Årsrapport for samarbejde i hovedstadsområdet 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Årsrapport for samarbejde i hovedstadsområdet 2013"

Transkript

1 Årsrapport for samarbejde i 5. august 2014

2

3 3 Årsrapport for samarbejde i Forord Forord 2013 har stået i rejsekortets tegn. Mange kunder har taget rejsekortet til sig godt hjulpet på vej af de politiske tiltag såsom rabat på rejser uden for myldretiden og muligheden for at anskaffe sig et rejsekort gratis. Selskaberne i hovedstadsområdet lagde op til det helt store skift over til rejsekort med den planlagte udfasning af det gamle velkendte klippekort. Rejsekort har mange fordele fremfor klippekort, både for kunderne, som ikke behøver at tælle zoner inden afrejse samt får mulighed for rabat på rejser udenfor myldretiden, og for parterne i hovedstadssamarbejdet, som blandt mange andre ting får adgang til en mængde data til at understøtte køreplanlægning og parternes interne fordeling af indtægter. Desværre viste det sig, at den softwareopdatering, der var nødvendig for at rejsekortet kunne tage godt imod de mange nye kunder, som hidtil har rejst på klippekort, blev udskudt til engang i Parterne valgte derfor at udskyde den planlagte udfasning af klippekortet. Det er gået rigtig godt for de selvbetjente billetløsninger i 2013, hvor mobilprodukterne fortsat er i stor vækst. Seneste skud på stammen er mobilperiodekortet, som blev lanceret i starten af Også turister og kongres gæster har nydt godt af arbejdet med at styrke de digitale billetløsninger de kan nu få et TravelPass på mobilen allerede inden ankomst til Københavns Lufthavn og er således klar til at tage den kollektive trafik med det samme. I 2013 blev kimen til en helt ny organisering af den kollektive trafik i hovedstadsområdet lagt. Parterne arbejder nu hen mod en paraplyorganisation, så parterne udadtil i forhold til kunderne kommer til at fremstå med ét navn, ét ansigt og ét brand. Målet er, at kunderne i den kollektive trafik i hovedstadsområdet ikke skal opleve, at transporten udføres af forskellige selskaber.

4 4 Årsrapport for samarbejde i Forord Den kollektive trafik i hovedstadsområdet udføres af forskellige parter, men er stærkt integreret. Dette understøttes i hovedstadssamarbejdet. Organiseringen af samarbejdet Hovedstadssamarbejdet består af følgende parter: Trafikselskabet Movia, Metroselskabet, DSB samt Trafikstyrelsen. Internt er hovedstadssamarbejdet organiseret i en direktørkreds, en styregruppe og 7 arbejdsgrupper omkring indsatsområderne: Køreplanlægning, trafikinformation, takster og billetter, eksterne kommunikation, produktudvikling og markedsføring, samt indtægtsdeling. Direktørkreds, der består af direktørerne for de 4 parter, er øverste ansvarlige for samarbejdet. Direktørkredsen udstikker de overordnede retningslinjer for samarbejdet og har det samlede økonomiske ansvar. Styregruppen har ansvar for at den udstukne plan overholdes. Alle selskaber er repræsenteret med én repræsentant og én suppleant i Styregruppen. Ansvar og arbejdsopgaver er defineret i kommissorium for styregruppen, samt dennes forretningsorden. Hvert selskab er repræsenteret i arbejdsgrupperne. Ansvar, arbejdsopgaver og opfølgning er i øvrigt defineret i kommissorier for arbejdsgrupperne. I hver arbejdsgruppe er der udnævnt en formand, der har ansvar for at arbejdsopgaverne udføres. Samarbejdet sekretariatsbetjenes af Trafikstyrelsen. Transportministeren ønsker at forbedre sammenhængen i den kollektive trafik for at gøre det lettere at være kunde. Ministeren har derfor bedt parterne i samarbejdet om at komme med et forslag til en ny organisering af samarbejdet, som kan være grundlag for en ændret lovgivning. Strategisk styringsmodel For at opnå en bedre samordnet kollektiv trafik i hovedstadsområdet er der udarbejdet et fælles strategioplæg med en fælles vision og mission, samt strategiske indsatsområder. Forretningsplanen konkretiseres årligt i arbejdsplaner. Årsplanen ligger til grund for den årlige budgetproces, og er styrende for hvilke aktiviteter, der prioriteres i samarbejdet. Missionen Den kollektive trafik i hovedstadsområdet skal fremstå som ét sammenhængende hele for brugene, og det skal være enkelt at rejse i den kollektive trafik. Det samlede transportarbejde frem til og med 2030 skal fordobles. Hovedstadssamarbejdet tager ansvar for udvikling af den kollektive trafik, der svarer til kundernes behov og sikrer vækst i det samlede transportarbejde frem mod Visionen Hovedstadssamarbejdet vil gennem samarbejde levere den bedst mulige kollektive trafik. Den kollektive trafik skal være attraktiv for brugerne og skal kunne tiltrække nye brugere. Forretningsplanen beskriver de overordnede mål og strategier for samarbejdet frem til 2015, eller indtil en eventuel ny organisering er implementeret.

5 5 Årsrapport for samarbejde i Indhold Indhold Udvikling i trafikken i hovedstadsområdet 7 Samlet lille vækst i den kollektive trafik i hovedstadsområdet 7 Udvikling i de forskellige transportformer 7 Markedsudvikling 9 Fastlæggelse af priser Prisjustering Fælles opgaver og kommunikation 13 Udvikling i rejsekort Mobilbilletter Erhvervsløsninger 16 Nyt Ungdomskort 16 Trafikinfo udviklings samarbejdet, TUS 17 Koordinering af køreplaner 18 Samling af Stevns takstzoner i takstområde Hovedstaden 19 Ny organisering paraplyen 19 Takst Sjælland 20 Fælles omsætning 23 Udvikling i afsætning Fordeling af indtægter Forretningsplan Mål for Bilag 1, Årsrejsetal

6

7 Samlet rejsetal (mio.) Årlig vækst (%) 7 Årsrapport for samarbejde i Udvikling i trafikken i hovedstadsområdet Udvikling i trafikken i hovedstadsområdet Fortsat passagerfremgang om end væksten er lille. Samlet lille vækst i den kollektive trafik i hovedstadsområdet Beskeden passagerfremgang på ca. 1,1 mio. rejser eller ca. 4. Dette tal dækker over en noget forskellig udvikling, når man ser nærmere på de enkelte transportformer. Væksten ligger således noget under målsætningen for vækst, som er 2 % pr. år. Figur 1. Udvikling i det samlede antal rejser i hovedstadsområdet ,6 294,5 295,6 4% 3% , % 1% 0% Samlet rejsetal i Takstområde H: Årlig vækst Kilde: Månedsstatistikken (juli 2014) Som det fremgår af Figur 1 har der været en pæn vækst i rejsetallet siden 2009 omend væksten er aftagende over årene. Udvikling i de forskellige transportformer Der er en fremgang i antallet af passagerer i S-tog, metro, lokalbaner og DSB Øresund, mens der har været et fald i antallet af passagerer i busser og regionaltog. I denne rapport er der kun medtaget interne rejser i hovedstadsområdet. Det vil sige, at passagerer, som fx rejser fra hovedstadsområdet til Vestsjælland eller Malmø, ikke indgår i passagertallet i Tabel 1. Selskaberne forbedrer løbende deres tællesystemer og for at skabe konsistens henover årene omregnes passagertallene i parternes fælles månedsstatistik, så de er opgjort på samme måde for det enkelte selskab over en årrække. Siden sidste årsrapport blev udarbejdet, er der sket ændringer i opgørelsen af S-tog passagertallet. Dette opgøres nu ud fra S-togs vejesystem (APS) i stedet for det gamle perron-tællesystem (PTS). Dertil kommer, at passagertallene for året endnu er foreløbige. Passagertal i denne årsrapport er således ikke direkte sammenlignelige med passagertallene i årsrapporten for Passagertallene for de forskellige år præsenteret i denne rapport er konsistente.

8 8 Årsrapport for samarbejde i Udvikling i trafikken i hovedstadsområdet Tabel 1. Udvikling i rejsetal samt antal personkm (mio.), 2013 (foreløbige tal) Trafikudvikling 2013 Passagerantal (antal rejser, mio.) Vækst i passagerer (%) Personkm (mio.) Vækst i personkm (%) Busser 165,6-0,9 % Lokalbaner 6,6 0,4 % Metro 55,1 2,0 % 278 2,6 % DSB S-tog 109,2 2,2 % DSB F&R 10,5-3,4 % DSB Øresund 14,4 2,2 % 315 2,2 % Kombi-rejser 62,3 1,7 % I alt 295,2 0,2 % Tabellens tal kan ikke umiddelbart summeres. Det skyldes at kombi-rejser (rejser der foregår med mere end en operatør) både indgår i de enkelte trafikselskabers tal og i opgørelsen af kombi-rejser, samtidig med at en kombi-rejse kan omfatte mere end to transportmidler S-tog havde en passagerfremgang på 2,2 % og nåede i 2013 op på 109,2 mio. rejser mod 106,8 mio. rejser i DSB Øresund havde ligeledes en passagerfremgang på 2,2 % og havde i ,4 mio. rejser mod 14,1 mio. rejser i Der var en passagerfremgang i metroen på 2,0 %. Der var 55,1 mio. rejser i metro i 2013 mod 54 mio. rejser i Passagerantallet i lokalbanen gik lidt frem i 2013 og opnåede 6,6 mio. rejser mod 6,5 mio. rejser i Dette er en vækst på 0,4 %, som skal ses i lyset af, at lokalbanen de seneste mange år har oplevet en stor vækst. Der var en lille passagertilbagegang i busserne på -0,9 %. Årets busrejsetal er således 165,6 mio. rejser mod 167,2 mio. rejser i I dette passagertal er der taget hensyn til skift mellem en eller flere buslinjer. En del af tilbagegangen i busrejsetallet skyldes, at kunderne søger fra bus til metro. I regionaltog (DSB F&R) var der en passagertilbagegang på -3,4 %. Der var 10,5 mio. rejser med DSB F&R internt i hovedstadsområdet i 2013 mod 10,9 i 2012.

