Ministerielle skrivelser m.m.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ministerielle skrivelser m.m."

Transkript

1 Den danske Landinspektørforening Landinspektørens Meddelelsesblad - De blå sider marts 1999 Ministerielle skrivelser m.m. Om udstykning/arealoverførsel af vindmøller har Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Strukturdirektoratet i notat af (j.nr. 93S ) udtalt: 1. Indledning Ved etablering af en eller flere vindmøller på en landbrugsejendom gælder som en hovedregel, at aftaler om opstilling af vindmøller kan indgås, uden at det er nødvendigt at foretage udstykning eller arealoverførsel, jf. nedenfor. Reglerne i udstykningsloven giver mulighed for leje af et areal af en samlet fast ejendom i indtil 30 år, uden at det er nødvendigt at foretage udstykning, jf. 16 i udstykningsloven (lov nr. 137 af 7 marts 1990). Er der tale om en vindmølle, hvis grundareal udgør 5 m2 eller derunder, kan brugsretten stiftes uden tidsbegrænsning. Det samme gælder for tekniske indretninger, f.eks. en transformer eller lignende, jf. reglerne i 4 i bekendtgørelse om udstykningskravet (bekendtgørelse nr. 107 af 25. februar 1991). Reglerne i landbrugsloven giver ligeledes mulighed for, at der kan indgås aftaler om leje af et areal af en landbrugsejendom med henblik på opstilling af vindmøller, uden at det er nødvendigt at foretage udstykning. det er således ikke nødvendigt, at landbrugspligten ophæves efter reglerne i 4, stk. 1, i landbrugsloven (lovbekendtgørelse nr. 504 af 17. juli 1989), eller at der sker en arealoverførsel (til en anden landbrugsejendom). Aftaler om opstilling af en vindmølle kræver ikke tilladelse efter bestemmelserne i 7, 7a og 12 i landbrugsloven, hvis der er tale om en brugsret til mindre arealer1, der anvendes til opstilling af vindmøller. Er der tale om leje eller forpagtning af et større areal, evt. en hel landbrugsejendom, til opstilling af vindmøller, kræver forholdet tilladelse fra jordbrugskommissionen. der kan ikke gives tilladelse til leje eller forpagtning for et længere tidsrum end 30 år, jf. landbrugslovens 11, stk. 4 og 5, og 12, stk. 2.

2 Hvis der søges om udstykning af et areal til en vindmølleparcel eller arealoverførsel til en ikke-landbrugspligtig ejendom, finder reglerne i 4 i landbrugsloven anvendelse. Såfremt der søges om arealoverførsel af en vindmølleparcel fra en landbrugsejendom til en anden, er det reglerne i landbrugslovens 13, som finder anvendelse. 2. Udstykning af et areal til en vindmølle (lovens 4) Ifølge 4, stk. 1, nr. 3, i landbrugsloven kan landbrugspligten ophæves, når særlige forhold taler derfor. Visse udstykninger kan ske uden tilladelse fra jordbrugskommissionen ved en erklæring fra en landinspektør under nærmere angivne betingelser. Disse regler er nærmere omtalt i bekendtgørelse om udstykningssager m.v. vedrørende landbrugsejendomme (bekendtgørelse nr. 774 af 24. august 1994). Ifølge 2, stk. 1, i nævnte bekendtgørelse bortfalder landbrugspligten således uden tilladelse efter lovens 4, når det ved erklæring fra en praktiserende landinspektør over for Kort & Matrikelstyrelsen godtgøres, at en række nærmere angivne betingelser er opfyldt. Udstykning eller arealoverførsel af en vindmølleparcel med ophævelse af landbrugspligten kræver tilladelse fra jordbrugskommissionen, og kan således ikke gennemføres på landinspektørerklæring. jf. 15, stk. 2, i landbrugslovscirkulæret (cirkulære nr. 114 af 11. juli 1995), idet der i disse tilfælde er behov for, at der stilles betingelse om tinglysning af en deklaration om tilbageskødning. Landbrugslovens 4, stk. 1, nr. 3, er uddybet i 8, stk. 1, i landbrugslovscirkulæret. det fremgår af bestemmelsen, at ophævelse af landbrugspligt efter lovens 4, stk. 1, nr. 3, på arealer, der påtænkes inddraget til en ikke-jordbrugsmæssig anvendelse, f.eks. råstofindvinding, losseplads, golfbane, campingplads, vindmølle, antennemast eller vandboring, der ikke udelukker, at arealerne igen kan anvendes jordbrugsmæssigt, kun kan tillades, når særlige forhold taler for det, jf. landbrugslovscirkulærets 4, stk. 3. Ved vurderingen skal der ifølge landbrugslovscirkulærets 8, stk.1, lægges vægt på, 1. at der er tale om en anvendelse af længere varighed, 2. om der er tale om delarealer af en eller flere landbrugsejendomme, eller om der modsat er tale om hele landbrugsejendomme, hvor der vil kunne dispenseres efterlovens 7 eller 7a, jf. cirkulærets 4, stk. 3, og 20 og 24,

3 3. at anvendelsen er af sådan en karakter, at den vanskeligt kan ske på grundlag af en lejeaftale, hvor der vil kunne dispenseres efterlovens 7, 7a og 12, eller 4. at parterne har indgået bindende aftale om tilbagekøb af delarealer til sammenlægning med en bestående landbrugsejendom, når den midlertidige anvendelse ophører, eventuelt således at denne aftale tinglyses med jordbrugskommissionen som påtaleberettiget. Strukturdirektoratet har i konkrete afgørelser af klagesager udtalt, at bestemmelsen i cirkulærets 8, stk. 1,giver mulighed for ophævelse af landbrugspligten på en vindmølleparcel med et mindre jordtilliggende, og at en ansøger har krav på en tilladelse, hvis der alene er tale om det nødvendige areal til placering af en vindmølle, og hvis der på begge ejendomme lyses en deklaration, der også gør op med vilkårerne for tilbageskødningen, herunder prisen for arealet ved tilbageskødningen, jf. cirkulærets 8, stk. 1, nr. 4. Der kan i øvrigt henvises til deklarationsformular 3A og 3B (standarddeklarationer i medfør af landbrugsloven). Direktoratet har således i disse situationer bl.a. lagt vægt på, at der var tale om et lille areal lige omkring møllen, således at forbruget af landbrugsjord ikke bliver større end nødvendigt. Ophævelse af landbrugspligten på et areal, der skal anvendes til opstilling af vindmølle, kan således normalt tillades, hvis der er tale om et mindre jordtilliggende, og der tinglyses deklaration om tilbageskødning. Der kan derimod ikke tillades ophævelse af landbrugspligten på større vindmølleparceller, jf. dog 9, stk. 1, i landbrugscirkulæret om elforsyningsvirksomheders erhvervelse af landbrugsjord til etablering af vindmølleparker eller klynger. 3. Arealoverførsel af en vindmølleparcel til en anden landbrugsejendom (lovens 13) Ifølge 13, stk. 2, i landbrugsloven, kan der meddeles tilladelse til arealoverførsel (sammenlægning), hvis betingelserne i nr. 1-3 er opfyldt. Det er således bl.a. en betingelse for sammenlægning, af de jorder, der ønskes sammenlagt, ligger hensigtsmæssigt for samlet drift fra ejendommens bygninger, ved dyrkningsjorder inden for en vejafstand på 2 km., jf. lovens 13, stk. 2, nr. 1, og en ejendoms jorder ikke vil blive opdelt på uheldig måde for driften, jf. 13, stk. 2, nr. 2. Der er ikke i landbrugsloven angivet nærmere kriterier for fastlæggelsen af størrelsen af et areal, herunder en vindmølleparcel, som skal overføres fra en landbrugsejendom til en anden.

4 Ifølge 3, stk. 1, i bekendtgørelse om udstykningssager m.v. vedrørende landbrugsejendomme kan omlægning af jorder mellem landbrugsejendomme ske uden tilladelse efter lovens 13, når det ved erklæring fra en praktiserende landinspektør over Kort & Matrikelstyrelsen godtgøres, at en række nærmere angivne betingelser er opfyldt. Arealoverførsler af vindmølleparceller vil således uanset størrelsen af vindmølleparcellen kunne ske på»landinspektørerklæring«, når samtlige betingelser i bekendtgørelsens 3 er opfyldt. det vil normalt være tilfældet, hvis afstandsreglerne er opfyldt, d.v.s. normalt 2 km-grænsen. Såfremt afstandsreglerne overskrides, eller de øvrige betingelser ikke kan opfyldes, ved en arealoverførsel af en vindmølleparcel, kræves en dispensation fra jordbrugskommissionen. ved vurderingen af, om dispensation kan meddeles, følges de almindelige regler for dispensation ved overførsel af et areal fra en landbrugsejendom til en anden. Ifølge landbrugscirkulærets 46, stk. 1, kan sammenlægning tillades i videre omfang efter landbrugslovens 13, stk. 7, når forholdene taler for det. Ved vurderingen skal der tages hensyn til forholdene i den konkrete situation, herunder navnlig jordernes bonitet, ejendommens beboelses- og driftsbygninger, og om sammenlægningen fører til en i øvrigt velarronderet ejendom. der kan også tages hensyn til, om der er andre, der opfylder betingelserne for at erhverve suppleringsjord, og som er interesseret i suppleringsjord til deres bedrift. Det fremgår af 46, stk. 2, i landbrugslovscirkulærets, hvilket retningslinier, der bør iagttages ved vurderingen af, om der skal meddeles en dispensation. Normalt vil der ikke være særlige forhold, som taler for, at der meddeles dispensation til sammenlægning af en vindmølleparcel med en landbrugsejendom. Da der imidlertid er mulighed for udstykning med ophævelse af landbrugspligten på en lille vindmølleparcel, jf. afsnit 2, og en sådan vindmølleparcel efterfølgende uden tilladelse efter landbrugsloven kan sammenlægges med en landbrugsejendom, er det direktoratets opfattelse, at der efter landbrugslovens regler kan meddeles dispensation til arealoverførsel af en vindmølleparcel fra en landbrugsejendom til en anden ud over afstandsgrænserne under samme betingelser som ved udstykning med ophævelse af landbrugspligten, jf. under afsnit 2. Der bør således stilles betingelser om tilbageskødningsdeklaration m.v. i forbindelse med meddelelse af dispensation. Arealoverførsel af vindmølleparceller kan uanset størrelsen af vindmølleparcellen ske på»landinspektørerklæring«, når samtlige betingelser på erklæringsskemaet er opfyldt. Derudover kan arealoverførsel af helt små vindmølleparceller til en landbrugsejendom normalt tillades, hvis der tinglyses deklaration om tilbageskødning m.v.

