Baggrundsnotat til konjunkturvurdering. Dansk Økonomi, forår Formandskabet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Baggrundsnotat til konjunkturvurdering. Dansk Økonomi, forår Formandskabet"

Transkript

1 Baggrundsnotat til konjunkturvurdering Dansk Økonomi, forår 18 Formandskabet

2 Kopi: [Navn] d Rasmus Rold Sørensen Dok. Nr. [xxxx] Baggrundsnotat til konjunkturvurdering Dansk Økonomi, forår 18 1 Indledning... International Økonomi Den internationale konjunkturvurdering Europa....3 USA Risikofaktorer for de globale vækstudsigter Finansielle forhold Pengepolitik Kapitalmarkeder Udlånsrenter og kreditgivning... 1 Indenlandsk efterspørgsel Prognosen på kort sigt Prognosen på mellemlangt sigt Boligmarkedet Boligmarkedet på kort sigt Boligmarkedet på mellemlang sigt Udenrigshandel og betalingsbalance Prognosen på kort sigt Prognosen på mellemlang sigt Produktion og arbejdsmarked Efterspørgselssammensætning og konjunktursituation Strukturelle niveauer frem mod Kapaciteten på arbejdsmarkedet Løn og priser Prognosen på kort sigt Prognosen frem mod Tabelbilag... 36

3 1 Indledning Dette baggrundsnotat dokumenterer talgrundlaget til konjunkturvurderingen i afsnit I. og I.3 af Dansk Økonomi, forår 18. Talgrundlaget til afsnit I. er dokumenteret i Baggrundsnotat til offentlige finanser Dansk Økonomi, forår 18. I afsnit gennemgås de internationale vækstudsigter. Vækstudsigterne på de danske eksportmarkeder er generelt gode, og den sammenvejede vækst på Danmarks eksportmarkeder er opjusteret i forhold til seneste konjunkturvurdering. De kommende år ventes væksten dog at aftage lidt. I afsnit 3 beskrives de finansielle forhold. Den europæiske centralbank ventes at fastholde rente på det nuværende lave niveau det kommende år, mens den amerikanske centralbank forudsættes at fortsætte sine gradvise rentestigninger. Renten på statsobligationer forudsættes gradvist at stige frem mod 5, så renten på tiårige statsobligationer i Danmark på det tidspunkt er 3½ pct. I afsnit gennemgås skønnene for den indenlandske efterspørgsel. De kommende år ventes opsvinget i den indenlandske efterspørgsel at fortsætte, og det skyldes, at høj opsparingstilbøjelighed i husholdningerne gradvist normaliseres og stor fremgang i beskæftigelsen øger behovet for investeringer i virksomhederne. I afsnit 5 beskrives prognosen for udviklingen på boligmarkedet. Opsvinget i den indenlandske efterspørgsel ventes også at smitte af på boligmarkedet, og der ventes yderligere stigninger i boligpriser og -investeringer de kommende år. I afsnit 6 gennemgås skønnene for udenrigshandel og betalingsbalance. Høj vækst på Danmarks eksportmarkeder og god dansk konkurrenceevne ventes at understøtte eksporten de kommende år. Opsvinget i dansk økonomi ventes dog at føre til større stigninger i importen, og derfor ventes overskuddet på betalingsbalancen gradvist at blive reduceret. I afsnit 7 beskrives skønnene for produktion og arbejdsmarked. Konjunktursituationen vurderes aktuelt at være omtrent neutral, og de kommende år ventes beskæftigelsen at komme over det vurderede strukturelle niveau. Derfor er der udsigt til, at kapacitetspresset på arbejdsmarkedet gradvist øges. I afsnit 8 gennemgås skønnene for løn og priser. Et øget kapacitetspres på arbejdsmarkedet ventes at føre til lidt større lønstigninger de kommende år. Det ventes også at smitte af på forbrugerpriserne, der ventes at tiltage efter 18, hvor der er udsigt til endnu et år med lave prisstigninger.

4 International Økonomi Hovedbudskaber Den sammenvejede vækst for Danmarks vigtigste samhandelslande var,7 pct. i 17, og forventes at være uændret i 18, men falde til,3 pct. i 19 og, pct. i. For 18 er det en opjustering på, pct.point, hvilket skyldes at væksten i hovedparten af de vigtigste samhandelslande er opjusteret, herunder Tyskland og USA..1 Den internationale konjunkturvurdering Der ventes en sammenvejet vækst på,7 pct. i 18, hvilket er, pct. point højere end formandsskabets seneste vurdering. 1 Dette skyldes opjusteringer af den forventede vækst både i mange europæiske lande såvel som i USA og Kina. I USA forventes væksten i både 18 og 19 at blive understøttet af den lempelige finanspolitik, som skattereformen fra december 17 medfører. I 19 og forventes væksten at aftage, men fortsat befinde sig på et relativt højt niveau. Den lidt lavere vækst i 19 og skal ses i lyset af, at flere af Danmarks vigtigste samhandelslande, herunder Tyskland, Sverige og USA ifølge OECD har et positivt output gap i 18. Den sammenvejende vækst er beregnet som et vægtet gennemsnit af væksten i Danmarks 1 vigtigste samhandelslande, hvor de enkelte landes vækst er vægtet i forhold til andelen af den danske industrieksport, der går til det pågældende land. 1 Formandskabets seneste konjunkturvurdering for årene 18 og 19 er offentliggjort i Konjunkturvurdering og offentlige finanser En prognoseopdatering, februar 18, mens den seneste mellemfristede fremskrivning til 5 er fra Dansk Økonomi, efterår 17.

5 Boks.1 Den internationale konjunkturprognose Prognosen for væksten i international økonomi tager udgangspunkt i IMFs World Economic Outlook fra april 18. Vækstskønnene for udvalgte økonomier er angivet i tabel A. Tabel A BNP-vækst i udvalgte lande Euroområdet,5,, 1,7 1, USA,3,8,6 1,9 1,5 Storbritannien 1,8 1,6 1,5 1,5 1,6 Tyskland,5,5, 1,6 1,3 Sverige,7,6,3,1 1,9 Kina 7, 6,6 6, 6, 5,7 Realvækst i aftagerlande,7,7,3, 1,8 Vækstskønnene er opgjort på baggrund af tilgængelige information pr.. maj 18. Realvæksten i aftagerlande er opgjort som et vægtet gennemsnit af væksten i 1 af Danmarks vigtigste samhandelslande, hvor vægtene er andelen af den danske vareeksport, der går til de pågældende lande. Pengepolitiske forudsætninger Den Europæiske Centralbank (ECB) ventes at fastholde renten på det nuværende lave niveau igennem 18, hvorefter der forudsættes gradvise rentestigninger fra tidligst. kvartal 19. I USA ventes centralbanken (FED) at fortsætte kursen siden 15 med rentestigninger, og der forventes yderligere rentestigninger i både 18 og 19. Pengepolitikken er nærmere beskrevet i afsnit.1 pengepolitik Finanspolitiske forudsætninger Der er for USA forudsat at den nuværende ekspansive finanspolitik i USA, som følge af skattereformen fra december 17, fortsættes på trods af at der er få ledige ressourcer i økonomien. Oliepris For olieprisen ventes et gennemsnitligt årsniveau på hhv. 68, 73 og 78 dollar pr. tønde i 18-. Herefter fremskrives olieprisen mod niveauerne i IEA s New Policy scenarie fra 17, så der nås en forventet oliepris på 18 dollar i 5.. Europa Euroområdet har oplevet fremgang i BNP siden 13, jf. figur.1. Væksten var,5 pct. i 17, men forventes at aftage gradvist frem mod 5. For 18 og 19 er væksten i euroområdet opjusteret med, henholdsvis,3 og,1 pct.point, i forhold til formandsskabets seneste vurdering. Opjusteringen skyldes blandt andet, at der har været et opsving i den indenlandske efterspørgsel i mange europæiske lande.

6 Figur.1 BNP i udvalgte lande og euroområdet 135 Index Tyskland Sverige Norge Storbritannien Euroområdet Anm: BNP er sæsonkorrigeret real-bnp. Seneste observation er. kvartal 17. Kilde: Macrobond. Vækst i euroområdet har bidraget til et fald i ledigheden og en stigning i beskæftigelsen. Ledigheden er faldet fra 1 pct. i starten af 13 til 8,7 pct. i sidste kvartal af 17, jf. figur.. I samme periode er beskæftigelsen steget med 7,6 mio. personer. Den faldende ledighed har dog endnu ikke givet udslag i et markant opadgående pres på lønningerne. Således har lønstigningerne i euroområdet været moderate i en længere periode, jf. figur.3. Figur. Beskæftigelse og ledighed i euroområdet Mio. pers. Figur.3 Lønvækst i euroområdet Ledighed (h.akse) Anm: Ledigheden er opgjort i procent af arbejdsstyrken. Seneste observation for beskæftigelsen er. kvartal 17. Seneste observation for ledigheden er 1. kvartal 18. Lønvæksten er den årlige vækstrate i timelønninger i industrien. Seneste observation for lønvæksten er december 17. Kilde: Macrobond. Beskæftigelse Lønvækst Inflationen i euroområdet har været faldende siden starten af 17 og er aktuelt knap 1,3 pct., jf. figur.. Kerneinflationen har ligget stabilt på godt 1 pct. Forventningerne til inflationen på et og to års sigt har generelt været stigende i 17, men har stabiliseret sig i 18, jf. figur.5. De langsigtede inflationsforventninger ligger på 1,9 pct., hvilket

7 er i overensstemmelse med ECB s langsigtet målsætning om en inflation tæt på men under. pct. Figur. Inflation, euroområdet Figur.5 Inflationsforventninger, euroområdet.5 3 (å/å) Inflation Kerneinflation 1 år år Langsigtet Anm: Kerneinflation er inflationen ekskl. bidrag fra energi- og uforarbejdede fødevarer. Inflationsforventningerne er fra ECB s Survey of Professional Forecasters, hvor 1 år angiver forventningen til den gennemsnitlige inflation et år ud i fremtiden osv. Seneste observation for inflation og kerneinflation er april 18. Seneste observation for inflationsforventninger er. kvartal 18. Kilde: Macrobond. Forbrugertilliden i euroområdet har været stigende siden 13, og ligger nu over niveauet inden finanskrisen, jf. figur.6. Erhvervstilliden i euroområdet har også været stigende, og ligger nu på samme niveau som inden finanskrisen, jf. figur.7. De høje niveauer for tillidsindikatorerne er formodentlig en medvirkende årsag til den generelt stærke indenlandske efterspørgsel i eurolandene. Figur.6 Forbrugerstillid i euroområdet Figur.7 Erhvervstillid i euroområdet Anm: Forbruger- og erhvervstilliden er fra EU-Kommissionen (DG ECFIN). Erhvervstilliden er for servicebranchen. Seneste observation for forbrugertillid og erhvervstillid er april 18. Kilde: Macrobond. Euroområdet Euroområdet.3 USA Væksten i amerikansk økonomi forventes at blive godt ¾ pct. i 18, hvilket er højere end i både 16 og 17, jf. figur.8. Væksten forventes at aftage lidt i 19 og til godt ½ pct. hhv. knap pct. For 18 og 19 er væksten opjusteret med, pct. point i forhold til Formandsskabets seneste vurdering.

