamsamarbejde og fleksibel planlægning Teamsamarbejde Målet for Rønneskolen er At styrke og udvikle fagligheden, undervisningen og kvaliteten i arbejdet med børnene. At styrke og udvikle selvstyrende teams/ selvledelse på afdelingerne At styrke den enkelte lærers professionelle udvikling. Forventningerne er, at årgangsteamet er et forum for følgende Sikre faglig og kollegial sparring og refleksion. Dele viden og udveksle erfaringer. Udarbejde årgangens faglige og sociale årsplan. Planlægge fælles undervisningsforløb og holddelingsforløb. (Fælles forberedelse) Løbende at evaluere elevernes faglige og sociale udvikling. Udarbejde elevplan. Arbejde med fleksibel planlægning af skoleåret. Løbende dialog med ledelsen. Forventningerne er, at fagteam er et forum for følgende Sikre faglig erfarings- og idéudveksling mellem afdelingerne og internt på afdelingen. Drøfte Fælles Mål og Trinmål i faget. Vurdere faglige materialer og andre fagrelevante problemstillinger. Koordinere indkøb af undervisningsmaterialer.

10 Teamsamarbejde og fleksibel planlægning 10 Handleplan på Østre Årgangsteamene evaluerer deres teamsamarbejde ud fra oplæg om Det gode team. Årgangsteamene udvikler refleksionsprocesser i samarbejde med ledelsen om bl.a. følgende emner: årsplanen, fagdidaktiske emner, hvad er god undervisning, elever i vanskeligheder. Det reflekterende team kan anvendes som metode. Ledelsen besøger årgangsteamene med henblik på at støtte og udvikle teamet. Der arbejdes fortsat med videndeling, erfaringsudveksling og feed back i teamene. Succeskriterier på Østre Vi er tilfredse når 75% af lærerne tilkendegiver, at de har udviklet deres teamsamarbejde yderligere i skoleåret og har afprøvet det reflekterende team eller udviklet andre refleksionsprocesser. Evaluering på Østre Der evalueres ved ledelsens besøg i årgangsteamene i foråret 2011.

11 11 Teamsamarbejde og fleksibel planlægning Fleksibel planlægning Målet er At give eleverne de bedste muligheder for fordybelse, sammenhæng og differentiering i undervisningen. Dvs. at det er pædagogikken og ikke skemaet, der styrer. At planlægge tværfaglige perioder og projekter At sikre at eleverne i de forskellige fag på årsbasis får de timer, de er tildelt. At sikre at det planlagte fravær læses af teamets lærere, så tilfældig vikar undgås. At sikre at den enkelte lærer har indflydelse på sin hverdag og arbejdssituation. Succeskriterie på Østre Vi er tilfredse når Årgangsteamet og gruppen planlægger undervisningen så det tilgodeser målene. Evaluering på Østre Punktet drøftes ved ledelsens besøg i årgangsteamene og der følges op ved MU-samtaler. Punktet drøftes på gruppemøde, så vidensdeling og ny inspiration sikres. Holddannelse Holddannelse giver mulighed for at differentiere undervisningen og tilgodese både fagligt stærke og fagligt svage elever. Hver årgang er tildelt en pulje lærertimer, så der kan laves holddannelse på de enkelte årgange, dvs. at eleverne kan arbejde i mindre hold end klassen, fordi der er flere lærere. Holddannelsen planlægges i årgangsteamet.

12 LP-Modellen 12 LP-modellen LP-modellen står for læringsmiljø og pædagogisk analyse I skoleåret blev alle lærere og pædagoger introduceret til LP-modellen gennem et e-læringsforløb. Desuden blev der udarbejdet en kortlægningsundersøgelse af 4-9.klassernes læringsmiljø. I LP-modellen arbejdes bl.a. med relationer, klasse- og læringsledelse, motiverende og anerkendende praksis. Der reflekteres over egen rolle og praksis og iværksættes tiltag baseret på pædagogisk analyse. Arbejdet med LP-modellen finder sted i årgangsteamet. Målet for skoleåret er At elevproblematikker forsøges løst ved at anvende LP- modellen. At den systemiske tilgang fortsat trænes, så tankerne bag LP- arbejdet udvikles. At have fokus på og styrke struktur i undervisningen, især i de klasser, hvor kortlægningen viser, at det kan være et problem. At LP- modellen er en integreret del af teammøder og SFO- møder. Handleplan LP er et fast punkt på teammøderne/sfo- møderne. LP- gruppen er fortsat årgangsteamet/ SFO- personalegruppen. Hvis man ønsker det og hvis det kan aftales internt, kan en LP- gruppe invitere en fremmed tovholder til at lede mødet. Der afholdes pædagogisk dag på hver afdeling med Lene Skovbo Heckmann med temaet Klasse- og læringsledelse henholdsvis d. 28/9 på Åvang, 29/9 på Østre og 30/ 9 på Søndermark kl Kursusforløb i Spørgeteknik for hele personalet i SFO-delen i og i skoledelen i Evaluering Ledelsen følger løbende LP- arbejdet via møder med tovholderne. LP -arbejdet evalueres ved ledelsens besøg i årgangsteamene. LP - arbejdet drøftes på MU- samtalen.

13 13 LP-Modellen Koordinator og styregruppe Afdelingsskolelederen på hver afdeling koordinerer LP-arbejdet og sidder i Rønnegruppens overordnede styregruppe sammen med medlemmer fra Rønneledergruppen, TR er fra skole og SFO. Her planlægges Rønneskolens LP- arbejde. LP- arbejdet på Østre følges og drøftes desuden i pædagogisk udvalg. Vejledere Der er tilknyttet en vejleder fra PPR til hver LP-gruppe/årgangsteam. Vejlederens opgave er at vejlede gruppen og tovholderen i processen, samt bidrage med relevant litteratur. Vejlederen deltager i to LP- møder i efteråret og to i foråret. Tovholdere Der er tilknyttet en tovholder til hver LP- gruppe. Der er planlagt følgende for tovholderne: Netværksmøde for Tovholderne på Bornholm. Erfaringsudveksling mv. Tirsdag d. 7. september kl Kursus for tovholdere på Bornholm. V/ Jens Andersen Spørgeteknik, tovholderrollen mv. Udbydes 7-9.december. 25 pr hold. Tilmelding følger

14 LP-Modellen 14 Arbejdsbeskrivelse for tovholdere Tovholderen er bindeled mellem LP-gruppen og ledelsen/koordinator. Tovholderen sikrer, at LP- modellen bliver sat på årgangsteamets/sfos møder og sender datoer for møderne til ledelse/koordinator. Tovholderen sikrer, at der udarbejdes dagsorden og skrives referat af LPmødet. LP- skabelon anvendes. Referat sendes til ledelse/koordinator eller lægges i mappe på skoleintra. Tovholder sikrer, at elevproblematikker i første omgang forsøges løst ved at anvende LP-modellen. Tovholderen leder LP- mødet. Tovholderen støtter processen og understøtter, at der skabes et trygt og fortroligt møde, som præges af tillid og fælles ansvar. Tovholderen sørger for at vejlederen 2 gange halvårligt inviteres til LP-møde. Vejlederen kan give LP- gruppen sparring, hjælpe med diverse materialer og bidrage med ideer til løsninger mv. Tovholderen skal ikke påtage sig ledelsesansvar/kontrolfunktion. Tovholderen deltager i 2 kursusdage, hvor tovholderfunktionen styrkes. Tovholderen har 8 timer til deltagelse i tovholdernetværk og til møder med ledelsen. SFO- tovholderne er i netværk sammen med SFO tovholdere fra de andre afdelinger. Tovholder-netværket fungerer som forum for fælles refleksion, sparring og erfaringsudveksling. Tovholderne kan få vejledning via mail eller telefon fra UNC de kommende 2 år. Tovholderen kan inviteres til at deltage i eller lede andre LP- grupper.

