Integrationen skal have en ny start

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Integrationen skal have en ny start"

Transkript

1 Integrationen skal have en ny start Danmark har fået en etnisk underklasse og den bliver endnu større, hvis vi ikke sadler om. De nye danskere må ud i de gamle danskeres skoler og boligområder. Integrationen skal gøres til en borgeropgave, der inddrager det brede lag af almindelige familier. Af Lars Olsen Det har ikke skortet på dårlige nyheder. I de seneste år er vi gang på gang blevet overrasket over omfanget af integrationsproblemerne. Men desværre: Vi har stadig det værste til gode. Vi er ved at få en etnisk underklasse også i næste generation. Og den demografiske udvikling betyder, at den bliver meget større end i dag. Om tredve år udgør indvandrere og efterkommere næsten en femtedel af arbejdsstyrken. Nogle bliver heldigvis velintegrerede og klarer sig godt, men også til den tid vil al for mange hænge i udkanten af arbejdsmarkedet. Hver anden elev med indvandrerbaggrund forlader folkeskolen uden ordentlige læsefærdigheder. Og 60 procent falder fra på erhvervsuddannelserne. Hvis vi ikke sadler om, vil Danmark om år have alle de aktuelle problemer bare i større målestok. Flere marginaliserede, flere ghettoer, flere kriminalitetsproblemer og flere gammeldanskere, der spørger hvorfor de skal betale så meget i skat til dem. Med andre ord: Der er akut behov for en ny integrationspolitik. Og det handler ikke om lidt flere bevillinger hist og pist, men om grundlæggende reformer: Blandede skoleklasser, tak! Vi er i dag vidne til en voldsom ghettodannelse på skoleområdet. På en del skoler er procent af anden etnisk herkomst - mange med mangelfuldt dansk og sociale problemer. På endnu flere skoler er der kun procent indvandrerbørn, men mange danske børn fra socialt svage hjem. Et mønster, der ikke bare præger storbyerne, men også mellemstore provinsbyer som Slagelse, Svendborg, Vejle m.fl.

2 2 Den massive koncentration af sproglige og sociale problemer er noget skidt af flere grunde. For det første er det svært for de belastede skoler at sikre det faglige niveau, og al for mange forlader disse skoler uden ordentlige læsefærdigheder. Der er slet og ret for få ressourcestærke elever, som løfter niveauet i klassen. For det andet får indvandrerbørnene ikke de rollemodeller blandt ressourcestærke danskere, som de har så hårdt brug for. En af de store kvaliteter ved den danske folkeskole er, at den er mødested mellem forskellige sociale miljøer. Men sådan er det ikke, når vi populært sagt sætter Brian til at integrere Mustafa. Nøglen til at bryde dette mønster er sprogtest og spredning, sådan som det med succes sker i Albertslund og Farum. Her kommer børn, der ikke taler dansk derhjemme, til en sprogtest forud for skolestart. Og herefter fordeles elever med sprogproblemer på alle kommunens skoler, så man undgår den massive koncentration af svage elever. Noget lignende bør gennemføres i andre kommuner. Der er al for meget berøringsangst i denne debat. Det er synd for børnene at busse dem til skoler, som ligger længere væk, siges det. Men argumentet holder ikke. Lad os et øjeblik se på de faktiske forhold: Det typiske mønster er, at når indvandrerprocenten stiger til 30-40, så flygter de ressourcestærke familier. De vælger privatskoler eller folkeskoler andetsteds. Det gælder også mange indvandrerforældre, som vil have deres børn i skoler med flere danske kammerater. Resultatet er, at under halvdelen af børnene i kvarteret går på den lokale skole. Allerede i dag er det således halvdelen af børnene i disse kvarterer, der transporteres til skoler længere væk. Hver morgen begiver de sig af sted med bus, i forældrenes biler, på cykel eller gåben Det nye ved sprogtest og spredning er således ikke, at nogle børn transporteres til andre skoler. Det nye er, at det styres af pædagogiske principper og ikke af kræfternes frie spil! Samtidig må der ske en bredere indsats for at bryde den sociale polarisering i skolevæsenet. Vi må nedbringe den andel, der søger privatskole, og ændre boligpolitikken. Det vender jeg tilbage til om lidt. Integration: En borgeropgave Spredning betyder ikke kun, at der opstår blandede klasser, hvor lærerne har realistiske muligheder for at få alle med. Det åbner også for en fundamental nytænkning af integrationsindsatsen. Det skal i helt anden målestok gøres til en borgeropgave, der inddrager brede lag af danske børn og forældre. I hver enkelt