8 I 18 forventes USA ifølge OECD at have et positivt output gap, hvilket vil være første år siden finanskrisen, jf. figur.9. Dermed er der udsigt til øget kapacitetspres i amerikansk økonomi, og den lavere forventede vækst i 19 og skal ses i dette lys. Figur.8 BNP-vækst i USA Figur.9 Output gap i USA af strukturelt BNP BNP-vækst USA Output gap, USA Anm: Vækstraten i BNP er den kvartalsvise annualiserede vækst. Seneste observation for BNP er 1. kvartal 18. Output gap er forskellen mellem faktisk og strukturelt BNP i procent af strukturelt BNP. Kilde: Macrobond og OECD, Economic Outlook 11. Ledigheden i USA er ifølge OECD lavere end det strukturelle niveau, jf. figur.1, hvilket indikerer, at der kommer et kapacitetspres på det amerikanske arbejdsmarked i de kommende år. Lønvæksten har været let stigende siden 1, jf. figur.11. Det er sket i takt med at ledigheden har bevæget sig under det strukturelle niveau. Figur.1 Ledighed i USA 1 af strukturelt BNP Figur.11 Lønvækst i USA Faktisk Strukturel Lønvækst USA Anm: Lønvæksten er opgjort som timelønsvæksten i den private sektor, og seneste observation er april 18. Figur.15 viser OECD s strukturelle ledighed (NAIRU). Seneste observation for den faktiske ledighed er 18. Kilde: OECD, Economic Outlook 11 og Macrobond. Inflationen i USA har været svagt stigende siden december 17, og ligger på, pct. i marts, jf. figur.1. Stigningen i inflation skyldes ikke udelukkende stigningen i olieprisen, således er kerneinflation også steget til,1 pct. i marts. Den stigende inflation har dog kun i begrænset omfang medført stigninger i de kortsigtede inflationsforventninger, mens den langsigtede inflationsforventning har ligget stabilt omkring ¼ pct., jf. figur.13.

9 Figur.1 Inflation og kerneinflation i USA Figur.13 Inflationsforventninger i USA Anm: Kerneinflation er inflationen ekskl. bidrag fra energi- og uforarbejdede fødevarer. Seneste observation for inflation og kerneinflation er marts 18. Inflationsforventningerne er fra FED Philadelphias Aruoba Term Structure of Inflation Expectations, hvor 1 år angiver forventningen til den gennemsnitlige inflation et år frem osv. Seneste observation for inflationsforventninger er april 18. Kilde: Macrobond. Inflation Kerneinflation 1 år år 1 år. Risikofaktorer for de globale vækstudsigter Der er flere risikofaktorer, der kan påvirke den globale vækst negativt de kommende år. Siden nytår har USA øget brugen af protektionistiske tiltag, hvilket dog indtil videre kun har ført til modsvar fra Kina. Det kan ikke udelukkes, at brugen af protektionistiske tiltag vil tiltage yderligere den kommende tid og muligvis inddrage flere lande, hvilket vil dæmpe den globale vækst. Derudover er der risiko for at inflationen i USA vil stige hurtigere end ventet, blandt andet på grund af den lempelige finanspolitik, der stimulerer efterspørgslen, hvilket kan give et opadgående pres på lønningerne. Dette kan få den amerikanske centralbank til at hæve renterne mere end forudsat i prognosen, hvilket kan betyde at væksten i USA fremadrettet vil aftage mere end forudsat. For Europa er der risiko for, at væksten bliver højere end forudsat på den korte bane. På trods af høje tillidsindikatorer er lønvæksten og inflationen stadig moderat, hvilket kan få den europæiske centralbank til at vente med at begynde at hæve renterne.

10 3 Finansielle forhold Hovedbudskab ECB forventes at fastholde renten på det nuværende lave niveau frem til. kvartal 19, hvorefter det forudsættes, at renten vil blive hævet gradvist. I USA forventes FED at fortsætte med at hæve renten med yderligere rentestigninger både i 18 og 19. Renten på tyske og danske tiårige statsobligationer forventes at stige til hhv. knap 1 pct. og 1 pct. ved udgangen af 18, mens den danske trediveårige realkreditrente ventes at stige til knap ½ pct. Frem mod 5 forudsættes markedsrenter i Europa fortsat at stige således at renten på tiårige danske statsobligationer på det tidspunkt er 3½ pct. 3.1 Pengepolitik Den Europæiske Central Bank (ECB) har fastholdt udlånsrenten på, pct. og indlånsrenten på -, pct. siden marts 16, jf. figur 3.1. Det forventes at ECB fastholder den lave rente igennem 18, og en rentestigning forventes først i midten af 19. Herefter ventes en gradvis rentestigning i takt med at inflation nærmer sig ECB s inflationsmålsætning tæt på men under pct. På den baggrund ventes ECB s pengepolitiske rente at være ½ pct. i 5. Nationalbankens indlånsrente har ligget uændret på -,65 pct. siden januar 16, og den har været lavere end ECB s siden starten af 15, jf. figur 3.. Figur 3.1 Pengepolitiske renter og pengemarkedsrenter, Euroområdet.5 Figur 3. Pengepolitiske renter og pengemarkedsrenter, Danmark ECBS udlånsrente Pengemarkedsrente ECBs indlånsrente Nationalbankens udlånsrente Nationalbankens indlånsrente Pengemarkedsrente Anm: ECB s udlånsrente er renten på de løbende likvidetetstildelinger (Main Refinancing Operations, MRO), mens den for Danmark er Nationalbankens udlånsrente. Indlånsrenterne er renten på indskudsbeviser, mens pengemarkedsrente er dag-til-dag pengemarkedsrenten. Seneste observation er maj 18. Kilde: Macrobond. Kronekursen overfor euroen steg svagt i. halvår 17 og starten af 18, men har ligget stabilt på omkring 7,5 kr. pr. euro de seneste par måneder, hvilket er ca.,16 pct. under den politiske fastsatte centralkurs, jf. figur 3.3. Kronekursen overfor euroen ligger således sikkert indenfor udsvingsbåndene på,5 pct. på hver side af centralkursen. Nationalbanken har ikke interveneret siden marts 17. Så længe kronekursen ligger under centralkursen, er der grund til at tro, at de danske pengepolitiske renter vil blive ved med at være lavere end de europæiske. Figur 3.3 Kronekurs og interventionskøb

11 .8 Mia. kr Nettointerventionskøb (h. akse) Markedskurs Anm: Markedskursen er den procentvise afvigelse fra politisk fastsatte centralkurs på 7,6 kr. pr. euro. Kursen holdes inden for et udsvingsbånd på +/-,5 pct. af centralkursen. Seneste observation for kronekursen er april 18. Positivt nettointerventionskøb svarer til køb af euro mod salg af kroner. Seneste observation for interventionskøb er mart 18. Kilde: Danmarks Nationalbank. FED har accelereret rentestigningerne fra november 16, hvor renten er steget fra ½ pct. til 1,75 pct. i april 18, jf. figur 3.. Det forventes at FED hæver renten gange yderligere i løbet af 18. På den bagrund forventes renten at blive ¼ pct. i udgangen af 18. Det forventes at renten bliver 3 pct. i 5. Figur 3. FEDs pengepolitiske rente FEDs pengepolitiske rente Anm: Seneste observation er april 18. Kilde: Macrobond. 3. Kapitalmarkeder Renterne på danske og tyske tiårige statsobligationer er efter en markant stigning i starten af året faldet tilbage, og ligger i starten af maj ikke meget over niveauet omkring årsskiftet. Således lå renten på de danske og tyske tiårige statsobligationer på godt ½ pct. i starten af maj, jf. figur 3.5.

12 Figur 3.5 Tiårige statsobligationer 5 Pct Danmark Tyskland Anm: Figuren viser renteniveauet på danske og tyske 1-årige statsobligationer. Seneste observation er april 18. Kilde: Macrobond. I prognosen forudsættes en gradvis stigning i statsobligationsrenterne. Den danske statsobligationsrente forventes at stige til 1 pct. ved udgangen af 18 og knap 1½ pct. ved udgangen af 19, mens den tyske ventes at stige til hhv. knap 1 pct. og godt 1¼ pct., jf. tabel 3.1. Frem mod 5 forudsættes renten på tiårige tyske statsobligationer at stige til 3¼ pct., mens renten på danske statsobligationer forudsættes at stige til 3½ pct. Tabel 3.1 Hovedtræk af renteprognosen Årsgennemsnit ECB,,,,7,5 Dansk statsobligation,5,7 1, 1,7 3,5 Tysk statsobligation,,7 1,1 1,6 3,3 Dansk realkreditrente,3,,6 3,, Ultimo året ECB,,,5 1,,5 Dansk statsobligation, 1, 1,, 3,5 Tysk statsobligation,3,9 1,3 1,8 3,3 Dansk realkreditrente,,,8 3,,8 Anm.: Tabellen viser årsgennemsnittet for renterne. Ultimo året er gennemsnittet for december måned. Statsobligationsrenterne er på 1-årige obligationer. Realkreditrenten er på 3- årige obligationer. For ECB vises udlånsrenten ved de primære markedsoperationer (Main Refinancing Operations, MRO s). Kilde: Macrobond, Danmark Statistik, ADAM s databank og egne skøn. Renten på 3-årige realkreditobligationer steg ligesom statsobligationsrenterne i starten af året. Siden er de også faldet igen, så de nu er lidt over niveauet ved årets start. I april lå de på knap ¼ pct., jf. figur 3.6. Renten på 3-årige realkreditobligationer ventes også at stige de kommende år, således at renten ved udgangen af 18 er knap ½ pct. stigende til ¾ pct. i 5. Den korte realkreditrente har været omtrent stabil omkring -½ pct. det seneste år. Den korte realkredit rente har i stort set hele perioden siden februar 15 været negativ.