15 15 Årsplan Årsplan Faglige mål Årsplanen dokumenterer, hvordan trinmålene i de enkelte fag og emner opfyldes og evalueres. Herunder beskrives, hvordan der arbejdes med fokuspunktet bevægelse. Sociale mål Årsplanen dokumenterer, hvordan der arbejdes med de sociale mål for klassen eller årgangen. Herunder beskrives, hvordan der arbejdes med trivsel og tryghed. Metodemål Årsplanen dokumenterer, hvordan der arbejdes med metodemål, herunder faglig læsning og læsestrategier. Årsplanen lægges på Skoleintra i starten af skoleåret. Planlægningsskemaet eller andet tilsvarende skema anvendes til beskrivelse af: Status, mål, handleplan/aktiviteter, periode, succeskriterier og hvordan man evaluerer. For at præcisere årsplanen beskrives udvalgte faglige forløb, fælles forløb, holddannelsesforløb i planlægningsskemaet og evalueres systematisk. Aktivitetskalender Årgangsteamet udarbejder aktivitetskalender, som indeholder oplysninger om, hvornår forskellige aktiviteter finder sted i årets løb f.eks. tværfaglige aktiviteter, projektarbejder, emnearbejder, faglige forløb, holddannelsesforløb, forløb med temaet trivsel og forebyggelse af mobning, bevægelse, forældremøder, skole-hjemsamtaler. Aktivitetskalender lægges på skoleintra ved skoleårets start. Aktivitetskalender og årsplan med målbeskrivelse kan kombineres. Dialog med ledelsen Ledelsen drøfter årsplanen med lærerne ved besøg i årgangsteamene og evaluerer ved MU-samtaler. Fælles refleksion i årgangsteamet Årsplanen, målsætning og udførelse af undervisning er genstand for fælles refleksion i årgangsteamet.

16 Løbende evaluering og elevplaner 16 Løbende evaluering og elevplaner Alle elever på Østre arbejder med portefølje eller lignende mappe som dokumentation af deres arbejde. Der arbejdes fortsat med andre relevante evalueringsformer som målcirkler, tests, samtaler, logbog mv. afhængig af det planlagte forløb. Evalueringsformen beskrives i planlægningsskemaet, hvor målet for undervisningen fremgår. Den løbende evaluering udgør en integreret del af undervisningsopgaven. Evalueringen er såvel lærerens som elevens syn på elevens udbytte af undervisningen. Samtaledage med eleverne Der er samtaledage tre gange i løbet af året med eleverne. Samtaledag i august: Læringsmål for den enkelte elev drøftes og kan indsættes i elevplan. Trivsel og tryghed drøftes. Samtaledag i oktober: Status og mål evalueres. Trivsel og tryghed drøftes. Samtaledag i marts: Status og mål evalueres. Trivsel og tryghed drøftes.

17 17 Løbende evaluering og elevplaner Elevplanen Der udarbejdes en elevplan, som formidles til forældrene forud for efterårets skole-hjem samtaler. Elevplanen følges op på forårets skole-hjemsamtale. I passende tid inden skole- hjemsamtalerne lægges elevplanen på SkoleIntra og foreligger i papirform eller på pc til samtalerne. Der er sat et udviklingsarbejde i gang i efteråret 2009 med det mål at skabe bedre sammenhæng i arbejdet mellem årsplan, daglig praksis, den løbende evaluering og elevplanen. Målet er endvidere at nå frem til et fælles elevplanskoncept for Rønneskolen. En skabelon for et fælles elevplanskoncept er præsenteret for lærergruppen og Skolebestyrelsen og den afprøves af lærerne i skoleåret 2010/11. Elevplanen skal indeholde: Oplysning om resultater af den løbende evaluering af elevernes udbytte af undervisningen i alle fag. For børnehaveklassen skal evalueringen ses i forhold til børnehaveklassens indhold og mål. Oplysning om den besluttede opfølgning på resultaterne af den løbende evaluering og på de tests der er foretaget. Elevens læringsmål Mål for social og personlig udvikling. Elevplanen kan indeholde: Aftaler om hvordan forældre kan bidrage til, at eleven får en god skolegang: møde til tiden, medbringer undervisningsmidler, er udhvilet mv. Andet der har relation til elevens adfærd og skolens dagligdag. Evaluering Arbejdet med elevplaner evalueres med inddragelse af lærere, elever og forældre i foråret 2011.

18 Fokus på faglighed - udfordring for alle 18 Fokus på faglighed - udfordring for alle På Rønneskolen har vi fokus på fagligheden for alle elever. Derudover har vi særlige tiltag som skal udfordre de fagligt dygtige elever og andre tiltag, hvis mål er at støtte de elever, som har brug for dette. Fleksibel planlægning og Holddeling Se side 11. Støttecenter Elever, som har brug for ekstra støtte, kan få undervisning i en kortere eller længere periode bl.a. i form af læsekurser, stavekurser, matematik-kurser. Endvidere tilbydes enkelte elever motorisk træning. To- sprogede elever modtager ekstra danskundervisning. Klassekonferencer En gang årligt er der klassekonferencer i alle 1-9.klasser samt specialklasser, hvor klassens faglige og sociale status drøftes med ledelsen. Forud for konferencen tages tests, som drøftes på mødet. Andre relevante materialer inddrages. Overbygningens læsevejleder deltager i klassekonferencen for 7-8.klasse. Matematikvejleder deltager i klassekonferencer. Erhvervsklasse Erhvervsklassen tænkes som et hold på elever. Målgruppen Normaltbegavede, skoletrætte elever fra 8. og 9. klasse, som er i risikogruppe for at droppe ud af skolen. Elever, som har alment faglige problemer, som ikke passer ind i en meget boglig folkeskole, men som har behov for et mere målrettet forløb for at spore sig ind på hvilken ungdomsuddannelse de skal vælge. Indhold Veksling mellem praktiske og faglige forløb: basisfag, brobygning, virksomhedspraktik. Fagene tilrettelægges med afvekslende praktiske øvelser og teoretisk viden. Der arbejdes med kontaktlærerordning eller mentorordning mellem en elev i Erhvervsklassen og en ældre elev fra Erhvervsskolen.

19 19 Fokus på faglighed - udfordring for alle Talentpleje Der iværksættes et pilotprojekt i de naturvidenskabelige fag i skoleåret for Rønneskolens 9.klasser i samarbejde med Bornholms Gymnasium. Målet er at motivere og udfordre de dygtige elever. Der tilbydes perioder, hvor eleverne undervises på Gymnasiet i laboratoriearbejde, eksperimenter mv. i forlængelse af emnerne i Folkeskolens undervisning. Fokus på læsning På Rønneskolen ønsker vi at styrke elevernes læsefærdigheder og lyst til at læse. Vi har desuden som mål at styrke elevernes faglige læsning. Læsevejledere Vi har læsevejledere på hver afdeling. På Østre er der en læsevejleder for hver gruppe og for specialklasserækken. Læsevejlederne inspirerer og vejleder kollegerne omkring læseprocessen og inspirerer årgangsteamets arbejde med f.eks. den faglige læsning. Sproglig opmærksomhed Der arbejdes med sproglig opmærksomhed især i børnehaveklasse og 1. klasse for at understøtte læseindlæringen. Turbodansk I 2009/10 og 2010/11 gennemføres et projekt, Turbodansk, rettet mod udvalgte elever på klassetrin, med det formål at øge elevernes læsefærdigheder, læseforståelse og læselyst. Projektet er ø-dækkende og involverer elever fra alle øens overbygningsskoler, her iblandt Rønneskolen. Projektet er todelt og første del afvikledes over 4 uger i foråret 2010 og afsluttes med 4 uger i efteråret Projektgruppen består bl.a. af øens læsekonsulent, læsevejledere og undervisere fra overbygningen. Erfaringerne fra Turbodansk vil blive videregivet og delt med øens skoler og omsat i fremtidig praksis i distrikterne.

20 Fokus på faglighed - udfordring for alle 20 Læsekvarter- Læsebånd Alle klasser læser fra kl til 8.30 hver dag. Målet er At styrke elevernes læsefærdigheder og læselyst. Handleplan Alle elever læser mindst et kvarter hver dag fra kl Dage hvor eleverne har idræt i Hallen, har svømning eller lignende er undtaget. Der læses både skønlitteratur og faglitteratur. Årgangsteamet organiserer elevernes læsning så alle fag tilgodeses. Succeskriterier: Vi er tilfredse når Et flertal af eleverne tilkendegiver at læsekvarteret styrker deres lyst til at læse. Evaluering Punktet evalueres ved klassekonferencerne og i grupperne i foråret Faglig læsning Målet er At styrke den faglige læsning i alle fag. Handleplan Årgangsteamene bliver enige om hvilke relevante læsestrategier, der skal styrkes i årets arbejde. Læsevejlederne støtter teamenes arbejde og kan efter aftale sætte processer i gang i klassen. Alle læsevejledere sikrer, at elever/ klasser introduceres for CD-ord/ ordbanken og andre redskaber efter behov. Indskolingen Læsevejleder introducerer ideer til udvikling af skriftsprog i børnehaveklasserne. Læsevejleder introducerer projekt læsemakker for 1-2.kl og mellemgruppens teams.

