Endvidere fortsatte Topdanmark i 2018 det gode salgsmæssige momentum med en pæn præmiefremgang i både skade- og livsforsikringsforretningen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Endvidere fortsatte Topdanmark i 2018 det gode salgsmæssige momentum med en pæn præmiefremgang i både skade- og livsforsikringsforretningen."

Transkript

1 Formandens beretning på generalforsamlingen d. 3. april 2019 Endnu engang velkommen til Topdanmarks generalforsamling. Ligesom sidste år vil jeg aflægge beretningen på svensk, da mit danske desværre ikke er blevet bedre siden sidste år. På skærmene bag mig kan I se danske undertekster til min beretning. Vi har endvidere udleveret beretningen på dansk, således at det - også her - er muligt at følge med. Jeg vil bestræbe mig på at tale langsomt og tydeligt blev endnu et godt år for Topdanmark. Trods modvind på de finansielle markeder, som medførte et lavt investeringsresultat, blev overskuddet på 1,3 mia. kr. Bestyrelsen stiller forslag om, at hele årets overskud udloddes til aktionærerne i form af udbytte. Endvidere fortsatte Topdanmark i 2018 det gode salgsmæssige momentum med en pæn præmiefremgang i både skade- og livsforsikringsforretningen. Dette vil være nogle af hovedpunkterne i min beretning. Årets resultat på mio. kr. var omkring 400 mio. kr. lavere end resultatet for Nu er det altid vanskeligt at sammenligne resultatet med et helt usædvanligt godt år. Som jeg nævnte på generalforsamlingen sidste år var 2017 positivt påvirket af både gunstige finansielle markeder og af et lavt omfang af storskader og vejrligsrelaterede skader. For de statistisk interesserede kan jeg oplyse, at man ifølge vores interne model kun kan forvente et resultat som i 2017 tre gange i en 100 års periode. Resultatet på de mio. kr. var godt 300 mio. kr. bedre end det resultat bestyrelsen stillede aktionærerne i udsigt for 2018 på generalforsamlingen sidste år. Endvidere lå resultatet omkring 80 mio. kr. over den seneste resultatprognose, som blev offentliggjort i Q3-rapporten for Årsagen til at resultatet blev bedre end forudsat, er et bedre resultat af skadeforsikringsvirksomheden, mens investeringsresultatet omvendt blev noget dårligere end oprindeligt forudsat. Jeg vil herefter kommentere udviklingen for Topdanmarks to hovedområder: Skadeforsikring og livsforsikring. På skadeforsikringsområdet er Topdanmark Danmarks næststørste skadeforsikringsvirksomhed med en markedsandel på 17 %.

2 Præmieindtægten steg i 2018 med 1,7 % til mio. kr. Fremgangen skyldes et stigende antal kunder på både privatmarkedet og på landbrugs- og erhvervsmarkedet. Hertil kom, at vi i endnu højere grad formåede at fastholde de eksisterende kunder. Dette er vigtigt fordi eksisterende kunder i gennemsnit er mere loyale og mere lønsomme end nye kunder. Resultatet af selve skadeforsikringsforretningen eksklusive investeringsresultatet faldt med godt 100 mio. kr. til 1,5 mia. kr. Udviklingen i skadeforsikringsforretningen kan illustreres ved udviklingen i skadeforløbet, som er erstatningsudgifterne i procent af de indbetalte forsikringspræmier. Som det fremgår af denne illustration, blev skadeforløbet forværret fra 65,8 i 2017 til 67,5 i Som tidligere nævnt var 2017 et helt usædvanligt godt skadeår med et meget lavt niveau for storskader og vejrligsrelaterede skader var et mere normalt skadeår med et niveau for storskader, der lå lidt over normalniveauet, mens der vejrligsrelaterede skader lå noget under normalniveauet. Suppleres skadeforløbet med omkostninger til administration, får vi nøgletallet combined ratio. Combined ratio udtrykker de samlede udgifter til erstatninger og omkostninger i procent af præmieindtægten. Combined ratio blev 83,6 i 2018 mod 82,0 i På denne slide fremgår det, at combined ratio er blevet forbedret i de sidste 10 år. Dette er på trods af, at renteniveauet er faldet, hvilket har påvirket combined ratio negativt med 4,8 procent point i perioden. Jeg vil kort nævne nogle af de forhold, der har været medvirkende til den positive udvikling i combined ratio. I Topdanmark ønsker vi lønsomhed før vækst. Som en konsekvens af denne filosofi har vi i perioden nedbragt forretningsomfanget med store industrikunder til et lavt niveau samt reduceret vores arbejdsskadeportefølje med 27 %. Det har vi gjort, fordi industri- og dele af arbejdsskadeporteføljen ikke har kunnet imødekomme vores afkastkrav. Resultatet har været en forbedret combined ratio, mens vi samtidig har måttet acceptere en lav præmievækst og i nogle år en negativ præmievækst. En anden årsag til forbedringen i combined ratio er vores fokus på skadeforebyggende aktiviteter.

3 Vi ønsker ikke kun at give vores kunder økonomisk sikkerhed gennem vores forsikrings- og pensionsprodukter. Vi ønsker også at forebygge og begrænse konsekvensen af skader, der er sket. Det er godt for kunderne, godt for samfundet og godt for Topdanmark. Eksempelvis tilbyder vi individuelt tilpassede behandlingsforløb til kunder, der er ramt af sygdom eller er kommet alvorligt til skade, så de kan komme tilbage på arbejdsmarkedet og til en normal tilværelse. Kunderne er glade for disse behandlingsforløb, og vi er glade for, at det er lykkedes at få omkring 70 % af deltagerne på de individuelt tilrettelagte behandlingsforløb tilbage på arbejdsmarkedet. I kan læse mere om vores skadeforebyggende og skadebegrænsende aktiviteter i CSR-rapporten, som kan downloades fra vores hjemmeside. Et sidste eksempel på, hvorfor det er lykkedes at forbedre combined ratio, er vores effektiviseringsprogram. Et vigtigt led i Topdanmarks effektiviseringsprogram er at udvikle digitale løsninger, således at vi kan tilbyde kunderne en mere enkel og hurtigere service samtidig med, at vi kan opretholde konkurrencedygtige priser. Som led i denne digitale strategi ønsker vi i endnu højere grad at give kunderne mulighed for selv-serviceringsløsninger såsom online at kunne foretage skadeanmeldelser, ændringer i forsikringsdækninger og køb af forsikringer. For to år siden blev 1/3 af skadeanmeldelserne foretaget online. Sidste år rapporterede kunderne godt 50 % af skaderne via Topdanmarks digitale løsninger. I dag er tallet steget til 62 %. Vi vil fortsat fokusere på at blive mere effektive ved hjælp af blandt andet digitalisering, brug af softwarerobotter og kunstig intelligens. Vi tror således på, at vinderne i forsikringssektoren bliver de selskaber, som bedst formår at kombinere ny teknologi med de grundlæggende forsikringsdyder så som effektiv risikoselektion og dataanalyse. Ikke alt er gået vores vej i Således opsagde Danske Bank i efteråret 2018 det distributionsmæssige samarbejde med Topdanmark. Aftalen med Danske Bank blev indgået i 2000 i forbindelse med, at Topdanmark overtog Danske Banks skadeforsikringsaktiviteter. Siden da har Topdanmark haft et distributionsmæssigt samarbejde med Danske Bank. Distributionsaftalen med Danske Bank repræsenterede lidt under 10 % af Topdanmarks nysalg i 2018, og den samlede portefølje af forsikring, der er solgt gennem Danske Bank, udgjorde mere end 1½ mia. kr.

4 Isoleret set venter vi, at ophøret af samarbejdsaftalen med Danske Bank får en negativ effekt for Topdanmarks samlede præmieudvikling i 2019 på knap 0,5 procentpoint. Topdanmark har imidlertid et godt salgsmæssigt momentum gennem vores egne salgskanaler og gennem andre distributionspartnere. Så trods ophøret af Danske Bank-aftalen forventer vi at opnå en højere præmievækst i 2019 end præmiefremgangen på 1,7 % i Topdanmark har en multidistributionsstrategi. Og som erstatning for distributionsaftalen med Danske Bank arbejder vi på at øge samarbejdet med eksisterende distributionspartnere. Endvidere undersøger vi mulighederne for at udvide med nye distributionspartnere. Jeg vil herefter gå over til Topdanmarks andet forretningsområde livsforsikring. Hvor skadeforsikringsområdet er vokset moderat de senere år, så har Topdanmark Livsforsikring de seneste fem år haft to-cifrede vækstprocenter. I 2018 steg præmieindtægten med 18,6 % til 10,1 mia. kr. Den hastige vækst i livsforsikringsselskabet har medført, at markedsandelen de sidste fem år er steget fra 5,8 % til omkring 10 % i Baggrunden for præmiefremgangen har været et målrettet salgsarbejde, høj kundetilfredshed og pæne investeringsafkast. Størstedelen af præmiefremgangen skyldes engangsindskud, som er pensionsaftaler, vi har overtaget fra andre pensionsudbydere. Engangsindskud steg med 27,1 % i De løbende præmier det vil sige præmier, der kommer igen år efter år, typisk som led i en aftale mellem erhvervsvirksomheder og Topdanmark om indbetaling af en vis del af medarbejdernes løn på en pensionsordning - steg med 1,3 % i Årsagen til den relativt lave fremgang i løbende præmier er, at to af Topdanmarks distributionspartnere på livsforsikringssiden Nykredit og Sydbank har opsagt deres distributionsaftaler med Topdanmark. Vi forventer fortsat præmiemæssig fremgang i 2019 og har i vores resultatforventninger guidet med en fremgang i løbende præmier på omkring 10 %. Det er på dette tidspunkt af året ikke meningsfuldt at forudsætte noget om niveauet for engangspræmier for 2019.

