PÆDAGOGISK LÆREPLAN TINGKÆRSKOLEN SFO

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PÆDAGOGISK LÆREPLAN TINGKÆRSKOLEN SFO"

Transkript

1 PÆDAGOGISK LÆREPLAN TINGKÆRSKOLEN SFO Oktober 2007 Forord Når vi i det følgende skriver, som vi gør, ved vi godt, at virkeligheden nogle gange ser lidt anderledes ud. Men det er udtryk for vores forestillinger om, hvilke værdier vi synes kendetegner fritidspædagogikken. Hvilke principper der ligger til grund for vores arbejde, og hvordan det kommer til udtryk i vores praksis. Vi håber, det kan være med til at tydeliggøre fritidspædagogikkens indhold og betydning for politikere, forvaltning, samarbejdspartnere og forældre. Vi håber samtidig, vi selv som personalegruppe kan bruge det som et arbejdsredskab, der kan være med til at kvalificere vores daglige arbejde. Men i en hektisk hverdag, hvor der en gang imellem synes at være for mange børn, for få voksne og for lidt plads, kan det nogle gange knibe med at leve op til planer og forventninger. Vi arbejder med menneskelige relationer, og medarbejderne er på hele tiden med hele deres personlighed. Vi er ikke altid så anerkendende, som vi burde være, vi skælder også ud, når det brænder på, selv om vi ved, det måske var noget andet, der var brug for. Vi forsøger hele tiden at være professionelle og udføre kvalitativt pædagogisk arbejde for og med de børn, vi har ansvar for og arbejder med hver dag hele ugen. Men vi er kun mennesker. Skolefritidsordningens struktur og traditioner Tingkærskolens fritidsordning har to afdelinger. Fra børnehaveklasse til og med 2. klasse er børnene i Papegøjen i Fraugde, og fra 3. klasse er børnene i Stjernen på Tingkærskolen. Der er kun morgenåbning i Fraugde - men skolebus til Tingkær. Der er ferielukket 3 uger i sommerferien og èn uge i juleferien. I øvrige ferieperioder og på skolefridage er der åbent i Fraugde.

2 Næsten alle indskolingens børn er tilmeldt skolefritidsordningen. Vi har 185 børn, der kommer fra Fraugde, Fraugde Kærby, Over Holluf, Nørrebjerg Runddel, Birkum, Davinde, Allerup, Torup og Tornbjerg. I skolefritidsordningen er børnene organiseret årgangsvis, men de må i øvrigt færdes overalt. Det er vigtigt, der er mulighed for at lege og være sammen på forskellige alderstrin. Hver årgang har eget basislokale. Derudover bruger vi børnenes klasselokaler og skolens gymnastiksale. Der er et par legerum, værksted og personalefaciliteter. Der er fremmødekontrol. Vi henter og krydser børnene af i klasserne, og de skal sige farvel til en voksen, inden de skal hjem. I Papegøjen samles børnene hver eftermiddag til en hyggestund, hvor de spiser deres medbragte eftermiddagsmad. Hver fredag står SFO for maden. I Stjernen serverer vi eftermiddagsmad hver dag. Efter en lang organiseret skoledag er børnenes egen leg det bærende princip i skolefritidsordningen. Vi tilbyder desuden forskellige aktiviteter, som børnene evt. kan deltage i. Det er kreative projekter, værksted, idræt, sport og bevægelse, udflugter, højtlæsning og meget mere. Der er to, evt. tre, voksne til hver årgang. Vi forsøger at skabe en positiv atmosfære og positive relationer mellem børn og voksne. Det er i den menneskelige relation, den menneskelige udvikling sker - derfor forsøger vi at være bevidste om vores rolle som voksne - både som rollemodeller, omsorgspersoner og opdragere. Vi prøver at være positive. Vi prøver at lade være med at skælde ud og give plads til børnenes egne aktiviteter. Det er vigtigt, at børnene er omgivet af engagerede og opmærksomme voksne. De fuldtidsansatte pædagoger - en på hver årgang - samarbejder med årgangens lærere et halvt år om Udeskole og deltager i idrætsundervisningen. Der er forskellige samarbejdsmøder, men ikke mindst snakken og samarbejdet i dagligdagen har stor værdi. Det er vigtigt for forståelsen af det enkelte barn og gruppernes funktion, da lærere og pædagoger oplever børnene i meget forskellige situationer og sammenhænge. Skole og fritidsordning samarbejder desuden med børnehaverne i området, specielt Fraugde Børnehave. Børnehavens største børn bruger vores faciliteter, og vi besøger hinanden. Traditioner Vi har i SFO en række traditioner, vi prøver at fastholde. Vi tror, det er med til at styrke fællesskabsfølelse, sammenhold og identitetsdannelse. Vi tror, det modvirker mobning og er med til at fremme social inklusion. Måske har større søskende eller en legekammerat

3 hjemme fra vejen deltaget i det før, eller måske har børnene hørt om det. Vi tror, det er med til at give en følelse af, at her hører jeg til. Når børnene starter i børnehaveklassen, er SFO - pædagogen, der er tilknyttet årgangen, med i skole et par timer hver dag de første 14 dage. På samme måde er børnehaveklasselederne med i SFO de første to timer efter skoletid. På den måde forsøger vi at være med til at gøre skolestarten så tryg som muligt. Vi overnatter sammen med børnehaveklassebørnene inden for de første to måneder - det er en god måde for både børn og voksne at lære hinanden lidt bedre at kende. Der er overnatning for 2. klasserne, inden de flytter på Tingkær. I Februar holder Papegøjen MGP - fest, hvor børnene optræder for forældrene. Det afsluttes med fællesspisning for børn, forældre og personale og stort diskotek for alle. Vi har i løbet af året flere fælles arrangementer mellem afdelingerne. Der er bl.a. Stjerneløb, hvor alle børn løber/går 5 km, i maj måned, og vi deltager i SFO -festival i juni måned. Hver fredag eftermiddag kommer 3. klasserne til Fraugde, hvor vi er i idrætshallen. Stjernen har sine egne traditioner for 3. klasserne, bl.a. markedsdag, halloweenfest og julefrokost. Når børnene slutter i SFO, er der fest. Det er med teater for forældrene, fællesspisning sammen med forældrene og personalet og overnatning for børnene og personalet. I de ferieuger, hvor vi ikke har lukket, og vejret tillader det, bruger vi Allerup Gl. Have.