21 21 Fokus på faglighed - udfordring for alle Mellemgruppen Læsevejleder sikrer, at 4.klassernes elever og lærere indføres i Ordbanken og andre relevante redskaber. Læsevejleder inspirerer løbende årgangsteamene vedr. faglig læsning. Læsevejleder kan deltage i 4 klassernes forældremøde efter aftale for at orientere om læsning. Overbygningen Læsevejlederne igangsætter forløb for 7.-8.klassernes faglærere og elever til styrkelse af den faglige læsning. Metoden aktionslæring anvendes. En af læsevejlederne deltager i klassekonference for 7. og 8. kl. Specialklasserne Læsevejleder sikrer, at de S- klasse-elever, som endnu ikke anvender CD-ord7, Ordbanken eller andre redskaber til støtte for indlæringen, indføres i relevante systemer. Læsevejleder inspirerer løbende s-klasselærerne vedr. læsning og faglig læsning. Succeskriterier Vi er tilfredse når Alle årgangsteams kan dokumentere, at eleverne arbejder med læsestrategier i skoleåret Alle elever anvender CD-ord7, ordbanken eller andre relevante redskaber, når det er nødvendigt. Evaluering Punktet evalueres ved ledelsens besøg i årgangsteamene og ved klassekonferencerne.

22 Inklusion 22 Inklusion Skolens kultur skal passe til den mangfoldighed af elever, der tilhører skolens læringsmæssige og sociale fællesskaber, så hindringer for læring og deltagelse elimineres. Inkluderingsbegrebet forudsætter, at udviklingen rettes mod det almindelige læringsmiljø for at gøre det mere rummeligt og fleksibelt. Det indebærer, at inkludering betragtes som et almenpædagogisk anliggende og ansvar. Det handler derfor om at tilgodese alle elever og at udnytte det enkelte barns potentiale. Målet er At hvert enkelt barn føler sig inkluderet i et fagligt og socialt fællesskab. At skolen tilpasser sig til det enkelte barn, i stedet for at barnet skal tilpasse sig skolen, så vidt det er muligt. At udvikle fælles inkluderende værdier, der er så tydelige, at de bliver opfattet som forpligtende for elever, medarbejdere og forældre. Under dette punkt indgår forskellige tiltag som vises i dette diagram: INKLUSION/ RUMMELIGHED Fremme af trivsel og forebyggelse af mobning. Sociale kompetencer Samarbejde mellem normalklasser og specialklasser Familieklasser AKT Arbejde med LP model

23 23 Trivsel og tryghed Trivsel og tryghed Formål Vi betragter børns trivsel og tryghed som den væsentligste forudsætning for læring og personlig udvikling. Vi ønsker derfor, at der er et vedvarende fokus på de sociale kompetencer og værdier i et samarbejde mellem forældre, børn, skole/sfo. Mål At sikre det enkelte barns trivsel. At styrke børnenes sociale og emotionelle læring. At synliggøre hvad der fremmer tryghed og trivsel. At afdække, mindske og forebygge mobning. At styrke fællesskabet. Kommissorium for trivselsudvalget Et hovedudvalg bestående af en lærer, en SFO - repræsentant, en forældrerepræsentant samt en elevrådsrepræsentant fra hver afdeling mødes to gange årligt i november og marts for at videregive erfaringer fra egen afdeling samt inspirere hinanden til nye arrangementer/ tiltag. Her ud over evalueres resultaterne fra DCUM s trivselsundersøgelse for skole- og SFO- del. Drøftelse og evaluering af de tre afdelingers handleplaner for trivsel og tryghed. Her ud over fungerer læreren som koordinator af de trivselsfremmende tiltag på egen afdeling. Den lokale koordinator planlægger i samarbejde med afdelingens ledelse, hvordan og i hvilket omfang, der i øvrigt skal arbejdes med trivsels- og tryghedsfremmende aktiviteter. Med udgangspunkt i ovenstående formål og mål skal trivselskoordinatoren (læreren) på alle tre afdelinger af Rønneskolen: Deltage i to årlige møder i hovedudvalget. Være koordinator af mindst ét fællesarrangement for eleverne på egen afdeling. Samarbejde med ledelsen og kollegerne på afdelingerne om fastlæggelse og målsætning for de lokale trivselsfremmende tiltag. Deltage i ét årligt elevrådsmøde, hvor trivsel her under skolens mobbepolitik samt idéer til trivselsfremmende tiltag drøftes. Sørge for à jourføring idékataloget på Fællesnettet. Formidle inspiration til kollegerne.

24 Trivsel og tryghed 24 Handleplan for arbejdet med eleverne på Østre Ved de tre årlige elevsamtaler skal elevens trivsel og tryghed være genstand for en drøftelse elev/lærer. Det skal fremgå af den enkelte klasses aktivitetsplan/årsplan, hvordan der arbejdes med trivsel og tryghed i klassen. Der kan arbejdes med Trin for Trin, Er du med mod mobning?, Børn med alle slags hjerner eller andre materialer. Den enkelte klasse/årgang skal ved skoleårets start udarbejde klasseregler. På hver afdeling anvendes i det kommende skoleår DCUM`s IT-baserede undersøgelse til afdækning af trivsel. På Østre i uge 40. Når mobning opdages, følger vi den vedtagne procedure: a Klasselæreren taler med offeret, mobberen/mobberne, medløberne og evt. tilskuere enkeltvis. a Hvis eleverne går i Vildanden samarbejder lærere og pædagoger om løsningen af problemet. a Episoden tages op på klassemøde. a Samtale med involverede forældre. a Skolens ledelse kan inddrages i løsningen. a Skolepsykologen kan inddrages i løsningen. a Proceduren stopper, når problemet er løst. Samarbejde mellem Vildanden og Skolen Vildandens personale deltager i årgangsteammøderne 4 gange årligt. Ved underretninger, indstillinger til PPR og lign. skal de relevante lærere og pædagoger kontaktes. Lærere og pædagoger bruger hinandens kompetencer ved forskellige problemstillinger vedrørende det enkelte barn.

25 25 Trivsel og tryghed Legepatrulje har aktiviteter i udvalgte frikvarterer. Legepatruljen har en tovholder blandt lærerne. Både MINI elevrådet og det store elevråd drøfter trivsel og frikvarterer. Hyttetur på 1.kl, 4.kl og 7.klassetrin og lejrskole fastholdes bl.a. for at styrke klassens sociale liv. Succeskriterier Vi er tilfredse Ordensregler gennemgås og ophænges i alle klasser. Når resultatet af spørgeskemaundersøgelsen viser at den procentdel af elever, som føler sig mobbet ikke er steget i forhold til sidste år. Evaluering: Ledelsen følger op på DCUM spørgeskema om trivsel og mobning. Resultatet af undersøgelsen formidles til både forældre og elever. De øvrige aktiviteter evalueres med trivselsudvalgets medlemmer, i grupperne og i elevrådet i foråret Samarbejde mellem normal- og specialklasser Normalklasser og specialklasser samarbejder i forløb, hvor det er til gavn for elevernes faglige og sociale udbytte. Retningslinje for elever i specialklasser og elever med særlige behov i normalklasser I forbindelse med udarbejdelse af handleplan for den enkelte elev med særlige behov inddrages barnets forældre. Familieklasse Som et led i Østre Skoles arbejde på at blive en inkluderende skole, blev der i skoleåret oprettet familieklasse for elever og forældre. Når man går i familieklasse, har man mor eller far med i skole to gange om ugen og undervises sammen med andre elever og forældre.