5 Resultatet af livsforsikring faldt fra 249 mio. Kr. i 2017 til 228 mio. kr. i Det lavere resultat skyldes et forværret resultat på invaliditet og præmiefritagelse. Jeg nævnte indledningsvis, at investeringsresultat for 2018 var lavt som følge af de negative finansielle markeder. Investeringsresultatet blev på 16 mio. kr. i 2018 mod 396 mio. kr. året før. Med det nuværende lave renteniveau vil normalniveauet for investeringsresultatet ligge på mellem 150 og 200 mio. kr. Investeringsresultatet for 2018 lå således noget under normalniveauet, mens det i 2017 lå over normalniveauet. Årsagen til det lave investeringsresultat i 2018 var et lavere afkast på aktier og på danske realkreditobligationer helt på linje med udviklingen på de finansielle markeder. Det er en del af Topdanmarks udlodningspolitik, at opretholde en disciplineret tilgang til kapitalforbrug, således at der ikke ophobes unødvendig kapital. Videre er det politikken, at udlodning vil ske i form af udbytte, som udloddes én gang om året umiddelbart efter den ordinære generalforsamling. Endelig er udgangspunktet for udbytteudlodningen en pay-out ratio på minimum 70 %. Det vil sige, at minimum 70 % af årets overskud efter skat vil blive udloddet i form af udbytte. På baggrund af Topdanmarks robuste kapitalgrundlag vil bestyrelsen under dagsordenens punkt III indstille til generalforsamlingen, at der af årets resultat på mio. kr. udloddes udbytte på mio. kr. svarende til en pay-out ratio på 101,5 og en udbytteprocent på 5,2. Det foreslåede udbytte svarer til 15 kr. pr. aktie. Det er Topdanmarks strategi at skabe et konkurrencedygtigt, langsigtet og stabilt afkast til vores aktionærer. Af denne illustration fremgår det, at Topdanmark-aktien gennem de sidste 20 år har outperformet både det danske aktiemarked og det europæiske forsikringsindeks.

6 Topdanmark-aktien har givet et årligt afkast, inklusive udbytte, på 18,1 %. Dette kan sammenlignes med, at C20-indekset og det europæiske forsikringsindeks har givet et tilsvarende afkast på henholdsvis 10,6 og 2,5 %. Udtrykt på en anden måde har aktionærer, der købte en Topdanmarkaktie for 100 kr. i 1999, i dag Topdanmark-aktier for en værdi på kr. Siden sidste års generalforsamling har afkastet på Topdanmark-aktien ligget på 24,4 %, mens afkastet for C20 og det europæiske forsikringsindeks har ligget på henholdsvis 2,6 og 7,0 %. Topdanmarks resultatprognose for 2019 er uændret i forhold til oplysningerne i årsrapporten for Den modelmæssige resultatprognose lyder således fortsat på mellem 1 og 1,1 mia. kr. efter skat og eksklusive afløbsresultat. Bestyrelsens medlemmer har i 2018 modtaget et ordinært honorar, der udgjorde kr. Formanden får tredobbelt og næstformanden dobbelt honorar. Formandskabet modtager tillige et honorar for varetagelse af formandsopgaver i Topdanmark Forsikring svarende til 50 % henholdsvis 25 % af grundhonoraret. Revisionsudvalgets formand har i 2018 herudover modtaget et honorar svarende til 2/3 af grundhonoraret, mens revisionsudvalgets øvrige medlemmer har fået et honorar, der svarer til halvdelen af det ordinære honorar. Aflønningsudvalgets medlemmer har modtaget et honorar svarende til ¼ af grundhonoraret, idet jeg selv dog har valgt at afstå fra at modtage honorar for at arbejde i dette udvalg. Nomineringsudvalget har ikke modtaget særskilt honorar. Bestyrelsen modtager ikke optioner eller andre resultatafhængige ydelser. For god ordens skyld oplyses, at honoraret til svenske bestyrelsesmedlemmer er pålagt en social security afgift på 21,77 %, som Topdanmark, udover det egentlige honorar, er forpligtet til at betale til de svenske myndigheder. Som det fremgår af dagsordenens pkt. IV.C, foreslår bestyrelsen, at bestyrelseshonorar for 2019 fastholdes på kr. Det følger af aflønningspolitikken, at aflønningen til direktionen og Orienteringsforum er baseret på en fast grundløn, hvoraf en fast andel, nemlig 10 % af summen af den kontante løn og pension samt værdien af fri bil, udbetales i form af aktieoptioner. Herudover kan bestyrelsen, som delvist alternativ eller tillæg til den faste grundløn, tildele et eller flere medlemmer af direktionen bonusløn, der er afhængig af direktørens opnåelse af en række nærmere definerede performancekriterier. Den variable løn til en direktør kan maksimalt udgøre 50 % af direktørens faste grundløn inklusive pension. For 2018 har bestyrelsen tildelt administrerende

7 direktør Peter Hermann bonus på kr. for Peter Hermanns opfyldelse af en række succeskriterier i relation til udvikling og formulering af Topdanmarks strategi for en 1-5 årig periode samt rekruttering af ny ledergruppe og fastlæggelse af passende aflønningsstruktur herfor. Tildelt bonus er, ligesom aktieoptioner, variabel løn, hvilket blandt andet indebærer, at tildeling og udbetaling er underlagt en række lovbestemte restriktioner, herunder, udover at den variable løn højst må udgøre 50 % af direktørens faste løn, at mindst 50 % af den variable løn skal bestå af aktier eller aktiebaserede instrumenter, at aktieoptioner højst må udgøre 12,5 % af direktørens faste løn inklusive pension, at udbetaling af mindst 40 % af den variable løn skal udskydes og ske over en periode på fire år samt en række bestemmelser vedrørende udbetaling af udskudt løn, herunder bestemmelser om claw back. Fastsættelse af den faste grundløn til direktion og Orienteringsforum sker ud fra en konkret vurdering af den enkelte medarbejder, hvor der bl.a. tages hensyn til vedkommendes position, person og performance. Som det fremgår af vederlagsrapporten og note 33 i årsrapporten, modtog direktionen i 2018 i alt 31,4 mio. kr. i vederlag. Af de 31,4 mio. kr. vedrører 25 mio. kr. fast vederlag og 1,9 mio. kr. værdien af aktieoptioner. Herudover indgår der i de 31,4 mio. kr. 4,5 mio. kr., der vedrører fratrædelsesgodtgørelse mv. som følge af de i 2017 og 2018 foretagne direktionsændringer. Direktionens samlede løn for 2019 forventes at udgøre ca. 25 mio. kr., hvoraf 10 % udbetales som aktieoptioner. Herudover er der for 2019 indgået bonusaftale med administrerende direktør Peter Hermann, der, forudsat opfyldelse af de i bonusaftalen fastsatte performancekriterier, giver Peter Hermann mulighed for tildeling af bonus på op til kr. Direktionens løn for 2020 vil ligge inden for rammerne af den vedtagne aflønningspolitik. Hvis man er interesseret i at vide mere om aflønning i Topdanmark, kan jeg henvise til Topdanmarks årsrapport, vederlagsrapport og til selskabets hjemmeside, hvor man kan finde mange og detaljerede oplysninger. Adgangen til at tildele performancebaseret bonus til direktionen blev indføjet i Topdanmarks lønpolitik i Topdanmarks lønpolitik giver ikke adgang til at tildele medlemmer af Orienteringsforum performancebaseret bonus. Orienteringsforum er en kreds af ledere som refererer til direktionen. Det finder bestyrelsen uhensigtsmæssigt, og som følge heraf stiller bestyrelsen, som det fremgår af dagsordenens pkt. IV.B, forslag om, at den i 2018 indføjede adgang til tildeling af performancebaseret bonus udvides til også at omfatte Orienteringsforum. Topdanmark har i 2018 gennemført en omfattende organisationsændring. I forlængelse heraf arbejdes der i øjeblikket på en ny People Strategi for Topdanmark. Foranlediget heraf og af de kommende nye krav til aflønningspolitik og -rapportering fra aktionærrettighedsdirektivet arbejdes der tillige på en ny lønpolitik, der understøtter People Strategien og