13 Figur 3.6 Realkreditobligationsrenter Kort 3-årig Anm: Den korte realkreditrente er en sammenvejning af renter på realkreditobligationer med en løbetid på mellem et og to år. Seneste observation er april 18. Kilde: Realkreditrådet. Efter at være steget ca. 15 pct. i løbet af 17 er OMXC5, der består af de 5 mest omsatte aktier på Københavns fondsbørs, faldet knap 5 pct. siden årsskiftet. Indekset over de største danske aktier ligger dog stadig på et højt niveau, jf. figur 3.7. Figur 3.7 Danske aktier Primo 5 = Anm: Det viste aktieindeks er OMXC, der er et indeks over de mest omsatte aktier på Københavns Fondsbørs. Indekset er præget af udviklingen i enkelte aktier, der vægter tungt i indekset. Seneste observation er april 18. Kilde: Macrobond dnkstock 3.3 Udlånsrenter og kreditgivning Pengeinstitutternes gennemsnitlige udlånsrenter har fortsat de senere års faldende tendens, og de ligger i dag på et meget lavt niveau for både erhverv og husholdninger, jf. figur 3.8. Dermed afspejles den meget lempelige pengepolitik fortsat i pengeinstitutternes udlånsrenter. Pengeinstitutternes rentemarginal overfor

14 erhvervslivet har været omtrent uændret siden maj 17 på ca.,7 pct., mens den har svagt aftagende for husholdningerne, jf. figur 3.9. Figur 3.8 Pengeinstitutternes udlånsrenter Figur 3.9 Pengeinstitutternes rentemarginal 1 1 point Husholdninger Erhverv Anm: Figurerne viser gennemsnitlige udlånsrenter og rentemarginaler for pengeinstitutternes indenlandske udlån. Rentemarginalen er forskellen mellem de gennemsnitlige udlåns- og indlånsrenter. Seneste observation er marts 18. Kilde: Danmarks Nationalbank. Husholdninger Erhverv Ligesom for pengeinstitutterne har også realkreditinstitutternes gennemsnitlige udlånsrenter været faldende de seneste år, jf. figur 3.1. Modsat har de gennemsnitlige bidragssatser været omtrent uændret siden 17. Husholdningernes bidragssats har været ca.,9 pct. og erhvervs bidragssats har været ca.,7 pct. Figur 3.1 Realkreditinstitutternes obligationsrenter 6 Figur 3.11 Bidragssatser, realkredit Husholdninger Erhverv Husholdninger Erhverv Anm: Figurerne viser gennemsnitlige effektive obligationsrenter og bidragssatser for realkreditinstitutternes indenlandske udlån. Udlånsrenterne er eksklusive bidragssatser. Den lodrette streg angiver databrud. Seneste observation er marts 18. Kilde: Danmarks Nationalbank. Udlånene til erhverv har udgjort en omtrent konstant andel af BNP for både penge- og realkreditinstitutter siden 1. Derimod har udlånene til husholdninger, særligt fra pengeinstitutter, fortsat udgjort en faldende andel af BNP, jf. figur 3.1.

15 Figur 3.1 Udlån fra penge- og realkreditinstitutter 1 af BNP af BNP Pengeinstitutlån til erhverv Pengeinstitutlån til hush. Realkreditlån til erhverv Realkreditlån til hush. Anm: Figuren viser det samlede udlån til indenlandske husholdninger og erhverv fra henholdsvis penge- og realkreditinstitutterne i pct. af annualiseret kvartalsvist BNP. Seneste observation er. kvartal 17. Egen sæsonkorrektion. Kilde: Danmarks Nationalbank Euroen er siden starten af 17 blevet styrket markant overfor dollar. Prisen på 1 dollar er således faldet fra,95 euro i december 16 til,81 euro i marts 18, jf. figur Grundet fastkurspolitik overfor euroen, betyder det også at kronen er styrket overfor dollar. Figur 3.13 Euro/ Dollar Euro/Dollar Anm: Figuren viser prisen på 1 US dollar opgjort i euro. Seneste observation er april 18. Kilde: Macrobond.

16 Indenlandsk efterspørgsel Hovedbudskaber De kommende år ventes det indenlandske opsving at fortsætte. Det skyldes, at husholdningernes aktuelt store opsparingstilbøjelighed gradvist ventes at normaliseres med stigende privatforbrug til følge. Den store fremgang i beskæftigelsen øger virksomhedernes behov for investeringer. Den private indenlandske efterspørgsel steg,7 pct. i 17, og det er lidt lavere end i 16, jf. figur.1. Væksten var primært drevet af det private forbrug, mens der også var betydelige bidrag fra erhvervsinvesteringer. I det følgende gennemgås først skønnene for prognosen på kort sigt. Derefter præsenteres forudsætningerne for skønnene frem mod 5, inden risikofaktorer for prognosen diskuteres til slut. Figur.1: Privat indenlandsk efterspørgsel point Privat forbrug Lagerinv. Erhvervsinv. Priv. indl. eftersp. (h.akse) Boliginv. Anm: Søjlerne angiver vækstbidrag til privat indenlandsk efterspørgsel. Den lodrette streg angiver overgang til prognose. Kilde: Danmarks Statistik, ADAM s databank og egne beregninger..1 Prognosen på kort sigt Der er fremgang i den private indenlandske efterspørgsel, der ventes at stige godt ¾ pct. i 18. Det er hovedsageligt drevet af fremgang i det private forbrug og erhvervsinvesteringer. De kommende år ventes væksten i den private indenlandske efterspørgsel at tiltage primært drevet af større vækst i det private forbrug. Det private forbrug var i 17 i høj grad præget af store udsving i bilsalget i forbindelse med forhandlingerne om Aftale om nedsættelse af registreringsafgift, jf. figur.. Det samlede privatforbrug dækker derfor over, at det private forbrug fraregnet køb af køretøjer udviklede sig relativt svagt. Det ses også af andre indikatorer for det private forbrug som eksempelvis dankort- og detailhandelsomsætning, hvor de første observationer for 18 ligeledes har været relativt svage, jf. figur.3.

17 Figur.: Privatforbrug Figur.3: Dankortomsætning og detailomsætning 35 Mia. 1-kr. 11 Indeks Forbrug ekskl. biler Forbrug i alt Detailomsætning Dankortomsætning Anm: Dankort- og detailomsætning er mængdeindeks. Egen sæsonkorrektion af dankortomsætning. Kilde: Danmarks Statistik, Statistikbanken, Macrobond og egne beregninger. Forbrugeroptimismen er dog relativt stor, og det gør umiddelbart det afdæmpede privatforbrug svært at forklare, jf. figur.. Der er stor fremgang i beskæftigelsen, renteniveauet er lavt, hvilket giver forbrugerne billige boligfinansieringsomkostninger, og lave forbrugerpriser har givet stor reallønsfremgang. Det er alle forhold, der understøtter det private forbrug, og de ventes også at være gældende de kommende år. En forklaring på det svage privatforbrug kan dog være, at der op til finanskrisen i 8 blev opbygget stor gæld i husholdningerne, som der siden har været et ønske om at nedbringe. De stærke underliggende forhold ventes dog gradvist at føre til, at væksten i det private forbrug tiltager. I 18 skønnes det private forbrug at stige godt pct. stigende til godt ½ i 19 og. Figur.: Forbrugertillid. Nettotal Samlet forbrugertillid (h.akse) Estimationsresidual i forbrugsrelation Anm: Nettotal er et udtryk for tendensen i forbrugernes tillid. Estimationsresidualen i forbrugsrelationen er den del af ændringen i det private forbrug, der ikke kan forklares i SMEC s relation på baggrund af indkomst, formue, forbrugerpriser, beskæftigelse og demografi. Kilde: Danmarks Statistik, Statistikbanken og egne beregninger. -

18 Der var høj vækst i erhvervsinvesteringerne i 17, og det ventes at fortsætte de kommende år. Stor fremgang i beskæftigelsen ventes at øge virksomhedernes behov for at udvide kapitalapparatet, og det ventes at øge investeringerne. Erhvervsinvesteringer skønnes at stige omkring ½ pct. i 18 stigende til godt 6 pct. i 19 og. Det er en forholdsvis solid vækst, men er langt fra usædvanlig under et opsving, hvor erhvervsinvesteringerne tidligere er set stige med tocifrede vækstrater, jf. figur.5. I industrien er der dog heller ikke tegn på, at virksomhedernes kapacitetsudnyttelses har nået et niveau, der kræver meget store stigninger i investeringerne. Figur.5: Investeringer og kapacitetsudnyttelse i industrien Nettotal Kapacitetsudnyttelse i industrien (h.akse) Investeringer i industrien Kilde: Danmarks Statistik, ADAM s databank og egne beregninger.. Prognosen på mellemlangt sigt Frem mod 5 bygger prognosen på en forudsætning om, at den andel husholdningerne bruger på forbrug af deres disponible indkomst gradvist normaliseres, og virksomhedernes kapitalapparat målt i forhold til beskæftigelsen gradvist normaliseres mod den langsigtede trend. Husholdningernes forbrugskvote ligger aktuelt meget lavt, og det indebærer, at de har sparet meget op de senere år, jf. figur.6. Det betyder også, at de private formuer er vokset meget de senere år, jf. figur.7. Normalt omsættes større formuer gradvist i større forbrug, og derfor bygger prognosen på en forudsætning om relativt stor vækst i det private forbrug frem mod 5 med en gennemsnitlig vækst på ¼ pct. i årene 1-5.

