SELVEVALUERING. Mentorlærer. Juni 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SELVEVALUERING. Mentorlærer. Juni 2011"

Transkript

1 F L E M M I N G E F T E R S K O L E SELVEVALUERING Mentorlærer Juni 2011

2 2 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING SELVEVALUERINGSFOKUS UNGE I DET SENMODERNE DANNELSESSYN EFTERSKOLENS DANNELSESDIDAKTIK MENTORLÆRER OG DANNELSE EVALUERING KONKLUSION OG PERSPEKTIVERING LITTERATURLISTE BILAG 1 MENTORLÆRER BILAG 2 EVALUERING

3 3 INDLEDNING En dannelsestrykkoger kalder Alexander von Oettingen(Oettingen 2011) efterskolen. Han beskriver efter- skolen som en institution, hvor de unge ved deltagelse i forskellige fællesskaber får udvidet og nuanceret deres selvtillid, selvværd og selvagtelse. Disse fællesskaber er med til at danne de unge, og hver især bidra- ger de til deres videre livsforløb. Midt i trykkogeren står de senmoderne unge, som ifølge Ziehe er kulturelt frisatte eller som ungdomsfor- sker Søren Østergaard(Østergaard 2008) kalder Unge uden navigationskort En ungdomsgeneration, som i modsætning til tidligere generationer ikke har færdige identifikationsmuligheder. Vi møder i efterskolen de unge midt i ungdomslivet. Vi fjerner dem fra familien og vennerne og indlemmer dem i nye fællesskaber. De møder nye voksne, som på mange måder kommer til at sætte præg på deres efterskoleophold. Vi har i år på Flemming Efterskole udvidet kontaktlærerbegrebet og omdøbt den til mentorlærer. Men- torlæreren skal gennem individuelle samtaler, gruppesamtaler samt hverdagssamtaler forsøge at skabe en nærhed og en tryg base for efterskoleeleven. Mentorlæreren skal både individuelt og i mentorgruppen tale om de store ting i livet og dermed skabe rum for refleksion og måske derigennem finde frem til de gode pejlemærker i livet. Intentionerne er, at mentorlæreren, gennem både de skemalagte og de mere frie sam- taler, kan skabe et trygt rum for refleksion og eftertanke og derigennem igangsætte en dannelsesproces. Mentorlærerordningen (bilag 1) kan oversigtsmæssigt opstilles således: Mentorlærer i dagligdagen personlig coach problemløser medansvarlig for elevens sociale liv sejre/nederlag Individuelle samtaler skemalagte individuelt indhold værdisnakke Gruppesamtaler/gruppearrangementer værdier fællesskabende aktiviteter elev og lærerstyret Årsudfordringen individuel udfordring mentorlærer sætter rammerne den gode og udfordrende oplevel- se Vi vil i denne selvevaluering fokusere på følgende: På hvilken måde harmonerer indholdet i efterskolens mentorlærerfunktion med udfordringerne i de unges dannelse i senmoderniteten?

4 4 UNGE I DET SENMODERNE DANNELSESSYN Dannelse beskrives i den pædagogiske litteratur typisk som både et produkt og en proces og handler både om det individuelle at blive sig selv, at blive den man ideelt set skal være, og også om at blive en del af et fællesskab gennem det at tilegne sig værdier og viden, som er relevante i det givne fællesskab. Denne dob- belthed dækkes af Ziehes udtryk bildung. I det senmoderne kommer fællesskaberne ofte til at være uforpligtende og kunformig, da diskursen er individualitet. Det er med Ziehes ord den kulturelle frisættelse. Ziehe(Ziehe 2007) omtaler tre trends, som udtryk for en omfattende individualiseringstendens og kulturel frisættelse: Kulturel afhierakisering Social afkonventionalisering Biografisk afstrukturering Den kulturelle afhierakisering viser sig ved, at populærkulturen i dag er blevet området, hvor de unge hen- ter deres målestokke og forventningshorisonter. Populærkulturen er nærmest blevet den tredje sektor mellem hjemmet og ved siden af uddannelsesinstitutionen. Den sociale afkonventionalisering viser sig ved, at det generelle adfærdsmønster har ændret sig. Adfærdsformerne er blevet mere frie, uhøjtidlige og min- dre orienterede mod disciplinære forestillinger. Den biografiske afstrukturering demonterer de klare krite- rier og rolledefinitioner på at tilhøre ungdommen og voksenalderen. Dette giver kulturelt frisatte unge, der skal navigere og dannes i et samfund uden fastsatte grænser, et samfund der udvider sig (globalisering). Unge, der gerne vil ses, høres og tages alvorligt og samtidig have lov til at være unge. De skal forene den kulturelle frisættelse og globaliseringen på samme tid. I forlængelse heraf kan udfordringerne for de unge i det senmoderne samfund oversigtmæssigt opstilles således (Mørch 2007) I det tidlige moderne samfund var individualiseringen og dannelsen en proces, som foregik inden for sam- fundets sociale institutioner. I modus 1 var familien og skolen ansvarlige for udviklingen og dannelsen af individet. Kvalifikationer, opdragelse og socialisering var centrale dele af den moderne dannelse. Viden var på dette tidspunkt magt og magten var centraliseret og udvikledes inden for afgrænsede miljøer. I nutidens senmoderne modus 2 har individualiseringen ændret form, da unge ikke umiddelbart har auto- ritære voksne, men nærmere antiautoritære voksne, som kommer til at være lige med de unge. Dette kan medføre individualistiske unge, som er så fokuserede på sig selv, at de ikke formår at blive en del af sam- fundets fællesskaber socialiteten mislykkes.

5 5 Derfor kan fællesskaberne være nøglen til dannelsen så udfordringen i det senmoderne er måske at få de unge indlemmet i forskellige fællesskaber. EFTERSKOLENS DANNELSESDIDAKTIK Da fællesskabet kan være nøglen til dannelsen, vil det være oplagt at kigge på fællesskaberne i efterskole- regi, da de unge dannes i mødet med andre. På efterskolen får de unge udvidet deres selv og verdensforståelse gennem mødet med det fremmede. Ved at møde de andre og det andet dannes man. I en tid præget af individualisering er det værd at notere sig, at dannelse i en efterskolesammenhæng er produktet af selvvalgt at være indfældet i et kollektiv, hvis værdier, ritualer, viden og handlinger man bliver formet af og bliver en del af. I efterskolen kan man overordnet finde tre forskellige rum: nødvendighed/undervisningsrummet, kon- trakt/ideologirummet og det frie rum/ungdomslivet (Ambrosius Madsen 1995). Eleverne vil i de forskellige rum møde forskellige fællesskaber, der hver især danner på forskellige måder. Man kan i forlængelse af de forskellige rum finde tre dannelsessfærer, der hver især danner på tre måder (Oettingen 2011). Gennem venskabelige fællesskaber styrkes og udvikles elevernes selvtillid. Gennem interessefællesskaber styrkes og udvides elevernes selvværd. Gennem efterskolefællesskaber styrkes og udvides elevernes selvagtelse. I nødvendighedsrummet vil eleverne primært møde interessefællesskaber, i kontraktrummet primært ef- terskolefællesskaber og i det frie rum primært venskabelige fællesskaber. Der vil i den virkelige verden være overlapninger af disse fællesskaber. I efterskolernes lovgrundlag fra 2006 fastslås det, at skolerne skal tilbyde undervisning og samvær med henblik på elevernes hele menneskelige udvikling og modning samt deres almene opdragelse og uddannel- se. Med begreberne undervisning og samvær bekræftes kostskolelivets dannelsesfunktion på én gang som det at lære og at leve. På efterskolen findes flere didaktiske strenge at spille på, da læreren ikke kun er underviser, men også vok- senven, mentor og rammesætter for de unge. Til at beskrive hvilke dannelsesdidaktikker et ungt menneske nødvendigvis har brug for, har Benner (Oettingen 2010) formuleret en didaktisk teori. Det drejer sig grund- læggende om de disciplinerende og strukturerede rammer, den opdragende undervisning samt en vejle- dende og rådførende intergenerationel praksis Hvis man bringer disse dimensioner i samspil med efterskolens hovedsigte, får man tre samværsformer, som er velegnede til at beskrive efterskolens særlige dannelsesdidaktik. Disse samværsformer er: det strukturerende samvær, som muliggør livsoplysende læringsprocesser det undervisende samvær, der kontekstualiserer og perspektiverer viden og holdninger, og som på den måde indfører i den folkelige oplysning det vejledende samvær, som er en intergenerationel indføring i ubestemthedens dialog, der bidra- ger til den demokratiske dannelse.

