Digitaliseringen sætter din forretningsmodel under pres

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Digitaliseringen sætter din forretningsmodel under pres"

Transkript

1 Digitaliseringen sætter din forretningsmodel under pres Find din vej ind i fremtiden Symboløkonomiske Nyheder nr forretningsmodeller i den grafiske branche

2 Teknologi Forretningsmodel identifikation i den grafiske branche Markedsbetingelserne i den grafiske branche har igennem en årrække været under forandring. Peter Nørgaard Petersen, videnskabelig assistent, Syddansk Universitet Per V. Freytag, professor, Syddansk Universitet De ændrede markedsbetingelser medfører, at virksomhederne er nødt til at tilpasse sig og om muligt udnytte de muligheder, som forandringerne giver. For at kunne identificere repræsentative arketyper og forklaringsmodeller for forretningsmodeltilpasning i branchen, har vi undersøgt, hvordan forskellige virksomheder i branchen konkret har arbejdet med at forandre og udvikle sig. Udfordringerne i den grafiske branche har gjort sig gældende både på det teknologiske område, hvor IT i stigende grad har overtaget det grafiske håndværk og på produktområdet, hvor en række traditionelle tryksager enten er forsvundet helt eller erstattet af digitale løsninger. Udover dette pres fra teknologi og marked, har branchen været udsat for øget konkurrence fra udlandet, hvor prispres på tryksager har påvirket de danske virksomheder på indtjeningen. Digitalisering udfordrer branchen Digitalisering indenfor den grafiske industri er en del af en større makrotrend, som har medført ændringer indenfor kundevirksomheders reklameforbrug (primært fra offline til online), men har også medført ændringer i hvem der tilbyder hvad. Digitalisering udfordrer branchen ved at kundegrundlaget forsvinder, idet kunderne får nye muligheder i takt med, at ny teknologi og nye aktører tilbyder andre produkter og services. Statistik over reklameforbruget i Danmark fra 2006 til 2015 bekræfter skiftet fra fysiske ydelser til digitale ydelser.

3 Annonceomsætning og tryksagsreklame er således sammenlagt gået fra 56,1 % i 2006 til 50,4 % i 2010 til 35,9 % i 2015 af det samlede reklameforbrug. Den digitale annoncering er derimod vokset fra 17,8 % i 2006 til 26,9 % i 2010 til 40,9 % af det samlede reklameforbrug i Hertil kommer, at det samlede reklameforbrug har gennemgået et vist fald siden 2006, hvor forbruget var mio. kr. til mio. kr. i 2015 (GRAKOM 2016). Dette betyder ikke nødvendigvis, at det samlede reklameforbrug reelt er faldet, idet reklame i stigende udstrækning også finder sted internationalt og på digitale platforme, fx via Google, men det betyder at grafiske virksomheder ikke pr automatik får del i de pengestrømme, der involverer reklameforbrug. Google er ubetinget det største online annoncemedie i Danmark med en estimeret omsætning på mere end 2,8 milliarder kroner i 2015 ( Danske Medier, p. 8). Digitale mediefirmaer overtager altså dele af kundeordrerne, og ydelsen skifter fra annoncering i en avis til et banner i en e-avis eller en tekst på et socialt medie mv. Dette skifte har en direkte betydning for, hvilke ydelser de grafiske virksomheder kan drive forretning på. Derfor er mange grafiske virksomheder udfordret i forhold til, hvordan de i fremtiden kan skabe en fornuftig forretning Om valg af virksomhedscases samt teoretisk ramme I samarbejde med brancheorganisationen Grakom og igennem egen dataindsamling og dataanalyse har vi identificeret fem forskellige eksempler på virksomheder i branchen, der på hver deres måde, har forsøgt at forandre og udvikle sig. Derigennem har vi haft mulighed for at få indsigt i, hvordan udfordringer og muligheder på forskellig vis er blevet adresseret af virksomheder i den grafiske branche. Gennem forretningsudviklingsforløb med fem udvalgte grafiske casevirksomheaykkeri-, bureau- og onlineløsninger. Disse områder kan sammenstykkes på forskellig vis, så der fremkommer fem brancherepræsentative forretningsmodeller. De fem virksomheder er altså screenet forud for samarbejdet, så de repræsenterer forskellige måder for, hvordan virksomhederne typisk takler de forskelligartede udfordringer, der findes i branchen. Alle fem virksomheder blev startet og modnet som leverandører af tryksagsløsninger. Nogle søger således igennem ny teknologi, stordrift og effektiviseringer at opnå konkurrencemæssige fordele i et faldende marked. Andre virksomheder søger at transformere virksomheden, så der kan skabes værdi gennem nye ydelser og forretningsområder; i.e. at tilgå kunderne på nye måder under de ændrede konkurrencebetingelser.

4 Forretningsområder og forretningsmodeller I det følgende gennemgås de fem virksomheders forskelligartede bestræbelser på at tilpasse og udvikle sig i den grafiske branches transformationsproces. I hver af casene beskrives virksomhedens udgangspunkt, deres bestræbelser på at forandre sig og de udfordringer og muligheder, der ligger i at gennemføre forandringerne.

5 Case A FORRETNINGSMODEL Det optimerede trykkeri Virksomhedens udgangspunkt: Virksomheden blev etableret for mere end 100 år siden og er specialiseret i opsætning, trykning og bogbinding af kataloger, brochurer, etc. Bestræbelser på at forandre sig: Virksomheden sigter imod at forblive på tryksagsmarkedet ved løbende at investere i nyt udstyr og strømline produktionsprocesserne. Udfordringer og muligheder forbundet med at gennemføre forandringerne: En oplagt risiko er, hvis bunden ryger helt ud af tryksags markedet nationalt og internationalt; i dette tilfælde vil virksomheden være negativt eksponeret. Virksomheden har mulighed for at styrke transitionen ved at optimere udvikling af interne ressourcer og kompetencer til at styrke time to market. Ydermere kan der udvikles tættere relationer til udvalgte kunder. Case B FORRETNINGSMODEL produktionsbureauet med trykkerioption (variant 1) Virksomhedens udgangspunkt: Virksomheden blev grundlagt for mere end 100 år siden. Det er et traditionelt trykkeri med fokus på lokale kunder. Bestræbelser på at forandre sig: Målet er at tilpasse forretningen de nye krav, der stilles til produktion af tryksager, layout og typografiske opgaver ved at udvide de udbudte tjenester og løsninger. Dette omfatter reklame, kommunikation, onlinetjenester og konsulentydelser. Maskinparken er outsourcet i et samarbejde med tre andre virksomheder, hvor virksomheden har et 25 % medejerskab. Udfordringer og muligheder forbundet med at gennemføre forandringerne: Virksomheden er vant til at tænke i lokal kundeforpligtelse, hvilket kan hæmme ny prioritering. Visse segmenter er for personafhængige og der kæmpes til dels med at skabe integration af interne kompetencer mellem onlineydelser og tryksager. Virksomheden har mulighed for at udvikle en klarere identitet som bureau, hvilket kan overbevise kunderne yderligere om troværdigheden af den nye identitet og om kvaliteten af de nye ydelser, der leveres.

6 Case C FORRETNINGSMODEL Fuldgyldigt bureau med trykkerioption Virksomhedens udgangspunkt: Virksomheden er grundlagt for mere end 30 år siden. Målet var primært at levere kvalitetstryksager, fx re plikation af kunstværker til ejerens kreative netværk. Bestræbelser på at forandre sig: Virksomheden har stadigvæk egen maskinpark, men i tillæg til salg af tryksager, er der gradvist inden for de sidste 10 år tilføjet reklame/-kommunikationsopgaver. Dette valg er truffet af ledelsen for at reducere risiko ved afhængighed af tryksagssalget og for at udvide forretningsaktiviteterne, mens der stadigvæk er adgang til kapital. Udfordringer og muligheder i at gennemføre forandringerne: En af de store udfordringer for denne virksomhed har været at rumme de to forretningsområder, trykkeri vs. bureau/kommunikation, under samme tag. Dette gælder både mht. synergi, ledelse og kultur. Derudover fylder interessen for high-end produkter mindre i den resterende del af tryksagsmarkedet, hvor den faglige kunnen er blevet erstattet af standardtek nologi på grafisk opsætning. Virksomheden er lykkedes med at positionere sig som et high-end eksekverende bureau. Næste step i forandringsprocessen er enten at integrere forretningsområderne mere eller at adskille dem helt.

7 Case D FORRETNINGSMODEL Produktionsbureauet med trykkerioption (variant 2) Virksomhedens udgangspunkt: Virksomheden blev etableret som et trykkeri i slutningen af det 19. århund rede. Det er et traditionelt trykkeri med fokus på lokale kunder. Bestræbelser på at forandre sig: I 2004 oprettede virksomheden en afdeling i Vietnam, som spin-off fra et støttet projekt. Fra offshore lokationen løses grafiske og dtp opgaver og senere fulgte en aftale med en online partner i et in-house setup. Virksomheden anser sig selv for at være et produktionsbureau, hvor det også er muligt at købe tryksags løsninger. Målet er at koncentrere sig endnu mere om kommunikation og online i fremtiden. Udfordringer og muligheder i at gennemføre forandringerne: Virksomheden opererer med for mange segmenter, der er baseret på ydelsestilbud fremfor viden om kundeefterspørgsel (produktbaseret segmentering). For at nå de ønskede målsætninger er det en fordel, hvis sammenhængen mellem valg af kundegrupper, ydelsestyper og kompetencer til rådighed skærpes. Virksomheden er dygtig til at føre kunderne godt rundt i ydelsespaletten, hvilket er en mulighed for at skabe mersalg. Virksomheden overvejer om den fortsat skal satse på at konsolidere sig som et produktionsbureau eller skal satse på at blive et kommunikationshus med flere koncept- og strategiudviklingsopgaver. Virksomheden har pt. en niche indenfor etiketteproduktion-/emballage i mediko-industrien. Det er målet (fortsat) at blive set på af kunderne som et online- og kommunikationshus. Case E FORRETNINGSMODEL Det optimerede trykkeri Virksomhedens udgangspunkt: Virksomheden er startet som trykkeri for mere end 50 år siden. Efter et opkøb af en konkurrent gik virksomheden konkurs for 7-8 år siden og de to tidligere ledere har i stedet oprettet en lille broker virksomhed. Bestræbelser på at forandre sig: Målet er at fungere som en indkøber/trykkerimægler for bestemte typer af kunder, der ønsker mellemklasse kvalitet med begrænset behov for yderligere tjenester og tilpasning af det grafiske produkt. Udfordringer og muligheder for at gennemføre forandringerne: Den åbenlyse fordel ved at være broker er, at der ikke er kapital bundet op på produktionsudstyr, og der kan shoppes rundt mellem forskellige trykkeri er. Ydermere er transitionen fra trykkerivirksomhed til tomands brokervirksomhed af tryksager mindre, end det er tilfældet i de andre cases. Der er fx ikke en større organisation, der skal spille sammen, og kompetencetilførselsbehovet er mindre. Det er dog en udfordring for virksomheden, at de største kunder er gamle kunder fra før virksomheden blev broker. Dette betyder, at det kan være svært at holde fast i kunden, og at denne kundetype vanskeligt kan udgøre skabelon for tiltrækning af nye kunder.