26 Trivsel og tryghed 26 Målgruppen er Målet er Elever, der ikke trives. Elever, der er ukoncentrerede. Elever, der har svært ved at være en god skoleelev, f.eks. svært ved at organisere og planlægge. Elever, der har en uhensigtsmæssig adfærd. Elever, der har svært ved at begå sig blandt jævnaldrende. At eleven på lang sigt bliver i hjemklassen. At få eleven aktiveret og ansvarliggjort i forandring af egen adfærd. At give forældrene en mulighed for medansvar for barnets adfærdsændringer i skolen. At gøre adfærdsforandringen målbare. Se i øvrigt folder om Familieklassen. AKT Adfærd Kontakt Trivsel Elever som har vanskeligheder med adfærd, kontakt eller trivsel, eller lærere som har svært selv at løse problemerne med dette, kan søge hjælp hos to AKT lærere på skolen. AKT-lærerne kan observere i klassen, have samtaler med elever, supervisere lærere, deltage i forældremøder afhængig af problemernes karakter. Målet er at løse problemer og konflikter, så alle kan trives i klassen. LP- Model Formålet med LP- modellen er at styrke den inkluderende praksis. Se i øvrigt dette fokuspunkt.

27 27 Fokus på bevægelse Fokus på bevægelse Formål Vi ønsker at udvikle en bevægelseskultur, som øger børn og unges lyst til og mulighed for fysisk aktivitet i såvel undervisningen (herunder frikvartererne) som i SFO/klub med henblik på at sætte yderligere fokus på elevernes fysiske, psykiske og sociale trivsel samt deres overskud, livsglæde og læring. Bevægelsesudvalg Der er nedsat et bevægelsesudvalg bestående af 6 idrætslærere, to fra hver afdeling. Bevægelsesudvalget iværksætter en proces der dels undersøger og beskriver eksisterende bevægelseskultur på skolen, dels skal resultere i mål, principper og handleforslag til at skabe en fremtidig, ønskværdig bevægelseskultur. Bevægelsesudvalget udarbejder en plan for skolens fællesarrangementer. Bevægelsesudvalget udarbejder idékatalog til inspiration for idrætslærere og årgangsteams, således at fysiske aktiviteter bliver en naturlig del af den daglige undervisning. Bevægelsesudvalget medtænker og udvikler forældresamarbejdet omkring børn og bevægelse. Bevægelsesudvalget er opsøgende i forhold til ansøgning af evt. puljemidler, fonde mv. Målet for skoleåret At fremme en positiv tilgang til sundhed og livsstil. At igangsætte og motivere børn og unge til bevægelse og fysisk aktivitet. At udvikle en bevægelseskultur for elever, forældre og lærere.

28 Fokus på bevægelse 28 Handleplan Bevægelsesudvalget planlægges tre arrangementer, der danner grundlag for en fast tradition. Disse arrangementer skal inddrage lokale idrætsforeninger, SFO, forældre og andre relevante udefrakommende interessenter. Nøgleord er synlighed. Følgende tre idrætsarrangementer planlægges for Rønneskolens elever: Store-idrætsdag for 4.-7.klasserne Onsdag d. 1.september 2010 på Søndermark. Mini-idrætsdag for 2.-3.klasserne Tirsdag d. 26.januar 2010 i Rønnehallerne. Mikro-idrætsdag for 0.-1.klasserne Torsdag d. 16.juni 2011 på Østre. Bevægelsesudvalget tager initiativ til at udvalgte teams eller andre mindre grupper igangsætter selvstyrede projekter, hvor målsætningen, forløbet og evalueringen beskrives i samarbejde med bevægelsesudvalget. Forløbene skal være i overensstemmelse med den overordnede målsætning. Temaet, bevægelse, tages op i alle årgangsteam og skal efterleve flg. punkter: ader skal undervises i fysisk aktivitet i alle relevante sammenhænge, og undervisningsmålene skal bygge på det positive og brede sundhedsbegreb. aundervisningen skal fremme elevernes læring om fysisk aktivitet, og der skal formuleres læringsmål. ader skal skabes rum for, at eleverne får erfaringer med at påvirke såvel bevægelsesmuligheder på skolen som rammefaktorerne for fysisk aktivitet. asåvel elever som forældre skal inddrages i processer, beslutninger og handlinger.

29 29 Fokus på bevægelse Succeskriterier Vi er tilfredse når Det fremgår af årsplanerne at mål og aktiviteter tilgodeser ovenstående punkter. Evaluering Ledelsen og bevægelsesudvalget evaluerer årets tiltag i foråret 2011 med henblik på videre implementering af tiltag. Ledelsen på Østre drøfter punktet på besøg i årgangsteamene og følger op ved MUsamtaler. Eksisterende traditioner på Østre Deltagelse i Skolernes Motionsløb. Udelæringsaktiviteter, bl.a. på Økobasen. Skovskole i indskolingen Deltagelse i Iron- Kid.

30 Praktisk - Musiske fag 30 Praktisk - musiske fag Formål For at styrke elevernes praktisk-musiske og kreativt, skabende kompetencer arrangeres forskellige aktiviteter på de enkelte afdelinger. Aktiviteterne styrker det sociale liv i klassen, på afdelingen eller på Rønneskolen som helhed. På Østre har vi følgende aktiviteter Dramauge 5. klassetrin. Billedkunstens Uge 6. klassetrin. Teater- projekt for 8.klasserne i Rønneskolen. I skoleåret arrangeres et to ugers teaterprojekt for alle 8.kl elever. Eleverne inddrages i processen og får indflydelse på handlingen i deres forestilling fra idé til slutprodukt. De træner dramateknik og får kendskab til virkemidler i dramagenren. Teaterprojekt for Østres tre 8.klasser og tre specialklasser uge 3 og Teaterprojekt for Søndermarks og Åvangs fire 8.klasser uge 12 og Øvrige aktiviteter Skolefest for elever og forældre på Østre. Luciaoptog. Fastelavnsfest for indskolingen. Karneval for mellemgruppen. Temafest for overbygningen. Syng Sammendag Dansedag 3-5. klasserne (Arrangeres af Baltimus) 6. klasserne (Arrangeres af Baltimus)

31 31 Samarbejdsaftaler Samarbejdsaftaler Kommunikationspolitik Al skriftlig kommunikation internt på Østre foregår på SkoleIntra og LærerIntra. Skriftlig kommunikation mellem skole og hjem foregår så vidt muligt på Skoleintra. Det kan være ugebreve fra klasselæreren, informationer eller skrivelser fra kontoret eller meddelelser fra forældre til læreren angående barns sygdom o.lign. Hvis familien ikke har Internet, uddeles informationer fortsat i papirform. I sådanne tilfælde beder vi forældre om at henvende sig til klasselæreren, der sikrer at forældrene modtager informationerne. Skole-hjem samarbejde I alle klasser afholdes hver år to forældremøder (et forældremøde og et forældremøde/ arrangement) to skole-hjemsamtaler. Forældreråd Inden forældremøderne kontakter klasselæreren forældrerådet, så forældrene inddrages i planlægningen af møderne. Klasselæreren sikrer, at der vælges forældreråd ved første forældremøde. Klasselæreren giver efterfølgende kontoret besked om, hvem der er valgt. To gange årligt (i oktober og april) afholder Østes Afdelingsråd inspirationsaften eller andet oplæg for forældrerådene på afdelingen. Forældreaftaler Alle forældre opfordres til at udarbejde forældreaftaler og løbende at revidere disse aftaler gennem skoleforløbet. Klasselæreren sikrer at punktet sættes på dagsordenen. Skabeloner ligger på SkoleIntra.

32

Forældrefolder Østre. Rønneskolen. Åvang. Søndermark. Aktiviteter & Fokusområder

Forældrefolder Østre. Rønneskolen. Åvang. Søndermark. Aktiviteter & Fokusområder Forældrefolder Østre Åvang Søndermark Aktiviteter & Fokusområder 2010-2011 Rønneskolen Indhold Visioner, målsætninger og værdigrundlag i Rønneskolen... side 04 Fokus på faglighed - udfordringer for alle.

Læs mere

Forældrefolder Østre. Rønneskolen. Åvang. Søndermark. Aktiviteter & Fokusområder 2011-2012

Forældrefolder Østre. Rønneskolen. Åvang. Søndermark. Aktiviteter & Fokusområder 2011-2012 Forældrefolder Østre Åvang Søndermark Aktiviteter & Fokusområder 2011-2012 Rønneskolen Indhold Visioner, målsætninger og værdigrundlag i Rønneskolen... side 04 Udfordringer for alle. Herunder læsning,

Læs mere

Forældrefolder Østre. stre. vang. øndermark. Rønneskolen. Rønneskolen. Åvang. Søndermark. Aktiviteter & Fokusområder 2012-2013

Forældrefolder Østre. stre. vang. øndermark. Rønneskolen. Rønneskolen. Åvang. Søndermark. Aktiviteter & Fokusområder 2012-2013 stre Forældrefolder Østre Åvang Søndermark Aktiviteter & Fokusområder 2012-2013 vang øndermark Rønneskolen Rønneskolen Indhold Visioner og værdier... side 04 Inklusion... side 06 Trivsel og tryghed...

