Integrationen skal have en ny start

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Integrationen skal have en ny start"

Transkript

1 Integrationen skal have en ny start Danmark har fået en etnisk underklasse og den bliver endnu større, hvis vi ikke sadler om. De nye danskere må ud i de gamle danskeres skoler og boligområder. Integrationen skal gøres til en borgeropgave, der inddrager det brede lag af almindelige familier. Af Lars Olsen Det har ikke skortet på dårlige nyheder. I de seneste år er vi gang på gang blevet overrasket over omfanget af integrationsproblemerne. Men desværre: Vi har stadig det værste til gode. Vi er ved at få en etnisk underklasse også i næste generation. Og den demografiske udvikling betyder, at den bliver meget større end i dag. Om tredve år udgør indvandrere og efterkommere næsten en femtedel af arbejdsstyrken. Nogle bliver heldigvis velintegrerede og klarer sig godt, men også til den tid vil al for mange hænge i udkanten af arbejdsmarkedet. Hver anden elev med indvandrerbaggrund forlader folkeskolen uden ordentlige læsefærdigheder. Og 60 procent falder fra på erhvervsuddannelserne. Hvis vi ikke sadler om, vil Danmark om år have alle de aktuelle problemer bare i større målestok. Flere marginaliserede, flere ghettoer, flere kriminalitetsproblemer og flere gammeldanskere, der spørger hvorfor de skal betale så meget i skat til dem. Med andre ord: Der er akut behov for en ny integrationspolitik. Og det handler ikke om lidt flere bevillinger hist og pist, men om grundlæggende reformer: Blandede skoleklasser, tak! Vi er i dag vidne til en voldsom ghettodannelse på skoleområdet. På en del skoler er procent af anden etnisk herkomst - mange med mangelfuldt dansk og sociale problemer. På endnu flere skoler er der kun procent indvandrerbørn, men mange danske børn fra socialt svage hjem. Et mønster, der ikke bare præger storbyerne, men også mellemstore provinsbyer som Slagelse, Svendborg, Vejle m.fl.

2 2 Den massive koncentration af sproglige og sociale problemer er noget skidt af flere grunde. For det første er det svært for de belastede skoler at sikre det faglige niveau, og al for mange forlader disse skoler uden ordentlige læsefærdigheder. Der er slet og ret for få ressourcestærke elever, som løfter niveauet i klassen. For det andet får indvandrerbørnene ikke de rollemodeller blandt ressourcestærke danskere, som de har så hårdt brug for. En af de store kvaliteter ved den danske folkeskole er, at den er mødested mellem forskellige sociale miljøer. Men sådan er det ikke, når vi populært sagt sætter Brian til at integrere Mustafa. Nøglen til at bryde dette mønster er sprogtest og spredning, sådan som det med succes sker i Albertslund og Farum. Her kommer børn, der ikke taler dansk derhjemme, til en sprogtest forud for skolestart. Og herefter fordeles elever med sprogproblemer på alle kommunens skoler, så man undgår den massive koncentration af svage elever. Noget lignende bør gennemføres i andre kommuner. Der er al for meget berøringsangst i denne debat. Det er synd for børnene at busse dem til skoler, som ligger længere væk, siges det. Men argumentet holder ikke. Lad os et øjeblik se på de faktiske forhold: Det typiske mønster er, at når indvandrerprocenten stiger til 30-40, så flygter de ressourcestærke familier. De vælger privatskoler eller folkeskoler andetsteds. Det gælder også mange indvandrerforældre, som vil have deres børn i skoler med flere danske kammerater. Resultatet er, at under halvdelen af børnene i kvarteret går på den lokale skole. Allerede i dag er det således halvdelen af børnene i disse kvarterer, der transporteres til skoler længere væk. Hver morgen begiver de sig af sted med bus, i forældrenes biler, på cykel eller gåben Det nye ved sprogtest og spredning er således ikke, at nogle børn transporteres til andre skoler. Det nye er, at det styres af pædagogiske principper og ikke af kræfternes frie spil! Samtidig må der ske en bredere indsats for at bryde den sociale polarisering i skolevæsenet. Vi må nedbringe den andel, der søger privatskole, og ændre boligpolitikken. Det vender jeg tilbage til om lidt. Integration: En borgeropgave Spredning betyder ikke kun, at der opstår blandede klasser, hvor lærerne har realistiske muligheder for at få alle med. Det åbner også for en fundamental nytænkning af integrationsindsatsen. Det skal i helt anden målestok gøres til en borgeropgave, der inddrager brede lag af danske børn og forældre. I hver enkelt

3 3 kommune må spredningen følges op af lokale kampagner, der skaber ansvarlighed og flytter holdninger hos både danskere og indvandrere. For eksempel ser vi ofte, at der i fritiden sker en etnisk deling af børnene. Det skal vi træde op mod. Ahmeds far må ofre penge på nogle ordentlige fodboldstøvler, så knægten kan være med sammen med de andre drenge i klassen. Men Sørens far må også erkende, at han har et medansvar for at Ahmed er med i fællesskabet. Vi må helt ned i den enkelte skoleklasse skabe en bevidsthed om, at integrationen på hverdagsplanet stiller krav til alle parter og kun lykkes ved en fælles indsats. På Nørrebro har en gruppe forældre oprettet netværket Brug folkeskolen på Nørrebro. Initiativet kom fra de lokale skolebestyrelser. Netværket agiterer for folkeskolen over for forældrene i børnehaver, hvor mange skal vælge skole. Der oprettes forældreklubber for at skabe tryghed. Det er den slags, vi skal have mere af. Der er sket en uheldig teknokratisering af integrationsindsatsen. Vi bruger hundredvis af millioner på modersmålsundervisning, interkulturel pædagogik, socialpædagogiske projekter osv. Meget af det er fint nok, men vi har glemt noget fundamentalt: I sidste ende er integration en proces mellem mennesker. Og den lykkes kun, hvis mennesker mødes, lærer hinanden at kende og udvikler venskaber. Integrationsproblemerne kan ikke løses ved hjælp af endnu flere socialarbejdere, lærere og specialister. Borgerne skal være med. Og det kræver, at vi gennem spredningspolitikken bringer mennesker sammen på tværs af etniske skel. En ny boligpolitik På lang sigt er boligpolitikken helt afgørende. Vi skal forstærke den indsats imod ghettoer, der er i gang rundt om i landet: Kvarterløft, byudvikling og regulering af, hvem der flytter ind i de belastede kvarterer. Men brandslukning i de hårdest ramte områder er ikke nok også her er behov for dybtgående reformer. Danmark oplever i disse årtier en dramatisk polarisering af boligmarkedet. Den øvre middelklasse klumper sig sammen i områder med dyre ejerboliger, mens indvandrere og svage danskere koncentreres i det almene byggeri. Den almene sektor er ved at blive et socialt reservat for indvandrere, enlige og danskere på overførselsindkomst. Der er brug for en anden by- og boligpolitik, som langt mere aktivt træder op mod denne polarisering: 1) Der skal målbevidst skabes flere socialt blandede kvarterer. By- og Boligministeriet må genoprettes og kommunerne blande boligformerne, så ejerboliger, andelsboliger og almene boliger ligger mellem hinanden. Det er sket i Esbjerg og Ballerup, og de har undgået mange af de problemer, man oplever andre steder.

