Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S"

Transkript

1 Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d Mødetid: 9:00 Mødested: Åstrupvej 9, Afbud: Fraværende: Referent: Ole Madsen Punkt 1. Referat Der er udarbejdet referater fra møderne d. 4. og 18. september. Indstilling: Det indstilles, at referaterne godkendes og underskrives. Beslutning: Tiltrådt. Punkt 2. Mødeplan Bestyrelsesmøde nr. Dato Tidspunkt Indstilling: Til orientering Beslutning: Orientering givet. Mødet den 21/ aflyses. Bilag: Punkt 3. Økonomiopfølgning pr. 31/ Der er udarbejdet økonomiopfølgning pr. 31/ Omsætning:

2 Udpumpet vandmængde pr. 31/ er ca m³ mindre end samme tidspunkt sidste år. Set i forhold til NIRAS forbrugsprognose, som danner grundlag for budget 2014, forventes det, at der samlet vil blive udpumpet ca. 3,37 mio. m 3, hvilket svarer til det forventede. Forventningen er baseret på fordelingen af udpumpet vand hen over året i de tre seneste år. Det samlede vandsalg i 2014 forventes derfor at svare til det budgetterede. Vandafledningsbidraget forventes i 2014 at overstige det budgetterede med ca m 3, svarende til ca. 2 mio. kr. i omsætning. Det skyldes, at der ved budgetlægningen for 2014 (og 2013) var forventet en mindre spildevandsmængde i forhold til solgt vandmængde. Ved budgetlægningen for 2015 vil prognoserne for vandsalg og afledt spildevandsmængde blive korrigeret med de forventede mængder. Drift: Det forventes, at driftsomkostningerne samlet set i 2014 holdes inden for det godkendte budget. Anlæg: De forventede anlægsaktiviteter i 2014 forventes gennemført indenfor det godkendte budget. Indstilling: Det indstilles, at bestyrelsen orienteres om økonomiopfølgningen pr. 31/ Beslutning: Orientering givet. Bilag: Økonomiopfølgning pr. 31/

3 Punkt 4. Budget 2015 Resume: På bestyrelsesmødet den 4. september 2014, blev principperne for budget 2015 præsenteret og godkendt af bestyrelsen som grundlag for det videre budgetarbejde. På bagrund af de fremlagte principper og bestyrelsens bemærkninger er der udarbejdet et samlet budget for Hjørring Vandselskab A/S. I budgettet for 2015 er det forudsat, at budgettet for overslagsårene ikke omfatter en række forhold, der ligger udenfor selskabets direkte indflydelse. For at anskueliggøre udfaldene af nogle af de udeladte forhold, er der udarbejdet en konsekvensvurdering i forhold til takstpåvirkningen. På bestyrelsesmødet den 4. september drøftede bestyrelsen muligheden for at samordne trappetrinene for hhv. vand og spildevand. Der er med det udgangspunkt udarbejdet et forslag til ny takststruktur for vand. Sagsfremstilling: Baseret på gennemgangen og drøftelserne, der fandt sted på bestyrelsesmødet den 4. september 2014, er der udarbejdet et samlet budget for Hjørring Vandselskab A/S indeholdende forslag til takster for I det vedlagte bilag fremgår taksterne for 2015 i afsnit I forbindelse med drøftelserne på bestyrelsesmødet, blev der ønsket en følsomhedsvurdering i forhold til taksterne, hvis en eller flere af de ikkeindregnede forudsætninger ændrer sig. Til at anskueliggøre det, er der udvalgt 2 store emner, som ville kunne påvirke de kommende års takster. De valgte emner er: Statslige vandplaner. Kulfilter på Bagterp Vandværk. Statslige vandplaner I de statslige vandplaner er der for Hjørring Kommune peget på 10 overfaldsbygværker i Hjørring By, hvor der skal ske en indsats for at vandløbene kan opnå målopfyldelse. Den oprindelige målsætning er god økologisk tilstand i Alt andet lige vil dette forhold betyde, at der skal investeres i transportsystemet i Hjørring By. I udkastet til Hjørring Kommunes Spildevandsplan er der ligeledes udpeget lokaliteter, hvor Hjørring Vandselskabs aktiviteter påvirker vandløbenes kvalitet negativt. Det forhold vil ligeledes medføre væsentlige investeringer i transportsystemet.

4 Retningslinjerne i vandplanerne beskriver, at der i fælleskloakerede områder bør være et first-flush bassin på 5 mm, der svarer til et bassinvolumen på 50 m 3 pr. befæstet ha. I praksis svarer det til et bassin der maksimalt 7 gange om året aflaster til vandløb, som derfor betegnes som et n=7 bassin. Kravet kan imødekommes enten ved at udvide bassinvolumen på de eksisterende fælles bassiner eller alternativt separatkloakere områderne der leder vand til bassinerne, så regnvandsmængderne der ledes til fællessystemet reduceres. Det mest restriktive krav gælder for områder hvor der er risiko for hydrauliske problemer. Her gælder det, at regnvandsudløbet skal reduceres til 1-2 l/s pr. ha. og at regnvandsbassinerne dimensioneres til, at der højst sker overløb hvert 5. år, n=1/5 bassiner. I tabel 4.1 er de økonomiske konsekvenser af ovennævnte forhold oplistet. Tabel 4.1: Økonomiske konsekvenser afledt af aktiviteter fra vandplanen. Investering/Scenarie n=7 ved udvidelse af fællesbassin. n=7 ved separatkloakering. n=1/5 ved separatkloakering. SB0600O1F, Hæstrup Møllebæk. SB0615O1F, Åstrup Møllebæk. PU0810O1F, Åstrup Møllebæk. PU0830O1F, Åstrup Møllebæk. SB0737O1F, Skelbækken. SB0727O1F, Skelbækken. PU0685O1F, Kodamsgrøften. PU0700O1F, Kodamsgrøften. Udført

5 OV0628O1F, Fuglsig Bæk. SB0687O1F, Kodamsgrøften. PU0760O1F, Vellingshøj Bæk. SB0650O1F, Agdrup Bæk. SB0748O1F, Vellingshøj Bæk Investering i alt: Alt afhængig af hvad vandplanerne medfører af anlægsaktiviteter og hvornår de skal være gennemførte, så vil det påvirke de fremtidige takster. Investeringsomkostningerne forventes at være et sted mellem mio. kr. og hvis der skal gennemføres inden for 15 til 20 år vil det betyde en takstpåvirkning på mellem 0,5 kr./m 3 og 12,5 kr./m 3. Kulfilteranlægget på Bagterp Vandværk. På Bagterp Vandværk bliver vandet behandlet i aktivt kulfiltre inden vandet sendes ud til forbrugerne. Løsningen er valgt fordi råvandet er forurenet med pesticider og nedbrydningsstoffer. Dette er en afledt konsekvens af, at en stor del af indvindingen finder sted under Hjørring by. Produktionsmetoden giver en meget høj og sikker vandkvalitet. Metoden anvendes over det meste af Europa, men i Danmark er produktionsmetoden ikke almindeligt anvendt. Tilladelsen til indvinding sker på grundlag af en dispensation, der udløber med udgangen af Der er sendt en ansøgning til Hjørring Kommune om forlængelse af dispensationen i yderligere fem år. I den dispensation, som selskabet i øjeblikket arbejder efter, er det et vilkår, at der foretages omfattende undersøgelser af alternative indvindingsmuligheder. Resultaterne af de igangsatte undersøgelser og behandlingen af dispensationsansøgningen er afgørende for hvilke økonomiske udfordringer selskabet står overfor i fremtiden. I tabel 4.2 er oplistet hvilke investeringer, der kan blive aktuelle. Tabel 4.2: Mulige investeringer på vandområdet. Investering/Scenarie Der findes ikke vand. Der findes vand i OSD3. Der findes vand i de tre nye kildepladser. Der findes vand alle steder.

6 Ny kildeplads i Astrup. Ny kildeplads i Børglum Klosterskov. Ny kildeplads ved Ås Mark. Opgradering af kildeplads, Vandværk Vest. Opgradering af kildeplads, Vandværk Øst. Nyt Vandværk Børglum Klosterskov, inkl. rentvandsledninger. Nyt Vandværk Ås Mark, inkl. rentvandsledninger. Opgradering af Vandværk Vest Opgradering af Vandværk Øst. Nyt Vandværk Vest Nyt Vandværk Øst Fortsat drift af aktiv kulfilter på Bagterp Vandværk Investering i alt: Alt afhængig af hvilken løsningsmulighed der skal gennemføres, og hvornår de skal være gennemført, så vil de påvirke de fremtidige takster. Investeringsomkostningerne forventes at være et sted mellem mio. kr., og hvis de skal gennemføres inden for 5 til 10 år, vil det betyde en takstpåvirkning på mellem 2 kr./m 3 og 8 kr./m 3.

