BØRNEFAMILIERNES ØKONOMISKE VILKÅR

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BØRNEFAMILIERNES ØKONOMISKE VILKÅR"

Transkript

1 10. januar 2005 Af Anita Vium, direkte tlf Resumé: BØRNEFAMILIERNES ØKONOMISKE VILKÅR Selvom børnefamilierne har haft fremgang i deres disponible indkomst de senere år, er de fra 2001 til 2004 blevet økonomisk dårligere stillet i forhold til tilsvarende familier uden børn. Det skyldes bl.a., at institutionstaksterne er steget meget, at børnefamilieydelsen ikke er fulgt med i samme tempo, og at andre udgifter såsom transport og bolig også er steget. Nedenstående tabel viser, at i 2001 havde en LO familie med små børn en disponibel indkomst efter betaling af boligudgifter, fagforeningskontingent, skatter og daginstitutioner, der var godt kroner lavere end en tilsvarende familie uden børn. I 2004 var dette beløb steget til godt kroner. Tilsvarende var forskellen mellem den disponible indkomst for en LO familie med to lidt større børn steget i forhold til familien uden børn. Disponibel indkomst for LO par med henholdsvis store, små og ingen børn LO familie med to børn på henholdsvis 2 og 5 år LO familie med to børn på henholdsvis 5 og 8 år LO familie uden børn Forskel ml. familie med små børn og ingen børn Forskel ml. familie med store børn og ingen børn priser Forskel ml. familie med små børn og ingen børn, Forskel ml. familie med store børn og ingen børn Anm.: Forskellen i 2001 priser er beregnet ud fra en inflation på 5,8 procent. Det er udviklingen i forbrugerprisindekset fra 2001 (januar-november) til 2004 (januar-november). Kilde: AErådets beregninger på finansministeriets familietype 110. Samtidig betyder den nye (lavere) regulering af børnefamilieydelserne, at børnefamilierne får mindre økonomisk hjælp. I 2004 er tabet ikke så stort, men allerede i f.eks modtager familier med to børn mellem og kroner mindre pr. år, end de ellers ville have gjort. Børnefamiliernes økonomi påvirkes også af de kraftigt stigende boligpriser, der bl.a. betyder at flere og flere vælger at flytte længere og længere væk fra deres arbejde. P:\GS\januar 2005\Børnefamiliernes økonomiske vilkår.doc

2 2 BØRNEFAMILIERNES ØKONOMISKE VILKÅR Flyverdragt, børnehave og bolig; der er mange forskellige udgiftsposter på en børnefamilies budget. Dette notat kigger på udviklingen i børnefamiliernes økonomi fra 2001 til 2004 sammenlignet med udviklingen hos familier uden børn. Der lægges vægt på betalingen til offentlig service og boligudgifterne, der er en stor post på børnefamiliernes budget. Udviklingen i en LO børnefamilies disponible indkomst, Der findes knap børnefamilier i Danmark, så det er svært præcist at beskrive deres økonomiske vilkår. For at illustrere forholdene for en almindelig børnefamilie tages udgangspunkt i finansministeriets familietypeberegninger. Familien, der tages udgangspunkt i, er en LO familie i ejerbolig og med to børn på henholdsvis 5 og 9 år, som går i børnehave hhv. SFO. Det er de økonomiske vilkår for denne type familie, der beregnes. I tabel 1 ses nogen af hovedtallene for økonomien hos en sådan LO familie med to børn. I 2001 havde de et disponibelt beløb på kroner, efter de havde betalt boligudgifter, skatter, daginstitutioner, fagforeningskontingent og A-kasse. I 2004 var dette beløb steget til kroner. Det er en stigning på 14,3 procent. Til sammenligning har den almindelige prisstigning været på 5,8 procent i samme periode. Tabel 1. Disponibel indkomst for LO par med to børn, ejere Bruttoløn Børnefamilieydelse Boligudgifter (reparation, ejendomsskat, prioritetsrenter) Andre udgifter (fagforeningskontingent m.v., skat m.v.) Daginstitutionsbetaling Disp. indkomst efter bolig og daginstitutionsudgifter Anm.: Finansministeriets familietype 110. Afdrag på bolig er ikke inkluderet i boligudgifterne. Kilde: Uddrag af Fordeling og incitamenter 2004 tabel B.13, Finansministeriet. Tabel 2 sammenligner LO børnefamilien med en tilsvarende familie uden børn. I 2001 havde familien med børn et rådighedsbeløb, der var kroner lavere end en tilsvarende familie uden børn. Dette lavere rådighedsbeløb skulle bruges til tøj, mad, transport, ferie og andre udgifter, hvoraf en del poster selvfølgelig også er større, når man har børn.

3 3 I 2004 er forskellen imellem rådighedsbeløbene steget til kroner - altså en forværring på kroner. Det kan altså meget vel være, at regeringen har indført skattestop fra 2001, men der er ikke sat en stopper for ekstraudgiften ved at have børn i institution. Til sammenligning er den månedlige udgift til børnehavepladsen for LO familien på kroner. Tabel 2. Disponibel indkomst for LO par hhv. med og uden børn LO familie med to børn LO familie uden børn Forskel Forskel, 2001 priser Anm.: Forskellen i 2001 priser er beregnet ud fra en inflation på 5,8 procent. Det er udviklingen i forbrugerprisindekset fra 2001 (januar-november) til 2004 (januar-november). Kilde: AErådets beregninger på finansministeriets familietype 110 Mange børnefamilier er nye på boligmarkedet, og tager man det faktum med i beregningen, bliver forskellen endnu større. Børnefamilien med ny bolig havde i 2001 næsten kroner mindre end LO familien uden børn. I 2004 var forskellen steget til godt kroner. Tabel 3. Disponibel indkomst for par med børn i ny bolig hhv. uden børn LO familie i ny bolig med to børn LO familie uden børn Forskel Forskel, 2001 priser Anm.: Som tabel 2. Tabellen viser forskellen på en LO familie uden børn, der bor i ejerbolig (teknisk udregnet som gennemsnit over familier, der har købt igennem de sidste 10 år) og en familie, der har været ejere i et år. Kilde: AErådets beregninger på finansministeriets familietype 110 og familietype 110A I ovenstående familietype beregning er der taget udgangspunkt i en LO familie med et barn i børnehave og et i SFO, da det det er den hyppigst forekommende 1. Udviklingen i en LO småbørns families disponible indkomst, Småbørnsfamilier betaler mere i institutionstakst, da dagpleje eller vuggestue typisk er dyrere end børnehave og SFO. I tabel 4 ses budgettet for en typisk LO familietype med ejerbolig og to småbørn på henholdsvis 2 og 5 år. På trods af at familien får mere i børnefamilieydelse, er den disponible 1 Jf. Finansministeriet Fordeling og incitamenter 2004 fodnote 12 side 30.

4 4 indkomst efter bolig og daginstitution cirka kroner lavere i 2004 end en familie med lidt større børn jf. tabel 1. Tabel 4. Disponibel indkomst for LO par med to mindre børn, ejere Bruttoløn Børnefamilieydelse Boligudgifter (reparation, ejendomsskat, prioritetsrenter) Andre udgifter (fagforeningskontingent m.v., skat m.v.) Daginstitutionsbetaling Disp. indkomst efter bolig og daginstitutionsudgifter Anm.: Småbørnsfamilien er en familie med to børn på henholdsvis 2 og 5 år. Afdrag på bolig er ikke inkluderet i boligudgifterne. Kilde: AErådets beregninger baseret på familietype 110 i Fordeling og incitamenter 2004, Finansministeriet. Dagplejetakster på basis af Børnepasning 2004: priser og perspektiver, Bureau Sammenligner man småbørnsfamilien med en tilsvarende familie uden børn, ser man således også, at forskellen i disponibelt beløb er betydeligt større. I 2001 var forskellen på cirka kroner, og den er steget til godt kroner i Altså en stigning i forskellen på kroner eller kroner omregnet til faste 2001-priser. Tabel 5. Disponibel indkomst for LO par hhv. med småbørn og uden børn LO familie med to mindre børn LO familie uden børn Forskel Forskel, 2001 priser Anm.: Forskellen i 2001 priser er beregnet ud fra en inflation på 5,8 procent. Det er udviklingen i forbrugerprisindekset fra 2001 (januar-november) til 2004 (januar-november). Kilde: AErådets beregninger på finansministeriets familietype 110. I de efterfølgende afsnit dykker vi dybere ned i familiens budget. Daginstitution Som gennemsnit er daginstitutionstaksterne steget ret kraftigt i perioden 2001 til Der er dog store geografiske forskelle på institutionstaksterne og udviklingen i dem. I tabel 6 ses top 10 af de kommuner, der har de højeste takster for dagpleje, børnehave og SFO. Tallene angiver den fulde årlige pris. Har man flere børn i institution, opnår man søskenderabat på de billigste takster. Familier med lave indkomster får også rabat. Vuggestuetaksterne er ikke med i tabellen, da det langt fra er alle kommuner, der har vuggestuer.