19 Figur.6: Forbrugskvote 1.5 Figur.7: Private formuer Andel af disp. indk Faktisk forbrugskvote Underliggende forbrugskvote Anm: Forbrugskvoten er defineret som forholdet mellem det private forbrug og den langsigtede disponible indkomst i SMEC. Den modelberegnede, underliggende forbrugskvote afhænger af formuekvoten (udglattet) og demografi. Formuekvoten er beregnet som andel af disponibel indkomst. Kilde: Danmarks Statistik, ADAM s databank og egne beregninger. Formuekvote De seneste års kraftige stigning i beskæftigelsen har betydet, at det kapitalapparat, der er til rådighed i forhold virksomhedernes arbejdskraft, har været faldende - det såkaldte K/L-forhold. Historisk har der været en tendens til, at der er blevet mere kapital til rådighed for arbejdskraften, og prognosen bygger på en forudsætning om, at denne tendens fortsætter, så K/L-forholdet gradvist normaliseres mod den langsigtede trend. Der er som nævnt tidligere relativt stor investeringsvækst i de første år i prognosen. Efter 1 skønnes investeringsvæksten at aftage i takt med at renteniveauet gradvist hæves. I denne periode aftager stigningen i beskæftigelsen ligeledes, og derfor normaliseres K/L-forholdet også i denne periode. Figur.8: K/L-forhold K/L ratio Langsigtet trend Kilde: Danmarks Statistik, ADAM s databank og egne beregninger.

20 5 Boligmarkedet Hovedbudskaber Det indenlandske opsving ventes at føre til stigende boligpriser. Priserne er steget særligt meget omkring de store byer, og det kan give anledning til bekymring. Der forventes dog også store boliginvesteringer, og det ventes at reducere prispresset. Boligpriserne har været stigende siden 1. I 17 steg prisen på enfamiliehuse med pct., mens priserne på ejerlejligheder steg 7, pct., jf. figur 5.1. Boligbyggeriet er ligeledes steget meget de senere år, og i 17 steg boliginvesteringerne 6, pct., jf. figur 5.. I det følgende gennemgås først skønnet for prisudviklingen på kort sigt. Derefter præsenteres forudsætningerne for udviklingen på boligmarkedet frem mod 5, inden risikofaktorer på boligmarkedet diskuteres. Figur 5.1: Boligpriser 13 Indeks 6=1 Figur 5.: Boliginvesteringer 3 Mia. 1-kr Enfamiliehuse Ejerlejligheder Kilde: Danmarks Statistik, Statistikbanken Boliginvesteringer 5.1 Boligmarkedet på kort sigt Opsvinget i den indenlandske efterspørgsel ventes også de kommende år at smitte af på boligmarkedet. Prisen på enfamiliehuse ventes i 18 at stige knap pct., og boliginvesteringerne ventes at stige knap 5½ pct. Opsvinget på boligmarkedet har været koncentreret omkring de større byer, og navnlig København har været genstand for de største bekymringer om en overophedning af boligmarkedet. Her har prisstigningerne været størst, og priserne begyndte at stige allerede i 1, mens de først begyndte at stige i resten af landet et par år senere, jf. figur 5.3. Særligt på ejerlejlighedsmarkedet har der været store prisstigninger, jf. figur 5..

21 Figur 5.3: Kvadratmeterpriser, Figur 5.: Kvadratmeterpriser, enfamiliehuse ejerlejligheder 1. kr. 1. kr. 1. kr Hovedstaden (h.akse) Midtjylland Syddanmark Sjælland Nordjylland Hele landet Hele landet København Midtjylland Anm: Seneste observation er. kvartal 17. Kilde: FinansDanmark De store prisstigninger skaber naturligt bekymring, om de er holdbare eller om priserne er drevet af spekulative forhåbninger om yderligere prisstigninger. Sammenlignes kvadratmeterpriserne på ejerlejligheder i København med kvadratmeterpriserne på enfamiliehuse i Region København, er det relative prisforhold steget meget, og er nu højere end i perioden op til finanskrisen, jf. figur 5.5. Det betyder, at der er blevet billigere at bytte en lejlighed i København ud med et hus i Region Hovedstaden. De senere år har kraftig fremgang i beskæftigelsen betydet, at indkomsterne også er steget, men ikke i ligeså høj grad som boligpriserne, så forholdet mellem pris og indkomst er steget, jf. figur 5.6. Dette forhold er dog stadig lavere end i 6, hvor boligpriserne toppede i København, og stigningstaksten er betydeligt lavere. Dertil kommer, at det aktuelt meget lave renteniveau gør det billigt at finansiere boligkøb, og det indebærer, at boligkøbere har råd til at betale mere for den samme indkomst. Figur 5.5: Relative kvadratmeterpriser 1. kr. 1.7 Figur 5.6: Pris-til-indkomst 16 Indeks, 1= Hele landet Landsdel Nordjylland Relativ kvadratmeterpris (h.akse) Enfamiliehus, Region Hovedstaden Byen København Ejerlejligheder, Byen København Lejlighed, København Landsdel Østjylland Anm: figur 5.5 viser forholdet mellem kvadratmeterprisen på en lejlighed i Byen København og et enfamiliehus i Region Hovedstaden. Byen København omfatter Dragør, Tårnby, Frederiksberg og Københavns kommune. Egen sæsonkorrektion. figur 5.6 viser udviklingen i regionalfordelt personindkomst i forhold til prisen på ejerlejligheder eller enfamiliehuse. Personlig indkomst er tilgængelig til og med 16. I 17 er personlig indkomst ekstrapoleret med skattepligtig indkomst. Kilde: Danmarks Statistik, FinansDanmark, ADAM s databank og egne beregninger. Forud for en vending i boligpriserne ses det ofte, at handelsaktiviteten falder, mens udbuddet af boliger til salg og liggetider stiger. Det sås blandt andet, da boligmarkedet vendte i 6, jf. figur 5.7. Til og med. kvartal, hvor der er tal for handelsaktiviteten i

22 København, har handelsaktiviteten været på et stabilt, højt niveau, mens udbud og liggetider har været stabile og lave, jf. figur 5.8. Figur 5.7: Nedslag og bolighandler Figur 5.8: Udbud og liggetider Antal Antal Dage Nedslag, ejerlejligheder (h.akse) Lejlighedssalg, København Liggetid (h.akse) Anm: Nedslag viser forholdet mellem den gennemsnitlige udbudspris og den realiserede handelspris pr. kvadratmeter i Byen København (egen sæsonkorrektion). Kilde: FinansDanmark. Udbud I Oslo og Stockholm er boligpriserne på det seneste faldet, og forud for det blev der også set et fald i handelsaktiviteten, jf. figur 5.9 og figur 5.1. Figur 5.9: Boligpriser, Oslo 1. NOK Antal Figur 5.1: Boligpriser, Stockholm 1. SEK Antal Handler (h.akse) Salgspriser Handler (h.akse) Anm: Figurerne viser antal handler og den gennemsnitlige salgspris i hhv. Oslo og Stockholm län. Kilde: Statistics Sweden, Statistics Norway. Salgspriser De første observationer for handelsaktiviteten i 18 for lejligheder på landplan, der er i høj grad er domineret af København, har dog vist et lille fald, jf. figur 5.11.

23 Figur 5.11: Prisindeks og handelsaktivitet, lejligheder (hele landet) Handler, lejligheder Prisindeks, lejligheder Anm: Egen sæsonkorrektion. Kilde: Danmarks Statistik, Statistikbanken. Der er de seneste år gennemført en række politiske tiltag rettet mod boligmarkedet, som beskrevet i Dansk Økonomi, forår 18. Fra januar 18 er der på baggrund af en indstilling fra Det Systemiske Risikoråd indført en begrænsning af lånemuligheder for husholdninger med høj gæld, og det kan påvirke boligmarkedet særligt i København og det er vigtigt at være opmærksom på udviklingen den kommende tid. Dertil kommer, at ophævelsen af skattestoppet på ejendomsværdiskatten kan påvirke boligpriserne. Der har de senere år været høj aktivitet i byggeaktiviteten af etageboliger i København, og i takt med at denne aktivitet færdiggøres, vil det gradvist øge udbuddet af boliger. Det vil sammen med rentestigninger også trække i retning af lavere boligprisstigninger de kommende år. Figur 5.1: Etageboliger i København 1. m 1. m Figur 5.13: Ændring i boligkapital Byggeri under opførelse (h.akse) Færdiggjort byggeri Påbegyndt byggeri Byggetilladelser Ændring i boligkapital Anm: Statistikken for byggevirksomheden er generelt præget af mange forsinkede indberetninger de seneste kvartaler, og påbegyndt byggeri opjusteres typisk mere end 1 pct. fra første til seneste observation. Kilde: Danmarks Statistik, ADAM s databank og egne beregninger. Se boks I. for gennemgang af tiltag rettet mod boligmarkedet.

24 5. Boligmarkedet på mellemlang sigt De reale boligpriser ligger aktuelt højere end den historiske trend, jf. figur 5.1. Renteniveauet ventes gradvist at stige frem mod 5, og på den baggrund forudsættes de reale boligpriser gradvist at tilpasses den historiske trend. Frem mod 5 forudsættes boliginvesteringerne som andel af BNP at stabilisere sig omkring det historiske gennemsnit, jf. figur Figur 5.1: Reale boligpriser 1 1 = 1 Figur 5.15: Bygningsinvesteringskvote Real huspris Langsigtet trend Boliginvesteringskvote Anm: Den reale huspris er defineret som kontantprisen på enfamiliehuse deflateret med deflatoren for det private forbrug. Den langsigtede trend er estimeret over perioden , dog ekskl. årene 6-7. Kilde: Danmarks Statistik, ADAM s databank og egne beregninger.