4 4 2) Den almene sektor skal reformeres, så den bliver mere konkurrencedygtig. I Holland har staten og boligselskaberne ligefrem indgået en nulstillingsaftale, hvor båndene mellem det offentlige og den almene sektor skæres over: Boligselskaberne modtager ikke længere offentlige tilskud, men har til gengæld frie rammer til at optage fordelagtige lån, rive boligblokke ned, slå lejligheder sammen osv. Mindre kan måske også gøre det. Det afgørende er, at den almene sektor igen bliver attraktiv for mellemindkomsterne pensionisterne der sælger huset, akademikeren der bliver skilt, parret med politibetjenten og sygeplejesken Boligselskaberne må få frihed til at optage fordelagtige lån, sætte huslejen ned visse steder og op i de uforholdsmæssigt billige afdelinger. En ny boligpolitik vil skabe helt andre rammer om den etniske integration. Den bliver lettere i et samfund med mindre polarisering og større kontakt mellem de sociale lag. Etnisk integration kan ikke løsrives fra social integration. Den stramme indvandringspolitik Endelig er det afgørende at fastholde den stramme indvandringspolitik, frem for alt omkring reglerne for familiesammenføring. Stramningerne begrundes med den helt nødvendige indsats imod tvangsægteskaber, men handler reelt om meget mere: 1980ernes og 1990ernes liberale indvandringspolitik betød, at der kom ufaglærte indvandrergrupper hertil i et tempo, så vi slet ikke magtede at integrere dem. Dynamikken fremgår af en analyse fra Ishøj: I ankom 145 gæstearbejdere med tyrkisk baggrund til Ishøj, men i år 2000 var gruppen vokset til Forklaringen er et meget stort antal familiesammenføringer: I første generation hentede 100 procent deres ægtefælle i Tyrkiet i anden og tredje generation var det 98 og 100 procent. En trafik, der først blev bremset i 2003 med det nye stramme regelsæt. Familiesammenføringerne drives frem af, at forældre og bedsteforældre føler sig bundet af aftaler i hjemlandet. Hvis man for eksempel lever i en fattig og tilbagestående del af Tyrkiet, er det en kæmpechance at blive gift og komme til det rige Danmark. Det kan man ikke fortænke dem i. Man kan imidlertid heller ikke fortænke det danske samfund i at forsvare sig imod denne trafik, der fører til masseindvandring af store ufaglærte grupper. Samtidig er der en tæt sammenhæng mellem familiesammenføringer og integration: Når mange henter deres ægtefælle i familiens gamle hjemland, bliver sproget i hjemmet ikke dansk, men tyrkisk, pakistansk eller andet. Også næste generation af indvandrerbørn taler mangelfuldt dansk og føler sig rodløse mellem to kulturer. Resultatet er, at integrationen bliver en evighedsmaskine, der starter forfra i hver generation.

5 5 * * * Den politiske debat har sine vante roller. De borgerlige stiller skarpt på indvandrerne, men glemmer den sociale polarisering. Venstrefløjen vil gerne tale om social polarisering, men går let og elegant udenom indvandrerproblemerne. Begge synspunkter er uholdbare. Velfærdssamfundet har brug for en samlet indsats, der kombinerer stram indvandringspolitik med forstærket integration og opgør med den sociale polarisering. Spørgsmålet er, om nogle vil påtage sig det ledige standpunkt. Måske var det en sag for Socialdemokratiet? Lars Olsen er analytiker på Ugebrevet A4 og forfatter til debatbogen Det delte Danmark. Han er ikke medlem af noget politisk parti. Det delte Danmark er udgivet på Gyldendal, 236 sider, 159 kroner.

Odense Kommunes Integrationspolitik

Odense Kommunes Integrationspolitik I N T E G R A T I O N Odense Kommunes Integrationspolitik ODENSE KOMMUNES INTEGRATIONSPOLITIK Den 28. november 2001 vedtog Odense Byråd en integrationspolitik for Odense Kommune. Politikken er blevet til

Læs mere

Nye adgangskrav truer den positive udvikling i de udsatte boligområder

Nye adgangskrav truer den positive udvikling i de udsatte boligområder Nye adgangskrav truer den positive udvikling i de udsatte boligområder 1. Indledning I 1 var der ca.2. borgere, som boede i et alment boligområde, omfattet af en boligsocial helhedsplan støtte af Landsbyggefonden.

Læs mere

opsplitning og social udstødelse.

opsplitning og social udstødelse. By- og Boligministeriet Må først offentliggøres den 1. oktober kl. 9.00 Tale ved det uformelle EU-boligministermøde i Bruxelles og Charleroi den 1.-2. oktober 2001, holdes af kontorchef Charlotte Bro,

Læs mere

Børn bor i opdelte nabolag

Børn bor i opdelte nabolag Mange børn bor i områder, hvor naboerne har samme baggrund som dem selv. Det gælder især overklassens børn og børn, hvis forældre er uden for arbejdsmarkedet. Halvdelen af overklassebørnenes naboer er

Læs mere

(Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes.

(Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes. PDMWDOH 7LQH$XUYLJ+XJJHQEHUJHU ) OOHGSDUNHQ (Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes. I dag bliver vi rost fra alle sider for vores fleksible arbejdsmarked og vores sociale

Læs mere

KristenDemokraternes 20 krav, som skal sikre bedre integration af flygtninge.