8 Kort sammenligning på tværs af cases & de fem forretningsmodeller Den første casevirksomhed, vi undersøgte, har valgt at fokusere på sin hidtidige kerneforretning med effektiv trykkeriproduktion fra en højteknologisk optimeret maskinpark. Case B og D minder om hinanden på den måde, at de begge er produktionsbureauer (med tryksagsoption), der tilstræber at være marketingafdeling for kunden, men med den væsentlige forskel at den ene både har en inhouse onlineafdeling i tillæg til offshorede trykkeriaktiviteter, der udgør en markant konkur rencefordel. Case C har ligeledes en tryksagsoption bibeholdt, men det unikke her er positioneringen af bureau/ kommunikationsaktiviteterne, der er adskilt i et særskilt forretningsområde (med eget CVR nr.) og er meget succesfuldt i markedet. Case E fungerer som en mægler, dvs. en indkøber på kundens vegne i et lille og relationsbåret setup; men ligeledes med en berettigelse i markedet.

9 De fem virksomheders positionering indenfor de tre forretningsområder Trykkeri & Grafiske løsninger Onlineløsninger Bureau / kommunikationsløsninger 85 medarbejdere A Innovativ, høj-kvalitet, lean og effektiv Meget begrænset Meget begrænset 25 medarbejdere B Trykkeriopgaver for at finansiere bureau-ambitioner Ved at udvikle og integrere Produktionsbureau, marketing afd. for kunden, konsulentydelser medarbejdere C Højkvalitetsudbyder Kvalitetsudbyder Strategi-eksekvering, Consumer activation, FMCG, branding 25 medarbejdere D Kvalitetsudbyder med god service Inhouse online samarbejde, opkøbsplaner Produktionsbureau, offshored option, marketing afd. for kunden, opkøbsplaner 2 medarbejdere E Kvalitetsudbyder Ingen Ingen

10 Vores fem casevirksomheder angiver dermed fem forskellige forretningsmodeller, som fungerer for de grafiske virksomheder i et presset marked: Det optimerede trykkeri Produktionsbureauet/ekstern marketingafdeling for kunden (variant 1 uden offshoring) Produktionsbureauet/ekstern marketingafdeling for kunden (variant 2 med offshoring) Fuldgyldigt bureau med trykkerioption Mægling/indkøb af tryksager Konklusion Case-analyserne viser at forandringer er krævende for den enkelte organisation, og at de tager tid. Dette hænger sammen med at forandringerne kræver ændringer internt i den enkelte virksomhed såvel som i virksomhedens relationer til deres omgivelser, herunder især i kunderelationerne. Casene viser også at selvom en virksomhed er på vej til at forandre sin forretningsmodel og bestræber sig på at udvikle en bestemt forretningsmodel, så er succesen bestemt ikke givet på forhånd. Markedet for tryksager, online- og bureauydelser er meget konkurrencepræget. En vigtig pointe er ydermere at kunderne også er usikre på, hvordan markedet forandrer sig.

11 Dette betyder, at selvom virksomheder ne har udfoldet en del resurser på at udvikle deres forretningsmodel, med udgangspunkt i markedets krav, så er det altid noget usikkert, om der kan rammes helt plet i forhold til kundernes ønsker og behov. Kundernes ønsker og behov er således under fortsat udvikling og det er uklart, hvordan morgendagens ønsker og krav vil være. Kundernes ønsker og krav fremstår dermed utydelige og under fortsat bevægelse. For virksomhederne betyder det, at de må anvende meget af deres tid på at følge med i kundeudviklingen og på at forstå, hvordan dette vil påvirke deres virksomhed. Et stærkt markedsfokus kombineret med et stort beredskab til fortsat udvikling fjerner ikke i sig selv udfordringen med at følge med kunderne i disses udvikling. Nogle virksomheder vil således fortsat være truet på deres overlevelse, idet kravene til forandring og inkorporering af nye kompetencer kan være massive. Teorien bag projektet Teoretisk bygger projektet bl.a. på teori indenfor forretningsmodeller, værdi-skabelse samt segmentering. Vi benytter fx Osterwalder et al. (2010), med tilføjelser om industri og stiafhængighed, tilpasset fra Markides (2008) og Håkansson & Waluszeski (2002). Desuden er der tilføjet overvejelser om virksomhedens ambitionsniveau og målsætning fra Morris, Schindelhutte & Allan (2005). Desuden indgår Value Proposition Design, Osterwalder et al. (2014). og Anderson & Narus (2009), når det gælder om at re-designe casevirksomhedernes værditilbud. Indenfor segmenteringsteori anvendes fx Harrison & Kjellberg (2010), Clarke (2008) og Freytag et al. (2014). Kilder Anderson, James C.; Narus, James A.; Narayandas, D. (2009). Business Market Management. Pearson Prentice Hall. Clarke, A. (2009). Bringing Industrial Theory and Practice, Journal of Business-to-Business marketing, Freytag, Per; Møller, Marianne; Evers, Winnie; Mortensen, Bo; Clarke, Ann (2014). Fremtidens Reklame og Kommunikationsbureau. IER, SDU. Harrison, D. & Kjellberg (2010). Segmenting a market in the making; Industrial market segmentation as construction, Industrial Marketing Management, 39, H. Håkansson and A. Waluszewski (2002). Path dependence: restricting or facilitating technical development? Journal of Business Research, 55, Markides, C. C. (2008). Game-Changing Strategies: How to create new market space in established industries by breaking the rules, John Wiley & Sons, London. Morris, M., Schindehutte, M. and Allen, J. (2005). The entrepreneur s business model: toward a unified perspective. Journal of Business Research, 58 (6), Osterwalder, A. and Pigneur, Y. (2010). Business Model Generation: A Handbook For Visionaries, Game Changers, And Challengers, Wiley.

12 Per V. Freytag, professor, Syddansk Universitet Peter Nørgaard Petersen, videnskabelig assistent, Syddansk Universitet Når kort og virkelighed ikke længere matcher: En undersøgelse af forretningsmodeltilpasning

13 Indledning Vi vil i denne artikel kort rapportere fra en spørgeskemaundersøgelse, vi har gennemført blandt grafiske virksomheder i Danmark. Spørgeskemaundersøgelsen sætter fokus på de grafiske virksomheders muligheder og udfordringer for at tilpasse deres forretningsmodel i en vanskelig markedssituation og ligger dermed i forlængelse af vores mere dybtgående undersøgelse af fem casevirksomheder i branchen. Med den grafiske branche menes i denne sammenhæng virksomheder, der leverer trykkeri-, bureau- og/eller onlineydelser. Rapporteringen er baseret på et survey distribueret til 411 grafiske virksomheder, som alle er medlemmer hos interesseorganisationen Grakom. Herfra blev der modtaget 123 brugbare svar (dog 28 delvise besvarelser), dvs. en svarprocent på 30 %. Med den grafiske branche menes i denne sammenhæng virksomheder, der leverer trykkeri-, bureau- og/eller onlineydelser. Rapporteringen er baseret på et survey distribueret til 411 grafiske virksomheder, som alle er medlemmer hos interesseorganisationen Grakom. Herfra blev der modtaget 123 brugbare svar (dog 28 delvise besvarelser), dvs. en svarprocent på 30 %. Den grafiske branche påvirkes markant af digitalisering. Digitalisering betyder i denne sammenhæng at kunderne i stigende udstrækning efterspørger internetbaserede reklamer fremfor trykte reklamer og digitale publikationsmidler fremfor trykte midler (fx bøger versus e-bøger). Digitalisering udfordrer dermed branchen ved at kundegrundlaget forsvinder, fordi de får nye muligheder i takt med at ny teknologi og nye konkurrenter i form af, ofte internationale aktører, tilbyder andre produkter og services. De grafiske virksomheder oplever derfor, at det kort de havde over virkeligheden i form af en bestemt opfattelse og forretningsmodel, der sammenbinder markedet, kunder, behov og ydelser, ikke længere matcher den virkelighed og de muligheder, som kunderne har. Derfor er de nødsaget til at forholde sig kritisk overfor forskellige aspekter af deres forretningsmodel.