4 Skolefritidsordningens værdigrundlag og vigtigste principper Fritidens betydning for børn Vi opfatter traditionelt fritid som den tid, der ikke er optaget af arbejde eller for børn undervisning. Fritiden kan desuden opdeles i den tid, der anvendes i mere eller mindre institutionaliserede sammenhænge, og den tid, der er ens helt private. Fritiden har afgørende betydning som rekreation, hvile, underholdning - for trivsel, læring, dannelse og udvikling af personlighed og alsidige kompetencer, der er nødvendige som borgere i samfundet. I dag går de fleste 6-10-årige i skolefritidsordning. Det er her man mødes. Det er i dag den institutionelle ramme om en meget stor del af børnenes fritidsliv. Det er derfor vigtigt, der er professionelle pædagoger, hvis faglighed kan skabe udfoldelsesmuligheder for børnenes selvvirksomhed, dyrkelse og udvikling af sociale kompetencer, venskaber, kreativitet, interesser, nysgerrighed, undren og læring. Fritid er derfor ikke bare den tid, der er til overs, når skoledagen er slut. Fritiden har sin egen selvstændige betydning for barnets trivsel og udvikling. At skabe et rigt, varieret og indholdsrigt fritidsliv er et lige så vigtigt grundlag for barnets fremtid, som en god skolegang og en god opdragelse i hjemmet. Legens betydning for børns udvikling Legen indtager en central plads i aldersgruppens udvikling. Legen er den mangfoldighed af aktiviteter, børnene selv sætter i gang - fordi de synes, det er sjovt. Gennem legen bearbejder børnene sanseindtryk, oplevelser og læring. Gennem legen lærer og udvikler børnene kreative evner. Det er gennem leg med andre børn, de udvikler sprog og sociale evner og finder ud af, hvem de selv er. Det er gennem legen børnene indføres i, tilegner sig og udvikler de spilleregler og kompetencer, der er nødvendige for at begå sig og få et godt liv. Helhedssyn. Vi tager udgangspunkt i et helhedssyn på barnet og barnets udvikling. Det betyder, at barnet forstås ud fra gensidige påvirkninger, udvikling og forandring i samspil med andre i samfundet. Det er vigtigt at kende de forskellige sammenhænge, barnet indgår i. Ikke kun i skolen, men også i familien, kammeratgruppen og nærmiljøet. Hele barnets verden må inddrages for at forstå barnets forudsætninger og samspil med omgivelserne så godt som muligt. Det betyder, at alle disse forhold drages ind i tilrettelæggelsen af den pædagogiske praksis for at give det enkelte barn så gode udviklingsmuligheder som muligt.

5 Respekt og rummelighed Alle børn er unikke og har krav på at blive set og hørt som de individuelle personer, de er. Det betyder, at det enkelte barn må forstås ud fra de forudsætninger, som netop det barn har. At der er mulighed for at være sig selv, men også indgå i forpligtende fællesskaber, hvor der lægges vægt på at være sammen og skabe noget sammen. Ikke mindst i disse år, hvor der stilles krav om, at vi skal rumme flere børn med særlige behov, er det vigtigt, at vi er klar til en særlig indsats i samarbejde med forældrene. Udviklingsorientering Vi er meget opmærksomme på det enkelte barns alsidige udvikling. Pædagogikken satser på en alsidig harmonisk personlighedsudvikling, det vil sige forhold, der vedrører det intellektuelle og bevidsthedsmæssige, det emotionelle og behovsmæssige, det kreative og det æstetiske, det etisk - moralske, det sociale og det fysisk-motoriske. Der er stor opmærksomhed om det enkelte barn, og hvordan det trives på alle de ovennævnte områder. Der tages ofte individuelle hensyn, f.eks. hvis et barn kræver særlig omsorg på grund af sygdom, forhold i hjemmet eller problemer inden for et eller flere udviklingsområder. Anerkendende relationer Børn udvikler sig i sociale sammenhænge. Det er i mødet med andre, og i den måde andre reagerer på ens handlinger (relation mellem mennesker), at barnets opfattelse af sig selv udvikles. Derfor er det vigtigt, at de betydningsfulde voksne i barnets liv er sig bevidst, hvordan de forvalter denne rolle i relation til børnene. Et samspil præget af fejlfinding, ligegyldighed, talen ned til barnet, trusler, underkendelse, fokusering på det, de ikke kan m.m., skaber en negativ cirkel, som kan bevirke, at barnet bliver sårbart, får manglende selvværd, og får barnet til at reagere i overensstemmelse med dette. Hos os er vi bevidste om vores ansvar for relationen. Vi forsøger at skabe en positiv cirkel med anerkendende relationer ved at fokusere på ressourcer, handle ligeværdigt, agere fleksibelt, opmuntre, være til rådighed, udvise opmærksomhed, vise interesse, udtrykke respekt, værdsætte og vise indføling m.m. (anerkendende relationer). Dette børnesyn og den tilgang til børnene har stor betydning for, at børnene føler sig sikre på vores støtte og opmuntring, så de får lyst og overskud til at indgå i mange sociale sammenhænge.