KristenDemokraternes 20 krav, som skal sikre bedre integration af flygtninge. Side 1 af 5 KristenDemokraternes 20 krav, som skal sikre bedre integration af flygtninge. P2019-01 20 krav til bedre integration Historik Forslagsstiller/ Integrationsudvalget Udvalg Vedtaget/forkastet

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om en forstærket social- og integrationsmæssig indsats på skole-, dagtilbudsog boligområdet

Forslag til folketingsbeslutning om en forstærket social- og integrationsmæssig indsats på skole-, dagtilbudsog boligområdet 2008/1 BSF 171 (Gældende) Udskriftsdato: 17. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 3. april 2009 af Mette Frederiksen (S), Yildiz Akdogan (S), René Skau Björnsson (S), Pernille

Læs mere

Integration. Indledning. Rettigheder og pligter. Uddannelse og læring

Integration. Indledning. Rettigheder og pligter. Uddannelse og læring Integration Indledning Radikal Ungdom har en vision om et samfund bestående af demokrati og åbenhed, hvor mennesker uanset etnisk oprindelse, religion, seksuel orientering og politisk overbevisning kan

Læs mere

Socialt udsatte boligområder

Socialt udsatte boligområder Socialt udsatte boligområder Nogle boligafdelinger i Danmark har en væsentligt større andel af arbejdsløse, kriminelle og personer på overførselsindkomst end det øvrige samfund. Disse afdelinger kæmper

Læs mere

Fattige i Danmark hvor kan den almene sektor gøre en forskel?

Fattige i Danmark hvor kan den almene sektor gøre en forskel? Fattige i Danmark hvor kan den almene sektor gøre en forskel? Program 13:00 Velkomst ved Finn Christensen, formand for KAB s bestyrelse 13.10 Socialminister Benedikte Kiær 13.20 Overborgmester Frank Jensen,

Læs mere

Nr.5 2. årgang Side 1. Her er de konservative kandidater til Kommunalvalget 2013

Nr.5 2. årgang Side 1. Her er de konservative kandidater til Kommunalvalget 2013 C et fra Brøndby Nyt fra det konservative Folkeparti i Brøndby Nr.5 2. årgang Side 1. Her er de konservative kandidater til Kommunalvalget 2013 Fra venstre: Roman Smigielski (3), Carsten B. Nielsen (1),

Læs mere

Mere end hver 3. indvandrerdreng i Danmark får ingen uddannelse

Mere end hver 3. indvandrerdreng i Danmark får ingen uddannelse Uddannelsesfiasko i Danmark Mere end hver 3. indvandrerdreng i Danmark får ingen uddannelse Regeringens 2015-målsætning om, at 95 pct. af en ungdomsårgang skal have en ungdomsuddannelse er langt fra opfyldt.

Læs mere

Beskæftigelse, uddannelse og job

Beskæftigelse, uddannelse og job En artikel fra KRITISK DEBAT Beskæftigelse, uddannelse og job Skrevet af: Poul Hansen Offentliggjort: 02. september 2007 Uddannelse betyder meget for, om man får job, hvilke job, man kan få og ikke mindst

Læs mere

Hvorfor almene boliger? Introduktion til nye medarbejdere

Hvorfor almene boliger? Introduktion til nye medarbejdere Hvorfor almene boliger? Introduktion til nye medarbejdere Almene boliger Almene boliger omfatter: Familieboliger Ældreboliger Ungdomsboliger Den historiske baggrund Købehavn vokser 1902: ca. 500.000 indbyggere

Læs mere

Kronik. Hvorfor skal de svageste på boligmarkedet være ansvarlige for integrationen?

Kronik. Hvorfor skal de svageste på boligmarkedet være ansvarlige for integrationen? Hvorfor skal de svageste på boligmarkedet være ansvarlige for integrationen? Beboerne i de såkaldte ghettoer er marginaliseret på det danske boligmarked. Nu er det på tale at rive deres boliger ned. Men

Læs mere

Børnefattigdommen i storbyernes ghettoer er eksploderet på få år

Børnefattigdommen i storbyernes ghettoer er eksploderet på få år Børnefattigdommen i storbyernes ghettoer er eksploderet på få år Børnefattigdommen i København, Århus og Odense koncentreres i stigende grad i bestemte områder. Hårdest ramt er Gellerup i Århus, hvor hvert

Læs mere

Fra udsat boligområde til hel bydel. Programbestyrelsen 2004-2008

Fra udsat boligområde til hel bydel. Programbestyrelsen 2004-2008 Fra udsat boligområde til hel bydel Programbestyrelsen 2004-2008 Agenda Tilbageblik - kort Signalement af områderne og deres beboere En strategisk dagsorden Tilbageblik Programbestyrelsen Strategiudvikling

Læs mere

Blandede børn. lærer bedst. Af Charlotte Ringsmose, professor

Blandede børn. lærer bedst. Af Charlotte Ringsmose, professor Blandede børn lærer bedst Af Charlotte Ringsmose, professor 58 Ugebrevet A4 viser i en undersøgelse (Larsen, 2012) sammenhænge mellem, hvor man bor og vokser op, og om man får en ungdomsuddannelse og en

Læs mere

BILAG 1 GLADSAXE KOMMUNES INTEGRATIONSPOLITIK JANUAR 2008

BILAG 1 GLADSAXE KOMMUNES INTEGRATIONSPOLITIK JANUAR 2008 Forord Byrådet besluttede i august 2006 at igangsætte et arbejde med at formulere en integrationspolitik for Gladsaxe Kommune. Resultatet er nu klar. Baggrunden er, at der i disse år stilles øgede krav

Læs mere

Det er mit håb er, at I vil gå herfra med en tiltro og opbakning til, at vi kan gøre Vangeboskolen til en skole, vi alle kan være stolte af.

Det er mit håb er, at I vil gå herfra med en tiltro og opbakning til, at vi kan gøre Vangeboskolen til en skole, vi alle kan være stolte af. Talen Kære forældre, Jeg er rigtig glad for at se, at så mange af jer er mødt op i aften. Det betyder meget for os, både ledelse, medarbejdere og bestyrelsen. Det er mit håb er, at I vil gå herfra med

Læs mere

Socialdemokraternes forslag til et bredt samarbejde om Danmarks udlændingepolitik

Socialdemokraternes forslag til et bredt samarbejde om Danmarks udlændingepolitik Socialdemokraternes forslag til et bredt samarbejde om Danmarks udlændingepolitik Igennem de sidste fire år har Socialdemokraterne sikret en fornuftig balance i udlændingepolitikken. På den ene side påtager

Læs mere

Sundparken Horsens Kommune

Sundparken Horsens Kommune Sundparken Horsens Kommune 1 Karakteristika ved Sundparken Mange børn fleste 7 17-årige Få midaldrende (50 64-årige) Meget få gamle (65+-årige) Mange husstande med Enlige forsørgere Par med børn Mange

Læs mere

Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen

Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen Hvert år mødes vi for at fejre grundloven vores forfatning. Det er en dejlig tradition. Det er en fest for demokratiet. En fest for vores samfund.