14 Forretningsmodelinnovation Forretningsmodeltilgangen danner basis for en forståelse af, hvad en virksomhed er, og hvordan virksomheder udvikler sig i samspil med deres omgivelser (Markides, 2008). En del forskere har hævdet, at det er værdiskabelsen, som giver grundlaget for eksistensen af en virksomhed. En af de hyppigst citerede her, når det gælder udbredelse af en praktisk anvendelig værdibaseret forretningsmodelforståelse, er Osterwalder m.fl. (2010) og (2014). Men også andre aspekter indgår i en forretningsmodel, fordi den udgør et billede af hele virksomheden samt, hvordan denne relaterer sig til sine omgivelser. Morris et al. (2005) understreger at det er målsætningen for en virksomhed, der er central. Mason & Springs (2011) og Palo & Täthinens (2013) påpegning af betydningen af relationerne til andre virksomheder, er ydermere et nøglepunkt i forretningsmodelforskningen. Den enkelte virksomhed må grund læggende udnytte og tilpasse sig i et samspil med andre virksomheder. Forudgående valg og positionering fremmer eller hæmmer desuden virksomheders fremtidige handlemuligheder dette kaldes stiafhængighed (Freytag et al 2014; Freytag, Clarke & Petersen 2016). Vores forståelse af forretnings modeller, der ligger til grund for undersøgelsen, er således:

15 En forretningsmodel rummer en grundlæggende forståelse af virksomhedens evne til at udvikle værdi i samspillet med interne og eksterne interessenter baseret på forudgående valg og målsætninger. I vores undersøgelse af den grafiske branche har vi især fokuseret på den værdiskabelse, der finder sted i tilblivelsen og salg af de ydelsestyper, der leveres både kundeoplevet og egenværdi. Desuden har de barrierer og muligheder, som virksomhederne oplever for forandring af deres forretningsmodel, været centrale for både udarbejdelse af spørgsmål og efterfølgende analysearbejde. at ændre på, dernæst de barrierer og drivere for forandring de oplever efterfulgt af deres bud på den fremtidige markedsføringsindsats. Respondentvirksomhederne regner med at ændre og udvikle deres forretningsmodel på en lang række områder over de næste tre år: Rapportering af undersøgelsesresultater I det følgende vil vi gennemgå, hvilke aspekter af deres forretningsmodeller virksomhederne forventer

16 Tabel 1 Udvikling de kommende 3 år - Gennemsnit Kunderelationer 3,96 Indtjeningsstrukturen (genering af omsætning) 3,86 Omkostningsstrukturen (styring af omsætning) 3,81 Nøgleværdier (værdien der leveres til kunden) 3,76 Samarbejdet med leverandører 3,59 Nøgle-aktiviteter (Produktion, problemløsning etc.) 3,57 Salgskanaler 3,49 Ledelsens mål og ambitioner 3,47 Kundesegmenter (Kundegrupper) 3,28 Nøgle-ressourcer (medarbejder, data etc.) 3,14 Planer om opkøb af viksomheder 2,00 Forventninger om selv at blive opkøbt 1,81 1 = i meget lav grad, 2 = i lav grad, 3 = i nogen grad, 4 = i stor grad, 5 = i meget stor grad

17 De områder, hvor virksomhederne især forventer at foretage ændringer af deres forretningsmodeller, ligger indenfor kunderelationer (3,96), nøgleværdier (3,76), i ndtjeningsstruktur (3,86) samt omkostningsstruktur (3,81). Kunderelationer handler om at være tæt på k underne mht. at være opdateret på behov, ønsker og evt. begrænsninger. Dermed forøges mersalgsmulighederne via en bedre værdiskabelse. Virksomheder forbedrer således potentielt deres mulighed for at fastholde både deres nuværende kunder og fremstå som attraktive overfor potentielle kunder. Når branchen udfordres, er det også naturligt at have stor fokus på indtjening og o mkostninger, for at virksomhedernes soliditet kan sikres. Der er mange faktorer, der alle ligger forholdsvis højt på 5-punktsskalaen, hvilket er en indikation på at nærmest samtlige aspekter af virksomhedernes forretningsmodeller er under revision, når en branche opbrydes.

18 Tabel 2 Barrierer for udvikling Vi oplever at kundegrundlaget forsvinder 36 Vi har stor fokus på drift 33 Vi mangler økonomiske/finansielle ressourcer 32 Vi mangler menneskelige ressourcer (ek. projektdeltagere) Vi mangler interne udviklingsorienterede kompetencer Vi kan ikke finder kunderne der ønsker at udvikle med os Vi oplever ingen eller meget begrænset omfang barrierer for... Vi mangler ledelsesmæssig forankring / fokus Vi føler ikke et reelt behov 14 Vi mangler viden om muligheder 13 Vi har en høj kompleksitet i virksomhden 9 Vi har svært ved at finde leverandører med kompetencer som kan... Vi har en stor grad silotænkning 3 3 Tallene beskriver ANTAL Respondentvirksomhederne regner med at

19 De fire mest betydningsfulde barrierer for tilpasning er: Kundegrundlaget, driftsfokus, mangel på finansielle resurser og mangel på menneskelige resurser. De grafiske virksomheder oplever, at disse faktorer hæmmer dem i deres bestræbelse på at forandre sig. Interessant er det også, at der synes at være en mangel på ledelsesmæssig fokus i nogle af virksomhederne. Dette kan skyldes, at det kræver nogle andre ledelsesmæssige kompetencer at lede en virksomhed, når branchen er under opbrud. Interaktion og input fra omgivelserne, herunder ikke mindst input fra kunder og leverandører, er ofte afgørende i en forandringsproces. Hvis den interaktion mangler har det betydning for ledelsens videns- og beslutningsgrundlag. Leverandørsiden derimod synes at spille en mindre rolle for forandring og udvikling, da virksomhederne kun i ret begrænset udstrækning nævner leverandørkompetencer, som en barriere for udvikling af virksomheden. Barrierer I det følgende vender vi opmærksomheden mod de barrierer, som respondentvirksomhederne oplever i deres bestræbelse på at forandre sig ( re-positionering). Respondenterne blev i undersøgelsen bedt om at angive de tre største barrierer for udvikling i virksomheden. Af disse barrierer er problematikken, med at kundegrundlaget forsvinder, den vigtigste.

20 Tabel 3 Drivere for udvikling Ledelsen har sat nye mål eller ændret strategien for at fremme en positiv forandring af virksomheden 56 Nye kunder har fremmet forandringen af virksomheden 50 Ny teknologi er blevet taget i anvendelse og har fremmet forandringen af virksomheden 49 Nye procedurer og processer har fremmet forandringen af virksomheden 39 Nye kompetencer hos medarbejderne har fremmet forandringen af virksomheden 27 Nye leverandører har fremmet forandringen af virksomheden 14 Nye konkurrenter har fremmet forandringen af virksomheden 9 3 Andet Tallene beskriver ANTAL Respondentvirksomhederne regner med at

21 De tre klart vigtigste drivere for forandring vurderes af virksomhederne til at være ledelsens rolle, nye kunder og ny teknologi, dernæst følger som nummer fire organisationstilpasning i form af nye procedurer og processer. Da det er lederen af virksomheden, der udfylder spørgeskemaet, er det måske ikke overrraskende, at ledelsen vurderes til at være den væsentligste positive indflydelse på forandring. Nye kunder og ny teknologi nævnes dernæst som de to næste vigtige faktorer, der fremmer forandring. En central problemstilling kan således bygges op omkring hvad der skaber forandring. Skabes forandring igennem aktive valg og målsætninger i virksomheden (internt perspektiv udstukket af ledelsen) eller styres forandringerne i virksomhederne af udefrakommende faktorer, som kunder og teknologi (eksternt perspektiv)? Begge perspektiver er repræsenteret i undersøgelsen og spiller en rolle for den forandring, virksomhederne oplever. Drivkræfter for forandringer og forretningsmodeltilpasning I det følgende fokuserer vi på de drivkræfter, som fremmer forandringer og dermed tilpasning og udvikling af virksomhedernes forretningsmodeller.

22 Tabel 4 Hvilke kunder den fremtidige salgs- og markedsføringsindsats vil være rettet imod.. nuværende ydelser til nye kunder indenfor de nuværende segmenter 62.. nye ydelsestyper til nuværende kunder 52..nuværende ydelser til nuværende kunder 52..nuværende ydelser til nye kundetyper/segmenter 36.. nye ydelsestyper til nye kunder i ndenfor de nuværende segmenter 25.. nye ydelsestyper til nye kundetyper/segmenter 22 Tallene beskriver ANTAL Kombinationsmulighederne baseres på følgende variabler: Nuværende eller nye kunder, segmenter og ydelser. Jo flere af de variable der gøres ubekendte, i.e. at gøre noget anderledes end i dag (mht. hvem er kunderne, hvad skal de have og hvordan skal de grupperes) jo større bliver usikkerheden, uforudsigeligheden og risikoen ved resultatet. Dog kan der også være en potentiel større gevinst. Grundlæggende har virksomhederne mulighed for at søge at fastholde de nuværende kunder med udgangs punkt i de nuværende produkter og services. Alternativt kan virksomhederne søge efter nye kunder og kundetyper og at udvikle nye ydelsestyper. Det mest sikre sats, og netop det de fleste respondenter vælger, er at sælge nuværende ydelser indenfor de nuværende segmenter til nye kunder. Dernæst følger at sælge nye ydelsestyper til nuværende kunder efterfulgt af mersalg til eksisterende kunder (nuværende ydelser til nuvær ende kunder). Dette ligger i god forlængelse af en tidligere gennemført analyse af reklamebranchen i Danmark (Freytag et al. 2014). Ved at holde sig tæt til kendte kundetyper og/eller ydelses typer mindskes usikkerhed og risici, fordi virksomhederne i højere grad kender deres styrker og svagheder, som leverandører ved denne approach. De færreste virksomheder angiver derfor, at de søger at afsætte nye ydelsestyper til nye kundetyper/segmenter. Dette er dog ofte realiteten, når et trykkeri drister sig ud i salg af bureauydelser.