5 4. Drøftelser med Energistyrelsen Forholdet til Energistyrelsens bekendtgørelse nr af 13. december 1996 om vindmøllers tilslutning til elnettet har været drøftet med Energistyrelsen. Strukturdirektoratet har overfor angivet mulighederne for ophævelse af landbrugspligt på/arealoverførsel af arealer med vindmøller/vindmøllerrettigheder. Det forhold, at der efter disse regler under de nævnte forud- sætninger kan skeophævelse af landbrugspligt/areal- overførsel har ikke været ensbetydende med, at betingelserne for at opnå tilslutning af en vindmølle til elnettet dermed har været opfyldt efter reglerne i Energistyrelsens nævnte bekendtgørelse. Energistyrelsen har tilkendegivet, at et areal med en vindmølle skal have en vis størrelse for at opfylde bekendtgørelsens betingelse om, at et areal skal»indgå i driften af en landbrugsejendom«, jf. 7, stk. 2, i den omtalte bekendtgørelse. 5. Nye regler på området Energistyrelsen har nu udsendt bekendtgørelse nr. 392 af 23. juni 1998 om ændring af bekendtgørelse om vindmøllers tilslutning til elnettet. Bekendtgørelsen er trådt i kraft den 1. juli , stk. 2, i den nye bekendtgørelse lyder således:»uanset stk. 1 kan ejes en enkelt vindmølle med større årlig elproduktion end kwh, hvis møllen er opstillet på et grundstykke, som er fysisk sammenhængende med beboelsesarealet, eller på et grundstykke på mindst 1 ha, som indgår i driften af en landbrugsejendom, der bebos af mølleejeren.» For så vidt angår vindmøller, købt efter 1. juli 1998, må de nye regler formodes at betyde, at der ikke vil blive søgt om arealoverførsel fra en landbrugsejendom til en anden af helt små vindmølleparceller. Ved overførsel af et areal på 1 ha og derover må reglerne i 13 om sammenlægning af landbrugsejendomme, herunder afstandsreglerne, anvendes uafhængigt af, om der står en mølle på arealet eller ej. Om udstykning af en bygningslod fra en landbrugsejendom med flere sæt bygninger har Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Strukturdirektoratet i brev af 30. april 1998 (j.nr.

6 93S ) udtalt: I brev af 8. juli 1997 har De anmodet om Strukturdirektoratets vurdering af reglerne for udstykning af en bygningslod fra en landbrugsejendom med flere sæt bygninger. Baggrunden for forespørgslen er en konkret sag, hvor Jordbrugskommissionen for AA Amt i skrivelse af 17. marts 1997 (j.nr ) har meddelt afslag på Deres ansøgning om udstykning af en bolig og en staldbygning med et areal på 1 ha fra landbrugsejendommen matr.nr. 2a m.fl. M By, Parcellen ønskes fraskilt uden landbrugspligt til beboelse m.v. De oplyser, at landbrugsejendommen oprindeligt er fremkommet ved, at to tidligere selvstændige landbrugsejendomme med beboelsesbygninger m.v. er blevet sammenlagt. Der blev ikke fraskilt bygninger i forbindelse med sammenlægningen, da ejeren på daværende tidspunkt ønskede at udnytte staldbygningerne til husdyrproduktion. Køberens advokat havde i forbindelse med ansøgningen til jordbrugskommissionen anmodet Dem om at udarbejde et notat om grænsen på 5.000m2 for ophævelse af landbrugspligten i landbrugslovens 4, stk. 1, nr. 2. I notatet af 12. februar 1997 har De gennemgået reglerne i landbrugslovene fra 1978, 1986, 1989 og den nugældende lov fra De konkluderer i notatet, at i tilfælde som dette, hvor en ejendom består af flere sammenlagte, tidligere selvstændige landbrugsejendomme, skal spørgsmålet om fastlæggelses af den udstykkede lods størrelse behandles efter reglerne for restparceller ved nedbringelse af arealet af landbrugsejendomme, og at reglerne i landbrugslovens 4, stk. 1, ikke kan anvendes i disse tilfælde, fordi det i de tidligere lovgivninger udtrykkeligt er fastslået, at reglerne ikke skal anvendes. I sit afslag af 17. marts 1997 har jordbrugskommissionen bl.a. anført, at når særlige forhold taler for det, kan kommissionen tillade, at m2- grænsen fraviges i mindre omfang. Kommissionen fandt ikke, at der i den konkrete sag var særlige forhold til stede, da en parcel på 5.000m2 var rimelig i forhold til bebyggelsens omfang og ejendommens anvendelse, og da et skel ved m2 var naturligt i forhold til de fysiske grænser i marken. Endelig har kommissionen bemærket, at afgørelsen er truffet i overensstemmelse med kommissionens praksis i lignende sager, og at den har baggrund i landbrugslovens 4, stk. 1, nr. 3, og 5 i cirkulæret til landbrugsloven. På denne baggrund har De anmodet om Strukturdirektoratets tilkendegivelse, idet der efter Deres opfattelse eksisterer en vis uklarhed om fastlæggelse af størrelsen og afgrænsningen af bygningslodder ved udstykning af landbrugsejendomme med flere sæt bygninger. De finder belæg for, at ejendommene ved udstykning af det ene bygningssæt bør behandles efter de principper, som gælder for afhændelse af jorden fra en landbrugsejendom med ét sæt bygninger. Da der ikke ved fraskillelsen af bygningerne agtes en ny landbrugsejendom, finder De, at arealgrænsen på 2 ha med

7 samtidig ophævelse af landbrugspligten, vil være en grænse, der skaber balance mellem de tidligere regler og de nye arealgrænser i det åbne land, og en grænse som samtidig lever op til den tidligere skelen mellem»ren udstykning af landbrugsjord«og afhændelse af jorder ved»udstykning til bunds«fra en landbrugsejendom. Strukturdirektoratets bemærkninger Ifølge 4, stk. 1, nr. 2, i landbrugsloven (lovbekendtgørelse nr. 769 af 24. august 1994 af lov om landbrugsejendomme) kan landbrugspligten ophæves ved udstykning eller arrealoverførsel, når jorden i nær fremtid kan påregnes anvendt til bebyggelse m.v., og parcellen ikke overstiger m2. Efter 4, stk. 1, nr. 3, kan landbrugspligten i øvrigt ophæves, når særlige forhold taler for det. Efter lovens 4. stk. 5, kan ophævelse af landbrugspligten nægtes, bl.a. når der ønskes fraskilt beboelses- eller avlsbygninger, der hører til ejendommen. Bestemmelsen har til formål at hindre fraskilles af gode og velindrettede beboelses- og driftsbygninger, der ligger godt for driften af ejendommen. Bestemmelsen kan anvendes, hvis der på en landbrugsejendom findes flere bygningssæt. Bestemmelsen skal således hindre, at det/de bedste bygningssæt fraskilles. Ifølge 5, stk. 2, i landbrugslovscirkulæret (cirkulære nr. 114 af 11. juli 1995 om lov om landbrugsejendomme), kan arealgrænsen på m2 for parceller i det åbne land, der agtes anvendt til beboelse m.v., fraviges i mindre omfang, når særlige forhold taler for det, jf. lovens 4, stk. 1, nr. 3. En fravigelse kan navnlig ske for at tilgodese befolkningsudviklingen i landdistrikterne ved udstykning til helårsbeboelse og ved supplering af sådanne parceller. Er der tale om fraskilles af en parcel med bygninger, der tidligere har været beboelses- og driftsbygninger for en selvstændig landbrugsejendom, har der i administrativ praksis været lagt vægt på, at en ejer af en ejendom, der er fremkommet ved sammenlægning af flere landbrugsejendomme uden samtidig fraskillelse af bygninger, ikke bør stilles ringere ved et efterfølgende ønske om at fraskille et bygningssæt, og at der således vil kunne forventes tilladelse til fraskillelse af en bygningsparcel efter samme retningslinier, som hvis parcellen blev fraskilt i forbindelse med sammenlægningen. Der kan herved henvises til pkt. 6., pkt og pkt i cirkulæret til 1986-loven (cirkulære nr. 54 af 19. marts 1987 om lov om landbrugsejendomme), som vedlægges i kopi til orientering. Der kan desuden henvises til 48, stk. 3, i den nugældende landbrugscirkulære, hvorefter det ene sæt bygninger kan fraskilte ejendommen med henblik på oprettelse af en ny landbrugsejendom uden krav om et jordtillæggende af en vis størrelse.