6 Forældresamarbejde Der er tæt kontakt mellem forældre og pædagoger om det enkelte barns trivsel og udvikling. Pædagogerne opnår et godt kendskab til det enkelte barn, ofte ud fra situationer som forældrene ikke oplever. Og modsat kender forældrene deres børn og oplever dem i situationer, som pædagogerne ikke oplever. Det kræver en direkte, åben og respektfuld dialog parterne imellem. Pædagogerne skal ud fra deres professionelle viden og erfaring være klar til at støtte og rådgive forældrene i forbindelse med trivselseller opdragelsesspørgsmål - men også være klar til at sige fra, hvis det er problematisk, og vi vurderer, det kræver en indsats, vi ikke har mulighed for. Forventninger til personalet At sikre en kvalificeret fritidspædagogik, der er med til at skabe forudsætninger for børnenes egne aktiviteter, skabe rammer for deres alsidige udvikling, tilbyde varierede aktiviteter, modvirke social eksklusion og mobning stiller store krav og forventninger til den enkelte ansatte. Vi forventer naturligvis mere af det uddannede personale end af pædagogmedhjælperne. Vi forventer, at de ansatte i vores SFO - er uddannet, interesserer sig for faget og efteruddannelse. Den pædagogiske uddannelse er kun basis. Det er vigtigt, at der følges op i forhold til nyere forskning, udviklingsarbejder, faglitteratur m.m.. Det vil vi gøre ved at arrangere kurser og pædagogiske dage. - er bevidste om, at de er rollemodel og forbillede Børn ser op til og efterligner de voksne. Hvordan arbejdes med forskellige ting, hvordan taler man til hinanden, kropssprog og mimik, hvordan opfører man sig i forskellige situationer, og hvad er godt eller mindre godt, hvad er rigtigt eller forkert. Det er derfor meget vigtigt, de voksne er bevidst om deres rolle som model og forbillede. Den enkelte pædagog skal være en tydelig og synlig voksen, Man skal kunne sige ja til meget, men også nej, når det er nødvendigt. Der skal være overensstemmelse med det man siger, og det man gør. Engagerede voksne skaber engagerede børn. - er omsorgsfulde Det er vigtigt at være i kontakt med det enkelte barn. At de voksne er nærværende, ser barnet og kommunikerer med det. Det er vigtigt, at de voksne både ser de fysiske og de psykiske behov, at personalet er opmærksomt på børnenes signaler og klar til at imødekomme dem. Give dem et knus, når de har brug for det.

7 - er rummelige Her er alle velkomne. Pædagogerne skal kunne rumme og acceptere, at børn er forskellige og har forskellig baggrund. Pædagogerne skal respektere - men ikke nødvendigvis acceptere - børnenes følelser, handlinger og meninger. Det er vigtigt at være solidarisk med børnene - at leve sig ind i børnenes oplevelser og følelser, så man kan støtte og vejlede i forhold til børnenes udviklingsniveau. - har humor Humor er vigtigt i relationen mellem børn og voksne og mellem de voksne indbyrdes. Det skal være sjovt at være i SFO. - er igangsætter, inspirator, legebarn og rammeskaber De voksne skal tage initiativer over for børnene. De skal igangsætte aktiviteter, de skal prøve at motivere de børn, der ikke umiddelbart er med i aktiviteter eller lege, de skal arrangere ture og oplevelser og meget mere. De voksne skal lege med. Kravle i træer og spille bold med børnene. Kort sagt: kaste sig ud i det. Børnene elsker engagerede voksne. Men man skal også kunne trække sig tilbage igen. Når de voksne har sat i gang eller organiseret, er det nogle gange vigtigt, at overlade det til børnene selv og være klar i baggrunden. - er konfliktløser Konflikter er ikke i sig selv noget negativt men en del af udviklingen. Det er i den menneskelige relation, børn lærer og udvikler sig. Konflikter skal børnene lære af, og børnene skal lære at løse dem. For pædagogerne betyder det, at de involverer sig i børnenes konflikter, lærer dem at finde frem til uenighedens kernepunkter og forholder sig konstruktivt til disse - finder frem til hvilke løsninger, der findes. Lærer børnene en konfliktstrategi. Sproget er ofte en betydelig faktor i børns konflikter. De voksne blander sig og griber ind over for grimt og uhensigtsmæssigt sprog. De voksne lærer børnene at lytte til hinanden og udtrykke sig positivt og respektfuldt. - er forældrevejleder Mange forældre er usikre på rollen som opdrager. Derfor vil de ofte henvende sig i institutionen med stort og småt. Det er vigtigt, pædagogerne bruger tid og energi på at vejlede og råde forældre. Det er vigtigt at skabe en positiv atmosfære, være imødekommende og give plads til, at forældrene kan mødes i SFO` en. - er gode kollegaer En god kollega giver udtryk for sine meninger på en solidarisk måde samt er lydhør over for, at andre kan have andre opfattelser og meninger. En god kollega engagerer sig i faget og arbejdspladsen. En god kollega engagerer sig i sine kollegaers ve og vel. Samtidig skal en god kollega kunne både give og modtage kritik på en positiv og konstruktiv måde.

8 ( Dette afsnit er inspireret af pjecen Børn har brug for en meningsfuld fritid af John Andersen og Kjeld Rasmussen for Fredensborg-Humlebæk kommune) Målsætning og handleplan Målsætning og handleplan tager udgangspunkt i tre hovedtemaer: A: Personlighedsudvikling og sociale kompetencer B: Æstetiske, sproglige og kropslige udtryksformer C: Mødet med natur og kultur I forhold til disse hovedtemaer, har vi valgt at beskrive mål og handleplan for A: Sociale kompetencer, Personlig og følelsesmæssig udvikling, Leg og venskaber B: Kreativitet, Sprog og samværsform, Kropslig udfoldelse og sundhed C: Natur, Kultur Sociale kompetencer Vi vil arbejde for at styrke børnenes sociale forståelse og adfærd, så de kan indgå i forpligtende fællesskaber med andre børn og voksne. Vi vil arbejde for at styrke børnenes evne til samarbejde, ansvarlighed, hensyn til og omsorg for hinanden. Vi vil arbejde for, at børnene kan forstå og indleve sig i andres følelser, tage ansvar for sig selv og andre og fungere i sociale relationer. Det vil vi gøre ved - at hjælpe dem med at finde nogle at lege med - at hjælpe dem med legeaftaler - at anerkende deres venskaber - at hjælpe dem med konfliktbearbejdning, enkeltvis og gruppevis, samt give dem redskaber til at løse konflikterne selv - at arrangere lege og aktiviteter, der kræver samarbejde - at arrangere gruppeaktiviteter - at give mulighed for leg, eksperimenteren og erfaringsdannelse - at støtte børnene i deres nysgerrighed ved at gå ind i refleksioner med dem, undres og stille spørgsmål - at være lyttende og interesserede, vise at det er i orden med forskellige meninger - at være tydelige og nærværende voksne - at lære børnene at respektere hinanden trods forskelligheder - at tale ordentligt til hinanden - skabe en god omgangstone blandt børn og voksne