Læs mere

Rige forældre til skolebørn stikker af fra resten - UgebrevetA4.dk. ULIGHED Rige forældre til skolebørn stikker af fra resten

Rige forældre til skolebørn stikker af fra resten - UgebrevetA4.dk. ULIGHED Rige forældre til skolebørn stikker af fra resten ULIGHED Rige forældre til skolebørn stikker af fra resten Af Thomas Bro Sæhl @ThomasSaehl Tirsdag den 15. maj 2018 Pengene regner ned over forældre til skole-elever i Nordsjælland. For skoler med de rigeste

Læs mere

NYT BLOD Flygtningestrømmen er en gave til konkurrencestaten Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. januar 2016, 05:00

NYT BLOD Flygtningestrømmen er en gave til konkurrencestaten Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. januar 2016, 05:00 Flygtningestrømmen er en gave til konkurrencestaten - UgebrevetA4.dk 28-01-2016 22:45:42 NYT BLOD Flygtningestrømmen er en gave til konkurrencestaten Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. januar

Læs mere

460 responses. Holdninger til integration. Demogra. Dit køn (udfyld selv uden at spørge) Hvor gammel er du? QUESTIONS RESPONSES 460

460 responses. Holdninger til integration. Demogra. Dit køn (udfyld selv uden at spørge) Hvor gammel er du? QUESTIONS RESPONSES 460 Holdninger til integration QUESTIONS RESPONSES 460 SUMMARY INDIVIDUAL Accepting responses Demogra Dit køn (udfyld selv uden at spørge) 53.3% Mand Kvinde 46.7% Hvor gammel er du? https://docs.google.com/forms/d/16fzw8q1ff7zqaluroer-gx5nbbjnhvd_abpgmach4r0/edit#responses

Læs mere

Fredensborg. En tryg kommune for alle - alle steder

Fredensborg. En tryg kommune for alle - alle steder Fredensborg En tryg kommune for alle - alle steder Oplæg til styrkelse af tryghed og integration udarbejdet af Hossein Armandi, Borgernes Stemme, og Knud Løkke Rasmussen, Venstre Overordnede principper

Læs mere

Uddannelse af indsatte i Kriminalforsorgen

Uddannelse af indsatte i Kriminalforsorgen Uddannelse af indsatte i Kriminalforsorgen Konference, Nyborg Strand, 21. juni, 2010 Marginaliserede unge og voksne Leif Emil Hansen, RUC Hvad er marginalisering? marginalisering er begreb for en bevægelsesretning

Læs mere

Det må og skal være ambitionen for enhver politiker, og det er det selvfølgelig også for mig.

Det må og skal være ambitionen for enhver politiker, og det er det selvfølgelig også for mig. Grundlovstale Mike Legarth 5.juni 2014 165 år. Det er en gammel institution, vi fejrer i dag, og jeg bliver glad hvert år, når jeg dagen inden Grundlovsdag læser, hvad Grundloven egentlig har betydet for

Læs mere

Indlæg d. 28.1.09. Rapporterne 1-4

Indlæg d. 28.1.09. Rapporterne 1-4 Indlæg d. 28.1.09 Tænketankens rapporter og forslag. Erik Bonnerup Rapporterne 1-4 Udlændinges integration i det danske samfund (august 2001) Den mulige befolkningsudvikling i perioden 2001-2021 (januar

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Undervisningsudvalget, Undervisningsudvalget, Undervisningsudvalget 2018-19 L 60, L 60 A, L 60 B Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Samråd i Undervisningsudvalget Titel Svar på samrådsspørgsmål

Læs mere

INDKOMSTFORDELING BLANDT INDVANDRERE FRA MINDRE UD-

INDKOMSTFORDELING BLANDT INDVANDRERE FRA MINDRE UD- 8. maj 2004 Af Mikkel Baadsgaard, direkte tlf. 33557721 INDKOMSTFORDELING BLANDT INDVANDRERE FRA MINDRE UD- VIKLEDE LANDE Resumé: I perioden 1991 til 2001 er de disponible indkomster steget væsentligt

Læs mere

LAD OS GØRE VERDENS BEDSTE LAND ENDNU BEDRE

LAD OS GØRE VERDENS BEDSTE LAND ENDNU BEDRE LAD OS GØRE VERDENS BEDSTE LAND ENDNU BEDRE Venstres reformer, før valget i 2011, har lagt grunden til 90 pct. af de samlede økonomiske effekter, som har sikret dansk økonomi. Og siden valget har Venstre

Læs mere

Af Jens Jonatan Steen Chefredaktør for Netavisen Pio - Piopio.dk

Af Jens Jonatan Steen Chefredaktør for Netavisen Pio - Piopio.dk ANALYSE Kære nyvalgte - tænk jer godt om før I lukker skoler! Fredag den 24. november 2017 Her er en klar opfordring til de ny- og genvalgte i byrådene: Drop tankerne om at lukke mange flere lokale folkeskoler.