8 lever op til de kommende nye lovkrav. Forslag til ny lønpolitik forventes forelagt på næste års generalforsamling. Bestyrelsen evaluerer løbende bestyrelsesarbejdet. På baggrund af anonyme spørgeskemaer om arbejdet i bestyrelsen og samarbejdet med direktionen, anonym evaluering af bestyrelsens og direktionens individuelle medlemmer, individuelle interviewsamtaler mellem bestyrelsesformand og hvert enkelt bestyrelsesmedlem samt spørgeskema om hvert enkelt medlems kompetencer foretager bestyrelsen selvevaluering i en tilrettelagt proces en gang om året. Evalueringen forestås af bestyrelsesformanden uden direktionens medvirken. Bestyrelsen vurderer konkret, om og hvor det er nødvendigt eller relevant at inddrage ekstern bistand. Bestyrelsesmedlemmernes øvrige ledelseshverv, herunder det enkelte hvervs tyngde og omfang, indgår i bestyrelsesevalueringen. Vurdering af overboarding tager udgangspunkt i guidelines fra ISS, og der foretages tillige en subjektiv vurdering. Ingen af Topdanmarks bestyrelsesmedlemmer eller -kandidater vurderes at være overboardet. Som det fremgår af generalforsamlingsindkaldelsen har Annette Sadolin og Lone Møller Olsen, udover jeg selv, meddelt, at de ikke ønsker at genopstille til dette års bestyrelsesvalg. Som nye kandidater til Topdanmarks bestyrelse foreslås Anne Louise Eberhard, Cristina Lage og Morten Thorsrud. Morten Thorsrud har efterfulgt mig som CEO i If og er af Sampo foreslået som ny kandidat til bestyrelsen. Morten Thorsrud har stor erfaring med forsikringsdrift. Anne Louise Eberhard og Cristina Lage har begge en lang karriere i blandt andet den finansielle sektor bag sig og er i dag professionelle bestyrelsesmedlemmer. De to er fundet med udgangspunkt i kompetencekriterier fastsat i forbindelse med bestyrelsens selvevaluering og i forlængelse af en grundig udvælgelsesproces, hvor Topdanmark har fået bistand fra et eksternt search bureau. Bestyrelsen foreslår valg af følgende personer til Topdanmarks bestyrelse: Anne Louise Eberhard Cristina Lage Petri Niemisvirta Morten Thorsrud Ricard Wennerklint Jens Aaløse Som det fremgår af de offentliggjort CV er, har de foreslåede kandidater tilsammen de erfaringer og kompetencer, der efter bestyrelsens vurdering er nødvendige for at kunne drive en virksomhed som Topdanmark.

9 Med den foreslåede bestyrelse vurderes tre ud af bestyrelsens seks generalforsamlingsvalgte bestyrelsesmedlemmer at være uafhængige, og Topdanmarks bestyrelse vil dermed igen leve op til Komitéen for god selskabsledelses anbefaling om, at mindst halvdelen af de generalforsamlingsvalgte bestyrelsesmedlemmer er uafhængige. Det forventes, at bestyrelsen efter generalforsamlingen vil konstituere sig med Ricard Wennerklint som ny formand og med Jens Aaløse som fortsættende næstformand. Som det fremgår af generalforsamlingens dagsorden har Topdanmark igen i år modtaget et forslag fra aktionær Thomas Meinert Larsen om, at generalforsamlingen skal opfordre bestyrelsen til årligt at offentliggøre en redegørelse for udøvelse af aktivt ejerskab i kul, olie- og gasselskaber med henblik på at sikre, at disse fossile selskaber stopper misinformation om klimaet og stopper udførelse af lobbyvirksomhed der modarbejder Paris-aftalen om sikring af under 1,5 grader eller maksimalt 2 graders global opvarmning. Bestyrelsen anbefales ydermere at frasælge aktier og obligationer i de kul, olie- og gasselskaber, hvor det aktive ejerskab ikke fører til stop for sådanne aktiviteter. Som det også fremgår af generalforsamlingsdagsordenen, støtter bestyrelsen ikke Thomas Meinert Larsens forslag. Topdanmark udøver aktivt ejerskab i selskaber, hvor der sker en overtrædelse af FN Global Compact principperne. Det sker kun sjældent, at Topdanmark indgår i aktivt ejerskab, fordi vi som udgangspunkt kun har investeringer i selskaber, som agerer i overensstemmelse med vores politik for ansvarlige investeringer og dermed ikke bryder med Global Compact-principperne. I 2018 har Topdanmark ikke haft investeringer i selskaber, som vurderes at bryde med Global Compact-principperne. Derfor har der ikke været anledning til eller behov for at deltage i aktivt ejerskab. Det gælder også de få selskaber inden for kul, olie- og gasindustrien, som vi har investeringer i. Vi anser ikke selve aktiviteten med udvinding af kul, olie og gas i sig selv som værende i modstrid med Global Compact-principperne. Derimod er der grundet aktiviteternes art og omfang mange selskaber med aktiviteter indenfor kul, olie og gas, der har store udfordringer med at efterleve Global Compact-principperne og som Topdanmark derfor ikke vil have investeringer i. Ved udgangen af 2018 havde Topdanmark investeringer i fossile energiselskaber svarende til 4,3% af den samlede aktiebeholdning, og blandt disse var der ingen selskaber, der producerer kul med energiproduktion for øje. Paris-aftalen har ligesom andre politiske beslutninger og internationale aftaler indflydelse på afkastforventninger og risikobilledet for

10 investeringer. Derfor tager vi også Paris-aftalen i betragtning i Topdanmarks investeringsstrategi. Klimaaftaler fastlægges på det politiske niveau og søges realiseret fra politisk side, bl.a. gennem lovgivning, anden regulering og ikke mindst økonomiske incitamenter. Der er tale om en ambitiøs og omfattende omstilling, der allerede præger og fortsat vil præge samfundsudviklingen i mange år fremover. Vi ser derfor ikke noget behov for helt konkret at skrive netop denne aftale ind i Topdanmarks investeringspolitik, da det allerede er en integreret del af den verden, vi investerer i. Topdanmark er opmærksom på klimaforandringer i vores forretning, fx i produkter og services, hvor vi rådgiver om klimatilpasning og forebyggelse og i driften af vores forretning, hvor vi har mål for CO2-reduktion. I 2018 har vi fx opsat mål for at øge genbrug og mindske affald, hvilket understøtter bæredygtighedsmål nummer 12. Topdanmark rapporterer til CDP (Carbon Disclosure Project), som er et internationalt miljørapporteringsinitiativ, der arbejder for åbenhed og dialog om virksomheders CO2-udledninger og klimastrategier. Formålet er at stille denne viden til rådighed for investorer og andre interessenter. I 2018-besvarelsen fik Topdanmark tildelt C som score - Gennemsnittet for samtlige besvarelser til CDP var ligeledes C. For yderligere information om Topdanmarks initiativer på CSR-området henvises til vores CSR-rapport for CSR-rapporten kan downloades fra vores hjemmeside Topdanmark.com. Heri findes også et link til Topdanmarks klimarapport for Jeg indledte min beretning med at sige, at 2018 har været et godt år for Topdanmark. Det har det ikke kun rent resultatmæssigt. Det har også givet sig udtryk i form af, at Topdanmark i 2018 har modtaget en række priser. Vi modtog således for andet år i træk prisen som Årets Forsikringsselskab i Danmark. Prisen blev uddelt af FinansWatch i samarbejde med EY. Vi er også stolte over at have modtaget prisen Customer Experience Excellence i Danmark. Prisen uddeles af KPMG på baggrund af forbrugerinterviews og kårer det brand, der på tværs af brancher leverer den bedste kundeoplevelse. Topdanmark vandt foran kendte brands som MobilePay og LEGO. Endelig blev Topdanmark kåret som årets forsikringsselskab ved bilbranchens Auto Awards.

11 Jeg blev valgt til Topdanmarks bestyrelse i 2014, og har været formand for bestyrelsen i to år. Som det fremgår af generalforsamlingsindkaldelsen genopstiller jeg ikke til valget af bestyrelsen. Det skyldes ikke et fravalg af Topdanmark, men er et tilvalg af andre spændende opgaver i forbindelse med mit planlagte jobskifte til CEO for Sampo. Det har været nogle utroligt spændende år navnlig de to sidste som formand. Jeg vil gerne takke både bestyrelsen og direktionen for et rigtig godt samarbejde igennem alle årene. Jeg giver trygt stafetten videre til den ny bestyrelse, som jeg naturligvis ønsker al held og lykke fremover. Fra min nye udkigspost vil jeg naturligvis ikke helt slippe Topdanmark af syne. Jeg vil følge interesseret med i Topdanmarks udvikling og vil da også beholde mine aktier i Topdanmark. Tak for opmærksomheden.