7 Samordnede taksttrin for vand og spildevand På bestyrelsesmødet den 4. september blev det drøftet hvorvidt der skulle ske en samordning af taksttrinene mellem vand og spildevand. På spildevandsområdet indførte Folketinget i 2014 tre taksttrin. 1. Forbrug: m 3 2. Forbrug: m 3 3. Forbrug: m 3 De tre trin er lovbestemte og kan derfor ikke fraviges. Derimod er der på vandområdet 4 taksttrin, som selskabet selv har valgt at indføre: 1. Forbrug m 3 2. Forbrug m 3 3. Forbrug m 3 4. Forbrug over m 3 De 4 trin for vandområdet kan selskabet selv beslutte at ændre, og derfor er det dem der foreslås tilrettet. En af forudsætningerne for forslaget om ændring af taksttrinene for vand er, at det samlede provenu for vandområdet er uforandret. Derfor har indførelsen af de nye taksttrin ingen konsekvens for det fremlagte budget, men udelukkende en konsekvens for taksterne. En anden forudsætning for de nye takster er, at gøre ændringen så omkostningsneutral som muligt for de enkelte kunder. På basis af de givne forudsætninger, foreslås nedenstående takster i 2015 for vandområdet. I tabellen ses ligeledes de takster, som er beregnet på de eksisterende taksttrin. Det er de eksisterende taksttrin, der pt. er indarbejdet i budgetnotatet for 2015.

8 Eksisterende taksttrin Nye taksttrin Variabelt bidrag Takst Variabelt bidrag Takst Forbrug m 3 Kr./m 3 5,90 Forbrug: m 3 Kr./m 3 5,50 Forbrug m 3 Kr./m 3 4,50 Forbrug: m 3 Kr./m 3 4,40 Forbrug m 3 Kr./m 3 3,75 Forbrug: m 3 Kr./m 3 3,30 Forbrug over m 3 Kr./m 3 3,15 Fast bidrag kr Fast bidrag kr For at gøre tilretningen så omkostningsneutralt som muligt for de enkelte kunder, er det faste bidrag foreslået hævet, og det variable bidrag pr. m 3 for de almindelige husholdninger reduceret. For at synliggøre konsekvenserne ved tilretningen er der i nedenstående tabel vist de økonomiske konsekvenser for tre kundetyper, der forbruger hhv. 125 m m 3 og m 3 drikkevand og afleder tilsvarende spildevandsmængder. De angivne beløb er udelukkende den afregning der tilgår Hjørring Vandselskab. Det betyder at statsafgifter og moms ikke indgår i beløbene. Vand- og spildevandsforbrug på 125 m kr. Eksisterende taksttrin: Nye taksttrin: kr kr. Vand- og spildevandsforbrug på m kr. Eksisterende taksttrin: Nye taksttrin: kr kr. Vand- og spildevandsforbrug på m kr. Eksisterende taksttrin: Nye taksttrin: kr kr. Konklusionen vedrørende de foreslåede taksttrin er, at den almindelige husholdning ikke vil opleve nogen forandring i 2015 i forhold til de eksisterende taksttrin. Som udgangspunkt vil de store vandforbrugere opleve en reduktion i 2015 set i forhold til Reduktionen vil med de nye taksttrin være mindre end ved fastholdelse af de eksisterende taksttrin. Forskellen mellem de 2 takstmodeller vil med et forbrug på m 3 være ca kr.

9 Indstilling: Det indstilles, at bestyrelsen beslutter at samordne taksttrinene for vand og spildevand. at bestyrelsen godkender det fremlagte budget at bestyrelsen godkender de fremlagte takster (takstblad) og at forslaget om takster fremsendes til Hjørring Kommune til godkendelse. Beslutning: Fordelingen på erhvervskunder på de forskellige forbrugsgrupper, medtages på næste møde til orientering. Der arbejdes på at afholde et eller to årlige møder mellem TMU og selskabets bestyrelse. De nuværende taksttrin for 2014 for vand, fastholdes i det kommende år. Øvrige dele af indstillingen tiltrådt. Bilag: Udkast til Budget 2015 ( ) Udkast til takstblad 1 (Eksisterende taksttrin for vand) Udkast til takstblad 2 (Nye taksttrin for vand)

10 Punkt 5. Kvalitetssikrings- og kvalitetsledelsessystem for drikkevandsforsyning Resumé. På baggrund af ændringer i vandforsyningsloven i 2010 skal der udarbejdes kvalitetsstyring, der svarer til de krav, der stilles om fødevaresikkerhed. Sagsfremstilling. Vandforsyningslovens 56 a og 84 stk. 2 og bekendtgørelse 635 af 7. juni 2010 samt bekendtgørelse 132 af 8. februar 2013 stiller krav om indførelse af et dokumenteret kvalitetssikrings- og kvalitetsledelsessystem for vandforsyninger, der leverer mere end m 3 vand om året. Systemet skal baseres på tankerne fra fødevareindustriens HACCP kortlægning af risici. HACCP Hazard Analysis Critical Control Points. Systemet skal bidrage til en forbedret drikkevandssikkerhed, hvor specielt den bakteriologiske og kemiske kvalitet af det leverede vand er i fokus. Baggrunden er de senere års hyppige hændelser, hvor drikkevand har været forurenet forskellige steder i landet. Der skal tages afsæt i risikovurderinger for hele produktions- og distributionsanlægget. Der til kommer, at systemet skal dokumentere driftspersonalets handlinger, der i dagligdagen foretages for at sikre kvaliteten af vandet og imødekomme trusler mod vandets kvalitet. Hjørring Vandselskab Driftssektion Vand har i flere år brugt LEAN-procedurer til at sikre kvaliteten og ensartetheden af det udførte arbejde. LEAN-procedurerne er suppleret med en hygiejnehåndbog, der beskriver den rette adfærd i forbindelse med arbejdet på distributionssystemet. Der er særdeles gode erfaringer med LEAN systemet, og det er velkendt hos alle ansatte i Driftssektion Vand. Der er ikke noget formelt krav om opbygningen af kvalitetssikrings- og kvalitetsledelsessystemet. Det er valgfrit hvorvidt systemet skal certificeres eller det skal køre som et selvstændigt system. Det skal blot være baseret på HACCP-konceptet. Nogle vandforsyninger vælger certificering efter ISO eller ISO 14001/EMAS. Dette er meget omfattende og meget bekosteligt. Der har siden 1998 eksisteret et EU-direktiv om drikkevandskvalitet, men de konkrete krav til kvalitetssikringssystemet er indtil videre overladt til medlemslandene. Det forventes, at der kommer en fælles EU-standard på et senere tidspunkt. Med baggrund i ovenstående anbefales det derfor at etablere et kvalitetssikrings- og kvalitetsledelsessystem baseret på de velkendte LEANprocedurer og sikre en uvildig bedømmelse af systemet ved hjælp af samarbejde med naboforsyninger.

11 Indstilling: Det indstilles, at bestyrelsen træffer beslutning om at etablere et kvalitetssikrings- og kvalitetsledelsessystem baseret på LEAN-procedurerne. Beslutning: Tiltrådt. Bilag:

12 Punkt 6. Finansieringsvilkår Resumé. På bestyrelsesmødet d. 12. juni blev det aftalt at gennemgå selskabets finansieringsvilkår. Sagsfremstilling. Af medsendt bilag fremgår oversigt over selskabets nuværende langfristede lån. Herudover har selskabet en trækningsret i SparNord på 20 mio. kr. Trækningsretten må imidlertid ikke udnyttes fuldt ud, da selskabet er underlagt Lånebekendtgørelsen, hvor der er et loft på hvor meget der må skyldes på en kassekredit. Grænsen er på 125 kr. pr. indbygger i kommunen, hvilket svarer til ca. 8,2 mio. kr. Der har i august måned været ført drøftelser med SparNord, Kommunekredit samt Nykredit omkring optimering af langfristede lån, som er placeret ved Kommunekredit og Nykredit. Ved Nykredit betaler selskabet pt. 0,55 % i bidrag ved Kommunekredit er bidragssatsen 0 %. Ved optagelse af lån i Nykredit, hvor der skal gives pant i selskabets ejendomme, skal der endvidere betales stempelafgift med 1,5 % af lånets hovedstol (engangsbeløb). Ved omlægning eller optagelse af nye lån i Kommunekredit skal selskabet betale garantiprovision til Hjørring Kommune med 1 % af den til enhver tid værende restgæld ultimo året. Obligationslånet (lån nr. 1) vil med det nuværende renteniveau, med fordel kunne omlægges ved udløb af en terminsperiode, idet lånets kursværdi er over kurs 100, og lånet kan indfries til kurs 100. Næste frist for opsigelse er i februar måned 2015, hvorved lånet kan opsiges pr. 30/ Selskabet har mulighed for at udligne forskydninger i indtægter og omkostninger mellem de enkelte regnskabsår ved at foretage ekstraordinære afdrag på lån eller optage lån til finansiering af anlægsinvesteringer. Det er derfor hensigtsmæssigt, at en del af selskabets lån er placeret således, at der kan foretages ekstraordinære afdrag uden kursrisiko. Af selskabets nuværende lån, er det kun lånet optaget i Kommunekredit i 2013 (lån nr. 6) der giver denne mulighed. På dette lån blev der i 2013 foretaget ekstraordinært afdrag med 3 mio. kr. Med det formål at sikre selskabet tilstrækkelig mulighed for at foretage ekstraordinære afdrag samt at udnytte det lave renteniveau, bør det i forbindelse med en eventuel senere omlægning af obligationslånet (lån nr. 1) overvejes, om en del af lånet etableres med variabel rente.