6 6 Oversigtsmæssigt kan disse former for samvær i forhold til mentorlæreren opstilles således: Mentorlærer i dagligdagen Individuelle samtaler Intergenerationel didaktik Det strukturerende samvær Det vejledende samvær Intergenerationel didaktik Det strukturerende samvær Det vejledende samvær Det undervisende samvær Gruppesamtaler/gruppearrangementer Årsudfordringen Intergenerationel didaktik Det strukturerende samvær Det undervisende samvær Det vejledende samvær Det vejledende samvær MENTORLÆRER OG DANNELSE Senmoderne unge oplever efterskolen som en dannelsestrykkoger, der yder et særligt bidrag til deres dan- nelseserfaringer. Det helt særlige ved efterskolen er den tætte relation mellem lærer og elever og selve kostskoleformen, hvor man er sammen hele døgnet, og hvor det, at elever og lærere mødes i forskellige sammenhænge, er afgørende. Mentorlæreren møder eleverne i alle efterskolens rum. I det strukturerede rum i dagligdagen, i undervis- ningen og som vejleder i mentorsamtalerne. De skemalagte mentormøder findes primært i kon- trakt/ideologirummet på efterskolen. Det er her, man udfordrer værdier og holdninger. Det er også her, at eleverne sættes sammen med andre, som de ikke nødvendigvis har interessefællesskab eller venskabeligt fællesskab med. I dette forum åbnes der op for debat og ifølge Alexander von Oettingen udfordres elever- nes selvagtelse. Man kan argumentere for, at der bag mentorlærerordningen findes et socialkonstruktivistisk perspektiv. Da al viden udvikler sig i rummet mellem mennesker, vil man gennem den kontinuerlige samtale både indivi- duelt og i gruppe udvikle en oplevelse af identitet eller indre stemme. Man kan dermed i fællesskab skabe virkeligheden og dermed også forandre den. Mentorlærerfunktionen er et sted, hvor lærer og elever mødes her er den intergenerationelle praksis i spil. Den praksis bliver i et senmoderne liv mere og mere nødvendig, fordi den skaber en dannelsessam- menhæng, som ungdomskulturen på grund af sin flygtighed ikke mere rummer. Når unge i efterskoleregi indgår i de forskellige fællesskaber og befinder sig i de strukturerede rum, kan der opstå konflikter mellem den unges individuelle dannelsesprojekt eller den unges drivkræfter (Tønnesvang 2008). Her kan mellemmenneskelige relationer såsom magt, kommunikation, samarbejde og kærlighed pludselig komme i spil og overskygge de store fællesskaber og de strukturerede rum. Her kan mentorlære- ren både blive med og modspiller og måske igangsætte en bevidstgørelse.

7 7 Et bud på en dannelseside, der kan være i spil i efterskolen, kan også være den kvalificerede selvbestem- melse (Tønnesvang 2008). Begrebet imødekommer den vestlige verdens komplekse, videns og værdiplu- ralistiske samfund, der fordrer en basal tosidig tilværelseskompetence af mennesket, der sætter det i stand til både at forholde sig til og fungere i samfundet i dets teknologiske kompleksitet og skabe sig en platform for en meningsfuld eksistens med andre i tilknytning til kulturen og samfundet i dets moral og værdistruk- turer. Tønnesvang fokuserer på selvet og selvobjektet, hvor der i mødet mellem de to sker en dannelse. Dannel- sen er her dialektisk, da den både er udadrettet og indadrettet. Sammenhængen mellem Jan Tønnesvangs dannelsessyn og mentorlæreren kan oversigtsmæssigt opstilles således: Mentorlærer i dagligdagen Andenhenførende intentio (betydningsdannelse) Vis mig, hvem jeg kan blive Individuelle samtaler Selvhenførende intentio (spejling af selvhævdelse) Se mig, som den jeg er Gruppesamtaler/gruppearrangementer Fællesskabshenførende intentio (samhørighed med ligesindede) Lad mig være ligesom dig Årsudfordringen Mestringshenførende intentio (mestring og kompetenceudvikling) Udfordr mig uden at knægte mig Set i lyset af den kvalificerede selvbestemmelse vil en dannelsesfremmende undervisning søge at kvalificere elevernes kognitive og handlemæssige kompetencer at bidrage til elevernes udvikling af personlig identitet, integritet, fleksibilitet og kapacitet til me- ningsoplevelse, selv og medbestemmelse. Dette hænger også sammen med Sven Mørchs to udfordringer, to dimensioner, som mødes i ungdomslivet. Et krav om en individualisering til at fungere i samfundet og en særlig placering af denne individualiserings- opgave i unges biografiske udviklingsforløb. I mentorlærerordningen vil bidraget til elevernes udvikling af personlig identitet m.v. være omdrejnings- punkt. Man vil her gennem samtaler og fælles oplevelser og diskussioner forsøge at få elevernes værdier i spil samtidig med, at man underviser i bevidstgørelsen af egne evner og kompetencer og endda forsøger at udfordre disse via årsudfordringen.

8 8 EVALUERING Brugerorienteret evaluering hvad er det reelt, vi gør? Hvordan oplever eleverne ud fra deres perspektiv den måde, skolen i praksis udmønter sit værdigrundlag på? Brugerorientering er en sammenfattende betegnelse for brugerinddragelse og brugerindflydelse. Den bru- gerorienterede evalueringsmodels perspektiv er nedefraop. En brugerorienteret evaluering kan sikre vi- den om, hvordan en indsats virker på målgruppen. Den brugerorienterede evaluering kan være med til at bygge bro over et kommunikationsmæssigt gab og et gab i virkelighedsopfattelse mellem de fag- professionelle på den ene side og brugerne på den anden side. Her tages udgangspunkt i brugernes elevernes og forældres ønsker, forventninger, oplevelser, erfaringer og bekymringer i forhold til det at gå på en fri skole. Hvad lægger brugere vægt på? Lægger de vægt på det samme, som skolerne gør? I brugerorienteret evaluering arbejdes med konkrete metoder til inddragelse af brugere. Det kan f.eks. være fokusgrupper. Man kan også forestille sig interviews eller spørgeskemaunder- søgelser. Trinene i den brugerorienterede evaluering 1. Forberedelse Vi tager først udgangspunkt i teorierne omkring unges dannelse i det senmoderne. Vores over- ordnede evalueringsspørgsmål er flg.: På hvilken måde harmonerer indholdet i efterskolens mentorlærerfunktion med udfordringerne i de unges dannelse i senmoderniteten? 2. Evalueringsspørgsmål Som evalueringsspørgsmål har vi valgt at lave forskellige åbne spørgsmål, som åbner op for den debat i fokusgruppen i forhold til dannelse og mentorlærer. 3. Definition af brugerne Vi har valgt at lave evaluering én fokusgruppe fra nuværende elevhold. 4. Valg af metode Vi har udført evalueringen med en elevfokusgruppe. Eleverne har selv meldt sig til at deltage i evalueringen. 5. Dataindsamling Bilag 2