Trods de to storme Allan og Bodil opnåede Topdanmark et resultat på mio. kr. efter skat.

Trods de to storme Allan og Bodil opnåede Topdanmark et resultat på mio. kr. efter skat. Formandens beretning Ordinær generalforsamling 10. april 2014 Velkommen til Topdanmarks generalforsamling. 2013 blev et godt år for Topdanmark. Vi realiserede et resultat på knap 1,5 mia. kr. Vi havde

Læs mere

Da ingen aktionærer ytrede sig imod dette, konstaterede dirigenten, at generalforsamlingen var lovligt indvarslet.

Da ingen aktionærer ytrede sig imod dette, konstaterede dirigenten, at generalforsamlingen var lovligt indvarslet. Referat fra Topdanmarks ordinære generalforsamling 3. april 2019 År 2019 d. 3. april, kl. 15.00 afholdtes ordinær generalforsamling i Topdanmark A/S i Tivoli Congress Center, Arni Magnussons Gade 2-4,

Læs mere

1. Bestyrelsens honorering Trygs bestyrelse honoreres med et fast honorar og er ikke omfattet af nogen form for incitamentsordning.

1. Bestyrelsens honorering Trygs bestyrelse honoreres med et fast honorar og er ikke omfattet af nogen form for incitamentsordning. Lønpolitik for Tryg Forsikring A/S Lønpolitikken for Tryg Forsikring A/S (herefter Tryg ) er udarbejdet på grundlag af reglerne om aflønning i lov om finansiel virksomhed ( FIL ) 71, stk. 1, nr. 9 og 77a-d

Læs mere

DANSKE BANK/AFLØNNINGSRAPPORT

DANSKE BANK/AFLØNNINGSRAPPORT 20 DANSKE BANK/AFLØNNINGSRAPPORT 0 Aflønningsrapport for Danske Bank 2013 Danske Banks aflønningsprincipper afspejler god selskabsledelse og målsætningen om at skabe vedvarende og langsigtet værdi for

Læs mere

2018 Vederlagsrapport

2018 Vederlagsrapport 018 Vederlagsrapport CVR-nr. 78040017 Nærværende vederlagsrapport for Topdanmark-koncernen for regnskabsåret 018 er udarbejdet i henhold til anbefaling 4..3 i Komitéen for god Selskabsledelses anbefalinger

Læs mere

Aflønningsrapport for Realkredit Danmark 2013

Aflønningsrapport for Realkredit Danmark 2013 Aflønningsrapport for Realkredit Danmark 2013 Realkredit Danmarks aflønningsprincipper afspejler god selskabsledelse og målsætningen om at skabe vedvarende og langsigtet værdi for aktionæren. Aflønningsprincipperne

Læs mere

AFLØNNINGSPOLITIK I SEB PENSION Vedrørende indkomståret 2013

AFLØNNINGSPOLITIK I SEB PENSION Vedrørende indkomståret 2013 AFLØNNINGSPOLITIK I SEB PENSION Vedrørende indkomståret 2013 I overensstemmelse med Bekendtgørelse om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning i finansielle virksomheder og finansielle holdingvirksomheder

Læs mere

Maj Invest Equity A/S

Maj Invest Equity A/S Maj Invest Equity A/S 27. marts 2015 MS/MAS Lønpolitik med retningslinjer for tildeling af variabel løn, retningslinjer for fratrædelsesgodtgørelse og pensionspolitik 1. Baggrund Denne lønpolitik er udarbejdet

Læs mere

Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S Maj Invest Holding A/S

Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S Maj Invest Holding A/S Fondsmæglerselskabet Maj Invest A/S Maj Invest Holding A/S Lønpolitik Opdateret pr. 27. marts 2015 MS/MAS med retningslinjer for tildeling af variabel løn, retningslinjer for fratrædelsesgodtgørelse og

Læs mere

Aflønningspolitik i Topdanmark koncernen o

Aflønningspolitik i Topdanmark koncernen o Aflønningspolitik i Topdanmark koncernen o Formål: Topdanmarks aflønningspolitik er tilrettelagt med henblik på at optimere den langsigtede værdiskabelse på koncernniveau. Aktiekursen afspejler den forventede

Læs mere

Topdanmarks equity story

Topdanmarks equity story Topdanmarks equity story Aktieprofil Fokuseret strategi Dansk aktør Stabile forsikringsrisici Lav omkostningsprocent Begrænset finansiel risiko Synergi mellem liv og skade Effektiv kapitalstyring Topdanmark-aktien

Læs mere

LØNPOLITIK FOR FIH ERHVERVSBANK A/S

LØNPOLITIK FOR FIH ERHVERVSBANK A/S LØNPOLITIK FOR FIH ERHVERVSBANK A/S Anvendelsesområde Denne lønpolitik for FIH Erhvervsbank A/S ("FIH") gælder for alle ansatte i FIH og fastlægger herudover inden for rammerne af lov om finansiel virksomhed

Læs mere

Aflønningspolitik i Topdanmark koncernen

Aflønningspolitik i Topdanmark koncernen Aflønningspolitik i Topdanmark koncernen Aflønningspolitik i Topdanmark koncernen godkendt på generalforsamling 12. april 2018 Formål: Topdanmarks aflønningspolitik er tilrettelagt med henblik på at optimere

Læs mere

Rigtig hjertelig velkommen til Topdanmarks generalforsamling, som vi for første gang holder her i Tivoli Congress Center.

Rigtig hjertelig velkommen til Topdanmarks generalforsamling, som vi for første gang holder her i Tivoli Congress Center. Formandens beretning Ordinær generalforsamling 19. april 2012 Rigtig hjertelig velkommen til Topdanmarks generalforsamling, som vi for første gang holder her i Tivoli Congress Center. 2011 blev et godt

Læs mere

Overordnede retningslinier for incitamentsaflønning af bestyrelse, direktion og øvrige medarbejdere i Nordic Tankers A/S

Overordnede retningslinier for incitamentsaflønning af bestyrelse, direktion og øvrige medarbejdere i Nordic Tankers A/S Nordic Tankers A/S generalforsamling 22. april 2010 Bilag 2. Overordnede retningslinier for incitamentsaflønning af bestyrelse, direktion og øvrige medarbejdere i Nordic Tankers A/S I overensstemmelse

Læs mere

TOPDANMARKS EQUITY STORY

TOPDANMARKS EQUITY STORY TOPDANMARKS EQUITY STORY 1 1 AKTIEPROFIL Fokuseret strategi Dansk aktør Stabile forsikringsrisici Lav omkostningsprocent Begrænset finansiel risiko Synergi mellem liv og skade Effektiv kapitalstyring Topdanmark-aktien

Læs mere

Formandens beretning på Topdanmarks ordinære generalforsamling 17. april 2013

Formandens beretning på Topdanmarks ordinære generalforsamling 17. april 2013 Formandens beretning Ordinær generalforsamling 17. april 2013 Formandens beretning på Topdanmarks ordinære generalforsamling 17. april 2013 Rigtig hjertelig velkommen til Topdanmarks generalforsamling,

Læs mere

Topdanmarks equity story

Topdanmarks equity story Topdanmarks equity story Aktieprofil Fokuseret strategi Dansk aktør Stabile forsikringsrisici Lav omkostningsprocent Begrænset finansiel risiko Synergi mellem livs- og skadeforsikring Effektiv kapitalstyring

Læs mere

Aflønning i Topdanmark koncernen Aflønningspolitik, Optioner, Medarbejderaktier og Ledelsesaflønning

Aflønning i Topdanmark koncernen Aflønningspolitik, Optioner, Medarbejderaktier og Ledelsesaflønning Aflønning i Topdanmark koncernen Aflønningspolitik, Optioner, Medarbejderaktier og Ledelsesaflønning Skadekoncernen Udvikling i lønomkostninger (Mio. kr.) Skadekoncernen Lønomkostninger i procent af præmieindtægten

Læs mere

Vederlagsretningslinjer for bestyrelsen og direktionen i H. Lundbeck A/S

Vederlagsretningslinjer for bestyrelsen og direktionen i H. Lundbeck A/S Vederlagsretningslinjer for bestyrelsen og direktionen i H. Lundbeck A/S Godkendt på generalforsamlingen den 25. marts 2015 1. Indledning I henhold til selskabslovens 139 Lov nr. 322 af 11. april 2011

Læs mere

****** Hovedårsagen til at resultatet udviklede sig bedre end forventet, var et højere investeringsafkast og større afløbsgevinster end forudsat.