Læs mere

Forældrefolder Østre. stre. vang. øndermark. Rønneskolen. Rønneskolen. Åvang. Søndermark. Aktiviteter & Fokusområder 2013-2014

Forældrefolder Østre. stre. vang. øndermark. Rønneskolen. Rønneskolen. Åvang. Søndermark. Aktiviteter & Fokusområder 2013-2014 stre Forældrefolder Østre Åvang Søndermark Aktiviteter & Fokusområder 2013-2014 vang øndermark Rønneskolen Rønneskolen Indhold Visioner og værdier... side 04 Udfordringer for alle... side 06 Inklusion...

Læs mere

Fokusområder 2015-2016

Fokusområder 2015-2016 Fokusområder 2015-2016 Formål (Visionen) Børns læring - Udfordringer for alle 2015-2016 Mål (Hvad vil vi opnå?) Udtryk Handleplan (Sådan gør vi) Børnene udfordres og udvikler deres faglige, personlige

Læs mere

Nordvestskolens værdigrundlag

Nordvestskolens værdigrundlag Nordvestskolens værdigrundlag Forord: Skolens værdigrundlag er Nordvestskolens fundament. Nordvestskolen vil grundlæggende gøre eleverne livsduelige ved at være en udviklingsorienteret skole, der lægger

Læs mere

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende.

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Handleplan for inklusion på Hou Skole, november 2014 Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Status

Læs mere

Fokus på Trivsel og forebyggelse åf mobning

Fokus på Trivsel og forebyggelse åf mobning Åvangsskolens Antimobbestrategi omfatter følgende: Fokus på Trivsel og forebyggelse åf mobning 2018-2019 Mål Formål Formålet er at styrke elevernes læring og trivsel gennem god, inkluderende undervisning

Læs mere

Antimobbestrategi. Skovvejens Skole

Antimobbestrategi. Skovvejens Skole Antimobbestrategi Skovvejens Skole 2017 FORORD Skovvejens Skole har i løbet af skoleåret 2016-17 uarbejdet denne antimobbestrategi. Skolens lærere og pædagoger har arbejdet struktureret med opgaven og

Læs mere

Antimobbestrategi for Hjallerup Skole

Antimobbestrategi for Hjallerup Skole Antimobbestrategi for Hjallerup Skole Gældende fra den September 2012 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil skabe og vedligeholde et miljø, hvor eleverne kan udvikle sig, og som er præget

Læs mere

Gældende fra den 1. august 2010 (tilrettet februar 2012) Hvad vil vi med vores trivselserklæring?

Gældende fra den 1. august 2010 (tilrettet februar 2012) Hvad vil vi med vores trivselserklæring? Trivselserklæring for Mariager Skole Gældende fra den 1. august 2010 (tilrettet februar 2012) FORMÅL Hvad vil vi med vores trivselserklæring? Med vores trivselserklæring ønsker vi at skabe god trivsel

Læs mere

Karensmindeskolens. Trivselspolitik

Karensmindeskolens. Trivselspolitik Karensmindeskolens Trivselspolitik 1 Indledning I Karensmindeskolens målsætning har vi bl.a. fokus på empati, ansvarlighed, selvværd og livsglæde. Trivselspolitikken skal ses i forhold til disse værdier,

Læs mere

Udviklingsplan 1. Ungdomsuddannelse til alle Årsmål 2012-2013 Status:

Udviklingsplan 1. Ungdomsuddannelse til alle Årsmål 2012-2013 Status: Udviklingsplan 1. Ungdomsuddannelse til alle Alle lærere har arbejdet med Læsning i alle fag på et dagkursus og på fællesmøder. Kurset var både teoretisk og med ideer til konkrete værktøjer. Efterfølgende

Læs mere

Brædstrup Skole GRUNDSKOLER. Antimobbestrategi for: Udarbejdet (dato): September 2009. Hvad forstår vi ved trivsel? Hvad forstår vi ved mobning?

Brædstrup Skole GRUNDSKOLER. Antimobbestrategi for: Udarbejdet (dato): September 2009. Hvad forstår vi ved trivsel? Hvad forstår vi ved mobning? GRUNDSKOLER Antimobbestrategi for: Brædstrup Skole Udarbejdet (dato): September 2009 Hvad forstår vi ved trivsel? I skolens værdigrundlag står: Trivsel og tryghed er vigtige faktorer i forhold til elevernes

Læs mere

Antimobbestrategi for Esbjerg Kommunes skoler

Antimobbestrategi for Esbjerg Kommunes skoler Antimobbestrategi for Esbjerg Kommunes skoler Gældende fra: 01.10.2017 Revideres: Formål: Vi ønsker, at alle børn trives og oplever et trygt læringsmiljø på skolen. Derfor ønsker vi, at alle på og omkring

Læs mere

Trivselspolitik, Østskolen

Trivselspolitik, Østskolen Vedtaget i skolebestyrelsen 12-01-2015 Formål: Vi på Østskolen ønsker med denne trivselspolitik at fremme arbejdet med trivsel på skolen, og dette skrift er tænkt som en platform for trivselsindsatsen,

Læs mere

1. Princip om skolen som et fælles projekt

1. Princip om skolen som et fælles projekt 1. Princip om skolen som et fælles projekt Alle elever, lærer og forældre deltager aktivt i at gøre skolen til et fælles projekt for at understøtte at alle elever trives og føler sig som en vigtig del

Læs mere

Strategier for inklusion på Højagerskolen

Strategier for inklusion på Højagerskolen Strategier for inklusion på Højagerskolen 1. Udgangspunktet er barnets/den unges styrkesider og potentialer: Vi skal udnytte mangfoldigheden i børnenes styrker og kompetencer. Vi skal anerkende og værdsætte

Læs mere

Trivselserklæring, Hylleholt skole

Trivselserklæring, Hylleholt skole Formål: Vi på Hylleholt Skole ønsker med denne trivselserklæring at fremme arbejdet med trivsel på skolen, og dette skrift er tænkt som en platform for trivselsindsatsen, hvor det tydeliggøres, dels hvad

Læs mere

Trivselspolitik. Kjellerup Skole

Trivselspolitik. Kjellerup Skole Trivselspolitik Kjellerup Skole Trivselspolitik på Kjellerup Skole Ved skoleårets start 2006 var der udarbejdet et hæfte, som var blevet til på baggrund af drøftelser i elevråd, pædagogisk råd og skolebestyrelse.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Værdigrundlagets opbygning. Den sociale kompetence. Faglighed. Forskellighed. Samarbejde. Læsø Skoles indsatsområder

Indholdsfortegnelse. Værdigrundlagets opbygning. Den sociale kompetence. Faglighed. Forskellighed. Samarbejde. Læsø Skoles indsatsområder Indholdsfortegnelse Værdigrundlagets opbygning Den sociale kompetence Faglighed Forskellighed Samarbejde Læsø Skoles indsatsområder Værdigrundlagets opbygning Skolens værdigrundlag er det pædagogiske fundament

Læs mere

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner.