9 9 KONKLUSION Opsamlende kan konkluderes, at indholdet i mentorlærerfunktionen hænger udmærket sammen med un- ges udfordringer i både at skulle fungere i samfundet og samtidig finde sig selv. Da mentorlæreren skal være sammen med de unge i alle skolens rum, har han/hun en unik mulighed for at være både med og modspiller i den unges dannelsesproces. De fire dimensioner i mentorlærerordningen er hver for sig rettet mod forskellige aspekter i dannelsespro- cessen. Eleverne fremhæver selv i forhold til mentorlærer i dagligdagen og de individuelle samtaler: v Den usynlige kontakt man ser sin mentorlærer hver dag der ligger en værdi i, at det er en lærer fra teamet som man ser, hver eneste dag. v Derfor påpeger flere elever, at det gerne må være en mentorlærer, som man har i det boglige dette skaber også bedre troværdighed til forældresamtalerne, så fx gymnastiklæreren ikke blot sid- der og læser det skrevne op, men at læreren reelt har et kendskab til den faglige situation. v Via samtaler har mentorlæreren været en vigtig person; bl.a. gennem ustrukturerede snakke i det daglige f.eks. til aftensmad v Flere har haft glæde af kontinuerlige samtaler, der har skabt grobund for udvikling på et specifikt område f.eks. generthed. v Fedt at møde voksne som ikke bare er lærere v Har været vigtigt at møde en voksen v Fedt med hjemmebesøg mere personligt forhold til mentorlæreren og det ryster gruppen sam- men. v Nemmere at snakke med unge lærere eleverne føler, at de er tættere på deres liv. v Det afhænger af læreren: nogle kan snakke med mentorlæreren om alt andre har ikke snakket problemer med mentorlæreren, men har brugt fx teamlærer v Mentorlæreren skal være en voksen, der interesserer sig for, ser og anderkender eleven. Mentor- læreren skal ikke forsøge at pådutte eleven sine egne værdier. Citat fra en elev: Min mentorlærer holder øje med mig hele tiden vil ændre mig lytter ikke til det jeg siger. Han prøver at ændre mine værdier ændre min må- de at være på det skal han ikke. Det er jo ikke fordi det, jeg gør, er forkert. Eleverne fremhæver selv i forhold til mentorgruppen og mentorgruppemøderne: v Godt at være sammen med nogen, man ikke nødvendigvis snakker med. v Man lærer nogle nye at kende, som man ikke nødvendigvis ville lære at kende ellers v Vigtigt at gruppen er tæt. v Skal lære folk at kende, før man tør åbne sig v Sammenholdet er kommet, når man har lavet noget sammen. v Vigtig at lave noget sammen fx gerne en mentorgruppeturnering i starten til at skabe og styrke sammenholdet v Ved at blive tættere, føler man sig automatisk forpligtet på de andre i gruppen vil vide hvordan de har det.

10 10 v Tænker over, hvem man er i gruppe med. Ser dem fra mentorgruppen som nogen fra mentor- gruppen v Er blevet bedre til at gå til andre mennesker fået et forhold til de andre. v Mentorgruppen har i starten været en tryg base Især i starten, da det er de samme personer hver gang der kommer ikke nye personer v Blandede grupper godt snakket med nogle nye mennesker. v Har åbnet ens syn på, hvordan andre synes og tænker. v Godt at diskutere og høre andres holdninger v Mentorgruppen er et godt forum for at give hinanden ros og også gerne til kritik. v Fået snakket; hvis nogen ikke har det godt, har man vidst det v Møderne afhænger af læreren og indholdet i møderne v Nogle gange ensformigt v Ind i mellem spild af tid var i forvejen meget tætte. v Nogle har ikke lavet noget sammen ; de har bare snakket indholdet afgørende. v Eleverne fremhæver selv i forhold til årsudfordringen: v Der var meget andet, man skulle forholde sig til det blev lidt irriterende v Flere har haft gode oplevelser med det v Det kræver et overskud at gå ind i det v Sjovt at skulle være kreativ v Svært at være kreativ v Citat: Det, at jeg skulle finde en udfordring, gjorde, at jeg følte mig presset til det, og jeg havde der- for ikke det store ejerskab til den. Jeg droppede min første udfordring, men senere gennemførte jeg den faktisk, fordi jeg selv fik lyst til.

11 11 LITTERATURLISTE Dannelse der virker efterskolens pædagogik af Alexander von Oettingen m.fl. Klim 2011 Hverdagsliv og læring i efterskolen af Ulla A. Madsen Foren. af Frie ungdoms og efterskoler 1995 Øer af intensitet i et hav af rutine af Thomas Ziehe, forlaget politisk revy 2007 Ungdomslivet i forandring af Sven Mørch, Ungdomsringen 2007 Unges læring på klub og fritidsområdet Ungdomsliv af Knud Illeris m.fl. Samfundslitteratur 2009 Identitetens udfordring og det pædagogiske arbejde af Sven Mørch. Vera No 41, nov Identitet og dannelse Selvet i pædagogikken af Jan Tønnesvang, Klim 2008 Mig, mig, mig! Derfor er nutidens unge så ubehøvlede af Rasmus Karkov. Videnskab.dk Unge uden navigationskort af Søren Østergaard. Ungdomsforskning nr. 3 oktober 2008 Har de unge kultur af Sven Mørch At lære at være ung modernitetens pædagogik af Sven Mørch og Svend Laursen Forbandede ungdom af Søren Høy. Kronik i JyllandsPosten den 3. december 2010 Trods rygtet er unge faktisk dannede af Troels Mylenberg, Berlingske Tidende 2. april 2005 Fra selvrefleksion til selvdannelse af Reinhard Stelter, Universitetsavisen.dk

12 12 BILAG 1 MENTORLÆRER I DAGLIGDAGEN FLEMMING EFTERSKOLE Formål Tæt kendskab til gruppen og den enkelte elev Samtaler/dialog om værdier og livet Opdage elevens velbefindende tidligt/tidligere (for bl.a. at minimere frafaldet) Mentorlærerens funktion og opgaver Mentorgrupper laves efter en måned, når vi kender eleverne Mentor overtager derefter forældrekontakten Være i kontakt med den enkelte flere gange om ugen Personlig coach De store ting i livet værdisnakke > med gruppen og individuelt Målsætningssamtaler Hjemmebesøg/fællesaktiviteter Årsudfordring (se nedenstående beskrivelse) Samlende figur ift. lærerkommunikation I samarbejde med ganglærer (og elevens andre lærere) medansvarlig for elevens sociale liv Være behjælpelige ved værelsesflytning Form Man er ikke kun mentorlærer til møderne man er mentorlærer i dagligdagen Gruppesnakke o Elevbestemt dagsorden med ordstyrer o Lærerstyret og planlagt med afsæt i værdisamtaler Individuelle samtaler: o Face to face o Mange, men uformelle samtaler o Fire skemalagte samtaler i løbet af året Årsudfordring Individuel opgave; eleven definerer selv målgruppen og organisationen i samarbejde med sin mentorlærer. Det skal tænkes som en personlig udfordring, der bryder en grænse for eleven. Det skal have en betyd- ning/mening for eleven Mentor er ansvarlig for, at ÅU for den enkelte elev gennemføres med den gode og udfordrende oplevelse for øje Tale/foredrag/fremvisning/opførelse/personlig udviklingsproces om/med et for eleven vedkommende em- ne/indhold/aktivitet v Må ikke være skriftlig Info til elever og forældre v Introduktion af ÅU i løbet af september måned (anden gang, man møder mentorlæreren) v Forældreinfo herom til første kaffemøde v Respons på ÅU > mentorgruppen skal som udgangspunkt være til stede ved fremvisningen eller vidende/informeret om processen og deltage i den efterfølgende respons. Opsamlende indeholder mentorlærerordningen fire elementer; mentorlærer i dagligdagen, individuelle samtaler, gruppesamtaler samt årsudfordringen.