5 5 Tabel 6. Top 10 niveau i institutionstakster, årlig betaling Dagpleje Børnehave SFO Kroner Kroner Kroner Lyngby-Taarbæk Albertslund Helle Gentofte Vallensbæk Græsted-Gilleleje Helsingør Sydlangeland Vojens Værløse Kerteminde Hvalsø Karlebo Vallø Hvidebæk Græsted-Gilleleje Thyborøn-Harboøre Ribe Frederiksberg Frederikssund Vejen Birkerød Ryslinge Præstø Dragør Billund Rødovre Søllerød Samsø Hobro Kilde: Beregninger på basis af tal fra Bureau De ti dyreste kommuner på dagplejeområdet ligger alle på Sjælland. Den dyreste er Lyngby-Taarbæk kommune, hvor det i 11 måneder om året koster kroner at have et barn i dagpleje svarende til en årlig udgift på kroner. På børnehave området ligger Albertslund i toppen med en månedlig takst på kroner. De dyreste SFO kommuner er næsten lige så dyre som de dyreste børnehavekommuner. I Helle kommune (i Ribe amt) er den månedlige betaling til SFO således kroner (med halv pris i juli måned). I tabel 7 ses top 10 af de kommuner, der har hævet taksterne mest for dagpleje, børnehave og SFO fra 2001 til For dagpleje ligger Slagelse i toppen med en stigning i de årlige betalinger på næsten kroner efterfulgt af Lejre og Ørbæk. Lyngby-Taarbæk kommune, der har den dyreste dagplejetakst i 2004, har også øget betalingen betydeligt fra 2001 til Albertslund topper listen for stigninger for børnehaver, og er i øvrigt også den kommune, der har de højeste takster for børnehaver i 2004 jf. tabel 6. Her steg den årlige omkostning til børnehaver i perioden med kroner pr. år. Stigningerne på SFO taksterne er af samme størrelsesorden som på børnehaveområdet. I Vissenbjerg, der ligger nr. 1 på listen, er taksterne således steget næsten kroner om året svarende til 67 procent fra 2001 til 2004.

6 6 Tabel 7. Top 10 stigning i institutionstakster, årlig stigning Dagpleje Børnehave SFO Kroner Kroner Kroner Slagelse Albertslund Vissenbjerg Lejre Fredericia Vojens Ørbæk Fjerritslev Vejen Solrød Højreby Langå Frederikssund Bredebro Vallø Haarby Holeby Præstø Lyngby-Taarbæk Bjergsted Skælskør Dragør Tranekær Rødovre Bramming Otterup Rudkøbing Arden Vinderup Lundtoft Anm.: Bornholm er ikke taget med i sammenligningen. Kilde: Beregninger på basis af tal fra Bureau Nu vender vi tilbage til eksemplet med LO familietypen fra tabel 1 og 2 og placerer den i de tre kommuner, hvor de vil blive hårdest ramt af takststigninger indenfor børnehave og SFO. Disse tre kommuner er Holeby, Albertslund og Bredebro 2. Her vil den disponible indkomst fra 2001 til 2004, efter bolig og daginstitution er betalt, blive reduceret næsten kroner om året i forhold til en tilsvarende familie uden børn. Det ses øverst i tabel 8. Tabel 8. Forskel på disponibel indkomst for LO par hhv. med og uden børn Forskel Holeby Albertslund Bredebro Hvalsø Thyborøn-Harboøre Anm.: Tabellen viser forskellen i disponibel indkomst mellem LO par med to børn (hhv. 5 og 8 år) i forhold til LO par i samme kommune uden børn. Kilde: AErådets beregninger på finansministeriets familietype 110. Baseret på daginstitutionstakster fra Bureau Nederst i tabellen kan man også se, at LO familietypen med børn i 2004 er dårligst stillet i Hvalsø i forhold til en tilsvarende familie uden børn. I Hvalsø har familien et disponibelt beløb, der er næsten kroner lavere pr. år end en tilsvarende familie uden børn. Herefter kommer Thyborøn- 2 I beregningerne er anvendt samme landsgennemsnitlige udgifter til f.eks. bolig for at tydeliggøre effekterne af forskellige børnepasningstakster. I en fuld beregning burde der være taget hensyn lokale forskelle. Det spiller dog ingen rolle for resultaterne i tabel 8, da den angiver forskellen mellem en LO familie med og uden børn i samme kommune.

7 7 Harboøre og Albertslund kommuner, hvor familietypen vil have omkring kroner mindre til disposition end en tilsvarende familie uden børn. Et lavere loft over institutionsbetalingerne vil stille børnefamilierne i en bedre økonomisk situation, end de er i dag. I tabel 9 er dette illustreret ved hjælp af LO familietypen med to børn. Tabellen viser det nuværende disponible beløb, efter bolig og daginstitutioner er betalt, for familien med to børn sammenlignet med en tilsvarende familie uden børn. Jf. resultatet i tabel 2 har børnefamilien i dag kroner mindre til sin rådighed end den tilsvarende familie uden børn. Sænker man daginstitutionstakterne således, at man maksimalt betaler kroner for en plads, ændres billedet således, at børnefamilien nu er bedre økonomisk stillet end familien uden børn. Børnefamiliens disponible beløb er nu kroner større end familiens uden børn. Altså er forskel fra i dag på godt kroner pr. år. Tabel 9. Effekt af lavere loft over børneinstitutionstakster Nu Lavere loft LO familie med to børn LO familie uden børn Forskel Anm.: Beregningen er lavet ud fra gennemsnitlige danske skatter og institutionstakter. I eksemplet med lavere loft gives der søskenderabat på samme måde som i dag. Kilde: AErådets beregninger på familietype 110 fra finansministeriets publikation Fordeling og incitamenter I tabel 10 er vist de tre kommuner, hvor småbørnsfamilien bliver hårdest ramt af takststigningerne. I Slagelse er den disponible indkomst faldet med næsten i forhold til familien uden børn i samme kommune. Stigningen i Lejre har haft næsten samme størrelse, imens småbørnsfamilien i Solrød har tabt næsten kroner i disponibelt beløb i forhold til en tilsvarende familie i kommunen uden børn.

8 8 Tabel 10. Forskel på disponibel indkomst for LO par hhv. med små børn og uden børn Forskel Slagelse Lejre Solrød Lyngby-Taarbæk Helsingør Gentofte Anm.: Tabellen viser forskellen i disponibel indkomst mellem LO par med to små børn (hhv. 2 og 5 år) i forhold til LO par i samme kommune uden børn. Børnene går henholdsvis i dagpleje og børnehave. Kilde: AErådets beregninger på finansministeriets familietype 110. Baseret på daginstitutionstakster fra Bureau Nederst i tabel 10 kan man se de tre kommuner, hvor det er dyrest at være småbørnsfamilie i forhold til en tilsvarende familie uden børn. I Lyngby- Taarbæk kommune har familien med to børn på henholdsvis 2 og 5 år cirka kroner mindre i disponibelt beløb i forhold til en tilsvarende familie i kommunen uden børn. Det er mere end kroner om måneden. I Helsingør og Gentofte er forskellen cirka kroner om året. I tabel 11 er det illustreret, hvad effekten vil blive for småbørnsfamilien, hvis der blev sat et lavere loft over institutionstaksterne. Som gennemsnit har en småbørnsfamilie cirka kroner mindre til disposition efter bolig, institution og andre udgifter i forhold til en tilsvarende familie uden børn jf. tabel 5. Blev institutionstakterne sænket til kroner pr. måned, vil småbørnsfamilierne have godt kroner mere om året end den tilsvarende familie uden børn. Det vil altså betyde en økonomisk forskel på godt kroner i forhold til i dag eller mere end kroner pr. måned. Tabel 11. Lavere loft over børneinstitutionstakster for småbørnsfamilie Nu Lavere loft LO familie med to små børn LO familie uden børn Forskel Anm.: Beregningen er lavet ud fra gennemsnitlige danske skatter og institutionstakter. I eksemplet med lavere loft gives der søskenderabat på samme måde som i dag. Kilde: AErådets beregninger på familietype 110 fra finansministeriets publikation Fordeling og incitamenter 2004.