3 3 kommune må spredningen følges op af lokale kampagner, der skaber ansvarlighed og flytter holdninger hos både danskere og indvandrere. For eksempel ser vi ofte, at der i fritiden sker en etnisk deling af børnene. Det skal vi træde op mod. Ahmeds far må ofre penge på nogle ordentlige fodboldstøvler, så knægten kan være med sammen med de andre drenge i klassen. Men Sørens far må også erkende, at han har et medansvar for at Ahmed er med i fællesskabet. Vi må helt ned i den enkelte skoleklasse skabe en bevidsthed om, at integrationen på hverdagsplanet stiller krav til alle parter og kun lykkes ved en fælles indsats. På Nørrebro har en gruppe forældre oprettet netværket Brug folkeskolen på Nørrebro. Initiativet kom fra de lokale skolebestyrelser. Netværket agiterer for folkeskolen over for forældrene i børnehaver, hvor mange skal vælge skole. Der oprettes forældreklubber for at skabe tryghed. Det er den slags, vi skal have mere af. Der er sket en uheldig teknokratisering af integrationsindsatsen. Vi bruger hundredvis af millioner på modersmålsundervisning, interkulturel pædagogik, socialpædagogiske projekter osv. Meget af det er fint nok, men vi har glemt noget fundamentalt: I sidste ende er integration en proces mellem mennesker. Og den lykkes kun, hvis mennesker mødes, lærer hinanden at kende og udvikler venskaber. Integrationsproblemerne kan ikke løses ved hjælp af endnu flere socialarbejdere, lærere og specialister. Borgerne skal være med. Og det kræver, at vi gennem spredningspolitikken bringer mennesker sammen på tværs af etniske skel. En ny boligpolitik På lang sigt er boligpolitikken helt afgørende. Vi skal forstærke den indsats imod ghettoer, der er i gang rundt om i landet: Kvarterløft, byudvikling og regulering af, hvem der flytter ind i de belastede kvarterer. Men brandslukning i de hårdest ramte områder er ikke nok også her er behov for dybtgående reformer. Danmark oplever i disse årtier en dramatisk polarisering af boligmarkedet. Den øvre middelklasse klumper sig sammen i områder med dyre ejerboliger, mens indvandrere og svage danskere koncentreres i det almene byggeri. Den almene sektor er ved at blive et socialt reservat for indvandrere, enlige og danskere på overførselsindkomst. Der er brug for en anden by- og boligpolitik, som langt mere aktivt træder op mod denne polarisering: 1) Der skal målbevidst skabes flere socialt blandede kvarterer. By- og Boligministeriet må genoprettes og kommunerne blande boligformerne, så ejerboliger, andelsboliger og almene boliger ligger mellem hinanden. Det er sket i Esbjerg og Ballerup, og de har undgået mange af de problemer, man oplever andre steder.

4 4 2) Den almene sektor skal reformeres, så den bliver mere konkurrencedygtig. I Holland har staten og boligselskaberne ligefrem indgået en nulstillingsaftale, hvor båndene mellem det offentlige og den almene sektor skæres over: Boligselskaberne modtager ikke længere offentlige tilskud, men har til gengæld frie rammer til at optage fordelagtige lån, rive boligblokke ned, slå lejligheder sammen osv. Mindre kan måske også gøre det. Det afgørende er, at den almene sektor igen bliver attraktiv for mellemindkomsterne pensionisterne der sælger huset, akademikeren der bliver skilt, parret med politibetjenten og sygeplejesken Boligselskaberne må få frihed til at optage fordelagtige lån, sætte huslejen ned visse steder og op i de uforholdsmæssigt billige afdelinger. En ny boligpolitik vil skabe helt andre rammer om den etniske integration. Den bliver lettere i et samfund med mindre polarisering og større kontakt mellem de sociale lag. Etnisk integration kan ikke løsrives fra social integration. Den stramme indvandringspolitik Endelig er det afgørende at fastholde den stramme indvandringspolitik, frem for alt omkring reglerne for familiesammenføring. Stramningerne begrundes med den helt nødvendige indsats imod tvangsægteskaber, men handler reelt om meget mere: 1980ernes og 1990ernes liberale indvandringspolitik betød, at der kom ufaglærte indvandrergrupper hertil i et tempo, så vi slet ikke magtede at integrere dem. Dynamikken fremgår af en analyse fra Ishøj: I ankom 145 gæstearbejdere med tyrkisk baggrund til Ishøj, men i år 2000 var gruppen vokset til Forklaringen er et meget stort antal familiesammenføringer: I første generation hentede 100 procent deres ægtefælle i Tyrkiet i anden og tredje generation var det 98 og 100 procent. En trafik, der først blev bremset i 2003 med det nye stramme regelsæt. Familiesammenføringerne drives frem af, at forældre og bedsteforældre føler sig bundet af aftaler i hjemlandet. Hvis man for eksempel lever i en fattig og tilbagestående del af Tyrkiet, er det en kæmpechance at blive gift og komme til det rige Danmark. Det kan man ikke fortænke dem i. Man kan imidlertid heller ikke fortænke det danske samfund i at forsvare sig imod denne trafik, der fører til masseindvandring af store ufaglærte grupper. Samtidig er der en tæt sammenhæng mellem familiesammenføringer og integration: Når mange henter deres ægtefælle i familiens gamle hjemland, bliver sproget i hjemmet ikke dansk, men tyrkisk, pakistansk eller andet. Også næste generation af indvandrerbørn taler mangelfuldt dansk og føler sig rodløse mellem to kulturer. Resultatet er, at integrationen bliver en evighedsmaskine, der starter forfra i hver generation.