8 Fra en landbrugsejendom med flere bygningssæt vil det således være muligt at fraskille bygningslodden som et fritidslandbrug med landbrugspligt og som en ejendom uden landbrugspligt, jf. lovens 4, stk. 6. Det vil derfor være muligt at udstykke en ny ejendom med bestående bygninger i intervallet m2 ha med eller uden landbrugspligt, idet dog reglerne i 48, stk. 3, i landbrugslovscirkulæret, skal være opfyldt, hvis lodden fraskilles med landbrugspligt. Ovennævnte fortolkning er bl.a. foretaget under iagttagelse af tidligere cirkulærebestemmelser, der ikke strider mod det nugældende regelsæt. Om spørgsmålet om en sidevej til en offentlig vej er overtaget som offentlig vej har Trafikministeriet i brev af 29. juli 1998 j.nr /k ) I brev af 18. marts 1998 har De fremsendt kopi af en brevveksling med Rødovre Kommune vedrørende spørgsmålet om, hvorvidt Kamstrupvej 63A-71B er offentlig vej eller privat fællesvej, og De har således påklaget kommunens opfattelse af vejens status som privat fællesvej til Trafikministeriet. Det fremgår af sagen, at kommunen ved brev af 22.januar 1997 har meddelt ejerne af ejendomme på private fællesveje i kommunen hvilke istandsættelsesarbejder, som efter kommunens opfattelse skal udføres på de respektive veje. For så vidt angår Kamstrupvej 63A til 71B, som udgør en blind stikvej til Kamstrupvej, fremgår det, at vejen efter kommunens opfattelse er totalt nedslidt, og bør hovedistandsættes. På baggrund af dette brev retter De henvendelse til kommunen, idet De bestrider, at der er tale om en privat fællesvej, idet vejen i lighed med stamvejen, Kamstrupvej, efter Deres opfattelse er blevet optaget som offentlig vej af Rødovre Kommune ved en beslutning truffet i Kommunen fastholder imidlertid og senest i et brev af 20. februar 1998 til Dem at Kamstrupvej 63A til 71 B ikke er omfattet af omklassificeringen af stamvejen i De gør i deres klage hertil gældende, at kommunen i 1971 og under forudsætning af amtsrådets godkendelse har bestemt, at blandt andet Kamstrupvej i sin helhed skal være offentlig (bi) vej, at kommunens fortegnelse over offentlige veje ikke under Kamstrupvej gør undtagelse for stikvejens vedkommende, og at der ikke er oprettet den i privatvejslovens 21 foreskrevne fortegnelse over de private fællesvej i kommunen.

9 Kommunen anfører i sin udtalelse hertil af 26. maj 1998, at den pågældende stikvej ikke er nævnt i kommunens fortegnelse over offentlige veje, at kommunen alene har istandsat og overtaget stamvejen Kamstrupvej som offentlig vej, at stikvejen i modsætning til stamvejen, som tilfældet er for offentlige veje, ikke er udskilt af matriklen, men har særskilt matrikelnummer, at stikvejen aldrig er blevet hovedistandsat, at ingen ejendomme på stikvejen med undtagelse af hjørneejendommene på noget tidspunkt er blevet pålignet vejbidrag, og at stikvejen aldrig er blevet vedligeholdt af kommunen. Det fremgår af kommunens brev til Dem af 13. januar 1998, at der tidligere ikke har været nogen fast praksis for, hvilke veje kommunen har optaget som offentlige, men inden for de sidste mange år har kommunens politik på dette område dog været således, at alene veje, som trafikbetjener større, områder, kan optages som offentlige veje. Kommunen oplyser i samme brev, at kommunen ikke har oprettet en fortegnelse over private fællesveje og udlagte private fællesveje i kommunen, men at et sådant arbejde i sagens anledning er blevet iværksat. I denne anledning kan Trafikministeriet meddele følgende: Ministeriet kan som klagemyndighed efter 4, stk. 1, i lov om offentlige veje (vejloven) alene tage stilling til retlige spørgsmål, det vil sige spørgsmålet om, hvorvidt afgørelsen er lovlig. Ministeriet kan derimod ikke tage stilling til kommunens skøn inden for lovens rammer, medmindre afgørelsen lider af retlige mangler. Efter vejlovens 1 og den tilsvarende 1 i lov om private fællesvej forstås ved offentlige veje de veje, gader, broer og pladser, der er åbne for almindelig færdsel, og som administreres af stat, amtskommune eller kommune i henhold til vejloven. Efter 2 i lov om private fællesveje forstås ved private fællesveje veje, gader, broer og pladser, der uden at være offentlige tjener som færdselsareal for anden ejendom end den ejendom, hvorpå vejen er beliggende. Vejbestyrelserne udarbejder i overensstemmelse med vejlovens 8 fortegnelser over samtlige offentlige veje under deres bestyrelse. I medfør af vejlovens 23 bestemmer kommunalbestyrelsen, hvilke nye kommuneveje der skal anlægges, og hvilke bestående kommuneveje der skal nedlægges. Kommunalbestyrelsen kan optage almene veje og private fællesveje som kommuneveje. Vejloven forudsætter således, at en vej kun er offentlig vej, såfremt en vejbestyrelse har truffet udtrykkelig beslutning herom, og vejen er blevet optaget på vejbestyrelsens fortegnelse over offentlige veje.

10 På grundlag af ministeriets gennemgang af sagens akter, herunder det foreliggende kortmateriale, er der ikke sikker dokumentation for, at Kamstrupvej 63A til 71B og ej heller den næstliggende stikvej, Kamstrupvej 73A til 77A, har været omfattet af kommunens beslutning om at optage Kamstrupvej som offentlig vej. Hertil kommer den omstændighed, at vejen ikke fremgår af kommunens register over offentlige veje, jf. vejlovens 8, at den omhandlede stikvej i modsætning til stamvejen ikke er blevet udskilt af matriklen, jf. vejlovens 88, samt at der efter kommunens oplysninger med undtagelse af ejerne af hjørneejendommene ikke er blevet pålignet grundejerne på vejen vejbidrag, ligesom kommunen aldrig faktisk har foretaget vedligeholdelse af stikvejen. Ministeriet har derfor ikke grundlag for at fastslå, at vejen har status som offentlig vej. Det skal herved bemærkes, at det forhold, at vejen ikke er optaget på kommunens fortegnelse over private fællesveje ikke kan føre til en antagelse om, at vejen er offentlig vej, og kan heller ikke medføre, at kommunen er afskåret fra at kræve istandsættelse i medfør af bestemmelsen i privatvejslovens kapitel 10. Ministeriet har derfor ikke mulighed for at ændre kommunens afgørelse. Rødovre Kommune har modtaget en kopi af dette brev. Om byggeri, der er erhvervsmæssigt nødvendigt for driften af en landbrugsejendom beliggenhed i forhold til ejendommens hidtidige i forhold til ejendommens hidtidige bebyggelsesarealer Har Naturklagenævnet truffet følgende afgørelse ref,»naturklagenævnet Orienterer«nr. 142, november 1997 Et amt havde meddelt afslag på en ansøgning om landzonetilladelse til opførelse af 3 stk. 2-rækkede pelsdyrhaller på en selvstændig beliggenhed lod af en landbrugsejendom. Landbrugets Rådgivningscenter påklagede på ejerens vegne amtets afgørelse til NKN. Amtet havde tidligere i to tilfælde meddelt afslag på ansøgninger om opførelse af minkhaller andre steder på ejendommen, og amtet havde i denne forbindelse henvist til en egnet, alternativ placering, som ansøgeren imidlertid ikke ønskede at udnytte bl.a. på grund af omkostningerne ved en