9 Personlig og følelsesmæssig udvikling Vi vil arbejde for at styrke børnenes personlige og følelsesmæssige udvikling, så de udvikler selvværd og selvtillid. De skal turde selv. De skal være sig selv, men også kunne rumme og være omsorgsfulde over for andre. Vi vil arbejde for, at børnene lærer at tage hensyn til hinanden og vente på deres tur. Vi vil arbejde for, at børnene får udfordringer og succesoplevelser. Det vil vi gøre ved - at respektere børnene, som de individuelle personer, de er - at lytte til børnene og interessere os for det, de siger - at lytte til dem og vejlede dem - at give dem alderssvarende udfordringer - at give dem mulighed for at eksperimentere og fordybe sig - at lægge vægt på, børnene får succesoplevelser - at være anerkendende og nærværende, når vi er sammen med børnene - at hjælpe dem med deres følelser, positive og negative Leg og Venskaber Det er gennem legen, børnene udvikler bl.a. sociale og følelsesmæssige kompetencer. De lærer at løse konflikter, bruge sproget, indgå i forpligtende fællesskaber, overholde regler og knytte venskaber. Vi vil støtte børnene i deres leg ved - at hjælpe dem med de lege, de sætter i gang - at sætte lege i gang - at indrette SFO` s lokaler, så de egner sig til leg - at indrette udearealerne, så de stimulerer leg og eksperimenteren - at have spil, der udfordrer børnene alderssvarende - at snakke med dem om, hvordan de løser deres konflikter - at lære dem hensigtsmæssige regler i forbindelse med lege - at hjælpe dem med legeaftaler Kreativitet At være kreativ er i dag en efterspurgt egenskab. Kreative kompetencer er vigtige i et samfund, der udvikler sig så hurtigt, at det er svært at vide, hvad der er brug for i fremtiden. At være kreativ er samtidig til stor glæde for den enkelte. Man kan udtrykke sig på forskellige måder, udtrykke sine følelser og drømme. Vi vil arbejde med forskellige udtryksformer i forskellige situationer, der giver mulighed for at lære forskellige teknikker og mulighed for at eksperimentere. Det vil vi gøre ved f. eks. - at tegne og male - at prøve forskellige trykformer

10 - at arbejde med træ og ler - at inddrage naturen og de nære ting - at lege med luft, jord, ild og vand - at danse og synge - at holde MGP-fest en gang årligt - at arbejde med små drama-stykker - at lade børnene fotografere og lave film - at lade børnene spille på og eksperimentere med computer Sprog og Samværsform Udviklingen af sproget er afgørende for den personlige udvikling. For at kunne kommunikere, udtrykke sig og gøre rede for sine behov og følelser - ikke mindst i forbindelse med løsning af konflikter - er det nødvendigt at beherske et rigt og nuanceret sprog og have en god begrebsforståelse. Det vil vi hjælpe børnene med ved - at reflektere og undre os sammen med børnene - at stille spørgsmål og måske få nye ideer - at læse eventyr og historier - at lade børnene fortælle eventyr og historier - at synge, høre musik og bruge rim og remser - at være anerkendende, rose børnene og skabe en positiv samværsform - ikke at tolerere drillerier og grimt sprog - at inddrage børnene i beslutningsprocesser ang. dagligdagen - at lære dem, at respektere beslutninger truffet i fællesskab - at lære dem, at tolerere og respektere andres meninger - at snakke om deres konflikter - at arbejde for, at de selv lærer at løse deres konflikter konstruktivt Kropslig udfoldelse og sundhed Sundhed og motion er vigtigt for vores velbefindende. Kropslig udfoldelse og sunde madvaner giver energi. Børn, der vokser, har særlig brug for energi. Energi er nødvendig, for at børnene kan udvikle sig optimalt både fysisk og psykisk. Det er vigtigt, at vi er med til at grundlægge sunde vaner og lyst til at bruge kroppen. Det vil vi gøre ved - at sørge for, at alle børn får frisk luft hver dag - at bruge gymnastiksalen hver dag - at samarbejde med undervisningsdelen om Udeskole og idræt - at gå i idrætshallen eller på sportspladsen hver fredag - at arrangere løbetræning og Stjerneløb - at opfordre forældrene til at lade deres børn cykle i skole - at støtte børnene i at lege udendørs lege og bruge vores naturlegeplads

11 - at skabe rammer for leg med luft, jord, ild og vand - at sende børnene til fritidsaktiviteter i lokalområdet - at sørge for børnene får spist deres eftermiddagsmad - at købe økologiske varer - kun at servere kage ved særlige lejligheder - kun at spise slik ved særlige lejligheder - at give børnene koldt vand at drikke - kun at servere søde drikke ved særlige lejligheder - at snakke med børnene om sund kost - at tilberede sund mad sammen med børnene - at snakke med forældrene om sund kost Natur Naturoplevelser har både en følelsesmæssig, en kognitiv og en kropslig dimension. Vi vil sørge for, at børnene får mange forskellige oplevelser og erfaringer med naturen. Vi vil vække, stimulere og udfordre deres naturlige nysgerrighed. Vi vil arbejde for, at børnene udvikler glæde og respekt for naturen, samt at de kan bruge naturen som et lege- og erfaringsrum. Det vil vi gøre ved - at bruge vores nærmiljø - legepladsen, skolegården, boldbanerne, udeskoleområderne og skoven - at være engagerede, medoplevende og positive voksne, som kan fange børnenes nysgerrighed og svare på eventuelle spørgsmål - at lære børnene at behandle dyr, træer, buske og planter ordentligt - at være i naturen på forskellige årstider - at give plads til leg og eksperimenteren i naturen Kultur Vi vil sørge for, at børnene får mange forskelligartede kulturoplevelser, så de derigennem kan udvikle deres fantasi og få inspiration og måske udvikle deres egen kultur. I vores SFO skal der være kultur skabt af voksne for børn, kultur skabt sammen med børn og kultur skabt af børn. Vi vil skabe en forståelse for den kulturelle mangfoldighed, så børnene kan udvikle tolerance og forståelse for det anderledes. Det vil vi gøre ved - at holde fast i vores traditioner - MGP-fest, markedsdag, fastelavn, overnatninger, julearrangementer, Stjerneløb, SFO-festival m.m. - at sørge for, børnene har adgang til forskellige materialer, redskaber og medier, hvorigennem de kan improvisere, eksperimentere og omforme - at spille spil med forskellige formål tilpasset aldersgruppen - at have bøger og blade, både til højtlæsning og selvfordybelse - at børnene skal møde engagerede og kreative voksne, der er igangsættere - at sørge for, at børnene er medbestemmende og aktivt deltagende omkring indretning og udsmykning af SFO`en