5 5 * * * Den politiske debat har sine vante roller. De borgerlige stiller skarpt på indvandrerne, men glemmer den sociale polarisering. Venstrefløjen vil gerne tale om social polarisering, men går let og elegant udenom indvandrerproblemerne. Begge synspunkter er uholdbare. Velfærdssamfundet har brug for en samlet indsats, der kombinerer stram indvandringspolitik med forstærket integration og opgør med den sociale polarisering. Spørgsmålet er, om nogle vil påtage sig det ledige standpunkt. Måske var det en sag for Socialdemokratiet? Lars Olsen er analytiker på Ugebrevet A4 og forfatter til debatbogen Det delte Danmark. Han er ikke medlem af noget politisk parti. Det delte Danmark er udgivet på Gyldendal, 236 sider, 159 kroner.

Hvidbog om ulighed 2009

Hvidbog om ulighed 2009 Hvidbog om ulighed 2009 Hvidbog om ulighed 2009 Udgivet af LO, Landsorganisationen i Danmark Foto: Polfoto Layout: LO Tryk: Silkeborg Bogtryk LO-varenr. 4105 ISBN: 978-87-7735-955-2 ISBN-online: 978-87-7735-956-9

Læs mere

Redegørelse nr. R 1 (4/10 2011) Folketinget 2011-12

Redegørelse nr. R 1 (4/10 2011) Folketinget 2011-12 Redegørelse nr. R 1 (4/10 2011) Folketinget 2011-12 Redegørelse af statsministeren i henhold til grundlovens 38 (mundtlig del). (Redegørelse nr. R 1). Kl. 12:05 Statsministeren (Helle Thorning-Schmidt):

Læs mere

Plads til mennesker med almindelige job i København

Plads til mennesker med almindelige job i København Plads til mennesker med almindelige job i København København er en dejlig by. Vi elsker den. En af grundene til, at vi elsker den er, at her er plads til helt almindelige mennesker. Derfor må byen heller

Læs mere

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer 2 3 Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer, 2011 Udgivet af Kommunernes Skolebiblioteksforening for Brug for alle unge, Ministeriet for Flygtninge,

Læs mere

En styrket integrationspolitik

En styrket integrationspolitik En styrket integrationspolitik November 2012 2 3 En styrket integrationspolitik Regeringen ønsker en integrationspolitik, der afspejler, at Danmark er et samfund, hvor indvandring skal bidrage positivt,

Læs mere

En balanceret boligpolitik

En balanceret boligpolitik Debatoplæg En balanceret boligpolitik Foto: Jørgen Jørgensen Foto: Alex Tran Indhold En balanceret boligpolitik... 5 Klimaet udfordrer de almene boliger... 6 Sunde boliger til et sundt liv... 9 Fremtidssikring

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folketingets åbning den 7. oktober 2014

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folketingets åbning den 7. oktober 2014 1 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folketingets åbning den 7. oktober 2014 Det talte ord gælder talen er klausuleret til kl. 12.05. Danske kampfly er landet i Kuwait. De skal deltage i den

Læs mere

Bilag 1: Interviews og kodningsudtræk

Bilag 1: Interviews og kodningsudtræk Bilag 1: Interviews og kodningsudtræk Anthony Ansell -Henry Ungdoms- og Uddannelsesvejleder 18.04.2005. Har du et bud på hvornår man er vellykket integreret? Jeg har ikke stødt på sådan en entydig politik

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Fremtidens velfærd vores valg

Fremtidens velfærd vores valg Fremtidens velfærd vores valg December 2005 Velfærdskommissionen er en uafhængig kommission, der blev nedsat i efteråret 2003. Uddrag fra kommissoriet, som beskriver Velfærdskommissionens opgaver: I den

Læs mere

Men hvad er det, der får os til at fare ud af fjerene, før solen står op? Hvad har I gang i, og så endda på en søndag vil nogen spørge?