23 Opsamling: Muligheder og udfordringer Når forretningsgrundlaget ændres så omfattende, som det er tilfældet i den grafiske branche, stiller det store krav til tilpasning og innovation af forretningsmodellen. De områder, hvor virksomhederne især forventer at foretage ændringer af deres forretningsmodeller, ligger indenfor kunderelationer, nøgleværdier, indtjeningsstruktur samt omkostningsstruktur. De fire mest betydningsfulde barrierer for udvikling er i undersøgelsen: Kundegrundlaget, driftsfokus, mangel på finansielle resurser og mangel på menneskelige resurser. Modsat vurderer virksomhederne, at de fire vigtigste drivere for forandring er ledelsens rolle, nye kunder, ny teknologi og organisationstilpasning i form af nye procedurer og processer. Mht. forventninger til den fremtidige salgs- og markedsføringsindsats giver et flertal af respondenterne udtryk for, at de vil prioritere at sælge nuværende ydelser indenfor de nuværende segmenter til nye kunder. Dernæst følger at sælge nye ydelsestyper til nuværende kunder efterfulgt af mersalg til eksisterende kunder. Den omfattende forretningsmodelinnovation, som de tilbageværende virksomheder i branchen har taget til sig, udtrykker bestræbelsen på at håndtere de udfordringer og muligheder, som digitaliseringen fører med sig. Samtidigt afspejler kundetilgangen en forholdsvis defensiv marketingindsats, hvor risiciene som digitaliseringen fører med sig, søges mindsket. En mere offensiv markedsføringsindsats kunne være at fokusere endnu mere på kompetencetilførsel, kundeprioritering samt på, hvordan de nye kompetencer kan sættes i spil ift. de ydelser, der tilbydes. Den fremtidige salgs- og markedsføringsindsats I det næste ser vi på, hvor den fremtidige salgs- og markedsføringsindsats forventes at lægges, hvilket er en indikation på, hvilken retning virksomhederne søger at forandre sig i. Kilder Danske Medier, rapport, Freytag, P. V., Møller, M., Evers, W., Mortensen, B. & Clarke A. (2014) Fremtidens reklame og kommunikationsbureau: En afdækning af udfordringer og muligheder i den danske reklamebranche. Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse, Syddansk Univeristet. Freytag, P. V.; Clarke, A. H. & Nørgaard, P. (2015). Den grafiske branche under forandring nye udfordringer og muligheder. CESFO Årbog, ed. Klyver; Freytag and Christensen. SDU. Freytag, P. V., Clarke, A. & Petersen, P. N. (2016). Experimental re-segmentation - Implications for network position and business model. IMP Conference, Poznan. Freytag, P. V.; P. N. Petersen & Clarke, A. H. (2016). Den Grafiske Branche under forandring - nye forretningsmodeller og ydelsestyper under udvikling i den grafiske branche. SDU & Grakom. ( ) Markides, C.C. (2008). Game-Changing Strategies. London, Wiley. Mason, K., & Spring, M. (2011). The sites and practices of business models. Industrial Marketing Management, 40(6), Morris, M., Schindehutte, M., & Allen, J. (2005). The entrepreneur s business model: Toward a unified perspective. Journal of Business Research, 58(6), Palo, T., & Tähtinen, J. (2013). Networked business model development for emerging technology-based services. Industrial Marketing Management, 42(5), Osterwalder, A., & Pigneur, Y. (2009). Business model generation. Self-published. Osterwalder, A. Pigneur, Y. Bernanda, G. & Smith, A (2014) Value Propostion Design: How to Create Products and Services Customers Want, London, Wiley.

24 Per V. Freytag, professor, Syddansk Universitet Peter Nørgaard Petersen, videnskabelig assistent, Syddansk Universitet Videngenerering i et forskningssamarbejde Rammen for fælles videngenerering & undersøgelsesspørgsmål

25 Denne artikel sætter fokus på videngenerering i et forskningsprojekt indenfor den grafiske industri, hvor universitet, grafiske virksomheder, brancheforeningen Grakom og Innovationsnetværket har samarbejdet om forretningsudvikling.

26 Som et af projekterne under Brandbase Innovationsværket, har vi på IER ved SDU arbejdet i tæt interaktion med en række grafiske virksomheder siden efteråret Endvidere er der løbende samarbejdet med Grakom (tidligere Grafisk Arbejdsgiverforening) om udvælgelse af virksomheder til projektet og om udviklingen mere generelt i branchen. Målet med samspillet med virksomhederne i branchen er at finde nogle eksempler på forskellige måder, hvorpå virksomhederne tilpasser sig forandringerne i branchen samt aktivt at bidrage til at påvirke forandringstiltagene. Vi bruger de data og erfaringer vi høster fra samarbejdet til at forretningsudvikle virksomhederne, sparre med ledelsen, producere ny viden via publicering af forskningsartikler til det akademiske miljø samt til vidensformidling målrettet praktikere. Ydermere kanaliseres arbejdet med de praktiske problemstillinger videre til de studerende, i form af undervisnings- og eksamensmateriale. En branche i opbrud Der finder og har fundet dramatiske ændringer sted i vilkårene for at drive forretning i den grafiske branche. Betydningen af ændringerne er ikke noget, der giver sig selv. Selv de virksomheder, der er direkte involveret med aktiviteter i branchen, kan have svært ved at danne sig et overblik over hvilke teknologier, kundebehov og løsninger, der er værd at satse på. Den enkelte grafiske virksomhed forholder sig i reglen ikke refleksivt til den branche, som den er en del af, men har i stedet fokus på at handle i den branche, som den er en del af. Når en branche er i opbrud er der flere veje virksomhederne i branchen kan gå. Der eksisterer ikke en klar retningslinje for, hvordan virksomhederne kan forandre sig og skabe en vej videre frem. Der er ikke nødvendigvis nogle praktiske guidelines eller eksempler fra praksis ligesom, der ikke nødvendigvis er nogen teori, der direkte kan appliceres for at anvise mulighedsrum. Mulighedsrum og forretningsmodeller bliver til forlæns og giver dernæst mening baglæns. Dermed kan trial and error princippet ikke undgås. Samarbejde på tværs I brancheforeninger, som eksempelvis Grakom, findes der altså ikke på forkant et klart billede af, hvordan virksomhederne i branchen kan eller bør transformere

27 brancheforening og innovationsnetværket er således opstået på denne baggrund. En måde at få en dyb indsigt i en branche, til gavn for både virksomheder og brancheorganisation, er derfor at samarbejde på tværs mellem de involverede parter. Som forskere kan vi eksempelvis via kvalitative udviklingsforløb med virksomhederne komme med bud på, hvilke ændringer der finder sted med henblik på at skabe muligheder for at erkende, hvad de væsentlige drivkræfter og barrierer for forandringer er. Vidensgenerering i samspil med forskellige aktører i en branche kan finde sted på flere måder. Vores udgangspunkt har været at forskelligartede aktører har forskellige kompetencer og viden. Essensen af vidensgenerering på tværs af parterne, består således i at bringe kompetencekomplementariteten så godt i spil som muligt. Sigtet er at give branchen et overblik, tilføre analytiske kompetencer og erhvervsøkonomisk faglighed til at undersøge: hvilke drivkræfter, der eksisterer for forandring hvilke barrierer, der eksisterer for forandring hvilke forretningsmodeller, der overordnet eksisterer i markedet ruste virksomhederne til at træffe de rette strategiske valg, der om muligt medvirker til at give nogle bud på, hvordan og hvorhen de potentielt kan udvikle sig Ovennævnte punkter tjener dermed ydermere som undersøgelsesspørgsmål for en række af de artikler vi har publiceret på bagrund af dataanalyse og diskussion fra dette forskningsprojekt. Yderligere undersøgelsesspørgsmål i forskningsarbejdet inkluderer: Hvordan udvikles nye ydelsestyper og forretningsmodeller, som er tilpasset og kan udnytte de nye konkurrencevilkår? Hvordan sikres kunde- og egenværdi i de nye organisationstyper? Hvordan segmenterer virksomhederne deres kunder i et marked under forandring? Kort om dataforståelsen og forskerens rolle i et co-creation undersøgelsesdesign Data indenfor vores felt findes ikke blot derude i færdig form, som forskeren uafhængig af objektet kan indhente. Dataindsamling og dataanalyse bliver derfor også et spørgsmål om at lære om, hvordan virkeligheden kan forstås og til dels også, hvordan den kan samskabes gennem interaktion mellem forskellige aktører. At undersøge et moving target Når vi som forskere sætter fokus på en branche og enkeltvirksomheder heri, kommer vi endvidere uvægerligt til at påvirke forståelsen af den værdiskab else, og de styrker og svagheder, der måtte være i virksomheden. Vi undersøger et moving target og vi er selv delvist med til at samskabe det, vi undersøger. Som forskere i et sådan setup, får vi dermed mulighed for at komme tæt på, men samtidigt bliver vores uafhængighed og objektivitet påvirket. Vores forståelse af casevirksomhederne samt branchens udfordringer og mulighederne påvirkes altså gennem interaktionen. Dermed løber vi i sagens natur en risiko for at overse nogle aspekter i det samlede billede, men ingen undersøgelsesdesigns er uden trade-offs. Disse aspekter af co-creation belyser altså visse spørgsmål om styrker og svagheder forbundet med at være deltager i forskningsgenstandsfeltet, hvilke vi ikke skal uddybe yderligere her. Præsentation af forløbsmodellen En central visuel repræsentation af de gennemførte forløb med casevirksomhederne har vi illustreret i den nedenstående forløbsmodel. Den sætter fokus på den vidensgenerering, der finder sted i interaktionen mellem virksomhed og universitet og har fungeret som en ramme for virksomhederne til at forstå formålet med samarbejdet forlods og undervejs i forløbet.

28 Forløbsmodel: ugers forløb med 5 udvalgte virksomheder og kunder Lokal virksomhed: Indledende virksomhedskontakt 1 Lokal virksomhed: Interviews med nøgle-medarbejdere (4-7) 2 Udvikling af koncept: 4 konkrete værktøjer Kundeinterviews: (2-3) kundevirksomheder uger Kundeworkshop: Fokal virksomhed og kundevirksomheder 4 Ledelsesworkshop: Fokal virksomhed 5 Opsamling/anbefalinger Samspil med fokal virksomhed 6

29 For at kunne komme i tæt dialog og få en dybtgående indsigt i, hvordan branchens virksomheder på forskellig vis har arbejdet med udfordringer og muligheder for forandring af deres forretningsmodeller, gennemgik alle fem virksomheder et udviklingsforløb over uger. Caseforløbet involverer følgende aktiviteter: En forventningsafstemning mellem parterne, samtidig med at forskerteamet får et første indblik i virksomhedens historie og karakteristika samt målsætninger. 1) Hvis der er gensidig interesse for samarbejde, får virksomheden en hjemmeopgave, hvor ledelsen skal skitsere produktionsflows på en 3-4 typiske opgaver. Disse produktionsflows viser, om der er etableret formaliserede arbejdsgange og om sammenhængen mellem ydelser og interne kompetencer er afstemte. Dermed giver flow charts en indsigt i virksomhedens værdiskabelse, som ydermere benyttes i workshops til at drøfte værdiskabelse og værdiudvikling 2) Dernæst følger interviews med 4-8 nøglemedarbejdere fra virksomheden. Dette giver yderligere indsigt i værdiskabelse, kompetencer og organisering. 3) Herefter interviewes 3-4 af virksomhedens centrale kunder. Kundeinterviewene giver mulighed for at få indblik i, hvad kunderne ser som leverandørens styrke og svagheder i værdiskabelsen. Til såvel interne virksomhedsinterviews som til kundeinterviews, anvendes en foruddefineret spørgeramme i semi-strukturerede kvalitative interview. 4) Den videre proces inkluderer en workshop med virksomhedsledelsen og de tidligere interviewede centrale kunder. Workshoppen giver kunderne mulighed for at komme med en ønskeliste til, hvad der ville give dem en oplevelse af øget værdiskabelse. 5) Endelig afholdes en ledelsesworkshop, hvor der samles op på de iagttagelser og analyser, der er foretaget igennem processen; ofte i tillæg til en segmenteringsøvelse. Sidstnævnte øvelse har til formål at skabe mulighed for en værdibaseret strategisk segmen tering af kunderne, der gearer virksomheden til de nye markedsudfordringer. 6) Der afsluttes med en skriftlig opsamling på ledelsesworkshoppen og/eller med et selvstændigt afsluttende møde mellem forskere og ledelsen. Her udarbejdes en business case, hvor resultaterne af forløbet præsenteres. Grundigt og dybdegående dokumentations arbejde - i form af kondensater af interviews, workshops og mødeforberedende strateginotater - udarbejdes undervejs i processen for at forskerteamet har mulighed for at give virksomheden kvalificerede anbefalinger til forretnings- og strategiudvikling.