25 6 Udenrigshandel og betalingsbalance Hovedbudskaber Eksporten ventes at stige de kommende år som følge af høj vækst på Danmarks eksportmarkeder og god dansk konkurrenceevne. Opsvinget i dansk økonomi ventes at føre til store stigninger i forbrug og investering, og på den baggrund ventes der også store stigninger i importen. Samlet betyder det, at overskuddet på betalingsbalancen ventes at falde fra det aktuelt meget høje niveau. Danmark har de senere år haft store overskud på betalingsbalancen, som i 17 udgjorde knap 8 pct. af BNP. 17 var endnu et år med stor vækst i udenrigshandlen, hvor eksporten voksede med, pct., mens importen steg,1 pct., jf. figur 6.1. I det følgende præsenteres først skønnene for eksport og import på kort sigt, inden forudsætningerne frem mod 5 gennemgås. Til slut diskuteres de væsentligste risikofaktorer. Figur 6.1: Eksport og import 1 Mia. 1-kr Eksport Import Kilde: Danmarks Statistik, Statistikbanken. 6.1 Prognosen på kort sigt Danmarks konkurrenceevne målt ved den relative lønkvote er forbedret meget de senere år, og vurderes i udgangspunktet at være god, jf. figur 6.. Samtidig er der høj vækst på Danmarks eksportmarkeder, og det giver gode forudsætninger for øget eksport de kommende år, jf. figur 6.3. På den baggrund ventes eksporten at stige knap 3 pct. i 18, stigende til godt 3½ pct. i 19. I skønnes eksporten at stige godt ½ pct. i takt med at væksten i udlandet aftager.

26 Figur 6.: Relativ Lønkvote 115 Figur 6.3: Varemarkedsandele Relative lønkvote Ændring i varemarkedsandele Vareeksportvækst Varemarkedsvækst i udlandet Anm: Den relative lønkvote måler lønkvoten i industrien i Danmark i procent af en sammenvejning af lønkvoten i Danmarks ti vigtigste konkurrentlande. Sammenvejningen er foretaget med Nationalbankens kronekursvægte. Markedsandele er beregnet ved at sætte væksten i den danske vareeksport i forhold til væksten i et vægtet gennemsnit af 1 aftagerlandes vareimport. Kilde: Danmarks Statistik, Statistikbanken, Eurostat, OECD og egne beregn. I prognosen skønnes der høj vækst i det private forbrug og investeringer, jf. afsnit. Det private forbrug og investeringer har typisk et højt importindhold, og på den baggrund ventes importen at stige omkring pct. i 18 og 19, faldende til godt 3½ pct. i. 6. Prognosen på mellemlang sigt Frem mod 5 ventes de seneste års rekordstore overskud på betalingsbalancen gradvist at falde til et niveau på omkring pct. af BNP, jf. figur 6.. Betalingsbalancen er også et udtryk for forskellen mellem et lands opsparing og investeringer, og på mellemlang sigt bygger prognosen på en forudsætning om en normalisering af husholdningernes opsparingstilbøjelighed og kapitalniveauet i virksomhederne. Det giver en stor stigning i investeringerne og et fald i opsparingen. Figur 6.: Betalingsbalance, opsparing og investeringer 3 af BNP af BNP Betalingsbalance (h.akse) Opsparing Investeringer Anm: Figuren viser betalingsbalancens løbende poster. Kilde: Danmarks Statistik, ADAM s databank og egne beregninger. -

27 De seneste års store opsparingsoverskud har også betydet, at Danmarks udlandsformue er vokset, jf. figur 6.5. Den stigende formue betyder også, at formueindkomsten i betalingsbalancen gradvist øges frem mod 5, jf. figur 6.6. Figur 6.5: Udlandsformue af BNP Figur 6.6: Udenrigshandel, dekomponeret 15 af BNP Udlandsformue Udlandsgæld Anm: Figuren viser hhv. den finansielle bruttoformue og bruttogæld i udlandet. Forskellen mellem de to kurver er udtryk for Danmarks nettotilgodehavender i udlandet. Kilde: Danmarks Statistik, ADAM s databank og egne beregninger. -1 Varer og tjenester Renteindtægter Lønindkomst Overførsler Betalingsbalance Historisk har der været en tendens til, at samhandlen i verdenen er øget mere end væksten i produktionen generelt, og det ses blandt andet af, at importkvoten er steget, jf. figur 6.7. Prognosen bygger på en forudsætning om at denne tendens fortsætter, og den gennemsnitlige årlige vækst fra 1 til 5 skønnes at blive omkring pct. for såvel importen som eksporten. Figur 6.7: Vareimportkvote 18 1= I Danmark I Danmarks aftagerlande Anm: Danmarks aftagerlande er et vægtet gennemsnit af 1 aftagerlandes vareimportkvote i faste priser. Kilde: Danmarks Statistik, ADAM s databank og egne beregninger.

28 7 Produktion og arbejdsmarked Hovedbudskab BNP ventes at stige med omkring pct. de kommende år. Konjunktursituationen vurderes aktuelt at være omtrent neutral, og de kommende år ventes beskæftigelsen at komme over det vurderede strukturelle niveau. Dermed er der udsigt til, at kapacitetspresset på arbejdsmarkedet gradvist øges, men risikoen for en overophedning af arbejdsmarkedet vurderes ikke at være overhængende. BNP steg i 17 med, pct., og det var med til at drive en fremgang i beskæftigelsen på 3. personer. De kommende år ventes fremgangen at fortsætte. I det følgende gennemgås først, hvilke efterspørgselskomponenter der ventes at drive væksten de kommende år. Dernæst præsenteres fremskrivningen af de strukturelle niveauer frem mod 5, inden de seneste indikatorer for kapacitetspresset på arbejdsmarkedet gennemgås. Sidst diskuteres risikofaktorer. 7.1 Efterspørgselssammensætning og konjunktursituation BNP ventes i 18 at stige omkring 1¾ pct., og det er dermed lidt lavere end i 17. Det skal ses i lyset af et lidt lavere bidrag fra eksporten, der i 17 var påvirket af en stor engangsbetaling for brug af et patent. I 18 ventes væksten at være bredt funderet med bidrag fra såvel det private forbrug som eksport, investeringer og offentligt forbrug, jf. figur 7.1. I 19 ventes større bidrag fra privatforbrug og investeringer, mens der omvendt ventes et lavere bidrag fra det offentlige forbrug. Figur 7.1: Importrensede vækstbidrag point Privat forbrug Offentligt forbrug Investeringer Eksport BNP-vækst (h. akse) Anm: Figuren viser vækstbidrag til BNP fra de importrensede efterspørgselskomponenter. Søjlerne summerer ikke præcis til BNPvæksten grundet forskellige deflatorer. Kilde: Danmarks Statistik, ADAM s databank og egne beregninger. -6 Konjunktursituationen målt ved output gap vurderes at være omtrent neutral, jf. figur 7.. De kommende år ventes output gap også at være omtrent nul, men det

29 dækker over et betydeligt positivt beskæftigelsesgap, men et negativt mandeproduktivitetsgap. Figur 7.: Output gap Beskæftigelsesgap Produktivitetsgap Output gap Anm: Figuren viser bidrag til output gap fra hhv. beskæftigelse og mandeproduktivitet. Kilde: Danmarks Statistik, ADAM s databank og egne beregninger. 7. Strukturelle niveauer frem mod 5 Beskæftigelsen ventes at stige en del frem mod 5, jf. figur 7.3. Det sker særligt de første år, og skal ses i lyset af at stigende efterspørgsel på kort sigt trækker mange i beskæftigelse. Figur 7.3: Beskæftigelse 3 1. Personer Beskæftigelse Strukturel Anm: Den stiplede linje angiver det skønnede strukturelle niveau for den samlede beskæftigelse. Den strukturelle beskæftigelse er bestemt som forskellen mellem den stukturelle arbejdsstyrke og strukturelle ledighed. Kilde: Danmarks Statistik, ADAM s databank og egne beregninger.

30 Den stigende beskæftigelse ventes primært at blive dækket af stigninger i arbejdsstyrken, jf. figur 7.. Det sker både gennem øget strukturel arbejdsstyrke, men også et betydeligt konjunkturbidrag. Den strukturelle ledighed ventes at være omtrent uændret frem mod 5, men der ventes også her et konjunkturbidrag på kort sigt, jf. figur 7.5. Figur 7.: Arbejdsstyrke 35 Timer pr. år Figur 7.5: Ledighed Personer Arbejdsstyrke Strukturel Anm: De stiplede linjer angiver det skønnede stukturelle niveau for hhv. arbejdsstyrken (venstre figur) og nettoledigheden (højre figur). Kilde: Danmarks Statistik, ADAM s databank og egne beregninger. Nettoledighed Strukturel Der er stor variation i den konjunkturmæssige tilknytning til arbejdsmarkedet blandt forskellige ydelsesgrupper, jf. figur 7.6. Det negative bidrag fra de forskellige grupper er dog mindsket de senere år, og i takt med bedringen i konjunkturerne kan de alle forventes at bidrage positivt til arbejdsstyrken de kommende år, som det blev under tidligere højkonjunkturer. Den gennemsnitlige arbejdstid forudsættes strukturelt at stige lidt frem mod 5, jf. figur 7.7. Der forudsættes derimod væsentlige stigninger i produktiviteten på ca. 1¼ pct. i samme periode, og det udgør det væsentligste bidrag til stigningen i BNP frem mod 5, jf. figur 7.8. Både produktivitet og arbejdstid vurderes at være lavere end det vurderede strukturelle niveau, og det forudsættes gradvist at normaliseres frem mod 5.

31 Figur 7.6: Arbejdsstyrkegap, dekomponeret 1. pers Kontanthjælp Aktiverede Studerende Øvrige ydelser Restgruppe Arbejdsstyrken Anm: Et negativt tal angiver, at der er flere personer i den pågældende kategori uden for arbejdsstyrken end i en normal konjunktursituation. Arbejdsstyrken er dekomponeret på baggrund af den registerbaserede arbejdsstyrkestatistik, der forefindes til og med 16. Efter 16 er de strukturelle niveauer fremskrevet på baggrund af DREAM s socioøkonomiske fremskrivning, og de faktiske niveauer er baseret på egen fremskrivning fra 18. Kilde: Danmarks Statistik, ADAM s databank, DREAM s socioøkonimiske fremskrivning og egne beregninger. Figur 7.7: Gennemsnitlig arbejdstid 15 Timer pr. pers. Figur 7.8: Timeproduktivitet 8 1 kr. pr. time Gennemsnitlig arbejdstid Strukturel Timeproduktivitet Anm: De stiplede linjer angiver det skønnede stukturelle niveau for hhv. gennemsnitlig arbejdstid (venstre figur) og timeproduktivitet (højre figur). Kilde: Danmarks Statistik, ADAM s databank og egne beregninger. Strukturelt 7.3 Kapaciteten på arbejdsmarkedet Der har været store stigninger i beskæftigelsen på det seneste, og virksomhederne tilkendegiver, at de forventer at øge beskæftigelsen yderligere, jf. figur 7.9.