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner. 28.10.17 Langhøjskolen skolen som fælles projekt Inklusionshandleplan Langhøjskolen har tydelig retning og lederskab i forhold til arbejdet med inkluderende læringsmiljøer, hvilket sikrer en tydeligere

Læs mere

Værdiregelsæt og antimobbestrategi for

Værdiregelsæt og antimobbestrategi for Værdiregelsæt og antimobbestrategi for Vildbjerg Skole Værdiregelsæt Skolens værdier - Det forstår vi ved værdien, sådan tager vi ansvar, og det skal værdien fremme: Første værdi Vi passer på hinanden

Læs mere

Ikast Vestre skoles. antimobbestrategi. Antimobbestrategi for Ikast Vestre Skole. Gældende fra Skoleåret 2010-2011

Ikast Vestre skoles. antimobbestrategi. Antimobbestrategi for Ikast Vestre Skole. Gældende fra Skoleåret 2010-2011 Ikast Vestre skoles antimobbestrategi Antimobbestrategi for Ikast Vestre Skole Gældende fra Skoleåret 2010-2011 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil med vores antimobbestrategi fremme

Læs mere

Udviklingsplan 2017/18 Sdr. Omme Skole

Udviklingsplan 2017/18 Sdr. Omme Skole Udviklingsplan 2017/18 Sdr. Omme Skole Udviklingsplan 2017/18 tager sit afsæt i Billund Kommunes skolepolitik. Samtidig bygger udviklingsplanen videre på udviklingsplanen fra skoleåret 2016/17. Strategiske

Læs mere

Lundergårdskolen Lundergårdskolens værdigrundlag

Lundergårdskolen Lundergårdskolens værdigrundlag Lundergårdskolen Lundergårdskolens værdigrundlag Lundergårdskolens værdigrundlag. Skolens værdigrundlag fungerer som pædagogisk fundament for skolens virke. Værdigrundlaget er blevet til i et tæt og konstruktivt

Læs mere

Værdiregelsæt for Hærvejsskolen

Værdiregelsæt for Hærvejsskolen Værdiregelsæt for Hærvejsskolen Indhold 1. Hærvejsskolens værdier... 1 2. Værdierne i praksis... 2 3. Ordensregler... 4 4. Hvad gør vi for at leve op til vores værdier... 4 5. Hvad gør vi ved brud på det

Læs mere

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Herlev Kommune Børne- og Kulturforvaltningen Telefon 44 52 70 00 Telefax 44 91 06 33 Direkte telefon 44 52 55 28 Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Dato Journal nr. 15.3.04 17.01.10P22 Visionen

Læs mere

Udviklingsplan for Kildebakkeskolen 2013-2014

Udviklingsplan for Kildebakkeskolen 2013-2014 Udviklingsplan for Kildebakkeskolen 2013-2014 Årsmål 1. Knæk Kurven Inklusion Udfordring: Udgiften til det specialpædagogiske område har frem til 2010 været stigende. Det samme har antallet af børn, der

Læs mere

Tema Beskrivelse Tegn

Tema Beskrivelse Tegn September 2018 Lokal handleplan Inklusionsstrategi Nedenstående er udarbejdet ud fra Dragør Kommunes inklusionspolitik fra 2016, og på baggrund af skolernes udviklingsplan og de otte skolepolitiske mål.

Læs mere

Principper for trivsel

Principper for trivsel Principper for trivsel Indledning Skolens opgave er at skabe de bedst mulige rammer for elevernes faglige og sociale indlæring. Dagligdagen på Finderuphøj Skole skal være præget af tryghed, ligeværd, anerkendelse,

Læs mere

Brande, 2012 november

Brande, 2012 november Brande, 2012 november TRIVELSESPOLITIK FOR PRÆSTELUNDSKOLEN Værdigrundlag Præstelundskolen vil kendetegnes som en anerkendende skole hvor alle børn og unge er en del af et fællesskab i et inkluderende

Læs mere

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI Gladsaxe Skole HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn (eller

Læs mere

Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole

Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole Esbjerg Ungdomsskole Grønlandsparken 300, 6715 Esbjerg N Dato 19. december 2017 Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole Gældende fra: 01.01.2018 Revideres: Medio august 2018 Formål: Vi ønsker, at alle

Læs mere

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi?

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? VSON: DYBDE, BEVÆGELSE & BREDDE Hummeltofteskolen er et aktivt fællesskab, hvor elever, lærere, pædagoger og forældre bringer viden, kompetencer og relationer i

Læs mere

Langelinieskolens målsætning Missionen hvordan gør vi?

Langelinieskolens målsætning Missionen hvordan gør vi? Langelinieskolens målsætning 2013-2018 Vision hvor vil vi gerne hen som skole? På Langelinieskolen skaber vi stærke og inkluderende læringsrum for vores elever. Ved afslutningen af 9. klasse har alle elever

Læs mere

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 Mål for Gentofte Kommunes fritidsordninger 2005-2007 Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 August 2005 Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Publikationen kan hentes på Gentofte Kommunes

Læs mere

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Bolderslev Skole

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Bolderslev Skole Strategi for implementering af folkeskolereformen på Bolderslev Skole 2015 2020 Skole og Undervisning november 2016 VIRKNINGER PÅ LÆNGERE SIGT: Strategi for folkeskolerne i Aabenraa Kommune 2015-2020 Alle

Læs mere

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI

MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI Ødis Skole HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn (eller voksen)

Læs mere

Antimobbestrategi. Begreber:

Antimobbestrategi. Begreber: Antimobbestrategi Formål Med vores antimobbestrategi ønsker vi at forebygge mobning. Søndre Skole vægter trivsel meget højt og af samme årsag finder vi mobning uacceptabelt på skolen. Det skal være et

Læs mere

Trivsel definerer vi som en følelse af fysisk, mental og social velvære og tilfredshed.

Trivsel definerer vi som en følelse af fysisk, mental og social velvære og tilfredshed. Antimobbestrategi for Boesagerskolen Gældende fra den 1. oktober 2010 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Med udarbejdelsen af denne antimobbestrategi ønsker vi at fremme trivsel og modvirke

Læs mere

INKLUSIONSSTRATEGI FOR SKADS SKOLE

INKLUSIONSSTRATEGI FOR SKADS SKOLE INKLUSIONSSTRATEGI FOR SKADS SKOLE INKLUSIONSSTRATEGI for SKADS SKOLE Esbjerg Kommune har vedtaget vision for den inkluderende skole. Inklusion betyder, at alle elever som udgangspunkt modtager et kvalificeret

Læs mere

Gældende fra Juni 2011

Gældende fra Juni 2011 Antimobbestrategi for Østervangskolen Gældende fra Juni 2011 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi ønsker at beskytte elevernes undervisningsmiljø, så vi undgår mobning og dermed fremmer en

Læs mere

Holbæk By Skoles ambitioner, principper og praksis

Holbæk By Skoles ambitioner, principper og praksis Holbæk By Skole Skolebestyrelsen Revideret d. 14. marts 2017 Holbæk By Skoles ambitioner, principper og praksis Indhold Holbæk By Skole vil være kendetegnet ved... 2 Holbæk By Skoles ambitioner... 2 Vores

Læs mere

Gældende fra den 1/ FORMÅL. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Sikre trivsel hos børn og voksne BEGREBER. Hvad forstår vi ved trivsel?

Gældende fra den 1/ FORMÅL. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Sikre trivsel hos børn og voksne BEGREBER. Hvad forstår vi ved trivsel? Antimobbestrategi for Firkløverskolen Gældende fra den 1/1-2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Sikre trivsel hos børn og voksne BEGREBER Hvad forstår vi ved trivsel? Firkløverskolen skal

Læs mere

Principper for skolehjemsamarbejdet

Principper for skolehjemsamarbejdet Principper for skolehjemsamarbejdet Skole-hjemsamarbejdet tager udgangspunkt i folkeskolelovens formål: 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne kundskaber og færdigheder, der: forbereder

Læs mere

Beders Skoles værdier og værdigrundlag

Beders Skoles værdier og værdigrundlag Beders Skoles værdier og værdigrundlag Udvikling, læring, trivsel, engagement og forpligtende fællesskaber Vi skaber rammer så børn og unge kan udvikle sig med henblik på at være fagligt og socialt kompetente,

Læs mere

Grundlag. for arbejdet. Buddinge Skole

Grundlag. for arbejdet. Buddinge Skole Grundlag for arbejdet på Buddinge Skole 1 I august 2004 iværksatte Buddinge Skoles daværende ledelse og bestyrelse et omfattende arbejde med en vision og et fælles grundlag for skolens virke. Man ønskede

Læs mere

Antimobbestrategi Gedved Skole

Antimobbestrategi Gedved Skole Antimobbestrategi Gedved Skole Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi ønsker at vedblive et miljø, hvor man kan udvikle sig, som er præget af tryghed, respekt, omsorg tolerance. Vores antimobbestrategi

Læs mere

Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014

Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014 Folkeskolernes handleplan for tosprogede børn og unge 2011-2014 Indholdsfortegnelse Mål:.. 4 Fælles aktiviteter på alle skoler 5 Dansk som andetsprog som dimension i undervisningen. 5 Udvikling af tosprogede

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Ølgod Skole 2014

Aftale mellem Varde Byråd og Ølgod Skole 2014 Aftale mellem Varde Byråd og Ølgod Skole 2014 Varde Kommunes overordnede vision Varde Kommune skal opleves som et sted: - med et hav af muligheder og plads til fyrtårne - hvor det gode liv kan leves -

Læs mere

Frederiksberg Skole HVAD ER MOBNING?