12 - at bruge sproget på en hensigtsmæssig måde - at give plads til børnenes egne kulturelle aktiviteter - at give børnene ansvar og medindflydelse på egen hverdag Børn med særlige behov Vi er meget opmærksomme på de børn, der har særlige behov, det være sig psykiske, fysiske eller sociale. Antallet af børn og personale gør det umiddelbart svært at gennemføre særlige handleplaner, når behovet er der. Det er derfor ekstra vigtigt, vi er meget opmærksomme og drøfter eventuelle tiltag, så de børn, der har behovet, kan få den nødvendige hjælp. Tingkærskolens børnegrupper er som helhed præget af positive samværsnormer og få alvorlige konflikter. Derfor kan vi som regel integrere de børn, der har særlige problemer, i børnegrupperne. I denne forbindelse er det særlig vigtigt, at vi er opmærksomme på betydningen af at skabe en positiv voksen/barn - relation. Vi forsøger at være anerkendende og tydelige voksne, der kan vejlede og sætte de nødvendige grænser. Vi er opmærksomme på vores begrænsninger og samarbejder med forældrene og systemet, hvis vi ikke synes, vi kan tilgodese barnets behov. I skolefritidsordningen afholdes ugentlige årgangsmøder og ugentligt personalemøde, hvor der altid drøftes eventuelle børn med særlige behov. Vi forsøger at få et tæt samarbejde med forældrene, når det er nødvendigt. Skolefritidsordningen er repræsenteret på det månedlige Træfmøde, hvis der drøftes børn, der går i SFO. Årgangens lærere og pædagog mødes dagligt, hvor der udveksles informationer. Lærere og pædagoger udarbejder social handleplan for årgangen. SFO-leder deltager i skolens specialpædagogiske forum. Samarbejde med undervisningsdelen Der er gennem de senere år udviklet et godt samarbejde mellem undervisningsdelen og fritidsdelen, således at fritidsordningen i dag er en integreret del af skolens samlede virksomhed. Vi mener, det er vigtigt, at både lærernes og pædagogernes faglige indfaldsvinkel kommer til udtryk i samarbejdet for at styrke alle børnenes udviklingsområder. De fuldtidsansatte pædagoger - en på hver årgang - samarbejder i sommerhalvåret med årgangens lærere en gang om ugen om projekt Udeskole, og hele året er pædagogen med i idrætsundervisningen. Der er en række samarbejds- og planlægningsmøder, og der udarbejdes i fællesskab en social udviklingsplan for de enkelte årgange. Der samarbejdes omkring børn med særlige behov - se foregående afsnit.

13 Det er ikke mindst den daglige snak og det daglige samarbejde, der har stor værdi. Det er vigtigt for forståelsen af det enkelte barn og gruppernes funktion, da lærere og pædagoger oplever børnene i meget forskellige sammenhænge. Evaluering og dokumentation Vi har en lang evalueringstradition i dagpasningen i Danmark. Planlægning, gennemførelse, efterfølgende evaluering og dermed ny praksis er en del af hverdagen i skolefritidsordningen. I forbindelse med Odense Kommunes kvalitetssikringsprojekt har vi i samarbejde med de øvrige SFO` er i distriktet udviklet evalueringsmetode for SFO. Til brug for dette har vi udviklet evalueringsskema: EVALUERINGSSKEMA Tingkærskolen SFO Overordnet udviklingsmål: Evalueres hver uge på personalemøde Dato Mål Aktivitet Metode Deltager e Hvordan gik det Nye tiltag Dokume ntation Evalueringsforløb: I relation til et overordnet udviklingsmål vælger personalegruppen en aktivitet. I fællesskab formuleres operationelle mål, der besluttes hvilke midler og metoder, hvem deltager, hvornår startes forløbet, hvor længe skal det vare, og hvilken dokumentation vil vi bruge. Der vælges to tovholdere for forløbet. De voksne, der er involveret, skriver deres overvejelser og eventuelle justeringer i skema hver dag, der arbejdes med projektet. Der tages løbende billeder under processen. Hver fredag drøfter hele gruppen forløbet. Der benyttes evt. individuelle medarbejdersamtaler eller leder deltager i gruppernes møder.

14 Når projektet er gennemført udarbejder personalemødet konklusion i forhold til de opstillede mål. Tovholderne udarbejder endelig skriftlig konklusion og samler dokumentationsmaterialet. Det er ligeledes tovholderne, der formulerer teamnotat (evalueringsnotat til brug for skolelederen, der udarbejder endelig evalueringsrapport til skoleforvaltningen). Som dokumentationsmateriale bruger vi vores evalueringsskema, vores endelige konklusion, evt. konklusioner fra de ugentlige personalemøder og ikke mindst fotodokumentation. Både den skriftlige del af projektet samt fotos er tilgængelige på internettet.