9 9 Årsrapport for samarbejde i Udvikling i trafikken i hovedstadsområdet Figur 2. Udvikling i antallet af rejser pr. selskab Movia, bus Movia, lokalbane Metro DSB S-tog DSB F&R DSB Øresund I opgørelsen tages der ikke hensyn til skift mellem forskellige typer af kollektiv transport. Omstigninger indenfor samme type transportmiddel er medregnet i figuren. Markedsudvikling Den kollektive trafiks markedsandel af den motoriserede trafik udgør 20 % i hovedstadsområdet, hvilket ikke overraskende er væsentlig højere end i resten af landet. Markedsandelen er størst på pendlerrejser. Dog er den kollektive trafiks markedsandel i hovedstadsområdet lav i sammenligning med andre nordiske hovedstæder. Næsten alle indbyggere i hovedstadsområdet benytter af og til den kollektive trafik. Sammensætningen af kunderne er kendetegnet ved en relativ lille gruppe heavy users, som genererer en meget væsentlig del af rejserne, og en stor gruppe af ligt users, som ikke genererer så mange rejser, men som udgør ca. halvdelen af kunderne. Derudover er der en gruppe medium users. Når man ser på hvem kunderne i den kollektive trafik er, så er der en overrepræsentation af unge og studerende, enlige med og uden børn, samt flere kvinder end mænd. For bussernes vedkommende er der en overrepræsentation af pensionister. 3 ud af 4 kunder kommer fra en hustand med bil. De og unge og de ældre bliver markant flere i de næste år, hvorfor rejsetallet alt andet lige må forventes at stige som følge af udvikling i befolkning og alderssammensætning. Befolkningstallet i Københavns og Frederiksberg kommune alene er vokset med knap i 2013 svarende til ca. 2 %. Dette burde bidrage til en øget vækst i antallet af kollektiv trafik rejser var dog et skudår og indeholdt således en dag mere end Samtidig var både forår og vinter meget kold i 2012, mens kun foråret var koldt i 2013 og efterår og jul var relativ mild. Disse faktorer trækker i retning af et lavere passagertal i 2013 end I august 2013 blev fjerntogsperronerne på Nørreport station, som er landets travleste station, lukket på grund af den omfattende ombygning af Nørreport. Disse genåbnede i april Til gengæld var S-togs perronerne lukkede det meste af 2012 på grund af renoveringen. Disse blev åbnet igen den 7. december Effekten af dette på passagertallet burde være et lavere passagertal hos DSB F&R samt DSB Øresund og et

10 10 Årsrapport for samarbejde i Udvikling i trafikken i hovedstadsområdet højere passagertal hos S-tog i 2013 sammenlignet med Metro fungerer som tilbringer trafik til både fjerntog og S-tog, så her vil effekten Nørreport renoveringen være mere blandet, men noget tyder på, at det har større betydning for metroens passagertal om man kan skifte til S-tog på Nørreport end om man kan skifte til fjerntog. Fastlæggelse af priser 2013 Takstloftet for 2013 er fastsat til en stigning på maksimalt 3,5 %. Det blev besluttet at udnytte takstloftet fuldt ud. Takststigningen blev delt jævnt ud på alle produkter på nær kontantbilletterne, hvor priserne blev fastholdt. Prisen på kontantbilletter er således ikke steget siden Denne strategi er et led i forberedelsen til implementering af Den Landsdækkende Enkeltbillet (DLE). Prisen på kontantbilletter er således den samme i de tre Movia takstområder på Sjælland. Prisen på rejsekort og klippekort var forsat ens i Tabel 2. Udvikling i udvalgte priser Kontantbillet, 2 zoner Klippekort*, 2 zoner Klippekort*, alle zoner Periodekort, 2 zoner Periodekort, alle zoner Pensionistkort, alle zoner I alt, samlet takststigning Tabellen viser prisindeks for udvalgte produkter samt den samlede takststigning, hvor 2010 er lig 100. *Rejsekort blev introduceret i 2011 til samme takst som klippekort. Prisjustering 2014 Der blev igangsat et forarbejde til udarbejdelse af en fælles takststrategi. I den forbindelse blev der foretaget en kortlægning af eksisterende viden om kundernes prisfølsomhed, tilfredshed, sammensætning mm. Arbejdet udmundede i en rapport som blandt andet konkluderede, at periodekortkunder er relativt lidt prisfølsomme, og da pendlerne oftest rejser i myldretiden, hvor der ikke er ledig kapacitet, bør det overvejes at begrænse rabatten til pendlerne. Rabat-kronerne kan i stedet bruges på andre kundegrupper, som er mere prisfølsomme, fx fritidsrejsende. Takstloftet for 2014 er 1,3 % og da der ikke er nogen opsparing i forhold til takstloftet fra 2013 er der kun få prisjusteringer fra 2013 til De få prisjusteringer der er, er koncentreret om periodekort, herunder særligt pensionistkort til 3 zoner, som dog fortsat er stærkt rabatteret. Dette er i tråd med anbefalingerne fra arbejdet med at kortlægge viden om markedet. Klippekortprisen og rejsekortprisen er stadigvæk ens som forberedelse til udfasning af klippekortet. Prisen er uændret i forhold til 2013.

11 11 Årsrapport for samarbejde i Udvikling i trafikken i hovedstadsområdet Kontantbilletprisen er ligeledes uændret som forberedelse til Den Landsdækkende Enkeltbillet (DLE).

12

13 13 Årsrapport for samarbejde i Fælles opgaver og kommunikation Fælles opgaver og kommunikation Igen i 2013 har der været stor fokus på koordinering af den markedsvendte introduktion af rejsekort i hovedstadsområdet forud for den planlagte udfasning af klippekortet. Udvikling i rejsekort Der har været en stor vækst i antallet af rejser på rejsekort i løbet af Brugerne i hovedstadsområdet har generelt taget kortet til sig, således havde 17,7 % af befolkningen i hovedstadsområdet over 11 år et rejsekort primo 2014 (kilde: Ugerapport udgivet af Rejsekort A/S), hvilket er den højeste andel på landsplan. Figur 3. Andelen af aktive rejsekortbrugere i forhold til den øvrige befolkning over 11 år Kilde: Statistik og præsentation fra Rejsekort A/S, Ugerapport Data er baseret på antallet af anvendte rejsekort, som er benyttet til mindst én rejse indenfor en 3 måneders periode. Andelen er udregnet ud fra befolkningstal hentet fra statistikbanken.dk (4. kvartal 2013). Rejsekort anonymt er ikke medregnet. Rejsekort personligt kunne fra årsskiftet anskaffes gratis som led i aftalen om bedre og billigere kollektiv trafik (S, SF, R, EL og DF). Den politiske aftale indeholdt ligeledes en rabat på 20 % på lokale rejsekort rejser udenfor myldretiden (mandag til fredag kl , samt hele weekenden og på helligdage). Denne rabat går under navnet off peak rabat og blev lanceret den 20. januar.

14 14 Årsrapport for samarbejde i Fælles opgaver og kommunikation Off peak rabatten på rejser internt i hovedstadsområdet ser ud til at have genereret flere rejser uden for myldretiden. I 2012 foregik 37 % af rejserne på rejsekort i hverdagene på de tidspunkter, der senere giver off peak rabat. I 2013 hvor kunderne fik off peak rabat steg denne andel til 40 % af rejsekort rejserne på hverdage. Samlet set foregik 54 % af rejserne på rejsekort i off peak tidsrum (inkl. weekender) i 2013 mod 51 % i Figur 4. Fordeling af rejsekortrejser i hovedstadsområdet over døgnet på hverdage 40% 35% 30% 25% 20% 15% % 5% 0% Off peak morgen Myldretid morgen Off peak middag Myldretid eftermiddag Off peak aften Kilde: Data fra rejsekortsystemet. Parterne koordinerede den markedsvendte udrulning af rejsekort i hovedstadsområdet og indsatsen omfattede bl.a. informationskampagne om afvikling af klippekort salg. Det var planlagt, at klippekortet i hovedstadsområdet skulle udfases i juli 2013, men parterne i hovedstadssamarbejdet blev enige om at udskyde dette til Beslutningen blev truffet på baggrund af bekymring om stabiliteten i rejsekortsystemet. Parterne måtte i juni 2013 konstatere, at der stadigvæk udestod fejlrettelser på rejsekort, førend systemet kunne tages i brug i hovedstadsområdet på en måde, som sikrede, at de mange nye kunder ikke ville opleve unødige forstyrrelser i brugen af rejsekort i forbindelse med f.eks. rejsehistorik og salgssystemer. Ifølge Rejsekort A/S direktør vil fejlene løbende vil blive udbedret og det forventes at rejsekort vil være opgraderet til en ny version (version 5) på dette tidspunkt. Parterne udsendte en fælles pressemeddelelse om udskydelsen af udfasningen af klippekort samt optrådte samlet i et tv interview umiddelbart efter beslutningen blev truffet.

15 mio. kr. 15 Årsrapport for samarbejde i Fælles opgaver og kommunikation På trods af at udfasningen af klippekort blev udskudt, var der en stor vækst af nye kunder og rejser i hovedstadsområdet på rejsekort med de fordele kortet giver for kunderne, så som at man slipper for at tæller zoner og rabat udenfor myldretiden. Ca kunder i hovedstaden brugte rejsekortet i På landsplan blev der udstedt rejsekort i 2013 og der blev gennemført 30,7 mio. rejser på rejsekort, 17,9 mio. af disse foregik internt i hovedstadsområdet. Mobilbilletter Omsætningen af mobilbilletter er fortsat stigende. Mobilbilletomsætning er således steget med 32 % i forhold til 2012! Figur 5. Udvikling i omsætning pr. måned jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec Kilde: DSB Indsatsen i 2013 har haft fokus på lancering af mobilperiodekort mhp. at øge selvbetjeningsgraden, nedsættelse af omkostningerne ved salg af mobilbilletter samt udbredelse af turistprodukter på nye salgsplatforme. Mobilperiodekortet blev lanceret til iphone i december 2012 og Android versionen blev lanceret i starten af På årsbasis udgjorde mobilperiodekort 3 % af periodekort salget.

16 16 Årsrapport for samarbejde i Fælles opgaver og kommunikation Der blev i 2013 udviklet nye online salgsløsninger til hotelgæster, kongresgæster og turister. Disse kan nu få deres Travelpass på mobilen i stedet for som hidtil en fysisk billet. TravelPass på mobil har den fordel, at kunden kan få sin billet allerede inden ankomst til Københavns Lufthavn, og dermed kan bruge billetten med det samme og ikke skal hen og hente den eksempelvis ved kongresstedet. Erhvervsløsninger I 2013 er erhvervsindsatsen på tværs af selskaberne i hovedstadssamarbejdet blevet samlet under en portal, workplus.dk, og salgsressourcerne i Movia og DSB er blevet samlet i DSB Erhvervssalg. Erhvervsproduktporteføljen består af et Erhvervskort (periodekort på enten pap eller sms), hvor betalingen bliver trukket fra medarbejderens bruttoløn, mobilbilletter, hvor virksomheden betaler for billetterne via en fakturaløsning og endelig er der gang i udviklingen af et Virksomhedskort, som virksomhederne kan tilbyde deres medarbejdere som personalegode. Fra anden halvdel af 2014 tilbydes virksomhederne også en fakturaløsning til rejsekort. I 2013 udgjorde det samlede erhvervssalg i hovedstadsområdet via den fælles salgsorganisation i regi af DSB 90 mio. kr. For Erhvervskortet har 2013 været præget af, at en række større kunder har valgt at ophøre med ordningen pga. ændringer i bruttolønsordningerne, der betyder, at Erhvervskortet er det eneste tilbageværende relevante bruttolønsprodukt. Mobilbilletproduktet blev lanceret i anden halvdel af Salget af mobilbilletter med fakturaløsning er i vækst, men salget er dog på et meget lavt niveau og dette må forventes at vare ved, så længe det er muligt at købe og benytte klippekort. Nyt Ungdomskort Den 12. juni 2012 vedtog et flertal i Folketinget bestående af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Enhedslisten at indføre et nyt Ungdomskort, der viderefører tilbuddene fra den succesfulde forsøgsordning med HyperCard. Tilbuddene gøres samtidigt permanent og yderligere udvides modtagerkredsen, der kan opnå dem. I august 2013 blev Ungdomskortet introduceret. Det nye ungdomskort afløste udover HyperCard også Uddannelseskortet, som har været benyttet af de studerende på de videregående uddannelser. Ungdomskortet giver studerende på videregående uddannelser mange flere fordele, end de havde med

17 17 Årsrapport for samarbejde i Fælles opgaver og kommunikation Uddannelseskortet -fx kan de rejse frit til deres praktiksted, hvis det ligger i samme takstområde, som de bor i. Det nye ungdomskort sikrer, at alle unge under uddannelse samt alle årige får ubegrænset adgang til at benytte den kollektive trafik i deres eget takstområde. Herudover giver kortet rabat på rejser i andre dele af landet svarende til børnerabatten. Med Ungdomskortet er det lykkedes at tiltrække og fastholde en stor andel unge som kunder af den kollektive trafik og dermed understøtte forligskredsens målsætning om at påvirke de unges transportvaner i retning af i større omfang at benytte kollektiv trafik. En væsentlig andel af de unge på hhv. ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser anvender Ungdomskortet til transport. Således har ca. 30 % af eleverne på ungdomsuddannelserne et Ungdomskort, hvor det gælder for ca. 15 % af de studerende på videregående uddannelser. Antal ungdomskort solgt til unge på ungdomsuddannelser er nogenlunde på samme niveau som ved det succesfulde HyperCard. Derudover har 3 ud af 4 Ungdomskortskunder tilkendegivet, at kortet får dem til rejse mere med den kollektive trafik. Der er blandt de unge en stor tilfredshed med kortet, således er over 90 % af de unge tilfredse med kortet og vil anbefale det til andre unge. Langt de flest Ungdomskortskunder kender til de forskellige rabatter, kortet tilbyder herunder fri rejse i eget takstområde samt rabatter på rejser i resten af landet. Trafikinfo udviklings samarbejdet, TUS Udrulningen af TUS informationskonceptet på Flintholm station er blevet færdig den 10. december Københavns Kommune og Movia har samtidig gennemført en ombygning af busterminalen på Flintholm. Apteringen af trafikinformationsudstyr er udført efter TUS principperne så overgangen mellem stationsområdet og busterminalen opleves sammenhængende for kunderne. Informationskonceptet er ligeledes blevet implementeret på Københavns Hovedbanegård, hvor det blev indviet af Transportminister Pia Olsen Dyhr den 10. december 2013.