11 nødvendig terrænregulering. Begge afgørelser blev i 1994 stadfæstet af NKN. Ansøgeren ansøgte senere med kommunens anbefaling om tilladelse til at opføre 6 stk. 2-rækkede minkhaller på den selvstændige lod af ejendommen, der ligger ca. 600 m. fra ejendommens driftsbygninger, og hvorpå der alene findes en 74 m2 stor staklade/læskur. Amtet meddelte afslag på det ansøgte under hensyn til, at hallerne ønskedes placeret i en ådal beliggende inden for de i regionplanen udpegede særlige beskyttelsesområder. Denne afgørelse blev påklaget til NKN. Amtets afslag på at tillade opførelse af 3 stk. 2-rækkede pelsdyrhaller begrundedes med, at det ansøgte byggeri kun adskilte sig fra det tidligere ansøgte ved, at antallet af haller var reduceret fra 6 til 3, medens anlæggets fysiske udstrækning var uændret. Klageren gjorde principalt gældende, at byggeriet ikke krævede tilladelse efter pl, men var umiddelbart tilladt i henhold til pl 36, stk. 1, nr. 3, hvorefter byggeri, der er erhvervsmæssigt nødvendigt for den pågældende ejendoms drift som landbrugsejendom, ikke kræver landzonetilladelse. Klageren fandt ikke, at pl 36, stk. 2, kunne finde anvendelse. Efter denne bestemmelse kræves tilladelse efter 35, stk. 1, fsva beliggenheden og udformningen af bygninger, der er driftsmæssigt nødvendige, når disse opføres uden tilknytning til ejendommens hidtidige bebyggelsesarealer. Efter klagerens opfattelse måtte stakladen/læskuet opfattes som et bebyggelsesareal til hvilket, de ansøgte pelsdyrhaller ønskedes opført. Klageren anførte i den forbindelse, at den fortolkning, der er kommet til udtryk i vejledningen til pl, er for snæver. Klageren gjorde subsidiært gældende, at der burde meddeles tilladelse til det ansøgte, idet regionplanen ikke kunne antages at være til hinder for erhvervsmæssigt nødvendigt landbrugsbyggeri. Et flertal på 5 af NKN s medlemmer udtalte:»efter pl 36, stk. 2, kræves landzonetilladelse for så vidt angår beliggenheden af bygninger, der er erhvervsmæssigt nødvendige for den pågældende ejendoms drift som landbrugsejendom, når bygningerne opføres uden tilknytning til ejendommens bebyggelsesarealer. Formuleringen af pl 36, stk. 2, er identisk med 7, stk. 2, i den tidligere gældende by- og landzonelov, som blev indsat ved en lovændring i 1975 i forbindelse med en ændring af naturfredningsloven, hvorved en tilsvarende bestemmelse udgik. Bestemmelsen tager primært sigte på at beskytte de landskabelige værdier. I vejledningen til planloven er anført, at såfremt en landbrugsejendoms bygninger ikke ligger samlet, forstås ved de hidtidige bebyggelsesarealer de arealer, hvorpå hovedparten af ejendommens driftbygninger ligger, eller det areal, hvorpå

12 ejendommens stuehus hidtil har ligget. Denne fortolkning har altid ligget til grund for administrationen af den omhandlede bestemmelse og fremgår bl.a. af et cirkulære til by- og landzoneloven fra Fortolkningen ligger derfor også til grund for lovbemærkningerne til planloven, hvorefter bestemmelsen skal sikre, at landskabelige hensyn kan indgå i vurderingen af et byggeris placering og udformning. Da hovedparten af landbrugsejendommens bygninger i den foreliggende sag ligger ca. 600 m fra det sted, hvor de ansøgte pelsdyrhaller ønskes opført, er flertallet af den opfattelse, at det ansøgte kræver tilladelse.«mindretallet på 4 medlemmer fandt, at en tilladelse ikke var nødvendig. NKN tog herefter stilling til, om den nødvendige tilladelse burde meddeles, og samme flertal udtalte:»ifølge lovbemærkningerne til 36, stk. 2, giver bestemmelsen ikke mulighed for generelt at nægte tilladelse til opførelse af erhvervsmæssigt nødvendige bygninger på en landbrugsejendom. Dette betyder, at en tilladelse til de 3 pelsdyrhaller ikke kan nægtes, hvis der ikke på ejendommen findes andre muligheder for at opføre et ansøgt byggeri af driftsbygninger. Det fremgår af NKN s afgørelse af..., at... Amt i forbindelse med et afslag på ansøgninger om opførelse af pelsdyrhaller på ejendommen tilkendegav at ville kunne imødekomme en alternativ placering, som ansøgeren imidlertid på grund af omkostningerne ved en terrænregulering på dette sted og vanskeligheder med hensyn til adgangsforholdene ikke ønskede at ansøge om. Det er i afgørelsen tilkendegivet, at der ikke fandtes at være tilstrækkelig grundlag for at anfægte den af amtet foreslåede placering, også selv om dette måtte medføre en besværliggørelse og eventuel fordyrelse af projektet. Der findes således på ejendommen en alternativ placeringsmulighed for de ansøgte pelsdyrhaller. På denne baggrund finder flertallet, at der ikke bør meddeles tilladelse til det ansøgte, da placeringen af hallerne det pågældende sted vil virke skæmmende i det uberørte landskab syd for... Å og i øvrigt være i strid med regionplanens retningslinier for særlige beskyttelsesområder«. Mindretallet stemte for at meddele den ønskede tilladelse. Amtets afslag på den ansøgte tilladelse blev herefter stadfæstet. (Afgørelse af , j.nr / ). Om deklarationsbestemmelse om

13 forbud mod facadeændring kunne ikke længere håndhæves har Naturklagenævnet truffet følgende afgørelse ref. Naturklagenævnet Orienterer nr. 144, november 1997 For en bebyggelse på Strandvejen i Ordrup, bestående af 8 ensartede enfamiliehuse med facade i gule mursten samt en ombygget, oprindelig gartnerbolig, var der i 1959 tinglyst en deklaration, hvorefter enhver ændring af facader og facadebehandling eller evt. udvidelse ved tilbygning eller på anden måde kun måtte ske efter en af kommunalbestyrelsen forud godkendt plan. Ejeren af ét af husene ønskede at male gulstensfacaden hvid og henviste til, at kommunen i 1978 havde godkendt hvidmaling af et af de øvrige huse. Det blev endvidere påpeget, at der på ejendommene i tidens løb var foretaget forskellige ændringer, såsom hvidmaling af to huse, ændring af facader ved inddragelse af garage til beboelse, terrasselukning, opførelse af mure og opførelse af carporte med forskellig udformning. Gentofte Kommune afslog at godkende facadebehandlingen med den begrundelse, at et af husene ganske vist i sin tid var tilladt malet hvidt, men at det havde vist sig ikke at være en gangbar løsning. Det kunne derfor ikke i dag accepteres, at husene blev malet, og slet ikke, hvis der ikke var udarbejdet en samlet plan herfor som krævet i deklarationen. Det blev påpeget, at formålet med deklarationen var og er at beskytte en arkitektonisk sammenhængende bebyggelse imod en gradvis udvanding/forsimpling. Af kommunens udtalelse i anledning af klagen fremgik det, at ændringerne på de enkelte ejendomme var foretaget både med og uden kommunens godkendelse. NKN (8 medlemmer) konstaterede, at den ønskede hvidmaling af ejendommens facader f.s.v. ville kunne forbydes med hjemmel i pl 43, og udtalte herefter enstemmigt bl.a.:»... At kommunen i et enkelt tilfælde for adskellige år siden har godkendt, at deklarationens bestemmelse om facadebehandling blev fraveget, vil sædvanligvis ikke bevirke, at kommunen dermed for fremtiden har fortabt retten til at kræve deklarationen overholdt. Der er imidlertid tale om en bebyggelse bestående af kun 8 ensartede huse, hvoraf ét hus er hvidmalet med kommunens accept. Herudover er også det niende hus i bebyggelsen (den ombyggede gartnerbolig) hvidmalet. Desuden er der både med og uden kommunens godkendelse

14 foretaget forskellige ændringer i bebyggelsens udseende, såsom inddragelse af garager til beboelse, opførelse af carporte af forskellig udformning i tilknytning til husene, terrasselukning og opførelse af mure. Disse ændringer bevirker tilsammen, at husene næppe kan siges at fremstå med den ensartethed, som tilstræbes efter deklarationen. Den ændring, som klageren ønsker at foretage på sin ejendom, er i overensstemmelse med allerede eksisterende forhold, og NKN finder ud fra en samlet vurdering af de foretagne ændringer i bebyggelsen, at Gentofte Kommune i dag må være afskåret fra efter deklarationen at forbyde klageren at hvidmale ejendommens facader.«nkn ophævede herefter kommunens forbud. Afgørelse af j.nr / ). Om servituthåndhævelse myndighedspassivitet har Naturklagenævnet truffet følgende afgørelse ref.»naturklagenævnet Orienterer«nr. 145, november 1997 En kommune meddelte i 1966 tilladelse til at drive butikshandel, herunder biludstilling og salgsforretning for automobiler, på en ejendom omfattet af en deklaration (villaservitut) tinglyst i Ifølge deklarationen skulle butikshandel være tilladt på nærmere angivne ejendomme, herunder den omhandlede. Kommunen understregede i forbindelse med tilladelsen, at der ikke kunne forventes meddelt tilladelse til opstilling af biler i det fri med henblik på salg. I 1996 meddelte kommunen efter en naboklage med hjemmel i pl 43 påbud bl.a. om at bringe den uden udendørs biludstilling til ophør. Ejendommen ligger i et område, der i kommuneplanen er udlagt til åben-lav boligbebyggelse. For NKN påstod ejeren/udlejeren af ejendommen denne del af påbudet ophævet. Det blev gjort gældende, at kommunen efter ejerens/udlejerens opfattelse tidligere havde accepteret den nuværende anvendelse til automobilforretning med tilhørende udstilling langs facaden på udenomsarealerne. Kommunen havde i 1989 meddelt afslag på en ansøgning om anvendelse af en garage på ejendommen til kosmetisk klargøring af nye og brugte biler, og det blev da præciseret, at der tidligere var meddelt tilladelse til etablering af

15 detailbutik (oprindeligt isenkram, senest autohandel). Der var allerede dengang (i 1989) etableret udendørs biludstilling på de omliggende arealer, og afgørelsen havde af ejeren og lejeren været betragtet som en accept af denne anvendelse, der siden havde fundet sted i uændret omfang. Ejendommen var af den nuværende ejer blevet udlejet til automobilforretning i februar Kommunen havde ikke før naboklagen haft spørgsmålet om udendørs biludstilling til behandling siden afgørelsen i Kommunens miljøtilsyn havde omkring årsskiftet besigtiget ejendommen og ved den lejlighed noteret, at der var opstillet biler på grunden. Endvidere havde der været miljøtilsyn på ejendommen i efteråret Ved formandsafgørelsen blev kommunens påbud ophævet som ulovligt meddelt, idet kommunen havde haft eller burde have haft kendskab til det servitutstridige forhold i så lang tid, at kommunen som følg af passivitet var afskåret fra at gøre deklarationen gældende over for ejeren og lejeren. Det blev lagt til grund, at der havde været udendørs biludstilling på ejendommen siden 1. februar 1988, og at kommunen i hvert fald siden årsskiftet 1992/1993 havde været bekendt med den udendørs biludstilling og uanset dette først havde reageret herpå efter en klage i (Afgørelse af j.nr. 33/ ) Se også NKN Orienterer nr. 25 med kommentar.