13 13 Bilag 2 Spørgsmål til fokusgruppeinterview 6 elever (2 drenge og 2 piger) Intro Mentorlærerrolle og dannelsesproces Er mentorgruppemøder spild af tid? Nej godt at have en mentorlærer så ved man, at der én lærer man kan komme til. Være sammen med nogen, man ikke nødvendigvis snakker med. Lærer nogle nye at kende, som man ikke nødvendigvis ville lære at kende? Sammenholdet er kommet, når man har lavet noget sammen. Vigtigt at gruppen er tæt. Ind i mellem spild af tid var i forvejen meget tætte. Har ikke lavet noget sammen indholdet afgøren- de. Fokus på den enkelte godt. Fået snakket, hvis nogen ikke har det godt, har man vidst det Ensformigt ingen problemer Afhænger af læreren og indholdet i møderne Er blevet bedre til at gå til andre mennesker fået et forhold til de andre. Følt sig forpligtet vide hvordan andre har det. Blandede grupper godt snakket med nogle nye mennesker. Følger du dig forpligtet over for de andre i gruppen? Bliver tæt automatisk forpligtet. Tænker over, hvem man er i gruppe med. Ser dem fra mentorgruppen som nogen fra mentorgruppen Skal lære folk at kende udvikler sig og åbner sig. Er du blevet udfordret menneskeligt i mentorgruppen? (tolerance) Meget men ikke kun mentorgruppens skyld sket ud over mentorgruppen efterskolelivet Har mentorgruppen været en tryg base? Især i starten tryg base. De samme personer hver gang der kommer ikke nye personer Tvunget til at kende dem kender folk bedre (har fået info om hinanden og også om livet før efterskolen) Har du brugt din mentorgruppe til noget? Hvis ked af det åbne over for hinanden. Tryghed tavshedspligt i gruppen. Er du blevet klogere på livet og dig selv via mentorfunktionen? En del af efterskolelivet mentorlæreren har været den vigtige person. Via samtaler Fedt at møde voksne som ikke bare er lærere Har været vigtigt at møde en voksen Snakke med lærere om alt mentorlærer. Nemmere at snakke med unge lærere.

14 14 Er du blevet skarpere i dine personlige værdier? Nemmere at vise hvem man er og stå ved sig selv. Har din mentorlærer betydet noget for dig i dagligdagen ud over det faglige? Ja, snakke i det daglige f.eks. til aftensmad. Nej, ville aldrig snakke med min mentorlærer om problemer har altid brugt min timelærer. Min mentorlærer holder øje med mig hele tiden vil ændre mig lytter ikke til det jeg siger. Han prøver at ændre mine værdier ændre min måde at være på det skal han ikke. Det er jo ikke fordi det jeg gør er forkert. Har haft kontinuerlige samtaler udviklet sig f.eks. med generthed. Afhængig af læreren om det er én man har lyst til at snakke med. De store snakke Har snakket med mentorlæreren om forskellige ting. Har været godt at snakke med mentorlæreren, hvis problemer. Har åbnet ens syn på, hvordan andre synes og tænker. Godt at diskutere og høre andres holdninger Mentorgruppen god til ros og også gerne til kritik. Fremtid gode råd fra eleverne til os fremtidens mentorlærerfunktion Mangler mentorgruppeturnering dyste mellem grupperne (gerne i begyndelsen af året) Tvinger gruppen til at arbejde sammen. Gerne mentorlærer som man også har til faglige ting troværdighed til samtalen. Værdi i at det er en lærer fra teamet som man ser, hver eneste dag. Fedt med hjemmebesøg mere personligt forhold til mentorlæreren og ryster gruppen sammen. Fedt at grupperne har været blandede. Kommer hurtigere sammen med flere så det ikke kun er gangen eller teamet. Man har i forvejen dem, man bor sammen med. Fint, at det er adskilt fra ganglæreren(rengøring osv.)

DANNELSE DER VIRKER. efterskolens pædagogik

DANNELSE DER VIRKER. efterskolens pædagogik DANNELSE DER VIRKER efterskolens pædagogik Introduktion i Dannelse der virker efterskolens pædagogik Der findes mange efterskoler og også mange forskellige. Nogle har et alment sigte, og andre er mere

Læs mere

Selvevaluering af skituren Brugerorienteret evaluering. 01-06- 2010 Helle Hansen, Anne- Mette Pinderup, Betina Lynge Lavrsen Flemming Efterskole

Selvevaluering af skituren Brugerorienteret evaluering. 01-06- 2010 Helle Hansen, Anne- Mette Pinderup, Betina Lynge Lavrsen Flemming Efterskole Selvevaluering af skituren Brugerorienteret evaluering 01062010 Helle Hansen, AnneMette Pinderup, Betina Lynge Lavrsen Flemming Efterskole Brugerorienteret evaluering hvad er det reelt, vi gør? Hvordan

Læs mere

FORÅR 2019 SELVEVALUERING FÆLLESSAMLINGER FLEMMING EFTERSKOLE HH/AMP

FORÅR 2019 SELVEVALUERING FÆLLESSAMLINGER FLEMMING EFTERSKOLE HH/AMP FORÅR 2019 SELVEVALUERING FÆLLESSAMLINGER FLEMMING EFTERSKOLE HH/AMP Indhold Baggrund for projektet Side 3 Fra værdigrundlaget Side 4 Selvevaluering Side 4 Konklusion Side 6 Bilag 1 Baggrund for projektet

Læs mere

FLEMMING EFTERSKOLE SELVEVALUERING HVORDAN SÅDAN. Indeholder forskellige evalueringsmetoder og modeller til selvevaluering

FLEMMING EFTERSKOLE SELVEVALUERING HVORDAN SÅDAN. Indeholder forskellige evalueringsmetoder og modeller til selvevaluering FLEMMING EFTERSKOLE SELVEVALUERING HVORDAN SÅDAN Indeholder forskellige evalueringsmetoder og modeller til selvevaluering INDHOLD Baggrund for selvevaluering Side 3 Værdigrundlag for Flemming Efterskole

Læs mere

Vision for alle børn og unges læring, udvikling og trivsel

Vision for alle børn og unges læring, udvikling og trivsel Vision for alle børn og unges læring, udvikling og trivsel Visionens tre kerneområder Læring Udvikling Trivsel Børn og unges alsidige og personlige udvikling Vision for alle børn og unges læring, udvikling

Læs mere

MENTOR PÅ HØJSKOLEN KURSUS OG DIPLOM KVALIFICERET SELVBESTEMMELSE. 8 FEBRUAR 2012 Anette B. hansen anha@viauc.dk

MENTOR PÅ HØJSKOLEN KURSUS OG DIPLOM KVALIFICERET SELVBESTEMMELSE. 8 FEBRUAR 2012 Anette B. hansen anha@viauc.dk 1 MENTOR PÅ HØJSKOLEN KURSUS OG DIPLOM KVALIFICERET SELVBESTEMMELSE 8 FEBRUAR 2012 Anette B. hansen anha@viauc.dk En kontekstuel ungdomsforståelse 2 Ungdomslivet er vejen til individualisering Uddannelse

Læs mere

Værelsesproblematikker. Flemming Efterskole Forår 2012

Værelsesproblematikker. Flemming Efterskole Forår 2012 S E L V E V A L U E R I N G Værelsesproblematikker Flemming Efterskole Forår 2012 2 VÆRELSESPROBLEMATIKKER INDHOLD INDLEDNING SIDE 3 UNGE OG EFTERSKOLEN SIDE 3 ÆNDRING AF PÆDAGOGISK PRAKSIS SIDE 4 BAGGRUND

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle.

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. 1 Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. DUS står for det udvidede samarbejde, for vi er optaget af at skabe helheder i børns liv og sikre sammenhæng mellem undervisning og fritiden.