18 18 Årsrapport for samarbejde i Fælles opgaver og kommunikation Den første permanente etape på Ny Nørreport er gennemført med skærme og skilt ved trappen ved Torvehallerne på Israels Plads. Byggeriet af Ny Nørreport har medført etapeskift med markante ændringer for vores kunder. Ved hvert etapeskift har der været koordineret og gennemført fælles kampagner om ændringerne. Den fortsatte udbredelse af informationskonceptet er vedtaget for Hellerup, Hillerød, Høje Taastrup, Valby, Vanløse og Ørestad station i løbet af 2014 og 2015, samtidig med at Ny Nørreport færdiggøres og der gennemføres tilpasninger på Københavns Hovedbanegård. I maj 2013 blev det nye driftsværktøj, portalen Klar besked, lanceret overfor alle trafikinformationsmedarbejdere. Driftsværktøjet har effektiviseret en række arbejdsgange. Kundetilfredsheden er på alle parametre fortsat stigende sammenlignet med de forrige år. Den årlige kundetilfredshedsundersøgelse viser også, at der på tværs af selskaberne er en fælles retning og holdning til vores trafikinformation overfor kunderne. Den årlige TUS kundetilfredshedsundersøgelse indikerer at: Kommunikation til kunderne under rejsen, ved skiftet og ved driftsforstyrrelser fortsat er let forståelig Kundernes adgang til information om rejsen fra start til slut har et højt og konstant tilfredshedsniveau Henvisning til alternative transportformer ved driftsforstyrrelser er et af de mest kritiske tilfredshedsparametre hos kunderne, og er det punkt, hvor kunderne er mindst tilfredse. I 2012 blev der nået et afgørende vendepunkt, og tendensen er fortsat i 2013 Koordinering af køreplaner Der har derfor i 2013 fortsat været stor fokus på ikke blot at informere om, men også at koordinere køreplanerne så tidligt i processen som muligt. Det betyder, at parterne

19 19 Årsrapport for samarbejde i Fælles opgaver og kommunikation holder hinanden informeret både om de godkendte køreplaner og om de ideer og ændringer, der arbejdes med forud for godkendelsen af de endelige køreplaner. Dette giver alle parter bedre tid til at arbejde med køreplanerne, herunder at sikre gode korrespondancer, forud for de deadlines, der er i forbindelse med fx kanalansøgninger og varsling af ændringer. Et særligt fokus er at sikre en sammenhæng i køreplanerne, når der er ændringer i normalplanen. Her er sporarbejder en konstant udfordring. På baggrund af de gode erfaringer med at dele information, vil man i 2014 udarbejde en fælles kalender over sporarbejder hos alle jernbaneoperatørerne. Der er også skabt opmærksomhed omkring det forhold, at de enkelte operatører har en forskellig tilgang til, hvordan der køres på "særlige dage". Et eksempel er Grundlovsdagen, hvor ikke alle operatører kører efter samme "dagstype". Det virker ikke logisk for kunderne, hvorfor det er en problemstilling, der vil blive arbejdet videre med i En af togbusserne fra Roskilde Vest til Holbæk under sporarbejdet på Nordvestbanen i sommeren 2013 havde fået linjebetegnelsen A, uden at være en A-bus. Der på baggrund af dette blevet skabt en øget opmærksomhed på, at navngivningen af togbusserne er vigtig, når kunderne skal orientere sig - og at visse linjebetegnelser bør undgås. Samling af Stevns takstzoner i takstområde Hovedstaden Takstgrænsen mellem takstområde Movia Syd og takstområde Movia Hovedstaden blev ændret i januar 2013, således at alle takstzoner i Stevns Kommune blev omfattet af takstområde Hovedstad (TH). Hovedstadsområdet blev således udvidet med zone 56 og 57. Hele det østlige ben af Østbanen ligger derfor nu i hovedstadsområdet. Ny organisering paraplyen Transportministeriet offentliggjorde Evaluering af lov om trafikselskaber i foråret I evalueringen ses der bl.a. på organiseringen af samarbejdet i den kollektive trafik i hovedstadsområdet og konklusionen var, at de mange aktører i hovedstadsområdet betyder, at passagererne ikke altid oplever den kollektive trafik som sammenhængende. Transportministeren fremsendte derfor brev til direktørerne for Movia, DSB og Metroselskabet, hvor der blev peget på, at der er behov for at styrke samarbejdet mellem trafikselskaberne ved oprettelse af en paraplyorganisation. Paraplyorganisationen skal udadtil i forhold til kunderne give det kollektive trafiksystem ét navn, ét ansigt og ét brand. Målet er, at kunderne i den kollektive trafik i hovedstadsområdet ikke skal opleve, at transporten udføres af forskellige selskaber.

20 20 Årsrapport for samarbejde i Fælles opgaver og kommunikation Transportministeren foreslog, at parterne i fællesskab udarbejdede en model for, hvordan en paraplyorganisation etableres og organiseres mest hensigtsmæssigt. Transportministeren fastlage samtidig de rammer, som forslaget skulle holdes indenfor. Direktørerne fra Movia, DSB og Metroselskabet afleverede svar på dette til Transportministeren i august 2013 og har herefter arbejdet videre med at få grundlaget for en paraplyorganisation på plads. Lovforslag 136 lov om trafikselskaber blev vedtaget i juni På den baggrund skal Movia, Metroselskabet og jernbanevirksomhederne på Sjællands geografiske område i fællesskab etablere et samarbejde om den offentlige servicetrafik, der udføres inden for Movias geografiske område. Selskabernes samarbejde skal omfatte kundevendte aktiviteter, herunder billetsalg, kundeservice, hittegodsadministration, rejseregler, trafikinformation, markedsføring, kommunikation m.v. for trafik, der udføres inden for trafikselskabet på Sjællands geografiske område. Selskaberne kan ikke varetage disse aktiviteter egenhændigt uden for samarbejdet. Endvidere kan selskabernes samarbejde også omfatte opgaver i relation til takster, indtægtsdeling, koordinering af køreplanlægning, analyse og benchmarking m.v. Paraplyen etableres med virkning fra 1. januar Takst Sjælland Transportministeren har bedt Trafikstyrelsen om, at stå i spidsen for en analyse, der skal resultere i et færdigt forslag til harmoniserede og forenklede takster på Sjælland. Trafikstyrelsens analyse Et takstområde på Sjælland konkluderer: at det er muligt at etablere ét takstområde på Sjælland samtidig med at konsekvenserne for kunderne er begrænsede og acceptable, samt at selskaberne indtægtsprovenu sikres. Samtidig peger analysen på en række forhold, der skal belyses yderligere, bl.a. rabat til unge og pensionister, takstrække for kontantbilletter, samt spørgsmålet om takstkompetence. Analysen har været behandlet af Folketingets transportudvalg, samt drøftet mellem Transportministeriet og trafikselskaberne i hovedstadsområdet. Ligeledes har Trængselskommissionen peget på behovet for en forenkling og harmonisering af taksterne på Sjælland På denne baggrund har Transportministeren i august 2013, efter drøftelser med DSB, Metroselskabet og Movia besluttet, at fortsætte arbejdet med en forenkling og harmonisering af taksterne på Sjælland. Transportministerens Kommissorium for det videre arbejde med takstharmonisering på Sjælland af 13. august 2013 har dannet rammen om arbejdet med takstharmonisering. Kommissoriet opstiller følgende målsætninger for takstharmoniseringen: at taksterne i den kollektive trafik skal være enkle og klare og til at forstå for kunderne, at taksterne i den kollektive trafik skal have en struktur, der bidrager til generere flere rejser i den kollektive trafik både fra nye og kendte kunder, at takstharmoniseringen skal gennemføres neutralt for kunderne, dvs. den gennemsnitlige pris skal være uændret, samtidig med at trafikselskabernes provenu samlet set skal være uændret. Der blev nedsat et direktørforum med en arbejdsgruppe, som har belyst muligheden for at harmonisere taksterne på Sjælland. Dette arbejde udmundede i en rapport, som blev fremsendt til Transportministeren i januar 2014.

21 21 Årsrapport for samarbejde i Fælles opgaver og kommunikation Arbejdet har resulteret i 4 forskellige scenarier for en takstharmonisering, som efterfølgende er gennemgået en kvalitetssikring og kvalitativ vurdering af et konsulentfirma. Parterne har dog ikke indenfor den snævre tidshorisont for arbejdet, og under hensyntagen til de interne beslutningsprocesser i selskaberne, kunnet nå frem til at indstille ét af de fire scenarier.

22

23 23 Årsrapport for samarbejde i Fælles omsætning Fælles omsætning Rejsekortet er gået væsentligt frem i 2013 og udgør nu 10,5 % af omsætningen. Der ses fortsat en fremgang i omsætningen af billetter og kort på elektroniske medier. Udvikling i afsætning Rejsekort har vundet indpas i 2013 på bekostning af klippekort. Produktmikset er derfor ændret noget i forhold til Figur 6. Rejsefordeling 70% 60% 50% 40% 30% % 10% 0% Kontant Klippekort Periodekort Rejsekort Øvrige Antallet rejser på de forskellige produkter er opgjort ud fra salgsstatistik og rejsehjemmelundersøgelsen Afsætning af kontantbilletter stiger I 2013 er der samlet set afsat 41,4 mio. enheder á 1 zone svarende til en fremgang på ca. 2,1 mio. enheder eller ca. 5,4% i forhold til afsætningen i ,1 mio. enheder er den højeste afsætning siden 2008, hvor den udgør 42,0 mio. enheder. Stigningen i salget kontantbillet er primært båret af en stigning i salget af mobilbilletter, som viser en fremgang på 13,4 % i forhold til 2012 målt i omsætning, men også salget af papir kontantbilletter er steget i forhold til afsætningen fordeler sig på ca. 24,7 mio. pap- og papirbilletenheder og ca. 16,7 mio. mobilbilletenheder. Hermed fortsættes tendensen fra 2012 med stigende kontantbillet afsætning. Andelen af kontantbilletter solgt som mobilbilletter er fortsat stigende og udgjorde 40,4 % af alle kontantbilletter i Den tilsvarende andel i 2012 er 37,5 %. Den stigende afsætning af kontantbilletter solgt på mobil kan forklares med, at der er en del convenience forbundet med at købe billetten på sms eller som tilkøb til ens mobilperiodekort. Stigningen i afsætning af papirkontantbilletter er derimod sværere at forklare, men stigningen ses især hos Metroselskabet mens afsætningen hos Movia er faldet i forhold til 2012.