13 Bestyrelsen har den 11/ vedtaget en finansiel strategi, som fastlægger rammerne for selskabets låntagning og placering af likvide beholdninger (medsendt som bilag). Direktionen foreslår, at bestyrelsens drøftelse af finansiel strategi afventer gennemførelsen af indhentning af tilbud på bankforretning. Indstilling: Direktionen indstiller: at bestyrelsen orienteres om selskabets nugældende lånevilkår. at bestyrelsens drøftelse og beslutning om finansiel strategi afventer gennemførelsen af indhentning af tilbud på bankforretning. Beslutning: Tiltrådt. Bilag: Oversigt over nuværende langfristede lån. Nugældende finansiel strategi.

14 Punkt 7. TEMA: Vedligeholdelse af vandledninger. Resume. For at give bestyrelsen kendskab til de tekniske problemstillinger, der er gemt under de mange drøftelser om økonomi og strategi bringes her et tema om vandrør, der anvendes til distribution af drikkevand. Sagsfremstilling. Den største og dyreste del af vandforsyningens anlæg er vandledningerne, der desværre også er den bedst skjulte og den mest sårbare del. Vedligeholdelsen af ledningsnettet har til formål, ud over at give en stabil forsyningssikkerhed; at sikre et så lavt vandtab som økonomisk forsvarligt og at sikre kvaliteten af vandet, der leveres til forbrugerne. Kvaliteten af vandet må ikke forringes på vej fra vandværk til kunde. Hjørring Vandselskab har ca. 887 km vandledninger. Heraf er ca. 37 km råvandsledninger, der fører fra boringerne til vandværkerne. Hjørring Vandselskab har vandledninger i størrelser fra 20 mm til 356 mm i diameter. Vi har flest i området mm. 536 km er indenfor det område. Kun 62 km er 315 mm eller større. Af de 887 km er 587 km fremstillet af PVC, 194 km af PE, 49 km af eternit og 33 km af støbejern. Hvert af disse materialer har deres helt egne egenskaber og svagheder. De ældste ledninger er fra ,3 km er stadig i brug 111 år senere. 450 km af vores ledninger er anlagt i årene Kombination af materialeegenskaber og anlægstidspunkt giver den største udfordring set i forhold til vedligeholdelse og forsyningssikkerhed. Kvaliteten af PVC fra sidst tresserne og først i halvfjerdserne er langt fra optimal. Ledningerne bliver sprøde og revner ofte på langs i hele rørlængder, og på grund af sprødheden vil en reparation ofte gribe om sig. Støbejern og eternit er begge udmærkede materialer, men er hårde og stive, og derfor udsat for at knække og revne ved mekanisk belastning. I den sammenhæng skal man huske på, at jord ikke er et stabilt materiale. Det har en tendens til at bevæge sig, hvorved rør kan knække. Alle nyanlæg og reparationer udføres i dag med PE Profuse rør, der er et ret blødt materiale med en meget slidstærk og diffusionstæt kappe. Vi forventer en materiale levetid på over 100 år på de rør, der lægges i dag. Den samlede levetid af et anlæg er dog ikke kun afgjort af materialets holdbarhed.

15 For at reducere vores lager og øge vores beredskab i forbindelse med reparationer bruger vi i dag kun seks forskellige dimensioner til hovedvandledninger: Ø63, Ø90, Ø110, Ø160, Ø225 og Ø315 mm. Med en forventet levetid på 100 år stiles der efter at renovere 8 9 km ledning om året set over lang tid. Hvor der renoveres ledninger afgøres af flere faktorer: Brudstatistik, hvor antallet af brud på de enkelte ledningsstræk registreres, er meget afgørende. Materialetype er som tidligere nævnt afgørende. Vi skal først fjerne de største trusler mod forsyningssikkerheden. Mulighed for samlede anlægsarbejder, således at vand, kloak, fjernvarme og vej renoveres samtidigt tæller tungt i overvejelserne. Endelig er sammenhængen i hele produktionsapparatet af stor betydning. Her er en samlet udbygnings- og renoveringsplan et vigtigt værktøj, således at det eksisterende anlæg, der skal bevares og holdes ved lige, hænger logisk sammen med udstykninger og erhvervsudvikling. Hjørring Vandselskab anlægger selv sine vandledninger. Det er dels billigere end at købe sig til det hos entreprenører, dels er vores sikkerhed efterfølgende langt højere, da vi har detailkendskab til alt, og vi har personalet som vores vigtigste ressource i beredskabet. Vi udfører en del anlægsarbejde for andre forsyninger i kraft af vores ekspertise. Den vigtigste grund til selv at lægge vandledninger er hygiejnekrav. Vi har endnu ikke set eksterne leverandører, der er så konsekvente i omgangen med vandledninger, som vores eget personale er. Vand er en fødevare. Også, når den er i et rør under jorden. I 2013 fik vi opdateret vores hydrauliske model, Mike Urban, og vi har nu mulighed for at lave hydrauliske moduleringer for hele forsyningsområdet. Med disse modelleringer kan vi selv beregne tryk- og flowforhold i alle knudepunkter i ledningsnettet. Det kan gøres både på det eksisterende net og som simuleringer i planlægnings- og projekteringsfaser. Herved er der blandt andet mulighed for at undersøge, om der kan tilbydes sprinklerstik til brandsikring på en erhvervsadresse og vi kan dimensionere nyanlæg korrekt. Ledninger, der er for store er en unødvendig omkostning og en trussel mod vandkvaliteten på grund af for lang opholdstid i ledningsnettet. Ved større renoveringsopgaver hvor store forsyningsområder eller kritiske ledningsstrækninger skal afspærres giver Mike Urban mulighed for at simulere betydningen for det samlede forsyningsområde. Endeligt kan den hydrauliske model anvendes til kildesporing ved forurening. Placering af vores ledningsnet er af betydning for omkostningerne. Ved nyanlæg og renoveringer er det oftest lettest at arbejde i uberørt jord som for eksempel landbrugsarealer. Det er dog meget sjældent den billigste og bedste løsning.

16 Når afgrødeerstatninger, strukturskader, tinglysning af klausuler, der sikrer vores anlæg osv. er betalt er det oftest billigere at etablere ledninger i vejrabatter efter gæsteprincippet. Det er driftsmæssigt og ud fra et forsyningssikkerheds synspunkt også en langt bedre løsning. Ved placering i vejareal kan vi altid komme frem til vores ledninger og brud kan lokaliseres. Det kan ofte være meget svært i landbrugsarealer. I byområder er placering af ledningerne under fortov at foretrække, men her er der kamp om pladsen med andre ledningsejere, og anlægs- og reparationsarbejder i et virvar af fjernvarmerør, lyslederkabler, elkabler og telefonledninger er besværligt. Vi vil meget gerne placere stikledninger, så vi kan gå vinkelret fra hovedledningen og frem til skel. Der ligger en stor sikkerhed i det ensartede, når vi forsyner ca kunder med rent vand. Vandmålerne hos vores kunder skal enten udskiftes hvert 6. år eller kontrolleres via et stikprøvesystem, der så kan udløse udskiftningen af et parti af målere, såfremt der konstateres fejl. Hjørring Vandselskab har valgt at udskifte målerne hvert 6. år, da det har vist sig at være den billigste løsning. Kontrol af en måler er langt dyrere end indkøb og montage af en ny måler. De nedtagne målere gemmes et år ud over aflæsningsperioden, således at eventuelle tvister med kunder om vandforbrug kan afgøres. Hjørring Vandselskab har valgt, at der indtil videre ikke bruges elektroniske fjernaflæste målere. Fjernaflæste målere er 4 7 gange dyrere end mekaniske målere, og der ligger en stor sikkerhed i at ejeren af en ejendom tilser sin installation en gang om året. Der ligger desuden et vigtigt forsvar for vores drikkevandssikkerhed i at vores montører hvert 6. år kontrollerer installationen. Indstilling: Til orientering Beslutning: Orientering givet. Bilag:

Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d. 10-04-2014 Mødetid: 10:00 Mødested: Hirtshals Renseanlæg, Kløvermarken 1, 9850 Hirtshals Afbud: Peter Duetoft. Fraværende: Peter Duetoft.