Læs mere

Stærk social arv i uddannelse

Stærk social arv i uddannelse fordeling og levevilkår kapitel 5 Stærk social arv i uddannelse Næsten halvdelen af alle 25-årige med ufaglærte forældre har ikke en uddannelse eller er påbegyndt en. Til sammenligning gælder det kun 7

Læs mere

Tema 4. Forskellen på rig og fattig er stigende

Tema 4. Forskellen på rig og fattig er stigende Tema 1 Det danske klassesamfund i dag Tema 4 Forskellen på rig og fattig er stigende Siden 1985 er der sket en forskydning mellem klasserne. I 1985 tjente en person fra overklassen i gennemsnit 1,66 gange

Læs mere

Op mod hver fjerde lever i fattigdom i de danske ghettoområder

Op mod hver fjerde lever i fattigdom i de danske ghettoområder Op mod hver fjerde lever i fattigdom i de danske ghettoområder Fattigdommen i Danmark er mest udbredt blandt beboere i almene boliger. Mens 2,5 procent af personer, der bor i ejerboliger, er fattige, er

Læs mere

Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017

Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017 Tale 12. januar 2017 Det talte ord gælder. Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017 Jammer. Jeg hører jammer. Men ikke fra jer kommuner. Faktisk oplever

Læs mere

FÆRRE FÅR EN UNGDOMSUDDANNELSE

FÆRRE FÅR EN UNGDOMSUDDANNELSE 18. august 28 af Lars Andersen direkte tlf. 337717 Resumé: FÆRRE FÅR EN UNGDOMSUDDANNELSE 13 procent flere unge får ikke en ungdomsuddannelse sammenlignet med 21. For de 26 årige er det mere end hver fjerde,

Læs mere

Holstebro Kommunes integrationspolitik

Holstebro Kommunes integrationspolitik Page 1 of 9 Holstebro Kommunes integrationspolitik Vedtaget på byrådsmødet den 7. oktober 2008 Page 2 of 9 Indhold Indledning Holstebro Kommunes vision Integrationspolitikkens tilblivelse Vision, værdier

Læs mere

Øget økonomisk ghettoisering i Danmarks storbyer

Øget økonomisk ghettoisering i Danmarks storbyer Øget økonomisk ghettoisering i Danmarks storbyer Den stigende fattigdom i Danmark forekommer ikke kun i yderkantsområderne. Storbyerne København, Århus og Odense er alle relativt opdelte byer, hvor de

Læs mere

AKTUEL GRAF. CVAP Aktuel Graf Serien Tilbageslag for den demokratiske integration - valgdeltagelsen falder

AKTUEL GRAF. CVAP Aktuel Graf Serien  Tilbageslag for den demokratiske integration - valgdeltagelsen falder CENTER FOR VALG OG PARTIER INSTITUT FOR STATSKUNDSKAB KØBENHAVNS UNIVERSITET Tilbageslag for den demokratiske integration - valgdeltagelsen falder AKTUEL GRAF Tilbageslag for den demokratiske integration

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Byudvikling befolkningsudvikling

Byudvikling befolkningsudvikling Byudvikling befolkningsudvikling Albertslund i et københavnsk perspektiv Hans Thor Andersen dr. scient, forskningschef Byudvikling befolkningsudvikling Fra lokalsamfund til storby Urbanism as way of life

Læs mere

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth M: Vi skriver om børnecheckens betydning for børnefamilier, og hvordan det vil påvirke de almindelige børnefamilier, hvis man indtægtsgraduerer den her børnecheck.

Læs mere

Forbundsformand Thorkild E. Jensens. oplæg ved CO-industris og Dansk Industris. Integrationskonference. 13. marts 2006. [dias 1]

Forbundsformand Thorkild E. Jensens. oplæg ved CO-industris og Dansk Industris. Integrationskonference. 13. marts 2006. [dias 1] 1 Forbundsformand Thorkild E. Jensens oplæg ved CO-industris og Dansk Industris Integrationskonference 13. marts 2006 [dias 1] Indledning [Dias 2 Rupan] Integration og beskæftigelse handler om mennesker

Læs mere

Opvækst i ghettoområder

Opvækst i ghettoområder Opvækst i ghettoområder På den seneste ghettoliste pr. 1. december 217 indgår i alt 22 boligområder med samlet set 55. indbyggere. Det er almene boligområder med mindst 1. beboere, som er kendetegnet ved,

Læs mere

Hvordan kan it hjælpe med at løse sociale udfordringer i praksis?

Hvordan kan it hjælpe med at løse sociale udfordringer i praksis? Hvordan kan it hjælpe med at løse sociale udfordringer i praksis? Jesper Nygård Adm. direktør, KAB Digitale færdigheder for vækst og velfærd Konference den 23. februar 2011, Christiansborg Danskere med

Læs mere

Fremtidens velfærd kommer ikke af sig selv

Fremtidens velfærd kommer ikke af sig selv Resumé af debatoplægget: Fremtidens velfærd kommer ikke af sig selv I Danmark er vi blandt de rigeste i verden. Og velfærdssamfundet er en tryg ramme om den enkeltes liv: Hospitalshjælp, børnepasning,

Læs mere

Heidi Wang (I) budgetordførertale 1. september 2016

Heidi Wang (I) budgetordførertale 1. september 2016 Heidi Wang (I) budgetordførertale 1. september 2016 (Det talte ord gælder) Jeg bruger dagligt den offentlige transport, og ofte når jeg stiger på en bus, ser jeg et klistermærke, hvorpå der står" Pas på

Læs mere

Dansk Folkeparti -De svages parti?

Dansk Folkeparti -De svages parti? Dansk Folkeparti -De svages parti? LO - Storbyerne KØBENHAVN. ÅRHUS. ODENSE. AALBORG. ESBJERG. RANDERS Pia Kjærsgaards gode råd I foråret 2000 udgav LO Århus og LO Aalborg en pjece om Dansk Folkeparti,

Læs mere

Uddannelse kan sikre en øget integration af indvandrere

Uddannelse kan sikre en øget integration af indvandrere Uddannelse kan sikre en øget integration af indvandrere Tal fra Undervisningsministeriet viser, at udsigterne for indvandrernes uddannelsesniveau er knap så positive, som de har været tidligere. Markant

Læs mere

Strategi for Integrationsindsatsen i Holbæk Kommune

Strategi for Integrationsindsatsen i Holbæk Kommune Strategi for Integrationsindsatsen i Holbæk Kommune November 2009 Holbæk Byråd har på møde d. 25. november 2009 vedtaget til Strategi for Integrationsindsatsen i Holbæk Kommune. Strategien har været fremlægget

Læs mere

Hvem gruser den skolepolitiske glidebane.?

Hvem gruser den skolepolitiske glidebane.? nr. 28 Hvem gruser den skolepolitiske glidebane.? INDHOLD En tryg ø på øen. Engagement, nærvær og tryghed for børn og forældre er nøglen til at Onsbjerg Lilleskole har bidt sig fast som en livskraftig

Læs mere

Det fejlskøn betyder at vi i nu står overfor en stor sparerunde. For Radikale Venstre er det vigtigt at velfærden til borgerne berøres mindst muligt!