9 9 Boks 1. Incitament til at arbejde Højere daginstitutionstakster gør det mere attraktivt at gå hjemme frem for at gå på arbejde, da man skal betale en større del af sin løn (afkastet af arbejde) til børnepasning, og man derfor har mindre afkast af arbejde. AErådet har tidligere beregnet, at et loft over institutionstaksterne på 1000 kroner pr. måned pr. barn vil resultere i et højere arbejdsudbud på til personer (primært kvinder). Kilde: De dynamiske effekter af skattereformen, AErådet september Børnecheck Børnechecken er en af de ting, der letter tilværelsen økonomisk for børnefamilierne. Selvom den typisk ikke opvejer udgifterne til daginstitution, dækker den dog noget af omkostningen. På finansloven for 2004 blev det vedtaget at reducere stigningstakten i børnechecken fra satsreguleringstaksten til prisudviklingen. I 2004 har det kostet en børnefamilie med to børn på henholdsvis 5 og 9 år cirka 250 kroner. For en småbørnsfamilie med to børn på henholdsvis 2 og 5 år er tabet 295 kroner. Figur 1. Tab af børnecheck over tid som følge af lavere regulering Kroner pr. år Familie med to børn Familie med to små børn Anm.: Beregningen er lavet under forudsætning af inflation på 2 procent og satsregulering på 3,2 procent. Beløbet er principielt opgjort i nutidsværdi. Familien med to børn modtager en børnefamilieydelse og en småbørnsfamilieydelse. Familien med to småbørn modtager en småbørnsfamilieydelse og en babyydelse. Kilde: AErådets beregninger.

10 10 Selvom beløbet ikke er så stort, vil det med tiden udhule værdien af børnefamilieydelsen. Ser man f.eks. frem til 2010 vil henholdsvis børnefamilien og småbørnsfamilien modtage henholdsvis og kroner mindre om året med den nye regulering 3. I figur 1 er det illustreret, hvor meget børnefamilierne i fremtiden mister om året ved denne lavere reguleringstakst. I forvejen er børnefamiliernes økonomi blevet udhulet de seneste år, idet daginstitutionstakterne er steget hurtigere end børnechecken. I 2004 og årene frem bliver denne tendens forstærket, når børnechecken kommer til at stige endnu langsommere. Nye barselsregler De nye barselsregler har stillet børnefamilierne bedre økonomisk, end de var tidligere. Groft skitseret kan familien nu få fulde barselsdagpenge i 52 uger imod tidligere 32 uger. Til gengæld kan man ikke holde orlov så længe, som man kunne med børnepasningsorloven. Den nye orlov er blevet populær. I første halvår 2003 tog kvinder gennemsnitligt 40,7 ugers barsel (efter fødslen), mens de mænd, der tog orlov, i gennemsnit tog 3,5 uger. Samlet er kvindernes orlov blevet 11 procent længere i forhold til 2001 (inklusive den tidligere børnepasningsorloven) og mændenes er blevet 1 procent længere 4. Det er altså primært kvinderne, der benytter sig at den nye, forbedrede orlov. Det har selvfølgelig også betydet, at arbejdsudbuddet er faldet som følge heraf. I den seneste finansredegørelse vurderer finansministeriet, at den ændrede barselsorlov har reduceret arbejdsudbuddet med omkring Finansredegørelsen redegør ikke for hvilke typer på arbejdsmarkedet, der primært vælger at tage længere barselsorlov efter indførelsen af de nye regler. Men jo lavere løn man har, jo mindre taber man økonomisk ved at gå på dagpenge i en periode, så man må gå ud fra, at de lavest lønnende på arbejdsmarkedet er mere tilbøjelige til at bruge den nye barsel end kvinder med højere løn. 3 Tallet er fremkommet ved at forudsætte en gennemsnitlig prisstigning på 2 procent i forhold til en alternativ stigning på 3,2 procent pr. år. 4 Notat Orlov til at passe børn efter den nye fleksible barselsorlov, Arbejdsdirektoratet, 12. maj 2004.

11 11 I tabel 12 er det illustreret, hvilken økonomisk fordel LO familietypen har af den nuværende ordning i forhold til den tidligere børnepasningsorlov, hvor man kun fik 60 procent af dagpengesatsen, hvis man tog orlov efter de første 26 uger efter fødslen. Den økonomiske gevinst afhænger af, hvor langt tid familien vælger at holde orlov. Den største gevinst i forhold til tidligere opnås, hvis familien netop udnytter de 52 ugers orlov på fulde dagpenge (svarende til 44 uger efter fødslen for kvinden i dette eksempel). Tager man orlov længere strækkes det samme beløb over flere uger, og gevinsten i forhold til den tidligere ordning bliver mindre. I boks 2 fremgår forudsætningerne for beregningerne. Af tabellen fremgår, at hvis de nye barselsregler udnyttes optimalt i forhold til den gamle ordning, det vil sige at kvinden går hjemme i 44 uger efter fødslen, giver det en økonomisk gevinst efter skat på kroner i forhold til den tidligere børnepasningsorlov. Tabel 12. Gevinst ved de nye barselsregler i forhold til tidligere regler. Antal uger efter fødslen Forskel efter skat Kroner pr. år , Anm.: Beregningen er for den gennemsnitlige skat i Danmark. Antagelserne omkring familiens barsel fremgår af boks 2. Holder kvinden 44 ugers orlov efter fødslen, bruger familien samlet de 52 ugers orlov med fulde dagpenge, da manden tager 4 ugers barsel. Kilde: AErådets beregninger på finansministeriets familietype 110. Boks 2. LO familietypen barsel. Det antages, at kvinden har fire ugers orlov inden fødslen, og at manden har to uger lige efter fødslen. Manden har desuden to ugers orlov på et vilkårligt tidspunkt (under den tidligere ordning var disse to uger efter kvindens barsel altså i uge 25 og 26 efter fødslen). Tabellen angiver hvor mange ugers barsel/børnepasningsorlov, kvinden vælger at holde efter fødslen. Under den tidligere ordning kunne hun få fuld dagpenge i 24 uger og herefter 60 procent af dagpengene. Under den nuværende ordning kan hun maksimalt have barsel med fuld dagpenge i 44 uger, således at familien samlet har brugt 52 uger. Holder hun længere orlov strækkes pengene blot over en længere periode, og den økonomiske fordel i forhold til den tidligere ordning bliver mindre. Kvinder tager i gennemsnit 40,7 ugers barsel efter fødslen, og det svarer det en økonomisk gevinst på kroner i forhold til samme orlovslængde

12 12 under de tidligere regler. Tager hun kortere orlov, udnytter hun ikke reglerne så godt og den økonomiske fordel bliver mindre. Udgifter over barnets liv Sammenholder man de økonomiske fordele og ulemper børnefamilierne har oplevet siden 2001, bliver nettoresultatet negativt. Regnestykket for barsel og børnepasning er summarisk vist i tabel 13. Derudover kommer øgede udgifter til bl.a. bolig og transport samt en stadig mindre børnecheck. Regnestykket er et hypotetisk øjebliksbillede, da det tager udgangspunkt i de takststigninger, der har været imellem 2001 og En beregning for et rigtigt barn skulle indeholde de fremtidige institutionstakster. Tabellen viser, at en gennemsnitlig kvinde, der tager 40,7 ugers barsel efter fødslen har en økonomisk gevinst på kroner i forhold til den tidligere ordning. Denne gevinst kan opnås én gang pr. barn. Til gengæld er daginstitutionstaksterne steget fra 2001 til I gennemsnit er den årlige betaling for dagpleje steget kroner. Hvis barnet er i dagpleje fra det er cirka 10 måneder til tre år gammelt, giver det en samlet merudgift på kroner i forhold til Tabel 13. Ændring i udgifter til barsel og pasning for LO typefamilien, i f.t. ingen prisstigninger. Gevinst Antal Samlet Barsel gang Dagpleje år 2 mdr Børnehave år SFO år Samlet Anm.: Beregningerne er lavet ud fra ændringerne i barsel og institutionstakster fra 2001 til Kilde: AErådet, Finansministeriet Fordeling og incitamenter 2004 og Bureau Tilsvarende er udgifterne til børnehave og SFO steget fra 2001 til Samlet set er nettoudgifterne til et barn steget med godt kroner pr. barn i forhold til, hvad det skulle koste, hvis der havde været betalingsstop på børn. Regeringen har indført skattestop men altså langt fra udgiftsstop for børnefamilierne. Man kan også betragte stigningen i institutionstaksterne i forhold til den almindelige prisstigning i samfundet i perioden fra 2001 til I tabel 14