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Referat af bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Referat af bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d. 07-11-2014 Mødetid: 9:00 Mødested: Åstrupvej 9,. Afbud: Henrik Jørgensen. Fraværende: Referent: Ole Madsen. Punkt 1. Referat. Der er udarbejdet

Læs mere

Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d. 28-10-2015 Mødetid: 09:00 11:00 Mødested: Åstrupvej 9, Afbud: Henrik Jørgensen og Peter Carlsen. Fraværende: Referent: Punkt 1. Referat

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde nr. 31 i Rudersdal Forsyning A/S den 12. juni 2017 kl på Skovlytoften 27

Referat af bestyrelsesmøde nr. 31 i Rudersdal Forsyning A/S den 12. juni 2017 kl på Skovlytoften 27 Referat af bestyrelsesmøde nr. 31 i Rudersdal Forsyning A/S den 12. juni 2017 kl. 16.00 på Skovlytoften 27 På mødet deltager følgende: Erik Mollerup, formand Daniel E. Hansen - afbud Birgitte Schjerning

Læs mere

Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d. 11-09-2018 Mødetid: 09:00-12:00 Mødested: Åstrupvej 9, Afbud: Kim Bach, Børge Bech. Fraværende: Referent: Niels Nielsen Punkt 1. Referat

Læs mere

P R O T O K O L. Bestyrelsesmøde i SK Vand A/S. Torsdag, den 22. november 2018, kl. 08:00 Nordvej 11, Slagelse

P R O T O K O L. Bestyrelsesmøde i SK Vand A/S. Torsdag, den 22. november 2018, kl. 08:00 Nordvej 11, Slagelse P R O T O K O L Bestyrelsesmøde i SK Vand A/S Torsdag, den 22. november 2018, kl. 08:00 Nordvej 11, Slagelse Bestyrelsen: Flemming Erichsen, Ole Drost, Anders Koefoed, Anders Nielsen, Lis Tribler, Pernille

Læs mere

Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d. 06-12-2012 Mødetid: 15.30 Mødested: Åstrupvej 9, Afbud: Fraværende: Referent: Bjarne Træholt Sørensen Punkt 1. Godkendelse af beslutningsreferat

Læs mere

ENERGI VIBORG VAND A/S

ENERGI VIBORG VAND A/S Mødedo: Mødested: Industrivej 15 Mødenummer: 1 Fraværende: Allan Clifford Christensen, Peter Juhl SAG NR. SIDE 1. Bemyndigelser fra bestyrelsen til formand og direktion 3 2. Takster for drikkevand 2017

Læs mere

Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d. 22-09-2016 Mødetid: 09:00 12:00 Mødested: Åstrupvej 9, Afbud: Peter Duetoft, Per Møller, Fraværende: Referent: Niels Nielsen Punkt

Læs mere

Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d. 16-12-2016 Mødetid: 10:00 til 13:00 Mødested: Åstrupvej 9, Afbud: Henrik Christian Sørensen Fraværende: Referent: Niels Nielsen Punkt

Læs mere

VAND OG SPILDEVAND LOKALT

VAND OG SPILDEVAND LOKALT Uddrag af VAND OG SPILDEVAND LOKALT HOFORs otte vandselskaber og otte spildevandsselskaber har deres egne regnskaber. Udgifterne til renovering og modernisering af vand og spildevand bliver afholdt inden

Læs mere

Budget Med overslagsåreme Hjørring Vandselskab A/S

Budget Med overslagsåreme Hjørring Vandselskab A/S Budget 2018 Med overslagsåreme 2019-2021 Hjørring Vandselskab A/S 1 Indledning... 3 1.1 Budgetteringsprincip... 3 2 Budgetforudsætninger... 4 2.1 Overholdelse af indtægtsramme... 4 2.2 Korrektion af indtægtsrammer

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde Hjørring Vandselskab A/S

Referat af bestyrelsesmøde Hjørring Vandselskab A/S Referat af bestyrelsesmøde Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: den 15.6.2010 Mødetid: 14,30 Mødested: Åstrupvej 9, 9800 Hjørring Afbud: Per Harfeld Fraværende: Punkt 1. Orientering om de udfordringer selskabet

Læs mere

Referat Fra bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Referat Fra bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Referat Fra bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d. 15-08-2017 Mødetid: 09:00-12:00 Mødested: Åstrupvej 9, Afbud: Fraværende: Referent: Niels Nielsen Punkt 1. Referat fra forrige bestyrelsesmøde

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde nr. 21 i Rudersdal Forsyning A/S den 24. marts 2015 ca. kl. 19.15 i Søhuset, Venlighedsvej 10, 2970 Hørsholm

Referat af bestyrelsesmøde nr. 21 i Rudersdal Forsyning A/S den 24. marts 2015 ca. kl. 19.15 i Søhuset, Venlighedsvej 10, 2970 Hørsholm Referat af bestyrelsesmøde nr. 21 i Rudersdal Forsyning A/S den 24. marts 2015 ca. kl. 19.15 i Søhuset, Venlighedsvej 10, 2970 Hørsholm På mødet deltager følgende: Erik Mollerup, formand Daniel E. Hansen

Læs mere

Budget Med overslagsåreme Hjørring Vandselskab A/S

Budget Med overslagsåreme Hjørring Vandselskab A/S Budget 2017 Med overslagsåreme 2018-2021 Hjørring Vandselskab A/S 1 Indledning... 3 1.1 Budgetteringsprincip... 3 2 Budgetforudsætninger... 4 2.1 Overholdelse af indtægtsramme... 4 2.2 Korrektion af indtægtsrammer

Læs mere

Samlet vandforsyning på Sejerø Borgermøde 16 august 2014

Samlet vandforsyning på Sejerø Borgermøde 16 august 2014 Samlet vandforsyning på Sejerø Borgermøde 16 august 2014 www.kalundborgforsyning.dk Indhold: Kalundborg Forsyning Baggrund oversigtskort vandmængder vandkvalitet Teknisk totalløsning Forudsætninger Økonomi

Læs mere

Aarhus Vand A/S betalingsvedtægt og takster for 2015

Aarhus Vand A/S betalingsvedtægt og takster for 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 23. januar 2015 Aarhus Vand A/S betalingsvedtægt og takster for 2015 Bestyrelsen for Aarhus Vand A/S har vedtaget en ny betalingsvedtægt

Læs mere

Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S 1 Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d. 09-05-2017 Mødetid: 09:00 12:00 Mødested: Åstrupvej 9, Afbud: Fraværende: Referent: Ole Madsen Punkt 1. Godkendelse af årsrapport 2016

Læs mere

Budget Med overslagsåreme Hjørring Vandselskab A/S

Budget Med overslagsåreme Hjørring Vandselskab A/S Budget 2019 Med overslagsåreme 2020-2022 Hjørring Vandselskab A/S 1 Indledning... 3 1.1 Budgetteringsprincip... 3 2 Budgetforudsætninger... 4 2.1 Overholdelse af indtægtsramme... 4 2.2 Korrektion af indtægtsrammer

Læs mere

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Åben dagsorden Økonomiudvalget 2018-2021 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Ekstraordinært - Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende:

Læs mere

BUDGETTER OG PRISER HOFOR Vand Dragør A/S HOFOR Spildevand Dragør A/S

BUDGETTER OG PRISER HOFOR Vand Dragør A/S HOFOR Spildevand Dragør A/S BUDGETTER OG PRISER 2016 HOFOR Vand Dragør A/S HOFOR Spildevand Dragør A/S MEKANISMER I PRISFASTSÆTTELSE Priserne for HOFORs vand- og spildevandselskaber fastsættes ud fra de prislofter, der besluttes

Læs mere

Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d. 30-01-2018 Mødetid: 09:00 12:00 Mødested: Åstrupvej 9, Afbud: Alex Jensen, Henrik Jørgensen, Per Møller og Peter Duetoft. Fraværende:

Læs mere

Rørnetskonferencen Malmø 30 31 marts 2011. Strafafgift på ledningsført vand hvis lækage > 10 % Erfaringer fra Danmark

Rørnetskonferencen Malmø 30 31 marts 2011. Strafafgift på ledningsført vand hvis lækage > 10 % Erfaringer fra Danmark Slide: 1 Rørnetskonferencen Malmø 30 31 marts 2011 Strafafgift på ledningsført vand hvis lækage > 10 % Erfaringer fra Danmark Civ. Ing. Lars Isager Hedegaard, Hvidovre Forsyning Slide: 2 Inden vi ser på

Læs mere

Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d. 12-02-2016 Mødetid: 09:00 til 12:00 Mødested: Åstrupvej 9, Afbud: Peter Duetoft Fraværende: Referent: Niels Nielsen Punkt 1. Referat.