32 Figur 7.9: Beskæftigelsesforventninger Nettotal Industri Byggeri og anlæg Service Anm: Beskæftigelsesforventningerne er fra erhvervenes konjunkturbarometer. Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling. Egen sæsonkorrektion. Seneste observation for erhvervenes konjunkturbarometer er september 17. Kilde: Danmarks Statistik, Statistikbanken. Den store stigning i beskæftigelsen har medført, at virksomhederne i stigende omfang angiver mangel på arbejdskraft som en begrænsende faktor i produktionen, jf. figur 7.1. Det er sket samtidig med, at virksomhederne i mindre omfang angiver mangel på efterspørgsel som produktionsbegrænsning, jf. figur Det er særligt udtalt indenfor byggeriet. I industri- og serviceerhverv er der dog stadig flere der angiver mangel på efterspørgsel som produktionsbegrænsning end mangel på arbejdskraft. Figur 7.1: Mangel på arbejdskraft 5 Nettotal Figur 7.11: Mangel på efterspørgsel 5 Andel Bygge anlæg Industrien Servicebranchen Bygge anlæg Industrien Service Anm: Arbejdskraftsmanglen er fra erhvervenes konjunkturbarometer. Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der svarer positivt og negativt. Egen sæsonkorrektion. Seneste observation er april 18. Kilde: Danmarks Statistik, Statistikbanken. I udlandet bliver der også i stigende omfang meldt om mangel på arbejdskraft, jf. figur 7.1. Det tilsiger, at konkurrencen om arbejdskraften øges internationalt. Beskæftigelsen af udenlandske statsborgere i Danmark stiger dog stadig, jf. figur 7.13.

33 Figur 7.1: Mangel på arbejdskraft i Figur 7.13: Tilgang af udenlandsk udlandet (industri) arbejdskraft, netto personer EU Tyskland Polen Sverige Beskæftigede udenlandske statsborgere heraf polske statsborgere heraf østeuropæiske statsborgere Grænsegængere Anm: Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der svarer positivt og negativt. Egen sæsonkorrektion. Seneste observation er april 18. Tilgang af udenlandsk arbejdskraft, netto viser ændringen i antallet af udenlandske beskæftigede i forhold til samme måned året før. Seneste observation er februar 18. Kilde: DGECFIN og Jobindsats. Ledigheden er faldet en del i. halvår 17, jf. figur 7.1. Det kommer efter en periode, hvor faldet i ledigheden var stagneret. Figur 7.1: Ledighed 1. pers Nettoledighed Bruttoledighed Anm: Seneste observation er marts 17. Kilde: Danmarks Statistik, Statistikbanken. Antallet af ledige stillinger på Jobindex er steget på de seneste år. Det betyder, at også antallet af ledige stillinger i forhold til antallet af ledige er steget, jf. figur Stigningstakten er dog væsentligt mere afdæmpet end i perioden op til finanskrisen, ligesom niveauet også er betydeligt lavere. Styrelsen for arbejdsmarked og rekruttering halvårlige rekrutteringsundersøgelse viser samtidig, at antallet af forgæves rekrutteringer endnu er væsentligt lavere end op til finanskrisen, jf. figur 7.16.

Baggrundsnotat til konjunkturvurdering - Prognoseopdatering, februar 2018

Baggrundsnotat til konjunkturvurdering - Prognoseopdatering, februar 2018 Baggrundsnotat til konjunkturvurdering - Prognoseopdatering, februar 2018 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 2 International økonomi... 4 2.1 Den internationale konjunkturvurdering... 4 2.2 Europa...

Læs mere

Baggrundsnotat til konjunkturvurdering Dansk Økonomi, forår 2019

Baggrundsnotat til konjunkturvurdering Dansk Økonomi, forår 2019 Baggrundsnotat til konjunkturvurdering Dansk Økonomi, forår 9 Sekretariatet Indhold Indledning... International Økonomi.... Den internationale konjunkturvurdering.... Europa.... USA... 5 Pengepolitik og

Læs mere

Baggrundsnotat til Konjunkturvurdering, Dansk Økonomi, efterår 2017

Baggrundsnotat til Konjunkturvurdering, Dansk Økonomi, efterår 2017 Baggrundsnotat til Konjunkturvurdering, Dansk Økonomi, efterår 217 Oktober 217 Formandskabet Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 1 2 International økonomi... 2 2.1 Den internationale konjunkturvurdering...

Læs mere

Baggrundsnotat til Konjunkturvurdering Dansk Økonomi, efterår 2018

Baggrundsnotat til Konjunkturvurdering Dansk Økonomi, efterår 2018 Baggrundsnotat til Konjunkturvurdering Dansk Økonomi, efterår 18 Formandskabet Baggrundsnotat til konjunkturvurdering Dansk Økonomi, efterår 18 1 Indledning... 3 International Økonomi....1 Den internationale

Læs mere

Baggrundsnotat til konjunkturvurdering Dansk Økonomi, efterår 2019

Baggrundsnotat til konjunkturvurdering Dansk Økonomi, efterår 2019 Baggrundsnotat til konjunkturvurdering Dansk Økonomi, efterår 2019 Indhold 1 Indledning... 2 2 International økonomi... 2 2.1 Den internationale konjunkturvurdering... 2 2.2 Europa... 3 2.3 USA... 6 3

Læs mere

KAPITEL I KONJUNKTURVURDERING OG AKTUEL ØKONOMISK POLITIK

KAPITEL I KONJUNKTURVURDERING OG AKTUEL ØKONOMISK POLITIK KAPITEL I KONJUNKTURVURDERING OG AKTUEL ØKONOMISK POLITIK I.1 Indledning Fremgang i dansk økonomi og forventet vækst omkring 2 pct. i 2015-16 Gennem det seneste halvandet år har der været en jævn fremgang

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK ØKONOMISK UDVIKLING I DANMARK OG UDLANDET Nationalbankdirektør Per Callesen, Vækst og Ledelse 219 Kan vi undgå, at højkonjunkturen følges af et markant tilbageslag? Dybe lavkonjunkturer

Læs mere

Bilag til konjunkturvurdering, og Offentlige finanser en prognoseopdatering, februar

Bilag til konjunkturvurdering, og Offentlige finanser en prognoseopdatering, februar Bilag til konjunkturvurdering, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser en prognoseopdatering, februar 216 Notatet præsenterer hovedtrækkene af konjunkturprognosen i Konjunkturvurdering og Offentlige

Læs mere

Baggrundsnotat til konjunkturvurdering, Dansk Økonomi, forår 2017

Baggrundsnotat til konjunkturvurdering, Dansk Økonomi, forår 2017 Baggrundsnotat til konjunkturvurdering, Dansk Økonomi, forår 217 Maj 217 Formandskabet Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 1 2 International Økonomi... 2 2.1 International økonomi... 2 2.2 USA... 5 2.3

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 - De gode tendenser fortsætter, opsvinget tager til Den 15. juni 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-9705 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Formstærk fremgang skal mærkes af alle

Formstærk fremgang skal mærkes af alle LO s økonomiske prognose November 2018 Formstærk fremgang skal mærkes af alle Fremgangen i dansk økonomi og på arbejdsmarkedet har været solid de seneste år. Der er udsigt til en årlig vækst omkring 2

Læs mere

KAPITEL I KONJUNKTURVURDERING OG AKTUEL ØKONOMISK POLITIK

KAPITEL I KONJUNKTURVURDERING OG AKTUEL ØKONOMISK POLITIK KAPITEL I KONJUNKTURVURDERING OG AKTUEL ØKONOMISK POLITIK I.1 Indledning Fremgangen i dansk økonomi er fortsat i begyndelsen af 2015 Risiko for vækstopbremsning i international økonomi Dansk økonomi fortsatte

Læs mere

Gode muligheder for job til alle

Gode muligheder for job til alle LO s økonomiske prognose Maj 2018 Gode muligheder for job til alle Der er udsigt til fortsat fremgang i økonomien de kommende år på omkring 2 pct. Samtidig ventes beskæftigelsen at stige med 90.000 personer

Læs mere

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017.