24 24 Årsrapport for samarbejde i Fælles omsætning Afsætning af klippekort er faldet Den samlede afsætning af klippekort i 2013 udgør ca. 6,6 mio. stk. svarende til et fald på ca. 1,7 mio. stk. eller ca. 20 % i forhold til afsætningen i Falder dækker over et fald i afsætningen af papklippekort på stk. eller ca. 22 % og en stigning i afsætningen af mobilklippekort på stk. eller ca. 4,4 %. Faldet i den samlede afsætning af klippekort hænger naturligvis sammen med fremgang i antallet af rejser på rejsekort. Underliggende data viser, at faldet i afsætningen i forhold til 2012 kendetegnes efter hovedreglen: Jo højere zonetal, des større fald. Eksempelvis falder afsætningen af 2-zoners klippekort til voksne ca. 20 %, 4-zoners klippekort falder 25 % og 8-zoners klippekort falder 37 %. Alle-zoners klippekort bryder reglen med en afsætningstilbagegang på 25 %. En medvirkende årsag til hovedreglen kan være, at man med Off Peak-rabat på rejsekort sparer mere i absolutte beløb, jo længere man rejser. Samtidig benytter rejsekort et andet prissætningsprincip end andre billettyper i hovedstadsområdet rejser på rejsekortet prissættes efter fugleflugtsprincippet mens rejser på de øvrige billetter og kort i hovedstadsområdet prissættes efter fjerneste zoneprincippet. Der er især noget at spare på rejsekort på længere rejser. Rejsekortet har den yderligere fordel frem for klippekort, at kunden ikke behøver at have et væld af kort til forskellige zonelængder for at opnå billigste klippekortpris. Andel mobilklippekort af alle klippekort er 8,4 % i Tilsvarende andel i 2012 er 6,4 %. Rejser på rejsekort I slutningen af 2013 var der ca aktive rejsekort brugere i hovedstadsområdet (mindst en rejse inden for 3 måneder), ved årets begyndelse var der derimod kun ca aktive rejsekort brugere. Der er dermed sket en stigning på ca. 340 % i antallet af aktive rejsekort brugere i hovedstadsområdet i løbet af Samlet set er der foretaget ca. 17,9 mio. rejser på rejsekort i hovedstadsområdet i Disse har genereret en indtægt på ca. 405 mio. kr. Heraf stammer ca. 36 mio. kr., eller ca. 9 %, fra kompensation for ydet off peak rabat.

25 Rejser 25 Årsrapport for samarbejde i Fælles omsætning Figur 7. Antal personrejser på rejsekort i hovedstadsområdet Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Figuren er baseret på statistik fra rejsekort; takstsæk=hovedstadsområdet Rejsekortrejserne udgjorde 5,9 % af det fælles rejsetal i 2013 mens det i 2012 kun udgjorde 0,8 %. Afsætningen af periodekort er faldet lidt Der var i 2013 en afsætning på ca. 2,642 mio. stk. periodekort, dvs. et lille fald på ca stk. eller ca. 0,5 % i forhold til afsætningen i Ungdomskort er eneste hovedtype, hvis afsætning stiger fra 2012 til 2013 (ca stk. eller ca. 17 %), mens de øvrige hovedtypers afsætning falder. Voksenperiodekort-afsætningen falder med ca stk. eller ca. 4 %, børneperiodekort og flex card-afsætningen falder begge 8 % og endelig falder pensionistkort ca. 1,5 %. Afsætningen af mobilperiodekort udgør i 2013 ca. 3,0 % af alle periodekort. Mobilperiodekortet blev introduceret i december 2012, hvor afsætningen er marginal. Fordeling af indtægter 2013 bød på en fremgang i de fælles indtægter på 3,6 % fra 3,72 mia. kr. i 2012 til 3,85 mia. kr. i Denne fremgang harmonerer med en stigning i taksterne på 3,5 % (taksstigningsloftet). Periodekort udgør lidt over 40 % af de samlede indtægter. Indtægten fra de mellem og lavfrekvente kunder (kontant, klippekort og rejsekort) overstiger dermed indtægten fra pendlerne. Indtægten fra rejsekort udgjorde 10,5 % af fælles indtægten i 2013 mod 1,5 % i 2012.

26 Indtægter (mio. kr.) 26 Årsrapport for samarbejde i Fælles omsætning Figur 8. Fordeling af indtægter på de forskellige produktgrupper 11% 2% 13% Kontant Klippekort 42% 32% Periodekort Rejsekort Øvrige Kilde: Salgsoversigt 2013 udarbejdet af Movia I forhold til indtægtsfordeling er der 5 parter i hovedstadssamarbejdet idet DSB S- tog, DSB Fjern & Regional og DSB Øresund opgøres hver for sig. Figur 9. Samlede indtægter i hovedstadsområdet fordelt på selskaber DSB S-tog Metro Movia DSB F&R DSB Øresund Figuren er baseret på foreløbig afregning for årene Kilde: Trafikstyrelsen Fordelingen af indtægter på selskabsniveau afhænger af en lang række faktorer herunder antallet af passagerer (opgjort af selskabets tællesystem), billetfordelingen blandt disse passagerer (opgjort ved to årlige stikprøver), andelen af medrejsende børn, gratister mv. samt andelen af kombinerede rejser med andre selskaber og de andre selskabers passagertal. Der er således ikke en en-til-en sammenhæng mellem udviklingen i passagertal og indtægt pr. selskab. Tabel 3. Indtægtsfordeling på selskabsniveau Andel Vækst mio. kr. Vækst % DSB Øresund 6,5 % 17,8 7,7 %

27 27 Årsrapport for samarbejde i Fælles omsætning DSB F&R 4,6 % -1,1-0,6 % DSB S-tog 32,2 % 27,4 2,3 % Metro 18,1 % 44,9 6,9 % Movia TH 38,7 % 46,7 3,2 % I alt 100 % 135,7 3,7 % Tabellen er baseret på foreløbig afregning for årene Kilde: Trafikstyrelsen Indtægtsfordelingsregnskaberne for årene blev lukket i Fra 2007 er det Trafikstyrelsen der har ansvaret for indtægtsfordelingen og dermed også for at udarbejde regnskaberne. Regnskabet for 2007 blev lukket i foråret 2014 og dermed har der været en vis fremgang med at få lukket de gamle regnskaber i indtægtsfordelingen. Som nævnt i årsrapporten for 2012 har DSB og Metroselskabet primo 2013 rejst en voldgiftsag mod Movia vedrørende Movias passagertal i perioden Denne sag verserer stadigvæk og regnskaberne for 2008 og frem kan derfor endnu ikke lukkes.

28

29 29 Årsrapport for samarbejde i Forretningsplan Forretningsplan Hovedstadssamarbejdet vil arbejde for at den kollektive transport skal løfte det meste af fremtidens vækst i trafikken. Målet er, at antallet af passagerer skal stige med gennemsnitligt ca. 2 pct. om året. Det forventes, at den primære vækst vil ligge hos Metroselskabet med en årlig vækst på ca. 3 pct., DSB S-tog forventer en gennemsnitlig årlig vækst på 2 pct. For de øvrige DSB tog og på Kystbanen forventes en vækst på 2 pct. Mens målet for Movia er en årlig vækst i antal påstigere på knap 1 pct. i planperioden. Mål for 2014 Trafikinformation Implementering af informationskoncepter på stationer og terminaler Fælles trafikinformation på Nørreport station under ombygningsperioden. Indsatsen er en fortsættelse fra de sidste to år, og fortsætter til hele ombygningsperioden er færdig ved udgangen af Konceptet for fælles trafikinformation på knudepunkter implementeres på tre nye knudepunkter; Høje Taastrup, Valby og Ørestad station Konceptets implementering på Ny Nørreport færdiggøres i takt med stationens overordnede anlægsbyggeri. Gevinstopfølgning på afsluttede udviklingsprojekter KPI er for information på tværs indfries hos alle aktører og udnytter det ny driftsovervågningsværktøj. Fortsat kompetenceudvikling af TI-medarbejdere med udgangspunkt i de fælles TUS uddannelseselementer og med prioriteret fokus på information ved driftsforstyrrelser. Kompetenceudvikling af prioriterede medarbejdergrupper, der har direkte kundekontakt, og som giver trafikinformation, fx togpersonale og buschauffører. Data Fortsat implementering af det fælles sprog i Rejseplanen og trafikinformationskanalerne hos de enkelte trafikaktører. Koordinering og fælles prioritering af udviklingsindsatser i de enkelte selskaber til at forbedre realtidsdata, så der bliver overensstemmelse mellem det data som kunderne og medarbejderne ser. Udbygning af forretningsreglerne mellem selskaberne for afsendelse af data ved driftsforstyrrelser. TUS programmet Fortsat professionalisering af målstyringen i TUS projekterne. Styrket fokus og anvendelse af kundeundersøgelser i forbindelse med apteringen af informationskonceptet på knudepunkterne i 2013 og Udbygning af samarbejdet med kommunerne og Region Hovedstaden ift. Udbredelse af informationskonceptet. Afklaring og udbygning af samarbejdsflader med interessenter som fx indkøbscentre, store arbejdspladser, hvor tilgængelighed til trafikinformation er givtig for vores kunder. Koordinering af trafikinformations- og passageradfærdskampagner i de enkelte selskaber, så budskaber og timing er afstemt.

30 30 Årsrapport for samarbejde i Forretningsplan Produkter og markedsføring Parterne arbejder for, at den kollektive trafik i hovedstadsområdet skal være attraktiv med fokus på kundeløsninger og service. Det fælles system skal være sammenhængende, enkelt og gennemskueligt. Målsætningen er at øge antallet af rejser med mindst 2 % årligt. Det overordnede fokus indenfor produkter og markedsføring i 2014 er: Kunder og kundevækst Positionering af rejsekort i markedet Fra betjent til selvbetjent Kunderne oplever, at der er én indgang til den kollektive trafik. I 2014 vil der desuden blive arbejdet med at øge den kollektive trafiks markedsandel i forbindelse med kundernes deltagelse i div. events, herunder bl.a. Eurovisionen i maj, ved at skabe opmærksomhed om eventbilletter m.v. samt ved fælles kampagner for natkørsel. Der vil også blive arbejdet på etablering af beslutningsgrundlag for etablering af én digital kundeindgang til god og troværdig information om den kollektive trafik. En samlet digital kundeindgang vil bidrage til at mindske kundernes barrierer ift at bruge den kollektive trafik, da det fælles system vil fremstå sammenhængende også digitalt. Rejsekort I 2014 vil salg, tillid og accept, adfærdsændring ifbm at rejse med rejsekort samt selvbetjening være i fokus. I hovedstadsområdet forventes salget af papirklippekort afviklet 12. oktober Det primære fokus i markedsføringen af rejsekort vil være budskaberne om gratis rejsekort-personligt og off peak rabat samt nye vaner (check-ind og ud, selvbetjening m.v.). Sideløbende vil der blive gennemført kampagner om udfasning af klippekortet med budskabet om, at rejsekort er den nye billet til den kollektive trafik. Målgruppen for kommunikationen i er primært mellemfrekvente og sekundært lavfrekvente kunder, herunder fokus på klippekortbrugere. Der vil kun være aktiv kommunikation af rejsekort personligt. Erhvervsløsninger Der arbejdes på en ny landsdækkende erhvervssalgsplatform i regi af Bus & Tog samarbejdet, der kan rumme flere og helst alle erhvervsorienterede produkter, inkl. Rejsekort Erhverv. Denne nye platform vil, hvis den bliver en realitet, erstatte workplus.dk. Fokus i forhold til erhvervsløsninger vil i 2014 være på; Rejsekort Erhverv, som er en rejsekortløsning til virksomheder og institutioner med registrering på CVR-nummer (udvikles i regi af Bus & Tog samarbejdet). Nyt navn og revidering af udtryk på portal for erhvervssalg. Opgaven foregår i samarbejde med de øvrige trafikselskaber i landet. Tilpasning af erhvervskundepriser til rejsekort/klippekort (rabat/bonusløsning), så erhvervskunderne ikke oplever uacceptable prisforhøjelser. Løsningen er relevant i forhold til at have et alternativ ved udfasningen af klippekort, som i stort omfang benyttes af virksomheder. Mobilbilletter push-løsning, så administrator i virksomheden kan udstede billet til udvalgte brugere, der ikke kan anvende rejsekort, fx Røde Kors, Kriminalforsorgen mv.