AFGØRELSE i sag om genoptagelse af Natur- og Miljøklagenævnets sag om aftægtsbolig i Vordingborg Kommune (nævnets j. nr.

AFGØRELSE i sag om genoptagelse af Natur- og Miljøklagenævnets sag om aftægtsbolig i Vordingborg Kommune (nævnets j. nr. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 03. marts 2014 J.nr.: NMK-31-01200 Ref.: LEVES AFGØRELSE i sag om genoptagelse af Natur- og Miljøklagenævnets sag om aftægtsbolig

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 25. november / Torkil Schrøder-Hansen

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 25. november / Torkil Schrøder-Hansen DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 25. november 2013 13/17288-13 Torkil Schrøder-Hansen tsh@vd.dk +45 72443065 AFGØRELSE ISTANDSÆTTELSE AF VEJ Vejdirektoratet har behandlet din klage af den 28. august

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 9. april 2010 09/07866 EKSPROPRIATION TIL OFFENTLIG VEJ Vejdirektoratet har behandlet en klage fra advokaten på vegne af K og N C T over Kommunens afgørelse af

Læs mere

Ministerielle skrivelser m.m.

Ministerielle skrivelser m.m. Den danske Landinspektørforening Landinspektørens Meddelelsesblad - De blå sider juli 1998 Ministerielle skrivelser m.m. Om fortrinsstilling ved køb af bortforpagtede arealer har Strukturdirektoratet i

Læs mere

Private fællesveje i området bliver administreret efter reglerne i privatvejslovens afsnit III (byreglerne), jf. privatvejslovens 3, stk. 1.

Private fællesveje i området bliver administreret efter reglerne i privatvejslovens afsnit III (byreglerne), jf. privatvejslovens 3, stk. 1. Dato 8. april 2016 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 15/16754-18 Side 1/6 Spærring af vejadgang til Vestre Strandvej 6 I brev af 20. november 2015 har Landinspektører

Læs mere

AFGØRELSE i sag om afslag på opførelse af maskinhus uden tilknytning til eksisterende bygninger i Herning Kommune

AFGØRELSE i sag om afslag på opførelse af maskinhus uden tilknytning til eksisterende bygninger i Herning Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 21. oktober 2015 J.nr.: NMK-31-01696 KlageID: 84533 Ref.: TISOM AFGØRELSE i sag om afslag på opførelse af maskinhus uden

Læs mere

En enkelt af servituttens bestemmelse vedrører imidlertid andre forhold og har følgende ordlyd:

En enkelt af servituttens bestemmelse vedrører imidlertid andre forhold og har følgende ordlyd: Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 22. juni 2009 J.nr. NKN-33-02991 mje Afgørelse i sagen om muligheden for at håndhæve

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 17. december 2012 12/06063 AFSPÆRRING AF PRIVAT FÆLLESVEJ Vejdirektoratet har behandlet din klage af 11. juli 2012, hvor du på vegne af klager klager over kommunens

Læs mere

AFGØRELSE i sag om opførelse af en medhjælperbolig i Frederikssund Kommune

AFGØRELSE i sag om opførelse af en medhjælperbolig i Frederikssund Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 29. oktober 2013 J.nr.: NMK-33-01421 og NMK-501-00087 Ref.: LEVES AFGØRELSE i sag om opførelse af en medhjælperbolig i Frederikssund

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. januar / x x x

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. januar / x x x DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. januar 2014 13/14833-12 x x x AFGØRELSE I SAGEN OM NEDLÆGGELSE AF DELE AF VEJ Vejdirektoratet har behandlet Os klage af den 15. juli 2013 over, at kommunen

Læs mere

Afgørelse af klage over afslag på ansøgning om nedlæggelse af privat fællesvej

Afgørelse af klage over afslag på ansøgning om nedlæggelse af privat fællesvej Dato 28. juli 2014 Dokument 13/21309 Side Afgørelse af klage over afslag på ansøgning om nedlæggelse af privat fællesvej Vejdirektoratet har behandlet jeres klage over Kommunens afgørelse af 2. oktober

Læs mere

AFGØRELSE i sag om afslag til statusændring fra sommerhus til helårsbolig i Syddjurs kommune

AFGØRELSE i sag om afslag til statusændring fra sommerhus til helårsbolig i Syddjurs kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 14. august 2014 J.nr.: NMK-31-01339 Ref.: BIBIS-NMKN AFGØRELSE i sag om afslag til statusændring fra sommerhus til helårsbolig

Læs mere

Ministerielle skrivelser m.m.

Ministerielle skrivelser m.m. Den danske Landinspektørforening Landinspektørens Meddelelsesblad - De blå sider februar 1999 Ministerielle skrivelser m.m. Om tilladelse efter landbrugsloven til opstilling af vindmøller på egen grund

Læs mere

NOTAT. 8. kontor. J.nr Ref. KNI. Den 1. juli 1998

NOTAT. 8. kontor. J.nr Ref. KNI. Den 1. juli 1998 NOTAT ENERGISTYRELSEN 8. kontor J.nr. 53341-0003 Ref. KNI Energistyrelsens vurdering af udvalgte problemstillinger vedr. vindmøllers tilslutning til elnettet Den 1. juli 1998 I dette notat beskrives og

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 5. februar 2013 11/16848 EGENBETALING AF VEJBELYSNING I brev af 26. oktober 2011 har grundejerforeningen klaget over Kommunens afgørelse af 29. september 2011 om

Læs mere

Klage over Aalborg Kommunes afgørelse af 22. december 2015 om vejadgang

Klage over Aalborg Kommunes afgørelse af 22. december 2015 om vejadgang Dato 5. april 2016 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 16/00867-18 Side 1/6 Klage over Aalborg Kommunes afgørelse af 22. december 2015 om vejadgang Vejdirektoratet

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 15. februar 2013 12/13320 AFVISNING AF KLAGE OG VEJLEDNING OM DOBBELTKOTELETBEN Vejdirektoratet har behandlet din forespørgsel af 15. november 2012. Du har henvendt

Læs mere

Behandling af sag om erhvervelse af mere end én landbrugsejendom

Behandling af sag om erhvervelse af mere end én landbrugsejendom Behandling af sag om erhvervelse af mere end én landbrugsejendom Ikke fundet grundlag for at kritisere, at statens jordlovsudvalg i forbindelse med behandlingen af en ansøgning om erhvervelsestilladelse

Læs mere

Afgørelse. i sagen om indretning af lager, kontor og/eller feriebolig i maskinhus på en landbrugsejendom ved Resendal i Silkeborg Kommune.

Afgørelse. i sagen om indretning af lager, kontor og/eller feriebolig i maskinhus på en landbrugsejendom ved Resendal i Silkeborg Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 31. marts 2003 J.nr.: 03-121/700-0004 BEJ Afgørelse i sagen om indretning

Læs mere

Ministerielle skrivelser m.m.

Ministerielle skrivelser m.m. Den danske Landinspektørforening Landinspektørens Meddelelsesblad - De blå sider januar 1999 Ministerielle skrivelser m.m. Om omgåelse af reglerne om fortrinsstilling har Ministeriet for Fødevarer, Landbrug

Læs mere

Afgørelse i sagen om udstykning og etablering af nyt stuehus, stald og garage på indenfor strandbeskyttelseslinjen i Juelsminde Kommune.

Afgørelse i sagen om udstykning og etablering af nyt stuehus, stald og garage på indenfor strandbeskyttelseslinjen i Juelsminde Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 20. marts 2006 J.nr.: 03-132/600-0022 inv Afgørelse i sagen

Læs mere

Vi skal derfor bede Kommunen tage stilling til disse udlæg efter privatvejslovens 11, stk. 2 og 4.