Det fejlskøn betyder at vi i nu står overfor en stor sparerunde. For Radikale Venstre er det vigtigt at velfærden til borgerne berøres mindst muligt! Budgettale Radikale Venstre i Aarhus 2018 Den opgave vi sidder med i dag ville vi helst være fri for. Men vi er selvfølgelig klar til at tage ansvar. Det er vores ansvar som politikere at skabe balance

Læs mere

Kære alle sammen. Det er jo ikke helt let at være Socialdemokrat i disse dage. Og det siger jeg med et stille håb om, at ingen af jer har fløjter med.

Kære alle sammen. Det er jo ikke helt let at være Socialdemokrat i disse dage. Og det siger jeg med et stille håb om, at ingen af jer har fløjter med. Overborgmesteren TALE Tale til Overborgmesteren Anledning 1. maj 2014 Sted - Dato 1. maj 2014 Taletid Bemærkninger til arrangementet Ca. 10 min Kære alle sammen Det er jo ikke helt let at være Socialdemokrat

Læs mere

Kære BR. Jeg vil gerne starte min tale med et emne, som har fyldt meget hos os alle i dag. Nemlig den tragiske skudepisode på Christiania.

Kære BR. Jeg vil gerne starte min tale med et emne, som har fyldt meget hos os alle i dag. Nemlig den tragiske skudepisode på Christiania. Overborgmesteren TALE TALE (Det talte ord gælder) Tale til Anledning Sted Titel Overborgmesteren Første behandling af budgettet BR salen Budgettale Dato 1. september, 2016 Klokken 16.00 Kære BR Jeg vil

Læs mere

3.4 INTEGRATION. Randers Kommune - Visionsproces 2020

3.4 INTEGRATION. Randers Kommune - Visionsproces 2020 3.4 INTEGRATION Randers Kommune - Visionsproces 2020 Integration af borgere med anden etnisk baggrund end dansk Målet for integrationsindsatsen i Randers Kommune er, at alle borgere med anden etnisk herkomst

Læs mere

Charlotte Møller Nikolajsen

Charlotte Møller Nikolajsen Charlotte Møller Nikolajsen Indhold INDLEDNING 2 KORT RIDS AF UNDERSØGELSENS RESULTATER 3 ELEVPROFILUNDERSØGELSEN I SAMMENLIGNING MED BOGEN DEN NYE ULIGHED VED LARS OLSEN 4 ELEVPROFILUNDERSØGELSEN I SAMMENLIGNING

Læs mere

86 procent af medlemmerne oplever social og økonomisk ulighed blandt de børn, de arbejder med.

86 procent af medlemmerne oplever social og økonomisk ulighed blandt de børn, de arbejder med. 26. februar 2015 Ulighed blandt børn 86 procent af FOAs medlemmer, som arbejder med børn under 6 år, oplever social og økonomisk ulighed blandt de børn, de arbejder med. Det viser en undersøgelse, som

Læs mere

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år.

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år. Frank Jensen, Socialdemokratiet 1. maj 2010: Fælles front for folkeskolen Kære venner, Det er en særlig oplevelse for mig at fejre den traditionsrige 1. maj i år. Som Københavns overborgmester. Sidste

Læs mere

Holstebro Kommunes Integrationspolitik

Holstebro Kommunes Integrationspolitik Holstebro Kommunes Integrationspolitik Godkendt af Arbejdsmarkedsudvalget Holstebro Kommunes April 2013 Indhold Indledning 2 Holstebro Kommunes vision 2 Integrationspolitikkens tilblivelse 3 Tværgående

Læs mere

Har dit barn fået længere eller kortere til skole efter strukturændringen?

Har dit barn fået længere eller kortere til skole efter strukturændringen? Hvilken klasse går dit barn i? Du bedes besvare spørgeskemaet én gang pr. barn du har, som går i en af Næstved Kommunes folkeskoler. Respondenter Procent 0A 2 3,8% 0B 4 7,7% 1A 3 5,8% 1B 5 9,6% 2A 1 1,9%

Læs mere

LUK OP»Gør vi flygtninge til klienter, vender de jo aldrig hjem«af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Mandag den 1. februar 2016, 06:00

LUK OP»Gør vi flygtninge til klienter, vender de jo aldrig hjem«af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Mandag den 1. februar 2016, 06:00 »Gør vi flygtninge til klienter, vender de jo aldrig hjem«- UgebrevetA4.dk 31-01-2016 22:00:46 LUK OP»Gør vi flygtninge til klienter, vender de jo aldrig hjem«af Maria Jeppesen @MariaJeppesen Mandag den

Læs mere

Udsatte boligområder Hvordan er de opstået? Hans Skifter Andersen Statens Byggeforskningsinstitut v. Aalborg Universitet

Udsatte boligområder Hvordan er de opstået? Hans Skifter Andersen Statens Byggeforskningsinstitut v. Aalborg Universitet Udsatte boligområder Hvordan er de opstået? Hans Skifter Andersen Statens Byggeforskningsinstitut v. Aalborg Universitet Udsatte boligområder Ikke noget nyt, bortset fra, at nyere boligområder rammes Som

Læs mere

Ulighed i sundhed - en udfordring for den udsatte borgers retssikkerhed

Ulighed i sundhed - en udfordring for den udsatte borgers retssikkerhed Ulighed i sundhed - en udfordring for den udsatte borgers retssikkerhed Jørgen Lauridsen Center for Sundhedsøkonomisk Forskning (COHERE) Syddansk Universitet E-mail jtl@sam.sdu.dk 1 Udfordringen Danmark

Læs mere

Børn af efterkommere med ikke-vestlig oprindelse. Oktober 2017

Børn af efterkommere med ikke-vestlig oprindelse. Oktober 2017 Børn af efterkommere med ikke-vestlig oprindelse Oktober 2017 Hvem af børn af efterkommere? Børn af efterkommere er børn, som er : 1. Født i Danmark 2. Har forældre, hvoraf mindst én er efterkommer 3.