****** Hovedårsagen til at resultatet udviklede sig bedre end forventet, var et højere investeringsafkast og større afløbsgevinster end forudsat. Formandens beretning Ordinær generalforsamling 4. april 2017 2016 blev et godt år for Topdanmark. Vi realiserede et overskud på godt 1,5 mia. kr. Vi udloddede 1.650 mio. kr. til aktionærerne. Vi har skaleret

Læs mere

Topdanmarks resultat for 1. - 3. kvartal 2002

Topdanmarks resultat for 1. - 3. kvartal 2002 Topdanmarks resultat for 1. - 3. kvartal 2002 1 Dagsorden Udvikling i resultatet Skadeforsikring Livsforsikring Tilbagekøbsprogram Forventninger til 2002 2 Hovedpunkter fra delårsrapporten 1/2 Underskud

Læs mere

Tilsammen belastede disse begivenheder regnskabsresultatet for 2010 med 375 mio. kr. mere, end vi hidtil havde forudsat i vores resultatprognose.

Tilsammen belastede disse begivenheder regnskabsresultatet for 2010 med 375 mio. kr. mere, end vi hidtil havde forudsat i vores resultatprognose. Formandens beretning Ordinær generalforsamling 12. april 2011 Endnu engang hjerteligt velkommen til Topdanmarks generalforsamling. 2010 blev et usædvanligt år for Topdanmark. Året var således præget af

Læs mere

Topdanmarks resultat Q1 2003. Carnegie forsikringsseminar

Topdanmarks resultat Q1 2003. Carnegie forsikringsseminar Topdanmarks resultat Q1 2003 Carnegie forsikringsseminar 1 Hvorledes Topdanmark ønsker at skabe værdi Driftsmæssigt: En præmiefremgang som overstiger markedsniveauet En faldende omkostningsprocent Carnegie

Læs mere

Danske Bank koncernens aflønningspolitik regulerer Danica koncernens forhold og er gældende for alle i Danica koncernen.

Danske Bank koncernens aflønningspolitik regulerer Danica koncernens forhold og er gældende for alle i Danica koncernen. Aflønningsrapport for Danica koncernen 2016 Danske Bank koncernens aflønningspolitik regulerer Danica koncernens forhold og er gældende for alle i Danica koncernen. Danica koncernens aflønningspolitik

Læs mere

Danske Bank koncernens aflønningspolitik regulerer Danica koncernens forhold og er gældende for alle i Danica koncernen.

Danske Bank koncernens aflønningspolitik regulerer Danica koncernens forhold og er gældende for alle i Danica koncernen. 1 Aflønningsrapport for Danica koncernen 2014 Danske Bank koncernens aflønningspolitik regulerer Danica koncernens forhold og er gældende for alle i Danica koncernen. Danica koncernens aflønningspolitik

Læs mere

Topdanmark. januar - september november 2001

Topdanmark. januar - september november 2001 Topdanmark januar - september 2001 29. november 2001 Financial highlights Overskud på 131 mio. kr. efter henlæggelse af 50 mio. kr. til udjævningshensættelser (Q1 - Q3 2000: 559 mio kr. efter forbrug af

Læs mere

Lønpolitik for Tryg Forsikring A/S. Formål

Lønpolitik for Tryg Forsikring A/S. Formål Lønpolitik for Tryg Forsikring A/S Formål Lønpolitikken for Tryg Forsikring A/S (herefter Tryg ) er udarbejdet på grundlag af gældende regler om aflønning i finansielle virksomheder, herunder Kommissionens

Læs mere

Politik for. vederlag

Politik for. vederlag Politik for vederlag (Honorering og aflønning af bestyrelse og ledelse) Godkendelsesdato: 13. april 2018, ordinær generalforsamling Gældende for: Det børsnoterede moderselskab North Media A/S og datterselskaber

Læs mere

Hovedbegivenheder (1/2)

Hovedbegivenheder (1/2) Årsregnskab 1999 Hovedbegivenheder (1/2) På grund af orkanskader på 1.040 mio. kr. blev resultatet for 1999 et underskud på 163 mio. kr. Korrigeret for orkanskaderne ville resultatet i 1999 have været

Læs mere

VEDERLAGSPOLITIK (Vedtaget pr på den ordinære generalforsamling) 1. Indledning 1.1. Denne vederlagspolitik for Bang & Olufsen a/s, CVR-nr.

VEDERLAGSPOLITIK (Vedtaget pr på den ordinære generalforsamling) 1. Indledning 1.1. Denne vederlagspolitik for Bang & Olufsen a/s, CVR-nr. VEDERLAGSPOLITIK (Vedtaget pr. 21.08.2019 på den ordinære generalforsamling) 1. Indledning 1.1. Denne vederlagspolitik for Bang & Olufsen a/s, CVR-nr. 41257911, ( B&O eller Selskabet ) er udarbejdet i

Læs mere

Overordnede retningslinjer om incitamentsaflønning for Pandora A/S

Overordnede retningslinjer om incitamentsaflønning for Pandora A/S Overordnede retningslinjer om incitamentsaflønning for Pandora A/S De eksisterende overordnede retningslinjer om incitamentsaflønning for Pandora A/S, som vedtaget på den ordinære generalforsamling den

Læs mere

***** Resultatet for 2014 bidrog til, at vi kunne tilbagekøbe Topdanmark-aktier for godt 1,7 mia. kr., svarende til en udlodningsprocent på 9,6.

***** Resultatet for 2014 bidrog til, at vi kunne tilbagekøbe Topdanmark-aktier for godt 1,7 mia. kr., svarende til en udlodningsprocent på 9,6. Formandens beretning Ordinær generalforsamling 15. april 2015 Velkommen til Topdanmarks generalforsamling. Det er første gang, jeg har fornøjelsen af at aflægge beretningen på Topdanmarks generalforsamling.

Læs mere

Lønpolitik. November 2016

Lønpolitik. November 2016 Lønpolitik November 2016 Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. GENERELLE AFLØNNINGSPRINCIPPER... 3 3. AFLØNNING AF BESTYRELSEN... 4 4. AFLØNNING AF DIREKTIONEN... 4 5. VÆSENTLIGE RISIKOTAGERE M.FL.... 5 6. AFLØNNINGSUDVALG...

Læs mere

DANSKE BANK/AFLØNNINGSRAPPORT 0

DANSKE BANK/AFLØNNINGSRAPPORT 0 DANSKE BANK/AFLØNNINGSRAPPORT 0 Aflønningsrapport for Danske Bank 2014 Danske Banks aflønningspolitik og praksis afspejler Danske Bank-koncernens målsætning om en ordentlig governance proces samt en vedvarende

Læs mere

1 Politik for vederlag i Berlin IV A/S

1 Politik for vederlag i Berlin IV A/S 1 Politik for vederlag i Berlin IV A/S 1.1 Formål og anvendelse Formålet med denne lønpolitik er at gennemføre de regler, der er fastsat i 20-22 i lov om forvaltere af alternative investeringsfonde ("FAIF-loven")

Læs mere

Indledning. 1 Bestyrelsen. a) Fremgangsmåde

Indledning. 1 Bestyrelsen. a) Fremgangsmåde Principper for vederlag til Bestyrelsesmedlemmer og ledende medarbejdere i Affitech A/S (principperne kan ses og downloades fra Affitechs hjemmeside www.affitech.com) Indledning I henhold til 139 i selskabsloven

Læs mere

Principper for vederlag til bestyrelsesmedlemmer og ledende medarbejdere i Affitech A/S

Principper for vederlag til bestyrelsesmedlemmer og ledende medarbejdere i Affitech A/S Principper for vederlag til bestyrelsesmedlemmer og ledende medarbejdere i Affitech A/S Indledning I henhold til 139 i selskabsloven samt regler og bestemmelser for aktier noteret på Nasdaq OMX skal bestyrelsen

Læs mere

FORSIKRINGSSELSKABET PRIVATSIKRING A/S HALVÅRSRAPPORT 2014. CVR-nr. 25 07 14 09

FORSIKRINGSSELSKABET PRIVATSIKRING A/S HALVÅRSRAPPORT 2014. CVR-nr. 25 07 14 09 FORSIKRINGSSELSKABET PRIVATSIKRING A/S HALVÅRSRAPPORT 2014 CVR-nr. 25 07 14 09 Indholdsfortegnelse Generelle oplysninger 3 Ledelsesberetning 4 Ledelsespåtegning 6 Resultatopgørelse Totalindkomstopgørelse

Læs mere

Herudover har IC Group A/S vedtaget overordnede retningslinjer for incitamentsaflønning for selskabets bestyrelse og direktion, jf. nedenfor.

Herudover har IC Group A/S vedtaget overordnede retningslinjer for incitamentsaflønning for selskabets bestyrelse og direktion, jf. nedenfor. IC GROUP A/S VEDERLAGSPOLITIK 1. Indledning I overensstemmelse med Anbefalingerne for god Selskabsledelse har IC Group A/S' bestyrelse vedtaget en vederlagspolitik for selskabets bestyrelse og direktion.