Vi skal derfor bede Kommunen tage stilling til disse udlæg efter privatvejslovens 11, stk. 2 og 4. Dato 6. august 2014 Dokument 14/01667 Side Klage over sagsbehandling ved arealoverførsel - Den private fællesvej F vej Folketingets Ombudsmand har i brev af 28. maj 2014 til Vejdirektoratet bedt direktoratet

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 21. december 2012 10/15832 PÅBUD OM AT FJERNE TRÆER OG BUSKE Kommunens sagsnr.: 09/55860 I brev af 1. december 2010 har advokaten på vegne af ejeren af T vej 19

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 4. december 2012 11/15362 NEDLÆGGELSE AF STIAREAL I brev af 27. september 2011 har advokaten på vegne af klagerne klaget over Kommunes afslag af 31. august 2011

Læs mere

Landbrugsministeriet undladt vejledning om byggemulighed i landbrugssag

Landbrugsministeriet undladt vejledning om byggemulighed i landbrugssag Landbrugsministeriet undladt vejledning om byggemulighed i landbrugssag Landbrugsministeriet havde givet A misledende oplysninger om hendes retlige muligheder for at bebygge sin landbrugsejendom. A blev

Læs mere

KLAGE OVER SAGSBEHANDLING VED AREALOVERFØRSEL OG AKTINDSIGT

KLAGE OVER SAGSBEHANDLING VED AREALOVERFØRSEL OG AKTINDSIGT DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 19. februar 2014 14/01667-20 x x x KLAGE OVER SAGSBEHANDLING VED AREALOVERFØRSEL OG AKTINDSIGT Vejdirektoratet har modtaget jeres brev af 29. januar 2014. I har

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver herved kommunens tilladelse og hjemviser sagen til kommunen til fornyet behandling som 1. instans.

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver herved kommunens tilladelse og hjemviser sagen til kommunen til fornyet behandling som 1. instans. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 26. november 2012 J.nr.: NMK-31-00716 Ref.: mtj AFGØRELSE i sag om udstykning og opførelse af en helårsbolig i Lemvig kommune

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2011 10/07895 NEDLÆGGELSE AF VEJAREAL Vejdirektoratet har behandlet din klage af 21. juni 2010 på vegne af klagerne, N vej 6, over Kommunens afgørelse

Læs mere

Bilag 4 N O T A T. 15. kontor. J.nr. D 022-0092 Ref. MET Den 17. december 2003. Gældende regler i planloven

Bilag 4 N O T A T. 15. kontor. J.nr. D 022-0092 Ref. MET Den 17. december 2003. Gældende regler i planloven N O T A T Bilag 4 til Redegørelse fra Udvalget om nabogener SKOV- OG NATURSTYRELSEN LANDSPLANAFDELINGEN 15. kontor Gældende regler i planloven J.nr. D 022-0092 Ref. MET Den 17. december 2003 Planloven

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af en halmlade ved Voldby i Nørre Djurs Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af en halmlade ved Voldby i Nørre Djurs Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 9. februar 2004 J.nr.: 03-31/700-0059 mam Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse af Faxe Kommunes afgørelse af 10. oktober 2014 om istandsættelse og fremtidig vedligeholdelse af den private fællesvej, Sygehusvej

Afgørelse af Faxe Kommunes afgørelse af 10. oktober 2014 om istandsættelse og fremtidig vedligeholdelse af den private fællesvej, Sygehusvej Dato 10. februar 2015 Sagsbehandler Bjarne Jess Vennike Mail bjv@vd.dk Telefon 72 44 30 22 Dokument 14/12597-17 Side 1/7 Afgørelse af Faxe Kommunes afgørelse af 10. oktober 2014 om istandsættelse og fremtidig

Læs mere

Favrskov Kommunes afgørelse af 2. maj 2010 indeholder ikke en klagevejledning, jf. vejlovens 1 4, stk. 3.

Favrskov Kommunes afgørelse af 2. maj 2010 indeholder ikke en klagevejledning, jf. vejlovens 1 4, stk. 3. Dato 26. august 2015 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon 7244 3119 Dokument 15/00207-23 Side 1/5 Byggelinje, Bøgevej 37 Favrskov Kommunes sagsnr. 710-2014-58978 Vejdirektoratet

Læs mere

Afgørelse af klage over afslag på opklassificering af Klostervænget kommunens sagsnr. 16/12698

Afgørelse af klage over afslag på opklassificering af Klostervænget kommunens sagsnr. 16/12698 Dato 15. december 2016 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/11187-14 Side 1/6 Afgørelse af klage over afslag på opklassificering af Klostervænget kommunens

Læs mere

AFGØRELSE i sag om et nyt enfamiliehus på ejendommen Holme Bygade 12B, matr.nr. 9o, Holme By, Dråby, Syddjurs Kommune

AFGØRELSE i sag om et nyt enfamiliehus på ejendommen Holme Bygade 12B, matr.nr. 9o, Holme By, Dråby, Syddjurs Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 7. maj 2012 J.nr.: NMK-31-00417 Ref.: Birgitte Olesen, BOL-NMKN AFGØRELSE i sag om et nyt enfamiliehus på ejendommen Holme

Læs mere

AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen beliggende Torslundevej 133

AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen beliggende Torslundevej 133 Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 19. december 2012 J.nr.: NMK-33-00697 Ref.: MJE AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen

Læs mere

Afgørelse i sagen om udstykning og indretning af bolig i en tidligere driftsbygning på en ejendom i Trehøje Kommune

Afgørelse i sagen om udstykning og indretning af bolig i en tidligere driftsbygning på en ejendom i Trehøje Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 26. april 2004 J.nr.: 03-31/650-0050 TGA Afgørelse i sagen om

Læs mere

Vejledning til skemaer vedrørende lov om landbrugsejendomme

Vejledning til skemaer vedrørende lov om landbrugsejendomme Vejledning til skemaer vedrørende lov om landbrugsejendomme Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag 2. Generelt om skemaerne 3. Oversigt over skemaerne 4. Erklæring til Tinglysningsretten 5. Skemaerne kan supplere

Læs mere

Lokalplan nr. 46. for opsætning af vindmøller i Elkenøre

Lokalplan nr. 46. for opsætning af vindmøller i Elkenøre Lokalplan nr. 46 for opsætning af vindmøller i Elkenøre Indledning...3 Lokalplan nr. 46...3 Redegørelse...3 Baggrund...3 Formål...3 Beliggenhed...3 Eksisterende forhold...3 Omgivende landskab...3 Fremtidige

Læs mere

I har tillige henvist til uenighed om placering af carport/garage på matr. nr. 1bæ i forbindelse med etablering af vejen.

I har tillige henvist til uenighed om placering af carport/garage på matr. nr. 1bæ i forbindelse med etablering af vejen. Dato 1. juli 2016 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 16/04752-10 Side 1/6 Godkendelse af detailprojekt for ny privat fællesvej I brev af 31. marts 2016 har

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Halsnæs kommune, afslag på landzonetilladelse til opførelse af erstatningsbolig

AFGØRELSE i sag om Halsnæs kommune, afslag på landzonetilladelse til opførelse af erstatningsbolig Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 9. februar 2012 J.nr.: NMK-31-00342 Ref.: MILMA/ LIMBU AFGØRELSE i sag om Halsnæs kommune, afslag på landzonetilladelse

Læs mere

Afgørelse klage over udgiftsfordeling Kong Valdemars Vej kommunens sagsnr. 2015-1697

Afgørelse klage over udgiftsfordeling Kong Valdemars Vej kommunens sagsnr. 2015-1697 Dato 28. oktober 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/13243-6 Side 1/6 Afgørelse klage over udgiftsfordeling Kong Valdemars Vej kommunens sagsnr. 2015-1697

Læs mere

Ministerielle skrivelser m.m.

Ministerielle skrivelser m.m. Den danske Landinspektørforening Landinspektørens Meddelelsesblad - De blå sider april 1999 Ministerielle skrivelser m.m. Om antalsreglen ved forpagtning af eng-, kær-, mose- og marskarealer til samdrift

Læs mere

Vejledning om præstegårdsbrug m.v.

Vejledning om præstegårdsbrug m.v. Side 1 af 9 Dato for udstedelse 16-05-2006 Dokumenttype Vejledning Forskriftens nr. 41 Forskriftens titel Ressortministerium Status Vejledning om præstegårdsbrug m.v. Kirkeministeriet Gældende Populærtitel

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af lagerhal ved Ilskov i Herning Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af lagerhal ved Ilskov i Herning Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 28. september 2004 J.nr.: 03-31/650-0054 og 03-132/650-0018

Læs mere

Lokalplan nr. 857/6. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus

Lokalplan nr. 857/6. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus Lokalplan nr. 857/6 Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus PURHUS KOMMUNE Oktober 2003 VEJLEDNING Purhus Kommune Rådhuset Teknik og Miljø Bakkevænget

Læs mere

Endelig afgørelse ang. klage over afslag på anmodning om optagelse af privat fællessti

Endelig afgørelse ang. klage over afslag på anmodning om optagelse af privat fællessti Dato 26. juni 2018 Sagsbehandler Julie Flagsø Mail juf@vd.dk Telefon +45 7244 3013 Dokument 18/03783-15 Side 1/5 Endelig afgørelse ang. klage over afslag på anmodning om optagelse af privat fællessti Vejdirektoratet

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 20. marts 2013 12/12512 AFGØRELSE OM FORHOLD VEDR. CARPORT PÅ GADE Vejdirektoratet har behandlet klage af 31. oktober 2012 fra dig som ejer af ejendommen B gade

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af et helårshus og en carport på en ejendom ved Vrold, Skanderborg Kommune

Afgørelse i sagen om opførelse af et helårshus og en carport på en ejendom ved Vrold, Skanderborg Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 25. august 2004 J.nr.: 03-31/700-0111 03-132/700-0035 KPA Afgørelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om bibeholdelse af et voldanlæg på en ejendom i Fanø Kommune.