Åbningstider

Åbningstider Tingkærskolens fritidsordning har to afdelinger. Børnehaveklasse, og 2. klasse er i Papegøjen i Fraugde, 3. klasse er i Stjernen på Tingkærskolen. Der er kun morgenåbning i Fraugde, hvor man kan komme

Læs mere

Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse Kommunalt formål Fritidspædagogikken og læring i SFO Ikast Vestre Skoles værdigrundlag

Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse Kommunalt formål Fritidspædagogikken og læring i SFO Ikast Vestre Skoles værdigrundlag 0 Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse 2 Kommunalt formål 3 Fritidspædagogikken og læring i SFO 4 Ikast Vestre Skoles værdigrundlag 5 Mål A: Børnenes personlighedsudvikling 6 Fire delmål Mål

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen Mål og indholdsbeskrivelse Grejsdal skoles SFO SFO en er en integreret del af skolen 1. SFO, Grejsdal Skoles pædagogiske grundlag en vedvarende proces! Som grundlag for dette arbejde har vi formuleret

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Trongårdsskolens SFO

Mål- og indholdsbeskrivelse for Trongårdsskolens SFO Mål- og indholdsbeskrivelse for Trongårdsskolens SFO Forord På baggrund af lovgivningen fra undervisningsministeriet, skal alle skoler udarbejde mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger.

Læs mere

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden Overordnede Mål og indhold i SFO i Mariagerfjord Kommune Skolefagenheden Indhold Forord... Side 3 Værdigrundlag... Side 5 Formål... Side 6 Fritidspædagogik... Side 6 Børn er forskellige... Side 8 Læreprocesser...

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Herlev Kommune Børne- og Kulturforvaltningen Telefon 44 52 70 00 Telefax 44 91 06 33 Direkte telefon 44 52 55 28 Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Dato Journal nr. 15.3.04 17.01.10P22 Visionen

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Pædagogiske læreplaner Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Vision I Lerpytter Børnehave ønsker vi at omgangstonen, pædagogikken og dagligdagen skal være præget af et kristent livssyn, hvor

Læs mere

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Indhold Barnets alsidige personlighedsudvikling... 2 Sociale kompetencer... 3 Sprog... 5 Krop og bevægelse... 6 Natur og naturfænomener... 7 Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Formålet med mål- og indholdsbeskrivelserne er at gøre det pædagogiske og faglige arbejde i skolefritidsordningerne mere synligt og konkret.

Formålet med mål- og indholdsbeskrivelserne er at gøre det pædagogiske og faglige arbejde i skolefritidsordningerne mere synligt og konkret. Mål - og indholdsbeskrivelse for Ulkebøl Skole, SFO Forord Fra skoleåret 2009/2010 skal alle SFO er i Sønderborg på baggrund af ny lovgivning udarbejde en mål- og indholdsbeskrivelse af institutionen.

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune.

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune. Pædagogiske læreplaner SFO er Holbæk Kommune. Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse:... Forord.... Særlige krav til pædagogiske læreplaner.... Sammenhæng i børnenes hverdag:... Anerkendelse af fritidspædagogikken....

Læs mere

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Vorrevangskolen min skole Vi vil kendes på Glæde, oplevelser, engagement og læring som vi vil opnå gennem ansvar, omsorg, respekt og faglighed Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Oktober 2016 Vorrevangskolen

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Pædagogiske vision. Vi ønsker at udfordre børnene. Vi vil stimulere og støtte børnenes læring, dvs. deres tilegnelse af kundskaber, færdigheder og musisk/kreative

Læs mere

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne Børnehuset Petra Værdigrundlag I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne Værdigrundlag Dette værdigrundlag er kernen i vores samarbejde, pædagogikken

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Voksne der understøtter barnets evne og anerkender barnet, for den det er. Voksne der er respektfulde i deres omgangstone og måde at være på.

Voksne der understøtter barnets evne og anerkender barnet, for den det er. Voksne der er respektfulde i deres omgangstone og måde at være på. Mål og indholdsbeskrivelse Overordnet målsætning for Saltum SFO. Der er taget udgangspunkt i børnehavernes læreplaner, for at skabe helhed og sammenhæng i børnenes dagligdag med fokus på sammenhæng mellem

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse SFO Lærkereden Horne-Tistrup skolerne 2015

Mål og indholdsbeskrivelse SFO Lærkereden Horne-Tistrup skolerne 2015 Mål og indholdsbeskrivelse SFO Lærkereden Horne-Tistrup skolerne 2015 Lærkereden er en del af Horne- Tistrup skolerne og tager udgangspunkt i skolernes grundstene, som er: læring, Fællesskab, sundhed og

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFO) er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne og serviceniveauet

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 Mål for Gentofte Kommunes fritidsordninger 2005-2007 Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 August 2005 Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Publikationen kan hentes på Gentofte Kommunes

Læs mere

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen.

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen. 1 Læreplan for dagplejen. Forvaltningen på dagtilbudsområdet har udarbejdet en fælles ramme for arbejdet med læreplaner, som dagplejen også er forpligtet til at arbejde ud fra. Det er med udgangspunkt

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

VESTBIRK NATURBØRNEHAVE 2014

VESTBIRK NATURBØRNEHAVE 2014 VESTBIRK NATURBØRNEHAVE 2014 Værdigrundlag - Menneskesyn Det er vores ansvar at skabe en kultur, hvor børn, forældre og personale oplever glæde, humor, anerkendelse, tillid og empati. Vi gir omsorg, varme,

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse i Tilsted SFO OASEN

Mål og indholdsbeskrivelse i Tilsted SFO OASEN Mål og indholdsbeskrivelse i Tilsted SFO OASEN Vedtaget i Skolebestyrelsen den 13. april 2015 Indhold Forord Målsætning Samarbejde mellem SFO og skolen Kost og bevægelse Forældresamarbejde Faglig Fordybelse

Læs mere

Børnehaven Skolen Morsø kommune

Børnehaven Skolen Morsø kommune Nordmors Børnegård er en landsbyordning, med børn i alderen 2,9-11 årige. Børnehaven for de 2,9-6 årige og SFO for 0.-3. klasse. Vi er en del af Nordmorsskolen. Børnehave og SFO er delt i to grupper det

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Mål - og indholdsbeskrivelse. for. Fårup SFO

Mål - og indholdsbeskrivelse. for. Fårup SFO Mål - og indholdsbeskrivelse for Fårup SFO 1 Forord Vores SFO og indskoling arbejder sammen i et samlet indskolingsteam. Det betyder at pædagogerne er klassepædagoger i skolen. Lærere og pædagoger indgår

Læs mere

Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO

Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO Forord Med Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO er der skabt en fælles kommunal ramme for arbejdet med udviklingen af lokalt baserede mål - og indholdsbeskrivelser

Læs mere

Børnene skal blive i stand til at udvikle deres kreativitet og fantasi og udvikles med deres personlige kompetencer.