31 31 Årsrapport for samarbejde i Forretningsplan Udvidelse af mobilbillet fakturaløsningen med et fritekstfelt, så brugerne af løsningen på forhånd kan identificere, hvor rejseudgiften skal registreres i virksomhedens økonomi. Indtægtsdeling Målet er at afslutte indtægtsfordelingsregnskaberne for perioden For 2008 og frem afventer lukningen af regnskaberne dog den verserende voldgiftssag, som DSB har anlagt mod Movia. Køreplanlægning Køreplansskift og korrespondancer Inddragelse af Banedanmark i Køreplansgruppen. Revision af tids- og procesplan for køreplansskifte på baggrund af erfaringer fra seneste køreplansskifte. Evaluering af korrespondancer i 2014 med henblik på forbedringer i Revision af principper for sikring af planlagte korrespondancer mellem bus og tog. Forberedelse af køreplansskiftet til 2015-køreplanerne i december Sporarbejder, ændringer i køreplanerne og afledte korrespondancer Opstilling af fælles oversigt over væsentlige sporarbejder. Koordinering og information ifbm S-togs omlægning af linierne i S15, som konsekvens af Signalprogrammet. Koordinering og information ifbm væsentlige ændringer i DSB's K15, dvs. øget betjening på Nordvestbanen og betjening af Ny Ellebjerg. Koordinering og information sporarbejder på Kystbanen. Koordinering ifbm åbningen af den ombyggede Nørreport Station. "Særlige dage", f.eks hvordan kørselsmønstret er på dagene omkring skæve helligedage Udarbejdelse af en fælles oversigt over "særlige dage". Bedre indblik i hinandens erfaringer med natkøreplaner Fælles opsamling af erfaringerne med natkøreplaner for både tog og busser Perspektiverne i øget natbuskørsel til/fra S-tog-nettets endestationer. Bedre indblik i hinandens erfaring med ændringer i weekendkøreplaner Erfaringsopsamling ifht S-togs erfaringer med den nye weekendkøreplan. Information om større projekter og forandringer af fælles interesse Orientering om Bynet forenklet busbetjening og optimeret sammenhæng mellem bus og tog i København. Udover de opgaver, der er beskrevet i arbejdsplanen, pågår der arbejde med at etablere paraplyorganisationen samt et fortsat arbejde med at harmonisere taksterne på Sjælland.

32

33 33 Årsrapport for samarbejde i Bilag 1, Årsrejsetal Bilag 1, Årsrejsetal Tabel 4. Årsrejsetal DSB Øresund rejser 14,4 14,8 13,9 14,1 14,4 DSB S-tog rejser 91,9 91,4 90,6 86,8 88,4 89,6 90,3 90,8 89,1 91,1 92,0 93,0 103,7 106,8 109,2 DSB F&R rejser 24,3 24,6 23,7 22,3 22,6 22,8 24,0 24,6 25,3 25,3 12,5 11,3 11,4 10,9 10,5 Metro påstigere 3,2 20,2 33,7 36,0 36,4 39,7 46,6 49,8 52,5 54,9 54,8 55,9 Metro rejser 3,2 20,0 33,2 35,4 35,9 39,0 45,8 48,9 51,5 54,0 54,0 55,1 Movia buspåstigere i alt 236,5 235,1 233,0 226,0 212,4 205,4 201,6 203,6 194,5 191,5 186,5 192,7 188,7 191,8 189,7 Movia lokalbane påstigere i alt 6,4 6,4 5,5 5,3 5,0 5,0 4,9 4,7 5,4 5,7 6,2 6,3 7,2 7,5 7,5 Movia rejser i alt 199,4 198,7 196,9 190,4 180,6 175,8 173,8 175,1 169,2 167,8 166,1 172,9 170,4 173,8 172,2 I alt kombinerede rejser 47,6 47,5 46,5 46,1 53,8 57,4 56,8 58,4 59,1 59,6 58,6 58,5 60,2 61,3 61,9 Samlet rejsetal i hovedstadsområdet 265,0 264,2 261,8 253,3 253,1 258,7 260,9 261,5 259,2 266,3 271,4 281,4 289,6 294,5 295,6 Omregning fra påstigninger til rejsetal foregår ved at anvende rejsehjemmelundersøgelsernes parametre

34

35

36 Den kollektive trafik i hovedstadsområdet udføres af forskellige parter, men er stærkt integreret. Der er stor fokus på at skabe et sammenhængende system til gavn for kunderne, både hvad angår tilgængelighed, fysiske forhold, trafikinformation og billetter. Trafikstyrelsen udgiver denne årsrapport for samarbejdet i hovedstadsområdet. Samarbejdet består af Movia, Metroselskabet, DSB S-tog, DSB samt Trafikstyrelsen. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 DK-2300 København S info@trafikstyrelsen.dk Årsrapport for samarbejde i

Evaluering af takstnedsættelsen uden for myldretid. Trafikstyrelsens rapport for året 2013

Evaluering af takstnedsættelsen uden for myldretid. Trafikstyrelsens rapport for året 2013 Evaluering af takstnedsættelsen uden for myldretid Trafikstyrelsens rapport for året 2013 April 2014 3 Evaluering af takstnedsættelsen uden for myldretid Indhold Indhold 1 Forord 4 2 Konklusion 4 3 Hvordan

Læs mere

Kollektiv transport som én enhed. v. Søren Englund Centerchef i Trafikselskabet Movia

Kollektiv transport som én enhed. v. Søren Englund Centerchef i Trafikselskabet Movia Kollektiv transport som én enhed v. Søren Englund Centerchef i Trafikselskabet Movia DOT - Din Offentlige Transport 2 Lov om trafikselskaber 7, stk. 3 - med virkning fra den 1. januar 2015 Trafikselskabet

Læs mere

Status for Takst Sjælland

Status for Takst Sjælland Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 205 Offentligt Status for Takst Sjælland Møde med medlemmer af Transportudvalget 22. februar 2017 1 Movia og Incentive Agenda Baggrunden

Læs mere

Åben tillægsdagsorden. til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 23. marts 2012 kl. 09.00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg

Åben tillægsdagsorden. til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 23. marts 2012 kl. 09.00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg Åben tillægsdagsorden til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 23. marts 2012 kl. 09.00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Forslag til takstnedsættelser 1 1 1-25-1-11

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 262 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 262 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 262 Offentligt NOTAT Dato J. nr. 29. marts 2017 2017-791 Notat om Hypercard, Ungdomskort og DSB Ung Kort Som forespurgt på samråd om Takst

Læs mere

Til bestyrelsesformænd og administrerende direktører i Movia, Metroselskabet og DSB

Til bestyrelsesformænd og administrerende direktører i Movia, Metroselskabet og DSB MINISTEREN Til bestyrelsesformænd og administrerende direktører i Movia, Metroselskabet og DSB Dato J. nr. 2010-1762 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27 00 Transportministeriet

Læs mere

Ét takstområde på Sjælland

Ét takstområde på Sjælland Ét takstområde på Sjælland - Oplæg ved Trafikstyrelsen d. 08. oktober 2013 - Kontorchef Jan Albrecht Opgaven Kan der laves et sammenhængende takstsystem for Sjælland? Hvad bliver: - Kundekonsekvenser?

Læs mere

Orientering om rejsekortet 27 august 2012 Trafikdage i Aalborg. Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S

Orientering om rejsekortet 27 august 2012 Trafikdage i Aalborg. Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S Orientering om rejsekortet 27 august 2012 Trafikdage i Aalborg Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S Rejsekortsystemet - fakta Rejsekort A/S er ejet af trafikvirksomheder i Danmark og kravene til

Læs mere

Antallet af rejser i den kollektive trafik i Hovedstadsområdet

Antallet af rejser i den kollektive trafik i Hovedstadsområdet 107178-616121 Bestyrelsen 10. december 2009 MLL 03.a Driftsrapport december 2009 1. Udviklingen i den kollektive trafik i Hovedstadsområdet Antallet af rejser i den kollektive trafik i Hovedstadsområdet

Læs mere

Evaluering af HyperCard. Trafikstyrelsens midtvejsevaluering af HyperCard-forsøgsordningen

Evaluering af HyperCard. Trafikstyrelsens midtvejsevaluering af HyperCard-forsøgsordningen Evaluering af HyperCard Trafikstyrelsens midtvejsevaluering af HyperCard-forsøgsordningen Marts 2013 3 Evaluering af HyperCard Indhold Indhold 1 Forord 4 2 Konklusion 4 3 Hvad er HyperCard 5 4 HyperCard

Læs mere

09 maj 2012. Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S

09 maj 2012. Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S Orientering om rejsekortet 09 maj 2012 Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S Rejsekortsystemet - fakta Rejsekort A/S er ejet af trafikvirksomheder i Danmark og kravene til rejsekortsystemet udspringer

Læs mere

05. Takst 2008-1. behandling. Indstilling: Direktionen indstiller, at:

05. Takst 2008-1. behandling. Indstilling: Direktionen indstiller, at: Politisk dokument med resume 05. Takst 2008-1. behandling Indstilling: Direktionen indstiller, at: 1/5 Bestyrelsen der gennemføres en gennemsnitlig takststigning på 3,0 pct. i Movia s tre takstområder

Læs mere

Vejledning om takststigning i offentlig servicetrafik i trafikselskaber og hos jernbanevirksomheder mv. (takststigningsloftet)

Vejledning om takststigning i offentlig servicetrafik i trafikselskaber og hos jernbanevirksomheder mv. (takststigningsloftet) Vejledning om takststigning i offentlig servicetrafik i trafikselskaber og hos jernbanevirksomheder (takststigningsloftet) Trafik- og Byggestyrelsen fører tilsyn med takststigningsloftet, som sikrer, at

Læs mere

Udviklingen i sektoren for den kollektive trafik - første afrapportering 2014

Udviklingen i sektoren for den kollektive trafik - første afrapportering 2014 Udviklingen i sektoren for den - første afrapportering 2014 14. november 2014 3 Udviklingen i sektoren for den Forord Forord Denne rapport indeholder Trafikstyrelsens første afrapportering i 2014 vedrørende

Læs mere

Movia Design/M. Malling Fotos: Movia/ Ulrik Jantzen, DSB, Metroselskabet/ Peter Sørensen. Sjælland samles i ét stort pendlingsområde