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017. d. 15.2.217 Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 217. 1 Indledning Notatet beskriver ændringerne af strukturelle niveauer

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 43

KonjunkturNYT - uge 43 KonjunkturNYT - uge. oktober. oktober Danmark Forbrugertilliden steg i oktober Fald i detailomsætningen i september Dansk inflation på niveau med euroområdets i september Internationalt USA: Uændret inflation

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge. oktober 9. oktober Danmark Lavere forbrugerprisinflation i september Inflationen i Danmark lavere end i euroområdet i september Internationalt USA: Stigende inflation, industriproduktion

Læs mere

Grønt lys til det aktuelle opsving

Grønt lys til det aktuelle opsving November 2017 Grønt lys til det aktuelle opsving Opsvinget i dansk økonomi er taget til i styrke, og der ventes en vækst på og lidt over 2 pct. de næste år. Der er også udsigt til, at beskæftigelse fortsætter

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK LOKALE PENGEINSTITUTTER 24. MAJ 218 Nationalbankdirektør Per Callesen Dagsorden 1. Risikoudsigter international økonomi 2. Risikoudsigter dansk økonomi 3. Kreditudvikling årsager

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel med varer Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion

Læs mere

Konjunkturvurdering og Offentlige finanser

Konjunkturvurdering og Offentlige finanser Konjunkturvurdering og Offentlige finanser En prognoseopdatering 10. februar 2016 Formandskabet PROGNOSEOPDATERING, FEB. 2016 Forord Det Økonomiske Råds formandskab præsenterer to årlige rapporter. Det

Læs mere

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET 4. april 2008 Af Af Jakob Jakob Mølgård Mølgård og Martin og Martin Madsen Madsen (33 (33 55 77 55 18) 77 18) AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET Vi forventer en gradvis tilpasning

Læs mere

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170 Status på udvalgte nøgletal maj 216 Fra: 211 Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu en stigning i beskæftigelsen og et fald i ledigheden i marts. Forbrugertilliden

Læs mere

Økonomisk Redegørelse Maj 2012

Økonomisk Redegørelse Maj 2012 Økonomisk Redegørelse Maj 1 Hovedbudskaber: Udsigt til svag genopretning i Danmark som i seneste ØR Lille bedring af internationale konjunkturer siden årsskiftet Store usikkerheder om udviklingen risiko

Læs mere

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 15 Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport Nedgangen i den europæiske bygge- og anlægsaktivitet er bremset op og nu svagt stigende efter

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 18

KonjunkturNYT - uge 18 KonkturNYT - uge 8. april. maj Dank Faldende huspriser i februar Lille stigning i detailomsætningsindekset i ts Internationalt USA: Stigning i erhvervstilliden i fremstillingssektoren Euroområdet: Stigning

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 - Fri af krisen - opsvinget tegner til at være robust Den 21. december 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-20930 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal 24. november 23 Af Frederik I. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 12 og Thomas V. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 18 Resumé: KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal De seneste indikatorer

Læs mere

Konjunkturvurdering og offentlige finanser

Konjunkturvurdering og offentlige finanser Konjunkturvurdering og offentlige finanser En prognoseopdatering 7. februar 2017 Formandskabet PROGNOSEOPDATERING, FEB. 2017 1. Resume Opsving fortsætter i dansk økonomi Revision af nationalregnskab ændrer

Læs mere

Bilag til konjunkturvurdering, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017.

Bilag til konjunkturvurdering, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017. d. 07.02.2017 Bilag til konjunkturvurdering, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017. Notatet fremhæver ændringer i prognosen i forhold til Dansk Økonomi, efterår

Læs mere

Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne

Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Udvikling i løn, priser og konkurrenceevne Dansk Industri Aktuelle konjunkturtendenser Fra september til oktober viser opgørelsen af bruttoledigheden et fald på 1.1 fuldtidspersoner, eller,1 procentpoint.

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal januar 2017

Status på udvalgte nøgletal januar 2017 Status på udvalgte nøgletal januar 217 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling De seneste nøgletal giver en positiv afslutning på året og peger også på en pæn

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK DANSK ØKONOMI OG LANDBRUGETS SITUATION Nationalbankdirektør Hugo Frey Jensen Dansk økonomi et overblik 2 Værdiskabelse på udvalgte sektorer. Olie og gas samt landbrug trækker ned

Læs mere

KAPITEL I KONJUNKTUR OG OFFENTLIGE FINANSER

KAPITEL I KONJUNKTUR OG OFFENTLIGE FINANSER KAPITEL I KONJUNKTUR OG OFFENTLIGE FINANSER I.1 Indledning Forventet BNPvækst på godt 2 pct. de kommende år Tiltagende pres på arbejdsmarkedet, men endnu ikke tegn på overophedning Vækst mod 2025 understøttet

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jun. 15

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jun. 15 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien jun. Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex.

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på uddrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

Økonomisk analyse. Renteforhøjelser i horisonten

Økonomisk analyse. Renteforhøjelser i horisonten Økonomisk analyse 7. marts 2018 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Renteforhøjelser i horisonten ECB er begyndt på en gradvis normalisering af

Læs mere

KONJUNKTUR- VURDERING OG OFFENTLIGE FINANSER

KONJUNKTUR- VURDERING OG OFFENTLIGE FINANSER KONJUNKTUR- VURDERING OG OFFENTLIGE FINANSER Prognoseopdatering, februar 2018 KONJUNKTURVURDERING OG OFFENTLIGE FINANSER PROGNOSEOPDATERING, FEBRUAR 2018 I det følgende præsenteres en opdatering af prognosen

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal april 2016

Status på udvalgte nøgletal april 2016 Status på udvalgte nøgletal april 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu et fald i ledigheden i februar,

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 39

KonjunkturNYT - uge 39 KonjunkturNYT - uge 9. september 6. september Danmark Stigning i detailomsætningen i august Forbrugertilliden faldt i september, men ligger fortsat højt Inflationen i Danmark atter lavere end i euroområdet

Læs mere

KAPITEL I KONJUNKTURVURDERING OG AKTUEL ØKONOMISK POLITIK

KAPITEL I KONJUNKTURVURDERING OG AKTUEL ØKONOMISK POLITIK KAPITEL I KONJUNKTURVURDERING OG AKTUEL ØKONOMISK POLITIK I.1 Indledning Væksten i 2016 påvirket af svagt andet halvår i 2015 Beskæftigelsen er steget markant Udsigt til fortsat fremgang i beskæftigelse

Læs mere

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger.

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger. Økonomiske tendenser Sammenvejet udland December DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus

Læs mere

Dansk økonomi gik tilbage i 2012

Dansk økonomi gik tilbage i 2012 Af Chefkonsulent Lars Martin Jensen Direkte telefon 33 45 60 48 12. april 2013 De nye nationalregnskabstal fra Danmarks Statistik viser, at BNP faldt med 0,5 pct. i 2012. Faldet er dermed 0,1 pct. mindre

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder.

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder. Finansudvalget 2014-15 (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Det talte ord gælder. 1 Af Økonomisk Redegørelse der offentliggøres senere i dag fremgår det, at dansk økonomi er

Læs mere

Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab

Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab Eurosystemets stab har på grundlag af de informationer, der forelå pr. 20. november 2004, udarbejdet fremskrivninger af

Læs mere

KAPITEL I KONJUNKTUR OG OFFENTLIGE FINANSER

KAPITEL I KONJUNKTUR OG OFFENTLIGE FINANSER KAPITEL I KONJUNKTUR OG OFFENTLIGE FINANSER Dansk Økonomi, efterår 2018 KAPITEL I KONJUNKTUR OG OFFENTLIGE FINANSER RESUME Dansk økonomi er på vej ind i en bredt funderet højkonjunktur. Der er dog risici

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal marts 2016

Status på udvalgte nøgletal marts 2016 Status på udvalgte nøgletal marts 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet er fortsat ind i 216 med endnu et fald i ledigheden,

Læs mere

Vækstskønnene for både 2010 og 2011 er justeret op med 0,1 pct.-enhed i forhold til Økonomisk Redegørelse, december 2009.

Vækstskønnene for både 2010 og 2011 er justeret op med 0,1 pct.-enhed i forhold til Økonomisk Redegørelse, december 2009. Pressemeddelelse 19. maj 2010 Økonomisk Redegørelse, maj 2010 - Prognosen Der er igen vækst i dansk økonomi efter det kraftige tilbageslag frem til sommeren 2009 som fulgte efter den internationale finanskrise.

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 36

KonjunkturNYT - uge 36 KonjunkturNYT - uge 3 31. august. september 1 Danmark Svag fremgang i BNP i. kvartal Fald i bruttoledigheden i juli Højeste lønstigninger i kommuner og regioner i. kvartal Huspriserne faldt i juni let

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Data frem til september nov. 14

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Data frem til september nov. 14 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Data frem til september 20 nov. Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 44

KonjunkturNYT - uge 44 KonjunkturNYT - uge. oktober. oktober Danmark Stort set uændret bruttoledighed i september Stigning i konjunkturbarometeret for serviceerhverv i oktober, men fald i de øvrige erhverv Udlånet til erhverv

Læs mere

Juni Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien

Juni Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Juni 17 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex.

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Konjunkturvurdering, Dansk Økonomi, efterår 2014

Konjunkturvurdering, Dansk Økonomi, efterår 2014 d. 22.09.14 Konjunkturvurdering, Dansk Økonomi, efterår 2014 Notatet dokumenterer konjunkturprognosen i Dansk Økonomi, efterår 2014. Indledningsvist gengives hovedtrækkene i konjunkturvurderingen, og der

Læs mere

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger.

Markedsfokus bliver hver måned opdateret med de seneste statistiske oplysninger. Økonomiske tendenser Sammenvejet udland December DI følger de seneste tendenser på de store danske afsætningsmarkeder. Du får et overblik over den aktuelle udvikling på di.dk > policy og analyser > markedsfokus

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, december Positive takter, og på vej ud af krisen

Pejlemærker for dansk økonomi, december Positive takter, og på vej ud af krisen Pejlemærker for dansk økonomi, december 2016 - Positive takter, og på vej ud af krisen Det ventes, at verdensøkonomien og dansk økonomi vil fortsætte de positive takter i de kommende år og, at vi nu er

Læs mere

Dansk økonomi tager en puster, men den er kortvarig

Dansk økonomi tager en puster, men den er kortvarig Dansk økonomi tager en puster, men den er kortvarig Fremgangen i dansk økonomi har taget en pause i tredje kvartal. De seneste indikatorer for privatforbruget peger på en opbremsning i forbruget i tredje

Læs mere

Aktuelt om konkurrenceevne og konjunktur

Aktuelt om konkurrenceevne og konjunktur 9-- Forberedelse af lønforhandlingen Aktuelt om konkurrenceevne og konjunktur Overblik Fra august til september var bruttoledigheden næsten uændret, dog med en lille stigning på. Dermed lå bruttoledigheden

Læs mere

KonjunkturNYT uge 8. Fremgang i lønmodtagerbeskæftigelsen i februar Danmark. Internationalt

KonjunkturNYT uge 8. Fremgang i lønmodtagerbeskæftigelsen i februar Danmark. Internationalt KonjunkturNYT uge 8 9.-. februar 8 Fremgang i lønmodtagerbeskæftigelsen i 7 +. personer 8 9 6 7 Danmark Fremgang i lønmodtagerbeskæftigelsen i 7 Færre ledige og flere beskæftigede i. kvartal ifølge AKU