30 Indlednings- og afslutningsmøderne varede mellem 1,5 og 2 timer, interviews varede omkring 1 time, og workshops varede mellem 2 og 3 timer.

31 For de fem dybdegående virksomhedscases har vi gennemført: 44 interviews, afholdt 10 workshops, analyseret 20 work flows, analyseret dokumenter og de 5 virksomheders hjemmesider og faciliteret 10 indledende og afsluttende møder. De gennemførte virksomhedscases udgør både en beskrivelse af de forskellige virksomheder og en analyse af deres unikke situation. Ydermere er der også tale om en skærpning og en progression i vores forskningsmetode efterhånden, som vi kommer dybere ind i projektet i.e. anvendelse af et praktisk og nyudviklet teoretisk framework. For et mere teoretisk funderet perspektiv på teoriudviklingen, læs fx vores bidrag til IMP konferencen 2016 (tilgængeligt via Specifikt undersøger vi, hvordan virksomhederne i branchen søger nye former for værdi eller hvordan de styrker den bestående værdiskabelse og adressering af kunderne. Segmenterings- og porteføljeoptimerende tiltag er blandt de værktøjer, vi bringer ind i relationen med virksomheden, samt i de anbefalinger vi præsenterer for ledelsen. Det er centralt for bidraget at casene ikke blot inkluderer grafiske virksomheder, men også disses kunder. Dermed bliver markeds- og kundeforståelsen tydeligere for virksomhederne end det var forud for samarbejdet. Kort om output i form af de fem virksomhedsarketyper I samspil med Grakom identificerede forskerteamet fem virksomhedstyper, som repræsenterer forskellige bud på holdbare forretningsmodeller under de nuværende branchebetingelser. Disse fem virksomhedstyper baserer typisk deres forretning på forskellige kombinationer af forretningsområderne: Trykkeri-, bureau- og onlineydelser. Der findes altså en række forskellige kombinationsmuligheder og måder at sammensætte områderne på. Se artikel 1 for mere herom. Konklusion og læringspunkter Overordnet har der været særdeles positiv respons i forhold til alle de gennemførte aktiviteter. Casevirksomhederne har gennemgående givet udtryk for at analyserne sætter fokus på de rigtige punkter og at der præsenteres relevante indikationer på, hvordan virksomhederne kan komme videre i deres transformationsproces. Den samlede rapport er tilgængelig på såvel Grakoms ( og Brandbases ( hjemmesider og blev godt modtaget på to arrangementer afholdt i slutningen af 2016 for branchens virksomheder i Kolding og København. Særlig interessant er det også at den anvendte metode har vist sin værdi, som grundlag for at skabe en valid og relevant dialog med virksomhederne i branchen. Metoden rummer således en række centrale elemen ter, som kan være af stor værdi, når man skal arbejde med forandring af sin forretningsmodel. For det første muligheden for at få set sin egen virksomhed efter i sømmene. Hvordan er det, at vi som virksomhed producerer værdi for andre? Hvordan oplever kunderne vores værdiskabelse? Hvilke muligheder er der for forandring af værdiskabelsen og vores forretningsmodel. Hvilken rolle spiller eksterne aktører, timing og ressourcer for muligheden for at gennemføre en transformation af forretningsmodellen? Alle disse aspekter bliver belyst og adresseret i den forretningsudvikling, som det vidensgenererende samarbejde mellem parterne åbner mulighed for.

32 BRANDBASE er et innovationsnetværk Som er støttet af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte. Netværket skaber relationer mellem virksomheder, organisationer og forskere. Målet er at omsætte forskningsbaseret viden til praksis og innovation. Læs mere på brandbase.dk

Forretningsmodelinnovation i en branche under kraftig forandring

Forretningsmodelinnovation i en branche under kraftig forandring Forretningsmodelinnovation i en branche under kraftig forandring Per V. Freytag Institut for Entrepreneurskab & Relationsledelse SDU Grafiske forretningsmodeller 1 Agenda Digitalisering & en branchens

Læs mere

Forandring af virksomhedens forretningsmodel gennem samspil med kunder og leverandører i en branche under opbrud!

Forandring af virksomhedens forretningsmodel gennem samspil med kunder og leverandører i en branche under opbrud! Optimering af virksomheders forretningsmodeller Forandring af virksomhedens forretningsmodel gennem samspil med kunder og leverandører i en branche under opbrud! Professor Per V. Freytag Institut for Entreprenørskab

Læs mere

STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING

STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING SEMINAR OG WORKSHOPFORLØB Evnen til at udnytte nye markedsmuligheder og digitale forretningsområder har afgørende betydning for en virksomheds potentiale og konkurrenceevne.

Læs mere

Den grafiske branche. hvor bevæger branchen sig hen, og er de grafiske virksomheder rustet til fremtiden? Rapport og resultater

Den grafiske branche. hvor bevæger branchen sig hen, og er de grafiske virksomheder rustet til fremtiden? Rapport og resultater Den grafiske branche hvor bevæger branchen sig hen, og er de grafiske virksomheder rustet til fremtiden? Rapport og resultater Marts 2014 Indhold Undersøgelsens hovedkonklusioner... 3 Baggrund... 3 Undersøgelsen...

Læs mere

Den Grafiske Branche under forandring

Den Grafiske Branche under forandring Den Grafiske Branche under forandring - nye forretningsmodeller og ydelsestyper under udvikling i den grafiske branche Per Vagn Freytag, Peter Nørgaard Petersen & Ann Højbjerg Clarke Oktober 2016 Syddansk

Læs mere

Den grafiske branche under forandring

Den grafiske branche under forandring Den grafiske branche under forandring nye forretningsmodeller og ydelsestyper under udvikling i den grafiske branche Oktober 2016 Per Vagn Freytag, Peter Nørgaard Petersen & Ann Højbjerg Clarke Forord

Læs mere

Kickstart din virksomheds digitale rejse

Kickstart din virksomheds digitale rejse www.pwc.dk Kickstart din virksomheds digitale rejse Revision. Skat. Rådgivning. Har du overvejet digitalisering men ved ikke, hvor din virksomhed skal starte? Hvordan vil digitalisering i Danmark påvirke

Læs mere

Innovation i branding: Bryggerier hjælper hinanden med at udvikle forretningen

Innovation i branding: Bryggerier hjælper hinanden med at udvikle forretningen #4 2014 Forskning i Branding Selvom virksomheder umiddelbart er konkurrenter, kan det godt betale sig at stå sammen som branche, som 16 fynske bryggerier har gjort. Det handler om at fremme sektoren for

Læs mere

ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver?

ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver? ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver? AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Der tales meget om digitalisering, nye forretningsmodeller og en lang række andre forandringer og tendenser i erhvervslivet. Mange

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 3: Eksternt fokus Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst... 1 Eksternt fokus... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 5 Indbydelse... 6 Program... 7 Opsamling

Læs mere

STUDIEORDNING. for. Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring

STUDIEORDNING. for. Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring STUDIEORDNING for Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring Del IV: Valgfrit fagelement - Specialemodul - Emnekatalog Ikrafttrædelse: 21. august 2017 Gældende for indskrivning

Læs mere

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Hvordan går det med IKT-klyngen i Nordjylland? Hvilke forventninger har IKT-virksomheder til 2015? Få svarene

Læs mere

STUDIEORDNING. for. Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring

STUDIEORDNING. for. Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring STUDIEORDNING for Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring Del IV: Valgfrit fagelement - Specialemodul - Emnekatalog Ikrafttrædelse: 1. december 2018 Indhold 1. Valgfrit fagelement

Læs mere

NATIONALT INDEKS FOR KUNDEORIENTERING. Hovedresultater

NATIONALT INDEKS FOR KUNDEORIENTERING. Hovedresultater NATIONALT INDEKS FOR KUNDEORIENTERING Hovedresultater 2 Nationalt Indeks for Kundeorientering INDLEDNING Positive og differentierede kundeoplevelser har udviklet sig fra at være nice-to-have til at være

Læs mere

STUDIEORDNING. for. Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring

STUDIEORDNING. for. Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring STUDIEORDNING for Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring Del IV: Valgfrit fagelement Specialemodul og International Sommerskole Ikrafttrædelse: 15. august 2019 Indhold 1.