Læs mere

Notat til møde i økonomiudvalget i Assens Kommune den 19. februar 2018 vedrørende godkendelse af spildevandstakster.

Notat til møde i økonomiudvalget i Assens Kommune den 19. februar 2018 vedrørende godkendelse af spildevandstakster. Assens den 1. februar 2018 Notat til møde i økonomiudvalget i Assens Kommune den 19. februar 2018 vedrørende godkendelse af spildevandstakster. Økonomiudvalget har på møde den 22. januar 2018 behandlet

Læs mere

ENERGI VIBORG VAND A/S Drikkevandsforsyningen BUDGET 2015 UDKAST

ENERGI VIBORG VAND A/S Drikkevandsforsyningen BUDGET 2015 UDKAST Forventet Regnskab Budget Regnskab Budget 2013 2014 2014 2015 Note Kr. Kr. Kr. Kr. Nettoomsætning Salg af vand 1 16.148.335 15.869.000 15.869.000 15.869.000 Fast afgift 2 9.199.771 9.138.000 9.138.000

Læs mere

Favrskov Spildevand A/S

Favrskov Spildevand A/S Referat Mødedato Starttidspunkt 17:30 Mødested/mødelokale Administrationsbygningen i Hammel, mødelokale 1 Afbud fra Thomas Storm deltog ikke i behandlingen af punkterne 10, 11 og 12. INDHOLD Sagsnr. Side

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde nr. 32 i Rudersdal Forsyning A/S

Referat af bestyrelsesmøde nr. 32 i Rudersdal Forsyning A/S Referat af bestyrelsesmøde nr. 32 i Rudersdal Forsyning A/S Mødedato 24. oktober 2017, kl. 16.00 17.30 Mødested Deltagere Ørnegårdsvej 17, 2820 Gentofte Bestyrelsen: Erik Mollerup (formand), Daniel E.

Læs mere

Vi har modtaget statusmeddelesen for indtægtsrammen for 2018 for Køge Vand A/S.

Vi har modtaget statusmeddelesen for indtægtsrammen for 2018 for Køge Vand A/S. Køge Vand A/S Beskrivelse af driftsbudget 2018 Vi har modtaget statusmeddelesen for indtægtsrammen for 2018 for Køge Vand A/S. De generelle effektiviseringskrav til vandselskaberne i 2018 er fastsat til

Læs mere

Ekstraordinær dagsorden

Ekstraordinær dagsorden Ekstraordinær dagsorden Økonomiudvalget Tid Onsdag den 27. maj 2015 - kl. 15:40 Sted Møde udenfor rådhuset, Skallebølle skole Afbud Fraværende Indholdsfortegnelse: 1. Godkendelse af dagsordenen...1 2.

Læs mere

Likviditetsbudget 2012 - Middelfart Spildevand A/S

Likviditetsbudget 2012 - Middelfart Spildevand A/S Notat Oprettelsesdato: 22. oktober 2010 Udarbejdet af: Jacob Støving Sagsnummer: Likviditetsbudget 2012 - Middelfart Spildevand A/S Budget 2012 for Middelfart Spildevand A/S indeholder anlægsinvesteringer

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde nr. 28 i Rudersdal Forsyning A/S den 3. oktober 2016 kl på Skovlytoften 27

Referat af bestyrelsesmøde nr. 28 i Rudersdal Forsyning A/S den 3. oktober 2016 kl på Skovlytoften 27 Referat af bestyrelsesmøde nr. 28 i Rudersdal Forsyning A/S den 3. oktober 2016 kl. 16.00 på Skovlytoften 27 På mødet deltager følgende: Erik Mollerup, formand Daniel E. Hansen deltog ikke i mødet under

Læs mere

Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 2010-2013

Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 2010-2013 Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 21-213 Baggrund I forbindelse med budgetlægningen for 214 har der været en række politiske drøftelser om udviklingen i den kommunale gæld samt

Læs mere

Hjørring Vandselskab A/S. Miljøingeniørdag AAU Hjørring Vandselskab A/S Onsdag den 25. maj 2011 Ole Madsen

Hjørring Vandselskab A/S. Miljøingeniørdag AAU Hjørring Vandselskab A/S Onsdag den 25. maj 2011 Ole Madsen Hjørring Vandselskab A/S Fakta om Hjørring Vandselskab: Drikkevand: 5 vandværker. Leverer til ca. 16.400 husstande, 2.200 virksomheder og 3.250 sommerhuse. Ca. 40.000 forbrugere med et dagligt forbrug

Læs mere

Notat. Dato: 27. august 2013 Sagsnr.: 2013-005252-2

Notat. Dato: 27. august 2013 Sagsnr.: 2013-005252-2 Natur- og Miljøafdelingen Middelfart Kommune Østergade 21 5580 Nørre Aaby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 4924 Fax +45 8888 5501 Dato: 27. august 2013 Sagsnr.: 2013-005252-2 Henning.Leth@middelfart.dk

Læs mere

Bjert Stenderup Vandværk

Bjert Stenderup Vandværk Andelsselskabet Bjert Stenderup Vandværk Generalforsamling Torsdag den 7. april 2011, kl. 19.30 Sdr. Bjert Kro Dagsorden: 1: Valg af dirigent. 2: Beretning for det forløbne regnskabsår - 2010. 3: Fremlæggelse

Læs mere

1. Valg af dirigent Bestyrelsen foreslår Anders Clemmensen som valgtes. Dirigenten redegjorde for at generalforsamlingen var lovligt indvarslet.

1. Valg af dirigent Bestyrelsen foreslår Anders Clemmensen som valgtes. Dirigenten redegjorde for at generalforsamlingen var lovligt indvarslet. Referat ved Gårslev vandværk generalforsamling tirsdag d. 12. april 2016. Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Beretning om det forløbne år 3. Det reviderede regnskab forelægges til godkendelse 4. Budget

Læs mere

Hovedkonto 8. Balanceforskydninger

Hovedkonto 8. Balanceforskydninger Hovedkonto 8. Balanceforskydninger - 306-1. Ydre vilkår, grundlag, strategi, organisation og ydelser Hovedkonto 8 indeholder dels årets forskydninger i beholdningen af aktiver og passiver og dels hele

Læs mere

Omsætning Variabelt kloakbidrag Der er forudsat et variabelt bidrag fra 2.687.800 m³. Mængden er fastsat med baggrund i realiseret tal fra 2012.

Omsætning Variabelt kloakbidrag Der er forudsat et variabelt bidrag fra 2.687.800 m³. Mængden er fastsat med baggrund i realiseret tal fra 2012. Spildevand A/S Variabelt kloakbidrag Der er forudsat et variabelt bidrag fra 2.687.800 m³. Mængden er fastsat med baggrund i realiseret tal fra 2012. Fast bidrag I budgettet er regnet med 18.144 stik.