Frederiksberg Skole HVAD ER MOBNING? Frederiksberg Skole HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn

Læs mere

Ikast Østre. Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater.

Ikast Østre. Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater. GAMEPLAN Ikast Østre "Teams, der ror samme vej, vinder oftere Arne Nielsson Gameplan er en visuel metode til kreativt at komme fra ideer til resultater. Med Gameplan får vi en fælles opfattelse af aktiviteter,

Læs mere

Målet: at udgiften til de specialpædagogiske tilbud falder at antallet af børn i specialpædagogiske tilbud falder i forhold til niveauet i 2010

Målet: at udgiften til de specialpædagogiske tilbud falder at antallet af børn i specialpædagogiske tilbud falder i forhold til niveauet i 2010 Årsmål 1. Knæk Kurven Inklusion Udfordring: Udgiften til det specialpædagogiske område har frem til 2010 været stigende. Det samme har antallet af børn, der modtog undervisning i et specialiseret tilbud.

Læs mere

Sådan evaluerer vi Formål med og baggrund for evaluering: Der er flere formål med evalueringerne og med offentliggørelsen heraf:

Sådan evaluerer vi Formål med og baggrund for evaluering: Der er flere formål med evalueringerne og med offentliggørelsen heraf: Sådan evaluerer vi Formål med og baggrund for evaluering: Ifølge Lov om friskoler og private grundskoler m.v. skal skolen regelmæssigt foretage en evaluering af skolens samlede undervisning og udarbejde

Læs mere

Antimobbestrategi for

Antimobbestrategi for Antimobbestrategi 2016- Antimobbestrategi for Ullerup Bæk Skolen, Fredericia Gældende fra den Skoleåret 2016-17 og frem FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil arbejde målrettet for, at

Læs mere

Gældende fra den Hvad vil vi med vores antimobbestrategi?

Gældende fra den Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Antimobbestrategi for Boldesager Skole Gældende fra den 01.08.2010 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil have fokus på elevernes trivsel og på den forebyggende indsats mod mobning. Hvis

Læs mere

Notat vedr. operationalisering af kommunale mål for Folkeskolereformen

Notat vedr. operationalisering af kommunale mål for Folkeskolereformen Notat vedr. operationalisering af kommunale mål for Folkeskolereformen Nedenstående er Glostrup skoles bud på operationalisering og indikatorer på, at de kommunalt besluttede mål for implementering af

Læs mere

Skolebestyrelsens principper

Skolebestyrelsens principper Indledning... 2 Skolens drift... 3 1. Undervisningens organisering... 3 2. Dækning af undervisning ved undervisers fravær... 3 3. Skolens arbejde med elevernes læringsmål... 4 4. SFO og Puk... 4 5. Arbejdets

Læs mere

Antimobbestrategi. Fællesskab for trivsel forudsætning for læring og udvikling

Antimobbestrategi. Fællesskab for trivsel forudsætning for læring og udvikling Antimobbestrategi Fællesskab for trivsel forudsætning for læring og udvikling God undervisning er tæt forbundet med bl.a. et læringsfremmende og stimulerende klima i klassen. På Al Quds Skole arbejder

Læs mere

Læsevejlederen som ressourceperson

Læsevejlederen som ressourceperson Læsevejlederen som ressourceperson Indhold Om temahæftet.... 3 Læsevejlederens opgaver................................................... 3 Læsevejlederens netværk..... 6 Overgange og sammenhænge.... 8

Læs mere

INDSKOLINGEN UTTERSLEV SKOLE. I frikvarterne kan man besøge vores dyr i Darwin.

INDSKOLINGEN UTTERSLEV SKOLE. I frikvarterne kan man besøge vores dyr i Darwin. I frikvarterne kan man besøge vores dyr i Darwin. Utterslev Skole Skoleholdervej 20 2400 København NV mail@utterslevskole.kk.dk 33 66 92 00 INDSKOLINGEN 1. udgave 1. oplag 2014-06-19 Redaktion: Anne Jul,

Læs mere

Værdiregelsæt. Rolighedsskolen 2011

Værdiregelsæt. Rolighedsskolen 2011 Værdiregelsæt Rolighedsskolen 2011 Alle folkeskoler skal udarbejde et værdiregelsæt hjemlet i Bekendtgørelse om fremme af god orden i folkeskolen. Ifølge bekendtgørelsen skal værdiregelsættet bidrage til

Læs mere

Antimobbestrategi for Stjernevejskolen

Antimobbestrategi for Stjernevejskolen Antimobbestrategi for Stjernevejskolen Udarbejdet november 2011 revideret januar 2017 Formål: Elever på skolen skal leve op til skolens værdier, som de fremgår af skolens værdigrundlag. Som elev på skolen

Læs mere

Handleplan for inklusion på Hadsten Skole 2012 2015

Handleplan for inklusion på Hadsten Skole 2012 2015 1 Handleplan for inklusion på Hadsten Skole 2012 2015 På baggrund af den nye specialundervisningslov (april 2012), Favrskov Kommunes Børn- og Ungepolitik samt Hadsten Skoles fokus på inklusion tænkes denne

Læs mere

Trivselspolitik Sankt Annæ Skole

Trivselspolitik Sankt Annæ Skole Trivselspolitik Sankt Annæ Skole På Sankt Annæ skole sætter vi elevernes trivsel og personlige udvikling meget højt. Undersøgelser viser, at børns indlæringsevne og evne til social læring øges, hvis de

Læs mere

Aftale mellem Randers Byråd og Vestervangsskolen 2012 & 2014

Aftale mellem Randers Byråd og Vestervangsskolen 2012 & 2014 Aftale mellem Randers Byråd og Vestervangsskolen 2012 & 2014 1. Formål med aftalen Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2008 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune.

Læs mere

Antimobbestrategi for Seden Skole. Gældende fra den Skoleåret 2017/18

Antimobbestrategi for Seden Skole. Gældende fra den Skoleåret 2017/18 Antimobbestrategi for Seden Skole Gældende fra den Skoleåret 2017/18 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi på Seden Skole? Formålet med antimobbestrategien er at: alle børn er glade for at gå

Læs mere

Gældende fra den 1. august Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Forebygge mobning Stoppe mobning Leve op til punkt 4 i vores værdigrundlag

Gældende fra den 1. august Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Forebygge mobning Stoppe mobning Leve op til punkt 4 i vores værdigrundlag Antimobbestrategi for Øster Nykirke Skole Gældende fra den 1. august 2011 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Forebygge mobning Stoppe mobning Leve op til punkt 4 i vores værdigrundlag BEGREBER

Læs mere

Antimobbestrategi for Nærum Skole. Vi ønsker at tydeliggøre, hvordan vi på Nærum Skole arbejder for trivsel og mod mobning.

Antimobbestrategi for Nærum Skole. Vi ønsker at tydeliggøre, hvordan vi på Nærum Skole arbejder for trivsel og mod mobning. Antimobbestrategi for Nærum Skole Gældende fra den 01-10-2010 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi ønsker at tydeliggøre, hvordan vi på Nærum Skole arbejder for trivsel og mod mobning. BEGREBER

Læs mere

VESTBJERG SKOLE Bakmøllevej 280, 9380 Vestbjerg

VESTBJERG SKOLE Bakmøllevej 280, 9380 Vestbjerg Princip om samarbejde mellem skole og hjem PRINCIPPET: I henhold til folkeskoleloven forventes et tæt og konstruktivt samarbejde mellem skole og hjem. Et samarbejde, der er præget af dialog, medansvar,

Læs mere

Strategi for Folkeskole

Strategi for Folkeskole Strategi for Folkeskole 2014 Forfatter: Skole og dagtilbud Revideret den 5. februar 2015 Dokument nr. [xx] Sags nr. 480-2014-97805 I Indhold Forord... 1 Indledning... 2 Kerneopgaven:... 2 Visionen... 3

Læs mere

Alle børn er alles ansvar Trivselspolitik for Aars Skole

Alle børn er alles ansvar Trivselspolitik for Aars Skole Alle børn er alles ansvar Trivselspolitik for Aars Skole August 2017 1 Gennem hele skoletiden på Aars Skole. vil vi - fremme elevernes læring, sociale trivsel og modvirke mobning - skabe et godt gensidigt