Men hvad er det, der får os til at fare ud af fjerene, før solen står op? Hvad har I gang i, og så endda på en søndag vil nogen spørge? Elektronisk reprint fra www.socialdemokratiet.dk Socialdemokratiet formand Helle Thorning-Schmidts 1. maj-tale 2005 Medmenneskelighed og solidaritet er drivkraften og den røde tråd i Socialdemokraternes

Læs mere

Befolkningens boligønsker. Hans Kristensen og Hans Skifter Andersen

Befolkningens boligønsker. Hans Kristensen og Hans Skifter Andersen Befolkningens boligønsker Hans Kristensen og Hans Skifter Andersen Center for Bolig og Velfærd Realdania Forskning August 2009 Indhold 1. Indledning, konklusioner og sammenfatning... 4 Indledning... 4

Læs mere

Tre spørgsmål om udsatte børn. Hvad er kommunernes største udfordring i sager om udsatte børn?

Tre spørgsmål om udsatte børn. Hvad er kommunernes største udfordring i sager om udsatte børn? Tre spørgsmål om udsatte børn 1. Hvad er kommunernes største udfordring i sager om udsatte børn? 2. Hvordan sikrer samfundet at børn vokser op og får et godt liv? 3. Hvem har ansvaret, når børn ikke vokser

Læs mere

Fra udsat boligområde til hel bydel. Sammenfatning, november 2008

Fra udsat boligområde til hel bydel. Sammenfatning, november 2008 Fra udsat boligområde til hel bydel Sammenfatning, november 2008 Programbestyrelsen Programbestyrelsen for dialog og balance i udsatte boligområder Holbergsgade 6 1057 København K www.nyidanmark.dk/programbestyrelsen

Læs mere

Etniske elever i klasserne gør ikke danske børn dårligere

Etniske elever i klasserne gør ikke danske børn dårligere Nyt fra Maj 2007 Etniske elever i klasserne gør ikke danske børn dårligere Uanset om der er to, fem eller otte indvandrere i en skoleklasse med 24 elever, påvirker det ikke deres danske klassekammeraters

Læs mere

Vidensgrundlag. Ensomhed blandt ældre: Myter og fakta. September 2012. En del af projekt Ensomt eller aktivt ældreliv et frivilligt valg

Vidensgrundlag. Ensomhed blandt ældre: Myter og fakta. September 2012. En del af projekt Ensomt eller aktivt ældreliv et frivilligt valg Vidensgrundlag September 2012 Ensomhed blandt ældre: Myter og fakta En del af projekt Ensomt eller aktivt ældreliv et frivilligt valg Udgiver: Udarbejdet af: Grafisk kommunikation & design: Forlag: Tryk:

Læs mere

Regeringens strategi mod ghettoisering

Regeringens strategi mod ghettoisering Regeringens strategi mod ghettoisering Regeringen Maj 2004 Regeringen Maj 2004 Regeringens strategi mod ghettoisering Udgiver: Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration Holbergsgade 6 1057

Læs mere

1. oktober 67. årgang. Grønland har en plan

1. oktober 67. årgang. Grønland har en plan 1. oktober 67. årgang S o c i a l pæ d a g o g e n 12 80 01 90 Grønland har en plan Grønland har en plan SlædetUr Engang imellem skifter børnene og medarbejderne på Uummannaq Børnehjem deres hjem ud med

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folkemødet 13. juni 2014. (Det talte ord gælder)

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folkemødet 13. juni 2014. (Det talte ord gælder) Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folkemødet 13. juni 2014 (Det talte ord gælder) Kære alle. Folkemødet er en succes. Og det viser, at bag al snakken om spin, politiske intriger og magtkampe

Læs mere

ALLE SKAL MED E N N Y I N D S AT S M O D N E G AT I V S O C I A L A R V

ALLE SKAL MED E N N Y I N D S AT S M O D N E G AT I V S O C I A L A R V ALLE SKAL MED E N N Y I N D S AT S M O D N E G AT I V S O C I A L A R V 1 Alle skal med-kommissionen: Indhold Formand: Mogens Jensen, næstformand, handels- og udviklingsminister Næstformand: Lars Midtiby,