Movia Design/M. Malling Fotos: Movia/ Ulrik Jantzen, DSB, Metroselskabet/ Peter Sørensen. Sjælland samles i ét stort pendlingsområde Movia Design/M. Malling 06.16. Fotos: Movia/ Ulrik Jantzen, DSB, Metroselskabet/ Peter Sørensen Sjælland samles i ét stort pendlingsområde Sjælland samles i ét stort pendlingsområde Takst Sjælland 16 er

Læs mere

Politisk dokument uden resume. 07 Trafikstyrelsens rapport 'Fælles rejsekorttakster på Sjælland' Indstilling: Administrationen indstiller:

Politisk dokument uden resume. 07 Trafikstyrelsens rapport 'Fælles rejsekorttakster på Sjælland' Indstilling: Administrationen indstiller: Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 30. april 2015 Lone Keller Madsen 07 Trafikstyrelsens rapport 'Fælles rejsekorttakster på Sjælland' Indstilling: Administrationen indstiller: at bestyrelsen

Læs mere

at vedlagte takstforslag for takstområde Hovedstad i 2015 (bilag 05.1) implementeres med effekt fra den 18. januar 2015

at vedlagte takstforslag for takstområde Hovedstad i 2015 (bilag 05.1) implementeres med effekt fra den 18. januar 2015 Politisk dokument med resume Sagsnummer Bestyrelsen 11. september 2014 Mads Lund Larsen 05 Takster 2015. Indstilling: Administrationen indstiller, at vedlagte takstforslag for takstområde Hovedstad i 2015

Læs mere

Målrettede turistbilletter Enkeltbilletter Mobilklippekort Rejsekort. - CityPass - 24-timer billet - Flex Card og. Notat. Til: Transportministeriet

Målrettede turistbilletter Enkeltbilletter Mobilklippekort Rejsekort. - CityPass - 24-timer billet - Flex Card og. Notat. Til: Transportministeriet Notat Til: Transportministeriet Kopi til: DSB, Metroselskabet I/S, Trafikselskabet Movia, Rejsekort A/S Sagsnummer Sagsbehandler PEJ Direkte +45 36 13 18 28 Fax 36 13 18 96 PEJ@moviatrafik.dk CVR nr: 29

Læs mere

TUS breder sig men hvad er erfaringerne? Jens Willars Programleder - TUS jewi@dsb.dk

TUS breder sig men hvad er erfaringerne? Jens Willars Programleder - TUS jewi@dsb.dk TUS breder sig men hvad er erfaringerne? Jens Willars Programleder - TUS jewi@dsb.dk Effekten af TUS trafikinformation - tilfredshedsundersøgelser Effekten af TUS trafikinformation - tilfredshedsundersøgelser

Læs mere

Rapportering om udviklingen i den kollektive trafiksektor - Marts 2012

Rapportering om udviklingen i den kollektive trafiksektor - Marts 2012 Rapportering om udviklingen i - Marts 2012 19. marts 2012 1 Rapportering om udviklingen i Forord Nedenstående udgør Trafikstyrelsens første afrapportering i 2012 vedrørende udviklingen i den kollektive

Læs mere

Rejsekort og udfasning af klippekort i H Markedsplan

Rejsekort og udfasning af klippekort i H Markedsplan Rejsekort og udfasning af pekort i H Markedsplan 11. april 2014 Markedssituation Markedsproblemstilling ƒ Udfasningen af s pekort er blevet udskudt fra 1.juni 2014 til sidste salgsdato den 12. oktober

Læs mere

Rapportering om udviklingen i den kollektive trafiksektor - April 2011

Rapportering om udviklingen i den kollektive trafiksektor - April 2011 Rapportering om udviklingen i - April 2011 1. april 2011 3 Rapportering om udviklingen i Forord Forord Nedenstående udgør Trafikstyrelsens første afrapportering i 2011 vedrørende udviklingen i takster,

Læs mere

På rejser, der foretages inden for et amt, anvendes det amtslige trafikselskabs takst- og billetsystem.

På rejser, der foretages inden for et amt, anvendes det amtslige trafikselskabs takst- og billetsystem. Indlæg på Trafikdage på AAU, 24. aug. 1998 Af Jens Elsbo, COWI DSB og de regionale kollektive trafikselskaber uden for hovedstadsområdet indledte pr. 28. september 1997 et takstsamarbejde, der gør det

Læs mere

Sjælland samles i ét stort pendlingsområde

Sjælland samles i ét stort pendlingsområde Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 367 Offentligt Sjælland samles i ét stort pendlingsområde Movia Design/M. Malling 05.16. Fotos: Movia/ Ulrik Jantzen DSB/René Starndbygaard Metroselskabet/

Læs mere

Det skal være NEMT at være kunde i den kollektive transport oplæg til paraplyorganisation

Det skal være NEMT at være kunde i den kollektive transport oplæg til paraplyorganisation Transportudvalget 2012-13 TRU Alm.del Bilag 357 Offentligt Dato: 29. august 2013 Det skal være NEMT at være kunde i den kollektive transport oplæg til paraplyorganisation Fælles oplæg udarbejdet af DSB,

Læs mere

Fra 2001 til 2007 voksede trafikarbejdet med 15 pct., men har fra 2008 frem til 2010 været svagt faldende.

Fra 2001 til 2007 voksede trafikarbejdet med 15 pct., men har fra 2008 frem til 2010 været svagt faldende. Kommission for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet NOTAT Dato J. nr. 13. juni 2012 2012-732 Udfordringer i den kollektive trafik i hovedstadsområdet

Læs mere

Orientering om rejsekortet 10 maj 2012. Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S

Orientering om rejsekortet 10 maj 2012. Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S Orientering om rejsekortet 10 maj 2012 Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S Rejsekortsystemet - fakta Rejsekort A/S er ejet af trafikvirksomheder i Danmark og kravene til rejsekortsystemet udspringer

Læs mere

Af områdechef Analyser og Indtægter Peter Rosbak Juhl og centerchef Eskil Thuesen, Movia

Af områdechef Analyser og Indtægter Peter Rosbak Juhl og centerchef Eskil Thuesen, Movia Udvidet resumé Takst Sjælland 2016 Et enkelt takstsystem øst for Storebælt Af områdechef Analyser og Indtægter Peter Rosbak Juhl og centerchef Eskil Thuesen, Movia Abstrakt 10 år efter kommunalreformen

Læs mere

Banekonferencen Takst Sjælland. Forretningchef Eskil Thuesen

Banekonferencen Takst Sjælland. Forretningchef Eskil Thuesen Banekonferencen 2017 Takst Sjælland 1 Forretningchef Eskil Thuesen Dagens tekst - seks spørgsmål 1. Hvorfor Takst Sjælland? 2. Hvad er Takst Sjælland? 3. Hvad betød det for passagererne? 4. Hvordan reagerede

Læs mere

Udkast 23. oktober 2015

Udkast 23. oktober 2015 Udkast 23. oktober 2015 Takst Sjælland 2016 Banekonferencen 17. maj 2016 Centerchef i Movia Eskil Thuesen Områdechef i Movia Peter Rosbak Juhl Hvorfor takstharmonisering? Kritik af manglende takstharmonisering

Læs mere

- Indlæg på Trafikdage på AAU, 24. aug. 1998 Af Erik Toft, Færdselsstyrelsen og Jens Elsbo, COWI

- Indlæg på Trafikdage på AAU, 24. aug. 1998 Af Erik Toft, Færdselsstyrelsen og Jens Elsbo, COWI - Indlæg på Trafikdage på AAU, 24. aug. 1998 Af Erik Toft, Færdselsstyrelsen og Jens Elsbo, COWI Den 28. september 1997 blev der gennemført en nedsættelse af taksterne i den lokale og regionale kollektive

Læs mere

Årsrapport for samarbejde i hovedstadsområdet 2011

Årsrapport for samarbejde i hovedstadsområdet 2011 Årsrapport for samarbejde i April 2012 3 Årsrapport for samarbejde i Forord Forord Den kollektive trafik i hovedstadsområdet udføres af forskellige parter, men er stærkt integreret. Dette understøttes

Læs mere

Takst Sjælland takstharmonisering. Kollektivforum og Kollektivtrafikkforeningen 24. april 2018 Lone Keller Madsen, Movia

Takst Sjælland takstharmonisering. Kollektivforum og Kollektivtrafikkforeningen 24. april 2018 Lone Keller Madsen, Movia Takst Sjælland takstharmonisering Kollektivforum og Kollektivtrafikkforeningen 24. april 2018 Lone Keller Madsen, Movia (lkm@moviatrafik.dk) Agenda Kort præsentation af kollektiv trafik i Danmark Hvorfor

Læs mere

TAKST SJÆLLAND MIDTVEJS-MÅLING

TAKST SJÆLLAND MIDTVEJS-MÅLING TAKST SJÆLLAND MIDTVEJS-MÅLING MOVIA EPINION MARTS 24/03/17 BAGGRUND OG FORMÅL METODE Trafikselskabet Movia har i tæt samarbejde med DSB, Metro, Trafik- og Byggestyrelsen og Transport- og Bygningsministeriet

Læs mere

Udviklingen i sektoren for den kollektive trafik 2. halvår 2014

Udviklingen i sektoren for den kollektive trafik 2. halvår 2014 Udviklingen i sektoren for den 2. halvår 2014 December 2014 3 Udviklingen i sektoren for den Forord Forord Nedenstående udgør Trafikstyrelsens afrapportering 2014 vedrørende udviklingen i den. Afrapporteringen

Læs mere

Bestyrelsen tager markedsplan for udrulningen af rejsekort i takstområde Hovedstad til efterretning.

Bestyrelsen tager markedsplan for udrulningen af rejsekort i takstområde Hovedstad til efterretning. Politisk dokument med resume Sagsnummer Bestyrelsen 13. september 2012 Maria Danebod Jørgensen 13 Markedsplan for udrulning af rejsekort i takstområde Hovedstad Indstilling: Administrationen indstiller,

Læs mere

Status for evaluering af lov om trafikselskaber. k Søren Wille

Status for evaluering af lov om trafikselskaber. k Søren Wille Status for evaluering af lov om trafikselskaber k Søren Wille Baggrund I hovedstadsområdet: Samarbejdet mellem de mange aktører fungerer ikke Finansieringsmodellen for busdriften svær at forstå og blokerer

Læs mere

Rapportering om udviklingen i kollektiv trafiksektoren. - Oktober 2010

Rapportering om udviklingen i kollektiv trafiksektoren. - Oktober 2010 Rapportering om udviklingen i kollektiv trafiksektoren - Oktober 2010 11. oktober 2010 3 Rapportering om udviklingen i kollektiv trafiksektoren Forord Efter aftale med Transportministeriets Center for

Læs mere

Orientering om rejsekortet 12 juni 2012 Transportudvalget

Orientering om rejsekortet 12 juni 2012 Transportudvalget Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del Bilag 365 Offentligt Orientering om rejsekortet 12 juni 2012 Transportudvalget Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S Rejsekortsystemet - fakta Rejsekort A/S

Læs mere

Rapportering om udviklingen i den kollektive trafiksektor - April 2010

Rapportering om udviklingen i den kollektive trafiksektor - April 2010 Rapportering om udviklingen i - April 2010 28. april 2010 3 Rapportering om udviklingen i Forord Forord Nedenstående udgør Trafikstyrelsens første afrapportering i 2010 vedrørende udviklingen i takster,

Læs mere

Orientering om rejsekort 14. maj 2014 Kunden i fokus

Orientering om rejsekort 14. maj 2014 Kunden i fokus Orientering om rejsekort 14. maj 2014 Kunden i fokus Bjørn Wahlsten, adm. direktør i Rejsekort A/S :: Orientering om rejsekort :: 1 Hvorfor rejsekort? - Visionen Modernisering af de nuværende og udslidte

Læs mere

Udviklingen i sektoren for den kollektive trafik - 1. halvår 2013

Udviklingen i sektoren for den kollektive trafik - 1. halvår 2013 Udviklingen i sektoren for den - 1. halvår 2013 10. juni 2013 3 Udviklingen i sektoren for den Forord Forord Nedenstående udgør Trafikstyrelsens afrapportering i første halvår 2013 vedrørende udviklingen

Læs mere

Administrationen indstiller, at bestyrelsen tager orienteringen om trafikbestilling 2016 til efterretning.