Læs mere

BUDGETTER OG PRISER HOFOR Vand Rødovre A/S HOFOR Spildevand Rødovre A/S

BUDGETTER OG PRISER HOFOR Vand Rødovre A/S HOFOR Spildevand Rødovre A/S BUDGETTER OG PRISER 2016 HOFOR Vand Rødovre A/S HOFOR Spildevand Rødovre A/S MEKANISMER I PRISFASTSÆTTELSE Priserne for HOFORs vand- og spildevandselskaber fastsættes ud fra de prislofter, der besluttes

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde nr. 23 i Rudersdal Forsyning A/S den 15. juni 2015 kl. 16.00 på Skovlytoften 27

Referat af bestyrelsesmøde nr. 23 i Rudersdal Forsyning A/S den 15. juni 2015 kl. 16.00 på Skovlytoften 27 Referat af bestyrelsesmøde nr. 23 i Rudersdal Forsyning A/S den 15. juni 2015 kl. 16.00 på Skovlytoften 27 På mødet deltager følgende: Erik Mollerup, formand Daniel E. Hansen Birgitte Schjerning Povlsen

Læs mere

TAKSTER 2018 Skanderborg Forsyningsvirksomhed

TAKSTER 2018 Skanderborg Forsyningsvirksomhed Dato 15.11.2017 TAKSTER 2018 Skanderborg Forsyningsvirksomhed Indhold 1.0 Takster 2018, Hovedtal 3 2.0 Spildevand takster 2018 5 2.1 Takster SPildevand 2018 5 2.2 Budget og låneoptagelse for 2018 6 3.0

Læs mere

P R O T O K O L. fra bestyrelsesmøde i SK Spildevand A/S. Onsdag, den 14. december 2016 kl Slagelse Landevej 30, Korsør

P R O T O K O L. fra bestyrelsesmøde i SK Spildevand A/S. Onsdag, den 14. december 2016 kl Slagelse Landevej 30, Korsør Side 1 af 6 P R O T O K O L fra bestyrelsesmøde i SK Spildevand A/S Onsdag, den 14. december 2016 kl. 11.00 Slagelse Landevej 30, Korsør Bestyrelsen: Ole Drost (Formand), Bodil Knudsen (Næstformand), Anders

Læs mere

11. oktober Punkt 4: Takster 2018 til beslutning. Indstilling

11. oktober Punkt 4: Takster 2018 til beslutning. Indstilling 11. oktober 2017 Punkt 4: Takster 2018 til beslutning Indstilling Det indstilles til bestyrelsen at godkende taksterne på trin 1 for 2018. Taksten er beregnet på baggrund af forudsætningen om hvile-i-sig-selv.

Læs mere

Budget 2019 for Gladsaxe Vand A/S (VGL)

Budget 2019 for Gladsaxe Vand A/S (VGL) Projekt Fra Til Budget - Gladsaxe Vand A/S (VGL) Økonomi Chefgruppe Side 1 6 Budget for Gladsaxe Vand A/S (VGL) 1. Budget I nedenstående tabel er vist hovedtallene i budget for Gladsaxe Vand A/S. For 2017

Læs mere

Referat. For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Referat. For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d. 13-11-2018 Mødetid: 09:00 12:00 Mødested: Hjørring Renseanlæg, Teglmarken 41, Afbud: Anders Rytter Madsen Fraværende: Referent: Niels

Læs mere

Bestyrelsesmøde Ringsted Forsyninger 16. feb 2014. DAGSORDEN FOR FÆLLES BESTYRELSESMØDE I RINGSTED SPILDEVAND a/s OG RINGSTED FJERNVARME A/S:

Bestyrelsesmøde Ringsted Forsyninger 16. feb 2014. DAGSORDEN FOR FÆLLES BESTYRELSESMØDE I RINGSTED SPILDEVAND a/s OG RINGSTED FJERNVARME A/S: DAGSORDEN FOR FÆLLES BESTYRELSESMØDE I RINGSTED SPILDEVAND a/s OG RINGSTED FJERNVARME A/S: Til bestyrelserne. Der indkaldes herved til fælles ordinært bestyrelsesmøde i Ringsted Spildevand A/S og Ringsted

Læs mere

Nøgletal Spildevandsforsyning

Nøgletal Spildevandsforsyning Dato: 17-11-2015 Status: Rev. 0 Dokument ID: Oprettet af: sf Godkendt af: sf Sagsnummer: I227 Skanderborg Forsyningsvirksomhed A/S har udarbejdet selskabets 7. budget siden selskabsudskillelsen 1. januar

Læs mere

Investeringsaftale 2019 Egedal Bilag 1, Oversigt over indsatser, mål, handlinger og resultatkrav

Investeringsaftale 2019 Egedal Bilag 1, Oversigt over indsatser, mål, handlinger og resultatkrav Investeringsaftale 2019 Egedal Bilag 1, Oversigt over indsatser, mål, handlinger og resultatkrav Vand V1.0 Ledningsnettet for drikkevand skal være velholdt og udbygges i takt med behovet. Renoveringsmodne

Læs mere

Notat om spildevandsplanlægning i Furesø Kommune

Notat om spildevandsplanlægning i Furesø Kommune Notat om spildevandsplanlægning i Furesø Kommune Den kommende spildevandsplan 2014 bliver den første spildevandsplan vedtaget i Furesø Kommune. Spildevandsplanen samler oplysninger om de eksisterende og

Læs mere

Bestyrelsesmøde Ringsted Forsyninger 31. okt 2017 DAGSORDEN FOR FÆLLES BESTYRELSESMØDE I RINGSTED FORSYNINGER A/S

Bestyrelsesmøde Ringsted Forsyninger 31. okt 2017 DAGSORDEN FOR FÆLLES BESTYRELSESMØDE I RINGSTED FORSYNINGER A/S DAGSORDEN FOR FÆLLES BESTYRELSESMØDE I RINGSTED FORSYNINGER A/S Til bestyrelserne. Der indkaldes herved til fælles ordinært bestyrelsesmøde i Ringsted Forsyninger A/S Tirsdag den 31. okt 2017, Bragesvej

Læs mere

Favrskov Spildevand A/S

Favrskov Spildevand A/S Favrskov Spildevand A/S Referat Mødedato 10. september 2012 Starttidspunkt 17:30 Mødested/mødelokale Hammel Administrationsbygning Afbud fra INDHOLD Favrskov Spildevand A/S 10. september 2012 Sagsnr. Side

Læs mere

Budget 2019 for Rudersdal Forsyning A/S Vand og Spildevand

Budget 2019 for Rudersdal Forsyning A/S Vand og Spildevand Projekt Fra Til Budget 2019 Rudersdal Forsyning A/S (VRU + SRU) Økonomi Chefgruppe Side 1 8 Budget 2019 for Rudersdal Forsyning A/S Vand og Spildevand 1. Budget 2019 I nedenstående tabel er vist hovedtallene

Læs mere

Energi Viborg Vand A/S Drikkevandsforsyning

Energi Viborg Vand A/S Drikkevandsforsyning 30.09.2018 Forventet Regnskab Budget regnskab Budget 2017 2018 2018 2019 Note 1.000 kr. 1.000 kr. 1.000 kr. 1.000 kr. Omsætning Salg af vand 1 11.317 11.280 12.480 11.203 Fast afgift 2 14.534 13.759 14.329

Læs mere

deltaget i et lovpligttig hygiejnekursus for dem som drifter vandværket. Vores VVS mand, Lars

deltaget i et lovpligttig hygiejnekursus for dem som drifter vandværket. Vores VVS mand, Lars Vi havde med udgangen af 2014 1266 forbrugere tilsluttet vandværket. Vi udpumper 150.000 m 3 vand. Bestyrelsen har igennem årene prioriteret vedligeholdelse af ledningsnettet kvalitet højt og vi har derfor

Læs mere

Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d. 10-12-2015 Mødetid: 10:30 til 12:00 med efterfølgende julefrokost Mødested: Åstrupvej 9, Afbud: Mads Rubæk Sørensen Fraværende: Referent:

Læs mere

Rebild Vand & Spildevand A/S Rebild Forsyning Holding A/S

Rebild Vand & Spildevand A/S Rebild Forsyning Holding A/S REFERAT SAG: Bestyrelsesmøde nr. 11 MØDESTED: Skørping, Sverriggårdsvej 3 TIDSPUNKT: 28. november 2012 kl. 16.30 DELTAGERE: Mogens Schou Andersen Søren Søe-Larsen Morten Lem Morten V. Nielsen Ole Frederiksen

Læs mere

Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d. 14-05-2019 Mødetid: 09:00 12:00 Mødested: Åstrupvej 9, Afbud: Anders Rytter Madsen Fraværende: Referent: Niels Nielsen Punkt 1. Godkendelse

Læs mere

Rebild Vand & Spildevand A/S

Rebild Vand & Spildevand A/S DAGSORDEN SAG: Bestyrelsesmøde nr. 34 MØDESTED: Skørping, Sverriggårdsvej 3 TIDSPUNKT: 13. december 2016 kl. 17.00 DELTAGERE: Gert Fischer Søren Søe-Larsen Ole Frederiksen (deltog i pkt. 2-8) Lars Hørsman

Læs mere

Bestyrelsesmøde Ringsted Forsyninger 19 feb DAGSORDEN FOR FÆLLES BESTYRELSESMØDE I RINGSTED FORSYNINGER A/S