Læs mere

Alkoholdialog og motivation

Alkoholdialog og motivation Alkoholdialog og motivation Morten Sophus Clausen Psykolog Casper! Vi skal have en snak om alkohol. Jeg synes, du drikker for meget. Det typiske svar på den indgangsreplik vil nok være noget i retning

Læs mere

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen

Mål og indholdsbeskrivelse. Grejsdal skoles SFO. SFO en er en integreret del af skolen Mål og indholdsbeskrivelse Grejsdal skoles SFO SFO en er en integreret del af skolen 1. SFO, Grejsdal Skoles pædagogiske grundlag en vedvarende proces! Som grundlag for dette arbejde har vi formuleret

Læs mere

Side 1 VÆRDIGRUNDLAG - GFO ORDRUP 2005

Side 1 VÆRDIGRUNDLAG - GFO ORDRUP 2005 Side 1 VÆRDIGRUNDLAG - GFO ORDRUP 2005 Side 2 Indledning I det følgende vil vi fortælle om de tanker, idéer og værdier, der ligger til grund for det pædagogiske arbejde der udføres i institutionen. Værdigrundlaget

Læs mere

MYRETUENS VÆRDIGRUNDLAG

MYRETUENS VÆRDIGRUNDLAG MYRETUENS VÆRDIGRUNDLAG Grundsynspunkter i pædagogikken: Vi fokuserer på ressourcer og styrker i mennesket, hvilket giver kompetence udvikling for barnet. Vi styrker det enkelte barns selvfølelse, og dermed

Læs mere

Lovgrundlaget for skolens selvevaluering

Lovgrundlaget for skolens selvevaluering Selvevaluering 2013 Indhold Indhold... 2 Lovgrundlaget for skolens selvevaluering... 3 Selvevaluering 2013... 4 Formål... 5 Undersøgelsen... 5 Fredagsmøderne... 6 Elevernes generelle trivsel på VGIE...

Læs mere

SELVEVALUERING EFTERSKOLEAFDELING SKOLEÅRET 2015/2016 LÆRING OG TRIVSEL. Side 1 af 5

SELVEVALUERING EFTERSKOLEAFDELING SKOLEÅRET 2015/2016 LÆRING OG TRIVSEL. Side 1 af 5 SELVEVALUERING EFTERSKOLEAFDELING SKOLEÅRET 2015/2016 LÆRING OG TRIVSEL Side 1 af 5 Værdigrundlag: SELVEVALUERING PÅ OSTED FRI- OG EFTERSKOLE SKOLEÅRET 2015/2016 Det fremgår af 1, stk. 1 i lov om frie

Læs mere

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne Børnehuset Petra Værdigrundlag I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt, lærerigt og udviklende for både børn og voksne Værdigrundlag Dette værdigrundlag er kernen i vores samarbejde, pædagogikken

Læs mere

En sammenhængende Børneog Ungepolitik

En sammenhængende Børneog Ungepolitik En sammenhængende Børneog Ungepolitik -Med inspiration fra selvpsykologisk tænkning 1 Teoretisk grundlag Den sammenhængende Børne- og Ungepolitik er skabt med inspiration fra Dannelsestænkning Systemisk

Læs mere

Værdier i det pædagogiske arbejde

Værdier i det pædagogiske arbejde Værdier i det pædagogiske arbejde SFO s formål er at drive en skolefritidsordning under privatskolen Skanderborg Realskole. SFO er i sin virksomhed underlagt skolens formålsparagraf. SFO ønsker et konstruktivt

Læs mere

Selvevaluering 2009. En enig bestyrelse og medarbejderstab pegede på kontaktgruppens funktion som grundlag for vores selvevaluering 2009.

Selvevaluering 2009. En enig bestyrelse og medarbejderstab pegede på kontaktgruppens funktion som grundlag for vores selvevaluering 2009. Selvevaluering 2009 Forord En enig bestyrelse og medarbejderstab pegede på kontaktgruppens funktion som grundlag for vores selvevaluering 2009. Følgende formulering fra vores værdigrundlag har dannet udgangspunkt.

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt og udviklende for både børn og voksne

Børnehuset Petra. Værdigrundlag. I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt og udviklende for både børn og voksne Børnehuset Petra Værdigrundlag I Børnehuset Petra skal der være sjovt, meningsfuldt og udviklende for både børn og voksne Værdigrundlag Dette værdigrundlag er kernen i vores samarbejde, pædagogikken og

Læs mere

Menneskelig udvikling og modning tak!

Menneskelig udvikling og modning tak! Menneskelig udvikling og modning tak! - når det sociale fællesskab bliver for krævende i forbindelse med et efterskoleophold Vibeke Haugaard Knudsen Stud.mag. & BA i teologi Læring og forandringsprocesser

Læs mere

Årsplan for SFO 2015-2016. Ahi International school

Årsplan for SFO 2015-2016. Ahi International school Årsplan for SFO 2015-2016 Ahi International school Formål Som udgangspunkt sætter vi fokus på nogle vigtige pædagogiske principper i vores pædagogiske praksis. Vores målsætninger er: Det unikke barn a)

Læs mere

I hvor høj grad har du indtryk af, at dit barn har en struktureret og tryg hverdag?

I hvor høj grad har du indtryk af, at dit barn har en struktureret og tryg hverdag? Selvevaluering Bjergsnæs efterskoles selvevaluering 2017 tager udgangspunkt i skolens værdigrundlag, og et ønske om at undersøge, om skolen lever op til sine værdier. Kan forældrene aflæse skolens værdigrundlag

Læs mere

For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn.

For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn. For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn. Vi møder børn med vanskeligheder, det kan være sproglige motoriske psykosociale eller andet.

Læs mere

Selvevaluering 13/14. Emne: Elevernes personlige udvikling

Selvevaluering 13/14. Emne: Elevernes personlige udvikling Selvevaluering 13/14 Emne: Elevernes personlige udvikling Emnebegrundelse og metode: Af vores værdigrundlag fremgår det bl.a. at vi ønsker..et skoleliv hvor balancen mellem den personlige udvikling og

Læs mere

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Værdigrundlag. Fællesskab. På Nr. Lyndelse Friskole står fællesskabet i centrum, og ud fra det forstås alle væsentlige aspekter i skolens arbejde.

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

Facilitering af grupper

Facilitering af grupper Facilitering af grupper Schoug Psykologi & Pædagogik D. 11. marts 2015 UDVIKLING OG FORANDRING Gå efter guldet (30 min) 1. Beskriv en dag eller en situation, hvor du virkelig følte du gjorde en god indsats;

Læs mere

Center for mindretalspædagogik - kort præsentation v. Alexander von Oettingen

Center for mindretalspædagogik - kort præsentation v. Alexander von Oettingen 27.05.2015 Center for mindretalspædagogik - kort præsentation v. Alexander von Oettingen Indledning I 2008 besluttede Dansk Skoleforening for Sydslesvig, Deutscher Schul- und Sprachverein Nordschleswig

Læs mere

Landet should I stay or should I go? Undervisningsmateriale

Landet should I stay or should I go? Undervisningsmateriale Landet should I stay or should I go? Undervisningsmateriale Unik fusion af teaterforestilling, udstilling og læring. Landet handler om at være ung på landet. Om ønskedrømme og forhindringer - om identitet

Læs mere

Tranegårdskolens vision og værdigrundlag

Tranegårdskolens vision og værdigrundlag Tranegårdskolens vision og værdigrundlag Visionen Tranegård vil både i skole og fritid danne og uddanne hele mennesker, som både har et højt selvværd og et højt fagligt niveau. Mennesker, som kender sig

Læs mere

IDENTITETSDANNELSE. - en pædagogisk udfordring

IDENTITETSDANNELSE. - en pædagogisk udfordring IDENTITETSDANNELSE - en pædagogisk udfordring DAGENS PROGRAM I. Identitet i et systemisk og narrativt perspektiv II. III. Vigtigheden af at forholde sig til identitet i en pædagogisk kontekst Identitetsopbyggende