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal december 2016

Status på udvalgte nøgletal december 2016 Status på udvalgte nøgletal december 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Beskæftigelsen steg igen i september mens ledigheden er stort set uændret. Fortsætter

Læs mere

Bilag til konjunkturvurdering, Dansk Økonomi, efterår 2015

Bilag til konjunkturvurdering, Dansk Økonomi, efterår 2015 d. 29.9.215 Foreløbig udgave 29. september 215 Bilag til konjunkturvurdering, Dansk Økonomi, efterår 215 Notatet præsenterer hovedtrækkene af konjunkturprognosen i Dansk Økonomi, efterår 215 og sammenligner

Læs mere

KonjunkturNYT uge februar 2017

KonjunkturNYT uge februar 2017 KonjunkturNYT uge 7. 7. februar 7 KonjunkturNyt Uge 7 7 Denne publikation er udarbejdet af Økonomi- og Indenrigsministeriet Kontoret for konjunktur Slotsholmsgade København K Telefon 78 Redaktionen er

Læs mere

Fastlæggelse af produktivitet i private byerhverv

Fastlæggelse af produktivitet i private byerhverv Kopi: KONJ 23.5.2013 Dorte Grinderslev Fastlæggelse af produktivitet i private byerhverv Dokumentationsnotat til Dansk Økonomi, forår 2013 kapitel I Til konjunkturvurderingen i Dansk Økonomi, forår 2013

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal januar 2016

Status på udvalgte nøgletal januar 2016 Status på udvalgte nøgletal januar 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Der var fremgang i økonomien i 215, men det blev vækstmæssigt ikke jubelår. Der

Læs mere

Temperaturen på arbejdsmarkedet

Temperaturen på arbejdsmarkedet Temperaturen på arbejdsmarkedet Vejlederkonference 2018 De Regionale Arbejdsmarkedsråd (Sjælland, Hovedstaden Bornholm) Jesper Linaa Indhold Mest om konjunktur, men også om struktur Indledningsvist en

Læs mere

Konjunkturer i Region Midtjylland. 3. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling

Konjunkturer i Region Midtjylland. 3. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling Konjunkturer i Region Midtjylland 3. kvartal 2016 Region Midtjylland Regional Udvikling 1 Regionens beskæftigelse stiger og ledigheden falder. Omsætningen udvikler sig knap så positivt som tidligere, men

Læs mere

Udsigt til fortsat stærk global vækst ifølge ny prognose fra IMF

Udsigt til fortsat stærk global vækst ifølge ny prognose fra IMF KonjunkturNYT uge 16 16.-. april 18 Udsigt til fortsat stærk global vækst ifølge ny prognose fra IMF 3,9 pct. 3,9 pct. 1 16 17 18 19 Danmark Mindre fald i forbrugertilliden i april Renter, oliepriser,

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

Lave renter og billige lån, pas på overophedning

Lave renter og billige lån, pas på overophedning Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, + 8 98 APRIL 7 Lave renter og billige lån, pas på overophedning Danske virksomheders omkostninger ved at låne er lavere end den økonomiske situation herhjemme tilsiger.

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal oktober 2016

Status på udvalgte nøgletal oktober 2016 Status på udvalgte nøgletal oktober 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Ledigheden er nu steget svagt i to måneder i træk, men vi vurderer ikke, at det

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 26

KonjunkturNYT - uge 26 KonjunkturNYT - uge 6 3. juni 7. juni 14 Danmark Lille underskud på de offentlige finanser i 1. kvartal 14 Blandede signaler fra konjunkturindikatorerne i juni Stigende huspriser i 1. kvartal Ny prognose

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel med varer Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser og tvangsauktioner Renter

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal september 2016

Status på udvalgte nøgletal september 2016 Status på udvalgte nøgletal september 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Arbejdsmarkedet tog sig en puster i juli med et svagt fald i beskæftigelsen,

Læs mere

Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab

Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab Eurosystemets stab har på grundlag af de informationer, der var tilgængelige pr. 17. maj 2004, udarbejdet fremskrivninger

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 18

KonjunkturNYT - uge 18 KonjunkturNYT - uge. april. maj Danmark Fald i ledigheden i marts Erhvervenes konjunkturbarometre faldt en smule i april, men peger stadig på fremgang Stigende priser på ejerlejligheder i februar Internationalt

Læs mere

KonjunkturNyt uge 44. Færre ledige i september november Internationalt. Danmark. Renter, oliepriser, valuta- og aktiemarkeder

KonjunkturNyt uge 44. Færre ledige i september november Internationalt. Danmark. Renter, oliepriser, valuta- og aktiemarkeder KonjunkturNyt uge 9.-. november 8 Færre ledige i september - personer 7 8 9 5 6 7 8 Danmark Små fald i konjunkturindikatorerne for industri og byggeri i oktober Færre dagpengeledige i september Renter,

Læs mere

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016 Pejlemærke for dansk økonomi, juni 16 Ligesom verdensøkonomien, er dansk økonomi aktuelt i bedring. I verdensøkonomien er det navnlig i USA og EU, der er tegn på fremgang. Derimod oplever BRIK landene

Læs mere

Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau

Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau DI ANALYSE oktober 14 Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau Forventninger om øget økonomisk aktivitet, fortsat bedring på boligmarkedet og store offentligt initierede anlægsprojekter betyder,

Læs mere

Negativ vækst i 2. kvartal 2012

Negativ vækst i 2. kvartal 2012 Foreløbigt nationalregnskab 2. kvartal 2012 Dagens nationalregnskab bekræfter med en negativ vækst på ½ pct. det billede, indikatorerne har tegnet af økonomisk modvind de seneste måneder. Havde det ikke

Læs mere

KonjunkturNYT uge 5. Ledigheden faldt i december. 29. januar- 2. februar Danmark. Internationalt. Renter, oliepriser, valuta- og aktiemarkeder

KonjunkturNYT uge 5. Ledigheden faldt i december. 29. januar- 2. februar Danmark. Internationalt. Renter, oliepriser, valuta- og aktiemarkeder KonjunkturNYT uge 9. januar-. februar 8 Ledigheden faldt i december -.8 personer 6 7 8 9 6 7 Danmark Ledigheden faldt i december Stigende forventninger i byggeriet, men fald i industrien i januar Renter,

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal september 2017

Status på udvalgte nøgletal september 2017 Status på udvalgte nøgletal september 217 Steen Bocian, Cheføkonom, Dansk Erhverv Status på den økonomiske udvikling Vi venter en vækst i år på 2,25-2,5%. Det vil være den højeste vækst siden 26. Den højere

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

Tema: Øje på beskæftigelsen november 2014

Tema: Øje på beskæftigelsen november 2014 Aktuel Statistik 4/2014 20. november 2014 Tema: Øje på beskæftigelsen november 2014 Dansk økonomi i bedring Der er udsigt til fremgang i dansk økonomi i år efter tilbagegang sidste år, jf. figur 1.1a.

Læs mere

KONJUNKTURVURDERING, FEBRUAR 2007: PRESSET PÅ ARBEJDSMARKEDET SKIFTER TIL PRIVAT SERVICE

KONJUNKTURVURDERING, FEBRUAR 2007: PRESSET PÅ ARBEJDSMARKEDET SKIFTER TIL PRIVAT SERVICE 23. februar 7 af Signe Hansen direkte tlf. 33557714 og Annett Melgaard Jensen direkte tlf. 33557715 KONJUNKTURVURDERING, FEBRUAR 7: PRESSET PÅ ARBEJDSMARKEDET SKIFTER TIL PRIVAT SERVICE Det går godt i

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2016

Status på udvalgte nøgletal november 2016 Status på udvalgte nøgletal november 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Beskæftigelsen steg igen i august mens ledigheden faldt i september efter et

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Ugens tema Nye prognoser: Regeringen og Vismændene forventer langsom økonomisk genopretning i 13 og 1 Ugens Analyse Mindre stigning i ledigheden i april 13 Tendens

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

INDIKATORER PÅ KONJUNKTURSITUATIONEN

INDIKATORER PÅ KONJUNKTURSITUATIONEN . april af Louise Hansen og Martin Madsen (33771) Resumé: INDIKATORER PÅ KONJUNKTURSITUATIONEN De fleste indikatorer peger på, at konjunkturerne har toppet særligt på boligmarkedet og i det private forbrug.

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal april 2017

Status på udvalgte nøgletal april 2017 Status på udvalgte nøgletal april 217 Steen Bocian, Cheføkonom, Dansk Erhverv Status på den økonomiske udvikling Vi har økonomisk fået en god start på 217. De globale nøgletal peger op, og prognoserne

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Danske renter falder

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Danske renter falder NØGLETAL UGE 5 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Danske renter falder Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge kom de økonomiske vismænd med deres forårsrapport, der blandt andet indeholder en ny prognose

Læs mere

KonjunkturNYT uge 43. Omtrent uændret forbrugertillid i oktober oktober Internationalt. Danmark

KonjunkturNYT uge 43. Omtrent uændret forbrugertillid i oktober oktober Internationalt. Danmark KonjunkturNYT uge 43 3.- 7. oktober 7 Omtrent uændret forbrugertillid i oktober Nettottal 7, 3 4 6 7 8 9 3 4 6 7 Danmark Omtrent uændret forbrugertillid i oktober Lille stigning i udlånet fra MFI-sektoren

Læs mere

Pressemeddelelse. Økonomisk Redegørelse, december Prognosen. 11. december 2009

Pressemeddelelse. Økonomisk Redegørelse, december Prognosen. 11. december 2009 Pressemeddelelse 11. december 2009 Økonomisk Redegørelse, december 2009 - Prognosen De fremadrettede konjunkturudsigter for Danmark vurderes at være styrket siden august navnlig i lyset af udviklingen

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018 - Opsvinget er i gang pæn lønudvikling de kommende år Den 12. juni 2018 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2018-14513 bv/mab Der er tydelige tegn på, at opsvinget nu

Læs mere

Dansk økonomi: robust opsving

Dansk økonomi: robust opsving Dansk økonomi: robust opsving Opsvinget herhjemme er nu på sit sjette år, og vi ser gode muligheder for, at væksten kan fortsætte i et moderat tempo både i år og næste år. Det har indtil videre været et

Læs mere