Bestyrelsesmøde Ringsted Forsyninger 19 feb DAGSORDEN FOR FÆLLES BESTYRELSESMØDE I RINGSTED FORSYNINGER A/S DAGSORDEN FOR FÆLLES BESTYRELSESMØDE I RINGSTED FORSYNINGER A/S Til bestyrelserne. Der indkaldes herved til fælles ordinært bestyrelsesmøde i Ringsted Forsyninger A/S Mandag den 26. feb. 2018, Bragesvej

Læs mere

Planlægning og prioritering af forsyningens indsats

Planlægning og prioritering af forsyningens indsats Planlægning og prioritering af forsyningens indsats Rudersdal Kommune og Rudersdal Forsyning A/S (en del af NOVAFOS koncernen) har aftalt, at Rudersdal Forsyning A/S (en del af NOVAFOS koncernen) i perioden

Læs mere

NK-Spildevand A/S. Revideret budget baseret på revision af anlægsbudget den 18. januar 2017

NK-Spildevand A/S. Revideret budget baseret på revision af anlægsbudget den 18. januar 2017 NK-Spildevand A/S Revideret budget 2017 baseret på revision af anlægsbudget den 18. januar 2017 og på takstscenarie besluttet på bestyrelsesmøde den 25. januar 2017 Driftsbudget 2017 Note Beløb i kr. Takst

Læs mere

VAND OG SPILDEVAND LOKALT

VAND OG SPILDEVAND LOKALT Uddrag af VAND OG SPILDEVAND LOKALT HOFORs otte vandselskaber og otte spildevandsselskaber har deres egne regnskaber. Udgifterne til renovering og modernisering af vand og spildevand bliver afholdt inden

Læs mere

Movias likviditet har de senere år været styret ud fra nedenstående retningslinjer:

Movias likviditet har de senere år været styret ud fra nedenstående retningslinjer: Politisk dokument med resume Sagsnummer Bestyrelsen 12. september 2013 Mads Lund Larsen 07 Likviditetspolitik Indstilling: Administrationen indstiller, At målet for den gennemsnitlige likvidbeholdning

Læs mere

Beslutningsreferat af ordinært bestyrelsesmøde

Beslutningsreferat af ordinært bestyrelsesmøde Beslutningsreferat af ordinært bestyrelsesmøde i Køge Afløb A/S (CVR-nr. 30 59 05 03) Køge Vand A/S (CVR-nr. 30 59 04 81) Greve Spildevand A/S (CVR-nr. 32 26 86 68) Solrød Spildevand A/S (CVR-nr. 33 04

Læs mere

Forslag til Indsatsplan for StautrupÅbo til beskyttelse af drikkevand

Forslag til Indsatsplan for StautrupÅbo til beskyttelse af drikkevand Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 17. december 2014 Forslag til Indsatsplan til beskyttelse af drikkevand Forslag til Indsatsplan StautrupÅbo er klar til vedtagelse

Læs mere

Forslag til Vandforsyningsplan 2016-2023 - til offentlig høring

Forslag til Vandforsyningsplan 2016-2023 - til offentlig høring Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 29. juni 2015 Forslag til - til offentlig høring Forslag til rent drikkevand til en kommune i vækst beskriver, hvor drikkevandet indvindes,

Læs mere

Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d. 12-12-2017 Mødetid: 10:00 13:00 (Frokost fra klokken 12) Mødested: Åstrupvej 9, Afbud: Per Møller Fraværende: Referent: Niels Nielsen

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde Hjørring Vandselskab A/S

Referat af bestyrelsesmøde Hjørring Vandselskab A/S Referat af bestyrelsesmøde Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: den 9.3.2011 Mødetid: 14,30 Mødested: Åstrupvej 9, Afbud: Fraværende: Punkt 1. Vedtægtsændringer. Som følge af bekendtgørelse om forbrugerindflydelse

Læs mere

Rebild Vand & Spildevand A/S Rebild Forsyning Holding A/S

Rebild Vand & Spildevand A/S Rebild Forsyning Holding A/S REFERAT SAG: Bestyrelsesmøde nr. 15 MØDESTED: Skørping, Sverriggårdsvej 3 TIDSPUNKT: 24. oktober 2013 kl. 17.00 DELTAGERE: Mogens Schou Andersen Søren Søe-Larsen (deltog ikke i pkt. 1 og 2) Morten Lem

Læs mere

Sammenlægning af. Asserbo Vandværk og Baunehøj Vandværk

Sammenlægning af. Asserbo Vandværk og Baunehøj Vandværk Sammenlægning af Asserbo Vandværk og Baunehøj Vandværk Bestyrelserne i Asserbo Vandværk og Baunehøj Vandværk indstiller til generalforsamlingens godkendelse, at Asserbo Vandværk og Baunehøj Vandværk sammenlægges

Læs mere

Bestyrelsesmøde Ringsted Forsyninger 11 feb DAGSORDEN FOR FÆLLES BESTYRELSESMØDE I RINGSTED FORSYNINGER A/S

Bestyrelsesmøde Ringsted Forsyninger 11 feb DAGSORDEN FOR FÆLLES BESTYRELSESMØDE I RINGSTED FORSYNINGER A/S DAGSORDEN FOR FÆLLES BESTYRELSESMØDE I RINGSTED FORSYNINGER A/S Til bestyrelserne. Der indkaldes herved til fælles ordinært bestyrelsesmøde i Ringsted Forsyninger A/S Tirsdag den 19. feb. 2019 Bragesvej

Læs mere

Mødedato / sted: 26. februar 2013 / Gribvand Spildevand A/S, Holtvej 18C kl. 16:00-19:00

Mødedato / sted: 26. februar 2013 / Gribvand Spildevand A/S, Holtvej 18C kl. 16:00-19:00 Gribvand Spildevand A/S Bestyrelse 6. marts 2013 Referat af Bestyrelsesmøde d. 26. februar 2013 Mødedato / sted: 26. februar 2013 / Gribvand Spildevand A/S, Holtvej 18C kl. 16:00-19:00 Mødedeltagere: Flemming

Læs mere

Medlemsmøde Danske Vandværker FVD. Regnskabsmæssige udfordringer efter forliget 29. april 2015

Medlemsmøde Danske Vandværker FVD. Regnskabsmæssige udfordringer efter forliget 29. april 2015 Medlemsmøde Danske Vandværker FVD Regnskabsmæssige udfordringer efter forliget 29. april 2015 Indholdet i det politiske forlig af 29. april 2015 1,3 mia. kr i effektivisering fra 2014-2020 Spildevand 0,9

Læs mere

Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d. 11-12-2018 Mødetid: 10:00 13:00 (Frokost fra klokken 12:30) Mødested: Åstrupvej 9, Afbud: Fraværende: Referent: Niels Nielsen Punkt

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK FORSYNING A/S Journalnr.: S2015-0306 Referat Dato: 18. juni 2015

LYNGBY-TAARBÆK FORSYNING A/S Journalnr.: S2015-0306 Referat Dato: 18. juni 2015 LYNGBY-TAARBÆK FORSYNING A/S Journalnr.: S2015-0306 Referat Dato: 18. juni 2015 Referent: Karen Pilt Mødenr.: 2/2015 Mødedato: Onsdag den 17. juni 2015, kl. 16.00 18.00 Mødested: Mølleåværkets mødelokale,

Læs mere

Takstbudget Skanderborg Forsyningsvirksomhed a/s

Takstbudget Skanderborg Forsyningsvirksomhed a/s Takstbudget 2015 Skanderborg Forsyningsvirksomhed a/s Takster 2015 18. november 2014 1. Introduktion Skanderborg Forsyningsvirksomhed A/S har udarbejdet selskabets 6. budget siden selskabsudskillelsen

Læs mere

Nordby Fjernvarme^ A,m>b>a,

Nordby Fjernvarme^ A,m>b>a, Bavnebjerg 44 6720 Fanø Fanø Byråd Fanø Kommune Skolevej 5-7 6720 Fanø Att. Borgmesteren MODTAGET Nordby Fjernvarme^ A,m>b>a, 3 O SEP. 2015 FAN«KOMMUNE TIf. 75 16 27 24 SE nr. 16 93 46 90 E-mail nf@fanonet.dk

Læs mere

Den nye samlede indtægtsramme dækker driftsomkostninger, investeringsomkostninger og finansielle omkostninger.

Den nye samlede indtægtsramme dækker driftsomkostninger, investeringsomkostninger og finansielle omkostninger. Flere politiske partier i Køge står uforstående over for ny lovregulering af kommunens private drikkevandsforsyninger og kommunens egne drikkevands- og spildevandsselskaber. Siden 2007 har kommunens egne

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 6. oktober 2010.