Læs mere

Tema Beskrivelse Tegn

Tema Beskrivelse Tegn Handleplan Inklusionsstrategi Nedenstående er udarbejdet ud fra Dragør Kommunes inklusionsstrategi 2016 og på baggrund af Rammenotat folkeskolereformen vs. 3.0. Jf. rammenotatet skal hver skole skal have

Læs mere

Grundlag. for arbejdet. Buddinge Skole

Grundlag. for arbejdet. Buddinge Skole Grundlag for arbejdet på Buddinge Skole I august 2004 iværksatte Buddinge Skoles ledelse og bestyrelse arbejdet med skolens vision. Udgangspunktet var udviklingen af en skole, som alle kan være glade for

Læs mere

Slotsskolen. Vision og præsentation

Slotsskolen. Vision og præsentation Slotsskolen Vision og præsentation oktober 2010 Vision for Slotsskolen Slotsskolen skal være folkeskole for alle børn i Vestbyen. Med udgangspunkt i anerkendelse, respekt og fællesskab, tilrettelægges

Læs mere

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag Ullerup Bæk Skolen skal være en tryg og lærerig folkeskole, hvor børnenes selvværdsfølelse, fællesskab, selvstændighed, ansvarlighed, evne til at samarbejde

Læs mere

Løsning Skoles antimobbestrategi

Løsning Skoles antimobbestrategi Løsning Skoles antimobbestrategi Løsning Skoles vision er, at vi i samarbejde med forældrene vil udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, som de kan. Løsning skoles profil er INNOVATION og ENTREPRENØRSKAB,

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Ressource. Augustenborg skole 2017/18

Ressource. Augustenborg skole 2017/18 Ressource Augustenborg skole 2017/18 Denne folder er en oversigt over hvad ressourceteamet kan tilbyde og hvilke tiltag teamet varetager. Der er her beskrivelser af de projekter der er i gang og beskrivelser

Læs mere

Anti mobbe strategi Trivselsplan for Klostermarksskolen (Se også skolens trivselspolitik)

Anti mobbe strategi Trivselsplan for Klostermarksskolen (Se også skolens trivselspolitik) Anti mobbe strategi Trivselsplan for Klostermarksskolen (Se også skolens trivselspolitik) Klostermarksskolens værdigrundlag Hjerne og hjerte Vi vil være en god og dynamisk skole for elever og personale

Læs mere

Forord. Folkeskoleloven. Kapitel 1 Folkeskolens formål

Forord. Folkeskoleloven. Kapitel 1 Folkeskolens formål Målsætning - Borbjerg Skole. Forord Denne målsætning for Borbjerg Skole bygger på: 1. Folkeskoleloven af 1993. Formålsparagraffen kap. 1-1 og 2 2. Pædagogisk målsætning for Holstebro Kommunale Skolevæsen

Læs mere

Mål og handleplan Korsvejens Skole 2013-2014 Sammenhæng / Status Mål Tiltag/Handleplan Tegn Evaluering - opfølgning

Mål og handleplan Korsvejens Skole 2013-2014 Sammenhæng / Status Mål Tiltag/Handleplan Tegn Evaluering - opfølgning Med udgangspunkt i Folkeskoleloven, Målsætning for Tårnby Kommunale Skolevæsen og Korsvejens Skoles værdigrundlag vil vi: Skabe et skolemiljø hvor selvværdet styrkes, og hvor arbejdsglæden bygger på fleksibilitet,

Læs mere

Vores værdiregelsæt er blevet til i et samarbejde mellem skolens medarbejdere, ledelse og skolebestyrelse.

Vores værdiregelsæt er blevet til i et samarbejde mellem skolens medarbejdere, ledelse og skolebestyrelse. VÆRDIREGELSÆT FOR GASVÆRKSVEJENS SKOLE OG KKFO GASVÆRKSTEDET Vores værdiregelsæt er blevet til i et samarbejde mellem skolens medarbejdere, ledelse og skolebestyrelse. Værdiregelsættet skal bidrage til

Læs mere

Kvalitetsrapport. Der lægges i hele skolens hverdag vægt på ligeværd, medbestemmelse og medansvar.

Kvalitetsrapport. Der lægges i hele skolens hverdag vægt på ligeværd, medbestemmelse og medansvar. Skolens navn: Sjørslev Skole Pædagogiske processer: Skolens værdigrundlag/målsætning: Skolens målsætning: Kvalitetsrapport Der lægges i hele skolens hverdag vægt på ligeværd, medbestemmelse og medansvar.

Læs mere

Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole

Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole Esbjerg Ungdomsskole Grønlandsparken 300, 6715 Esbjerg N Dato 24. september 2018 Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole Formål: Vi ønsker, at alle elever trives og oplever et trygt læringsmiljø på.

Læs mere

Bjerregrav Friskole MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI

Bjerregrav Friskole MÅLET MED VORES ANTIMOBBESTRATEGI Bjerregrav Friskole HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn

Læs mere

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010.

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Formål Den fælles inklusionsstrategi har til formål: At tydeliggøre værdien af inklusion af alle børn for både professionelle og forældre.

Læs mere

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik Skolepolitik Silkeborg Kommunes skolepolitik 1 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den

Læs mere

Inklusionsstrategi for Skanderup-Hjarup Forbundsskole

Inklusionsstrategi for Skanderup-Hjarup Forbundsskole Skanderup Hjarup Forbundsskole Dato 9. maj 2012 Sagsbehandler Johan Wentzel Helms Direkte telefon 79 79 77 92 E-mail jowh@kolding.dk Inklusionsstrategi for Skanderup-Hjarup Forbundsskole Skanderup-Hjarup

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Vejle Midtbyskoles Antimobbestrategi

Vejle Midtbyskoles Antimobbestrategi Vejle Midtbyskoles Antimobbestrategi Alle børn og unge har ret til at være trygge og at være en del af det gode fællesskab. På Vejle Midtbyskole tolererer vi ikke mobning. Styrk det gode fællesskab - Definition:

Læs mere

Kerneområde 4: Elevens alsidige personlige udvikling

Kerneområde 4: Elevens alsidige personlige udvikling Kerneområde 4: Elevens alsidige personlige udvikling For at øge den alsidige personlige udvikling søger skolen gennem undervisning og øvrige aktiviteter at give eleverne kundskaber og færdigheder, som

Læs mere

Gældende fra den August Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Suldrup Skole har visionen Vi tager alle et ansvar for det gode fællesskab

Gældende fra den August Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Suldrup Skole har visionen Vi tager alle et ansvar for det gode fællesskab Antimobbestrategi for Suldrup Skole Gældende fra den August 2016 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Suldrup Skole har visionen Vi tager alle et ansvar for det gode fællesskab Suldrup Skole

Læs mere

Gældende fra den 1.marts 2016 FORMÅL. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi?

Gældende fra den 1.marts 2016 FORMÅL. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Antimobbestrategi for Lilleåskolen og SFO/klub Gældende fra den 1.marts 2016 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil gerne have, at alle børn har det godt. Vi vil gerne give børn, personale

Læs mere

Langebjergskolen HVAD ER MOBNING?

Langebjergskolen HVAD ER MOBNING? Langebjergskolen HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller har en lav tolerance. Konsekvensen bliver, at et barn (eller

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning på Østerbro lilleskole

Evaluering af den samlede undervisning på Østerbro lilleskole Evaluering af den samlede undervisning på Østerbro lilleskole På Østerbro Lilleskole har vi en bred evalueringskultur som udføres i vekselvirkning mellem den skriftlige og mundtlige dialog. Evaluering

Læs mere

Værdiregelsæt. Kerneværdier Beskriv fem kerneværdier for høj trivsel og god adfærd. Værdierne skal tage afsæt i jeres vision

Værdiregelsæt. Kerneværdier Beskriv fem kerneværdier for høj trivsel og god adfærd. Værdierne skal tage afsæt i jeres vision Alle grundskoler i Danmark skal ifølge Undervisningsmiljøloven, udarbejde et værdiregelsæt for at sikre god adfærd blandt ledelse, personale og elever samt høj trivsel på skolen. I værdiregelsættet skal

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplanen skal sætte et strategisk fokus og bruges som et dialogværktøj, der danner rammen for en fælles retning for Frederikssund Syd. Der er udmeldt

Læs mere

På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel.

På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel. Søndre Skole På Søndre Skole går høj faglighed hånd i hånd med høj trivsel. HVAD ER MOBNING? Mobning er systematiske udstødelseshandlinger, der typisk opstår i fællesskaber, der mangler sammenhold eller

Læs mere