Afgørelse i sagen om bibeholdelse af et voldanlæg på en ejendom i Fanø Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 12. juni 2007 NKN-33-00429 LER Afgørelse i sagen om bibeholdelse

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Frederikssund Kommunes afslag på lovliggørende landzonetilladelse til hønsehus/udhus,

AFGØRELSE i sag om Frederikssund Kommunes afslag på lovliggørende landzonetilladelse til hønsehus/udhus, Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 12. november 2013 J.nr.: NMK-31-00875 Ref.: MILMA AFGØRELSE i sag om Frederikssund Kommunes afslag på lovliggørende landzonetilladelse

Læs mere

Forslag. Forslag til lov om private fællesveje

Forslag. Forslag til lov om private fællesveje Lov nr. 1537 af 21. december 2010 om private fællesveje Fremsat den 5. november 2010 af transportministeren (Hans Christian Schmidt) Forslag til Forslag til lov om private fællesveje Kapitel 16 Ikrafttræden

Læs mere

Degnevænget ikke er blevet udmatrikuleret fra skolens areal, hvorfor der ikke er en klar afgrænsning

Degnevænget ikke er blevet udmatrikuleret fra skolens areal, hvorfor der ikke er en klar afgrænsning Dato 29. juni 2016 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 16/06657-6 Side 1/7 Medd. klager, at VD ikke kan tage still. til klagen pga. ingen fv-afgør. I e-mail

Læs mere

THYHOLM KOMMUNE LOKALPLAN 5.7 FOR BOLIGOMRÅDE I TAMBOHUSE

THYHOLM KOMMUNE LOKALPLAN 5.7 FOR BOLIGOMRÅDE I TAMBOHUSE THYHOLM KOMMUNE LOKALPLAN 5.7 FOR BOLIGOMRÅDE I TAMBOHUSE FREMLAGT FRA DEN 4. DECEMBER 2002 TIL DEN 12. FEBRUAR 2003. OFFENTLIGT BEKENDTGJORT DEN 9. APRIL 2003. Forord til lokalplanforslaget Thyholm Kommunes

Læs mere

Klage over Sakskøbing Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen

Klage over Sakskøbing Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over Sakskøbing Kommunes afgørelse om tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 22. oktober 2002 klaget til Energiklagenævnet over Sakskøbing

Læs mere

Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Køge Kommune har meddelt landzonetilladelse til udstykning af ejendommen Klarkærvej 12b, 4600 Køge.

Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Køge Kommune har meddelt landzonetilladelse til udstykning af ejendommen Klarkærvej 12b, 4600 Køge. 6. oktober 2017 Sagsnr. NMK-31-02110 KlageID: 120790 CATCA AFGØRELSE i klagesag om landzonetilladelse til udstykning af ejendom i Køge Kommune Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Køge Kommune

Læs mere

Landinspektørens Meddelelsesblad

Landinspektørens Meddelelsesblad Landinspektørens Meddelelsesblad Den danske Landinspektørforening Lindevangs Allé 4. 2000 Frederiksberg - telefon 31 86 10 70 Redaktion samme sted. Redaktør: landinspektør Kjeld Lohmann Schøler 3. årgang

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 58, stk. 1, jf. 35, stk. 1, i lov om planlægning 1

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 58, stk. 1, jf. 35, stk. 1, i lov om planlægning 1 Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 29. juni 2012 J.nr.: NMK-31-00559 Ref.: RTS AFGØRELSE i sag om læskure på ejendom i Halsnæs Kommune Natur- og Miljøklagenævnet

Læs mere

AFGØRELSE i sag om udbygning af sommerhuset på ejendommen, beliggende Hejsager Strandvej 152 i Haderslev Kommune

AFGØRELSE i sag om udbygning af sommerhuset på ejendommen, beliggende Hejsager Strandvej 152 i Haderslev Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 22. februar 2013 J.nr.: NMK-33-01531 Ref.: ARS AFGØRELSE i sag om udbygning af sommerhuset på ejendommen, beliggende Hejsager

Læs mere

Herning Kommune Torvet Herning. att.: Peter Lindhard Birch. Gyllebeholder. 1. Indledning

Herning Kommune Torvet Herning. att.: Peter Lindhard Birch. Gyllebeholder. 1. Indledning Herning Kommune Torvet 5 7400 Herning att.: Peter Lindhard Birch Codex Advokater P/S Damhaven 5 B 7100 Vejle 26. juli 2016 Journalnr.: 208545 Advokat: Mads Kobberø mko@codexlaw.dk Sekretær: Lene Fjord

Læs mere

Afgørelse. i sagen om opførelse af en aftægtsbolig/medarbejderbolig. i Haslev Kommune.

Afgørelse. i sagen om opførelse af en aftægtsbolig/medarbejderbolig. i Haslev Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 12. februar 2003 J.nr.: 03-31/300-0024 Bol Afgørelse i sagen

Læs mere

Notat om Meransletten 2-8

Notat om Meransletten 2-8 Notat om Meransletten 2-8 1. INLEDNING OG BAGGRUND Frederikssund Kommune (herefter Kommunen) har ved e-mail af 10. maj 2019 bedt mig om at vurdere, hvordan Kommunen som følge af Planklagenævnets afgørelse

Læs mere

AFGØRELSE i sag om en staldbygning i Rudersdal Kommune. Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 35, stk. 1.

AFGØRELSE i sag om en staldbygning i Rudersdal Kommune. Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter planlovens 35, stk. 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 31. oktober 2011 J.nr.: NMK-31-00067 (tidl. NKN-31-02040) Ref.: ltp AFGØRELSE i sag om en staldbygning i Rudersdal Kommune

Læs mere

Nedlæggelse af Markedspladsen som offentlig p-plads

Nedlæggelse af Markedspladsen som offentlig p-plads Dato 17. marts 2016 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 15/11122-15 Side 1/5 Nedlæggelse af Markedspladsen som offentlig p-plads I e-mail af 30. juli 2015 har

Læs mere

Afgørelse af klage over tildeling af vejret til Hybenrosevej jeres j.nr

Afgørelse af klage over tildeling af vejret til Hybenrosevej jeres j.nr Dato 4. marts 2016 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/00108-5 Side 1/6 Afgørelse af klage over tildeling af vejret til Hybenrosevej jeres j.nr. 33-0111 Vejdirektoratet

Læs mere

Lokalplan nr. 857/5. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus

Lokalplan nr. 857/5. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus Lokalplan nr. 857/5 Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus PURHUS KOMMUNE Oktober 2002 VEJLEDNING Purhus Kommune Rådhuset Teknik og Miljø Bakkevænget

Læs mere

Geodatastyrelsen. Vejledning om anvendelse af uskadelighedsattest 1

Geodatastyrelsen. Vejledning om anvendelse af uskadelighedsattest 1 Geodatastyrelsen Vejledning om anvendelse af uskadelighedsattest 1 1. Generelle regler Denne vejledning knytter sig til reglerne i 20, stk. 1, 1. pkt., i udstykningsloven (lovbekendtgørelse nr. 494 af

Læs mere

12. maj 2009 J.nr.: NKN ssc. Afgørelse i sagen om Furesø Kommunes afslag på dispensation til at opføre en udestue

12. maj 2009 J.nr.: NKN ssc. Afgørelse i sagen om Furesø Kommunes afslag på dispensation til at opføre en udestue Rentemestervej 8, 2400 København NV Tlf.: 7254 1000 Fax: 7254 1001 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www. nkn.dk CVR: 18210932 12. maj 2009 J.nr.: NKN-33-02788 ssc Afgørelse i sagen om Furesø Kommunes afslag på

Læs mere

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...]

Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. Deres klage over Kalundborg Kommunes afslag på dispensation fra tilslutningspligt for ejendommen [...] De har ved brev af 4. marts 2002 klaget til Energiklagenævnet

Læs mere

AFGØRELSE i klagesag om opførelse af ny boligbebyggelse og opførelse af nyt udhus i Hedensted Kommune

AFGØRELSE i klagesag om opførelse af ny boligbebyggelse og opførelse af nyt udhus i Hedensted Kommune 29. august 2017 Sagsnr. NMK-31-01905 KlageID: 93336 MARAN-NMKN AFGØRELSE i klagesag om opførelse af ny boligbebyggelse og opførelse af nyt udhus i Hedensted Kommune Hedensted Kommune har den 25. januar

Læs mere

I din e-mail af 27. april 2011 har du klaget over Kommunens afslag af 31. marts 2011 på dispensation fra vejbyggelinje.

I din e-mail af 27. april 2011 har du klaget over Kommunens afslag af 31. marts 2011 på dispensation fra vejbyggelinje. DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 10. oktober 2012 11/07286 AFSLAG PÅ DISPENSATION FRA VEJBYGGELINJE I din e-mail af 27. april 2011 har du klaget over Kommunens afslag af 31. marts 2011 på dispensation

Læs mere

Klageberettigelse efter by- og landzoneloven

Klageberettigelse efter by- og landzoneloven Klageberettigelse efter by- og landzoneloven Ikke fundet grundlag for at kritisere, at miljøministeriets departement fandt, at en tidligere ejer af en ejendom, som havde modtaget afslag på en ansøgning

Læs mere

Landzonetilladelse / P

Landzonetilladelse / P Udvikling, Miljø og Teknik Byg 0 Telefon +45 8915 1515 planteam@randers.dk www.randers.dk 05-12-2018 / 01.03.03-P19-92-18 Landzonetilladelse Du har fået landzonetilladelse til overførsel af 1,69 ha til

Læs mere

Agrovi Industrivænget 22, 3400 Hillerød tlf

Agrovi Industrivænget 22, 3400 Hillerød tlf Rudersdal Kommune Øverødvej 2 2840 Holte Hillerød den 6.2.2013 Vedr.: Gøngehusvej 217 Maltegård 2950 Vedbæk På vegne af ejeren af ovenstående ejendom, hr. Johan H. Faber og Henrik J. Faber, skal jeg hermed

Læs mere

Vi mener på den baggrund, at kommunens afgørelse ikke er i overensstemmelse med privatvejslovens 57, stk. 2, hvorfor den er ulovlig.