Læs mere

Selvevaluering 2017 Identitetsdannelse

Selvevaluering 2017 Identitetsdannelse Selvevaluering 2017 Identitetsdannelse Udarbejdet af: Mette Stentoft Nielsen Maj-juni 2017 1. Indledning En af skolens fem værdier er identitetsdannelse, og det er emnet for selvevalueringen i 2017. I

Læs mere

mangfoldig (inter) kulturel efterskole

mangfoldig (inter) kulturel efterskole Internationale ansatte i en (dansk) mangfoldig (inter) kulturel efterskole v. Olav Storm, forstander Ranum Efterskole College Ranum Efterskole College værdigrundlag og vision Ranum Efterskoles mission

Læs mere

Skolens årsplan for trivsel, sundhed og kriminalitetsforebyggelse

Skolens årsplan for trivsel, sundhed og kriminalitetsforebyggelse Skolens årsplan for trivsel, sundhed og kriminalitetsforebyggelse Ramme for skolernes arbejde med trivselsfremmende læringsprocesser Børn og Unge 2015 Fredericia Kommune Forord Kære ledere og pædagogisk

Læs mere

Aktivitetsskema: Se nedenstående aktivitetsskema for eksempler på aktiviteter.

Aktivitetsskema: Se nedenstående aktivitetsskema for eksempler på aktiviteter. Didaktikopgave 7. semester 2011 Vi har valgt at bruge Hiim og Hippes didaktiske relationsmodel 1 som baggrund for vores planlægning af et to- dages inspirationskursus for ledere og medarbejdere. Kursets

Læs mere

Kompetent og Samfunnsforberedt Videregåendekonferansen 2012

Kompetent og Samfunnsforberedt Videregåendekonferansen 2012 Kompetent og Samfunnsforberedt Videregåendekonferansen 1 GRUNDLAGET FOR KONSEKVENSPÆDAGOGIKKENS UDVIKLING DE TEORETISKE BEGRUNDELSER: At få undersøgt og afklaret om det var muligt at få udviklet en pædagogik,

Læs mere

Indholdsfortegnelse: Eksamens nr.: 5828 Den asymmetriske relation.

Indholdsfortegnelse: Eksamens nr.: 5828 Den asymmetriske relation. Indholdsfortegnelse: Indledning:...2 Problemstilling:...2 Afgrænsning:...2 Metodeafsnit:...3 Den asymmetriske relation:...3 Professionalisme:...6 Anerkendende relationer og ligeværd:...7 Konklusion:...8

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK Børn og unge der tør

BØRNE- OG UNGEPOLITIK Børn og unge der tør BØRNE- OG UNGEPOLITIK 2019-22 Børn og unge der tør 1 DET HAR JEG ALDRIG PRØVET FØR, SÅ DET KLARER JEG HELT SIKKERT! PIPPI LANGSTRØMPE Indledning I Børne- og Ungepolitikken for 2019-22 ønsker vi som byråd

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden Overordnede Mål og indhold i SFO i Mariagerfjord Kommune Skolefagenheden Indhold Forord... Side 3 Værdigrundlag... Side 5 Formål... Side 6 Fritidspædagogik... Side 6 Børn er forskellige... Side 8 Læreprocesser...

Læs mere

Uge 5 22 Pædagogisk Praksis UNDERVISNINGSPLAN UPP F14

Uge 5 22 Pædagogisk Praksis UNDERVISNINGSPLAN UPP F14 Uge 5 22 Pædagogisk Praksis UNDERVISNINGSPLAN UPP F14 Kære kommende studerende på UPP F14 I er blevet optaget på Akademiuddannelsen i ungdomspædagogik på Pædagoguddannelsen Storkøbenhavn. Vi glæder os

Læs mere

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger

Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag. Skolens Vision, Værdigrundlag & Målsætninger Forord til Ullerup Bæk Skolens Vision & Værdigrundlag Ullerup Bæk Skolen skal være en tryg og lærerig folkeskole, hvor børnenes selvværdsfølelse, fællesskab, selvstændighed, ansvarlighed, evne til at samarbejde

Læs mere

Hvordan kan skolerne implementere

Hvordan kan skolerne implementere Hvordan kan skolerne implementere Der er mange vaner, rutiner og antagelser forbundet med forældresamarbejde i folkeskolen. For at skolerne kan lykkes med at øge samarbejdet med forældrene om elevernes

Læs mere

Lisbjerg lokaldistrikt fælles pædagogisk platform

Lisbjerg lokaldistrikt fælles pædagogisk platform 1 Lisbjerg lokaldistrikt fælles pædagogisk platform Lisbjerg lokaldistrikts fælles pædagogiske platform udtrykker og afspejler integrativt et fælles menneskesyn og fælles grundforståelse af børns og unges

Læs mere

Selvevaluering 06/07

Selvevaluering 06/07 Selvevaluering 06/07 Vi har i dette skoleår valgt at foretage en evaluering på sætningen fra vores værdigrundlag:.. med en demokratisk grundholdning. Vi ønsker at undersøge, hvorvidt vi i vores hverdag

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Værdigrundlagets opbygning. Den sociale kompetence. Faglighed. Forskellighed. Samarbejde. Læsø Skoles indsatsområder

Indholdsfortegnelse. Værdigrundlagets opbygning. Den sociale kompetence. Faglighed. Forskellighed. Samarbejde. Læsø Skoles indsatsområder Indholdsfortegnelse Værdigrundlagets opbygning Den sociale kompetence Faglighed Forskellighed Samarbejde Læsø Skoles indsatsområder Værdigrundlagets opbygning Skolens værdigrundlag er det pædagogiske fundament

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: Sociale kompetencer X Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole

Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Mål- og indholdsbeskrivelser SFO Kongevejens Skole Pædagogiske vision. Vi ønsker at udfordre børnene. Vi vil stimulere og støtte børnenes læring, dvs. deres tilegnelse af kundskaber, færdigheder og musisk/kreative

Læs mere

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision På Waldemarsbo er vores fornemste opgave at højne elevernes selvværd, selvforståelse og selvstændighed, således, at eleverne

Læs mere

Selvevaluering 2006/2007 Unge Hjem - Efterskolen i Århus

Selvevaluering 2006/2007 Unge Hjem - Efterskolen i Århus Selvevaluering 2006/2007 Unge Hjem - Efterskolen i Århus Evalueringsgenstanden: Bestyrelsen for Unge Hjem - Efterskolen i Århus besluttede på sidste bestyrelsesmøde før sommerferien 2006, at evalueringsgenstanden

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommunes Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune 1 VISIONEN... 3 INDLEDNING... 4 ANERKENDELSE... 5 INKLUSION OG FÆLLESSKAB... 6 KREATIVITET... 7 DEMOKRATI OG MEDBESTEMMELSE... 8-9 SAMARBEJDE OG SYNERGI...

Læs mere

hjælpepakke til mentorer

hjælpepakke til mentorer forventningsafstemning Ved kaffemøder: Mentee sørger for en agenda Hvor mødes vi? Hvor længe varer mødet? Hvad er ønskede udbytte af mødet? Ved længere forløb: Se hinanden an og lær hinanden lidt at kende.

Læs mere

Mobbehandlingsplan for. Langebjergskolen

Mobbehandlingsplan for. Langebjergskolen Mobbehandlingsplan for Langebjergskolen Indledning: På Langebjergskolen arbejder vi kontinuerligt på at skabe det bedst mulige undervisningsmiljø og det bedst mulige sociale miljø. Dette er efter vores

Læs mere

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision På Waldemarsbo er vores fornemste opgave at højne elevernes selvværd, selvforståelse og selvstændighed, således, at eleverne

Læs mere

Indholdsfortegnelse INDLEDNING...2 PROBLEMSTILLING...2 AFGRÆNSNING...2 METODE...3 ANALYSE...3 DISKUSSION...6 KONKLUSION...7 PERSPEKTIVERING...