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning i finansielle virksomheder og finansielle holdingvirksomheder

Bekendtgørelse for Færøerne om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning i finansielle virksomheder og finansielle holdingvirksomheder Bekendtgørelse for Færøerne om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning i finansielle virksomheder og finansielle holdingvirksomheder I medfør af 71, stk. 2, 77 a, stk. 8, 77 d, stk. 4, og

Læs mere

Aflønningsrapport for Realkredit Danmark koncernen 2014

Aflønningsrapport for Realkredit Danmark koncernen 2014 Aflønningsrapport 2014 Aflønningsrapport for Realkredit Danmark koncernen 2014 Realkredit Danmark koncernens aflønningspolitik og praksis afspejler koncernens målsætning om en ordentlig governanceproces

Læs mere

Forord. I henhold til Finanstilsynets bekendtgørelse nr. 122 af 7. februar 2012 gennemgår rapporten PFAkoncernens principper for aflønning.

Forord. I henhold til Finanstilsynets bekendtgørelse nr. 122 af 7. februar 2012 gennemgår rapporten PFAkoncernens principper for aflønning. PFA Holding og PFA Pension Aflønningsrapport 2012 Indhold Forord 3 Principper for aflønning 4 Honorar til bestyrelse, direktion og væsentlige risikotagere i PFA Holding og PFA Pension i 2012 4 Kvantitative

Læs mere

Aflønningspolitik i Danica Pension

Aflønningspolitik i Danica Pension Aflønningspolitik i Danica Pension 1. Formål Formålet med denne politik er at fastlægge rammerne for aflønning i Danica Pension. Politikken tager udgangspunkt i aflønningspolitikken for Danske Bank-koncernen,

Læs mere

Aktionærerne godkender de foreslåede bestyrelseshonorarer på den årlige ordinære generalforsamling.

Aktionærerne godkender de foreslåede bestyrelseshonorarer på den årlige ordinære generalforsamling. Nilfisk Holding A/S' vederlagspolitik for bestyrelse og direktion Denne politik indeholder de overordnede retningslinjer for aflønning af bestyrelsen og direktionen i Nilfisk Holding A/S ("Nilfisk Holding"

Læs mere

Topdanmarks resultat for 1. halvår Michael Pram Rasmussen

Topdanmarks resultat for 1. halvår Michael Pram Rasmussen Topdanmarks resultat for 1. halvår 2002 Michael Pram Rasmussen Dagsorden Udvikling i resultatet Skadeforsikring Livsforsikring Tilbagekøbsprogram Forventninger til resultat Værdiskabelse i Liv Hovedpunkter

Læs mere

CODAN A/S AFLØNNINGSRAPPORT 2012

CODAN A/S AFLØNNINGSRAPPORT 2012 CODAN A/S AFLØNNINGSRAPPORT 2012 2 http://www.trygghansa.se/privat/varaapparhttp://www.trygghansa.se/privat/anmal-en-skada/typ-avskada/pages/default.aspxhttp://www.trygghansa.se/privat/forsakringar/pages/default.aspxaflønningsrapp

Læs mere

Halvårsregnskab. Informationsmøde

Halvårsregnskab. Informationsmøde Halvårsregnskab Informationsmøde 24.8.99 Highlights (1/2) Topdanmarks resultat for første halvår 1999 blev på 354 mio. kr. mod 343 mio. kr. i første halvår 1998 Resultatet svarer til en egenkapitalforrentning

Læs mere

Vederlagsretningslinjer

Vederlagsretningslinjer Vederlagsretningslinjer Vederlagsretningslinjer for bestyrelse og direktion i H. Lundbeck A/S 1. Indledning I henhold til selskabslovens 139 Lov nr. 1089 af 14. september 2015 med ændringer er det en betingelse

Læs mere

Lønpolitik. for ledelse, væsentlige risikotagere m.fl. i NOW: Pensions Investment A/S Fondsmæglerselskab

Lønpolitik. for ledelse, væsentlige risikotagere m.fl. i NOW: Pensions Investment A/S Fondsmæglerselskab Lønpolitik for ledelse, væsentlige risikotagere m.fl. i NOW: Pensions Investment A/S Fondsmæglerselskab Lønpolitik for ledelse, væsentlige risikotagere m.fl. i NOW: Pensions Investment A/S Fondsmæglerselskab

Læs mere

Lønpolitik. for ledelse, væsentlige risikotagere m.fl. i NOW: Pensions Investment A/S Fondsmæglerselskab

Lønpolitik. for ledelse, væsentlige risikotagere m.fl. i NOW: Pensions Investment A/S Fondsmæglerselskab Lønpolitik for ledelse, væsentlige risikotagere m.fl. i NOW: Pensions Investment A/S Fondsmæglerselskab Lønpolitik for ledelse, væsentlige risikotagere m.fl. i NOW: Pensions Investment A/S Fondsmæglerselskab

Læs mere

tirsdag den 23. april 2013, kl. 12.00 hos Finansiel Stabilitet A/S, Kalvebod Brygge 43, 1560 København V, med følgende dagsorden:

tirsdag den 23. april 2013, kl. 12.00 hos Finansiel Stabilitet A/S, Kalvebod Brygge 43, 1560 København V, med følgende dagsorden: INDKALDELSE TIL ORDINÆR GENERALFORSAMLING - FS BANK A/S I henhold til vedtægternes pkt. 3.2 indkaldes hermed til ordinær generalforsamling i FS Bank A/S (CVR nr. 32467687). Den ordinære generalforsamling

Læs mere

Kommissorium for vederlags- og nomineringsudvalget i Coloplast A/S

Kommissorium for vederlags- og nomineringsudvalget i Coloplast A/S Kommissorium for vederlags- og nomineringsudvalget i Coloplast A/S 1. Konstituering og formål 1.1. Bestyrelsen har i henhold til 14 i Forretningsorden for Coloplast ( selskabet ) besluttet at nedsætte

Læs mere

Forord 3. Principper for aflønning 3. Honorar til bestyrelse, direktion og væsentlige risikotagere

Forord 3. Principper for aflønning 3. Honorar til bestyrelse, direktion og væsentlige risikotagere AFLØNNINGSRAPPORT 2011 Indholdsfortegnelse Forord 3 Principper for aflønning 3 Honorar til bestyrelse, direktion og væsentlige risikotagere 2011 3 Kvantitative oplysninger om aflønningsforhold for direktionen

Læs mere

Topdanmark. Februar 2001

Topdanmark. Februar 2001 Topdanmark Hvorledes Topdanmark ønsker at skabe værdi Driftsmæssigt: En præmiefremgang som overstiger markedsniveauet En faldende omkostningsprocent 2 Hvorledes Topdanmark ønsker at skabe værdi Kapitalstruktur

Læs mere

Vederlagsrapport. Vederlagspolitik. Beslutningsprocessen for vederlagspolitikkens fastlæggelse. Alm. Brand A/S Årsrapport Governance

Vederlagsrapport. Vederlagspolitik. Beslutningsprocessen for vederlagspolitikkens fastlæggelse. Alm. Brand A/S Årsrapport Governance Vederlagsrapport Vederlagspolitik Vederlagspolitikkens formål er overordnet at tiltrække, motivere og fastholde kvalificerede ansatte, medlemmer af de respektive selskabers direktioner og bestyrelser.

Læs mere

CODAN A/S AFLØNNINGSRAPPORT 2012

CODAN A/S AFLØNNINGSRAPPORT 2012 CODAN A/S AFLØNNINGSRAPPORT 2012 2 AFLØNNINGSRAPPORT 2012 Regler for aflønning Med virkning fra 1. januar 2011 trådte der nye regler i kraft vedrørende finansielle virksomheders forpligtelse til at fastlægge

Læs mere

VEJLEDNING OM BESTYRELSESEVALUERING

VEJLEDNING OM BESTYRELSESEVALUERING VEJLEDNING OM BESTYRELSESEVALUERING Vejledning om bestyrelsesevaluering, opdateret den 29. august 2018 Anbefalinger for god Selskabsledelse, november 2017 INDHOLD 1. FORMÅL... 3 2. EJERSKAB AF EVALUERINGSPROCES...