13 13 ses takststigningerne på børnepasning under hensyntagen til de almindelige prisstigninger. I forhold til de almindelige prisstigninger er dagpleje i gennemsnit steget med kroner pr. år, børnehave med kroner og SFO med 872 kroner. Alt i alt er den samlede pris for barsel og pasning af et barn blevet forværret med godt pr. barn i perioden 2001 til 2004 i forhold til, hvis udviklingen skulle følge den almindelige prisstigning. Tabel 14. Ændringer i udgifter til barsel og pasning for LO typefamilien, i f.t. almindelige prisstigninger. Gevinst Antal Samlet Barsel gang Dagpleje år 2 mdr Børnehave år SFO år Samlet Anm.: Beregningerne er lavet ud fra ændringerne i barsel og institutionstakster fra 2001 til Stigningen i institutionstaksterne er opgjort i 2004 priser. Kilde: AErådet, Finansministeriet Fordeling og incitamenter 2004 og Bureau Kollektiv transport Familier, der bruger kollektiv transport, er også blevet ringere stillet i perioden 2001 til Udgifter til transport er ikke med i familietype eksemplet fra tidligere. Udgifterne hertil skal tages af det disponible beløb efter bolig og børnepasning. I perioden fra 2001 til 2004 er priserne på kollektiv transport steget 16,8 procent i forhold til en generel prisstigning på 5,8 procent. I tabel 15 er det illustreret, hvor meget ekstra en familie med to abonnements kort til alle zoner betaler for dette i 2004 i forhold til i Som det illustreres i et senere afsnit, pendler flere og flere længere og længere, hvorfor transportudgifterne får større og større betydning for familiens økonomi. Tabel 15. Meromkostninger til offentlig transport, Storkøbenhavn, I forhold til ingen prisstigning I forhold til den almindelige prisudvikling kroner kroner Anm.: Det antages, at begge voksne bruger et alle zoner kort 11 måneder om året. Kilde: AErådet på baggrund af Danmarks Statistik. Regeringen har gennemført et skattestop, men der er ikke sat stop for stigning i priserne på de offentlige ydelser. Hvis man sidestiller udgifterne til

14 14 kollektiv transport med skattestoppet, er udgiften steget 4510 kroner for meget for familien i forhold til en situation, hvor der var prisstop på offentlige ydelser. Sammenligner man prisudviklingen med den almindelige prisudvikling i samfundet i perioden, er udgifterne kun steget kroner for meget over den tre års periode. Boligsituationen, huspriserne Boligen udgør en stor del af danske familiers budget. I ovenstående familietype eksempler er der sammenlignet med en familie med samme udgifter til bolig eller alternativt til en familie med en bolig til samme pris men med højere renteudgifter, fordi boligen er købt for nyligt. I virkelighedens verden er det dog ikke kun renteudgifterne, der er forskellen på nye og gamle boligejere. Ejendomspriserne er steget kraftigt de seneste år, hvilket har gjort det sværere for nye boligejere at komme ind på boligmarkedet. Prisudviklingen er illustreret i tabel 16. På den anden side har det selvfølgeligt været en fordel for de nye huskøbere, at renten er lav og beskatningen på boliger er reduceret. Den umiddelbare besparelse på den månedlige ydelse ved huskøb er dog blevet nedvæltet i højere priser, idet det typisk er ydelsen folk tager udgangspunkt i, når de køber fast ejendom. Og billigere ydelser som følge af lavere skat eller rente blot giver sig dermed blot udslag i tilsvarende højere priser. Det er altså sælgerne og ikke køberne, der scorer gevinsten ved lavere rente og lavere ejendomsværdiskat. Alt i alt er det klart de ældre husejere, der har haft størst gavn af de seneste 10 års udvikling på boligmarkedet, da de har opnået en betydelig kapital gevinst. I tabel 16 kan man se, at på blot tre år er prisen på enfamilieshuse steget med godt 13 procent sammenholdt med den almindelige prisudvikling på 6 procent over hele perioden. I de kommende år forventes det også, at priserne på fast ejendom vil stige hurtigere end de almindelige priser. Tabel 16. Priserne på ejendomsmarkedet, 1. halvår halvår 2004 Enfamilieshuse Lejligheder Almindelig prisudvikling Stigning i procent 13,4 26,9 6,0 Kilde: Danmarks Statistik

15 15 De høje priser har som nævnt især gavnet de husejere, der har været længe på boligmarkedet. Det er illustreret i figur 2, der viser fordelingen af friværdi i egen bolig fordelt på aldersgrupper. Det ses, at de unge årgange (som typisk har hjemmeboende børn) gennemsnitligt har meget lille friværdi i forhold til de ældre årgange. Figur 2. Friværdi pr. person i husstanden som boligejere, kroner Over 90 Alder Anm.: I beregningen er friværdien i en bolig fordelt ligeligt imellem alle voksne i husstanden. Derfor vil f.eks. hjemmeboende børn tilsyneladende også have friværdi. Kilde: AErådets beregninger på lovmodel databasen. Figuren er med i Fordeling og levevilkår 2005 der forventes at udkomme i løbet af januar Boligsituationen, køb af ejerbolig Uanset om det skyldes de høje boligpriser, at man senere får børn, at flere er under uddannelse eller en helt fjerde forklaring, kan man se en tendens til, at folk køber fast ejendom i en senere og senere alder. Det er illustreret i figur 3, hvor man kan se den andel af en årgang, der bor i ejerbolig. Det skal bemærkes, at figuren viser alle i en årgang og ikke udelukkende børnefamilier. Figuren viser, at i 1994 boede omkring 44 procent af de årige i ejerbolig, og i 2004 var dette tal reduceret til 39 procent. Tendensen er ens for alle de unge årgange, selvom den historiske forskel bliver mindre jo ældre en befolkningsgruppe, man ser på.

16 16 Figur 3. Andel af årgang, der bor i ejerbolig. 80,0 70,0 60,0 50,0 Procent 40,0 30,0 20,0 10,0 0, år år år år år Kilde: AErådets beregninger på tal fra statistikbanken En anden tendens, som har direkte indflydelse på børnenes hverdag, er hvilke områder, man flytter til. Der er en tendens i retning af, at flere pendler og at de pendler længere og længere. De stigende ejendomspriser i de store byer er en medvirkende faktor til denne udvikling. Tendensen er illustreret i tabel 17 og tabel 18. Tabel 17. Stigning i pendling til Storkøbenhavn fra resten af Sjælland Stigning Antal pendlere I procent Frederiksborg amt ,0 Roskilde amt ,1 Vestsjællands amt ,8 Storstrøms amt ,0 Anm.: Tabellen viser antallet af pendlere til Københavns amt, Københavns og Frederiksberg kommune. Kilde: AErådets beregninger på tal fra Danmarks Statistik Tabel 17 viser antallet af pendlere til Storkøbenhavn fra det øvrige Sjælland i 1993 og Fra de nærmeste amter, Frederiksborg amt og Roskilde amt, er pendlingen over de 10 år steget med 4 til 5 procent. Den største stigning er dog sket fra amterne, der ligger længere væk; Vestsjællands amt og Storstrøms amt. Her er pendlingen over de ti år steget med næsten 30 procent. En tilsvarende tendens ses i Jylland illustreret via pendlingen til Århus amt. I tabel 18 ses, at især fra naboamterne Vejle amt, Viborg amt og Nordjyl-

17 17 lands amt, hvor pendlingen i forvejen var størst, er den steget med mere end 50 procent over de sidste ti år. Tabel 18. Stigning i pendling til Århus fra resten af Jylland Stigning Antal pendlere I procent Sønderjyllands amt ,1 Ribe amt ,7 Vejle amt ,8 Ringkøbing amt ,8 Viborg amt ,8 Nordjyllands amt ,2 Anm.: Tabellen viser antallet af pendlere til Århus amt. Kilde: AErådets beregninger på tal fra Danmarks Statistik

STIGENDE RÅDIGHEDSBELØB FOR 2001

STIGENDE RÅDIGHEDSBELØB FOR 2001 17. april 2002 Af Jonas Schytz Juul - Direkte telefon: 33 55 77 22 Resumé: STIGENDE RÅDIGHEDSBELØB FOR 2001 DA s lønstatistik for 2001 viser en gennemsnitlige stigning på 4,4 procent i timefortjenesterne

Læs mere

REGIONAL ULIGHED OVERVURDERES

REGIONAL ULIGHED OVERVURDERES 9. januar 2002 Af Martin Windelin - Direkte telefon: 33 55 77 20 Lars Andersen - Direkte telefon: 33 55 77 17 Jonas Schytz Juul - Direkte telefon: 33 55 77 22 Resumé: REGIONAL ULIGHED OVERVURDERES Mange

Læs mere

STORE REGIONALE FORSKELLE PÅ SKATTESTOPPETS VIRKNING

STORE REGIONALE FORSKELLE PÅ SKATTESTOPPETS VIRKNING 15. april 2003 Af Thomas V. Pedersen og Agnethe Christensen Resumé: STORE REGIONALE FORSKELLE PÅ SKATTESTOPPETS VIRKNING De regionale konsekvenser af skattestoppet specielt vedrørende ejendomsværdiskatten

Læs mere

Fokus Privat. Her er det billigst i hovedstadsområdet. Danske Analyse. 21. november 2001. Privatøkonomi