Læs mere

VURDERING AF STYRKER OG SVAGHEDER

VURDERING AF STYRKER OG SVAGHEDER VURDERING AF STYRKER OG SVAGHEDER Vurdering af værdiskabelse¹ + Min værdiskabelse stemmer godt overens med kundernes behov 5 4 3 2 1 Min værdiskabelse har stærke netværkseffekter² 5 4 3 2 1 Der er stærke

Læs mere

Fremtidens UDFORDRINGER

Fremtidens UDFORDRINGER HUB NORTH - 2ND ANNOUNCEMENT Fremtidens UDFORDRINGER skal loses nu! Hub North inviterer til målrettet forretningsudvikling under ledelse af specialiserede konsulenter. Du kan sikre dig en plads ved at

Læs mere

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling LEVERANCE 2.3 Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling Procedurerne vil omfatte: Planlægning af udfasning af gamle versioner af OpenTele Planlægning af modning af kode

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

The Innovation Board. Odense, den 7. januar 2014. Henrik Karlsen, partner. Copyright. tirsdag den 7. januar 14

The Innovation Board. Odense, den 7. januar 2014. Henrik Karlsen, partner. Copyright. tirsdag den 7. januar 14 The Innovation Board Odense, den 7. januar 2014 Henrik Karlsen, partner Vores mission Vi skal hjælpe virksomheder med at styrke deres konkurrenceevne gennem strategiske, systematiske og værdiskabende tilgange

Læs mere

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram FORRETNINGSPLAN GUDP. Christian Huus Jensen, COWI

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram FORRETNINGSPLAN GUDP. Christian Huus Jensen, COWI Grønt Udviklings og Demonstrationsprogram FORRETNINGSPLAN GUDP Christian Huus Jensen, COWI Forretningsplan indhold Projektets output A28 (maks1 side) Markedet og kunder A29 (maks½ side) Forretningsgrundlag

Læs mere

for erhvervskonsulenter og andre erhvervsfolk

for erhvervskonsulenter og andre erhvervsfolk K E N aseret b s g n i n forsk NDSVIDENSKAB for erhvervskonsulenter og andre erhvervsfolk 1 Tina Eisenhardt, Erhvervskonsulent, Middelfart Erhvervscenter Jeg har fået nogle nye redskaber, som jeg kan bruge

Læs mere

5 gode råd om strategisk ledelse

5 gode råd om strategisk ledelse 5 gode råd om strategisk ledelse Verden er i forandring. Bryd med traditionerne Bedre resultater med empati Alle er sælgere Branding øger potentialet Bryd med traditionerne Virksomhedsstrategi fokuserer

Læs mere

INVESTORER I DANSK LANDBRUG - HVAD ER PERSPEKTIVERNE. Kristian Skov

INVESTORER I DANSK LANDBRUG - HVAD ER PERSPEKTIVERNE. Kristian Skov INVESTORER I DANSK LANDBRUG - HVAD ER PERSPEKTIVERNE Kristian Skov FORMÅL MED ARBEJDSPAKKEN Effekten af arbejdspakken skal være at opnå en yderligere styrkelse af vækstpotentialet, der i et samfundsmæssigt

Læs mere

Digitalisering og Forandringsledelse

Digitalisering og Forandringsledelse Digitalisering og Forandringsledelse PETER KALUM SCHOU AARHUS UNIVERSITET Hvem er jeg: Ph.d. fra Copenhagen Business School Forsker i entreprenørskab, innovation og digitalisering. Postdoc ved Aarhus Universitet,

Læs mere

ER GODT STRATEGIARBEJDE GULD VÆRD?

ER GODT STRATEGIARBEJDE GULD VÆRD? 12 TEMA: STRATEGI ER GODT STRATEGIARBEJDE GULD VÆRD? ARTIKEL AF MIKAEL VEST Oplever I som virksomhed ofte, at dagligdagens udfordringer overskygger langsigtet tænkning? Hvis ja, så er her en række tips

Læs mere

Salgsmål % 24% 39% 14% Hvor tæt kommer I på jeres salgsmål i 2016 / antal sælgere i salgsafdeling

Salgsmål % 24% 39% 14% Hvor tæt kommer I på jeres salgsmål i 2016 / antal sælgere i salgsafdeling Salgstrends 2017 Hvor tæt kommer I på jeres salgsmål i 2016 / antal sælgere i salgsafdeling Salgsmål 2016 Over 110% 101-110% 100% 7% 16% 24% 47% når salgsbudgettet for 2016. 47% af sælgerne mener, at deres

Læs mere

Lederuddannelsen Kom tættere på dine mål med en lederuddannelse i verdensklasse. Potsdam Berlin Madrid Kolding

Lederuddannelsen Kom tættere på dine mål med en lederuddannelse i verdensklasse. Potsdam Berlin Madrid Kolding Lederuddannelsen Kom tættere på dine mål med en lederuddannelse i verdensklasse Potsdam Berlin Madrid Kolding En lederuddannelse med format Med den nyeste viden om ledelse, innovation og forretningsudvikling

Læs mere

Lederuddannelsen Kom tættere på dine mål med en lederuddannelse i verdensklasse. Potsdam Berlin Madrid Kolding

Lederuddannelsen Kom tættere på dine mål med en lederuddannelse i verdensklasse. Potsdam Berlin Madrid Kolding Lederuddannelsen Kom tættere på dine mål med en lederuddannelse i verdensklasse Potsdam Berlin Madrid Kolding En lederuddannelse med format Lederuddannelsen har tre moduler Med den nyeste viden om ledelse,

Læs mere

Internationalisering indhold og konsekvenser. Per Servais, Ph.D. Institut for Marketing & Management Syddansk Universitet

Internationalisering indhold og konsekvenser. Per Servais, Ph.D. Institut for Marketing & Management Syddansk Universitet Internationalisering indhold og konsekvenser Per Servais, Ph.D. Institut for Marketing & Management Syddansk Universitet Forskning på SDU vedr. Born Global virksomheder 897 fremstillingsvirksomheder undersøgt:

Læs mere

BLIV KLOGERE PÅ DIN BYGHERRES BUSINESS CASE EXECUTIVE UDDANNELSE I FORRETNINGSUDVIKLING, ØKONOMI OG STRATEGISK LEDELSE

BLIV KLOGERE PÅ DIN BYGHERRES BUSINESS CASE EXECUTIVE UDDANNELSE I FORRETNINGSUDVIKLING, ØKONOMI OG STRATEGISK LEDELSE BLIV KLOGERE PÅ DIN BYGHERRES BUSINESS CASE EXECUTIVE UDDANNELSE I FORRETNINGSUDVIKLING, ØKONOMI OG STRATEGISK LEDELSE OVERORDNET FORMÅL MED UDDANNELSEN Danske Arkitektvirksomheder lancerer i samarbejde

Læs mere

Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt.

Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt. 1 ÅRSPLAN 2017 første udkast Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt. Foreningen IQ s a rsplan sætter mål og prioriteter

Læs mere

Sæt fart i din forretning - NU. Hvem møder jeg på min vej

Sæt fart i din forretning - NU. Hvem møder jeg på min vej Sæt fart i din forretning - NU Hvem møder jeg på min vej Jens Neustrup Simonsen FREMDRIFT A/S Strategic Management MBA Forretnings innovation MBA Top Governance uddannelse Business Psychology MBA pre MBA

Læs mere

Masterclass i 2013. Tænk ud af boksen Idégenerering. Oplevelsesøkonomi. Design din egen forretningsmodel Brugerdreven Innovation

Masterclass i 2013. Tænk ud af boksen Idégenerering. Oplevelsesøkonomi. Design din egen forretningsmodel Brugerdreven Innovation Masterclass i 2013 Tænk ud af boksen Idégenerering Oplevelsesøkonomi Design din egen forretningsmodel Brugerdreven Innovation Kort Om RUC MasterClass Kontakt Berit Nørgaard Olesen beritn@ruc.dk - Tilmelding

Læs mere

Lederskab i en turbulent verden. Niels Duedahl, CEO, SE

Lederskab i en turbulent verden. Niels Duedahl, CEO, SE Lederskab i en turbulent verden Niels Duedahl, CEO, SE Markedet ændrer sig med stor hastighed Vi er nødt til at revidere vores samfundsmodel på mange områder Ny Teknologi og konstant Innovation er det

Læs mere

Vand og Affald. Virksomhedsstrategi

Vand og Affald. Virksomhedsstrategi Vand og Affald 2012 2016 Virksomhedsstrategi forord Vand og Affalds virksomhedsstrategi 2012 2016 er blevet til i samarbejde med virksomhedens medarbejdere, ledelse og bestyrelse. I løbet af 2011 er der

Læs mere

ANALYSENOTAT Forandringstempoet i erhvervslivet er intenst højt

ANALYSENOTAT Forandringstempoet i erhvervslivet er intenst højt ANALYSENOTAT Forandringstempoet i erhvervslivet er intenst højt AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Forandringstempoet er højt Erhvervslivet ændrer sig i disse år, og forandringstempoet er højt. Digitalisering

Læs mere

Strategisk ledelse i skrumpende markeder

Strategisk ledelse i skrumpende markeder Strategisk ledelse i skrumpende markeder Uanset den konkrete situation ligger ansvaret for virksomhedens fremtid hos den øverste ledelse. Her er det vigtigt at være sig bevidst, om de afgørende strategiske

Læs mere

RETHINK Kulturturisme Dagens værktøj Anna Porse Nielsen Den 27. 11. 2013

RETHINK Kulturturisme Dagens værktøj Anna Porse Nielsen Den 27. 11. 2013 RETHINK Kulturturisme Dagens værktøj Anna Porse Nielsen Den 27. 11. 2013 Manto Hvad laver vi? Det vil jeg tale om Hvad er en forretningsmodel? Hvordan får man styr på den - introduktion af Business Model

Læs mere

EXECUTIVE FORUM 2018

EXECUTIVE FORUM 2018 EXECUTIVE FORUM 2018 Executive Forum 2018 Velkommen til programmet for Executive Forum 2018, hvor du kan glæde dig til hele fem fremragende arrangementer. Fem muligheder for dig til at hente inspiration

Læs mere

Hvor bevæger HR sig hen?

Hvor bevæger HR sig hen? Rapport Hvor bevæger HR sig hen? HR træfpunkt 2005 Oktober 2005 Undersøgelsen er gennemført af Butterflies PR and more På vegne af PID Personalechefer i Danmark HR bevæger sig fra bløde værdier mod mere

Læs mere

Syddansk universitet MBA beskrivelse af valgfag forår 2016

Syddansk universitet MBA beskrivelse af valgfag forår 2016 Syddansk universitet MBA beskrivelse af valgfag forår 2016 Forår 2016 Beskrivelse af fagene: Business development Forandringsledelse Innovation og forretningsmodeludvikling Supply Chain Management MBA

Læs mere

Analyse af fiskerihavnens erhvervsøkonomiske betydning for lokalsamfundet

Analyse af fiskerihavnens erhvervsøkonomiske betydning for lokalsamfundet Analyse af fiskerihavnens erhvervsøkonomiske betydning for lokalsamfundet Udarbejdet af GEMBA Seafood Consulting til Danske Havne 26. April 2007 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. BAGGRUND...

Læs mere

Sådan HÅNDTERER du forandringer

Sådan HÅNDTERER du forandringer Sådan HÅNDTERER du forandringer Værktøjskasse til forandringsledelse FOKUS: Simple værktøjer der understøttes af konkrete handlinger! Kort forklaring: GEVINSTDIAGRAM - metode Gevinstdiagrammet er et værktøj

Læs mere

Når din iværksætterdrøm skal gøres til virkelighed

Når din iværksætterdrøm skal gøres til virkelighed Når din iværksætterdrøm skal gøres til virkelighed Steen Bielefeldt Iværksætter konsulent Sønderborg Iværksætter Service Sønderborg Iværksætter Service, Erhvervskonsulent 3 år Brandt Nordic A/S, Produkt-/marketingchef

Læs mere

Publikationer. Practice in interaction episodes: The role of material objects Mortensen, B., s.