Læs mere

PFA Asset Management A/S. Aflønningsrapport for 2016

PFA Asset Management A/S. Aflønningsrapport for 2016 PFA Asset Management A/S Aflønningsrapport for 2016 Forord Denne rapport beskriver PFA Asset Managements principper for aflønning, samt hvordan gældende regler blev efterlevet i 2016. Rapporten er udformet

Læs mere

Aflønning i Topdanmark koncernen Aflønningspolitik, Optioner, Medarbejderaktier og Ledelsesaflønning

Aflønning i Topdanmark koncernen Aflønningspolitik, Optioner, Medarbejderaktier og Ledelsesaflønning Aflønning i Topdanmark koncernen Aflønningspolitik, Optioner, Medarbejderaktier og Ledelsesaflønning Skadekoncernen Udvikling i lønomkostninger (Mio. kr.) Skadekoncernen Lønomkostninger i procent af præmieindtægten

Læs mere

Topdanmark. Juni 2002

Topdanmark. Juni 2002 Topdanmark Juni 2002 1 Hvorledes Topdanmark ønsker at skabe værdi Driftsmæssigt: En præmiefremgang som overstiger markedsniveauet En faldende omkostningsprocent 2 Hvorledes Topdanmark ønsker at skabe værdi

Læs mere

Topdanmarks resultat 2004

Topdanmarks resultat 2004 Topdanmarks resultat 2004 Hovedpunkter i 2004 2 Resultat på 743 mio. kr. efter skat og efter indtægtsførelse af 39 mio. kr. fra udjævningshensættelser 2003: 1.001 mio. kr. efter skat og efter overførsel

Læs mere

Vejledning om bestyrelsesevaluering

Vejledning om bestyrelsesevaluering Vejledning om bestyrelsesevaluering Anbefalinger for god Selskabsledelse Opdateret 29. august 2018 Indhold 1. Formål... 3 2. Ejerskab af evalueringsprocessen... 4 3. Valg af evalueringsprocedure... 4 4.

Læs mere

FORSIKRINGSSELSKABET PRIVATSIKRING A/S HALVÅRSRAPPORT 2015. CVR-nr. 25 07 14 09

FORSIKRINGSSELSKABET PRIVATSIKRING A/S HALVÅRSRAPPORT 2015. CVR-nr. 25 07 14 09 FORSIKRINGSSELSKABET PRIVATSIKRING A/S HALVÅRSRAPPORT 2015 CVR-nr. 25 07 14 09 Indholdsfortegnelse Generelle oplysninger 3 Ledelsesberetning 4 Ledelsespåtegning 6 Resultatopgørelse Totalindkomstopgørelse

Læs mere

LØNPOLITIK FOR PFA-KONCERNEN

LØNPOLITIK FOR PFA-KONCERNEN LØNPOLITIK FOR PFA-KONCERNEN Denne lønpolitik er udarbejdet i henhold til lov om finansiel virksomhed 71, stk. 1, nr. 9, bekendtgørelse om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning i finansielle

Læs mere

Til offentliggørelse på hjemmesiden den 19. april 2013:

Til offentliggørelse på hjemmesiden den 19. april 2013: Til offentliggørelse på hjemmesiden den 19. april 2013: Unipension: Arkitekternes Pensionskasse, MP Pension - Pensionskassen for Magistre & Psykologer samt Pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger:

Læs mere

Topdanmark Årsregnskab 2000

Topdanmark Årsregnskab 2000 Topdanmark Årsregnskab 2000 2 Financial highlights 2000 Overskud på 1.005 mio. kr. trods orkanreservering på 490 mio. kr. Resultatet på 1.005 mio. kr. svarer til en egenkapitalforrentning på 25,4 pct.

Læs mere

Topdanmark. Marts 2002

Topdanmark. Marts 2002 Topdanmark Marts 2002 Highlights Overskud på 408 mio.kr. efter overførsel af 81 mio.kr. til udjævningshensættelser Resultat før goodwill, skat og overførsel til udjævningshensættelser (cash flow) på 594

Læs mere

Til offentliggørelse på hjemmesiden pr. 30. marts 2012:

Til offentliggørelse på hjemmesiden pr. 30. marts 2012: Til offentliggørelse på hjemmesiden pr. 30. marts 2012: Unipension: Arkitekternes Pensionskasse, MP Pension - Pensionskassen for Magistre & Psykologer samt Pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger:

Læs mere

Aktieselskabet Schouw & Co. Vederlagspolitik for bestyrelse og direktion

Aktieselskabet Schouw & Co. Vederlagspolitik for bestyrelse og direktion Aktieselskabet Schouw & Co. Vederlagspolitik for bestyrelse og direktion VEDERLAGSPOLITIK FOR BESTYRELSE OG DIREKTION I AKTIESELSKABET SCHOUW & CO. 1. Indledning Bestyrelsen i Aktieselskabet Schouw & Co.

Læs mere

Vederlagsrapport Gyldendal A/S 2018

Vederlagsrapport Gyldendal A/S 2018 Vederlagsrapport Gyldendal A/S 2018 Denne vederlagsrapport er aflagt i overensstemmelse med anbefalingerne for god selskabsledelse. Vederlagsrapporten beskriver det vederlag, som bestyrelsen og direktionen

Læs mere

OVERORDNEDE RETNINGSLINJER OM INCITAMENTSAFLØNNING FOR PANDORA A/S VEDTAGET I HENHOLD TIL SELSKABSLOVENS 139

OVERORDNEDE RETNINGSLINJER OM INCITAMENTSAFLØNNING FOR PANDORA A/S VEDTAGET I HENHOLD TIL SELSKABSLOVENS 139 PANDORA A/S, CVR-nr. 28505116 OVERORDNEDE RETNINGSLINJER OM INCITAMENTSAFLØNNING FOR PANDORA A/S VEDTAGET I HENHOLD TIL SELSKABSLOVENS 139 1. INTRODUKTION I henhold til selskabslovens 139 skal det øverste

Læs mere

Pressemøde Årsresultat 2006

Pressemøde Årsresultat 2006 Pressemøde Årsresultat 2006 Stine Bosse, Koncernchef Morten Hübbe, Koncernfinansdirektør 28. februar 2007 1 Højdepunkter - Året 2006 34 % vækst i årets resultat inkl. ophørte og frasolgte akt. før skat

Læs mere

Vederlagspolitik Matas A/S, CVR nr

Vederlagspolitik Matas A/S, CVR nr Vederlagspolitik Matas A/S, CVR nr. 27 52 84 06 1 af 6 1 Indledning 1.1 Bestyrelsen i Matas A/S, CVR-nr. 27 52 84 06, ( Matas eller Selskabet ) har vedtaget denne vederlagspolitik ( Vederlagspolitikken

Læs mere

Topdanmark A/S Politik for mangfoldighed i bestyrelsen

Topdanmark A/S Politik for mangfoldighed i bestyrelsen Topdanmark A/S Politik for mangfoldighed i bestyrelsen Godkendelsesdato: 22. oktober 2018 Ansvarlig: Koncernsekretariat Indholdsfortegnelse 1 Indledning 3 1.1 Baggrund 3 1.2 Revision 3 2 Formål og målsætning

Læs mere

Anne Skare Nielsen: Fra pension til passion

Anne Skare Nielsen: Fra pension til passion Anne Skare Nielsen: Fra pension til passion 1 24. april 2014 Punkt 1: Valg af dirigent Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Bestyrelsens beretning 3. Forelæggelse og godkendelse af Årsrapport 2013 4. Forslag

Læs mere

Aflønningsrapport for 2017

Aflønningsrapport for 2017 Aflønningsrapport for 2017 Forord Denne rapport beskriver PFA Banks principper for aflønning, og hvordan gældende regler efterleves. Rapporten er udformet med afsæt i regler i lov om finansiel virksomhed

Læs mere

FORSIKRINGSSELSKABET PRIVATSIKRING A/S HALVÅRSRAPPORT 2012

FORSIKRINGSSELSKABET PRIVATSIKRING A/S HALVÅRSRAPPORT 2012 FORSIKRINGSSELSKABET PRIVATSIKRING A/S HALVÅRSRAPPORT 2012 CVR-nr. 25 07 14 09 Indholdsfortegnelse Generelle oplysninger 3 Ledelsesberetning 4 Ledelsespåtegning 6 Resultatopgørelse Totalindkomstopgørelse

Læs mere

REDEGØRELSE OM EFTERLEVELSE AF LEDELSESKRAV

REDEGØRELSE OM EFTERLEVELSE AF LEDELSESKRAV REDEGØRELSE OM EFTERLEVELSE AF LEDELSESKRAV 8. APRIL 2019 REDEGØRELSE OM EFTERLEVELSE AF LEDELSESKRAV I henhold til 80 c i lov om finansiel virksomhed skal C WorldWide Asset Management Fondsmæglerselskab

Læs mere

FORSIKRINGSSELSKABET PRIVATSIKRING A/S HALVÅRSRAPPORT CVR-nr

FORSIKRINGSSELSKABET PRIVATSIKRING A/S HALVÅRSRAPPORT CVR-nr FORSIKRINGSSELSKABET PRIVATSIKRING A/S HALVÅRSRAPPORT 2013 CVR-nr. 25 07 14 09 Indholdsfortegnelse Generelle oplysninger 3 Ledelsesberetning 4 Ledelsespåtegning 6 Resultatopgørelse Totalindkomstopgørelse

Læs mere

LØNPOLITIK FOR FIH ERHVERVSBANK A/S

LØNPOLITIK FOR FIH ERHVERVSBANK A/S LØNPOLITIK FOR FIH ERHVERVSBANK A/S Formål Denne lønpolitik for FIH Erhvervsbank A/S ("FIH") har til formål at: 1) være i overensstemmelse med og fremme en sund og effektiv risikostyring, som ikke tilskynder

Læs mere

VEJLEDNING OM VEDERLAGSPOLITIK

VEJLEDNING OM VEDERLAGSPOLITIK VEJLEDNING OM VEDERLAGSPOLITIK Vejledning om vederlagspolitik, version 2.0, - 1. september 2015 Anbefalinger for god Selskabsledelse, maj 2013, opdateret november 2014 INDHOLD 1. FORM OG INDHOLD... 3 2.