Indstilling. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 6. oktober 2010. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 6. oktober 2010 Århus Kommune Borgmesterens Afdeling 1. Resume Århus Byråd tiltrådte den 16. december 2009 indstilling om overtagelsesbalance

Læs mere

Budget 2019 for Hørsholm Vand ApS (Drikkevand og Spildevand)

Budget 2019 for Hørsholm Vand ApS (Drikkevand og Spildevand) Projekt Fra Til Budget Hørsholm Vand ApS (VHØ + SHØ) Økonomi Chefgruppe Side 1 8 Budget for Hørsholm Vand ApS (Drikkevand og Spildevand) 1. Budget I nedenstående tabel er vist hovedtallene i budget for

Læs mere

FORSLAG TIL SPILDEVANDSPLAN BILAG 4: MILJØVURDERING

FORSLAG TIL SPILDEVANDSPLAN BILAG 4: MILJØVURDERING FORSLAG TIL SPILDEVANDSPLAN 2014-2020 BILAG 4: MILJØVURDERING GULDBORGSUND KOMMUNE CENTER FOR MILJØ & PLAN 03-09-2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Baggrund... 3 2 Scenarier... 3 3 Miljømål... 4 4. Foranstaltninger

Læs mere

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Åben dagsorden Økonomiudvalget 2018-2021 Borgmesterkontoret Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende:

Læs mere

Budget 2018 for Hørsholm Vand ApS (VHØ +

Budget 2018 for Hørsholm Vand ApS (VHØ + Projekt Fra Til Budget Hørsholm Vand ApS (VHØ + SHØ) Økonomi Chefgruppe Side 1 8 Budget for Hørsholm Vand ApS (VHØ + SHØ) 1. Budget I nedenstående tabel er vist hovedtallene i budget for Hørsholm Vand

Læs mere

Anlægsværdier i. vand- og spildevandsforsyningerne

Anlægsværdier i. vand- og spildevandsforsyningerne Anlægsværdier i vand- og spildevandsforsyningerne Forsyningssekretariatet februar 2011 Anlægsværdier i vandog spildevandsforsyningerne 1. INTRODUKTION OG RESUME Alle kommunale vand- og spildevandsforsyninger

Læs mere

Ledningsrenoveringsplan for Furesø Vandforsyning

Ledningsrenoveringsplan for Furesø Vandforsyning Ledningsrenoveringsplan for Furesø Vandforsyning Langsigtet vandledningsrenoveringsplan Dette er en overordnet renoveringsplan, som har haft til formål at vurdere hvorvidt s vandledninger er renoveringsmodne.

Læs mere

E.ON Varme Danmark ApS Side 1 af 7 Bestyrelsen PROTOKOL 9. møde i bestyrelsen 17. september 2009, kl. 10.00-13.20

E.ON Varme Danmark ApS Side 1 af 7 Bestyrelsen PROTOKOL 9. møde i bestyrelsen 17. september 2009, kl. 10.00-13.20 E.ON Varme Danmark ApS Side 1 af 7 Sted: Tilstede: Øvrige deltagere: Afbud: Virksomhedens adresse Nørrelundvej 10, Herlev. Morten Skovgaard (næstformand, mødeleder), René Tuekær, Peter Hansen, Jan Blicher,

Læs mere

Omsætning Kloakbidrag - variabelt Der er forudsat solgt m³ som realiseret i regnskab Mængden er forudsat konstant i overslagsårene.

Omsætning Kloakbidrag - variabelt Der er forudsat solgt m³ som realiseret i regnskab Mængden er forudsat konstant i overslagsårene. Budget forudsætninger 2013 Spildevand A/S Kloakbidrag - variabelt Der er forudsat solgt 2.737.553 m³ som realiseret i regnskab 2011. Mængden er forudsat konstant i overslagsårene. Fast bidrag Der indføres

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 5. Afdeling

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 5. Afdeling ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 5. Afdeling Århus Kommunale Værker, Bautavej 1, 8210 Århus V INDSTILLING Til Århus Byråd Den 21. januar 2005 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 1800 Jour. nr.: 00.01A00, ÅKV/2004/02514

Læs mere

Dåstrup Vandværk A.m.b.A.

Dåstrup Vandværk A.m.b.A. Referat fra den ordinære generalforsamling mandag den 27. marts 2017 Mandag den 27. marts 2017 kl.19.30 afholdt Dåstrup Vandværk a.m.b.a. ordinær generalforsamling i Dåstrup Forsamlingshus med følgende

Læs mere

Plan- og Miljøudvalget

Plan- og Miljøudvalget Page 1 of 5 Referat Plan- og Miljøudvalget Ekstraordinært møde Dato Tid Sted NB. 21. januar 2008 16:00 Udvalgslokalet, Fasanvej 1 Fraværende Medlemmer John Christensen (V) Brian Pedersen (F) Inger Støtt

Læs mere

Tommy Mostrup, direktør i Hjørring Vandselskab A/S. Værdien af den strategiske aftale med kommunen.

Tommy Mostrup, direktør i Hjørring Vandselskab A/S. Værdien af den strategiske aftale med kommunen. Tommy Mostrup, direktør i Hjørring Vandselskab A/S. Værdien af den strategiske aftale med kommunen. A/S Vand i et politisk landskab. Hvem bestemmer i det politiske landskab? Selskabsloven er klar: Medlemmerne

Læs mere

Nøgletallene fra Vandforsyningen kan ses i nedenstående tabel, og ligger på niveau med sidste år bortset fra det øgede vandtab.

Nøgletallene fra Vandforsyningen kan ses i nedenstående tabel, og ligger på niveau med sidste år bortset fra det øgede vandtab. Å rsberetning 2015 Rugmarken 38 Postboks 153 3520 Farum Generelt om året 2015 Bestyrelsen kan i fællesskab glæde sig over endnu et år med stabil vandforsyning, kun med mindre afbrydelser af vandforsyningen

Læs mere

Investeringsaftale Frederikssund 2019 Bilag 1, Oversigt over indsatser, mål, handlinger og resultatkrav

Investeringsaftale Frederikssund 2019 Bilag 1, Oversigt over indsatser, mål, handlinger og resultatkrav Investeringsaftale Frederikssund 2019 Bilag 1, Oversigt over indsatser, mål, handlinger og resultatkrav Vand V1.0 Ledningsnettet for drikkevand skal være velholdt og udbygges i takt med behovet. Renoveringsmodne

Læs mere

Indstilling. Tillægsbevilling til omlægning og opdimensionering af fjernvarmeledninger i Resume. Til Århus Byråd via Magistraten

Indstilling. Tillægsbevilling til omlægning og opdimensionering af fjernvarmeledninger i Resume. Til Århus Byråd via Magistraten Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 22. august 2008 AffaldVarme Århus Teknik og Miljø Århus Kommune Tillægsbevilling til omlægning og opdimensionering af fjernvarmeledninger

Læs mere

NK Vand A/S. Budget Genbehandlet pr , baseret på budget 2017 UDEN tillæg

NK Vand A/S. Budget Genbehandlet pr , baseret på budget 2017 UDEN tillæg NK Vand A/S Genbehandlet pr. 13.02.2017, baseret på budget 2017 UDEN tillæg Driftsbudget 2017 Til godkendelse Noter med tillæg Estimat 2016 Budget 2016 Aktuel 2015 1 Vandbidrag 27.189.106 28.308.612 26.408.253

Læs mere

Favrskov Spildevand A/S

Favrskov Spildevand A/S Referat Mødedato Starttidspunkt 16:30 Mødested/mødelokale Afbud fra InSide, Dalvej 1, Hammel Thomas Storm INDHOLD Sagsnr. Side 11. - Budgetopfølgning pr. 31.8.2015 - ÅBENT 19 12. - Budget 2016 - ÅBENT

Læs mere

Referat Økonomiudvalget's møde Tirsdag den Kl. 15:30 Udvalgsværelse 3

Referat Økonomiudvalget's møde Tirsdag den Kl. 15:30 Udvalgsværelse 3 Referat Økonomiudvalget's møde Tirsdag den 07-08-2018 Kl. 15:30 Udvalgsværelse 3 Deltagere: Bo Hansen, Lars Erik Hornemann, Hanne Klit, Flemming Madsen, John Arly Henriksen, Henrik Nielsen, Birger Jensen,

Læs mere

Notat til Økonomiudvalget. Målsætning for gældsudvikling

Notat til Økonomiudvalget. Målsætning for gældsudvikling Notat til Økonomiudvalget Målsætning for gældsudvikling Finansielle strategi I kommunens finansielle strategi fastlægges generelle retningsliner i forbindelse med låneoptagelse og pleje af kommunens låneportefølje.

Læs mere