Læs mere

Forældreforeningen Brug Folkeskolen

Forældreforeningen Brug Folkeskolen Forældreforeningen Brug Folkeskolen Hvad er Brug Folkeskolen? - Forældre til forældre Stiftet af forældre på Nørrebro i 2003 Arbejder i Bispebjerg, på Amager og Nørrebro m.m. Målsætning: etnisk og socialt

Læs mere

Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner

Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner 1. Indledning

Læs mere

Talemanuskript til brug for samråd AD-AF om privatisering af den alene boligsektor stillet af Kaare Dybvad (S)

Talemanuskript til brug for samråd AD-AF om privatisering af den alene boligsektor stillet af Kaare Dybvad (S) Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 278 Offentligt Side 1 af 6 Talemanuskript til brug for samråd AD-AF om privatisering af den alene boligsektor stillet

Læs mere

Udsatte boligområder: Udvikling eller afvikling?

Udsatte boligområder: Udvikling eller afvikling? Udsatte boligområder: Udvikling eller afvikling? Erfaringer fra 24 kommuner Lars A. Engberg, SBi Disposition Undersøgelsen Det generelle billede Hvad gør kommunerne? Ønsker til forbedring af indsatserne

Læs mere

Flertal: Privatskoler skal tage socialt ansvar nu - UgebrevetA4.dk. PROBLEMBØRN? NEJ, TAK Flertal: Privatskoler skal tage socialt ansvar nu

Flertal: Privatskoler skal tage socialt ansvar nu - UgebrevetA4.dk. PROBLEMBØRN? NEJ, TAK Flertal: Privatskoler skal tage socialt ansvar nu PROBLEMBØRN? NEJ, TAK Flertal: Privatskoler skal tage socialt ansvar nu Af Thomas Bro Sæhl @ThomasSaehl Fredag den 14. september 2018 Forældre- og handicaporganisationer kritiserer, at privatskoler ikke

Læs mere

Behov for uddannelsesløft blandt indvandrere

Behov for uddannelsesløft blandt indvandrere Behov for uddannelsesløft blandt indvandrere Omkring hver tredje dansker over 16 år har ikke en uddannelse, der giver adgang til arbejdsmarkedet. Særligt blandt indvandrere står det skidt til. Op mod halvdelen

Læs mere

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE KØBENHAVNS KOMMUNE Singler i København Indholdsfortegnelse 1. Singlernes by 2. Singlers boligforhold 3. Singlers indkomst og brug af kommunale ydelser 4. Singlers socioøkonomiske status 5. Singlers uddannelse

Læs mere

FOLKESKOLENS REKRUTTERINGS- PROBLEMER. Overblik 2018

FOLKESKOLENS REKRUTTERINGS- PROBLEMER. Overblik 2018 FOLKESKOLENS REKRUTTERINGS- PROBLEMER Overblik 2018 Danmarks Lærerforening 2018 Akutte rekrutteringsproblemer Der er massiv dokumentation for, at folkeskolen har akutte udfordringer i forhold til at tiltrække

Læs mere

Find dig selv: Her bor de fattige og de rige

Find dig selv: Her bor de fattige og de rige Find dig selv: Her bor de fattige og de rige Rig og fattig klumper sig sammen sammen - hver for sig. Indkomstforskellene bliver større og større i Danmark, og tendensen er klar. De rige vil gerne bo i

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Integrationspolitik. Integration i Gladsaxe Kommune. Bilag 1. Udkast til ny Integrationspolitik (færdigt udkast)

Gladsaxe Kommunes Integrationspolitik. Integration i Gladsaxe Kommune. Bilag 1. Udkast til ny Integrationspolitik (færdigt udkast) Gladsaxe Kommunes Integrationspolitik Integration i Gladsaxe Kommune Gladsaxe Kommune har en målsætning om at medvirke til, at alle borgere i kommunen kan leve et selvstændigt, aktivt, sundt og ansvarligt

Læs mere

Hvem er danskerne og hvordan lever vi sammen?

Hvem er danskerne og hvordan lever vi sammen? Vejle, den 17. august 2011 INTEGRATIONSDØGNET 2011 Hvem er danskerne og hvordan lever vi sammen? Torben Tranæs Rockwool Fondens Forskningsenhed Indhold Det (over) modne danske velfærdssamfund Indvandring

Læs mere

Udviklingen i den etniske segregation i Danmark siden 1985 årsager og konsekvenser. Hans Skifter Andersen Adjungeret professor, SBi

Udviklingen i den etniske segregation i Danmark siden 1985 årsager og konsekvenser. Hans Skifter Andersen Adjungeret professor, SBi Udviklingen i den etniske segregation i Danmark siden 1985 årsager og konsekvenser Hans Skifter Andersen Adjungeret professor, SBi Oplæggets indhold Udviklingen i indvandring og bosætning i boliger og

Læs mere

De unge falder fra erhvervsuddannelserne

De unge falder fra erhvervsuddannelserne De unge falder fra erhvervsuddannelserne i tusindvis På trods af regeringens målsætning om det modsatte, får færre og færre unge i dag en ungdomsuddannelse. Hovedårsagen til dette er især det store frafald.

Læs mere

Integrationspolitik for Vesthimmerlands Kommune

Integrationspolitik for Vesthimmerlands Kommune Integrationspolitik for Vesthimmerlands Kommune 2 Forord I Vesthimmerlands Kommune betragter vi det som et fælles ansvar og en fælles opgave at skabe et inkluderende samfund med gode rammer for aktive

Læs mere

Det viser en ny analyse fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA).

Det viser en ny analyse fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA). BERØRINGSANGST Chefer famler over for ansatte som har svært ved at læse Af Julie Steenbuch Holt Mandag den 27. august 2018 Mange chefer finder det udfordrende at tale med medarbejdere, der har svært ved

Læs mere

OPSAMLING! Sammendrag fra integrationskonferencen den 10. marts 2010 på Nationalmuseet.!

OPSAMLING! Sammendrag fra integrationskonferencen den 10. marts 2010 på Nationalmuseet.! OPSAMLING! Sammendrag fra integrationskonferencen den 10. marts 2010 på Nationalmuseet.! INSPIRATION & DEBAT! Godt hundrede politikere, embedsfolk, eksperter og øvrige centrale interessenter var samlet

Læs mere

Vi er inde i en stadig positiv udvikling, når det handler om vækst, miljø, byudvikling, og livskvalitet.