Læs mere

Honorar- og lønpolitik. for Bestyrelse, ledelse og beslutningstagere m.fl. i Deltaq A/S

Honorar- og lønpolitik. for Bestyrelse, ledelse og beslutningstagere m.fl. i Deltaq A/S Honorar- og lønpolitik for Bestyrelse, ledelse og beslutningstagere m.fl. i Deltaq A/S Lønpolitik for bestyrelse, ledelse og beslutningstagere m.fl. i Deltaq A/S, inkl. retningslinjer for incitamentsaflønning

Læs mere

Fast gage inkl. pension (mio. kr.) Variabel gage (mio. kr.) Antal. Heraf aktier eller aktielignende. Heraf kontant udbetaling. instrumenter.

Fast gage inkl. pension (mio. kr.) Variabel gage (mio. kr.) Antal. Heraf aktier eller aktielignende. Heraf kontant udbetaling. instrumenter. Lønoplysninger m.v. - regnskabsåret 2016 Jf. Bekendtgørelse om lønpolitik og aflønning i pengeinstitutter, realkreditinstitutter, fondsmæglerselskaber, investeringsforvaltningsselskaber, finansielle holdingvirksomheder

Læs mere

Lønnen skal være i overensstemmelse med selskabets forretningsstrategi, værdier og langsigtede mål, herunder en holdbar forretningsmodel.

Lønnen skal være i overensstemmelse med selskabets forretningsstrategi, værdier og langsigtede mål, herunder en holdbar forretningsmodel. Indledning Selskabet skal have en politik omkring løn og oplysningsforpligtelser i forhold til aflønning i finansielle virksomheder. Dette er beskrevet i nærværende skriftlige lønpolitik. sudvalg Selskabet

Læs mere

GENERALFORSAMLING. Brødrene Hartmann A/S. 8. april 2014

GENERALFORSAMLING. Brødrene Hartmann A/S. 8. april 2014 GENERALFORSAMLING Brødrene Hartmann A/S 8. april 2014 1 DAGSORDEN 1. Bestyrelsens beretning om selskabets virksomhed i det forløbne regnskabsår 2. Fremlæggelse af den reviderede årsrapport til godkendelse

Læs mere

Vederlagsretningslinjer

Vederlagsretningslinjer Vederlagsretningslinjer Vederlagsretningslinjer for bestyrelse og direktion i H. Lundbeck A/S Godkendt på ordinær generalforsamling 31. marts 2016 1. Indledning I henhold til selskabslovens 139 Lov nr.

Læs mere

REDEGØRELSE OM EFTERLEVELSE AF LEDELSESKRAV

REDEGØRELSE OM EFTERLEVELSE AF LEDELSESKRAV REDEGØRELSE OM EFTERLEVELSE AF LEDELSESKRAV Redegørelse om efterlevelse af ledelseskrav I henhold til 80 c i lov om finansiel virksomhed skal C WorldWide Asset Management Fondsmæglerselskab A/S (herefter

Læs mere

Presse- & Analytiker-briefing

Presse- & Analytiker-briefing Presse- & Analytiker-briefing 6. marts 2003 1 Presse- & Analytiker -briefing - 6. Marts 2003 Hovedpunkter fra Årsrapporten 2002 Resultat for 2002 Overskud på 95 mio.kr. mod et overskud på 447 mio.kr. i

Læs mere

Lønpolitik - Aflønning af ledelsen og væsentlige risikotagere

Lønpolitik - Aflønning af ledelsen og væsentlige risikotagere Lønpolitik - Aflønning af ledelsen og væsentlige risikotagere Indledning Bestyrelsen i Sønderjysk Forsikring G/S har vedtaget nærværende lønpolitik for selskabet i overensstemmelse med reglerne gældende

Læs mere

Rapport om efterlevelse af regler om aflønningspolitik i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 575/2013 af 26.

Rapport om efterlevelse af regler om aflønningspolitik i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 575/2013 af 26. Rapport om efterlevelse af regler om aflønningspolitik i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 575/2013 af 26. juni 2013 om tilsynsmæssige krav til kreditinstitutter og investeringsselskaber

Læs mere

Til offentliggørelse på hjemmesiden inden generalforsamlingerne i april 2015:

Til offentliggørelse på hjemmesiden inden generalforsamlingerne i april 2015: Til offentliggørelse på hjemmesiden inden generalforsamlingerne i april 2015: Unipension: Arkitekternes Pensionskasse, MP Pension - Pensionskassen for Magistre & Psykologer samt Pensionskassen for Jordbrugsakademikere

Læs mere

Det er bestyrelsens opfattelse, at bestyrelsens, direktionens og medarbejdernes vederlag opfylder disse principper.

Det er bestyrelsens opfattelse, at bestyrelsens, direktionens og medarbejdernes vederlag opfylder disse principper. Politik for vederlag i Nordens Management A/S 1. Generelt Nordens Management A/S lønpolitik er grundlæggende fastlagt med ønsket om, at være en attraktiv og konkurrencedygtig virksomhed, der kan tiltrække

Læs mere

Til offentliggørelse på hjemmesiden inden generalforsamlingerne i april 2014:

Til offentliggørelse på hjemmesiden inden generalforsamlingerne i april 2014: Til offentliggørelse på hjemmesiden inden generalforsamlingerne i april 2014: Unipension: Arkitekternes Pensionskasse, MP Pension - Pensionskassen for Magistre & Psykologer samt Pensionskassen for Jordbrugsakademikere

Læs mere

Kommissorium for Aflønningsudvalget Danske Bank A/S CVR-nr

Kommissorium for Aflønningsudvalget Danske Bank A/S CVR-nr Vejledende oversættelse af Charter of the Remuneration Committee. I tilfælde af uoverensstemmelse mellem den engelske originalversion og nærværende oversættelse vil den engelske version være gældende.

Læs mere

Overordnede retningslinjer for incitamentsaflønning FLSmidth & Co. A/S

Overordnede retningslinjer for incitamentsaflønning FLSmidth & Co. A/S Overordnede retningslinjer for incitamentsaflønning FLSmidth & Co. A/S 1 Indledning Bestyrelsen for FLSmidth & Co. A/S, CVR-nr. 58 18 09 12 ("selskabet"), har godkendt nærværende overordnede retningslinjer

Læs mere

FORSIKRINGS SELSKABET PRIVATSIKRING A/S HALVÅRSRAPPORT 2011

FORSIKRINGS SELSKABET PRIVATSIKRING A/S HALVÅRSRAPPORT 2011 FORSIKRINGS SELSKABET PRIVATSIKRING A/S HALVÅRSRAPPORT 2011 CVR-nr. 25 07 14 09 Indholdsfortegnelse Generelle oplysninger 3 Ledelsesberetning 4 Ledelsespåtegning 6 Resultatopgørelse 7 Balance 8 Egenkapitalopgørelse

Læs mere

Politik og retningslinjer for DLR Kredit A/S vedrørende aflønning

Politik og retningslinjer for DLR Kredit A/S vedrørende aflønning DLR Kredit A/S Nyropsgade 21 1780 København V. Tlf.nr. 70 10 00 90 Februar 2015 Politik og retningslinjer for DLR Kredit A/S vedrørende aflønning Side 1 af 5 Lønpolitik 1) Indledning Lønpolitik for bestyrelse,

Læs mere

Aflønning i Topdanmark koncernen Aflønningspolitik, Optioner, Medarbejderaktier og Ledelsesaflønning

Aflønning i Topdanmark koncernen Aflønningspolitik, Optioner, Medarbejderaktier og Ledelsesaflønning Aflønning i Topdanmark koncernen Aflønningspolitik, Optioner, Medarbejderaktier og Ledelsesaflønning Skadekoncernen Udvikling i lønomkostninger (Mio. kr.) Skadekoncernen Lønomkostninger i procent af præmieindtægten

Læs mere

1. Selskabets kommunikation og samspil med selskabets investorer og øvrige interessenter

1. Selskabets kommunikation og samspil med selskabets investorer og øvrige interessenter Redegørelsen vedrører regnskabsperioden 1. januar til 31. december 2015 Anbefaling s 1. s kommunikation og samspil med selskabets investorer og øvrige interessenter 1.1. Dialog mellem selskab, aktionærer

Læs mere