Indholdsfortegnelse INDLEDNING...2 PROBLEMSTILLING...2 AFGRÆNSNING...2 METODE...3 ANALYSE...3 DISKUSSION...6 KONKLUSION...7 PERSPEKTIVERING... Indholdsfortegnelse INDLEDNING...2 PROBLEMSTILLING...2 AFGRÆNSNING...2 METODE...3 ANALYSE...3 SAMFUNDSUDVIKLING.... 3 ÆSTETISKE LÆREPROCESSER... 4 DEN SKABENDE VIRKSOMHED... 4 SLÅSKULTUR... 5 FLOW... 5

Læs mere

HuskMitNavn 2010. Fysisk handicappede på Faaborgegnens Efterskole. "... vi er hinandens verden og hinandens skæbne." K.E. Løgstrup

HuskMitNavn 2010. Fysisk handicappede på Faaborgegnens Efterskole. ... vi er hinandens verden og hinandens skæbne. K.E. Løgstrup HuskMitNavn 2010 Fysisk handicappede på Faaborgegnens Efterskole "... vi er hinandens verden og hinandens skæbne." K.E. Løgstrup! Fysisk handicappede på Faaborgegnens Efterskole. Tag dit barn i hånden

Læs mere

Skolens DNA (værdigrundlag)

Skolens DNA (værdigrundlag) Skolens DNA (værdigrundlag) Amager Fælled Skole lægger vægt på trivsel, at skolen er et godt og trygt sted at være for såvel børn som voksne. Der skal være plads til alle, men ikke til alt er vores motto,

Læs mere

Vejlederens veje og vildveje. Læsevejlederen som vejleder og facilitator i samarbejdet med lærere

Vejlederens veje og vildveje. Læsevejlederen som vejleder og facilitator i samarbejdet med lærere Vejlederens veje og vildveje. Læsevejlederen som vejleder og facilitator i samarbejdet med lærere UCSJ Roskilde d.29.10.15 Vibeke Petersen, aut.psykolog, www.vibekepetersen.dk Mål med oplægget At tydeliggøre

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

Selvevaluering 2015/16

Selvevaluering 2015/16 Selvevaluering /6 Introduktion Krav til skolens selvevaluering En selvevaluering er en evaluering af skolens virksomhed med udgangspunkt i værdigrundlaget. En efterskole skal formulere sit værdigrundlag,

Læs mere

Hvad gør vi? Vi har fokus på fællesskabet

Hvad gør vi? Vi har fokus på fællesskabet Pædagogisk læreplan for Kastanjehuset Tema: Barnets alsidige personlige udvikling Mål At barnet udvikler sig på samtlige udviklingsområder. At barnet udvikler selvfølelse, selvværd og selvtillid. Får bevidsthed

Læs mere

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Det fællesskabende møde om forældresamarbejde i relationsperspektiv Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Lysten til samarbejde udvikles gennem oplevelsen af at blive taget alvorligt og at have indflydelse

Læs mere

Følgende spørgsmål er væsentlige og indkredser fællestræk ved arbejde med organisationskultur:

Følgende spørgsmål er væsentlige og indkredser fællestræk ved arbejde med organisationskultur: 1 Af Lisbeth Alnor Når vi ønsker at justere og udvikle en organisations måde at arbejde med mobning på, er organisationskulturen et betydningsfuldt sted at kigge hen, da kulturen er afgørende for, hvordan

Læs mere

Selvevaluering 2010/2011

Selvevaluering 2010/2011 Selvevaluering 2010/2011 Fokus på individualisme og fællesskab 1. Indledning Selvevalueringen på Vejstrup har, som loven kræver, de seneste år været rettet mod det værdigrundlag, som både definerer bestyrelsens

Læs mere

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Herlev Kommune Børne- og Kulturforvaltningen Telefon 44 52 70 00 Telefax 44 91 06 33 Direkte telefon 44 52 55 28 Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Dato Journal nr. 15.3.04 17.01.10P22 Visionen

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFO) er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne og serviceniveauet

Læs mere

Vedtaget i skolebestyrelsen marts 2015

Vedtaget i skolebestyrelsen marts 2015 BORUP SKOLES VÆRDIGRUNDLAG OG VISION Vedtaget i skolebestyrelsen marts 2015 FÆLLESSKABET ER I CENTRUM PÅ BORUP SKOLE For det enkelte barn og den enkelte voksne tillægges det stor værdi, at indgå i forpligtende

Læs mere

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sociale kompetencer

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sociale kompetencer Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Social kompetence udvikles i fællesskaber og gennem relationer til, f.eks. i venskaber, grupper og kultur. I samspillet mellem relationer og social kompetence

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering Undervisningsmiljøvurdering 2014 Rejsby Europæiske Efterskole november 2014 1 Undervisningsmiljøvurdering November 2014 Beskrivelse af processen for indsamling af data I uge 39-40 har vi gennemført den

Læs mere

Idékatalog 3/3 // Pilehaveskolen. (kit, nummer 8)

Idékatalog 3/3 // Pilehaveskolen. (kit, nummer 8) Idékatalog 3/3 // Pilehaveskolen (kit, nummer 8) 1) En beskrivelse af idéen 2) Et storyboard 3) En 3D model 4) En film af hver gruppe 5) Et podie til hver gruppe Alle elementer vedrørende hver gruppe samlet

Læs mere

Socialfag Intern fagprøve Opg. 3. Intern fagprøve. Socialfag Maj opgave 3. Voksne med nedsat funktionsevnes livskvalitet.

Socialfag Intern fagprøve Opg. 3. Intern fagprøve. Socialfag Maj opgave 3. Voksne med nedsat funktionsevnes livskvalitet. Intern fagprøve Socialfag 29. 30. Maj 2006 opgave 3 Voksne med nedsat funktionsevnes livskvalitet Side 1 af 7 1.0 INDLEDNING... 3 2.0 PRÆCISERING... 3 2.1 PROBLEMFORMULERING... 4 2.2 FELT... 4 3.0 LIVSKVALITET...

Læs mere

Gymnasielærers arbejde med innovation

Gymnasielærers arbejde med innovation Gymnasielærers arbejde med innovation Simon Lauridsen Stud.mag. i Læring og Forandringsprocesser Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi Aalborg Universitet Abstract Nærværende artikel tager afsæt

Læs mere

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 Mål for Gentofte Kommunes fritidsordninger 2005-2007 Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 August 2005 Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Publikationen kan hentes på Gentofte Kommunes

Læs mere

Værdigrundlag. Vi er ligeledes bevidste om, at vi ikke er de eneste rollemodeller og værdisættere - forældre har den væsentligste rolle.

Værdigrundlag. Vi er ligeledes bevidste om, at vi ikke er de eneste rollemodeller og værdisættere - forældre har den væsentligste rolle. Værdigrundlag I vores pædagogiske arbejde må fundamentet være et fælles værdigrundlag, et sæt af værdier som vi sammen har diskuteret, formuleret og derfor alle kan stå inde for. Det er værdier, som vi

Læs mere

Bilag 1 Begrebsafklaring og teoretisk grundlag. Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv

Bilag 1 Begrebsafklaring og teoretisk grundlag. Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Bilag 1 Begrebsafklaring og teoretisk grundlag Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Indhold Introduktion... 3 Dannelse... 3 Dannelsesproces og dannelseseffekt... 4 Struktur som dannelsesbetingelse...