Administrationen indstiller, at bestyrelsen tager orienteringen om trafikbestilling 2016 til efterretning. Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 25. juni 2015 Torsten Rasmussen 15 Orientering om trafikbestilling 2016 Indstilling: Administrationen indstiller, at bestyrelsen tager orienteringen

Læs mere

Passagerstatistik 2014

Passagerstatistik 2014 Passagerstatistik 2014 Indhold Indledning... 3 Udviklingen i passagerantal 2010 2014... 3 Passagefordeling... 8 Enkeltbilletter... 9 Turkort... 11 KVIKkort... 13 Periodekort... 14 Regionale ruter... 15

Læs mere

DOT interessentskab. Strategi for DOT Din Offentlige Transport Udviklingen frem til 2020 er præget af forandringer

DOT interessentskab. Strategi for DOT Din Offentlige Transport Udviklingen frem til 2020 er præget af forandringer Mål i strategien er alene vejledende, og udtrykker en ambition for, hvad der kan udrettes gennem samarbejdet. De opstillede mål afspejler ikke den faktiske forventning til målrealisering 1/9 DOT interessentskab

Læs mere

Vejledning til dokumentation af overholdelse af takststigningsloftet

Vejledning til dokumentation af overholdelse af takststigningsloftet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 4178 0215 Fax 7221 8888 mva@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Vejledning til dokumentation af overholdelse af takststigningsloftet Baggrund

Læs mere

Tiltrådt, idet vilkår og muligheder for udvidet cykelmedtagning i busser evalueres inden for et år.

Tiltrådt, idet vilkår og muligheder for udvidet cykelmedtagning i busser evalueres inden for et år. Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 13. september 2012 Mads Lund Larsen 08 Cykelmedtagning i busserne Indstilling: Administrationen indstiller, At muligheden for cykelmedtagning fra køreplanskiftet

Læs mere

Analyse af udviklingen i A- og S-bus passagertal 2007-2009

Analyse af udviklingen i A- og S-bus passagertal 2007-2009 Bestyrelsesmødet den 10. december 2009. Bilag 06.1 Notat Sagsnummer Sagsbehandler JR Direkte 36 13 18 71 Fax JR@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 19. november 2009 Analyse af udviklingen

Læs mere

Udviklingen i sektoren for den kollektive trafik 2. halvår 2013

Udviklingen i sektoren for den kollektive trafik 2. halvår 2013 Udviklingen i sektoren for den 2. halvår 2013 December 2013 3 Udviklingen i sektoren for den Forord Forord Nedenstående udgør Trafikstyrelsens afrapportering i efteråret 2013 vedrørende udviklingen i

Læs mere

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv.

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om kompensation til pendlere inden for trafikselskabet på Sjællands geografiske område

Læs mere

Aftale om takstnedsættelser og investeringer til forbedringer af den kollektive trafik. Kontorchef Lasse Winterberg

Aftale om takstnedsættelser og investeringer til forbedringer af den kollektive trafik. Kontorchef Lasse Winterberg Aftale om takstnedsættelser og investeringer til forbedringer af den kollektive trafik Kontorchef Lasse Winterberg Hovedpunkter i oplæg 1) Baggrund for ny aftale om takstnedsættelser og investeringer 2)

Læs mere

TAKSTER GÆLDER FRA DEN 18. JANUAR 2015 TA MIG MED I TASKEN

TAKSTER GÆLDER FRA DEN 18. JANUAR 2015 TA MIG MED I TASKEN TAKSTER GÆLDER FRA DEN 18. JANUAR 2015 TA MIG MED I TASKEN Prisen for en rejse med Sydtrafik afhænger af forskellige ting. På rejseplanen.dk finder du let den billigste billet. Når du vælger din rejse,

Læs mere

Tale til besvarelse af samrådsspørgsmål BA-BD

Tale til besvarelse af samrådsspørgsmål BA-BD Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 375 Offentligt TALEMANUSKRIPT Tale til besvarelse af samrådsspørgsmål BA-BD Side 1 af 20 Indledning Jeg vil starte

Læs mere

Passagerstatistik 1. halvår 2013

Passagerstatistik 1. halvår 2013 Passagerstatistik 1. halvår 2013 Indhold Indledning... 3 Udviklingen i passagerantal 2009 2013... 3 Passagefordeling... 8 Enkeltbilletter... 10 Turkort... 11 KVIKkort... 13 Periodekort... 14 Regionale

Læs mere

Strategi for billetprodukter

Strategi for billetprodukter Strategi for billetprodukter Pernille Jørgensen Dok.nr. 2370920 10.05.2012 / Køge Målsætninger for strategi for billetprodukter Trafikselskaberne har følgende målsætninger ved brugen af billetplatforme:

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om takstændringer i offentlig servicetrafik

Høringsnotat. Bekendtgørelse om takstændringer i offentlig servicetrafik Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 4178 0255 Fax 7262 6790 nzj@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om takstændringer i offentlig servicetrafik i trafikselskaber og hos jernbanevirksomheder

Læs mere

Priser Gyldig fra 20. januar 2013 til ny prisliste udsendes. Information. Midttrafik Kundecenter Telefon 70 210 230. pris er20 13. midttrafik.

Priser Gyldig fra 20. januar 2013 til ny prisliste udsendes. Information. Midttrafik Kundecenter Telefon 70 210 230. pris er20 13. midttrafik. Information Priser Gyldig fra 20. januar 2013 til ny prisliste udsendes Midttrafik Kundecenter Telefon 70 210 230 pris er20 13 midttrafik.dk Indhold Side Priser Øst, Syd og Midt 3 Favrskov Hedensted Horsens

Læs mere

DSF s transportnotat 2013

DSF s transportnotat 2013 DSF s transportnotat 2013 Transportnotatet beskriver den kollektive transport i hovedtræk, samt studerendes brug heraf og prisudviklingen i de seneste år. Desuden beskrives de ændringer det medfører, at

Læs mere

At Movia og Fjord-bus gennemfører et forsøg med medtagning af cykler i busserne på linje 600S.

At Movia og Fjord-bus gennemfører et forsøg med medtagning af cykler i busserne på linje 600S. Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 10. december 2009 JKP 11 Forsøg med medtagning af cykler på 600S Indstilling: Det indstilles At Movia og Fjord-bus gennemfører et forsøg med medtagning

Læs mere

FynBus strategi for baserer sig på tre værdier: KUNDEN I CENTRUM SIKKER DRIFT KONTINUERLIG KVALITETSUDVIKLING

FynBus strategi for baserer sig på tre værdier: KUNDEN I CENTRUM SIKKER DRIFT KONTINUERLIG KVALITETSUDVIKLING DET SKAL VÆRE NEMT Det skal være nemt at rejse med FynBus. Det er visionen i FynBus nye strategi for årene 2018-2020. FynBus ledelse har i samarbejde med trafikselskabets mange interessenter og medarbejdere

Læs mere

REJSEKORT PRISFORKLARING

REJSEKORT PRISFORKLARING REJSEKORT PRISFORKLARING En detaljeret beskrivelse af principperne for beregning af priser med rejsekort En mere populær forklaring kan ses på wwwrejsekortdk/brug-rejsekort/priser-for-rejseraspx D16737

Læs mere

Stadig DET SKAL VÆRE NEMT

Stadig DET SKAL VÆRE NEMT Stadig DET SKAL VÆRE NEMT I 2018 formulerede FynBus en flerårig strategi for årene 2018-2020 med visionen Det skal være nemt at rejse med FynBus. Intet er ændret i den forbindelse her i 2019. FynBus har

Læs mere

priser 2017 Gælder fra den 15. januar 2017

priser 2017 Gælder fra den 15. januar 2017 priser 2017 Gælder fra den 15. januar 2017 1 Tjek rejseplanen.dk Prisen for en rejse med Sydtrafik afhænger af forskellige ting. På rejseplanen.dk finder du let den billigste billet. Når du vælger din

Læs mere

Notat. Trafik planlægning. Fremkommelighedspuljeansøgning, Trafikstyrelsen

Notat. Trafik planlægning. Fremkommelighedspuljeansøgning, Trafikstyrelsen Notat Fremkommelighedspuljeansøgning, Trafikstyrelsen Projektbeskrivelse for forprojekt på Flintholm Station. Ansøgning til fremkommelighedspuljen. Projekttitel Bynet 2018 - "forprojekt til forbedring

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om harmonisering af taksterne i den kollektive trafik

Rigsrevisionens notat om beretning om harmonisering af taksterne i den kollektive trafik Rigsrevisionens notat om beretning om harmonisering af taksterne i den kollektive trafik August 2018 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om harmonisering af taksterne i den kollektive

Læs mere

Vision for banetrafikken i Region Sjælland

Vision for banetrafikken i Region Sjælland Vision for banetrafikken i Region Sjælland En sammenhængende og attraktiv banebetjening i Region Sjælland fra landsdels og lokaltrafik til østdansk trafik. Mobiliteten i Region Sjælland er vigtig. Borgerne

Læs mere

%XV 7RJ7DNVWVDPDUEHMGHW

%XV 7RJ7DNVWVDPDUEHMGHW N O T A T %XV 7RJ7DNVWVDPDUEHMGHW 1LHOV0RUWHQVHQ%XV 7RJ6HNUHWDULDWHW Takstsamarbejdet er et af målene med Bus & Tog Samarbejdet, der blev etableret som projekt i foråret 1996. Foruden takst- og billetsamarbejdet

Læs mere

I medfør af 7, stk. 4, i lov om trafikselskaber, jf. lovbekendtgørelse nr. 323 af 20. marts 2015, fastsættes:

I medfør af 7, stk. 4, i lov om trafikselskaber, jf. lovbekendtgørelse nr. 323 af 20. marts 2015, fastsættes: Udkast Bekendtgørelse om finansieringsmodel for samarbejdet om den offentlige servicetrafik, der udføres inden for trafikselskabet på Sjællands geografiske område I medfør af 7, stk. 4, i lov om trafikselskaber,

Læs mere

Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland. 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost

Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland. 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost Lokaltog er med til at sikre mobilitet på hele Sjælland 26. oktober 2017 Banechef Tommy Frost Baggrund Hvad er Lokaltog A/S? Lokaltog A/S blev dannet i 2015 gennem en fusion af de to daværende lokalbaneselskaber

Læs mere

SYDTRAFIKS TAKSTER GÆLDER FRA DEN 19. JANUAR

SYDTRAFIKS TAKSTER GÆLDER FRA DEN 19. JANUAR SYDTRAFIKS TAKSTER GÆLDER FRA DEN 19. JANUAR 2014 Prisen for en rejse med Sydtrafik afhænger af mange forskellige ting. Den letteste vej til den billigste billet er rejseplanen.dk. Når du vælger din rejse,

Læs mere

Notat FORSLAG TIL TAKSTER FOR 2020

Notat FORSLAG TIL TAKSTER FOR 2020 Bilag 3.1 Notat FORSLAG TIL TAKSTER FOR 2020 Nedenfor gives en detaljeret beskrivelse af forslag til takster for 2020 indeholdende ændring af taksterne for pendlerkort i Vest, ændring af pensionistrabatten