Læs mere

Kampen mod ghettoerne er slået fejl

Kampen mod ghettoerne er slået fejl Kampen mod ghettoerne er slået fejl De mange udsatte boligområder spiller en vigtig rolle for integrationen i Danmark. Trods regeringens mål om at nedbryde dem vokser antallet af ghettoer, og 26 nye boligområder

Læs mere

Enhedslistens sociale genopretningsplan

Enhedslistens sociale genopretningsplan Enhedslistens sociale genopretningsplan I valgkampen har økonomi indtil videre været et varmt emne. Og økonomisk genopretning er vigtig! Men Danmark har i lige så høj grad brug for social genopretning.

Læs mere

En klar økonomisk plan. Investeringer i fremtiden og fællesskabet. Vilje til ansvar. Styrke til samarbejde. Hele Danmark skal med.

En klar økonomisk plan. Investeringer i fremtiden og fællesskabet. Vilje til ansvar. Styrke til samarbejde. Hele Danmark skal med. En klar økonomisk plan. Investeringer i fremtiden og fællesskabet. Vilje til ansvar. Styrke til samarbejde. Hele Danmark skal med. Arbejdet skal gøres færdigt. DET DANMARK DU KENDER Socialdemokraterne

Læs mere

En klar økonomisk plan. Investeringer i fremtiden og fællesskabet. Vilje til ansvar. Styrke til samarbejde. Hele Danmark skal med.

En klar økonomisk plan. Investeringer i fremtiden og fællesskabet. Vilje til ansvar. Styrke til samarbejde. Hele Danmark skal med. En klar økonomisk plan. Investeringer i fremtiden og fællesskabet. Vilje til ansvar. Styrke til samarbejde. Hele Danmark skal med. Arbejdet skal gøres færdigt. Niels Hougaard, Polfoto 2 DET DANMARK DU

Læs mere

Formandens mundtlige beretning Lilleskolerne 2014-15

Formandens mundtlige beretning Lilleskolerne 2014-15 Kære Lilleskolefolk og gæster Serviceoplysning Peter Højgård siger, at jeg skal huske at tage udgangspunkt i bestyrelsestræffets tema: Herfra hvor vi står og det er jo en sang! Som sikkert er blevet sunget

Læs mere

2013-2018. En Liberal Vision for Vejen Kommune

2013-2018. En Liberal Vision for Vejen Kommune 2013-2018 En Liberal Vision for Vejen Kommune Version 3.0, af januar 2013 Liberal Alliance Vejen 2013-2018 Vejen Kommune- En erhvervskommune i særklasse Vejen kommune er en af Danmarks bedste kommuner:

Læs mere

Ghettoer hvad er problemet Knud Erik Hansen, seniorforsker

Ghettoer hvad er problemet Knud Erik Hansen, seniorforsker Ghettoer hvad er problemet Knud Erik Hansen, seniorforsker Foredrag holdt på Socialdemokratiets Integrationskonference på Christiansborg den 30. november 2010 Knud Erik Hansen 17. december 2010 Journal

Læs mere

POLITIKTidsskrift for Socialpolitisk Forening / 5 / 2010. Tema: grænser for fattigdom

POLITIKTidsskrift for Socialpolitisk Forening / 5 / 2010. Tema: grænser for fattigdom SOCIAL POLITIKTidsskrift for Socialpolitisk Forening / 5 / 2010 Tema: grænser for fattigdom Tidsskrift for Socialpolitisk Forening Formand: Knud Vilby Landssekretær: Dorte Olsen Social Politik udkommer

Læs mere

Aalborg Øst. Hverdag og fællesskab. Ann-Dorte Christensen Sune Qvotrup Jensen

Aalborg Øst. Hverdag og fællesskab. Ann-Dorte Christensen Sune Qvotrup Jensen Aalborg Øst Hverdag og fællesskab Ann-Dorte Christensen Sune Qvotrup Jensen Der er trods alt forskel på Aalborg Øst og Aalborg Øst ( ) Der er rimelig mere fredeligt på den anden side af Humlebakken. Tingene

Læs mere

Den Samfundsvidenskabelige Basisuddannelse Gruppe 507C. 1. semester 2003

Den Samfundsvidenskabelige Basisuddannelse Gruppe 507C. 1. semester 2003 2. Indledning Temaet på Aalborg Universitets P1 2003 er Det danske samfund i historisk og europæisk/internationalt perspektiv. Det specifikke tema er arbejdsløshed. Inden for dette problemfelt er der en

Læs mere