Vi er inde i en stadig positiv udvikling, når det handler om vækst, miljø, byudvikling, og livskvalitet. Lars Aslan Rasmussen (S) politisk ordførertale 27. august 2015 (Det talte ord gælder) København er en fantastisk by. Det er en by, der på alle de parametre, der er vigtige, lever op til, hvad vi kan forvente

Læs mere

Udgangspunktet for spørgsmål AY er resultaterne af Beskæftigelsesministeriets effektanalyse af Jobreform

Udgangspunktet for spørgsmål AY er resultaterne af Beskæftigelsesministeriets effektanalyse af Jobreform Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 405 Offentligt T A L E 23. april 2018 Samrådstale om fattige børn og kontanthjælpsloft og 225-timersregel 2. maj 2018 J.nr. Center

Læs mere

Tysklands besøg med henblik på undersøgelse af Heldagsskoletilbud i Tyskland.

Tysklands besøg med henblik på undersøgelse af Heldagsskoletilbud i Tyskland. Tysklands besøg med henblik på undersøgelse af Heldagsskoletilbud i Tyskland. Besøget forgik i to dage på to skoler primo december 2010. Deltagere var fra Vordingborg: Jesper Kjærulf (forvaltningen), Henrik

Læs mere

Uligheden mellem indvandrere og danskere slår alt

Uligheden mellem indvandrere og danskere slår alt Uligheden mellem indvandrere og danskere slår alt Uligheden mellem danskere og indvandrere er stor eller meget mener 73 % af danskerne og 72 % ser kløften som et problem. 68 % ser stor ulighed ml. højt

Læs mere

Kalundborg Kommunes Integrationspolitik

Kalundborg Kommunes Integrationspolitik Kalundborg Kommunes Integrationspolitik Kon takt Sagsansvarlig: Jannie Buch Kalundborg Telefon, direkte: 59 53 41 21 Kalundborg Kommune Torvet 3 4400 Kalundborg 1/7 Indledning Kalundborg Kommunes politik

Læs mere

GAMEMASTER Gamemasterens første opgave er at inddele deltagerne i forskellige partier. Det kan med fordel gøres dagen før der spillet.

GAMEMASTER Gamemasterens første opgave er at inddele deltagerne i forskellige partier. Det kan med fordel gøres dagen før der spillet. NEDSKÆRING Varighed: 6 lektioner Klassetrin: 8.- gymnasiale uddannelser Kan med fordel spilles på tværs af klasser SYNOPSIS er et rollespil, hvor spillerne udgør et byråd. Kommunens budget er overskredet,

Læs mere

Danmark er et af de lande, hvor flest går på privatskole

Danmark er et af de lande, hvor flest går på privatskole Danmark er et af de lande, hvor flest går på privatskole Danmark er et af de OECD-lande, der ligger højest, når det kommer til andelen af elever, der går på privatskole. I dag starter godt 17 pct. af eleverne

Læs mere

De bedste dage i mit liv var da mine to

De bedste dage i mit liv var da mine to De bedste dage i mit liv var da mine to sønner blev født. Sådan tror jeg også, at mange andre forældre har haft det. Man står ved begyndelsen af noget nyt og ufattelig spændende. Intet er givet. Alt er

Læs mere

Stærke værdier sund økonomi

Stærke værdier sund økonomi Stærke værdier sund økonomi Kun med en sund økonomi kan vi bevare og udvikle vores værdier og et stærkt fællesskab. Der er to veje Du står inden længe overfor et skæbnevalg. Valget vil afgøre hvilke partier,

Læs mere

Integration i Gladsaxe Kommune

Integration i Gladsaxe Kommune Integration i Gladsaxe Kommune Gladsaxe Kommune har en målsætning om at medvirke til, at alle borgere i kommunen kan leve et selvstændigt, aktivt, sundt og ansvarligt liv til glæde for den enkelte og til

Læs mere

Notat: De private enklaveskoler svigter det sociale ansvar

Notat: De private enklaveskoler svigter det sociale ansvar Notat: De private enklaveskoler svigter det sociale ansvar Blandt privatskoleeleverne kommer 48,2 pct. fra veluddannede hjem, på trods af, at adskillige undersøgelser har vist, at børn lærer bedst i en

Læs mere

GHETTOPOLITIK Kommuner undgår flere flygtninge i belastede boligområder Af Kåre Kildall Rysgaard Tirsdag den 26. januar 2016, 05:00

GHETTOPOLITIK Kommuner undgår flere flygtninge i belastede boligområder Af Kåre Kildall Rysgaard Tirsdag den 26. januar 2016, 05:00 GHETTOPOLITIK Kommuner undgår flere flygtninge i belastede boligområder Af Kåre Kildall Rysgaard Tirsdag den 26. januar 2016, 05:00 Del: Danmarks største kommuner håber på bedre integration, når flygtninge

Læs mere

Elevernes herkomst i grundskolen 2008/2009

Elevernes herkomst i grundskolen 2008/2009 Elevernes herkomst i grundskolen 2008/2009 Af Anne Mette Byg Hornbek 10 pct. af eleverne i grundskolen er af anden etnisk herkomst end dansk. Det absolutte antal efterkommere og indvandrere i folkeskolen

Læs mere

I undersøgelsen bliver kommunerne spurgt om, hvordan de oplever udfordringerne med permanent boligplacering af flygtninge.

I undersøgelsen bliver kommunerne spurgt om, hvordan de oplever udfordringerne med permanent boligplacering af flygtninge. N OTAT Kommunerne har brug for boliger til nye flygtninge D en 20. augus t 2014 8 ud af 10 kommuner har svært ved at finde billige permanente boliger til flygtninge, der får opholdstilladelse. Det viser

Læs mere

Stigende uddannelsesniveau kan redde arbejdsstyrken

Stigende uddannelsesniveau kan redde arbejdsstyrken Stigende uddannelsesniveau kan redde arbejdsstyrken Selvom væksten i uddannelsesniveauet har været faldende de seneste år, så kan den beskedne stigning, der har været, alligevel løfte arbejdsstyrken med

Læs mere

Det bedste sted at bo hele livet. Boligpolitik 2019

Det bedste sted at bo hele livet. Boligpolitik 2019 Det bedste sted at bo hele livet Boligpolitik 2019 Indhold Indledning 3 Solrød Kommunes boligpolitik 5 Variation i typer af boliger 5 Ejer- og lejeboliger 5 Store og små boliger 7 Særligt fokus på de unge

Læs mere

Integrationspolitik 0

Integrationspolitik 0 Integrationspolitik 0 Faxe Kommune September 2015 Foot credit: Colourbox Indledning Integrationspolitikken skal sikre, at Faxe kommunes vision: Dit liv, din fremtid, dit job. Sammen udvikler vi sundhed,

Læs mere