Læs mere

Rejsekort undersøgelse blandt brugere af rejsekort

Rejsekort undersøgelse blandt brugere af rejsekort Rejsekort undersøgelse blandt brugere af rejsekort Rejsekort 4. februar 2 0 15 Summary for brugerundersøgelsen Brugernes holdning til rejsekortet er overordnet på niveau med sidste års undersøgelse. Dette

Læs mere

Rejsekort-undersøgelse blandt brugere af. Rejsekortet. Rejsekortet. 18. november 2016

Rejsekort-undersøgelse blandt brugere af. Rejsekortet. Rejsekortet. 18. november 2016 Rejsekort-undersøgelse blandt brugere af Rejsekortet Rejsekortet 18. november 2016 Summary for brugerundersøgelsen Mulighed for at købe rejsekort, for at tanke op, tilgængeligheden af kortlæsere i busser

Læs mere

baggrundsnotat til kommunebreve - Administrationens begrundelser for indstillingen til bestyrelsen

baggrundsnotat til kommunebreve - Administrationens begrundelser for indstillingen til bestyrelsen Notat Til: Kommuner med Flextur Kopi til: Sagsnummer Sagsbehandler CST Direkte +45 36 13 18 83 Fax - cst@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 21. april 2016 baggrundsnotat til kommunebreve

Læs mere

Notat: Udvidet gratis transport i Tønder Kommune

Notat: Udvidet gratis transport i Tønder Kommune Notat: Udvidet gratis transport i Tønder Kommune Dato: 11. juni 2014 Journal nr.: 50-50-01-1-09 Kontaktperson: Andreas Hårde Baggrund Tønder Kommune har bedt om en redegørelse for mulighederne for at gennemføre

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Valg af indtægtsfordelingsmodel i Trafikselskabet

Bilag. Region Midtjylland. Valg af indtægtsfordelingsmodel i Trafikselskabet Region Midtjylland Valg af indtægtsfordelingsmodel i Trafikselskabet Bilag til Underudvalget vedr. generelle sagers møde den 13. september 2006 Punkt nr. 14 Bilag til valg af indtægtsfordelingsmodel. Indhold

Læs mere

at bestyrelsen tager status for anvendelsen af de 5 mio.kr. afsat i 2012 til tværgående trafikinformation til efterretning.

at bestyrelsen tager status for anvendelsen af de 5 mio.kr. afsat i 2012 til tværgående trafikinformation til efterretning. Politisk dokument uden resume Sagsnummer ThecaSag-107178 Movit-2507809 Bestyrelsen 6. december 2012 Pernille Jørgensen 14 Status vedr. pulje på 5 mio.kr. til trafikinformation Indstilling: Administrationen

Læs mere

Høringsnotat vedr. bekendtgørelse om Ungdomskort

Høringsnotat vedr. bekendtgørelse om Ungdomskort Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 mva@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Journal TS50604-00012 Høringsnotat vedr. bekendtgørelse om Ungdomskort Dato 17. maj 2013 En

Læs mere

GÆLDER FRA DEN 20. JANUAR

GÆLDER FRA DEN 20. JANUAR takster GÆLDER FRA DEN 20. JANUAR 2013 Prisen for en rejse med Sydtrafik afhænger af mange forskellige ting. Den letteste vej til den billigste billet er rejseplanen.dk. Når du vælger din rejse, kan du

Læs mere

Aftale om Ungdomskort ordningen UDKAST

Aftale om Ungdomskort ordningen UDKAST Aftale om Ungdomskort ordningen UDKAST 16. april 2013 3 Aftale om Ungdomskort ordningen Indhold Indhold 1 Parterne 5 2 Formål 7 3 Ikrafttrædelse 7 4 Kortets funktion 7 5 Kortets kundegruppe 7 6 Kortets

Læs mere

SAMFUNDSØKONOMISKE OMKOSTNINGER VED MANGLENDE RETTIDIGHED INDHOLD. 1 Indledning. 2 Datagrundlag og metode. 1 Indledning 1. 2 Datagrundlag og metode 1

SAMFUNDSØKONOMISKE OMKOSTNINGER VED MANGLENDE RETTIDIGHED INDHOLD. 1 Indledning. 2 Datagrundlag og metode. 1 Indledning 1. 2 Datagrundlag og metode 1 FORBRUGERRÅDET TÆNK SAMFUNDSØKONOMISKE OMKOSTNINGER VED MANGLENDE RETTIDIGHED ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

Stevns Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar marts 2010

Stevns Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar marts 2010 Stevns Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 21- marts 21 Indholdsfortegnelse: 1) Indledning 2) Begrebsafklaring 3) Passagertal, produktion og produktivitet I kommunen på en gennemsnitlig hverdag. I

Læs mere

Trafiktallene er opdateret til og med marts 2015 for alle takstområder og lokalbanerne.

Trafiktallene er opdateret til og med marts 2015 for alle takstområder og lokalbanerne. Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 25. juni 2015 Jenny Kanth 05.2 Trafiktalsrapport juni 2015 Resume: Trafiktallene er opdateret til og med marts 2015 for alle takstområder og lokalbanerne.

Læs mere

Det skal være NEMT at være kunde i den kollektive transport oplæg til paraplyorganisation

Det skal være NEMT at være kunde i den kollektive transport oplæg til paraplyorganisation Dato: 30. august 2013 Det skal være NEMT at være kunde i den kollektive transport oplæg til paraplyorganisation Fælles oplæg udarbejdet af DSB, Metroselskabet I/S og Trafikselskabet Movias administrationer

Læs mere

FYNBUS STRATEGI FOR. Flere passagerer

FYNBUS STRATEGI FOR. Flere passagerer FYNBUS STRATEGI FOR Flere passagerer 2016 1 Indhold Om FynBus strategi for flere passagerer 2016... 3 Strategiens grundlag... 4 Fra strategi til virkelighed... 5 Strategiens indsatsområder... 6 Strategi

Læs mere

Fremtidens rejser. De gode rejseoplevelser i centrum. Bus & Tog

Fremtidens rejser. De gode rejseoplevelser i centrum. Bus & Tog Fremtidens rejser De gode rejseoplevelser i centrum Bus & Tog Det skal være en god oplevelse at rejse med den kollektive trafik Bus & Tog samarbejdet er en række parter, der samarbejder for den gode rejseoplevelse.

Læs mere

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 1. runde

Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 1. runde Tilsagnsnotat Pulje til forbedring af den kollektive trafik i yderområder 1. runde 13. februar 2014 3 Tilsagnsnotat Der er i 1. runde udmøntet for 55,2 mio. kr. til 14 projekter. I pulje til forbedring

Læs mere

Trafikplan Ålborg Trafikdage d. 27. august 2013 Civilingeniør, Thomas Damkjær Petersen

Trafikplan Ålborg Trafikdage d. 27. august 2013 Civilingeniør, Thomas Damkjær Petersen Trafikplan 2013 Ålborg Trafikdage d. 27. august 2013 Civilingeniør, Thomas Damkjær Petersen Trafikplan 2013 47 politiske opdragsgivere 45 kommuner, fordelt på 2 Regioner 6(7) trafikalt sammenhængende områder

Læs mere

Vision for banetrafikken i

Vision for banetrafikken i UDKAST Vision for banetrafikken i Region Sjælland En sammenhængende og attraktiv banebetjening i Region Sjælland fra landsdels og lokaltrafik til østdansk trafik. Mobiliteten i Region Sjælland er vigtig.

Læs mere

Effekter ved afsluttede puljeprojekter Sine Amelung, sam@trafikstyrelsen.dk Henrik Severin Hansen, hsh@trafikstyrelsen.dk

Effekter ved afsluttede puljeprojekter Sine Amelung, sam@trafikstyrelsen.dk Henrik Severin Hansen, hsh@trafikstyrelsen.dk Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om harmonisering af taksterne i den kollektive trafik. Februar 2016

Notat til Statsrevisorerne om beretning om harmonisering af taksterne i den kollektive trafik. Februar 2016 Notat til Statsrevisorerne om beretning om harmonisering af taksterne i den kollektive trafik Februar 2016 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 19/2014 om harmonisering

Læs mere

Movia gennemfører medio 2019 en ny model for flextur og en ny mulighed for plustur.

Movia gennemfører medio 2019 en ny model for flextur og en ny mulighed for plustur. Notat Dokumentnummer 583323 Dato 08 02 2019 Sagsbehandler: JNK Direkte: +45 36 13 16 23 CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 Orientering om ny model for flextur og ny mulighed for plustur Movia gennemfører

Læs mere

Notat: Overslag over gratis kørsel i Tønder Kommune

Notat: Overslag over gratis kørsel i Tønder Kommune Notat: Overslag over gratis kørsel i Tønder Kommune Den 14. januar blev der afholdt møde mellem Sydtrafik og Tønder Kommune vedr. gratis kørsel for skolesøgende elever under 18 år. På mødet blev det besluttet

Læs mere

Tilbringer-transportens indflydelse på togpassagerernes tilfredshed

Tilbringer-transportens indflydelse på togpassagerernes tilfredshed Tilbringer-transportens indflydelse på togpassagerernes tilfredshed Notat baseret på NPT data oktober 2016 Side 2 1. Indledning En stor del af passagererne i den kollektive trafik benytter mere end et

Læs mere

Kundeundersøgelse uge 40 2012

Kundeundersøgelse uge 40 2012 Kundeundersøgelse uge 40 5 Vejledende kvalitetsindeks - Lokalbanen 4 3,75 3,78 3,79 3,95 3,99 4,09 4,07 4,08 4,09 3 2 1 2003 2004 2006 2007 2008 2009 2010 2011 Indholdsfortegnelse Baggrund for undersøgelse...

Læs mere

Politisk dokument uden resume. 10 Justering af rejsereglerne. Indstilling: Administrationen indstiller,

Politisk dokument uden resume. 10 Justering af rejsereglerne. Indstilling: Administrationen indstiller, Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 13. september 2012 Mads Lund Larsen 10 Justering af rejsereglerne Indstilling: Administrationen indstiller, At bestyrelsen tiltræder, at rejsereglerne

Læs mere

Administrerende direktør Bjørn Wahlsten. Møde med IDA Rail 7. december 2016

Administrerende direktør Bjørn Wahlsten. Møde med IDA Rail 7. december 2016 Møde med IDA Rail 7. december 2016 Administrerende direktør Bjørn Wahlsten Status: Der er solgt over 2,4 mio rejsekort, heraf er næsten 2 mio rejsekort i brug Rejsekort systemet har 320 mio rejser på rejsekort

Læs mere

Dragør Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar marts 2010

Dragør Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar marts 2010 Dragør Kommune Nøgletal for bustrafikken Januar 21- marts 21 Indholdsfortegnelse: 1) Indledning 2) Begrebsafklaring 3) Passagertal, produktion og produktivitet I kommunen på en gennemsnitlig hverdag. I

Læs mere

FYNBUS STRATEGI FOR. Flere passagerer

FYNBUS STRATEGI FOR. Flere passagerer FYNBUS STRATEGI FOR Flere passagerer 2015 1 Indhold Om FynBus strategi for flere passagerer 2015... 3 Strategiens grundlag... 4 Fra strategi til virkelighed... 5 Strategiens indsatsområder... 6 Strategi

Læs mere

PRISER 2018 GÆLDER FRA 18. MARTS 2018

PRISER 2018 GÆLDER FRA 18. MARTS 2018 PRISER 2018 GÆLDER FRA 18. MARTS 2018 1 Velkommen i bussen hos Sydtrafik Tak, fordi du rejser med os. I 2018 ændrer vi på vores måde at give rabatter på. Det betyder, at vi indfører rabattrin på rejsekort.

Læs mere