Børnene skal blive i stand til at udvikle deres kreativitet og fantasi og udvikles med deres personlige kompetencer. Pædagogiske lærerplaner For Kværs Multi Univers SFO Redigeret maj 2012 Legens særlige betydning Legen som en spontan og frivillig aktivitet er en særlig vigtig del af fritidspædagogikken og de pædagogiske

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Skolefritidsordninger i Skive Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for Skolefritidsordninger i Skive Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for Skolefritidsordninger i Skive Kommune Forord Formålet med mål - og indholdsbeskrivelse for fritidsordninger i kommunen er at give borgerne mulighed for at få indblik i den

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune

Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune Formål og indhold for skolefritidsordninger i Faaborg-Midtfyn Kommune Fagsekretariat for Undervisning 9. februar 2010 1 Forord I Faaborg-Midtfyn Kommune hænger skolens undervisningsdel og fritidsdel sammen,

Læs mere

SFO, ØnskeØen har tilrettelagt aktiviteterne, så de i en bred forståelse dækker hovedkompetenceudviklingsområderne:

SFO, ØnskeØen har tilrettelagt aktiviteterne, så de i en bred forståelse dækker hovedkompetenceudviklingsområderne: Barnets alsidige udvikling i aktiviteterne i SFO: SFO s praksis nu og her. SFO, ØnskeØen har tilrettelagt aktiviteterne, så de i en bred forståelse dækker hovedkompetenceudviklingsområderne: Personlige

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Forord. Indholdsfortegnelse

Forord. Indholdsfortegnelse Forord Folketinget vedtog i 2004 at alle dagtilbud fra 1. august 2004 skal udarbejde en pædagogisk læreplan. Den pædagogiske læreplan skal beskrive hvordan dagtilbuddet giver barnet rum for leg, læring

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt og udviklende for både børn og voksne

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt og udviklende for både børn og voksne Børnehuset Petra Værdigrundlag I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt og udviklende for både børn og voksne Værdigrundlag Dette værdigrundlag er kernen i vores samarbejde, pædagogikken og

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Årsplan for SFO 2015-2016. Ahi International school

Årsplan for SFO 2015-2016. Ahi International school Årsplan for SFO 2015-2016 Ahi International school Formål Som udgangspunkt sætter vi fokus på nogle vigtige pædagogiske principper i vores pædagogiske praksis. Vores målsætninger er: Det unikke barn a)

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Kerteminde Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Kerteminde Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Kerteminde Kommune August 2009 Mål og indhold i skolefritidsordningerne i Kerteminde Kommune Forord: Fra august 2009 er det et krav i følge Folkeskolelovens 40 stk.

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling.

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling. Læreplaner For børn fra 26 uger til 6 år. August 2017. De seks læreplanstemaer. 1. Alsidig personlig udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sproglig udvikling 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse. i SFO Musvitten - Vittenbergskolen, Ribe

Mål og indholdsbeskrivelse. i SFO Musvitten - Vittenbergskolen, Ribe Mål og indholdsbeskrivelse Esbjerg Kommune i SFO Musvitten - Vittenbergskolen, Ribe I dette nummer: Målsætning Det er vores målsætning, at Musvitten er et spændende og rart sted at være. Der er plads til

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse af Korning SFO 2014-15

Mål og indholdsbeskrivelse af Korning SFO 2014-15 Mål og indholdsbeskrivelse af Korning SFO 2014-15 1 Indholdsfortegnelse 1) Beskrivelse af Korning SFO... 3 2) Helhed for barnet brobygning fra børnehave skole SFO... 4 Mål for brobygning... 4 Metoden til

Læs mere

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 bilag c bilag C Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 Vision for børneområdet i Klitmøller Børnelivet i Klitmøller tager

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

Vi lægger vægt på at hjælpe børnene til at tænke og handle selvstændigt og tage hensyn til andre mennesker og deres følelser.

Vi lægger vægt på at hjælpe børnene til at tænke og handle selvstændigt og tage hensyn til andre mennesker og deres følelser. Johannesskolens SFO 2009 I Johannesskolen s SFO går børn fra børnehaveklasse til 5. klasse. Når børnene har fri fra skole, har de mulighed for at bruge deres fritid i SFO en. Vi lægger vægt på, at børnenes

Læs mere

INKLUSION Strategiske pejlemærker

INKLUSION Strategiske pejlemærker Personalet tilrettelægger de pædagogiske aktiviteter, så der er fokus på relationer mellem børnene og mellem børn og voksne Vi inddeler børnene i forskellige grupper for at børnene lærer hinanden at kende.

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN Følgende opridser de mål og planer for børnenes læring, vi arbejder med i Mariehønen. Vi inspireres af Daniels Sterns formuleringer omkring barnesynet med udgangspunkt

Læs mere

Side 1 / 8. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer. Mål 0-2 årige.

Side 1 / 8. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer. Mål 0-2 årige. Pædagogiske lærerplaner 0-2 årige Sociale kompetencer Mål 0-2 årige. At børnene gennem leg lærer at være tolerante og hjælpsomme overfor hinanden. Børnene lærer sig selv og andre at kende. Børn får lov

Læs mere

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag.

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Læreplanen omhandler følgende 6 temaer: 1. Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2. Sociale

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse. i SFO Musvitten - Vittenbergskolen, Ribe

Mål og indholdsbeskrivelse. i SFO Musvitten - Vittenbergskolen, Ribe Mål og indholdsbeskrivelse Esbjerg Kommune i SFO Musvitten - Vittenbergskolen, Ribe I dette nummer: Målsætning 1 Om Musvitten 2 Pædagogens rolle 2 Børn med særlige behov Musvittens spændende hverdag...