Fokus Privat. Her er det billigst i hovedstadsområdet. Danske Analyse. 21. november 2001. Privatøkonomi Danske Analyse Fokus Privat 21. november 2001 Privatøkonomi Steen Bocian +45 33 44 21 53 steen.bocian@danskebank.dk Jacob Nielsen +45 33 44 21 57 jacob.nielsen@danskebank.dk Her er det billigst i hovedstadsområdet

Læs mere

FEJLBEHÆFTET BEREGNING AF DE HØJERE OLIE- OG BENZINPRISER

FEJLBEHÆFTET BEREGNING AF DE HØJERE OLIE- OG BENZINPRISER i:\november-2000\olie-nov.doc Af Martin Hornstrup 28. november 2000 RESUMÉ FEJLBEHÆFTET BEREGNING AF DE HØJERE OLIE- OG BENZINPRISER Revisions- og konsulentfirmaet Deloitte & Touche har beregnet konsekvenserne

Læs mere

De usynlige skatter er steget voldsomt under VK

De usynlige skatter er steget voldsomt under VK De usynlige skatter er steget voldsomt under VK VK-regeringen har utallige gange advaret om, at en ny socialdemokratisk ledet regeringen vil bryde med skattestoppet, og at skatterne vil stige. Faktum er

Læs mere

kraghinvest.dk Kommunale pasningsudgifter pr. barn (0-10 årig) Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé

kraghinvest.dk Kommunale pasningsudgifter pr. barn (0-10 årig) Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé kraghinvest.dk Kommunale pasningsudgifter pr. barn (0-10 årig) Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé Vi har i dette notat se nærmere på pasningsudgifterne pr. barn i landets kommuner og regioner. Vi fandt

Læs mere

INDKOMSTSKATTEN FOR FULDTIDSBESKÆFTIGEDE

INDKOMSTSKATTEN FOR FULDTIDSBESKÆFTIGEDE 9. august 2001 Af Martin Hornstrup Resumé: INDKOMSTSKATTEN FOR FULDTIDSBESKÆFTIGEDE Gennemsnitsskatten er steget for de fuldt beskæftigede til trods for et markant fald i marginalskatten siden 1993. Denne

Læs mere

REALINDKOMSTUDVIKLINGEN FOR DAGPENGE- OG KONTANTHJÆLPSMODTA- GERE

REALINDKOMSTUDVIKLINGEN FOR DAGPENGE- OG KONTANTHJÆLPSMODTA- GERE i:\september-99\6-a-mh.doc Af Martin Hornstrup September 1999 RESUMÈ REALINDKOMSTUDVIKLINGEN FOR DAGPENGE- OG KONTANTHJÆLPSMODTA- GERE I medierne er det blevet fremført, at dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere

Læs mere

KUN DE HØJESTLØNNEDE FÅR GAVN AF SKATTELETTELSERNE

KUN DE HØJESTLØNNEDE FÅR GAVN AF SKATTELETTELSERNE 10. november 2008 af Mie Dalskov specialkonsulent direkte tlf. 33557720 / mobil tlf. 42429018 KUN DE HØJESTLØNNEDE FÅR GAVN AF SKATTELETTELSERNE Der er stor forskel på hvor mange penge danske børnefamilier

Læs mere

Danske familier får historisk lav indkomstfremgang til næste år

Danske familier får historisk lav indkomstfremgang til næste år Danske familier får historisk lav indkomstfremgang til næste år Selvom alle danske familier får flere penge mellem hænderne næste år, er der tale om en historisk lav fremgang sammenlignet med tidligere.

Læs mere

VK S SAMLEDE SKATTELETTELSER GIVER 15 GANGE MERE TIL

VK S SAMLEDE SKATTELETTELSER GIVER 15 GANGE MERE TIL 18. februar 28 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 Resumé: VK S SAMLEDE SKATTELETTELSER GIVER 15 GANGE MERE TIL DE RIGESTE END DE FATTIGSTE VK regeringen har i alt gennemført skattelettelser, der

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 198 af 28. februar 2007.

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 198 af 28. februar 2007. Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 198 Offentligt J.nr. 2007-318-0591 Dato: 28. marts 2007 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 198 af 28. februar 2007. (Alm.

Læs mere

Rekordstor stigning i uligheden siden 2001

Rekordstor stigning i uligheden siden 2001 30. marts 2009 af Jarl Quitzau og chefanalytiker Jonas Schytz Juul Direkte tlf.: 33 55 77 22 / 30 29 11 07 Rekordstor stigning i uligheden siden 2001 Med vedtagelsen af VK-regeringens og Dansk Folkepartis

Læs mere

BG Indsigt. De gode tider fortsætter modelfamilien får næsten seks pct. mere til forbrug i 2007. Familieanalyse. 18 december, 2006

BG Indsigt. De gode tider fortsætter modelfamilien får næsten seks pct. mere til forbrug i 2007. Familieanalyse. 18 december, 2006 18 december, 2006 BG Indsigt Familieanalyse Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte: Anne Buchardt +45 39 14 43 03 abuc@bgbank.dk Christian Hilligsøe Heinig +45 33 44 05 73 chei@bgbank.dk

Læs mere

KONSEKVENSERNE AF AT SÆNKE EJENDOMSVÆRDISKATTEN

KONSEKVENSERNE AF AT SÆNKE EJENDOMSVÆRDISKATTEN 14. Oktober juni 2006 2001 Journal 0203 Af Thomas V. Pedersen ad pkt. Resumé: KONSEKVENSERNE AF AT SÆNKE EJENDOMSVÆRDISKATTEN De konservative forslag om at nedsætte ejendomsværdiskatten må betegnes som

Læs mere

Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning Knud Juel

Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning Knud Juel Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning 1995-2004 Knud Juel 18. November 2005 Hospitalskontakter på grund af akut alkoholforgiftning 1995-2004 Dette notat beskriver hospitalskontakter i

Læs mere

Kontakter til praktiserende læger under sygesikringen 1997

Kontakter til praktiserende læger under sygesikringen 1997 Kontakter til praktiserende læger under sygesikringen 1997 Kontaktperson: Peter Kystol Sørensen, lokal 6207 I Sundhedsstyrelsen findes data fra Det fælleskommunale Sygesikringsregister for perioden 1990-1998.

Læs mere

De skjulte skatter er galoperet i vejret under skattestoppet

De skjulte skatter er galoperet i vejret under skattestoppet De skjulte skatter er galoperet i vejret under skattestoppet Til trods for at regeringen indførte skattestoppet i 2001, er priserne på offentligt regulerede ydelser, de såkaldte skjulte skatter, steget

Læs mere

Vest- og Sydsjælland hårdt ramt af tvangsauktioner

Vest- og Sydsjælland hårdt ramt af tvangsauktioner Vest- og Sydsjælland hårdt ramt af tvangsauktioner I juni var der 312 tvangsauktioner. Det er 11 flere end i maj. Det viser Danmarks Statistiks sæsonkorrigerede tal for juni 2014. Overordnet set er antallet

Læs mere

INDKOMSTFORDELING BLANDT INDVANDRERE FRA MINDRE UD-

INDKOMSTFORDELING BLANDT INDVANDRERE FRA MINDRE UD- 8. maj 2004 Af Mikkel Baadsgaard, direkte tlf. 33557721 INDKOMSTFORDELING BLANDT INDVANDRERE FRA MINDRE UD- VIKLEDE LANDE Resumé: I perioden 1991 til 2001 er de disponible indkomster steget væsentligt

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr af 31. marts 2006.

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr af 31. marts 2006. Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 273 Offentligt J.nr. 2006-318-0508 Dato: Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 273-278 af 31. marts 2006. (Alm. del). Kristian

Læs mere

Dobbelt så høje indkomster i de rigeste kommuner

Dobbelt så høje indkomster i de rigeste kommuner Dobbelt så høje indkomster i de rigeste kommuner Indkomsterne i Danmark er skævt fordelt. De kommuner, der ligger i toppen af den geografiske indkomstfordeling er primært at finde omkring hovedstaden,

Læs mere

Der er modtaget data fra alle amter og kommuner undtagen Blåvandshuk, Dianalund, Løkken-Vrå, Marstal, Sallingsund, Sydfalster.