Publikationer. Practice in interaction episodes: The role of material objects Mortensen, B., s. Bo Mortensen Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse SDU Design Business-to-Business Marketing og Supply Chain Management E-mail: bsm@sam.sdu.dk Telefon: 65501461 Hjemmeside: http://www.sdu.dk/ansat/bsm,

Læs mere

Open Call. Sprint:Digital søger designpartnere til at facilitere designsprints. digitale løsninger

Open Call. Sprint:Digital søger designpartnere til at facilitere designsprints. digitale løsninger Open Call søger designpartnere til at facilitere designsprints med fokus på digitale løsninger Open call Vil I hjælpe med at ruste danske virksomheder til en digital fremtid? Og har I erfaring med at facilitere

Læs mere

Virksomhedssimuleringer

Virksomhedssimuleringer Virksomhedssimuleringer IntHRface benytter sig ofte af virksomhedssimuleringer til at udforske, udvikle og kvalificere nye muligheder og løsninger til en virksomheds udfordringer. Vi benytter os af virksomhedssimuleringer

Læs mere

Lær jeres kunder - bedre - at kende

Lær jeres kunder - bedre - at kende Tryksag 541-643 Læs standarden for kundetilfredshedsundersøgelse: DS/ISO 10004:2012, Kvalitetsledelse Kundetilfredshed Overvågning og måling Vejledning I kan købe standarden her: webshop.ds.dk Hvis I vil

Læs mere

Virksomhedens salgspipeline. Business Danmark november 2009 BD272

Virksomhedens salgspipeline. Business Danmark november 2009 BD272 Virksomhedens salgspipeline Business Danmark november 2009 BD272 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Rapportens opbygning... 2 Hovedkonklusioner... 3 Metode og validitet... 3 Salgs- og marketingafdelingernes

Læs mere

BUSINESS CASE OG GEVINSTREALISERING

BUSINESS CASE OG GEVINSTREALISERING BUSINESS CASE OG GEVINSTREALISERING Business casen er rygraden i ethvert forretningsprojekt. Om det handler om at købe et nyt IT system, en virksomhed eller om at outsource dele af sin IT-drift, ja, så

Læs mere

Quinn og Hilmer Strategic Outsourcing 1994

Quinn og Hilmer Strategic Outsourcing 1994 Quinn og Hilmer Strategic Outsourcing 1994 To nye tilgange, til balancering af evner og ressourcer: - Koncentrere firmaets egne ressourcer om et sæt kernekompetencer. - Strategisk outsource andre aktiviteter.

Læs mere

1 Introduktion og formål

1 Introduktion og formål 1 Introduktion og formål Tak fordi du har benyttet vores beregner og indtastet Jeres data på onlinemarkedspladser.dk. En holistisk tilgang til vurdering af en ny salgskanal kræver, at du som minimum får

Læs mere

Trekantens lederforum Blue Ocean Strategy

Trekantens lederforum Blue Ocean Strategy Trekantens lederforum Blue Ocean Strategy 14. juni 2016 Juni 2016 Trekantens lederforum 1 Program Præsentation Generel introduktion Blue Ocean Strategy værktøjer - Øvelse Forretningsmodeller Din egen forretning

Læs mere

Kan en grøn forsyningskæde gå hånd i hånd med øget produktivitet?

Kan en grøn forsyningskæde gå hånd i hånd med øget produktivitet? Kan en grøn forsyningskæde gå hånd i hånd med øget produktivitet? Jesper Kronborg Jensen Erhvervsph.d.-studerende Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse Syddansk Universitet 6000, Kolding, Danmark

Læs mere

BLIV KLOGERE PÅ DIN BYGHERRES BUSINESS CASE EXECUTIVE UDDANNELSE I FORRETNINGSUDVIKLING, ØKONOMI OG STRATEGISK LEDELSE

BLIV KLOGERE PÅ DIN BYGHERRES BUSINESS CASE EXECUTIVE UDDANNELSE I FORRETNINGSUDVIKLING, ØKONOMI OG STRATEGISK LEDELSE BLIV KLOGERE PÅ DIN BYGHERRES BUSINESS CASE EXECUTIVE UDDANNELSE I FORRETNINGSUDVIKLING, ØKONOMI OG STRATEGISK LEDELSE OVERORDNET FORMÅL MED UDDANNELSEN Danske Arkitektvirksomheder og CBS Executive udbyder

Læs mere

Salgslederuddannelse. Styrk dine kompetencer som salgsleder på strategisk niveau. 2 dage i Kolding 4 dage i Madrid

Salgslederuddannelse. Styrk dine kompetencer som salgsleder på strategisk niveau. 2 dage i Kolding 4 dage i Madrid 2 dage i Kolding 4 dage i Madrid Salgslederuddannelse Styrk dine kompetencer som salgsleder på strategisk niveau IE Business School er ranket blandt top 5 over Europas bedste Business Schools af Financial

Læs mere

GENBESØG DIN SEGMENTERING OG SÆLG MERE. White paper, april 2014

GENBESØG DIN SEGMENTERING OG SÆLG MERE. White paper, april 2014 GENBESØG DIN SEGMENTERING OG SÆLG MERE White paper, april 2014 Indhold Vigtigheden af segmentering... 3 Hvor vil I sælge?... 3 Hvem køber?... 4 Hvorfor køber kunderne fra jer?... 4 Hvordan køber kunderne?...

Læs mere

REALIZE YOUR POTENTIAL

REALIZE YOUR POTENTIAL REALIZE YOUR POTENTIAL Master in Management of Technology EXECUTIVE MBA at iscenesætte forandringer handler om at tegne billeder af nye helheder Master in Management of Technology 2-årig masteruddannelse

Læs mere

Kundernes syn på bilen forandrer sig

Kundernes syn på bilen forandrer sig Fast Track-løsning Thomas Møller Sørensen Kundernes syn på bilen forandrer sig 2 De nye spillere i branchen Over 1,700 Start-Ups Are Disrupting The Automotive Industry 3 Den traditionelle værdikæde Fra

Læs mere

Forandringstempoet i erhvervslivet er skruet i vejret; større behov for at være agil

Forandringstempoet i erhvervslivet er skruet i vejret; større behov for at være agil ANALYSE Forandringstempoet i erhvervslivet er skruet i vejret; større behov for at være agil Resumé Forandringstempoet i erhvervslivet er højt, og mange virsomheder oplever at deres konkurrentlandskab

Læs mere

Innovative samarbejder

Innovative samarbejder Innovative samarbejder 1 Indledning 2 Afsluttende undersøgelse i Innogate-projektet Denne undersøgelse er lavet som en afslutning på Innogate- rede resultater er produktet af en lille interviewundersøgelse

Læs mere

Socialøkonomi-, handicap- og hjælpemiddeludvalget. Procesplan for den socialøkonomiske indsats

Socialøkonomi-, handicap- og hjælpemiddeludvalget. Procesplan for den socialøkonomiske indsats -, handicap- og hjælpemiddeludvalget Procesplan for den socialøkonomiske indsats 2018-2021 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE...- 2 - INTRODUKTION...- 3 - PROCESPLANENS OPBYGNING...- 3 - TIDSPLAN

Læs mere

BUDSKABER PÅ BUNDLINJEN

BUDSKABER PÅ BUNDLINJEN BUDSKABER PÅ BUNDLINJEN Om Albæk Kommunikation Historien om Albæk Kommunikation begyndte i 2014, hvor vi flyttede ind i vores første lokaler på Vesterbro i København. Forud var gået måneder, hvor vi holdt

Læs mere

af mellemstore virksomheder Hvad er værdien af din virksomhed?

af mellemstore virksomheder Hvad er værdien af din virksomhed? Hvad tilbyder vi? Processen Hvilke informationer får du? Eksempel på værdiansættelse Værdiansættelse af mellemstore virksomheder SWOT-analyse Indtjeningsmultipler Kontantværdi Følsomhedsananlyse Fortrolighed

Læs mere

Open Call. Sprint:Digital søger sprint-facilitatorer

Open Call. Sprint:Digital søger sprint-facilitatorer Open Call søger sprint-facilitatorer Open call Kan I hjælpe små og mellemstore virksomheder med deres digitale udfordringer og facilitere design-sprint? Så er det jer, vi søger til at være sprint-facilitator

Læs mere

Kommissorium Analyse af institutionernes kilder til viden om fremtidens kompetencebehov

Kommissorium Analyse af institutionernes kilder til viden om fremtidens kompetencebehov Notat Kommissorium Analyse af institutionernes kilder til viden om fremtidens kompetencebehov Formålet med projektet er at skabe et overblik over, hvordan institutionerne indhenter viden om fremtidens

Læs mere

REALIZE YOUR POTENTIAL

REALIZE YOUR POTENTIAL REALIZE YOUR POTENTIAL Master in Management of Technology EXECUTIVE MBA at iscenesætte forandringer handler om at tegne billeder af nye helheder Master in Management of Technology 2-årig masteruddannelse

Læs mere

Hvordan kan arbejdet med forandringsteori bidrage til effektivisering?

Hvordan kan arbejdet med forandringsteori bidrage til effektivisering? Hvordan kan arbejdet med forandringsteori bidrage til effektivisering? 13.09.2014 Af Maria Rye Dahl, Chefkonsulent i DAMVAD Sessionens program 1) Værktøjet og dets brugbarhed 2) Gruppesummen med udg.pkt.