Læs mere

De fysiske og indholdsmæssige rammer for SFO Ulkebøl.

De fysiske og indholdsmæssige rammer for SFO Ulkebøl. Forord Fra skoleåret 2009/2010 skal alle SFO er i Sønderborg på baggrund af ny lovgivning udarbejde en mål- og indholdsbeskrivelse af institutionen. Det nye er bl.a. kravet om skriftlighed og strukturering,

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige / alsidig personlighedsu dvikling At

Læs mere

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG.

VI ØNSKER EN HARMONISK BØRNEHAVE MED RUM OG FRIHED TIL GLÆDE OG FORDYBELSE OG SOM SAMLER PÅ GODE OPLEVELSER OG MANGE TUSINDE SMIL HVER DAG. Børnehuset Vandloppens værdigrundlag: I Børnehuset Vandloppen har alle medarbejdere gennem en længerevarende proces arbejdet med at finde frem til de grundlæggende værdier/holdninger, som danner basis

Læs mere

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner 1 PIPPI- HUSET 2014-2016 Indhold Forord 2 Pippihusets værdigrundlag og overordnet mål 2 Børnesyn 3 Voksenrollen 3 Læringssyn og læringsmiljø 3 Børnemiljøet 4 Det fysiske børnemiljø Det psykiske børnemiljø

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

Fælles mål for DUS. Vester Hassing. Indholdsfortegnelse. 1. Indledning 2. Hvem er vi? 3. Kerneområder 4. Pejlemærker

Fælles mål for DUS. Vester Hassing. Indholdsfortegnelse. 1. Indledning 2. Hvem er vi? 3. Kerneområder 4. Pejlemærker Fælles mål for DUS Vester Hassing Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Hvem er vi? 3. Kerneområder 4. Pejlemærker 1.Indledning DUS står for d et u dvidede s amarbejde. Vi er optaget af at skabe helheder

Læs mere

Den voksne går bagved

Den voksne går bagved Læreplaner Læreplaner skal bruges som et pædagogisk arbejdsredskab, som skal være med til at dokumentere og synliggøre det pædagogiske arbejde i børnehaven. Lærerplaner skal udarbejdes udfra følgende 6

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFH) i Holstebro Kommune er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse for specialtilrettelagt aktiviteter udenfor elevernes undervisningstid

Mål og indholdsbeskrivelse for specialtilrettelagt aktiviteter udenfor elevernes undervisningstid Rådhusskolen - Specialcenter Idrætsvej 1 6580 Vamdrup Telefon 79 79 70 60 EAN 5798005330202 E-mail raadshusskolen@kolding.dk www.kolding.dk Mål og indholdsbeskrivelse for specialtilrettelagt aktiviteter

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Indhold: Bekendtgørelse om læreplaner Forord Kort beskrivelse af de 6 temaer Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sproglige kompetencer

Læs mere

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER BARNETS SOCIALE KOMPETENCER Hvad skal vi lære børnene At begå sig i en større / mindre gruppe og vise empati for hinanden. At kunne samarbejde. At kunne danne venskaber. At føle sig respekteret, og være

Læs mere

LÆREPLANER FOR KONGEHØJENS BØRNEHAVE

LÆREPLANER FOR KONGEHØJENS BØRNEHAVE LÆREPLANER FOR KONGEHØJENS BØRNEHAVE Læreplanerne er udarbejdet med udgangspunkt i Kongehøjens Børnehaves overordnede mål, de værdier, der er kendetegnende for børnehaven og Foreningen De Danske Børneinstitutioners

Læs mere

Læringsbegrebet i SFO. Legens særlige betydning

Læringsbegrebet i SFO. Legens særlige betydning 1 Læringsbegrebet i SFO SFO ens læringsrum er kendetegnet ved, at læring sker i praksis, og udviklingen finder sted på baggrund af konkrete aktiviteter og sociale erfaringer. Udfordringen ligger i, hvorledes

Læs mere

Mål og Indholdsbeskrivelse for skolefritidsordningen Gården, Bryndum skole

Mål og Indholdsbeskrivelse for skolefritidsordningen Gården, Bryndum skole Mål og Indholdsbeskrivelse for skolefritidsordningen Gården, Bryndum skole 2013 2014 Indhold Indledning:... 2 Værdier:... 2 Visioner:... 3 Mål og Aktiviteter:... 3 Børn med specielle behov:... 3 Medindflydelse:...

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan 2012-2014 Pædagogisk læreplan Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring 2012-2014 Indholdsfortegnelse Pædagogisk læreplan... 1 De 6 læreplanstemaer... 1 Tema: Alsidig personlige udvikling... 1 Tema: Sociale kompetencer...

Læs mere

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi?

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? VSON: DYBDE, BEVÆGELSE & BREDDE Hummeltofteskolen er et aktivt fællesskab, hvor elever, lærere, pædagoger og forældre bringer viden, kompetencer og relationer i

Læs mere

Den pædagogiske praksis synliggøres, dokumenteres og evalueres ved at:

Den pædagogiske praksis synliggøres, dokumenteres og evalueres ved at: Mål og indholdsbeskrivelse skal give mulighed for at få indblik i den enkelte SFO`s fritidspædagogik. Sikre kvalitet og udvikling samt helhed i barnets hverdag. Den pædagogiske praksis synliggøres, dokumenteres

Læs mere

Arbejdet i SFOèrne i Hvidovre baserer sig på en inkluderende tankegang. Inklusion er tanken om at lukke ind at medregne.

Arbejdet i SFOèrne i Hvidovre baserer sig på en inkluderende tankegang. Inklusion er tanken om at lukke ind at medregne. Inklusion Arbejdet i SFOèrne i Hvidovre baserer sig på en inkluderende tankegang. Inklusion kan meget kort defineres som: Inklusion er tanken om at lukke ind at medregne. For SFOèrne i Hvidovre betyder

Læs mere