Der er modtaget data fra alle amter og kommuner undtagen Blåvandshuk, Dianalund, Løkken-Vrå, Marstal, Sallingsund, Sydfalster. NYHEDSBREV Fraværsstatistikken for den (amts)kommunale sektor 2006 er nu tilgængelig i en onlineversion med mulighed for selv at danne diverse rapporter over fraværet. Desuden udgives Fraværsstatistikken

Læs mere

Udsatte grupper eksporteres til udkantsdanmark

Udsatte grupper eksporteres til udkantsdanmark Udsatte grupper eksporteres til udkantsdanmark Mange af de udsatte grupper, som bor i udkantsdanmark, er tilflyttere fra andre kommuner. På Lolland udgør udsatte tilflyttere 6,6 pct. af generationen af

Læs mere

Geografisk indkomstulighed

Geografisk indkomstulighed Januar 2019 Projekt for 3F. Ulighed og fattigdom Geografisk indkomstulighed Resume Der er stor forskel på den gennemsnitlige indkomst imellem kommunerne i Danmark. Helt i toppen er Gentofte kommune, hvor

Læs mere

Den danske fattigdom er mest udbredt på Sjælland

Den danske fattigdom er mest udbredt på Sjælland Den danske fattigdom er mest udbredt på Sjælland Regeringens ekspertudvalg for fattigdom har udarbejdet en dansk fattigdomsgrænse. På baggrund af den nye fattigdomsgrænse viser tal fra AE, at antallet

Læs mere

SKAT PÅ INDKOMST ER FALDET SIDEN

SKAT PÅ INDKOMST ER FALDET SIDEN i:\marts-2001\skat-a-03-01.doc Af Martin Hornstrup Marts 2001 RESUMÈ SKAT PÅ INDKOMST ER FALDET SIDEN 1986 Det bliver ofte fremført i skattedebatten, at flere og flere betaler mellem- og topskat. Det er

Læs mere

Grundskyld og huspriser giver dobbelt gevinst til de rigeste boligejere

Grundskyld og huspriser giver dobbelt gevinst til de rigeste boligejere Grundskyld og huspriser giver dobbelt gevinst til de rigeste boligejere Fastfrysning af grundskylden til 2020 giver en markant skattelettelse til de boligejere, der har oplevet de største stigninger i

Læs mere

Af Anita Vium - Direkte telefon: 33 55 77 24 8. marts 2001 RESUMÉ

Af Anita Vium - Direkte telefon: 33 55 77 24 8. marts 2001 RESUMÉ i:\marts-2001\vel-a-marts-01.doc Af Anita Vium - Direkte telefon: 33 55 77 24 8. marts 2001 RESUMÉ PENGENE FØLGER BARNET - NORSKE ERFARINGER I Venstres oplæg til finansloven 2001 "Et bedre Danmark - til

Læs mere

Notat om forældrebetaling 2017

Notat om forældrebetaling 2017 Notat om forældrebetaling 2017 Bureau 2000 har indhentet oplysninger fra alle landets kommuner om forældrebetalingen i dagpleje, daginstitutioner og skolefritidsordninger pr. 1. januar 2017. Den gennemsnitlige

Læs mere

BESKÆFTIGELSESUDVIKLINGEN I DE NYE REGIONER

BESKÆFTIGELSESUDVIKLINGEN I DE NYE REGIONER 27. juni 2005 Af Rasmus Tommerup Resumé: BESKÆFTIGELSESUDVIKLINGEN I DE NYE REGIONER Tal for den regionale beskæftigelse bliver offentliggjort med stor forsinkelse. På nuværende tidspunkt vedrører de nyeste

Læs mere

Skattebesparelse ved de Konservatives forslag, for forskellige parfamilier

Skattebesparelse ved de Konservatives forslag, for forskellige parfamilier i:\jan-feb-2001\skat-d-02-01.doc Af Martin Hornstrup 5. februar 2001 RESUMÈ DE KONSERVATIVES SKATTEOPLÆG De konservative ønsker at fjerne mellemskatten og reducere ejendomsværdiskatten. Finansieringen

Læs mere

Fattigdommen rammer skævt i Danmark

Fattigdommen rammer skævt i Danmark Fattigdommen rammer skævt i Danmark Fattigdommen har igennem en årrække været stigende i Danmark, og de nyeste tal viser, at fattigdommen er steget til næsten 234.000 personer i 2009, når studerende udelades.

Læs mere

SKÆVT OG DYRT SKATTESTOP

SKÆVT OG DYRT SKATTESTOP 28. februar 2008 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 Resumé: SKÆVT OG DYRT SKATTESTOP Skattestoppet på ejerboliger koster over ti mia. kr. i 2008. Heraf har Hovedstadsregionen fået over fire mia.

Læs mere

Herudover er der en række forudsætninger vedrørende eventuel partnerens indkomst og antallet af børn:

Herudover er der en række forudsætninger vedrørende eventuel partnerens indkomst og antallet af børn: Økonomisk Råd Teknisk baggrundsnotat 218-1 Sammensatte marginalskatter Oktober 218 Indledning Det sociale sikkerhedsnet består af en række offentlige ordninger i form af offentlig hjælp, boligsikring,

Læs mere

De rigeste danskere bor i stigende grad i de samme områder

De rigeste danskere bor i stigende grad i de samme områder De rigeste danskere bor i stigende grad i de samme områder Den rigeste procent er en eksklusiv gruppe på 33.600 personer. Samlet har den rigeste procent en indkomst før skat på knap 2,4 mio. kr. Det er

Læs mere

Fordobling af børn, der har været fattige i mindst 5 år

Fordobling af børn, der har været fattige i mindst 5 år Fordobling af børn, der har været fattige i mindst 5 år I 2011 var der over 56.000 børn, som var étårs-fattige. Ser man på gruppen af børn, som har været fattige i mindst 5 år, så er denne gruppe mere

Læs mere

MAD OG ENERGI KOSTER DYRT MEN DANSKERNE OPLEVER

MAD OG ENERGI KOSTER DYRT MEN DANSKERNE OPLEVER 10. september 2008 af Mie Dalskov direkte tlf. 33557720 MAD OG ENERGI KOSTER DYRT MEN DANSKERNE OPLEVER Resumé: STADIG POSITIVE REALLØNSSTIGNINGER Danske børnefamilier vil med de nye inflationstal fra

Læs mere

Ro om ejendomsværdibeskatningen men boligejernes gevinst er blevet udhulet de senere år

Ro om ejendomsværdibeskatningen men boligejernes gevinst er blevet udhulet de senere år 23. juli 2012 Ro om ejendomsværdibeskatningen men boligejernes gevinst er blevet udhulet de senere år Politisk set er der givet håndslag på, at ejendomsværdiskatten fastholdes i forhold til gældende lovgivning

Læs mere

Skattereformen øger rådighedsbeløbet

Skattereformen øger rådighedsbeløbet en øger rådighedsbeløbet markant i I var der som udgangspunkt udsigt til, at købekraften for erhvervsaktive familietyper ville være den samme som i. en sikrer imidlertid, at købekraften stiger med ½ til

Læs mere

Renteudgifterne er trådt i baggrunden for en stund

Renteudgifterne er trådt i baggrunden for en stund 12. august 214 Renteudgifterne er trådt i baggrunden for en stund Adgangen til boligmarkedet ser fornuftig ud for førstegangskøberne i øjeblikket. Den såkaldte boligbyrde er på landsplan langt under det

Læs mere

Loft over kontanthjælp kan gå ud over mange enlige forsørgeres livskvalitet

Loft over kontanthjælp kan gå ud over mange enlige forsørgeres livskvalitet Kontanthjælpsloft Loft over kontanthjælp kan gå ud over mange enlige forsørgeres livskvalitet En ny kortlægning af danskernes livskvalitet viser, at kontanthjælpsmodtagere er mindre tilfredse med deres

Læs mere

Lægepopulationen og lægepraksispopulationen

Lægepopulationen og lægepraksispopulationen PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Lægepopulationen og lægepraksispopulationen 1977 2017 Nøgletal fra medlemsregisteret 1 Indholdsfortegnelse Indledning...4 Antal praktiserende læger...4 Alder og køn...4

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 200 af 2. marts 2007.

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 200 af 2. marts 2007. Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 200 Offentligt J.nr. 2007-418-0404 Dato:4. april 2007 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 200 af 2. marts 2007. (Alm. del).

Læs mere

Et målrettet jobfradrag kan øge gevinsten ved at arbejde

Et målrettet jobfradrag kan øge gevinsten ved at arbejde Et målrettet jobfradrag kan øge gevinsten ved at arbejde Enlige forsørgere har ofte en mindre økonomisk gevinst ved at arbejde end andre grupper har, fordi en række målrettede ydelser som fx boligstøtte

Læs mere

Regeringens skattelettelse giver mest til Nordsjælland

Regeringens skattelettelse giver mest til Nordsjælland Regeringens skattelettelse giver mest til Nordsjælland Regeringens skatteudspil Jobreformen fase II giver den største gevinst til borgere i Nordsjælland. Mens den gennemsnitlige borger i Gentofte får 8.100

Læs mere

Forventninger til boligkøbernes økonomi i år

Forventninger til boligkøbernes økonomi i år NR. 4 / 13. MAJ 2002 Forventninger til boligkøbernes økonomi i år I denne analyse fra Nykredit Boligindeks sætter vi fokus på forventningerne til boligkøbernes økonomi i 2002. Prisudviklingen i årets 1.