Vi mener på den baggrund, at kommunens afgørelse ikke er i overensstemmelse med privatvejslovens 57, stk. 2, hvorfor den er ulovlig. Dato 3. november 2016 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 16/13272-6 Side 1/7 Afgørelse af klage over fjernelse af skilte på Falkonergårdsvej Vejdirektoratet

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 14. juni / x x x

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 14. juni / x x x DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 14. juni 2013 13/05042-15 x x x NEDKLASSIFICERING AF OFFENTLIGE VEJE Vejdirektoratet har den 1. marts 2013 fra Kommunen modtaget klager, der vedrører Kommunens

Læs mere

" Dispensationen søges på 3 erhvervede udlejningsejendomme: 2 Ejendommen (adressen på ejendommen i X-by)

 Dispensationen søges på 3 erhvervede udlejningsejendomme: 2 Ejendommen (adressen på ejendommen i X-by) Kendelse af 6. oktober 1997. J.nr. 97-24.703. Nærmere bestemt udlejningsvirksomhed i strid med forbudet om udøvelse af anden virksomhed end revisionsvirksomhed. Lov om statsautoriserede revisorer 10. Suzanne

Læs mere

Lokalplan nr. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus

Lokalplan nr. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus Lokalplan nr. Om overførsel af areal fra landzone til byzone m.v. for et område til erhvervsformål i Purhus PURHUS KOMMUNE September 2000 VEJLEDNING Purhus Kommune, Rådhuset Teknisk Forvaltning Bakkevænget

Læs mere

kommunen tidligere i 2011 har afgjort spørgsmålet efter bestemmelsen i privatvejslovens 2 47

kommunen tidligere i 2011 har afgjort spørgsmålet efter bestemmelsen i privatvejslovens 2 47 Dato 17. juni 2014 Dokument 13/18712 Side Status for S og beskæring af hæk I e-mail af 23. september og 2. oktober 2013 har I klaget over Kommunens påbud af 6. september 2013 om at beskære jeres hæk langs

Læs mere

AFGØRELSE i sag om opførelse af en bolig i Horsens Kommune

AFGØRELSE i sag om opførelse af en bolig i Horsens Kommune 19. maj 2017 Sagsnr. NMK-31-01939 KlageID: 95333 LTP-NMKN AFGØRELSE i sag om opførelse af en bolig i Horsens Kommune Planklagenævnet har modtaget en klage over, at Horsens Kommune har meddelt landzonetilladelse

Læs mere

Deres j.nr. 12-013 - Påbud om medlemskab af Bredballe Antennelaug

Deres j.nr. 12-013 - Påbud om medlemskab af Bredballe Antennelaug Saxo Advokater Advokat Bjarne Aarup Håndværkervej 1 7120 Vejle Ø Deres j.nr. 12-013 - Påbud om medlemskab af Bredballe Antennelaug 13. januar 2010 De har som advokat for Finn Franzen, Jesper Hyldenbrandt,

Læs mere

Afgørelse af klage over Aarhus Kommunes afgørelse 11. marts 2015 om istandsættelse af Kærløkken

Afgørelse af klage over Aarhus Kommunes afgørelse 11. marts 2015 om istandsættelse af Kærløkken Dato 15. juni 2015 Sagsbehandler Bjarne Jess Vennike Mail bjv@vd.dk Telefon Dokument 15/06153-4 Side 1/5 Afgørelse af klage over Aarhus Kommunes afgørelse 11. marts 2015 om istandsættelse af Kærløkken

Læs mere

Lovliggørelse af bygninger i Farum kommune

Lovliggørelse af bygninger i Farum kommune Lovliggørelse af bygninger i Farum kommune Udtalt, at de kommunale tilsynsmyndigheder i almindelighed ikke har mulighed for, endsige pligt til, at foretage en nærmere efterprøvelse af rigtigheden af indhentede

Læs mere

I skriver, at I aldrig er blevet informeret om en nedklassificering af vejen, og at en statusændring af vejen aldrig er blevet offentliggjort.

I skriver, at I aldrig er blevet informeret om en nedklassificering af vejen, og at en statusændring af vejen aldrig er blevet offentliggjort. Dato 3. maj 2016 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 16/04555-8 Side 1/5 Status for Højmark 5-7 Vejdirektoratet har den 29. marts 2016 modtaget jeres udaterede

Læs mere

Afgørelse i sagen om Aabenraa Kommunes afslag på dispensation til plastvinduer i sommerhuse ved Sandskær.

Afgørelse i sagen om Aabenraa Kommunes afslag på dispensation til plastvinduer i sommerhuse ved Sandskær. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 4. juli 2005 J.nr.: 03-33/500-0091 Skr Afgørelse i sagen om

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 8. oktober 2012 12/04094 ISTANDSÆTTELSE AF PRIVAT FÆLLESVEJ Vejdirektoratet har behandlet din klage af 16. januar 2012 over Kommunens afgørelse af 23. december

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Ringsted Kommunes afslag på udstykning af 4 parceller fra ejendom i Ringsted Kommune

AFGØRELSE i sag om Ringsted Kommunes afslag på udstykning af 4 parceller fra ejendom i Ringsted Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk 24. marts 2014 J.nr.: NMK-31-00874 Ref.: Bibis AFGØRELSE i sag om Ringsted Kommunes afslag på udstykning af 4 parceller fra ejendom

Læs mere

Kendelse for gensætning af støttemur på den private fællesvej A.P. Rasmussens Allé

Kendelse for gensætning af støttemur på den private fællesvej A.P. Rasmussens Allé Dato 5. december 2015 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon +45 7244 3135 Dokument 15/12123-17 Side 1/8 Kendelse for gensætning af støttemur på den private fællesvej A.P. Rasmussens Allé Vejdirektoratet

Læs mere

Vejledning om Skovloven 12 - Udstykning

Vejledning om Skovloven 12 - Udstykning Dette notat er senest ændret den 25. august 2015. Vejledning om Skovloven 12 - Udstykning Indhold 1. Formål... 2 2. Definitioner... 3 3. Sagsbehandling... 4 3.1 Særligt om majoratsnoterede ejendomme...

Læs mere

AFGØRELSE i sag om udstykning og opførelse af helårshus i Ringsted Kommune. efter planlovens 58, stk. 1, nr. 1, jf. 35, stk. 1 1.

AFGØRELSE i sag om udstykning og opførelse af helårshus i Ringsted Kommune. efter planlovens 58, stk. 1, nr. 1, jf. 35, stk. 1 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 31. maj 2011 J.nr.: NMK-31-00008 (tidl. NKN-31-01772) Ref.: jav AFGØRELSE i sag om udstykning og opførelse af helårshus

Læs mere

Klage over afgørelse af 22. november 2002 fra Ry Kommune vedrørende tilslutningspligt for ny bebyggelse

Klage over afgørelse af 22. november 2002 fra Ry Kommune vedrørende tilslutningspligt for ny bebyggelse Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Klage over afgørelse af 22. november 2002 fra Ry Kommune vedrørende tilslutningspligt for ny bebyggelse Ved brev af 20. december 2002 klagede [...] på vegne

Læs mere

Endelig afgørelse vedr. klagen over Lolland Kommunes afgørelse af 12. juni 2017

Endelig afgørelse vedr. klagen over Lolland Kommunes afgørelse af 12. juni 2017 Dato 12. september 2017 Sagsbehandler Ivan Skaaning Hansen Mail ih5@vd.dk Telefon +45 7244 3112 Dokument 17/10079-18 Side 1/7 Endelig afgørelse vedr. klagen over Lolland Kommunes afgørelse af 12. juni

Læs mere

Vores afgørelse Aalborg Kommunes afgørelse (påbud) af 21. april 2016 om fjernelse af granitgrus er lovlig.

Vores afgørelse Aalborg Kommunes afgørelse (påbud) af 21. april 2016 om fjernelse af granitgrus er lovlig. Dato 29. juli 2016 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon +45 7244 3135 Dokument 16/06672-22 Side 1/6 Fjernelse af granitgrus i rabatareal, Pinstrup Høj Vejdirektoratet har behandlet jeres klage

Læs mere

I brev af 24. november 2014 har kommunen fremsendt udkast til, hvordan udgiftsfordelingen kan udformes for vedligeholdelsen af de forskellige veje.

I brev af 24. november 2014 har kommunen fremsendt udkast til, hvordan udgiftsfordelingen kan udformes for vedligeholdelsen af de forskellige veje. Dato 1. juli 2016 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 16/03024-11 Side 1/5 Vedligeholdelse af en række private fællesveje Jeres sagsnr.: H-860-41470 I brev

Læs mere