Læs mere

Spørgsmål til refleksion kapitel 1

Spørgsmål til refleksion kapitel 1 Spørgsmål til refleksion kapitel 1 Tag en runde i gruppen, hvor I hver især får mulighed for at fortælle: Hvad er du særligt optaget af efter at have læst kapitlet? Hvad har gjort indtryk? Hvad kan du

Læs mere

Inspirationsmateriale til undervisning

Inspirationsmateriale til undervisning EFTERUDDANNELSESUDVALGET FOR DET PÆDAGOGISKE OMRÅDE OG SOCIAL- OG SUNDHEDSOMRÅDET - Inspirationsmateriale til undervisning 40157 Udviklet af: Irene Rasmussen Klosterbanken 54 4200 Slagelse Tlf.: 58548048

Læs mere

Kejserdal. Anmeldt tilsyn/brugerundersøgelse

Kejserdal. Anmeldt tilsyn/brugerundersøgelse Kejserdal Anmeldt tilsyn/brugerundersøgelse CareGroup 20-01-2011 1. Indledning... 3 1.1 Læsevejledning... 3 2. Indhold og metoder... 3 3. Samlet vurdering og anbefaling... 3 3.1. vurdering... 3 4. De unges

Læs mere

UDKAST TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK

UDKAST TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK VISIONEN 2 INDLEDNING 2 FÆLLESSKAB 4 ANERKENDELSE 5 KREATIVITET 6 DEMOKRATI OG MEDBESTEMMELSE 7 SAMARBEJDE OG SYNERGI 9 1 Visionen At børn og unge sejrer i eget liv At børn og unge får muligheder for og

Læs mere

De pædagogiske læreplaner og praksis

De pædagogiske læreplaner og praksis De pædagogiske læreplaner og praksis Medarbejderne har på en personaledag lavet fælles mål for læreplanerne, og på den måde har dagtilbuddet et fælles afsæt, alle medarbejderne arbejder ud fra. Der er

Læs mere

Nye krav til den kollektive vejledning

Nye krav til den kollektive vejledning AUGUST 2014 Nye krav til den kollektive vejledning Af lektor Marianne Tolstrup, UCL og Konstitueret Leder af UUO, Jens Peder Andersen Nye krav til den kollektive vejledning Kollektiv vejledning vil fremover

Læs mere

Tilføjelse til læseplan i samfundsfag. Forsøgsprogrammet med teknologiforståelse

Tilføjelse til læseplan i samfundsfag. Forsøgsprogrammet med teknologiforståelse Tilføjelse til læseplan i samfundsfag Forsøgsprogrammet med teknologiforståelse Indhold 1 Læsevejledning 3 2 Faget teknologiforståelse 4 2.1 Tværfaglighed 5 3 Introduktion til teknologi forståelse i samfundsfag

Læs mere

Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik

Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 er vedtaget af Byrådet 21. juni 2017.

Læs mere

Identitet og venskaber:

Identitet og venskaber: Identitet og venskaber: Social trivsel er for alle børn forbundet med at være tryg, anerkendt og føle sig værdsat. Venskaber er derfor vigtige for det enkelte barn. Børn skal trives med deres sociale roller

Læs mere

Hvordan taler jeg med børn der ikke trives og ikke vil i skole?

Hvordan taler jeg med børn der ikke trives og ikke vil i skole? Hvordan taler jeg med børn der ikke trives og ikke vil i skole? Århus, d. 5.3.19. Karen Thastum Mindste enhed barnet/eleven Alle er indlejret i en større social og samfundsmæssig kontekst Barnet er den

Læs mere

SELVEVALUERING 2014. Skolen skal hvert andet år lave en selvevaluering af skolens virksomhed set i lyset af skolens værdigrundlag.

SELVEVALUERING 2014. Skolen skal hvert andet år lave en selvevaluering af skolens virksomhed set i lyset af skolens værdigrundlag. SELVEVALUERING 2014 Skolen skal hvert andet år lave en selvevaluering af skolens virksomhed set i lyset af skolens værdigrundlag. Vi har i 2014 valgt at beskæftige os med emnet INKLUSION, idet der fra

Læs mere

Læreren som vejviser lærerroller inden for humaniora

Læreren som vejviser lærerroller inden for humaniora Læreren som vejviser lærerroller inden for humaniora Forventninger til lærerrollernes diversitet Roskilde Katedralskole og IKV, SDU Den didaktiske trekant STOF HUMANIORA Elevcentreret/ lærercentreret/

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Pædagogiske læreplaner Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Vision I Lerpytter Børnehave ønsker vi at omgangstonen, pædagogikken og dagligdagen skal være præget af et kristent livssyn, hvor

Læs mere

Evaluering af Ung Mor

Evaluering af Ung Mor Evaluering af Ung Mor Et gruppetibud til unge gravide/mødre i Vejen Kommune Evaluering udarbejdet af praktikant Sofie Holmgaard Olesen, juni 2015. 1 Projekt Ung Mor er et gruppetilbud til unge gravide/mødre

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde?

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Jeg ved det ikke Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Spørg barnet De bedste kurser, vi kan gå på, er hos dem, vi arbejder med Børn er typisk objekter, der bliver studeret

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 1.0 INDLEDNING 2 2.0 DET SOCIALE UNDERVISNINGSMILJØ 2 2.1 MOBNING 2 2.2 LÆRER/ELEV-FORHOLDET 4 2.3 ELEVERNES SOCIALE VELBEFINDENDE PÅ SKOLEN

Læs mere

D.I.I. Grøften - Skovbørnehaven Grøftekanten - D.I.I. Anemonen - D.I.I. Skovkanten Dagplejen i Viby - LANDINSTITUTITONEN 2-KLØVEREN INDSATSOMRÅDER

D.I.I. Grøften - Skovbørnehaven Grøftekanten - D.I.I. Anemonen - D.I.I. Skovkanten Dagplejen i Viby - LANDINSTITUTITONEN 2-KLØVEREN INDSATSOMRÅDER 1 2 Sprog 2-kløveren Status og Sammenhæng I forbindelse med kvalitetsrapporten og samtalen var en af de aftalte udviklingspunkter for dagtilbuddet Vestergård: Sprog: Øget fokus på sproget 0-3 års området.

Læs mere

Guide for mentorer. Mentorordningen på Biologisk Institut

Guide for mentorer. Mentorordningen på Biologisk Institut Guide for mentorer Mentorordningen på Biologisk Institut 1 Kære mentor! Du sidder nu med en Guide for mentorer, som gerne skulle give dig et godt overblik over, og forståelse af, mentorordningen på Biologisk

Læs mere

rdig r u Ågård Efterskole Kirkebakken 13 Ågård 6040 Egtved Tlf : 75 55 31 33 Fax : 75 55 35 37 post@aagaardefterskole.dk www.aagaardefterskole.

rdig r u Ågård Efterskole Kirkebakken 13 Ågård 6040 Egtved Tlf : 75 55 31 33 Fax : 75 55 35 37 post@aagaardefterskole.dk www.aagaardefterskole. væ rdig Ågård Efterskole Kirkebakken 13 Ågård 6040 Egtved Tlf : 75 55 31 33 Fax : 75 55 35 37 r u post@aagaardefterskole.dk www.aagaardefterskole.dk fæ ll es sværdigrundlag s Ågård Efterskoles værdigrundlag

Læs mere

Første del 1.1 Sådan begyndte mit praksisforløb

Første del 1.1 Sådan begyndte mit praksisforløb Første del 1.1 Sådan begyndte mit praksisforløb I maj måned 2008 tog jeg kontakt til uddannelsesinstitutionen Professionshøjskolen University College Nordjylland med et ønske om at gennemføre et to måneders

Læs mere

Foucault For at forstå medbestemmelse i relation til magtforholdet mellem lærer og elev vil vi se på Foucaults teori om selvets teknologier.

Foucault For at forstå medbestemmelse i relation til magtforholdet mellem lærer og elev vil vi se på Foucaults teori om selvets teknologier. Indledning I formålsparagraffen står der, at folkeskolen skal forberede eleverne på livet i et samfund med frihed, ligeværd og demokrati. Det gøres ved bl.a. at give dem medbestemmelse og medansvar i forhold

Læs mere