Læs mere

Reduktion i topskatten går til Nordsjælland

Reduktion i topskatten går til Nordsjælland Reduktion i topskatten går til Nordsjælland Topskatten betales af de personer i Danmark med de højeste indkomster, og de bor i høj grad i kommunerne i Nordsjælland og omkring København. Hvis man vælger

Læs mere

Siden krisen: Fem gode år for direktørerne

Siden krisen: Fem gode år for direktørerne Analyse 5. oktober 215 Siden krisen: Fem gode år for direktørerne I perioden siden finanskrisen er lønnen på direktionsgangene steget mere end på byggepladserne. Således er den gennemsnitlige direkte månedsløn

Læs mere

Landet er delt i to: Kun i nogle kommuner oplever familierne at deres formue vokser

Landet er delt i to: Kun i nogle kommuner oplever familierne at deres formue vokser 1 Landet er delt i to: Kun i nogle kommuner oplever familierne at deres formue vokser Familiernes formuer er på landsplan tilbage på samme niveau, som før finanskrisen; men uligheden er øget. I årene fra

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 36 af 21. oktober 2015 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 36 af 21. oktober 2015 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF). Skatteudvalget 205-6 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 39 Offentligt Skatteudvalget 205-6 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 36 Offentligt 6. november 205 J.nr. 5-3020380 Til Folketinget Skatteudvalget

Læs mere

Fattigdommen vokser især på Sjælland

Fattigdommen vokser især på Sjælland Fattigdom i Danmark Fattigdommen vokser især på Sjælland Fattigdommen i de danske kommuner er ikke jævnt fordelt. Specielt udkantskommuner, de tre storbyer og vestegnskommunerne er hårdt ramt af fattigdom.

Læs mere

Hjemmehjælp til ældre 2012

Hjemmehjælp til ældre 2012 Ældre Sagen august 2013 Hjemmehjælp til ældre 2012 Færre hjemmehjælpsmodtagere og færre minutter pr. modtager I 2012 var der godt 130.000 over 65 år, der var visiteret til at modtage hjemmehjælp, mens

Læs mere

Stor kommunal forskel på udbredelsen af fattigdom

Stor kommunal forskel på udbredelsen af fattigdom Stor kommunal forskel på udbredelsen af fattigdom Der er stor kommunal forskel på udbredelsen af fattigdom i Danmark. Mens over 5 pct. af børnene i København og på Lolland tilhører gruppen af étårs-fattige,

Læs mere

Få kvinder betaler topskat

Få kvinder betaler topskat Antallet af kvinder, der betaler topskat, er rekordlavt. Ifølge de nyeste tal er der omkring 137. kvinder, der betaler topskat, og godt 34. mænd. Det er det laveste antal, siden topskatten blev indført.

Læs mere

Færre udnytter muligheden for at gå på efterløn Målt i forhold til alle, der har mulighed for at gå på efterløn, er udnyttelsesgraden faldet.

Færre udnytter muligheden for at gå på efterløn Målt i forhold til alle, der har mulighed for at gå på efterløn, er udnyttelsesgraden faldet. Ældre Sagen september 213 Efterlønsmodtagere Antallet af efterlønsmodtagere falder Fra 27 til 212 er antallet af fuldtids-efterlønsmodtagere 1 faldet fra 138.11 til 13.272 personer svarende til et fald

Læs mere

Formuer koncentreret blandt de rigeste

Formuer koncentreret blandt de rigeste Formuer koncentreret blandt de rigeste Formuerne i Danmark er meget skævt fordelt. De ti pct. af befolkningen med de største formuer har i gennemsnit en nettoformue på knap 2,8 mio. kr. Det svarer til

Læs mere

Lægepopulationen og lægepraksispopulationen

Lægepopulationen og lægepraksispopulationen PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION April 2012 Lægepopulationen og lægepraksispopulationen 1977-2012 Nøgletal fra medlemsregisteret (Populationspyramide - 1993 og 2012) Resume Denne statistik vedrører den

Læs mere

STOR REGIONAL FORSKEL PÅ STØRRELSEN AF ARV

STOR REGIONAL FORSKEL PÅ STØRRELSEN AF ARV 3. november 2007 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 og Jakob Mølgaard Resumé: STOR REGIONAL FORSKEL PÅ STØRRELSEN AF ARV Boligejere efterlader en væsentlig større arv end personer, der ikke har

Læs mere

Skæv fordelingsprofil i Liberal Alliances skattepolitik

Skæv fordelingsprofil i Liberal Alliances skattepolitik Skæv fordelingsprofil i Liberal Alliances skattepolitik Liberal Alliances forslag om en maksimal marginalskat på 40 pct. koster omkring 33 mia. kr. og har en meget skæv fordelingsprofil. De ti pct. rigeste

Læs mere

Ældre Sagen December 2017

Ældre Sagen December 2017 ÆLDRE I TAL 2017 Efterløn - 2016 Ældre Sagen December 2017 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten Statistikbanken

Læs mere

De rigeste danske familier bor ikke i udkantskommunerne

De rigeste danske familier bor ikke i udkantskommunerne De rigeste danske familier bor ikke i udkantskommunerne Gruppen af de rigeste danskere er steget markant igennem en årrække. Langt de fleste rige familier bor nord for København, mens udkantskommer stort

Læs mere

Småbørnsfamilier og ledige taber stort på VKO spareplan

Småbørnsfamilier og ledige taber stort på VKO spareplan Småbørnsfamilier og ledige taber stort på VKO spareplan På baggrund af Finansministeriets familietypemodel har AE beregnet konsekvenserne af VKOs genopretningsplan for en række danske familier. Beregningerne

Læs mere

PRISUDVIKLINGEN FOR FORSKELLIGE GRUPPER

PRISUDVIKLINGEN FOR FORSKELLIGE GRUPPER i:\november 99\prisudviklingen-grupper-mh.doc Af Martin Hornstrup 23. november 1999 RESUMÉ PRISUDVIKLINGEN FOR FORSKELLIGE GRUPPER Dette notat udregner prisudviklingen for forskellige socioøkonomiske grupper

Læs mere

Velfærdens Danmarkskort Dagtilbud

Velfærdens Danmarkskort Dagtilbud 1 Velfærdens Danmarkskort Dagtilbud Velfærdens Danmarkskort kortlægger udviklingen på nogle af de mest centrale velfærdsområder i Danmark. Dette notat fokuserer på udviklingen i dagtilbud de seneste fem

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 39 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 39 Offentligt Skatteudvalget 205-6 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 39 Offentligt Klik og vælg dato J.nr. 5-304906 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 39 af 23. oktober 205 (alm.

Læs mere

Den sociale arv i Østdanmark.

Den sociale arv i Østdanmark. Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Den sociale arv i Østdanmark. Andelen af unge fra ufaglærte hjem, der ikke har eller er i gang med en ungdomsuddannelse Januar 2012 Den sociale arv i Østdanmark.

Læs mere

Vi sluger flere og flere kvadratmeter i boligen

Vi sluger flere og flere kvadratmeter i boligen 1. maj 2013 Vi sluger flere og flere kvadratmeter i boligen Danskerne kræver mere og mere plads i boligen til sig selv. Det skal ses i lyset af, at vi er blevet rigere over tid, og dermed har råd til flere

Læs mere

STOR FORSKEL PÅ RIG OG FATTIG I DANMARK

STOR FORSKEL PÅ RIG OG FATTIG I DANMARK 7. februar 2008 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 FORDELIG OG LEVEVILKÅR Resumé: STOR FORSKEL PÅ RIG OG FATTIG I DANMARK Der er stor forskel på toppen og bunden i Danmark. Mens toppen, den gyldne

Læs mere

Kontanthjælpsloftet øger antallet af fattige børn i hele landet

Kontanthjælpsloftet øger antallet af fattige børn i hele landet Kontanthjælpsloftet øger antallet af fattige børn i hele landet Antallet af børn under fattigdomsgrænsen steg med 10.500 børn alene i 2016. Det er en rekordstor stigning i børnefattigdommen og skyldes

Læs mere

ELITEN I DANMARK. 5. marts 2007. Resumé:

ELITEN I DANMARK. 5. marts 2007. Resumé: 5. marts 2007 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 og Jakob Mølgaard Resumé: ELITEN I DANMARK Knap 300.000 personer er i eliten i Danmark og de tjener omkring 60.000 kr. pr. måned. Langt hovedparten

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 146 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 146 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 146 Offentligt 11. januar 2017 J.nr. 16-1853227 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 146 af 14. december 2016

Læs mere

Arbejdsløsheden stiger overalt Jylland hårdest ramt

Arbejdsløsheden stiger overalt Jylland hårdest ramt 22. marts 2009 Jeppe Druedahl og Chefanalytiker Frederik I. Pedersen Kontakt Direktør Lars Andersen Direkte tlf. 33 55 77 17 eller 40 25 18 34 Arbejdsløsheden stiger overalt Jylland hårdest ramt Arbejdsmarkedet