Læs mere

MMV dag - Workshop - ledelse og strategi skaber vækst

MMV dag - Workshop - ledelse og strategi skaber vækst De mindre og mellemstore virksomheder udgør vækstlaget i dansk erhvervsliv. Det er udfordrende at stå i spidsen som ejerleder eller ansat direktør. De fleste direktører i m Vagn Riis MMV dag 19. jan. 11

Læs mere

5 friske fra. Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb

5 friske fra. Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb 5 friske fra Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb 5 friske fra Forum For Bæredygtige Indkøb Forum for Bæredygtige Indkøb præsenterer her fem forslag til, hvordan

Læs mere

Business Model Innovation Go morgenmøde, 17. april 2015

Business Model Innovation Go morgenmøde, 17. april 2015 Business Model Innovation Go morgenmøde, 17. april 2015 Vi arbejder ud fra fem strategiske principper 1. Vi arbejder ud fra et helhedssyn og med et langsigtet perspektiv 2. Vores tilgang er praksisnær

Læs mere

Fase 3 Co-creation analyse

Fase 3 Co-creation analyse Fase 3 I n gennemgår I seks trin. Det varer minimum en hel dag at gennemgå analysen. Hvis I ikke bliver færdige med analysen i dag, så gå videre med den i morgen. Hvis nogle af trinene er mere udfordrende

Læs mere

Nyt medlemssystem? Hør eksperterne! Groupcare Foreningernes hus

Nyt medlemssystem? Hør eksperterne! Groupcare Foreningernes hus Nyt medlemssystem? Hør eksperterne! Groupcare Foreningernes hus GROUPCARE FORENINGERNES HUS ER: It-partner for danske foreninger og medlemsorganisationer med vores produkter medlemssystemet Membercare

Læs mere

Turistoplevelsen i morgendagens oplevelsessamfund

Turistoplevelsen i morgendagens oplevelsessamfund Turistoplevelsen i morgendagens oplevelsessamfund Dansk Turismefremmes turistkonference 19. april 2012 Christian Have Oplevelsesøkonomiens tre ringe Ring 3: Oplevelser i det øvrige erhvervsliv Ring 2:

Læs mere

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder:

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder: - Mannaz Ledertest Dette er din individuelle rapport, som er baseret på dine svar i ledertesten. I rapporten får du svar på, hvilke ledelsesmæssige udfordringer der er de største for dig. Og du får tilmed

Læs mere

DI s innovationsundersøgelse 2011 Stilstand er tilbagegang

DI s innovationsundersøgelse 2011 Stilstand er tilbagegang DI s innovationsundersøgelse 211 Stilstand er tilbagegang DI, Innovation November 211 1 DI s innovationsundersøgelse 211 Undersøgelsen bygger på fire temaer, og viser dele af virksomhedernes arbejde med

Læs mere

Til vurderingen af en tjenestes indvirkning på markedet vil det være relevant at tage udgangspunkt i de følgende fem forhold:

Til vurderingen af en tjenestes indvirkning på markedet vil det være relevant at tage udgangspunkt i de følgende fem forhold: Værditest: Generelle retningslinier for vurdering af nye tjenesters indvirkning på markedet Denne vejledning indeholder retningslinier for den vurdering af en planlagt ny tjenestes indvirkning på markedet,

Læs mere

Forny eller optimer virksomhedens forretningsmodel The Business Model Canvas

Forny eller optimer virksomhedens forretningsmodel The Business Model Canvas Forny eller optimer virksomhedens forretningsmodel The Business Model Canvas Agenda Akademiuddannelsen Markedsføring og analyse Intro 17.30 18.00 Introduktion til Business Model Canvas 18.00 18.45 Pause

Læs mere

Et praktisk bud på hvordan man kan arbejde med driftsledelse og visuelle styringstavler

Et praktisk bud på hvordan man kan arbejde med driftsledelse og visuelle styringstavler Et praktisk bud på hvordan man kan arbejde med driftsledelse og visuelle styringstavler Motivation for at skrive artiklen er at dele erfaringer med driftsledelse som ledelsesdisciplin og brug af visuelle

Læs mere

Innovation Express International matchmaking og forretningsudvikling

Innovation Express International matchmaking og forretningsudvikling Innovation Express International matchmaking og forretningsudvikling International forretningsudvikling Invio - Innovationsnetværk for oplevelsesøkonomi (Danmark) og Innovationsnetværket Arena USUS (Norge)

Læs mere

TRIN TIL ØGET OMSÆTNING.

TRIN TIL ØGET OMSÆTNING. 3 TRIN TIL ØGET OMSÆTNING. Tlf. 70 268 264 info@relationwise.dk København - London - Stockholm Introduktion Loyalitets-guruen Frederick Reichheld beskriver, at loyale kunder er en fantastisk profit-generator,

Læs mere

Udviklingsstrategi 2015

Udviklingsstrategi 2015 Udviklingsstrategi 2015 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Innovation i praksis... 4 Fokusområder 2015... 4 Fokusområde 1: Involvering af brugere, borgere og erhverv i velfærdsudviklingen... 6 Fokusområde

Læs mere

Private rådgivere leverer unikke og værdifulde ydelser til det offentlige

Private rådgivere leverer unikke og værdifulde ydelser til det offentlige ANALYSE Private rådgivere leverer unikke og værdifulde ydelser til det offentlige Resumé De danske kommuner bruger private rådgivere til en lang række opgaver, som kommunens egne ansatte ikke selv har

Læs mere

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Forord Strategien for Det Teknisk- Naturvidenskabeli- Denne strategi skal give vores medarbejdere Forskning ge Fakultet, som

Læs mere

Innovation og oplevelsesøkonomi - Hvordan rådgives værditilvæksterne

Innovation og oplevelsesøkonomi - Hvordan rådgives værditilvæksterne Innovation og oplevelsesøkonomi - Hvordan rådgives værditilvæksterne William S. Andersen Videncentret for Landbrug Gothenborg, 25.-26. august 2014 Fra Bulk-producent til Værditilvækster - Et meget stort

Læs mere

Danske producenters udlægning og hjemtagning af produktion

Danske producenters udlægning og hjemtagning af produktion Danske producenters udlægning og hjemtagning af produktion Jan Stentoft Arlbjørn Teit Lüthje Ole Stegmann Mikkelsen Jacob Schlichter Lisa Thoms Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse Syddansk

Læs mere

hub north - 3rd announcement Bliv bedre endnu!

hub north - 3rd announcement Bliv bedre endnu! hub north - 3rd announcement Bliv bedre endnu! Hub North inviterer til gratis, målrettet forretningsudvikling under ledelse af specialiserede konsulenter. Det er sidste chance for at sikre sig en af de

Læs mere

Innovationens syv cirkler. Skab klarhed over virksomhedens innovationspotentiale

Innovationens syv cirkler. Skab klarhed over virksomhedens innovationspotentiale Innovationens syv cirkler. Skab klarhed over virksomhedens innovationspotentiale Hvad er innovation? Innovation kan være Et nyt generisk produkt En ny procedure for fremstilling Skabelse af helt nyt marked

Læs mere

Kursusforløb: Sæt kunden i centrum

Kursusforløb: Sæt kunden i centrum Kursusforløb: Sæt kunden i centrum Kursusforløbet Sæt kunden i centrum - hvorfor deltage? Kursusforløbet Sæt kunden i centrum, som Dansk Erhverv arrangerer i samarbejde med Networked Business Initiative

Læs mere

Tænk fremad mod en succesrig fremtid.

Tænk fremad mod en succesrig fremtid. Tænk fremad mod en succesrig fremtid. Essential Business Builder Program you can Der er en enorm fremdrift i de digitale printløsninger. Både printleverandører og kunder har for alvor taget de nye teknologier

Læs mere

User Experience metoder i fødevarebranchen

User Experience metoder i fødevarebranchen User Experience metoder i fødevarebranchen Rådgivning i produktudvikling, innovation og brugerinvolvering til primært fødevarebranchen Helle Heiselberg, Cand.ling.merc. og projektleder for forbrugerplatformen

Læs mere

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk Søg om gratis deltagelse på: www.finanskompetencepulje.dk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter

Læs mere

DI-branchernes forventninger til fremtidens arbejdsmarked

DI-branchernes forventninger til fremtidens arbejdsmarked Digitaliseringspanelet 6. møde Dagsordenens pkt. 4 Bilag 1 DI-branchernes forventninger til fremtidens arbejdsmarked 1. Sammenfatning Fremtidens arbejdsmarked handler om de forandringer, der sker på arbejdspladserne

Læs mere

Skabeloner for forretningsmodellering

Skabeloner for forretningsmodellering Skabeloner for forretningsmodellering En kreativ proces for generering af forretningsmodeller Søren Eskildsen, Forretningsudvikler, Alexandra Instituttet A/S Hvad er en forretningsmodel? En beskrivelse

Læs mere

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace har gennem de seneste 7 år arbejdet tæt sammen med mere end 250 af de mest lovende

Læs mere

Evaluering af elektroniske vendesystemer. Anne Pagh Programleder for velfærdsteknologi Theresa Jepsen Konsulent for velfærdsteknologi

Evaluering af elektroniske vendesystemer. Anne Pagh Programleder for velfærdsteknologi Theresa Jepsen Konsulent for velfærdsteknologi Evaluering af elektroniske vendesystemer Anne Pagh Programleder for velfærdsteknologi Theresa Jepsen Konsulent for velfærdsteknologi Disposition Velfærdsteknologi i Aabenraa Kommune Strategi for digital

Læs mere

Villa Venire Biblioteket. Af Marie Martinussen, Forsker ved Aalborg Universitet for Læring og Filosofi. Vidensamarbejde

Villa Venire Biblioteket. Af Marie Martinussen, Forsker ved Aalborg Universitet for Læring og Filosofi. Vidensamarbejde Af Marie Martinussen, Forsker ved Aalborg Universitet for Læring og Filosofi Vidensamarbejde - Når universitet og konsulenthus laver ting sammen 1 Mødet Det var ved et tilfælde da jeg vinteren 2014 åbnede

Læs mere

Præsentation af. Thomas Mathiasen. Faciliterer innovation. TM-Innovation

Præsentation af. Thomas Mathiasen. Faciliterer innovation. TM-Innovation Præsentation af Thomas Mathiasen Faciliterer innovation Personen bag - Thomas Mathiasen Mere end 20 års erfaring inden for international produktudvikling i den bio- og levnedsmiddel teknologiske industri.

Læs mere

EDC ERHVERV EFTERÅRSKAMPAGNE Mæglerbrief, oktober 2016

EDC ERHVERV EFTERÅRSKAMPAGNE Mæglerbrief, oktober 2016 EDC ERHVERV EFTERÅRSKAMPAGNE 2016 Mæglerbrief, oktober 2016 HVAD ER EFTERÅRSKAMPAGNEN? Hvad er efterårskampagne? Første fælles kampagne i EDC Erhverv hvor vi bl.a. vil være synlige på TV2 News og i en

Læs mere