Læs mere

Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor. Befolkning og bevægelser i oktober kvartal 2003

Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor. Befolkning og bevægelser i oktober kvartal 2003 Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor i oktober kvartal 2003 Nr. 3 23. marts 2004 i København i oktober kvartal 2003 Lis Søgaard Hansen Tlf.: 33 66 28 19 1. Datagrundlag og indhold Datagrundlaget

Læs mere

Intet loft over jobfradrag er skjult topskattelettelse

Intet loft over jobfradrag er skjult topskattelettelse Intet loft over jobfradrag er skjult topskattelettelse Afskaffes maks. grænsen for beskæftigelsesfradraget vil det være en skattelettelse på 7, mia. kr., som gives til de højest lønnede i Danmark. Mens

Læs mere

Ældre Sagen Marts 2017

Ældre Sagen Marts 2017 ÆLDRE I TAL 2016 Efterløn - 2015 Ældre Sagen Marts 2017 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten Statistikbanken

Læs mere

Første fald i antallet af tabsgivende bolighandler i to år

Første fald i antallet af tabsgivende bolighandler i to år 5. november 212 Første fald i antallet af tabsgivende bolighandler i to år Boligmarkedet har været i svag bedring gennem 212, og vi har siden foråret oplevet en skrøbelig form for prisstabilisering. Trods

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 373 af 14. marts Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nick Hækkerup (S).

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 373 af 14. marts Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nick Hækkerup (S). Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 373 Offentligt J.nr. 2011-318-0365 Data: 18. april 2011 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 373 af 14. marts

Læs mere

Skattereformen 2009 en god nyhed for langt de fleste

Skattereformen 2009 en god nyhed for langt de fleste 4. marts 2009 Skattereformen 2009 en god nyhed for langt de fleste Søndag den 1. marts 2009 offentliggjorde regeringen det endelige forlig omkring Forårspakke 2.0 og dermed også indholdet i en storstilet

Læs mere

Stor stigning i gruppen af rige danske familier

Stor stigning i gruppen af rige danske familier Stor stigning i gruppen af rige danske familier Gruppen af rige danskere er steget markant siden 2004. Hovedparten af familierne består af to voksne i aldersgruppen 50-65 år uden hjemmeboende børn. Personer

Læs mere

Skattelettelser går til de rigeste uanset familietype

Skattelettelser går til de rigeste uanset familietype Skattelettelser går til de rigeste uanset familietype Ved fremlæggelsen af VLAK-regeringens skatteforslag blev der præsenteret en familietypeberegning af en lavtlønnet HK er. Af den specifikke fremsatte

Læs mere

Amt Ansøgere 2004 Dimensionering 2004 Optag 2004 Amt Ansøgere 2003 Dimensionering 2003 Optag 2003

Amt Ansøgere 2004 Dimensionering 2004 Optag 2004 Amt Ansøgere 2003 Dimensionering 2003 Optag 2003 Statistik for social- og sundhedsassistentuddannelsen 1993-2004 Følgende oversigt viser ansøgere, dimensionering og optag baseret på social- og sundhedsassistentuddannelsen i perioden 1993-2004. Tallene

Læs mere

Børnefattigdom udbredt på vestegnen og i udkanten

Børnefattigdom udbredt på vestegnen og i udkanten Børnefattigdom udbredt på vestegnen og i udkanten I løbet af de sidste ti år er fattigdommen fordoblet i Danmark. Fattigdom blandt børn er særlig udbredt i Lolland-Falster, Sønderjylland, Langeland, Vestsjælland

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 135 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 135 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 135 Offentligt 10. januar 2017 J.nr. 16-1844169 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 135 af 13. december 2016

Læs mere

2. Børn i befolkningen

2. Børn i befolkningen 23 2. Børn i befolkningen 2.1 Børnene i relation til resten af befolkningen En femtedel af befolkningen er under 18 år Tabel 2.1 Lidt mere end en femtedel af Danmarks befolkning er børn under 18 år. Helt

Læs mere

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET 4. april 2008 Af Af Jakob Jakob Mølgård Mølgård og Martin og Martin Madsen Madsen (33 (33 55 77 55 18) 77 18) AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET Vi forventer en gradvis tilpasning

Læs mere

Realkreditrådet estimerer kommunernes grundskyld i 2008

Realkreditrådet estimerer kommunernes grundskyld i 2008 København, 15. oktober 2007 Yderligere information: Økonom Gert Holst Andersen tlf. 33 73 01 89, gha@realkreditraadet.dk Realkreditrådet estimerer kommunernes grundskyld i 2008 Realkreditrådet har estimeret

Læs mere

Lønudvikling vs. Prisudvikling på boligmarkedet

Lønudvikling vs. Prisudvikling på boligmarkedet 1 Lønudvikling vs. Prisudvikling på boligmarkedet Et ureguleret boligmarked, har skævvredet Danmark efter krisen. Der er mere at vinde på en boligprisstigning hvis du vel at mærke bor i de store byer,

Læs mere

I flere udkantskommuner er omkring hver femte ung arbejdsløs

I flere udkantskommuner er omkring hver femte ung arbejdsløs I flere udkantskommuner er omkring hver femte ung arbejdsløs Ungdomsledigheden er steget markant under krisen, og bruttoledigheden for de unge er i dag på ca. 11½ pct. for landet som helhed. Dykker man

Læs mere

Mange børn lever i fattigdom. Flere af de svageste. Skævt og dyrt skattestop

Mange børn lever i fattigdom. Flere af de svageste. Skævt og dyrt skattestop Nr. 2 - april 2008 Indhold side: # 02 # 04 # 06 # 08 # 10 # 12 Uligheden i Danmark er steget markant under VK-regeringen Den disponible indkomst i Danmark er gennemsnitligt steget med 2,4 procent fra 2001-2005.

Læs mere

Hjemmeservice-ordningen

Hjemmeservice-ordningen Hjemmeservice-ordningen Rapport over hjemmeserviceordningen 1997 Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Marts 1998 Indhold Side 1 Tilskudsudbetalingerne 3 2 Virksomhederne i hjemmeservice-ordningen 4 3 Tilskuddets

Læs mere

HVEM ER I MARGINALGRUPPEN?

HVEM ER I MARGINALGRUPPEN? 2. juni 2006 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 HVEM ER I MARGINALGRUPPEN? Antallet af marginaliserede personer er omtrent blevet halveret i perioden 1997-2003 og var i 2003 på omkring 38.400 personer.

Læs mere

Figur 1. Befolkningens bevægelser i Odense Kommune fra 1996 til 2000.

Figur 1. Befolkningens bevægelser i Odense Kommune fra 1996 til 2000. NYHED S BREV Odense Kommune Borgmesterforvaltningen Erhvervs- og Planlægningskontoret Resume Folketallets bevægelser i Odense Kommune i 00. Nr. 4 marts 0 v Folketallet faldt i løbet af 00 med 22 personer

Læs mere

Kun de 9 pct. rigeste betaler topskat i 2022

Kun de 9 pct. rigeste betaler topskat i 2022 Kun de 9 rigeste betaler topskat i 2022 Nye tal fra Skatteministeriet viser, at der i 2022 skønnes at være ca. 437.000 topskattebetalere. Det er mere end en halvering siden 2008, hvor godt 1 million danskere

Læs mere

Legalt provokerede aborter 1996

Legalt provokerede aborter 1996 Legalt provokerede aborter 1996 Kontaktperson: Læge Mette Thing Baltzar, lokal 6204 Fuldmægtig Anne Mette Tranberg Johansen, lokal 6203 Abortregisteret Data, der indgår i Sundhedsstyrelsens Abortregister,

Læs mere

Stærk social arv i uddannelse

Stærk social arv i uddannelse fordeling og levevilkår kapitel 5 Stærk social arv i uddannelse Næsten halvdelen af alle 25-årige med ufaglærte forældre har ikke en uddannelse eller er påbegyndt en. Til sammenligning gælder det kun 7

Læs mere

Regeringens kriseregning: Stigende skatter og velfærdstab på 12 mia. kr.

Regeringens kriseregning: Stigende skatter og velfærdstab på 12 mia. kr. Regningen for krisen er dyr for danskerne Regeringens kriseregning: Stigende skatter og velfærdstab på 1 mia. kr. En samlet beregning af regeringens økonomiske krisestyring i form af Forårspakke. og Genopretningspakken

Læs mere

PLO Analyse Hver fjerde praktiserende læge er over 60 år

PLO Analyse Hver fjerde praktiserende læge er over 60 år PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION PLO Analyse Hver fjerde praktiserende læge er over 60 år Hovedbudskaber Antallet af praktiserende læger er faldet med næsten 300 læger siden 2007 Èn ud af fire læger er

Læs mere